De Faam | week 4 2023

Page 1

Een merk van NR 2 – 2023 Kozijnen Zonweringen Overkappingen ascozeeland.nl Kuub makelaars opent deuren kuubmakelaars.nl digitale editie NIEUW! Meld je aan en ontvang de digitale krant in jouw mailbox. de-faam.nl/digitaal Bekijk hier onze a aalpunten! De Zeeuwse Glossy Nu extra dik! 132pagina’s www.vivacemagazine.nl

‘Waarom jazz?’ Drummer Matthijs van der Feen, saxofonist Martijn Kapel en gitarist Renny Minnaert kijken elkaar enthousiast aan. Martijn: “Het is een hele rijke muziekvorm. Veel mensen denken dat jazz ingewikkeld is, maar het is juist toegankelijk. En het is vrij, je kunt in principe doen wat je wil. Jij als muzikant bepaalt wat je op een akkoordenschema doet. Er is dus veel ruimte voor creativiteit.” De drie muzikanten brengen de Jazzsessie terug naar Middelburg. In de lounge van Boutiquehotel The

Roosevelt. En met succes. De eerste, afgelopen zondag 15 januari, was weer als vanouds. “Bomvol en gezellig”, vertelt Matthijs. “Iedereen was enthousiast: zowel het publiek, als de muzikanten. Het was leuk om ook jonge mensen die geïnteresseerd zijn in jazz te ontmoeten.”

Renny runde 25 jaar jazz- en eetcafé Desafi nado in Middelburg. Daar ontstond rond 2004 de Jazzsessie, in samenwerking met de Zeeuwse Muziekschool. “We hebben veel Zeeuwse muzikanten langs zien

De Faam 2
Foto: Tanja Hoogerheijde TEKST EN FOTO’S: GERTIE DE BOEY

het genot van een wijntje naar live luisteren”

komen, die nu best bekend zijn”, vertelt hij. “Het doel was, en is nog steeds, om gevorderde en beginnende muzikanten een podium te bieden.” Martijn vult aan: “Het is een win-win-win. Voor publiek, voor muzikanten en voor jonge leerlingen die podiumervaring op willen doen en willen leren om samen te spelen met anderen.” Het kriebelde al lang om de Jazzsessie nieuw leven in te blazen. Martijn: “Mensen misten het, we kregen er steeds vaker vragen over.” De muzikanten zijn blij dat ze terecht kunnen in Boutiquehotel The Roosevelt. “De sfeer van het hotel is perfect en de akoestiek is ontzettend fijn. Het publiek kan lekker wegzakken in de lounge en onder het genot van een wijntje naar live jazzmuziek luisteren. Wat wil je nog meer?”

Toegankelijk

Jazzsessie Middelburg is toegankelijk voor luisteraar én speler. Tijdens de sessie ontmoeten muzikanten elkaar en brengen ze bekende ‘jazz standards’ op hun eigen manier. Spontaan en geïmproviseerd en iedere keer weer anders. Muzikanten kunnen zich aanmelden via en uit een lijst met muziekstukken kiezen wat ze graag willen spelen of zelf suggesties doen. “Belangrijk is dat ook muzikanten die net beginnen en nog geen podiumervaring hebben, het leuk hebben”, legt Martijn uit. “Als er iets ‘fout’ gaat, lossen we het ter plaatse met elkaar op. Soms is oogcontact al genoeg. Zo deed afgelopen sessie de jonge saxofonist Ruben Oele uit Kapelle mee, zijn eerste keer. Ik legde hem uit dat wij een

gebaar gebruiken om aan te geven wanneer we terug naar het hoofdthema gaan, zodat solo’s niet te lang duren. Het publiek merkt daar niets van, maar wij begrijpen elkaar en dat is het belangrijkste.”

Beleving

De mannen kunnen uren over jazz praten. “Wij waren thuis met acht kinderen en vier daarvan zijn helemaal gek van jazz”, vertelt Matthijs. “Mijn vader had een plaat van Art Blakey & The Jazz Messengers, mijn grote held toen ik zes jaar was.” Renny vult aan: “Naar jazz moet je leren luisteren en je moet niet te grote stappen nemen. Veel mensen luisteren al naar dit genre, zonder dat ze het doorhebben want je hoort het eigenlijk overal.” Martijn luistert naar niets anders. “Ook al denk je geen affiniteit met jazz te hebben, toch raden we aan om een keer te komen kijken en luisteren. We vertellen muzikale verhalen, die luisterbaar zijn”, vertelt hij. Renny: “Live muziek is beleving en is heel anders dan luisteren naar een plaat. Bovendien zie je hoe muzikanten ter plaatse samen iets creëren, erg mooi.”

Meer info

Er staan nog jazzsessies gepland op zondag 5 februari, 5 maart, 2 april en 7 mei in de lounge van Boutiquehotel The Roosevelt in Middelburg. Iedere sessie begint om 14:30 uur en duurt tot 17:00 uur. De toegang is gratis. Bij voldoende animo is het de bedoeling om de sessie op de eerste zondag van de maand voort te zetten. Meer informatie: jazzsessiemiddelburg.nl.

3 De Faam
VOORPAGINA
“Onder

Herhaalprik tegen corona zonder afspraak

Maandag 30 januari

Schuttershof

Kanonweistraat 30 (Domburg) 09:00-13:00 uur

Dinsdag

Met een lichamelijke beperking volop van het leven genieten. Er kan zoveel meer dan je denkt. wwww.zonnebloem.nl

De Faam 4
iedereen vanaf 12 jaar
ggdzeelandprikt.nl Toch liever een afspraak? Bel 0113 249 442 Voor
Rouaansekaai 61 in Middelburg & Korte Burg 3 in Middelburg 0854-890090 | info@villavalentijn.nl www.villavalentijnmiddelburg.nl | Landelijk registratienummer 257589806
GOES DA VINCIPLEIN 1 WWW.DONEVENTS.NL 0294-237320 OPEN 9/16 UUR GRATIS PARKEREN op eigen kracht een beter bestaan onyame.nl help ghana
31 januari Schouwburg Molenwater 99 (Middelburg) 09:00-13:00 uur KDV Villa Valentijn Middelburg heeft vier horizontale groepen, waardoor wij de kinderen op maat tijdens de verschillende ontwikkelingsstadia kunnen begeleiden. Wij gebruiken wasbare bamboeluiers. Gewoon beter voor het milieu. BSO Villa Valentijn Middelburg is de plek waar kinderen na een lange schooldag kunnen ontspannen en de kans krijgen om te ontplooien in een huiselijke omgeving. Knus, persoonlijk en duurzaam
Villa Valentijn Middelburg
Kinderdagverblijf
en BSO

Hoezo... winterdip?

Elk seizoen heeft z’n mooie en minder mooie kanten. In de zomer kan het prachtig weer zijn, maar we worden dan weer niet zo blij van een lange, hete of droge periode. Iedereen hoopt op een witte kerst, maar als het buiten spekglad is, ontregelt dat ons leven soms behoorlijk.

