Page 1

SALEZIJANSKI MLADINSKI CENTER RAKOVNIK KRONIKA LETA 2013

V BESEDI IN SLIKI


»Nihče nima pravice biti srečen sam!« sem slišal in ne morem se znebiti teh misli. Vesel sem, da se to skuša uresničiti v našem Salezijanskem mladinskem centru na Rakovniku. Programi ti tečejo v SMC- ju so ena od možnosti, da mladi odkrijejo svoj prostor, utrjujejo svoje znanje, sodelujejo z vrstniki, spremljajo mlajše in jim omogočajo odkrivati vedrino življenja. To me veseli, da sem našel v naši župniji to vedrino in življenje. Ne morem si predstavljati župnije brez SMC-ja in tudi obratno ne. Upam, da bo to delo vedno bolj življenjsko. Animatorjem in sodelavcem SMC-ja pod vodstvom Jureta pa čestitam za opravljeno delo. Želim si samo to, da bi bili še naprej tako zavzeti in povezani. Kajti še vedno velja: Če skup držimo nam nihče nič ne more. To naj bo tudi voščilo za novo leto 2014, ki naj ga prinese Novorojeni! Mirko Simončič, župnik rakovniški Župnija ima svoje ustaljeno življenje in delo. Oznanjevanje, uvajanje v zakramente, bogoslužje, karitativno delo poteka po ustaljenem redu. Mlad človek pa potrebuje svobodo in spontanost. Potrebuje prostor, kjer se lahko srečuje s sovrstniki. V komunikaciji zori in rase. Posebno pa je pomembno, da je osebno nagovorjen. Tudi če se po birmi oddalji od vere in Cerkve ima še vedno prostor, kamor lahko pride. Noben ga ne bo zasliševal, kje je bil do sedaj, tudi če ga več kot leto ni bilo blizu. Velik problem je danes osamljenost. Če ga bo kdo osebno nagovoril, bo začutil sprejetost. Dobro je, da ima mladinski center široko ponudbo dejavnosti, možnosti vključevanja. Široka paleta omogoči mlademu, da se vključi tam, kjer je nagovorjen. Na Rakovniku se je v tej smeri delalo. Vesel sem bil, da so se vse bolj vključevale družine, pa tudi starejši. Drug drugega bogatimo; drug ob drugem rasemo. Tudi vključevanje glasbene šole je bilo dragoceno. V Mariboru smo šele prišli do primernih prostorov. Počasi ustvarjamo primeren prostor za mlade, pa tudi za vse ostale. Prisrčen pozdrav s Štajerske, s »totega« Maribora Franc Brečko, nekdanji župnik

»Salezijanski mladinski center (SMC) je ustanova župnije Ljubljana – Rakovnik za mladinsko pastoralo po Don Boskovem vzoru.«


uvodna beseda Glej Bog je z nami … Letnica 2014, v katero smo pravkar zakoračili, v povezavi s Salezijanskim mladinskim centrom na Rakovniku nagovarja z veseljem in hvaležnostjo. Deset let bo namreč minilo od jeseni 2014, ko smo imeli blagoslov prenovljenih prostorov SMC-ja in župnije. Temeljno svetovno načelo za salezijanske mladinske centre pravi, da mora vsak SMC biti dom, ki sprejema; šola, ki uvaja v življenje; župnija, ki evangelizira in dvorišče/igrišče za prijateljske stike in za veselo življenje. Srčno upam, da boste ob listanju po fotografijah in besedilih letnega poročila zaznali duha skupnosti (dom), duha napredovanja in izobraževanja (šola), duha Jezusa in evangelija (župnija) in duha vesela in razigranosti (dvorišče). Med vsemi letošnjimi razveseljivimi dogodki, bi želel posebej izpostaviti naslednja dva. Na poletnem oratoriju smo v enem od prostorov SMC-ja postavili začasno kapelico – prostor za osebno srečanje z Bogom in s seboj. Po končanem oratoriju so mladi animatorji rekli, da moramo kapelico ohraniti za stalno in da je po oratoriju ne smemo podreti do naslednjega poletnega oratorija. Tako je med nami dobila trajno mesto preprosta kapelica. S skupino mladih smo se v decembrskih počitnicah odpravili na smučanje v Nassfeld. Pri vzpenjanju proti smučišču je cesta postajala vse bolj snežena in mestoma ledena. Naleteli smo na nekaj avtomobilov, ki so obtičali v snegu in si nameščali verige. Mi s kombijem z zimskimi gumami nismo imeli težav. V trenutku pa smo se morali ustaviti zaradi srečanja z voznikom, ki je vozil navzdol. Za hip nam je zastal dih, a samo za hip, saj smo brez težav speljali in nadaljevali vožnjo. V naslednjem hipu pa se iz ust skupinice mladih zasliši pesem – himna zadnjega oratorija: »Glej, Bog je z nami, nismo sami, ko je jutro in zvečer. Ona blagoslavlja naše delo, moji duši daje mir …« Naj bo tudi z vami in vas blagoslavlja in veseli bomo, če bomo lahko v pomoč pri tem, da bo vaše življenje lepše.

Jure Babnik SDB, vodja Salezijanskega mladinskega centra Rakovnik

1


2

Animatorji Zabava

Animatorska skupina je srce dejavnosti mladinskega centra na Rakovniku in vključuje vse tiste mlade, ki počasi zaključujejo osnovno šolo, pa vse do tistih, ki so že zaposleni, nekateri že imajo svoje družine, drugi si jih še ustvarjajo. Ozračje, ki združuje prijateljski objem in resne debate, ko se zapletemo v pogovore o delovanju in ciljih mladinskega centra. Tisti mlajši so še pripravniki – skupina, ki je v zadnjih letih zelo lepo zaživela in še spoznava pravi svet animatorstva, potem imamo skupino že prekaljenih animatorjev, ki počasi prevzemajo vajeti tistim starejšim – mentorjem, ki s svojo modrostjo tudi usmerjajo programe mladinskega centra. Da bi animator lahko rastel v svoji poklicanosti, so pomembne štiri dimenzije; izobraževanje, ki se kaže v srečanjih in nam pomaga v sebi odkrivati skrite darove; služenje, ki pomeni te odkrite darove deliti z drugimi; skupnost, ki nas nagovarja, da smo lahko skupaj močnejši, in duhovnost, ki vsa področja združuje v eni Ljubezni. V letu 2013 smo skupaj doživeli veliko lepih trenutkov, tudi nekaj slabih, a ti so potrebni, ker smo vendarle samo 99,9% animatorji.


animatorji IZOB

JE RAŽEVAN

duhovnost

3


4

Animatorji Skupina za najmlajše - zvon čki Zvončki smo skupina skoraj petnajstih predšolski otrok in treh animatork, Karin, Ane ter Katje. Srečujemo se vsak ponedeljek ob 16h. Skupaj preživimo eno uro ob igranju, risanju, ustvarjanju in petju. Preko različne aktivnosti spoznavamo zgodbe iz Svetega pisma, Jezusovo življenje in življenje svetnikov, predvsem pa se imamo skupaj luštno.

Skavti Skavtstvo je po besedah ustanovitelja Roberta Baden-Powella: »... vesela

igra na prostem, kjer skavti kot bratje skupaj izkušajo dogodivščine, tako mladi kakor stari. Rastejo v zdravju in sreči, urijo se v ročnih spretnostih in v pripravljenosti na pomoč drugim.«

V Ljubljani je pet večjih skavtskih skupin oz. stegov. Župnija Rakovnik in Salezijanski mladinski center spadata pod steg Ljubljane 2. Tako lahko na Rakovniku srečate kune in leve, drugi vodi (gazelce, tigri in orli) pa se srečujejo v drugih župnijah. Vsako leto imamo nekaj izletov, zimovanje in seveda najboljši del … TABOR! Čisto ta pravi skavtski tabor. Res!! S šotori, wc-jem na štrbunk, ognjiščem, jamborom in obdani samo z gozdom in tekočo vodo. Če ne verjameš, lahko prideš pogledat ;) In nikoli ne pogrešamo televizije, računalnikov, telefonov, avtov, interneta, ker se imamo tako fino, da včasih še starše pozabimo poklicati.


animatorji jec Prostovol leta Vsako leto pred poletjem na Brdu pri Kranju poteka zaključna prireditev natečaja Prostovoljec leta. Natečaj poteka pod pokroviteljstvom predsednika RS Boruta Pahorja in v sodelovanju z Ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport. Že tretje leto se na natečaj prijavljamo tudi z našimi prostovoljci. Natečaj je namenjen spodbujanju in širjenju prostovoljnega dela, hkrati pa daje prostovoljnemu delu poseben pomen, ki ga ima pri oblikovanju naše družbe. V mladinskem centru tako natečaj vsako leto pozdravljamo in se trudimo, da bi izpostavili tiste posameznike, ki so v letu pustili največji pečat na življenje v mladinskem centru na Rakovniku. Tako smo za svoj prispevek na natečaj v treh starostnih kategorijah predlagali pet prostovoljcev, ki so s svojo zagnanostjo in navdušenostjo zaznamovali leto 2013: • Bojan Kosi • Ana Tomažin Košorok • Lucija Novak • Jernej Železnik • Katja Gosar Vsem iskrena zahvala za poslanstvo, ki ga nosite v sebi.

