Page 1

S U P L I M E N T A L R E V I S T E I R E D E S CO P E R Ă I S T O R I A • I U L I E 2 0 1 3

Redescoperă Istoria prin reenactment • APARIȚIE LUNARĂ DEDICATĂ PASIONAȚILOR DE REENACTMENT •


Ești pasionat de istorie? Vrei să te alături echipei noastre? Trimite-ne articole scrise de tine la adresa redescopera.istoria@gmail.com!

Responsabilitatea pentru textele publicate aparține autorilor. Reproducerea materialelor din revista Redescoperă Istoria fără acordul scris al redacției este interzisă.

REDACŢIA Membrii fondatori & Redactori: Alice Diana BOBOC şi Mihăiţă ENACHE www.redescoperaistoria.ro www.facebook.com/RedescoperaIstoria


• ALBUM•

Reenactmentul poate fi considerat drept una dintre cele mai eficiente metode de a transpune în zilele noastre evenimente istorice. Acţiunile participanţilor îmbrăcaţi în costume specifice perioadei ”povestite” sunt simulate, un adevărat spectacol având loc sub ochii celor prezenţi. Fie că sunt organizate de pasionaţi de istorie, de departamente guvernamentale ori de grupări religioase, bătăliile şi evenimentele religioase sunt cele mai populare subiecte pentru reenactment. În continuare vă prezint o colecţie de acţiuni de reenectmant din întreaga lume, care acoperă câteva evenimente istorice din ultimii 2.000 de ani.

Acțiuni de reenactment în lume Alice Diana BOBOC

AP Photo/Junji Kurokawa

Un bărbat îmbrăcat ca samurai urmăreşte un inamic în timpul reconstituirii Bătăliei de la Kawanakajima, bătălie care a avut loc la mijlocul secolului al XVI-lea, în Fuefuki, Prefectura Yamanashi, la nord-est de Tokyo (Japonia). Fotografia a fost realizată pe data de 21 aprilie 2013. În fiecare an, în luna aprilie, participanţii marchează astfel cele mai dure lupte dintr-o serie de cinci bătălii dintre doi daimyo* - Kenshin Uesugi and Shingen Takeda. *Daimyo - senior aparţinând elitei samurailor, care a apărut în secolul al XVI-lea ca vasal direct al shogunului

03


• ALBUM•

Musulmani şiiţi reconstituie Bătălia de la Karbala din secolul al VII-lea. Bătălia a avut loc în anul 680 în apropiere de Kufa, acţiune care a dus la uciderea liderului musulman Husayn ibn Ali, (nepotul profetului Mahomed) şi la divizarea comunităţii musulmane. Evenimentul s-a desfăşurat în oraşul Bagdad, Irak. (30 noiembrie 2012).

04

AP Photo/ Karim Kadim


• ALBUM•

Toru Yamanaka/AFP/Getty Images

Arcaș samurai trage cu săgeata într-o ţintă în Sumida Park din Tokyo. Arcaşul ia parte la o Yabusame (tir cu arcul călare) în timpul unei demonstraţii de arte marţiale ale samurailor. (20 aprilie 2013).

05


• ALBUM•

Pasionaţi de istorie, îmbrăcaţi ca soldaţi, luptă în timpul reconstituirii celebrei Bătălii de la Austerlitz din 2 decembrie 1805 (cunoscută şi ca Bătălia celor trei împăraţi). Aceasta a fost una dintre cele mai mari victorii ale lui Napoleon, iar bătălia este adeseori considerată o capodoperă tactică. (1 decembrie 2012).

06

Reuters/David W Cerny


• ALBUM•

Reenactori ce iau parte la reconstituirea Bătăliei de la Austerlitz pentru a marca cea de-a 207-a aniversare a victoriei lui Napoleon, lângă oraşul Brno, Moravia. (1 decembrie 2012). AP Photo/Petr David Josek

07


• ALBUM•

Actori care simulează o încăierare între civili şi soldaţi în uniforme sovietice în cel de-al Doilea Război Mondial. Este reconstituită o secvenţă din Bătălia de la Berlin din 1945, în cadrul celei de-a 7-a ediţie a Bienalei de la Berlin. (29 aprilie 2012).

