De Borselse Bode | week 36 2023

Page 1

Zaterdag 9 september 2023 Een merk van COLUMN Advocaat Valerie vertelt over wat haar opviel deze zomer ACTUEEL Trommel zonder rommel, gemeente geeft lunchtips BACK2SCHOOL Met onder andere schoolkat Case Spoorstraat 18D t/m 20G, ‘s-Gravenpolder 0113 31 25 47 06 53 31 41 89 info@opslagruimtehuren.nl 60a GESPECIALISEERD IN BMW EN MINI 0113 715 525 WWW.AUTOOTTE.NL Altijd onafhankelijk hypotheekadvies met de beste voorwaarden en de scherpste rente! Afsprakenlijn 0118 642007 www.hypotheekshop.nl/goes Helder verhaal.

“Het is een voorrecht om op Zorgwijk te wonen, wij zien het niet als bezit”

Tijdens Open Monumentendag op zaterdag 9 september gaat de audiotour van boerderij Zorgwijk in Ellewoutsdijk in première. Bezoekers kunnen door middel van een QR-code luisteren naar de geschiedenis achter de boerderij. Joop en Clasien RoozeStouthamer zijn de zesde generatie die op Zorgwijk wonen. Clasien is zelfs in het huis geboren. Ze zien het wonen op de boerderij als een voorrecht en niet als een bezit, daarom willen ze anderen de gelegenheid geven het bijzondere verhaal te horen. Schoondochter Emmy Bregman bedacht het concept en schreef het script.

Clasien Rooze-Stouthamer is historicus en vertelt met regelmaat aan schoondochter Emmy hoe het leven op de boerderij was. Zorgwijk was in bedrijf tot 1970. Meneer en mevrouw Rooze zijn in 1990 op het erf komen wonen. Nadat ze lange tijd in België woonden, zijn ze mede voor werk weer naar Ellewoutsdijk verhuisd. “Boerderij Zorgwijk is nu een rijksmonument, dit hebben wij zelf aangevraagd. We hebben het woonhuis aangepast, omdat het te klein was voor een gezin van zes mensen”, vertelt de heer Rooze. Niet alleen voor de herinneringen wil de familie Rooze dat de boerderij blijft bestaan, de geschiedenis is erg rijk. “Het huis stond onder water tijdens de Watersnoodramp en dat is nog steeds te zien aan de muren binnen. De achterkant van de schuur is beschadigd door de Tweede Wereldoorlog.” Wat betreft de herinneringen, wijst mevrouw Rooze naar de bedstee in de woonkamer, die nu fungeert als boekenkast. “Daar sliep ik vroeger in. Lijkt mij nu niet meer zo’n goed plan”, lacht ze. De Oudhollandse tegels zitten sinds 1764 op de wand en zijn typerend voor die tijd. In de oude schuur waar de koeien stonden, zijn initialen in de houten wand gekerfd van medewerkers die begin negentiende eeuw op Zorgwijk werkten.

De ziel van Zorgwijk

Emmy: “Als je de geschiedenis van een plek niet kent, dan is Zorgwijk ‘gewoon’ een mooie, oude boerderij in het dorp. Maar door de verhalen over vorige generaties aan te horen, die hier dankzij hard werken en met veel liefde iets hebben opgebouwd, besef je dat Zorgwijk een plek is met een ziel.” In haar werk is Emmy altijd bezig om verhalen een nieuwe vorm mee te geven, of dat nu een televisieprogramma, tijdschrift of audiotour is. “Ik werk nu als bladenmaker en marketingcommunicatie adviseur, maar ben ook een aantal jaar televisieredacteur geweest. Daar is mijn liefde voor erfgoed en historische verhalen ontstaan.” De kans om een verhaal

De Borselse Bode 2
TEKST EN FOTO’S: MARIT JANSEN VAN GALEN Jo Stouthamer-Smallegange, Clasientje en Petrus

te maken over Zorgwijk, pakte Emmy met beide handen aan. “Ik hoop dat we met deze audiotour het erfgoed op een leuke en laagdrempelige manier toegankelijk maken. Het was makkelijker geweest om een opsomming te geven van jaartallen en bouwtechnieken, maar dan blijft het, behalve voor een paar experts, droge kost.

Een goed verhaal raakt je. Nu kun je echt meeleven met Jo, de hoofdpersoon en moeder van Clasien. Toen ik hoorde dat zij en haar man Petrus tijdens de oorlog verplicht waren om dertig onderoffi cieren uit Oostenrijk in de schuur te laten slapen, dacht ik: hoe zou ik het vinden om zoveel mannen in onze eigen garage te hebben?

Dan besef je opeens wat iemand echt heeft meegemaakt.”

Audiotour

Toen de familie Rooze dit voorjaar de uitnodiging kreeg om mee te doen aan Open Monumentendag, lag alleen het script van de audiotour klaar. Emmy zette er vaart achter om het af te maken. Gelukkig voor haar wilden allerlei mensen eraan meewerken. “Door een subsidie van Erfgoed Zeeland kon geluidstechnicus Roger van der Veken de montage doen. Jopie Minnaard-Verheijke, bekend van haar voordrachten en schilderijen, zorgde voor de vertaling van de monologen in het Zuid-Bevelands en sprak de stem van Jo in. En we mochten muziek van Jacco Minnaard gebruiken, de zoon van Jopie, die de stem van Jo insprak, de moeder van Clasien.” De defi nitieve versie beluisteren, was voor Emmy een magisch moment. “De muziek, geluidseffecten en verschillende stemmen... Alles wat ik bedacht had, kwam op een mooie manier bij elkaar. Als je met een koptelefoon of oortjes luistert, hoor je op een bepaald moment ook echt een auto van links naar rechts en weer terugrijden. En een leuk detail: de geluiden van het water zijn door Roger opgenomen bij de waterput van de boerderij.” De rode draad tijdens de audiotour is de oude kastanjeboom, die voor de ouders van Clasien een teken van verzoening was. De familie Rooze geniet nog dagelijks van de boom die in 1939 werd geplant.

Toekomst

Nu de geschiedenis van Zorgwijk openbaar wordt gemaakt, smaakt het voor Emmy naar meer. “De komende tijd ga ik op zoek naar een nieuw project. Zo was oom Jakob fortwachter in Ellewoutsdijk, en hij schreef zijn memoires. Dat spreekt tot mijn verbeelding. Mijn schoonzus Martien maakte, samen met Clasien, een fotoboek over de boerderij en haar geschiedenis. Dat komt half oktober uit.” Hiermee blijven de herinneringen rondom boerderij Zorgwijk bestaan, volgens de wens van de heer en mevrouw Rooze.

3 De Borselse Bode
VOORPAGINA

AGENDA

Cultuurladder

13-sep. Lezing: Marion Pauw Den Dullaert

13-sep. Sacha BronwasserPrometheus lezing ‘Luister’ Terneuzen

13-sep. Onze Man bij de Taliban – Thomas Erdbrink over zijn tijd in Afghanistan Veere

15-sep. The Ploctones Middelburg

15-sep. Feico Deutekom – Spaces Middelburg

16-sep. Kunst Fietsroute Middelburg. En 17 Middelburg

16-sep. Canto Ostinato – The Vocal Experience Veere

17-sep. Renée Bekkers accordeon en Jacobien Rozemond viool & zang Vlissingen

17-sep. Delta Piano Trio – Uit de Nieuwe Wereld Middelburg

19-sep. Previewavond Terneuzen

20-sep. Youp van ‘t Hek Terneuzen

20-sep. Stef Bos/Rob Chrispijn

‘Er is meer’ Nieuw- en Sint Joosland

20-sep. Blauwe Vinkjes – DISCLAIMER (tryout) Ritthem

20-sep. Eric de Bruyn – Porgy College lezing: Jheronimus Bosch Terneuzen

21-sep. Waylon Goes

21-sep. Youp van ‘t Hek Terneuzen

21-sep. Eric Vloeimans en Egbert Derix – Gardens of Abundance Terneuzen

22-sep. Syb van der Ploeg en Maarten Peeters e.a. met “The Best of Simon & Garfunkel” Rilland

22-sep. Wim Daniëls met zijn theatercollege

”Filosofietsen” Kapelle

23-sep. Groede Live! presenteert: Marble Waves Groede

23-sep. Thjum Arts – Tijdloos Genot – cabaret Renesse

23-sep. Hans Dorrestijn Wissenkerke

23-sep. House of Reggae 2023 met Jr Kenna, Uwe Banton, Rude Cut Band & High Tide Sounds Vlissingen

23-sep. Batmobile + Betty’s Doghouse Middelburg

24-sep. Crazy Young Men 2.0 in concert: Chris Hinze Hulst

24-sep. De magische kast Hulst

24-sep. Nadezda Filippova, piano Vlissingen

26-sep. Brandenburgse ConcertenEen (Pret)College Middelburg

27-sep. Keturunan Middelburg

Kijk voor de actuele informatie, data’s en locaties op de website zeeuwsecultuuragenda.nl

Folkband Merrow opent

cultureel seizoen 2023-2024

’t Kerkje van Ellesdiek in Ellewoutsdijk opent zondag 24 september om 14:30 uur het cultuurseizoen 2023-2024 met een optreden van de folkband Merrow. Merrow laat zich inspireren door Ierse, Schotse en Engelse folkmuziek. Naast zangeres Gabien Lambert bestaat de band uit Wolfert Jumelet (accordeon), Gerard van de Wege (basgitaar), Cindy Dimmers (viool) en Ruud Eggermont (gitaar en zang). Bij het optreden in ’t Kerkje staat ook drummer/ percussionist Ruben Mol de band bij. De entree bedraagt €9, inclusief koffi e met een Ellesdiekje. Reserveren kan via reservering@kerkje-ellesdiek.nl of 0113 61 26 81.

Activiteiten voor baby’s, peuters en kleuters in de bibliotheek

In de vestigingen van Bibliotheek Oosterschelde zijn er dit najaar weer volop vrolijke (voorlees)activiteiten voor de allerkleinsten tot 6 jaar. Er is een nieuw programma samengesteld voor september tot en met december. Je vindt de activiteiten online of in de fl yer die in elke vestiging klaarligt. Deze activiteiten, die in de meeste gevallen gratis zijn, variëren van voorleespret en handige tips, tot knutselplezier. Het complete activiteitenoverzicht is ook te vinden op bibliotheekoosterschelde.nl/activiteiten. Aanmelden is via de website ook mogelijk.

