Boekenkrant februari 2018

Page 1

NU MET

BKYA BIJLAGE

de beste bron voor boekennieuws – no. 2, februari 2018, ja argang 12 – w w w.boekenkrant.com

!

‘Door te schrijven ontworstelde ik mij aan een duistere periode.’ ISABEL ALLENDE

Zie pagina 3 LORI BARRA

EN VERDER

De nieuwe onweerstaanbare pageturner van Isabel Allende Nu in de boekhandel

Het geheim van Tony’s Chocolonely 21

CASPER RILA

Elbrich Fennema: vertaler van de nieuwe Murakami 9

FRANS JANSEN

ILONA HELMONS

Olympische dreiging op de ijsbaan 13

Didier Decoin, Vissen voor de keizer .......... 4 Nathan Englander, Weerzien in het midden van de aarde .............................. 4 Boeken in luciferdoosjes: Matchboox ....... 5 Paul Glaser, Dansen met de vijand ............ 7 Yoko Tawada, Memoires van een ijsbeer ... 8 Martijn Neggers, Spoetnik .......................... 8 Maurizio de Giovanni, De dood zingt in Napels ..................................................12 Sophie Hannah, Heb jij haar gezien?........12 Thaïs Vanderheyden, Grote kunst voor kleine kenners................................. 15 Lydia Rood, Niemands meisje ....................16 Paula Metcalf, Hond op hakken ................ 17 Britta Teckentrup, De muis en de muur ... 17 E. Van de Vendel en B. Nijenhuis, De jongen die met de dieren schaatste 17 Ange van der Veer, Luther en de vogels .... 17 Tomas Serrien, Klank................................. 20 Bernard Hulsman en Pieter Steinz, Zwanenzangen ....................................... 20 Teuntje de Haan, Een muur van water .....22 Fenny van Wees, Distilleren ......................23 Floris de Smedt, Kapitein Ansjovis .......... 26 Gerben Valkema, Suske en Wiske. Cromimi ...................................................27


BOEKENKRANT.COM

FEBRUARI 2018 PAGINA 2

LOSSE DELEN Valentijnskaart

Nicole van der Elst – Eindredacteur Boekenkrant nicole@boekenkrant.com

OOK VERSCHENEN

FRANS JANSEN

LEKKER LEZEN

Met Marieke Nijkamp, Susin Nielsen en Celebrate Books

AANBIEDING

Wil jij een abonnement op de Boekenkrant of een van de specials? Blader gauw door naar de bon op pagina 30!

ERWIN SUVAAL

2018, week 5

Didier Decoin, Vissen voor de keizer

Lydia Rood, Niemands meisje

Bijzondere poëtische avonturenroman die zich afspeelt in Japan. Alle zintuigen worden geprikkeld door de exotische beschrijvingen van geuren en kleuren.

Indrukwekkende en meeslepende jeugdroman over de angst dat niemand je ooit zal begrijpen.

NEDERLANDSE T0P 3

ED VAN RIJSWIJK

FEBRUARI 2018, N No. 10 – DE BESTE BRON VOOR YOUNG ADULT-BOEKEN

+++ Afgelopen maand deed de verschijning van Vuur en woede van biograaf Michael Wolff veel stof opwaaien. Uitgeverij Prometheus bracht zijn boek over Donald Trump in recordtempo op de Nederlandse markt. Binnenkort kunnen we Wolff ook zelf een prangende vraag stellen. Op 26 februari is hij te gast bij het televisieprogramma College Tour, waar hij aan de tand wordt gevoeld door studenten. +++ Op 2 februari werd in de Nieuwe Kerk in Amsterdam een gedenksteen ter ere van de in 2011 overleden schrijfster en dichteres Hella Haasse onthuld. Dit gebeurde op de vooravond van haar honderdste geboortedag. Adjunct-directeur Paul Mosterd hoopt hiermee de herdenkingstraditie in de kerk nieuw leven in te blazen. Het was Haasse zelf die in 2003 de laatste gedenksteen onthulde, voor dichter en historicus P.C. Hooft. +++ De Amerikaanse auteur Sue Grafton is op 77-jarige leeftijd overleden. Ze schreef de wereldberoemde Alfabet-serie, met privédetective Kinsey Millhone in de hoofdrol. De titels van de boeken kregen hun naam op alfabetische volgorde. In 1982 verscheen het eerste deel A en in maart zal het vijfentwintigste boek Y verschijnen. ‘Uit liefde en respect voor Sue, eindigt het alfabet wat onze familie betreft vanaf nu op Y,’ schrijft haar dochter. +++ We moeten nog even geduld hebben totdat de Spannende Boeken Weken weer losbarsten deze zomer, maar de CPNB heeft al bekendgemaakt wie het geschenkboek zal schrijven. De eer is dit jaar aan oud-politicus Boris Dittrich. Sinds zijn debuut in 2011 schreef hij vier thrillers die worden geroemd om de beeldende beschrijvingen en gelaagde personages. De Spannende Boeken Weken gaan 6 juni van start. +++ Peter van Dongen heeft de belangrijkste oeuvreprijs voor striptekenaars gewonnen: de Stripschapprijs. Het afgelopen jaar verscheen van zijn hand de verstripping van Familieziek, de roman van Adriaan van Dis. De jury roemt de manier waarop Van Dongen de Klare Lijn naar zijn hand weet te zetten, waardoor zijn tekenstijl zeer herkenbaar is. +++ Even leek het erop dat de belangrijkste Nederlandstalige poëzieprijs in 2018 voor het laatst werd uitgereikt. Eind januari kwam er dan toch goed nieuws: de VSB Poëzieprijs maakt een doorstart en gaat verder onder een nieuwe naam. Organisator Bas Kwakman vertelde aan Trouw dat nog niet bekend is hoe de prijs wordt genoemd, maar dat hij in ieder geval blijft bestaan. +++

BOEKENKRANT TIP 3

JEN HARRIS

De liefde voor het boek zat er bij mij al vroeg in, dus ging ik naast mijn studie als oproepkracht in de plaatselijke boekhandel aan de slag. Ik genoot van de inpakdrukte tijdens de feestdagen en heb menig lezer geadviseerd over hét boek voor in de vakantiekoffer. Ondanks alle feestdagen in het jaar werd ik het meest gelukkig als de winkel in februari langzaam rood kleurde. Of je Valentijnsdag nu fantastisch of commerciële onzin vindt, de kaartenrekken waren halverwege de maand steevast leeg. Van mensen die al vijftig jaar getrouwd waren tot jongetjes van negen jaar, iedereen kwam aan mijn kassa voorbij met een bijpassende kaart voor een geliefde. Na tien jaar Boekenkrant hoeven we u niet meer uit te leggen dat ons hart sneller gaat kloppen van een goed verhaal. Deze maand hebben we onze boekenselectie daarom ook overgoten met een beetje extra genegenheid. Zo vinden de hoofdpersonen in de nieuwe roman van Isabel Allende op latere leeftijd de liefde (p.3), tippen we op de jeugdpagina’s vier hartverwarmende dierenverhalen (p. 19) en bieden we een hartversterkertje aan door een boek over distilleren te bespreken (p. 29). Mocht u deze maand zelf een kaartje sturen, bedenk dan dat u niet alleen een naaste daar heel blij mee maakt, maar dat ook de verkoper daarvan meer geniet dan u denkt.

NIEUWS

LAURIE ROBERTS

REDACTIONEEL

Willy Vandersteen, Yann en Gerben Valkema, Suske en Wiske. Cromini Jaarlijks nodigt Standaard Uitgeverij een tekenaar en scenarist uit om een uniek verhaal voor Suske en Wiske te schrijven en te tekenen.

(Bron: Stichting CPNB) 2018, week 5

Michael Wolff, Vuur en woede

Britta Teckentrup, Ssst! De tijger slaapt

William Cortvriendt, Lichter

Het ware verhaal van een opvliegende en onvoorspelbare president in zijn eerste jaar in het Witte Huis.

De tijger slaapt, maar hij ligt de andere dieren behoorlijk in de weg. Ballonnen moeten uitkomst bieden. Verkozen tot Prentenboek van het Jaar 2018.

Val blijvend af door juist lekker te eten met veel gezonde vetten. Een radicale visie en methode.

BELGISCHE TOP 3

Sandra Bekkari, Nooit meer diëten 4 Leer hoe je die goede voornemens waarmaakt én volhoudt met behulp van tips uit de praktijk. Je zal je beter voelen dan ooit tevoren!

(Bron: Boekenvak.be) 2018, week 3

Toni Coppers, JeanMarc Krings en Merho, Fanny K. / 2 Morpheus Wanneer Fanny iets te nieuwsgierig wordt naar de precieze omstandigheden omtrent het overlijden van haar vriendin Naomi, komt het gevaar angstaanjagend dichtbij.

Sandra Bekkari, Nooit meer diëten In haar boek brengt Bekkari haar wetenschappelijk gefundeerde voedingskennis op een concrete en praktische manier aan bij de lezers.

www.cviiiontwerpers.nl


BOEKENKRANT.COM

FEBRUARI 2018 PAGINA 3

LITERATUUR ALLENDE

De winter van je leven In haar nieuwe roman De winter voorbij, onderzoekt Isabel Allende het lot van drie eenlingen, die vechten tegen demonen uit het verleden. Hun wegen kruisen elkaar tijdens een heftige sneeuwstorm in New York, waardoor ze voor enkele dagen afgesloten zijn van de buitenwereld. Door Nicole van der Elst De titel van haar drieentwintigste roman ontleent de Chileense schrijfster aan het werk van de Franse filosoof en auteur Albert Camus en is als motto opgenomen in het boek: ‘Midden in de winter begreep ik eindelijk dat er in mij een onoverwinnelijke zomer huisde.’ Deze hoopvolle belofte staat symbool voor de hoofdpersonen Lucia, Richard en Evelyn uit het boek, maar heeft ook een speciale betekenis voor de schrijfster zelf. In de begeleidende brief die ze speciaal voor haar Nederlandstalige lezers schreef, zegt Allende: ‘Toen ik aan dit boek begon, was ik net gescheiden van mijn man en waren achtereenvolgens mijn geliefde literaire agent, drie goede vrienden en mijn hond overleden. Het was een trieste periode die voor mij aanvoelde als een lange winter. Dit citaat van Camus herinnerde mij eraan dat geen enkele winter oneindig voortduurt. Door te schrijven kon ik mij uit deze duistere periode ontworstelen en bewoog ik mij langzaam richting het licht.’ Schrijfproces Ondanks haar persoonlijke tegenslagen ging ook aan De winter voorbij een specifieke werkwijze vooraf. De schrijfster begint haar nieuwe roman steevast op dezelfde dag. In 2015, tijdens haar laatste bezoek aan Nederland, vertelde Allende tijdens het literaire evenement BorderKitchen meer over dit bijgeloof. ‘Op 8 januari, altijd 8 januari, sluit ik mezelf op om te gaan schrijven. Dat heeft gedeeltelijk te maken met bijgeloof, maar voornamelijk met discipline. Ik heb één dag nodig om te beginnen. Ik start de dag met een open hart en een open geest. Ik heb geen idee van het verhaal, ik weet niet waar ik over ga schrijven. Ik ga gewoon zitten, ik mediteer een beetje, ik steek een kaars aan en ik probeer een zin te schrijven die van binnenuit komt, zonder na te denken.’ Allende gelooft dat zij de verhalen waarover ze schrijft niet zelf kiest, maar dat de verhalen háár kiezen. Toch zijn de romans moeilijk los te zien van de persoonlijke geschiedenis en interesses van de schrijfster. Haar debuutroman Het huis met de geesten (1982) speelt zich af aan het eind van de jaren zeventig, toen aan het bewind van president Salvador Allende een einde kwam. Als achternicht van de afgezette president was

Isabel Allende LORI BARRA

ze na de staatsgreep gedwongen om haar vaderland te verlaten. En het idee voor De Japanse minnaar (2015) ontstond toen een vriendin haar vertelde dat haar Joodse moeder van tachtig, die in een bejaardentehuis woonde, veertig jaar lang bevriend was geweest met haar Japanse tuinman. De winter voorbij Ook in haar nieuwe roman komt Allende’s persoonlijke interesse duidelijk naar voren: ‘Naarmate ik ouder word, raak ik meer geïnteresseerd in relaties tussen mensen en

Isabel Allende, De winter voorbij, vertaling: Rikkie Degenaar, Uitgeverij Wereldbibliotheek, 336 pagina’s (€ 19,99)

vooral in de liefde tussen ouderen. Mijn belangstelling gaat ook meer uit naar mondiale problemen, zoals de vluchtelingencrisis,’ legt ze uit in de brief die bij de roman is bijgevoegd. Beide thema’s komen in het boek terug, maar in de eerste hoofdstukken van De winter voorbij is dat allerminst duidelijk. De drie hoofdpersonen kennen elkaar niet of nauwelijks en het verhaal schiet pas in gang als Richard tijdens een sneeuwstorm een klein verkeersongeluk veroorzaakt. In de andere auto zit de illegale immigrante Evelyn. Ze is gevlucht uit Guatemala, maar werkt momenteel als nanny in New York. Richard geeft haar zijn kaartje met persoonsgegevens en denkt er vanaf te zijn. Totdat Evelyn later die avond opeens in paniek voor zijn deur staat en hij de hulp van buurvrouw Lucia inroept om in het Spaans te vragen wat er aan de hand is. Zij weet aan Evelyn te ontfutselen dat er in de achterbak van haar auto het dode lichaam van een vrouw ligt. Door deze bekentenis zijn de levens van Richard, Evelyn en Lucia opeens met elkaar verbonden. De plot is al aan het begin van het verhaal grotendeels duidelijk, de kracht schuilt dan ook vooral in de uitgediepte personages. Door de tijd die ze met elkaar doorbrengen in het barre winterweer geven de drie steeds meer over hun eigen levensgeschiedenis prijs. Opeens wisselt het perspectief van het hedendaagse Amerika naar het turbulente Chili van de jaren zeventig, en ook Evelyn

‘Mijn belangstelling gaat nu ook meer uit naar mondiale problemen, zoals de vluchtelingencrisis.’ doet haar vlucht vanuit Guatemala uit de doeken. Doordat je Richard, Evelyn en Lucia beter leert kennen, krijgen de beslissingen die ze in het heden maken meer gewicht. Zo heeft Evelyn moeite zich open te stellen voor andere mensen, omdat ze in haar thuisland heeft gezien wat er kan gebeuren als je je uitspreekt. Actuele thema’s als immigratie, mensenhandel en politieke conflicten worden dus door gebeurtenissen uit het verleden van de hoofdpersonen geïntroduceerd. De vraag die in De winter voorbij staat is echter eeuwenoud: hoe kun je je leven in het heden betekenis geven, als je nog niet met alle demonen uit het verleden hebt afgerekend? Door deze thematiek past ook dit nieuwe verhaal weer naadloos in het indrukwekkende oeuvre van Allende. Ondanks haar gevorderde leeftijd is ze nog lang niet klaar met schrijven, want in januari is ze volgens goed gebruik weer aan een nieuwe roman begonnen.


BOEKENKRANT.COM

FEBRUARI 2018 PAGINA 4

LITERATUUR KARPERS

Onvoorstelbare, poëtische tocht In Vissen voor de keizer neemt auteur Didier Decoin de lezers mee naar het Japan uit de middeleeuwen en laat hen overvloedig proeven van een land dat alle zintuigen op scherp zet. Door Katy Hurkmans Katsuro, een meester in het vangen van de mooiste karpers, verdrinkt in de rivier de Kusagawa. De visser bracht elk jaar een deel van de vangst naar de vijvers in de keizerlijke hoofdstad. Na zijn dood besluit Miyuki, zijn jonge weduwe, om de laatste vissen die haar man gevangen heeft zelf af te leveren. Ze vat de lange en gevaarlijke reis aan en wordt daarbij flink tegengewerkt. Toch weet Miyuki zeker dat haar overleden man haar vergezelt en dat ze dankzij hem haar ongewone tocht zal weten te voltooien.

verder te zetten. Maar deze moeite De Franse auteur Didier Decoin wordt uiteindelijk rijkelijk beloond brengt met Vissen voor de keizer een met meer knappe beeldspraak. De ode aan het oude Japan, de kunstespanningselementen en keerpunten naar Hiroshige (1786-1864), van wie in de roman zijn dan ook duidelijk het werk een enorme inspiratiebron vormde, en romanschrijver en Nobel- ondergeschikt aan het literaire aspect. prijswinnaar Yasunari Kawabata De beschrijvingen in het boek zijn (1899-1972). Decoin werkte meer dan met momenten weergaloos. De twaalf jaar aan het boek en leverde omgeving en de personages zijn een gracieuze en rijke roman af. haast tastbaar door de poëtische Het verhaal dat Decoin schetst is manier waarop die dat van een moeizame worden weergegeven. tocht door bergen, Decoin speelt met bossen en dalen, een woorden, maar weet protagoniste die af te waar de grens van het rekenen krijgt met de overdadige ligt. Hij onvoorspelbaarheid van heeft voor zijn spel met de natuur, bandieten en taal ruime grenzen onbetrouwbare metgevoor zichzelf uitgezet, zellen. Het is een boeimaar waakt er wel voor ende kijk op het Japanse dat hij daar binnen leven van eeuwen blijft. De lezer wordt geleden. Halverwege overweldigd door de kent het verhaal een geuren en kleuren van klein dipje wanneer de de landschappen waar gebeurtenissen lijken te Didier Decoin, Vissen voor Miyuki doorheen trekt stagneren en vergt het de keizer, vertaling: Martine en de mensen die ze wat geduld van de lezer Woudt, Uitgeverij Meulenontmoet. De taal is om de tocht met Miyuki hoff, 320 pagina’s (€ 19,99)

Didier Decoin BENJAMIN DECOIN

prikkelend en zo nu en dan sensueel. Vissen voor de keizer is een episch verhaal met aandacht voor het grote verlies dat Miyuki met zich meedraagt en hoe ze het verwerkt. Het hele boek is een goed geconstrueerd avontuur en een feest voor lezers die van een tocht door het adembenemende Verre Oosten houden.

PALESTINA

ADVERTENTIE

DWAALSPOOR actiethriller met Alex De Klerck

Liefde en geweld Nathan Englander schreef met Weerzien in het midden van de aarde een roman over het conflict tussen Israël en Palestina. Aan het einde kun je alleen maar concluderen dat de vrede nog altijd ver weg is. Máár er is ook een vleugje hoop. Door Hugo Jager

De talenten van J. Sharpe en Melissa Skaye komen samen in deze thriller. Het resulaat is een huiveringwekkend verhaal dat je in één ruk wilt uitlezen. Meedogenloos is vanaf 22 februari overal verkrijgbaar.

Pjotr Een Vreeswijk thriller met

werd eerder bekroond Luca Borra met de ThrillZone en Debuutprijs Sanne 2016 Philips

uit Berlijn, met Z., een Amerikaanse Jood die als Israëlische spion werkt, en met de Generaal, de oud-premier van Israël die in coma ligt (geïnspireerd op Ariel Sharon). Alle verhaallijnen samen vormen een geheel dat alle kanten belicht, maar dat zorgt ook voor een fragmentarische roman. Je krijgt moeilijk vat op de personages en bovendien zou je meer over hen willen weten, terwijl het verhaal met onverminderde snelheid wordt doorverteld. Pogingen tot vrede tussen de twee staten stranden keer op keer. Englander laat je gelukkig niet lamgeslagen achter, want een klein beetje hoop is er wel te halen uit de roman. Zo speelt Z. informatie door aan de Palestijnen, omdat hij de spiraal van geweld wil doorbreken. Verder volgen we de gedachten van de Generaal die in staat blijkt om compromissen te sluiten, ware het niet dat hij in coma ligt. En ten slotte geeft niets zoveel vertrouwen als de liefde. Diep onder de grond ontmoeten een Palestijnse man en Israelische vrouw elkaar in een geheime tunnel tussen Gaza en Israël. Boven hen barst de oorlog in alle hevigheid los. ‘Granaten ontploffen, raketten slaan in, de muren om hen heen trillen.’ De romance tussen deze personen is sterker dan de haat tussen welk volk dan ook, want ‘tegen de liefde is niemand opgewassen’.

