Het Gele Krantje | week 20 2023

Page 1

zaterdag 20 mei 2023 info@sandee.nl www.sandee.nl Noordstraat 1A 4493 AE Kamperland 0113- 372738 Ga voor een groendak! En maak gebruik van subsidie voor de aanleg Kaaidijk 24, Kortgene 06 20 01 75 34 autorijschool@gertpieters.nl autorijschoolgertpieters.nl Of bezoek onze showroom in Goes AAPROTEC Uw landelijke woning verkopen tegen de hoogste opbrenst? Bel 0113 205608 voor een gratis waardetaxatie kerklaan 1a, Heinkenszand

Persoonlijk advies? Kom snel langs.

50% korting op zonneglazen bij aankoop van een complete bril

Vraag naar de opties en voorwaarden

Geopend van di t/m za van 09:30 tot 17:30 (za tot 16:00)

Ruiterplaatweg 17 | 4493 PG Kamperland www.eriksoptiek.nl | zien@eriksoptiek.nl

+31 6 46 26 42 16 | eriksoptiek

MAANDACTIE MEI

DE PEGASUS PREMIO EVO 5F LITE 750 IS EEN ZEER HOOGWAARDIGE, SPORTIEVE, LICHT LOPENDE ELEKTRISCHE FIETS MET DE KRACHTIGSTE BOSCH PERFORMANCE LINE CX MOTOR.

• Nieuw, zeer innovatief en van de grond af aan ontwikkeld frame

• De hydraulische schijfremmen geven veiligheid en controle

• Nieuwe “smart” Bosch Performance Line CX met een koppel van 85 Nm

• Inclusief 750 Wh accu

• Uitstekende rijeigenschappen door lage plaatste geïntegreerde accu

• Luchtvering met 75mm veerweg, volledig instelbare verende voorvork.

• Versnellingsnaaf 5 versnellingen voor extra sterke E-bike motoren

• Leverbaar uit voorraad in verschillende kleuren, lage instap en heren frame

ACTIE

€ 4149

€ 3849

Het is tijd … … voor tweedehands

DIJKWELSESTRAAT 22 | 4421 AH KAPELLE T 0113 - 343 391 E INFO@DEKROMMESPAAK.NL | W DEKROMMESPAAK.NL

Het Gele Krantje

Geopend dinsdag en donderdag 09.30 - 16.30 uur, zaterdag 10.00 - 13.00 uur.

De inbreng voor spullen is open tot een halfuur voor sluitingstijd van de winkel.

2
(0113)
Dirk Dronkersweg 18 4462 GA Goes
74 52 06 www.kringloopwinkelgoedengebruikt.nl
Met een bedrijfshypotheek helpen we ondernemers uit de buurt.
Voorstraat 62 4486 AL Colijnsplaat T 0113 695 748
E colijnsplaat@corstanje.nl

schaakclub is leuk om samen te (leren) schaken”

Ziggy de Boer (7) uit Geersdijk leerde van zijn opa schaken. Hij vindt het zó leuk dat hij graag een schaakclub wil oprichten. Gewoon voor jongens en meisjes van de basisschool. “Mijn idee is dat we iedere twee weken samenkomen. Steeds bij iemand anders thuis. Het zou helemaal leuk zijn, als er iemand is die ons wil helpen. Want met een klein beetje schaakles worden we allemaal weer wat beter.”

Dat hij jong is voor deze denksport weet Ziggy ook wel. Maar met een opa in huis die graag schaakt, is de stap naar het schaakbord wat sneller gemaakt. ”We schaken bijna iedere dag samen. Ik denk dat het ongeveer acht maanden duurde voordat ik mijn eerste echte schaakpartij met hem kon spelen. We gaan een beetje gelijk op. Soms wint hij, soms win ik. Wat ik het liefst zou willen? Een jaar lang gewoon iedere dag van hem winnen!” Schaakmat!

Oproep: wie kan schaakles geven?

Ziggy woont samen met zijn vader George, moeder Lisa en zusje Bobbi (5). Ook opa woont in huis. Naar school gaat hij in Kortgene, naar De Zuidvliet. “In mijn klas zitten geen kinderen die schaken. In een paar hogere groepen wel. Bij de groepen 7 en 8 hebben ze in de hal ook schaakborden en schaakstukken staan.” Om toch af en toe te kunnen schaken, en niet alleen met opa, lijkt het Ziggy leuk om een schaakclub te beginnen. “We kunnen dan samen leren schaken en natuurlijk samen schaken. Ik zou graag een oproep doen: als er iemand is die ons willen leren schaken, dan graag!”

Samen met basisschoolleerlingen

Volgens Ziggy zijn de eerste aanmeldingen voor de schaakclub al binnen. Natuurlijk één van zijn zusje en daarnaast van nog

twee andere kinderen. Hij wil vooral kinderen van de basisschool samenbrengen. “Het lijkt me leuk om met een stuk of acht te zijn. Dan kunnen we ook partijtjes spelen. En het mag natuurlijk ook gewoon gezellig zijn! De eerste keer dat we samen komen lijkt het me leuk om samen een naam te bedenken. En we moeten natuurlijk de contributie afspreken. Als we allemaal vijftig cent inleggen, kunnen we misschien af en toe knakworstjes, pannenkoeken of chips bij het schaken krijgen.”

Voorkeur voor de witte dame

Ondertussen vermaakt Ziggy zich uitstekend met de potjes schaak met opa en soms ook met zijn vader. Hij heeft inmiddels zijn eigen schaakspel. Het bord kreeg hij van opa, de schaakstenen kocht hij twee jaar geleden op de rommelmarkt. Op de vraag met welke kleur hij het liefst schaakt, antwoordt zusje Bobbi: “Met wit, want dan mag hij beginnen!” En inderdaad, dat klopt volgens Ziggy. Ook over zijn favoriete schaakstuk bestaat geen twijfel. “De dame, want dat is het krachtigste stuk in het spel.”

Gezelligheid

Hoewel zijn plannen voor een nieuwe schaakclub misschien anders doen vermoeden, zit Ziggy echt niet alleen achter het schaakbord. Volgens zijn vader vermaakt hij zich ook uitstekend met onder andere Clicks en Lego. Hij benadrukt dat het hier echt niet gaat om een nieuwe Kasparov, de jongste wereldkampioen schaken ooit. “Het gaat vooral om gezellig samen iets doen.”

Aanmelden voor de schaakclub kan bij Lisa de Boer. Tel: 06 11 24 96 65 , e-mail: lisadeboer74@gmail.com

3 Het Gele Krantje VOORPAGINA
TEKST: CAROLINE HOUMES FOTO’S: DESTINY VAN GEFFEN
“Een

Tijdelijk dubbel zoveel besparen bij ALKU® (15 t/m 27 mei)

Nieuw kozijn én nieuw glas? Doen! Want bovenop de overheidssubsidie voor energiebesparend glas krijg je tijdelijk nog eens dat bedrag van ons cadeau.

ALKU Ontdekkingscentrum Middelburg

Klarinetweg 5 | 4337 RB Middelburg | 0118 628 707 | www.alku.nl

Actie-informatie en openingstijden: www.alku.nl/middelburg

4
Het Gele Krantje
www.tollenaarendekeizer.nl | 06 - 38 28 25 72 Omdat een uitvaart zorg vraagt. Uitvaartcentrum van Gentevoort Verrijn Stuartweg 28, Goes 0113 - 216815 www.uitvaart.vg Anthony Molenaar Janny van Gentevoort
lucht op! anoniem - dag en nacht Ik luister... Voel je je alleen? of chat via deluisterlijn.nl
0767 000 Bel
Praten
088

Colijnsplaat

Annemarie wil NoordBeveland eindeloos kennis laten maken met yoga

Op 15 mei opende Annemarie Satink de deuren van haar nieuwe yogastudio Endless Yoga in Colijnsplaat. Al enige tijd is Annemarie zelfstandig ondernemer en gaf in haar studio op zolder les, terwijl de studio in haar achtertuin werd gebouwd. Nu ze deze deuren offi cieel heeft geopend, is de onderneemster klaar om het eindeloos eiland kennis met haar te laten maken.

Annemarie is een geboren Zeeuwse maar heeft jaren met haar gezin in de Randstad gewoond en gewerkt. Al pratend in dialect,

Annemarie

Keuzes

Wanneer de coronaperiode aanbreekt, ze met haar man thuis moet werken en niet meer optimaal kan genieten van haar werk zoals ze dat voorheen deed, worden er belangrijke keuzes gemaakt. “Onze roots liggen in Zeeland en we besloten daarom te gaan kijken voor een woning in de provincie. Het is een fantastisch pand in Colijnsplaat geworden, waarbij ik tijdens het bezichtigen al dacht: die garage, dat zou weleens een yogastudio kunnen worden.”

Annemarie pendelt nog enige tijd tussen Zeeland en haar werk in Amsterdam, maar besluit uiteindelijk volledig voor haar onderneming te gaan. “Soms kom je op een punt in je leven dat alle puzzelstukken in één keer passen. Dat gebeurde tijdens de start van mijn onderneming. Ik wil mensen op het eindeloos eiland, eindeloos kennis laten maken met yoga. En toen bleek er ook nog eens interesse voor te zijn, met name op Colijnsplaat. Zelf heb ik ook op andere plekken in Zeeland yoga gevolgd en zodoende leerde ik Saskia Oudenhoven kennen. De klik met deze ervaren yogadocente was er meteen en uiteindelijk besloten we samen te starten in Colijnsplaat.”

Oude vak en nieuwe hobby

maakte ze carrière in de marketing en communicatie voor onder andere gemeente Amsterdam. “Ik heb altijd een fantastisch vak uitgeoefend, voor het werk mogen reizen en een groot netwerk opgebouwd. Yoga heeft er altijd voor gezorgd dat ik kon ontspannen en mijzelf fi t voelde. Ik raakte er steeds meer door geïnteresseerd en ben uiteindelijk een opleiding gaan volgen om mijzelf hierin te verdiepen en met in het achterhoofd om er ooit les in te geven. Het zelfstandig ondernemerschap kwam toen nog niet voorbij in mijn gedachten.”