De Borselse Bode 4
KUNST & CULTUUR
LEUK VOOR KINDEREN

De maand van in foto’s Malou

Ken je dat gevoel dat als je na een dag werken op de bank zit, onder je fleecedekentje, met een grote kop thee, chocolade en een fijn boek? Dat is nou het Suffe tutten gevoel. In deze rubriek komen herkenbare, humoristische en mooie foto’s voorbij in samenwerking met Suffe tutten. Ook je foto’s delen? Mail dan naar info@suffetutten.nl.

Koken, doe ik graag (het opeten trouwens ook). Ik kook bijna elke dag en in het weekend probeer ik nieuwe recepten uit. Deze keer heb ik quiches gemaakt, maar dan met filodeeg.

Mijn vrije tijd is vaak gevuld met muziek, want ik speel in sambaband Entusiasta. Deze foto is gemaakt tijdens het ontbijt op een sambafestival in Coburg. Een jaarlijks hoogtepunt!

Naast prachtige kater Binky, heb ik nog poes Luna en hond Pip. De eerste twee gaan hun eigen gang en komen kroelen als ze er zin in hebben. Pip loopt als een schaduw achter mij aan.

Mijn dochters zijn mijn trots én mijn leven. Ze wonen nog thuis en vooral in de weekenden is het gezellig met de vriendjes erbij. Heel soms kan ik ze verleiden tot een sjoelcompetitie.

GEZOCHT:

inspirerende verhalen van 65-plussers uit Borsele

Ouder worden betekent niet dat je je enthousiasme en energie verliest. Juist niet! Seniorenraad Borsele is voor Nationale Ouderendag op zoek naar inwoners boven de 65 jaar, die laten zien dat je op latere leeftijd nog steeds iets nieuws kunt leren of iets moois voor jezelf of een ander kunt doen. Dat kan gaan om het leren van een nieuwe taal of sport, het organiseren van een activiteit, het zorgen voor anderen of het maken van een bijzondere reis. Mensen kunnen hun eigen verhaal vertellen, maar ook iemand anders nomineren. Voorwaarde voor opgave is dat de persoon in Borsele woont en ouder is dan 65 jaar. De winnaar wordt in het zonnetje gezet en krijgt een lunch. Nomineren kan tot 18 september via 0113 31 19 99 of info@vrijwilligershuis.nl.

5 De Borselse Bode

apk onderhoud reparaties airco service

Gezocht: monteur witgoed

accu’s banden uitlaten in- en verkoop auto’s

injector reiniging verversen automaatbak

> Ik wil alle ruimte krijgen voor persoonlijke ontwikkeling

voor goed en betaalbaar onderhoud

> Ik wil iedere dag met een glimlach naar mijn werk gaan

> Ik hou van vrijheid als onderdeel van een leuk team

www autobedrijfriendejonge nl

> Ik ben behulpzaam en hou van afwisseling

> Ik geniet van de waardering van klanten

Aangeenbrug Electro viert

heel september 30-jarig jubileum

Actie 2: van 11 t/m 16 september een gratis handdoekenpakket bij aanschaf van een apparaat uit de productgroep wassen/drogen. Minimale besteding van € 650. Ga naar aangeenbrugelectro.nl voor de voorwaarden.

Oude Zandweg 24 | Westkapelle | 0118 - 57 24 27 | aangeenbrugelectro.nl

Onze klanten waarderen onze service op Klantenvertellen met een 9,5

Al 30 jaar dé witgoedspecialist van Zeeland Komt wel goed

Gevestigd in Goes

Geen wachttijden!

Valeo Kliniek voor onderzoek en behandeling van slaapapneu Wat is slaapapneu? Dit is een aandoening waarbij de adem tijdens de slaap stopt. Deze ademstops zorgen voor een structureel slaaptekort met alle gevolgen van dien.

Symptomen overdag

• Niet uitgerust wakker worden

• Slaperigheid

• Concentratie- en geheugenproblemen

• Humeurigheid

• Minder energie

• Lusteloosheid

• Hoofdpijnklachten bij het opstaan

• Droge mond

Symptomen ‘s nachts

• Luid snurken

• Onrustige en slechte slaap

• Regelmatig naar het toilet

• Angstdromen

Stationsplein 21, 4461 HP Goes

De Borselse Bode 6
Goede slaap en de juiste leefstijl zijn onmisbaar voor een gezond leven info@valeokliniek.nl 085 1302 174 www.valeokliniek.nl
Dolfijnondersteunende therapie voor kinderen met beperkingen Steun ons door te doneren aan NL05 INGB 0005 1099 87

Ondanks de zomervakantie is het erg druk in mijn praktijk. In het familierecht zien we dat er tijdens de vakantie discussies ontstaan over de verdeling van de vakantie en buitenlandse reizen. Zo heeft een ouder bijvoorbeeld toestemming nodig van de andere ouder (met gezag) om met de kinderen op vakantie te gaan. Is die toestemming er niet, dan wordt er (soms met spoed) een procedure bij de rechtbank gestart om toch met de kinderen op vakantie te kunnen.

In het strafrecht viel mij iets anders op in deze vakantieperiode, een probleem dat al langer speelt. Tijdens mijn piketdiensten kwam ik weer een aantal kwetsbare verdachten tegen. Een kwetsbare verdachte is iemand die minderjarig is of waarbij sprake is van een verstandelijke beperking, dan wel psychiatrische stoornis.

De verdenkingen liepen uiteen van een overval, tot dreigen met een wereldwijde terreuraanval en het rondlopen met een vuurwapen. Die laatste verdenking bleek om een persoon te gaan die zo opging in een rollenspel dat hij in een FBI-uniform met een neppistool rondliep. Achteraf een storm in een glas water, het pistool was namelijk van plastic. Maar het valt natuurlijk heel goed in te denken dat omstanders wel dachten dat er een echt wapen in het spel was.

Het probleem is echter dat lang niet alle verdachten die behoefte hebben aan psychische hulp, die hulp ook daadwerkelijk krijgen. De gevangenis is voor deze personen al helemaal geen plek waar ze beter van worden. Eén verdachte in mijn piket had bijvoorbeeld extreme angsten. Je kunt je voorstellen hoe het voor deze verdachte moet zijn als je met angsten wordt opgesloten in een cel. Een andere verdachte was suïcidaal en ging een aantal dagen in hongerstaking. Deze verdachte werd bezocht door iemand van Emergis, om te beoordelen of deze persoon daar kon worden opgenomen. Conclusie? Niet suïcidaal genoeg. Deze verdachte mocht na een lang weekend Torentijd weer naar huis. Ook de verdachte met het neppistool werd weer naar huis gestuurd.

Deze kwetsbare verdachten hebben overduidelijk psychische hulp nodig. Helaas bestaan er grote personeelstekorten binnen de GGZ. Het gevolg is dat ze kritisch beoordelen wie er bijvoorbeeld opgenomen dient te worden en wie niet. Lang niet

alle kwetsbare verdachten krijgen de psychische hulp die ze nodig hebben. Het onoverkomelijke, maar trieste gevolg bij de kleinere strafzaken is dat een verdachte weer de straat op wordt gestuurd. Het gebeurt regelmatig dat ik deze personen binnen de kortste keren weer aantref in Torentijd.

Voor één verdachte, die ook nog eens geen onderdak had, heb ik me actief ingezet om toch hulpverlening voor hem in te schakelen. De hulpverlening zelf was daar verbaasd over, omdat zij dit verzoek niet vaak van advocaten krijgen. Bij mijn cliënt zag ik echter dat zijn problemen steeds groter werden en de delicten die hij pleegde, werden ook steeds zwaarder. De hulpverlening voor deze cliënt verloopt inmiddels goed, maar in te veel gevallen komt er niets van de grond. Wanneer ik zo’n cliënt dan voor de zoveelste keer in Torentijd aantref, kan ik alleen maar hopen dat hij of zij onder invloed van een psychische stoornis niet een veel zwaarder misdrijf pleegt.

7 De Borselse Bode COLUMN
“Wat mij deze vakantieperiode opviel? Kwetsbare verdachten die behoefte hebben aan psychische hulp”
“Door personeelstekort in de GGZ krijgen niet alle verdachten de behandeling die ze nodig hebben”
Valerie de Nooijer
Zeeuwse advocaat

Tel. 06 29 317 215

Letselschaderegeling

Gewond geraakt bij een ongeval? Dan krijgt u te maken met een verzekeringsmaatschappij. Schakel daarom ons in als uw persoonlijke deskundige om uw schade, veelal kosteloos voor u, te verhalen.

A FS CHEID NEMEN MET AANDACHT EN RESPECT

Wilt u een kennismakingsgesprek plannen, of een uitvaart regelen? Neem gerust contact met ons op. Wij staan telefonisch 24 uur per dag voor u klaar.

VOOR DIEREN

VOOR DIEREN

VOOR DIEREN

DIE JOUW HULP NODIG HEBBEN.

DIE JOUW HULP NODIG HEBBEN.

DIE JOUW HULP NODIG HEBBEN.

Geef aan de collectant

Geef aan de collectant

Geef aan de collectant

van 2 t/m 8 oktober.

van 2 t/m 8 oktober.

van 2 t/m 8 oktober.

Of scan de QR-code en doneer online.

Of scan de QR-code en doneer online.

Of scan de QR-code en doneer online.

Voor een diervriendelijke samenleving.

Voor een diervriendelijke samenleving.

Voor een diervriendelijke samenleving.

Neem

contact op:

De Borselse Bode 8
(0113) –
Uitvaartzorg van der Hooft - ’s-Gravenpolder nemen in Borsele doen we samen Scottweg 1.01 4462 GS Goes T: 0113 - 783 993 E: wogroenleer@monuta.nl Ook als u niet of elders verzekerd bent
31 15 17 Afscheid
www.verstrateart.eu
VerstrateArt voorziet alle soorten wanden van renovlies- of vinylbehang. Ook voor luxe behang en mozaïek kunt u bij ons terecht.
Burgemeester Lewestraat 41 | 4456 CD Lewedorp Tel . 0113 61 27 18 | info@vandenbosletselschaderegeling.nl www.vandenbosletselschaderegeling.nl

Zeeuwse meningen over Euthanasie

Euthanasie is een ingewikkeld onderwerp en mensen kunnen hierover heel verschillend denken. Geneeskunde studenten van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) onderzoeken wat de ervaringen en meningen zijn van (onder andere) Zeeuwen wat betreft euthanasie. Met een korte vragenlijst hopen zij meer te weten te komen over dit thema. Het doel is om uiteindelijk de zorg te verbeteren. De vragenlijst kan worden ingevuld door iedereen, specifi eke kennis is niet nodig. De vragenlijst is anoniem en het invullen duurt twintig tot dertig minuten. Scan de QR-code of bekijk de vragenlijst via de link: redcap. link/euthanasiebijpsychiatrie.