Toch hebben al deze veranderingen en bewegingen altijd iets bijzonders in zich. Met het wisselen van de seizoenen laten we het ene achter en richten we ons op het nieuwe dat komen gaat. Nieuwe kansen, nieuwe mogelijkheden.

wat als de pieper voor een  langere tijd stil is?”

Voor de vrijwillige redders van de KNRM is dit niet anders. In de winterperiode is het vaak een stille tijd met minder hulpverleningen of reddingsacties. Voor KNRM’ers is hét seizoen toch vooral de periode van april tot oktober. Maar wat als de pieper nu eens voor een langere tijd stil is? Zit onze mensenredder dan in een winterdip?

Experts zijn het erover eens wat te doen om een winterdip te voorkomen: wen aan de verandering, blijf in beweging (liefst buiten), eet en drink gezond, hou een ritme aan en ga iets leuks doen.

Laat dit nu precies zijn wat we binnen de reddingmaatschappij doen. Deze periode is bij uitstek geschikt om op adem te komen van een drukke zomer, achterstallig onderhoud te doen of de theorie weer eens bij te spijkeren. Ook zijn er in de winter regelmatig momenten om eens met écht slecht weer het ruime sop te kiezen. Da’s niet alleen heel nuttig, maar voor een echte KNRM’er ook heel leuk.

Kortom, weg met de winterdip... Ga naar buiten en geniet.

Kees den Hollander

Vrijwilliger KNRM uit Veere

Freedomkoor Zeeland zingt in

Johanneskerk

Serooskerke - Freedomkoor Zeeland zingt voor een toekomst met vrede en vrijheid door liedjes te zingen van Frank Boeijen, John Lennon en Michael Jackson. De open repetitie, met aansluitend een lunch, vindt plaats in de Johanneskerk in Serooskerke op zaterdag 4 februari. De zaal is geopend om 12:00 uur en het optreden begint om 12:15 uur. Aanmelden voor de lunch is mogelijk bij Annelien Bij de Vaate, via annelienbdv@gmail. com of 06 46 15 18 97, of bij José van Noort, via vannoort@gmail.com of 06 12 80 75 89.

Alzheimercafé Walcheren met gastspreker dokter Korf

Middelburg - Tijdens het café, op zaterdag 28 januari om 14:30 uur, geeft dokter Korf uitleg over dementie in het algemeen en vertelt ze meer over de meest voorkomende soorten dementie en de bijbehorende verschijnselen. Na afl oop is er ruimte om vragen te stellen en met elkaar in gesprek te gaan. Volgens de initiatiefnemers leert de ervaring dat tijdens dit café zaken aan de orde komen die, ook voor mensen waarvan een naaste al een diagnose heeft, van belang zijn om te weten. Het café vindt plaats in Ontmoetingscentrum Het Bolwerk. Aanmelden via Jessy, 06 15 45 54 08, of Jolien, 06 11 21 02 87.

5 De Faam
“Maar
COLUMN
De Faam 6 Uitvaartcentrum van Gentevoort Verrijn Stuartweg 28, Goes 0113 - 216815 www.uitvaart.vg Anthony Molenaar Janny van Gentevoort Dolfijnondersteunende therapie voor kinderen met beperkingen Steun ons door te doneren aan NL05 INGB 0005 1099 87 Zeeuws Verlies voor informatie, advies en individuele steun bij een ingrijpend verlies 06 25 03 24 98 info@zeeuwsverlies.nl zeeuwsverlies.nl Sommige dingen zijn nu eenmaal beter als ze gevuld zijn. Onze ISO+ kozijnen, boordevol isolatie. Ontdek het voordeel op www.alku.nl

“Het geeft voldoening bij te dragen aan woongeluk”

Lisette Post is eigenaresse van ‘t Zeeuwse Huis interieur en vastgoedstyling. Door de juiste vragen te stellen, creëert ze een huiselijke sfeer die past bij de bewoners.

7 De Faam LOKALE ONDERNEMER

“Iets kleins in een interieur kan al een groot verschil maken”

Lisette is interieuradviseur en vastgoedstylist en dit doet onder de naam ‘t Zeeuwse Huis. Van een huis een thuis maken en de huisstijl van een bedrijf in het interieur terug laten komen, dat is voor deze onderneemster het ultieme doel. Als kind intrigeerde interieur haar en dat was te zien op haar slaapkamer, waar geen lifestyle magazine veilig was en volledige huizen werden ingericht op papier. Vanuit het bedrijfsleven, met een technische achtergrond, is ze nu zelfstandig ondernemer.

“Mijn vader werkte bij een bouwbedrijf en op mijn veertiende ging ik daar na schooltijd werken. Ik mocht meewerken aan de administratie, maar was ook veel bezig met de bouwtekeningen en brochures voor de nieuwbouwprojecten die gebouwd werden”, vertelt Lisette. “Hoewel ik thuis veel bezig was met het ontwerpen en indelen van huizen, heb ik daar tot mijn negentiende weinig mee gedaan. Uiteindelijk ben ik een opleiding tot binnenhuisarchitect gaan volgen. Een heel interessante opleiding, tot het over spouwmuren ging. Bij dat onderwerp verloor ik mijn aandacht en vijf lessen voor het examen besloot ik ermee te stoppen.”

Techniek en creativiteit Lisette besluit het bedrijfsleven in te gaan en werkt bij bedrijven in de technische

branche. “Als ik terugkijk op mijn carrière in loondienst, kun je wel opmaken dat de techniek mij aanspreekt, maar persoonlijk kon ik mijn creativiteit er niet in kwijt.”

Lisette is leergierig en volgt een opleiding tot interieurstylist en vastgoedstylist. Na de opleiding gaat ze aan de slag als ondernemer, naast haar baan in loondienst. Als ze merkt dat ze bijna zeventig uur in de week werkt, gooit ze het roer om. De focus ligt nu volledig op haar bedrijf ‘t Zeeuwse Huis. “Bang was en ben ik niet voor het ondernemerschap, spannend blijft het altijd.”

Het spoor bijster

De verschillende achtergronden van Lisette, op werkgebied, helpen haar in de onderneming. “Tijdens de opleidingen, en ook nu in mijn onderneming, merk

ik dat ik een voorsprong heb, doordat ik weet hoe je een bouwtekening moet lezen. Als ik klanten adviseer tijdens een nieuwbouwproject, denk ik ook mee over elektrapunten, de beste indeling, lichtinval en het eventueel verplaatsen van muren. Ook het contact tussen de klant en de kopersbegeleiding kan ik op me nemen, om de klant te ontzorgen. Normale verbouwingen kan ik onder mijn begeleiding laten uitvoeren door met diverse partijen samen te werken.” De klanten van Lisette vragen haar om hulp als ze op het gebied van interieur met de handen in het haar zitten. “Ondanks dat ik altijd creatief bezig ben en de ideeën er altijd zijn, kan ik mij goed voorstellen dat ze het spoor bijster zijn. De kracht van het vak is vooral luisteren naar wat mensen zeggen, maar ook wat ze juist niet zeggen.

