Page 1

REGIO NOORDOOST-BRABANT

ZAKENMAGAZINE | JAARGANG 26 | OKTOBER/NOVEMBER 2010

Marcel Beckers Ondernemen doe je niet alleen

Cornelien Baijens

Low cost stimuleert new business

BOB Debat Meeting Management

Hoog tijd voor actie

ABN AMRO Nieuw en vertrouwd

business

Dominique Weesie kuifje in omroepland


&

HoPPenbrouWers industriële automatisering | utiliteit | service | woningbouw | beveiliging | inspectie en onderhoud | telecom en datanetwerken

perfetti Van melle

“ Wij bouWen aan een vertrouWensrelatie met de klant”

Sjef BorgmanS, projectleider induStriële automatiSering

sjef borgmans: “Het leuke van ons werk is dat iedere dag anders is. dat komt omdat onze klantenkring zeer divers is. Voor perfetti Van melle Benelux, gespecialiseerd in de productie van snoep en kauwgom, hebben we ooit de besturing van een snoepjeskettingmachine ontwikkeld. We voeren regelmatig opdrachten uit voor deze klant, die behoefte heeft aan vakmanschap, korte communicatielijnen en flexibiliteit. Wij bouwen aan een vertrouwensrelatie met onze opdrachtgevers. Hoe vaker je met een klant samenwerkt, hoe beter je een bedrijf leert kennen. Hierdoor kun je sneller signaleren waar behoefte aan is.”

Fred van der velde, manager technische dienst bij Perfetti van melle: “Hoppenbrouwers kent onze huisregels. We hoeven de installateurs niets uit te leggen. de samenwerking is drie jaar geleden ontstaan, toen we onze waterzuivering wilden automatiseren. Hoppenbrouwers ging zeer gedisciplineerd te werk, waardoor we tijd en geld konden besparen. inmiddels ondersteunt het bedrijf ons regelmatig met upgradeen automatiseringsprojecten. tijdens deze trajecten staan onze machines enige tijd stil. maar als het aan Hoppenbrouwers ligt, duurt dat niet lang. de deadline wordt altijd gehaald. de medewerkers denken met ons mee. na ieder project voert een controleur van Hoppenbrouwers zelfs nog een extra ‘arbo & veiligheid audit’ uit. dat is wel heel bijzonder!”

&

Kreitenmolenstraat 201 5071 ND Udenhout Tel.: (013) 511 72 27 algemeen@hoppenbrouwers.nl www.hoppenbrouwers.nl


REGIO NOORDOOST-BRABANT

Marcel Beckers Ondernemen doe je niet alleen

Cornelien Baijens

Low cost stimuleert new business

BOB Debat Meeting Management

Hoog tijd voor actie

NU OF NOOIT

ABN AMRO Nieuw en vertrouwd

Dominique Weesie

Kuifje in omroepland

Nog zo’n drie maanden; dan is het jaar weer om. Het einde van Zakenmagazine voor ondernemers en managers in Noordoost-Brabant jAARGAnG 26 oktober/november 2010 kAntOORADREs kobaltstraat 13 5044 jk tilburg t 013 - 4631446 f 013 - 4634050 info@regio-business.nl www.regio-business.nl CORREspOnDEntIEADREs postbus 82 5000 Ab tilburg uItGEvERs Gian ploegmakers mariëlle ploegmakers - van Gool sALEs Carlo Hoevenaars Annemiek slofstra OffICE Erik de Loos REDACtIE Gerda baeyens, Cécile van berkel, Rob Claesen, Annemarie van malsen, Ingrid Roets, Elke van der Heyden, sara terburg, marc smits, Liliane verwoolde, e.a. fOtOGRAfIE Camiel Donders, kees bennema, marjo van de peppel, jan sprij, e.a. vORmGEvInG/LAY-Out Hans vermeulen passionals DRuk OCC dehoog media partners

het jaar is ook meteen het begin van het volgende. Voordat ik echt filosofisch word of niet meer te volgen ben: ik vind dat het leven snel gaat. Kan natuurlijk ook met het seizoen te maken hebben. Altijd al last van gehad als de blaadjes gaan vallen. Las vandaag nog een kop in de krant: ‘Snap niet dat onze koningin zo somber is’. Ik wel; ligt gewoon aan het weer.

Rond deze tijd moeten we volgens de marketing- en communicatieprincipes toch echt wel weer plannen gaan maken voor volgend jaar. Maar ondertussen moet een kwart van de omzet van dit jaar nog worden gerealiseerd. Naast plannen maken voor de toekomst moet een ondernemer vooral in het heden opereren. Wat dat betreft is het net een echt mens; die moet de dag ook gewoon plukken. Dus wacht niet op een nieuw kabinet of tot de economie weer aantrekt, of erger nog tot uw pensioen. Tot de zon weer gaat schijnen of tot het nieuwe jaar. Leef en handel nu. Is dit voorwoord nou aan de lezer gericht of aan mezelf?

ADvERtEntIEvERkOOp 013-4631446 LIDmAAtsCHAp persoonlijk lidmaatschap, inclusief bOb activiteiten, per jaar: € 100,- (excl. btw). bedrijfslidmaatschap inclusief bOb activiteiten, per jaar: € 175,- (excl. btw). Aanmelden via www.regio-business.nl. Het lidmaatschap kan op elk gewenst tijdstip ingaan. Het lidmaatschap loopt tot 1 januari en wordt automatisch verlengd, tenzij het uiterlijk vóór 1 november schriftelijk opgezegd wordt. COpYRIGHts Het auteursrecht op de in dit tijdschrift verschenen artikelen wordt door de uitgever voorbehouden.

Gian Ploegmakers Uitgever


Uw partner in verzekeringen. Een goede verzekering geeft rust. In de Rabobank vindt u een betrouwbare partner voor ieder bedrijf van eenmanszaak tot multinational. Wij bieden compleet advies van specialistische verzekeringsconstructies tot het verzekeren van internationale activiteiten. Bespreek uw wensen en situatie met ons. Wij bieden u kennis, ervaring en een compleet advies op maat.

Geen risico is te groot. Rabobank. Een bank met ideeĂŤn.

www.rabobank.nl/s-hertogenbosch


6 9 13 15 16 19 20 23 27 28 30

ABN AMRO Bank: Sterker, transparanter en dichterbij Column Menno Lamers: Geen risico is te groot Inter Actus Groep: Denk op tijd aan later DB Schenker heeft regie in handen Arjan Erkel Advies & Luttikholt.com: Ontdek je ruimte DekoVerdivas: Drukwerk blijft mensenwerk First Impression Audiovisueel: Een nieuwe audiovisuele beleving Max ICT: Uitdaging voor het bedrijfsleven Huijbregts Notarissen & Adviseurs: klassieke, moderne dienstverlening Ondernemen met Visie: Peter Raaijmakers Synergie Uitzendbureau: Sparringpartner met meerwaarde

nAtIOnAAL I

28

succesvol ondernemen in de horeca vergt in deze tijd de nodige creativiteit en visie. peter Raaijmakers weet hier alles van.

Dominique Weesie en PowNed dagen Hilversum uit tijdgeest als leidraad

VI

Marketingtrends in kaart gebracht Authenticiteit onderscheidt

XII

BVA-voorzitter Driessen waarschuwt voor groeiende irritatie Adverteerders in een vicieuze cirkel

31 32 34 37 39 45 47 48 51

ING: Ondernemen doe je niet alleen Ondernemers Congres Noordoost-Brabant: Nieuwe impulsen voor succes Vrouw in Business: Jeanne Vermeulen Conferentiehotel Guldenberg: Walhalla voor vergaderingen easyFairs Netherlands: Low cost stimuleert new business Renova Lease: Ondernemer gebaat bij inhoudelijk advies Landgoed de Rosep: Ongedwongen klasse OCC dehoog media partners: Van voortraject tot productieproces Column Jaap van Wijlen: Naief

52 bOb Debat meeting management De deelnemers van dit debat bespreken met name de invloed van het imago van een stad op het meeting management in de regio. Hoe zetten we ’s-Hertogenbosch nog meer op de zakelijke meetingkaart? Wat hebben we te bieden? En zijn we niet te bescheiden?

56 58

Uitnodiging BOB Borrel: 4 november Quality Centre ’s-Hertogenbosch OPE Quality Centre: Huiskamer van mobiele professionals

34

De carrière van jeanne vermeulen begon al op haar vijftiende. na een allesbehalve traditionele loopbaan maakte ze haar droom waar: eigen baas worden.


COVERSTORY

Nieuw met vertrouwde deskundigheid

nieuwe Abn AmRO sterker, transparanter tEkst GERDA bAEYEns fOtOGRAfIE mARjO vAn DE pEppEL

Carl van Tilburg, Otto Jager en Sander van Osch

Het ‘nieuwe Abn AmRO’ is meer dan een gedwongen huwelijk tussen fortis en Abn AmRO. Het combineert de sterktes van twee gerenommeerde banken, wat zich vertaalt in een optimale dienstverlening aan de klant.

terug naar de basis

Carl van Tilburg (Districtsdirecteur ABN AMRO MeesPierson), Sander van Osch (Districtsdirecteur Particulieren) en Otto Jager (Districtsdirecteur Bedrijven) leiden het nieuwe ABN AMRO Marktgebied ’s-Hertogenbosch. Bouwen aan de nieuwe bank betekent voor hen een uitdaging zoals de bancaire wereld er de afgelopen dertig

6

REGIO busInEss | OktObER/nOvEmbER 2010

jaar geen kende. Maar meer nog dan dat, zien de heren de fusie als een kans om terug te keren naar de basis van het bankieren: klanten voorzien van de beste dienstverlening. “Het tijdperk van ‘betrokkenheid en de klant centraal’ is aangebroken”, zegt Carl van Tilburg, “onze daden zullen moeten bewijzen dat dit meer dan bevlogen woorden zijn.”

Deskundigheid dichtbij

“Het zichtbaarste resultaat van de fusie is ongetwijfeld de toename van het aantal kantoren”, stelt Otto, “in het district Den Bosch bijvoorbeeld hebben we er acht kantoren bij: Boxtel, Schijndel, SintOedenrode, Maaspoort, Zaltbommel, Rosmalen, Vught en Sint-Michielsgestel. De bank heeft bewust gekozen voor dit concept van een kantorennetwerk. Het brengt ons immers letterlijk en figuurlijk dichter bij de klant. Sinds de fusie kunnen klanten bij wijze van spreken op de fiets langskomen; bovendien treffen zij ook meer medewerkers in de bank dan vroeger.


en dichterbij Meer medewerkers betekent ook meer expertise; specialisten die eerder een regiofunctie hadden, sturen wij voortaan ook naar de lokale kantoren om daar klanten bij te staan. Meer medewerkers gaat ook gepaard met een meer persoonlijke benadering. Voor klanten is het toch prettiger om een medewerker achter de balie aan te treffen dan dat zij een ruimte met louter terminals binnenstappen.”

minder bureaucratie

“Het nieuwe ABN AMRO streeft naar minder bureaucratie en meer lokale bevoegdheid. Medewerkers in de kantoren krijgen meer verantwoordelijkheid; het postduiftijdperk (de ene medewerker signaleert iets en wacht op reactie van de andere voor hij de klant verder kan helpen) is voorbij”, stelt Sander van Osch. “Door medewerkers meer verantwoordelijkheid te geven, geef je hen meer daadkracht. Zij kunnen dan sneller en gerichter handelen. Meer verantwoordelijkheid krijgen, betekent ook meer verantwoordelijkheid dragen en dat bevordert dan weer de klantgerichtheid. Het nieuwe ABN AMRO heeft klanttevredenheid opgenomen in de resultaatdoelstellingen van alle medewerkers. Viermaal per jaar worden er klanttevredenheidsonderzoeken uitgevoerd; zelf ga ik elke twee weken met een tiental klanten om de tafel zitten om te horen wat goed is en wat beter kan.” Dit toetsen van de tevredenheid bij de klant gebeurt ook bij private banking en bij zakelijke klanten, stellen Carl van Tilburg en Otto Jager.

bank voor ondernemers

“ABN AMRO is opnieuw een sterk merk geworden”, vervolgt Otto. “Wij hebben

uiterst competente medewerkers, een uitgebreid kennisnetwerk en een hoge mate van sectorkennis. Van dat laatste getuigen bijvoorbeeld onze Agro- en Technodesk en de sectorrapporten die ABN AMRO elk kwartaal publiceert. Wij kunnen bedrijven een stevige en bekwame zakelijke bank bieden. Bij het nieuwe ABN AMRO kunnen zij namelijk terecht voor het complete pakket: verzekeringen, betalingsverkeer, personeelszaken, etc. Wij zijn overigens actief in 28 landen. De beide private banken, gecombineerd tot ABN AMRO MeesPierson, beschikken van oudsher over een groot netwerk. Wij zijn ons netwerk aan het intensiveren, wat niet wil zeggen dat wij overal aanwezig willen zijn. In landen waar wij geen vestigingen hebben, gaan we op zoek naar samenwerking met goede banken die daar al zitten. Van ons netwerk en onze expertise kunnen ondernemers die over de grenzen zakendoen of vestigingen in het buitenland hebben, profijt trekken. Daarnaast kunnen wij snel schakelen tussen de DGA/ondernemer, corporate client en de particuliere klant. Wij hebben echt heel veel moois in huis.”

bovenal transparant

“Onze nieuwe bank steunt op drie pijlers”, zegt Carl, “vertrouwd, deskundig en ambitieus. En de eerste pijler heeft onmiskenbaar de hoogste prioriteit. Vertrouwen win je niet door met de meest ambitieuze plannen te komen en hoog van de toren te blazen. Vertrouwen win je door te doen wat je zegt. Inmiddels hebben wij al een paar belangrijke stappen in die richting gezet. Wat particuliere klanten betreft, zijn we teruggegaan naar drie spaarvormen: een helder assortiment met heldere voor-

waarden. Transparantie moet de leidraad zijn bij elke communicatie met de klant. Vandaar dat een aantal medewerkers onlangs op ‘taalcursus’ is gestuurd. Het juridische jargon moet verdwijnen en plaatsmaken voor begrijpelijke taal. Het gaat niet langer om ‘wij, de bank’ maar om ‘u, onze klant’. Eind september is onze nieuwe mediacampagne van start gegaan, mét de nieuwe slogan. Wij willen bouwen aan dit prachtige nieuwe ABN AMRO en we merken dat wij van onze klanten het vertrouwen krijgen om dit te doen. Daar zijn we trots op.” �

ABN AMRO Bank Marktgebied Den Bosch Nieuwstraat 79 5211 NL ‘s-Hertogenbosch T 073-6161760 E otto.jager@nl.abnamro.com I www.abnamro.com

Business facts ABN AMRO en Fortis Bank Nederland fuseerden op 1 juli 2010. Het resultaat: 508 kantoren in Nederland 6,8 miljoen klanten 30.000 medewerkers

REGIO busInEss | OktObER/nOvEmbER 2010

7


Op zoek naar een unieke locatie voor uw einde- of nieuwjaarsborrel? U kent BurgGolf Haverleij Den Bosch ongetwijfeld van de zomerse BOB Borrel maar ook tijdens de feestdagen is ons sfeervolle Restaurant Magnolia’s de locatie voor uw borrel of bijeenkomst met een klein of groot gezelschap. Het glas heffen met uitzicht op de golfbaan? Of actief het jaar uit swingen… Wij doen u graag een passend voorstel…

Good Golf

Good Food

Great Time

BurgGolf Haverleij Den Bosch Leunweg 40 5221 BC Den Bosch 073 639 01 01 events.haverleij@burggolf.nl

Geen standaard, maar maatwerk Uw vertrouwde notariskantoor met een ‘nieuwe’ naam en krachtig logo. Juist in deze tijd vernieuwen en verbeteren wij onze dienstverlening. Huijbregts Notarissen & Adviseurs in ’s-Hertogenbosch en Vlijmen is een modern notariaat, cliëntgericht,

Geen standaard, www.huijbregtsnotarissen.com maar maatwerk Uw vertrouwde notariskantoor met een ‘nieuwe’ naam en krachtig logo. Juist in deze tijd vernieuwen

betrouwbaar en professioneel. Tel. (073) 691 87 87


COLUMN

Geen risico is te groot De kracht van een goede verzekering? Die voel je pas als je hem nodig hebt. vandaar ook dat het best lastig is om goed voor het voetlicht te brengen wat nu van belang is bij risicomanagement. En belangrijker nog: wat je er als ondernemer aan hebt. De reden waarom wij als bank zoveel investeren in verzekeringsmensen en expertise is omdat er een hele duidelijke link is tussen ondernemen, financieren en verzekeren. Onze klant hoeft z’n verhaal maar een keer te doen. Als er iets verandert, wordt dat achter de schermen tussen de verschillende specialisten met elkaar gedeeld. En dat maakt dat we een financieringstraject of andere ondernemersambitie direct breed kunnen bekijken. En dat is belangrijk, want waar het om gaat is dat de continuïteit van het bedrijf gewaarborgd blijft. Dat uw onderneming overeind blijft als er iets gebeurt, dat uw werknemers aan de slag kunnen blijven en dat het thuisfront zich beschermd weet. Welke kosten u maakt en wat u daarvoor terugkrijgt? Dat zijn terechte vragen waar we ons niet achter verschuilen. Het antwoord zit ‘m in de basis. We starten met een uitgebreide inventarisatie, waarin we gestructureerd en overzichtelijk alles in beeld brengen. Welke risico’s loopt u als bedrijf en welke als ondernemer? Welke kunt en wilt u zelf dragen en welke moet u afdekken? vervolgens komt de vraag: en hoe doe je dat dan? Deze aanpak vergt even wat tijd, maar als de basis eenmaal goed staat, is het van daaruit enorm prettig werken. Dat vindt ook onze klant.

maatschappijen waarmee we samenwerken zijn talrijk en de prijs is uiterst scherp. Is de basis eenmaal gelegd, dan begint het eigenlijk pas. Een goede verzekeringsrelatie houdt voor ons niet op aan de voordeur, maar begint op het moment dat de klant aan ons het vertrouwen geeft om zijn (bedrijfs) risico’s te managen. Aan ons de taak om dat vertrouwen elke dag weer waar te maken. Dat doen we door goed met elkaar in gesprek te blijven; proactief als we zien dat er veranderingen of ontwikkelingen zijn die uw bedrijf gaan raken. En met regelmaat tijdens de geplande onderhoudsgesprekken met één van onze experts. Eén van onze experts, ja u leest het goed. Rabobank ’s-Hertogenbosch en Omstreken heeft veel verzekeringsexpertise in eigen huis. Op individueel vlak zit de kennis bij onze private bankers. voor ondernemers en hun onderneming hebben we een gespecialiseerde afdeling met eigen pensioenadviseurs en experts in levens-, schade- en risicomanagement. stuk voor stuk goed opgeleide professionals, up-to-date gecertificeerd met veel praktische bagage. Doe er uw voordeel mee!

