De Faam | week 10 2023

Page 1

Kees: “Ik heb flink wat missers gehad op het water”

GRATIS WAARDEBEPALING EN DIRECT HYPOTHEEK ADVIES?

Maak nu een afspraak Welkom bij O’key!

Dolfijn ondersteunende therapie voor kinderen met beperkingen

Jan: “Jonge plantjes opkweken, vind ik heel mooi”

Stille verkoop! zwaanmakelaars.nl

Goed idee voor uw woning?

Een merk van NR 5 – 2023
Overkappingen
Alta Luna. Foto: Ziggy Marlissa
Kozijnen Zonweringen
ascozeeland.nl

Het Academy-traject

Popaanzee ACADEMY is bedoeld voor Zeeuwse acts die klaar zijn voor het grote publiek. Deze nieuwe lichting krijgt naast intensieve coaching diverse muziekindustrie-gerelateerde masterclasses aangeboden. Op basis van een bandplan wordt de act gekoppeld aan een coach uit de Nederlandse muziekindustrie (zoals een muzikant, manager of producer). Daarnaast krijgen zij optredens op Zeeuwse festivals. Het traject wordt afgesloten met een clubavond in samenwerking met één van de Zeeuwse poppodia.

De
2
Faam
Xeno. Foto: Ben Willemsen Alta Luna. Foto: Ziggy Marlissa

Jong Zeeuws talent dat staat te popelen om met een coach uit de muziekindustrie aan de slag te gaan. De indierockband Alta Luna en progressieve metalband Xeno worden door Popaanzee verwelkomd in het Academy-traject van 2023 en zijn daar maar wát blij mee. “Het brengt veel mogelijkheden met zich mee. We zijn al lekker op weg, maar alle hulp die je kunt krijgen, moet je aanpakken”, vinden Ruben Willemsen en Sean Lubbersen van Xeno. Daar sluit Loek van der Linde van Alta Luna zich bij aan. “Binnen Zeeland kennen de mensen ons, we willen nu ook buiten deze provincie stappen maken. Popaanzee kan ons daarbij helpen.”

Xeno wil zowel nationaal, als internationaal doorgroeien en hoopt daar samen met een coach mee aan de slag te kunnen gaan. De band werd opgericht in 2008, toen nog met een andere formatie en naam. Ruben: “Onze huidige drummer Lars en ik zaten op dezelfde middelbare school en maakten weleens muziek samen. We startten met een black metal band. Door de jaren heen zijn we gewisseld van muzikanten en heel andere muziek gaan maken.” Inmiddels bestaat de band uit vier leden uit Zeeland en twee uit Amsterdam. Xeno maakt progressieve metal en combineert extreme metalsounds met verrassende twists en passages, getrokken uit verschillende genres. “Binnen dit genre kun je alles doen wat je wilt. We kunnen veel instrumenten erbij halen en wisselen tussen genres, dat is echt geweldig. Xeno betekent vreemd, dus die naam past perfect bij ons.” Gecombineerd met inspirerende teksten uit tal van filosofische en persoonlijke onderwerpen creëert Xeno een zeer unieke, verhalende atmosfeer waar luisteraars zich in kunnen verliezen. “In een band spelen, is bijna een spiritueel proces”, legt Sean uit. “Je voelt elkaar constant aan en deelt je creativiteit met elkaar. Je wordt uitgedaagd om anders te denken en met nieuwe ideeën te werken die je zelf nooit zou verzinnen. Je groeit als muzikant en maakt deel uit van iets groter, dat voelt bijzonder.” Een live optreden is

de kers op de taart. Dankzij Popaanzee staat de band deze zomer op verschillende Zeeuwse festivals, zoals Vestrock in Hulst en Klomppop in Ovezande. Ruben: “Alles waaraan je zo hard gewerkt hebt, komt samen op het moment dat je een podium opstapt. Natuurlijk is er altijd gezonde spanning, maar die overwin je met elkaar door een knallende show te geven en dat voelt heerlijk. We hopen mensen die ons nog nooit live gezien hebben, te verrassen. Het publiek kan een bepaalde intensiteit en diversiteit in onze show verwachten.” Verder op de planning staan nog optredens in België en Den Haag. De band hoopt daar snel nog meer shows aan toe te kunnen voegen en is daarnaast druk bezig met het schrijven van nieuwe nummers. Eerder bracht Xeno al de albums Atlas Construct (2016) en Sojourn (2020) uit en de EP

aan haar melancholische geluid, stuwende drums en eerlijke teksten. Als je van The National, The War On Drugs of Inhaler houdt, ligt Alta Luna zeker in je straatje. “We hebben het grote voordeel dat we een eigen studio hebben, waar we twee keer per week repeteren en onze nummers opnemen. We willen dit jaar iedere zes tot acht weken een nieuwe nummer uitbrengen. En deze zomer hopen we natuurlijk lekker veel op te treden dankzij Popaanzee.” Op welke Zeeuwse festivals Alta Luna staat, houdt de band nog even geheim. “We stonden vorig jaar al zo’n zes keer op festivals en vinden het nog steeds erg leuk. Dat live optreden, daar doe je het uiteindelijk toch voor. Als je het podium opstapt en daar mensen voor jou ziet staan, voel je je toch een beetje vereerd. Als alles dan samenkomt en lukt, geeft dat

“Live optreden, daar doe je het uiteindelijk voor”

Reconstruction (2022). “We hoeven echt niet de grootste band ter wereld te worden, maar voor duizenden mensen op een podium staan, lijkt ons ontzettend gaaf. Dat gaat ons vast lukken!”

Alta Luna

Regelmatig kunnen optreden en gedraaid worden op de radio, dat is het doel van indierockband Alta Luna. Jeremy Lahr (zang), Marc Blom (drum) en Loek van der Linde (bas) begonnen in 2019 samen muziek te maken, toen Jeremy zijn mbo muziekopleiding afrondde. “Als eindopdracht moest hij een album maken en dat hebben we samen gedaan. Dat beviel heel goed”, vertelt Loek. “Later kwamen gitarist Mikey van der Poel en toetsenist Jonathan Poelman erbij.” De groep van vijf vrienden is te herkennen

zo’n goed gevoel.” Weitjerock in IJzendijke was tot nu het meest bijzondere optreden voor de bandleden. “We hopen ooit op Lowlands en Best Kept Secret te kunnen staan, die festivals passen heel goed bij onze stijl.” Maar Zeeland uit komen, is best lastig. “In grote steden heb je meer publiek en veel plekken om te spelen. Het schrijven van nummers gaat goed, maar hoe je vervolgens deze liedjes aan de man krijgt... Daarin tasten we nog in het duister. Onze ultieme droom is dat we allemaal onze hypotheek kunnen betalen van de muziek. Al doen we dit natuurlijk in de eerste plaats, omdat we het heel leuk vinden. We hopen ieder jaar de leuke festivals te kunnen meepakken en vooral dat we het plezier erin houden.” Volg de bands via Instagram @xenoband en @altalunaband.

3 De Faam
TEKST: GERTIE DE BOEY
VOORPAGINA

ZEELAND. Het land waar wij als bescheiden Zeeuwen trots op zijn. De afgelopen jaren heeft de SGP veel voor Zeeland gerealiseerd. Ook voor de komende periode is een stabiel Zeeuws bestuur nodig. Samen maken we onze mooie provincie sterker. Betrokken & daadkrachtig, zo kent u ons. Politiek bedrijven volgens Bijbelse normen en waarden. Kies voor een herkenbaar geluid. Stem woensdag 15 maart SGP!

Voor ons verkiezingsprogramma en kandidaten: zie QR code.

zeeland.sgp.nl betrokken & daadkrachtig

een ander doen?

Stichting Present Walcheren koppelt je aan iemand die hulp nodig heeft. Wij gaan uit van jouw kwaliteiten en werken altijd met meerdere vrijwilligers tegelijk. Je kunt je met een groepje aanmelden of toegevoegd worden aan een bestaand groepje.