5


6

MREŽENJE Povezovanje z drugimi mladimi v Sloveniji je zelo pomembno. Tako se skozi leto veliko družimo z animatorji s SMC Celje, SMC Maribor, SMC Sevnica, SMC Veržej, SMC Ankaran in drugimi. Ta srečanja nas utrjujejo v našem delu in nam pokažejo, da v svojem poslanstvu nismo sami – v slogi je moč. Poleg neformalnih srečanj imamo tudi organizirana srečanja za vsako skupino naših animatorjev, tako se pripravniki vsako leto odpravijo v Veržej, animatorji in mentorji pa v Cerknico. Prav tako pa se zavedamo vključenosti v širše lokalno okolje, tako smo ponosni, da lahko skozi leto sodelujemo z drugimi vzgojnimi ustanovami. Pa poglejmo, kam vse nas je zanesla pot v letu 2013!

Veržej, 11. do 13. januar 20

13

Usposabljanje salezija

nskih animatorjev v Veržeju


MREŽENJE

7

Rakovnik, maj 2013

Fleshmob z gimnazijo

Rakovnik, maj 2013

Želimlje

Dan teološke fakultet e

Uskovnica, Julij

2013

Uskovniški ted

ni


MREŽENJE

8 013 Pariz, avgust 2

rjev v Pariz Izlet animato

Pohorje, avgust 2013

Bili smo na Savio kampu

Rudnik, 19.9.2013

Sodelovanje na tradicionalni prireditvi »Dan četrtne skupnosti Rudnik«


MREŽENJE

9

Celje, 4. do 5. oktober. 2013

Vikend ZAO (združenja animatorjev Or

Cerknica, 22. do 24. no vember 2013

Animatorji in mento rji– Cerknica

atorija)

Rakovnik, 2013

OŠ Osk Sodelovanje z Kovačiča

arja


10

MREŽENJE POVABILI SMO ...

Da bi popestrili srečanja naše mladinske skupine in skupine animatorjev, smo v naše vrste povabili zanimive goste, ki so nam pripovedovali o svojem življenju, delu in poslanstvu. Tako so bili v letu 2013 z nami: Jože Možina - Po sledeh misijonarjev V četrtek, 24.1.2013, nas je na Rakovniku obiskal mladinski gost meseca, gospod Jože Možina. Na kratko se nam je predstavil, nato pa smo si ogledali del njegovega dokumentarnega filma o misijonarjih v Afriki. Po ogledu filma nam je zelo zanimivo pripovedoval o življenju misijonarjev, kako se trudijo pomagati tamkajšnim prebivalcem in kako jih učijo, da bodo znali sami sebi olajšati življenje v Afriki. Povedal nam je veliko zanimivih stvari, med drugim tudi to, s kakšnim navdušenjem se otroci v Afriki učijo, in to smo lahko videli tudi odlomku filma. Izvedeli smo, da nekateri še vedno živijo po svojih običajih in da imajo celo čarovnika, ki jih zdravi, vendar pa je veliko ljudi tudi sprejelo krščansko vero in tako živijo delno tudi krščansko življenje.


MREŽENJE Gospod Možina nam je nekaj povedal tudi o misijonarjih in misijonarkah, ki tam živijo in delajo tudi že več let. Vsi so se naučili afriškega jezika, tako da so se še bolj zbližali z Afričani. Vsekakor je bil to zelo lep večer, kjer smo izvedeli veliko novega o življenju misijonarjev in o življenju v Afriki nasploh. Mislim, da smo se tudi naučili, da ni sreča vedno samo v materialnih stvareh ampak predvsem v preprostosti, skromnosti in veselju z drugimi. Tadeja Mesojedec - prostovoljka na misijonu v Kambodži. V četrtek, 24.10.2013, nas je na Rakovniku obiskal mladinski gost meseca, gospodična Tadeja Mesojedec. Kot prostovoljka na misijonu v Kambodži nam je predvsem predstavila izkušnjo odhoda v misijone. Skupaj z njo smo se vprašali, zakaj se kdo, ki je novinar, voditelj oratorija in še marsikaj odloči za enoletno misijonsko prostovoljstvo na drugem delu sveta? Kaj ji je to prineslo in ali je mogoče zares pomagati revnim? Hvaležni smo ji za njeno pričevanje in si želimo, da je tudi koga od nas nagovorila za pomoč mladim v državah z manj priložnostmi.

11


12

KLUBSKI PROGRAM

ak , smo z animatorji vs igralnici bolj pestro ti ganizirane dejavnos teden pripravljali or Le . etih igrah in igralih št na aj or zg eh vs i pr S amovala tudi naš EV tošnje leto sta zazn eSebastijan. Vsak m prostovoljca Jan in i st no ral različne aktiv sec je tako organizi držujejo v in vse tiste, ki se za ke ro ot za iški stavljali tako igraln ostor mladinskega se pr ji so dn m re ra os og Je Pr . a. ej ic Igraln , nj V vseh združeval vse mlade turnirji kot ustvarjalne delavnice. to le e vs je ki , ra nt ce v veliko število kršne koli projekte ih se je zbrali kar st no tiv ak ki so vključeni v ka i nekaj pridejo samo na po mladih, ki so skupaj z nami preživel ki , te tis pa in , ru cent dnji o si, da bi se Gre za odprt osre ostega časa . Želim pr a eg oj sv poldanski oddih. sta. združuje mlado in ko družili še naprej ta o hk la prostor centra , ki na v tem letu uživali v ro. V igralnici smo zračnem hokeju, bi miznem nogometu, oki iznem tenisu in šir m na , du ka pi u, rd lja v er. Da je »življenje« paleti družabnih ig

Igralnica in igralniška animacija


KLUBSKI PROGRAM

13

Nedeljsko druženje po pol enajsti maši Že v lanskem letu smo začeli prijetno druženje župljanov po pol enajsti maši v prostorih mladinskega centra. Letos pa je igralnica postala kar premajhen prostor za vse nedeljske obiskovalce. Seveda je treba posebej pohvaliti našo „Kofe ekipo“, ki vsako nedeljo poskrbi za poživitev in popestritev.

Praznovanja rojstnih dni Petki in sobote so v mladinskem centru rezervirani za praznovanja rojstnih dni. Ko smo takole računali skozi leto, smo prišli do ugotovitve, da na leto gostimo več kot 500 praznovanj, kar pomeni, da se takole ob vsakem koncu tedna v naših prostorih zvrsti več kot 100 mladih s svojimi starši. Lepo je praznovati z nami in želimo si, da bi dobro sodelovali z družinami tudi v naslednjem letu.


14

KLUBSKI PROGRAM e vi n d i n t js o r i n a ir Anim

ta orji tudi lotili projek at im an ši na se so zanimiv V letošnjem letu otrokom ponujajo ko Ta n. da ni jst ro animirani jstnodnevno , ki lepo popestri ro er ig m ra og pr n ve in zaba rajanje.


prireditve Don Boskov praznik NAJ VESELJE BO TVOJA CESTA! Rakovnik, 26. januar 2013 Tako se je glasil naslov letošnjega don Boskovega dneva, ki je potekalo zadnjo januarsko soboto v našem SMCju. Kot že sam naslov pove, nas je cel dan povezovalo veselje. Najprej nas je na vhodu čakalo presenečenje – pisane piščalke in veseli animatorji, ki so nas napotili po pravi cesti veselja. Ta nas je pripeljala do don Boskovega juboxa – skupaj z njim smo zapeli nekaj don Boskovih pesmi, nato pa se odpravili na jutranjo kavico.

