De Faam | week 18 2023

Page 1

Een merk van NR 9 2023 Kozijnen Zonweringen Overkappingen ascozeeland.nl Aankoopmakelaar bellen! Woning kopen = zwaanmakelaars.nl Dolfijn ondersteunende therapie voor kinderen met beperkingen De voorjaarscollectie hangt er weer: kom snel kijken in onze gezellige winkel! Gasthuisstraat 16, Goes www.deeltwee.nl deeltwee.nl Duurzaam én alles voor goede doelen!

Dansen, zingen en hardlopen tijdens Koningsspelen op Het Kroonjuweel

‘Doe de ZiggZagg, ZiggZagg, Olee, Olee, Olee..’ Het refrein van het nummer

ZiggZagg, gezongen door Kinderen voor Kinderen en speciaal gemaakt voor de Koningsspelen, klonk door de speakers op het plein van de Brede School het Kroonjuweel in Oost-Souburg. Kinderen van basisschool Het Kompas en OBS ‘t Mozaïek dansten en zongen enthousiast tijdens de officiële opening van de Koningsspelen. Het hele plein kleurde oranje dankzij de outfits van de kinderen en leerkrachten. Onder dansende begeleiding van juf Fleur en juf Iris, was de opening een groot succes.

Na de openingsdans maakten de kinderen

zich klaar voor de sponsorloop in de wijk rondom de school. Hiermee haalden ze geld op voor het Jeugdfonds Sport & Cultuur. Eén op de elf kinderen in Nederland groeit op in armoede. Deze kinderen kunnen niet deelnemen aan sportieve of culturele activiteiten omdat er thuis te weinig geld is. Het Jeugdfonds Sport & Cultuur betaalt voor deze kinderen de contributie of het lesgeld. Samen hebben de scholen meer dan €6.000 euro opgehaald voor dit goede doel.

Muziek, bellenblaas en rook

Tijdens de sponsorloop werden de kinderen aangemoedigd door juffen, meesters en ouders. Sommige volwassenen renden zelfs een stukje mee. Op één van de posten stond

er een dj die de kinderen enthousiasmeerde met vrolijke muziek, een bellenblaaskanon én een rookkanon. Verder stond de gehele dag in het teken van spelletjes, gezellig samenzijn en uiteraard lekker veel bewegen. Na afloop van de geslaagde Koningsspelen was het tijd om officieel de meivakantie in te luiden.

Doel

De Koningsspelen zijn een sportief Oranjefeest waar bijna 1,3 miljoen kinderen afkomstig van meer dan 6.000 scholen in het primaire onderwijs in Nederland, het Caribisch deel van het Koninkrijk en Nederlandse scholen in het buitenland aan meedoen. De Koningsspelen vinden traditiegetrouw plaats op de laatste vrijdag voor Koningsdag. In 2013 zijn de Koningsspelen voor het eerst georganiseerd in het kader van de inhuldiging van Koning Willem-Alexander, wat dit jaar tien jaar geleden is, met als doel kinderen in het primaire onderwijs en hun ouders te laten zien dat samen bewegen belangrijk, maar vooral ook erg leuk is. Tijdens deze editie deden er in de gemeente Middelburg 25 scholen mee, in Vlissingen 16 scholen en in Veere namen er 13 scholen deel aan de Koningsspelen.

De
2
Faam
TEKST EN FOTO’S: MARIT JANSEN VAN GALEN
3 De Faam VOORPAGINA
“Met de sponsorloop haalden de kinderen geld op voor het Jeugdfonds Sport & Cultuur”

GROEIEN!

E&I Technicus

Word onze E&Indbaas!

We groeien... maar alleen als jij dat ook doet.

Vanwege de verdubbeling van onze productiecapaciteit en de verdere vergroening, elektrificatie en automatisering van onze fabriek, zoeken we naar een E&I Technicus die zich helemaal thuis voelt bij ons.

Je bent alle elektrotechnische installaties, instrumentatie, meet-en regeltechniek en industriële automatisering van Palsgaard de baas, dankzij strak onderhoud en voortdurende verbeteringen. Je krijgt bij Palsgaard immers alle ruimte om oplossingen en ideeën aan te dragen en uit te voeren; zo draag je bij aan een duurzame en innovatieve productie. Dus uiteraard investeert Palsgaard in jouw ontwikkeling met kennis van o.a. Root Cause Analysis, Wonderware/Aveva software tot Installatie Verantwoordelijke (LV & MV).

Is dit jouw kans? Maak een afspraak om eens kennis te maken en een bezoekje te brengen aan onze fabriek én uitbreiding. We ontmoeten je graag! Joris Dhont, site director.

Palsgaard Netherlands B.V.

Industrieweg 21, 4301 RS Zierikzee 0111 413316

info@palsgaard.nl

www.palsgaard.com

De Faam 4
Arnemuiden, A58 Rijksweg
aviavollenhoven.nl
OP ALLE BRANDSTOFFEN
korting geldt op de landelijke AVIA adviesprijs ARNEMUIDEN
AVIA
E312
KORTING 16ct*
*De
Wereldleider in plantaardige emulgatoren voor food en verpakkingen Sinds 2018 het eerste bedrijf in de branche met CO 2neutrale productie Actief in 120 landen , vanuit zes productielocaties op vier continenten
oorsprong Deens, dus
goede Scandinavische arbeidsvoorwaarden
Van
met

Wieke, Juul en Sophie

Als klein meisje al droomde Sophie Huibregtse over haar eigen manege. Toen haar ouders vanuit Vlaardingen naar een boerderij in Vrouwenpolder verhuisden, was er ineens ruimte om haar droom te verwezenlijken. Zo ontstond paardrijservice Sophie’s Choice Horse & Holiday.

5 De Faam LOKALE ONDERNEMER TEKST
EN FOTO GERTIE DE BOEY
“Het is mooi om te zien dat onze dieren gelukkig zijn”
De Faam 6
“We willen mensen meenemen in onze passie”

“Mijn moeder en tante hebben altijd paardgereden en ook mijn zus Juul en ik waren van jongs af aan op de manege te vinden”, vertelt Sophie. “Al zo lang ik mij kan herinneren, zijn paarden mijn grote liefde. Toen we nog in Vlaardingen woonden, gingen we vaak op vakantie naar een camping in Oostkapelle, waa r ze halfl inger paarden hadden. Ik werd verliefd op dit paardenras.” Het eerste eigen paard van de zussen werd dan ook een halfl inger en beiden kozen ze voor de opleiding paardenhouderij. In 2017 startte Sophie met haar eigen onderneming Sophie’s Choice. “Op het weiland waar nu een stuk of dertig paarden staan, groeiden eerst aardappelen en wintertarwe en er waren nog geen stallen. We hadden enkel twee pony’s. Maar de mogelijkheden om iets op te zetten, waren hier en met de hulp van mijn ouders is dat gelukt. Aan het einde van het eerste jaar hadden we al zeven paarden, omdat we toen al niet meer met twee uit de voeten konden. Het was al snel een succes.”

