Het Gele Krantje | week 16 2023

Page 1

Met een lichamelijke beperking volop van het leven genieten. Er kan zoveel meer dan je denkt.

zaterdag 22 april 2023 Kaaidijk 24, Kortgene 06 20 01 75 34 autorijschool@gertpieters.nl autorijschoolgertpieters.nl GEZOCHT [LEERLING] HOVENIER EXPERIENCE 12 mei 12.00-19.00 uur. Sandee Groen Experience sandeegroen.nl WONING VERKOPEN? Bel ons kantoor in Heinkenszand 0113- 548896 HAUS VERKAUFEN? Rufen Sie unser Büro in Heinkenszand an unter 0113-548896 Peter Boelee
ijsvogels column “Of iemand introvert of extravert is, zie je aan de nagels”
vertelt over een natuurbelevenis met
www.zonnebloem.nl

Nikon Ultimate, het meest geavanceerde brillenglas wat net zo uniek is als uw vingerafdruk

Dirk Dronkersweg 18 4462 GA Goes

(0113) 74 52 06 www.kringloopwinkelgoedengebruikt.nl

Het is tijd … … voor tweedehands

Geopend van di t/m za van 09:30 tot 17:30 (za tot 16:00)

Ruiterplaatweg 17 | 4493 PG Kamperland www.eriksoptiek.nl | zien@eriksoptiek.nl

+31 6 46 26 42 16 | eriksoptiek

vakkundig en persoonlijk

Geopend dinsdag en donderdag 09.30 - 16.30 uur, zaterdag 10.00 - 13.00 uur. De inbreng voor spullen is open tot een halfuur voor sluitingstijd van de winkel.

Uitvaartverzorging

‛ DE BEVELANDEN’ Johan Hoekman

Voor een zorgzame begeleiding

• Overal te ontbieden

• Eigen rouwcentrum met aula en koffiekamer

• Rouwkamers 24 uur per dag toegang zonder afspraak

Kapelle

Weststraat 13

T 0113 - 343055

Yerseke

Dreef 2

T 0113 - 574590

www.electroworld.nl

Het Gele Krantje

Elektro World Lamper is een familiebedrijf met inspiratiewinkels in Kapelle en Yerseke en een eigen reparatieteam voor witgoed, TV en audio!

• Alle voorzieningen om thuis op te baren

• Aandacht voor uw persoonlijke wensen

• Informatiepakket op aanvraag verkrijgbaar (gratis en vrijblijvend)

(0113) 311 444

Geldeloozepad 20 | 4463 AJ Goes | www.uitvaartzorgcentrum.nl

2
Annemarie Bogaard Johan Hoekman

TEKST MARIT JANSEN VAN GALEN

Half januari schreven we in Het Gele Krantje over de EHBO-vereniging Noord-Beveland die leden zocht voor de cursus EHBO. Naar aanleiding van het artikel zijn er veel aanmeldingen binnengekomen en daar is de vereniging erg blij mee. “We zijn de cursus gestart met acht nieuwe enthousiaste cursisten. De EHBO-verenigingen door hele Zeeland dunnen uit en ik maak mij ‘hart’ om onze vereniging te behouden”, vertelt voorzitter Ineke Albregtse.

Vorige keer kwam het grappige feit naar boven dat er niet één lid in de zorg werkt. “Bij de nieuwe cursisten zit er één dame bij die de opleiding tot verpleegkundige volgt. Wij hebben allemaal de behoefte om te zorgen ondanks andere carrières, dat blijkt maar weer”, lacht Ineke. Sinds eind januari hebben de cursisten elf cursusavonden gehad en zijn ze op de hoogte gebracht over de laatste ontwikkelingen rondom EHBO. Tijdens het proefexamen op 11 april mochten

ze deze theorie toepassen in de praktijk. Met behulp van de lotusslachtoffers, zij hebben een opleiding gevolgd via De Landelijke Opleiding Tot Uitbeelding van Slachtoffers, werden er ongevallen nagespeeld. Begeleider Kees gaf tussendoor tips en gaf aan in welke volgorde ze het slachtoffer moesten helpen. Terwijl hij uitleg gaf, begon de LOTUS al met acteren. Snel handelen is ook een belangrijk onderdeel van de cursus. Dus terwijl cursisten luisterden naar Kees, moesten ze anticiperen op de LOTUS. “Ik doe dit al 24 jaar”, vertelt LOTUS Daan, terwijl hij een wond namaakt op zijn been. “Ik vind het fantastisch om te doen, want in principe ben je een acteur. Zelf werk ik

als logistiek medewerker, dus dit is voor mij echt een hobby.”

Evenementen

Ineke kijkt terug op een positieve cursusperiode, die eindelijk weer door kon gaan na een lange coronaperiode. “Ik ben blij dat onze cursisten ook als EHBO’er op evenementen willen lopen. Het komende event voor ons is Koningsdag, daarna volgen het Eindeloos Eiland Festival en PeeRock. In de tussentijd zijn we natuurlijk ook aanwezig bij kleinere evenementen. Nieuwe leden zijn nog steeds welkom, maar een nieuwe EHBO-cursus doen we weer over een paar jaar. Informeren mag altijd, we zijn een open en transparante vereniging.” Op 18 april vond het echte examen plaats en nu mogen de cursisten zich offi cieel EHBO’er noemen én lid van EHBOvereniging Noord-Beveland. Meer informatie opvragen, is mogelijk via: ehbonoordbeveland@gmail.com of 06 53 94 77 34.

3 Het Gele Krantje VOORPAGINA

Advies Bemiddeling Zeeland

Zoekt u kennismaking uit uw regio?  Sinds 1990 werkzaam in de Zuid-West hoek en Veluwe.

Vr 29 Zorgsector, HHK zkm man met brede interesse

Vr 39 Vaste baan omg Goes zkm man

Vr 45 Zorgsector, GG, symptathiek en vlot

Vr 50 Wed, GG, brede belangstelling, mens, dier, plant

Vr 59 Wed, GG, behulpzaamf, reizen

Vr 62 Gastvr in zorg, GG, zkm beschaafde man

Vr 66 Wed Flakkee, PKN interesse fietsen, buitenleven

Vr 75 Wed Flakkee, GG, zkm nette man

Vr 77 Wed omg Goes, interesse bridgen, tuinieren

Vr 80 Wed omg Goes, geen kinderen, lief karakter, dieren

Hr 45 Vaste baan, GGinN, muzikaal en sympathiek

Hr 50 HBO omg Goes, serieus en veelzijdig

Hr 59 Semi ambtenaar, ZBev, katten, planten, creatief

Hr 64 Wedn gepens ondernemer, Goes, hond, sympathiek

Hr 65 Wedn gepens ondernemer GG omg Tholen zkm vr

Hr 69 Wedn gepens tuinder, GG zkm vlotte vrouw

Hr 71 Omg Yerseke, prot/chr, zkm aardige Zeeuwse vr

Hr 74 Wedn Veluwe, veehouder NH, zkm vr

Hr 80 Wedn gepens adm medew Betuwe GG zkm vr

Dit zijn slechts enkele van de vele personen, vraag vrijblijvend info.

www.relatiebureauzeeland.nl

De energiecoach en het Fixteam staan klaar om je helpen.

Wil je er gebruik van maken? Vooral diegene met een slecht geïsoleerd huis kunnen er veel voordeel uit halen.

De energiecoach is gratis voor mensen met een lager inkomen. Het is een samenwerkingsproject van gemeente Noord-Beveland, EnergieK Noord-Beveland en woningcorporatie Beveland Wonen.

Bel of mail even naar de gemeente tel: 140113 Of mail info@noord-beveland.nl.

EPA-advies voor maar €25,-

Ook voor mensen die wat meer te besteden hebben kunnen we hulp bieden. De EPA-adviseur van EnergieK geeft volledig advies voor €25,-. Hij geeft aan waar je met weinig investering toch veel kunt besparen op de energierekening.

Energiek Noord-Beveland is een coöperatie met vrijwilligers die op allerlei gebieden zich wil inzetten voor onze samenleving en haar burgers.

info@energieknb.nl | www.energieknb.nl

15-5

www.energieknb.nl

Openbare jaarvergadering

Wij houden op 15 mei om 19.30 uur onze jaarvergadering in de Brug in Colijnsplaat, dit is een openbare bijeenkomst waar we hopen op veel mensen die eens met ons in gesprek willen. Kijk ook regelmatig op onze actuele website: www.energieknb.nl

Het Gele Krantje 4 Internet en Mobiel Bankieren 8,8 Service 8,9 9,5 Algemeen Klanten geven ons deze cijfers in 2022: Zes jaar op rij de hoogste waardering! Bron: Bankenmonitor Consumentenbond oktober 2022 Voorstraat 62 4486 AL Colijnsplaat T 0113 695 748 E colijnsplaat@corstanje.nl De energiecoach is binnenkort in de buurt!
voor
mensen meteenlager inkomen Gratis
Bel Maatje 06 51 96 52 35 of Wilma 06 51 12 35 62

Geersdijk

Laura Verburg

voor mijn salon te zijn. Daar ben ik nog steeds erg blij mee.”

Speciale band

Laura heeft een leuke klantenkring opgebouwd en al vele mooie nagels mogen lakken. “Er komen zelfs mensen uit België speciaal naar mij. Zij zijn dan een keer op vakantie geweest in Zeeland, hebben één keer hun nagels bij mij laten doen en waren zo tevreden dat ze steeds terugkomen. Dat hele eind rijden, dat hebben ze voor mij over. Ik vind het bijzonder dat er speciale banden zijn opgebouwd de afgelopen jaren.”

Glitters en neutraal

Het is voorgekomen dat klanten met extreme vragen aan kwamen zetten. Dan brak het angstzweet bij Laura wel uit. “Het is altijd een uitdaging om nagels mooi te maken en gedetailleerde schilderwerken zijn nou eenmaal lastig. Op dit moment zijn de ‘neutrale’ nagels een trend, maar dat verschilt ook per seizoen. In de zomer wil iedereen wat meer uitpakken en zeker de jongere meiden onder ons, durven een felle kleur of glitter wel aan. De afwisseling maakt het leuk.” Volgens Laura zegt een nagel veel over persoonlijkheid. “Of iemand extravert of introvert is, zie je meestal aan de kleur en patronen op een gelakte nagel”, lacht ze.

Al achttien jaar is Laura zelfstandig ondernemer en eigenaresse van Laura’s Nails, een nagelsalon aan huis. Voorheen werkte ze parttime in de zorg, maar na verloop van tijd merkte Laura dat ze haar creativiteit niet kwijt kon. Het verzorgen van nagels leek haar leuk om ‘erbij’ te doen. Het werd zo’n succes, dat ze zich hier volledig op is gaan focussen.

