De Faam | week 6 2023

Page 1

Een merk van NR 3 – 2023 Kozijnen Zonweringen Overkappingen ascozeeland.nl Bijna voorjaar. zwaanmakelaars.nl Dé tijd om uw woning te verkopen! digitale editie NIEUW! Meld je aan en ontvang de digitale krant in jouw mailbox. de-faam.nl/digitaal Dolfijn ondersteunende therapie voor kinderen met beperkingen

“Het voelt niet als zeventig jaar lid, de tijd vliegt om. Maar waarom zou je stoppen als je doet wat je leuk vindt?”

De Faam 2

Muziekvereniging EMM Serooskerke door de jaren heen

De drie V’s, zo worden Jos Vlieger, Piet Vreke en Ankie Vreke, leden van Muziekvereniging Eendracht Maakt Macht uit Serooskerke, genoemd. Het drietal vierde begin januari haar jubileum. Jos is al vijftig jaar lid, Piet zeventig en Ankie veertig. Bij vader en dochter Vreke is het er met de paplepel ingegoten. De opa van Piet was één van de oprichters van de vereniging en Ankie is opgegroeid met muzikanten die met haar vader oefenden in de garage. “Ik vond het heerlijk om te kijken hoe ze speelden. Ik voelde nooit de druk om ook lid te worden, maar ik doe het al jaren erg graag.” Ankie speelt saxofoon en Piet speelt tuba. Dat ze al zo lang samen in dezelfde muziekvereniging spelen, is ook voor hen erg bijzonder. Piet: “Het voelt niet als zeventig jaar lid, de tijd vliegt om. Maar waarom zou je stoppen als je doet wat je leuk vindt?”

Oefenen in de garage

Trouw lid Jos speelt de bugel. Als de vader van Jos lid wordt van de vereniging en thuiskomt met een instrument, is Jos als klein jongetje onder de indruk.

“Ik ben grootgebracht met muziek en toen ik oud genoeg was, wilde ik ook gaan spelen.” Jos gaat bij Piet op les, die toentertijd ook bugel speelde en dat zo’n 26 jaar heeft gedaan. “Tegenwoordig heb je muziek op cd’s of op je laptop en kun je proberen mee te spelen. In die tijd moest ik mijn noten leren lezen zonder instrument en oefenden we in de woonkamer of garage. Toen ik dat eenmaal onder de knie had, ben ik bugel gaan spelen. Eigenlijk door een simpele reden: er waren te weinig muzikanten voor dit instrument. Vijftig jaar later speel ik het nog steeds.”

Longinhoud en liptraining

Alle drie spelen ze een blaasinstrument en volgens de muzikanten moet je dit niet onderschatten. Piet: “Er zijn bepaalde technieken voor om op het instrument te blazen en daarnaast moet je longinhoud in orde zijn. Ik heb jaren in de bouw gewerkt en als ik om de vier jaar een lichamelijke keuring moest ondergaan, was de arts altijd onder de indruk van de longinhoud. Ik weet zeker dat ik het te danken heb aan de muziek.”

Dochter Ankie vult aan: “Ook de liptraining is een belangrijk onderdeel. In de coronaperiode, toen we

niet konden spelen, hebben we muziek maken erg gemist, maar ook de liptraining en conditie gingen achteruit. Daarom is het belangrijk om met regelmaat te spelen.”

Hoogtepunten

Als de muzikanten terugdenken aan de afgelopen jaren, dan zijn de optredens wel een hoogtepunt. “Je traint naar iets toe en zo blijf je gemotiveerd. Ik kan nog steeds kippenvel krijgen als we een muziekstuk goed spelen. Maar uiteraard gaat het ook weleens mis”, lacht Jos. “Wij kunnen daar wel om lachen”, vult Piet aan. “Onze dirigent iets minder.” Voor Ankie zijn de buitenlandse reizen ook hoogtepunten. “In contact komen met mensen uit verschillende delen van de wereld en zien hoe zij muziek maken, blijft voor mij bijzonder.”

Thuis

EMM Serooskerke voelt als thuis, weggaan is voor het drietal geen optie. Ankie: “Ik zeg altijd: ‘Ik ga pas weg als het ter ziele gaat.’” De vrijdagavond is trainingsavond in het verenigingsgebouw aan de Oostkapelseweg 11 en ondanks dat ze er niet altijd zin in hebben, zijn de muzikanten blij als ze weer geweest zijn. “Het is altijd gezellig”, gaat Jos verder. “Na afloop drinken we wat samen en je deelt lief en leed met elkaar.” Piet: “Het voelt als een grote familie met allemaal dezelfde passie: muziek. Zo lang we het fysiek nog kunnen, blijven we van de passie genieten.”

3 De Faam
VOORPAGINA

Gevestigd in Goes

Geen wachttijden!

Valeo Kliniek voor onderzoek en behandeling van slaapapneu Wat is slaapapneu? Dit is een aandoening waarbij de adem tijdens de slaap stopt. Deze ademstops zorgen voor een structureel slaaptekort met alle gevolgen van dien.

Symptomen overdag

• Niet uitgerust wakker worden

• Slaperigheid

• Concentratie- en geheugenproblemen

• Humeurigheid

• Minder energie

• Lusteloosheid

• Hoofdpijnklachten bij het opstaan

Symptomen ‘s nachts

• Luid snurken

• Onrustige en slechte slaap

• Regelmatig naar het toilet

• Angstdromen

• Droge mond Stationsplein 21, 4461 HP Goes

Quooker

De Faam 4
Goede slaap en de juiste leefstijl zijn onmisbaar voor een gezond leven
www.valeokliniek.nl
info@valeokliniek.nl 085 1302 174
de kraan die alles kan!
www.aangeenbrugelectro.nl • Altijd direct kokend, warm en koud water uit 1 kraan • Energie besparend • Service, onderhoud en installatie
Informeer voor vrijblijvend advies of prijsopgave Uit elkaar? Kies voor scheiden in overleg. 06 50 20 44 88 w.folmer@scheidingspraktijk.nl Scheidingsconsulent Herhaalprik tegen corona zonder afspraak ggdzeelandprikt.nl Toch liever een afspraak? Bel 0113 249 442 Voor iedereen vanaf 12 jaar Dinsdag 14 februari Schouwburg Molenwater 99 (Middelburg) 09:00-13:00 uur op eigen kracht een beter bestaan onyame.nl help ghana
Oude Zandweg 24 | 4361 SK Westkapelle | 0118 - 572 427

Word burgerhulpverlener en weet wat te doen als iedere seconde telt

Sinds 2004 biedt BHV Training Zeeland, gevestigd aan de Arnesteinweg in Middelburg, scholing BHV, reanimatie en Eerste Hulp, aan bedrijven en particulieren. Directeur Albert Dijkstra, geeft aan dat het aantal burgerhulpverleners is afgenomen omdat ze geen herhaalcursus konden volgen door de coronamaatregelen van afgelopen jaren. “Daar willen wij in 2023 verandering in brengen door voor zowel de zakelijke sector als particuliere sector weer volop trainingen te geven en mensen te motiveren om een cursus te volgen. Als BHV’er kun je opgeroepen worden wanneer

een persoon in jouw omgeving gereanimeerd moet worden. Een ongeluk zit in een klein hoekje en de kans dat je moet reanimeren is niet groot, maar hoe fi jn is het als iedere seconde telt, dat je weet hoe te handelen? Daarbij geven wij ook AED-cursussen en informatie over Eerste Hulpverlening.” Op het terrein is er naast diverse cursusruimtes binnen, ook een buitenruimte beschikbaar voor brand praktijkoefeningen. Door de fl exibiliteit van BHV Training Zeeland, is het zowel voor bedrijven als particulieren mogelijk op eigen locatie een cursus aan te vragen. Albert: “Bij ons blijft het niet alleen bij cursussen geven, wij verzorgen ook benodigdheden voor een veilige omgeving binnen het bedrijf, een huis of woonwijk. Denk hierbij aan brandblussers, AED of een EHBO-doos, zo bieden wij als opleider een volledig pakket aan.”

Aanmelden

Sta jij als particulier open om burgerhulpverlener te worden? Twijfel dan niet langer en meld je aan via de QR-code. Ben je aanvullend verzekerd? Dan wordt de cursus vaak betaald door de zorgverzekeraar. Ontvang als nieuwe cursist meteen een burgerhulpverlener hesje cadeau ter waarde van €10.