En toen waren er drie

Toen Sophie drie jaar geleden met zwangerschapsverlof ging, nam haar zus Juul een deel van haar werkzaamheden over en ontstond het idee om samen verder te gaan met het bedrijf. “Daarna kwam Wieke hier stage lopen en ook zij is nooit meer weggegaan. Ik ben dus alleen gestart, maar we doen het nu met zijn drieën.”

Paardrijlessen

Eerst verzorgde Sophie’s Choice enkel buitenritten, vooral voor toeristen. Juul: “We kregen echter steeds meer vraag naar lessen, vooral van kinderen uit het dorp. Toen manege De Eendracht hier vlakbij sloot, werd dat nog meer en zo is het stukje lesgeven steeds meer uitgebreid.” Sophie: “Het is heel leuk om te zien hoe de kinderen uit het dorp door weer en wind op de fi ets hierheen komen om de pony’s te verzorgen. Ik vind het mooi om te mogen bijdragen aan hun plezier daarin.”

Hart voor de dieren

Naast het lesgeven en de buitenritten, houdt het drietal ook ponykampen in de vakanties en hebben ze een hengstenhouderij en fokkerij. “En dan lessen we zelf ook nog en gaan we met onze eigen paarden op wedstrijd”, zegt Juul lachend. “Ja, het is soms wel veel”, valt Sophie bij. “Het ondernemerschap bevalt heel goed. Het is fi jn om met zijn drieën te kunnen doen wat ons drijft, maar het brengt ook veel verantwoordelijkheden met zich mee.” Juul: “Maar je kunt volledig zelf kiezen wat je doet en dat is heel fi jn. Wij bepalen zelf hoe we voor onze paarden zorgen. Vaak zie je dat paarden echt een product zijn en enkel geld moeten binnenhalen, ze staan dan voor het grootste deel van de tijd in een stal. Wij kiezen er bewust voor dat onze dieren het allerbelangrijkste zijn.” Sophie: “We zijn heel erg blij met al onze paarden, ze zijn ons allemaal even veel waard. Ze mogen hele dagen buiten staan, in groep. Het is mooi om te zien hoe fi jn ze dat vinden, dat ze tussen het harde werken door kunnen ontspannen en spelen samen. Als het mooi weer is en ik zie ze allemaal languit in de zon liggen, geeft mij dat veel voldoening.”

Passie delen

Sophie, Juul en Wieke zijn blij dat ze van hun passie hun beroep hebben kunnen maken. “Paarden kunnen je zo veel geven”, vertelt Juul. “Deze dieren geven je waardering en dat triggert om door te gaan. Mijn paarden zijn echt mijn vrienden.”

Sophie vult aan: “En dat we mensen mee kunnen nemen in onze passie, dat we kunnen laten zien wat voor geweldige dieren het zijn... Daar doen we het voor.”

De onderneemsters hebben dan ook veel plannen voor de toekomst. “We willen de fokkerij uitbreiden en ook de verkoop in, maar daar moeten we echt nog in groeien”, legt Juul uit. “We willen vooral hetzelfde door blijven gaan, zoals we nu bezig zijn. En ons verder ontwikkelen natuurlijk, maar we weten nog niet zo goed waarin. Genoeg opties en ambities in ieder geval.”

7 De Faam
LOKALE ONDERNEMER
Vrouwenpolder

Valeo Kliniek voor onderzoek en behandeling van slaapapneu Wat is slaapapneu? Dit is een aandoening waarbij de adem tijdens de slaap stopt. Deze ademstops zorgen voor een structureel slaaptekort met alle gevolgen van dien.

Symptomen overdag

• Niet uitgerust wakker worden

• Slaperigheid

• Concentratie- en geheugenproblemen

• Humeurigheid

• Minder energie

• Lusteloosheid

• Hoofdpijnklachten bij het opstaan

• Droge mond

Symptomen ‘s nachts

• Luid snurken

• Onrustige en slechte slaap

• Regelmatig naar het toilet

• Angstdromen

ZORG

Op een gezellige plek waar jong en oud samen mooie herinneringen maken

Landgoed Rijckholt is een unieke particuliere woongemeenschap voor senioren in Geersdijk.

Er zijn verschillende villa’s, huizen en appartementen voor ouderen waar zorg op maat wordt geleverd.

U kunt samen blijven wonen, ook als u of uw partner (nog) geen zorg nodig heeft.

Zelfstandig wonen met zorg aan huis of gezamenlijk in een zorgvilla

Speciaal ingerichte woonomgeving voor ouderen met dementie.

OPEN MIDDAG MET CONCERT EN RONDLEIDING

Graag nodigen wij u uit om op een informele manier kennis te maken. Dat kan op 14 mei, 16 juli, 3 september en 5 november.

We starten om 14.00 uur met uitleg over de (woon) mogelijkheden op ons gezellige landgoed. Aansluitend kunt u samen met onze bewoners genieten van een muziekconcert, waarna wij u meenemen voor een rondleiding over het landgoed.

Kosten: € 12,50 p.p. Graag vooraf aanmelden via coordinatie@ landgoedrijckholt.nl of 0113302100.