Soms natte, maar succesvolle Zeeuwse Fietsvierdaagse

De Zeeuwse Fietsvierdaagse door Noord-, en Zuid-Beveland werd weer positief ontvangen door alle deelnemers, die erg te spreken waren over de sfeer en routes. Vooral de vrijdagroute, richting de Zak van Zuid-Beveland, werd goed ontvangen. De start en fi nish waren weer bij het Omnium van Sportpunt Zeeland in Goes. In totaal fi etsten er op dag één 642 mensen mee, op dag twee 648, op dag drie 235, en op dag vier 630. Dag drie was een regenachtige dag, vandaar de lage opkomst. Desondanks kijken de vrijwilligers terug op een geslaagde 33e editie. Meer info: fi etsvierdaagsezeeland.nl.

Trommel zonder rommel, gemeente geeft lunchtips

Het nieuwe schooljaar is weer begonnen, een mooi moment om na te denken over de inhoud van de lunchpakketjes die in de schooltas gaan. Om een handje te helpen, gaf de gemeente Borsele tips in supermarkten. Op donderdag 24 augustus waren ook kinderburgemeester Ayden Courtin en wethouder Kees Weststrate aanwezig. Zij gingen samen met klanten en kinderen in gesprek. Kinderen konden kijken in de lunchtrommel van de wethouder en al hun vragen stellen aan Ayden. Foto’s: gemeente Borsele

9 De Borselse Bode
VRAGENLIJST
TERUGBLIK

vers voordeel

deze actie is alléén geldig op 15 en 26 september deze actie is alléén geldig op 22 en 23 september

Puzzel mee en maak kans op een cadeaubon

Wie deze puzzel goed weet in te vullen, maakt kans op een cadeaubon t.w.v. € 10,- te besteden bij diverse lokale ondernemers in heel Midden-Zeeland!

Kesselaar - van de Vreede V.O.F. ’s-Gravenstraat 2, 4431 AC ’s-Gravenpolder 0113 312021 | info@kesselaar-agf.nl

Acties geldig t/m zaterdag Kamperfoeliestraat 85, 4461 VM Goes Tel. 0113 220 948 | www.marosgoes.nl ma en zo gesloten | di, wo en vrij 8:30 tot 18:00 uur do 8:30 tot 20:00 uur | za 8:30 tot 16:00 uur

Deze aanbiedingen zijn geldig van 11 t/m 16 september

SHOARMAVLEES 500 GRAM GYROSVLEES 500 GRAM RUNDERGEHAKT 500 GRAM

KIPPENPOTEN 500 GRAM BUIKSPEK LAPPEN/AAN’T STUK 500 GRAM 3,75 4,00

2,25 3,50

3,75 RIB-/ HAASKARBONADE 500 GRAM 3,50

VRIJDAG EN ZATERDAG AANBIEDING (15 EN 16 SEPT)

ENTRECOTE FRANSE LIMOUSINE 500 GRAM

GOUD BEKROOND GRILLWORST NATUREL/KAAS PER STUK 7,00 12, 50

Bestel gemakkelijk online via www.vleesbaas.com afhalen en bezorgen mogelijk!

Stuur het juiste antwoord voor in via onderstaande website of stuur de oplossing naar Smithweg 1.04, 4462 HC Goes. Vermeld bij je postverzending je NAW-gegevens. De naam van de winnaar wordt in de volgende uitgave gepubliceerd. Gewonnen? De cadeaubon wordt per post naar je toegestuurd.

dinsdag 19 september

Website: borselsebode.nl/puzzel of scan de QR-code.

De winnaar van de vorige editie is:

W. de Regt

Oplossing van de vorige editie:

23312

COLOFON

Dit is een tweewekelijkse uitgave van Quaeris Media.

Redactie

Wil je de redactie attenderen op een activiteit of onderwerp? Ga naar de website of stuur een mail naar nieuws@quaerismedia.nl

Adverteren

Wil je adverteren? Dan kun je bellen met 0113 21 32 41 of een mail sturen naar verkoop@quaerismedia.nl.

Bezorging

Klachten of opmerkingen over de bezorging kunnen jullie melden bij onze partner Spotta. Stuur een mail naar weekbladen@spotta.nl, bel naar 088 84 24 224 of vul het formulier in via borselsebode.nl/ bezorging.

Contact Quaeris Media

Smithweg 1.04 | 4462 HC Goes 0113 21 32 41 | quaerismedia.nl

De
10
Borselse Bode
www.kesselaar-agf.nl Openingstijden Wij zijn op vrijdag 8:00-17:30 en zaterdag
8:00-16:00 geopend.
1 kg elstar 1 kg prei 8 en 9 sept
€1,50 €1,25 €1,00
1kg bananen
SUDOKU

Het geld van de akkerbouwer ligt buiten

In de PZC van dinsdag 8 augustus jongstleden luidt de kop van een artikel in alle edities: ‘Gratis bessen plukken grote hit’. Het gaat in dit artikel over de stap die Marinus Vermue uit Heinkenszand heeft gezet om iedereen gratis rode bessen te laten plukken, op zijn perceel aan de Noordlandseweg. Marinus schat dat er op het moment van de reportage al tweeduizend kilo geplukt is van de ruim twintigduizend kilo die de week daarvoor nog aan zijn struiken hing. Van heinde en ver komen mensen om te profiteren van dit gratis plukspektakel. De aanleiding van dit alles is dieptreurig. Marinus krijgt zijn oogst niet verkocht. “We hebben iedereen gebeld, maar niemand wil ze hebben.” De opbrengst van zijn oogst zou niet opwegen tegen de kosten die hij moet maken. Maar gelukkig laat hij de bessen niet verrotten en stelt hij ze gratis beschikbaar voor wie wil komen plukken. Hopelijk is de jerrycan, bestemd voor een vrijwillige bijdrage, door de plukkers niet vergeten.

Het is een bekend verschijnsel in de land- en tuinbouw: de opbrengst van de producten is altijd onzeker. Ook in de krantenknipsels uit de tweede helft van de twintigste eeuw van Janna van Damme-Nijsse komen verschillende artikelen voor over hiermee verwante onderwerpen. In de krant van 6 november 1968 stond een foto van een perceel graan. Door de vele regenval konden de machines de oogst niet binnenhalen en moest het graan worden ondergeploegd. Op 21 november 1974 stond er een bericht in de krant over de hulp die het ambtenarenkorps van de gemeente Borsele bood na wateroverlast op de akkers.

De kop van ons artikel is uit de PZC van 16 mei 1984. De Heinkenszandse boer Rinus Rijk vertelde hierin dat de opbrengst van zijn producten sterk afhankelijk is van het weer. Vandaar dat hij ook begonnen was met de kweek van witlof, die hij meer in de hand heeft, omdat deze binnen gebeurt.

Uitgebreider informatie is te lezen op heinkenszand.info/uit.de.oude. krantenbak

11 De Borselse Bode UIT DE OUDE KRANTENBAK
Els Bakker-van Damme, Kees van Damme en Jan Minnaard

Natuurbelevenis met de zwarte roodstaart

Om de zwarte roodstaart te zien, moet je eerst zijn zang leren kennen. Want deze vogel is niet zo gemakkelijk in beeld te krijgen. Het geluid lijkt op het tegen elkaar wrijven van twee kiezelstenen. Toen ik eenmaal het geluid van de zwarte roodstaart kende, kwam ik er achter dat ze op vele plaatsen, waar ik wekelijks kwam, aanwezig waren. Op elk oud gebouw in het centrum van een stad of dorp kun je zijn zang horen. Zo broeden ze al jaren in een spleet op het dak van de Grote Kerk in Goes.

Begin 1900 ontdekte de zwarte roodstaart dat er weinig verschil is tussen een spleet in een rots of een kier in de muur van een oude kerk of ander historisch gebouw. Op vakantie in Frankrijk hoor je deze vogel tijdens de zomermaanden in dorpen en steden, vaak op een oude kerk of op het dak van een kasteel.

In Groot-Brittannië broedden ze tot de jaren twintig van de vorige eeuw nog uitsluitend op kliffen aan de kust. Maar tijdens de oorlogsjaren trokken ze naar Londen, omdat ze voldoende broedgelegenheid vonden in de ruïnes van de gebombardeerde gebouwen in het centrum van deze stad. Toen deze ruïnes opgeruimd werden, trokken ze zich weer terug uit Londen. In de rest van Engeland zijn ze na de eeuwwisseling zo zeldzaam geworden, dat men met de hulp van particulieren en organisaties daar nu speciale beschermingsprojecten voor de Black Redstart (zwarte roodstaart) uitvoert. De zachte winters op rij spelen hierbij ook een rol, want steeds meer zwarte roodstaarten overwinteren nu op de Britse eilanden.

In en rond gebouwen zijn ook voldoende

insecten te vinden en de vogels hebben daar meer bescherming tegen hun vijanden. Dus het lag voor de hand dat de zwarte roodstaart zijn broedgebied aan het eind van de vorige eeuw ook kon uitbreiden in Nederland, waar ze daarvoor in het geheel niet voorkwamen. Ze komen niet alleen op oude gebouwen in de steden voor, ze verblijven ook graag bij opslagplaatsen van bouwmaterialen op industrieterreinen, spoorweg emplacementen, steenopslag (Neeltje Jans)... Overal waar ze in een kier of spleet in een stenen omgeving kunnen broeden.