Arnesteinweg 36, 4338 PD Middelburg 0118 21 61 33 | bhvtrainingzeeland.nl

Stichting Landschapspark Zeeland wil bijdragen aan terugbrengen van landschapselementen

Voor het derde jaar op rij kunnen er ideeën worden ingestuurd om Middelburg nog gezonder te maken. Tot en met 10 maart is het mogelijk een idee in te sturen via de website: doemee. middelburgers.nl. Goede initiatieven maken kans op budget uit het Lokaal Preventieakkoord. De thema’s die zij behandelen zijn: niet roken, gezond gewicht, verminderen van problematisch alcoholgebruik, mentale gezondheid en gezonde leefomgeving. Naast de website is het ook mogelijk de behoefte voor een idee te overleggen via het telefonisch vragenuurtje op donderdag 23 februari van 10:00 tot 11:00 uur, door te bellen met R. Mesu op 06 29 63 51 30. Mocht de voorkeur uitgaan naar pitchen, dan kan dit worden aangegeven bij het indienen op de website.

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat het niet goed gaat met de diversiteit aan planten en dieren van het landelijk gebied. Op veel plekken zijn landschapselementen die er van oudsher voorkwamen in de loop der jaren verdwenen, zoals dijken, oevers, poelen en bepaalde beplanting. Het terugbrengen van landschapselementen draagt bij aan herstel van de kenmerkende soorten, het historische cultuurlandschap en het karakter van de streek. Voorlopig zijn er vijf gebieden aangeduid als mogelijk kerngebied met elk een eigen doelstelling. Op Walcheren gaat het om Meliskerke: landschapselementen en erven ten behoeve van de zomertortel en grote vos. Samen met particuliere eigenaren, agrariërs, (agrarische) natuurverenigingen, ZLTO, terreinbeherende organisaties en

overheden, wil Stichting Landschapspark Zeeland landschapselementen realiseren die bijdragen aan een natuurlijk en aantrekkelijk landelijk gebied.

Meedoen

Iedereen met een stuk grond, erf of dijk kan meedoen, mits er maatregelen worden getroffen voor de genoemde soorten. Daarbij kan gedacht worden aan het herstel van waardevolle dijken, aanleg van gemengde hagen, singels, bosjes, hoogstamfruitbomen, poelen, natuurvriendelijke oevers en holle bollige weilanden. Materialen en werkzaamheden worden volledig vergoed tot een maximum van €4.000, afhankelijk van het type element. Wie interesse heeft kan zich melden via: info@ landschapsbeheerzeeland.nl.

5 De Faam
ADVERTORIAL

Acties geldig t/m zaterdag

Kamperfoeliestraat 85, 4461 VM Goes Tel. 0113 220 948 | www.marosgoes.nl ma en zo gesloten | di, wo en vrij 8:30 tot 18:00 uur do 8:30 tot 20:00 uur | za 8:30 tot 16:00 uur

Deze aanbiedingen zijn geldig van 14 t/m 18 februari

Boer & Keten

Hebben jullie meegekregen dat we een project in Zeeland hebben uitgezet onder de naam Boer & Keten?

Het begon allemaal met de Rabobank FoodForward competitie waar een groepje enthousiastelingen, Tim Moerman (de boer), Jeroen de Vries (de logistieke schakel) en Marijn van Son (het oliemannetje), mij had benaderd met de vraag of ik als ‘de kok’ aan wilde sluiten bij een project, dat toen nog Boer & Zorg heette. Omdat ik me al vele jaren hard maak voor lekker eten uit de regio in de gezondheidszorg en horeca in Zeeland, sprak het me aan en dus ik zei ‘ja’. En we wonnen! Met een heus aanmoedigingskapitaal van €2000 om van start te gaan. Het begin was er, hoe nu verder?

Inmiddels zijn we een stap verder... Marijn heeft afscheid genomen voor een mooie baan in Den Haag bij een ministerie en we hebben een prachtige opvolger gevonden in een nieuw ‘oliemannetje/verbinder’, namelijk Arold Versluijs: directeur Horeca, Toerisme, Brood en Banket en Groen College op Scalda.

Bestel gemakkelijk online via www.vleesbaas.com afhalen en bezorgen mogelijk!

ACTUEEL

Dit speelt er in jouw regio

Gezocht:

COV Te Deum Laudamus zoekt projectzangers voor het Weihnachtsoratorium van J.S. Bach. Repetities: woensdagavond. Welkom (project)zanger! Kijk op: tedeumlaudamus.nl/leden/ projectleden.

Bezoeken: Concert Kamerkoor Resonance op 25 februari in de Kleine Kerk Veere om 20:00 uur. Meer informatie: kamerkoorresonance.nl.

Deelnemen:

De Zonnebloem afdeling Vlissingen organiseert op maandag 27 februari weer de

maandelijkse bingomiddag in zaal ‘t Speelhuus van woonzorgcentrum ‘Ter Reede’ in Vlissingen, Vredehofl aan 370. U kunt deze middag weer hele leuke en nuttige prijzen winnen. Toegangsprijs €5, inclusief koffi e/thee.

Gezocht: Voetbalclub FC Dauwendaele in Middelburg zoekt een verzorger voor het eerste elftal. Bij interesse graag contact opnemen met Gert Jan van Leiden: gjvl89@hotmail.com

Kennismaking: Man 61 jaar zoekt een jong van geest zijnde vrouw. Contact: mpieters869@gmail.com

Ook hebben we een leuke groep enthousiastelingen om ons heen verzameld en een prachtige subsidie van de Provincie Zeeland, de Rijksoverheid en VZG ontvangen om haalbaarheidsonderzoek te doen, helemaal geweldig! Zou Gezond & Lekker eten uit Streek & Seizoen voor iedereen dan toch nog op de agenda komen in Zeeland?

Het projectplan dat we hebben gelanceerd, heeft de veelbelovende naam ‘Van vullen naar voeden’ gekregen en we gaan het onderzoek richten op de gezondheidszorg, opleidingen en scholen. De horeca volgt later, is het plan. Iedereen heeft toch recht op een goede maaltijd?

Reageren mag natuurlijk altijd op hans@zilt-e.nl.

Hans Everse

Food inspirator

De Faam 6
COLUMN
BIEFSTUK 250 GRAM 3,50 WERELDBURGER BLACK
BURGER ITALIAANSE STEAK MANZO ITALIANO 4 STUKS VERSE ERWTENSOEP 500 ML
MIX EEN MIX VAN 6 HUISGEMAAKTE SALADES, SCHAAL CHARCUTERIE
AMBACHTELIJKE VLEESWAREN UIT EIGEN KEUKEN SALAMI, RAUWE HAM EN COPPA, SCHAAL KOGELBIEFSTUK 250 GRAM SCHOUDERKARBONADE 1000 GRAM VARKENSLAPPEN MET BEEN 1000 GRAM KIPPENPOTEN 1000 GRAM 7,50 2,25 5,99 5,99 4,20 5,50 4,50 3,75 4+1 GRATIS
ANGUS
SMEERSEL
TRIO

Ondertussen

Een van de redenen waarom ik van Middelburg hou, is omdat het een tolerante stad is. Een gemoedelijke stad. Doorgaans tref ik er gezelligheid en gelijkheid.

Wanneer je jezelf begeeft door de straten, kom je altijd bekenden tegen en die zijn van allerlei pluimage. We (her)kennen onze bewoners: de Chinees, Surinamer, Turk, Molukker, Marokkaan, Griek, maar ook de katholiek, protestant, Jood, moslim en diegene die wel iets denkt te geloven, maar niet precies weet wat.

We herkenden zelfs die persoon, onder de zwarte schmink, die zich had opgeworpen om op een zaterdagmiddag de kinderen van de stad wat pepernoten toe te werpen. En moeten dat regenboogof roetveegpieten zijn, dan halen we daar hier in Middelburg, soms wat knorrend, de schouders over op. Al decennialang spelen muzikanten, van alle soorten, met elkaar en dat levert soms prachtige avonturen op.

Een onafhankelijke commissie van vertegenwoordigers uit de Zeeuwse popsector selecteerde uit de 21 aanmeldingen drie acts die komend jaar intensief begeleid worden. Dat zijn Alta Luna, Xeno en Rosann Alta Luna is een Indierockband uit Middelburg. Deze groep van vijf vrienden is te herkennen aan hun melancholische geluid, stuwende drums en eerlijke teksten. Xeno is een progressieve metalband, die extreme metalsounds combineert met verrassende twists en passages, getrokken uit verschillende genres. Nederlandstalige pop met kenmerken van kleinkunst, beeldend beschreven, van Rosann worden vertolkt in een eigentijds stemgeluid. Sinds 2019 is Rosann actief als singersongwriter en ze was al eerder te horen op NPO 3FM, NPO Radio 5 en werd in 2021 Finalist bij De Grote Prijs Van Rotterdam. In 2022 werd ze Halve Finalist in The Voice Van Vlaanderen. Deze nieuwe lichting krijgt naast intensieve coaching, diverse muziekindustrie gerelateerde masterclasses aangeboden. Op basis van een bandplan wordt de act gekoppeld aan een coach uit de Nederlandse muziekindustrie (zoals een muzikant, manager of producer). Daarnaast krijgen zij optredens op Zeeuwse festivals, zoals Concert at Sea, Vestrock en Zeeland Nazomerfestival. Het traject wordt afgesloten met een clubavond in samenwerking met één van de Zeeuwse poppodia.

