RT 986

Page 1

Besplatan primjerak | Broj 986 | 21. ožujka 2023. | ISSN 1846-8969 | www.regionalni.com gionalni Tjednik RePlus VARAŽDINSKA I MEĐIMURSKA ŽUPANIJA I MEĐIMURSKA Str. 10. i 11. “Bilo je lijepih, ali i teških trenutaka, no nikada nismo mogli jedno bez drugoga” Str. 4. i 5. Ravnatelj Mladen Smoljanec Mladen prozvan za niz nezakonitih prozvan za niz nezakonitih radnji i mobbing! i Str. 20. i 21. Nikola ima jedinstvenu farmu u Pešćenici Viničkoj UTOČIŠTE SUNČANI BREGEC HITNJACI TRAŽE SMJENU, RAVNATELJ OPOVRGAVA PROZIVKE Str. 2. i 3. Str. 3. Tko je sve u utrci za mandate u Gradskom vijeću? Politička mirovina za one koji su radili štetu Varaždinu IZBORI U VARAŽDINU GOSPODARSTVENIK DAVOR PATAFTA KATA (90) I FRANJO (92) POTOČNJAK IZ MAJERJA PROSLAVILI 70 GODINA BRAKA Kremšnita promo cijena od 1.3.-31.3. 1,99 rađena po tradicionalnoj recepturi 9,5cm 5,5 cm 10cm XXL 14,99 kn Bajkovit prostor skeniraj za video POSTUPAK IZRADE KREMŠNITE

NIKAD NEIZVJESNIJI IZBORI U VARAŽDINU

Koje su stranke i nezavisne liste u utrci

Novi sastav Gradskoga vijeća imat će priliku za izglasavanje

PIŠE: AMALIJA ŠAŠEK

asasek@regionalni.com

Za manje od mjesec dana Varaždinke i Varaždinci izaći će na birališta. U nedjelju 16. travnja održavaju se, naime, izbori za Gradsko vijeće. Stoga smo poslali upit strankama i nezavisnim listama koje djeluju na području Grada Varaždina. Podsjećamo i da se izbori održavaju nakon što u studenomprošlegodinenijeizglasan proračun. Novi sastav Gradskoga vijeća imat će priliku za izglasavanjem proračuna i to najvjerojatnije u svibnju. Ukoliko se ni tada ne donese proračun, krajem godine mogli biseodržatinoviizbori,aliovaj putizaGradskovijeće,tezanovoga gradonačelnika i njegovog zamjenika.

Ovi izbori bit će ujedno i test pred parlamentarne izbore koji bi se trebali održati iduće godine.

Do zaključenja broja odgovor nam nisu poslali iz HDZ-a, HSU-a, Mosta, HSS-a te Čehokove nezavisne liste, kao i Hrvoje i Ana Petrić.

Doznali smo tek da će Čehokovi izaći na izbore, kao i HDZ. Također, HDZ je u ponedjeljak navečertrebaoodržatisastanak na kojem bi se donijela odluka o kandidatima na listi, kao i o nositelju.

Napomenimo i da smo svima poslali ista pitanja koja donosimo u nastavku.

Hoćete li sa svojom listom izaći na izbore?

Naizboreidetesamostalnoili u koaliciji?

Tko će biti nositelj liste?

Koji je Vaš glavni motiv za izlazak na ove izbore?

Hoćete li podržati proračun?

Kakav rezultat očekujete (koliko vijećnika)?

- SDP na ove izbore izlazi samostalno, jednako kao što smo izašliiprijegodinuipoldanana redovnim izborima za Gradsko vijeće, kada je naš kandidat za gradonačelnika Neven Bosilj pobijedio u izborima i time u ropotranicu povijesti poslao uskočkog optuženika i sijača bala - kažu u SDP-u i dodaju da će nositelj biti dr. sc. Neven Bosilj, aktualni gradonačelnik Varaždina.

Navode i da su izbore ˝izazvale neodgovorne stranke i pojedinci, prvenstveno HDZ i Nezavisna lista Ivana Čehoka, te brat i sestra Petrić˝.

-Odbilisuprihvatitiprijedlog proračuna kojeg je predložio gradonačelnik Bosilj i SDP, a koji je između ostalog donio i konačno rješenje bala u zoni Brezje koje su ˝posijane˝ na ulazuugradprijepunihosamnaest godina – kažu u SDP-u.

Naveli su i koji su im ciljevi.

- Pet je glavnih ciljeva izlaska na ove izvanredne izbore: prvo, nastavak procesa ˝dečehokizacije˝ Varaždina kojoj je u korijenu odgovornost nasuprot pogodovanja uskim krugovima moćnika, transparentnost umjesto skrivanja od javnosti

odlukaizdjelokrugaradagrada, općiinteresumjestoosobnihinteresa; drugo, politička stabilizacijaGradskogvijećaukojemu ćemo promovirati konstruktivnost,dijalogiodgovoreumjesto podmetanja,svađaiopstrukcije; treće, prihvaćanje prijedloga proračuna kojeg je predložio gradonačelnik Bosilj i SDP koji donosi brojne projekte i mjere važnezaživotgrađana;četvrto, konačno rješenje bala koje je bivši gradonačelnik i uskočki optuženik posijao u zoni Brezje prije punih osamnaest godina; peto, nastavak razvoja grada Varaždinakaogradaukojemse najbolje živi u našoj zemlji, ali i kao grada u kojem se uspješno radi i posluje – kažu u SDP-u. Na pitanje hoće li podržati proračun odgovaraju, logično, potvrdno.

- Ovi su izbori i svojevrsni referendumobalama,ukojemuje pitanje vrlo jednostavno: želite li da se konačno i trajno uklone baleizzoneBrezjeidasegospodarska zona stavi u punu, gospodarskufunkciju,novepogone iinvesticije,novazapošljavanja?

Izborima se jasno odlučuje i o prijedlogu kojeg su gradonačelnik Bosilj i njegov zamjenik Marković te naša stranka SDP predložili Gradskom vijeću, a riječ je o povećanju Božićnica i Uskrsnicaibesplatnomjavnom prijevozu za umirovljenike, kao iopovećanjuprimanjazaposlenih u gradskim ustanovama od vrtića, vatrogasaca, knjižnice, muzeja, kazališta i ostalih u sustavuGrada.Izborisuipotvrda naših prijedloga o povećanju naknada za novorođene, besplatnomproduženomboravku za osnovnoškolce, ali i daju zelenosvjetlonašimprojektima izgradnjevrtićauHrašćiciidogradnjedvijeosnovneškole,kao i za postavljanja fotonaponskih elektrana na sve škole u gradu Varaždinu, kao i na dvorane Graberje i Srednjoškolac. Da ponovimo, sve su to vijećnici HDZ-a i Nezavisne liste Ivana

ČehokaiPetrićiodbiliprihvatiti ne glasajući za proračun, a time su izazvali i ove izvanredne izbore – kažu u SDP-u. Očekuju dobar rezultat. - SDP će na ovim izborima koje nije želio niti ih je zagovarao, koji su posljedica neodgo-

velike gradske probleme, ali i ustrajnost u borbi za javne interese, kao i razvijanje načela transparentnosti u djelovanju svih sastavnica grada, kako gradske uprave tako i gradskih poduzećaiustanova.Nezahvalno je prognozirati točan broj

Uvijek me vodio optimizam, ali i želja da budem dio onih građana, a takvih je siguran sam većina, koji žele da ovaj naš Varaždin bude bolji. Siguran sam i kako većina građana želi da se s političkescenemaknuljudikojisuVaraždinunapravili previše štete i kojima je mjesto u političkoj mirovini.”

vornosti i opstrukcije HDZ-a i Nezavisne liste Ivana Čehoka i Petrića dobiti više vijećnika od dosadašnjeg broja (a imali smo 5 vijećnika). Vjerujemo kako će građani svojim glasom za listu SDP-a koju će nositi gradonačelnik Bosilj nagraditi našu spremnost da rješavamo

vijećnika, ali sigurni smo da će u budućem sazivu Gradskog vijeća SDP sigurno biti najzastupljenija stranka i nadamo se da ćemo uz pomoć naših sugrađana doći do mogućnosti daštoprijeformiramonovuvećinukojaćeizglasatipredloženi proračun – navode u SDP-u.

politike, djelovanje na to da se štetni i koruptivni obrasci stranačkih interesa, uhljebljivanja i negativne selekcije napokon počnu okretati. Stranački, klijentelistički obrazac politike, kao feudalnog osvajanja grada na četiri godine, je Varaždinu natovario bale, građanima ogadio politiku i namjerno stvorio političku apatiju, samo kako bi se zadržao status quo. Gradom trebaupravljati,anevladati,ato još nismo ostvarili. Imamo još puno posla i odlučili smo nastaviti s onim što smo započeli. O proračunu, kažu, treba još razgovarati.

Platforma Budimo grad izlazi samostalno Platforma Budimo grad - NezavisnalistaDubravkeNovakće izići na prijevremene izbore za Gradsko vijeće.

- Okupili smo dosta uglednih građanki i građana svih generacija i svih profila, od kojih su mnogi po prvi puta odlučili zakoračiti u politiku – kažu u Platformi Budimo grad čija će nositeljica biti Dubravka Novak. Dodaju da na izbore izlaze samostalno.

- Predizborne koalicije su nešto s čime se igraju političke stranke. Mi nismo politička stranka nego građanska platforma koja želi, korak po korak, polako i uporno, donijeti promjenu načina na koji se vodi politika.

- U politiku smo ušli s dva osnovna cilja. Prvi je bio promjena kompromitirane vlasti bivšeg gradonačelnika. To smo ostvarili jer bez naše potpore i aktivnosti bi rezultati izbora za gradonačelnika vjerojatno izgledali drugačije. Drugi je bio promjena načina shvaćanja

-Najprijetrebajuproćiizbori, potom trebamo vidjeti kako će izgledati Gradsko vijeće, a za razgovor o novom prijedlogu proračuna će biti prilike. Naša suzdržanostkodprvogijedinog prijedloga proračuna bila je uzrokovana činjenicom da nas se po pitanju rješavanja bala pokušalodovestipredgotovčin, bezobećanihinužnihdetaljnih objašnjenja. Nakon našeg pritiskaiprovođenjajavnerasprave, bili smo spremni podržati proračun no gradonačelnik je već ranije odlučio da ga više neće predlagati nego da želi izbore. I dalje mislimo da su naši prijedlozi razdvajanja proračuna od rješenja bala i odluke o zaduženjuteraspisivanjereferenduma čije bi rezultate prihvatila većina vijećnika, bili najkonstruktivniji. Za razliku od onih koji su protiv proračuna bili iz čisto “političkih” razloga, mi smo se uvijekvodiliinteresomgrađana. Prijevremeni izbori i mogući nastavak nestabilnosti sigurno nisu interes Varaždina. Očekuju dobar rezultat. - Očekujemo da ćemo ostvariti dobar rezultat i da će naše vijećnice i vijećnici imati važnu i glasnu ulogu u novom sazivu gradskog predstavničkog tijela. Vrlo je važno da građani, bez obzira što se radi o prijevremenim izborima, 16. travnja iziđu nabirališta.Apatijasenamjerno stvaravećdesetljećimaistavda se “ništa ne može promijeniti” idenarukuupravonjihovojželji da se ništa ne mijenja. A kada je izlaznostmala,osvemuodlučuju male, ali lojalne stranačke i partijske“vojske”.No,Varaždin je dokazao da su promjene itekako moguće. Godine 2021. su mnogi tvrdili da je bivšu vlast nemoguće pobijediti. Upravo se to i dogodilo i sada kontinuiramo saznajemo razmjere štete koju su za sobom ostavili. To što promjene idu sporije nego što smo priželjkivali također je rezultat tri desetljeća krivih vrijednosti. Treba biti uporan i strpljiv i pomaci, i to značajni će doći. Naši motivi su čisti, iza svega što smo rekli inapravilistojimoinašaćelista sigurno biti najbolji izbor za Varaždin – kažu iz Platforme Budimo grad.

Nositelj HNS-ove liste

Igor Klopotan

Hrvatska narodna stranka –liberalnidemokratiPodružnica Varaždin na izvanredne će izbore za Gradsko vijeće Grada Varaždina izaći sa svojom listom.

2 Aktualno Regionalni tjednik || 21. ožujka 2023., br. 986
˝dečehokizacije˝
SDP o procesu
Novi sastav Gradskog vijeća odlučivat će o proračunu Ukoliko se proračun ne izglasa, krajem godine mogli bi se održati i izbori za gradonačelnika i zamjenika

utrci za mandate u Gradskom vijeću?

izglasavanje proračuna, i to najvjerojatnije već u svibnju

GOSPODARSTVENIK DAVOR PATAFTA

Političari koji su radili štetu moraju se maknuti

Varaždinski gospodarstvenik Davor Patafta, koji je obnašao dužnost nezavisnog gradskog vijećnika, ističe pak da je vrijeme da oni koji su godinama radili štetu, napokon odu u političku mirovinu.

- Uvijek me vodio optimizam, ali i želja da budem dio onih građana, a takvih je siguran sam većina, koji žele da ovaj naš Varaždin bude bolji. Siguran sam i da većina građana želi da se s političke scene maknu ljudi koji su Varaždinu napravili previše štete i kojima je mjesto u političkoj mirovini – rekao je Patafta. Dodaje da njegov budući angažman ovisi o volji sugrađana.

- Svatko sa svoje pozicije trebao bi dati svoj maksimum kako bi svima koji u Varaždinu žive bilo bolje. Tako da sve ovisi o stavu mojih Varaždinki i Varaždinaca. Ako smatraju da sam koristan i da mogu biti koristan u ovim teškim trenucima za Grad, trenucima u kojima se gubi novac i ne rješavaju ključni problemi, a

sve zahvaljujući neodgovornoj politici, onda ću dati sve od sebe da nastavim ono što sam započeo. Imam volje i iskrenu želju da učinim sve što mogu da ovaj naš grad sutra bude bolji nego što je danas. Nikome u politici ne dugujem ništa, niti iza sebe imam redove onih koji se žele udobno smjestiti u fotelje. Iskustvo sam gradio u privatnom sektoru, a cilj mi je da se riješe najveći problemi ovoga grada, kao što je na primjer balirani otpad. Također, od početka se zalažem za ukidanje raznih nameta kojima politika krpa proračunske rupe, a pod tim mislim na smanjenje poreza, odnosno prireza i komunalnenaknade–rekao je Patafta.

Komentirao je i hoće li podržati proračun.

- Ovisi o tome hoće li prijedlog proračuna biti pravedan i racionalan i hoće li sadržavati rješenja za nagomilane gradske probleme.

Varaždinu treba razvojni program, a proračun je dokument koji treba taj razvoj pratiti – rekao je Patafta.

Dodaje i kako se Grad našao u problemima zbog politike.

- Grad se našao u problemima zbog politike vođene glupošću, zbog pojedinaca kojima su ego i vlastita promocija bili važniji nego da

po strani, biti konstruktivni i nuditi svježe ideje. Zahvaljujući tome očekujemo da ćemo na nadolazećim izvanrednim izborimazaGradskovijećedobiti tri mandata. Cilj nam je da se u ovokratkovrijeme,doredovnih izbora, konačno pokrenu kapitalni projekti koji će odrediti daljnji razvoj Varaždina, riješe bale, povećaju plaće zaposlenih u sustavu Grada, ponude politike za mlade i mjere pomoći za rješavanje njihovog najvećeg problema - stambenog pitanja, vodi briga o našim umirovljenicima,ulažeuprigradskanaselja i predškolsko i osnovnoškolsko obrazovanje te privuku novi investitori koji će otvarati nova, visokoplaćena radna mjesta. To je ono što Varaždin zaslužuje –kažu u HNS-u.

Suverenisti izlaze

samostalno

Hrvatskisuverenistinaizbore za Gradsko vijeće Grada Varaždina izaći će sa listom koja će biti sastavljena od članova stranke ali i istaknutih pojedinaca, nestranačkih kandidata, odgovaraju iz te stranke.

Nositelj liste bit će predsjednik Reformista Radimir Čačić. - Na ove, ali i na svake izbore na koje izlazimo, izlazimo s jasnim programima i projektima zapodizanjekvaliteteživotanaših građana. Grad Varaždin je u ovihgodinuipolbiotaocraznih političkih struja i opstrukcija.

U novom sazivu Gradskog vijeća želimo građanima pružiti stabilnost i mogućnost razvoja Grada Varaždina – odgovorili su nam Reformisti.

Predloženiproračunćepodržati, ako će on sadržavati i realizaciju projektnih i socijalnih programa Reformista kao što su povećanje iznosa za novorođeno dijete, potpuno besplatni produženi boravak u osnovnim školama, udvostručenje uskrsnica i božićnica za umirovljenike te dizanje cenzusa.

- Smatramo da do izvanrednihizbora,kojićebitinepotrebni trošak za Grad, nije trebalo ni doći već da su svi politički akteri, ponajprije oni na vlasti, trebali pokazati više odgo-

vornosti i konstruktivnosti, a manje politikantstva. Ipak, na njih gledamo kao na priliku da građani Varaždina daju svoje povjerenjeodgovornimljudima kojićeseuVijećuzaistazalagati

za rješavanje gorućih gradskih problema – kažu u HNS-u. Dodaju da će njihovu listu činitiodgovorniiobrazovaniljudi kojiznajuimoguikojise,nakon što im građani daju mandat,

se riješi problem baliranog otpada, što je ogromna sramota ovoga grada, ali i svih ostalih problema koji su u drugom planu zbog politikanstva i neodgovornosti – zaključio je Patafta.

neće baviti sitnim politikantstvom i vlastitim interesima.

- Upravo suprotno – nastojat ćeponuditirješenjazaprobleme koje je potrebno hitno riješiti. Pritom prije svega mislimo na varaždinske bale za što smo spremnipodržatirješenjeakoje ono zakonito i provedivo te ne predstavlja dodatno financijsko opterećenje za naše sugrađane. HNS je spreman surađivati sa svima, neovisno o političkim bojama, s ciljem daljnjeg, prijeko potrebnog razvoja Grada. Vrijeme je da politikantstvo i vlastite interese ostavimo po strani i da se bavimo gorućim problemima naših građana što je i svrha lokalne vlasti - kažu u HNS-u.

Na nadolazećim izborima okupit će, kažu, stranke centra koje su spremne surađivati i nuditi konstruktivna rješenja, a nositelj liste bit će predsjednik varaždinskogHNS-adr.sc.Igor Klopotan.

- Očekujemo da će građani Varaždina prepoznati odgovorne ljude koji će se u Gradskom vijeću boriti za rješavanje problema ovog Grada i njegovih građana, ostaviti političke boje

- Želja nam je bila da idemo u koaliciju s partnerom s prošlih izbora,alioninisuprihvatilinaš prijedlog pa smo se odlučili na samostalan izlazak. Nama to pretjerano ne mijenja situaciju, čak štoviše, vjerujemo da ćemo tako biti slobodniji u kreiranju vlastite politike bez ikakvih uvjeta i kompromisa. Nositelj liste bit će Varaždincima vrlo poznat Dominik Klemenčić koji se na prošlim izborima prvi puta kandidirao te zamalo osvojio vijećnički mandat, nedostajalo mu je svega 30-tak glasova – kažu Suverenisti.

Glavi motiv je, kažu, ući u Gradsko vijeće i primjerom dokazati da im nije stalo do nikakvih fotelja i funkcija već isključivo do ostvarenja obećanja koja daju svojim biračima, kao što su jeftiniji vrtići, subvencija režijskih troškova za umirovljenike i obitelji s troje i više djece i sl.

-To je moguće ostvariti ukoliko vam je to glavni cilj, a ne osobnakorist.Također,smatramo kako je građanima uistinu dosta prepucavanja političara koji razinu komunikacije spuštaju na vrlo niske i primitivne grane. Građani Varaždina zaslužuju da ih u Gradskom vijeću zastupaju pristojni ljudi spremni na dijalog sa svima kako bi grad napredovao, a ne svađe i podmetanja kakva gledamo posljednjih godina. Uvjereni smo da ćemo ostvariti barem jedan vijećnički mandat a sudeći po trenutnim reakcijama ljudi na terenu ne bi nas čudio ni bolji rezultat. Na nama je da radimo, a na biračima da birajuonekojimavjeruju–kažu Suverenisti.

Proračun će podržati ukoliko njihovi amandmani budu usvojeni.

Reformiste će predvoditi

Čačić

Narodnastranka–Reformisti izlazinaizborezaGradskovijeće Grada Varaždina sa svojom listom, odnosno samostalno.

- Kao što smo već komunicirali, pred nama je konačno rješavanje problema smeća koji se vuče već gotovo 18 godina. Isto tako želimo da Grad Varaždin bude u mogućnosti prijavljivati projekte, a znamo da će svi najveći natječaji za EU fondovedo2027.bitiraspisaniu prvoj polovici 2023. Bez proračuna Grad Varaždin ostaje bez mogućnosti da se na natječaje prijavi i ostaje bez novaca iz

Ovi izbori bit će ujedno i test pred parlamentarne izbore koji bi se trebali održati iduće godine

EU fondova i na taj način ostaje bez realizacije projekata što predstavljanesagledivuštetuza Varaždin -smatraju Reformisti. Dodaju da očekuju jasnu i stabilnuvećinuGradskogvijeća koja će funkcionirati za dobrobit građana grada Varaždina, bez ucjena i bez opstrukcija.

- Uvjereni smo da će građani Varaždina kazniti odgovorne za zaustavljanje projekata i pokušaj nerješavanja problema smeća-zaključuju Reformisti.

HSLS još pregovara Na izbore izlazi i HSLS, ali dodaju da su pregovori još u tijeku te da još ne mogu dati konkretnu informaciju hoće li ići samostalno ili s nekim u suradnji. Konkretno, s tim u vezi je i naš odgovor na pitanje, tko će biti nositelj liste?

- Glavni motiv za izlazak na izbore je to što smo prepoznali kako je u Gradu Varaždinu vrijeme za promjene te da smo spremni “uhvatit se u koštac” s pitanjima i problemima koje muče građane grada Varaždina a primarno baliranog otpada, komunalne naknade i cijena te drugo. Očekujemo da su građani svjesni potrebe za promjenominapretkomGradakoji je od iznimne važnosti ne samo za Varaždinsku županiju nego i za cijelu regiju, te da bez obzira hoćemo li izaći samostalno ili u koaliciji s partnerima, ostvarimo uspijeh te u budućnosti dobru suradnju s kolegama i iz opozicije – kažu HSLS-u.

3 Aktualno 21. ožujka 2023., br. 986 || Regionalni tjednik
VARAŽDINU ODRŽAT ĆE SE
TRAVNJA
U NEDJELJU, 16.
Varaždinke i Varaždinci na birališta izlaze 16. travnja

Ravnatelj Mladen Smoljanec, nezakonitih radnji i mobbing, sve

- Za svaku disciplinsku mjeru koja se eventualno izreče, provede se propisani postupak u kojem i djelatnici moraju napisati svoje očitovanje, da zdravstveni radnik napusti radno mjesto prije završetka radnog vremena bez opravdanog razloga,

Hrvatski sindikat djelatnika hitne medicinske pomoći u suradnji s Udrugom “Hitna uživo 194” i nezadovoljnimdjelatnicimaNastavnog zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije u ponedjeljak, 20. ožujka organizirao je prosvjed ispred Zavoda i Županijske palače, sa zahtjevom za smjenu ravnatelja Mladena Smoljanca.

Brojni prijepori

Podsjećamo, prosvjednici su prošlog tjedna službenim dopisom zatražili i razgovor s varaždinskim županom

Anđelkom Stričakom.

Naime, nakon donesene skandalozne

Ministarstvo zdravstva zatražilo je postupanje HZZO-a, DORH-a, Državnog inspektorata i Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu

Smoljančeve odluke, koja je ubrzo pod pritiskom povučena, da se medicinske sestre i tehničari u sanitetskim vozilima ne smiju voziti u prednjem dijelu vozila uz vozača, ni onda kada u vozilu nema pacijenata, Sindikat medicinskih sestara i tehničara iznio je nove optužbe na račun ravnatelja i zatražionjegovorazrješenje.

Primjerice, iz Sindikata su zatražilirazrješenjeravnateljaMladenaSmoljancazbog, kako su naveli, nezakonitih radnji i mobinga prema zaposlenicima, zbog čega su protiv njega najavili i kaznenu prijavu! Štoviše, putem medija i društvenih mreža,

poglavito objavama na Facebookstranici“Hitnauživo 194”, ukazuju i da ravnatelj sustavno ne isplaćuje posebne nagrade COVID djelatnicima Zavoda za hitnu medicinuuVaraždinu,čime su radnici navodno oštećeni za više od 250.000 eura. Kako doznajemo iz Varaždinske županije, za najavu prosvjeda saznali su prvo na društvenim mrežama. - Tek potom smo u četvrtak, 16. ožujka, zaprimili dopis Hrvatskog sindikata hitne medicinekojimtopotvrđuju te traže razgovor sa Županom. To je ujedno prvi i jedinidopiskojinamjeodnjih upućen. Na njihov zahtjev smo odgovorili čim smo dobili kontakt podatke. Naime, sjedište navedenog sindikata je u Vinkovcima, a na dopisu nisu bili navedeni adresa, brojevi telefona ili e-mail adresa. Predsjedniku Sindikatapredložilismotermin sastanaka sa županom u ponedjeljak, 20. ožujka, u 10.30sati,štojeiprihvaćeno. Također, Varaždinska županija je ranije, u ponedjeljak, 13. ožujka, zaprimila i dopis drugog sindikata “Zajedno”, koji je zatražio inspekcijski nadzoruNastavnomzavodu za hitnu medicinu Varaždinske županije – ističu iz Županije.

Slijediravnatelja?razrješenje

Dodaju i da je temeljem njihovog dopisa, Mini-

starstvo zdravstva zatražilo postupanje HZZO-a, DORH-a, Državnog inspektorata i Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu.

- Odmah po zaprimanju dopisa sindikata “Zajedno”, 13. ožujka 2023., zatraženo je očitovanje Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije o na-

vodima iz dopisa. Ravnatelj je očitovanje dostavio 15. ožujka te njime pobija navode Sindikata. Ravnatelja zdravstvene ustanove razrješuje Upravno vijeće, iz razloga navedenih u Zakonu o zdravstvenojzaštitiiZakonu o ustanovama. Dakle, ravnatelja se bez ikakvih štetnih posljedica po ustanovu,

može razriješiti isključivo iz razloga koji su navedeni u Zakonu. Stoga su nadležna tijela (HZZO, DORH, Državni inspektorat, Hrvatski zavod za hitnu medicinu),

Prosvjednici

tvrde da ravnatelj

Hitne navodno

“konstantno

guši i sindikalne aktivnosti”

ta koja utvrđuju je li koja od pritužbi sindikata razlog za pokretanje razrješenja ravnatelja–ukazujuizŽupanije te napominju da, kada je u pitanju nadležnost Varaž-

dinske županije kao osnivača, samo u prošloj godini je za Zavod za hitnu medicinu izdvojeno dva milijuna kuna (265.445 eura). Time su nabavljena četiri nova vozila za sanitetski prijevoz, kao i medicinska oprema, defibrilator, EKG, prijenosni aspirator, motorola stanica za komunikaciju s timovima na terenu, torbe za hitnu medicinsku službu i drugo. -Uovojgodinibitćeuloženo još više sredstava, 390.471 euro.Nabavitćesepetnovih vozila za sanitetski prijevoz, već su nabavljena dva aspiratora i jedan defibrilator, a uz to će biti nabavljena i druga medicinska te radna i zaštitna oprema – tvrde u Županiji koja će, prema rije-

4 Aktualno Regionalni tjednik || 21. ožujka 2023., br. 986
NEZADOVOLJSTVO ZAPOSLENIKA NASTAVNOG ZAVODA ZA HITNU MEDICINU VARAŽDINSKE ŽUPANIJE
NOVAK
PIŠE: JOSIP
jnovak@regionalni.com
Vozači saniteta uz pacijente razvoze i hrpu paketa Prosvjednici inzistiraju na smjeni Smoljanca Ravnatelj Zavoda neke je odluke donosio i brzopotezno povlačio.

Tvrtka Leier-Leitl d.o.o., Zagrebačka 89, 42 204 Turčin objavljuje

OGLAS ZA RADNA MJESTA:

ELEKTRIČAR

ŽUPANIJE U PONEDJELJAK KULMINIRALO PROSVJEDIMA

prozvan za niz sve opovrgava!

očitovanje, koje se također uzima u obzir. Mi smo tu radi pacijenta - nije u redu razloga, rezolutan je Mladen Smoljanec

čima župana Anđelka Stričaka, pričekati na službene rezultate nadzora u Zavodu.

”Sve po Zakonu i Pravilniku”

Usvojempakosvrtunanastalusituaciju,ravnateljMladenSmoljanectvrdidanezadovoljnici iznose neistine.

- Nastavni zavod za hitnu medicinu je isplatio dodatak/nagraduzaraduvrijeme

COVID-19 prema Odluci

Vlade RH o posebnoj nagradi radnicima, objavljenoj u Narodnim novinama 9. prosinca 2020 godine, gdje u stavku II. izrijekom stoji da se posebna naknada iz točke I. spomenute Odluke

isplaćuje radniku za vrijeme koje je sukladno rasporedu poslodavca/ravnatelja proveo na obavljanju poslova u ustrojstvenim jedinicama koje pružaju skrb oboljelima od bolesti COVID-19. Svi zaposlenici su primili naknadu prema toj odluci. Radnici našeg Zavoda su nezadovoljni jer su čuli da se udrugimzavodimanaknada isplaćivala bez obzira na vrijeme provedeno u radu s COVID-19 oboljelima. Kao ravnatelj sam odgovoran za zakonitost rada ustanove i tako sam postupio sukladno odluci. Ako je netko radio jedan sat s COVID-19 oboljelom osobom, obračunat mu je dodatak za taj jedan sat, a ne za cijeli dan, kao što zaposlenicismatrajudaimaju pravo – ističe Smoljanec. Međutim, sindikalisti koji zastupaju zaposlenike, prozvali su ga za nezakonite radnje i mobbing prema zaposlenicima.

- Sva radna mjesta unutar Zavoda su sistematizirana sukladno Uredbi o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u

javnim službama i Zakonu o zdravstvenoj zaštiti. Tako su određeni i koeficijenti. I ravnatelji kao i svi ostali zaposleniciimajupravoidužnost usavršavati svoje znanje.

Slijedom toga je i smjernica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, prema kojoj ravnatelji (dužnosnici) pored plaće smiju primiti, između ostalog, edukaciju povezanu s obnašanjem dužnosti – tvrdi ravnatelj Zavoda koji je za Regionalni tjednik komentirao posljedice svojih spornih odluka sanitetskom prijevozu.

Netko mora arbitrirati, jer zaposlenici tvrde da su oštećeni za čak 250 tisuća eura

- Što se tiče prijedloga odlukeovožnjisestara/tehničara u stražnjem dijelu vozila, pripremali smo je kako bismo zaštitili prava pacijenata. Naime, primali smo usmene i pisane primjedbe pacijenata i njihovih obitelji da se sestre/tehničari ne voze s pacijentima u stražnjem dijelu vozila, kao to nalaže Pravilnik o sanitetskom prijevozu. Svima nam jejasnodamedicinskasestra imavažnuuloguuvozilu,jer inače bi bio dovoljan vozač. Ona je u vozilu da pomogne pacijentu, da skrbi o tom pacijentu i zato sva vozila imaju posebno sjedalo za sestru/tehničara u stražnjem dijelu. lako je ova odluka naišla na negodovanje radnika Zavoda, pozdravljena je od strane pacijenata – rezolutan je Smoljanec. Napomenuo je i da imaju

Opis radnog mjesta:

• preventivno održavanje postrojenja

• otklanjanje kvarova u postrojenju

• zamjena neispravnih i dotrajalih dijelova

• vođenje brige o zalihi rezervnih dijelova

• poznavanje rada sa senzorima i PLC

• poznavanje rada s instalacijama pogona

Uvjeti:

• radno iskustvo minimalno godina dana na istim ili sličnim poslovima

• visoka razina motivacije i odgovornosti u radu

• želja za osobnim i profesionalnim razvojem

• minimalno SSS

• tehničko razumijevanje

Što nudimo

Ako ste zainteresirani za opisano radno mjesto nudimo Vam:

• redovita primanja

• mogućnost stalnog usavršavanja

• rad u dinamičnom i motivirajućem timu

• mogućnost stalnog zaposlenja

OPERATER PROIZVODNOG STROJA

Očekivan broj zaposlenika: više izvršitelja

odredbu u podzakonskom propisu, a i uputu Ministarstva zdravstva o plaćanju u slučaju kada se vozilom saniteta prevozi pacijent s liječnikom iz jedne bolnice u drugu. Nas je zanimalo i je li točna informacija da ukoliko zaposlenici u sanitetskom prijevozu posao odbiju, dobivaju prijetnje disciplinskim mjerama?

- Za svaku disciplinsku mjeru koja se eventualno izreče, provede se propisani postupak u kojem i djelatnici moraju napisati svoje očitovanje, koje se također uzima u obzir. Mi smo tu radi pacijenta - nije u redu da zdravstveni radnik napusti radno mjesto prije završetka radnog vremena bez opravdanog razloga –veli ravnatelj Zavoda čiji djelatnici imaju ugovor na varaždinskoj adresi Franje Galinca 4.

A prava drugih?

Tu je sjedište Nastavnog zavoda, a rade po potrebi posla i rasporedu u svim Ispostavama (Varaždin, Ludbreg, Novi Marof i Ivanec). -Uvijeksampoštivaoipoštivat ću sva prava djelatnika, ali potrebe pacijenata su na prvom mjestu, jer zbog njih smo i svi dobili posao u Nastavnom zavodu. Svi djelatnici u Nastavnom zavodu imaju identičnu radno zaštitnu odjeću i obuću i nitkoosimjednoggospodina nikada nije imao primjedbe.