15


16

prireditve

Sledila je molitev, ki nam je dala misliti, da veselje preplavlja ves svet, ne glede na to, od kod smo doma. Ko smo ugotovili, kdaj smo najbolj veseli in kako narediti, da bomo razveselili druge, smo se odpravili vsak po svoje – najmlajši v ustvarjalno delavnico, malo večji na veliko skupinsko igro in tisti največji na pevsko delavnico. Prav ti največji so dobro presenetili vse udeležence – večglasno so nam zapeli pesem, ki so se jo naučili med delavnico. Takoj zatem pa nas je čakala zaslužena malica, ki je bila tradicionalno obarvana. Don Boskov dan ne bi bil pravi, če nas na koncu ne bi čakala gledališka predstava. In naslov ne bi bil pravi, če njena rdeča nit ne bi bilo veselje. Ogledali smo si predstavo Kekec in skupaj z njegovimi prijatelji in harmoniko na koncu še veselo zapeli. Najlepša hvala vsem animatorjem za njihov trud in ideje. Hvala pa tudi gledališki skupini Ivana Ogrina iz Lavrice za prisrčno predstavo Kekec. Posebna zahvala gre Luciji Novak z njeno ekipo, ki je pripravila ta lepi praznik.


prireditve

17

Pustovanje Rakovnik, 9. februar 2013 Malokrat se zgodi, da so v istem prostoru Zorro, Spiderman, Viking, Ninja, Princeska, Zapornik, Indijanka itd … Na pustno soboto pa se je vendarle dogodilo. Na pustnem rajanju v organizaciji mladinskega centra na Rakovniku se je zbrala množica najrazličnejših mask, ki so dodobra izkoristile sobotno druženje. Dan se je začel seveda s kavico, čajem in piškoti, kdor še ni imel do konca dodelane maske, se je lahko priključil delavnici Poslikave obraza. Dan smo nadaljevali z molitvijo, ki so jo z glasbenimi vložki popestrili naši glasbeniki (poseben aplavz je prejel kitarist svinčnik). Program nas je dalje peljal na cirkuško predstavo skupine FUSKABO, mladih cirkusantov iz Fužin, ki so nam pokazali, kako se žonglira, izvaja trike, vozi motocikel in še in še … Po predstavi smo skupaj preizkušali tudi svoje cirkuške sposobnosti na delavnicah, ki so nam jih pripravili. Po tako polnem dopoldnevu smo razkošje ponudili tudi svojim želodčkom. V kuhinji so nas čakali slastni krofi. Sledila je še razglasitev najboljših mask. Strokovna žirija je podelila nagrade v štirih starostnih skupinah in po njihovih besedah je imela zelo težavo delo. Otroci so tudi odkrili našega skrivnega gosta,

ki se je čez cel dan sprehajal med mladimi. Tako, po razglasitvi smo se še malo zadržali v prostorih igralnice, potem pa smo vsak veselo »odpustovali« domov.


18

prireditve Materinski dan in srečanje donatorjev in podpornikov Rakovnik, 23.3.2013 V soboto 23.3.2013 smo imeli na Rakovniku pester dan. Mladi so se že cel dan pripravljali na igro, ki so jo zaigrali pri večerni sveti maši, posvečeni materinskemu dnevu. Prav tako so se pevci celo popolne pripravljali na večerno sodelovanje. V mladinskem centru je bilo še posebno delavno, saj smo prvič organizirali srečanje za vse tiste, ki so nas in nas še vedno podpirate pri naši dejavnosti. Ob tej priložnosti smo slavnostno odprli tudi prostor za razstavo fotografij, ki so jih v minulem letu skrbno nabirali naši animatorji. S svojim glasom in stasom pa so nas počastile pevke iz mladinskega pevskega zbora Rakovnik pod vodstvom Maje Kavčič in ob spremljavi instrumentalistov. Večer je minil v prijetnem ozračju, ob dobri glasbi, pijači in prigrizkom. Animatorji so predstavili naše preteklo delo in slavnostno odprli fotografsko razstavo z naslovom »Vsak, ki si želi peti, bo našel pesem«. Razstava je požela veliko dobrih komentarjev in je na voljo za ogled v prostorih mladinskega centra. Hvala vsem, ki ste omogočili, da bo večer ostal v lepem spominu.


prireditve Čarno jezero Rakovnik, 11. maj 2013 Na Čarnem jezeru že dobri dve desetletji širimo veselje in v srca najmlajših sejemo seme dobrega. Letos je festival združil več kot 80 prostovoljcev, ki so za več kot 700 otrok pripravili raznovrsten program. Čeprav je sonce ostalo skrito za oblaki, je bilo na Rakovniku med 9. in 16. uro pestro in živahno. Po uvodnem sprejemu so otroci s temperami in prsti barvali velike ilustracije. Nato so se po kratki predstavitvi srečali z don Boskom. V »Don Boskovi deželi« so jih pričakali animatorji, ki so za njih pripravili zabavne igre. Vsaki igri mora slediti nekaj resnega dela. Tako je bil kmalu čas za vsebinsko bogatejše delavnice, ki so jih otroci obiskali v dveh krogih, vmes pa so si privoščili malico. Tako so se otroci družili s čarovniki, klovni, sodelovali so v veliki igri in se ustavili na ustvarjalnih delavnicah. Za konec so se vsi udeleženci zbrali v cerkvi Marije Pomočnice. Slovesna maša, ki jo je daroval Marko Košnik, je bila še posebej bogata s petjem. Letos je bilo Čarno jezero združeno s srčenjem otroških pevskih zborov, ki so, pomešani med druge udeležence, naredili bogoslužje še bolj veselo in mladostno. Festival je dokaz, da se prostovoljske organizacije lahko lotimo večjih projektov, ki v vseh fazah predvidevajo prostovoljno delo. Je lepa priložnost za druženje in zabavo, združeno z aktivnim preživljanjem prostega časa in spodbujanjem osebnih kompetenc vseh mladih, ki nam vsako leto priskočijo na pomoč.

19


20

prireditve Miklavževanje Rakovnik, 5.12.3013 V četrtek 5. decembra smo se zbrali v rakovniški cerkvi, da bi pričakali sv. Miklavža. Najprej so nam otroci otroške dramske skupine zaigrali kratko igrico, ki je imela sporočilo, da moramo delati dobro ter v vsa dejanja vložiti ljubezen. Nato je prišel sv. Miklavž v spremstvu z angelčki, ki so otrokom delili bonbone. Otroci so se lahko slikali s sv. Miklavžem in angelčki. Ta pa jim je podaril darila, katerih so se otroci zelo razveselili. Vsem se zahvaljujemo za prostovoljne prispevke ter vsem, ki so pomagali pri pripravi igrice tako ali drugače.


počitnišKI PROGRAM 21 Zimski oratorij ec 25. februar do 1. mar ki ne bi z veseVerjetno ni otroka, čitnic. Kar neljem pričakoval po je odločilo, da kaj teh veseljakov se i oddih delili z bodo svoj počitnišk prišli na sedaj našimi animatorji in ski oratorij. Pet že tradicionalni zim ki vključuje ve- dnevni program, lnosti, molitve liko zabave, ustvarja i animatorji so in razgibavanja. Naš atorij pripravili za letošnji zimski or ogram. Vseskozi zanimiv in pester pr ladega fanta po smo sledili zgodbi m je iz hribovskega imenu Hinko, ki se svojim bratranpodeželja preselil k or se je prešolal. cem v mesto, kam čine so se pripeZanimive dogodivš hvala animatortile tem fantom in ko dobro pripjem, ki so zgodbo ta nas je obiskal ravili. V ponedeljek r Čušin, ki nam znan igralec Grego s svoje nove je zaigral nekaj likov o se skupaj odprapredstave, v torek sm uge zimske radosti, vili na drsanje in dr o sodelovali v veliv sredo in četrtek sm smo se odpravili na kih igrah, v petek pa h kep izdelovali sneGolovec in iz snežni jpe. Seveda ni man žake in snežne stol v igralnici in dobre kalo vmesnih iger je potrebno pohvaglasbe. Posebej pa , ki so skrbeli, da so liti naše animatorje dno polni. Teden je bili naši želodčki ve t minejo vsake poči minil tako hitro, ko i pa se že veselimo, tnice – prehitro. M ti evilu zberemo pole da se še v večjem št oriju. – na poletnem orat