In deze tijd is het de kunst uitgesproken te zijn, dus je bent al gauw pro-Israël of proPalestina. Hoewel het daardoor gerust een controversieel onderwerp mag heten, schetst Englander geen eenzijdig beeld van het conflict. En dat is ontzettend knap, want de auteur is zelf een Joodse Amerikaan die enkele jaren in Jeruzalem woonde. De spiraal van geweld is nadrukkelijk aanwezig in het boek. ‘Wanneer de strijd losbrandt zal hij dit keer, elke keer opnieuw, heviger zijn dan de voorgaande keer,’ laat Englander een van zijn hoofdpersonen verzuchten. De schrijver zet het conflict uiteen in rap wisselende verhaallijnen, die zich afspelen in 2002, 2014 en op verschillende plekken in de wereld. Je maakt Nathan Englander, Weerzien onder anderen kennis in het midden van de aarde, met Farid, een Palestijn Uitgeverij Ambo|Anthos, die de strijd voert van238 pagina’s (€ 21,99)


BOEKENKRANT.COM

FEBRUARI 2018 PAGINA 5

LITERATUUR MATCHBOOX

Miniatuurliteratuur Boeken zijn er in alle soorten en maten. Van paperback tot luisterboek, van dwarsligger tot e-book. De mogelijkheden zijn oneindig. Dat werd duidelijk toen ik boeken van Pieter Steinz, Hans Dorrestijn, Vic van de Reijt en Hafid Bouazza kreeg aangeleverd in luciferdoosjes! Door Nikki Spoelstra Als kind ging Emmanuel van Leeuwe, uitgever van MatchBoox, graag op bezoek bij zijn oom in Frankrijk. Hij maakte kunstenaarsboeken en zijn jonge neef mocht helpen met boekbinden. Jaren later werd Van Leeuwe door diezelfde oom benaderd om samen een project te starten. Hierin zou zijn passie voor literatuur en kunst samenvloeien. Zo werd het idee voor de literaire luciferdoosjes geboren. Bijna tien jaar later heeft deze ‘miniatuurliteratuur’ de boekenmarkt én de kunstwereld veroverd. Iedere MatchBoox bestaat uit een luciferdoosje met een handgemaakt, uitvouwbaar boek(je) van een bekende Nederlandse schrijver met daarin illustraties van kunstenaars en illustratoren. Inmiddels zijn er meer dan zestig verschillende titels verkrijgbaar, ieder met een unieke inhoud. Naast losse exemplaren worden ook diverse verzameldozen aangeboden, gericht op een bepaalde doelgroep of met een specifiek thema. Een van deze onderwerpen is bijvoorbeeld de toekomst. Deze set met boekjes belicht dit thema vanuit vier verrassende perspectieven en in afwisselende schrijfstijlen. Zo deelt Hans Dorrestijn in De toekomst zijn uiterst eerlijke, maar enigszins zwartgallige, visie op het leven: ‘Het verleden van de mens was niet best en we leven nu in een rottijd, maar de toekomst is nog veel erger.’ Hafid Bouazza heeft meer hoop en zoekt deze in Maqame XLI bij het nageslacht. Zijn inspiratie was een eeuwenoud verhaal van de Arabische schrijver Badi’ az-Zaman al-Hamadhani. In veel culturen is

het gebruikelijk dat wijsheden doorgegeven worden op verschillende generaties en in dit verhaal probeert een stervende vader zijn zoon wijze raad te geven voor de toekomst. De luciferdoosjes bevatten niet alleen verhalen, maar gaan ook over literatuur. Vic van de Reijt is op zoek gegaan naar een bekend schrijver die zich verhoudt tot het thema en kwam uit bij Willem Elsschot. De schrijver zei ooit dat hij leefde om proza te schrijven ‘dat mooi is en mooi zal blijven’. Dit is een geslaagde toekomstvoorspelling geweest, aangezien Elsschot vandaag de dag geldt als een van de belangrijkste auteurs uit de Vlaamse literatuur. Ook de, inmiddels overleden, literatuurkenner Pieter Steinz vult zijn luciferdoosje met kennis over de Italiaanse schrijver Italo Calvino. Waar in het verhaal van Bouazza het nageslacht de toekomst veilig moet stellen, laat Van muggen en mammoeten zien dat voor sommige schrijvers vooral

het literair nalatenschap telt, de aanhoudende naamsbekendheid na de dood. Het succes van MatchBoox zit niet enkel verscholen in de vorm, maar bovenal in de inhoud. Ieder verhaal wordt verrijkt met kleurrijke illustraties. De tekst staat nooit op zichzelf, maar vormt samen met de afbeeldingen een harmonieus geheel. In bovenstaande verhalen benadrukt illustrator Elisa Pesapane deze samenhang door de schrijvers op te voeren in het beeldverhaal, als personage of als verteller. De schrijvers krijgen zo een rol toebedeeld in hun eigen verhaal. De kleine kunstwerken zijn niet alleen mooi, maar zijn ook nog eens praktisch in gebruik. Het is makkelijk te vervoeren en je kunt het tussen de bedrijven door lezen. Zo hoef je je nooit meer te vervelen in de trein of in de wachtkamer bij de tandarts. Een origineel cadeau om te geven of te krijgen. Dus laat de

Inmiddels zijn er meer dan zestig verschillende titels verkrijgbaar, ieder met een unieke inhoud. chocoladebonbons dit jaar maar zitten met Valentijn, met MatchBoox verover je gegarandeerd het hart van iedere boekenliefhebber! Hans Dorrestijn, De toekomst, Matchboox (€ 6,95) Hafid Bouazza, Maqame XLI, Matchboox (€ 6,95) Vic van de Reijt, De toekomst van Elsschot, Matchboox (€ 6,95) Pieter Steinz, Van muggen en mammoeten, Matchboox (€ 6,95)


internationale bestseller meer dan 3 miljoen exemplaren verkocht

‘Rupi Kaur heeft een wijsheid die haar leeftijd overstijgt. Haar prachtig oprechte gedichten zijn eenvoudig en toch krachtig en verwoorden universele menselijke ervaringen (...) Melk en honing is de bundel die elke vrouw op haar nachtkastje zou moeten hebben liggen.’ HUFFINGTON POST

‘Haar gedichten en tekeningen doen echt iets met je en vormen een boodschap van hoop, heling en kracht voor lezers over de hele wereld.’ THE GUARDIAN

rupi kaur

melk en honing ISBN 978 94 92086 60 0 208 pag, € 15,-­ www.uitgeverijorlando.nl

MIJN ALLER LIEFSTE SCHAT GABRIEL TALLENT www.amboanthos.nl/mijnallerliefsteschat

‘De roman waar iedereen het over heeft.’ The Guardian ‘Hét debuut van het jaar.’ The New York Times ‘Indrukwekkend. Dit is een wonderschone roman vol prachtige natuurbeschrijvingen.’ The Wall Street Journal ‘Als je Een klein leven mooi vond, zul je dit prachtig vinden.’ The Daily Mail


BOEKENKRANT.COM

FEBRUARI 2018 PAGINA 7

LITERATUUR TENTOONSTELLING

COLUMN

Aan de rivier

Roosje Glaser in het Amsterdamse Verzetsmuseum

Daadkrachtige tante In het Amsterdamse Verzetsmuseum zie je verzet voorbijkomen in alle soorten en maten. Waar de een de Duitsers bevocht met wapens, noemde de ander zijn dochter naar de prinsessen van Oranje. Roosje Glaser had haar eigen wapen: de dans. Zij is de hoofdrolspeelster van de tentoonstelling ‘Dansen met de vijand.’

Roosje Glaser weet de gruwelen te overleven door te dansen voor en met de vijand.

Door Anouk Abels en Nicole van der Elst De Plantagebuurt is nauw verbonden met de geschiedenis van de Jodenvervolging. In 1941 werd de buurt door de Duitsers aangewezen als joodse wijk. Overal staan gebouwen, musea en monumenten die herinneren aan de Tweede Wereldoorlog, met als meest tragische plek de Hollandsche Schouwburg, waar vanaf 1942 de joden werden verzameld voor deportatie. Ook vind je er het Verzetsmuseum, waar een vaste expositie te bezichtigen is over de geschiedenis van de oorlog en met name het verzet. Kleine daden komen voorbij – muren die beklad worden met protestleuzen en een vrouw die opzettelijk Duitse kousen dichtnaait – maar ook groots opgezette stakingen en aanslagen passeren de revue. Zo krijgt het verzet een gezicht in het museum. Hetzelfde geldt voor ‘Dansen met de vijand’, de tijdelijke tentoonstelling die momenteel te zien is. De expositie is gebaseerd op het boek Dansen met de vijand. Hierin vertelt Paul Glaser (1947) het levensverhaal van zijn joodse tante, die na een wervelwind van een danscarrière en gepassioneerde romances in verschillende concentratiekampen belandt, waaronder Auschwitz. Ze weet de gruwelen te overleven door te dansen voor en met de vijand. Het is een bijzonder verhaal, dat ook Paul Glaser zelf wist te verrassen: hij kreeg een rooms-katholieke opvoe-

FRANK DE RUIJTER

Paul Glaser, Dansen met de vijand. Het oorlogsgeheim van tante Roosje, Uitgeverij Cargo, 320 pagina’s (€ 19,90)

ding en ontdekte pas op 35-jarige leeftijd zijn joodse wortels. Toen hij jaren later zelf Auschwitz bezocht en daar een koffer aantrof met zijn eigen achternaam erop, besloot hij zijn familiegeheimen, en dan vooral die van zijn tante, op te tekenen. De tentoonstelling vertelt hetzelfde verhaal als het boek, maar weet via beeld en geluid een schitterende dimensie toe te voegen. Terwijl je op de achtergrond de jazzy muziek hoort waarop Roosje in de jaren dertig gedanst moet hebben, loop je langs de ijkpunten van haar verleden. Die komen op onnavolgbare wijze tot leven dankzij de vele foto’s en filmpjes uit die tijd die bewaard zijn gebleven. Het beeldmateriaal waar Roosje zelf opstaat stokt wanneer ze door haar ex-man verraden wordt en naar Kamp Vught gestuurd wordt. Vanaf dat moment blijft Roosje in spirit aanwezig via brieven naar bekenden, gedichten en andersoortige schrijfsels die ze tijdens haar verblijf in de kampen blijft aanleggen. Ondanks de gruwelijkheden die Roosje moet doorstaan – ze wordt bijvoorbeeld tewerkgesteld bij de

gaskamers in Auschwitz – blijkt uit haar correspondentie vooral een positieve instelling. In plaats van stilletjes haar lot te ondergaan, doet ze er alles aan om haar eigen situatie dragelijk te maken. Zo gaf ze niet alleen dansles aan SS-officieren, maar ging ze ook relaties met hen aan. Uiteindelijk slaagt Roosje in haar doel, want na een lange voettocht uit Auschwitz komt ze na de oorlog in Zweden terecht. Aan het einde van de tentoonstelling blader je door een fotoalbum waarin Roosje stralend op alle foto’s staat. Ze bouwt een nieuw leven op, ontmoet een Zweedse man en keert niet meer terug naar Nederland. Toch frons je even je wenkbrauwen als je tussen diezelfde verzameling kiekjes een goedlachse Roosje ziet die naast het hek van een concentratiekamp staat. Na de oorlog bezocht ze alle plekken waar ze gevangen heeft gezeten en op de foto’s lijkt het alsof ze daar geen enkele moeite mee had. Uiteindelijk legt ze door een kleine daad uit hoe ze de draad weer oppakte en daarbij altijd positief bleef. Na de oorlog ondertekende ze al haar correspondentie steevast met een lachebekje in de r van haar voornaam. Met dit gebaar wilde ze iedereen duidelijk maken dat de Duitsers haar er niet onder hebben gekregen en ze niet als een rancuneuze vrouw door het leven zou gaan. Door kleine daden zoals deze, ben je blij dat Paul Glaser het verhaal van zijn daadkrachtige tante op het spoor is gekomen en dat veel meer mensen haar nu leren kennen. Dansen met de vijand is nog tot 4 maart 2018 te zien in het Verzetsmuseum Amsterdam. Kijk voor meer informatie op www.verzetsmuseum.org.

Net ver van het centrum van Utrecht, bij de Bemuurde Weerd, is een imposante sluis, die de grens markeert tussen de Oude Gracht en de Vecht. Is het water van de gracht opgesloten tussen de werven met z’n kelders, de rivier krijgt meer ruimte en verwijdert zich snel van de onrustige stadsdrukte. Onderweg naar het IJmeer komt de stroom eerst langs een rij woonboten aan het Zandpad, waar tot een paar jaar geleden prostituées hun werkplek hadden, maar daarna staan er buitenhuizen en kastelen aan zijn oevers: Maarssen, Breukelen, Loenen, Nigtevecht, Weesp, Muiden. Een van de mooiste plekken langs de rivier is Slot Zuylen. In de achttiende eeuw woonde hier Isabella Agneta Elisabeth van Tuyll van Serooskerken, beter bekend als Belle van Zuylen. Over deze bijzondere en eigenzinnige vrouw schreef Joke Hermsen in een roman, die De Arbeiderspers in 2008 publiceerde. De liefde dus. Vanwege de publicatie van dat boek, was ik in het schitterend gerestaureerde kasteeltje en Joke vertelde honderduit over de vrouw die hier haar brieven schreef aan grote geesten uit haar tijd. Ze was eeuwig ongedurig en wilde méér van het leven. Na haar huwelijk met Charles-Emmanuel de Charrière woonde Belle in Zwitserland, in de buurt van Lausanne. We weten véél van haar, vertelde Joke me, maar zeker niet alles. Er is zelfs een periode, vrij kort na haar huwelijk, waar we helemaal niets van weten. ‘Ik had dus de gelegenheid zelf de gaten in haar geschiedenis in te vullen.’ Brieven, verhalen, dagboekfragmenten vertellen het hele verhaal. Als lezer ben ik met Belle op reis geweest, heb ik de wisseling van de koetspaarden meegemaakt op de pleisterplaatsen tussen het meer van Genève en Parijs, en heb ik Belle’s drijfveren om alles uit het leven te halen begrepen. Na ons bezoek aan het kasteel dwaalden Joke en ik door de tuinen, langs de beroemde slangenmuur en achter de fruitbomen langs. Ik kon me zonder enige moeite voorstellen hoe Isabelle hier gelopen heeft. Ik moest aan ons bezoek aan Oud-Zuylen en de publicatie van De liefde dus denken toen ik zag dat er binnenkort een nieuwe roman van Joke Hermsen zal verschijnen. De titel intrigeert me. Rivieren keren nooit terug. Uit de aankondiging door de uitgeverij kan ik niet opmaken of het dit keer om een autobiografische roman gaat; de hoofdpersoon heet Ella. In haar romanpersonage Belle heb ik wel altijd veel van Joke zelf vermoed. Ik denk dat ik deze nieuwe roman ‘over liefde, verlies en de kracht van de herinnering’ meeneem naar een plek aan de Vecht. Aan dat water wil ik lezen over rivieren die nooit terugkeren.

Lex Jansen Jarenlang was Lex Jansen de uitgever en het gezicht van De Arbeiderspers. Nu is hij directeur van het door hem opgerichte Magonia: uitgeverij en centrum voor schrijfbegeleiding. www.magonia.nl


BOEKENKRANT.COM

FEBRUARI 2018 PAGINA 8

BOEKENKRANT TIPT OOGZENUW In dit debuut van de Argentijnse María Gainza spat haar liefde voor kunst van de pagina’s. Of zoals de schrijfster zelf haar liefde verwoordt: ‘Mijn overlevingsinstinct leidt me altijd naar musea, zoals mensen in de oorlog schuilkelders in vluchten.’ Ze wisselt de bespiegelingen van haar hoofdpersoon over vriendschap, familie en de dood af met beschouwingen over verschillende kunstwerken.

María Gainza, Oogzenuw, vertaling: Trijne Vermunt, Uitgeverij Podium, 208 pagina’s (€ 19,99)

DE BLINDE UIL Dit Perzische meesterwerk uit 1937 werd dertig jaar geleden voor het eerst in het Nederlands vertaald. Nu is er een heruitgave waardoor meer mensen kunnen kennismaken met de krachtige schrijfstijl van Sadegh Hedayat. In de roman probeert de verteller zijn waanzin te bezweren door die op schrift te stellen en zo te analyseren, en zich te verzoenen met zijn naderende dood.

Sadegh Hedayat, De blinde uil, vertaling: Gert J.J. de Vries, Uitgeverij Jurgen Maas, 133 pagina’s (€ 18,95)

CIRCUS

Beestachtig vertelperspectief ‘Opeens stond Ivan naast me en keek van bovenaf neer op mijn tekst. “Ivan! Hoe gaat het met je? Hoe is het sindsdien met je gegaan?” Dat waren vragen die ik aan hem wilde stellen, maar mijn stem weigerde dienst.’ Menselijke gedachtes in een dierlijk hoofd: Memoires van een ijsbeer zet je aan het denken.

wereldberoemde circusact te performen. En tot slot haar zoon Knut, die wordt opgevoed door dierentuinverzorgers en daardoor een fijne jeugd heeft tot een van hen verdwijnt. Dat alle hoofdpersonen ijsberen blijken, is het meest opvallende vertelperspectief van waaruit ik in tijden een boek heb gelezen. Tawada’s roman bestaat uit drie delen. Elk gedeelte heeft een nieuwe hoofdpersoon en speelt zich af in een andere tijd, waardoor de schrijfstijl van de auteur elke keer Door Tanja Wilming anders is. Vooral het verhaal over de grootmoeder die een autobiografie schrijft, is grappig en bizar en bleef De Japanse schrijfmij het meest bij. Het perspectief ster Yoko Tawada, die wisselt continu tussen inmidde beschrijving van het dels in leven in het heden naar Duitsland de stukken over haar woont, verleden. Dit maakt schreef dat je hoofd erbij moet deze roman in 2014. Ze houden terwijl je leest, vertelt hierin het verwant om je te identifihaal van drie generaties ceren met een ijsbeer is circusartiesten. De oma, toch net even moeilijeen voormalig artiest ker dan met een menuit de Sovjet-Unie die selijk personage. haar autobiografie Ook in deel twee verschrijft, maar die liever geet je bijna dat je een in het koude Canada absurd verhaal leest zou wonen. Tosca, haar Yoko Tawada, Memoires van over een witte beer dochter, die uiteindelijk een ijsbeer, vertaling: Geren haar relatie met weer naar Duitsland rit Bussink, Uitgeverij A.W. mensen. De stukken verhuist om daar een Bruna, 288 pagina’s (€ 19,99)

Yoko Tawada YVES NOIR

over de onwetendheid en naïviteit van dieren ontroeren en het blijkt heel duidelijk dat Tawada probeert aan te tonen dat anders zijn, zoals de ijsberen in een wereld van mensen, niet altijd makkelijk is. Door de driedelige structuur voelt het alsof je steeds opnieuw aan een boek begint en daar moet je wel voor doorzetten. De generaties zijn verbonden door bloed, maar niet per se door de schrijfster. Het perspectief is beestachtig apart: absoluut knap bedacht en uitgewerkt, maar nietalledaags. Zeker de moeite waard om een keer te ervaren, maar drie keer was wat mij betreft iets te veel van het goede.