U krajnjem slučaju, radno zaštitna obuća i odjeća je propisana Procjenom rizika. Svatko ima pravo na prosvjed i tražiti svoja prava, no, naravno, mora pritom voditi brigu i o pravima drugih. Također, i o mjestu i načinuprosvjeda–zaključio je Mladen Smoljanec.

Radni zadaci:

• Nadzor stroja u proizvodnji opeke

• Praćenje tijeka proizvodnje, kontrola procesnih parametara

• Praćenje kvalitete proizvodnje

• Predpodešavanje stroja

• Redovito jednostavno održavanje stroja i radne okoline (čišćenje, podmazivanje, …)

• Otklanjanje zastoja u proizvodnji

• Obavljanje drugih poslova u proizvodnji prema nalogu nadređenog

• Pridržavanje pravila zaštite na radu

Vaše kvalifikacije:

• SSS, VKV, KV, PKV, NKV

• Poznavanje osnova rada strojeva

• Odgovornost, motiviranost, pedantnost, komunikativnost

• Želja za usavršavanjem i timskim radom

• Spremnost na smjenski, noćni rad i rad vikendom

• Poželjno posjedovanje dozvole za upravljanje viličarem, nije uvjet

• Poželjno završeno obrazovanje elektro ili strojarske struke, nije uvjet

Naše prednosti:

• Nadprosječna plaća

• Redovita primanja uz dodatke

• Ugovor na određeno s mogućnošću produljenja na neodređeno

• Naknada za prijevoz

• Naknada za topli obrok

• Nagrade prema rezultatima

• Uredno poslovno i proizvodno okruženje

Radni zadaci:

VILIČARIST

Očekivan broj zaposlenika: jedan izvršitelj

• Prijevoz pakirane opeke sa proizvodne linije na skladište

• Kontrola oznaka i kvalitete pakiranja

• Redovito jednostavno održavanje stroja i radne okoline (čišćenje, podmazivanje, …)

• Otklanjanje jednostavnih zastoja na stroju

• Utovar pakirane robe na kamione za otpremu

• Istovar ulaznih roba materijala

• Obavljanje drugih poslova u proizvodnji prema nalogu nadređenog

• Pridržavanje pravila zaštite na radu

Vaše kvalifikacije:

• SSS, VKV, KV, PKV, NKV

• Poznavanje osnova rada strojeva

• Odgovornost, motiviranost, pedantnost, komunikativnost

• Želja za usavršavanjem i timskim radom

• Spremnost na smjenski, noćni rad i rad vikendom

• Obavezno posjedovanje dozvole za upravljanje viličarem, nije uvjet

• Poželjno završeno obrazovanje elektro ili strojarske struke, nije uvjet

Naše prednosti:

• Nadprosječna plaća

• Redovita primanja uz dodatke

• Ugovor na određeno s mogućnošću produljenja na neodređeno

• Naknada za prijevoz

• Naknada za topli obrok

• Nagrade prema rezultatima

• Uredno poslovno i proizvodno okruženje

Zainteresirani kandidati mogu poslati svoj životopis i zamolbu poštom na LEIER-LEITL d.o.o., Zagrebačka 89, 42 204 Turčin ili e-mailom na office@leier.com.hr.

Samo kandidati koji uđu u uži krug biti će kontaktirani.

Prijavom na oglas kandidat daje pravo zadržavanja predane dokumentacije u arhivi poslodavca unutar 6 mjeseci.

5 Aktualno 21. ožujka 2023., br. 986 || Regionalni tjednik
Sastanak predstavnika prosvjednika i varaždinskog župana održan je u ponedjeljak

UHIĆEN JE KRUNOSLAV JURGEC (HDZ)

Policijski službenici PP Ivanec dovršili su kriminalističko istraživanje nad 42-godišnjakom zbog sumnje da je počinio kazneno djelo nametljivo ponašanje i prijetnja na štetu 56-godišnjaka te dvije ženske osobe starosti 33 i 39 godina.

Sumnja se da je on u razdoblju od 20.

veljače do 16. ožujka ove godine sa svoje email adrese svakodnevno slao više desetaka poruka na email adrese navedenih, u kojima ih je vrijeđao, omalovažavao i ometao u radu, a u jednom dijelu poruka i prijetio.

On je u petak, 17. ožujka, uz kaznenu prijavu predan pritvorskom nadzorni-

POVEZANI POŽARI

U istoj ulici u Nedelišću gorjela tri automobila

U Nedelišću u petak, 17. ožujka te u nedjelju, 19. ožujka u kasnim večernjim satima u Novoj ulici evidentirana su dva požara osobnih automobila, javila je PU međimurska. Prvi požar izbio je u petak, 17. ožujka, oko 23:30 sati na osobnomautomobilu,vlasništvo 42-godišnjaka, koji je bio parkiran u Novoj ulici ispred obiteljske kuće. Pomoću vatrogasnih aparata vlasnik je sam uspio ugasiti požar, dok je nastalu štetu procijenio na više tisuća eura. Očevidom uz

stručnu pomoć inspektorice zaštite od požara i eksplozija, utvrđeno je kako je uzrok požara poduzeta ljudska radnja. Drugi požar dogodio se u nedjelju, 19. ožujka, oko 23:20 sati, također u Novoj ulici.

U dvorištu obiteljske kuće izbio je požar na dva osobna automobila, vlasništvo 50-godišnjaka. Požar na vozilima ugasili su pripadnici JVP-a Čakovec i DVD-a Nedelišće. Kako bi se utvrdio uzrok požara, tijekom današnjeg prijepodneva provest će se očevid.

KRAĐA VOZILA

Ukraden Caddy varaždinskih registracija

U Zagrebu je između ponedjeljka i utorka, 13. i 14. ožujka ukradeno teretno vozilo varaždinskih registarskih oznaka. Vozilo marke VW Caddy koji je registriran na tvrtku ukraden je na parkiralištu na Trešnjevci u Palinovečkoj ulici. Materijalna šteta iznosi oko 18.000 eura, a policija traži vozilo i počinitelja. (it)

ku PU varaždinske.

Naime, riječ je o Krunoslavu Jurgecu, bivšem HDZ-ovom načelniku Donje Voće. On je slao mailove s uvredama i prijetnjama aktualnoj načelnici Donje Voće Sanji Kočet, pročelnici Općine Donje Voće te predsjedniku Općinskog vijeća.

Dokad će se tolerirati napadi na policijske službenike?

U napadu na policijske službenike u Trnovcu sudjelovali su 60-godišnji ugledni poduzetnik i član HDZ-a iz

Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu provelo prvo ispitivanje uhićenih 60-godišnjaka, 34-godišnjaka i22-godišnjakazbogosnovane sumnje da su počinili kaznena djela prisile prema službenoj osobi, napada na službenu osobu i pokušaja tih kaznenih djela.

Naime, riječ je o 60-godišnjem uglednom poduzetniku i članu HDZ-a iz Zamlake te njegovom sinu (34).

Nemili događaj Nemili slučaj dogodio se u subotu, 11. ožujka u Trnovcu na parkiralištu ugostiteljskog objekta.

Državno odvjetništvo je izvijestilo da je 34-godišnjak snažno odgurnuo jednog policijskog službenika i da je udario šakom u nos drugog službenika, a kada su pali na tlo, 34-godišnjak ga je počeo rukama gušiti.

– Potom je 60-godišnjak napao drugog policijskog službenika, u čemu su mu se pridružili i ostali osumnjičenici te da je osumnjičeni 22-godišnjak rukama počeo gušiti drugog policijskog službenika. No, policijski službenik je ispalio upozoravajući hitac iz službenogpištoljauzrak,nakončega su34-godišnjaki22-godišnjak prestali s napadima, dok je osumnjičeni 60-godišnjak ponovno napao policijskog

službenika, ali je potom savladan –ističe Općinskodržavno odvjetništvo.

Sva trojica napadača su uhićena te su nakon provedenog kriminalističkog istraživanja za kaznena djela Prisila prema službenoj osobi i Napad na službenu osobu kazneno prijavljeni nadležnom dr-

žavnomodvjetništvu.

34-godišnjak je snažno odgurnuo jednog policijskog službenika i udario šakom u nos drugog službenika, a kada su pali na tlo počeo ga rukama gušiti

Iako je zatraženo da im se odredi istražni zatvor zbog mogućnosti ponavljanja djela, sutkinja istrage Županijskog suda u Varaždinu odredila im je zabranu posjećivanja ugostiteljskom objektu u Trnovcu te zabranu približavanja oštećenim poli-

U VARAŽDINSKIM TOPLICAMA U POTPUNOSTI IZGORJELA ETNO KUĆA

cijskim službenicima na udaljenost manju od 100 metara.

Reagiranje

Na cijeli slučaj reagirao je Sindikat policije Hrvatske. – Temeljem svega što smo saznali o ovom slučaju pitamo se zašto počiniteljima nije određen istražni zatvor kada sutkinja i sama u svojem Rješenju priznanje postojanje elemenata za određivanje

Najstariji od trojice, 60-godišnjak je dva puta napao policajce

istražnog zatvora (postojanje opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, a nisu ni ispitani svjedoci)? – ističu iz Sindikata policije Hrvatske i pitaju se dokad će se tolerirati napadi na policijske službenike. – Sindikat policije Hrvatske godinama upozorava da se napad na policajca, bio on verbalni ili fizički, treba tretirati kao teško kazneno djelo, čiji počinitelji zaslužuju najteže kazne. Policajci izlažu svoje živote i zdravlje štiteći sigurnost naših građana i zaslužuju pri tome imati potporu naše države”,ističeSindikatpolicije Hrvatske. (it)

Netko je namjerno zapalio kulturni dragulj koji datira od 1801. godine

U Varaždinskim Toplicama u Perivoju Marije Ružičke Strozzi u četvrtak, 16. ožujka oko 17.30 sati došlo do požara drvene etno kuće u vlasništvu Grada Varaždinske Toplice, koja je u potpunosti izgorjela.

Zavičajni muzej Varaždinske Toplice zbog požara je ostao bez pravog dragulja –tradicijske kuće iz muzejskogafundusakojajeizgorjelado temelja. Obnova tradicijske etnokuće u Varaždinskim Toplicama pokrivene ritkom, raženomslamom,biojejedan od prioriteta Ministarstva kulture jer riječ je o objektu iz 1801. godine!

Kulturna i strukovna javnost ostala je šokirana gubitkom ove zaštićene spomeničke baštine.

Požar su ugasili pripadnici

DVD-aVaraždinskeToplicei

ozlijeđenih osoba nije bilo. U petak, 17. ožujka u jutarnjim satima izvršen je očevid uz prisustvo protupožarnog

inspektora i policijskih službenika.

– Utvrđeno je da je uzrok požar otvoreni plamen nepoznatog izvora, te je požar zahvatio slamnato krovište etno kuće i proširio se na slamnati krov zdenca u sklopu objekta i djelomično rastalio uličnu svjetiljku. Materijalna šteta utvrdit će se naknadno – ističu iz PU varaždinske. Policijski službenici provode kriminalističko istraživanje Kaznenog djela Dovođenje u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom, s ciljem pronalaska počinitelja navedenog kaznenog djela. (it)

6 Aktualno Regionalni tjednik || 21. ožujka 2023., br. 986
TROJAC FIZIČKI NASRNUO NA POLICAJCE KOJI SU MORALI PUCATI U ZRAK
Zamlake te njegov sin (34).
Slao je uvredljive mailove načelnici Donje Voće Sanji Kočet, pročelnici i predsjedniku Općinskog vijeća
7 Oglasi 21. ožujka 2023., br. 986 || Regionalni tjednik

CILJ JE SIGURNOST SVIH SUDIONIKA U PROMETU

Nova prometna signalizacija u Ulici Zrinskih i Frankopana

Izrazito nam je bitna sigurnost naših sugrađana i sukladno proračunskim sredstvima i dalje ćemo raditi na povećanju stupnja sigurnosti u prometu te obuhvatiti sve lokacije gdje je ona na bilo koji način ugrožena, rekao je zamjenik varaždinskog gradonačelnika Miroslav Marković

Zamjenikvaraždinskoggradonačelnika Miroslav Marković obišao je Ulicu Zrinskih i Frankopana gdje je u suradnji s MUP-om provedeno označavanje “kritičnih” pješačkih prijelaza i oznaka na kolniku termoplastikom u crvenoj boji i postavljena nova LED rasvjeta.

- Krajem prošle godine postavili smo tri nove kamere u Ulici Krešimira Filića, Jalkovečkoj ulici i Koprivničkoj ulici, a sada u Ulici Zrinskih i Frankopana postavljamo termoplastiku na pješačke prijelaze. Postavljeni su i prometni znakovi na fluorescentno zelenoj podlozi koji isto tako upozoravaju vozača da se približava pješačkom prijelazu. Također, postavljena je dodatnaLEDrasvjetakakobiseprijelazi maksimalno osvijetlili. Završnikorakćebitikadćemo imatiproračun,postavljanjem dvije kamere za nadzor brzine kretanja – rekao je zamjenik

gradonačelnika. Zbog svojih izrazito dobrih karakteristika, termoplastika je postala neizostavan dio i najčešće korišten materijal za

označavanje oznaka na kolniku diljem Europe. Nije osjetljiv na vanjsku temperaturu i temperaturu kolnika, a oznake izrađene od termoplastike

uočljive su u svim vremenskim prilikama te u noćnim i drugim uvjetima smanjene vidljivosti, što je posebno važno za sigurnost pješaka.

Zamjenik Miroslav Marković istaknuo je kako Grad Varaždin puno pažnje posvećuje poboljšanjusigurnostipješaka i biciklista u prometu.

- Prometna signalizacija tu igra ključnu ulogu. Zato nam je cilj da ona bude jasno vidljiva svim sudionicima u prometu. Nažalost, ovdje u Ulici Zrinskih i Frankopana prije nekoliko mjeseci imali smo tragičan događaj koji se dogodio uslijed lošeg vremena, loše vidljivosti i neodgovornog vozača. Bez obzira na ograničenje brzine i dobru

osvijetljenost konkretne lokacije, to nije bilo dovoljno – rekao je Marković. Najavio je kako će se, poput Ulice Zrinskih i Frankopana, ovakav pješački prijelaz označiti i u Ulici Miroslava Krleže, a na Banfici gdje su također dva kritična pješačka prijelaza postavit će se dodatna led rasvjeta. Tijekom narednih tjedana obavit će se izmjene postojeće prometne signalizacije u Koblenzovoj ulici i na Bombellesovoj cesti ugradnjom opreme za smirivanje prometa.

- Izrazito nam je bitna sigurnost naših sugrađana i sukladno proračunskim sredstvima i dalje ćemo raditi na povećanju stupnja sigurnosti u prometu te obuhvatiti sve lokacije gdje je ona na bilo koji način ugrožena. Prometnu kulturu želimo dovesti na visokurazinuizaštititisvesudionikeuprometu–zaključio je zamjenik Marković.

POVRŠINE: 500-5000 m2

VRSTE PROSTORA:

PROIZVODNO SKLADIŠNI PROSTOR

SKLADIŠNO UREDSKI PROSTOR

UREDSKI PROSTOR

PROSTORI SE NALAZE NA LOKACIJAMA: VARAŽDIN

DUGA RESA

VELIKA KLADUŠA (BiH)

8 Aktualno Regionalni tjednik || 21. ožujka 2023., br. 986
SKLADIŠNI I PROIZVODNO SKLADIŠNI PROSTORI ZA NAJAM 091 / 352 00 26 091 / 357 70 04 MOGUĆNOST NAJMA UZ KORIŠTENJE POVOLJNE ELEKTRIČNE ENERGIJE
Miroslav Marković
9 Oglasi 21. ožujka 2023., br. 986 || Regionalni tjednik

KATA (90) I FRANJO (92) POTOČNJAK IZ MAJERJA PROSLAVILI PLATINASTI

“Bilo je lijepih, ali i teških trenutaka, nikada nismo mogli jedno bez

Franjo je bio obućar, a Kata domaćica. Danas imaju sina, kćer, pet unuka i 13 praunučadi s kojima su u veljači proslavili obljetnicu kojom se i čime se sada bave, ispričali su nam vremešni supružnici.

Kata (90) i Franjo (92) Potočnjak iz Majerja u veljači su u društvu 50-ak članova obitelji i bližih prijatelja proslavili čudesnih 70 godina braka.Takovelikimjubilejom mogu se pohvaliti vrlo rijetki parovi, stoga zaslužuju svaku pohvalu, a kako su do toga došli, što su prošli i čime se sada bave, ispričali su nam vremešni supružnici.

– Kada smo bili mladi svake nedjelje su bile zabave. Ondje smo se znali sretati i tako smo se upoznali 1949. godine.

se i o njemu brinula – otkrila je Kata i dodala da se kasnije brinula i o unukama kada su bilemale,anjihoviroditeljina poslu. Franjo joj je pomagao kada je mogao, odnosno kada jeimaovremenaizmeđuposla i rada u fušu.

– Meni se isplatilo što sam radiofuš.Jednezimesamsâm doma napravio 17 pari cipela – dodao je.

Lijepi i teški trenuci

Supružnici su još vrlo samostalni te će sve što mogu obaviti sami, pa tako i nabavku jer Franjo još uvijek vozi auto

Malo sim’, malo tam’, i tako smo se našli.

Otišao sam u vojsku i kada sam se vratio, vjenčali smo se – prisjetio se Franjo.

Vjenčanje

Oboje su u vrlo dobroj kondiciji, fizičkoj i mentalno, posebice Franjo koji pamti svedogađaje,imenaidatume.

Danas imaju sina, kćer, pet unuka i 13 praunučadi.

– Crkveno smo se vjenčali 1.veljače1953.godineuCrkvi sv. Petra i Pavla u Petrijancu.

To je bila nedjelja, a u subotu je bilo sudsko vjenčanje u Mjesnom uredu u Petrijancu.

Ja sam zet, došao u Majerje iz Petrijanca. Prvo smo šest godina živjeli u Petrijancu, sinserodio1953.,akćer1959.

godine. Međutim, spletom događaja, njezini roditelji su ostali sami i nismo imali drugog izbora, doselili smo se k njima u Majerje 1959.

godine – ispričao je Franjo koji je radio kao obućar. Zaposlio se, kaže, u jednoj tvrtki1954.godine,nobudući da je tada bilo puno obućara, kaonekvalificiranimladiradniknijemogaodoćidoizražajapajenainicijativudirektora završio školu za obućara. S vremenomjenapredovaopaje postao majstorom, a na kraju, posljednjih osam godina, bio je na mjestu šefa proizvodnje. Umirovio se 1990. godine.

Njegova supruga Kata bila je domaćica.

– Imali smo nešto zemlje, krave i svinje i o tome sam vodila brigu, a često sam išla i u berbe jabuka, jagoda, višnji… Bavila sam se poljoprivrednim poslovima. Moj otacjebionepokretanpasam

U braku im nije bilo uvijek lako, govore supružnici, bile su poslijeratne godine. Bilo je lijepih, ali i teških trenutaka, no uvijek su se držali zajedno kako bi sve lakše prebrodili. U dijelu toga leži i tajna dugog braka, otkrivaju slavljenici. – Ja uvijek kažem: rad nikome ne škodi. Jako puno sam radila, cijeli život, ali nikada nisam prigovarala i nije mi bilo teško. Kada to prihvatiš, onda ti je i lakše raditi. Što se tiče tako dugoga braka, treba puštati jedno drugome, najvažniji je mir u kući. U svakom braku ima i svađa. Nekad se pređe preko nečega, a nekad se posvađate. Nitko nije savršen, ali treba se smiriti i jedan drugoga trebaju poslušati jer dok su ljudi složni, neće biti problema. U braku je važno međusobno

Iz svog braka posebno pamte lijepe trenutke, a to su bili odlasci na zabave, na Mariju Bistricu, u toplice, putovanja s umirovljenicima, dočeci novih godina, događaji za Valentinovo… A još do prije dvije-tri godine svaki su tjedan išli na bazene u Čakovec.

poštovanje – smatra Kata, a s njom se složio i suprug.

– Nema neke posebne tajne za tako dug brak, ali ne treba seprevišeokonekihstvariuzrujavati. Ako je čovjek miran, može puno podnijeti. Jedan segment od tih “tajni” dugog

braka je i sređenost cijele obitelji. Nitko od nas nije pravio nikakve ekscese. U 70 godina braka svašta možeš naučiti, i neke stvari za koje nikad nisi mislio da ćeš naučiti. Ostali smo skupa jer nismo mogli jedno bez drugoga.

Nemoguće je tako dugo biti zajedno,adaponekadnedođe do nesuglasica, ali nikad nije došlo do ozbiljnog problema koji bi nas razdvojio. Ujutro bismo se pravdali, a popodne bismo “raščistili” – govori 92-godišnjak. Izsvogbrakaposebnopamte lijepe trenutke, a to su bili odlasci na zabave, na Mariju Bistricu, u toplice,

putovanja s umirovljenicima, dočecinovihgodina,događaji zaValentinovo…Ajošdoprije dvije-tri godine svaki su tjedan išli na bazene u Čakovec. – Na bazenima je bilo dobro, ja ne znam plivati, ali bilo je baš dobro, malo smo se rekreirali.Doprijedvijegodine smo još svuda išli, sada nam je već malo teže. Išli smo i svakegodine na more s nekim iz obitelji, znali smo čak otići i autobusom – govori Kata koja, priznaje, ponekad malo zaboravlja, ali i danassvakodnevnopripremadoručak,ručakivečeru te obavlja kućanske poslove, a tusuidruženjaspraunucima.

Franjo jako voli sport, pa je tako često išao na utakmice i bavio se nogometom, a u selskom klubu je 10 godina bio blagajnik i jedne godine tajnik. I danas prati sport i, kaže, sve ga zanima te voli rješavati križaljke. Prati i politiku,aliokotoganesmijebiti previšeraspravejermožedoći do svađe, govori kroz smijeh.

Samostalni

Oboje su još vrlo samostalni, no gotovo svi iz obitelji žive u blizini, pa su na

10 Život Regionalni tjednik || 21. ožujka 2023., br. 986
PIŠE: MARTINA LONČAR-PETRINJAK mlpetrinjak@regionalni.com

PLATINASTI PIR – VELIKIH 70 GODINA BRAKA

trenutaka, no bez drugoga”

se mogu pohvaliti vrlo rijetki parovi. Kako su do toga došli, što su prošli

VELIKO POSTIGNUĆE MEĐIMURSKE

Na Mađerkinom bregu predstavljena nagrada

Green Destinations

Međimurje je prva regija u Hrvatskoj i četvrta u svijetu koja je pristupila certificiranju te ispunila uvjete za dobivanje renomirane nagrade za održivi turizam

– Krenuli smo u 4 sata ujutro, otac je sa mnom išao do Sračinca, a od tamo je išlo više ljudi na posao pa sam do Varaždina nastavio s njima. Tek sam kasnije nabavio neki stari bicikl – prisjeća se Franjo.

– Kada smo bili mladi svake nedjelje su bile zabave. Ondje smo se znali sretati i tako smo se upoznali 1949. godine. Malo sim’, malo tam’, i tako smo se našli –rekao je Franjo

Nabavku tog bicikla, kao i sve ostalo što im se kasnije događalo u životu, Franjo i Kata gledali su kao uspjeh. I mladim su parovima savjetovalidabudusretnizbogmalih stvari u životu.

Na Mađerkinom bregu je u četvrtak, 16. ožujka, predstavljeno novo postignuće Međimurske županije – prestižna nagrada Green Destinations koja je Županiji dodijeljena na nedavno održanom najvećem sajmu turizma u Berlinu. Međimurje je prva regija u Hrvatskoj i četvrta u svijetu koja je pristupila certificiranju te ispunila uvjete za dobivanje renomirane nagrade za održivi turizam. Tako je s vidikovca, smještenog u Robadju u općini Štrigova, poslana vijest o velikom dosegu Županije i njezine Turističke zajednice.

–Naovomzelenombrežuljku okupili su se svi dionici jednog vrlo zahtjevnog procesa koji je okrunjen uspjehom zbog kojeg smo ponosni –osvajanjasrebrneoznake Green Destinations, prestižne nagrade za održivi turizam.

Pripadnici

HGSS-a - Stanice Čakovec na atraktivan su način spuštanjem s vidikovca razvili

zastavu Green

raspolaganju ako zatreba, a jedna od unuka živi sa svojom obitelji u istoj kući na katu u odvojenom domaćinstvu. Ipak, jednom tjedno ih posjeti gerontodomaćicadapomogne s detaljnijim čišćenjem kuće. No, sve što mogu, obavit će sami, pa tako i nabavku jer Franjo još uvijek vozi auto. Prije nekoliko godina prestao se voziti biciklom jer ima ugrađen pacemaker pa mu vožnjabiciklazadajeprevelike napore.

– Lani u studenome sam produžio vozačku dozvolu do 2025.godine,položiosamlakše nego ikad. Nemamo doma višeništa,čaknikokoši,ionda moramo sve kupiti. Vozim se u dućane, na misu, na groblje, u Petrijanec… Za nas je život bez auta nezamisliv – navodi naš sugovornik i dodaje da je nekada to bilo drukčije jer automobila i javnog prijevoza nijebilo,anibicikla,pajetako iz Petrijanca do Varaždina išao pješke.

– Nama je sve bio uspjeh. Imao sam malu plaću i više puta smo bili bez dinara, ali uvijek je nekako išlo. Sada su bolja vremena, ali ljudsko srce nikad nije zadovoljno. To ne smije biti tako, moraš biti sretan kada nešto postigneš, kao što smo mi sada zadovoljni. Mladi neka brak shvate kao svetinju. U braku se treba sporazumijevati i dogovarati jer bez toga nema uspješnog braka. Barem ja mislim tako – zaključio je Franjo.

Uspjeh nije došao preko noći niti je rezultat rada jednog čovjeka, već je riječodobroplaniranojiprovedenojstrategiji–rekaojemeđimurski župan Matija Posavec, naglasivšidaovanagradagovori o promišljenom putu prema očuvanju vrijednosti i načinu prezentacije vlastitoga blaga bilo da je riječ o prirodnim resursima, kulturno-povijesnom blagu,enološkoj,gastronomskoj i drugoj turističkoj ponudi.

Destinations

području turizma svim našim nastojanjima da budemo još uspješniji i bolji daju smisao. Drago mi je što su sve naše agencije i ustanove usmjerene prema projektima koji garantiraju da ćemo novim generacijama ostaviti viši standard i više vrijednosti. Zato zahvaljujem svakom našem stanovniku koji je pridonio ovom uspjehu uređenjem svog falačeca vlastite okućnice te čuvanjem naših vrijednosti –zaključio je župan.

Otvorene nove mogućnosti

uspjeh. Ova nagrada pripada svim ljudima našega kraja i predstavlja našu kvalitetu života – dodao je Rudi Grula. – U našoj strategiji smo zapisali da smo destinacija u pokretu koja nudi suživot s prirodom na najljepši mogući način te ustrajemo na ‘zelenoj tranziciji’, odnosno projektima koji podrazumijevaju čuvanje našebioraznolikosti–istaknula je uime sudionika uključenih u dobivanje certifikata zamjenica direktorice REDEA-e Ana Kralj.

– Sve nagrade koje smo zadnjih godina osvajali samo u

Direktor Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula istaknuo je da su destinacije s oznakom Green Destinations najcjenjenije u svijetuturizmaidaovaprestižna nagrada Međimurju otvara neslućene mogućnosti. – U zahtjevnom procesu certificiranja bilo je mnogo sudionika i svi su zaslužni za ovaj

– Prirodu koju smo zatekli moramo ostaviti naraštajima koji dolaze i to je zadatak svih nas. Zato je važan održivi razvoj u općem smislu, pa tako i u turizmu – rekla je Nuša Korotaj, generalna direktorica Termi Sveti Martin, koje su najveći generator turističkih noćenja,stoganoseijakoveliku odgovornostpopitanjurazvoja turizma te utjecaja na okoliš.

Učenici osnovne škole Štrigova Emily Novak, Azra Žibek, Petar Petek i Marko Grbavec te članovi Zrinske garde Čakovec uljepšali su program predstavljanjanagrade,doksupripadniciHGSS-a-StaniceČakovecna atraktivan način spuštanjem s vidikovcarazvilizastavuGreen Destinations.

11 Život 21. ožujka 2023., br. 986 || Regionalni tjednik
ŽUPANIJE
PIŠE: MARTINA LONČAR-PETRINJAK mlpetrinjak@regionalni.com

SASTANAK OBRTNIČKE KOMORE VARAŽDINSKE ŽUPANIJE S RAVNATELJIMA SREDNJIH ŠKOLA

“Svima su nam u cilju stručni i obrazovani mladi obrtnici spremni za tržište rada”

Jedna od inicijativa je i ona za povećanjem broja sati tehničkog odgoja u osnovnim školama, da bi učenici što ranije stekli barem temelje tehničke kulture i tako se zainteresirali za obrtnička zanimanja

U Obrtničkoj komori Varaždinske županije održan je sastanaksravnateljimasrednjih strukovnih škola, na kojem je Igor Šoković, predsjednik županijske Obrtničke komore posebno istaknuo da je probleme vezane uz strukovno obrazovanje moguće riješiti samo zajedničkim nastojanjima strukovnih škola, Komore i obrtnika kod kojih učenici obavljaju stručnu praksu. Bio je to nakon dugog vremena prvi sastanak predstavnika Komoresravnateljimastrukovnih škola, na kojem se razgovaralo o problemima vezanima uz strukovno obrazovanje, od politike upisnih kvota za obrtnička zanimanja do primjerice, bolje organizacije praktične nastave koju učenici obavljaju kod članova županijske Obrtničke komore.

– Želimo uspostaviti bolje kontakte s ravnateljima strukovnih škola da bismo tekuće probleme rješavali u hodu, ali i

Tijekom sastanka istaknuta je potreba za razgovorom u određivanju upisnih kvota

dabismoutakvojsuradnjiukonačnicidošlidojošboljihrezultatauprovođenjupraktičnenastave za učenike koji se školuju zaobrtničkazanimanja.Pritom smo posebno naglasili važnost daučeniciinjihoviroditeljirazgovarajusobrtnicimakodkojih polaze praksu, da bi iznijeli svoja očekivanja. Na taj način i obrtnici mogu predstaviti svoje planoveiželjeneishodestručne prakse.Svimanamjeuinteresu danakonzavršenesrednjestrukovne škole dobijemo stručne i obrazovanemladeobrtnikekoji će biti konkurentni na tržištu rada – rekao je Igor Šoković, predsjednik Obrtničke komore Varaždinske županije.

U Hrvatskoj nedostaje praktično svih obrtničkih zani-

i potpredsjednik Udruženja hrvatskih obrtnika Varaždin. –Posljednjihnekolikogodina imamoporastzanimanjaučenika za obrtnička zanimanja. Cijena rada i obrtničkih usluga je porasla, a obrtnička zanimanja postaju sve atraktivnija. Stoga nam je jako važno da kvaliteta obrazovanja za obrtnička zanimanjabudeštobolja,posebnou dijelustručneprakse.Kaodugogodišnji obrtnik zalažem se za povećanje broja nastavnih sati tehničkog odgoja u osnovnim školama,dabiučenicištoranije stekli barem temelje tehničke kulture i da bi se zainteresirali za obrtnička zanimanja – istaknuo je Kos.

manja, limara, keramičara, instalatera, zidara, vozača… – Upravo zato je važno da razgovaramo o upisnim kvotama, ali i da učenicima koji se školuju za obrtnička zanimanja, u suradnji sa strukovnim školama, omogućimo što bolje ishode. Ovaj sastanak je tek prvi korak prema zajedničkom cilju – dodao je Šoković. O ishodima stručne prakse na sastanku je govorio i Boris Kos,potpredsjednikObrtničke komore Varaždinske županije

U Hrvatskoj nedostaje praktično svih obrtničkih zanimanja, limara, keramičara, instalatera, zidara, vozača…

Zadovoljstvo inicijativom istaknulisuiravnateljisrednjih škola na području Varaždinske županije. –PokretanjesuradnjesObrtničkom komorom Varaždinske županije na ovoj razini predstavlja prvi korak u rješavanju problema. Odlično surađujemo s obrtnicima kod kojih naši učenici obavljaju stručnu praksu. No, moramo poboljšati suradnju Komore sa školama, učenicima, roditeljima, a sve da bismo osigurali najbolje moguće uvjete obrazovanja za obrtnička zanimanja – rekla je Snježana Klarić, ravnateljica Strojarske i prometne škole Varaždin. Na sastanku su bili i Vesna Vrček, ravnateljica Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole u Varaždinu, Lidija Kozina, ravnateljica Srednje škole Ivanec i Branka Karača, pedagoginja u Gospodarskoj školi Varaždin. Predstavnicima srednjih škola ujedno su predstavljeni postupak konstituiranja Odbora za strukovnuizobrazbuObrtničke komore do 2026. godine i javne ovlasti Komore u obrazovanju.

JAVILI STE NAM - MJEŠTANI NEZADOVOLJNI ZBOG RASKOPANE CESTE

Zašto su stali radovi na rotoru u Svetom Petru Ludbreškom?

Za lijepog vremena prašina, nakon svake kiše blato. Tako otprilikeizgledadioprometniceuSvetomPetruLudbreškom gdje je trebao biti izgrađen rotor. Međutim, cesta je ostala raskopana, a radovi su stali.

Unazad dva tjedna zvalo nas je više mještana Svetog Petra Ludbreškog koji su se požalili na spomenuti problem.

- Cesta je raskopana mjesecima. Bolje da nisu ni počeli graditi taj rotor nego da sad ovakostoji,amisiizdanaudan oštećujemo naša vozila – kažu

dnm ljuti mještani.

Riječje,naime,ožupanijskoj cesti, a zašto su radovi stali i kad bi mogli opet početi pitali smo u Županijskoj upravi za ceste.

Stigaonamjekratakodgovor, anovirokzazavršetakradovai dalje je nepoznat.

- Radovi su stali zbog zimske službe i rješavanja odnosa s instalaterima.UsuradnjisOpćinomMaliBukovecradimona tome da radovi uskoro krenu –odgovorilisunamizŽupanjske uprave za ceste.

