Page 1

72e jaargang

Woensdag 25 juli 2012

Nr. 5

In dit blad vindt u de officiële berichten van de

Weekblad voor Hof van Twente

Volg ons op twitter! #Hofweekblad www.twitter.com/hofweekblad

Verspreidingsgebied: Stad Delden, Ambt Delden, Goor, Markelo, Diepenheim, Bornerbroek, Beckum, St. Isidorushoeve en een deel van Hengelo (5000 ex.) Totale oplage 21.600 ex.

w w w.hofvantwente.nl

Nazomerkoopavond 31 augustus

Zomerse

nog even scoren vanaf 30 augustus

koffiebroodjes met vers fruit (p/st € 1,65)

3 stuks voor € 4,00 Elke zondag geopend van 8.30 tot 16.00 uur

Goor - Als sfeervolle afsluiting van de schoolvakanties organiseert Goor Collectief op donderdag 30, vrijdag 31 augustus en zaterdag 1 september a.s. in het centrum van Goor een gezellig weekend, met als thema: “Het-isweer-voorbij-die-mooie-zomer!”. Met van donderdag t/m zaterdag een aantrekkelijke koopjes- en restantenmarkt. Hier bieden de Goorse winkeliers via leuke marktkraampjes hun artikelen aan tegen super lage dumpprijzen. De vrijdagavond vanaf 17.00 uur wordt heel speciaal: het centrum wordt afgesloten voor auto’s en overgenomen door lekker grote terrassen, met volop sfeer door muziekbandjes, kinderactiviteiten en gezellige eettentjes. Dit om leuke koopjes te scoren en natuurlijk de vakantieverhalen te horen van alle bekenden die je tegenkomt! Allemaal onder het genot van een lekker hapje en een zomers drankje. Goor Collectief wenst iedereen zonnige, maar vooral fijne vakantiedagen toe!

Voor vers brood en gebak

4-daagse aanbieding:

Bos zonnebloemen 5 stuks € 4,98 Bos gladiolen nu € 2,

98

Kortestraat 17 | 7491 AX Delden | Tel. 074-376 6760

DAGOPVANG DAGOPVANG VOOR OUDEREN VOOR OUDEREN

www.bentelerhof.nl Bentelosestraat 28, Bentelo Tel. 0547-388 886

Beusberger waterleiding recreatieve waterparel in Hof van Twente Markelo – Een initiatiefgroep van een aantal Markeloërs heeft samen met een aantal lokale bedrijven een ambitieus plan ontwikkeld om de Beusbergerwaterleiding, die de kern Markelo met de Schipbeek verbindt, te ontwikkelen als nieuwe waterattractie in Hof van Twente. De plannen behelzen een natuurlijke inrichting van de Beusbergerwaterleiding tussen de Schipbeek en de kern Markelo en ontwikkeling van het landschap in de omgeving van de beek. De Beusbergerwaterleiding wordt een belevenis. De beek wordt bevaarbaar gemaakt, zodat vanuit Markelo met een kano naar de Schipbeek gevaren kan worden. Bijzonder is dat ook gepoogd wordt de Markelose zomp terug te brengen. Dit vaartuig deed in vroeger tijden dienst voor het goederenvervoer en zal nu als recreatieve attractie terug gebracht worden. Uiteindelijk is het doel om via een sluis vanuit de Beusbergerwaterleiding op de Schipbeek te varen, zodat met de zomp een mooi tochtje gemaakt kan worden. Het plan is inmiddels gepresenteerd aan de verenigingen op het sportpark aan de Endemansdijk en is daar positief ontvangen. Uitvoering van het plan betekent dat er een nieuw kunstgrasveld voor de voetbal aangelegd zal worden en er kansen ontstaan voor uitbreiding van de jeu-de-boules banen tot een voorziening waar (inter)nationale toernooien georganiseerd kunnen worden. Nu de plannen uitgewerkt zijn kan gewerkt worden aan de uitvoering. Daarvoor zijn gesprekken gevoerd met de grondeigenaren in het gebied, met de gemeente Hof van Twente en Waterschap Rijn en IJssel. Ook provincie Overijssel en Regio Twente zijn op de hoogte. De komende maanden zullen gebruikt worden om voldoende gelden te verwerven om het project te kunnen starten. Gezien de omvang van het plan, zal de uitvoering in een aantal fasen plaatsvinden.

Expositie in St. Elisabeth

Www.bentelerhof.nl ,Bentelosestraat 28, Bentelo Www.bentelerhof.nl ,Bentelosestraat 28, BenteloDelden - Mijn naam is Joke te Velduis, ik Tel: 0547– 388 886 ben autodidact en in 2007 begonnen met het Tel: 0547– 388 886

Regels voor particuliere natuurbegraafplaatsen Het college van B&W heeft dinsdag 17 juli de beleidsnota ‘natuurbegraafplaatsen op particulier terrein’ vastgesteld. Nieuwe natuurbegraafplaatsen dienen te voldoen aan verschillende uitgangspunten. Zo worden natuurbegraafplaatsen alleen toegestaan in de verweving- en extensiveringsgebieden, is de omvang van een natuurbegraafplaats kleinschalig en de uitstraling beperkt. Daarnaast moet er een landschapsplan worden opgesteld. Steeds vaker komen particuliere verzoeken bij de gemeente binnen voor de realisatie van natuurbegraafplaatsen. Om bij nieuwe aanvragen te beschikken over een toetsingskader is nu beleid opgesteld voor deze zogenaamde natuurbegraafplaatsen. Binnen de gemeente Hof van Twente is een gedifferentieerd aanbod van begraafmogelijkheden voor handen. Natuurbegraafplaatsen trekken een speciale doelgroep aan die verder gaat dan alleen de plaatselijke bevolking. Het ruimtelijk beleid van de gemeente is gericht op het versterken van de ruimtelijke kwaliteit. Om in te spelen op de behoefte en het aanbod van begraafplaatsen te differentiëren is er ruimte voor het realiseren van 3 nieuwe natuurbegraafplaatsen. Om de (ruimtelijke) kwaliteit en diversiteit te kunnen waarborgen dient per natuurbegraafplaats aan te worden gegeven wat de toegevoegde meerwaarde is ten opzichte van de bestaande (natuur) begraafplaatsen.

volgen van schilderlessen bij schilderclub “De Uitdaging” in Almelo. Mijn voorkeur gaat uit naar het portretteren van mensen uit verschillende culturen. Deze werken worden geschilderd met olieverf op linnendoek. Sinds kort maak ik ook schilderijen met gemengde technieken. Hierbij richt ik mij op steden in Twente. Deze schilderwerken worden gemaakt met acrylverf en andere materialen. Het is een uitdaging om steeds weer iets nieuws uit te proberen. Ook mijn zoon Mattijs schildert. Zijn manier van schilderen is verrassend anders. Hij richt zich uitsluitend op het schilderen in Pop-Art stijl. Dit maakt de expositie divers en afwisselend. De expositie is te bezichtigen in het St. Elisabeth, Langestraat 74 in Delden. De periode is vanaf heden tot eind september 2012 van 10.00 uur tot 20.00 uur.

Creatieve tekenworkshops bij Vlinder Ook in deze zomervakantie kunnen kinderen in de 2e, 4e en 6e week op maandag, woensdag en vrijdag meedoen aan een creatieve tekenworkshop. Bij tekenpraktijk Vlinder aan de Else Mauhsstraat 3 in Hengelo heet Marieke de Boer iedereen van harte welkom! Voor meer informatie kijk je op www.vlinderjemee.nl .

Huidverbetering en duurzaam ontharen

Spreekuren ouderenadviseurs SWOHvT gewijzigd in zomerperiode Gedurende de zomerperiode in week 31, 32 en 33 (30 juli t/m 11 augustus ) komen de inloopspreekuren in alle kernen te vervallen!! De ouderenadviseur is in deze periode alleen te bereiken via het centrale kantoor. Voor vragen, aanvraag huisbezoeken etc. kunt u iedere dag van 09.00 tot 12.30 uur contact opnemen met het centrale kantoor, Het telefoonnummer is: 0547-260053.

Twentse Processie naar Kevelaer Op zaterdag 25 augustus a.s. trekt voor de 142e keer de Twentse Processie naar Kevelaer. Wij hopen dat ook dit jaar weer vele mensen met ons mee willen gaan, om onze Hemelse Moeder Maria te eren en dank te brengen in dit bijzondere genade-oord. Deze processie wordt bijzonder bij u aanbevolen. Helaas zijn wij genoodzaakt door de stijgende onkosten de kosten voor deelname iets te verhogen. De kosten voor deze busreis bedragen € 27,50 p.p. U kunt zich opgeven bij uw broedermeester Jos Bouman, tel. 074-3764942, of via de mail: jambouman@hetnet.nl.

St. Mary’s teas Markelo - Overheerlijke muffins, cakes en teas naast St. Mary’s Church. Daarvan kunt u zoals ook de vorige jaren, genieten op de zomerse zondagen van 8 juli t/m 12 augustus van 13.30 - 16.00 uur. Tevens kunt u St. Mary’s Church, een romantische kapel, onder begeleiding bezichtigen, een bezoek dat zeker de moeite waard is. St. Mary’s is gelegen aan de N824 tussen Goor en Diepenheim, schuin tegenover de ingang naar kasteel Weldam.

Zomerevenement Bentelo 28, 29, 31 juli en 1 augustus 2012 Op zaterdag 28 juli en zondag 29 juli staat Bentelo in het teken van de paardensport. Gedurende deze dagen organiseren “de Hagmolenruiters” hun jaarlijkse concours aan de Slaghekkenweg te Bentelo. Op zaterdag wordt gestart met de kringkampioenschappen kring Reggedal dressuur en springen voor paarden. Tevens is er een open wedstrijd dressuur en springen voor paarden. Op zondag 29 juli zullen alle dressuur- en springrubrieken voor ponyruiters worden verreden. Ook zijn er diverse dressuurrubrieken voor paarden. Traditiegetrouw zullen de springrubrieken op zondag afgewisseld worden met verschillende tuigpaard rubrieken. Nieuw in het programma dit jaar is een grandioos shownummer. De zondag sluiten we af met een spectaculaire Ride & Drive, waarbij zijspanmotoren gecombineerd worden met de paardensport. De wedstrijden vinden plaats op een met zorg opgebouwd en aangekleed terrein met onder andere een gezellig ingericht strodorp waar ook de jeugd zich weer prima zal kunnen vermaken in de verschillende gratis attracties, zoals draaimolen, een grote zandbak en motoren. Tevens is op beide dagen de toegang gratis. Na de zondag zal het terrein in één dag tijd een metamorfose ondergaan voor het meer pk’s tellende sportieve gedeelte van ons zomerevenement. Op dinsdag 31 juli zullen we starten met een motorcross voor de jeugd van 5 t/m 15 jaar. Dit was vorig jaar wederom een groot succes. Gezien de spontane reacties die we vorig jaar hebben gekregen belooft dit ook dit jaar een waar spektakel te worden waarvoor veel animo is. Het is wederom mogelijk voor de lokale jeugd om deel te nemen. Indien zij niet in het bezit zijn van een districtlicentie, kunnen ze deelnemen door middel van een daglicentie. Deelnemers kunnen zich inschrijven via www.mxbentelo.nl. Tijdens dit spektakel is de toegang gratis. Ons zomerevenement wordt (traditiegetrouw) afgesloten op woensdag 1 augustus met het 12e internationale motorspektakel. Net als voorgaande jaren zullen hier weer vele lokale en internationale rijders aan de start verschijnen. Naast de cross, welke over twee manches zal worden verreden, zal ook dit jaar aan het spektakeldeel van deze avond een hoogwaardige invulling worden gegeven. De woensdag zal worden afgesloten met een spetterende after-motorparty in de grote tent.Volg ons ook op facebook.com/psvhagmolenruiters.zomerevenement.

26e Rolstoelvierdaagse van start

Delden – Mede door het schitterende weer waren de toeschouwers in groten getale naar de opening van de Rolstoelvierdaagse gekomen. Traditioneel gaat deze van start met het criterium. Dit jaar werd voor de eerste keer het Nederlands Kampioenschap aankoppelbikes gehouden. Sander Boschker, keeper bij FC Twente loste het startschot voor de deelnemers die voor hun rolstoel een zogenaamde 5e wiel aankoppelen om te kunnen handbiken. De handbikers - die een uur later startten - zitten of liggen in een vastframebike waarmee ze op de Stationsweg snelheden van meer dan 50 km per uur halen. De Paralympiërs waren helaas afwezig, zij zijn op trainingskamp in Limburg. Gisterochtend vertrokken de deelnemers onder grote belangstelling van publiek en regionale en landelijke media om hun persoonlijke prestatie op de 15, 30, 50 of 70 km neer te zetten. Elke dag leggen zij de door hen gekozen afstand af. Ook vertrokken er kinderen om het kidsparcours van 9 km af te leggen. Morgen gaat het 70 km parcours weer over de Holterberg met een hellingspercentage tot wel 10%. Stichting de Wibo’s verzorgt het avondprogramma in en rond Sporthal De Reiger voor de deelnemers, vrijwilligers en geïnteresseerden. Gisteren was er een Jongens tegen de Meisjes-avond. Donderdag is de welverdiende barbecue met aansluitend The Piano House. Traditiegetrouw nemen de rollers deel aan het défilé door het centrum van Stad Delden. Hiervoor vertrekken de deelnemers vrijdag a.s. rond 15.15 uur bij Café Restaurant ’t Hoogspel. De organisatie rekent weer op een massale opkomst van het publiek. ‘s Avonds vindt het jaarlijkse blarenbal plaats waarmee de 26e Vierdaagse afgesloten wordt. Foto’s: Straver reclame en vormgeving


Hofweekblad

Woensdag 25 juli 2012, pag. 2

HUISARTSENDIENSTEN Alle inwoners uit de gemeenten Hof van Twente (excl. Markelo), Hengelo en Borne kunnen voor spoedeisende medische hulp buiten kantooruren terecht bij de Huisartsenpost Hengelo. De Huisartsenpost Hengelo is van maandag tot en met vrijdag van 17.00 tot 08.00 uur de volgende ochtend bereikbaar. In het weekend en op officiële feestdagen is er een 24-uursdienst. bezoek alleen na telefonische afspraak, telefoonnummer 088 - 555 11 55. Markelo: Als u ‘s avonds, ‘s nachts, in het weekeinde of tijdens feestdagen dringend een huisarts nodig heeft: tel. 0570-501777. ZIEKENHUIS ZGT: ZGT Hengelo, Geerdinksweg 141, 074 2 905 905 Voor informatie over bezoektijden en het maken van afspraken zie www.zgt.nl Buitenpoliklinieken ZGT Goor, Medisch Centrum De Oliphant, Irisstraat 2-24, 074 2 905 905. Voor de spreekuren en het maken van afspraken zie www.zgt.nl Prikposten ZGT Delden, Woonzorgcentrum St. Elisabeth, Langestraat 74, maan-, dins-, donder- en vrijdag 8.00 - 10.30 uur Goor, Medisch Centrum De Oliphant, Irisstraat 2, maandag tot en met vrijdag 8.00 - 11.00 uur Prikposten DZ Markelo, Carint Thuiszorg, Burg. De Beaufortplein 15. maan-, dins-, donder- en vrijdag 08.00-10.00.

Prikpost (medisch steunpunt) SHO Delden, Cultureel Centrum ‘t Parochiehuis, Langestraat 79, ma t/m vr 08.15 - 10.00 uur. Diepenheim, Huisartsenpraktijk De Vries, Grotestraat 80, ma en woe 08.15 - 09.45 uur. APOTHEEK: Delden, Dr. Gewinstraat 2, tel (074)-3761882. Openingstijden: Maandag t/m vrijdag: van 08.00 tot 18.00 uur, Zaterdag: van 09.00 tot 12.00 uur. Service-uur op zaterdag: van 17.00 tot 18.00 uur. Buiten deze uren kunt u ons proberen te bereiken op ons telefoonnummer 074-3761882. Buiten deze tijden: Dienstapotheek Midden-Twente, Aletta Jacobslaan 45a, Hengelo, 074-2596016. Open: ma t/m vr 17.00-08.00 uur, weekeinde en feestdagen 24 uur. Goor, Medisch Centrum Goor “De Oliphant”, Irisstraat 2-01, tel. 0547-285555. Geopend: ma t/m vr 08.30-18.00 uur; za 10.00-12.00; zondag gesloten. Buiten deze tijden: Dienstapotheek Midden-Twente, Aletta Jacobslaan 45a, Hengelo, 074-2596016. Open: ma t/m vr 17.0008.00 uur, weekeinde en feestdagen 24 uur. Markelo, Burg. de Beaufortplein 17, 0547-363936, ma t/m vrij 08.00-12.30 en 13.30-17.30 uur; van 12.30-13.30 uur alleen spoedeisende recepten (s.v.p. aanbellen); za 09.0010.00 uur. Buiten openingstijden en op zon- en feestdagen: Dienst Apotheek Salland, in de hal van het Deventer Ziekenhuis, Nico Bolkesteinlaan 75, tel. 0570-536505. WEEKENDDIENST TANDARTS Delden e.o. Voor spoedgevallen zijn er spreekuren. Zaterdag 12-12.30 en 18.30-19; zondag 12-12.30. Voor informatie over de dienstdoende tandarts kunt u bellen met de tandartsendienst 0900-1282632. Diepenheim-Goor-Markelo: 28 en 29 juli Tandarts Scharn, Enter, tel. 0547382228 TERMINALE THUISZORG Stichting Leendert Vriel Hof van Twente Coördinatrice P. Krabbendam-Roobol, tel.0547-262706 of 06-12884477, b.g.g. R.G. Schuite-van der Veen, tel. 0547-271657 of 06-12884477 of M. Katier-Luttikhuis, tel. 0547-292298. DIERENARTSEN DELDEN en omstreken Dierenkliniek ‘De Vossenbrink’ Landbouwhuisdieren en gezelschapsdieren, Door de week en in het weekend 24 uur bereikbaar onder tel. 074-3762262 Dierenartsenpraktijk De Hagmolen Hagmolenweg 13a, Bentelo. Van za. 8.00 uur tot maandag 8.00 uur. 28 en 29 juli: J. Put De dienstdoende dierenarts is bereikbaar via het centrale praktijknummer: 0547-292827. Dierenkliniek De Vijf Heuvels, Markelo Spelleweg 12, Markelo, tel. 0547-361764, 24 uur per dag bereikbaar. Behandeling gezelschapsdieren ma t/m vrij volgens afspraak. Dier Medisch Centrum Hof van Twente Hengevelderstraat 34, Goor, tel. 0547272740. www.diermedischcentrum.nl Dierenartsenpraktijk Goor Spechthorstweg 2, Goor, tel. 0547272604. Openingstijden: ma t/m vr 8.00-19.00 uur., za 8.00-9.00 uur, iedere middag van 12.30 uur tot 13.30 uur gesloten. Voor spoedgevallen altijd bereikbaar.

Informatie over zwerfdieren: Dierenhotel De Bréborgh, Bentelo 0547-292377 Stichting Dierenambulance Hof van Twente Tel. 06-30704810, b.g.g. 074-3761464 www.dierenambulancehofvantwente.nl MAATSCHAPPELIJK WERK CARINTREGGELAND Spoedgevallen: 088 367 70 00 (lokaal tarief, dag en nacht bereikbaar) Delden/Bentelo/Hengevelde: Noordwal 72 in Delden, tel.: (074) 3677575 Goor, locatie Grotestraat 86, tel. (0547) 386425. Markelo/Diepenheim, Burg. De Beaufortplein 15, Markelo, tel. (0547) 386325 WOONZORGCENTRA CARINTREGGELAND Weekendopname en spoedgevallen, 088 367 70 00 (lokaal tarief, 24-uurs bereikbaarheid) - Woonzorgcentrum St. Elisabeth, Langestraat 74, Delden, tel (074) 3673500 - Woonzorgcentrum De Wieken, Molenstraat 1, Delden, tel. (074) 3673600 - Woonzorgcentrum Anholtskamp, A. ten Hove-straat 1, Markelo, tel. (0547) 363555 - Woonzorgcentrum De Stoevelaar, de Stoevelaar 1, Goor, tel. (0547) 386700 - Huize Scherpenzeel, Markeloseweg 2, Goor, tel. (0547) 272506 - Huize ‘t Vrijland, Deldensestraat 8, Goor, tel. 0547272147 CARINTREGGELAND THUISZORG: Tel. 088 367 70 00 (lokaal tarief, 24-uurs bereikbaarheid) DIËTIST CARINTREGGELAND: op afspraak via tel.; (074) 3677111 MAALTIJDSERVICE CARINTREGGELAND 7 dagen per week. Aanvragen via 0546-62 98 98 PERSONENALARMERING CARINTREGGELAND: informatie en aanmelden via 088 367 70 00 (lokaal tarief, 24 uurs bereikbaarheid) UITLEEN VERPLEEGARTIKELEN Carintreggeland Winkel - Hengelo Geerdinksweg 137-15, Hengelo, tel.: (074) 3677690 - uitleen, verhuur en verkoop van verpleegartikelen en hulpmiddelen: (werkdagen 08.30 -17.00 / zaterdag 09.0012.00). -Uitleenpunt Goor Uitleen van verpleegartikelen, De Stoevelaar 1 openingstijden: ma t/m vrij van 09.00 tot 16.30 uur. Telefoon (0547) 38 67 00 - Uitleenpunt Markelo Uitleen van verpleegartikelen via receptie Anholtskamp, A. Ten Hovestraat 1. Ma tm. vrijdag van 08.30 tm. 12.00 uur. Tel: (0547) 36 3555. DAGVOORZIENING CARINTREGGELAND Carintreggeland biedt dagstructuur en opvang overdag voor senioren die thuis willen blijven wonen. Dat doet Carintreggeland door in iedere kern in Hof van Twente een dagvoorziening aan te bieden: Markelo: De Esch, Noordachtereschweg 3-17. Diepenheim: ’n Kuierhook, Marsmansland 1 Goor: De Binnenhof, De Stoevelaar 1 Delden: dagverzorging Kuierhook en ‘t Uitzicht, Molenstraat 1 Hengevelde: De Eikenborg, Pellehof 19 Bentelo: ’t Niehoes, Burg. Buyvoetsplein 36 Delden: dagbehandeling Twickeler Es en Raesfelt, Langestraat 74 Meer informatie op www.carint.nl of bel 074- 367 70 00 DAGVOORZIENING HOF VAN TWENTE Bentelo: Bentelerhof Zorgkamer Dagopvang voor senioren in kleinschalige landelijke omgeving. Bentelerhof Zorgkamer, Bentelosestraat 28 te Bentelo. www.bentelerhof.nl, Mail: info@bentelerhof.nl,

Zomersluiting De Reggehof Goor - De Reggehof te Goor is gesloten tot en met zondag 2 september. Tijdens de zomersluiting is De Reggehof op maandagen tussen 9.30 en 12.00 uur wel telefonisch bereikbaar via 0547 284 888. Vanaf maandag 3 september staan de medewerkers van De Reggehof weer volledig voor iedereen klaar. Gedurende de zomersluiting kunnen er natuurlijk wel bestellingen worden geplaatst voor het nieuwe seizoen via www.reggehof.nl.

Geslaagde Nacht van Delden 2012

Huidverzorgingssalon Patty Temmink eerste Babor Instituut in Hof van Twente

Sinds enkele weken heeft Hof van Twente een officieel Babor Instituut. Patty Temmink van de gelijknamige huidverzorgingssalon in Delden mag zich officieel zo noemen. In haar salon vallen de Baborproducten direct op in het prachtige wandmeubel met ledverlichting. Enthousiast vertelt Patty: “Ik werk al enkele jaren met het Duitse huidverzorgingsmerk Babor. Ik mag me nu officieel Babor Instituut noemen omdat ik voor elk type behandeling Babor producten heb. Daarnaast moet je ook trainingen volgen bij Babor, zodat je de producten op een goede, verantwoorde en effectieve manier kunt inzetten. De Baborlijn is echt enorm uitgebreid. Voor elk huidtype en probleem hebben ze een écht werkzaam product. In tegenstelling tot sommige andere merken, werken Babor producten echt tot diep in de huid. Ik heb ook producten van de Doctor Babor lijn. Deze zijn ontwikkeld door dermatologen en zijn gericht op huidverbetering. Hierbij kun je denken aan behandeling van acne, pigmentvlekken en rimpels.” Babor is al sinds 55 jaar een toonaangevend bedrijf op het gebied van huidverzorging. Het bedrijf hecht veel waarde aan kwaliteit, onderzoek en ontwikkeling in eigen huis. Babor ziet uitdrukkelijk af van dierproeven. “Door je aan te sluiten bij Babor, ben je er zeker van dat je altijd op de hoogte bent van de laatste ontwikkelingen en innovaties. Deze behandelingen kun je dan ook direct aan je klanten bieden”, aldus Patty. “Om behandelingen nog effectiever te laten zijn, heb ik sinds kort ook de beschikking over een zogenaamde Vitasonic. Dit apparaat maakt gebruik van ultrasone geluidsgolven en zorgt ervoor dat de werkzame stoffen nog dieper de huid binnendringen.” Patty Temmink is al sinds zeven jaar gevestigd in Delden met haar huidverzorgingssalon, waarvan de laatste jaren aan de Vossenbrinkweg. Ze richt zich nadrukkelijk op huidverbetering. Hiervoor zet zij de producten van Babor in. Maar daarnaast maakt zij ook gebruik van laserbehandeling voor bijvoorbeeld duurzame haarverwijdering en microdermabrasie voor de behandeling van pigmentvlekken, littekens of rimpels. Meer informatie: telefoon: 074 3490911 of e-mail: info@pattytemmink.nl. Tekst: Carolien Holtslag

“Afscheid” Hun stationcar staat voor de deur met de achterklep open. Slaapzakken, klapstoeltjes, een gasflesje met brander, dik gevulde plastic zakken, een stapel spelletjes, een deel van een parasol en meer van die vakantiespullen. Ze liggen hoog opgestapeld te wachten op vertrek. Zo ver is het blijkbaar nog lang niet, want op de grond staan nog dozen genoeg en ook een zak aardappelen. Meneer probeert alles in de auto te krijgen. Dat valt niet mee. Daarom pakt hij de gasfles en een grote doos weer uit om via een andere indeling meer ruimte te winnen. Uit de voordeur komt mevrouw aangestapt met een hoes waarin normaliter een kostuum zit, maar die nu enigszins bol staat. ‘Wat wil je daar nou mee?’, vraagt de man. ‘Ik moet toch een paar jurkjes mee voor als er een gezellige avond is op de camping en we gaan toch ook nog wel eens ergens eten?’ De man trekt een streep: ‘Kan er niet meer in. Eén jurkje kan, meer niet.’ Met beide handen in de zij, wacht hij haar reactie af. Mevrouw is van het type dat

niet snel opgeeft. ‘Dan die gasbrander er maar uit, die heb je vorig jaar ook maar één keer gebruikt.’ In één vloeiende beweging slingert ze het gastoestel op de grond en de hoes met jurken in de auto. ‘Zie je wel, zo past het.’ De man stipt een ander probleem aan: ‘Waar moeten mijn visspullen dan?’ ‘Die ken je daar huren’, zegt moeder terwijl zij weer naar binnen loopt op de manier waarop een bokser naar zijn hoek teruggaat, nadat hij zijn tegenstander knock-out heeft geslagen. Even later komt ze weer naar buiten met een openstaande doos met schoenen in de hand. Ze zet hem achter de auto op de grond en gaat het huis weer in. Meneer kijkt naar de doos, dondert de achterklep dicht en snelt haar achterna het huis in. Twee uur later zie ik hun auto weg rijden. De kinderen en de moeder zwaaien naar de buren. Vader stuurt. Over een tijdje zijn ze weer op hun vaste plek terug. Ik niet. Dit is mijn laatste column. Man van de Hof

Hof van Twente ontvangt meer klachten in 2011 Het college van burgemeester en wethouders heeft het jaarverslag over de klachtenbehandeling in 2010 en 2011 vastgesteld. Hierin wordt gerapporteerd over de behandeling van klachten over gedragingen van ambtenaren en bestuurders in 2010 en 2011. Uit het verslag blijkt dat er een toename is geconstateerd van het aantal klachten in 2011, ten opzichte van 2010. In 2010 werden 17 klachten ingediend; in 2011 waren dat er 36. Het jaarverslag geeft eveneens inzicht in de aard van de klachten en in de wijze van afdoening. Verder wordt onder andere de aandacht gevestigd op de afdoeningstermijnen van de binnengekomen klachten. In het jaarverslag is aangeduid op welke gebieden er meer klachten zijn ingediend. Dat is onder meer het geval voor de terreinen openbare werken en publiekszaken. Burgemeester Goudt: ‘Er is geen concrete oorzaak aan te wijzen voor deze stijging. De toename van het aantal klachten in 2011 is echter niet verontrustend. Het aantal ingekomen klachten fluctueert jaarlijks. In 2008 lag het aantal op 35 klachten en in 2009 op 29 klachten. Gelet op andere jaren zijn er dus in 2010 relatief minder klachten ingediend. Uiteraard heeft het aantal ingediende klachten blijvend onze aandacht en blijft het voorkomen van een klacht steeds het uitgangspunt’. De oorzaak van de toename van het aantal klachten in 2011 kan onder andere liggen in het feit dat burgers meer bekend zijn geworden met het fenomeen “klacht”. Door o.a. de Nationale ombudsman in Den Haag wordt daarvoor veel reclame gemaakt. Een andere mogelijke oorzaak is dat burgers ‘mondiger’ zijn geworden. Opvallend is dat er in 2011 door eenzelfde persoon zes klachten zijn ingediend, een zogenaamde “veelschrijver”. In het jaarverslag wordt een aantal aandachtspunten voor het afdoen van klachten genoemd: 1. Tijdige afhandeling van klachten De gemeentelijke organisatie moet aandacht blijven besteden aan het tijdig afhandelen van klachten. 2. Tijdige en zorgvuldige behandeling van e-mail en meldingen openbare ruimte Zorg dragen voor goede registratie en doorgeleiding van e-mails en meldingen openbare ruimte. Burgers adequaat op de hoogte stellen van ontvangst van de melding en berichten wat er met de melding is of wordt gedaan. De gemeente Hof van Twente werkt op dit moment aan een verbetering van het systeem voor de verwerking van meldingen klachten openbare werken. De buitendienstmedewerkers worden na de zomervakantie verdeeld in twee ploegen: één ploeg doet de reguliere werkzaamheden; de andere ploeg verhelpt incidentele klachten. Er komt bovendien één aanspreekpunt voor klachten. Op deze manier kunnen klachten adequaat worden verholpen en blijft er overzicht over de werkzaamheden. 3. Continueren van afdoen van klacht op informele wijze Aanbevolen wordt om zoveel mogelijk te blijven streven naar informele afdoening van de klacht. Het jaarverslag klachten over 2010 en 2011 is door het college vastgesteld en de aandachtspunten zijn overgenomen. Deze aandachtspunten zullen door de klachtencoördinator worden besproken met de klachtbehandelaars (dit zijn o.a. de afdelingsmanagers).

