De Faam | week 8 2023

Page 1

Een merk van NR 4 – 2023 Kuub makelaars opent deuren kuubmakelaars.nl Kozijnen Zonweringen Overkappingen ascozeeland.nl
Bel met Marcel of Marit via 0113 21 32 41 of stuur een mail naar verkoop@quaerismedia.nl.
Chloé: ”Als ik niet kan bewegen, dans ik in mijn hoofd”
De voorjaarscollectie hangt weer in de winkel, kom je snel kijken? Gasthuisstraat 16 in Goes deeltwee.nl
Wilt u als politieke partij zichtbaar zijn voor de verkiezingen van 15 maart?

Knus, persoonlijk en duurzaam

KDV Villa Valentijn Middelburg heeft vier horizontale groepen, waardoor wij de kinderen op maat tijdens de verschillende ontwikkelingsstadia kunnen begeleiden. Wij gebruiken wasbare bamboeluiers. Gewoon beter voor het milieu.

BSO Villa Valentijn Middelburg is de plek waar kinderen na een lange schooldag kunnen ontspannen en de kans krijgen om te ontplooien in een huiselijke omgeving.

Gevestigd in Goes

Geen wachttijden!

Valeo Kliniek voor onderzoek en behandeling van slaapapneu Wat is slaapapneu? Dit is een aandoening waarbij de adem tijdens de slaap stopt. Deze ademstops zorgen voor een structureel slaaptekort met alle gevolgen van dien.

Symptomen overdag

• Niet uitgerust wakker worden

• Slaperigheid

• Concentratie- en geheugenproblemen

• Humeurigheid

• Minder energie

• Lusteloosheid

• Hoofdpijnklachten bij het opstaan

• Droge mond

Rouaansekaai 61 in Middelburg & Korte Burg 3 in Middelburg 0854-890090 | info@villavalentijn.nl www.villavalentijnmiddelburg.nl | Landelijk registratienummer 257589806

Bel met Marcel of Marit via 0113 21 32 41 of stuur een mail naar verkoop@quaerismedia.nl.

Symptomen ‘s nachts

• Luid snurken

• Onrustige en slechte slaap

• Regelmatig naar het toilet

• Angstdromen

Stationsplein 21, 4461 HP Goes

De Faam 2 Uitvaartcentrum van Gentevoort Verrijn Stuartweg 28, Goes 0113 - 216815 www.uitvaart.vg
Molenaar Janny van Gentevoort
Anthony
Goede slaap en de juiste leefstijl zijn onmisbaar voor een gezond leven
info@valeokliniek.nl
085 1302 174 www.valeokliniek.nl
Villa Valentijn Middelburg Kinderdagverblijf en BSO
Wilt u als politieke partij zichtbaar zijn voor de verkiezingen van 15 maart?

“We zijn een grote vereniging en willen maatschappelijk betrokken zijn”

Voetbalclub Zeelandia Middelburg zet zich in om voetbalclubs in Gambia te steunen door oude voetbalschoenen op te sturen. Johan Wedts de Swart, bestuurslid van Zeelandia Middelburg: “We zijn een grote vereniging en hebben de mogelijkheid om maatschappelijk betrokken te zijn. Al eerder hebben we oude tenues van vorige seizoenen opgestuurd. André de Korte, contactpersoon in Gambia, heeft ze daar gebracht en doordat de lijntjes kort waren, kregen we ook te zien en horen hoe blij de sporters daar waren.”

Voetbalschoenen doneren

Nu de mannen, vrouwen, jongens en meiden voldoende shirts en broeken hebben, is het volgens Zeelandia Middelburg tijd voor een volgende stap. Johan: “Via André begrepen we dat voetbalschoenen dringend nodig zijn. Veel voetballers trappen tegen een bal op hun blote voeten, waardoor er veel blessures ontstaan.” Daarom gaat de club zich richten op een volgend project. “We gaan een voetbalschoenactie opstarten”, vertelt

Michel Van Hese, verantwoordelijk voor materiaal inzameling bij de club. “Ieder jaar zijn er voetbalschoenen, in allerlei soorten en maten, die terechtkomen bij de gevonden voorwerpen. We houden de schoenen een seizoen vast. Als ze niet worden opgehaald, zoeken we er een andere bestemming voor. Bruikbare materialen weggooien, doen we niet bij onze club. We willen met deze actie leden en niet-leden oproepen om oude voetbalschoenen te doneren in gebouw ‘De Pleun’. En wie nog kousen over heeft, mag deze ook doneren.”

Actie voor Turkije

Naast de voetbalschoenactie die de komende maanden nog zal lopen, is de club ook bezig om zich in te zetten voor de slachtoffers in Turkije. Michel: “Onder andere ons eerste elftal speelt op 11 maart thuis. We willen deze dag in het teken zetten van de slachtoffers en zetten verschillende acties op om geld in te zamelen.” Meer informatie over de invulling van deze dag is binnenkort te vinden op de website: zeelandiamiddelburg.nl.

3 De Faam VOORPAGINA

Puzzel mee en maak kans op een cadeaubon

Wie deze puzzel goed weet in te vullen, maakt kans op een cadeaubon t.w.v. € 10,- te besteden bij diverse lokale ondernemers in heel Midden-Zeeland!

Voorjaarsvakantie in Museum Veere

gaat op 1 april weer open. Tot die tijd is de virtuele tijdreis naar 1813 met brillen in de Schotse Huizen ondergebracht.

Stuur het juiste antwoord voor in via onderstaande website of stuur de oplossing naar Smithweg 1.04, 4462 HC Goes. Vermeld bij je postverzending je NAW-gegevens. De naam van de winnaar wordt in de volgende uitgave gepubliceerd. Gewonnen? De cadeaubon wordt per post naar je toegestuurd.