12 Gradovi i općine Regionalni tjednik || 21. ožujka 2023., br. 986

ODRŽANA JE 127. PO REDU IZVJEŠTAJNA SJEDNICA SKUPŠTINE

DVD Martijanec planira graditi novi vatrogasni dom

U subotu, 4. ožujka, DVD Martijanec održao je 127. po redu izvještajnu sjednicu skupštine na kojoj su bili nazočni brojni vatrogasci iz zemlje i inozemstva.

Pored pobratimljenih društva iz

Slovenije sjednici su nazočili i vatrogasci iz Srbije, kao i pobratimljena društva iz

Društvo danas broji 28 operativaca, a specifično je po tome što je među njima čak 17 žena

mandatuvodiojeizvještajnu

Na kraju sjednice bila su podijeljena vatrogasna

odlikovanja i priznanja najzaslužnijim članovima

Bjelovarsko-bilogorske županije te Koprivničko-križevačke županije Svoje su predstavnike na sjedniciimaleibrojneUdruge s područja općine Martijanec, kao i udruge s područja Varaždinske županije s kojima DVD Martijanec usko surađuje. Predsjednik DVD-a Martijanec Saša Lenček po 23. putausvompredsjedničkom

sjednicu Skupštine društva. Sjednici su nazočili i načelnik Općine Martijanec Branimir Nađ, predsjednik Općinskog vijeća Stjepan Golubić, kao i župnik Župe Martijanec Leon Lozančić, pri čemu je potonji ujedno i operativni član operativne postrojbe DVD-a Martijanec. Vatrogasnu zajednicu Varaždinske županije predstavljao je Dejan Ivannušec, član Zapovjedništva.

U bogatom prikazu izvješća o radu za proteklu godinu, kroz presjek svih događanja i intervencija vidljivo je kako vatrogastvo u Martijancu živi svakoga dana, s obzirom na ulože-

no ogromno vrijeme i trud prikazano putem video zida, popraćenog mnogobrojnim fotografijama.Valjaposebno naglasitikakoDruštvodanas broji 28 operativaca, a specifično je po tome što je među njima čak 17 žena.

Središnji dio izlaganja posvećen je planu rada za ovu godinu,čijombirealizacijom Društvo doživjelo veliku prekretnicu s obzirom na planiranu izgradnju novog vatrogasnog doma, za što je Općina Martijanec izvadila građevinsku dozvolu te zajednički s vatrogascima izradila idejno rješenje odnosno glavni projekt novog vatrogasnog doma u Martijancu, u vrijednosti od 1,6 milijuna eura.

Na kraju sjednice bila su podijeljena vatrogasna odlikovanja i priznanja najzaslužnijim članovima. U Društvo je pritom pristupilo 10 novih članova u kategoriji pomlatka koji su u biti nova budućnost vatrogastva u Martijancu.

“Radovi će biti gotovi u lipnju, a krajem godine kreću radovi na brzoj cesti Varaždin-Krapina”

U utorak, 14. ožujka, radove je obišao ministar prometa, mora i infrastrukture u pratnji predsjednika uprave Hrvatskih cesta Josipa Škorića, varaždinskog župana Anđelka Stričaka te Gorana Kaniškog, načelnika Općine Gornji Kneginec.

Na području općine Gornji Kneginec u tijeku su radovi na rekonstrukciji raskrižja državne ceste D3 s Vukovarskom i Topličkom ulicom u kružno raskrižje.

Investitor su Hrvatske ceste, a ulaganje je vrijedno 689.762,56 eura bez PDV-a, odnosno 862.203,2 eura s PDV-om.

Uutorak,14.ožujka,radove

je obišao ministar prometa, mora i infrastrukture Oleg Butković u pratnji predsjednika uprave Hrvatskih cesta

Josipa Škorića, varaždinskog župana Anđelka Stričaka te Gorana Kaniškog, načelnika

Općine Gornji Kneginec.

Dinamika

– Ovo je vrlo vrijedan projekt, ali samo jedan u nizu projekta Hrvatskih cesta u Općini Gornji Kneginec. Na ovom raskrižju na tjednoj bazi su se događale nesreće.

Sada mičemo crnu točku u prometu,azadržatćemoprotočnost – istaknuo je Goran Kaniški, načelnik Gornjeg Kneginca.

Zadovoljan dinamikom radova je ministar Butković.

– Ovo je vrlo važan projekt jer ovdje su bile vrlo česte prometne nesreće. Vjerujem da će radovi završiti početkom lipnja – dodao je Butković koji je najavio još projekata u Varaždinskoj županiji.

– Nadam se da će krajem ove godine krenuti radovi na prvoj fazi brze ceste Varaždin-Ivanec-Krapina.Natječaj jeraspisan,akrajemmjeseca, 31. ožujka, planirano je otvaranje ponuda. Vjerujem da nećebitižalbi.Također,utije-

ku je obnova kolnika na autocesti A-4. Vrijednost tih radova je 20 milijuna eura i vjerujem da će do početka turističke sezone radovi biti gotovi. Također, sastat ću se sa slovenskom ministricom

Investitor su Hrvatske ceste, a ulaganje je vrijedno 689.762,56 eura bez PDV-a, odnosno 862.203,2 eura s PDV-om

prometa u Opatiji s kojom ću razgovarati oko brze ceste od Varaždina do Ormoža – dodao je Butković. Predsjednik uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić također je istaknuo

važnost ceste od Varaždina do Ormoža. Pritom bi se izmjestila državna cesta D2 od Petrijanca do Cestice.

Ulaganja –TonamjeuskogrlonaD2. Pripremamo dokumentaciju gdje bi trebali imati gotovu studiju utjecaja na okoliš do kraja godine, a nakon toga slijedi izrada dokumentacije. Do tada ćemo riješiti i dodirnutočkusaSlovenijomprema Ormožu – istaknuo je Škorić. Župan Anđelko Stričak na-

glasio je da se u Varaždinskoj županiji završavaju ili pripremaju projekti vrijednosti oko 70 milijuna eura. – Također, Ministarstvo je izašlo u susret našoj Županijskoj upravi za ceste. Sanirat ćemo tako 28 klizi-

U planu je izgradnja ceste od Varaždina do Ormoža. a pritom bi se izmjestila državna cesta D2 od Petrijanca do Cestice

šta. Vrijednost radova je 4,7 milijuna eura, a 9,2 milijuna eura utrošit će za sanaciju samih kolnika. Tim sredstvima ćemo presvući oko 60 kilometara županijskih lokalnih cesta. Ako uzmemo sve to u obzir, govorimo o vrijednosti 14milijunaeura,odnosnoove ćemogodineužupanijskeilokalnecesteinvestiratiokopet proračuna ŽUC-a – zaključio je Stričak.

13 Gradovi i općine 21. ožujka 2023., br. 986 || Regionalni
tjednik
OdKotoribedoLepoglave
BUTKOVIĆ OBIŠAO RADOVE NA KRUŽNOM
MINISTAR
RASKRIŽJU U KNEGINCU PA NAJAVIO:

LUDBREG PROSLAVIO DAN GRADA, A GRADONAČELNIK BILIĆ PORUČIO

Radimo s nadom da možemo našim malim snagama svijet oko nas mijenjati na bolje

Počasnim građaninom Ludbrega proglašen je monsinjor Josip Đurkan, a nagrada za životno djelo uručena je Ivanu Lončariću, dugogodišnjem javnom djelatniku i bivšem ludbreškom gradonačelniku

Ludbreg je u nedjelju proslavio Dan grada, a tim su povodom uručene i nagrade i priznanja. Dan Grada Ludbrega slavi se prema dokumentu pape Leona X datiranom od 19. ožujka 1513. godine. Naime, svetom bulom, odnosno papinskim pismom, papa Leon X. je Ludbreg proglasio prošteništem Predragocjene Krvi Kristove zbog čega se više od šest stoljeća početkom svakog rujna hodočasti u Ludbreg.

Kako je naglasio gradonačelnik Dubravko Bilić kontinuiranoseulagalounoveceste,javnu rasvjetu te kulturnu, obrazovnu i sportsku infrastrukturu.

Također, naglasio je kako se puno ulagalo u obrazovanje, a tim tempom namjeravaju i nastaviti.

Obrazovanje je temelj – Temelj na kojem počiva svako obrazovanje je predškolski odgoj i svjesni smo toga.

Završili smo dogradnju našeg gradskog vrtića, a prošle smo godineprijaviliEUprojekttreće faze uređenja vrtića čime ga proširujemo na zgradu političkih stranaka i time simbolično poručujemo da su djeca naša budućnost. Početak radova očekujemo krajem godine, a istovremeno pripremamo projektnu prijavu za završnu dogradnju vrtića, čime bi gradski dječji vrtić bio potpuno spreman za nove izazove. Isto tako, prošle smo godine započeli s posebno vrijednim projektom, atojeizgradnjaiuspostavljanje obrazovnogcentrauSTEMpodručju Lori za osnovnoškolce, kojim želimo omogućiti svoj zainteresiranoj djeci da kroz matematiku, fiziku, kemiju, biologiju,alispojenosrazvojem poduzetničkih vještina, stvorimo bazu za razvoj suvremenog tehnološkog gospodarstva na sjeveru Hrvatske – objasnio je gradonačelnik Dubravko Bilić dodavši kako je uređeno i vanjskoigrališteOsnovneškole Ludbreg, a ove godine kreće unutarnje uređenje škole.

Ludbreg je nositelj i jednog projektnog cilja kojemu je namjera kroz održivi i zeleni turizam povezati tri rijeke, Dravu,BednjuiPlitvicuspoveznicom u Muzeju rijeka koji bi bio smješten na Otoku. Prilika je to za dodatnim razvojem obrazovanja, kulturne industrije i održivog cjelogodišnjeg turizma.

– Na ITU mehanizam naslanja se i još jedna važna priča, a to je integrirani javni prijevoz s razvojemprometneinfrastrukture. Moram priznati da sam osobno razočaran nerazumije-

vanjemvažnostinašegprojekta i razinom podrške, ali neću odustati dosađivati županu i svimakojiuHrvatskojodlučuju o ovim bitnim pitanjima – poručio je gradonačelnik Bilić dodavši kako od države očekuje i prva darovanja zemljišta za razvoj novih industrijskih zona u Hrastovskom, Apatiji i Slokovcu.

Nova ulaganja

– Naše gospodarstvo treba novaulaganjauenergetiku,obnovljiveizvoreenergijeizatoim kroz pripremu novih projekata želimo omogućiti prostor za nova ulaganja. Samostalno razvijamo i projekt geotermalne elektrane, solarnih elektrana te projekte agro solara. Naime, energetska kriza kroz koju prolazimo pokazuje koliko je neovisnost u energetskoj proizvodnji važna za male države, ali i za male gradove, a ovim ulaganjima omogućit ćemo novi zamah gospodarstvu i privućinoveinvesticije–rekao je Bilić. Prisjetio se i kako je

Budite ponosni na sve učinjeno u Ludbregu i ludbreškom kraju. Vjerujem da ćemo i dalje surađivati, potencijala je puno, kako u privlačenju i realizaciji zajedničkih projekata tako i u turističkoj promociji.”

na mjestu gradonačelnika već deset godina.

– Za mene je ovo i osobna godišnjica jer će se uskoro navršiti 10 godina, kako su me Ludbrežanke i Ludbrežani biralizagradonačelnika.Deset dugih godina punim plućima i s nadom, da možemo našim malim snagama mijenjati svijet oko nas na bolje, radim za Ludbreg. Nastavit ću to činiti i uvremenukojejeisprednas,da zajedno s onima koji vjeruju u mene, mijenjamo naš Ludbreg u bolje mjesto za sve koji su danastu,aliizaonekojićedoći poslije nas.

Svečanu sjednicu otvorio je predsjednik ludbreškog Gradskog vijeća Darko Jagić koji je naglasio kako su bogata tradicijaiprošlostLudbreguotvorila brojna vrata, a na njima je sada da gledaju prema budućnosti i dalje razvijaju Grad. Uz brojne uzvanike, načelnike i gradonačelnike,svečanojsjednicipovodomDanaGradaprisustvovala jeiuimeVaraždinskežupanije zamjenica varaždinskog župana Silvija Zagorec, koja je tom prilikom istaknula kako Ludbregicijelaludbreškaregija čine važan segment Varaždinske županije.

– Riječ je o regiji u kojoj se sustavno radi i upravo zbog takvih regija Varaždinska županija može biti županija znanja i županija poželjna za život – rekla je Zagorec i pohvalila rad Grada Ludbrega.

Sjednici je prisustvovao i saborski zastupnik i gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač naglasivši pritom kako gradonačelnik Bilić već duži niz godina vodi Grad uspješno, realizirajući značajan broj projekata.

U ime Međimurske županije okupljenima se obratio međimurski župan Matija Posavec čestitavši vodstvu Grada na svim rezultatima.

– Dijeli nas ista sudbina i vrijednosti, budimo se s istim problemima, a uvijek kada ste na vjetrometini i kada nemate baš prevelike podrške drugih, a što je odlika i ovog i međimurskog kraja, onda se morate više truditi i raditi. No, kada u takvom sustavu postignete rezultateondaonivrijedepuno više. Upravo zbog toga morate

biti ponosni na sve učinjeno u Ludbregu i ludbreškom kraju. Vjerujem da ćemo i dalje surađivati, potencijala je puno, kako u privlačenju i realizaciji zajedničkih projekata tako i u turističkoj promociji – rekao je župan Posavec.

Nagrade i priznanja Svečana sjednica bila je prilika i za dodjelu priznanja Grada Ludbrega zaslužnim građanima. Tako je počasnim građaninom Ludbrega proglašen monsinjor Josip Đurkan koji je već 2004. godine za svoj predani rad u Ludbregu dobio nagradu za životno djelo, a koji je tom prilikom naglasio kako nikada ništa nije radio zato da bude nagrađen već isključivo zbog, kako je rekao, ljubavi prema božjem narodu kojem je služio u Ludbregu 37. godina. – Kroz to vrijeme, bilo je svakakvih situacija, nisu uvijek cvale ruže, nego je bilo i trnja, ali sve smo uspjeli uz snažnu

Plaketa Grada Ludbrega pripala je Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Hrastovsko koje ove godine slavi veliku, stotu obljetnicu svog osnutka i Rukometnom klubu “Ludbreg” koji uspješno djeluje već 51 godinu

vjeru i volju nadvladati – kazao je monsinjor Josip Đurkan. Nagrada za životno djelo uručena je Ivanu Lončariću, dugogodišnjem javnom djelatniku i bivšem ludbreškom gradonačelniku te dobrovoljnom darivatelju krvi. Plaketa Grada Ludbrega pripala je Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Hrastovsko koje ove godine slavi veliku stotu obljetnicu svog osnutka i Rukometnom klubu “Ludbreg” koji uspješno djeluje već 51 godinu.

Zahvalnice Grada Ludbrega dodijeljene su Jadranki Draganić, Ivani Kapusti, Mariju Lohajneru i Tereziji Šercer. Na svečanoj su sjednici uručene i nagrade najboljim učenicima, Dariji Rusak iz Osnovne škole Ludbreg te Mariji Kokolek iz ludbreške srednje škole.

14 Gradovi i općine Regionalni tjednik || 21. ožujka 2023., br. 986 OdKotoribedoLepoglave
Matija Posavec Zahvalnice Grada Ludbrega dodijeljene su Jadranki Draganić, Ivani Kapusti, Mariju Lohajneru i Tereziji Šercer. Na svečanoj su sjednici uručene i nagrade najboljim učenicima, Dariji Rusak iz Osnovne škole Ludbreg te Mariji Kokolek iz ludbreške srednje škole Dubravko Bilić mons. Josip Đurkan

DILJEM TRNOVCA BARTOLOVEČKOG NIČU

NOVA DJEČJA IGRALIŠTA

Za Skate park i četiri nova igrališta

Općina osigurala 170.000 eura

- Dobavljač igrala je spreman, a vjerujem da će do kraja ovog mjeseca biti postavljena dva igrališta u Trnovcu, te po jedno u Štefancu i Šemovcu, ističe načelnica Verica Vitković

Diljem Općine Trnovec

Bartolovečkiutijekusuradovi na izgradnji novih dječjih igrališta, a u naselju Trnovec dovršen je novi Skate park. Kako je prilikom obilaska radova najavila načelnica Općine Trnovec BartolovečkiVericaVitković,četirinova dječja igrališta u naseljima Trnovec, Štefanec i Šemovec trebala bi biti završena do krajamjeseca,dokjeusklopu novog Skate parka predviđeno i uređenje okoliša.

Zbogom blatu

Vrijednost izgradnje Skate parka procijenjena je na 60.000 eura, a čak 46.000 eura Općina je osigurala pri-

javljivanjem na natječaj LAG Izvora. Načelnica Vitković najavila je i daljnje proširenje parka za što je izrada projekata već naručena.

-U planu nam je javiti se na novi LAG-ov natječaj koji će biti objavljen 2024. godine. Ići ćemo u daljnje proširenje ovog prostora te bi jedan dio od sredstava osigurali za postavljanje sprava za vježbanje i za nova dječja igrala za manju djecu – rekla je Vitković. Kao sljedeći korak Vitković navodi uređenje okoliša oko parka.

- Navoz zemlje je počeo, treba još postaviti fini sloj zemlje i posijati travu. Čim to vremenski uvjeti dozvole,

POTPISANI UGOVORI O DODJELI SREDSTAVA

Udruge su pokretač društvenog, kulturnog i sportskog života

Općine Petrijanec

Navoz zemlje je počeo, treba još postaviti samo fini sloj zemlje i posijati travu

mi smo spremni za završetak uređenja okoliša kako bi se to privelo svrsi i kako oko Skate parka ne bi bilo blata. Postavit ćemo i reflektore da osvijetlimo park. Sve ovisi o vremenskim prilikama, a sredstva su osigurana u proračunu Općine Trnovec Bartolovečki – izjavila je Vitković te dodala kako su predviđena sredstva i

za uređenje šetnice koja će park učiniti još dostupnijim. U Općini Trnovec Bartolovečki radi se na novim, ali i na uređenju i sanaciji starih igrališta, a završetak tih radova previđen je do kraja ovog mjeseca.

- Ukupna vrijednost nabave za sva 4 igrališta s kompletnim uređenjem je 110.000 eura, a sva financijska sredstva osigurala je Općina Trnovec Bartolovečki iz svog proračuna. Dobavljač igrala je spreman, a vjerujem da će do kraja ovog mjeseca biti postavljena sva četiri nova igrališta – dva u Trnovcu, te po jedno u Štefancu i Šemovcu – rekla je Vitković.

Temeljem javnog natječaja za financiranje programa i projekata udruga iz Proračuna Općine Petrijanec u 2023. godini u Društvenom domu Petrijanec s predstavnicima udruga potpisani su Ugovori o dodjeli sredstava. Prema javnom pozivu za udruge u 2023. godini osiguran je iznos od 58.965,88 eura. U sklopu poziva pozitivno je ocijenjeno 20 projekata ili programa. - Svaki od projekata je hvale vrijedan,doprinosipromociji općine i usmjeren je ka zadovoljenju potreba građana. Udruge civilnog društva glavni su pokretač društvenog, kulturnog i sportskog života Općine Petrijanec te su se svojim djelovanjem, aktivnostima i uspjesima

profilirale kao jedan od važnijih dionika u razvoju naše općine.Zahvaljujemseudrugama na trudu koji već godinama u kontinuitetu ulažu u društveni,sportskiikulturni život Općine Petrijanec. Njihov doprinos i slobodno vrijeme koje ulažu u razvoj i napredak udruga je nemjerljiv – rekao je načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec. Općina želi udrugama biti potpora i vjetar u leđa, one nisu pasivni promatrači i ne čekaju samo novac iz općinskih, gradskih i županijskog proračuna, već prijavljuju projekte i dobivaju sredstva iz drugih izvora, a neke i iz resornih Ministarstva. Dakle, aktivno traže i druge modele financiranja i to je za svaku pohvalu.

Općina Petrijanec sudjelovala na Smart City Summitu

Kroz razmjenu primjera iz prakseiiskustvaizHrvatske, kroz predavanja i radionice sudionici nedavno održanog Smart City Summita 2023. su imali priliku usvojiti inovativna rješenja koja takav koncept nudi. Na njemu su sudjelovale i predstavnici mnogih općina, a među njima je bio i petrijanečki načelnik Željko Posavec. Smart City Summit okupio je mnoštvo predstavnika gradova, općina, županija, razvojnih agencija, LAGova, tvrtki iz realnog sektora koje ostvaruju tendenciju

poslovne suradnje s javnim sektorom. Kroz razmjenu primjera iz prakse i iskustva iz Hrvatske, kroz predavanja iradionicesudionicisuimali priliku usvojiti inovativna rješenja koja “Smart City” koncept nudi. Organizatori ovog događanja bili su BSB Event i LEADER mreža Hrvatske. Kroz radionice raspravljalo se o digitalizaciji lokalnih zajednica i pametnoj ruralnoj mobilnosti uključujući primjere dobre prakse u okviru nove LRS, o mogućnostima doprinosa konceptu Pametnih sela

u okviru intervencija LRS LAG-ova, te o okvirima za monitoring i evaluaciju LEADER-a i njegove dodane vrijednosti. Posljednjeg dana u okviru predavanje i panel diskusije sudjelovali su i predstavnici LAG-ova.

- Ovakve radionice ne samo da nam služe za stjecanje novih inovativnih rješenja u vođenju općinske uprave ili pak pametnih komunalnim rješenjima nego želimo čuti i konkretne primjere drugih lokalnih sredina i njihova rješenja za pametne općine i gradove. Općini Petrijanec

odobrena su dva projekta Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost prema Javnom pozivu za poticanje razvoja pametnih i održivih rješenja i usluga vezano uz digitalizaciju javne uprave i aplikaciju za građane koja će olakšati svakodnevne obavijesti i kalendar kao i mjerenje kvalitete zraka. Spremni smo bili i na ovogodišnji natječaj i prijavili smo novi projekt te nestrpljivo očekujemo rezultate – rekao je načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec.

15 Gradovi i općine 21. ožujka 2023., br. 986 || Regionalni tjednik
OdKotoribedoLepoglave
SVE VIŠE OSEBUJNIH RJEŠENJA ZA PAMETNE OPĆINE, SELA I GRADOVE

Od

PRELOG: ANSAMBL CAMERATA GARESTIN NA KORIZMENOM KONCERTU

U nedjelju, 26. ožujka, u crkvi sv. Jakoba ap.st. u Prelogu održat će se Korizmeni koncert na kojem će se predstaviti Ansambl Camerata Garestin. Riječ je o ansamblu koji okuplja vodeće hrvatske vokalne i instrumentalne interprete glazbe 17. i 18. stoljeća. Osnovan je 2008. godine na poticaj varaždinskog violončelista Krešimira Lazara, uz suosnivače sopranisticu Ivanu Lazar, flautista Danija Bošnjaka te čembalista

i orguljaša Krešimira Hasa. Sastavljen je od glazbenika čija bogata iskustva već dulje vrijeme doprinose kulturnom i umjetničkom životu Republike Hrvatske. Nastupi Ansambla popraćeni su pohvalnim recenzijama, primjerice na Varaždinskim baroknim večerima, središnjemhrvatskomfestivalubarokne glazbe, na kojima mu je uručena Nagrada Jurica Murai. Članovi ansambla muziciraju na repli-

kama baroknih instrumenata i njeguju hrvatskuglazbenubaštinu.Nakoncertu u Prelogu na programu će se naći djela Vinka Jelića, Girolama Frescobaldia, Heinricha Schütza, Antonia Vivaldia, Gabriella Pulittia, fra. Ivana Marka Lukačića, Benedetta Marcella. Organizatori koncerta su Grad Prelog, Turistička zajednica Grada Preloga i Dom kulture. Koncert počinje u 18 sati, a ulaz je besplatan.

MEĐIMURJE I ŽUPANIJSKA BOLNICA ČAKOVEC POMAŽU OBUČAVATI BUDUĆE LIJEČNIKE

“Čast nam je što studentima možemo pružiti vrhunske vještine i znanja”

Čakovečka bolnica posljednjih 10-ak godina nastavna je baza za nekoliko ustanova iz visokog obrazovanja iz Hrvatske i Slovenije, kao i za obavljanje praktične nastave srednjoškolaca te za obavljanje pripravničkog i specijalističkog staža zdravstvenih radnika drugih ustanova

Županijska bolnica Čakovec posljednjih 10-ak godina nastavna je baza za nekoliko ustanova iz visokog obrazovanja iz Hrvatske i Slovenije, kao i za obavljanje praktične nastave učenika srednjoškolskih ustanova zdravstvenog usmjerenja te za obavljanje pripravničkogispecijalističkog staža zdravstvenih radnika drugih zdravstvenih ustanova i privatnih ordinacija.

Odlična suradnja uspostavljena je s Medicinskim fakultetom Sveučilišta u Rijeci, čiji studenti šeste godine obavljaju stručnu praksu u sklopu kolegija Kliničke vještine upravo u najvećoj međimurskoj zdravstvenojustanovi.Iskustvokoje će studenti steći bit će im od

neprocjenjivog značaja za početakradapozavršetkustudija. U ovoj akademskoj godini kliničke vještine u Županijskoj

U ovoj akademskoj godini Kliničke vještine u Županijskoj bolnici Čakovec izbrusilo je 23-oje studenata

bolnici Čakovec izbrusilo je 23-ojestudenata,međukojima je njih 15-ero iz Međimurja. S njima su radili vrhunski specijalistiDankoBlažeka,dr.med., spec. otorinolaringologije; dr.

sc. Ana Jurin Martić, dr. med., spec.anesteziologije,reanimatologije i intenzivnog liječenja; dr. sc. Sandra Oslaković, dr. med., spec. transfuziologije; Sven Pal, dr. med., spec. dječje kirurgijeiprim.dr.sc.IvanŽokalj,dr.med.,spec.radiologije, uži spec. ultrazvuka.

– Ovo je priznanje našoj bolniciičastnamještoimamo specijaliste koji mogu studentima pružiti vrhunske vještine i znanja – rekao je ravnatelj Županijske bolnice Čakovec Igor Šegović.

Na konferenciji za medije studente uključene u praksu predstavljale su Marta Trnski, InesRudeciDoraTrakoštanec, koja je uime kolega zahvalila Županiji na podršci te speci-

jalistima na znanju koje su im prenijeli.

Važna obuka

Međimurska županija studentimakojinisuizMeđimurja sufinancira smještaj te dio troškova prehrane tijekom obavljanja prakse.

– Riječ je o važnoj obuci budućih mladih liječnika kvalitetnim modelom individualnog rada, stoga hvala Međimurskoj županiji što je prihvatila i financijski podržava projekt – rekla je dr. Ana Jurin Martić.

– Čast mi je biti dio ove inicijative i član ovog kolegija jer je riječ o obrazovanju kao najvažnijem preduvjetu i za razvoj zdravstva. Podržavamo

svaku suradnju te su nam dobrodošli i drugi fakulteti ako su zainteresirani da i njima budemonastavnabaza–dodao

U ŽB Čakovec stručnu praksu obavljaju studenti

šeste godine

Medicinskog

fakulteta

Sveučilišta u Rijeci u sklopu kolegija

Kliničke vještine

je dr. Danko Blažeka. – Vjerujem da su studenti

dobili nove vještine i znanja te smo zahvalni što su i nama pomogli u održavanju vrhunskerazineuslugeunašoj Županijskoj bolnici Čakovec. Biti nastavna baza jednom sveučilištu,odnosnofakultetu, velika je stvar i takvim oblicima suradnje treba težiti. U tijeku je jedan odličan projekt, vezan uz medicinu, u kojem se u našoj Metalskoj jezgri izrađuje software za medicinsku dijagnostiku, konkretno za praćenje intrakranijalnog tlaka – rekao je međimurski župan Matija Posavec te naglasiodaulaganjaMeđimurske županije u zdravstveni sustav nikada nisu bila veća te da je investicijski ciklus obuhvatio sve zdravstvene ustanove.

MEĐIMURSKA ŽUPANIJA 14 GODINA PODRŽAVA ČLANOVE ŽUPANIJSKE OBRTNIČKE KOMORE

Sufinanciranje nastupa obrtnika na sajmovima

Međimurska županija već 14 godina članovima Obrtničke komore Međimurske županije sufinancira nastupe na sajmovima i manifestacijama. Sporazum koji će obrtnicima i u 2023. godini omogućiti lakše predstavljanje na domaćim i inozemnim sajmovima, potpisali sumeđimurskižupanMatija

Posavec i predsjednik županijske Obrtničke komore Dražen Novak. Vrijednost potpisanog sporazuma je 9290 eura.

– Zahvaljujem Međimur-

skoj županiji i županu Posavcu na prepoznavanju potreba obrtnika. Izlaganja na sajmovima su nam i u

današnje vrijeme iznimno važna jer se, usprkos internetskoj prezentaciji, vraća potreba da ljudi uživo vide

i uvjere se u kvalitetu određenog proizvoda, zbog čega i raste interes naših članova za ovaj oblik promoviranja – rekao je predsjednik Obrtničke komore Dražen Novak.

Međimurje posljednjih nekoliko godina broji iznad 1500 aktivnih obrta, a ovog trenutka aktivno je njih 1526. Osim sufinanciranja odlaska na sajmove i druge manifestacije izložbenog karaktera, Međimurska županija sudjeluje i drugim programima pomoći župa-

nijskoj Obrtničkoj komori.

– Nastavljamo i s našim sjajnim projektom stipendiranja učenika koji se školujuzadeficitarnaobrtnička zanimanja i za tu namjenu Međimurskažupanijauovoj godini uložit će oko 20.000 eura. Time naš obrazovni sustav prilagođavamo tržištu rada, što nam je iznimno važno – rekao je župan Posavec.

Također, krajem travnja i u svibnju Međimurska županija bit će partner velikog sajma obiteljsko-poljopri-

vrednih gospodarstava u Šibensko-kninskoj županiji. Riječ je o sajmu kojeg svake godine posjećuje više od 10.000 posjetitelja pred kojima će i međimurski OPG-ovi prezentirati svoje proizvode.

– Sve oznake, nagrade i titule koje dobivamo kao uspješna županija, prilika su i našim obrtnicima da ih iskoriste u promoviranju svojih vrlo kvalitetnih proizvoda o kojima svjedoče gospodarski rezultati – naglasiojemeđimurskižupan.

16 Gradovi i općine Regionalni tjednik || 21. ožujka 2023., br. 986
KotoribedoLepoglave

OdKotoribedoLepoglave

BESPLATAN PRIJEVOZ STARIJIH OSOBA U VARAŽDINU I 10 OKOLNIH OPĆINA

Gradsko društvo Crvenog križa u partnerstvu s Gradom Varaždinom i uz sufinanciranje Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike nastavit će projekt besplatnog prijevoza starijih osoba

“Pelamo se? 3”.

Službeno je potpisan nastavak programa “Pelamo se? 3”četvrtu godinu za redom u kojoj je starijim osobamanapodručjudjelovanjaGD

Crvenog križa Varaždin osiguran besplatan prijevoz na njima važna mjesta i omogućujemo im da budu dio naše zajednice! Program se provodi na području gradaVaraždina i10okolnih općina, anamijenjenjestarijimosobamaod 65 godina.

Od ove godine program je dodatno oplemenjen aktivnostima pod zajedničkim nazivom-Uključiva

zajednica.

Uz besplatan prijevoz GD Crvenog križa provodi i aktivnosti: PSP srijedom - besplatno informiranje i savjetovanje starijih osoba svake radne srijede od 12:00-15:00 sati (telefonski ili u živo); Vodič za starije – tiskani materijal sa informacijamaoprogramu,pravima

starijih osoba (informiranje o značenjuipravnimposljedicamasklapanja

NATJECANJE PRVI I VIŠI KORAK OKUPILO 350 DJEVOJČICA IZ 12 TIMOVA

Sračinec postao Meka za mažoretkinje

Hrvatski mažoret savez pripremio je 350 medalja, roditelji Varaždinskih mažoretkinja, njih 40-tero postali suvolonteri,OpćinaSračinec s načelnikom Božom Novoselcem domaćin natjecanja, mame mažoretkinja ispekle su 800 klipića, a varaždinska Vindija osigurala 350 sokova za mažoretkinje s područja sjeverne i središnje Hrvatske, koje su se u subotu, 18. ožujka, okupile u OŠ Sračinec na motivacijskom natjecanju Prvi i Viši korak. Lijepo i sunčano vrijeme bilo je bonus natjecanju koje je okupilo 350 djevojčica iz 12 timova: Rakovice, Slunja, Kotoribe, Karlovca, Lobora, Zagreba, Sesveta, Svete Jane, Stupnika, Klinča Sela, Pisarovine i Varaždina, uzrasta od 5 do 18 godina, i njihove mnogobrojne pratnje. Uvodno je natjecateljice i okupljene posjetitelje na tribinama dvorane uime šesteročlane sudačke komisije pozdravio predsjednik HMS-a Alen Šćuric, a potom i načelnik Općine Sračinec Božo Novoselec, zaželjevši svima uspješan nastup i dobre rezultate. Po već uhodanom slijedu nastupa od pet natjecateljica u pojedinačnom nizu sa svrhompredstavljanjakratkekoreografirane plesne izvedbe uz korištenje mažoret štapa kao rekvizita i predstavljajući korake i naučene kretnje premapravilimamažoretstruke, prvo mlađe a onda i one starijemažoretkinjenatjecalesu se, htijući bez greške i što ele-

gantnijeizvestijednominutni šou, te su se na kraju okitile brončanim za nešto slabiju, srebrnim za nešto bolju, te zlatnim medaljama za svoju odličnu izvedbu.

