Hofweekblad week 15 2021

Page 1

14 april 2021 • 82e jaargang • Nr. 40 • www.hofweekblad.nl

Horeca Delden houdt 'Delden's Dinnertour Koningsdag editie'

4

L NIEUW WWW.HOFWEEKBLAD.N

Salut-welzijn is pilot gestart: Anne4Care

8

75 jaar Vrouwen van Nu afdeling Markelo

14

Ondernemers uit Hof van Twente steunen Hofvogels

Hof van Twente - Meerdere ondernemers uit Hof van Twente verbinden zich meerjarig financieel aan de Stichting Hofvogels als blijk van hun betrokkenheid bij een gezonde en gevarieerde natuur. Ondernemers spraken daarbij hun waardering uit voor de inzet van deze vrijwilligersorganisatie, die zich actief inzet voor behoud of herstel van het landschap, de natuur en de biodiversiteit in de gemeente Hof van Twente.

Norbert Kuipers van Hebo Kozijnen en Vincent Nollen van Bakkerij Nollen uit Hengevelde ontvingen donderdag 1 april uit handen van Frans Kruse, voorzitter van de Stichting Hofvogels, als dank voor hun steun een insectenhotel.

Michel Walhof van Aqua+ uit Goor ontving woensdag 7 april van Frans Kruse als dank een nestkast voor de steenuil.

Hofvogels is voor de uitvoering van haar activiteiten in toenemende mate afhankelijk geworden van giften en donaties van derden en wende zich succesvol tot meerdere betrokken en toonaangevende ondernemers uit Hof van Twente, waaronder Norbert Kuipers van Hebo en Vincent Nollen van Nollen bakkerijen uit Hengevelde, Michel Walhof van het familiebedrijf Aqua+ uit Goor en Alexander Nijland van het grond- en groenbedrijf Nijland uit Bentelo. Ondernemers toonden zich bereid Hofvogels over meerdere jaren financiële te willen steunen, waardoor toekomstige investeringen gericht op behoud of herstel van de natuur, het landschap en de biodiversiteit kunnen worden gecontinueerd. De stichting hoopt dat de samenwerking met deze ondernemers andere ondernemers aanspoort om en over de streep Alexander Nijland van het grondtrekt De Stichting Hofvogels zet zich met haar 50 vrij- en groenbedrijf Nijland uit Bentelo willigers gemeente breed actief in voor behoud en ontving woensdag 7 april uit hanherstel van de natuur, het landschap en de biodiver- den van de Stichting Hofvogels een siteit in de Hof van Twente. Hofvogels acteert van- insectenhotel. uit het belang van zeldzame en bedreigde plant- en diersoorten en richt zich met succes op de inrichting van zogenaamde ‘natuurerven’. Daarnaast initieert en begeleidt de stichting buurtcollectieven die zich willen inzetten voor een meer biodiverse woon- en leefomgeving waarin het behoud en herstel van belangrijke landschapselementen een belangrijk item is. Met de overhandiging van de insectenhotels en steenuilenkast vestigde Frans Kruse de aandacht op het belang te investeren in de natuur, het landschap en de biodiversiteit. Insecten staan, net als de natuur en de biodiversiteit, onder druk met negatieve gevolgen voor onze leefomgeving. Steenuilen staan hoog aan de voedselketen en zijn voor hun levensonderhoud sterk afhankelijk van insecten, die weer gedijen bij een rijke en gevarieerde bodemcultuur.

Theorieexamens bij Home of Talents gaan door

Informatie over glasvezel

Glasvezel drive-thru en Glasvezel Informatiebus Hof van Twente - De glasvezelcampagne gaat de laatste weken in! Inwoners van Bentelo en Hengevelde hebben nog tot 21 april 2021 de tijd om zich aan te melden voor glasvezel. Dit kan door een abonnement af te sluiten bij één van de telecomaanbieders. Bewoners die nog vragen hebben kunnen hiervoor terecht bij de Glasvezel drivethru en Glasvezel Informatiebus. Kom langs voor advies! Heb je nog vragen over glasvezel of wil je hulp bij het afsluiten van een abonnement? Kom dan naar onze Glasvezel drive-thru of Glasvezel Informatiebus. Zo kun jij dichtbij huis terecht met al je vragen over glasvezel. De bus staat op woensdag 14 april van 10.00 tot 18.00 uur aan de Nieuwstraat in Hengevelde en de drive-thru vindt plaats op zaterdag 17 april van 11.00 tot 16.00 uur bij Kulturhus de Marke in Hengevelde. Kom gerust langs! Uiteraard volgen wij de richtlijnen van het RIVM. Kijk voor meer informatie op gavoorglasvezel.nl.

Hof van Twente - Onder leiding van docenten Ria Degenkamp en Wilbert Sleumer oefenden bij Home of Talents een kleine 50 leerlingen in dit seizoen voor hun examens in muziektheorie. Vanwege de lockdown is de datum voor het examen eerder al verplaatst, maar met speciale ontheffing van de gemeente en met inachtneming van alle voorzorgsmaatregelen tegen corona gaan de examens zaterdag 17 april nu door. Locatie is de openbare scholengemeenschap De Waerdenborch in Goor, de leerlingen worden in kleine groepjes verspreid over verschillende klaslokalen. Op vrijdag 23 april staan de herkansingen gepland, ook deze mogen van de gemeente doorgaan. Deze examens zullen worden afgenomen in De Reggehof.

Gezellige Kangoeroe Klup bij Zwart-Wit Delden - Alle kinderen tot en met 8 jaar zijn zaterdag 24 april van 13.00 tot 14.00 uur van harte welkom op het nieuwe korfbalveld aan De Mors 3 in Delden. Korfbalvereniging Zwart-Wit houdt dan de Kangoeroe Klup met leuke spelletjes en sportactiviteiten om kennis te maken met korfbal. Korfbal is de enige, échte gemengde sport. De teams bestaan uit zowel jongens als meisjes. Zwart-Wit nodigt uw kind van harte uit om mee te doen. De toegang is gratis en aanmelden is niet nodig. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Jeugd Technische Commissie (jtc@dkvzwartwit.nl) of kijk op de Facebookpagina of website: www.dkvzwartwit.nl.

Oud papier KNA Goor - Accordeonvereniging ‘Kunst na Arbeid’ komt zaterdag 17 april oud papier ophalen in woonwijk De Whee: - Het papier moet uiterlijk om 9.00 uur aan de straat staan; - Ze komen maar één keer langs met de kraak-/perswagen; - Het papier verpakken in dozen of gebundeld met touw. Aanpassing plaats van inzameling Het is gebleken dat de vrijwilligers van KNA met de pers-/containerwagen moeilijk door sommige straten konden rijden in verband met de geparkeerde auto’s in de straat of omdat de straat zelf al een hele smalle doorgang is. Om schade aan de geparkeerde auto’s of het straatmeubilair te voorkomen verzoeken zij de bewoners van de: - Vinkstraat en de Meerkolstraat het oud papier neer te zetten aan de Korhoenstraat; - Roemer Visscherhof 1 t/m 7, 2 t/m 8 en 17 t/m 27 het oud papier neer te zetten aan de Pieter Langendijkstraat; - Menno Ter Braakhof 2 t/m 10 en 11 t/m 29 het oud papier neer te zetten aan het brede gedeelte van de Menno Ter Braakhof aan de Pieter Langendijkstraat. - Straten welke zijn opgebroken het papier neer te zetten aan een straat waar wel doorheen gereden kan worden. Alvast bedankt voor uw medewerking.

Fietsvierdaagse Markelo in juni van start Markelo - De Stichting Wielersport Markelo (SWM) heeft in de wijde omtrek een mooie naam opgebouwd met de fietsvierdaagse die jaarlijks georganiseerd wordt. De fietsroutes leiden de deelnemers door het prachtige heuvellandschap van Markelo, Twente, Salland en de Achterhoek en is door de NTFU met twee sterren gewaardeerd. Covid-19 zorgt uiteraard ook voor onzekerheid voor het wel of niet doorgaan van dit evenement. Echter, de organisatie van SWM is van mening dat dit evenement door kan gaan. Er zijn drie scenario’s uitgewerkt die afhankelijk van het op dat moment geldende coronabeleid worden ingezet. Scenario 1: Dit scenario gaat uit van vier dagen bepijlde route en een duidelijke routebeschrijving. Afstanden 30, 45 en 60 kilometer. Start bij Restaurant de Kroon met onderweg twee controleposten. Dagelijks na afloop een gezellige afsluiting met muziek. Scenario 2: Het tweede scenario is een 4-daagse met een duidelijke routebeschrijving. Start bij infocentrum Markelo met waarschijnlijk start van deelnemers in tijdsblokken. Mogelijkheid voor koffie to go bij de start en onderweg tijdens de route. Scenario 3: Bij dit laatste scenario, uitgaande van het huidige coronabeleid, stelt de organisatie vier verschillende routes beschikbaar zodat iedereen op eigen gelegenheid kan fietsen in de week van de fietsvierdaagse. Routes zijn verkrijgbaar bij het infocentrum. Geen georganiseerde stops onderweg. De organisatie SWM hoopt uiteraard dat men dit jaar kan genieten van de uitgebreide tocht waarbij de combinatie van fietsen en gezellig samenzijn de boventoon voert. Ze vindt het belangrijk dat, met inachtneming van het beleid, ze toch iets kan organiseren voor de fietsliefhebbers. Deelnemers moeten zich aanmelden via de website van Stichting Wielersport Markelo en kunnen gebruik maken van de overnachtingsmogelijkheden in en rondom Markelo. Overige informatie is te vinden op de website. Jaarlijkse wielerronde en MTB toertocht Helaas is de organisatie genoodzaakt de jaarlijkse wielerronde af te gelasten. Daarentegen wil de SWM samen met Toerclub Markelo een MTB evenement organiseren zodra het coronabeleid daar mogelijkheid toe geeft. Zo goed als alle MTB evenementen zijn het afgelopen halfjaar afgelast. In Markelo is er één van de mooiste parcoursen van Nederland beschikbaar en de SWM wil zodra het kan de tocht die gepland stond in december 2020 alsnog organiseren. Nadere informatie volgt op korte termijn hierover.

Douwe Egbertswaardepunten-actie weer succes Hof van Twente - De negende Lions Douwe Egbertspunten-actie is onlangs afgesloten met het bezorgen van de pakken koffie aan de regionale distributiecentra van Voedselbanken Nederland. Het publiek in de gemeente Hof van Twente heeft rond de jaarwisseling 2020-2021 ruim 439.000 punten ingezameld. Dat waren er 89.000 meer dan vorig jaar. Gevoegd bij de punten die in Borne en Hengelo zijn verzameld, is dit goed voor 1460 pakken koffie, die door Douwe Egberts ter beschikking zijn gesteld aan de voedselbank Midden Twente. Hiervan profiteren in de komende maanden dus ook de inwoners van Hof van Twente die daarvoor in aanmerking komen. Ook landelijk was deze actie een groot succes. Meer dan 99.000.000 (99 miljoen) punten zijn over-handigd aan Douwe Egberts. Een stimulans om hiermee aan het eind van dit jaar door te gaan. De organiserende Lionsclubs rekenen er dan ook weer op dat het publiek de (kleine) moeite neemt om de waardepunten uit de verpakkingen te knippen en te bewaren tot december. De Lions uit Delden, Diepenheim, Goor, Hengevelde en Markelo danken alle inwoners van de Hof en zeker ook het Hofweekblad en de supermarkten voor hun belangeloze medewerking.


Hofweekblad

Woensdag 14 april 2021, pag. 2

Kerkberichten Mocht u vieringen willen bijwonen, informeer dan eerst naar het protocol van de kerken. Protestantse Gemeente (Oude Blasius) Zondag 18 april, 10.00 uur Ds. Meijer, oneven huisnummers R.K. Blasiuskerk Delden Woensdag 14 april, 18.30 uur Eucharistieviering, pastoor Jansen Zondag 18 april, 9.30 uur Eucharistieviering, pastoor Jansen O.L.Vrouwekerk Bentelo Zaterdag 17 april, 19.00 uur WoCo, pastor Timmerman Petrus en Paulus Parochie Hengevelde Geen viering Protestantse Gemeente Markelo Alleen online kerkdiensten Zondag 18 april, 10.00 uur Ds. Dijkstra Hofkerk, Goor Alleen online kerkdiensten Zondag 18 april, 10.00 uur Ds. Haasnoot R.K. Petrus en Paulus Parochie Goor Woensdag 21 april, 9.00 uur WoCo, pastor Timmerman Reformatorische Baptisten Twente Goor Zondag 18 april, 10.00 uur Ds. Bakker

PvdA vindt aanpak woonwagenplaatsen Goor slecht Hof van Twente - De Partij van de Arbeid verzet zich tegen de wijze waarop het College inwoners van Goor heeft overvallen met lokaties waar woonwagens geplaats zouden moeten worden. Volgens de woordvoerder van de partij moet er eerst met Gorenaren serieus worden gesproken over de mogelijkheden die Gorenaren zelf zien. De PvdA zou het liefst zien dat dat samen met de belangstellende woonwagenbewoners gaat gebeuren. “Het is duidelijk dat we in onze gemeente verplicht zijn om voormalig reizigers die dat willen weer de gelegenheid te bieden om in een woonwagen te gaan wonen”, stelt de PvdA. “Om te bepalen waar dat zou kunnen, willen we de inwoners van Goor direct bij die vraag betrekken. Zo mogelijk in overleg met de betrokken woonwagenbewoners kan er dan naar geschikte locaties worden gezocht.” Volgens fractievoorzitter Fred Rijkens heeft de PvdA in vergelijkbare gevallen ook gepleit voor consultatie van inwoners voordat de gemeente met concrete plannen op de proppen komt. “Voor ons worden er niet bij voorbaat beperkingen aangegeven bij het zoeken naar lokaties. Zelfs het aankopen van gronden moet naar onze mening mogelijk zijn. Betrokkenheid geeft de mogelijkheid om de best mogelijke oplossingen te vinden ook al gaat het om een lastige klus. Bovendien vinden we dat inwoners veel meer zeggenschap moeten krijgen over hun eigen woonomgeving en dat de gemeente daarbij een ondersteunende rol zou moeten vervullen.” Rijkens stelt dat als inwoners er zelf niet uitkomen de gemeenteraad de keuzes zal moeten maken “omdat we nu eenmaal de wettelijke plicht hebben om deze voorzieningen te realiseren.” Maar als je het goed aanpakt als gemeente gaat het in overleg vaak veel beter en hebben bewoners veel minder het gevoel dat ze overrompeld worden door besluiten van bovenaf. De PvdA geeft zelf overigens de voorkeur aan plaatsen van steeds maximaal twee tot bij uitzondering hoogtsen drie woonwagens per locatie. “Maar als een wijk of buurt samen met gegadigden daar anders over denken dan moeten we dat zeer serieus nemen. We willen deze beperking echter wel meegeven bij het zoeken naar lokaties”, stelt Rijkens. “Ons lijken betrekkelijk kleine lokaties het beste. Daarnaast wil de PvdA dat er bij het vinden van geschikte locaties ook naar wijken als de Kevelhammerhoek wordt gekeken. Dat gebeurt vrijwel altijd standaard niet en dat lijkt ons niet terecht. Dat houdt niet in dat we als PvdA vinden dat daar perse een woonwagenplaats moet komen, maar het omgekeerde moet ook geen automatisme zijn. Als daar de beste mogelijkheden zijn en men komt er gezamenlijk niet uit dan is dat een mogelijkheid waar wij als PvdA niet voor weglopen.”

Coöperatie ‘Hof van Twente op Rozen’ verwelkomt 300ste lid

Karin en Bart van der Maar uit Ambt Delden zijn het 300ste lid van Coöperatie Hof van Twente op Rozen. Hof van Twente - De heer en mevrouw Bart en Karin van der Maar uit Ambt Delden zijn alweer het 300ste lid van de succesvolle Coöperatie Hof van Twente op Rozen - een inwonersinitiatief om iedereen in Hof van Twente mee te laten doen met ‘groene stroom uit je eigen gemeente’ en daarmee groen en geld samen te laten werken. Óók Karin en Bart van der Maar hebben dit initiatief omarmd en zijn lid geworden van de Coöperatie. Karin en Bart hebben daarvoor gekozen omdat ze zelf op hun monumentale pand geen zonnepanelen kunnen leggen. Ze bewonen één van de oudste boerderijen in Twickel. Op deze prachtige locatie in Ambt Delden (Meijerinkveldkampsweg

10a, ‘Dubbelink Havezate’) hebben zij een van de eerste boerderijen in Twickel (1838) van het type ‘hallehuis’ (afscheiding tussen wonen en bedrijf) en deze is compleet gerestaureerd en op het landgoed zijn er prachtige lodges gebouwd om gasten in deze mooie natuur te laten genieten en overnachten. In de tweede helft van maart heeft de Coöperatie Hof van Twente op Rozen een succesvolle ledenwerfcampagne gevoerd. In twee en een halve week werden er 82 nieuwe leden ingeschreven. Een deel daarvan, waaronder Karin van der Maar, volgde de coöperatie al door de nieuwsbrief te lezen en vond dit een goede gelegenheid om zich nu ook daadwerkelijk aan te melden als lid. De ledenwerfcampagne is opgezet in verband met een nieuwe overheidsregeling per 1 april 2021 (SCE). De mensen die vóór 1 april lid werden, konden nog van beide regelingen profiteren. Voor deze leden geldt een voordeel van 15 jaar voor de projecten die onder de oude regeling zijn gerealiseerd. De nieuwe ‘postcoderoosregeling’ biedt ook weer 15 jaar voordeel voor de mensen die lid worden. Vanuit de oorspronkelijke coöperatie is daarom een nieuwe coöperatie opgericht: ‘Energiecoöperatie Hof op Rozen’. Deze coöperatie zal vanaf 1 april met zowel de bestaande als nieuwe leden verder gaan en ook weer duurzame en financiële voordelen opleveren voor bestaande en nieuwe leden! Dus meld je aan, doe mee en profiteer mee van het realiseren van een energieneutrale gemeente Hof van Twente in 2035! Zonnepanelen op grote daken (hoofdzakelijk agrarische bedrijven) in Hof van Twente die groene stroom leveren aan de inwoners uit Hof van Twente - wie wil dit nu niet? Zie www.hofvantwenteoprozen. nl of bel gewoon 0547 208000.