Interesse?

Neem contact op met onze projectcoordinator Klaas Bos.

06-57335901

info@presentwalcheren.nl

Of kijk op onze website: stichtingpresent.nl/walcheren

Sommige dingen zijn nu eenmaal beter als ze gevuld zijn.

Onze ISO+ kozijnen, boordevol isolatie. Ontdek het voordeel op www.alku.nl

De Faam 4
STEM 15 MAART
Zeeland
Wil jij graag samen met je familie, vrienden of collega’s incidenteel iets voor

Inspiratie opdoen tijdens AI-Parade in Zeeuwse Bibliotheken

Middelburg – Tot en met 31 maart is het de AI-parade in de Zeeuwse Bibliotheken. AI, bekend als artifi ciële intelligentie, is overal om ons heen. Toch is het voor veel mensen onbekend. De Zeeuwse Bibliotheken willen daar verandering in brengen. Tijdens de AIparade kom je door inspirerende lezingen, dialoogsessies, livestream, exposities en workshops meer te weten over artifi ciële intelligentie. Het programma is voor jong en oud en is te bezoeken in de bibliotheek in Middelburg. Daarna reist de parade tot juni langs andere bibliotheken in Nederland. Meer info: dezb.nl/aiparade-zeeland.

Afscheid supermarkt Spar Louis Sanderse

“Op Siemen zijn verjaardagsfeest hebben we afscheid genomen van Louis Sanderse en zijn supermarkt”, schrijft Charlotte van Sluijs bij deze foto. “Eigenaar Louis Sanderse van de Spar aan de Kerkring in Grijpskerke slaagt er niet in iemand te vinden die de supermarkt wil overnemen. Daarmee verdwijnt de allerlaatste winkel op het dorp.”

Zeg het met bloemen...

Dhr. Provoost

Hij is genomineerd door zijn kleindochter: “Opa verdient een bos bloemen, omdat hij altijd gezelligheid met zich meebrengt. En een gebakje van opa voor de zondag gaat er altijd in!”

In deze rubriek krijgt een lezer een bos bloemen cadeau. Dit om iemand een hart onder de riem te steken, omdat er een mooie prestatie is geleverd, iemand het op dit moment moeilijk heeft of gewoon: omdat iemand het verdient! Wil jij iemand nomineren? Dat kan via onderstaande QR-code of via de website: de-faam.nl onder het kopje ‘redactie insturen’. Vul de reden en de gegevens van de genomineerde in en dan nemen wij contact op met de winnaar.

5 De Faam
CARTOON LEUNTJE & MERIEN

Informatieochtend over Energiebesparing en Duurzaamheid in De Klimop

Koudekerke - Gilde Walcheren organiseert op woensdag 15 maart van 10:00 tot 11:45 uur een inloopspreekuur Energiebesparing en Duurzaamheid. Een deskundige van Gilde Walcheren geeft antwoord op vragen over mogelijkheden om zuiniger om te gaan met energie. Ook kan er een schatting gemaakt worden van de kosten en opbrengsten van diverse maatregelen, naar aanleiding van verbruikscijfer. De inloop is bedoeld voor woningeigenaren en huurders. Er zijn geen kosten aan verbonden. Deze ochtend zal er tevens een ICT-adviseur van Gilde Walcheren aanwezig zijn om vragen over computers en telefoons te bespreken. Het spreekuur vindt plaats in De Klimop, Kerkstraat 2 in Koudekerke. Meer informatie via: info@gildewalcheren.nl of 06 53 68 24 34.

Enthousiaste

buurtverbinders gezocht voor project

MijnBuurtje

Middelburg - In de gemeente Middelburg organiseren inwoners activiteiten, ze bieden diensten en spullen aan en ze vragen elkaar om hulp. Ook zijn er allerlei voorzieningen waarvan iedereen gebruik kan maken. De gemeente wil de mogelijkheden nog beter op de kaart zetten, door middel van een informatieavond van MijnBuurtje. Om inwoners, verenigingen, organisaties en de gemeente dichter bij elkaar te brengen, willen ze alles wat buurten te bieden hebben zichtbaar maken via één online community platform. Dit past goed in het streven naar wijken en dorpen waar het fijn wonen is en waar mensen oog en oor voor elkaar hebben. Er is gekozen voor de aanpak van MijnBuurtje. nl. In deze aanpak zorgen buurtbewoners zelf, in de rol van buurtverbinder, voor meer verbinding in hun eigen buurt of wijk. Meer informatie wordt gegeven op donderdag 16 maart. De bijeenkomst is in de Nehalennia aan de Breeweg 71-e in Middelburg. Inloop vanaf 19:00 uur. Wethouder Willemien Treurniet zal vanaf 19:30 uur geïnteresseerden ontvangen. Aanmelden via Inge Bostelaar via mijnbuurtje@middelburg.nl.

Kunstactiviteiten

Middelburg - ‘Van druppel tot tsunami, water in de kunst’ is dit jaar het thema van de Kinderkunstweek, van 15 tot en met 26 maart. Veel scholen, musea, ateliers en bibliotheken doen hieraan mee met een speciaal programma voor kinderen. Ook ZB Bibliotheek van Zeeland (ZB) heeft in Middelburg een programma gemaakt, dit jaar in samenwerking met Paul de Ruiter van Stichting Virusgrafiek. In het grafisch atelier van Virusgrafiek gaan kinderen aan de slag met verschillende druktechnieken rond het thema: Hoog, Hoger, Hoogst. Op Het Plein van ZB Middelburg wordt een tijdelijk atelier ingericht door Stichting Virusgrafiek. Deze workshops, van een half uur, zijn op woensdag 22 maart van 13:3 0 tot 16:00 uur. In de tentoonstelling naast Het Plein is een exposit ie ingericht om kinderen te inspireren. Bij deelname krijgen de kinderen een sticker voor de kinderkunstkaart, waarmee ze een kunstwerk van Kamagurk a kunnen bestellen. Aanmelden kan via de website: dezb.nl.

De Faam 6
in ZB tijdens Kinderkunstweek
FOTO IN DE SPOTLIGHT: ANNEKE VAN DEN DRIES

ZHCo-PeriScaldes wil druk op huisartsenspoedposten verlagen met nieuwe campagne

Om onnodig benaderen van de huisartsenspoedposten (HAP) in Zeeland te voorkomen, heeft ZHCoPeriScaldes, de organisatie die de HAP faciliteert op Walcheren, de Bevelanden en Schouwen-Duiveland, een kleurrijke campagne opgestart. Hiermee willen zij bewustwording creëren dat de HAP alleen voor spoedgevallen binnen de huisartsenzorg is bedoeld.

Veel mensen zonder spoed, komen toch terecht bij de HAP volgens ZHCoPeriScaldes. Deze druk vormt een bedreiging voor het verlenen van kwalitatief goede zorg en kan zorgen voor langere wachttijden voor patiënten. Als het personeel druk is met onnodige telefoontjes, dan leidt dat de aandacht af van de echte spoedgevallen. De ruim

twintig jaar nauwe samenwerking met HAP Walcheren (Middelburg), HAP Bevelanden (Goes) en HAP SchouwenDuiveland (Zierikzee) verloopt goed, mede dankzij goede planning en een grote groep ondersteunend personeel om ervoor te zorgen dat iedereen altijd terecht kan voor spoedzorg. Tijdens de campagne ‘Alleen als het SPOEDserieus is!’, worden, door middel van cartoons met een vriendelijke knipoog, veel voorkomende situaties op humoristische wijze neergezet.

Online checklist

Voor de groep mensen die niet goed kan inschatten of het spoed is, kan de HAP altijd gebeld worden. Deskundige triagisten maken een zorgvuldige afweging of er dringend zorg nodig is. Daarnaast is er een online checklist die

de druk op telefoonlijnen verlaagt. Naar aanleiding van de lijst, wordt beoordeeld of het een spoedgeval is, of contact opnemen met de HAP noodzakelijk is en zelfs of iemand 112 moet bellen. Meer informatie via: huisartsenspoedpostzeeland.nl.

meer is dan de provincie aan zee.