En onze binnen- en buitenlandse maaltijden, uit al die restaurants die wij zo koesteren, delen we stelselmatig op Instagram, soms tot vervelens toe.

Maar goed: eten verbindt. Evenals de kerk, kroeg, festiviteiten en natuurlijk al die leuke attracties in Middelburg.

Ik hou van mijn stad. Een stad waar ik trots kan zijn op haar diversiteit en een rijke, niet altijd even brave, geschiedenis. Voor dat laatste gaat Middelburg excuses aanbieden en dat is prima, maar hopelijk wel gelijkwaardig en met open vizier naar de toekomst. En ondertussen... Lekker struinen en bewonderen, lachen en genieten van alles wat deze mooie stad heeft voortgebracht. Er komt weer een nieuwe lente aan.

Stegenman bij

Stegentochten Middelburg

Stembussen geopend voor Cultuurfondsprijs

Heemkundige Kring Walcheren

De Heemkundige Kring Walcheren stelt één keer per drie jaar vanuit Cultuurfonds een prijs beschikbaar ter beloning van activiteiten die het Walchers cultuurgoed ten goede komen. Die activiteiten kunnen incidenteel of structureel zijn en ondernomen door personen of instellingen in de niet-professionele sfeer. De activiteit moet hebben plaatsgevonden in de afgelopen drie jaar. De prijs bestaat uit een geldbedrag, een oorkonde en een publicatie in het kwartaaltijdschrift De Wete. De prijs zal worden toegekend door een onafhankelijke jury en wordt uitgereikt tijdens de algemene jaarvergadering van de Heemkundige Kring Walcheren op 19 april. Een kandidaat aanmelden met een duidelijke motivatie op maximaal één A4, is mogelijk bij het secretariaat van de HKW aan de Toorenvliedtwegje 4 in Middelburg of via mail: info@ hkwalcheren.nl. Nomineren kan uiterlijk tot 28 februari. Meer informatie via: hkwalcheren.nl.

7 De Faam
COLUMN
"Ik hou van Middelburg omdat het een tolerante stad is"
De Faam 8 Advies • Reparatie • Bezorging 0118 471777 WWW.AVAELECTRO.NL Iedere dinsdag t/m zaterdag open Kom kijken in onze winkels! Service in vele vormen Dorpsstraat 56 Heinkenszand Kanaalstraat 22 Oost-Souburg AVA AVA AVA

Museum FENIX

Middelburg - Een historische havenloods uit 1923 wordt getransformeerd tot museum FENIX, naar ontwerp van de Chinese architect Ma Yansong, oprichter van MAD Architects. Aan de Maaskade in Rotterdam biedt FENIX eind 2024 ruimte voor culturele, culinaire en creatieve ontmoetingen, op dé plek van vertrek en aankomst. Het Rotterdamse museum in oprichting komt in maart naar University College Roosevelt in Middelburg om koffers in te zamelen. FENIX vraagt in totaal 2000 koffers uit heel Nederland. De koffers zijn bouwstenen voor een groot doolhof, dat na opening van het museum eind 2024, permanent te bezoeken is. Het doolhof staat symbool voor wat het kan betekenen je koffers te pakken en opnieuw te beginnen. FENIX bouwt aan een collectie rondom het thema migratie, met internationale hedendaagse kunst, fotografi e, historische objecten én koffers. De koffer inzameldag bij University College Roosevelt, in het oude stadhuis aan de Markt in Middelburg, is op 19 maart van 10:00 tot 16.00 uur. Aanmelden: fenix.nl/ koffers.

Vlissingen - Wat vindt u allemaal op Thuisarts.nl en hoe vindt u hierin makkelijk uw weg? Dit zijn vragen die WVO Zorg in samenwerking met ZB Bibliotheek van Zeeland voor ouderen wil beantwoorden. Tijdens een praktische workshop leren senioren hun weg te vinden op onder andere de websites van huisartsen. De workshop wordt gehouden op donderdag 16 februari van 10:00 tot 12:00 uur, in het Speeluus van WVO Zorg aan de Vredehofl aan 370, Vlissingen. Kosten bedragen €2, inclusief koffi e of thee. Voor vragen of aanmelden, kunt u contact opnemen via samenopstap@wvozorg.nl of 0118 44 83 29.

Biggekerke - Een deskundige van Gilde Walcheren geeft antwoord op vragen over mogelijkheden om zuiniger om te gaan met energie op woensdag 15 februari van 10:00 tot 11:45 uur. Naast het geven van informatie, is het deze ochtend ook mogelijk om een schatting te laten maken van de kosten en opbrengsten van diverse maatregelen. Het is aan te raden om hiervoor de verbruikscijfers van het laatste jaar mee te nemen. Indien gewenst, kan er een vervolgafspraak worden gemaakt. De inloop is bedoeld voor woningeigenaren en huurders, aan deze ochtend zijn geen kosten verbonden. Deze ochtend zal er tevens een ICT-adviseur van Gilde Walcheren aanwezig zijn om vragen op het terrein van computers en telefoons te bespreken. Kleine problemen worden ter plekke verholpen. Het spreekuur vindt plaats in MFA Biggekerke Onderdak, Schuitvlotstraat 10, Biggekerke. Meer informatie via: info@ gildewalcheren.nl of 06 53 68 24 34.

9 De Faam
WVO en ZB helpen senioren weg te vinden in digitale zorg
zamelt koffers in van Zeeuwen bij University College Roosevelt

Puzzel mee en maak kans op een cadeaubon

Wie deze puzzel goed weet in te vullen, maakt kans op een cadeaubon t.w.v. € 10,- te besteden bij diverse lokale ondernemers in heel Midden-Zeeland!

Eigen stijl

woensdag 15 februari

Stuur het juiste antwoord voor in via onderstaande website of stuur de oplossing naar Smithweg 1.04, 4462 HC Goes. Vermeld bij je postverzending je NAW-gegevens. De naam van de winnaar wordt in de volgende uitgave gepubliceerd. Gewonnen? De cadeaubon wordt per post naar je toegestuurd.

Website: de-faam.nl/puzzel of scan de QR-code.

De winnaar van de vorige editie is:

Frank Laanen

Oplossing van de vorige editie:

23242

Je hebt mensen die geweldig kunnen schetsen en met een paar lijnen iemands gezicht weten te vatten. Je hebt mensen die prachtig met aquarel kunnen werken. Lichte, rustige kleuren; een paar vlekken worden ineens een bloem of een kat... Zelf werk ik met veel kleur, harde zwarte omlijningen en schaduwen. De kleuren maak ik zo fel en fl eurig zoals ze ook in het echt via mijn ogen binnenkomen. Ik hoor vaak dat ik echt een eigen stijl heb, wat ik echt een groot compliment vind.

COLOFON

Dit is een tweewekelijkse uitgave van Quaeris Media.

Redactie

Wil je de redactie attenderen op een activiteit of onderwerp?

Dat kan heel eenvoudig via de website of stuur een mail naar nieuws@quaerismedia.nl

Adverteren

Wil je adverteren? Dan kun je bellen met 0113 21 32 41 of

De Faam 10

ZATERDAG 11 FEBRUARI

een mail sturen naar verkoop@quaerismedia.nl.

Afhaalpunten

Je kunt De Faam ophalen bij diverse adressen. Kijk voor de actuele afhaalpunten op de website de-faam.nl.

Contact Quaeris Media

Smithweg 1.04 | 4462 HC Goes 0113 21 32 41 | quaerismedia.nl

Maar aangezien het altijd goed is om je interesses te verbreden en om te blijven leren, probeer ik zo nu en dan ook eens wat te schetsen of aquarelleren. Gewoon even in een andere stijl werken om te kijken wat het brengt. Daar begin ik dan: een mooi licht vlak met de waterverf, een paar snelle krassen met het potlood. Ach, laat ik die kleur nog maar net wat meer aanzetten. En druk hier dat potlood maar wat harder in het papier, dan zie je maar meteen duidelijk wat het zijn moet. Je voelt hem al aankomen... Uiteindelijk is het gewoon weer helemaal ‘ik’.