Goed verzekeren wil overigens niet zeggen veel verzekeren. Een startende ondernemer kan immers een heel andere verzekeringsbehoefte hebben dan een grote onderneming. Onze productrange is dan ook groot, de

Menno Lamers. manager verzekeren bij Rabobank ‘s-Hertogenbosch en Omstreken.

REGIO busInEss | OktObER/nOvEmbER 2010

9


Bourgondisch Bourgondisch

2010

’s-Hertogenbosch


Je verdiepen in je klant is een kwestie van doen. MR. ROBERT VAN MUIJEN, HOOGST PERSOONLIJK BETROKKEN BIJ BRABANT WATER

Bij Holla Advocaten nemen we het graag persoonlijk. Dat betekent dat we betrokken zijn bij de zaken die we behandelen. Het houdt ook in dat we regelmatig contact hebben en ons écht in onze klanten verdiepen. We stellen het belang van onze cliënt altijd voorop en hebben oog voor de mens achter de zaak. We zijn een van de 25 grootste advocatenkantoren van Nederland, onze 80 advocaten bieden, naast professionele juridische bijstand, advies op maat vanuit onze vestigingen in Eindhoven, ’s-Hertogenbosch en Tilburg.

Op www.holla.nl stellen we ons graag persoonlijk aan u voor en vindt u meer informatie over onze aanpak.


more emotion Specialisten op het gebied van de verkoop, installatie

en

verhuur

van

professionele

audiovisuele apparatuur.

First Impression audiovisueel BV, Maidstone 24 TILBURG tel: +31(0)13 52 34 180 www.firstimpression.nl

Allround adviseurs... Ook bij u in de buurt. Ondernemen is kansen grijpen. Zaken voortvarend aanpakken op basis van solide cijfers, betrouwbare informatie en glasheldere adviezen. Zodat u precies weet waar uw kansen liggen Ên hoe u die kunt benutten. Wacht niet tot morgen. HLB Van Daal & Partners is gevestigd in Dongen, Gemert, ’s-Hertogenbosch, Oss, Schijndel, Tilburg en Waalwijk

www.hlb-van-daal.nl


BUSINESSPROFIEL

Een bedrijf verkoopklaar maken

Denk op tijd aan later tEkst GERDA bAEYEns fOtOGRAfIE jAn spRIj

Een goede voorbereiding maakt een bedrijf op het juiste moment ‘verkoopklaar’. Op tijd beginnen is de boodschap. De Inter Actus Groep begeleidt en adviseert bij dit proces.

Geraldine Brouwers

De huidige economische berichtgeving is allesbehalve eenduidig. Vertraagt het herstel en stevenen we toch af op een ‘double dip’? Enerzijds lijkt de fusie- en overnamemarkt bij grote bedrijven aan te trekken, anderzijds heeft het MKB het nog steeds moeilijk. Maar ook zij kunnen op termijn herstel van de economie verwachten. Voor wie zijn bedrijf op enig moment wil verkopen is het belangrijk daar nu al mee bezig te zijn. Als het moment zich aandient, is de ondernemer dan in elk geval goed voorbereid.

begin tijdig

“Door aandacht te besteden aan een paar zaken maakt u uw bedrijf interessanter voor een potentiële koper, minder afhankelijk van de economische neergang en optimaliseert u de verkoopopbrengst”, stelt Geraldine Brouwers van Inter Actus Groep. “Ook als u niet direct van plan bent uw bedrijf te verkopen, is het verstandig om alvast naar dat moment toe te werken. Een verkoopproces kan immers maanden, soms jaren duren. Neem dus de tijd om uw bedrijf op tijd ‘verkooprijp’ te maken.”

Gulden regels

“Zorg dat uw bedrijf de juiste fiscale en juridische structuur heeft. Belastingtechnisch is de verkoop van een vennootschap interessanter dan het verkopen van een eenmanszaak. In het laatste geval moet een ondernemer direct fiscaal afrekenen over de verkoopopbrengst; als een BV aandelen verkoopt valt de opbrengst belastingvrij in de BV. Maak strategische keuzes omtrent kernactiviteiten. Welke activiteiten liggen goed in de markt? Welke niet? Snijd overtollige bedrijfsactiviteiten weg; zij zijn louter ballast. ‘Lean is mean’. Probeer privé en zakelijk te scheiden. Stop bijvoorbeeld geen pensioenfonds in uw eigen bedrijf; het vormt een zware belasting voor een koper. Zorg voor een duidelijke overzicht van de financiële bedrijfsprestaties. Kijk naar wat bedrijfseconomisch realistisch is; laat u niet leiden door fiscale motieven op korte termijn. Zorg dat alle financiële rapportages in orde zijn. Een goed geïnformeerde directie wekt vertrouwen bij een potentiële koper. Probeer tot slot uw bedrijf zo onafhankelijk mogelijk te maken van uzelf, uw medewerkers en andere partijen. Zorg dat u gemist kunt worden. Sluit goede contracten af die het risico beperken. Wie bovenstaande regels opvolgt, stapt goed voorbereid in het verkoopproces. Een bedrijf verkopen is tenslotte niet niks.’’ � Inter Actus Groep Spuiweg 19a 5145 NE Waalwijk T 0416-688722 E gbrouwers@interactus.nl I www.interactus.nl

REGIO busInEss | OktObER/nOvEmbER 2010

13


1001

Zakelijke Mogelijkheden

... Bedrijfsfeest, Musical, Golfclinic, Vergaderen, Groepsarrangement, Congres, Overnachten...

sales@efteling.com • WWW.EFTELING.COM • Tel: +31 (0) 416 288 111


BUSINESSPROFIEL

Meer dan transporteur/expediteur

DB Schenker heeft regie in handen Tekst ELKE VAN DER HEYDEN fotografie CAMIEL DONDERS

Kernactiviteit van DB Schenker is het vervoer van algemene lading, waar dan ook in Europa, aangevuld met logistieke diensten zoals warehousing en value added services. En als logistiek marktleider wil DB Schenker in de regio laten zien dat zij ook de kleinere en middelgrote verladers van dienst kan zijn. Of de vraag nu ‘groot’ is of ‘klein’, DB Schenker biedt een geschikte logistieke oplossing.

dienstverlening. Uiteraard hebben alle klanten daar voordeel van.” Frits Franssen, vestigingsdirecteur Tilburg Logistics Centre, vult aan: “Ik wil het vooroordeel wegnemen dat we door onze grootte onpersoonlijk werken. Wat veel klanten verbaast, is dat ze maar één vast aanspreekpunt hebben, waar ze met alle vragen op het gebied van warehousing en transport terecht kunnen.”

Besparing vaste kosten

Frits Franssen en Pierre van Diesen

Het logistieke centrum van DB Schenker in Tilburg maakt deel uit van een internationale organisatie met zo’n 2.000 vestigingen verspreid over de hele wereld. In de vijftien logistieke centra van DB Schenker in Nederland zijn zo’n 1.600 medewerkers werkzaam. Daarmee is DB Schenker in Nederland een van de marktleiders in geïntegreerde logistieke dienstverlening. De uitgebreide service zorgt voor een uniek concept om het volledige logistieke proces van de klanten in goede banen te leiden.

Vooroordeel

De logistieke duizendpoot biedt toegevoegde waarde voor álle bedrijven. “We hebben alle ondernemers, van klein tot groot zoveel te bieden,” aldus Pierre van Diesen, vestigingsdirecteur Landtransport van Schenker in Tilburg. “Dagelijks rijden we naar alle hoeken van Europa, waarbij er altijd ruimte is voor kleinere zendingen. Bovendien kan de zending voortdurend gevolgd worden via onze tracking service. Als grote speler in de markt zijn wij continu bezig met verdere perfectionering van onze

“Behalve met transport houden we ons bezig met de interne goederensystemen,” aldus Franssen. “Als full service logistieke dienstverlener denken we mee in het gehele bedrijfsproces van de klant. Denk ook aan het assembleren van eindproducten. Wij bieden informatiesystemen en alle faciliteiten voor een soepele goederenstroomafhandeling. Zo kunnen klanten voordeel behalen met kortere doorlooptijden en scherpe transporttarieven.” Van Diesen: “We maken inzichtelijk wat samenwerking de klant oplevert. Door uitbesteding van het logistieke proces wordt onder meer bespaard op personeelskosten. Voordeel voor de kleinere ondernemer is een flexibele en kosten-efficiënte opslag. Even geen goederen, is even geen kosten. Daarbij nemen wij de hele regie in handen. Immers, wij hebben de logistieke experts in huis en alle internationale contacten. De klant kan zich dan focussen op zijn core-business.” � Schenker BV Emma Goldmanweg 1 5032 MN Tilburg T 013-4625111 E info.nl@dbschenker.com I www.dbschenker.com/nl

R E G I O b u s i n e s s | o k t o b er / n o v e m b er 2 0 1 0

15


BUSINESSEVENT

Hoe verander je mee met de markt?

Ontdek je ruimte Tekst INGRID ROETS fotografie CAMIEL DONDERS

De markt verandert; hoe verander je mee? Arjan Erkel Advies en Luttikholt.com hebben de workshop ‘De Ontgijzeling’ samengesteld die inzicht geeft over hoe belemmeringen omgezet kunnen worden naar kansen. Het ontvoeringsverhaal van Arjan Erkel maakt duidelijk hoe je succesvol kunt bijsturen in moeilijke situaties. Organisatieadviseur Karel Luttikholt maakt de vertaalslag naar het bedrijfsleven.

Karel Luttikholt en Arjan Erkel

Als er één iemand is, die zijn wereld drastisch heeft zien veranderen is het Arjan Erkel (40). In 2002 werd hij als Country Manager bij Artsen Zonder Grenzen ontvoerd en na 607 dagen gevangenschap weer vrijgelaten. De televisiebeelden van het moment waarop hij terugkeerde in Nederland staat bij velen van ons nog in het geheugen. Intens wit en mét baard. Velen zagen hem als slachtoffer, een rol

16

R E G I O b u s i n e s s | o k t o b er / n o v e m b er 2 0 1 0

die hij zelf nooit heeft aangenomen. “Ik ben in een situatie terecht gekomen waar ik gedeeltelijk zelf voor verantwoordelijk was. Dagestan was onveilig, maar ik bleef. Het was het risico van mijn vak”, vertelt Erkel. En dan gebeurt het: Arjan wordt ontvoerd door moslimrebellen en komt terecht in een gat onder de grond van 1,5 bij 2 meter. Een uitzichtloze situatie waarin iemand kan verstijven, vluchten of

vechten. Arjan heeft gevochten en bleef positief. “Ik had geen invloed op mijn situatie. Ik werd gegijzeld in een vijandige omgeving. Dus moest ik me afvragen: Hoe ga ik ermee om? Hoe sta ik ervoor? Hoe kan ik de ontvoerders naar me toetrekken? Hoe bereiken we samen ons doel? Zij het losgeld, ik mijn vrijheid? Ik probeerde mijn speelruimte te vergroten, contact te zoeken, me te verdiepen in de ander. Ik heb


bOb mAstERCLAss voor de liefhebber is er op 24 november, voorafgaand aan de bOb borrel bij De Rooi pannen, een bOb masterclass met Arjan Erkel en karel Luttikholt. Aanmelden kan via: regio-business.nl.

respect getoond, mijn menselijk gezicht laten zien en meegedaan aan de Ramadan. Stapje voor stapje kwam ik dichter bij mijn doel.” In het dagelijks leven kunnen we ook veel meer beïnvloeden dan we denken.

In kleine stapjes

Wat heeft een ontvoering met het bedrijfsleven te maken? “Letterlijk alles”, zegt Karel Luttikholt. “Arjan heeft als het ware zijn situatie geAnalyseerd, geAccepteerd, had de Ambitie vrij te komen en nam Actie op basis van zijn Authenticiteit; datgene waar hij goed in is.” De organisatieadviseur vertaalt de vijf ‘A’s’ van het ‘ontgijzelingsmodel’ naar het bedrijfsleven. “Sinds tientallen jaren kent het ondernemerschap overwegend groei. Nu belanden we in een economische situatie waarin bedrijven een omzetverlaging zien en het doorvoeren van grote veranderingen meer dan ooit noodzakelijk zijn. We moeten nu zoeken naar mogelijkheden. Veranderen doe je niet in één stap, maar in vele kleine stapjes. Daarbij moet iedereen zijn eigen verantwoordelijkheid nemen en niet als vanzelfsprekend de oorzaak bij een ander zoeken. Eén van de belangrijkste fasen in het veranderingsproces is de acceptatiefase. Mensen denken vaak in belemmeringen in plaats van kansen. Vaak hoor ik: ‘Ik weet niet wat ik wil.’ Sla daarom de eerste twee fasen nooit over: Wie ben ik en wat kan ik? Bepaal dan pas wat je wilt, neem actie en houd rekening met je eigen authenticiteit. Ontdek je ruimte!” benadrukt Luttikholt. In een veranderingsproces zijn de mensen nog belangrijker dan de strategie. Alleen samen kun je een doel bereiken. Managers moeten dus verbindingen zoeken, mensen meenemen in het proces door kleine infor-

matiemomenten in te bouwen. Strategische acties zijn vaak top-down, maar toets het altijd bottom-up, luidt het advies. “Door de kernkwaliteit van de individuele medewerkers te bepalen, kun je mensen inzetten op de plek waar ze een glimlach krijgen. Tevreden werknemers hebben meer energie en werken veel effectiever”, stelt Karel tot slot. �

Arjan Erkel Advies Arjan Erkel heeft zijn belevenissen gedetailleerd beschreven in zijn boek ‘Ontvoerd: 607 dagen tussen leven en dood’. In 2007 verscheen zijn tweede boek ‘samir’ over samir. A. In 2008 richtte Erkel samen met Yolanthe sneijder-Cabau van kasbergen de stichting stop kindermisbruik op. sinds maart 2009 is hij directeur van de stichting malaria no more nederland. Daarnaast geeft Arjan lezingen en workshops om mensen te wijzen op hun eigen verantwoordelijkheid om van hun leven te maken wat ze zelf willen. In juni van dit jaar publiceerde hij zijn derde boek met de titel ‘YEp Opkomst van de Young Ethnic professionals’ waarin hij schrijft over succesvolle allochtonen. niet vanuit de mvO gedachte maar vanuit commercieel oogpunt en diversiteitsbeleid.

Arjan Erkel Advies E arjan@erkel.nl I www.arjanerkel.nl

Luttikholt.com Management Advies Coaching karel Luttikholt is oprichter van Luttikholt.com en heeft meer dan 15 jaar managementervaring op het gebied van sales- en General management. Hij is verantwoordelijke geweest voor organisaties van 70 tot 700 medewerkers. Luttikholt.com staat voor ‘passie voor groei’ en ‘succesvol duurzaam veranderen’. Het bedrijf helpt organisaties en management commerciële - en operationele groei te realiseren. Daarnaast begeleidt het veranderingsprocessen en werkt men aan projecten om de dienstverlening verder te verbeteren. men geeft trainingen en business coaching om het potentieel in de organisatie optimaal te benutten. Opdrachtgevers zijn o.a. kpn, Cnv, Getronics en Avans Hogeschool, maar ook verschillende mkb ondernemingen in de regio. Luttikholt.com werkt samen met een team van professionals. Door de brede kennis en teamaanpak weet zij bruggen te bouwen tussen afdelingen in een organisatie, waardoor er een significante stijging in het commerciele- en operationele resultaat ontstaat. Want succes bereik je samen!