Zoek de tien verschillen!

Delden - De elfde editie van het Deldense “onderonsje” was afgelopen zaterdag wederom een geslaagd feest. De temperatuur was vergelijkbaar met vorig jaar maar het bleef wel droog. Ondanks het frisse weer werd de Bas Baake Nacht van Delden goed bezocht. Er werd volop gedanst op de muziek van de band “Hooked On Red” en Drive Inn Show “Black Light”. Door de organisatie werd nog even stilgestaan bij het overlijden van Herman Schrader, één van de oprichters van de stichting Nacht van Delden. Speciaal voor hem werd het nummer “Africa” van Toto gedraaid. Om 01.45 uur was het einde feest en kwamen de vrijwilligers met de bezems in actie. Mede dankzij de vele vrijwilligers en sponsoren kan de organisatie terugkijken op een geslaagde nacht. Foto’s van de 2012 editie kun je bekijken op www.nachtvandelden.nl. Foto’s: Albert J. Hendriksen Discappy media productions

ZOMERACTIVITEIT

Kerkberichten Oecumenisch Avondgebed Donderdag 26 juli, Nieuwe Blasius 19.00 uur Oecumenisch Avondgebed Protestantse Gemeente (Oude Blasius) Zondag 29 juli 10.00 uur, ds. Wiersma 19.30 uur, vesperviering R.K. Blasiuskerk Delden Zondag 29 juli, 10.00 uur Eucharistieviering, pastor Hoogland Dames/Herenkoor Driekoningenkapel Delden Vrijdag 27 juli, geen viering Zondag 29 juli, 10.15 uur Woord en Gebed, mevr. Mulder Dinsdag 31 juli, 10.15 uur WoCo, pastor Ogink O.L. Vrouwekerk Bentelo Vrijdag 27 juli, 09.00 uur Woord en Communie, pastor Klaassen Zondag 29 juli, 10.30 uur Woord en Communie, pastor Saris Dames/Herenkoor Petrus en Paulus Parochie Hengevelde Zaterdag 28 juli, 19.00 uur Woord en Communie, pastor Saris Anglican Church Twente St. Mary’s Chapel, aan de weg Goor Diepenheim Zondag 29 juli, 10.30 uur Eucharist, Revd. Allen Protestantse Gemeente Diepenheim Zondag 29 juli, 10.00 uur Pastor De Gooijer, Deventer Anholtskamp, Markelo Vrijdag 27 juli, 19.00 uur Zangavond, ds. Vedders-Dekker Protestantse Gemeente Markelo Zondag 29 juli, 10.00 uur Ds. Nordt, Koffie drinken na de dienst Hervormde kerk Elsen Zondag 29 juli, 10.00 uur Evangelist Bartels, Rijssen Vrije Baptisten Gemeente Goor Zondag 29 juli 10.00 uur, dhr. De Haan, Enschede 19.00 uur, ds. Lohuis, Emmeloord Hofkerk, Goor Zondag 29 juli, 10.00 uur Da. Van der Kaap R.K. Petrus en Paulus Parochie Goor Zondag 29 juli, 10.00 uur Pastor Escher, volkszang Remonstrantse Gemeente Twente Hengelo Zondag 29 juli, 10.15 uur Ds. Knoppers Doopsgezinde Gemeenten in Twente Zondag 29 juli, 10.15 uur Almelo, ds. Wouters-Tuinman R.K. Blasiuskerk Beckum Zaterdag 28 juli, 19.00 uur Eucharistieviering, pastor Hoogland

Weekblad voor Hof van Twente

OPLAGE: elke woensdag, huis aan huis, 21.600 ex. in Stad- en Ambt Delden, Goor, Markelo, Diepenheim, St. Isidorushoeve, Bornerbroek, Beckum en een deel van Hengelo (5.000 ex.) INZENDING KOPIJ EN ADVERTENTIES: maandag tot 12.00 uur. aan: info@hofweekblad.nl Advertentietarieven op aanvraag. KANTOOR OPEN: maandag t/m vrijdag van 08.30-17.00 uur. UITGAVE: Drukkerij Unaniem B.V. Molenstraat 14, 7491 BG Delden Tel. 074-3761354 - Fax 074-3761303 Internet: www.hofweekblad.nl Postadres: Postbus 38, 7490 AA Delden CORRESPONDENT/FOTOGRAAF: Jan Schoneveld, Hengevelde Het Hofweekblad is vanaf donderdag te lezen op internet: www.hofweekblad.nl

Scouting Delden zoekt vrijwilligers Delden - Vrijwilliger zijn is dankbaar werk, erg leuk om te doen en ontzettend hard nodig. Daarom zoekt Scouting Delden fanatieke en enthousiaste mensen die het leuk vinden om wekelijks een uitdagend programma te organiseren voor jeugdleden van circa 5 tot 14 jaar. De vrijwilligers van Scouting Delden zorgen voor een afwisselend programma en besteden hun opkomsten met de kinderen onder andere aan knutselen, tekenen, spelen, klimmen, koken, (speur)tochten en kampvuren. Vanwege het gevarieerde programma, dat je geheel zelf bedenkt, kan iedereen op zijn eigen wijze een steentje bijdragen. Scouting Delden telt meerdere teams van vrijwilligers waar je van harte welkom bent. Iedereen die geïnteresseerd is heeft de mogelijkheid om eens te komen kijken naar het verloop van zo’n opkomst. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Inge Lansbergen, e-mailadres: info@scoutingdelden.nl of langs te komen op ons adres: Blokhut ‘t Plaankhoes 3, Morsweg 25 te Delden (achter Krooshoop).

oplossing vorige week

‘Citius, altius, fortius !’ is de officiële slogan van de Olympische Beweging. Sneller, hoger en sterker moet het streven zijn om de beste prestatie te kunnen leveren. Hoe sneller en hoger de jongleur van het straattheater zijn ringen werpt en vangt des te sterker is zijn optreden, dat niet met een medaille, maar met applaus wordt beloond. Helemaal in stijl met de Olympisch grondgedachte, waarbij deelnemen boven winnen gaat.


Hofweekblad

Woensdag 25 juli 2012, pag. 3

Bedroefd, maar dankbaar voor wat hij voor ons heeft betekend, delen wij u mee dat onze lieve vader, schoonvader en opa is overleden

Jan Wichert Bastiaan (Jan) sinds 19 oktober 2010 weduwnaar van Henny Schram. * 21 februari 1927 Velsen Rhenen Zuidhorn Groningen Zuidhorn

: : : :

Hierbij wil ik u graag

bedanken voor de vele hartverwarmende reacties

† 22 juli 2012 Groningen

Marieke en Eric Huig-Bastiaan Jeroen en Albertine Bastiaan-Krikke Hanna en Timon Inez

ter gelegenheid van mijn

afscheid als dierenarts

De crematieplechtigheid vindt plaats op vrijdag 27 juli om 13.30 uur in aula West van het crematorium Enschede, Usselerrietweg 40, 7546 PE Enschede. Daarna is er gelegenheid tot condoleren in de koffiekamer.

bij Dierenkliniek de Hagmolen.

n a m r e m m i T d l o Ar n

Correspondentieadres: Klipper 7, 9801 MT Zuidhorn

Dankbetuiging Langs deze weg willen wij iedereen hartelijk danken voor de vele blijken van medeleven die wij mochten ontvangen na het overlijden van onze moeder en oma

Hans Twilhaar

Rika Bomhof-Eilers

wordt a.s. vrijdag

Familie H. Bomhof

60 jaar

Markelo, juli 2012

Aan allen die hun steentje bijgedragen hebben: Hartelijk dank voor alle vriendelijke woorden en giften. Ons afscheid als huisarts werd hierdoor een feest. J.K. en M. Dekker

Pa, gefeliciteerd!! Sarah, Josephine en Joris

Grafische vormgeving en drukken van: Flyers

Uitnodigingen

Handels drukwerk

Geboorte kaarten

Trouwkaarten

Woningaanbod Delden Wie kan reageren? U bent 18 jaar en ouder en staat bij ons ingeschreven als woningzoekende.

Hoe reageert u? U vult de woonbon volledig in en levert deze bij ons in. U kunt ook via onze website reageren. De woonbon dient uiterlijk op de eerstvolgende maandag vóór 12.00 uur na plaatsing van de advertentie bij ons binnen te zijn. Woonbonnen die te laat zijn ingeleverd, onvolledig of onjuist zijn ingevuld, nemen wij niet in behandeling.

Spelregels Op onze internetsite kunt u de spelregels voor de woningtoewijzing vinden. U kunt de spelregels ook op ons kantoor afhalen.

Vragen? Kijk voor meer informatie op onze site www.wonendelden.nl of neem contact op met Wonen Delden via 074-376 64 64. Woning(en) uit eerdere advertenties die inmiddels aanvaard zijn:

Woning: Boterbloem 3 Julianastraat 9 Bernhardstraat 86

Aantal reacties: 4 16 14

Inschrijftijd: 23-09-2009 14-04-2008 18-05-2009

‘T REEF

BERNHARDSTRAAT Adres

: Bernhardstraat 100 7491 ED Delden Wijk : Koninginnebuurt Huurprijs : E 560,55 Type : eengezinswoning Bouwjaar : 1963 Beschikbaar per : 8 september 2012 Kale huurprijs : E 556,35 Servicekosten : E 4,20 C.v. : ja Energielabel :C Slaapkamers :3 Inkomenseisen : maximaal E 34.085,00 (IB-60 formulier overleggen bij toewijzing) Bijzonderheden : leuke hoekwoning met dichte keuken. De badkamer wordt verplaatst naar de kleine slaapkamer en voorzien van tweede toilet. De toiletruimte, keuken en plafonds worden vernieuwd. De nieuwe huurder heeft keukenkeuze. De zolder is bereikbaar d.m.v. een vlizotrap.

OPENINGSTIJDEN

Adres

: ‘t Reef 20 7491 GT Delden Wijk : Rupertserf Huurprijs : E 652,18 Type : eengezinswoning Bouwjaar : 1972 Beschikbaar per : 1 september 2012 Kale huurprijs : E 647,98 Servicekosten : E 4,20 C.v. : Ja Energielabel :D Slaapkamers :4 Inkomenseisen : maximaal E 34.085,00 (IB-60 formulier overleggen bij toewijzing) Bijzonderheden : ruime hoekwoning met tuin rondom. De keuken wordt gerenoveerd. De nieuwe huurder heeft hierin keuze. Recent zijn er kunststof kozijnen aangebracht. Tevens zal de bagane grond vloer geïsoleerd worden. De 4e slaapkamer bevindt zich op de zolder (vaste trap). In de badkamer is een 2e toilet aanwezig.

In verband met vakantie is ons kantoor van maandag 23 juli tot en met vrijdag 17 augustus 2012 geopend van 8.00 tot 12.00 uur. Voor ernstige storingen kunt u buiten kantooruren bellen met (053) 852 80 87.

Alle medewerkers van Wonen Delden wensen u een plezierige zomer toe.

Stichting Wonen Delden Postbus 105 7490 AC Delden

Langestraat 61B 7491 AB Delden

Tel.: 074 - 376 64 64 Fax: 074 - 376 46 17

info@wonendelden.nl www.wonendelden.nl

WOONBON NR 01

Vul uw naam, registratienummer en telefoonnummer in. Bij niet volledig of onjuist invullen van deze bon wordt uw reactie niet meegenomen. Naam:

Voorkeur 1:

Voorletters:

Voorkeur 2:

Registratienummer:

Voorkeur 3:

Huidig telefoonnummer (overdag):

INLEVEREN VÓÓR MAANDAG 12.00 uur


Hofweekblad

Woensdag 25 juli 2012, pag. 4

POLITIE Onder invloed van alcohol tegen een lantaarnpaal Ambt Delden - Van een 20-jarige automobilist uit Ambt Delden is in de nacht van woensdag 18 op donderdag 19 juli het rijbewijs ingevorderd, omdat hij onder invloed van alcohol een auto had bestuurd. Hij had tevens een aanrijding veroorzaakt. Omstreeks 01.00 uur kreeg de politie een melding dat een auto tegen een lantaarnpaal was gereden. Dit was gebeurd op de Rijksweg N346 bij hectometerpaal 39.0. Politieagenten gingen ter plaatsen en zagen een lantaarnpaal op de middengeleider liggen. Volgens getuigen was de veroorzaker weggereden in de richting van de Bollenweg. In de Bollenweg kwam een auto aanrijden die een andere auto sleepte. Op het moment dat de agenten de auto’s wilden controleren, stapte een man uit de gesleepte personenauto, die vervolgens hard wegrende. Uit onderzoek bleek dat deze personenauto eerder die nacht tegen de lantaarnpaal was gereden. De bestuurder, de 20-jarige man, werd even later in zijn woning aangehouden. Hij was onder invloed van alcohol. Ademanalyse op het politiebureau wees 0,97 promille uit. Omdat de man beginnend bestuurder is, werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Fietser ernstig gewond na aanrijding

Ambt Delden - In de nacht van zaterdag op zondag 22 juli is rond 4.30 uur een fietser ernstig gewond geraakt bij een aanrijding met een auto. Het ongeval gebeurde op de N346 (Rijksweg). De 29-jarige man uit Ambt Delden is met een ambulance naar het ziekenhuis vervoerd. De auto, bestuurd door een 19-jarige man uit

Lochem, reed vanuit de richting Delden richting Goor over de N346. In Ambt Delden stak de fietser de weg over en een aanrijding was het gevolg. Uit een ademanalyse van de beginnend bestuurder, bleek een promillage van 0,9. Het rijbewijs van de jongeman is daarop ingevorderd. De Verkeersongevallen Analyse van Politie Twente onderzoekt het ongeval.

Gestolen auto terug, man aangehouden

Ambt Delden - Een 36-jarige man uit Enschede is zondag 22 juli aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij diefstal van een auto. De auto werd in de nacht van donderdag 19 op vrijdag 20 juli weggenomen van een erf aan de Veldweg in Ambt Delden. De man werd zondag omstreeks 12.00 uur door surveillerende agenten in de gestolen auto aangetroffen op een parkeerplaats in Oss. Hij is aangehouden en de auto is in beslag genomen. De Enschedeër is voor verder onderzoek in verzekering gesteld.

Dieseldieven aangehouden

Markelo - Politie Twente heeft in de nacht van zondag 22 op maandag 23 juli een 23-jarige en een 52-jarige Hengeloër aangehouden op verdenking van diefstal van diesel uit vrachtwagens. Surveillerende agenten wilden omstreeks 03.45 uur een auto controleren op de Rietdijk in Markelo. De auto reed echter met hoge snelheid weg. De agenten zetten de achtervolging in en konden de bestuurder op de Grotestraat een stopteken geven, waaraan werd voldaan. In de auto lagen twee jerrycans met rode diesel erin. Bij verdere controle troffen de agenten in de achterbak nog elf jerrycans met rode diesel aan. Omdat op dat moment nog geen diefstal van diesel was gemeld, werd hiernaar verder onderzoek gedaan. Aan de Rietdijk bleek uit drie vrachtwagens diesel te zijn weggenomen. De twee mannen zijn ingesloten in het Politie Arrestantencentrum.

Nieuwe rubriek: “In de spotlights” Verenigingen en organisaties: meld uw markante vrijwilliger aan voor onze nieuwe rubriek Na de zomervakantie besteedt het Hofweekblad in een maandelijkse rubriek aandacht aan de vele vrijwilligers binnen verenigingen en organisaties Hof van Twente. Geheel belangeloos zetten zij zich op allerlei manieren in voor de maatschappij. Dit kan bijvoorbeeld zijn bij een sportclub of bij een organisatie die activiteiten organiseert voor ouderen. Maar wie zijn nu eigenlijk die mensen die de verenigingen en organisaties draaiende houden? Wat doen zij en wat motiveert hen? Is er binnen uw vereniging/organisatie een vrijwilliger werkzaam die het verdient om eens in de spotlights te staan? Dan kunt u een e-mail met naam en motivatie sturen naar: info@hofweekblad.nl. Op basis van de inzendingen maken wij een selectie. Hierbij kijken we naar een goede spreiding over de kernen van Hof van Twente en naar een goede verdeling naar soorten verenigingen/organisaties. Deze rubriek zal verzorgd worden door Carolien Holtslag van CommunicatieZorg Twente uit Delden. CommunicatieZorg Twente is een communicatieadviesbureau dat zich richt op communicatieadvies in de zorgsector en de non-profit, tekstschrijven en projectbegeleiding. Voor meer informatie www.communicatiezorgtwente.nl.

Open Dag Heracles: veel vermaak voor sportieve bezoekers! Almelo - Volgende week zondag wordt op de Stadionlaan van 12.00 uur tot 17.00 uur de Open Dag van Heracles Almelo gehouden. Dit jaar staat sporten centraal. In het Polman Stadion vindt wederom de AlmeloCup plaats, een toernooi voor de F-jes van de Almelose voetbalclubs, maar ook op het voorterrein kan de bezoeker zich sportief uitleven. Op het voorterrein staat een grote voetbalboarding, waar de bezoekers zelf een balletje kunnen trappen. Een voetbalblikvanger is het levend tafelvoetbal, dat door de nieuwe kledingsponsor ERIMA wordt neergezet. Maak dus alvast een team en meld je op 29 juli bij de voetbalattracties. Individueel kan de open dagbezoeker zijn schot testen bij de snelheidsmeter of punten scoren bij het voetbalgatendoek. Nieuw aan de AlmeloCup is de fair play competitie. Niet alleen de winst staat centraal, maar ook eerlijk en respectvol spel. Sportbedrijf Almelo stelt kaartjes beschikbaar van Zwembad Het Sportpark voor de winnaars van de fair play competitie. Ook zet het Sportbedrijf Almelo enkele sportieve spellen op, zodat de bezoeker zelf kennis kan maken met verschillende sporten. Direct bij het betreden van het evenement, staan aan de linkerzijde van het evenemententerrein diverse sporten uitgestald. Even uitrusten of geen zin om aan de sportieve spellen mee te doen? Geen probleem! Ook voor hen is er volop te beleven, met uiteraard het hoogtepunt om 16.00 uur: de spelerspresentatie.

Fotowedstrijd “Bedrijvigheid op Twickel” jubileumactiviteit Vrienden van Twickel Delden - Foto’s maken daagt uit bewust te kijken naar wat er om je heen gebeurt. Dat is precies wat de Vrienden van Twickel willen bevorderen: open oog voor de cultuur en natuur- en landschapswaarden van het landgoed. In het jaar dat de Vereniging Vrienden van Twickel het 40-jarig bestaan viert, willen we Twickel met een fotowedstrijd als een levend landgoed in de schijnwerpers zetten. We kiezen voor het thema “Bedrijvigheid op Twickel”. Dit thema is te verbinden met een scala aan agrarische en ambachtelijke bedrijven op het landgoed, met het werk dat nodig is voor het behoud en beheer van het landgoed, met recreatieve en toeristische activiteiten, etc. We kijken uit naar veel verrassende en originele beelden. Foto’s maken kan namelijk iedereen: jong en oud, met je mobieltje of een dure camera. Een jury, bestaande uit Carlo ter Ellen, chef beeldredactie van de TC Tubantia, Roderik zu Castell Rüdenhausen, toekomstig bewoner van het kasteel, Bert Bertelink, vakfotograaf en Lianne Niemeijer, directeur VVV Hof van Twente, zal de inzendingen beoordelen. Met de ca. 40 verrassendste inzendingen wordt in september een fototentoonstelling samengesteld in de Oranjerie in de kasteeltuinen. Hester Maij, gedeputeerde landelijk gebied en culturele infrastructuur, zal de tentoonstelling op zaterdag 15 september a.s. openen. De winnende foto’s worden gepubliceerd in het winternummer van het Twickelblad. Foto’s kunnen worden ingezonden tot 20 augustus a.s. Voor nadere informatie : www.vriendenvantwickel.nl.

Talent gezocht voor Open Podium Delden - Het Cultureel Straatfestival Delden is voor het komende straatfestival in september op zoek naar jong talent voor het “Plein van de Ambitie”. Thema-pleinen zullen zijn, waar een programma te zien en te beluisteren is dat past bij dat thema. Het ”Plein van de Ambitie” biedt vermaak voor een jong publiek, 12+. De optredens sluiten aan bij hun specifieke interesses. Voor het eerst zal er dit jaar op het ‘Plein van de Ambitie” ook ruimte worden geboden voor jong talent. De naam zegt het al: ambitieuze jonge kunstenaars, artiesten, muzikanten, toneelspelers, voordragers, acrobaten, cabaretiers, dansers enzovoort worden uitgenodigd zich in te schrijven voor deze kans! Ben jij iemand die deze uitdaging aandurft of ken je iemand die deze kans zou verdienen, meld je dan via de site www.straatfestivaldelden.nl onder de button aanmelding Plein van de Ambitie Voor informatie vooraf kun je bellen naar

Ruud Morssinkhof, tel 06 53 420 449 of stuur een mail naar info@straatfestivaldelden.nl Je wordt dan uitgenodigd om voor een kleine jury, bestaande uit een aantal bestuursleden van het festival, een auditie te doen. Aan de hand van een aantal criteria zal de jury beoordelen of de act past binnen het programma van het Cultureel Straatfestival. Het belangrijkste criterium waarop getoetst wordt is natuurlijk originaliteit. Vanzelfsprekend dient het optreden of de act niet in strijd te zijn met de goede smaak en mag het niet onnodig kwetsend of discriminerend zijn. Het Straatfestival biedt deze -vaak jonge mensen- een podium om het publiek kennis te laten maken met hun talent. Er zijn geen kosten aan verbonden. Het straatfestival zorgt voor een podium, de stroom en het publiek, de artiest zorgt voor de show! Tijdens het straatfestival op 16 september is het toneel voor jou! Pak deze kans en geef je op via de site of bel/mail Ruud vandaag nog; vertel wat jouw speciale talent is en maak een afspraak!

mobiele

Alles op het gebied van mobiliteit

Een overzicht van occasions, aanbiedingen en veel meer. Met bedrijven uit Hof van Twente e.o. kunt u weer veilig op weg!


Hofweekblad

Woensdag 25 juli 2012, pag. 5

g! AUDI A4 2.0 130 Pk Avant Navigatie | 05-2006

? 14.450,00

Stationwagon 5 drs | 1984 cc | 96 kw | Benzine | Handgesch. 5-bak | 107342 km Trekhaak, Park control achter, Deelbare achterbank, Mistlampen, Cruise control, El. verstelbare spiegels, Lichtmetalen velgen, Startonderbreking, Navigatie, Boordcomputer, Airbag Passagier, Airconditioning automatisch

VOLVO C30 2.4 170 Pk Automaat 14.000 Km !!! | 10-2007

? 19.945,00

Coupe 2 drs | 2435 cc | 125 kw | Benzine | Automaat | 14035 km Airbag Bestuurder, Deelbare achterbank, Stuurbekrachtiging, Lichtmetalen velgen, Cruise control, Boordcomputer, Airbag Passagier, Airbag zijdelings voor 2x, Airconditioning, Hoofdsteunen achter, Radio/CD, Electrische ramen voor

VOLVO V70 2.0 T5 240 Pk Mom Geart Navi 31.000 Km | 01-2011

Audi A4 Volvo C30 Volvo C70 Volvo S40 Volvo V50 Volvo V60 Volvo S60 Volvo XC60 Volvo V70 Volvo XC70 Volvo S80 Volvo XC90

Avant 2.0 benzine heel compleet diverse uitvoeringen Summum Automaat div uitvoeringen diverse uitvoeringen diverse uitvoeringen D3 Momentum Full options diverse uitvoeringen T6 Summum automaat Full options diverse uitvoeringen Diverse uitvoeringen Full options Diverse uitvoeringen Full options Full options

bouwjaar bouwjaar

2006 ’07 t/m ‘10

bouwjaar bouwjaar bouwjaar

’07 t/m ‘10 ’03 t/m ‘04 ‘04 t/m ‘10

bouwjaar bouwjaar

2011 ’00 t/m ‘12

bouwjaar bouwjaar

2010 ‘03 t/m ‘11

bouwjaar

‘03 t/m ‘10

bouwjaar bouwjaar

‘06 en ‘07 2007

? 42.500,00

Stationwagon 5 drs | 1999 cc | 177 kw | Benzine | Automaat | 31044 km Lederen bekleding, Park control achter, Mistlampen, Navigatie, Lichtmetalen velgen, Schuif/kanteldak, Blue tooth telefoon, Trekhaak afneembaar, Roofrails, Airconditioning automatisch, Regensensor, Radio/CD

Spoorstraat 7, Delden t 074-376 12 66 info@feijten.nl www.feijten.nl

autoruesink.peugeot.nl

De nieuwe Peugeot 107 Rijklaar, incl. airco

vanaf € 7.995,-

AUTO RUESINK Goor Deldensestraat 36 Rijssen Kalanderstraat 9

AUTOGROEP TWENTE

ongelukje?

ZOMERACTIE

NIEUWE HYUNDAI i20 1.2 FIRST EDITION Inclusief: · Airco · 5-deurs · Dagrijverlichting · Metallic lak · Wegenbelastingvrij

0547-272 646 0548-542 293

dit nadeel heeft z’n voordeel...

Markerink

Hyundai i10 1.1 i-Drive Cool Incl. Airco + Metallic lak

Van €10.750,- voor

€9.450,Rijklaar

35 STUKS

Hyundai i30 CW 1.4 i-Drive Cool Van€19.850,- voor

Van €14.950,- voor

€13.950,-

Rijklaar

15 STUKS

€15.850,Rijklaar

IN- EN VERKOOP SCHADE EN SLOOPAUTO’S VERKOOP TWEEDEHANDS EN NIEUWE AUTO ONDERDELEN VAN ELK TYPE EN ELK BOUWJAAR

4 STUKS

PRIJSVERHOGING NA 1 JULI, NÍET BIJ AUTOGROEP TWENTE

We hebben ook winter- en zomerbanden voor een scherpe prijs.

www.hyundai.nl

Autosloperij Stegeman bv Exelseweg 25, 7245 VD Exel (GLD)

Tel. 0573 - 421372 www.autosloperij.tel


Hofweekblad

Woensdag 25 juli 2012, pag. 6

Keurslagerij

Brummelhuis Daar mag het iets meer zijn

Schnitzels 4 stuks

€ 5,95

Lasagne 500 gram

€ 4,45

Barbecueën? Wij hebben alles voor een goed verzorgde barbecue op voorraad.

Kijk voor de vele mogelijkheden op onze website. Goorsestraat 33 Hengevelde | T 0547-333260

www.brummelhuis.keurslager.nl Advertentie geldig van 24-07-2012 t/m 28-07-2012

Hengeveldse dames behalen finish Vierdaagse Nijmegen

Hengevelde - Zeven dames uit Hengevelde hebben de Vierdaagse van Nijmegen gelopen, een topprestatie. De laatste dag waren ze te herkennen aan het shirt met de tekst “Wij lopen op de bollen van Nollen”. Super gedaan: Gerda, Thil, Ellie, Gerda, Hermien, Frieda en José, jullie hebben het welverdiende kruisje behaald.

Lezing Ayurveda Twente Hengevelde - Op maandagavond 30 juli is er van 19.00-21.00 uur een lezing bij Ayurveda Twente, Goorsestraat, 49, Hengevelde. Het thema zal zijn: Pancha Karma kuur - detoxen & genieten. Robert Swami Persaud zal een lezing geven over de zin en onzin van detoxen. Ayurveda vindt haar oorsprong in India en is een oude natuurgeneeskunde en betekent letterlijk "kennis van het leven." Deelname kan alléén via aanmelding per mail info@ayurvedatwente.nl of telefonisch bij Ayurveda Twente 0547-333100.

Promotieregeling zondag 6e klasse Zoals in mei reeds bekend werd, zal vanaf het seizoen 2013-2014 de zondag 6e klasse in het amateurvoetbal worden opgeheven. Gevolg is, zo heeft de KNVB bepaald, dat de 6e klasse komend seizoen geen promotieregeling kent. Alle teams die uitkomen in deze klasse zullen in het seizoen 2013-2014 uitkomen in de 5e klasse. Voor Delden 1, uitkomend in de 6e klasse A, staat komend seizoen dus enkel de sportieve eer op het spel.