Varaždinske mažoretkinje

Varaždinske mažoretkinje osvojile su ukupno 37 medalja, od čega tri srebrne i čak

34 zlatne, što rječito govori o vrlo uspješno svladanim obavezama ovih djevojčica na treninzima, ali i opravdanosti osvojenoga drugog mjesta na prošlogodišnjem državnom te trećeg mjesta na europskom natjecanju. –Nemoguvjerovatidasusve sudioniceVišegkorakaizjednog tima osvojile zlatne medalje – rekao je na kraju Šću-

ric, zahvalivši Varaždinskim mažoretkinjamanaodličnom domaćinstvuipruženojusluzi pri organizaciji i provedbi ovoga zahtjevnog natjecanja. Nakonmotivacijskognatjecanja Prvi i Viši korak za regiju SjevernaiSredišnjaHrvatska od5.do7.svibnja2023.slijedi Državno natjecanje u mažoret plesu koje će biti održano u Biogradu na Moru.

BLAGOSLOVLJENO NOVOPOSTAVLJENO RASPELO KOD LADANJA

Viničanci potpuno uredili raskrižje

U nedjelju, 12. ožujka, načelnik Općine Vinica,dr.sc.BranimirŠtimec,prof.,prisustvovao je blagoslovu novog raspela na tromeđi cesteGornjeLadanje-NovaVes–Zelendvor. Na mjestu gdje je podignuto raspelo, bile su stare dotrajale lipe koje su sanirane te sada raskrižje krasi raspelo s uređenim okolišem i rasvjetom. Raspelo je blagoslovio je mons. Josip Mrzljak, varaždinski biskup u miru, uz prisustvo župnika iz Vinice, Maruševca te Petrijanca. Značajan doprinos u izgradnji i postaviraspeladalisuvijećniciOpćineVinica, Stjepan Tomašec i Ivan Kelemen, dok se za uređenjeokolišapobrinulaobiteljŠincek.Oni sutakođeruzmnoštvomještanaprisustvovali blagoslovu.

ugovora o doživotnom uzdržavanju te o mogućnostima zaštite njihovih prava) te mogućim načinima za uključivanje u lokalnu zajednicu; Inkluzivno volontiranje za starije (volonterke akcije prema interesu starijih) i međugeneracijsko volontiranje (PSP i prikupljanje humanitarne pomoći za starije).

Program “Pelamo se? 3” provodit će se slijedeće dvije godine.

MALA SUBOTICA

Prijam za brončanu karatisticu Aidu

Načelnik Općine Mala SuboticaValentinoŠkvorcorganizirao je prijam za uspješne članove Karate kluba Globus i reprezentacije Hrvatske, kojisunastupilinanedavnom Prvenstvu Europe za kadete, juniore i mlađe seniore koje je održano na Cipru. Veliki uspjeh za hrvatski karate i još veći za općinu Mala

Subotica ostvarila je Aida Trstenjak osvojivši brončanu medalju. Osim sjajne Aide boje Hrvatske branili su Sven Strahija i Nikola Topličanec u pratnjitrenereDejanaSlukića i Kristijana Lesjaka. Načelnik Škvorcmladimborcimačestitao je na iznimnom uspjehu te im poželio još više sreće na sljedećim natjecanjima.

Rekonstrukcija cesta od Gornjeg Ladanja do Varaždina

Na prijedlog i inicijativu HNS-ovih općinskih vijećnika i vijećnika mjesnih odbora Vinice, Nove Vesi i Maruševca, te uz suglasnost župana Varaždinske županije, Anđelka Stričaka, ŽUC Varaždinske županije rekonstruirat će “novovešku” cestu. Riječ je o rekonstrukciji ŽC 2101 Lepoglava (D74) – Žarovnica – Jerovec (Ž2084) – Donja Voća –Nova Ves Petrijanečka –A.G. Grada Varaždina, na potezuodGornjegLadanja, trgovineTaban,doVaraždina, izuzev dionice unutar samog naselja Nova Ves, koja je već rekonstruirana nakon izvedenih radova na projektu “Aglomeracija Va-

raždin”. Rekonstruirat će se dužina od gotovo 8,5 km, a trenutačna procjena radova je oko 1,3 milijuna eura.

- Zahvaljujemo Varaždinskoj županiji i ŽUC-u Varaždinske županije što su prihvatili ovu našu inicijativu o rekonstrukciji “Novoveške” ceste. Riječ je o alternativnom pravcu državne ceste D2 prema Varaždinu, koji velik dio građana općina Vinica, PetrijaneciMaruševeckoristi, a posebice u vrijeme pojačanog prometa kad građani putuju na posao i s posla. Ovom rekonstrukcijom uvelike će se povećati sigurnost na cesti - poručuju HNS-ovi inicijatori rekonstrukcije.

17 Gradovi i općine 21. ožujka 2023., br. 986 || Regionalni tjednik

JASNA HAJDINJAK NA ČELU KUU “SELJAČKA SLOGA” NEDELIŠĆE

Članovi Kulturno-umjetničke udruge

“Seljačka Sloga” iz Nedelišća održali su Izbornu skupštinu. U sljedeće četiri godine na mjestu predsjednice bit će Jasna Hajdinjak, za tajnicu je izabrana Vanesa Novak, a za blagajnicu Ružica Žnidarić.

U svojem govoru dosadašnja predsjednica Mia Srnec nije krila zadovoljstvo da se nakon pandemije koronavirusa ponovno održavaju redovite probe

folkloraša, tamburaša, puhačkog orkestra i kazališne družine. Lani su Slogaši između ostalog, imali i dva višednevna međunarodna gostovanja te su tako članovi Puhačkog orkestra u suradnji s Mažoretkinjama Nedelišća gostovali u Francuskoj, a članovi folklorne skupine i tamburaškog sastava u Češkoj. Folkloraši i tamburaši mogu se pohvaliti i vikendom provedenim na Međunarod-

MANIFESTACIJA TRAJE OD 21. OŽUJKA

DO 31. SVIBNJA

Bogato “Proljeće u Varaždinu”

Na prvi dan proljeća, u ponedjeljak 20. ožujka, konferencijom za novinare u Gradskoj vijećnici Grada Varaždina, u palači Patačić, najavljen je bogat program manifestacija pod zajedničkimnazivom“Proljeće u Varaždinu” koja traje od 21. ožujka do 31. svibnja.

Gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj najavio je ovu manifestaciju: “Budući da popriličanbrojnašihsugrađana ne zna što nas sve čeka ovog proljeća, odlučili smo putem medija najaviti sve događaje u ožujku,travnjuisvibnju.Postoje određene kritike da se ništa ne događa, pa ova konferencija demantira takve kritičare.” Iz programa je izdvojio nekoliko događaja. Gradonačelnik je pozvao građane u kazalište 30. ožujka kada će Zaklada solidarnosti Grada Varaždina imatihumanitarni.Već1.travnja, najavio je gradonačelnik, održat će se Obrtnički ulični sajam sa četrdesetak izlagača na Korzu i na Franjevačkom trgu. Gradonačelnik je najavio i tradicionalnu proslavu Međunarodnog praznika rada 1.

svibnja na izletištu Drava, a od sportskih događaja istaknuo je humanitarnu utrku Grada VaraždinateOlimpijskifestival dječjihvrtićateskakačkimiting na Korzu “Varaždin jump” 30. svibnja.

Direktorica ureda Turističke zajednice Grada Varaždina

Jelena Toth napomenula je da turistička zajednica tijekom godine prikuplja i objedinjuje različite informacije o manifestacijama u gradu. U zajedničkom programu pod nazivom “Proljeće u Varaždinu” tako se našlo pedesetak različitih događanjado31.svibnja.Jelena

Toth izdvojila je tek nekoliko od njih, predstavljanje knjige Anđe Marić “Maja revolucija u 365 dana” u knjižnici, 24. ožujka festival Djeca pjevaju u dvoraniGraberje,manifestacije u Muzeju anđela koji će u svibnju obilježiti 12 godina rada. Najavila je i koncert Dražena Zečića 9. travnja i predstavljanje instalacije Bučino ulje 14. travnja. Sve te informacije bit ćedostupnenawebstranicama Grada i Turističke zajednice, tiskat će se i poseban letak.

nom festivalu u Vodnjanu. Posebnu zahvalu Slogaši posvetili su Mariji Kukolić koja je punih 20 godina bila blagajnica Sloge te Marijanu Topolnjaku koji je 12 godina bio u Nadzornom odboru. Zahvala je upućena i dugogodišnjem članu Josipu Jaluščiću koji je vrijedno skupljao i arhivirao podatke i fotografije s nastupa “Sloge” posljednjih 60 godina.

PREDŠKOLSKI NADSTANDARD U MURSKOM SREDIŠĆU

Dogradnja

Dječjeg vrtića za četiri nove skupine mališana

Provođenjem projekta “Vrtić za sve” osigurava se produljeni boravak mališana u dječjem vrtiću, koji je za roditelje potpuno besplatan

Prema brojnim analizama proračunske aktivnosti, Grad MurskoSredišćeredovitodobivapohvalezasvojaulaganja u predškolski odgoj. I uistinu, samo od kraja 2019. godine kada je svečano otvorena nova zgrada Dječjeg vrtića “Maslačak” u Murskom Središću, bilježe se milijunske investicije u dostizanju najvišegstandardaupredškolskom odgoju.

I dok je samo za gradnju Dječjeg vrtića osigurano 1,2 milijuna eura, Grad je svoju predanost predškolskom obrazovanju pokazao nastavkom ulaganja. Ovog trenutka u provedbi je projekt pod nazivom “Vrtić za sve” vrijedan 600.000eura.Putemprojekta osigurava se produljeni boravakmališanaudječjemvrtiću na području Murskog Sredi-

šća uz jednu od nižih cijena uMeđimurskojžupaniji.Riječ je o nastavku projekta “Svi u vrtić” ukupne vrijednosti 1,9 milijuna eura zahvaljujući kojem je i postavljen visoki predškolski nadstandard. Projektima uspješno koordinira Ivana Maltarić, ravnateljica Dječjeg vrtića “Maslačak”. Ono što je važno naglasiti je da je produljeniboravakzaroditelje besplatan, kao i brojne druge aktivnosti, poput edukacijazaodgajatelja,kazališne predstave,filmovi,didaktička oprema, razna igrala…

Ulaganja Grada

Murskog Središća u predškolski odgoj

bilježe milijunske iznose

– I tu ne namjeravamo stati već je odobren i projekt dogradnje Dječjeg vrtića za četiri nove skupine. Također, nemali broj aktivnosti provodi se putem Društva “Naša djeca”, kojem je Maltarić također predsjednica. Društvo je dalo veliki doprinos u ostvarivanju statusaGrada prijateljadjece – poručuju iz Grada Murskog Središća.

Dječji vrtić “Maslačak” djeluje i kroz svoj Područni odjel u Peklenici. U više mandata na mjestu predsjedniceMjesnogodbora

Peklenica nalazi se upravo Ivana Maltarić. U tom su

razdobljuusuradnjisGradom Mursko Središće realizirani brojnikapitalniprojektipoput obnove Društvenog doma, Vatrogasnog doma, uređenja sportskog igrališta, Aglomeracije, otvorenja Spomen parka naftaštva… – Trenutno se radi pješačka staza u Glavnoj ulici, prijavljuje se projekt izgradnje Školske ulice, na nogometnog igralištu uredit će se navodnjavanje, a započela je i izgradnja višenamjenskog platoa pokraj nogometnog igrališta. Putem natječaja na Hrvatsku lutriju osigurana je oprema za vježbalište na otvorenom, dok je opremanje Područnog odjela Dječjeg vrtića“Maslačak”prijavljenona natječaj Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade – zaključuju u Gradu.

Lepoglavi više od 2,3 milijuna eura za sanaciju posljedica šteta od potresa

Kreću velika ulaganja u obnovu komunalne infrastrukturestradalepotresom,ariječ je iznosu od 2.368.510,23 eura, što je više od ovogodišnjeg izvornog gradskog proračuna. Riječ je o bespovratnim sredstvima koje je Grad Lepoglava osigurao na natječaju Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja za operacije koje se financiraju iz Fonda solidarnosti Europske unije za sanaciju posljedicaštetaodpotresana komunalnoj infrastrukturi. - Maksimalno smo se, od mene gradonačelnika pa

do svih djelatnika gradskih službi, angažirali na pripremi prijave koja je uspješno aplicirana na natječaj čiji će rezultati biti itekako vidljivi u narednom razdoblju kada kreću radovi na sanaciji potresom oštećene komunalne infrastrukture. Pribavljenih 2.368.510,23 bespovratnih eura uložit ćemo u sanaciju klizišta i lokalnih cesta, a izgradit ćemo i most na rijeci Bednji.Uztroškoveizvođenja radova, navedena sredstva koristit ćemo i za pokrivanje troškova drugih aktivnosti vezanih za projekt. To su ak-

tivnosti projektiranja, izrade nalaza i izjave ovlaštenog inženjera, stručnog i projektantskog nadzora, izrade snimaka izvedenog stanja, upravljanja projektom kao i procjene provedbe javne nabave.Nabrojeneaktivnosti, kojesmoprovelipripremajući prijavu i koje ćemo provoditi tijekom provedbe projekta, govoreokompleksnostiposla koji smo uspješno odradili osiguravši Gradu Lepoglavi više od jednog izvornog gradskog proračuna koji se puni uplatama doprinosa i naknada od strane građana

- istaknuo je gradonačelnik Marijan Škvarić potpisavši u Ministarstvu gospodarstva i regionalnog razvoja za Grad Lepoglavu itekako vrijedan ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava.

Uz sanaciju četiri klizišta na području mjesnih odbora Lepoglavska Ves, Očura i Muričevec, koja se uspješno privodikraju,saniranoćebiti devet dionica cesta, ukupne dužine od oko 10 kilometara, na pograničnom brdskoplaninskom području Grada Lepoglave te izgrađen most Putine na rijeci Bednji.

18 Gradovi i općine Regionalni tjednik || 21. ožujka 2023., br. 986 OdKotoribedoLepoglave
BESPOVRATNA SREDSTVA

POZNATI I PRIZNATI BIOENERGETIČAR BORIS BUDEN PONOVNO ORDINIRA U VARAŽDINU

Dokazana snaga bioenergije – kad klasična medicina zakaže, tu je alternativna medicina

Zahvaljujući sposobnostima i dugogodišnjoj edukaciji, Boris pomaže kod bolesti kralježnice, glavobolje, išijasa, migrene, psihičkih poteškoća, cirkularnih problema, bronhitisa, astme, alkoholizma, pretilosti, mucanja, depresije i niza drugih problema

Bioenergetičar Boris Buden, kojeg smatraju najboljim u Hrvatskoj, svojim jedinstvenim načinomradaodsedammetoda koje primjenjuje u jednom satu terapije, kod klijenata u kratkom vremenu postiže vrhunske rezultate. Njegov način liječenja i provođenje terapija dobro su poznati hrvatskoj javnosti, a redovito se predstavlja i na Međunarodnom sajmu alternativaca “Mistik” na Zagrebačkom velesajmu.

Godinama pomaže

Poznati i priznati bioenergetičar Boris radi u Varaždinu, Zagrebu i Beču, gdje pomaže ljudima s raznim zdravstvenim tegobama i onima koji su se odlučili za alternativnu terapiju ovakve vrste. Uspješno se bavi bioenergijom već niz godina, za što je dobio više zahvalnica te priznanja. Dugogodišnjiječlaniposlovni suradnik Hrvatskog udruženja za prirodnu energetsku i duhovnu medicinu (HUPED)

Zagreb. Ujedno je i član američkog Saveza za hipnoterapiju (National bord of hypnosis) te mu je dodijeljen stručni naziv “Bord certified hypnotist”. – Najbolje je da se ljudi prvo jave za pomoć liječnicima klasične medicine, a ako klasična medicina ne uspijeva u liječenju pojedinih bolesti, obratite se meni – savjetuje Boris, koji je sposobnostima koje su mu dane i metodama koje je naučio putem stručnih edukacija dosad pomogao mnogima, tamogdjejeklasičnamedicina bila nemoćna.

Nadaren od rođenja Zahvaljujući sposobnostima i dugogodišnjoj edukaciji,

NAZOVITE ME

Odmah se pobrinite za svoje zdravlje! Ne čekajte, nazovite 099/506-04-09 (Boris) i rezervirajte svoj termin.

Boris pomaže kod bolesti kralježnice, glavobolje, išijasa, migrene, psihičkih poteškoća, cirkularnih problema, bronhitisa, astme, alkoholizma, pretilosti, mucanja, strahova, depresije, škripanja zubima, grickanja noktiju, mokrenja u krevet, pušenja i niza drugih

problema.

– Ne mogu pomoći kod epilepsije, šizofrenije, Alzheimerove bolesti, raka, leukemije i paralize – ističe poznati bioenergetičar koji je bioenergijom nadaren od rođenja, a dosadašnji rezultati u području liječenja pokazuju

U ČAROBNE RUKE BORISA BUDENA

UVJERILA SE I DARINKA BRKLJAČ (71)

UčarobnerukeBorisaBudenauvjerilasei71-godišnja Darinka Brkljač koja je godinama patila od kroničnih bolesti i degenerativnih promjena, a od klasične medicine pokušala je sve što je dostupno, no s vremenom joj je zdravstveno stanje bilo sve gore. – Imala sam velikih problema s kralježnicom, nogama i zglobovima, od čega bolujem već duže vrijeme. Išla sam kod liječnika, na terapije i pila sam tablete,alidošlasamdotogadasenisammoglakretati, nisam mogla hodati. Samo sam nabirala kilažu i bilaukući.OndasamčulazaBorisa,javilasammuse ionmijedaošestterapijanakonkojihsamseodmah digla i pomalo hodala. Od zadnje terapije sam skroz drugačija. Sretna sam jer se mogu kretati, ne pijem više toliko tablete od kojih sam se bila udebljala i uvelike su mi se ublažili bolovi. Mogu reći da sam se oporavila 99 posto – ispričala je Darinka Brkljač.

BORISOVE TERAPIJE POMOGLE SU I EMINI JURAŠKOVIĆ (42)

Brojnih problema uz terapije poznatog bioenergetičara riješila se i 42-godišnja Emina Jurašković. – Imala sam problema s kralježnicom, sa skoliozom, i često me presjeklo u leđima, a imala sam i migrenske glavobolje. Često sam išla na terapije i stalno sam bila na jakim tabletama, međutim te terapijesubileprivremenorješenje.Nakonnjihbise opet sve ponovilo: problemi s hodanjem, s rukama, padalesumistvariizruku,bilasampogrbljena…Sve dokodpoznanikanisamčulazaBorisa.Javilasammu se i krenula na terapije. Napravio mi je šest terapija i sada mi se stanje jako poboljšalo. Popravilo mi se držanje, ne koči mi se vrat, ne bole me leđa, dugo menijepresjekloinemamvišemigrenskeglavobolje, kompletnomisesvepopravilo–zadovoljnajeEmina Jurašković koja ističe da prije nije baš vjerovala u alternativnu medicinu.

– Nisam vjerovala sve dok nisam probala i dok se nisam uvjerila da pomaže. Alternativna medicina Borisa Budena pomogla mi je više od klasične medicine – dodala je Emina.

da je u samom vrhu alternativne medicine u Hrvatskoj, pa i šire. Boris provjerava i stanje čakri te radi njihovo balansiranje i otvaranje, bioenergetskim tretmanima pomaže kod fizičkih i duhovnih tegoba i problema, radi radiestezijsku

dijagnostiku osoba i prostora u kojima se živi i radi te blokira životni i radni prostor od geopatogenih i tehničkih zračenja. Prvi je klinički hipnoterapeut u sjeverozapadnoj Hrvatskoj te jedini u Hrvatskoj radi indijsku tehniku spajanja čovjeka s njegovim

SINERGIJSKA SNAGA 10 BILJAKA

podsvjesnim programom samoizlječenja.

Osim navedenog, Boris koristi niz metoda u svom radu, od akupresure, regresoterapije, kiropraktike do caping terapije, a organizira i seminare pročišćavanja s mogućnošću hodanja po žeravici.

Muči vas alergija, problemi sa sinusima?

Osim kisika, koji daje život, atmosferskiokolišjemješavina onečišćenja, dima, smoga, bakterija, peludi i alergičnih tvari koje mogu uzrokovati osjetljivost dišnih putova i tegobe. Stručnjaci za bilje znaju da je zdrav i neograničen dišni sustav, bez alergijskih reakcija, ključan za optimalno zdravlje. Otkrili su da određene biljke djeluju zajedno kako bi podržale zdravlje dišnogsustava,posebnoupogledufunkcijegornjihdišnihputova.

Zašto odabrati bilje koje podržava dah?

– Bilje je dokazano djelotvorno stoljećima korištenja.

– Bilje ima dugu povijest sigurne uporabe, bez nuspojava povezanih s kemijskim lijekovima.

– Bilje je prirodno rješenje za wellness izazove.

– Bilje ne stvara naviku.

– Biljke djeluju prirodno i nježno kako bi podržale normalnu

dišnu funkciju.

– Pokazalo se da bilje vraća tjelesnu ravnotežu i pomaže tijelu da radi na najbolji mogući način.

– Pokazalo se također da bilje pomaže u ublažavanju blagih respiratornih tegoba i pomaže u borbi protiv blagih respiratornih infekcija.

Zašto NeoLife Resp-x?

Razvili su ga svjetski poznati stručnjaci za ljekovito bilje pod vodstvom Odbora za znanstveno savjetovanje NeoLifea. Biljni sastojci se beru na drevnim poljima, neometani modernim tehnikama uzgajanja i oranja. Njihova čistoća je osigurana bez toksičnih plinova, gama­zraka ili konzervansa kako bi se izbjegla kontaminacija mikroba, ujedinivši modernu znanost sa 6000 godina starom biljnom tradicijom iz cijelog svijeta.

– Sveobuhvatna formula sadrži zaštićenu mješavinu sastojaka. Jedinstveni “potpuni obiteljski” pristup formuli pruža široke, sinergijske učinke biljnih sastojaka, koji optimiziraju njihovu sposobnost da podrže zdrav dišni trakt.

– Bilje je odabrano iz mnogih svjetskih tradicija, okupljajući najbolje znanje o biljkama iz cijelog svijeta.

– Zajamčena čistoća, potentnost i dosljednost.

– 100 % prirodna biljna formula, ne sadrži kemijske ili životinjske proizvode. Svi sastojci su bez GMO­a. Sinergijska mješavina 10 moćnih biljaka uključuje hren, piskavicu, alfalfu (lucerna), cayenne – plod kajenske papričice, izop (miloduh), slippery klizavi brijest, yerba santu, tj. svetu biljku,

melasu, timijan i pčelinji pelud. Resp-x pomaže očistiti sinuse i umiriti uznemireno tkivo za slobodno i udobno disanje, pomoć je kod alergija, bronhitisa, astme, prehlade i kašlja, a sveobuhvatna formula sadrži zaštićenu mješavinu sastojaka koji pružaju široke, sinergijske učinke biljnih sastojaka za podršku zdravom respiratornom traktu. Preporuča se pušačima te osobama izloženim zagađenim zrakom. Više informacija dostupno je na mobitel 098/206­520.

19 Zdravlje 21. ožujka 2023., br. 986 || Regionalni tjednik
“Nakon nekoliko ciklusa terapija skroz sam drugačija”
“Isprva nisam vjerovala, ali riješila sam se brojnih problema”

NIKOLA BOSAK JE U PEŠĆENICI VINIČKOJ POKRENUO PROJEKT KAKVIH

Brojne farmske životinje slobodno žive u Utočištu sunčani

- Upravo su farmske životinje najviše eksploatirane, pa mi je želja bila napraviti utočište za njih. Imanje zauzima površinu od 4500 metara psima - pojasnio je osnivač.

PIŠE: SANDRA ŽUPANIĆ szupanic@regionalni.com

Jarac Spock i njegova kozja ekipa,svinjaIggy,puraniErnest i Oliver, patak Gretić, crna kokošStefan,mačkeJanica,Bobica i Tomica te psi Luna i Karlo, kao i brojne druge životinje slobodno uživaju na imanju Nikole Bosaka (30) u Pešćenici Viničkoj, u općini Vinica.

One su stanovnici Utočišta sunčani bregec, neprofitne udruge koju je Bosak osnovao u studenome prošle godine, a brine za farmske životinje. Sve životinje imaju imena, a Bosak na njih gleda kao na članove svoje obitelji, kako nam je sam rekao. U našoj zemlji ima više udruga koje pomažu da se udome psi ili mačke, ali utočište za životinje koje u pravilu žive na farmama još je rijetkost.

- Upravo su farmske životinje najviše eksploatirane, pa mi je želja bila napraviti utočište za njih. Imanje zauzima površinu od 4500 metara četvornih te je dom kozama, svinji, guskama, puranima, mačkama i psima. Životinje najčešće završe kod menekadmisenetkojaviiliputem prijatelja. Živim sam, puno jeposlaokoživotinja,alinijemi teško jer u tome uživam. Svaka od mojih životinja je posebna, ima svoj karakter te svaki dan provodim s njima. Na sredinu dvorišta stavim prostirku, legnem i jednostavno uživam među životinjama – rekao je Nikola.

Naš sugovornik je vegan, a idejadaosnujeUtočištestvorila

Dogodovštine Utočišta sunčani bregec možete pratiti na Facebooku i Instagramu, a donacije se mogu uplatiti na račun Sunčanog bregeca: HR6125000091101546385

se spontano. - Po zanimanju sam grafički dizajner, ali ne radim taj posao. Živo sam u Ladanju, na selu uz domaće životinje, pa kasnije otišao živjeti kao podstanar u Varaždin. Kad si mlad nemaš baš novaca pa sam uglavnom jeo paštete i salame. Tako sam odlučio ne jesti meso na mjesec dana. Taj mjesec se pretvorio u osam godina. Najprije sam bio vegeterijanac, ali

za domaće životinje, ali mi je dvorište postalo prema-

prema životinjama ta da nije dobio nikakve negativne ko-

20 Duplerica Regionalni tjednik || 21. ožujka 2023., br. 986
Nikola Bosak i mačka Bobica

životinje prvi put sunčani bregec

metara četvornih te je dom kozama, svinji, guskama, puranima, mačkama i

Iggy nakon života u kući uživa u blatu

Najzanimljiviji član Utočišta je svinja Iggy. Živio je u kući u Samoboru pa sada uživa u blatnim igrama u dvorištu.

- Iggy je kod mene dvije godine. On je svinja pasmine Minessota, a k meni je stigao iz Samobora gdje je živio u kući sa sedam pasa.

Bio je poklon sinu za rođendan koji se odselio u inozemstvo i više nije ima tko brinuti o njemu. To je još jedna problem, po raznim oglasnicima se prodaju svinje kao patuljaste i onda narastu velike.

Iggy uživa na imanju. Čim je došao odmah smo se skupa valjali po blatu. Imam i devet kozica. Ela i Žiži su stigle u prosincu lani. One imaju 13 godina i prvi put žive bez da su eksploatirane, ne moraju davati mlijeko, samo pasu i uživaju. Evo, patak Gretić samnom živi već pet godina, od kada je došao iz Zagreba. Najprije sam mislio da je patka, pa je bila Greta, ali ispao je Gretić – veselo govori Nikola.

mentare. Ipak, kako Utočište raste trebat će mu i pomoć dobrih ljudi. Kad su novinari Regionalnog stigli raditi reportažu Bosakov susjed nam je spontanorekaodajeonnajbolji susjed s najljepšim dvorištem.

Ljubav - Ako nema veterinarskih troškova mjesečno za hranu životinja trošim oko 500 eura. Smatram da sam došao do

maksimuma koji sam mogu financijski pokriti. Dobio sam puno podrške i gotovo svaki vikend na imanje dolaze posjetitelji. Donacije za hranu i pomoćvolonterasudobrodošli.

Planiram i radionice o kojima će se moći više saznati putem Facebook i Instagram stranice “Utočište sunčani bregec”. U izradi je i web stranica. Sljedeći veći projekt koji me očekuje je gradnja staje i nadstrešnice

za sijeno. Prije mjesec danadobiosamnajbolji poklon za rođen dan ikad kada mi je kolega poslao punikamionpale- ta. I inače radimodrecikliranihmaterijala pa ću i njih pretvoriti u ono štomibudepotrebno–istakao je Nikola. Dolazaknovihživotinjaovisi će o financijskim i prostornim mogućnostima.

21 Duplerica 21. ožujka 2023., br. 986 || Regionalni tjednik
KAKVIH JE MALO U HRVATSKOJ

ĐURASEK I ŠAHTAR OPROSTILI SE OD EUROPSKE LIGE

Neven Đurasek sa svojim Šahtarom završio je put u Europskoj ligi. Iako je prvi susret u Varšavi završio 1:1, Feyenoord je na svojem terenu bio bolji te je izborio četvrtfinale Europske lige. Riječ je ujedno i najuvjerljivijoj pobjedi neke momčadi otkad postoji Europska liga. Šahtar je načeo Meksikanac Gimenez u 9. minuti, Turčin Kökcü u 24. povisio je na 2:0, da bi isti igrač pogodio iz penala u 38. minuti. U četvrtoj minuti nastavka Maro-

kanac Idrissi je zabio za 4:0, a isti igrač zabio je za 5:0 u 60. minuti. Iranac Jahanbakhsh je u 64. postigao šest gol nizozemske momčadi, a Brazilac Danilo dvije minute kasnije i sedmi gol. Konačni rezultat postavio je Kelys golom u 87. minuti. Bivši nogometaš Varaždina Neven Đurasek odigrao je cijeli drugi dio susreta. Inače, u ukrajinskom prvenstvu Šahtar drži vodeću poziciju s tri boda više od drugoplasiranog Dnjipra. (it)

VARAŽDINCI NA KRILIMA FRANA BRODIĆA POBIJEDILI POSLJEDNJU GORICU

Pobjeda Varaždina protiv fenjeraša za 4. mjesto

Vidjela se važnost utakmice. Baš je bila kamilica prije drugog poluvremena. Mi smo se dogovorili da ćemo nastaviti sa svojom igrom i nakon lijepe akcije smo poveli. Kako to biva, protivnik je sve karte stavio u napad i izjednačio. Imali su zatim i oni svoje prilike, ali opet nakon lijepe akcije nas je Fran sve razveselio – rekao je Kovačević.

u peterac, no varaždinski stoper Stolnik glavnom je promijenio let lopte i ona je otišla u korner.

Nogometaši Varaždina pred 1600 gledatelja u 26. kolu SuperSport HNL-a stigli su do pobjede protiv Gorice s 2:1. U prvom dijelu igrala se lagana uspavanka, a najbolje prilike obje ekipe imale su nakon udaraca iz daljine. U 22. minuti sjajno je pucao Drožđek s 20 metara, nojošbolje je obranio gorički vratar Radošević, bivši golman Varaždina. S druge strane Julardžija je u 36. minuti lijepo povukao loptu i s 25 metara pucao, ali Zelenika je također bio na visini zadatka. Imali su gosti i priliku u 43. minuti kada je Fućak, također bivši igrač Varaždina, nabacio

Brodić šou

U 53. minuti Varaždinci su poveli nakon fenomenalne akcije. Loptu je povukao Teklić, dao za Drožđeka koji je majstorski pronašao Šegu, a ovaj je dao za Brodića koji je loptu proslijedio u mrežu.

Nogometaši Varaždina s 36 bodova drže 4. mjesto SuperSport HNL-a s bodom manje od trećeplasiranog

Osijeka

U 66. minuti Goričani su imali priliku za izjednačenje.

Fućak je dijagonalnom loptom pronašao Ndockyta čiji je udarac odlično obranio Zelenika. Četiri minute kasnije opet je Ndockyt pucao. Ipak, visoko preko gola.

U 74. minuti pritisak gostiju se isplatio. Fućak je ubacio za Matavža, ovaj je prebacio

za Vojtka koji je glavom prenio loptu do Mitrovića koji je matirao Zeleniku za 1:1. U 80. minuti u dobroj je prilici bio Pršir, no njegov je udarac otišao preko gola. Tri minute kasnije pokušaj Mitrovića također je otišao pre-

Poletu derbi u Sv.

Martinu na Muri

Nogometašiu3.NLSjeverusubotu, 18. ožujka kompletirali su 16. kolo. Derbi kola odigran je u Sv. Martinu na Muri gdje su se susreli vodeći Polet i do ovog kola trećeplasirani Varteks. Nakon prvog dijela rezultat je bio 0:0, a već u drugoj minuti nastavka Polet je poveo. Zabio je Nino Patafta, a konačnih2:0postaviojeNikoMihalinec golomu68.minuti.Drugipredstavnik iz Varaždinske županije ludbreška Podravina kod kuće je poražena od Papuka s 3:2. Do slavlja je stigao domašinečkiDinamokojijes2:1svladao Koprivnicu te je skočio na 3. mjesto Lige. Pobjedu je upisao i Rudar koji je s4:1bioboljikodPodravcauVirju.(it)

ko varaždinskog gola. I onda se u 87. minuti opet ukazao Fran Brodić pogodivši za pokazat će se konačnih 2:1. –BašmijedragodajeFran svojim golovima nagradio ekipu. Malo je bio već na rezervi sa snagom jer je

praktičkitreniraozadnjadva dana s nama, ali zadnji atom snage je dao. Baš sam se šalio snjimdasedobroodmorio–rekaojeudobromraspoloženju trener Varaždina Mario Kovačević koji je istaknuo da je prvo poluvrijeme bila

vrlo suzdržana utakmica, s obje strane.

Važnost

– Vidjela se važnost utakmice. Baš je bila kamilica prije drugog poluvremena. Mi smo se dogovorili da ćemo nastaviti sa svojom igrom i nakon lijepe akcije smo poveli. Kako to biva, protivnik je sve karte stavio u napad i izjednačio. Imali su zatim i oni svoje prilike, ali opet nakon lijepe akcije nas je Fran sve razveselio –zaključio je Kovačević, čija je ekipa prije utakmice imala probleme s ozljedama. Ovom pobjedom Varaždinci su ponovno na 4. mjestu Lige s bodom manje od trećeplasiranog Osijeka. Slijedi im reprezentativna stanka, a potom utakmica protiv Lokomotive.

