De Faam | week 14 2023

Page 1

Een merk van NR 7 2023 Kozijnen Zonweringen Overkappingen ascozeeland.nl GRATIS WAARDEBEPALING EN DIRECT HYPOTHEEK ADVIES? Maak nu een afspraak Welkom bij O’key! Aankoopmakelaar bellen! Woning kopen = zwaanmakelaars.nl De voorjaarscollectie hangt er weer: kom snel kijken in onze gezellige winkel! Gasthuisstraat 16, Goes www.deeltwee.nl deeltwee.nl Duurzaam én alles voor goede doelen!

U mag uzelf nu burgemeester van Veere noemen. Is het al geland?

“Ik denk dat de landing nog een tijdje duurt. Na een prachtige installatie, ben ik nu ruim vijf weken burgemeester. De reis: onderzoek doen naar de gemeente, kennismaken met collega’s en inwoners, daar zit ik nog middenin. Ik heb wel al veel fi jne mensen ontmoet, met een drive om veel te willen betekenen voor de gemeente. Het is mooi dat mensen de tijd en moeite nemen om mij alles over zijn of haar woonplaats te vertellen.”

Hoe goed kende u Veere, voor de installatie?

“Ik denk dat je het pas echt goed leert kennen als je er woont en werkt. Ik kende het vooral doordat ik het weleens bezocht.”

Zou het een voordeel kunnen zijn doordat u als ‘buitenstaander’ anders naar de gemeente kijkt?

“Ja, wellicht. Ik vind het heel leuk dat inwoners mij meenemen naar plekken die voor hen belangrijk zijn. Dat kunnen mooie plekken zijn, maar ook belangrijke

Burgemeester

Frederiek Schouwenaar:

plekken voor inwoners die minder mooi zijn en waar iets aan moet gebeuren. Ik kijk nu door de ogen van de inwoners naar deze gemeente. De verhalen die ik hoor, vind ik waardevol en luisteren is een belangrijke eigenschap die je moet hebben als burgemeester, vind ik.”

Is het een droom die uitkomt, burgemeester worden?

“Ik had twee dromen, boeven vangen en bij de politie werken. Dat heb ik gedaan. De tweede droom is dienend zijn aan een groter geheel, wat groter is dan jezelf. Deze droom maak ik waar als burgemeester.”

Stond het als antwoord ook in vriendenboekjes bij de vraag: wat wil je later worden?

Lachend: “Nee! Dromen kun je waarmaken als je er een beeld bij hebt, in je volwassen leven. Ik zie mijn leven wel als een reis en iedere bestemming verrijkt je. Ik zie deze stap wel als een mooie opvolging na mijn functie als politiecommissaris.”

In hoeverre is het nu van toegevoegde waarde, dat u bij de politie werkte?

“Een burgemeester is onder andere verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid in de gemeente. Doordat ik weet hoe het ‘aan de andere kant’ werkt, is het herkenbaar voor mij. Alles wat ik heb meegemaakt en geleerd bij de politie, neem ik ook mee in deze functie. Als politieagent wil je mensen helpen en moet je begrijpen wat een ander nodig heeft. Weer een aantal eigenschappen die belangrijk zijn bij het burgemeesterschap. Daarnaast heb ik veel bewondering voor de veiligheidsdiensten en dat zal altijd zo blijven.”

Over het algemeen kijken mensen op tegen beide functies, politieagent en burgemeester, geeft dat druk?

“Ik vind het belangrijk dat ik goed benaderbaar ben. Het is mijn taak om open te zijn, dat ik bereikbaar en beschikbaar ben. In beide functies zijn mensen bereid om met je te praten. Aan de andere kant moet je daar ook in investeren en zorgen dat het

Westkapelle

De Faam 2
“Ik had twee dromen: bij de politie werken en dienend zijn aan een groter geheel”
TEKST EN FOTO: MARIT JANSEN VAN GALEN

Veere

laagdrempelig wordt. Mijn plan is ook om actief in gesprek te gaan met inwoners, ook met hen die zelf niet bij mij aanbellen.”

Had u voorafgaand aan de sollicitatie een plan?

“Je gaat jezelf wel verdiepen in het ambt en wat je wil brengen. Wat ik breng is wie ik ben en dat is mijn plan. Deze functie ben je en het is niet iets wat je doet. Ik ben namelijk iemand die het belangrijk vindt wat anderen denken en vinden. Ik ben

iemand die het belangrijk vindt dat we het als gemeenschap goed doen en positief zijn naar elkaar toe. Ik kijk continu naar buiten en vraag me af hoe het zich gaat vertalen naar binnen. Daar wil ik op inspelen, oplossingen voor bedenken en plannen voor maken met de mensen om mij heen.”

Waar kijkt u het meeste naar uit?

“Natuurlijk alle terugkomende evenementen zoals de intocht van Sinterklaas, kerstvieringen en kennismaking met

verschillende geloofsovertuigingen, maar ook de 4 mei herdenking en de 5 mei viering. Ik vind het belangrijk om erover te praten en voorouders te eren. Ook vind ik het belangrijk om het leven te vieren, kleine evenementen bij te wonen, kennis te maken met kinderen op scholen en goede initiatieven te steunen. Maar natuurlijk ook om alle seizoenen in de prachtige gemeente mee te maken. Naar mijn mening is Veere één van de mooiste gemeentes van Nederland.”

3 De Faam
VOORPAGINA
Gapinge Oostkapelle Serooskerke Vrouwenpolder Aagtekerke Domburg Westkapelle
Meliskerke Grijpskerke Biggekerke
Zoutelande
Koudekerke

Geen wachttijden!

Valeo Kliniek voor onderzoek en behandeling van slaapapneu Wat is slaapapneu? Dit is een aandoening waarbij de adem tijdens de slaap stopt. Deze ademstops zorgen voor een structureel slaaptekort met alle gevolgen van dien.

Symptomen overdag

• Niet uitgerust wakker worden

• Slaperigheid

• Concentratie- en geheugenproblemen

• Humeurigheid

• Minder energie

• Lusteloosheid

• Hoofdpijnklachten bij het opstaan

• Droge mond

Knus, persoonlijk en duurzaam

KDV Villa Valentijn Middelburg heeft vier horizontale groepen, waardoor wij de kinderen op maat tijdens de verschillende ontwikkelingsstadia kunnen begeleiden. Wij gebruiken wasbare bamboeluiers. Gewoon beter voor het milieu.

BSO Villa Valentijn Middelburg is de plek waar kinderen na een lange schooldag kunnen ontspannen en de kans krijgen om te ontplooien in een huiselijke omgeving.

Rouaansekaai 61 in Middelburg & Korte Burg 3 in Middelburg 0854-890090 | info@villavalentijn.nl www.villavalentijnmiddelburg.nl | Landelijk registratienummer 257589806

Symptomen ‘s nachts

• Luid snurken

• Onrustige en slechte slaap

• Regelmatig naar het toilet

• Angstdromen

Stationsplein 21, 4461 HP Goes

De Faam 4 Uit elkaar? Kies voor scheiden in overleg. 06 50 20 44 88 w.folmer@scheidingspraktijk.nl Scheidingsconsulent www.vrouwenvanrouw.nl 0118 586 440 Dag en nacht bereikbaar
Goede slaap en de juiste leefstijl zijn onmisbaar voor een gezond leven info@valeokliniek.nl 085 1302 174 www.valeokliniek.nl
in Goes
Gevestigd
Villa Valentijn Middelburg Kinderdagverblijf en BSO

In de rubriek Typisch Zeeuws delen we op onze social media @faamwalcheren stellingen.

Praat jij Zeeuws thuis?