En dit geeft me rust. Ik heb wat geoefend, ik heb wat geleerd. Maar ik hoef niet zozeer te twijfelen of ik een andere richting op zou moeten. Want links- of rechtsom kom je jezelf toch weer tegen.

SUDOKU
“Uiteindelijk is het gewoon helemaal ik”
Susanne Fust Vlissingse illustrator
COLUMN

Door de lens van onze lezers

Scan de QR code. Een WhatsApp chat met ons wordt automatisch geopend. Stuur jouw foto’s door en vergeet niet je naam en de plaats mee te sturen.

Ondanks de kou toch het water in, bikkels!

Schaatsende eendjes.

Toch nog een beetje echte winter in Vlissingen.

Anne-Marie van Iersel

Verlichting in het centrum van Middelburg.

In de volgende editie willen we foto’s plaatsen van hoe jij het gezellig maakt in huis , tijdens deze koude en gure dagen. Heb jij sfeervolle lichtjes hangen? Zet je je woonkamer vol kaarsen ‘s avonds? Fleur je je interieur op met kleurrijke accessoires? Deel het met ons! We bedanken alle lezers voor de enthousiaste berichtjes en de mooie foto’s. Natuurlijk hopen we dat jullie foto’s naar De Faam blijven sturen. Stuur jouw foto in via nieuws@quaerismedia.nl of via WhatsApp, 0113 21 32 41.

11 De Faam FOTOPAGINA
Foto: Matty Geschiere Foto: Foto: Christine Minneboo Foto: Anne-Marie van Iersel

Snoeien en bouwen

Eind november 2022 zijn we rustig van start gegaan met het snoeien van de wijnranken en we hebben deze werkzaamheden eind januari 2023 kunnen afronden. Dat betekent nog niet dat het winterwerk erop zit. We hebben enkel gesnoeid. Nu moeten we nog de takken uit het ijzerdraad losknippen en lostrekken, en dat neemt minstens zoveel tijd in beslag. Gelukkig zijn er scholieren die ons in het weekend helpen bij deze werkzaamheden. Binnenkort binden we de wijnranken vast aan de paaltjes die ernaast staan. Dit doen we ter versteviging en het verkrijgen van een rechte wijnrank. Zie het als een slagader waardoor de sapstroom gaat lopen, en dat gaat allemaal net wat makkelijker als die recht is.

Ondertussen zijn we ook druk met de toekomstige wijnschuur. Daar worden op dit moment ruimtes gecreëerd voor de wijntanks en de pers, een klein laboratorium, opslag, etikettering, maar ook sanitair. Ik heb nooit geweten dat het installeren van sanitair zo’n tijdrovend werk is. Enfi n, we schieten aardig op en we zullen alles gereed hebben tegen het einde van augustus. De wijntanks zijn inmiddels besteld, want de levertijd is zo’n vijf maanden. Het zou natuurlijk knap vervelend zijn als we het druivensap in emmers moeten opslaan (daar hebben we er dan trouwens behoorlijk wat van nodig).

"Ik begin al een echte Bob de Bouwer te worden"

Een vriend van de basisschool, een werktuigbouwkundige met een passie voor bouwen, helpt me met de installatie en bouw van de diverse onderdelen voor in de wijnschuur. Zaterdag is bouwdag en we werken vervolgens de gehele dag aan de installaties en ruimtes. Aan het einde van de dag maken we de balans op en krijg ik een lijstje met zaken die ik gedurende de week nog moet afmaken. Ook krijg ik een bestellijstje voor spullen die we nodig hebben om het volgende weekend weer door te kunnen. Ik begin al een echte Bob de Bouwer te worden…

AGENDA

Cultuurladder

15-feb. Familiespel Middelburg

16-feb. Pien en Bianca – En nu dan ? (reprise) Terneuzen

16-feb. Huisvrouwen bestaan niet Goes

17-feb. Yukine Kyroki, piano Vlissingen

17-feb. Checkpoint Charlie – Musical met liedteksten van Stef Bos Middelburg

18-feb. Concert COV Goes Vlissingen

18-feb. Mike Boddé speelt in Zierikzee Zierikzee

19-feb. Def Americans – God, Love & Murder, Johnny Cash Tribute Middelburg

19-feb. Marieke Vos klarinet en Camiel Boomsma piano Vlissingen

21-feb. Luistercollege door Ab van Nieuwdorp Middelburg

22-feb. Ronald GoedemondtMet knielende knikjes Terneuzen

24-feb. Supertrap – Crime of the century Middelburg

24-feb. Yentl & de Boer – Modderkruipers (try-out) Goes

25-feb. Blindman – Wings Hulst

25-feb. Matangi Kwartet Noordgouwe

25-feb. Champagne and Wine Kapelle

25-feb. Spruijt & Opperman Wissenkerke

25-feb. Nilgün Yerli Rilland

25-feb. ForEverly Brothers – Tribute to the Everly Brothers Heinkenszand

25-feb. The sons of CCR (USA) Terneuzen

25-feb. Jandino – Judeska Airlines Goes

26-feb. Project Paloma, Emily Beynon & Andrew West Middelburg

26-feb. Bumba show – Bumbina komt spelen (1+) Middelburg

1-mrt. Komt een vrouw bij de dokter Terneuzen

1-mrt. Martijn Crins – Mesthoop Oostburg

2-mrt. Pip Utton – Bob Dylan Ritthem

2-mrt. Nienke Plas – Postnatale expressie Terneuzen

2-mrt. Merijn Scholten – SOLO Middelburg

2-mrt. SOLO STORIES, Soy Kroon, nu ik je zie Goes

3-mrt. 100% Hollandse Hits Live Terneuzen

3-mrt. Ancora – Wind in de zeilen Middelburg

3-mrt. Meester en gezellen Vlissingen

4-mrt. Jeff Buckley – I live documentary Terneuzen

4-mrt. Nureyev – je leeft zolang je danst Middelburg

Bruno Suter

Wijnboer

De

Kijk voor de actuele informatie, data’s en locaties op de website zeeuwsecultuuragenda.nl

De Faam 12
COLUMN

Middelburg - Op 22 februari is het Aswoensdag. Op deze dag wordt in veel kerken een askruisje gegeven of as opgelegd als teken van inkeer. Dit ritueel markeert daarmee het begin van de veertigdagentijd. Een tijd om stil te staan bij wat belangrijk is in het leven, tijd om ons opnieuw te richten op God en op elkaar. Dit jaar zullen OudKatholieke Statie en de Nieuwe Kerkgemeente dit ritueel samen vieren in een Dienst van Schrift en Gebed in de St. Augustinuskerk aan de Zuidsingel 70. Ds. Chris Kors en rector Wim van den Berg zullen in deze dienst samen voorgaan. Aanvang is om 19:30 uur.

Ze is genomineerd door haar zus Anne: “Graag zet ik mijn lieve zus Jolanda in de bloemetjes. Dat 2023 een gezond en makkelijker jaar voor haar mag worden!”

In deze rubriek krijgt een lezer een bos bloemen cadeau. Dit om iemand een hart onder de riem te steken, omdat er een mooie prestatie is geleverd, iemand het op dit moment moeilijk heeft of gewoon: omdat iemand het verdient! Wil jij iemand nomineren? Dat kan via onderstaande QR-code of via de website: krant. quaeris.nl . Vul de reden en de gegevens van de genomineerde in en dan nemen wij contact op met de winnaar.

Oost-Souburg - Inloophuis De Ontmoeting is weer open op vrijdag 10 februari. Bezoekers zijn van harte welkom in de Rank, de zaal achter het gebouw van evangeliegemeente De Wijngaard, Kanaalstraat 8, Oost-Souburg. De deuren zijn geopend van 13:30 tot 16.30 uur, er is gratis koffi e, thee en een lekkernij. Iedereen is welkom om een spelletje te doen, te handwerken, te lezen, te praten of even tot rust te komen. Tevens worden er tweedehands kleding en sieraden verkocht. De Ontmoeting is open op de tweede en vierde vrijdag van de maand.

te praten of even tot

13 De Faam
Begin van de veertigdagentijd op Aswoensdag in St. Augustinuskerk
Deuren inloophuis
‘De Ontmoeting’ geopend op tweede en vierde vrijdag van de maand
Jolanda de Kam CARTOON LEUNTJE & MERIEN
Zeg het met bloemen...

