JIJ&IK Magazine december 2017

Page 1

december 2017

JIJ&IK magazine

D IT IS E E N UITG AV E VAN ONS TWEEDE TH UI S

VIJFTIG JAAR ONS TWEEDE THUIS Hoor, zie, voel, ruik, proef Ontmoet, ontspan en geniet Praat, lach, luister, verbind Wij vieren ons jubileum met ons eigen festival.


JIJ&IK

Ontwikkelkracht

Ontwikkelkracht is de kracht om vooruit te komen. Het is ĂŠĂŠn van de speerpunten van Ons Tweede Thuis. Op 29 december 2017 bestaat Ons Tweede Thuis 50 jaar. Een mooi moment om samen onze ontwikkelkracht te vieren. En dat doen we op ons eigen festival op 8, 9 en 10 juni 2018.

Het allerbelangrijkste vind ik dat iedereen kan meedoen op zijn eigen manier. Ik ben ervan overtuigd dat meedoen je wereld groter maakt en contact met andere mensen je gelukkiger maakt. Meedoen is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Het is onze gezamenlijke zoektocht hoe we elkaars verschillen waarderen, respecteren en begrijpen. En dat begint met echt luisteren naar de ander. Wat wil die ander nu echt zelf? Vanuit dat luisteren ontstaan mooie dingen. Verschil mag er zijn, ieder mens is uniek. Zo ook Aafke, Rogier, Yolanda, Marie-Louise, Peter en Daniel, de mensen met wie ik op de foto sta.

Roel de Bruijn


& inhoud STIVA FEJ I J & I K L 8, 9, 10 J U N I 2 0 1 8

Hoor, zie, voel, ruik, proef

ONTMOET ONTSPAN EN GENIET praat, lach, luister

VERBIND Vijftig

s J a a r O n s Tw e e d e T h u i

& Magazine 04 06 08 10 12 14 16 18 18 19 19 20

Ik zit ook op voetbal JIJ&IK doen allebei mee Echt meedoen in de wijk Ontwikkelkracht Waar komen we vandaan en waar gaan we naartoe Er is geen morgen, alleen vandaag Adviespunt: onderzoek, advies, training, therapie

22 Op eigen benen in de wijk 23 Hi Sense app: mensen met EMB helpen om zelf keuzes te maken 24 Centrale Familieraad aan het woord 24 Product in beeld 26 In memoriam 28 Colofon

Klagen mag Samenwerking met GGZ inGeest Aquarium voor Nifterlake Centrale Cliëntenraad aan het woord Computercursus van ACADEMIE

V

ti ijf

g

Ja

a

n rO

we sT

e ed

Th

ui

s


&

Max Veldhuisen

IK ZIT OOK OP VOETBAL


& Meedoen “Ik zit ook op voetbal”, Max Veldhuisen kan het zeggen want hij zit in het G-team van KDO in De Kwakel. Iedere zaterdag gaat hij naar de training. Hij wil wel meedoen met een interview, maar vindt dat best spannend. Hij heeft het goed voorbereid met zijn vader, Aldert, die elke zaterdag bij de training helpt.

Max haalt zijn spraakcomputer tevoorschijn en vertelt: “Het leukste vind ik de warming up. Rekken en strekken. Daarna doen we oefeningen. Vandaag oefenden we de bal inwerpen. We spelen geen wedstrijden, andere G-teams van KDO wel. Wij spelen tegen elkaar aan het einde van de training. Als het heel slecht weer is, trainen we binnen. Het is leuk om te voetballen. Ik vind het altijd leuk om Mirjam te plagen.” Van welke club ben jij fan, Max? “Ja, Ajax natuurlijk, duuh.”

Kunnen zeggen dat je ook op voetbal zit en iets te vertellen hebben als je thuis komt. Gewoon meedoen in de samenleving dus. Dat kunnen de voetballers van het G-team door de inzet van vrijwilligers. Mirjam van Doorn is de hoofdtrainer maar kan niet zonder Aldert en de andere acht vrijwilligers. Mirjam: “Ik dacht zes jaar geleden toen ik een advertentie zag voor het G-team: ik heb helemaal geen verstand van voetbal…. maar wel verstand van mensen met een verstandelijke beperking. Ik ben gaan kijken en was meteen verkocht. Inmiddels heb ik door het volgen van een cursus en de hulp van anderen wel (een beetje) verstand van voetbal. Het is zo leuk, je krijgt er zoveel voor terug en je bent gewoon lekker buiten bezig.”

Aldert: “Mirjam is de baas. Zij heeft een natuurlijke autoriteit. Ik help. Dat Max meedoet, vind ik hartstikke leuk. Het is totaal geen opgave om hier elke zaterdag mee te doen. Je krijgt een band met de kinderen. Je ziet hoe zij zich ontwikkelen. Leren samenspelen bijvoorbeeld. Mooi toch?”

Thuis Tweede OnsE STIVA L F J I J & I K2017 December Vijftig

s J a a r O n s Tw e e d e T h u i

|05


“Ik ben duidelijk aanwezig daar op die stoel. Kom even een praatje met me maken.” Peter


&

& In beeld Ook al zijn we verschillend

JIJ & IK DOEN ALLEBEI MEE

We vinden het belangrijk dat je mee kunt doen op je eigen manier. Bij het 50-jarig bestaan van Ons Tweede Thuis willen wij laten zien dat dit ook echt kan. En… dat het niet uitmaakt dat we allemaal verschillend zijn. Dat gaan we doen op ons eigen driedaagse festival: 8, 9 en 10 juni 2018. Meedoen Peter Splinter werkte 43 jaar bij de plantsoenendienst in Ouderkerk aan de Amstel. Sinds een jaar woont en werkt hij bij Westwijk. Dat is een grote verandering in zijn leven. Hij vertelt wat voor hem belangrijk is om mee te kunnen doen. Peter: “Ik heb altijd buiten gewerkt, in en rond het dorp. Daar was altijd wel iets te zien of te beleven en iemand om een praatje mee te maken. Daar houd ik echt van; even een praatje maken. Nu breng ik een deel van de dag door op mijn groep met mensen die vaak niet goed kunnen praten. Het is dus best stil. Dat is niet de hele dag, hoor. In de middag ben ik vaak in de hal van Westwijk te vinden. Daar komen veel mensen langs en die stoppen dan even bij mij, voor een praatje!