Met de Provinciale Statenverkiezingen voor de deur is het doel van lijsttrekker Jo-Annes de Bat de campagne in te gaan, met de punten waar het CDA al langer aan werkt. “Wij willen laten zien dat Zeeland meer is dan alleen de provincie aan zee. Het is de moeite waard om hier te wonen en te werken en deze voorzieningen willen we beter faciliteren. De lijnen tussen verschillende sectoren zijn kort, waardoor we snel kunnen schakelen en elkaar hulp kunnen bieden waar nodig.”

Vertrouwen

Daarnaast vindt het CDA stabiliteit belangrijk. “Zeeuwen moeten weer vertrouwen krijgen in de overheid en de plannen die worden gemaakt voor de regio. CDA heeft een landelijk plan ‘voor heel Nederland’ gepresenteerd.

vertrouwen krijgen in de overheid

veel ruimte is voor land- en tuinbouw

Specifiek voor Zeeland laten we zien dat er veel ruimte is voor land- en tuinbouw en investeren we in de voedselketen. We willen ook investeren in een nieuw vervoerssysteem waarmee iedereen goed en makkelijk van A naar B kan.”

Binding

nauw betrokken

Binding met de Zeeuwen

CDA Zeeland heeft met Jo-Annes de Bat een Zeeuw in hart en nieren als lijsttrekker en daarnaast bestaat de volledige lijst uit mensen die nauw betrokken zijn in de Zeeuwse samenleving, zoals actief in dorpsraden en het verenigingsleven. “Binding met de Zeeuwen is voor ons heel belangrijk. Daarom is het goed om met vijftig kandidaten te laten zien dat we die binding hebben. We willen de mensen achter het CDA laten zien, die echt voor Zeeland gaan.”

Social media: @JoAnnesdeBat

E-mail: j.de.bat@zeeland.nl

www.cda.nl/zeeland

ADVERTORIAL

7 De Faam
“Wij laten zien dat Zeeland meer is dan alleen de provincie aan zee“
De Faam 8 Uitvaartcentrum van Gentevoort Verrijn Stuartweg 28, Goes 0113 - 216815 www.uitvaart.vg Anthony Molenaar Janny van Gentevoort Plaatsen, controle en uitrichten van uw schotelantenne. Reparaties huishoud electronica. We komen ook bij u thuis. Service-Centrum Christiaanse 0111 65 30 86 Weststraat 5, Burg-Haamstede 0118 63 38 49 De Zompe 37, Serooskerke stikstof wurggreep asieldwang windmolens en ondernemerspesterijen

| www.marosgoes.nl

Dippen

Vorige keer vertelde ik jullie dat ik het dippen eens in de Oosterschelde zou gaan doen. Waar een vakantie al niet goed voor kan zijn, even een soort van reset en er ontstaan nieuwe dingen, nieuwe gewoontes en een andere kijk op zaken...

Deze aanbiedingen zijn geldig van 13 t/m 18 maart

KOGELBIEFSTUK 500 GRAM

DRUMSTICKS 1000 GRAM

GRAM

8,50 7,50 3,50 6,00

VLEESWARENDUO GEBRADEN

2+1 GRATIS

LEKKER GEKRUID VARKENSFILET ROLLADE 1000 GRAM

BESTE VAN ZEELAND! GEBRADEN SPARERIBS 500 GRAM

LEKKER MALS EN PITTIG GEKRUID GEGRILDE HOTWINGS 500 GRAM

De zaterdag na mijn vakantie was het zover... Ik werd wakker en de innerlijke drang om te gaan doen wat ik in Malta deed, was er nog steeds. Je kunt dan twee dingen doen, we zijn immers altijd en ieder moment weer vrij om onze eigen keuzes te maken. Of lekker blijven liggen in dat warme bed of op pad naar de dijk tussen Kattendijke en Wemeldinge, ‘onze boulevard’.

Onze dochter was ook wakker en vroeg of ze mee mocht. Als fotograaf zei ze. Dus ik zwembroek, een hoodie en slippers aan en gaan. Handdoek mee, want omkleden had ik niet zo’n trek in ter plekke. De Zilt-E LNA uit 1983 deed dienst als vervoermiddel, want daar was wat zout water op de stoel niet zo’n ding.

Aangekomen met hoog water, trui uit, de reling langs naar beneden en gewoon doorlopen tot je onder bent. Vijf graden was het boven water. Koud, maar wat lekker! De volgende dag ging ik weer met mijn dochter als fotograaf, met twee graden en wederom heerlijk. Een nieuwe gewoonte is geboren. Inmiddels heb ik er al een keertje of wat opzitten en ik word er blij van. Wie durft er mee?

Reageren mag natuurlijk altijd op hans@zilt-e.nl.

wonen MET ZORG

Op een gezellige, natuurrijke plek, waar jong en oud samen mooie herinneringen maken

Landgoed Rijckholt is een unieke particuliere woongemeenschap voor senioren in Geersdijk.

Er zijn verschillende villa’s, huizen en appartementen voor ouderen die (nog) geen of juist intensieve zorg behoeven.

Door de combinatie met een gezellig restaurant, een kinderopvang en een bed & breakfast voelt het wonen op het landgoed echt als wonen in een klein, gezellig dorp.

Samen blijven wonen, ook als u of uw partner (nog) geen zorg nodig heeft.

Wonen in een groepsvilla of zelfstandig in uw eigen huurappartement met balkon of terras.

Door de beschermde omgeving kunnen dementerenden ook zelfstandig wonen met ondersteuning.

Zorg die ú nodig heeft. Van zorg aan huis tot intensieve dementiezorg, er is voor elke zorgbehoefte een oplossing aanwezig.

Voor meer informatie of het plannen van een vrijblijvende rondleiding kunt u terecht op landgoedrijckholt.nl of bel 0113-302100

Hans Everse

Food inspirator

9 De Faam
wo en vrij 8:30 tot 18:00 uur do 8:30 tot 20:00 uur | za 8:30 tot 16:00 uur
COLUMN Acties geldig t/m zaterdag Kamperfoeliestraat 85, 4461 VM Goes Tel. 0113 220 948
ma en zo gesloten | di,
Bestel gemakkelijk online via www.vleesbaas.com afhalen en bezorgen mogelijk!
RUNDERBIEFSTUK 500 GRAM GEROOKT
BEUKENHOUT ROOKWORST
OP
6,50 7,50 5,00
GEKRUIDE
SCHOUDERKARBONADE 1000
ROSBIEF
FRICANDEAU 200
& GEBRADEN
GRAM 4,50
   

Scheidingsconsulent

Uit

06 50 20 44 88 w.folmer@scheidingspraktijk.nl

Dolfijnondersteunende therapie voor kinderen met beperkingen

Steun ons door te doneren aan NL05 INGB 0005 1099 87

Livingstone Goes, goedkope actiepartijen binnen- en buitentegels U kunt bi ons ook terecht voor o a :

* Zonwering * Carpor * Tu nver icht ng Tu nhout Binnentege s

Villa Open ngst jden: maandag t/m vri dag: 7 30 - 17 30 uur zaterdag 7 30 - 12 00 uur wwww w l vingstonegoes nl

Valentijn Middelburg Kinderdagverblijf en BSO * Bes rating voor uw u n * Schutt ngen * A uminium veraanda s B okhut en zaand en gr nd

Gevestigd in Goes

Goede slaap en de juiste leefstijl zijn onmisbaar voor een gezond leven

Geen wachttijden!

Valeo Kliniek voor onderzoek en behandeling van slaapapneu Wat is slaapapneu? Dit is een aandoening waarbij de adem tijdens de slaap stopt. Deze ademstops zorgen voor een structureel slaaptekort met alle gevolgen van dien.