Luttikholt.com Postbus 260 5050 AG Goirle T 013-5301551 E info@luttikholt.com I www.luttikholt.com

REGIO busInEss | OktObER/nOvEmbER 2010

17


advertentie_A4_MFP A5 formaat.indd 1

17-09-10 11:03

De Ruwenberg. Vanzelfsprekend. Aansprekende resultaten worden behaald in een omgeving waar de omstandigheden optimaal zijn. Het organiseren van een bijeenkomst of conferentie bij De Ruwenberg betekent kiezen voor meerwaarde. De Ruwenberg wil zich vooral onderscheiden vanwege de klantgerichtheid en haar duidelijke visie, namelijk de maatstaf zijn en blijven op het gebied van zakelijke bijeenkomsten. Dit vinden wij al meer dan 20 jaar vanzelfsprekend.

Congreszaal | Meetingrooms | Boardrooms Break-Outs | Lounges | Hotelkamers | Executive suite Restaurant | Sport | Ontspanning | Wellness

Wilt u weten wat wij voor u kunnen betekenen of wilt u een bijeenkomst op maat, bel dan naar 073-55 888 88. Mailen kan natuurlijk ook.

De Ruwenberg | Conferentiehotel

Ruwenbergstraat 7, 5271AG Sint Michielsgestel Telefoon 073-55 888 88, Fax 073-55 888 89, info@ruwenberg.nl, www.ruwenberg.nl


MARkETING & COMMUNICATIE

Digitaal bestellen: inzichtelijk en efficiënt

Drukwerk blijft mensenwerk tEkst AnnEmARIE vAn mALsEn fOtOGRAfIE kEEs bEnnEmA

Marloes de Kok en Jos Frijters

De ontwikkelingen in de grafische industrie volgen elkaar snel op. Gelukkig hoeft de ondernemer deze ontwikkelingen niet zelf te volgen. Allround drukkerij Dekoverdivas stelt haar kennis en vakmanschap graag ter beschikking aan haar klanten. “uiteindelijk bepaalt de klant zelf of, en hoe hij hiervan gebruik maakt.” Crisis of niet, een ondernemer wil zijn middelen zo efficiënt mogelijk inzetten. Onnodig grote voorraden vermijden, maar ook niet misgrijpen. Drukkerij DekoVerdivas biedt haar klanten de mogelijkheid om drukwerk online te bestellen. Met dit bestelsysteem kan de klant niet alleen zelf bestanden aanpassen en bestellen, maar het geeft ook de informatie die nodig is voor een efficiënt voorraadbeheer en uiteindelijk een gunstig inkoopbeleid.

verlengstuk

“Beschouw het digitale bestelsysteem als een verlengstuk van je bedrijf”, zegt Jos Frijters, die samen met Marloes de Kok de directie vormt van DekoVerdivas. “Wanneer een manager inlogt, kan hij precies zien welke bestellingen zijn gedaan, door wie, en in welke hoeveelheden. Dat is vooral praktisch wanneer een onderne-

ming meerdere filialen heeft. Sommige klanten hebben wel zestien vestigingen, met bijna even zoveel personen die bestellingen doen. Sommigen bestellen online, anderen per mail, fax of telefoon. ”DekoVerdivas gebruikt de bestelinformatie om zo efficiënt mogelijk te produceren, bijvoorbeeld door het combineren van bepaalde orders. Marloes de Kok: “Voor ons is een digitaal bestelsysteem echter een middel, geen doel. Wij willen niet bepalen hoe onze klanten hun drukwerkproducten bestellen. Wat ons betreft doen ze dat op hun eigen, vertrouwde manier. Wij zorgen wel dat de bestelling in het digitale systeem komt, zodat alle bestelinformatie toch compleet en online is in te zien.”

maatwerk

DekoVerdivas levert maatwerk aan haar klanten, afkomstig uit het MKB, de zorg,

overheid en semioverheid, maar ook grotere ondernemingen. Jos: “Naast voorraad-beheer en logistieke dienstverlening bieden we drukoplossingen, zowel conventioneel als digitaal. We leveren kwaliteit. Bovendien leveren we ons drukwerk volgens afspraak, op het moment dat de klant wenst.” Marloes: “Onze kracht ligt in het persoonlijke contact met de klant. Wanneer een klant ons vroeg in het bestelproces raadpleegt, hebben we de gelegenheid om oplossend en meedenkend te reageren. Denk bijvoorbeeld aan de keuze voor offset of digitaal drukken, full colour of twee kleurendruk. Maar ook op het gebied van gepersonaliseerd drukwerk is veel mogelijk. We kunnen met een eenvoudig Word of Excel bestand al prima uit de voeten. Maak gebruik van ons vakmanschap en onze ervaring!” �

DekoVerdivas De Posthoornstraat 9 5048 AS Tilburg T 013-4631335 E info@DekoVerdivas.nl I www.DekoVerdivas.nl

REGIO busInEss | OktObER/nOvEmbER 2010

19


BUSINESSREPORTAGE

Nieuw pand First Impression Audiovisueel

Klaar voor de toekomst fotografie kees bennema

Ron Haans en Koen Wouters

20

R E G I O b u s i n e s s | o k t o b er / n o v e m b er 2 0 1 0


medio 2009 is first Impression Audiovisueel verhuisd naar een nieuwe locatie op tradepark 58 in tilburg. De bouw van het nieuwe pand was het logische gevolg van een flinke groei in de afgelopen jaren dankzij het vertrouwen van een brede groep klanten. met deze verhuizing is first Impression klaar voor een verdere ontwikkeling in de toekomst. Zodra je de nieuwe huisvesting binnenloopt, valt gelijk de zorgvuldig ontworpen, gastvrije ontvangstruimte op. Het hele pand is strak vormgegeven waarbij het ontbreken van plafonds ervoor zorgt dat alle techniek zichtbaar is. “Iets dat past bij het jonge en moderne karakter van onze organisatie”, aldus Ron Haans, eigenaar van First Impression. “Alles is erop gericht om een prettige werkomgeving voor onze medewerkers te creëren en natuurlijk onze klanten maximaal van dienst te kunnen zijn. Zo maken we gebruik van open werkplekken en beschikken we over een eigen trainingsruimte en een uitstekend gefaciliteerde technische dienst.”

unieke Av-experience Sales Manager Koen Wouters vervolgt: “We willen in dit nieuwe pand onze klanten juist duidelijk maken dat het ons gaat om het bieden van een totaaloplossing waarbij het creëren van een juiste beleving centraal staat. De wensen van de klant, gecombineerd met onze kennis en creativiteit resulteren altijd in de juiste oplossing. Een team van professionele projectleiders

en technici zorgt vervolgens voor de daadwerkelijke realisatie met oog voor afwerking en detail.”

beleving

Veel mensen kennen First Impression van evenementen zoals Tilburg Culinair, Festival Mundial of de opening van Tilburg 2009, waar zij telkens met licht-, geluid- en beeldapparatuur een grote bijdrage leveren aan de beleving van een evenement. Naast de audiovisuele verzorging van evenementen, presentaties en beursstands heeft First Impression echter ook een grote verkoop- en installatie-afdeling waarmee veel vaste audiovisuele installaties worden gerealiseerd. Denk hierbij aan de inrichting van vergader- en presentatieruimtes, showrooms, winkelketens, sportcentra en restaurants. De kans om een locatie te betreden waar First Impression voor een stukje beleving heeft gezorgd, is heel groot. Het bijzondere pand van First Impression staat open voor elke geïnteresseerde bezoeker. De sfeervolle loungebar is de perfecte plek voor een drankje en een eerste indruk van het bedrijf. In de unieke ‘AV-experience’ showroom worden vervolgens elementen als verlichting, geluid, beeldprojectie, geur en wind gecombineerd tot een ultieme ervaring. �

First Impression Audiovisueel Maidstone 24 5026 SK Tilburg T 013-5234180 E info@firstimpression.nl I www.firstimpression.nl

REGIO busInEss | OktObER/nOvEmbER 2010

21


Zoek de verschillen

Een nieuwe werknemer die niet binnen uw organisatie blijkt te passen. Dat is vervelend voor beide partijen en kan gemakkelijk voorkomen worden. Een goede personeelsintermediair bekijkt of de kandidaat niet alleen qua CV, maar ook qua persoonlijkheid past bij uw bedrijf. Keser Recruitment maakt het verschil.

www.keser.nl Finance | Marketing | Sales | Management

Tilburg, Eindhoven & Den Bosch


BUSINESSPROFIEL

xxxxxxxxx

Besparen op ICT kosten

uitdaging voor het bedrijfsleven tEkst ROb CLAEsEn fOtOGRAfIE CAmIEL DOnDERs

De webwinkel van max ICt biedt het grootste aanbod in nederland op ICt gebied. Ruim een half miljoen producten worden op uiterst overzichtelijke wijze aangeboden. De klant wordt bij ieder artikel voorzien van goed advies en kan meteen zien of het voorradig is. vervolgens kan er razendsnel geleverd worden. Het is zelfs mogelijk de bestelde producten af te komen halen, waardoor steeds meer lokale bedrijven de weg richting max ICt weten te vinden. jaarlijks is max ICt goed voor 42.000 zendingen en de teller van het klantenbestand staat al ruim boven de 52.000 ondernemingen. Regio business nam een kijkje in het onlangs betrokken pand op industrieterrein vossenberg.

Rustig aan gegroeid Directeur Jeroen van Daalen vertelt over het nieuwe pand: “We zijn gedurende de afgelopen jaren enorm gegroeid. Onze werkwijze is typisch ‘Brabants’ te noemen. Gemoedelijk en rustig aan. We hebben altijd vanuit een garage gewerkt, maar we groeiden zo snel dat de dozen tot aan het plafond toe opgestapeld stonden. Ruim 10 maanden geleden besloten we om, samen met een transportbedrijf waar we mee samenwerken, het huidige pand te betrekken. Door de inrichting volledig zelf te verzorgen, hebben we de kantoorruimte en het magazijn optimaal op elkaar afgestemd. Hierdoor kunnen we zeer efficiënt werken. Vanuit deze locatie hebben we weer ruimte om te groeien. We kunnen weer jaren vooruit.”

forse besparing

Jeroen van Daalen

Het mag duidelijk zijn dat het erg goed gaat met Max ICT. Regio Business vroeg zich af waar dat succes vandaan komt. “Wij dagen de ondernemer graag uit om een dialoog met ons aan te gaan. In de praktijk blijkt dat veel bedrijven hun ICT producten aanschaffen bij hun vaste systeembeheerder, waarbij de core business juist bestaat uit het maken van uren.

Max ICT wil de ondernemer hier over na laten denken. Onze manier van werken levert al gauw een besparing op van minimaal 10%! Dit komt doordat wij ons richten op de hardware in plaats van dienstverlening. Voor een gemiddeld MKB bedrijf, met 20 tot 25 werkplekken, loopt dit al snel op. Niet alleen op de aanschaf van hard- en software, maar ook op terugkerende kosten als toners.” De scherpe prijzen komen voort uit de manier van werken. “Als webwinkel hebben we uiteraard lagere kosten dan een gewone winkel. Daarnaast delen we onze voorraad met die van onze leveranciers. Het grootste voordeel behalen we echter door het volume waarmee we inkopen. Al deze besparingen ziet de klant uiteraard direct terug op zijn factuur.” Tot slot benadrukt Van Daalen dat de prijs niet het allerbelangrijkste is: “De geleverde producten moeten natuurlijk gewoon goed zijn!” � Max ICT Rheastraat 18 5047 TL Tilburg T 013-5774574 E info@maxict.nl I www.maxict.nl

REGIO busInEss | OktObER/nOvEmbER 2010

23


Keukens Badkamers Meubelen

Zakelijk maatwerk op interieurgebied

Uw partner in projecten

Gragtmanstraat 3, 5145 RA Waalwijk, T. 0416 - 539 129, I. www.dmg.eu


e

n o w e g t i d jn i z en z g r n i a la ev l ) e ! b e rk er e p o m k r d e e d o n g l Zo e e v us d n (ĂŠ

erk

m Maakt werk van Ăşw w w w. r o b d e b r u i j n . n l

|

De Geelgors 59

|

5271 LC Sint-Michielsgestel

|

T. 0 7 3 - 5 5 3 0 9 7 2


Voor meer info:

Theaterzaal Workshopruimtes Vergaderzalen

Bruisende ontmoetingsplaats

Hoff van Hollantlaan 1 | 5243 SR Rosmalen T 073-850 7550 | info@perron-3.nl | www.perron-3.nl


BUSINESSPROFIEL

Van akte naar advies

klassieke, moderne dienstverlening tEkst GERDA bAEYEns fOtOGRAfIE mARjO vAn DE pEppEL

Jef Oomen en Hans Gräler

klanten roemen de professionaliteit en betrouwbaarheid van Huijbregts notarissen & Adviseurs. Het leverde het bossche kantoor de vierde plaats op in de top 100 van juridische dienstverleners volgens Incompany, hét landelijke onderzoek naar klanttevredenheid. Dat Huijbregts Notarissen & Adviseurs vooruitstrevend is en kiest voor integriteit en kwaliteit, bewijst het met verve. Jef Oomen (notaris) en Hans Gräler (notaris/ estate planner) leggen uit waarom het kantoor koos voor de vertaalslag van akte naar advies.

scherpe analyse

“Goede vak- en branchekennis zijn van fundamenteel belang en blijkbaar weten wij die ook goed uit te dragen”, beantwoordt Jef de vraag waarom klanten zo hoog opgeven van zijn kantoor. “Wij slagen er kennelijk in om onze analyses helder te maken. Door het abstracte juridische te vertalen naar het concrete niveau van de werkvloer, maken wij moeilijke materie begrijpelijk; dat geeft de ondernemer-klant vertrouwen.” “Daarnaast schenken wij

behoorlijk wat aandacht aan innovatie. Wij vinden het belangrijk nieuwe producten en diensten aan te bieden en te investeren in technologische ontwikkelingen”, stelt Hans Gräler. “De tijd van reactief handelen en wachten tot de klant langskomt, is immers voorbij; wij als notariskantoor zijn proactief, denken mee met de klant en spelen adequaat in op zijn behoeften. In ons beroep is echter een zekere terughoudendheid vereist; klassieke waarden als onafhankelijk, objectief en onpartijdig kenmerken het notariaat. Tegelijk willen wij ons duidelijk positioneren ten opzichte van (potentiële) klanten. Dat kan voor een spanningsveld zorgen.”

Een evenwichtige balans

Volgens klanten bereikt Huijbregts Notarissen & Adviseurs echter een even-

wichtige balans tussen conventionele beroepswaarden en commercieel denken. De vierde plaats op de landelijke Incompany klanttevredenheidslijst is hiervan het mooiste bewijs. Het Bossche kantoor steeg maar liefst vijf plaatsen ten opzichte van 2009 en het verschil met de koploper bedraagt amper 0,04 punt. “Als sec notariskantoor staan we zelfs op plaats 1, maar ons enige doel is de kwaliteit te waarborgen en de goede prijs-kwaliteitverhouding te garanderen. Ons vak wordt ingewikkelder, klanten vragen steeds meer; kantoren zullen wellicht meer samengaan en er komt een andere manier van zakendoen en van zich organiseren. Bij dit alles willen wij een vooruitstrevende rol spelen. Wij willen duidelijk aanwezig zijn”, aldus Hans Gräler. � Huijbregts Notarissen & Adviseurs Zuiderparkweg 280 5216 HE ’s-Hertogenbosch T 073-6918787 E info@huijbregtsnotarissen.com I www.huijbregtsnotarissen.com

REGIO busInEss | OktObER/nOvEmbER 2010

27


succesvol ondernemen in de horeca vergt in deze tijd de nodige creativiteit en visie. peter Raaijmakers, general manager van van der valk Hotels ’s-Hertogenboschvught, is zich hiervan gedegen bewust.

28

REGIO busInEss | OktObER/nOvEmbER 2010


ONDERNEMEN MET VISIE

Ondernemen met Visie: Peter Raaijmakers

De gasten zo lang mogelijk binnen houden Tekst rob claesen fotografie jan sprij

Inspelen op veranderingen

“Het bestedingspatroon van de gemiddelde horecabezoeker is de laatste jaren behoorlijk veranderd”, constateert Raaijmakers. “Waar men vroeger zeer uitgebreid dineerde, is dat nu vaak slechts een 2-gangen menu. De besteding per gast mag dan wel afnemen, het aantal gasten neemt juist toe. In mijn optiek komt dat doordat men een stuk kritischer omgaat met het te besteden budget. Dit zijn trends waar je op in moet spelen. Afgelopen jaren hebben we veel aandacht gegeven aan de service en uitstra-

Blijven investeren ling van het restaurant, maar uiteraard ook aan de menukaart. We mogen wel zeggen dat we culinair gezien draaien op het niveau van de gerenommeerde restaurants in de binnenstad. Hierbij hebben we de prijskwaliteitverhouding altijd in balans gehouden. Om de gasten ook bij herhaalbezoek te verrassen passen we onze menukaart continu aan op het seizoen. Denk hierbij aan mosselen, asperges of wild. Op die manier treft de gast telkens iets verrassends aan en blijft het leuk om terug te komen. Daarnaast biedt onze kaart voor ieder wat wils. Je kan een kreeft bestellen, maar ook een uitsmijter of kroket behoort tot de mogelijkheden. We genereren meer bezoekers door naar het totale plaatje te kijken. In de zomer is het bijvoorbeeld een stuk rustiger in het hotel met zakelijke gasten. Door ons in die periode met speciale arrangementen te richten op het toeristische publiek, kunnen we de bezettingsgraad behoorlijk op peil houden. Het is een

kwestie van creatief en flexibel met de omstandigheden omgaan.”