KDV Villa Valentijn Middelburg heeft vier horizontale groepen, waardoor wij de kinderen op maat tijdens de verschillende ontwikkelingsstadia kunnen begeleiden. Wij gebruiken wasbare bamboeluiers. Gewoon beter voor het milieu.

BSO Villa Valentijn Middelburg is de plek waar kinderen na een lange schooldag kunnen ontspannen en de kans krijgen om te ontplooien in een huiselijke omgeving.

25 EN 26 FEBRUARI 2023

10:00 - 17:00

ZEELANDHALLEN

Kijk voor meer informatie op: modelbouwshow.nl

Rouaansekaai 61 in Middelburg & Korte Burg 3 in Middelburg 0854-890090 | info@villavalentijn.nl www.villavalentijnmiddelburg.nl | Landelijk registratienummer 257589806

De Faam 14
Knus, persoonlijk en duurzaam
Uitvaartcentrum van Gentevoort Verrijn Stuartweg 28, Goes 0113 - 216815 www.uitvaart.vg Anthony Molenaar Janny van Gentevoort
Villa Valentijn Middelburg Kinderdagverblijf en BSO
MODELBOUWSHOW
ZEELANDHALLEN, DA VINCIPLEIN 1, 4462 GX GOES
Livingstoneweg 2 4462 GL Goes tel 0113-222000 Open ngst jden: maandag t/m vr jdag: 7 30 - 17 30 uur zaterdag 7 30 - 12 00 uur www livingstonegoes nl * Bes rat ng voor uw tuin Schutt ngen A umin um veranda s B okhu ten * zand en gr nd * Zonwer ng Carport Tuinverl chting Tuinhout * B nnen egels Livingstone Goes, goedkope actiepartijen binnen- en buitentegels U kunt b j ons ook terecht voor o a :

“Als kind wilde ik beroemd worden”

Rosalie Vermeulen (28) uit

Vlissingen werkt sinds een half jaar als zangcoach, zingt in bands en schrijft haar eigen nummers.

15 De Faam LOKALE ONDERNEMER
TEKST EN FOTO’S: GERTIE DE BOEY

Zingen doet ze al zolang ze zich kan herinneren. “Ik ben ermee geboren. Ik wist gewoon heel zeker dat dit was wat ik wilde doen”, vertelt zangcoach Rosalie Vermeulen. “Vanaf het moment dat ik mocht gaan optreden, rond mijn vijftiende, zocht ik een band bij elkaar.”

De beslissing om als zangcoach aan de slag te gaan, liet iets langer op zich wachten. “Ik was ervan overtuigd dat ik conservatorium moest volgen om dat goed te kunnen doen. Totdat het besef kwam dat alle ervaring die ik heb opgedaan in de praktijk me ook genoeg kennis heeft opgebracht.”

Eigen ervaringen

Zelf kwam Rosalie in aanmerking met zangcoaches toen ze in haar eerste bandje haar stem forceerde om boven de muzikanten uit te komen. “Ik had mijn stembanden overbelast en moest uiteindelijk naar een KNO-arts, die constateerde dat ik een verdikking op mijn stembanden had die enkel operatief kon worden verwijderd”, legt ze uit. “Dat wilde ik niet nog eens meemaken, dus vanaf toen ben ik mij gaan verdiepen in zang- en spreektechniek door middel van logopedie en zanglessen. Ik

ben lessen gaan volgen bij verschillende docenten door het hele land. Ik wilde mijn stem goed leren gebruiken, want ik wilde blijven zingen. Mijn eigen reis heeft mij veel zangkennis opgeleverd.”

Van droom naar werkelijkheid Vijf jaar lang schreef Rosalie in haar dagboeken over haar droom om van de muziek te kunnen leven. “Eigenlijk had ik eerder niet het vertrouwen in mezelf om het ook daadwerkelijk te gaan doen. Mede dankzij mijn persoonlijke coach Svenja van Burgh heb ik het vertrouwen in mijzelf gevonden om de stap te zetten.” Dat deed ze een half jaar geleden. “Op sommige momenten voel ik me nog steeds onzeker, maar de mensen die ik coach blijven terugkomen, dus dat is een goed teken.” Haar eerste twee leerlingen vond ze via één van haar bandleden. “Ik begon met

hen zangcoaching te geven in de Muziek Kazerne in Vlissingen en zo is het balletje gaan rollen. Inmiddels geef ik nu wekelijks coaching aan zes mensen en dat is goed te combineren met mijn parttime baan bij Cultuurkwadraat in Middelburg. Mijn doel was altijd om voor mijn dertigste volledig van de muziek te kunnen leven, maar mijn andere baan geeft me ook veel voldoening, dus we zien wel hoe het loopt.”

Plezier en zelfvertrouwen

“Zingen is voor mij veel meer dan enkel het daadwerkelijke zingen”, vertelt Rosalie. “De mensen die ik coach, komen toch wat onzeker binnen de eerste keer en zijn in eerste instantie bang om hun stem te laten horen. Ik vind het mooi om te zien dat ze uiteindelijk toch hun hart openen, naar zichzelf en anderen, dat er een lichtje gaat branden en ze vertrouwen krijgen

De Faam 16
Vlissingen
“Ik wil bij zoveel mogelijk mensen een lichtje laten branden”

in zichzelf. Ik focus niet alleen op de techniek, maar vooral op het plezier. Tijdens het zingen kun je even ‘uit je hoofd stappen’ en ben je enkel bezig met je ademhaling en stem. Dat zorgt voor ontspanning.”

Ambitie

Zelf houdt Rosalie erg van soulmuziek, muziek die uit het hart komt. “De

Rosalie Vermeulen

Amerikaanse zangeres Jill Scott is iemand die mij inspireert. Zij is heel zeker van zichzelf en staat er echt. Ik bewoner haar als persoon.” Met haar band Memphis Revival zingt Rosalie vooral herkenbare nummers, waarop mensen kunnen dansen. Daarnaast zingt ze bij rapper en muzikant Bas de Meijer en in de sfeervolle coverband Better Acoustic. “Toen ik twaalf was, zei ik altijd dat ik ‘beroemd’ wilde

worden. Dat ambieer ik nu niet meer hoor, daar ben ik te bescheiden voor”, zegt ze lachend. “Mijn doel is nu om bij zoveel mogelijk mensen een lichtje te laten branden, ervoor te zorgen dat ze meer vertrouwen krijgen in hun eigen stem en kunnen. En ik hoop natuurlijk te kunnen blijven doen wat ik echt leuk vind: zangcoaching, optreden met mijn bands en eigen nummers schrijven en uitbrengen.”

17 De Faam
LOKALE ONDERNEMER

Kamperland

Ruiterplaat vakanties en Z’AND VILLAS zoeken een CREATIEVE MARKETING SPECIALIST (24 UUR P/W)

Wil jij graag je passie en ervaring voor het (digital) marketing vak verder bij ons uitbouwen? Solliciteer dan direct op deze toffe baan in een dynamische werkomgeving. Lees de volledige vacature op de website www.ruiterplaat.nl/vacatures of scan de QR-code.

Direct solliciteren? Stuur je CV en motivatie naar Jack Stoffels, Algemeen Manager via e-mail JSTOFFELS@ RUITERPLAAT.NL. Wil je meer informatie over de vacature dan kun je ook bellen via 0113-371866

Welkom in ons team!

Constructie-/bankwerker

TOE AAN EEN NIEUWE UITDAGING EN AFWISSELENDE BAAN?

Wij zoeken versterking van een technische collega voor het vervaardigen en onderhouden van machines.

Ook ZZP-ers kunnen reageren!

Voor meer info: scan de QR-code of ga naar: wbakker.com/vacatures

Medewerker centrale planning

autopoppe.nl/ vacatures

Monteur

Schadehersteller

Verkoopleider

YERSEKE

Kom jij werken bij het grootste Zeeuwse autodealerbedrijf? Ontdek snel welke vacatures wij hebben openstaan en solliciteer direct bij Auto Poppe, thuis in Zeeland.

De Faam 18
werkenbijhansestaalbouw.nl hanse + staal een sterk verhaal De Weel 13 • Nieuwerkerk • 0111 641 333 • info@hansestaalbouw.nl • www.hansestaalbouw.nl Toffe collega’s gezocht! Hanse Staalbouw is een Zeeuws familiebedrijf met ca. 160 werknemers in dienst. Als totaalbouwer zijn wij gespecialiseerd in de bouw van complete bedrijfspanden in zowel de agrarische, industriële als de utiliteitssector. BIM Modelleur Werkvoorbereider HR Manager Allround Onderhoudsmonteur Logistiek Medewerker Calculator/Verkoper Industrie Werkvoorbereider Productie Administratief Medewerker Bouwkundig Tekenaar Servicemonteur Bedrijfsdeuren Ga voor meer info over deze vacatures en solliciteren naar:

Vind jij hier jouw (nieuwe) baan?