“Ik vond de verzorging van mijn nagels altijd al belangrijk, maar door mijn werk in de zorg kon ik niet met lange, gekleurde nagels rondlopen. Wanneer ik dan vakantie had, besteedde ik er extra aandacht aan. Ik werkte bijna dertig jaar in de zorg toen ik een carrièreswitch maakte. Ik ben aan huis de nagels van klanten gaan verzorgen en heb over heel Beveland en Walcheren gereden. Maar al snel kwam ik erachter dat dit niet optimaal werkte. In 2020 zijn we naar Geersdijk verhuisd en in dat huis bleek een perfecte ruimte

Hartverwarmend

De onderneemster is tevreden en gaat nog iedere keer met een goed gevoel aan de slag. “Tijdens de coronaperiode hebben klanten mij gemist. Het is hartverwarmend om te merken dat ze, nu er geen maatregelen meer zijn, toch terug blijven komen. Op dit moment kan ik mijn werk goed combineren met mijn privéleven. Ik vind het belangrijk om de balans te houden.”

5 Het Gele Krantje LOKALE ONDERNEMER
TEKST MARIT JANSEN VAN GALEN FOTO DESTINY VAN GEFFEN
“Of iemand introvert of extravert is, zie je aan de nagels”

Eerste Fietsvoordeelshop.nl van Zeeland gevestigd in Goes

De voormalige winkel van Fiets en Fitness

XXL By Jeremiasse is afgelopen jaar omgetoverd tot vier fietsenwinkels. Zo vind je in dit gebouw een Fietsvoordeelshop. nl, JUIZZ, TREK en Cube shop. Fietsvoordeelshop.nl en JUIZZ zijn al ruim vertegenwoordigd met winkels door heel Nederland en openen hiermee hun eerste fietsenwinkel in Zeeland. Er is ruim een jaar verbouwd in het pand aan de Van de Spiegelstraat 82 in Goes. Een groot deel van het team is er blijven werken, er zijn nieuwe collega’s bijgekomen en samen delen ze enorm veel kennis om de kwaliteit te bewaken.

Van normale fietsen tot elektrische fietsen en van sportieve fietsen tot diverse accessoires, je vindt hier alles onder één dak’. En wie merkt dat de fiets niet prettig trapt, kan altijd langs in de werkplaats om het te laten controleren en repareren, want dankzij verschillende trainingen blijven alle medewerkers up to date en helpen ze je graag. “De fietsbranche is

voortdurend in beweging en dat maakt het een mooi vak”, vertelt filiaalmanager Jan van Leeuwen. “Goede service combineren we met de juiste kennis en daarbij hebben we een mooi assortiment merken, verdeeld over drie verdiepingen, zodat er voor jong en oud een mooie fiets bij zit.”

Geschiedenis

Het familiebedrijf, wat sinds 2011 Fietsvoordeelshop.nl heet, begon in 1972 met een winkel in Opmeer. Ondertussen hebben ze een naamsbekendheid opgebouwd en is het aantal winkels de afgelopen vijf jaar vervijfvoudigd. Met de overname en uitbreiding van JUIZZ zijn daar nog eens elf fietsenwinkels bijgekomen. Je kunt op alle fietsen vrijblijvend proefrijden om te vergelijken welke fiets bij jou past. Heb je al een specifieke fiets in gedachten? Gebruik de proefritplanner op fietsvoordeelshop.nl/ proefrit of juizz.nl/proefrit om zeker te weten dat de fiets die jij op het oog hebt in Goes staat.

Het Gele Krantje 6

Ruiterplaatweg 13, 4493 PG Kamperland

T 0113-851718 // E info@devisserie.nl // www.devisserie.nl

AANBIEDING

Aanbiedingen geldig van 25-04 tot 06-05

Broodje zalm € 5,95 Gambaschotel per 100 gram € 3,00

2 lekkerbekjes + saus € 10,00

Voorjaarskriebels

Als je niet kijkt, dan zie je niets. Stiekem is het voorjaar er opeens, ook al hoor ik nog wel wat mensen mopperen over het weer, of met name regen en wat kou. ‘April doet wat ‘ie wil’, is wederom gebleken. Ondanks dat is het toch altijd een mooie maand met allerlei culinaire verwennerij.

Als je door de tuin loopt, zie je al van alles opbloeien. De bloembollen zijn over de hoogtepunten en dat is het moment dat zich nieuw groen aandient. Zo zag ik de rozemarijn al heel mooi bloeien op vele plaatsen. De lavas, beter bekend als maggiplant, maakt fl ink wat centimeters en er dienen zich asperges aan op de menukaarten van menig restaurant. Verder zie ik, wanneer ik mijn (bijna) dagelijkse dip doe in de Oosterschelde, de kreeftenvissers weer in hun bootjes aan de slag. En dat betekent dat het kreeftenseizoen ook weer is geopend, heerlijk!

Acties geldig t/m zaterdag Kamperfoeliestraat 85, 4461 VM Goes Tel. 0113 220 948 | www.marosgoes.nl ma en zo gesloten | di, wo en vrij 8:30 tot 18:00 uur do 8:30 tot 20:00 uur | za 8:30 tot 16:00 uur

Deze aanbiedingen zijn geldig van 24 apr t/m 29 apr

‘Welke voorjaarsgroenten zijn dan nog meer voor handen?’, is de grote vraag. Dat kan nog weleens vies tegenvallen in je eigen moestuin. Toch is er al veel uit Nederland beschikbaar, maar dat is voornamelijk omdat wij grootmeester zijn in teelt in kassen. Daarmee halen we het seizoen naar voren en kunnen we toch alvast genieten van zogenoemde ‘voorjaarsgroenten’. Kortom, met conserveren kunnen we het seizoen verlengen/verlaten of langer bruikbaar maken en met die kassen vervroegen. Best knap toch allemaal. Waar een klein landje al niet groot in kan zijn... #trotsopdeboer.

Trouwens, 24 april is de presentatie van de Michelinsterren. Zullen we daar de komende column even induiken? Ik ben benieuwd. Fijn voorjaar!

Reageren mag natuurlijk altijd op hans@zilt-e.nl.

Hans Everse

Bestel gemakkelijk online via www.vleesbaas.com afhalen en bezorgen mogelijk!

Food inspirator

7 Het Gele Krantje
COLUMN
SHOARMAVLEES 500 GRAM VLAAMSE KARBONADE GEKRUID EN GEPANEERD 1000 GRAM KIPSATÉVLEES GEKRUID, 500 GRAM TARTAAR 500 GRAM GEKRUIDE DRUMSTICKS 1000 GRAM 6,50 5,75 3,75 3,75 3,00 RUNDERBRAADLAPPEN 500 GRAM BOERENKARBONADE OUDERWETS LEKKER 1000 GRAM 5,75 6,50 KIPGEHAKT / KIP VERSE WORST 500 GRAM KIPSATÉ SALADE 100 GRAM 4,00 1,50
Het Gele Krantje 8 Uitvaartcentrum van Gentevoort Verrijn Stuartweg 28, Goes 0113 - 216815 www.uitvaart.vg Anthony Molenaar Janny van Gentevoort DIJKWELSESTRAAT 22 | 4421 AH KAPELLE T 0113 - 343 391 E INFO@DEKROMMESPAAK.NL | W DEKROMMESPAAK.NL MAANDACTIE APRIL NU 10% KORTING OP ALLE GIANT ELEKTRISCHE FIETSEN UIT ONZE VOORRAAD. VOOR MEER INFORMATIE BENT U VAN HARTE WELKOM IN ONZE VERNIEUWDE WINKEL! BENIEUWD NAAR DE ACTUELE VOORRAAD? KIJK OP ONZE WEBSITE OF SCAN DE QR CODE: 10% KORTING KIJK OP ONZE WEBSITE OF SCAN DE QR CODE: VerstrateArt voorziet alle soorten wanden van renovlies- of vinylbehang. Ook voor luxe behang en mozaïek kunt u bij ons terecht. www.verstrateart.eu Tel. 06 29 317 215 www.tollenaarendekeizer.nl | 06 - 38 28 25 72 Omdat een uitvaart zorg vraagt. Schildersbedrijf Bertels schilderen spackspuiten sierpleister 0113 69 52 66 06 53 80 02 71 infobertels@planet.nl www.schildersbedrijfbertels.nl Colijnsplaat

Puzzel mee en maak kans op een cadeaubon

Wie deze puzzel goed weet in te vullen, maakt kans op een cadeaubon t.w.v. € 10,- te besteden bij diverse lokale ondernemers in heel Midden-Zeeland!

AGENDA

Cultuurladder

26-apr. Punthoofden bij autisme Terneuzen

26-apr. Kasper van der Laan Goes

28-apr. Gert Vlok Nel ChrisTangelder presenteert Terneuzen

28-apr. The Music of the BeeGeesThe TreeGees Zierikzee

28-apr. The Elvis Concert 2023 Middelburg

dinsdag 2 mei

Stuur het juiste antwoord voor in via onderstaande website of stuur de oplossing naar Smithweg 1.04, 4462 HC Goes. Vermeld bij je postverzending je NAW-gegevens. De naam van de winnaar wordt in de volgende uitgave gepubliceerd. Gewonnen? De cadeaubon wordt per post naar je toegestuurd.

Website: hetgelekrantje.nl/puzzel of scan de QR-code.

De winnaar van de vorige editie is:

Iris Vissers

Oplossing van de vorige editie:

COLOFON

Dit is een tweewekelijkse uitgave van Quaeris Media.

Redactie

Wil je de redactie attenderen op een activiteit of onderwerp? Ga naar de website of stuur een mail naar nieuws@quaerismedia.nl

Adverteren

Wil je adverteren? Dan kun je bellen met 0113 21 32 41 of een mail sturen naar verkoop@quaerismedia.nl.

Bezorging Klachten of opmerkingen over de bezorging kunnen jullie melden bij onze partner Spotta. Stuur een mail naar weekbladen@spotta.nl, bel naar 088 84 24 224 of vul het formulier in via hetgelekrantje.nl/ bezorging.