De Faam 8
Goede slaap en de juiste leefstijl zijn onmisbaar voor een gezond leven
www.valeokliniek.nl
in Goes
info@valeokliniek.nl 085 1302 174
Gevestigd
Stationsplein
21, 4461 HP Goes
Uit elkaar? Kies voor scheiden in overleg. 06 50 20 44 88 w.folmer@scheidingspraktijk.nl Scheidingsconsulent Livingstoneweg 2 4462 GL L Goes tel 0113-222000 Openingstijden: maandag t/m vrijdag: 7 30 - 17 30 uur zaaterddag 7 30 - 12 00 uur www w ivingstonegoes nl Bestrat ng voor uw tu n Schut ingen * A umin um veranda s * B okhutten zand en grind Zonwer ng Carport * Tu nverl chting * Tu nhout B nnen egels Livingstone Gooes goedkope actieparttijen binnen- en buitentegels U kunt b j ons ook erecht voor o a :
Geen wachttijden!
  
geen wachtlijst
UITNODIGING
wonen MET

Puzzel mee en maak kans op een cadeaubon

Wie deze puzzel goed weet in te vullen, maakt kans op een cadeaubon t.w.v. € 10,- te besteden bij diverse lokale ondernemers in heel Midden-Zeeland!

dinsdag 16 mei

Stuur het juiste antwoord voor in via onderstaande website of stuur de oplossing naar Smithweg 1.04, 4462 HC Goes. Vermeld bij je postverzending je NAW-gegevens. De naam van de winnaar wordt in de volgende uitgave gepubliceerd. Gewonnen? De cadeaubon wordt per post naar je toegestuurd.

Website: de-faam.nl/puzzel of scan de QR-code.

De winnaar van de vorige editie is:

Gur Verheijen

Oplossing van de vorige editie:

17752

De struikelsteentjes in de Middelburgse straatjes blinken nadat een aantal vrijwilligers ze zorgvuldig hebben gepoetst. Een mooi gebaar, daar wij onze Joodse medebewoners die in de concentratiekampen zijn vermoord altijd blijven herdenken. Ik ontkom er niet aan ernaar te kijken en moet aan havenarbeider August Landmesser denken, alhoewel zijn ‘stolpersteine’ in Hamburg ligt. August was de enige in een grote menigte die weigerde de Hitlergroet te brengen toen de ‘fuhrer’ op 13 juni 1936 zijn werkplek bezocht. Met de armen stijf over elkaar werd hij door een toevallige fotograaf vastgelegd. Toen deze foto, vele jaren later, in een archief opdook en één van zijn dochters haar vader herkende, werd het een symbolische foto. August, zelf ooit lid van de nazipartij, kwam tot bezinning toen hij verliefd werd op de Joodse ‘Irma Eckler’. Als Ariër mocht hij zich niet met haar inlaten. Toch kregen zij in het geheim twee dochters, Ingrid en Irene. Hun liefdesleven bleef echter niet onopgemerkt. Uiteindelijk stond de Gestapo voor de deur. De kinderen werden naar een weeshuis gebracht en het liefdespaar opgepakt. Irma werd vergast in een concentratiekamp terwijl August moest vechten aan het Kroatische front. Hij sneuvelde in 1944. Nu bestaat er geen groter gelijk dan dat van ‘éénling’ August, die weigerde te buigen voor de massa. Het collectief bleek de grootste bedreiging te zijn voor alles wat menselijk en liefdevol is. Ik hoop dat zijn struikelsteen voor eeuwig zal blinken en, wanneer het erop aankomt, ik een heel klein beetje ‘August’ durf te zijn.

COLOFON

Dit is een tweewekelijkse uitgave van Quaeris Media.

Redactie

Wil je de redactie attenderen op een activiteit of onderwerp?

Dat kan heel eenvoudig via de website of stuur een mail naar nieuws@quaerismedia.nl

Adverteren

Wil je adverteren? Dan kun je bellen met 0113 21 32 41 of

een mail sturen naar verkoop@quaerismedia.nl.

Afhaalpunten

Je kunt De Faam ophalen bij diverse adressen. Kijk voor de actuele afhaalpunten op de website de-faam.nl.

Contact Quaeris Media

Smithweg 1.04 | 4462 HC Goes 0113 21 32 41 | quaerismedia.nl

9 De Faam
SUDOKU
ZATERDAG 6 MEI 2023 Hans Notebaart
COLUMN August
Stegenman bij Stegentochten Middelburg
De Faam 10 Uitvaartcentrum van Gentevoort Verrijn Stuartweg 28, Goes 0113 - 216815 www.uitvaart.vg Anthony Molenaar Janny van Gentevoort
KDV Villa Valentijn Middelburg heeft vier horizontale groepen, waardoor wij de kinderen op maat tijdens de verschillende ontwikkelingsstadia kunnen begeleiden. Wij gebruiken wasbare bamboeluiers. Gewoon beter voor het milieu.
Knus, persoonlijk en duurzaam Rouaansekaai 61
Middelburg
3 in Middelburg 0854-890090 | info@villavalentijn.nl www.villavalentijnmiddelburg.nl | Landelijk registratienummer 257589806
BSO Villa Valentijn Middelburg is de plek waar kinderen na een lange schooldag kunnen ontspannen en de kans krijgen om te ontplooien in een huiselijke omgeving.
in
& Korte Burg
www.vrouwenvanrouw.nl 0118 586 440 Dag en nacht bereikbaar EXPERIENCE 12 mei 12.00-19.00 uur. Sandee Groen Experience sandeegroen.nl GEZOCHT [LEERLING] HOVENIER Kom jij ook? Z-track rijden Planten Ontwerpen Kraan draaien Drone vliegen Aanleggen Rupsdumper uitdaging Afrijden Demo boomverzorging Dolfijnondersteunende therapie voor kinderen met beperkingen Steun ons door te doneren aan NL05 INGB 0005 1099 87
Villa Valentijn Middelburg Kinderdagverblijf en BSO

Oost-Souburg - Op zaterdag 13 mei treedt cabaretier Timzingt om 20:00 uur op in de Evangeliegemeente De Wijngaard in OostSouburg met een prikkelend programma over rijkdom en armoede. De voorstelling ‘Omgekeerd’ schudt aan vaste overtuigingen over ontwikkelingshulp en bestaat uit mooie liedjes, rake observaties en hilarisch cabaret. De opbrengst van de avond gaat naar Tearfund, waar Timzingt al vele jaren ambassadeur van is. Kaarten zijn voor €7 te bestellen via: tearfund.nl/timzingt

Vlissingen - Paardoes is een non-profi t manege en kinderboerderij die zich inzet voor mensen met een beperking. Ze bieden zes dagen in de week dagbesteding aan en tevens ook paardrijlessen voor zowel mensen met als zonder beperkingen. Op zaterdag 27 mei organiseren ze de jaarlijkse open dag, of zoals ze het bij Paardoes noemen, de Wijkdag. Op deze dag willen ze mensen vanuit verschillende achtergronden en diverse niveaus samenbrengen en hen kennis laten maken met het bedrijf. Dit doen ze door leuke activiteiten te organiseren, waar iedereen vanuit de wijk aan mee kan doen. Er zal een mini playbackshow zijn, diverse kinderspelen zoals hoefi jzer versieren en blikgooien, demonstraties zoals schaapscheren, handboogschieten en ponyrijden. Ook zijn er genoeg eetgelegenheden en speelt er een live band. De toegang is gratis en iedereen is welkom tussen 09:00 en 16:00 uur.

