De Faam | week 36 2023

Page 1

Altijd onafhankelijk hypotheekadvies met de beste voorwaarden en de scherpste rente!

Afsprakenlijn 0118 642007 hypotheekshop.nl/middelburg

LOKALE ONDERNEMER Celine maakt droogbloemcreaties

BACK2SCHOOL

Pabo-student Iris over het nieuwe schooljaar

COLUMN

Advocaat Valerie vertelt over wat haar opviel deze zomer

Een merk van NR 18 2023
kuubmakelaars.nl
Gratis waardebepaling
Kozijnen Zonweringen Overkappingen ascozeeland.nl
Helder verhaal.

Coby blikt terug op 40 jaar De Mikke: “Doel is een dier volledig gezond terug te zetten”

“Dieren in de natuur zijn van niemand, of van ons allemaal. Wij pikken hun leefgebied in, dus wij hebben de verantwoording over hen. We kunnen ze niet laten stikken, als ze door ons toedoen in de problemen raken”, vindt Coby Louwerse, hoofd beheerder van De Mikke. Dit jaar bestaat de Vogel- en Zoogdieropvang in Middelburg veertig jaar.

Vogelasiel Walcheren werd op 23 mei 1983 opgericht door Liesbeth en Ben Baukema uit Oost-Souburg. “Zij liepen met de hond langs het strand en zagen daar veel met olie besmeurde vogels”, vertelt Coby. “Ze vonden het erg dat niemand zich om de dieren bekommerde en namen ze mee naar huis om ze schoon te maken.” Toen het echtpaar van een Vogelwet controleur te horen kreeg dat dit niet zomaar kon, besloot ze officieel een opvang te starten in een caravan in een oude schuur in Park Ter Hooge. Toen de schuur werd afgebroken, stelde de gemeente Middelburg de voormalige kleedruimte van het openluchttheater ter beschikking. Sindsdien is De Mikke in Park Toorenvliedt gevestigd.

Veel voldoening

Coby verloor haar hart aan de opvang. “Ik groeide op met vogels en wilde een vogelpension starten. Toen ik las dat deze opvang vrijwilligers zocht, besloot ik me aan te melden.” Dat was in 1986. Al snel werd Coby bestuursvoorzitter én beheerder. Inmiddels is ze al 37 jaar lang bijna 24/7 met De Mikke bezig. “Fysiek meewerken lukt niet meer, maar zolang mijn hersenen nog werken, wil ik me

blijven inzetten.” De samenwerking met de nieuwe beheerder, Tamara van de Vijver, verloopt prima. “En sommige jonge vogels kweek ik nog steeds thuis op. Ik heb een zwak voor kleine dieren, zoals eekhoorns en roodborstjes. Ik vind het leuk om me volledig in te zetten voor een kaal nestjong en dit uiteindelijk zelf terug te zetten in de natuur. Dat vergt veel tijd en energie, maar geeft echt voldoening.”

Oehoes

Bepaalde dieren vergeten de vrijwilligers bij De Mikke nooit, zoals de oehoes. “In Walcheren komt deze uil niet voor. Onze eerste was een ontsnapte Amerikaanse. Daarna kregen we een koppeltje oehoes via Stichting AAP, uit een dierentuin in Oost-Duitsland die failliet ging. Het mannetje was blind en lieten we opereren door een oogspecialist uit het ziekenhuis in Dordrecht bij een dierenarts in Goes. Hij kreeg nieuwe lenzen en kon daarna perfect zien. Het koppeltje had ook eieren gelegd, en deze waren bevrucht. Uiteindelijk heb ik de uiltjes zelf naar een speciale opvang in Engeland gebracht. Dat vergeet ik nooit meer.”

Financiële zorgen

Natuurlijk was het de afgelopen veertig jaar niet enkel rozengeur en maneschijn. “We hebben veel zorgen en chronisch geldgebrek. We begonnen met een paar dieren, maar dat werden er honderd, vijfhonderd... Inmiddels zitten we aan vijfduizend per jaar. De Mikke kreeg steeds meer bekendheid en mensen zijn zich steeds meer bewust van wat zij aanrichten en weten dat ze met een gewond of ziek beestje bij

De Faam 2
TEKST: GERTIE DE BOEY FOTO’S: ARCHIEF

ons terechtkunnen.” Uiteraard is dat super, maar de eisen voor het opvangen en verzorgen van dieren worden steeds strenger. “We kunnen dit niet meer zonder betaalde banen. Daar hebben we mensen voor, maar geen geld. We krijgen gelukkig veel donaties, waarmee we renovaties kunnen doen. Maar we hebben echt structureel meer geld nodig.”

De natuur is hard

De medewerkers bij De Mikke geven niet op. “We doen keihard ons best. Geloof me: het kost ons bloed, zweet en tranen. We zijn er altijd, ook op zon- en feestdagen. Maar we kunnen geen wonderen verrichten en hopen op begrip. Bovendien moeten mensen ook beseffen dat de natuur hard is. Natuurlijk, als je een dier gevonden hebt, wil je alles op alles zetten om dat beestje te helpen. Maar we moeten ze niet vermenselijken, ook al is dat soms heel moeilijk”, vindt ook Coby. “Er wordt altijd geprobeerd om een dier op te knappen en daar krijgt het beestje ruim de tijd voor. Het doel is om ze honderd procent gezond weer in de natuur te plaatsen. Gehandicapte dieren terugzetten, heeft geen enkele zin. Een dier laten inslapen, als het echt niet anders kan, is daarom net zo goed helpen.” Maar dat went nooit. “Zo hadden we ooit een ransuil: een schitterend dier, met grote oranje ogen en lange wimpers. Hij had een gebroken vleugel, maar we waren vol goede moed dat hij zou genezen. Helaas... Je neemt er altijd iets van mee, zeker als zo’n dier je met grote ogen aankijkt. Afschuwelijk is dat.”

Open dag

De Mikke houdt op zaterdag 16 september een open dag. Er zijn onder meer rondleidingen, activiteiten voor kinderen en quizjes. Vanwege de vogelgriep, dienen bezoekers bij binnenkomst door een ontsmettingsbak te lopen en zich aan de voorgeschreven regels te houden. Meer info: demikke.nl.

3 De Faam
VOORPAGINA
Coby Louwerse is sinds 1986 intensief betrokken bij Vogel- en Zoogdieropvang De Mikke.

ontwikkeling gaan

Aangeenbrug Electro viert

heel september 30-jarig jubileum

Actie 2: van 11 t/m 16 september een gratis handdoekenpakket bij aanschaf van een apparaat uit de productgroep wassen/drogen. Minimale besteding van € 650. Ga naar aangeenbrugelectro.nl voor de voorwaarden.

Oude Zandweg 24 | Westkapelle | 0118 - 57 24 27 | aangeenbrugelectro.nl

Onze klanten waarderen onze service op Klantenvertellen met een 9,5

Al 30 jaar dé witgoedspecialist van Zeeland Komt wel goed

VR IJWI LLIGERSM AR KT 2023

PERSOON LIJ K KEN N ISMAKEN MET VEEL ZEEUWSE

VRIJWI LLIGERSORGAN ISATI ES!

Datum:

donderdag 5 oktober 2023

van 15.00 tot 17.00 uur

Locatie:

HZ University of Applied Sciences, Edisonweg 4, 4382 NW Vlissingen

KOM KIJ KEN WAT

VRIJWI LLIGERSWERK JOU

ALLEMA AL TE BI EDEN H EEFT!

Meer informatie: www vrijwilligerspuntvlissingen.nl of www welzijnmiddelburg .nl

Contactpersonen: Marieke en Debby (Vrijwilligerspunt Vlissingen) vrijwilligerspunt@vlissingen.nl 0118-487000

Villa Valentijn Middelburg Kinderdagverblijf en BSO

Gevestigd in Goes

Geen wachttijden!

Valeo Kliniek voor onderzoek en behandeling van slaapapneu Wat is slaapapneu? Dit is een aandoening waarbij de adem tijdens de slaap stopt. Deze ademstops zorgen voor een structureel slaaptekort met alle gevolgen van dien.

Symptomen overdag

• Niet uitgerust wakker worden

• Slaperigheid

• Concentratie- en geheugenproblemen

• Humeurigheid

• Minder energie

• Lusteloosheid

• Hoofdpijnklachten bij het opstaan

• Droge mond

085 1302 174

Knus, persoonlijk en duurzaam

KDV Villa Valentijn Middelburg heeft vier horizontale groepen, waardoor wij de kinderen op maat tijdens de verschillende ontwikkelingsstadia kunnen begeleiden. Wij gebruiken wasbare bamboeluiers. Gewoon beter voor het milieu.

BSO Villa Valentijn Middelburg is de plek waar kinderen na een lange schooldag kunnen ontspannen en de kans krijgen om te ontplooien in een huiselijke omgeving.

Symptomen ‘s nachts

• Luid snurken

• Onrustige en slechte slaap

• Regelmatig naar het toilet

• Angstdromen

Stationsplein 21, 4461 HP Goes

info@valeokliniek.nl

www.valeokliniek.nl

Rouaansekaai 61 in Middelburg & Korte Burg 3 in Middelburg 0854-890090 | info@villavalentijn.nl www.villavalentijnmiddelburg.nl | Landelijk registratienummer 257589806

De
4
Faam
Goede slaap en de juiste leefstijl zijn onmisbaar voor een gezond leven
5 De Faam LOKALE ONDERNEMER

Celine

Toen Celine Poppe (22) drie jaar geleden haar eerste droogbloemenkrans maakte, wist ze niet dat die krans het begin zou zijn van een succesvolle onderneming. Nu runt ze haar eigen bedrijf ‘Celine’s Bloemen’ en maakt ze (droog)bloemcreaties met bloemen die ze zelf verbouwt en verwerkt. “Eerst dacht ik: wie wil er nu een dood bosje bloemen op de keukentafel?”

