RT 995

Page 1

Ravnateljica

Katarina Patarčec ispekla najbolju orehnjaču, a Jasna Kampuš ima najbolji orehovec

Vjerovnici državi platili porez za nekretnine koje nikada nisu dobili

˝Liječnici odlaze, a obećanja ne snižavaju temperaturu i ne liječe upale˝

Besplatan primjerak | Broj 995 | 23. svibnja 2023. | ISSN 1846-8969 | www.regionalni.com gionalni
VARAŽDINSKA I MEĐIMURSKA ŽUPANIJA I MEĐIMURSKA Str. 16. i 17 Str. 4. i 5. Str. 10.
Tjednik RePlus
STANOING PROPAO, A OSTALI DUGOVI I TEŠKE SUDBINE VJEROVNIKA BUNT U LUDBREGU ZBOG PROBLEMA U DOMU ZDRAVLJA U VARAŽDINSKOJ ŽUPANIJI POTOP KAKAV SE NE PAMTI str. 9. Str. 12. i 13. Str. 2. i 3. Str. 8.
“OREHIJADA – FESTIVAL OREHA I SEGA KA KCOJ IDE”
“Bilo je malo treme, ali mentori su nas izvrsno pripremili”
OSVOJILI ČAK 20 MEDALJA PODIJELJENI OKO NOVOG ŠKOLSKOG PROGRAMA
OŠ Podturen hvali cjelodnevnu nastavu, u Novom Marofu roditelji najavili prosvjed
Poplavljena polja, zatvorene ceste, aktivirana klizišta, podrumi puni vode, a u opasnosti su bile i kuće
ARENA, VELIKA DVORANA

BIBLIJSKI POTOP U VARAŽDINSKOJ

Poplavljena polja, zatvorene podrumi puni vode, a u

Na teren je izašlo ukupno 57 vatrogasnih postrojbi, odnosno 1.065 vatrogasaca s 245 vozila. PU varaždinska je, uz svoje redovne ophodnje, su izvijestili iz Crvenog križa Varaždinske županije, građanima je pružilo pomoć

dana ćemo ih sve pustiti u promet–rekaojeOsonjački.

Klimatske promjene

Obilna kiša u utorak, 16. svibnja stvorila je brojne neprilike diljem Varaždinske županije. Zatvorene su brojne lokalne i županijske ceste jer su bile poplavljene, aktivirala su se brojna klizišta, poplavljena su polja, podrumi, a vodostaji rijeka Plitvice i Bednje doživjeli su gotovosvojerekordnerazine vodostaja.

Naime, u utorak, 16. svibnja u kasnim poslijepodnevnimsatimadogodiosejedan ekstreman pljusak, gdje je u vrlo kratkom vremenu, u malo više od sat vremena, na cijelom području Varaždinske županije palo više od 40 litara kiše po četvornom metru.

Ekstremno

– Velike količine kiše pale su na prethodno potpuno zasićeno tlo vodom jer imamo kišno razdoblje zadnjih 10-ak dana. Određene predradnje smo u očekivanju tog vala proveli, međutim ovaj pljusak koji se dogodio je bio toliko ekstreman da je gotovo trenutno zapunio sve odvodne jarke, kanale i vodotoke, podigao je razinu vode vrlo brzo u Plitvici i Bednji i samim time je bilo otežano otjecanje vode s određenih lokacija, prvenstvenomislimnaurbanapodručja, gdje smo određenim aktivnostima uklanjanja nanosa i naplavina nastojali poboljšati stanje koliko je to bilo moguće – naveo je Danijel Bunić direktor VGO za Muru i gornju Dravu iz Hrvatskih voda.

U Varaždinsku županiju stigao je i potpredsjednik Vlade Davor Božinović.

– Voda je stvorila probleme ondje gdje ih nikada prije nije bilo. Riječ je o rekordnim iznosima kada se radi o vodostajima, o situacijama s kojima se susrećemo, već nekoliko godina naglašavamo da smo u razdoblju kad klimatske promjene počinju biti uzrokom ozbiljnijih posljedica.Nažalost,tojenešto sčimećemosemoratinositi.

U perspektivi ovakvih situacija neće biti manje, bit će ih sve više. Naš odgovor kao države i na svim razinama mora biti prevencija. Pritom prije svega moramo konzultirati struku, iskustvo i moramosepočetinavikavati da ćemo se sve više susretati sa situacijama na koje nismo naučeni. Svima nam je zajednički cilj zaštititi ljude i imovinu.Najvažnijedosadje da u ovih nekoliko dana nije bilo ni jedne ljudske žrtve –rekao je Božinović, ujedno i načelnik Stožera civilne zaštite RH.

U Varaždinsku

županiju u srijedu, 17. svibnja, stigao je Davor Božinović, načelnik Stožera civilne zaštite RH

Naročito je kritično bilo u Krkancu gdje se Plitvica izlila iz korita i na snazi je bilo izvanredno stanje obrane od poplava.

Farma, odnosno obiteljsko gospodarstvo obitelji Mašić bila je ugrožena. Mašići su pokušali u utorak, 16. svibnja obraniti objekt i s vatrogascima gradili nasip, no on nije izdržao. Voda im je ušla u jednu farmu, a poplavljenojecijelodvorište.

Ugroza

RavnateljŽupanijskeuprave za ceste Varaždinske županije Tomislav Osonjački naveo je da se aktiviralo 20-tak klizišta.

– Županijska uprava za ceste upravlja s gotovo 1000 kilometara cesta. Pojavilo se 20-ak novih klizišta, a trenutnojezatvorenosedam cesta na području Brezničkog Huma, Novog Marofa, Ivanca, Bednje i Lepoglave koje će se povlačenjem vode otvoriti, dok će neke zbog nastanka većih klizišta, biti sanirane u što kraćem vremenu, odnosno kroz mjesec

– Srećom sada u objektu nemamo piliće, no sve smo pripremili za njihov novi prihvat. Sada sve ispočetka – ističu i dodaju da je cijeli objekt osiguran.

– Da, sve je osigurano, no nije nam toga trebalo. Pogledajte, tu smo posadili krumpir, sad će sve to propasti – ističu pokazujući na jezero u samom dvorištu i pored dvorišta.

Na teren k Mašićevima u Krkanecusrijedu,17.svibnja stigao i ministar Božinović. Vatrogascisusgospodarstva ispumpavali vodu. Dan ranije vidovečki vatrogasci su branili kuće u Tužnom.

–Tamo se smirila situacija,

a sad je veliki problem ova ravnica. Zasad imamo sve pod kontrolom, jer smo sve pripremili ranije – ističe Davor Grđan, zapovjednik DVD-aTužnoinačelnikStožera civilne zaštite Općine Vidovec. Hitnu reakciju svih službi u općini Vidovec pohvalio je ministar Božinović.

U utorak, 16. svibnja u kasnim poslijepodnevnim satima dogodio se jedan ekstreman pljusak, gdje je u vrlo kratkom vremenu na cijelom području Varaždinske županije palo više od 40 litara kiše po četvornom metru

– Ovakve razine se ne pamte, mještani ističu da to nikad prije nisu doživjeli. Dobrom organizacijom vlasnika u koordinaciji sa službama, spašena je farma pilića – ističe Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova i načelnik Stožera civilne zaštite RH. Ni načelnik Općine Vidovecnepamtitakoekstremne oborine.

Nezapamćeno

– U 50 godina tako nešto ljudi ovdje nisu doživjeli. Najgore je ovdje u naselju Krkanec. U Budislavcu se postavljaju zečji nasipi. Kanali u općini Vidovec su redovito održavani, no jednostavno riječ je o ekstremnoj količini vode. Rješenje je da se ovdje na Plitvici podigne nasip još za metar, metar i pol budući da klimatske promjene nose ekstremne nepogode – dodao je načelnik Bruno Hranić. Kritično je u srijedu, 17. svibnja bilo u ivanečkom kraju. Zbog izlijevanja Bednje iz korita ugrožena je bila kuća Danice Čaklec iz Koškovca.

– Ma jadna sam. Cijelo, dvorište i vrt su mi poplavljeni. Malo nedostaje da mi voda uđe u kuću – rekla nam je Danica Čaklec.

– Nikada nije bilo tako. Imali smo problem prije šest godina, no ovo je sada katastrofa. Sad će doći zet, stići će pijesak jer moramo

2 Aktualno Regionalni tjednik || 23. svibnja 2023., br. 995
PIŠE: IVAN TOMAŠKOVIĆ ivan@regionalni.com

KAKAV NITKO NE PAMTI

zatvorene ceste, aktivirana klizišta, opasnosti su bile i kuće

na teren uputila više od 30 dodatnih policijskih službenika dok su Hrvatske vode uputile dvadesetak svojih zaposlenika i kooperanata. Kako pomoć i 30 djelatnika Crvenog križa, kao i članovi HGSS-a te civilne zaštite.

Bujice trgale drveće u gornjem

Međimurju, Mura odnijela skelu kod Murskog Središća

Obilne padaline stvorile su brojne probleme u tri gornjomeđimurske općine: Svetom Martinu na Muri, Štrigovi i Selnici. Zbog specifičnosti terena, ali i činjenice da je u vrlo kratkom vremenu pala velika količina kiše, poplavljene su ceste i podrumi, a vodene bujice trgale su drveće i raslinje, nosile za sobom zemlju, šljunak… Vatrogasci općinskih DVD-ova imali su pune ruke posla s ispumpavanjem vode, uklanjanjem oštećenja i nanosa na prometnicama. Uz rijeku Muru proglašene su izvanredne mjere obrane od poplava.

Puna tri dana rijeka je prijetila izlijevanjem. Iako su niži predjeli uz obalu poplavljeni, do većeg izlijevanja ipak nije došlo. Prolaskom vrhunca vodnog vala kod Murskog Središća u četvrtak, 18. svibnja, u popodnevnim satima zabilježen je najviši vodostaj od 459 centimetara, zbog kojeg se pod vodom našla i gradska šetnica. Zbog pucanja sajle od skele na Muri u Križovcu morao je intervenirati čakovečki HGSS. Rekordni vodostaj Mura je na ovom mjestu imala 2014. godine kada je dosegnula 536 centimetara i poplavila grad.

obranitikuću.Viditedavoda nemakamo–dodajeČaklec. Kad se vrijeme napokon smirilo u četvrtak, 18. svibnja Županijskoj palači u Varaždinu održan je kolegij župana Anđelka Stričaka s načelnicima i gradonačelnicima općina i gradova s područja Varaždinske žu-

Zbog izlijevanja

Bednje iz korita

ugrožena je bila kuća Danice

Čaklec iz Koškovca

panije. Osim njih kolegiju sunazočilinačelnicaStožera civilne zaštite Varaždinske županije Silvija Zagorec, ujedno i zamjenica župana kao i predstavnici žurnih službi te resorni županijski pročelnici.

Sanacija štete

Župan je sazvao kolegij kakobiodnačelnikaigradonačelnika dobio informacije o stanju na terenu, ali i kako bi zajednički razmotrili koje su mogućnosti za sanaciju štete.

– Cijelo područje naše županije pogodilo je jako nevrijeme koje je bilo praćeno izuzetno jakom kišom i olujnim naletima vjetra. Nažalost, na području dvadeset općina i gradova došlo je i do plavljenja obiteljskih

kuća, farmi, ali i prelijevanja vode preko prometnica. Osobno sam obišao većinu poplavljenih područja i uvjerio se u razmjere štete. Nažalost pojavilo se i dvadeset novih klizišta, zabilježeno je niz odrona tla kao i veliki broj slučajeva rušenja stabala – rekao je župan Stričak na čiji izvještaj su se nadovezali i predstavnici PU varaždinske, Županijske uprave za ceste, Hrvatskih voda, Društva Crvenog križa Varaždinske županije te Vatrogasne zajednice Varaždinske županije koji su prisutne informirali da je na teren izašlo ukupno 57 vatrogasnih postrojbi, odnosno 1.065 vatrogasaca s 245 vozila.

PUvaraždinskaje,uzsvoje redovne ophodnje, na teren uputila više od 30 dodatnih policijskihslužbenikadoksu Hrvatske vode uputile dvadesetak svojih zaposlenika i kooperanata.

Kako su izvijestili iz Crvenog križa Varaždinske županije građanima je pružilo pomoć i 30 djelatnika Crvenog križa, kao i članovi HGSS-a te civilne zaštite.

Na kolegiju je upućeni apel građanima da se jave u svoje općine i gradove kako bi prijavili štetu na obitelj-

U opasnosti su bile kuće u Tužnom, a poplavljena je bila farma obitelji Mašić iz Krkanca

skimkućama,gospodarskim objektima, podrumima, poljoprivrednim dobrima, a pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša dr. sc. Dragutin Vincek ponovio je metodologiju samog prijavka šteta.

3 Aktualno 23. svibnja 2023., br. 995 || Regionalni tjednik
FOTO: HGSS ČAKOVEC
VARAŽDINSKOJ ŽUPANIJI

ŽUPANIJSKI VIJEĆNICI U SRIJEDU ĆE RASPRAVLJATI O PROBLEMIMA U ZDRAVSTVU

Na sjednici županijske Skupštine koja će se održati u srijedu prevladavat će tematika zdravstva.

Kako je istaknuo predsjednik Skupštine Josip Križanić, Upravni odjel za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje u suradnji s ustanovama u zdravstvu i Savjetom za zdravlje Varaždinske županije pripremio je materijale fokusirane na mrežu javne zdravstvene službe u primarnoj medicini, a napravljena je i analiza kadrovske strukture kojom raspolažu naše zdravstvene ustanove.

- Prezentirani su i podaci o ulaganjima ustanova u opremu, u građevinske objekte te tekućim i investi-

cijskim ulaganjima, a spremni su i podaci o ulaganjima

Varaždinske županije kroz godine. Posebno su obrađeni podaci o financijskom rezultatu Opće bolnice

Varaždin i Specijalne bolnice Varaždinske Toplice - rekao je Križanić.

Na dnevnom redu predstojeće sjednice naći će se i Prijedlog za izmjenu mreže javne zdravstvene službe.

Opća bolnica Varaždin od Županije kao svog osnivača je zatražila podnošenje prijedloga za proširenje mreže u djelatnosti unutarnje medicine, na način da se broj stolica/postelja u dnevnoj bolnici s postojećih 19 poveća na 25. Postojeći broj raspoređen je na dvije

lokacije, od čega je 16 postelja na lokaciji Varaždin, a tri su na lokaciji Klenovnik. Za toplički nacionalni rehabilitacijski centar Ministarstvo zdravstva osiguralo je oko 2,93 milijuna eura. Vijećnici će raspravljati i o Prijedlogu zaključka o prihvaćanju prijedloga Sporazuma o financiranju dovršetka realizacije projekta Izgradnja i opremanje nacionalnog rehabilitacijskog centra za osobe s bolestima i oštećenjima kralježničke moždine Specijalne bolnice kao i o Prijedlogu odluke o prihvaćanju Projekta obnove zgrade upravitelja kompleksa dvorca Šaulovec.

Predsjednik Županijske skupštine je dodao kako će župan podnijeti izvješće o godišnjem izvršenju županijskog proračuna, a na sjednici će se raspravljati i o Izvješćima o radu i financijskom poslovanju Društva Crvenog križa Varaždinske županije za 2022. godinu, o Izvješću o radu i financijskom izvješću Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Varaždinske županije za 2022. godinu, Izvješću o radu i financijskom izvješću Zajednice tehničke kulture Varaždinske županije za 2022. godinu te o Izvješću o radu i financijskom izvješću Saveza športova Varaždinske županije za 2022. godinu.

POTRESNO OTVORENO PISMO: HOĆE LI SUDBINA VJEROVNIKA PROPALOG STAN

Vjerovnici državi platili nekretnine koje nikada

Ugovore o kupnji stanova su većinom potpisali 2011. godine s tadašnjim direktorom Eduardom Brumenom. Uvjeravao ih je, tvrde, baš Sada smatraju kako su ih perfidno lagali čitavo ovo vrijeme…

Brojni ogorčeni vjerovnici propalogStanoingaovihdana poslali su otvoreno pismo na adrese brojnih medija, Državnom odvjetništvu RH, Uskoku, Ministarstvu pravosuđa RH, Ministarstvu unutarnjih poslova RH, Županijskom državnom odvjetništvu Varaždin, Općinskom državnom odvjetništvo Varaždin, Ustavnom sudu RH, Vrhovnom sudu RH, Višem upravnom sudu RH, Višem trgovačkom sudu RH, Županijskom sudu Varaždin, Općinskom sudu u Varaždinu, PredsjednikuRH,Hrvatskom saboru, Vladi, Ministarstvu branitelja, Varaždinskoj županiji, Gradu Varaždinu, političkim strankama… Gdje su pare, gdje su stanovi?

U njemu ističu da svima žele skrenuti pažnju na sporost rješavanja problema vjerovnika u vezi s kupnjom stanova od dužnika Stanoing d.o.o. Varaždin. - Nadamo se kako će uz vašu pomoć konačno doći kraj našojmuciidaćepravdapobijediti u našu korist kao vjerovnika koji smo očito prevareni i pokradeni – piše u uvodu otvorenog pisma kojeg u nastavku donosimo u cijelosti: “Mi smo samo jedan manji dio onih koje je prvi predsjednik Republike Hrvatske nazvao “stoka sitnog zuba”. Sve više smo uvjereni da je imaopravojertrpimosvunepravdu koju mogu proizvesti pojedinci bez ikakvih posljedica. Čitav život smo pošteno radili, nikad nismo uzimali nikome ni kune. Radili smo i jošuvijekradimopoštenosvoj posao. Neki smo u zasluženoj mirovini. Sve poreze redovito plaćamo. Štedjeli smo. Volimo svoje obitelji pa smo svu energiju i novčane mogućnosti ulagali u njihov bolji život.Odlučilismokupitistanove od poduzeća “Stanoing” d.o.o. u Varaždinu. Ugovore

smo većinom potpisali 2011. godine s tadašnjim direktorom Eduardom Brumenom. Uvjeravao nas je, kao i njegov nasljednik Denis Pavlic, kako će se sve riješiti na zadovoljstvo svih vjerovnika. Sada vidimo kako su nas perfidno lagaličitavoovovrijeme.Ugovori su ovjereni i kod javnog bilježnika. Čak smo morali platiti i porez državi za novu nekretninu koju još uvijek nismo dobili. Kada su stanovi trebali biti gotovi, odnosno predani u vlasništvo kupaca ubrzo nakon toga je došlo do

Pravosuđe ništa ne poduzima kako bi se vratilo dostojanstvo i uložena sredstva vjerovnicima

kraha – stečaj ili predstečaj. Odluka je bila ovo drugo. Preko 70 posto vjerovnika izjasnilosedapodržavapredstečajnu nagodbu do koje još uvijek nije došlo. Ali tu nije bio kraj prijevarama. Kada je bilo predviđeno potpisivanje novih ugovora po planu prihvaćene nagodbe o vraćanju sredstava ili predaji stanova na korištenje opet su počele “igrebezgranica”kojejošuvijek i nakon više od dvanaest godina traju. Krivci su i nadalje na slobodi i bezbrižno kao bogatašikoristenašasredstva koja su nam besramno uzeli.

”Igre bez granica”

Pitamo se jesu li naši varaždinski i držani istražitelji sposobni? Sigurno jesu. Jesu li sposobni odvjetnici i suci?

Jesu. Jesu li naši političari sposobni na lokalnom, državnom i europskom nivou?

Sigurno jesu. Ako je sve to istina, a jeste, kako onda još uvijek nisu utvrdili gdje je novac koji smo uplatili za sta-

nove? Ili jesu ali o tome šute. Zašto? Kako to da sud bez znanja većine vjerovnika na dražbama putem Fine prodaju nekretnine Stanoinga prije konačnog dogovora i potpisa nagodbe? A upravo te nekretnine su baza za nagodbu prema prihvaćenom planu od prijevišegodina.Zarsudoviu Varaždinu rade po različitom

ili istom zakonu predstečajne nagodbe? Ima još mnogo pitanja koja bi ovdje trebalo postaviti. Prevareni smo od strane Stanoinga, prevareni smo od pravosuđa, prevareni smoodpolitičara.Zanimljivo je da za zadnje ročište (22. veljače 2023.) većina od velikog broja vjerovnika nije ni znala jer je poziv objavljen samo na

oglasnoj ploči Suda. Veliki broj njih nema mogućnosti svakodnevno pratiti obavijesti Suda na oglasnoj ploči. Valjda ih je trebalo na neki primjereniji način pozvati. Kakve to zakone donose dobro plaćeni poslušnici u Hrvatskom saboru? Oni su samo dizači ruku bez obzira ako i drugačije misle. I oni

dobro žive na račun poštenih građana.

Korupcijska hobotnica

Koji bi bio jednostavan odgovor na ova i mnoga druga pitanja? Jednom riječju sve je to vjerojatno velika korupcijska hobotnica čiji krakovi dosežu i do samog vrha vladajućih o čemu svjedočimo gotovo svakog dana. Mnogi načelnici, gradonačelnici, župani, direktori državnih firmi i mnogi drugi uhljebi bajno žive na naš račun. Čini nam se da naše pravosuđe zapravo ništa stvarno ne poduzima kako bi se vratilo dostojanstvo i uložena sredstva vjerovnicima. Valjda se čeka zastara. Glumili su “velika hapšenja” i oduzimanja imovine a zapravo su nam zamazivali oči. Dotle se obitelji okrivljenika šepure po gradu s najluksuznijim automobilima, odlazi se na skijanja, ljetovanja, renta s mnoštvom otetih stanova, apartmanima i poslovnih prostora, grade se noviobjekti,kupujunekretnine itd. Uživaju u blagodatima života od milijuna i milijuna sredstava koje smo uplatili za stanove. I nikom ništa. Dokle će naše pravosuđe to dozvoljavati? Sve više smo uvjereni da očito postoji sprega. Čudi nas i nereagiranje pravih branitelja koji su krvarili za slobodnu, poštenu i pravednu državu.Zakakvusutodržavu mnogi položili i svoje živote? Sigurno ne za ovakvu državu u kojoj se jedni bogate otimajući imovinu drugima. Zar se moramo za svoja prava boriti na ulicama i trgovima? Mi pojedinačno nemamo novaca za abnormalno skupe sudske procese, a imamo pravovaljane ugovore sa “Stanoingom”. Pravosuđe stoga mora poduzeti nešto konkretno da pomogne nama malima i vratinamoteto.Nevjerujemo da su baš svi suci i istražitelji korumpirani kakav dojam

4 Aktualno Regionalni tjednik || 23. svibnja 2023., br. 995
Eduard Brumen

ODABRAN IZVOĐAČ ZA SANACIJU BALA U BREZJU

Prošlog je tjedna donesena odluka o odabiru izvođača koji bi trebao maknuti i obraditi varaždinske bale te je odabrana zajednica ponuditelja Cezar i HIS. - Cijena odvoza i oporabe otpada je 19,5 milijuna eura, odnosno 1.535,00 kn po toni + PDV koji će si grad odbijati sukladno mišljenjima poreznih stručnjaka. To naravno ne znači da će takav biti i konačni pravorijek, ali Grad će inzistirati da se radi o gospodarskoj djelatnosti JLS-a kojom se privodi funkciji gospodarska zona Brezje. Pritom je važno imati na umu da je ovo cijena odvoza i oporabe,

a ne samo oporabe – rekao je gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj. Napominje da bi 40 % od ukupnog iznosa trebaosnositiFond zaenergetskuučinkovitost. - Maksimalni udio financiranja zbrinjavanja bala koji “otpada” na naš grad je 11,7 milijuna eura. Od ukupne količine baliranog otpada, a time i financiranja, udio grada Varaždina je 84,91%, dok je preostalih 15,09% udio drugih općina. Također je od Ministarstva gospodarstva zatraženo dodatno financiranje države te je u pripremi zajednički sastanak Grada i općina s predstavnicima Ministarstva

STANOINGA ZAVRŠITI PO SISTEMU “POJEO VUK MAGARE”?

platili porez za nikada nisu dobili

kao i njegov nasljednik Denis Pavlic, kako će se sve riješiti na zadovoljstvo svih vjerovnika. vrijeme…

gospodarstva i održivog razvoja. Dakle, ukupna komponenta grada iznosi 9,6 milijuna eura, dok je preostali dio komponenta ostalih općina. Smanjenje ukupne količine temeljeno na stvarnim količinama utvrđenih vaganjem bala prilikom odvoza bi još dodatno smanjilo komponentu grada – pojasnio je Bosilj. Konkretno, za Grad koji ima godišnji proračun veći od 85 milijuna eura, obveza od 9,6 milijuna kroz period od deset godina ne predstavlja preveliko financijsko opterećenje kakvim ga neki pokušavaju predstaviti, zaključuje Bosilj.

URUČENA I PRIZNANJA

Majstorske diplome primilo 29 majstora

Majstorske diplome, najviši stupanj obrazovanja u obrtničkom zanimanju, steklo je 29 novih majstora iz Varaždinske županije, pri čemu je dvoje majstora steklo čak dvije diplome. Tradicionalnu, svečanu podjelu majstorskih diploma je Obrtnička komora Varaždinske županije upriličila u Županijskoj palači.

Tomislav Peršić primio je dvije diplome, majstor soboslikar-ličilac i majstor zidar.

grana gospodarstva. Svim našim obrtnicima majstorima želim puno uspjeha u daljnjem radu i neka i dalje ostanu čuvari naše tradicije – rekla je Zagorec.

PredsjednikObrtničkekomore Varaždinske županije Igor Šoković istaknuo je da sve više mladih prepoznaje vrijednost strukovnih zanimanja.

Do danas ostaje nepoznato zašto DORH nije zamrznuo imovinu Brumenovih dok ne završe svi sporovi koji su vođeni temeljem navodnih, brojnih kaznenih prijava

postoji u javnosti. Banke će ionako vratiti ili su već vratile svoj novac. A pravosuđe neka konačno nekoga i kazni, neka mu oduzme otetu imovinu (novčanuimaterijalnu)ivrati pravim vlasnicima. Tek tada ćemo moći reći da živimo u pravnoj i demokratskoj državi. Dokažite to na našem primjeru.

”Vratite oteto!”

U ovoj nepoštenoj raboti na račun nas individualnih vjerovnika izvrsno su se uklopili i drugi kupujući naše stanove za male novce, a prodavat će ih ili već prodaju po enormno visokimcijenama.Tosupravi lešinari koji bez skrupula koriste situaciju kao i ratni profiteri i dopunjuju svoje bogatstvo na našoj nesreći.

To je isto svojevrsna pljačka. U Fini kažu da prodaju nekretnina u vlasništvu “Stanoinga” vrše po odluci Suda. Kako to da sud prodaje čitavu zgradu u kojoj su i plaćeni stanovi više vjerovnika?

“Nevjerojatno je da silni istražitelji i odvjetnici još uvijek nemaju pojma gdje je novac koji smo uplatili za stanove”

VJEROVNICI STANOINGA

Znači da samo neki mogudoćidosvojihstanova inovčanihsredstava,amipojedincitonemožemo.Pitamo se kuda je otišao taj novac jer nama nije vraćen. Božja je pravda da svi oni koji su nas opljačkali ništa neće ponijeti

nadrugisvijet,anepravdašto će i njihovi potomci i daljebogatoživjeti na naš račun. Nemaju ni trunku morala, empatije i ljudskosti. Nije nam jasno kako mogu živjeti pod tim teretom lopovluka, krađe i korupcije.

Pohlepni sadisti

Ponašaju se kao sadisti. Kako mogu biti toliko pohlepni i bez imalo sažaljenja spram unesrećenih ljudi? Neće živjeti petsto godina.

Nemamoništaprotivbogaćenja na pošten način, ali da to rade na nesreći drugih prosto ne možemo pojmiti. Zar naša djeca i unuci nemaju pravo na normalan i dostojanstven život? Zar samo oni i njihove obitelji koji su nas unesrećili imaju pravo na život? Neka žive od svog poštenog rada, a ne otimanjem drugima. Unatoč svemu nadamo se da još uvijek ima poštenih ljudi u pravosuđu koji će se izboriti za naša oteta prava. Vladu i zastupnike u Europskom parlamentu i u Hrvatskom saboru molimo za pomoć. Sve javne medije molimo da nas podrže. Očekujemo svoje stanove ili sredstva koja smo za njih uplatili. I to što prije, prije nego odemo na drugi svijet.”

– Zahvaljujem Obrtničkoj komori jer nam omogućuje da mi koji smo se odlučili za obrtništvo u vrlo kratkom roku možemo dobiti papir i početi raditi ono za što smo osposobljeni. Završio sam Teološki fakultet, ali nisam seodlučioraditiustrucikoju sam završio jer sam prepoznao da u obrtništvu čovjek može živjeti normalnim životom, puno lakše nego da radim u prosvjeti. Nastojim poticati i okupljam oko sebe dosta mladih jer u obrtništvu fali jako puno radne snage, zato i želim mladim prezentirati da je obrtništvo vrlo privlačan put – rekao je Peršić. Čestitke novim majstorima uputila je zamjenica župana Silvija Zagorec.

– Gradimo dva regionalna centra kompetentnosti i imamo pet strukovnih centara izvrsnosti i vjerujemo da upravo kroz te strukovne centre izvrsnosti u kojima se spaja obrazovanje i realni sektor potičemo naše mlade učenike kod odabira svog zanimanja odnosno srednje škole. Na taj im način pokazujemo važnost i vrijednost strukovnog obrazovanja.

Naime, svima nam je poznatodajekvalitetnostrukovno obrazovanje temelj za obrtništvo koje je iznimno bitna

–Sad 29 majstora prima diplome, i čak njih dvoje po dvije diplome, što je u ovom trenutkujedanzahvalanbroj kojisemožemjeritiisbrojem

Obrtnici u vrlo kratkom roku mogu dobiti papir i početi raditi ono za što su osposobljeni

majstora u ostalim gradovima koji su stekli diplome u 2022. godini. Hvalevrijedna informacija je da su obrtnici počeliprepoznavatiizobrazbu za svoja zanimanja više negojetobioslučajprijašnjih godina i polako se briše onaj nekadašnji negativni trend te strukovna zanimanja postaju polako “in”. Radi se na par projekata koji će biti aktualni i preko udruženja i preko Komore te Županije te smo se dosta angažirali oko projektaOdaberisvojuškolu, a u sklopu kojeg će obrtnici biti prisutni na svim tim događanjima. Biti će četiri događanja u županiji, a na kojima će obrtnici prezentirati svoja zanimanja kako bi se osnovnoškolci završnih razreda mogli polako pripremati i odlučiti za svoja buduća zvanja – rekao je Šoković.

5 Aktualno 23. svibnja 2023., br. 995 || Regionalni tjednik

INFLACIJA USPORAVA, ALI CIJENE I DALJE RASTU. HRANA I PIĆE NAJVIŠE POSKUPJELI

Dobra vijest je da inflacija usporava, ali loša je da je i dalje na visokoj razini. Stopa inflacije na godišnjoj razini smanjila se peti mjesec zaredom, nakon što je u studenome prošle godine dosegnula rekordnih 13,5 posto.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku najviša poskupljenja zabilježena su kod hrane i pića.

Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u travnju

2023. u odnosu na travanj 2022. u prosjeku su više za 8,9%, dok su u odnosu na ožujak 2023. u prosjeku više za 1,0%.

Promatrano prema glavnim komponentama indeksa, u travnju su najviše porasle cijene hrane i bezalkoholnih pića, za 15,7 posto, a pratile su ih cijene restorana i hotela s rastom od 15,5 posto.

Razna dobra i usluge rasli su za 11,0%, pokućstvo, oprema za kuću i redovito održavanje kućanstva za 10,8%, stanovanje, voda, električna

energija, plin i ostala goriva za 8,6%.

Zabilježen je i rast cijena odjeće i obuće za 8,0%, rekreacija i kultura za 7,2%, zdravlje, za 5,9% te alkoholna pića i duhan za 5,1%.

Na mjesečnoj su razini, pak, najviše u prosjeku porasle cijene odjeće i obuće, 6,2 posto, dok su cijene u restoranima i hotelima porasle 2,1 posto.

Cijene hrane i bezalkoholnih pića porasle su u travnju na mjesečnoj razini za 1 posto.

ODLUKA O OPTUŽNICI PROTIV MATIJE POSAVCA TEK U RUJNU

Obrana tvrdi da je iskaz uzet na nezakoniti način

Nacional je objavio detalje noćnog ispitivanja međimurskog župana, a njihovi izvori tvrde da je pola sata prije ponoći iskaz bio iznuđen, te da je slučaj politički montiran

Prošlog je tjedna Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda trebalo odlučivati o pravomoćnosti optužnice protiv Matije Posavca. Međutim, sjednica je odgođena za rujan.

Kao razlog navedeno je da se nisu stekli uvjeti za održavanje rasprave s obzirom na to da međimurski župan nije primio poziv zbog neuredne dostave.

Podsjetimo, obrana Matije Posavca tvrdi da je njegov prvi iskaz u USKOK-u uzet na nezakonit način, a nezakonite smatraju i mjere, zbog čega su tražili da se sve to izdvoji iz spisa. Međutim, njihovzahtjevoptužnovijeće ulistopaduprošlegodinenije prihvatilo, a nakon žalbe ni Visoki kazneni sud (VKS).

Posavec je tvrdio da je priznanje tijekom prvog ispitivanja u USKOK-u dao pod prisilom te da je njegova ostavka nakon privođenja u USKOK bila rezultat nedopuštenog psihičkog pritiska na njega.