NOORD-HELMOND BLOED IS DIKKER DAN WATER Sportliefhebbers kennen Bruijns wellicht van zijn wieler- en voetbalverhalen, maar met dit boek slaat hij een heel andere weg in. Hoofdpersoon Tommy wil zich losrukken van zijn familie uit de arbeidersklasse. Zijn grote droom is om naar Engeland te vertrekken. Timo Bruijns, Bloed is dikker dan water, UitgeveOp de vooravond van rij Lebowski, 208 pagina’s zijn oversteek is het nog (€ 19,99) steeds onzeker of die droom ooit uitkomt, want zijn sociale achtergrond lijkt hem in de weg te zitten.

LIEF VAN JE Van Voorst heeft uitvoerig gepraat met veteranen die op verschillende missies zijn geweest en heeft hun ervaringen verwerkt in dit boek. Rêve heeft na de dood van haar broertje moeite haar leven weer op te pakken. Ze besluit het leger in te gaan en de tijd die ze met haar eenheid in Roanne van Voorst, Lief van je, Syrië doorbrengt werkt Uitgeverij Brandt, helend. Totdat ze weer 256 pagina’s (€ 18,50) terug in Nederland is en ze steeds meer moeite heeft om in de maatschappij te functioneren.

Een klein, Brabants leven Een straat in HelmondNoord met louter eenrichtingsverkeer en een negental huizen vormt het decor van Spoetnik, de nieuwe roman van Martijn Neggers. Dat Spoetnik ook de naam was van een ruimtevaartprogramma, vormt een ironisch contrast met het uiterst kleine, aardse en toch wat erbarmelijke leven van de Helmonders.

mers. De weerzin van de bewoners wordt nog groter als Gaston, van de Postcode Loterij, met een draaiende camera voor zijn deur staat met de mededeling dat hij tachtigduizend euro heeft gewonnen. Als enige deelnemer in de straat. De auteur, Martijn Neggers (Eindhoven, 1987), docent Nederlands en schrijver voor de Nieuwe Revu, publiceerde eerder al een dichtbundel, een verhalenbundel en een roman, getiteld De mensen die achterbleven (2016). Als geboren en getogen Brabander en als docent schrijft hij vaak over onderwerpen die dicht bij hem staan. Zijn nieuwe roman is niet Door Ira Pronk anders. Neggers weet als geen ander woorden te geven aan de Brabantse Spoetnik vertelt middelmatigheid, die hij succesvol het verhaal van de contrasteert met het grootstedelijke, 32-jarige Joris van wereldlijke leven. der Werff, een docent Hiermee is ook gelijk de grootste vermaatschappijleer dienste van de roman die van beschreven. De auteur Amsterweet op een pakkende dam naar Helmond manier een onrustig verhuist om daar les klaslokaal vol pubers te geven. Hoewel Joris of een bonte verzame– ondanks dat hij zijn ling onaangepaste, geliefde stad moet verxenofobische buurtbelaten – aanvankelijk woners te beschrijven. nog wel goed gehuDe roman houdt sterk meurd is, verandert dit vast aan de realiteit (de snel. Hij blijkt een ongeSpoetnikstraat bestaat wenste indringer in de echt en bevindt zich in ogen van de buurtbewoHelmond) en door het ners. Als Helmonders beschrijven van het namelijk ergens een Martijn Neggers, Spoetnik, nieuws wordt er een hekel aan hebben, dan Uitgeverij Nijgh & Van Ditbeeld van Nederland zijn het Amsterdammar, 288 pagina’s (€ 19,99)

Martijn Neggers TEIS ALBERS

geschetst dat de lezer makkelijk herkent. Dit realisme draagt bij aan het tragikomische effect van het verhaal over de mislukte poging tot integratie in Helmond-Noord. Het boek schiet ondanks deze rake beschrijvingen toch tekort, omdat het vernieuwing mist. Spoetnik lijkt op Neggers voorgaande roman, die ook gaat over een man die na een verhuizing in Brabant wordt geconfronteerd met zijn eigen middelmatigheid. Bovendien worden de personages en hun conflicten weinig uitgediept. Het verhaal beschrijft een voortdurende botsing tussen Brabant en de Randstad, groepsdruk en integriteit, eenheid en diversiteit. Dit conflict vormt een relevant en mooi onderwerp voor een roman, toch was het verhaal beter uit de verf gekomen als Neggers dit thema meer had uitgediept.


BOEKENKRANT.COM

FEBRUARI 2018 PAGINA 9

LITERATUUR INTERVIEW

Samen de Murakamigletsjer oversteken Nederlandse fans van de Japanse schrijver Haruki Murakami werden snel uit hun lijden verlost bij de verschijning van zijn nieuwste roman. Van alle westerse lezers konden wij namelijk als eerste De moord op Commendatore lezen. De Boekenkrant sprak met vertaler Elbrich Fennema, die zich samen met haar collega Luk van Haute aan deze marathon waagde. Door Ezra Hakze Bij binnenkomst in haar huis laat de vertaalster het Japanse origineel van De Moord op Commendatore zien. Het is vreemd om te beseffen dat dit ondoordringbare, verticale schrift inderdaad hetzelfde verhaal vertelt als de Nederlandse vertaling die nu in de boekwinkel ligt. Deze nieuwe roman draait om een kunstenaar met een painter’s block. Nadat zijn vrouw onverwacht een scheiding aanvraagt, gaat de schilder op een verlaten berg wonen. Daar krijgt hij te maken met de eigenaardige geschiedenis van de vorige bewoner, een mysterieuze buurman, en vele bovennatuurlijke verschijnselen.

Haruki Murakami GASPER TRINGALE

taalden vanuit het Japans. Er was geen enkele vertaler die de gletsjer al overgestoken was.’

Wat is – vanuit jouw perspectief als vertaler – typisch voor Murakami’s stijl? ‘Ik vind het mooi dat hij schrijverswetten aan zijn laars lapt. Aan het begin van dit verhaal geeft hij bijvoorbeeld al weg dat de hoofdpersoon en zijn vrouw uiteindelijk weer bij elkaar komen. En ook in zijn bekendste roman, Norwegian Wood, doet hij zoiets. Eigenlijk geeft hij meteen aan: dit is geen pageturner waarbij in het laatste hoofdstuk alle losse eindjes aan elkaar worden geknoopt. ‘Ook wat betreft metaforen weet hij je vaak te verrassen: de ene Haruki Murakami, De moord keer is het beeld zo plat Je vertaalde de op Commendatore. Deel 1: Een als een dubbeltje, en de roman samen met Idea verschijnt, vertaling: andere keer ontzettend een collega, Luk van Elbrich Fennema en Luk van origineel en treffend. Haute. Hoe ging die Haute, Uitgeverij Atlas ConVerder is het opvallend samenwerking? tact, 480 pagina’s (€ 29,99) dat Murakami’s hoofd‘Ik vond het geweldig personen aan de ene kant heel nuchom zo’n vakbroeder te hebben. Je ter en understated zijn, maar toch kunt een Japans karakter namelijk heel heldhaftige dingen doen. Ik heel makkelijk verkeerd lezen; er vind het fascinerend dat hij dat aanzijn er 1850 en heel veel lijken op durft en zo vertrouwt op zijn gevoel elkaar. Het voelde nu een beetje als voor timing. Als vertaler is dat heel samen een gletsjer oversteken: het interessant om te zien.’ blijft moeilijk, maar we hadden in ieder geval steun aan elkaar. Dat In deze roman zitten weer veel was vooral van belang omdat wij bovennatuurlijke elementen, die de eersten waren die het boek verJe was een van de eerste Nederlanders die De moord op Commendatore las. Wat was je eerste indruk? ‘Wat me vooral opviel is dat we weer in een voor Murakami kenmerkend universum zijn, een wereld met eigen wetten, waarin iets wonderbaarlijks gebeurt. Elementen als eenzaamheid, of de manier waarop personages beschreven waren, voelden meteen vertrouwd. De twee voorgaande boeken leken een soort tussendoortjes, terwijl De moord op Commendatore weer een eigen wereld om in te verdwalen introduceert.’

‘Murakami geeft de lezer net genoeg informatie om een eigen, persoonlijke interpretatie te maken.’

om die met elkaar te verbinden. En dat maakt De moord op Commendatore zo’n gastvrij boek.’ Murakami’s boeken bevatten veel westerse, culturele elementen. Maakt dat van hem een ‘westerse schrijver’? ‘In zijn boeken wordt inderdaad spaghetti gegeten en geluisterd naar westerse jazz en opera’s. Daarom zou hij dan een westerse auteur zijn, alsof hij eigenlijk over sushi en geisha’s moet schrijven. Al die westerse dingen zijn voor de Japanners heel normaal en zeggen niet zo veel over Murakami’s oriëntatie. Ik bedoel, The Beatles zijn de soundtrack van zijn jeugd, zoals het ook de soundtrack van mijn jeugdjaren is.’

desondanks geloofwaardig blijven. Hoe komt dat volgens jou? ‘Murakami geeft je steeds net genoeg informatie om verder te kunnen. Bijvoorbeeld in de proloog, Is Murakami in die zin ‘Japanser’ waarin een portret wordt gemaakt dan we denken, of niet? van een man zonder gezicht. Dat ‘Door een boek van Muklinkt een beetje vaag, rakami zul je niet lemaar aan het einde ren hoe Japan in elkaar staat dat er een waas steekt. Er zitten ontzethangt op de plek van tend veel eigenheimers het gezicht. Ik hoorin zijn romans, terde meerdere menwijl Japanners eigensen zeggen dat die tylijk heel weinig keuzepering precies op tijd vrijheden hebben. Hun kwam; daardoor zagen leven draait vooral om ze dat vreemde beeld presteren: om het krijtoch voor zich. Murakagen van een goede opmi geeft de lezer dus net leiding, een goede baan genoeg informatie om en huwelijkspartner. een eigen, persoonlijke Haruki Murakami, De moord Murakami’s personainterpretatie te maken. op Commendatore. Deel ges kiezen juist hun eiHet is net alsof hij op 2: Metaforen verschuiven, gen pad. Dus ik vind meerdere plekken puzElbrich Fennema en Luk van hem in die zin gewoon zelstukjes legt, maar er Haute, Uitgeverij Atlas Coneen wereldauteur.’ zijn heel veel manieren tact, 536 pagina’s (€ 29,99)


GENOMINEERD Wees onzichtbaar En we noemen hem

De Pelikaan

Murat Isik

Marjolein van Heemstra

Marc Michiel Driessen

‘Een niet te missen roman over vriendschap, afkomst en vergelding.’

‘Non-fictie op z’n spannendst. Een indrukwekkend boek.’

‘Komisch drama over twee vrienden die elkaar zonder het te weten bij de strot houden. Een instant klassieker.’

Jan Verhagen, Boekhandel Van Piere, Eindhoven

Anne Sluijs, Boekhandel Huyser, Delft

Henk Groenewegen, Boekhandel De Tribune, Maastricht

De winnaar wordt 15 februari 2018 bekendgemaakt in Boekhandel Scheltema in Amsterdam. De Boekhandelsprijs is een bekroning door de boekverkopers van Nederland. Deze prijs is geen jury- of publieksprijs, maar een verkiezing door de mensen die elke dag in hun werkend leven met boeken bezig zijn. Een prijs voor het mooiste Nederlandstalige boek van het afgelopen jaar. www.boekhandelsprijs.nl


BOEKENKRANT.COM

FEBRUARI 2018 PAGINA 11

BOEKFRAGMENT

100 jaar Hilversum Mediastad Voor zijn boek 100 jaar Hilversum Mediastad interviewde journalist Peter Schavemaker tientallen presentatoren, omroepbazen en politici en dook in de geschiedenis van de Nederlandse omroep die in 1918 begon met de oprichting van de Nederlandse Seintoestellen Fabriek. Hier het begin van een – zeldzaam – interview met programmamaker John de Mol. John de Mol: ‘Mijn jeugd en mijn carrière in Hilversum zie ik los van elkaar’

Peter Schavemaker, 100 jaar Hilversum Mediastad, Uitgeverij Conserve, 512 pagina’s (€ 24,99) www.conserve.nl

Hilversum is niet alleen bekend als bakermat van de omroepen, ook televisieformats werden bedacht in de mediastad. De wereldwijde televisiehit Big Brother is hiervan zeker het bekendste voorbeeld. Op donderdag 4 september 1997 zaten John de Mol, Paul Römer, zijn broer Bart en Patrick Scholtze in een klein kamertje op het Media Park in het oude gebouw van John de Mol Produkties, de plek waar na de verbouwing RTL nu is gehuisvest, na te denken over nieuwe televisieformats. ‘Ik kan mij die avond heel goed herinneren,’ zegt John de Mol in het interview voor dit boek. ‘Omdat de sfeer, wat mij betreft, zo omsloeg. We

waren die avond voor iets anders bij elkaar (het team had de opdracht om een programma voor de AVRO, maar ook voor de Duitse televisiemarkt te verzinnen – red.). Dat was niet zo’n succes en had niet veel concreets aan het eind van de avond opgeleverd. In de nazit, toen iedereen zijn koffer aan het inpakken was, kwam Biosphere 2 aan de orde. Daar bleven we maar over doorpraten.’ Biosphere 2 was een glazen kas die in Arizona werd gebouwd, door een Mexicaanse olieman, als voorstudie van hoe je een basis op de maan kon bouwen. In Biosphere 2 hingen ook camera’s die de wetenschappers volgden. ‘Toen begon er bij mij iets te ontstaan waarbij ik dacht: “Dit is wel iets heel bijzonders, hier kunnen we wel iets heel moois van maken”.’ De Mol zegt dat hij hierdoor, in de vergadering, vast bleef houden aan het idee dat later Big Brother zou worden. ‘Dat geldt eigenlijk voor de hele tijd voordat Big Brother voor het eerst op televisie werd uitgezonden (16 september 1999 – red.). Dat heeft heel lang geduurd. We hebben eerst veel technische dingen moeten oplossen en hierna de weerstand bij televisiezenders moeten overwinnen. Iedereen vond het maar een beetje eng.’ John de Mol zegt dat hij die avond van 4 september 1997 met een erg prettig gevoel naar huis ging. ‘Dat was een gevoel wat ik gelukkig

vaker in mijn carrière heb meegemaakt. Een soort van vlinders in je buik, maar dan niet van verliefdheid, maar van een nieuw format.’ John de Mol zegt in alle eerlijkheid dat hij nooit de link met Hilversum heeft gelegd als plek waar verschillende televisieprogramma’s, door hem, zijn bedacht die de wereldwijde televisie-industrie hebben veranderd. ‘Sorry, maar dat is misschien niet wat je wilt horen in een boek over 100 jaar Hilversum Mediastad. The Voice of Holland is namelijk in deze kamer bedacht (de werkkamer van John de Mol in het Larense kantoor van Talpa – red.). Ik realiseer me dat de Nederlandse televisieindustrie internationaal heel goed staat aangeschreven als creatieve industrie. Daarvan zit een aantal in Hilversum. In die zin is er een link met Hilversum. Big Brother is inderdaad op het grondgebied van Hilversum bedacht, dat geldt ook voor All You Need Is Love en Deal or No Deal.’ De meeste programma’s zijn in Hilversum bedacht, een aantal in Laren. ‘Voor mij is het ook logisch. Hilversum is een mediastad, waar de meeste mediabedrijven zaten. Er zijn er al een groot aantal weg. Het zou raar zijn als de meest succesvolle formats in Geleen zouden worden bedacht.’

BOEKFRAGMENT

Mijn allerliefste schat Waar de fysieke wereld van Turtle Alverston zich weids rondom haar uitstrekt, is haar innerlijke wereld klein. Dan ontmoet ze Jacob, een wat oudere jongen, die in een schoon huis woont en naar haar kijkt alsof ze de zon is. Voor het eerst denkt ze eraan te ontsnappen aan haar getergde vader.

Gabriel Tallent, Mijn allerliefste schat, vertaling: Jan de Nijs, Uitgeverij Ambo Anthos (€ 21,99) www.amboanthos.nl

Het oude huis hurkt op zijn heuvel, een en al afbladderende witte verf, erkers en gespijlde houten balustrades, overwoekerd door klimroos en gifeik. Uitlopers van de rozen hebben dakspanen losgewrikt, die nu verstrikt tussen de takken hangen. Het grindpad ligt bezaaid met groen uitgeslagen kogelhulzen. Martin Alveston stapt uit de pick-up en loopt de veranda op zonder om te kijken naar Turtle in de cabine; zijn tropenkisten klinken hol op de planken; een grote man in houthakkershemd en spijkerbroek die de glazen schuifdeur opentrekt. Turtle blijft even zitten luisteren naar het getik van de motor, dan volgt ze hem. Een van de ramen in de woonkamer is dichtgetimmerd met plaatstaal en triplex van een centimeter dik, en hangt vol met schietkaartjes. De inslagen zitten zo dicht opeen dat het lijkt alsof iemand van dichtbij

met een kaliber 10 de roos eruit heeft geblazen; de kogels glinsteren in hun rafelige gaten als water op de bodem van een put. Haar vader draait een blik bonen open en strijkt een lucifer af langs zijn duimnagel om de pit van het oude fornuis aan te steken, die sputtert en langzaam tot leven komt en een oranje gloed werpt over de donkere sequoiahouten muren, de ongelakte kasten en de met vet besmeurde rattenvallen. […] Turtle zet zich met een sprongetje op het aanrecht – ruwe sequoiahouten planken, spijkers omringd door oude hamerafdrukken. Ze pakt een Sig Sauer tussen de lege blikjes vandaan en schuift de slede naar achteren om de geelkoperen kogel in de kamer te zien zitten. Ze richt het pistool en draait zich om om te zien hoe hij reageert. Hij staat met een grote hand tegen de kastjes geleund en glimlacht vermoeid, zonder op te kijken. Toen ze zes was zette hij haar op een reddingsvest dat dienstdeed als kussen, waarschuwde haar dat ze van de hete uitgeworpen hulzen af moest blijven en liet haar schieten met een Ruger.22-grendelgeweer dat op een opgerolde handdoek op de keukentafel steunde. Opa moest de schoten hebben gehoord op de terugweg van de slijterij, want hij verscheen in de deuropening in een badstof kamerjas met daaronder

een spijkerbroek en leren pantoffels met kwastjes en zei: ‘Godverdomme, Marty.’ Papa zat op een stoel naast Turtle te lezen in Een onderzoek naar de beginselen van de moraal van Hume, hij legde het boek omgekeerd op zijn bovenbeen zodat hij wist waar hij gebleven was en zei: ‘Ga naar je kamer, klontje’, en Turtle liep de krakende leuningloze open trap op – treden van uit een sequoiahoutknoest gezaagde planken en trapbomen van oud hout, gespleten en getordeerd omdat het niet goed was gedroogd, en doordat het hout nog werkte werden de spijkers uit de treden getrokken, ze staken uit en er stond zo’n spanning op dat ze haast knapten –, de mannen zwijgend onder haar, opa keek haar na terwijl Martin het topje van zijn wijsvinger over de vergulde letters op de rug van zijn boek liet gaan. Maar zelfs boven op haar triplex bed met de legerslaapzak over zich heen getrokken hoorde ze hen nog. ‘Verdomme, Martin, zo kun je een klein meisje toch niet opvoeden,’ zei opa. Daarna bleef het heel lang stil en toen zei papa: ‘Dit is mijn huis, Daniel, vergeet dat niet.’