Website: de-faam.nl/puzzel of scan de QR-code.

woensdag 1 maart

De winnaar van de vorige editie is:

Oplossing van de vorige editie:

Veere – Museum Veere is tot en met 6 maart dagelijks geopend van 13:00 tot 17:00 uur. Locatie de Schotse Huizen staat berstensvol interessante zaken: Expositie Balaena, Vis, Vis Wallevis, schilderijen van de schilder Jacob Huijbrecht Hollestelle, de Muizen van Poortugael, Aquarellen van laatste Veerse Joffer Françoise van Lynden en natuurlijk de Walcherse streekdracht en de beroemde stadhuisbeelden van Michiel Ysewijns in de Beeldenzaal. Locatie Stadhuis

Concert kamerkoor Cantus

Choralis in Koorkerk

Middelburg – Kamerkoor Cantus Choralis geeft op zaterdag 25 februari een concert in de Koorkerk in Middelburg. Vocale en instrumentale muziek wordt uitgevoerd onder leiding van Aleida Post, met medewerking van Jos Vogel (orgel), Karin de Boef (vleugel), Ria Mangnus en Emma Godemont (teksten). Ze keren in dit concert terug naar de intimiteit van het kleine, kwetsbare levensbegin: Von Mutterleibe. Zang wordt verweven met teksten, gedichten en levensverhalen, waar begin en einde, dood en leven, de moeder en het kind elkaar raken. Aanvang: 20:00 uur. Toegang vrij, collecte bij de uitgang.

COLOFON

ZATERDAG 25 FEBRUARI de-faam.nl

Dit is een tweewekelijkse uitgave van Quaeris Media.

Redactie

Wil je de redactie attenderen op een activiteit of onderwerp?

Dat kan heel eenvoudig via de website of stuur een mail naar nieuws@quaerismedia.nl

Adverteren

Wil je adverteren? Dan kun je bellen met 0113 21 32 41 of

een mail sturen naar verkoop@quaerismedia.nl.

Afhaalpunten

Je kunt De Faam ophalen bij diverse adressen. Kijk voor de actuele afhaalpunten op de website de-faam.nl.

Contact Quaeris Media

Smithweg 1.04 | 4462 HC Goes 0113 21 32 41 | quaerismedia.nl

De
4
Faam
SUDOKU
KUNST EN CULTUUR
CONCERT

De Taalhouwerij

“Of ik mezelf even wilde voorstellen in deze eerste column?”, vroegen ze. Ik dacht nog; dat is snel gedaan. Ik ben Meggy, ik ben een vrouw en ik schrijf. Dat is natuurlijk te kort als ik 250 woorden ter beschikking heb. Allez dan… Ik schrijf al bijna mijn hele leven. Bij mij op zolder staat een blauw koffertje met daarin briefjes die ik als vijfjarig meisje schreef aan mijn grootmoeder. Ook kun je er luchtpostbrieven terugvinden van mijn ooms, die ik hen schreef toen ze nog in Australië woonden. Althans, ik mocht een klein stukje van zo’n brief met mijn pen bewerken.

In de avonduren naar de ZB in Vlissingen met Open+

Inmiddels ben ik 70+ geworden en zo hier en daar met wat meer levenservaring op zak. De meeste tijd ga je daarover lezen. Mezelf aan jullie voorstellen, zal de komende maanden verder gestalte gaan krijgen. Wel zal het een eenzijdige kennismaking zijn, want je gaat van alles over en van mij lezen en van mijn omgeving. Het enige wat ik zal doen, is hopen dat je gaat uitzien naar mijn verhalen. Het is niet de eerste keer dat ik columns schrijf. Reeds acht jaar eerder deed ik dat al. Mijn teksten kunnen van kleur verschillen, want niets menselijks is mij vreemd… Gelukkig ook maar. Mijn werk als schrijver, ik maak ook gedichten, noem ik TAALHOUWEN. Iedereen kent het werk van beeldhouwers. Ik bewerk geen marmer, maar taal. En daar, mensen, ga ik met plezier mijn best voor doen. Awel, wordt vervolgd.

Vlissingen - Sinds begin februari is het mogelijk om als lid gebruik te maken van Open+ in de ZB in Vlissingen. Hiermee kunnen bezoekers buiten de reguliere openingstijden terecht om boeken te lenen of in te leveren, een krant of tijdschrift te lezen of rustig te werken. De Bibliotheekpas geeft toegang als er geen medewerkers aanwezig zijn. Na het scannen van de pas, toetst de bezoeker een persoonlijke toegangscode in en gaat de deur open. Met dit initiatief is de ZB weer zeven dagen per week van 10:00 tot 22:00 uur geopend. Een activiteit organiseren in de bieb is mogelijk tijdens Open+. Een idee aanmelden kan via: vlissingen@dezb.nl.

DIGICAFÉ

DIGI CAFE op 2 maart in Nimmerdor

Grijpskerke - Loopt u ook tegen problemen aan van digitale aard? Of heeft u vragen over uw smartphone, tablet of laptop? Meer weten over beveiliging, e-mailen of apps? Het DigiCafé heeft de deuren geopend op donderdag 2 maart om 11:00 uur. De vrijwilligers van ZB Bibliotheek van Zeeland zijn aanwezig om antwoorden te geven op vragen. Locatie: Dorpshuis Nimmerdor, Grijpskerke.

Meggy van Oudenhoven

Taalhouwer uit Koudekerke

5 De Faam
LEKKER LEZEN
COLUMN
"Ik bewerk geen marmer, maar taal"

Goede stagiairs...

design moeilijk te vinden

Op zoek naar een toffe stageplek als grafisch vormgever waar je heel veel leert in de praktijk? Dan ben je bij DMARC en zusterbedrijf Quaeris Media aan het juiste adres!

Klinkt dit voor jou interessant? Stuur een mail met je CV, spetterend portfolio en motivatie naar marc@dmarc.nl.

Sommige dingen zijn nu eenmaal beter als ze gevuld zijn.

Onze ISO+ kozijnen, boordevol isolatie. Ontdek het voordeel op www.alku.nl

De Faam 6

Chloé van der Hert is eigenaresse van dansschool Hip Hop Avenue, maar volgens haar gaat het veel verder dan dans.

“Het is een creatief huis, op een creatieve locatie in de Sint Jacobsstraat. Een plek waar iedereen zichzelf mag zijn.”