“Een uit de hand gelopen hobby kun je het wel noemen, ja”, lacht Celine, wanneer ze een blik werpt op alle hangende bossen bloemen in de garage bij haar ouders thuis in Ritthem. De ruimte is omgetoverd tot haar werkkamer. “Ik kom af en toe handen en opslagruimte te kort, maar gelukkig helpt mijn familie mij waar het kan.” Zo verbouwt Celine haar bloemen op een stuk land van haar ouders, die een pioenenkwekerij hebben, en droogt ze de bloemen in hun boerenschuur.

Zaaien en maaien

Van kinds af aan is Celine dol op bloemen. Als klein meisje liep ze al op het land van haar vader tussen de bloeiende pioenen. Daarnaast werkt ze al sinds haar dertiende bij bloemist het Bloemenhuis in Oost-Souburg, waar ze haar hobby al

eerder kon uitvoeren. Toen ze later ook nog de ‘bloemenopleiding’ ging doen, was het plaatje compleet. “Toen ik nog op school zat, ging ik elk vrij uur naar de bloemenwinkel om creatief bezig te zijn. Daar ontstond mijn droom voor een eigen winkel.” In september 2021 maakte Celine haar droom werkelijkheid. Ze schreef zich in bij de KVK en Celine’s Bloemen werd een feit. Doordat ze nog vier dagen in de week bij Het Bloemenhuis werkt, heeft ze het met haar eigen bedrijf erbij erg druk. “Al mijn vrije dagen en avonden doordeweeks besteed ik aan mijn bedrijf. Stiekem kost het verbouwen en het verwerken van droogbloemen best wel veel tijd.” Zo begint ze al in het voorjaar met de bloemen zaaien in potten, om ze vervolgens te plaatsen in de grond. “In juli en augustus kan ik de bloemen oogsten en daarna hang ik ze

te drogen. Als ze eenmaal gedroogd zijn, kan ik er iets mooi van maken voor de klant. Eigenlijk heb ik heel het jaar door wel droogbloemen beschikbaar.” Met 25 verschillende soorten bloemen hebben klanten genoeg keuze. “Ik probeer om de zoveel tijd steeds nieuwe plantensoorten uit. Een bloem kan er op het land mooi uitzien, maar dan weet je nog niet of het gedroogd in een boeket ook leuk staat.” Zelfs op vakantie kan Celine haar werk niet loslaten. “Vorige maand was ik in Italië en daar zag ik prachtige, gedroogde palmbladeren liggen. Ik dacht: hoe neem ik die bladeren mee in m’n koffer?”

Droogbloemenboeket

Tijdens het eerste jaar van haar opleiding tot vakexpert bloem, groen en styling maakte Celine haar eerste krans van

De Faam 6
TEKST EN FOTO’S ELISE FLUIJT
Ritthem
“Het hele proces maak ik mee: van de bloemen zaaien en oogsten, tot ze zelf drogen”

gedroogde bloemen, gevonden in haar eigen achtertuin en een pluktuin in Aagtekerke. “Ik zette een foto op Instagram en kreeg meteen reacties van mensen die wel een krans wilden bestellen”, vertelt ze enthousiast. “Zo begon het eigenlijk langzaam te rollen. Dit jaar is het voor het eerst echt druk met opdrachten.”

Klanten kunnen bij Celine terecht voor boeketten, kransen, rouw- en bruidswerk en creaties met zowel droogbloemen, als verse bloemen. Verder verhuurt ze ook verschillende vazen, kandelaars en een houten ‘backdrop’ voor bruiloften. “Een droogbloemboeket maken, is mijn favoriete bezigheid. Het boeket staat mooi in huis, het is duurzaam en de bloemen blijven zeker zo’n anderhalf jaar echt mooi. Je kunt ook je eigen vaas meenemen, je favoriete kleuren doorgeven en vertellen hoe jouw interieur er thuis uitziet. Dan maak ik er wat moois van.” Celine’s favoriete bloem om gedroogd en vers mee te werken, is Ridderspoor. Delphinium in het Latijn, afkomstig van het woord ‘dolfi jn’, aangezien de knoppen van de bloem iets van het dier weg hebben. “Dit zijn prachtige bloemen. Ze zijn er in blauwen paarstinten, maar ik heb ze ook in het roze en wit staan op mijn stuk land.”

Eigen pluktuin

“Vorige week kreeg ik mijn allereerste droogbloemenkrans van drie jaar geleden weer terug voor een opknapbeurt. Ik vond het een bijzonder moment. Ik doe er dan nieuwe bloemen in, zodat hij er weer mooier uitziet. Grappig om te bedenken dat het met die krans allemaal begonnen is.” Celine heeft een duidelijk beeld voor de toekomst van haar bedrijf. “Dit werk vind ik ontzettend leuk om te doen, het voelt ook niet als werken.” Het blijft even stil. ‘’Behalve als ik het onkruid moet wieden”, lacht ze. “Het is mijn droom om een eigen pluktuin en bloemenwinkel aan huis te hebben, maar ik kijk wel waar het schip strandt.” Celine staat regelmatig met een kraampje op de Boerderijfair in Meliskerke en geeft ook droogbloemworkshops. Ze is te bereiken via haar Facebook- en Instagramaccount @celines_bloemen. Medio september komt haar website online.

7 De Faam
LOKALE ONDERNEMER

Cynthia McLeod bezoekt de ZB in Middelburg

Middelburg - De gerenommeerde auteur en historica Cynthia McLeod bezoekt donderdag 14 september de ZB Bibliotheek van Zeeland in Middelburg. Tijdens dit bezoek vertelt zij over haar schrijverschap en boeken en krijgen bezoekers de mogelijkheid om vragen te stellen. McLeod is historicus, schrijver en specialist in het slavernijverleden van Suriname. Haar debuutroman ‘Hoe duur was de suiker’, een historische roman over de suikercultuur in de achttiende eeuw, werd een bestseller, die ook werd verfilmd. De verfilming door Jean van de Velde wordt woensdag 13 september vertoond tijdens Film by the Sea. De lezing in de ZB is gratis te bezoeken en start om 19:30 uur, de inloop is vanaf 19:00 uur. Heb jij een vraag? Stuur deze vóór dinsdag 12 september naar secretariaat@dezb.nl o.v.v. ‘Vraag aan Cynthia McLeod’.

Alzheimercafé

Walcheren - Als je zorgt voor iemand met dementie loop je tegen allerlei beperkingen aan, ook bij eten en drinken. Bij Alzheimercafé Walcheren in Ontmoetingscentrum Het Bolwerk in Middelburg gaan ze op zaterdag 23 september in op het belang van eten en drinken en wat je kunt doen om de persoon met dementie zo lang mogelijk te laten genieten hiervan. Ook geven ze tips om het eten en drinken zo goed mogelijk te laten verlopen en waar je eventueel hulp kunt zoeken als dat niet meer goed lukt. Het thema van Wereld Alzheimer Dag op donderdag 21 september is namelijk ‘Samen aan tafel’. Daarom zijn er deze keer ook bijzondere hapjes bij de koffi e en borrel. De zaal is open vanaf 14:00 uur, het café duurt van 14:30 tot 16:00 uur. Graag vooraf aanmelden bij Elly van Elsacker via 0118 46 42 12 of Jolien Folcherts via 06 11 21 02 87.

Middelburg - Voor nieuwsgierige en beginnende badmintonners (en sporters) is er ook dit jaar weer een trainingsprogramma te volgen bij badmintonvereniging Sinar ’75 in Middelburg, oftewel START. In vijftien weken wordt de deelnemer wegwijs gemaakt in het badminton. Een leuke, maar niet te onderschatten, racketsport. Door middel van een gevarieerde en verantwoorde trainingsopzet, in combinatie met ervaren begeleiding, maakt de deelnemer kennis met badminton. Heb je interesse? Meld je nu aan, want bij voldoende aanmeldingen is de eerste trainingsavond op maandag 18 september in sporthal De Kruitmolen in Middelburg. Voor meer informatie en/of aanmelden, neem contact op met het secretariaat van de vereniging via info@sinar75.nl of 06 51 20 25 59.

Orkest

Gemeente Veere - Zes Walcherse muziekverenigingen uit de kernen Veere, Oostkapelle, Arnemuiden, Vlissingen, Koudekerke en Serooskerke starten zaterdag 28 oktober met het Nieuw Talent Orkest Walcheren. Dit is een muziekproject voor volwassenen en iedereen kan meedoen. Muzikale ervaring is geen vereiste. Alle deelnemers krijgen van de deelnemende verenigingen een muziekinstrument in bruikleen. De muzikale leiding is in handen van Petra van Antwerpen. Tijdens de repetities zijn ervaren muzikanten van de deelnemende verenigingen aanwezig om de deelnemers te helpen. Er worden tien repetities aangeboden, die plaatsvinden op zaterdag. De eerste repetitie is op zaterdag 28 oktober, om 16:00 uur, en vindt plaats in het verenigingsgebouw van muziekvereniging Vlissingen. Aanmelden kan tot zondag 15 oktober via Ko den Boeft (06 12 86 17 56, opleidingen@mvvlissingen.nl), Esther Abrahamse (06 40 17 35 19, estherabrahamse@emm-serooskerke.nl) of Dora Willemse (06 30 11 33 81, dorawil@zeelandnet.nl).