De Faam 8
Vlissingen

Door de juiste vragen te stellen, heb ik al snel door wat ze graag willen en wat ook echt bij ze past. Accenten aanbrengen met kleur, behang en juist iets adviseren wat ze niet verwachten, maar waar ze zich wel heel goed in kunnen vinden, dat is leuk!”

Nieuw seizoen, nieuwe accessoires Lisette is vooral bij anderen bezig, maar vergeet haar eigen huis absoluut niet. “Natuurlijk houd ik rekening met trends, maar ik vind het vooral belangrijk dat iemand zich thuis voelt. Vóór mijn onderneming veranderde ik met regelmaat

Lisette Post

mijn interieur.” Ze wijst naar een grijze muur in haar woonkamer. “Deze kleur zit er al drie jaar op, best lang voor mijn doen”, lacht ze. “Ik heb het nu zo druk dat het interieur van anderen voorgaat, maar ik verwissel wel alle accessoires als er een nieuw seizoen aanbreekt. Wat velen onderschatten, is dat iets kleins al een groot verschil kan maken. Het hoeft niet veel geld te kosten om je huis een nieuwe look te geven.”

Woongeluk

en zakelijke markt ook de focus op vastgoedstyling. Dit is het verkoopklaar maken van een woning, zodat deze qua styling en indeling opvalt ten opzichte van andere woningen die te koop staan. “Er ontstaan goede contacten na een vastgoedstyling, waarbij ik vaak ook op gesprek mag in het nieuwe huis. Het komt regelmatig voor dat het interieurplan voor een ruimte zo goed bevalt, dat ik later terug mag komen voor een andere ruimte. Het proces wat je met de mensen aangaat, is mooi en het geeft voldoening om een bijdrage aan woongeluk te leveren.”

9 De Faam
LOKALE ONDERNEMER

De maand van in foto’s Esther

Ken je dat gevoel dat als je na een dag werken op de bank zit, onder je fl eecedekentje, met een grote kop thee, chocolade en een fi jn boek? Dat is nou het Suffe tutten gevoel. In deze rubriek komen herkenbare, humoristische en mooie foto’s voorbij in samenwerking met Suffe tutten. Ook je foto’s delen? Mail dan naar info@suffetutten.nl.

Groep 7 en 8 herdenken Watersnoodramp tijdens Kinderkunstweek

Iedere zaterdagochtend komt mijn vader bij mij op de koffi e, gezellig!

Ik zit bij een boekenclub: ‘black coffee only’. We hebben net ‘De Camino’ gelezen en nu ‘De hand van Mustang Sally’. Ik vind het echt heel erg leuk!

Ik word heel erg blij van lekkere koffi e vooral als er een tekening op de topping zit. Heerlijk!

Van de vrijwilligers van Suffe tutten kreeg ik deze zilveren klaver. We bestaan dit jaar tien jaar! Ik was enorm ontroerd en verrast. We gaan dit jubileum in november vieren met een Suffe tutten disco.

‘Herinneren, herdenken en vooruitkijken, van druppel tot tsunami in het Watersnoodmuseum’. Dat is de titel van een speciaal voor kinderen geschreven boek dat alle Zeeuwse leerlingen van groep 7 en 8, de bovenbouw van het speciaal- en voortgezet speciaal onderwijs krijgen aangeboden. Het boekje is een gezamenlijk product van Stichting Kinderkunstweek en het Watersnoodmuseum, mede mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds. De kinderen kunnen lezen en zien wat de Watersnoodramp inhield. Bijvoorbeeld door de digitaal voortkabbelende namen van de 1836 verdronken mensen te zien, de troostende doeken van met meekrap gekleurde wol, monumenten die ons blijven herinneren aan de Watersnoodramp en het belang van de Deltawerken. Maar ook verhalen over wat kinderen meemaakten en de dappere actie van het hondje Bläsz, dat blaffend de koeien richting een veilige dijk wist te sturen. Tijdens de Kinderkunstweek, die tot 26 maa rt duurt, krijgen de deelnemende scholen een breder aanbod waarin ook het plezier met water alle aandacht krijgt, maar ook met aandacht voor de gevolgen van klimaatverandering.

Zoektocht Appeltje van Oranje 2023 van Oranje Fonds officieel gestart

Het Oranje Fonds is gestart met de zoektocht naar bijzondere projecten die kans maken op een Appeltje van Oranje 2023. Dit jaar is het thema ‘Bruggenbouwers in de buurt: succesvolle buurtinitiatieven vóór en dóór buurtbewoners die buurtbewoners écht met elkaar verbinden’. Deze initiatieven maken kans op één van de drie Appeltjes van Oranje, die voor de 21e keer worden uitgereikt. De prijs, voor elk van de drie winnaars, bestaat uit een bronzen beeldje dat is ontworpen en gemaakt door prinses Beatrix en een geldbedrag van €25.000. Het geld kan vrij worden besteed binnen de doelstelling van het winnende initiatief. In oktober worden de prijzen uitgereikt door koningin Máxima. Aanmelden kan tot en met 24 februari via: oranjefonds.nl.

De Faam 10 SUFFE TUTTEN
HERDENKEN

stadstekenaars te bewonderen in Drvkkery

Middelburg - Boris Peeters en Christien van Driel waren de Stadstekenaars 2022 en hebben met regelmaat als vaste columnisten in De Middelburger tekeningen gedeeld. Zij presenteren tot 20 februari hun werk in de Drvkkery, Markt 51 Middelburg. De werken zijn eigendom van de Teeken Akademie, die er zorg voor draagt dat ze bewaard blijven. Voor liefhebbers is een gelimiteerde afdruk te koop, met nummer, signatuur en een merkteken van de Teeken Akademie. Op 15 januari sloot de inschrijving voor Stadstekenaar 2023, een vakjury zal zich beraden over de aanmeldingen, waarna in februari 2023 de aanstelling volgt.

Senioren kunnen boodschappen doen met de ‘Samen op stap’ bus

Op maandag-, donderdag- en vrijdagmiddag rijdt de ‘Samen op stap’ bus van WVO Zorg naar de supermarkt en senioren kunnen zich aanmelden om mee te rijden. De boodschappenritten en uitstapjes worden speciaal voor ouderen georganiseerd om hen de mogelijkheid te bieden naar buiten te gaan, sociale contacten op te doen en zelfstandig te kunnen functioneren. Een vrijwilliger begeleidt hen gedurende de rit en kan een arm bieden tijdens het lopen in de winkel of de boodschappen helpen dragen. Na het boodschappen doen, is er een gezellig samenzijn onder het genot van een kop koffi e of thee. De prijs voor een boodschappenrit is €7 (excl. consumptie). Meer informatie en aanmelden via 0118 44 83 29 (maandag-, dinsdag- en vrijdagochtend tussen 09:00 en 12:00 uur) of mail naar samenopstapbus@wvozorg.nl.

Westkapelle - Heb je ooit bij OKK gespeeld en zou je dat nog wel eens willen proberen? Op zaterdag 1 april om 19:30 uur organiseert muziekvereniging OKK een reünieconcert in zaal Westkapelle Herrijst. Iedereen is van harte uitgenodigd om mee te werken aan het concert en het is geheel vrijblijvend. Instrumenten kunnen geleend worden van OKK om daarmee een aantal keer te repeteren op de dinsdagavond in Herrijst. Voor het reünieconcert worden er drie of vier nummers ingestudeerd. Oud-leden die inmiddels ergens anders spelen, zijn ook van harte welkom. Aanmelden of meer informatie via: secretaris@ okkwestkapelle.nl.