Viscompetitie Junioren HSV de Rietvoorn Holten-Markelo van start HSV de Rietvoorn wil de jeugd van harte uitnodigen om mee te doen aan de gratis jeugdviswedstrijden. Er wordt dit jaar in twee categorieën gevist: 6 t/m 12 jaar, vaste stok tot 9 meter. 13 t/m 17 jaar, vrije keuze. Ook als je nog niet kunt vissen of er weinig van weet, ben je welkom, er is altijd een vismeester aanwezig die je kan helpen en uitleg kan geven. Voor materiaal kan gezorgd worden. Geef dit wel even van te voren aan. Mocht je problemen hebben met vervoer, materiaal of wat dan ook laat dit dan even weten, zodat de vereniging het eventueel voor je kan oplossen. Aan de viswedstrijd zijn geen kosten verbonden en de organisatie zorgt voor wat te drinken en te snoepen. De loting voor de wedstrijd is om 18.00 uur aan de waterkant. De wedstrijd start om 18.30 uur en eindigt om 20.00 uur waarna de gevangen vis zal worden gewogen en de prijsuitreiking zal plaatsvinden. Datum Locatie Tijden 26 april Vletgoor Holten 18.00 - 20.00 uur 17 mei Schipbeek Bathmen Loo 18.00 - 20.00 uur 31 mei Grachten Lochem 18.00 - 20.00 uur 28 juni Raalte 18.00 - 20.00 uur 30 aug. Vletgoor Holten 18.00 - 20.00 uur 28 augustus worden de Senior/junior wedstrijden gehouden in de Jachthaven Deventer van 9.00 tot 13.00 uur. HSV de Rietvoorn vist volgens het Jeugdreglement, wat je met alle verdere informatie op de website kunt vinden: www. derietvoornholten.nl. Bij vragen kun je bellen of mailen met de jeugdcommissie: jeugd@derietvoornholten.nl

Nieuw mini-magazine ‘Ontdek Delden’ Delden - Een mooi initiatief van de DOV, de Deldense ondernemers slaan de handen ineen en hebben een gezamenlijk mini-magazine uitgegeven met de naam ‘Ontdek Delden’. Een handig en handzaam boekje met daarin alle highlights van Delden die interessant zijn voor toeristen. Denk aan interessante musea, verrassende overnachtingsadresjes, het brede palet aan winkels en de enorme hoeveelheid gezellige restaurants. Ook activiteiten als het Hemelvaartsweekend en de prachtige Umfassungsweg op landgoed Twickel staan erin, net als een jaarkalender van alle evenementen.

Voorzitter van de Deldense Ondernemersvereniging Nicole Efftink toont het eerste exemplaar van het mini-magazine ‘Ontdek Delden’.

PMS 1505 C PMS 200 C Cool gray 8 C

Huisstijl Caravan Centrum Delden

Dealer van LMC en TEC

BOVAG keuring zowel groot als klein

Schadereparaties en compleet onderhoud

Ook uw adres voor op- en inbouw

OUDE POSTWEG 35 | 7495 SB | AMBT DELDEN | 074 - 376 63 16 | WWW.CARAVANCENTRUMDELDEN.NL

Waarom een magazine? Niet iedere toerist weet Delden al te vinden. Uit cijfers blijkt dat omliggende kernen als Enschede, Markelo en Rijssen meer omzet uit toerisme halen dan Delden. Met een aantrekkelijk ogend en reuze handig magazine verbeteren ze de zichtbaarheid van hun stad en laten ze zien dat Delden het bezoeken meer dan waard is. Het magazine wordt jaarlijks herdrukt zodat toeristen steeds een actueel magazine in de hand hebben. In drie talen uitgegeven Vier pallets met ‘Ontdek Delden’ staan in de Nicole Efftink, voorzitter van de Deldense opslag en worden zo snel mogelijk in de wijde Ondernemers Vereniging licht verder toe: “Het bijzondere van dit magazine is dat het omtrek verspreid. uitsluitend door Deldense ondernemers tot stand is gekomen. Het is echter maar een klein onderdeel van een heel groot project van ons om Delden voor eens altijd op de kaart te zetten. We willen veel meer toeristen naar Delden lokken en al het moois wat wij hebben met hen delen. Daarbij is het boekje ook in drie talen, Engels, Nederlands en Duits, uitgegeven, dus het verspreidingsgebied is ook grensoverschrijdend.” Hoever ze de grens over gaan, is op dit moment nog niet zeker, maar de DOV hoopt alvast op een hele drukke zomer in Delden.


Hofweekblad

Woensdag 14 april 2021, pag. 3

MAGNEETJES

Met verdriet hebben wij kennisgenomen van het overlijden van ons GFC lid

Magneetjes s.v.p. inleveren ‘s maandags vóór 12.00 uur.

Jan Holshof

Tony´s Chocolonely repen te koop in de Wereldwinkel Delden. Nu ook met 5 speciale teksten op de wikkel in 5 verschillende bekende smaken. Leuk voor een apart cadeautje. Zie voor de openingsmogelijkheden onze website www. wereldwinkeldelden.nl of bel 06 53569649 Welkom aan de Kortestraat 2b.

Jan was ruim 66 jaar lid van GFC. Wij wensen de familie veel sterkte bij het verwerken van dit verlies. Bestuur GFC Bestuur Supportersvereniging GFC

0547 - 36 13 05 www.delaatsteeermarkelo.nl

Hartverwarmend waren de vele kaarten, mooie woorden, bloemen en steun die we mochten ontvangen na het overlijden van mijn lieve man, onze zorgzame vader, schoonvader en trotse opa

Wim Burggraaff

Te huur gevraagd in omgeving Markelo: woonruimte met minimaal 2 slaapkamers per 1 juni a.s. Tel. 06 30201202.

Voor zowel leden als niet leden, ongeacht de uitvaartverzekering.

Adv._Hofweekblad_V01.indd 1

6-11-2020 10:56:39

Het doet ons goed te weten dat hij door zo velen werd gekend en gewaardeerd. Onze hartelijke dank daarvoor.

Gezocht: Wie komt ons helpen bij het schoonhouden van onze, onlangs gerenoveerde, woonboerderij aan de Wilgemansweg te Diepenheim. Het gaat om gemiddeld vier tot vijf uur eenmaal per twee weken en soms wat extra tussendoor. Het schoonhouden betreft normaal huishoudelijk werk. Wij zijn flexibel. Wie oh wie zouden we mogen verwelkomen? Tel. 06 54660369. Verzamelaar in Delden zoekt alles wat betrekking heeft op de 2e Wereldoorlog (militaria, documentatie, enz.) Tel. 06 11877530.

Dineke Burggraaff - Vedders Kinderen en kleinkinderen

Wieb Dekker verzamelt oude ansichtkaarten van Stad en Ambt Delden, kranten- of tijdschriftenknipsels en -foto’s. Noorderhagen 31, Delden, tel. 074 3764356.

Goor, april 2021

Op 19 april wordt de eigenaresse MIREILLE van The Readshop Express en Geef & Beleef 50 JAAR! En helaas is het in deze tijd moeilijk om dat te vieren. Maar wij willen het niet zomaar voorbij laten gaan. Wij willen haar daarom zoveel mogelijk post aanbieden. Dus wij doen een oproep aan iedereen om zoveel mogelijke kaarten of lieve brieven te sturen of af te geven bij: The Readshop Express Langestraat 19, 7491 AA Delden

Voor al uw oud ijzer en andere metaalsoorten belt u M. Jager, Roerdompstraat 19, Goor, tel. 0547-275404, mobiel 06-14162372. Altijd kosteloos opgehaald.

Opslag nodig voor uw inboedel? Tel. 06-27543623

Iedereen alvast super bedankt.

Te koop:

GEZOCHT: Wie komt ons helpen bij het schoonhouden van onze, onlangs gerenoveerde, woonboerderij aan de Wilgemansweg te Diepenheim. Het gaat om gemiddeld vier tot vijf uur eenmaal per twee weken en soms wat extra tussendoor. Het schoonhouden betreft normaal huishoudelijk werk. Wij zijn flexibel. Wie oh wie zouden we mogen verwelkomen?

Tel. 06 54660369

Verse Scharreleieren Consumptieaardappelen Vossenbrink 8 Delden (Kafhook)

Biedt zich aan: Tuinman met ervaring. ± 3 uur per week 06 84985195


Hofweekblad

Woensdag 14 april 2021, pag. 4

Horeca Delden houdt ‘Delden’s Dinnertour Koningsdag editie’

Doe mee met kleur- of selfiewedstrijd voor Koningsdag

Volg de dierenambulance: oud maakt plaats voor nieuw

Goor - Ter ere van Koningsdag is er voor de Goorse basisschoolleerlingen een leuke wedstrijd georganiseerd op initiatief van de Oranjevereniging en Kindvriendelijk Goor. De leerlingen van de groepen 1 tot en met 4 krijgen via school een echte Koninklijke Goorse kleurplaat. Leerlingen van groep 5 tot en met groep 8 worden uitgedaagd een feestelijke, Koninklijke selfie te maken. Kinderen die niet op één van de vijf Goorse basisscholen zitten, kunnen de kleurplaat en selfie-opdracht ophalen bij Primera aan de Grotestraat 135 te Goor en kunnen hier ook weer vóór 22 april ingeleverd worden. Maak kans op een mooie prijs! Doe je mee?

Hof van Twente - De vrijwilligers van de Stichting Dierenambulance Hof van Twente hadden vurig gehoopt dat ze met de oude dierenambulance door hadden kunnen rijden tot de nieuwe helemaal klaar zou zijn. Helaas heeft de startmotor het begeven op donderdag 8 april en hebben ze ervoor gekozen geen geld meer te steken in de reparatie van de oude dierenambulance. Het geld voor de aanschaf en montage van een nieuwe startmotor gebruiken ze liever voor dieren in nood en het onderhoud van de nieuwe dierenambulance.

Goorse toertocht op Koningsdag Goor - Ondanks alle beperkingen wegens corona zorgt de Goorse Oranjevereniging op 27 april toch voor enig vermaak. Nieuw dit jaar op Koningsdag is dat er naast de auto-editie ook een route voor bromfietsen is uitgezet. Deze tocht is geschikt voor brommers, scooters en solexen en plusminus 60 kilometer lang. Onderweg kom je in ieder geval langs een take-away, maar er is ook voldoende gelegenheid voor een eigen picknickpauze. De autoroute is ± 100 kilometer lang en voert langs de mooiste plekken van Twente. De start van zowel de auto- als bromfietstocht is op de Schoolfeestweide bij de Reggehof tussen 11.00 en 14.00 uur. Iedereen kan aan beide tochten meedoen, met inachtneming van de geldende coronaregels en op eigen risico (denk aan WA-verzekering). Aan beide tochten zijn geen kosten verbonden; een vrije gift ten gunste van de Oranjevereniging is welkom. Uiteraard hoopt de organisatie op mooi weer. Hou voor actuele informatie ook de Facebookpagina van de Goorse Oranjevereniging in de gaten.

Oranjevereniging Markelo houdt auto/fiets-puzzelrit Koningsdag 2021 Markelo - De Oranjevereniging Markelo houdt op dinsdag 27 april een puzzelrit (inclusief lunchpakket en een lot). Deze puzzelrit kan zowel met de auto als per fiets afgelegd worden en zal tussen de 35-40 kilometer lang zijn. Uiteraard wordt rekening gehouden met de richtlijnen zoals door het RIVM bepaald. De starttijd zal liggen tussen 12.00 en 14.00 uur. Het vertrek is vanaf het parkeerterrein aan de achterzijde van Zalencentrum De Haverkamp in het door u aangegeven tijdblok. Deelnemers hoeven niet woonachtig te zijn in Markelo. Dus meld je aan en doe mee (aanmelden = deelnemen). Voor het organiseren van deze dag is het belangrijk dat u zich vooraf aanmeldt via de aanmeldlink op de Facebookpagina van Oranjevereniging Markelo (www.live.cloudformz.com /C-202103061528106741-202103061528101897/). De uiterste aanmelddatum is maandag 19 april. Lunchpakketten De lunchpakketten worden samen met De Haverkamp gemaakt en zullen klaarstaan bij vertrek. De kosten voor deelname zijn € 10,00 per persoon (ouder dan 12 jaar). Kinderen tot en met 12 jaar betalen € 5,00 per persoon. Het bedrag dient contant afgerekend te worden bij de start. Onder de goede antwoorden van de puzzel en onder de loten zullen een aantal leuke prijzen worden verloot. Ook voor de leukst versierde auto/deelnemers zal er een prijs beschikbaar zijn. Dus leef je uit!

Vanaf vrijdag 9 april rijden ze nu in de nieuwe dierenambulance. Eerst haalden ze oude dierenambulance compleet leeg. Veel spullen waren niet meer bruikbaar en zijn weggegooid, zoals netten met gaten erin, een kapotte vangstok, verroest gereedschap en kapotte benches. De overgebleven nog bruikbare spullen zijn zorgvuldig schoongemaakt en ontsmet om deze vervolgens in de nieuwe dierenambulance een plek te geven. Tegelijkertijd is er een lijstje gemaakt voor de nog aan te schaffen producten, zoals kleine zakjes natvoer voor katten (voor in de vangkooi), gaasjes, een stethoscoop, andere eerste hulp producten voor dieren, een USB-splitter (van 1 USB-poort naar 4 USB-poorten) en een noodhamer. Mocht iemand dit toevallig over hebben, dan horen ze dat uiteraard graag via info@ dierenambulance-hofvantwente.nl De vrijwilligers kunnen nu eindelijk genieten van de grotere werkruimte en de veiligheid en zekerheid van een goede werking van de nieuwe dierenambulance. Melissa Nomden, secretaris van de stichting is blij: “We mogen nu gaan wennen aan onze nieuwe bus, iets dat we met veel plezier zullen doen. Verder zoeken we nog altijd vrijwilligers, dus heb jij een hart voor dieren, schroom dan niet.” Of de oude ambulance nog een nieuwe bestemming krijgt is vooralsnog niet bekend.

Klim in de pen De longen van de Hof Deel 2 (van 4) ‘Badkuipenrace’ Het kennismakingsrondje langs de 11 paaltjes verliep goed. Gezeten op een van de zes surfplanken of in één van de badkuipen gleed het lange lint achter de trekker over de sneeuwvlakte. De 12 deelnemers konden in zich opnemen hoe de vlaggetjes waren vastgemaakt en voor zichzelf bepalen of ze bij de wedstrijd de fel roodgekleurde P-vlaggetjes of de helblauwe Gvlaggetjes wilden bemachtigen. De volgorde van deelname was aangegeven door een getal onder ieders bierpul. Dat was het startnummer. Pieter Pothoek mocht het spits afbijten. Zijn imago als branieschopper poetste hij nog wat op door te kiezen voor een ritje op de surfplank. Hij ging op zijn knieën zitten en kreeg ogenblikkelijk een oorverdovende golf over zich heen van: “Staan staan staan..” De lefgozer liet zich niet kennen en haakte zijn voeten vast in de surfbeugels. Onder “Pie-ter, Pie-ter ...” bracht Karel de trekker op gang. Hij hield voortdurend in de gaten hoe het de uitdager achter hem verging. Die had al drie gewenste vlaggetjes veroverd, dus Karel voerde de snelheid langzaam op. Dat werd Pieter snel teveel. Bij het zesde paaltje schoot hij los uit de voetklemmen en verdween in de sneeuw. Karel keerde de trekker. Met een soort van sneeuwpop naast zich bereikte hij onder luid gejuich weer het startpunt. Pieter werd getroost met worst, bracht een toost uit met wat er nog resteerde in de halve liter beugel en deponeerde zijn veroverde vlaggetjes in de doos op de platte wagen. Amaya Achterhoek was aan de beurt. Zij koos voor de badkuip, waar ze, ondersteund door de deken en de kussens, op haar buik in ging liggen. Met de oksels steunend op de voorsteven, dacht ze op die manier snel bij elk paaltje de situatie goed te kunnen overzien en of links of rechts de vlag van haar keuze te kunnen pakken. Dat was geen gekke gedachte, want na twee paaltjes, toen ze op maximum snelheid tussen de paaltjes door meanderde, kreeg ze de slag te pakken en miste geen vlaggetje meer. Triomfantelijk wapperde ze bij aankomst, liggend op haar rug nu, met de vele veroverde trofeeën. Terwijl de buurtkinderen de ontbrekende vlaggetjes op de palen weer aanvulden, maakte Ans Azelo zich gereed voor haar ronde. Ze was een ervaren snowboarder: helm en sneeuwbril op, handschoenen aan, voeten in de beugels, karren maar. Pieter was aan de zijkant bij Karel op de trekker gaan zitten als een soort copiloot, zodat Karel niet voordurend achterstevoren hoefde te opereren. Voor klaar, achter klaar? Spektakel dan maar. Dat werd het. Ans slalomde als volleerd snowsurfer tussen de paaltjes door en bemachtigde het maximum aantal gewenste vlaggen. Als beste op dat moment kreeg ze een ereplaats op de trekker tegenover Pieter en die zou ze ook niet meer afstaan, want een hogere score was niet haalbaar. Hooguit kon Pieter nog van zijn troostplaats verdreven worden. Dinand Dijkerhoek koos de badkuip. Liggen op de buik, rug, zitten of op de knieën? Dat laatste werd het. Ogenschijnlijk een goede keus. Het werd een disaster. Niet echt een ramp, maar bij elk paaltje was hij, voorover wankelend, steeds net te laat om zijn favoriete vlaggetje te pakken of griste hij de verkeerde. Onderweg laten verdwijnen was geen optie, want op de trekker werd streng gesurveilleerd. Uiteindelijk kwam hij bij de finish met acht ‘verkeerde’ vlaggen. Hij legde ze met tegenzin in de doos. De voor zijn gevoel ‘ongeldige’ stemmen zouden voor valide worden aangezien. Hij zat er wel wat