Middelburg – Stichting Thuisgekookt is begin mei gestart in Middelburg om buurtbewoners aan elkaar te koppelen voor fi jn sociaal contact en het delen van een lekkere, gezonde maaltijd. Er zijn steeds meer mensen bij wie elke dag een gezonde en verse maaltijd op tafel zetten niet meer lukt. Bijvoorbeeld omdat de leeftijd koken lastig maakt, omdat een (tijdelijke) handicap zorgt voor weinig energie of omdat ziekte elke dag vers koken in de weg staat. In iedere buurt woont wel iemand voor wie een thuiskok het verschil kan maken. Met de steun vanuit het gemeentelijk Lokaal Preventie Akkoord; ‘Samen voor een Gezond(er) Middelburg’ heeft Stichting Thuisgekookt de mogelijkheid actief samen te werken met het lokale zorg- en welzijnsnetwerk en lokale campagnes op te zetten, waardoor meer inwoners van Middelburg worden bereikt. Ze bieden een sociaal contact aan door een thuiskok. Dit is een hobbykok die met liefde een portie extra kookt voor een vaste buurtgenoot en dit even langsbrengt. Met zijn of haar kookkunsten én een gezellig praatje aan de deur, verzorgt hij of zij niet alleen de warme maaltijd maar ook een warm contact, wat voor veel mensen heel welkom is. Aanmelden als thuiskok of meer informatie over de mogelijkheden via: thuisgekookt.nl of: 0850 608 768.

Kunstroute Oostkapelle

Locatie: Bosweg 8 in Vlissingen.

Vlissingen.

Oostkapelle - Kunstenaars die deelnemen aan de Kunstroute Oostkapelle worden uitgedaagd om één kunstwerk aan de hand van een thema te creëren. Dit jaar is er gekozen voor het thema ‘4 potige’. Wat heeft er vier poten, wat is er potig of kan je iets poten? Een tafel, een smu rf, gewassen? Wederom de vraag hoe gaan kunstenaars met dit thema om? Wordt er gekozen een kunstwerk binnen de comfortzone of gaat men volledig out of the box. In ‘Het Kaslokaal’ zal een foto van het thema objec t getoond worden en een eigen werk. De route gaat langs plaatsen die vaak voor publiek gesloten zijn. Men kan overal instappen op de route aan de hand van de uitgebreide folder, te verkrijgen op verschillende locat ies in Oostkapelle. In de folder staan afbeeldingen van kunstwerken van alle deelnemers en een plattegrond. De Kunstroute Oostkapelle wordt gehouden op vrijdag en zaterdag in het pinksterweekeinde en het laatste weekend van augustus. Data voor dit jaar zijn 26 en 27 mei, 25 en 26 au gustus. De locaties zijn geopend van 10:00 uur tot 17:30 uur. Meer info rmatie: kunstrouteoostkapelle.nl.

11 De Faam
Timzingt zingt en speelt over rijkdom en armoede
Paardoes organiseert jaarlijkse Wijkdag in Vlissingen
Op zoek naar ‘4 potige’ tijdens
Stichting Thuisgekookt koppelt buurtbewoners aan elkaar dankzij smakelijke maaltijd

Praktijk MOON-STONE

Even rust voor moeders lieve handen? Geef haar een cadeaubon t.w.v. €30 voor een ontspannende handmassage van 30 minuten met Maansteen bij Praktijk MOON-STONE, inclusief een mooie Maansteen naar keuze.

Maartje Weideman

Schulenburg 54, 4356 GT Oostkapelle praktijkmoonstone.nl

cadeau shopping!

Zondag 14 mei is het Moederdag. Verras alle vrouwen die je liefhebt met een uniek cadeau. Wij geven jullie een aantal toffe tips.

Het Kaslokaal

Het Kaslokaal zet alle moeders in het zonnetje! Reserveer een speciale Moederdag High-Tea voor €32,50 per persoon op zondag 14 mei om 10:00 uur of om 14:00 uur. Met een klein presentje voor de moeders als verrassing.

Noordweg 33A, 4356 EB Oostkapelle hetkaslokaal.nl

Albert Slinger Lederwaren

Laat jij jouw moeder er extra modieus bijlopen deze Moederdag? Met deze verwisselbare schouderbanden geef je haar favoriete tas een originele twist. Bij ons te koop vanaf €10.

Walstraat 85, 4381 GD Vlissingen

Lange Delft 44, 4331 AP Middelburg

De Faam 12

Steketee Damesmode

Een cadeaubon voor Moederdag van Steketee Damesmode is áltijd een goed idee. Al meer dan 100 jaar staan wij met veel plezier voor alle dames klaar.

Lange Zelke 48, 4381 GA Vlissingen

@steketeedamesmode Steketee Mode

Tuindersbedrijf Kesteloo

Bij Tuindersbedrijf Kesteloo hebben we mooie fl eurige Moederdag bakken en manden staan. Ook is het mogelijk om je eigen boeket samen te stellen, bij een boeket van €25 krijg je een hartjes chocoladereep er gratis bij. Tuindersbedrijf Kesteloo is het hele jaar door uw adres voor groente, fruit, planten en bloemen. Daarnaast hebben we een mooie kas met eigen gekweekt perkgoed.

jaar door uw adres voor groente, fruit, planten en

Middelburgsestraat 83-A, 4371 ER Koudekerke tuinderijkesteloo.nl

Wijndomein De Boe

Moederdag! Natuurlijk kom je dan langs bij Wijndomein De Boe in Koudekerke. De wijnboer neemt je mee op pad door de wijngaard en we proeven een tweetal wijnen. €17,50 per persoon en reserveren kan via de website.

Jacoba van Beierenweg 2, 4371 RK Koudekerke  wijndomeindeboe.nl

13 De Faam

vanuit zes productielocaties op vier continenten

Office Manager

32-40 UUR

Regisseur!