Eenzaam En toch… ik ben minder gelukkig dan vroeger. Ik ben soms eenzaam. Ik spreek wat moeilijker. Mensen ontmoeten en contact met ze maken gaat lastiger dan voorheen. Ik ken ook steeds minder mensen. Toch blijf ik positief. Positief denken vind ik belangrijk, maar het helpt wel als mensen een beetje de tijd voor me nemen.” We hebben je eenzaam op de foto gezet. Wat vind je van de foto als je er nu naar kijkt? Peter: “Stoer en stil.” Wat bedoel je? Peter: “Die stilte, ik voel dat ik alleen ben. Waar zijn alle mensen om mij heen? Ik vind het niet leuk om alleen te zijn. Maar ik zie ook een positief mens. Ik ben duidelijk aanwezig daar op die stoel. Kom even een praatje met me maken.” We bestaan 50 jaar en dat willen wij vieren! Hoe wil jij dat vieren? Peter: “Buiten, daar moet het gebeuren, daar voel ik mij het fijnst. En ja… natuurlijk met heel veel mensen!” Thuis Tweede OnsE STIVA L F J I J & I K2017 December Vijftig

s J a a r O n s Tw e e d e T h u i

|07


ECHT meedoen in de wijk vanuit je kracht Er zijn in Nederland veel kwetsbare mensen die zelfstandig wonen en die het niet lukt om mee te doen in de samenleving, om welke reden dan ook. Ageeth Willemsen beaamt dit. Zij werkt als begeleider in de wijkteams van Amstelveen. ”Ik ondersteun mensen die zelfstandig wonen en zo hun problemen hebben. Ik merk dat eenzaamheid bij deze mensen op de loer ligt. Als begeleider kan ik dat niet aanpakken. Het valt namelijk niet onder de WMO*, waaruit mijn ondersteuning betaald wordt. Terwijl ik het wel wíl aanpakken.”

Bijspringen en Versterken In twee wijken van Amstelveen, Bankras en

week bij iemand op bezoek, bespreken

Kostverloren, loopt het project Bijspringen

we samen punten waar zorgen over zijn,

en Versterken. Ageeth doet daar vanuit Ons

zodat diegene weer verder kan.” De

Tweede Thuis als coach aan mee. Zij was er

nadruk bij Bijspringen en Versterken ligt

direct enthousiast over. ”Mijn cliënt is gewoon

op meedoen in de wijk, op de eigen kracht

een bewoner in de wijk. Die bewoner die zetten

van mensen en meer zelfredzaamheid.

wij centraal. In plaats van de persoon met zijn

Het lukt om kwetsbare mensen meer te

beperking. Het belangrijkste dat ik vraag, is:

laten meedoen. Met een coach zijn zij

wat wil jij nu echt? Daarmee gaan we samen

aan de slag gegaan en met hulp van de

aan de slag. Dat is toch anders dan in mijn rol als

mensen om hen heen doen zij nu echt

begeleider. Dan kom ik in de regel eenmaal per

meer mee.

Thuis Tweede STIVA L 08| Ons FEJ I J & I K2017 December Vijftig

s J a a r O n s Tw e e d e T h u i


BI

EN

J

RING P S

& In beeld

V

ER

N

& E K STE R

De droom van Joan

Samenwerken

Joan is heel erg goed in koken. Het liefst doet

In Bijspringen en Versterken werken

zij dat voor heel veel mensen. Joan deed dit al

RIBW K/AM, GGZ inGeest, Participe/

een hele tijd niet meer. Haar doel was duidelijk:

Vita-Amstelland, Ons Tweede Thuis en de

koken voor veel mensen. Ageeth: “Joan en

gemeente Amstelveen nauw samen. Het

ik zijn daar samen mee aan de slag gegaan.

project wordt gefinancierd door ZonMW

Zo heeft Joan in wijkcentrum Alleman een

en loopt tot september 2018.

buurtmaaltijd gekookt. Zij was de chefkok en ik haar keukenhulp. Daarna gingen mensen uit de buurt haar benaderen om te koken. De volgende stap is dat ik haar geholpen heb met eigen visitekaartjes. Onze relatie is hierdoor veel gelijkwaardiger geworden. En het effect is dat Joan opener naar mij is geworden over de dingen die lastig voor haar zijn. Door haar openheid kan ik haar beter helpen. Ik merk hoeveel kracht er in Joan zit en die kracht helpt haar de lastige dingen beter aan te kunnen.�

* WMO is Wet Maatschappelijke Ondersteuning, deze wet zorgt ervoor dat ouderen en mensen met een beperking langer zelfstandig kunnen blijven wonen. De gemeenten in Nederland voeren deze wet uit.