De lessen van Annemarie en Saskia zijn met name gefocust op Yin Yoga, maar er worden ook lessen Pitales en andere yoga-stijlen gegeven. “Er melden steeds meer vrouwen en mannen aan om yoga bij ons te volgen, dus daarom is het goed om te verhuizen naar een grotere ruimte.” Lachend: “Echt verhuizen is het natuurlijk niet, want het is allemaal op mijn eigen terrein. Wellicht dat het daarom niet écht voelt als werk, maar meer als een hobby.” Doordat haar bedrijf in korte tijd is gegroeid, geeft vooral Saskia de lessen en focust Annemarie zich op de naamsbekendheid, PR en marketing. “Hoe langer ik erover nadenk, hoe meer ik realiseer dat ik mijn ‘oude’ vak ook nu weer uitoefen. Maar dan wel in combinatie met mijn passie voor yoga!”

5 Het Gele Krantje LOKALE ONDERNEMER
TEKST EN FOTO: MARIT JANSEN VAN GALEN

We maken graag tijd vrij voor een verkoopadvies Uw

TOERISME OP NOORD-BEVELAND

DIGITALE INLOOPAVOND

Praat mee met CDA Noord-Beveland over de uitbreidingsplannen van de Roompot.

Op 23 MEI OM 19:30 zal Johan Sandee, fractievoorzitter CDA, tijdens een online bijeenkomst vragen beantwoorden, standpunten uitwisselen en input ophalen over hoe u als inwoner van NoordBeveland denkt over de uitbreidingsplannen van de Roompot op Noord-Beveland.

We kunnen zo, aan de hand van de verschillende invalshoeken, mede ons standpunt bepalen in de gemeenteraad. De bijeenkomst is online via Zoom. Via onderstaande QR-code kunt u aan deze bijeenkomst deelnemen, het is niet nodig om u aan te melden. Bij andere vragen of opmerkingen kunt u contact opnemen met Johan Sandee. 06-81929073 / johansandee@gmail.com

Deelnemen aan Zoomvergadering: Noord-Beveland

Cleijenborch is op zoek naar:

Verzorgenden IG

Eerst Verantwoordelijk Verzorgenden

Verpleegkundigen

Helpenden +

Wil je echt iets voor je medemens betekenen? Door jouw oprechte aandacht, goede zorg en begeleiding, ben je onmisbaar voor onze cliënten en je collega’s. Je snapt dat de cliënt niet op jouw werkplek woont maar dat jij werkt op de woonplek van de cliënt. Je werkt bij ons in een organisatie met korte lijnen, waar een informele werksfeer heerst. Nieuwsgierig? Kom een dagdeel meelopen, zodat je de sfeer kunt proeven. Je kunt een afspraak maken door een appje te sturen naar onze manager zorg, Pim Pijpelink: 06-82224864. Mailen kan natuurlijk ook: info@cleijenborch.nl. Heb je een andere opleiding in de zorg? Ook dan ben je welkom!

Wij zijn gecertificeerd voor de Roze Loper en geven daarmee aan dat wij diversiteit hoog in het vaandel hebben. Ons diversiteitsbeleid (in de breedste zin van het woord) richt zich enerzijds op het thema culturele/religieuze diversiteit en migranten (zowel ouderen als medewerkers). Anderzijds, richt ons diversiteitsbeleid zich op seksuele diversiteit en LHBT-ouderen en -medewerkers (oftewel lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender) – een relatief onzichtbare groep in de zorg.

leerling verpleegkundigen/verzorgenden IG www.cleijenborch.nl

Het Gele Krantje 6 Open uw camera en scan mij! Uw huis in goede handen
Open uw camera en scan mij!
0118 - 623 420
huis in goede handen 0118 - 623 420
een stukje mooier
kan zoveel meer dan je denkt
Maak iemands leven
Er
www.zonnebloem.nl

AGENDA

Cultuurladder

26-mei Marco Beasley en Franco Pavan Vlissingen

27-mei Petticoat Terneuzen

28-mei Cugnon Enesemble Ritthem

31-mei Spring Awakening Goes

2-jun A Cleare Day – Bertrand Cuillier en Jord Homan Middelburg

2-jun Lidewei Philips, zang en harp Hulst

3-jun Maria Magdalena Kammarkör Stockholm Goes

3-jun Middelburg VÓLkoren Middelburg

4-jun Kunst- en cultuurroute Middelburg

4-jun Middelburg VÓLkoren Middelburg

8-jun Het huis waar God wil wonen ?! Goes

8-jun 600 jaar kerkwijding – feestelijke vesper Goes

9-jun The Rushians Goes

9-jun Zeeland Jazz Festival Orkest Terneuzen

9-jun Zeeland Jazz Festival Terneuzen Terneuzen

10-jun Gratis ‘Tijl Damen speelt met publiek!’ Hulst

10-jun Familiedag Den Dullaert Hulst

10-jun Love Poetry Kloetinge (Goes)

10-jun Jazz in the city | Zeeland

Jazz Festival Terneuzen

10-jun Jan Akkerman | Zeeland

Jazz Festival Terneuzen

10-jun Ronald Snijders Band | Zeeland

Jazz Festival Terneuzen

10-jun Fingerprint | Zeeland Jazz Festival Terneuzen

11-jun Adinda & Matthijs van Delft Goes

11-jun Jazz in the city | Zeeland

Jazz Festival Terneuzen

11-jun Sam Joris Octet Ft. Bert Joris Terneuzen

11-jun Norway Revisited Eric Ineke & The Frans Elsen Factor Terneuzen

11-jun O.D. Rock ‘n Blues Band Terneuzen

11-jun Creedence Commotion Revival Terneuzen

16-jun Het Zeeuws Orkest

zomerconcert Brouwershaven

16-jun Elvis Presley’s Aloha From Hawaii Vlissingen

16-jun ZeelandJazz Festival Middelburg

16-jun Steve Turre Middelburg

16-jun Jazz Kids: Swing en bruis met Jazz Middelburg

16-jun Busted Feet Middelburg

16-jun Reijseger, Fraanje & Sylla Middelburg

16-jun Blikse Katers Middelburg

17-jun Het Zeeuws Orkest zomerconcert Aardenburg

Kijk voor de actuele informatie, data’s en locaties op de website zeeuwsecultuuragenda.nl

Upgrade Festival draagt bij aan verbinding over (kerk)muren heen

Een driedaags festival op 1, 2 en 3 september aan de Noordweg 14 in Kapelle, Upgrade Festival. Door middel van kwalitatieve, eigentijdse (aanbiddings)muziek wil Upgrade anderen leiden in aanbidding. “De organisatie is een flinke klus, maar het is meer dan de moeite waard. En dat blijkt ook, want inmiddels zijn de eerste 250 tickets al gereserveerd. Er is niets mooiers dan met honderden mensen samen God aanbidden en zingen dat Hij goed is. Veel events als deze worden georganiseerd in het midden van Nederland of nog verder. Wat wij willen is júist lokaal mensen verbinden”, aldus de organisatie.

In de christelijke wereld blijven volgens de organisatie veel mensen binnen hun eigen kerk of club hangen. Ze hopen dat de events die ze organiseren bijdragen aan verbinding over deze (kerk)muren heen. De organisatie achter het festival, Stichting Upgrade Events, is een volledig onafhankelijke stichting die niet gekoppeld is aan een bepaalde kerk of organisatie.

Line-up

Enkele namen uit de line-up zijn: Trinity, Kees Kraayenoord en Mozaiek Worship, Eline, The Bowery en cabaretier en liedjesschrijver Tim Zingt. En er komen sprekers zoals Arjen ten Brinke, Bart de Bruin, Bart van Nes en Jesse van Melle. Ook is er een kids-programma. Dit biedt ouders de kans om met het hele gezin te komen, maar ook zelf te kunnen genieten van het programma dat aangeboden wordt. De tickets voor kinderen tot en met 12 jaar worden door het Upgrade Events gratis aangeboden. Meer informatie over het festival of tickets bestellen via: upgradefestival.nl

7 Het Gele Krantje
KUNST & CULTUUR

WERKEN BIJ EEN TOP BEDRIJF?

In de achterliggende dertig jaar is ‘TOP The Onion Group’ uitgegroeid tot een toonaangevend internationaal opererend familiebedrijf. De strategie is gericht op het creëren van schaalgrootte en ketenbeheersing. Waarom? Omdat dát hen in staat stelt om aan de wensen van klanten wereldwijd te voldoen. U herkent TOP enerzijds als de toegewijde teler, die voor een topproduct gaat. Anderzijds ontmoet u hen als de partner van foodfabrikanten. Zij leveren uien, snijden, snipperen, fermenteren, conserveren, bakken en persen tot olie. Hóe u de karakteristieke smaak van uien ook wilt benutten in uw recepten, zij leveren u het gewenste product. Daarnaast leveren ze een groot en gevarieerd assortiment geconserveerde groenten, van augurken en zilveruien tot bloemkool en courgette.

Wij zoeken:

‘s-Gravenpolder

• Cost Accountant

• Inpak Operator

Baarland

• Maintenance Engineer

• Laboratorium Medewerker

Heb je interesse?

Kapelle

• Maintenance Engineer

• Kwaliteitscontroleur

• Productieplanner/werkvoorbereider

• Hoofd Magazijn

Mail dan naar bart.hommes@greencareerconsult.nl of bel 06 53 15 94 83.

NIEUWE COLLEGA?

Kom dan naar onze meet & greet!

Voor de teams van de afdeling Abbekindershof in Ter Weel Goes zijn wij op zoek naar nieuwe collega’s in de functie van helpende (plus), verzorgende (IG) en verpleegkundige voor de somatische verpleegafdeling en onze gespecialiseerde Parkinson afdeling genaamd AbbekindersPark. Werk jij graag in een moderne en gezellige locatie die van alle gemakken is voorzien en waar de cliënt centraal staat met een leuk team aan collega’s? Dan zijn we op zoek naar jou!

Kom op woensdag 24 of dinsdag 30 mei tussen 19.00 - 21.00 uur vrijblijvend kennismaken en sfeer proeven in Ter Weel Goes, Joannaplantsoen 1 in Goes. We gaan graag met je in gesprek over je wensen en de mogelijkheden binnen de afdeling. Aanmelden is niet nodig. Hopelijk tot dan!

ZORG IN HET

ZEEUWSE HART

Meer weten?