Koppelkaarten, kruisjassen en hartenjagen Hengevelde – De bouwvak staat voor de deur en dat betekent dat er weer van alles te doen is bij Café Assink in Hengevelde. Er is een gevarieerd programma samengesteld om de thuisblijvers onder ons te vermaken. Zo wordt er in de bouwvak twee keer een kaarttoernooi georganiseerd. De eerste keer is op maandag 30 juli, de tweede keer op woensdag 15 augustus. Er wordt met koppels kruisjassen gespeeld en individuele spelers kunnen meedoen met het hartenjagen-toernooi. De koffie staat klaar vanaf 19:30 uur en het toernooi begint om 20:00 uur. Deelname kost € 3,50 per persoon en consumpties worden ieder voor zich bijgehouden (geen rondjes). Opgeven is niet verplicht, maar verdient wel de voorkeur. Voor meer informatie over de activiteiten van Café Assink en/of voor opgave voor het kaarttoernooi, kun je bellen met 0547-333234 of mailen naar info@assinkhengevelde.nl. Op de site www.cafe-assink.nl is ook alle informatie terug te vinden.

Lions doneren “Stichting Paardrijden voor gehandicapten Leijerweerd”

Optreden met Start schildergroep Otto de Bruijne en “Het Palet” in Delden Peter & Carin van Essen In september 2012 start schildergroep “Het “Psalmen op het zand”, een beeldconcert Ambt Delden - Otto de Bruijne vertelt over zijn godservaringen op het Kootwijkerzand, waarbij hij zijn schilderijen toont. Peter en Carin van Essen brengen liederen van de cd “Uw schaduw” met psalmbewerkingen en begeleiden zichzelf met viool, piano en gitaar. Otto de Bruijne stond voor de klas als godsdienstleraar en werkte aan het einde van de jaren zeventig voor de hulporganisatie Tear. In deze tijd was hij ook redacteur van het evangelische tijdschrift Reveil en voorzitter van het Evangelisch Maatschappelijk Beraad. In 1984 verhuisde hij met zijn gezin naar Kenia, waar hij voor de Afrikaanse Evangelische Alliantie werkte. In de periode van 1994 tot 2003 maakte hij diverse programma’s voor de Evangelische Omroep, zoals “Otto in Afrika“, “Otto op zoek” en “Omega“. De Bruijne is een veelgevraagd spreker in evangelische kringen. Zo heeft hij diverse keren gesproken tijdens de Pinksterconferentie van Opwekking en in de Reveilweek. Daarnaast maakt hij theater en heeft hij verschillende boeken geschreven. Ook schildert Otto. In juni 2006 werd De Bruijne na een routine-operatie 51 dagen in slaap gehouden vanwege complicaties na deze operatie. Daarna zou hij 90 dagen op de intensive care liggen en voor een lange tijd in een rolstoel zitten. Hij maakte naar aanleiding daarvan het woord- en zangtheater “De verrassing” Al diverse keren heeft Otto de Bruijne in samenwerking met Elise Mannah dit opgevoerd in Nederland. Peter en Carin gaan regelmatig door het land om concerten te geven, aanbidding te leiden, workshops of onderwijs te geven of muzikale medewerking te verlenen. Peter werkt onder andere als muzikant, muziekleider, aanbiddingleider, organisator en leraar. Peter gaf 2 cd’s uit met vioolimprovisaties en in 2011 kwam zijn cd “In Uw Schaduw” uit met zelfgeschreven liederen gebaseerd op de psalmen. Verder speelt hij mee op talloze cd’s. Carin werkt als hulpverlener met mensen met een psychische stoornis. Daarnaast is zij actief als liedschrijver, zangeres en aanbiddingleider en geeft workshops zang en teambuilding. Zij gaf in 2008 haar debuutalbum “Pak van mijn hart” uit met 7 Grafi sche eigen nummers. Het programma “Psalmen in het zand” is vormgeving een nieuw programma, een samenwerking en drukken tussen Otto de Bruijne en Peter en Carin van Essen. Peter heeft tien psalmen van ‘inspiravan: tie en troost’ vertolkt op zijn nieuwe CD ‘In Uw schaduw’. Woord-Kunstenaar Otto de Bruijne maakte een serie schilderijen over Geboorte het Kootwijkerzand, waarin hij zijn ontmoekaarten tingen met God verbeeldt. Deze bijzondere kunstproducten komen samen in een ‘Beeld Concert’. Peter en Carin van Essen spelen en zingen de psalmen. Otto de Bruijne doet vertellingen over zijn ‘wanUitnodigingen delingen met God’ op het Kootwijkerzand met behulp van zijn schilderijen. Otto: “Dit is een schitterende combinatie van natuurwandelingen met een heel bijzonder verhaal en prachtige uitvoering van de Handels Psalmen”. Zondag 29 juli, aanvang 20.00 uur. drukwerk Gratis toegang (collecte) De Kroeze Danne, Kappelhofsweg 14 te Ambt Delden. Meer informatie: info@dekroezedanne.nl

Flyers

Grafische vormgeving Trouwkaarten en drukken van: Geboorte Felicitatie kaarten kaarten

Uitnodigingen Banieren

Handels Huisstijl drukwerk

Agenda Pop- en Cultuurpodium Metropool Flyers Folders

V.l.n.r. Lucas Schoemakers en Frans Koop, resp. secretaris en president van de Lions Club en Shirley Meyer, Hans Busger op Vollenbroek, Herman ter Harmsel en Trix van der Linden, resp. instructrice, bestuurslid, voorzitter en secretaris/penningmeester van de stichting Paardrijden voor Gehandicapten. Op zaterdag 21 juli overhandigde Frans Koop, de president van de Lions Club GoorMarkelo-Diepenheim in de nieuwe manege te Enter een cheque van € 1.000 aan Herman ter Harmsel, voorzitter van de “Stichting Paardrijden voor gehandicapten ’t Zoekerveld”. Deze stichting is heel recent samengegaan met de soortgelijke stichting “’n Molnbelt” uit Wierden onder de nieuwe naam “Stichting Paardrijden voor Gehandicapten Leijerweerd”. De gefuseerde stichtingen maken vanaf nu gebruik van de nieuw gebouwde manege aan de Wierdenseweg in Enter. Deze donatie was mogelijk dankzij de opbrengst van het 2e Warmelo concert dat de Lions Club op zondag 20 mei had georganiseerd op het Landgoed Warmelo te Diepenheim. De circa 120 bezoekers hebben toen onder een heerlijk lentezonnetje erg genoten van een anderhalf uur durend optreden van het Samoen kwartet, bestaande uit vier saxofonisten van Twentse bodem. Volgend jaar hoopt de Lions Club Goor-Markelo-Diepenheim haar derde Warmelo concert te organiseren, daartoe aangemoedigd door het enthousiaste publiek, dat beloofde dan zeker weer terug te zullen komen. Een aanbeveling voor al diegenen, die dan op zoek zijn naar een leuk onderhoudend middagje uit in een geweldig fraaie omgeving.

Nieuw bevestigd: Axel Rudi Pell + special guest Mad Max Tot 1989 speelde deze Duitse gitarist in de heavy metal band Steeler. Mede door zijn Gelegenheids fenomenale gitaarspel genoot de band een Trouwkaarten grote populariteit onder hardrockfans. Maar kaarten in ‘89 vond Axel het welletjes en besloot hij solo te gaan. Sindsdien vaart de Duitser zijn eigen koers die hem naar Hengelo brengt. Ondertussen is hij toe aan zijn vijftiende Felicitatie studioalbum Circle Of The Oath. Genoeg repertoire voor een avondvullend programma kaarten met nieuw werk en publieksfavorieten van weleer! Tickets voorverkoop: € 27,Open 18:30 uur | Aanvang 19:00 uur 08 sep Open dag Metropool Banieren Op 8 september is het weer zover! Vanaf 12.00 uur ben je van harte welkom voor een kijkje in de keuken, een blik achter de schermen en een tip van de sluier! Je ziet onze techneuten in hun natuurlijke habitat; ploeHuisstijl terend met trussen, in de weer met wapperlicht en vreemde gesprekken voerend over BMX, XRL, SM 58 en praktikabels. Maak persoonlijk kennis met ons ware kapitaal; de tientallen vrijwilligers die, week in week uit, de concertgangers in de watten leggen. Hoor de sterkste backstage-verhalen en proef de Folders heerlijkste gerechten uit onze Soulkitchen. Ook de posteraars zijn van de partij en geven tekst en uitleg over hun wildplakbestaan terwijl de kassadames werkloos toezien want vandaag is alles gratis! Maar er is meer! Gelegenheids Een speciale editie van Metropool’s Prettig gestoorde Popquiz, elk uur een zeer verhelkaarten derende rondleiding, prachtige livemuziek in onze wintertuin, de HappyCamperDiscoBuzz en maar liefst vier edities van de leukste ticketveiling van Nederland. Sla je slag op onze Rock’n Roll Bargain Hunt! Ontdek de kick van het spel, doe een bod en wie weet pak jij die monsterkorting! 14 sep Lola Kite Op 14 september komt Lola Kite op visite. Vanzelfsprekend speelt de band een fijne set met nummers van hun eerste 2 albums. Harde werkers die jongens van Lola Kite en dan met name bassist Jasper Verhulst. Die speelt namelijk ook in Moss en dat vinden

Palet” in Delden onder leiding van René Cornelisse. Na drie seizoenen als cursusleider bij het Iemenschoer gaat hij nu zelfstandig drie groepen leiden op de donderdagmorgen en de vrijdagmorgen. De groepen zullen maximaal bestaan uit 10 à 11 personen om zoveel mogelijk aandacht aan de cursisten te kunnen geven. Er zijn diverse materiaalkeuzes mogelijk o.a. aquarelleren, acryl, olieverf en gemengde technieken. Tijdens het schilderseizoen worden er ook een aantal activiteiten ondernomen die inspirerend werken. Daarnaast wordt aan het eind van het schilderseizoen altijd een museumbezoek gedaan. Men is uiteraard vrij om aan deze activiteiten deel te nemen. Gedurende het cursusjaar wordt er gewerkt met opdrachten, maar ook hier is men niet aan gebonden, er is alle vrijheid om met eigen ideeën te werken. Tijdens het seizoen wordt aandacht besteed aan perspectief, compositie, kleurgebruik enz. Mocht u geïnteresseerd zijn en deel willen nemen aan een van de cursussen dan kunt u zich nog aanmelden, want er zijn nog een paar plaatsen vrij. Bij overboeking van de groepen kunt u altijd op een wachtlijst geplaatst worden. Afgelopen vrijdag werd er een fietstocht georganiseerd voor de reeds aangemelde cursisten. De fietstocht ging van Delden naar Boekelo. Onderweg dronken we koffie met heerlijke eigen gemaakte wortel chutneytaart bij het boerderijtje van Saskia Venema die een winkeltje “De Pluizebol” aan huis heeft met zelfgemaakte producten zoals jam en spulletjes van vilt. Zij vertelde hoe het vilten gaat van schapenvacht tot eindproduct. Daarna zijn we naar de “Tuin der zinnen” gegaan in Boekelo waar we rondgewandeld hebben en de lunch hebben gebruikt. Het weer was fantastisch en de dag werd afgesloten met ijs op het terras bij Anne in Delden. Voor informatie kunt u terecht bij René Cornelisse, tel. 074-3762591; e-mail: peezecornelisse@home.nl.

Fokveedag en K.O.C. Keuring

Ambt Delden - Op zaterdag 28 juli a.s. zal de jaarlijkse Fokveedag en K.O.C. keuring weer worden georganiseerd. Deze keuring van de Stichting Veeteeltbelangen “Weddehoen” zal worden gehouden op het terrein naast Manege “de Hoffmeijer” aan de Hoffmeijerweg te Ambt Delden. Ruim 215 dieren zullen in de ring verschijnen. ’s Morgens vindt de individuele keuring plaats van de kalveren, pinken, melkvaarzen, jonge en oudere koeien. Tevens worden de 95 deelnemers(sters) aan de K.O.C. door de jury beoordeeld op het voorbrengen van het kalf en het toilet van het kalf. Aan het eind van de morgenkeuring zullen de dieren met de beste uier van de melkgevende dieren worden aangewezen en bij de K.O.C. de kampioenen pupillen, junioren en senioren voor het toilet en het voorbrengen. Na de middag zal de groepenkeuring plaatsvinden, 25 jongvee groepen en 11 groepen melkgevende dieren zullen in de ring verschijnen. Aansluitend zal de kampioenskeuring worden gehouden voor de kalveren, pinken, melkvaarzen, jongere en oudere koeien. Aanvang van deze interessante keuring, waaraan een bezoek zeker is aan te bevelen is, is ’s morgens om 9.30 uur. wij ook een erg fijne band. Die staan hier dan ook op 21 aug. Heb je kaarten voor het concert van Moss, dan ben je natuurlijk al blij. Graag maken we je nog blijer dus als je je Moss kaart hier aan de kassa van Metropool toont dan geven we je een korting van 5 euro voor tickets voor Lola Kite! Kan je lekker komen kennismaken met deze band, die volgens eigen zeggen; muziek maken waar meisjes op kunnen dansen en waarbij jongens kunnen wegdromen. Tickets voorverkoop: € 10,Open 22:30 uur | Aanvang 23:00 uur 19 okt Levellers Hij is al een tijdje uit, de nieuwe cd van Britse folkrocktrots The Levellers. Static on the Airwaves heet de plaat, en hij is weer van vertrouwd niveau! Wij vinden dat iedereen de plaat zou moeten horen om goed voorbereid te zijn voor de show van de mannen op 19 oktober. Daarom verloten we 2 exemplaren voor de echte fans! Mail je favoriete Levellers nummer naar info@metropool. nl en misschien zing jij dan binnenkort alle nummers van de nieuwe cd wel mee! Tickets voorverkoop: €20,Open 19:30 uur | Aanvang 20:30 uur Metropool zoekt stagiair(e) Kickstart! Vanaf heden is er weer een stageplaats beschikbaar bij poppodium Metropool. Het gaat hierbij om het Kickstart!-project. Dit is het regionale talentenprogramma van Metropool. Wij zoeken een creatieve, snelle denker met doorzettingsvermogen, organisatietalent, sociaal maar zelfstandig en redelijk tot goed ingevoerd in de wereld van de popmuziek. Je zult te maken krijgen met zeer uiteenlopende taken op het gebied van programmering, productie en marketing. Brede belangstelling voor cultuur is een pré. Bereidheid ook zo nu en dan ‘s avonds te werken is een vereiste. Lijkt je dit alles een uitdaging? Stuur dan je c.v. en motivatie voor 1 augustus naar: adri@metropool.nl Stages Per 1 september zijn er stageplaatsen beschikbaar op de afdelingen Theatertechniek en Horeca. Sollicitanten kunnen een korte motivatie en cv mailen naar productie@ metropool.nl. Bel voor meer informatie met 074-2438000 Gratis naar concerten en dance events?? Metropool is altijd op zoek naar vrijwilligers voor promotie, horeca, licht, geluid en onze kookploeg. Voor slechts 2 diensten per maand ben je erbij! Interesse? Stuur dan meteen een mailtje naar Tineke@metropool.nl

Bedehuizen in en uit het verspreidingsgebied van het Hofweekblad (XLXV): Hengevelde (IX) Wat precies de reden is geweest dat architect Hardeman (overleden in 1961) bij bouwpastoor Kormelink (gestorven in 1970) uit de gratie is geraakt, zal wel nooit meer duidelijk worden. Het kan niet alleen een kwestie van stenen gewelven geweest zijn, want Hardeman ontwierp voor de parochie Glane bij Losser een kerk zonder stenen overkluizing. In dit in 1951 gebouwde bedehuis (thans niet meer als zodanig in gebruik) realiseerde de architect een ziende bekapping, waarvan pastoor Kormelink en het kerkbestuur van Hengevelde niet gecharmeerd waren. Het ontwerp van de nieuwe kerk van Hengevelde werd dan ook toevertrouwd aan een andere architect: R. Th. van Remmen uit Velp bij Arnhem (Velp 1898- Tilburg 1983). Hij was de zoon van een stukadoor in Velp, en een neef van een beeldhouwer en van een meubelmaker, beiden gevestigd in Den Haag. De latere architect heeft zijn opleiding genoten aan de ambachtsschool in Arnhem. Deze vierjarige opleiding werd in 1915 afgesloten. Vier jaar later behaalde Van Remmen het diploma MO-bouwkunde. In zijn studietijd heeft hij gewerkt bij het architectenbureau Cuypers in Roermond, bij het bureau Tiemens in Arnhem en bij het bureau De Geus in ’s Gravenhage. In 1919 vestigde Van Remmen zich als zelfstandig architect in Velp. Hij ontwierp woonhuizen, winkels, landhuizen, scholen en – na de Tweede Wereldoorlog – ook kerken en kapellen. In de jaren dertig is hij naast architect leraar geweest aan de Ambachtsschool in Arnhem, en van 1929 tot 1940 ook directeur van de gemeentelijke avondschool voor handwerkslieden in Velp. Tot zijn naoorlogse werken behoort het herstel van de in de Tweede Wereldoorlog beschadigde St. Werenfriduskerk te Westervoort bij Arnhem. De toren van deze kerk dateerde uit 1884 of 1885, de kerk zelf (met een dwarsschip en een driedelig schip) uit de jaren 1913-1914. Op 16 maart 1945 werd hier de toren door Duitse troepen opgeblazen. Het gevaarte stortte door het gewelf en

het dak van de middenbeuk van de kerk, het boveneinde kwam neer in de viering (= de ruimte, waar schip en dwarsschip elkaar ontmoeten). De kerk werd door Van Remmen in de oude staat hersteld (de werkzaamheden duurden tot eind 1949), maar de toren is niet meer herbouwd. In plaats daarvan werd de voorzijde van de kerk uitgebouwd met een vlakgedekte, door spitsbogige vensters verlichte voorbouw. In Hengevelde ontwierp Van Remmen eerst een kosterswoning en een gebouw voor een wijkzuster. Het jaar daarop maakte hij ontwerpen voor herstel en verbouwing van de pastorie, en voor een nieuwe kerk schuin achter de beschadigde, oude kerk. Op 10 september 1952 had de architect de tekeningen voor de nieuwe kerk gereed, die als eerste in den lande ook voorzien zou worden van een nieuwe toren. De oudste tekeningen, die ik in het parochiearchief heb aangetroffen, dateren echter al van 24 november 1951; andere zijn van september 1952. Op 5 november 1952 wordt de nieuwe kerk aanbesteed en de bouw ervan gegund aan aannemer G. Vos te Oldenzaal. De kosten bedragen ƒ 215.985,- (= € 98.009,72). Uit vriendschap jegens de bouwpastoor, die kapelaan in Oldenzaal is geweest, voert de aannemer de buitenmuren in kloostermoppen uit, bepaalde onderdelen in het interieur in tufsteen en de verwarmingsroosters in brons. Op 25 november 1952 komt de bouwvergunning van de nieuwe kerk van het bisdom af. Begin 1953 wordt begonnen met het grondwerk van de nieuwbouw, waarvan de aannemer hoopt deze 31 december 1953 klaar te hebben. Op 7 mei legt de bouwpastoor de eerste steen, de inwijding volgt op 26 januari 1954 door deken A.J. Weijenborg (de eerste steenlegging vond in Bentelo iets later plaats: op 11 oktober 1953, maar de consecratie eerder: op 19 augustus 1954). Op 19 april 1955 tenslotte wordt de nieuwe kerk geconsacreerd door kardinaal B.J.Alfrink. Zeno Kolks


Hofweekblad

Woensdag 25 juli 2012, pag. 7

&

Concours Motorcross Op 28, 29, 31juli en1 augustus organiseert Paardensportvereniging De Hagmolenruiters haar jaarlijkse zomerevenementen op de mooie terreinen van de familie Jannink aan de Slaghekkenweg te Bentelo. Programma: Zaterdag 28 juli: • Paarden dressuur kringkampioenschappen en open wedstrijd • Paarden springen kringkampioenschappen en open wedstrijd

De Dennen 11a 7491 HH Delden

Zondag 29 juli: • Pony’s dressuur • Pony’s springen • Paarden dressuur • Tuigpaarden, verschillende rubrieken • Grandioos shownummer • Ride & Drive

Tel: Fax:

074 - 376 52 05 084 - 736 75 58

Email: info@maribri.eu Www: www.maribri.eu

Het gehele weekend een gezellig ingericht strodorp met gratis kinderattracties, waaronder: • Springkussens • Draaimolen g is gratis • Minimotoren De toegan • Grote zandbak Dinsdag 31 juli: jeugd MX in Bentelo (5 t/m15 jaar) • Aanvang training: 15.00 uur • Met aansluitend de wedstrijden • Er wordt gereden in de klassen 50cc, 65cc, 85cc, bromfiets en miniquads en classics • Spectaculair shownummer: Mechanics Trophy Woensdag 1 augustus: motorspektakel • Aanvang training: 14.30 uur • Aanvang wedstrijd: 16.00 uur Na afloop spanning en sensatie in 1 tegen 1 competitie met floodlight Aansluitend is er een sfeervolle MX party.

Vermaak voor het hele gezin, van klein tot groot.

ACCORDEONVERENIGING

Kunst Na Arbeid

Begint op donderdag 6 september met een nieuwe leerlingenopleiding. Lijkt het je leuk om te leren accordeonspelen geef je dan nu op! Opgave en of inlichtingen bij Henriette Rikkerink Tel: 0547 271012 (na 18.00 uur)

carwash verkoop | reparatie | onderhoud

bentelo

Tevens hét adres voor uw complete onderhoud en Boekweitstraat 4 - Tel. 0547-292274 - www.ooink.nl

Voor info:

Kijk op www.w-sverhuur.nl of mail naar info@w-sverhuur.nl Bellen kan ook 06-53941052 of 06-55131357

M. KEIZER

Schilderwerken

GLAS- SCHILDER- en WANDAFWERKING

HEngEvEldE. Tel. 0547-333180 www.keizer-schildersbedrijf.nl


Hofweekblad

Woensdag 25 juli 2012, pag. 8

Nieuw initiatief voor regio van thuiszorgorganisatie BTKzorg

Juf Ingrid Zelle neemt afscheid

Op elk moment van de nacht thuis verpleegkundige zorg kunnen vragen en die vervolgens ook meteen krijgen. Dat wordt met ingang van augustus mogelijk wanneer de thuiszorgorganisatie BTKzorg begint met een zogeheten Mobiel Nachtzorg Team. Dat is een nieuw initiatief van BTKzorg en onder andere een aanvulling op de al langer bestaande 24-uurszorg die BTKzorg biedt bij een terminale indicatie. De thuiszorgorganisatie is met 24-uurszorg al uniek in Twente. “En deze faciliteit gaan we alleen nog maar verder uitbreiden en verbeteren met het Mobiel Nachtzorg Team”, zegt Marloes Ottenhof, manager verpleging en verzorging bij BTKzorg dat vanuit Hengelo in de hele regio opereert. Het nachtzorgteam bestaat uit uitsluitend verpleegkundigen en die zijn in de nachtelijke uren op afroep beschikbaar. “Hiermee “, licht Marloes Ottenhof toe, “kunnen wij nu ook voorzien in de vraag naar kortere zorgmomenten ’s nachts, zowel planbaar als niet-planbaar. Voor de cliënten, zeker in een terminale situatie, een hele uitkomst. Het is voor hen een hele geruststelling te weten dat ze maar één seintje hoeven te geven en dat de verpleegkundige er zo aan komt.” Het nachtzorgteam is toegerust voor uiteenlopende zorgvragen. Van wondzorg- en stomaproblemen tot terminale problematiek. “Ottenhof komt met een voorbeeld: “Iemand die net uit het ziekenhuis is gekomen met een stoma en daar ’s nachts problemen mee krijgt, kan bij ons terecht.” Volgens haar is de mobiele nachtzorg een ‘super-uitbreiding’ van de diensten van BTKzorg. Zij wijst erop dat vanuit de dagelijkse zorgpraktijk de vraag naar continu- c.q. 24-uurszorg toeneemt. “Wij willen ertoe bijdragen dat mensen zo lang mogelijk thuis verzorgd kunnen worden op een manier zoals zij willen. En dan is het niet meer dan logisch dat wij hierop inspelen.” Het Mobiele Nachtzorg Team kan verder ook worden ingezet bij de personenalarmering. “Ook hier geldt”, aldus de manager van BTKzorg, “één seintje en onze mensen staan paraat.”

Goor - Na 23 jaar les gegeven te hebben op de Prins Constantijnschool heeft juf Ingrid Zelle besloten een punt achter haar onderwijsloopbaan te zetten. Ze begon in de kleutergroep en heeft daarna de overstap gemaakt naar de groepen 3, 4, 5 en 6. Daar waar ze bij de kleuters qua lengte hoog boven hen uit stak, was het in groep 6 soms zoeken waar ze zich tussen de kinderen bevond. Alhoewel ze klein van postuur is, heeft ze een grote indruk achtergelaten bij de kinderen en ouders. Al die jaren heeft ze op een voortreffelijke wijze onderwijs gegeven op de Constantijnschool. Ze was duidelijk en lief voor de kinderen en stelde hoge eisen aan zichzelf en streefde naar perfectie. Dat ze graag bij de tijd wilde blijven illustreerde haar gebruik, als een van de eerste leerkrachten van de iPad in de klas. Vele kilometers heeft ze afgelegd tussen haar woonplaats Neede en de Constantijnschool. Dinsdag 17 juli heeft ze het afscheid met de kinderen in haar groep gevierd met aan het eind van de middag een afscheidsreceptie voor de ouders.Op woensdag 18 juli was het voor het laatst dat ze naar school reed om les te geven. Daar aangekomen werd ze verwelkomd door alle kinderen van de school die een lange erehaag van de straat tot en met de schoolingang voor haar vormden. Tijdens het zingen van liederen en zwaaien met linten ging ze de school binnen om de allerlaatste lesdag te starten. Ze gaat nog niet stoppen met werken. Het lijkt haar een geweldige uitdaging om een aantal dagen werkzaam te zijn in het nieuwe restaurant van haar zus. Verder heeft ze meer tijd voor haar hoogbejaarde moeder, man, kinderen en kleinkind.

Mobiele nachtzorg voor cliënten thuis

Hof van Twente Loop nu al zeker van sterk startveld Met nog een kleine maand te gaan tot de Nacht van Goor op zaterdag 18 augustus beginnen de aanmeldingen voor de wielerwedstrijden van de Ronde van Goor steeds beter te lopen. Het deelnemersveld voor de Hof van Twente Loop, de loopwedstrijd op invitatie voor de beste lopers uit de Hof en de top van de regio, is zelfs al voor een groot deel ingevuld. Daarbij mag de organisatie zich in de handen knijpen, want nu al kan men in Goor rekenen op een gemiddeld beter deelnemersveld dan in de voorgaande drie edities. Een kleine tien lopers van de huidige startlijst voor de Hof van Twente Loop zou in staat moeten zijn om de vijf kilometer binnen 16.30 minuten af te leggen. Daarbij ook Caimin Stevens uit Enschede, in 2009 en 2011 winnaar van de wedstrijd. Hij kan dit jaar onder meer concurrentie verwachten uit de Achterhoek. Zo doen Lars Duistermaat en Jeroen Reintjes beiden voor het eerst mee. Atleten die, net als Stevens, misschien wel in staat kunnen zijn om binnen zestien minuten te finishen. Bij de vrouwen heeft de Duitse winnares van vorig jaar, Ilona Pfeiffer, zich tot op heden nog niet aangemeld. Met Hellen de Vries is de nummer twee van 2011 echter wel weer van de partij. Zij kan rekenen op stevige concurrentie uit Nijverdal in de persoon van Henrieke Krommendijk. De 25-jarige Krommendijk was bij de jeugd een korte afstand loopster, maar keerde na een afwezigheid vorig jaar weer terug binnen de atletieksport. Dat gaat haar zeker niet slecht af. Zo was Krommendijk afgelopen weekend de beste hardloopster in de regio in de sterk bezette tien kilometer wedstrijd van de Wiezoloop. Andere snelle loopsters op de huidige startlijst zijn Lesley Smit en Marlin Nijhof. Veel aanmeldingen uit Hof van Twente Het valt ook steeds meer te zien dat de lo-

Maaike Buiter in Portret

MIDZOMER UITVERKOOP:

40% korting Geldig van 26 juli t/m 4 augustus Op 26 juli starten wij de midzomer uitverkoop op alle merkmonturen. (met uitzondering van de zonnebrillen) Profiteer van deze speciale en uitzonderlijke actie. Wij verwelkomen u graag!

Team Holsbeek Optiek

Zondag 29 juli a.s. is Maaike Buiter uit Markvelde gast in het programma Portret van Hofstreek FM. Maaike woont sinds kort met haar partner Miranda Diependaal op de boerderij Erve Bonkert in Markvelde. Op het visitekaartje van Maaike staat: natuur, podium voor talent, management en leiderschap, workshops, eten en drinken, exposities, bed and breakfast, groepsaccommodatie en groepsactivaties. Wat dit allemaal inhoudt zult u uit haar mond vernemen. De uitzending is op zondag 29 juli van 11.00 uur tot 12.00 uur te beluisteren op 107.6 FM in de ether en op 104.1 FM op de kabel in de gehele Hof van Twente en via real stream audio op internet. De presentatie is deze morgen in handen van Henk Klooster.