Podsjetimo i da su se nakon te ostavke održali i novi izbori za župana na kojima je

Jedan od Nacionalovih izvora detaljno je opisao kako je izgledalo ispitivanje Matije Posavce, a među ostalim, tvrdi da se snimanje iskaza više puta prekidalo te da je jedini interes bio da župan podnese ostavku

Posavec uvjerljivo pobijedio. Slučajem Matije Posavca nedavno se bavio i Nacional.

- Jedan od visokih izvora bliskih DORH-u smatra da je apsurdno i besmisleno da se u državi u kojoj u raznim aferamainamještenimnatje-

čajima iz proračuna nestaju milijuni eura USKOK uopće bavi predmetom u kojem je netko optužen zbog – 10 tisućakuna,tojest1327eura.

Za točno taj iznos USKOK tereti Posavca da je primio mito, iako je zapravo riječ o

donaciji za kampanju koju je Posavec uredno uplatio na račun – a to su uspjeli utvrditi nakon što su ga više od godinu dana držali pod tajnim mjerama. Također ga terete za zloporabu položaja i trgovinu utjecajem, i to za

jedno zapošljavanje koje nikad nije ni realizirano – piše Nacional.

Također, navode i kako njihovi izvori tvrde da je cijeli proces protiv Posavca pokrenut zato što je decidirano odbio suradnju s HDZ-

Jedan od visokih izvora bliskih DORH-u smatra da je apsurdno i besmisleno da se u državi u kojoj u raznim aferama i namještenim natječajima iz proračuna nestaju milijuni eura USKOK uopće bavi predmetom u kojem je netko optužen zbog – 10 tisuća kuna, to jest 1327 eura

om. Štoviše, ti izvori tvrde da je Posavec pod mjerama bio i prije redovnih lokalnih izbora u svibnju 2021., ali da mu naprosto ništa nisu našli. Jedan od Nacionalovih izvoradetaljnojeopisaokako je izgledalo ispitivanje Matije Posavce, a među ostalim, tvrdi da se snimanje iskaza više puta prekidalo te da je jedini interes bio da župan podnese ostavku. Više izvora s kojima je Nacional razgovarao uvjereno je da je bila riječ o političkom pritisku. Kakav će pravosudni epilog ovaj slučaj dobiti ostaje za vidjeti. Međutim, jedno je sigurno–uHrvatskojpostoje dvostruka mjerila, a pred pravdom i zakonima očito nisu svi jednaki.

Strani radnici u Međimurju čine pet posto ukupnog stanovništva

Dajestranihradnikasveviše, nije nikakva novost. Zadnji popis stanovništva pokazao nam je da nas je sve manje, mladiljudi,međukojimavećim dijelom stručni kadar, napušta Hrvatsku,adabiočuvalikoliko toliko stabilno gospodarstvo, poslodavcispastražeustranim radnicima.

Činjenicajedaljudikojidolaze iz primjerice Nepala, Indije iliFilipinanepoznajunašukulturu, navike, a ni jezik. S druge strane, ni mi ne poznajemo njihov način života, vjeru, niti znamo kakva je točno situacija u zemljama iz kojih dolaze.

Stječe se dojam da je Hrvatska takvu situaciju dočekala nespremna, tek prošle godine

Ministarstvounutarnjihposlova (MUP) uputilo je Prijedlog odluke o osnivanju Međuresorne radne skupine za izradu Nacrtaprijedlogadokumentao imigracijskoj politici Republike Hrvatske. Ta bi imigracijska politika među ostalim trebala riješitiiproblematikuprilagodbe stranih radnika, odnosno njihovu integraciju u društvo.

Varaždinska županija je pak početkomgodineosnovalaRadnu skupinu za izradu Programa integracije stranaca na privremenom radu. Među ostalim, ta je Radna skupina predložila MUP-u da učenje hrvatskog jezika bude jedan od uvjeta za zapošljavanje.

Kako bilo, trebat će još dosta

vremena da se uspostavi kakva takva prilagodba, odnosno integracija radnika.

Onoštoslužbenebrojkegovore, je da je potražnja za stranim radnicima sve veća, kako u Varaždinskoj, tako i u Međimurskoj županiji.

S danom 1. siječnja na području Policijske uprave varaždinske, privremeni boravak imalo je odobreno ukupno 4 400 državljana trećih zemalja. Usporedbe radi, 2021. je na područjuVaraždinskežupanije bilo oko 2400 stranih radnika.

U županiji ima oko 4500 tvrtki, 3300 obrta, 8000 OPGovaivišeod68.000zaposlenih.

Podaci županijskog Zavoda za zapošljavanje govore o potrebi

za10.000radnika,avećsada10 posto radne snage čine stranci. Policijskaupravameđimurska tijekomprošlegodinezaprimila je 5276 zahtjeva za izdavanje dozvole za boravak i rad. Da njihov broj strelovito raste govoriipodatakdaje2021.izdana 2721 dozvola. PremapisanjuVečernjeglista uprvačetirimjesecaovegodine uMeđimurskojžupanijiizdano je već 1546 dozvola za rad. Gledalisepoukupnombrojuzaposlenih,Međimurje,ukojemradi oko 42.500 ljudi, Međimurska županija vjerojatno je rekorder u Hrvatskoj po udjelu stranih radnika, koji danas čine i oko petpostoukupnogstanovništva najsjevernijehrvatskežupanije.

6 Aktualno Regionalni tjednik || 23. svibnja 2023., br. 995
STRELOVITI RAST BROJA STRANIH RADNIKA PIŠE: AMALIJA ŠAŠEK asasek@regionalni.com

23. svibnja 2023., br. 995 || Regionalni tjednik

Na temelju članka 37. stavka 3. Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju („Narodne novine“ br. 10/97, 107/07, 94/13, 98/19 i 57/22) i članka 44. stavka 2. Statuta Dječjeg vrtića „“Varaždin“ („Službeni vjesnik Grada Varaždina“ broj 12/21) i Odluke Upravnog vijeća Dječjeg vrtića „Varaždin“ o raspisivanju natječaja za izbor i imenovanje ravnatelja/ice Dječjeg vrtića „Varaždin“ KLASA: 601-05/23-01/4, URBROJ: 218696-23-7 od 11. travnja 2023. godine, Upravno vijeće Dječjeg vrtića „Varaždin“ raspisuje

JAVNI NATJEČAJ

za izbor i imenovanje ravnatelja/ice Dječjeg vrtića „Varaždin“.

Za ravnatelja/ice dječjeg vrtića može biti imenovana osoba koja ispunjava sljedeće uvjete:

– završen studij odgovarajuće vrste za rad na radnome mjestu odgojitelja ili stručnog suradnika u dječjem vrtiću, a koji može biti:

a) sveučilišni diplomski studij ili

b) integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij ili

c) specijalistički diplomski stručni studij ili

d) preddiplomski sveučilišni studij za odgojitelja ili

e) stručni studij odgovarajuće vrste, odnosno studij odgovarajuće vrste kojim je stečena viša stručna sprema odgojitelja u skladu s prijašnjim propisima,

– položen stručni ispit za odgojitelja ili stručnog suradnika, osim ako nemaju obvezu polagati stručni ispit

u skladu s člankom 56. Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju („NN“, broj 10/97, 107/07, 94/13, 98/19, 57/22),

– najmanje pet godina radnog iskustva u predškolskoj ustanovi na radnome mjestu odgojitelja ili stručnog suradnika.

Na navedeno radno mjesto ne može biti imenovana osoba za čije zasnivanje radnog odnosa postoje zapreke iz članka 25. Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju (NN br. 10/97, 107/07, 94/13, 98/19, 57/22). Ravnatelj/ica se imenuje na mandat od pet godina, a ista osoba može biti ponovno imenovana.

Uz pisanu, vlastoručno potpisanu prijavu na natječaj, potrebno je priložiti:

1. životopis,

2. dokaz o odgovarajućoj vrsti i razini obrazovanja,

3. dokaz o državljanstvu,

4. dokaz o radnom iskustvu u predškolskoj ustanovi na radnome mjestu odgojitelja ili stručnog suradnika (elektronički zapis, odnosno potvrda o podacima evidentiranim u bazi podataka Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, ne starije od 60 dana od dana objave natječaja),

5. dokaz o položenom stručnom ispitu ili dokaz o ispunjavanju uvjeta iz čl. 32. Pravilnika o načinu i uvjetima polaganja stručnog ispita odgojitelja i stručnih suradnika u dječjem vrtiću (NN, broj 133/97 i 4/98),

6. uvjerenje nadležnog suda da se protiv osobe ne vodi kazneni postupak sukladno čl. 25. Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju (NN, broj 10/97, 107/07, 94/13, 98/19, 57/22), ne starije od 60 dana od dana objave natječaja,

7. uvjerenje nadležnog suda da se protiv osobe ne vodi prekršajni postupak sukladno čl. 25. Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju (NN, broj 10/97, 107/07, 94/13, 98/19, 57/22), ne starije od 60 dana od dana objave natječaja,

8. uvjerenje nadležnog zavoda za socijalni rad, sukladno čl. 25. Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju (NN, broj 10/97, 107/07, 94/13, 98/19, 57/22), da osobi nije izrečena mjera za zaštitu dobrobiti djeteta sukladno posebnom propisu, ne starije od 60 dana od dana objave natječaja. Kandidat uz prijavu prilaže i Program rada za mandatno razdoblje

Na javni natječaj mogu se prijaviti osobe obaju spolova, sukladno članku 13. stavku 3. Zakona o ravnopravnosti spolova (NN broj 82/08 i 69/17).

Isprave se prilažu u neovjerenom presliku, a kandidat/kinja koji bude izabran/a u obvezi je dostaviti dokaze o ispunjavanju uvjeta u izvorniku ili ovjerenom presliku.

Potpunom prijavom smatra se ona koja sadrži sve podatke i priloge navedene u natječaju te koja je vlastoručno potpisana.

Osoba koja nije podnijela pravodobnu ili potpunu prijavu ili ne ispunjava formalne uvjete iz natječaja, ne smatra se kandidatom/kinjom prijavljenim/om na natječaj.

Osobe koje ostvaruju pravo prednosti prilikom zapošljavanja prema posebnim propisima, dužne su u prijavi na natječaj pozvati se na to pravo te priložiti svu propisanu dokumentaciju prema posebnom zakonu, te imaju prednost u odnosu na ostale kandidate/kinje samo pod jednakim uvjetima.

Kandidat koji se poziva na pravo prednosti pri zapošljavanju temeljem:

Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji („Narodne novine“, 121/17, 98/19 i 84/21), uz prijavu na javni natječaj dužan je priložiti, pored dokaza o ispunjavanju traženih uvjeta i sve potrebne dokaze dostupne na poveznici: https://branitelji.gov.hr/zaposljavanje-843/843.

Zakona o civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata („Narodne novine“ br. 84/21) uz prijavu na javni natječaj dužan je priložiti, pored dokaza o ispunjavanju traženih uvjeta i sve potrebne dokaze dostupne na poveznici: https://branitelji.gov.hr/zaposljavanje-843/843

Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom („Narodne novine“ br. 157/13, 152/14, 39/18 i 32/20) uz prijavu na javni natječaj dužan je priložiti, pored dokaza o ispunjavanju traženih uvjeta i dokaz o utvrđenom statusu osobe s invaliditetom, sukladno https://www.zakon.hr/z/493/Zakono-profesionalnoj-rehabilitaciji-i-zapo%C5%A1ljavanju-osoba-sinvaliditetom

Zakona o zaštiti vojnih i civilnih invalida rata (Narodne novine, broj 33/92, 57/92, 77/92, 27/93, 58/93, 2/94, 76/94, 108/95, 108/96, 82/01, 103/03, 148/13, 98/19), uz prijavu na natječaj dužan je, pored dokaza o ispunjavanju traženih uvjeta, priložiti i sve potrebne dokaze dostupne na poveznici: https://www.zakon.hr/z/864/Zakon-o-za%C5%A1titi-vojnih-i-civilnih-invalida-rata.

Prijave na natječaj s dokazima o ispunjavanju uvjeta natječaja dostavljaju se u roku od 10 dana od dana objave natječaja u „Narodnim novinama“, u zatvorenoj omotnici s naznakom: »Prijava na javni natječaj za imenovanje ravnatelja/ice – ne otvarati«, neposredno u tajništvo ili preporučeno poštanskom pošiljkom na adresu: Dječji vrtić „Varaždin“, Varaždin, Dravska ulica 1, 42 000 Varaždin

Sukladno odredbama Uredbe (EU) 2016/679 Europskog parlamenta i vijeća od 27. travnja 2016. godine te Zakona o provedbi Opće uredbe o zaštiti podataka (Narodne novine br. 42/18) prijavom na natječaj smatra se da je kandidat dao privolu za obradu svih podataka iz natječajne dokumentacije, a koja će se obrađivati isključivo u svrhu provođenja natječajnog postupka.

O rezultatu natječaja kandidati će biti obaviješteni u roku od 45 dana od dana isteka roka za podnošenje prijava.

KLASA: 112-01/23-01/8

URBROJ: 2186-96-23-2

Tvrtka Leier-Leitl d.o.o., Zagrebačka 89, 42 204 Turčin objavljuje

OGLAS ZA RADNA MJESTA:

ELEKTRIČAR

Opis radnog mjesta:

- preventivno održavanje postrojenja

- otklanjanje kvarova u postrojenju

- zamjena neispravnih i dotrajalih dijelova

- vođenje brige o zalihi rezervnih dijelova

- poznavanje rada sa senzorima i PLC

- poznavanje rada s instalacijama pogona

Uvjeti:

- radno iskustvo minimalno godina dana na istim ili sličnim poslovima

- visoka razina motivacije i odgovornosti u radu

- želja za osobnim i profesionalnim razvojem

- minimalno SSS

- tehničko razumijevanje

Što nudimo

Ako ste zainteresirani za opisano radno mjesto nudimo Vam:

- redovita primanja

- mogućnost stalnog usavršavanja

- rad u dinamičnom i motivirajućem timu

- mogućnost stalnog zaposlenja

OPERATER PROIZVODNOG STROJA

Radni zadaci:

- Nadzor stroja u proizvodnji opeke

- Praćenje tijeka proizvodnje, kontrola procesnih parametara

- Praćenje kvalitete proizvodnje

- Predpodešavanje stroja

- Redovito jednostavno održavanje stroja i radne okoline (čišćenje, podmazivanje, …)

- Otklanjanje zastoja u proizvodnji

- Obavljanje drugih poslova u proizvodnji prema nalogu nadređenog

- Pridržavanje pravila zaštite na radu

Vaše kvalifikacije:

- SSS, VKV, KV, PKV, NKV

- Poznavanje osnova rada strojeva

- Odgovornost, motiviranost, pedantnost, komunikativnost

- Želja za usavršavanjem i timskim radom

- Spremnost na smjenski, noćni rad i rad vikendom

- Poželjno posjedovanje dozvole za upravljanje viličarem, nije uvjet

- Poželjno završeno obrazovanje elektro ili strojarske struke, nije uvjet

Naše prednosti:

- Nadprosječna plaća

- Redovita primanja uz dodatke

- Ugovor na određeno s mogućnošću produljenja na neodređeno

- Naknada za prijevoz

- Naknada za topli obrok

- Nagrade prema rezultatima

- Uredno poslovno i proizvodno okruženje

Očekivan broj zaposlenika: više izvršitelja

VILIČARIST

Radni zadaci:

- Prijevoz pakirane opeke sa proizvodne linije na skladište

- Kontrola oznaka i kvalitete pakiranja

- Redovito jednostavno održavanje stroja i radne okoline (čišćenje, podmazivanje, …)

- Otklanjanje jednostavnih zastoja na stroju

- Utovar pakirane robe na kamione za otpremu

- Istovar ulaznih roba i materijala

- Obavljanje drugih poslova u proizvodnji prema nalogu nadređenog

- Pridržavanje pravila zaštite na radu

Vaše kvalifikacije:

- SSS, VKV, KV, PKV, NKV

- Poznavanje osnova rada strojeva

- Odgovornost, motiviranost, pedantnost, komunikativnost

- Želja za usavršavanjem i timskim radom

- Spremnost na smjenski, noćni rad i rad vikendom

- Obavezno posjedovanje dozvole za upravljanje viličarem, nije uvjet

- Poželjno završeno obrazovanje elektro ili strojarske struke, nije uvjet

Naše prednosti:

- Nadprosječna plaća

- Redovita primanja uz dodatke

- Ugovor na određeno s mogućnošću produljenja na neodređeno

- Naknada za prijevoz

- Naknada za topli obrok

- Nagrade prema rezultatima

- Uredno poslovno i proizvodno okruženje

Očekivan broj zaposlenika: jedan izvršitelj

Zainteresirani kandidati mogu poslati svoj životopis i zamolbu poštom na LEIER-LEITL d.o.o., Zagrebačka 89, 42 204 Turčin ili e-mailom na office@leier.com.hr.

Samo kandidati koji uđu u uži krug biti će kontaktirani.

PREDSJEDNICA UPRAVNOG VIJEĆA

Darinka Vrbanec

Prijavom na oglas kandidat daje pravo zadržavanja predane dokumentacije u arhivi poslodavca unutar 6 mjeseci.

7 Oglasi

RAVNATELJICA OŠ PODTUREN MARIJANA CEROVEC O EKSPERIMENTALNOM PROGRAMU

“Moramo dopustiti da se dogode promjene po uzoru na razvijenije zemlje od nas”

Osnovna škola Podturen jedina je škola u Međimurskoj županiji koja se prijavila za sudjelovanje u novom programu cjelodnevne nastave. Ravnateljica je objasnila zašto se škola prijavila za sudjelovanje u navedenom programu te što smatra njegovim prednostima.

Kao što smo u Regionalnom tjedniku već pisali, završen je rok za prijavu škola za sudjelovanje u Eksperimentalnom programu “Osnovna škola kao cjelodnevna škola – Uravnotežen, pravedan, učinkovit i održivsustavodgojaiobrazovanja”.

Prijavilo se ukupno 68 škola, od kojih se u Međimurskoj županiji prijavila samo jedna – Osnovna škola Podturen koja ima tri područne škole, a pohađa je ukupno 320 učenika. Ravnateljica OŠ Podturen MarijanaCerovecobjasnilajezašto seškolaprijavilazasudjelovanje u navedenom programu te što smatra njegovim prednostima i blagodatima.

Pozitivni učinci

Kako navodi, OŠ Podturen prijavila se na Javni poziv jer je godinama usmjerena na optimalizaciju nastavnog procesa (didaktičkih i materijalnih uvjeta te ljudskih resursa i razine kompetencija) kroz stalne stimulacije redovnog rada i projektnih aktivnosti.

– U Osnovnoj školi Podturen provodili su se mnogi projekti i dodatniprogramizaintegraciju učenikasrubnimsocioekonom-

Osvrnuvši se na žestoku raspravu u odgojnoobrazovnom

sustavu, Cerovec nezgodu vidi u tome što je “kružilo mnogo neprovjerenih

i netočnih informacija”

skimstatusom.Kakozadovoljavamo osnovnim uvjetom - jednosmjenskanastava,mislimoda ćepromjenauviducjelodnevne škole ionako vrlo brzo stići u našu školu. Mislim da imamo veliki potencijal u iskusnim, stručnim i motiviranim učiteljimainastavnicima.Smatramo da eksperimentalna provedba znači upravo to: provjera novog organizacijskog oblika koji ni u kom slučaju ne može donijeti nekakve negativne, već jedino pozitivne efekte po našu školu i učenike. U zajedničkoj međusobnoj komunikaciji, kritičkom promišljanju i suradnji posložit ćemo organizacijski model na temelju bazične forme Ministarstvaznanostiiobrazovanja, a da odgovara našim prilikama i uvjetima sredine – rekla je ravnateljicaCerovecidodalada kaonezaobilaznepartnerevidii roditelje s kojima će škola biti u kontinuiranom kontaktu.

Sudjelovanjem u eksperi-

PODUDARNOSTI NOVOG PROGRAMA I ORGANIZACIJE RADA OŠ PODTUREN

Marijana Cerovec navodi da se u školi u više navrata i na raznim kolegijalnim tijelima razgovaralo o tome što donosi eksperimentalna provedba cjelodnevne škole. U prijedlogu eksperimentalnog programa prepoznali su podudarnosti s organizacijom rada unutar podturenske škole.

– U jednoj smo smjeni, nastava počinje u 8 sati, imamo doručak ujutro, a nudimo ručak učenicima koji ostaju u školi dulje, odnosno nakon šestog sata. Nakon ručka imamo izborne predmete, dopunske i dodatne satove te izvannastavne aktivnosti. Ako uzmemo u obzir učenike osmih razreda koji su izabrali

mentalnoj provedbi Cjelodnevne škole, govori Cerovec, OŠ Podturen imala bi priliku nastaviti proces opremanja školskih prostora prikladnim namještajemzadnevniboravak učenika i IKT tehnologijom, proširiti i urediti blagovaonicu, opremiti kuhinju potrebnim aparatima,ekipiratistručnitim suradnika sa socijalnim pedagogom i psihologom, ostvariti potrebne edukacije učitelja, osigurati radni prostor za rad i boravak učitelja, osigurati prijevozno sredstvo (minibus ili kombi vozilo) i slično.

– Na taj način stvorili bismo pretpostavke za ostvarenje drugačije suvremenije organizacijeradakakvajeuobičajenau razvijenijimeuropskimdržavama.Dodatnimsatovimauredovitomraduciljnamjepoboljšati obrazovna postignuća učenika, smanjitiiliupotpunostiukinuti potrebuinstrukcijakojeplaćaju roditelji, osloboditi roditelje učenja s djecom ili pisanja domaćih zadaća i potaknuti stjecanje životnih praktičnih

tri izborna predmeta, njima školske obaveze dva dana tjedno traju do 15 sati. Ako učenik sudjeluje u više grupa izvannastavnih aktivnosti, čak četiri dana tjedno njegov ostanak može potrajati do 15 sati. To je naša sadašnja organizacija, trenutna realnost, što znači da pomak u eksperimentalnu provedbu za neke učenike neće predstavljati drastičnu promjenu u smislu duljeg boravka u školi. Na sastanku Vijeća roditelja predstavnici roditelja zanimali su se o dodatnom radu s djecom i mogućnostima ukidanja domaće zadaće, ostavljanja udžbenika u školi, o izvoru financiranja i slično – otkrila je Cerovec.

vještina kod učenika uobičajenih za svakodnevni samostalni život. Postojat će također mogućnost ostvarenja učiteljskih kreativnih ideja unutar B1 i B2 programa, a osobito unutar A2 programa. Maksimalna podrška učiteljima u provedbi aktivnosti i stručnoj edukaciji rezultirala bi dodatnom kvalitetom rada u ustanovi – smatra Cerovec.

Boljaranjivihuključenost skupina

Osim toga, ističe da je OŠ Podturen škola u kojoj se u dijelu populacije školuje i romska nacionalnamanjinaizobližnjeg naseljaLončarevo,paimaorganiziraninizprogramakojimase pružadodatnapomoćipodrška uostvarivanjuciljevaosnovnoškolskog obrazovanja.

– S obzirom na to da i više od 25 posto naših učenika stiže iz socijalno deprivirajuće sredine, na školi je dodatna zadaća učenja životnih vještina, savladavanja gradiva, samoostvarenja i pomaganja u vertikalnoj

prohodnosti te ranjive skupine krozodgojno-obrazovnisustav.

Natajnačinsprečavasenjihovo diskriminiranje i društveno marginaliziranje. U cjelodnevnoj školi postoji mogućnost zadržavanja svih spomenutih uhodanih programa, odnosno nadopunjavanje nekim specifičnima – navodi ravnateljica i dodaje da bi se posebna pozornost posvetila učenicima s teškoćama u učenju te bi se dodatno vrijeme iskoristilo za aktivnosti rada iz interesnih područja ili relaksacije.

Zahtjevna, ali neophodna promjena Ravnateljicu Cerovec upitali smo i za komentar na činjenicu da je OŠ Podturen jedina u Međimurju koja se prijavila za sudjelovanje u novom programu. Kako kaže, sve škole s jednosmjenskomnastavombile su zainteresirane za prijavu, no nakon objave Javnog poziva razvila se žestoka rasprava relevantnih sudionika odgoja i obrazovanja koja se “kao pli-

BILI SU PROTIV, NO ŠKOLA SE IPAK PRIJAVILA ZA EKSPERIMENTALNI PROGRAM

Roditelji u N. Marofu spremaju prosvjed

Roditelji osnovaca koji pohađaju Osnovnu školu u Novom Marofu, odnosno područne škole Remetinec, Ključ, Mađarevo i Podevčevo, u utorak, 23. svibnja, u dvorištu Stare škole u 17 sati organiziraju prosvjed protiv uvođenja Eksperimentalnog programa “Osnovna škola kao cjelodnevna škola: Uravnotežen, pravedan, učinkovit i održiv sustav odgoja i obrazovanja”.

– Roditelji se osjećaju prevarenima nakon što su u ponedjeljak, 8. svibnja, iz medija saznali da se njihova škola prijavila za Eksperimentalniprogram. Naime, nakon što su dva put na Vijeću roditelja većinom glasova “protiv” izglasali da se ne slažu s prijavom za Eksperimentalni program, ravnatelj škole Anđelko Bošnjak rekaoimjedaseškolaneće prijaviti. Unatoč protivljenju roditelja, odluka o prijavi upućena je Školskom odboru na prihvaćanje te se Škola zadnjeg dana natječaja prijavila za na-

mni val prelila preko škola”. Nezgodu vidi u tome što je “kružilo mnogo neprovjerenih i netočnih informacija”. – Sam naziv eksperimentalnog programa postavlja visoke

– Dodatnim satovima u redovitom radu cilj nam

je poboljšati obrazovna postignuća učenika, smanjiti

ili u potpunosti ukinuti

potrebu instrukcija koje

plaćaju roditelji, osloboditi roditelje učenja s djecom

ili pisanja domaćih zadaća i potaknuti stjecanje životnih praktičnih vještina kod učenika uobičajenih za

svakodnevni samostalni život – rekla je Cerovec.

i plemenite ciljeve pa smatram provedbu zahtjevnom i vrlo izazovnom u vremenima kada uopće nije sporno da promjena

vedeni program – ističu ogorčeno te smatraju da su u procesu donošenja odluke mišljenje i stav te izjašnjavanje predstavnika roditelja na Vijeću roditelja trebali biti ključni u donošenju takve odluke. – Nezadovoljstvo roditelja iskazano je i potpisivanjem peticije protiv uvođenja Eksperimentalnog programa, u kojem je u kratkom roku skupljeno 60% potpisa (jedan učenik – jedan potpis). Roditelji se pozivaju na Zakon o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, čl.135, stavak 3., po kojem za svako sudjelovanje u Eksperimentalnom programu škola mora imati njihovu suglasnost. Škola nema suglasnost većine roditelja te su roditelji na sastanku s ravnateljem Bošnjakom i predsjednikom Školskog odbora Draganom Logožarom, održanom 19. svibnja, pozvali Školski odbor na povlačenje prijave iz Eksperimentalnog programa – zaključuju.

odgojno-obrazovnog sustava i prilagodba novim generacijama učenika neophodno treba. Očekujem da će škole koje će je provoditi, nadam se i OŠ Podturen,datinova,inovativna, konkretna rješenja za osnovne škole u Hrvatskoj i da će se to postepeno implementirati u novi, suvremeniji sustav. Osobno mislim da je krajnje vrijeme krenuti u strukturnu i organizacijsku reformu te početi mijenjati obrasce ponašanja – ističe.

Ipak, dodaje Cerovec, moramobitisvjesnineujednačenosti u materijalnim, tehnološkim i kadrovskim uvjetima škola diljem Lijepe naše te činjenice da se to ne može ispraviti preko noći.

– Moramo dopustiti da se dogode promjene po uzoru na razvijenije zemlje od nas. Moje je iskustvo rada u školi tridesetogodišnje i dobro sam upoznala tromost sustava te otpor prema promjenama – zaključila je ravnateljica Osnovne škole Podturen.

8 Aktualno Regionalni tjednik || 23. svibnja 2023., br. 995
“Za neke učenike dulji boravak u školi neće predstavljati drastičnu promjenu”

svibnja 2023., br. 995 || Regionalni tjednik

VIS PROMOTEX d.o.o.

Adolfa Wisserta 3/a, Varaždin

Tvrtka VIS vodeća je tvrtka u regiji u svojoj djelatnosti s tradicijom dužom od 90 godina. VIS posluje u djelatnostima profesionalnih promotivnih suncobrana i ostalih promotekstilnih proizvoda, a svoju široku paletu proizvoda izvozi na preko 50 inozemnih tržišta Europe i svijeta. Snaga tvrtke te njena konkurentna prednost očituje se u zaokruženosti poslovnih procesa proizvodnje.

Tražimo iskusnu i odgovornu osobu za radno mjesto:

RAČUNOVOĐA/RAČUNOVOTKINJA

Potrebna stručna sprema: VŠS/VSS Ostali uvjeti:

Radno iskustvo: 2 godine

Potrebno zvanje: Ekonomija

Način rada: Smjena-prijepodne

Vrsta zaposlenja: Na neodređeno

Naknada za prijevoz: U cijelosti

Uvjeti:

• Samostalno obavljanje računovodstveno-knjigovodstvenih poslova

•Izvještavanje i izrada analize, priprema podataka za reviziju.

Ostali knjigovodstveni poslovi u skladu s poslovanjem tvrtke.

• Fleksibilnost i komunikativnost

• Spremnost na timski rad

• Samoinicijativnost i odgovornost

• Odlično poznavanje osnovnih računalnih aplikacija (Microsoft Office, e-mail)

Mogućnosti za posloprimce:

• Mogućnost napredovanja

• Rad u poticajnom timu

• Kontinuirano usavršavanje

• Prilika za osobni i profesionalni razvoj

Molbe sa CV-om šaljite u formatu .doc ili .pdf na e-mail adresu: prijava@vis-cro.com

ili pisanim putem na adresu:

VIS PROMOTEX d.o.o. Adolfa Wisserta 3/a 42000 Varaždin, Hrvatska

Rok za predaju: 31.05.2023

9 Oglasi 23.

LUDBREŠKI GRADONAČELNIK BILIĆ I GRADSKI VIJEĆNICI P(R)OZVALI STRIČAKA

Liječnici odlaze, a obećanja ne snižavaju temperaturu i ne liječe upale

Ovo nije političko pitanje, ovo je pitanje pacijenata koji imaju pravo na liječenje, na zdravstvenu zaštitu i na to da ne budu ničim zakinuti. Ne trebamo obećanja, pacijenti u Ludbregu trebaju rješenje, poručio je gradonačelnik Bilić

PIŠE: AMALIJA ŠAŠEK asasek@regionalni.com

Ludbreški Dom zdravlja spomenik je dugogodišnjem neulaganju, nebrizi i neodržavanju, ali pacijenti su još nekako sve i pretrpjeli kad je bilo liječnika, i popucale prozore, i toštoponekadnijebiogrijanja i tople vode.

Ali… Sad je stanje alarmantno jer liječnici odlaze, i to ne daleko, neki od njih idu u susjednu Međimursku županiju. Zašto? Jer susjedna županija ispunjava njihove zahtjeve. Prvenstveno da mogu obavljati privatnu praksu. Zbog razumijevanja treba napomenuti da za pacijente to ništa ne mijenja, odnosno zdravstvene usluge ne plaćaju, već bi im se samo omogućilo da napokon imaju svoje stalne obitekljske liječnike. Sve to bila je tema na prošloj sjednici ludbreškog Gradskog vijeća.

Broj liječnika u obiteljskoj medicini je nažalost iz godine u godinu sve manji. Situacija nije dobra ni u pedijatriji i ginekologiji, a nije izuzetak da s liječnicima odlaze i medicinske sestre. Iz Grada Ludbrega već su u nekoliko navrata o problematici izvijestili Varaždinsku županiju pod čijom se ingerencijom nalazi Dom zdravlja Ludbreg. Vijećnici su sesložilikakojesituacijaapsolutno neodrživa, a problem bi uskoro novom najavom liječnika mogao postati još i veći.

-Ovojenajaktualnijatemau gradu,svakodnevnodobivamo poziveodnašihsugrađanakoji nisu zadovoljni medicinskom skrbikojaimsetrenutnopruža i s pravom su nezadovoljni na što već duže vrijeme upozoravamo Županiju. Naša je idejadaseliječnicimaomogući otvaranje privatne prakse. Trentačno je stav Županije da se to ne dozvoli i da će oni osiguratizdravstvenuzaštitus domskim liječnicima. Svjesni smo da liječnika nema i bit će ih sve manje. Privatne ambulante nisu neuobičajen model. Odnjih86aktivnihnapodruč-

Ambulante u ludbreškom Domu zdravlja se prazne, a čekaonice su pune. Mnogi pacijenti nažalost ne mogu do potrebnih recepata, a zdravstvena skrb je ugrožena

ju Županije, 64 su privatne. U Ivancu koji ima 8 ambulanta, njih 6 je privatnih. U Novom Marofuodnjih6,4suprivatne. Kodnasjetajomjer4domskei 2privatne.Činjenicajedanam Prelog i Međimurska županija nisu daleko, a Međimurska županija je odlučila riješiti ovajproblemupravoponudivši liječnicima privatnu praksu. Većina liječnika koji odu iz Varaždinske županije završe upravo u Međimurju – rekao je gradonačelnik Bilić. Maca Jančić ispred kluba nezavisnihvijećnikaDubravko Bilić i SDP-a naglasila je kako je odlaskom liječnika iz Ludbrega ugrožena zdravstvena zaštita, odnosno skrb lokalne zajednice.