Thuis Tweede OnsE STIVA L F J I J & I K2017 December Vijftig

s J a a r O n s Tw e e d e T h u i

|09Ik vind het belangrijk om mezelf te ontwikkelen dat ik zo zelfstandig mogelijk kan zijn Arlette

Iemand de ruimte geven zijn talenten te laten zien | Arnoud | Voel je als een vogel zo vrij, maar zorg dat je af en toe even ergens landt zodat je vleugels niet verzuurd raken | Chantal | Hoe haal je het uit je hoofd | Marleen | Zonder doel geen ontwikkeling | Jan | Kleuren op een blanco blaadje | Annemarie | Een onbekend woord dat in mijn hoofdcomputer niet te vatten is | Emily | Dat is iets met je ontwikkelen zoals voor jezelf opkomen | Iris | Waarom zeggen ze niet gewoon leren of leerdoel in plaats van zo’n vaag woord te gebruiken | Nicole | Vertrouwen in mezelf dat ik kan leren en groeien | Marianne | Ik probeer altijd het beste uit mezelf te halen | Tim | Meegroeien met nieuwe ontwikkelingen is een ontdekkingstocht waarin je nieuwe dingen over jezelf kunt leren | Cis | Willen blijven leren | Sandra | Iets nieuws proberen en ontdekken dat je dat ook kan en daarin leert en groeit | Deborah | Mag ik dat werk ook proberen? | Douwe | Ga samen met de cliÍnt op zoek naar mogelijkheden, stimuleer, motiveer, steun en verbind | Tamara | Moeten omtoveren in ontmoeten | Annemarie | De kracht van ontwikkeling is dat je het samen doet | Madeline | Kijk vooruit! Dat loopt een stuk makkelijker | Chantal | Niet voor spek en bonen maar voor het echie | Gert-Jan | Gewoon doen en daarvan leren | Mariska | Van proberen kun je leren | Harrie | Katapult: hoe harder je eraan trekt, hoe verder je komt | Marleen | Blijf nieuwsgierig en laat je verrassen en blijf je verwonderen | Merel | Eigen initiatief | Sjane | Wat leeft er in de organisatie, welke omgangsvormen en invloeden zijn er aanwezig? Praat met elkaar en luister naar elkaar | Maureen

Thuis Tweede OnsE STIVA L F J I J & I K2017 December Vijftig

s J a a r O n s Tw e e d e T h u i

|11


Waar komen we vandaan

WAAR GAAN WE NAAR TOE Dave de Jong werkt ruim elf jaar bij Ons Tweede Thuis. Hij heeft veel ontwikkelingen meegemaakt: “Toen ik hier kwam werken, was de begeleider degene die heel veel deed. De buitenwereld werd wat meer op afstand gehouden. Je nam beslissingen voor je cliënt om zijn leven overzichtelijk te houden. Meer ruimte Langzaam maar zeker zag ik mijn werk veranderen. Er kwam meer ruimte voor regie voor de cliënten, hun ideeën en hun plannen. Onze zorg en ondersteuning groeide mee al die jaren. De betere samenwerking in de driehoek cliënt-ouder-begeleider heeft er bijvoorbeeld toe geleid dat cliënten en ouders binnenkort mee kunnen lezen in het elektronisch cliëntendossier (ECD). Ik geloof dat we op die manier steeds meer ‘samen’ kijken naar wat de beste ondersteuning is.

Pittige gesprekken Ik zie daar voornamelijk het voordeel van. Onderwerpen die wat minder makkelijk lijken, komen tegenwoordig sneller ter sprake. Dan gaat het bijvoorbeeld over vrijheidsvergroting wat tot pittige gesprekken met zowel ouders als cliënt leidt. Het belangrijkste is dat we met elkaar altijd hetzelfde doel voor ogen houden: samenwerken aan een goed leven voor de cliënt. Dat doen we door in te zetten op de dialoog daarover.

Michael , Mozaiek

Thuis Tweede STIVA L 12| Ons FEJ I J & I K2017 December Vijftig

s J a a r O n s Tw e e d e T h u i


& In beeld

“Je taak als begeleider verandert mee. Je laat iemand veel meer zelf denken en doen.”

Nostalgie

Eline

nostalgie. Ik ging vroeger vaak mee naar sociale activiteiten, uitjes

Na al die jaren ontkom je natuurlijk ook niet aan een beetje en vakanties. Nu is het anders. We maken veel meer gebruik van het sociale netwerk van cliënten en van vrijwilligers. Soms vind ik dat wel eens jammer, maar dat zegt misschien meer over mij dan over m’n werk.”

Eline Eline Maas werkt twee jaar bij Ons Tweede Thuis. “Ik ben gestart toen het zelforganiserend werken net was begonnen. Ik zag dat mijn collega’s er aanvankelijk nogal onzeker over waren. Tegelijkertijd zag ik dat het wel een mooie manier van werken is. Het heeft veel raakvlakken met een moderne ondersteuning van de cliënt. Veel zelfstandigheid, veel zelf uitvinden en zelf beslissen.

Zelfbepaling Ik geloof dat je daar meteen het belangrijkste punt van de zorg van de toekomst te pakken hebt: zelfbepaling oftewel eigen regie. Je taak als begeleider verandert mee. Je gaat steeds meer naast de cliënt staan en samen bekijken hoe zij of hij een eigen leven kan leiden. Daar gaat je expertise in zitten. In mijn ogen wordt het werk daardoor leuker. Je laat iemand veel meer zelf denken en doen. Door vallen en opstaan krijgen jij, je cliënt en zijn familie steeds meer inzicht in mogelijkheden en beperkingen.