Volgens de Broedvogelatlas van Zeeland (1994) is hij voor het eerst tot broeden gekomen in 1936 op Noord-Beveland. In 1991 brachten 600 paar zwarte roodstaarten, verspreid over heel Zeeland, hun jongen groot. Maar in de Avifauna Zeelandica (2022) staat te lezen dat het aantal broedende zwarte roodstaarten vanaf de eeuwwisseling toch weer is afgenomen, net als in Engeland. Tot 2020 zijn er nog ongeveer 300-400 paar geteld. Op Walcheren bleef de broedpopulatie redelijk stabiel met 30-40 paar en op de Bevelanden ongeveer hetzelfde aantal. De afname van het

aantal zwarte roodstaarten in steden kan toegeschreven worden aan het isoleren van oude gebouwen: kieren en spleten worden dichtgesmeerd.

In nieuwbouw huurwoningen worden de laatste jaren betonnen nestkasten voor onder andere gierzwaluwen en zwarte roodstaarten in de buitenmuur gemetseld. Een fantastische oplossing voor vogels die het voor het isoleren van woningen moesten hebben van kieren en spleten.

Het typische geluid, dat ze alleen in de vroege morgen of avondschemering

De Borselse Bode 12

laten horen, verraadt vaak hun verblijfplaats. Het mannetje is dan goed te zien op zijn zangplaats en tussen het zingen door vliegt hij regelmatig even op om een voorbijvliegend insect te verschalken. Hij is zwartgrijs, met een witte veeg op de zijkanten van zijn vleugel. De basiskleur van het vrouwtje is bruingrijs, maar beide geslachten hebben een altijd trillende roodbruine staart. Ze arriveren half maart vanuit de overwinteringsgebieden rond de Middellandse

Zee en trekken pas laat in oktober weer terug naar zuidelijkere streken.

Nu je weet hoe het geluid van de zwarte roodstaart klinkt, hoop ik dat je deze prachtige vogel ook wat vaker te zien krijgt.

Peter Boelee

Mijn naam is Peter Boelee en ik houd mij sinds 2007 bezig met de bescherming van steenuilen. Ik schrijf graag over mijn natuurbelevenissen en ik neem jullie als lezer mee met mijn activiteiten in de natuur. Ik laat jullie kennismaken met de fl ora en fauna van Zeeland. Regelmatig zal ik verslag doen over de activiteiten van de KNNV, Vereniging voor Veldbiologie.

13 De Borselse Bode
Foto’s: Niek Oele
ZEEUWSE NATUURBELEVENISSEN
“Het aantal broedende zwarte roodstaarten is vanaf de eeuwwisseling afgenomen”

Waar kijk jij als docent naar uit?

“Zoals ieder jaar is het moment waarop een leerling tegen me zegt dat hij of zij wiskunde snapt, een moment om naar uit te kijken. En ik verheug me op het moment dat de mobieltjes de klas uit zijn, gewoon ‘oudhollands kletsen’ met elkaar.”

Heb je een favoriet blok?

“Voor mavo 3 zijn goniometrie en de

statistiek opdracht dingen waarvan ik geniet. Bij goniometrie zie je zo af en toe de spreekwoordelijke kwartjes vallen, magisch. Bij statistiek mogen de leerlingen een werkstuk maken en dat is voor velen een verademing. Voor mavo 4 is ‘natuurlijk’ het hele jaar fantastisch, zeker als het afgesloten wordt met een mooi eindexamencijfer en diploma.”

Wat maakt jouw werk zo leuk?

“De leerlingen natuurlijk. Bij aanvang van de les in het deurgat al voelen en horen hoe de stemming van de dag is en waarom. Je spendeert veel tijd met elkaar en dan merk ik vaak dat ze redelijk primair op me reageren. Blij, boos, onredelijk, overdreven vrolijk, somber, tevreden, kletserig, gemotiveerd of juist het tegenovergestelde. Allerlei emoties maak ik met ze mee. Dat is toch een voorrecht! En ik geniet als ik (oud-)leerlingen tegenkom buiten school.”

Dhr. Case de schoolkat, waarnemend directeur begane grond als ook op hoogte, CBS de Regenboog in Hoedekenskerke

Waar kijk je het meeste naar uit dit schooljaar?

“De dagelijkse massages over mijn vacht en achter mijn oortjes. Maar ook al die vrolijke snuitjes en geluiden in de school en op het schoolplein. En natuurlijk die voorverwarmde bureaustoel.”

Wat is je favoriete seizoen om als schoolkat mee te maken?

“Kerst! Al die lampjes, versieringen en natuurlijk die kerstboom om me lekker in te verstoppen.”

Waarom is het zo leuk om op een school rond te snuffelen en niet ergens anders, op een kantoor bijvoorbeeld?

“Ik houd van kinderen, ze zijn

Wat wil je dit jaar zelf leren?

“Ik ga een cursus Barton in het VMBO volgen. Het is me nog niet helemaal duidelijk wat ik er precies ga opsteken, maar na het lezen van een boek van de beste man, zie ik er erg naar uit. Wat ik sowieso wil leren, is hoe ik leerlingen, ook op vrijdagmiddag om 16:00 uur, kan motiveren.”

Wat vond jij vroeger leuk aan de start van het schooljaar?

“Boeken kaften. Nu zit er zo’n hoes om mijn boeken die niet goed past. Terwijl ik dit zeg, bedenk ik me dat ik morgen meteen om kaftpapier ga. Back2School!”

Welke wijsheid geef je mee?

“Ik probeer aan leerlingen over te brengen dat ik ze echt wil zien. Dat ze mogen zijn wie ze zijn en waar ze voor staan. Maar wel dat ze zich realiseren dat dit voor iedereen geldt.”

zo lekker puur, speels en recht door zee. Daarnaast zitten ze bomvol goede ideeën, net als ik. Het is elke dag weer dolle pret. Ik zeg: ‘Maximale gezelligheid.’”

Wat wil je de leerlingen meegeven?

“Lekker jezelf blijven, nu en de rest van je leven. Laat niemand jou je authenticiteit afpakken, je bent mooi zoals je bent! Iedereen bezit fantastische kwaliteiten, ga die van jezelf eens lekker onbezorgd ontdekken.”

Wat vind je het leukste aan de start van het schooljaar?

“Een nieuw begin brengt altijd verrassingen met zich mee. Zes weken lang heeft iedereen elkaar even losgelaten en is zijn eigen weg gegaan. Dat stukje zijn we niet met elkaar meegegroeid en zo mogen we elkaar aan het begin van een nieuw schooljaar opnieuw leren kennen. En dat is superleuk.”

De Borselse Bode 14
Annelies Blok, docent wiskunde mavo 3 en 4; mentor m3c, Goese Lyceum, locatie Oranjeweg

Corneel Hoek, leerling OBS de Zuidvliet in Kortgene, groep 7

Ben je blij dat school weer is begonnen?

“Ja! We zijn weer terug en ik heb veel zin in kamp, sportdag en schoolvoetbal.”

Wat is een leuke periode?

“De leukste periode in het jaar is met Sinterklaas, omdat je dan gedichten en surprises voor elkaar maakt. En als het zover is, dan staat de hal vol met prachtige surprises.”

Wat is je favoriete vak?

“Het vak muziek is erg leuk, omdat ik zelf muziek op het klokkenspel speel bij de samenspeelgroep EMM. De leukste vakken vind ik rekenen en gym, omdat ik hier goed in ben. Als ik hiermee bezig ben, dan voelt het als draaiende tandwieltjes in mijn brein en lijf. Maar soms ga ik te snel en maak ik foutjes, daar baal ik dan wel van. Rekenen met grote getallen boven de duizend, vind ik leuk. Gym vind ik cool, vooral als we moeten gaan rennen.”

Wat wil je dit jaar leren?

“Ik wil dit jaar vooral leren rekenen op groep 8 niveau. En over klimaatverandering, want ik wil wel weten of de warmte al te merken is in andere landen. En als het te merken is, dan wil ik weten: hoe snel warmt onze aarde dan op? Want dan kunnen we er wat aan doen.”

Iris de Visser, LIO’er (leerkracht in opleiding) groep 8, Het Kompas Oost-Souburg (leerwerkplek)

Het afstuderen is begonnen, zin in?

“Dit jaar ben ik als LIO’er zelf twee dagen in de week verantwoordelijk en geef ik zelf les. Het voelt nu alsof ik dit voor het ‘echt’ ga doen. Het meest kijk ik uit naar het eigen maken van het lesgeven en het opbouwen van een band met de groep. Ik vind vooral geschiedenis interessant. Kinderen hiervoor motiveren, zie ik als een uitdaging. Verhalen vertellen en voorlezen is één van mijn favoriete momenten in de klas en ik gebruik dit ook bij het vak geschiedenis. Twee vliegen in één klap!”

Waarom werken in het onderwijs?

“Het is fantastisch om met kinderen te werken en daarnaast leer je zelf

ook elke dag. Zowel over jezelf, als de kinderen en de schoolvakken.”

Wat wil je dit jaar leren?

“Ik hoop dit jaar veel te mogen leren over klassenmanagement. Hoe kun je zorgen dat alles goed geregeld is in je klas? Denk hierbij aan contact met ouders, verwerken en analyseren van resultaten en verder nadenken hoe je moet handelen in de klas. Na dit jaar hoop ik met voldoende ervaring en kennis aan de slag te gaan.”

Wat vond je zelf als leerling leuk aan de start van het nieuwe schooljaar?

“Alle nieuwe nette schriften en de schone klas. Daarnaast vond ik het ook leuk om een nieuwe leerkracht voor de klas te krijgen. Een nieuwe start, met een nieuwe leerkracht en nieuwe manieren.”

Ivo Flipse, vakleerkracht en coördinator bewegingsonderwijs voor Alberoscholen, OBS de Moolhoek in Kapelle

Waar ga je aan werken in het bewegingsonderwijs?

“Vanaf dit schooljaar gaan wij tijdens de lessen werken met persoonlijke leerdoelen. Deze komen terug in het portfolio (het nieuwe rapport) van de kinderen. Dus in plaats van cijfers, kun je lezen wat het kind allemaal kan en gedaan heeft tijdens de gymlessen. Als docent is elke dag anders en uitdagend. Kinderen iets leren en verder helpen, geeft voldoening. Als leerkracht draag je niet alleen kennis over, je helpt een leerling om het beste uit zichzelf te halen.”

Wat wil je dit jaar leren?

“Het werken met persoonlijke leerdoelen in de gymles is voor mij ook nieuw. Ik hoop dit jaar te leren hoe ik dit goed implementeer in mijn lessen, zonder dat dit bewegingstijd kost.”

Wat geef je de leerlingen mee?

