De Veerenaer | week 34

Page 1

VOORPAGINA Een middag ‘naar het strand’ met stichting Feest van Herkenning Lokale ondernemer Leuntje en Merien Zeeuwen met een missie Het gesprek VIER ZEVEN ACHT VEERTIEN Annette Wagenaar van Tuinderij Wagenaar Over het einde van de vakantie Melvin en Anne van Upgrade Events Laurina en Jurgen over hun vakantiekind vanmerkEen 2022augustus24Woensdag korting10% op raamdecoratie geldig in de maand september Kozijnen Zonweringen Overkappingen ascozeeland.nl P F TRO COM-I COMPUTERREPARATIE ONDERSTEUNING & ONDERHOUD Weer aan de slag met een &overzettenBijcomputernieuweofnotebook?onsstandaardinclusiefdata,installatieinrichtensoftware. 0118SEROOSKERKE572249 PROFCOM-IT.NL Fijnegehad?vakantie

2 De Veerenaer Woensdag 24 augustus 2022 www.scheidingspraktijk.nl Uit elkaar? Kies voor scheiden in overleg. 06 50 20 44 w.folmer@scheidingspraktijk.nl88Wim Folmer Scheidingsconsulent OFBWESPENOVERLAST?WWW.TRAAS.NLELDEWESPENLIJNVIA088-2212130GANAARTRAASWESP.NLWijhelpenusnelenvakkundig.Indemeestegevallenbinnen24uur!Open camerauwenscanmij! Uw huis in goede handen 0118 - 623 420 Open camerauwenscanmij! Uw huis in goede handen 0118 - 623 420 Open camerauwenscanmij! Te koop gevraagd: buitengebiedWoonboerderijVeere en Stel met 2 kids zoekt een nette 2/1 kap in BentmetOostkapelle.(omgeving)Voorkeur3a4slaapkamers!ofkentuiemand?Neemcontactop! BEN JIJ ONS EXTRA PAAR OGEN EN OREN? Op Walcheren is er elke dag wel iets te beleven. Nieuwe winkels openen hun deuren, er wordt een tof evenement georganiseerd of iemand viert een jubileum. Wij willen jullie via onze social media kanalen graag het meest lokale en actuele nieuws brengen. Deel jij een leuk nieuwtje of een gebeurtenis op Walcheren? Tag ons dan in jouw stories of posts. Instagram # WALCHERENNIEUWS @ WALCHEREN.NIEUWSFacebooktagons

Onder het genot van een kop koffie en een koekje, krijgen ouderen met dementie op Nieuw-Sandenburgh een bijzondere koffer voor zich. Sylvia van Dam Merrett van Stichting Feest van Herkenning, museumverhalen voor ouderen, gaat met hen ‘een middag naar het strand’ om herinneringen op te halen. Helaas is voor deze ouderen een fysiek dagje strand niet meer mogelijk, maar de voorwerpen in de koffer zorgen ervoor dat ze even teruggaan in de tijd.

Positieve herinneringen Als Sylvia de gebreide zwembroek uit de koffer haalt, klinkt er een schaterlach. “Dat doe je toch niet aan...”, aldus een bewoonster. Maar als de waterschoenen tevoorschijn komen, verschijnt er weer een blik van herkenning. Sylvia: “We zijn als stichting dankbaar dat veel musea hieraan mee willen werken. Aan de andere kant zijn we voorzichtig welke voorwerpen we tonen. Het moet vooral leuk en positief zijn. Herinneringen uit de geschiedenis waar de ouderen van tegenwoordig liever niet over praten, laten we achterwege.” Sylvia pakt een instrument en maakt er het geluid van de golven mee. Je ziet een paar verbouwereerde wenkbrauwen omhoogschieten, helemaal inleven is lastig. Maar eerlijk is eerlijk: wie zijn ogen dichtdoet... Waant zich weer even aan de Zeeuwse kust. Een klein gebaar maakt een groot verschil. Meer informatie over het vrijwilligerschap: feestvanherkenning.info

De vrijwilligers van deze stichting delen door heel Zeeland herinneringen met bekende ‘souvenirs’. Per regio is er een speciale koffer ontwikkeld om ouderen met dementie een leuke middag te bezorgen. “De souvenirs worden verzameld in samenwerking met verschillende musea. In de huiskamers van zorginstellingen worden de voorwerpen uit de koffers gehaald en verhalen met elkaar gedeeld”, vertelt Sylvia, die de stichting jaren geleden heeft opgericht, met als doel ouderen een positieve ervaring te bezorgen en vereenzaming te voorkomen. “Voorkomen kunnen we het niet helemaal, een steentje bijdragen wel.” Verhalen komen boven Als Sylvia de koffer opent, blijft het ijzig stil in de woonkamer van de zorginstelling. Al snel komt er zand tevoorschijn en verschijnt er een glimlach bij een aantal bewoners. “Ik weet nog dat ik met mijn ouders naar het strand ging”, begint er een herinnering te komen vanuit de hoek. Er worden schelpen op tafel gelegd en aan het oor gehouden. “Hoort u de zee?”, vraagt een zorgmedewerker. Iedereen lacht. Er begint steeds meer rumoer in de woonkamer te ontstaan en als snel gaan de vingers door het zand en maken de ouderen zandfiguren. Ook wordt er een fossiel op tafel gelegd en aandachtig bekeken. “Het mooiste aan deze koffers?”, gaat Sylvia verder. “Dat ouderen verhalen met elkaar delen. Ook als ze het na een uur weer vergeten zijn. Je kan zien, aan de gezichten en lichaamshouding, dat je ze een fijne middag bezorgt. Daar doen wij vrijwilligers het voor.”