Jullie hebben je mening gedeeld en dit is de uitslag:

35% 65%

ja

Houd onze pagina’s in de gaten en stem! Volgende stelling: welke typisch Zeeuwse woorden gebruik je vaak? App ons jouw

LIONS CLUB

Lions Club Vlissingen zamelt geld in voor goed doel tijdens Lions Huysfeest

Koudekerke - Lions Club Vlissingen is opgericht in 1977 en bestaat uit circa veertig mannen die onder het motto ‘WE SERVE’ iets willen betekenen voor de samenleving. Dit doen ze door het werven van fondsen en door het bieden van helpende handen. Dit jaar zijn ze terug met een nieuw feest, het Lions Huys feest! Op vrijdag 19 mei is iedereen uitgenodigd in Huys ter Schelde, Vlissingseweg, Koudekerke. Er zullen veel lokale artiesten en DJ’s optreden, maar ook Niels Geusebroek is terug. Niels heeft het laatste Lentefeest, wat ze voorheen organiseerden, ook opgetreden en vond het een eer om nu de eerste artiest te zijn die op het nieuwe feest van de Lions komt optreden. Ook Herman van Beerendonk komt met negen andere Zeeuwse artiesten in wisselende samenstelling spelen. Het Lions Huysfeest is voor de Lions een mooie manier om geld in te zamelen voor lokale goede doelen. Meer informatie over prijzen, tickets en aanmelden via: lionshuysfeest.nl.

Zoek jij mee naar paaseitjes in

deze krant?

Groen, geel, roze, blauw... Leuk zijn ze hè, onze vrolijke paaseieren? Maar hoeveel zijn er in totaal verstopt in deze krant? Kun jij ze allemaal vinden?

Wie het juiste aantal weet te vinden, maakt kans op een Rituals of Mehr giftset t.w.v. €45,40 . Elk product uit deze collectie is verrijkt met energieke zoete sinaasappel en cederhout. De geschenkdoos bevat een doucheschuim 200 ml, bodycrème 100 ml, bodyscrub 125 g en interieurparfum 250 ml.

Tel alle kleuren bij elkaar op en geef voor maandag 17 april het juiste aantal door via onderstaande website of stuur de oplossing naar Smithweg 1.04, 4462 HC, Goes. Vermeld bij je postverzending je NAW-gegevens. De naam van de winnaar wordt in de volgende uitgave gepubliceerd. (Let op!) De vier paaseitjes hierboven tellen niet mee.

de-faam.nl/puzzel of scan de QR-code

COLOFON ZATERDAG 8 APRIL 2023

Dit is een tweewekelijkse uitgave van Quaeris Media.

Redactie

Wil je de redactie attenderen op een activiteit of onderwerp? Dat kan heel eenvoudig via de website of stuur een mail naar nieuws@quaerismedia.nl

Adverteren

Wil je adverteren? Dan kun je bellen met 0113 21 32 41 of

een mail sturen naar verkoop@quaerismedia.nl.

Afhaalpunten

Je kunt De Faam ophalen bij heel veel locaties. Kijk voor de actuele afhaalpunten op de website de-faam.nl.

Contact Quaeris Media

Smithweg 1.04 | 4462 HC Goes 0113 21 32 41 | quaerismedia.nl

5 De Faam Typisch Zeeuws
nee
antwoord: 0113 21 32 41. SUDOKU

Door de lens van onze lezers

In de volgende editie willen we jouw mooiste voorjaarsfoto’s plaatsen. Heb jij al ergens krokussen in bloei gespot? Lammetjes en kalfjes zien huppelen? Ben je zelf al bezig geweest in de tuin met de zon op je bol? Deel het met ons! We bedanken alle lezers voor de enthousiaste berichtjes en de mooie foto’s. Natuurlijk hopen we dat jullie foto’s naar De Faam blijven sturen. Stuur jouw foto in via nieuws@ quaerismedia.nl of via WhatsApp, 0113 21 32 41.

Een schattig veulentje geboren.

Foto: Matty Geschiere

De Faam 6 Uitvaartcentrum van Gentevoort Verrijn Stuartweg 28, Goes 0113 - 216815 www.uitvaart.vg Anthony Molenaar Janny van Gentevoort Livingstoneweg 2 4462 GL Goes tel 0113-222000 Open ngst jden: maandag t/m vr jdag: 7 30 - 17 30 uur zaterdag 7 30 - 12 00 uur www liv ngstonegoes nl * Bestrat ng voor uw tu n * Schut ingen A umin um veranda s B okhu ten zand en grind * Zonwer ng * Carport Tu nverl cht ng Tu nhout B nnentege s Livingstone Goes, goedkope actiepartijen binnen- en buitentegels U kunt b j ons ook terecht voor o a : Corné Vader begrafenisverzorging Eenvoudig, betrokken & stijlvol Vraag kosteloos en vrijblijvend aan: Zó wil ik het Handreiking voor het regelen van mijn begrafenis 0118 60 2500 - 06 135 73737 - www.cornevader.nl FOTOPAGINA
Voorjaarstulpen. Foto: Adrie Gideonse

Lizanne deelt haar passie voor vintage en het milieu

De Amerikaanse Lizanne Hennessey heeft een passie

voor vintage. In februari opende ze pop-up store Kilo Sale

Zeeland. “Het mooiste wat er is: als iemand een kledingstuk vindt dat al generaties lang meegaat en nu weer een nieuw leven krijgt. Daar krijg ik kippenvel van.”

7 De Faam LOKALE ONDERNEMER TEKST
EN FOTO’S GERTIE DE BOEY

Lizanne Hennessey was altijd al gek op kleding. “Mijn moeder vond het leuk om me op één dag verschillende jurkjes te laten dragen, want met twee broers was ik het enige meisje in het gezin”, vertelt ze. “En al op jonge leeftijd vond ik het leuk om mijn kleding zelf te vermaken.”

Een paar jaar geleden begon Lizanne onder de naam ‘Miss Lizz’ met het verkopen van vintage kleding online en op de markt in Middelburg. “Mensen dat magische gevoel bezorgen wanneer een kledingstuk helemaal bij hen past, dat wilde ik vaker doen. Ik kende het fenomeen van vintage kleding per kilo verkopen, omdat ik kleding haalde bij The Vintage Rebel in Rotterdam. Toen een goede vriend van me vroeg waarom ik dát niet ging doen, wist ik meteen: dit is het.” Ook de eigenaresse van The Vintage Rebel was enthousiast. “Ze steunde me en gaf me veel tips. En toen Jan Minderhoud, beleidsmedewerker milieu bij de gemeente Middelburg, me het pand aan Achter de Houttuinen 18 tipte, viel alles op zijn plaats. The rest is history .”

Afkeer voor fast fashion

Lizanne haar afkeer voor fast fashion ontstond toen ze op haar 25e als styliste

in de detailhandel werkte. “Ik ontwierp kleding voor meisjes van zeven tot veertien jaar en vond dat geweldig. Totdat ik erachter kwam hoe de modewereld daadwerkelijk in elkaar zat... Inmiddels is het al veel verbeterd gelukkig, maar vanaf toen dacht ik: dit nooit meer. Sindsdien is het mijn missie om mensen te laten zien wat we allemaal al hebben en hoeveel beter de kwaliteit van kleding van vroeger is. Bovendien draag je een uniek stuk én betaal je er veel minder voor dan dat je iets nieuw aanschaft.”

Care, repair and wear Vintage kleding per kilo kopen. Hoe

werkt dat? “Net als groenten wegen in de supermarkt, behalve dat je hier de broccoli, druiven en bananen allemaal bij elkaar gooit. Je gaat lekker shoppen en legt vervolgens alles op de weegschaal aan de toonbank. Het gewicht bepaalt vervolgens wat je betaalt.” Lizanne had gehoopt dat het zou aanslaan in Zeeland, maar dat het zó snel een succes zou worden, had ze niet durven dromen. “Veel mensen uit deze provincie kenden het concept al en zijn blij dat ze nu niet meer naar de grote steden in Nederland moeten reizen. Ik ontvang klanten uit Goes en Vlissingen, maar ook uit Zierikzee en Zeeuws-Vlaanderen. Van tevoren dacht ik: ik ga hier een beetje

De Faam 8
Middelburg

zitten naaien en knutselen en dan loopt er af en toe wel iemand binnen. Maar daar kom ik helemaal niet aan toe”, zegt ze lachend. “Wel heb ik het plan om een care, repair and wear hoekje te maken in de winkel, met een naaimachine, fournituren, knoopjes, garen en patches. Klanten

kunnen daar een kledingstuk innemen of herstellen. Ik vind het belangrijk dat mensen leren hoe ze dit zelf kunnen doen, dan zullen ze minder snel iets weggooien.”