“Ik hoop dat alle kinderen ervaren dat bewegen en sporten leuk is voor iedereen. Of je nu graag korfbalt, danst of gaat skaten. Er is voor iedereen iets waarin je je energie kwijt kunt.”

Wat maakte voor jou als kind een nieuw schooljaar zo leuk?

“Het leukste was het zien van mijn vriendjes en ik was ook altijd benieuwd naar alle nieuwe dingen die de juf of meester voor ons in petto had.”

15 De Borselse Bode
BACK2SCHOOL

Woensdag Yoga-time 5

proeflessen

voor €65

Huidtherapie

Oedeemtherapie

Cosmetiek

Gratis intake Contract met alle zorgverzekeraars Gespecialiseerde zorg voor uw huid.

Nazorg borstkanker

Aanmeten therapeutisch Elastische kousen

Huidtherapie

Huidtherapie Acnetherapie

Elektrische epilatie

Acnetherapie Littekentherapie

Laserbehandeling

Littekentherapie

Overbeharing

Gratis intake

Gratis intake

Oedeemtherapie

Nazorg borstkanker

Oedeemtherapie Nazorg borstkanker

Aanmeten therapeutisch Elastische kousen

Aanmeten therapeutisch Elastische kousen

Littekentherapie Oedeemtherapie Nazorg borstkanker Aanmeten therapeutisch Elastische kousen

Acnetherapie

Gratis

Anouk van Gilst 06 27 22 43 21

Acne

Contract met alle zorgverzekeraars Gespecialiseerde zorg voor uw huid.

Contract met alle zorgverzekeraars Gespecialiseerde zorg voor uw huid.

Huidtherapie Acnetherapie Littekentherapie

Laserbehandeling Overbeharing

Gratis intake

Contract met alle zorgverzekeraars Gespecialiseerde zorg voor uw huid.

Oedeemtherapie Nazorg borstkanker Aanmeten therapeutisch Elastische kousen

Nazorg borstkanker

Acne Littekens

Cosmetiek

Cosmetiek

Elektrische epilatie

Elektrische epilatie

Laserbehandeling

Laserbehandeling

Overbeharing

Overbeharing

Cosmetiek Elektrische epilatie Laserbehandeling Overbeharing

Overbeharing

Overbeharing

Gratis parkeergelegenheid voor de deur.

Oedeem

Nazorg borstkanker

Nazorg borstkanker

Gratis parkeergelegenheid voor de deur.

Gratis parkeergelegenheid voor de deur.

Laserbehandeling

Anouk van Gilst 06 27 22 43 21

Gilst 06 27 22 43 21

Praktijk voor Huid- en Oedeemtherapie Littekens

Lavendelstraat 25 4431 EG ‘s-Gravenpolder info@huidenoedeemzorgzeeland.nl www.huidenoedeemzorgzeeland.nl

Lavendelstraat 25 4431 EG ‘s-Gravenpolder

Oedeem

Laserbehandeling

Indien nodig behandeling aan huis mogelijk.

Anouk van Gilst 06 27 22 43 21 Lavendelstraat 25 4431 EG ‘s-Gravenpolder

Anouk van Gilst 06 27 22 43 21 Lavendelstraat 25 4431 EG ‘s-Gravenpolder

Oedeemtherapie Acne Littekens Nazorg borstkanker Laserbehandeling Overbeharing Oedeem Oedeemtherapie Nazorg borstkanker Aanmeten therapeutisch Elastische kousen Cosmetiek Elektrische epilatie Laserbehandeling Overbeharing Gratis intake Contract met alle zorgverzekeraars Gespecialiseerde zorg voor uw huid. Gratis parkeergelegenheid voor de deur. Indien nodig behandeling aan huis

Acne Littekens Nazorg borstkanker Laserbehandeling Overbeharing Oedeem

mogelijk.

Praktijk voor Huid- en

Indien nodig behandeling aan huis mogelijk.

Indien nodig behandeling aan huis mogelijk.

info@huidenoedeemzorgzeeland.nl www.huidenoedeemzorgzeeland.nl

info@huidenoedeemzorgzeeland.nl www.huidenoedeemzorgzeeland.nl

Praktijk voor Huid- en Oedeemtherapie

Lavendelstraat

Lavendelstraat 25 4431 EG ‘s-Gravenpolder

info@huidenoedeemzorgzeeland.nl www.huidenoedeemzorgzeeland.nl

Anouk van Gilst 06 27 22 43 21

Praktijk voor Huid- en Oedeemtherapie

Indien nodig behandeling aan huis mogelijk. Anouk

Lavendelstraat 25 4431 EG ‘s-Gravenpolder info@huidenoedeemzorgzeeland.nl www.huidenoedeemzorgzeeland.nl

voor de deur.

Acne Littekens Overbeharing Oedeem

Gratis parkeergelegenheid voor de deur.

Indien nodig behandeling aan huis mogelijk.

Lavendelstraat 25 4431 EG ‘s-Gravenpolder

info@huidenoedeemzorgzeeland.nl www.huidenoedeemzorgzeeland.nl

Gratis parkeergelegenheid voor de deur.

Indien nodig behandeling aan huis mogelijk.

De Borselse Bode 16 info@vandenouden.nl E. 0113 - 548896 T. Hollepoldersedijk 3 Borssele Burg. Andriessenstraat 30 Ovezande Kerkplein 21 Kapelle Oude Zandweg 1 Lewedorp Gratis waardebepaling? Scan de QR-code! JOUW WONING VERKOPEN? NIEUW NIEUW NIEUW NIEUW Oude Kraaijertsedijk 22 Lewedorp VERKOCHT Coudorp 16 Nieuwdorp VERKOCHT Praktijk voor Huid- en Oedeemtherapie Acne Littekens Nazorg borstkanker Laserbehandeling Overbeharing Oedeem Huidtherapie Acnetherapie Littekentherapie Oedeemtherapie Nazorg borstkanker Aanmeten therapeutisch Elastische kousen Cosmetiek Elektrische epilatie Laserbehandeling Overbeharing Gratis intake Contract met alle zorgverzekeraars Gespecialiseerde zorg voor uw huid. Gratis parkeergelegenheid voor de deur. Indien nodig behandeling mogelijk. Anouk van Gilst 06 27 22 43 21 Lavendelstraat 25 4431 EG ‘s-Gravenpolder info@huidenoedeemzorgzeeland.nl
voor Huid- en Oedeemtherapie Acne Littekens Nazorg borstkanker Laserbehandeling Overbeharing Oedeem Huidtherapie Acnetherapie Littekentherapie Oedeemtherapie Nazorg borstkanker Aanmeten therapeutisch Elastische kousen
Elektrische epilatie Laserbehandeling Overbeharing Gratis parkeergelegenheid
www.huidenoedeemzorgzeeland.nl Praktijk
Cosmetiek
Praktijk voor Huid- en Oedeemtherapie Nazo Laserbehandeling
Praktijk voor Huid- en Oedeemtherapie
Huidtherapie
Cosmetiek Elektrische epilatie Laserbehandeling Overbeharing
Gratis
intake Contract met alle zorgverzekeraars Gespecialiseerde zorg voor uw huid.
Anouk
Indien nodig behandeling aan huis mogelijk.
van
en Oedeemtherapie Acne Littekens Nazorg borstkanker Laserbehandeling Overbeharing Oedeem Huidtherapie Acnetherapie Littekentherapie Oedeemtherapie Nazorg borstkanker Aanmeten therapeutisch Elastische kousen
intake Contract met
zorgverzekeraars Gespecialiseerde zorg voor uw huid.
Praktijk voor Huid-
Cosmetiek Elektrische epilatie
alle
Gratis parkeergelegenheid voor de deur.
Gilst 06 27 22 43 21
van
25 4431 EG ‘s-Gravenpolder
info@huidenoedeemzorgzeeland.nl www.huidenoedeemzorgzeeland.nl
Laserbehandeling Overbeharing Oedeem
Littekentherapie
info@huidenoedeemzorgzeeland.nl www.huidenoedeemzorgzeeland.nl
Acne Littekens
Anouk van Gilst 06 27 22 43 21

De Partyboot zet Zeeland op zijn kop

Een uniek evenement voor jong en oud in Zeeland, in combinatie met muziek, lekker eten en gastvrijheid. Dat waren de kernwaarden voor Wim Veerhoek toen het idee van een partyboot ontstond. Want een feestje op het water, kun je het beste organiseren in de provincie aan Zee. De plannen liggen er, de boot is geregeld, de eerste dj kan platen gaan draaien en de ticketverkoop start deze maand. Wim: “Nu alleen nog enthousiaste mensen die zin hebben in een leuke avond.”

“Het is in een sneltreinvaart gegaan”, vertelt Wim Veerhoek die al enige jaren ervaring heeft als ondernemer. “Ik raakte in gesprek met de oom van mijn vrouw, het woord partyboot viel en ik wist dat ik dat woord moest onthouden. Bij de gedachte alleen al werd ik enthousiast, ik deelde voorzichtig mijn plannen met mijn omgeving en kreeg positieve reacties. Toen vond ik het tijd worden mijn idee met de buitenwereld te delen.” Wim haalt een partyboot waar ruim zevenhonderd mensen op kunnen feesten, naar Zeeland.

Jong en oud, iedereen is op deze boot welkom. “De artiesten pas ik aan op de doelgroep. Voor de senioren zijn Frans Bauer en Willeke Alberti zomaar wat namen om op te noemen. Ik ben ook in gesprek gegaan met zorgorganisaties over de mogelijkheden om ouderen die in een zorginstelling wonen, een mooie dag uit te gunnen. Tot nu toe zijn al mijn gesprekspartners enthousiast en daar krijg ik ook energie van.”

Bekende dj’s

Het is een feit dat de boot op vrijdag 27 oktober voor het eerst gaat varen, vanuit Bruinisse (Zijpe). Afhankelijk van het succes wil Wim meerdere vaarten organiseren en denkt hij ook na over de mogelijkheden op de Bevelanden en Walcheren. “De eerste vaart is gericht op jongeren. Meerdere dj’s stappen aan boord, waaronder Freddy Moreira. Ik wil Zeeuwen de mogelijkheid geven om op een andere manier van een avond uit te genieten. Even uit de comfortzone stappen en aan boord gaan van de partyboot.”