mee in zijn maag. Zo knullig, straks de ongewenste vlag helpen hijsen. Dat kon toch niet bedoeling zijn. De lol was er wel een beetje af voor Dinand. Hij stond stilletjes tegen de platte wagen, dronk zijn halve liter niet leeg, sloeg een worstje af en zag er wat meewarig uit. Henrike vroeg of hij zich wel goed voelde. Hij keek haar aan, schatte haar in en na enige aarzeling besloot hij haar in vertrouwen te nemen. Hij vertelde wat er gebeurd was. Moest hij haar nu ook vertellen dat het om P-vlaggetjes ging? Haar zwijgen en aanhoudend vragende blik, lieten er geen misverstand over bestaan. Hij moest ook B zeggen. Och, misschien ging de voorkeur van Henrike ook wel uit naar G. Maar wat als ze meer voor P was? Dan was ze met zijn P-tjes wel blij en hoefde hij geen steun te verwachten. Hij ging met de billen bloot. Alsof een last van zijn schouders gleed, zo voelde hij haar handen fictief neerkomen op dat meest beweeglijke deel van zijn lichaam. Hij had een medestander, maar daarmee was het probleem nog niet opgelost. De P-tjes stiekem uit de doos laten verdwijnen? Het kiessysteem was verre van waterdicht. Daar moest wel doorheen te manoeuvreren zijn, ondanks de vele oplettende ogen. Kiene samenzweerders als ze waren, besloten ze te wachten tot de vlaggenrace was afgelopen. Ze zouden zich met hun tweeën beschikbaar stellen als stemtellers. Mocht de telling gunstig uitpakken voor G, dan hoefden ze niets te doen. In het andere geval werd de verdwijntruc noodzakelijk. Inmiddels was het pauze geworden en wachtten de broodjes. De overige 11 vonden het prima dat Dinand en Henrike de kiescommissie vormden en bij de doos een oogje in het zeil gingen houden. Onder één hoedje spelen lijkt op het eerste oog een prettig gebeuren, ook al is het vals. Bij de twee bondgenoten werkte het splijtend. Naarmate het einde van de races naderde, begon een knagend gevoel te ontstaan. Niet de broodjes begonnen zwaar op de maag te liggen, die waren knapperig, goed belegd en subliem van smaak. Nee, het besef begon door te dringen over wat ze aan het doen waren. Want ja, ook als ze de verdwijntruc niet hoefden toe te passen, dan nog zou hun geweten opspelen. Tenslotte hadden ze beóógd vals te spelen. Het niet hoeven uitvoeren was geen keuze. Die werd hen dan in de schoot geworpen. Het bleef een geheime, vuile overtreding die ze met zich mee zouden moeten dragen. In het rumoer van het op gang komen van de tweede helft van de sneeuwrace, kwamen ze tot het besluit beter ten halve te keren dan ten hele te dwalen. Henk de Ha werd toegevoegd aan de stemcommissie. Dat gaf opluchting, bekrachtigd met de plof van een nieuwe halve liter onder het motto: om het even P of G, buurtschappen zijn gediend met één van twee. De zon stond half februari niet meer zo laag en had al behoorlijke kracht gekregen. Wie uitgeraced was, lag heerlijk te zonnebaden in een badkuip, op een surfplank of een zeil, alsof ze hoog in de bergen op wintersport waren. Simone was de laatste surfer in de badkuip die de finish naderde. De drie leden van de stemcommissie maakten aanstalten om in functie te treden. Een oergezellig, ongekend wintertafereel, wat zijn weerga niet kende, lag als een schilderij van Hendrick Avercamp te glinsteren in de zonovergoten laaglandbuurtschap. Karel maakte staande op de trekker met een pul in zijn hand, de uitslag bekend. Tweeënzeventig G-vlaggetjes en vier P. Henrike en Dinand wisselden een blik van verstandhouding, naweeën van een herzien besluit. Het eigenlijke en grootste karwei kon nu beginnen. De 13 gingen terug naar hun eigen buurtschap om de elfduizend inwoners warm te maken voor Gemeentebelangen. Johan Geuzendam

Delden - Ondanks de coronabeperkingen kun je op Koningsdag 27 april toch iets heel feestelijks doen. Acht horecabedrijven in Delden organiseren namelijk een unieke ‘Dinnertour Koningsdag editie’. Wat houdt dat in? Het is een uitgestippelde route door de mooie omgeving van Delden waaraan je kunt deelnemen per auto, fiets, scooter, step, scootmobiel of te voet, alles kan, alles mag. Je kunt starten tussen 12.00 en 13.30 uur of tussen 17.00 en 18.30 uur. De dag voor Koningsdag, 26 april, krijg je te horen vanaf welke locatie je gaat starten en bij alle acht deelnemende horecagelegenheden waar de route langs gaat, krijg je een gerechtje en een drankje ‘togo’. Kosten voor dit 8-gangen dinner is € 57,50 p.p. voor volwassenen en € 29,50 p.p. voor kinderen tot en met 12 jaar. Deelname is beperkt dus geef je snel op! Meedoen aan de Delden’s Dinnertour Koningsdag editie in oranje outfit Vanaf vrijdag 16 april aanstaande kan iedereen zich opgeven via www.horecadelden.nl waar je aangeeft hoeveel volwassenen en kinderen er mee doen. De organisatie vraagt alle deelnemers zich helemaal in het oranje uit te dossen. De deelnemer die het leukst en ludiekst is uitgedost, maakt ook nog eens kans op de hoofdprijs en dat betreft acht cadeaubonnen van elk deelnemend bedrijf ter waarde van € 25,- per bedrijf (totale waarde van € 200,-). De deelnemende bedrijven De horeca in Delden laat zich wederom niet uit het veld slaan en heeft weer een zeer creatieve coronaproof actie bedacht. Deelnemende bedrijven zijn Het Wapen van Delden, Burgermeester, De Weijenborg, Carelshaven, Het Witte Paard, De Zwaan, Aparthotel en Santorini. Ze heten iedereen van harte welkom.

Gratis proeflessen bij Home of Talents Hof van Twente - Home of Talents is in de zomer van 2020 van start gegaan als samenwerkingsverband tussen Muziekschool Hof van Twente en Creatief Centrum de Reggehof. Vanaf dat moment is er één knop voor hoogwaardige cultuureducatie in Hof van Twente. Ook in tijden van lockdown gaan de lessen door, meestal in aangepaste vorm. Buiten op locatie waar dat mogelijk is (dans, enkele muzieklessen) en thuisonderwijs online. Om de drempel voor startende leerlingen tijdens de lockdown te verlagen, is er tijdelijk geen opzegttermijn als blijkt dat de online opzet na enkele lessen toch niet bevalt. Bij Home of Talents begrijpen ze dat het in deze periode best een uitdaging is om je aan te melden voor muziek- of dansles. Wil je graag beginnen maar weet je niet zeker of cultuuronderwijs online iets voor jou is? Meld je dan aan voor een gratis proefles via de website van Home of Talents. Als je start en het blijkt toch niet te lukken door de online opzet, dan kun je gedurende de lockdown zonder opzegtermijn ook weer stoppen. Laat je meenemen op een nieuw avontuur en meld je via de website homeoftalents.nl aan voor een gratis proefles. Iedereen is welkom!

Nationale bijentelling Tel je mee in het weekend op 17 en 18 april? Hof van Twente - De Nationale Bijentelling is dit jaar op zaterdag 17 en zondag 18 april. De Groene Loper Hof van Twente vraagt aan iedereen om in actie te komen voor de wilde bij door ze te helpen tellen. Van de 360 soorten wilde bijen die er in ons land voorkomen, is de helft bedreigd. En zonder die wilde bijen en hommels verdwijnt ook een deel van ons eigen voedsel, want deze zoemende beestjes zijn onmisbaar bij de bestuiving van veel eetbare gewassen voor mensen (kinderen). Meedoen is makkelijk, ook als je niet zoveel van bijen weet. Meld je aan en ontdek meer via de website www.nationalebijentelling.nl Kun je ook niet wachten en wil je weer naar buiten en de natuur samen beleven in de Hof? De tuinvogels horen we al zingen, bomen komen weer in blad en in het buitengebied horen we de steenuil en kleine groepen weidevogels. Bijen zijn onmisbaar om biodiversiteit te beleven voor mensen. Daarom kunnen we bijdragen door eens goed te kijken naar wat er in onze achtertuin zoemt? Als de weersomstandigheden de bij en ons goed gezind zijn, nu is het nog erg koud, is een half uurtje speuren en kijken al genoeg op 17 of 18 april. Onderzoekers gebruiken de resultaten van de Nationale Bijentelling om te zien waar de verschillende bijensoorten voorkomen in Nederland en of die aantallen toe- of afnemen. De Groene Loper Hof van Twente is ook benieuwd naar hoe het in onze gemeente gesteld is met de verschillende bijensoorten. Wil je nog meer doen voor de bijen? Kijk eens op de website www.groeneloperhofvantwente.nl. Samen maken we Hof van Twente actief en betrokken groener.


Hofweekblad

Woensdag 14 april 2021, pag. 5


Hofweekblad

woensdag 14 april 2021, pag. 6

Een blik in de tuin KORTIER TUIN- EN PARKMACHINES

Kortier Tuin & Park

Uw specialist op het gebied van tuinmachines!

In onze showroom aan de Haarweg 7 te Bentelo kunt u terecht voor een breed advies op maat, tevens presenteren wij in de showroom een actueel aanbod van de nieuwste tuin- en parkmachines. Omdat Kortier wil blijven innoveren en graag voorop wil lopen op het gebied van technische ontwikkelingen, zijn we zeer actief bezig met accu tuingereedschap! Accu tuingereedschap Sinds 10 jaar is Kortier Tuin & Park dealer van Makita accu gereedschap. Makita ontwikkelt steeds nieuwe machines, zodat deze aan de huidige kwaliteitseisen blijven voldoen. Zo worden de accumachines steeds sterker en geavanceerder zodat de looptijd langer wordt en het vermogen hoger. Kortier beschikt over gecertificeerde monteurs die klaar staan voor onderhoud en reparaties van deze machines.

Zitmaaiers Voor de vraag van front- en opvangzitmaaiers heeft Kortier verschillende opties beschikbaar: Voor frontmaaiers leveren we het complete assortiment STIGA. De STIGA frontmaaiers met benzinemotor zijn erg wendbaar en bieden een onvergelijkbaar mulch-resultaat, ideaal voor uw grote gazon zelfs met verschillende niveaus. Dankzij de het maaidek vooraan heeft u altijd controle en zicht over het terrein. Voor opvangzitmaaiers leveren we het complete assortiment van Simplicity. Het assortiment van Simplicity achteruitworpmaaiers heeft zich gericht op efficiëntie en comfort. Een nieuwe, zeer comfortabele stoel en voor/ achteras veerring voegt extra comfort toe aan de ervaring van het maaien. Aangedreven door een krachtige Briggs & Stratton motor, biedt de stijlvolle motorkap en het dashboardpaneel de bestuurder een super maai ervaring. Onderhoud en Reparaties Voor onderhoud en reparaties heeft Kortier Tuin & Park een professionele werkplaats met gecertificeerde monteurs. De juiste reparaties en tijdig onderhoud bieden meer zekerheid en zo min mogelijk uitval tijdens het maaiseizoen.

“Service op z’n Twents!”

Oude grasmat er uit en nieuwe graszoden erin!

UW LEVERANCIER VAN SIERBESTRATING

• Bestaand gazon vervangen voor nieuwe graszoden € 12,- per M2 • Gazon verticuteren doorzaaien en bemesten 2 € 3,50 per M2 • Tuinonderhoud 1 hovenier 1 dag all-in € 580,-

U kunt uw tuinmachine zelf brengen, maar u kunt ook gebruik maken van onze haalen brengservice!

All – in tarief € 12 per M

Bezoek tuin onze sier orten o s 0 0 8 ruim stenen & tegels!

0547 38 97 58 Het team van Kortier Tuin & Park ziet u graag tegemoet in onze showroom! Kortier Tuin & Park Haarweg 7 7497 MT Bentelo

Info & Verkoop: Gerben Oltwater Tel: 0547 292 267

Luttekeveldweg 11 7475 RX Markelo Tel: 0547-389758

Mob: 06-53131391 info@hoveniersbedrijfdeeterink.nl www.hoveniersbedrijfdeeterink.nl

Tempelman V.O.F Kooidijk 7 7475 PH Markelo

0547 - 362772 info@tempelmansierbestrating www.tempelmansierbestrating.nl


Hofweekblad

Woensdag 14 april 2021, pag. 7

...in de regio

Van de Riet Tuin & Park

Het juiste adres voor al uw benodigdheden voor in en om de tuin! In onze showroom presteren wij de nieuwste modellen loop- en zitmaaiers, maar ook bladblazers, kantensnijders, houtklovers, etc. Deze machines zijn geschikt voor zowel de particuliere als professionele gebruiker.

Hét adres voor verkoop, advies, reparatie en onderhoud van al uw tuinmachines!

Robotmaaiers Wilt u een mooi strak gazon, maar niet zelf maaien? Dan is een maairobot dé oplossing. Hiervoor komen wij graag bij uw aan huis om persoonlijk advies te geven over de aanleg en mogelijkheden. Mocht u ervoor kiezen de maairobot door ons te laten aanleggen dan wordt dit altijd gedaan door één van onze eigen vakmensen gedaan, zij hebben ook de beschikking over onze professionele kabellegmachine. NIEUW!! U heeft bij ons al een maairobot vanaf € 11,50 per week inclusief service en onderhoud. Informeer vrijblijvend naar de mogelijkheden. Reparatie en onderhoud Wij beschikken over een professioneel ingerichte werkplaats waar uw machine(s) voor reparatie of onderhoud door een ervaren en geschoolde monteur onder handen wordt genomen. Elk type tuinmachine ongeacht het merk is bij ons in goede handen. U kunt zelf uw tuinmachine brengen, maar natuurlijk kunt u ook gebruik maken van onze haal- en brengservice. Tuinbenodigdheden In onze winkel vindt u een breed scala aan producten voor in en om de tuin, zoals meststoffen, potgrond, tuingereedschappen, schoeisel, ijzerwaren, persoonlijke beschermingsmiddelen en nog veel meer. Kom gerust eens een kijkje nemen. Sproeisystemen Een mooi groen gazon gedurende de hele zomer ongeacht de weersinvloeden? Leg dan een compleet sproeisysteem aan in uw tuin. Wij hebben de juiste producten voor u, van pomp tot sproeiers. Onze vakmensen adviseren u graag, maar ook de aanleg door ons behoort tot de mogelijkheden.

Wij bezorgen machine(s) en producten bij uw thuis. Ook voor reparatie en onderhoud kunt u gebruik maken van onze haal- en brengservice.

Verhuur Wij bieden u ook de mogelijkheid om machines te huren. Wij beschikken over diverse verticuteermachines, heggenscharen, houtklover, versnipperaar, motorzagen, etc. Het team van Van de Riet Tuin & Park adviseert u graag in onze winkel, maar ook een afspraak bij uw thuis hoort bij onze service.

Hét adres voor verkoop, advies, reparatie en onderhoud van al DIVERSE VERTICUTEERuw tuinmachines! S TE HUUR MACHINE

Graag tot ziens! Team Van de Riet Tuin & Park Van de Riet Tuin & Park Bollenweg 16 7495 RV Ambt Delden

Tel: 0547-272703 www.vd-riet.nl info@vd-riet.nl

Bollenweg 16, 7495 RV Ambt Delden 0547 - 27 27 03 - www.vd-riet.nl

Wij bezorgen machine(s) en producten bij uw thuis. Ook voor reparatie en onderhoud kunt u gebruik maken van onze haal- en brengservice.

DIVERSE VERTICUTEERMACHINES TE HUUR Bollenweg 16, 7495 RV Ambt Delden 0547 - 27 27 03 - www.vd-riet.nl


Hofweekblad

Woensdag 14 april 2021, pag. 8

ZORG & WELZIJN

HUISARTSENDIENSTEN Alle inwoners uit de gemeenten Hof van Twente (excl. Markelo), Hengelo en Borne kunnen voor spoedeisende medische hulp buiten kantooruren terecht bij de Spoedpost Hengelo. De Spoedpost Hengelo is van maandag tot en met vrijdag van 17.00 tot 08.00 uur de volgende ochtend bereikbaar. In het weekend en op officiële feestdagen is er een 24-uursdienst. bezoek alleen na telefonische afspraak, telefoonnummer 088 - 555 11 55. Markelo: Als u ‘s avonds, ‘s nachts, in het weekeinde of tijdens feestdagen dringend een huisarts nodig heeft: tel. 0570501777. ZIEKENHUIS ZGT: ZGT Hengelo, Geerdinksweg 141, 088 708 78 78 Voor informatie over bezoektijden en het maken van afspraken zie www.zgt.nl Prikposten Medlon Bentelo, Prikpost Op ’t Niehoes, Burgemeester Buyvoetsplein 20, Deze prikpost is i.v.m. coronavirus gesloten. Delden, Zorgcentrum De Wieken, Molenstraat 1, Deze prikpost is i.v.m. coronavirus gesloten. Delden, Gezondheidscentrum, Averinkstraat 30. U kunt een afspraak maken via www.medlon.nl. Goor, Medisch Centrum De Oliphant, Irisstraat 2. U kunt een afspraak maken via www.medlon.nl. Servicepunt bloedafname Deventer Ziekenhuis Markelo, gezondheidscentrum Het Stroaten, Burg. De Beaufortplein 3d. Maandag t/m vrijdag 08.00-10.00. Prikpost (medisch steunpunt) SHO Delden, Stadscentrum het Parochiehuis, Langestraat 79, maandag/woensdag/vrijdag van 8.15 – 10.00 uur.