VOORPAGINA “Ouderen gaan verhalen met elkaar delen”

3De Veerenaer Woensdag 24 augustus 2022

COLOFON

LOKALE ONDERNEMER

SUDOKU Puzzel mee en maak kans op een cadeaubon !

“Iedere dag lekker buiten werken”

Dit is een tweewekelijkse uitgave van Quaeris Media. Wij zijn bewust met het milieu bezig. Wil jij als lezer ook bewust bezig zijn? Leg deze uitgave dan na het lezen bij het oud papier zodat de krant wordt gerecycled. Samen zorgen we voor een schoner milieu.

Afhaalpunten:

4 De Veerenaer Woensdag 24 augustus 2022

Een hele stap voor Annette, die ze heel spannend vond. “Gelukkig was ik geen onbeschreven blad, ik had al best wat plantenkennis.” En dankzij er jaren iedere dag mee bezig te zijn, is ze nu een wandelende encyclopedie.

Oplossing: Wie deze puzzel goed weet in te vullen, maakt kans op een cadeaubon t.w.v. € 10,- te besteden bij diverse lokale ondernemers in heel Midden-Zeeland! Stuur het juiste antwoord voor maandag a.s. in via onderstaande website of stuur de oplossing naar Smithweg 1.04, 4462 HC Goes. Vermeld bij je postverzending je NAW-gegevens. De naam van de winnaar wordt in de volgende uitgave gepubliceerd. Gewonnen? De cadeaubon wordt per post naar je toegestuurd.

Website: deveerenaer.nl De winnaar van vorige editie is: Oplossing van de vorige editie: José Rotte 24778

Redactie: Wil je de redactie attenderen op een activiteit of onderwerp? Dat kan heel eenvoudig via de website of mail naar nieuws@quaerismedia.nl. Adverteren: Wil je adverteren? Dan kun je bellen met 0113 21 32 41 of stuur een mail naar verkoop@quaerismedia.nl Klachten bezorging: Reclameverspreiding Bouwman 0181 31 59 50 | klachten@bouwman-reclame.nl Quaeris SmithwegMedia1.04 | 4462 HC Goes 0113 21 32 41 | quaerismedia.nl Naast de huis-aan-huis verspreiding is De Veerenaer ook af te halen. Bekijk alle afhaalpunten op de website. deveerenaer.nl

Annette van Tuinderij Wagenaar:

Dit blijkt wel wanneer ze haar ‘paradijs’ laat zien. Toch blijft ze bescheiden. “Het assortiment van mijn vader was heel groot, ik ben wel wat verkleind

“Mijn vader was de eerste die een tuincentrum begon in Zeeland, in 1964 in Meliskerke. Hij had twee hectare grond, kweekte veel zelf... Het liep meteen als een trein”, vertelt de onderneemster. “Maar toen kwamen er meerdere tuincentra en kreeg hij concurrentie. Uiteindelijk besloot hij de zaak te sluiten en hier in Veere verder te gaan, op een stuk boerenland van mijn opa, dat hij al als kweekveld gebruikte.” Toen haar vader plots overleed in december 2010, stond Annette nog voor de klas. “Als kind hielp ik hier wel, maar het was nooit de bedoeling dat ik zijn opvolger zou worden. Maar ik hield zo van dit bedrijf, dat ik besloot om het over te nemen.”

Of ze ook droomt over planten? “Jazeker, over een bepaalde soort die ik heel graag wil, maar nog niet heb gevonden bijvoorbeeld”, vertelt Annette Wagenaar. Net als haar vader is ook zij helemaal gek van planten. In 2011 nam ze Tuinderij Wagenaar in Veere van hem over, nadat hij plots overleed.

Contact:

Tuinderij Wagenaar is meer en meer Annette haar eigen zaak geworden, vertelt ze. “In het begin zei ik altijd nog dat het mijn vaders bedrijf was, maar sinds de afgelopen jaren zet ik het veel meer naar mijn eigen hand. Het moet namelijk leuk en vooral behapbaar blijven voor mij.”

Dit speelt er in jouw regio

5De Veerenaer Woensdag 24 augustus 2022 hoor... Zo leg ik me enkel toe op vaste planten en heesters.”

Warm bad De vaste klanten van Tuinderij Wagenaar waren erg blij dat Annette het bedrijf van haar vader voortzette.