Wim Veerhoek

Varen op Oosterschelde

De zorgen omtrent geluidsoverlast en het aantasten van de natuur, neemt Wim meteen weg. “Er is goed contact tussen gemeenten en havenmeesters. Er komt veel kijken bij het aanvragen van vergunningen, maar we doen alles netjes volgens de regels om er een positief en gezellig evenement van te maken.” Het doel van de ondernemer is om mensen, tijdens de eerste editie, van 21:00 uur tot 02:00 uur te entertainen op de boot en te laten genieten van hapjes en drankjes. “We gaan daadwerkelijk varen op de Oosterschelde om vervolgens weer terug te keren in de haven waar iedereen is opgestapt.” Meer informatie over de partyboot en de tickets is te vinden via Instagram @party_boat_zeeland en de website.

17 De Borselse Bode LOKALE ONDERNEMER
Bron foto: Party Boot Zeeland
website

WiFi waterlek- en vorstbewaker

• Eenvoudige installatie

• Waarschuwing voor water, vorst en snelle temperatuurafname

Hoe ziet jouw ideale, Zeeuwse zomer eruit? Denk aan: voeten in het zand, een frisse versnapering in de tuin die in bloei staat, een zomers natuurverschijnsel, lekkernijen op de barbecue of die net nieuw aangeschafte zonnebril. Deel het met ons! We bedanken alle lezers voor de enthousiaste berichtjes en mooie foto’s. Natuurlijk hopen we dat jullie foto’s naar De Borselse Bode blijven sturen. Stuur jouw foto in via nieuws@quaerismedia.nl of via WhatsApp, 0113 21 32 41.

Waterlelie in vijver in Heinkenszand. Foto: Kees Drijdijk

Kom

Meulpolder Assurantiën Hkz B.V.

van 139,95 voor 109,95 SanimexDesign Ook voor uw hypotheek staan wij voor u klaar

De Borselse Bode 18
sanimexdesign.com
Ook voor uw hypotheek staan wij voor u klaar
gerust langs!
Dorpsstraat
4451
HEINKENSZAND T
• Honeywell Home app E info@meulpolder.com
2
BC
(0113) 56 15 95
Kom gerust langs!
E
Meulpolder Assurantiën Hkz B.V. Dorpsstraat 2 4451 BC HEINKENSZAND T (0113) 56 15 95
info@meulpolder.com
Door de lens van onze lezers
Mooi bloeiende zonnebloemen in de nieuwe wijk in ‘s-Heerenhoek. Foto: Piet Grim

COLUMN Gezocht: Woonruimte voor drie maanden, gezin met twee kinderen en hond, vanaf september ongeveer. Contact: 06 15 02 55 97.

Mooi weer fietser

Ik woon op niet al te grote afstand van de kerncentrale, dus als het mooi weer is, pak ik de fi ets. Gelukkig hebben we alle faciliteiten bij de kerncentrale, zodat ik me nog even kan douchen voordat ik plaatsneem achter mijn bureau.

Het blijft toch altijd heel mooi als je door de Zak van Zuid-Beveland naar je werk mag fi etsen. Alleen jammer van die wind. Het waait altijd in Zeeland. En dan ook nog eens uit de verkeerde hoek. Zo voelt het althans. Ik doe het nog steeds op eigen kracht met mijn sportieve stadsfi ets, zoals de verkoper zei. Niks elektrisch, kun je meteen een beetje aan je conditie werken.

Er zijn heel veel collega’s bij de kerncentrale die fi etsen. Sommigen bij weer en wind, en dan soms ook nog eens over afstanden van meer dan dertig kilometer. Het wordt tegenwoordig niet meer bijgehouden, maar in de landelijke campagne ‘Fietsen scoort’ scoorde EPZ altijd heel hoog.

Overigens mag ik sowieso niet klagen over mijn werkplek. Ik kijk dan weliswaar vanuit mijn kantoor tegen de zeedijk aan, maar tussen de middag probeer ik altijd een lunchwandelingetje te maken. Zo langs de dijk aan de Westerschelde en bij de Kaloot. Dat is toch fantastisch mooi!

Is er dan niets te klagen, behalve die wind tegen? Als het toch mag, dan zijn het die kleine handdoekjes bij EPZ. Die van thuis zijn minimaal vier keer zo groot, maar om die dan weer elke dag mee te slepen op de fi ets... Is ook zo wat.

leespunt. Het leespunt wordt bemand door een leesconsulent, die kinderen altijd kan voorzien van leuke leestips. Tijdens schoolvakanties is het leespunt gesloten. Meer informatie: bibliotheekoosterschelde.nl.

Laatste voorstelling

Toneelvereniging

Kunstvrienden

Toneelvereniging

Kunstvrienden uit Goes gaat nog één laatste keer de planken op. Ze brengen de voorstelling

‘Spitten’ op zaterdag 16 september in ‘t Durpsuus in Nisse. De voorstelling start om 20:00 uur, de zaal is open vanaf 19:30 uur. Tickets kosten 5 euro, kinderen tot en met 12 jaar betalen 2,50 euro. Reserveren via ‘t Durpsuus of 0113 34 26 39.

Leespunt ’s-Heerenhoek

verhuisd

Het leespunt van de Bibliotheek Oosterschelde in ’s-Heerenhoek is verhuisd naar Bredeschool de Blikvanger aan de Deken Tomaslaan 35. Het leespunt is iedere dinsdag geopend van 14:00 tot 15:30 uur. Het leespunt heeft een jeugdcollectie, maar is ook als afhaal- en inleverlocatie beschikbaar voor leners van volwassen boeken. Zo is het mogelijk om via de website boeken te reserveren en deze klaar te laten zetten bij het

Open Energiedag in Nieuwdorp

Duurzame energie wordt steeds meer onderdeel van onze leefomgeving. TenneT, Stedin, Hynetwork Services (Gasunie), North Sea Port en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat laten op de Open Energiedag op zaterdag 16 september in de Mariahoeve van havenbedrijf North Sea Port in Nieuwdorp zien welke ontwikkelingen er de komende jaren spelen in Zeeland en hoe ze de regio klaarmaken voor het energiesysteem van de toekomst. Tijdens de Open Energiedag komen bezoekers op een uitgebreide informatiemarkt alles te weten over de energietransitie in Zeeland en de projecten die nodig zijn om Zeeland klaar te maken. Ook voor de allerkleinsten is er van alles te doen. Bezoekers zijn welkom tussen 10:30 en 12:30 uur en tussen 13:00 en 15:00 uur. Het is belangrijk om vooraf aan te melden via de website tennet. eu/nl/open-energiedag-zeeland.

Stuur een mini van ±20 woorden in als je een product te koop aanbiedt, iemand wil feliciteren, een leuke actie organiseert of naar iets op zoek bent. Berichten met een commerciële mededeling kosten €19,95. Deze mini’s en overige actuele berichten, kunnen aangeleverd worden bij het kopje redactie insturen op borselsebode.nl of scan de QR-code.

We doen ons best om de mini’s op de gevraagde publicatiedatum te plaatsen, maar vanwege het grote aantal inzendingen kan het voorkomen dat ze worden doorgeplaatst naar een latere krant. Uiteraard zorgen we ervoor dat aankondigingen voor bijv. events of bijeenkomsten geplaatst worden vóór de datum waarop deze plaatsvinden.

De Borselse Bode
ACTUEEL

Wil jij werken voor deze merken?

Wij zoeken een (junior) accountmanager 24-40 uur

Haal jij dit jaar je mbo/hbo diploma? Reageer dan ook.

Quaeris Media BV is dé uitgever van Zeeland. Ons portfolio bestaat uit vijf lokale kranten in Midden-Zeeland: Goesemorgen, Het Gele Krantje (Noord-Beveland), De Borselse Bode, De Scheldepost (Kapelle) en De Faam (Walcheren). Daarnaast geven Wereld op Wielen uit, maar ook tal van magazines, zoals VIVACE, Woon in Zeeland, Zij en Zeeuws, Zeeuwse Cultuur Agenda, sponsored en relatiemagazines.

Als (junior) accountmanager zet je samen met het salesteam de schouders onder onze groei en ben je verantwoordelijk voor het beheer van bestaande, maar zeker ook nieuwe relaties. Ervaring met gedrukte media is mooi meegenomen, maar geen vereiste. Je komt te werken in een gezellig, kundig en gedreven team waar een echte no-nonsens cultuur heerst. En dat in een mooie werkomgeving met versgemalen ko e van De Zeeuwse Branding. Ben je benieuwd naar de merken en het team? Neem een kijkje op onze website: quaerismedia.nl.

CF Techniek B.V. is een succesvolle onderneming met ca. 35 medewerk(st)ers in de regio ZuidwestNederland. Wij zijn gespecialiseerd in het produceren en herstellen van hoogwaardige mechanische onderdelen voor machines en het reviseren van verbrandingsmotoren

Voor meer informatie over de functies kunt u contact opnemen met Tim Bitter, 0113-501255. Bij interesse kunt u uw CV en motivatie sturen naar: tim.bitter@cftechniek.nl

Functie-inhoud:

CF TECHNIEK B.V.

J.W. Frisostraat 31

4413 CB Krabbendijke www.cftechniek.nl

Ben je enthousiast? Mail dan jouw cv met motivatie naar Marc Dorst: marc@quaerismedia.nl

Smithweg 1.04, Goes 0113 21 32 41 quaerismedia.nl

Administratief manager (Leerling*) binnendienst monteur scheepvaart

GEZOCHT!

• Het mede verrichten van diverse boekhoudkundige werkzaamheden.

• Controleren o.a. op de verwerking van de boekingen en aansluitingen in de administratie.

• Opstellen periodieke rapportages voor management/directie.

CF Techniek B.V. is een succesvolle onderneming met ca. 30 medewerk(st)ers in de regio Zuidwest-Nederland.

* Een leerling dieselmonteur wordt tijdens het werk opgeleid en volgt een BBL-opleiding via een daarvoor erkende school.

CF Techniek BV is gevestigd in Krabbendijke en is specialist op het gebied van motorenrevisie en verspaning. Door de combinatie van deze twee specialismen kunnen wij onze klanten doorgaans snel bedienen en hebben we in de loop der jaren ee n ruime klantenkring opgebouwd.

• Verstrekken van informatie uit de financiële, personele en projectadministratie aan directie (intern) en belanghebbenden (extern).