Neem dan contact op met Mike Golverdingen, op telefoonnummer: 06 - 22 95 65 18 of per mail naar: michael.golverdingen@terweel.nl

TERWEEL.NL

Het Gele Krantje 8
WORD JIJ ONZE

Door de lens van onze lezers

Scan de QR code. Een WhatsApp chat met ons wordt automatisch geopend. Stuur jouw foto’s door en vergeet niet je naam en de plaats mee te sturen.

wandelweer in Kortgene.

Lammetjes aaien.

Lenteliefde in de brandgang: vogeldonsveertje perfect gedrapeerd onder blaadje. Foto:

In de volgende editie willen we jouw mooiste voorjaarsfoto’s plaatsen. Heb jij ergens krokussen in bloei gespot? Lammetjes en kalfjes zien huppelen? Ben je zelf bezig geweest in de tuin met de zon op je bol? Deel het met ons! We bedanken alle lezers voor de enthousiaste berichtjes en de mooie foto’s. Natuurlijk hopen we dat jullie foto’s naar Het Gele Krantje blijven sturen. Stuur jouw foto in via nieuws@quaerismedia.nl of via WhatsApp, 0113 21 32 41.

9 Het Gele Krantje FOTOPAGINA
Lekker Foto: Astrid Wiessner Hoog Marja Foto: Astrid Wiessner Hoog
Het Gele Krantje 10 Schildersbedrijf Bertels schilderen spackspuiten sierpleister 0113 69 52 66 06 53 80 02 71 infobertels@planet.nl www.schildersbedrijfbertels.nl Colijnsplaat Haringvlietplein 4 4301 XG Zierikzee T: 0111-450018 VOORJAARSACTIES WWW.CENTERPOINTFIETSEN.NL Kleurkeuze: Frame: Accukeuze: Accukeuze: €2599,- €2199,€3149,- €2599,Batavus Velder Power Plus Bosch Performance middenmotor (65Nm) 400wh: incl. 500wh: +€200,417wh: incl. 625wh: +€150,- +€75,756wh: + €250,Qwic Premium MN7D Met Bafang M200 Middenmotor (65Nm) VOOR MEER ACTIES Ga naar onze site of Scan de QR CODE tot wel 25% korting! * KIijk voor alle garan�ebepalingen op www.centerpoin�ietsen.nl/5jaargaran�e - Prijzen zijn exclusief €12,- verwijderingsbijdrage -Druk- en ze�outen voorbehouden -INCL. 5 JAAR GARANTIE*-

De afgelopen periode heb ik mij niet verveeld. Zo nam ik onder andere deel aan de Zuidelijke Pleitwedstrijden in Breda. Hierbij namen vijf Nederlandse en zeven Vlaamse deelnemers het tegen elkaar op in een civiele pleitwedstrijd. De deelnemers waren eerder door een jury gekozen en ik vertegenwoordigde Zeeland. Met succes, want de jury verkoos mij als beste Nederlandse deelnemer, waardoor ik het arrondissement Zeeland – West-Brabant mag gaan vertegenwoordigen bij de Landelijke Pleitwedstrijd op 16 juni in Utrecht.

Maar wat houdt dat pleiten nu precies in? De Van Dale geeft als definitie: Met woorden iets verdedigen. Het fenomeen pleiten bestaat al heel erg lang. Vroeger konden burgers elkaar al aanklagen, waarbij zij zichzelf moesten verdedigen. Pleiten gebeurt officieel staand en in toga, maar niet in alle zaken wordt ook daadwerkelijk op deze manier gepleit. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, wordt er in heel veel rechtsgebieden niet meer traditioneel gepleit. Bij die zittingen, voor mij zaken in het familierecht, hoef je dus niet te gaan staan en is de zitting veel dynamischer. Het lijkt dan meer op een gesprek tussen alle betrokken partijen, waarbij gezocht wordt naar een oplossing. In het strafrecht wordt nog wel klassiek gepleit. Nadat de officier van justitie de strafeis bekend heeft gemaakt, is het woord aan de advocaat voor het pleidooi. Dat pleidooi bereid je van tevoren voor. Ik heb altijd mijn laptop mee naar zitting, waardoor ik tijdens het pleiten een steuntje in de rug heb. De kunst van het pleiten is om de aandacht van de rechter te behouden. Die heeft er vaak al een lange zittingsdag op zitten en je wil de rechter niet vermoeien met irrelevante informatie. Hoewel je zou denken dat een lang en uitvoerig betoog de rechter kan overtuigen, is het tegendeel waar. De positieve feedback die ik van de jury bij de pleitwedstrijd kreeg was

Valerie de Nooijer

dat mijn pleidooi kort, bondig en ‘to the point’ was. Als het niet nodig is, geen poespas erbij halen. Dat past wel ‘bie ons nuchtere Zeeuwen eej’.

Maar niet in alle strafzaken wordt in toga en staand gepleit. Wanneer iemand voor de rechter-commissaris moet verschijnen (het gaat dan vaak over het voorarrest) is dit niet het geval. Zo was ik vorige week in mijn vrijdagse casual outfit naar kantoor, maar moest ik opeens twee van zulke zittingen waarnemen. Dan mis ik mijn toga wel. Gelukkig kon ik even met mijn secretaresse van top wisselen. Zo gaat het er achter de schermen echt aan toe.

mag ZeelandWest-Brabant

vertegenwoordigen tijdens de Landelijke

Pleitwedstrijd”

Pleiten. Het blijft een vak apart. Je kunt nog zo’n goede pleiter zijn, maar als je cliënt tijdens de zitting opeens al scheldend en tierend de benen neemt en ‘pleite’ is, kun je pleiten als Brugman maar valt die zaak toch niet meer te redden. En ook dat is mij al overkomen.

11 Het Gele Krantje COLUMN
“Pleiten is een vak apart, als het niet nodig is geen poespas erbij halen”
“Ik
Zeeuwse advocaat

Gevestigd in Goes

Geen wachttijden!

Valeo Kliniek voor onderzoek en behandeling van slaapapneu

Wat is slaapapneu? Dit is een aandoening waarbij de adem tijdens de slaap stopt. Deze ademstops zorgen voor een structureel slaaptekort met alle gevolgen van dien.

Symptomen overdag

• Niet uitgerust wakker worden

• Slaperigheid

• Concentratie- en geheugenproblemen

• Humeurigheid

• Minder energie

• Lusteloosheid

• Hoofdpijnklachten bij het opstaan

• Droge mond

085 1302 174

Symptomen ‘s nachts

• Luid snurken

• Onrustige en slechte slaap

• Regelmatig naar het toilet

• Angstdromen

Stationsplein 21, 4461 HP Goes

info@valeokliniek.nl

www.valeokliniek.nl

Kapelle Weststraat 13

T 0113 - 343055

Yerseke Dreef 2

T 0113 - 574590

www.electroworld.nl

vakkundig en persoonlijk

VerstrateArt voorziet alle soorten wanden van renovlies- of vinylbehang. Ook voor luxe behang en mozaïek kunt u bij ons terecht.

Elektro World Lamper is een familiebedrijf met inspiratiewinkels in Kapelle en Yerseke en een eigen reparatieteam voor witgoed, TV en audio!

FYSIOTHERAPIE VAN DEUTEKOM

Ik beperk me niet tot de plek van uw klacht. Ik onderzoek het totaalplaatje, uw houding, uw beweeglijkheid en kwaliteit en manier van beweging. Alleen zo achterhaal je de bron en kunnen we de klacht of blessure goed aanpakken.

Gratis inloopspreekuur

Wilt u met mij kennismaken of kijken of mijn aanpak iets voor u is? Kom dan langs tijdens mijn gratis inloopspreekuur. Iedere donderdag* tussen 11.00 en 12.00 uur bent u van harte welkom!

* Kijk op mijn website voor afwijkende data

VINCENT VAN DEUTEKOM

vandeutekom@zeelandnet.nl

06-28318655 (ook WhatsApp)

Stadspolderlaan 2, 4484 DG Kortgene

www.fysiotherapievandeutekom.nl

Het Gele Krantje 12
de juiste leefstijl
Goede slaap en
zijn onmisbaar voor een gezond leven
www.verstrateart.eu Tel. 06 29 317 215

De Ronde van Wissenkerke is klaar voor de start

Wissenkerke vormt op vrijdagavond 2 juni het decor voor een nieuwe wielerronde, of beter gezegd: criterium. Nu het doek voor de Ronde van Noord-Beveland definitief gevallen is, presenteert stichting Wielerronde NoordBeveland dit aantrekkelijke alternatief. “Leuk voor renners én toeschouwers”, weet Dirk Hage, voorzitter van het wielercomité. “Door gebrek aan mankracht bij de politie is een grote wielerronde over het hele eiland helaas niet langer mogelijk. We hebben dat drieëntwintig keer kunnen doen. Maar, Noord-Beveland is een echte fietsgemeente, dus om toch iets te doen, kiezen we nu voor dit criterium. Heel leuk, juist doordat de renners verschillende keren door de Voorstraat in Wissenkerke komen, is het erg leuk om naar te kijken. Het belooft echt spannend te worden.”

Gelet op de verschillende deelnemersvelden, zal op vrijdagavond 2 juni verschillende keren het startschot klinken. Zo starten om 18.45 de D-renners voor een koers van 48 kilometer. Eén minuut later is het de beurt aan de S/P renners én sportieve inwoners van Noord-Beveland. Na het startschot staat hen een ronde van 28 kilometer te wachten. Om 20.15 uur worden de amateurs weggeschoten voor een tocht van 60 kilometer. Renners kunnen zich aanmelden via TMZ (Trimbelangen Midden-Zeeland). Inwoners die het een uitdaging vinden om deel te nemen, kunnen zich die vrijdagavond aanmelden bij de permanence in het dorpshuis. “Burgemeester Meeuwisse zal de startschoten geven. Zij verricht ook de huldiging van de winnaars.”

Dorpsfeest

Kenmerkend voor een criterium is dat een dergelijke wielerwedstrijd uit korte plaatselijke ronden bestaat. Dat geldt ook voor deze koers. De renners rijden vanuit Wissenkerke richting Kamperland en draaien juist daarvoor de polder in om weer terug te keren naar Wissenkerke. “We hebben helaas geen kasseienstroken in het parcours, maar ik verwacht dat de wind zeker een rol zal spelen in het wedstrijdverloop. Door de verschillende doorkomsten is het bovendien erg aantrekkelijk om te kijken. Het is echt een dorpsfeest, waarbij iedereen van harte welkom is. Ik weet zeker dat het een gezellige avond gaat worden. Er zijn leuke terrassen en er hangt altijd een gezellige sfeer.”