De Faam 8
Walcheren met thema ‘Samen aan tafel’
bij Sinar
Nieuw Talent
Walcheren van start Goede start met badminton
‘75 in Middelburg
Bron: Saif71.com, Unsplash

De maand van in foto’s Malou

Ken je dat gevoel dat als je na een dag werken op de bank zit, onder je fleecedekentje, met een grote kop thee, chocolade en een fijn boek? Dat is nou het Suffe tutten gevoel. In deze rubriek komen herkenbare, humoristische en mooie foto’s voorbij in samenwerking met Suffe tutten. Ook je foto’s delen? Mail dan naar info@suffetutten.nl.

Koken, doe ik graag (het opeten trouwens ook). Ik kook bijna elke dag en in het weekend probeer ik nieuwe recepten uit. Deze keer heb ik quiches gemaakt, maar dan met fi lodeeg.

Mijn vrije tijd is vaak gevuld met muziek, want ik speel in sambaband Entusiasta. Deze foto is gemaakt tijdens het ontbijt op een sambafestival in Coburg. Een jaarlijks hoogtepunt!

Naast prachtige kater

Binky, heb ik nog poes Luna en hond Pip. De eerste twee gaan hun eigen gang en komen kroelen als ze er zin in hebben. Pip loopt als een schaduw achter mij aan.

Mijn dochters zijn mijn trots én mijn leven. Ze wonen nog thuis en vooral in de weekenden is het gezellig met de vriendjes erbij. Heel soms kan ik ze verleiden tot een sjoelcompetitie.

OPEN straatatelier voor jongeren in Middelburg

Middelburg - KEW heeft samen met partners Welzijn Middelburg, Zeeland Graffi ti & Street Art, Urban Umbrella en de gemeente Middelburg het OPEN straatatelier geïnitieerd. Dit is een plek voor jongeren tussen de 14 en 27 jaar, waar ze hun creatieve talenten kunnen laten bloeien en zelf culturele activiteiten kunnen organiseren. Het OPEN straatatelier is een fysieke plek die jongeren zelf hebben gemaakt. Hier kunnen ze onder meer dansen, muziek maken, foto’s nemen, fi lmpjes maken en street art creëren. Ze kunnen hun werk offl ine doen en online delen. Jongeren zijn vanaf het begin betrokken bij het atelier. Ze helpen met plannen en verzorgen. Bovendien gaan ze ook Middelburgse tunnels mooier maken. Het doel is dat jongeren zelfstandig kunnen werken en leren in het atelier.

Meld je aan en ontvang de digitale krant iedere twee weken in jouw mailbox.

de-faam.nl/ digitaal

9 De Faam
OPEN straatatelier in Middelburg. Foto: KEW

Waar kijk jij als docent naar uit?

“Zoals ieder jaar is het moment waarop een leerling tegen me zegt dat hij of zij wiskunde snapt, een moment om naar uit te kijken. En ik verheug me op het moment dat de mobieltjes de klas uit zijn, gewoon ‘oudhollands kletsen’ met elkaar.”

Heb je een favoriet blok?

“Voor mavo 3 zijn goniometrie en de

statistiek opdracht dingen waarvan ik geniet. Bij goniometrie zie je zo af en toe de spreekwoordelijke kwartjes vallen, magisch. Bij statistiek mogen de leerlingen een werkstuk maken en dat is voor velen een verademing. Voor mavo 4 is ‘natuurlijk’ het hele jaar fantastisch, zeker als het afgesloten wordt met een mooi eindexamencijfer en diploma.”

Wat maakt jouw werk zo leuk?

“De leerlingen natuurlijk. Bij aanvang van de les in het deurgat al voelen en horen hoe de stemming van de dag is en waarom. Je spendeert veel tijd met elkaar en dan merk ik vaak dat ze redelijk primair op me reageren. Blij, boos, onredelijk, overdreven vrolijk, somber, tevreden, kletserig, gemotiveerd of juist het tegenovergestelde. Allerlei emoties maak ik met ze mee. Dat is toch een voorrecht! En ik geniet als ik (oud-)leerlingen tegenkom buiten school.”

Wat wil je dit jaar zelf leren?

“Ik ga een cursus Barton in het VMBO volgen. Het is me nog niet helemaal duidelijk wat ik er precies ga opsteken, maar na het lezen van een boek van de beste man, zie ik er erg naar uit. Wat ik sowieso wil leren, is hoe ik leerlingen, ook op vrijdagmiddag om 16:00 uur, kan motiveren.”

Wat vond jij vroeger leuk aan de start van het schooljaar?

“Boeken kaften. Nu zit er zo’n hoes om mijn boeken die niet goed past. Terwijl ik dit zeg, bedenk ik me dat ik morgen meteen om kaftpapier ga. Back2School!”

Welke wijsheid geef je mee?

“Ik probeer aan leerlingen over te brengen dat ik ze echt wil zien. Dat ze mogen zijn wie ze zijn en waar ze voor staan. Maar wel dat ze zich realiseren dat dit voor iedereen geldt.”

Dhr. Case de schoolkat, waarnemend directeur begane grond als ook op hoogte, CBS de Regenboog in Hoedekenskerke

Waar kijk je het meeste naar uit dit schooljaar?

“De dagelijkse massages over mijn vacht en achter mijn oortjes. Maar ook al die vrolijke snuitjes en geluiden in de school en op het schoolplein. En natuurlijk die voorverwarmde bureaustoel.”

Wat is je favoriete seizoen om als schoolkat mee te maken?

“Kerst! Al die lampjes, versieringen en natuurlijk die kerstboom om me lekker in te verstoppen.”

Waarom is het zo leuk om op een school rond te snuffelen en niet ergens anders, op een kantoor bijvoorbeeld?

“Ik houd van kinderen, ze zijn zo lekker puur, speels en recht door zee. Daarnaast zitten ze bomvol goede ideeën, net als ik. Het is elke dag weer dolle pret. Ik zeg: ‘Maximale gezelligheid.’”

Wat wil je de leerlingen meegeven?

“Lekker jezelf blijven, nu en de rest van je leven. Laat niemand jou je authenticiteit afpakken, je bent mooi zoals je bent! Iedereen bezit fantastische kwaliteiten, ga die van jezelf eens lekker onbezorgd ontdekken.”

Wat vind je het leukste aan de start van het schooljaar?

“Een nieuw begin brengt altijd verrassingen met zich mee. Zes weken lang heeft iedereen elkaar even losgelaten en is zijn eigen weg gegaan. Dat stukje zijn we niet met elkaar meegegroeid en zo mogen we elkaar aan het begin van een nieuw schooljaar opnieuw leren kennen. En dat is superleuk.”

De Faam 10
Annelies Blok, docent wiskunde mavo 3 en 4; mentor m3c, Goese Lyceum, locatie Oranjeweg

Corneel Hoek, leerling OBS de Zuidvliet in Kortgene, groep 7

Ben je blij dat school weer is begonnen?

“Ja! We zijn weer terug en ik heb veel zin in kamp, sportdag en schoolvoetbal.”

Wat is een leuke periode?

“De leukste periode in het jaar is met Sinterklaas, omdat je dan gedichten en surprises voor elkaar maakt. En als het zover is, dan staat de hal vol met prachtige surprises.”

Wat is je favoriete vak?

“Het vak muziek is erg leuk, omdat ik zelf muziek op het klokkenspel speel bij de samenspeelgroep EMM. De leukste vakken vind ik rekenen en gym, omdat ik hier goed in ben. Als ik hiermee bezig ben, dan voelt het als draaiende tandwieltjes in mijn brein en lijf. Maar soms ga ik te snel en maak ik foutjes, daar baal ik dan wel van. Rekenen met grote getallen boven de duizend, vind ik leuk. Gym vind ik cool, vooral als we moeten gaan rennen.”

Wat wil je dit jaar leren?

“Ik wil dit jaar vooral leren rekenen op groep 8 niveau. En over klimaatverandering, want ik wil wel weten of de warmte al te merken is in andere landen. En als het te merken is, dan wil ik weten: hoe snel warmt onze aarde dan op? Want dan kunnen we er wat aan doen.”

Iris de Visser, LIO’er (leerkracht in opleiding) Groep 8, Het Kompas Oost-Souburg (leerwerkplek)

Het afstuderen is begonnen, zin in?

“Dit jaar ben ik als LIO’er zelf twee dagen in de week verantwoordelijk en geef ik zelf les. Het voelt nu alsof je dit voor het ‘echt’ gaat doen. Het meest kijk ik uit naar het eigen maken van het lesgeven en een band opbouwen met de groep. Ik vind vooral geschiedenis interessant. Kinderen hiervoor motiveren zie ik als een uitdaging. Verhalen vertellen en voorlezen is één van mijn favoriete momenten in de klas en ik gebruik dit ook bij het vak geschiedenis. Twee vliegen in één klap!”

Waarom het onderwijs?

“Het is fantastisch om met kinderen te werken en daarnaast leer je zelf ook elke dag. Zowel over jezelf, als de kinderen en de schoolvakken.”

Wat wil je dit jaar leren?

“Ik hoop dit jaar veel te mogen leren over klassenmanagement. Hoe kun je zorgen dat alles goed geregeld is in je klas? Denk hierbij aan contact met ouders, verwerken en analyseren van resultaten en verder nadenken hoe je moet handelen in de klas. Na dit jaar hoop ik met voldoende ervaring en kennis aan de slag te gaan.”