BOEKENKRANT.COM

FEBRUARI 2018 PAGINA 12

SPANNING BOEKENKRANT TIPT

EMMA RINGELDING

ALS SNEEUW VOOR DE ZON Vaak sneeuwt Denemarken in het Zweedse en Noorse thrillergeweld iets onder, maar Lone Theils bewijst met dit boek ons ongelijk. Hierin vlucht dichter Manash samen met zijn vrouw Amina uit Iran. Het eindpunt van hun reis is Groot-Brittannië, Lone Theils, Als sneeuw voor maar ze raken elkaar de zon, vertaling: Kor Vries, onderweg kwijt. Hij Uitgeverij Ambo Anthos belandt in Denemarken, (€ 20,00) maar Amina is spoorloos verdwenen. Hij schakelt politiek correspondent Nora Sandd in om zijn vrouw op te sporen.

DE VROUW IN HET RAAM Anna woont alleen in New York en ze verlaat haar huis nooit. Ze vult haar tijd met het kijken van oude films en het bespioneren van haar buren. Totdat ze uit het raam iets ziet, wat ze beter niet had kunnen zien. De twijfel slaat toe: heeft ze het wel A.J. Finn, De vrouw in het goed gezien? En dreigt raam, vertaling: Hein Moner gevaar? Door de tijn, Uitgeverij Cargo, onvoorspelbare twist in 416 pagina’s (€ 19,99) het verhaal doet deze psychologische thriller denken aan Alfred Hitchcock in zijn gloriejaren.

DE ERFGENAME Hoe goed ken je de persoon van wie je houdt? Deze vraag staat centraal in dit verhaal waarin Britt en Richard al zesentwintig jaar gelukkig getrouwd zijn. Ze gaan een romantisch weekendje weg naar Zeeland, maar als Britt na een wandeling terugkomt bij de bed and breakfast, blijft deze onvindbaar. Dat niet alleen, ook Richard lijkt van de aardbodem verdwenen.

THEORIEËN

Een web van leugens Ellen de Vriend, De erfgename. Hoe goed ken je de persoon van wie je houdt écht? Uitgeverij Karakter, 304 pagina’s (€ 15,00)

ADEMNOOD Wanneer Kaya De Regge na een FBI-opleiding uit Amerika terugkeert, wordt ze op twee onopgeloste moordzaken gezet om een daderprofiel te schetsen. Beide dossiers zitten muurvast, ook al is er een duidelijk verband: een onbekende getuige op de plaatsen delict Belinda Aebi, Ademnood, Uiten een verblijf in het geverij Lannoo, 332 pagina’s zeesanatorium (€ 19,99) dertig jaar terug. Kan Kaya het motief achter de moorden ophelderen en zo de dader aanduiden?

In Heb jij haar gezien? van Sophie Hannah zoekt Cara Burrows haar toevlucht in een resort in Arizona. Door een fout van de receptioniste komt ze in een verkeerde hotelkamer terecht en daar ziet ze een onbekend meisje. Deze gebeurtenis zet haar leven op zijn kop. Door Zofeyah Braam Wanneer Cara hoort over Melody Chapa, wiens ouders in de gevangenis zitten voor de moord op haar, beginnen er alarmbellen te rinkelen. Is dit het meisje dat ze heeft gezien? En hoe kan dat? Op een interessante en slimme manier wordt langzaam onthuld wat er zich in het verleden heeft afgepeeld. In haar zoektocht naar informatie over de moord op Melody en de daaropvolgende rechtszaak, maakt Cara gebruik van informa-

tie op internet, waaronder een blog en YouTube-filmpjes. Ze leert dus niet wat er werkelijk is gebeurd, maar komt vooral meer te weten over de verschillende theorieën die de media erop nahouden. Cara weet niet meer wat ze moet geloven en ook als lezer moet je de informatie die je krijgt voorgeschoteld beoordegevangen. len. Je wordt verschillende malen op Er is nog een ontwikkeling die vrahet verkeerde been gezet over wat er gen opwekt: waarvoor is Cara zelf met Melody is gebeurd. Gaandeweg op de vlucht? Zonder te veel te ontbegin je aan de intenties van steeds hullen, is het is een kwestie waar meer karakters, zowel in het heden zij zich emotioneel doorheen moet als het verleden, te twijfelen. worstelen. Het gaf Naast hoofdpersoon andere gebeurtenissen Cara introduceert Hanin het verhaal meer nah een aantal integewicht, al had de ressante bijfiguren in afwikkeling van deze het verhaal, zoals het verhaallijn iets meer moeder-dochter duo ruimte kunnen gebruiRiyonna en Tarin en ken. Toch zit Heb jij rechercheur Priddey. haar gezien? zo goed in Zij nemen je af en toe elkaar dat ik tot in de mee in hun gedachten, late uurtjes door bleef waarmee ze de wereld lezen om erachter te waarin het verhaal zich komen wat er precies afspeelt vergroten. Op aan de hand was. deze manier zit je niet Sophie Hannah, Heb jij haar alleen in de tunnelvisie gezien?, The House of Books, van de hoofdpersoon 336 pagina’s (€ 15,00)

Als lezer moet je de informatie die je krijgt voorgeschoteld beoordelen.


BOEKENKRANT.COM

FEBRUARI 2018 PAGINA 13

SPANNING INTERVIEW

Olympische dreiging Twee jaar geleden debuteerde Inge Duine met De laatste tour, een thriller over doping en matchfixing in de wielerwereld. Naast fietsen, is de schrijfster ook gek op schaatsen. De Olympische Winterspelen vormen dan ook het decor van haar nieuwe boek: Op glad ijs. Door Nicole van der Elst Als we elkaar op een druilige dag in Roosendaal ontmoeten, blijkt al snel dat we één ding gemeen hebben. We houden allebei van sportboeken, maar vooral van verhalen waarin dit tijdverdrijf iets zegt over de wereld waarin we leven. Voor Duine bleek deze interesse de ideale voedingsbodem voor een nieuwe thriller. ‘Toen ik over dit boek begon na te denken, was er een periode met veel aanslagen in Europa, bijvoorbeeld in Nice. Het viel mij op dat tijdens grote evenementen de beveiliging steeds strenger werd. Niet alleen bij sportwedstrijden, maar ik werd ook gefouilleerd op Pinkpop,’ vertelt ze. ‘Deze maatregelen deden mij terugdenken aan de laatste aanslag waarvan ik nog precies weet waar ik was en wat ik op dat moment deed: 9/11. Ik was vijftien of zestien jaar, kwam uit school en heb de hele dag televisie gekeken om alles te volgen. Een paar maanden later waren de Olympische Winterspelen in Salt Lake City en ik was benieuwd of daar ook iets van die terroristische dreiging te merken was. Toen ik mij daarin ging verdiepen, kwam langzaam het idee voor dit boek.’ Op glad ijs speelt zich af tijdens de Winterspelen van 2002. Met de aanslag op de Twin Towers in het achterhoofd, doen de autoriteiten er alles aan om het evenement vlekkeloos te laten verlopen. Jennifer Rose is op de Spelen aanwezig als schaatsverslaggever voor de Amerikaanse televisie en om haar vriend Mike aan te moedigen, die in het nationale ijshockeyteam speelt. Net voordat ze verslag gaat doen van een schaatswedstrijd, vertelt haar zwager een onsamenhangend verhaal over een dode vrouw. Jennifer voelt zich minder veilig, zeker wanneer ze ook nog eens mysterieuze brieven ontvangt waaruit blijkt dat iemand een aanslag wil plegen. Wie zijn deze mensen? En kan Jennifer ze tegenhouden? Dat er nu twee boeken in de winkel liggen, had Duine niet kunnen vermoeden toen ze in 2015 besloot mee te doen aan een schrijfwedstrijd

Inge Duine

van De Fontein. ‘Met ”Schrijf & Huiver” ging de uitgeverij op zoek naar nieuw Nederlands thrillertalent. Ik besloot om mee te doen, maar ik had nog nooit eerder een volledig boek geschreven. Uiteindelijk waren er nog vier verhalen in de race en ik vond er eentje met kop en schouders bovenuit steken. Ik had verwacht dat dit de winnaar zou worden.’ Niets bleek minder waar, want Inge mocht zelf het hoogste treetje van het schrijfpodium beklimmen en niet veel later werd haar debuut De laatste tour uitgegeven. ‘De uitgever was heel enthousiast dat mijn boek zich afspeelde in de sportwereld. De populariteit van de wielersport en het feit dat een vrouw hierover schrijft, heeft zeker geholpen bij het winnen van de wedstrijd,’ daar is ze van overtuigd. ‘Ik ben heel benieuwd of ik ook had Inge Duine, Op glad ijs, Uitgegewonnen als er een verij De Fontein, 320 pagina’s mannelijke naam op (€ 17,99)

ILONA HELMONS

het manuscript had gestaan.’ Met haar nieuwe boek hoopt ze weer een paar stappen als schrijver te hebben gemaakt. ‘Voor De laatste tour had ik heel duidelijk een begin, een midden en een einde van het verhaal in mijn hoofd. Ik had helemaal niet goed nagedacht hoe ik de tussenstukken ook interessant kon houden. Tijdens het schrijven moest ik dit gaandeweg verzinnen en ik was dus voortdurend dingen aan het rechtbreien.’ Duine zegt zelf dat ze het meeste leert door eerst iets te doen. ‘Toen ik recensies over mijn debuut las, vond ik dat sommige mensen goede verbeteringen aandroegen. Een veel gehoord punt was bijvoorbeeld de uitwerking van de verschillende personages en ik heb daar nu beter op gelet. Het hielp dat ik voor Op glad ijs veel beter wist waar het verhaal uiteindelijk naartoe ging. Zo kon ik per hoofdstuk precies bepalen wat er in moest gebeuren en welke personages daar een rol in zouden spelen.’ Als ik vraag hoe de schrijfster zelf de aankomende Olympische Winterspelen in Zuid-Korea gaat beleven, blijkt

‘Toen ik recensies over mijn debuut las, vond ik dat sommige mensen goede verbeteringen aandroegen.’ dat ze al helemaal is voorbereid. ‘Ik had vorig jaar al opgezocht dat de eerste week van het evenement in de schoolvakantie valt. Ik ben dan dus sowieso vrij. Als ik een week alles heb gevolgd, is het voor mij wel weer genoeg geweest. Ik vind het super hoor, maar ik merk dat ik op een gegeven moment een beetje duf wordt van al dat televisiekijken.’ Wellicht doet ze tijdens deze Spelen inspiratie op voor haar volgende boek. Al is Duine vrij stellig als ik voorstel om haar nieuwe thriller over curling te schrijven: ‘Daar heb ik nou helemaal niets mee!’



BOEKENKRANT.COM

FEBRUARI 2018 PAGINA 15

GROOT BOEK

Kunstwerk Grote kunst voor kleine kenners van Thaïs Vanderheyden is een soort juweel. Het is geen boek dat je zo even in je luiertas meeneemt als je op visite gaat. Daar is het niet alleen te kostbaar voor, maar ook te groot. Alsof je een schilderij in je tas stopt. Door Aefke ten Hagen Dit is dus niet zomaar een boek, maar een museumschat met een gouden randje. Het neemt je mee op reis langs dertig wereldberoemde schilderijen, zoals het ‘Meisje met de parel’ en ‘Twee vrouwen rennend over het strand’ van Pablo Picasso. Thaïs Vanderheyden is illustratrice en auteur van kinderboeken. In dit tweede deel van Grote kunst voor kleine kenners leert ze kinderen de ‘Grote Kunst’ kennen door van elk schilderij haar eigen, creatieve versie te maken. Kleine kenners kunnen in dit prachtige boek haar vrolijke afbeeldingen vergelijken met het origineel. Op elke pagina legt Vanderheyden uit wat er op het schilderij te zien is. Het oorspronkelijke werk is in het klein afgebeeld en haar eigen versie beslaat een hele pagina. Het is een groot boek en daardoor krijgen de illustraties ook de aandacht die zij verdienen. Elk detail is Thaïs Vanderheyden, Grote goed kennen. piekfijn uitgewerkt en kunst voor kleine kenners. De tekeningen zijn er zit voor de allerkleinMuseumschatten, Uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts, aantrekkelijk gemaakt sten onder ons ook nog 48 pagina’s (€ 39,99) voor kinderen. Zo vind een leuk verrassinkje in je in het boek dansende elk tafereel verstopt. Op nijlpaarden, een varkentje met een elke pagina kun je namelijk op zoek gaan naar een blauwe kever. Zo leren parel in haar oor en musicerende beren. Het is een feestje voor kindede kinderen de schilderijen ook echt

ren om in dit boek te duiken en hier hun eigen fantasie op los te laten. Kunst en cultuur zijn niet alleen leuk voor kinderen, maar ook heel belangrijk voor de ontwikkeling van hun brein. De verbindingen in de hersenen moet je namelijk blijven trainen. Een heel leven lang. En hoe

eerder ze met kunst en cultuur in aanraking komen, hoe beter. Het brein is immers nog volop in ontwikkeling! Dit boek is dan ook zeker een prachtige aanwinst voor op de kinderkamer.

UIT DE KUNST

Kunstboeken voor kinderen Picasso zei: ‘Ieder kind is een kunstenaar’ en daar is uitgeverij Lemniscaat het helemaal mee eens. In februari organiseren ze daarom de ‘Uit de kunst-maand’. In deze periode is er extra aandacht voor kunstboeken voor kinderen en worden er, in samenwerking met boekhandels, scholen en musea, door heel Nederland creatieve workshops gehouden. Om in de stemming te komen tippen wij alvast twee leuke jeugdboeken die alles met kunst te maken hebben. WAAROM ZIJN ER ZOVEEL BLOTE MENSEN IN DE KUNST?

Kinderen stellen vragen over kunst waar je als volwassene nog nooit bij stil hebt gestaan. Waarom is er zoveel fruit? Hangt dit niet op zijn kop? Waarom is kunst zo duur? Dit is toch nog niet af? Waarom is alles wazig? In dit boek maak je een reis door de kunstgeschiedenis. De bovenstaande vragen worden gaandeweg gesteld en ook nog eens beantwoord. Een vrolijke introductie tot de kunstwereld waar jong en oud iets van opsteekt. DENK EN DOE ALS EEN KUNSTENAAR Het allerleukst aan kunst is misschien wel om zelf creatief aan de

slag te gaan. Met dit doeboek leren kinderen om te denken en te doen als een echte artiest. Met verschillende materialen en technieken leren ze zo om zelf een kunstwerk te maken. Er wordt onder andere aandacht besteed aan schilderen, beelden maken, kostuumontwerpen, papierkunst en fotografie. Binnen een mum van tijd tover je elke ruimte om tot een museum!

Susie Hodge, Waarom zijn er zoveel blote mensen in de kunst?, vertaling: Jesse Goosens, Uitgeverij Lemniscaat, 96 pagina’s (€ 14,95)

Claudia Bolt, Denk en doe als een kunstenaar, vertaling: Jesse Goosens, Uitgeverij Lemniscaat, 80 pagina’s (€ 14,95)


BOEKENKRANT.COM

FEBRUARI 2018 PAGINA 16

JEUGD BOEKENKRANT TIPT DE TRANSSYLVANIË EXPRESS Ben je fan van de boeken van Paul van Loon? Dan is deze boekenserie echt iets voor jou! Vampier Dragos wordt samen met zijn griezelvrienden bevrijd uit het spookhuis, maar Dragos maakt zich zorgen om zijn ouders. Zij hadden hem volgens de wetTjerk Noordraven, De engten van Transsylvanië ste serie ooit 2. De Transsylvamoeten afstaan aan nie Express, Uitgeverij Moon, graaf Dracula, maar dat 176 pagina’s (€ 14,99) is nooit gebeurd. De vijf vrienden besluiten op zoek te gaan naar Dragos’ ouders en stappen op de Transsylvanië Express.

MIDDERNACHT, ALS DE MONSTERS KOMEN Leo heeft last van nachtmerries. Iedereen geeft hem goede raad, maar niets helpt! Hij gaat op onderzoek uit in de bibliotheek. Daar vindt hij een boek over een oude stam in Maleisië. Zij wisten hoe je enge Victor Spoormaker en Bowien dromen te lijf kunt Jansen, Middernacht, als de gaan. Zou het Leo ook monsters komen, Uitgeverij gaan lukken? Het hanLuitingh-Sijthoff, 160 pagina’s dige is dat achter in het (€ 16,99) boek extra informatie staat over nachtmerries en wat je ertegen kunt doen.

TIM EN TACO VINDEN EEN SCHELPENSCHAT Tim en Taco kamperen op Terschelling en besluiten mee te doen aan de wedstrijd ‘Maak je eigen schelpenmuseum’. Op het strand vinden ze een grote plastic zak. Hij zit vol met heel mooie en bijzondere schelpen. Lieke van Duin, Tim en Taco Hoe zouden die daar vinden een schelpenschat, zijn gekomen? Van wie Uitgeverij Mozaïek, zouden ze zijn geweest? 72 pagina’s (€ 11,99) Een spannend detectiveverhaal met leuke weetjes over hoe je zelf het best schelpen kunt verzamelen.

OPRECHT

Niet alleen op de wereld

Misschien is de beste omschrijving van het boek Niemands meisje van Lydia Rood wel het omslag. In het gras zit een meisje moederziel alleen onder een hemel bezaaid met sterren. Het is een verhaal over tiener zijn, oftewel: je ontzettend onbegrepen voelen. Door Selma Oueddan De hoofdpersoon is Liesbeth, die na het ‘incident’ in een inrichting wordt opgenomen en met een psycholoog in gesprek moet. Zelf vindt zij die sessies nergens voor nodig: ‘Nee, serieus: ik snap niet waar dit gedoe voor nodig is. Honger, oorlog, ellende, kinderen op de vlucht, kinderen mishandeld, verkracht, weet ik veel – en jullie springen met z’n allen boven op mij.’ Verder wordt ze onderdeel van de lotgenotengroep: een gesprekskring van jongeren met ongeveer dezelfde problemen. Ze schrijft een aantal

notities naar aanleiding van sommige gesprekken. Uit deze transcripties blijkt uiteindelijk wat er fout is gegaan en waarom Liesbeth in een inrichting zit. Doordat het verhaal grotendeels in dialogen wordt verteld, leest het boek verschrikkelijk vlot. Deze schrijfwijze hindert Rood niet om de verwoordt zoals ze zijn, zonder ook personages in het boek goed uit de maar iets te overdrijven of af te verf te laten komen. Ze worden juist zwakken. Het is gewoon het verlevendiger en schromen niet om af haal van een meisje dat zich heel en toe een grapje te maken: ‘Ik krijg erg onbegrepen voelt, en hoewel de zenuwen van die therapeutendat simpel klinkt, ligt taal. Ik zie het voor me. er schoonheid in de Een stapel emoties, pff,’ oprechtheid ervan. antwoordt Liesbeth op Niemands meisje is een vraag van Judith, een verhaal waarin haar psycholoog. Toch is iedereen die zich wel er ook nog een redelijke eens eenzaam voelt, hoeveelheid spanning zich zal herkennen. in het verhaal, aangeHet is een boek dat zien Liesbeth pas tegen je doet realiseren dat het einde onthult wat je niet de enige bent er nou precies op die en dat je niet alleen fatale Valentijnsdag is op de wereld bent, in gebeurd, waardoor je de de positiefste zin die hele rit op het puntje er is. van je stoel zit. Lydia Rood, Niemands meisje, Opvallend is dat Rood Uitgeverij Leopold, 209 pagiLiesbeths gedachten na’s (€ 14,99)

ADVERTENTIE

Heerlijk houten huis te huur in de Ardennen. De Boekenkrant biedt haar lezers in samenwerking met boekhandel Roelants een rustiek vrijstaand landhuisje aan in de Belgische Ardennen. Het ligt in het dorpje Daverdisse. Hier is de laatste 40 jaar weinig veranderd. Ideaal voor een verblijf vol ontspanning of inspanning. De huisbibliotheek staat garant voor wekenlang leesplezier.