Grafisch ontwerper

Lizanne runt Kilo Sale Zeeland samen met

haar man Joris. “De winkel is op vrijdag en zaterdag geopend en op zondag zijn we vaak in Amsterdam om kleding op te halen. Hiernaast hebben we allebei nog een baan. Ik werk drie dagen in de week als grafisch ontwerper en heb het erg naar mijn zin. Het is even downtime voor mij. Ik ben heel sociaal, maar heb het nodig om soms even op mezelf te zijn. De combinatie van een kantoorbaan en een kledingwinkel runnen, is dus ideaal.”

Vriendschap dankzij een jurk

Een tas van een Russische soldaat, handgemaakte jurken... Veel kledingstukken bij Kilo Sale Zeeland hebben een verhaal. “Bovendien kunnen bepaalde dingen geschikt zijn voor diverse doelgroepen. Een twaalfjarige jongen kan een mom jeans passen, maar een vrouw ook. Een meisje van zestien kan een opa spencer dragen, maar een oudere man ook. Dat is het mooie eraan.” Haar beste vintage vondst ooit? “Op mijn negentiende kocht ik een handgemaakte jurk uit de jaren zestig, die ik droeg in Parijs. Ik voelde me zó fancy. Onlangs besloot ik die jurk te verkopen, omdat ik ze niet meer paste. De koopster stuurde achteraf nog een foto van zichzelf in de jurk. Nu zijn we goede vriendinnen en helpt ze soms in de shop. Een kledingstuk heeft ons dus samengebracht, geweldig toch?” Kilo Sale Zeeland blijft tot september aan Achter de Houttuinen 18. “Daarna moeten we op zoek naar een andere locatie, maar we zorgen ervoor dat we in de buurt blijven. Ik heb nog zó veel plannen.”

9 De Faam
LOKALE ONDERNEMER
“Een kledingstuk heeft ons samengebracht“
De Faam 10 AVIA Arnemuiden, A58 Rijksweg E312 aviavollenhoven.nl KORTING 16ct* OP ALLE BRANDSTOFFEN *De korting geldt op de landelijke AVIA adviesprijs ARNEMUIDEN Acties geldig t/m zaterdag Kamperfoeliestraat 85, 4461 VM Goes Tel. 0113 220 948 | www.marosgoes.nl ma en zo gesloten | di, wo en vrij 8:30 tot 18:00 uur do 8:30 tot 20:00 uur | za 8:30 tot 16:00 uur Bestel gemakkelijk online via www.vleesbaas.com afhalen en bezorgen mogelijk! Deze aanbiedingen zijn geldig van 10 apr t/m 15 apr MAGERE RUNDERLAPPEN 500 GRAM GEKRUIDE KIPPENVLEUGELS 1000 GRAM OSSENHAAS MET SPEK, UI EN PAPRIKA OSSENHAAS SPIES XXL SUPER MALS EN LEKKER GEKRUID 2 STUKS PITTIG GEKRUID GEGRILDE HOTWINGS 500 GRAM SOEP-/ HACHEEVLEES 500 GRAM MET HAM EN KAAS VARKENS CORDONBLEU 3 STUKS 3,75 4,25 10,5,50 5,25 7,50 VARKENSFILET LAPJES/ STUK 1000 GRAM 6,50 GEMENGD GEHAKT LEKKER GEKRUID 1000 GRAM 3,75 CHEDDAR JALAPEÑO BURGERS 10 STUKS 10,BEKROOND ALS STREEKPRODUCT ZEEUWSE LEVERWORST 100 GRAM 1,-

Kerkelijke gemeenten de Hoeksteen en Thomaskapel bieden Bijbelcursus aan

Middelburg - De komende maanden bieden de kerkelijke gemeenten de Hoeksteen en de Thomaskapel een gratis Bijbelcursus aan: Life Explored. De cursus bestaat uit zes avonden en vindt plaats aan de Roozenburglaan 22 in Middelburg. Tijdens de zes cursusavonden zal gezamenlijk onderzocht worden wie God is, wat Hij doet en geeft. Diverse Bijbelgedeelten worden gelezen en toegelicht. Ook is er een bijpassende fi lm te zien en is er ruimte om met elkaar in gesprek te gaan over de opvallende en prikkelende passages. Elke avond start met een gezellige, gezamenlijke maaltijd, om de deelnemers beter te leren kennen. De cursusdatums zijn: 2, 16 en 30 mei,13 juni, 27 juni en 11 juli. Aanmelden is mogelijk via de mail: hoopvoormiddelburg@gmail.com.

Alzheimercafé Walcheren met docent verlies en rouwverwerking

Walcheren - Het Alzheimercafé Walcheren op zaterdag 15 april, zal deze keer in het teken staan van rouw en verlies bij dementie. Janneke van Dijke-Hermus is docent verlies en rouwverwerking aan de HZ Vlissingen, afdeling Social Work. Zij zal als gast aanwezig zijn en staat open om vragen te beantwoorden. De zaal in Ontmoetingscentrum Het Bolwerk, Noordbolwerk 35 in Middelburg, is open om 14:00 uur. Het café start om 14:30 uur en is rond 16:00 uur afgelopen. Telefonisch aanmelden via:

Jessy Benne: 06 15 45 54 08 of Jolien FolchertsBroodman: 06 11 21 02 87.

Ze zijn genomineerd door Sandra: “Het geheugen van mijn tante laat haar helaas in de steek en door een val is ze op dit moment slecht ter been. Oom Adrie zorgt voor haar maar zit helaas ook in de lappenmand. Ze verdienen een mooie bos!”

In deze rubriek krijgt een lezer een bos bloemen cadeau. Dit om iemand een hart onder de riem te steken, omdat er een mooie prestatie is geleverd, iemand het op dit moment moeilijk heeft of gewoon: omdat iemand het verdient! Wil jij iemand nomineren? Dat kan via onderstaande QR-code of via de website: de-faam.nl onder het kopje ‘redactie insturen’. Vul de reden en de gegevens van de genomineerde in en dan nemen wij contact op met de winnaar.

11 De Faam
Mia en Adrie CARTOON LEUNTJE & MERIEN Zeg het met bloemen...
De Faam 12 Buiten genieten voor elke smaak en elk budget! Voor meer informatie over schuttingen en onze handige ONTWERPTOOL WWW. MEGA-SCHUTTING.NL Noordland 17 • 4451 RP Heinkenszand • +31 (0)113 405 131 WhatsApp: 06 23 50 61 57 • E-mail: info@mega-schutting.nl Kom langs in onze SHOWROOM in Heinkenszand Heinkenszand Google reviews 9,4 250+ reviews Kom vrijblijvend langs of maak direct een afspraak!