Wat vond je zelf als (basisschool) leerling leuk aan de start van het nieuwe schooljaar?

“Alle nieuwe nette schriften en de schone klas. Daarnaast vond ik het ook leuk om een nieuwe leerkracht voor de klas krijgen. Een nieuwe start met een nieuwe leerkracht en nieuwe manieren.”

Ivo Flipse, vakleerkracht en coördinator bewegingsonderwijs voor Alberoscholen, OBS de Moolhoek in Kapelle

Waar ga je aan werken in het bewegingsonderwijs?

“Vanaf dit schooljaar gaan wij tijdens de lessen werken met persoonlijke leerdoelen. Deze komen terug in het portfolio (het nieuwe rapport) van de kinderen. Dus in plaats van cijfers, kun je lezen wat het kind allemaal kan en gedaan heeft tijdens de gymlessen. Als docent is elke dag anders en uitdagend. Kinderen iets leren en verder helpen, geeft voldoening. Als leerkracht draag je niet alleen kennis over, je helpt een leerling om het beste uit zichzelf te halen.”

Wat wil je dit jaar leren?

“Het werken met persoonlijke leerdoelen in de gymles is voor mij ook nieuw. Ik hoop dit jaar te leren hoe ik dit goed implementeer in mijn lessen, zonder dat dit bewegingstijd kost.”

Wat geef je de leerlingen mee?

“Ik hoop dat alle kinderen ervaren dat bewegen en sporten leuk is voor iedereen. Of je nu graag korfbalt, danst of gaat skaten. Er is voor iedereen iets waarin je je energie kwijt kunt.”

Wat maakte voor jou als kind een nieuw schooljaar zo leuk?

“Het leukste was het zien van mijn vriendjes en ik was ook altijd benieuwd naar alle nieuwe dingen die de juf of meester voor ons in petto had.”

11 De Faam
BACK2SCHOOL

De vakantie is voorbij

Je kunt er niet omheen: de vakantie is voorbij. Wat precies dé vakantie is, wanneer die dan was en wat ik allemaal had moeten doen, is me eerlijk gezegd niet helemaal duidelijk. De enige reden dat ik er in de huiselijke sfeer niet omheen kan, is omdat ik getrouwd ben met een hele leuke leraar en sinds een week (snik!) een schoolgaand kind heb.

Want was het alleen ik, dan had ik van ‘vakantie’ geen weet gehad. Meer tijd voor werk juist. De winkels lopen beter, er is meer vraag en dus heb ik het drukker. En zo natuurlijk velen met mij. Daar lig ik totaal niet wakker van, maar als ik om me heen kijk, zou ik dat wel moeten doen. De hele verkoopwereld, tot de supermarkt toe, speelt er op in. Hoe ontspannen we allemaal weer terug zijn, hoe we nu toch het post-vakantieleven weer moeten gaan oppakken en wat we dan allemaal moeten kopen om deze tragedie te overleven.

AGENDA

Cultuurladder

13-sep. Lezing: Marion Pauw Den Dullaert

13-sep. Sacha BronwasserPrometheus lezing ‘Luister’ Terneuzen

13-sep. Onze Man bij de Taliban – Thomas Erdbrink over zijn tijd in Afghanistan Veere

15-sep. The Ploctones Middelburg

15-sep. Feico Deutekom – Spaces Middelburg

16-sep. Kunst Fietsroute Middelburg. En 17 Middelburg

16-sep. Canto Ostinato – The Vocal Experience Veere

17-sep. Renée Bekkers accordeon en Jacobien Rozemond viool & zang Vlissingen

17-sep. Delta Piano Trio – Uit de Nieuwe Wereld Middelburg

19-sep. Previewavond Terneuzen

20-sep. Youp van ‘t Hek Terneuzen

20-sep. Stef Bos/Rob Chrispijn

‘Er is meer’ Nieuw- en Sint Joosland

20-sep. Blauwe Vinkjes – DISCLAIMER (tryout) Ritthem

20-sep. Eric de Bruyn – Porgy College lezing: Jheronimus Bosch Terneuzen

21-sep. Waylon Goes

21-sep. Youp van ‘t Hek Terneuzen

21-sep. Eric Vloeimans en Egbert Derix – Gardens of Abundance Terneuzen

22-sep. Syb van der Ploeg en Maarten Peeters e.a. met “The Best of Simon & Garfunkel” Rilland

22-sep. Wim Daniëls met zijn theatercollege ”Filosofietsen” Kapelle

Op reis of vakantie gaan, is hartstikke leuk. Ik doe het dan zelf ook heus wel eens, dus heb zeker geen medelijden. Maar dat ik me dankzij de commercie afvraag of ik niet iets heel erg gemist heb, terwijl ik me er zonder hen waarschijnlijk geen seconde druk om had gemaakt, hebben ze toch wel knap voor elkaar. En hoe het zo gekomen is dat je nu de rest van het jaar moet werken om twee of drie weken keihard te kunnen ontspannen, vind ik pas echt een knappe truc.

23-sep. Groede Live! presenteert: Marble Waves Groede

23-sep. Thjum Arts – Tijdloos Genot – cabaret Renesse

23-sep. Hans Dorrestijn Wissenkerke

23-sep. House of Reggae 2023 met Jr Kenna, Uwe Banton, Rude Cut Band & High Tide Sounds Vlissingen

23-sep. Batmobile + Betty’s Doghouse Middelburg

24-sep. Crazy Young Men 2.0 in concert: Chris Hinze Hulst

24-sep. De magische kast Hulst

24-sep. Nadezda Filippova, piano Vlissingen

26-sep. Brandenburgse ConcertenEen (Pret)College Middelburg

27-sep. Keturunan Middelburg

Kijk voor de actuele informatie, data’s en locaties op de website zeeuwsecultuuragenda.nl

De Faam 12
“We werken de rest van het jaar hard om daarna twee of drie weken keihard te ontspannen”
COLUMN

Ondanks de zomervakantie is het erg druk in mijn praktijk. In het familierecht zien we dat er tijdens de vakantie discussies ontstaan over de verdeling van de vakantie en buitenlandse reizen. Zo heeft een ouder bijvoorbeeld toestemming nodig van de andere ouder (met gezag) om met de kinderen op vakantie te gaan. Is die toestemming er niet, dan wordt er (soms met spoed) een procedure bij de rechtbank gestart om toch met de kinderen op vakantie te kunnen.

In het strafrecht viel mij iets anders op in deze vakantieperiode, een probleem dat al langer speelt. Tijdens mijn piketdiensten kwam ik weer een aantal kwetsbare verdachten tegen. Een kwetsbare verdachte is iemand die minderjarig is of waarbij sprake is van een verstandelijke beperking, dan wel psychiatrische stoornis.

De verdenkingen liepen uiteen van een overval, tot dreigen met een wereldwijde terreuraanval en het rondlopen met een vuurwapen. Die laatste verdenking bleek om een persoon te gaan die zo opging in een rollenspel dat hij in een FBI-uniform met een neppistool rondliep. Achteraf een storm in een glas water, het pistool was namelijk van plastic. Maar het valt natuurlijk heel goed in te denken dat omstanders wel dachten dat er een echt wapen in het spel was.

Het probleem is echter dat lang niet alle verdachten die behoefte hebben aan psychische hulp, die hulp ook daadwerkelijk krijgen. De gevangenis is voor deze personen al helemaal geen plek waar ze beter van worden. Eén verdachte in mijn piket had bijvoorbeeld extreme angsten. Je kunt je voorstellen hoe het voor deze verdachte moet zijn als je met angsten wordt opgesloten in een cel. Een andere verdachte was suïcidaal en ging een aantal dagen in hongerstaking. Deze verdachte werd bezocht door iemand van Emergis, om te beoordelen of deze persoon daar kon worden opgenomen. Conclusie? Niet suïcidaal genoeg. Deze verdachte mocht na een lang weekend Torentijd weer naar huis. Ook de verdachte met het neppistool werd weer naar huis gestuurd.

Deze kwetsbare verdachten hebben overduidelijk psychische hulp nodig. Helaas bestaan er grote personeelstekorten binnen de GGZ. Het gevolg is dat ze kritisch beoordelen wie er bijvoorbeeld opgenomen dient te worden en wie niet. Lang niet

alle kwetsbare verdachten krijgen de psychische hulp die ze nodig hebben. Het onoverkomelijke, maar trieste gevolg bij de kleinere strafzaken is dat een verdachte weer de straat op wordt gestuurd. Het gebeurt regelmatig dat ik deze personen binnen de kortste keren weer aantref in Torentijd.

Voor één verdachte, die ook nog eens geen onderdak had, heb ik me actief ingezet om toch hulpverlening voor hem in te schakelen. De hulpverlening zelf was daar verbaasd over, omdat zij dit verzoek niet vaak van advocaten krijgen. Bij mijn cliënt zag ik echter dat zijn problemen steeds groter werden en de delicten die hij pleegde, werden ook steeds zwaarder. De hulpverlening voor deze cliënt verloopt inmiddels goed, maar in te veel gevallen komt er niets van de grond. Wanneer ik zo’n cliënt dan voor de zoveelste keer in Torentijd aantref, kan ik alleen maar hopen dat hij of zij onder invloed van een psychische stoornis niet een veel zwaarder misdrijf pleegt.