7 De Faam VOORPAGINA
TEKST EN FOTO: MARIT JANSEN VAN GALEN
“Het gaat om de ontwikkeling, niet om het resultaat”
De Faam 8
Foto: Martijn Fincke

In het diepe springen en spontaan beslissen om van Rotterdam naar Zeeland te verhuizen met hun gezin, dat hebben Chloé en haar vriend Ricky gedaan. Als ze er nu op terugkijken, is het, in hun eigen woorden, ‘een gekkenhuis’ geweest. Maar in deze provincie kan hun kind opgroeien in een rustige omgeving en kunnen ze hun droom

uitbouwen: het openen van een eigen dansschool.

Dans is de rode draad door Chloé haar leven. Als klein meisje komt ze in aanraking met ballet. “Ik denk dat dit voor veel jonge meiden de eerste stap is als je wil gaan dansen: ballet. Toen ik jong was, zag je breakdance en hiphop niet veel. Op mijn eenentwintigste maakte ik voor het eerst kennis met ‘break’ in Bali. Uiteindelijk heb ik mezelf kunnen ontwikkelen in Rotterdam. Ik ben als zelfstandige lessen gaan geven op dansscholen en heb de wereld over gereisd, op zoek naar mijn stijl en nieuwe inzichten van mensen op het gebied van dans. Ik heb een fantastisch netwerk opgebouwd en nog steeds leer ik iedere dag van nieuwe mensen die ik mag ontmoeten.”

Creatief huis

Het pand in de Sint Jacobsstraat ontdekten ze per toeval. Chloé en haar partner Ricky raakten met bevriende ondernemers uit Vlissingen erover in gesprek en werden enthousiast. Het ondernemersstel besluit om van het pand een creatief huis te maken, met achterin een dansschool, de verkoop van merchandise en een plek waar creatief talent samenkomt. “We kennen het ondernemerschap, maar toch blijft ‘iets nieuws’ spannend. Natuurlijk hebben we gekeken of er behoefte was aan hiphop danslessen en of creatief talent wellicht al een plek had waar men terechtkan. Door de contacten die we voor de opening al hadden gelegd, merkten we dat het een goede keuze

zou zijn om in de Sint Jacobsstraat aan de slag te gaan.”

Cultuur

Chloé verzorgt de danslessen samen met docenten Melvin en Dominic. “We hebben allemaal onze eigen stijl en dat maakt de diversiteit tussen de lessen ook leuk. Ik pak ook regelmatig een les mee van de mannen, want dan zie ik bepaalde moves voorbijkomen die ik ook moet kunnen”, lacht ze. Bij Hip Hop Avenue draait het niet om de perfecte choreografie, maar om jezelf te ontwikkelen als mens. “Ik wil dat de kinderen en volwassenen, die onze lessen volgen, zelfverzekerd de deur uitgaan. Hiphop is niet alleen op je hoofd rondjes kunnen draaien, het is een cultuur. Die cultuur willen wij meegeven en mensen erover enthousiasmeren.”

Dansen zonder bewegen

De dansschool is begin dit jaar geopend en de nieuwe ideeën tollen rond in Chloé haar hoofd. “Dans is een belangrijk onderdeel in mijn leven en ik ben er altijd mee bezig. Ook als ik in een wachtkamer zit te wachten en ik hoor muziek. Dan begin ik in mijn hoofd al choreografieën te bedenken. Ik kan mij ook niet voorstellen dat ik ooit zal stoppen met dansen. Zelfs als ik niet ‘kan’ bewegen, gaat het in mijn hoofd gewoon door. Ik hoop dat wij met Hip Hop Avenue een thuis creëren voor creatieve Zeeuwen en dat het in welke vorm dan ook tot uiting komt.”

9 De Faam
LOKALE ONDERNEMER
“Als ik niet kan bewegen, dans ik in mijn hoofd”

Natuurbelevenis met buizerds...

Als beginnend ‘vogelaar’ noemde ik elke roofvogel die ik zag een buizerd. Naarmate mijn kennis op dat gebied uitbreidde, werd het mij duidelijk dat er veel meer roofvogelsoorten in Zeeland voorkomen. Behalve de buizerd, die hier vrij algemeen is, komen er nog meer roofvogelsoorten voor: de bruine en blauwe kiekendief, slechtvalk, havik, sperwer, smelleken en torenvalk. Iets zeldzamer, maar toch steeds vaker in Zeeland voorkomend: de wespendief, zeearend en visarend. Van al die soorten zijn de buizerd en de torenvalk de roofvogels die de meeste mensen zullen herkennen. De buizerd zie je regelmatig op een paaltje langs de weg zitten en de torenvalk ‘bidt’ boven de akker op zoek naar een muis.

Ben je geïnteresseerd om ook die andere soorten te kunnen herkennen? Dan zou je jezelf kunnen aansluiten bij een Roofvogelwerkgroep. Vóór de jaren tachtig kwamen buizerds hier in Zeeland alleen in de winter voor. Uit het hoge noorden en koude oosten kwamen ze om hier te overwinteren. In het voorjaar verlieten ze dan Zeeland weer om in het noorden te broeden. Pas sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw kwamen ze in Zeeland ook tot broeden. Een buizerd is over het algemeen donkerbruin, met een lichte plek in de vorm van een halve maan op de borst. Ze zijn 51 tot 57 centimeter groot. Bij roofvogels zijn de vrouwtjes groter dan de mannetjes. Een buizerdvrouwtje is ongeveer 20% zwaarder dan een mannetje. In het voorjaar, wanneer het opeens warmer is, zie je ze zwevend op de opstijgende warme lucht overkomen. Soms met meer dan vier vogels tegelijk en daarbij naar elkaar roepend met het geluid als het miauwen van een kat.

Doordat onze winters niet meer zo heel koud zijn, blijven veel buizerds ook na het broedseizoen en vaak zie je ze dan ergens in de buurt van hun nest op een

vaste uitkijkplek zitten. Veel roofvogels maken hiervoor gebruik van oude nesten met takken van zwarte kraaien om in te broeden. Deze nesten zijn door zwarte kraaien over het algemeen stevig gebouwd. Buizerds kiezen voor het nest dat er nog het beste uitziet en gaan het dan zelf met kleine takjes opknappen. Dus zie je in zo’n oud kraaiennest takken met verse knoppen? Dan weet je dat ze voor dit nest hebben gekozen. Soms kiezen buizerds voor een aparte plek om hun nest te bouwen. Op een plantenkas in de buurt van Rilland liggen drie jonge buizerds in een oud kraaiennest.