AGENDA

Cultuurladder

12-apr. Douwe Eisenga, pianoKlassiek recital Terneuzen

12-apr. Door de bank genomen Middelburg

13-apr. Rowwen Hàze Middelburg

13-apr. Theo Maassen Terneuzen

14-apr. Chris Grem – ode aan Neil Diamond Oostburg

14-apr. Artvark Saxophone Quartet Goes

14-apr. Mostly Modern Festival

The Netherlands Middelburg

14-apr. Bluesroute 2023 Terneuzen

14-apr. Lieven Scheire Terneuzen

14-apr. Daniël Arends Middelburg

15-apr. 2e Sprienge muziekfestival Vlissingen

15-apr. Jostiband, muziek Hulst

15-apr. Tragikomedie ‘Afterparty’ Middelburg

15-apr. Mannen van Taal Krabbendijke

15-apr. Dick de Graaf Quartet Terneuzen

15-apr. Chris Verlaan – De Kringloper Ritthem

15-apr. Opening solotentoonstelling

Vleeshal Middelburg

15-apr. Barrie Stevens Goes

15-apr. Symphonic Rock Night Terneuzen

16-apr. 2e Sprienge muziekfestival

Dinerconcert Vlissingen

16-apr. 2e Sprienge muziekfestival

Familieconcert Vlissingen

16-apr. 2e Sprienge muziekfestival

Open Podium Vlissingen

16-apr. Monique Smit – Kidspop Oostburg

16-apr. Bruckner Kwartet Vlissingen

16-apr. Het Oktet – Blaas octetten

van Mozart Terneuzen

16-apr. Brandweerman Sam Goes

16-apr. Matangi Quartet Middelburg

18-apr. Ewoud Kieft – De democratie bedreigd Terneuzen

19-apr. Conny Janssen Danst Middelburg

20-apr. Peter Pannekoek Terneuzen

20-apr. Erik van Muiswinkel Middelburg

21-apr. Fleetwood Mac TributeThe Incredible Story Oostburg

21-apr. TY Zeeuws kamerorkest Kapelle

21-apr. Festival de la Chanson Française Terneuzen

21-apr. Jay Francis Middelburg

Kijk voor de actuele informatie, data’s en locaties op de website zeeuwsecultuuragenda.nl

Concert Koninklijke Oratoriumvereniging in

Zeeuwse Concertzaal

Middelburg - De Koninklijke Oratoriumvereniging Middelburg voert op zaterdag 22 april ‘Ein deutsches Requiem van Johannes Brahms’ uit en na de pauze Psalm 42 ‘Wie der hirsch schreit’, van Felix Mendelssohn Bartholdy. Dit doen ze samen met RBO Sinfonia en twee solisten onder leiding van dirigent Pim Overduin. De avond begint om 19:30 uur in de Zeeuwse Concertzaal. Kaarten zijn te koop via: dedrukkerij.nl.

Jeangu Macrooy en Joenoes Polnaija geven Vrijheidscolleges in Zeeland

Walcheren - Singersongwriter Jeangu Macrooy en acteur Joenoes Polnaija geven een vrijheidscollege op 18 april en 5 mei. Ze zullen hun persoonlijke verhaal en vrijheidsidealen delen in de Zeeuwse Vrijheidscolleges 2023. Lale Gul verzorgt op de HZ een besloten Vrijheidscollege voor alle studenten van de Hogeschool Zeeland en Scalda. Op 18 april om 19:30 uur geeft Jeangu Macrooy een Vrijheidscollege in de Burgerzaal van het Oude Stadhuis in Middelburg. Zijn verhaal gaat over de herdenking van de afschaffi ng van de slavernij 150 jaar geleden en de impact die het Nederlandse slavernijverleden nog steeds heeft voor veel mensen van kleur vandaag de dag. Op 5 mei om 13:30 uur geeft Joenoes Polnaija zijn Vrijheidscollege op het Four Freedom Stage van het Bevrijdingsfestival Zeeland in Vlissingen over hoe hij zich inzet om jongeren hun eigen verhaal te laten vertellen. De vraag hoe je een eigen identiteit creëert met een geschiedenis die altijd mee zal spelen, komt regelmatig terug in de stukken die hij maakt. Vrijheidscolleges zijn gratis toegankelijk. Reserveren voor het college van Jeangu Macrooy is wel noodzakelijk via: vrijheidscolleges.nl

13 De Faam
CONCERT
KUNST EN CULTUUR

weer open voor bezoekers

Arnemuiden - Sinds 1 april is Museum

Arnemuiden weer open voor bezoekers. De deuren zijn geopend op woensdagmiddag en zaterdagmiddag van 13:00 tot 17:00 uur. Eenmaal binnen gaan bezoekers op ontdekkingstocht in het verleden van Arnemuiden en leren ze meer over de visserij, kunnen ze de streekdracht bewonderen compleet met sieraden en brengen ze een bezoekje aan ‘t Uusje van Eine. Er is hard gewerkt om de gang van ‘t Uusje op te knappen. Ook worden er een aantal mooie foto’s geëxposeerd. De afdeling Archeologie is opnieuw ingericht en uitgebreid met een tentoonstelling over het verdwenen dorp Nieuwerkerke met een daarbij behorende maquette van het kasteel. Ook is er een model van een Hollandse Tweedekker terug uit de werkplaats na een grote reparatie. Meer informatie: bezoekmuseumarnemuiden.nl.

Nieuw- en Sint Joosland - Muziekvereniging O.N.D.A. organiseert op zaterdag 15 april om 19:30 uur de traditionele Nacht van in de Zeeuwse Concertzaal in Middelburg. Tijdens deze avond is Piet Reijnoudt 75 jaar lid. De 85-jarige Piet heeft heel veel mogen betekenen voor de vereniging. Hij was enkele jaren secretaris en ruim twintig jaar voorzitter. Er zijn vele belangrijke dingen onder zijn voorzitterschap mogelijk gemaakt, zoals de oprichting van het jeugdorkest Jong O.N.D.A. Voor al zijn verdiensten heeft hij in 1988 een Koninklijke onderscheiding gekregen. Tot de dag van vandaag speelt hij zijn partij mee in de vereniging op euphonium en is hij de bibliothecaris. Tijdens deze avond wordt hij in het zonnetje gezet. Kaarten reserveren via: reserveringenonda@hotmail.com.

Middelburg - De gemeente Middelburg heeft zich aangesloten bij het initiatief NK Tegelwippen en roept haar inwoners op om mee te doen aan deze actie. Het NK Tegelwippen is een landelijke actie waarbij gemeenten samen met inwoners strijden om zoveel mogelijk tegels te vervangen door groen. Middelburg wil met deze actie haar inwoners inspireren en motiveren om bij te dragen aan een groenere en gezondere leefomgeving. De gemeente is hiervoor een samenwerking aangegaan met Groenrijk Middelburg. Door het inleveren van tegels bij het tuincentrum worden inwoners beloond met een plantje, wat een extra stimulans is om deel te nemen aan de actie. Tot 14 mei kunnen inwoners hun tegels inleveren in ruil voor een plantje.

Veere - In 2018 startte het project ‘Veere helpt elkaar’. Dit werd in het leven werd geroepen naar aanleiding van de wens van de Stadsraad Veere de vrijwillige zorg die mensen voor elkaar hebben, prioriteit en meer aandacht te geven. Voor de praktische uitvoering hiervan werkten de Commissie Welzijn Veere en Stichting Welzijn Veere samen. Om het vragen van hulp laagdrempeliger te maken, hebben zij gezamenlijk een kaart ontworpen die inwoners achter het raam konden zetten, wanneer ze achter de actie stonden en eventueel zelf hulp aan wilden bieden. Het project werd met open armen ontvangen en in september 2022 werd het nieuw leven ingeblazen door middel van het verspreiden van nieuwe kaarten. Achter de ramen van Veere kleurde het rood van de hulpkaarten. De Commissie Welzijn Veere vond het hartverwarmend om te zien hoe groot de bereidheid is om elkaar te helpen. En ze hoopt dat door deze actie mensen eerder om hulp durven te vragen wanneer ze dat nodig hebben. Met de kaart kan je overigens niet alleen laten zien dat je iemand wilt helpen. Op de achterkant ervan wordt ook uitgelegd welke stappen je zelf kunt zetten wanneer je meer georganiseerde hulp nodig hebt en je eigen netwerk daarvoor niet toereikend is. Meer informatie over ‘Veere helpt elkaar’ of over Burenhulp of Burgeradvies in Veere via: a.sanders@welzijnveere.nl.

De Faam 14
Museum Arnemuiden
Piet Reijnoudt 75 jaar lid van muziekvereniging O.N.D.A.
Lever een tegel in bij Groenrijk en ontvang ‘groen’ terug
Veere kleurt nog steeds rood door groot succes
‘Veere helpt elkaar’

Gebarentaal

Vorige keer eindigde ik mijn verhaal over de zoektocht naar tolken. Finn heeft nu drie dagen een tolk in de klas en we willen heel graag dat er alle dagen een tolk aanwezig is. We merken dat hij, omdat hij gebarentaal op school aangeboden krijgt, thuis ook steeds meer gaat gebaren. Ik wil dit heel graag zo houden. Zijn woordenschat wordt nu ook snel groter, dus werk aan de winkel.