Functie-inhoud:

CF Techniek B.V is importeur van VM Motori, deze motoren worden veel toegepast in de industriële sector zoals veegmachines, ook zijn wij Doosan Marine dealer.

• Je komt te werken in een hecht team van specialisten.

• Verzorgen van de aangiftes OB en ICT en loonbelasting.

• Zelfstandig uitvoeren van de salarisadministratie en personeelsadministratie.

Ter uitbreiding van ons team zijn wij op zoek naar:

• Je voert herstelwerkzaamheden uit aan bijvoorbeeld, cilinderkoppen, liners, drijfstangen etc. van zeegaande schepen.

• Je voert tevens verschillende machinale bewerkingen uit.

• Beheer over de bedrijfsverzekeringen.

Functie-eisen:

ALLROUND LASSER / LEERLING LASSER (FULLTIME)

• Afgeronde MBO- of HBO-opleiding in de financiële richting.

• Enkele jaren werkervaring in een soortgelijke functie.

• Kennis van en ervaring met boekhoudsoftware en ERP-systemen.

Wij zijn gespecialiseerd in het produceren en herstellen van hoogwaardige mechanische onderdelen voor machines en het reviseren van verbrandingsmotoren

• Goede beheersing van Excel.

• Je zorgt er samen met je collega’s voor dat de onderdelen weer op tijd vertrekken.

Functie-eisen:

Een leerling lasser wordt tijdens het werk opgeleid en volgt een BBL -opleiding via een daarvoor erkende school.

Functie inhoud:

• Bij ons wordt gewerkt met Accountview, Plan de Campagne (ERP), MS Office en Easylon.

CF TECHNIEK B.V

Wij bieden:

J.W Frisostraat 31

• Afgeronde MBO-opleiding richting motorentechniek.

• Ervaring en kennis op het gebied van dieselmotoren.

• Bekend zijn met verschillende meetmethodes.

• Georganiseerd en netjes kunnen werken.

 Laswerkzaamheden van uiteenlopende materialen, zoals staal, RVS, gietijzer etc.

• Flexibele instelling (geen 9 tot 5 mentaliteit).

 Opspuitwerkzaamheden van slijtvast of corrosiebestendig materiaal

Wij-bieden:

 Voorbereidend werk verrichten aan te lassen onderdelen

• Een uitdagende baan binnen een veelzijdige onderneming.

• Een salaris afhankelijk van ervaring en opleidingsniveau.

4413 CB Krabbendijke

Functie eisen:

• Een uitdagende baan binnen een veelzijdige onderneming.

• Een salaris afhankelijk van ervaring en opleidingsniveau.

 Afgeronde opleiding op het gebied van lassen

www.cftechniek.nl

• De mogelijkheid om zich binnen het bedrijf verder te kunnen ontplooien.

• De mogelijkheid om je binnen het bedrijf verder te kunnen ontplooien.

 Bekend zijn met verschillende lasdisciplines zoals onder poederdek lassen, TIG lassen, MIG/MAG lassen

 Moet kennis hebben van materialen om de juiste lasmethode te kunnen kiezen

 Georganiseerd en netjes kunnen werken

 Flexibele instelling (geen 9 tot 5 mentaliteit)

Wij bieden:

 Een uitdagende baan binnen een veelzijdige onderneming

 Een salaris afhankelijk van ervaring en opleidingsniveau

 De mogelijkheid om zich binnen het bedrijf verder te kunnen ontplooien

Acquisitie naar aanleiding van deze advertentie wordt niet op prijs gesteld!

De Borselse Bode 20
GEZOCHT!!!
JAARGANG SEPT. - MEENEEMEXEMPLAAREenuniekesamenwerkingvangezelschappen, festivals,theaters,museaen Zeeland Paradijsvogel Marinus Boezem, conceptueel kunstenaar Kinderen en kunst Een dansproductie St. en Het Orkest Techniek in het theater Een achter schermen THEATER CABARET POP KLASSIEK JAZZ MUSEA KUNST theaters,museaen rondom Zeeuwse genda.

Op zoek naar een nieuwe baan? Zorg dan dat je zowel offline als online een goede eerste indruk achterlaat. Via LinkedIn presenteer je jezelf op een professionele manier en kun je laten zien wat jouw kwaliteiten zijn. Maar hoe stel je een goed profiel samen? Wij geven je vijf tips!

1.

5 TIPS

VOOR EEN GOED LINKEDIN-PROFIEL

Plaats als profielfoto een goede, representatieve foto. Voeg het filter #opentowork to aan je profiel

2.

Schrijf een duidelijke en sterke kopregel en laat zien wat jouw expertise is

3.

Maak een duidelijke samenvatting van wie je bent en wat je te bieden hebt

4.

Vermeld je opleidingen, trainingen en certificaten

5.

Houd je LinkedIn-profiel altijd up-to-date

21 De Borselse Bode

ZEELAND REFINERY ZOEKT JOU!

Werkvoorbereider Engineering

Mechanical Project Engineer

Inspection Methods Engineer

Hoogspanningswerkverantwoordelijke

Maintenance Methods Liaison

De beste werkgever van Zeeland zoekt jou! Zeeland Refinery is een dynamisch bedrijf met een uitdagende werkomgeving, leuk personeel en uitstekende arbeidsomstandigheden.

SOLLICITEREN

Stuur een mail naar jobs.zr@zrefinery.nl of gebruik de QR code. Heb je vragen? Bel gerust met onze HR officer Annemarie Bos: 0113-619206

Technisch

Constructiemedewerker CAD-Tekenaar

WIJ ZIJN JOUW TOEKOMST

Kom werken bij de next leader in de offshore industry

heerema.com/heerema-fabrication-group/careers

Yerseke Watersportservice is een winterstallings- en onderhoudsbedrijf voor jachten. Wij zijn op zoek naar een:

erker watersport

Medewerker Watersport

De werkzaamheden bestaan o.a. uit:

- Het zelfstandig uitvoeren van technisch onderhoud aan luxe jachten (denk hierbij aan het vervangen van onderdelen, basisonderhoud aan motoren en apparaten, oplossen van storingen en het monteren van apparatuur)

- Het zelfstandig uitvoeren van cosmetisch onderhoud (denk hierbij aan het her- stellen van roestplekken, plamuren en schuren, voorbereiden van vernis- en lakwerkzaamheden)

- (Assistentie bij het) hijsen en vervoeren van jachten

- Geen ervaring? maar wel de wil om wat te leren, neem dan ook contact op.

Meer informatie op www.yersekegroup.nl

Bent u geïnteresseerd stuur dan uw sollicitatie en CV naar info@yersekegroup.nl

Kreeft 13, 4401 NZ Yerseke

el: 0113 -576006

Bij ons werk je in compacte, professionele teams en krijg je afwisselend werk. En als jij je wilt specialiseren, luisteren we graag naar je. Check onze site of bel Bennie: 06-12307767

Solliciteer via: werkenbijbebedrijven.nl

Je krijgt binnen 2 werkdagen reactie.

De Borselse Bode 22
WIJ ZOEKEN WIE ZIJN WIJ
Scan de QR voor meer info en vacatures
Lasser
Inkoper
T
B&E reinigt, bouwt en onderhoudt! T Grintweg 23, 4401 NC Yerseke v 0113 40 50 24 a info@bebedrijven.nl C www.bebedrijven.nl
glazenwasser/ reinigingsspecialist bij B&E Reiniging.
Word
B&E Reiniging maakt deel uit van B&E Bedrijven Cool job! Word jij onze nieuwe junior commercieel verkoper? Bekijk jouw uitdaging nú online zeeuwszakelijk.nl

Word jij onze

nieuwe ervaren commerciële ster?

EN PRESENTEERT 2 VACATURES:

Bekijk

zeeuwszakelijk.nl

WORD JIJ ONZE NIEUWE COLLEGA?

EN PRESENTEERT 2 VACATURES:

EN PRESENTEERT 2 VACATURES:

TRACTORCHAUFFEUR KRAANMACHINIST

TRACTORCHAUFFEUR

TRACTORCHAUFFEUR KRAANMACHINIST

WIJ ZIJN OP ZOEK NAAR EEN:

EN PRESENTEERT 2 VACATURES: TRACTORCHAUFFEUR

TRACTORCHAUFFEUR

KRAANMACHINIST

Je bent in het bezit van rijbewijs BE

KRAANMACHINIST

Je bent in het bezit van een VCA certificaat

Je bent in het bezit van rijbewijs BE

Je bent in het bezit van rijbewijs BE

Je bent in het bezit van een VCA certificaat

Je bent in het bezit van rijbewijs BE

Je beschikt over ervaring als tractorchauffeur

Je bent in het bezit van een VCA certificaat

Voor de functie tractorchauffeur moet je tevens in het bezit zijn van een rijbewijs CE, of bereid zijn deze te halen.

Je bent in het bezit van rijbewijs BE

Je bent in het bezit van een VCA certificaat

Voor de functie tractorchauffeur moet je tevens in het bezit zijn van een rijbewijs CE, of bereid zijn deze te halen.

Je bent in het bezit van rijbewijs CE, of bereid deze te halen

Voor de functie tractorchauffeur moet je tevens in het bezit zijn van een rijbewijs CE, of bereid zijn deze te halen.

Je bent in het bezit van een VCA certificaat

Wij bieden jou: Solliciteren?

Voor de functie tractorchauffeur moet je tevens in het bezit zijn van een rijbewijs CE, of bereid zijn deze te halen.

Wij bieden jou: Solliciteren?

- enthousiaste collega’s Bel Kees Goud op 06 -53104965

Wij bieden jou: Solliciteren?

Wij bieden jou: Solliciteren?

- enthousiaste collega’s Bel Kees Goud op 06-53104965

- enthousiaste collega’s Bel Kees Goud op 06-53104965

- enthousiaste collega’s Bel Kees Goud op 06 -53104965

Kom dan naar onze meet & greet!

Wij bieden jou: Solliciteren?