Zodra ze toe zijn aan de eileg, rond half april, bekleden ze de nestkom met populiertakken waaraan al de eerste groene blaadjes zitten, want het plantensap uit de blaadjes weert insecten. Half mei komen de jongen uit het ei. Het aantal jongen is afhankelijk van het beschikbare voedsel. In jaren met in het voorjaar veel nattigheid en kou zit er soms maar één jong in het nest, maar het kunnen er ook twee tot drie zijn. De mensen van de roofvogelwerkgroepen op de Bevelanden en Walcheren observeren

De Faam 10

deze nesten zonder ze te verstoren en noteren alles wat ze zien op nestkaarten. Dat observeren is nog een hele kunst: je moet niet te dichtbij komen, want de buizerdmoeder moet jou niet zien. Zodra ze dat wel doet, roept ze naar haar jongen, die dan plat in de nestkom gaan liggen. Een knappe vogelaar die dan de jongen op het nest nog kan tellen.

De laatste jaren staan er soms op polderweggetjes borden met de tekst ‘agressieve buizerd’. Jammer dat daar niet wat meer over is nagedacht. Want wanneer moeder ‘wilde eend’ haar jongen verdedigt, wordt ze

toch ook niet meteen ‘agressief’ genoemd? Een buizerdmoeder verdedigt haar jongen zodra ze een plotselinge beweging op de grond onder het nest waarneemt, bijvoorbeeld een snelle fi etser of hardloper. Loop je daar stapvoets onderdoor en blijf je niet stilstaan, dan zal er hoogstwaarschijnlijk niets gebeuren. Door borden met zulke agressieve teksten neer te zetten, zet je deze prachtige dieren in een kwaad daglicht. Mijn advies: gemeentes doe beter je best!

Heb je vragen? Mail mijn dan via: peter@boelee.nl.

Peter Boelee

Mijn naam is Peter Boelee en ik houd mij sinds 2007 bezig met de bescherming van steenuilen. Ik schrijf graag over mijn natuurbelevenissen en ik neem jullie als lezer mee met mijn activiteiten in de natuur. Ik laat jullie kennismaken met de fl ora en fauna van Zeeland. Regelmatig zal ik verslag doen over de activiteiten van de KNNV, Vereniging voor Veldbiologie.

11 De Faam
Foto: Monique Kootwijk
ZEEUWSE NATUURBELEVENISSEN
“Een buizerdvrouwtje is ongeveer 20% zwaarder dan een mannetje”

De eerste schoolweek

Vorige keer eindige ik mijn verhaal met ‘wordt vervolgd...’

Ik heb inmiddels contact gehad met het CI-Team over de laatste afregeling. Wij hadden sterk het vermoeden dat ze niet goed waren afgesteld. Finn bleef maar roepen: “Nee ik wil niet, zachtjes praten!” Nog voordat hij zijn CI op had. De audioloog vertelde ons dat ze niets hebben aangepast na ons laatste bezoek met Finn zijn CI’s. “Oké”, met een hoop gekraak in de hersenen, was mijn reactie. Vindt Finn zijn CI niet meer fi jn of is hij aan het draken? We weten het niet, we gaan het onderzoeken.

AGENDA

Cultuurladder

1-mrt. Komt een vrouw bij de dokter Terneuzen

1-mrt. Martijn Crins – Mesthoop Oostburg

2-mrt. Pip Utton – Bob Dylan Ritthem

2-mrt. Nienke Plas – Postnatale expressie Terneuzen

2-mrt. Merijn Scholten – SOLO Middelburg

2-mrt. SOLO STORIES, Soy Kroon, nu ik je zie Goes

3-mrt. 100% Hollandse Hits Live Terneuzen

3-mrt. Ancora – Wind in de zeilen Middelburg

3-mrt. Meester en gezellen Vlissingen

4-mrt. Jeff Buckley – I live documentary Terneuzen

4-mrt. Nureyev – je leeft zolang je danst Middelburg

4-mrt. Oratorium Messiah G.F. Händel Vlissingen

4-mrt. Evergreen Top 1000 Live Band Oostburg

4-mrt. Niet Schieten! Rilland

4-mrt. Piepschuim Nieuw- en Sint Joosland

4-mrt. Tobi Kooiman – Best Of Renesse

5-mrt. Milow – Unplugged Theatertour Terneuzen

5-mrt. Willem Stam cello en Daan Treur piano Vlissingen

5-mrt. Kunst- en Cultuurroute Middelburg Middelburg

Finn zijn eerste school week. Hij had er enorm veel zin in. De weken ervoor vol verhalen over school. “Ik ben vier jaar. Na de vakantie mag ik naar school.” Daar ging hij. Verlegen kwam hij de klas in en ging stil op zijn stoel zitten. We gingen iets eerder om nog even met de juf te praten en zodat Finn alle kinderen kon zien binnen komen. Het ging van stilte naar een hoop geluid, iets wat voor Finn natuurlijk een uitdaging is. In een CI zit geen fi lter, zoals in onze oren. Al het geluid komt binnen. Wij kunnen ons afsluiten als we in gesprek zijn voor bijvoorbeeld een vogel die we op de achtergrond horen fl uiten. Finn kan dat niet. Ik vroeg in de eerste week toen hij uit school kwam: “Hoe was het Finn?” Finn: “Super leuk, mama.”

Op woensdag, donderdag en vrijdag hebben wij een tolk kunnen vinden, super fi jn. Onze zoektocht voor een tolk voor de maandag en dinsdag blijft doorgaan, want die hebben we helaas nog niet gevonden. Maar dat Finn het ‘super leuk’ vindt, is voor nu het belangrijkste. Dat hij maar graag naar school mag gaan. Hoe het verder zal gaan en of hij voldoende mee krijgt, dat zal de tijd leren.