11 De Faam
Muziekvereniging OKK Westkapelle organiseert reünieconcert

Natuurbelevenis met ‘TREKVOGELS’ in de winter...

In oktober en november vertrekken miljoenen vogels richting het zuiden, het gaat dan voornamelijk om vogels die tijdens de wintermaanden in noordwest Europa niet tegen de kou kunnen of omdat ze geen voedsel meer kunnen vinden. Deze groep noemen we ‘trekvogels’, maar daar vallen ook de vogelsoorten onder die vanuit het hoge noorden juist naar óns land komen om hier te overwinteren. Zoals kramsvogels en koperwieken en eens in de zoveel jaar komen ook pestvogels vanuit de Scandinavische landen hiernaartoe. Naast deze zangvogels komen hier ook veel watervogels vanuit het noorden zoals de smient, de brilduiker, het nonnetje en ook veel Meerkoeten. De vogels die het

hele jaar door in Nederland blijven zijn de zogenaamde ‘standvogels’. Iedereen kent ze wel: merels, zanglijsters, koolmezen en pimpelmezen, huismussen, kauwen, zwarte kraaien en alle reigersoorten.

Ieder jaar in het eerste weekend van oktober vindt bij de Banjaard op Noord Beveland de KNNV Vogelwerkgroep trektelling plaats in het kader van de Europese Vogeltrektelling ‘Eurobirdwatch’. Het is verbazingwekkend om te zien dat bepaalde vogelsoorten die geacht worden standvogel te zijn, toch ook naar het Zuiden trekken zoals merels, houtduiven, blauwe reigers en aalscholvers. Dus een deel blijft hier en dat zijn de opportunisten die op een niet al te koude winter rekenen.

Van kieviten is het bekend dat ze in de wintermaanden in grote groepen op de Zeeuwse akkers verzamelen. Je ziet ze soms langs de A58. Het lijkt wel alsof ze weten wanneer er koud weer op komst is, want dan vliegen ze naar Frankrijk of soms Spanje. Om meteen na zo’n koudere periode weer terug te komen. Zo kunnen ze, zodra het voorjaar aanbreekt, als eerste hun favoriete nestplek terug in bezit nemen.

De vogels die gedurende de wintermaanden aanwezig zijn bestaan dus uit een deel van onze standvogels maar ook komen er vogels vanuit de Scandinavische landen naar Nederland. Omdat het hier minder koud is en omdat ze hier volop voedsel kunnen vinden. Het gaat dan voornamelijk

De Faam 12

om kramsvogels en koperwieken die bessen en ander fruit eten. Deze lijsterachtigen eten bessen van de duindoorn, van de cotoneaster, de vuurdoorn, van de vlier, de sleedoorn, hulst, lijsterbes maar komen hier ook voor het fruit dat in de boomgaarden na de pluk op de grond is achter gebleven. Deze reizigers uit het hoge Noorden worden ook op de voertafels in onze tuinen gezien. Kramsvogels vliegen in grote groepen vaak samen met de koperwieken en laten hun aanwezigheid duidelijk horen. ‘Tsjak, tsjak, tsjak’ roepen de kramsvogels, het lijkt een beetje op het geluid dat merels voortbrengen. De kramsvogel lijkt wel wat op de zanglijster, heeft ook een gespikkelde borst, maar is iets groter en heeft veel grijs en bruin op de rug en fl anken. De koperwiek, ook een lijsterachtige, is duidelijk te herkennen aan het oranje onder de vleugel maar

ook aan de streep boven het oog. Het geluid van de koperwiek is een hele hoge iele piep.

Op elke eerste zaterdag van de maand vindt een Natuurexcursie plaats georganiseerd door de KNNV Natuurvereniging, afdeling Bevelanden. De landelijke KNNV Natuurvereniging heeft in het hele land afdelingen met meerdere werkgroepen, dus ook in Zeeland. Deze zijn op de website van de KNNV te bekijken, zoals wekrgroepen op Walcheren en de Bevelanden. Per afdeling kan je zien welke werkgroepen actief zijn en hoe je er aan deel kan nemen. Je hoeft niet al over veel kennis te beschikken om je aan te sluiten bij een KNNV werkgroep, je doet juist veel algemene natuurkennis op door er aan deel te nemen. Voor meer informatie of aanmelden: bevelanden.knnv.nl/agenda.

Peter Boelee

Mijn naam is Peter Boelee en ik houd mij sinds 2007 bezig met de bescherming van steenuilen. Ik schrijf graag over mijn natuurbelevenissen en ik neem jullie als lezer mee met mijn activiteiten in de natuur. Ik laat jullie kennismaken met de fl ora en fauna van Zeeland. Regelmatig zal ik verslag doen over de activiteiten van de KNNV, Vereniging voor Veldbiologie.

13 De Faam
ZEEUWSE NATUURBELEVENISSEN
Kramsvogel Koperwiek

Puzzel mee en maak kans op een cadeaubon

Wie deze puzzel goed weet in te vullen, maakt kans op een cadeaubon t.w.v. € 10,- te besteden bij diverse lokale ondernemers in heel Midden-Zeeland!

Stuur het juiste antwoord voor a.s. woensdag 9 uur in via onderstaande website of stuur de oplossing naar Smithweg 1.04, 4462 HC Goes. Vermeld bij je postverzending je NAWgegevens. De naam van de winnaar wordt in de volgende uitgave gepubliceerd. Gewonnen? De cadeaubon wordt per post naar je toegestuurd.

Website: de-faam.nl/puzzel of scan de QR-code.

De winnaar van de vorige editie is:

Oplossing van de vorige editie:

84824

Cultuurladder

Dit is een tweewekelijkse uitgave van Quaeris Media.

Wij zijn bewust met het milieu bezig. Wil jij als lezer ook bewust bezig zijn? Leg deze uitgave dan na het lezen bij het oud papier zodat de krant wordt gerecycled. Samen zorgen we voor een schoner milieu.

Redactie: Wil je de redactie attenderen op een activiteit of onderwerp?

Dat kan heel eenvoudig via de website of stuur een mail naar nieuws@quaerismedia.nl.