13 De Faam COLUMN
“Wat mij deze vakantieperiode opviel? Kwetsbare verdachten die behoefte hebben aan psychische hulp”
“Door personeelstekort in de GGZ krijgen niet alle verdachten de behandeling die ze nodig hebben”
Valerie de Nooijer
Zeeuwse advocaat

Natuurbelevenis met de zwarte roodstaart

Om de zwarte roodstaart te zien, moet je eerst zijn zang leren kennen. Want deze vogel is niet zo gemakkelijk in beeld te krijgen. Het geluid lijkt op het tegen elkaar wrijven van twee kiezelstenen. Toen ik eenmaal het geluid van de zwarte roodstaart kende, kwam ik er achter dat ze op vele plaatsen, waar ik wekelijks kwam, aanwezig waren. Op elk oud gebouw in het centrum van een stad of dorp kun je zijn zang horen. Zo broeden ze al jaren in een spleet op het dak van de Grote Kerk in Goes.

Begin 1900 ontdekte de zwarte roodstaart dat er weinig verschil is tussen een spleet in een rots of een kier in de muur van een oude kerk of ander historisch gebouw. Op vakantie in Frankrijk hoor je deze vogel tijdens de zomermaanden in dorpen en steden, vaak op een oude kerk of op het dak van een kasteel.

In Groot-Brittannië broedden ze tot de jaren twintig van de vorige eeuw nog uitsluitend op kliffen aan de kust. Maar tijdens de oorlogsjaren trokken ze naar Londen, omdat ze voldoende broedgelegenheid vonden in de ruïnes van de gebombardeerde gebouwen in het centrum van deze stad. Toen deze ruïnes opgeruimd werden, trokken ze zich weer terug uit Londen. In de rest van Engeland zijn ze na de eeuwwisseling zo zeldzaam geworden, dat men met de hulp van particulieren en organisaties daar nu speciale beschermingsprojecten voor de Black Redstart (zwarte roodstaart) uitvoert. De zachte winters op rij spelen hierbij ook een rol, want steeds meer zwarte roodstaarten overwinteren nu op de Britse eilanden.

In en rond gebouwen zijn ook voldoende

insecten te vinden en de vogels hebben daar meer bescherming tegen hun vijanden. Dus het lag voor de hand dat de zwarte roodstaart zijn broedgebied aan het eind van de vorige eeuw ook kon uitbreiden in Nederland, waar ze daarvoor in het geheel niet voorkwamen. Ze komen niet alleen op oude gebouwen in de steden voor, ze verblijven ook graag bij opslagplaatsen van bouwmaterialen op industrieterreinen, spoorweg emplacementen, steenopslag (Neeltje Jans)... Overal waar ze in een kier of spleet in een stenen omgeving kunnen broeden.

Volgens de Broedvogelatlas van Zeeland (1994) is hij voor het eerst tot broeden gekomen in 1936 op Noord-Beveland. In 1991 brachten 600 paar zwarte roodstaarten, verspreid over heel Zeeland, hun jongen groot. Maar in de Avifauna Zeelandica (2022) staat te lezen dat het aantal broedende zwarte roodstaarten vanaf de eeuwwisseling toch weer is afgenomen, net als in Engeland. Tot 2020 zijn er nog ongeveer 300-400 paar geteld. Op Walcheren bleef de broedpopulatie redelijk stabiel met 30-40 paar en op de Bevelanden ongeveer hetzelfde aantal. De afname van het

aantal zwarte roodstaarten in steden kan toegeschreven worden aan het isoleren van oude gebouwen: kieren en spleten worden dichtgesmeerd.

In nieuwbouw huurwoningen worden de laatste jaren betonnen nestkasten voor onder andere gierzwaluwen en zwarte roodstaarten in de buitenmuur gemetseld. Een fantastische oplossing voor vogels die het voor het isoleren van woningen moesten hebben van kieren en spleten.

Het typische geluid, dat ze alleen in de vroege morgen of avondschemering

De Faam 14

laten horen, verraadt vaak hun verblijfplaats. Het mannetje is dan goed te zien op zijn zangplaats en tussen het zingen door vliegt hij regelmatig even op om een voorbijvliegend insect te verschalken. Hij is zwartgrijs, met een witte veeg op de zijkanten van zijn vleugel. De basiskleur van het vrouwtje is bruingrijs, maar beide geslachten hebben een altijd trillende roodbruine staart. Ze arriveren half maart vanuit de overwinteringsgebieden rond de Middellandse

Zee en trekken pas laat in oktober weer terug naar zuidelijkere streken.

Nu je weet hoe het geluid van de zwarte roodstaart klinkt, hoop ik dat je deze prachtige vogel ook wat vaker te zien krijgt.

Peter Boelee

Mijn naam is Peter Boelee en ik houd mij sinds 2007 bezig met de bescherming van steenuilen. Ik schrijf graag over mijn natuurbelevenissen en ik neem jullie als lezer mee met mijn activiteiten in de natuur. Ik laat jullie kennismaken met de fl ora en fauna van Zeeland. Regelmatig zal ik verslag doen over de activiteiten van de KNNV, Vereniging voor Veldbiologie.

15 De Faam
Foto’s: Niek Oele
ZEEUWSE NATUURBELEVENISSEN
“Het aantal broedende zwarte roodstaarten is vanaf de eeuwwisseling afgenomen”

Puzzel mee en maak kans op een cadeaubon

Wie deze puzzel goed weet in te vullen, maakt kans op een cadeaubon t.w.v. € 10,- te besteden bij diverse lokale ondernemers in heel Midden-Zeeland!

Winst

dinsdag 19 september

Stuur het juiste antwoord voor in via onderstaande website of stuur de oplossing naar Smithweg 1.04, 4462 HC Goes. Vermeld bij je postverzending je NAW-gegevens. De naam van de winnaar wordt in de volgende uitgave gepubliceerd. Gewonnen? De cadeaubon wordt per post naar je toegestuurd.

Website: de-faam.nl/puzzel of scan de QR-code.

De winnaar van de vorige editie is:

Lenneke Poortvliet

Oplossing van de vorige editie:

23312

Miljonair worden, is nooit echt een ambitie van mij geweest. Niet dat ik het had afgeslagen als het mij was overkomen, maar het is niet iets waar ik mijn zinnen op zette. Ik wil zoveel mogelijk plezier maken, gelukkig zijn en vrijheid hebben. Eerlijk is eerlijk: het helpt wel een klein beetje wanneer ik niet iedere euro hoef om te draaien alvorens hem uit te geven.

Ooit liet ik mij wél verleiden tot fi nancieel winstbejag en zette ik mijn kansen op gokken. Het hield mij behoorlijk in de greep. Echter, de enige winst die het mij opleverde, was de harde les dat het een verstikkende werking had op mijn leven en zo’n beetje alles wat ik liefhad, vernietigde. Nadat ik het (met de nodige hulp) wist te overwinnen, en even later de sigaret ook aan de wilgen hing, voelde ik mij rijker dan ooit. Sterker dan ooit.

COLOFON

Dit is een tweewekelijkse uitgave van Quaeris Media.

Redactie

ZATERDAG 9 SEPTEMBER 2023

Wil je de redactie attenderen op een activiteit of onderwerp?

Dat kan heel eenvoudig via de website of stuur een mail naar nieuws@quaerismedia.nl

Adverteren

Wil je adverteren? Dan kun je bellen met 0113 21 32 41 of

een mail sturen naar verkoop@quaerismedia.nl.

Afhaalpunten

Je kunt De Faam ophalen bij heel veel locaties. Kijk voor de actuele afhaalpunten op de website de-faam.nl.

Contact Quaeris Media

Smithweg 1.04 | 4462 HC Goes 0113 21 32 41 | quaerismedia.nl

Het leverde ook meer geld op, want verslavingen zijn nu eenmaal peperduur. Nu ik besefte dat ik mijn rijkdom nooit meer in geld moest gaan zoeken, viel alles uiteindelijk vanzelf op zijn plekje. De Middelburgse steegjes bleken een schat aan waarde te bezitten. De leukste gasten, de mooiste verhalen, gelijkwaardigheid en ware liefde, ze lagen er voor het oprapen. ‘Geld maakt niet gelukkig’, klinkt misschien wat moralistisch, maar ‘gelukkig maakten ze Middelburg’. Tijdens de Stegentochten ontvang ik mensen van diverse pluimage; welgesteld, modaal, arm, uitkeringsgerechtigd of overdreven rijk. Maar op de wc stinken we allemaal even erg.

Dat te beseffen, is winst.

Hans Notebaart

Stegenman bij Stegentochten Middelburg

16
De Faam
SUDOKU
“De Middelburgse steegjes bleken een schat aan waarde te bezitten”
COLUMN

Door de lens van onze lezers

Scan de QR code. Een WhatsApp chat met ons wordt automatisch geopend. Stuur jouw foto’s door en vergeet niet je naam en de plaats mee te sturen.

Hoe ziet jouw ideale, Zeeuwse zomer eruit? Denk aan: voeten in het zand, een frisse versnapering in de tuin die in bloei staat, een zomers natuurverschijnsel, lekkernijen op de barbecue of die net nieuw aangeschafte zonnebril. Deel het met ons! We bedanken alle lezers voor de enthousiaste berichtjes en mooie foto’s. Natuurlijk hopen we dat jullie foto’s naar De Faam blijven sturen. Stuur jouw foto in via nieuws@ quaerismedia.nl of via WhatsApp, 0113 21 32 41.