5-mrt. l’Armonia Sonora en Peter Kooij’Der Friede sei mit Dir’ Terneuzen

5-mrt. Ida van Dril Nieuw- en Sint Joosland

5-mrt. Superball, Lollipop and Mr. Classic SDH (Kinderconcert) Middelburg

7/8 mrt Hitmusical The PromIt’s time to celebrate! Terneuzen

8-mrt. The Ukrainian National Ballet- Swan Lake Oostburg

8-mrt. De KersentuinToneelgroep Maastricht Middelburg

8-mrt. Richard Groenendijk – Voor iedereen beter Goes

9-mrt. Richard Groenendijk – Voor iedereen beter Terneuzen

9-mrt. Julika Marijn – In de schaduw van Rembrandt Oostburg

10-mrt. Jan van Eerd e.a. Zo vader, zo zoon Terneuzen

10-mrt. The Legends – Helden van Toen Middelburg

10-mrt. ABBA Tribute Kapelle

11-mrt. Robin Hood de musical (8+) Terneuzen

11-mrt. Assepoester de musical (4+) Middelburg

11-mrt. Ernest Beuving – So long Cohen Wissenkerke

11-mrt. Evi Hanssen Rilland

11-mrt. After Party Middelburg

12-mrt. Utrecht String Quartet Goes

Nathalie Heiboer

Blogster van Life with Usher uit Veere

Kijk voor de actuele informatie, data’s en locaties op de website zeeuwsecultuuragenda.nl

De Faam 12
COLUMN
“Ik ben vier jaar. Na de vakantie mag ik naar school”

Door de lens van onze lezers

Scan de QR code. Een WhatsApp chat met ons wordt automatisch geopend. Stuur jouw foto’s door en vergeet niet je naam en de plaats mee te sturen.

deze jonge Walcherse boerin maken

In de volgende editie willen we foto’s plaatsen van hoe jij het gezellig maakt in huis . Heb jij sfeervolle lichtjes hangen? Zet je je woonkamer vol kaarsen ‘s avonds? Fleur je je interieur op met kleurrijke accessoires? Deel het met ons! We bedanken alle lezers voor de enthousiaste berichtjes en de mooie foto’s. Natuurlijk hopen we dat jullie foto’s naar De Faam blijven sturen. Stuur jouw foto in via nieuws@quaerismedia.nl of via WhatsApp, 0113 21 32 41.

13 De Faam FOTOPAGINA
Saartje en Ferdinand hebben het in Veere saampjes gezellig. Foto: Adrie Gideonse Sfeer in huis. Foto: Marga van der Weele Foto: Leunie de Visser ‘Met wij het gezellig in huis.’ Foto: Hannie Melis

Acties geldig t/m zaterdag Kamperfoeliestraat 85, 4461 VM Goes Tel. 0113 220 948 | www.marosgoes.nl ma en zo gesloten | di, wo en vrij 8:30 tot 18:00 uur do 8:30 tot 20:00 uur | za 8:30 tot 16:00 uur

Deze aanbiedingen zijn geldig van 28 feb t/m 4 mrt

GEMARINEERDE

KIPFILET 2000 GRAM + 1000 GRAM GRATIS

BROODJE MEXICAANS

3 STUKS

PORK RIBS

TRAAG GEGAARD 1000 GRAM

NIEUW

SOLOMILLO KEBAB GEKRUID VARKENSLAPJE GEVULD MET KEBAB GEHAKT

4 STUKS

NIEUW

SOLOMILLO PESTO GEPANEERD VARKENSLAPJE GEVULD MET PESTO GEHAKT

4 STUKS

Bestel gemakkelijk online via www.vleesbaas.com afhalen en bezorgen mogelijk!

DAVINCI COMBI

MEDIUM POPCORN OF CHIPS FILM TICKET*

IN DE VOORJAARSVAKANTIE

VOORDELIG NAAR DE FILM BIJ DE GEZELLIGSTE BIOSCOOP VAN ZEELAND!

KIDS COMBI

KLEINE POPCORN OF CHIPS FILM TICKET*

*EXCL. EVENTUELE 3D TOESLAG (+2,75)

Vakantie en meer...

En dan heb je opeens vakantie! Lekker er even uit en vanaf het vakantieadres de column schrijven.

De weg naar de vakantie toe is altijd een beetje een drukke… En dan doel ik niet op de reis, maar op de weken ervoor. Wanneer je als ondernemer vakantie wil nemen, moet je voorwerken… En eigenlijk ook nawerken.

Hoe? Nou, zorgen dat je klanten zo min mogelijk merken van het feit dat jij vakantie hebt. En dat je zelf dus ook vakantie hebt. Even opladen is namelijk een belangrijk onderdeel van ondernemen.

We zijn naar Malta geweest. Ik was geïnspireerd door een serie op Netfl ix, waarin een bekende Maltese doelman geholpen werd met zijn niet zo goedlopende restaurant in Marsaxlokk. Ook had ik gezien dat er zout gewonnen werd uit de zee op het naastgelegen eiland Gozo. En ja, ik hou van de zee.

Het was een geweldige vakantie waarin we ook veel dingen meegemaakt, gezien en natuurlijk geproefd hebben. De eerste dag meteen de local dish konijn gegeten, een soort variatie op het bekende coq au vin. Verder natuurlijk het restaurant uit de serie bezocht, dat inmiddels door een andere uitbater wordt gerund. En een nieuwe hobby gevonden in ‘s morgens even dippen in de zee. Een heerlijke sensatie die ik in de Oosterschelde ook ga proberen.

DRANKJE

WATER SISI KLEIN SLUSH KLEIN

JE VINDT DE COMBI DEALS ONLINE BIJ HET SELECTEREN VAN JE TICKET, OF VRAAG ERNAAR AAN DE KASSA

De komende weken staat er weer allerlei leuks op de agenda. Komen jullie naar ‘Kapelle Eet Samen’ in Cederhof iedere eerste donderdag van de maand? Of zie ik jullie op de Horecabeurs Goes? Tot snel! Reageren mag natuurlijk altijd op hans@zilt-e.nl.