Van oorsprong Deens, dus met goede Scandinavische arbeidsvoorwaarden

WERKEN

BIJ EEN TOP BEDRIJF?

Mede vanwege de verdubbeling van onze productie-capaciteit (momenteel bouwen we letterlijk aan de verdubbeling van onze fabriek), maar vooral ook om in alles wat we doen kwaliteit te blijven leveren. We zoeken een Office manager die zich bij ons als een spin in het web voelt.

Alles wat binnenkomt (mensen, grondstoffen, goederen, documenten en telefoontjes) gaat via jou. Je controleert, regisseert, administreert, verdeelt en... heerst. Want ‘Office’ is jouw terrein en ook ‘het terrein’ is jouw office. Je bent verantwoordelijk voor alle processen en het voorkomen, signaleren en pro-actief reageren op afwijkingen. Je hebt alles onder controle. Je bijdrage in het succes van Palsgaard wordt bijzonder gewaardeerd. Ja, dus ook financieel (Salaris: € 3.400 - € 4.700 per maand). Al is het werken met een toegewijd en succesvol team vanuit heerlijk Zierikzee eigenlijk al onbetaalbaar. Dagen wij elkaar uit? Laten we kennismaken. We ontmoeten je graag! Joris Dhont, site director.

Palsgaard Netherlands B.V. Industrieweg 21, 4301 RS Zierikzee 0111 413316

info@palsgaard.nl

www.palsgaard.com

In de achterliggende dertig jaar is ‘TOP The Onion Group’ uitgegroeid tot een toonaangevend internationaal opererend familiebedrijf. De strategie is gericht op het creëren van schaalgrootte en ketenbeheersing. Waarom? Omdat dát hen in staat stelt om aan de wensen van klanten wereldwijd te voldoen. U herkent TOP enerzijds als de toegewijde teler, die voor een topproduct gaat. Anderzijds ontmoet u hen als de partner van foodfabrikanten. Zij leveren uien, snijden, snipperen, fermenteren, conserveren, bakken en persen tot olie. Hóe u de karakteristieke smaak van uien ook wilt benutten in uw recepten, zij leveren u het gewenste product. Daarnaast leveren ze een groot en gevarieerd assortiment geconserveerde groenten, van augurken en zilveruien tot bloemkool en courgette.

Wij zoeken:

‘s-Gravenpolder

• Cost Accountant

Baarland

• Medewerker Technische Dienst

Kapelle

• Maintenance Engineer

• Ploegleider

• Kwaliteitscontroleur

• Productieplanner/werkvoorbereider

Heb je interesse?

Mail dan naar bart.hommes@greencareerconsult.nl of bel 06 53 15 94 83.

De Faam 14
We groeien... maar alleen als jij dat ook doet.
Wereldleider in plantaardige emulgatoren voor food en verpakkingen Sinds 2018 het eerste bedrijf in de branche met CO 2neutrale productie Actief in 120 landen ,
OM JOU.
ALLES DRAAIT LEKKER.

In de rubriek Typisch Zeeuws delen we op onze social media @faamwalcheren stellingen.

Wandel jij liever over het strand of door de duinen?

Jullie hebben je mening gedeeld en dit is de uitslag:

70% 30% wandelt liever over het strand wandelt liever door de duinen

Houd onze social pagina’s in de gaten en stem! Onze volgende stelling: Een avondje naar het theater, waar ga jij het liefst naartoe?

KONINKLIJKE ONDERSCHEIDING

Lintjesregen

Vlissingen - Rein Geervliet is één van de vier personen, en dit jaar de enige man, die in Vlissingen een Koninklijke Onderscheiding in ontvangst mocht nemen op 26 april. Ook Trudi Suurmond, Lien Wannee en Nona Pentury kregen een lintje uitgereikt door burgemeester Bas van den Tillaar. In Middelburg werden er in totaal dertien onderscheidingen uitgedeeld en in Veere kregen acht mensen een lintje.

COLUMN

Het blijft maar koud. De knoppen beginnen uit te lopen, een enkele laat een eerste blad zien, maar van harte gaat het niet. We lopen nu bijna 2,5 week achter op vorig jaar. De wijnranken komen weliswaar langzaam op gang, maar ook dan zijn ze wel degelijk vatbaar voor temperaturen beneden nul. De wijnranken hebben de ‘Nacht van Kou’ in ieder geval overleefd. We hebben één nacht lichte vorst gehad, maar door in de nacht met de trekker en een ventilator rondjes te rijden in de wijngaard hebben we de schade weten te beperken tot nagenoeg niets.

Wat ook langzaam op gang komt met deze koudere temperaturen is het bodemleven. Het bodemleven maakt nutriënten voor de plant beschikbaar en bestaat uit bacteriën, schimmels, wormen en mollen. Allen vervullen een relevante functie in de voedselketen. Daarvoor is het echter wel van belang dat de bodemtemperatuur stijgt, zodat ze uit hun winterslaap ontwaken. Met het aanbrengen van groencomposten zorgen we voor een feestmaal voor al dat ondergrondse leven. Dat feestmaal bestaat uit halfverteerde plantenresten, die zij vervolgens weer in voedsel omzetten, zodat het door de wijnranken kan worden opgenomen.

We brengen de compost trouwens dicht bij de wijnrank, zodat we niet de hele baan te eten geven. Het snoeihout dat we na het winterseizoen verhakselen, leggen we in het midden van de rij. Ook het snoeihout fungeert dan als een soort groencompost. Daarmee zorgen we dat niet alleen de bodem vlak bij de wijnrank krioelt van het leven, maar ook de grasbaan zelf. Een mooi circulair systeem. Bodembeestjes blij, wijnranken blij, wijnboer blij.

Wijnboer bij Wijndomein De Boe in Koudekerke

15 De Faam Typisch Zeeuws
"De wijnranken hebben de Nacht van Kou overleefd"

zaterdag 20 mei • 9.00 tot 17.00 uur

Goes Autostad

Autoboulevard ‘de Poel’

Op zaterdag 20 mei pakken de merkendealers flink uit en presenteren zich op onnavolgbare wijze. De bedrijven trakteren het toegestroomde publiek op automobiele bijzonderheden. Op de autoboulevard staan foodtrucks, er komen speciale supercars, bedrijven ontvangen merken- en oldtimerclubs, er worden nieuwe auto’s getoond die bij de importeur zijn geregeld, er zijn demonstraties, speciale inruilacties en er wordt een spannend wedstrijdelement toegevoegd.