“Ik kwam in een warm bad terecht. De mensen die hier komen, houden van de manier waarop wij het tuincentrum opzetten. Eigenlijk is het meer een grote tuin. ‘Het is echt het paradijs hier’, zeggen velen. Ik vind het gemoedelijke heel fijn: de praatjes met de klanten die hier al jaren komen.” Tuinderij Wagenaar heeft Annette veel moois gebracht. “Ik kan iedere dag lekker buiten werken, dat is echt heerlijk. Vroeger werkte ik met kinderen, nu zijn de planten mijn kindjes. Als mensen naar huis gaan met een bepaalde soort waarvan ik er niet veel heb, vind ik dat soms zelfs moeilijk”, zegt ze lachend. “Het mooie is dat ik mijn vader op een heel andere manier heb leren kennen door bepaalde dingen tegen te komen in het bedrijf. Het is leuk om te zien hoe hij slimme oplossingen bedacht voor verschillende klusjes bijvoorbeeld.” Annette denkt niet dat ze ooit nog iets anders zal doen. “Ik zal altijd met planten bezig zijn, bloed kruipt waar het niet gaan kan...” “Ik zal altijd met planten bezig zijn”

ACTUEEL English 4 You: Engels leren in een gezellige en ongedwongen sfeer. In september starten weer nieuwe en vervolg cursussen. Engels spreken en verstaan. Voor beginners en gevorderden op verschillende niveaus in Goes: english4you.nl, tel: 0113 25 16 21. Concert: Zomeravondconcert Zoutelande, Catharinakerk. Fanfare ‘Luctor et Emergo’ uit Zoutelande. Donderdag 8 september, 20:00 uur (kerk open 19:30 uur). Entree: €6. Koorproject Freedomkoor Zeeland  Dirigent Moritz Benschop houdt donderdag 8 september een startbijeenkomst in de Johanneskerk in Serooskerke voor zijn nieuwe koorproject Freedomkoor Zeeland, met als thema ‘Zingen voor een toekomst met Vrede en Vrijheid’. De repetities zijn op donderdagavond in de Johanneskerk in Serooskerke en zaterdagochtend (met band) in de Mozeskerk in Biezelinge. Er staan drie inspirerende concerten gepland in 2023. Geïnteresseerd? Doe mee! Aanmelden kan Freedomkoor@zeelandnet.nl.via De startbijeenkomst begint om 19:30 uur. Parkeren kan bij de Zandput. Benefiet Tour Walcheren  Na enkele succesvolle ‘Benefiets’ dagen tot 2019, wordt op zaterdag 27 augustus van 10:00 tot 17:00 uur wederom een soortgelijke ‘Tour’ georganiseerd. De naam is nu ‘Benefiet Tour Walcheren’ omdat de tour ook met scooter, motor, auto, step of skateboard gemaakt kan worden. Het Goede Doel is Stichting Kinderhulp. De kaarten voor deze ‘beproeving’ zijn via de website te bestellen en/ of te koop op 27 augustus bij de zes startplaatsen. Kosten: € 10 per persoon of €25 voor een familie. Info: benefiettour.nl. Zomerfeest SVRZ Simnia  Zorgcentrum SVRZ Simnia in Domburg houdt op zaterdag 27 augustus het Zomerfeest met diverse optredens, een kofferbakverkoop, een rommelmarkt en meer. Het feest duurt van 10:00 tot 16:00 uur. Deel jouw verhaal over eenzaamheid Stilstaan bij eenzaamheid is belangrijk om het taboe te doorbreken. Hoe mooi zou het zijn als mensen deze gevoelens zouden durven bespreken met iemand? Zodat iemand begrip en een helpende hand krijgt op zo’n moeilijk moment in het leven. Tijdens de Week tegen Eenzaamheid (29 september t/m 6 oktober) staan we stil bij gevoelens van eenzaamheid. In Walcheren doet Platform Eenzaamheid dat door het publiceren van portretten over een eenzame periode in iemands leven. Wij zoeken mensen die hun verhaal willen delen. Hier maken we een mooi portret van. Dat kan ook anoniem. Dus wil jij je verhaal delen en daarmee anderen in dezelfde situatie helpen? Geef je dan op info@welzijnveere.nlvia: of 0118 58 36 87. Stuur een mini van ±20 woorden in als je een product te koop aanbiedt, iemand wil feliciteren, een leuke actie organiseert of naar iets op zoek bent. Berichten met een commerciële mededeling kosten €19,95. Deze mini’s en overige actuele berichten, kunnen aangeleverd worden bij het kopje redactie insturen op deveerenaer.nl

6 De Veerenaer Woensdag 24 augustus 2022

Zeeuws-Vlaanderen

Je zal maar een dag of zes over hebben in je planning, en laat je schatje dat nou ook hebben... Dan wordt het tijd om het als een extra vakantie te benoemen. Om eventjes bij te komen van alle druktes, zakelijk en privé, en er even uit te gaan. ‘Wat ga je dan doen?’, is de vraag. We dachten: even ver weg. Maar met het vliegtuig ‘wat verder’ ben je gauw twee van je dagen kwijt. Waarom altijd ver kijken als er zoveel mensen hierheen komen om vakantie te vieren? Dan moet er toch wel wat leuks zijn hier? Aan het weer ligt het in ieder geval niet deze zomer, heerlijk! We besluiten de VISA uit 1978 te pakken en op roadtrip naar onze Zeeuwse zuiderburen te gaan. Als op en top Zeeuw ben ik namelijk nog nooit mosselen gaan eten in Philippine. Dat schijn je te moeten doen, dus dat was dan ook de eerste stop tijdens onze rit. Op een terras in de stad vraag ik de serveerster hoe dat nu zit met de mosselen in Philippine. Ze vertelt me dat deze mosselen uit Yerseke komen, en dat het mosselverhaal geschiedenis is. Gek genoeg ademt dit stadje mosselen, iedere zaak heeft mosselen op het terras hangen of staan. Er staat zelfs een lekkende mossel op het kruispunt. Al met al: heerlijk mosselen gegeten en daarna richting Sluiskil, en vervolgens Sluis. Een aanrader om ook eens die kant op te gaan, Zeeuws-Vlaanderen is top!  Reageren mag natuurlijk altijd op hans@zilt-e.nl.