Vangnet Daarnaast ontwikkelt de wereld zich razendsnel. Nieuwe technieken, nieuwe manieren van communiceren. Ik denk dat de beperkingen van nu niet de beperkingen van morgen zijn. Dat onze doelgroep zich met behulp van bijvoorbeeld kunstmatige intelligentie veel makkelijker gaat bewegen in de maatschappij. Als begeleider ben je dan niet meer de regisseur, maar veel meer het vangnet. Als het even niet gaat, help je iemand weer op de been. De nabijheid blijft maar je rol verandert.” Thuis Tweede OnsE STIVA L F J I J & I K2017 December Vijftig

s J a a r O n s Tw e e d e T h u i

|13


Gerbrand van Veen ER IS GEEN MORGEN, ALLEEN VANDAAG Over jezelf ontwikkelen na een ‘knip’ in je leven “Ik heb een aantal hersenbloedingen (CVA’s) gehad, raakte verlamd en lag op apegapen in een revalidatiekliniek. Dat was het dan, dacht ik. Toen kreeg ik opeens bezoek van mijn buurman uit Haarlem. Hij had ook een CVA gehad, volledig in de kreukels gelegen, maar hij kwam bij me langs op zijn racefiets! ‘Gerbrand’, zei hij, ‘dit is dus mogelijk en op wat voor manier dan ook, jij gaat er komen’. Ik ben gaan trainen en niet zo’n klein beetje. Acht therapieën per dag. Na twee maanden werd ik ‘vrijgelaten‘ uit de revalidatiekliniek. Weliswaar uitbehandeld maar bepaald niet uitgeleefd.

Thuis Tweede STIVA L 14| Ons FEJ I J & I K2017 December Vijftig

s J a a r O n s Tw e e d e T h u i


& In beeld Kunst om de Hoek

Serieus genomen

Thuiszitten is niet mijn ding. De muren

En nu? Met dat schilderen gaat het steeds

kwamen op me af, dus ik ben al snel op

beter. Dat komt zeker ook door de uitdagende

zoek gegaan naar iets om te doen. En hoe

en kritische begeleiders hier. Ze vinden er

mooi, bij mij in de straat zat een atelier

altijd wel wat van en het kan altijd beter. Dat

van Heliomare, het huidige ‘Kunst om de

is als een motortje voor mij.

Hoek’ van Ons Tweede Thuis. Ik ben er gaan schilderen. Niet dat ik het van tevoren echt bedacht had, maar het gebeurde gewoon, net als zoveel in mijn leven. Ik doe dat nu al vier jaar. Ik kijk om me heen, ik zie, voel,

Ik word serieus genomen en heb, ook in deze fase van mijn leven, een vorm gevonden om mijn creativiteit te laten bloeien en te ontwikkelen.

denk na en begin. Kijk, hier ben ik nu mee bezig. Dat mannetje in de woestijn dat ben

’s Nachts word ik regelmatig wakker met een

ik. Haha, daar mag je je eigen conclusies bij

idee. Dan moet ik mijn bed uit en maak ik een

trekken.

kort schetsje voordat ik het kwijt ben. Daar kan ik dan op het atelier mee verder.

Altijd ergens beter in worden Als ik iets doe, dan wil ik er beter in worden.

Toekomstdromen

Dat was voor de CVA het geval en nu nog

En de toekomst? Daar heb ik na de ‘knip’ in

steeds. Ik ben van alles geweest, maar

mijn leven geen stress meer over. Je wordt

was ondertussen altijd bezig met muziek.

op z’n zachtst gezegd wat pragmatischer

Veel met geluidsopnames en montages.

doordat je de relativiteit van het leven hebt

Hoe klinkt het in het echt, dat was mijn

ondervonden. Als er tegenwoordig iets

uitgangspunt. Niet minder maar zeker ook

tegenzit, haal ik mijn gezonde schouder op

niet meer. Ik ben uiteindelijk geluidsboxen

en glijdt het van mijn verlamde schouder af,

gaan bouwen. Mijn eigen merk: The Pied

haha... En of ik nog dromen heb om ooit echt

Piper (de rattenvanger van Hamelen, red.).

een goede kunstenaar te worden? Weet je, na

Ik verkocht ze aan professionele musici als

zo’n CVA denk je niet meer in toekomst. Er is

Wibi Soerjadi. In die tijd heeft een cellist een

geen morgen, alleen vandaag. Vandaag gaat

keer tegen me gezegd ‘Gerbrand… nou heb

het gebeuren.”

je ‘m. Ik hoor het verschil niet meer!’ Het mooiste compliment dat je kan krijgen toch?

Thuis Tweede OnsE STIVA L F J I J & I K2017 December Vijftig

s J a a r O n s Tw e e d e T h u i

|15


ADVIESPUNT helpt bij alle vragen met advies, training, therapie EMDR: laatje dicht

Opgeruimde ladenkast

EMDR is iets met snelle oogbewegingen….

“Het is alsof je allemaal laatjes hebt in je

Wat is het en wanneer is het een goede

hoofd en uit dat ene laatje hangt van alles

keuze? Floor van Schoonhoven van het

waar je je aan blijft stoten. Met EMDR kan dat

Adviespunt weet er meer over te vertellen.

laatje dicht gaan zodat je er geen last meer

“EMDR is heel geschikt als iemand iets

van hebt. De herinnering blijft wel maar

heeft meegemaakt dat in de weg gaat

de spanning

zitten. Of als iets naars langere tijd duurt.

eromheen is

Iemand kan bijvoorbeeld slecht slapen, veel

minder”, aldus

schrikken, weinig zelfvertrouwen hebben.

Floor.

Als je weet of vermoedt dat er iets gebeurd is, kan EMDR helpen.”

Afgeleid Bij EMDR moet je juist aan die nare situatie denken. De therapeut zoekt via doorvragen het naarste plaatje. Dan word je afgeleid

Met een lach

doordat je met je ogen snel van links naar

“Een voorbeeld: de oma van een meisje lag

rechts gaat om een lichtje te volgen. Of met

in het ziekenhuis. Het meisje durfde haar

klopjes links en rechts op je schouder of

niet meer te bezoeken en de oma overleed

met geluiden in je linker- en rechteroor. Als

zonder dat het meisje afscheid kon nemen.

iemand zelf de situatie niet kan beschrijven,

Zij voelde zich schuldig en na een paar

kan een ander dat doen.

jaar kon zij nog steeds alleen huilend over haar oma vertellen. Haar zelfvertrouwen

EMDR staat voor eye movement desensitization and reprocessing

was afgenomen. Na de EMDR was zij weer vrolijker en zag je haar zelfvertrouwen weer terugkomen. Zij kan nu met een lach leuke herinneringen ophalen aan haar oma!”