Schitterende prijzen

Bij elk bedrijf ligt een stempelkaart klaar met 14 lege hokjes. Bij alle aangesloten autobedrijven is het mogelijk een letter in te vullen op de stempelkaart. Als alle 14 letters verzameld zijn, komt er een woord tevoorschijn dat te maken heeft met de huidige trend op autogebied. Kaarten inleveren kan bij Auto Vermeulen. Onder de winnaars worden prachtige prijzen uitgereikt!

Elektrische of hybride demo’s Nog nooit in een elektrische auto gereden? Dit is uw kans, want bij alle 14 bedrijven staan elektrische of hybride-auto’s klaar om een proefrit mee te maken. De sensatie van de toekomst is bij de merkendealers heden geworden!

Deelnemende dealerbedrijven

Auto Kievit, Renault en Dacia Anthony Fokkerstraat 77

Louwman Mercedes-Benz en smart Albert Plesmanweg 2

Auto Sturm, Hyundai en Nissan Amundsenweg 39

Auto Poppe, Skoda, SEAT en Cupra Amundsenweg 35

Renova Zeeland, BMW en MINI Amundsenweg 33

Auto Tramper, Mazda en Mitsubishi

Pearyweg 2

Auto Vermeulen, Expert in Kia en Fiat

Pearyweg 6

Louwman Peugeot

Pearyweg 11

Louwman Kia

Pearyweg 11

Auto Poppe, Audi, Volkswagen en VW bedrijfswagens

Pearyweg 15

Auto Cappendijk, Volvo

Pearyweg 17

Van Mossel Opel

Pearyweg 19

Autobedrijf De Jonge, Toyota

Pearyweg 10

Van Mossel Ford Eberhardtweg 2

De Faam 16

Rondrijden in Zeeuwse landschap tijdens 35e

Zeelandia-Run

Walcheren - Dit jaar zal de 35e editie van de Zeelandia-Run worden georganiseerd. De Run is oorspronkelijk opgezet om de thuiswonende (geestelijk) mindervalide medemens een plezierige dag te bezorgen door met hen in een zijspan of trike door het Zeeuwse landschap rond te rijden. Op 13 mei wordt er gereden door Walcheren, Schouwen-Duiveland en Beveland. De tour start om 09:30 uur vanaf het Stadhuisplein in Vlissingen en rijden eerst een lus over Walcheren om dan richting Haamstede te rijden, waar ze op boerderij Molenberg een lunchpauze hebben. Hier worden de passagiers verwend in een grote tent met onder andere een muziekcaravan en kunnen ze zich laten schminken. Daarna vertrekken ze via de Zeelandbrug naar de Schelphoek bij Wolphaartsdijk waar men nog een ijsje krijgt, om vervolgens weer naar Vlissingen te rijden waar ze rond 17:00 uur arriveren. De totale tocht bestaat uit begeleiding van politie/ marechaussee; zeventig verkeersregelaars op de motor, ongeveer honderd zijspannen en trikes waar gasten in worden vervoerd en ondersteunende voertuigen voor de EHBO, sleepdienst en ANWB. Meer informatie via info.zeelandiarun@gmail.com.

WINACTIE

Sandee Groen lanceert Groen Experience voor een ultieme groenbeleving

Met een Groen Experience lanceert Sandee Groen op 12 mei van 12:00 tot 19:00 uur een groenbeleving voor aankomende scholieren, werkzoekenden, mensen die een carrièreswitch willen maken en voor hen die graag buiten werken en interesse hebben in een groene baan. Naast een betaalde opleiding als hovenier biedt Sandee Groen een vast contract aan wanneer het diploma is behaald. Binnen het bedrijf zijn er tal van mogelijkheden om je eigen koers te bepalen. Door middel van cursussen, opleidingen en andere interne meeloop varianten zijn er al meerdere medewerkers opgeklommen van bijvoorbeeld stratenmaker tot uitvoerder. Tijdens de Experience kunnen geïnteresseerden een kijkje nemen achter de schermen. Ze kunnen hun skills testen op een kraan, een rit maken op het Z-track parcours of een toekomstbestendige tuin ontwerpen. Meer informatie via: sandeegroen.nl, bel naar 0113 37 27 38 of stuur een mail naar werken@sandee.nl.

Momenteel staat deeltwee in de Zeeuwse top drie.

Klantvriendelijkheid

Je kan online stemmen via www. modewinkelawards.nl /deeltwee-goes en daarbij kan je op drie verschillende onderdelen een cijfer uitdelen, voor prijs/kwaliteit, klantvriendelijkheid en deskundigheid. Het zou een geweldige opsteker zijn voor het team vrijwilligers en de drie doelen die deeltwee steunt, als zij op een hoge plaats eindigen!

Kans op vliegtickets Ibiza en meer

Modewinkel Award voor deeltwee? Stem en win!

deeltwee, de Goese duurzame tweedehands en vintage kledingwinkel voor het goede doel, is genomineerd voor de Modewinkel Awards. Deze award is in het leven

geroepen omdat de lokale modewinkel een podium verdient. In elke gemeente en provincie zijn er genomineerden die kans maken naar de landelijke fi nale te gaan.

Als jij je stem uitbrengt, maak je kans op mooie prijzen, zoals een Bol.com- of dinerbon ter waarde van € 100 of een wellnessdag voor twee personen. Na de bevestiging van jouw stem, maak je nog eens extra kans op deze prijzen: twee vliegtickets naar Ibiza, een wellnessdag voor twee of een luxe hotelovernachting voor twee. Stemmen kan tot en met 19 mei 2023, dus ga snel naar de genoemde website of scan de QR-code.

17 De Faam
GOEDE DOEL
WERK & GROEN

Tip

Door de pompoms boven stoom te houden wordt deze nog zachter en pluiziger.

Pompom

Grace houdt van DIY’s voor in huis. Zelf verbouwt ze momenteel een klushuis om daar helemaal haar eigen draai aan te geven. Kijk voor deze DIY of meer makkelijke zelfmaakprojecten op haar YouTubekanaal Go Gracy. Scan de QR-code of ga naar youtube.com/@GoGracy

De Faam 18
Door: Grace Schouteren @graceschouteren

Grace

Dit heb je nodig

Voor de pompoms:

pompommaker of een stukje karton en een bol wol

Heb je nog lege vaasjes, potjes of esjes staan die vragen om een paar mooie bloemen? Ga dan op zoek naar een paar takken, stokken of draad en maak eurige pompoms van wol. Nog even lijmen en voor je weet heb je een kleurrijk bosjes bloemen. Het mooiste aan deze pompom bloemen? Je kunt er gemakkelijk je restjes wol mee opmaken en ze verwelken nooit. Lekker duurzaam!