Investeren

“Ik vind het belangrijk om niet stil te blijven zitten. Het gaat vandaag de dag niet meer vanzelf. Vroeger werd er in de horeca nauwelijks aan sales gedacht. Nu hebben we de beschikking over een volwassen sales afdeling, die op een creatieve manier actief bezig is met werven. We zijn op alle relevante beurzen te vinden en proberen continu nieuwe markten aan te boren. Het afgelopen jaar hebben we ons succesvol toegelegd op groepsarrangementen. Zo organiseren we kookworkshops en zijn er actieve en recreatieve themadagen, waarbij men bijvoorbeeld met een scooter door de omgeving toert of deelneemt aan een survivaltocht in natuurgebied De IJzeren Man.” Geheel tegen de huidige trends in, blijft Van der Valk Hotels & Restaurants investeren. “Hotel ’s-Hertogenbosch Vught heeft het afgelopen jaar ruim 2,5 miljoen euro geïnvesteerd in de accommodatie”, vertelt de general manager hierover. “We hebben alle kamers en zalen grondig gerenoveerd. Ik ben erg trots op de vernieuwde pianobar, waar onze gasten in een intieme sfeer kunnen genieten van een gezellige avond. Onze grootste markt is nog steeds de zakelijke. Dagelijks worden er hier vergaderingen en congressen gehouden. Hier hebben we verschillende zalen voor en we kunnen gezelschappen tot 400 personen onderbrengen. Iedere zaal is van alle gemakken voorzien. Zo is er een eigen bar en espresso machine en beschikt iedere zaal over een beamer en aansluitingen voor de laptop.” Tekenend voor de denkwijze van Raaijmakers is de

uitbreiding van de speelhoek. “We zijn momenteel druk bezig met het realiseren van een professioneel ingerichte speelruimte van maar liefst 100m². Deze wordt ingericht met een kasteel, poppenkast en computergames, zodat we kunnen spreken over kids entertainment van deze tijd. Uiteraard zal er in de weekenden iemand aanwezig zijn om de kinderen te schminken en te entertainen, zodat ze in veilige handen zijn. Het mes snijdt hiermee aan twee kanten. Als de kinderen het naar hun zin hebben, willen ze een volgende keer weer terug komen en de ouders blijven langer zitten.”

Nieuwe visie

“We hebben hier alles onder één dak en kunnen de gasten werkelijk alles bieden”, vertelt Raaijmakers verder. “Dat is onze nieuwe visie. Sinds het begin van dit jaar werken we nauw samen met de preventieve cosmetische kliniek Alizonne, die zich hier op het terrein bevindt. Gasten kunnen een bezoek aan de kliniek combineren met een speciaal light-menu in het restaurant en vervolgens blijven slapen of gebruik maken van het ruim opgezette, van alle gemakken voorziene fitnesscentrum Fit Inn. Momenteel zijn we druk bezig met de vergunningaanvraag voor het bouwen van een casino. De gedachte hierachter is, dat je de gasten langer in huis houdt als je ze meer te bieden hebt.” � Van der Valk Hotel ’s-Hertogenbosch - Vught Bosscheweg 2 5261 AA Vught T 073-6587777 I www.valk.com E info@vught.valk.com

R E G I O b u s i n e s s | o k t o b er / n o v e m b er 2 0 1 0

29


BUSINESSPROFIEL

Synergie op personeelsgebied

sparringpartner met meerwaarde tEkst mARC smIts fOtOGRAfIE jAn spRIj

Als uitzendspecialist in de transportsector levert ADR transportdiensten chauffeurs in heel noord-brabant maar ook in de rest van nederland. Het moederbedrijf synergie verzorgt de aanvullende diensten op personeelsgebied. van den Heuvel Logistiek in uden - gericht op koeriersdiensten, transport, distributie en opslag - is erbij gebaat. Het nieuwe distributiecentrum van Van den Heuvel Logistiek in Uden en de nieuwe klanten zorgen voor een toenemende behoefte aan goede heftruck- en vrachtwagenchauffeurs. Gemiddeld duizend dagelijkse zendingen worden met 80 auto’s naar de eindbestemming gebracht door het bedrijf dat 180 vaste medewerkers telt. “Geschikte mensen kun je zonder hulp van een goed uitzendbureau niet allemaal vinden. Ondanks de crisis hebben we het laatste jaar toch een behoorlijk beroep gedaan op de diensten van ADR”, aldus Jos Nelissen. Namens Van den Heuvel Logistiek onderhoudt hij de contacten met Judith de Ronde die als vestigingsmanager passend personeel levert vanuit ADR Transportdiensten in Uden. Sinds 2005 levert ADR Transportdiensten personeel op transportgebied aan Van den Heuvel Logistiek. Momenteel zijn er tien mensen vanuit ADR Transportdiensten werkzaam bij Van den Heuvel Logistiek. En het afgelopen jaar werden in totaal twintig medewerkers geleverd. Het uitzendbureau met zijn focus op chauffeurs werd in 2008 overgenomen door het Franse Synergie dat op velerlei terreinen in personeel voorziet.

vertrouwd

“Vertrouwd en makkelijk”, typeert Nelissen de samenwerking. “Korte lijnen, dichtbij gesitueerd. Wanneer iemand uit de

30

REGIO busInEss | OktObER/nOvEmbER 2010

regio bij ons komt solliciteren, ga ik eerst een blokje om bij Judith om de persoon te polsen.” De Ronde vult aan: “Wij zijn veelal met de mensen bekend. Daardoor kunnen wij op de juiste wijze met onze opdrachtgevers sparren. Met snelheid en flexibiliteit als kernbegrippen in onze werkwijze. Je raakt op elkaar ingespeeld door de affiniteit die wij met hun diensten hebben opgebouwd. Een hele prettige samenwerking waarbij we elkaar versterken.” De Ronde: “Als specialist zijn wij op chauffeursgebied heel goed thuis.

franse synergie Vandaar dat we de naam ADR Transportdiensten ook blijven hanteren, naast die van Synergie. Samen leveren ze een totaalpakket aan diensten.” Zeven vestigingen verspreid over Noord-Brabant dekken de provincie. “Hierdoor versterken we de regionale binding met de opdrachtgevers én de uitzendmedewerkers. De persoonlijke band met onze klanten maakt het bijzonder. In de chauffeurswereld doet zich een soort cyclus voor waardoor wij de mensen goed kennen. Dat is de kracht van ADR Transportdiensten en dat zetten we nu door naar Synergie.” �

Jos Nelissen en Judith de Ronde

Synergie Uitzendbureau Loopkantstraat 23-k 5405 nb uden t 0413-244235 E info@synergiejobs.nl I www.synergiejobs.nl


BUSINESSEVENT

ING hoofdsponsor Ondernemers Congres

Ondernemen doe je niet alleen Ondernemers met een visie

Marcel Beckers, Directeur Business Banking Regio Oost Brabant

Donderdag 11 november 2010, een datum die u nu al in uw agenda moet zetten, want dan vindt het Ondernemers Congres plaats in 1931 Congrescentrum brabanthallen te ‘s-Hertogenbosch. Het Congres staat in het teken van ‘Ondernemen anno morgen, nieuwe impulsen voor succes.’ ING is als mede initiatiefnemer en hoofdsponsor prominent aanwezig. ING gaat in op de vraag hoe u als ondernemer uw bedrijf in conditie krijgt. Onze kennis over de macro-economie, sectoren en regio’s delen we actief met onze klanten. Onze economen publiceren op www.ing.nl/ zakelijk/nieuws-en-kennis en nemen onder andere deel aan ronde tafelbijeenkomsten, financiële informatiebijeenkomsten en het Ondernemers Congres.

Economische groei

De recessie is sinds het derde kwartaal van 2009 officieel voorbij. Op zich zou niets een meer dan gemiddeld herstel van de Nederlandse economie in de weg moeten staan. Nederland heeft namelijk interna-

tionaal gezien een zeer sterke economie, maar weet Nederland ten volle van die sterke economische positie te profiteren? Hoewel we aan het begin staan van herstel, blijft de economie zeer gevoelig voor negatieve schokken. Het Nederlandse bedrijfsleven is de recessie relatief sterk in gegaan, maar de crisis heeft de weerbaarheid flink aangetast. In vrijwel alle sectoren staat de liquiditeitspositie onder druk. Toch begint de economie aan een geleidelijke opmars.

kansen voor ondernemers Kansen zien en herkennen is één, maar voor het benutten van kansen is meer nodig. U moet de juiste informatie hebben over de markt en uw concurrenten, maar ook moet uw bedrijf financieel en strategisch in conditie zijn.

De toekomst van uw bedrijf, die maakt u zelf en dat doet u met behulp van een visie. Een visie maakt duidelijk welke acties er nodig zijn en hoe doelgericht u bezig bent. Een visie zorgt er ook voor dat u zich kunt onderscheiden van anderen. Niet alleen door te reageren op recente ontwikkelingen, maar ook kansen creëren voor de toekomst.

betrouwbaar en relevant

Om in conditie te zijn, moet u goede en betrouwbare up-to-date informatie hebben over uw markt en hoe uw concurrenten of collega’s het doen. U moet weten wat de trends zijn, hoe de markt waarin u onderneemt eruit ziet en wat uw plek is ten opzichte van uw concurrentie. ING heeft een overzichtelijk model ontwikkeld waarin u kunt zien hoe uw bedrijf het doet ten opzichte van uw sectorgenoten. Op basis van enkele vragen krijgt u een overzicht van uw plaats in de markt. Op de stand van de ING kunt u een dergelijk overzicht laten maken.

samenwerking

Ondernemen doe je nooit alleen. De ondernemer die langskomt op het congres weet dit al, want een belangrijke functie van deze dag is netwerken. ING wil graag uw partner in Business zijn. We delen onze kennis van de markt met u en zijn er om oplossingen aan te dragen die u kunnen helpen om uw visie en uw strategie te realiseren. �

Wilt u meer informatie of een persoonlijk gesprek? Mail dan naar: Marcel.Beckers@ing.nl

REGIO busInEss | OktObER/nOvEmbER 2010

31


BUSINESSEVENT

Ondernemen anno Morgen

nieuwe impulsen voor succes Het Ondernemers Congres noordoost-brabant inspireert en motiveert ondernemers. Op 11 november vindt dit zakelijke evenement voor bevlogen ondernemers in het midden- en kleinbedrijf plaats in 1931 Congrescentrum brabanthallen. Het Ondernemers Congres is een initiatief van InG, mkbnederland en synpact.

Frits van Eerd, Lambèr Hendriks, Hugo Cooymans en Mark Bannenberg

U heeft het turbulente jaar 2009 doorstaan en daar mag u gerust even bij stilstaan. Een groot compliment voor u als ondernemer. Een moment om uit de waan van alledag te stappen en het vizier weer op de toekomst te richten. Eén ding staat hierbij als een paal boven water: simpelweg doen wat u altijd heeft gedaan, is voor u als ondernemer geen optie. Uw bedrijf staat in een nieuwe realiteit, waarin het verschil wordt gemaakt door creativiteit, kwaliteit, duurzaamheid en bewustzijn. Onder de noemer ‘Ondernemen anno Morgen’ brengen we u nieuwe impulsen voor succes.

kennis, de inspiratie en de contacten vandaan om te veranderen? Als het op dit soort vragen aankomt, staat de ondernemer er vaak eenzaam en alleen voor. MKB Nederland, ING en Synpact helpen ondernemers hierbij. Daarom is er voor u een dag waarop u deze ingrediënten in overvloed kunt ervaren. Investeer één dag in uzelf als ondernemer en luister naar ervaringen van verschillende topsprekers zoals Annemarie van Gaal, Remco Claassen, Jos Burgers en collegaondernemers uit de regio. Kom thuis met nieuwe energie, ideeën en contacten om morgen weer sterk te ondernemen.”

Investeer in uzelf

programma

“Maar hoe? Met wie? En welke strategische keuzes maakt u? Waar haalt u de

32

REGIO busInEss | OktObER/nOvEmbER 2010

’s Ochtends vindt er een plenair programma plaats met bekende en inspirerende sprekers

als René C.W. Boender, Ruud van Dusschoten, Loek Hermans, Sjaak Bral en de regionale topondernemer Frits van Eerd, algemeen directeur van Jumbo Supermarkten. Vervolgens geniet u van een goede lunch en ontmoet u medeondernemers op het Business Plaza, het ontmoetingsplein voor bezoekers van het Ondernemers Congres en de participanten. Vanaf 13.15 uur schuift u aan bij één van de middagsessies met diverse topsprekers en managementgoeroes.

Regionale sprekers

Onder leiding van topman Frits van Eerd realiseerde Jumbo het afgelopen jaar een van de meest opvallende overnames van het jaar. Een zet waarbij lef en doorzettingsvermogen noodzakelijk is, en waarmee


Jumbo in één klap de nummer drie in supermarktland werd. Onder de bevlogen leiding van Van Eerd werd het familiebedrijf van 2005 tot en met 2009 jaarlijks gekozen tot ‘Beste winkelketen van het

Het gaat er niet om wat je doet, maar om de manier waarop je het doet! Dat is het levensmotto van Cooymans. Zijn enthousiasme en bevlogenheid brachten CTAC op het punt waar het nu staat, de grootste SAP reseller in Nederland met een indrukwekkende klantenkring van ruim zeshonderd bedrijven. In de sessie ‘Ondernemen met je hoofd en je hart’ inspireert hij u om groot te groeien, en tegelijkertijd vast te houden aan je eigen visie en strategie. Cooymans’ impuls voor succes: pragmatisme, twee benen op de grond en hard werken.

Hoe wordt u koploper in de zakelijke dienstverlening?

jaar’ in de categorie supermarkten. Samenwerken en dicht bij je mensen blijven staan vormen de basis van het succes, aldus Van Eerd. Een succes dat alles te maken heeft met het inspirerende leiderschap binnen het Veghelse familiebedrijf. Niet voor niets werd Van Eerd in 2009 uitgeroepen tot ‘Topman van het jaar’. Zijn doel voor de komende jaren? Groeien naar 300 winkels en ruim 10% marktaandeel!

Ondernemen met je hoofd en je hart

Hugo Cooymans liet zijn IT-bedrijf CTAC groeien tot een bedrijf met een miljoenenomzet. Zijn drive voor zelfstandigheid en de ambitie om het beter en anders te doen inspireerde hem tot het ondernemerschap.

Mark Bannenberg koos voor het ondernemerschap met een duidelijke ambitie; het verwezenlijken van zijn eigen visie. Zijn meest cruciale ondernemerseigenschap? Het stimuleren van mensen. BANNING is de afgelopen jaren gegroeid tot een nationaal opererend top 10 kantoor met ca. 85 advocaten. Zijn impuls voor succes? Blijf trouw aan je beleid!

Continuïteit staat voorop

Lambèr Hendriks is naar eigen zeggen van huis uit het ondernemerschap ingerold. Hij behoort tot de derde generatie die aan het roer staat van Hendriks Bouw en Ontwikkeling. In zijn ondernemersvisie staat beheersbaarheid voorop: “Groei is voor ons geen speerpunt”. Met deze visie werd hij verkozen tot ‘Ondernemer van het jaar’ in de gemeente Oss (2008) en ‘Familiebedrijf van het jaar 2010’ in de regio Brabant. �--

Wacht niet tot de storm voorbij is, leer dansen in de regen! René C.W. Boender, brain agent, brand booster & trendteller “Einstein zei: ‘Als je doet wat je zou hebben gedaan, dan krijg je wat je zou hebben gehad.’ Denk daar even over na. En geef u op voor het Ondernemers Congres NoordoostBrabant. U krijgt tal van ideeën op een presenteerblaadje. Het programma van het Ondernemers Congres Noordoost-Brabant barst van de inspiratie. Het is dus een geweldige kans om uzelf als ondernemer een enorme energy-boost te geven. Topondernemers, coaches en specialisten informeren en inspireren u waardoor u gegarandeerd een grote stap dichter bij uw succes van morgen komt. Ik ben uw host René C.W. Boender. Als brain agent geef ik u waardevolle insights mee. Als brand booster geef ik u energie om de ‘extra mile’ af te leggen. Want dat willen uw klanten. En als trendteller laat ik u exact ervaren hoe de toekomst eruit gaat zien. Mis het niet.”