COLUMN Hans Everse Food inspirator Week 34 2022 - Acties geldig t/m zaterdag Kamperfoeliestraat 85, 4461 VM Goes Tel. 0113 220 948 | www.marosgoes.nl ma - zo gesloten | di, wo en vrij 8:30 tot 18:00 uur do 8:30 tot 20:00 uur | za 8:30 tot 16:00 uur Online bestellen, afhalen en bezorgen mogelijk! www.Vleesbaas.com GEHAKTBALLENOMA’S 10GRILL-SPECIALITEITSTUKS MAROS GOES ZOMERWEKEN VIJF WEKEN LANG ZOMERSE ACTIES EN INSPIRATIE VOOR DE BBQ 5,RUNDERLAPPENMAGERE 500BELGISCHHOLSTEIN-WITBLAUWGRAM SCHNITZELS 500ENNATURELGEPANEERDGRAM SCHOUDERHAM AMBACHTELIJK BEREID 300 GRAM KIPDRUMSTICKS 1000GEKRUIDGRAM RUNDERSAUCIJZEN 5WITBLAUWHOLSTEIN-BELGISCHSTUKS4,753,003,00 5,3,7500BBQTIPBBQTIP RUNDERVINKEN 5WITBLAUWHOLSTEIN-BELGISCHSTUKS VLEESWARENDUO 300ENPORCHETTAROSBIEFGRAM 5,5,0000

Toppen Suter Wijnboer bij Wijndomein De Boe COLUMN

De wijngaard ziet er op en top uit. Ik constateer dat dit tot nu toe werkelijk een overweldigend jaar is: de scheuten groeien bourgondisch, en al het blad is mooi groen. Nogal een verschil met vorig jaar, waar we wel erg ons best moesten doen om er een zomer in te ontwaren. En van de tik die de lichte vorst in april aan de wijnranken gaf, is vrijwel niets meer te zien. In de wijngaard ligt de focus dit jaar op het echt vormen van de stam, zie het maar als de hoofdslagader. Dat is van belang want daar gaat de komende vijftig jaar het sap doorheen stromen, waarmee de trossen gevuld zullen worden. Daartoe hebben we de wijnranken zo recht mogelijk naar boven geleid, want we willen een rechte stam. Al snel beginnen in de oksels ook dieven (nieuwe scheuten) te groeien. En net zoals bij tomaten halen we ze hier ook weg. Op een gegeven moment groeien de scheuten tot boven de bovenste draad (zo’n twee meter hoog) en dan knippen we de top eraf. Alle energie die dan nog door de bladeren wordt aangemaakt, kan dan geïnvesteerd worden in de dikte van de stam. Sommige wijnranken gaven zelfs al trossen, maar ook die hebben we met pijn in het hart weggeknipt. Alle energie voor de stam. Al met al vraagt zo’n wijnrank heel wat werk, er wordt ook wel gezegd dat je zo’n vijftien minuten per wijnrank per seizoen bezig bent. We hebben er nu 23.000… En het worden er nog meer.

en dieven Bruno

Een nieuwtje,leuk aankondigingeen van een evenement, zet je als stichting een mooie actie op of heb je een uniek plekje in de regio wat je met onze lezers wilt delen? Scan de QR code en mail jouw tip naar nieuws@quaerismedia.nl.

7De Veerenaer Woensdag 24 augustus 2022 CARTOON

Zo ontstond de nieuwe, startende stichting Upgrade Events. Melvin Blankenstijn en Anne van Liere vertellen er graag alles over. “Er zijn veel verschillende kerken in Zeeland. Hoe vet is het als er een plek is waar alle christenen bij elkaar komen?”

Op zaterdag 3 september organiseert de stichting haar eerste event, met als thema ‘Send me now’: een worshipnight in Podium ‘t Beest in Goes.  Verbinden Anne: “In Christelijk Nederland wordt echt wel wat georganiseerd, maar de grote en leuke events zijn vaak verder in het land, niet in Zeeland. Je gaat dan ergens heen om je te laten voeden en kracht te ontvangen, maar zit vervolgens weer in je eigen omgeving op school of kantoor. Tussen mensen met wie je dit eigenlijk zo graag had willen delen. Wij denken dat veel mensen de behoefte hebben om hun dagelijks leven te combineren met hun christen zijn.” Melvin vult aan: “We willen graag verbinden. Met onze God en met elkaar. Ontmoeten en elkaar inspireren, zodat we vervolgens Het Evangelie kunnen delen met mensen in onze eigen omgeving.” Jonge spreker in poppodium Zeeland is een traditioneel gebied. “Worshipavonden worden vaak op klassieke plekken georganiseerd, plekken die we verwachten”, vertelt Melvin. “Wij kiezen nu juist niet voor een kerkzaal, maar voor een plek middenin de maatschappij, namelijk Poppodium ‘t Beest in Goes.” Ook kiest Upgrade Events voor een jonge spreker, Jesse van Melle. Anne: “We vinden een jonge spreker krachtig, want we willen laten zien dat geloof en overtuiging zeker niet saai en oubollig is.” De boodschap van Jesse is activerend. De stichting kiest er daarom voor om het event, en ook het festival, aan het begin van een nieuw seizoen te houden. “Behalve Jesse, hebben we ook een worshipband, die bestaat uit muzikanten die hart hebben voor God en worship. Zij leiden de aanbidding, dus er is veel muziek. En nadien gaat de bar open en willen we gelegenheid bieden om elkaar te leren kennen en echt te connecten. Met een biertje, in ‘de kerk’.”