Zo maak je het:

Stap 1: Maak meerdere pompoms met de pompom maker of mal.

Heb je geen pompom maker of mal? Zo maak je zelf een mal.

Maak een mal door twee dezelfde cirkels te knippen uit een stuk karton. Knip daarin een kleine cirkel. Hoe groter je rondje, hoe groter je pompom.

Leg de twee cirkels op elkaar en wikkel je wol er omheen. Blijf wikkelen totdat de hele cirkel in het midden van je mal vol is. Knip je draad af. Hou de mal goed vast in het midden tussen je duim en wijsvinger. Knip tussen de twee kartonnetjes de omheen gewikkelde wol door.

Wikkel nu een lang stuk wol eromheen tussen de twee stukken karton met wol. Knoop deze draad stevig vast.

Haal voorzichtig de kartonnen mal uit je pompom en klaar.

Stap 2: Knip je steel op de gewenste lengte.

Stap 3: Uit het vilt of papier knip je meerdere blaadjes.

Stap 4: Vouw de onderkant van je blaadje dubbel en lijm vast aan je steeltje.

Gereedschap: lijmpistool, schaar

Stap 5: Lijm je pompon op je steeltje.

19 De Faam

Quooker de kraan die alles kan!

• Altijd direct kokend, warm en koud water uit 1 kraan

• Energie besparend

• Service, onderhoud en installatie

• Informeer voor vrijblijvend advies of prijsopgave

Deze aanbiedingen zijn geldig van 8 t/m 13 mei

Oude Zandweg 24 | 4361 SK Westkapelle | 0118 - 572 427 www.aangeenbrugelectro.nl

Bestel gemakkelijk online via www.vleesbaas.com afhalen en bezorgen mogelijk!

hemelvaartsdag

geopend 18 mei

Tijdelijk dubbel zoveel besparen bij ALKU® (15 t/m 27 mei)

Nieuw kozijn én nieuw glas? Doen! Want bovenop de overheidssubsidie voor energiebesparend glas krijg je tijdelijk nog eens dat bedrag van ons cadeau.

ALKU Ontdekkingscentrum Middelburg

Klarinetweg 5 | 4337 RB Middelburg | 0118 628 707 | www.alku.nl

Actie-informatie en openingstijden: www.alku.nl/middelburg

De Faam 20
Acties geldig t/m zaterdag Kamperfoeliestraat 85, 4461 VM Goes Tel. 0113 220 948 | www.marosgoes.nl ma en zo gesloten | di, wo en vrij 8:30 tot 18:00 uur do 8:30 tot 20:00 uur | za 8:30 tot 16:00 uur
PEPERSTEAKS 4 STUKS FILET AMERICAIN 100 GRAM GEBRADEN GEHAKT NATUREL/CHEDDAR JALAPENO 100 GRAM OMA’S GEHAKTBALLEN 8 STUKS VARKENSOESTERS NATUREL/GEKRUID 5 STUKS GEKRUIDE KIPFILET 500 GRAM GEMENGD GEHAKT 1000 GRAM 7,50 1,75 1,75 5,5,3,75 3,99 3,75 SCHOUDERKARBONADE SLAVINKEN/ BLINDE VINKEN 8 STUKS 5,-

Tips voor lentezomer activiteiten in Oostkapels

Ontdekpakketje

Oostkapelle - Het Oostkapels Ontdekpakketje lente-zomer is een activiteitenpakket waar geïnteresseerden meerdere dagen mee aan de slag kunnen. Het is geschikt voor alle leeftijden en verkrijgbaar in het Nederlands en in het Duits. Of je nu geïnteresseerd bent in vogels, bijen, buitenplaatsen, Mondriaan, Vikingen of oorlogssporen... Het komt allemaal aan bod tijdens het wandelen. De looptijd is tot en met 30 september of eerder als de voorraad op is. Per pakketje bedragen de kosten €14,95. Inhoud: gebruiksaanwijzing, tien verschillende producten, informatie- en ideeëkaartjes, folders, boekje, plattegrond van Oostkapelle met vier ingetekende LandGoed Wandelingen Oostkapelle. Het is te bestellen via: info@ stichtingtuys.nl of per app/telefoon: 06 24 27 64 53. Vermeld naam, adres, telefoonnummer en het aantal pakketten in het bericht.

Kunst in Veere trakteert wandelaars en fietsers op breed scala kunstuitingen

Veere - De organisatie ‘Kunst in Veere’ heeft een kunstroute georganiseerd die op 19, 20 en 21 mei in Veere plaatsvindt. Wandelend of per fi ets trakteert ‘Kunst in Veere’ belangstellenden op een breed scala aan kunstuitingen van veertig gastexposanten uit heel Nederland en kunstenaars uit Veere en omgeving. De route gaat langs ateliers, galeries, tuinhuizen, buitenlocaties, museum, het poortwachtershuisje en andere sfeervolle plekken in Veere. Men herkent de locaties aan de rode stip. De toegang is vrij. Actuele en aanvullende informatie over de openingsuren en het programma is te vinden via: kunstinveere.nl.

Zeg het met bloemen...

Henk Daalhuizen

In deze rubriek krijgt een lezer een bos bloemen cadeau. Dit om iemand een hart onder de riem te steken, omdat er een mooie prestatie is geleverd, iemand het op dit moment moeilijk heeft of gewoon: omdat iemand het verdient! Wil jij iemand nomineren? Dat kan via onderstaande QR-code of via de website: de-faam.nl onder het kopje ‘redactie insturen’. Vul de reden en de gegevens van de genomineerde in en dan nemen wij contact op met de winnaar.

LEUNTJE & MERIEN

21 De Faam
Hij is genomineerd door Marc: “Henk zet zich als voorzitter van N8VDN8 Middelburg jaarlijks in voor een fantastisch evenement in de stad!” CARTOON

COLUMN

Kopiëren

Zo af en toe krijg ik vragen over hoe ik mijn tekeningen maak. Welk programma gebruik je? Of welke materialen? En hoe doe je het dan? Je komt dan in een schemerig keuzegebied terecht.