Tal van sponsoren

Hage benadrukt dat de gemeente Noord-Beveland volop medewerking verleent aan het wielerevenement. Ook zijn er tal van andere sponsoren die het evenement een warm hart toedragen. “Heel belangrijk”, aldus Hage. Verder vraagt hij om medewerking van de lokale bevolking. “Alle verkeersregelaars zijn geschoold om de veiligheid op de kruispunten zo goed mogelijk te garanderen. Verder zou ik iedereen willen vragen om die avond niet langs de route te parkeren, om onveilige situaties te voorkomen.”

ADVERTORIAL

Meer informatie bij Dirk Hage, telefoon: 06 20 58 45 57 en/of Peter de Loof, telefoon: 06 10 15 70 86.

13 Het Gele Krantje
Het Gele Krantje 14 VRIJDAGAVOND 2 JUNI DONDERDAG 1 JUNI 19.00 uur Inschrijven koppeltijdrit TC de Kroon 19.30 uur Start koppeltijdrit VRIJDAG 2 JUNI 18.45 uur Start D cat. 48km 18.46 uur Start SP’s 28km 20.00 uur Finish D en SP’s 20.15 uur Start Amateurs 60km 21.45 uur Finish Amateurs 21.45 uur Apres FIETS in “De Kroon” 22.00 uur Prijsuitreiking START en FINISH bij HCR De Kroon Voorstraat 17, 4491 EV Wissenkerke
RONDOM WISSENKERKE 1 ronde is 4 kilometer
24E WIELERRONDE NOORD-BEVELAND

PLAATSELIJKE RENNERS / TEAM WILLY

Aan de start bij de S/P categorie staat onze jongste renner en favoriet Rocco Scholten uit Goes en good old Ron Theissen uit Kamperland. Bij de D-categorie starten de favorieten Marcel Solleveld uit Kortgene, Wessel Bakhuizen uit Colijnsplaat en Aron Coppoolse uit Serooskerke. Bij de A-categorie starten Diego Sandee uit Geersdijk, Lars Steenbakker uit ’s Heerenhoek, Niels den Hollander uit Oostkapelle, Dimitri Mulder uit Bergen op Zoom, Feike Kalsbeek uit Middelburg, Job Blankenstein uit Kortgene en plaatselijk top kandidaat Kieran Versluis.

VOLLEDIG PROGRAMMA

DONDERDAG 1 JUNI 2023

19.00 uur (Koppel)tijdrit Deelname is in principe voor leden. Indien het niet lukt om een koppel te vormen kan er ook gefietst worden met een niet-lid als deze maar woonachtig of afkomstig is van Noord-Beveland.

VRIJDAG 2 JUNI 2023

18.00 uur Briefing voor chauffeurs/EHBO/verkeersregelaars

18.00 uur Juryvergadering in vergaderzaal Hotel de Kroon

18.30 uur Opstellen renners D categorie

18.30 uur SP’s opstellen achter D categorie

18.45 uur Start D categorie over 12 ronden x 4 km = 48 km

18.46 uur Start SP’s over 7 x 4 km = 28 km

20.00 uur Finish D categorie en SP’s + prijsuitreiking

20.05 uur Opstellen Amateurs

20.15 uur Start Amateurs over 15 ronden x 4 km = 60 km

21.45 uur Finish Amateurs

22.00 uur Prijsuitreiking Amateurs

Direct prijsuitreiking na finish. Strijdlustigste renner en pechprijs, de nummers 1, 2 en 3 incl. bekers en prijzen en bloemen bij jurywagen. Overige prijzen af te halen in zaal Onder de Toren.

21.00 uur APRES FIETS in Hotel-Cafe-Restaurant de Kroon

HELE AVOND: Bierstand van de Kwaremont en broodjes worst.

Route Ronde Noord-Beveland rondom Wissenkerke 4km. x = deze wegen zijn afgesloten op vrijdagavond van 18.00 uur tot 22.30 uur. U kunt het dorp bereiken en verlaten via de Dorpsweg. Parkeren kunt u buiten de aangegeven route in de rest van het dorp.

15 Het Gele Krantje
Timmer-/onderhoudsbedrijf de Rijder • De Pompoenwinkel • Schildersbedrijf A. Jongejan jr. • Woninginrichting Meulenberg • Tino van Leeuwen stoffering • Strating administratie • Ruiterplaat Vakanties • Sando Sport Nutrition • Unit 68 • T.A. Makelaardij o.g. • De Pree Verhuur • De Visserie • Catering Kallewaard • Cappon Schilderwerken • Autovakmeester Logmans • Harry de Smit montage en afbouw • Norberto • Bakkerij Desmedt • De Fietsloods • Fietswinkel Kamperland • Reysport • Garage Augustijn De
ibz
24e wielerronde van Noord-Beveland word mede mogelijk gemaakt door:

Besluitvormende raadsvergadering

Datum: donderdag 25 mei 2023

Aanvang: 19.30 uur

Voorlopige agenda:

1. Opening.

2. Spreekrecht burgers.

3. Aanwijzen primus hoofdelijke stemming.

4. Vaststelling agenda.

5. Mededelingen college.

6. Informatieverstrekking door raadsleden t.a.v. ontwikkelingen met betrekking tot Gemeenschappelijke Regelingen.

7. Voorstel tot vaststelling van de notulen van de besluitvormende raadsvergadering van 26-04-2023.

8. Lijst ingekomen stukken

9. Voorstel voor het kenbaar maken van wensen en/ of bedenkingen ten aanzien van het werkboek participatieaanpak Molenweg, Colijnsplaat; instemmen met de kredietaanvraag voor een voorbereidingsbudget voor ontwikkeling nieuwbouwlocatie Molenweg, Colijnsplaat.

10. Voorstel tot vaststelling APV

11. Voorstel voor het afgeven van een ontwerpverklaring van geen bedenkingen voor drie appartementengebouwen aan de Botterlaan te Kortgene en het kenbaar maken van wensen en/of bedenkingen inzake de anterieure overeenkomst.

12. Rondvraag

13. Sluiting

De voorlopige agenda en de daarbij behorende stukken liggen voor een ieder ter inzage in het gemeentehuis vanaf woensdag 17 mei 2023. De stukken kunt u ook raadplegen op de website via www.noord-beveland. nl/gemeenteraad. Deze raadsvergadering wordt ook uitgezonden via de livestream op de gemeentelijke website met beeld en geluid.

Spreekrecht

Degene, die van het spreekrecht als bedoeld onder agendapunt 2 gebruik wil maken, meldt dit voor

aanvang van de vergadering aan de griffier, mevrouw J. Stroop. Een spreker heeft maximaal 5 minuten spreektijd. De totale spreektijd voor alle sprekers bedraagt 30 minuten. Het spreekrecht geldt voor alle (ook niet geagendeerde) onderwerpen.

Het Sociaal Loket

Het Sociaal Loket van de gemeente Noord-Beveland is er voor u! Het loket is er om dichtbij uw woonomgeving een antwoord te kunnen geven op veel van uw vragen binnen het sociale domein. Lukt dat niet dan wordt er gekeken hoe wij u verder kunnen helpen. Binnen het Sociaal loket kunt u terecht voor:

• Het Steunpunt Vrijwilligerswerk & Mantelzorg

Aanvragen Tafeltje Dekje

• Declaratiefonds gemeente Noord-Beveland

Vragen over WMO of rechtstreeks melden aan GR De Bevelanden 0113-239100

Heeft u vragen, wilt u meer informatie over de diensten vanuit het Sociaal Loket? Dan kunt u contact opnemen met de gemeente Noord-Beveland, 14 0113 of per mail info@noord-beveland.nl

Zwemproject Minima

Jaarlijks biedt de gemeente Noord-Beveland zwemlessen aan voor kinderen vanaf 6 jaar die nog geen zwemdiploma hebben gehaald. De gemeente wil iedereen de gelegenheid bieden om zwemlessen te volgen. Zeker in zo’n waterrijke gemeente als NoordBeveland, is het belangrijk dat iedereen goed kan zwemmen. Het zwemproject van de gemeente houdt in dat de gemeente gratis zwemlessen biedt voor kinderen uit gezinnen die tot de minima behoren. Als er (tijdelijk) niet de financiele ruimte is om de zwemlessen te voldoen, betaalt de gemeente de zwemlessen voor diploma A en B. Minima betekent een inkomen gelijk of lager dan 120% van de geldende bijstandsnorm.

Het Gele Krantje 16

Dit jaar worden de zwemlessen gegeven in het zwembad “Het Wissebad” te Wissenkerke. U krijgt na aanmelding tijdig de dagen en tijden van de lessen door. Aanmelden voor zwemlessen kan bij het Wissebad wissebad@hotmail.com. Als u denkt in aanmerking te komen voor de gratis lessen via het zwemproject van de gemeente, kunt u uw kind(eren) melden via de gemeente en contact opnemen met het Sociaal Loket van de gemeente. Als u gebruik maakt van het declaratiefonds via onze gemeente, is aanmelding voldoende en hoeft u geen inkomens- en vermogensgegevens te overleggen. In andere gevallen vragen wij u deze te verstrekken. Wij gaan ervan uit dat het vervoer door u zelf wordt geregeld. Wij hopen dat het Wissebad veel zwemplezier gaat bieden. Meer informatie: mail: a.leestemaker@noord-beveland.nl of info@noord-beveland.nl of via 14 0113.

Open tafels

Wat is er leuker om elkaar te ontmoeten onder het genot van een maaltijd. Het doel van de open tafels is een gezellig samenzijn, elkaar ontmoeten en samen te eten. Een driegangenmenu wordt u aangeboden, tegen de bijdrage per deelnemer van € 9,50. We hopen dat er door velen van u gezellig en gezamenlijk wordt gegeten. Neem ook eens iemand mee waarvan u denkt dat een dergelijke activiteit iemand kan helpen om er eens uit te zijn. Deze activiteit is niet aan een leeftijd gebonden, iedereen mag deelnemen. Het gaat om het samen zijn. De kosten van deelname vallen onder het declaratiefonds als het voor iemand financieel moeilijk is.