Adverteren: Wil je adverteren? Dan kun je bellen met 0113 21 32 41 of een mail sturen naar verkoop@quaerismedia.nl

Contact: Quaeris Media Smithweg 1.04 | 4462 HC Goes 0113 21 32 41 | quaerismedia.nl

2-feb. Douwe Eisenga – The Flood Requiem 1953 Zierikzee 2-feb. Koefnoen Live Middelburg 3-feb. Ocobar speelt Eric ClaptonWonderful Tonight Renesse 3-feb. Rundfunk – Todesangstschrei Terneuzen 3-feb. t Is hier geen hotel Middelburg 3-feb. Harry Sacksioni 50 jaar on sage Goes 4-feb. Legends remastered – the music of Sting & The Police Middelburg 4-feb. Plattelanders Volwassenen Oostburg 4-feb. Opening Kunst- en Cultuurroute Middelburg 4-feb. Nathalie Baartman Rilland 4-feb. Karin Bloemen & Old School Band Zierikzee 4-feb. Eric Devries en The Song & Dance Band Nieuw- en Sint Joosland 5-feb. Balder Dendievel hobo en Jappe Dendievel fagot Vlissingen 5-feb. Plattelanders jeugd Oostburg 5-feb. Atlantic Trio Noordgouwe 5-feb. Douwe Eisenga – The Flood Requiem 1953 Zierikzee 5-feb. Het avonduur van Peter Konijn (3+) Goes 7-feb. Luistercollege door Ab van Nieuwdorp Middelburg 8-feb. Jan Smit – Boven Jan Terneuzen 8-feb. De Gruffalo, kindervoorstelling Hulst 8-feb. Cabarestafette – Drie voor de prijs van één Middelburg 9-feb. Willie Wartaal – Moederdag Zierikzee 9-feb. Another Kind of Blue – Wave Terneuzen 9-feb. Martijn Koning – Appeltje schillen Goes 10-feb. Verbraak | van Bijnen & Nienke Dingemans Nieuw- en Sint Joosland 10-feb. Veldhuis en Kemper – Hou dat vast Middelburg 10-feb. Opvliegers – Girls on fire Terneuzen 11-feb. Fred Delfgaauw Rilland 11-feb. Simon & Garfunkel Revival BandFeelin’ Groovy Zierikzee 11-feb. Nabil – Absurd Terneuzen 11-feb. Sorry Tante CorrieJoshua Timisela Middelburg 12-feb. Duo IJlstra-Garcia,Colores del sur Terneuzen 12-feb. Caroline JanssenOpera voor Dummies Ritthem

Kijk voor de actuele informatie, data’s en locaties op de website zeeuwsecultuuragenda.nl

De Faam 14
AGENDA
SUDOKU
COLOFON Roel van Hoorn

Aangenaam! Mijn naam is Valerie de Nooijer, ik ben 26 jaar en in deze column schrijf ik over mijn werk als advocaat in Zeeland. Tijdens mijn studie werkte ik al op de griffie van de afdeling Familie & Jeugd bij de Rechtbank Middelburg. Of ik altijd al wist dat ik advocaat wilde worden? Totaal niet. Het leek me eigenlijk niks, maar op aandringen van mijn collega bij de rechtbank besloot ik een advocatenkantoor te mailen of ik eens een dagje mocht meelopen. Dat was een succes, ik mocht mee naar een zitting in Den Bosch. Waar het over ging ben ik vergeten, want ik was onder de indruk van de zittingszaal en hoe het eraan toeging.

Ik maakte vervolgens de overstap naar het advocatenkantoor Qudos Advocaten, op het Damplein in Middelburg. Eerst werkte ik als juridisch medewerker en daarna werd ik op mijn 23e beëdigd tot advocaat. Ik had geloof ik al een week na mijn beëdiging mijn eerste zitting. Doodeng, maar de rechter was een ‘bekend gezicht’, omdat ik met haar had samengewerkt bij de rechtbank. Ik ben nu drie jaar werkzaam als advocaat en geef een kijkje in mijn dagelijkse leven via mijn Instagramaccount @advocaatdenooijer.

Hoe ziet mijn werkweek er nu uit? Ik kan je vertellen dat geen enkele week hetzelfde is. Ik behandel zaken op het gebied van het Personenen Familierecht, Strafrecht en Jeugdrecht. Die combinatie maakt het werk heel afwisselend. Zo kom ik regelmatig bij de gevangenis in Middelburg (Torentijd), maar ook weleens in Dordrecht of Vught. Het ligt er maar net aan waar er plek was voor mijn cliënt. Daarnaast heb ik veel zittingen, de meeste gelukkig in onze provincie.

Het is bij de rechtbank in Middelburg echt ‘ons kent ons’. De bodes, zij zorgen ervoor dat er orde en structuur is tijdens een zitting, zijn

altijd in voor een praatje en ook de rechters leer je na verloop van tijd beter kennen. Ik sta ouders bij van wie de kinderen uit huis zijn geplaatst, een vader of moeder die graag omgang wil met het kind, maar ook mensen die verdacht worden van een strafbaar feit. En om die ultieme verjaardagsvraag maar te beantwoorden: “Hoe kun je nu iemand bijstaan die zóiets verkeerd heeft gedaan?” Het antwoord op die vraag is: “Omdat iedereen recht heeft op een eerlijk proces en het juist belangrijk is dat die persoon een goede verdediging krijgt.” Strafrechtadvocaten vragen niet in elke zaak om vrijspraak. Soms is er voldoende wettig en overtuigend bewijs en kun je beter kijken welke straf er dan passend is.

En of mijn werk nou altijd rozengeur en maneschijn is? Zeker niet. Ik ben al eens bedreigd door een cliënt, terwijl wij in een kamer zaten waarvan de deur op slot zat. Sommige cliënten zijn meer geïnteresseerd in je privéleven, dan in het feit waarvan ze van verdacht worden. En ik stond eens op zitting in Breda met een cliënt die ten stelligste ontkende ook maar iets met een inbraak te maken te hebben, vervolgens bekende hij na de eerste vraag van de rechter. Toen stond ik daar met een lange pleitnota, waarin ik vrijspraak bepleitte. Die kon gelijk de prullenbak in, saai is het dus nooit.

15 De Faam COLUMN
De ultieme ‘verjaardagsvraag’: “Hoe kun je iemand bijstaan die iets verkeerd doet?”
“Stond ik daar om vrijspraak te pleiten, bekent de cliënt schuld”
Valerie de Nooijer Zeeuwse advocaat

Horecava

Al sinds 2009 sta ik voor het Gastronomisch Gilde op de Horecava in de Amsterdam RAI. Enkelen van jullie zullen de Horecabeurs in de Goese Zeelandhallen weleens hebben bezocht… Nou dit is hetzelfde, maar dan misschien wel tien keer zo groot. Ik kan zeggen dat het met ruim 60.000 bezoekers weer vier geslaagde dagen waren! Op zondag ben ik die kant op gegaan met ons team, dat bestaat uit enkele bestuursleden en onze eventmanager Charlotte. Ook wat Zeeuwse invloeden, van onder meer Ramona (als presentatrice), en nog een stiekeme Zeeuw die nu in Friesland woont: Martin Hoppers.

‘Wat doe je daar dan?’ en ‘Sta je daar zelf?’, zijn vragen die ik vaak krijg. Ik sta daar als president van het Gastronomisch Gilde (de grootste club van professionals in de Nederlandse gastronomie) en mijn taak is mensen te verwelkomen in onze stand bij onze wedstrijdarena. Daarnaast ben ik verantwoordelijk voor het werven van nieuwe leden voor de club. En dat was een succes: vijftig nieuwe!