ZO RAAR Dit is een prachtige bundel waarin de mooiste kindergedichten van Inger Hagerup zijn verzameld. Hagerup is een van de belangrijkste Noorse dichters van de twintigste eeuw en wordt qua stijl en status vergeleken met Annie M.G. Schmidt. De gedichten zitten vol met absurde humor en zijn voorzien van illustraties door Paul René Gauguin, de kleinzoon van de Franse impressionist.

Inger Hagerup, Zo raar, vertaling: Bette Westera, Uitgeverij Gottmer, 96 pagina’s (€ 14,99)

‘Nee, serieus: ik snap niet waar dit gedoe voor nodig is.’

Een weekend (vrij-ma) of een midweek (4 nachten) kost 275,– en een week 375,–. Kijk voor meer informatie op www.roelants.nl


BOEKENKRANT.COM

FEBRUARI 2018 PAGINA 17

DIERENLIEFDE

Uit: De jongen die met de dieren schaatste

Hakkelende honden en vrijzinnige vogels De liefde kent vele vormen, en die tussen mens en dier is misschien wel een van de meest bijzondere. Het is dan ook niet voor niets dat er zo veel kinderboeken met dieren in de hoofdrol verschijnen. De Boekenkrant tipt vier hartverwarmende dierenverhalen. Door Janneke Blok LUTHER EN DE VOGELS

De kleine maar bovenal dappere muis uit dit prentenboek is nieuwsgierig en wil weten wat er aan de andere kant van de muur is. Zal ze een kijkje durven nemen? Dit is een prachtig boek voor kinderen over onbevangenheid en het omgaan met angst, van de veelbekroonde Duitse illustratrice en auteur Britta Teckentrup. Recentelijk werd haar boek Ssst! De tijger slaapt verkozen tot Prentenboek van het Jaar 2018.

DE JONGEN DIE MET DE DIEREN SCHAATSTE Veel kinderen dromen ervan ooit mee te doen aan de Olympische Spelen, maar vergeten dat dat niet vanzelf gaat. Met dieren als enige toeschouwers in het Canadese bos zet oud-topschaatser Beorn Nijenhuis als achtjarige jongen zijn eerste stappen op het ijs. Edward van de Vendel en Sanne de Loo hebben zijn levensverhaal in woord en beeld gebracht, waarin dieren een onmisbare rol spelen.

Britta Teckentrup, De muis en de muur, vertaling: Bette Westera, Uitgeverij Gottmer, 32 pagina’s (€ 13,99)

E. van de Vendel en B. Nijenhuis, De jongen die met de dieren schaatste, illustraties: Sanne te Loo, Uitgeverij Querido, 56 pagina’s (€ 15,99)

Ange van der Veer, Luther en de vogels, illustraties: Trinette Verhoeven, Uitgeverij Mozaïek, 32 pagina’s (€ 9,99)

HOND OP HAKKEN

DE MUIS EN DE MUUR

Ooit een hond op – rode! – hakken gezien? Alleen al de hilarische en aandoenlijke titel en voorkant van dit boek deed ons hart sneller kloppen. Niet alleen voor mensen maar ook voor honden is de liefde soms een gedoe, zo blijkt uit Hond op hakken. Philip is tot over zijn flaporen verliefd op Penelope, maar er is een klein probleempje: hij is veel te klein om haar een nat neusje te geven!

Paula Metcalf, Hond op hakken, Uitgeverij Clavis, 28 pagina’s (€ 15,95)

Dit fraai vormgegeven prentenboek in collagetechniek vertelt het al even bijzondere verhaal van Maarten Luther en het bezwaarschrift dat een aantal vogeltjes aan hem schrijft. Zij zijn erachter gekomen dat een knecht van de theoloog van plan is om hen te vangen. Kan Luther daar niet iets aan doen? Dit boek biedt zowel kinderen als volwassenen een verrassend inkijkje in de geloofsovertuigingen van de reformator.


Amsterdamse Boekhandel

De Wieringer Boekhandel

Boekhandel Dominicanen

Boekhandel Kniphorst

Boekhandel Veenendaal

Kantoorboekhandel Laan

Laat je informeren en inspireren in een van de 180 Boekenkrant-boekenhandels in Nederland en Vlaanderen!

Verkaaik Boeken

Heb je ook een foto van de Boekenkrant in de boekhandel? Stuur hem op naar redactie@boekenkrant.com en maak kans op een boekenpakket ter waarde van â‚Ź 50!


BOEKENKRANT.COM

FEBRUARI 2018 PAGINA 19

BOEKFRAGMENT

Roza In zijn tweede boek geeft Olivier Willemsen wederom blijk van zijn fascinatie voor duistere geschiedenis. Roza is gebaseerd op het waargebeurde, nooit opgeloste incident op de Djatlovpas in het Oeralgebergte.

Olivier Willemsen, Roza, Uitgeverij De Harmonie, 162 pagina’s (€ 17,90) www.deharmonie.nl

OERALGEBERGTE, SOVJET-UNIE 1 FEBRUARI 1959, 17:04 UUR De zon is net onder als negen studenten zich op de oostflank van de Cholattsjachl installeren voor de laatste nacht van hun leven. Donkere wolken stapelen zich van alle kanten opeen en een ijzige wind zet gemeen krachtig op. Een waarschuwing die hoog in de bergen serieus moet worden genomen. Bij het uitwerpen van hun tentdoek over een zelfgebouwd geraamte van stokken en dwarslatten, jaagt stekelige sneeuw in ieders gezicht. Er is haast geboden. De temperatuur zakt nu snel tot onder de min twintig. De groep slaagt erin om de tent op te zetten en een voor een zoeken de zeven mannen en twee vrouwen de beschutting binnen op. De volgende ochtend zouden ze verder reizen naar hun eindbestemming, de top van de Otorten. Het Oeralgebergte, om precies te zijn het noordelijkste deel daarvan, waar een trektocht de studenten van de StaatsTechnische Universiteit van

Sverdlovsk heeft gebracht, is al eeuwenlang het domein van de Mansen, een nomadenvolk dat voornamelijk van hun rendieren leeft. De oersterke beesten trekken sleden voort, het vlees wordt gegeten, gevilde huiden bieden warmte en onderdak en van de stevige botten worden werktuigen gemaakt. De Mansen staan ook bekend om de mysterieuze tekens die ze in boomstammen kerven of op rotspartijen aanbrengen. De symbolen vormen bosverhalen, althans, voor wie ze kan ontcijferen, en ze geven informatie over de onherbergzame taiga. Soms waarschuwen ze voor gevaar. De namen van veel bergtoppen in het noorden zijn afkomstig van de Mansen. Zo betekent het oude woord Otorten ‘ga daar niet naartoe’ in het Mansi. De Cholattsjachl zouden wij vertalen als de ‘berg der lijken’. Wanneer de groep na twee weken niet op de universiteit terugkeert, wordt er alarm geslagen. Familie, vrienden, medestudenten, agenten en uiteindelijk ook het leger, compleet met helikopters en lijksnuivers, zetten vanuit de stad Sverdlovsk, die nu Jekaterinenburg heet, koers naar de noordelijke Oeral. Wanneer ze daar op de tent stuiten, blijkt het doek aan één zijde met een scherp voorwerp te zijn opengesneden. Binnenin worden negen paar bergschoenen aangetroffen, keurig op

een rij. Op een kleine stoof, te midden van de slaapplekken, staat een koperen samowar met een bevroren klomp water erin, daarnaast een potje cacao zonder deksel. Op een aantal hoofdkussens ligt een opengeslagen dagboek met een pen tussen de bladzijden, gereed voor een nieuw verslag. De tent lijkt halsoverkop te zijn achtergelaten en men vermoedt dat de groep nog ergens in de buurt is. Een spoor van voetafdrukken in de sneeuw leidt het reddingsteam bergafwaarts, naar de bosrand van de taiga. Daar worden, onder een oude cederboom, de resten van een kampvuur gevonden. Het lijkt alsof iemand in de boom is geklommen: tot ruim vijf meter hoogte zijn de takken geknakt of afgebroken. Was dat om de veiligheid op te zoeken? Of om naar iets of iemand uit te kijken? In de omgeving van de vuurplaats wordt een gruwelijke ontdekking gedaan. De lichamen van Georgy Krivonisjenko en Joeri Dorosjenko liggen levenloos in de sneeuw. Ze zijn zo goed als naakt. De oren van Joeri zijn door de vorst aangevreten en Georgy mist het topje van zijn neus. Vanuit het bos leiden voetstappen terug de Cholattsjachl op. Halverwege de berg steekt een blote knie uit de sneeuw omhoog. De honden beginnen te graven, waarna de lichamen van Zina Kolmogorova, Roestem Slobodin en Igor Djatlov worden blootgelegd.

Meedogenloos Meedogenloos is een thriller van het gelegenheidsduo Sharpe & Skaye. Beiden hebben een eigen stijl, die verrassend goed en vlot lezend blijkt te combineren.

J. Sharpe & Melissa Skaye, Meedogenloos, Uitgeverij LetterRijn, 300 pagina’s (€ 17,50) www.letterrijn.nl

Het was een wat oudere foto. Onderaan stond 2013. Het meisje was een jaar of veertien. Op de dag waarop de foto was genomen, was het zonovergoten geweest. Op de achtergrond liepen mensen en Johan zag een kind met een rode ballon aan een touwtje. Naast het meisje stond een jongen die duidelijk familie van haar was. Hij had net

zulk blond haar en dezelfde groene ogen. Dit was niet in België, dit was niet in de buurt. Duidelijk, aangezien er naast het jaartal Californië stond. Het meisje keek stralend voor zich uit. Ze droeg geen make-up. De volgende foto toonde hetzelfde meisje, maar dan naakt, liggend op een bed, in een schemerige ruimte. Haar lichaam was nog jonger dan de jaren die ze destijds telde. Ze had nog amper borsten, wel schaamhaar. Van dit meisje waren meerdere foto’s, de laatste dateerde uit februari 2017. Gekleed in een cocktailjurkje, hing haar blonde haar over haar schouders. Dik aangezette make-up. Ze leek veel ouder dan ze in werkelijk-

heid zou zijn. Ze hield haar ogen afgewend, wat suggereerde dat ze niet op de foto wilde. Haar mondhoeken hingen enigszins omlaag, alsof ze elk moment kon gaan huilen. Johan slaakte een diepe zucht en opende een andere foto. Deze toonde een roodharige jonge vrouw die voorover gebukt stond en van achteren werd genomen door een kale man. Hij was volledig onherkenbaar, Johan zou deze vent, als hij hem op straat zou tegenkomen, nooit uit de menigte kunnen halen. De roodharige wel, er waren meer foto’s van haar.

Het begon als een klein gerommel in de verte, maar al snel zwol het geluid aan tot oorverdovende herrie. Een licht zwierf over de straat en groeide mee met het geluid. Nannette kon niet zien wat er achter het licht zat, maar het moest wel een motor zijn. Een monster van een ding, en hij kwam in een razend tempo dichterbij. Nannettes hart klopte wild. Het licht kwam recht op haar af. Zag de bestuurder haar soms niet? Moest ze aan de kant springen? De motor was zo snel! Zo voelde een konijn zich dus als de koplampen hem vingen. Opzij springen? Links of rechts? Maar wat nou als de bestuurder wel op het

laatste moment uitweek en… Nannette verstijfde en zette zich schrap voor de klap. Die niet kwam. Het was wel heel erg licht ineens, en stil ook. Voorzichtig deed Nannette een oog open, op een klein spleetje. Ze was dus niet dood, want dat lukte nog. Nog geen centimeter voor haar was de motor gestopt en de lamp scheen fel in haar gezicht. ‘Ben jij Nannette?’ vroeg een donkere, hese stem, die zo weggelopen leek uit de engste nachtmerries. Nu opende ze haar tweede oog, ook op een spleetje. Ze wilde best antwoorden, maar de angst had haar keel op slot gezet.

Hotel Silvermaen Hotel Silvermaen toerde als musical door Nederland. Dit is het boek bij de voorstelling. Er zit ook een CD bij, waarop de in de tekst verwerkte liedjes staan. Dit maakt dit boek tot een magisch muzikaal verhaal voor kinderen.

Marieke Frankema, Hotel Silvermaen, Uitgeverij Nimisa, 100 pagina’s (€ 19,95) www.nimisa.nl www.mariekefrankema.nl

Ik wil een thuis Er moet toch ooit ergens zijn Het maakt me niet uit of het groot is of klein Als daar maar mensen zijn Die man of vrouw Die van me houdt

De bestuurder van de motor schraapte zijn keel. ‘Sorry, dat klonk wel heel erg… eh… ja.’ De stem klonk nu al veel fijner. Vrolijk zelfs. ‘Ben jij Nannette?’


BOEKENKRANT.COM

FEBRUARI 2018 PAGINA 20

NON-FICTIE BOEKENKRANT TIPT (TE) GEKKE SLAAPPLEKKEN De werkweek is achter de rug en je hebt weekend. Tijd om eropuit te gaan, maar wat ga je doen? Renske Borst brengt je op ideeën, want ze reed een jaar lang met haar oranje Kever door Nederland en Vlaanderen om de leukste slaapplekken te Renske Borst, (Te) gekke slaapplekken, Uitgeverij Mo’Media, verzamelen. Ze sliep op 208 pagina’s (€ 14,99) veertig verschillende plekken waaronder een sterrenkubus, een waterlodge en een kartonnen huisje. Voor een avontuurlijke overnachting hoef je dus helemaal niet ver op reis!

DOE EN DENK ALS EEN KAT Maakt een kat zich druk om haar pensioen? Of doet ze werk dat ze eigenlijk niet leuk vindt? Nee, vindt Stéphane Garnier, want ze zijn meestal vrij, kalm, wijs, elegant, trots en onafhankelijk. In dit boek onderzoekt ze op humoristische wijze wat Stéphane Garnier, Doe en wij van katten kunnen denk als een kat, Uitgeverij leren en hoe je net zo’n Kosmos, 160 pagina’s (€ 12,50) levensgenieter kunt worden als je favoriete huisdier.

100 JAAR HILVERSUM MEDIASTAD Hilversum was ooit een rustig tuin- en weversdorp, maar honderd jaar later is het de mediastad van Nederland, waar twaalfduizend mensen werken voor vele mediabedrijven. Dit boek kijkt niet alleen terug, maar ook naar de toekomst binnen het huidige, snel veranderende mediaPeter Schavemaker, 100 jaar landschap. In het boek Hilversum Mediastad, Uitgeverij Conserve, 200 pagina’s komen sleutelfiguren (€ 24,99) aan het woord: (oud-) politici en (voormalige) omroepmedewerkers, maar ook inwoners en bedrijven.

BIOGRAFIE LUCEBERT Het leven van Lucebert was complex, en dit stelde Wim Hazeu voor vraagstukken die hij als biograaf nog niet eerder had hoeven oplossen. Hij werd geconfronteerd met een gepassioneerde dichter en beeldend kunstenaar die verzet aantekende tegen autoriteiten die Wim Hazeu, Biografie Lucepolitiek en kunst bij het oude wilden laten. Maar bert, Uitgeverij De Bezige Bij, 976 pagina’s (€ 39,99) Lucebert liet zich ook omringen met dichters, kunstenaars en geliefden, die hem door heel Europa deden zwerven.

LUISTEREN

Muzikale vitaliteit De jonge Gentse filosoof Tomas Serrien heeft met Klank iets bijzonders gedaan. Hij onderzoekt een fenomeen dat we allemaal door en door kennen, maar doet dit op zo’n verrassende manier dat zelfs een doorgewinterde luisteraar zijn favoriete muziek op een nieuwe manier zal horen. Door Pim Cornelussen Wat is muziek? Met die vraag als leidraad geeft Serrien in zijn inleidende hoofdstuk een beschrijving van wat hij het fenomenale luisteren noemt: een manier die de ervaring vooropstelt. Filosofie wordt dan het begrijpen dat gestoeld is op deze ervaring. Wees gerust, dit is geen boek vol theoretische bespiegelingen, het is juist gegrond, onderzoekend én speels. Dat is niet veel filosofieboeken gegeven. Hoe hoort iemand die doof is? Waarom worden wij emotioneel van muziek? Welke invloed heeft muziek op onze ervaring van tijd? Waarom hebben we altijd die onstuitbare drang om te bewegen op bepaalde

In een van de interessantste hoofdstukken trekt Serrien een parallel tussen de muzikale ervaring en de levenskunst. In dit hoofdstuk wordt de vrijheid behandeld als een verschijnsel dat reëel te ervaren is in muziek. Er is immers ruimte om te voelen of te denken zonder beperkingen. ‘Elke interpretatie is mogelijk en toegestaan. Doordat iedere luisteraar muziek anders kan en mag ervaren, is de vrijheid van Terwijl hij de muzikale ervaring van voelen en denken nagenoeg totaal. alle kanten onderzoekt, kaart hij dus In een wereld waarin niets vastligt grote thema’s aan. Zo wordt de zoekis immers alles mogelijk.’ Zo wordt tocht naar de muzikale ervaring een muziek luisteren een manier om ontdekkingstocht langs verschijnde vrijheid te ervaren die je hebt selen als tijd, vrijheid, het niets en om je eigen leven in te richten. De het zelf. Altijd gaat het eerder om betrokkenheid bij de klanken is een onze omgang met deze fenomenen weerspiegeling van dan om de theoretide vitaliteit van het sche benadering ervan. leven. Er is plaats voor Hij schuwt hierin de negatieve en positieve naïviteit niet. Zo is het emoties, een vrijheid hoofdstuk waarin hij om te voelen wat je drie doven interviewt voelt. Het maakt van zowel aandoenlijk als Klank een doorleefde verbazingwekkend. Niet queeste. Dat uiteindealleen blijkt geen enkele lijk blijkt dat woorden van de drie op dezelfde tekortschieten weet je manier te horen, er als lezer al vanaf het blijkt zelfs geen pasbegin, maar het gaat sende woordenschat te Serrien duidelijk om bestaan voor de muzihet plezier van het kale ervaring van nietTomas Serrien, Klank. Een filobeleven. horenden. Hier word je sofie van de muzikale ervaje als lezer bewust van ring, Uitgeverij Houtekiet, de limieten van de taal. 212 pagina’s (€ 19,99) klanken? Is er een plaats voor ethiek in onze muzikale ervaring? Deze en andere vragen kaart Serrien aan in verschillende hoofdstukken, die telkens vergezeld zijn van een eigen afspeellijst. Daarin staan zowel klassieke werken van Bach als hedendaagse rap van Jebroer. Al focust hij zich in deze lijst wel erg veel op recente West-Europese muziek.