Contact Quaeris Media

Smithweg 1.04 | 4462 HC Goes 0113 21 32 41 | quaerismedia.nl

29-apr. Gumbo Kings Groede

29-apr. Britta Maria & Maurits FondseVive la Chanson! Renesse

29-apr. Henry van Loon Terneuzen

29-apr. Camerata Trajectina Middelburg

30-apr. Montis, Goudsmit en Directie Terneuzen

5-mei LIVE IN DEN DULLAERT: CORN & BEANS Hulst

6-mei Jesper Lindell Middelburg

6-mei Frank Boeijen Middelburg

6-mei Nabil Renesse

6-mei HILARIA met ‘Jachtlust’ Wemeldinge

7-mei Toppianisten in de Zeeuwse ConcertzaalGeoffrey Madge Middelburg

7-mei Cristina Branco Middelburg

7-mei Carel Kraayenhof & Marietta Petkova Terneuzen

9-mei Bert Visscher Terneuzen

10-mei Bert Visscher Terneuzen

12-mei Petticoat Goes

12-mei Tineke Schouten Terneuzen

12-mei De erfenis van MonteverdiJan van Elsacker Middelburg

13-mei Petticoat Goes

13-mei Petticoat Goes

13-mei The Young Ones – OG3NE & Irene Moors Hulst

13-mei Concert: Psychonaut + Ronker Goes

13-mei Opera Tosca Zierikzee

13-mei Barrelhouse Terneuzen

14-mei La présence lointaineKsenia Kouzmenko Middelburg

14-mei Ksenia KouzmenkoLa présence lointaine Middelburg

19-mei Herbeleef DIRE STRAITS live! Zierikzee

19-mei Michiel Borstlap plays Herbie Hancock Goes

20-mei Petticoat Middelburg

20-mei Concert: You Know My NameThe Music of Chris Cornell Goes

Kijk voor de actuele informatie, data’s en locaties op de website zeeuwsecultuuragenda.nl

9 Het Gele Krantje
SUDOKU

Open dag zaterdag 29 april

van 9.00 tot 17.00 uur

• Leuke stands met babbelaars, paling, deco- en meer

• Voor de kleintjes een springkussen

• Een gratis broodje worst voor iedere bezoeker vanaf 10.30 uur

Doe mee met onze prijsvraag voor mooie prijzen!

U bent hartelijk welkom op onze kwekerij. Prachtige bloempotten met water-reservoir. Kijk op onze website naar de mogelijkheden.

Gele Krantje 10
Het
Wij zijn aangesloten bij Huyskweker. Dit staat voor hoge kwaliteit van producten en altijd een goed en eerlijk advies. Jacobadijk 3, 4493 MZ Kamperland • tel. 0113-373164 www.huyskweker-onruste.nl info@huyskweker-onruste.nl
Ma - Vr 9.00 uur tot 18.00 uur Za 9.00 uur tot 17.00 uur Zo gesloten

Wij feliciteren Maas & Hagoort als finalist ‘Zeeuws Familiebedrijf van het jaar’! Stem je ook?

Fenomeen

Familiebedrijven vormen het hart van het Zeeuwse ondernemersklimaat. Zeeland Business reikt daarom jaarlijks de Familiebedrijf van het Jaar Award uit tijdens een boeiend live event. Dit is inmiddels een fenomeen in Zeeland en de award wordt dit jaar voor de achtste keer uitgereikt in Stadsschouwburg Middelburg op 11 mei met als thema duurzaamheid (People, Planet, Profi t).

Duurzaamheid

De jury: “Uit vele nominaties is Maas & Hagoort door een selectiecommissie gekozen als één van de finalisten van het Zeeuws Familiebedrijf 2023. Dit bedrijf is geselecteerd, omdat zij zowel intern als extern handelen op gebied van duurzaamheid. Ook investeren ze in slimmere manieren om met gas en elektriciteitsverbruik om te gaan en hebben ze een duurzaamheidsfunctionaris aangesteld om alle processen rondom verduurzaming en circulariteit binnen het team te optimaliseren. Doel is op een zo duurzaam mogelijke manier lichtprojecten te realiseren met maximale maatschappelijke impact, waarbij recycling (Stichting Open) en zero-waste een onderdeel zijn.”

Stem ook op Maas & Hagoort

Wil je stemmen op Maas & Hagoort, scan dan de QR code of ga naar www.zeelandbusiness.nl

Scan

& stem op Maas & Hagoort!

Al 75 jaar een begrip Maas & Hagoort is een onafhankelijke lichtexpert. Wij zijn al 75 jaar een werkgever met mogelijkheden voor iedereen. Van student en schoolverlater tot gepensioneerd oproepkracht en van parttimer tot de meest commercieel gedreven persoon. Bij Maas & Hagoort is er plek voor iedereen. Vanuit ons kantoor in Kapelle werken onze mensen en partners dagelijks aan de meest uiteenlopende projecten. Wij verlichten uw werk! Meer weten? Kijk dan zeker op werkenbijmaashagoort.nl

11 Het Gele Krantje
FINALIST 2023 neeskens.com vanbovenadvocaten.nl garagehoogesteger.nl weazuidwest.nl zeeuwszakelijk.nl dorstcommunicatie.nl vanmosselautolease.nl dmarc.nl TOT ZIENS!
GARAGE HOOGESTEGERGARAGE HOOGESTEGER
DMARC.nl
Het Gele Krantje 12 Haringvlietplein 4 4301 XG Zierikzee 0111-450018 Prijzen zijn exclusief €12,- verwijderingsbijdrage -Druk- en ze�outen voorbehouden VOORJAARSACTIES tot wel 25% korting! WWW.CENTERPOINTFIETSEN.NL Kleurkeuze: Accukeuze: €2399,€2799,Batavus Velder Power Perfecte fiets voor recreatieve fietstochten! 400wh: incl. 500wh: +€200,Kleurkeuze: €649,€799,Merida Big Seven 20 Perfecte MTB voor beginners! VOOR MEER ACTIES Scan de QR CODE Of ga naar: WWW.CENTERPOINTFIETSEN.NL /VOORJAARSACTIES

De maand van in foto’s Marie-José

Ken je dat gevoel dat als je na een dag werken op de bank zit, onder je fleecedekentje, met een grote kop thee, chocolade en een fijn boek? Dat is nou het Suffe tutten gevoel. In deze rubriek komen herkenbare, humoristische en mooie foto’s voorbij in samenwerking met Suffe tutten. Ook je foto’s delen? Mail dan naar info@suffetutten.nl.

Als geboren en getogen Zeeuws meisje sta ik stevig geworteld in de Zeeuwse klei. Mijn biotoop is echt: zon, zee, strand. Uren kan ik er ronddwalen. Met Vito mijn hond, samen intens genieten. Liefst rond zonsopkomst of zonsondergang. Hier word ik altijd zó gelukkig van!

Mijn tweede thuis: Toscane, Italië. Daar woont mijn oudste dochter met haar gezin te midden van de Toscaanse heuvels, met uitzicht op een prachtig onbekend Middeleeuws dorpje. Minimaal drie keer per jaar ben ik hier te vinden. En als dan ook mijn andere dochters er met hun kindjes zijn, dan voel ik me werkelijke de rijkste vrouw op de hele wereld.

Naast de grote liefde voor mijn dochters, kleinkinderen, schoonzoons en Vito heb ik er nog een die enorm belangrijk voor mij is: mijn werk in mijn praktijk als loslaatcoach. Elke keer word ik intens gelukkig als ik zie hoe mijn cliënten hun vertrouwen in zichzelf en in het leven (weer terug) vinden, onder toeziend oog van deze boedha die al zeker 25 jaar met mij meereist.

Op deze foto sta ik aan de voet van de Pyreneeën, waar ik dit jaar twee keer mocht zijn voor de jaaropleiding Transformatief Coachen & Traumahealing. Intens dankbaar dat deze opleiding op mijn pad is gekomen en dat ik kan investeren in persoonlijke ontwikkeling.

Oranjevereniging Kamperland organiseert

Koningsdag

VDK en SOOS in Kamperland organiseren samen Koningsdag 2023. Het belooft een dag te worden met entertainment, spellen, eten en drinken en als afsluiter de vertrouwde Konings Bingo. Het evenemententerrein ligt aan de Nieuwstraat. Om 10:00 uur wordt de vlag gehesen door wethouder Yvonne Maas en het volkslied gespeeld door Apollo. Tot 13:00 uur is er een Vrije Kleedjes Markt, worden er loten verkocht voor de Koningsloterij met schitterende prijzen en kunnen kinderen zich laten schminken en zich uitleven op het springkussen. Van 12:00 tot 18:00 uur zijn er broodjes hamburger, kroket of frikandel te koop. Van 12:30 tot 13:00 uur wordt de wedstrijd ‘Heel Kamperland Bakt’ gehouden en om 13:00 uur het Kamperlands Sjoelkampioenschap. Vanaf 13:00 uur draait DJ Stievie en van 14:00 tot 16:30 uur wordt het Ouderwetse Familie Kamp gehouden. Vanaf 16:30 uur zijn de prijsuitreikingen, om 17:00 uur wordt de trekking van de loterij gehouden en om 18:30 uur start de Konings Bingo voor volwassen en voor kinderen.

13 Het Gele Krantje
CARTOON LEUNTJE & MERIEN

Dit kunnen wij voor u betekenen!

Handel Onderhoud

Wij hebben topkwaliteit dakbedekking- & isolatiematerialen

Wij weten alles over isoleren

Wij zijn gespecialiseerd in het renoveren van platte daken.

FYSIOTHERAPIE

VAN DEUTEKOM

Ik beperk me niet tot de plek van uw klacht. Ik onderzoek het totaalplaatje, uw houding, uw beweeglijkheid en kwaliteit en manier van beweging. Alleen zo achterhaal je de bron en kunnen we de klacht of blessure goed aanpakken.

Gratis inloopspreekuur

Wilt u met mij kennismaken of kijken of mijn aanpak iets voor u is? Kom dan langs tijdens mijn gratis inloopspreekuur. Iedere donderdag* tussen 11.00 en 12.00 uur bent u van harte welkom!

* Kijk op mijn website voor afwijkende data

VINCENT VAN DEUTEKOM

vandeutekom@zeelandnet.nl

06-28318655 (ook WhatsApp)

Stadspolderlaan 2, 4484 DG Kortgene www.fysiotherapievandeutekom.nl

Om de klimaatdoelstellingen te behalen zijn er diverse subsidies verkrijgbaar met betrekking tot isolerende maatregelen. Zo kunt u als particulier bijvoorbeeld € 30,- per m subsidie krijgen als u uw dak laat isoleren*

*Scan de QR-code en lees de voorwaarden

Voordelen van uw dak isoleren Het BTW tarief

Het blijft binnenshuis koeler in de zomer en warmer in de winter

• Besparing op uw energierekening

• Goed voor het milieu

• Subsidies verkrijgbaar

over de arbeid betreft het aanbrengen van isolatie bedraagt slechts 9% in plaats van 21%.

Wij verkopen en verwerken o.a. isolatie, EPDM, bitumen, etc.

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?

Neem vrijblijvend contact op!

Gevestigd in Goes

Geen wachttijden!

Valeo Kliniek voor onderzoek en behandeling van slaapapneu

Wat is slaapapneu? Dit is een aandoening waarbij de adem tijdens de slaap stopt. Deze ademstops zorgen voor een structureel slaaptekort met alle gevolgen van dien.