APOTHEEK: Delden, Dr. Gewinstraat 2, tel (074)-3761882. Openingstijden: Maandag t/m vrijdag: van 08.00 tot 18.00 uur. Buiten deze tijden: Dienstapotheek Midden-Twente, Geerdinksweg 143-B, Hengelo, 074-2596016. Open: ma t/m vr 17.00-08.00 uur, weekeinde en feestdagen 24 uur. Goor, Medisch Centrum Goor ‘De Oliphant’, Irisstraat 2-01, tel. 0547-285555. Geopend: ma t/m vr 08.30-18.00 uur; za en zo gesloten. Buiten deze tijden: Dienstapotheek Midden-Twente, Geerdinksweg 143-B, Hengelo, 074-2596016. Open: ma t/m vr 17.00-08.00 uur, weekeinde en feestdagen 24 uur. Markelo, Burg. de Beaufortplein 3b, 0547-363936, ma t/m vrij 08.00-12.30 en 13.30-17.30 uur; van 12.30-13.30 uur alleen spoedeisende recepten (s.v.p. aanbellen); za 09.00-10.00 uur. Buiten openingstijden en op zon- en feestdagen: Dienst Apotheek Salland, in de hal van het Deventer Ziekenhuis, Nico Bolkesteinlaan 75, tel. 0570536505. WEEKENDDIENST TANDARTS Voor informatie over de dienstdoende tandarts kunt u bellen met de Tandartsendienst 0900-1515. SALUT Voor vragen over: wonen, welzijn en zorg, opvoeding, werk, vrije tijd, gezondheid, financiën, scholing en sport. Rozenstraat 2a in Goor, tel. 0547 260053. Maandag t/m vrijdag geopend van 9.00 tot 17.00 uur. CARINTREGGELAND Verzorgingshuis en verpleeghuis Weekendopname en spoedgevallen, tel. 088 367 70 00 (lokaal tarief, 24-uurs bereikbaarheid) - St. Elisabeth, Langestraat 74, Delden (verpleeghuiszorg)

Activiteit voor jonge mantelzorgers Jonge mantelzorgers zijn kinderen en jongeren die opgroeien met zorg binnen het gezin. Om deze jongeren te ondersteunen biedt Jonge Mantelzorgers activiteiten aan waar zij lotgenoten ontmoeten, even het huis uit zijn en daarnaast een stukje erkenning/herkenning in elkaar kunnen vinden. Ondanks corona probeert JMZ de doelgroep te ondersteunen. Dit doen ze door de activiteiten buiten en in kleine groepjes te organiseren. Op donderdag 6 mei houdt JMZGo! een activiteit voor JMZ’ers tussen de 6 en 14 jaar. Ook zo’n fan van het bekende programma de Kluis van Stuk TV? Doe dan nu mee met de Kluis voor jonge mantelzorgers. Op donderdag 6 mei, in de vakantie gaan we het spel De Kluis spelen. Als boef zoveel mogelijk goudstukken roven of als politie zoveel mogelijk mensen staande houden. Het belooft spannende activiteit met veel strijd te gaan worden. Locatie: Oude Boekelerdijk 40, in Enschede. Wanneer: Donderdag 6 mei van 10.00 tot 12.30 uur (max 20 personen) Donderdag 6 mei van 13.30 tot 16.00 uur (max 20 personen) Bij opgave graag doorgeven welk tijdstip je mee wilt doen. Meedoen? Meld je aan via mail: info@jmz-go.nl of bel: 06 13034803.

Scootmobielclub Delden en omstreken kan op pad Delden - Als corona en de weer-goden Scootmobielclub Delden e.o. niet in de steek laat, kan ze weer op pad. Donderdag 6 mei wil de organisatie weer beginnen met om de 14 dagen de lanen in en de paden op te gaan. De condities zijn hetzelfde als voorgaande jaren: start en finish bij Plaza Stadshagen, verzamelen om 13.45 uur, vertrek om 14.00 uur. Streeftijd thuiskomst is om 17.00-17.30 uur, mooie scootmobielvriendelijke routes op accuvermogen, vrijwilligers als begeleiders (want veiligheid staat voorop), diverse stops en halverwege even bijkletsen met koffie/thee met iets lekkers en mogelijkheid voor toiletbezoek. Nieuwe scootmobielgebruikers zijn van harte welkom. Inlichting over de club kunt u inwinnen bij Wilma, tel. 06 41783441 of e-mail: wilma_snijders@hotmail.com of bij Johan, tel. 06 15439406, e-mail: johansatink@gmail.com Schroom niet en ga gezellig mee.

Activiteiten bij Wijkvoorziening ’t Doesgoor Goor - De wekelijkse activiteiten voor jong en oud hopen we weer gauw en voorzichtig op te kunnen starten. Hieronder een overzicht van de activiteiten voor de komende week. Aanpassingen volgens de richtlijnen van het RIVM. Woensdag 09.00 - 12.00 uur Koffie-inloop op afspraak 19.30 - 20.30 uur Tai Chi voor cursisten Donderdag 09.00 - 12.00 uur Koffie-inloop op afspraak Vrijdag 09.30 - 10.30 uur Tai Chi voor cursisten

Dinsdag 09.00 - 12.00 uur Koffie-inloop op afspraak Koffie-inloop Voor een afspraak kun je bellen met Maurizio, tel. 06-38066218. Eetactiviteiten Helaas nog geen eetactiviteiten. Wij proberen contact te houden met onze bezoekers en onze vrijwilligers. Bel elkaar ook de komende weken een keer extra, doe een mooi kaartje bij iemand door de brievenbus of spreek met iemand af om even lekker te gaan wandelen. Kijk ook op www.wijkvoorzieningdoesgoor. nl of Facebook voor het laatste nieuws. Telefoonnummer Wijkvoorziening 0644368760. Wim van Dam, (Ouderenvereniging) 0547 275181. Wijkvoorziening ’t Doesgoor is te vinden aan de Pluvierstraat 1-3 in Goor.

- De Wieken, Molenstraat 1, Delden (verpleeghuiszorg) - De Stoevelaar, De Stoevelaar 1, Goor (verpleeghuiszorg) - De Wheehof (tijdelijke huisvesting), Stoevelaar 1a - 1f, Goor (verpleeghuiszorg) - Anholtskamp, A. ten Hovestraat 1, Markelo (verpleeghuiszorg) Wijkverpleging Tel. 088 367 70 00 (lokaal tarief, 24-uurs bereikbaarheid) Diëtist Op afspraak via tel. 074 367 71 11 (afspraken in diverse locaties mogelijk) Personenalarmering Informatie en aanmelden via 088 367 70 00 (lokaal tarief, 24 uurs bereikbaarheid) Uitleen verpleegartikelen en hulpmiddelen · Thuiszorgwinkel– Hengelo Geerdinksweg 137-15, Hengelo, tel. 088- 1020100. TERMINALE THUISZORG Stichting Leendert Vriel Hof van Twente Coördinatrice P. Krabbendam-Roobol, 06-12884477; e-mail: hofvantwente@leendertvriel.nl; website: www. leendertvriel.nl. DIERENARTSEN DELDEN en omstreken Dierenkliniek ‘De Vossenbrink’ Landbouwhuisdieren en gezelschapsdieren, Door de week en in het weekend 24 uur bereikbaar onder tel. 074-3762262 Dierenartsenpraktijk De Hagmolen Van zaterdag 8.00 uur tot maandag 8.00 uur Voor landbouwhuisdieren zijn wij bereikbaar op tel: 0547292827. Dierenartsenpraktijk de Hagmolen, Hagmolenweg 13a Bentelo Voor gezelschapsdieren zijn wij bereikbaar op tel: 0743676471. Dierenkliniek de Hagmolen, Deldenerdijk 80 Beckum. Tevens op zaterdag inloopspreekuur van 11.00 tot 12.00 uur Dierenkliniek De Vijf Heuvels, Markelo Spelleweg 12, Markelo, tel. 0547-361764, 24 uur per dag bereikbaar. Behandeling gezelschapsdieren ma t/m vrij volgens afspraak. Dier Medisch Centrum Hof van Twente Hengevelderstraat 34, Goor, tel. 0547-272740 www.diermedischcentrum.nl Dierenartsenpraktijk Goor Spechthorstweg 2, Goor, tel. 0547-272604 Openingstijden: ma t/m vr 8.00-19.00 uur., za 8.00-9.00 uur, iedere middag van 12.30 uur tot 13.30 uur gesloten. Voor spoedgevallen altijd bereikbaar.

Informatie over zwerfdieren: Dierenhotel De Bréborgh, Bentelo 0547-292377 Stichting Dierenambulance Hof van Twente Tel. 06-30704810, b.g.g. 074-3761464 www.dierenambulancehofvantwente.nl Dierenbescherming Dierenbescherming Hengelo, 06-52332216 Dierenambulance, 06-52332216 Inspectie (landbouw)huisdieren 0900-1120000 Dierenopvang De Oelerbrug, 074-2504046

BRANDWEER EN AMBULANCE: 112 REGIOPOLITIE TWENTE: 0900-8844 www.politie.nl/Twente Openingstijden Politie Hof van Twente en spreekuren wijkagenten: Locatie Goor: Het politiebureau in Goor, maandag t/m vrijdag 10.00-13.00 uur. Voor meer informatie zie www. politie.nl. Uiteraard blijft de politie Twente altijd bereikbaar via telefoonnummer 0900-8844 en via telefoonnummer 112 voor spoedeisende zaken. Locatie Stad Delden, Parochiehuis, Langestraat 81. Geopend op maandag van 10.00-13.00 uur en donderdag van 17.00 tot 20.00 uur Ieder ander moment op afspraak. Wijkagent Jos Olde Daalhuis. Locatie Diepenheim en Markelo Bewoners van Diepenheim en Markelo worden verzocht om een afspraak te maken met hun wijkagent Jordy Scheggetman. UVV STAD DELDEN: Unie van Vrijwilligers Voorz. mevr. M. Westen-Reckman Secr. dhr. J. Bekink, tel. 3762833 Open Tafel UVV Samen eten is gezelliger dan alleen. Elke werkdag - maandag t/m vrijdag - kunt u samen met anderen eten in het gezellige restaurant de Hagen. De UVV-gastvrouwen ontvangen u graag. Informatie: mevr. M. Jansink, tel. 074376 3980 Huiskamer voor ouderen UVV Op dinsdagmiddag van 14.00 tot 16.00 u kunnen ouderen tijdelijk niet binnenlopen voor een kopje koffie, een praatje en/of een spelletje in de Huiskamer voor ouderen. Plaats: de ontmoetingsruimte van De Stadshagen. Informatie: mevr. José Kamp, tel. 074-3762047. Gymnastiek voor 55+ UVV Elke woensdagmorgen in de Stadshagen wordt er gymnastiek gegeven. Informatie bij: mevr. R. Steur: 074-376 3837 of heer J.Bekink: 074-376 2833.

KAN IK VRIJWILLIGERSWERK DOEN OM DE NEDERLANDSE TAAL BETER TE LEREN? Bel of mail

“Stuur mij een berichtje via WhatsApp. Tot gauw!”

06 - 20 89 49 99 Sas is: GRATIS • VOOR IEDEREEN • ALTIJD

Dansen Internationaal 55+ UVV Donderdagmiddag van 13.30-15.00 uur in de zaal van Amicitia, aan de Sportlaan. Informatie: mevr. A. Breukink tel. 3763837. Graag gelezen / Boek aan Huis Boeken bezorgen: Bibliotheekboeken worden bij u thuis gebracht. - in de Wieken, de Klokkenkamp (mevr. A. Kuppen, tel. 06 557327) - in woonzorgcentrum St. Elisabeth en bij particulieren (mevr. T. Broos, 0629118881) Voorlezen: Samen een verhaal beleven schept een band en vergroot de wereld. - In woonzorgcentrum St. Elisabeth, bij Kinderdagverblijven en particulieren. (mevr. T. Broos, 06 29118881) Graag gedaan Als zelfstandig boodschappen doen niet goed meer lukt of u wilt of u hebt vervoer en/of begeleiding nodig om naar het ziekenhuis of de dokter te gaan dan staan de UVV vrijwilligers samen met Automaatje voor u klaar om u te helpen. Bel Automaatje: 06-29 18 79 07. Thuiskomvrijwilligers Terug uit het ziekenhuis of revalidatie en u kunt wel een klein steuntje gebruiken om uw dagelijks ritme terug te vinden en weer zelfstandig verder te gaan? Dan biedt de UVV tijdelijk hulp door vrijwilligers. Informatie? Bel: Ellen Loohuis: 06-53 33 54 77.

Algemene inlichtingen UVV Mevr. I. Brons, tel. 3763169, b.g.g. 3766870, mevr. I. Roerink (PR), tel. 074-3761772. DE LUISTERLIJN De Luisterlijn biedt echte aandacht aan iedereen, ongeacht leeftijd, geslacht, culturele of religieuze achtergrond. De medewerkers zijn professioneel getrainde vrijwilligers met levenservaring. De Luisterlijn is altijd bereikbaar: 24 uur per dag, 7 dagen per week. Bellen, chatten en mailen is mogelijk via 088 0767 000 of www.deluisterlijn.nl. Ouderentelefoon Oost Nederland Dag en nacht bereikbaar: 074-2552552 Telefonische Hulpdienst Agrariërs Voor en door agrariërs: 0800-0240021 (gratis) Bereikbaar: di t/m vr 10-15.00; do 19-22.30 uur. Zorgbelang Overijssel, afd. Signalering en Klachten opvang Zorg. Voor informatie over patiëntenrechten, Wmo, klachtwegen zorg en advies, tel. 0900-2437070. www.zorgbelang-overijssel.nl De dienstverlening is gratis. De Zonnebloem afd. Delden De Zonnebloem is er voor iedereen met een fysieke beperking die leuke dingen wil doen en (nieuwe) mensen wil ontmoeten. En voor wie dat door ziekte, handicap of ouderdom niet vanzelfsprekend is. Secretariaat P. Dijkstra, tel. 06-27193180. Stichting Mortuarium Stad en Ambt Delden. Tel. 3761041; bgg 06-51170704

Gijmink compleet ‘gedekt’ qua AED’s Goor - Het Gijmink is nu optimaal gedekt met inzetbare AED’s. De stichting Hart voor Goor heeft er voor gezorgd dat er een buitenkast en een nieuwe AED met kinderpads beschikbaar is voor de buurt. De familie Lin van Chinees restaurant Wing Wah heeft aan de zijde van de Lindelaan een plek vrijgemaakt waar de AED-kast kon worden geplaatst en waar ook stroom beschikbaar is. Afgelopen zaterdag hebben buurtbewoners Kees Hartjes en René Kamphuis er voor gezorgd dat de kast is opgehangen en dat er vaste stroom werd aangelegd. De AED is 24/7 beschikbaar.

Balans De Boom

Salut-Welzijn is pilot gestart: Anne4Care Hof van Twente - Michel van den Berg, welzijnsmedewerker en projectleider Anne4Care, bij Salut is heel enthousiast over de pilot met de tablet, waarmee je kunt beeldbellen, spelletjes doen, foto’s en filmpjes uploaden, agenda vullen, maar waar je ook je medicijngebruik in kunt zetten. De pilot wordt gedraaid in samenwerking met Saxion Hoge school, Salut en Anne4Care. Met de inzet van ‘Anne’, mikken ze op een groep mensen, die op deze manier langer zelfstandig kan blijven wonen en minder eenzaam zal zijn door het gemak van onder andere beeldbellen. Denk aan ouderen met beginnende dementie of Alzheimer en hun mantelzorgers, maar ook mensen met een lichte verstandelijke beperking of autisme. Doel is om de technologische ontwikkelingen in de thuiszorg verder uit te diepen zodat cliënten langer thuis kunnen blijven wonen en mantelzorgers en zorgmedewerkers worden ontlast. Degenen die aan de pilot meedoen - 45 Michel van den Berg, medewerker van Salut en mensen waarvan 15 in Hof van Twente kunnen een aantal contactpersonen opprojectleider van Anne4Care. geven en deze worden in Anne4Care voorgeprogrammeerd. De tablet is ‘plug & play’-klaar voor de gebruiker. De tablet wordt op een vaste plek neergezet in huis en het beeld is altijd aan. De tablet wordt permanent aangesloten op de netstroom dus geen gedoe met batterijen. Omdat het een pilot betreft, doet elke deelnemer ook mee aan het onderzoek dat wordt gecoördineerd vanuit Saxion Hogeschool. Salut zorgt voor plaatsing van de tablets en begeleiding gedurende het project. Anne luistert, reageert of helpt herinneren Op de website anne4care.nl kun je lezen dat Anne zo is ontworpen dat ze op meerdere manieren je virtuele assistente is. Anne’s functionaliteiten zijn praktisch, maar ook leuk. Om Anne in huis te hebben is geen digitale kennis nodig en kan zo ingericht worden dat ze iedere dag bijdraagt aan een beetje plezier. Zij helpt om op een eenvoudige manier contact te hebben met anderen en om meer regie te houden op de dagelijkse dingen. Zo kunt u beeldbellen, Anne herinnert u aan uw afspraken en ze zorgt dat je je medicijnen op de juiste tijd inneemt. Anne luistert, reageert of helpt herinneren. Berichtgeving over de pilot door volgen van een gebruiker Stagiaire Lotte van Salut krijgt online uitleg “Het Hofweekblad gaat één gebruiker van de over Anne4Care. tablet volgen dus hou de berichtgeving over Anne4Care in deze krant in de gaten”, aldus Michel van den Berg, die hoopt dat het aanslaat en dat door de pilot veel dingen kunnen worden gefinetuned. Niet met de gebruiker maar met de mantelzorger wordt regelmatig contact gehouden, om te horen hoe het bevalt en waar ze nog tegenaanlopen. De pilot duurt tot medio oktober van dit jaar. Middels een huurovereenkomst bestaat voor iedereen de mogelijkheid ‘Anne’ ook na dit najaar thuis te gebruiken. Meer weten? Kijk op www.anne4care.nl of bel Michel 0547-260053, app 0620894999 of mail naar info@salut-welzijn.nl

Brievenhulp op afspraak Hof van Twente - Heb je moeite met het lezen en begrijpen van brieven of andere teksten? Maak dan een afspraak bij de Brievenhulp van Salut. Vrijwilligers van de brievenhulp geven je advies en helpen je bij het beantwoorden en invullen van formulieren. Heb je hulp nodig met lastige brieven, iets online regelen, aanvragen van Digid of iets dergelijks, dan kun je appen of bellen met Salut. Zij maken een afspraak met jou, wanneer je bij Salut kunt komen. Geheel coronaproof word je geholpen met onlinezaken, zoals het aanvragen van een OV-chipkaart, van toeslagen of een bijstandsuitkering. Moet je nog aangifte inkomstenbelasting doen en kun je nu ook even geen hulp hierbij krijgen? Salut kan je helpen uitstel aan te vragen. Dit moet voor 1 mei aanstaande. Wil je een afspraak? App SAS 06-2089 4999, bel Salut 0547-260053 of mail info@ salut-welzijn.nl

Boom hiel.