In Zeeland wordt er weinig scholing aangeboden voor ouders. Ik heb nu twee cursussen afgerond, maar een taal aanleren is zoveel meer dan twee cursussen. Daarom ben ik op onderzoek gegaan. Via LOI bieden ze ook gebarentaal aan wat geregeld wordt via het gebarencentrum. Ik wil zo graag NGT leren, maar dat kan door veel te oefenen. Samen met een andere moeder hebben wij ons opgegeven voor de cursus in Eindhoven, dichterbij was er niet. Ik vind het heel belangrijk dat we Finn twee talen kunnen aanbieden, zodat dat hij later een keuze kan maken en niet dat wij de keuze nu al voor hem maken.

Willy Wouters

Boekhandel de Boekenmolen

Molenweg 1, Meliskerke

Ga ook naar de-boekenmolen.nl

Zo normaal als het is om de bakker te bezoeken, moet de boekhandel in je to-do-lijstje voorkomen; even noodzakelijk als het vullen van je maag heeft je geest voeding nodig. Broodnodig is het om de ledigheid ervan tegen te gaan. Daarom zal ik jullie regelmatig voorzien van boekentips. Zie deze rubriek als aanjager om de gewoonte van winkelbezoek erin te houden en je rijk te maken. En weet dit: elke boekverkoper (net als elke winkelier overigens) legt de loper voor je uit!

Mevrouw van Gogh

1Caroline Gauchi haalt in haar boek ‘Mevrouw van Gogh’ Johanna Bonger voor het voetlicht, de vrouw die verantwoordelijk is voor de bekendheid van haar zwager Vincent van Gogh en zijn werk. Als Johanna in Parijs Theo van Gogh leert kennen, krijgt ze zijn broer Vincent op de koop toe, want die twee zijn onlosmakelijk verbonden. Haar boek neemt je mee Johanna’s wereld in: haar ontmoetingen, de verwikkelingen tussen Vincent en Theo, haar zoon Vincent Willem en tenslotte haar trieste terugkeer naar Nederland na het overlijden van de Van Goghs, vergezeld van een koffer vol waardeloze schilderijen. Wat een doorzettingsvermogen heeft die vrouw!

Ik blijf zoeken naar mogelijkheden om ook zelf te blijven leren. Het is een prachtige taal om te mogen leren. De reden blijft emotioneel, maar ik heb ook veel interesse voor deze taal gekregen.

Finn heeft inmiddels zijn eerst speelafspraakje gehad, hij heeft zo genoten. Het eerste loslaten is begonnen voor ons en laat ik dat nou best lastig vinden. Daar vertel ik de volgende keer meer over.

Nathalie Heiboer

Blogster van Life with Usher uit Veere

2Beperkt Volmaakt

Andersom zijn er veel boeken; ouders die schrijven over hun kind met een beperking. Jolanda Doornbos draait ’t om; zij schrijft over haar leven met beperkte ouders. Ze heeft een hechte band met haar opa, maar die sterft als ze acht is. Haar ouders kunnen haar geen steun bieden en haar omgeving gunt haar weinig ruimte omdat hun vooroordelen in de weg staan. Wat een ingewikkelde klus voor een kind!

Ann, de hoofdpersoon in ‘Beperkt volmaakt’ moet letterlijk het wiel van het leven uitvinden en dat het gelukt is, is bijzonder te noemen. Heel interessant verhaal!

15 De Faam
"Voor ouders wordt er weinig aangeboden op het gebied van gebarentaal"
COLUMN
lekker lezen
BOEKEN

Leerlingen maken sushi-cups tijdens ‘Kok in de klas’

Archipelschool de Branding in Vlissingen deed mee met de landelijke les ‘Kok in de klas’. Tijdens deze kookles van Anita Zuijddijk leerden de leerlingen van groep 7 veel over smaak en eten. Bovendien maakten ze heerlijke sushi-cups. “Het was een erg geslaagd ochtendje, voor herhaling vatbaar”, laat leerkracht Ingrid de Pagter weten. Het is het vierde jaar dat ‘Kok in de Klas’ wordt gehouden. Dit jaar is het aantal scholen dat meedoet verdubbeld ten opzichte van vorig jaar.

Foto’s Archipelschool de Branding

De Faam 16 FOTOVERSLAG

Naam: Elena Pronk Leeftijd: 11 jaar Sport: Turnen a-selectie Club: Vlissingse Turn Vereniging Favoriete sporter: Sanna Veerman, Tisha Volleman

Jij bent een turnster. Doe je dit al lang?

Sinds ik vier jaar ben. Ik wilde graag radslagen en handstanden doen.

Wat is er zo leuk aan jouw sport?

De verschillende onderdelen maken mijn sport leuk om te doen. Vooral vloer en balk vind ik leuk. Maar ook omdat het individueel en teamsport is. Het voordeel is dat je bijna altijd je vriendinnen bij je hebt en soms is het een nadeel dat wedstrijden ver weg zijn. Je moet vaak lang moet wachten voordat je aan de beurt bent.

Ben je al lang lid?

Ik ben bijna zes jaar lid.

Waarom heb je voor deze vereniging gekozen?

Ik begon met dansen bij de Vlissingse Turn Vereniging, VTV. Samen met mijn moeder heb ik gekeken naar verschillende clubs, maar VTV vond ik uiteindelijk het leukste.

Train je veel?

Ik train 4,5 uur in de week en daarnaast nog twee uur acrobatische gymnastiek, dit doe ik ook bij VTV. Ik heb vaak zin om nieuwe dingen te leren en het is er altijd gezellig.

Doe je ook mee aan wedstrijden?

Ik doe mee aan regio/district wedstrijden. De eerste plaats heb ik behaald bij plaatstingwedsrijd niveau vijf, pupil drie. Daar ben ik trots op.

Heb je een ritueel of geluksbrengers bij je tijdens wedstrijden? Er zit altijd een gelukspoppetje aan mijn tas en ik kijk naar mama voordat ik begin.

Zijn er nog bepaalde doelen die je wil bereiken in deze sport? Ik wil graag nog naar hogere niveaus.

Voor bij de coffeeshop

Het is lastig om een winkel in chocoladebollen te beginnen. Een chocoladebol geeft een euforisch gevoel maar is ongezond, verslavend en kan bij veelvuldig gebruik hallucinaties oproepen. Dus een chocobollenwinkel in de Walstraat van Vlissingen lijkt mij niet handig. Tenzij je natuurlijk een permanente vraag naar chocoladebollen creëert en mensen daarvan afhankelijk maakt. Maar hoe zet je dat in de markt?

Laatst hadden ze in de Vlissingse gemeenteraad een discussie over de coffeeshops. Met de vraag of er wel of geen gezondheidswaarschuwing van overheidswege op de verpakkingen moet komen. Eigenlijk wel logisch, want als je een peuk opsteekt en een biertje pakt moet je jezelf door de waarschuwingen heen worstelen. Maar de raadsleden vonden dat in meerderheid niet nodig, want coffeeshops geven zelf al die informatie. Tja, zouden zij dat van de sigarettenhandel ook accepteren? Aardig is wel dat er maar twee coffeeshops in Vlissingen zijn en rivaliserende straathandel wordt van staatswege hard aangepakt, dus nauwelijks concurrentie. Verder hoeft er over de verkoop geen btw of accijns worden betaalt, want heffi ngen op verboden handel is niet toegestaan. En juist dát bleef maar door mijn hoofd spoken.

Dus illegaal handelen wordt gedoogd en ondersteunt door de overheid. Je mag geen reclame maken, maar verslaving houdt de vraag mooi in stand. Dus ik ging eens rondneuzen en merkte dat ze niets hadden voor bij de ‘coffee’. Chocoladebollen! Schreeuwde het door mijn hoofd. Gewoon tien stuks in een witte doos. Lekker hoog suikergehalte, absoluut verslavend en goed voor een fl inke hallucinerende ervaring. Het past geweldig in het assortiment. Dus, zie je iemand met zo’n doos? Dan weet je waar die vandaan komt.