Wij organiseren daar jaarlijks het NK Koken, wat bestaat uit de Hanos Gouden Koksmuts (dag 1 voor chefs < 30 jaar van topzaken), het Bronzen Koksmes (dag 2 voor leermeesters met hun leerling) en nieuw dit jaar: de voorronde van de Groene Koksmuts (dag 3, je raadt het wellicht al, de kookwedstrijd voor 100% plantaardig koken). Op dag 4 hadden we inspirerende workshops.

Na zo’n enerverende week kom je weer thuis en moet je even herladen, maar wat een toffe belevenis elk jaar weer. Blij dat het weer kon en mocht en dat ik weer zoveel vakgenoten heb gesproken. Reageren mag natuurlijk altijd op hans@zilt-e.nl.

Hans Everse

De Faam 16
Food inspirator COLUMN Acties geldig t/m zaterdag Kamperfoeliestraat 85, 4461 VM Goes Tel. 0113 220 948 | www.marosgoes.nl ma - zo gesloten | di, wo en vrij 8:30 tot 18:00 uur do 8:30 tot 20:00 uur | za 8:30 tot 16:00 uur Bestel gemakkelijk online via www.vleesbaas.com afhalen en bezorgen mogelijk! Deze aanbiedingen zijn geldig van 31 jan t/m 4 feb SCHNITZEL NATUREL OF GEPANEERD 1000 GRAM ZIGEUNER SCHNITZEL 1000 GRAM 6,00 SOEPVLEES 500 GRAM HACHEEVLEES 500 GRAM VERSE WORST 1000 GRAM VARKENSFILET LAPJES OF AAN STUK 1000 GRAM GEKOOKTE GELDERSE WORST PER STUK GEKRUIDE DRUMSTICKS 1000 GRAM 5,50 5,50 4,00 6,00 5,00 3,50 6,00 MAGERE RUNDERLAPPEN 500 GRAM 5,25 ROOKWORST 2+1 GRATIS  VARKENSFILET ROLLADE 1000 GRAM 6,00 Valeo Kliniek voor onderzoek en behandeling van slaapapneu Wat is slaapapneu? Dit is een aandoening waarbij de adem tijdens de slaap stopt. Deze ademstops zorgen voor een structureel slaaptekort met alle gevolgen van dien. Symptomen ‘s nachts
Luid snurken
Onrustige en slechte slaap
Regelmatig naar het toilet
Angstdromen Goede slaap en de juiste leefstijl zijn onmisbaar voor een gezond leven info@valeokliniek.nl 085 1302 174 www.valeokliniek.nl Gevestigd in Goes Symptomen overdag
Niet
wakker worden
uitgerust
Slaperigheid
Concentratie- en geheugenproblemen
Humeurigheid
Minder energie
Lusteloosheid
Hoofdpijnklachten bij het opstaan
Droge mond Stationsplein 21, 4461 HP Goes Geen wachttijden!

Het nieuwe jaar is alweer een maand oud. Als we terugblikken op het afgelopen jaar, dan hopen we dat dit jaar wat beter mag worden. 2022 staat in het geheugen gegrift als een zwaar jaar op elk gebied voor Vogel- en Zoogdieropvang De Mikke. Langdurige ziekte van medewerkers, een tekort aan een beroepskracht, vogelgriep en veel vogel en egel patiënten. En daarbij een hoger aantal als het voorgaande jaar 2021. Hadden we toen 4.486 dieren, tikken we nu het aantal van 4.700 aan.

De fi nanciële middelen zagen we steeds verder slinken. Wat werd en is alles duur geworden. Graag willen we de dieren alle zorg blijven geven, dat verdienen ze. Nee, daar hebben ze recht op. Ze komen namelijk voor negentig procent door toedoen van mensen bij ons in de opvang terecht.

Gerenoveerde Halve Maan Oostkapelle weer klaar voor gebruik

De warme zomer die het afgelopen jaar heel vroeg begon, speelde niet alleen de dieren parten, ook onze medewerkers hadden er last van. Zeker als er dan zoveel dieren zijn en er hard gewerkt moet worden. De vogelgriep maakte dit jaar heel veel slachtoffers. Waar we andere jaren in het najaar pas slachtoffers kregen, was nu het hoogtepunt in juli, augustus en september. Honderden slachtoffers maakte deze ziekte onder de watervogels. Wij kregen er ook in alle hevigheid mee te maken. Tweemaal een uitbraak in de opvang zelf. Waar we zo voor waakten, gebeurde toch. Wat een verdriet, maar we moesten door.

Wat gaat het nieuwe jaar ons brengen? We moeten het maar afwachten. Dit jaar vieren we ons veertigjarig bestaan en daar kijken we naar uit.

Coby Louwerse

Beheerder Vogel- en Zoogdieropvang De Mikke in Middelburg

Oostkapelle - Wethouder Bert Tuk opende op woensdag 11 januari de Halve Maan in Oostkapelle. Hij overhandigde een collage met foto’s, van voor en na de renovatie van de Halve Maan, aan sporthal beheerder Remco Dekker. De sporthal en het dorpshuis zijn het afgelopen jaar volledig gerenoveerd. Het gebouw is nu gasloos en bijna energieneutraal. Er liggen tweehonderd zonnepanelen op het dak en de gevels, daken en vloeren zijn extra geïsoleerd. Ook is alle verlichting vervangen door LED verlichting. In de sporthal zijn de toestellen vervangen en is de vloer vernieuwd. De kleedkamers, kantine en zalen zijn ook opgeknapt. Ook is de oude CV-ruimte vervangen door een nieuwe vergaderzaal. Zowel de binnen-, als buitenkant van de Halve Maan hebben een verbeterde, eigentijdse uitstraling gekregen.

Stomavereniging nodigt belangstellenden uit voor bijeenkomst

Middelburg - De regio Zuid-West van de Stomavereniging nodigt belangstellenden uit voor een bijeenkomst op vrijdag 31 januari van 14:00 tot 16:00 uur in Het Gasthuis aan de Noordpoortplein 2 in Middelburg. Stomadragers, partners en andere geïnteresseerden zijn welkom. Tijdens deze bijeenkomst wordt er informatie uitgewisseld en worden ervaringen gedeeld over stoma’s, stomamaterialen en hulpmiddelen. Indien mogelijk is er een deel van de tijd ook een stomaverpleegkundige aanwezig. Er kunnen maximaal twaalf mensen aanwezig zijn, vooraf aanmelden kan bij Henny Bastiaansen: h.bastiaansen@stomavereniging.nl.

17 De Faam 2023
“We willen de dieren alle zorg blijven geven, daar hebben ze recht op”
COLUMN
OPENING

Afhaalpunten

Scan de QR-code of kijk op de-faam.nl voor de actuele lijst.