Boom knie.

Boom lies.

Boom knie, beide armen open.

Mijn hele leven ben ik op zoek naar balans. Een evenwicht. Een yoga oefening om je balans te versterken is De Boom. Vooral als we ouder worden, is het belangrijk om dit soort oefeningen te blijven doen. Als je goed je balans kunt houden, zul je minder snel vallen. Er zijn verschillende mogelijkheden om te oefenen. Als deze oefening lastig voor je is, kun je je ook vast houden aan de leuning van een stoel. Of je raakt met één hand de muur aan. Voor alles is een alternatief. Uitvoering oefening: - Ga staan met beide voeten op heupbreedte (zie de berghouding); - gewicht is in het midden, verdeeld over beide benen; - Kijk dan naar een vast punt zo’n twee meter voor je, focus; - verplaats je gewicht naar je linkerbeen; - Til dan je rechtervoet op en plaats je hiel tegen de binnenkant van je linkerhiel. Tenen blijven op de grond - beweeg je handen langzaam naar boven en hou ze tegen elkaar boven je hoofd (foto 1) Misschien is dit genoeg voor je. Dan blijf je zo staan. Is dit makkelijk voor je dan kun je ook verder gaan: - beweeg je rechtervoet langzaam iets hoger, duw de voetzool tegen de binnenkant van je linkerknie; - duw je voet tegen je knie en je knie tegen je voet (foto 2) - of beweeg je voet nog iets hoger en plaats je voetzool tegen de zijkant van je linker bovenbeen (foto 3) - je kunt je handen boven je hoofd houden of beide armen spreiden (foto 4) - blijf staan en adem rustig door; - zet je rechtervoet weer neer. Schud je benen even uit en doe de oefening aan de andere kant. Werking Je ontwikkelt je evenwicht; er ontstaat balans; ontwikkelt concentratie; versterkt been- en bilspieren; opent het bekken; versterkt rug- en schouderspieren Christel de Jong, Yoga voor Iedereen


Hofweekblad

Woensdag 14 april 2021, pag. 9


Hofweekblad

Woensdag 14 april 2021, pag. 10

Wiilgensproonk oaver de Regge realisatie: louw-, sprokkel- en vuurjoarsmoand 2021 Een overzicht naar aanleiding van ’t wilgenaanplant-project van de afgelopen dagen:

Margo Pot-Roetenberg en Bert Jeuring.

Jan Poortman, Luuk en Bert Eeftink.

Op woensdag 31 maart doopte Bert Jeuring samen met Margo Roetenberg Pot wilgentelg LXIV tot ‘Cato’. “Cato is de mascotte van de stichting KOE. Cato is de verbinding die we willen leggen met de kinderen op de basisscholen van de KOE in Enschede.”

Op dinsdag 6 april, keerde Jan Poortman terug naar zijn oude en vertrouwde geboortegrond. In alle rust diepte hij de ene na de andere herinnering op. Vervolgens voegde de zoon van zijn zuster Gerrie, Bert Eeftink met diens zoon Luuk zich bij het kleine gezelschap om gezamenlijk op de foto te komen bij het eerder door Bert aangeplante ‘Poortmans beumke’ (telg LIV).

Op 8 april kwam Jérôme de Jong van Lier, advocaat bij de Hoge Raad en werkzaam bij Damsté Advocaten in Enschede, samen met stagiaire Esmee de Jonge wilgentelg LXV poten. De naam die de jonge telg werd toebedacht luidt: ‘Jan Willem Racer’ (Delden 1736 - Oldenzaal 1816), zoon van Georg Frederik Racer - lange tijd conrector aan de Lateinschule (het Atheneum) in het Duitse Lingen en daarna predikant te Delden - en Aleid van den Berg, domineesdochter te Borne.

Dominee Wim de Jong van de PKN-Hofkerk te Goor doopt de door hem op maandag 25 januari reeds geplante wilgentelg V, die toen nog geen naam had meegekregen. Na lezing van het gedicht ‘Zoveel goeds’ ging hij over tot naamgeving. Hij doopte telg V tot ‘De Ontmoeting’, naar de ontmoetingsruimte bij de Klokkenkamp aan de Diepenheimseweg in Goor. De genodigde partijen gemeente Hof van Twente, gemeente Ommen, Regioraad Twente en waterschap Vechtstromen, die alle vier tevoren hun komst hadden toegezegd, hebben het op aansporing van eerstgenoemde gemeente af laten weten. Op het laatste moment werden de coronamaatregelen hiertoe als reden aangegrepen. “Hebt ze de achterbokse antrökn”, liet een van de ‘beumkepotters’ zich ontvallen.

Ter begroeting en ter afsluiting verzamelden de aanwezigen zich bij de treurwilg aan de westoever van de Regge, schuin tegenover de wijk De Hogenkamp, waarbij zij ontvangen werden met koffie, thee en krentenwegge, verzorgd door enkele buurtbewoners van Hiltjesdamweide: Cindy Vos met dochters Amber, Anouk en Daniek en Marijke Moekotte.

En verder? De komende tijd vinden oriënterende gesprekken plaats met verschillende betrokkenen en belangstellenden. Tot dusverre is het plan(t)proces uitvoerig gedeeld en gedocumenteerd. Dit biedt een rijkdom aan verhalen, materialen en uitgangspunten voor verdere uitwerking: - Komende week is er een oriënterend gesprek met waterschap Vechtstromen; - Er vinden nog steeds enkele ‘(na)doopjes’

en rondleidingen plaats; - Er wordt ‘een jaarlijkse knotdag in de winter’ overwogen met buurtbewoners en beumkepotters alsmede een touwtrekwedstrijd in de zomer tussen de nabijgelegen wijken De Hogenkamp en Hiltjesdamweide, respectievelijk aan de oost- en westzijde van de Regge; - Verder zit er een groene route rondom ’t Twentse Haagje in de pen, waarbij verschillende ecologische zones met elkaar verbonden worden. ‘n Wiilgensproonk oaver de Regge’ kan zich daarbij uitstekend lenen om als groene schakel deel uit te gaan maken van een grotere groene keten rondom Goor; - Er worden voortgaande gesprekken gevoerd met en tussen historische verenigingen, natuurorganisaties en andere instanties om het industrieel erfgoed en de natuurhistorische waarden van dit deel van het Reggedal annex TSB-terrein verder te kunnen ontwikkelen; - Er staat een publicatie en presentatie van dit inclusieve buurtinitiatief voor ogen – mogelijk zelfs wel ‘Gesammtkunstwerk’ te noemen - waarbij alle beumkepotters en verdere betrokkenen en belangstellenden een middag of avond wordt aangeboden waarbij inhoudelijke bijdragen aan het (totaal)programma door henzelf worden verzorgd. Uiteraard zijn hiertoe bereidwilligheid en draagvlak grondvoorwaarde. Mocht u geïnteresseerd zijn in nieuwsbrieven, foto’s en verdere verwijzingen, deze zijn terug te vinden via de link www.twentsetaalbank.nl/media/teksten/20519.html. De website wordt tussentijds geregeld onregelmatig geactualiseerd. Het blijft vooreerst wel vrijwilligerswerk.

Geslaagde Kangoeroe Klup bij Zwart-Wit

Kledinginzameling in gemeente Hof van Twente

Bijna 1500 tekeningen van Dromen van Bomen voor verpleeghuizen

Steun het paardrijden gehandicapten

Hof van Twente - Aan de kinderen in Hof van Twente is gevraagd hun droom van een boom te tekenen. En dat heeft de organisatie geweten! Er zijn bijna 1500 inzendingen ontvangen. De jury heeft een flinke klus gehad om alle tekeningen stuk voor stuk te bekijken. In vijf leeftijdscategorieën zijn de vijf mooiste tekeningen uitgekozen. Die tekeningen worden afgedrukt op een bloeikaart en elke leerling van de school waar de leerling op zit die die tekening heeft gemaakt, krijgt zo'n bijzondere bloeikaart. Alle tekeningen worden op donderdag 22 april, de Dag van de Aarde, overhandigd aan de bewoners van de verpleeghuizen in Hof van Twente. De organisatie hoopt daar heel wat bewoners blij mee te maken. Een boom voor thuis, de school en een verpleeghuis De 8-jarige Teun Oosterbeek uit Goor van de Prins Constantijnschool vroeg zich af of er met deze droombomen-tekeningenactie ook bomen te winnen zijn. Dat zou hij wel logisch vinden. En daar heeft hij gelijk in. En daarom heeft de organisatie dat geregeld. De vijf winnaars én natuurlijk Teun zelf, krijgen drie bomen: één voor thuis, één voor de school en één voor een verpleeghuis (alle verpleeghuizen krijgen uiteindelijk een boom). Die zullen in het najaar geplant worden. Dank voor het meedenken Teun! De jaarlijkse bloeikaartenactie is een samenwerking van HofPower, Hofkracht en Groene Loper Hof van Twente.

Hof van Twente - In de periode van 22 tot en met 28 april zal in de gemeente Hof van Twente de Vereniging Paardrijden Gehandicapten Ondersteuning (VPGO), traditiegetrouw weer gebruikte kleding inzamelen. Vanaf 19 april zullen de inzamelzakken huis aan huis worden verspreid. Op de inzamelzak staat het doel van de inzameling alsmede de juiste ophaaldag vermeld. De inzameling van de zakken vindt plaats met eigen vrachtauto waarop is vermeld ‘kledinginzameling Paardrijden Gehandicapten’. Voor de inwoners van de gemeente Hof van Twente is het dus bij uitstek de gelegenheid de kasten nog eens even op te ruimen. De volgende zaken mag u in de zak doen: - kleding / schoenen (schoenen svp per paar aaneen binden) - dekbedden en dekbed hoezen (vooral donzen dekbedden zijn gewild) - gordijnen / kussens - restanten wol / bolletjes wol - knuffels De stichting hoopt op royaal gevulde zakken onder het motto ‘met een goed gevulde zak steun ik het paardrijden voor onze gehandicapte medemens’ en als u aan één zak niet genoeg heeft, geen probleem, gebruik dan gerust een extra plastic zak. De VPGO zamelt landelijk kleding in. Bij de VPGO zijn naast SPG ’t Leijerweerd nog 12 stichtingen voor paardrijden gehandicapten aangesloten. Bij ‘t Leijerweerd rijden wekelijks zo’n 160 ruiters met een beperking, waaronder ook vele ruiters uit de gemeente Hof van Twente. Juist in deze voor de stichting moeilijke coronatijd is de opbrengst van de kleding-inzameling een nog belangrijker bron van inkomsten voor haar. Paardrijden voor ruiters met een beperking is niet alleen sport en vrijetijdsbesteding, maar ook een vorm van therapie. Het paardrijden van deze mensen gebeurt onder verantwoordelijkheid van speciaal opgeleide instructeurs. Naast het plezier dat velen eraan beleven, is het ook belangrijk dat zij lichamelijk actief blijven. Paardrijden wil ook zeggen: concentreren en reageren met je hele lichaam. Paardrijden trekt de aandacht van het eigen probleem weg en richt zich op anderen en dieren, vaak resulterend in grote vriendschap met paard of pony. Naast deze inzameling kunt u het gehele jaar door ook de gebruikte kleding afgeven bij de manege of bij een van de inzameladressen zie hiervoor de website www.leijerweerd.nl.

Delden - Afgelopen zaterdag was de eerste Kangoeroe Klup op het nieuwe kunstgrasveld van korfbalvereniging DKV Zwart-Wit. Bij de Kangoeroe Klup kunnen kinderen tot en met 8 jaar op spelenderwijs kennismaken met korfbal. Er worden verschillende tikspelletjes gespeeld, er wordt geoefend met gooien en vangen en natuurlijk wordt er ook op de korf geschoten. Veel kinderen wilden dit weekend graag een keer meedoen en dat zorgde voor een zeer gezellige en geslaagde Kangoeroe Klup. Wil je ook een keer meedoen? Zaterdag 24 april van 13.00 tot 14.00 uur is er weer een Kangoeroe Klup.


Hofweekblad

Woensdag 14 april 2021, pag. 11


Hofweekblad

Woensdag 14 april 2021, pag. 12


Hofweekblad

Woensdag 14 april 2021, pag. 13

De Dennen 17 Delden 074 - 3764331

Goed onderweg naar verder.

• Zonwering • • Garagedeuren • • Overkappingen • • En meer • Siemar Zonwering B.V.

Langestraat 129, 7491 AD Delden, 074 - 376 63 28

www.siemarzonwering.nl


Hofweekblad

Woensdag 14 april 2021, pag. 14

ZZP HvT bij Pitch en Putt in Diepenheim Hof van Twente - “En opnieuw moeten we schuiven met onze ZZP-bijeenkomst. Na de afgezegde datum in april, vertrouwen we erop om elkaar als leden en belangstellenden van ZZP Hof van Twente op 20 mei te ontmoeten bij Pitch & Putt in Diepenheim. Nog een keer een online bijeenkomst organiseren dat zagen we niet zitten. Dan liever even wachten tot versoepeling van maatregelen, zodat we fysiek bij elkaar kunnen komen”, aldus Ellen te Riele namens de ZZP-werkgroep. “Dat betekende wel dat we wat moesten schuiven met ons jaarprogramma. Globaal ziet dat er nu als volgt uit”: 20 mei 16.00 – 19.00 uur Pitch & Putt Diepenheim Deze bijeenkomst vindt buiten plaats en deels (afhankelijk van de situatie) binnen. - Welkom met koffie/thee en krentenwegge - In groepjes 9 holes ronde Pitch & Putt - Netwerken onder het genot van Buffet Morshoek moal Aanmelden: kan per direct via info@zzphofvantwente.nl (voor leden gratis, niet leden: € 25 ex btw (betaling achteraf met factuur)) Medio juni: exclusief in gesprek met Bert Eeftink (Helligen Hendrik) Exacte datum, tijd en locatie volgen Medio september; bezoek aan drone-specialist Wouter Borre van Robor Electronics in Bentelo Exacte datum, tijd en locatie volgen Medio november; namens Rabobank Centraal Twente over ZZP Ondernemerschap Exacte onderwerp, datum, tijd en locatie volgen Ondernemersbijeenkomst ZZP Hof van Twente ZZP Hof van Twente organiseert bijeenkomst door en voor ZZP’ers die gevestigd zijn in de gemeente Hof van Twente. Als ZZP’er kom je in aanmerking voor gratis naamsvermelding op de website van ZZP Hof van Twente. Wil je lid worden dan betaal je slechts € 99 per jaar. Daarmee heb je toegang tot de thematische ondernemersbijeenkomsten (gemiddeld vier per jaar). Daarnaast krijg je als lid extra ruimte op de website van ZZP Hof van Twente voor informatie (tekst en beeld) over jouw bedrijf. Uiteraard plaatsen we daarbij een link naar jouw eigen website. Het zorgt voor meer naamsbekendheid en je wordt beter gevonden door potentiële klanten. Dat is het resultaat van gezamenlijke investering in goede webtechniek en marketing. ZZP Hof van Twente De werkgroep ZZP Hof van Twente bestaat uit vijf ZZP’ers: Karen Emma Bunte van Ermena Support (Bentelo), Tim Gerritsjans van Emcuview Solutions (Delden), Daniëlle Bruseker van Puur StruQtuur (Goor), Anneke Nijkamp van BlinkUp (Markelo) en voorzitter Ellen te Riele van Mail-me-nu.nl (Hengevelde). Namens Ondernemersloket Hof van Twente is Berryl Michel actief in de werkgroep. Locaties en verdere invulling van het programma in 2021 volgen zsm. Houd ook de agenda in de gaten op www.zzphofvantwente.nl. MOOI THUIS IN HUIS

LENT E ELINK

alle glasweefsel

20% korting Bentelosestraat 11 - Hengevelde - 0547-333331 www.decokaylentelink.nl

Ineke’s Hofdichten Wevers Sport uit Markelo gedupeerd door email-hack

Markelo – Wevers Sport uit Markelo is € 14.922 kwijtgeraakt via een email-hack van een leverancier uit Tsjechië. Het Markelose bedrijf is toegespitst op de rallysport en bestelde in januari van dit jaar diverse auto-onderdelen. De factuur werd gebruikelijk altijd achteraf betaald, maar ineens moest het naar een ander rekeningnummer. De factuur die per pdf was gestuurd, zag er wel anders uit dan normaal maar daar werd door het Markelose bedrijf niets achter gezocht. Navraag bij de bank leerde dat het geld was verdwenen naar een Poolse bank en daardoor kwam de email-hack van het Tsjechische bedrijf aan het licht. Het geld is niet meer terug te halen.