17 De Faam
COLUMN
DESPORTVAN

ZZcoldstores heeft zich gespecialiseerd in het temperatuur gecontroleerd opslaan van voornamelijk exotisch fruit. Met twee koelhuizen en eigen loskade bieden wij veel kwaliteit, capaciteit en flexibiliteit in op- en overslag.

Wij zijn op zoek naar:

Vestiging Kruiningen:

- Financieel administratief medewerker - Heftruck/ reachtruckchauffeur

Contact?

E-mail: frans.maas@zzcoldstore.nl

Samen bereiken we meer!

Wil jij ook het verschil maken?

Ben jij een rekenwonder of een ster in klantadvies?

Dan leren we jou graag kennen!

Wij zoeken een assistent accountant

Als assistent accountant stel je zelfstandig jaarrekeningen op en verzorg je aangiften OB, IB en VpB. Je stelt financiële overzichten op. Je houdt contact met de klant en denkt mee. In samenwerking met de fiscalist en accountant adviseer je de klant om zo het optimale resultaat te realiseren.

Geïnteresseerd?

Scan dan snel de QR-code en ontdek of deze functie wat voor jou is!

www.zzcoldstores.com

Op zoek naar een leuke zomerbaan?

Op zoek naar een leuke zomerbaan?

vacatureSchoonmaakster gezocht op maandag en vrijdag voor ons sanitair, kleedruimte, kantoor etc. Ca. 6-8 uur per week.

Bel 0113 - 600 270 of mail naar nautic@vdrest.nl

Vind jij het leuk om uiteenlopende reparaties, onderhoud en schilderwerken te verrichten op een mooie locatie aan het water?

Kom dan als (aankomend) jachtreparateur ons team in Kats versterken.

Heb je interesse?

Mail je motivatiebrief met CV naar adrienne@vdrest.nl t.a.v Adrienne Vermin. Voor nadere toelichting bel 0113-600270 en vraag naar Erwin van Keulen.

Kom werken bij "Zwembad Den Inkel"

Kom werken bij "Zwembad Den Inkel"

Wij zijn op zoek naar toezichthouders voor ons buitenbad of horecamedewerkers voor ons winkeltje. Ben je flexibel inzetbaar, minimaal 18 jaar (toezicht) of minimaal 16 jaar (winkeltje) en heb je zin om de mouwen op te stropen? Neem dan contact op via; Telefoonnummer; 0113-320144 of via receptie@zwembaddeninkel.nl

Wij zijn op zoek naar toezichthouders voor ons buitenbad of horecamedewerkers voor ons winkeltje. Ben je flexibel inzetbaar, minimaal 18 jaar (toezicht) of minimaal 16 jaar (winkeltje) en heb je zin om de mouwen op te stropen? Neem dan contact op via; Telefoonnummer; 0113-320144 of via receptie@zwembaddeninkel.nl

DEN INKEL SPORTFONDSEN

DEN INKEL SPORTFONDSEN

De Faam 18

De

19 De Faam
ondernemers in deze vacaturespecial zijn op zoek naar personeel.

oOsTkApElLe

Wij zijn op zoek naar vakantiekrachten vanaf 14 jaar en kassa-medewerkers vanaf 16 jaar. Neem contact op via okd@jumbo.com, 0118-581654 of stap gerust eens binnen.

Collega gezocht 20-25 uur per week

Interesse in deze baan?

Le Grand Bazar Stuur dan je sollicitatiebrief met CV naar:

Wij zijn op zoek naar controleurs (m/v) voor het controleren / uitchecken van de gasten in de accommodatie en het controleren van de schoonmaakwerkzaamheden.

Wil je meer informatie of heb je interesse om ons team te komen versterken? Bel of mail ons gerust! 0118 56 18 09 (tijdens kantooruren) of mail naar judith@kustlicht.nl

Beschikbaar voor de middagen en regelmatig op zaterdag. Je bent minimaal 18 jaar.

Ook gezocht Zaterdaghulp e/o vakantiehulp vanaf 16 jaar.

Le Grand Bazar Hoofdstraat 46, 4484 CG Kortgene Of per e-mail: legrandbazar@kpnplanet.nl

Ben jij een rekenwonder?

Hoondert is op zoek naar een calculator.

Naast een goed salaris bieden wij: veel vrijheid een vast dienstverband in het vooruitzicht opleidingsmogelijkheden & doorgroei kansen.

Kunnen wij op jou rekenen? Solliciteer dan nu!

hoondert.com/vacature-calculator

De Faam 20
BiJ
wErKeN

Anouk den Dekker werkt al 27 jaar in het ziekenhuis in Goes, maar besluit nu haar droom om met dieren te werken achterna te gaan. Sinds anderhalf jaar volgt ze een opleiding tot hondenosteopaat, die ze in oktober hoopt af te ronden. Deze maand opende ze Honden Osteopathie Zeeland, in een sfeervolle pipowagen in Heinkenszand.

“Volgens mijn docent is het belangrijk om zo veel mogelijk honden in de hand te hebben,

zodat je de finesse steeds beter voelt. Vandaar dat ik al gestart ben met mijn praktijk”, vertelt Anouk. “Mijn man heeft de pipowagen helemaal zelf gebouwd. Het is voor honden fijn dat het klein en knus is, zo hebben ze namelijk niet te veel prikkels tijdens een behandeling.” De onderneemster zit al van kinds af in de paardenwereld en ging 25 jaar geleden al naar een osteopaat met haar paard. “Dieren zijn altijd een rode draad in mijn leven geweest. Ik droomde er eigenlijk van om dierenarts te worden, maar het leven liep

anders. Toch besloot ik een paar jaar geleden uit te zoeken of ik mijn medische achtergrond en liefde voor dieren kon combineren. Omdat er al veel paardenosteopaten zijn, besloot ik me te specialiseren in hondenosteopathie, want dat staat nog in de kinderschoenen.”

Dankbaar beroep

Osteopathie richt zich vooral op de oorzaak van de klacht, in plaats van alleen de symptomen aan te pakken. Het hele lichaam wordt betrokken in een behandeling, omdat alle organen en structuren met elkaar verbonden zijn. Als osteopaat stimuleer en activeer je ook het herstellend vermogen van het lichaam. “Als een hond last heeft van zijn rug, is de kans groot dat ook andere delen van het lichaam lastig doen, bijvoorbeeld de organen. Als osteopaat ga je op zoek naar waar de spanning zit, de pijnlijke plekken en blokkades. Het lichaam van de hond vertelt je waar je moet zijn. De opleiding is behoorlijk pittig, maar het scheelt dat ik een medische achtergrond heb. Ik vind het ontzettend leuk en interessant.” De dankbaarheid die Anouk mag ontvangen van de dieren, geeft haar veel voldoening. “Vaak komt een hond toch wat gespannen binnen, maar zodra ze merken dat je ze helpt en verlichting biedt, zijn ze zó puur. Dat vind ik heel mooi om te zien.”

Nieuwe energie

“Osteopathie is niet geheel wetenschappelijk bewezen, maar er wordt steeds meer wetenschappelijk bewijs gevonden. Jaren geleden stond de behandelvorm nog lijnrecht tegenover de opleiding die dierenartsen hebben gevolgd, maar steeds meer artsen staan er voor open en zien dat het kan helpen. Er zitten zelfs twee dierenartsen in mijn opleidingsgroep”, zegt Anouk. “Toch zijn er nog mensen die denken dat het zweverig is, maar dat is het totaal niet. Ik hoop dat ik dit uiteindelijk fulltime kan doen, want dit is echt mijn passie. Ik krijg hier nieuwe energie van.”