Reserveer nu uw plek tussen ondernemers die echt vooruit willen: ondernemerscongres.nl Schrijf u nu in en ontvang 50% korting (€ 100,- in plaats van € 200,-) onder vermelding van de code: CKMED

REGIO busInEss | OktObER/nOvEmbER 2010

33


VROUW IN BUSINESS

Hier maak ik een goei van

Dromen zijn er om gevolgd te worden tEkst GERDA bAEYEns fOtOGRAfIE mARjO vAn DE pEppEL

De carrière van jeanne vermeulen begon al op haar vijftiende want ze wilde heel graag werken. na een allesbehalve traditionele loopbaan vervulde zij zes jaar geleden haar droom: eigen baas worden.

Jeanne Vermeulen

Het beschermde nakomertje van toen is uitgegroeid tot een succesvol ondernemer. Haar bedrijf zet voor AC Restaurants, Bilderberg hotels, de Marine in Den Helder en andere klanten de poort open naar frisse lucht. G.I.S./VTO is namelijk gespecialiseerd in het inwendig reinigen van ventilatie- en luchtbehandelingsystemen.

beschermde jeugd

“Ik heb best een strenge jeugd gehad want ik was een nakomertje”, vertelt Jeanne openhartig. “Het leuke eraan was dat ik

34

REGIO busInEss | OktObER/nOvEmbER 2010

flink verwend werd door mijn oudere zussen en broer, de keerzijde van de medaille dat ik eigenlijk drie moeders had. Kwam nog bij dat een andere zus omkwam bij een auto-ongeluk toen ik zes was; dat zorgde voor nog meer bescherming en controle. Gelukkig was ik een volgzaam kind. Ik moet wel zeggen dat ik blij ben met de ontwikkeling die ik intussen als persoon heb doorgemaakt”, lacht Jeanne. “Na het lager onderwijs ging ik naar de opleiding LEAO (Lager Economisch & Administratief Onderwijs). Ik heb altijd

een hekel gehad aan leren en wilde liever gewoon werken. Zodoende begon ik op mijn vijftiende - toen ik klaar was met de LEAO - bij mijn eerste werkgever.”

Wervelende carrière

“Ik herinner me dat die man bij mijn ouders langskwam om over mij te praten en ik hoor hem nog zeggen: ‘hier maak ik een goei van’. Ik heb zeven jaar in zijn bedrijf gewerkt maar toen een collega overstapte naar een ander (installatie)bedrijf ben ik hem gevolgd. In dat bedrijf ben ik zeven-


tien jaar gebleven en in die periode ben ik begonnen met bijscholing. Mijn volgende werkgever was een hoveniersbedrijf en ook daar ging ik allerlei cursussen volgen. Een ontmoeting tijdens een van die cursussen resulteerde in een functie als rechterhand van een directielid van Proval (een ingenieursbureau). In dat bedrijf heb ik heel fijn gewerkt en ik heb er ontzettend veel geleerd. En of het zo zijn moest; ik had net een cursus ‘startend ondernemer’ achter de rug toen mijn zwager mij polste of een zakelijke kennis van hem mocht langskomen. Mijn zwager had net zijn bedrijf verkocht en zijn kennis (en exmedewerker) wilde nu een eigen bedrijf opzetten. Omdat ik altijd al droomde om ooit eigen baas te zijn, ging ik met die man om de tafel zitten. We besloten een uitzendbureau voor schoonmakers te starten. Ik moet bekennen dat het geen succes werd. Als ik iets beloof wil ik dat ook kunnen waarmaken, en met dat uitzendbureau was dat onmogelijk; de helft van de tijd kwamen de uitzendkrachten gewoon niet opdagen!”

Het moet je gegund worden In het diepe gesprongen

“Waarom begin je niet iets in het ventilatiewezen, suggereerden mijn zwager en compagnon toen zij hoorden dat de jongens het bij de nieuwe eigenaar niet zo naar hun zin hadden. Mijn zwager zag zijn vroegere personeel immers als ‘zijn jongens’ en vond het heel vervelend dat ze niet

gelukkig waren. En dus liet ik de naam van het uitzendbureau statutair wijzigen in G.I.S.; ik nam een monteur in dienst en ben in het diepe gesprongen, want ik had nog nooit een ventilatiekanaal gezien. Omdat ontevreden medewerkers funest zijn voor een bedrijf was het dan ook niet verwonderlijk dat VTO op een bepaald moment failliet werd verklaard. Ik bracht een bod uit - VTO had immers altijd een goede naam in de markt gehad - dat aanvaard werd. Ik voegde VTO toe aan mijn bedrijfsnaam. Na vijf maanden kwam de vroegere projectleider, Paul Robben, samen met twee monteurs over. Paul bracht een enorm netwerk mee, wat niet wegnam dat we ook actief aan acquisitie gingen doen. Aanvankelijk was ik vooral op kantoor te vinden; als je met klanten praat, moet je weten waarover je het hebt, vind ik, en dat was in eerste instantie allesbehalve het geval. Bovendien lag mijn sterkte eerder in het personele aspect van het bedrijf. Ik ben mij wel ontzettend gaan verdiepen in de materie. Sinds we administratieve ondersteuning hebben, ga ikzelf steeds meer op pad want ik ben niet een eigen bedrijf begonnen om de hele dag op kantoor te zitten.”

Eerlijk en open

“Mijn mensenkennis en het feit dat ik me goed kan inleven in anderen, zijn denk ik mijn sterktes”, beantwoordt Jeanne de vraag. “Daarnaast vind ik openheid en eerlijkheid van essentieel belang. Ik ben zoals ik ben. Ik wil iemand recht in de ogen kunnen kijken. Dat is ook de boodschap die ik mijn jongens meegeef: wees eerlijk en blijf wie je bent. Ik heb enorm geluk gehad want ik heb heel erg goede

• Vrouw in Business is een gezamenlijk initiatief van Regio Business en Cécile van Berkel, directeur van PelkmansVanBerkel organisatie-adviseurs (www.pelkmansvanberkel.nl). • Cécile van Berkel laat in deze reeks een aantal ondernemende vrouwen aan het woord. Ze is met name geïnteresseerd in de persoon, de keuzes en de ervaringen van de vrouwelijke ondernemers. • Kent u of bent u een Vrouw in Business? Laat het ons weten via info@regio-business.nl.

monteurs. Zij zijn allemaal gecertificeerd, werken netjes en correct, en stralen uit dat zij hier graag werken; althans dat is wat klanten mij vertellen. Ik kan het wel met mijn mond verkopen maar het zijn toch de jongens die het moeten doen! Mijn ambitie? Als we het met zijn allen goed blijven hebben, ben ik een gelukkig mens én ondernemer. Uiteraard moet het je ook gegund worden”, besluit Jeanne. �

G.I.S./VTO Helftheuvelweg 11 5222 AV ’s-Hertogenbosch T 073-6237666 E j.vermeulen@gisbv.com I www.gisbv.com

R E G I O b u s i n e s s | o k t o b er / n o v e m b er 2 0 1 0

35


ALS SCHONE LUCHT U LIEF IS Wilt u een lager ziekteverzuim en betere werkprestaties binnen uw bedrijf laat dan uw luchtbehandelingsysteem controleren en indien nodig reinigen. Ook vette kanalen zijn brandgevaarlijk, dus trek tijdig aan de bel!

Wilt u meer weten of advies bel of mail naar: G.I.S./VTO b.v. Postbus 2001 | 5202 CA Den Bosch T 073-6237666 F 073-6237337 E info@gisbv.com S www.gisbv.com


MEETING MANAGEMENT

Verborgen kroonjuweel

Walhalla voor vergaderingen tEkst GERDA bAEYEns fOtOGRAfIE jAn spRIj

Alle vergaderzalen en kamers van Conferentiehotel Guldenberg kijken uit op het bos. Hier vergaderen is geen opgave. Dit komt ook doordat outdoor activiteiten als perfecte aanvulling van vergaderen fungeren. Decennia geleden schuifelden jezuïeten door de lange gangen; vandaag vindt vooral het zakenleven de weg naar Conferentiehotel Guldenberg. De pijlers van toen vormen echter nog steeds de kracht van het pand: inspirerende rust, stilte en natuur.

Jan Witmer

vruchtbaar vergaderen

“Hoe meer contact met de natuur, hoe creatiever er vergaderd wordt”, stelt directeur Jan Witmer, “daarom bieden onze ruimtes zicht op het omringende groen. Onze vergaderzalen zijn uiteraard voorzien van alle moderne faciliteiten zoals een schitterende geluidsinstallatie - een vergadering staat of valt immers met de kwaliteit van het geluid - een ultramodern airco-systeem, een milieuvriendelijk lichtplan, glasvezelverbinding etc. Voor elke bijeenkomst hebben we de passende ruimte. Sinds 4 maart dragen wij trouwens het ‘Green Key’certificaat, wat betekent dat wij meer aan duurzaamheid doen dan de wet ons voorschrijft.”

van yoga tot gps-tochten

“De 21 hectare rondom het hotel niet benutten, is zonde”, zegt Witmer, “vandaar dat wij outdoor activiteiten als aanvulling op vergaderarrangementen

bieden. Bedrijven kunnen kiezen voor ontspannende of actieve breaks, van yogalessen tot oriëntatietochten. Ook teambreaks zijn mogelijk; bij die activiteiten ligt het accent bijvoorbeeld op onderlinge samenwerking, communicatie of projectmatig werken. De organisatie van de activiteiten wordt verzorgd door externe partners die de kennis en expertise hebben; wij stellen ‘enkel’ onze 21 hectare ter beschikking.”

Zakelijk en recreatief

“Van juni tot begin september wordt er in conferentiehotels weinig vergaderd. Om balans in de omzet te brengen, zijn we gaan nadenken over invulling van die dalperiodes met als resultaat dat wij sinds 2005 zeven dagen per week open zijn - van Pasen tot eind oktober - en dat wij ons tevens op de recreant zijn gaan richten. Gelegen aan de rand van de Loonse en Drunense Duinen, in de driehoek Tilburg-

Eindhoven-’s-Hertogenbosch, op een steenworp van de Efteling, is het hotel immers een ideale uitvalsbasis voor excursies. Sinds er vanaf 2009 een horecabestemming op deze locatie ligt, kunnen wij gasten ook een lekkere lunch, aperitief of diner bieden. Kortom, het hotel is een inspirerende omgeving voor iedereen”, besluit Jan Witmer. �

Conferentiehotel Guldenberg Guldenberg 12 5268 KR Helvoirt T 0411-642424 E info@guldenberg.nl I www.guldenberg.nl Business facts • 21 ha grondgebied • 14 conferentiezalen (2 tot 200 personen) • 89 hotelkamers

REGIO busInEss | OktObER/nOvEmbER 2010

37


ONS ALTERNATIEF: GEWOON ZAKEN DOEN! easyFairs® HORECA 2010 INSPIRATIE, KENNIS EN TRENDS VOOR HORECAPROFESSIONALS

easyFairs® INDUSTRIE & MILIEU 2011

25 & 26 OKTOBER 2010 AUTOTRON, ROSMALEN

MILIEUTECHNISCHE EN KOSTENBESPARENDE OPLOSSINGEN VOOR DE INDUSTRIE 18 & 19 MEI 2011 AHOY, ROTTERDAM

easyFairs® EMPACK 2011 PROFESSIONEEL FORUM VOOR DE NEDERLANDSE VERPAKKINGSINDUSTRIE 15 & 16 MAART 2011 BRABANTHALLEN, ‘S-HERTOGENBOSCH

easyFairs® TRANSPORT & LOGISTIEK 2011 OPLOSSINGEN VOOR EFFICIENTE BEHEERSING VAN GOEDERENSTROMEN 15 & 16 MAART 2011 BRABANTHALLEN, ‘S-HERTOGENBOSCH

easyFairs® BAKKERSVAK 2011 INSPIRATIEDAGEN VOOR DE AMBACHTELIJKE BAKKER 22 & 23 MEI 2011 AUTOTRON, ROSMALEN

easyFairs® FOODTECH 2011 TECHNOLOGIE EN INNOVATIE VOOR DE VOEDINGSMIDDELENSECTOR 25 & 26 MEI 2011 BRABANTHALLEN, ‘S-HERTOGENBOSCH

easyFairs® MOCON 2011 AANDRIJFTECHNIEK EN MOTION CONTROL 20 & 21 APRIL 2011 BRABANTHALLEN, ‘S-HERTOGENBOSCH

www.easyFairs.com

WAREN ALLE VAKBEURZEN MAAR ZO GEMAKKELIJK!


MEETING MANAGEMENT

De vakbeurs opnieuw uitgevonden als verkoopinstrument

Low cost stimuleert new business fOtOGRAfIE pHOtOsAnDmORE

Low cost businessmodellen hebben in heel wat sectoren voor vernieuwing gezorgd. Een low cost maatschappij weet nieuwe markten aan te boren door zich enerzijds te focussen op datgene waar (potentiële) kopers het meeste waarde aan hechten en anderzijds door kosten te drukken, bijvoorbeeld door bepaalde onderdelen van het product die niet aanslaan, weg te laten. easyfairs heeft dit concept toegepast op de beursindustrie en bouwde hiermee een solide businessmodel dat bestand blijkt te zijn tegen de economische ups en downs. Cornelien Baijens, managing director Nederland, verteld: “Met dit businessmodel heeft easyFairs een aanzienlijke en compleet nieuwe markt aangeboord en de sector zo een extra duw in de rug gegeven. Want hoewel de meeste bedrijven niet deelnemen aan vakbeurzen, zouden ze het wel kunnen. Het low cost model in de vakbeurssector spitst zich vooral toe op datgene wat ondernemingen het meest naar waarde schatten: een verkoopplatform waar koper en verkoper elkaar kunnen ontmoeten. Dit model ruimt ook heel wat bezwaren over beursdeelname uit de weg. Door dingen eenvoudig te maken, kan het low cost model voormalige exposanten die in het verleden afgehaakt zijn door slechte ervaringen bij traditionele beurzen, terugwinnen. Vooral de transparante kostprijs in dit model, de prijs van de stand is meteen ook de totale investering in de beursdeelname, maakt de koopbeslissing gemakkelijker.”

voordelen

Volgens Cornelien levert het model voordelen voor alle betrokken partijen: “Door de markt uit te breiden en beginnende exposanten een handvat te geven, helpt het low cost model exposanten om zich

Cornelien Baijens

voor te bereiden op grotere evenementen. Daarmee vormt dit model voor organisatoren van grote beurzen, eigenaren van grote beursgebouwen, standbouwers en andere geïnteresseerde partijen eerder een kans dan een bedreiging. Ook vanuit het perspectief van de bezoeker heeft het low cost model een aantal voordelen. Deze beurzen brengen ons terug naar de oorspronkelijke opzet van de vakbeurs: een evenement waar persoonlijk contact tussen koper en verkoper mogelijk wordt. Het evenement moet groot genoeg zijn om een overzicht van de markt te kunnen bieden, maar klein genoeg om het in één dag of minder te bezoeken.”

toekomst

In een Verenigd Europa is er wellicht geen plaats voor 20 tot 25 grote beurzen per jaar en per sector. Wat Europa wel aan kan zijn twee of drie grote beurzen en 20 tot 25 low cost beurzen, gebaseerd op het easyFairs model, regionaal georiënteerd en gefocust op verkoop. “De toekomst van vakbeurzen zal afhangen van de instroom van nieuwe business. Het low cost model kan helpen om deze nieuwe business te stimuleren. Het is verre van

een bedreiging voor gevestigde vakbeurzen, maar des te meer een instrument dat aantoont hoe krachtig een beurs als verkoop- en marketinginstrument kan zijn”, besluit Cornelien. � easyFairs Netherlands BV Bredaseweg 108a 4902 NS Oosterhout T 0162-408999 E cornelien.baijens@easyfairs.com I www.easyfairs.com

REGIO busInEss | OktObER/nOvEmbER 2010

39


Made in Holland

Pas sio nals

m/v… Gezocht: nieuwe klanten Interesse? www.passionals.nl

Spannende massages in de wereld van massages.nu

Een dimensie Eenprikkelende prikkelende dimensie Massagesalon Solar Plexus is inmiddels een ruim begrip geworden in de wereld van de (ont)spannende massages. In een ongedwongen sfeer en in een moderne strak ingerichte salon bieden wij u als drukke zakenman een stukje (ont)spanning aan op hoog niveau. De massagesalon is uitgegroeid tot een bron van inspiratie voor een ieder die een prikkelende dimensie wil toevoegen aan zijn of haar lifestyle. De dames bieden u als liefhebber een stukje paradijs in diverse daarvoor ingerichte suites. Deze luxe suites bieden een prachtige gelegenheid voor uw speciale wensen, wat kan variëren van een (ont)spannende olie massage tot een uitgebreide aqua massage inclusief jacuzzi. Waanzinnige momenten beleeft u in de special de Luxe room, waarin u al de facetten van de VIP exclusief ondergaat met als extra dimensie een heerlijke Whirlpool. Uw wensen centraal Massagesalon Solar Plexus kent geen drempels. Ook echtparen zijn van harte welkom. Masseuses met een passie voor zowel man als vrouw laten u kennis maken met hun ontspanningsmassages met al haar facetten. Veel zakenmannen en -vrouwen zijn u al voor gegaan en maken enthousiast gebruik van de mogelijkheden die de suites u bieden. MASSAGESALON

www.massages.nu Koestraat 44, 5014 ED Tilburg, T 013 469 06 86.