Reuters/Thomas Peter

08


• ALBUM•

Reuters/Thomas Peter

Uniţi de pasiunea pentru cel de-al Doilea Război Mondial, dar făcând parte din tabere diferite, doi reenactori purtând uniforme ale Armatei Roşii și un reenactor îmbrăcat în uniforma Waffen SS aşteaptă începutul acţiunii de reconstituire a Bătăliei din 1945 de la Berlin. Bătălia, care a durat de la sfârşitul lunii aprilie până la începutul lunii mai, a fost bătălia finală a războiului din Europa. Atunci, două grupuri de armate sovietice au atacat Berlinul pe direcţiile sud şi est. Înainte ca lupta să se încheie, Adolf Hitler s-a sinucis. Acţiunea de reenactment a avut loc în cadrul ediţiei a 7-a a Bienalei de la Berlin. (29 aprilie 2012).

09


• ALBUM•

Ziua Transmisioniștilor Militari Text: Mihăiță ENACHE Foto: Alice Diana BOBOC Duminică, 14 iulie, s-au împlinit 140 de ani de la înfiinţarea primei subunităţi de transmisiuni din Armata României – secţia de telegrafie din cadrul companiei de minări a Batalionului de Geniu. Acest fapt a constituit actul de naştere al trupelor de transmisiuni. Cu acest prilej, vineri, 12 iulie, la sediul Centrului 48 Comunicaţii şi Informatică Strategice, din Şos. Bucureşti-Ploieşti, km. 12,5, a fost inaugurat noul sediu al Muzeului Comunicaţiilor şi Informaticii, activitate la care au participat ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, şi şeful Statului Major General, general-locotenent Ştefan Dănilă. De asemenea, în zilele de 13 şi 14 iulie 2013, între orele 10.00-14.00, la sediul Muzeului Comunicaţiilor şi Informaticii, au avut loc manifestări legate de istoricul şi activitatea trupelor de transmisiuni. Astfel, vizitatorii au putut să asiste la reconstituiri istorico-militare, să viziteze expoziţia de tehnică aflată în dotarea trupelor de comunicaţii ale MApN ori să participe la târgul de antichităţi cu specific militar organizat cu sprijinul anticarilor.

10


• ALBUM•

Cu ocazia Zilelor Transmisioniștilor Militari, Asociațiile Tradiția Militară și Deutsches Freikorps reconstituie o bătălie din timpul celui de-al Doilea Război Mondial dintre Armata Română și Wehrmacht din august 1944. Instantaneele surprind atacul la baionetă al reenactorilor români. (13 iulie 2013)

11


• ALBUM•

Atacul eroic al infanterisul german agitând o grenadă în mână este curmat de un glonț rătăcit. Sanitarul intervine rapid, acordând primul ajutor camaradului rănit, iar până în momentul sosirii intăririlor îl apără de inamic. Ținuta infanteristului german se compune din uniforma model 1943, cască M42, centură, ham Y, cartușiere, sac de merinde, bidon de apă și gamelă. Ca armament, posedă o grenadă prinsă la centură, precum și pușca Mauser K98 cu baioneta aferentă montată.

12


• ALBUM•

1

2

Aspecte din timpul reconstiruirii bătăliei dintre Armata Română și Wehrmacht din august 1944: pregătiri înaintea luptei (1), dispozitiv de tragere (2), aspect din timpul instrucției (3) și Michael Misch, un sanitar care a primit botezul focului (4).

3

4

13


Redescopera istoria prin reenactment supliment iulie 2013  

Redescopera istoria prin reenactment supliment iulie 2013

Advertisement