POPHELDEN

Het begin van het einde Wie lang wil leven, moet niet over de dood zingen, concluderen Bernard Hulsman en Pieter Steinz in Zwanenzangen. De laatste liederen van vroeggestorven pophelden. In dit boek lees je over de doodsreutel van Elvis en de aankondiging van de gewelddadige dood van The Notorious B.I.G.

kende hun zwanenzang niet. Door te luisteren tijdens het lezen, kwamen de verhalen over de verongelukte, vermoorde of aan overmatig drank- en drugsgebruik overleden sterren meer tot leven. Vooraf hoopte ik op geheime boodschappen à la ‘Paul is dead’ in liedjes van The Beatles. Een Bernard Hulsman en Pieter Steinz gerucht over de dood Door Mieke van Meer van McCartney dat Michael Hutchence (1960-1997) al sinds eind jaren zestig de ronde spreekt meer tot de verbeelding. doet. Dat viel wat tegen. Het is soms Het boek van Hulsman Zo heet de cd die hij een halfjaar zoeken naar een aanwijzing in de en Steinz verscheen voor zijn dood uitbracht ‘Elegantly songtekst over de aangekondigde al in 2006. Eind 2017 wasted’. Me dunkt. De dood van de dood van een artiest. verscheen Australische rocker is nog steeds Zo zingt Johnny Cash deze met raadsels omgeven: was het zelf(1932-2003) ‘Engine herdruk moord of wurgseks? ‘I just wanna One-Forty-Three’. Het nadat dj slide away,’ zingt Hutchence in een is een oud volksliedje Gerard Ekdom bij RTL van zijn laatste nummers. Onheilgebaseerd op een hisLate Night een lyrisch spellend als je weet dat hij half op torisch treinongeluk verhaal hield over Zwazijn knieën, onderuitgegleden in waarbij de machinist nenzangen. Het is dan een strop, dood werd gevonden. De aan zijn verwondingen ook verplichte kost voor song gaat verder met ‘and come live overlijdt. Nogal wiedes mensen die bij iedere again’. Wurgseks, it was. dat in dit lied ‘de dood artiest of song een zo nadrukkelijk aanwe- De levens van popartiesten spreken mooi verhaal of smeuvaak tot de verbeelding. Hun dood zig is’. En hoewel Cash ige anekdote willen soms nog meer. Als je bekijkt welke de laatste jaren van vertellen. zijn leven ziek was, lijkt pophelden ons sinds de eerste verNiet eerder las ik een Bernard Hulsman en Pieter schijning van dit boek zijn ontvallen, het mij vergezocht om boek met YouTube als Steinz, Zwanenzangen. De hierin een lied te horen is er voldoende voer voor een tweede bibliotheek ernaast. laatste liederen van vroegdeel met zwanenzangen. over iemand ‘die wíl Veel van de vroeggegestorven pophelden, Uitgesterven’. De zwanenstorven pophelden zijn verij Conserve, 164 pagina’s zang van INXS-zanger van voor mijn tijd of ik (€ 17,50)


BOEKENKRANT.COM

FEBRUARI 2018 PAGINA 21

NON-FICTIE INTERVIEW

Chocola eten op een sociale manier Wanneer ik Jeroen Siebelink en zijn enthousiaste hondje in Amsterdam ontmoet, bestelt hij een warme chocolademelk zonder slagroom. De schrijver van Het wereldschokkende en onweerstaanbaar lekkere verhaal van Tony’s Chocolonely is zelf ook gek op chocolade. Door Oglaya Doua Als ik Siebelink vraag naar zijn favoriete Tony’s Chocolonelysmaak (donkere melk-rogge-zeezout) beginnen zijn ogen te glimmen. Door Tony’s huisregel dat iedereen die een bezoek brengt aan het hoofdkantoor met een regenboog aan repen vertrekt, weet hij inmiddels wel wat af van het donkerbruine goedje. Die vrolijke repen kent bijna iedereen, maar het unieke verhaal over slaafvrije bonen erachter is matig bekend. De schok dat bij het produceren van chocola die we eten kindslavernij komt kijken, leverde het idee op van de slaafvrije reep. In 2005 lag de eerste reep van Tony’s Chocolonely in de schappen, een initiatief van de journalisten Maurice Dekkers en Teun van der Keuken van De Keuringsdienst van Waarde. Siebelink schreef een boek over het avontuur dat nog elke dag voortduurt. Hoe ben je benaderd voor dit project? ‘Ik had de baas van Tony’s Henk Jan Beltman geïnterviewd voor een tijdschrift. De dag erna trof ik een agenda-uitnodiging in m’n mailbox met als onderwerp: boek. Dat was alles. Henk Jan wilde dat ik de hele geschiedenis van het bedrijf opschreef. Ik zei dat mensen geen bedrijfshistorie willen lezen, geen encyclopedische opsomming. Het moest gaan over echte mensen en conflicten. Ik heb het verhaal geschreven van de twee pijlers van het bedrijf: aan de ene kant de bedenker van Tony’s, Maurice, met zijn meer maatschappelijke missie, en aan de andere kant de latere eigenaar Henk Jan, met zijn meer commerciele kijk. Ze botsen met elkaar, maar kunnen ook niet zonder elkaar.’ Wat wist je al van het bedrijf voordat je aan dit project begon? ‘Ik had een aantal afleveringen gezien van De Keuringsdienst van Waarde, maar meer dan de gemiddelde chocoladeliefhebber wist ik ook

Jeroen Siebelink CASPER RILA

niet. Ik herinnerde me dat er iets met chocola en slaven was. Wat mij fascineerde was dat een journalist zichzelf aangaf als chocoladecrimineel. Als Teun zichzelf in de gevangenis had weten te krijgen, was iedere snoepliefhebber in feite strafbaar geweest. Je bent namelijk schuldig door chocola te eten waarvan je weet of had kunnen weten dat er slavernij aan te pas is gekomen. Uiteindelijk is dat niet gelukt, maar het zet nog steeds aan tot nadenken.’

Wat heb je voor onderzoek gedaan? ‘Ik ben eerst gaan praten met iedereen binnen Tony’s. De oprichters, werknemers, aandeelhouders, leveranciers en de fabrikant in België, maar ik heb ook gesproken met concurrenten. Uiteindelijk is alleen een directeur van chocoladeproducent Cadbury’s openhartig geweest. Ik had alle vrijheid in mijn onderzoek en mocht alle interne correspondentie en onderzoeken van Tony’s inzien. ‘Het hoogtepunt was Jeroen Siebelink, Het wereldmijn reis naar Ghana. schokkende en onweerstaanIk was daar drie dagen, baar lekkere verhaal van een bijzondere ervaTony’s Chocolonely, Uitgevering. Je denkt Afrika te rij Thomas Rap, 336 pagina’s kennen van televisie(€ 19,99)

beelden, maar als je daar rondloopt word je heel bescheiden. De reis heeft mij laten zien dat het Tony’s menens is: kinderen daar verdienen een betere toekomst.’ Je bent bedrijfseconoom. Als jij directeur was van Tony’s Chocolonely, zou je dan dingen anders doen? ‘Ze spotten met alle wetten. Vooral hun openhartigheid naar de concurrent is ongekend, ze doen nergens geheimzinnig over, recepten, financiën, fouten, iedereen mag alles weten. Ik weet niet of ik dat als baas van Tony’s zou aandurven, maar het briljante idee erachter is: hoe meer we delen, hoe groter de kans dat we navolging krijgen. Want dat is wat ze willen: niet zelf rijk worden, maar het systeem veranderen. Als ik een puntje van kritiek mag geven: een van de principes van Tony’s is dat ze geen geld uitgeven aan reclame. Heel origineel voor een hedendaags, journalistiek geleid bedrijf, maar het belet ze soms om het hele verhaal achter de reep goed te vertellen. Een dagelijkse blog over de gang van zaken op kantoor en in Afrika zou kunnen helpen. Ik hoop dat dit boek ook meehelpt.’ Hoe zie jij de toekomst van Tony’s Chocolonely? ‘Behoorlijk goed. Ik hoop dat ze niet worden overgenomen, omdat de

‘Ze doen nergens geheimzinnig over, recepten, financiën, fouten: iedereen mag alles weten. kans groot is dat die unieke energie die Tony’s kenmerkt dan verdwijnt. Ik hoop dat ze doorgroeien op eigen kracht. Ze zijn de wereld al aan het veroveren. En ik denk dat het merk de komende jaren alleen maar groter wordt.’ Wat hoop je dat lezers uit dit boek halen? ‘Dat mensen voortaan nadenken voordat ze iets in hun mond stoppen. Hoe is dit product eigenlijk gemaakt? Welk mens of dier heeft hieronder geleden? En wil ik dat nog wel? Mensen werken hun eten weg zonder na te denken, na het lezen van dit boek denken ze hopelijk langer na. Geniet van chocola op een sociale en duurzame manier. Of nog beter: begin zelf een sociale onderneming en laat je inspireren door degenen die je voorgingen. Probeer de wereld een klein beetje minder oneerlijk te maken.’


BOEKENKRANT.COM

FEBRUARI 2018 PAGINA 22

WATERSNOOD

PRIVÉARCHIEF TEUNTJE DE HAAN

Piet de Haan bij zijn vrouw thuis

Ode aan een dappere vader Het leven van de driejarige Teuntje de Haan verandert voorgoed in de rampnacht van 31 januari op 1 februari 1953. Terwijl zij met haar moeder en broertje haar toevlucht op zolder vindt, trotseert haar vader de storm en keert nooit meer terug. Precies 65 jaar later vertelt ze zijn verhaal in Een muur van water. Door Janneke Blok Hoewel Teuntje de Haan het er in haar leven – ondanks het grote gemis van haar vader – goed vanaf heeft gebracht als model en mannequin, blijft het noodlottige verleden zich

tuigen en archiefmateriaal heeft De aan haar opdringen. Oude voorHaan het leven van haar vader van werpen van haar vader die opeens zijn geboorte tot zijn verdwijning opduiken en de jaarlijkse herdengereconstrueerd, en de uitwerking king van de watersnoodramp in Nieuwe-Tonge, het dorp waar ze des- die zijn dood had op het jonge gezin. tijds door het water werd overvallen. Haar verslag van de gebeurtenissen, met veel aandacht Haar vader lijkt jaren voor de gedachten en later zelfs vanuit een gevoelens van onder andere dimensie met meer haar vader, leest haar te communiceren! heerlijk weg als een Of je nu wel of niet roman, hoewel hier wel gelooft in deze ‘bovende vraag opdoemt waar natuurlijke’ verschijnsede grens ligt tussen feit len, het resultaat is het en fictie. Er spreekt ook aangrijpende boek Een een zekere trots uit. Piet muur van water, over De de Haan, een jongeman Haans zoektocht naar die meevocht in de haar vader die net als oorlog tegen de Duitvele anderen in deze sers, het ambieerde om nationale rampnacht architect te worden en om het leven kwam. Teuntje de Haan, Een muur altijd klaarstond voor Aan de hand van eigen van water. Zoektocht naar het gezin, was haar herinneringen, dageen vader die verdween in de vader! De fotokaternen boekaantekeningen, rampnacht, Uitgeverij Quemet familiefoto’s brenverslagen van ooggerido, 376 pagina’s (€ 21,99)

gen hem, maar ook de andere gezinsleden echt tot leven. Je zou Een muur van water bijna als een familiegeschiedenis typeren als het niet breder van opzet was geweest. Naast het verhaal van Piet de Haan komen ook de verhalen van enkele andere dorpsbewoners aan bod die de ramp wonder boven wonder overleefden. Maar de meeste indruk maken toch wel de passages die verrijkt konden worden met de eigen, persoonlijke herinneringen van de schrijfster. Hoe zij meerdere keren per dag minutenlang met haar poppenwagen op de zolder rondjes moest lopen van haar moeder om warm te blijven terwijl ze op hulp wachtten, vergezeld door haar broertje op de driewieler en de hond die erachteraan huppelde. Het zijn dit soort beelden die ik na het lezen van dit boek niet snel zal vergeten.

Teuntje de Haan met haar broertje Arnold

PRIVÉARCHIEF TEUNTJE DE HAAN

PRIVÉARCHIEF MACHIEL JOSEPHUS ARNOLD DE HAAN

Piet de Haan in dienst


BOEKENKRANT.COM

FEBRUARI 2018 PAGINA 23

NON-FICTIE DE OOIEVAAR/VAN WEES

De kunst van het ruiken Weet u een borrel van een barrel te onderscheiden? In Distilleren, de kunst van het ruiken vertelt genever- en likeurstoker Fenny van Wees uitvoerig over het nagenoeg uitgestorven ambacht van het fijndistilleren. Door Nora van Ouwerkerk Met dit boek belicht Van Wees een vergeten deel van de Nederlandse geschiedenis, want er zijn nog maar weinig mensen die weten dat de Hollanders honderden jaren geleden als eerste gedistilleerde dranken maakten. Fenny van Wees groeide op tus-

proces is het reukvermogen ontzetsen de alcoholische brouwsels van distilleerderij De Ooievaar/Van Wees tend belangrijk. Zoals Van Wees zelf zegt: ‘Geur is de ziel van het ingrein de Jordaan in Amsterdam. Het diënt dat ik distilleer, de geest die ik familiebedrijf, opgericht door opa wil vangen in het medium alcohol.’ Adriaan van Wees, staat inmiddels Het ambacht is door de eeuwen heen onder leiding van Fenny zelf. van mond tot mond doorgegeven. Van Wees is de enige die het Een schriftelijk werk ambacht van fijndistilover fijndistilleren leren nog onder de knie ontbrak tot aan vanheeft in Amsterdam. daag. Met Distilleren, In de achttiende eeuw de kunst van het ruiken ontstond het vak met is de vakkennis voor het doel moutwijn en meer mensen toeganbrandewijn te verfijnen. kelijk gemaakt. Volgens Anno 2018 produceert Van Wees is dat ook De Ooievaar/Van Wees het doel van het boek: op deze wijze smakende ‘Oude kennis en techgenevers, verschillende nieken moeten levend likeuren en esprits; eetFenny van Wees, Distilleren. blijven, niet alleen bare parfums voor choDe kunst van het ruiken, Uitvoor onze geschiedcolatiers en patissiers. geverij Loopvis, 288 pagina’s schrijving, maar ook Tijdens het distilleer(€ 34,95)

om te voorkomen dat we telkens het wiel opnieuw uitvinden.’ Daarnaast maakt zij zich sterk voor het voortbestaan van het ambacht. Dit is niet zonder resultaat: in 2016 werd fijndistilleren officieel opgenomen in de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed. Het boek is verrijkt met prachtige foto’s uit de distilleerderij en die zorgen ervoor dat je je als lezer het ingewikkelde proces van het fijndistilleren kunt voorstellen en begrijpen. De mooie afbeeldingen van de genevers en likeuren hebben mijn nieuwsgierigheid gewekt. Ik denk dat ik binnenkort een bezoekje breng aan het proeflokaal van de distilleerderij en probeer of ik het verschil kan ruiken tussen een borrel en een barrel!


Openhartig, zelfkritisch, rauw en dicht op de huid schrijft Marco Kroon over zijn tijd als commandant van het Special Forces peloton in Afghanistan, over de Ridderslag en zijn val van hero to zero. www.danger-close.nl

Lees waarom Marco Kroon de Militaire Willemsorde heeft verdiend!

In Leiderschap onder vuur deelt Marco Kroon zijn overtuigingen omtrent leiderschap. Het zijn persoonlijke, in de praktijk beproefde leiderslessen die voor iedereen, als leider en als mens, toepasbaar kunnen zijn. www.leiderschapondervuur.nl

Boeken Uitgeverij Conserve – februari 2018

Op 27 februari viert Hilversum officieel dat het 100 jaar omroepstad is. Het vuistdikke boek van Peter Schavemaker wordt dertien dagen daarvoor gepresenteerd in Beeld en Geluid in Hilversum. Het verhaalt de geschiedenis van het rustige tuin- en weversdorp dat in 1918 het middelpunt werd van de Nederlandse omroepgeschiedenis. Inmiddels werken 12.000 mensen in de creatieve industrie van zo’n 1700 bedrijven. Dit is het verhaal van presentatoren, omroepmedewerkers en politici, 512 pagina’s dik en rijk geïllustreerd. Het hele jaar 2018 staat in het teken van 100 jaar Hilversum Mediastad. Dit boek kwam tot stand dankzij het Media Park, Beeld en Geluid, dagblad De Gooi- en Eemlander, NPO, Ngage Media en Rabobank. Peter Schavemaker, 100 jaar Mediastad Hilversum, Uitgeverij Conserve, 512 pagina’s (€ 24,99)

Gerard Ekdom deed in RTL Late Night op 22 november de uitspraak: ’Pure porno, maar wel luguber’ over het in 2006 verschenen boek Zwanenzangen van Bernard Hulsman en Pieter Steinz over de liederen van vroeg gestorven pophelden. Het regende daarna telefoontjes van geïnteresseerde kopers en dus besloot Uitgeverij Conserve een razendsnelle herdruk te maken van dit boek. Hierin lees je over de zwanenzangen van onder andere Herman Brood, Johnny Cash, George Harrison, John Lennon, Bob Marley en Elvis Presley, met foto’s van Lex van Rossen. Bernard Hulsman en Pieter Steinz, Zwanenzangen. Liederen van jonggestorven pophelden, Uitgeverij Conserve, 164 pagina’s (€ 17,50)

Uitgeverij Conserve In de boekhandel of portvrij te bestellen via www.conserve.nl. Voor België geldt helft portvrij of € 4,65 per bestelling.

Zelden komt een manuscript in handen van een uitgever dat vergelijkbaar is met ’s werelds beroemdste en bestverkochte schrijver, maar dit komt heel erg in de buurt: Het Darwin Dilemma van Han Thomas. De eerste reacties: Hendrik Spiering in NRC Next: ‘Han Thomas heeft een spannend en vakkundig boek geschreven in de voetsporen van Het Bernini Mysterie van Dan Brown. Het is een helder verhaal op basis van goede research.’ Wim Kleisen voor NBD Biblion: ‘Boeken als deze thriller zijn erg zeldzaam. De auteur is goed thuis in de wetenschap, maar schrijft beslist niet over de hoofden van de lezers heen. De spanning is tastbaar.’ Kim Moelands, oud-jurylid Gouden Strop: ‘Han Thomas is erin geslaagd om een spannende, goed geschreven thriller af te leveren. Een debuut dat absoluut smaakt naar meer en gewaardeerd zal worden door liefhebbers van Dan Brown.’ Schrijfster Cynthia McLeod: ‘In de trant van Dan Brown, maar veel beter!’ Verschijnt eind mei, reserveer nu alvast op www.conserve.nl. Han Thomas, Het Darwin Dilemma, Uitgeverij Conserve, 448 pagina’s (€ 19,99)


BOEKENKRANT.COM

FEBRUARI 2018 PAGINA 25

BOEKFRAGMENT

Melk en honing De Canadese instagram-dichteres Rupi Kaur veroorzaakte met haar dichtbundel Melk en honing een internationale sensatie. Haar thema’s bestaan uit verdriet, verlies, heling, vrouwelijkheid en vormen een bron van troost en kracht voor vrouwen wereldwijd. USA Today riep de toen 21-jarige dichteres uit tot ‘de stem van haar generatie’. telkens als je je dochter vertelt dat je tegen haar schreeuwt uit liefde leer je haar om woede met zachtmoedigheid te verwarren dat lijkt een goed idee totdat ze groot is en mannen vertrouwt die haar pijn doen omdat ze lijken op jou - aan vaders met dochters

Rupi Kaur, Melk en honing, vertaling: Anke ten Doeschate, Uitgeverij Orlando, 208 pagina’s (€ 15,00)

nee het zal geen liefde op eerste gezicht zijn als wij elkaar ontmoeten het is liefde op eerste herinnering want ik zag je in de ogen van mijn moeder toen ze me toevertrouwde dat ik moest trouwen met het soort man dat mijn zoon ooit zou moeten worden

www.uitgeverijorlando.nl

BOEKFRAGMENT

Hou op Harry! Seksistische opmerkingen, managers die naar hun secretaresse gluren, ooms die hun jonge nichtjes bepotelen, kortom grensoverschrijdend gedag. Peter van Straaten was met zijn tekeningen de #MeToo-discussie ver voor.