17 De Faam FOTOPAGINA
Mooie zomeravond op de Nolledijk in Vlissingen. Foto: Poul Meijers Genieten van de ondergaande zon aan de Costa del Dishoek. Foto: Carlijn Baas Hondje Sam op het strand. Foto: Anita Louwerse Gapingse Dag. Foto: Monique Dusebout

Vruchten van ons werk

De druiven beginnen nu fl ink te kleuren, krijgen een zachtere schil en worden al aardig zoet. De oogst nadert. Ik verwacht dat we tussen eind september en midden oktober op afzonderlijke dagen de druiven zullen binnenhalen. We hebben verschillende druivenrassen aangeplant en die zijn net allemaal op een andere dag rijp.

En dan moeten we natuurlijk wel een beetje duimen voor mooi weer. Er loeren nog wel gevaren, zoals schimmels, fruitvliegjes, wespen, vogels, reeën, muizen... En dit zou nog onverwacht roet in het eten kunnen gooien. Maar hier zullen we voor waken.

In de wijnschuur staat alles inmiddels in het gelid voor onze eerste oogst. De tanks staan klaar en het koelsysteem werkt, ons kleine laboratorium is net in gereedheid gebracht, we hebben stroom en stromend water en het rvs blinkt. Op een en dezelfde dag plukken en persen we de druiven. Het persen, doen we dit jaar nog bij Wijnhoeve De Kleine Schorre. Daarna ligt het sap dezelfde dag nog hier in de tanks, in de wijnschuur van Wijndomein De Boe, en kan de vergisting beginnen.

Bijzondere muurschildering op markant huisje Vlissingen

Vlissingen - Een grote vis trekt een visarend secondenlang onder water. De vogel lijkt te verdrinken, maar hij komt altijd boven. Dit vormt voor muurkunstenaar Joram Roukes een mooie parallel met de wapenspreuk ‘Ik worstel en kom boven’ van de provincie Zeeland. Hij heeft deze bijzondere vogel op een artistieke wijze verwerkt in de muurschildering die hij van dinsdag 12 tot vrijd ag 22 september gaat aanbrengen op de muur van het markante huisje aan de Prinsenstraat 21 in Vlissingen. De muurschildering is onderdeel van het nieuwe Urban Culture Festival in Vlissingen dat de naam Royal Flush draagt, voortgekomen uit het Creative City Boost Zeeland project. Op zaterdag 23 september vindt de eerste editie van dit festival plaats op de Jan Weugkade, naast de Machinefabriek. Tijdens het festival zorgen lokale en nationale graffi ti artiesten, hiphop dansers en woordkunstenaars voor een spectaculair programma dat geschikt is voor jong en oud. Het festival duurt van 11:30 tot 17:00 uur en is gratis toegankelijk.

GOED DOEL

Gratis fotoshoot

Ik moet alleen nog wel even naar Duitsland voor de laatste inkopen. De meeste spullen die je nodig hebt om wijn te maken, laten zich niet makkelijk in Nederland vinden. Ik spreek daar dan ook de wijnmaker, waarmee ik eerder heb gewerkt. Met hem praat ik over de te nemen stappen tijdens en na de vergisting.

De oogstschaartjes blinken, de emmers zijn gespoeld... Nu hopen op een paar mooie nazomerdagen!

voor mensen met ingrijpende ziekte

Walcheren - Voor het zevende jaar op rij organiseren de fotografen van het Moment Design Collectief dit jaar de Betekenisweek. Tussen zaterdag 23 september en zondag 8 oktober krijgen honderd mensen met een ingrijpende ziekte een gratis fotoshoot aangeboden. Zij kunnen voor even hun ziek-zijn vergeten en ten volle genieten van het moment. Ook fotografe Gwendolyn van Gwendolyn Pieters Fotografi e uit Vlissingen neemt hier, inmiddels al voor de zesde keer, aan deel. Deelnemers kiezen zelf met wie ze op de foto gaan. Dat kan een partner zijn, een kind, vader, moe der, vriend of vriendin. Of misschien wel het hele gezin. Bij Moment Design draait het om spontane en ongeposeerde foto’s. Het liefst buiten, op een mooie of betekenisvolle locatie met natuurlijk licht. Met speciale vraagtechnieken worden echte, oprechte momenten van verbinding gecreëerd. Geen ongemakkelijke houding of verplicht lachen naar de camera, maar juist alle aandacht voor elkaar en genieten van het moment. Wie voor een gratis fotoshoot in aanmerking wil komen, kan zich tot zondag 17 september inschrijven via momentdesigncollectief.nl/betekenisweek.

De Faam 18
“In de wijnschuur staat alles in het gelid”
COLUMN
KUNST & CULTUUR

website

De Partyboot zet Zeeland op zijn kop

Een uniek evenement voor jong en oud in Zeeland, in combinatie met muziek, lekker eten en gastvrijheid. Dat waren de kernwaarden voor Wim Veerhoek toen het idee van een partyboot ontstond. Want een feestje op het water, kun je het beste organiseren in de provincie aan Zee. De plannen liggen er, de boot is geregeld, de eerste dj kan platen gaan draaien en de ticketverkoop start deze maand. Wim: “Nu alleen nog enthousiaste mensen die zin hebben in een leuke avond.”

“Het is in een sneltreinvaart gegaan”, vertelt Wim Veerhoek die al enige jaren ervaring heeft als ondernemer. “Ik raakte in gesprek met de oom van mijn vrouw, het woord partyboot viel en ik wist dat ik dat woord moest onthouden. Bij de gedachte alleen al werd ik enthousiast, ik deelde voorzichtig mijn plannen met mijn omgeving en kreeg positieve reacties. Toen vond ik het tijd worden mijn idee met de buitenwereld te delen.” Wim haalt een partyboot waar ruim zevenhonderd mensen op kunnen feesten, naar Zeeland.

Jong en oud, iedereen is op deze boot welkom. “De artiesten pas ik aan op de doelgroep. Voor de senioren zijn Frans Bauer en Willeke Alberti zomaar wat namen om op te noemen. Ik ben ook in gesprek gegaan met zorgorganisaties over de mogelijkheden om ouderen die in een zorginstelling wonen, een mooie dag uit te gunnen. Tot nu toe zijn al mijn gesprekspartners enthousiast en daar krijg ik ook energie van.”

Bekende dj’s

Het is een feit dat de boot op vrijdag 27 oktober voor het eerst gaat varen, vanuit Bruinisse (Zijpe). Afhankelijk van het succes wil Wim meerdere vaarten organiseren en denkt hij ook na over de mogelijkheden op de Bevelanden en Walcheren. “De eerste vaart is gericht op jongeren. Meerdere dj’s stappen aan boord, waaronder Freddy Moreira. Ik wil Zeeuwen de mogelijkheid geven om op een andere manier van een avond uit te genieten. Even uit de comfortzone stappen en aan boord gaan van de partyboot.”

Wim Veerhoek

Varen op Oosterschelde

De zorgen omtrent geluidsoverlast en het aantasten van de natuur, neemt Wim meteen weg. “Er is goed contact tussen gemeenten en havenmeesters. Er komt veel kijken bij het aanvragen van vergunningen, maar we doen alles netjes volgens de regels om er een positief en gezellig evenement van te maken.” Het doel van de ondernemer is om mensen, tijdens de eerste editie, van 21:00 uur tot 02:00 uur te entertainen op de boot en te laten genieten van hapjes en drankjes. “We gaan daadwerkelijk varen op de Oosterschelde om vervolgens weer terug te keren in de haven waar iedereen is opgestapt.” Meer informatie over de partyboot en de tickets is te vinden via Instagram @party_boat_zeeland en de website.

19 De Faam LOKALE ONDERNEMER
Bron foto: Party Boot Zeeland

Wil jij werken voor deze merken?

Wij zoeken een (junior) accountmanager

24-40 uur

Quaeris Media BV is dé uitgever van Zeeland. Ons portfolio bestaat uit vijf lokale kranten in Midden-Zeeland: Goesemorgen, Het Gele Krantje (Noord-Beveland), De Borselse Bode, De Scheldepost (Kapelle) en De Faam (Walcheren). Daarnaast geven Wereld op Wielen uit, maar ook tal van magazines, zoals VIVACE, Woon in Zeeland, Zij en Zeeuws, Zeeuwse Cultuur Agenda, sponsored en relatiemagazines.

Als (junior) accountmanager zet je samen met het salesteam de schouders onder onze groei en ben je verantwoordelijk voor het beheer van bestaande, maar zeker ook nieuwe relaties. Ervaring met gedrukte media is mooi meegenomen, maar geen vereiste. Je komt te werken in een gezellig, kundig en gedreven team waar een echte no-nonsens cultuur heerst. En dat in een mooie werkomgeving met versgemalen ko e van De Zeeuwse Branding. Ben je benieuwd naar de merken en het team? Neem een kijkje op onze website: quaerismedia.nl.

Haal jij dit jaar je mbo/hbo diploma? Reageer dan ook.

Solliciteer!