- Bojim se da župan i njegovi suradnici nemaju sluha za naš problem. Iznimno mi je žao što župan i ravnatelj Doma zdravlja Varaždinske županije nisuovdjesnamadaihizravno pitam u čemu je problem i koji je razlog guranja aktualnog

problema pod tepih ili iznošenja izjava bez konkretnog rješenja ako ono postoji, nije li vama koji ste na vlasti u interesu zaštita žitelja, jesu li krive političkeodlukenekolicinevas

Međimurska

županija je odlučila riješiti problem ponudivši liječnicima privatnu praksu. Većina liječnika koji odu iz Varaždinske županije završe upravo u Međimurju

vrijednije od ljudskog života i nije li sramotno da takva pitanja uopće moram postavljati? - pitala je Jančić.

Vijećnica SDP-a Kristina Mirčetić Petrin također je izrazila žaljenje što sjednici nisu nazočili župan ili barem ravnatelj Doma zdravlja Varaždinske županije.

- Žao mi je da ih nema kako bismo im na vlastitim primjerima dokazali da liječnika stvarno nema bez obzira što njihove tablice u izvještajima štimaju. Žao mi je što ne posjećuju naš kraj i što ne dođu radnim danom u jutarnjim satima u Dom zdravlja u Ludbregu i uvjere se u činjenice kada telefoni zvone, a jedan liječnik radi u tri ambulante što je neizvedivo – poručila je Mirčetić-Petrin.

-Obećanjanesnižavajutemperaturu,nitiliječeupale.Ovo nijepolitičkopitanje,ovojepitanjepacijenatakojiimajupravonaliječenje,nazdravstvenu zaštitu i na to da ne budu ničim zakinuti. Ne trebamo obećanja,pacijentiuLudbregu trebaju rješenje – poručio je ludbreški gradonačelnik Du-

Ludbrežani složni, na potezu je Stričak

Gradsko vijeće Grada Ludbrega donijelo je, razmatrajući stanje u Domu zdravlja Varaždinske županije – Ispostavi Ludbreg, sljedeće zaključke:

– S obzirom na prisutnu problematiku u Ispostavi Doma zdravlja Varaždinske županije u Ludbregu zahtijevamo od Doma zdravlja Varaždinske županije kao nositelja zdravstvene zaštite na primarnoj razini zdravstvene djelatnosti da sukladno odredbama Zakona o zdravstvenoj zaštiti ispoštuje osnovna načela zdravstvene zaštite, tj. osigurana kontinuiranost zdravstvene zaštite ukupnom organizacijom zdravstvene djelatnosti, osobito na razini primarne zdravstvene djelatnosti koja pruža neprekidnu zdravstvenu zaštitu stanovništvu kroz sve životne dobi – Suočeni s nedostatkom liječnika odnosno već otkazanim i najavljenim otkazima ugovora o radu u Domu zdravlja Varaždinske županije, a u djelatnosti opće/obiteljske medicine za područje Grada Ludbrega sukladno Mreži javne zdravstvene službe tražimo od Upravnog vijeća Doma zdravlja Varaždinske županije te Varaždinske županije kao osnivača ove Ustanove da se liječnicima koji su specijalizirali opću/obiteljsku medicinu omogući odnosno odobri zakup ordinacija u prostorima Doma zdravlja u Ispostavi Ludbreg za obavljanje privatne prakse -Također tražimo da se, sukladno budućim zahtjevima i najavama, odobri zakup ordinacija u prostorima Doma zdravlja u Ispostavi Ludbreg i za obavljanje zdravstvene zaštite predškolske djece te zdravstvene zaštite žena u privatnoj praksi,

– Tražimo žurno postupanje odnosno odgovor po ovim Zaključcima kako bismo stanovnicima našega Grada omogućili primjerenu zdravstvenu zaštitu na primarnoj razini. Zaključci su doneseni jednoglasno, a upravo o problemima u zdravstvu trebalo bi se raspravljati i na sjednici županijske Skupštine ovaj tjedan.

bravko Bilić te zahvalio liječnicima, medicinskim sestrama te cijelom medicinskom osoblju na požrtvovnom radu. S tezom da Ludbreg zaslužuje iste uvjete u zdravstvu kao što imaju neki gradovi i općine u Varaždinskojžupanijipodržali su svi prisutni vijećnici, kako oniizredovaSDP-a,teBilićeve nezavisnelistetakoivijećnikiz redova Reformista. Vijećnika HDZ-a, HNS-a i nezavisnog Franolića nije bilo na sjednici.

A rješenje za probleme u Domu zdravlja, tvrde gradonačelnik i vijećnici, mogu donijetisamožupanVaraždinske županije i ravnatelj Doma zdravljaVaraždinskežupanije. Stoga je sa sjednice Gradskog vijeća upućen poziv županu Stričaku i ravnatelju Doma zdravlja Varaždinske županije da dođu u Ludbreg i uvjere se sami kakvo je stanje u zdravstvu i zašto su nezadovoljni i liječnici i pacijenti.

Bez svog doktora ostaju i mještani Maruševca

O problemu odlaska liječnika nedavnoseoglasioinačelnikMaruševca Mario Klapša, koji je također naglasio da očekuje konkretna rješenja od Varaždinske županije, odnosno Doma zdravlja.

- Kao načelniku i stanovniku Općine Maruševec žao mi je što je dr. Marko Šrajbek odlučio otići iz Doma zdravlja Varaždinske županije – Ambulante Maruševec u drugu jedinicu lokalne samouprave u susjednoj županiji – rekao je Klapša i liječniku zaželio puno uspjeha u novj sredini.

- Nažalost, problemi koje imaju primarna medicina i domovi zdravlja nisu od jučer, traju već dulje vrijeme te postaju ozbiljan problem u čitavoj Hrvatskoj. Odgovore, ali i rješenja ovih i drugih problema u zdravstvu morat će dati Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske i Varaždinska županija koja je osnivač Doma zdravlja Varaždinske županije, čiji je doktor trenutno zaposlenik, ne bi li se građanima Općine Maruševec, Varaždinske županije ali i svih krajeva Republike Hrvatske osiguralo

jednakopravonazdravstvenuzaštitu, a ne samo građanima velikih gradova - naglasio je Klapša. Dodaje da će Općina Maruševec uvijek biti na pomoć u pronalasku rješenja.

- Bez jasne državne politike i županijskog angažmana naša ulaganja neće imati nikakav učinak. O aktualnoj problematici u Ambulanti u MaruševcuvećsuupoznatiDomzdravlja Varaždinske županije i Varaždinska županija, od kojih očekujemo i konkretna rješenja – rekao je Klapša.

10 Aktualno Regionalni tjednik || 23. svibnja 2023., br. 995

Tražite posao

u autoindustriji?

Zbog proširenja proizvodnih pogona i rasta opsega poslovanja

LTH Alucast d.o.o. traži kadar za tehničku podršku u proizvodnji

• inženjere strojarstva, metalurgije (VSS, VŠS), te ostalih srodnih tehničkih struka

• CNC operatere, strojarske tehničare, mehatroničare, robotičare

• električare, elektrotehničare, mehaničare, bravare, strojobravare, tokare, kovinotokare

Objavljujemo oglas za sljedeća radna mjesta:

• ALATNIČAR (m/ž)

• POSLOVOĐA U ALATNICI (m/ž)

• CNC PROGRAMER/OPERATER (m/ž)

• TEHNOLOG (m/ž)

• TOPIOC (m/ž)

OD KANDIDATA OČEKUJEMO:

• odgovarajuće obrazovanje

• MONTER TLAČNIH ALATA (m/ž)

• TRANSPORTNI RADNIK (m/ž)

• KONTROLOR U MJERNOJ STANICI (m/ž)

• INŽENJER KVALITETE (m/ž)

• OPERATER NA ĆELIJI ZA LIJEVANJE (m/ž)

• OPERATER U STROJNOJ OBRADI (m/ž)

• RADNIK NA ODRŽAVANJU (ELEKTRO) (m/ž)

• rad u jednoj ili više smjena (ovisno o radnom mjestu)

• preciznost i motiviranost za rad

• točnost, savjesnost i samostalnost u radu

NUDIMO VAM:

• dinamičan, samostalan i fleksibilan rad

• mogućnost osobnog i stručnog razvoja

• naknada za topli obrok i troškovi prijevoza plaćeni u potpunosti

Molbe sa životopisom primaju se na e-mail adresu info.alucast@lthcastings.com ili na adresu firme: Republike Austrije 3, 40000 Čakovec.

11 Oglasi 23. svibnja 2023., br. 995 || Regionalni tjednik

UČENICI IZ VARAŽDINSKE ŽUPANIJE OSVOJILI ČAK 20 MEDALJA NA DRŽAVNOM

“Bilo je malo treme, ali mentori izvrsno pripremili i za zadatke

Učenike Srednje strukovne škole Varaždin, koji su se iz Zagreba vratili s tri zlatne i jednom srebrnom medaljom, zamolili smo da nam u prisustvu najbučniju - stolarsku radionicu koja se prostire na više od 500 metara

Husnjak (Gospodarska škola

Izvrsne rezultate postigli su učenici iz Varaždinske županije na Državnom natjecanju učenika strukovnih škola “WorldSkills Croatia 2023.” Naime, čak 20 medalja osvojilo je 26 učenika koji su se iz Zagreba vratili s osam zlata, osam srebrnih medalja i četiri bronce.

Iznimno vješti

Podsjećamo,DržavnonatjecanjejeuorganizacijiAgencije zastrukovnoobrazovanjeiobrazovanje odraslih održano u Zagrebu od 10. do 12. svibnja. Riječjeonajvećemdogađajuu obrazovanjuuHrvatskojinajvećem natjecanju u ovomdijeluEurope koje je ove godine okupilo više od 400 najboljih učenika srednjih školaizcijele Hrvatske, koji su senatjecaliu 46 disciplina.

Izvrsnost koju mogu dobiti u strukovnim školama, brojnim učenicima garantira siguran posao i pristojna primanja

Iz Varaždinske županije državni prvacipostalisu:TinGizdavec (Srednja strukovna škola Varaždin – Stolarstvo), Luka CerovečkiiMirelaKovačić(Srednja strukovna škola Varaždin - Dizajn modnih dodataka), Gabrijela Husnjak (Graditeljska, prirodoslovna i rudarska škola Varaždin - Arhitektonske tehnologije), Danira Mašanski (Srednja strukovna škola Varaždin – Soboslikarstvo), Nina Kraus Jagić (Srednja škola Ludbreg – Prodajne vještine), Danijel Sever (Srednja škola “Arboretum Opeka” Marčan - Pomoćni kuhar i slastičar), Melani Živko i Taša

Varaždin – Smotra radova za učenikesteškoćama-Ekologija – jučer, danas, sutra) te Ana Bobić (Elektrostrojarska škola Varaždin – Međusektorska smotra učeničkoga stvaralaštva - Grafičke tehnologije i audiovizualne tehnologije - Čudesna priroda). Srebrnom medaljom okitili su se: Ana MarijaVugrinec(Srednjaškola “Arboretum Opeka”, Marčan – Cvjećarstvo), Klaudija Plantak (Srednja strukovna školaVaraždin-Modnidizajn i tehnologija), Lana Hutinski (Elektrostrojarska škola Varaždin – Grafička tehnologija i dizajn), Filip Kefelja i Nino Šargač(Elektrostrojarskaškola Varaždin – Multimedija), Ida Kovačić (Gospodarska škola Varaždin - Prodajne vještine), Janja Malić (Graditeljska, prirodoslovna i rudarska škola Varaždin – Eko laboratorij), Helena Rižmarić (Gospodarska škola Varaždin - Tajničko poslovanje) te Martin Petric, Marija Kokolek i Viktorija Kraus (Srednja škola Ludbreg – Međusektorska smotra učeničkoga stvaralaštva - Strojarstvo, brodogradnja i metalurgija - Nožni miš za osobe s oduzetim ili oštećenim gornjim ekstremitetima). Brončane pak medalje osvojili su: Filip Cerjan (Elektrostrojarska škola Varaždin – Električne instalacije), Kevin Skupnjak i Marin Biškup (Graditeljska, prirodoslovnairudarskaškola Varaždin – Zidarstvo), Filip Herceg (Strojarska i prometna škola Varaždin – Prometna

tehnologija i logistika) i Matej Mišak (Strojarska i prometna škola Varaždin – Vožnja motornog vozila).

Uskoro brucoši

S obzirom na to da su na ovogodišnjemnatjecanjuiznimne rezultate postigli učenici SrednjestrukovneškoleVaraždin, zamolili smo ih da nam u prisustvu svojih nastavnika, mentora i strukovnih učitelja otkrijutajnuuspjeha.Prvosmo zaviriliunajbučniju-stolarsku radionicu koja se prostire na više od 500 metara četvornih. Opremljena je najsuvremenijim strojevima – od temeljnih

pa sve do onih koji pri obradi drva koriste CNC tehnologiju. Učeniciihuzstrogopoštivanje zaštitenaradukoristepriobradi iverala, u procesu kantiranja, prešanja i kod drugih proizvodnih postupaka. Stoga ne čudi da iz ove radionice izlaze finalni produkti poput velikih regala ili građevne stolarije. Rade i po privatnim narudžbama sa stalnom kontrolom kvalitete, koja je vrhunska uz konkurentnu cijenu. Dakako, svi spomenuti procesi odvijaju se pod budnim okom tima kojimrukovodiinženjerOstroški Stjepan.Vrhunskijeopremljen i praktikum soboslikara, u

12 Život Regionalni tjednik || 23. svibnja 2023., br. 995
PIŠE: JOSIP NOVAK jnovak@regionalni.com Detalj s modne revije Klaudija Plantak osvojila je srebro u kategoriji Modni dizajn Danira Masanski i mentor Josip Hižak Galanteristi Mirela i Luka na natjecanju u kategoriji Tin Gizdavec osvojio je zlatnu medalju u kategoriji stolarstvo

DRŽAVNOM NATJECANJU UČENIKA STRUKOVNIH ŠKOLA

mentori su nas zadatke iznenađenja”!

prisustvu svojih nastavnika, mentora i strukovnih učitelja otkriju tajnu uspjeha. Prvo smo zavirili u metara četvornih…

kojem je Josip Hižak zaposlen kao strukovni učitelj i mentor učenicima poput Danire MašanskikojajenaDržavnomnatjecanju osvojila prvo mjesto. -Upraktikumuučeniciprolaze sve faze svojeg budućeg posla koje, između ostalog, obuhvaćaju pripremu i obradu zidnih, drvenih ili željeznih podloga, lijepe tapete i drugo. Moram pohvaliti našu nagrađenu učenicukojajebilaiznimnoaktivna tijekom izvođenja vježbi u pripremnomrazdoblju.Interes za ovo zanimanje je dobar, te u sva tri razreda imamo upisano 50-akpolaznika–ističeHižak. Na njega se nadovezala Da-

U moderno opremljenim radionicama i praktikumima učenici prolaze sve faze svojeg budućeg posla

nira Mašanski koja tvrdi da u njezinoj struci talent nije bitan, ali sklonost nekim tehnikama poput crtanja - uvijek je dobrodošla.

- Na Državnom natjecanju imali smo tri zahtjevna modula i bilo je malo treme. Naš školski praktikum je odlično opremljen te raspolažemo svim alatima i materijalima kojesoboslikarikoristeusvojoj struci. Mentori su nas odlično pripremili i rezultat nije izostao – rekla je Mašanski. Za razliku od nje, modna tehničarka Klaudija Plantak bila je članica tima koji je osmislio osebujnumodnukolekciju“BaleVŽ”.Podsjećamo,inspirirana jedruštvenoangažiranommodom te ekološki motiviranim inicijativamaiskulpturizmom. - Inspiraciju sam pronašla i u

jednojodGallianovihkolekcija kojejekreiraozaDior,kodkoje jekoristioprintnahaljini.Tkaninu koja sadrži poliesterska i pamučna vlakna krojili smo u zaštitnoj radionici. Namjerno su korišteni otpaci s ciljem smanjenja unosa teško razgradivih materijala u okoliš. Tisak na tkaninu izveden je novonabavljenimnamjenskim ploterom koji je odlično odradio posao, što se lijepo vidi na kolekciji–veliovamaturantica kojaseokitilasrebrnommedaljom, a obrazovanje namjerava nastaviti na Tekstilno-tehnološkomfakultetuuVaraždinu.

Nagrađena izvrsnost Na kraju, dodajmo i to da puno razloga za zadovoljstvo imaiSanjaMakšan,mentorica učenika galanterijske struke kojisuosvojili1.mjestoudiscipliniDizajnmodnihdodataka. -Imalisuzadaćuistražitiideju na zadanu temu geometrije u društveno angažiranoj modi te je sve inicijativno prenijeto na mini kolekciju. Riječ je o tri proizvoda koji su nastali u školskoj radionici i potom na natjecanju nadograđeni kroz pet modula – objasnila jeMakšan,aodLukeCerovečkog i Mirele Kovačić doznajemo i to da im put do zlatne medalje nije bio jednostavan.

- Bilo je dosta posla s izradom ručki, ugradnjom podstave, pregrada, ali i tzv. zadatkom iznenađenja koji se odnosio na izradu nosive kolekcije od ostataka materijala. Za izradu torbe imali smo rok tri dana. Nakon izrade skice trebalo je napraviti šablone, krojiti dijelove, sastaviti dijelove šivanjem i finalizirati zadatak. Slušali smo mentoricu i Luku koji je bio voditelj tima, te na najbolji način prezentirali izvrsnost stečenu kroz tri godine u Srednjoj strukovnoj školi Varaždin – zaključila je Mirela Kovačić.

Humnitarni trokut turnir

Humanitarni trokut turnirunogometunastadionu Varteksa odigrat će se u četvrtak, 25. svibnja. Na turniru će nastupiti veterani NK Varaždin, Humane zvijezde Hrvatske ‘03 i Nogometna reprezentacija hrvatskih svećenika, a sav prihod od prodaje ulaznica ide u korist Zaklade Varaždinske biskupije za pomoć učenicima i studentima koja je u osnutku. Osim toga ovo će ujedno biti prilika za proslavu jubileja Svećeničke nogometne reprezentacije Hrvatske koja je 2020. obilježavala 25. obljetnicu, no u proslavi ih je spriječila pandemija. – Budući da smo mi još 2020. godine promišljali o tome da ovaj događaj ostvarimo u Varaždinu, svugdje smo bili po Lijepoj Našoj osim u Varaždinu, a Varteks najprije je bio jak klub, potom Varaždin kao nasljednik Varteksa simbolizira da se u ovom dijelu Hrvatske igra dobar i lijep nogomet, htjeli smo nekako obilježiti tih 25 godina našega postojanja u ovome gradu,gradubaroka,biskupijskom gradu – poručio je izbornik hrvatske nogometne reprezentacije svećenika vlč. Krešimir Žinić. MiroslavBičanić,predstavnik Humanih zvijezda ‘03 za reprezentaciju hrvatskih svećenika rekao je da je to ekipa dobrih, kvalitetnih igrača, a pohvalio je i sam ovaj humanitarni događaj. – Jako je lijepo da se okupljamo na ovakve načine, svatko ima svoj posao, ali okupljati se na ovakav plemenitnačinvećtolikodugo godina, to je zaista jako lijepo – poručio je Bičanić te rekao kako se za ekipu odnosno udrugu “Humane zvijezde ‘03” očekuje 20 do 25 igrača koji, osim nogometaša, okupljaju i pjevače i druge sportaše. Među ostalima, na trokut turniru u Varaždinu nastupit će Vladimir Balić, Nenad Pralija, Elvis Brajković, Danijel Šarić,RobertŠpehar,Miroslav Žitnjak, Marko Babić, Goran Vlaović, Vjekoslav Škrinjar, Boris Živković, Mario Stanić, Branko Strupar, Edin Mujčin. Bit će tu i Amir Kazić Leo, Mate Bulić, Željko Mavrović,

AlanGregovtepoprviputa za ekipu Humanih zvijezda igrat će i Gordan Giriček. Nikola Šafarić, predstavnik veterana Varaždina, zahvalio je na pozivu za sudjelovanje na ovom nogometnom trokut turniru humanitarnog karaktera. – Nismo nimalo razmišljali, čak nam je to bila i velika obaveza da se jako potrudimo da pokušamo skupiti što respektabilniju ekipu. Slušajući imena koja su nabrojana za humane zvijezde, to je ozbiljna momčad, to su igrači kojima smo se divili i bodrili ih, s njima se

Za veterane Varaždina nastupit će Zlatko Dalić, Davor Vugrinec, Marijan Mrmić, Dražen Besek, Miljenko Mumlek, Leon Benko, Dario Jertec, Damir Madunović i Veldin Karić

zajedno veselili i tugovali. Imaju pravo ime i u skladu s time se i ponašaju – poručio je Šafarić. Najavio je i da će, osim njega, za ekipu Varaždina igrati Zlatko Dalić,DavorVugrinec,MarijanMrmić,DraženBesek, Miljenko Mumlek, Leon Benko, Dario Jertec, Damir Madunović i Veldin Karić. Ulaznice za humanitarni nogometni trokut turnir moguće je nabaviti u župnim uredima župa grada Varaždina od nedjelje 21. svibnja, te na sam dan turnira, u četvrtak 25. svibnja prilikom ulaska na stadion po cijeni od 5 eura. Turnir će početi u 15 sati na gradskom stadionu Varaždin, a igrat će se, kako je najavio izbornik Žinić, tri poluvremena. Naime, nakonštozavršinogometni dio, susret se nastavlja u varaždinskoj katedrali euharistijskim slavljem koje će predslaviti varaždinski biskup Bože Radoš.

13 Život 23. svibnja 2023., br. 995 || Regionalni tjednik
VARTEKSA
NA STADIONU
kategoriji Dizajn modnih dodataka dokazali su da imaju “zlatne ruke” Klaudija Plantak srebrna u kategoriji Modni dizajn i tehnologija Zaštitna radionica Srednje strukovne škole

ODOBRENO 35,6 TISUĆA EURA ZA ULICU M. SCHLENGERA U GORNJEM KNEGINCU

Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine objavilo je popis odobrenih projekata gradova i općina za poticanje razvoja komunalnog gospodarstva i ujednačavanje komunalnog standarda u 2023. godini.

Sukladno općinskoj prijavi na javni poziv, Ministarstvo je odobrilo 35.600,00 eura

(268 tisuća kuna) za sufinanciranje projekta “Investicijsko održavanje nerazvrstane ceste NC-082 u Gornjem Knegincu, Ulica Mavra Schlengera (Poduzetnička zona Kneginec)”.

Riječ je o dionici navedene ulice u duljini od 630 metara, točnije od benzinske postaje Kerobenz do Trgovačkog centra Lumini,

kojoj je hitno potrebna sanacija kolnika. Ukupna procijenjena vrijednost projekta iznosi 174.811,20 eura, a razliku u iznosu od 139 tisuća eura osigurala je Općina Gornji Kneginec u svom proračunu. Trenutno je raspisan javni natječaj za odabir izvođača radova, a radovi bi trebali uslijediti tijekom ljetnih mjeseci.

VARAŽDINSKI GRADONAČELNIK BOSILJ POTPISAO SPORAZUME

Isplata razlike plaće i mjesečne naknade za topli obrok do kraja lipnja

Prošle godine usuglasili smo i potpisali nove Kolektivne ugovore kako bi svim službenicima i zaposlenicima u sustavu Grada povećali plaće. Oni su te plaće zaista zaslužili svojim radom, od naših vatrogasaca, odgojiteljica, knjižničara, djelatnika muzeja, kazališta i svih drugih koji su u sustavu, rekao je Bosilj

Gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj i povjerenik varaždinske Sindikalne podružniceslužbenikainamještenika Tomislav Bogović potpisali su u palači Patačić Sporazum o isplati razlike plaće i naknade za podmirivanje troškova prehrane.

Također, Sporazumi o isplati razlike plaće i naknade za podmirivanje troškova prehrane potpisani su i s Hrvatskom sindikatom djelatnika u kulturi za Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu i Gradskim muzejom Varaždin, s Nezavisnim sindikatom knjižničara za Gradsku knjižnicu i čitaonicu “Metel Ožegović” Varaždin te sa Sindikatom radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju Hrvatske za Dječji vrtić “Varaždin”.

Ovim Sporazumima, službenicima i namještenicima upravnih tijela te zaposlenicima navedenih ustanova osigurat će se isplata razlike plaće i naknade za podmi-

Grad nije mogao ispoštovati nove kolektivne ugovore sve do donošenja proračuna, ali službenike nikako nismo htjeli zakinuti te sam sretan što smo pronašli način kako da isplatimo razlike iz razdoblja od početka godine do donošenja proračuna

rivanje troškova prehrane prema novom Kolektivnom ugovoru koji je potpisan 22. prosinca 2022. godine, s početkom primjene od dana stupanjanasnaguProračuna Grada Varaždina za 2023.

godinu.Sobziromnatodaje Proračun Grada Varaždina za 2023. godinu stupio na snagu 6. svibnja, navedeni Sporazumi će omogućiti isplatu razlike plaće i mje-

sečnenaknadezatopliobrok svim službenicima i namještenicima te zaposlenicima ustanova za razdoblje od početka godine do donošenja Proračuna.Razlikaprimanja

ćebitiisplaćenajednokratno do 30. lipnja 2023. godine. - Prošle godine usuglasili smo i potpisali nove Kolektivne ugovore kako bi svim službenicima i zapo-

INTEGRIRANA ULAGANJA U URBANO PODRUČJE

slenicima u sustavu Grada povećali plaće. Oni su te plaće zaista zaslužili svojim radom,odnašihvatrogasaca, odgojiteljica, knjižničara, djelatnika muzeja, kazališta i svih drugih koji su u sustavu. Dosadašnjih godina kolektivni ugovori se nisu poštivali, primanja im godinama nisu rasla, nisu imali niti dodatak za topli obrok, a nastupio je inflatorni udar i kriza i zaista mislim da smo učinili veliki pomak s ovim povećanjem. Nažalost, Grad nije mogao ispoštovati nove kolektivne ugovore sve do donošenja proračuna, ali službenike nikako nismo htjeli zakinuti te sam sretan što smo pronašli način kako da isplatimo razlike iz razdoblja od početka godine do donošenja proračuna. Vjerujemdasmoimdokazali da ih se cijeni i da će im to biti dodatna motivacija da svoj posao nastave obavljati predano i odgovorno kao i do sada – rekao je gradonačelnik Neven Bosilj.

GradVaraždin spreman za projekte. Zašto se čeka one koji nisu?

UorganizacijiMinistarstva regionalnograzvojaifondova Europske unije u Zagrebu je održana konferencija “ITU urbana agenda za RH do 2030.” U sklopu konferencije ministar Šime Erlić gradonačelniku Varaždina Nevenu Bosilju, kao i predstavnicima još 21 grada, uručio je odluke o provođenju ITU mehanizma čime je Grad Varaždin i službeno postao ITU središte.

Uz Grad Varaždin Urbano područje Varaždin čini još 14 okolnih jedinica lokalne samouprave koje time dobivaju 22 milijuna eura sredstva iz europskih fondova za 50 međusobno integriranih projekata u sedam stupova razvoja. Projekti će se sufinancirati sa 70 – 85 posto sredstava, što pak znači da će integrirana ulaganja na varaždinskom integriranom

urbanom području doseći ukupnooko30milijunaeura. PrimivšiodlukukojaGradu Varaždinu i cijelom području otvara nove perspektive gradonačelnik Bosilj izrazio

je spremnost da se počinje s ulaganjima ali je ujedno bio i kritičan prema presporom ostvarivanju projekta. - Grad Varaždin i cijelo naše varaždinsko područje

integriranog ulaganja je već spremno za ostvarivanje nekoliko projekata za koje imamo građevinske dozvole. S ovim odlukama se kasni više od pola godine jer su

S ovim odlukama se kasni više od pola godine jer su se čekali oni koji nisu bili spremni. Grad Varaždin je sa svojim partnerima među prvima na vrijeme pripremio Strategiju razvoja urbanog područja

se čekali oni koji nisu bili spremni. Grad Varaždin je sa svojim partnerima među prvima na vrijeme pripremio SRUP (Strategiju razvoja urbanog područja), a sada se bespotrebno čeka one koji nisu spremni. Na kraju ispada da smo mi na neki način kažnjeni jer smo okupili čak 14 jedinica lokalne samouprave i sredstva ćemo dijeliti na više dionika. Ministarstvojesredstvadodijelilo ne prema broju stanovnika urbanog područja već prema broju stanovnika centra

urbanog područja. Drugi su uzeli dvije susjedne općine i povlače sredstva. Nadalje, nadam se da se sada neće opet čekati jer se može dogoditi da sredstva neće biti utrošena. Naši su projekti pripremljeni i želimo krenuti što prije. ITU program se odnosi na razdoblje 2021. –2027. godina, sada smo već u 2023., a zbog toga jer nisu definirana pravila korištenja sredstava, mi nećemo moći povlačiti sredstva možda i do 2024.-rekaojeNevenBosilju razgovoru s medijima.

14 Gradovi i općine Regionalni tjednik || 23. svibnja 2023., br. 995
Riječ je o dionici navedene ulice u duljini od 630 metara, točnije od benzinske postaje Kerobenz do Trgovačkog centra Lumini

DANI GRADA ČAKOVCA

Koncerti, bicikliranje, sajmovi, ali i praizvedba mjuzikla

Održat će se i nezaobilazni trodnevni Sajam cvijeća, jagoda i tradicije kojeg će upotpuniti Festival međimurskih pjenušaca

Od 25. do 30 svibnja trajat će program obilježavanja Dana Grada Čakovca. U šest dana bit će održano 50-ak manifestacija.

– Kao i prošle godine, program smo u većoj mjeri dali našim sugrađanima da ga kreiraju i provode. Stoga je većina događanja usredotočenanaokupljanjeudruga, škola, djece, kulturnjaka, umirovljenika, umjetnika, a očekuje nas i nekoliko koncerata koji su dar Grada Čakovca našim građanima – rekla je u uvodu najave programa Dana Grada Čakovca gradonačelnica Ljerka Cividini.

Program i slavlje u Čakovcu započinje u četvrtak, 25. svibnja, sadržajima za djecu, Festivalom sporta i županijskom smotrom učeničkih zadruga u organizaciji Centra za odgoj i obrazovanje, a nastavlja se otvorenjem izložbe “Trg Republike” u Knjižnici “Nikola Zrinski” Čakovec, koju uz Knjižnicu priprema Udruga umirovljenika Čakovec i Facebook grupa “Čakovčanke i Čakovčanci”. Prvog dana na rasporedu je i završni koncert

Umjetničke škole Miroslav Magdalenić, “Coolijada” i mimohod maturanata te popularan “Pub quiz”.

Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Čakovca je u petak, 26. svibnja, u 12 sati u Centru za kulturu, na kojoj će biti uručena javna priznanja.Ovegodinepo

drugi puta dodijelit

će se Nagrada

“Adam Zrinski” za mlade, a dobiva je Dječje gradsko kazalište Čakovec za promicanje dramskog odgoja djece i mladih u lokalnoj zajednici u proteklih 25 godina. Zlatnik “Grb Grada Čakovca” dobiva Ivan Zrna, nagrada Grada za životno djelo pripast će Josipu Balogu,agodišnjenagradeuručit

Adastra i Zembo Latifa, uz koncerte i na popularnoj fontani.

Osim biciklijade

“ČakBajk” održat će se i Utrka Grada Čakovca koja ima humani karakter

– Lani smo krenuli s još jednommanifestacijomkoja se pokazala kao pun pogodak,akojanamjeomogućila da na dva kotača organizirano posjetimo svaki kutak našeg grada i mjesnih odbora, pa s njom nastavljamo i ove godine. U nedjelju, 28. svibnja, vozit ćemo čakovečku biciklijadu “ČakBajk” u organizaciji Zajednice sportskihudruga Čakovca – potvrdila je Cividini.

KONFERENCIJA ČAKOVEČKOG SAVJETA MLADIH

Složno poručili: “Nasilje nije cool!”

će se Bojanu Ružiću, Astronomskom društvu “Vega” i Zrinskoj gardi Čakovec. Građanićemoćiuživatina

čak sedam koncerata, a na glavnu binu dolaze Indira,

Također, održat će se i Utrka Grada Čakovca koja ove godine ima humani karakter. Na sam Dan grada u ponedjeljak, 29. svibnja, bit će organiziran prijam za najuspješnije učenike čakovečkih škola, ali i praizvedba jedinstvenog međimurskog mjuzikla “Zlatni cinkuš”.

Mjuzikl je u pripremi još od 2020. godine.

– Riječ je o čakovečkoj pripovijesti prožetoj muzikom, plesom i pjevanjem. Vraćamo se u prošlost, u dva vremenska razdoblja. U jednome govorimo o počecima kinematografije,aliidrugim društvenim i političkim zbivanjima između dva svjetska rata te je posvećujemo židovskoj zajednici, uvelike zaslužnoj za gospodarski i društveni razvoj modernog Čakovca, dok u drugoj odajemo počast međimurskoj tradiciji i baštini, nezaobilaznoj u današnjoj slici grada. Pripremaju je čakovečki amateri te smo uključili većinu članica gradske zajednice, čak njih 14, a oko 75 osoba sveukupno sudjeluje u ovom velikom projektu – otkrio je predsjednik Gradske zajednice kulture Čakovca Nikola Kotur.