Bekijk de vacatures in onze

vacature special

Jolien (21), de eerste vrouwelijke luchtballonpiloot met Zeeuwse roots

“Kantoorhond Chico

zorgt voor een lach op je gezicht”

De ondernemers op de volgende pagina’s zijn op zoek naar personeel

19 De Faam

Binnendienst en buitendienst medewerkers

M/V, Fulltime (40 uur)

Marquesweg 1B, Goes (vanaf 20-2-23 onze nieuwe locatie, huidig adres Livingstoneweg 8, Goes.

Ambiance zonwering & Deurtotaal de grootste zonwering en outdoor specialist van Zeeland met twee vestigingen, Koudekerke en Goes. Inmiddels bestaan we 26 jaar, een echt familiebedrijf. Vanaf 20 februari gaan wij met de locatie Goes verhuizen naar de Marquesweg 1B.

Binnendienst:

Planning en communicatie. Stelt prioriteiten en kan snel schakelen waar nodig. Heeft aandacht voor belangrijke zaken die niet kunnen wachten.

Profiel:

Je bent de spin in het web. Weet als eerste wat er gedaan moet worden. Vind het leuk om veel te schakelen. Heeft er plezier in om met mensen te communiceren aan de telefoon en zorgt dat alles goed verloopt in de planning binnen en buiten. Spreekt vloeiend Nederlands. Pre is Engels en Duits. Handig met computers. Minimaal mbo niv 4 of hoger.

Buitendienst:

Voor onze Buitendienst zoeken we collega’s die houden van afwisseling tijdens het werk. Aantrekkelijk uurloon + overuren. Pensioenopbouw. Veiligheid training VCA en BHV. Individuele veiligheidsuitrusting incl. iPad van de zaak. Loop binnen bij ons en neem een kijkje achter de schermen.

Op zoek naar een leuke baan in een informele werksfeer met enthousiaste collega’s en gedreven ondernemers, kom langs of mail je CV naar: info@ambiance-goes.nl. Voor vragen: 0113-222231

KOM JIJ ONS TEAM VERSTERKEN?

Neem contact op!

TSG Industriële Automatisering B.V. is specialist in industriële automatisering en besturingstechnieken.

Wij leveren maatwerk producten, waarbij de wensen van de klant centraal staan. Onze producten kenmerken zich door een hoge mate van betrouwbaarheid, bedieningsgemak en flexibiliteit.

Door de inzet van onze goed opgeleide, vakkundige en gemotiveerde medewerkers en betrouwbaar materiaal, staan wij garant voor al onze producten en diensten.

Apotheekhoudende huisartsenpraktijk Colijnsplaat is op zoek naar een: Apothekersassistent, 24-38 uur per week als toevoeging in ons team van huisartsen, praktijkondersteuners, doktersassistenten, apothekersassistenten en praktijkmanager.

Wat ga je doen?

Je verricht werkzaamheden met betrekking tot het klaarmaken, mede bewaken, controleren en het ter hand stellen van genees- en zelfzorgmiddelen en het geven van voorlichting/advies daarover.

Wat neem je mee?

• Je beschikt over het MBO-diploma apothekersassistent of zit in het derde leerjaar van de opleiding voor apothekersassistent.

• Je vindt respectvol omgaan met patiënten een uitgangspunt voor je handelen en je weet je aan te passen aan de patiënt door je positieve instelling, geduld en inlevingsvermogen.

• Verder ben je integer en betrouwbaar in je contact met patiënten en andere zorgdisciplines.

• Je bent vaardig met de computer.

• Je hebt een hoge mate van zelfstandigheid en kunt dit combineren met werken in een team.

• Je werk zorgvuldig, zelfstandig en kunt oplossingsgericht denken.

• Je bent leergierig en je ziet nieuwe situaties als een uitdaging om je kennis te vergroten.

• Je beschikt over een collegiale houding en bent bereid bij te springen in geval van ziekte of vakantie.

Goed om te weten!

Ben je enthousiast en wil je meer informatie of eens een keertje komen kijken? Neem dan contact op met Tatiana Netsere, praktijkmanager, 06-83837691 of t.netsere@zhco-periscaldes.nl. En als je de stap durft te wagen, reageer dan voor 28-02-2023 en stuur dan je motivatiebrief en cv per mail naar bovenstaand e-mailadres.

Ga naar de website hacolijnsplaat.periscaldes.nl/vacature of scan de QR-code om de volledige vacaturetekst te lezen.

ELEKTROMONTEUR

Je vindt het leuk om in een montageteam er dagelijks op uit te gaan om licht- en krachtinstallaties of industriële elektrotechnische installaties aan te leggen bij verschillende bedrijven.

HARDWARE ENGINEER

Je kan jezelf uitleven in het analyseren en zelfstandig ontwerpen van allerhande elektrotechnische installaties en systemen binnen de industriële automatisering en het ontwerpen van besturingen voor machinebouwers.

PROJECTLEIDER

Je gaat graag met mensen om en hebt leidinggevende capaciteiten om in teamverband met je collega’s om te gaan. Jouw contactuele eigenschappen kan je mooi gebruiken om met je technische kennis klanten te informeren en te adviseren.

BEDRIJFSADMINISTRATEUR

Je hebt gevoel voor cijfers en weet met vertrouwelijke gegevens om te gaan. Jij zorgt ervoor dat de cijfers kloppen en op tijd intern en extern aangeleverd worden, verzorgt daarnaast de debiteuren- en crediteurenadministratie en houdt controle op het artikelbestand.

Check de volledige functieomschrijvingen op onze website.

www.tsg.nl/werken-bij-tsg TSG

De Faam 20
Industriële Automatisering B.V. / Kloosterweg 1a, Kapelle / 0113- 312020 / info@tsg.nl / www.tsg.nl

Chico zorgt voor een lach op je gezicht“

Je huisdier meenemen naar kantoor en het dier een label ‘kantoordier’ geven, is een populair item. In verschillende media wordt gesproken over redenen om wel of niet een kantoordier aan te schaffen. Bij M2 Makelaars in Vlissingen loopt al bijna drie jaar een kantoorhond rond, Chico is zijn naam en hij is al volledig geïntegreerd in het bedrijf. Zo valt hij op de website geheel onder de ‘werknemers’.

Sinds augustus 2020 zijn Marco, medeeigenaar van M2 Makelaars, en zijn vrouw Emma baasjes van Chico en vanaf het eerste moment hebben ze hem meegenomen naar kantoor. “We hebben er van tevoren goed over nagedacht om een hond in huis te nemen, in combinatie met een drukke baan. Je kunt zo’n dier niet vier dagen in de week alleen thuis laten zitten. In goed overleg hebben we Chico meegenomen naar kantoor”, vertelt Emma.

Onderdeel van het team

Het enthousiasme straalt er bij Chico vanaf zodra werknemers en klanten binnenkomen. Volgens Emma toont hij een lach op het gezicht. “Hij blijft net zo lang voor je staan tot je hem een aai geeft, pas dan mogen wij als team doorlopen naar ons bureau. Op de website staat Chico op de teamfoto’s en hij wordt regelmatig herkend door klanten die langskomen op kantoor. Daarom hebben we besloten dat hij onze offi ciële ‘kantoorhond’ is.”

Rust en regelmaat

De dagen van Chico zijn minder gevarieerd dan die van zijn collega’s, wat hij volgens Emma prima vindt. “Hij houdt van regelmaat. In de ochtend snuffelt hij wat rond en zodra hij alle collega’s heeft begroet, is het tijd voor een dutje. Tussen

de middag wordt er met hem gewandeld, om vervolgens weer bij te komen in zijn mand voor het raam. Ondanks dat Chico een Vizsla (Hongaarse jachthond) is die veel beweging nodig heeft, slaapt hij graag en veel. Tussendoor is er altijd wel iemand die even tijd maakt om samen met Chico een balletje door kantoor te rollen of snoepjes te verstoppen, die hij dan moet zoeken. En uiteraard ontbreekt het hem niet aan een terloopse aai over zijn bol. Wanneer we brieven moeten posten, loopt hij als echte kantoorhond gezellig mee.”