De Faam 14
Hans Everse
COLUMN
Food inspirator
€16,00 €18,85
€14,50 €17,60
RUNDERGEHAKT 500
KIPDIJ
STUKS 10
10,00 10,00 8,00 8,00 5,99 4,00 5,50 10,00
SHOARMAREEPJES 1000 GRAM
GRAM
BURGERS 5
STUKS

weer geopend om te oogsten en te ruilen

Middelburg - De Zadenbibliotheek in de ZB aan de Kousteensedijk 7 in Middelburg is weer open voor publiek. Zaden van groenten, kruiden en bloemen zijn weer beschikbaar. De opening vindt dit jaar eerder plaats. Dit heeft te maken met zaden die binnen voorgezaaid moeten worden, zoals tomaat, pepers en paprika. Er zijn maar liefst 27 soorten tomaten, tien soorten pepers, en tien soorten paprika’s. Hiervoor geldt maximaal één zakje per persoon. Daarna komen de andere zaden beschikbaar in de Zadenbibliotheek (max. drie zakjes p.p.). Ze vragen de gebruikers van de Zadenbieb om van de geoogste zaden een deel weer in te leveren. Het ‘lenen’ van de zaden is gratis en er geldt geen uitleentermijn. De Zadenbibliotheek werkt op basis van vertrouwen. Kies de zaden die je nieuwsgierig maken, neem ze gratis mee en zaai ze in je eigen (moes)tuin. Laat de mooiste plant bloeien en zaad maken. Verzamel de zaden en laat ze drogen. Na het drogen, voegen ze graag weer een deel toe aan de Zadenbibliotheek, zodat andere tuiniers deze weer kunnen lenen.

Michelle Pritchard en Brosz in concert bij Kerk biedt Podium

Middelburg – Kerk biedt Podium houdt op zondag 26 februari om 15:00 uur een combinatieconcert in de Doopsgezinde kerk aan de Lange Noordstraat in Middelburg. Voor de pauze is het podium voor ensemble Brosz, gevormd door vier koorzangers. A capella presenteren zij een gevarieerd programma met vocale muziek vanaf de zestiende eeuw met Orlando di Lasso, tot in onze tijd met Lorenz Maierhofer. Na de pauze soleert altvioliste

Michelle Pritchard in werken van Bach, Biber en Vieuxtemps. Zij besluit, met Bert Geleijnse op het orgel, met de sonate in e moll voor viola di gamba of altviool en continuo van Telemann. De toegang is gratis. Meer informatie via: kerkbiedtpodium.nl.

Muts op, muts af tijdens

Warmetruiendag op Cypressenhof

Middelburg - Ook basisschool Cypressenhof in Middelburg deed op vrijdag 10 februari mee aan Warmetruiendag. In de school stond de thermostaat een graadje lager en de kinderen hadden een warme trui aangetrokken en een muts meegenomen om het toch een beetje warm te hebben. Wethouder Jeroen Louws kwam op bezoek in groep 6A en stelde allerlei vragen over het klimaat. Bij het muts-op-muts-af-spel streden de kinderen om de prijzen. Om het nog spannender te maken én elkaar niet te beïnvloeden, werden de laatste vragen met de ogen dicht beantwoord. De vraag wanneer de eerste zonnecel was ontworpen, was lastig. Was dit in 1977 of in 1877? De uitvinding komt uit 1877 en dit verraste veel kinderen. De wethouder was onder de indruk van wat de kinderen er allemaal over wisten. Sommige vragen leverden een leuke discussie op. Aan het einde van het bezoek ontvingen drie kinderen een leuke attentie.

15 De Faam
Zadenbibliotheek
CARTOON LEUNTJE & MERIEN
De Faam 16
TEKST: HANNAH ZEGERS FOTO: DESTINY VAN GEFFEN
“Wij hebben beiden een passie om analfabete vrouwen te helpen”

Hoe kwamen jullie op het idee om Willen Programs op te starten?

Adjete: “Als kind hielp ik mijn moeder vaak op de markt na schooltijd. Zij had als klein meisje onderwijs gekregen, maar veel andere vrouwen daar niet. Ze deelden hun problemen als analfabeet met haar en ik hoorde die gesprekken dus ook. Ik begreep van jongs af aan deze problematiek.”

Ellen: “Ik heb aan de pabo gestudeerd, waarna ik vijf jaar als lerares werkte. Met een vriendin, die ook lerares was, besloot ik om een jaar naar Afrika te gaan met de organisatie ‘Mercy Ships’. Op dat schip sprak iemand over dat veel vrouwen niet kunnen lezen en schrijven. Hierdoor begrijpen ze instructies van medicijnen of babyvoeding niet en missen ze dus ontzettend veel in de maatschappij. Het lesgeven was voor mij een manier om te kunnen helpen. Dit schip is ook de plek waar Adjete en ik elkaar ontmoetten. We hadden beiden de passie om analfabete vrouwen te helpen, dus gingen we in Togo samen lesgeven in een kerk. Uiteindelijk is dat uitgegroeid tot Willen Programs.”

jongeren, vooral meisjes, zodat zij naar een privéschool kunnen. Bij een publieke school zitten er soms tachtig kinderen in een klas, écht lesgeven is hier moeilijk. Daarnaast is het in de Togolese cultuur gebruikelijk dat de jongens naar school gaan. Als ouders een zoon en dochter hebben, dan doen ze er alles aan zodat hun zoon naar school kan. Bij uitzondering kan hun dochter ook, maar die kans is klein. Dat willen wij voorkomen.”

Ellen: “En als een volwassen vrouw moet kiezen tussen geld verdienen of naar school gaan, dan kiest ze er natuurlijk voor om te werken zodat ze haar gezin kan voorzien. Nu we de kinderen helpen, hopen we een vicieuze cirkel te doorbreken.”

Organiseren jullie nog andere dingen voor de kinderen?

Ellen: “Op de zaterdagen bieden we extra activiteiten.”