Održat će se i nezaobilazni trodnevni Sajam cvijeća, jagoda i tradicije koji će ove godine biti upotpunjen Festivalom međimurskih pjenušaca.

Ulaz na sve programe je besplatan.

Umultimedijalnojdvorani

Ekonomske i trgovačke škole Čakovec, Savjet mladih Grada Čakovca održao je konferenciju i panel raspravu “Nasilje nije cool” na temu nasilja među mladima i vršnjačkog nasilja. Pritom je Savjet na jednom mjestu okupio redom stručnjake adekvatne za otvaranje važnih tema i davanja rješenja po pitanju vršnjačkog nasilja te nasilja među mladima.

Uz50-akprisutnihdjece i mladih iz čakovečkih osnovnih i srednjih škola te predstavnika stručnog osoblja škola, održana je panel rasprava na kojoj su sudjelovali gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini, ravnateljica ETŠ-a Bosiljka Vinković Kukolić te stručnjaci iz područja školske medicine, alkoholizma i drugih ovisnosti, policije i socijalne skrbi.

dio i članovi Savjeta mladih, ali i posebnih savjetovališta za djecu i mlade.

Savjetovalište

Samim time su sve prisutne na suradnju i javljanje bez straha i stigme pozvale volonterke Ivana Vugrek, dipl. psihologinja,iAsjaSupančić Balog, dipl. soc. radnica, te predstavile svoj rad u okviru Savjetovališta za djecu i mlade Grada Čakovca.

Predsjednik

Njima se mogu javiti djeca i roditelji potpuno anonimno, a one će ih saslušati i pomoći im u prostorima Gradske vijećnice jednom tjedno.

Savjeta mladih Grada Čakovca Lovro Horvat naglasak je stavio na prevenciju

– Naša škola naglasak stavlja na dijalog i mogućnost da se djeca uvijek imaju kome obratiti. Učenike učimo da smo tu samo zbog njih, da smo otvoreni za sve njihoveproblemeidanikada ne smiju biti maltretirani ili trpjeti nasilje – rekla je ravnateljica škole.

Predsjednik Savjeta mladih Grada Čakovca Lovro Horvat naglasak je stavio na prevenciju, koja se očituje u vidu ovakvih panela, otvorenih rasprava i održavanja Vijeća za prevenciju, čiji su

Dr. med. Diana Uvodić-Đurić rekla je da je svako treće ili četvrto dijete barem jednom bilo žrtva nasilnog ponašanja. Objasnila je mladima da nitko nema pravo biti nasilnik te da nasilje ne smiju tolerirati, ni kao promatrači. Pritom je sve koji žele porazgovarati i potražiti pomoć pozvala da se jave u ZZJZ, u službu se može ući bez uputnice, uz prethodnu najavu.

Na kraju konferencije omogućena je otvorena rasprava u kojoj je svaki sudionik imao pravo postavljati pitanja panelistima, a dio učenike iznio je svoje ideje, razmišljanja ili iskustva. Svi prisutni zaključili su kako je prevencija najvažnija, uz bok jasnom i iskrenom dijalogu, kako s djelatnicima škola, učenicima, tako i roditeljima.

15 Gradovi i općine 23. svibnja 2023., br. 995 || Regionalni tjednik
FOTO: GRAD ČAKOVEC / VJERAN ŽGANEC ROGULJA PIXSELL

CIVIDINI S POLJOPRIVREDNICIMA POTPISALA UGOVORE O ZAKUPU ZEMLJIŠTA

U čakovečkoj Gradskoj vijećnici održana je svečanost potpisivanja ugovora o zakupu poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu RH na području Grada Čakovca. Ugovore je potpisala gradonačelnica Ljerka Cividini te poljoprivrednici, odabrani ponuđači putem javnognatječaja:NenadKosi,ZdravkoNovak, Melita Jalušić, Filip Hlapčić, Igor Rešetar i Fran-Andrej Jalušić, a naknadno će se ugovor potpisati s Nikolom Kolarićem.

Grad Čakovec raspolaže s 245 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta, a potpisivanjem ugovora u zakupu ili dugogodišnjem zakupu nalazi se 81 posto te površine. – Ono što je ključna poruka svečanosti je da vodimo računa o iskoristivosti praznih poljoprivrednih zemljišta. Svima nam je cilj da se parcele obrađuju, da nisu devastirane i neiskorištenetedanašipoljoprivredniciimaju mogućnost sadnje različitih kultura, razvoja i

uspješnog poslovanja – poručila je Cividini. U ime poljoprivrednika zahvalio se Igor Rešetar iz Kuršanca koji je naglasio da je svaka pomoć dobrodošla, posebno s obzirom na situaciju u kojoj se nalaze poljoprivrednici danas. Zahvalio je stručnim službama na odrađenom poslu i dodao da je poljoprivrednicima cilj ovo dodatno zemljište iskoristiti za povećanje proizvodnje u korist svih Međimuraca.

U OKVIRU OBILJEŽAVANJA DANA OPĆINE

Katarina Patarčec ispekla

Jasna Kampuš pripremila

Umirovljenicima stižu zakašnjele uskrsnice

Kako bi varaždinski umirovljenici što prije dobili obećani novac, djelatnici gradske uprave Grada Varaždinaprivodekrajuobradu podataka. Takozvane zakašnjeleuskrsnice,kaoštojeveć najavljeno, počet će stizati poštom za nekoliko dana.

Umirovljenicima čija ukupna mirovinska primanja za mjesec travanj 2023. godine (inozemna mirovina i hrvatska mirovina) iznosi do 400,00 eura, korisnicima nacionalne mirovine, osobama s invaliditetom koje su korisnici osobne invalidnine Zavoda za socijalni rad –Područnog ureda Varaždin i osobama koje imaju status nezaposlene osobe s invaliditetom u evidenciji Regionalnog ureda HZZ Varaždin, a imaju prebivalište na području Grada Varaždina, odobrena je isplata novčane pomoći u iznosu od 50,00 eura.

Svi podaci neophodni za isplatu dobiveni su po službenoj dužnosti od Hrvat-

skog zavoda za mirovinsko osiguranje Zagreb, Zavoda za socijalni rad – područnog ureda Varaždin i Regionalnog ureda HZZZ- Područni ured Varaždin i trenutno su obradi, te se očekuje da će isplata putem poštanskih uputnica na adrese korisnika krenuti krajem svibnja i početkom lipnja. DobrajevijestzavaraždinskeumirovljenikedaćeGrad Varaždin od 1. srpnja 2023. godine pokrenuti s probnim projektom besplatnog gradskogprijevozaumirovljenika s prebivalištem na području gradaVaraždina,kažuuGraduVaraždinu.GradVaraždin i Čistoća d.o.o. svim će umirovljenicima s prebivalištem napodručjugradaVaraždina omogućiti besplatni gradski prijevoz ˝gradskim busekima˝. Grad Varaždin objavit će javni poziv namijenjen umirovljenicima s prebivalištem u gradu Varaždinu za iskazivanje interesa za besplatni javni prijevoz na području grada Varaždina.

”Najdeblejšeg oreha” imala je Dalija Želežnjak. Birao se i “najlepši kolač na oko”, a u ovoj Međunarodni susret

Orehovica je u okviru programa obilježavanja Dana Općine bila domaćin 9. izdanja popularne manifestacije “Orehijada – festival oreha i sega ka kcoj ide”. Događanje zajednički snagama organiziraju Kulturno umjetničko društvo “Fijolica” i Općina Orehovica.

Kod nogometnog igrališta u Orehovici okupio se veliki broj lokalnih izlagača,koji su na štandovima nudili domaće proizvode. Brojni posjetitelji mogli su uživati u raznim sadržajimaopćinskih udruga te degustirati i kupiti delicijeodoraha,bučinoulje, med, sireve, razne unikatne rukotvorine...

Posjetitelji su mogli degustirati i kupiti delicije od oraha, bučino ulje, med, sireve…

Već tradicionalno birali su se najbolja orehnjača i orehovec, ali i najdeblji orah. U izboru za “najbolše orehnjače” prvo mjesto pripalo je Katarini Patarčec, a iza nje u

DVORCI VARAŽDINSKOG KRAJA I MEĐIMURJA NA POŠTANSKIM MARKAMA

Osebujni motivi stare graditeljske baštine

Hrvatska pošta pustila je u optjecaj četiri nove prigodne poštanske marke iz serije “DvorciHrvatske”.Ovaserija poštanskih maraka izlazi

svake druge godine, a do sada su u njoj prikazana 24 hrvatskadvorca.Ovogodišnji motivi su dvorac Batthyany u Ludbregu, Stari grad u

Varaždinu, dvorac Zrinski u Čakovcu te dvorac FeštetićuPribislavcu.Autor prigodnih maraka je DeanRoksandić,dizajner iz Zagreba. Nominalna vrijednost pojedinačne marke iznosi 0,47 eura, a izdane su u arčićima od 9 maraka u nakladi od 25.000 primjeraka po motivu te u zajedničkom arku s 8 maraka i 8 privjesaka čija naklada iznosi 1500 primjeraka. Dodajmo da je Hrvatska pošta izdala i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC).

16 Gradovi i općine Regionalni tjednik || 23. svibnja 2023., br. 995
FESTIVAL OREHA I SEGA
PIŠE: ROBERT PEHARDA rpeharda@regionalni.com

TOPLIČANCI DARIVANJEM KRVI POKAZALI HUMANOST

Prošlog tjedna, u organizaciji Gradskog društva Crvenog križa Novi Marof i Odjela za transfuzijsku medicinu Opće bolnice Varaždin u Varaždinskim je Toplicama održana akcija dobrovoljnog darivanja krvi. Građani Varaždinskih Toplica uvijek se rado odazivaju raznim humanitarnim i dobrotvornim akcijama, pa dobar odaziv nije izostao ni ovog puta. Tako je u akciji dobrovoljnog darivanja krvi u Varaždinskim Toplicama sudjelovalo više od 60 ljudi,

koji su darivanjem dragocjene tekućine željeli doprinijeti spašavanju tuđeg života. Akciji koja je održana u prostorima hotela Minerva odazvala su se 63 građana, a prikupljeno je 47 doza krvi. -Krvjedarovao21muškaraci26žena,a16jeosoba odbijeno zbog zdravstvenih tegoba. Zahvaljujemosvimdarivateljimakojisuseodazvaliidarivali krv – poručuju iz novomarofskog Crvenog križa. Svim građanima koji su se odazvali ovoj akciji zahvalila je i gradonačelnica Varaž-

dinskih Toplica Dragica Ratković poručivši kako svaka doza krvi spašava nečiji život. - Drago mi je da se naši građani redovito uključuju u ovakve i slične akcije, da suosjećaju s drugima i žele im pomoći. To je potvrda da brinemo o drugima koji se nalaze u manje sretnim okolnostima od nas samih i nastojimo im pružiti ruku podrške kako bi svoju bolest ili ostale nesreće što lakše i brže prebrodili – rekla je gradonačelnica Ratković.

OPĆINE OREHOVICA ODRŽANA “OREHIJADA –

SEGA KA KCOJ IDE”

je najbolju orehnjaču, a pripremila

najbolji orehovec

ovoj kategoriji prvu nagradu osvojila je Ljiljana Krištofić. U okviru “Orehijade” održan je i folklornih društava.

PRVI BIBLIOKOMBI U ŽUPANIJI Marofčanima knjige pred kućnim pragom

Nakon što su u Gradsku knjižnicu i čitaonicu Novi Marof stigle knjige i informatička oprema, stigao je i sam bibliokombi. Bibliokombijem će se povećati dostupnost knjiga i čitalačkih programa ranjivim i teritorijalno izoliranim osobama u naseljima GradaNovogMarofaiOpćine Breznički Hum.

poretku bile su Nina Branović i Kristina Klepač. Jasna Kampušosvojilajeprvomjesto za “najbolšeg orehovca”. Druga je bila Marija Ružić, a treća Katarina Patarčec. “Najdeblejšeg oreha” imala je Dalija Želežnjak, a slijedile su je Anka Debele i Verica Klobučarić.Biraose“najlepši

kolač na oko”, a to je bio onaj Ljiljane Krištofić. Drugo mjesto osvojila je Petra Sušec, a treće Manuela Višnjić. U okviru “Orehijade” održan je i Međunarodni susret folklornihdruštavanakojem su nastupili: Mali folkloraši iz OŠ Orehovica, Dječji vrtić “Medo” Orehovica, Plesna

skupina Društva “Naša djeca” Općine Orehovica, KUD “Ivan Car” Ljubljana, KUD Strahoninec, KUD “Seljačka sloga” Donja Dubrava, KUD “Širine” Novo Virje, KUD “Tančec” Rugvica, KUD “Elizabeta” Jalžabet, HKD Pomurje Lendava i Limena glazba Sesvete Ludbreške.

NATJECANJE “ZNANSTVENIK U MENI”

Programu ovogodišnje “Orehijade” prisustvovali su načelnica Općine Orehovica Dijana Novak, predsjednik KUD-a “Fijolica” Branko Sušec, župan Međimurske županije Matija Posavec, predsjednik županijske Skupštine Dragutin Glavina i brojni drugi.

Pobjeda Čakovčanke Dore Fažon

Dora Fažon iz čakovečke Gimnazije Josipa Slavenskog pobjednica je natjecanja pod nazivom“Znanstvenikumeni”

Dora je slavila u komunikacijskoj kategoriji s radom pod nazivom “Upoznajte Iggyja”

u komunikacijskoj kategoriji. Riječ je o natjecanju koje se održava petu godinu zaredom, a koje je namijenjeno učenicama i učenicima srednjih škola

u Republici Hrvatskoj. Natjecanje “Znanstvenik u meni” provodi Društvo za edukaciju van okvira, a ovogodišnje proglašenje pobjednika održano je u Osijeku.

Doru Fažon ljubav prema životinjama potaknula je da izradi inkubator za valjenje pilića te rad pod nazivom “Upoznajte Iggyja” prijavi u komunikacijske kategorije natjecanja“Znanstvenikumeni”.

Inkubator je napravila od raspoloživih materijala sa senzorom za kontrolu temperature i ručnom kontrolom vlage te je regulacijom uvjeta potrebnih za inkubaciju jaja u različitim

fazama došla do uspješnog valjenje pilića, njene kućne ljubimiceIggykojaidanasšeće njenim dvorištem. – Nimalo nisam očekivala ovaj rezultat. Spontano sam se uključila, ali sam sad pozitivno iznenađena. Najbolji dio natjecanja bio mi je pobijediti samu sebe i prezentirati rad jer mi je ovo prvi ovakav javni nastup – objasnila je Dora Fažon nakon pobjede, dodavši da je za natjecanje doznala od mentorice Melite Sambolek. U kategoriji originalnih istraživačkihradovapobjeduje odnijelaSaraStudenizSrednje škole Jastrebarsko.

Poticanje čitanja Gradonačelnik Grada Novi Marof Siniša Jenkač nada se da će stanovnici Novog Marofa i općine Breznički Hum prepoznati nastojanje novomarofske knjižnice u približavanju čitanja sumještanima te da će maksimalno iskoristiti ovu mogućnost. - Ovo je početak. Došao je bibliokombi i sad ga samo treba napuniti knjigama i krenuti na teren. Zahvaljujem Ministarstvu kulture što je podržalo projekt, našoj knjižnici koja je uspješno odradila sve pripreme i organizirala sve poslove s ciljem kvalitetnog provođenja projekta, a sve kako bi naši građani koristilibibliokombi,čitališto više knjiga i bili članovi naše knjižnice – rekao je Jenkač.

Ivica Poljičak, državni tajnik u Ministarstvu kulture i medija naglašava kako je ovo prvi bibliokombi u Varaždinskoj županiji, te na ovom primjeru ističe dvije iznimno važne činjenice. - Prva se odnosi na europske projekte i trošenje europskih novaca, a projektom “Čitanje na kotačima” još jednompokazujemokakosmo uspjeli povući iznimno značajna sredstva iz Europskog fonda solidarnosti u iznosu od 85% – izjavio je Poljičak. Druga stvar koju je Poljičak istaknuo je kako će svi žitelji općine Breznički Hum i Grada Novog Marofa imati iste mogućnosti u čitanju. -Naovajnačinimjeomoguće-

no da kroz bibliokombi dođu do knjige i sudjeluju u čitanju. Tojenatragunacionalnestrategije poticanja čitanja koju provodimo već neko vrijeme, na njoj inzistiramo i nastavit ćemo raditi u tom smjeru i dalje – poručio je Poljičak. Lidija Zečević, ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Novi Marof vjeruje kako će se nova usluga knjižnice održavati dugi niz godina. - Nabavljeno je 1500 primjerakaknjiga,akombićenajviše biti opremljen knjigama za djecuteliteraturomzaslobodno vrijeme. Budući da će kombidoprematiknjigečitateljima koji su udaljeni od naše knjižnice, postojat će mogućnost posuđivanja knjiga koje nisu dostupne u kombiju, već u našojknjižnici–reklajeZečević. Načelnik Općine Breznički Hum Zoran Hegedić zahvalio je svima koji su sudjelovali u projektu“Čitanjenakotačima”. -Konačnojeikonkretnastvar, ovdjenanašemdvorištupored knjižnice - bibliokombi, koji uskoro kreće po terenu. To je nova usluga koju ćemo pružiti našim građanima i jako se veselim – izjavio je Hegedić. Usluga bibliokombija bit će dostupna korisnicima 30 sati tjedno, na 8 stajališta dnevno. Ruta za bibliokombi već je definirana te ide preko naselja Možđenec, Sudovec, Ključ, Orehovec, Oštrice, Presečno, od Remetinca pa kroz Belski Dol do Podruta i natrag prema Novom Marofu kroz Jelenšćak, Makojišće Donje, Topličicu i Madžarevo. Također, kombi će ići i kroz naselja u sastavu Općine Breznički Hum: Butkovec, Kršćenovec, Šćepanje, Radešić i Paku te natrag do knjižnice u Marofu. Za potrebe projekta provodila se velika studija o čitalačkim interesima i teritorijalnoj pokrivenosti na području Grada Novog Marofa i Općine Breznički Hum.

17 Gradovi i općine 23. svibnja 2023., br. 995 || Regionalni tjednik
ispekla

USPJEŠNO POVUKLI SREDSTVA

Izgradnja sustava

javne rasvjete u Beretincu

U Općini Beretinec uskoro počinjeizgradnjasustavajavne rasvjete. Riječ je o još jednom važnominfrastrukturnomprojektu u vrijednosti od 71 tisuće eurazakojijeOpćinaBeretinec uspješno povukla bespovratna sredstva iz Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Naime, zahvaljujući kvalitetnojprojektnojprijavi,uOpćinu je ovih dana stigla pozitivna ocjena Ministarstva o sufinanciranjuovogkapitalnogprojekta. Nakon provedene administrativne provjere i postupka vrednovanja, Ministarstvo je Općini Beretinec dalo zeleno svjetlo i odobrilo početno sufinanciranje projekta u iznosu od 20.200 eura.

Radi se o sredstvima namijenjenim izgradnji javne rasvjete uz županijsku cestu između naselja Beretinec i državne ceste DC-2 te uz nerazvrstanu cestu,izmeđuŽC2063idvorca Šaulovec.

Zadovoljstvo što je projekt

prepoznat na nacionalnoj razini i što je Općina Beretinec još jednom dokazala kako je uspješnaupovlačenjusredstava iz vanjskih izvora financiranja izrazio je i načelnik Nikola Žganec.

- Cestovna rasvjeta važan je preduvjetsigurnosticestovnog prometa budući da doprinosi lakšem i bržem uočavanju opasnosti na cesti. S obzirom da je osjetilo vida najvažnije za sigurnu vožnju potrebno je osigurati kvalitetnu rasvjetu prometnica. Općina Beretinec prepoznaje važnost prometne sigurnosti i redovito ulaže u njeno povećanje kroz sve infrastrukturne projekte koje provodi, a u tom smjeru ide i ovakapitalnainvesticija–rekao je načelnik Žganec.

Dodao je kako Općina ovim projektom nastoji i spriječiti prometnenesreće,posebnoone ukojimastradavajupješacikrećući se uz rub kolnika ili prelazeći kolnik koji nije osvijetljen zbog čega su teže uočljivi.

DAN NACIONALNIH MANJINA OBILJEŽEN U DUHU SURADNJE I ZAJEDNIŠTVA

Slovensko kulturno društvo

“Nagelj” oduševilo nastupom

Naša zadaća je da doprinosimo suradnji, povezivanju i zajedničkim ciljevima jer samo na taj način možemo našu svakodnevicu učiniti boljom i samo zajedničkim zalaganjima možemo raditi i graditi planove za budućnost - poručila je Ana Antolić iz Slovenske nacionalne manjine.

Uz bogat program na središnjem je varaždinskom trgu u organizaciji Grada Varaždina i Varaždinske županije obilježen Svjetskidankulturneraznolikosti i Dan nacionalnih manjina.

Slovensko kulturno društvo “Nagelj”, kao član Saveza slovenskih društava u Hrvatskoj, kroz svoj rad doprinosi promociji kulturne baštine i običaja

Tako se prigodnim programom predstavila i Slovenska nacionalna manjina, a nastupio je Pevski zbor Slovenskog kulturnog društva “Nagelj”.

Slovensko kulturno društvo “Nagelj”, kao član Saveza slovenskih društava u Hrvatskoj,

U Bednju stiže 30 tisuća eura bespovratnih sredstava

U Općinu Bednja stigla su nova bespovratna sredstva. Naime, nakon uspješne prijave još jednog projekta, Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Općini Bednja odobrilo je gotovo 30 tisuća eura bespovratnih sredstava.

- Drago mi je da još jedan naš projekt prepoznat na nacionalnoj razini te da smo još jednom uspješno povukli bespovratna sredstva Ministarstva. Njih ćemo iskoristiti za nabavu traktora čijim će korištenjem komunalne djelatnosti biti podignute na još višu razinu, a svi dijelovi Općine Bednja još uređeniji, ljepši i ugodniji za život. Osim što ovime ponovno dokazujemo kako Općina Bednja zna privlačiti sredstva iz vanjskih izvora financiranja, realizacijom projekta razvijamo komunalno gospodarstvo na našem području – rekao je načelnik Damir Poljak.

Općini su sredstva dodijeljena u sklopu javnog poziva Ministarstva za sufinanciranje projekata gradova i općina čime potiče razvoj komunalnog gospodarstva radi ujednačavanja komunalnog standarda u svim dijelovima Hrvatske.

kroz svoj rad doprinosi promociji kulturne baštine i običaja, a zadaća je kroz sudjelovanje na ovakvim manifestacijama približiti sugrađanima sve one vrijednostikojeSlovenskanacionalna manjina ima.

- Iznimno nam je drago da se ova manifestacija već tradicionalno održava na glavnom gradskom trgu, a prema broju posjetitelja vidimo da iz godine u godinu zapravo postaje sve više prepoznatljiva.

Zahvaljujemo Gradu Varaždinu i Varaždinskoj županiji na

organizaciji. Varaždin je uvijek bio primjer otvorenosti, tolerancije, ali i prihvaćanja novih idejairaznolikosti,asvesciljem razvoja cijele ove sredine. Cilj ovemanifestacijejepromicanje raznolikosti, kulture, običaja, tradicije, gastronomije, svega onoga što čini identitet jednog naroda. Međutim, cilj je i poticati na zajedništvo i suradnju. Stoga je i naša zadaća da doprinosimo suradnji, povezivanju i zajedničkim ciljevima jer samo na taj način možemo našu svakodnevicu učiniti boljom i

ODOBREN MAKSIMALAN IZNOS

samo zajedničkim zalaganjima možemoraditiigraditiplanove za budućnost - poručila je Ana AntolićizSlovenskenacionalne manjine.

Predstavnica Slovenske nacionalne manjine u Varaždinskoj županiji je Barbara Antolić Vupora,dokjezamjenicaivoditeljicapjevačkogzbora“Nagelj”, Ivana Dolenec. Lucija Vupora predsjednica je Vijeća Slovenske nacionalne manjine Cestica, a Martina Lesjakpredsjednicaslovenskog kulturnog društva Nagelj.

Petrijancu bespovratna sredstva za asfaltiranje nerazvrstanih cesta

Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine objavilo je popis odabiranih projekata gradova i općina za poticanje razvoja komunalnoggospodarstvaiujednačavanjekomunalnogstandardakojićese sufinancirati u 2023. godini.

Ukupno je odobreno 388 projekata, među kojima i onaj Općine Petrijanec – projektom pod nazivom “Gospodarska i socijalna revitalizacija općine Petrijanec kroz modernizaciju postojeće cestovne infrastrukture”. Općini

Petrijanec odobren je maksimalan iznos od 35.600,00 eura.

– Riječ je o projektima kojima se potiče ili pridonosi boljem obavljanju komunalnih djelatnosti i pružanju odnosno isporuci komunalnih usluga,

te ujedno i na aktivnostima realizacije svih drugih projekata kojima će se pridonijeti poboljšanju javnih usluga i većoj kvaliteti življenja stanovnika na području naše općine Petrijanec. Dobivena sredstva Ministarstva neće bitidovoljnazarealizacijutogprojekta te će se razlika morati sufinancirati iz Općinskog proračuna za što su sredstva već osigurana u proračunu Općine Petrijanec. Ceste koje ćemo asfaltiratizapravosufrekventnipoljski putevikojesmoprošlegodinenapravili metodom hladne reciklaže, očekujem daćemodokrajagodineprovestiiovaj projekt i značajno podići komunalni standard u našoj općini – rekao je načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec.

18 Gradovi i općine Regionalni tjednik || 23. svibnja 2023., br. 995

ZDRAVLJE

MJESEC MENTALNOG ZDRAVLJA

Svibanj je mjesec u kojem obilježavamo mentalno zdravlje. Tom prilikom veći se naglasak stavlja na osvještavanje što sve uključuje mentalno zdravlje i na koje se sve načine možemo brinuti o njemu. Želimo li što veću psihološku

otpornost i stabilnost, važno je naučiti što sve svakodnevno možemo činiti za sebe jer svaki taj korak nas vodi kvalitetnijem životu. O mentalnom zdravlju važno je brinuti se cijelu godinu, a ne samo jedan mjesec. Upravo zato

Centar za mentalno zdravlje MBM

Tina Ujevića 1/C Varaždin

smo osmislili program koji vam to omogućuje.

Membership program MBM

GODINA vam pruža brigu o mentalnom zdravlju cijelu godinu kroz stručno obrađene teme koje su nužne svakom pojedincu za što veću mentalnu stabilnost.

E-mail: centarmbm@gmail.com www.centar-mbm.hr

Naučite brinuti se o svom mentalnom zdravlju zauvijek, pridružite nam se!

Facebook: centarmbm

U ČAKOVCU OBILJEŽEN DAN OSOBA S INTELEKTUALNIM TEŠKOĆAMA

“Još uvijek pokušavaju zauzeti svoje ravnopravno mjesto u društvu”

– Na nama je da osobama s intelektualnim teškoćama pružimo sigurno okruženje u kojem se oni mogu razvijati – rekla je pročelnica

UO-a za zdravstvo i socijalnu skrb Sonja Tošić Grlač na svečanosti održanoj 16. svibnja u zgradi Scheier.

U zgradi Scheier u Čakovcu članovi Udruge osoba s intelektualnim teškoćama Međimurske županije priredili su 16. svibnja svečanost te stručni skup povodom Nacionalnog dana posvećenog osobama i intelektualnim teškoćama. Riječ je o Udruzi s dugompoviješću koja seže u 1969. godinu kada je osnovana i otkada u zajednici promiče potrebe i pravaosobasintelektualnim teškoćama.

teškoćama mogu i trebaju biti ravnopravni članovi zajednice u kojoj žive, a na nama je da im pružimo sigurno okruženje u kojem se oni mogu razvijati – rekla je pročelnica.

Tijekom godina razvoja

Udruga je ojačana brojnim stručnjacima te suvremenim modelimaosposobljavanja i oblika pomoći osobama s intelektualnim

Uručene su zahvalnice predanim mamama članova Udruge koje vrijedno pridonose svakoj aktivnosti

poteškoćama i članovima njihovih obitelji, o čemu je na svečanosti govorio direktor Udruge Marko Vrus.

Danas ova socijalno-humanitarna asocijacija okuplja više stotina članova koji u Međimurskoj županiji imajusnažnogpartneraipodupiratelja, što je na svečanosti istaknula i pročelnica županijskogUpravnogodjela za zdravstvo i socijalnu skrb Sonja Tošić Grlač. – Osobe s intelektualnim

Edukacija i senzibilizacija javnosti – Naši ciljevi sadržani su u težnji da naše članove istaknemo kao vrijedan dio zajednice te da pomognemo u otklanjanju stereotipa –istaknuo je Vrus. Da osobe s intelektualnim teškoćama kao jedna od najranjivijih skupina još

uvijek pokušavaju zauzeti svoje ravnopravno mjesto u društvu, rekla je Jasenka Šalamon Jocić, voditeljica

poludnevnog boravka, koji koristi 13 osoba uz niz aktivnosti prilagođenih njihovim potrebama.

SASTANAK O BUDUĆOJ SURADNJI, ZAJEDNIČKIM PROJEKTIMA

Velika se pozornost posvećuje edukaciji roditelja, staratelja ili udomitelja, kao i suradnika Udruge te

volontera, a kontinuirane aktivnosti usmjerene su i na senzibilizaciju javnosti na potrebe članova. Zato je Nacionalni dan osoba s intelektualnim teškoćama u Čakovcu Udruga obilježila i okruglim stolom na temu razumijevanja emocija kod odraslih osoba s intelektualnim teškoćama, a prezen-

Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Međimurske županije okuplja više stotina članova

tirane su i socijalne usluge koje je Udruga razvila. Skup je vodila Vesna Lepen Vidrač, umirovljena socijalna radnica.

Uzvanicima su članovi Udruge priredili i prigodan programukojemsunastupiličlanovifolklorno-dramske sekcije i njihovi gosti. Uručene su zahvalnice predanim mamama članova Udruge koje vrijedno pridonose svakoj aktivnosti.

Grad Lepoglava nastavlja podupirati rad Crvenoga križa

Buduća suradnja, zajednički projekti te provođenje socijalnog programa bili su tema sastanka gradonačelnika Lepoglave Marijana Škvarića i vodstva Gradskog društva Crvenog križa Ivanec. Sastanku su prisustvovali predsjednik GDCK-a Ivanec Zlatko Barbir, potpredsjednica Jasenka Friščić te ravnateljica Društva Sanja Pajtak.

Dogovoreno je da će se nastaviti provođenje socijalnog programa pomoći koji obuhvaća 84 obitelji s područja grada Lepoglave. Grad će i ove godine poduprijeti tradicionalnu akciju “Solidarnost na djelu”,

a Društvo će u okviru drugih prigodnih aktivnosti tijekom čitave godine osiguravati i di-

Grad Lepoglava će financirati trošak izleta za šest jubilarnih darivatelja krvi s područja grada

jeliti pakete socijalne pomoći potrebitima.

Osigurana sredstva Grad Lepoglava po zakonskoj obvezi za rad Crvenog križa ove

je godine u proračunu osigurao 10.620 eura, a uz to su dodatno osigurana sredstva za sufinanciranje troškova usluge pomoći u kući koju Grad provodi u suradnji s Crvenim križem Varaždinske županije. Tako je za trošakplaćadvijegerontodomaćicekojepomažukorisnicimana području Lepoglave Grad u ovoj godini osigurao 22.560 eura. Dogovoreno je također da će Grad Lepoglava financirati i trošak izleta za šest jubilarnih darivatelja krvi s područja grada, a u planu je u ovoj godini i materijalno opremanje Društva Crvenog križa dodatnom opremom za krizne situacije.

19 Zdravlje 23. svibnja 2023., br. 995 || Regionalni tjednik
I SOCIJALNOM PROGRAMU
PIŠE: MARTINA LONČAR-PETRINJAK mlpetrinjak@regionalni.com

BOGAT PROGRAM PRIVUKAO VELIKI BROJ POSJETITELJA

Kulturna raznolikost, zdrava hrana i tradicionalno predstavljanje obrtnika i gospodarstvenika

U Šenoinoj ulici održao se Varaždinski sejem, na Kapucinskom trgu predstavilo se 130 izlagača na Gospodarskom sajmu, a na središnjem gradskom trgu obilježen je Svjetski dan kulturne raznolikosti i Dan nacionalnih manjina

Proteklog vikenda održan je bogat program u centru Varaždina, a bilo je tu za svakoga ponešto.

S ciljem promicanja raznolikosti, kulture, običaja, tradicije i gastronomije, svega onoga što čini identitet jednog naroda, Grad Varaž-

Na Varaždinskom sejmu se birao i najuređeniji štand, a titulu su obranile prošlogodišnje pobjednice, žene iz Udruge Hajdina koje su pobijedile većinom glasova

din i Varaždinska županija u suradnji s nacionalnim manjinama s područja Grada Varaždina i Varaždinske županijeobilježilisuSvjetski dan kulturne raznolikosti i Dan nacionalnih manjina.