organiseren“We worshipnighteen in ‘t Beest”

Upgrade Events wil christenen in Zeeland met elkaar verbinden

“Uiteindelijk willen we allemaal hetzelfde: iets begrijpen van geloven en ons geloof beleven. Hoe doe je dat? Hoe is dit voor mij persoonlijk? En hoe kunnen we dit samen doen?”, vertelt Anne. “Op een groot stuk land in Kapelle houden we begin september 2023 een festival. Tijdens de organisatie werden al snel veel mensen enthousiast. De vervolgstappen werden dan ook meteen ingezet. We geloven dat Upgrade meer mag zijn dan een festival alleen.” Zo veranderde Upgrade Festival in Upgrade Events.

Gebed “We geloven in de kracht van gebed”, vertelt Melvin. “Daarom nodigen we MET EEN MISSIE

ZEEUWEN

Een groep jongerenwerkers heeft een droom: (jonge) christenen in Zeeland met elkaar verbinden.

8 De Veerenaer Woensdag 24 augustus 2022

9De Veerenaer Woensdag 24 augustus 2022

Festival Melvin en Anne lichten ook graag al een tipje van de sluier op over het meerdaags festival van volgend jaar.

“Er zullen een aantal hoofddiensten zijn rondom hetzelfde thema en daaromheen organiseren we verschillende seminars. Er is een kidsprogramma, er is horeca, sport, spel, kunst... Er is zelfs een camping! Dat vinden we natuurlijk super leuk, want er is dan zowel ruimte voor weekendgasten, als daggasten.” Ik doe mee! Denk je na het lezen van dit artikel: leuk, ik wil meebouwen! Laat het Upgrade Events dan zeker weten. Melvin: “We zouden het uiteraard heel leuk vinden als mensen willen helpen. Ook meedenken, is super welkom. Want écht goed luisteren, kijken en horen is nodig als we willen verbinden.” Info: upgrade-events.nl.

Wie: Melvin Blankenstijn en Anne van Liere Wat: Upgrade Events

mensen ook uit om voor hen te laten bidden. Natuurlijk alleen als jij dit zelf wilt. Voor best veel (jonge) christenen is geloven een uitdaging. In gebed brengen we twijfels en vragen bij onze God. Door gebed mogen we hen bemoedigen.”

Een appel plaatcake, weer eens wat anders dan een normale cake. Lekker met wat poedersuiker overheen, maak je (bijna) iedereen hier blij mee. In plaats van de appels te raspen, kun je ze ook in plakjes of stukjes snijden. De stukjes kun je door het beslag mengen en de plakjes kun je in het beslag steken.

10 De Veerenaer Woensdag 24 augustus 2022 Ingrediënten: • 3 rijpe ongeveerbananen300-350 gram • 3 eieren • 1 tl vanille-extract • 100 gram amandelmeel • 150 gram bloem • 1 tl bakpoeder • 1 tl baking soda • snuf zout • 1 citroen • 4 tl maanzaad Ingrediënten: • 4 eieren • 200 gr basterdsuikerlichte • 200 gr boter • 4 appels • 200 gr bloem • scheutje citroensap • 1 tl koekspeculaaskruidenen • handje noten (bijv hazelnoten of walnoten) Appel plaatcake

Verwarm de oven voor op 170 graden. Hak de noten in stukjes. Smelt de boter in een pan of de magnetron. Schil de appels, verwijder het klokhuis en rasp de appels. Voeg een beetje citroensap aan de appel toe zodat het niet bruin wordt. Meng met een elektrische mixer de eieren en suiker. Voeg na een paar minuten de zachte boter toe en meng alles nogmaals goed door elkaar. Daarna voeg je de bloem, geraspte appel, kruiden en gehakte noten toe. Als het beslag goed gemengd is, schep je het beslag op een bakplaat met bakpapier. Bak de appel plaatcake ongeveer 30 minuten in de oven.