Fran Brodić prvi je strijelac Varaždina s 10 postignutih golova

ELITNA ŽUPANIJSKA NOGOMETNA LIGA

Nedeljanec drži korak za

vodećom Bednjom

s 3:0 bili bolji od cestičkog Poleta te imaju pet bodova manje od vodeće Bednje. Momčad Damira Maretića povela je preko Tomislava Medvedau14.minuti,istiigračbiojestrijelacu 42.,dabikonačnirezultatpostavioEdoŽganec golom u 65. minuti susreta.

Na 3. poziciji je tuhovečki Polet koji je s margečanskom Mladosti odigrao 1:1. Tuhovčane je vodstvo doveo Denis Bartolec, no Dalibor Solina je golom za Mladost postavio konačni rezultat.

Odigrano je 16. kolo Elitne ŽNL, a nakon istog kola Nedeljanec je zadržao korak za vodećom Bednjom. Beletinčani su još u subotu slavili protiv Novog Marofa s 2:0. U nedjelju su Nedeljančani

Upreostalimsusretima,PlitvicajeuVidovcu svladala Budućnost s 2:1, dok je Dubravka-Zagorac na domaćem terenu s 4:1 bila bolja od Zelengaja.JošusubotuIvančicajenadomaćem terenu pobijedila Jalžabet s 1:0. (it)

22 Sport Regionalni tjednik || 21. ožujka 2023., br. 986
PIŠE:
SPORT
IVAN TOMAŠKOVIĆ ivan@regionalni.com

PREMIER LIGA: REMI VODEĆEG GRANIČARA

U međimurskoj nogometnoj Premier ligi odigrane su utakmice 17. kola. Vodeći Graničar u Kotoribi igrao je tek 1:1 protiv Draškovca. Domaćini su poveli u 47. minuti preko Nikole Golenje, a četiri minute kasnije za izjednačenje pogodio je Mario Sačer. Nedelišće je u općinskom derbiju s 3:2 bilo bolje od Međimurca. Gosti prvi

dolaze do pogotka preko Filipa Hrusteka. Nedelišće preokreće rezultat zahvaljujući strijelcima Nini Pintariću i Matiji Farkašu. Za 2:2 pogađa Campos da Silva, a u drugoj minuti sudačke nadoknada za slavlje Nedelišća još jednom zabija Pintarić. Ostali rezultati: Mladost Komet –Bratstvo(SV)0:1,Podturen–Sloga

NAKON

(Š)0:0,Naprijed–Dinamo(P)1:3,Bratstvo (Ju) – Jedinstvo 1:1, Mladost (SM) – Galeb 1:1, BSK – Centrometal 0:2.

UTrofejnojdvoraniHrvatskogrukometnogsavezaždrijebomsuodređeni parovi četvrtfinala hrvatskog rukometnog Kupa u obje konkurencije. Ždrijeb su vodili povjerenik za natjecanje HRS-a Ante Ančić i voditelj natjecanjaBojanFilipović.Uočisamogždrijeba,izraženajesućutobitelji prerano preminulog Dejana Perića, bivšeg rukometnog suca i delegata te predsjednika zagrebačkog Zbora sudaca.

U konkurenciji rukometašica, gdje naslov brani Podravka Vegeta, svih osam klubova dolazi iz 1. hrvatske rukometne lige za žene, tako da nije bilo potrebe za dirigiranim ždrijebom domaćinstva. Drugim riječima, klub koji je izvučen prvi postao je ujedno i domaćin. To je važno znati jer se u četvrtfinalu igra samo jedna utakmica.

Rukometašice Koke u četvrtfinalu gostovat će kod Dugog Sela 55, a susret se igra u srijedu, 29. ožujka.

CESTICA

Memorijalna utrka Matija Milec

Antonia Ružić osvojila turnir u Češkoj

U polufinalu je bila bolja od Nijemice Barthel, bivše top 30 igračice, da bi u finalu svladala Nizozemku LLesley Pattinama Kerkhove

PIŠE: IVAN TOMAŠKOVIĆ ivan@regionalni.com

Tenisačica iz Orehovice Antonia Ružić ponovno je došlanasvoje.Nijejebilopet mjeseci na terenu zbog ozljede gležnja, a sada je, samo mjesec dana nakon povratka, ostvarila najveći uspjeh karijere. U Pragu je osvojila ITF turnir iz kategorije 40k, što joj je šesti naslov u karijeri među profesionalkama. GodinamanajboljasportašicaMeđimurjadonaslovaje

stigla iz kvalifikacija. Tamo je bila bolja od Čehinje Kucmovu, potom je redom pobjeđivala Francuskinju

Belgraver, Slovakinju

Kužmovu, Poljakinju

Chwalinsku bez borbe, a polufinalu je svladala Nijemicu Barthel, inače bivšu top 30

igračicu.

Antonia će se pomaknuti za 60 stepenica te s 292. stići na 232. mjesto WTA ljestvicice

U susretu protiv Barthel u prvom setu slavila je sa 6:4, da bi drugi ušao u tie break i tu je slavila sa 7:6. U finalu se susrela s Nizozemkom Lesley Pattinama Kerkhoveom (WTA 229.) te slavila sa 6:4, 6:1 u

setovima.

Osim što će joj biti velika injekcija samopouzdanja, naslov Antoniji donosi i veliki skok na novoj WTA ljestvici. Pomaknut će se za 60 stepenica te s 292. stići na 232. mjesto. Najbolji plasman joj je 184. mjesto, koje je držala u rujnu prošle godine.

Prije titule u Pragu, Ružić je osvojila četiri turnira iz kategorije ITF 25k, u Lagosu, Hamburgu, Osijeku i Darmstadtu, te 15-icu u Bad Waltersdorfu.

TENISKI SAVEZ VARAŽDINSKE ŽUPANIJE

Hrvoje Šipuš novi predsjednik

UprostorijamaTKVaraždin

1181 u ponedjeljak, 6. ožujka održana je izborna skupština Teniskog saveza Varaždinske županije. Za predsjednika je izabran Hrvoje Šipuš (TK Varaždin), a za dopredsjednika Saša Hiršzon (TK Varteks).

Za tajnika je izabran Zoran Čubra, dok su za članove upravnog odbora uz predsjednika i dopredsjednika, izabrani Lovro Juzbašić (TK Varaždin 1181), Marko Dugandžić (TK Varteks) i MiljenkoJarnjak(TKIvanec97.).

Predstavnici svih klubova članova na izbornoj skupštini izabrali su novo vodstvo Teniskog saveza Varaždinske županije u četverogodišnje razdoblje.

Teniski savez Varaždinske županije od 2019. godine broji 8 klubova, uz 19 predstavnika u skupštini saveza iz klubova TK Varaždin 1181, TK Varteks, TK Ludbreg, TK Ivanec 97., TK Novi Marof, TK Ljubešćica, TK Mladost Varaždinske Toplice i TK Sračinec. (it)

Sportsko rekreativno društvo Poleti organizira 5. Memorijalnu utrku Matija Milec u spomen na tragično preminulog trkača. Ovo je utrka u kojoj biti prvi nije na prvom mjestu. Trčanje nije samo fizička aktivnost. Ono je toliko puno toga. Ovo je family friendly utrka. I malim koracima se dolazi do željenog cilja. Najmlađi sudionik prošlogodišnje utrke bio je star samo 2 mjeseca i20dana.Utrkaćeseodržati

uCesticiunedjelju,2.travnja sa startom u 14:00 sati kod igrališta iza Osnovne škole Cestica. Prijavite se na utrku možete do 19. ožujka. – Ako ste željni druženja i trčanja, prijavite se na jednu od dionica, uključite se u svijet prijateljstva i sporta. Na izbor je kao i proteklih godina 2,5 km, 5 km i 10 km. Za cijelo vrijeme utrke osigurano je dežuranje hitne medicinske pomoći – stoji na stranici Općine Cestica. (it)

GRK VARAŽDIN 1930

Slavlje Dabrova u zadnjim sekundama

Rukometaši Gradskog rukometnog kluba Varaždin 1930 u subotu, 18. ožujka, u sklopu 5. kola Lige za ostanak ugostili su Trogir i slavili s 27:26. Gosti su bili bolji u prvih deset minuta i imali su minimalnu prednost.Uzavršniciprvogdijela Trogirani dodaju gasa te su na odmor otišli s prednošću od 12:10.

Varaždinci su silovito ušli u drugo poluvrijeme. U 11 minuta uspjeli su napraviti niz od 7:2, i sve okrenuli na svoju stranu (17:14). Ali, samozakratko.Gostiuzvra-

ćaju serijom 5:1 te prelaze u vodstvo od 19:18. Na ulasku u posljednjih deset minuta, novi mini niz Varaždinaca i preuzimanje vodstva 21:20. Bilo je to u 52. minuti. Od toga trenutka do kraja, igralo se pogodak za pogodak. Onaj odlučujući postigao je Dominik Mišković 13 sekundi prije kraja. Gosti su u preostalom vremenu pokušali doći do boda, ali nisu uspjeli. Uz već spomenutog Dominika Miškovića, kojinijeimaopromašaja,pet pogodaka postigao je i Tin Šestak kod domaćina. (it)

23 Sport 21. ožujka 2023., br. 986 || Regionalni tjednik
PETOMJESEČNE PAUZE TENISAČICA IZ OREHOVICE DOŠLA JE NA SVOJE
FOTO: NK NEDELIŠĆE

PORAZI RUKOMETAŠICA KOKE I ZRINSKOG

U susretu 18. kola 1. hrvatske rukometne lige za žene rukometašice Koke ugostile su Sesvete. Slavile su gošće s 20:19. Koka je fantastično, s 5:0 ušla u utakmicu. Sesvećanke su uzvratile na isti način te stigle do 5:5 u 13. minuti. Nakon toga, uslijedila je igra pogodak za pogodak. U 32. minuti, Koka se

uspjela odvojiti na +3 (15:12), ali ni to nije dugo trajalo, jer već u 36. minuti je 15:15. U završnici utakmice pak, prednost seli na stranu Sesveta koje su baš kao i prvog puta ove sezone, odnijele pobjede u međusobnom susretu ove dvije ekipe. Sara Rogina s osam zgoditaka i Sara Šopar s 12

obrana su se najviše istaknule u redovima Koke. Kokice drže 8. mjesto Lige, a u idućem kolu gostuju kod Dalmatinke.

U 18. kolu poraz su upisale i rukometašice Zrinskog. One su poražene od Podravka Vegete s 45:17. U idućem kolu Čakovčanke gostuju kod Bjelovara. (it)

PROGLAŠENJE NAJBOLJIH SPORTAŠA MEĐIMURSKE ŽUPANIJE ZA 2022. GODINU

Laureati Antonia Ružić i Filip Ude, nagrade i najperspektivnijim sportašima

Najbolja ekipa su rukometašice Zrinskog, dok je najbolja momčad OK Međimurje Centrometal. Najbolji sportaš u kategoriji osoba s invaliditetom u Međimurju je Nino Baša.

životnodjeloprimiliMiljenko

Tenisačica Antonia Ružić i gimnastičar Filip Ude najbolji susportašiMeđimurjau2022. godini. Nagrade su im uručene na prigodnoj svečanosti koja je održana u Domu kulture u Prelogu. Osim Antonie i Filipa, nagrade su primili i ostali sportaši i sportski sastavi koji su svojim radom i rezultatimaosvojilipozornost javnosti.

Tako je nagradu za najbolju žensku ekipu primio sastav Ženskog rukometnogkluba Zrinski, dok su najbolja muška momčad, igrači Odbojkaškog kluba Međimurje Centrometal. Najboljim parom proglašeni su kuglači Denis Košak i Franjo Gosarić iz Kuglačkog kluba Željezničar.

Topličanec i Srećko Bogdan. Nisu se zaobišli niti oni najmlađi pa su već tradicionalno dodijeljene nagrade za najperspektivnije sportaše koje su primili: Mario Beliga, Ema Čurin, Lea Marodi, Arian Crnčec, Lara Bel, Petar Balunović,PetarTkalec,Dino Slaviček, Dora Kolmanić, Ervin Šoltić i Tino Panić.

Nagradu Franjo

– Godina 2022. ostat će zlatnimslovimaispisanaupovijestimeđimurskogsportane samo zbog odličnih rezultata već i zato što je naše Međimurjeponosnonosilo titulu “Europske regije sporta” kao prva regija u Hrvatskoj s ovim prestižnim naslovom.

Punčec za životno djelo primili su Miljenko Topličanec i Srećko Bogdan

Najbolji sportaš u kategoriji osoba s invaliditetom u Međimurju je Nino Baša, a nagradu za promociju sporta u medijima primio je Dejan Zrna. Posebna priznanja uručena su Mihaelu Pongracu, LukiPožegiiMensuruRošiću.

Svečanost u Prelogu bila je prilika i za uručivanje Godišnjih nagrada Franjo Punčec koje su završile u rukama Gorana Kolarića, Matije Novaka i Dragutina Petera, dok su Nagradu Franjo Punčec za

Nagrada je to i za više od 430 sportskih udruga te oko 16.000 registriranih sportaša u našem kraju. Ono što je ostalo nakon titule jest činjenica da se još više građana različite dobi bavi sportom i rekreacijom – rekao je Mato Kljajić, predsjednik Zajednice sportskih udruga i saveza Međimurske županije.

Župan Međimurske županije Matija Posavec osvrnuo se na masovnost bavljenja sportom i rekreacijom u Međimurju smatrajući tu činjenicu najvećim postignućem svih sportskih djelatnika, promotora i Županije.

– Mnogo se govorilo o tituli “Europskeregijesporta2022.”,

Mnogo se govorilo o tituli “Europske regije sporta 2022.”, no ključno je da smo dobili i iskoristili priliku da dodatno omasovimo sport i motiviramo stanovništvo na zdrav način života.”

MATIJA POSAVEC, međimurski župan

no ključno je da smo tada dobili i iskoristili priliku da dodatnoomasovimosport,da motiviramo stanovništvo na zdrav način života i to je ideja koja nas je nosila. U ovakvim prigodama kada odjekuju aplauzi upućeni najboljima, zaboravljamodaizasportskih odličja stoje godine i godine rada, odricanja i ulaganja energije. To je težak put, a oni koji na tom putu ustraju i pobjeđuju zaslužuju posebne čestitke i ovakve večeri organiziramodabismonjimaodali priznanje – poručio je župan Posavec, čestitavši pritom sportašima i zahvalivši svim sportskimdjelatnicima,mentorimaitrenerimananjihovoj

predanosti. Tijekomgovoraistaknutoje da će Međimurska županija nastavitisulaganjimaurazvoj sporta.

– U tijeku su radovi na uređenju interijera i opremanju dvorane Graditeljske škole u Čakovcu, naše najveće sportske građevine, obnavljaju se i sportski tereni diljem Međimurja,aureditćeseisportska igrališta u Prelogu, Murskom Središću i Dekanovcu. Međimurska županija provodi vrijedne programe poput besplatne škole plivanja za treće razrede osnovnih škola te će takve modele razvijati i dalje – zaključio je međimurski župan.

24 Sport Regionalni tjednik || 21. ožujka 2023., br. 986
PIŠE: ROBERT PEHARDA rpeharda@regionalni.com

VIS PROMOTEX d.o.o.

Adolfa Wisserta 3/a, Varaždin

Tvrtka VIS vodeća je tvrtka u regiji u svojoj djelatnosti s tradicijom dužom od 90 godina. VIS posluje u djelatnostima profesionalnih promotivnih suncobrana i ostalih promotekstilnih proizvoda, a svoju široku paletu proizvoda izvozi na preko 50 inozemnih tržišta Europe i svijeta. Snaga tvrtke te njena konkurentna prednost očituje se u zaokruženosti poslovnih procesa proizvodnje.

Tražimo iskusnu i odgovornu osobu za radno mjesto: RAČUNOVOĐA/RAČUNOVOTKINJA

Potrebna stručna sprema: VŠS/VSS Ostali uvjeti:

Radno iskustvo: 2 godine

Potrebno zvanje: Ekonomija

Način rada: Smjena-prijepodne

Vrsta zaposlenja: Na neodređeno

Naknada za prijevoz: U cijelosti

Uvjeti:

• Samostalno obavljanje računovodstveno-knjigovodstvenih poslova

•Izvještavanje i izrada analize, priprema podataka za reviziju.

Ostali knjigovodstveni poslovi u skladu s poslovanjem tvrtke.

• Fleksibilnost i komunikativnost

• Spremnost na timski rad

• Samoinicijativnost i odgovornost

• Odlično poznavanje osnovnih računalnih aplikacija (Microsoft Office, e-mail)

Mogućnosti za posloprimce:

• Mogućnost napredovanja

• Rad u poticajnom timu

• Kontinuirano usavršavanje

• Prilika za osobni i profesionalni razvoj

Molbe sa CV-om šaljite u formatu .doc ili .pdf na e-mail adresu: prijava@vis-cro.com

ili pisanim putem na adresu:

VIS PROMOTEX d.o.o. Adolfa Wisserta 3/a 42000 Varaždin, Hrvatska

Rok za predaju: 31.03.2023

PRODAJE SE GRAĐEVINSKO

OBRT ZA TERMOTEHNIČKE INSTALACIJE, GRAĐEVINARSTVO I TRGOVINU-STJEPAN JAGIĆ

- VARAŽDIN ČKBR 3705/4 - 677 M2 - KUĆAN MAROF ČKBR 887 - 1197 M2

- GORNJI KUĆAN ČKBR 3 – 1450 M2

NAZVATI BROJ MOBITELA: 091/3520-081

Poljanec, Varaždinska 146

42230 LUDBREG tel./fax. (042) 673-365

OIB: 58750581413

OGLAS ZA POSAO Voditelj građevinskih radova m/ž

Mjesto rada: Poljanec Broj traženih radnika: 1

Vrsta zaposlenja: na određeno vrijeme uz mogućnost zaposlenja na neodređeno

Radno vrijeme: puno radno vrijeme

Opis posla:

• vođenje građevinske knjige i građevinskog dnevnika

• vođenje gradilišta i ostali poslovi na gradilištu

• vođenje gradilišne dokumentacije i evidencija

• rad na području Rep. Hrvatske

Potrebno znanje i kvalifikacije:

• stručni prvostupnik, visoka stručna sprema

• minimalno jedna godina iskustva na istim ili sličnim poslovima

• stručni ispit

• samostalnost i odgovornost u organizaciji i radu

• vozačka dozvola B kategorije

• poznavanje rada na računalu

Zidar m/ž

Mjesto rada: Poljanec Broj traženih radnika: 4 Vrsta zaposlenja: na određeno vrijeme uz mogućnost zaposlenja na neodređeno

Radno vrijeme: puno radno vrijeme

Opis posla:

• zidarski radovi

• rad na području Rep. Hrvatske

Potrebno znanje i kvalifikacije:

• KV, PKV

• minimalno jedna godina iskustva na istim ili sličnim poslovima

• samostalnost, pedantnost i preciznost u radu

Monteri za vodovod, grijanje, plin m/ž

Mjesto rada: Poljanec

Broj traženih radnika: 4

Vrsta zaposlenja: na određeno vrijeme uz mogućnost zaposlenja na neodređeno

Radno vrijeme: puno radno vrijeme

Opis posla:

• sve vrste varenja

• rad na području Rep. Hrvatske

Potrebno znanje i kvalifikacije:

• autogeno varenje

• elektrovaranje

• minimalno jedna godina iskustva na istim ili sličnim poslovima

• samostalnost i visoka razina odgovornosti

• pedantnost i preciznost u radu

Pomoćni radik u građevinarstvu m/ž

Mjesto rada: Poljanec

Broj traženih radnika: 4

Vrsta zaposlenja: na određeno vrijeme uz mogućnost zaposlenja na neodređeno

Radno vrijeme: puno radno vrijeme

Opis posla:

• pripremni poslovi na gradilištu

• pomoćni poslovi

• rad na području Rep. Hrvatske

Potrebno znanje i kvalifikacije:

• iskustvo nije potrebno

• spremnost na rad u timu

• odgovornost

Mjesto rada: Poljanec

Broj traženih radnika: 1

Automehaničar m/ž

Vrsta zaposlenja: na određeno vrijeme uz mogućnost zaposlenja na neodređeno

Radno vrijeme: puno radno vrijeme

Opis posla:

• održavanje vozila i radnih strojeva

Potrebno znanje i kvalifikacije:

• minimalno jedna godina iskustva na istim ili sličnim poslovima

• samostalnost i odgovornost u organizaciji i radu

Rukovatelj građevinskim strojevima m/ž

Mjesto rada: Poljanec

Broj traženih radnika: 2

Vrsta zaposlenja: na određeno vrijeme uz mogućnost zaposlenja na neodređeno

Radno vrijeme: puno radno vrijeme

Opis posla:

• rad na bageru, kombinirki, minibageru

• rad na gradilištima - niskogradnja

Potrebno znanje i kvalifikacije:

• poželjno iskustvo na istim ili sličnim poslovima

• samostalnost i odgovornost u organizaciji i radu

• vozačka dozvola B kategorije

Molbu i životopis poslati na adresu:

„JAGIĆ” obrt za termotehničke instalacije, građevinarstvo i trgovinu

Varaždinska 146, Poljanec

42 230 LUDBREG

mail: jagic.komercijala@mtnet.hr

tel. 042/673-365, 042/673-364

mob. 098/267-663; 091/126-76-74

25 Oglasi 21. ožujka 2023., br. 986 || Regionalni tjednik
ZEMLJIŠTE NA VIŠE LOKACIJA

ŠKOLSTVO

BRUNELA HRŽENJAK OSVOJILA DVA SREBRA NA DRŽAVNOM PRVENSTVU

UčenicaOsnovneškoleVinicaBrunela Hrženjak sudjelovala je na Državnom prvenstvu SŠD RH za učenike s intelektualnim teškoćama, gdje je ponovno postigla odlične rezultate.

U disciplini 25 metara slobodno za plivačice u LIT kategoriji osvojila je drugo mjesto i srebrnu medalju, a odličan uspjeh ponovila je i u disciplini 25 metara prsno, gdje

je također osvojila drugo mjesto i srebrnu medalju.

– Od srca čestitam Bruneli na dvije državne medalje, sestri Magdaleni koja je bila u pratnji, kao i njezinim roditeljima na odličnim rezultatima iz plivanja, ali i na posebnoj brigu koju vode o djetetu – rekao je na-

čelnik Općine Vinica dr. sc. Branimir Štimec, prof.

Učenici Osnovne škole Kuršanec postigli izvrsne rezultate

Halilović, Antonija Ignac,

Dominik

učenici 6. i 7. razreda, natjecali su se u atletici, odnosno trčanju, skakanju u dalj i bacanju vortexa

plivanje,stolnitenis,štafetna igra i pikado, a natjecanja su se odvijala u dva dana.

jila je dva druga mjesta, odnosno dvije srebrne medalje u dvije discipline: bacanju vortexa i trčanju na 200

Antonio

U organizaciji Hrvatskog školskog sportskog saveza, u Poreču se od 6. do 8. ožujka 2023. godine održalo Državno natjecanje učenika s intelektualnimteškoćamana kojem je sudjelovalo 58 škola, odgojno-obrazovnih centara i centara za rehabilitaciju iz cijele Hrvatske. S područja Međimurja na natjecanju su sudjelovale Osnovna škola Kuršanec, Srednja škola Prelog, Srednja škola Čakovec, Gospodarska škola Čakovec te Centar za odgoj i obrazovanje Čakovec. Sportovi u kojima su se učenici natjecali su atletika,

Prvo sudjelovanje

Osnovnoj školi Kuršanec bilo je to prvo sudjelovanje na natjecanju koje je ove godine proslavilo 15. obljetnicu. Predstavnici OŠ

Kuršanec Tanja Oršoš, Lara Halilović, Antonija Ignac, EnisHorvat,DominikOršuš, Josip Oršoš i Antonio Oršuš, učenici 6. i 7. razreda, natjecali su se u atletici, odnosno trčanju, skakanju u dalj i bacanju vortexa. Postigli su izvrsne rezultate, iako treniraju isključivo na satovima Tjelesne i zdravstvene kulture.

Učenica Tanja Oršoš osvo-

Učenica Tanja Oršoš osvojila je dva druga mjesta, odnosno dvije srebrne medalje u dvije discipline: bacanju vortexa i trčanju na 200 metara

metara. I ostali natjecatelji iz Kuršanca ostvarili su zapažene rezultate.

U konkurenciji od 28 tr-

kačica na 80 metara Antonija Ignac bila je 4., a Lara Halilović 5. Učenici Josip Oršoš bio je 5., a Dominik Oršuš 7. u konkurenciji od 39 učenika u bacanju vortexa. U trčanju na 80 metara u konkurenciji 31 trkača Dominik Oršuš postigao je 5., a Josip Oršuš 15. mjesto. Antonio Oršuš postigao je 22., a Enis Horvat 23. mjesto u skoku u dalj. U utrci na 400 metara Enis Horvat je ostvario 6., a Antonio Oršuš 7. mjesto. Za zapažene rezultate, osim Tanjinih srebrnih medalja, i ostali natjecatelji okitili su se utješnim medaljama.

– U slobodno vrijeme učenicima je priređen zabavni program, a učiteljica Tanja i učitelj Mario održali su malu

školuplivanjanazatvorenom

bazenu hotela. Zbog odlične organizacije natjecanja bilo je dovoljno vremena i za istraživanje okoliša hotela –rekli su iz OŠ Kuršanec.

Druga dimenzija sporta

Mentorica učenicima je učiteljica Tjelesne i zdravstvene kulture, profesorica Tanja Mesarić Novak. U pratnji učenika, osim mentorice, bili su učitelj Mario Novak i pedagoginja Koraljka Bendelja. Sportsku opremu učenika financirala je u punom iznosu Međimurska županija.

Prema riječima učenika i voditelja, bila su to tri nezaboravna dana. Svakome

od njih nešto će ostati u trajnom sjećanju, a velike pohvale uputili su Savezu na organizaciji susreta. – Osobno nisam nikad doživjela ovakav fer play sportski duh, natjecatelje i trenere koji bodre i navijaju za svoje konkurente, spontanu dječju radost, zagrljaje pobjednika i poraženih te svih onih u blizini inih. Uostalom, na ovom natjecanjudjeceimladihkoji su uglavnom “nevidljivi”, sport dobiva neku sasvim drugu dimenziju. Rezultat svakog ovog djeteta ili mlade osobe osobni je rekord kojim ova djeca i mladi pomiču granice pokazujući volju, želju i trud uz puno znoja, ali i osmjeha – zaključila je pedagoginja Koraljka Bendelja.

Osnovna škola Šemovec dobila novu, modernu informatičku učionicu

U srijedu, 15. ožujka, u Osnovnoj školi Šemovec otvorenajenovainformatičkaučionica.Nabavkuopremeinamještaja za učionicu financirale su Varaždinska županija i Općina Trnovec Bartolovečki, a ravnateljica Osnovne škole Šemovec Marina Hižak zahvalila im se na ulaganju u školu.

–Polaznostinformatikeunašoj školi je stopostotna, a osim štosviučenicinašeškolepolaze nastavu informatike, uključeni su i u ostale grane informatike, kao što je izvannastavna aktivnost robotika, tako da će nova tehnologijadoprinijetidaljnjem nesmetanom praćenju nastave informatike, ali i stjecanju novih znanja, digitalnih vještina

i kompetencija naših učenika, što će im pomoći u daljnjem školovanju i životu u suvremenom svijetu – istaknula je ravnateljica.

Digitalno i zeleno

– Ove godine smo izdvojili kapitalna sredstva za nabavu 17 prijenosnih računala i dvije interaktivne ploče. Vjerujemo da će ih učenici koristiti sa zadovoljstvom te da će znati prezentirati našu općinu na svim razinama natjecanja, a u konačnici sami za sebe da se educiraju, da budu u trendu, da budu informatički pismeni – rekla je načelnica Općine Trnovec Bartolovečki Verica Vitković.

Pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport VaraždinskežupanijeMiroslav

Huđek upoznao je prisutne s činjenicom da je ova učionica opremljenauskladusasmjernicamaDiZel–digitalnoizeleno koje je donijela Varaždinska županija te se radi o standardu koji će se primjenjivati na sve ostale škole.

– U našim osnovnim i srednjim školama imamo više od 120 ovakvih učionica, a imamo i oko 120 informatičara koji rade s učenicima. Informatika je davno, bez obzira na to što je bila izborni predmet, bila predmetkojisunašiučenicipohađali u stopostotnom obliku. Županija je osnovala i Centar

izvrsnosti iz informatike jer to je nevjerojatno važno područje i to je onaj redoslijed kako smo centre osnivali – matematika, fizika,informatika.Dakle,tosu triperspektivekoječinepoligon iznimno važan za naše mlade ljude – rekao je, među ostalim, pročelnik Huđek, istaknuvši izuzetnu suradnju s Općinom Trnovec Bartolovečki u opremanju ili izgradnji objekata. Vrijednost radova sanacije krovišta i dijela fasade na školskoj zgradi koje je financirala Varaždinska županija iznosi 74.047,05 eura, dok je u nabavi i opremanju nove informatičke učionice Županija sudjelovala s 13.536,40 eura, a Općina s 9840,24 eura.

26 Školstvo Regionalni tjednik || 21. ožujka 2023., br. 986
Predstavnici OŠ Kuršanec Tanja Oršoš, Lara Enis Horvat, Oršuš, Josip Oršoš i Oršuš,
ULAGANJE OPĆINE TRNOVEC BARTOLOVEČKI I VARAŽDINSKE ŽUPANIJE PRVI PUT SUDJELOVALI NA DRŽAVNOM PRVENSTVU ZA UČENIKE S INTELEKTUALNIM TEŠKOĆAMA
PIŠE: MARTINA LONČAR-PETRINJAK mlpetrinjak@regionalni.com Tanja Oršoš osvojila je dvije srebrne medalje

UČENICI SREDNJE ŠKOLE NOVI MAROF IZVRSNI NA ŽUPANIJSKIM NATJECANJIMA

Učenici Srednje škole Novi Marof postigli su odličnerezultatenažupanijskimnatjecanjima, a neki od njih izborili su i plasman na državna natjecanja.

Na županijskom natjecanju iz geografije sudjelovalo je šestero učenika SŠ-a Novi Marof. Prvo mjesto u kategoriji drugih razreda gimnazije osvojio je Sanjin Milevčić, dok je u kategoriji strukovnih škola Matej Koren osvojio drugo mjesto. Obojica su predložena

za državno natjecanje, a mentor učenicima je profesor Dominik Benjak.

Na Izložbi učenika srednjih škola iz područja vizualnih umjetnosti i dizajna Varaždinske

županije – LIK 2023., inspiriranoj temom

“Ples”, učenica Monika Ključarić osvojila je treće mjesto te je predložena za državno natjecanje, a u ovom uspjehu pomogla joj je mentorica Barbara Frntić. Školski sportski savez Varaždinske županije

organizirao je županijsko ekipno natjecanje u badmintonu, a u konkurenciji šest srednjih škola, Srednja škola Novi Marof zauzela je treće mjesto. Za školu su nastupale učenice Jasmina Klopotan, Gabrijela Štriga, Ivana Žuti i Martina Žugec. Ravnatelj novomarofske Škole Nikola Žganec napomenuo je da su svi uspjesi usko povezani s jako dobrim radom i međusobnom suradnjom profesora i učenika.

ODRŽANO 65. NATJECANJE MLADIH TEHNIČARA MEĐIMURSKE ŽUPANIJE

Rezultati potvrđuju da se stvaraju mladi kadrovi visokih kompetencija

Natjecanje je u sportskoj dvorani Graditeljske škole i radionicama Tehničke škole Čakovec okupilo 121 učenika viših razreda međimurskih osnovnih škola u 10 područja

Rezultati natjecanja

Maketarstvo i modelarstvo:

Društvo pedagoga tehničke kulture Međimurske županije uz podršku Zajednica tehničke kulture Međimurske županije i GradaČakovca,bilojedomaćin 65.županijskognatjecanjamladih tehničara. Natjecanje je u sportskoj dvorani Graditeljske škole i radionicama Tehničke škole Čakovec okupilo 121 učenikavišihrazredameđimurskih osnovnih škola u 10 područja. Također,tomjeprigodomotvorena i izložba smotre učeničkih radova i fotografija.

Uoči samog natjecanje sve okupljene je pozdravila gradonačelnicaGradaČakovca Ljerka Cividini.

– S obzirom koliko se mladih okupilo na natjecanju, smatram da ne moramo brinuti za budućnost STEM područja u našem kraju. Rezultat je to rada ljudi u obrazovnomsustavukoji nežalenivremenanitruda,kao

Natjecanje se sastojalo od pisane provjere znanja, izrade tehničke tvorevine i obrane rada

i marljivosti učenika koji se pripremaju za budućnost – poručila je gradonačelnica Cividini.

Zadovoljstvo velikim interesom za tehnička zanimanja izrazio je i župan Međimurske županija Matija Posavec. – Organizatori su ponovo

izvrsno pripremili veliko natjecanje na kojem su mladi tehničari pokazali svoja znanja ivještineupodručjimaiznimno važnimazanaškrajjerupravou tom smjeru razvijamo i jačamo naš obrazovni sustav. Cilj nam je obrazovati mlade kadrove s visokim kompetencijama koje ćeimomogućitikonkurentnost na tržištu rada i koje će ojačati naše gospodarstvo – rekao je župan Posavec. Natjecanje je održano u kategoriji redovnog programa nastave tehničke kulture po razredima te u kategoriji

programa tehničke kulture u izvannastavnim i izvanškolskim aktivnostima. Svako područje natjecanja odvijalo se u tri dijela. Prvi dio odnosio se na pisanu provjeru znanja, nakon koje je slijedila izrada tehničketvorevineiukonačnici obranarada.Ujednojeodržana smotraradovamladihtehničara injihovihmentorakrozizložbu fotografija i praktičnih radova iz područja maketarstva, modelarstva, strojarstva, obrade materijala,elektrotehnike,elektronike i daljinskog elektroničkog upravljanja.