Wissenkerke

In Wissenkerke, in het dorpshuis Zaal Onder de Toren, is de volgende open tafel op 22 juni 2023. Inloop vanaf 17.00 uur, eten om half zes. Opgeven voor 15 juni bij Karin de Vos 06 44928247 of via mail: info@zaalonderdetoren.nl.

Colijnsplaat

In De Brug te Colijnsplaat is de open tafel op 9 juni 2023 gepland. De inloop is vanaf 17.00 uur en om 17.30 uur

gezamenlijk eten. U kunt zich hiervoor opgeven voor 2 juni via info@dorpshuisdebrug.nl of telefonisch bij Karin de Vos 06 44928247.

Geersdijk

In het Drenthehuis staat de open tafel gepland op 15 juni 2023. De inloop is vanaf 11.30 uur zodat om 12.00 uur gestart kan worden met de maaltijd. Opgave graag voor 8 juni bij Peter en Els Goudappel 0113 301253 of via de mail hetdrenthehuis@zeelandnet.nl.

Kamperland

De eerstvolgende open tafel in Het Casembroothuis is op woensdag 7 juni 2023. Inloop vanaf 11.30 uur zodat er om 12.00 uur gestart wordt met eten. Opgave voor 1 juni bij Maarten Torbijn 06 51315009 of via m.torbijn@outlook.com.

Wissenkerke, Amaliahof iedere week

Wekelijks is er een mogelijkheid om samen te eten op dinsdag in Amaliahof te Wissenkerke. Aanmelden via Cleijenborch via riannekrijnsen@cleijenborch.nl of telefonisch bij Amaliahof 0113-376341. Tussen de middag wordt er samen warm gegeten.

Soos in dorpshuis Kamperland

Zoals gewend in het Casembroothuis te Kamperland zijn er dit jaar ook weer soosmiddagen met spel. Vanaf 13.30 uur bent u hiervoor welkom op de volgende woensdagen 31 mei en op 14 juni. Iedere woensdag is het vrij biljarten vanaf 14.30 uur.

Ouderensoos in dorpshuis Kortgene

In Kortgene is het iedere week ouderensoos op woensdagmiddag van 14.00 uur tot 16.00 uur.

Declaratiefonds 2023

Met een laag inkomen lukt het vaak niet om geld vrij te maken voor sport, ontspanning of andere activiteiten, terwijl dit wel belangrijk is. Het declaratiefonds is er speciaal om u een extra steuntje in de rug te geven.

17 Het Gele Krantje

Algemene vergoeding

Deze vergoeding bedraagt € 200,- per gezinslid per jaar. Het is bedoeld voor deelname aan sport, cultuur, zwemlessen en internet. Bijvoorbeeld voor een bioscoopbezoek, lidmaatschap vereniging of deelname aan de open tafels op Noord-Beveland.

Aanvullende vergoedingen

Gekoppeld aan een lidmaatschap mag er per jaar € 50,- extra worden besteed aan bijkomende kosten, zoals bijvoorbeeld sportkleding. Voor kinderen onder de 18 jaar kan een extra vergoeding worden verstrekt van maximaal € 100,- voor activiteiten op het gebied van sport, cultuur en recreatie.

Vergoeding middelbaar onderwijs

Voor kinderen die het middelbaar onderwijs volgen, kan een bijdrage in de schoolkosten worden verstrekt van € 125,- voor kinderen in de leeftijd van 12 t/m 15 jaar en € 175,- voor kinderen in de leeftijd van 16 en 17 jaar.

Regeling fietsen

Gezinsleden van 4 t/m 14 jaar kunnen eens in de 3 jaar een fiets krijgen. Gezinsleden van 15 jaar of ouder

kunnen eens in de 5 jaar een fiets krijgen. Mocht er op moment van aanvraag geen fiets beschikbaar zijn, wordt er een vergoeding van maximaal € 170,- verstrekt voor de aankoop van een fiets elders.

Regeling computers

Er kan per huishouden eenmaal per 6 jaar een vergoeding van maximaal € 500,- voor een computer/ laptop worden verstrekt als de al aanwezige ouder is dan 5 jaar. Voor een printer is de maximale vergoeding € 50,-.

Ouderenvergoeding

Voor personen ouder dan 65 jaar en gehandicapten kan een vergoeding worden verstrekt van maximaal € 55,00 per jaar per huishouden voor de abonnementskosten van de telefoon.

Voor informatie en/of aanvraagformulier kunt contact opnemen met A. Leestemaker via a.leestemaker@ noord-beveland.nl of telefonisch 14 0113. U kunt de aanvraag en gemaakte kosten het hele jaar indienen, uiterlijk tot 1 februari volgend op het jaar waarop de aanvraag en kosten betrekking hebben.

aanvragen voor een evenementenvergunning

Het Gele Krantje 18
Overzicht binnengekomen
Garagesale Kats Diverse deelnemers door Kats 21 mei 2023 09:00 tot 16:00 uur Music for Wheels Haventerrein Kamperland 27 mei 2023 18:30 tot 01:00 uur Wielerronde Noord-Beveland Plaatselijke ronde over het 1 en 2 juni 2023 18:00 tot 23:30 uur noordelijke gedeelte van Wissenkerke (start en finish, Voorstraat) Feestavond VV Bevelanders Nieuwstraat 65a te Kamperland 3 juni 2023 17:00 tot 01.00 uur 425jarig bestaan Colijnsplaat Voorstraat te Colijnsplaat 17 juni 2023 08:00 tot 17:00 uur Volleybaltoernooi Soos de Vaete Sportveld Barkey Wolfstraat en Soos de Vaete te Geersdijk 17 juni 2023 13:00 tot 01:00 uur Burencontactdag Amaliahof Amaliahof te Wissenkerke 17 juni 2023 10:00 tot 17:00 uur Opendag Proefboerderij Noordlangeweg 42 te Colijnsplaat 21 juni 2023 08:00 tot 20:00 uur de Rusthoeve Deltaweekend Colijnsplaat Haventerrein Colijnsplaat 23, 24, 25 juni 2023 Vrijdag: 09:00 tot 00:00 uur Zaterdag: 08:00 tot 00:00 uur Zondag: 08:00 tot 18:00 uur

Bij vragen kunt u contact opnemen via een mail naar info@noord-beveland.nl of telefonisch naar 14 0113.

Verleende uitgebreide omgevingsvergunning voor Melkveehouderijbedrijf van Stee Burgemeester en wethouders van Noord-Beveland hebben Melkveehouderijbedrijf van Stee, Provincialeweg 6 te 4491 PK Wissenkerke een omgevingsvergunning (revisie) verleend voor het wijzigen van het aantal stuks melkkoeien en vrouwelijk jongvee en uitbreiding van de bestaande stal voorzien van een emissiearme vloer.

U kunt de omgevingsvergunning bekijken van 19 mei 2023 tot en met 30 juni 2023 bij de publieksbalie van de gemeente Terneuzen, Stadhuisplein 1 in Terneuzen, van maandag tot en met vrijdag van 12.00 tot 16.30 uur en/ of gedurende openingstijden in het gemeentehuis van Noord-Beveland te Wissenkerke.

Wanneer u belanghebbende bent of wanneer u een niet-belanghebbende bent die eerder een

19 Het Gele Krantje Eindeloos Eiland Festival Terrein achter Galgendijk 2 23, 24 en 25 juni 2023 Vrijdag: 17:00 tot 00:00 uur te Kortgene Zaterdag: 10:00 tot 00:00 uur Zondag: 10:00 tot 18:00 uur Toernooi VV Bevelanders Nieuwstraat 65a te Kamperland 1 juli 2023 11:00 tot 00.00 uur Open toernooi SV Slagvast Nieuwstraat 65d te Kamperland 3 t/m 9 juli 2023 Ma t/m vrij: 18:00 tot 23:00 uur Zaterdag: 10:00 tot 23:00 uur Zondag: 10:00 tot 19:00 uur Strand5daagse Nieuwstraat 65a te Kamperland 4 en 5 juli 2023 4 jul van 13:00 tot 5 jul 11:00 uur Zomerconcert Kaaihoeve Kaaioprit 1 te Kortgene 9 juli 2023 13:00 tot 20:00 uur Zomermarkt Kamperland Nieuwstraat, Veerweg, 26 juli en 2, 9 en 19 aug 2023 7:00 tot 19:00 uur Korte Nieuwstraat en Alexiaplein te Kamperland Kermis Kamperland Haventerrein Kamperland 26 t/m 29 juli 2023 13:30 tot 23:00 uur Peerock Festival Oude Haven te Colijnsplaat 29 juli 2023 15:00 tot 01:00 uur Rommelmarkt VV Bevelanders Nieuwstraat 65a te Kamperland 2 augustus 2023 13:00 tot 17:00 uur Reddingsdemonstratie Banjaardstrand Kamperland 3 augustus 2023 18:30 tot 21:30 uur Banjaardstrand Havenfeest Kortgene Haventerrein Kortgene 4 t/m 6 augustus 2023 Vrijdag: 18:00 tot 01:00 uur Zaterdag: 10:00 tot 01:00 uur Zondag: 10:00 tot 21:00 uur Colijnsplaatsedagen Havelaarstraat, Voorstraat, 11 en 12 augustus 2023 Vrijdag: 12:00 tot 01:00 uur Oude Haven en Haventerrein Zaterdag: 09:00 tot 01:00 uur te Colijnsplaat Muziek-Kind_BBQ Festival Voorstraat en Oostvoorstraat 19 augustus 2023 14:00 tot 01:00 uur Wissenkerke te Wissenkerke Opendag brandweer Colijnsplaatseweg 2b 26 augustus 2023 11:00 tot 18:00 uur Colijnsplaat-Kortgene te Colijnsplaat Heersdieks Stoppelfeest Nabij Stekeldijk 25 te Geersdijk 2 september 2023 15:00 tot 01:00 uur Meulenfeest Kortgene Hoofdstraat/Kaaistraat Kortgene 9 september 2023 10:00 tot 21:00 uur Zomerconcert Kaaihoeve Kaaioprit 1 te Kortgene 9 september 2023 13:00 tot 20:00 uur Veerse Meer Sloepenrace Veerse Meer bij camping de 16 september 2023 08:00 tot 00:00 uur Paardekreek te Kortgene

ontvankelijke zienswijze heeft ingediend tegen de ontwerp omgevingsvergunning, kunt u tot en met 30 juni 2023 tegen de vergunning in beroep gaan. Dat doet u bij de rechtbank Zeeland-West Brabant, Afdeling Bestuursrechtspraak locatie Breda, team bestuursrecht, Postbus 90006, 4800 PA Breda.