Manifestacija je pružila priliku da nacionalne manjine Grada Varaždina i Varaždinske županije približe svoje posebnosti svojim sugrađanima, ali i da Varaždinke i Varaždince upoznaju njihovu kulturnu baštinu, običaje, ali i kušaju kulinarske specijalitete. Tako su Srpsku nacionalnu manjinu predstavili članovi Folklornog ansambla “Sveti Nikola” – Srpsko kulturno

društvo “Prosvjeta”, Pevski zbor Slovenskog kulturnog društva “Nagelj” predstavio je Slovensku nacionalnu manjinu, a Ženski pjevački zbor “Bulbuli” – Kulturno društvo bošnjaka Hrvatske Bošnjačku nacionalnu manjinu. Tradicionalni romski vokalno-tamburaški sastav “Črne strele” nastupili su kao predstavnici Romske nacionalne manjine, dok je na štandu predstavljena nacionalna kuhinja Nepala.

Varaždinski sejem

Veliki interes posjetitelja pobudio je i 14. Varaždinski sejem održan u Šenoinoj ulici u Varaždinu.

Po prvi puta na sajmu su mnogi saznali više o primjerice blagodatima soka od bobica bazge, a gužve su bile na gotovo svim štandovima. Sezonske jagode i povrće, domaći sir, suhomesnati proizvodi, brašna, ulja i prirodna kozmetika te pčelinji proizvodibilisuposebnozanimljivi. Bogatstvu ponude doprinijelisuiproizvođačiiz udaljenijihkrajeva,primjericePosedarja,kojisuponudili maslinovo ulje izvanredne kvalitete. Na sajmu se birao i najuređeniji štand, a titulu su obranile prošlogodišnje pobjednice, žene iz Udruge Hajdina koje su pobijedile većinom glasova.

Gospodarski sajam na Kapucinskom Na Kapucinskom trgu u Varaždinu se pak održao 9. Gospodarski sajam u Varaždinu, a predstavilo se čak 130 izlagača.

20 Vidokrug Regionalni tjednik || 23. svibnja 2023., br. 995
PIŠE: AMALIJA ŠAŠEK asasek@regionalni.com

Dani Grada Čakovca

PROGRAM:

ČETVRTAK, 25.05. MJESTODOGAĐANJANAZIVPROGRAMA NOSITELJ

9.00-12.00 TrgRepublike Festivalsporta–sportskidan ZajednicasportovaGradaČakovca

10.00-14.00 TrgRepublike Smotraučeničkihzadruga CentarzaodgojiobrazovanjeČakovec

17.30 Knjižnica“NikolaZrinski” Otvorenjeizložbe„TrgRepublike” Knjižnica“NikolaZrinski”Čakovec UdrugaumirovljenikagradaČakovca Facebookgrupa„ČakovčankeČakovčanci”

18.00 TrgRepublike UtrkaGradaČakovca Atletskiklub„Međimurje“Čakovec

19.00 CentarzakulturuČakovec ZavršnikoncertUmjetničkeškole „MiroslavMagdalenić“Čakovec Umjetničkaškola„MiroslavMagdalenić“Čakovec

20.00 Metabar PubquizČakovec PETAK, 26.05.

10.00-14.00 TrgRepublike “ItoČakovecima” GradČakovec

11.30 SredišteČakovca Mimohodčakovečkihudrugapovodom DanaGradaČakovcaiučastdobitnika gradskihpriznanja GradČakovec

12.00 Centarzakulturu SvečanostpovodomDanaGradaČakovca, dodjelanagradaigodišnjihpriznanja GradČakovec

13.30 Centargrada COOLIJADA2023.-Mimohodmaturanata GospodarskaškolaČakovec

17.00-24.00 UlicaMaticehrvatske “Međimurskipjenušciijagode”,promocija međimurskihpjenušavihvina Mamas&Tapas

18.00 CaffebarBedem Otvorenjeizložbedječjihradova Društvo“Našadjeca”ČakovecDječjevijećeGrada uokviruprojekta“Zrinski” Čakovca

19.00 PerivojZrinskih Otvorenjeizložbenaotvorenom- Facebookgrupa„ČakovčankeiČakovčanci” “100godinaPerivojaZrinskih” GradČakovec

20.00 SrednjaškolaČakovec 21.Međimurskifestival„LjuboKuntarić“ Fest-press

20.30 Jezeropodnozidina „Nadlanujezera“–plesno-glazbenavečer Studiosuvremenogplesa„Teuta“

Čakovec Staroggrada Čakovečkemažoretkinje Gradskipuhačkiorkestar

21.30 TrgRepublike KONCERT-ADASTRA GradČakovec SUBOTA, 27.05.

9.00-19.00 UlicakraljaTomislava Sajamcvijeća,jagodaitradicije TurističkazajednicagradaČakovca

9.00-12.00 Središtegrada Danotvorenihvrataudrugaukulturi GradskazajednicakultureČakovec

9.00-12.00 Središtegrada DanotvorenihvrataUmjetničkeškole „MiroslavMagdalenić“Čakovec Umjetničkaškola„MiroslavMagdalenić“Čakovec

9.00-12.00 Središtegrada DanotvorenihvrataSavjetamladih GradaČakovca SavjetmladihGradaČakovca

9.00-15.00 StreljanaČakovec KupGradaČakovcaustreljaštvu Streljačkodruštvo“Mihovil”Čakovec

9.00-12.00 TrgRepublike „Gastromanija“ SrednjaškolaPrelog

10.00 PerivojZrinskih „Potragazablagom“,dječjiprogram TurističkazajednicagradaČakovca

11.00 TrgRepublike KoncertPuhačkogorkestraUmjetničkeškoleUmjetničkaškola„MiroslavMagdalenić“Čakovec

11.00-18.30

Rukometnoigrališteiza ParkourKupČakovec Gimnastičkiklub“MarijanZadravecMacan”Čakovec

"Macanovogdoma"

15.00-24.00 JezeropodnozidinaStaroggrada

Natjecanjeuizradikoktela

17.00 IzložbenisalonCentrazakulturu Predstavljanjeknjige“Juraj IV.Zrinski-uredskiisvečani primjerakPoveljegradu Čakovcuiz1579.godine”, autoraProf.em.dr.sc. MatijeBerljaka ZrinskagardaČakoveciGradČakovec

18.30

Župnacrkvasv.NikolebiskupaČakovecSvetamisaupovoduDana GradaČakovca

19.00 CentarzakulturuČakovec Otvorenjeizložbegrafičarke VideMeić-“Erozije” CentarzakulturuČakovec

19.00 FontanauPerivojuZrinskih

KONCERT-HJER GradČakovec

21.00 SrednjaškolaČakovec Međimurskimjuzikl„Zlatnicinkuš“(praizvedba) GradskazajednicakultureČakovca

21.30 TrgRepublike KONCERT–INDIRA GradČakovec

UTORAK, 30.05.2023.

10.00-23.00 Macanovdom “ČKBasketfever”,turnir uuličnojkošarci Košarkaškiklub“Međimurje”Čakovec

21.00

Međimurskimjuzikl„Zlatnicinkuš“(premijera) GradskazajednicakultureGradaČakovca

21 Oglasi 23. svibnja 2023., br. 995 || Regionalni tjednik
-BARFIGHTbySha{n}keri 17.00-24.00 UlicaMaticehrvatske “Međimurskipjenušci jagode”, promocija međimurskihpjenušavihvinaMamas&Tapas 19.00 FontanauPerivojuZrinskih KONCERT-Trionolokal GradČakovec 21.30 TrgRepublike KONCERT- Zembolatifa GradČakovec NEDJELJA, 28.5. 9.00-18.00 Čakovecimjesniodbori „ČakBajk“–biciklijada ulicamagrada ZajednicasportskihudrugagradaČakovca 9.00-19.00 UlicakraljaTomislava Sajamcvijeća,jagoda itradicije TurističkazajednicagradaČakovca 9.00-15.30 StreljanaČakovec KupGradaČakovca ustreljaštvu Streljačkodruštvo“Mihovil” 17.00-24.00 UlicaMaticehrvatske “Međimurskipjenušcii jagode”,promocija međimurskihpjenušavihvinaMamas&Tapas 19.00 FontanauPerivojuZrinskih KONCERT-Noćnasmjena GradČakovec 21.30 TrgRepublike KONCERT-MozARTband GradČakovec PONEDJELJAK, 29.5.
UlicakraljaTomislava Festivalcvijeća,jagoda itradicije TurističkazajednicaGradaČakovca
ZgradaScheier Prijemnajuspješnijihučenika čakovečkihosnovnihškola
9.00-19.00
11.00
GradČakovec
SrednjaškolaČakovec

SPORT

ODGOĐENI UZVRATI POLUFINALA ŽUPANIJSKOG KUPA

Uzvratne utakmice polufinala Županijskog nogometnog kupa koje su se trebale odigrati u srijedu, 17. svibnja, su odgođene zbog vremenskih neprilika. – Zbog natopljenosti terena za igru vodom te zbog nemogućnosti pripreme terena donosi se odluka da se utakmice polufinala kupa ŽNS-a Varaždin odgode – ističu iz ŽNS-a Varaždin.

Tako se uzvratne utakmice između Podravine i Novog Marofa te Jalžabeta i Bednje odgađaju za utorak, 30. svibnja u 17:30. Novi termin finalne utakmice Županijskog kupa je 10. lipnja u 18 sati. Podsjećamo, u prvim polufinalnim susretima Novi Marof je bio bolji od Podravine s 2:0, dok su Jalžabet i Bednja odigrali 2:2. (it)

Varaždin se bori za gotovo milijun kuna od TV prava

Momčad koja završi na 5. mjestu od TV prava za iduću sezonu dobit će 915.787 eura, šestoplasirana 862.698 eura, sedmoplasirana 825.536 eura, a osmoplasirana 780.410 eura

Dejan Glavica zabio za pobjedu Varteksa

NogometašiVarteksaupisali su novu pobjedu u susretu 25. kola 3. nogometne lige Sjever. Varaždinci su s minimalnih 1:0 bili bolji od momčadi Rudara na gostovanju u Murskom Središću. Pogodak vrijedan tri velika boda postigao je Dejan Glavica u 45. minuti susreta. Podravina je u Ludbregu s 4:2 poražena od svetomartinskog Poleta. Za pobjednički sastav zabijali su Patafta,

Mesarić, Barat i Mihalinec, dok je dva gola za Podravinu postigao Tropšek. U ostalim susretima vodeći Radnik u gostima je s 3:2 svladao momčad Podravca. Koprivnica i Virovitica su remizirali 2:2, dok je Dinamo (D) s 2:1 bio bolji od Papuka. Parovi 26. kola: Varteks – Podravina, Radnik – Koprivnica, Polet – Podravac, Dinamo (D) – Rudar, Papuk – Virovitica.

ELITNA ŽNL

Polet u Tuhovcu bolji od Bednje

Uoči posljednja dva kola Elitne ŽNL zahuktava se borba za vrh tablice. U Ligi za prvaka Polet je u Tuhovcu s 2:1 bio bolji od lidera Bednje. Imali su domaćini sigurno vodstvo od 2:0 golovima Dine Bahata i Karla Gredelja, da bi gosti u završnici uspjeli tek ublažiti poraz pogotkom Hercega u 80. minuti.

Nedeljanec je golom Ema-

nuela Škvarića u 90. minuti stigao do minimalnog 1:0 za slavljeprotivIvančice,dokje Novi Marof kod kuće s 1:0 poražen od Mladosti (M). U Ligi za ostanak prava golijada odigrana je na Cestici. Domaći Polet slavio je sa 6:4 protiv Jalžabeta. Dubravka-Zagorac je svladala Zelengaj s 2:0, dok su Plitvica (G) i Budućnost podijelili bodove remiziravši 2:2.

1. ŽNL VARAŽDIN

Razvitak ponovno na vrhu tablice

U Ligi za prvaka 1. županijske nogometne lige došlo je do smjene na vrhu tablice. Ponovno je vodeći Razvitak kojijekodkućes3:1bioboljiod Obreša. Dva gola djelo su Ivana Vagjuneca, dok je jedan zabio Zlatko Pavliš. Za goste je precizanbioIvanHorvatić.Iskoristio je Razvitak posrtaj Plitvice (S), koja je u derbiju kola u gostima s 3:1 poražena od Mladosti

(S). Za Mladost (S) su zabijali Santos Oliveira, Mario Galjuf i Bojan Brlek, dok je počasni gol za goste postigao Alan Novko. Varaždinska Mladost je kod kućes3:0pobijedilaZadrugara. ULigizaostanakvaraždinska Sloboda je s 2:0 bila bolja od Beretinca, a istim rezultatom slavila je i Sloboda (T) protiv Mladosti (VT). Čevo je s 3:1 nadvisio Dravu-Ajaxa.

PIŠE: IVAN TOMAŠKOVIĆ ivan@regionalni.com

U pretposljednjem 35. kolu SuperSport HNL-a momčad Varaždina gostovala je kod Gorice. U susretu s mnogo golovaslaviojedomaćisastav rezultatom 5:2. Domaćini se sa Šibenikom bore za opstanak u prvoligaškom društvu, stoga ne čudi da je Gorica od prve minute krenula izrazito napadački prema varaždinskom golu.

Loš početak

I tek što se krenulo s centra Gorica je stigla do prednosti. Igrala se 2. minuta kada je Pršir uzeo loptu na sredini terena, dobro uposlio Ndockyta koji s desne strane pogađasuprotnikutgolavratara Zelenike. Rani pogodak osokoliojedomaćisastavkoji nastavlja s pritiskom prema varaždinskom golu. Takva igra donijela im je povećanje vodstva u 22. minuti. Sada je Ndockyt ubacio, Mitrović puca, ali njegov pokušaj Zelenika uspijeva odbiti. No, na odbijenu loptu natrčava Suk i lako pogađa za 2:0 Gorice.

Probudio se i Varaždin. Prvo su kombinirali Teklić i Brodić, ali bez veće opasnostipovratadomaćegsastava.

U 34. minuti Varaždin smanjuje zaostatak na 2:1. Pilj je dao za Uratu, a ovaj povratnom loptom pronalazi Kolarića koji s par metara udaljenosti postiži pogodak.

Tim se rezultatom otišlo i na odmor.

U nastavku susreta igra se većim dijelom preselila na sredinu terena. Prvu pravu priliku ima Varaždin u 65. minuti, kada je Urata ponovno pronašao Kolarića, ali strijelac prvog gola za Varaždince ovaj put nije pokazao jednaku preciznost. I kada već Varaždinci ne uspijevajudoćidoizjednačenja, domaćini zabijaju za 3:1. U 73. minuti Majstorović je pronašao Fruka, a ovaj lijepim golom svojoj momčadi

Razlika u novcu od TV prava između petoplasirane i osmoplasirane momčadi je 130.000 eura

ponovno donosi dva gola razlike.Desetminutakasnije je 4:1 za Goricu, nakon gola Steenvoordena. Domaćini ne posustaju pa u 87. minuti imaju velikih 5:1 nakon još jednog pogotka Fruka. U ludojzavršniciVaraždinci smanjuju zaostatak na 5:2, a strijelac je bio Težak. Ovim porazom Varaždin se oprostio od mogućnosti za plasmanom u neki od europskih kupova, dok je Gorica osigurala mjesto u SuperSport HNL-u i sljedeće sezone.

Zasluženo

– Apsolutno zaslužena pobjeda Gorice. Jako loše smoušliuutakmicuiprimili rano dva pogotka. Vratili smo se i na 2:1 imali smo prilike preokrenuti utakmicu, no Gorica se vrlo dobro branila i treći gol nas je jed-

Prije zadnjeg kola Varaždinci imaju 45 bodova i drže 6. mjesto, isti broj bodova ima petoplasirana Istra 1961, a sedmoplasirana Lokomotiva i osmoplasirani Slaven Belupo imaju po 42 boda

nostavno presjekao – ističe Mario Kovačević, trener Varaždina čija ekipa se sada bori za 5. mjesto. – Već sam govorio da nije isto ako završiš na 5. ili 8. mjestu. Mi ćemo, bez obzira na ogromne probleme s ozljedama, dati sve od sebe da se pobjedom oprostimo od svoje publike za ovu sezonu – zaključio je Kovačević. Utakmica zadnjeg, 36. kola SuperSport HNL-a između Varaždina i Lokomotive na rasporedu je u petak, 26. svibnja.

22 Sport Regionalni tjednik || 23. svibnja 2023., br. 995
3. NL SJEVER
ZADNJA UTAKMICA PROTIV LOKOMOTIVE ITEKAKO JE VAŽNA

STK STARR POBJEDNIK HRVATSKOG KUPA

Varaždinska ekipa STK Starr prvi je put u povijesti osvojila Hrvatski stolnoteniski Kup. U polufinalu su s 3:1 bili bolji od GSTK Zagreb, a za zlato su s 3:0 nadigrali branitelja naslova STK Zagreb. STK Starr je u završnici koristio igračku uslugu Indijca Wesleya Do Rosarija što

je preokrenulo nastup Starrovaca u pobjedničku priču Varaždinaca u dvama mečevima u kojima su ostvarili tri pobjede. Momčad su ove sezone činili Ronald Ređep, Petar Znika, Marko Vidaček, Iranac Naeim Nobakht i Indijac Wesley Do Rosario. (it)

Momčad su ove sezone činili Ronald Ređep, Petar Znika, Marko Vidaček, Iranac Naeim Nobakht i Indijac Wesley Do Rosario

Klara Koščak, članica Atletskog kluba Sloboda vrlo uspješno je nastupila na 10. jubilarnom Agramovom mitingu. Ona je pobijedila u utrci na 300 metara i postavila novi juniorski rekord s rezultatom 38,57. Klara Koščak je pobijedila i na 100 m prepone s rezultatom 13,50 što je samo dvije stotinke slabije od njenog osobnog rekorda.

Njezina mlađa sestra Jana natjecala se u disciplini skok u vis te je s rezultatom 1,82 cm podijelila 2. mjesto. (it)

“Mnogo smo kemijali i napravili odličan posao”

Varaždinske rukometašice plasirale su se i na Final Four Hrvatskog kupa, a u polufinalu će se susresti s Lokomotivom.

ka razlike (16:13).

Fanatična obrana

Rukometašice Koke pobjedom su završile sezonu u 1. hrvatskoj rukometnoj ligi za žene. U susjedskom derbiju kod Zrinskog u Čakovcu Varaždinke su slavile 30:25.

Jedino vodstvo Čakovčankesuimalenapočetkususreta (3:2), a svo ostalo vrijeme prednost je bila na strani Koke. Najveća prednost u prvom dijelu bila je plus pet. Bilojetonakonnajvećeserije Varaždinkiodčetiripogotka zaredom(15:10)u26.minuti.

Zrinski je malo bolje odigrao ostatak vremena pa su gošće na predah odnijele tri pogot-

Budući da su domaće drugidiozapočelesdva pogotka u nizu, brzosuuhvatile potpuni priključak i stigle na minus jedan (16:15). No, onda su opet dopustile gošćamajoš jednu veliku seriju od četiri pogotka zaredomiponovnootišleuveliki minus. Ipak, nisu se predale.

Zrinski je sezonu završio na 6. mjestu s 29 bodova, dok su Varaždinke samo jedno mjesto iza, odnosno na 7. mjestu

Dapače, sredinom drugog poluvremenaponovnosusasvim blizu (22:22). Ali, Koka je ostala čvrsta, i do kraja uspjela ne samo sačuvati vodstvo, nego ga na kraju i ponovno povećati na petpogodaka.

Najbolja u redovima

Koke bila je Sara Šopar sa 17 obrana, dok je najučinkovitija bila je Lucija Jandrašić također sa sedam pogodaka.

– Dozvolili smo gošćama dosta lakih golova na početku. Ni crveni karton u 10. minuti nije nam pomogao.

Polufinalni susret Hrvatskog kupa između Koke i Lokomotive na rasporedu je u četvrtak, 25. svibnja u 17 sati

Nekoliko puta smo se vratili i približili na gol, ali nije bilo snage i koncentracije da se potpuno vratimo. Nisam zadovoljan našom obranom,

dok je s druge strane Koka igrala jednu čvrstu obranu na rubu grubosti i mi se tu nismo najbolje snašli, no to ne umanjuje njihovu zasluženu pobjedu – rekao je Goran Mrđen, trener Zrinskog. Zrinski je sezonu tako završio na 6. mjestu s 29 bodova, dok su Varaždinke samo jednomjestoiza,odnosnona 7. mjestu s 22 osvojena boda. – Kako se sve krojilo i uz sve probleme, napravili smo odličan posao. Bili smo u panici jer smo se negativnim rezultatima mogli dovesti u zonu ispadanja, no odlično smo odigrali iako je zbog ozljedabilomnogokemijanja – rekao je Vladimir Canjuga, trener Koke koji krajem ožujka ove godine ponovno

zasjeo na klupu Koke umjesto Zorana Jeftića. Nagrada

Varaždinkama slijedi i Final Four Hrvatskog kupa. U polufinalu igraju protiv favorizirane Lokomotive. – Sami odlazak na Final Fourjevelikanagradamojim igračicama, no Lokomotiva i Podravka su svijet za sebe –naglasiojeCanjugakojiističe da se za iduću sezonu ekipa mora pojačati.

–IgračicekaoštosuFilipović i Laptoš prestaju se baviti rukometom, pa se moramo pojačati s tri do četiri kvalitetne vanjske igračice. U suprotnomnamslijediborba za ostanak iduće sezone –zaključio je Canjuga.

Troje predstavnika izvrsno na paraplivačkom mitingu u Zadru

U Zadru se u subotu, 20. svibnja održalo otvoreno 7. regionalno paraplivačko natjecanje, koje je organizirao Plivački klub Zadar.

Sudjelovalo je 125 paraplivača iz 13 klubova iz Slovenije, BiH i Hrvatske. Plivački klub Vidra imao je troje predstavnika uz vodstvo trenera Siana Leona Thiasa i asistenciju Mirele Korpar.

Borna Obradović plivala je 50 m slobodnim stilom –kraul i 50 m leđno. U svojoj

kategoriji odnijela je 3. mjesto za slobodni stil. Brunela Hrženjak je plivala 50 m prsno gdje je uzela 4. mjesto i 50 m slobodnim stilom gdje bila peta. Oryni Svorini ovo je bilo prvo natjecanje. Plivala je slobodnim stilom 50 m, kraul i u svojoj kategoriji uzela je 3. mjesto. – Veliko hvala PK Zadru na pozivu i organizaciji, gospodinu Hrženjaku na vožnji na natjecanje, našoj tajnici Mireli, Karmen Hrženjak i Yuliiji Svorini za pratnju svojoj

23 Sport 23. svibnja 2023., br. 995 || Regionalni tjednik
djeci. Veseli i puni optimizma radujemo se idućem natjecanju – ističu iz PK Vidra. (it)
RUKOMETAŠICE KOKE ZAVRŠILE SEZONU NA 7. MJESTU 1. HRL ZA ŽENE
PIŠE: IVAN TOMAŠKOVIĆ
ivan@regionalni.com
BORNA OBRADOVIĆ, BRUNELA HRŽENJAK I ORYNA SVORINA U VRHU

ROKO FARKAŠ POPRAVIO SVOJ OSOBNI REKORD U VIŠEBOJU

Završilo je dvodnevno natjecanje u višebojima na grčkom otoku Naxosu, gdje je junior varaždinske Slobode Roko Farkaš slavio u svojoj kategoriji te se vraća kući s novim državnim rekordom i normama za buduća natjecanja.

Roko je skupio točno 7300 bodova

što je uz državni (i osobni) rekord ujedno i norma za ovogodišnje Europsko juniorsko prvenstvo te Svjetsko juniorsko prvenstvo koje će se održati sljedeće (2024.) godine. Uz sve ovo, osvojio je 1. mjesto na prestižnom natjecanju WA brončane lige!

Ovo je bio ujedno i Rokov prvi višeboj, a osim norme u desetoboju ispunio je još dvije norme za Prvenstvo Europe! Tako je Roko osigurao svoj nastup u Jeruzalemu u čak tri discipline – desetoboju, utrci na 100 m te utrci na 110 metara s preponama. (it)

Međimurski atletičar Roko Farkaš je ujedno i ispunio dvije norme za Europsko prvenstvo u Jeruzalezmu

GIMNASTIKA

Gimnastički klub Marijan

Zadravec Macan i čakovečki hram gimnastike “Macanov dom”ugostilisuprvoOtvoreno prvenstvoČakovcaugimnastici “Čakovec open”. Jedinstveno gimnastičko natjecanje koje je namijenjeno članovima rekreativnih gimnastičkih pogona iz klubova sa sjevera Hrvatske okupilo je 150 djece. U grad Zrinskih stigli su predstavnici gimnastičkih klubova Vindija, Sračinec, Vinica i domaćina iz Marijana Zadravca Macana. Mladim vježbačima na otvorenju se obratio proslovljeni olimpijac Filip Ude, a “Čakovec open” otvorila je čakovečka gradonačelnica Ljerka Cividini. Poželjevši okupljenima što bolje sportske rezultate i dobar

provod, Cividini je istaknula da se ovim natjecanjem ulazi u tjedan kada Grad Čakovec obilježava svoj rođendan, pozvavši pritom okupljene da im se narednih dana pridruže u brojnim događanjima.

A odličnu rođendansku čestitku svojem gradu dali su i mladi vježbači Macana, od najmlađih do juniora koji su osvojilibrojnemedaljeipehare.

“Čakovec open” potvrdio je još jednom odlične organizacijske sposobnosti trenera i vodstva GK Marijan Zadravec Macan, ali i bio pun pogodak jer je u potpunosti opravdao ideju o pokretanjuovakvognatjecanja.

Iz čakovečkog gimnastičkog Klubanajavljujudaće“Čakovec open” postati tradicija.

SVJETSKO PRVENSTVO ZA JUNIORE I SVJETSKI KUP ZA

Odlični mladi hrvatski kuglači u Varaždinu

Od petka, 19. svibnja počelo je Svjetsko ekipno seniorsko prvenstvo, a Varaždinka Darinka Bunić izbornica je ženske reprezentacije

PIŠE: IVAN TOMAŠKOVIĆ ivan@regionalni.com

UVaraždinu,hrvatskikadeti i mlađi juniori osvoji su ukupno 10 medalja te smo na oba natjecanja bili srebrni u poretku nacija. Na VIII. Svjetskom kupu za kadete U-14, Nina Gašparini i Franko Perković osvoji su zlatnu medalju u mix tandemu, dan kasnije u paru mix osvojili su srebro. Na pojedinačnom nastupu odlična Nina osvojila je broncu, dok je u kombinacji bila srebrna. Na XV. Svjetskom prvenstvu za mlađe juniore U-18, hrvatski predstavnici osvojili su 2 zlatne, 2 srebrne i 2 brončane

medalje, a oborena su i dva svjetska rekorda. Ekipno cure u sastavu Paula Polanšćak, Sara Pejak, Dora Štetić, Anja

Od četvrtka, 25. do nedjelje, 28. svibnja na rasporedu je eliminacijski dio Svjetskog ekipnog prvenstva

Vicković i Nera Bakić osvojile su srebro, u tandemu odlične Sara i Paula srušile su svjetski rekord(1x30)kojijesada174,a

osvojilesuibrončanumedalju. TakođerutandemuNikoKalvi iFranPopovićbilisubrončani.

U pojedinačnim nastupima Paula i Sara su briljirale. Sara je osvojila zlato pojedinačno, dok je Paula bila zlatna u kombinaciji i srebrna pojedinačno. Vrhunskim nastupima Paula Polanšćak srušila je i Svjetski rekod u kombinacji (2x120), koji je od sada 1257.

Nakon natjecanja kadeta i juniora, uslijedilo je 10. Svjetsko ekipno prvenstvo. Hrvatska ženska reprezentacija natjecanjejeotvorilasusretom protiv Italije. Hrvatice su slavile 2:0 (3566:3307 čunjeva).

Potom su Hrvatice, čija je izbornicaVaraždinkaDarinka

Bunić, protiv Bosne i Hercegovine upisale 2:0 pobjedu (3577:3278čunjeva).Slijediim još posljednji susret skupine protiv Rumunjske.

Njihovi muški kolege otvorili su natjecanje u subotu, 20. svibnja, protiv Francuske. Završilo je 2:0 (3864:3569 čunjeva), a slijede im susreti protiv Rumunjske i Poljske. PodpokroviteljstvomGrada Varaždina ulaz na natjecanja za građane grada Varaždina je besplatan,aodčetvrtka,25.do nedjelje, 28. svibnja besplatan ulaz za građane grada Varaždinaograničenjenaprvih400 posjetitelja, koji propusnice mogu podići na info pultu tih dana od 10 do 17 sati.

24 Sport Regionalni tjednik || 23. svibnja 2023., br. 995
“Macanov dom”
ugostio vježbače na “Čakovec openu”
KADETE U VARAŽDINSKOJ ARENI

ŠKOLSTVO

SURADNJA SVEUČILIŠTA SJEVER I UDRUGE PIVARA

ANDRU GOTALU ZLATNA PLAKETA S MEĐUNARODNOG NATJECANJA UDARALJKAŠA

Andro Gotal, učenik Osnovne škole Ivanec i ujedno učenik trećeg razreda Glazbene škole u Varaždinu, prošli je tjedan na prestižnom Međunarodnom natjecanju udaraljkaša “Bolero” u općini Muta u Sloveniji osvojio zlatnu pla-

ketu s pohvalom u vrlo jakoj konkurenciji. Posebno je pohvaljen za opći dojam i muzikalnost, čime se posebno ponosi i njegova majka, glazbena pedagoginja prof. Jelena Gotal, dugogodišnja voditeljica Mješovitog pje-

vačkog zbora KUD-a “Rudolf Rajter” Ivanec. Dodajmo da je prije manje od mjesec dana Andro osvojio prvo mjesto i na Međunarodnom natjecanju udaraljkaša u Beogradu. Andrin mentor je profesor Igor Magdalenić.

DODIJELJENE NAGRADE POBJEDNICIMA

Ekipe varaždinskih škola briljirale na Statističkom natjecanju!

Prva nagrada u A kategoriji pripala je Elektrostrojarskoj školi, drugo mjesto u istoj kategoriji osvojila je Prva gimnazija, dok je treće mjesto u B kategoriji osvojila Medicinska škola

Nova znanja za studente prehrambene tehnologije

Sveučilište Sjever i Udruga

Pivara Sjever su u Sveučilišnom centru Varaždin 15. svibnja2023.godinepotpisali ugovor o suradnji.

– Ova suradnja sigurno će datidoprinosdasjeverHrvatske, osim po vrhunskim vinima, bude poznat i po vrhunskompivu.Našimstudentima na Odjelu za prehrambenu tehnologiju u Sveučilišnom centru Koprivnica nastojimo osigurati najbolje uvjete za obrazovanje, u opremljenim laboratorijima s kvalitetnim nastavnimkadrom,asuradnje

poput ove s Udrugom pivara Sjever dodatak su nastojanjima da našim studentima osiguramonovaznanjaiizvan

Sveučilišta – istaknuo je prof. dr. sc. Marin Milković, rektor

Sveučilišta Sjever. Suradnja će omogućiti studentima da steknu nova znanja, a uskoro će moći sudjelovatinapetomizdajuUPS festa,međunarodnogfestivala natjecanja kućnih pivara koji ćeseodržati8.srpnjauvaraždinskoj Areni. Studentima Sveučilišta Sjever pružit će se i mogućnost da sudjeluju u ocjenjivanju najboljih piva i tako steknu nova iskustva u vrednovanju kvalitete piva. Izv. prof. dr. sc. Šarkanj, pročelnik Odjela za prehrambenu tehnologiju, nakon potpisivanja ugovora održao je kratku prezentaciju pod nazivom “Kako je čaša našlapivo”,predstavivšiukoje čaše treba točiti određenu vrstu piva.

www.regionalni.com

Gotovo 1300 učenika i 50 mentora iz ukupno 48 škola diljem Hrvatske okupljenih u 475 ekipa brojevi su koji govore u prilog tomu da interes za statistiku i Statističko natjecanje već šestu godinu zaredom ne jenjava. Nakon višemjesečne borbe u prvom i drugom krugu Natjecanja, točnije rješavanja zadataka iz općeg poznavanja statistike i razumijevanja statističkog teksta, pretraživanja baza podataka te izrade prezentacija na osnovi zadanog skupa podataka,pobjednicisukonačno nagrađeni.

Prva nagrada u A kategoriji, 3. i 4. razredi srednjih škola, otišla je na već svima nam dobro znanu adresu – u Elektrostrojarsku školu Varaždin, ekipi “Doktori”. Da Varaždincima statistika ide od ruke potvrdila je i ekipa “Gavran” izvaraždinskePrvegimnazije koja je osvojila drugo mjesto, dok je treća nagrada uručena ekipiStat3timriizEkonomske škole Mije Mirkovića Rijeka.

Što se tiče B kategorije koju čine 1. i 2. razredi srednjih škola, prvu nagradu osvojila je ekipa FJ iz Srednje škole Novska, drugo mjesto pripalo

je ekipi “Ministrice” iz Ekonomske škole Velika Gorica, a treće mjesto dodijeljeno je ekipi “Limeta” iz Medicinske škole Varaždin.