Aan de ene kant zou ik alles willen vertellen. Ik houd van wat ik doe, ben er enthousiast over en dus wil ik er graag over vertellen. Maar als maker is het lastig. Wat jij maakt, maakt niemand. Er komt een soort trots bij kijken. Ik kan toch ook niet met iedereen delen, ik ben geen Netfl ixaccount.

Ik vind het belangrijk om andere makers ook de kans te geven om te maken. Dus als ik kan delen welke tools goed werken, dan doe ik dat met liefde. Maar makers moeten maken en niet kopiëren. Dus over de manier waarop ik mijn tekeningen precies maak, zwijg ik liever. Ik ben er ook van overtuigd dat je veel meer eer van je creatieve werk hebt als je er zoveel mogelijk vanuit jezelf in hebt gestopt.

Ook ik heb helaas al enige keren een tekening voorbij zien komen waarvan ik dacht: Goh, dat lijkt wel erg op mijn werk... Maar of het, al dan niet bewust, na gedaan is, dat kun je moeilijk met zekerheid zeggen. En andersom geldt hetzelfde; alle ideeën in mijn hoofd zullen ook echt niet alleen maar uit mezelf komen.

Als je mij dus vraagt hoe ik het doe dan geef ik je de pen, de kwast, de app… maar wat je ermee doet is jouw eigen avontuur.

AGENDA

Cultuurladder

10-mei Bert Visscher Terneuzen

12-mei Petticoat Goes

12-mei Tineke Schouten Terneuzen

12-mei De erfenis van MonteverdiJan van Elsacker Middelburg

13-mei Petticoat Goes

13-mei Petticoat Goes

13-mei The Young Ones – OG3NE & Irene Moors Hulst

13-mei Concert: Psychonaut + Ronker Goes

13-mei Opera Tosca Zierikzee

13-mei Barrelhouse Terneuzen

14-mei La présence lointaineKsenia Kouzmenko Middelburg

14-mei Ksenia KouzmenkoLa présence lointaine Middelburg

19-mei Herbeleef DIRE STRAITS live! Zierikzee

19-mei Michiel Borstlap plays Herbie Hancock Goes

20-mei Petticoat Middelburg

20-mei Concert: You Know My NameThe Music of Chris Cornell Goes

20-mei Enrico Pieranunzi & Jasper Somsen Terneuzen

20-mei Sinfonietta String Festival Zeeland Veere

20-mei De Bende van Beuving & Popwave Renesse

20-mei Schildersdag & Kunstmarkt Kapelle

21-mei Sinfonietta String Festival Zeeland Middelburg

21-mei Jazz en wereldmuziek ‘ s-Heer Arendskerke

22-mei “Zeeuws Licht” Kunst lezing Kapelle

26-mei Marco Beasley en Franco Pavan Vlissingen

27-mei Petticoat Terneuzen

28-mei Cugnon Enesemble Ritthem

31-mei Spring Awakening Goes

2-jun A Cleare Day – Bertrand Cuillier en Jord Homan Middelburg

2-jun Lidewei Philips, zang en harp Hulst

3-jun Maria Magdalena Kammarkör Stockholm Goes

3-jun Middelburg VÓLkoren Middelburg

4-jun Kunst- en cultuurroute Middelburg

4-jun Middelburg VÓLkoren Middelburg

8-jun Het huis waar God wil wonen ?! Goes

8-jun 600 jaar kerkwijding – feestelijke vesper Goes

9-jun The Rushians Goes

9-jun Zeeland Jazz Festival Orkest Terneuzen

9-jun Zeeland Jazz Festival Terneuzen Terneuzen

Kijk voor de actuele informatie, data’s en locaties op de website zeeuwsecultuuragenda.nl

De Faam 22
Susanne Vlissingse

Door de lens van onze lezers

Scan de QR code. Een WhatsApp chat met ons wordt automatisch geopend. Stuur jouw foto’s door en vergeet niet je naam en de plaats mee te sturen.

Pasgeboren konik-veulen in Oranjezon.

Als het gras twee kontjes hoog is.

Foto: Adrie Gideonse

Sev speelt voor de eerste keer buiten bij oma. Foto: Anja

In de volgende editie willen we jouw mooiste voorjaarsfoto’s plaatsen. Heb jij ergens krokussen in bloei gespot? Lammetjes en kalfjes zien huppelen? Ben je zelf bezig geweest in de tuin met de zon op je bol? Deel het met ons! We bedanken alle lezers voor de enthousiaste berichtjes en de mooie foto’s. Natuurlijk hopen we dat jullie foto’s naar De Faam blijven sturen. Stuur jouw foto in via nieuws@ quaerismedia.nl of via WhatsApp, 0113 21 32 41.

Voor het eerst de wei in, daar worden paarden vrolijk van.

Foto: Matty Geschiere

23 De Faam FOTOPAGINA
Foto: Monique Dusebout

Barcelona plat dak

Afmetingen: 3770x2770

Inclusief: • Dubbelwandig Zwart zweeds rabat/ sponningsplanken

• Shutter

• Glasschuifsyteem

• Steellook ramen

• EPDM dakbedekking met daktrim

• Inbouwspots

Prijs: € 10.487,15 incl. btw

Met 2 gesloten, enkelwandige zijkanten is dit model al mogelijk vanaf € 5070,- incl. BTW

Nice plat dak tuinkantoor

• In vele mogelijkheden samen te stellen als tuinkantoor

• Moderne uitstraling met steellook houten (schuif)deuren

• Zitgedeelte dubbelwandig Deens rabat wit

• Constructie en buitenzijde in zwart RAL9005

• Inbouw spotset 12 stuks

Afmeting: 6350 x 3770 mm

Prijs: € 21.883,- incl. btw

Scan de QR-code

SCHUTTINGEN

De Faam 24 Mogen wij u ontzorgen? Voor meer informatie over schuttingen en onze handige ONTWERPTOOL WWW. MEGA-SCHUTTING.NL Noordland 17 • 4451 RP Heinkenszand • +31 (0)113 405 131 WhatsApp: 06 23 50 61 57 • E-mail: info@mega-schutting.nl Kom langs in onze SHOWROOM in Heinkenszand Heinkenszand Google reviews
250+ reviews
9,6