1. Lea Gašparić (OŠ Prelog),

2. Tena Mihoci (OŠ Prelog),

3. Anja Jakopić (OŠ Štrigova).

Graditeljstvo:

1. Klara Miljančić (OŠ I. G. Kovačića Sv. Juraj na Bregu), 2. Luna Križaić (III. OŠ Čakovec), 3. Karlo Pintarić (OŠ Nedelišće). Strojarske konstrukcije: 1. Lovro Erdelji (OŠ Jože Horvata Kotoriba), 2. Ivan Lisjak (OŠ Donja Dubrava), 3. Noa Bobičanec (OŠ Podturen). Obrada materijala:

1. Sven Tot (OŠ Mursko Središće), 2. Sara Braniša (OŠ Belica), 3. Lovro Golubić (OŠ Podturen). Elektrotehnika: 1. Gabrijel Režonja (OŠ Podturen), 2. Arlen Matan (OŠ Jože Horvata Kotoriba), 3. Mateja Kovač (OŠ Domašinec). Elektronika: 1. Mario Kutnjak (OŠ Sv. Martin na Muri), 2. Klara Ostrugnjaj (OŠ Donja Dubrava), 3. Patrik Vrbanec (OŠ Podturen). Fotografija: 1. Antonija Vinković (OŠ I. G. Kovačića Sv. Juraj na Bregu), 2. Kjara Okreša (OŠ Vladimira

Nazora Pribislavec), 3. Zita Zamuda (OŠ Tomaša Goričanca Mala Subotica). Automatika: 1. Nikola Kovač (OŠ Hodošan), 2. Andrija Gabriel Kežman (III. OŠ Čakovec), 3. Jakov Virč (III. OŠ Čakovec). Modelarstvo uporabnih tehničkih tvorevina: 1. Fran Matošić (OŠ Prelog), 2. Rafael Bednjač (OŠ Prelog), 3. Tina Horvat(OŠDomašinec).Radiokomunikacije:1.VitaTompić (III. OŠ Čakovec), 2. Sara Novak (III. OŠ Čakovec), 3. Zara Begić (III. OŠ Čakovec). Izdvojeni radovi na izložbi fotografija: Eva Kušar (OŠ I. G. Kovačića Sv. Juraj na Bregu), Kaja Horvat (OŠ Pribislavec) i Maja Tomašić (OŠ Jože Horvata Kotoriba). Izdvojeni radovi na izložbi učeničkih radova: Luka Jakopić (OŠ Sv. Martin na Muri), Mario Kutnjak (OŠ Sv. Martin na Muri), Maja Tomašić (OŠ Jože Horvata Kotoriba) i NolaJambrošić(Srednjaškola Čakovec).

JAVNI POZIV ZA DODJELU JEDNOKRATNE FINANCIJSKE POTPORE OTVOREN JE DO 14. TRAVNJA

Međimurska županija redovnim studentima daje 100 eura

Međimurska županija objavila je javni poziv za dodjelu jednokratne financijske potpore redovnim studentima za akademsku godinu 2022./2023.

Pravo na potpore u iznosu od 100 eura imaju svi studenti s prebivalištem na području Međimurske županije u statusuredovnogstudentauakademskoj godini 2022./2023., njih oko 2300, bilo da su upisani u javnu visokoškolsku ustanovu ili privatnu visokoškolsku ustanovu s pravom javnosti u Hrvatskoj, Europskoj uniji ili drugom dijelu svijeta. U županijskom proračunuzajednokratnepotpore studentima predviđeno

je 227.700 eura. Javni poziv otvoren je do 14. travnja 2023. godine, a postupak prijave mogućejepokrenutiisključivo na internetskim stranicama Međimurske županije, gdje je dostupno više informacija o potrebnoj dokumentaciji i načinu prijave. Vodeći

po sredstvimaizdvojenim

– Međimurska županija među hrvatskim županijama najviše izdvaja za stipendije i potpore po stanovniku, a vodeća je i po udjelu izdvojenih sredstava u proračunu za spomenutu namjenu. Jednokratne potpore redovnim studentima jedan je od mo-

dela namijenjen obrazovanju mladih. Godinama se njeguje model stipendiranja učenika

đimurja i jedinicama lokalne samouprave, čime se direktno pozitivno utječe na tržište rada i podupire gospodarstvenike – navode iz Županije.

koji se obrazuju za deficitarna obrtnička zvanja u suradnji s Obrtničkom komorom Me-

Uz navedeno, Međimurska županija stipendira djecu hrvatskih branitelja, financira prijevoz učenika i studenata, kao i rad asistenata u nastavi u školama te vrtićima. Najuspješniji studenti i učenici primaju stipendije i putem županijske Zaklade za obrazovanje “Dr. Vinko Žganec” te Zaklade “Mikec”. Nova potpora, koja je također naišla na odobravanje, je uvođenje besplatnog prijevoza vlakom za studente, i to na području cijele Hrvatske.

27 Školstvo 21. ožujka 2023., br. 986 || Regionalni tjednik
Postupak prijave moguće je pokrenuti isključivo na internetskim stranicama Međimurske županije
PIŠE: ROBERT PEHARDA rpeharda@regionalni.com

ZELENI KUTAK ITURIZAM

NEDELIŠĆE: POSADILI LIPE ZA STRADALE SUBORCE

Članovi Udruge dragovoljaca i veterana DomovinskogrataPodružniceNedelišće posadili su sedam lipa u čast poginulim braniteljima.Riječjeojednojodnajaktivnijih općinskih udruga, čiji su se članovi tijekomDomovinskogrataisticalisvojom hrabrošću, dok su u mirnodopskim vremenima itekako društveno aktivni. S obzirom na to da su tijekom Domovinskog rata život izgubila sedmorica

branitelja s općinskog područja, članovi Udruge njima u čast posadili su sedam lipa na prostoru iza bivšeg NM Kluba. Radnoj akciji se priključio i općinski načelnik Nikola Novak s kojim su članovi dogovorili i uređenje boćališta. Na prostoru gdje su posađene lipe posijati će se trava i sve skupa pripremiti za otvorenje do sredine lipnja i obilježavanja Dana Općine Nedelišće.

“MEĐIMURSKA PRIRODA” I VOLONTERI U AKCIJI SPAŠAVANJA VODOZEMACA

Postavljeno više od 2000 metara ograde u Selnici, Črečanu, Križopotju i Palovcu

Zaštitna ograda za vodozemce postavljena je na “crnim točkama”, a sve do početka travnja žabe i drugi vodozemci će se iz kantizamki prenositi preko prometnica do obližnjih vodenih staništa

Zahvala volonterima na sudjelovanju

“Međimurska priroda” svima zahvaljuje na odazivu, a posebno ističe sudjelovanje i angažman: Općine Selnica, Ekološke udruge “Platana‟ Nedelišće, OŠ Nedelišće, Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec, Srednje škole Čakovec, I. osnovne škole Čakovec, Općine Mala Subotica, Ekološke udruge “Vrba‟ Jurčevec, Lovačkog društva “Prepelica‟ Mala Subotica, OŠ Tomaša Goričanca Mala Subotica, OŠ Orehovica, OŠ Domašinec, OŠ Hodošan, OŠ Prelog, OŠ Mursko Središće i OŠ Marije Jurić Zagorke Vrbovec.

”Međimurska priroda” –Javna ustanova za zaštitu prirode Međimurske županije i ove godine nastavlja s provođenjem akcije spašavanja vodozemaca od stradavanja na prometnicama. Prvi dio akcije uključuje postavljanje zaštitnih ograda, dok drugi podrazumijeva prenošenje vodozemaca preko prometnica u idućih mjesec ili više dana.

Ove godine u akciji postavljanja ograda sudjelovalo je čak 120 volontera. Već uobičajeno,ogradajepostav-

Riječ je o akciji koja se u Međimurskoj županiji neprekidno provodi od 2013. godine

ljanje na “crnim točkama” za vodozemce u Selnici, Križopotju i Črečanu, a po prvi put i na lokaciji u Palovcu. Ukupno je postavljeno više od 2000 metara zaštitne ograde.

– Potporu akciji dale su sve generacije, od nekoliko vrtićaraca, preko osnovnoškolaca i srednjoškolaca, radnog aktivnog stanovništva pa do umirovljenika – otkrili su iz “Međimurske prirode”.

Sve do kraja ožujka i početkom travnja volonteri i djelatnici “Međimurske prirode” obilazit će sve četiri lokacije, pritom skupljati

žabe i druge vodozemce iz kanti-zamki te ih prenašati preko prometnica do obližnjih vodenih staništa. Po završetku akcije ograde će biti uklonjene.

Ova volonterska akcija u Međimurskoj županiji provodi se od 2013. godine, a u tih 11 godina spašen je veliki broj vodozemaca. – Prema svim pokaza-

teljima ova godina bit će rekordna po broju sudionika volontera, a što je još važnije i po broju spašenih vodozemaca – zaključuju iz “Međimurske prirode”.

28 Zeleni kutak i turizam Regionalni tjednik || 21. ožujka 2023., br. 986
PIŠE: ROBERT PEHARDA rpeharda@regionalni.com

MONITORING: POLJOPRIVREDNICI NA ZELENOM I CRVENOM SEMAFORU

Kako poljoprivrednici obrađuju površine, na što se troše poticaji i ima li nezakonitosti u korištenju državnog zemljišta u zakupu, od sada će se pratiti putem novog sustava monitoringa poljoprivrednih površina.

–Riječjeocjelogodišnjempraćenjupoljoprivrednih površina, a novi sustav omogućava rano upozorenje, bolju suradnju s poljoprivrednicima i prevenciju prije uvođenja sankcije.Osim monitoringa,novisustavuključuje

i mobilne aplikacije za poljoprivrednike i djelatnike državnih agencija, a sve da bi međusobna komunikacija i usklađivanje bili brži i djelotvorniji – istaknula je ministrica poljoprivrede Marija Vučković. Rezultatiseisporučujunajednostavannačin u obliku “semafora”.

– Ako je rezultat zeleni znači da se poljoprivredne površine obrađuju u skladu s jedinstvenim zahtjevom na temelju snimaka.

Ako je pak riječ o crvenim površinama onda se poljoprivrednika upozorava i pregledava – pojasnila je ministrica Vučković, naglasivši pritom da nikada niti jedna sustav neće u potpunosti zamijeniti čovjeka.

– Upravo stoga i dalje ostajemo vjerni redovitim terenskim kontrolama, savjetovanjima i provjerama. Sustav je ovdje da nam svima olakša i ubrza posao – zaključila je ministrica.

TEMATSKA SJEDNICA ODBORA ZA POLJOPRIVREDU U NOVOM MAROFU

Pčelari podržali ideju o uvođenju potpore po pčelinjoj zajednici

Odbor za poljoprivredu Hrvatskog sabora održao je u četvrtak, 16. ožujka, 92. tematsku sjednicu u Novom Marofu na kojoj je provedena rasprava o stanju u sektoru pčelarstva u Republici Hrvatskoj. Sjednicu je vodila predsjednica Odbora za poljoprivredu Marijana Petir uz domaćina, saborskog zastupnika i gradonačelnika Novog Marofa

Sinišu Jenkača.

– Svjesni smo da bez pčela nema oprašivanja niti proizvodnje hrane pa zbogtogačvrstostojimonastavu da oprašivačku ulogu pčela treba vrednovati te potrebno uvesti potporu po pčelinjoj zajednici–reklajeMarijanaPetir, dodavši da je sektor pčelarstva od ključne važnosti za EU jer s gospodarskogaspektadoprinosi društvu s oko 14,2 milijardi eura godišnje.

Struka je naglasila da treba težiti tome da hrvatskim pčelarima pčelarstvo postane primarna djelatnost

Odbor već dulje vrijeme gura

pčelarski sektor u prvi plan što jeukonačnicidovelodoizmjena Zakona o pesticidima, ali i prijedloga temeljem kojega je HrvatskisaborusvojioDeklaraciju o Alpe-Adria-Dunav području slobodnom od GMO-a, a koja promiče održivu poljoprivredu i turizam te čuva pčele. – Pozivamo i na izmjenu europske Direktive o medu te na jasnonavođenjezemljepodrijetla meda na pakiranju kao i postotnog udjela u mješavinama meda da bi se stalo na kraj uvozu medaupitne kvalitete i niskih cijena, što predstavlja nelojalnu konkurenciju našim pčelarima i opasnost za zdravlje naših potrošača. Pčelarski sektor možemo dodatno zaštititi uspostavom referentnog laboratorija za kontrolu kvalitete meda u Hrvatskoj, poticanjem korištenja hrvatske staklenke meda, ali i donošenjem Peludnog atlasa – dodala je Petir. –Ovajobliksastanakaspredstavnicima sektora na terenu prilika su za prepoznavanje

problema s kojima se pčelari susreću u proizvodnji i distribucijisvojihproizvoda.Stiglisu nam predsjednici Hrvatskog i Županijskog pčelarskog saveza, kao i predsjednici naših lokalnih udruga koji su saborskom Odboru za poljoprivredu, a i državnom tajniku iznijeli svoje prijedloge, viđenja i probleme na terenu. Uvjeren sam da će zaključci rezultirati još boljom suradnjom i poljoprivrednom proizvodnjom – izjavio je Sinša

Jenkač.

Hrvatski građani jedu najjeftiniji i najkvalitetniji med u Europi, ali da im problem stvara nelojalna konkurencija, upozoriojeDraženKocet,predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza.

– Pametno programirane mjere potpore za pčelarski sektor mogle bi pripomoći rastu broja pčelara u Hrvatskoj, a naknada za oprašivačku ulogu pčela bila bi pravedan model

potpore rekao je Kocet.

– Intervencijske potpore su dobre, no nisu dovoljne pa je zbog klimatskih promjena potrebno raditi na programiranju mjerekojabiosiguralanaknadu za održiv razvoj autohtone hrvatske “sive pčele” – istaknuo je Željko Vukić, predsjednik Odbora za pčelarstvo Hrvatske poljoprivredne komore. Porazni rezultati nadzora meda tijekom 2022. dijelom su uvjetovani i ciljanim uzorko-

RAZVOJ OKVIRA ZA UPRAVLJANJE EKOLOŠKOM MREŽOM NATURA 2000

vanjem na mjestima na kojima su se očekivale nesukladnosti, a što je rezultiralo i odlukom o povećanjubrojanadzorau2023. godini. Unatoč problemima u proteklih pet godina broj pčelara porastao je za 2000 te ih sada ima više od 9000, a broj pčelinjih zajednica za 110.000, pa ih sada ima više od 460.000 dok je ukupna proizvodnja meda u 2022. godini iznosila 9000 tona.

– Prosječno hrvatski pčelari imaju 50 košnica, a većini njih pčelarstvojedodatnadjelatnost. Stoga treba težiti tome da im pčelarstvo postane primarna djelatnost. Nacionalnim strateškim planom u okviru Zajedničkepoljoprivrednepolitikeza pčelarskisektorosiguranoje3,8 milijunaeuragodišnje,štopredstavljarastod60postouodnosu naprošloprogramskorazdoblje. Dio intervencija u okviru Plana preuzet je iz prethodnog razdoblja, no ukoliko bude potrebe iste je moguće mijenjati. Vlada RepublikeHrvatskeosiguralaje dodatneiznoseputeminterventne mjere potpora za štetu koja je nastala nakon pomora pčela, sufinancirasepotporazboggubitka medonosnog potencijala, a sufinanciran je i rad uzgojnih udruženja i Hrvatskog pčelarskog saveza – rekao je državni tajnik Zdravko Tušek.

Bioraznolikošću čuvamo tlo od erozije i poplava

U okviru projekta “Razvoj okvira za upravljanje ekološkom mrežom Natura 2000” izrađen je priručnik za primjenu mjera očuvanja slatkovodnihekosustavanamijenjen dionicimaizpodručjavodnog gospodarstvaizaštiteprirode.

Ekološka mreža Natura 2000 u Hrvatskoj obuhvaća 25.956 kilometara kvadratnih i pokriva 36,8 posto kopnenog teritorija te 9,3 posto mora pod nacionalnom jurisdikcijom.

Priručnik predstavlja jedinstveni dokument kojim se pojašnjavajuradoviipropisani uvjeti zaštite prirode u provedbi programa održavanja voda,odnosnoprimjenimjera

očuvanjabioraznolikosti.Naime,zbograzličitogtumačenja tipskih radova i mjera koje se za njih propisuju, korištenja mehanizacije te neodgovarajućeprimjenepropisanihmjera očuvanja bioraznolikosti, uočena je potreba za praćenjem učinkovitosti primjene mjeraočuvanja,aliinjihovom detaljnijom razradom.

Priručnik kroz primjere dobre prakse prikazuje unaprjeđenje mjera koje se provode s ciljem očuvanja slatkovodnih ekosustava. Na ovaj se način svim dionicima koji sudjeluju u provođenju i nadzoru provedbe mjera iz područja vodnog gospodarstva i zašti-

te prirode omogućava bolja međusobna koordinacija te učinkovitije očuvanje bioraznolikosti, kao i zaštita od štetnog djelovanja voda.

Ekološka mreža

Natura 2000 u Hrvatskoj

obuhvaća 25.956 kilometara kvadratnih

Primjerice,bezprimjeneodgovarajućih mjera očuvanja, uklanjanje vegetacije može

dovesti do povećane erozije obale, smanjenja mikrostaništa za životinjske vrste te posljedično tome povećanja temperature vode u koritu, što utječe na smanjenje bioraznolikosti.

Priručnik sugerira aktivnosti potrebne po završetku radova, koje se odnose na sadnjuilizasijavanjezavičajne vegetacije, važnog elementa snižavanja rizika od erozije, kaoisprječavanjaširenjainvazivnih stranih biljaka. Na ovaj se način kroz mjere očuvanja bioraznolikosti,kojezaciljnemaju zaustavljanje sveukupne razvojne aktivnosti, podupire načelo održivog razvoja.

29 Zeleni kutak i turizam 21. ožujka 2023., br. 986 || Regionalni tjednik
Hrvatska posljednjih pet godina bilježi rast broja pčelara za njih 2000, te ih je sada više od 9000. Broj pčelinjih zajednica je povećan za gotovo 25 posto i sada ih je u Hrvatskoj više od 460.000. PIŠE: ROBERT PEHARDA rpeharda@regionalni.com

VREMEPLOV 21. ožujka 1960.

je u Sao Paolu rođen

Ayrton Senna da Silva. Pobijedio je na 41 Grand Prix utrci, osvojio tri naslova Svjetskog prvaka (1988., 1990., 1991.). Na pobjedničkom postolju bio je 80 puta, a osvojio je i 65 prvih startnih pozicija. Poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli na F1 utrci za veliku nagradu San Marina, u bolidu Williams Renaulta.

1.1.-28.2.2023. proizvođačkoličinaudio, % 1Kia5613,43%

2 Škoda4911,75%

3Volkswagen4611,03%

4Hyundai4510,79%

5Renault337,91%

6Dacia317,43%

3Suzuki307,19%

ARAMCO POTPISAO PISMO NAMJERE S TVRTKOM GEELY I RENAULT GRUPOM

Potpisivanjem pisma namjere, Aramco bi mogao postati manjinski dioničar nove tvrtke za razvoj pogonskih tehnologija koju zajedno osnivaju Geely Holding Grupa i Renault Grupa. Nova će tvrtka biti usmjerena na razvoj tehnologija za termičke i hibridne pogone. Ulaganje tvrtke Aramco trebalo bi poduprijeti njezin razvoj i pridonijeti ključnim istraživanjima i razvoju u području sintetičkih goriva i nove generacije tehnologija temeljenih na vodiku.

OčekujesedaćetvrtkaGeelyiRenault Grupa zadržati jednake vlasničke udjele u novoj neovisnoj tvrtki. S globalnom mrežom od 17 tvornica za proizvodnju motora i pet znanstveno-istraživačkih centara na tri kontinenta, nova bi tvrtka trebala postati samostalni globalni dobavljač. Osim toga, očekuje se da će godišnje proizvoditi više od pet milijuna termičkih, hibridnih i plug-in hibridnih motora i prijenosnih sustava te opskrbljivati više od 130 zemalja i regija.

VOZILI SMO: KIA XCEED

Dobar u vožnji i skroman na crpki Dobar u i skroman na

Kia XCeed je najatraktivnija članica modelske obitelji Ceed. U Hrvatskoj je dostupna u osvježenom izdanju, s početnom cijenom od 23.999 eura.

UREĐUJE: DALIBOR FLAJPAN FOTO: KIA, M. LANG

Mudraizrekakažekakojekriza u isto vrijeme i prilika. Unatočnezapamćenihizazovazbog pandemije i rata, s kojima se suočava svjetska automobilska industrija, korejska Kia posluje uspješno. Potvrđuju to i rezultati na hrvatskom tržištu gdje je Kia prošlu godinu završila na sjajnom trećem mjestu. Prodali su 3.225 novih automobila što im je osiguralo tržišni udio od visokih 7,54%. Time su pretekli zvučna imena poput Opela, Toyote, Renaulta ili Hyundaija, da spomenemo samo neka.

Doprinos uspješnoj statistici dao je i XCeed, sada dostupan u redizajniranom izdanju, ali i daljesvrloatraktivnomcjenovnom etiketom. Radi se o tipičnom osvježenju modela tekuće generacije koju proizvođači najčešće izvode oko polovice očekivanoga životnog vijeka modela. Promjene u odnosu na tzv. pred-facelift izvedbu nisu dramatične, ali čovjeka vesele.

Prilagođavanje crossover/ SUV trendu neizostavna je misao vodilja proizvođača koji kotiraju na europskom tržištu. Tome se teži u svim kategorijama, a Kia je u kompaktnom segmentuponudilaodličnorješenje – s XCeedom utjelovljava emocije i dinamiku ProCeeda, još jednoga iz skupine Ceed, kojajekorejskojmarkiosigurala strateške pozicije na brojnim europskim tržištima.

Zarazlikuodmnogihkonkurenata XCeed pruža prednosti SUV-a na racionalan način,

posve u duhu trenutka u kojem živimo. Zahvaljujući umjerenoj masi praznoga vozila (1.347–1.472 kg) i kupeaste siluete, XCeed se ne suočava s velikim otporima u vožnji. Povišeno podvozje pored dobre preglednosti donosi i hvale vrijednu

udobnost,štopodržavaizvučna izolacija. No, ekonomičnost ne dolazi samo od niske potrošnje goriva, već i ‘normalnih’ dimenzija guma koje nemaju basnoslovnucijenu,načemuće kupac biti zahvalan najkasnije kod nabave zimskoga seta.

S trima benzincima i jednim dizelašem Kia pokriva potrebe svih kupaca. Tijekom prezentacije smo iskoristili priliku i isprobali najinteresantnije motorskeopcije.Prvosmovozili model1.5T-GDisautomatskim mjenjačemiubrzoshvatilizašto je XCeed toliko popularan. U ovoj konfiguraciji to je ozbiljan automobil sa – slobodno možemo reći – premium voznim karakteristikama. Uslijedilo je i drugo ugodno iznenađenje: nije razočarao ni manji 1.0 T-GDi s ručnim mjenjačem. Pokazao se adekvatnim u svim okolnostima, dakle definitivno nije tzv. alibi-motorizacija, ponuđena isključivo radi što niže početne cijene. Prema riječima predstavnika tvrtke KMAG, uvoznika Kije za Hrvatsku, cijene su kreirane tako da kupca potiču na odabir 1.5 T-GDi agregata, koji ima veće rezerve na duljim putovanjima ili pod punim opterećenjem. Zaključit ćemo s cijenama izdvojenih modela. Početni XCeed LX Joy stoji 23.999 eura, a razlika do 1.5 motora je svega 900 eura. Konačno, sportski opremljen XCeed GT-Line sa 7DCTautomatskimmjenjačem košta 33.599 eura. Ne sumnjamounastavakuspješnekarijere modela XCeed na hrvatskom tržištu, napose jer je uvoznik osigurao dostatne količine za brzu isporuku. (Mikloš Lang)

godina prošlo je od predstavljanja Citroën Xantie na Salonu automobila u Genevi (1993.). Između 1993 i 2010. proizvedeno je 1.326.259 primjeraka, a Xantia je postala jedan od legendarnih modela marke Citroën. Dizajn je nadahnut prijedlozima talijanskog dizajnerskog centra Bertone, a nastavlja se na slavni model BX iz 1980-ih. Riječ je o dinamičnoj, fluidnoj i robusnoj limuzini, a u gamu Citroën uvela je posve novu siluetu. Zahvaljujući jedinstvenom dizajnu, Xantia je proglašena automobilom godine 1993. u kojoj je i predstavljena.

Mazda predstavlja osvježenu Mazdu6

Tvrtka Mazda osvježila je svoju perjanicu Mazdu6. Osvježenje uključuje izdanje posebne verzije modela Mazda6 20th anniversary Edition kakobiobilježili20.obljetnicu prve generacije modela Mazda6. Ovo osvježenje uključuje usavršene performanse vožnje, dodatak funkcija za pomoć vozaču i praktičnih funkcija asortimanu modela, kao i dodavanje novog posebnog izdanja modela Mazda6 20th anniversary edition te poboljšanu verziju Homura. Također su osvježeni i paketi opreme. Još otkako je prva generacija modela Mazde6 izbačena na tržište u svibnju 2002. ovaj automobil sred-

nje veličine u potpunosti je utjelovio Mazdin užitak vožnje. Mazda6 prošla je kroz dva sveobuhvatna redizajna, no konstantno utjelovljujući užitak vožnje u potrazi za univerzalnom i prirođenom vrijednošću koju automobil može pružiti. Mazda6 2023 većsemoženaručitikodovlaštenihzastupnikavozilaMazda. Početna je cijena 33.367€ za inačicu G145 Center-line nemetalik. Posebno izdanje modela Mazda6 povodom 20. obljetnice dostupno je samo u ograničenom broju primjeraka,apočetnajecijena 44.114,99 €. Prva vozila stižu krajem prvog tromjesečja 2023.

30 AUTOsti Regionalni tjednik || 21. ožujka 2023., br. 986
30
Prodaja Var. i Međ. županija
14Citroën71,68% 15 Ford 61,44% 16ostali317,43% UKUPNO417100% Izvor: Promocija Plus motor 1.0 T-GDi1.5 T-GDi 1.6 T-GDi1.6 CRDi obujam motora (ccm)9981.4821.5911.598 snaga (KS) pri o/min120 / 6.000160 / 5.500204 / 6.000136 / 4.000 moment (Nm) pri o/min172 / 1.500-4.000253 / 1.500-3.500265 / 1.500-4.500320 / 2.000-2.250 najveća brzina (km/h)186200220198
8 Toyota 296,95% 9BMW153,60% 10Mazda112,64% 11Audi102,58% 12Mercedes92,16% 13Peugeot92,16%

MALI OGLASI

MEN-ARS NEKRET-

NINE kupnja, prodaja, najam,najvećiizbornekretnina u gradu, ured agencije; Zagrebačka 31, Varaždin, www. men-ars.hr, 042/200117, 098/333-363 ozn.141c

j.d.o.o. mob:091/720-0212 planum@planum.hr

KUĆE

PRODAJE se kuća u Murskom Središću. Informacije na mob.: 091/357-0117 ozn.3a

ŽELITE LI sigurno i brzo PRODATI VAŠU

KUĆU, STAN, VIKENDICU. Javite se da vas povežemo sa našim kupcima. AGENCIJA ŽELIMORSKI. Mob.: 098/166-1177 ozn.188c

HITNO POTRAŽUJE-

MO kuće i vikendice u Varaždinu i okolici te stanovesvihkvadratura, poslovne prostore, zemljišta i apartmane, kućenamoru.Lucerna nekretnine, Pavlinska 5, Varaždin, www.lucerna-nekretnine.com, tel.: 042/321-635, mob.: 091/784-4868, 098/162-1432ozn.62c

EUROEstate – potražujemo kuće, stanove i apartmane za kupoprodaju; www.euroestate-nekretnine.hr ; Zagrebačka30,Varaždin; mob.: 098/652059 ozn.556c

POTRAŽUJEMO NE-

KRETNINE za proda-

ju! Nazovite odmah!!!

Mob.: 099/240-6993, tel.: 042/320-991

Queen Stela nekretnine, Pavlinska 5, Va-

raždin ozn.879c

KUPUJEM STARE

kuće, stanove i ze-

mljišta u Varaždinu.

Mob.: 098/267-062 ozn.864c

STANOVI

PRODAJEse2–sobni stanuČakovcu,T.Goričancana1.katu,južnastrana,bezbalkona, 59 m², en.r. B, 95.000 €,mob.:098/267-062

ozn.864c

PRODAJE se stan 76 m², novogradnja – J. Leskovara, odmah useljivo, mob.: 098/971-6352

ozn.864c

ZEMLJIŠTA

PRODAJEMO GRAĐEVINSKOzemljištesaprojektom hale, poslovna zona Brezje, k.č.15153, 3973 m², 50,00 €/m², tel.:042/612-774,mob.: 098/267-065 ozn.203c

ZA SADRŽAJ OGLASA NE ODGOVARAMO ENERGETSKI CERTIFIKAT

ZEMLJIŠTE uz glavnu cestu N.Ves, 6000 m² ko. Varaždin za farmu / vikend. Mob.: 098/1966606 ozn.1015

NAJAM

IZNAJMLJUJEM SOBE samcima, poseban ulaz. Može i u paru. En.r. c. Tel.: 042/261-386 ozn.998

POSAO

SOBOSLIKARA, LIČIOCA- fasadera samostalnog i urednog u stalni radni odnos. Može i umirovljenik. Mob.: 098/791-092 ozn.314c

BAU-ART D.O.O. iz Ivanca zapošljava majstora i pomoćnog fasadera za siguran i stalan posao, isključivo na području Varaždinske županije. Info: 098/478-900ozn.773c

RADNIKE – rad na OPG-u (zatvoreni prostor) Čakovec, mob.: 098/267-897 ozn.370

CAFFE PIK PUB traži djelatnicu na pola radnog vremena, može i studentica. Mob.: 099/784-3668 ozn.879

TRAŽIMO STOMATOLOGA u našoj ambulanti u Ormožu.

- Tražimo min. 2 godine radnog iskustva, poželjno C1 slovenski jezik i b kategorija.

- Nudimo stimulativna primanja od 2.100,00 € netto i dodaci. Moderna ordinacija, mladi tim i stalni radni odnos.

- Zamolbe šaljite na mail: zobekimam@gmail.com tel.: 00386/31/778-924

TRAŽI SE radnik za čišćenje životinjskih prostora, pripremu hrane te hranjenje životinja. Mogućnost stanovanja, prijave i toplog obroka. Mob.: 095/512-3469 ozn.659c

TRAŽI se samostalni žbuker – fasader. Rad na području Vž. Mob.: 095/535-8573 ozn.944

TRAŽI se osoba za ispomoć u vinogradu, pomogućnostivozačka. Mob.: 098/1632313 ozn.974

GRAĐEVINSKOG

LIMARA, samostalnog sa iskustvom, B kat.obavezna,satnica 6,00 € + prijava, regres, božićnica i ostalo. Rad u Vž. županiji. Mob.: 091/598-7168 ozn.500c

AUTOSTAKLO S.A.S.

GARANCIJA KVALITETE!