Symptomen overdag

• Niet uitgerust wakker worden

• Slaperigheid

• Concentratie- en geheugenproblemen

• Humeurigheid

• Minder energie

• Lusteloosheid

• Hoofdpijnklachten bij het opstaan

• Droge mond

Symptomen ‘s nachts

• Luid snurken

• Onrustige en slechte slaap

• Regelmatig naar het toilet

• Angstdromen

Dirk Jan Lukasse

4421 RR Kapelle

Fleerbosseweg 1, info@djl-onderhoud.nl

Tel: 0113 - 296 110 www.djl-onderhoud.nl

Stationsplein 21, 4461 HP Goes

info@valeokliniek.nl 085 1302 174

14
Het Gele Krantje
Goede slaap en de juiste leefstijl zijn onmisbaar voor een gezond leven
www.valeokliniek.nl

d’r uut Kortgene viert de vrijheid op 5 mei met De Stadsweide

Ouderensoos Even d’r uut Kortgene is al jaren een ontmoetingsplek voor senioren onder het genot van een hapje en drankje. Daarnaast kraken zij de hersenen door diverse activiteiten en spellen te ondernemen tijdens de wekelijkse samenkomst in Dorpshuis De Stadsweide in Kortgene. Of het nu om een potje rummikub gaat, koersbal, klaverjassen of een gezellige activiteit met kinderen, de leden van de Ouderensoos staan overal voor open.

Op vrijdagmiddag 5 mei om 14:30 uur wordt in dorpshuis De Stadsweide de bevrijding gevierd en herdacht met liedjes en verhalen uit die tijd. “Jopie en Jan Minnaard zullen deze middag begeleiden”, vertelt voorzitter van de Ouderensoos Adrie de Vos. “Dit doen ze in samenwerking met koor Klank en Kleur, onder leiding van Willy Feijtel. We willen tijdens deze middag mensen samenbrengen, jong, oud en niet-leden van de ouderensoos die zich herkennen in de verhalen en de liedjes. Bijvoorbeeld doordat ze de oorlog zelf hebben meegemaakt, of familieleden die verhalen kennen van voorouders. Op deze manier willen we het doel van de Ouderensoos nog meer benadrukken, samenkomen en saamhorigheid.” Geïnteresseerden die geen vervoer kunnen regelen of slecht ter been zijn, kunnen contact opnemen met de beheerders van het dorpshuis voor het ophalen en thuisbrengen. Onder andere is er een samenwerking met Stichting Vier het Leven, die senioren van

deur-tot-deur naar culturele activiteiten brengt.

Aanmelden

De toegang voor de activiteit op 5 mei kost €3 (koffi e inbegrepen). Aanmelden is mogelijk tot en met 1 mei via de beheerders van dorpshuis De Stadsweide: stadsweide@ kpnmail.nl of telefonisch via 06 22 70 55 09. Op de hoogte blijven? Ga dan naar de Facebookpagina: @dorpshuisdestadsweide.

Jan en Jopie Minnaard

ADVERTORIAL

Ouderensoos Kortgene, dorpshuis De Stadsweide |

Stadspolderlaan 1 | 4484 DG Kortgene

E: stadsweide@kpnmail.nl

T: 06 22 70 55 09

15 Het Gele Krantje Ouderensoos Even

Besluitvormende raadsvergadering

Datum: woensdag 26 april 2023

Aanvang: 19.30 uur

Voorlopige agenda:

1. Opening.

2. Spreekrecht burgers.

3. Vaststelling agenda.

4. Mededelingen college.

5. Informatieverstrekking door raadsleden t.a.v. ontwikkelingen met betrekking tot Gemeenschappelijke Regelingen.

6. Voorstel tot vaststelling van de notulen van de besluitvormende raadsvergadering van 23-03-2023.

7. Lijst ingekomen stukken

8. Voorstel tot vaststelling van de Kerkenvisie

9. Voorstel tot vaststelling huisvestingsverordening

10. Voorstel aanpassing protocol voor ruimtelijke initiatieven

11. Voorstel wijziging verordening bekostiging leerlingenvervoer gemeente Noord-Beveland 2022

12. Rondvraag

13. Sluiting

De voorlopige agenda en de daarbij behorende stukken liggen voor een ieder ter inzage in het gemeentehuis vanaf woensdag 19 april 2023. De stukken kunt u ook raadplegen op de website via www.noord-beveland.nl/gemeenteraad. Deze raadsvergadering wordt ook uitgezonden via de livestream op de gemeentelijke website met beeld en geluid.

Spreekrecht

Degene, die van het spreekrecht als bedoeld onder agendapunt 2 gebruik wil maken, meldt dit voor aanvang van de vergadering aan de griffier, mevrouw

J. Stroop. Een spreker heeft maximaal 5 minuten spreektijd. De totale spreektijd voor alle sprekers bedraagt 30 minuten. Het spreekrecht geldt voor alle (ook niet geagendeerde) onderwerpen.

Gewijzigde openingstijden

Het gemeentehuis is gesloten op donderdag 27 april (Koningsdag) en vrijdag 28 april. Op vrijdag 5 mei (Bevrijdingsdag) is het gemeentehuis eveneens gesloten.

Wedstrijd brandweer

Op 22 april organiseert de brandweer Colijnsplaat/Kortgene de jaarlijkse wedstrijd Brand voor de brandweerposten uit Zeeland die zich daarvoor hebben opgegeven. Bezoekers zijn welkom en kunnen zich melden bij de brandweerkazerne in Kortgene (Torendijk 45). Die dag (7.00 uur tot 17.00 uur) rijden er meerdere brandweervoertuigen door het dorp. De wedstrijdlocatie kunnen we helaas vanwege voorkennis niet prijsgeven, maar als u de brandweer auto’s volgt zal u het snel genoeg ontdekken. U kunt ook navraag doen bij de kazernes in beide dorpen. Het is niet toegestaan foto’s op social media te plaatsen tot het laatste team heeft gespeeld. Hopelijk tot dan!

Zie https://abwc.nl/ voor meer info over deze vaardigheidswedstrijden.

Breng uw stem uit op het mooiste kunstwerk!

Jaarlijks organiseert de gemeente Noord-Beveland de verkiezing van het mooiste kunstwerk. Hierbij wordt er één kunstwerk van de expositie van Stichting Kunstspoor in het gemeentehuis gekozen als winnaar. Het college heeft op basis van een professioneel advies vier werken uitgekozen:

‘Noord-Beveland’ van Marion Kamper

• ‘Monnikskap’ van Silvia Kooman

‘Zeeland’ van Aurelija Amoleviciene

‘Mijn rode schoenen’ van Frida van Overbeeke Op deze werken kan t/m maandag 1 mei door inwoners van Noord-Beveland gestemd worden. Het werk met de meeste stemmen wint de kunstverkiezing. De

Het Gele Krantje 16

winnaar van de kunstverkiezing zal op woensdag 10 mei om 19.30 uur tijdens een feestelijke uitreiking op het gemeentehuis worden bekendgemaakt! De werken bekijken en uw stem uitbrengen > https://www.noordbeveland.nl/kunstverkiezing.

Het Sociaal Loket van de gemeente NoordBeveland

Het Sociaal Loket van de gemeente Noord-Beveland is er voor u! Het loket is er om dichtbij uw woonomgeving een antwoord te kunnen geven op veel van uw vragen binnen het sociale domein. Lukt dat niet dan wordt er gekeken hoe wij u verder kunnen helpen. Binnen het Sociaal Loket kunt u terecht voor:

• Het Steunpunt Vrijwilligerswerk & Mantelzorg

Aanvragen Tafeltje Dekje

• Declaratiefonds gemeente Noord-Beveland

Vragen over WMO of rechtstreeks melden aan GR De Bevelanden 0113 239100

Heeft u vragen, wilt u meer informatie over de diensten vanuit het Sociaal Loket? Dan kunt u contact opnemen met de gemeente Noord-Beveland, 14 0113 of per mail info@noord-beveland.nl

Open Tafels

Wat is er leuker om elkaar te ontmoeten onder het genot van een maaltijd. Het doel van de open tafels is een gezellig samenzijn, elkaar ontmoeten en samen te eten. Een driegangenmenu wordt u aangeboden, tegen de bijdrage per deelnemer van € 9,50. We hopen dat er door velen van u gezellig en gezamenlijk wordt gegeten. Neem ook eens iemand mee waarvan u denkt dat een dergelijke activiteit iemand kan helpen om er eens uit te zijn. Deze activiteit is niet aan een leeftijd gebonden, iedereen mag deelnemen. Het gaat om het samen zijn. De kosten van deelname vallen onder het declaratiefonds als het voor iemand financieel moeilijk is.

Wissenkerke

In Wissenkerke, in het dorpshuis Zaal Onder de Toren, is de volgende open tafel op 11 mei 2023. Inloop vanaf 17.00 uur, eten om 17.30 uur. Opgeven voor 4 mei bij Karin de Vos 06 44928247 of via mail: info@zaalonderdetoren.nl.

Colijnsplaat

In De Brug te Colijnsplaat is de open tafel op 21 april 2023 gepland, bij uitgave van deze krant. De volgende staat gepland voor 9 juni . De inloop is vanaf 17.00 uur en om 17.30 uur gezamenlijk eten. U kunt zich hiervoor opgeven voor 2 juni via info@dorpshuisdebrug.nl of telefonisch bij Karin de Vos 06 44928247.

Geersdijk

In het Drenthehuis staat de open tafel gepland op 11 mei 2023. De inloop is vanaf 11.30 uur zodat om 12.00 uur gestart kan worden met de maaltijd. Opgave graag voor 8 mei bij Peter en Els Goudappel 0113 301253 of via de mail hetdrenthehuis@zeelandnet.nl.

Kamperland

De eerstvolgende open tafel in Het Casembroothuis is op woensdag 10 mei 2023. Inloop vanaf 11.30 uur zodat er om 12.00 uur gestart wordt met eten. Opgave voor 3 mei 2023 bij Maarten Torbijn 06 51315009 of via m.torbijn@ outlook.com.

Kortgene

In de Stadsweide is het open tafel op dinsdag 25 april 2023, de inloop is vanaf 17.00 uur zodat om 17.30 gestart wordt met de maaltijd. Opgave zsm bij Sjaak Stoutjesdijk/Anja Kopmels 06 22705509/06 22453587 of via de mail: stadweide@kpn.nl. De volgende staat gepland voor 25 mei.

Wissenkerke, Amaliahof iedere week

Wekelijks is er een mogelijkheid om samen te eten op dinsdag in Amaliahof te Wissenkerke. Aanmelden via Cleijenborch via riannekrijnsen@cleijenborch.nl of telefonisch bij Amaliahof 0113 376341. Tussen de middag wordt er samen warm gegeten.

17 Het Gele Krantje

Soos in dorpshuis Kamperland

In het Casembroothuis te Kamperland zijn er dit jaar ook weer soosmiddagen met spel. Vanaf 13.30 uur bent u hiervoor welkom op de volgende woensdagen 3, 17 en 31 mei en op 14 juni.

Ouderensoos in dorpshuis Kortgene

In Kortgene is het iedere week ouderensoos op woensdagmiddag van 14.00 uur tot 16.00 uur.