Heldere blik

Dat Chico onderdeel is van het team, is bij M2 Makelaars volgens een natuurlijk proces verlopen en heeft een positieve invloed op het werk. “Doordat je tussendoor even met hem speelt, ben je heel even met je aandacht ergens anders en kun je daarna weer met een heldere blik verder

met hetgeen je bezig was. Klanten die binnenkomen, worden enthousiast door Chico ontvangen. Met de klanten die zelf een hond hebben of kennen, ontstaat er meteen een informeel gesprek en valt het zakelijke aspect waarvoor ze komen even weg.” Een kantoorhond nemen, beslis je volgens Emma niet alleen en moet in goed overleg met het team gaan. “Het is raadzaam bij collega’s na te gaan of er iemand allergisch is voor honden en verder is een vaste ‘werkplek’, waar de hond rustig kan liggen gedurende dag, ook van belang. Tot nu toe hebben wij alleen maar positieve ervaringen met onze kantoorhond, daar zijn we blij mee.”

21 De Faam VACATURESPECIAL
“Kantoorhond

Citroën Van Beek Vlissingen is op zoek naar:

Service Adviseur Citroën

Als Service Adviseur ben je het gezicht van ons Citroën dealerbedrijf en onderhoud je het contact met onze klanten. Zorg jij voor tevreden klanten die graag terugkomen voor onderhoud en reparatie?

Vlissingen | Vast | MBO | Fulltime

(Eerste) Autotechnicus Citroën

Wij zoeken een (Eerste) Autotechnicus voor onze vestiging Vlissingen. Ons familiebedrijf is gunstig gelegen langs de A58 en dus snel bereikbaar vanuit heel Zeeland. Kom je bij ons werken?

Vlissingen | Vast | MBO | Fulltime

Scan de QR code en lees meer over onze vacatures!

WORD JIJ ONZE TOP-COLLEGA?

Vakmanschap, ambachtelijkheid en grote betrokkenheid. Dat kenmerkt de medewerkers van TOP Onions. Zij zijn een internationaal actieve familieonderneming met eigen vestigingen in verschillende delen van de wereld. Al meer dan 30 jaar telen, verwerken en exporteren zij uien in allerlei diversiteiten. De compacte en platte organisatiestructuur zorgt ervoor dat zij adequaat kunnen inspelen op de wensen van de klanten en op ontwikkelingen in de markt. En dat alles met vakmanschap, betrokkenheid en passie!

VOOR TOP ONIONS, IS GREEN CAREER CONSULT OP ZOEK NAAR EEN:

• Cost Accountant

Een sterk analytisch persoon met oog voor detail en communicatief vaardig!

Standplaats: ’s-Gravenpolder

Jouw reactie

Wens jij meer informatie omtrent deze vacature, neem dan contact op met Bart van Eikema Hommes –Senior Consultant Agribusiness – middels: 06-53159483 of bart.hommes@greencareerconsult.nl.

Samen werken

aan tevredenheid

Voor onze klanten én voor elkaar!

Werken bij ZLM betekent plezier hebben in je werk en investeren in je toekomst. Maar ook een prettige, informele werksfeer en een goede balans tussen werk en privé vinden we belangrijk. We zijn op zoek naar nieuwe collega’s!

Vacatures

• Security Officer IT

• Oracle DBA systeemspecialist

• Microsoft-VMware systeemspecialist

• Juridisch medewerker

Bekijk de vacatures 

Een open sollicitatie sturen kan natuurlijk altijd.

Wil je meer weten over werken bij zlm?

www.werkenbij.zlm.nl

De
22
Faam

WIL JIJ DIT TOPTEAM KOMEN VERSTERKEN?

Wij zijn op zoek naar een:

• Secretaresse

• (Junior) Taxateur/Adviseur

Bedrijfsmatig Vastgoed

• (Junior) Rentmeester-Taxateur

Kijk voor meer informatie over de functies op www.rijk.eu

Ben je enthousiast? Stuur dan je motivatie en CV naar elise.stroo@rijk.eu

SCAN DE QR-CODE EN BEKIJK

LEENDERT KRIJGER

ZZcoldstores heeft zich gespecialiseerd in het temperatuur gecontroleerd opslaan van voornamelijk exotisch fruit. Met twee koelhuizen en eigen loskade bieden wij veel kwaliteit, capaciteit en flexibiliteit in op- en overslag.

Wij zijn op zoek naar:

Vestiging Vlissingen:

- Logistiek administratief medewerker (export)

WORD JIJ ONZE TOP-COLLEGA?

TOP Taste is onderdeel van de TOP Onions Groep uit ’s-Gravenpolder, een familiebedrijf met een decennialange traditie op het gebied van uienteelt en –verwerking. Vakmanschap, grote betrokkenheid en passie. De beste uien, mede door hen zorgvuldig geteeld. Dat zijn de belangrijkste ingrediënten van de krokant gebakken uitjes van hoge kwaliteit. Zij leveren deze aan klanten over de hele wereld.

VOOR TOP TASTE, IS GREEN CAREER CONSULT OP ZOEK

NAAR EEN:

• HR medewerker

• Maintenance Engineer

Standplaats:

Kapelle – maximaal 1-uur reisafstand

Jouw reactie

Wens jij meer informatie omtrent deze vacatures, neem dan contact op met Bart van Eikema Hommes – Senior Consultant Agribusiness – middels: 06-53159483 of bart.hommes@greencareerconsult.nl.

- Heftruck/reachtruckchauffeur

- Containeroperator

Vestiging Kruiningen:

- Financieel administratief medewerker

Contact?

E-mail: frans.maas@zzcoldstore.nl

www.zzcoldstores.com

23 De Faam
ONZE VACATURES
Hoofdstraat 54, 4416 AE Kruiningen | 0113-572835 | info@rijk.eu
Scan en bekijk onze vacatures Word jij onze nieuwe collega?
LEES VERDEROP IN DEZE VACATURESPECIAL
Jolien (21), de eerste vrouwelijke luchtballonpiloot met Zeeuwse roots

Zie jij jezelf in het klein dynamisch haventeam van Colijnsplaat werken? Stuur dan je sollicitatie met een CV per e-mail aan secretaris@wsvnb.nl t.a.v. de heer M. Wirtjes

Word jij onze nieuwe:

JUNIOR-HAVENMEESTER

Als aanvulling op ons haventeam zijn wij op zoek naar een juniorhavenmeester. Je krijgt een diversiteit aan werkzaamheden: van baggerwerk en onderhoudswerkzaamheden in en om de jachthaven tot het ontvangen van watersporters in het vaarseizoen. Spreken van Engels en Duits is prettig. Wij zoeken iemand met affiniteit met watersport. Flexibele instelling en enig technisch inzicht is een pré. Je bent bereid tot het volgen van cursussen die nodig zijn. In samenspraak met je collega’s wordt er bij toerbeurt in het weekend en op feestdagen gewerkt. Wij bieden een fulltime-job van 38 uur per week als juniorhavenmeester met groeimogelijkheden tot havenmeester.

Zie jij jezelf in het klein dynamisch haventeam van Colijnsplaat werken? Stuur dan je sollicitatie met een CV per e-mail aan secretaris@wsvnb.nl t.a.v. de heer M. Wirtjes

Jij

werkt

vast bij een heel

leuk bedrijf! Maar is het je droombaan?

Bij de Baar touringcars vinden we vooral sfeer heel belangrijk. We zijn een hecht team waarin we met z’n allen (kantoor, chauffeurs, garage, schoonmaak) werken aan ons product: “een geslaagde dag begint bij een zorgeloze reis voor onze passagiers”.

Als versterking voor ons team zijn wij op zoek naar:

• Administratief medewerker (24 uur p/w)

• Fulltime touringcarchauffeurs (40 uur p/w)

• Parttime touringcarchauffeurs (uren in overleg)

• Oproep touringcarchauffeurs (goed te combineren met andere werkzaamheden)

Wil jij je droom waarmaken? Neem dan contact op met Paul de Baar via 0113 62 12 09 of paul@debaartouringcars.nl.

Faam

Gezocht:

ENTHOUSIASTE COLLEGA’S

om ons Nederlandse team te versterken voor de schepen MBS DUKE & MBS NAVIO

We zoeken een STUURMAN en een MATROOS

Aankomend stuurman of leerling matroos zijn ook welkom.

Vaargebied Zuid-Nederland, Belgie, Noord-Frankrijk Week op week af, waarbij er op zondag niet wordt gevaren. Wisseldag is dinsdag.

Voor vragen bel: 06-51403626.

De
24

Jolien (21), de eerste vrouwelijke luchtballonpiloot met Zeeuwse roots

Jolien Verbist (21) rondt binnenkort haar opleiding tot luchtballonpiloot af en is daarmee de eerste vrouwelijke luchtballonpiloot met Zeeuwse roots. “Ik was drie toen mijn vader startte met zijn opleiding tot vaarder. Mijn broertje en ik gingen mee naar zijn lessen en mochten om de beurt mee in de ballon, met Mariakoekjes en appelsap.”