Peter van Straaten, Hou op Harry!, Uitgeverij De Harmonie, 160 pagina’s (€ 14,90) www.deharmonie.nl


BOEKENKRANT.COM

FEBRUARI 2018 PAGINA 26

STRIPS BOEKENKRANT TIPT

VLAAMS

WERELDWIJVEN Wat hebben een Afrikaanse prinses, een Hollywoodster, een ontdekkingsreizigster, een Chinese keizerin, drie revolutionaire zusjes en een vuurtorenwachtster met elkaar gemeen? Het zijn allemaal vrouwen die zich niet lieten tegenhouden bij Pénelope Bagieu, Wereldhet bereiken van hun wijven, vertaling: Martine doelen. Wereldwijven Woudt, Uitgeverij Scratchvertelt de verhalen van books, 144 pagina’s (€ 27,90) vijftien onafhankelijke vrouwen met lef die hun eigen gang gingen – tegen alle gebruiken en verwachtingen in.

HOOP EN IJDELHEID Les Liaisons dangéreuses is een sleutelroman uit de zeventiende eeuw en een van de grootste meesterwerken van de Franse literatuur. Maar hoe zijn burggraaf De Valmont en markiezin De Merteuil uitgegroeid tot de gewiekste maniStéphane Betbeder en Djief, pulators zoals we ze nu Dangerous liaisons 1. Hoop en allemaal kennen? Dat ijdelheid, Uitgeverij Glénat, probeert deze strip te 56 pagina’s (€ 16,95) achterhalen, waarin scenarist Stéphane Betbéder de jonge jaren reconstrueert van de twee hoofdrolspelers.

PUSSLOOSE Met ruim twintigduizend volgers op Instagram veroveren de katten van Rob van Barneveld de wereld! Nu zijn de leukste avonturen bijeengebracht in Pussloose. Het resultaat is een feelgood, tekstloze kattenstrip vol herkenbare situaties voor elke dierenliefhebber. De katten maken zelf allerlei avonturen mee en gaan op avontuur met andere beesten.

Magische pony’s en bankierspoken Rob van Barneveld, Pussloose 1, Uitgeverij Syndikaat, 80 pagina’s (€ 8,95)

DE NACHTEGAAL VAN STEPNEY De Vier van Baker Street zijn er weer! Billy, de speurneus, Charlie, het meisje gekleed als jongen, Black Tom de inbreker en de kat Watson nemen ons mee op een spannend nieuw avontuur, onder de vleugels Etien Djian, De vier van Baker van Sherlock Holmes. Street 3. De nachtegaal van In het negentiendeStepney, Uitgeverij Daedelus, eeuwse Londen maken 56 pagina’s (€ 17,95) ze kennis met de onderwereld van East End en moeten ze moedig en vindingrijk voor de dag komen om hun huid te redden.

Kapitein Ansjovis is een nieuwe naam in de Nederlandse stripwereld, maar verschijnt al langer in het Frans. Dankzij die ervaring slaagt Vlaming Floris De Smedt erin om zijn reeks net boven de concurrentie uit te tillen. Door Wouter Adriaensen

Het einde van Strip2000 was vorig jaar een klap voor de Nederlandstalige stripwereld. De uitgeverij van wijlen Peter van der Heijden stond tijdens haar korte bestaan garant voor frisse initiatieven en bood heel wat auteurs van eigen bodem een kans. De bekendste reeksen werden overgenomen door Uitgeverij L en door Syndikaat. Met het uitbrengen van enkele nieuwe reeksen lijkt die laatste uitgeverij nu op haar eigen bescheiden manier de voortrekkersrol van Strip2000 over te nemen. Kielhalen voor Gevorderden en Over een Andere Boeg, de eerste stripalbums van Floris De Smedt, zijn een goed voorbeeld van die pioniersdrift. Het werk van de Vlaming verschijnt al enkele jaren in het Franstalige

stripweekblad Spirou en dankzij uitgeverij Syndikaat zijn de strips nu ook in het Nederlands te lezen. Daarin heeft Kapitein Ansjovis de leiding over een bonte verzameling piraten, met onder meer de nerdy bootsman Louis, de pratende papegaai Polly en de cliché-Indiër Sinbad. De albums volgen het beproefde recept van een mix van humoristische stroken, pagina’s en korte verhalen. Aangename afwisseling komt er van de paginagrote speelplaten, die niet alleen in het stripblad maar ook in de albums werken. Wel jammer dat je de oplossingen online moet gaan zoeken in plaats van een-

Floris, Kapitein Ansjovis 1. Kielhalen voor Gevorderden, Uitgeverij Syndikaat, 48 pagina’s (€8,95)

voudigweg achter in de strip.

Floris verstaat duidelijk zijn métier. Zijn tekeningen zijn cartoonesk en doen denken aan een rondere, iets bravere maar zeker niet minder absurde versie van Kinky en Cosy, de twee belhamels van NIX. En ook aan de vertelstijl is te merken dat Floris al geruime tijd strips tekent. Niet elke grap heeft een schitterende clou, maar dat wordt goedgemaakt door de fijne humor die eroverheen gelardeerd is. De bankoverval met de magische pony, het opgraven van troetelkonijn Vlokje, de rondspokende bankiervarkens, het zijn slimme vondsten die ook nog eens heel grappig zijn uitgewerkt. Dankzij zijn lange staat van dienst kan Kapitein Ansjovis net dat tikkeltje extra bieden vergeleken met andere gagreeksen. Deze twee albums zijn dan ook meer dan het ontdekken waard voor wie graag een uurtje luidop Floris, Kapitein Ansjovis 2. lacht. Over een Andere Boeg, Uitgeverij Syndikaat, 48 pagina’s (€8,95)


BOEKENKRANT.COM

FEBRUARI 2018 PAGINA 27

STRIPS SUSKE EN WISKE

Zwierige penseelstreken Elke bladzijde spatten en stuiteren ze van de pagina’s af. Suske en Wiske door scenarist Yann en tekenaar Gerben Valkema is een wilde achtbaanrit die geen moment tot stilstand komt. ‘Dat is karakteristiek voor Yann, en ook typisch Vandersteen. Elke halve pagina kwam er weer een plotwending of een nieuwe grap,’ vertelt Valkema.

Patron, dit bier smaakt naar afwaswater en kattenpis.

Door Robin Vinck Het moet een nieuwe traditie worden aan het eind van het jaar: een hommage-album van Suske en Wiske. Oftewel: het bekende Vlaamse duo door de ogen van andere striptekenaars. De Franse scenarist Yann (onder andere bekend van Robbedoes) en de Nederlandse tekenaar Gerben Valkema (bekend van Elsje) mochten aftrappen. Het resultaat is het album Cromimi, waarin we eindelijk meer te weten komen over de herkomst van Jerom. Als hij erachter komt dat er in 1966 een ‘Cro-Magnonmens’ van tienduizend jaar oud in het ijs is gevonden, wil hij daar alles van weten. Suske, Wiske, Sidonia, Lambik en Jerom halen het blok uit het museum en laten het ontdooien. Het blijkt het vriendinnetje van Jerom uit de ijstijd te zijn. Valkema vindt het een enorme eer dat hij Suske en Wiske mocht tekenen. Yann was onder de indruk van een Suske en Wiske-album dat de tekenaar eerder maakte voor SOS Kinderdorpen, waar bekende Nederlanders de verhalen schreven en aan een tekenaar gekoppeld werden. ‘Yann had al een scenario liggen,’ vertelt Valkema, ‘en ze waren al heel lang bezig om een geschikte tekenaar te vinden. De Fransman zei steeds nee, totdat hij mijn boekje onder ogen kreeg.’ Dat vindt de tekenaar heel bijzonder, vooral omdat hij zelf veel boeken van de scenarist in zijn kast heeft staan. ‘Hij heeft zo veel moois gemaakt. En ineens is die Yann dezelfde die mij het scenario toespeelt.’ De tekenaar vindt het heel bijzonder dat hij nu zijn eigen Suske en Wiskeverhaal heeft. ‘Het is een klassieke avonturenstrip met humor. Dat las ik vroeger ook heel graag. Nu kan ik zelf zo’n lang verhaal vertellen, met ruimte voor soms hele flauwe grappen. En je kan er lekker expressief mee zijn.’ Negatieve reacties van fans die vinden dat hij te veel afwijkt van het origineel heeft hij niet gehad. Het was dan ook juist de bedoeling om zijn eigen interpretatie aan het duo te geven. ‘Ik heb geen zeventig jaar aan bagage waar ik aan moet beantwoorden. Ik doe het op mijn eigen manier, dat mag in deze serie ook. Ik hoef niet in de stijl van Willy Vandersteen te werken, en dat is heel bevrijdend.’

Hoezo? Vind je mijn trappist niet lekker, dan?

Trappist? Bedoel je dit sokkensapje? Dit is geen trappist! arm België!

Doos niet goed… vuilbak beter.

Een lege vuilnisbak kon je niet vinden, zeker?

Zal er volgende keer eentje van thuis meenemen.

Ik hoor het al! Over welke Meneer is een traditie heb jij het kenner... of een dan? Jouw monniken “zievereir” zoals wassen hun voeten we hier zeggen. in de biervaten en Een oproerkraaier! brouwen met Dit abdijbier heet modder in plaats “stoefer”. Een van hop. nobel bier met een rijke traditie!

Bik bezig met voordracht geven… Duurt gewoonlijk niet zo lang.

Wat een donkere tijden zijn dit toch... Bier dat niet meer smaakt zoals vroeger omdat de brouwerijen genetisch gemanipuleerde hop gebruiken...

precies volgens schema.

Alles is naar de vaantjes. Niet alleen het bier maar ook onze frieten! Die maken ze fluogroen om de jeugd te verleiden. En dan zwijg ik nog over de mosselen! Geïmporteerd uit Azië en ontwikkeld met DNA van gemuteerde Chinese huisjesslakken.

Vlaamse stripduo tekent, kom je De zwierige penseelstreken van ook in de enorme pr-machine van Valkema geven een heel ander beeld Standaard Uitgeverij terecht. ‘Dat dan de strakke lijnvoering van Vanwas leerzaam en leuk,’ vertelt Valkdersteen. Vooral op Wiske heeft de ema. ‘Ik kwam binnen en ze stelden tekenaar wel even moeten oefenen. Suske en Wiske CROMIMI NL-FR 2017-10-05.indd 3 van alles voor. “Vind je dat goed?” ‘Ik ging eerst uit van de Wiske zoals vroegen ze. Maar ik heb gezegd: ik we haar kennen, met dat eierkopje. vertrouw volledig op jullie expertise Ik heb haar één keer zo getekend, en zeg maar wat ik maar dat zag er vermoet doen. Ik draaf wel schrikkelijk uit. Dat moet op.’ Zo was de presenje helemaal niet in mijn tatie van het album in stijl willen doen.’ het natuurhistorisch De oplossing vond hij in museum in Brussel, de Blauwe Reeks, de verdat ook op de cover te halen die Vandersteen in zien is. En de albums de jaren vijftig voor het worden goed verspreid. weekblad Kuifje maakte. ‘Dat is de kracht van Daarin had ze krullen in Suske en Wiske. Het ligt haar nek, en dat werd de ook in de supermarkt, basis voor de Wiske van zoals het hoort. Mijn Valkema. ‘Ineens viel het Elsje ligt daar niet, op zijn plek en kon ik Willy Vandersteen, Yann en maar dit album wel.’ haar tekenen.’ Gerben Valkema, Suske en Voor de echte Suske en Wiske. Cromini, Standaard Wiske-liefhebber zitten Als je het beroemdste Uitgeverij, 48 pagina’s (€ 6,99)

En dan verbaasd zijn dat ons Belgisch erfgoed ondertussen in het buitenland gemaakt wordt!

Rommeke wel houden van mosselen nu... Smeuïger... Meer smaak. Lekker vet... Verrijkt met cholesterol... Water loopt me al in mond... Hmm. Groene friet en gele mosselen! Wat een ellende! Arm België. Wat zeg ik? NOG armer België!

‘Dat is de kracht van Suske en Wiske. Het ligt ook in de supermarkt. Mijn Elsje ligt daar niet.’

09-10-17 11:44

er heel wat knipogen in naar de oorspronkelijke reeks, soms heel subtiel. Zo zie je op de achtergrond café Het Spaanse Spook, en hebben Lambiks ‘hersenen’ in de vorm van Bikbellum ook weer een rolletje, een verwijzing naar het album De Dolle Musketiers. Wie goed kijkt ziet ook verwijzingen naar Kuifje en Robbedoes. En wie heel goed kijkt, kan zelfs Elsje zien, maar dat is voor de echte speurneuzen. ‘Ze zit er drie keer in,’ lacht Valkema.


BOEKENKRANT.COM

FEBRUARI 2018 PAGINA 28

BOEKHANDEL AGENDA

februari 2018 VANAF 9 FEBRUARI

NEDERLAND EN VLAANDEREN – Het initiatief ‘Geef een boek cadeau’ heeft als missie alle – maar dan ook alle – kinderen te laten opgroeien tussen de allermooiste kinderboeken. Om dit te laten slagen wordt ieder jaar in februari een klassiek jeugdboek ter beschikking gesteld voor maar twee euro! Het jeugdboek van 2018 is Ronja de roversdochter van Astrid Lindgren. www.geefeenboekcadeau.nl

TOT 11 JUNI

DEN HAAG – Het Kinderboekenmuseum brengt een prachtige illustratietentoonstelling over de veelbekroonde Charlotte Dematons. De expositie neemt je mee in haar wondere wereld dankzij circa honderd originele illustraties uit onder meer De gele ballon, De tuinen van Dorr, Alleen op de wereld en de bestseller Nederland. www.kinderboekenmuseum.nl

10 FEBRUARI T/M 15 APRIL

OOSTENDE – In deze Boekenkrant las je al een recensie over Grote kunst voor kleine kenners, maar tot april kun je nu ook een expositie met dezelfde naam bezoeken. Met een doe- en notitieboekje ontpop je je als bezoeker tot een echte speurneus, want één van de schilderijen werd gestolen! Ga op zoek naar aanwijzingen in het Fort en vind zo het schilderij terug. www.grotekunst.be

14 T/M 21 FEBRUARI

NEDERLAND EN VLAANDEREN – Tijdens de zevende editie van de Week van het Korte Verhaal geven boekhandels op allerlei manieren extra aandacht aan dit genre. Op de laatste dag wordt de J.M.A. Biesheuvelprijs uitgereikt voor de beste Nederlandstalige verhalenbundel van het afgelopen jaar. www.weekvanhetkorteverhaal.nl

16 FEBRUARI

HAARLEM – De Haarlems boekhandels organiseren in samenwerking met Stichting Literair Haarlem voor de tweede maal het Haarlems Literatuur Festival. Zes auteurs, onder wie Bert Natter, Anne-Gine Goemans, Arthur Umbgrove en Roos van Rijswijk geven acte de présence. De Haarlemse singer-songwriter Dafne Holtland neemt het muzikale gedeelte voor haar rekening. www.literairhaarlem.nl

17 FEBRUARI

ROTTERDAM – Boekhandel Donner krijgt ‘hoog’ bezoek van Andy Griffiths, de schrijver van De waanzinnige boomhut-reeks, want er verschijnt weer een nieuw boek in de bekende reeks. De middag wordt gepresenteerd door Edward van de Vendel. www.donner.nl

DE NEDERLANDE BOEKHANDELSPRIJS

De stem van de boekverkoper telt! Het is inmiddels een prachtig vast onderdeel van het literaire prijzenlandschap: de Nederlandse Boekhandelsprijs. Het zijn de boekverkopers die nu voor het vierde jaar op een rij bepalen welke schrijver met de onderscheiding naar huis gaat.

In 2015 nam boekverkoper Gerda Aukes (Boekhandel Den Boer in Baarn) het initiatief om een nieuwe literaire prijs op te starten. Dit keer geen vakjury’s van journalisten of lezerspanels: boekhandelaren mogen hun stem laten horen. Welk werk verdient volgens hen een groter publiek? Volgens Gretske de Jong, penningmeester van de Stichting Nederlandse Boekhandelsprijs, is er geen jury geschikter om dat te bepalen. ‘Wie kent het aanbod beter dan de boekverkopers? Het zijn goede, bijzondere en belezen lezers, die elke dag advies aan de klant geven. Ze zijn gepassioneerd en hebben een grote liefde voor het boek. En al helemaal voor de literatuur.’ De Jong, vestigingsdirecteur bij Boekhandel Scheltema in Amsterdam, is dit jaar voor het eerst betrokken bij de Boekhandelsprijs. Dat komt omdat de onderscheiding voor het eerst financiële ondersteuning ontvangt van Novamedia, een social enterprise die eigenaar is van Scheltema. Veel zal er niet veranderen, benadrukt De Jong. ‘Net als in eerdere jaren blijven boekhandelaren vrij om de titels te kiezen die zij het best vinden. De enige verandering is eigenlijk dat de uitreiking van de prijs plaats gaat vinden in onze winkel. Het gaat een bijzonder feest worden. Meer kan ik helaas nog niet verklappen.’ Jaap Robben (2015), Alex Boogers

Gretske de Jong en Wij zeggen hier niet halfbroer van Henk van Straten doen het goed. En Alex Boogers maakt ook weer kans, dit keer met Onder een hemel van sproeten.’ Of ze zelf een voorkeur heeft, wil De Jong niet zeggen. ‘Maar ze verdienen de prijs allemaal, vind ik. Ik laat me graag verrassen door de keuze van de boekverkopers.’

(2016) en Lize Spit (2017) mochten de prijs – die bestaat uit een eervolle titel, een mooie publiciteitscampagne en een speciale editie van hun boek – al eerder in ontvangst nemen. Maar wie zijn de kanshebbers voor 2018? Wanneer we De Jong spreken, is de stemperiode in volle gang. ‘Tommy Wieringa en Thomas Verbogt krijgen veel stemmen,’ zegt ze. ‘Maar ook De pelikaan van Martin Michael Driessen

Meer weten? In de april-editie van de Boekenkrant plaatsen we een interview met de winnaar!

2016

2017

Inmiddels zijn de genomineerden bekendgemaakt. Blader snel naar pagina 10.