Laurens, Spoorzicht Thuis Tweede Ons STIVA L 16| FEJ I J & I K2017 December Vijftig

s J a a r O n s Tw e e d e T h u i


& In beeld onderzoek,

“Ik kan nu zonder dat ik moet huilen over mijn oma vertellen. En ik denk meer aan de leuke dingen die ik met haar gedaan heb.”

Rots en Water

Grappig?

Danny volgde de training Rots en Water

“Ik leerde zelf te kiezen wat ik doe. Ik moest

bij trainer Manouk: “We deden allerlei

heel stevig gaan staan en Manouk leunde

oefeningen. Ik mocht een heleboel dingen

toen tegen mij aan. Ik vond het wel grappig

in de zaal zetten. Ik moest alles zo snel

om dan opzij te stappen maar Manouk

mogelijk aantikken en weer terug rennen.

vertelde dat zij mij dan minder vertrouwt en

Ik was heel snel! Daarna ging Manouk in de

dat zij dat niet leuk vond. Best

weg lopen. Dat was veel lastiger. De laatste

lastig om te begrijpen. In

ronde begon ze me ook te duwen. Dat vond

de training leerde ik dat ik

ik niet leuk en dat heb ik ook gezegd. We

ook wel eens iets niet leuk

hebben ook een oefening gedaan, toen

vind wat een ander doet.

bouwden we allebei iets op een

En dat dat ook andersom

eigen plek. Zij ging gewoon

kan. Ik heb nu afgesproken dat ik eerst even

bij mij spullen wegpakken!

vraag of ik iemand mag aanraken, om zo te

Toen ik vroeg of ik het

weten wat iemand wil en om geen ruzie te

terug mocht, zei ze ‘nee’.”

krijgen.”

Ik wel maar jij niet

Meer weten?

Danny is een jongen van 12 jaar, vrolijk,

Het Adviespunt helpt bij alle vragen.

lief en actief. Hij vindt het leuk om samen

Met:

met andere kinderen te spelen, maar hoort

• onderzoek

vaak van de juf dat hij anderen niet moet

• advies

aanraken. Hij begrijpt dat niet en vindt het

• training of therapie

lastig. In de training Rots en Water leerde

Adviespunt

hij dat hij het wel leuk kan

adviespunt@onstweedethuis.nl

vinden om iemand

www.adviespuntonstweedethuis.nl

aan te raken maar

020 4061030

de ander misschien helemaal niet. Thuis Tweede OnsE STIVA L F J I J & I K2017 December Vijftig

s J a a r O n s Tw e e d e T h u i

|17


Klagen mag

ONTWIKKELKRACHT

Het thema deze keer is wel erg ingewikkeld. Kracht om te ontwikkelen. Die kracht zit toch in ons allemaal? We willen toch allemaal het liefst verder komen? Al komt iedereen wel op zijn eigen tempo en op zijn eigen manier verder. De één doet dat in reuzenstappen. Zo vanuit de schoolbanken direct een goede manager. De ander zet kleinere stapjes. Soms letterlijk je eerste stapjes, of voor het eerst zelf je veters strikken, je eerste werkje met een prikpen. Het komt ook voor dat je je sneller wilt ontwikkelen dan voor je gevoel mogelijk is. Daarover hoor ik cliënten vaak genoeg klagen. Je nieuwsgierigheid en enthousiasme worden bijvoorbeeld niet begrepen. Of je motivatie verdwijnt omdat er simpelweg geen tijd is om aan doelen te werken. Of je voelt je betutteld. Je krijgt gewoon geen ruimte om dingen zelf te doen en te ontdekken.

Iedereen bezit kracht om verder te komen. En die kracht komt eruit op momenten dat je nieuwsgierigheid en motivatie geprikkeld worden. Die kracht komt eruit op momenten dat je de ruimte krijgt om te laten zien wat je in je hebt. Gebruik die kracht, je hebt het in je!

Albert Jan Treur Vertrouwenspersoon klachten cliënten

Thuis Tweede STIVA L 18| Ons FEJ I J & I K2017 December Vijftig

s J a a r O n s Tw e e d e T h u i

Samenwerking met GGZ INGEEST Als je een lichte verstandelijke beperking hebt én psychiatrische problemen, hoe zit het dan met je begeleiding? Je hebt dan op beide gebieden ondersteuning nodig. GGZ inGeest en Ons Tweede Thuis werken al een tijdje samen om mensen zo goed mogelijk te helpen. De bundeling van ervaring en deskundigheid blijkt een succes. Beide organisaties hebben daarom op 19 oktober een overeenkomst getekend om de samenwerking voort te zetten en te versterken.


Centrale Cliëntenraad

AAN HET WOORD Aquarium VOOR NIFTERLAKE Het afgelopen jaar zijn er op en rond Nifterlake allerlei acties geweest om geld in te zamelen voor een aquarium. Er was een oproep voor sponsors, een loterij, een tombola op de zomermarkt, een flessenactie bij de plaatselijke Albert Heijn en een groots benefietdiner met een veiling.

Door de inzet en bijdrage van veel mensen is het streefbedrag ruimschoots behaald. Het aquarium is begin november besteld! In januari 2018 zal in de hal van Nifterlake een prachtig mooi zoetwateraquarium te bewonderen zijn.

Ontwikkelkracht is mooi. Zeker als je de wil hebt om je te ontwikkelen. Als je daar de ruimte voor krijgt. Lekker nieuwe dingen leren en uitproberen. Een stap verder komen. Of een stapje. Mogelijkheden ontdekken. Van jezelf of van een ander. Of van jullie samen. In een cliëntenraad kan het allemaal. Je leert over onderwerpen na te denken.