De centrale ligging van de salon maakt ons uitstekend bereikbaar. Ook kunt u gebruik maken van onze privé-parkeergelegenheid (informeer even bij onze receptionistes). Solar Plexus is zeven dagen per week geopend van maandag t/m vrijdag 10.30 - 22.15 uur. Zaterdag en zondag 11.00 - 22.00 uur.


OCC dehoog: één krachtige partner voor traditionele én nieuwe media Vandaag de dag maakt drukwerk steeds vaker onderdeel uit van grotere communicatieoplossingen, die op hun beurt weer steeds vaker een mix zijn van traditionele én nieuwe media. Als full-service grafimedia productiebedrijf kan OCC dehoog u in deze veranderende wereld over de volle breedte van dienst zijn. Eigenlijk doen wij maar één ding: u voorzien van de juiste communicatieve oplossing. Drukwerk, DTP-werkzaamheden, geautomatiseerde opmaak, web-development, hosting en internet marketing ter ondersteuning van uw acties zijn slechts enkele voorbeelden van wat wij te bieden hebben. U hoeft echter maar één ding te onthouden: OCC dehoog www.occ-dehoog.nl

Studio

Postbus 128, 4900 AC Oosterhout

De Wetering 30, 4906 CT Oosterhout

T. 0162 476 500

Printing

F. 0162 47 65 25

New Media

info@occ-dehoog.nl

www.occ-dehoog.nl


Hyperspecialist in Banden en wielen

Wij leveren banden voor alle merken en type voertuigen. Informeer voor een vrijblijvend, onafhankelijk en prijsbewust bandenadvies.

PROFILE TYRECENTER Tilburg | Orionstraat 24 | 013 580 20 20 PROFILE TYRECENTER Wijk en Aalburg | Polstraat 113 | 0416 691 550 PROFILE TYRECENTER Den Bosch | Moeskampweg 15 | 073 640 03 07


Impressie BOB Borrel

Hotel Restaurant Boschoord Oisterwijk 15 juli 2010 450 bezoekers

Kijk voor meer foto’s op: www.regio-business.nl

BOB Borrel agenda: • 3 november Quality Centre ‘s-Hertogenbosch • 24 november De Rooi Pannen Tilburg • 16 december De Ruwenberg Sint-Michielsgestel

BORREL Business Ontmoet Business


Over grenzen denken ...van drukwerk zodat u in uw dagelijkse communicatie hoogwaardige middelen kunt inzetten in allerlei vormen

...van fulfilment zodat uw producten in de juiste combinatie, correct en op tijd bij uw klanten aankomen

...van digitaal drukwerk zodat u kunt werken met kleine oplages of producties op maat, snel geleverd en van hoge kwaliteit

De Grote Beer 10 5215 MP ‘s-Hertogenbosch

RO 10701 Adv regio business 92x11 1

Telefoon (073) 594 47 44 Fax (073) 594 47 55

www.biblovangerwen.nl

DIRECT-MAIL SPECIALIST !

05-07-2010 10:53:16 Biblo_ad_92x128_stnd_new.indd 1

21-9-10 13:54

Allround dienstverlener op het gebied van direct-mail: sealen, couverteren, printen, post verspreiding, fulfilment, adresseren, transport en opslag. Kiest u voor Kopak Print & Mail, dan kiest u voor snelheid, kwaliteit en goede service tegen marktconforme tarieven.

NOG EVEN NAZOMEREN om alvast plannen te maken voor 2011 Een logo, huisstijl, flyer, uitnodiging, banner, brochure, mailing, advertentiecampagne, website of andere communicatie­uiting, Studiocase heeft de ingrediënten in huis om deze creatief vorm te geven en maakt ze zichtbaar en herkenbaar voor u en uw doelgroep. Dus als u communicatieplannen gaat maken voor het komende jaar...

FULL COLOUR PRINTEN Printen tot 350 grs. papier dubbelzijdig Prijzen op aanvraag

THORNERBEEK 12 5032 EB TILBURG (013) 463 80 12 S T U D I O C A S E @ P L A N E T. N L W W W. S T U D I O C A S E . N L

adres Rheastraat 24, 5047 TL Tilburg telefoon 013 577 45 49 fax 013 577 45 50 e-mail info@kopakbv.nl SEALEN

COUVERTEREN

PRINTEN

FULFILMENT

ADRESSEREN

w w w. k o p a k b v. n l

TRANSPORT

OPSLAG


BUSINESSPROFIEL

Wagenparkbeheer op afstand

Ondernemer gebaat bij inhoudelijk advies tEkst ROb CLAEsEn fOtOGRAfIE CAmIEL DOnDERs

Robert Wielders

De Renova Group, dealer van bmW en mInI, is met showrooms in tilburg, breda en Waalwijk en een schadebedrijf in bladel een belangrijke speler op de brabantse automarkt. sinds 2006 heeft men onder de naam Renova Lease een eigen leasemaatschappij. Regio business had een gesprek met accountmanager Robert Wielders over persoonlijke aandacht, inhoudelijk advies en een aan veranderingen onderhevige markt.

(In)gericht op mkb

Robert Wielders ontvangt ons tussen de blinkende bolides in de showroom in Breda. “Renova Lease is een van de vele leasemaatschappijen die ons land rijk is”, vertelt hij. “We vissen allemaal in dezelfde vijver. Daarom is het van belang je te onderscheiden. Dit doen wij met een persoonlijke benadering en door in te

De tijd van achterover leunen is voorbij spelen op de daadwerkelijke behoefte van de klanten. Ons bedrijf is vooral gericht en ingericht op het MKB. Juist deze doelgroep is gebaat bij inhoudelijk advies. Wij proberen altijd te achterhalen wat de behoefte is. Waar het ene bedrijf de prijs belangrijk vindt, hecht een andere onderneming juist meer aan flexibiliteit of service. Renova Lease neemt het wagenparkbeheer op afstand over. Tijdens de leaseperiode denken wij graag mee.

Komt bijvoorbeeld het aantal gereden kilometers niet overeen met het contract, dan seinen wij de klant direct in.” Dat het met de persoonlijke benadering van Wielders wel goed zit, blijkt wel uit het feit dat vrijwel iedere klant hem op zijn mobiele nummer weet te bereiken.

veranderingen in de markt

“Leasing op zichzelf is niet zo spannend”, vervolgt de accountmanager. “Alles wat daar omheen gebeurt juist wel! Er is in onze branche wel het een en ander veranderd sinds de bijtelling maandelijks verrekend wordt met het salaris. De prijs is tegenwoordig een belangrijker issue dan het type auto. Vroeger was een groen label op een auto een hip statement. Nu is het op veel plaatsen juist een bedrijfspolicy geworden. Dit is natuurlijk mede ingegeven door de kortingen die de overheid geeft op auto’s met een lagere CO2 uitstoot.” Ook de benadering van de markt is veranderd. “De tijd van achterover leunen is voorbij. Als wij zelf niets ondernemen, gebeurt er ook niets.” Tot slot wil Robert Wielders benadrukken dat voor ieder merk een aantrekkelijk leasecontract af te sluiten is. �

Renova Lease Huifakkerstraat 1 4815 PN Breda T 076-2011375 E robert.wielders@renova.nl I www.renovalease.nl

REGIO busInEss | OktObER/nOvEmbER 2010

45


Ondernemers werken graag hard. En laten zich daarbij niet graag beperken. SBA Euro begrijpt dat en stelt bedrijven in staat grenzeloos te ondernemen. We leveren tijdelijke arbeidskrachten die met enthousiasme de handen uit de mouwen steken - soms afkomstig uit Nederland en vaak uit het buitenland. Met hun inzet en productiviteit leveren ze een bijdrage aan het succes van menig Nederlands bedrijf. En daar wordt iedereen beter van.

“omdat wij niet in grenzen geloven� Boogschutterstraat 5 5015 BX Tilburg T +31 (0)13 464 89 50 E info@sbaeuro.com I www.sbaeuro.com

Sterk in ieder merk.

Renova Lease l Robert Wielders l Huifakkerstraat 1 4815 PN Breda l Tel (076) 522 35 49 l www.renovalease.nl


MEETING MANAGEMENT

Gastvrij totaalconcept in De parel van Brabant

Ongedwongen klasse Tekst Elke van der Heyden fotografie Kees Bennema

Wie De Rosep niet kent als mooie feestlocatie of vergaderaccommodatie, kent het wellicht van de competitie om het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje of van het jaarlijkse wijnfeest. In het decor van de Oisterwijkse bossen en vennen, herbergt dit landgoed, dat al bijna 25 jaar in handen is van de familie Verhoeven, vele mogelijkheden.

Henri Verhoeven

Zichtbaar trots vertelt Henri Verhoeven over De Rosep: “Mijn vader, van origine aannemer, kocht in 1986 Landgoed De Rosep. Het pand dat hij in zijn beginjaren deels zelf opgetrokken had, is door hem uitgebouwd tot een wijd en zijd vermaard 4-sterrenhotel en -restaurant. Mijn vader bleek een groot horecahart te hebben. Via afwashulp, ober en een horecaopleiding groeide ook ik op tot eindverantwoordelijke.” Henri ging het hotel samen met zijn zus Ingrid runnen en trad in de voetsporen van zijn jong overleden vader. En niet zonder succes. “We zijn een stabiel en sterk bedrijf, wat onze kracht is. We zijn geen onderdeel van een grote keten, wat ons vrij-

heid van ondernemen geeft. We kunnen efficiënt en flexibel schakelen. De communicatielijnen zijn kort en helder.” Op de

De afwisseling geeft me veel energie vraag waarin dit succes schuilt, lijkt het antwoord lastig. “Voor ons is het hoge serviceniveau zo gewoon dat ik niet besef dat we mogelijk afwijken van een gemiddelde norm. Maar dat we dagelijks aan de

hand van onze evaluaties bijsturen en direct actie ondernemen, zal zeker bijdragen aan de goede kwaliteit.”

(H)eerlijk, puur en vers eten

“Wij zijn breed in de markt gezet. We voldoen aan de strengste technische vereisten voor vergaderen en zijn daarvoor gekwalificeerd met vier vergaderkamers. Daarnaast bieden we ruimten voor een intieme party of grootse bruiloft. Er zijn luxueuze hotelkamers en alle denkbare faciliteiten aanwezig, van tennisbaan tot een wellness center. Het restaurant staat synoniem voor duidelijke gerechten op hoog niveau, gemaakt van eerlijke en biologische streekproducten.” Verhoeven, die tijdens het jaarlijks wijnfeest benoemd is tot eerste Ambassadeur van Preuillac, verwacht traditiegetrouw op de derde donderdag in november veel genodigden te ontvangen op zijn landgoed. Ook vindt deze winter voor de vijftiende keer de populaire wedstrijd om het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje plaats. “De afwisseling van legio activiteiten en gasten, van passanten tot bekende voetbalteams, geeft me veel energie”, aldus Verhoeven die nu, net als zijn vader, uitgerust is met een echt horecahart! � Landgoed De Rosep Oirschotsebaan 15 5062 TE Oisterwijk T 013-5232100 E info@rosep.com I www.rosep.com Business facts Opgericht: 1986 Aantal medewerkers: 40

R E G I O b u s i n e s s | o k t o b er / n o v e m b er 2 0 1 0

47


Marketing & Communicatie

Mediapartners als verlengstuk van de marketingafdeling

Van voortraject tot productieproces Tekst ROB CLAESEN fotografie JAN SPRIJ

Vandaag de dag komt er enorm veel kijken bij het communiceren van een boodschap. Het aantal media dat een bedrijf voor zijn uitingen kan gebruiken, is de afgelopen decennia enorm toegenomen. Waar het vroeger slechts ging om drukwerk, zijn er nu talloze nieuwe vormen beschikbaar. Ook bij het creatieve proces dat vooraf gaat aan de communicatie komt meer kijken. Steeds meer bedrijven zien in OCC dehoog een prettige mediapartner, waar alle facetten samen onder één dak te vinden zijn.

Mark Vermijs en Cees Drijvers

48

R E G I O b u s i n e s s | o k t o b er / n o v e m b er 2 0 1 0

Traditioneel en nieuw

OCC de hoog is ontstaan uit een samenvoeging van twee bekenden uit de mediawereld. Drukkerij De Hoog heeft in haar 80-jarige historie een naam opgebouwd met de meest uiteenlopende vormen van drukwerk. OCC was juist gespecialiseerd in het voortraject en new media. Eind vorig jaar hebben beide bedrijven de krachten gebundeld tot een full-service grafimediaen productiebedrijf. Regio Business schoof aan bij algemeen directeur Cees Drijvers en commercieel directeur Mark Vermijs. “OCC, wat stond voor Of Course Creation, is ooit begonnen als grafisch ontwerp-bureau”, vertelt Vermijs. “In de loop der tijd zijn we steeds meer gaan doen en werd de naam veranderd in OCC Crossmedia. We hielden ons bezig met het ontwerpen van communicatie-uitingen en het bouwen van websites. Ook nieuwe media als hyves, twitter, blogs en MSN kregen steeds meer de aandacht. Alles wat met drukken te maken had, werd extern ondergebracht. OCC bleef maar groeien en we waren dringend op zoek naar extra mankracht.” Cees Drijvers zag in de creativiteit van OCC een enorme kans: “Binnen De Hoog waren we al jaren op zoek naar een manier om eerder bij de klant aan tafel te mogen. Dan kom je al snel uit bij de creatieve fase. OCC wilde graag vooruit, maar was net te klein om noemenswaardige stappen te maken.” De samenwerking was al snel een feit. In november 2009 werden de bedrijven samengevoegd tot OCC dehoog. “Omdat beide bedrijven een flinke naamsbekendheid kenden, hebben we de namen behouden”, vertelt Vermijs. Collega Drijvers vult hem lachend aan: “Bovendien waren allebei onze logo’s rond. Dat kwam erg goed uit!”


niets is standaard

“De praktijk leert dat binnen veel bedrijven de marketingafdeling met genoeg ideeën komt, maar geen middelen heeft om deze uit te voeren”, legt Mark Vermijs uit. “Of het nu traditionele of nieuwe media betreft, wij hebben deze middelen wel in huis. Hierdoor zijn we een direct verlengstuk van de marketingafdeling.” Cees Drijvers probeert uit te leggen wat OCC dehoog allemaal te bieden heeft: “Je zou kunnen zeggen dat we gewoon alles kunnen en doen. Van een simpel visitekaartje in een

krachten bundelen kleine oplage tot aan een volledig geautomatiseerde ketenintegratie. Vrijwel niets van wat we doen, is standaard te noemen. We maken alles op maat en leveren veel unieke producten. Dat vergt uiteraard de nodige expertise, maar deze is ruimschoots aanwezig. De productieafdeling heeft de beschikking over de meest moderne apparatuur, waar we alle kanten mee op kunnen. We zijn ingericht voor offsetdrukwerk voor kwalitatief hoogwaardige huisstijlen en printwerk voor een kleinere oplage. Daarnaast hebben we alles in huis om promotioneel drukwerk als flyers of posters te kunnen verzorgen, waarbij alle denkbare vormen van afwerking mogelijk zijn. We gaan echter verder dan alleen de productie. Ook als het aankomt op logistiek en voorraadbeheer hebben we het nodige te bieden.” OCC dehoog geeft uitgebreide ondersteuning tijdens het voortraject.

“We verzorgen bijvoorbeeld veel drukwerk voor studentenverenigingen. Denk hierbij aan agenda’s, posters en almanakken. Om het aanleveren van de juiste bestanden gemakkelijker te maken, organiseren we regelmatig workshops. Op onze website plaatsen we geregeld filmpjes die van A tot Z laten zien hoe het voortraject zo optimaal mogelijk kan verlopen.”

print management

OCC dehoog blijkt voor veel bedrijven een juiste partner dankzij het weldoordachte print managementsysteem dat aan het productieproces voorafgaat. “Ongemerkt gaat er in het controleren of wijzigen van bijvoorbeeld een briefpapiertje veel tijd zitten”, geeft Mark Vermijs een voorbeeld. “Dankzij ons systeem kunnen er een aantal tijdrovende stappen overgeslagen worden. De klant kan de gegevens zelf aanpassen en controleren. Met één druk op de knop ligt de bestelling vervolgens bij onze productie. Het verwerken van variabele data durf ik zelfs een van onze specialiteiten te noemen.” Als voorbeeld hiervan noemt Cees Drijvers de brochures die OCC dehoog met regelmaat verzorgt voor een grote zorgverzekeraar. “Deze partij heeft een aantal folders met een uniforme lay-out. De assurantiekantoren kunnen zelf heel simpel hun gegevens aanpassen, zodat er uiteindelijk een volledig persoonlijk document van de persen komt rollen. Hierbij bieden we zelfs de mogelijkheid om te variëren met foto’s. Is een folder bijvoorbeeld bedoeld voor studenten, kunnen er jonge mensen getoond worden. Gaat de folder naar 50 plussers, kan dit met een simpele handeling aangepast worden. Voor deze klant verwerken

we op deze manier ruim 30 verschillende orders per dag. Normaal gesproken zou een dergelijke productie erg kostbaar zijn. Dankzij ons printmanagement systeem wordt dit alles op zeer efficiënte wijze in goede banen geleid en daardoor betaalbaar.” Het systeem blijkt nog veel meer te kunnen: “Een grote autofabrikant levert via ons systeem regelmatig productbrochures aan voor de dealers. Deze worden in uiteenlopende oplagen, voorzien van de juiste gegevens op volgorde van levering geproduceerd. De koerier hoeft alleen nog maar een pallet in zijn wagen te rijden en kan alle dealers voorzien van drukwerk.” �

Is uw bedrijf op zoek naar het verlengstuk van de marketingafdeling? u hoeft slechts één ding te onthouden: OCC dehoog media partners! OCC dehoog media partners De Wetering 30 4906 CT Oosterhout T 0162-476500 E info@occ-dehoog.nl I www.occ-dehoog.nl

REGIO busInEss | OktObER/nOvEmbER 2010

49


drukwerk • print • mail • logistiek

www.DekoVerdivas.nl info@DekoVerdivas.nl Telefoon: 013 - 463 13 35

…van nature gastvrij

DOE JE SNEL VERTROUWD ZAKEN MEE!