Declaratiefonds 2023

Het declaratiefonds is ervoor bedoeld om iedereen de mogelijkheid te geven om deel te nemen aan sportieve en culturele activiteiten, ook diegene met een laag inkomen. Denk aan lidmaatschap (sport)vereniging, abonnementen krant, toegangskaarten uitjes, deelname open tafel Noord-Beveland, internet etc. Om dit voor iedereen mogelijk te maken heeft de gemeente het declaratiefonds. Per kalenderjaar kunt u, als het inkomen lager is dan 120% van de geldende bijstandsnorm en u bent 21 jaar of ouder, € 200,00 per jaar declareren via het declaratiefonds. Voor aanvullende kosten gekoppeld aan een lidmaatschap kan men tot € 50,00 extra declareren. Voor schoolgaande jongeren en ouderen vanaf 65 jaar is er een extra vergoeding mogelijk. Wilt u hierover informatie of een aanvraag doen, neem dan contact op met het Sociaal Loket van de gemeente. Aanvragen declaratiefonds en inleveren van de bonnen over 2023 kan tot 1 februari 2024.

Kwijtschelding gemeentelijke belastingen

aanvragen

Als u denkt in aanmerking te komen voor kwijtschelding maar u heeft hulp nodig bij het aanvragen? Ook dit jaar is er iemand bereid om u daarmee te helpen. Als u hiervan gebruik wilt maken dan kunt u contact opnemen met het sociaal loket van onze de gemeente.

Telefoon 14 0113 of via de mail a.leestemaker@noordbeveland.nl.

Zwemproject Minima

Jaarlijks biedt de gemeente Noord-Beveland zwemlessen aan voor kinderen vanaf 6 jaar die nog geen zwemdiploma hebben gehaald. De gemeente wil iedereen de gelegenheid bieden om zwemlessen te volgen. Zeker in zo’n waterrijke gemeente als NoordBeveland, is het belangrijk dat iedereen goed kan zwemmen.

Het zwemproject van de gemeente houdt in dat de gemeente gratis zwemlessen biedt voor kinderen uit gezinnen die tot de minima behoren. Als er (tijdelijk) niet de financiële ruimte is om de zwemlessen te voldoen, betaalt de gemeente de zwemlessen voor diploma A en B. Minima betekent een inkomen gelijk of lager dan 120% van de geldende bijstandsnorm. Dit jaar worden de zwemlessen gegeven in het zwembad “Het Wissebad” in Wissenkerke. Het bad zal half mei opengaan maar aanmelding voor de lessen is al mogelijk, u krijgt na aanmelding tijdig de dagen en tijden van de lessen door. Aanmelden voor zwemlessen kan bij het Wissebad wissebad@hotmail.com. Als u denkt in aanmerking te komen voor de gratis lessen via het zwemproject van de gemeente, kunt u uw kind(eren) melden via de gemeente en contact opnemen met het Sociaal Loket van de gemeente. Als u gebruik maakt van het declaratiefonds via onze gemeente, is aanmelding voldoende en hoeft u geen inkomens- en vermogensgegevens te overleggen. In andere gevallen vragen wij u deze te verstrekken. Wij gaan ervan uit dat het vervoer door u zelf wordt geregeld. Wij hopen dat het Wissebad veel zwemplezier gaat bieden!

PCHulp Noord-Beveland

We leven in een digitale wereld. Niet voor iedereen is dit makkelijk en gelukkig kunnen veel vragen worden beantwoord door familie, vrienden en/of onze Buzz van de Zeeuwse Bibkiotheek. Maar wat als er andere computerproblemen zijn? De computer of laptop doet het helemaal niet meer, de printer is niet meer

Het Gele Krantje 18

aangesloten en zijn alle gegevens eigenlijk wel goed beveiligd? Vragen die wat meer ingaan op de techniek van alle toestellen kunnen soms niet bij de Buzz worden opgelost. Gary Yanover krijgt al veel van deze vragen gesteld en lost er glukkig ook heel wat op. Eerder is bericht dat hij u na aanmelding helpt met uw computerproblemen in het dorpshuis in Kortgene, De Stadsweide. De afgelopen maanden was een pilot en gebleken is dat er voldoende belangstelling voor is. Onze gemeente en Gary willen de hulp blijven aanbieden, maar hierin wordt vanaf nu wel een selectie gemaakt. De hulp is bedoeld voor de minima in onze gemeente. Als u gebruik wilt maken van zijn diensten, kunt u zich melden via het Sociaal Loket en wordt er een inkomensen vermogenstoets gedaan. Als u al gebruik maakt van het declaratiefonds van de gemeente, hebben wij deze gegevens en hoeft dit niet opnieuw. Vanaf heden is Gary niet meer wekelijks in De Stadsweide, maar hij wil u nog graag helpen! Aanmelding kan via a.leestemaker@noord-beveland.nl of telefonisch 14 0113.

Wordt u vrijwilliger+?

Meerdere malen heeft de gemeente NoordBeveland met succes een cursus/training Vrijwilliger+ aangeboden. Wilt u graag mensen helpen met het versterken van hun netwerk, met het verstevigen van de eigen regie en eigen kracht zodat zij weer zelfstandig verder kunnen gaan? Dan is deze training misschien iets voor u. Als Vrijwilliger+ biedt u bijvoorbeeld een luisterend oor, helpt u bij het vinden van structuur en/ of praktische vragen of bent u het contact vanwege eenzaamheid. De Vrijwilliger+ kan worden ingezet bij beginnende dementie, een psychiatrisch ziektebeeld, een zorgmijder of andere problematiek. Juist bij deze personen kunnen informele en ongedwongen contacten zeer waardevol zijn. De waardering die zij hebben voor een Vrijwilliger+ is dan ook groot.

Cursus

Om goed vrijwilligerswerk te kunnen doen, biedt de gemeente Noord-Beveland nogmaals de cursus/

training Vrijwilliger+ aan. Deze bestaat uit 7 dagdelen met verschillende thema’s en wordt gegeven door Ghislaine van der Linde, zij is werkzaam bij de Stichting Maatschappelijk Werk en Welzijn Oosterschelderegio (SMWO). Thema’s zijn: gesprekstechnieken, communicatie, kernkwaliteiten, socialisatieproces, grenzen aangeven, psychische aandoeningen, eenzaamheid etc. De cursus is gratis en vindt plaats op de dinsdagmiddag van 13.00 uur tot 16.30 uur in het gemeentehuis in Wissenkerke. De eerste cursusdag staat gepland op 23 mei 2023. Voordat de cursus start is er met u een gesprek zodat we aan elkaar vragen kunnen stellen en aan kunnen geven wat we van elkaar verwachten.

Aanmelden of nog vragen?

Aanmelden kan bij Ans Leestemaker, telefoon 14 0113 of via de mail a.leestemaker@noord-beveland.nl. De cursus gaat door bij minimale deelname van 5 personen.

Melding Activiteitenbesluit Het Rip 5a te Kamperland

Op 15 maart 2023 is een melding in het kader van het Activiteitenbesluit ontvangen voor de locatie Het Rip 5a in Kamperland. Het betreft een melding voor het starten van een bedrijf voor het ontwerpen en produceren van machines. U kunt geen bezwaar maken of beroep aantekenen tegen een melding in het kader van het Activiteitenbesluit. Ook is het niet mogelijk bezwaar te maken tegen deze mededeling. Indien daaraan behoefte bestaat kunnen inlichtingen worden ingewonnen bij RUD Zeeland, tel. 0115-745100. De melding is geregistreerd onder nummer Z2023-00000152.

Verleende uitgebreide omgevingsvergunning voor Prinsendijk 21 te Kortgene

Burgemeester en wethouders van Noord-Beveland maken bekend dat zij aan maatschap van Meer, gelegen

19 Het Gele Krantje

te Prinsendijk 21 te Kortgene een omgevingsvergunning hebben verleend voor het ambtshalve aanpassen van de voorschriften. In de omgevingsvergunning zijn wijzigingen aangebracht ten opzichte van het ontwerp.

De omgevingsvergunning ligt ter inzage vanaf 22 april tot en met 2 juni 2023 bij de publieksbalie van de gemeente Terneuzen, Stadhuisplein 1 in Terneuzen van maandag tot en met vrijdag van 12.00 tot 16.30 uur en/of gedurende openingstijden in het gemeentehuis te Wissenkerke.

Belanghebbenden die zienswijzen hebben ingediend over de ontwerp-omgevingsvergunning, de adviseurs die advies uitgebracht hebben over de ontwerpomgevingsvergunning (belanghebbenden die zienswijzen hebben over wijzigingen die zijn aangebracht ten opzichte van de ontwerp-omgevingsvergunning en belanghebbenden aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten geen zienswijzen te hebben ingediend over de ontwerp-omgevingsvergunning kunnen tot en met 2 juni 2023 tegen de vergunning beroep instellen bij de afdeling bestuursrecht van de rechtbank Zeeland-West Brabant, locatie Breda, team bestuursrecht, Postbus 90006, 4800 PA Breda.

De vergunning treedt op 3 juni 2023 in werking, tenzij een verzoek tot het treffen van een voorlopige voorziening is gedaan bij de voorzieningenrechter van de afdeling bestuursrecht van de rechtbank Zeeland-West Brabant, locatie Breda, team bestuursrecht, Postbus 90006, 4800 PA Breda. Voor nadere informatie en het opvragen van stukken kunt u zich wenden tot een medewerker van RUD Zeeland, tel. 0115-745100. De aanvraag staat geregistreerd onder nummer W-AOV220293 / 00304132.

Terrassen Veerweg 36 en 38 te Kamperland

Het college van burgemeester en wethouders van Noord-Beveland is voornemens een overeenkomst, met de horecagelegenheid El Mondo en voor het pand van de voormalige bakkerij de Gangmaker, aan te gaan

voor het plaatsen van een terras op de parkeerplaatsen aan de Veerweg te Kamperland. Dit zal geen invloed hebben op de toegankelijkheid van het voetpad. Belanghebbenden worden in de gelegenheid gesteld binnen 4 weken na publicatie in het gele krantje in de gelegenheid gesteld een zienswijze in te dienen. Dit kan doormiddel van een brief naar Voorstraat 31, 4491 EV te Wissenkerke of een e-mail naar info@noord-beveland. nl. Eventuele vragen kunt u stellen via info@noordbeveland.nl of telefonisch contact opnemen via 14 0113.

Weer geld voor verkrotte woningen

De Provinciale Impuls Wonen (PIW) is open voor aanvragen. Een PIW-subsidie kan woningeigenaren helpen bij het slopen, vervangen of samenvoegen van verkrotte woningen. Voor de subsidie stelt de Provincie Zeeland in totaal € 820.000 beschikbaar. Om in aanmerking te komen voor een PIW-subsidie moeten plan en huis (of huizen) voldoen aan een aantal voorwaarden. Die hebben onder meer betrekking op het bouwjaar, de waarde en de ligging van de woning. In totaal is er 820.000 euro beschikbaar. Aanvragen kan tot en met 1 november 2023. Meer informatie vindt u via www.zeeland.nl/piw.