Symptomen overdag

• Niet uitgerust wakker worden

• Slaperigheid

• Concentratie- en geheugenproblemen

• Humeurigheid

• Minder energie

• Lusteloosheid

• Hoofdpijnklachten bij het opstaan

• Droge mond

Symptomen ‘s nachts

• Luid snurken

• Onrustige en slechte slaap

• Regelmatig naar het toilet

• Angstdromen

KDV Villa Valentijn Middelburg heeft vier horizontale groepen, waardoor wij de kinderen op maat tijdens de verschillende ontwikkelingsstadia kunnen begeleiden. Wij gebruiken wasbare bamboeluiers. Gewoon beter voor het milieu.

BSO Villa Valentijn Middelburg is de plek waar kinderen na een lange schooldag kunnen ontspannen en de kans krijgen om te ontplooien in een huiselijke omgeving.

Stationsplein 21, 4461 HP Goes

085 1302 174 www.valeokliniek.nl

info@valeokliniek.nl

De Faam 10
elkaar? Kies voor scheiden in overleg.
Knus, persoonlijk en duurzaam
Rouaansekaai 61 in Middelburg & Korte Burg 3 in Middelburg 0854-890090 | info@villavalentijn.nl www.villavalentijnmiddelburg.nl | Landelijk registratienummer 257589806 Livingstoneweg 2 4462 GL Goes tel 0113-222000

De verre kust

Ze was het mooiste wat ik ooit gezien had en ik mocht met haar mee. Nog nooit zag ik zo’n gladde huid die rimpelloos haar lijnen volgde. Nergens kon ik een pukkel of bobbel vinden en ze leek zich moeiteloos te bewegen. Haar rondingen; op de juiste plekken was ze vol, maar niets kon verhullen dat ze een gestroomlijnde dame was. Op de plekken waar ze het nodig had, welfde alles zo soepel dat ik besefte dat golven haar slechts konden strelen.

Ondanks haar koude uiterlijk bleek ze een warm kloppend hart te hebben dat ritmisch in haar binnenste bewoog. Ze rook verrukkelijk, een melange van frisse zeewind, een vleugje diesel en de belofte van eindeloos verre kusten. Door haar vensters zag ik de horizon in een ander daglicht. Ze bleek ook nog diepgang te hebben.

Ik kon me voorstellen dat er geen man was die haar charme kon weerstaan. Tegen haar sierlijkheid en gratie was verzet onmogelijk. Voor enkele uren dacht ik dat ze de mijne was. Ze liet met zich spelen, maar toonde zich toch vrolijk eigenwijs. Haar beteugelen was geen blijk van mijn overtuigingskracht, maar eerder van haar soepele welwillendheid. Als in een roes liet ik me meevoeren, ondanks het besef dat haar meeslependheid eindig zou zijn.

De loodsboot kwam eerder dan gedacht. Een kleine jol scheurde mij weg van mijn dagdromen en voer direct richting een binnenkomend schip. Ik zag direct dat dit geen liefde op het eerste gezicht zou zijn. Hoekig en plomp, oud en afgeleefd beukte zich een vermoeid figuur slof door het water. De witte snor voor het schip deed het ergste vermoeden. Ontnuchterd beklom ik de ladder en begaf me naar de brug.

Vlak voor de stuurhut opnieuw een vleugje. De afbladderende lak had opeens een soort van charme en door het roffelen van het schroefwater klonk weer die belofte van een eindeloos verre kust. Telkens opnieuw ga ik voor de bijl.

Puzzel mee en maak kans op een cadeaubon

Wie deze puzzel goed weet in te vullen, maakt kans op een cadeaubon t.w.v. € 10,- te besteden bij diverse lokale ondernemers in heel Midden-Zeeland!

Herman Barkmeijer

Loods bij Loodswezen

maandag 20 maart

Stuur het juiste antwoord voor in via onderstaande website of stuur de oplossing naar Smithweg 1.04, 4462 HC Goes. Vermeld bij je postverzending je NAW-gegevens. De naam van de winnaar wordt in de volgende uitgave gepubliceerd. Gewonnen? De cadeaubon wordt per post naar je toegestuurd.

Website: de-faam.nl/puzzel of scan de QR-code.

De winnaar van de vorige editie is:

Paul van der Star

Oplossing van de vorige editie:

97826

COLOFON

Dit is een tweewekelijkse uitgave van Quaeris Media.

Redactie

Wil je de redactie attenderen op een activiteit of onderwerp?

Dat kan heel eenvoudig via de website of stuur een mail naar nieuws@quaerismedia.nl

Adverteren

Wil je adverteren? Dan kun je bellen met 0113 21 32 41 of

ZATERDAG 11 MAART 2023

een mail sturen naar verkoop@quaerismedia.nl.

Afhaalpunten

Je kunt De Faam ophalen bij diverse adressen. Kijk voor de actuele afhaalpunten op de website de-faam.nl.

Contact

Quaeris Media

Smithweg 1.04 | 4462 HC Goes 0113 21 32 41 | quaerismedia.nl

11 De Faam
COLUMN
SUDOKU

BORSSELE 2 EN 3 DOCH ‘T NIE!

TWEE KERNCENTRALES ERBIJ.

HET GEBIED ROND BORSSELE

GAAT VOOR JAREN OP DE SCHOP.

WAT HANGT ONS IN ZEELAND BOVEN HET HOOFD?

• Hoe ver gaat de aantasting van het Zeeuwse landschap met nog meer nieuwe hoogspanningsleidingen?

• Waar gaan de duizenden werknemers voor jaren gehuisvest worden?

• Als het mis gaat, moeten we dan heel Zeeland evacueren?

• Wat gebeurt er met het kernafval? Is daar al een oplossing voor?

• Hebben we die kerncentrales wel nodig nu zonne- en windenergie zo goedkoop is?

Extra koeltorens, hoogspanningsmasten, een jarenlange bouwput en een hogere energierekening.

Zeeland mag niet ‘het nieuwe Groningen’ worden. Stroom naar de Toekomst neemt daarom actie.

Doe mee! Stem tegen Borssele 2 en 3

15 maart zijn de Provinciale Verkiezingen. De uitslag kan bepalend zijn voor de besluitvorming over de mogelijke komst van extra kerncentrales. Belangrijk dus om uw stem uit te brengen! Hoe denken de Zeeuwse politieke partijen over Borssele 2 en 3?

PVDA/GROENLINKS

PVDD, SP

D66, VVD, SGP CDA, FORUM, CHRISTENUNIE, JA21, 50PLUS, PVV BBB, PARTIJ VOOR ZEELAND, BVNL ZEELAND, AWP

Op basis van gegevens van Kieskompas

WILT U ONZE ACTIES

FINANCIEEL STEUNEN?

De Faam 12
TEGEN VOOR
MEER WETEN OVER DE STANDPUNTEN RONDOM KERNENERGIE VAN DE POLITIEKE PARTIJEN? GA NAAR WWW.STROOMNAARDETOEKOMST.NL

Wanneer hij vertelt over het ontstaan van Tuindersbedrijf

Kesteloo verschijnt er een twinkeling in zijn ogen. Jan Kesteloo is trots op zijn zaak, een echt familiebedrijf.

13 De Faam VOORPAGINA
FOTO EN TEKST: GERTIE DE BOEY
“Het zit blijkbaar in de genen”

plantjes opkweken, vind ik heel

Jan Kesteloo houdt als officiële startdatum van Tuindersbedrijf Kesteloo 1 november

1934 aan. “We hebben een schriftje met aantekeningen teruggevonden. Vanaf die datum is mijn opa Jan gaan opschrijven wat hij zaaide en wat de opbrengsten waren”, legt hij uit.