Vrouw veroorzaakt aanrijding in sneeuw

Delden - In de periode dat er zoveel sneeuw lag, heeft een vrouw een aanrijding veroorzaakt voor de deur van de Dirk Supermarkt. Ze reed achteruit met een vermoedelijk zwarte Toyota Aygo en raakt daarbij de zwarte Fiat Punto van de gedupeerde. De vrouw die volgens de melder Renate heet, heeft een foto gemaakt van de schade aan de Punto evenals van het kenteken. De gedupeerde is de gegevens kwijt en heeft van Renate taal noch teken gehad sinds de aanrijding. Er stonden vele mensen omheen, dus de politie vraagt getuigen zich te melden via het landelijke nummer, ofwel kan Renate contact opnemen met de gedupeerde zodat de gedupeerde niet zelf voor de aangerichte schade hoeft op te draaien: 074-3764504.

Twee keer WhatsApp fraude

Hof van Twente – Tot twee keer toe zijn in de afgelopen week mensen slachtoffer geworden van WhatsApp fraude. De melder geeft zich uit als zoon of dochter en vertelt dat hij/ zij een nieuwe telefoon heeft en een nieuw nummer. Vervolgens komt er een verhaal over nog te betalen facturen maar de zoon of dochter kan niet bij de bankgegevens. Dan de vraag of de facturen even kunnen worden betaald cq voorgeschoten. In het eerste geval werden drie facturen betaald, twee van € 700 en één van € 1100, want volgens de gedupeerde leken de berichten levensecht. Het tweede slachtoffer betaalde een rekening voor zijn ‘kind’ van € 1300 en vervolgens weer een vraag om nog eens € 1300 over te maken naar Bunq B.V. De man zei dat hij niet zoveel geld had, waarop de ‘zoon’ zei dat hij dan maar een lening moest afsluiten. Toen hij probeerde te bellen maar hij zijn zoon niet te pakken kreeg, begreep hij dat hij was opgelicht.

Snelheidscontrole Haaksbergerweg

Markelo – Aan de Haaksbergerweg heeft de politie op woensdag 7 april tussen 12.30 en 21.00 uur een snelheidscontrole uitgevoerd. Er waren 1216 passanten waarvan er 26 te hard gereden hebben en een proces-verbaal tegemoet kunnen zien. De hoogst gemeten snelheid was 97 km/uur waar maximaal 80 is toegestaan.

Inbraak woning

‘‘Nestkapjes!’ Zag ik dat goed? Een waterhoentjesnest Met een blauwe gloed? En daartussen Van die sierlijke Witte lussen? Vogels kunnen Alles gebruiken Als het gaat om nestmateriaal Ze gaan nu zelfs, Met onze verloren Mondkapjes aan de haal!

Delden – Aan de Willem Alexanderweg heeft op zaterdag 3 april tussen 15.30 en 21.00 uur een inbraak plaatsgevonden. De bewoners kwamen tegen 21 uur thuis en ontdekten dat beneden de salondeur open stond en de hele bovenverdieping was overhoop gehaald. De daders kwamen binnen via het platte dak aan de achterkant van de woning waar en deur was geforceerd. Er zijn sieraden en geld weggenomen. De politie zoekt getuigen.

Alleen effen uitkijken, vogeltje Dat je er niet in stikt! Maar verder: supermodern Als nestmateriaal toch geschikt?

Negen keer procesverbaal avondklok

Zijn we meteen Zonder dat ‘t kost Van dit afval Natuurlijkerwijs verlost!?

Ach ja, Waarom ook niet Vogels gaan ook Met hun tijd mee Zoals je ziet!

Hof van Twente - De politie heeft de afgelopen week negen mensen in Hof van Twente een proces verbaal gegeven voor het overtreden van de avondklok. Geen schande voor een gemeente met 35.000 inwoners.

Banden lekgestoken

Markelo – Van een auto die geparkeerd stond aan de J.C. Romijnstraat zijn alle vier de banden lek gestoken. Dit gebeurde in de nacht van maandag 5 op dinsdag 6 april. Het betrof een Suzuki Alto. Ook in deze zaak vraagt de politie getuigen zich te melden.

Voorwerpen op spoor tussen Delden en Hengelo Delden/Hengelo - Op de spoorbaan tussen Delden en het Gezondheidspark Hengelo is op woensdag 7 april omstreeks 21.00 uur een trein beschadigd geraakt door voorwerpen die op de rails waren gelegd. Het betroffen twee schrikborden. De zandstrooier aan de trein is beschadigd geraakt en de trein heeft door dit voorval drie uur stilgestaan op voornoemd traject. De totale schade bedraagt zo’n € 12.000. In totaal kreeg Prorail vijf meldingen binnen vanwege stenen en borden op de rails. Voor sommige gevallen vraagt de politie om uw medewerking. Getuigen kunnen zich melden onder nummer 0900-8844. Liever anoniem blijven? Bel dan 0800-7000 (Meld Misdaad Anoniem). Fraude kunt u melden bij de politie en ook bij www.fraudehelpdesk.nl of via het landelijke telefoonnummer 088-7867372.

Voorjaarsactie Sam’s Kledingactie bestemd voor Congo

Ineke Smit-Vukkink

Bridgeclub Niet Kwetsbaar Goor - Uitslag online bridgedrive 6 april 1 Coby Rouweler - Toos Wallhof 60,00% 2 Louise Vrielink - Trudy Vrielink 59,05% 3 Johan Stapelbroek - Tonny vd Reest54,00%

Delden - Ieder voorjaar en najaar organiseert Sam’s Kledingactie een aantal speciale landelijke actiedagen, om zo extra veel kleding op te kunnen halen voor het goede doel. Deze keer is er gekozen voor hulp aan de democratische republiek Congo voor betere leeromstandigheden voor schoolkinderen. Actiedag in Delden De honderden vrijwilligers van Sam’s Kledingactie zamelen, grotendeels, het hele jaar door kleding en schoenen in voor het goede doel. Zij doen dit vanuit een depot aan huis of bij een bedrijf, school of kerk. Op zaterdag 1 mei kunt u in Delden uw herdraagbare kleding en schoenen inleveren aan de Stationsweg. De Sam’s vrijwilligers zijn dan van 10.00 tot 12.00 uur aanwezig om de goederen -geheel coronaproof- in ontvangst te nemen. Kapotte en vuile kleding, speelgoed en knuffels, handdoeken, kussens en dekbedden mogen zij helaas niet aannemen. Geen onderwijs door armoede en conflicten De Democratische Republiek Congo (DRC), worstelt al jaren met de gevolgen van extreme armoede en continue oplaaiende conflicten. Hierdoor gaan 5,2 miljoen kinderen niet naar de basisschool. Het grootste deel van hen is meisje: 3 op de 10 meisjes gaan niet naar school. Gebrek aan geld om voor de school te betalen is de belangrijkste reden dat kinderen niet naar school gaan. Ze worden vaak thuisgehouden om op hun kleinere broertjes of zusjes te passen, voor het huishouden te zorgen of om op het land te werken. Ook als ouders ziek worden of overlijden, is het oudste kind vaak vanzelfsprekend verantwoordelijk voor de rest van het gezin. Daarbij zijn de omstandigheden op de scholen (gebrek aan bankjes en sanitaire voorzieningen) ook een belangrijke reden om niet naar school te gaan of op school te blijven. Duurzaam veilig naar de basisschool Omdat de slechte staat van de scholen en beperkte voorzieningen voor een groot deel debet zijn aan het feit dat kinderen niet naar school gaan, wil Cordaid hulp bieden. Samen met de gemeenschappen in onder andere de stad Kananga, in de provincie Kasaï Centraal, zal de hulporganisatie in totaal 25 scholen en klaslokalen renoveren en worden waterpunten en sanitaire voorzieningen aangelegd. Cordaid verwacht dat door de bouw van sanitaire voorzieningen en de rehabilitatie van klaslokalen de leeromgeving van kinderen duurzaam verbetert. Corona preventiekit Omdat we in tijden van Covid-19 leven, worden er ook materialen aangekocht om scholen te helpen met de preventie van Covid-19. Cordaid voorziet elke school van een kit met preventiemiddelen tegen infectie met corona. Projecten Voor meer informatie over het werk van Sam’s Kledingactie, de projecten die zij ondersteunen en over wat er wel en niet mag worden ingeleverd, kunt u terecht op www.samskledingactie.nl.

75 jaar Vrouwen van Nu afdeling Markelo Markelo - Op 11 april 1946 werd in Café Smit de oprichtingsvergadering gehouden van wat toen nog was ‘de Bond van Boerinnen en andere Plattelandsvrouwen afdeling Markelo’. De eerste voorzitter was mevrouw E. Wanrooy-Boelen. De doelstelling was het bevorderen van de belangen, in de ruimste zin, van boerinnen en andere plattelandsvrouwen. Er waren toen 26 leden.

Vrouwen van Nu Markelo is onderdeel van de grootste Vrouwenvereniging van Nederland met 450 afdelingen, verdeeld over 11 provincies. Markelo is nu met 178 leden in de Provincie Overijssel één van de grootste afdelingen. Kerntaak is het organiseren van Afdelingsavonden in het voor- en najaar. De onderwerpen zijn divers: gezondheid, cultuur, natuur, maar ook amusement. En natuurlijk is er ook een kerstviering. Veelzijdig actief In de loop der jaren is er veel veranderd, ten eerste de naam. De vereniging heet nu ‘Vrouwen van Nu afdeling Markelo’ en is nu een vereniging voor vrouwen, al of niet boerin. Waar het vroeger bovenal ging om met en van elkaar te leren en elkaar te inspireren, is het nu vooral belangrijk elkaar op een prettige manier te ontmoeten. Het samenzijn maakt dat er veel aandacht is voor elkaar en dat geeft een enorme binding. In coronatijd is wel gebleken hoe belangrijk ‘samen’ is, nu ze elkaar niet meer in groepsverband kunnen ontmoeten. Vrouwen van Nu afdeling Markelo is ‘veelzijdig actief’. Binnen de vereniging zijn er veel interessegroepen gevormd; kleinere groepen met een gezamenlijke hobby. Zo zijn er drie Leeskringen, twee Tuinclubs, een Fietscommissie een Brei-/Handwerkgroep en een Wandelclub. Ook is er een Zangkoor, een Dansgroep en een Gymgroep. Hun Reis- en Culturele Commissie organiseert jaarlijks een ‘Voorjaarsreisje’. Verder is er een stadswandeling, theaterbezoek, museumbezoek of een excursie. Boerinnendag De Provinciale Agrarische Commissie houdt jaarlijks een themadag. Vroeger was dit de ‘Boerinnendag’, maar omdat het programma nu veel breder is geworden is gekozen voor een andere naam. Hier is in Markelo veel animo voor, ook voor de jaarlijkse Provinciale Agrarische Dagen, die wisselend bij verschillende lokale afdelingen worden georganiseerd. In Hof van Twente zijn vier lokale afdelingen actief, te weten Delden, Goor, Diepenheim en Markelo. Er is goed onderling contact tussen de besturen. Samen organiseren ze om de drie jaar een gezamenlijke ‘Hofavond’. De samenwerking maakt het mogelijk om de avond grootser aan te pakken en in een wat breder verband elkaar te ontmoeten. Nieuwe leden welkom Trots zijn zij op hun vereniging bij de viering van het 75-jarig jubileum. Tijdens de oprichting bedoeld om vrouwen een volwaardige plaats in de samenleving te geven, nu 75 jaar later is dit doel bereikt, maar de cultuur is veranderd. Helaas veroudert de club en dat is zorgelijk. Graag zagen ze nieuwe leden binnenkomen. Mooi zou het zijn als zich in het jubileumjaar nieuwe leden zouden melden of liever nog dat een groepje vriendinnen of buurvrouwen samen lid zouden worden. Voordeel voor jongere (drukke) vrouwen is dat bij de vereniging veel kan maar niets moet. Het lidmaatschap kost € 54,50 per jaar en hiervoor ontvang je ook nog vier keer per jaar het Ledenmagazine van de Vrouwen van Nu. Aanmelden kan per mail vrouwenvannumarkelo@gmail.com of telefonisch bij Jenny Oost 0547-362136. Foto: Fotostudio Markelo


Hofweekblad

Woensdag 14 april 2021, pag. 15


Hofweekblad

De Leeuwerik en Triviant doen mee aan Keitof Neede - SO de Leeuwerikschool en VSO de Triviant doen mee aan de Keitof actie. Keitof is een actie waarbij stenen worden versierd en vervolgens worden verstopt in de natuur. Als je een steen vindt, mag je hem houden, je kunt hem op een nieuwe plek weer verstoppen of op een mooi plekje in huis bewaren.

Woensdag 14 april 2021, pag. 16

Gemeente Hof van Twente gebruikt bladafval voor bodemverbetering Hof van Twente - Jaarlijks vallen er heel wat bladeren van de bomen in onze groene gemeente. Dat blad wordt verzameld en gefermenteerd tot bodemverbeteraar. Dit ‘ferment’ wordt gebruikt voor gemeentelijke plantsoenen en akkers van boeren uit de regio. Naast blad wordt in Hof van Twente ook bermmaaisel gefermenteerd. Gildebor verzameld het bladafval en fermenteert het voor de gemeente. Fermenteren is een proces waarbij blad wordt vermengd met bacteriën, kalk en klei. Vervolgens wordt het blad fijngemalen en in slurven gepompt, zie afbeelding hieronder. Er komt dan geen zuurstof meer bij zodat het fermentatieproces begint. Dat proces duurt ongeveer drie maanden. Voordelen Het fermentatieproces is veel milieuvriendelijker dan composteren, want daarbij komt veel methaangas vrij. Door het afdekken van nieuwe beplantingsvakken met ferment merken we dat er minder snel onkruid groeit en de nieuwe beplanting juist beter gaat groeien. Ook kan de bodem beter water vasthouden waardoor nieuwe planten ook beter aanslaan. De bladaarde is ook nog eens goed voor het bodemleven, allerlei insecten en beestjes houden ervan. Vogels en zoogdieren zoals de egel doen daar dan weer hun voordeel mee. Goed voor de biodiversiteit dus. Nadelen Er is één klein nadeel aan het gebruik van het bladferment en dat is dat na verwerking in de plantsoenen er een korte periode een luchtje vanaf komt. Maar dat is vrij snel verdwenen en dan blijven alleen de voordelen over!

Leicester City en Bayern München grote winnaars ‘Mors-cup’ SV Delden

Delden - Zaterdag 10 april werd op het hoofdveld van SV Delden gestreden om de Mors-cup. De gemixte teams van jongens en meiden uit JO10 en JO11 speelden uit- en thuiswedstrijden in de Engelse competitie. Chelsea en Leicester City waren een maatje te groot voor Manchester United en Liverpool. Na zes speelrondes waren het uiteindelijk ‘the Foxes’ die er met twee punten voorsprong op Chelsea met de beker vandoor gingen. De JO8 en JO9 teams kwamen in de groepsfase uit in de Duitse en Spaanse competitie. Waar Barcelona overduidelijk de eerste plek in de La Liga opeiste, was het in de Bundesliga spannend tot de laatste poulewedstrijd. In de finale sloeg de Deutsche Rekordmeister Bayern München in de laatste minuut genadeloos toe. Jet prikte beheerst de 4-3 tegen de touwen en nam met een grote glimlach de beker in ontvangst. Kijk voor de volledige uitslagen en meer foto’s op www.svdelden.nl.

Zomercheck en Opfristraject op Zwembad de Mors

De leerlingen versieren allemaal één steen. Deze worden verstopt rondom Huize de Kamp, de oude spoorbaan en het A.J.G. ter Weeme park. In het park zullen geen stenen worden verstopt in verband met het broedseizoen van de eenden. Er kan tot en met 30 april gezocht worden naar de stenen. V.l.n.r.: bladslurven van herfstblad, ferment in opengemaakte bladslurf en ferment in bloemperk. Duurzaamheid Als samenleving proberen we het energie- en grondstoffenverbruik terug te dringen, zodat de aarde niet uitgeput raakt. Het recyclen van bladafval past in dat streven.

Je ruimte innemen en onverbiddelijk jezelf zijn is nu belangrijker dan ooit Schrijversdebuut voor Internationaal business & life coach Evelien van Es Delden - Evelien van Es werkt al 25 jaar als sparringpartner, internationaal spreker en businesscoach voor ondernemers en professionals. Tijdens de eerste lockdown begon Evelien aan haar schrijversdebuut en haar boek Wees Onverbiddelijk Jezelf is vanaf nu verkrijgbaar. In het boek wordt een rijkdom aan verhalen, ervaringen en inzichten gedeeld die onmiskenbaar aanzetten tot zelfreflectie. De lezer wordt gestimuleerd om zichzelf écht te zien en te ontdekken wat zijn authentieke zijnskracht is; dé sleutel naar een vervuld leven. Ruimte nemen voor zelfreflectie is volgens Evelien, zeker in tijden van verminderd maatschappelijk perspectief, belangrijk voor de mentale en geestelijke gezondheid van mensen. Evelien van Es: ”Soms is het nodig om jezelf te veranderen om jezelf te blijven. De corona-pandemie zorgt ervoor dat veel mensen tot stilstand komen en gaan nadenken. Er ontstaat ruimte voor belangrijke vragen, zoals: ‘doe ik waar ik gelukkig van word?’ en ‘wat wil ik nou eigenlijk écht?’ Het antwoord op die vragen vind je binnenin jezelf. Daarvoor is het belangrijk om verhalen te doorbreken die je jezelf tot nu toe hebt verteld en niet langer te zoeken naar oplossingen buiten jezelf. Dit vraagt van je om anders naar jezelf te kijken en te durven zijn wie je werkelijk bent. Dit leidt tot meer voldoening en innerlijke rust. Dat is waar Wees Onverbiddelijk Jezelf over gaat!”