Computercursussen 50-plussers Hof van Twente - De SWO Hof van Twente start dit najaar weer met een serie computercursussen voor de 50-plussers uit Hof van Twente en omgeving die graag bij de tijd willen blijven en (extra) inzicht en ervaring willen krijgen in de werking van de computer en de mogelijkheden ervan. Voor mensen die weinig tot niets van de computer weten: 1. Kennismaken met de computer (windows 7), 8 lessen van 1,5 uur voor € 95,00. Start maandag 17-09 van 09.30-11.00. Voor mensen die zich willen verdiepen in de wereld van Internet en e-mail: 2. Internet en e-mail (voor beginners), 8 lessen van 1,5 uur voor € 95,00. Start dinsdag 18-09 van 09.30-11.00. Tijdens deze cursus leren de cursisten hoe het internet in elkaar steekt, hoe u gemakkelijk informatie kunt zoeken op het internet en hoe u e-mails kunt versturen en ontvangen. Voor de liefhebbers van fotografie starten we bij voldoende deelname: 3. Digitale fotobewerking (voor beginners), 8 lessen van 1,5 uur voor € 95,00. Start donderdag 20-09 van 09.30-11.00. Deze cursus is gericht op de enigszins ervaren computergebruiker die meer wil weten over het bewerken van foto’s met de computer. Deze cursussen worden gegeven door en bij Reggestad Automatisering, Kerkstraat 123 a (achter tankstation Avia) te Goor. 4. Ipad cursus 8 lessen van 1,5 uur voor € 95,00. (eigen ipad meenemen naar cursus) Start vrijdag 21-09 van 09.30-11.00. Wat leren ze zoal: - iPad instellen; - E-mail op de iPad; - Internetten; - Tekst en uitleg over de standaard apps; - Apps downloaden, installeren en beheren; - Foto’s op iPad; - Muziek op iPad; - Video op iPad. Voor aanmelding en/of informatie kunt u contact opnemen met de SWO Hof van Twente, Rozenstraat 2a, 7471 JN te Goor, tel. 0547-260053 van 09.00 tot 13.00 uur. Zie ook onze website www.swohofvantwente.nl.

pers uit Hof van Twente zelf de limiet voor deelname lopen en zich aanmelden voor de Hof van Twente Loop. Waren het bij de eerste editie in 2009 met name hardlopers uit Goor die deelnamen aan de loopwedstrijd binnen het programma van de Ronde van Goor – Guus Caarels Wieler Memorial, bij de vierde editie zullen de hardlopers uit de gehele Hof komen. “Vorig jaar is het ons beter gelukt om ook de lopers uit alle andere kernen van Hof van Twente te bereiken. Dat willen we graag zo behouden”, vertelt organisator Aschwin Kruders. “We willen graag een wedstrijd hebben die interessant is voor de beste lopers uit de regio en daarmee voor het publiek, maar zeker ook een wedstrijd waar juist de atleten uit de Hof zich goed aan hun thuispubliek kunnen tonen. Hofloop inleiding van groots sportspektakel Wat vast staat is dat de Hof van Twente Loop op 18 augustus de start is van een groot sportspektakel. De Nacht van Goor belooft een feest te worden voor sporters en supporters. Na de Hof van Twente Loop die om 17.30 uur begint volgen nog de Elite, Beloftes en Amateurs. Die hoofdwedstrijd van de avond met daarin de beste amateurwielrenners uit het land start om 18.15 uur en gaat over tachtig kilometer. Om 20.30 uur worden de wedstrijden afgesloten met het Open Goors Kampioenschap. Deze wedstrijd gaat over 25 kilometer en is toegankelijk voor iedereen die niet in het bezit is van een officiële wieler-wedstrijdlicentie van de KNWU en eens een wedstrijd wil proberen te rijden. De Stichting Wielerevenementen Goor is verheugd dat zich voor deze wedstrijd al ruim twintig mensen hebben aangemeld, maar hoopt nog meer deelnemers te mogen verwelkomen. Informatie over de inschrijving is te vinden op www.rondevangoor.nl. Op het moment dat de wielerwedstrijden aan de gang zijn, is er ook naast het parcours de mogelijkheid tot een spannende wedstrijd. Van 19.00 tot 22.00 uur zal bij het terras van Café de Ster namelijk een zogenaamde Stormbaan Challenge gehouden worden. Opgeven voor deze afvalrace is reeds mogelijk bij datzelfde café.

Excursie ‘de Breeriet’ Ambt Delden - De Breeriet is een afgesloten natuurgebied in de nabijheid van het kasteel en is één van de rustgebieden waar dieren zich overdag kunnen terugtrekken. Het is niet vrij toegankelijk voor het publiek. Wilt u genieten van het landschapspark ‘de Breeriet’, dan kan dat onder leiding van oud-jachtopzichter van het landgoed: Hans Spijkerman. Groepen kunnen zich telefonisch aanmelden, minimaal tien dagen voor aanvang excursie. Deelname groep is minimaal 15 personen! Kosten zijn € 5,- (met een minimum van € 75,-) en kinderen tot 12 jaar € 2,-. Landgoedwinkel, Twickelerlaan 7, Ambt Delden. Openingstijden op dinsdag t/m zaterdag van 11.00 uur tot 17.00 uur. Voor meer informatie zie: www.twickel.nl.

Ineke’s Hofdichten ‘‘Bouwpakket” Opa en Mientje stundn allebeare, Geneuglijk te kieken, achterin de weare. ‘Kiek Mientje’, zeg opa, die roodboonte koo doar: Oonze Bertha krig’n kalf, Duurt nog ne wekke of aanderhalf’, zeg opa Mientje bekek die dikke koo: ’Zeg opa vertel mie hoe geet det zo, ‘k Heb nog nooit ne geboorte ezeen, vertellen wil’t mie gineen, ‘k Bin toch zo niejsgierig as wat, Keump’t allemoal uut det ene gat?’ vreug Mientje Opa krabbn es an zien board, Hee kon nooit zo good van’t woord, ‘Tja, hoe zak oe det es zeggn’? Hee wus neet good hoet ’t uut mos leggn: ‘Eerst komt de vuurbeene derachteruut, Die ligt zo helemoal vuuruut’ zeg opa. Dan keump ’n kop derachteran, Alles geet netjes volgens plan. Doarnoa de schoolders en’t lief, zon kalf is nog onwennig en stief, Dan achterbeene en’n stat, dan hej’t heel spul ehad’, zeg opa De moond van Mien, den neet better wus, Gung al wieter en wieter lös. ‘Ma opa, wat ne kroam wordt det, ’t lik joa hoast wa’n Bouwpakket. Ik vin’t toch onmeundig raar: Wie zet den blood straks dan in mekaar’? vreug Mientje Ineke Smit-Vukkink

Foto: Alberta Groteboer

2011 goed jaar voor Twente Milieu Verbeterde afvalscheiding en efficiënter, duurzamer en socialer werken Het afgelopen jaar was voor Twente Milieu een goed jaar. Op financieel gebied verliep het naar verwachting maar ook op andere terreinen laat Twente Milieu mooie resultaten zien. De in 2010 ingestoken strategie om te kiezen voor betekenismaximalisatie boven winstmaximalisatie werpt zijn vruchten af. Zo is de hoeveelheid restafval gereduceerd en het hergebruik van afval toegenomen in plaats van verbrand. Er zijn maatregelen getroffen om de CO2 uitstoot te reduceren en verbeteringen in de organisatie en werkprocessen leidden tot meer efficiëncy maar ook tot het behalen van de ISO 9001 en 14001 certificeringen. In 2011 waren 42 personen met een afstand tot de arbeidsmarkt binnen Twente Milieu aan het werk. Financieel resultaat Het netto resultaat kwam uit op 701.000 euro in plaats van het beoogde resultaat van 560.000 euro. De netto-omzet nam in 2011 iets af met 1 procent naar 28 miljoen euro. Deze daling houdt verband met de solide vermogenspositie van Twente Milieu waardoor de indexering over 2011 niet is doorberekend in de tarieven voor de gemeenten. Het streven is om de kosten voor gemeenten zoveel mogelijk te beperken. Uit deze resultaten blijkt dat dit is gelukt. In 2011 is een solvabiliteit bereikt van 30,8 procent, iets boven de bandbreedte die is afgesproken met de aandeelhouders. Efficiënter met nog meer service werken aan een schoon, gezond en fris Twents milieu Albert van Winden, algemeen directeur Twente Milieu; “Sinds 2010 volgen wij de route naar een schone, gezonde en frisse Twentse leefomgeving met als einddoel een afvalloze maatschappij. In het jaar 2011 hebben we daar weer een bijdrage aan mogen leveren door nog efficiënter en servicegerichter te gaan werken. We ontwikkelden een applicatie voor smartphones en Ipads waarop alle inwoners van onze aandeelhoudende gemeenten onder andere kunnen zien op welke dag hun afval wordt ingezameld. Ook kreeg de website van Twente Milieu een nieuwe ‘look’ en zijn de functionaliteiten uitgebreid. Door verlengde werktijden realiseren wij een hogere efficiëntie van ons wagenpark. Maatregelen om de CO2 uitstoot te reduceren werd beloond door de Lean and Green Award. Ook bieden wij inmiddels aan 42 mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een plek binnen ons bedrijf en daardoor een verbeterde toekomst”.

Voorbereidingen Zomerspelen in volle gang Delden - De voorbereidingen voor de zomerspelen van 2012 zijn in volle gang. De zomerspelen worden dit jaar gehouden in Sporthal de Reiger te Delden en we hebben gekozen voor het thema “Zomercarnaval”. De sporthal zal daarom in de week van 27 tot en met 31 augustus worden omgetoverd tot een echte “Carnavalswereld”, waarin jullie je kunnen vermaken met: spelletjes, speurtochten en niet te vergeten de knutselstands. Zie voor ons volledige programma en entreeprijzen onze website: www.zomerspelendelden.nl. Met dank aan All-in-Media Multimedia & Grafische Vormgeving. Gezocht: Vrijwilligers Vrijwilligers voor in de voorbereidingsweek en tijdens de week zelf. Ben je niet de gehele week beschikbaar? Geen probleem, alle hulp is welkom! Meld je aan via onze website: www.zomerspelendelden.nl Of neem contact op met: Luuk Veldhuis, Telefoon: 0622908782 of stuur een mailtje naar: luukveldhuis@gmail.com Materialen Wij zijn opzoek naar: textiel, opvulstof voor knuffels, eierendozen, hout en bingoprijzen. (Contactpersoon materialen: Lionne Braker, tel. 06 38239182, mail:info@geregeldfeestje.nl).

Boulestoernooi De Franse Slag Delden - Zaterdag 21 juli j.l. hield onze Deldense jeu de boulesclub Le Biberon een onderling toernooi, de Franse Slag geheten. De vele deelnemers genoten van een gezellig en spannend toernooi met prachtig zonnig weer en een heerlijke temperatuur. Echt boules weer dus! Er werden 8 rondes gespeeld met tussendoor pauzes voor een hapje en een drankje. Met slechts een klein verschil in punten werd Toos Delen eerste, Ria Gerritsjans tweede en Harm Schepers eervol derde. Zij mochten een leuke attentie in ontvangst nemen. Henk Blekkenhorst ging met de troostprijs naar huis. Na afloop van deze uitermate geslaagde dag werden de leden van de activiteitencommissie, de barcommissie en de technische commissie in de bloemetjes gezet. Zij hadden dit zeker verdiend en mogen op een geslaagd toernooi terugzien!

Joop Wiggers wint wedvluchten Tours en Boxtel Markelo - Joop Wiggers heeft afgelopen zaterdag zowel de overwinning behaald op de vlucht vanuit Tours als de eerste jongeduivenvlucht, die werd vervlogen vanaf Boxtel. De duiven die in Tours stonden, werden gelost om 07.45 uur. Een mooie vertrektijd, met 680 km voor de boeg. Joops eerste duif, een 6-jarige doffer, arriveerde om 18.01.36 uur. Deze naar verhouding oude duif behaalde hiermee een gemiddelde snelheid van 66 km per uur. Een mooie prestatie, zeker ook als je ziet dat deze duif 20 minuten voorsprong had op de tweede duif van PV De Snelle Wieken Markelo. Deze tweede duif was van Willem Hondelink uit Diepenheim, die ook altijd wel duiven heeft die geschikt zijn voor het zwaardere werk. Joop heeft er daar klaarblijkelijk ook een mooi clubje van zitten, want prijs 3 tot en met 7 waren ook voor hem. Op de jongeduivenvlucht vanuit Boxtel waren flink wat jonge duiven meegegeven. Altijd spannend hoe zo’n eerste vlucht van de jonge garde verloopt. De duiven kwamen los om 10.15 uur, en de eerste twee duiven arriveerden ook hier op het hok van Joop, om 11.41.31 uur. Zij vlogen gemiddeld 74 km per uur. De uitslag van deze wedvlucht liet een mooi samengestelde toptien zien, met 6 verschillende deelnemers. Veel jonge duiven kwamen pas in het begin van de middag binnen, maar dat is niet vreemd voor zo’n eerste vlucht. Volgende week zaterdag vertrekken de jonge duiven voor hun tweede vlucht vanuit Lommel. De uitslag van beide vluchten was als volgt: Tours: 1. Joop Wiggers, 2. Willem Hondelink, 3 - 7 Joop Wiggers. Boxtel: 1. Joop Wiggers, 2. Joop Wiggers, 3. Harry Manrho, 4. Johan Maatkamp, 5. Joop Wiggers, 6. Jan Paalman, 7. Jan Schuiterd, 8. Joop Wiggers, 9. Joop Wiggers, 10. Johan Maatkamp.

Je Leukste Beertje voor originele kinderfeestjes en online cadeautjes

Creëer en kleed je eigen knuffel (keuze uit vele diertjes en outfits) Tel: 06-42301931 www.jeleukstebeertje.nl info@jeleukstebeertje.nl

SCALA lanceert nieuwe website voor jongeren

Hof van Twente - Het jongerenwerk van SCALA in Hof van Twente lanceert vandaag een nieuwe website voor jongeren. De site, www.jongindehof.nl, is gemaakt voor jongeren van 10 t/m 18 uit gemeente Hof van Twente. Informatie voor jongeren uit de Hof De informatie die op de website te vinden is gaat voor een deel over de jongerencentra van SCALA. Daarnaast zijn er allerlei leuke dingen te vinden die in de gemeente voor jongeren bedoeld zijn. De activiteitenagenda van het jongerenwerk, een doorlink naar theater de Reggehof, vvv, muziekschool, poppodium Why Don’t Cha, locale discotheken en feesten in de buurt. Algemene informatie Jongindehof.nl is ook bedoeld voor jongeren die vragen hebben over van alles wat de jeugd bezighoudt. Via de website wordt de jeugd doorgelinkt naar landelijke websites waar informatie te vinden is over: school en opleiding, roken, alcohol en drugs, seks, relaties en het lichaam. Ook kan de jeugd er terecht voor ideeën in hun vrijetijdsbesteding. Social media Om de website interactief te maken gaan de jongeren die bij jongerencentrum De Maan en Walk-In komen bezig met social media. Facebook, Twitter en Hyves pagina’s worden in de zomer ontwikkeld. Ouders en belangstellenden www.jongindehof.nl richt zich op jongeren, maar ook ouders en belangstellenden kunnen er terecht.


Hofweekblad

Vlees & Partyservice Rob Kleinsman www.vleesbedrijfkleinsman.nl

Woensdag 25 juli 2012, pag. 9

‘t Is Zomer...

Zuivelboerderij Effink Volop genieten van de vakantie en leuke uitjes dichtbij huis.

Op bovengenoemde data bent u van harte welkom vanaf 15.30 uur tot 18.30 uur en de Twentse Boerin bakt samen met de boerendochters heerlijke panZuivelboerderij Effink is geschikt voor een educatief nenkoeken voor u. uitstapje. Met opa en oma, papa of mama kijken en proeven hoe boerenkaas op ambachtelijke wijze Gezellig theeleuten bij de koeienfamilie in de wei: wordt gemaakt. Uiteraard proeft u een heerlijk stukje High tea bij de koeien. boerenkaas en kunt u kennismaken met de koeien- Zittend op een strobaal, nippend aan een kopje thee, familie. Wanneer? Iedere dinsdagmorgen om 10.00 bijkletsen op het boerenerf en dat terwijl de koeien uur in de schoolvakantie. nieuwsgierig toekijken. Dat kan op zondag 29 juli en zondag 12 augustus, maar vooraf wel reserveren. Houdt u van fietsen en van pannenkoeken? Dan bent u bij Zuivelboerderij Effink aan het juiste adres. De Twentse Boerin houdt van wandelen en fietsen en Op donderdag 26 juli, 2, 9 en 16 augustus ontvangt heeft leuke wandel- en fietsroutes voor u gemaakt de Twentse Boerin u met Twentse Gastvrijheid op die starten vanaf Zuivelboerderij Effink. De routes het boerenerf en een fietsroute ligt voor u klaar. Bij liggen voor u klaar in Effink’s Koffiehuuske (rustpunt “thuis”komst op de boerderij schuift u aan tafel en met zelfbediening). U bent altijd van harte welkom, kunt u onbeperkt pannenkoeken eten. ook als de Twentse Boerin niet thuis is en u kunt de Houdt u wel van pannenkoeken en niet van fietsen? auto gratis parkeren op het boerenerf.

Als de Twentse Boerin thuis is, serveert zij graag voor u heerlijke zuivelshakes, stapelgekke boerensandwiches met beker boerenkarnemelk, koffie met Twents Lekkernij,……. Houdt u van Boerenkaas en Twentse Streekproducten? De Twentse Boerin heeft meer dan 20 verschillende soorten boerenkaas op de plank liggen en ieder zijn smaak, ieder zijn kaas. Altijd eerst proeven,… De boerderijwinkel is open op dinsdag, donderdag, vrijdag en zaterdag. Samen met familie, vrienden, buren…. erop uit. De Twentse Boerin laat u graag volop genieten en biedt leuke uitjes aan en geeft u graag tips. Dagje Pure Plattelands Beleving en “Boer”gondisch genieten. Tot ziens bij Zuivelboerderij Effink, gelegen aan de Stokkumervlierweg 6 in Markelo

De Tuinderij De Tuinderij, een tuin om van te genieten. Kom deze zomer gezellig langs op de Tuinderij. Onze theetuin is een fijne tussenstop voor een wandeling of een fietstocht of gewoon lekker om er even tussenuit te zijn. In de theetuin heeft u een vrij uitzicht over de kwekerij, de pluktuin en het omringende landschap. U kunt dan genieten van een kop thee of koffie met wat lekkers erbij.

Koffie- Theeschenkerij Bed en Breakfast

Reggedal

Wilt u uitgebreid verwend worden, kies dan voor de huisgemaakte high tea. De high tea bestaat uit een aantal zoete hapjes, zoals brownies en vruchtengebak en natuurlijk ontbreken de scones en bonbons niet. Ook krijgt u een aantal hartige hapjes, een warme quiche en verschillende sandwiches. Behalve de bonbons zijn alle producten huisgemaakt, tot aan het zelfgebakken brood van de sandwiches toe. Wij proberen ook altijd zoveel mogelijk met fruit en groenten van eigen kwekerij te werken. Zo ziet een high tea er iedere keer iets anders uit, het verandert met de seizoenen mee. Aangezien wij alles zelf maken, hebben we wat tijd vooraf nodig. Daarom vragen wij u de high tea 2 dagen van tevoren te reserveren (vanaf 2 personen). De theetuin is van mei tot en met september geopend op donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag. Bij wat minder weer kunt u buiten zitten op ons overdekte terras. Mocht het weer deze zomer echt tegen zitten, kunt u altijd binnen in het theehuis een droog en warm plekje vinden. Zelf een boeket bloemen plukken vinden veel mensen erg leuk. Bij ons in de bloemenpluktuin kunt u kiezen uit verschillende soorten eenjarigen, zoals Dahlia’s, goudsbloemen en zonnebloemen. Wij hebben ook een groot aantal vaste planten en grassen die geschikt zijn om te plukken. Momenteel beginnen de gladiolen volop te bloeien. In totaal een grote verscheidenheid, waar iedereen wel iets van zijn gading kan vinden. U gaat al met een mooi veldboeket naar huis voor € 4,-. Wij kunnen u natuurlijk altijd helpen om van de bloemen een mooi boeket te maken. Tot ziens in de theetuin of pluktuin, Jolanda Veenhof de Tuinderij Aan de N347 halverwege tussen Hengevelde en Goor

Grotestraat 40 Diepenheim www.bedenbreakfast-reggedal.nl reggedal@ziggo.nl • Twentse krentenwegge • • Heerlijk eigen gemaakte appeltaart • • Fietsen of wandelen door Hof van Twente •

EN GLAZEN VOUWWANDEN

‘t Höfke Kinderspeelboerderij ’t Höfke heeft een goed voorjaar gehad. Veel scholen en gezinnen hebben de speelboerderij al bezocht. Het is ook niet zo gek want er is zowel buiten als binnen wat te beleven. Buiten is er een ouderwetse speeltuin in een moderne uitvoering, door de jaren heen is de speeltuin steeds vernieuwd en ook is er aan de uitstraling gewerkt. Binnen is er een speelhal die in 2012 helemaal is vernieuwd en niet te vergeten de populaire bouwhoek met grote bouwstenen. Voor de kinderen genoeg te doen en voor ouders of oma en opa een gezellig uitje met goed weer maar ook met slecht weer.

Roescher Zonwering Delden - Nijverdal Uw Specialist in Zonwering en raamdecoratie.

VELE EN LLING OPSTE ZE IN ON ROOM S H OW L V E R DA IN NIJ

Reeds jaren bekend om de beste prijs/kwaliteit van Twente.

Graag komen wij bij u thuis langs voor een advies en offerte op maat.

TIJDELIJK COMBINATIE VOORDEEL

Prijs knallers aandv erban

d € 7,99

3 stuks € 3,00

Versnaperingen zijn tegen een redelijke prijs te verkrijgen. Voor informatie: www.kinderspeelboerderij.nl Suetersweg 17, 7497 MZ Bentelo 0547 292354

Op winkelcentrum De Whee Da Costastraat 1 in Goor

ring

Nutrisse haarkleu

Idyl m

Bij extreme warmte (vanaf 27 graden) is er een sproeier aanwezig. Spelen bij kinderspeelboerderij ’t Höfke is betaalbaar. Na de opening hebben we nog steeds de entree gelijk gehouden. Vanaf 2 jaar is de entree 3 euro p.p.

Dove

2+1 gratis


Hofweekblad

Woensdag 25 juli 2012, pag. 10

Adressen en telefoonnummers

Subsidie voor binnensport- en buitensportaccommodaties

Gemeentehuis: Bezoekadres: De Höfte 7, 7471 DK Goor Postadres: Postbus 54, 7470 AB Goor

Gemeente Hof van Twente opent op 26 juli 2012 de subsidieregeling duurzaamheidsmaatregelen voor beheersstichtingen en verenigingen met een binnensport- en/of buitensportaccommodatie. Deze kunnen subsidie aanvragen voor een bijdrage in de kosten van aanschaf, installatie en plaatsing van zonnepanelen en voor het aanbrengen van isolerende maatregelen aan muren, dak en vloeren. Ook kan subsidie worden aangevraagd voor een bijdrage in de kosten van een energiescan om te ontdekken welke energiebesparende maatregelen zinvol zijn.

E-mailadres: info@hofvantwente.nl Telefoon: 0547 - 85 85 85 Fax: 0547 - 85 85 86 Openingstijden: Zonder afspraak Dinsdag t/m vrijdag van 9.00 uur tot 13.00 uur Maandagavond van 17.00 uur tot 19.30 uur Alleen op afspraak Maandagmiddag van 12.00 uur tot 17.00 uur Dinsdag t/m vrijdag van 13.00 uur tot 17.00 uur Afspraak maken? dat kan: digitaal via www.hofvantwente.nl per telefoon via 0547 - 85 85 85 persoonlijk aan de balie tijdens de openingstijden Afvaldepot Groen-Recycling Twente Het afvalstoffendepot is gelegen aan de Mossendamsdwarsweg nabij Goor (bij de provinciale weg S15/N347 Goor-Rijssen). Telefoon: 0547 - 36 34 95

Voor het aanvragen van een subsidie is een aanvraagformulier te vinden op de website www.energielokethofvantwente.nl.

De belangrijkste voorwaarden van de regeling zijn: • De regeling is van toepassing op verenigingen en beheersstichtingen met binnensport- of buitensportaccommodaties. • Het gebouw moet in de gemeente Hof van Twente liggen. • De subsidie voor zonnepanelen bedraagt € 0,50 per Wattpiek vermogen. Het maximale bedrag dat per stichting of vereniging kan worden aangevraagd bedraagt € 2.000, -. • De subsidie voor isolatiemaatregelen bedraagt 25% van de kosten tot een maximum van € 2.000,- bij deelisolatie. • De subsidie voor isolatiemaatregelen bedraagt 35% van de kosten tot een maximum van € 5.000,- bij volledige isolatie. • De subsidie voor een energiescan bedraagt maximaal € 200. • Subsidieverzoeken worden beoordeeld op basis van ontvangst van een volledige aanvraag. • De maatregelen moeten 6 maanden na verlening van de subsidie gerealiseerd zijn.

Openingstijden: Vrijdag 12.30 tot 16.30 uur Zaterdag 9.00 tot 14.00 uur

Voor vragen over de regeling en de verdere procedure kunt u zich wenden tot het gemeentelijk energieloket www.energielokethofvantwente.nl of tot de gemeente Hof van Twente via het telefoonnummer 0547 – 858585.

Storingsnummers: Spoedzaken buiten kantoortijd (rioleringen, gevonden huisdieren) Rayon West (Markelo - Diepenheim) Telefoon: 06 2223 8768 Rayon Midden (Goor) Telefoon: 06 1237 3918 Rayon Oost (Ambt en Stad Delden) Telefoon: 06 1130 8827

Op de website www.energielokethofvantwente.nl staat ook praktische informatie over het gemeentelijke duurzaamheidsprogramma. Woningeigenaren, ondernemers en belangstellenden kunnen vragen stellen over energiebesparende maatregelen, subsidies en leningen. Er is informatie te vinden over maatwerkadvies, duurzaam (ver)bouwen, isolatie, ventilatie en energiebesparende installaties. Ook zijn de contactgegevens opgenomen van lokale EPA-adviseurs en vakbedrijven die een maatwerkadvies opstellen of energiebesparende maatregelen uitvoeren. Het Energieloket is ook telefonisch te bereiken op werkdagen van 9.00 uur tot 21.00 uur op telefoonnummer 085-489073.

Schrijf je in voor De Doorbraak Oost!

Energieloket

Beleidsregel Het College van burgemeester en wethouders heeft op 17 juli 2012 de ‘beleidsregel beoordeling aanvragen om subsidie van verenigingen en beheersstichtingen met binnen- of buitensportaccommodaties voor het treffen van duurzaamheidsmaatregelen’ vastgesteld. De beleidsregel treedt in werking op 26 juli 2012 en loopt tot 1 januari 2013 of tot het budget op is. Het totale budget voor de regeling bedraagt € 83.000. Deze regeling is een deelproject van het duurzaamheidsprogramma dat de gemeente in 2011 en 2012 uitvoert. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel die samen met gemeenten extra investeert in de Overijsselse woon-, leef- en werkomgeving.

Gezocht: de beste Oost-Overijsselse bands van dit moment voor deelname aan De Doorbraak. De Doorbraak is een wedstrijd gericht op talentontwikkeling en wordt georganiseerd door Kunst & Cultuur Overijssel (KCO). Bands die mee willen doen, kunnen zich tot 14 september op http://www.de-doorbraak. com/cms/aanmelden. Vanwege de vakantieperiode ontvang je na 1 september een bevestiging van je inschrijving. Uit alle aanmeldingen selecteert KCO met hulp van een professionele jury de tien beste bands. Zij nemen het tegen elkaar op tijdens de voorrondes op 12 en 13 oktober in Diepenheim en Almelo. De finale is op vrijdag 19 oktober in poppodium Atak in Enschede. De winnaar wordt beloond met twee dagen studiotijd bij Geluidsstudio.com en bemiddeling in optredens op verschillende festivals, zoals Eurosonic en het Bevrijdingsfestival Overijssel. Ook krijgen de winnende bands bandcoaching op maat. Alle 5 finalisten worden opgenomen in het talentontwikkelingsprogramma van KCO.

Omgevingsvergunning Ontvangen aanvragen omgevingsvergunning (regulier)

Ontvangen op

Almelosestraat 17, Ambt Delden: het vergroten van een clubhuis Warmtinklaan 4, Ambt Delden: het verbouwen van een zolder van een werkplaats Goorseweg 53, Diepenheim: het bouwen van een aanbouw J.M. de Bruijnstraat 79, Goor: het bouwen van een garage en een fietsenberging met overkapping Javastraat ong., Goor: het aanleggen van een uitrit Goorsestraat ong., Hengevelde: het kappen van bomen Potdijk 5, Markelo: het bouwen van zwembaden en het kappen van diverse bomen Stoevelaarsweg 22, Markelo: het bouwen van een garage/berging

3 juli 2012 17 juli 2012 13 juli 2012 13 juli 2012 16 juli 2012 12 juli 2012 4 juli 2012 15 juli 2012

Verleende omgevingsvergunning (regulier)

Als u wilt reageren, zie informatie: Bezwaar/Voorlopige voorziening op http://www.hofvantwente.nl/gemeenteblad Einde reactietermijn Zomerweg ong., Ambt Delden: het kappen van twee eiken, drie elzen en een wilg, herplantverplichting Averinkstraat 30, Delden: het verbouwen van een school tot medisch centrum, het handelen in strijd met regels ruimtelijke ordening en het aanleggen van een uitrit Hengelosestraat ong. (rondweg Delden-Goor; t.h.v. de Fute 8 en t.h.v de afslag naar de Almeloseweg), Delden: het kappen van 26 eiken Oude Benteloseweg 41, Delden: het kappen van drie bomen Pasmanstraat 1, Delden: het bouwen van een woning Wijnhuisstraat 1, Delden: het veranderen van een woning Diepenheimsedijk 2, Markelo: het vervangen van een kapconstructie van een woning Stokkumerweg 1, Markelo: het kappen van een eik Traasweg 2, Markelo: het kappen van een eik

30 augustus 2012 24 augustus 2012 30 augustus 2012 25 augustus 2012 30 augustus 2012 29 augustus 2012 25 augustus 2012 25 augustus 2012 30 augustus 2012

Verleende omgevingsvergunning (uitgebreid)

Als u wilt reageren, zie informatie: Beroep/Voorlopige voorziening op http://www.hofvantwente.nl/gemeenteblad Einde reactietermijn Kieftenweg 6a, Bentelo: het veranderen van een agrarisch bedrijf waar vleeskalveren worden gehouden en waar ruimtes aan derden worden verhuurd voor de stalling en opslag huisraad 7 september 2012 Suetersweg 8 en 8a, Bentelo: het veranderen van de inrichting 7 september 2012 Ensinkgoorsdijk 19, Markelo: het veranderen van de inrichting 7 september 2012 Holtdijk 1a, Markelo: het uitbreiden van het aantal varkens en rundvee, het legaliseren van in afwijking van de vergunning (nr. 2009/0765) gebouwde mestkelders en het plaatsen van een kelderput. Daarnaast heeft het dagelijks bestuur van het waterschap Regge en Dinkel positief besloten op de aanvraag van Maatschap Wassink voor de inrichting gelegen aan de Holtdijk 1a te Markelo voor : • Het lozen van terugspoelwater van een ontijzeringsinstallatie via een perceelsloot op waterloop 2-10-1-8-5 (zijtak van de watergang komende van de Holtdijk); • Het aanbrengen en hebben van drie gronddammen met duikers in de waterloop 2-10-1-8-5 (zijtak van de watergang komende van de Holtdijk). De aanvragen om vergunning ingevolge de Wet milieubeheer en de Waterwet zijn gecoördineerd behandeld. De gevraagde vergunningen worden onder het stellen van voorschriften verleend. De beschikking ingevolge de Waterwet ligt tevens ter inzage bij het Waterschap Regge en Dinkel, Kooikersweg 1 te Almelo en is in te zien tijdens kantooruren.