Toch gaat het telen van groenten nóg verder terug in de familie. “De vader van mijn opa, Hendrik, werkte rond 1900 als tuinman en koetsier van de dorpsdokter. Als vrouwen moesten bevallen of er was een ongeluk gebeurd, dan bracht hij de dokter met paard en koets naar de patiënt. Daarnaast teelde hij ook aardappelen en groenten, die hij verkocht per hondenkar.” Opa Jan kreeg vier zonen. “Mijn vader Henk was de oudste. Samen met twee broers is hij in het bedrijf gegaan en ondanks de crisisjaren floreerde het. Na de oorlog hebben ze even hard moeten ploeteren om de grond weer bewerkbaar te krijgen, maar dat is wel gelukt.”

Genen

In 1958 werden de eerste houten kassen gebouwd van Tuindersbedrijf Kesteloo. “Toen nog in het dorp zelf. En inmiddels was ik geboren”, vertelt Jan. “Ik deed altijd al weekend- en vakantiewerk in het bedrijf,

maar wilde na de havo naar de hogere technische school. Voordat ik zou starten, heb ik eerst nog een hele zomer in het bedrijf gewerkt. Ik had het zó naar mijn zin, dat ik gebleven ben. Blijkbaar zit het toch in de genen...”

Planten telen

Rond 1970 startte het tuindersbedrijf met de teelt van viooltjes en primula’s. “Inmiddels woonde mijn oom op de huidige locatie en startten we daar met de schuurverkoop van aardappelen, sla, violen en primula’s. Van lieverlee is dat steeds meer gegroeid en startten we ook met het telen van perkplanten. Zo rolden we door tot 1990. Toen moesten de kassen op de vorige locatie verdwijnen, omdat het dorp uitgebreid werd en zijn we hier gaan bouwen.”

Opvolging

Jan en zijn vrouw Paula kregen vier kinderen. “Mijn zoon Henk deed handel

en logistiek en heeft diverse stageplekken gehad, maar wist niet goed wat hij wilde doen. Op een avond zaten we te praten en stelde hij steeds meer vragen over het bedrijf. Ik merkte dat zijn interesse groeide, dus heeft hij hier eerst een paar jaar in loondienst gewerkt en is hij uiteindelijk ook in het bedrijf gestapt. Ik wil nu langzaamaan een stapje terug doen, het is de bedoeling dat Henk en zijn vrouw Zoë de zaak overnemen. Zoë is hier inmiddels een bloembinderij begonnen en ook mijn vrouw werkt een paar dagen mee in de winkel.” Gezellig, zo samenwerken als familie? “Zeker, en de lijntjes zijn natuurlijk heel kort. Het enige nadeel is dat het altijd

De Faam 14
Koudekerke
“Jonge
mooi”

Henk en Jan Kesteloo

een heel geregel is als wij met zijn allen, inclusief twaalf kleinkinderen, weg willen”, antwoordt Jan lachend.

Loslaten

Voor Jan lopen hobby en werk door elkaar. Groenten en planten telen, is zijn leven. “Ik vind dat heel mooi om te doen, maar ook het contact met de mensen vind ik fi jn. Als ik goed advies kan geven aan iemand en ik merk dat dat ook daadwerkelijk gewerkt heeft, haal ik daar echt voldoening uit.” Gelukkig kan hij zijn werk inmiddels wat meer loslaten en ook van zijn vrije tijd genieten. “Ik ben echt niet alléén maar met planten en groenten bezig. Zo doe ik ook vrijwilligerswerk bij de voetbalvereniging in Koudekerke, waar ikzelf ook gevoetbald heb.”

Toekomst

Jan hoopt natuurlijk dat Tuindersbedrijf Kesteloo voor altijd in de familie blijft, maar is wel realistisch. “Uiteraard zou ik dat heel graag willen, maar als ik zie hoe alles verandert en hoe veel kleine bedrijven het lastig hebben... Ja, dan vrees ik wel voor de toekomst”, legt hij uit. “Vroeger had je als ondernemer veel meer vrijheid. Je zat een middag op kantoor en dan was alles bijgewerkt qua administratie. Mijn zoon werkt nu in vergelijking meer op kantoor om alles te bestellen, facturen te maken en de administratie bij te werken.” Toch zien Henk en Zoë een mooie toekomst voor zich. “Een bedrijf overnemen, kan niet zonder hard werken. Veranderingen doorvoeren, zoals een nieuw waterbassin en eigen bloembinderij, gaat met vallen en opstaan. De dromen voor nu: een goedlopende winkel waar we onze eigen groenten verkopen, het kweken van mooi perkgoed en viooltjes, de bloembinderij en ons winkelaanbod verder uitbreiden. En wie weet blijft het familiebedrijf voortbestaan als onze kinderen, neefje of nichtje Tuindersbedrijf Kesteloo overnemen.”

15 De Faam
LOKALE ONDERNEMER

Lissabon

Inclusief: dubbele laklaag, dubbelwandig rhombusprofiel, betonpoeren, shutter, steellook ramen en dakbedekking.

Afmetingen: 5395x3270 mm

Prijs: € 21.883,- incl. btw

Kom langs in onze SHOWROOM in Heinkenszand

9,4

elk budget!

Grandiose platdak

Inclusief: • EPDM dakbedekking

• Enkelwandig zwart zweeds rabat

• Staanders 120x120 mm

• Betonpoeren

• Inbouw spotset 6 stuks

• Douglas deur incl. beslag

Afmetingen: 5000x2700 mm

Prijs: € 7.611,- incl. btw

250+

Barcelona

Inclusief: dubbelwandig Zwart zweeds rabat, shutter, glasschuifsyteem, steellook ramen, EPDM dakbedekking met daktrim en betonpoeren.

Afmetingen: 3770x2770 mm

Prijs: € 10.487,- incl. btw

Velvetline

Inclusief: glas dak, polycarbonaat spie, aluminium rabat wand, 6 inbouwspotjes, dakgoot, en fundering met HWA poer.

Afmetingen: 5060x3000 mm

Prijs: € 5.917,- incl. btw

Op alle bestellingen zijn onze algemene voorwaarden van toepassing. Prijswijzigingen en druk- en zetfouten voorbehouden

De
16
Faam
Heinkenszand
Buiten genieten voor elke smaak en
Google reviews
reviews IN DE SHOWROOM IN DE SHOWROOM IN DE SHOWROOM
Voor meer informatie over schuttingen en onze handige ONTWERPTOOL WWW. MEGA-SCHUTTING.NL Noordland 17 • 4451 RP Heinkenszand • +31 (0)113 405 131 WhatsApp: 06 23 50 61 57 • E-mail: info@mega-schutting.nl Kom langs in onze uitgebreide showroom voor meer modellen van veranda’s en overkappingen

Licht Zeeland in Kapelle is dé showroom in de regio met experts op het gebied van hoogwaardig daglicht- en lichtadvies. Claudia Muller startte in 2016 met haar bedrijf, dat toen nog ‘Van huis uit’ heette, in Middelburg. “Het concept is altijd hetzelfde geweest: het geven van goed lichtadvies. In Middelburg deden we dat nog vanuit een winkel in het centrum. Toen de adviestak groeide, zat deze echter steeds meer in de weg”, legt de eigenaresse uit. “We vinden het namelijk belangrijk om écht aandacht te kunnen geven aan mensen, naar hen thuis te kunnen gaan indien nodig en vervolgens met een gedegen plan te komen.”

Daarnaast groeide de daglicht tak. “Toen LUXboX, fabrikant van dakserres en dakkapellen, vroeg of ik montagepartner voor heel Zeeland wilde worden, ben ik in 2019

samen met daglichtspecialist Jeffry van Dierendonck met Daglicht Zeeland gestart. We halen graag het daglicht bij mensen in huis, door middel van daglichtoplossingen in het dak. Denk aan complete zolderverbouwingen met een mooie LUXboX dakserre als basis, dakvensters, lichtkoepels, dakkapellen en lichtstraten. Ook zijn we dealer en gecertifi ceerd montagepartner van de daglichtproducten en zonwering van Velux. We willen een belevingscentrum zijn waarin we klanten graag meenemen in dit unieke product. Daarvoor hadden we meer ruimte nodig. Inmiddels bestaat het team van Daglicht Zeeland uit een vast team eigen monteurs en uit Monique, die de klanten in de showroom aan de telefoon en per mail graag van dienst is.” Vorig jaar juli verhuisde de zaak naar Kapelle en ontstond de nieuwe naam Licht Zeeland.