Adjete: “We zijn een christelijke organisatie, dus we praten over de Bijbel met ze, we zingen, dansen, tekenen en geven bijvoorbeeld muziek- en toneellessen. Eigenlijk alles wat mee kan helpen aan een plezierige jeugd. Voor degenen die niet meer naar school kunnen, hebben we een programma waarbij we verschillende trainingen geven, zoals het naaien van kleding. Uiteindelijk kunnen ze daarin examen doen, waarna ze hun eigen winkel kunnen openen.”

de grenzen. We besloten om in Nederland te blijven, ook voor de scholing van onze eigen kinderen. Adjete hoopt dit jaar nog wel terug te kunnen gaan om te helpen aan ons volgende project.”

Volgende project? Vertel!

Adjete: “We zijn bezig om een stuk land te kopen waarop we een centrum kunnen bouwen voor kinderen en ouders. Het moet een soort huis worden, waar ze altijd naar binnen kunnen gaan om te praten, lezen, spelen en leren.”

Ellen: “Eigenlijk een beetje het BSO-idee dat wij in Nederland kennen.”

Adjete: “We hopen dat het in de nabije toekomst gebouwd wordt, dus als er mensen zijn die ons willen helpen of steunen, dan kan dat altijd. Zo is een vrouw uit Serooskerke kortgeleden met haar vader naar Togo vertrokken om pianoles te geven en een moeder en haar dochter zijn twee weken geleden gegaan om basisgezondheidszorg te bieden. In die twee weken hebben zij al zoveel mensen blij kunnen maken.”

Ellen: “Ook hebben we al een keyboard, blokfluit, gitaar, trompet en naaimachine gekregen. Het zijn vaak de praktische dingen, maar het geeft de kinderen wel veel meer kansen.”

Geven jullie op dit moment nog steeds lessen?

Adjete: “We begonnen vooral met lesgeven aan volwassen vrouwen, maar we wilden ons toch meer gaan focussen op de preventie van het probleem. Toen zijn we gaan werken met kwetsbare

Ellen: “Dit zijn vaak meisjes van vijftien of zestien jaar die niet meer verder komen in school, waardoor ze willen stoppen. Met deze trainingen worden ze onafhankelijk en hebben ze toch een eigen inkomen, waardoor hun toekomstperspectief veel positiever zal zijn.”

Komen jullie zelf regelmatig in Afrika?

Ellen: “We hebben tien jaar samen in Togo gewoond, tot 2020. Af en toe bezochten we Nederland, maar in de coronacrisis sloten

Adjete: “En een damspel. Als kind had ik dit soort dingen niet, maar in dit centrum zullen ze er hopelijk allemaal mee in aanraking komen.”

17 De Faam
HET GESPREK
Adjete en Ellen Wilson zijn de oprichters van Stichting Willen Programs. Samen wonen ze in Aagtekerke en hebben ze een team in Nederland en in Togo, waar Adjete is geboren.

Zeeuws

In de rubriek Typisch Zeeuws delen we op onze social media @faamwalcheren stellingen.

Bolus... met of zonder boter?

SUFFE TUTTEN

De maand van in foto’s Tamara

Ken je dat gevoel dat als je na een dag werken op de bank zit, onder je fl eecedekentje, met een grote kop thee, chocolade en een fi jn boek? Dat is nou het Suffe tutten gevoel. In deze rubriek komen herkenbare, humoristische en mooie foto’s voorbij in samenwerking met Suffe tutten. Ook je foto’s delen? Mail dan naar info@suffetutten.nl.

Jullie hebben je mening gedeeld en dit is de uitslag: met boter

57% zonder boter

Houd onze pagina’s in de gaten en stem! Volgende stelling: een dag aan zee of aan Het Veerse Meer? App ons jouw antwoord: 0113 21 32 41.

43%

Vlissingen start met volgende fase uitbreiding gft-voorzieningen

Vlissingen - Gemeente Vlissingen start met de volgende fase van de uitbreiding van gft-inzamelvoorzieningen voor hoogbouwwoningen en woningen zonder vrije achterom. De betreffende huishoudens krijgen een informatiebrief in de brievenbus. Huishoudens die nog geen afvalsleutel hebben, ontvangen deze tegelijk met de informatiebrief. De afvalsleutel geeft toegang tot een gftcocon. Dit is een bovengrondse verzamelcontainer voor gft-afval. Met deze afvalsleutel kunnen huishoudens de gft-cocon onbeperkt gebruiken voor hun groente-, fruiten tuinafval. Met de uitbreiding van gft-voorzieningen, wordt uitvoering gegeven aan het Grondstoffenbeleid 2020-2024. Dat werd in mei 2020 door de gemeenteraad vastgesteld. Met de veranderingen op het gebied van afvalinzameling, wil de gemeente inwoners motiveren om beter afval te scheiden.

Voor mijn fotografi ecursus oefen ik veel, dat doe ik ook erg graag op het strand. Golven, luchten, landschappen… Er is hier zoveel moois te zien.

Sinds een jaar doe ik mee met een kettingkledingruil. Deze rode trui kwam op mijn pad en ik draag hem steeds met veel plezier.

Bewegende beelden fotograferen tijdens de paardrijles van mijn dochter Iris. Met regelmaat neem ik mijn camera mee naar haar lessen.

Van een aardige vrouw op mijn dorp kreeg ik een zuurdesemstarter. Ik wilde al heel lang leren om zelf brood te bakken, het is zo’n mooi proces. Het lukt steeds beter. Genieten, zo’n heerlijke plak zelfgebakken zuurdesembrood.

De Faam 18
Typisch

Waar is die reuring?

Ik mis de bevlogenheid in de Vlissingse gemeenteraad, zeker bij zo’n debat over jeugdzorg of de WMO. Waar de POV als oppositiepartij komt met schrijnende verhalen, schetst wethouder Vader een ander beeld. Omdat beiden niet gelijk kunnen hebben, had een scherp debat, met vileine sneetjes, de werkelijkheid bloot kunnen leggen. Maar helaas, als een nachtkaars ontsnapte de discussie in het donker en bleven de vragen hulpeloos achter.