Over Wees Onverbiddelijk Jezelf Evelien van Es is geboren en getogen in Delden. Na haar middelbare schooltijd verliet ze Twente en ging ze voor een jaar naar de Verenigde Staten. In Wees Onverbiddelijk Jezelf beschrijft Evelien van Es op een openhartige manier waar het in het leven echt om gaat. Zelf gooide ze na een loopbaan in de corporate wereld, begin 2015 het roer om. Ze ging als coach aan de slag op het snijvlak van business en leven. “Die twee zijn immers niet los van elkaar te zien,” aldus Evelien. “Vragen die gaan over zakelijke groei en ontwikkeling staan altijd in verbinding met persoonlijke thema’s die in de onderstroom aan de orde zijn. Het voelt als een voorrecht om anderen te kunnen helpen bij hun transformaties en om impact op levens te hebben. Dit werk geeft me de voldoening waar ik lange tijd naar heb gezocht en dat gun ik anderen ook. Om bij jezelf tot de kern te komen en je unieke gave in te zetten in dit leven en daarmee meer innerlijke rust te creëren.” Er zijn vaker momenten in het leven, zoals tijdens de coronapandemie, die je tot stilstand kunnen brengen en je doen afvragen: ‘Vind ik het nog leuk wat ik doe?’ en ‘Hoe wil ik het vervolg van mijn leven en carrière doorbrengen?’ “Ik zie het als een tijdsgeschenk van moeder natuur dat ik dit boek heb mogen schrijven en daarmee mijn boodschap uit mag dragen.” Wees Onverbiddelijk Jezelf maakt je bewust van waar je op dit moment in je leven staat en of het pad dat je bewandelt daadwerkelijk jouw pad is. Het helpt je op weg om hartgedragen keuzes te maken. Wees Onverbiddelijk Jezelf is onder andere verkrijgbaar bij de Readshop in Delden. Vanaf medio april is het boek ook in het Engels beschikbaar.

Delden - Zwembad de Mors biedt dit jaar naast de traditionele zwemlessen ook een Zomercheck en Opfristraject aan. In de tweede week van de meivakantie moet hiermee de zwemveiligheid van kinderen voor de rest van het seizoen gezekerd worden. De zogenaamde Zomercheck die op maandag 3 mei wordt aangeboden, geeft ouders een indicatie hoe het gesteld is met de zwemvaardigheid van hun kroost. Ze is bedoeld voor kinderen die in de afgelopen jaren een A-, B- of C-diploma haalden, maar door corona maar weinig hebben kunnen oefenen. Diezelfde kinderen staan straks aan de badrand bij een schoolzwemles of willen tijdens de aanstaande topzomer lekker verkoelen op De Mors. En dan blijkt zo’n bad toch best wel groot, diep en eng. Wanneer tijdens de check blijkt dat er toch nog wel wat werk aan de winkel is, dan zijn er nog vier lessen waarin zwemveiligheid verwezenlijkt kan worden. Niet slechts het vertrouwen van de kinderen in eigen kunnen, maar ook het vertrouwen van de ouders in hun kroost moeten daarmee bevorderd worden. Na het Opfristraject, staat niets een zwemrijke zomer nog in de weg. De Zomercheck staat gepland op 3 mei, het Opfristraject wordt aangeboden op 4, 5, 6 en 7 mei. Kinderen met een A-diploma zijn steeds welkom op 15.00 uur, B- en C-gediplomeerden zijn om 15.45 uur aan de beurt. De zwemonderwijzers adviseren na de Zomercheck over het vervolg, de betaling vindt na afloop naar verbruik plaats, per les is de bijdrage € 5,40. Aanmelden kan op www.zwembad-demors.nl/zwemlessen, daar vindt u ook meer informatie, ook aangaande de reguliere lessen.


Hofweekblad

Woensdag 14 april 2021, pag. 17

Weekwinnaar Junior Energiecoach

Archeologie in Goor

10-jarige Junior Energiecoach Esmee ziet haar eigen kleurplaat terug op een handdoek

aflevering 2 Hengevelderstraat (vondst bronzen handelsbaar) In 2017, toen de panden aan de Hengevelderstraat 29-37 werden gesloopt, zijn we op zoek gegaan naar de geschiedenis van de Hengevelderstraat. Goor was altijd al een belangrijke plaats. Het lag op de route van Deventer naar het Duitse achterland. Er was geen mogelijkheid om niet via Goor te gaan. De naam Goor (moerassig land) verklapt de reden al. Twente was overwegend drassig moerasland en Goor lag op een route die begaanbaar was. Op plekken waar de weg nog te drassig was, het traject MarkeloGoor, werden palen overdwars gelegd, soms wel vier lagen dik. Dat heette de Bandijk en heel Twente moest meebetalen aan het onderhoud van die weg. Iedere gemeente was verantwoordelijk voor een bepaald gedeelte. De onderhoudsplicht duurde voort tot in de 19e eeuw. Deze knuppelweg of Bandijk moest voldoen aan verschillende eisen: hij mocht niet onder water komen te staan en moest breed genoeg zijn voor drie mannen te paard, zodat de bisschop met zijn secondanten ongehinderd naar Goor konden rijden. Goor was in die tijd de hoofdplaats van Twente voor de bisschop van Utrecht. De bisschoppen hadden er hun slot op het Schild. De Hengevelderstraat lag wat hoger en droger. In de middeleeuwen heette de Hengevelderstraat de Steenstraat, naar de Steenpoort, die toegang gaf tot de stad op het Schild. Jaren geleden zond de BBC een programma uit over de Romeinen en hun amfitheaters in Engeland. Er werd verteld over de gevechten van de gladiatoren met beren. Beren, die uit het donkere en verre Oost Europa kwamen. Er werd een kaart getoond van deze berenroute en ja, die route liep ook door het oude Goor. Het is dus zeer aannemelijk, dat deze transporten door wat nu de Hengevelderstraat heet, zijn gekomen. Dat de Hengevelderstraat deel uitmaakte van een belangrijke handelsroute, die misschien al bestaan heeft voor onze jaartelling, bewijst wel de vondst die Hans Gerritse deed achter in de tuin van zijn huis aan de Hengevelderstraat 29. Hij vond daar een bronzen handelsbaar. Een Engelse archeoloog heeft de baar gedateerd op 1800-1000 jaar voor Christus.

Hof van Twente - De Junior Energiecoach gaat richting de afronding. Vijf weken lang hebben 130 gezinnen door heel Hof van Twente meegedaan aan dit energiebespaarspel. Elke week een leuke opdracht over energie besparen onder het motto ‘met energie kun je lachen!’. Voor de week over het douchen werden de deelnemende gezinnen uitgedaagd om korter en minder warm te douchen. De 10-jarige Esmee Scheggetman uit Markelo doet samen met haar zus Tessa fanatiek mee aan de Junior Energiecoach. Met haar mooie kleurplaat van de mascotte Varkentje Rund heeft ze een handdoek gewonnen met haar eigen kleurplaat daarop afgedrukt. Gefeliciteerd Esmee! Meer informatie over het energiebespaarspel is te bekijken op www.juniorenergiecoach.nl.

Viverion en huurders maken samen nieuw huurbeleid

Doordat Goor op een belangrijke route lag, waren er veel herbergen en logementen om de vermoeide reiziger en de hongerige paarden te herbergen. Er was zelfs een gasthuis en dan bedoel ik niet een huis voor zieken, maar een accommodatie waar reizigers konden overnachten. Deze gasthuizen werden gesticht door de kerk en naast het gasthuis was dan ook meestal een kapel. De strategische ligging van Goor, op een kruispunt van wegen, (Helwegen, Hessenwegen, Hanzeroute en waterwegen) zorgde ervoor, dat Goor honderden jaren geteisterd werd door vijandige troepen. Zo bezochten de legers van de Spanjaarden, de Staatse troepen en de legers van diverse bisschoppen ons kleine stadje en verstoorden er met grote regelmaat de rust. Eugenie van Heiningen (namens de archeologie werkgroep van het Goors Historisch Museum)

10 jaar Opnieuw Delden - Tien jaar geleden, op 11 april 2011, startte Alda Assink met haar second hand winkel ‘Opnieuw’ in Diepenheim. Drie jaar geleden verhuisde de winkel van het kleine Plumershuuske naar het grotere pand aan de hoek Langestraat/Kortestraat in Delden. Hier werd ook vinyl en second hand design aan het assortiment toegevoegd en wijzigde de naam in ‘Opnieuw Vintage, Vinyl & Design’. In de afgelopen tien jaar werd er, naast de activiteiten in de winkel, ook twee keer per jaar een modeshow georganiseerd. Gewoon op straat, op de catwalk klanten uit de winkel en iedereen was van harte welkom. In 2016 was er een nieuw initiatief om samen met Ina Oonk en andere second hand winkels uit de regio twee keer per jaar een Heerlijcke Vintage te organiseren. Er deden al snel 15 winkels aan mee, werd twee keer per jaar georganiseerd en ook dat groeide uit tot een dermate groot succes waar zoveel enthousiaste (veelal dames) op af kwamen dat er moest worden uitgeweken naar een grotere ruimte in de Performance Factory in Enschede. Ook kwam er in coronatijd een Heerlijcke Vintage route door het oosten van Nederland. Het is de bedoeling om tijdens de eerstvolgende Twentse Brocante een Vintage Straatje in Delden te organiseren en een Heerlijcke Vintage vanaf eind 2021 ook in de Achterhoek op touw te zetten. Vanwege corona is de winkel nog steeds op afspraak te bezoeken. Weet dat u van harte welkom bent aan de Kortestraat 2a in Delden om onder het genot van een kopje koffie, op uw gemak heerlijk te snuffelen in het bijzondere assortiment, want dat is onverminderd groot. Kleding koop je, vintage scoor je! De feestelijkheden rondom het 10-jarig bestaan worden op een later tijdstip gevierd.

Van rechtsboven met de klok mee: Meta Steijsiger - voorzitter huurdersbelangen DMR, Yvonne Reinders - voorzitter Huurdersvereniging De Berkelstreek, Frits de Groot - secretaris Huurdersbelang GBH en Tonita Garritsen - directeur-bestuurder Viverion. Het nieuwe huurbeleid van Viverion wordt gebaseerd op wat huurders kunnen betalen. Bij dat beleid staan de inkomenssituatie en de uitgavepatronen van huurdersgroepen voorop. Daarmee wordt het voor Viverion mogelijk de woningvoorraad zo door te ontwikkelen dat er voor iedere groep huurders voldoende en betaalbare woningen kunnen worden aangeboden, ook voor de meest kwetsbare huurders. Het nieuwe huurbeleid is ontwikkeld door een samenwerking van Viverion en de huurdersorganisaties Huurdersbelang GBH, Huurdersbelangen DMR en Huurdersvereniging De Berkelstreek. Het convenant is getekend in aanwezigheid van de Woonbond. Viverion kent als huurdersgroepen eenoudergezinnen, gezinnen, ouderen, (jonge) stellen en (jonge) alleenstaanden. Het convenant bevat afspraken over de ontwikkeling van een kleine, toegankelijke en betaalbare woningvoorraad voor elke doelgroep. Om haar werk goed te kunnen doen en de woningvoorraad verder te transformeren en te verduurzamen zullen de totale huuropbrengsten van Viverion in de komende jaren stijgen. In het convenant is afgesproken dat die toekomstige huurverhogingen in lijn zijn met de afspraken over gematigde

Opslag nodig voor uw inboedel? Tel. 06-27543623

huurontwikkeling zoals gemaakt tussen de Woonbond en Aedes in december 2018. Het convenant bevat verder afspraken over de communicatie met de huurders en over de evaluatie van dit beleid. Optimaal aanbod De partijen verwachten dat het nieuwe beleid een pad naar een passender verdeling van de woningen oplevert, met een optimale balans tussen betaalbaarheid, beschikbaarheid en kwaliteit van de woningen in de regio. Yvonne Reinders, voorzitter Huurdersvereniging De Berkelstreek: “Door onze samenwerking tijdens de ontwikkeling van het huurbeleid, zetten we hele mooie stappen vooruit. Het is een behoorlijke verandering die plaatsvindt waar wij erg blij mee zijn.” Frits de Groot, secretaris Huurdersbelang GBH zegt voluit ja tegen dit huurbeleid en onderstreept een belangrijke meerwaarde: “We hebben te maken met nieuwe complexe thema’s als verduurzaming en voor huurdersorganisaties is onderling meer samenwerken broodnodig. Met het co-creatie proces voor dit huurbeleid hebben we daarin een belangrijke stap vooruit gezet!” Meta Steijsiger, voorzitter huurdersbelangen DMR heeft waardering voor het initiatief om het huurbeleid samen te ontwikkelen: “Viverion staat dicht bij de mensen en probeert het allemaal zo goed mogelijk te doen. Daar is dit gezamenlijke huurbeleid een bewijs van.” Tonita Garritsen, directeur-bestuurder Viverion: “Er staat ons een forse opgave te wachten. Bij het bouwen van nieuwe woningen én bij het verduurzamen van bestaande woningen. We zijn blij dat we in onze huurdersorganisaties kritische én constructieve partners hebben gevonden waarmee we verantwoorde afspraken over de prijsvorming van onze woningen hebben kunnen maken.” Over betrokken partijen Huurdersvereniging De Berkelstreek komt op voor huurders van Viverion en woningzoekenden in de kernen Lochem, Barchem, Laren en Holten. Stichting Huurdersbelang GBH komt op voor de belangen van alle huurders van Viverion in Goor, Bentelo, Hengevelde en Ambt Delden. Huurdersbelangen DMR vertegenwoordigt de belangen van huurders van Viverion in Diepenheim, Markelo en Rijssen. Woningcorporatie Viverion ontwikkelt en verhuurt ruim 5.500 woningen in de provincie Overijssel, in de kernen Lochem, Laren, Barchem, Diepenheim, Markelo, Goor, Rijssen, Holten, Bentelo, Hengevelde en de buurtschappen Deldenerbroek, Stokkum en Zeldam. Daarbij werkt Viverion actief samen met huurdersorganisaties, gemeenten en zorg- en welzijnsaanbieders.

Heracles Almelo op zoek naar beste FIFA-speler van gemeente Hof van Twente Almelo - Met de huidige maatregelen is het voor niemand een pretje. Zo ook niet voor jongeren die nu thuis moeten zitten en nergens naartoe kunnen. Heracles Almelo wil deze jongeren helpen door ze de hand toe te reiken met een gaaf FIFA-toernooi. Naast de FIFA-toernooien die reeds georganiseerd worden, komt Heracles Almelo nu met een nieuw toernooi gericht op de huidige maatregelen. Nu jongeren het huis niet meer uit kunnen na 22.00 uur wil Heracles Almelo vermaak bieden voor de vrijdagavond.

Het toernooi wordt georganiseerd in samenwerking met ProPlayers en is helemaal gratis. Het toernooi wordt vrijdagavond 23 april gehouden voor de gemeente Hof van Twente. Jongeren vanuit de gemeente Hof van Twente kunnen zich gemakkelijk aanmelden via de website. Het toernooi gaat om 18.30 uur van start (inchecken 18.15 uur). De opzet van het toernooi wordt bepaald door het aantal deelnemers. In een ideale situatie begint het toernooi met een groepsfase waarna een knock-out fase volgt. Het toernooi wordt gespeeld op de PlayStation 4 met ‘normale teams’. Iedereen kan dus spelen met zijn of haar favoriete team. Het toernooi staat ook open voor jongeren die niet uit de gemeente Hof van Twente komen. Zij dingen echter niet mee naar de prijs voor de gemeente Hof van Twente. Voor de winnaar van de gemeente Hof van Twente ligt er een ticket klaar voor de Finale Talentendagen die aan het eind van het seizoen gehouden worden. Hier maken deelnemers kans op een contract als official ePlayer van Heracles eSports. Kijk voor meer informatie op www.heracles.nl/esports of rechtstreeks op: www.heracles. nl/2021/01/08/ben-jij-de-beste-fifa21-speler-van-de-gemeente-hof-van-twente/.