Bron: lekkerensimpel.com

voorZoetsop

Pureer de bananen tot een papje. Voeg de eieren, één voor één, samen met het vanilleextract toe. Voeg het amandelmeel, bloem, bakpoeder, bakplaat!de

RECEPT VAN DE WEEK

broodbananen-maanzaandCitroenmuins

bestuiven • 0.5

Stap 1 Verwarm de oven op 175 graden. Doe de bloem, suiker, zout, bakpoeder in een kom en meng door elkaar. Rasp de schil van de sinaasappel en voeg toe. Stap 2 Doe dan 2 eieren en de honing bij het bloemmengsel en mix door elkaar. Doe dan de amandelen in zijn geheel er bij en meng door elkaar. Vorm er een egaal deeg van en verdeel deze vervolgens in tweeën. Stap 3 Neem een bakplaat met bakpapier. Neem een deel deeg en vorm deze tot een lange rol en leg op de bakplaat. Doe dit ook met het andere deel deeg en houd voldoende afstand op de bakplaat. Klop het overige ei los en bestrijk hier de bovenzijde van de rollen mee. Bak ze 20 minuten in de oven. Stap 4 Haal ze uit de oven en verlaag de temperatuur naar 130 graden. Snijd de rollen met een scherp mes in schuine plakken. Verdeel deze op de bakplaat en bak de cantuccini koekjes nog eens 5 tot 10 minuutjes. Laat daarna a oelen.

11De Veerenaer Woensdag 24 augustus 2022

koekjesCantuccini

Bron: leukerecepten.nl baking soda en zout toe. Meng dit door het beslag tot het helemaal is opgenomen. Rasp de schil van de citroen en voeg dit samen met het sap van een halve citroen en het maanzaad toe aan het beslag. Zet mu n- of cupcakevormpjes in een mu ntray en vul ze met het beslag. De vormpjes mogen lekker vol en tot iets onder de rand gevuld worden. Bak de citroen-maanzaad bananenbrood mu ns in ongeveer 20 minuten op 180°C graden (boven- en onderwarmte) gaar. Een houten prikker moet er schoon uitkomen. Bron: laurasbakery.nl

• 175 gr suiker • 2 theelepels bakpoeder • 1 sinaasappel • 1 eetlepel honing

Ingrediënten: 200 gr amandelen (met bruin vliesje) gr bloem om te theelepel zout

+

• 250

Scan de QR code. Een WhatsApp chat met ons wordt automatisch geopend. Stuur jouw foto’s door en vergeet niet je naam en de plaats mee te sturen. Liever mailen? Stuur jouw foto’s dan naar nieuws@quaerismedia.nl

Door de lens van onze lezers

12 De Veerenaer Woensdag 24 augustus 2022 FOTOPAGINA

In de volgende editie willen we nog één keer jullie zomerfoto’s plaatsen. Wat doe jij deze zomer? Zit je lekker in de tuin of aan het strand in Zeeland met een ijsje of drankje in de hand? Of zit je op de camping in Frankrijk, in de trein in Italië of op de fiets in Duitsland? Deel het met ons! We bedanken alle lezers voor de enthousiaste berichtjes en de mooie foto’s. Natuurlijk hopen we dat jullie foto’s naar De Veerenaer blijven sturen.  Stuur jouw foto in via nieuws@quaerismedia.nl of via WhatsApp, 0113 21 32 41. Veere op een warme, zomerse dag. Foto: Monique Dusebout Prachtige bloemenvelden bij Zoutelande. Foto: Matty Geschiere Wannes de Visser is 6 augustus opnieuw opa geworden, van kleinzoon Jarne. Bijzonder dat hij dit op 88-jarige leeftijd nog mee mag maken. Foto: Annemarie Faasse Vakantiedrukte in de Veerse sluis. Foto: Adrie Gideonse Beach boys in Dishoek. Foto: Will Gude Vermeld bij het insturen duidelijk waar de foto is gemaakt!

13De Veerenaer Woensdag 24 augustus 2022 De zon schijnt, dus besluiten mijn man en ik om, met een omweg, naar de slager te fietsen voor een lekker stukje vlees. We zoeken de stille binnenwegen op, dat kan nog steeds, zelfs in vakantietijd. Het wordt een rustige fietstocht, op het gemakje tussen de boerenvelden door. De zon schijnt en we genieten ervan. Aangekomen in het dorp, blijkt het marktdag te zijn. Oei, niet aan gedacht! Van de nood een deugd maken, dan maar. Fietsen aan de ketting en de markt over, achter de toeristen aan. We scoren drie paar goede sokken, een stuk heerlijke oude brokkelkaas en een flesje nagellak (de juiste kleur voor één euro). We raken aan de praat met een bekende achter de kraam. Ze loopt in klederdracht en maakt boterbabbelaars. Daar nemen we drie doosjes van mee voor de familie. Doen we ook maar een drankje, dat verdienen we wel. Het is goed druk op het terras, maar we vinden een plekje. Even later schuiven er twee dames aan, senioren net als wij. We raken aan de praat en leren weer wat nieuws uit het dorp: hier waren vroeger drie bakkers. Bakker Rotte zat op het hoekje bij de kerk en zijn neef heeft nu nog een bakkerij in een ander dorp. We kletsen wat over vroeger en hebben het gezellig. Uit het niets klinkt er keiharde kerstmuziek op het terras, ze zijn hier prettig gestoord. De overbuurman, een marktkoopman, al net zo gek, gooit er ‘Feliz Navidad’ achteraan. De omweg duurde langer dan gedacht, dus tijd om écht naar de slager te gaan. Met een overvolle tas komen we terug bij de fietsen... Of doen we eerst nog een frietje? Tja... Waarom niet? Vandaag zijn we even toerist in eigen land. Lieve groet, Zomaar