De vergunning treedt op 1 juli 2023 in werking, tenzij een voorlopige voorziening is aangevraagd. Dit kan bij de voorzieningenrechter van de afdeling bestuursrecht van de rechtbank Zeeland-West Brabant, locatie Breda, team bestuursrecht, Postbus 90006, 4800 PA Breda. U

Openbare kennisgevingen

kunt ook online een beroepschrift indienen en/of een voorlopige voorziening aanvragen via de website: https:// www.rechtspraak.nl/. Voor meer informatie kunt de rechtbank bellen. Dit kan via het telefoonnummer 088 361 15 53.

Wanneer u de stukken over deze omgevingsvergunning wilt bekijken, kunt u contact opnemen met RUD Zeeland (tel. 0115 – 745 100). Ook kunt u hier terecht voor een mondelinge toelichting en kopieën van de stukken. De omgevingsvergunning staat geregistreerd onder kenmerk: W-AOV220251.

Tegen ingekomen aanvragen: kunt u nog geen bezwaar maken, dit kan pas als er een besluit is genomen op de aanvraag. Verleende vergunningen: Binnen 6 weken na de dag van verzending van de vergunning kunnen belanghebbenden een schriftelijk en gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders. Tevens kan een verzoek om voorlopige voorziening worden ingediend bij de rechtbank. De vergunningen treden na de dag van verzending in werking. Voor informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Beleid en projecten (14 0113).

Ingekomen aanvraag omgevingsvergunning

Het
Krantje 20
Gele
Adres Locatie Activiteit Datum ontvangst Ahornenlaan 4 Kamperland Het bouwen van een berging 01-05-2023 Baas Huisweg Kamperland Het aanleggen van twee waterbassins en 01-05-2023 het bouwen van een pomphuis Reigerlaan 33, 35, 37 en 39 Kamperland Het verplaatsen van grond in de vaargeul 18-04-2023 Ingekomen melding Adres Locatie Activiteit Datum ontvangst Wilhelminastraat 20 Kortgene Het verwijderen van asbesthoudende materialen 28-04-2023 Wilhelminastraat 22 Kortgene Het verwijderen van asbesthoudende materialen 29-04-2023 Veerweg 138 Kamperland Het verwijderen van asbesthoudende materialen 01-05-2023 Molstraat 6 Kats Het verwijderen van asbesthoudende materialen 02-05-2023 Visserijstraat 16 Wissenkerke Het verwijderen van asbesthoudende materialen 02-05-2023 Verleende vergunningen Adres Locatie Activiteit Datum bekendmaking besluit Torendijk 90 Kortgene Het splitsen van het pand naar twee woningen 02-05-2023 Vrijheidslaan 5 Kortgene Het bouwen van een aanbouw en overkapping 02-05-2023 Noordweg 7 Geersdijk Het vergroten van de dakkapel 02-05-2023 Molstraat 6 Kats Het plaatsen van een kleine windmolen 02-05-2023 Verkeersbesluiten Adres Locatie Activiteit Datum bekendmaking besluit T.h.v. West-Kerkstraat Colijnsplaat Gehandicaptenparkeerplaats op kenteken 04-05-2023 T.h.v. Stadspolderlaan Kortgene Gehandicaptenparkeerplaats op kenteken 21-04-2023

Ingekomen aanvraag inzage conceptbesluit afwijken bestemmingsplan

De relevante stukken kunt u vanaf genoemde data digitaal ontvangen. Tijdens deze inzageperiode kan iedereen schriftelijk zijn/haar zienswijze naar voren brengen bij het college van burgemeester en wethouders. Inzage periode is van 22 mei tot en met 6 juni

Adres Locatie Activiteit

Baas Huisweg Kamperland Het aanleggen van een regenwaterbassin met pomphuis

De aanvraag voldoet niet aan het bestemmingsplan “Landelijk gebied 2013” Het is verboden om bouwwerken te bouwen buiten het agrarisch bouwblok. Er is op deze locatie geen agrarisch bouwblok aanwezig. Het bouwplan is in strijd met artikel 3 lid 3.2.1 sub a van het bestemmingsplan. Burgemeester en wethouders kunnen ontheffing verlenen door toepassing te geven aan artikel 2.12 lid 1 onder a onder 10 van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht voor het afwijken van het bestemmingsplan voor het bouwen van gebouwtjes buiten het agrarisch bouwblok.

Adres Locatie Activiteit

Ahornenlaan 4 Kamperland Het plaatsen van een berging

De aanvraag voldoet niet aan het bestemmingsplan “Bungalowparken Kamperland” De afstand van een berging tot de perceelsgrens dient minimaal 2 meter te bedragen. De beoogde berging komt tot op de perceelsgrens. Het bouwplan is in strijd met artikel 7 lid 7.2.1 sub g van het bestemmingsplan. Burgemeester en wethouders kunnen ontheffing verlenen door toepassing te geven aan artikel 2.12 lid 1 onder a onder 10 van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht voor het afwijken van het bestemmingsplan voor het bouwen van bijgebouwen tot op de perceelsgrens.

E-mail van jeleefomgeving.nl

Heeft u een e-mail gekregen van de gemeente Noord-Beveland, waarin staat dat er een bericht voor u klaarstaat in jeleefomgeving.nl? Dat klopt! De gemeente zet berichten voor u klaar in jeleefomgeving.nl. We doen dit voor de volgende zaken:

• Vergunningen voor bouwen, verbouwen, grond of een gebouw anders gebruiken

• Meldingen sloop

• Vooroverleg omgevingsvergunningen

Hoe werkt het?

• U krijgt een e-mail van noreply@jeleefomgeving.nl. Daarin staat dat er een bericht voor u klaar staat.

• Klik op de button in de e-mail.

• U logt in met het e-mailadres waarop u het bericht kreeg.

• U krijgt op uw e-mailadres een code.

• U vult de code in op jeleefomgeving.nl

• U bent in uw berichtenbox. U kunt hier uw berichten lezen en een antwoord sturen.

U kunt via jeleefomgeving.nl ook naar de gemeente terugmailen. Zo heeft u alle berichten over uw aanvraag of melding bij elkaar. De omgeving van jeleefomgeving.nl is beveiligd. U kunt veilig met de gemeente mailen.

Deze informatie is een extra service en geen officiële bron voor bekendmakingen. U kunt hieraan geen rechten ontlenen. Op www.officielebekendmakingen.nl kunt u alle rechtsgeldige bekendmakingen, mededelingen en kennisgevingen van de gemeente Noord-Beveland bekijken.

Wissenkerke, vrijdag 19 mei 2023

Burgemeester en wethouders van Noord-Beveland

de secretaris de burgemeester mr. B.C.C. Melis drs. G.L. Meeuwisse

21 Het Gele Krantje

Sleutelcafé

Met barista, biertjes (0.0!) , bittergarnituur, (vakantie/weekend) baantjes én banen.

Kom lekker sleutelen aan je ets. En aan je toekomst.

Welkom in het Jan de Jonge Sleutelcafé. Lekker sleutelen aan een citybike, MTB, xie of welja: een elektrische ets. Pimpen, customizen, onderhouden, ‘naked’ maken, upgraden. Leren en doen! Ontdek hoe tof het is om te repareren (en adviseren) en iedere dag met de nieuwste trends en technieken in mobiliteit te werken in een wereld vól toekomstkansen. Laat je talent zien!

Kom ook!

Vrijdagavond

26 mei, 19.00 - 21.00 uur.

Weststraat 7, Zierikzee

Gratis toegang.

Bezoek het Sleutelcafé. Met barista, biertjes (0.0) , bitterballen en (bij/hobby/vakantie/weekend)banen en baantjes. Voor jou liggen er ook sleutels. Kansen! Zoals een opleiding tot etstechnicus.

Het Gele Krantje 22

Puzzel mee en maak kans op een cadeaubon

Wie deze puzzel goed weet in te vullen, maakt kans op een cadeaubon t.w.v. € 10,- te besteden bij diverse lokale ondernemers in heel Midden-Zeeland!

Te Koop

Motorboot Crescent 381

Freetime. 20 PK Yamaha motor , incl. trailer. Complete uitvoering o.a. kussens. Altijd goed onderhouden. Prijs : €4900. Contact : 06 27 18 70 14.

juni via: famdehaze@kpnmail. nl.

Snuffelschuur De Spuikom

De Snuffelschuur Spuidijk

dinsdag 30 mei

Stuur het juiste antwoord voor in via onderstaande website of stuur de oplossing naar Smithweg 1.04, 4462 HC Goes. Vermeld bij je postverzending je NAW-gegevens. De naam van de winnaar wordt in de volgende uitgave gepubliceerd. Gewonnen? De cadeaubon wordt per post naar je toegestuurd.

Website: hetgelekrantje.nl/puzzel of scan de QR-code.

De winnaar van de vorige editie is:

Elize van Gilst

Oplossing van de vorige editie:

17985

Gezocht: Wie heeft er nog een Zeeuwse Kap of muts (klederdracht) te koop die ik kan gebruiken voor foto’s te maken? Tel: 06 19 80 84 59.

Gevonden: Zondagmorgen bril gevonden op fi etspad nabij grasdrogerij. Mail naar: jokedehaze@gmail. com..

Gevonden: Op het fi etspad tussen rotonde Wissenkerke en de Sluisdijk, een donkerblauw jack. Maat 158-170. Tel: 0113 30 11 41.

Te Koop: Ze zijn er weer insectenhuisjes / hotels / voer / drink huisjes. Kreekpad 23, Kats. Tel: 06 53 85 21 00.

Sporten: Volleybal toernooi zaterdag 17 juni. Geef je op als team voor 12

12a in Kamperland is elke woensdagmiddag open van 13:00 tot 16:30 uur. Vanaf 3 juni tot 10 september ook open op zaterdag van 10:30 uur tot 14:00 uur. Naast de de Snuffelschuur is er ook een boekenmarkt met een ruime sortering aan allerlei boeken.