Openbare kennisgevingen

Tegen ingekomen aanvragen: kunt u nog geen bezwaar maken, dit kan pas als er een besluit is genomen op de aanvraag.

Verleende vergunningen: Binnen 6 weken na de dag van verzending van de vergunning kunnen belanghebbenden een schriftelijk en gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders. Tevens kan een verzoek om voorlopige voorziening worden ingediend bij de rechtbank. De vergunningen treden na de dag van verzending in werking. Voor informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Beleid en projecten (14 0113).

Het
Krantje 20
Gele

Aanvragen met verlengde behandeltermijn

Datum bekendmaking besluit Veerweg 72

aanbouwen van de woning aan de garage

Ingekomen aanvraag inzage conceptbesluit afwijken bestemmingsplan

De relevante stukken kunt u vanaf genoemde data digitaal ontvangen. Tijdens deze inzageperiode kan iedereen schriftelijk zijn/haar zienswijze naar voren brengen bij het college van burgemeester en wethouders. Inzage periode is van 25 april tot en met 8 mei 2023

Adres Locatie

Activiteit

Trintellaan 30 Kortgene Het uitbreiden van het binnenzwembad en het verbreden van het balkon

De aanvraag voldoet niet aan het bestemmingsplan “Bungalowparken Kortgene” omdat de afstand van een woning tot de perceelsgrens minimaal 2 meter dient te bedragen. In het bouwplan komt de woning tot op de grens. Er is sprake van strijd met artikel 12 lid 12.2.2 sub c van eerdergenoemd bestemmingsplan. Burgemeester en wethouders kunnen ontheffing verlenen door toepassing te geven aan artikel 2.12 lid 1 onder a onder 10 van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht voor het afwijken van het bestemmingsplan voor de uitoefening van bedrijfsmatige activiteiten aan huis.

Adres Locatie Activiteit

Oost-Zeedijk 16 Kats Het tijdelijk gebruiken van een pand als tweede bedrijfswoning

De aanvraag voldoet niet aan het bestemmingsplan “Landelijk gebied 2013” omdat er slechts 1 bedrijfswoning per bedrijf is toegestaan. Er is reeds een bedrijfswoning aanwezig. Er is sprake van strijd met artikel 3 lid 3.1.2 sub c van eerdergenoemd bestemmingsplan. Burgemeester en wethouders kunnen ontheffing verlenen door toepassing te geven aan artikel 2.12 lid 1 onder a onder 20 van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht voor het tijdelijk afwijken van het bestemmingsplan voor het tijdelijk gebruiken van het pand als tweede bedrijfswoning

Inzage ontwerp vergunning uitgebreide wabo-procedure, Calvlietlaan 6 te Geersdijk

De gemeente Noord-Beveland, inzage ontwerp-omgevingsvergunning voor de volgende activiteiten: het brandveilig gebruiken van de B&B op het adres Calvlietlaan 6 in Geersdijk.

Burgemeester en wethouders van Noord-Beveland maken bekend dat zij voornemens zijn om een omgevingsvergunning te verlenen voor het brandveilig gebruiken van de B&B aan de Calvlietlaan 6 in Geersdijk. Omdat deze aanvraag betrekking heeft op

21 Het Gele Krantje Ingekomen aanvraag omgevingsvergunning Adres Locatie Activiteit Datum ontvangst Camperveer 8 Kamperland Het bouwen van een aanbouw, berging en luifel 31-03-2023 Havelaarstraat 4b, 4c, 4d, 4e en 4f Colijnsplaat Het bouwen van 5 woningen 03-04-2023 Noordweg 7 Geersdijk Het vergroten van de dakkapel 04-04-2023 Noordstraat 34 Kamperland Het bouwen van een aanbouw 04-04-2023 Vrijheidslaan 5 Kortgene Het bouwen van een aanbouw en overkapping 05-04-2023 Trintellaan 30 Kortgene Het uitbreiden van het binnenzwembad en 07-04-2023 verbreden balkon Nieuweweg 6 Kamperland Het bouwen van een kantoor 07-04-2023 Torendijk 90 Kortgene Het splitsen van het pand naar twee woningen 12-04-2023 Nieuwstraat 65d Kamperland Het bouwen van een berging 13-04-2023 Molstraat 6 Kats Het plaatsen van een kleine windmolen 14-04-2023 Ingekomen meldingen Adres Locatie Activiteit Datum ontvangst Hoofdstraat 16 Kortgene Het verwijderen van asbesthoudende materialen 03-04-2023 Beatrixstraat 17 Colijnsplaat Het verwijderen van asbesthoudende materialen 11-04-2023 Verleende vergunningen Adres Locatie Activiteit Datum bekendmaking besluit Beukenlaan 14 Kamperland Het uitbreiden van de woning 06-04-2023 Heer Janszdorp 21 Kamperland Het bouwen van een garage 06-04-2023 Vlietenburgweg 1 Wissenkerke Aanleg van elektriciteitsbekabeling en drinkwaterleiding 06-04-2023 Colijnsplaatseweg 34 Colijnsplaat Het plaatsen van 12 zonnepanelen 12-04-2023 Vliete 1 Kamperland Het bouwen van een woning 12-04-2023 Berkenlaan 6 Kamperland Het bouwen van een aanbouw 17-04-2023 Westkruisstraat 4 Geersdijk Het realiseren van een kantoorruimte 17-04-2023 Ooststraat 32 Wissenkerke Het bouwen van een aanbouw 17-04-2023
Adres Locatie Activiteit
Kamperland
11-04-2023
Het

een gebruiksactiviteit wordt deze omgevingsvergunning voorbereid met de uitgebreide procedure als bedoeld in artikel 3.10 van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht.

De ontwerp - omgevingsvergunning heeft betrekking op de volgende activiteiten: - Het gebruiken of in gebruik nemen van een bouwwerk met het oog op de brandveiligheid;

Kern: Geersdijk Locatie: Calvlietlaan 6

Inzage

De aanvraag, de ontwerp-omgevingsvergunning en de bijbehorende stukken liggen met ingang van 24 april 2023 tot en met 5 juni 2023 gedurende 6 weken tijdens openingstijden ter inzage in het gemeentehuis te Wissenkerke (uitsluitend op afspraak). Deze stukken zijn tevens digitaal te raadplegen op de gemeentelijke website https://www.noord-beveland.nl/conceptomgevingsvergunning-hoofdstraat-100-kortgene.

Indienen zienswijzen

Tijdens voornoemde inzageperiode van 6 weken kan eenieder schriftelijk of mondeling een zienswijze over de ontwerpomgevingsvergunning kenbaar maken bij Burgemeester en wethouders van Noord-Beveland (Postbus 3, 4490 AA Wissenkerke).

Als u mondeling een zienswijze wilt inbrengen, kunt u contact opnemen met de Afdeling Bouwen & Wonen, telefoon 14 0113. Wij maken u erop attent dat slechts beroep tegen de uiteindelijke beschikking kan worden ingediend als u ook een zienswijze hebt ingebracht tegen de ontwerp-omgevingsvergunning en u belanghebbende bent.

Het besluit op de aanvraag om een omgevingsvergunning zal worden genomen door Burgemeester en wethouders van NoordBeveland.

Inzage ontwerp vergunning uitgebreide wabo-procedure, Provincialeweg 2 te Geersdijk

De gemeente Noord-Beveland , inzage ontwerp-omgevingsvergunning voor de volgende activiteiten: het brandveilig gebruiken van het restaurant en de B&B op het adres Provincialeweg 2 in Geersdijk.

Burgemeester en wethouders van Noord-Beveland maken bekend dat zij voornemens zijn om een omgevingsvergunning te verlenen voor het brandveilig gebruiken van het restaurant en de B&B aan de Provincialeweg 2 in Geersdijk. Omdat deze aanvraag betrekking heeft op een gebruiksactiviteit wordt deze omgevingsvergunning voorbereid met de uitgebreide procedure als bedoeld in artikel 3.10 van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht.

De ontwerp - omgevingsvergunning heeft betrekking op de volgende activiteiten:

- Het gebruiken of in gebruik nemen van een bouwwerk met het oog op de brandveiligheid;

Kern: Geersdijk Locatie: Provincialeweg 2

Inzage

De aanvraag, de ontwerp-omgevingsvergunning en de bijbehorende stukken liggen met ingang van 24 april 2023 tot en met 5 juni 2023 gedurende 6 weken tijdens openingstijden ter inzage in het gemeentehuis te Wissenkerke (uitsluitend op afspraak). Deze stukken zijn tevens digitaal te raadplegen op de gemeentelijke website https://www.noord-beveland.nl/conceptomgevingsvergunning-hoofdstraat-100-kortgene.

Indienen zienswijzen

Tijdens voornoemde inzageperiode van 6 weken kan eenieder schriftelijk of mondeling een zienswijze over de ontwerpomgevingsvergunning kenbaar maken bij Burgemeester en wethouders van Noord-Beveland (Postbus 3, 4490 AA Wissenkerke).

Als u mondeling een zienswijze wilt inbrengen, kunt u contact opnemen met de Afdeling Bouwen & Wonen, telefoon 14 0113. Wij maken u erop attent dat slechts beroep tegen de uiteindelijke beschikking kan worden ingediend als u ook een zienswijze hebt ingebracht tegen de ontwerp-omgevingsvergunning en u belanghebbende bent.

Het besluit op de aanvraag om een omgevingsvergunning zal worden genomen door Burgemeester en wethouders van NoordBeveland.

Deze informatie is een extra service en geen officiële bron voor bekendmakingen. U kunt hieraan geen rechten ontlenen. Op www.officielebekendmakingen.nl kunt u alle rechtsgeldige bekendmakingen, mededelingen en kennisgevingen van de gemeente Noord-Beveland bekijken.

Wissenkerke, vrijdag 21 april 2023

Burgemeester en wethouders van Noord-Beveland

de secretaris de burgemeester mr. B.C.C. Melis drs. G.L. Meeuwisse

Het Gele Krantje 22

Cleijenborch is op zoek naar:

2 leden voor de cliëntenraad

Stichting Ouderenzorg Noord-Beveland is op zoek naar nieuwe enthousiaste leden voor haar cliëntenraad. Wij vinden het belangrijk dat wensen en behoeften van bewoners/cliënten kenbaar worden gemaakt. Cliëntenraadsleden maken wensen en behoeften van cliënten kenbaar en zetten zich in voor een nóg betere kwaliteit van zorg. In een cliëntenraad zitten cliënten, hun familieleden, mantelzorgers of andere betrokkenen zoals vrijwilligers. Iedereen die a niteit heeft met ouderenzorg is welkom.

Wat bieden wij?

Een kijkje in de organisatie. Maak kennis met de zorgorganisatie vanuit een andere kant. U ontvangt reiskostenvergoeding. U kunt rekenen op voldoende tijd en steun bij het inwerken door een van de cliëntenraadsleden.