Ben je enthousiast? Mail dan jouw cv met motivatie naar Marc Dorst: marc@quaerismedia.nl

Smithweg 1.04, Goes 0113 21 32 41 quaerismedia.nl

De Faam 20 Uitvaartcentrum van Gentevoort Verrijn Stuartweg 28, Goes 0113 - 216815 www.uitvaart.vg Anthony Molenaar Janny van Gentevoort www.vrouwenvanrouw.nl 0118 586 440 Dag en nacht bereikbaar Acties geldig t/m zaterdag Kamperfoeliestraat 85, 4461 VM Goes Tel. 0113 220 948 | www.marosgoes.nl ma en zo gesloten | di, wo en vrij 8:30 tot 18:00 uur do 8:30 tot 20:00 uur | za 8:30 tot 16:00 uur Bestel gemakkelijk online via www.vleesbaas.com afhalen en bezorgen mogelijk! Deze aanbiedingen zijn geldig van 11 t/m 16 september SHOARMAVLEES 500 GRAM GYROSVLEES 500 GRAM RUNDERGEHAKT 500 GRAM KIPPENPOTEN 500 GRAM BUIKSPEK LAPPEN/AAN’T STUK 500 GRAM 3,75 4,00 2,25 3,50 3,75 RIB-/ HAASKARBONADE 500 GRAM 3,50 VRIJDAG EN ZATERDAG AANBIEDING (15 EN 16 SEPT) ENTRECOTE FRANSE LIMOUSINE 500 GRAM GOUD BEKROOND GRILLWORST NATUREL/KAAS PER STUK 7,00 12, 50
-Paradijsvogel Marinus Boezem, conceptueel kunstenaar Kinderen kunst Techniek het theater WWW.UITINZEELAND.NL

Op zoek naar een nieuwe baan? Zorg dan dat je zowel offline als online een goede eerste indruk achterlaat. Via LinkedIn presenteer je jezelf op een professionele manier en kun je laten zien wat jouw kwaliteiten zijn. Maar hoe stel je een goed profiel samen? Wij geven je vijf tips!

5 TIPS

VOOR EEN GOED LINKEDIN-PROFIEL

1. Plaats als profielfoto een goede, representatieve foto. Voeg het filter #opentowork to aan je profiel

2. Schrijf een duidelijke en sterke kopregel en laat zien wat jouw expertise is

3. Maak een duidelijke samenvatting van wie je bent en wat je te bieden hebt

4. Vermeld je opleidingen, trainingen en certificaten

5. Houd je LinkedIn-profiel altijd up-to-date

21 De Faam

Word jij onze nieuwe

junior commercieel verkoper?

Wiscomex is een jong, internationaal opererend bedrijf actief in de export van uien, aardappelen, knoflook en andere producten. We verhandelen onze producten op 5 continenten en breiden het aantal landen nog steeds uit.

Bekijk jouw uitdaging nú online

Groei met ons mee!

Om onze klanten nog beter van dienst te kunnen zijn zoeken we een:

Allround medewerker binnendienst /Junior sales

Je werk:

• Algemene administratieve werkzaamheden

• Export documentatie

• Verkoopondersteuning

Je profiel:

• Communicatief sterk

CONNECTING COMMODITIES

zeeuwszakelijk.nl

CF Techniek B.V. is een succesvolle onderneming met ca. 35 medewerk(st)ers in de regio ZuidwestNederland. Wij zijn gespecialiseerd in het produceren en herstellen van hoogwaardige mechanische onderdelen voor machines en het reviseren van verbrandingsmotoren

Voor meer informatie over de functies kunt u contact opnemen met Tim Bitter, 0113-501255. Bij interesse kunt u uw CV en motivatie sturen naar: tim.bitter@cftechniek.nl

Functie-inhoud:

CF TECHNIEK B.V.

J.W. Frisostraat 31

4413 CB Krabbendijke www.cftechniek.nl

• Taalkennis; beheersing van Engels en bij voorkeur een 2e vreemde taal, Frans of Spaans is een pre!

• Wilskracht om te doen en te leren!

Ons bod:

• Een prima salaris

• Internationale werkomgeving

• Kleine en platte organisatie

Reageren? rinus@wiscomex.com telefoon 0113 250 520 wiscomex.com

GEZOCHT!!!

Administratief manager (Leerling*) binnendienst monteur scheepvaart

GEZOCHT!

• Het mede verrichten van diverse boekhoudkundige werkzaamheden.

• Controleren o.a. op de verwerking van de boekingen en aansluitingen in de administratie.

• Opstellen periodieke rapportages voor management/directie.

CF Techniek B.V. is een succesvolle onderneming met ca. 30 medewerk(st)ers in de regio Zuidwest-Nederland.

* Een leerling dieselmonteur wordt tijdens het werk opgeleid en volgt een BBL-opleiding via een daarvoor erkende school.

CF Techniek BV is gevestigd in Krabbendijke en is specialist op het gebied van motorenrevisie en verspaning. Door de combinatie van deze twee specialismen kunnen wij onze klanten doorgaans snel bedienen en hebben we in de loop der jaren ee n ruime klantenkring opgebouwd.

• Verstrekken van informatie uit de financiële, personele en projectadministratie aan directie (intern) en belanghebbenden (extern).

Functie-inhoud:

CF Techniek B.V is importeur van VM Motori, deze motoren worden veel toegepast in de industriële sector zoals veegmachines, ook zijn wij Doosan Marine dealer.

• Je komt te werken in een hecht team van specialisten.

• Verzorgen van de aangiftes OB en ICT en loonbelasting.

• Zelfstandig uitvoeren van de salarisadministratie en personeelsadministratie.

Ter uitbreiding van ons team zijn wij op zoek naar:

• Je voert herstelwerkzaamheden uit aan bijvoorbeeld, cilinderkoppen, liners, drijfstangen etc. van zeegaande schepen.

• Je voert tevens verschillende machinale bewerkingen uit.

• Beheer over de bedrijfsverzekeringen.

Functie-eisen:

ALLROUND LASSER / LEERLING LASSER (FULLTIME)

• Afgeronde MBO- of HBO-opleiding in de financiële richting.

• Enkele jaren werkervaring in een soortgelijke functie.

• Kennis van en ervaring met boekhoudsoftware en ERP-systemen.

Wij zijn gespecialiseerd in het produceren en herstellen van hoogwaardige mechanische onderdelen voor machines en het reviseren van verbrandingsmotoren

• Goede beheersing van Excel.

• Je zorgt er samen met je collega’s voor dat de onderdelen weer op tijd vertrekken.

Functie-eisen:

Een leerling lasser wordt tijdens het werk opgeleid en volgt een BBL -opleiding via een daarvoor erkende school.

Functie inhoud:

• Bij ons wordt gewerkt met Accountview, Plan de Campagne (ERP), MS Office en Easylon.

CF TECHNIEK B.V

Wij bieden:

J.W Frisostraat 31

• Afgeronde MBO-opleiding richting motorentechniek.

• Ervaring en kennis op het gebied van dieselmotoren.

• Bekend zijn met verschillende meetmethodes.

• Georganiseerd en netjes kunnen werken.

 Laswerkzaamheden van uiteenlopende materialen, zoals staal, RVS, gietijzer etc.

• Flexibele instelling (geen 9 tot 5 mentaliteit).

 Opspuitwerkzaamheden van slijtvast of corrosiebestendig materiaal

Wij-bieden:

 Voorbereidend werk verrichten aan te lassen onderdelen

• Een uitdagende baan binnen een veelzijdige onderneming.

• Een salaris afhankelijk van ervaring en opleidingsniveau.

4413 CB Krabbendijke

Functie eisen:

• Een uitdagende baan binnen een veelzijdige onderneming.

• Een salaris afhankelijk van ervaring en opleidingsniveau.

 Afgeronde opleiding op het gebied van lassen

www.cftechniek.nl

• De mogelijkheid om zich binnen het bedrijf verder te kunnen ontplooien.

• De mogelijkheid om je binnen het bedrijf verder te kunnen ontplooien.

 Bekend zijn met verschillende lasdisciplines zoals onder poederdek lassen, TIG lassen, MIG/MAG lassen

 Moet kennis hebben van materialen om de juiste lasmethode te kunnen kiezen

 Georganiseerd en netjes kunnen werken

 Flexibele instelling (geen 9 tot 5 mentaliteit)

Wij bieden:

 Een uitdagende baan binnen een veelzijdige onderneming

 Een salaris afhankelijk van ervaring en opleidingsniveau

 De mogelijkheid om zich binnen het bedrijf verder te kunnen ontplooien

Acquisitie naar aanleiding van deze advertentie wordt niet op prijs gesteld!

De Faam 22
Acquisitie naar aanleiding van deze advertentie wordt niet op prijs gesteld.

Meet & Greet

Benieuwd hoe het is om te werken bij de kerncentrale?

EPZ maakt stroom en werkt hard aan het halen van de klimaatdoelstellingen. Wij ver tellen jou graag alles over het werken bij EPZ.

Kom langs op 28 september 2023

Meld je vóór 25 september

Graag tot ziens in Borssele!

Plug in! werkenbijepz.nl

op 100% positieve energie

23 De Faam

Technisch Inkoper

Constructiemedewerker

Lasser

CAD-Tekenaar

WIJ ZIJN JOUW TOEKOMST

Kom werken bij de next leader in de offshore industry

heerema.com/heerema-fabrication-group/careers

Yerseke Watersportservice is een winterstallings- en onderhoudsbedrijf voor jachten. Wij zijn op zoek naar een:

erker watersport

Medewerker Watersport

De werkzaamheden bestaan o.a. uit:

- Het zelfstandig uitvoeren van technisch onderhoud aan luxe jachten (denk hierbij aan het vervangen van onderdelen, basisonderhoud aan motoren en apparaten, oplossen van storingen en het monteren van apparatuur)

- Het zelfstandig uitvoeren van cosmetisch onderhoud (denk hierbij aan het her- stellen van roestplekken, plamuren en schuren, voorbereiden van vernis- en lakwerkzaamheden)

- (Assistentie bij het) hijsen en vervoeren van jachten

- Geen ervaring? maar wel de wil om wat te leren, neem dan ook contact op.