Hofweekblad

Coop Hengevelde zoekt verenigingen voor statiegeldactie Hengevelde - Zoals velen weten, kunnen klanten bij Coop Hengevelde hun statiegeld schenken aan initiatieven en verenigingen die actief zijn in de buurt. Ieder kwartaal kiest hij één vereniging/goed doel waarvoor de klanten een kwartaal lang hun statiegeld kunnen doneren. Coop verdubbelt deze opbrengst aan het einde van het kwartaal. Zo heeft hij afgelopen jaar al een mooi bedrag kunnen schenken aan de goede doelen/ verenigingen. De statiegeldactie loopt steeds per kwartaal: 1) januari tot en met maart, 2) april tot en met juni, 3) juli tot en met september en 4) oktober tot en met december. Voor de kwartalen 3 en 4 van dit jaar, maar ook voor alle kwartalen van volgend jaar, zoekt Coop nog nieuwe verenigingen die zich aanmelden via www.coop.nl/statiegeld. Dus een oproep aan alle verenigingen in Hengevelde: meldt nu uw vereniging, goede doel of ander initiatief aan en spek de clubkas. Juist nu het zo hard nodig is. Zo maken we samen het verschil in Hengevelde. Bron: Wegdamnieuws.nl

Woensdag 14 april 2021, pag. 18

Een seizoen lang voorverkoop op De Mors

Boomtuin vernield

Delden - Dat het ook dit jaar een ander jaar wordt dan men op/ van Zwembad de Mors gewend is, lijdt geen twijfel. Zo wordt de voorverkoop uitgesmeerd over het seizoen, zal het bad tussen de middag voorlopig gesloten zijn en is het nog maar de vraag of alle zwemlessen en doelgroepactitiviteiten plaats kunnen vinden. Toch bieden de jongste berichten ook wel weer perspectief en blijft het voornemen van de SBR om er een zo regulier mogelijk seizoen van te maken. Vanaf 2 mei! Voorverkoop Chronologisch gezien is de voorverkoop het eerste slachtoffer van de lockdown. In tijden waarin het winkelbezoek zo aan banden ligt, is deze traditie immers niet houdbaar. Niet getreurd, de voorverkoop begint nu op 2 mei en eindigt op de slotdag van het seizoen. Het hele badjaar wordt dus gewerkt met gereduceerde tarieven, zodat de laagdrempelige aard van de Deldense zwemvoorziening gehandhaafd blijft. De handeling aan de receptie wordt er iets anders van. Bij het eerste bezoek aan het bad leveren gasten een enveloppe in met daarin naam/ namen, leeftijd(en) en pasfoto(’s) en verrichten zij de betaling. Na afloop van het bezoek ligt het abonnement klaar. Uiteraard blijven ook 10-badenkaarten en losse kaartjes beschikbaar. Lesaanbod Op 3 mei start ook het zwemseizoen voor tenminste de ABC-leskinderen en de gegadigden voor de extra Zomercheck. Tevens kan op 10 mei de eerste schoolzwemles verzorgd worden. De laatste berichten (met als rode draad dat het beleid voor buitenruimtes als eerste verruimd wordt) maken het waarschijnlijk dat op korte termijn ook de zwemlessen ten behoeve van de gevorderde diploma’s (zwemvaardigheid, snorkelen en Morsmasters) doorgang kunnen vinden. Of daarnaast zaken als aquajogging en de zwemclinic dit jaar opgestart kunnen worden, is voorlopig nog afwachten. Badbezoek Of ze nu sportieve doelen nastreven of voor de gezelligheid zwemmen, vanaf de eerste meiweek komen banenzwemmers direct al aan hun trekken. ’s Zaterdags is het bad voorlopig gesloten (vandaar ook opening op 2 mei), op zondag opent De Mors om 10.00 uur en sluit om 16.45 uur. Op werkdagen zijn gasten van 7.00 tot 12.00 uur en van 14.30 tot 19.45 uur welkom. Hopelijk besluit de politiek snel dat naast de banenzwemmer ook het spelende kind zijn zwemkans verdient. Op De Mors zijn ze er klaar voor en hopen zo snel mogelijk meer ruimte en tijd te mogen bieden aan zo veel mogelijk badgasten. Cadeautje Veel van de coronarestricties die vorig jaar golden, zijn ook nu nog voor kracht. De meeste daarvan vloeien logischerwijze voort uit de algemeen geldende regels, zo dienen bezoekers (en hun huisgenoten) vrij te zijn klachten en is desinfectie een groot goed. Zwembadspecifiek geldt voor banenzwemmers dat zij binnen baanvakken rechts heen en links terug dienen te zwemmen. Douchen is vooralsnog verboden, maar omkleden kan ‘gewoon’ in de kleedruimtes. En zo benadrukt men op De Mors dat alles wat wél kan als cadeautje gezien wordt. Om dat te onderstrepen ontvangt is er voor iedereen die een abonnement aanschaft (gratis en vers van de pers) een jubileumboekje met 40 pagina’s badhistorie. Verruimingen Aangezien het coronabeleid van de overheid constant in ontwikkeling is en de SBR hier steeds zo adequaat mogelijk op poogt te reageren, is www.zwembad-demors.nl de aangewezen plek voor de meest recente regels en mogelijkheden voor het openluchtzwembad. Nadere informatie wordt ook via nieuwsbrieven en de social media verstrekt. Zwemlesouders worden middels mailingen direct op de hoogte gehouden van ontwikkelingen. Opgeven voor de zwemlessen is nog steeds mogelijk, hoewel voorlopig slechts voortgang van het Zwem ABC, de Zomercheck en het Opfristraject gegarandeerd kan worden.

Diepenheim - Toen kunstenaar Jeroen Kooijmans tijdens de paasdagen met zijn familie in de Boomtuin kwam kijken of de bollen al opkwamen, trof hij tot zijn grote teleurstelling een grote vernieling aan. Alle planten zijn uit de grond getrokken en naar beneden gegooid. Kunstvereniging Diepenheim had de Boomtuin, een kunstwerk van Jeroen Kooijmans, nét eind vorig jaar weer geheel opnieuw laten inplanten. De Kunstvereniging heeft melding bij de politie gedaan en hoopt dat iedereen met eventuele tips dit wil melden. Dat dit kunstwerk moedwillig is vernield, leidt tot veel onbegrip en teleurstelling. Het is een geliefde plek bij omwonenden en bij toeristen die er een kijkje komen nemen. Over de boomtuin De boomtuin is een sprookjesachtige tuin in de kruin van een ongeveer 250 jaar oude eik. Via een open wenteltrap langs de stam kom je op een plateau met normaalgesproken een tuin vol varens en mossen. Een klein paadje leidt je naar een bankje waar je kunt zitten en tussen de bladeren van de boom door van het uitzicht kunt genieten. De boom staat op het land van boer Sipma die vroeger als jongetje Jeroen Kooijmans maakte deze foto van de zelf veel in deze boom geklommen heeft. vernieling.

Kaartenactie om goed scheiden van verpakkingen te stimuleren Hof van Twente - Deze week starten de kaartenacties voor de oranje verpakkingencontainers in Hof van Twente. Eerder werd al ingezet op het informeren over wat er wel/niet thuishoort in de verpakkingencontainer. Komende tijd worden de verpakkingencontainers steekproefsgewijs nagekeken op de samenstelling van het verpakkingsmateriaal (plastic, blik en drankenkartons). Is de inhoud goed? Dan ontvangt de inwoner een groene kaart met een compliment. Zit er afval in dat er niet in thuishoort? Dan ontvangt de inwoner een oranje kaart waarop staat wat de volgende keer beter kan. Bij grote vervuiling wordt de container niet geleegd. Na opschoning kan de container de eerstvolgende dag van inzameling weer aan de straat worden gezet. Met de kaartenactie willen de gemeente en Twente Milieu de inwoners van Hof van Twente bewuster maken van het op een goede manier scheiden van verpakkingen. In sommige gevallen zijn inwoners zich niet bewust van wat er wel of niet in de verpakkingencontainer mag. Naast de informatie in het Hofweekblad, de keukenlafolder en de containersticker helpt de kaartenactie hierbij.

In de Twickelse bossen is meer te zien dan alleen maar bomen Terug in de tijd met natuurkenner en natuurfotograaf Han Brinkcate Het ‘Hofweekblad’ heette toen ‘Deldens Weekblad’ Aflevering 12, 24 maart 1993 Een echte flierefluiter, ook wel lanterfanter onder onze vogels, is wel de merel of ‘gieteling’. Zo’n 100 jaar geleden zag je deze vogel nauwelijks in de nabijheid van de mens. Bij voorkeur zocht deze vogel een woonplaats in het elzen– of wilgenstruikgewas langs beken en sloten, die door de bossen kronkelden. Maar geleidelijk aan trok de merel (zie foto mannetje) dorp en stad binnen, waarschijnlijk omdat hij er vooral in het winterhalfjaar makkelijker aan voedsel kon komen. In korte tijd werd onze merel van een stugge en teruggetrokken ‘einzelganger’ een rumoerige en fijne stadsbewoner. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat hij uit zijn oorspronkelijke woongebied is verdwenen. Samen met de zanglijster, de grote lijster, de koperwiek en de kramsvogel, behoort ook de merel tot de lijsterfamilie. Toch is ‘hij’ met zijn zwarte verenpak een buitenbeentje in deze familie. Opvallend bij hem is de gele, soms oranjegele snavel die vel afsteekt. Ook rond de ogen zit een geel kringetje. Lettend op de kleur van de snavel, weten we ongeveer hoe oud de vogel is. Hoe geler de snavel -en dit kan gaan van lichtgeel over oranjegeel tot bijna rood-, hoe ouder de vogel is. Moeder merel ziet er wat dat betreft veel simpeler uit. Ze is bruin gekleurd, met lichte, bruine vlekken op de borst. Ook de snavel heeft een bleek bruine kleur. Pas uitgevlogen jongen lijken veel op haar. Pas als de jongen bijna volwassen zijn, kunnen we zien of we met een mannetje of vrouwtje van doen hebben. Het bruin van het vrouwtje en de jongen is een prima schutkleur en die komt haar uitstekend van pas tijdens het broeden en grootbrengen van de jongen. Merels treffen we vaak op de grond aan. Hier stappen ze rusteloos zoekend rond, terwijl ze met een oog schuin naar de grond loeren. Vaak wroeten ze met hun stevige snavel tussen het gras of in dode bladeren om dan plotseling een dikke worm of larve boven te halen. Ik weet niet of de ogen of hun gehoor ze helpen bij het opsporen van wormen. Twee tot drie wormen halen de merels per minuut naar boven. Zelf slikken ze de wormen gelijk door, maar als ze jongen hebben, slaan ze de wormen tegen de grond, rukken ze aan stukjes en halen ze door de droge aarde. Het laatste doen ze om de slijmerigheid weg te nemen, maar ook om de jongen wat zand of grind in de maag te geven. Dat helpt weer bij de vertering van het voedsel. Wormen vinden ze vooral in de zomer en de herfst. In de lente eten ze veel rupsen, in het late najaar zijn het vooral bessen en zaden. Nu in het voorjaar laten de mannetjes van de merel, de zanglijster en de grote lijster hun melodieuse klanken in de vroege ochtend en avond weer volop horen. Voor meer natuur kunt u ook kijken op www.hanbrinkcatenatuurfotografie.nl, of op www.hofweekblad.nl onder de button natuur.


Hofweekblad

Woensdag 14 april 2021, pag. 19

René Roord langer bij FC Twente Enschede - René Roord (56) is ook de komende jaren manager vrouwenvoetbal bij FC Twente Vrouwen. Roord heeft zijn contract met drie seizoenen verlengd. “Afgelopen jaren heb ik met veel plezier een bijdrage mogen leveren aan de ontwikkeling van het vrouwenvoetbal bij FC Twente”, vertelt Roord. “Ik kijk ernaar uit om hier de komende jaren samen met de staf aan verder te werken. Er liggen mooie uitdagingen voor ons en we willen nieuwe stappen zetten. Daarbij willen we talentvolle speelsters uit de regio verder ontwikkelen, zodat zij aan kunnen blijven sluiten bij de eerste

Computerspeciaalzaak Tronic.nl opent tweede locatie Delden - Tom Roetgerink, mede-eigenaar van Computerspeciaalzaak Tronic.nl is blij dat het eindelijk zover is: “Wij hebben ons nieuwe pand aan De Dennen 15 betrokken. Nadat we in 2014 zijn verhuisd naar de Nieuwstraat is het nu hoog tijd weer een stap verder te gaan. Twee jaar geleden zijn we begonnen met de opbouw van de nieuwe locatie, die in eerste instantie werd gebruikt voor onze webshop en door de technische dienst.”

selectie.” René Roord vervult vanaf 2016 de functie van manager vrouwenvoetbal bij FC Twente. In de periode 1981 van 1987 speelde de Oldenzaler 82 competitiewedstrijden voor FC Twente.

#ikwerkinHofvanTwente (25) Irma Klein Tuente werkt al bijna 20 jaar bij Slagerij Kastelein in Diepenheim. Vandaag vertelt zij over haar werkzaamheden. Ze is een vast gezicht in Diepenheim achter de toonbank bij Slagerij Kastelein: Irma Klein Tuente. Volgend jaar tikt ze de 20 jaar aan dat zij werkzaam is in de slagerij. “Ja, we gaan richting 20 jaar! En ik weet het nog zo goed, het was november 2002 en Rein (eigenaar) belde mij op met de vraag of ik voor hem wilde werken. Ik kwam net uit diverse baantjes in de horeca waar ik als kok had gewerkt en had er direct oren naar. Ik ben op gesprek gegaan en het eerste wat hij vroeg was wanneer ik kon beginnen. Die maandag daarop ben ik al gestart.” Irma werd ingewerkt door diverse collega’s en leerde elke dag meer en meer over diverse soorten vlees, mogelijkheden, producten en diensten van Slagerij Kastelein. “Ik ben begonnen met vier à vijf dagen per week, toen ik moeder werd ben ik 13 uur per week gaan werken. Zo kon ik het met het thuisfront goed regelen.” We kunnen wel een beetje raden naar de werkzaamheden bij Kastelein, maar als ze begint te vertellen, horen we toch veel meer. “Ja, ik heb veel in de keuken gestaan en sta daar nu ook nog graag. Maar ik vind vooral de contacten met de klanten in de winkel erg leuk. Die adviseer ik dan ook met veel plezier. Maar wat ik het allerliefste doe? De buffetten en diverse hapjes klaar maken.” Slagerij Kastelein, gevestigd in Diepenheim, is een bekende naam in de regio. “Ja, onze klanten komen overal vandaan. Ik zie veel bekende gezichten vanaf het eerste moment dat ik hier werkzaam ben, maar in de vakantietijd komen er ook veel enthousiaste toeristen. De klanten komen niet alleen uit Deep’n, maar uit heel Hof van Twente.” Irma is een Hengeveldse, maar woont alweer heel wat jaren in Beltrum. “Ja, en dat is maar 20 minuutjes hier vandaan. De afstand is echt goed te doen. En ik heb zoveel plezier in mijn werk, dat ik die ‘afstand’ er graag voor over heb. Ik heb leuke collega’s, we hebben een leuke groep en klaren elke keer met elkaar de klus. We zijn tevreden en hebben het ook echt gezellig.” En als je dan naar huis gaat, op het einde van de dag, wat neem je dan mee? “Als ik Wegdammerrib en Bedientjes meeneem, word ik bijna juichend onthaald.”

Jeffrey (links) en Bob in de nieuwe vestiging. Covid-maatregelen, bestemmingsplan en verschil particulier/zakelijk De heren van Tronic.nl liepen tegen tal van regels en wetgeving op, waardoor het misschien niet helemaal duidelijk is wie, wat, waar, wanneer mag doen. Tom licht toe: “Wij zijn ontzettend blij met al onze vaste particuliere en zakelijke klanten en op korte termijn mag iedereen bij ons een kijkje komen nemen. In grote lijnen blijft alles hetzelfde, ons aanbod, onze service maar ook het personeel.” Gaat de locatie aan de Nieuwstraat dan niet dicht? Tom: “De oude locatie blijft op afspraak geopend voor het bekijken van tv’s en witgoedapparatuur. Het hele computergebeuren verhuist mee.” Wat verandert er dan wel? De fysieke computerwinkel verdwijnt op termijn voor de particulier, want aan De Dennen is dat in strijd met het bestemmingsplan. Als ondernemer (iedereen met een KvK-nummer) mag je wel komen winkelen in de voorraad/showroom op de nieuwe locatie. Verder is Tronic.nl voor de particulier bereikbaar voor reparatie, onderhoud, installatie en verkoop via de website. Aan de zaak bestellen kan ook. De producten kunnen dan worden thuisbezorgd en desgewenst geïnstalleerd. Gecompliceerd Tom Roetgerink geeft toe dat het niet in een zucht valt uit te leggen en raadt daarom aan voor wie twijfelt, hen eerst even te bellen. Er kan dan rustig uitgelegd worden aan welke regels ze zich moeten houden, maar dat er nog legio mogelijkheden zijn. “Dus particuliere en zakelijke klant: meld je bij ons voor alles wat met computers te maken heeft. Bijvoorbeeld voor de verkoop van laptops, tablets, telefoons, accessoires, computers en monitoren, zowel nieuw als gebruikt. Maar we doen ook reparatie en installatie van computers, laptops, telefoons en kleine zakelijke oplossingen in netwerk, computers, et cetera. Bel ons ook voor het aansluiten van een modem/router, een computerprobleem of voor de installatie van een nieuwe printer”, besluit Tom. Toch nog gecompliceerd? Tom: “Bel ons dan even, dan komt alles goed!” Verkoop Reparatie Onderhoud Installatie, De Dennen 15 in Delden, tel. 074 8531228; www. tronic.nl. Ruim voldoende parkeergelegenheid voor de deur.

Nieuwe panelen langs fietsknooppuntennetwerk De ruim zeshonderd panelen bij de Twentse fietsknooppunten worden de komende jaren vervangen. Ze worden voorzien van verrassende, spannende, grappige en interessante historische verhalen. Zo komen fietsers te weten welke baanbrekende gebeurtenis, bijzondere activiteit of huiveringwekkende moord daar heeft plaatsgevonden. Het project is mede mogelijk gemaakt met een bijdrage vanuit de (Europese) LEADER-subsidieregeling voor plattelandsontwikkeling. Samen met Routenetwerken Twente, Twentse historische verenigingen en de Stichting Stad en Regio gaat regiohistoricus Marco Krijnsen van het Twentehoes de verhalen voor de panelen schrijven. Daarvoor doet hij onder andere archief- en veldonderzoek. Zo krijgt hij de mooiste verhalen boven tafel. De verhalen komen op de panelen in drie talen: in het Nederlands, Twents en Duits. Ruim tien miljoen fietsers passeren jaarlijks de knooppunten in het Twentse routenetwerk. Dat zijn voor een groot deel mensen uit de regio zelf. Door de vernieuwde panelen leren zij welke historische verhalen achter de locatie schuilgaat. In totaal telt Twente 607 fietsknooppunten met bijbehorende panelen. In de komende jaren worden alle folies op de panelen vervangen. In 2021 en 2022 kan met de LEADER-subsidie bijna de helft van de panelen worden voorzien van verhalen, te beginnen met 62 panelen in het gebied De Groene Poort in Zuidwest-Twente, gevolgd door de panelen in Nationaal Landschap NoordoostTwente. Voor de overige ruim 300 panelen wordt nog financiering gezocht.Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.