Wat vragen wij?

Een enthousiaste en betrokken cliëntenraadslid met nadruk op (proactief) meedenken en beslissen over dingen die bewoners rechtstreeks raken. Iemand die kijkt vanuit cliëntperspectief. Iemand die bereid is 7 maal per jaar te besteden aan vergaderingen, het onderhouden van contacten en het uitvoeren van diverse taken binnen de cliëntenraad. Wij vragen iemand die in teamverband kan functioneren en om kan gaan met vertrouwelijke informatie.

Interesse?

Als u toe wilt treden tot onze Cliëntenraad of als u meer informatie wilt, kunt u contact opnemen met de voorzitter, dhr. G. Geelhoed (06-2233 0056 / gerardgeelhoed@cleijenborch.nl ) of met de secretaris, dhr. Chr. Heijnsdijk (06-44080776 / chrisheijnsdijk@cleijenborch.nl ).

(voor de aandachtsgebieden thuiszorg en huishoudelijke hulp) www.cleijenborch.nl

23 Het Gele Krantje

VIND HET LEVEN!

GRATIS

Het Gele Krantje 24

Leeftijd: 38 Sport: Badminton Favoriete sporter: Lin Dan

Waarom heb je voor deze sport gekozen?

“Ik begon op mijn twaalfde met badminton. De buurjongen nodigde me uit om een keertje te komen kijken tijdens een wedstrijd. Als er een baan vrij was, mocht ik het ook eens proberen. Al snel werd ik gespot door een trainer. Mijn eerste dag was ik al vroeg aanwezig, ik vond het spannend: eindelijk mocht ik sporten bij een club. Ik sportte altijd op straat of bij vrienden, omdat we het niet zo breed hadden. Mijn eerste badmintonslagen gingen vlot, ik had het snel onder de knie. Na een half jaar mocht ik meedoen aan mijn eerste toernooi en werd ik tweede in mijn leeftijdsklasse.”

Wat is er zo leuk aan jouw sport?

“Badminton is een sport voor iedereen. Volgens mij is het de snelste racketsport, het is explosief en heel technisch. Het is een uitdaging om steeds sneller en harder te gaan. Het winnen van je directe tegenstander kan verslavend zijn.”

Ben je lid van een club?

“Sinds een jaar van Sinar ’75. Ik was zes jaar gestopt met badminton, omdat ik mij wilde concentreren op mijn maatschappelijke carrière en gezin. Ik kwam bij de club terecht via een groep Zeeuwse badmintonners die buiten Zeeland speelde. Zij hebben mij benaderd voor hun team. Ze wilden graag weer in Zeeland spelen en ik kon me vinden in de doelen die ze mij voorlegden. Op dit moment spelen we in vierde divisie en we willen promoveren naar tweede. Voor mij een reden om de uitdaging aan te gaan.”

Hoe vaak train je en wat doe je om jezelf te motiveren?

“Drie keer in de week. Om mezelf te motiveren, probeer ik er eerst voor te zorgen dat ik het weer leuk vind en realistische doelen te stellen. Uiteindelijk hou ik als sporter van een uitdaging.”

Doe je ook mee aan wedstrijden?

“Op dit moment nog niet. Omdat ik pas weer ben begonnen, moet ik voorzichtig zijn met blessures. Wel ben ik van plan om volgend jaar mee te doen met het NK. Mijn beste prestatie tot nu toe is mijn deelname aan de Olympische Spelen 2012 in London.”

Bezoeken: Snuffelschuur de Spuikom aan de Spuidijk 12a in Kamperland is elke woensdag open van 13:00 tot 16:30 uur. Naast de kringloopwinkel is er ook een grote sortering aan boeken, aangevuld met puzzels en spelletjes, cd’s, lp’s en dvd’s. Dit alles ten behoeve van het onderhoud van de Dorpskerk De Ark in Kamperland. Tevens er ook gelegenheid voor inname.

Bezoeken: Koningsnacht Geersdijk op woensdag 26 april, aanvang: 20:00 uur. Gezellig op het plein voor Het Drenthehuis.

Bezoeken: Puun in de Tuun in Geersdijk op zaterdag 13 mei van 09:00 tot 15:00 uur.

Woonruimte gezocht: Alleenstaande vrouw zoekt woonruimte in de omgeving van Colijnsplaat. 0049 1722094815

Bedankt: Voor de felicitaties die wij mochten ontvangen ter gelegenheid van ons vijftigjarig huwelijksjubileum willen wij u allen hartelijk bedanken. Rinus en Nellie van de KreekeBustraan, Kamperland

Ritje Eurobus

Zin in een ritje met de Eurobus? Bel voor een afspraak naar 06 21 63 67 23. Dinsdag tussen 10:00 en 13:00 uur. Of spreek een boodschap in en ze bellen u terug. Info: eurobusnoordbeveland.nl.

Vrijheidsmaaltijd

Zonnebloem Noord-Beveland houdt voor haar deelnemers en introducés op vrijdag 5 mei om 12:00 uur een vrijheidsmaaltijd in Onder de Toren in Wissenkerke. Met live muziek en sprekers. Info: 06 22 05 17 27.

‘Hollandse Meesters In Concert’ in De Stadsweide

Samenwerkingsorkest EMMAdvendo houdt zaterdag 22 april het concert ‘Hollandse Meesters in Concert’ in De Stadsweide in Kortgene. In samenwerking met Martijn van Vuuren. In een in stijl aangeklede zaal, met daarbij een presentatie van schilderijen, kunt u genieten van een interactief programma. Kaarten zijn in de voorverkoop verkrijgbaar bij familie

Geelhoed aan Veerweg 53 in Wolphaartsdijk (0113 58 10 39) en Garage Augustijn aan Hoofdstraat 71 in Kortgene (0113 30 12 51). Aanvang: 19:30 uur. Entree: €7,50.

Stuureenminivan±20woordeninalsjeeenproducttekoopaanbiedt,iemandwil feliciteren,eenleukeactieorganiseertofnaarietsopzoekbent.Berichtenmeteen commerciëlemededelingkosten€19,95.Dezemini’senoverigeactueleberichten, kunnenaangeleverdwordenbijhetkopjeredactieinsturenophetgelekrantje.nlofscan de QR-code.

We doen ons best om de mini’s op de gevraagde publicatiedatum te plaatsen, maar vanwege het grote aantal inzendingen kan het voorkomen dat ze worden doorgeplaatstnaareenlaterekrant.Uiteraardzorgenweervoordataankondigingen voorbijv.eventsofbijeenkomstengeplaatstwordenvóórdedatumwaaropdeze plaatsvinden.

25 Het Gele Krantje
ACTUEEL

9,6

Grandiose plat dak

Inclusief: • EPDM dakbedekking

• Enkelwandig zwart Zweeds rabat

• Staanders 120x120 mm

• Betonpoeren met snelbeton

• Inbouwspot set 6 stuks

• Douglas deur incl. beslag

Afmetingen: 5000x2700 mm

Prijs: € 7.610,75 incl. btw

Voor overkappinghout kunt u bij ons terecht tegen zeer scherpe prijzen. Scan de QR code en check de website

Scan de QR-code

Opgeklampte deur 780x1950mm, incl. kozijn, excl. beslag

Lichtstraat Lessenaarsdak 1582x750mm, antraciet Ral 7016 (frame Douglas onbehandeld)

Vastraam Kozijnmaat 642×812, sponningmaat 592x762mm Zwart gespoten € 428,00 € 258,00 € 978,00 € 33,61

Betonpoeren incl stelplaat, 60x15x15cm

LOS HOUT

Het Gele Krantje 26 Voor meer informatie over schuttingen en onze handige ONTWERPTOOL WWW. MEGA-SCHUTTING.NL Noordland 17 • 4451 RP Heinkenszand • +31 (0)113 405 131 WhatsApp: 06 23 50 61 57 • E-mail: info@mega-schutting.nl
in Heinkenszand Heinkenszand Google reviews
Kom langs in onze SHOWROOM
250+ reviews
Douglas
2,8 x 19 cm € 6,27 per meter Douglas dakbeschot 1,8 x19,5 cm € 4,73 per meter Douglas Zweeds Rabat 1,2-2,6 x 26 cm € 3,13 per meter Zwart Douglas
rabat 1,2-2,6 x 19,5 cm € 5,49 per meter Douglas balk 4,0 x 6,0 cm € 2,60 per meter Douglas staander/ringbalk 14x14 cm. 4 ex
Boeideel
zweeds
log gezaagd. € 20,85 per meter DOUGLAS ONS DOUGLAS HOUT IS GESCHAAFD EN KUNSTMATIG GEDROOGD

Kom naar onze meet & greet!

Altijd meer willen weten over werken in een nieuw zorgconcept: Residence ’t Gasthuis?

Daar wordt vanaf medio juni 2023 zorg verleent aan 63 cliënten met een somatische zorgvraag en in een later stadium volgt de Volledig Pakket Thuis (VPT) zorg in de overige gebouwen.

Ben jij die helpende (plus), verzorgende of verpleegkundige en hou jij van pionieren? Dan zoeken we jou! Wil je al eerder meedoen in alle voorbereidingen richting de start van deze zorg? Dan ben je ook eerder van harte welkom om bij ons te komen werken op een van de bestaande afdelingen, die in juni 2023 verhuizen naar Residence ’t Gasthuis.

Zien we jou ook op onze meet & greet?

27 Het Gele Krantje
WOENSDAG 26 APRIL ’s-Heer Elsdorpweg 18 in Goes 13.00 - 16.00 uur TERWEEL.NL ZORG IN HET ZEEUWSE HART Meer weten? Luc Weemaes, 06-82 29 84 13 VERNIEUWERS IN DE ZORG GEZOCHT

Natuurbelevenis met ijsvogels...

Ik wil het deze keer hebben over het helderblauwe pareltje in onze vogelwereld: de ijsvogel. Ik weet niet hoe dat bij u is, maar wanneer ik een ijsvogel zie, kan mijn dag niet meer stuk.

Pas in het begin van de vorige eeuw werden er in Zeeland broedende ijsvogels waargenomen. Eerst op SchouwenDuiveland, later, in de jaren zeventig, kwamen ze ook voor op de andere Zeeuwse eilanden. In 1984 werd op Walcheren het eerste paartje ijsvogels op landgoed Ter Hooge, in een voor ijsvogels gemaakte steile wand, waargenomen. Later kwamen ze op meer plaatsen tot broeden, bijvoorbeeld in de Veerse kreken, in de Westkapelsche Kreek en bij het water in Rammekenshoek. Op Zuid-Beveland broedde in 2004 een paartje ijsvogels vlak langs de Ringbaan in Goes-West. De laatste jaren worden ze overal in Zeeland gezien, waar helder water te vinden is. Ze broeden in steile oeverwanden. Een steile oever van maar één meter hoog is al voldoende.