21 De Faam VACATURESPECIAL
TEKST EN FOTO GERTIE DE BOEY
“Als honden voelen dat je ze helpt, zijn ze zó dankbaar“

Cleijenborch is op zoek naar:

Verzorgenden IG

Eerst Verantwoordelijk Verzorgenden

Verpleegkundigen

Helpenden (+)

Weekendhulpen schoonmaak

Wil je echt iets voor je medemens betekenen? Door jouw oprechte aandacht, goede zorg en begeleiding, ben je onmisbaar voor onze cliënten en je collega’s. Je snapt dat de cliënt niet op jouw werkplek woont maar dat jij werkt op de woonplek van de cliënt. Je werkt bij ons in een organisatie met korte lijnen, waar een informele werksfeer heerst. Nieuwsgierig? Kom een dagdeel meelopen, zodat je de sfeer kunt proeven. Je kunt een afspraak maken door een appje te sturen naar onze manager zorg, Pim Pijpelink: 06-82224864. Mailen kan natuurlijk ook: info@cleijenborch.nl. Heb je een andere opleiding in de zorg? Ook dan ben je welkom!

Wij zijn gecertificeerd voor de Roze Loper en geven daarmee aan dat wij diversiteit hoog in het vaandel hebben. Ons diversiteitsbeleid (in de breedste zin van het woord) richt zich enerzijds op het thema culturele/religieuze diversiteit en migranten (zowel ouderen als medewerkers). Anderzijds, richt ons diversiteitsbeleid zich op seksuele diversiteit en LHBT-ouderen en -medewerkers (oftewel lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender) – een relatief onzichtbare groep in de zorg.

De Faam 22
www.cleijenborch.nl

Ons uitgangspunt is dat cliënten bij ons hun leven zoveel als mogelijk op dezelfde wijze kunnen voortzetten. Wij streven naar een klantgerichte benadering en behandeling. Dit houdt in dat mogelijkheden, wensen en behoeften van de cliënt te allen tijde het uitgangspunt vormen.

Zorgcentrum Cleijenborch is dan ook onderdeel van de samenleving en onze bewoners blijven hier deel van uitmaken. Daarom hebben wij een

WERKEN

gastvrijheidsconcept ontwikkeld. Het eerste project was de aanleg van de dierenweide en de groentetuin/pluktuin. Deze maakt onderdeel uit van de wijk en jong en oud maken hier met veel plezier gebruik van. Vervolgens is het Gezondheidscentrum ontwikkeld met daarin o.a. de huisartsenpraktijk, fysiotherapie, podotherapie, thuiszorg en WMO.

Sluitstuk van het gastvrijheidsconcept is de nieuwe inrichting en de herbestemming

BIJ EEN TOP BEDRIJF?

van onze ontmoetingsruimte, die nu licht en uitnodigend is en vol staat met groene planten. Er zijn gezellige zitjes gecreëerd waar u kunt genieten van een kopje koffi e en een praatje. Aan de grote vernieuwde balie met kiosk kunt u terecht voor informatie en een consumptie.

Er worden regelmatig activiteiten georganiseerd voor onze bewoners, zowel in groepsverband als individueel, zoals de wandelclub, de koffi etafel maar ook creatieve activiteiten, spelmiddagen en themamaaltijden. Om deze activiteiten te kunnen blijven aanbieden, zijn wij altijd op zoek naar enthousiaste vrijwilligers. Heeft u zin om een keer mee te kijken? Neemt u dan contact op met onze Eerst Verantwoordelijke Welzijn, Rian de Rijder (rianderijder@cleijenborch.nl) of belt u naar 0113-240900.

In de achterliggende dertig jaar is ‘TOP The Onion Group’ uitgegroeid tot een toonaangevend internationaal opererend familiebedrijf. De strategie is gericht op het creëren van schaalgrootte en ketenbeheersing. Waarom? Omdat dát hen in staat stelt om aan de wensen van klanten wereldwijd te voldoen. U herkent TOP enerzijds als de toegewijde teler, die voor een topproduct gaat. Anderzijds ontmoet u hen als de partner van foodfabrikanten. Zij leveren uien, snijden, snipperen, fermenteren, conserveren, bakken en persen tot olie. Hóe u de karakteristieke smaak van uien ook wilt benutten in uw recepten, zij leveren u het gewenste product. Daarnaast leveren ze een groot en gevarieerd assortiment geconserveerde groenten, van augurken en zilveruien tot bloemkool en courgette.

Wij zoeken:

‘s-Gravenpolder

• Cost Accountant

Baarland

• Kwaliteitmanager (MT-lid)

• Medewerker Technische Dienst

Heb je interesse?

Kapelle

• Maintenance Engineer

• Ploegleider

Mail dan naar bart.hommes@greencareerconsult.nl of bel 06 53 15 94 83.

23 De Faam
Gastvrijheidsconcept bij Zorgcentrum Cleijenborch Cleijenborch Dokter Maasstraat 4, Colijnsplaat info@cleijenborch.nl | 0113 240900
ADVERTORIAL
De Faam 24 AANG ENBRUG lectro Meer weten? Ga naar aangeenbrugelectro.nl/vacatures! Stap jij in?

Bij Aangeenbrug Electro staat een hecht team, een prettige werksfeer en de mogelijkheid om je als medewerker te ontwikkelen, centraal. Al meer dan dertig jaar laat Aangeenbrug Electro het witgoed in Zeeland zijn werk doen. Voor zowel nieuwe machines als de reparatie van bestaand witgoed staat het team, in Westkapelle en de monteurs op de weg, voor klanten klaar. Dat doen ze, met goede

materialen, enthousiasme, een positieve inzet én veel plezier, door heel Zeeland en daarbuiten. “Bij Aangeenbrug Electro staan we open voor nieuwe ideeën vanuit jou en daar krijg je veel vrijheid voor terug”, vertelt eigenaar Paul Aangeenbrug. “Ons hoofdkantoor is gevestigd in Westkapelle, maar woon jij niet om de hoek? Dan krijg je de mogelijkheid om naar de klus te gaan vanuit huis.” De waardering van het team

Wij werken in de zorg én daar zijn wij trots op!

Durf jij het ook aan? Ook als je een opleiding bij Cederhof wilt volgen, ben je welkom.

Stuur een bericht naar  info@cederhof.eu  of kom naar de inloopmiddag 9 mei van 15-17 uur bij Cederhof.

en van klanten, zorgt voor motivatie. “We zorgen voor blijdschap bij mensen doordat we één van de belangrijkste onderdelen in huis, het witgoed, netjes afl everen of repareren en daarnaast meegroeien met de nieuwste innovaties. Bij ons krijg je voldoening van je werk.”

Solliciteren

Bij Aangeenbrug Electro is een technische achtergrond mooi meegenomen, maar technische interesse is belangrijker. “Het meeste leer je op de werkvloer en je collega’s staan altijd klaar om te helpen.” Benieuwd naar de openstaande vacatures? Scan dan de QR-code of neem contact of via onderstaande contactgegevens.

25 De Faam
ADVERTORIAL
Aangeenbrug Electro Oude Zandweg 24, Westkapelle info@aangeenbrugelectro.nl | 0118 57 24 27
Technische achtergrond is mooi, technische interesse is belangrijker

Scan en bekijk de volledige vacatures!

Wij hebben 2 prachtige vacatures open staan:

(Allround) Onderhoudsmonteur

Heb jij kennis van WTB installaties, hydrauliek en pneumatiek? Dan zijn we op zoek naar jou! Kom ons Maintenance team versterken en werk samen met ervaren collega’s aan de optimalisatie van ons machinepark.

Kwaliteitsinspecteur

Wil jij inkomende materialen, producten en geproduceerde hal abricaten gaan controleren, op basis van het ontwerp en de gestelde kwaliteitsnormen? Heb je ook a niteit met techniek en wil je leidinggeven aan de medewerker Kwaliteitsdienst? Dan zoeken wij jou!

Ben jij op zoek naar een uitdagende baan en goede arbeidsvoorwaarden, in een bedrijf met meer dan 50 jaar ervaring? Neem een kijkje op onze website (ook voor andere vacatures) en solliciteer! www.metaloterm.com/nl/carriere

Schiedel Metaloterm B.V. is een internationaal productiebedrijf dat voorziet in metalen rookgasafvoersystemen.