Roeien Kees den Hollander Vrijwilliger KNRM Zeeland COLUMN

Ken je dat gevoel dat als je na een dag werken op de bank zit, onder je fleecedekentje, met een grote kop thee, chocolade en een fijn boek? Dat is nou het Suffe tutten gevoel. In deze rubriek komen herkenbare, humoristische en mooie verhalen voorbij in samenwerking met Suffe tutten. Ook je verhaal delen? Mail dan naar info@suffetutten.nl. Marjon Ik heb veel bewondering voor het sloeproeien. Het is een sport die in ons land door een kleine groep bikkels (m/v) wordt beoefend en waar slechts weinig Nederlanders iets van meekrijgen. Toch is er in fysiek en historisch perspectief voldoende over te zeggen. Stoere jongens en meisjes roeien wekelijks in teamverband waarbij van hun arm, been, rugen buikspieren het uiterste wordt gevraagd. Aangespoord door hun stuurman gaan ze in weer en wind tot het gaatje om tijdens de diverse wedstrijden die er in het land zijn om de beker en de eer te strijden. Helaas kon dit jaar de HT race, nu niet vanwege corona maar door de weersomstandigheden, niet doorgaan. Maar de Veerse Meer race, Boulevard race in Vlissingen, Grachtenrace in Amsterdam en HT race van Harlingen naar Terschelling, spreken zeker tot de verbeelding en leveren een prachtig schouwspel op. Een van de meest inspirerende boeken die ik over het reddingwezen bezit is het boek Stormnest van Antony van Kampen. Hij beschrijf op unieke wijze hoe de roeiredders van Nieuwediep in de negentiende eeuw schipbreukelingen aan onze Nederlandse kust redden. Waar reddingboten van nu voorzien zijn van alle hoogstandjes die de technologie ons biedt, hadden Dorus Rijkers en zijn mannen niet meer dan een zuidwester en wat kruk om hun romp gebonden. Als verre voorloper van ons huidige reddingsvest met GPS signaal, flitslicht en beschermkap voor overkomende water. De term ‘roeien met de riemen die je hebt’ is van alle tijden, zo ook de inzet van vrijwillige redders, maar eerlijk: vroeger waren de schepen van hout, maar de mannen van staal... Zou dát nu nog zo zijn?!

SUFFE TUTTEN

een dag uit het leven van: Marjon

Wat doe je twee weken met een vakantiekind? “Europa Kinderhulp biedt deze vakantiekinderen de kans om hun batterij weer op te laden en even onbezorgd kind te zijn. Ik weet niet precies wat de omstandigheden zijn van ons vakantiekind, maar vakantiekinderen leven over het HET GESPREK

“We zijn wereldreizigersgeen en gunnen kinderen een vakantie” Laurina en Jurgen Roodhart hebben iedere zomer een vakantiekind in huis via stichting Europa Kinderhulp.

“We hadden vroeger steeds twee kinderen te gast die zo’n beetje dezelfde leeftijd hadden als onze eigen kinderen. Zo konden ze samen heerlijk spelen, maar ze moesten bijvoorbeeld ook hun slaapkamer delen. Dat viel niet altijd mee en vergde van ons veel praten en uitleggen. Inmiddels zijn zij volwassen en hebben we twee jonge pleegkinderen in huis, Bastiaan en Jealyna. Vanwege de zorg voor deze kinderen, hebben we nu sinds een paar jaar één vakantiekind te gast. Dit jaar is dat een meisje uit Berlijn. Dat is vaak leuk, maar ook weleens moeilijk. Bijvoorbeeld als ze onze aandacht moeten delen met het vakantiekindje. Maar ik zie bijvoorbeeld ook dat Jealyna nu al een paar woordjes Duits spreekt.”

Tekst: Caroline Houmes

14 De Veerenaer Woensdag 24 augustus 2022

“De jaarlijkse komst van twee Duitse meisjes had eigenlijk weinig impact op ons gezin. We waren een gezin met vijf kinderen, waardoor het vaak toch al een zoete inval was. Er kon altijd nog wel iemand bij. Ik vond het leuk, maar ook nuttig. Na een paar jaar sprak ik vloeiend Duits.”

Dat zal te maken hebben met het feit dat het lastig is om vakantieouders te vinden voor zo’n lange periode.”

“Voor hem was het anders dan voor mij. Ik ben ermee opgegroeid, hij moest wennen aan het idee, maar vindt het net als ik belangrijk om iets voor een ander over te hebben. Sowieso, om hieraan mee te werken, is het belangrijk dat  je er samen achter staat. Dat doen we zondermeer. Ben ik aan het werk, dan neemt Jurgen het van me over. We zien de meerwaarde, zowel voor de vakantiekinderen, als voor onze eigen (pleeg)kinderen. Zij ontdekken op deze manier dat ze het lang zo slecht nog niet hebben.” Wat vinden je (pleeg)kinderen?

De zomervakantie delen met een vakantiekind is voor de familie Roodhart een jaarlijks terugkerend gebruik. Laurina neemt daarmee het stokje over van haar ouders, die ook altijd ‘zorgkinderen’ in huis namen. “We gaan zelf nooit ver of lang op vakantie. We hebben daardoor de ruimte om een kind een fijne vakantie te bieden. Zorg en aandacht is vaak al voldoende.”