Uitgerust inspannen

In een bosrijke omgeving tegen Nationaal Park ‘Loonse en Drunense Duinen’ vindt u Conferentiehotel Guldenberg, gunstig gelegen tussen ‘s-Hertogenbosch en Tilburg. Dit voormalig Jezuïetenklooster is vandaag de dag een karakteristiek conferentiehotel met 14 conferentiezalen, 89 hotelkamers, uitgebreide culinaire arrangementen en diverse ontspanningsmogelijkheden. Persoonlijke aandacht voor u, uw groep en uw doelstellingen staat hoog in het vaandel.

Max ICT is ICT totaalaanbieder richting de zakelijke MKB markt en professionele consument. Wat u van ons mag verwachten: • • • • • •

Professioneel en persoonlijk accountmanagement Zeer ruim assortiment (400.000 producten) Snelle levering (veelal binnen 24 uur) Betaalgemak Scherpe prijsstelling en service Selectie op goede ICT merken

013 - 577 45 74 www.maxict.nl

Guldenberg 12, 5268 KR Helvoirt | T. 0411 - 64 24 24 | info@guldenberg.nl | www.guldenberg.nl


Mogen wij u ons schoonmaak talent aanbevelen?

www.weenergroep.nl

“Medewerkers van Weener Groep zijn inzetbaar voor verrassend veel functies.”

U zoekt een betrouwbare partner om uw gebouwen schoon te houden? Wij bieden dàt en meer. Steeds meer van onze medewerkers worden opgeleid tot schoonmaaktalent. Met vakscholing, VCAcertificering en de juiste begeleiding hebben wij een professioneel schoonmaakbedrijf neergezet. Als u kiest voor Weener Groep, kiest u voor een combinatie Willem Louwers, directievoorzitter Rabobank van kwaliteit en maatschappelijk verantwoord ’s-Hertogenbosch e.o. ondernemen.

COLUMN

naïef De demissionaire staatssecretaris van financiën meldde onlangs dat hij de Invoeringswet vereenvoudiging en flexibilisering bv-recht had ingediend bij de tweede kamer. Dit wetsvoorstel houdt in dat de bv ‘nieuwe stijl’ aan minder stringente voorschriften hoeft te voldoen dan nu het geval is. En hoe. bij de bv ‘nieuwe stijl’ kunnen onbeperkt aandelen worden uitgegeven. De verplichte blokkering voor aandelenoverdracht vervalt en er zijn aandelen mogelijk zonder stemrecht of winstgerechtigdheid. Ook worden de regels voor kapitaalvermindering flink versoepeld. Lekker flex dus. Hier staat tegenover dat een bestuurder eerder aansprakelijk zal zijn wanneer een bv in de problemen raakt door onvoldoende kapitaal of als er gemakkelijk dividend is uitgekeerd. Het nederlandse bv-recht gaat dus Delaware-achtige limiteds mogelijk maken; schuldeisers zullen nog beter moeten oppassen.

Ambassadeur Weener Groep

Meer informatie over de mogelijkheden van Weener Groep Schoonmaak? Neem dan contact op met Dolf Wibier of Caroline Schemering Reelfs op 073 615 8 615. Of kijk op www.weenergroep.nl

Lazy Sunday Coquille is vanaf januari 2010 fris van start gegaan met een nieuwe invulling voor in het weekend: Lazy Sunday! Deze hapjeslunch bestaat uit diverse kleine gerechtjes voor een lekkere luie middag. Elke zondag krijgt u 6 of 8 kleine gerechtjes gepresenteerd. U kunt binnenlopen wanneer u zin heeft! De chef overlegt aan tafel uw eventuele speciale wensen. 6 gerechtjes: e 45,00 8 gerechtjes: e 55,00

Dit nieuwe systeem heeft tot gevolg “dat de wettelijk verplichte inhoud van de statuten is beperkt tot de naam, de zetel, het doel, het aandelenkapitaal en een regeling voor belet of ontstentenis van bestuurders”, aldus de staatssecretaris. Hij veronderstelt dat de statuten ‘derhalve’ een stuk korter, en ‘dus’ goedkoper kunnen zijn dan nu gebruikelijk. Immers, eenvoudiger en kortere statuten zullen leiden tot kostenbesparing: minder papier, minder inkt en sporadisch advies en uitleg over de andere bepalingen. minder papier en inkt? Het is lang geleden dat ik zo’n flauwekul heb gelezen. Ik dacht even dat ik in de wedstrijd sterke verhalen vertellen was beland, maar zoveel humor hebben ze in Den Haag helaas niet. nee, de praktijk zal anders zijn. net als bij de maatschappen en vOf’s zal het nodig zijn om, bij gebrek aan wettelijk kader, zelf meer vast te leggen om lacunes te voorkomen. En meer vastleggen leidt tot meer uitleg en overleg, wat ook weer meer kost. Ik mag hopen dat de statuten van bv’s zoals die nu zijn niet te enthousiast worden uitgekleed tot een kapstok van alleen naam en statutaire zetel. Wat denkt u dat een bank zal zeggen als u als ondernemer met zo’n proAnna-bv om een financiering komt vragen? Welke leverancier gaat aan deze bv leveren? besparing van papier en inkt. Zo’n goeie had ik lang niet meer gehoord…

Oktober-november actie Iedere woensdag en donderdag 6 gangen chefsmenu voor e 49,50! Markt 34-36 • Den Bosch • 073-6911695 • info@coquille.nl

Jaap van Wijlen partner bDO ’s-Hertogenbosch


MEETING MANAGEMENT

Impressie BOB Debat Meeting Management

Weg met bescheidenheid, hoog tijd voor actie tEkst mELInDE bussEmAkER fOtOGRAfIE mARjO vAn DE pEppEL

voor het bOb Debat over meeting management zijn de hoofdrolspelers uit de regio aangeschoven in het sfeervolle conferentie- en trainingscentrum De Ruwenberg in sint-michielsgestel. Zij bespreken met name de invloed van het imago van een stad op het meeting management in de regio. Hoe zetten we ’s-Hertogenbosch nog meer op de zakelijke meetingkaart? Wat hebben we te bieden? En zijn we niet te bescheiden? Richard Jouvenaar is directeur van De Ruwenberg. Het hoofdgebouw van het centrum is een kasteel dat uit de veertiende eeuw stamt. Het ademt de sfeer van eeuwen, net als ’s-Hertogenbosch dat doet met haar monumentale binnenstad. De vraag is hoe je die historie inzet om de stad nog meer te profileren. Algemeen Directeur Regio-VVV Meierij & Noordoost-Brabant Rein de Laat: “’s-Hertogenbosch is niet meer de ontmoetingstad bekend van de kreet. Het is het

52

REGIO busInEss | OktObER/nOvEmbER 2010

nog wel, maar we moeten het begrip anders aanvliegen. Meer vanuit een Brabant-brede kapstok.”

nu investeren

Met dat anders aanvliegen kan Jan van de Kooi wellicht van dienst zijn. Hij is sinds november 2009 manager van het net geopende 1931 Congrescentrum Brabant-hallen van Libéma. Dit centrum is gelegen bij de Brabanthallen in het monument de Oude Veemarkt.

Het moet, met haar omvang, mede door de innige band met het Brabanthallencomplex gaan concurreren met centra als de RAI in Amsterdam en de Jaarbeurs in Utrecht. Maar investeren in deze tijd? Is dat een goed idee? Van de Kooi: “Jazeker. Als nieuwkomer op de congresmarkt krijg je ook de aandacht van mensen juist omdat je nieuw bent. Ik hoor wel scepsis, maar gezien de boekingen die we nu binnenkrijgen merken we er zelf niet veel van.”


Walter van de Leur,’t Strandpaviljoen Vught

Locatie met karakter

“Het is soms lastig om in onze stad een geschikte locatie te vinden voor een evenement”, merkt Bart van Poppelen. Hij is mede-eigenaar van Artishock, een fullservice bureau dat evenementen, congressen en seminars organiseert op allerlei gebieden. “Dan moeten we soms uitwijken. De Brabanthallen heeft het imago van ‘een blokkendoos’, zonder sfeer. Het kost veel geld om die sfeer te maken. We zoeken altijd een locatie met een karakter dat de doelgroep aanspreekt. We doen dat, in het geval van cliënten uit de omgeving, het liefst in ’s-Hertogenbosch zelf. 1931 ziet er wel indrukwekkend uit.” Ook Jan Witmer is blij met de komst van het centrum. “Het is een prettige aanvulling omdat het zo groot is. Het heeft een magneetfunctie voor de hele regio.” Hij is directeur van conferentiehotel Guldenberg, een voormalig Jezuïetenklooster aan de rand van Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen. Sinds een jaar is Guldenberg, binnen het bestemmingsplan ‘buitengebied’ van de gemeente Haaren, erkend als een horeca- en dus een recreatieve bestemming.

Moderne mogelijkheden

Mensen blijven elkaar ontmoeten. Verandert er iets aan de vorm van congressen vanwege ontwikkelingen op bijvoorbeeld digitaal gebied? Verdwijnen de meerdaagse congressen? Van de Kooi: “Die zijn er nog steeds hoor. Wel zie je dat congressen meer gebruik maken van moderne mogelijkheden als video conferencing. Er zijn zoveel manieren en er komt via verschillende kanalen teveel informatie op ons af. Maar wie gelooft nog wat bijvoorbeeld reclames

ons beloven? Face to face blijft belangrijk, omdat het betrouwbaar is.” Witmer: “Contactmomenten worden minder, maar zijn er nog wel. Met dynamiek scoor je; je moet blijven veranderen. Ik kijk ook nooit naar wat collega’s doen. Ik investeer liever in mijn eigen bedrijf dan in benchmarks. Vergelijken mag, maar uiteindelijk is iedereen zelf verantwoordelijk voor zijn eigen organisatie.”

Hoge verwachtingen

“Als je het goed organiseert en verrassende of vernieuwende elementen toevoegt, blijven mensen komen”, weet Van Poppelen. “En dan heb ik het niet alleen over creativiteit, maar juist de perfecte logistieke invulling van die creativiteit. De verwachtingen zijn hoog en de budgetten zijn kleiner. Dan is het een creatieve uitdaging om er iedere keer weer wat bijzonders van te maken. Je moet aan de andere kant ook realistisch zijn. Zo organiseren wij een inhoudelijke bijeenkomst met na afloop een borrel, waarvan we weten dat sommige bezoekers echt alleen geïnteresseerd zijn in die netwerkborrel. En dat is ook prima, als de doelgroep dat wil.”

Bourgondisch

In ’s-Hertogenbosch is alles een excuus voor een feestje. Gebruiken jullie dat Bourgondische karakter? Wim van der Steen is General Manager van hotel Mövenpick ’s-Hertogenbosch. “’s-Hertogenbosch is net geen Maastricht. We moeten wat verzinnen met de invulling van het woord Bourgondisch. Bovendien kun je het ook negatief opvatten; als oubollig.” Van de Kooi: “Ik kan me niet voorstellen dat iemand niet naar ’s-Hertogenbosch

Richard Jouvenaar, De Ruwenberg

Walter van de Leur, Directeur ’t Strandpaviljoen Vught “Op het gebied van gastheerschap is nog veel te winnen” Richard Jouvenaar, Directeur De Ruwenberg “Internationaal gezien is Eindhoven bekender dan ’s-Hertogenbosch” Wim van der Steen, General Manager Mövenpick ’s-Hertogenbosch “Met de komst van 1931 heeft ’s-Hertogenbosch ook een congrescentrum” Rein de Laat, Algemeen Directeur Regio-VVV Meierij & Noordoost-Brabant “De stad laten aanprijzen door professionals is mijn persoonlijke ambitie” Jan van de Kooi, Manager 1931 Congrescentrum Brabanthallen “Iedereen moet zijn steentje bijdragen” Bart van Poppelen, Directeur Artishock “Als je een meeting goed organiseert en verrassende of vernieuwende elementen toevoegt, blijven mensen komen” Jan Witmer, Directeur Guldenberg “’s-Hertogenbosch is de meest onontdekte stad van Nederland”

R E G I O b u s i n e s s | o k t o b er / n o v e m b er 2 0 1 0

53


Wim van der Steen, Mövenpick

Rein de Laat, Regio-VVV Meierij & Noordoost-Brabant

Jan van de Kooi, 1931 Congrescentrum Brabanthallen

zou komen vanwege het Bourgondische karakter. Ik schaam me er niet voor. Volgens mij is het imago prima.” De Laat: “Je moet goed nadenken over wat je laat zien. Dus niet alleen die kathedraal maar ook het Paleiskwartier. Je moet de stad uitdragen vanuit het eigen DNA.” Van der Steen: “Misschien kunnen we uitdragen dat ’s-Hertogenbosch modern of gezond Bourgondisch is?”

bijvoorbeeld billboards op in andere steden. Is dat iets voor ’s-Hertogenbosch? De Laat: “Dan heb je het over een iets ander budget.” Jouvenaar: “Arnhem en Nijmegen kregen een enorme boost door het aanprijzen door professionals.” De Laat: “Ik maak me hard voor eenzelfde aanpak in ’s-Hertogenbosch. Dat is mijn persoonlijke ambitie. Al blijft geld een lastig punt. Als we ’s-Hertogenbosch meer op de kaart willen zetten, zullen alle partijen een bijdrage moeten doen. Ik vind dat daar ook een rol voor de Provincie ligt. En we moeten de plaatselijke krachten bundelen.”

paviljoen Vught. “Wij zijn in de eerste plaats een partycentrum. Maar aangezien we ons zo breed mogelijk willen profileren in deze tijd, is het ook mogelijk om vergaderingen en presentaties bij ons te houden. Wat dat betreft spelen we wel een bijrol vergeleken met andere deelnemers hier aan tafel. Gebruik je sterke kanten en wees blij met wie je bent. Wij plaatsen geen advertenties maar investeren liever in goed personeel. Gastheerschap is zo belangrijk.” De Laat: “En we kunnen ons op dat gebied nog verder ontwikkelen. Daar kan zoveel fout gaan.” Witmer: “Wij kijken daarvoor op internet. Gasten beoordelen ons en dat is voor ons een instrument om onze service te monitoren. Brabant scoort overigens goed.”

Uitdragen vanuit DNA Pluspunten

De stad heeft ook veel pluspunten. “Het is een mooie stad met allure en er zijn legio mogelijkheden. Die worden nu nog te weinig benut”, vindt Witmer. De Laat: “’s-Hertogenbosch ligt middenin de Benelux.” Van de Kooi: “Het is centraal gelegen, Bourgondisch en historisch. Dat totaalpakket trekt mensen over de streep.” “’s-Hertogenbosch heeft ook als voordeel dat het de hoofdstad van de provincie is”, vindt Van der Steen. Dan nuancerend: “De centrale ligging is ook een nadeel voor de hotels. Via A2, spoor of vliegveld Eindhoven weten veel mensen hun weg naar huis weer te vinden.”

Meest onontdekt

Zijn we te bescheiden? Van der Steen: “Volgens mij zijn we de meest onontdekte stad van Nederland. Wat dat betreft is het tijd voor verandering.” De Laat knikt: “Als we een acht krijgen moeten we voor een tien gaan.” Maar hoe laat je dan weten wat je in huis hebt als stad? Maastricht hing

54

R E G I O b u s i n e s s | o k t o b er / n o v e m b er 2 0 1 0

De stad ’s-Hertogenbosch

Is ’s-Hertogenbosch een te klein dorp? Van der Steen denkt van niet. “Maar de naam kan een probleem zijn, die is te ingewikkeld. Als mensen Den Bosch al kennen, dan meestal ’s-Hertogenbosch niet.” “En dan kunnen ze het niet vinden vanwege de naam”, lacht Jouvenaar. Van der Steen: “Bezoekers zijn gecharmeerd van de binnenstad en de winkels, alleen een congrescentrum ontbreekt. Gelukkig komt daar met 1931 verandering in.” Witmer: “Het is een kwestie van lobbyen en gunnen, ons kent ons. Mensen komen omdat ze ons aardig vinden.” En mensen blijken te komen. ’s-Hertogenbosch heeft na Amsterdam en Maastricht het meeste aantal dagbezoekers. 70% daarvan is winkelend publiek. Dat zijn bijna 6 miljoen bezoekers per jaar.