Je leert je krachten te bundelen. Misschien wil je nog beter leren vergaderen? Kijk dan eens bij de ACADEMIE van Ons Tweede Thuis. De leden van de Centrale Cliëntenraad werken stapje voor stapje toe naar een advies. Wat is jouw mening? Wat vindt de achterban? Het is een leerzaam proces. Ook voor mij als coach. Wat voor de een goed te volgen is, is voor de ander lastig. Niet iedereen kan hetzelfde. Maar iedereen gaat voor hetzelfde. De stem van de cliënt laten horen. Meedenken en meepraten. Steeds een stapje verder. En daaruit blijkt ontwikkelkracht!

Hiljàn

Hoek

Coach Centrale Cliëntenraad clientenraad@onstweedethuis.nl Thuis Tweede STIVA L 22| Ons FEJ I J & I K2017 December Vijftig

s J a a r O n s Tw e e d e T h u i

|19 |19

Thuis Tweede OnsE STIVA L FE II V Thuis Tweede Ons 2017 December A SJ T J I & K L F J I J & I K2017 December Vijftig

s J a a r O n s Tw e e d e T h u i

Vijftig

s J a a r O n s Tw e e d e T h u i


Een computercursus

VAN DE ACADEMIE Denk je dat je meer kan dan je nu doet? Wil je jezelf graag verder ontwikkelen en zelfstandiger worden? De ACADEMIE van Ons Tweede Thuis geeft daarvoor cursussen en workshops. Een computercursus bijvoorbeeld, op woonvoorziening Zijdelveld.

“Ik ben uit de tijd van het schoolbord en heb dat nooit geleerd.” Nico

Thuis Tweede STIVA L 20| Ons FEJ I J & I K2017 December Vijftig

s J a a r O n s Tw e e d e T h u i

“Mijn hemel, je vraagt je wat af op een dag en bijna allemaal aan de begeleiding. Ik wil het zelf uitvinden.” Hanneke


& In beeld Hanneke

Nico

“Hoe laat gaat de bus naar Alphen en hoe

“Ik heb een weekbudget, dus ik wil weten wat

laat gaat hij weer terug? En als ik naar het

er op mijn rekening staat. Weet je het niet, dan

busstation loop, wat voor weer is het dan?

heb je een probleem. Laatst stond ik weer te

Gaat het regenen, want dan moet ik mijn jas

gokken bij de kaasboer, gaat het net wel of net

meenemen… Mijn hemel, je vraagt je wat af op

niet? Nu moet ik naar de bank in het volgende

een dag en bijna allemaal aan de begeleiding.

dorp fietsen en kan daar op de automaat kijken

Nou, ik was er eigenlijk helemaal klaar mee.

hoeveel er nog op staat. Gekkigheid eigenlijk.

Dat is toch niet zelfstandig. Ik wil het zelf

Ik hoor iedereen praten over mobiel bankieren,

uitvinden.”

maar ja, computers hè. Ik ben uit de tijd van het schoolbord en heb dat nooit geleerd.”

“Zelf meegaan met mijn tijd, ik geloof dat het belangrijk is. Er zal niet altijd iemand klaar staan om me te helpen.” Mario

Mario “Ik ben een man van papier. Ik schrijf gedichten, stuur brieven. Alleen, ik heb het gevoel dat de tijd me begint in te halen. Niemand schrijft meer met een pen. Papier gaat in de bak en als je contact met iemand wil, stuur je een e-mail. Zelf meegaan met mijn tijd, ik geloof dat het belangrijk is. Er zal niet altijd iemand klaar staan om me te helpen.”

Hanneke, Nico, Mario “En nu dus die cursus. Het gaat in stapjes, je wil vaak te snel gaan en dan wordt het al gauw onbegrijpelijk. We zijn begonnen met het aanzetten van de computer, en weer uitzetten. Het begin en het eind. Lekker overzichtelijk. Nu gaan we verder. We leren met het toetsenbord omgaan. Straks de reisplanner, de buienradar en mobiel bankieren. Soms duizelt het, maar we zetten door!”

Thuis Tweede OnsE STIVA L F J I J & I K2017 December Vijftig

s J a a r O n s Tw e e d e T h u i

|21


Ontwikkelkracht =

OP EIGEN BENEN IN DE WIJK! Met Move On Sommige bewoners van Ons Tweede Thuis zouden hartstikke graag (weer) op eigen benen staan en zelfstandig in de wijk wonen. Met die wens gaan we graag samen aan de slag. Het begint met ambitie, en de ontwikkelkracht van de bewoner. En een plek om te wonen. In ons hele werkgebied zijn we in gesprek met de gemeenten en de woningcorporaties om hen te stimuleren deze woonplekken te realiseren. We zien ook dat de financiële kant vaak problemen geeft: op jezelf wonen is een hele verantwoordelijkheid. Het leidt meestal tot meer vaste lasten en een lager netto inkomen. In het project Move On werken we als gemeente en zorgaanbieders hard aan alles wat we kunnen doen om de financiële drempels te overwinnen. We beginnen al meer dan een jaar van tevoren om de cliënten goed voor te bereiden. We zorgen voor duidelijke stappenplannen. Er is één contactpersoon bij de gemeente die helpt om alles te regelen. We zorgen voor een naadloze aansluiting van de begeleiding vanuit Ons Tweede Thuis (of de andere zorgorganisatie, het RIBW) naar de begeleiding in de wijk. Etc. Er komt echter nog meer bij kijken! Alle dingen

Komend jaar gaan we met enkele cliënten

die je moet kunnen om zelfstandig te wonen,

in de Haarlemmermeer aan de slag voor een

moet je onder de knie krijgen. We organiseren

proef. Dit lukt alleen maar als we supergoed

met elkaar de randvoorwaarden: een lijntje

samenwerken. Als de bewoner én zijn netwerk

met de buurtnetwerken, de mogelijkheid

én alle betrokken organisaties het lef hebben de

aan te schuiven bij de activiteiten van je oude

droom waar te maken. Als we samen spierballen

locatie, de goede begeleiding, etc.

tonen: pure ontwikkelkracht.