“Licht Zeeland is onderverdeeld in drie takken van sport: Daglicht Zeeland, Thuislicht Zeeland en Projectlicht Zeeland. Binnen die laatste tak willen we nog groeien. Niet in de vorm van grote projecten, maar we vinden het wel leuk om advies te geven voor kleinschalige kantoren en restaurants.” Voor het uitzoeken van de juiste verlichting voor je project of woning en het opstellen van een gedegen lichtadvies krijg je te maken met licht-en interieuradviseur Janneke. Ook Claudia zelf is dagelijks in de showroom te vinden.

Gevoel en sfeer

“Licht heeft veel invloed op hoe je je voelt. Natuurlijk kun je je thuiswerkbureau op een donkere zolder plaatsen en daar een hele dag zitten werken, maar daar word je niet blij van. De lichtkleur en hoeveelheid licht doen iets met je ogen en concentratie. Daarnaast doet een lichtplan iets met de sfeer en beleving van een huis. De juiste verlichting in een interieur is wat ons betreft de kers op de taart.”

Ontzorging van A tot Z Licht Zeeland heeft een diverse klantengroep. “We hebben klanten voor wie we enkel

een lichtplan maken, maar ook klanten die we van A tot Z ontzorgen. Dan adviseren we niet alleen, maar leveren en monteren we ook”, legt Janneke uit. “Mensen komen hier met een boodschap: ze zijn op zoek naar een oplossing voor hun lichtvraagstuk. Of dit nu bestaat uit het uitzoeken van nieuwe verlichting of het plaatsen van een dakserre op zolder. We adviseren, leveren en monteren. En dat alles in eigen beheer”, vult Claudia aan.

Op afspraak

Het is dus goed uitzoeken bij mensen wat hun lichtvraag is en daar nemen ze bij Licht Zeeland graag de tijd voor. “We streven er dan ook naar om zo veel mogelijk op afspraak te doen. Uiteraard mogen mensen ook binnenstappen wanneer ze in de buurt zijn en iedereen is welkom, maar wij kunnen ons werk alleen maar goed doen als we daar genoeg tijd en aandacht voor hebben. We gaan ook graag bij mensen thuis langs indien nodig, zodat we de woning of ruimte kunnen zien. Voor het maken van een lichtplan rekenen we kosten, maar een oriëntatiegesprek is altijd gratis en vrijblijvend. Dan kunnen we eerst kijken of er een klik is.”

17 De Faam
ADVERTORIAL
Licht Zeeland, dé expert op het gebied van hoogwaardig daglicht- en lichtadvies

Preventie

Hulpverleners staan vaak te trappelen om de handen uit de mouwen te steken en bijdragen te leveren. Bijzonder voorbeeld was onlangs nog de NL teams met reddingshonden, die binnen uren na de ramp in Turkije en Syrië in het vliegtuig naar het rampgebied zaten.

Deze drive en motivatie zit ook in de vele EHBO’ers, brandweermensen, KNRM en reddingsbrigade vrijwilligers. Zodra een noodsituatie zich aan dient, schieten ze in de actiestand en zijn ze op hun best. Waar een klein land groot in kan zijn...

Toch staat ook bij hen het voorkomen van ongelukken op nummer één. EHBO-cursussen en BHV-trainingen zijn er in allerlei soorten en maten en er is bij al deze organisaties ook een uitgebreid preventieprogramma beschikbaar. Ook de KNRM heeft op basis van kennis en ervaring veel tips voor watersporters en deze zijn online snel en makkelijk te vinden. Zelf mag ik binnenkort een presentatie verzorgen over het KNRM preventieprogramma, tijdens de watersportbeurs Boot Holland in Leeuwarden. Deze in Nederland grootste indoor watersportbeurs opent 8 maart, na twee jaar afwezigheid, eindelijk weer haar deuren en verwacht een grote toeloop van oude en vooral nieuwe maritieme vrienden.

Ter voorbereiding heb ik natuurlijk nagedacht over mijn tips en adviezen en de verdere inhoud van mijn verhaal. Toch werd ik onlangs badend in het zweet ’s nachts wakker, toen ik bedacht hoeveel missers en ongelukjes ikzelf op het water heb gehad de afgelopen jaren. Het was een serieuze lijst.

Mijn conclusie: ik ga in Leeuwarden een eerlijk en persoonlijk verhaal vertellen. Het is heerlijk om op het water te zijnm maar een ongeluk zit in een klein hoekje en het kan iedereen overkomen. Net als met de slogan: geniet, maar drink met mate... Zou ik zeggen: ga het water op zoveel je kunt, maar bereid jezelf goed voor.

Kees den Hollander

Nationale

Vereniging de Zonnebloem zoekt vrijwilligers

Vlissingen - Nationale Vereniging de Zonnebloem is een landelijke vrijwilligersorganisatie die zich inzet voor het welzijn van mensen met een lichamelijke beperking door leeftijd, ziekte of handicap. Door huisbezoek en het organiseren van (kleinschalige) activiteiten en vakanties wil de Zonnebloem het sociaal isolement van mensen voorkomen en bijdragen aan een betere levensstandaard. De Zonnebloem maakt dit soort wensen mogelijk met de inzet van veel vrijwilligers. Voor de afdeling Vlissingen van de Nationale Vereniging de Zonnebloem is het bestuur dan ook op zoek naar vrijwilligers voor openstaande vacatures: penningmeester, lid werkgroep activiteiten, coördinatie jaarlijkse vakantieweek en coördinatie jaarlijkse lotenverkoop. Bij belangstelling is het mogelijk contact op te nemen met Jaap Versteeg via zonnebloem. vls@zeelandnet.nl, 0118 47 18 31 of 06 31 17 89 92.

STADSTEKENAARS

Stadstekenaars 2023 aangesteld door Teeken Akademie

Het bestuur van de Teeken Akademie Middelburg heeft op 2 maart de Stadstekenaars 2023 aangesteld. Daarbij is het voorstel van de beide jury’s gevolgd. Wethouder Eduard Smit maakte donderdagmiddag in het Stadhuis op de Markt de namen bekend. In de categorie ‘Stadstekenaar Liefhebber’ heeft de jury unaniem gekozen voor de inzending waaruit de meeste betrokkenheid sprak met het onderwerp: Middelburg stad. Winnaars Richard Dijkwel en dochter Luna (8) gaan tekenen op de wat minder voor de hand liggende plekjes van Middelburg. In de categorie ‘Stadstekenaar Beroeps’ is de keuze gevallen op Janice Ys, vanwege haar eigen stijl met gemengde technieken, een opvallend plan om te tekenen wat je niet direct ziet en de meerdere lagen die ze in de tekeningen wil verwerken. De jury is heel benieuwd wat ze het komend jaar gaat tekenen, met een open blik kijkend naar Middelburg.