22 počitnišKI PROGRAM Zimovanje

na Pohorj u

Dominikov dom, 27. februar – 2. marec 2013 Po nekaj dnevih zimskega oratorija se je skupina otrok, animatorjev in družin odpravila na Pohorje. Ko smo prišli na zasneženi cilj, smo se takoj po malici odpravili na smučanje. Po smučanju smo imeli zabavni večer in molitev. Potem pa smo vsak dan zjutraj po zajtrku odšli na smučanje, zatem smo imeli kosilo in nekaj prostega časa. V četrtek

in petek smo imeli tudi sveto mašo, v soboto pa križev pot. Pozno popoldne smo odšli še na nočno smuko. Ob večerih smo imeli zabavne večere z različnimi igrami, nato pa še večerno molitev. Seveda smo tudi veliko peli. V prostem času smo se lahko igrali tudi družabne igre. Sobota je prišla prehitro in z njo naš odhod domov.


počitnišKI PROGRAM 23 13 Oratorij 20 Rakovnik, 1 – 28. julij Pa smo tudi letos oratorij pripeljali do konca. V juliju vsako leto naši prostori zaživijo in množice mladih in otrok se druži v igri, molitvi in razigranosti. V štirih tednih smo: • Uprizorili veliko gledališko igro. • Imeli povprečno 60 delavnic. • V program vključili 380 otrok in 90 animatorjev. • Pojedlo se je približno 200 kg kruha in popilo 1500 litrov tekočine. • … A najbolj pomembnih dosežkov se ne meri v številkah in izračunih. Da je oratorij v letošnjem letu res navdušil, govorijo tudi številke; povprečno je v vsak oratorijski dan vključenih 140 otrok in 50 animatorjev – to pomeni, da je v štirih tednih oratorij združil več kot 150 animatorjev in več kot 350 otrok. Posebna zahvala gre vsem, ki ste na tak ali drugačen način pomagali pri izvedbi poletnega oratorija in Vam, starši, ki nam vsako leto zaupate svoje otroke. Se vidimo naslednji julij.


24 počitnišKI PROGRAM pagu a n E J N VA LETO Pag, avgust 2013 Zadnji ponedeljek poletnih počitni c smo animatorji vstali zelo zgodaj in napolnili rakovniška kombija ter se odpravili na pot proti Pagu. Ko smo prispeli v vas Zuboviči, kjer smo v apartmajih preživeli cel teden, smo se takoj preoblekli in zapodili v morje. Sledilo je kosilo in ponovno kopanje. Dnevi so zelo hitro minevali in vsak dan smo se zelo zabavali. Poleg kopanja smo si čas kra jšali predvsem z igranjem taroka, remija, twisterja ter občudovali Nikove čarovniške trike. Zvečer smo se odpravili tud i v mesti Novalja in Pag, druge večere pa smo preživeli ob svečah, petju in gledanju zvezd. V vasi smo pripravili tud i sveti maši v slovenščini in ju polepšali s petjem, nad katerim so bili domačini in drugi slovenski obiskovalci navdušeni. V soboto smo s težkim srcem zapusti li Zuboviče in se odpravili proti domu. Nekaj naših največjih dosežkov je bilo : nizko hladno konzerviranje serviet za brisanje; mega veliki sladoled v vrčih, ki je razveselil predvsem JŽ-ja; uglaševanje kitare, ki je trajalo dalj, kakor razglaše vanje; lovljenje hot tune, ki je izgledala kot človek; navezovanje stikov z vrhunskimi športniki iz nam neznane države ; odločitev, da prihodnje leto zadevo ponovimo.


ustvarjalnost v smc 25 Bog je veliki umetnik. Ustvaril je vse, kar vidimo, vse, kar čutimo, vse čudovite stvari. Vsi drugi pa se trudimo hoditi po njegovih stopinjah. Tako smo tudi v mladinskem centru na Rakovniku v letu 2013 organizirali veliko število krožkov, delavnic in tečajev, vse z namenom, da bi v vseh nas znali odkriti tiste skrite darove in jih deliti z drugimi.

10 let modelarstva na Rakovniku Modelarstvo je poseben hobi in ni vsak, ki si je kupil letalo, ali tisti, ki leti, tudi pravi modelar. Posebne fante druži žilica za filigramsko delo, polno izzivov, kako izboljšati, rešiti vedno nove težave pri modelu, ki ne dopušča napak. Pravi modelar model naredi, z njim upravlja in slej ali prej zmaga gravitacija in s svojim izdelkom konča na tleh – v kosih. Potem se vrne, v delavnici zbere razbitine in jih rekonstruira, reciklira – ali pa mora začeti čisto od začetka. Modelarstvo je način razmišljanja in posebna vztrajnost. Je tudi obvezni letalski miting v Lescah na Ve-


26 ustvarjalnost v smc liki šmaren ter polno drugih dogodkov. In ne nazadnje je modelarstvo tudi štafetni hobi – treba ga je predajati naprej. Nič manj kot mir in prah delavnice me veseli delo z mladimi, s katerimi letimo že skozi deseto sezono modelarskega krožka na Rakovniku. Fantje, ki se nam pridružijo, so osnovnošolci prvih razredov in nekateri ostanejo z nami skoraj do polnoletnosti. V desetih letih smo zrezali zajeten kup balze in porabili kar nekaj lepila za les, rezultat tega dela je lepo število manjših modelov. Za mlade je modelarstvo zahteven hobi: vedno jim dam možnost, da si sami izberejo, kateri model bodo izdelali, znanju oz. spretnosti pa prilagodimo tudi zahtevnost. Tako po navadi izdelujejo čisto drugačne modele, delajo sami, po pomoč pa prihajajo k Darju ali meni. Osebno menim, da je modelarstvo za današnji čas zahteven hobi, saj v njem skoraj ni bližnjic, kajti površno oz. nenatančno izdelan model ne povrne truda, vloženega v samo izdelavo. Zaradi tega se vsako leto bolj ali manj ponovi ista zgodba, ko sicer huda začetna motivacija počasi kopni, ker izdelava po navadi traja dalj časa, in dlje ko traja, bolj jih mineva potrpljenje in vztrajnost. Pa tudi koncentracija. V teh letih sem pri nekaterih dobil občutek, da preprosto ne dohajajo stvari in nimajo motivacije, ker imajo preveč stvari. Spet drugi so doma prezrti in nepotrjeni, da si ne zaupajo in niso ničesar sposobni končati sami. Nekateri pa preprosto spoznajo, da to ni za njih, kar je v bistvu kar pomembno. Kljub vsemu najbolj vztrajni končajo sezono – pa tudi svoje modele – in se naslednje leto vrnejo. In vedno pridejo tudi novi. In ni večjega veselja, kot to, da gremo na enem zadnjih srečanj na teren, kamor prinesem večji model in jim pokažem, kakšni bodo rezultati, če bodo vztrajali . In oči zopet postanejo velike… Klemen Košir Vodja modelarskega krožka na Rakovniku


ustvarjalnost v smc 27 Klekljanje Tečaji klekljanja v Salezijanskem mladinskem Centru (SMC) na Rakovniku potekajo že od šolskega leta 2005/06. Vsako leto se začnejo v začetku oktobra in potekajo do konca marca. Na tečajih klekljanja se tečajnice naučijo osnov, kasneje pa tudi zahtevnih tehnik klekljanja. Klekljarice so zelo aktivne, še posebno jih pritegne moderna čipka v nakitu, izdelana z zlatimi in srebrnimi nitmi in

biseri. Motive čipk izbiramo tudi glede na aktualne praznike. Dveurna tedenska srečanja ob petkih so prijetna in vedno prehitro minejo. Naše klekljanje je svojevrstno druženje, še zlasti pa nas povežejo dobrodelne akcije in razstave. Klekljarice že dolga leta uspešno vodi gospa Tanja Oblak.


28 ustvarjalnost v smc Slaščičarska delavnica Pa smo jo dočakali. Slaščičarsko delavnico seveda. Skupina otrok, pod budnim očesom slaščičarske mojstrice Tine in animatork vsak ponedeljek v naši kuhinji pričara praznični ambient. Pečejo se piškoti, delajo se praline in čokoladne kroglice ... predvsem pa se ob tem zelo zabavajo.