IJsvogels zijn het hele jaar aanwezig, het is dus een ‘standvogel’. Zijn naam doet vermoeden dat hij van ijs houdt, maar het tegendeel is waar. IJsvogels leggen massaal het loodje wanneer in een strenge winter al het open water bevroren is. Hun voedsel bestaat uit kleine visjes en libellenlarven, maar ook steurgarnalen in brak water. Als een ‘mini helikopter’ hangt de ijsvogel stil boven het water, om dan met een duik onder water een visje te pakken. Hij neemt het visje mee in zijn snavel en landt op een tak waar hij de prooi op doodslaat. Dan draait hij het visje zo, dat het met de kop naar voren door de snavel naar binnen wordt geslikt. Voert hij een visje aan zijn jongen, dan draait hij het zo dat ze bij de jongen met de kop naar voren in de snavel terechtkomen. Logisch natuurlijk, omdat het visje anders

in de ijsvogelslokdarm met de vinnen vast komt te zitten. Het hol dat de ijsvogel horizontaal in een steile wand graaft, is soms een halve meter diep, met aan het einde een broedruimte. Er worden gemiddeld zes eieren gelegd, die al na drie weken broeden uitkomen. Bij de meeste vogelsoorten wordt de poep van de jongen door de ouders uit het nest meegenomen. Bij ijsvogels kan dat niet, de poep is te dun door het eten van vis en dus wordt de hele broedkom bevuild, waardoor de jongen ook heel smerig worden. Die gaan pas drie tot vier weken later in bad, wanneer ze het nest verlaten.

Man en vrouw ijsvogel zien er bijna hetzelfde uit, alleen heeft de man een geheel zwarte snavel, terwijl de onderkant van de snavel van het vrouwtje oranje kleurt. Een jonge, uitgevlogen ijsvogel heeft bruine poten. De volwassen vogels hebben oranje poten. Ze worden vaak opgemerkt wanneer ze als een klein blauw helikoptertje over het water scheren, waarbij ze een hoog

Het Gele Krantje 28

schel geluid laten horen. Ken je dat geluid eenmaal, dan wordt de kans om er een te zien groter.

Beschikt u in uw tuin over een grote vijver met helder water, dan zou u een boom die op de rand van de vijver staat om kunnen trekken. In de kluit kunnen de ijsvogels dan een hol graven. De Goese plantsoenendienst heeft een jaar of tien geleden in park Goes-Zuid enkele bomen omgetrokken en prompt gingen daar ijsvogels broeden. Helaas zijn die plekken nu verwilderd. Op internet staan voorbeelden voor het maken van een kunstmatige ijsvogelwand. Vergeet niet om een tak voor het hol in de wand te duwen, want daarop zijn ze vaak goed te zien wanneer ze hun jongen voeren. Voor u is het dan een geluk om zo’n prachtige vogel in de tuin te hebben, voor uw goudvisjes in de vijver misschien wat minder leuk...

Peter Boelee

Mijn naam is Peter Boelee en ik houd mij sinds 2007 bezig met de bescherming van steenuilen. Ik schrijf graag over mijn natuurbelevenissen en ik neem jullie als lezer mee met mijn activiteiten in de natuur. Ik laat jullie kennismaken met de fl ora en fauna van Zeeland. Regelmatig zal ik verslag doen over de activiteiten van de KNNV, Vereniging voor Veldbiologie.

29 Het Gele Krantje
ZEEUWSE NATUURBELEVENISSEN
“Bij ijsvogels wordt de broedkom bevuild door poep en zijn de jongen smerig”
Foto: Niek Oele

WERKEN BIJ EEN TOP BEDRIJF?

In de achterliggende dertig jaar is ‘TOP The Onion Group’ uitgegroeid tot een toonaangevend internationaal opererend familiebedrijf. De strategie is gericht op het creëren van schaalgrootte en ketenbeheersing. Waarom? Omdat dát hen in staat stelt om aan de wensen van klanten wereldwijd te voldoen. U herkent TOP enerzijds als de toegewijde teler, die voor een topproduct gaat. Anderzijds ontmoet u hen als de partner van foodfabrikanten. Zij leveren uien, snijden, snipperen, fermenteren, conserveren, bakken en persen tot olie. Hóe u de karakteristieke smaak van uien ook wilt benutten in uw recepten, zij leveren u het gewenste product. Daarnaast leveren ze een groot en gevarieerd assortiment geconserveerde groenten, van augurken en zilveruien tot bloemkool en courgette.

Voor TOP The Onion Group is Green Career Consult op zoek naar een: Kwaliteitsmanager (MT-lid) – parttime bespreekbaar (minimaal 36-uur) Een peoplemanager met uitstekende communicatieve vaardigheden, die kwaliteit hoog in het vaandel draagt!

Standplaats: Baarland (Crop Alliance)

Meld iemand aan en Zeg het met bloemen...

In deze rubriek krijgt een lezer een bos bloemen cadeau. Dit om iemand een hart onder de riem te steken, omdat er een mooie prestatie is geleverd, iemand het op dit moment moeilijk heeft of gewoon: omdat iemand het verdient! Wil jij iemand nomineren?

Dat kan via onderstaande QR-code of via de website: hetgelekrantje.nl onder het kopje ‘redactie insturen’. Vul de reden en de gegevens van de genomineerde in en dan nemen wij contact op met de winnaar.

De bloemen worden mede mogelijk gemaakt door De Plantenschuur in Colijnsplaat.

Jouw reactie

Wens jij meer informatie omtrent deze vacature, neem dan contact op met Bart van Eikema Hommes – Senior Consultant Agribusiness – middels: 06-53159483 of bart.hommes@greencareerconsult.nl.

vacature

Doe jij een opleiding in de zorg en wil je graag overstappen naar BBL? Of wil je overstappen naar de zorg? Kom naar Cleijenborch (Stichting Ouderenzorg Noord-Beveland) in Colijnsplaat!

Wij zijn een kleine organisatie binnen de ouderenzorg waar gezelligheid en persoonlijke aandacht hoog in het vaandel staan.

Leren en ontwikkelen vinden we belangrijk en daarom is er ook persoonlijke aandacht voor jou als leerling. Maar bovenal vinden we de persoonlijke aandacht en zorg voor onze cliënten erg belangrijk. Vind jij dat ook en ben je nieuwsgierig geworden, neem vrijblijvend contact met ons op!

Wij zoeken iemand die gemotiveerd is om zich te ontwikkelen en die zich in wil zetten voor de cliënt én voor eigen leerproces. Heb jij hart voor de zorg en wil jij 100% gaan voor je opleiding, dan zoeken wij jou! Ben je al gediplomeerd? Ook dan ben je natuurlijk van harte welkom om bij ons te komen werken!

Bel met onze praktijkopleider(s) Sylvia Huibregtse of Corianne de Putter voor meer informatie: 0113-240963 of mail naar opleidingen@cleijenborch.nl

Cadeau

Het Gele Krantje 30
www.cleijenborch.nl

WE NEED YOU!

• scheidsrechters

• jeugdtrainers

h et gaat lekker bij VV Bevelanders . e n daarom zoeken we jou. e n jou. e n jou.

Wil jij een steentje bijdragen aan een bloeiende voetbalclub?

VV Bevelanders zoekt nog:

• Scheidsrechters

• Jeugdtrainers

Wat krijg je hiervoor terug?

• Gezelligheid en clubtenue

• Een 1e, 2e en 3e helft

• Evenementen

Ben je enthousiast? Geweldig. Bij ons kun je gewoon jezelf zijn. Super. Samen kunnen we alles organiseren.

Ben je gepassioneerd? Fantastisch. Bij ons kun je je creativiteit kwijt.

Wij staan open voor jou ideeën.

VV Bevelanders is meer dan een voetbalclub. We zoeken de verbinding op het eiland met inwoners, ondernemers, scholen en andere verenigingen. We organiseren evenementen, er worden sportdagen georganiseerd op ons complex, in de zomer is ons 2e veld een camping voor de Strand vijfdaagse en er is een jaarlijkse seniorendag. Veel vrijwilligers helpen hierbij om dit te realiseren waar we enorm trots en dankbaar voor zijn. Wilt u onze club ook een handje helpen? Meldt u aan via secretaris@vvbevelanders.nl. Heeft u een leuk idee voor een samenwerking? We staan open voor maatwerk en bespreken graag de mogelijkheden met u; sponsoring@vvbevelanders.nl

evenementenkalender

Zaterdag 3 juni Feestavond en afsluiting seizoen

Zaterdag 1 juli Schrobbeler toernooi

Woensdag 2 augustus Rommelmarkt

VV Bevelanders 13.00 uur

h eeft u nog spullen?

Op de zaterdagen in april en mei kunt u spullen brengen van 10.00 uur tot 12.00 uur op ons sportpark in Kamperland.

n ieuwstraat 65a, 4493 B a Kamperland

www.vvbevelanders.nl

31 Het Gele Krantje

Nieuw binnen van Angels, s. Oliver, Tom Tailor, Yest, Signature, Lady Day & Red Button: Capribroeken, korte broeken, linnen broeken (ook voor heren), jurken, tops, polo’s, blouses, overhemden.

Ruime keuze aan sneakers en slippers voor hem & haar.

Ruime collectie badmode van Shiwi, Anita, Triumph & Tweka en strandtassen & jurkjes.

Mooi assortiment lingerie & (naadloze) ondermode voor onder lichtere kleding van Prima Donna, Marie Jo, Triumph, Sloggi & Anita.

Openingstijden:

Maandag van 10.00 u - 17.00 u

Dinsdag t/m vrijdag van 10.00 u - 17.30 u zaterdag van 10.00 u - 17.00 u

27 april Koningsdag open van 10.00 u tot 14.00 u Te volgen via Facebook & Instagram

Ruiterplaatweg 21 - 23 4493 PG, Kamperland 0113 37 00 48 info@anneliesmode.nl

anneliesmode.nl

Al ruim 30 jaar

Het Gele Krantje 32
J. SCHEREN kunststof kozijnen Neem vrijblijvend contact met ons op: Cruyckelcreke 16a, 4491 PS Wissenkerke 06 51 84 24 38 | scherenkoz@zeelandnet.nl www.scherenkunststofkozijnen.nl
GOEDE AFSPRAKEN, GOEDE PRODUCTEN! www.rzinstallatie.nl Voorstraat 11 | 4486 AH Colijnsplaat | Tel. 0113 695271 Witgoed, klein huishoudelijke
Wij
Onze winkel is recent in
sterk in service Bij RZ installatie & elektro kunt u terecht voor:
vakkundig, betrouwbaar en persoonlijke service voor: • kunststof kozijnen • terrasoverkappingen • serres • rolluiken • kunststof dakgoten • gevelbekleding
apparaten Rep. en vervanging witgoed Rep. storingen, onderhoud en vervanging van uw cv ketel Rep. elektra in keuken of woning
zijn ook servicepunt van:
een nieuw jasje gestoken, met een vernieuwde collectie!