7 september 2012

Ontwerpbesluit

Als u wilt reageren, zie informatie: Zienswijzen op http://www.hofvantwente.nl/gemeenteblad

Einde reactietermijn

Bollenweg 13a, Ambt Delden: het bouwen en slopen van een varkensstal, handelingen beschermde natuurgebieden en het veranderen van een milieuinrichting Hassinkstraat 2, Delden: het brandveilig gebruiken van een tijdelijk woon/-zorggebouw

er? ntelzorg Jonge ma ft Tips! Loes gee

6 september 2012 6 september 2012

Verlengen beslistermijn

Als u wilt reageren, zie informatie: Niet vatbaar voor bezwaar of beroep op http://www.hofvantwente.nl/gemeenteblad Peckedammerstraat 15, Diepenheim: het bouwen van twee inpandige vuurwerkbunkers Grotestraat 7, Goor: het vergroten van een winkelpand

Gedeeltelijk intrekken omgevingsvergunning (uitgebreid) Ik ben Loes. In opdracht van het Centrum Jeugd en Gezin Hof van Twente adviseer ik ouders/verzorgers. Je kunt bij mij terecht voor informatie en advies over de opvoeding van kinderen. Met deze informatie kun je zelf weer verder.

Als u wilt reageren, zie informatie: Beroep/Voorlopige voorziening op http://www.hofvantwente.nl/gemeenteblad Einde reactietermijn Bollenweg 9, Ambt Delden: het gedeeltelijk intrekken van de omgevingsvergunning voor de activiteit milieu

7 september 2012

Gedeeltelijk intrekken omgevingsvergunning (regulier) Tip 1

Hogere grenswaarde Wet geluidhinder Kennisgeving ontwerpbeschikking Verzoek hogere grenswaarde Wet geluidhinder De gemeenteraad is voornemens het bestemmingsplan te herzien voor de Needsestraat ong. in Hengevelde (kadastraal bekend Ambt Delden, sectie K, nr. 345). De locatie is gelegen nabij de Needsestraat nummer 2. Met dit plan wordt de nieuwbouw van een woning beoogd. Alle wegen hebben van rechtswege een geluidszone. Nieuwe woningen gelegen binnen de zone van een weg moeten in principe op zodanige afstand worden geprojecteerd dat voldaan wordt aan de voorkeursgrenswaarde die de Wet geluidhinder daaraan stelt. De nieuwe woning aan de Needsestraat ong. in Hengevelde is gelegen binnen de geluidzone van de Needsestraat. Uit onderzoek is gebleken dat door de Needsestraat een hogere geluidsbelasting dan de voorkeursgrenswaarde zal optreden op de bestaande woning. Burgemeester en wethouders zijn van plan om voor deze woning op grond van art. 83 van de Wet geluidhinder een hogere grenswaarde vast te stellen.

Zienswijzen tegen de ontwerpbeschikking De ontwerpbeschikking ligt m.i.v. 26 juli 2012 gedurende zes weken ter inzage. Vanaf dit moment kunnen belanghebbenden mondelinge en schriftelijke zienswijzen tegen de ontwerpbeschikking indienen bij burgemeester en wethouders van de gemeente Hof van Twente, Postbus 54, 7470 AB Goor. Mocht u mondeling zienswijzen willen indienen dan kunt u gedurende de ter inzage termijn een afspraak maken. Een verzoek dient uiterlijk 29 augustus 2012 bij ons bekend te zijn. Nadere inlichtingen: afdeling Vergunningen en handhaving, tel. 0547- 85 85 85. Zie ook www.hofvantwente.nl

Biedt een vertrouwde plek om te praten. Voor kinderen kan het enorm helpen als ze hun hart bij je kunnen luchten. Biedt een luisterend oor en vraag de kinderen eens hoe het met hen gaat in plaats van te informeren naar degene die zelf ziek of beperkt is. Wees hierbij niet bang om vragen te stellen, kinderen geven zelf wel aan wanneer ze ergens niet over willen spreken. Maak de zaken ook niet al te zwaar, maar vraag door op feitelijkheden, zodat kinderen de ruimte krijgen om te vertellen en hun eigen richting hierin kunnen bepalen. Bedenk verder dat het voor kinderen of jongeren soms best moeilijk is om te praten over de situatie thuis. Kinderen houden veel van het gezinslid dat ziek is of problemen heeft en zijn heel zorgzaam ingesteld. Praten over problemen kan dan voelen als “de vuile was buitenhangen” of ze voelen zich schuldig als ze laten merken dat het ook voor hen moeilijk is. Laat merken dat je dat begrijpt. Gaat het om je eigen kind, vertel dan duidelijk aan je kind dat je het goed vindt als hij/zij ook buiten het gezin mensen in vertrouwen neemt. Kinderen hebben het nodig van jou te horen dat dat mag.

Tip 2

Stimuleer het kind in de omgeving te vertellen wat er aan de hand is. Het is handig als bijvoorbeeld de mentor, de begeleider van een sportclub of klasgenoten op de hoogte zijn van wat er speelt. Zo kunnen ze daar rekening mee houden en steun bieden als dat nodig is.

Tip 3

Zorg voor ontspanning. Wie goed in z’n vel zit kan beter tegen stress. Ga samen met de jongeren sporten of een geer-)adres te hebben waar ze even bij kunnen komen. Leg aan het king uit dat soms even ontspannen niet egoïstisch is, maar juist nodig om het goed vol te kunnen houden

Tip 4

Help het kind met informatie zoeken over de ziekte of het probleem van het familielid. Het helpt kinderen als ze weten wat er aan de hand is en wat ze te wachten staat. Degene die ziek is of een probleem heeft kan soms zelf uitleggen wat er aan de hand is, maar ook de (huis-) arts, de consulent jonge mantelzorgers van SIZ Twente , patiëntenverenigingen kunnen meer vertellen. Je kunt ook samen met de jongere zoeken in de bibliotheek of op internet. Iedere siutatie en ziekte is anders, dus het is belangrijk om goed na te gaan of de informatie van toepassing is en klopt.

Tip 5

Help het kind met op tijd om hulp vragen. Het is belangrijk dat kinderen niet te lang doorlopen met lichamelijke klachten, met slaap- of concentratieproblemen, angsten of gevoelens van woede, met eenzaamheid of verdriet. De consulent jonge mantelzorgers, de huisarts, de mentor op school, of een maatschappelijk werker kunnen helpen. Leg de jongere uit dat ze met de hulpverlenen kunnen afspreken wat hun ouders wel of niet mogen weten over wat ze vertellen.

Tip 6

Moedig het kind aan iets positiefs te doen met de ervaringen. Schrijven, schilderen, toneelspelen of sporten: misschien staat het hoofd van het kind er niet naar. Toch kunnen zulke bezigheden een uitlaatklep zijn en helpen ervaringen te verwerken.

Tip 7

Steun nooit te laat. De ouder kan in een verpleeghuis zijn gaan wonen, de broer of zus kan overleden zijn, of het kind woont (even) niet meer bij de zieke ouder thuis. Als het zorgen stopt, stoppen de zorgen niet. Afscheid nemen, iemand missen of rouwen kost tijd en energie. Het kan best zijn dat het kind pas aan het verwerken van ervaringen toekomt als alles weer gewoon zijn gangetje lijkt te gaan. Juist dan kunnen ze behoefte hebben aan praten of contact met iemand die hetzelfde heeft meege-hoefte hebben aan praten of contact met iemand die hetzelfde heeft meegemaakt

Tip 8

Breng het kind in contact met lotgenoten. Iemand die hetzelfde meemaakt als jij heeft aan een half woord vaak genoeg. De Stichting Informele Zorg Twente organiseert daarom activiteiten om jonge mantelzorgers (leeftijd 4 t/m 21 jaar) met elkaar in contact te brengen. De activiteiten zijn afwisselend en ontspannend: er moet niets. Als de jogere er tegenop ziet om alleen te komen, dan mag de eerste keer in overleg een broer, zus, vriend of vriendin mee. Daarnaast biedt SIZ Twente ook mogelijkheden voor individuele ondersteuning. Er zijn ook patëntenverengingen. Zij geven informatie en organiseren ook ontmoetingen voor patiënten en hun familileden. Kijk op www.sisiztwente.nl voor meer info en ons actuele aanbod.

Als u wilt reageren, zie informatie: Bezwaar/Voorlopige voorziening op http://www.hofvantwente.nl/gemeenteblad Einde reactietermijn Bollenweg 19, Ambt Delden: het gedeeltelijk intrekken van een omgevingsvergunning voor de activiteit milieu 29 augustus 2012

Intrekken omgevingsvergunning (regulier)

Als u wilt reageren, zie informatie: Bezwaar/Voorlopige voorziening op http://www.hofvantwente.nl/gemeenteblad Einde reactietermijn Van Kollaan 22, Goor: het veranderen van een gevel van een aanbouw

25 augustus 2012

Milieu Melding activiteitenbesluit

Als u wilt reageren, zie informatie: Verzoek om handhaving op http://www.hofvantwente.nl/gemeenteblad Nijverheidsweg 19a, Goor: het oprichten van de inrichting Spechthorstdwarsweg 2, Goor: het wijzigen van de inrichting

Informatie om te reageren: www.hofvantwente.nl/gemeenteblad

Ontwerp-bestemmingsplan “Hengevelde, wijzigingsplan Needsestraat ongenummerd“ Burgemeester en wethouders van de gemeente Hof van Twente maken op grond van artikel 3.9a van de Wet ruimtelijke ordening bekend dat met ingang van 26 juli 2012 gedurende zes weken voor een ieder ter inzage ligt het ontwerp-bestemmingsplan “Hengevelde, wijzigingsplan Needsestraat ongenummerd”. Dit wijzigingsplan is opgesteld om de bouw van één woning op een perceel gelegen nabij de Needsestraat 2 planologisch mogelijk te maken. Het ontwerpplan (inclusief eventueel bijbehorende bijlagen) is voor een ieder gedurende openingstijden in te zien in het gemeentelijk informatiecentrum, de Höfte 7 te Goor. Het plan is ook digitaal te raadplegen via deze rechtstreekse link: http://www.ruimtelijkeplannen.nl/web-roo/?planidn=NL.IMRO.1735.HExNeedsong-OP10. De bestanden van het digitale bestemmingsplan zijn te downloaden van: http://hofvantwente.gemgids.nl/gemdesk/imro/indexer.xml?planidn=NL.IMRO.1735.HExNeedsong-OP10.

Kijk op www.siztwente.nl voor meer info en ons actuele aanbod.

Gedurende bovengenoemde termijn kunnen belanghebbenden schriftelijk of mondeling (op afspraak) hun zienswijze naar voren brengen bij het college van burgemeester en wethouders van Hof van Twente, Postbus 54, 7470 AB Goor.


Hofweekblad

Woensdag 25 juli 2012, pag. 11

Volksverhalen

Dit voorjaar was er een volksverhalenwedstrijd ‘Geef je woonplaats een eigen volksverhaal’. Het Nederlands Centrum voor Volkscultuur organiseerde de wedstrijd in samenwerking met de provincie Overijssel en er kwamen maar liefst 91 verhalen binnen. Hof van Twente is sindsdien drie volksverhalen rijker. Diny Izaks uit Markelo schreef ‘De Witte Wieve’, Wiebe Hoekstra schreef ‘Het landgoed Twickel’ en Gert-Jan Oplaat won de publieksprijs met zijn inzending ‘Midwinter op het platteland’. Die publieksprijs van € 5.000 wordt besteed aan het ontwikkelen van een wandel- en fietsroute waarin elementen van het verhaal van Gert-Jan worden verwerkt. Bij het schrijven van het volksverhaal hoorde namelijk ook de opdracht om een product of evenement te bedenken dat bij het verhaal past. Dit soort initiatieven maakt onze gemeente nog aantrekkelijker voor recreanten, toeristen en natuurlijk ook voor onze eigen inwoners.

Iedere streek, ieder dorp en iedere stad heeft zijn eigen verhaal. Deze verhalen zijn vaak door de bewoners zelf gemaakt. Ze worden van generatie op generatie doorgegeven en telkens weer aangepast aan de tijd en de smaak van de vertellers en luisteraars. Een belangrijk kenmerk van volksverhalen is dat ze populair zijn in een bepaald gebied en dat de mensen die daar wonen het verhaal als hun eigen verhaal beschouwen. Ik ben er trots op dat ook wij in de gemeente Hof van Twente volksverhalenvertellers hebben. De komende weken leest u de verhalen op onze gemeentepagina in het Hofweekblad. Ik hoop dat u van de verhalen geniet en dat u ze doorvertelt.

Jeroen Goudt Burgemeester van Hof van Twente

We beginnen de verhalenserie met Gert-Jan Oplaat Wie is Gert-Jan Oplaat?

De volgende ochtend maakte Marie een boterham voor Hendrik, maar het was net of er al iemand bij het brood en de kaas had gezeten. Ze dacht na en schudde haar hoofd. Ook Geerke kwam voor de dag en zei, ik hoef geen ontbijt want ik ga direct naar het gemeentehuis om te vragen hoe het verder gaat met Herman. Hendrik snoof en zei boos dat Herman’s vader hem maar moest helpen, die lelijke Jan Hagel met zijn Jachtgeweer. Geerke protesteerde en zei: “Vader, Herman probeerde gisteren wel de familie Levi te helpen en nu zit hij zelf gevangen en dat geweer heeft zijn vader alleen maar om te stropen zodat hij eten heeft voor de onderduikers.” En met dat ze dat zei sloeg ze haar hand voor haar gezicht, want dit had ze nooit mogen vertellen. Snel liep ze weg.

Gert-Jan is 47 jaar en geboren op een boerderij aan de Roosdomsweg in Markelo. Daarna verhuisde hij naar Maarkelse Brook. In 1998 kwam hij in de Tweede Kamer onder fractievoorzitter van de VVD Frits Bolkestein. Na 9 jaar kamerlid te zijn geweest werd hij voorzitter van de Kamer van Koophandel Centraal Gelderland en vervult daarnaast diverse bestuursfuncties. Gert-Jan heeft twee passies. De ene passie heeft te maken met het herdenken van de bevrijding door Canadese soldaten. Sinds de jaren tachtig is het Canada Comité Markelo, waarvan Gert-Jan voorzitter is, bezig met het jaarlijks terughalen van onze bevrijders uit Canada. Eén van die bevrijders is Frank Graham uit Midland Ontario. “Dit jaar wordt Frank 90 jaar en we hebben hem en zijn zonen beloofd dat we iets gaan organiseren opdat wij nooit vergeten wat Frank en vele andere Canadese bevrijders voor de vrijheid van Nederland hebben betekend”, vertelt Gert-Jan. “We gaan een ‘Cycle Liberation Tour’, een fietstocht, organiseren voor Canadese en Nederlandse studenten vanaf de kust van Normandië tot aan Markelo. Op deze manier gaan jongeren de oorlogsherdenking overnemen, ze nemen zo gezegd het stokje over van de veteranen. Dat lijkt me een mooi cadeau voor Frank ’s negentigste verjaardag.” Voor meer informatie zie www.cycleliberationtour.nl. De tweede passie van Gert-Jan is spelen in de revue en het Brook Duo, “ik hou van het schrijven van dialectverhalen en -liedjes.” Vorig jaar heeft Gert Jan samen met Hennie Tijink een tour gedaan met het verhaal ‘Mirreweenter op het plattelaand’ . Daarmee heeft hij zijn twee passies in elkaar verweven. Dit verhaal gaat over de Tweede Wereldoorlog en de rol van de Canadese bevrijders. Er komen veel zaken in voor die echt gebeurd zijn. Voor de volksverhalenwedstrijd heeft hij het verhaal verkort en in het Nederlands opgeschreven. Hij heeft er de publieksprijs van € 5.000 mee gewonnen. “Die heb ik meteen aan het Canada Comité overgemaakt. We willen een wandelen fietsroute ontwikkelen aan de hand van het verhaal, met speciale aandacht voor de Canadese begraafplaats in Holten”, vertelt Gert-Jan. En dan nu het verhaal van Gert-Jan

Midwinter op het platteland

Bij het gemeentehuis werd Geerke niet toegelaten bij Herman. Teleurgesteld ging ze naar haar werk in de winkel van Dollekamp. Van klanten hoorde ze dat dominee Scheutink door de Duitsers zonder vorm van proces was doodgeschoten op de es, omdat hij Sarah Levi had helpen ontsnappen toen de arrestantenwagen een lekke band had. De oude Graadsboer werd met de nek aangekeken in het dorp. Hij moest een paar keer op het gemeentehuis verschijnen en na een paar dagen kwam Herman vrij. “Zie je wel,” zeiden de mensen “hij heult met de moffen”. Er waren er zelfs bij die hem uitscholden voor “Levi moordenaar”. De oude Graadsboer was wijzer en reageerde niet, ondanks de pijn die hij voelde door de woorden die de mensen riepen. Wat de mensen niet wisten was dat bij Graadsboer de haard van het Markelose verzet zat en dat daar wapens en Joodse onderduikers verstopt waren. Maar door zijn zogenaamde NSB-lidmaatschap was hij mooi niet verdacht en kon hij zijn activiteiten doorzetten. De rest van de week verliep rustig achter in het Markelosebroek. Alleen bleef Marie klagen over haar etensvoorraad. Ze miste regelmatig eten. “Wie zit daar toch altijd bij?” Hendrik werd die koude nacht wakker en wilde de paarden een extra deken over gooien om te voorkomen dat ze ziek werden. Hij stond op maar hoorde iets in de keuken. Heel zachtjes opende hij de keukendeur en hij zag hoe Getje een dikke boterham maakte en die achter zijn trui stopte. Hendrik vloog de keuken binnen en verkocht Getje een paar flinke klappen en door het lawaai en schreeuwen van Getje stond de keuken al snel vol met de hele familie. “Geen verstand, maar wel eten stelen”, bulderde Hendrik. Marie suste de boel en Jantine vroeg aan Getje waarom hij dat deed. Getje huilde en wenkte de familie mee naar de koeienstal en hij kroop daar een ladder op naar de hooizolder. Jantine volgde hem en ze keek daar half in het donker in de angstige zwarte ogen van Sarah Levi. “Sarah, Sarah, hoe kom jij hier?” In de keuken bij een glas warme melk begon Sarah te vertellen: “Nadat wij samen met de dominee in de arrestantenwagen werden gezet, zag ik Getje, met een spijker die hij gevonden had dicht bij de paarden, naar de auto sluipen en hij drukte de spijker in de band. Daarna liep Getje hard in de richting van de Es. We reden richting Diepenheim en daar moest de langzaam leeglopende band worden gewisseld. We moesten allemaal uitstappen en vlak daarna klonken een paar harde knallen en de Duitsers gingen plat op de grond liggen. Op dat moment zag dominee Scheutink Getje in de sloot zitten die weer zevenklappers aanstak. “Lopen al wat je geleerd is,” zei de dominee en hij drukte mij in de richting van Getje. Zelf gaf hij een Duitser een klap en liep hij hard de Es op. Er volgde een schot en dominee Scheutink viel op de grond. Hij zwaaide en gebaarde nog één keer dat ik moest lopen. Terwijl ik wegliep hoorde ik nog een schot. Hij gaf zijn leven opdat ik kon vluchten. Getje heeft mij toen meegenomen”. Iedereen werd in bed gestopt en Sarah kreeg een plekje bij Jantine in bed. Behalve Getje, want Hendrik gebaarde hem om bij hem op schoot te komen. En voor het eerst in zijn leven knuffelde Hendrik Getje en zei: “Wat ben ik blij dat dit ene kaarsje ook is gezien vandaag.”

Gert-Jan Oplaat voor de kerk in Markelo die een grote rol speelt in zijn verhaal.

Begin december 1944, op een zondagmorgen op een klein boerderijtje achter in het Markelosebroek was het onrustig die nacht. Het was een extreem koude nacht. Hendrik stond op om aan zijn ronde te gaan beginnen. Nors als altijd bulderde hij tegen Marie, zijn plichtsgetrouwe en nooit klagende vrouw, “waar is mijn tabaksbuidel”? “Die ligt op de keukentafel.” Hij pakte zijn eigen verbouwde tabak, rolde een sigaret en mopperde: “Door die rotmoffen kun je geen fatsoenlijke tabak meer krijgen”. Hendrik stookt de keukenkachel op en tevreden trekt hij aan zijn sigaret. Hij ziet door de ramen dat het nog donker is. Alles moet van de Duitsers verduisterd zijn, bang als ze zijn voor de geallieerde vliegtuigen die ‘s nachts onderweg zijn om fabrieken in Duitsland te bombarderen. Hendrik was diep in gedachten en dacht aan zijn grootvader die hem verteld had van de eerste wereldoorlog en de ellende die in de loopgraven in Frankrijk en België had plaatsgevonden. Hendrik schrikte op door het zware gebrul van een aangeschoten Engels vliegtuig. “Laat hem veilig Engeland halen en is dit dan de vrede op aarde waar de dominee binnenkort weer over spreekt?” mompelde Hendrik. “Heb je je tabak gevonden?” vroeg Marie. Hendrik zei niets en Marie wist al wel hoe laat het was. Hendrik is weer nors en met hem is geen land te bezeilen vandaag. “Haal je even melk voor de pannenkoeken”? vroeg Marie. Op dat moment kwam Geerke, de achttienjarige dochter, gehaast de keuken inlopen. Zij is huismeid bij de winkel van Dollekamp in Markelo. Marie vroeg nog: “kom je ook nog naar de kerk vandaag?” “Ja hoor en misschien zie ik Herman daar ook nog”. Hendrik keek nog norser en bulderde: “Als je dat maar uit je hoofd laat, die herenboeren hebben ons nog nooit aangekeken en de oude Graadsboer sympathiseert ook nog met de partij”. Plotseling was er gestommel op de houten trap. ‘kraak kaboem, kraak kaboem, kraak kaboem’ met veel lawaai kwam Getje, net dertien jaar oud, maar met het verstand van een zesjarige, de keuken binnen. Marie kroop in elkaar en voelde de bui al hangen. Bij de geboorte van Getje was er iets misgegaan en zijn verstand zou nooit verder komen dan dat van een zesjarige en door zijn handicap zal hij ook nooit veel ouder worden dan vijftien jaar. Hendrik kon hier niet mee omgaan en Marie stond vaak tussen hen in om het gezin bij elkaar te houden. Hendrik gromde: “De moffen zijn hier de baas, Geerke wil met een foute man vrijen en aan deze mislukkeling hebben we ook al niets”. En zonder reden gaf hij Getje een enorme draai om zijn oren en vertrok naar zijn koeien. Het geschreeuw van Getje deed ook de tweeling Jantine en Wim ontwaken en snel gingen zij naar Hendrik om hem te helpen met het melken. Tijdens het pannenkoekenontbijt vraagt Marie aan Hendrik of hij ook meegaat naar de kerk. Hendrik was sinds de geboorte van Getje niet meer naar de kerk geweest en voelde zich gestraft en hij bulderde: “Nee voor de laatste keer, ik ga niet mee”. Marie en de kinderen gingen met paard en wagen naar de kerk. Wim bleef buiten bij het paard staan en nam een oude lap met bloed van clandestien geslachte kippen. Hij bond dat om het been van het paard zodat de Duitsers het niet in beslag zouden nemen omdat die niets aan een kreupel paard hebben. Wim draaide ook nog een oude scherpe spijker iets te ver in de hoef van het paard dat protesteerde en blies. ”Sorry”, zei Wim, “dat moet, je moet een beetje kreupel zijn zodat je bij ons blijft”. Bij de ingang van de kerk stonden een paar Duitsers te kijken wie er naar binnen gingen. “Rotzakken, ga toch weg,” fluisterde Wim. “Hé du, was hast du gesagt”? “Ausweiss, und schnell”. Wim liet zijn Ausweiss zien en de Duitsers bekeken en betastten het paard. Op dat moment kwam de dominee aangelopen en vroeg aan de Duitsers of ze ook in de kerk kwamen. De Duitsers waren aangenaam verrast en lieten Wim en zijn paard alleen. Thuis, ver achteraf in het Markelosebroek kreeg Hendrik natuurlijk niets mee van het voorval en was alleen aan het werk. Hij dacht wat na, kreeg wat spijt van zijn woedeaanval van vanmorgen. Hij nam wat hooi en gooide dat met alle kracht voor de koeien. “Maar naar de kerk gaan, nee dat nooit meer.” Toch moest hij aan de woorden van zijn moeder denken bij de geboorte van Getje: “Zondag in de kerk, brand ik een kaarsje voor hem, want ook dat ene kaarsje wordt wel gezien.” In de kerk vertelde dominee Scheutink over het aanstaande kerstfeest en de geboorte. Hij zei dat we ons met zijn allen vast moesten houden aan de gedachte dat we binnenkort verlost worden van het juk, en dat de vrijheid terugkeert. Een goed verstaander wist wat de dominee bedoelde omdat de dominee iets bij de ondergrondse deed, maar niemand sprak daarover. Geerke kreeg niets van de warme woorden mee en had alleen maar oog voor Herman van Graadsboer, die stiekem af en toe terugkeek. De dominee werd onderbroken door de koster die naar voren kwam en hem in het oor fluisterde dat de Duitsers zich bij de kerkuitgang opstelden om een razzia te houden. Dominee Scheutink zei: “Beste mensen, het verhaal vertelt ons dat Jozef en Maria zich naar hun plaats van herkomst moesten begeven om zich daar te laten inschrijven. Zij vonden geen plaats in de herberg maar in een stal. Bij de uitgang van de kerk staan Duitsers te controleren of wij wel in de herberg passen zoals zij die voor ogen hebben. Dat is een andere herberg dan wij die wensen. Mensen die daar niet in passen, laten zij naar mij toekomen. Een siddering ging door de kerk en de familie Levi, Toon en zijn vrouw Jannah en Sarah keken verschrikt op en gingen snel naar de dominee. De rest liep tergend langzaam naar de uitgang om die zo lang mogelijk te blokkeren zodat de familie Levi via het achterdeurtje van de kerk kon vluchten. Herman van Graadsboer raakte zelfs slaags met de een paar Duitsers en werd geboeid afgevoerd. Buiten liep de familie Levi rechtstreeks in de armen van een paar Duitsers en ook zij moesten wachten bij de grijze arrestantenwagen met de hatelijke vlaggetjes met de hakenkruizen daarop afgebeeld. Plotseling klonken er zeven harde knallen, een korte stilte en weer zeven harde knallen. Duitse bevelen klonken en snel liepen ze in de richting van de oude bakkerij van Jansen. Daar aangekomen zagen ze Getje met een groot grijnzend gezicht die net weer bezig was om de volgende zevenklapper aan te steken. Een Duitser wilde hem een klap geven, maar de ander zei: “ach lass Ihm doch, hij is blöd”. Wim en Jantine gingen snel naar de boerderij om vader te waarschuwen. Jantine kreeg de opdracht om op de boerderij te passen en Wim en zijn vader gingen snel terug naar het kerkplein. “Wou je nog eens naar de kerk gaan?” vroeg Hendrik. Met dat hij het zei had hij spijt van zijn woorden. Met man en macht werd er naar Getje gezocht maar die was nergens meer te vinden. Een lichte paniek maakte zich meester van de familie totdat de oude ‘Bute’ zei, dat hij hem eerder al richting het Markelosebroek had zien lopen. De familie ging huiswaarts en Jantine zwaaide al van verre met Getje aan haar hand. “Die donderse rotjongen……..” Voor dat hij zich kon uitspreken greep Marie in en zei: “Het is mooi geweest, ophouden. Ik maak een lekkere beker chocolademelk van de laatste vooroorlogse cacaobonen, laten we dankbaar zijn dat onze lieve Heer dit ene kaarsje vandaag ook heeft gezien”. Voor het slapen gaan brandde Marie nog een kaarsje naast de zelfgemaakte adventsster. De kinderen lagen in bed en Marie begon te praten. Hendrik trok zich de woorden van Marie aan en zei: “Als God het werkelijk zo goed met ons meent, waarom is er dan oorlog en heeft onze Getje geen normaal verstand gekregen?” Marie legde haar hand op die van Hendrik en zei, “We hebben fantastische kinderen en Getje dat is onze zegen en daar heeft onze lieve Heer een bedoeling mee. We weten beiden dat hij niet erg oud zal worden, laten we dankbaar zijn voor de jaren dat hij bij ons is.” “Dat zal allemaal wel zo zijn, maar mij zien ze niet meer in de kerk,” zei Hendrik. “Dat moet je zelf weten, maar onze lieve Heer ziet je ook wel als je hier alleen achter in het Markelosebroek zit te mopperen,” zei Marie. Marie begon te bidden en warempel ook Hendrik vouwde zijn handen. Marie vroeg om kracht voor Herman van Graadsboer die gevangen zat en dat de vreselijke oorlog snel voorbij zou zijn.