De Faam 18
COLUMN
VRIJWILLIGERSWERK
“Ik heb flink wat missers gehad op het water”

UCR organiseert TEDxUniversityCollegeRoosevelt

Middelburg - Een team studenten van University College Roosevelt (UCR) organiseert op 15 april in de Oostkerk een TEDx-conferentie onder de naam TEDxUniversityCollegeRoosevelt. In de geest van ‘Ideas Worth Spreading (ideeën die het verspreiden waard zijn)’ is TEDx een programma van lokale, zelf georganiseerde evenementen die mensen samenbrengen om een TED-ervaring te delen. Bij een TEDxevenement zorgen TED Talks-video’s en live sprekers samen voor verdiepende discussies en verbinding. Deze evenementen dragen de merknaam TEDx, waarbij x staat voor ‘onafhankelijk georganiseerd TED-evenement’. De TED-conferentie biedt algemene richtlijnen voor het TEDx-programma, maar individuele TEDx-evenementen zijn zelf georganiseerd. De organisatoren hopen Zeeuwen uit de hele provincie te verwelkomen op het evenement, waar ze meerdere TED-talks live kunnen meemaken in plaats van ze online te bekijken. Sprekers zijn onder andere studenten, professoren, onderzoekers en lokale ondernemers, die allemaal zullen vertellen hoe hun verhaal zich verhoudt tot het thema van het evenement: het menselijk instinct van Fight or Flight, Vechten of Vluchten. De deuren van het evenement gaan in de vroege namiddag open. Na afl oop worden bezoekers uitgenodigd voor een receptie, waar zij persoonlijk met de aanwezige sprekers kunnen napraten. Meer informatie over de kaartverkoop via Facebook TEDx University College Roosevelt of Instagram @ tedxucroosevelt. Rechtstreeks contact opnemen is mogelijk via mailadres: ucrtedx@gmail.com.

CULTUUR

Museum Veere krijgt nieuwe

directeur per 1 augustus

Veere - Willem Meijer wordt de nieuwe directeur van Museum Veere. Hij volgt vanaf 1 augustus de huidige directeur Veronica Frenks op, die eind van dit jaar met pensioen gaat. Sinds 1 maart is Willem op projectbasis werkzaam voor het museum, als inwerkperiode om de overdracht zo soepel mogelijk te laten verlopen en om al een aantal concrete projecten te gaan aanpakken. De nieuwe directeur heeft een voorliefde voor kunst, cultuur en historisch erfgoed. De afgelopen jaren is hij nauw betrokken geweest bij diverse musea als samensteller van exposities, vormgever en adviseur. Naast ervaring in de Zeeuwse museumwereld, brengt hij kennis mee uit de culturele sector. Zo was hij betrokken bij het project ‘Herdenken en Verbinden’ van de Provincie Zeeland, de Liberation Route Europe in Zeeland samen met de Provincie en Erfgoed Zeeland en Sail de Ruyter en was hij medeverantwoordelijk voor de herdenkingen van de Slag om de Schelde en de Zeeuwse Admiraliteitsdagen.

AGENDA

Cultuurladder

11-mrt. Robin Hood de musical (8+) Terneuzen

11-mrt. Assepoester de musical (4+) Middelburg

11-mrt. Ernest Beuving – So long Cohen Wissenkerke

11-mrt. Evi Hanssen Rilland

11-mrt. After Party Middelburg

12-mrt. Utrecht String Quartet Goes

12-mrt. Puga en Lever, La Lecture: Muziek Kloosterzande

12-mrt. Daniel Verhoeven , piano en Anton Spronk, cello Vlissingen

12-mrt. Jeroen de Groot, viool & Bernd Brackman, piano Middelburg

14-mrt. The Simon & Garfunkel Story Middelburg

15-mrt. Pieter Verels, Ten Aarzel: Cabaret Hulst

15-mrt. The African Mamas – Graceland the concert Middelburg

16-mrt. Oldenhermanns – FCKD! Middelburg

17-mrt. Pater Moeskroen Oostburg

17-mrt. Fugimundi Goes

17-mrt. SOLO STORIES met Soy Kroon Rilland

17-mrt. Monica Coronado & Manito –Flamenco Terneuzen

17-mrt. Stichting Spoken – SPOKEN Awards on Tour Ritthem

17-mrt. Het Zeeuws Orkest met Maria Milstein Terneuzen

18-mrt. Het Zeeuws Orkest met Maria Milstein Goes

18-mrt. Oh Oh Den Haag!! KLUCHT Oostburg

18-mrt. Talents & Starz 2023 Kapelle

18-mrt. Monica Coronado & Manito –Flamenco Hansweert

18-mrt. Huub Stapel – alleen familie Terneuzen

19-mrt. Kirila Kraal sopraan en Nicolas van Poucke piano Vlissingen

19-mrt. Superjuffie! Kindervoorstelling Hulst

19-mrt. Henk Hofstede Nieuw- en Sint Joosland

19-mrt. Amyrillis Dieltiens & Clint van der Linden Middelburg

19-mrt. Hé, wie zit er op de WC? Alex Brouwer (2+) Terneuzen

19-mrt. Robin Hood de musical (8+) Goes

22-mrt. Wart Kamps – AWKWART Middelburg

23-mrt. Paul de Leeuw – 60? We zien wel Middelburg

Kijk voor de actuele informatie, data’s en locaties op de website zeeuwsecultuuragenda.nl

19 De Faam
CONFERENTIE

Hey! Horecamanager

RCN de Schotsman zoekt jou

Kom jij sfeerproeven? Solliciteer direct

 Goed voor ondernemerschap

 Goed voor kennis uitbreiden en delen

 Goed voor € 1500 startbonus*

werkenbijrcn.nl

WERKEN BIJ EEN TOP BEDRIJF?

In de achterliggende dertig jaar is ‘TOP The Onion Group’ uitgegroeid tot een toonaangevend internationaal opererend familiebedrijf. De strategie is gericht op het creëren van schaalgrootte en ketenbeheersing. Waarom? Omdat dát hen in staat stelt om aan de wensen van klanten wereldwijd te voldoen. U herkent TOP enerzijds als de toegewijde teler, die voor een topproduct gaat. Anderzijds ontmoet u hen als de partner van foodfabrikanten. Zij leveren uien, snijden, snipperen, fermenteren, conserveren, bakken en persen tot olie. Hóe u de karakteristieke smaak van uien ook wilt benutten in uw recepten, zij leveren u het gewenste product. Daarnaast leveren ze een groot en gevarieerd assortiment geconserveerde groenten, van augurken en zilveruien tot bloemkool en courgette.

Wij zoeken:

‘s-Gravenpolder

• Cost Accountant

Baarland

• Medewerker Technische Dienst

Kapelle

• Medewerker Marketing & Communicatie (parttime)

• Productieplanner

• Sales Support Medewerker (fulltime/parttime)

• Maintenance Engineer

• Financieel Administratief Medewerker (parttime)

• HR Medewerker (parttime)

Heb je interesse? Mail dan naar bart.hommes@greencareerconsult.nl of bel 06 53 15 94 83.

De Faam 20
*informeer naar de voorwaarden in de vacature

Door de lens van onze lezers

Scan de QR code. Een WhatsApp chat met ons wordt automatisch geopend. Stuur jouw foto’s door en vergeet niet je naam en de plaats mee te sturen.

In de volgende editie willen we foto’s plaatsen van hoe jij het gezellig maakt in huis . Heb jij sfeervolle lichtjes hangen? Zet je je woonkamer vol kaarsen ‘s avonds? Fleur je je interieur op met kleurrijke accessoires? Deel het met ons! We bedanken alle lezers voor de enthousiaste berichtjes en de mooie foto’s. Natuurlijk hopen we dat jullie foto’s naar De Faam blijven sturen. Stuur jouw foto in via nieuws@ quaerismedia.nl of via WhatsApp, 0113 21 32 41.

21 De Faam FOTOPAGINA
Vanaf de boulevard in Vlissingen wordt een blik geworpen naar de horizon. Foto: Cees Mastenbroek Foto: Desiree Hoondert De Lange Jan in Middelburg. Foto: Lydia Haze In Veere is de lente weer in aantocht. Foto: Adrie Gideonse

Wetenschapsfestival Expeditie NEXT komt naar Zeeland

Middelburg - Expeditie NEXT, hét Nationale Wetenschapsfestival, komt naar Middelburg. Kinderen kunnen op woensdag 3 mei op avontuur langs ruim honderd wetenschapsactiviteiten, verspreid door de binnenstad. Het festival wordt georganiseerd door de Nationale Wetenschapsagenda (NWA) in samenwerking met het Nederlandse wetenschapsveld en regionale partners, zoals de gemeente Middelburg en de Volkssterrenwacht Philippus Lansbergen & Hans Lipperhey Museum.