Thuis Tweede STIVA L 22| Ons FEJ I J & I K2017 December Vijftig

s J a a r O n s Tw e e d e T h u i


Hi Sense app

& In beeld

Mensen met EMB helpen om zelf keuzes te maken Zelf keuzes kunnen maken

EMB. Althans, dat is de gedachte achter de Hi

(eigen regie) klinkt heel

Sense app. Vraag is: klopt die gedachte wel?

mooi, maar hoe doe je

“De app zorgt voor bewustwording. Ik sta nu meer stil bij wat ik doe.” Karlien en Suzan, De Zevenster

dat als je een ernstige meervoudige

beperking

(EMB) hebt? Dan ben je afhankelijk van de mensen

Een succes

om je heen. Je moet dan afwachten of zij

Ons Tweede Thuis heeft samen met de Vrije

begrijpen wat je wilt.

Universiteit de werking van de Hi Sense app EMB onderzocht. Bij wetenschappelijk

Genoeg reden om aan de slag te gaan met

onderzoek is er altijd een experimentele groep

de mensen die betrokken zijn bij iemand met

(die de app gebruikte) en een controlegroep

EMB. Via een ‘Hi Sense app’. Bij de Hi Sense app

(die dat niet deed). De resultaten? De Hi Sense

EMB vul je dertig dagen lang vier vragen in. Na

app hielp de deelnemers om meer te weten te

iedere vraag krijg je een korte toelichting en

komen over EMB én om gevoeliger te worden

soms kun je doorklikken voor meer informatie.

voor signalen van mensen met EMB. Er zijn

Een voorbeeld: wat is de ontwikkelingsleeftijd

significante verschillen tussen de controlegroep

van mensen met EMB? Door de vragen,

en de experimentele groep zoals dat in de

toelichtingen en aanvullende informatie word

wetenschap heet. De Hi Sense app is dus een

je gevoeliger voor signalen van mensen met

succes. De app wordt daarom onderdeel van de opleidingen rond EMB van Ons Tweede Thuis.

Meer informatie: www.embinbeeld.nl en bij Mirjam Wouda, m.wouda@onstweedethuis.nl

Thuis Tweede OnsE STIVA L F J I J & I K2017 December Vijftig

s J a a r O n s Tw e e d e T h u i

|23


Centrale Familieraad

AAN HET WOORD In ontwikkeling De laatste jaren is de inbreng van families binnen Ons Tweede Thuis in een stroomversnelling gekomen. Zelfs de koning sprak over de ‘participatiemaatschappij’. Hoe doen we dat nu bij Ons Tweede Thuis? In de Centrale Familieraad denken we mee met de bestuurder, geven adviezen en brengen ook zelf plannen in. We werken tegenwoordig ook samen met de Centrale Cliëntenraad (CCR) en de Ondernemingsraad. Vooral de samenwerking met de cliënten is verrijkend: we horen van cliënten zelf wat zij meemaken en hoe zij wonen en werken binnen Ons Tweede Thuis. De twee themadagen in 2016 en 2017 van de CCR en de Cefara waren een goed voorbeeld van samenwerken en leren van elkaar. Dit willen we blijven doen. Daarnaast moeten we de participatie op locaties verder ontwikkelen. Familie-inbreng kan daar veel meer opleveren. Familieleden die willen meedoen om de zorg te verbeteren, kunnen actief worden op de locaties. Dat geeft vaak veel voldoening voor familieleden en de inbreng kan toegesneden worden op de locaties. De Cefara kan een ondersteunende rol vervullen voor de familiecommissies en ook voor de CCR. Kortom: een mooie uitdaging voor 2018.

Robert Verberg Voorzitter Centrale Familieraad cefara@onstweedethuis.nl

24|

Thuis Ons Thuis Tweede OnsETweede STIVA L 2016 Jaarverslag F J I J & I K2017 December Vijftig

s J a a r O n s Tw e e d e T h u i

Marianne, Sander en Gemma


Product

IN BEELD Welkom bij het kleurrijke atelier Floriande! Kunstenaars werken in het atelier aan schilderijen en objecten. De werken zijn menigmaal te bewonderen op exposities, te huur bij de kunstuitleen en uiteraard te koop.

Marianne Kluiters staat de kunstenaars bij in ‘het creatieve proces’ Marianne gaat de komende maanden, in samenwerking met anderen, aan de slag met de voorbereidingen voor een expositie en de verkoop van producten op het festival.

Thuis Tweede OnsE A STIVThuis Ons L FTweede 2017 December J I J & I K2016 Jaarverslag Vijftig

s J a a r O n s Tw e e d e T h u i

|25


IN MEMORIAM Clare Tennant 22 juli 1972 13 oktober 2017

Op vrijdag 13 oktober is na een kort ziekbed Clare Tennant overleden. Clare woonde de laatste jaren bij Groenhof. Zij werkte bij de AM-Match in Amstelveen. Clare was een sterke vrouw, die wist wat ze wilde en wat ze kon. Clare kon erg genieten van gezelligheid en de mensen om haar heen. Ze was dan ook een vaste gast bij alle spelletjesen zangavonden, feestjes en uitstapjes die bij Groenhof georganiseerd werden. En slechts een paar weken geleden was Clare nog mee op bewonersvakantie, waar ze erg van heeft genoten. Wij zijn heel blij, dat we dit met haar hebben mogen meemaken! Clare was vriendelijk en zachtaardig voor iedereen om haar heen. We zullen haar erg missen bij Groenhof! Cliënten en medewerkers Groenhof