Šiviljski tečaj Tečaj vodi izkušena in priznana voditeljica ga. Tadeja Vadnjal. Na tečaju ste se učili osnovnih veščin šivanja: različni šivi, šivanje gumba, šivanje zadrge, ročno šivanje, spoznavanje stroja; izdelava preprostejših izdelkov: puščica, copati, punčka iz cunj … Prav lepo je videti, kakšne umetnine nastajajo izpod vestnih mladih rok in koliko talenta se skriva v vsakem izmed nas.


ustvarjalnost v smc 29 Božični sejem Rakovnik, December 2013 V tednu od 16. do 20.12.13 je na Rakovniku potekal božični sejem. Namen projekta je, da v predbožičnem času ne bi pozabili na to, da je Božič družinski praznik – praznik skupnosti. Tako velikokrat pozabljajmo, koliko nas je, ki se skozi leto trudimo pripravljati vzgojni program za mlade. Sejem je tako lepa priložnost, da se srečamo, si drug drugemu predstavimo svoje delo in se skupaj poveselimo. Čez cel teden so bile organizirane delavnice in krožki, tako so na sejmu sodelovale slaščičarke, šivilje, modelarji, naši športniki, zvončki in še in še. Dobro je, da smo se srečali in želimo si, da bi sejem zaživel tudi v prihodnjem letu.


30

glasba

smo, in stvarnim življenjem in veseli im vn ho du d me ica dn sre po je Glasba kem centru. Glasbo seveda ljudje ins ad ml šem na v na pa sto za o da je močn skozi leto tudi pri nas oblikovale se so o tak o, čn zli ra o zel ko dojemamo lah glasbenega ustvarjanja. do e elj ves i už dr jih ki ih, ad ml različne skupine

Glasbene zasedbe

Bend SMC Rakovnik Glasbena skupina mladinskega centra ima več obrazov. Sestavljajo jo mladi, ki jih združuje ljubezen do glasbe. Vsi nekdanji učenci glasbene šole na Rakovniku so priložnostna zasedba, ki raznim dogodkom prinašajo glasbeni duh. Skupina je dejavna že nekaj let in se dotika tako duhovno ritmične glasbe kot kakšnih bolj modernih trendov. Bend SMC so: • na ritem kitari Martin Žukovec • bass kitara Rok Kosi • klaviature Urban Barbič • violina in vokal Kaja Šoštarič • flavta in vokal Katja Kozin


glasba Benda GŠ Rakovnik V glasbeni šoli na Rakovniku sedaj že vrsto let namenjajo posebno pozornost skupinski igri oziroma formaciji bendov. Tako sta se z letošnjim šolskim letom formirali dve skupini mladih, ki so se zaljubili v glasbo. Bend GŠ 1 so: • na bass kitari Maj Žan Peršin • na klaviaturah Nika Remžgar • na ritem kitari Gašper Kunaver in Aljaž Lohkar • na električni kitari Vid Terzer Bend GŠ 2 so: • na bass kitari Ajda Račič • na klaviaturah Benjamin Kušar • na ritem kitari Brina Kurent • na flavti Eva Žukovec

31


glasba

32 Orkester Zaradi bogate glasbene zgodovine imamo na Rakovniku možnost in priložnost, da ob večjih praznikih in prireditvah zberemo orkester mladih glasbenikov, ki ga pod budnim očesom vodi violinistka in dirigentka Kaja Šoštarič.

Otroški pevski zbor Z otroki, ki radi prepevajo, in otroki, ki radi zaigrajo na kak inštrument, vsak mesec z našim petjem in igranjem popestrimo mladinske svete maše, prepevamo ob večjih praznikih, kot so božič, velika noč, sveto obhajilo, Marijin praznik, župnijski dan … V decembru s petjem in navdušenjem skupaj pričakamo svetega Miklavža, spomladi pa razveselimo tudi naše mamice ob njihovem dnevu. Že nekaj let zapored skupaj prepevamo tudi na Don Boskovem dnevu, Čarnem jezeru, srečanju otroških pevskih zborov ter sodelujemo s kitaristi B-programa glasbene šole in skupino Vera in luč.


glasba

33

Ker čez leto toliko prepevamo, si »baterije« sproti polnimo z igro in smehom, dvakrat v letu pa imamo intenzivne pevske vaje. Ene potekajo na Rakovniku pred božičem, na druge pa se okoli velike noči odpeljemo kar za 3 dni! Šolsko leto zaključimo z izletom ali piknikom, kjer se nam pridružijo tudi starši mladih pevcev. Zbor že vrsto let uspešno vodita Urša Remic in Urška Javoršek.

Mlajši mladinski pevski zbor Izročilo mladinskega petja je prav tako na Rakovniku že dolgo. Tako kot drugi zbori imamo tedenske vaje in vsaj enkrat na mesec pojemo ob raznih dogodkih. Vse, ki bi se želeli pridružiti zboru, lepo vabimo. Zbor je letos prevzela Gabi Španič.

Mladinski pevski zbor Da petje ni kar tako, pa smo letos poskrbeli tudi animatorji. Pod vodstvom zborovodje Maje Kavčič smo v naše prostore prinesli mladinsko petje, s katerim popestrimo marsikatero mašo ali prireditev.


glasba

34 SMCJAM

Letos smo se skupaj z mladimi tretje leto zapored zbrali na srečanju salezijanskih glasbenih skupin s kratico SMCJam. Revija bendov je letos potekala na Kodeljevem. Rakovniške barve sta zastopala dva benda; mladi iz skupine Glasbene šole in naš SMC bend. Skupaj so pripravili šest pesmi in navdušili s svojimi nastopi. Na jamu se je skupno predstavilo šest različnih bendov in vsi so presenetili ter s petjem in igranjem inštrumentov polepšali sobotni večer.


glasba

35

Snemanje oratorijske himne Lepega četrtkovega dne smo se otroški pevski zbor in mlajši mladinski pevski zbor zbrali v dvorani gradu na Rakovniku, kjer so nas pričakali trije mikrofoni, veliko kablov, prečudoviti tehnik Dominik in vodja Peter Pučnik. Naša naloga je bila čim bolje zapeti in posneti himno letošnjega oratorija z naslovom Bog je z nami. Kot odlični pevci smo se najprej opeli, dobro ogreli, nato pa zapeli in posneli v zelo kratkem času odlično skladbo, ki jo lahko poslušate na radiu in internetu. Zelo smo bili navdušeni nad snemanjem, zato si želimo posneti še kakšno skladbo, ki bo samo naša. Za nagrado pa nas je v SMC-ju pričakala pica in kup sladkarij.


KULTURA

36

Starejša gledališ ka skupina

V letošnjem letu se je dodobra formirala starejša gledališka sk Sestavljajo jo naši žu upina. pljani, ki so pod vods tvom priznanega dram igralca Draga Razbor skega ška tudi uprizorili pr vo predstavo z naslo panova Micka. vom Žu-

Županova Micka Rakovnik, 20. april Starejša dramska skupine župnije Rakovnik nam je na lep aprilski večer pripravila zanimivo in doživeto uprizoritev Linhartove klasike – Županova Micka. Ura se je bližala pričetku in v dvorani je bilo težko najti prost sedež. Domača igralska zasedba pod vodstvom priznanega igralca Draga Razborška je bila magnet za rakovniške župljane, ki so do zadnjega kotička zasedli dvorano. In ni jim bilo žal. Duhovita zgodba, ki so jo dodelano oživili vsi ti, ki so se dolge mesece urili v piljenju besedil in gibov. Zahvala skupini za čudovito zgodbo in salezijancem na Rakovniku, ki v našem okolju podpirajo kulturo in gledališko dejavnost. Nadejamo se novih ponovitev in novih projektov v letih, ki prihajajo. Vse dobro.


KULTURA Otroška dramsk a skupina Rakovnik, 20. april Otroška dramska skupina je letos lepo zaživela. Redno se srečuje za potrebe večjih praznikov. Tako smo jih letos s svojimi dramskimi vložki lahko spremljali na oratoriju, materinskem dnevu, miklavževanju in pri božični igrici. Skupino so letos vodile Eva Žukovec, Ana Lešnjak in Ana Jaklič.

37


KULTURA

38

Jezikovni tečaji V letu 2013 smo se usmerili tudi čez naše meje in za vse organizirali različne jezikovne tečaje. Tečaji so namenjeni še zlasti tistim, ki se jezikov še niso učili oziroma so pozabili že skoraj vse. Naučili smo se sporazumevati v vsakodnevnih položajih, v kakršnih se bomo znašli v tuje govorečih državah: predstavljanje, na potovanju, v hotelu, na letališču, vlaku, v trgovini, na ulici, preprosti telefonski pogovori … Kot pravijo vodje programov, je v skupinah poudarek na pogovoru, s katerim se tečajnik »nevede« nauči tudi slovnico. Iskrena zahvala • Mariani Trontelj in Meti Lenart Pergerza izvedbo jezikovnega tečaja španščine. • Janu Wallisserju za izvedbo jezikovnega tečaja nemščine. • Maši Oblak za izvedbo jezikovnega tečaja italijanščine. • Sebastianu Parczewskemu za izvedbo jezikovnega tečaja angleščine in poljščine.