Rommelroute Wissenkerke

Op zaterdag 27 mei 2023 is er weer een gezellige rommelroute op Wissenkerke. Tussen 09:30 en 15:30 stallen de bewoners leuke spulletjes, kleding en prullaria uit in hun tuin, in de garage of op de oprit. Een leuke manier om te wandelen of te fi etsen door Wissenkerke en misschien wel met een leuke aankoop thuis te komen. Afgelopen september op Nationale burendag was de eerste (geslaagde) editie en nu dus het vervolg. Opgeven om mee te doen al verkoper kan via het email adres kombuijs@ gmail.com of bellen naar

Tamara Buijs op nummer 06 25 48 84 77.

COLOFON

Dit is een tweewekelijkse uitgave van Quaeris Media.

Redactie

Wil je de redactie attenderen op een activiteit of onderwerp? Ga naar de website of stuur een mail naar nieuws@quaerismedia.nl

Adverteren

Wil je adverteren? Dan kun je bellen met 0113 21 32 41 of een mail sturen naar verkoop@quaerismedia.nl.

Bezorging Klachten of opmerkingen over de bezorging kunnen jullie melden bij onze partner Spotta. Stuur een mail naar weekbladen@spotta.nl, bel naar 088 84 24 224 of vul het formulier in via hetgelekrantje.nl/ bezorging.

Contact Quaeris Media

Smithweg 1.04 | 4462 HC Goes 0113 21 32 41 | quaerismedia.nl

23 Het Gele Krantje
SUDOKU
ACTUEEL
CARTOON LEUNTJE & MERIEN

Dit kunnen wij voor u betekenen!

Handel Onderhoud

Wij hebben topkwaliteit dakbedekking- & isolatiematerialen

Wij weten alles over isoleren

Wij zijn gespecialiseerd in het renoveren van platte daken.

Voor een zorgzame begeleiding

• Overal te ontbieden

• Eigen rouwcentrum met aula en koffiekamer

• Rouwkamers 24 uur per dag toegang zonder afspraak

• Alle voorzieningen om thuis op te baren

• Aandacht voor uw persoonlijke wensen

• Informatiepakket op aanvraag verkrijgbaar (gratis en vrijblijvend)

(0113) 311 444

Geldeloozepad 20 | 4463 AJ Goes | www.uitvaartzorgcentrum.nl

Om de klimaatdoelstellingen te behalen zijn er diverse subsidies verkrijgbaar met betrekking tot isolerende maatregelen. Zo kunt u als particulier bijvoorbeeld € 30,- per m subsidie krijgen als u uw dak laat isoleren*

*Scan de QR-code en lees de voorwaarden

Voordelen van uw dak isoleren Het BTW tarief

Het blijft binnenshuis koeler in de zomer en warmer in de winter

• Besparing op uw energierekening

• Goed voor het milieu

• Subsidies verkrijgbaar

over de arbeid betreft het aanbrengen van isolatie bedraagt slechts 9% in plaats van 21%.

NOTARISPRAKTIJK van dongen

bewaarder van alle door oud-notaris Mr J.P. Muys en zijn voorgangers gepasseerde akten

Wij verkopen en verwerken o.a. isolatie, EPDM, bitumen, etc.

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?

Neem vrijblijvend contact op!

Is uw testament nog actueel door wijzigingen in de wet of in uw persoonlijke situatie?

Gratis check van uw testament

NOTARISPRAKTIJK van dongen NOTARISPRAKTIJK van NOTARISPRAKTIJK van NOTARISPRAKTIJK van dongen

Neem contact met ons op en voorkom problemen voor uw nabestaanden.

Notarispraktijk Van Dongen Dam 37 | 4331 GG Middelburg 0118 629155 | info@notarispraktijkvandongen.nl

www.notarispraktijkvandongen.nl

Het Gele
24
Krantje
Dirk Jan Lukasse Fleerbosseweg 1, info@djl-onderhoud.nl 4421 RR Kapelle Tel: 0113 - 296 110 www.djl-onderhoud.nl
Uitvaartverzorging ‛ DE BEVELANDEN’
Hoekman
Johan
Annemarie Bogaard Johan Hoekman

In deze rubriek lichten we elke maand een stukje NoordBevelandse geschiedenis uit en hopen zo de oude verhalen, foto’s en vondsten die nu nog bij u of andere Noord-Bevelanders aanwezig zijn te kunnen verzamelen, op te schrijven en/of te fotograferen.

Vliegroute vanuit Engeland over Noord-Beveland

Tijdens het zoeken met de metaaldetector heb ik onlangs een drietal grote koperen patroonhulzen gevonden, ze waren niet meer compleet maar ik was benieuwd wat het precies was en hoe deze daar terecht zijn gekomen.

Op de onderkant van de patroonhulzen staat ‘20 mm’, dat is afmeting van de patroonhulzen. Maar ook cijfers letters en jaartallen staan erop.

Huls 1: 20 mm, ST en het jaartal 1942. Deze patroonhuls is gemaakt door de Firma Royal Ordnance Factory gevestigd in Steaton een plaats in Engeland

Huls 2: 20 mm, K2 en het jaartal 1942. Deze patroonhuls is gemaakt door de Firma Kynoch gevestigd in Standish een plaats Engeland

Huls 3: 20 mm, K4 en het jaartal 1942. Deze patroonhuls is gemaakt door de Firma Kynoch, gevestigd in Yeading een plaats in Engeland.

De 20mm patroonhulzen werden in de Tweede Wereldoorlog vaak gebruikt en alleen voor de Hispano boordkanonnen. Met dit type boordkanon waren meerdere jachtvliegtuigen van de geallieerde uitgerust zoals de Britse Spitfi re en de Hurricane.

De vraag is: hoe komen deze patroonhulzen nu terecht op een akker in Noord-Beveland? Het antwoord op deze vraag komt uit het boek ‘Noord-Beveland’ van Kickuitgevers. De periode van de Tweede Wereldoorlog op Noord-Beveland staat in dit boek uitvoerig beschreven. In hoofdstuk 32 schrijven ze dat

Noord-Beveland als aan- en terugvliegroute wordt gebruikt voor geallieerde vliegtuigen richting Duitsland en andere plaatsen.

Waarschijnlijk heeft er een luchtgevecht boven Noord-Beveland plaatsgevonden, waarbij de patroonhulzen op een akker terecht zijn gekomen. Het blijft altijd een verrassing wat je kan vinden met de metaaldetector en daarnaast is het nog leuker om uit de zoeken wat de functie is geweest van een voorwerp. Zo krijg je weer een completer beeld van de geschiedenis van Noord-Beveland.

Vragen mogen jullie altijd aan mij stellen. Het kan natuurlijk zijn dat iemand nog een bijzonder munt heeft gevonden of een ander voorwerp. Dan kunnen we samen uitzoeken wat het precies is geweest of waarvoor het heeft gediend. Verder zijn tips voor zoeklocaties altijd welkom, mocht u een stuk grond hebben waar ik zou mogen zoeken dan hoor ik het graag.

25 Het Gele Krantje HISTORIE
Christian de Jonge
Wil je meer weten over deze vondst of heb je vragen? Mail dan naar Christian de Jonge via: historie-n-beveland@delta.nl

Natuurbelevenis met aalscholvers...

Ik denk dat iedereen wel eens een aalscholver heeft gezien, zittend op een boomtak of lantaarnpaal met uitgespreide vleugels. Of je zag hem zwemmend en duikend in een vijver?

Het is een opvallende grote, voornamelijk donkerbruin tot zwarte, vogel met een grote snavel met haakje aan het einde. Rond de basis van de snavel zitten gele vlekken. De vogels hebben zwemvliezen en kunnen heel snel zwemmen om vis te vangen. Tijdens de broedtijd hebben de mannen een witte vlek op hun dij. Ze gaan dan in het grote takkennest zitten, dat ze zelf hebben gemaakt en lokken vrouwtjes met het tonen van hun witte dij. Behoorlijk sexy dus...

Aalscholvers jagen op vissen in helder water en zwemmen lang onder water. Ze jagen op onder andere snoekbaars, paling, baars en voorn. Andere vogelsoorten die hun voedsel onder water vinden, zoals duikeenden, maken hun verenpak waterafstotend door er lichaamsvet over uit te strijken. Hierdoor blijft er lucht tussen de veren en worden ze niet tot op het bot nat. Aalscholvers smeren geen vet op hun veren, waardoor het water tot op de huid kan komen en al het lucht uit de veren verdreven wordt. Op die manier kunnen aalscholvers heel diep duiken om vis te vangen. Maar om dan weer helemaal droog te worden, zitten ze na hun jachtpartij

met hun vleugels wijduit en soms wapperen ze ermee.

In de zeventiende eeuw waren er veel grote aalscholverkolonies in Nederland. Omdat ze tussen de negentiende eeuw en halverwege de twintigste eeuw een bedreiging vormden voor de visstand en dan vooral wat betreft de vissoorten die ook bij mensen geliefd waren, werden ze sterk bejaagd. Rond de jaren zestig in de vorige eeuw waren er nog maar 1150 broedparen in Nederland. Er kwam een jachtverbod op aalscholvers en daar is tot op de dag van vandaag niet iedereen blij mee.

Aalscholvers eten gemiddeld een pond vis per dag. Tijdens het broedseizoen loopt dat op tot een kilo per vogel. Tijdens de eeuwwisseling waren er in Nederland al 20.000 broedparen. In de herfst trekt een deel naar het zuiden, ze vliegen dan in lange slierten in V-vorm achter elkaar aan. Een ander deel blijft hier en zij slapen op een gemeenschappelijke slaapplaats, vaak samen met zilverreigers. Op die momenten zijn ze goed te tellen. In het

broedseizoen zoeken ze elkaar weer op, om in een grote kolonie in een rij hoge bomen samen te broeden. Maar daar is ook niet iedere terreinbeheerder blij mee. De aalscholverpoep kleurt de bomen wit en zal uiteindelijk tot de dood van die bomen leiden.

In China werd tot voor kort gebruik gemaakt van aalscholvers om vis te kunnen vangen. De visser vaart met zijn boot de rivier op, op de rand van de boot zitten de aalscholvers te wachten tot ze mogen gaan jagen. De vogels krijgen een touw aan hun poten en een ring om hun nek. Zodra ze vis zien, duiken ze onder water en komen ze boven met een vis in hun bek die ze door de ring om hun nek

Het Gele Krantje 26

niet door kunnen slikken. De Chinese visser schept de aalscholver met vis en al in een net uit het water en pakt de vis uit de bek van de aalscholver. Als dank krijgt de vogel een piepklein spierinkje. De aalscholvers zijn door de Chinese visser getraind. Deze traditionele visvangst vindt nu alleen nog plaats om toeristen te vermaken.