• izmjena i popravak

autostakala

• triplex

• parking senzori

• zatamnjivanje

autostakala

• poliranje farova

• plaćanje u ratama

• za osiguranike osiguravajućih kuća BESPLATNO

Čakovečka 25, Varaždin. Tel/ fax: 042/232-800, 231-298 ozn.19c

KUPUJEMautomobilili skuterisveodTomosa, možeiodjavljeno(oštećeno). Može i novije. Povoljno. Isplata odmah. Mob.: 098/9656624 ozn.2418

KUPUJEM automobil, traktor, kamion, strojeve i motocikl, ispravne i neispravne, mob.: 092/287-5661 ozn.2251

EURO-KUKE za vozila, prijevoz vozila, najam prikolice, rabljene gume, mob.: 098/9833910 ozn. 38c

PRODAJE SE Ford Escord, 1991. g., neregistriran, u voznom stanju.Mob.:091/5286273 ozn.987

TOMOS AUTOMATIK A35 i auto prikolica, sve registrirano. Mob.: 098/941-5041

ODČEPLJIVANJE odvoda strojem (wc,kuhinje...), garancija, iskustvo.”ERIK ODVODI” 098/1389-232 ozn.446c

ODČEPLJIVANJEISNIMANJE KANALIZACIJE kamerom odvodnih cijevi; adaptacije kupaona sa svim radovima; postavljanje keramičkih pločica, vodovoda…Mob.098/783-060 ozn.107c

FIRMA WELT PLUS D.O.O.specijaliziranaza uslugepostavepodnihi zidnih obloga postava keramike, laminata, vodoinstalaterske usluge, kompletna adaptacija kupaonica, odvoz šute. Kontakt:095/293-0541 ozn.886c

ELEKTRO- N TECH – izrada i održavanje elektroinstalacija i razvodnihormara,motori za dvorišne ograde i garažna vrata, klima uređaji,interfoni.Mob.: 099/518-4630ozn.913c

KROVIŠTA ROKY: pokrivanje svim vrstama pokrova, adaptacija krova;tesarskiilimarski radovi. Mob. 099/6399932 ozn.1c

31 Mali oglasi 21. ožujka 2023., br. 986 || Regionalni tjednik
VOZILA
ozn.1017 USLUGE
7Plus Regionalni tjednik Prijamni uredVaraždin Zagrebačka 38,Varaždin Tel.:042/290-774 Radnovrijeme: pon:7,30-12,00h, uto:7,30-14,00h, sri:7,30-15,30h, čet: 7,30-15,00h pet:7,30-14,30h Ostala prijamna mjesta: NOVI MAROF BENJAK Remetinec 290 Radnovrijeme: pon - pet: 7.30 - 15 h subotom: 7.30 - 12 h LUDBREG CVJEĆARNICA “RUŽA“ P. Krešimira 19 Radnovrijeme: pon - pet: 8 - 16 h subotom: 8 - 14 h IVANEC POLJODOM Gospodarska 2, VOĆARNA “BAGREM“ Trg hrvatskih ivanovaca 9a LEPOGLAVA CVJEĆARNICA „BAGREM“ Hrvatskih pavlina 3a CESTICA Realize IT Varaždinska 27 Tel.: 042/353-555 GITD.O.O. V. Lisinskog 6 42000Varaždin Tel.: 042/211-877 radnovrijeme: pon - pet: 7-20 sati subotom: 7 – 14 sati ZASADRŽAJ OGLASANE ODGOVARAMO! Primjedbe za distribuciju na mobitel: 095/700-7005 MALI OGLASI, ZAHVALE , POSLJEDNJI POZDRAVI I SJEĆANJANA TELEFON: 042/290-774
ENERGETSKA OBNOVA OBITELJSKIH KUĆA LEGALIZACIJA Planum
Matej

SOBOSLIKARSKI i KNAUF radovi, gletanje, bojanje, impregniranje, lakiranje, špahtlanje, suha gradnja, mob.: 098/1969437 ozn.219b

OBAVLJAM besplatan odvoz metalnog otpada i škrinji, veš mašina, slavina i drugog. Ivan, mob.: 098/267-733 ozn.52

VODOINSTALATER – ODŠTOPAVANJE odvoda – adaptacija kupaone, vodoinstalaterski radovi, mob.: 098/936-2540 ozn.4007

PRIJEVOZ: šljunak, sipina, drenaža, drva, odvoz šute do 3m³. Mob.: 098/284922, 091/601-4351, tel.: 042/240-663 ozn.205c

GRAĐEVINSKI RADOVI – adaptacija kupaonica (stanova) sa svim radovima: vodovod, keramika, knauf i rušenje i zbrinjavanje građ. otpada. Mob.: 097/654-5646

OREZIVANJEIGRUBA rezidbastabala.Izrada, sijanje, gnojenje i košnja travnjaka. Šišanje živice. Uređenje okućnice. Komes cleaning. Goran–095/581-5046 ozn.724

IZRADA NOVIH instalacija i popravak starih (vodovod, centralno grijanje, kanalizacija), mob.: 095/832-6992 ozn.17/04/1

KERAMIČAR, radim sve vrste podopolagačkih radova, nove i adaptacije, mob.: 097/611-4215 ozn.3732

RENOVACIJE, POPRAVCI – vodovod, struja, keramika, maleraj, mob.: 097/6342812 ozn.1021

BU-JAN TIM j.d.o.o. – izvodimo: novogradnja, kompletna adaptacija kuća, izrada te prekrivanje krovišta, knauf radovi te izrada stiropor fasade, mob.: 098/974-5950 ozn.650c

STROJNA ŽBUKA, strojne glazure, skela, termofasade, soboslikarski radovi, mob.: 098/267-065, tel. 042/612-774,granom@ granom.hr ozn.203c

SELIDBE–dostavanamještaja,bijeletehnike, odvoz šute u vrećama i granja, čistimo tavane, podrume, praznimo kuće, stanove, odvozimo dotrajali namještaj, bijelu tehniku, mob.: 098/906-0658 ozn.352c

STABLA RUŠIMO –orahe borove, trešnje, odvoz granja osiguran. Vrtove frezamo,, živice šišamo,mob.:099/6618353 ozn.352c

ODČEPLJIVANJE svih vrsta odvodnih cijevi - stručno i povoljno. “Tino”, mob.: 098/9317570 ozn.184c

GRAĐEVINSKIRADOVI,adaptacijeisanacije kućaistanova,sanacije krovova, gipskartonski i soboslikarski radovi. Garancija na radove. Ninex Mob. 098/414128 ozn. 303c

IZRADA svih vrsta termofasada, gipskartonski i soboslikarski radovi. Na sve radove dajemo garanciju. Ninex, 098/414-128 ozn.303c.

SOBOSLIKARSKO –FASADERSKI obrt : sve vrste soboslikarskih radova, bojanja fasade, toplinske fasade (stiropor, kamena vuna), knauf sistemi. Mob.091/588-5740 ozn.151c

PARKETI SJAJ - ogledalo Vašeg doma! Sve vrste parketa, podova, teobnovastarihparketa i stepeništa. Nazovite s povjerenjem! Tel.: 040/682-988, mob.: 098/242-190ozn.564c

MIŠAK–iskopi,navozi, rušenjeobjekata,odvoz šute,postavatlakavaca, rubnika, kanalizacija, ograde, dovoz zemlje, kamena,uređenjezelenihpovršina,malčiranje. Mob.: 091/572-3895

ozn.445c

SOBOSLIKARSKI–fasaderski obrt: bojanje unutarnjih i vanjskih zidova, izrada toplinske fasade (stiropor, kamena vuna), knauf sistem, spušteni stropovi, pregradni zidovi. Mob.:098/9254–731 ozn.570c

IZVOĐENJE INSTALACIJA plina, grijanja, vodovoda, kanalizacije, klimatizacije, servis plinskih trošila, električarske usluge, knauferske usluge, keramičarske usluge, adaptacija od početka pa do sistema ključ u ruke. Kvalitetno i povoljno. Kontakt: ZT – Zgradarska tehnika d.o.o., mob.: 095/112 - 3469, 098/213-739, tel.: 040/341-004 ozn.659c

ŽIVOTINJE

PILIĆI ŽIVI ili očišćeni, Bartolovec, Vžd. 81, tel.: 042/657-172, mob.: 098/651-089 ozn.956

KREDITI

POZAJMICE I KREDITI

Zaposleni i umirovljenici

Preko 1/4 primanja Zatvaramo ovrhe

Bez HROK-a

Isplata u 24 sata 098/9162109

ZAPOSLENICI I UMIROVLJENICI do 300.000,00 kn, MOGUĆNOST OTPLATE TRAJNIM NALOGOM, zatvaranje blokada i neurednosti. Putni troškovi , dnevniceiterenskidodaci u kreditnu sposobnost, radniodnosnaodređeno.

Male mirovine, umirovljenici iznad 75 g starosti.

Mob.: 091/203-4666, tel.: 042/561-192 ozn.568c

JEDNOSTAVNO i

BRZO do gotovine putem kreditnih kartica (Diners, Master, Maestro, Visa, Pbz), 12-36 rata, isplata odmah, mob.: 095/888-9781. ozn.589c

Općina Mali Bukovec Mali Bukovec, M. Pavleka Miškine 14 OIB 26328529354

Na temelju članka 123. – 133. Zakona o cestama (NN 84/11, 22/13, 54/13, 148/13 i 92/14), te članka 67., 74. i 75. Pravilnika o geodetskim elaboratima (NN 59/18) objavljuje se

JAVNI POZIV

Ovim pozivom obavještavaju se nositelji stvarnih prava na nekretninama koje graniče sa zemljištem (u nastavku: nositelji stvarnih prava) na kojima su izvedene nerazrstane ceste:

NC 001 „Ulica braće Radić“ u naselju Mali Bukovec u k.o. Mali Bukovec na kčbr., dio 363/1, 380/1, 527, 626/2, 664/2, 665/3, 666/1, 666/2, 666/3

NC 001 „Bednjanska ulica“ u naselju Mali Bukovec u k.o. Mali Bukovec na kčbr. 322, 323/4, dio 323/5, 325/2, 334, dio 363/1, dio 364/2, dio 364/3, dio 364/4, 367/1, dio 367/2 , o započinjanju postupka evidentiranja predmetnih cesta u katastarski operat i zemljišnu knjigu.

Evidentiranje nerazvrstanih cesta će se izvršiti sukladno članku 123. – 133. Zakona o cestama (NN 84/11, 22/13, 54/13, 148/13 i 92/14), temeljem kojeg se nerazvrstane ceste evidentiraju u katastru i upisuje u zemljišnu knjigu kao – javno dobro u općoj uporabi u vlasništvu Općine Mali Bukovec, Mali Bukovec, Ulica Mihovila Pavleka Miškine 14, OIB: 26328529354

Geodetski elaborat izvedenog stanja nerazvrstane ceste izradit će tvrtka Girus d.o.o. Dr. Vlatka Mačka 43, Šenkovec.

Obilježavanje granica zemljišta na kojem su izgrađene predmetne ceste započeti će 22. ožujak 2023. godine, uz stručnu pomoć ovlaštenog inženjera geodezije Josip Goričanec (Geo 1048) koji se brine da lomne točke granica zemljišta budu ispravno stabilizirane i obilježene.

Nositelji stvarnih prava mogu izvršiti uvid u geodetski elaborat izvedenog stanja kao i zatražiti eventualna dodatna pojašnjenja, dana 24. ožujak 2023. godine u vremenu od 13:00 do 14:00 sati u prostorijama Općine Mali Bukovec, Mali Bukovec, Ulica Mihovila Pavleka Miškine 14.

ARONIJA superljekovito voće 8€

POMOĆ KOD:

Slabokrvnosti, jačanja imuniteta, regulacije šećera u krvi, regulacije krvnog tlaka

ï štiti zdravlje urinarnog sustava

ï povoljno djeluje na probavni sustav

ï sprječava bolesti srca i krvnih žila

ï zaštita od virusa i bakterija

Mogućnost kupnje 100 % čistog soka na mobitel: 098/455-313

OSTALO

SOK OD ARONIJE, 100% matični sok, vrhunske kvalitete. Pomoć kod dijabetesa, jačanja imuniteta, bolesti srca i krvnih žila, štiti od bakterija i virusa, povoljno djeluje na probavni sustav,imaprotuupalna svojstva, štiti zdravlje urinarnog sustava, stimulira rad štitnjače. Mob.: 098/455313 ozn.3a

6+1 GRATIS

Cijena 1 litre 1oo % čistog soka aronije 60,27 kn

PRODAJU se orasi, mob.: 091/764-6545 ozn.3a

PRODAJU SE industrijska drva, kratko piljena, kvalitetna. Brza i besplatna dostava. 5 m³ = 135,00 € i 10 m³ = 250,00 €. Mob.: 092/333-3545 ozn.2882

PRODAJE SE E bicikl 28“, malo vožen, kao novi, povoljno. Mob.: 099/671-4136 ozn.973

PRODAJE se rabljeni francuski krevet. Mob.: 099/874-8977 ozn.1028

ROTOBRANA sa kardanom 2 m, sijačica za kukuruzOlt2reda,plug alkar 1-12“, šprica 200 l kžk, mob.: 091/5034590 ozn.1019

BOBIĆEVAINDUSTRIJSKA drva pogodna za centralno – kamin. Mob.: 095/516-5493 ozn.19/04/1

32 Mali oglasi Regionalni tjednik || 21. ožujka 2023., br. 986

ZAHVALA

povodom smrti našeg dragog sina, supruga, oca, djeda, brata, svekra i šogora

DRAGUTINA REPIĆA

koji je preminuo 11. 3. 2023. u 71. godini života.

Najiskrenije zahvaljujemo svim rođacima, prijateljima, susjedima, znancima i svima ostalima koji su bili uz nas u ovim teškim trenucima, uputili nam izraze sućuti, okitili odar cvijećem i svijećama te zajedno s nama ispratili dragog nam pokojnika na vječni počinak.

Ožalošćeni: majka Marija, supruga Vera, kći Rebeka, sin Benjamin, unuci Kiara, Lea, Borna, sestra Nena, snaha Anita, zet Igor, šogorica i šogori

POZNANSTVA

VRUĆE SEXY teme za Tebe i mene, javi se neka akcija krene. Od0-24na064/400400. Tel./mob.: 0,31 €/min, 0,47 €/min ozn.166c

SITUIRANMUŠKARAC radiizvanHrvatsketraži žensku osobu za druženje i vezu, Vž i Čk. Mob.: 099/839-0501; 097/646-0778 ozn. 352b

MUŠKARAC traži ženu zamasažu,sms092/4272508 ozn.215b

POSLJEDNJI POZDRAV

dragoj kolegici

NIKOLINI POSAVEC

Draga Nikolina, Tvoje mjesto u zbornici je prazno. Naša škola je tužno mjesto otkad si nam otišla. Ostat ćeš vječno u našim srcima i mislima.

Djelatnici Osnovne škole „Podrute“

Zauvijek nas je napustio naš voljeni suprug, šogor i tetak

POSLJEDNJI POZDRAV

dragoj mami, svekrvi i baki

ESTERI ČALOPA

Pa kad sutrašnji dan počne bez Tebe, nemoj misliti da smo razdvojeni, jer svaki put kad pomislimo na Tebe, Ti si tu, u našim srcima.

Igor, Marina, Lovro i Lucija

POSLJEDNJI POZDRAV

dragoj majci, baki i prabaki

ESTERI ČALOPA preminuloj u 86. godini života.

Eugen, Dubravka, Tea, Mirna, Marko, Igor, Lea i Mia

ZAHVALA

povodom smrti našeg dragog supruga, oca, djeda, brata i šogora

ZVONKA MAGDALENIĆA koji je preminuo 14. 3. 2023. u 63. godini života.

Iskreno zahvaljujemo svima koji su nam u ovim teškim trenucima izrazili riječi sućuti, okitili odar cvijećem i svijećama. Zahvaljujemo medicinskom osoblju OB Varaždin i OB Novi Marof na brizi i njezi tijekom liječenja. Hvala vlč. Petru Golubu na posljednjem ispraćaju.

Ožalošćeni: supruga, sinovi, kći, sestra i šogorica s obitelji

ZDRAVKO SIMON preminuo 14. 3. 2023. u 69. godini života.

S tugom i u dubokoj boli iskreno zahvaljujemo svoj rodbini, prijateljima i susjedima. Veliko hvala njegovim bivšim radnim kolegama Županijskog suda Varaždin, službenicima Pravosudne policije i kolegama iz tehničke službe na izrazima sućuti i pomoći u najtežim trenucima. Puno hvala svim prijateljima iz Udruge „Bašaca“ Pag na iskazanoj potpori. Zahvaljujemo dr. Slunjskom i osoblju Odjela interne intenzive koji su se borili za njegov život do zadnjeg trenutka. Veliko hvala vlč. Leonardu Šardiju na lijepim riječima kod ispraćaja i molitve.

Ožalošćeni: supruga Snježana, šogor Siniša, šogorica Vera, nećaci Dino i Maja

ZAHVALA

povodom smrti našeg voljenog supruga, tate, svekra i djeda

IVANA VUKALOVIĆA – ILE preminulog 10. 3. 2023. u 75. godini života.

Najiskrenije zahvaljujemo rodbini, susjedima, prijateljima i ostalim dragim ljudima koji su bili uz nas, uputili nam izraze sućuti, položili cvijeće i svijeće te ispratili dragog nam Ivana na vječni počinak.

* * * * *

POSLJEDNJI POZDRAV voljenom suprugu

IVANU

U mojem srcu uvijek voljen u mojim mislima nikad zaboravljen. Neka Te čuvaju anđeli.

Tvoja Biserka

21,24 €

* * * * *

POSLJEDNJI POZDRAV dragom suprugu

Tiho si oči sklopio umorno tijelo Bogu predao. Gore na nebu sada Tvoj je dom, a ja ću Te zauvijek čuvati u srcu svom.

Tvoja Vera

POSLJEDNJI POZDRAV

U tišini vječnog mira, nek´ Te prate naše misli i molitve.

POSLJEDNJI POZDRAV

dragom tati, svekru i djedu

Zauvijek ćeš živjeti u našim mislima i srcima.

Roman, Danijel, Suzana, Andreja, Hana, Iva, Viktor, Elena i Zara

* * * * * * * * * *

POSLJEDNJI POZDRAV

Zauvijek u našim mislima i molitvama.

Šogorica Dubravka i Vedran

dragom tati i djedu dragom bratu i šogoru

POSLJEDNJI POZDRAV

Gore na nebu Tvoj je dom, a mi ćemo Te zauvijek čuvati u srcu svom.

Sinovi Miroslav i Damir, kći Dijana, zet Dražen, snaha Dijana, unuci Dino, Leon i unuka Lorena Zdenka i Branko

ZAHVALA

ĐURĐE KURTEK rođ. BENJAK

Od srca zahvaljujemo svim rođacima, prijateljima, susjedima te kolegicama iz bolnice Novi Marof i svima koji su bili uz nas u ovim teškim trenucima.

povodom prerane smrti naše majke, supruge , svekrve, bake i snahe * * * * *

voljenoj majci, supruzi, baki, svekrvi i snahi

Uvijek si bila i ostat ćeš naš anđeo koji nas voli i bdije nad nama. U našim životima ostavila si neizbrisivi trag. Hvala Ti za sve.

POSLJEDNJI POZDRAV Ožalošćeni suprug Josip, sinovi Vladimir i Zlatko, snahe Mirjana i Silvija, svekrva Roza, unuci Julijana Marko, Lucija, Damjan i Ema, sestrična Božica Benjak

33 21. ožujka 2023., br. 986 || Regionalni tjednik
i
Mali oglasi/Zahvale
sjećanja
ZAHVALA
* * * * * * * * * *

ZAHVALA

povodom prerane smrti dragog oca, djeda, brata i tasta

AUGUSTA TROJAKA koji je preminuo u 72. godini života.

Od srca zahvaljujemo na izrazima sućuti u našoj prevelikoj tuzi i boli, svoj rodbini, prijateljima i susjedima koji su ispratili pokojnika na vječni počinak.

SJEĆANJE

BISERKA CRNČIĆ

19. 3. 2018. – 19. 3. 2023. Pun je album slika i uspomena, vrijeme ide a duša boli. Još uvijek u srcu nosimo Tvoju dobrotu, snagu i poštenje kao veliku vrijednost Tvog života. Počivala u miru Božjem.

SJEĆANJE

DUŠKO PREVOLČIĆ

Zauvijek u sjećanju.

Blanka, Sunčica i Kristina s obitelji

SJEĆANJE

TOMO ŠIPEK

Suprug Krešimir, sinovi Zoran i Dražen, snahe Željka i Valentina, unuci Simona, Lara, Dino i Vito

* * * * * U srcu tuga, na grobu tišina, u domu našem velika praznina

ZAHVALA

Ožalošćeni: kći Maja, unuke Petra, Ana i Emma, sestre Biserka i Štefica i zet Kristijan povodom smrti naše drage

ZDENKE KOVAČIĆ 22. 9. 1949. – 16. 3. 2023.

Iskreno hvala rodbini, prijateljima i susjedima koji su nam izrazili sućut, okitili odar cvijećem i svijećama te ispratili našu Zdenku na vječni počinak. Posebno hvala medicinskoj sestri Maji i dr. Biserki Hižman.

Ožalošćeni: suprug Božidar, sinovi Siniša i Milorad, kći Ljerka, zet Damir, snahe Anita i Melita te unuci Saša, Romana, Lora, Sara i Dino

POSLJEDNJI POZDRAV

dragoj supruzi

U srcu tuga, na grobu tišina, u domu našem velika praznina.

Suprug Božidar

POSLJEDNJI POZDRAV

dragoj mami

Usnula je majka moja umorna i snena, sad na nebu počiva duša njena.

Kći Ljerka s obitelji

POSLJEDNJI POZDRAV

dragoj mami

Nismo Te mogli sačuvati od smrti, ali ćemo Te sačuvati od zaborava, jer smrt je jača od života, al´ ne od ljubavi prema Tebi.

Sin Siniša s obitelji

POSLJEDNJI POZDRAV

dragoj mami

Nebo je sad Tvoj dom, a mi Te čuvamo u srcu svom.

Sin Milorad s obitelji

SJEĆANJE

MARIO HERCEG

26. 3. 2011. – 26. 3. 2023.

Godine prolaze, zaborav ne staje, kada izgubiš voljenu osobu.

Daleko sa anđelima Tvoj je dom, mi Te čuvamo u srcu svom.

Tvoji najmiliji

SJEĆANJE

LJILJANA ĐURIN 23. 3. 2020. – 23. 3. 2023.

Godine prolaze, a čežnja za Tobom ostaje. Živiš u našim srcima.

Tvoji najmiliji

Ni godine koje su prošle, ni život koji teče, sjećanje na Tebe izbrisati neće.

Tvoji najmiliji

na

ŠTEFANIJU OSTROŠKI 19. 3. 1998. – 19. 3. 2023.

SJEĆANJE Obitelj S ljubavlju čuvamo uspomenu na Tebe.

na dragu šogoricu i tetu

BRANKU KEREŽIJA 23. 3. 1998. – 23. 3. 2023.

Godine prolaze, a Ti ostaješ u našim srcima, mislima i sjećanju.

SJEĆANJE Tvoji: šogorica Božica, nećaci Jasmina i Tihomir s obitelji

na dragu majku, svekrvu, baku i prabaku

MARIJU TRAKOŠTANEC 24. 3. 2020. – 24. 3. 2023.

Uvijek u našim mislima i molitvama.

SJEĆANJE Tvoji: sin Dobrivoj, snaha Nevenka, unuci Nikola i Marko s obiteljima

TUŽNO SJEĆANJE

na dragu i voljenu suprugu

KATICU GAZDIĆ

19. 3. 2022. – 19. 3. 2023.

Godina je prošlo dana, da su oči moje u suzama, jer uvenulo si moje cvijeće što mi cvasti više neće. Otišla si zauvijek gdje povratka nema, ostala mi bol i tuga i vječna uspomena.

Tvoj ožalošćeni suprug Tomo

TUŽNO SJEĆANJE

na voljenog supruga i oca

STJEPANA GORSKOG 22. 3. 2010. – 22. 3. 2023.

Godine neumitno prolaze. Sjećanja ne blijede ostaju uspomene, tuga i bol.

Tvoji: Dragica i Dejan

SJEĆANJE

MATO ŽUPANIĆ

† 2018. – 2023.

U srcu voljen, u mislima nikad zaboravljen.

Tvoji najmiliji

SJEĆANJE

na voljenu kći, suprugu i mamu

VJEKOSLAVA POSAVEC 25. 3. 2022. – 25. 3. 2023.

S ljubavlju i poštovanjem čuvamo uspomenu i sjećanje na Tebe.

TUŽNO SJEĆANJE Tvoja obitelj

SJEĆANJE

SEVER

PAVAO ŠTEFICA

Voljeni ne umiru, dok žive oni koji ih vole. Počivajte u miru.

Vaši najmiliji

na

KATICU GAZDIĆ 19. 3. 2022. – 19. 3. 2023.

Godina je prošla, život teče, sjećanje na Tebe prestati neće.

SJEĆANJE Nećak Josip s obitelji

SJEĆANJE

na drage roditelje

LIBER

MATU i TEREZIJU † 25. 3. 2006. † 4. 3. 2023.

Uvijek u našim mislima i molitvama.

Sin i kći s obitelji

VESNU HANŽEK 21. 3. 2021. – 21. 3. 2023.

Prošle su dvije godine beskrajne, duge, preteške, a u našem domu ostala je praznina i tuga. Neće Te izbrisati vrijeme niti sakriti tama, jer uvijek si u mislima sa nama. Neka Te čuvaju svi nebeski anđeli.

Tvoji: tata Ivan, suprug Josip, kćeri Marijana sa Miroslavom i Natalija

* * * * *

Gore na nebu Tvoj je dom, a mi Te čuvamo u srcu svom.

Svekrva Draga, Ivica, Kristina, Dario i Renato

na

MARIJU MARKOVINOVIĆ 21. 3. 2021. – 21. 3. 2023.

SJEĆANJE Tvoje kćeri s obiteljima

34 Zahvale i sjećanja Regionalni tjednik || 21. ožujka 2023., br. 986
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

SJEĆANJE

na voljenu majku i suprugu

NATAŠU CESAREC 23. 3. 2018. – 23. 3. 2023.

Fališ nam.

Tvoji: Marin, Dino i Simeron

U SPOMEN

mojoj dragoj kćeri

NATAŠI CESAREC 23. 3. 2018. – 23. 3. 2023.

S puno tuge i ljubavi čuvam Te u svom srcu!

Voli Te Tvoja mama

SJEĆANJE

na moju najdražu sestru

NATAŠU CESAREC 23. 3. 2018. – 23. 3. 2023.

Voli Te Tvoja Sonja s obitelji

TUŽNO SJEĆANJE

na dragog i voljenog

IVANA GOLUBIĆA

20. 3. 2022. – 20. 3. 2023.

Prošla je najtužnija godina u našim životima, jer nas je napustio naš dragi i nikad prežaljeni suprug, otac, djed i sin.

Iako ne vidimo Tvoj lik i ne čujemo Tvoj glas, znaj da si svaki dan, svake minute s nama u našim mislima, razgovorima i srcima. Počivaj u dvorima rajskim koje si zaslužio.

Mi ćemo moliti dragoga Boga da Te čuva u svojem Kraljevstvu, a nama nek´ da snagu živjeti bez Tebe.

Nije teška suza što iz oka teče, već je teška rana koja u srcu peče. Volimo Te beskrajno!

Zauvijek Tvoji: supruga Branka, kći Mateja, sinovi Tomica i Matija, snahe Ivana i Natalija, unučad Dominik i Franka, mama Katarina

TUŽNO

na voljenog i nikad prežaljenog

ZVONKA KOCIJANA 21. 3. 2022. – 21. 3. 2023.

Hodao si zemljom, letio nebom, a prije godinu dana odletio si u krilo Božje. S ljubavlju Te se sjećamo, s ponosom Te spominjemo.

Supruga Štefica, sin Boris i kći Božica s obiteljima

Hvala dragim ljudima koji Te se sjećaju!

TUŽNO SJEĆANJE

MARIJA – BOŽA MILAN MLADEN KRALJ KRALJ STANČIĆ

Falite nam beskrajno. † 2018. † 2018. † 2008.

Sandra i Filip, Tomica i Andrea, Mia i Saša, Fran

na dragu

NATAŠU CESAREC 23. 3. 2018. – 23. 3. 2023.

Fališ mi…

TUŽNO SJEĆANJE Ana

35 Zahvale i sjećanja 21. ožujka 2023., br. 986 || Regionalni tjednik SJEĆANJE Supruga i sinovi s obiteljima Živiš u našim srcima, mislima i molitvama. IVAN PRAHIĆ 24. 3. 2020. – 24. 3. 2023. SJEĆANJE Sin Dražen s obitelji S ljubavlju i tugom čuvamo uspomenu na Tebe. IVAN PRAHIĆ 24. 3. 2020. – 24. 3. 2023. SJEĆANJE Tvoji najmiliji Dvadeset godina je prošlo, život teče, ali uspomena na Tebe nestati neće. JOSIP LAZAR 25. 3. 2003. – 25. 3. 2023. SJEĆANJE Marija i Maja STJEPAN VRBANIĆ – PEPI mr. dip. ing. 21. 3. 2014. – 21. 3. 2023. SJEĆANJE Tvoji najmiliji S ljubavlju i poštovanjem, čuvamo uspomenu na Tebe. RUŽA TEŽAK 26. 3. 2007. – 26. 3. 2023. SJEĆANJE Kćeri s obiteljima ANA SLAVKO 19. 3. 2019. – 19. 3. 2023. 22. 2. 2012. – 22. 2. 2023. OSONJAČKI Uvijek ste u našim mislima i molitvama. Vječno u našim srcima.
SJEĆANJE

SJEĆANJE

SJEĆANJE

na drage roditelje

na

JAGODU ŠUCEK 14. 3. 2021. – 14. 3. 2023.

Godine prolaze, a Tebe nema.

SJEĆANJE Suprug Ivan i sinovi Robert i Slobodan s obiteljima

SJEĆANJE

MARIJA MOHORIĆ

23. 3. 2018. – 23. 3. 2023.

Od obitelji Ljerke Ivanušić i Leopoda Mohorića

SJEĆANJE

na dragog sina, brata i unuka

LUKU SEVERA

21. 3. 2022. – 21. 3. 2023.

Vjerujemo da spavaš s anđelima, u nekom svijetu ljubavi, onako bezbrižno, kao što spavaš u našim srcima. Volimo Te.

DRAGOM UNUKU

Da mirno spavaš i ptice se trude, pjevaju tiho da Te ne probude.

Baka Nada i djed Milan

Na grobu Ti cvijeće i svijeće, nitko Te od nas zaboravit neće.

Tete i tetki

* * * * * * * * * * * * * * *

DRAGOM BRATIĆU

Neće Te izbrisati vrijeme, niti sakriti tama, zvijezda si koja nas prati, i vječno živi s nama.

SJEĆANJE

MILICA ĐURĐEK

25. 3. 2022. – 25. 3. 2023.

S ljubavlju i poštovanjem, s nama si u molitvi.

Sestra Anica i brat Božidar

SJEĆANJE

ZVONKO LISEC

25. 3. 2008. – 25. 3. 2023.

Čuvamo uspomenu na Tebe, u našim srcima i mislima.

Supruga Terezija, sin i kći s obitelji

SJEĆANJE

IVAN ŠESTAK

24. 3. 2021. – 24. 3. 2023.

Zauvijek u našim srcima i mislima.

Tvoja obitelj

SJEĆANJE

LJILJANA TEŽAK

23. 3. 2019. – 23. 3. 2023.

Sklopljene ruke u molitvi Bogu se mole. Nebo je Tvoj dom, a mi Te čuvamo u srcu svom. Hvala svima koji Te se sjećaju.

Tvoji najmiliji

JURINJAK

IVANA i MARIJU

† 20. 3. 2006. † 26. 6. 2022.

na Zauvijek u našem sjećanju.

SJEĆANJE

BRANKO TOMAŠINJAK

23. 3. 2013. – 23. 3. 2023.

Bol u duši još traje, nit je manja, nit prestaje.

Tvoja obitelj

TUŽNO SJEĆANJE

DARKO KRIŽNIK

21. 3. 2021. – 21. 3. 2023.

Uvijek si u našim mislima.

Brat Zlatko i sestra Višnja s obiteljima

TUŽNO SJEĆANJE

na

FRANCIKU VUKALOVIĆ

19. 3. 2022. – 19. 3. 2023.

Fališ nam u svakom otkucaju srca, svakom treptaju oka, svakoj sekundi života.

Hvala Ti za dobrotu, ljubav i sreću kojom si nas uvijek nesebično darivala. Neka Te čuvaju anđeli, kako si Ti čuvala i pazila nas.

Neutješni sin Marko, snaha Valentina, unuke Kaja, Nela i Franka te sestra Ana s obiteljima

TUŽNO SJEĆANJE

NOVAK

ANKU i DRAGUTINA

28. 6. 1938. – 20. 3. 2022. 23. 2. 1935. – 19. 12. 2022.

U srcima ste i dalje tu s nama. Vaša ljubav i dobrota zauvijek će biti dio nas.

Vaše kćeri sa svojim obiteljima

SJEĆANJE

JOSIP

HREN

Tvoji najmiliji

obitelji Fotak STANKO MARIJA ANTUN 24. 12. 1970. – 24. 12. 2023. 20. 3. 2010. – 20. 3. 2023. 26. 5. 2016. – 26. 5. 2023. FOTAK Godine prolaze, sjećanja ostaju.

SJEĆANJE

JOSIPA ČRNILU

Sestrična i bratići s obitelji 17. 3. 2014. – 17. 3. 2023.

SJEĆANJE

JURAJ BENČEK

21. 3. 2022. – 21. 3. 2023.

Bilo je teško živjeti bez Tebe. Ostat ćeš s nama zauvijek.

DRAGICU

na

STJEPANA COPANA

† 1983. – 2023.

U tišini vječnog mira, prati Te naše sjećanje i molitva. Počivao u miru Božjem.

SJEĆANJE

ZDRAVKO PAPEC

† 2017. – 2023.

Uvijek si u našim mislima.

Tvoji najmiliji

ŠEBIJAN

i

S ljubavlju i poštovanjem, čuvam uspomenu na

Kći Nada

SJEĆANJE

vas.

TEREZIJA 21. 5. 1916. – 21. 3. 2000. 6. 5. 1920. – 3. 12. 1992. SKRBNIK Uvijek u našim mislima i molitvama.

Sin Stanko s obitelji JOSIP

36 Zahvale i sjećanja Regionalni tjednik || 21. ožujka 2023., br. 986
Zauvijek ćeš biti u našim mislima i molitvi. 23. 3. 2021.
– 23. 3. 2023. SJEĆANJE
Tvoja obitelj TOMO GALEKOVIĆ 26. 3. 2013. – 26. 3. 2023.
Uvijek si u našem sjećanju.
MATU 19. 3. 2014. – 19. 3. 2023. 19. 3. 2015. – 19. 3. 2023.
na roditelje
Vaša obitelj
SJEĆANJE
Supruga Štefica i kći Verica s obitelji
voljenu SJEĆANJE Od
Roditelji, braća i baka Marija
DRAGOM NEĆAKU
Tvoja kći Sanja na
Godine idu, a sjećanja na Tebe tata ostaju.
Tvoja obitelj

ožujka 2023., br. 986 || Regionalni tjednik

SJEĆANJE

na voljenog supruga, oca i djeda

EDU ZAPLATIĆA

20. 3. 2010. – 20. 3. 2023.

U našim si mislima i srcima.

S ljubavlju, Tvoji najmiliji

TUŽNO SJEĆANJE

na našeg dragog supruga, oca, djeda, pradjeda, svekra i tasta

STANKA KANCIJANA

22. 3. 2019. – 22. 3. 2023.

S ljubavlju i ponosom čuvamo uspomenu na Tebe.

Tvoji najmiliji

TUŽNO SJEĆANJE

ŠTEFANIJA CESAR

22. 3. 2022. – 22. 3. 2023.

Zauvijek u našim srcima.

Obitelj Purgar

* * * * *

Fališ mi jako bakice moja!

Voli Te unuka Lidija

SPOMEN

ŽELJKA FLAJŠEK

19. 3. 2008. – 19. 3. 2023.

Željana…

Nedostaješ kad se sunce budi, nedostaješ kad se suton spušta, nedostaješ zauvijek…

Čuvali Te anđeli.

Mama i brat

SJEĆANJE

IVO KRALJ † 26. 3. 2013.

Uvijek i zauvijek u našim srcima.

Sestra Agata s obitelji

na

BARBARU POZDER

24. 3. 2000. – 24. 3. 2023.

Život nestane u trenu, ali sjećanje na Tebe ostaje zauvijek.

na voljenog

DRAGUTINA ČOVRANA 23. 3. 2020. – 23. 3. 2023.

Oni koje volimo nikad ne odlaze. Zauvijek si u našim srcima i sjećanjima.