KULTURA

39

Fotografske razstave , ki mladim ni da je kultura pojem in ri ltu ku ti es zv so ga cenda mladi ni sodelavca mladinske e ej sn ka in Velikokrat je slišati, rja to en sočloveka, v vlogi animatorja, m za kulturo. Posluh za h slu blizu. Skozi leta sem po il kr od h gi jo kot ladih in v mno st, ki jo mnogi smatra no et um – tra spoznal veliko m st no et ebujala lepega, posluh za um let se je tako v nas pr o st vr Že i. posluh za ohranjanje m na ed m z rno Navzočnost »vsakdanjost« delili o oj sv o hk la bi da dotik Boga. Torej stva h, ladi ladih«, ogočili vsaj peščici m imenovali »kultura m po jih o sm želja po tem, da bi om ki v, ta zs o z nami. lopu fotografskih ra svoje umetnosti delij l de nami. Tako smo v sk da , to na ni je vl kšen ki so bili pripra eja premaknila še ka id ta bi da si, zbrali nekaj mladih, lim že zstava nav konkretno akcijo in na glas. Seveda pa ra i rit vo Tako je ideja prerasla go re sp ri ltu t ogumil o svoji ku em mladem skriva ču ak vs v se da l, da mlad um, da bi se op ve se za Navsemimoidočega, da bi je, da more in zmore. an up in t govarja tudi vsakega os žn ilo pr u je treba dati samo za kulturo. Včasih m svet stoji. st uči, da na mladih ro od m a ar st že s na zadnje rekel: no! Don Bosko je nekoč ega? Vzgajajte mladi br do j ka iti or st e et • »Hoč dino! etega? Vzgajajte mla sv j ka iti or st e et oč • H dino!« žjega? Vzgajajte mla • Hočete storiti kaj Bo je nov vzgajanja mladih či na h gi no m od en Ed mo , da v njih prepoznava zagotovo tudi v tem so jim bili darovani. darove in talente, ki ne o, da svojih talentov In da jih spodbujam bi zakopali.


40

KULTURA Razstava don bosko med nami

ovih relikvij je Romanje don Bosk znova vzamemo priložnost za to, da življenjepis, kakor v roke don Boskov nik. V tem duhu želi vrhovni predstoj ihoda relikvij na smo se spominjali pr razstavo. RazličRakovnik tudi s foto nec tedna med ni dogodki, ki so ko 13 zaznamovali 10. in 12. majem 20 o med nami. don Boskovo karizm

Razstava Ujeti trenutki razstav z Prva v ciklu fotografskih ustvarjalnamenom spodbujanja ja mladih, nosti in kulturnega izražan centrom ki so povezani z mladinskim a. RaznoRdeča nit razstave, je narav ranjena v lična pokrajina, nekje oh kročena« s vsej svoji veličini, druge »u ekstu morčloveško roko. V tem kont t »ukročeda najbolj izstopa sveča ko je življenje na« luč, ki lahko hkrati da sporočilo in ga vzame. Pomembno i tega, kar razstave se skriva v lepot u blizu, a nam je na vsakem korak sami prevečkrat ne opazimo. Razgled, metulj, odsev… Razstava z naslovom »ujeti trenutki« nam daje tako odlično priložnost, da se za trenutek ustavimo in uživamo v tem, kar nam je dano – na vsakem koraku. Avtor: Jernej Železnik


KULTURA

41

Odprtje knjižnice i rapnijskega dne blagoslovil žu nja va no az pr u vir ok v iški popis V nedeljo, 9. junija, smo ja že več let, prvi računaln sta ob a nic již Kn o. nic již a kn kovniško župnijsko knjižnice veliko dela vložil nje eja ur v je nju va lje da v na je uredil g. Gregor Anželj, gdč. Urška Mavrič. balkoijski knjižnici (3-ja vrata na pn žu ni nje me na so ki re, dovolj kvaliLansko leto smo prosto uredili tako, da omogočajo ), ru nt ce m ke ins ad ml šek. m nu v Salezijanske ar je naredil g. Ivan Ključev om vi vit sta po i pr la de o lik teten dostop do knjig. Ve pise a in ga. Inka Nose uredili za ajn ag M a cij Lu . ga sta aj srednje Od lanskega oktobra do sed a programa za osnovne in eg čn nji již kn čjo mo po s in katalogizacijo knjig šole (WinKnj). bralnih užitkou janju knjižnice, in obilico sta na i pr ali lov de so ste Hvala vsem, ki iskovalci. tistim, ki ste naši zvesti ob


42 SOCIALNA DEJAVNOST Skupina Vera in luč Vera in luč je skupina, kjer se dobivamo lučke (ljudje s posebnimi potrebami), njihovi starši in prijatelji. Srečujemo se vsako drugo nedeljo v mesecu ob 14h v župnišču. Na srečanju imamo najprej uvodni, pozdravni del, nato sledi delo po malih skupinah, starši imajo skupaj z duhovnikom pogovor, lučke in prijatelji pa se pogovarjamo, kaj ustvarimo ,in oživljamo evangelij. Nato imamo skupno mašo, po maši pa sledi druženje in kaj dobrega za pod zob. Veseli bi bili, če bi se nam pridružil še kdo. Pri skupini Vera in luč pomagajo Katja Kozin, Kaja Šoštarič, Timotej Mencin, Marko in Maruša Brozovič, sestra Marta in Kristina Anželj. Vsem hvala za takšno lepo poslanstvo.

Pomoč pri branj u in pisanju ju veščin žave pri usvajan te a im k o tr o oo Velik trudijo, otrok p se ši ar St . ja an is di, njebranja in p n, ker se tudi tru še la p re p lj o b e Že staja vs a se bliža dnu … b o d o p o m sa zlične gova šolska et prinesemo ra sv a n a d , o m dolgo ve žave ni. Po ca za tovrstne te iv kr a d in t ve o dar bralne težave ko ko ta se h te o p določenih ravilnega čju lepega in p ro d o p a n e st lo ti tudi boljšajo in/ali ce iz o en tv is b ko opripisanja lah tudi naučimo sp se m te b O . a izzvenijo no pomembneg m je iz i, m va ža vijemanja s te otrokom in njego ed m ih sl ra d o ločevanja


SOCIALNA DEJAVNOST 43 popotsa, kar je lahko če še in i m va mi teža tako letos Rakovniku smo a N j. re ap n za rma nic Blažko Jurček St o sp go z ju n va v sodelo o začeli goped, uspešn .lo ef l.d ip .d iv n u ošnik, kom pri premag o tr o a ag m o p program, ki . V letojem in pisanjem n ra b z v ža te vanju menjevanja a tematiko opis n je tu le m : je šn anji z naslovom av d re p 2 la vi ra tudi prip novno vanje otrok v os je en m is op o n »Uspeš šolo« in anju zam branju in pis ve ko ro ot ri p se »Če takne …«

Mladinska sveto valnica Ideja o tovrstni aktivnosti je zorela že nekaj časa, saj se je potreba po tovrstni vrsti pomoči večkrat pojavljala. Svetovalnica je namenjena vsem mladim in nudi svetovanje pri stiskah mladostnikov, pomoč pri težavah v medosebnih odnosih, komunikaciji in samopodobi. Svetovalnica je odprta vsak torek od 17.00 do 19.00 ure v prostorih Mladinskega centra Rakovnik na Rakovniški 6. Obisk svetovalnice je brezplačen, predhodna prijava ni nujna, je pa zaželena.


44

duhovnost

Če vas vprašajo, kaj je tisto, kar naš mladinski center loči od vseh drugih, je odgovor gotovo duhovnost. Kamorkoli gremo, kdorkoli pride in karkoli se dogodi – vse povezuje skupna duhovna misel. Birmanske skupine, duhovne vaje, verski prazniki in vsaka prireditev ni „naša“, če se v njej ne skriva hvaležnost in zahvala „Njemu, ki je na prestolu“.