Op de Bevelanden bevindt zich een grote aalscholverkolonie op De Goese Golf. Het lijkt wel alsof aalscholvers steeds minder wild zijn, je kan ze zien zitten op een lantaarnpaal boven een drukke weg of op vissen jagend in vijvers en sloten midden in een nieuwbouwwijk.

Peter Boelee

Mijn naam is Peter Boelee en ik houd mij sinds 2007 bezig met de bescherming van steenuilen. Ik schrijf graag over mijn natuurbelevenissen en ik neem jullie als lezer mee met mijn activiteiten in de natuur. Ik laat jullie kennismaken met de fl ora en fauna van Zeeland. Regelmatig zal ik verslag doen over de activiteiten van de KNNV, Vereniging voor Veldbiologie.

27 Het Gele Krantje
Foto: Chiel Jacobusse
ZEEUWSE NATUURBELEVENISSEN
“Na het duiken om vis te vangen, drogen aalscholvers hun vleugels door ermee te wapperen”
Foto: Peter Boelee Chinese visser. Foto: Wil Kroon

SERVICE ADVISEUR

FULLTIME (38 uur)

Heb jij een passie voor techniek en haal je plezier uit het aansturen van een team? Dan is Auto de Nobelpoort Peugeot & Citroëndealer op zoek naar jou! Binnen ons team hebben wij een uitdagende functie voor je als service adviseur. Heb je geen ervaring? Je krijgt bij ons mogelijkheden om jezelf verder te ontwikkelen.

Aarzel niet, solliciteer direct!

Het Gele Krantje 28
Oudeweg 2 • 4301 TC Zierikzee • Tel: 0111 - 414453 • www.nobelpoort.nl

De maand van in foto’s Esther en Margot

Ken je dat gevoel dat als je na een dag werken op de bank zit, onder je fleecedekentje, met een grote kop thee, chocolade en een fijn boek? Dat is nou het Suffe tutten gevoel. In deze rubriek komen herkenbare, humoristische en mooie foto’s voorbij in samenwerking met Suffe tutten. Ook je foto’s delen? Mail dan naar info@suffetutten.nl.

Life is better at the beach! Als echte ‘Zeeuwse meisjes’ worden we allebei erg blij van het strand en de bijbehorende rust en ruimte.

Wandelclub Kortgene organiseert Avond4daagse

‘You are braver than you believe, stronger than you seem and smarter than you think’. Een inspirerende quote, wat

De wandelclub Kortgene organiseert dit jaar de avondvierdaagse van 12 tot en met 15 juni. Het vertrek is elke dag om 18:30 uur vanaf dorpshuis de Stadsweide in Kortgene. Er kan 2,5, 5 en 7,5 kilometer gelopen worden. De inschrijving is maandag 12 juni vanaf 17:45 uur in het dorpshuis. Het inschrijfgeld bedraagt €3,50 per persoon. Alleen bij vier avonden wandelen wordt een medaille uitgereikt. Jong en oud zijn van harte welkom om op deze dagen een leuke route, in en rond Kortgene te wandelen.

Samen thee drinken is voor ons een vast recept. We kletsen wat af en krijgen de leukste ideeën.

Als we dan tóch eens niet voor thee gaan, dan kiezen we voor ‘Sipping on sunshine’ met mock-/ cocktails, zoals deze. Laat de zon maar komen!

29 Het Gele Krantje
CARTOON LEUNTJE & MERIEN

Noo r d -B e v e l a n d

Soos-avond

Aan onze inwoners, Onze eerstvolgende soosavond is er één op locatie zoals we dat gewend zijn in de maand mei, deze keer gaan we naar de Vliethoeve, Galgendijk te Kortgene:

Op woensdag 24 mei, aanvang 19.00 uur

U maakt kennis met een nieuw project van de sociëteit: Voedseldijken

U krijgt uitleg over het ontwerp en daarna wandelen we langs de toekomstige “eetbomen en planten”. Na de wandeling om ca. 20.00 uur genieten we van een drankje en hapje en muziek van de Sunshine Cleaners, die ook op EEF zullen optreden.

www.societeit-noord-beveland.nl

Meer info over voedseldijken? U vindt het op www.voedseldijken-noord-beveland.nl

Wilt u er bij zijn ? Eerst aanmelden, uiterlijk op 22 mei via info@societeit-noord-beveland.nl

Het Gele Krantje 30
So c i ë t e i t

Ruiterplaatweg 13, 4493 PG Kamperland T 0113-851718 // E info@devisserie.nl // www.devisserie.nl

AANBIEDING

Aanbiedingen geldig van 23-05 tot 03-06

Michelin

Na een midweek Kopenhagen, lekker in de zon een column schrijven. Laten we de highlights van de uitgereikte Michelinsterren voor Zeeland nog even belichten. Te beginnen in mijn stad, het mooie Goes

Restaurant Codium (open sinds tweede helft 2019) met chefkok Wouter Kik en maitre Jean Luc Etienne ontving een eerste Michelinster. Een kroon op het werk, waar al stiekem wat jaartjes over gespeculeerd werd in de wandelgangen. Supermooi nieuws, gefeliciteerd! En eindelijk een ster in Goes! Hadden we dat eerder? Wie vertelt het me?

Daarmee was de kous ook meteen af in Zeeland, maar... tegenwoordig hebben we ook de uitreiking van de groene Michelinsterren en daar viel Zeeland twee keer in de prijzen en gek genoeg ook nog in één en dezelfde plaats op Walcheren, namelijk Koudekerke. Van de vier groene sterren die landelijk uitgereikt werden dus de helft in Zeeland, geweldig! De gelukkigen hier waren restaurant Morille en Hof aan Zee. Een bekroning op het werk van Dennis Willems en Marcel Meijer en hun teams uiteraard. Want, dat doe je niet alleen. De groene ster geeft erkenning aan chefs die zich inzetten voor een duurzame toekomst, mooie pluim en mooie ambitie.

BBQ vlees!

keuze uit maar liefst 40 soorten vanaf 7.50 per persoon / 500 gram

Bestellen vanaf 5 personen mogelijk via www.zeelandBBQ.nl

Wederom een goede reden om deze winnaars te bezoeken of één van de andere restaurants in Zeeland die één of meerdere Michelinsterren hebben. Check de lijst, inclusief de restaurants met een benoeming op guide.michelin.com en geniet. Er is voldoende te beleven op culinair gebied hier.

En ja, in Kopenhagen heb ik dat ook even gedaan. We gingen naar restaurant Ark die ook een groene ster heeft. Vegan ook nog, maar wat een beleving, het was geweldig te zien wat er plantaardig mogelijk is en we hebben geen vlees gemist.

Reageren mag natuurlijk altijd op hans@zilt-e.nl.

VARKENSFILET ROLLADE

LEKKER GEKRUID 500 GRAM VARKENSROLLADE

Hans Everse

Food

31 Het Gele Krantje
inspirator COLUMN Acties geldig t/m zaterdag Kamperfoeliestraat 85, 4461 VM Goes Tel. 0113 220 948 | www.marosgoes.nl ma en zo gesloten | di, wo en
8:30
20:00 uur
8:30
16:00 uur Bestel
en bezorgen
aanbiedingen zijn geldig van 22 t/m 27 mei KIPPENDIJFILET 500
KOGELBIEFSTUKJES 3 STUKS CARPACCIOSTEAKS 2 STUKS VARKENSHAAS LANG 500 GRAM
vrij 8:30 tot 18:00 uur do
tot
| za
tot
gemakkelijk online via www.vleesbaas.com afhalen
mogelijk! Deze
GRAM
ENTRECÔTE HOLSTEIN –WITBLAUW 500 GRAM 7,00 6,00 5,00 3,75 3,50 12,50 4,25
500 GRAM
kibbeling + kleine bucket friet met saus € 23,50
salade per 100 gram € 1,99 Broodje gerookte palingfilet € 6,50
kleine bucket
Zalm/ei

Wekelijkse nieuwe collectie voor dames & heren!

Nieuw binnen: Korte broeken & capri-broeken, shirts, rokken, polo’s en vesten van Yest, s.Oliver, Tom Tailor, Angels Jeans & Red Button & Lady Day!

20% KORTING op alle voorjaarsjassen!

Er hangt een mooie collectie badmode voor hem & haar van Shiwi, Tweka, Ten Cate Beach & Anita en wij hebben veel mooie merken zomerse lingerie en nachtmode!

Een mooie collectie sneakers, sandalen, slippers van s. Oliver, Marco Tozzi, Tamaris, Aco & Grisport.

De winnaars van de strandtassen zijn lotnummer 901, 903 en 906. U kunt uw gewonnen strandtas op komen halen.

Openingstijden:

Maandag van 11.00 u - 17.00 u

Dinsdag t/m vrijdag van 10.00 u - 17.30 u

zaterdag van 10.00 u - 17.00 u

2e Pinksteren van 11.00 u tot 16.00 u

Te volgen via Facebook & Instagram

Ruiterplaatweg 21 - 23 4493 PG, Kamperland 0113 37 00 48 info@anneliesmode.nl anneliesmode.nl

Onze winkel is recent in een nieuw jasje gestoken, met een vernieuwde collectie!

Bij RZ installatie & elektro kunt u terecht voor:

Witgoed, klein huishoudelijke apparaten Rep. en vervanging witgoed Rep. storingen, onderhoud en vervanging van uw cv ketel

Rep. elektra in keuken of woning

Wij zijn ook servicepunt van:

www.rzinstallatie.nl

Het Gele Krantje 32 J. SCHEREN kunststof kozijnen Neem vrijblijvend contact met ons op: Cruyckelcreke 16a, 4491 PS Wissenkerke 06 51 84 24 38 | scherenkoz@zeelandnet.nl www.scherenkunststofkozijnen.nl Al ruim 30 jaar vakkundig, betrouwbaar en persoonlijke service voor: • kunststof kozijnen • terrasoverkappingen
serres • rolluiken
dakgoten
gevelbekleding GOEDE AFSPRAKEN, GOEDE PRODUCTEN!
• kunststof
Voorstraat 11 | 4486 AH Colijnsplaat | Tel. 0113 695271
sterk in service