ALZHEIMERCAFÉ

Roxanne van Vugt als gast bij Alzheimercafé Walcheren

Middelburg - Tijdens het Alzheimercafé op zaterdag 11 maart wordt het onderwerp ‘Als thuis wonen niet meer gaat’ besproken. Roxanne van Vugt, casemanager bij Zeeuwse Zorgschakels, is als gast aanwezig deze middag. Na afl oop is er gelegenheid om vragen te stellen en met elkaar in gesprek te gaan. Locatie: Ontmoetingscentrum Het Bolwerk, Noordbolwerk 35, Middelburg. Dit is in het oude MCM, ingang via het parkeerterrein achter ’t Gasthuis. De zaal is open vanaf 14:00 uur. Café tijd: 14:30 tot 16:00 uur. Telefonisch aanmelden bij Jessy Benne via 06 15 45 54 08 of Jolien Folcherts via 06 11 21 02 87.

Dat was in de jaren zeventig, toen ik afstudeerde aan de sociale academie, een gevreesd links bolwerk, wel anders. Een aantal medestudenten en ik gingen aan de slag bij de sociale dienst Rotterdam. Daar zag ik de verbijstering in de ogen van de zittende ambtenaren. Heren met sigaar en driedelig pak en dames met parelkettinkjes en plissé rokjes, als iconen uit de voorbije tijd van de armenzorg. Wij: lang haar, spijkerbroek, baal shag in de borstzak. Met mijn soortgenoten zat ik telefonerend en typend aan bureaublokken. We staken onophoudelijk een peuk op en de radio ging harder als Bob Dylan met ‘The Times They Are a-Changin’ voorbijkwam. Niet dat iemand dat nog kon horen, want wij zongen uitdagend mee.

Zo kleurden wij de dienst letterlijk en fi guurlijk blauw en ontstond er een vrolijk stemmende reuring. De verschillende gedachtenwerelden schuurden en dat knetterde door in verhitte discussies. Knetterpartijen, waar wrijving glans gaf in plaats van ‘gebutste zieltjes’ en aanzette tot veranderingen.

Zo’n ferm debat met na afl oop een klap op de schouder, brengt de bezieling terug en laat zien waar je voor staat. En dat is nodig om gezamenlijk veranderingen, zeker in het belangrijke sociale domein, in gang te zetten.

Rob Vierboom

Vlissinger

Aschwin van den Abeele nieuwe directeur-bestuurder van Erfgoed Zeeland

Aschwin van den Abeele, bekend als Stadsdichter van Middelburg, is per 1 april de nieuwe directeur-bestuurder van Erfgoed Zeeland. Aschwin is momenteel directeur bij Welzijn Middelburg en Poppodium De Spot, voorzitter van twee raden van commissarissen bij woningbouwcorporaties en actief als schrijver en stadsdichter. Hij brengt zo een breed scala aan ervaring en maatschappelijke betrokkenheid mee in de erfgoedorganisatie van Zeeland. Aschwin volgt directeur-bestuurder Monique van Doorn op, die het afgelopen jaar met grote bevlogenheid een nieuwe impuls heeft gegeven aan de erfgoedorganisatie.

19 De Faam
“We zorgden voor een vrolijk stemmende reuring”
COLUMN

Kom langs in onze SHOWROOM in Heinkenszand Heinkenszand

Buiten genieten voor elke smaak en elk budget!

Kom langs in onze uitgebreide showroom voor meer modellen van veranda’s en overkappingen

Google reviews

9,4 250+ reviews

Lissabon

Inclusief: dubbele laklaag, dubbelwandig rhombusprofiel, betonpoeren, shutter, steellook ramen en dakbedekking.

Afmetingen: 5395x3270 mm

Prijs: € 21.883,-

Barcelona

Inclusief: dubbelwandig Zwart zweeds rabat, shutter, glasschuifsyteem, steellook ramen, EPDM dakbedekking met daktrim en betonpoeren.

Afmetingen: 3770x2770 mm

Velvetline

Inclusief: glas dak, polycarbonaat spie, aluminium rabat wand, 6 inbouwspotjes, dakgoot, en fundering met HWA poer.

Afmetingen: 5060x3000 mm

€ 5.917,-

Voor overkappinghout kunt u bij ons terecht tegen zeer scherpe prijzen. Scan de QR code en check de website

AL ONS DOUGLAS HOUT IS GESCHAAFD EN KUNSTMATIG GEDROOGD

Opgeklampte deur 780x1950mm, incl. kozijn, excl. beslag

Lichtstraat Lessenaarsdak 1582x750mm, antraciet Ral 7016 (frame Douglas onbehandeld)

DOUGLAS Vastraam Kozijnmaat 642×812, sponningmaat 592x762mm Zwart gespoten € 428,00 € 258,00 € 978,00 € 33.61

Betonpoeren incl stelplaat, 60x15x15cm

Scan de QR-code LOS HOUT

Prijzen genoemd in deze advertentie, zijn geldig t/m 31 maart 2023. Op alle bestellingen zijn onze algemene voorwaarden van toepassing. Druk en zetfouten voorbehouden.

Prijzen genoemd in deze advertentie, zijn geldig t/m 31 maart 2023. Op alle bestellingen zijn onze algemene voorwaarden van toepassing. Druk en zetfouten voorbehouden.

De Faam 20
IN DE SHOWROOM IN DE SHOWROOM IN DE SHOWROOM Prijs:
Prijs:
Douglas Boeideel 2,8 x 19 cm € 6,39 per meter Douglas dakbeschot 1,8 x19,5 cm € 4,82 per meter Douglas Zweeds Rabat 1,2-2,6 x 26 cm € 3,13 per meter Zwart Douglas zweeds rabat 1,2-2,6 x 19,5 cm € 4,83 per meter Voor meer informatie over schuttingen en onze handige ONTWERPTOOL WWW. MEGA-SCHUTTING.NL Noordland 17 • 4451 RP Heinkenszand • +31 (0)113 405 131 WhatsApp: 06 23 50 61 57 • E-mail: info@mega-schutting.nl Douglas balk 4,0 x 6,0 cm € 2,49 per meter Douglas staander/ringbalk
€ 10.487,-
14x14 cm € 19,93 per meter