Meer informatie op www.yersekegroup.nl

Bent u geïnteresseerd stuur dan uw sollicitatie en CV naar info@yersekegroup.nl

Kreeft 13, 4401 NZ Yerseke

Tel: 0113 -576006

WERKEN BIJ EEN TOP BEDRIJF?

Cedrah maakt het verschil door een thuis te bieden voor ouderen, vanuit de Bijbelse opdracht om naar elkaar om te zien. Maak jij ook het verschil voor de ander? Welkom bij Cedrah! Een greep uit onze toffe vacatures:

Teamleider Zorg

Rehoboth, Goes

Teamleider Diensten

Eben-Haëzer, Middelburg

Palliatief verpleegkundige Zeeuwse locaties

In de achterliggende dertig jaar is ‘TOP The Onion Group’ uitgegroeid tot een toonaangevend internationaal opererend familiebedrijf. De strategie is gericht op het creëren van schaalgrootte en ketenbeheersing. Waarom? Omdat dát hen in staat stelt om aan de wensen van klanten wereldwijd te voldoen. U herkent TOP enerzijds als de toegewijde teler, die voor een topproduct gaat. Anderzijds ontmoet u hen als de partner van foodfabrikanten. Zij leveren uien, snijden, snipperen, fermenteren, conserveren, bakken en persen tot olie. Hóe u de karakteristieke smaak van uien ook wilt benutten in uw recepten, zij leveren u het gewenste product. Daarnaast leveren ze een groot en gevarieerd assortiment geconserveerde groenten, van augurken en zilveruien tot bloemkool en courgette.

Wij zoeken:

‘s-Gravenpolder

• Cost Accountant

• Operator Inpak

• QHSE Manager

• Internationaal Verkoper

Baarland

• Maintenance Engineer

Enthousiast?

Neem contact op met recruiter Marieke

T: 06 21 13 68 91

E: m.h.degoffau@cedrah.nl

Kapelle

• Maintenance Engineer

• Sales Support

Medewerker (parttime)

• Voorman Technische Dienst (aankomend)

• Internationaal Verkoper

• Ploegleider

Heb je interesse? Mail dan naar bart.hommes@greencareerconsult.nl of bel 06 53 15 94 83.

De Faam 24
Scan de QR voor meer info en vacatures
cedrah.nl/ werkenbij Werken waar liefde woont

Werken bij Kesselaar B.V.

Kesselaar B.V., gevestigd aan de Nieuwe Hoondertsedijk in ‘s-Gravenpolder, is sinds 1975 een echt familiebedrijf. Het ontwikkelde zich de afgelopen jaren internationaal tot een succesvolle teler, verwerker en exporteur van voornamelijk plantuitjes en gladiolen.

Mede-eigenaar Leon Kesselaar staat samen met zijn broer Huib en neef Kees al bijna 25 jaar aan het roer. “Uniek aan dit bedrijf is dat we volledig in eigen beheer de plantuitjes, een soort ‘kickstart-ui’, telen, verwerken en verkopen aan diverse klanten in heel Europa en landen in het Oostblok en de Balkan”, vertelt Leon. Een bijzondere combinatie, aangezien er in Nederland slechts vier andere bedrijven zijn die naast het zelf telen van de producten, ze ook zelf exporteren. “Daardoor hebben we de hele keten onder controle en kunnen we zeer hoge kwaliteit aan onze klanten garanderen en flexibel inspelen op de wensen van de klant.”

Kesselaar zoekt jou!

Om onze ambities nog verder in te vullen zoeken we een:

Commercieel medewerker binnendienst

Wat ga je doen?

• Administratieve werkzaamheden

• Ondersteuning van de verkoop

Wat verwachten we van je?

• Sterke communicatieve vaardigheden

• Goede beheersing van Engels, bij voorkeur een 2e vreemde taal, Duits of Frans is een pre!

Wat bieden we?

• Een marktconforme beloning

• Energieke werksfeer

Kesselaar is een familiebedrijf opgericht in 1975 en daarmee bijna 50 jaar actief in de teelt, verwerking en export van plantuitjes en gladiolen. De producten vinden hun weg door heel Europa.

Kwaliteit en duurzame klantrelaties staan daarbij hoog in het vaandel.

Reageren? info@kesselaarbv.nl of 0113-311920

Kickstart-ui

Plantuitjes zijn uien die in het eerste jaar gezaaid worden en vroegtijdig als kleine uien worden geoogst en opgeslagen tot het volgende jaar. Deze worden dan door boeren en hobbytuinders gekocht en geplant. “Het plantuitje groeit dan verder en heeft zo een voorsprong op andere uien die gezaaid zijn. Daardoor zijn ze eerder te oogsten”, legt Leon uit.

Team Kesselaar B.V.

Ga je bij Kesselaar B.V. werken? Dan kom je terecht in een kleinschalig, maar hecht team waarin nauwe samenwerking centraal staat. “Momenteel hebben we dertien personen vast in dienst, die diverse functies uitvoeren. Ons bedrijf heeft een internationaal karakter en biedt een fijne werkplek, waar zelfstandig werken een ‘must’ is en het opbouwen van duurzame klantenrelaties een belangrijke taak. Bovendien bieden we veel mogelijkheden om door te groeien.” Klinkt als muziek in de oren? Kesselaar B.V. heeft altijd ruimte voor jonge, enthousiaste mensen.

ADVERTORIAL

Kesselaar B.V.

Nieuwe Hoondertsedijk 8 4431 RL ‘s-Gravenpolder 0113 31 19 20 | info@kesselaarbv.nl

www.kesselaarbv.com

ZEELAND REFINERY ZOEKT

Werkvoorbereider Engineering

Mechanical Project Engineer

Inspection Methods Engineer

Hoogspanningswerkverantwoordelijke

Maintenance Methods Liaison

De beste werkgever van Zeeland zoekt jou! Zeeland Refinery is een dynamisch bedrijf met een uitdagende werkomgeving, leuk personeel en uitstekende arbeidsomstandigheden.

SOLLICITEREN

Acquisitie naar aanleiding van deze advertentie wordt niet op prijs gesteld.

Stuur een mail naar jobs.zr@zrefinery.nl of gebruik de QR code. Heb je vragen? Bel gerust met onze HR officer Annemarie Bos: 0113-619206

25 De Faam
WIJ ZOEKEN WIE ZIJN WIJ
JOU!

ZZColdstores heeft zich gespecialiseerd in het temperatuur gecontroleerd opslaan van voornamelijk exotisch fruit. Met twee koelhuizen en eigen loskade bieden wij veel kwaliteit, capaciteit en flexibiliteit in op- en overslag.

Wij zijn op zoek naar:

Vestiging Kruiningen:

Word glazenwasser/ reinigingsspecialist bij

Bij ons werk je in compacte, professionele teams en krijg je afwisselend werk. En als jij je wilt specialiseren, luisteren we graag naar je. Check onze site of bel Bennie: 06-12307767

Vestiging Kruiningen en Vlissingen:

Solliciteer via: werkenbijbebedrijven.nl Je krijgt binnen 2 werkdagen reactie.

Contact?

Wil jij ook zichtbaar zijn in onze uitgaven of één van onze specials? Neem dan contact met ons op voor alle mogelijkheden. Mail

De Faam 26
Financieel administratief
-
medewerker
Heftruck/ reachtruckchauffeur
-
B&E reinigt, bouwt en onderhoudt! T Grintweg 23, 4401 NC Yerseke v 0113 40 50 24 a info@bebedrijven.nl C www.bebedrijven.nl
E-mail: frans.maas@zzcoldstore.nl www.zzcoldstores.com
B&E Reiniging.
job! Word jij onze nieuwe ervaren commerciële ster? zeeuwszakelijk.nl Bekijk jouw uitdaging nú online
B&E Reiniging maakt deel uit van B&E Bedrijven
Cool
verkoop@quaerismedia.nl
hier jouw advertentie?
Marit via
of bel naar 0113 21 32 41

MAAK JE METERS BIJ BOUWGROEP PETERS!

Solliciteer of informeer eenvoudig via WhatsApp! 06

“Het gezellige en hechte team binnen dit nuchtere Zeeuwse bouwbedrijf maakt dit een hele fijne werkgever.”

“De diversiteit van de projecten is super! Variërend van renovaties en restauraties tot nieuwbouwprojecten zoals hotels, bedrijfsgebouwen en woonwijken.”

“De kwaliteit is heel belangrijk en ik kan hier echt mezelf zijn, mezelf ontwikkelen en ik krijg de vrijheid om het werk op een manier uit te voeren die het beste bij mij past.”

MOMENTEEL HEBBEN WIJ DE VOLGENDE VACATURES:

• Allround metselaar

• Werkvoorbereider renovatie & restauratie

• Projectleider bouw

• Timmerman nieuwbouw en/of restauratie

• Calculator

• Werkvoorbereider

• Timmerman service & onderhoud

• Stagiaires

Bekijk de vacatures op www.bouwgroep-peters.nl. Wij komen graag met je in contact!

27 De Faam
- 59 83 51 30

Maak direct een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek!

Proficiat Henk Daalhuizen met 15 jaar ondernemen met De Hypotheekshop!

Je bent bij ons niet afhankelijk van jouw bank of slechts één hypotheekaanbaieder, want wij vergelijken namelijk alle hypotheken en kiezen zo de beste voor je uit. Voor nu en de toekomst!

Bel voor een gratis kennismakingsgesprek 0118 - 642 007 of maak online 24/7 een afspraak op hypotheekshop.nl

De Faam 28