Promicanje statističkepismenosti

– Iznimno nas raduje činjenica da je vrijednost promicanja statističke pismenosti prepoznao iznimno velik broj mladihljudikojićeuskoropostatiaktivnisudionicidruštva i utjecati na kreiranje raznih politika i mjera. A kako bi svoj glas “za bolje sutra” svih nas znali i mogli koristiti

na ispravan način, bitno je da se, izmeđuostaloga, znaju služiti i statistikom –poručili su organizatori Natjecanja iz Državnog zavoda za statistiku.

Natjecalo se gotovo 1300 učenika i 50 mentora iz ukupno 48 škola diljem Hrvatske okupljenih u 475 ekipa

Upravo to je jedan od glavnih ciljeva ovog Natjecanja, koje Držav-

FAKULTET ORGANIZACIJE I INFORMATIKE IMA NOVO VODSTVO

ni zavod provodi pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja te u suradnji s Agencijom za znanost i visoko obrazovanje, s namjerom da školarcima približi statistiku na zanimljiv i inovativan način te u njima probudi ljubav prema ovoj znanstvenoj disciplini.

Izabrana nova dekanica, prof. dr. sc. Marina Klačmer

Prof. dr. sc. Marina Klačmer Čalopa izabrana je za novu dekanicu Fakulteta organizacije i informatike u sljedećem mandatu u trajanju od tri godine. Mandat nove dekanice započinje u listopadu 2023. godine, s početkom nove akademske godine 23./24.

Bogato iskustvo

Rođena je 1977. u Varaždinu gdje je završila osnovno i srednjoškolsko obrazovanje, a doktorirala je 2008. na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu,obranomdoktorskedisertacijena temu“Teorijaagenataikorporacijsko upravljanje u praksi hrvatskih dioničkih društava” pod mentorstvom prof. dr. sc. Silvija Orsaga.

Od studenoga 2001. zaposlena je

na Fakultetu organizacije i informatike. Kao redovita profesorica, nastavne aktivnosti obavlja u sklopu KatedrezagospodarstvoiKatedreza organizaciju.ČlanicajeLaboratorija za poduzetništvo i Laboratorija za strateško planiranje i odlučivanje. Sunositeljica je kolegija na doktorskomstudijuInformacijskeznanosti, a tijekom godina uvela je više novih nastavnihprogramatekontinuirano inovira postojeće nastavne sadržaje.

S bogatim iskustvom u radu Uprave Fakulteta, prvo kao pridružena članica i voditeljica studija Ekonomika poduzetništva, profesorica Klačmer Čalopa dolazi na mjesto dekanice Fakulteta s pozicije prodekanice za poslovanje i ljudske potencijale.

Autorica je većeg broja znanstvenih i stručnih radova te sveučilišnog udžbenika “Financijske institucije i tržište kapitala”, a članica je organizacijskih i programskih odbora znanstvenih konferencija.

Njezino područje ekspertize veže se uz područja poduzetništva, poslovnih financija, strategijskog menadžmenta i korporacijskog upravljanja. Uz navedena primarna područja interesa, a zbog sudjelovanja na više znanstvenih i stručnih projekata, širila je svoj interes i na druga područja.

U novom mandatu, na čelu institucije s više od 150 zaposlenih i oko 2700 studenata, Marina Klačmer Čalopa u svom programu naglasak ćestavitinastjecanjemeđunarodnih

akreditacija, povećanje internacionalizacije i projektne suradnje te kvalitetannastavniiznanstvenirad, temeljen na kontinuiranoj evaluaciji i modernizaciji studijskih programa u STEM interdisciplinarnom području te primjeni interaktivnog i istraživačkog učenja, kao i kreativnog te kritičkog mišljenja u učenju i poučavanju. Klačmer Čalopa želi staviti i veći naglasak na osnaživanje ljudskih potencijala i usavršavanje znanstvenika i djelatnika FOI-ja, s naglaskom na uključivanje sve većeg broja žena u interdisciplinarno STEM područje. Dekana bira Fakultetsko vijeće na vrijeme od tri godine, a mandat dekana može se ponoviti samo jednom uzastopno.

Čalopa

25 Školstvo 23. svibnja 2023., br. 995 || Regionalni tjednik
PIŠE: MARTINA LONČAR-PETRINJAK mlpetrinjak@regionalni.com

KULTURNI OBZOR

U SLOVENIJI OTVORENA IZLOŽBA LIKOVNOG UDRUŽENJA ČAKOVEC

U subotu, 13. svibnja 2023. godine, u Bijeloj dvorani Muzeja premogovništva Slovenije u Velenju otvorena je izložba Likovnog udruženja Čakovec. Izložba prikazuje radove 34-ero autora LUČ-a u različitim tehnikama i načinima izražavanja. Na samom otvaranju izložbe svoju podršku dala je instrumentalna sekcija Kulturnog društva Međimurje Velenje s tri glazbene točke. Uime Muzeja

okupljenima se obratila Tadeja Jegrišnik, a uime LUČ-a Toni Fažon. Tom je prilikom Tadeji Jegrišnik uručen dar od strane LUČ-a, drvena skulptura “Konj” autora Stjepana Kerovca. Nakon otvaranja izložbe nastavljeno je druženje članova LUČ-a i Međimuraca iz Velenja u prostorima KD-a Međimurje Velenje. Izložba ostaje otvorena do 15. rujna 2023. godine.

U CENTRU ZA KULTURU “RUDAR” U MURSKOM SREDIŠĆU

Predstavljena monografija “Beli i črni rudari”, spomenik središćanskim junacima

Riječ je o monografiji o rudarenju ugljena i nafte na širem području Murskog Središća. Knjigu su predstavljali autori Mihaela Mesarić i Zoran Turk, a njih je predstavio ravnatelj Javne ustanove za zaštitu prirode – “Međimurska priroda” Siniša Golub.

PIŠE: MARTINA LONČAR-PETRINJAK mlpetrinjak@regionalni.com

U Centru za kulturu “Rudar” u ponedjeljak, 15. svibnja, predstavljena je monografija “Beli i črni rudari”. Riječ je o monografiji o rudarenju ugljena i nafte na širem području Murskog Središća. Knjigu su predstavljali autori Mihaela Mesarić i Zoran Turk, a njih je predstavio ravnatelj Javne ustanove za zaštitu prirode –“Međimurska priroda” Siniša Golub.

Uvodno se prisutnima obratio i gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak. Govorio je o procesu brendiranja i pretvaranja rudarstva u turističkiproizvod,kaoiplanovima za budućnost te nadogradnji sadržaja u Spomen domu rudarstva “Cimper”. Zahvalio je

autorima na trudu i pohvalio djelo koje je od velikog značaja za Mursko Središće.

Uz Spomen park naftaštva, Spomen dom rudarstva “Cimper”, brojne sadržaje na Šetnici

svete Barbare, etno kuću koja je trenutno u fazi prijave na projektprekograničnesuradnje te postojeći interpretacijski centar “Med dvemi vodami”, Grad Mursko Središće imat će

sadržaja i za višednevni izlet. Autorica Mihaela Mesarić predstavila je dio monografije kojem je autorica, a koji se bavi rudarskom geobaštinom na području Murskog Središća,

jamama i haldama, koji ovaj krajobraz čine jedinstvenim.

Mihaela Mesarić je i doktorirala na tu temu, a svojim znanstvenim radom ujedno podiže i turistički potencijal cijelogširegpodručjaMurskog Središća.

Znanstveni temelj

Posljednji se obratio autor i urednik monografije Zoran Turk. Govorio je o samom nastanku knjige i temama koje su obrađene, znanstvenom doprinosu u istraživanju pojedinih problema vezanih uz rudarstva tejenaglasiodajeknjigazapravoznanstvenitemeljiargument zaonoštoseturistimaprikazuje u Spomen domu rudarstva “Cimper”. Za kraj je naglasio da ovo nije samo znanstveno/ popularno djelo, kao što ni interpretacijski centar nije samo turistički proizvod, već su to

spomenici svim junacima koji su ovim teškim radom trajno zadužili Mursko Središće. Zahvalio je također svim suradnicima, autorici Mihaeli Mesarić, grafičkom dizajneru Tomislavu Brozoviću, recenzentima,akademikuDragutinu Feletaru, profesorima Hrvoju Gračaninu i Nenadu Buzjaku, lektorima i prevoditeljima iz Studia Didasku te Printexu koji je otisnuo knjigu. Ovopredstavljanjeknjigebilo jedirljivijeiosobnijeodostalih, navode iz Murskog Središća, djelomično zbog same teme uz koju su građani Murskog Središća emotivno vezani, a djelomično zbog glazbenih točaka Tamare Korunek i Marka Žerjava koji su interpretirali pjesme posvećene rudarstvu, pa su se tako mogli čuti stihovi Darrella Scotta, Đorđe Balaševića i Miše Kovača.

KOMEDIJA “BEBA” KEREKESH TEATRA SUDJELOVALA NA FESTIVALU U SJEVERNOJ MAKEDONIJI

Ljubomiru Kerekešu nagrada za najbolju mušku ulogu

Hit komedija Kerekesh Teatra “Beba” sudjelovala je na 2. Internacionalnom festivalu duodrame “Branko Gorčev” u Sjevernoj Makedoniji. Za nastup na festivalu predstavu je odabrala selektoricafestivala,glumica

Mirjana Popovska Ristov, dok je o nagradama odlučivao stručni žiri glumaca u sljedećem sastavu: Robert Ristov, Vasil Zafirchev i Selpin Kerim.

Nagrada za najbolju muškuulogupripalajeLjubomiru Kerekešu za ulogu soboslikara u predstavi “Beba”, zbog neposredne glumačke

ekspresije u građenju uloge i zbog vještog vladanja žanrom komedije, naveo je žiri.

Festival duodrame “Branko Gorčev” održan je u Sjevernoj Makedoniji u gradu Negotino od 10. do 13. svibnja 2023. godine.

Festival glumca

NakonNegotina,Kerekesh Teatar svoj je put nastavio prema Iloku. Ondje je u nedjelju navečer, 14. svibnja 2023. godine, u Slovačkom domu svečano otvoren 30. Festival glumca. Jubilarno izdanje festivala otvorila je predstava Kerekesh Teatra

“Beba” koja je jedna od 15 predstava u konkurenciji za ovogodišnje festivalske nagrade.Izbornikovogodiš-

Festival duodrame

“Branko Gorčev”

održan je u

makedonskom

gradu Negotino od 10. do 13. svibnja

njegfestivalajeglumacZijad Gračić, a festival traje do 21.

svibnja. Za sve željne smijeha i veselja na domaćem terenu, predstava “Beba” svoju će jubilarnu 50. izvedbu imati 9. lipnja na ljetnoj pozornici Arene Varaždin. Predstava će biti izvedena u sklopu manifestacije9.Varaždinske kazališne večeri koje će se održati od 7. lipnja do 11. lipnja 2023. godine. Ulaznice je moguće kupiti u sustavu Entrio, u Varaždinu u Ghetaldus optici u Gajevoj i Optujskoj ulici, suvenirnici na Korzu, TisakMedia u Kukuljevićevoj ulici ili online.

26 Kulturni obzor Regionalni tjednik || 23. svibnja 2023., br. 995
27 Oglasi 23. svibnja 2023., br. 995 || Regionalni tjednik

ZELENI KUTAK ITURIZAM

PROGRAM POVODOM SVJETSKOG DANA PČELA

Udruga pčelara Međimurske županije “Agacija” poziva na obilježavanje Svjetskog dana pčela, na prigodni program koji će se održati u nedjelju, 28. svibnja, u prostoru zgrade Scheier u Čakovcu. Svjetski dan pčela (20. svibnja) proglasili su Ujedinjeni narodi s ciljem upozoravanja zbog smanjenja broja pčela i podizanja svijesti javnosti o njihovom značaju. Program obilježavanja u Scheierici započinje u 10 sati, a posjetitelji će moći razgledati

košnice, apisarije te uživati u degustacijama meda i kolača od meda. Od 10.30 na rasporedu je i predavanje dr. sc. Dražena Lušića, izv. prof. Medicinskog fakulteta u Rijeci te predsjednik Hrvatske udruge senzoričara meda s temom “O okusima i mirisima hrvatskih medova”.

Okupljeni pčelari odgovarat će i na pitanja vezana o kvaliteti medova te o razlici između pravih medova i patvorina.

MATIJA LADIĆ, PREDSJEDNIK UDRUGE “MEĐIMUREC”:

“Vjerujem da je napokon došlo vrijeme da očuvamo našeg međimurskog konja”

– Starije generacije koje su u vlasništvu imale međimurske konje nisu se više mogle nositi s izazovima, ali i troškovima, a tek rijetki su uspjeli volju i obvezu prenijeti na mlađe članove – govori Matija Ladić.

PIŠE: ROBERT PEHARDA

FOTO: DAVORIN MANCE

Početkomgodinenaizbornoj

Skupštini Udruge uzgajivača međimurskog konja “Međimurec” za novog predsjednika izabran je Matija Ladić, načelnikOpćinePribislavec.Njegovo prihvaćanje ove odgovorne, ali prije svega i izazovne funkcije ne treba čuditi, s obzirom da se u njegovoj obitelji međimurski konjiuzgajajuvećgeneracijama.

– To je obiteljska tradicija. Odrastao sam uz međimurske konje. Riječ je o ljubavi koja uđe duboko pod kožu i kojoj ne možete okrenuti leđa – govori nam Matija Ladić.

Nije okrenuo leđa niti sada kada međimurski konj traži i najveću pažnju i angažman. Ovaautohtonaiugroženavrsta već je dulje vrijeme u fokusu javnosti. Posljednjih su godina poduzete su mnoge inicijative i aktivnosti kojima se nastoji pomoći vlasnicima grla u očuvanju njihova broja. Također, radi se na animiranju javnosti o važnosti i značaju međimurskog konja.

–Tamankadasusenekestvaripokrenuledošlajetanesretna korona i sve je unazadila. Sada pokušavamo nanovo pokrenuti stvari s mrtve točke. Prvi korak koji je učinjen bio je obilazak

svih uzgajivača s ciljem da napravimo vlastiti interni katalog grla,daznamotkosuuzgajivači, gdje se nalaze pojedina grla, odnosno s čime raspolažemo. Također, napravljeni su brojni sastanci s članovima Udruge, s predstavnicima Međimurske županije, a bili smo i u Ministarstvu poljoprivrede kod ministriceMarijeVučkovićkoja nam je pružila potporu, kao i predstavnici Ureda za stočarstvo Odjela za uzgoj kopitara. Krenuli smo malim koracima, ali s velikom željom da stvari okrenemo na bolje i spasimo našu autohtonu pasminu –ističe Ladić.

Udrugauzgajivačameđimurskogkonja“Međimurec”poziva sve zainteresirane građane na članstvo u Udruzi. Iznos članarine je 25 eura za 2023. godinu. S obzirom na to da članovima Udruge “Međimurec” osim uzgajivača mogu postati i prijatelji konja, stručni suradnici, počasničlanovitepodupirajući članovi ili suradnici, učlanjenjem što većeg broja građana osiguralabiseprijekopotrebna financijska pomoć.

– Sva prikupljeni novac utrošitćesenapomoćuzgajivačima međimurskihkonja.Naime,davanja su velika jer treba pokriti troškoveveterinara,obrezivanja kopita, pomoći u nabavci oglavina i ostalih potrepštinama.

Nekome će od velike pomoći biti da mu pokrijemo trošak prijevozakobiledopastuha.Sve donacijeprikupljamoisključivo u te svrhe – govori predsjednik Udruge “Međimurec”.

Prema podacima kojima raspolaže Udruga trenutno je evidentirano17uzgajivačautri

županije: Međimurskoj, Varaždinskoj i Krapinsko-zagorskoj.

Na popisu je 37 kobila i šest pastuha.

– To je i dalje broj s kojim možemo, ako budemo imali sustavni pristup, započeti s povećanjem brojnosti grla. Činjenicajedaseujednomtre-

Prema podacima Udruge evidentirano je 17 uzgajivača s 37 kobila i šest pastuha

nutku izgubio interes za ovom pasminom. Starije generacije koje su u svojem vlasništvu imale međimurske konje nisu sevišemoglenositisizazovima, ali i troškovima, a tek rijetki su uspjeli volju i obvezu prenijeti na mlađe članove. Vjerujem da je napokon došlo vrijeme da to

promijenimo–naglašavaLadić i dodaje da se u razgovorima s Međimurskom županijom i “Međimurskom prirodom” –Javnom ustanovom za zaštitu priroderazgovoraobudućnosti i mogućnostima ergele koja se nalazi na prostoru Žabnika uz rijeku Muru.

INOVACIJE U POLJOPRIVREDI, PREHRAMBENOJ INDUSTRIJI I POLJOPRIVREDNOJ MEHANIZACIJI

U Prelogu održan 14. Međunarodni sajam “AgroArca”

U organizaciji Hrvatske zajednice inovatora i Grada Preloga,od12.do14.svibnja 2023. godine na prostoru Sportsko-rekreacijske zone “Marina” Prelog održan je 14. Međunarodni sajam inovacija u poljoprivredi, prehrambenoj industriji i poljoprivrednoj mehanizaciji “Agro Arca”. Ovogodišnja “Agro Arca” odvila se pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva znanosti i obrazovanja, HAMAGBICRO-a i Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo.

Sajam je otvorio državni

tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek, a prisutnima su se obratili i gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek te predsjednik Hrvatske zajednice inovatora Miljenko Šimpraga.

Sajam je okupio više od 100 izlagača iz osam zemalja, a predstavila su se i brojna lokalna obiteljska te poljoprivredna gospodarstva iz Međimurja i okolice sa svojim proizvodima. U sklopu Sajma bile su organizirane brojne radionice, konferencije i paneli. “Agro Arcu” svake godine prate i radionice za učenike osnov-

nih i srednjih škola.

Nagrađeni

Na sajmu je dodijeljeno

13 zlatnih, 12 srebrnih i

29 brončanih medalja u kategoriji juniora i seniora inovatora te posebna medalja IFIA-e (Međunarodne federacije nacionalnih asocijacija inovatora) koju

je osvojila tvrtka Ivana Bračića PIP d.o.o. s inovacijom “Apibonum IB za higijenu pčelinje zajednice”, dok je najboljominovacijomSajma proglašen Brand Woolee gnojivo i repelent od sirove vune inovatorice Dragice

Jerkov. Woolee je grupa proizvoda, ekološko gnojivo i repelent, koja nastaje od sirove vune ovce pramenke s kraških područja Like i Dalmacije. Peletirano gnojivo Woolee sadrži najveći poznati postotak dušika i drugihhranjivakojisesporo otpuštaju, tempom kako je biljci potrebno, dok je repelent Woolee novi proizvod koji se pokazao kao izvrsna zaštita od puževa golaća i drugih nametnika. Potpuno je ekološki i neškodljiv za ljude, za razliku od konvencionalnih repelenata.

28 Zeleni kutak i turizam Regionalni tjednik || 23. svibnja 2023., br. 995

HDIG - HRVATSKO DRUŠTVO INŽENJERA GEOTEHNIKE

U Varaždinu otvoren STEM Centar za djecu i mlade

Od prošlog tjedna djeci i mladima Varaždinske županije pruža se nova mogućnost proširenja znanja i spoznaja u STEM području, kroz sudjelovanje u aktivnostima novootvorenog STEM Centra za djecu i mlade. Centar učenicima nudi interaktivne radionice iz područja inženjerstva okoliša, koje kao interdisciplinarna znanost obuhvaća sve sastavnice STEM-a. Programi Centra sadrže tematske cjeline Moja Zemlja, Stijene oko nas, Voda na Zemlji, Okoliš, onečišćenje i energija i Digitalne tehnologije u geoznanostima, a način provedbe i složenost aktivnosti prilagođava se starosti učenika. U prostoru Centra

smještena je i jedinstvena

Geološka zbirka, s više od 160 katalogiziranih uzoraka stijena i minerala.

Besplatne radionice za osnovne i srednje škole

prostora.

Centar je prošlog tjedna uputio poziv svim osnovnim i srednjim školama u Varaždinskoj županiji da se sa svojim učenicima uključe u STEM radionice. Budući da se u ovoj početnoj fazi aktivnosti Centra financiraju iz projekta, sve su radionice besplatne. Za škole koje nisu izVaraždinaosiguranjeibesplatan autobusni prijevoz, a sve učenike očekuje i lagano osvježenje u vidu varaždinskih klipića i sokova.

STEM centar za djecu i mlade smješten je u zgradi Geotehničkog fakulteta u Varaždinu, a njegovo otvaranje rezultat je zajedničkih napora fakulteta, koji je ustupionakorištenjeprostor nekadašnjeg atomskog skloništa i Hrvatskog društva inženjera geotehnike, koje je iz Europskihfondovaosiguralo oko milijun kuna potrebnih za adaptaciju i opremanje

Više informacija o aktivnostima STEM Centra može se pronaći na web stranici https://stem.gfv.hr, na kojoj škole mogu ispuniti i online prijavu za dolazak svojih grupa učenika na radionice.

Uspostava STEM Centra za djecu i mlade jedna je od aktivnosti istoimenog ESF projektakojegod29.06.2021. do 29.06.2023. godine provodi Hrvatsko društvo inženjera geotehnike u partnerstvu s Geotehničkim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu. Ukupna vrijednost projekta je 304.034,89 eura (2.290.750,91 kuna), od čega je 15% financirano sredstvi-

ma Državnog proračuna, a 85% sredstvima Europskog socijalnog fonda. Kao suradne organizacije civilnoga društva, sa svojim volonterima u projektu sudjelujuiHrvatskodruštvoza inženjerstvookoliša,Udruga diplomanata Geotehničkog fakulteta AMAC-GFV, Odred izviđača „Varaždin“ iDruštvograđevinskihinženjera i tehničara Varaždin.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade RH. Sadržaj objave isključiva je odgovornost Hrvatskog društva inženjera geotehnike.

29 23. svibnja 2023., br. 995 || Regionalni tjednik
Oglasi
PRODAJE SE GRAĐEVINSKO ZEMLJIŠTE NA VIŠE LOKACIJA - VARAŽDIN ČKBR 3705/4 - 677 M2 - KUĆAN MAROF ČKBR 887 - 1197 M2 - GORNJI KUĆAN ČKBR 3 – 1450 M2 NAZVATI BROJ MOBITELA: 091/3520-081

POVRŠINE: 500-5000 m2

VRSTE PROSTORA:

PROIZVODNO SKLADIŠNI PROSTOR SKLADIŠNO UREDSKI PROSTOR UREDSKI PROSTOR

PROSTORI SE NALAZE NA LOKACIJAMA: VARAŽDIN

DUGA RESA VELIKA KLADUŠA (BiH)

30 Oglasi Regionalni tjednik || 23. svibnja 2023., br. 995 SKLADIŠNI I PROIZVODNO SKLADIŠNI PROSTORI ZA NAJAM 091 / 352 00 26 091 / 357 70 04 MOGUĆNOST NAJMA UZ KORIŠTENJE POVOLJNE ELEKTRIČNE ENERGIJE
31 23. svibnja 2023., br. 995 || Regionalni tjednik Oglasi

7Plus Regionalni tjednik

MALI OGLASI

Ostala prijamna mjesta:

KUĆE

ŽELITE LI sigurno i brzo PRODATI VAŠU KUĆU, STAN, VIKENDICU. Javite se da vas povežemo sa našim kupcima. AGENCIJA ŽELIMORSKI. Mob.: 098/166-1177 ozn.188c

HITNO POTRAŽUJEMO

kuće i vikendice u Varaždinu i okolici te stanove svih kvadratura, poslovne prostore, zemljišta i apartmane, kuće na moru. Lucerna nekretnine, Pavlinska 5, Varaždin, www.lucerna-nekretnine.com,tel.:042/321635, mob.: 091/784-4868, 098/162-1432 ozn.62c

MEN-ARS NEKRETNINE

kupnja, prodaja, najam, najveći izbor nekretnina u gradu,uredagencije;Zagrebačka 31, Varaždin, www. men-ars.hr, 042/200-117, 098/333-363 ozn.141c

EUROESTATE – potražujemokuće,stanoveiapartmane za kupoprodaju; www. euroestate-nekretnine.hr ; Zagrebačka 30, Varaždin; mob.: 098/652-059 ozn.556c

STANOVI

PRODAJE se stan u Varaždinu, Trakošćanska ulica. Podaci o stanu na broj: 099/435-2890 ozn.472

POSLOVNI PROSTOR

IZNAJMLJUJE se poslovni prostor, 23 m², Zagrebačka ulica 15, Varaždin, Mob.: 098/268-773 ozn.549c

APARTMANI

APARTMAN – KELAVA, Vrsi Mulo. Upitati na tel.: 023/359-575, mob.: 098/944-8361 ozn.304

NAJAM

IZNAJMLJUJU SE sobe u kući za smještaj radnika u Pribislavcu. Kuća ima tri sobe,dvijekupaoneikuhinju.Cijenanajmaje150,00 €poradnikusauključenim režijama. Za sve informacije zvati: 091/202-3066 ozn.352b

IZNAJMLJUJEM GARSONIJERU u Đureku, en.r. D. mob.: 091/163-6370 ozn.502

IZNAJMLJUJEM dvosoban stan u privatnoj kući, kompletnonamješten,en.r. E. Mob.: 091/919-7490 ozn.539

IZNAJMLJUJEM veći dvosoban stan, potpuno namješten, sva brojila, od 01.06.2023.. Mob.: 091/621-9025 ozn.538

IZNAJMLJUJEM KUĆU (dvosoban stan), u Varaždinu, s velikom okućnicom, namješteno. Upitati na mob.: 098/268315 ozn.63c

IZNAJMLJUJEM jednosobni stan, 38 m², 2. kat, centar grada. Sva brojila zasebna. En.r. E. Mob.: 098/913-2490 ozn.518

POSAO

SOBOSLIKARA, LIČIOCA- fasadera samostalnog i urednog u stalni radni odnos. Može i umirovljenik. Mob.: 098/791-092 ozn.314c

RADNIKE – rad na OPG-u (zatvoreniprostor)Čakovec, mob.:098/267-897ozn.370

FRIZERKU/FRIZERA zapošljava salon u centru. Stalni radni odnos. Iskustvo nije obavezno. Mob.: 091/8842711 ozn.601c

CAFFE BAR „Oktan 3“ Bartolovec traži djelatnicu ili djelatnika. Plaća po dogovoru. Benzinska Bartolovec. Mob.: 091/539-1436 ozn.439

TRAŽI se žena za kućne poslove, mob.: 098/348-238 ozn.506

VOZILA

KUPUJEM automobil, traktor, kamion, strojeve i motocikl, ispravne i neispravne, mob.: 092/2875661 ozn.2251

EURO-KUKE za vozila, prijevoz vozila, najam prikolice, rabljene gume, mob.: 098/983-3910 ozn. 38c

KUPUJEM automobililiskuter i sve od Tomosa, može i odjavljeno(oštećeno).Može i novije. Povoljno. Isplata odmah. Mob.: 098/9656624 ozn.2418

OTKUPLJUJEMO sve vrste vaših vozila, dolazak isplata odvoz odmah, mob.: 098/133-0083 ozn.312b

KUPUJEM NISSANNote,cca 120000km,do4.000,00€. Mob.:098/267-222ozn.522

USLUGE

ODČEPLJIVANJE

odvoda strojem (wc,kuhinje...), garancija, iskustvo.”ERIK ODVODI” 098/1389-232 ozn.446c

ODČEPLJIVANJEISNIMANJE KANALIZACIJE kamerom odvodnih cijevi; adaptacije kupaona sa svim radovima; postavljanje keramičkih pločica, vodovoda…Mob.098/783-060 ozn.107c

KROVIŠTA ROKY: pokrivanje svim vrstama pokrova, adaptacija krova;tesarskiilimarski radovi. Mob. 099/6399932 ozn.1c

FIRMA WELT PLUS D.O.O. specijaliziranaza uslugepostavepodnihi zidnih obloga, postava keramike, laminata, vodoinstalaterske usluge, kompletna adaptacija kupaonica, odvoz šute. Kontakt: 095/2930541 ozn.886c

SOBOSLIKARSKI i KNAUF radovi, gletanje, bojanje, impregniranje, lakiranje, špahtlanje, suha gradnja, mob.: 098/1969-437 ozn.219b

SOBOSLIKARSKI RADOVI, bojenje i gletanje,bojanjefasadaistolarije,izradapregradnih zidova (knauf, siporex) i postava laminata, mob.: 099/212-3298 ozn.800c

PRIJEVOZ: šljunak, sipina, drenaža, drva, odvoz šute do 3m³. Mob.: 098/284922, 091/601-4351, tel.: 042/240-663 ozn.205c

GRAĐEVINSKI RADOVI – adaptacija kupaonice sa svim radovima. Vodovod, keramika,knauf,manjizidarski radovi. Mob.: 097/6545646 ozn.450

ISKOPI, priprema i ugradnja tlakavaca, navozi, odvoz šute, dovoz šljunka, zemlje…, mob.: 099/851-1925 ozn.916c

USLUGA PRIJEVOZA kiperom s dizalicom: šljunak, sipina,robanapaleti,granje, mob.: 091/114-0598 ozn. 248b

HORTIKULTURA ARBOR d.o.o. – rušenje i opiljavanje stabala svih vrsta i veličina uurbanimsredinama.Mob.: 091/114-0598 ozn.248b

OREZIVANJE I GRUBA rezidbastabala.Izrada,sijanje, gnojenje i košnja travnjaka. Šišanje živice. Uređenje okućnice. Komes cleaning. Goran – 095/581-5046 ozn.724

USLUGA KOMBIprijevoza, selidbe, dostave, Varaždin i okolica – povoljno. Mob.: 097/771-2313 ozn.2c

NUDIM POSAO čišćenja ili pomoći 2 sata na dan. Mob.: 091/769-2408 ozn.541

NAJPOVOLJNIJI PRIJEVOZ šljunka, sipine, zemlje za vrt, pilanska drva. Uređenje dvorišta, iskopi i navozi, Mob.: 099/3530180. ozn. 600c

KNJIGOVODSTVENI servis Lipić d.o.o. Varaždin, I. Režeka 4.c, tel. 042/214711, fax: 200-713, e-mail: ured@biro-lipic.hr.Sastavljamofinancijska,poreznai druga izvješća. ozn.40c

VODOINSTALATER BAN: nove instalacije, adaptacije, sitni popravci, keramika. Mob. 098/710-301, 095/801-1776 ozn.209c

BU-JAN TIMj.d.o.o.–izvodimo: novogradnja, kompletna adaptacija kuća, izrada te prekrivanje krovišta, knauf radovi te izrada stiropor fasade, mob.: 098/974-5950 ozn.650c

STROJNA ŽBUKA, strojne glazure, skela, termofasade, soboslikarski radovi, mob.: 098/267-065, tel. 042/612-774, granom@ granom.hr ozn.203c

32 Mali oglasi Regionalni tjednik || 23. svibnja 2023., br. 995
Prijamni
Zagrebačka 38,Varaždin Tel.: 042/290-774 Radnovrijeme: pon: 7,30 - 12,00 h, uto: 7,30 - 14,00 h, sri: 7,30 - 15,30 h, čet: 7,30 - 15,00 h pet: 7,30 - 14,30 h
uredVaraždin
NOVI MAROF BENJAK Remetinec 290 Radnovrijeme: pon - pet: 7.30 - 15 h subotom: 7.30 - 12 h LUDBREG CVJEĆARNICA “RUŽA“ P. Krešimira 19 Radnovrijeme: pon - pet: 8 - 16 h subotom: 8 - 14 h IVANEC POLJODOM Gospodarska 2, VOĆARNA “BAGREM“ Trg hrvatskih ivanovaca 9a LEPOGLAVA CVJEĆARNICA „BAGREM“ Hrvatskih pavlina 3a CESTICA Realize IT Varaždinska 27 Tel.: 042/353-555 GITD.O.O. V. Lisinskog 6 42000Varaždin Tel.: 042/211-877 radnovrijeme: pon - pet: 7-20 sati subotom: 7 – 14 sati ZASADRŽAJ OGLASANE ODGOVARAMO! Primjedbe za distribuciju na mobitel: 095/700-7005 MALI OGLASI, ZAHVALE , POSLJEDNJI POZDRAVI I SJEĆANJANA TELEFON: 042/290-774
ZASADRŽAJOGLASANEODGOVARAMO

SELIDBE – dostava namještaja, bijele tehnike, odvoz šute u vrećama i granja, čistimo tavane, podrume, praznimo kuće, stanove, odvozimo dotrajali namještaj, bijelu tehniku, mob.: 098/906-0658 ozn.352c

STABLA RUŠIMO – orahe borove, trešnje, odvoz granja osiguran. Vrtove frezamo,, živice šišamo, mob.: 099/661-8353 ozn.352c

ODČEPLJIVANJE svih vrsta odvodnih cijevi - stručno i povoljno. “Tino”, mob.: 098/931-7570 ozn.184c

GRAĐEVINSKI RADOVI, adaptacije i sanacije kuća i stanova, sanacije krovova, gipskartonskiisoboslikarski radovi.Garancijanaradove.

Ninex Mob. 098/414-128 ozn. 303c

IZRADA svih vrsta termofasada,gipskartonskiisoboslikarskiradovi.Nasveradove dajemo garanciju. Ninex, 098/414-128 ozn.303c.