EERDERE WINNAARS

18 FEBRUARI

DEN HAAG – Journalist Ricci Scheldwacht interviewt striptekenaar Peter van Dongen over zijn beeldroman Familieziek. Onlangs won Van Dongen de Stripschapprijs, de belangrijkste oeuvreprijs voor striptekenaars in Nederland. www.vanstockum.nl

21 FEBRUARI

AMSTERDAM – De Amerikaanse schrijver Jennifer Egan is te gast bij het John Adams Institute om te praten over haar roman Manhattan Beach. Voor haar eerdere boek Bezoek van de knokploeg ontving ze in 2011 de Pulitzerprijs voor fictie. www.john-adams.nl

22 FEBRUARI

UTRECHT – Daan Doesborgh en Babs Gons, presentatoren van het Nederlands Kampioenschap Poetry Slam 2018, geven samen een workshop spoken word. Hoe breng je een tekst tot leven op het podium met behulp van je stem, ritme en houding en hoe maak je contact met de zaal? Tijdens de workshop krijg je verschillende opdrachten en geven de docenten feedback op je performancevaardigheden. www.literatuurhuis.nl

2015

Jaap Robben, Birk, Uitgeverij De Geus, 256 pagina’s (€ 12,50)

Alex Boogers, Alleen met de goden, Uitgeverij Podium, 518 pagina’s (€ 12,50)

Lize Spit, Het smelt, Uitgeverij Das Mag, 480 pagina’s (€ 22,95)


BOEKENKRANT.COM

FEBRUARI 2018 PAGINA 29

BOEKHANDEL BOEKHANDELS DIE DE BOEKENKRANT VERSPREIDEN Voor een compleet actueel overzicht kijkt u op www.boekenkrant.com/boekhandels. Staat uw naam niet op de lijst, of heeft u aanpassingen? Geef het door via info@boekenkrant.com NEDERLAND AALSMEER

Boekhuis Aalsmeer ALKMAAR

Boekhandel Feijn Boekhandel Van der Meulen’s

BUNSCHOTEN – SPAKENBURG

Bruna van de Geest CASTRICUM

Boekhandel Laan COEVORDEN

ALMELO

Readshop Coevorden

ALPHEN A/D RIJN

Readshop Cuijk

Boekhandel Broekhuis Boekhandel Haasbeek Boekhandel Haasbeek Herenhof AMERSFOORT

De Algemene Boekhandel Boekhandel Riemer Boekhandel Veenendaal AMSTELVEEN

Boekhandel Venstra AMSTERDAM

De Amsterdamse Boekhandel Boekhandel de Dolfijn De Nieuwe Boekhandel Boekhandel Jimmink Boekhandel Scheltema Plantage Van der Plas APELDOORN

Nawijn & Polak Boekverkopers ARNHEM

CUIJK

CULEMBORG

Boekhandel Tomey DELFT

Boekhandel Ben Kempers Boekhandel De Omslag DEN BOSCH

Boekhandel Adr. Heinen DEN HAAG

Boekhandel Douwes Boekhandel Van Stockum DEVENTER

Boekhandel Praamstra DIEREN

Boekhandel Dieren DOESBURG

Nieuwenhuis Boek en Buro DOETINCHEM

Raadgeep & Berrevoets DORDRECHT

De Arnhemse Kinderboekwinkel Boekhandel Hijman Ongerijmd

Boekhandel Vos & Van der Leer

Boekhandel Van der Velde

The Read Shop Doorwerth

Boekhandel Den Boer BADHOEVEDORP

Boekhandel Van der Velde

BARNEVELD

Voster Boek & Kantoor

BEILEN

Boek en Buro

ASSEN

BAARN

DOORN

The Readshop Doorn DOORWERTH

DRACHTEN

Boekhandel Jaspers

DRONTEN

Boekhandel Romijn

EDE

Boekhandel Het Logboek

EINDHOVEN

Boekhandel Novita

Boekhandel Van Grinsven Boekhandel Van Piere

Quist boeken

Plantage Vermeer

Readshop Beverwijk

Smit en Co Boek- en Kantoorboekhandel

BENNEKOM

BERGEN OP ZOOM BEVERWIJK

BILTHOVEN

Bilthovense Boekhandel BLEISWIJK

Boekhandel Muilenburg BODEGRAVEN

Readshop Karssen BOXMEER

Van Dinter Media BREDA

Boekhandel Van Kemenade & Hollaers Libris Boekhandel Buitelaar BREUKELEN

Boekhandel van Kralingen BRUNSSUM

Boekhandel Rob Rozeman BUNNIK

Boekhandel Van Ravenswaay

EMMEN

ENKHUIZEN

ENSCHEDE

Boekhandel Broekhuis ETTEN-LEUR

Plantage Etten-Leur EXLOO

Geerts Warenhuis GELDROP

Boekhandel van Grinsven GOIRLE

Blz. Boekhandel Buitelaar GOES

Boekhandel De Koperen Tuin GOUDA

Boekhandel Verkaaik GRONINGEN

Boekhandel Van der Velde Boekhandel Riemer

HAARLEM

Boekhandel Gillissen & Co Boekhandel H. de Vries Boeken Bruna Cronjéstraat HAAKSBERGEN

MIJDRECHT

Boekhandel Mondria MONNICKENDAM

Boekhandel Van der Velde

NAALDWIJK

Steenwijk’s Boekhuys

Nimo Boek

Boekhandel Vingerling NIEUWEGEIN

HAREN GN

The Read Shop Nieuwegein

HAZERSWOUDE

Boekhandel Roodbeen

Boek en Buro

Boomker Boeken Readshop Hazerswoude HEDEL

The Readshop Hedel HEEMSKERK

Bruna Heemskerk HEEMSTEDE

Boekhandel Blokker HEERHUGOWAARD

Bruna Middenwaard HEERLEN

Bij Het Raethuys HEEZE

Boek- en Kantoorboekhandel Lektura HELMOND

Boekhandel de Ganzenveer HENGELO

Boekhandel Broekhuis HEUSDEN

Zin in Boeken HOLTEN

Heusinkveld – Holten

NIJKERK

NIJMEGEN

Boekhandel Augustinus De Nijmeegse Kinderboekwinkel Books by Roelants Boekhandel Roelants Dekker vd Vegt boekverkopers NOORDWIJKERHOUT

Boekhandel Wagenaar & Van Halem NUNSPEET

Boekhandel Osinga OEGSTGEEST

Rijnlandse boekhandel Boekhandel De Kler OISTERWIJK

Boekhandel Oisterwijk OLDENZAAL

Boekhandel Broekhuis OOSTERBEEK

HOOFDDORP

Boekhandel Meijer en Siegers

HOORN

Boekhandel Derijks

Boekhandel Stevens Hoornse Boekhandel HOUTEN

Boekhandel Wijs HUIZEN

Boekhandel Flevo KAPELLE

Boekhandel Lectori KERKRADE

Boekhandel Leeskunst

KRIMPEN AAN DEN IJSSEL

Boekhandel De Korf Boekhandel Kamerbeek LEEUWARDEN

Boekhandel Van der Velde LEIDEN

Boekhandel De Kler Boekhandel Kooyker Boekhandel van Stockum LEIDERDORP

Boekhandel De Kler

SNEEK

OSS

TILBURG

Rebers Boek en Buro

Boekhandel Arentsen Gianotten Mutsaers

PUTTERSHOEK

Marjan Houtman Lezen en Schrijven PIJNACKER

Boekhandel van Atten Bruna Pijnacker RHOON

Het Witte Huys RODEN

Boekhandel Daan Nijman ROERMOND

Plantage Boekhandel ROOSENDAAL

ZOETERMEER

Boekhandel De Kler Boekhandel Sonneveld Haasbeek

Boekhandel Kees Literaire Boekhandel Broese boekverkopers Savannah Bay

Boekhandel Someren en Ten Bosch Van den Brink Boek en Buro

UTRECHT

VALKENSWAARD

Boekhandel Priem VEENENDAAL

ZUTPHEN

ZWOLLE

Waanders in de Broeren

Boekhandel van Kooten VEGHEL

Bek, Boeken & Bijzonders VELP GLD

Boekhandel Jansen & de Feijter VENLO

Boekhandel Koops VENRAY

Roojboek VLEUTEN

Boekhandel Kees VLISSINGEN

Boekhandel ’t Spui VOORBURG

Boekhandel De Kler

Boekhandel het Leesteken

ZEVENAAR

The Read Shop Express Uithoorn

UITHOORN

OUDEWATER

PURMEREND

ZEIST

TIEL

Kinderboekhandel In de Wolken

The Readshop Oudewater

Boekhandel Logica Groenveld Boeken Boekhandel Kramer & Van Doorn

STEENWIJK

OUDERKERK A/D AMSTEL

Boekhandel Sprey

IJSSELSTEIN

VOORSCHOTEN WAALWIJK

Plantage Bookstore WAGENINGEN

Boekhandel Kniphorst WASSENAAR

Boekhandel De Kler WILLEMSTAD

Boekhandel het Rozemarijntje WINTERSWIJK

Boekhandel Kramer WOERDEN

Libris Woerden WORMERVEER

Pasman Boek & Hobby IJMUIDEN

The Read Shop Express IJmuiden

Boekhandel De Kler

Boekhandel De Boekenwurm

Grimbergen

Boekhandel De Omslag

ANTWERPEN

LIER

Boekhandel Donner Boekhandel Maximus Bosch en De Jong

BRASSCHAAT

LEUVEN

LEIDSCHENDAM LISSE

LOCHEM

Boekhandel Lovink MAARN

Boekhandel Boek & Koek MAASSLUIS

Boekhandel Het Keizerrijk MAASTRICHT

Boekhandel Dominicanen DE MEERN

Boekhandel Kees MEPPEL

Riemer Barth MIDDELBURG

De Drvkkery

ROSMALEN

ROTTERDAM

SANTPOORT-NOORD

Bredero Boeken

VLAANDEREN De Markies

Standaard Boekhandel BRUGGE

SCHAGEN

De Reyghere Raaklijn

SCHEVENINGEN

Letters & Co

Boekhandel Plukker Boekhandel Scheveningen SCHIEDAM

Schiedams Boekhuis SITTARD

Boekhandel Krings

DEINZE GENK

Malpertuis GENT

Walry

HEIST-OP-DEN-BERG

Het Voorwoord

De Boekanier Boekarest MECHELEN

Salvator De Zondvloed MORTSEL

De Boekuil

OUDENAARDE

Boekhandel Beatrijs ROESELARE

De Zondvloed TURNHOUT

Standaard Boekhandel


VOOR DE LIEFSTE...

Kussensloop met prachtige beeld van Milja Praagman. Om te dromen van verre droombestemmingen, als voorpret voor reizen naar verre oorden en een droomcadeau voor wereldreizigers met een groot hart!

€ 17,75 ISBN 9789059305656 60 x 70 cm. 100% katoen

T 040 2454001 www.plint.nl

LEKKER LEZEN!

FEBRUARI 2018, N No. 10 – DE BESTE BRON VOOR YOUNG ADULT-BOEKEN

Met Marieke Nijkamp, Susin Nielsen en Celebrate Books.

LEKKER LEZEN

elling Cartoons op best ar: door striptekena l E r w invaSn uspvoartashirts, ǩ bedrukken hoodies, t-shirts ǩ

Met Marieke Nijkamp, Susin Nielsen en Celebrate Books

ZZZ VXYDDOVKLUWV QO ǩ ǩ LQIR#VXYDDOVKLUWV QO

Neem een abonnement! Aanm elden kan via boekenkrant.com/abo (of vul de

bon in)

Ik neem een abonnement op:

Twaalf nummers van de Boekenkrant + alle specials voor € 30,Zes nummers van de BKJunior voor € 15,Zes nummers van de BKYA voor € 15,Zes nummers van de BKFilosofie voor € 15,Zes nummers van de BKHistorischeRomans voor € 15,Zes nummers van de BKMilitaireBoeken voor € 15,-

naam straat postcode land e-mail

BON m/v

plaats

telefoon

IBAN nummer betaling

automatische incasso per factuur (+ 2,50 administratiekosten)

geboortedatum handtekening

Stuur deze bon naar: Boekenkrant, Visscherplein 160 K22, 3511 LX Utrecht, Nederland

BK02-18

VOLGENDE MAAND IN DE BOEKENKRANT Maart is traditioneel de maand van de Boekenweek, met dit jaar als thema ‘natuur’. Voor deze gelegenheid spreken we met Griet Op de Beeck die dit jaar het Boekenweekgeschenk schreef, en ontmoeten we Jan Terlouw die het essay voor zijn rekening nam. Verder besteden we zowel op de literatuur- als de non-fictiepagina’s extra aandacht aan natuurboeken. Verder in de maart-editie: • Bespreken we de poëziebundel Melk en honing van Rupi Kaur, waarvan wereldwijd al meer dan drie miljoen exemplaren over de toonbank gingen. Daarnaast ontmoeten we Olivier Willemsen die na zijn onheilspellende debuut Morgen komt Liesbeth ook in zijn tweede boek een fascinatie blijft houden voor duisterere geschiedenis. • Op de spanningspagina’s is er aandacht voor De krijtman, het claustrofobisch thrillerdebuut van C.J. Tudor, en interviewen we Frank van Pamelen over De Vliegende Hollander, een boek dat alles te maken heeft met de legende over het mysterieuze spookschip. • Op de non-fictiepagina’s is er aandacht voor de wondere wereld van de levensverlenging in De mensmachine en spreken we met taaldeskundige Wim Daniëls over de nieuwste trend: koken met taal. De Boekenkrant verschijnt iedere eerste maandag van de maand en is voor de klant gratis verkrijgbaar in de betere boekhandel. Thuis ontvangen? Vul de bon in op deze pagina.

Uphill Battle boekpromotie tel +31 302231718 redactie@boekenkrant.com verkoop@boekenkrant.com De volgende Boekenkrant verschijnt op 5 maart 2018


BOEKENKRANT.COM

FEBRUARI 2018 PAGINA 31

WIN EEN BOEK LEZERSADVIES In deze rubriek maak je elke maand kennis met een lezer van de Boekenkrant. Deze keer is het de beurt aan Marloes Nijland uit Etten-Leur. Wat doe je in het dagelijks leven? ‘Ik werk als copywriter, redacteur en blogger. Bij een klein communicatiebureau en vanuit mijn eigen freelance praktijk. Ook volg ik een opleiding aan de Schrijversacademie. Ik schrijf dus vooral vaak en veel. Waar haal je de Boekenkrant op? ‘Ik heb een abonnement, dus ik krijg de Boekenkrant lekker in de brievenbus. Een beetje uit zelfbescherming, want elke maand een bezoek brengen aan mijn lokale boekhandel zou slecht zijn voor de portemonnee. Zo’n bezoek betekent toch minstens één boek kopen… en dat is heel wat duurder dan een

Marloes Nijland

WIN DIT BOEK

WIN EEN BOEK

De nieuwe pageturner van Isabel Allende waarin drie vreemdelingen in New York door een bizar toeval in een soort roadmovie verzeild raken.

Hoe is je liefde voor lezen ooit begonnen? ‘Lezen en schrijven is al zolang als ik me kan herinneren een passie. Ik kan me niet heugen dat ik als klein kind zonder verhaaltje of boek naar bed ging. Mijn ouders zullen dit vast met elke avond voorlezen gestimuleerd hebben, maar ik denk dat het ook voor een groot deel gewoon onderdeel van mij was. Wij zijn met vier thuis en ik ben de enige die echt zoveel boeken in een jaar leest. Ik begon trouwens ooit met de boeken van Enid Blyton (De Vijf-serie) en Arendsoog. Daarna volgden series als Wipneus en Pim, De Kameleon en Snelle Jelle en nog zoveel meer.’ Welk boek zou je aan iedereen aanraden? ‘Ik vind dat iedereen Voor mij van Jojo Moyes gelezen moet hebben. Vanwege de kracht van de liefde,

Specials Naast de reguliere Boekenkrant verschijnen er ook regelmatig specials over verschillende thema’s. BKJunior: 5 maart 2018 BKFilosofie: 3 april 2018 BKYA: 3 april 2018

Welk boek heb je nooit uitgelezen? ‘Alleen met de Goden van Alex Borgers. Ik heb gemerkt dat het mannelijke perspectief mij gewoon niet ligt. Zo was Hallo Muur van Erik Jan Harmens ook een worsteling. Alleen met de Goden heb ik uiteindelijk weggelegd, lezen moet wel leuk blijven. Iedereen is hier vol lof over, maar het is gewoon geen boek voor mij.’ Welk boek ligt er op dit moment op je nachtkastje? ‘Dat zijn er twee: The Heart’s Invisible Furies van John Boyne en Verdwaaltijd van Kathy Mathys. Kathy is mijn docente bij de Schrijversacademie en we hebben het al vaak over haar boek gehad, dus ik ben erg benieuwd naar het resultaat.’

WINNAAR

Alice Hoffman, De verbintenis van tegenpolen, vertaling: Saskia Peterzon-Kotte, Uitgeverij Orlando, 352 pagina’s (€ 19,95)

Wie waren de drie schrijvers verborgen in het beeld in het januarinummernummer? Het goede antwoord is: Martin Schouten, Peter van Dongen en M. de Roos (Maarten Veldhuis).

COLOFON Over de Boekenkrant De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Onze onafhankelijke redactie besteedt aandacht aan literatuur, spanning, jeugd, strips en non-fictie. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de papieren editie, die wordt verspreid via boekhandels, bibliotheken en scholen in Nederland en Vlaanderen. Tevens is het mogelijk om als particulier een abonnement te nemen en de Boekenkrant thuisgestuurd te krijgen. Daarnaast plaatst de redactie regelmatig nieuwe artikelen op www.boekenkrant.com.

maar ook om eigen keuzes maken. Ook de boeken van Carlos Ruiz Zafón over het Kerkhof der Vergeten Boeken, te beginnen bij De Schaduw van de wind, zijn echte aanraders.’

VORIGE KEER

Welke drie schrijvers zijn in dit beeld verborgen? Stuur de namen voor 26 februari naar redactie@ boekenkrant.com met als onderwerp ‘Win een boek’. Vermeld ook je naam en adres. Onder de goede inzendingen worden drie exemplaren van De winter voorbij van Isabel Allende verloot.

Isabel Allende, De winter voorbij, vertaling: Rikkie Degenaar, Uitgeverij Wereldbibliotheek, 336 pagina’s (€ 19,99)

jaarabonnement.’

Uit de vele goede inzendingen trokken we Gerard Hilbrants uit Groningen. Hij wint een exemplaar van De verbintenis van tegenpolen van Alice Hoffman. Gefeliciteerd!

MEDEWERKERS Contact Uphill Battle Boekpromotie, Visschersplein 160, k22, 3511 LX Utrecht, Nederland. Telefoon: + 31 30 2231718 Redactie redactie@boekenkrant.com Informatie over adverteren verkoop@boekenkrant.com Abonnementenservice abo@boekenkrant.com Telefoon: +31 881 102005 Online www.boekenkrant.com facebook.com/deboekenkrant @boekenkrant @boekenkrant Oplage 21.000 De volgende Boekenkrant verschijnt op 5 maart 2018

Het team Eindredacteur: Nicole van der Elst Redacteuren: Janneke Blok en Danique Roozekrans Corrector: Christine Tinssen Medewerkers: Anouk Abels, Isa Altink, Anne van Blijderveen, Zofeyah Braam, Wendy Claes, Jacqueline Coppens, Pim Cornelussen, Oglaya Doua, Jeroen van Esch, Aefke ten Hagen, Ezra Hakze, Alex Hoogendoorn, Katy Hurkmans, Hugo Jager, Lex Jansen, Mieke van Meer, Amanda Morina, Rosanna del Negro, Selma Oueddan, Nora van Ouwerkerk, Hans Pols, Ira Pronk, Emma Ringelding, Nikki Spoelstra, Erwin Suvaal, Carien Touwen, Robin Vinck, Erik de Vries Lentsch, Anneke Voerman, Sonja Wessels, Tanja Wilming. Vormgeving: Titus Vegter Hoofdredacteur/uitgever: Jan Louwers

Anouk Abels

Janneke Blok

Wendy Claes

Jacqueline Coppens

Nicole van der Elst

Jeroen van Esch

Ika Gerritsen

Ezra Hakze

Hugo Jager

Mieke van Meer

Nora van Ouwerkerk

Hans Pols

Barbara Starink

Titus Vegter

Robin Vinck


‘We waren er allemaal stil van. Iedereen moet dit lezen!’ dwdd-boekenpanel

Nu in de boekhandel


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.