- enthousiaste collega’s Bel Kees Goud op 06-53104965

- afwisselende werkzaamheden of stuur je motivatie inclusief C.V. naar info@goudgrondverzet.nl

- afwisselende werkzaamheden of stuur je motivatie inclusief C.V. naar info@goudgrondverzet.nl

- afwisselende werkzaamheden of stuur je motivatie inclusief C.V. naar info@goudgrondverzet.nl

- afwisselende werkzaamheden of stuur je motivatie inclusief C.V. naar info@goudgrondverzet.nl

- afwisselende werkzaamheden of stuur je motivatie inclusief C.V. naar info@goudgrondverzet.nl

27 & 28 SEPTEMBER Sint Maarten in de Groe 19.00 - 21.00 uur

Voor de teams van de locatie Sint Maarten in de Groe zijn wij op zoek naar nieuwe collega’s in de functie van helpende, verzorgende en verpleegkundige voor het woonzorgcentrum en de somatische verpleegafdeling. Werk jij graag in een moderne en gezellige locatie die van alle gemakken is voorzien en waar de cliënt centraal staat met een leuk team aan collega’s? Dan zijn we op zoek naar jou!

Kom op woensdag 27 en donderdag 28 september tussen 19.00 uur en 21.00 uur vrijblijvend kennismaken en sfeer proeven in Sint Maarten in de Groe, Beukenstraat 190 in Goes. We gaan graag met je in gesprek over je wensen en de mogelijkheden binnen de locatie. Aanmelden is niet nodig. Zien wij jou daar?

ZORG IN HET

ZEEUWSE HART

Meer weten?

Neem dan contact op met Liesbeth de Kok, op telefoonnummer: 06 - 45 82 57 19 of per mail naar: liesbeth.de.kok@terweel.nl

TERWEEL.NL

23 De Borselse Bode
jouw uitdaging nú online

Benieuwd hoe het is om te werken

bij de kerncentrale?

EPZ maakt stroom en werkt hard aan het halen van de klimaatdoelstellingen. Wij ver tellen jou graag alles over het werken bij EPZ.

Kom langs op 28 september 2023

Meld je vóór 25 september

Graag tot ziens in Borssele!

Meet & Greet op 100% positieve energie

Plug in! werkenbijepz.nl

De Borselse Bode 24

Werken bij Kesselaar B.V.

Kesselaar B.V., gevestigd aan de Nieuwe Hoondertsedijk in ‘s-Gravenpolder, is sinds 1975 een echt familiebedrijf. Het ontwikkelde zich de afgelopen jaren internationaal tot een succesvolle teler, verwerker en exporteur van voornamelijk plantuitjes en gladiolen.

Mede-eigenaar Leon Kesselaar staat samen met zijn broer Huib en neef Kees al bijna 25 jaar aan het roer. “Uniek aan dit bedrijf is dat we volledig in eigen beheer de plantuitjes, een soort ‘kickstart-ui’, telen, verwerken en verkopen aan diverse klanten in heel Europa en landen in het Oostblok en de Balkan”, vertelt Leon. Een bijzondere combinatie, aangezien er in Nederland slechts vier andere bedrijven zijn die naast het zelf telen van de producten, ze ook zelf exporteren. “Daardoor hebben we de hele keten onder controle en kunnen we zeer hoge kwaliteit aan onze klanten garanderen en flexibel inspelen op de wensen van de klant.”

Kesselaar zoekt jou!

Om onze ambities nog verder in te vullen zoeken we een:

Commercieel medewerker binnendienst

Wat ga je doen?

• Administratieve werkzaamheden

• Ondersteuning van de verkoop

Wat verwachten we van je?

• Sterke communicatieve vaardigheden

• Goede beheersing van Engels, bij voorkeur een 2e vreemde taal, Duits of Frans is een pre!

Wat bieden we?

• Een marktconforme beloning

• Energieke werksfeer

Kesselaar is een familiebedrijf opgericht in 1975 en daarmee bijna 50 jaar actief in de teelt, verwerking en export van plantuitjes en gladiolen. De producten vinden hun weg door heel Europa.

Kwaliteit en duurzame klantrelaties staan daarbij hoog in het vaandel.

Reageren? info@kesselaarbv.nl of 0113-311920

Kickstart-ui

Plantuitjes zijn uien die in het eerste jaar gezaaid worden en vroegtijdig als kleine uien worden geoogst en opgeslagen tot het volgende jaar. Deze worden dan door boeren en hobbytuinders gekocht en geplant. “Het plantuitje groeit dan verder en heeft zo een voorsprong op andere uien die gezaaid zijn. Daardoor zijn ze eerder te oogsten”, legt Leon uit.

Team Kesselaar B.V.

Ga je bij Kesselaar B.V. werken? Dan kom je terecht in een kleinschalig, maar hecht team waarin nauwe samenwerking centraal staat. “Momenteel hebben we dertien personen vast in dienst, die diverse functies uitvoeren. Ons bedrijf heeft een internationaal karakter en biedt een fijne werkplek, waar zelfstandig werken een ‘must’ is en het opbouwen van duurzame klantenrelaties een belangrijke taak. Bovendien bieden we veel mogelijkheden om door te groeien.” Klinkt als muziek in de oren? Kesselaar B.V. heeft altijd ruimte voor jonge, enthousiaste mensen.

ADVERTORIAL

Kesselaar B.V.

Nieuwe Hoondertsedijk 8

4431 RL ‘s-Gravenpolder

0113 31 19 20 | info@kesselaarbv.nl

www.kesselaarbv.com

ZZColdstores heeft zich gespecialiseerd in het temperatuur gecontroleerd opslaan van voornamelijk exotisch fruit. Met twee koelhuizen en eigen loskade bieden wij veel kwaliteit, capaciteit en flexibiliteit in op- en overslag.

Wij zijn op zoek naar:

Vestiging Kruiningen:

- Financieel administratief medewerker

Vestiging Kruiningen en Vlissingen:

- Heftruck/ reachtruckchauffeur

Contact?

E-mail: frans.maas@zzcoldstore.nl

www.zzcoldstores.com

25 De Borselse Bode
Acquisitie naar aanleiding van deze advertentie wordt niet op prijs gesteld.

Groei met ons mee! cedrah.nl/ werkenbij Werken waar liefde woont

Wiscomex is een jong, internationaal opererend bedrijf actief in de export van uien, aardappelen, knoflook en andere producten.

Cedrah maakt het verschil door een thuis te bieden voor ouderen, vanuit de Bijbelse opdracht om naar elkaar om te zien. Maak jij ook het verschil voor de ander? Welkom bij Cedrah! Een greep uit onze toffe vacatures:

Teamleider Zorg

Rehoboth, Goes

Teamleider Diensten

Eben-Haëzer, Middelburg

Palliatief verpleegkundige Zeeuwse locaties

Enthousiast?

Neem contact op met recruiter Marieke

T: 06 21 13 68 91

E: m.h.degoffau@cedrah.nl

WERKEN

BIJ EEN TOP BEDRIJF?

Om onze klanten nog beter van dienst te kunnen zijn zoeken we een:

Allround medewerker binnendienst /Junior sales

Je werk:

We verhandelen onze producten op 5 continenten en breiden het aantal landen nog steeds uit.

CONNECTING COMMODITIES

Reageren? rinus@wiscomex.com telefoon 0113 250 520

• Algemene administratieve werkzaamheden

• Export documentatie

• Verkoopondersteuning

Je profiel:

• Communicatief sterk

• Taalkennis; beheersing van Engels en bij voorkeur een 2e vreemde taal, Frans of Spaans is een pre!

• Wilskracht om te doen en te leren!

Ons bod:

• Een prima salaris

• Internationale werkomgeving

• Kleine en platte organisatie

Acquisitie naar aanleiding van deze advertentie wordt niet op prijs gesteld.

In de achterliggende dertig jaar is ‘TOP The Onion Group’ uitgegroeid tot een toonaangevend internationaal opererend familiebedrijf. De strategie is gericht op het creëren van schaalgrootte en ketenbeheersing. Waarom? Omdat dát hen in staat stelt om aan de wensen van klanten wereldwijd te voldoen. U herkent TOP enerzijds als de toegewijde teler, die voor een topproduct gaat. Anderzijds ontmoet u hen als de partner van foodfabrikanten. Zij leveren uien, snijden, snipperen, fermenteren, conserveren, bakken en persen tot olie. Hóe u de karakteristieke smaak van uien ook wilt benutten in uw recepten, zij leveren u het gewenste product. Daarnaast leveren ze een groot en gevarieerd assortiment geconserveerde groenten, van augurken en zilveruien tot bloemkool en courgette.

Wij zoeken:

‘s-Gravenpolder

• Cost Accountant

• Operator Inpak

• QHSE Manager

• Internationaal Verkoper

Baarland

• Maintenance Engineer

Kapelle

• Maintenance Engineer

• Sales Support Medewerker (parttime)

• Voorman Technische Dienst (aankomend)

• Internationaal Verkoper

• Ploegleider

Heb je interesse? Mail dan naar bart.hommes@greencareerconsult.nl of bel 06 53 15 94 83.

wiscomex.com

De Borselse Bode 26

MAAK JE METERS BIJ BOUWGROEP PETERS!

Solliciteer of informeer eenvoudig via WhatsApp! 06 - 59 83 51 30

“Het gezellige en hechte team binnen dit nuchtere Zeeuwse bouwbedrijf maakt dit een hele fijne werkgever.”

“De diversiteit van de projecten is super! Variërend van renovaties en restauraties tot nieuwbouwprojecten zoals hotels, bedrijfsgebouwen en woonwijken.”

“De kwaliteit is heel belangrijk en ik kan hier echt mezelf zijn, mezelf ontwikkelen en ik krijg de vrijheid om het werk op een manier uit te voeren die het beste bij mij past.”

MOMENTEEL HEBBEN WIJ DE VOLGENDE VACATURES:

• Allround metselaar

• Werkvoorbereider renovatie & restauratie

• Projectleider bouw

• Timmerman nieuwbouw en/of restauratie

• Calculator

• Werkvoorbereider

• Timmerman service & onderhoud

• Stagiaires

Bekijk de vacatures op www.bouwgroep-peters.nl. Wij komen graag met je in contact!

27 De Borselse Bode

Maak direct een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek!

Proficiat Henk Daalhuizen met 15 jaar ondernemen met De Hypotheekshop!

Je bent bij ons niet afhankelijk van jouw bank of slechts één hypotheekaanbaieder, want wij vergelijken namelijk alle hypotheken en kiezen zo de beste voor je uit. Voor nu en de toekomst!

Bel voor een gratis kennismakingsgesprek 0118 - 642 007 of maak online 24/7 een afspraak op hypotheekshop.nl

De Borselse Bode 28