Sarah kreeg de andere dag een nieuwe naam. Ze heette vanaf die dag Rikie en ze was het zogenaamde nichtje uit Friesland die het melken moest leren. Met een bleekmiddel werden haar haren wat gebleekt zodat ze niet meer zo het uiterlijk van een Jodin had. Marie vroeg aan Geerke om via Herman een Ausweiss te regelen. Rikie fleurde op daar op die ‘veilige’ boerderij en ze knuffelde af en toe Getje, haar redder. Het was een paar dagen voor kerst dat ze zei: “Getje is voor mij de ster, de ster die mij de weg heeft gewezen”. Getje straalde en lachte meer dan ooit. De andere dag was Herman er al met een Ausweiss en Rikie vroeg of Herman nog wat gehoord had van haar ouders. Herman wist dat ze afgevoerd waren naar Auschwitz, maar dat vertelde hij maar niet aan Rikie. Hij zei wel dat de oorlog op zijn einde liep en dat Radio Oranje had gemeld dat de invasie aanstaande was. De Amerikanen, Engelsen en Canadezen komen ons snel van de Moffen bevrijden. Er werd hard gevochten en velen betaalden de hoogste prijs voor de vrijheid. Het was 8 april 1945 dat de eerste Canadezen via de Visschersdijk en de Wippert in de richting van Markelo kwamen en zonder al te zware gevechten werd Markelo bevrijd. De Canadezen werden met open armen ontvangen en de mensen waren stomverbaasd dat de oude Graadsboer met een oranjeband van het verzet voorop liep om Markelo te zuiveren van de bezetting. Veel mensen die hadden geoordeeld, schaamden zich en wisten zich geen houding te geven. Wie was er nu goed en wie was er nu fout geweest. Een vraag die nooit echt beantwoord zal worden. In zaal Smit werd er een groot Oranje bevrijdingsbal gehouden. En ook Rikie, die zich nu snel weer Sarah noemde ging er heen. De fanfare van Markelo, of wat er van over was, want de Duitsers hadden in 1942 veel koperinstrumenten in beslag genomen, vormde een orkestje. Liedjes werden gespeeld. Roll me over in the cloaver, Happy days are her again en Trees die heeft een Canadees, oh wat is dat meisje in haar sas, samen in de jeep en dan vol gas. Sarah voelde zich gelukkiger dan ooit en werd totaal verliefd op Jim. Maar na zes weken kreeg Jim te horen dat hij terug moest naar Engeland en dan naar Canada. Sarah lag s’avonds in zijn armen toen hij het vertelde. Sarah zei, dan ga ik met je mee. Sarah vertelde dit aan de familie en Getje huilde en zei: “Nee, ik wil met jou trouwen”. Sarah antwoorde: “Getje je bent te jong, anders was ik zeker met je getrouwd”. Getje lachte alweer en Hendrik en Marie zeiden dat ze de keus van Sarah goed konden begrijpen zeker nu ze wisten dat haar familie nooit meer terug zou keren. In de herfst van dat jaar vertrok Sarah naar haar Jim in Canada. Vlak voor de kerstdagen kwam er een brief uit Canada en Sarah schreef hoe gelukkig ze was op de boerderij in Canada en dat ze een huis gingen bouwen. Het is bijna kerstfeest en dan ga ik buiten staan en zoek die ene ster die mij de weg heeft gewezen en die ster noem ik Getje. Goodbye en een dikke kus voor Getje. Die kus was goed te zien, want Sarah had haar lippen bedekt met een vuurrode lippenstift en daarna met haar lippen die kus op het papier gedrukt. Getje nam de brief mee naar bed en legde die onder zijn kussen. De jaren gingen voorbij en elk jaar net voor de kerstdagen kwam er weer een brief uit Canada. De wederopbouw was in volle gang en ieder raakte de zorgen langzaam kwijt. Behalve Hendrik en Marie want de gezondheid van Getje ging hard achteruit. Op kerstavond 1949 sliep Getje zo vast, zo vast…… om nooit meer wakker te worden. Marie vond hem in bed met zijn handen gevouwen op zijn borst en de brieven uit Canada van de afgelopen jaren zaten vastgeklemd tussen zijn handen. Hendrik en Marie deden hun best om de draad weer op te pakken. De Jaren verstreken, Geerke trouwde met Herman. Jantine ging de verpleging in en Wim nam het boerenbedrijf van zijn ouders over. De oorlog had bij Hendrik en Marie een behoorlijke wissel op hun leven getrokken en zij bleven een teruggetrokken leven voeren. In 1985 werd er groots gevierd dat het veertig jaar geleden was dat Nederland bevrijd was van de Duitse bezetter. Het comité ‘welcome again veterans’ haalde veel Canadese veteranen naar Markelo en zij ontvingen als dank een herinneringsmedaille. Ook Hendrik en Marie werden naar voren gevraagd en kregen voor Getje postuum een medaille voor zijn heldhaftige optreden bij het redden van Sarah Levi. Veel herinneringen werden die avond opgehaald. Hendrik had de eer om naast de Canadese ambassadeur te zitten die eregast was. Hendrik vertelde hem van Sarah en dat zij nu in Canada woont. De Ambassadeur genoot zichtbaar en samen met Hendrik dronk hij een paar stevige borrels. Het was bijna midwinter 1985 dat er een brief kwam van de Canadese ambassade. De ambassadeur wilde persoonlijk bij Hendrik en Marie op bezoek komen. “Wat zou dat te betekenen hebben?” vroeg Hendrik. “Misschien is het borrel drinken met jou hem goed bevallen,” zei Marie. Op 24 december om half elf draaide een grote zwarte auto met geblindeerde ramen het erf van de boerderij op. “Goodmorning”, zei de ambassadeur toen hij uitstapte. “Ik heb een verrassing voor jullie, iets wat ik namens de Canadese regering mag aanbieden.” De deur van de auto ging open en Sarah stapte uit. Niemand kon nog een woord uitbrengen en huilend vloog Sarah in de armen van Hendrik en Marie. Toen ze wat bijgekomen waren van de emoties riep Sarah: “Hup Jim, kom eens uit de auto”. Daar Stond Jim in zijn uniform vol met medailles en aan zijn arm een mooie jonge vrouw en een driejarig kind. “Jim kennen jullie nog wel, en dat is mijn dochter Jane.” De jonge vrouw op haar beurt zei: “And this young boy heet Getje.” Jane vervolgde half in het Nederlands en Engels: “Ma has ons altijd verteld van Getje, and dat she dankzij Getje leeft. I will jullie danken door Getje te eren zodat zijn naam voortleeft.” De emoties liepen hoog op. Binnen bij de kachel vertelde de ambassadeur dat er op de Canadese begraafplaats net als elk jaar op kerstavond om half vijf een herdenking zou zijn en dat schoolkinderen op alle ruim 1400 graven kaarsjes plaatsen. “Wij zouden het fijn vinden als jullie mee zouden gaan als eregast samen met Jim, Sarah, Jane en Getje.” Sarah vulde de woorden van de ambassadeur aan en zei: “Ik zou het fijn vinden om aansluitend naar de kerk te gaan om, daar waar het allemaal begonnen is, een kaarsje voor Getje te branden”. Marie zei niets en keek met een angstige blik naar Hendrik. Maar Hendrik stond op en liep naar het kabinet en haalde iets te voorschijn. Hij draaide zich om en zei: “Dit is het doopkaarsje van Getje, ik zou het fijn vinden als we deze zouden mogen branden”. Marie zei niets maar haar ogen glinsterden meer dan ze ooit hadden gedaan. Langs de oorlogsgraven in Holten lopend dacht Hendrik: Veel van deze jongens zijn niet eens veel ouder geworden dan Getje. Steen voor steen las hij de leeftijd……24 jaar, 18 jaar….21 jaar..19, 27, 20….. Hendrik schudde zijn hoofd en hij besefte heel goed dat de kaarsjes het licht van de toekomst zijn. Hij wilde de tekst op het monument bij binnenkomst lezen, maar hij sprak geen Engels. Sarah pakte zijn arm en samen lazen ze het: “The light of the future will overcome the darkness of the past, het licht van de toekomst zal het duister van het verleden verdrijven….” De kaarsjes verlichtten de begraafplaats op een prachtige manier…. En Hendrik verheugde zich voor het eerst in al die jaren weer op een kerkdienst. Hij had in geen vijftig jaar een voet in de kerk gezet, maar nu… De warmte kwam hen tegemoet toen ze de kerk binnen stapten. Er was voor hen een plaats gereserveerd voor in de kerk. De dominee vertelde het kerstverhaal en verschillende kerstliederen werden er gezongen. Hendrik ontdooide en de tranen liepen over zijn wangen. Hij keek vol trots naar zijn familie en naar zijn Canadese ‘familie’ en hij zag hoe Sarah met haar Getje op schoot genoot van het samenzijn. De dominee vertelde waarom Sarah en haar familie aanwezig waren en Sarah kreeg het woord. Ze vertelde het verhaal van Getje nog eens een keer voor de hele kerk en ze sloot af met de woorden: “Een ster heeft de herders de weg gewezen naar de stal. Getje is mijn ster, hij heeft mij de weg gewezen, de weg naar een veilige haven achter in het Markelosebroek. Daar ben ik dankbaar voor”. Het was zo stil in de kerk dat je een speld kon horen vallen. Het Stille Nacht werd gezongen en toen vroeg de dominee of nog iemand van de familie het woord wenste. Marie stootte Hendrik aan en hij stond op en bedankte iedereen en begon te vertellen: “Marie heeft me altijd voorgehouden, net als mijn moeder vroeger, dat ieder kaarsje wordt gezien, groot of klein. Ik weet nu wat voor een zegen het is om Marie als vrouw te hebben. En Getje was ondanks zijn beperking het mooiste kaarsje wat we hadden. Ik heb zijn doopkaarsje meegenomen en ik wil Sarah vragen om met haar eigen prachtige kleine Getje het kaarsje aan te steken. Toen het kaarsje brandde sloot Hendrik af met de woorden: “Ik wens u allen fijne dagen en een gezond Nieuwjaar en weet…. ook dat ene kaarsje wordt gezien…”


Hofweekblad Hofweekblad

Woensdag 25 juli 2012, pag. 12 Woensdag 16 mei 2012, pag. 5

Besluiten Algemene wet bestuursrecht (APV) Markelo

van zaterdag 29 september 2012 20.00 uur tot zondag 30 september 2012 04.30 uur voor de Borculoseweg tussen de Akkers (2e afslag) ingaande na 50 meter en de Krommedijk (18-07-2013)

- Vergunning houtdorp van 28 t/m 31 augustus 2012 en ontheffing art. 35 D&H-wet op 31 augustus 2012 aan de Potdijk 9. In verband hiermee zal van 28 t/m 31 augustus 2012 van 09.00 uur tot 16.00 uur de maximum snelheid aan de Potdijk worden verlaagd naar 30 km per uur, voor zover gelegen tussen de kruising met de Potkamp en de Herikeresweg. (13-07-2012)

Goor

Hof van Twente - Vergunning fietstocht Tour de Boer op 8 augustus 2012 (19-07-2012)

De volgende ontheffing is verleend voor het branden van een kampvuur van gerooid en/of snoeihout: - Locatie stookplaats: houtdorpterrein aan de Potdijk 9 in Markelo (12-07-2012).

Ambt Delden

Informatie om te reageren: www.hofweekblad.nl/gemeenteblad

- Vergunning schapendrijfwedstrijd op 11 en 12 augustus 2012, Polmaten ong. (17-07-2012)

Ontheffing ex artikel 10.63, lid 2 Wet milieubeheer

- Vergunning midzomerfeest Esbrook van 27 tot en met 29 juli 2012 op een terrein aan de Schoolstraat (17-07-2012)

Oud papiercontainers Goor zijn verhuisd De BOA ’s van gemeente Hof van Twente krijgen regelmatig meldingen (van de buitendienst en van inwoners) over het deponeren van dozen met kranten en ander materiaal (afval) aan de Pastoriestraat in Goor waar voorheen de papiercontainers stonden. Op deze plek is een bord zichtbaar dat men oud papier m.i.v. 2 juli naar de nieuwe locatie aan de Van Kollaan in Goor moet brengen

Delden - Vergunning openluchttheater door Stichting Cultureel straatfestival op 15 september 2012 (18-07-2012) - Vergunning cultureel straatfestival in centrum van Delden op 16 september 2012 (18-07-2012) - Tijdelijke verkeersmaatregel t..b.v. cultureel straatfestival bestaande uit de volgende maatregelen. - Op zaterdag 15 september 2012 vanaf 16.00 uur wordt een parkeerverbod ingesteld voor de Langestraat (vanaf Hotel de Zwaan tot aan de Spoorstraat), Ressingplein, Markt, Marktstraat, Achter de Kerk, Kerkstraat, Zuidwal en Kortestraat.

op zondag 16 september 2012 van 09.00 uur tot 19.00 uur worden de volgende wegen afgesloten voor alle bestuurders van motorvoertuigen in beide richtingen: - Hengelosestraat ter hoogte van de Rondweg. Hotel De Zwaan en Restaurant Het Witte Paard blijven bereikbaar. - Langestraat en de Zuidwalzijde van het Ressingplein, het Ressingplein. - Zuidwal ter hoogte van de Langestraat en het Ressingplein, de Zuidwal. Langestraat, vanaf Hotel de Zwaan tot de Spoorstraat, Markt; Marktstraat, vanaf de Markt tot de Noordwal; Achter de Kerk; Noordwal, vanaf Achter de Kerk tot de Langestraat; Kerkstraat; Kortestraat; Meijlingstraat. Er wordt een parkeerverbod ingesteld voor een gedeelte van beide zijden van de Zuiderhagen. (18-07-2012)

Fiets vermist of verloren? Dan kunt u op vrijdag 31 augustus aanstaande tussen 15.00 uur en 18.00 uur een kijkje nemen op de werf van de gemeente Hof van Twente aan de Patrijzenstraat 1a te Goor. De fietsen die in bovenvermelde periode gevonden zijn in de gemeente kunnen dan opgehaald worden door de rechtmatige eigenaar. U kunt uw fiets weer meenemen op vertoon van de melding die u van de gemeente ontvangen heeft. Er zal geen particuliere verkoop van de fietsen plaatsvinden Bent u niet meer in het bezit van de melding of heeft u nog geen melding gedaan dan kunt u contact opnemen met de gemeente Hof van Twente, telefoon 0547-858585.

Diepenheim - Vergunning fancyfair en loterij op 25 augustus 2012 aan de Krommedijk 2. In verband hiermee zal op 25 augustus 2012 van 06.00 uur tot 15.00 uur de Krommedijk worden ingesteld als éénrichtingsweg (inrijden vanaf de Borculoseweg). Tevens zal een parkeerverbod worden ingesteld aan beide zijden van de Krommedijk. (19-07-2012) - Vergunning Truckfestijn op 10, 11 en 12 augustus 2012 op een terrein naast Zalencentrum Diepenheim (18-07-12) - Vergunning jeugdschuttersfeest op 21 september 2012 op een terrein achter de sportzaal (18-07-2012) - Vergunning schuttersfeesten van 28 tot en met 30 september 2012 op een terrein aan de Borculoseweg (18-07-12) - Tijdelijke verkeersmaatregel t.b.v. Schuttersfeesten bestaande uit de volgende maatregelen. - De instelling van een tijdelijk parkeerverbod van donderdag 27 september 2012 tot en met maandag 1 oktober 2012 voor beide zijden van de Borculoseweg tussen de kruising met de Haaksbergerstraat en de kruising met de Oude Borculoseweg/Wilgemansweg voor beide zijden van Het Elferink vanaf huisnummer 3 tot huisnummer 21; - De instelling van éénrichtingsverkeer voor alle bestuurders met uitzondering van lijndienstbussen en fietsers

Ruimtelijke plannen: Ambt Delden - Bestemmingsplan “Hengevelde” (onherroepelijk) Voor de volledige publicatie kunt u kijken op de gemeentelijke website www.hofvantwente.nl onder het kopje ‘Gemeenteblad’. Deze informatie én alle overige informatie met betrekking tot ruimtelijke plannen in gemeente Hof van Twente kunt u ook op deze website vinden onder het kopje ‘Ruimtelijke plannen’.

Burgemeester en wethouders gemeente Hof van Twente, 25 juli 2012

AANBOUW - RENOVATIE - VERBOUW HET BEDRIJF DAT LUISTERT NAAR UW WENSEN!

AANBOUW - RENOVATIE - VERBOUW HET BEDRIJF DAT LUISTERT NAAR AANBOUW UW WENSEN!

H.J. ten Dam

- RENOVATIE - VERBOUW AANBOUW - RENOVATIE - VERBOUW

6B, 7642 HN WIERDEN RIJSSENSESTRAAT 136B, 7642 HN WIERDEN

AANBOUW - RENOVATIE - VERBOUW HET BEDRIJF DAT HET BEDRIJF DAT LUISTERT NAAR BEL: 0546 582376 • WWW.DIJKSTRA-BOUW-WIERDEN 82376 • WWW.DIJKSTRA-BOUW-WIERDEN HET BEDRIJF DAT LUISTERT NAAR LUISTERT NAAR UW WENSEN! UW WENSEN!UW WENSEN!

RIJSSENSESTRAAT 136B, 7642 HN WIERDEN RIJSSENSESTRAAT 136B, 7642 HN WIERDEN ENSESTRAAT 136B, 7642 HN WIERDEN

klokkenreparaties • gratis prijsopgave • gratis halen en brengen • bel voor een afspraak

Rijksgediplomeerd uurwerkhersteller Goor • Tel. 08500-20344 • Mob. 06-22395097

Bel: 0546 -- 582376 ••www.dijkstra-Bouw-wierden.nl BEL: 0546 - 582376 • WWW.DIJKSTRA-BOUW-WIERDEN BEL: 0546 582376 WWW.DIJKSTRA-BOUW-WIERDEN L: 0546 - 582376 • WWW.DIJKSTRA-BOUW-WIERDEN

Hanzeweg 14m, 7241 CS Lochem T (0573) 25 82 09

E info@badenbouwcentrum.nl I www.tegeloutletlochem.nl

DIJKSTRA-HOUTHANDEL-WIERDEN.NL


Hofweekblad

Woensdag 25 juli 2012, pag. 13

Jaarlijks reisje Vrouwen van Nu

Jubileumeditie Goorse Tourpoule prooi voor Ashraf Moussa

afd.Delden

De 25e editie van de Goorse Tourpoule is meer dan succesvol verlopen. Uit een recordaantal deelnemers van 322 bleek Ashraf Moussa de beste voorspeller. Zijn overwinning kwam tot stand na een bloedstollende eindfase waarbij Onno Overbeek (2e) en Henry Verdriet (3e) ook op het podium terechtkwamen. Tijdens de zeer druk bezochte prijsuitreiking in Tourcafé De Ster stond de organisatie ook nog even stil bij het 25-jarig jubileum. Frans Overbeek, al sinds de oprichting in 1988 betrokken bij de organisatie, onthulde een fraaie bekerkast met daarin alle naamplaatjes van de winnaars uit het verleden. DJ Wipneus zorgde voor een passende Toursfeer met de bekende ‘radio-tour’-jingles en Franse muziek. Ook het buffet was Frans aangekleed, zelfs de slakken ontbraken niet. De Goorse Tourpoule 2012 was spannend tot het einde. De 2e plaats van Peter Sagan in de eindsprint op de Champs-Élysées bezorgde Moussa de felbegeerde zege. Onno Overbeek en Henry Verdriet voorspelden andere namen en liepen zo de overwinning mis. Er waren meer klassementen. Voor het eerst kon ook in teamverband mee worden gedaan. Daarvoor bleek veel animo. Meer dan 30 teams gingen met elkaar de strijd aan en het driemanschap Tour de Spready (Marco Hazenkamp. Harold Spenkelink en Marco Cent) behaalde de meeste punten. De beste voorspellers van de top-10 in het eindklassement moesten de hoofdprijs delen. Maar erg zullen ze dat waarschijnlijk niet vinden want Bianca Zweers en Gerrit van Ginkel vormen al jaren een kasteleinsechtpaar. Karin Oosterveld stelde de beste klimmersploeg samen, terwijl Sven Brummelaar de meeste punten haalde in de sprintetappes. Het vorig jaar ingevoerde jeugdklassement (t/m 15 jr) kende ook een forse groei qua deelname. Jelle Horselenberg won en zou met zijn score ook in het seniorenklassement een top-10 klassering hebben behaald.

Op woensdag 5 september a.s. is het jaarlijks reisje van de Vrouwen van Nu afd. Delden. We vertrekken om 8.30 uur vanaf het station te Delden. Via een mooie toeristische route rijden we naar het plaatsje Almen waar we bij landhuis Ehzerwold koffie drinken. Rijdend door de dichte bossen rond Loenen en de Woeste Hoeve bereiken we Hoenderloo. Hier gebruiken we de lunch. We verlaten Hoenderloo en rijden via een schitterende natuurrijke omgeving naar Garderen. Hier brengen we een bezoek aan het Veluws Zandsculpturen Festijn. Het thema van dit jaar is "de geschiedenis van het Koninklijk Huis". Na deze indrukwekkende excursie verlaten we Garderen en rijden via het noorden van de Veluwe naar Markelo, waar bij een gezellig restaurant, een 3-gangen diner wordt geserveerd. Omstreeks 21.00 uur zijn we terug in Delden bij het station. Als u zich nog niet hebt opgegeven, kan dit nog tot 1 augustus bij Mini ter Keurs, tel. 074-3841927.

Swingparty bij Harlekijn-Smitties Delden - Zaterdag 28 juli draait Dj Gwen de muziek tijdens de swingparty jaren 70, 80 en een beetje 90. Op verzoek van de belegen jeugd (de wat oudere jeugd) of er niet iets in de trant van een dansavond op bovenstaande muziek geregeld kon worden, hebben we met dit verzoek ingestemd. Het leek ons ook een leuk initiatief om op in te spelen, dus gaan we de achterzaal omtoveren tot een discozaal met dansvloer om uiteraard op te dansen, om de heupjes lekker los te draaien. De zaal is geopend vanaf 21.30 uur en de entree is gratis. Iedereen is welkom op deze gezellige avond.

Nieuw binnengekomen boeken Bibliotheek Hof van Twente Clancy, Tom In het vizier (Jack Ryan jr. zoon van een Amerikaanse expresident, voert samen met collega’s strijd tegen fanatieke islamitische gevangenen.) Edixhoven, Huib Smaakstof (De magie tussen wijn en gerecht in 4 x 25 tips.) Grün, Anselm Het grote boek van de levenskunst (Korte overdenkingen.) Linden, Marja van Loïs (Als haar kinderen naar school gaan en ze weer gaat studeren, raakt een vrouw in conflict met haar moeder en zus.) Mansell, Jill Vlinders voor altijd (Drie levens veranderen onherroepelijk als een jonge vrouw na jaren terugkeert naar haar geboorteplaats Bath.) McKinley, Tamara Morgenrood (Fleurs hart breekt als haar man stelt nooit kinderen te willen.) Rijn, Linda van Blue Curacao (Als haar kersverse echtgenoot spoorloos verdwijnt, staat Hannah voor een raadsel.) Slaughter, Karin Genadeloos (De moord op een studente in Atlanta blijkt grote overeenkomst te vertonen met enkele zaken uit 1975.) Vermeer, Suzanne Bon Bini Beach (Twee Nederlandse studentes vieren uitbundig vakantie op de Antillen, totdat een van hen verdwijnt.) Gratis! App de Bibliotheek. Met je smartphone overal en altijd toegang tot de bibliotheek. Via App Store en Google Play. www.hofbibliotheek.nl

Virtueel reisburo met “Magic Worlds” Delden - Tien internationale kunstenaars laten de imaginaire wereld van de kunstenaar beleven in een snel opeenvolgende reeks van installaties, fotografie, video en multimedia. Tijdelijke standplaatsen van het Virtueel Reisburo zijn Het-Loket, Perron 1 en het “Magic Worlds” busje on the road. Reis: 3 t/m 8: te zien t/m 27 juli 2012. - Robert Porth: Polly Pocket Museum - Insook Ju, Sukyun Yang:’ Möbel 20’ - Astrid van Loo: ‘Departure Set’ en ‘Down the road’ - Judith Hofman: ‘Someone in Singapore knows everything before we do’ - Johanne Hiemstra: ’Culinaire reis’ - Ricardo Liong-A-Kong:’Three-Day Experience in the Dutch Heartland’ Ruben Linden ‘Happy Island’ Expected: CP Berbée ’Het beste reisburo van Nederland’. Openingstijden: woensdag tot en met vrijdag van 14.00 tot 17.00 uur, Stationsweg 1, Delden. Last minute culinair: vrijdag 27 juli 17.00 uur. Kunstenaars aanwezig, Van harte welkom! U kunt het Virtueel Reisburo ‘Magic Worlds’ busje op onverwachte plekken in Overijssel ontmoeten!

Oldtimershow tijdens Schuttersfeest Delden Op zondag 9 september aanstaande zal er wederom een Oldtimershow als onderdeel van het Schuttersfeest worden gehouden. Heeft u ook zo’n mooie gerestaureerde auto, tractor, motorfiets, bromfiets/ solex of stationaire motor die meestal op het erf of in de schuur staat? Laat hem dan ook eens door anderen bewonderen. Dat kan op de bovengenoemde Oldtimershow op ons feestterrein. Voor de deelnemers is het soms net een familiedag waar nieuwtjes worden uitgewisseld en uitleg wordt gegeven aan de bezoekers. De auto’s en motoren kunnen ook dit jaar weer deelnemen aan een rondrit door de prachtige omgeving van Delden terwijl de tractoren en bromfietsen/solexen een rit door de prachtige natuur van de Twickelse bossen maken om daarna aan te sluiten bij de Schuttersoptocht door Delden om samen terug te keren naar het feestterrein. De deelname aan de Oldtimershow is gratis. Daarnaast zorgt de organisatie voor een lunchpakket, enkele consumptiebonnen en een tastbare herinnering. Aanvang 10.00 uur. Het inschrijfformulier is te downloaden op www.schuttersfeesten. nl Inschrijven is mogelijk tot en met 20 augustus. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met R. Gerritsjans 06-22229928.

Ontdek Delden op donderdag Met het stadsarrangement Delden op donderdag kunt u op een culturele en ontspannen manier historisch Delden ontdekken. U neemt een kijkje in het unieke Zoutmuseum, u geniet van een kopje koffie/thee met gebak bij de Echte Bakker en Hofleverancier Jan Meen en een VVV gids leidt u langs de vele bezienswaardigheden van Delden. Het stadsarrangement Delden op donderdag vindt plaats op iedere donderdag t/m september. In het Zoutmuseum, geopend van 11.00 tot 17.00 uur, ontdekt u het complete verhaal over zout in al zijn facetten. De lunchroom van Bakker Meen, Langestraat 9, is open van 10.00 tot 16.00 uur. De stadswandeling o.l.v. een VVV gids start om 15.00 uur bij het pompmonument op het Marktplein en duurt 90 minuten inclusief een bezoek aan de Oude Blasiuskerk. De prijs van het stadsarrangement bedraagt € 9,95 per persoon. Wilt u alleen deelnemen aan de stadswandeling dan betaalt u € 3,50 per persoon.U kunt dit arrangement boeken zowel telefonisch als aan de balie bij VVV Delden, Langestraat 29, tel. 074376 63 63 of per mail: info@vvvdelden.nl. Uitgebreide informatie treft u aan op www. vvvdelden.nl.

Museumboerderij Wendezoele organiseert speelmiddag in schoolvakantie Ambt Delden - Museumboerderij Wendezoele organiseert op woensdagmiddag 25 juli van 13.30 tot 17.00 uur een speelmiddag voor kinderen van 4 tot 12 jaar. Kinderen kunnen onder begeleiding van hun (groot)ouders komen spelen op het boerenerf, zoals kinderen dat aan het begin van de vorige eeuw ook deden. Er staan Oudhollandse spellen klaar, er worden pannenkoeken gebakken en er is iets lekkers bij de koffie of ranja. Kinderen mogen zelf van blikken en strotouw speelgoed maken, van wilg iets maken net zoals de mandenmakers dat doen en verkleed op de foto als een boerendochter of – zoon van toen. Daarnaast worden er demonstraties spinnen, weven en zandstrooien gegeven. Museumboerderij Wendezoele organiseert sinds jaar en dag excursies voor schoolklassen. Het is voor het eerst dat er in de zomervakantie een speciale middag voor kinderen is. De organisatie verwacht, mede doordat voor een woensdagmiddag aan het begin van de vakantie is gekozen, een flinke opkomst. De entree kost € 1,00 per kind en € 3,00 voor een volwassene. Over Museumboerderij Wendezoele Museumboerderij Wendezoele geeft bezoekers een beeld over de landbouw en veeteelt in Twente tussen 1900 en 1950. Er zijn naast de traditionele gebouwen op het erf met daarin wisselende exposities, een kleine veestapel, een kruiden- en groentetuin, gras- en akkerland. Hierop groeien gewassen die in de genoemde periode werden verbouwd. De exposities laten zien hoe het leven was op school, in de winkel en thuis op de boerderij.