Birmanske skupine Župnija Rakovnik in mladinski center sta zelo povezana. Birmanske skupine so ene izmed tistih, ki to povezanost najbolj krepijo. Tudi letos smo imeli 4 birmanske skupine z osmimi animatorji in več kot 50 birmancev, ki so letos prejeli Svetega Duha. Poleg tedenskih srečanj so se letos birmanci skupaj z birmanskimi voditelji odpravili v Želimlje na spoznavni in duhovni konec tedna. Letos je bil birmovalec škof Peter Štumpf, ki je kot župnik služboval tudi na Rakovniku. Hvala vsem birmanskim animatorjem, ki se vsako leto potrpežljivo trudite z našimi birmanci.


duhovnost

45

upina Ministrantska sk Služenje, veselje, sobotni popoldnevi, igra, tombola in še bi lahko naštevali ob tem, ko pomislimo na naše ministrante. Otroci, fantje in možje, in kar je najbolj pomembno, „Služba ministranta ni teater za oltarjem, ampak je posebno poslanstvo, ki ga Jezus namenja svojim izbranim. „

Mladinski verouk Pri mladinskem verouku se mladi pod vodstvom animatorjev in v spremstvu duhovnega voditelja srečujejo z različnimi verskimi vprašanji. Gre za pogovorno skupino, ki spodbuja k aktivnemu razmišljanju in vključevanju v širšo skupnost. V letošnjem letu potekata mlajša in starejša skupina. Duhovna asistenta skupine sta Jure Babnik in Marko Košnik. Mladinski verouk vodijo: Meta Kozin, Kaja Šoštarič in Jan Golob.slike

Skupina Kaplice soli mladinskem V letošnjem letu se v av posebna skucentru izoblikovala pr dala ime Kapljipina mladih, ki si je na tju in dobrem ce soli. Ob molitvi, pe o ob petkovih ambientu se srečujej večerih.


46

duhovnost

Postni duhovni večer za mlade o imeli na V petek 22. 3. 2013 sm čer s spovedjo. Rakovniku duhovni ve a na praznike, Pripravili smo svoja src pa na Veliko ki so sledili, predvsem so se pridružili noč. Rakovničanom elj, Iga in Tomladi iz Rudnika, Želim čeli z nekaj pemišlja. Večer smo za nekaj duhovnih smimi, nato je sledilo oved. Po končamisli in priprava na sp v cerkev, kjer je nem večeru smo odšli lo pa je še drupotekala spoved, sledi ženje v SMC-ju.

Adventni duhovni večer za mlade V petek 20.12.2013 smo se mladi udeležili duhovnega večera. Tam smo lahko umirili naša srca ter jih pripravili na prihajajoče Jezusovo rojstvo. Prebirali smo različne misli in se v tišini pripravljali na sveto spoved. Celoten večer je bil zelo lep in umirjen, obiskali so nas tudi mladi iz Rudnika in Želimelj. Zelo lepo pa je večer povezoval tudi naš novi band, ki nas je odlično spremljal med petjem pesmi. Po duhovnem večeru je sledila še spoved v cerkvi, kjer je spovedovalo več duhovnikov. Po spovedi pa smo bili vsi vabljeni v SMC, kjer so nam večer popestrili hrana, pijača in pa naš ansambel, ki je igral narodnozabavne pesmi, ob katerih smo tudi zaplesali.


duhovnost

47

Velikonočno tridnevje »Bogoslužje velikega tedna nas usmerja v največjo skrivnost naše vere, v Kristusovo vstajenje. Vrhunec velikega tedna je velikonočno tridnevje: veliki četrtek, veliki petek in velikonočna vigilija na veliko soboto, ki nas uvede v veliko noč. Ti dnevi vsebujejo najgloblje sporočilo krščanstva: pripovedujejo o trpljenju, smrti in vstajenju Božjega Sina Jezusa Kristusa ter o postavitvi zakramentov svete evharistije in mašniškega posvečanja. Velikonočno tridnevje Gospodovega trpljenja in vstajenja se začne z večerno mašo na veliki četrtek, ima svoje središče v velikonočni vigiliji in se konča z večernicami nedelje Gospodovega vstajenja.« Tudi na Rakovniku smo doživeto pričakali Alelujo. Zahvala vsem, ki ste prispevali svoj del v obrede velikega tedna.


48

duhovnost Župnijski dan

Lepo je, kadar se srečamo. In tudi letos je bilo. Dne 9. junija na župnijskem dnevu župnije Ljubljana Rakovnik, kjer smo se srečali z namenom, da bi se zahvalili za leto, ki smo ga preživeli skupaj, in si zaželeli veliko dobrega tudi za naprej. Slovesna maša, ki je združila mlado in staro v prelepi pesmi, hvaležnost za dar svetega zakona ob praznovanju naših jubilantov in rajanje v mladinskem centru, kjer smo se zavrteli ob vižah ansambla. Res je lepo, kadar se srečamo.

Koledovanje Dan po Božiču, na dela prost dan, 26. decembra smo se rakovniški animatorji, ministranti in še nekateri mlajši člani naše župnije kot koledniki odpravili po hišah rakovniške župnije. Naša naloga je bila, da smo pri vsaki hiši zapeli pesem o sv. Treh kraljih in družini predali sporočilo letošnjih kolednikov. Bili smo zelo pridni, saj nam je uspelo v 13 skupinah obiskati kar 240 domov. Hvala vsem, ki ste sodelovali pri koledovanju, ter vsem, ki ste darovali za misijonske potrebe; zbrali smo 3.868,18€.


ŠPORT

49

Salezijanska športna liga Naše ekipe od leta 1990 sodelujejo na mednarodnih turnirjih pod okriljem PGS International, ki je registriran v Bruslju. Zametki naše lige sežejo v čas po prvih igrah, ko smo na različne načine in po naših zmožnostih organizirali različne športne aktivnosti in turnirje za naše mlade. Leta 2008 smo drugič (prvič je bilo to leta 1993) gostili mednarodne športne igre mladih, ki so združile več kot 1400 mladih. Po vzoru teh iger smo se leta 2008 odločili in skupaj s partnerji formalno ustanovili Salezijansko športno ligo, ki se s partnerji zavzema za: - šport je mogočno vzgojno sredstvo - šport je sredstvo za krepitev duha in telesa in ne le tekmovalnost in selekcija - šport ima velik pomen za graditev medosebnih odnosov - šport krepi čut za skupino in skupnost ter za medsebojno pomoč - šport ni industrija in zaslužek, ampak ima smisel zaradi razvedrila in druženja - šport kot univerzalen jezik služi kot priložnost za vzgojo, ki se uresničuje z osebnimi odnosi in skupinami Glavni poudarki lige in s tem tudi naši glavni cilji so: - šport: kvaliteta igre in zdrava tekmovalnost v pravem športnem duhu, ki spodbuja »fair play«

- profesionalna naravnanost v smislu zagotavljanja kvalitetnega kadra, ki je kvalificiran tako za strokovno kot pedagoško delo - socialna komponenta, ki omogoča vsem enake možnosti, ne glede na vero, spol, raso ali družbeni status - socialna komponenta, ki spodbuja enakost med spoloma in spodbuja športno dejavnost deklet - sprejemanje drugačnosti: sprejemanje sovrstnikov in učna komponenta sožitnega bivanja - srečanje: kot odgovor na individualnost modernih mladih v spoznavanju in povezovanju - duhovnost: poglobitev in skupno obhajanje duha Ligo trenutno sestavlja 26 ekip in 250 mladih iz vse Slovenije.


50

ŠPORT Začetek Salezijanske športne lige

6. oktobra je na Rakovniku potekala otvoritvena prireditev za Salezijansko športno ligo 2013-14. Zbralo se nas je okrog 60 predstavnikov ekip, ki tekmujejo v disciplinah odbojke, nogometa in košarke. V uvodnem delu so bila predstavljena temeljna načela za letošnja tekmovanja. V molitvi smo Boga prosili za blagoslov. Dobre želje (blagoslove) smo izrekli tudi drug drugemu. Na listih z imeni ekip smo na koncu lahko brali dobre želje, kot so: • Želimo vam, da bi vse tekme igrale brez poškodb. • Da bi ostale povezane med seboj. • Vso srečo. • Veselo igrajte.

• Želimo vam, da bi svoje veselje prenašale na druge. • Dobrodošle med nami. Lepo, da ste se nam pridružile. Po uvodnem delu je sledilo prijateljsko tekmovanje v odbojki in nogometu. Spremljala nas je glasba in opojne vonjave čevapčičev, ki so se začele na žaru in končale v naših želodčkih. Tudi mi se pridružujemo dobrim željam in se veselimo ekip, ki so se nam letos na novo pridružile – v nogometu je to Sv. Jakob ob Savi, v odbojki pa Ankaran, Želimlje in Ljubljana Trnovo. Naj nam šport pomaga, da bi živeli v veselju, navdušenju in brez greha.