SOBOSLIKARSKO – FA-

SADERSKI obrt : sve vrste soboslikarskihradova,bojanja fasade, toplinske fasade (stiropor,kamenavuna),knauf sistemi. Mob.091/5885740 ozn.151c

PARKETI SJAJ - ogledalo Vašeg doma! Sve vrste parketa, podova, te obnova starih parketa i stepeništa. Nazovite s povjerenjem!

Tel.: 040/682-988, mob.: 098/242-190 ozn.564c

MIŠAK – iskopi, navozi, rušenje objekata, odvoz šute, postava tlakavaca, rubnika, kanalizacija, ograde, dovoz zemlje, kamena, uređenje zelenih površina, malčiranje. Mob.: 091/572-3895 ozn.445c

SOBOSLIKARSKI – fasaderski obrt: bojanje unutarnjih i vanjskih zidova, izrada toplinske fasade (stiropor, kamenavuna),knaufsistem, spuštenistropovi,pregradni zidovi. Mob.: 098/ 9254 –731 ozn.570c

IZVOĐENJE INSTALACIJA plina, grijanja, vodovoda, kanalizacije, klimatizacije, servis plinskih trošila, električarskeusluge, knauferske usluge,keramičarskeusluge, adaptacijaodpočetkapado sistema ključ u ruke. Kvalitetno i povoljno. Kontakt: ZT – Zgradarska tehnika d.o.o., mob.: 095/112 - 3469, 098/213-739, tel.: 040/341-004 ozn.659c

ŽIVOTINJE

ZEČEVI PRODAJA – uljepšajte i obogatite obiteljski vikend pekom i roštiljem. Mob.: 091/9393292 ozn.536

OSTALO

SOK OD ARONIJE, 100% matičnisok,vrhunskekvalitete.Pomoćkoddijabetesa, jačanja imuniteta, bolesti srca i krvnih žila, štiti od bakterija i virusa, povoljno djeluje na probavni sustav, ima protuupalna svojstva, štiti zdravlje urinarnog sustava, stimulira rad štitnjače. Mob.: 098/455-313 ozn.3a

INDUKCIJSKA PLOČA za kuhanje, nova, nekorištena. Mobitel 098/206-520 ozn.3a

PRODAJU SE industrijska drva, kratko piljena, kvalitetna. Brza i besplatna dostava. 5 m³ = 135,00 € i 10 m³ = 250,00 €. Mob.: 092/333-3545 ozn.2882

PRODAJEM BENKOVAČKI

KAMEN, različitih debljina i obrađeni kamen „Bunja“; otkupljujemdrvenepalete, te vršim usluge prijevoza i selidbe! Mob.: 098/9828338 ozn.147c

PRODAJEM ŠTAGALJ hrastov 11 x 6 m, cirkular 2 kom – 3 i 1 fazni, šrotarice sa krunjačem – 2 kom – 3 i 1 fazni, vagu do 500 kg. Varaždin, mob.: 091/5738908 ozn.497

PRODAJEM 2 grobna mjesta – stario dio groblja – 1-2-11-016, 1-2-11017, mob.: 091/769-2408 ozn.541

KREDITI

POZAJMICE I KREDITI

Zaposleni i umirovljenici

Preko 1/4 primanja

Zatvaramo ovrhe

Bez HROK-a

Isplata u 24 sata

098/9162109

ZAPOSLENICI I UMIROVLJENICI do 300.000,00 kn, MOGUĆNOST OTPLATE

TRAJNIM NALOGOM, zatvaranje blokada i neurednosti. Putni troškovi , dnevniceiterenskidodaci u kreditnu sposobnost, radniodnosnaodređeno.

Male mirovine, umirovljenici iznad 75 g starosti. Mob.: 091/203-4666, tel.: 042/561-192

POZNANSTVA

VRUĆE SEXY teme za Tebe i mene, javi se neka akcija krene. Od 0-24 na 064/400-400. Tel./mob.: 0,31 €/min, 0,47 €/min ozn.166c

ZASADRŽAJOGLASANEODGOVARAMO

SJEĆANJE

na naše drage i voljene roditelje

PONGRAČIĆ

KATICU JOSIPA rođ. PLEMENČIĆ i

† 2019. – 2023. † 2018. – 2023.

Vaša dobrota i ljubav zauvijek su s nama.

Sin Zlatko i kći Nevenka s obiteljima

ZAHVALA

povodom smrti naše voljene supruge, majke, bake, prabake i punice

RUŽICE PISKAČ

2. 8. 1943. – 16. 5. 2023.

MIRKO VRBANEC

21. 5. 2010. – 21. 5. 2023. Sjećanje i ljubav nikad ne umiru.

SJEĆANJE Ljiljana s obitelji

TUŽNO SJEĆANJE

Od srca zahvaljujemo rodbini, prijateljima susjedima i dragim ljudima koji su bili uz nas u teškim trenucima, izrazili nam sućut, položili cvijeće i svijeće uz odar te ispratili dragu nam pokojnicu na vječni počinak. Hvala svećeniku Mirku Kemivešu na riječima utjehe i molitvama.

Ožalošćeni: suprug Marijan, kći Snježana s obitelji, unuk Robert s obitelji

SJEĆANJE

na naše drage

BUNIĆ Nedostajete…

JURAJ ANA † 27. 5. 2015. † 24. 3. 2016.

Kći Zdenka s obitelji

SVAKE SRIJEDE

10 % POPUSTA na zahvale, posljednje pozdrave i sjećanja. Isključivo na uplate u prijamnom uredu u Zagrebačkoj 38.

ARONIJA

superljekovito voće

Aronija je biljka iz Sjeverne Amerike koja je odličan izvor antioksidanata i ima izrazito veliku ljekovitu moć za ljudski organizam. Efikasno ga pročišćuje od štetnih tvari zato je korisna preventiva protiv malignih oboljenja.

ï Sprečava bolesti srca i krvnih žila

ï Regulira krvni tlak

ï Jača imunitet

ï Štiti zdravlje urinarnog sustava

ï Ima antiupalna svojstva

8€

60,27 kn

ANTUNA KATICU STANKA

† 27. 9. 1997. † 27. 6. 2006. † 5. 3. 1981.

ŠKORANEC Hvala svima koji ih se sjećaju.

Vaši najmiliji

SJEĆANJE

ŽELJKA NOVAK 22. 5. 2022. – 22. 5. 2023. S ljubavlju i poštovanjem čuvamo uspomenu na Tebe.

Tvoji najmiliji

SJEĆANJE

na

VALENTINA ZDRAVKA – VARGU † 24. 5. 2022.

Sin Goran, unuci Pavel i Ema, snaha Maja

SJEĆANJE

SLAVKO REPIĆ 25. 5. 2021. – 25. 5. 2023. Nedostaješ.

Tvoja obitelj

SJEĆANJE

ï Stimulira rad štitnjače

ï Poboljšava pamćenje i koncentraciju

ï Regulira razinu šećera u krvi

ï Povoljno djeluje na probavni sustav

ï Štiti od virusa i bakterija

Mogućnost kupnje 100 % čistog soka na mobitel: 098/455-313

Cijena 1 litre 1oo % čistog soka aronije 6+1 GRATIS

STJEPANA HABUNEKA

22. 5. 2021. – 22. 5. 2023.

na Zauvijek u našim mislima.

Tvoji najmiliji

SJEĆANJE

MARIJA CEROVEČKI rođ. ŽITNJAK 21. 5. 2021. – 21. 5. 2023.

Suprug Vahid, bratić Dražen, sestrična Jadranka sa suprugom, obitelj Kućek – Kranjc sa Lucijom i Leticijom

33 23.
svibnja 2023., br. 995 || Regionalni tjednik
Mali oglasi /Zahvale i sjećanja

ZAHVALA

povodom iznenadne smrti našeg dragog supruga i oca

KREŠIMIRA SMODEKA

koji je preminuo 7. 5. 2023. u 69. godini života.

Od srca zahvaljujemo rodbini, kumovima, prijateljima i susjedima koji su bili uz nas u najtežim trenucima i izrazili riječi utjehe i molitve za našeg Krešija i ispratili ga na vječni počinak. Hvala župniku Zoranu

Gložiniću na lijepim riječima posljednjeg ispraćaj.

* * * * * Težak nam je ovaj rastanak od Tebe. Snivaj u vječnosti s Bogom i znaj da Te volimo zauvijek.

Tvoja supruga Ana, kći Jasmina i Miro

POSLJEDNJI POZDRAV

dragom suprugu, ocu i djedu

ZVONKU KUŠTERU

2. 7. 1959. – 14. 5. 2023.

Bio si nam sve u životu, maštali smo mi, ali maštao je i Bog i uze Te k´ sebi.

Ožalošćeni: supruga Cilika, sin Marinko, kći Valentina, unuci Leon i Jan, snaha Sanja, zet Mario i ostala tugujuća rodbina

* * * * *

Hvala svima koji su nam pomogli u najtežim trenucima i ispratili Te na vječni počinak.

POSLJEDNJI POZDRAV

dragom bratu, šogoru i vujči

ZVONKU KUŠTERU

Ostala je Tvoja dobrota i ljubav koju si nam pružao za svog života. Uvijek ćeš biti u našim mislima.

Sestra Branka, šogor Ivan, Kika, Zaja i Brankec s obiteljima

HELENA (JELENA) PLANTAK 10. 5. 1942. – 14. 5. 2023.

Iskreno zahvaljujemo svoj rodbini, prijateljima, susjedima i znancima koji su nam u ovim teškim trenucima izrazili sućut i našu dragu Helenu (Jelenu) ispratili na vječni počinak. Veliko hvala djelatnicima Mea Vite i gospođi Željki te dr. Slunjskom koji je bio s njom do samog kraja. Velika hvala i ocima kapucinima i fra Mirku Kemivešu koji su je zajedno s nama predali u ruke Bogu.

Krešimir i Tomislav * * * * *

POSLJEDNJI POZDRAV HELENI (JELENI)

Denes je mama Tvoj svetek, denes je Tvoj najlepši den.

Ja Ti za Tvoj svetek dajem kušlec i črlenih klinčecov pušlec.

Denes si naj počinejo Tvoje roke, denes zabi na se brige pa i moke. Dosti si se zmočila, dosti znoja stočila, navek si male spala, navek si prva stala, počini se denes mama.

Tvoji: Krešo i Tomek

POSLJEDNJI POZDRAV

dragom suprugu, ocu i djedu

STJEPANU VUKOVIĆU

koji je iznenada preminuo 9. 5. 2023. u 65. godini života.

Daleko na nebu Tvoj je dom, a mi Te

Ožalošćena obitelj: supruga Nadica, kći Natalija, zet Damir, unuci Emanuel i Nikolina i ostala tugujuća rodbina

ZAHVALA

povodom smrti naše drage majke, punice, bake i prabake

IVKE VITEZ preminule 8. 5. 2023. u 89. godini.

Od srca zahvaljujemo rodbini, kumovima, susjedima i prijateljima na utješnim riječima, izrazima sućuti te na položenom cvijeću, svijećama i molitvama. Zahvaljujemo osoblju Obiteljskom doma „Sv. Antun“ Sračinec te svećeniku Ivici Puškadiji na utješnim riječima ispraćaja i molitvi.

Kćeri Ljubica i Đurđa, zet Velimir, unuci i praunuci * * * * *

POSLJEDNJI POZDRAV našoj dragoj majci

Srest ćemo se jednom majko među zvijezdama, jer Ti si za nas jedina. Seka i Cica

ZAHVALA

povodom smrti našeg dragog supruga, oca, djeda i svekra

EDUARDA ŠAMECA

koji je blago u Gospodinu preminuo 9. svibnja 2023. u 76. godini života.

Najiskrenije zahvaljujemo svim prijateljima, rođacima, kumovima, susjedima, kolegama, poslovnim suradnicima i znancima na upućenim nam izrazima sućuti, položenom cvijeću i svijećama uz njegov odar te prisustvu na posljednjem ispraćaju dragog nam pokojnika.

Zahvaljujemo svim liječnicima i svom medicinskom osoblju koji su mu pružali pomoć u njegovoj bolesti, posebice dr. D. Slunjskom i cijelom timu Jedinice intenzivnog liječenja Službe za interne bolesti koji su bili s njime i s nama u njegovim posljednjim danima, te dr. Grđan i cijelom timu liječnika, tehničara i sestara Odjela za nefrologiju i dijalizu, na višegodišnjoj brizi i skrbi za našeg pokojnika.

Od srca hvala našem župniku Ivici Cujzeku na dostojanstvenom ispraćaju, dirljivim riječima oproštaja i duhovnoj potpori cijeloj obitelji. Zahvaljujemo i našim dragim svećenicima preč. Miji Horvatu i vlč. Tomislavu Dodleku što su bili s nama na posljednjem ispraćaju. Posebno zahvaljujemo kancelaru varaždinske biskupije preč. Ivanu Raku na predvođenju Svete mise zadušnice za našeg pokojnika.

Zahvaljujemo Pjevačkom društvu Arka što su uveličali pogreb.

Supruga Ljubica, sinovi Eduard, Saša i Marko, unuci Margareta, Sofija, Barbara, Fabijan i Joel, snahe Manuela, Maja i Kristina * * * * *

„Ja znadem dobro: moj Izbavitelj živi i posljednji će on nad zemljom ustati. A kada se probudim, k sebi će me dići: iz svoje ću puti tad vidjeti Boga.“

(Job 19,25-26)

ZAHVALA

povodom smrti našeg voljenog

BOŽIDARA HORVATIĆA

preminulog 14. svibnja 2023. godine u 68. godini života.

Najiskrenije zahvaljujemo rodbini, prijateljima, susjedima i svim dragim ljudima koji su bili uz nas i uputili nam izraze sućuti položili cvijeće i svijeće i ispratili našeg Božidara na vječni počinak.

POSLJEDNJI POZDRAV voljenom bratu, šogoru i stricu

Brat Miroslav, šogorica Claudia, nećaci Sheldon, Brandon i Danijel i nećakinja Ivana

ZAHVALA

Zahvalni dragom Bogu na daru života naše majke, bake, prabake, sestre i punice upućujemo zahvalu svima koji su nam u trenucima rastanka od naše drage pokojnice izrazili kršćansku sućut i ljudsku blizinu. Posebno zahvaljujemo na blizini varaždinskom biskupu mons. Boži Radošu, generalnom vikaru mons. Antunu Perčiću na dostojanstvenom sprovodu i svetoj misi, župniku vlč. Matiji Voniću na riječima ohrabrenja te svim svećenicima, rodbini, kumovima, susjedima i prijateljima na zajedničkom ispraćaju i molitvi.

Također, zahvaljujemo svima koji su posljednjih tjedana života našoj baki Nadi pružali medicinsku skrb i njegu.

* * * * *

„Vjerujem da ću uživati dobra Gospodnja u zemlji živih.“ (Ps 27, 13)

Ožalošćena obitelj

ZAHVALA

S tugom i boli opraštamo se od našeg dragog i voljenog pokojnika

IVANA ŽMUKA

koji je preminuo u 78. godini života, nakon duge i teške bolesti.

Zahvaljujemo svim prijateljima i rodbini koji su ga otpratili na vječni počinak.

* * * * * Neka Te čuvaju anđeli.

Tugujući: supruga, sinovi, snahe, unuci, praunuci i sestra

ZAHVALA

povodom smrti naše drage majke, bake i prabake

BARICE BOLTEK preminule 12. svibnja 2023. godine u 91. godini života.

Najiskrenije zahvaljujemo rodbini, susjedima i prijateljima koji su bili uz nas, na izrazima sućuti, cvijeću i svijećama te molitvama kod ispraćaja drage nam mame na vječni počinak. Posebno zahvaljujemo svim susjedima, rodbini i prijateljima koji su joj bili podrška u svakodnevnom životu, kao i djelatnicima staračkog doma Sveta Rozalija, djelatnicima Opće bolnice Varaždin na pruženoj njezi i skrbi te velečasnom Valentu Posavcu na dostojanstvenom oproštaju i riječima utjehe.

Kći Božena, zet Dragutin, unuci Jasmina i suprug Dean, Marko i supruga Samanta i Stjepan te praunuci Benjamin, Gabriela, Matej i Helena

POSLJEDNJI POZDRAV

našoj dragoj mami, baki i prabaki

MARIJI ŠVARC

Ostat ćeš zauvijek u našim srcima i mislima.

Renata, Igor, Mia, Renato, Sara, Maja, Ranko, Ema i Ever

ZAHVALA

povodom smrti našeg dragog oca, djeda i pradjeda

MARKA BRODARA preminulog 2. 5. 2023. u 87. godini života.

Ovim putem želimo zahvaliti svima što su bili uz nas, uputili nam riječi utjehe te našeg oca ispratili na vječni počinak.

Ožalošćeni: Milan, Natalija, Marko i Igor

* * * * *

POSLJEDNJE ZBOGOM dedi

MARKU BRODARU

Od sveg Ti srca hvala na nesebičnoj ljubavi i dobroti.

Zauvijek Tvoj unuk Igor

* * * * *

POSLJEDNJI POZDRAV dragom djedu

MARKU BRODARU

Ostat ćeš zauvijek u mislima i molitvama. Tvoji unuci: Sandra i Zoran s obitelji

ZAHVALA

povodom smrti naše drage majke, bake i prabake

KLARE MAJCEN preminule u 94. godini života.

Ovim putem želimo zahvaliti od srca svima koji su bili uz nas, a posebno dr. Maji Dokuzović, susjedima Barbir i Ružić.

* * * * *

Zauvijek ćeš živjeti u našim srcima i mislima.

Ožalošćeni:

kći Ana, unuka Mateja sa suprugom Denisom, praunuci Mateo, Lea i Rafael

34 Zahvale i sjećanja Regionalni tjednik || 23. svibnja 2023., br. 995
ZAHVALA zauvijek čuvamo u srcu svom.
* * * * *
MARKOVIĆ 9. 4. 1932. – 2. 5. 2023.
NADA

POSLJEDNJI POZDRAV

našem dragom

POSLJEDNJI POZDRAV

dragom suprugu

JURAJU KROBOTU KUKECU

Supruga Darinka

* * * * *

POSLJEDNJI POZDRAV

dragom tati, djedu i tastu

JURAJU KROBOTU KUKECU

Kći Danijela sa suprugom i unuka Monika

* * * * *

POSLJEDNJI POZDRAV

dragom tati, djedu i tastu

JURAJU KROBOTU KUKECU

Kći Anita, zet Dušan, unuci Dominik, Dario i Jasmin

ZAHVALA

povodom smrti našeg dragog supruga, tate, djeda i zeta

MARIJANA

KOŠIĆA

preminulog 13. 5. 2023. u 57. godini života.

S tugom i dubokom boli iskreno zahvaljujemo rodbini, kumovima, susjedima, prijateljima i svim dragim ljudima koji su bili uz nas u ovim teškim trenucima, izrazili nam sućut, položili cvijeće i svijeće uz odar te ispratili dragog nam pokojnika na vječni počinak. Hvala velečasnom Tomislavu Dodleku na lijepim riječima ispraćaja i molitve. Zahvaljujemo doktorici Moslavac i odjelu palijativne skrbi Novi Marof. Veliko hvala

OPG Težak, U. B. V. D. R. Općine Vidovec te Hrvatskoj vojsci.

* * * * *

Neće Te izbrisati ni vrijeme, ni tama, dok živimo mi, živjet ćeš i Ti sa nama. Zauvijek u našim srcima i molitvama. Počivao u miru Božjem.

Ožalošćeni:

supruga Snježana, kći Slađana, sinovi Jasmin i Antonio, unuci Emanuel, Mihael i Laura, punica Marija

POSLJEDNJI POZDRAV

POSLJEDNJI POZDRAV

MARIJANU KOŠIĆU dragom tati

Bol i tuga za Tobom nikad neće prestati. Neka Te u tišini vječnog mira prati moja ljubav jača od vremena i zaborava.

Tvoja kći Slađana sa Dragutinom

POSLJEDNJI POZDRAV

MARIJANU KOŠIĆU

Život bez Tebe tišina je, kuća bez Tebe prazna je. Gore na nebu sad je Tvoj dom, a mi ćemo Te zauvijek čuvati u srcu svom.

Sestra Verica, šogor Darko, nećaci Tajana i Neven

POSLJEDNJI POZDRAV

MARIJANU KOŠIĆU

Postoji nešto što nikada umrijeti neće, a to su uspomene na Tebe…

Majka Antonia i braća s obitelji

ZAHVALA

povodom smrti našeg dragog supruga, oca, tasta, djeda i pradjeda

VJEKOSLAVA REPIĆA koji je preminuo 16. 5. 2023. u 81. godini života, nakon kratke teške bolesti.

LUKI KOSU 4. 1. 2007. – 14. 5. 2023.

Među anđelima je Tvoj dom, a mi Te nosimo u srcu svom.

ZAHVALA

Dirnuti pažnjom i suosjećanjem u najtežim trenucima oproštaja od naše voljene

LJERKE ALBUS

Ovim putem želimo zahvaliti svima koji su bili uz nas, uputili nam riječi utjehe te našu voljenu ispratili na vječni počinak.

Tugujuća obitelj Počivala u miru Božjem

ZAHVALA

povodom smrti našeg dragog supruga, oca i brata

JURAJA ZELJAKA preminulog u 61. godini života.

Najiskrenija zahvala svima koji su bili uz nas u teškim trenucima i uputili nam riječi utjehe.

Ožalošćeni: supruga Renata, sinovi Saša i Robert te punica Slavica i sestra Karmen * * * * * POSLJEDNJI POZDRAV voljenom suprugu i ocu

Dok živimo mi, u našim srcima živjet ćeš i Ti. Hvala ti za sve zajedničke trenutke. Supruga Renata, sinovi Saša i Robert

ZAHVALA

povodom smrti našeg dragog tate, tasta i djeda

IVANA LIPOVCA preminulog 16. 5. 2023. u 74. godini života.

Najiskrenije zahvaljujemo rodbini, prijateljima, susjedima i svim dragim ljudima koji su bili uz nas, okitili odar cvijećem i svijećama te ispratili dragog nam pokojnika na vječni počinak.

Ožalošćeni:

kćeri Blaženka i Mirjana, zetovi Kristijan i Marijan, unuci Lorena, Izabela, Elena, Tomislav, Martina i Maja

OBAVIJEST O SMRTI

Otišao si na svoje posljednje putovanje!!

Anđeli nek´ Te čuvaju na nebeskim cestama! S ljubavlju,

MARIJANU KOŠIĆU dragom suprugu supruga Snježana

POSLJEDNJI POZDRAV

MARIJANU KOŠIĆU dragom tati

Težak nam je ovaj rastanak od Tebe. Snivaj tata u vječnosti, putuj s Bogom i znaj da volimo Te zauvijek. Zauvijek ćeš živjeti u našim mislima i srcima.

Tvoja djeca: kći Slađana, sinovi Jasmin i Antonio

Najiskrenije zahvaljujemo svim rođacima, susjedima, prijateljima i znancima na upućenim nam izrazima sućuti, položenom cvijeću i svijećama uz njegov odar te prisustvu posljednjem ispraćaju dragog nam pokojnika uz vječni počinak. Od srca zahvaljujemo župniku župe Sv. Josip, vlč. Leonardu Šardiju na dostojanstvenom ispraćaju i lijepim riječima oproštaja.

Počivao u miru Božjem!

Ožalošćeni:

supruga Anica, kćeri Sanja i Snježana, zet Damir, unučad Franjo, Nikola, Ljiljana, Ana i Matija, i praunučad David i Ena

POSLJEDNJI POZDRAV

AUGUSTU BLAŽI dragom tati, djedu i pradjedu

Otišao si stazom kojom se ne vraća. Nek´ s anđelima Tvoja duša spi, sve dok nas ima živjet ćeš i Ti.

Tvoj sin Zdravko, snaha Mirjana, unuke Marija sa Marijem, Magdalena sa Darijem i Nikolina te praunuci Ivan, Šimun, Elena i Dora

Obavještavamo Vas da je naša draga sestra, mama, baka i prabaka

LJUBICA KRANJČEC preminula 19. 05. 2023. u 88. godini života.

Ispraćaj drage nam pokojnice biti će u srijedu 24. 05. 2023. na varaždinskom groblju u 14.00 sati.

Tugujuća obitelj

SJEĆANJE

BOŽICU MARTINČEVIĆ – MIKIĆ 18. 5. 2022. – 18. 5. 2023.

na Život prolazi, vrijeme teče, sjećanje za Tobom nikad proći neće.

Suprug, djeca i sestra s obitelji

35 Zahvale i sjećanja 23. svibnja 2023., br. 995 || Regionalni tjednik
Tvoji najmiliji

SJEĆANJE

na drage roditelje

SJEĆANJE

ANDRO KUSERBANJ 23. 5. 2017. – 23. 5. 2023.

Uvijek si u našim mislima i srcima.

SJEĆANJE

na ubijene od ustaša

BOLTO VIDOVIĆ – JASENOVAC

IGNAC VIDOVIĆ – JASENOVAC

PAVAO VIDOVIĆ – JASENOVAC

Tvoji najmiliji

SJEĆANJE

ROKA i ŠTEFANIJU

† 15. 12. 1998. † 25. 5. 2017.

KLIČEK Uvijek ste u našim srcima i mislima.

Vaši najmiliji

TUŽNO SJEĆANJE

na

VJENCESLAV MAKŠAN

21. 5. 2018. – 21. 5. 2023.

Zauvijek u našim srcima i mislima.

Tvoja obitelj

SJEĆANJE

ANĐELKO ČRNILA

26. 5. 2019. – 26. 5. 2023.

MILAN VIDOVIĆ – JASENOVAC

MATIJA VIDOVIĆ – JASENOVAC

IVAN VIDOVIĆ – JASENOVAC

ZORA VIDOVIĆ – JASENOVAC

IVAN ŠALAMUN – JASENOVAC

PERO VIDOVIĆ – JALKOVEC

MARIJA VIDOVIĆ – JALKOVEC

IVKA VIDOVIĆ – LEPOGLAVA

MIJO VIDOVIĆ – VIROVITICA

ROK BENČEK

Mladen Vidović – stariji

TUŽNO SJEĆANJE

BORISA i KATARINU

† 31. 5. 2019. † 14. 4. 2019.

KANIŠKI Život nestane u trenu, ali sjećanje na vas ostaje zauvijek.

Supruga Marija s obitelji i snaha te sestra i kći Milica

SJEĆANJE

VJEKOSLAV VITEZ

22. 5. 2012. – 22. 5. 2023.

Vrijeme prolazi, uspomene ostaju.

Tvoji najmiliji

SJEĆANJE

RENATA BENČEK

27. 5. 2014. – 27. 5. 2023.

Ne postoji zaborav, samo tuga koju vrijeme ne briše.

Roditelji i brat s obitelji

SJEĆANJE

na voljene

S ljubavlju i tugom čuvamo uspomenu na Tebe.

Tvoja obitelj

SJEĆANJE

MARIJA KUHAR

25. 5. 2021. – 25. 5. 2023. S ljubavlju i tugom čuvamo uspomenu na Tebe.

Tvoje: Ivanka, Đurđica i Gordana s obiteljima

MARIJU KOS 24. 5. 2022. – 24. 5. 2023.

na Ni godina koja je prošla, ni život koji teče, sjećanje na Tebe izbrisati neće.

Sinovi Vladimir i Mladen, snahe Ružica i Snježana, unuci s obiteljima i praunuci

TUŽNO SJEĆANJE

SJEĆANJE

JOSIP ROZMAN † 2021. – 2023. Svaki dan bez Tebe težak je. Fališ.

Supruga, djeca, zet i unuci

SJEĆANJE

DAVORINA KORENIĆA 25. 5. 2021. – 25. 5. 2023.

na Zatvorim oči i vidim Te, suze u oku… još boli me…

Supruga Jasminka i Luka

SJEĆANJE

IVAN NOVAK 18. 5. 2008. – 18. 5. 2023. S ljubavlju i poštovanjem čuvamo uspomenu na Tebe.

Obitelj Novak

SJEĆANJE

JOSIPA – JOŽU i DRAŽENA

† 2018. † 30. 5. 2017.

OŽVALD Zaborav ne postoji, uvijek ste sa nama.

Vaši najmiliji

SJEĆANJE

na majku, baku i prabaku

ANTONIJU ZAGOREC 24. 5. 2022. – 24. 5. 2023.

U srcu tuga, na grobu tišina, a u nama velika praznina.

Tvoja kći Marija s obitelji

ALOJZ DREVEN 26. 5. 2018. – 26. 5. 2023. Zauvijek u našim mislima i molitvama.

Tvoji najmiliji

SJEĆANJE

na drage roditelje

KELEMEN

JOSIPU i STJEPANA

† 3. 10. 2020. † 23. 5. 2016.

Vaša djeca

na

LOVRU RUGANIJA 28. 5. 2020. – 28. 5. 2023.

Vrijeme zaborav donijelo nije, Ti živiš s nama kao i prije. S poštovanjem i tugom čuvamo uspomenu na Tebe.

SJEĆANJE Supruga s djecom

SJEĆANJE

JOSIP GRAN 23. 5. 2012. – 23. 5. 2023. Godine prolaze, sjećanja ostaju.

Kći Božena, zet Josip, unuci Snježana i Mario s obitelji

na Vrijeme ide, al´ sjećanje na Tebe ostaje.

VALENTINA PTIČEKA 20. 5. 2009. – 20. 5. 2023.

Supruga Terezija i unuka Valentina

SJEĆANJE

DRAGUTIN DREVEN

25. 5. 2009. – 25. 5. 2023. U srcu s nama.

Tvoja obitelj

SJEĆANJE

MIŠKO SAMBOLEC 22. 5. 1998. – 22. 5. 2023. Uvijek si u našim mislima.

Tvoja obitelj

SJEĆANJE

IGNACIJA FURJANA 21. 5. 2015. – 21. 5. 2023.

na dragog S ljubavlju, poštovanjem i molitvama čuvamo uspomenu na Tebe. Uvijek si u našim srcima i mislima.

Tvoja obitelj

SJEĆANJE

na voljenu majku, punicu i baku

RUŽICU KUKEC

19. 5. 2022. – 19. 5. 2023.

Sve ono što duboko volimo postaje dio nas. … svijeće ljubavi gorjet će samo za Tebe, a molitvom na usnama živjet ćeš zauvijek s nama. Do ponovnog susreta u vječnosti,

Tvoji: Kristijan, Božica, Mladen i Mihaela

36 Zahvale i sjećanja Regionalni tjednik || 23. svibnja 2023., br. 995

svibnja 2023., br. 995 || Regionalni tjednik

SJEĆANJE

na

IVANA BOGOVIĆA

23. 5. 2016. – 23. 5. 2023.

S ljubavlju i poštovanjem

čuvamo uspomenu na Tebe.

Tvoja obitelj

SJEĆANJE

IVAN RATKOVIĆ

24. 5. 2021. – 24. 5. 2023. U mislima i molitvama zauvijek s Tobom.

Tvoja obitelj

SJEĆANJE

JELENA VITEZ

23. 5. 2019. – 23. 5. 2023. Godine prolaze, a tuguju svi koji Te vole.

Sin Josip s obitelji

SJEĆANJE

na dragog šogora i tečeka

ŽELJKA MESARIĆA

26. 5. 2021. – 26. 5. 2023.

U svojim srcima Te čuvamo od zaborava,

Zlatica, Edvard, Marijan i Aleksandra

SJEĆANJE

TUŽNO SJEĆANJE

ŽELJKA MESARIĆA

26. 5. 2021. – 26. 5. 2023.

na dragog supruga, oca i djeda Život nestane u trenu, a sjećanje i ljubav ostaju zauvijek. Po dobroti ćemo Te pamtiti i u suzi oka tražiti. Neka Te čuvaju anđeli nebeski.

Tvoji supruga Nada, Kristijan, Maja, Luka i Sara

SJEĆANJE

na

DRAGUTINA ŠARGAČA

† 2019. – 2023.

ANA DUMBOVIĆ

na voljenog tatu

STJEPANA PEHNECA

20. 5. 2021. – 20. 5. 2023.

Nosimo Te svaki dan u našim srcima i našim mislima. Počivao u miru Božjem.

SJEĆANJE Tvoje: Tihana i Tajana s obiteljima

TUŽNO SJEĆANJE

TOMO ŽGANEC

23. 5. 1993. – 23. 5. 2023.

Godine prolaze, a sjećanje na Tebe. ostaje.

Tvoji najmiliji

SJEĆANJE

MILAN PRESEČKI

23. 5. 1995. – 23. 5. 2023. S ljubavlju,

Tvoja obitelj

SJEĆANJE

IVANKA TOMIEK

21. 5. 2017. – 21. 5. 2023.

Uvijek ćeš biti u našim srcima i mislima.

Tvoji najmiliji: Rajko, Irena, Ivona i Sonja

SJEĆANJE

na

VERICU PLANTIĆ

22. 5. 2010. – 22. 5. 2023.

Na nebu Tvoj je dom, a mi Te čuvamo u srcu svom.

Tvoji roditelji, sestre Ksenija i Karmenka s obiteljima

SJEĆANJE

ANTUNA MATEČAKA

28. 5. 2022. – 28. 5. 2023.

Tvoja dobrota, Tvoj osmijeh i Tvoj glas ostat će zauvijek dio nas.

U srcu Te nosimo, od zaborava čuvamo za Tebe molimo i zauvijek Te volimo.

Supruga Jelena, kćeri Andreja i Jagoda s obiteljima

SJEĆANJE

na voljenu

MARIJU MIHALIĆ rođ. SEKAČIĆ

22. 5. 2019. – 22. 5. 2023.