TUŽNO SJEĆANJE Tvoji najmiliji

SJEĆANJE

DRAGO COPAK 26. 3. 2021. – 26. 3. 2023.

Prošle su dvije godine otkad nisi s nama. Ljubav i sjećanje na Tebe dio su naših života, u kojima zauvijek ostaješ i silno nedostaješ.

Supruga Marica, kći Jasmina i Dino, kći Gordana i Josip te unuk Theo

SJEĆANJE Obitelji Kovačić i Kišić

Daleko na nebu Tvoj je tihi dom, a mi Te čuvamo u srcu svom.

RANKU KRAŠ

22.

NAŠEM DRAGOM Tvoji najmiliji

SJEĆANJE Vaša obitelj

SJEĆANJE

Zauvijek si s nama u našim mislima, srcima i molitvama.

SJEĆANJE

.3. 2013. – 29. 3.

29

2023.

na dragu

prolaze sjećanja i uspomene ostaju.

Tvoji najmiliji Ljubav i sjećanje na Tebe zauvijek ostaje u našim srcima. SLOBODANA ČURIĆA 25. 3. 2018. – 25. 3. 2023. na SJEĆANJE Tvoji najmiliji Zauvijek u našim mislima. RUDOLF BLAŽI 20. 3. 2021. – 20. 3. 2023.

SJEĆANJE

MARIJA LACKO 21. 3. 2019. – 21. 3. 2023.

S ljubavlju i poštovanjem,

KIŠIĆA 27. 3. 2018. – 27. 3. 2023. na TUŽNO SJEĆANJE Tvoja obitelj U svakom kutu doma Tvoja je sjena, a Ti ćeš ostati s nama za sva vremena. PERIJA ŠPREM 26. 3. 2017. – 26. 3. 2023. na SJEĆANJE Vaši najmiliji STJEPANA i MARIJU 22. 1. 2000. – 22. 1. 2023. 21. 3. 2022. – 21. 3. 2023. KORIČAN na Godine prolaze, sjećanje na vas ostaje. SJEĆANJE Vaši najmiliji ĐURU i DARINKU † 21. 2. 2012. † 24. 3. 2014. TRAKOŠTANEC na drage roditelje SJEĆANJE Vaši najmiliji STJEPANA ANTONIJU AGATU 16. 2. 2005. – 16. 2. 2023. 21. 3. 2017. – 21. 3. 2023. 16. 1. 2015. – 16. 2. 2023. GREDELJ Vrijeme koje prolazi ne donosi zaborav. na roditelje i tetu SJEĆANJE Kći Katarina, zet Božidar i unuk Mario Zauvijek ćeš živjeti u našim srcima i mislima. MARU POSAVEC 14. 3. 2014. – 14. 3. 2023. na našu voljenu SJEĆANJE Tvoja obitelj Fališ nam. VERU ČMIGOVIĆ † 2017. -2023. na SJEĆANJE Teta Božena i tetak Marijan Godine

Tvoja obitelj

37 Zahvale i sjećanja 21.
3.
Hvala svima koji Te se sjećaju. 22.
2021. –
3. 2023.
SJEĆANJE Tvoja obitelj
BOŽICU HORVATIĆ – rođ. BREGOVIĆ 25. 3. 2011.
STANKA
– 25. 3. 2023.
Tvoji najbliži: sin Božidar, snaha Alemka, unuci Nela i Igor KATARINA ANICA 23. 3. 2022. – 23. 3. 2023. 24. 5. 2022. – 24. 5. 2023.
Nikad nećemo zaboraviti Tvoju dobrotu i nesebičnost, tople riječi i ljubav koju si nam pružila. Na nebu vaš je dom, a mi vas nosimo u srcu svom.
ANTONIJA KLIČEK
RUSMAN
Tvoja mama i brat s obitelji
1980. – 19. 3. 2023. SJEĆANJE Kći Vesna s obitelji Uvijek u srcu, mislima i molitvama. KATARINU ŠINCEK 21. 3. 2014. – 21. 3. 2023. na SJEĆANJE Sin Vlado i snaha Ana U našim si mislima i sjećanjima. KATARINA ŠINCEK 21. 3. 2014. – 21. 3. 2023.
JADRANKA KOVAČIĆ 19. 3.
SJEĆANJE

S RAZNIH STRANA

DOISTA VJERNIK

Tko je doista vjernik? Ljudi se često razmećuovimterminom.Kodnasseviše od 80% ljudi izjašnjava vjernikom neke odvjerskihskupina–većinakaokršćani.

No, jesu li ti vjernici doista vjernici?

Biti vjernik u kršćanstvu znači slijediti Krista. U praksi to znači čitati Božju riječ, proučavati Riječ, biti dio Crkve, biti redovit na crkvenim sastancima, biti u zajedništvu s drugim kršćanima, redovito prisustvovati euharistiji ili pričesti, moliti u imenu Isusa Krista za sebe i druge, biti blagoslov bližnjima. No, većina takozvanih vjernika ne mari za Isusa, ne mari za Crkvu, ne mari za

svojebližnje.Ucrkvuseidekadsemora, kad je zgodno, kad se želi nešto dobiti. To je sebičan način prakticiranja vjere. Isus to naziva licemjerjem.

No, biblijska slika vjernika nije da se nešto mora, već ako si doista vjernik ti i ja puno toga dobivamo. Ako si dio žive Crkveondaimašzajedništvosasvetima, ljudima koji su tvoji sumještani i koji žive vjeru, čitajući i slušajući Božju riječ dobivaš upute kako živjeti, a u molitvama svemogućiBogpostajediotvojihimojih radosti i izazova.

“Zašto da trošite novac na ono što kruhnije i nadnicu svoju na ono što ne siti?

Mene poslušajte, i dobro ćete jesti

i sočna ćete uživati jela.

Priklonite uho i k meni dođite, poslušajte, i duša će vam živjeti.”

Izaija 55:2-3

Ako ste doista vjernik, onda se možete doista poistovjetiti s ovim riječima proroka Izaije.

Čitajući Sveto pismo učimo kako živjeti s Bogom. Zato Vam nudimo BESPLATAN primjerak Biblije, tiskane u suradnji s Kršćanskom sadašnjosti (rimokatoličkaizdavačkakuća).Nazovite nas na 042 311 202. Posjetite nas na našem redovitom proučavanju Biblije srijedom u 19 sati.

Mladen Dominić, pastor Kristove Crkve u Varaždinu, Ul. braće Krajanski 14.

UTRKA ZA UDRUGU ZA SINDROM DOWN MEĐIMURSKE ŽUPANIJE

Više od 500 trkača i trkačica u šarenim čarapama

Dionica je iznosila 2103 metara te time simbolizirala datum, ali i 21 par kromosoma kojih kod osoba sa sindromom Down, umjesto 2, ima 3, što

PIŠE: IVAN TOMAŠKOVIĆ ivan@regionalni.com

Uz start i cilj kod Turističke zajednice grada Čakovca te trasomokoPerivojaZrinskih, u subotu, 18. ožujka održana je sada već tradicionalna humanitarna utrka “Šarenim čarapama do cilja”.

Utrka u organizaciji Grada Čakovca te uz potporu Atletskog kluba Međimurje, Zajednice sportskih udruga Čakovca,Turističkezajednice grada Čakovca, Međimurske županije, Općine Sveti Martin na Muri i Općine Kotoriba, okupila je više od 500 sudionika, uz velik broj posjetitelja, prijatelja udruge, ali i donatora.

Sva prikupljena sredstva s utrke bit će donirana Udruzi za sindrom Down Međimurske županije, a održana je povodom obilježavanja 21. ožujka, Svjetskog dana sindroma Down.

Dionicajeiznosila2103metara te time simbolizirala datum, ali i 21 par kromosoma kojihkodosobasasindromom Down,umjesto2,ima3,štoih čini jedinstvenima.

Utrku su svojim dolaskom

Utrku su trčali čakovečka gradonačelnica Ljerka Cividini i međimurski župan Matija Posavec

i sudjelovanjem podržali članovi Udruge za sindrom Down Međimurske županije na čelu s predsjednikom Nenadom Štrekom, gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini, župan Međimurske županije Matija Posavec, predsjednik Gradskog vijeća Grada Čakovca Josip Varga i mnogi drugi.

ŽETVA MEDALJA SPK VALCER NA PRVENSTVU RH U LATINSKOAMERIČKIM PLESOVIMA

Dora Dumešić ponijela naslovdržavne prvakinje

U nedjelju, 12. ožujka, održano je prvenstvo Republike Hrvatske u latinskoameričkim plesovimazapojedince,parove, grupe i formacije u Sisku, u organizaciji ŠPK “Top Step” Sisak i Hrvatskog sportskog plesnog saveza. Članovi SPK “Valcer” i na ovom su prvenstvu postigli izvanredne rezultate. Naime, osvojen je naslov prvakinje Republike Hrvatske u latinskoameričkim plesovima koji ponosno nosi Dora Dumešić u kategorijipojedinci–osnovci,te tri brončane medalje koje krase Klaru Jurak u starosnoj kategoriji pojedinci mlađi osnovci i Eni Kočet u kategoriji sta-

rija mladež i kategoriji U-21. Zapažene rezultate postigla je i Dorja Pernar u kategoriji pojedinci - mlađa mladež,

osvojivši odlično peto mjesto od ukupno 59 natjecateljica. Nakon otplesane šesnaestine finala, osmine finala, četvrtine

finala i polufinala u kategoriji pojedinci mlađa mladež, Eni Tuđanzauzelaje10.mjesto,dok se Lorena Garojević plasirala

na 24. mjesto. Odlični rezultati prate i Kiaru Črnilu kojoj je u kategoriji pojedinke – mladež “za dlaku” izmakla brončana

medalja, dok se Leona Mičuda u istoj kategoriji plasirala na 11. mjesto. U iznimnoj jakoj starosnojkategorijipojedinke-odrasli, Sara Miladinović zauzela je osmo mjesto, dok se Nika Plantak u istoj kategoriji plasirala na deseto mjesto, a u kategoriji pojedinke U-21 zauzela je 17. mjesto. Vrlo jaka konkurencija bila je i među sportskim plesnim parovima gdje su Andrej Gregurinčić i Elena Nastran osvojiličetvrtomjestoukategoriji mlađa mladež, dok su nešto stariji - Eugen Sekovanić i Vida Jurak u kategoriji U-21 zauzeli 6. mjesto, a u kategoriji starije mladeži 7. mjesto.

38 S raznih strana Regionalni tjednik || 21. ožujka 2023., br. 986
ih čini jedinstvenima.

PROGNOZA VREMENA ZA SLJEDEĆIH 7 DANA – TOPLO PROLJETNO VRIJEME

Utoraknamnosipunosunca,mjestimice s umjerenom naoblakom uz dnevni maksimalac biti blizu 20 stupnjeva. Lijepo proljetno vrijeme se nastavlja i u srijedu. Većinom sunčano i toplo, osobito u popodnevnim satima kad bi temperatura zraka mogla čak i prijeći 20 Celzijevih stupnjeva. Povoljne vremenske prilike će se nastaviti i tijekom četvrtka uz duža sunčana razdoblja. Jedino što bi nam moglo zasmetatijejačanjejužinepaćebitiumjerenog,mjestimiceipojačanogjugozapadnogvjetra.Minimalna temperatura malo ispod 10, a najviša dnevna oko 20 stupnjeva u hladu. Slično i u petak. Suho, djelo-

mično sunčano, vjetrovito i toplo. U subotu oblačnije uz veću mogućnost zamjestimičnukišu.Dnevnimaksimalac oko 15 Celzijevih stupnjeva, ipak nešto svježije nego prethodnih dana. Nedjeljabitrebalabitiuglavnomsuha, djelomično sunčana i ponovno malo toplijauznovujužinukaonajavunove promjene za ponedjeljak kad je opet velika vjerojatnost za kišu. Vjerojatno će onda s tom kišomn u ponedjeljak doći i pad temperature zraka. Na kraju napomena da je dobro redovito pratiti prognozu naTwitteruinašojFacebookstranici„KadćeKiša“. (Prognozu napisao: Kristijan Božarov 20.3.2023.)

ROĐENI:

Varaždinska županija

Djevojčice: Franka Kocijan, Tara Borštnar, Morena Klauznicer, Franka Gazdek, Sofia Kocen, Rebeka Geci Pazman, Dora Knezić, Lucija Zagorec, Zara Kučar, Mia Kovačić

Dječaci: Mirko Alexis Dabić Murillo, Petar Terebuh, Andrej Štefan, Yi Qing Hou, Stjepan Mihin, Jura Čižmak, Luka Hereković, Borna Lusavec, Leo Špoljarić, Leo Potočnjak

Međimurska županija

Djevojčice: Iva Rukavina, Mura Varga, Mila Hlišć

Dječaci: Josip Feldi, Marin Levačić, Vito Vurušić, Fran Čeh, Han Mihaljković, Luka Levačić, Leon Novak, Teo Jelenić, Fran Juričan, Roko Bilić, Liam Horvat, Noel Katanec, Mak Premuš

UMRLI:

Varaždinska županija: Zdravko Simon (68), Dragutin Repić (70), Štefica Horvatić (89), Stjepan Lacković (81), Zdenka Kovačić (73)

Međimurska županija: Martin Varga, Ivan Tkalec, Martin Labazan, Katarina Lajtman r. Novinić, Đuro Krištofić, Marija Jalšovec r. Radiković, Katarina Trnovčanec r. Dvorščak, Augustin Belović, Antun Herman, Darko Vlašić, Marija Držanić r. Maček, Stjepan Marčec, Jakob Vrtarić, Micika Trbović r. Martinez, Rok Trupković

TJEDNI HOROSKOP

OVAN

(21. 3. – 19. 4.)

Što se posla tiče i dalje nije loše, no ipak nije baš najbolje vrijeme za pokretanje novih poduhvata. To će potrajati još neko vrijeme pa budite strpljivi. Partnerski odnos vas opterećuje i raspoloženje vam se često mijenja. Savjetuje vam se oprez jer to bi moglo dodatno narušiti vaš odnos. Slobodni će imati puno šansi za nove veze i provode, pa će vjerojatno uživati. Zdravlje – nije loše.

RAK (21. 6. – 22. 7.)

Posao vam dobro napreduje. Vi dobro raditeiimatešansedasetakoinastavi. Osim toga pojavit će se i neke nove poslovne prilike koje ne bi trebali propustiti.Ipak,zasvakislučajosvemu dobro razmislite. Partnerski odnos se poboljšava i vi imate napokon dobru komunikaciju.Slobodnipripadniciznaka imaju puno šansi za nove ljubavne priče. Zdravlje – skloni ste prehladama pa se pripazite.

VAGA

(23. 9. – 22. 10.)

Na poslu vas očekuje dosta neriješenih situacija, ali poslovna situacija je uglavnom stabilna pa mislim da ne biste trebali biti nezadovoljni. Partnerski odnos vam je stabilan, no vama kao da fali malo više zabave i razonode. Razgovarajte s partnerom i pronađite rješenje. Slobodni će vjerojatno uletjeti u jednu ljubavnu avanturu. Zdravlje – psihička napetost popušta i vi ćete se osjećati bolje.

JARAC (22. 12. – 19. 1.)

Posao vam zasad ne stvara neke ozbiljnije probleme, a moguća je i nova poslovnaponuda.Vjerojatnoćetebiti zadovoljni, no pripazite jer nemate sve informacije. Partnerski odnos nije najbolji pa stalno pronalazite neke razloge za svađice, a to može postati ozbiljan problem. Slobodni pripadnici znaka ne žele nikakve obaveze, no netko će im neplanirano ući u život. Zdravlje – oprez u prometu!

BIK (20. 4. – 20. 5.)

Poslovna situacija vam zaista zadaje glavobolje jer ništa nije onako kako ste očekivali. No, ipak pojaviti će se neke prilike i razveseliti vas. Bilo kako bilo, zadnji je čas da se to dogodi jer ste na kraju snaga. Partner je uz vas, no zbog vaše nervoze često dolazi do prepirki. Slobodni pripadnici znaka će izgleda ući u jednu vezu koja će biti potpuno drugačija od svih do sada . Zdravlje – više se odmarajte.

LAV (23. 7. – 22. 8.)

Posao vam je dobro aspektiran, ali pritisak koji stalno osjećate još će se pojačati, no neće utjecati na dobivanje jednog odličnog posla. Partnerski odnos vam u zadnje vrijeme nije baš blistav, no mogao bi se popraviti barem privremeno. Slobodnim pripadnicima znaka predstoje zanimljivi trenuci s vrlo posebnom osobom. Zdravlje – nije vam baš najbolje, ali nije ni loše. U skladu je s vašim trenutnim raspoloženjima.

ŠKORPION

(23. 10. – 21. 11.)

Poslovna suradnja zasad vam je dobra, financijska situacija također, pa ne biste trebali imati s te strane problema. Stvari se razvijaju u smjeru koji vama odgovara i to je dobar razlog za zadovoljstvo.Partnerskiodnossemalo popravio. Slobodni pripadnici znaka mogli bi imati dosta avanturica, ali moguća je i jedna zaista lijepa ljubavna priča. Zdravlje – za sada ne bi trebali imati većih problema.

VODENJAK (20. 1. – 18. 2.)

Vi se zaista jako trošite na poslu jer stalno nekuda trčite da bi sve obavili na vrijeme. Budite mudri i malo usporite, vrijeme je na vašoj strani, a zahvalnost nemojteniočekivati.Nistezadovoljninis partnerskimodnosom,pogotovozatojer vam se čini da partner o svemu odlučuje. Ne dajte da vas to udalji od partnera, radije sve riješite jednim razgovorom. Otvoreno razgovarajte o tome što vas smeta. Zdravlje – moguća je prehlada.

BLIZANCI (21. 5. – 20. 6.)

Na poslu bi mogli iskrsnuti neki problemi, no to nije najgore što se može dogoditi. Dobro je što ipak nećete imati financijskih problema. U partnerskom odnosu bit će dosta oscilacija i vi stalno imate osjećaj da od partnera ne dobivate dovoljno pažnje. Slobodni pripadnici znaka će napokon raskrstiti s prošlošću i biti spremni započeti novuvezu.Zdravlje–uglavnomdobro.

DJEVICA (23. 8. – 22. 9.)

U poslu kao da se ništa ne pomiče s mjesta, no to neće više dugo potrajati. Buditepažljiviistrpljividavamneštone promakne, a moglo bi biti važno za vas. Financijskasituacijavamjezasaddobra. S partnerom vam ne ide najbolje, kao da ne možete pronaći zajednički jezik. Slobodnim pripadnicima znaka gotovo sigurno predstoji poznanstvo s jadnom zaista zanimljivom osobom. Zdravlje –sve je u redu, osjećate se dobro.

STRIJELAC

(22. 11. – 21. 12.)

Posla imate preko glave, no u ovom razdoblju više vremena posvetite papirologiji jer se pokreću neke nove stvari pa sve dobro provjerite prije početka. Partnerski odnos je dobar, sve je uglavnom onako kako vi želite, pa ne biste trebali biti nezadovoljni. Viševremenaprovoditezajedno,atoje dobrozavašuvezu.Slobodnipripadnici znaka neka se pripreme za promjene kojesunavidiku.Zdravlje–umorniste.

RIBE (19. 2. – 20. 3.)

Posao vam je dobro aspektiran pa se čak pojavljuju i nove mogućnosti, ali vasmučivašposlovnistatus.Bilobivrijemedatovećjednomriješiteiosvemu otvoreno porazgovarate s osobama koje o tome odlučuju. Ovakvo stanje vas opterećuje pa se to odražava i na vaš privatni život. Slobodni pripadnici znaka doći će u kontakt s jednom vrlo zanimljivom osobom. Zdravlje – ozbiljno krenite na rekreaciju.

LUDBREG Cvjećarnica Ruža Petra Krešimira 19, Radno vrijeme: od 7 do 16 h NOVI MAROF Benjak Remetinec 290 LEPOGLAVA Cvjećarnica Bagrem Hrvatskih pavlina 3a

CESTICA Realize IT Varaždinska

za male oglase, zahvale sjećanja: IVANEC Poljodom Gospodarska 2 Voćarna Bagrem Trg hrvatskih ivanovaca 9a

39 S raznih strana 21. ožujka 2023., br. 986 || Regionalni tjednik
Telefonski sex uživo! Svaki dan 0-24 064/688-691 Tel0,93€ï6,99kn/min;Mob1,12€ï8,41kn/min Maratela mreže doo, 072/700700 | +18 | 1€ = 7.53450kn Nazovi napaljene Varaždinke i Međimurke! UPRAVA Marijo Bucina GLAVNA UREDNICA Amalija Šašek asasek@regionalni.com ZAMJENIK GLAVNE UREDNICE Josip Novak, jnovak@regionalni.com NOVINARI Ivan Tomašković (urednik portala) ivan@regionalni.com Robert Peharda, rpeharda@regionalni.com Sandra Županić, szupanic@regionalni.com Martina Lončar-Petrinjak, mlpetrinjak@regionalni.com FOTOREPORTER Ivan Agnezović, foto@regionalni.com SURADNICI Dalibor Flajpan GRAFIČKA REDAKCIJA Vlatka Lešić, vlatka@regionalni.com Željka Biškup, zbiskup@regionalni.com Lucia Hojski lhojski@regionalni.com IMPRESSUM IZDAVAČ Regionalni tjednik d.o.o. Zagrebačka 38, 42000 Varaždin Redakcija 7Plus Regionalnog tjednika ne odgovara za istinitost podataka oglasa. PRODAJA: Zdenka Jagić
marketing@regionalni.com Tel. 042/290-778 PREDAJA MALIH OGLASA
Tel. 042/290-774 Radno vrijeme za stranke: pon: 7,30 - 12,00 h uto: 7,30 - 14,00 h sri: 7,30 - 15,30 h čet: 7,30 - 15,00 h pet: 7,30 - 14,30 h Ostala prijamna mjesta
, voditeljica prodaje zjagic@regionalni.com
OSMRTNICA: Zagrebačka 38, Varaždin Ljiljana Simić, ljsimic@regionalni.com malioglasi@regionalni.com
27 Tiskara Slobodna Dalmacija MARKETING: Tel. 042/290-778 Tel. 042/290-781 MALI OGLASI, ZAHVALE I SJEĆANJA Tel. 042/290-774 REDAKCIJA: Tel. 042/290-777 Male oglase
38
Varaždinu
Postupak je slijedeći: proslijedite tekst na mail malioglasi@ regionalni.com radi obračuna cijene. Na vaš mail šalje se obračunata cijena i žiro-račun na koji uplaćujete uslugu. Nakon uplate potrebno je potvrdu o uplati poslati na mail. Za sve informacije obratite se na telefon 042/290-774 SPLIT Autor: MILAN ĐURIĆ 6 PJEVAČICA NA SLICI BILJKA IZ PORODICE LJILJANA, ŠPAROGA OTISAK TABANA ILI OBUĆE NA TLU BOJA IGRAĆIH KARATA BOLESNIK OD ARTRITISA KRINKA, OBRAZINA ANTIČKI NAZIV ZA GORNJI TOK DUNAVA NALOG PSU DA DONESE LOVINU NAPREZANJE, TRUD VEĆE RAZDOBLJE ARGON ITALIJA GALIJ SUDIONIK ASTATIN PASMINA PSA GONIČA (MN.) MINERAL, PROZIRAN KALCIJSKI GLINENAC RIJETKOSTIAUSTRIJA DJEČJA IGRAČKA KAO SMIJEŠNA LUTKA U CJELINU SUSTAV POVEZANIH APARATA ZVIJER IZ PORODICE PASA MALI RT, RTIĆ «ODJEĆA» ZA NOGU ILI STOPALO BINA, POZORNICA ŠPANJOLSKI OTOK U BALEARIMA «APOSTOL» TRICIJ DEBATA, RASPRAVA ZEMLJA ETRURACA «INTERNAT. ROAD RACING ASSOCIAT.» . RADNIK U RUDNIKU KNJIGA (JEZ. KNJIŠ.) PRIMORSKA UZREČICA ZA MJESTO TAL. GRAD I LUKA NA JADRANU SKRAĆENICA «SAHARA PRESS SERVICE» JAPANSKA KRATKA PJESMA USJEČENO MJESTO BRVNO ZA PRIJELAZ JARKA ILI POTOKA «TONA» PJEŠČANI NANOS U MORU, RIJECI ILI JEZERU KALCIJ ZABRANA KOD PRIMITIVNIH NARODA MORSKI ŠKOLJKAŠ (MN.) JOD «ROLLS ROYCE» MESARSKA SJEKIRA VRSTA VRBE
osim u prijamnom uredu u Zagrebačkoj
u
možete uplatiti internet bankarstvom, na pošti ili banci.

Cestovna utrka, nordijsko hodanje, a po prvi puta sa svojim vlasnicima

na trailu su se natjecali i psi

Posljednjih nekoliko vikenda Welcome Spring okupio je preko 2.000 zaljubljenika u prirodu i sportske aktivnosti

PIŠE: AMALIJA ŠAŠEK asasek@regionalni.com

Ovog vikenda nastavila se ludbreška manifestacija WelcomeSpringfestival.Tako se 18. ožujka održala tradicionalna cestovna trkačka utrka Centrum Mundi.

Kako je potvrdila direktorica Turističke zajednice područja Centar svijeta Petra Međimurec,posljednjihnekoliko vikenda Welcome Spring okupio je više od 2.000 ljudi, pa su u Gradu i Turističkoj zajednici itekako zadovoljni odazivom.

Utrkujepratioigradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić koji je izrazio zadovoljstvo viđenim.

VARAŽDINSKA BISKUPIJA Križni put mladih

Pod geslom “Neka mi bude po riječi tvojoj” u Međimurju će se u subotu i nedjelju, 25. i 26. ožujka održati 23. Križni put mladih Varaždinske biskupije. Križni put počinje u župnoj crkvi u Maloj Subotici ujutro u subotu, 25. ožujka, a prvi dan hoda završava u Belici.Idućegdanamladinastavljaju svoj molitveni hod međimurskim krajem do župne crkve u Svetom Jurju na Bregu gdje ovogodišnji

križni put mladih završava večernjom svetom misom. Mladi su se na Križni put mogli prijaviti do subote, 18. ožujka kod dekanatskih animatora ili preko QR koda koji se nalazio na plakatima diljem župa Varaždinske biskupije, ali i na društvenim mrežama te službenoj biskupijskoj stranici. U subotu, 18. ožujka održani su dekanatski susreti, tj. duhovna priprava za križni put. (it)

KARIKATURA

Nedjeljno jutro bilo je rezervirano za Canicross trail – utrku koja se u Ludbregu održala po prvi put u organizaciji Turističke zajednice područja Centar svijeta i SRD 315 Sjeverozapad. Riječ je o utrci koju trče čovjek i njegov pas

- Ova je utrka zapravo poziv svima da se bave sportom, da trče, hodaju ili voze bicikl. Staza je malo drugačija od prošlogodišnje, dinamičnija je i manje dosadna, a ova gradskautrkatradicionalnoje vezanauzdanGradaipočetak proljećatejeokosnicamnogih sportskih događanja koji se vežu uz nju – pojasnio je Bilić dodavši kako se zahvaljujući Welcome Spring festivalu u Ludbregu, uz utrke, razvijaju i kajakaštvo, planinarenje pa i neke nove discipline.

Nedjeljno jutro bilo je rezervirano za Canicross trail –utrku koja se u Ludbregu održala po prvi put u organizaciji Turističke zajednice područja Centar svijeta i SRD 315 Sjeverozapad.Riječjeoutrcikoju trče čovjek i njegov pas.

U nedjelju su se okupili i ljubitelji nordijskog hodanja, koji su se uputili na pohod po ludbreškim bregima. Nordijsko hodanje u Ludbregu promoviraju članice Udruge ‘Narcisa’ koje svake godine na ovaj način sudjeluju u Welcome spring festivalu, najvećem outdoor festivalu u Varaždinskoj županiji.

crta: Željko Pilipović

40 Zadnja Regionalni tjednik || 21. ožujka 2023., br. 986
I REKREATIVCE
WELCOME SPRING FESTIVAL U LUDBREGU PRIVUKAO SPORTAŠE

Articles inside

Koje su stranke i nezavisne liste u utrci article cover image
Koje su stranke i nezavisne liste u utrci
6min
page 2
Političari koji su radili štetu moraju se maknuti article cover image
Političari koji su radili štetu moraju se maknuti
6min
page 3
Ravnatelj Mladen Smoljanec, nezakonitih radnji i mobbing, sve article cover image
Ravnatelj Mladen Smoljanec, nezakonitih radnji i mobbing, sve
3min
pages 4-5
prozvan za niz sve opovrgava! article cover image
prozvan za niz sve opovrgava!
5min
page 5
Dokad će se tolerirati napadi na policijske službenike? article cover image
Dokad će se tolerirati napadi na policijske službenike?
3min
pages 6-7
UHIĆEN JE KRUNOSLAV JURGEC (HDZ) article cover image
UHIĆEN JE KRUNOSLAV JURGEC (HDZ)
2min
page 6
CILJ JE SIGURNOST SVIH SUDIONIKA U PROMETU Nova prometna signalizacija u Ulici Zrinskih i Frankopana article cover image
CILJ JE SIGURNOST SVIH SUDIONIKA U PROMETU Nova prometna signalizacija u Ulici Zrinskih i Frankopana
2min
pages 8, 10
“Bilo je lijepih, ali i teških trenutaka, nikada nismo mogli jedno bez article cover image
“Bilo je lijepih, ali i teških trenutaka, nikada nismo mogli jedno bez
4min
pages 10-11
trenutaka, no bez drugoga” article cover image
trenutaka, no bez drugoga”
4min
pages 11-12
“Svima su nam u cilju stručni i obrazovani mladi obrtnici spremni za tržište rada” article cover image
“Svima su nam u cilju stručni i obrazovani mladi obrtnici spremni za tržište rada”
3min
pages 12-13
“Radovi će biti gotovi u lipnju, a krajem godine kreću radovi na brzoj cesti Varaždin-Krapina” article cover image
“Radovi će biti gotovi u lipnju, a krajem godine kreću radovi na brzoj cesti Varaždin-Krapina”
2min
pages 13-14
DVD Martijanec planira graditi novi vatrogasni dom article cover image
DVD Martijanec planira graditi novi vatrogasni dom
2min
page 13
Radimo s nadom da možemo našim malim snagama svijet oko nas mijenjati na bolje article cover image
Radimo s nadom da možemo našim malim snagama svijet oko nas mijenjati na bolje
5min
pages 14-15
Za Skate park i četiri nova igrališta article cover image
Za Skate park i četiri nova igrališta
3min
page 15
Općina Petrijanec sudjelovala na Smart City Summitu article cover image
Općina Petrijanec sudjelovala na Smart City Summitu
2min
page 15
Od article cover image
Od
1min
page 16
“Čast nam je što studentima možemo pružiti vrhunske vještine i znanja” article cover image
“Čast nam je što studentima možemo pružiti vrhunske vještine i znanja”
3min
page 16
Viničanci potpuno uredili raskrižje article cover image
Viničanci potpuno uredili raskrižje
4min
pages 17-18
Sračinec postao Meka za mažoretkinje article cover image
Sračinec postao Meka za mažoretkinje
2min
page 17
OdKotoribedoLepoglave article cover image
OdKotoribedoLepoglave
1min
page 17
Dječjeg vrtića za četiri nove skupine mališana article cover image
Dječjeg vrtića za četiri nove skupine mališana
3min
pages 18-19
Dokazana snaga bioenergije – kad klasična medicina zakaže, tu je alternativna medicina article cover image
Dokazana snaga bioenergije – kad klasična medicina zakaže, tu je alternativna medicina
5min
pages 19-20
Brojne farmske životinje slobodno žive u Utočištu sunčani article cover image
Brojne farmske životinje slobodno žive u Utočištu sunčani
2min
page 20
životinje prvi put sunčani bregec article cover image
životinje prvi put sunčani bregec
2min
pages 21-22
Poletu derbi u Sv. article cover image
Poletu derbi u Sv.
3min
pages 22-23
Pobjeda Varaždina protiv fenjeraša za 4. mjesto article cover image
Pobjeda Varaždina protiv fenjeraša za 4. mjesto
2min
page 22
Antonia Ružić osvojila turnir u Češkoj article cover image
Antonia Ružić osvojila turnir u Češkoj
1min
page 23
Hrvoje Šipuš novi predsjednik article cover image
Hrvoje Šipuš novi predsjednik
3min
pages 23-24
Učenici Osnovne škole Kuršanec postigli izvrsne rezultate article cover image
Učenici Osnovne škole Kuršanec postigli izvrsne rezultate
5min
pages 26-27
ŠKOLSTVO article cover image
ŠKOLSTVO
1min
page 26
Rezultati potvrđuju da se stvaraju mladi kadrovi visokih kompetencija article cover image
Rezultati potvrđuju da se stvaraju mladi kadrovi visokih kompetencija
4min
page 27
Postavljeno više od 2000 metara ograde u Selnici, Črečanu, Križopotju i Palovcu article cover image
Postavljeno više od 2000 metara ograde u Selnici, Črečanu, Križopotju i Palovcu
3min
pages 28-29
ZELENI KUTAK ITURIZAM article cover image
ZELENI KUTAK ITURIZAM
1min
page 28
Pčelari podržali ideju o uvođenju potpore po pčelinjoj zajednici article cover image
Pčelari podržali ideju o uvođenju potpore po pčelinjoj zajednici
5min
pages 29-30
Dobar u vožnji i skroman na crpki Dobar u i skroman na article cover image
Dobar u vožnji i skroman na crpki Dobar u i skroman na
3min
page 30
MALI OGLASI article cover image
MALI OGLASI
6min
pages 31-32
Dora Dumešić ponijela naslovdržavne prvakinje article cover image
Dora Dumešić ponijela naslovdržavne prvakinje
6min
pages 38-39
Više od 500 trkača i trkačica u šarenim čarapama article cover image
Više od 500 trkača i trkačica u šarenim čarapama
1min
page 38
S RAZNIH STRANA article cover image
S RAZNIH STRANA
2min
page 38