Kinderhulp worden eigenlijk steeds korter. Mijn ouders vingen de kinderen ruim drie weken op. In onze beginjaren duurde een vakantie ruim twee weken en nu is het nog niet eens twee weken.

Hoe lang blijft het Duitse vakantiekindje? “De vakanties via stichting Europa

Was je man ook gelijk enthousiast om vakantieouder te zijn?

Wat herinner je je zelf nog van de tijd dat je ouders vakantiekinderen uitnodigden?

daarvoor een bezoek aan Apenheul in Apeldoorn op het programma. Leuk, zeker ook omdat onze pleegkinderen daar ook nog nooit zijn geweest.”

Heb je vaak dezelfde kinderen te gast? “Vaak wel ja. We hebben bijvoorbeeld jarenlange twee meisjes gehad. Ze kwamen voor het eerst bij ons toen ze vijf en zeven waren en we namen negen jaar later pas afscheid. Alhoewel afscheid, we hebben nog af en toe contact via social media. Verder probeer ik alle kinderen met kerst een kaartje te sturen.”

Krijg je begeleiding van Europa Kinderhulp?  “Zeker! Zij organiseren één keer per vakantie een Familiedag, waarbij de kinderen elkaar allemaal weer ontmoeten. Ook alle vakantiegezinnen worden daarbij uitgenodigd. Ze kiezen altijd een leuke locatie. Dat is dit jaar speelboerderij Klok’uus in ‘s Heer Arendskerke. Tijdens die dag kun je ook met vragen terecht. Sowieso is Europa Kinderhulp daarvoor altijd bereikbaar. Dat is prettig.”

“Geen dure uitjes, maar aandacht en structuur“

15De Veerenaer Woensdag 24 augustus 2022 algemeen in of onder moeilijke omstandigheden. Ik hoef het ook eigenlijk niet te weten. Ik kan er dan onbevangen in staan. Tijdens het verblijf gaat het echt niet om dure uitjes, maar om tijd, aandacht en het bieden van structuur. Lekker een stuk fietsen, een verhaaltje voorlezen, een middagje zwemmen; het zijn de kleine dingen die het doen. Ons vakantiekind houdt enorm van dieren. Dat treft, we hebben hier onder andere konijnen, paarden, een hond en vogels. Ze vindt het leuk om te helpen bij het uitmesten van de stallen en het eerste wat ze doet als ze wakker wordt, is onze hond uitgebreid knuffelen. Verder maken we altijd één écht uitje. Dit jaar staat

Hoe gaat het afscheid? “Ik maak gedurende het verblijf foto’s en geef altijd een fotoboekje mee. Dat is een leuke herinnering. Natuurlijk is het jammer als je ze weer ziet vertrekken, maar de kinderen zelf zijn ook wel blij. Hoe leuk ze het hier ook hebben gehad, het is voor hen fijn om weer naar huis te kunnen gaan, en hun vader en/of moeder weer te zien.”

Rouaansekaai 61 in Middelburg & Korte Burg 3 in Middelburg 0854-890090 | info@villavalentijn.nl www.villavalentijnmiddelburg.nl | Landelijk registratienummer 257589806 Villa Valentijn Middelburg Kinderdagverblijf en BSO Haal hem GRATIS op bij één van de locaties of winkels bij u in de buurt. Bekijk onze afhaalpunten via Volg---Volafhaalpuntenwww.vivacemagazine.nl/met:ZeeuwseinterviewsTrend&inspiratiepagina’sWinacties&meeronsookopsocialmedia! Heb jij de nieuwste VIVACE al gelezen? Vol met: - Zeeuwse interviews - Trend & inspiratie pagina’s - Winacties & meer Volg ons ook op social media! DeNuGlossyZeeuwseextradik! 132 pagina’s

Knus,

BSO Villa Valentijn Middelburg is de plek waar kinderen na een lange schooldag kunnen ontspannen en de kans krijgen om te ontplooien in een huiselijke omgeving. persoonlijk en duurzaam

16 De Veerenaer Woensdag 24 augustus 2022 Valeo Kliniek voor onderzoek en behandeling van slaapapneu Wat is slaapapneu? Dit is een aandoening waarbij de adem tijdens de slaap stopt. Deze ademstops zorgen voor een structureel slaaptekort met alle gevolgen van dien. Symptomen ‘s nachts • Luid snurken • Onrustige en slechte slaap • Regelmatig naar het toilet • Angstdromen Goede slaap en de juiste leefstijl zijn levenvooronmisbaareengezond info@valeokliniek.nl085 1302 174 www.valeokliniek.nl Gevestigd in SymptomenGoesoverdag • Niet uitgerust wakker worden • Slaperigheid • Concentratiegeheugenproblemenen • Humeurigheid • Minder energie • Lusteloosheid • Hoofdpijnklachten bij het opstaan • Droge mond Stationsplein 21, 4461 HP Goes Geen wachttijden!

KDV Villa Valentijn Middelburg heeft vier horizontale groepen, waardoor wij de kinderen op maat tijdens de verschillende ontwikkelingsstadia kunnen begeleiden. Wij gebruiken wasbare bamboeluiers. Gewoon beter voor het milieu.

Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.