GEMEENTE MIDDELBURG

Arnemuiden

Middelburg

» Albert Heijn Veerse Poort

» Drvkkerij

» Fruitteeltbedrijf Weststrate

» Kippie Middelburg

» Primera Middelburg Centrum

» Spar City Middelburg

» ZB Bibliotheek van Zeeland

» Jumbo Middelburg-Zuid

» Lunchroom ‘t Geerepleintje

» Wooncafé Middelburg

» Stadskantoor Gemeente Middelburg

» Particulier

» Kuub Makelaars Middelburg

» Boerderijwinkel AGF de Visser

» Dierenarts Roskam

» Carfo

» Leys Middelburg

» Jumbo

» Albert Slinger Lederwaren

» Grand Café Willem

» Kaasboerderij Schellach

» GroenRijk Middelburg

» Blokker Middelburg Mortiereboulevard

» Pets Place

» BrainWash (TREF)

» Primera Dauwendaele

» Jumbo Dauwendaele

Nieuw- en Sint Joosland

Wil jij ook afhaalpunt worden?

GEMEENTE VEERE GEMEENTE VLISSINGEN

Oost-Souburg

Biggekerke

Oostkapelle

Serooskerke

Ritthem

Vlissingen

Domburg

»

Veere

Vrouwenpolder

Koudekerke

Meliskerke

Zoutelande

Dan ontvangen we graag jouw adresgegevens. Het aantal exemplaren dat ongeveer wilt ontvangen (dit aantal kan later altijd worden aangepast). Wil je een balie- of vloerdisplay of geen van beide? Stuur een mail naar verkoop@quaerismedia.nl of bel naar 0113 21 32 41 om afhaalpunt te worden!

De Faam 18
Albert
Heijn Domburg » Gemeente Veere » The Readshop
Info-punt
»
» Dagwinkel Koppejan » Boekhandel De Boekenmolen
» SPAR Kesselaar » Aangeenbrug » Slagerij Koets » Jacco van Maldegem
Westkapelle
» Jumbo Zoutelande
» Zeelandplant
» Particulier: Nieuwe Wei 19
» MCD Supermarkt Dekker
Grijpskerke
Gapinge
Aagtekerke
» Hubo bouwmarkt Serooskerke » Plus supermarkt Serooskerke » Boerderijwinkel Groenteschuurtje » Clarijs Campingshop en Zeilmakerij Clarijs
Jumbo
» Freesia
»
Koudekerke
Bloemkado
» De Grote Kerk Veere » Jachthaven Marina Veere BV » Zeeuwse Bakker
» Plus Supermarkt Vrouwenpolder
» Brasser’s korenmolen
» Fancy Cooking » Boekhandel ‘t Spui » Ray’s BOUTIQUE » Sligro Vlissingen » J & Otto » SPAR Vlissingen » Primera » Flower-World
» M2 Makelaars » Wijkcentrum
Burgerij » GAMMA » Albert Slinger
» Jumbo » Bibliotheek » Steketee
» Praxis
» Restaurant
» Gemeente Vlissingen » Elenbaas Noom » Jumbo Vader Vlissingen
Bloemenwereld
De
Lederwaren
Damesmode
Bouwmarkt Vlissingen
Regt door Zee
» Bloemenhuis de Lelie » Fletcher Hotels » RMU Mode » Vliegveld Midden Zeeland » Leerdam-Corstanje Advies
Jumbo Oost Souburg » ‘t Zeeuwse
» Primera » Megabed Souburg
»
Kadowienkeltje
» Het Dorpshuis
Vloerenstudio Zeeland voorbeeld vloerdisplay
»

Expositie fotografe Demi Engelaar

Fotografe Demi Engelaar uit Middelburg exposeert tot vrijdag 10 februari in de hal van het gemeentehuis in Kapelle. Demi maakt onder meer studiofoto’s van honden onder de naam Wooftastic. Ook zijn in de tentoonstelling fotowerken te bewonderen van een reportage die ze in Afrika maakte.

Demi volgde de opleiding ‘Grafi sch ontwerp en webdesign’ aan het Grafi sch Lyceum in Rotterdam, waar ze ook het vak Fotografi e kreeg. “Op mijn twaalfde liep ik al de hele vakantie rond met een compact camera, mijn eerste spiegelrefl ex kocht ik op mijn veertiende. Omdat ik mijn kennis naar een hoger niveau wilde tillen, volgde ik naast mijn grafi sche opleiding ook de vakopleiding Fotografi e”, vertelt ze. “Na mijn studie deed ik een wereldreis van anderhalf jaar en kreeg ik een baan als fotograaf aangeboden in Los Angeles. Daarna werkte ik ook nog als fotografe op

Aruba. Unieke ervaringen.” In 2018 richtte ze haar bedrijf Demi Design Photography op. “Ik verzorg huwelijksreportages en newborn shoots. Met Wooftastic startte ik in april vorig jaar. Ik volgde een workshop in Leuven voor honden studiofotografi e en vond dat ontzettend leuk. Ik vind honden helemaal geweldig en kon veel oefenen met mijn eigen hond. Bovendien onderscheid ik me hiermee van andere fotografen.” Een dier op de foto zetten, is echter nog niet zo makkelijk. “Vooral bij puppy’s moet je veel geduld hebben. Ook heb ik eens een bordercollie gehad die bang was van de fl its en het meteen op een lopen zette, zodra hij het piepje van de camera hoorde. Het is dus iedere keer een uitdaging, maar dat vind ik juist leuk. En uiteindelijk komt er toch altijd een mooi resultaat uit gelukkig.”

Positieve reacties

De fotowerken van Demi’s reportage in Afrika zijn in Namibië gemaakt. In de

tentoonstelling zijn woestijnfoto’s, foto’s van wilde dieren, natuur en mensen te zien. “De reacties zijn tot nu toe heel leuk”, vertelt de fotografe. “Ik werk zelf als medewerker burgerzaken bij de gemeente, dus mijn collega’s achter de balie halen me er regelmatig bij als bezoekers me even willen complimenteren. Ik vind het heel leuk om te exposeren en sta er zeker voor open om dit vaker te doen.” Meer info: wooftastic.nl en demidesignphotography.com.

19 De Faam LOKAAL

Boroer

Er schijnt van iedereen op de wereld een kopie rond te lopen, iemand die zo precies op je lijkt dat je zou zeggen dat het een kloon is. Ik ben lang op zoek geweest naar mijn wederhelft, omdat ik wil weten of hij er soms ook zo’n potje van maakt en ik hem wil vragen of hij wel vaak moet lachen. Bovenal hoop ik dat hij een leuke vent is.

Ik dacht dat ik hem gevonden had... Sinds ik loods ben, moet ik namelijk regelmatig op de foto. Veel Aziaten zijn gek op de comedy fi lms van Adam Sandler en op hem schijn ik te lijken, waarschijnlijk door mijn rumoerige stijl van loodsen. Regelmatig sta ik dus tijdens een reis selfi es te maken met de roerganger. Heel leuk allemaal, maar toch ervaar ik diep van binnen dat mijn andere zelf geen schreeuwerige fi lmster is. Zo grappig is hij nou ook weer niet.

Maar nu afgelopen week. Een oude, Turkse tanker met een ongeschoren, ruige kapitein viel op mijn beurt. Het gras woei van de dijken en we beseften beiden dat het nogal een klus zou worden om het schip veilig in Gent te krijgen. Mijn grapjes om het ijs te breken, bleken onnodig, want deze man was zó goedlachs en zó hartelijk dat iedereen op de brug al vrolijk was.