Gastheerschap

“In deze Bourgondische regio is gastheerschap ontzettend belangrijk. Op dat gebied is nog veel te winnen”, vindt Walter van de Leur. Hij is directeur van ’t Strand-

Stad ligt te centraal De vlag Eindhoven

“Het is jammer dat we hier geen PSVstadion hebben”, vindt Jouvenaar. “We zijn een stad die onder andere grote steden wordt geplaatst. Misschien moeten ze vliegveld Eindhoven maar EindhovenDen Bosch gaan noemen. Ik kom uit Den Haag en maakte twaalf jaar geleden de fout om hier te vragen of ’s-Hertogenbosch niet kon samengaan met de regio Eindhoven.” Hij pauzeert even voor het lachende, ietwat ontstemde ‘oe’ van zijn tafelgenoten. “Als internationaal trainingscentrum merk ik dat buitenlanders beter bekend zijn met Eindhoven dan met ’s-Hertogenbosch. Het heeft een vliegveld, bekend voetbalstadion, congrescentrum en een aantal grote hotels.


Bart van Poppelen, Artishock

Jan Witmer, Guldenberg

Een betere samenwerking tussen Eindhoven en ’s-Hertogenbosch is gewenst.”

wij ook dat de vakantiespreiding lastig is. Een gezamenlijk initiatief vind ik erg interessant.” Van der Steen: “We moeten niet bang zijn voor elkaar.”

Verloren zoon

“Gemeentes moeten samenwerken om Brabant te profileren”, roept De Laat op. “Ieder moet vanuit de eigen stad én regio het gebied op de kaart zetten. We moeten Brabant neerzetten buiten de grenzen van de provincie. Al loopt ’s-Hertogenbosch wel voorop met het Jheronimus Boschjaar in 2016. Daar liggen kansen, maar gaat het proces wel snel genoeg? Dit jaar doen we overigens ook goede zaken met de Hoofdstad van de Smaak.” Krijgt ’s-Hertogenbosch dan opnieuw het label ‘stad van Jheronimus Bosch’? “Dat is een must”, vindt Van der Steen. “We moeten de verloren zoon met alle egards binnenhalen.” Jouvenaar doet er een schepje bovenop: “Als ze die begraafplaats niet snel vinden zeg ik dat hij hier op het terrein begraven is.” De Laat: “Het is de dialoog van de toekomst, maar na al het praten wordt het tijd voor actie. We moeten nu doorpakken, de aanleiding is er. We moeten keuzes maken hoe we onszelf profileren, uitgaande van onze eigen identiteit.”

Krachten bundelen

“Als we samenwerken hebben we goud in handen”, stelt Van Poppelen. “Je moet delen om te kunnen vermenigvuldigen, we moeten onze krachten bundelen.” “Ik wil graag samenwerken in het dorp ’s-Hertogenbosch”, bepleit Van der Steen. “Ik merk dat er hier animo voor is. Dat is in Amsterdam of Den Haag wel anders.” Witmer: “We moeten meer samen arrangementen bieden en onze krachten bundelen.” Jouvenaar: “Als trainingscentrum merken

Organisch

Vijf jaar geleden werd er gestart met een samenwerkingsverband in de vorm van een congresbureau. Dat initiatief is nog steeds niet van de grond gekomen. Van de Kooi: “Bij iedere stad komt zo’n initiatief moeizaam van de grond. Ik merk dat iedereen het belang van de komst van 1931 inziet. De gemeente en de VVV trekken de kar en moeten zorgen dat ze niet verzanden.” De Laat: “Dat klinkt me als muziek in de oren. Er is veel natuurlijke samenwerking in ’s-Hertogenbosch. Dat gaat organisch. In het verleden was de opzet verkeerd. Ik denk dat we sterk moeten inzetten op heel Brabant. Eindhoven heeft ook wat te bieden. Maar uiteindelijk moet je de stad verkopen, de USP’s verschillen per stad.”

Gespreksleider Bert Damen (51) is van huis uit bedrijfssocioloog. Hij startte met een carrière in de journalistiek; eerst bij een dagblad, later in de bedrijfsjournalistiek. Twaalf jaar geleden besloot hij voor zichzelf te beginnen in de communicatie. Nu is hij partner van DamenRomijn, een fullservice, toonaangevend communicatie- en marketingbureau in ’s-Hertogenbosch met specialisaties op het gebied van strategie, publishing, vormgeving, redactie en multimedia.

Steentje bijdragen

“’s-Hertogenbosch staat straks nog meer op de kaart vanwege 1931”, ziet Van de Kooi. “Maar ook ZLTO, HAS en andere zaken dragen daaraan bij. Als ik goede congressen verzorg en de anderen ook doen wat zij moeten doen - dus de bussen en treinen rijden op tijd en de mensen zijn vriendelijk - dan komt het wel goed. Iedereen moet zijn steentje bijdragen.” De Laat: “We hebben recent met een groep mensen wat steden bezocht om te vergelijken. We zagen dat de zakelijke markt de afgelopen vier jaar wat heeft verloren. Ik ben pleitbezorger om mensen naar voren te schuiven die het verhaal van ’s-Hertogenbosch kunnen verkopen.” �

• Het volgende BOB Debat vindt plaats op 9 november. Het thema is dan Bedrijfshuisvesting & Facility Management. • Wilt u meepraten over dit onderwerp en in de volgende editie van Regio Business staan? Ga naar www.regio-business.nl en maak uw interesse kenbaar via het contactformulier. Een e-mail sturen kan natuurlijk ook: info@regio-business.nl

R E G I O b u s i n e s s | o k t o b er / n o v e m b er 2 0 1 0

55


Uitnodiging BOB Borrel

Quality Centre ‘s-Hertogenbosch Woensdag 3 november

vanaf 17:00 uur

Aanmelden via www.regio-business.nl

Regio Business. Your Business! bOb, een initiatief van zakenmagazine Regio business, staat voor business Ontmoet business; de bOb borrel is een levendige ontmoetingsplaats waar kennis en kaartjes volop worden uitgewisseld.

bent u in voor nieuwe zakelijke contacten en inspirerende gesprekken? Dan bent u woensdag 3 november van harte welkom op de bOb borrel bij Quality Centre in ’s-Hertogenbosch. Quality Centre is back! na een roerige periode is Quality Centre terug in een vernieuwde vorm met vertrouwde gezichten. Ontmoet, praat en eet en beleef de kwalitatieve dienstverlening van het business support centre tijdens deze stijlvolle bOb borrel. Deze bOb borrel wordt u aangeboden door Regio

BORREL Business Ontmoet Business

business, Quality Centre en haar partners. Alleen de drankjes zijn voor eigen rekening. Aanmelden kan via www.regio-business.nl


BOBBORREL

17.00 uur - 18.00 uur

De bOb borrel wordt mede mogelijk gemaakt door:

Ontvangst met schlumberger brut

Quality

Centre

biedt

kwalitatieve dienstverlening zoals restaurant, catering,

kinderdagverblijf, meetingrooms en exibele kantoor-

verhuur. In de avonduren kan

Quality Centre ook worden gebruikt voor (zakelijke) feesten en partijen. voor grote (bedrijfs-)evenementen heeft Quality Centre een capaciteit tot 1500 gasten.

Door de centrale ligging, uitstekende bereikbaarheid

en parkeergelegenheid aangevuld met faciliteiten

als gratis en snel draadloos internet is het de ideale ontmoetingsplek voor de mobiele zakelijke gast!

www.qualitycentre.nl voor

de

horeca-

en

vergaderactiviteiten van Quality Centre is een aparte entiteit opgericht: OpE (Ontmoeten, praten,

Eten). Onder deze noemer

18.45 uur - 19.00 uur

vallen het selfservice-restaurant, het Ă -la-carte-restaurant (voor wie van een 3-, 4- of 5-gangenmenu wil genieten)

feestelijke opening bOb borrel

en een cateringdienst voor bedrijven (ter plekke of in het

pand zelf). maar ook voor zakelijke evenementen en feesten leent het pand zich uitermate goed.

www.ope-qc.nl

19.00 uur - 21.00 uur

Culinaire tapas buffetten

17.00 uur - 23.00 uur

sfeervol entertainment

Amazing Wines & spirits: de nadruk van het assortimentsbeleid van Walraven sax ligt altijd op topkwaliteit: merken van wereldfaam in het hogere kwaliteits-segment. Daarnaast voert Walraven sax een pakket eigentijdse huisen schenkwijnen, met een perfecte verhouding tussen prijs en kwaliteit. Walraven sax biedt haar afnemers een totaalpakket, op een geheel eigen wijze, met een moderne aanpak en professionele ondersteuning. www.walravensax.nl

facility partners bOb borrel:


MEETING MANAGEMENT

Quality Centre biedt betaalbare luxe

Huiskamer van mobiele professionals Tekst Gerda Baeyens fotografie JAN SPRIJ

Op één minuut rijden van de A2 ligt het Bossche Quality Centre. Daar kunnen mobiele zakelijke gasten in een huiskamersfeer terecht voor Ontmoetingen, Praten en Eten. Met alle moderne, technologische faciliteiten die daarbij horen.

Rob Gerrits en Michel du Crocq

Op 1 augustus heropende het Quality Centre haar deuren. De nieuwe exploitanten - Michel du Crocq en Rob Gerrits - willen de mogelijkheden van het gebouw voortaan ten volle benutten. Zakelijke klanten kunnen al volop gebruikmaken van de horeca- en vergaderzalen, de receptie en flexibele kantoorruimtes (30 tot 80 m2). Maar het pand leent zich ook voor nieuwe initiatieven en daarom praten Michel en Rob momenteel over een sport- annex fysioruimte voor de zakelijke markt. Aan de gedrevenheid van beide heren zal het alvast niet liggen.

Een veelzijdige uitstraling

bedrijvigheid van het industrieterrein (De Brand), aan de achterkant kijk je uit over de groene ongerepte natuur. Het ademt bovendien luxe en klasse uit, maar vergis je niet, die is méér dan betaalbaar”, benadrukt Rob.

OPE laat buren borrelen

Voor de horeca- en vergaderactiviteiten werd een aparte entiteit opgericht: OPE (Ontmoeten, Praten, Eten). Onder deze noemer vallen het selfservicerestaurant (voor wie weinig tijd heeft), het à-la-carterestaurant (voor wie van een 3-, 4- of 5-gangenmenu wil genieten) en de cateringdiensten voor bedrijven (ter plekke of in het pand zelf), maar ook voor zakelijke evenementen en feesten want daarvoor leent het pand zich ook uitermate goed. De openingsuren van het restaurant zijn inmiddels opgetrokken van 8 tot 19u (en langer in overleg). Binnenkort kan De Brand zich trouwens ook verheugen op ‘borrelen bij de buren’. “Op de laatste vrijdag van de maand gaan we de bedrijven uitnodigen voor een hapje en een drankje, een kwestie van elkaar beter leren kennen; toch weer dat huiskamergevoel”, besluit Michel. �

Hectiek en rust

“Je zit nergens zo centraal als op deze plek, want de A2 is de slagader van het land”, zegt Michel. “Het zou dus kortzichtig zijn om enkel op de buren te focussen. Daarom willen wij ons richten tot alle professionals die rustig en comfortabel (onderweg) willen vergaderen, zakelijke gesprekken willen voeren of willen lunchen of dineren.” “Dit pand is werkelijk uniek; aan de voorkant zie je de

58

R E G I O b u s i n e s s | o k t o b er / n o v e m b er 2 0 1 0

OPE Quality Centre De Boogschutter 20 5215 MJ ‘s-Hertogenbosch T 073-7113838 E michelducrocq@ope-qc.nl I www.qualitycentre.nl I www.ope-qc.nl


Audi A1 The next big Audi www.audiA1.nl

Nu bij ons bestelbaar.

Balkweg 1, 5232 BT ‘s-Hertogenbosch, telefoon: 073 - 646 44 44 Kantsingel 22H, 5349 AJ Oss, telefoon: 0412 - 62 31 56 www.udenhout.nl Gemiddeld brandstofverbruik 3.9 - 5.3 l/100 km (18,9 – 25,6 km/l), CO2-uitstoot 103 - 124 g/km.


HET ONDERNEMERS CONGRES NOORDOOST-BRABANT, DONDERDAG 11 NOVEMBER 2010, 1931 CONGRESCENTRUM BRABANTHALLEN HET ONDERNEMERS CONGRES NOORDOOST-BRABANT, DONDERDAG 11 NOVEMBER 2010, 1931 CONGRESCENTRUM BRABANTHALLEN HET ONDERNEMERS CONGRES NOORDOOST-BRABANT, DONDERDAG 11 NOVEMBER 2010, 1931 CONGRESCENTRUM BRABANTHALLEN HET ONDERNEMERS CONGRES NOORDOOST-BRABANT, DONDERDAG 11 NOVEMBER 2010, 1931 CONGRESCENTRUM BRABANTHALLEN DONDERDAG 11 NOVEMBER 2010, 1931 CONGRESCENTRUM BRABANTHALLEN

Ondernemen Ondernemen Ondernemen anno Morgen in Noordoost-Brabant anno Morgen in anno in Noordoost-Brabant anno Morgen in Noordoost-Brabant Noordoost-Brabant Nieuwe impulsen voor succes anno Morgen in Noordoost-Brabant Nieuwe impulsen voor Nieuwe impulsen voor succes succes Nieuwe Nieuwe impulsen impulsen voor voor succes succes

Ondernemen met je hoofd Onderneem met een topteam! Ondernemen met je hoofd Onderneem met een topteam! en je hart Ondernemen met je hoofd Onderneem met een topteam! en je hart Ondernemen je hoofd Onderneem met een topteam! en je hart Sjaak Bral, met Annemarie van Gaal, Ondernemen met je hoofd Onderneem met een topteam! en je hart Sjaak Bral,en ondernemer Annemarie van Gaal, cabaretier investeerder en ondernemer en je hart Sjaak Bral, Annemarie van Gaal, cabaretier ondernemer investeerder en ondernemer Sjaak Bral,en Annemarie van Gaal, cabaretier en ondernemer investeerder en ondernemer Sjaak Bral, Annemarie van Gaal, cabaretier en ondernemer investeerder en ondernemer cabaretier en ondernemer investeerder en ondernemer Reserveer uw plek tussen ondernemers die echt vooruit willen: Reserveer uw plek tussen ondernemers die echt vooruit willen: ondernemerscongres.nl Reserveer uw plek tussen ondernemers die echt vooruit willen: ondernemerscongres.nl Reserveer uw plek tussen 50% ondernemers echtinvooruit Schrijf u nu in en ontvang korting (€die 100,plaatswillen: van € 200,-) ondernemerscongres.nl Reserveer uw plek tussen 50% ondernemers die echtinvooruit Schrijf u nu in en ontvang korting (€ 100,plaatswillen: van € 200,-) ondernemerscongres.nl onder vermelding van de code: CKMED Schrijf u nu in en ontvang 50% korting (€ 100,in plaats van € 200,-) ondernemerscongres.nl onder vermelding van de code: CKMED Schrijf u nu in en ontvang 50% korting (€ 100,in plaats van € 200,-) onder vermelding van de code: CKMED Schrijf u nu in en van ontvang 50%CKMED korting (€ 100,- in plaats van € 200,-) onder vermelding de code: onder vermelding van de code: CKMED INITIATIEFNEMERS IN SAMENWERKING MET INITIATIEFNEMERS INITIATIEFNEMERS INITIATIEFNEMERS INITIATIEFNEMERS

IN SAMENWERKING MET IN SAMENWERKING MET IN SAMENWERKING MET IN SAMENWERKING MET

HOOFDSPONSOR HOOFDSPONSOR HOOFDSPONSOR HOOFDSPONSOR HOOFDSPONSOR

MEDIAPARTNER MEDIAPARTNER MEDIAPARTNER MEDIAPARTNER

REGIO REGIO REGIO REGIO REGIO

Trots is onze grootste drijfveer Trots is onze grootste drijfveer Trots is onze grootste drijfveer Trots is onze drijfveer Frits van Eerd,grootste Trots is onze grootste drijfveer Frits van Eerd, algemeen directeur Jumbo Groep Holding Frits van Eerd, algemeen directeur Jumbo Groep Holding Frits van Eerd, algemeen directeur Jumbo Groep Holding Frits van Eerd, algemeen directeur Jumbo Groep Holding algemeen directeur Jumbo Groep Holding

KENNISPARTNERS KENNISPARTNERS KENNISPARTNERS KENNISPARTNERS KENNISPARTNERS

Regio Business Noordoost-Brabant okt/nov 2010  
Regio Business Noordoost-Brabant okt/nov 2010  

Regio Business Midden-Brabant oktober/november 2010

Advertisement