De apotheekhoudende huisartsenpraktijken op Noord-Beveland zijn op zoek naar: Apothekersassistenten, 24-38 uur per week

voor onze praktijken in Kamperland en Colijnsplaat, als toevoeging in onze teams van huisartsen, praktijkondersteuners, doktersassistenten, apothekersassistenten en praktijkmanager.

Wat ga je doen?

Je verricht werkzaamheden met betrekking tot het klaarmaken, mede bewaken, controleren en het ter hand stellen van genees- en zelfzorgmiddelen en het geven van voorlichting/advies daarover.

Wie zijn wij?

Op Noord-Beveland bevinden zich drie apotheekhoudende huisartsenpraktijken, welke intensief samenwerken, voor zowel de praktijk in Kamperland als de praktijk van Colijnsplaat zijn we op zoek naar een apothekersassistente. De beide praktijken bieden een breed aspect aan huisartsenzorg. In onze teams heerst er een persoonlijke en vriendelijke werksfeer. De medewerkers zijn betrokken en zij verrichten de werkzaamheden op professionele wijze.

Wat neem je mee?

• Je beschikt over het MBO-diploma apothekersassistent of zit in het derde leerjaar van de opleiding voor apothekersassistent.

Je vindt respectvol omgaan met patiënten een uitgangspunt voor je handelen en je weet je aan te passen aan de patiënt door je positieve instelling, geduld en inlevingsvermogen. Verder ben je integer en betrouwbaar in je contact met patiënten en andere zorgdisciplines. Je bent vaardig met de computer.

Je hebt een hoge mate van zelfstandigheid en kunt dit combineren met werken in een team.

Je werk zorgvuldig, zelfstandig en kunt oplossingsgericht denken.

Je bent leergierig en je ziet nieuwe situaties als een uitdaging om je kennis te vergroten. Je beschikt over een collegiale houding en bent bereid bij te springen in geval van ziekte of vakantie.

Wat bieden we jou?

Behalve dat je komt te werken in een gecertificeerde apotheek, kom je te werken op een werkplek met een prettige en vriendelijke werksfeer. De werknemers en huisartsen zijn betrokken bij alle werkzaamheden, dit maakt jouw werk afwisselend. Wij bieden een aanstelling voor bepaalde tijd met uitzicht op vast dienstverband onder voorwaarden van de CAO-Huisartsenzorg.

Goed om te weten!

Ben je enthousiast en wil je meer informatie of eens een keertje komen kijken?

Neem dan contact op met Tatiana Netsere, praktijkmanager, 06-83837691 of t.netsere@zhco-periscaldes.nl. En als je de stap durft te wagen, stuur dan je motivatiebrief en cv per mail naar bovenstaand e-mailadres.

VACATURES

Ben jij straks klaar met je opleiding en wil je werken, leren & doorgroeien in de techniek, kom dan een keer kijken bij ons want wij zoeken jongeren met technische handen om het vak te leren.

Momenteel hebben wij meerdere vacatures openstaan;

Gezocht:

- ACCOUNTANT - ADVISEUR (AA/RA)

- ASSISTENT ACCOUNTANT

Een ervaren ploeg met vertrouwde gezichten...

Wij zijn per direct op zoek naar eerder genoemde functies. Bij ons wordt er op een ongedwongen en informele manier gezorgd voor de financiële administraties van onze klanten.

INTERESSE? Meer info: VUYK-ACCOUNTANTS.NL

• Commercieel Manager, Vlissingen Oost;

• Service Manager, Vlissingen Oost;

• Monteurs onder de haak, Vlissingen Oost & Schiedam;

• Monteurs boven de haak, Vlissingen Oost & Schiedam;

• Storing Monteurs, Vlissingen Oost & Schiedam;

• Bedrijfsleider, Schiedam;

Kijk voor meer informatie op liftal.com/nl/nieuws voor alle vacatures en ben je enthousiast over een vacature bel dan met Ingrid van personeelszaken op 06 57 81 58 44 of stuur een e-mail naar hrm@liftal.com.

De Faam 26
vacatures
Onze locaties Vlissingen, Rilland, Rotterdam, België

Je droom waarmaken, je moet het maar durven en je moet het maar doen. Enya deed het, tweeënhalf jaar geleden. Ze opende haar eigen tattooshop: Flamboyant Tattoo. Deze creatieveling schetst en tekent al jaren op papier, maar in haar eigen shop vereeuwigt ze het op lichamen. “Dat laatste is altijd spannend, je blijft het voor altijd zien. Maar dat

mensen speciaal naar mij komen om een tattoo te zetten, blijft iedere keer weer een eer.”

Een aantal jaren geleden was Enya een horecatijger met een grote passie voor tekenen. Wanneer het even tegenzit, ze even niet lekker in haar vel zit, besluit ze te doen waar ze al jaren over nadenkt.

“Het pand aan de Oude Markt in Vlissingen kwam toevallig op mijn pad. Het heeft zo moeten zijn, denk ik dan. Ik hoor vaak dat mensen zich prettig voelen in deze ruimte en dat heb ik zelf ook. Het zetten van een tatoeage is heel persoonlijk. Je komt behoorlijk in iemands aura”, lacht ze. ”De meest uiteenlopende karakters stappen bij mij binnen en dat maakt het werk ook zo leuk. Sommigen willen een tatoeage met een bijzonder verhaal erachter, anderen ‘vullen’ het lichaam op met kunst. Ik zet een tatoeage altijd maar één keer. Natuurlijk kunnen ze voorbeelden zien, maar exact namaken doe ik niet. Ik heb een creatief beroep en als ik mijn creativiteit niet kwijt kan, past de tattoo niet bij mij.”

Eerlijkheid

Een tatoeage tekenen is volgens Enya een andere techniek dan wanneer je tekent op papier of doek. “Iedere huid is anders en verandert ook. Daar moet je rekening mee houden wanneer je een tattoo zet. Daarnaast is de plek ook van belang. Niet iedere plek is geschikt voor een bepaalde vorm, of fi guur. Ik ben ook eerlijk als het niet mijn stijl is en ik niet achter mijn eigen werk kan staan. Hoe tof ik het ook vind dat mensen bij mij aankloppen, soms moet je ‘nee’ zeggen. Dat is lastig, maar wel eerlijk.”

Mannetje staan

Het was voor Enya niet vanzelfsprekend dat ze ondernemer zou worden. “Soms denk ik terug aan vroeger en heb ik spijt dat ik niet eerder ben begonnen. De vrijheid, doen wat je het allerliefste doet, dat maakt je als mens gelukkig. Als tatoeëerder heb je een ‘stoer’ beroep volgens de buitenwereld. Het wordt nog steeds gezien als mannenwereld, waarin ik als vrouw ‘mijn mannetje’ moet staan. Er komt steeds meer acceptatie en respect gelukkig, maar het blijft hard werken. Ik heb daarom lang getwijfeld om dit te gaan doen. Mijn moeder heeft mij hierin altijd gesteund, maar er waren genoeg mensen in mijn omgeving die negatief reageerden. Ik vind het daarom belangrijk om mee te geven aan startende ondernemers dat je jezelf niet moet laten beïnvloeden door hen die zeggen dat je het niet kan. Werk hard en bewijs het tegendeel. Maar doe vooral wat je gelukkig maakt.”

27 De Faam VACATURESPECIAL
TEKST EN FOTO: MARIT JANSEN VAN GALEN
Enya maakt ondernemersdroom waar: “Laat je niet beïnvloeden door hen die zeggen dat je het niet kan”

ZATERDAG

O.A. TE BEZICHTINGEN:

Onze touringcars | Voertuigtechniek | Simulator (Industrie)spuiterij | F1 Bandenwisselspel

Mini bloesemrit en nog veel meer

Quistenburg 8 | 4454 PZ Borssele

De Faam 28
100 JAAR
WIJ BESTAAN
OPEN DAG
15 APRIL
UUR 1923
2023
10.00-15.00
1946
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.