In de sluis begonnen we elkaar als oude vrienden op de schouders te beuken. Toen volgde de aankomst in Gent. Een harde windstoot dreigde het schip op de kant te blazen, maar niets kon ons meer stoppen. Lachend smeten we het roer aan boord. Met de armen om elkaars schouder knalden we de motor op half vooruit en te midden van rookpluimen en kolkend schuim, brachten we het schip langszij. Na deze ervaring wist ik het zeker: mijn andere zelf was deze Turkse kapitein. Snikkend vielen we elkaar in de armen. ‘Boroer, boroer’, zei ik op mijn beste Turks en toen moest ik al gaan. Op de valreep wees ik de matrozen naar de stuurhut: ‘Daar staat een fantastische kerel!’

Derde keer wereldtitel op WK Vogelliefhebbers voor Jaap van Belzen

Arnemuiden - In het Italiaanse Napels hebben, na een onderbreking van twee coronajaren, opnieuw de wereldkampioenschappen voor Vogelliefhebbers plaatsgevonden. Jaap van Belzen uit Arnemuiden greep voor de derde keer op rij de wereldtitel. Zijn mozambiquesijzen werden opnieuw de beste van de wereld. Dit jaar werd het voor hem zelfs een dubbel succes, want zowel bij de stammen als bij de enkelingen waren zijn mozambiquesijzen de mooiste. Ook Frank Wondergem, eveneens uit Arnemuiden, was succesvol in Napels. Zijn Europese putters pakten daar de zilveren en de bronzen medaille. In totaal deden er 21.618 vogels mee aan het kampioenschap, ingezonden door 2.748 inzenders.

Herman Barkmeijer

Loods bij Loodswezen regio Scheldemonden

Het Concertgebouw zoekt jonge Zeeuwse muziekmakers voor jubileumeditie

Het Koninklijk Concertgebouw nodigt alle Zeeuwse kinderen tussen de negen en veertien jaar uit die zingen of een instrument spelen, om mee te doen aan het Koninklijk Concertgebouw Concours. Bij dit landelijke concours, dat dit jaar voor de vijftiende keer wordt gehouden, draait het om plezier hebben in muziek maken. Kinderen krijgen een kijkje achter de schermen, ze ontmoeten bekende artiesten en musici en gaan op eigen niveau aan de slag. Deelnemers die zich al verder hebben ontwikkeld, doen mee aan een fi nale traject en maken kans op een geldprijs, een masterclass en een solo-optreden in de Kleine Zaal van Het Concertgebouw. Nieuw dit jaar is de aanmoedigingsprijs voor een nog pril, maar veelbelovend talent. Aanmelden voor het concours kan tot en met 18 april via: concertgebouw.nl/concours.

De Faam 20
COLUMN
KAMPIOENSCHAP

Door de lens van onze lezers

Scan de QR code. Een WhatsApp chat met ons wordt automatisch geopend. Stuur jouw foto’s door en vergeet niet je naam en de plaats mee te sturen.

In de volgende editie willen we foto’s plaatsen van hoe jij het gezellig maakt in huis , tijdens deze koude en gure dagen. Heb jij sfeervolle lichtjes hangen? Zet je je woonkamer vol kaarsen ‘s avonds? Fleur je je interieur op met kleurrijke accessoires? Deel het met ons! We bedanken alle lezers voor de enthousiaste berichtjes en de mooie foto’s. Natuurlijk hopen we dat jullie foto’s naar De Faam blijven sturen. Stuur jouw foto in via nieuws@quaerismedia.nl of via WhatsApp, 0113 21 32 41.

21 De Faam FOTOPAGINA
Schapen op weg naar de warme stal, waar de meeste schapen ook moeder worden. Foto: Matty Geschiere Schaatsen op de Veste in Veere. Foto: Miranda Strijbosch Schaatsen op het Oude Gat in Arnemuiden. Foto: Neeltje Meulmeester Winter in Veere. Foto: Adrie Gideonse

Bekijk hier het verslag

deeltwee deelt alweer cheques uit

Vrijdag 20 januari was een feestelijke dag bij deeltwee in de Goese binnenstad. Vertegenwoordigers van drie goede doelen, vrijwilligers en klanten hadden zich begin van de middag verzameld om het uitdelen van maar liefst € 60.000 mee te maken. En dat was niet de eerste keer. In maart vorig jaar kregen dezelfde doelen ook al € 12.500 elk.

Stichting deeltwee is begin 2021 opgericht en in juni dat jaar opende de winkel met tweedehands kleding voor vrouwen, mannen en kinderen in Goes. De winkel

draait met vrijwilligers en verkoopt de kleding die gedoneerd wordt – na zorgvuldige selectie – aan een uiteenlopend publiek. De opbrengst is volledig voor goede doelen. Het afgelopen jaar waren dat International Justice Mission, die strijdt tegen moderne slavernij wereldwijd, Stichting Het Vergeten Kind en als derde Sheltersuit, die jassen met aanritsbare slaapzakken maakt voor daklozen in Nederland, maar bijvoorbeeld ook voor Oekraïne. Wouke Dorst, initiatiefnemer en drijvende kracht achter de winkel: “We hadden dit succes nooit verwacht. We

voorzien duidelijk in een behoefte hier, maar we hebben ook veel klanten van Walcheren en nog verder weg. De een koopt bij ons uit oogpunt van duurzaamheid, de ander zoekt die ene parel voor een prikje en weer een ander komt naar deeltwee voor een uniek item of vintage kleding.”

De winkel is sfeervol ingericht en heeft een warme uitstraling. Dat laatste ook dankzij de vele enthousiaste en hartelijke vrijwilligers. Regelmatig zoekt deeltwee extra vrijwilligers die fl exibel zijn, van aanpakken weten, goed met collega’s en klanten kunnen omgaan, maar ook zelfstandig kunnen werken. Aanmelden kan via de website: deeltweegoes.nl. Wil je deeltwee op een andere manier helpen en kleding, schoenen en/of accessoires doneren? Heel graag! Dat kan in de winkel, maar ook bij diverse inleverpunten.

23 De Faam GOEDE DOELEN
FOTO: MAAIKE SCHOENMAKER
“De een koopt bij ons uit oogpunt van duurzaamheid, de ander zoekt die ene parel”

Verhuizen en je huidige lage rente meenemen? Samen bekijken we de mogelijkheden voor jouw hypotheek.

Wil je verhuizen en weten of je jouw huidige lage rente kan meenemen? Dit hangt af van wat is afgesproken, maar gelukkig bieden veel hypotheekverstrekkers de mogelijkheid om je hypotheek mee te nemen, de zogenaamde verhuisregeling. Dit is vooral interessant als je voor langere tijd een lage rente hebt vastgelegd. De Hypotheekshop kijkt graag samen met jou naar de mogelijkheden hiervan en de financiering van jouw volgende huis. Maak gerust een vrijblijvende afspraak!

De Hypotheekshop Middelburg Molenwater 97 Tel (0118) 64 20 07

De Faam 24
Bel voor een gratis kennismakingsgesprek 0118 - 642 007 of maak online 24/7 een afspraak op hypotheekshop.nl/middelburg