Uvijek si s nama u našim srcima i mislima. Počivaj u miru Božjem.

Tvoje: kćeri, zetovi, unuci i praunuci

21. 5. 2013. – 21. 5. 2023.

U mislima s Tobom.

Tvoji sinovi i kćeri s obitelji

TUŽNO SJEĆANJE

na supruga, oca i djeda

IVANA TUĐANA

19. 5. 2021. – 19. 5. 2023.

Prošle su dvije godine otkad više nisi s nama. Uvijek s Tobom u mislima i srcima.

Supruga Marija, sinovi i kći s obitelji

SJEĆANJE

na dragog

STJEPANA LUKAČIĆA

† 24. 5. 2020.

U našim si mislima i molitvama.

SJEĆANJE

na dragog oca, svekra i djeda

STJEPANA NOVAKA

22. 5. 2013. – 22. 5. 2023.

U našim srcima uvijek voljen, u mislima nikad zaboravljen.

Sin Dražen i snaha Nina te unuci Roko i Nino

SJEĆANJE

na dragog supruga, oca i djeda

STJEPANA NOVAKA

22. 5. 2013. – 22. 5. 2023.

Ostat ćeš zauvijek u našim srcima i mislima.

Tvoja obitelj

TUŽNO SJEĆANJE

na roditelje

ADAMIĆ

STJEPANA i KATICU

† 24. 2. 2003. † 25. 5. 2022.

Zauvijek ste s nama u našim srcima i mislima.

Vaša kći Štefica s obitelji Bajsić

SJEĆANJE

na našeg dragog i voljenog

FRANJU HRMANA

25. 5. 2021. – 25. 5. 2023.

Zauvijek si u našim mislima i molitvama.

Supruga Franjica, sinovi sa suprugama, unuci i praunuci

Prošle su četiri godine duge, pune boli i tuge. Vrijeme rane ne briše, odlazak Tvoj boli sve više.

Supruga Amalija, sinovi Zvonko i Ivica, snahe Snježana i Ivana, unuke Natalija i Dino, Nina i Denis, Amalija, unuk Ante i praunuka Paulina

SJEĆANJE

MATO KELEMEN

21. 5. 2021. – 21. 5. 2023. Pričamo o Tebi i sjećanja krenu i opet smo zajedno u jednom trenu.

Tvoja obitelj

SJEĆANJE

VJEKOSLAV BLAŽEK 25. 5. 2021. – 25. 5. 2023. Vrijeme prolazi, tuga ostaje.

Tvoja obitelj

SJEĆANJE

MLADEN MALNAR – BORIS 23. 5. 2013. – 23. 5. 2023. S ljubavlju i poštovanjem čuvamo uspomenu na Tebe.

Tvoji najmiliji

SJEĆANJE

DRAGICA MOŽANIĆ 17. 5. 2007. – 17. 5. 2023. Godine prolaze, a uspomene i sjećanja ostaju.

Suprug i sin s obitelji

SJEĆANJE Obitelj Županić

MLADEN ŽUPANIĆ 26. 5. 2017. – 26. 5. 2023. Zauvijek si u našim mislima i srcima.

SJEĆANJE

na roditelje

KOŠIĆ

LJUBICU i MILANA

† 28. 1. 1990. † 18. 5. 1983.

U našim mislima i molitvama.

Sin Josip s obitelji

37 Zahvale i sjećanja
23.
na

S RAZNIH STRANA

U današnjoj slobodi medija možeš reći sve – da je Zemlja ravna ploča, da je svijet nastao slučajno, da je 10 milijuna živih vrsta plod evolucije i slučajnosti (iako ne postoje dokazi za to), da se u većini tih 10 milijuna životnih oblika slučajno razvio suprotni spol koji omogućava razmnožavanje i opstanak vrste, možeš reći da se ne slažeš sa znanstvenom činjenicom da se ljudi rađaju kao muškarci ili žene, možeš reći da se dijete može ubiti do desetog tjedna trudnoće, i tako bismo mogli nabra-

jati u nedogled.

Sve i svašta možeš reći, ali jedno ne smiješ nikao reći, a to je da se zalažeš za život nerođenog djeteta.

U Hodu za život desile su se mnoge kontroverze, puno žestokih kritika na inicijativu, organizatori nisu imali isti tretman od vlasti kao neke druge inicijative, mnogi su se političari bojali pojaviti na skupu, jer eto Hod za život nije ‘moderan’, to je zaostalo stajalište, sudionike su nazivali ‘katolibanima’ (što god to značilo).

Iako sam osobno protiv ekstremnih političkih ideja, bilo da su one ‘lijeve’, ‘desne’ ili pak su ‘sredina’, u ovome slučaju moram reći da je glas za

pravo na život nerođenog djeteta – dobra stvar. U stvari, to bi trebala biti tekovina naše suvremene civilizacije, to bi trebale biti temeljne vrijednosti. Ta i sama Biblija, Božja riječ, nam govori isto. Zato ubuduće, kad budemo u nedoumici što je dobro, a što nije dobro, zavirimo u Božju riječ. Bog nam o tome jasno govori. Zato Vam nudimo BESPLATAN primjerak Biblije, tiskane u suradnji s Kršćanskom sadašnjosti (rimokatolička izdavačka kuća). Nazovite nas na 042 311 202. prop. Mladen Dominić Pastor Kristove Crkve Varaždin

NAJAVLJEN PROGRAM MATURANTIKE 2023.

Uz tradicionalni mimohod i kadrilu, maturanti ove godine imaju i svoju himnu

Više od 1700 učenika završava svoje srednjoškolsko obrazovanje, a ovogodišnja manifestacija posvećena upravo njima odvijat će se od 24. do 26. svibnja

U četvrtak, 18. svibnja, zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec, gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj i zamjenik načelnika Policijske uprave varaždinske Dalibor Božić najavili su program Maturantike 2023. Više od 1700 učenika završava svoje srednjoškolsko obrazovanje, a ovogodišnja manifestacija posvećena upravo njima odvijat će se od 24. do 26. svibnja.

Maturantski marš

skladao je bivši učenik

će se birati i najbolje odore. Sljedeći dan je predviđen kao sportski dan, dok će za kraj manifestacije maturanti tradicionalno točno u podne na Kapucinskom trgu zaplesati kadrilu i poslati poruku mira. Posebnostjeidaćeovegodine naši maturanti imati svoju himnu,maturantskimarškoji je skladao bivši učenik Glazbene škole u Varaždinu i maturant Prve gimnazije Varaždin Luka Kolenko –otkrila je Zagorec.

Glazbene škole u Varaždinu i maturant

Prve gimnazije

Varaždin Luka Kolenko

Zamjenica župana istaknula je i da je ovo jedinstvena manifestacija u Hrvatskoj jer ima preventivni program te pritom zahvalila PUvaraždinskojnainicijativi.

Program

Kako je najavila zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec, program će tradicionalno početi mimohodom, a ove godine Maturantikaimaijednuposebnost. – Prvi dan će tradicionalno biti mimohod, a taj dan

– Ponosni smo na naše maturante koji mogu kroz Maturantiku biti primjer drugima jer će se na jedan veseli, dostojanstveni način i u sigurnim uvjetima oprostiti odsvojihsrednjoškolskihklupa i krenuti u novo poglavlje života – zaključila je.

Varaždinski gradonačelnik

Neven Bosilj pozvao je sve maturante da se dobro zabave, ali da pritom paze na vlastitu sigurnost i sigurnost drugih.

–GradVaraždinjeponosan suorganizator zajedno s Varaždinskom županijom i PU varaždinskom. Od kolijevke padogroba,najljepšejeđačko doba – iako mladi misle da je to samo izlizana poslovica, zaista je tako. Želim im poručiti: uživajte u svojim danima,zabavitese,slobodno

MINISTARSTVO KULTURE I MEDIJA TE

i popijete, ali ne previše. Grad Varaždin je siguran grad i molim vas da se pridržavamo regula, reda i mira – poručio je gradonačelnik i dodao da je Grad Varaždin dao na raspolaganje svoje javne prostore. – U Parku mladih će biti glavna događanja, a u slučaju kiše, na raspolaganje je stavljena Dvorana Graberje gdje ćesedogađanjamoćipreseliti. Uvježbava se kadrila, vjerujem da će ta tri dana proći u najboljem redu i miru. Želim

svim maturantima da svoje zadnje školske dane pamte po nekom lijepom događaju – rekao je Bosilj.

Preventivne aktivnosti

Zamjenik načelnika PU varaždinske Dalibor Božić govorio je o policijskim aktivnostima i preventivnom programu.

–Većšestugodinuzaredom imamo trodnevni preventivni program koji je uveden

prije svega radi sigurnosti maturanata. Organizirali smo građanske ophodnje u sastavu profesora, roditelja i policijskog službenika zaduženog za prevenciju, koje će biti na prostoru održavanja Maturantike u Parku mladih i koji će provoditi preventivne mjere, a policijski službenici patrolirat će i u drugim dijelovima grada. Prije toga su naši policijski službenici bili

Glavna događanja bit će u Parku mladih, a u slučaju kiše, na raspolaganje je stavljena Dvorana Graberje

u školama te već niz godina tijekom cijele školske godine provodimo niz preventivnih programa, pa je tako i ova generacija maturanata upoznata s pravilima odgovornog ponašanjaivjerujemdaćesve proći u najboljem redu, kao i proteklihgodina,idaćesedobro zabaviti – rekao je Božić, poželjevši maturantima puno uspjeha na maturi i da upišu željene fakultete, a onima koji ne idu na fakultet, da pronađu svoje prvo zaposlenje.

GradVaraždin kandidirat će se za UNESCO-ov grad glazbe

Varaždin ima velike izglede bitiproglašenUNESCO-ovim gradom glazbe. U multimedijalnoj dvorani Gradskog muzeja Varaždin u palači Herzer održan je u srijedu, 17. svibnja 2023. godine, radni sastanak na kojem se govorilo o pripremama za prijavu na natječaj za proglašenje UNESCO-ova kreativnog grada u području glazbe,kojisuza2023.godinu objaviliMinistarstvokulturei medija te Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO.

Cilj je grad Varaždin uključiti u Mrežu kreativnih gradova u specifičnom području glazbe i jačati suradnju među

gradovima koji su prepoznali kreativnost kao strateški čimbenik održivog razvoja. Turistička zajednica Grada Varaždina prijavu priprema uz potporu Grada Varaždina u suradnji sa stručnjacima iz organizacije Hangveto iz Budimpešte koja je već bila uspješna u prijavama drugih europskih gradova.

Priprema prijave

Gradonačelnik Grada VaraždinaNevenBosiljzahvalio je sudionicima sastanka i gostima na volji da pridonesu uspješnoj kandidaturi Varaždina. Zamolio je za ozbiljnost

svih sudionika prilikom izrade prijave jer su rokovi vrlo kratki.

– Prijava mora biti gotova do 30. lipnja, a da bi bila potpuna, mi moramo do kraja ovog mjeseca sve uobličiti. Apeliram da svatko od vas u svom segmentu odradi posao kako bi već početkom lipnja predali prijavu Ministarstvu. Imamo punu podršku Ministarstva kulture i medija, razgovarao sam s ministricom koja je rekla da će nam pružiti svu podršku u toj aplikaciji – rekao je gradonačelnik i pozdravio stručnjake iz Mađarske koji su već uspješno

radili na aplikacijama drugih gradova.

– Imamo tradiciju, imamo Glazbenu školu, imamo već 53 godine Barokne večeri, Ivana Padovca i puno drugih događanja i argumenata pa vjerujem da ćemo stići napravitiaplikacijuisiguransamda će biti uspješna – zaključio je gradonačelnik. Direktorica Turističke zajednice Grada Varaždina Jelena Toth naglasila je da je Varaždin jedna od najposjećenijih turističkih destinacija u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, koja je uz sve ostale kvalitete prepoznata i kao grad glazbe.

38 S raznih strana Regionalni tjednik || 23. svibnja 2023., br. 995
RECI SVE
HRVATSKO POVJERENSTVO ZA UNESCO
PIŠE: MARTINA LONČAR-PETRINJAK mlpetrinjak@regionalni.com

PROGNOZA VREMENA ZA SLJEDEĆIH 7 DANA - NESTABILNIJA SREDINA TJEDNA

Lijepo i toplo vrijeme ostaje i tijekom utorka uz maksimalac do 26 ili 27°C. Konačno pravo proljeće, ali onda u srijedu opet promjena uz više oblaka, a raste mogućnost za kišu ili pljusak s grmljavinom. Zapuhat će umjeren vjetar sjevernih smjerova pa će osvježiti. Jutro toplo, a sredinom dana između 19 i 22°C. U četvrtak i petak izmjenjivat će se oblaci i sunce, a mjestimice uz jači razvoj oblaka može pasti malo kiše ili lokalni pljusak praćen grmljavinom. Još će povremeno biti i umjerenog sjevernog vjetra. Temperatura noću od 10 do 15, a najviša dnevna oko 20 Celzi-

jevih stupnjeva. Dani vikenda izgledaju stabilnije. Prevladavat će sunčano, povremeno uz umjerenu naoblaku, čini se bez kiše. Vjetar umjeren, u subotu mjestimice i pojačan sjeveroistočni, a u nedjelju će ipak biti slabiji. Jutra ugodno svježa, a najviša dnevna temperatura bi se trebala držati oko 20-ak Celzijevih stupnjeva. Po trenutnim pokazateljima i ponedjeljak bi trebao biti lijep uz puno sunca i topline. Na kraju napomena da je dobro redovito pratiti prognozu na Twitteru i našoj Facebook stranici „Kad će Kiša“. (Prognozu napisao: Kristijan Božarov 22.5.2023.)

TJEDNI HOROSKOP

Varaždinska županija

Djevojčice: Jana Huzjak, Lara Kušteljega, Franka Rutić, Nika Juranko, Dona Herceg, Laura Šipek, Leona Štefanec, Elena

Erdeli, Franka Sabolek, Katja Bogović, Amelie Šipek, Ema Kranjec

Dječaci: Bono Krog, Mauro Razlog, Teodor Detić, Leo Habulan, Maxim Horvat, Vigo Lazar, Filip Habuš, Rafael Biškup, Marin

Kostanjevec, Emanuel Vuković, Ael Eršeg, Lovro Lampelj

Međimurska županija

Djevojčice: Sunčica Železnjak, Ema Krištofić, Eva Novak

Dječaci: Erik Bašnec, Leon Sokač, Lars Vlašić, Deni Horvat, Gabriel Pozderec, Tin Sotler, Serđan Horvat, Filip Kukovec, Domagoj Šartaj, Hrvoje Oršuš, Dominik Balog

ROĐENI: VJENČANI:

Međimurska županija

Marija Vidović i Ingo Janči

Diana Lukša i Ivica Bačani

Karla Horvatić Krunoslav Švenda

UMRLI:

Varaždinska županija: Zvonko Kušter (63), Helena Plantak (81), Božidar Horvatić (67), Marijan Košić (56), Josipa Popadić (96), Vjekoslav Repić (80), Đurđica Terezija Špac-Hruškar (82), Ružica Piskač (79), Juraj Zeljak (60), Marija Švarc (76)

Međimurska županija: Vilim Novak, Helena Trstenjak r. Šimunić, Katarina Novak r. Križanić, Dragutin Ružman, Ivan Novak, Đuro Balog, Ljudevit Plačko, Rozalija Črep r. Mošmondor, Marija Vadlja r. Kvakan, Otmar Križan, Rozalija Kodba Mesarić r. Pavleković, Damir Vurušić, Josip Horvat, Marija Crnčec r. Novak, Dragica Korpar, Marija Novak r. Balić, Elizabeta Ivanovič r. Novak, Josip Taradi, Slava Senčar r. Medlobi, Katarina Conar r. Horvat, Snježana Delladio r. Dugac, Ana Križaj r. Hranjec

OVAN (21. 3. – 19. 4.)

Posao vam je i dalje glavna briga no i usprkos vašem zaista velikom trudu, sve zapinje. Osim toga tu su i neke okolnosti na koje vi nemate utjecaja. Uz sve to i financijski niste baš u dobrom periodu. Ljubavna situacija vam je slićna no,vaša razmišljanja su usmjerena samo na posao. Slobodni se bolje osjećaju i imaju puno prilika za flert i zabavu. Zdravlje vam nije najbolje pa bi bilo dobro da se pokušate odmoriti od svega.

RAK (21. 6. – 22. 7.)

BIK (20. 4. – 20. 5.)

Poslovne stvari se pokreću i to velikom brzinom, i pripremaju vam zaista velike promjene.Trebat će vam puno energije da bi stigli odgovoriti na sve izazove. Uz posao i fancije će vam se znatno popraviti. U ljubavi je uglavnom sve po starome i s partnerom imate zaista lijep odnos. Slobodni pripadnici znaka bi se samo dobro zabavljali, ali novo poznanstvo znaći novi ljubavni početak. Zdravlje - pronađite vremena za odmor.

LAV (23. 7. – 22. 8.)

BLIZANCI (21. 5. – 20. 6.)

Vi i dalje naporno radite, trošite puno snage a teškoće u kojima se nalazite nikako da riješite. Problemi su stalno prisutni a izgleda da će tako jedno vrijeme i ostati. Ove poslovne probleme prati nažalost i lošija financijska situacija. Ni vaš partnerski odnos nije baš stabilan. Sve je nekako promjenljivo i nejasno. Slobodni pripadnici znaka željeli bi započeti novu vezu, no ne usude se. Zdravlje - kronićno ste umorni.

DJEVICA (23. 8. – 22. 9.)

NAPRAVA ZA ZAŠTITU DIŠNIH ORGANA

DUBROVAČKA TVRĐAVA

VRSTA SIRA, EDAMAC

NAJSTROŽI KAZNENI UDARAC U SPORTU PREPARATE VRSTA NAPITKA OD KAVE HRVATSKA PJEVAČICA NEBRIGA LJEKOVITA BILJKA, MATIČNJAK

HRVATSKA BALERINA (1909-1991) MALIGNI TUMOR MJERA ZA ŽITO (51 L) STAN U POTKROVLJU MANJI ZALJEV ALPSKA SKIJAŠKA DISCIPLINA AFRIČKA RIJEKA

PREDMETI JAJOLIKA OBLIKA ŽITELJ RAČE ONAJ KOJI PRIPREMA GRADIĆ KOD ZADRA KULTURNO-INFORMATIVNI CENTAR» JUŽNI .. ILI SJEVERNI ...

ITALIJA ANCONA DOĆI DO KONCA TRAJANJA

NESIT «METAR» MLAĐE KAMENO DOBA

BIVŠI NOG. VRATAR LEHMANN TOPNIŠTVO

Vas na poslu očekuju promjene na koje nisteračunali,adolazivamperiodposla sa strancima koji bi mogao biti vrlo značajan. Zbog toga vas očekuje puno dogovora i sastanaka pa pripazite što i kome potpisujete. Partnerski odnos ušao je u neke mirnije vode i vaša komunikacija je puno bolja. Slobodni pripadnici znaka će puno izlaziti i zabavljati se pa bi mogli ući u vezu s osobom iz drugog grada. Zdravlje - više se krećite i boravite vani.

VAGA (23. 9. – 22. 10.)

Vaš posao kao da je ušao u slijepu ulicu i biti će tu puno odlaganja poslova, pa ponovnih pokušaja i tako u krug. Nikako da riješite stare poslovne probleme. U ljubavi nije puno bolje. I vi i partner tvrdoglavo ostajete kod svojih stavova i nema napretka, pa bi bilo dobro da se konaćno odlućite što želite. Slobodni pripadnici znaka trenutno se dobro zabavljaju i ne traže puno više od toga. Zdravlje - mijenjajte životne navike.

Posao vam je vrlo zahtjevan, no kako vrijeme odmiće vama se vraća snaga, ali i sukoba sa suradnicima je manje. To je dobro a i oni koji odlućuju na vašoj su strani. Partnerski odnos vam je došao u drugi plan i počinju problemi, pa nemojte dozvoliti da partner izgubi povjerenje u vas. Slobodni pripadnici znaka puno će se družiti i izlaziti, no ništa se tu neće ozbiljno dogoditi. Zdravlje pad imuniteta.

ŠKORPION

(23. 10. – 21. 11.)

Promjene u poslu napokon stižu, a vi ih jedva čekate. Ipak sve će još malo pričekati, jer drugoj strani se izgleda ne žuri. Ljubav - ovaj put svoj partnerski odnos shvatite ozbiljno pa ga riješite ili promijenite, jer ste došli do granice kad nešto morate odlućiti. Slobodni pripadnici znaka koriste svaku priliku za dobru zabavu. Ipak, moguća je i ozbiljnija ljubavna prića. Zdravlje - dobro.

Vaše vrijeme na poslu dolazi i morate se aktivirati. Završite neke zaostale poslove jer dolaze vam novi poslovi, novi poslovni partneri s novim ponudama, ali nemojte se zalijetati. U partnerskom odnosu malo se toga mijenja. Problem je loša komunikacija pa sve to dovodi do nesporazuma. Nije dobro što oboje šutite, jer to zaista ne vodi nikuda. Slobodni pripadnici znaka žele obnoviti kontakt s bivšim partnerom. Zdravljeuglavnom dobro.

STRIJELAC (22. 11. – 21. 12.)

Posla imate preko glave, planova još i više a sad samo trebate i energiju da sve to provedete u djelo. Neki od vas poželjeti će započeti novi posao, no savjet je da malo pričekate. Osim toga budite vrlo oprezni s finacijama. Što se ljubavi tiće, puštate da se stvari riješavaju same od sebe. Slobodni pripadnici znaka stalno imaju osjećaj da ih prošlost zove, dok im novi ljudi ulaze u život. Zdravlje - problemi s grlom.

TEUTIN PODANIK OPLETENA BOCA, DEMIŽON GUŠTER IZ PORODICE LEGVANA MOSNA DIZALICA

UZ, PRI PIJANISTICA GAMULIN

«STANICA ZA TEHNIČKI PREGLED» ODSJEK TENISKE IGRE IZNENADAN NAPAD

TROSLOŽNA PJESNIČKA STOPA KOŠARA OTOK U IRSKOM MORU

ŽDRIJELO ZVIJERI BIVŠI NOGOMETAŠ, GORAN PJEŠČANI NANOS

FR. SLIKAR, EDOUARD (1832-1883) UPITNA RIJEČ

MAKAR JEDAN RENIJ TANTAL FITILJ ZA POTPALJIVANJE MINA «TONA»

JARAC (22. 12. – 19. 1.)

Poslovnasituacijasenijepunopromijenila, jedino vam se ćini da sve ono što je dobro dolazi jako sporo. Momentalno bi bilo najbolje da se pritajite i pričekajte bolje vrijeme. Što se partnerskog odnosa tiće došlo je vrijeme da ga postavite na zdravije temelje, jer s ovakvom situacijom niste zadovoljni. Slobodni pripadnici znaka neka se pripreme jer vrijeme novih ljubavi dolazi. Zdravlje kronične tegobe.

VODENJAK (20. 1. – 18. 2.)

Vi ulazite u period nekih nepredviđenih problemaaposlovneprilikekojedolaze samoćepotvrditivašuspremnostdase nosite s njima. Što se ljubavi tiće, bilo bi dobro da naućite kako biti zadovoljan s onim što imate. Prestanite sanjariti, život je nešto drugo. Slobodni pripadnici znaka u ovom će periodu imati ljubavne prilike koje se ne propuštaju. Zdravlje - imunitet vam je nizak pa su moguće prehlade i viroze.

RIBE (19. 2. – 20. 3.)

Posao vam zapravo nebi trebao stvarati problem, ali će doći do nekakvog odlaganja vama jako važnog dogovora. No i uz to vi ćete stići sve napraviti na vrijeme.Uljubaviimatejakupotrebuda budete voljeni i na najboljem ste putu da ostvarite tjedan za pamćenje. Slobodni pripadnici znaka još su okrenuti prošlosti, pa neće ulaziti u ozbiljnije veze. Zdravlje - dobro ste.

SLO. PISAC FILOZOF, JANKO (1837-1899)

GIMNASTIČAR SRBIĆ LUDOLFOV BROJ(3,14...) NAJVEĆI SATURNOV SATELIT POVLAČITI OKIDAČ AKTINIJ

39 S raznih strana 23. svibnja 2023., br. 995 || Regionalni tjednik
Telefonski sex uživo! Svaki dan 0-24 064/688-691 Tel0,93€ï6,99kn/min;Mob1,12€ï8,41kn/min Maratela mreže doo, 072/700700 | +18 | 1€ = 7.53450kn Nazovi napaljene Varaždinke i Međimurke! UPRAVA Marijo Bucina GLAVNA UREDNICA Amalija Šašek asasek@regionalni.com ZAMJENIK GLAVNE UREDNICE Josip Novak, jnovak@regionalni.com NOVINARI Ivan Tomašković (urednik portala) ivan@regionalni.com Robert Peharda, rpeharda@regionalni.com Sandra Županić, szupanic@regionalni.com Martina Lončar-Petrinjak, mlpetrinjak@regionalni.com FOTOREPORTER Ivan Agnezović, foto@regionalni.com SURADNICI Dalibor Flajpan GRAFIČKA REDAKCIJA Vlatka Lešić, vlatka@regionalni.com Željka Biškup, zbiskup@regionalni.com IMPRESSUM IZDAVAČ Regionalni tjednik d.o.o. Zagrebačka 38, 42000 Varaždin Redakcija 7Plus Regionalnog tjednika ne odgovara za istinitost podataka oglasa. PRODAJA: Zdenka Jagić,
marketing@regionalni.com Tel. 042/290-778 PREDAJA MALIH OGLASA OSMRTNICA: Zagrebačka 38, Varaždin Ljiljana Simić, ljsimic@regionalni.com malioglasi@regionalni.com Tel. 042/290-774 Radno vrijeme za stranke: pon: 7,30 - 12,00 h uto: 7,30 - 14,00 h sri: 7,30 - 15,30 h čet: 7,30 - 15,00 h pet: 7,30 - 14,30 h Ostala prijamna mjesta za male oglase, zahvale sjećanja: IVANEC Poljodom Gospodarska 2 Voćarna Bagrem Trg hrvatskih ivanovaca 9a LUDBREG Cvjećarnica Ruža Petra Krešimira
NOVI MAROF Benjak Remetinec
LEPOGLAVA Cvjećarnica
Hrvatskih
CESTICA Realize IT Varaždinska 27 Tiskara Slobodna Dalmacija MARKETING: Tel. 042/290-778 Tel. 042/290-781 MALI OGLASI, ZAHVALE I SJEĆANJA Tel. 042/290-774 REDAKCIJA: Tel. 042/290-777 Male oglase osim u prijamnom uredu u Zagrebačkoj 38 u Varaždinu možete uplatiti internet bankarstvom, na pošti ili banci. Postupak je slijedeći: proslijedite tekst na mail malioglasi@ regionalni.com radi obračuna cijene. Na vaš mail šalje se obračunata cijena i žiro-račun
uslugu.
je potvrdu o uplati
mail. Za sve
se
voditeljica prodaje zjagic@regionalni.com
19, Radno vrijeme: od 7 do 16 h
290
Bagrem
pavlina 3a
na koji uplaćujete
Nakon uplate potrebno
poslati na
informacije obratite
na telefon 042/290-774
.
Autor: MILAN ĐURIĆ

ZAHVALA DJELATNICAMA FIZIJATRIJE OB VARAŽDIN HUMANITARNI FESTIVAL VINA

Lijepe vijesti i pohvale uvijek su dobrodošle, posebno u vrijeme kad imamo osjećaj da one negativne prevladavaju.

Jedna takva pozitivna stigla nam je na mail redakcije, a u dvije rečenice naš je čitatelj opisao veliku stvar koja mu puno znači i koja dokazuje da posao zdravstvenih djelatnika nije samo zani-

manje, već poziv i velika odgovornost. -Bio sam početkom mjeseca na fizikalnim terapijama u OB Varaždin. Htio bih se zahvaliti djelatnicama fizijatrije na toplini, požrtvovnosti, mirnoći...

Čovjek ni nema osjećaj da je bolestan

koliko gospođe učine situaciju lijepom i ljudskom. Hvala im od srca – napisao nam je naš čitatelj Ivica Horvatić.

Htio bih se zahvaliti djelatnicama fizijatrije na toplini, požrtvovnosti i mirnoći

2. POLJOPRIVREDNI SAJAM AGROFEST

Rotary klub Varaždin Jug organizira 13. Festival vina, donatorsku i humanitarnu manifestaciju sa ciljem prikupljanja donacija (fundraising) za opremanje senzorne sobe u Centru Tomislav Špoljar. Festival vina Rotary Cluba Varaždin Jug održat će se u petak, 26. svibnja, s početkom u 19 sati, u atriju Županijske palače u Varaždinu. Osim vrhunske gastro-eno ponude, posjetitelji će moći uživati u glazbenom programu u sklopu kojeg će nastupiti Varaždinski vokalni ansambl pod vodstvom maestra Milada Omranlooa te potom Trio Pulp Fictions, a organizirana je i humanitarna tombola. - Osim primarno humanitarnog djelovanja u lokalnoj zajednici, ovim događajem želimo promicati prijateljstvo i druženje, promovirati hrvatska vina, vinare i vinsku kulturu te lokalnu gastronomiju - poručuju iz udruženja.

Sve blagodati poljoprivrede na sajmu u Arboretumu Opeka

Predstavilo se 47 izlagača iz Varaždinske i susjednih županija, a posjetitelji su tijekom dva dana mogli vidjeti i degustirati vina i likere, povrće, voće, ljekovito i aromatično bilje, proizvode od pčela i druge prehrambene delicije

U sklopu EU projekta Uspostava Regionalnog centra kompetentnosti u poljoprivredi“ArboretumOpeka”Srednja škola “Arboretum Opeka” organizirala je 2. Poljoprivredni sajam Agrofest.

Predstavilo se 47 izlagača iz Varaždinske i susjednih županija, a posjetitelji su tijekom dva dana mogli vidjeti i degustirati vina i likere, povrće, voće, ljekovito i aromatično bilje, proizvode od pčela i druge prehrambene delicije. Također, bila je predstavljena i poljoprivredna mehanizacija, traktori, druga oprema te repromaterijali za poljoprivrednu proizvodnju.

Proizvođači cvijeća su pak predstavili nove kolekcije, cvjetne dekoracije i ukrasno bilje.

- Ono što posebno veseli je da u posljednje vrijeme vidimo trendrastazainteresiranostiza poljoprivredna zanimanja jer ljudi postaju svjesni važnosti poljoprivrede. Nadam se da će roditeljiiučenicikrozovunašu promocijutihzanimanjashvatiti važnost ovih zanimanja te

5. MEĐUNARODNA IZLOŽBE BUČINIH ULJA ALPE-ADRIA

PG Josipa Žmegača ima

šampionsko ulje

Vrhunska bučina ulja iz čak pet država natjecala su se na 5. međunarodnoj izložbi bučinih ulja Alpe – Adria i 12. izložbi bučinih ulja Hrvatske koja je održana u Županijskoj palači u Varaždinu.

Ukupno je dodijeljeno 148 medalja, 31 zlatna, 95 srebrnih i 22 brončane medalje. Šampionom je proglašeno bučino ulje Josipa Žmegača iz Varaždinske županije, a priznanje mu je uručila potpredsjednica Vlade RH za društvene djelatnosti i ljudska prava Anja Šimpraga.

- Svakom sportašu san je osvojiti najveće odličje u svom kraju, a meni se taj san ostvario. Uzalud ti najbolje koštice, ako za to nemaš prave uljare i zbog toga se zahvaljujem Uljari

Agroprom Patrčević koja je iz zlatnih koštica napravila šampionsko ulje – rekao je Josip Žmegač koji se zahvalio Varaždinskoj županiji na podršci, ali i svojoj obitelji što mu je pomogla ostvariti njegov san.

BICIKLIJADA U SRAČINCU Pedaliralo više od 150 biciklista

Proteklog vikenda održana jeBiciklijadaOpćineSračinec, koja se tradicionalno održava uz Dan obitelji. Od Doma kultureuSračincu,doobrambenog nasipa u Svibovcu Podravskom, pedaliralo je više od 150 biciklistica i biciklista, među kojima i puno djece. –Tradicionalnoodržavamo biciklijaduuovomproljetnom terminu, a želja nam je da se okupe cijele obitelji i da zajedno provedemo nekoliko

aktivnih sati u prirodi. Za razlikuodprethodnihgodina, ruta je malo promijenjena. Visok vodostaj starog toka rijeke Drave spriječio nas je da odemo do njene obale, ali smo zato posjetili imanje agencije More Adventure, koja organizira aktivne izlete na rijeci Dravi, a mjesto za druženje i okrepu ove je godine bio prostor NK Podravac – istaknuo je načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec.

da će i dalje rasti broj učenika zainteresiranihzaobrazovanje u našoj školi – rekao je ravnatelj Srednje škole ˝Arboretum Opeka˝ Dragan Brkić. Sajam je otvorila zamjenica župana Silvija Zagorec te pritom istaknula da je Varaždinska županija puna vrijednih ljudi koji se bave poljoprivredom te stvaraju vrhunske prehrambene proizvode.

KARIKATURA crta: Željko Pilipović

40 Zadnja Regionalni tjednik || 23. svibnja 2023., br. 995
PIŠE: AMALIJA ŠAŠEK asasek@regionalni.com