Kinderen en buurtbewoners planten

Tiny Forest tegenover basisschool Oleanderhof

Arnemuiden - Basisschool de Oleanderhof heeft begin deze maand een Tiny Forest gekregen. Leerlingen, buurtbewoners, IVN Natuureducatie en Rabobank hebben samen een minibosje mogen planten tegenover de school. De leerlingen namen het planten van de bomen op zich. In kleine groepjes zetten ze dertig verschillende soorten bomen en struiken in de aarde, waarvan tenminste 25 inheemse soorten. Dicht op elkaar, want dat hoort bij de Tiny Forest-methode. Dit zorgt ervoor dat de bomen snel groeien zodat er over tien jaar al een volwassen bos staat. Het bos brengt de natuur in de stad dichtbij, geeft jong en oud de kans om de wildernis in hun eigen wijk te ontdekken en fungeert als ontmoetingsplek voor buurtbewoners. In het buitenlokaal, dat onderdeel is van het Tiny Forest, krijgen kinderen straks les en kunnen ze volop spelen.

Tijdens Expeditie NEXT worden kinderen in de basisschoolleeftijd en hun ouders en verzorgers enthousiast gemaakt voor de wetenschap. Ook hun oudere en jongere familieleden, vrienden en vriendinnen zijn welkom. Onder leiding van de fictieve professor Nova Next en haar zes vrienden gaan de kinderen op expeditie door een binnenstad vol activiteiten. Zo kunnen zij DNA halen uit een aardbei, ontdekken wat een camera obscura is, testen of zij slimmer zijn dan een computer of een eigen zeedijk bouwen met LEGO. Of meedoen aan de Grote Feit of Fabel Quiz met Klaas van Kruistum en al hun vragen stellen tijdens Vragenvuur met Diederik Jekel. Het volledige programma wordt binnenkort online bekendgemaakt.

Bezoeken

Het festival vindt plaats op 3 mei in het centrum van Middelburg. Van 11:00 tot 17:00 uur staat de binnenstad geheel in het teken van de wetenschap, tussen de Markt en het Abdijplein vinden meer dan honderd wetenschapsactiviteiten plaats. Expeditie NEXT zet in op brede toegankelijkheid en is daarom gratis voor kinderen tot achttien jaar. Volwassenen betalen €7,50. Zij krijgen hiervoor op de dag zelf ook twee consumptiebonnen. Tickets zijn te bestellen via: expeditienext.nl.

Vlissingen - Vijf leden van Foto Collectief DAF (Dinsdag Avond Fotografie) laten met een nieuwe expositie in de bibliotheek van Vlissingen een serie naar keuze zien. DAF bestaat uit zes enthousiaste en gepassioneerde Zeeuwse fotografen die sinds 2018 onder deze naam samen fotograferen en exposeren. Regelmatig gaan ze op pad en aan de hand van thema’s creëren ze exposities. Ze inspireren elkaar om op een creatieve manier door de lens te kijken en fotograferen. Tot 17 april zijn de werken van Claudia Brouwer; Werkelijkheid of verbeelding, Myriam Huige; Portretten, Marianne Pennarts; Stillevens, Nico van Rooijen; Fisheye en Franda van der Zande; Onvoltooid verleden tijd, te zien.

De Faam 22

Onze en uw zorg

De twee eerste maanden van het nieuwe jaar zijn vrij rustig verlopen op De Mikke. We konden even relaxen wat dat betreft.

Wel werd er van alles geregeld. Op administratief gebied werd het oude jaar afgesloten, zowel voor de opgevangen dieren in 2022 waar we verantwoording over af moeten leggen bij de provincie, als voor de fi nanciële zaken van 2022. Allebei baart het zorgen: de elk jaar groter wordende stroom aangeboden dieren en het steeds duurder worden van de kosten om al deze om hulp vragende dieren te kunnen helpen. Maar... Dat zijn ‘onze’ zorgen, want de dieren moeten de hulp krijgen die ze verdienen en waar ze recht op hebben. Weet u het nog? Negentig procent van de dieren die bij De Mikke binnenkomt, komt door toedoen van de mens. Daarom is het ‘onze’ zorg en uiteraard ook de uwe. We moeten samen onze verantwoording nemen. Ook hebben we nog nooit een vogel binnengekregen met een portemonnee onder zijn vleugel. Daarom kan De Mikke elke vorm van steun heel goed gebruiken. Kijkt u daarvoor ook eens op onze website: demikke.nl.

Een dag aan... zee of het Veerse Meer?

Jullie hebben je mening gedeeld en dit is de uitslag:

Houd onze pagina’s in de gaten en stem! Volgende stelling: wat is jouw favoriete plek in Zeeland? App ons jouw antwoord: 0113 21 32 41.

Nationale

Pannenkoekdag

Onze technische dienst is heel druk met het aanpassen van ons bassin. Dit is heel hard nodig, omdat we het graag het hele jaar door gebruiken en het niet leeg hoeven te laten, omdat het een open bassin is. Het krijgt een mooie stevige overkapping, zodat er geen uitwerpselen van overvliegende vogels meer in kunnen vallen. Ook onze oeverkooien krijgen deze overkappingen. Het materiaal werd gesponsord, waarvoor we ontzettend dankbaar zijn.

Coby Louwerse

Beheerder Vogel- en Zoogdieropvang De Mikke

Wordt er bij jullie op school een leuke activiteit georganiseerd rondom Nationale 'Pannenkoekdag'? Maak hier dan leuke foto's van en stuur ze in via nieuws@quaerismedia.nl of app naar 0113 21 32 41 Onder vermelding van 'Pannenkoekdag' en de plaatsnaam / school waar de foto is gemaakt. En wie weet zie je jouw foto's terug in de volgende editie.

23 De Faam
COLUMN Typisch Zeeuws
In de rubriek Typisch Zeeuws delen we op onze social media @faamwalcheren stellingen.
aan zee 79% aan het Veerse Meer 21%
"90% van de dieren die binnenkomt, komt door toedoen van de mens"
17 MAART

Nobel is een verfrissend warenhuis waarbij mens en milieu centraal staat. Ben jij sociaal maar tegelijkertijd commercieel gevoelig dan zoeken wij jou.

Eerste verkoper (fulltime)

Leidinggevende (fulltime)

Jij bent:

• Motiverend, aansturend en een aanspreekpunt

• Commercieel met een sterk verantwoordelijkheidsgevoel

• Organiserend

Wij bieden:

• Een functie met maatschappelijke impact!

• Passend salaris

• Een team met hoge onderlinge betrokkenheid waarbij het werkplezier op nummer één staat.

• Onze winkel is groot van opzet waarbij ruimte is voor eigen inbreng en creativiteit.

• We zijn een jonge organisatie die volop in beweging is

• We doen ons werk met passie en gedrevenheid.

• We gaan voor blije medewerkers en blije klanten.

Voor meer informatie over onze vacatures ga naar onze website:  nobelkringloopwarenhuis.nl  en klik op het kopje nieuws.

Direct solliciteren? Mail dan je cv en motivatie voor 28 maart naar floor@nobelkringloopwarenhuis.nl onder vermelding van: “sollicitatie eerste verkoper” of “sollicitatie leidinggevende”

Vrijwilliger worden bij Nobel? Voor diverse afdelingen zoeken wij nog mensen. Stuur je sollicitatie naar floor@nobelkringloopwarenhuis.nl  onder vermelding van “sollicitatie vrijwilliger”.

Van de Spiegelstraat 54

4461 LN Goes

0113 - 85 34 86

info@nobelkringloopwarenhuis.nl nobelkringloopwarenhuis.nl

De Faam 24
info en solliciteer
Hands-on mentaliteit Meer
vacatures!