Page 12

12 Raisio T I E D O T TA A

Kirjaston aukiolot supistuvat sydänkesällä hiukan Raision kaupungin säästöt vaikuttavat myös kirjastopalveluihin. Kaupungin sijaiskielto puree pääkirjaston palveluihin ja Petäsmäen kirjaston toiminta päättyy kokonaan. Pääkirjaston aukioloajat supistuvat hieman keskikesällä: 1.7.–9.8. kirjasto on avoinna ma–to klo 12–19. Perjantain aukioloaika on koko kesän klo 10–16 (ks. tarkat ajat s. 13 yhteystiedoista). Raision kaupunginvaltuusto on päättänyt, että yhtenä päivänä viikossa avoinna olevan Petäsmäen kirjaston toiminta lopetetaan 1.8. lähtien. Petäsmäen kirjaston lakkauttamisella haetaan paitsi säästöjä, myös pääkirjaston toiminnan turvaamista kiristyvässä taloustilanteessa. Kesälomien takia Petäsmäen kirjasto on viimeisen kerran avoinna ke 26.6. klo 12–19.

Kesälomalle kirjaston kautta Kiinnostavaa kesälukemista kannattaa edelleen hakea kirjastosta. Kirjastokortilla voi myös lainata lehtiä, elokuvia, musiikkia ja vaikkapa taidetta kesäkotiin. Matkalle voi ostaa mukaan halpoja poistokirjoja. Kirjastossa käydessä on hyvä varmistaa, että sähköpostiin tulee automaattinen muistutus lähestyvästä eräpäivästä. Näin voi välttyä myöhästymismaksuilta. Ja kesälomalaista varmasti ilahduttaa sekin, että Raision aineistoa voi palauttaa mihin tahansa Vaski-kirjastoon. Raision kirjastokortilla voi lainata kaikista Vaski-kirjastosta. Niitä ovat Raision lisäksi Turku, Kaarina, Sauvo, Paimio, Lieto, Rusko, Masku, Naantali, Nousiainen, Taivassalo, Kustavi, Uusikaupunki, Vehmaa, Mynämäki, Laitila ja Pyhäranta. Kirjasto toivottaa oikein rentouttavaa ja aurinkoista kesää kaikille asiakkaille!

Moottoripyöriä ja ajohaalareita Jarno Saarisen muistonäyttelyssä

Värikkäitä siivekkäitä Aulagalleriassa

Maailmanmestari Jarno Saarisen traagisesta kuolonkolarista 250-kuutioisten MM-osakilpailussa Italian Monzassa tuli 20.5. kuluneeksi 40 vuotta. Saarinen voitti 1972 ensimmäisenä ja toistaiseksi ainoana suomalaisena ratamoottoripyöräilyn maailmanmestaruuden (250 cc). Vuoden 1973 alussa Jarno Saarinen saavutti yhden uransa merkittävimmistä voitoista. Maineikkaassa Daytonan 200 mailin kilpailussa Floridassa hän kukisti 350-kuutioisella Yamahallaan amerikkalaiset kilpakumppaninsa, jotka ajoivat 750-kuutioisilla superpyörillä. MMkauden alkaessa näytti selvältä, että Saarinen voittaisi sekä 250- että 500-kuutioisten luokkien maailmanmestaruuden. Ennen kohtalokasta Monzan osakilpailua hän ehti voittaa kuudesta kilpailusta viisi. Raision kaupunginkirjasto kunnioittaa suurta suomalaista urheilusankaria touko- ja kesäkuussa muistonäyttelyllä, johon on koottu esineistöä ja valokuvia Jarno Saarisen elämän varrelta. Jarnon nuoremman veljen Jari Saarisen ylläpitämästä kotimuseosta on näyttelyyn saatu mm. moottoripyöriä, ajoasuja ja muistoesineitä. Esillä olevat pyörät 125-kuutioinen Puch (1967) ja 250-kuutioinen Yamaha (1971) tosin lähtevät näyttelystä 7. 6., koska Jari Saarinen ajaa niillä näytösajoissa Kuopiossa ja Sveitsissä. Valokuvat ja muu keräilyaineisto ovat peräisin Markku Ilmarisen kokoelmista. Yhteispalvelupisteessä on näyttelyn ajan myynnissä mm. Arto Terosen Ikuisesti nuori -elämäkertaa, postikortteja, painokuvia, DVD-levyjä ja T-paitoja.

Pirjo K. Toikan näyttelyn teemana ovat linnut – eikä kyse ole pelkästään leikittelystä kuuluisan muotoilijan sukunimellä. Taiteilija hurahti lintuihin muutama vuosi sitten ja kuuluu Suomen Bird Lifen Turun lintutieteelliseen yhdistykseen. ”Valitin tuttavalleni, lintuihmiselle, että suomalaiset linnut ovat niin värittömiä, ettei niitä voi maalata. Sain vastaukseksi jyrkän ’ei pidä paikkaansa’. Siitä alkoi etsikkoaikani suomalaisten lintujen parissa. Niistä kyllä löytyy väriä ja luonnetta”, taiteilija kertoo. Ensimmäisessä lintutaulussa komeili Pitkäpyrstöjassana, värikäs ja kookas, mutta useimmille outo lintu. Myös Lapin ensirakkaus – Kuukkeli kuvaa pohjoisen siivekästä, jonka höyhenpeitteessä yhdistyvät lapin ruskan värit. Lapinkävijät tietävät tuon kauniin ja tuttavallisen linnun, joka syö kädestä. ”Rakastettava malli on myös pieni ja utelias punarinta suurine mustine silmi-

Pirjo K. Toikka: Heijastus neen. Rakkaudella punarinnalle -teos toivottavasti heijastaa tunnetta, jota koin maalatessani.” Pirjo K. Toikan Linnut ovat esillä Aulagalleriassa elokuussa. Taiteilija esittelee näyttelyn ma 5.8. kello 17.30–18.30.

Raisio Tiedottaa 3/2013  

Raision kaupungin tiedotuslehti

Raisio Tiedottaa 3/2013  

Raision kaupungin tiedotuslehti

Advertisement