Reeks aan duurzaamheidsmaatregelen Een meerjarenprogramma duurzaamheid, ‘duurzaamheids’-lessen voor middelbare scholieren, een bijdrage voor een Inspiratieboerderij Duurzaam in Hof van Twente, een stimuleringsregeling voor binnen- en buitensportaccomodaties en een subsidie voor verduurzaming van 51 huurwoningen in Markelo. Het college van B&W nam deze week een reeks aan besluiten op het terrein van duurzaamheid. Sinds 2011 is het project Duurzaamheid in uitvoering in de gemeente. De gemeenteraad heeft 1 miljoen euro beschikbaar gesteld en provincie Overijssel heeft vanuit de zgn. Essentgelden ook een miljoen euro bijgelegd. Doel van het duurzaamheidsprogramma is om te komen tot een zo duurzaam mogelijke gemeente door het treffen van maatregelen waarbij duurzaamheid zichtbaar wordt in de gemeente. Daarbij vervult de gemeente een voorbeeldfunctie naar de inwoners toe en worden voor een aantal projecten stimulerings- en investeringsbudgetten beschikbaar gesteld. In de afgelopen periode is de stimuleringsregeling voor agrariërs en particulieren op gebied van isolatie, energiescans en zonnepanelen voor een totaalbedrag van ca. € 1,3 miljoen zeer succesvol gebleken. Sinds begin 2011 kunnen inwoners informatie en tips over duurzaamheid vinden op de gemeentelijke website en het energieloket van de gemeente. Energiek rentmeesterschap Het bureau ROM3D uit Hengevelde gaat, in samenwerking met gemeente, bevolking, bedrijfsleven, instellingen en verenigingen, een meerjarenuitvoeringsprogramma 2013-2017 opstellen. Door te inventariseren waar de meeste winst ligt (met een zogenaamde hotspotkaart energieverbruik) en partijen in nieuwe netwerken met elkaar te verbinden, zullen ideeën en plannen in beeld worden gebracht. Daarbij zal ook de mogelijkheid voor de opzet van een lokaal energiebedrijf in beeld worden gebracht. Energievisie Het deelproject Energievisie uit het programma duurzaamheid voorziet in het uitvoeren van een energiescan waarin de potenties van duurzame energie en de mate van kooldioxidevermindering in de gemeente in beeld worden gebracht. Uit de visie, die is opgesteld door afvalverwerker Twence, blijkt dat het totale energieverbruik in de gemeente in 2010 ca. 3,9 PJ PJ/ jaar bedroeg. Op basis van twee scenario’s (het basisscenario en het intensieve scenario) is beschreven wat het effect is van belangrijke ontwikkelingen, onzekerheden over landelijk beleid op zowel het energieverbruik als op de productie van duurzame energie. De gemeente wil zich met name gaan richten op energiebesparing door toepassing van mestvergisting en biomassa, zonne-energie en beperking van de energieconsumptie bij bedrijven en particulieren Leskisten duurzaamheid Het programma duurzaamheid steekt ook in op het opzetten van een educatieprogramma Duurzaamheid. Begin dit jaar werden al techniekkisten duurzaamheid voor het basisonderwijs, ontwikkeld door de Stichting Zwaluwstaarten, in gebruik genomen. Nu stelt de gemeente ook ruim 9.000 euro beschikbaar voor het vervaardigen van twee leskisten duurzaamheid voor de middelbare scholen in de gemeente, Twickel in Delden en Waerdenborch in Goor. Stimuleringsbudget voor verenigingen / stichtingen. De gemeente heeft een bedrag van € 83.000, - gereserveerd voor verduurzamingsmaatregelen (isolatiemaatregelen, uitvoeren energiescans en zonnepanelen) aan binnen- en buitensportaccomodaties van stichtingen en verenigingen. Het college van B&W heeft nu een beleidsregel vastgesteld waarop aanvragen kunnen worden getoetst. De regeling wordt 25 juli 2012 opengesteld en loopt tot en met 31 december 2012 . Inspiratieboerderij Duurzaam in Hof van Twente De gemeente kent een bijdrage van 15.000 euro toe aan een particulier initiatief voor een Inspiratieboerderij Duurzaam in Hof van Twente. De eigenaar van een melkveebedrijf in Ambt Delden wil duurzaamheidsmogelijkheden laten zien aan andere bedrijven, scholen, particulieren en recreanten. Zo wil het bedrijf een voorbeeldfunctie vervullen op het gebied van opwekken en toepassen van duurzame energie, op het gebied van hergebruik van restwarmte bij koeling van melk, duurzaam bouwen, afvalbeheer en hergebruik van water.

Dinsdagmiddagfietstochten met IVN Markelo Toeristen en liefhebbers kunnen de komende periode weer genieten van de gewaardeerde fietstochten begeleid door IVN gidsen met wekelijks afwisselende en boeiende routes. U zult genieten van de veelzijdigheid van het doorkruiste gebied, de gidsen vertellen de wetenswaardigheden die het fietspad kruisen. Voor aanvang wordt u verteld waar de tocht naar toe gaat. Halverwege is op een mooie locatie een pauze en tijd voor het gebruik van een consumptie. De fietssnelheid bedraagt ±15 km per uur. De lengte van de tocht is 30 à 35 km. Op de dinsdagmiddagen van t/m 14 augustus. Startplaats: VVV Markelo Goorseweg 1 Start: 13.30 uur Kosten: bijdrage ter ondersteuning Natuur educatie IVN Markelo. Informatie: Sylvia Haan tel. 0547-362747.

‘Als je mocht kiezen, waar zou je dan nu zijn?’ In de vakantieperiode is de druk eindelijk even een paar weken van de ketel. Los van de waan van de dag heb je de tijd om eens even tot rust te komen. Je weer eens goed af te vragen wat je ook weer precies wilde doen met je leven. - Waar krijg jij energie van? - Wanneer straal jij na een werkdag? En hoe komt dat? - Wat mis je in je leven? - Wat kun je hier zelf aan veranderen? - Hoe ga ik die knoop doorhakken? ‘Ruim de helft van de werknemers wil gecoacht worden’ Recent onderzoek toont aan dat 52% van de werknemers in Nederland graag een externe coach zou willen. Voor werkgevers die dit gestructureerd aanbieden bestaan interessante regelingen. Maar het spreekt vanzelf, dat coaching ook voor particulieren zeer zinvol kan zijn. Een kosteloos en vrijblijvend intake-gesprek met Matthieu Beunders kan je inzicht geven of en hoe een coachtraject je hierbij kan helpen. Als gecertificeerd coach en trainer kan hij je heel praktisch helpen met het helder krijgen van een aantal zaken over jezelf. Zodat je beter weet waar jij het verschil kunt maken, in gesprekken, in contacten met

anderen, in (actie in) je leven! Doel is een concreet resultaat! Bijvoorbeeld het formuleren van jouw persoonlijke doel voor de 2e helft van 2012. Naast indivuele trajecten is Matthieu ook ervaren in het coachen en trainen van ondernemers en hun teams. Voor meer informatie kijk je op www.progresstogo.nl, mail je naar info@ progresstogo.nl of bel je Matthieu rechtstreeks: 06–10 86 74 71.

VOETBAL SV DELDEN Oefen- en competitieprogramma De KNVB heeft vorige week het competitieprogramma voor standaardelftallen bekend gemaakt. Het wedstrijdprogramma van SV Delden 1 ziet er tot de winterstop

als volgt uit. Voorbereiding 14 aug. Delden 1- avc Heracles 1 (beker) 17 aug. Hoftoernooi bij WVV’34 19 aug. Delden 1 - Diepenheim 1 (oefen) 21 aug. De Tukkers 1 - Delden 1 (beker) 25 aug. RKSV 1 - Delden 1 (beker) Competitie 2 sept. Vilsteren 1 - Delden 1 9 sept. Delden 1 - Noordijk 1 16 sept. Langeveen 1 - Delden 1 23 sept. Delden 1 - GSV’63 1 30 sept. Manderveen 1 - Delden 1 7 okt. Delden 1 - Haaksbergen 1 14 okt. SVV’91 1 - Delden 1 21 okt. inhaal 28 okt. Delden 1 - Lochuizen 1 4 nov. Phenix 1 - Delden 1 11 nov. EGVV 1 - Delden 1 18 nov. Delden 1 - DTC’07 1 25 nov. inhaal 2 dec. Delden 1 - Vilsteren 1 9 dec. Noordijk 1 - Delden 1 16 dec. inhaal laatste nieuws: www.svdelden.nl

Museumboerderij Wendezoele oogst gerijpte granen op nostalgische wijze Ambt Delden - De vrijwilligers van museumboerderij Wendezoele hebben de oogst van de gerijpte granen gepland tijdens de oogstdagen van 21 juli tot en met 4 augustus. Het gaat om graansoorten die je tegenwoordig bijna niet meer ziet in het Twentse landschap; gerst, spelt, tarwe, haver, triticale en rogge. Bij gunstig weer worden de granen handmatig en machinaal van het land gehaald, zoals dat in de eerste helft van de vorige eeuw gebeurde. Het belooft een prachtig nostalgisch schouwspel te worden.De graanmaaier zorgt voor het machinale werk en er zijn vrijwilligers die laten zien hoe met de zicht handmatig geoogst wordt. Daarna wordt het graan geknoopt en aan hokken op het land gezet. De natuur laat zich niet dwingen, kort van tevoren zal op de website www.wendezoele.nl vermeld worden wat er op welke dag in de oogstweek te zien is. Het graan dient rijp te zijn en het weer moet meewerken. In oktober wordt het graan gedorst. Bij het dorsen worden de korrels uit de aren verwijderd en blijven de graankorrels met het kaf, na het verwijderen van het stro, over. De korrels worden daarna in een wan opgegooid, zodat de wind het kaf en het stof afscheidt. De entreeprijzen bedragen € 1,00 per kind en € 3,00 voor volwassenen. Dagelijks geopend van 13.30 tot 17.00 uur, zondags gesloten. Over Museumboerderij Wendezoele Museumboerderij Wendezoele geeft bezoekers een beeld over de landbouw en veeteelt in Twente tussen 1900 en 1950. Er zijn naast de traditionele gebouwen op het erf met daarin wisselende exposities, een kleine veestapel, een kruiden- en groentetuin, gras- en akkerland. Hierop groeien gewassen die in de genoemde periode werden verbouwd. De exposities laten zien hoe het leven was op school, in de winkel en thuis op de boerderij.

Peter-Jan Knape sluit 10e fietsvierdaagse Diepenheim af

Vrijdag 27 juli zal toetsenist-entertainer Peter-Jan Knape de 10e Fietsvierdaagse Diepenheim afsluiten met sfeervolle zomerse muzikale noten. Dit zal gebeuren bij het pittoreske plaatselijke VVV-kantoor in Diepenheim vanaf 14.00 uur. “Dit vind ik wel leuk”, zegt de toetsenist ”Ik ben zelf de eerste vier jaar opgegroeid in Diepenheim. Mijn vader was daar in de jaren ‘50 dierenarts.” Peter-Jan is speciaal ingehuurd door de organisatie daar het de 10e fietsvierdaagse is. “Ik zal er, hopend dat het weer meespeelt, een zomers tintje aan geven”, zegt hij tot slot.

Sportieve drukte in Goor

Goor - Bijna veertig personen togen donderdagavond in een lange stoet richting Enterseweg in Goor. Op een grasveld werkten ze zich daarna in ruim drie kwartier in het zweet. De eerste outdoor bootcamp in Goor was een groot succes. De organisatie was in handen van Movado Sports. Met zichtbaar veel plezier werd er door alle mannen en vrouwen in snelle afwisseling een gevarieerd programma van looptechniek, kracht, behendigheid en uithoudingsvermogen afgewerkt. De leiding lag in handen van de gediplomeerde bootcamptrainer Nanette ‘drill instructor’ Melse. Vanaf 25 augustus start een serie van tien outdoor bootcamp trainingen. Inschrijven is voor iedereen mogelijk via www.movadosports.nl.

Sportcomplex ‘t Brook gastheer voor Heracles Almelo – Istanbul BB Spor Bornerbroek - Heracles Almelo speelt op zaterdag 28 juli aanstaande een oefenwedstrijd tegen Istanbul Büyüksehir Belediyespor. Oftewel Istanbul BB Spor. Voor deze vijfde wedstrijd ter voorbereiding op het seizoen 2012-2013 reist de selectie van Peter Bosz naar de velden van RKSV Bornerbroek. Deze oefenwedstrijd wordt om 14.30 uur afgetrapt aan de Maatkampsweg. 2010 In 2010 oefende Heracles Almelo eveneens tegen de club uit Istanbul. Op Rijssense grond wist Heracles destijds met 3-2 te winnen door doelpunten van Peter Reekers, Marko Vejinovic en Glynor Plet. Turkse Süper Lig Istanbul BB Spor is actief in de Turkse Süper Lig. De Süper Lig is de hoogste voetbal-divisie in Turkije waarin 18 clubs actief zijn. Het afgelopen seizoen eindigde Istanbul BB Spor op de zesde plaats. Details Wedstrijd: Heracles Almelo – Istanbul BB Spor Zaterdag 28 juli, aanvang: 14.30 uur. Locatie: Sportcomplex `t Brook, Maatkampsweg 17 te Bornerbroek Meer over RKSV Bornerbroek: www.bornerbroek.nu.


Hofweekblad

Woensdag 25 juli 2012, pag. 14

Bezoek onze website:

www.v-malemode.nl Iedere vrijdagavond tot 21.00 uur

André Oude Groeniger

Groenvoorziening André Oude Groeniger Onderhoud

• Groenvoorziening • Onderhoud Tel.• 074Tuinaanleg - 376 27 82

KOOPAVOND

Wilhelminastraat 12 7491 EG Delden

Tuinaanleg

Mobiel 06 - 27 58 84 57 • Wilhelminastraat 12 • 7491 EG Delden • • Tel. 074 - 376 27 82 • Mobiel 06 - 27 58 84 57 •

Lezers schrijven

(buiten verantwoordelijkheid van de redactie) Berichten voor deze rubriek kunnen zonder opgaaf van reden worden geweigerd.

“Een kwestie van prioriteiten”

Mijn schoonmoeder vertelde vroeger het verhaal dat in Borculo een man woonde die buitengewoon graag een borreltje lustte. Tijdens de crisis van de jaren dertig kwam hij echter eens heel verdrietig melden dat de jenever zo duur aan het worden was, dat hij geen brood meer kon kopen. Dat verhaal schoot me te binnen toen ik in het Hofweekblad van 18 juli het artikel las dat de PvdA zwaar teleurgesteld was in het voornemen van het college. Bezuinigingen op bibliotheek, muziekschool, Reggehof, peuterspeelzalen worden in de kadernota 2013 rigoureus doorgevoerd ondanks (of misschien wel dankzij) inspanningen van de instellingen zelf. Een zwembad in de grootste kerngemeente van de Hof schijnt (ondanks dat ze dit jaar met winst hebben gedraaid) niet nodig te zijn. De Gorenaren klagen toch niet, dus kun je beter enkele miljoenen in de baden van Delden en Markelo steken, dan met bescheiden renovaties alles open te houden. Daarnaast heb ik me persoonlijk de laatste tijd vreselijk geërgerd aan projecten zoals de 60 km inrichting van de Diepenheimseweg. Compleet met verkeersdrempels heeft dit project een kapitaal gekost en zal de doodzieke Diepenheimse patiënt, die met vliegende haast naar het ziekenhuis in Hengelo gebracht moet worden, voor de rest van zijn leven in herinnering blijven. Wat te denken van de honderden meters gaasafscheiding langs weerszijden van de Lochemse weg, waar het overstekende hert en konijn van een ontijdige dood moet worden gered. En vergeet even ook niet de 750.000 euro die nodig is om de overgang van “stad” naar platteland aantrekkelijker te maken. Of het geld dat nodig is om op de Herikerweg een 60 km beperking in te voeren. Als je even rondkijkt, vindt je nog vele andere voorbeelden van geldverspillingen, die in tijden van hoogtij best de moeite waard zouden kunnen zijn. Maar moet je juist op culturele zaken, die de hele bevolking in het hart treffen, bezuinigen om geld te verkwisten aan dit soort speeltjes??? Ik vraag me wel eens af of we alleen nog maar ambtenaren hebben die het woord prioriteiten niet kennen. Ik krijg het gevoel dat we Hofpolitici hebben, die nooit verder dan hun eigen achtertuin kijken, en de wensen van “het volk” een worst zal zijn. Word toch eens wakker mensen, de jenever kan altijd nog, nu even alleen aan het (geestelijk en culturele) brood denken. Maar och, het zal wel zijn zoals mijn nichtje zei, toen ze nog in de gemeenteraad zat: “Ik heb er geen verstand van”. Jan Hulsegge, Goor

“Woningbouw in onze gemeente”

Recent heeft de gemeente nadere afsprawww.mooidelden.nl

ken gemaakt met de provincie. Het aantal woningen in het woningbouwprogramma wordt teruggebracht naar circa 500. De provincie wil naar een passende woning voor iedereen en een effectieve regionale woningmarkt. Het aantal nu volgens Funda te koop staande woningen in Delden, Ambt Delden, Bentelo, Hengevelde, Goor, Diepenheim en Markelo bedraagt 507. Nog nooit is dit aantal zo hoog geweest. Wat mij al jaren zorgen baart, is het grote aantal hectares grond die de gemeente in de eerste 5 jaar van de nieuwe gemeente heeft gekocht voor toekomstige woningbouw. Nog los van de grond die al in exploitatie is, waaronder dus onder meer De Braak West en Diepenheim Noord fase 2, heeft de gemeente nog 32 hectare grond in eigendom voor toekomstige woningbouw. In Markelo 6,6 hectare, in Hengevelde 10,5 en in Goor 14,3 en in Bentelo 0,6. Die grond staat nu voor € 10 miljoen in de boeken en daarover betalen we natuurlijk wel rente. Op die 32 hectare kunnen met een bebouwingsdichtheid van 25 woningen per hectare 800 woningen worden gebouwd, dus veel meer dan volgens afspraak met de provincie. En dan hebben we het nog niet eens over wenselijke inbreidingsprojecten, waarbij lelijke en leegstaande gebouwen worden afgebroken om plaats te maken voor woningbouw. Neem bijvoorbeeld de oude supermarkt van C1000 in het centrum van Goor die al jaren als het ware smeekt om afgebroken te worden. Op die plek zouden appartementen voor ouderen niet misstaan. In zowel betaalbare huur en betaalbare koopsector. Staand in het groen. In Delden hebben we sinds een paar jaar een complex aan appartementen met in totaal 105 woningen. Eenderde huur beneden de huursubsidiegrens, eenderde daarboven maar nog wel redelijk en eenderde koop. Met Steve McLaren, trainer FC Twente in een van de penthouses op het dak. En het gebouw is gebouwd in opdracht van de Stichting Wonen Delden. De gemeente Edam-Volendam ontwikkelt nu als een projectontwikkelaar zelf woningen, omdat de markt het laat afweten. Onze gemeente zou dat ook kunnen, want medio 2012 hebben wij uit de verkoop van aandelen, met name Essent, € 15 miljoen op deposito staan bij banken tegen een rente van slechts 1,7% per jaar. Dat geld is van ons allemaal. Eigenlijk grotendeels uit Stad Delden, want de gemeente Stad Delden had voor € 17 miljoen aan waarde van die aandelen in zijn bezit. Maar vooruit, laten we alles eerlijk delen binnen de nieuwe gemeente. Wist u trouwens dat onze gemeente aan de andere kant ook bijna € 37 miljoen euro leent tegen een rente van 4,7% per jaar? Dus we betalen aan de ene kant € 1,7 miljoen rente per jaar aan de bank over € 37 miljoen aan geleend geld en vangen slechts € 255.000 per jaar over € 15 miljoen die wij op de bank hebben staan. Eigenlijk is de schatkistbeheerder van de gemeente dus gekke Henkie. Een deel van die geleende € 37 miljoen is overigens besteed aan het aankopen van grond voor toekomstige woningbouw. Een groot deel van die grond kunnen we nu missen als kiespijn, omdat we een enorme leegstand hebben en het aantal woningen dat we nog nodig hebben in de toekomst veel minder is dan ooit gedacht. Ik zou dus willen zeggen: Laten we iets nuttigs gaan doen met die € 15 miljoen die wij op de bank hebben staan tegen slechts 1,7% per jaar. En in een eerder stukje in deze krant heb ik u laten weten welke investeringen ik niet nuttig vind. R.A.E. Beens, Stad Delden

Bands uit Oost-Overijssel maken kans op Doorbraak

De Mors 6. Telefoon 074 - 3761922

De perfecte locatie voor midgetgolf

Expositie Galerie Visée Diepenheim - Zondag 5 augustus om 15.00 uur opent galerie Visée een expositie van Lieuwe Kingma (1957) schilderijen. Lieuwe studeerde aan de Academie Minerva in Groningen. Daar leerde hij op de traditionele manier schilderen: naar de waarneming. Hij bouwde een indrukwekkend oeuvre op, waarin hij telkens zijn eigen grenzen opzoekt. Dezelfde onderwerpen keren steeds terug: landschappen in Zuid-Frankrijk of de uitgestrekte polders in Groningen, een haventje of strand, stillevens met vaasjes, bloemen of appels, naakten. Kleine panelen en grote doeken wisselen elkaar af, net als abstractie en realiteit. Het werk van Lieuwe Kingma maakt deel uit van nationale en internationale collecties. Lieuwe is geen onbekende in Diepenheim, voorheen exposeerde hij bij galerie Nijehove welke nu gesloten is. Naast de schilderijen van Lieuwe toont de galerie bronzen beelden van beeldhouwers verbonden aan de galerie Daarnaast heeft galerie Visée recent houtsneden gekregen van Marjan Fox Occinga voorstellende het Olympisch stadion en de bouw hiervan in Londen. Wendelien Schönfeld (een aan onze galerie verbonden kunstenaar) heeft momenteel een expositie in het Rembrandthuis, al haar nieuwe houtsneden die daar getoond worden zijn ook te zien in galerie Visée De expositie wordt zondag 5 augustus om 15.00 uur feestelijk geopend. Galerie Visée nodigt u van harte uit al dit mooie werk te bekijken en ziet u graag in onze mooie galerie in het kunststedeke Diepenheim aan de Grotestraat 41: hoek Middenstraat te Diepenheim. De expositie loopt van 5 augustus - 16 september 2012. Open vrijdag t/m zondag van 13.00 uur tot 17.00 uur en op afspraak. Voorbezichtiging vanaf vrijdag 3 augustus. Voor meer informatie kunt u bellen of mailen: 06 18 65 32 79; info@galerie-visee.nl; www.galerie-visee.nl.

Jan en Annie Verdriet winnen eerste jonge duivenvlucht Naar Boxtel, 115 kilometer hemelsbreed, is voor onze duiven normaal gesproken een vluchtje om eens even de vleugels strekken. Toch staan de meeste duivenmelkers met schrik en beven bij hun duiventil want het is vaak op deze vlucht dat veel jonkies te laat of vaak helemaal niet thuis geraken. Maar dit keer konden de meeste liefhebbers opgelucht ademhalen want de meeste jonkies hebben hun thuishaven bereikt. Hans Leloux pakt plaats drie en Johan Bekhuis vier en vijf, Herbert en Henk Kuijpers ontfermen zich over plaats zes, zeven en acht, Tonnie Pots negen en Arie Beltman nummer tien. Er waren tweeëntwintig liefhebbers die 650 duiven inbrachten. Dan was er een vlucht vanaf Tours, een afstand van 685 km. Onze duiven werden om 07.45 uur gelost en Hans Leloux klokte om 18.05 uur de eerste. A. Maat en zn op plek twee, Tonnie Pots drie en Hennie Franke vier, zeven en negen. Ons jongste lid Robin van Sermond pakt plaats vijf, Hans Leloux plaats zes, Bennie Kuipers acht en Jan Verdriet nummer tien.

Aanmelding Oost-editie van bandwedstrijd De Doorbraak geopend

(18-holes midgetgolfbaan)

Entree € 2.50 p.p. per ronde, www.mooidelden.nl kinderen t/m 12 jaar € 1,50 Groepen v.a. 10 personen € 0,50 korting Onze kantine en ook de overdekte terrassen zijn zeer geschikt voor uw bedrijfs- en familiefeestjes, grill- en barbecueparty’s tot ± 30 personen. En om het echt leuk te maken .... kinderparty’s!!! in combinatie met onze ezel. Altijd succes op ons ruime terrein.

Gezocht: de beste Oost-Overijsselse bands van dit moment voor deelname aan De Doorbraak. De Doorbraak is een wedstrijd gericht op talentontwikkeling die wordt georganiseerd door Kunst & Cultuur Overijssel (KCO). Bands die mee willen doen, kunnen zich tot 14 september aanmelden via www.de-doorbraak.com. Uit alle aanmeldingen selecteert KCO met hulp van een professionele jury de tien beste bands. Zij nemen het tegen elkaar op tijdens de voorrondes op 12 en 13 oktober in Diepenheim en Almelo. De finale is op vrijdag 19 oktober in poppodium Atak in Enschede. De winnaar wordt beloond met twee dagen studiotijd bij Geluidsstudio.com en bemiddeling in optredens op verschillende festivals, zoals Eurosonic en het Bevrijdingsfestival Overijssel. Ook krijgen de winnende bands bandcoaching op maat. Alle 5 finalisten worden opgenomen in het talentontwikkelingsprogramma van KCO. De Doorbraak wordt mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel. Meer informatie over De Doorbraak is te vinden op www.de-doorbraak.com en www.kco.nl.

Vraag eens naar onze mogelijkheden en prijzen... u zult verrast zijn!

Zomerontmoetingen Hengelo - Deze zomer zijn er weer een aantal bijeenkomsten gepland voor mensen, die het plezierig vinden anderen te ontmoeten. De bijeenkomsten zijn steeds op woensdagochtenden van 10 -11.30 uur. Woensdag 1 augustus: “Mijmeringen”... Ik hoop dat zij Mijmeringen bij u zullen oproepen, wanneer u mijn foto’s, grotendeels ontleend aan het Twentse landschap, komt bekijken. De foto’s worden geëxposeerd in de achterzaal, daar is dan ook de bijeenkomst. De expositie is daarna nog te bekijken tot 1 september. Rein Meijer Woensdag 15 augustus: ‘Annie M.G. Schmidt’ Het levensverhaal van Annie M.G. Schmidt op zeer levendige manier verteld door Dini Hoogerwerf. Aansluitend is er een lunch. Iedereen is van harte welkom bij deze informele (gratis) bijeenkomsten Remonstrantse kerk, Woltersweg 11, Hengelo. Tijd: 10.00 - 11.30 uur..

Clubcompetitie Pitch&Putt Golf Cliff Kloots in top tien

visitekaart 2010 01 2.pdf

1

03-01-11

09:51

Aandachtsgebieden: Aandachtsgebieden: • Ruimtelijke ordening

• Ruimtelijke ordening • Wonen • Economie • Wonen • Kunst en cultuur • Economie • Monumenten • Kunst en cultuur • Sport • Monumenten • Verkeer en Vervoer • Veiligheid • Sport • Natuur en Groenvoorziening. • Verkeer en Vervoer • Veiligheid • Natuur en Groenvoorziening.

www.stadsraaddelden.nl

Goor - Voor het eerst is Cliff Kloots uit Goor er in geslaagd om zich binnen de top tien van een wedstrijd om het ONK Dutch Supersport kampioenschap te rijden. Niet één keer, maar direct ook twee keer want in het dubbele raceweekend van Oschersleben werd hij zaterdag 14 juli zesde en een dag later vijfde. Cliff deed na afloop zelf verslag van zijn wedstrijd: “Zondag zijn wij al vertrokken naar Oschersleben omdat er 2 dagen trainen op de planning stonden. Twee dagen onder droge weersomstandigheden waar ik heel veel aan heb gehad. Lekker mijn ritme kunnen pakken, de vering kunnen afstellen (Oschersleben is weer totaal anders dan Assen) en natuurlijk lekker rondjes kunnen rijden op een heel technisch circuit. Woensdag en donderdag hebben we benut om de motoren weer optimaal klaar te zetten voor het weekend, nieuwe olie, nieuwe filters en alles schoonmaken en nalopen op mankementen. Tussendoor lekker relaxen en nog een aantal uurtjes met de mountainbike op pad geweest in het gloeiende heuvellandschap van Oschersleben. De vrijdag hadden we een vrije training en de eerste kwalificatie op het programma staan. Toen bleek dat mijn trainingen en

StadsraadDelden Delden Stadsraad Correspondentie:

De Wieken 6 Correspondentie: 7491 HM De Wieken 6 DELDEN Bankrekening. nr. 108044394 7491 HM DELDEN Bankrekening. nr. 108044394 Contact: 074 - 2508682 info@stadsraaddelden.nl

Contact: 074 - 2508682 info@stadsraaddelden.nl

Respect voor het verleden & Invloed op de toekomst

visitekaart 85x55.indd 2

06-01-11 08:56

relaxte voorbereiding op het raceweekend zijn vruchten begon af te werpen. In de vrije training op een natte baan reed ik mijzelf al naar een 5e plaats wat een goed vooruitzicht gaf voor de kwalificatie. Bij aanvang van de kwalificatie was de baan op sommige plekken nog nat en daarom hadden we ervoor gekozen om met een intermediate voorband aan de kwalificatie te beginnen. De natte plekken drogen vrij snel op en ben ik naar binnen gegaan om te wisselen naar volledig droog. Dit ging razend snel met dank aan het team dat al paraat stond om de bandenwissel uit te voeren. Vervolgens ben ik de baan weer opgegaan en lag op dat moment op een 6e trainingstijd. Na een rondje gepusht te hebben om een snelle tijd te rijden kreeg ik gelijk al een pitbord te zien dat P3 aangaf! Ik heb mijn tijd nog een aantal keer aangescherpt en het grootste gedeelte van de kwalificatie op P2 gestaan, jammer genoeg kwam er in de laatste minuut van de kwalificatie nog een coureur met enkele honderdsten van een seconde onder mijn tijd door en was het resultaat van mijn kwalificatie een verassende en erg goede 3e positie. De kwalificatie op de zaterdag viel letterlijk in het water. Het regende pijpenstelen en niemand kon dus zijn tijd dus nog verbeteren. Voor mij betekende dit dus een 3e startpositie en een eerste rij op de startgrid tijdens de beide races in het weekend. In verband met de dubbele races in Oschersleben werd 1 van de 2 races al op de zaterdag verreden. De regen van de ochtend bleef eigenlijk de hele dag aanhouden en de race was dus ook nat. Na een goede start vanaf een voor mij nog wat onwennige startpositie (voorste rij) en een erg leuke en spannende race resulteerde dit voor mij in een 6e positie en dus 10 punten en een eerste top 10 finish in het ONK Dutch Super-sport kampioenschap.”