ŠPORT Odbojka Lugo, Zagreb, PGSi, Salezijanska športna liga, Majski turnir in še in še … To so vse kraji in turnirji, ki se jih z odbojkaricami letno udeležujemo. To leto je bilo za nas zelo uspešno in že se veselimo novih izzivov.Odbojkarsko ekipo že dolga leta vodi Boštjan Račič – Bošti, hvala.

Košarka Telovadnico so letos prerasli tudi naši košarkarji. Pod vodstvom Žana Kocjana letos pridno trenirajo in si nabirajo košarkarske izkušnje. Košarka je tudi priložnost, da se mladi seznanijo z dogajanjem v mladinskem centru. Poleg tega pa se otroci v okviru športa naučijo tudi reda, discipline, spoštovanja soigralcev in nasprotnikov ter prilagajanja.

51


ŠPORT

52 Nogomet

Že dolgo let ni bilo toliko povpraševanja po naši nogometni ekipi. Fantje, ki pod burnim očesom trenerja zavzeto tedensko trenirajo in so uspešni v Salezijanski športni ligi, v kateri nastopajo skozi vse leto. Veliko uspeha tudi za naprej. Z nogometaši sedaj že vrsto let dela Bojan Kosi.

Otroška telovadba Pri otroški telovadbi se mladi športniki učijo osnov športnih aktivnosti: razgibavanje, raztezanje, šport preko igre …, rokovanja s športnimi rekviziti ter osnov temeljnih športnih panog.


ŠPORT

53

Aerobika Že vrsto let na Rakovniku vodimo uspešen program aerobike. Pod vodstvom Saše Biderman se dvakrat tedensko srečuje prijetna skupina deklet in žena, ki skrbi za zdrav duh v zdravem telesu.

Športni dogodki Don Boskov turnir v košarki Celje, 19. januar 2013 V soboto, 19.1.2013, je v telovadnici Osnovne šole Hudinja v Celju potekal košarkarski turnir Don Bosco. Na njem je sodelovalo 5 ekip, ki sicer tudi nastopajo v salezijanski košarkarski ligi, in sicer SMC Celje 2, Rakovnik srednji, SMC Celje 1, GAS STATION in SMC Rakovnik. Igralo se je 2 krat 10 minut in vsaka ekipa se je pomerila z vsako. Kar nekaj tekem je bilo zelo izenačenih in na parketu smo tako spremljali neizprosen boj za vsako žogo. Za prve favorite turnirja so veljali lanski zmagovalci, in sicer ekipa GAS STATION. Seveda pa so imele tudi druge ekipe svoje načrte in cilje. Poudariti velja, da je celotni turnir potekal v športnem ozračju, kar je bil tudi osnovni namen turnirja. Po desetih odigranih tekmah pa je bil vrstni red naslednji: 1. SMC Rakovnik 2. GAS STATION 3. SMC Celje 1 4. Rakovnik srednji 5. SMC Celje 2 Košarkarji ekipe SMC Rakovnik so tako osvojili še eno lovoriko in več kot zasluženo dosegli prvo mesto.


54

ŠPORT

Pokalni turnir svetega Dominika Savia Meseca maja je na Rakovniku potekal tradicionalni turnir v nogometu. Turnir nosi ime po zavetniku svetem Dominiku Saviu. Zbralo se je veliko število ekip, ki so v koncu tedna polnem druženja in nogometa dobro premigali svoje noge in možgane. Upamo in veselimo se prireditve tudi v prihodnjem letu.

Odbojkarice na Hrvaškem V soboto zjutraj, 14.9.2013, smo se z dekliško odbojkarsko ekipo SMC Rakovnik odpravili na prijateljsko tekmo v Zagreb. Ker nismo ravno »profiji«, smo se v Zagreb odpeljali tudi zaradi zabave in druženja. Ob sedmih zjutraj smo se zbrali na Rakovniku in skupaj z devetimi igralkami odpravili proti Zagrebu. Z nami sta odšla še nepogrešljiva trener Boštjan in kaplan Jure, ki sta bila tudi naša šoferja, in pa naš gostitelj na morju Gal Švigelj. Po kratki vožnji smo se ustavili na naši prvi postojanki – živalskem vrtu v Zagrebu. Tam smo pomalicali in si seveda ogledali čudovit živalski vrt. Veliko je bilo tudi smeha in zabave!! :D Po končanem ogledu, smo se odpravili v župnijo, s katero smo bili dogovorjeni za igro. Tam so nas lepo sprejeli in nam ponudili malo prigrizkov in pijače. Po okrepčilu smo se odpravili do dvorane, kjer so nas zagrebške odbojkašice že pričakovale. Kmalu smo se jim pridružile, se ogrele in začele tekmo. Imeli smo dve tekmi, saj so oni imeli tako veliko ekipo, da so naredili dve ekipi; tako je bilo naše druženje daljše, zanimivejše ... Obe tekmi smo zmagali in jih premagali v štirih setih. Seveda je to bil razlog za veselje v ekipi. Po končanih tekmah,smo se vsi skupaj skupinsko slikali in podelili nagrade. Kot zmagovalna ekipa smo se pred


ŠPORT

55

fotografski aparat postavile same kot ekipa ... tudi na trenerja nismo pozabile, ki je najbolj zaslužen za našo zmago. Za nagrado, smo v župnjišču dobili pice, ki so zelo dobro dele našim želodčkom, saj smo bile res zelo lačne. Kmalu smo se zahvalili za tekmo in gostoljubje, se poslovili ter odšli morju in novim dogodivščinam naproti. Okoli devete ure zvečer smo prispeli v apartma, kjer smo se namestili in pripravili večerjo. Naj-pogumnejši smo se odpravili na večerno kopanje, nekateri pa so ostali v apartmaju. Po vrnitvi v apartma smo si ogledali zadnjo četrtino košarkarske tekme, nekateri pa smo se zabavali ob igranju Activitya, taroka ... Čeprav vreme ni bilo ravno naklonjeno plaži in kopanju, so nas zjutraj zgodaj zbudili, saj smo želeli čim več časa preživeti na plaži. Imeli smo zajtrk, po zajtrku pa smo se hitro odpravili proti plaži. Spet so v vodo stopili le najpogumnejši, saj voda ni imela več kot 20 stopinj. Tako je minil čas do kosila. Po kosilu pa »akcija« pospravljanja. Ker smo želeli, da apartma ostane v takem stanju, kot smo ga dobili, smo si razdelili dela in pospravili po hiši. Pospravljanju je sledila še maša in odhod domov. Konec tedna, ki smo ga preživeli skupaj je hitro in celo prehitro minil. Dobre volje in zadovoljni smo se vračali v Ljubljano. Celotna ekipa je mnenja, da lahko podoben konec tedna kmalu ponovimo. Nika Remžgar

Prijateljski in rekreativni turnirji Naša zunanja igrišča so zelo obiskana, in ker se na njih zadržuje veliko število ekip, redno organiziramo turnirje, namenjene predvsem našim zunanjim obiskovalcem. Obiskanost in zanimanje je kar veliko. Vabilo vsem, da se nam ob naslednji priložnosti pridružijo.


Programe Salezijanskega mladinskega centra Rakovnik podpirajo

Don Boskovi salezijanci SLOVENIJA

DONA TORJI

GRATIA DEI I

C J L O V O T S PRO

ANIMAT ORJI


Vodja Mladinskega centra: g. Jure Babnik SDB, telefon: 041 856 452; e-mail: smc.rakovnik@salve.si spletna stran: www.donbosko.si/rakovnik

Hvala vsem dobrotnikom za duhovno in finančno podporo. Če pa želite kaj prispevati, bomo z vašimi darovi mladim dali še več priložnosti. SALEZIJANSKI MLADINSKI CENTER RAKOVNIK RAKOVNIŠKA 6, 1000 LJUBLJANA Davčna številka: 47353392 TRR: SI56 0205 8025 5329 938 (NLB d.d.)

Župnija Ljubljana Rakovnik | Salezijanski mladinski center Rakovnik | Kronika leta 2013 Izdal in založil: Društvo SMC Rakovnik | Pripravil in uredil: Domen Strmšnik | Fotografije: arhiv SMC Rakovnik | Grafična priprava: Salve d.o.o. Ljubljana (P. Belak) | Naklada: 500 | Leto 2014


4

SMC Rakovnik - letna kronika 2013  
SMC Rakovnik - letna kronika 2013  
Advertisement