“Toen we ouder werden, mochten we helpen met grondtaken. We waren dus altijd al betrokken.” Vier jaar geleden startte haar broer Wouter met de opleiding,

hij is de jongste instructeur in Europa, en begon het bij Jolien ook te kriebelen. In november rondde ze de theorie af, nu is ze druk met praktijkopdrachten. Als ze die goed heeft afgerond, mag ze examen afl eggen. “Hoe het voelt om in een ballon te varen? Dat is bijna niet in woorden te omschrijven. Je bent in een andere wereld, weg van de drukte. Het is stil en rustig boven en alles onder je is zó klein. Het voelt als een avontuur en de tijd vliegt voorbij.”

Tijdens het seizoen zijn Jolien, Wouter en hun vader Omèr, van Ballonvaren Zeeland, iedere avond in de lucht te vinden.

Meevaren is leuk, maar Jolien wil het zelf kunnen. “Ik wil mensen die bijzondere ervaring mee kunnen geven.”

Varen boven Lapland

De opleiding tot luchtballonpiloot is te volgen bij de Koninklijke Nederlandse

Vereniging voor Luchtvaart in Woerden. “Van tevoren dacht ik dat ik al veel kennis had, maar er komt toch veel meer bij kijken. Natuurlijk kende ik de basisprincipes al, maar je hebt uiteraard veel verantwoordelijkheid als piloot, dus je gaat diep in op de stof.” Leven van enkel ballonvaren, is lastig, omdat het seizoensgebonden is. Naast haar opleiding tot luchtballonpiloot, is Jolien daarom ook bezig met het afronden van haar master orthopedagogiek. Net als haar vader en broer is ze van plan om het varen naast een vaste baan te doen. “Mijn doel is wel om in

het seizoen zo veel mogelijk in de lucht te zijn”, vertelt ze. “Iedere vaart is bijzonder en het is telkens weer anders, maar natuurlijk blijven bepaalde herinneringen je bij. Zo waren we een aantal jaar geleden op vakantie in Lapland, waar we meerdere vluchten hebben gedaan met mijn vader als piloot. Het lijkt me heel bijzonder om daar zelf ook ooit eens te mogen varen.”

25 De Faam VACATURESPECIAL
TEKST GERTIE DE BOEY FOTO’S JOLIEN VERBIST

Kom werken bij OAZ

• Een open en informele werksfeer

• Een omgeving om in door te groeien

• Flexibiliteit in het indelen van jouw werkdag

hier jouw advertentie?

Bel met Marcel of Marit via 0113 21 32 41 of stuur een mail naar verkoop@quaerismedia.nl

Hoi toekomstig HR specialist!

Een uitdagende baan in de buitendienst of duik je liever in complexe dossiers op kantoor? Ontdek wat OAZ jou te bieden heeft. Kom jij ons versterken?

Solliciteer vandaag! Stuur je cv naar sollicitatie@oaz.nl BEKIJK

Kapster of kapper

...in het Talentprogramma van Salon Purity.

Wij zoeken een werkvoorbereider

(voltijd of deeltijd)

operator watersnijmachine

(wij bieden een interne opleiding, affiniteit met techniek een pré)

Interesse?

Mail dan je cv en korte toelichting naar niels@tumill.nl.

Bekijk deze en meer vacatures op www.tumill.nl of scan de QR-code.

Heb je wel de ambitie, maar (nog) niet de opleiding? Welkom in het Talentprogramma van Salon Purity. Hier leer je ‘on the job’ en samen stippelen we je groeikansen en ontwikkeling uit. Nieuwsgierig? App naar Miranda (06 40317893) en spreek af voor een inspirerende ontmoeting.

Ben jij er geknipt voor? Salon Purity Noordstraat 48 4493 AH Kamperland salonpurity.nl

Samen bereiken we meer!

“Wij vinden een goede balans tussen werk en privé belangrijk”

“Wij denken aan je gezondheid met bijvoorbeeld gratis fruit op het werk en een etsplanregeling”

NIEUWSGIERIG? Scan de QR-code en check onze vacatures met onze mooie arbeidsvoorwaarden!

De Faam 26 www.werkenbijoaz.nl
088
/
- 5600 700
VACATURE Tumill Tech • Ohmweg
7 • 4338 PV Middelburg 0118 – 635 940 • info@tumill.nl • www.tumill.nl
“Thuiswerken is een optie”

Wij hebben werk voor een:

MONTEUR WATERSPORT

Je bent verantwoordelijk voor reparaties en onderhoud aan motoren en zeil- en motorjachten. Je repareert en installeert elektrische en mechanische installaties aan boord van pleziervaartuigen. Daarnaast voer je eventueel polyester- en schilderwerkzaamheden uit. Tevens werk je mee bij de overige werkzaamheden op de jachtwerf zoals het in- en uit het water kranen van boten, onderhoud aan de huurvloot en het onderhouden van bedrijfsmiddelen en gereedschap. Wat we verlangen van onze kandidaat: het liefst ervaring met één of meerdere van bovenstaande werkzaamheden. Daarnaast een positieve instelling om technische vaardigheden uit te breiden. Een klantvriendelijke uitstraling en een zelfstandige werkhouding met veel eigen initiatief.

Is je interesse gewekt en denk je dat je past in de functie en in ons bedrijf?

Neem dan contact op met Marcel Filius of Rick Filius op telefoonnummer 0113371547. Je kunt ook je sollicitatie met CV per mail sturen aan: info@zwemer.nl. Een spontaan bezoek aan ons bedrijf om kennis te maken vinden we ook prima!

Wij groeien en zoeken per direct een heftruckmonteur

Ben jij gedreven en is techniek je passie? Dan hoor je bij ons!

Wat ga je doen?

Als monteur leef je je helemaal uit in techniek. Je maakt nieuwe machines klaar voor aflevering, je voert onderhoud uit op locatie en je lost storingen op. Hierbij krijg je volop vrijheid om mee te denken in oplossingen voor onze klanten.

Wat bied jij

Je hebt werkervaring als monteur en je hebt minimaal een relevante afgeronde mbo opleiding niveau 3.

Wat bieden wij

• Ervaring met heftrucks is geen must, dat leer je bij ons

• Je krijgt een dynamische, zelfstandige functie met veel verantwoordelijkheid

• Een gedegen opleidingstraject en begeleiding

• Een enthousiaste en informele werksfeer

• Zeer goede arbeidsvoorwaarden

• Ruimte om jezelf te ontwikkelen

• Het belangrijkste? Een geweldig enthousiast team!

Zin om aan de slag te gaan?

Zwemer Watersport is een gerenommerde jachtwerf voor reparatie, onderhoud en stalling van zeil- en motorjachten. Al Bijna 60 jaar is Zwemer Watersport een begrip in Zeeland. Naast de jachtwerf bestaat het bedrijf uit een surfcentrum, watersportwinkel, bootverhuur en een webshop. Het bedrijf heeft 6 mensen in dienst en in de zomer wordt dit team versterkt door vakantiekrachten. www.hefmatic.nl

Ben je enthousiast over deze functie en zie jij jezelf al bij ons werken? Neem dan contact op met Hans Biesma via hb@hefmatic.nl of bel 0113 - 355 000

27 De Faam
KAMPERLAND
ZWEMER WATERSPORT - HAVENWEG 4 - 4493MT

Goede stagiairs... design moeilijk te vinden

Op zoek naar een toffe stageplek als grafisch vormgever waar je heel veel leert in de praktijk? Dan ben je bij DMARC en zusterbedrijf Quaeris Media aan het juiste adres!

Kom werken bij

Jan Tuinaanleg

Wij zoeken enthousiaste mannen/vrouwen die hun mannetje staan, graag mee en vooruit denken, ons werk is vooral aanleg van tuinen, wij  werken graag alsof het onze eigen tuin word.

Wij zoeken een

voorman/vrouw hovenier

je werkt zelfstandig, je stuurt andere mensen aan, je bus staat klaar, en een 2de man/vrouw die helpt dat alles goed op z’n plek komt, jij bent de rechterhand van de voorman. Betaling conform hoveniers cao.

Klinkt dit voor jou interessant? Stuur een mail met je CV, spetterend portfolio en motivatie naar marc@dmarc.nl.

Koudekerkseweg 165, Middelburg 06 51 10 30 83, info@jantuinaanleg.nl

De Faam 28