Diepenheim - Bart Merkus (Lochuizen) heeft zichzelf overtroffen door in een geweldige ronde met 50 slagen zijn pr te verbeteren met 6 slagen. Hij werd hierdoor winnaar in zowel de Stableford- als Strokeplay-competitie. In de tussenstand voor het clubkampioenschap (Stableford-competitie) is Harrie Jansen (Diepenheim) aan een serieuze inhaalrace naar de koppositie begonnen die beheerd wordt door Jacco Touw (Markelo). Sietse Lever blijft de lijstaanvoerder in de Strokeplay. Onderstaand de beste resultaten uit een deelnemersveld van 24 spelers. Strokeplay (zonder handicapverrekening) 1. Bart Merkus (Lochuizen) 50 slagen 2. Sietse Lever (Lochem) 52 3. Fred Pachter (Lochem) 53 4. Sander van Lingen (Neede) 54 5. Wichert Droppers (Neede) 56 6. Martien Overkemping (Groenlo)57 7. Henk Hartge (Lochem) 58 8. Roan Langenhof (Wierden) 59 9. Harrie Jansen (Diepenheim) 60 10.Gerard Simons (Groenlo) 60 Tussenstand Strokeplay 1 Sietse Lever 713 slagen 2. Cor Migchielsen 788 3. Henk Hartge 895 Stableford (met handicapverrekening) 1. Bart Merkus (Lochuizen) 50 slagen 2. Gerard Simons (Groenlo) 60 3. Henk Hartge (Lochem) 58 4. Harrie Jansen (Diepenheim) 60 5. Henk Reudink (Lochem) 60 6. Erwin ter Hofte (Goor) 61 7. Martien Overkemping (Groenlo)58 8. Fred Pachter (Lochem) 53 9. Sietse Lever (Lochem) 52 10.Sander van Lingen (Neede) 54 Tussenstand Stableford 1. Jacco Touw (Markelo) 95 comp.pt. 2. Harrie Jansen 81 3. Wichert Droppers 76


Hofweekblad Hofweekblad

Woensdag 28 december 2011,pag. pag.155 Woensdag 25 juli 2012,

Verslag raadsvergadering 10 juli 2012

Algemene informatie

Informatie ombudsman: 0547 - 85 85 85 Storingsnummers: Spoedzaken buiten kantoortijd (rioleringen) Rayon West (Markelo - Diepenheim) Telefoon: 06 2223 8768 Rayon Midden (Goor) Telefoon: 06 1237 3918 Rayon Oost (Ambt en Stad Delden) Telefoon: 06 1130 8827 Openingstijden Afvaldepot Groen-Recycling Twente Het afvalstoffendepot is gelegen aan de Mossendamsdwarsweg nabij Goor (bij de provinciale weg S15/N347 Goor-Rijssen) Openingstijden: Vrijdag: 12.30 - 16.30 uur Zaterdag: 09.00 - 14.00 uur Afvaltelefoon: 0547 - 36 34 95

Kaders

Direct een afspraak maken voor aanvragen/ ophalen paspoort, ID-kaart of rijbewijs? Bel Publiekszaken 0547 - 85 85 85

3 juni j.l. kwamen in de raadsbrede commissievergadering voornamelijk voorstellen op de agenda om de door het college aangedragen bezuinigingsvoorstellen te beperken. Dinsdag 10 juli werden, in de tot na middernacht durende raadsvergadering, de kaders voor de bezuinigingen vastgesteld. De kadernota vormt de basis voor het opstellen van de begroting 2013 en voor wat betreft het welzijnsbeleid voor de jaren 2013 tot 2017. De vaststelling van zowel het Beleidskader Welzijn 2013-2017 en de Kadernota 2013 werden tegelijkertijd behandeld omdat ze elkaar voor een groot deel overlappen. De onderhandelingen werden voornamelijk gevoerd aan de hand van ingediende moties en amendementen. De tendens was geheel volgens de verwachtingen, ingegeven tijdens de commissievergadering van een week eerder. De coalitie stond als een blok achter de voorstellen van het college en omdat zij een meerderheid vormen in de raad werden alle pogingen van de oppositie om bezuinigingen terug te dringen weggestemd. Uitzondering was de financiële bijdrage voor de erfgoedcommissie, die twee jaar geleden door de raad is ingesteld. De VVD kwam met een amendement en de oppositie met een motie waarin deze commissie een eenmalig bedrag van € 35000.-moet worden toegekend. De erfgoedcommissie wordt daardoor in staat gesteld haar werkzaamheden naar behoren te kunnen uitoefenen. Dekking voor deze uitgaven moet volgens de VVD gevonden worden in de reserve bovenwijkse voorzieningen. Dit werd door wethouder Eshuis sterk afgeraden. Deze reserve is volgens hem in de toekomst “meer dan hard nodig”. Hij doelde daarbij op infrastructurele werken als de uitvoering van de verkeersvisie Goor, de Langestraat in Delden en een eventuele randweg in Markelo. Een amendement van de PvdA betrof: ‘het als raad solidair te zijn met al diegenen die al in het komende jaar moeten inleveren.’ In het amendement werd voorgesteld om de met ingang van het jaar 2014 voorgestelde korting van € 25.000.- op de uitgaven voor de gemeenteraad al op 1-1-2013 in te laten gaan. Het voorstel kreeg alleen bijval van de SP. De strekking van een amendement van de oppositie om bezuinigingen op gemeentelijke inspanningen t.b.v. economische- en duurzaamheidsontwikkelingen af te wenden, werd raadsbreed omarmd maar kan vanwege het ontbreken van dekking niet rekenen op een meerderheid. Het voorstel werd daarom weggestemd. Wel werd een motie aangenomen, waarin het college werd verzocht de welzijnsinstellingen SWO, Scala en Carint opdracht te geven om te komen tot het opzetten van één brede welzijnsinstelling voor Hof van Twente. Dit zal kosten besparen. Deze motie werd ingediend door de oppositie. De pogingen van de oppositie om € 220.000.- aan bezuinigingen op de bibliotheken in de Hof terug te dringen tot € 125.000.- werden niet gesteund door CDA en VVD en dus verworpen. De oppositie had hiermee als doel het voortbestaan van de servicepunten in Markelo en Diepenheim voor de

toekomst veilig te stellen. De oppositie stelde eveneens voor om de voorgestelde bezuiniging op het peuterspeelzaalwerk terug te dringen. Dit voorstel werd niet aangenomen: wethouder Van Zwanenburg legde uit dat deze besparing geen afbreuk gaat doen aan de kwaliteit van het peuterspeelzaalwerk vanwege de komst van een nieuwe wet Jeugdzorg. D66 kwam met een aantal amendementen waarin voorgesteld werd t.a.v. diverse culturele- en sportvoorzieningen het woordje ‘plusvariant’ om te zetten in ‘basisvoorziening’ teneinde deze voorzieningen voor de lange duur bestaansrecht te geven. Ook in deze amendementen vond men de coalitie niet aan haar zijde. De amendementen werden weggestemd.

Motie van treurnis Mevr. Schrooijen (SP) uitte haar ongenoegen over het functioneren van wethouder Sijbom door het indienen van een motie van treurnis. De wethouder had in de raadsvergadering van 8 mei j.l. toegezegd in gesprek te gaan met de omwonenden van een nog te bouwen zorgappartementencomplex aan de Bleekstraat in Goor. De omwonenden hadden aangegeven grote problemen te hebben met zowel de hoogte van het gebouw en het feit dat hun privacy in het geding komt door het nieuw te bouwen complex. Voor deze bijeenkomst zouden – naast de omwonenden – ook woningcorporatie Viverion en de architect worden uitgenodigd, om het plan te bespreken. De raad toonde (op 8 mei jongstleden) begrip voor de bezwaren van de bewoners en stemde - op de fractie van de PvdA na - in met de bestemmingsplanwijziging. Dit nadat de wethouder had toegezegd nog eens te bezien in hoeverre er aan de bezwaren tegemoet gekomen zou kunnen worden. Volgens mevr. Schrooijen was tijdens deze bijeenkomst, die op 9 juli, de dag voor de laatste raadsvergadering werd gehouden, de architect niet aanwezig en werd er een aangepaste tekening van het complex voorgelegd die de omwonenden nog niet eerder hadden kunnen bekijken en waar ze zich dus niet op hadden kunnen voorbereiden. Mevr. Schrooijen was verbolgen over het feit dat de wethouder zijn toezegging niet was nagekomen. Wethouder Sijbom bood zijn welgemeende excuus hiervoor aan en zegde toe alsnog een bijeenkomst, zoals oorspronkelijk bedoeld, te beleggen. Dus met omwonenden, Viverion, architect en de wethouder zelf. Burgemeester Goudt besloot met de opmerking dat het college niet willens en wetens een meerderheidsbesluit van de raad negeert, “maar dat wij als college in de communicatie met de raad zeker een tandje hoger gaan schakelen”. De motie werd aangehouden tot aan het eind van het proces. Tekst Jan Schoneveld

Begrafenisvereniging “De Laatste Eer” Markelo www.delaatsteeermarkelo.nl * Dienstverlening geheel naar uw wensen, voor zowel leden als niet-leden * Op passende wijze afscheid nemen van iemand die u lief was * Onze ervaren mensen staan dag en nacht voor u klaar, om met hulp en vakkennis de nabestaande(n) direct na overlijden te begeleiden. * Vrije keuze uit onze eigen uitvaartleiders t.w. dhr. Henk Kloots of mevr. Carolien Kremer-Wanningen * Veel is mogelijk, niets is vanzelfsprekend * Wij ondersteunen u optimaal bij het maken van de juiste keuzes: - welke grafkist wenst u - opbaring van de overledene - opstellen van de rouwkaart, -advertentie(s) - regelen van de uitvaartdienst (begrafenis of crematie) - condoleancebezoek - eventuele koffietafel

Wij zijn gesloten van 30 juli t/m 13 augustus

BT Computer Service Bert Teunissen Langestraat 7, 7491 AA Delden Tel.: 074 376 75 15 E-mail: info@btcs.nl www.btcs.nl

Voor info: G.J.H. Leunk (adm.), Stationsweg 37, 7475 NM Markelo tel. 0547-352283 e-mail: administratie@delaatsteeermarkelo.nl Ook voor het doorgeven van gezins- en/of adreswijzigingen

Meldnummer bij overlijden, dag en nacht bereikbaar 0547-361305

MAGNEETJES

Voor al uw oud ijzer en andere metaalsoorten belt u M. Jager, Roerdompstraat 19, Goor, tel. 0547-275404, mobiel 06-14162372. Altijd kosteloos opgehaald.

Magneetjes s.v.p. inleveren ‘s maandags vóór 12.00 uur. De Wereldwinkel ruimt lekker op en dat betekent veel voordeel voor u. Kortingen oplopend tot wel 50%. Kom langs en sla uw slag! Wereldwinkel Delden, Kortestraat 2b, 0743767025.

Opslag nodig voor uw inboedel? Tel. 06-27543623

Gezocht: hulp in de huishouding in Deldenerbroek. Circa 3 uur in de week. Tel. 0742470450. Te koop: nieuwe dakpannen. 200 stuks Oud-Hollandse verbeterde dakpannen. Tel. 06-10840865. Te huur gevraagd te Delden: werkplaats ± 35 m2. Tel. 06-18963062.

Hét adres voor uw:

• tuingereedschap

Kijk eens wat een mooie vlam, het is zeker campinggas van ten Dam Tel. Winkel: 074 3 777 078

Tijdens de vakantieperiode van 30 juli t/m 25 augustus 2012 is de winkel vanaf 9.00 uur geopend

Verzamelaar in Delden zoekt alles wat betrekking heeft op de 2e Wereldoorlog (militaria, documentatie enz.) Tel. 0743762263. Te koop gevraagd: oud linnen, meubels, sieraden, schilderijen, inboedels, kabinet, bijbels en andere kerkboeken, enz., enz. Borkeldsweg 10, Holten, tel. 0548-362416. Wieb Dekker verzamelt oude ansichtkaarten van Stad en Ambt Delden, kranten- of tijdschriftenknipsels en -foto’s. Noorderhagen 31, Delden, tel. 074-3764356. Aangeboden in Delden: stalling /winterstalling voor auto’s en motorfietsen. Tel. 06-10202663.

Te huur aan de Eiken 5 Delden: ± 340 m2 Bedrijfsruimte Tel. 06-55143494

Gevraagd: slachtschapen, -lammeren en weiders Schapenhandel Harry Eijsink 0547-333724 06-53183632

G. Huiskes Bestratingen - Container en minigraver verhuur - Geel zand, bouwsloop afval, zwarte grond, teelaarde. - Schuur- en terrein opruiming Ook voor uw oud ijzer Vrijblijvende offerte Ambachtstraat 38, Borne Za. geopend van 8.00 - 13.00 uur Tel. 06-21297363

• DRIVE-IN SHOWS Te huur: Bedrijfshal ± 450 m2 incl. kantoor, keuken, toilet. Naast De Berken 12 in Delden. Tel. 074-376 1769

• VERHUUR VAN LICHT EN GELUID • VERHUUR VAN JUKEBOX SYSTEMEN

WWW.DISCOMUSICSOUND.NL


Hofweekblad

Woensdag 25 juli 2012, pag. 16

T E L E F O O N Autorijscholen

Aannemers

Handwerken

Harm Hoek

A B C

Voor 5 euro per plaatsing / per week (1 jaar vast) elke week de naam van uw bedrijf / winkel in het Hofweekblad! (Dubbele grootte 10 euro)

06-18999918

Gem. slagingspercentages 1e geslaagden:

www.harmhoek.nl Lid Bouwgarand en Bouwend Nederland

70-plus RIJBEWIJSKEURING € 30,0 Elke drie weken wereld Muziek Podium Voor tickets en info: www.dewoestewieven.nl

Naai-atelier

Rijwielen

Geerdink fietsen

Voor uw nieuwe fiets. Gazelle-Batavus - Bikkel.

ESSINK

Reparatieafdeling met leenfietsen. Geerdinksweg 36, Hengelo. Telefoon 074

KUNSTSTOF KOZIJNEN & ZONWERING > > > > >

info@harmhoek.nl

uitvoering conform SKG norm de kozijnen voldoen aan alle kwaliteitseisen tevens een uitstekende inbraakbeveiliging diverse kleuren met houtnerf goot- en gevelbekleding

Plasdijk 10 - Markelo Tel. 0547 364490

/ 0622748701

Autoschadeherstelbedrijf

www.geerdinkfietsen.nl

uw opdracht is ons visitekaartje

Ongediertebestrijding

LIMA Kunststofkozijnen

duurzaam kunstwerk

Klavermaten 24 7472 DD Goor T: 0547-262799 F: 0547-272933 www.profixautoschade.nl

Bloemen Bloembinderij

Anton Visch

Voor uw bruidswerk, potterie, grafbloemwerk Markt 1, Delden Telefax 074-3764099 Telefoon 074 3763871

• Ontwerp van mooie tuinen • Onderhoudsvriendelijk • Vakkundig/betrouwbaar Telefoon 0547-750902 Postbus 15, 7475 ZG Markelo www.buiten-zorg.nl info@buiten-zorg.nl

Eigen fabricage en montage. Bel voor vrijblijvende offerte en advies: Harmeloweg 4, 7482 PL Haaksbergen Telefoon 074 3575385 Fax 074 2918642 KUNSTSTOF: * Kozijnen-ramen * Deuren-schuifpuien * Serres-overkappingen * Goot-gevelbekleding Vraag vrijblijvend prijsopgave

Molenkamp

TIMMER- EN BOUWBEDRIJF De Berken 7 Telefoon 074 - 376 29 77 7491 HJ Delden Telefax 074 - 376 33 22

www.tenvregelaar.nl NIEUWBOUW VERBOUW RENOVATIE ONDERHOUD

Accountancy/ belastingzaken

Telefoon ABC

Voor 5 euro per plaatsing / per week (1 jaar vast) elke week de naam van uw bedrijf / winkel in het Hofweekblad! (Dubbele grootte 10 euro). Boomverzorging

Entersestraat 25, 7627 LS Bornerbroek Telefoon 074 - 259 63 56 Mob. 06-21 92 20 99 www.hoveniersbedrijfdeveen.nl

Specialist in tuinaanleg en onderhoud Rijssenseweg 39 A, 7475 VA Markelo Tel: 0547 362 825 www.hoveniersbedrijf-wentink.nl

Huish. art. Speelgoed

Tafeltje Dekje UVV Stad Delden bezorgt maaltijden aan huis Telefoon 074 Telefoon 074

3762478 3762593

speelgoed & huishoudelijke artikelen Langestraat 110, Delden Telefoon 074

Administratieve ondersteuning Fiscale werkzaamheden Verzorgen loonadministratie Samenstellen jaarrekeningen

Welbergweg 124, 7556 PE Hengelo Telefoon 074 - 2508082 - Fax 074 - 2508087 E-mail: info@krudersweda.nl Fons Kruders, privé 0547-261216 / 06-21527556

3761217

ICT Dienstverlener

Beldsweg 29 7495 PH Ambt Delden Tel. 0547 29 22 72 Mob. 06 23 03 81 46 www.ottenschotfaunabeheersing.nl info@ottenschotfaunabeheersing.nl

Opleidingen Heftruck Hijsen VCA - BHV Ri&E Noodplannen

Contactlenzen Ter Braak Brillen en contactlenzen

Industriestraat 52, Hengelo Telefoon 074 2914687 Winkelcentrum Hasselo 074-2771999

P.Gerritsjans

installatiebedrijf Patrick Gerritsjans

Mobiel 06 21 57 57 58 Lid van

Dakbedekking

Sluisstraat 3a 7491 GA Delden T 074 37 67 176 F 074 37 66 797

Sanitair / electra Gas, water en riolering Centrale verwarming Dakbedekking Zinkwerk Luchtbehandeling

VastgoedCert gecertificeerd: Wonen/MKB en Landelijk Vastgoed

administratiekantoor

06-22477326 info@willemijnsmit.nl

Egbert Westerhof

Elkink afbouw Markelo 0642099090

Hier had uw bedrijf voor 5 euro per week kunnen staan. Taxi

Taxi Centrale Goor Weekendvervoer.nl 06-20539460 Therapie en Welzijn

333513

HYPNOSE

Helpt bij stress, examenvrees, faalangst, vrouwelijke en relatieproblemen, eetstoornissen, burn out, hoofdpijn,overgewicht, roken, coaching. Voor een afspr. bel 004925624651D-Gronau

Ontdek zelf ook onze bijzonder aantrekkelijke prijzen en uitstekende dienstverlening.

Tarot Reading, “Maaiki” healing en Sound Healing.

Voor alle streekpost

• Meer dan 20 jaar ervaring. • Maaike geeft je tools aan, waar je mee verder kan gaan. • Leert je dat jij degene bent die de baas is, over je eigen leven. • Werkt met positieve energie. • Maaike’s healing hands worden als een weldaad ervaren. • Meer info op: www.dewoestewieven.nl

Inleveradres VVV, Langestraat 29 Delden Stadspost Hengelo-Enschede BV

Presentatie

Tuincentrum

Presentation developer to move your sales www.viewnetix.nl

Reclame Uitvaartverzorging

Uitvaartonderneming Vruwink

als ook de laatste zorg goed verzorgd moet zijn! Tevens advisering in: uitvaartverzekeringen, grafmonumenten

364343

Telefoon 0547

Goorseweg 34, 7475 BD Markelo internet: www.vruwink.nl e-mail: info@vruwink.nl

Keukens - Kasten Buitenkeukens - Buitenmeubilair

Woninginrichting

Grotestraat 80 Goor Tel. 0547 26 Internet: www.morsink.net

17 95

Rietdekkersbedrijf

Klompenwinkel Diepenheim Grotestraat 64

Dierenkliniek

Wilgenklompen grote maten € 11,50 per paar Open: dinsdagmiddag - vrijdagmiddag, zaterdag gehele dag 352374 Telefoon 0547

Kringloopwinkel

www.prismamakelaars.nl DELDEN Langestraat 41 (074) 376 67 77

Email : delden@prismamakelaars.nl

HENGELO Marskant 10 (074) Email : info@prismamakelaars.nl

255 97 97

Vossenbrinkweg 1/H

Motoren en Scooters

7491 DA Delden Tel.: 074 - 3762262

dierenartsen Rannie Sumter

assistentes Erica Tijink Marjolein ter Weele Maaike ten Pierik Romy Nijhuis

Aggregatenverhuur

* Onderdelen * Accessoires * Onderhoud *Kleding Diepenheimsestraat 59b - Hengevelde

Openingstijden: ma. t/m vrij. 8.30-16.00 uur Open spreekuren: • maandag • dinsdag • donderdag van 19.00 - 19.30 uur

Dierenambulance Dierenambulance Hof van Twente

• Vervoer gewonde dieren/zwerfdieren • vervoer overleden huisdieren • taxiritten naar/van dierenarts • meldpunt vermiste huisdieren • voorlichting scholen/instanties • medewerking tv programma’s •

Telefoon 06

30704810

WAWOLLIE KRINGLOOP Kringloopbedrijf Hof van Twente te Goor. De stichting Wawollie Kringloop steunt goede doelen aangaande dierenleed. Bruikbare goederen halen wij graag en gratis bij u op. Open: dinsdag t/m zaterdag van 09.00 - 17.00 uur

Haaksbergerweg 2, Goor Telefoon 0547

275926

Kunstgalerie

Drogisterijen Uw eigen drogist

Aarsen

homeopathische geneesmiddelen/foto Langestraat 4, Delden 3761207 Telefoon 074 “tevens aanbrengpunt stomerij-service Roeloffzen Textielverwenners”

Langestraat 47a, Delden Fax: 074 - 2913606. www.dewittekamer.nl Telefoon 074 b.g.g. 06-34616005

2593555

Muziek Voor sfeervolle live-muziek receptie, diner, open huis, 40-60 jarig bruiloft ouderenprogramma

Rijssenseweg 11, 7495 RP Ambt Delden

Telefoon 074 Mobiel

3764605 06 20 40 36 35

Rioolontstopping

• Tapijt • Gordijnen • • Laminaat • • Zonwering • Glas in lood • • Pvc • Toonzaal aan de Vossenbrinkweg 6 te Delden Geopend op afspraak

06-54271931 W. Wolf

Rolluiken, horren markiezen zonneschermen overgordijnen inbetweens, screens rolgordijnen vouwgordijnen reparaties Doodsdwarsweg 2, 7627 NW Bornerbroek Telefoon 074 3766993

Rolluiken Screens Raamdecoratie Horren Zonneschermen

Afvoer verstopt?

Tel: 0546 - 490305 www.nonstop-riool.nl

WISSINK

www.RIOLERINGSERVICE.nl Esweg 3, 7475 ME Hof van Twente Tel. 06 483 49 info@rioleringservice.nl

Beitelstraat 17, 7556 ND Hengelo Telefoon 074 2911199 Fax 074 2914848 info@markantwonen.nl www.markantwonen.nl

Zonwering

* Nieuwbouw * Renovatie * Tuinhuisjes

Tel: 0547-334200 / 0621-573595

Behandeling dagelijks volgens afspraak

Voor spoedgevallen: 24 uur per dag telefonisch bereikbaar

Hogedijk 10, 7475 PR Markelo, Tel: 0547 262786 - Mob.: 06-50847253 E-mail: info@rietdekkersbedrijfoosterkamp.nl Web: www.rietdekkersbedrijfoosterkamp.nl

A. Oude Wesselink

Voor gezelschaps- en landbouwhuisdieren

Margriet van der Meer

Voor al uw assurantie-, pensioen-, hypotheek-, financieringsadviezen. Kortestraat 4, Delden 3765111 Telefoon 074

Oud ijzer/metaal

Jager van Schoten V.O.F. In- en verkoop van oud ijzer en metalen tevens plaatsen containers MARKELO 0547 362587

Interieur

Klompenwinkel

Fiscale & Financiële Dienstverlening Voor uw complete boekhouding, salarissen en belastingaangiften. Stokkumerweg 58, 7475 MV Markelo Telefoon 0547 352839

Evers Assurantiën

Telefoon

Telefoon 0547-273780

Slotsweg 14 7496 PW Hengevelde Telefoon 06 55961288 slotshoekinterieur@gmail.com

Administratie

Assurantiën

Ter Braak

Brillen en contactlenzen Industriestraat 52, Hengelo Telefoon 074 2914687 Winkelcentrum Hasselo 074-2771999

Slotshoek Interieur

www.willemijnsmit.nl

Voor alle bedrijfsadministraties, zowel interim, in- en outdoor Belastingaangiften, ook particulieren Amstelstraat 7 Hengelo (O) tel: 06-12287753

Bellen na 17.00 uur

0644 - 196 012

Badkamers/Sanitair - Gas/ water/verwarming Dakbedekking De Berken 2F, Postbus 20 7490 AA Delden 2917035 Telefoon 074 www.johnpeper.nl Werfstraat 9, 7553 GZ Hengelo tel. 074-3767068/06-29506798 fax 074-3767067

contactlensvloeistoffen / optische artikelen Langestraat 4, Delden Telefoon 074 3761207

Electronics - Telecommunication - HCI/MMI Sensor systems - Radar systems

Lid van

boekhouding jaarrekening belastingen salarissen

Aarsen

De Jong Stucwerk Goor

Postbezorging

Beldsweg 27-27a 7495 PH * Bemiddeling in onroerende zaken Tel. 0547-292263 Fax 0547-292659 * Taxaties voor grond- en pachtzaken Mob. 06-51158404 info@beldmakelaars.com * Taxaties voor fiscale doeleinden www.beldmakelaars.com * Taxaties v. financiering met NWWI keurmerk vanaf € 325,-

Schildersbedrijven

Stucadoor

Optiek

Diabetische/reumatische voet Goorsestraat 3, Hengevelde Telefoon 0547-

Beld makelaars • Ambt-Delden

Ruitersport

Een paradijs voor elke paardenliefhebber.

www.tmta.nl UW PARTNER IN MAATWERK (074) 3766663

Pedicure Marie-José

Makelaardij

Dealer van de merken Batavus, Gazelle, Multicycle, Sparta Tevens elk merk leverbaar. Reparaties op afspraak. Leenfietsen aanwezig. ’s Morgens gebracht, ’s avonds klaar. Ook het adres voor: * sleutelservice Langestraat 65a, Delden 3765161 Telefoon 074 Fax 074-3761272 www.harrievdwoning.nl

gecertificeerd door KAD

Pedicure

Het Wegdam 2 7496 CA Hengevelde tel.: 088-2000800 email:info@icscomputers.nl www.icscomputers.nl

Installatiebedrijf Accountants en Belastingadviseurs

Maaltijdbezorging

Marketing en Reclame

Administratie- & Belastingadviseurs

Zuiderhagen 10, 7491 CD Delden 3766147 Telefoon 074 Telefax (074) 3766146 Grotestraat 24, 7471 BP Goor 284130 Telefoon 0547 Telefax (0547) 274131 Twentepoort Oost 3a, 7609 RG Almelo 537160 Telefoon 0546 Telefax (0546) 537169 E-mail: info@rupertonline.nl Internet:www.rupertonline.nl

Industrieterrein Wolbeslanden 1d Bornerbroek e-mail: info@molenkampbornerbroek.nl www.molenkampbornerbroek.nl www.keralitbestellen.nl Fax: 074-384 14 60 Telefoon 074 3841080

Harrie vd Woning

PREVENTIE EN BESTRIJDING VAN PLAAGDIEREN

Kunststof bouwelementen

Onderhoud-verbouw-nieuwbouw Noordwal 4-6, Delden Telefoon 074 3762754 www.vosbouwmij.nl

2913429

Tweewielers

www.limavof.nl

Renovatie-nieuwbouw-verbouw-enz.

Keuring binnen 5 d op 3d/wk Gemakkelijk bereikbaar vanuit Almelo, Delden, Hengelo. NW Drijber, arts Pr Bernhardlaan 23, Borne

Tel: 06-3089 2073 (9-13u)

Kunststof kozijnen

Hoveniers

BROMFIETS is 86-90% AUTO 81-85% MOTOR voertuigbeheersing 96-100% MOTOR verkeersdeelname 91-95%

Rijbewijskeuring

Telefoon ABC

132

Raanhuisstraat 4, 7491 ME Delden tel: 074 25 00 230 fax: 074 25 00 240 www.roescherzonwering.nl

• • • • •

ZONWERING, GARAGEDEUREN EN OVERKAPPINGEN Shutters, horren, rolluiken en raamdecoratie. Langestraat 129, Delden 3766328 Telefoon 074 Telefax 074-3766329

Hofweekblad week 30  

Hofweekblad week 30

Advertisement