Op 2 november 2017 is Johan Schalk op 50-jarige leeftijd overleden. Johan woonde in een appartement bij Nieuweweg, samen met zijn vrouw Esther. Johan was een kleurrijk mens, IN MEMORIAM Johan Schalk 24 augustus 1967 2 november 2017

overal waar hij kwam was hij ‘aanwezig ‘. Johan heeft jaren met veel plezier en zeer verdienstelijk toneel gespeeld, en velen van ons zullen hem kennen uit de OTTjournaals. Johan was een echte levensgenieter: lekker eten, leuke uitjes in een goed hotel, de nieuwste gadgets op elektronisch gebied: het was allemaal goed aan hem besteed. Zelfbepaling was belangrijk voor Johan. Hij was vindingrijk en deed veel, het liefst op zijn eigen manier. Soms zorgde dit voor hoofdbrekens bij zijn directe omgeving, maar er was ook zeker waardering voor zijn autonomie.

IN MEMORIAM Roel Spitse 13 december 1968 24 september 2017

Veel te vroeg hebben wij afscheid moeten nemen van onze lieve Roel Spitse. Hij is na een kort ziekbed overleden. Roel heeft de laatste drie jaren met veel plezier bij Westwijk gewoond. Hij werkte al langer bij dagcentrum Westwijk toen hij nog bij Groenhof woonde. Ondanks dat zijn gezondheid snel achteruit ging, liet hij zich niet kennen en heeft hij alles uit het leven gehaald. We zullen Roel ontzettend missen, zijn gezelligheid en onvergetelijke lach. Cliënten en medewerkers Westwijk

Thuis Tweede STIVA L 26| Ons FEJ I J & I K2017 December Vijftig

s J a a r O n s Tw e e d e T h u i

Wij zullen zijn humor, levenslust en eigenheid missen. Cliënten en medewerkers Nieuweweg en Spoorzicht


& In memoriam

IN MEMORIAM Lia Schreuder 6 augustus 1954 24 oktober 2017

Gek op muziek, altijd in voor een praatje, een knuffel of een dansje, dat was Lia. Trots op haar familie en dol op haar vriend Willem, met wie ze elk weekend de middagen doorbracht. Al 43 jaar woonde ze bij Ons Tweede Thuis, eerst bij De Parels en vervolgens bij Nieuweweg. Ze genoot van haar eigen appartement, maar je trof haar ook geregeld beneden voor een praatje. Met veel plezier ging ze altijd naar dagcentrum Floriande. Negen jaar terug krabbelde ze na een zware operatie snel weer op. Nu was er geen weg meer terug en hebben we afscheid moeten nemen van deze kleine dappere vrouw.

Mieke werkte vanaf 2013 als persoonlijk begeleider bij Nieuweweg, daarvoor heeft zij een lange tijd bij IJweg gewerkt. Mieke was een warm persoon, bescheiden en zij stond altijd IN MEMORIAM Mieke van Roosmalen 25 mei 1960 7 november 2017

voor de cliënten klaar. Een paar maanden geleden kreeg Mieke te horen dat ze een ongeneeslijke vorm van kanker had. Voor haar zelf en voor iedereen uit haar omgeving kwam dit nieuws als een grote schok. Tot het laatste moment heeft Mieke doorgewerkt. Zij wilde graag alles rondom haar cliënten goed afronden. Dit tekende Mieke: zij had een groot verantwoordelijkheidsgevoel, doorzettingsvermogen en

Cliënten en medewerkers Nieuweweg en Floriande

zorgvuldigheid naar de zorg van de cliënten.

IN MEMORIAM Fred Dorgelo 1 juli 1951 20 september 2017

Fred, een man van weinig woorden. Toch kenden veel mensen hem. Fred kwam je overal tegen. Bij De Schakel. Bij draaiorgelconcerten in Utrecht en in de allerhoogste attracties op kermissen in Amsterdam. Hij kon intens genieten. Als iets verkeerd ging, had Fred een big smile van oor tot oor. Wachten op het politiebureau tot hij opgehaald werd, niets was hem te gek. Het was niet altijd koek en ei. Fred kon ook heel verdrietig, boos en sterk zijn als het hem te veel werd of als er onduidelijkheden waren. Wij herinneren hem als een bijzonder mens. Vooral bijzonder omdat zijn favoriete kerstmenu bloemkool met een gehaktbal was. Cliënten en medewerkers Westwijk

Wij zullen haar dan ook enorm missen. Cliënten en medewerkers Nieuweweg

IN MEMORIAM Tonnie Grootjens 8 april 1937 13 september 2017

Tonnie was 4,5 jaar in ons midden. Een vrouw met een sterke eigen wil en goed gevoel voor humor. Zij ging langzaam lichamelijk achteruit en kreeg moeite om zich verstaanbaar te maken, maar zij was creatief om iedereen voor haar karretje te spannen. Wij waren haar familie en we hebben met elkaar van haar genoten. Cliënten en medewerkers Hortensialaan

Thuis Tweede OnsE STIVA L F J I J & I K2017 December Vijftig

s J a a r O n s Tw e e d e T h u i

|27


8, 9, 10 J U N I 2 0 1 8

JIJ&IK Redactie Marianne Mak Janwillem Witsen Elias Mariska van Woensel Vormgeving Vanessa Dekker Deborah Cuiper Beeldmateriaal met medewerking van Karen van de Graaf Vanessa Dekker Deborah Cuiper Redactieadres Ons Tweede Thuis Vuurdoornstraat 11 1431 RM Aalsmeer, 0297 353800 redactieonstweedethuis.nl www.onstweedethuis.nl Overname van artikelen is met bronvermelding en toestemming van de redactie toegestaan. December 2017

Vi

ig jft

Ja

ar

On

e we sT

de

Th

ui

s