De Borselse Bode | week 32 2023

Page 1

zaterdag 12 augustus 2023 Een merk van NATUURBELEVENIS Peter Boelee vertelt over meeuwen ACTUEEL Borsele Sloepoort Cup bij S.V. Nieuwdorp De bieb  organiseert zomerse 60a Spoorstraat 18D t/m 20G, ‘s-Gravenpolder 0113 31 25 47 06 53 31 41 89 info@opslagruimtehuren.nl in zwembad Stelleplas Lever je babyspullen in! Ruim 200 inzamelpunten Familie Van Klooster Torenvalkstee 3 in Heinkenszand Heeft u nog nieuwe of nette babyspullen liggen die u niet meer gebruikt? Doneer deze dan aan stichtingbabyspullen! www.stichtingbabyspullen.nl Met een lichamelijke beperking volop van het leven genieten. Er kan zoveel meer dan je denkt. www.zonnebloem.nl voorleesfeestjes

Let op, deze actie is alleen geldig op 26 augustus tijdens de Kapelse dag

MAGAZIJNOPRUIMING

Verlichting, Sanitair, Tuinartikelen en nog veel meer Kom snel naar onze showroom

Alleen pin en contante betalingen worden geaccepteerd. Open maandag t/m vrijdag.

HOGE KORTINGEN

Noordland 1 | 4451RP Heinkenszand

Gevestigd in Goes

Geen wachttijden!

Valeo Kliniek voor onderzoek en behandeling van slaapapneu Wat is slaapapneu? Dit is een aandoening waarbij de adem tijdens de slaap stopt. Deze ademstops zorgen voor een structureel slaaptekort met alle gevolgen van dien.

Symptomen overdag

• Niet uitgerust wakker worden

• Slaperigheid

• Concentratie- en geheugenproblemen

• Humeurigheid

• Minder energie

• Lusteloosheid

• Hoofdpijnklachten bij het opstaan

• Droge mond

085 1302 174

Symptomen ‘s nachts

• Luid snurken

• Onrustige en slechte slaap

• Regelmatig naar het toilet

• Angstdromen

Stationsplein 21, 4461 HP Goes

info@valeokliniek.nl

www.valeokliniek.nl

Afscheid nemen in Borsele doen we samen

Scottweg 1.01 4462 GS Goes

T: 0113 - 783 993

E: wogroenleer@monuta.nl

Ook als u niet of elders verzekerd bent

A FS CHEID NEMEN MET AANDACHT EN RESPECT

Wilt u een kennismakingsgesprek plannen, of een uitvaart regelen? Neem gerust contact met ons op. Wij staan telefonisch 24 uur per dag voor u klaar.

Uitvaartzorg van der Hooft - ’s-Gravenpolder

De Borselse Bode 2
Neem contact op: (0113) – 31 15 17
Goede slaap en de juiste leefstijl zijn onmisbaar voor een gezond leven

“Meneer en Mevrouw Beer liggen samen in bed”, klinkt het op een woensdagochtend tijdens het eerste ‘voorleesfeest’ in het zwembad Stelleplas in Heinkenszand. Zacht giechelen de kinderen als voorlezer Els Vrugt, vrijwilliger bij Bibliotheek Oosterschelde, met een zware stem Meneer Beer nadoet. Peuters en kleuters van twee tot zes jaar zijn heel augustus welkom tijdens de voorleesfeesten.

In een kringetje in de hal van het zwembad, luisteren de kleintjes gespannen naar de verhalen uit de kinderboeken. Het boek ‘Slaap lekker, Meneer Beer’ valt erg in de smaak. “Het is zo belangrijk voor jonge kinderen dat ze worden voorgelezen. Het vergroot hun woordenschat en taalbegrip”, vertelt Els. “Als een klein kind elke dag een kwartier wordt voorgelezen, leert het zo’n 1000 nieuwe woorden per jaar.”

Zomerprogramma

Dit voorleesfeest is onderdeel van een speciaal zomerprogramma wat Bibliotheek Oosterschelde deze zomer startte. De bibliotheek wil (voor)lezen extra onder de aandacht brengen. Door heel

Zeeland organiseren bibliotheken onder meer creatieve workshops, speurtochten en voorleesfeesten. Zo komen kinderen tijdens hun zomervakantie speels in aanraking met de bibliotheek.

Bekendheid

Ondanks dat er genoeg kinderen zijn in het zwembad, loopt het voorleesfeest niet storm. Het project moet nog op gang komen, vertelt Els. “We organiseren het voorleesfeest nog maar net en mensen weten nog niet van de zomeractiviteiten af. Door het op plekken te organiseren waar veel kinderen spelen, hopen we veel jonge lezers te bereiken.” Voor de kinderen die wel aanwezig zijn, is het voorleesfeest in ieder geval een groot succes. “Wat doet Meneer Beer nu?”, vraagt Hailey (4) met een lach op haar gezicht. “Hij gaapt”, antwoordt Els. Hailey giert het uit.

Activiteiten

Bibliotheek Heinkenszand organiseert de hele maand augustus meerdere voorleesfeesten op woensdagochtend in het zwembad. Daarnaast zijn er ook andere zomeractiviteiten in en buiten de bieb. Meer informatie via: bibliotheekoosterschelde.nl/activiteiten.

3 De Borselse Bode VOORPAGINA
TEKST EN FOTO’S ELISE FLUIJT

Een kunstgebit verdient de zorg van een tandprotheticus!

• Aangesloten bij de ONT

• Gespecialiseerd in kunstgebitten

• Reparaties/aanpassingen

• Vrijblijvend advies en informatie over vergoeding zorgverzekeraars

Tandprothetische praktijk L. Jobse 's-Gravenpolderseweg 33, 4462 RA Goes 0113 229 021 | info@ljobse.nl | www.ljobse.nl

Letselschaderegeling

Gewond geraakt bij een ongeval? Dan krijgt u te maken met een verzekeringsmaatschappij. Schakel daarom ons in als uw persoonlijke deskundige om uw schade, veelal kosteloos voor u, te verhalen.

Burgemeester Lewestraat 41 | 4456 CD Lewedorp Tel . 0113 61 27 18 | info@vandenbosletselschaderegeling.nl www.vandenbosletselschaderegeling.nl

De Borselse Bode 4

Puzzel mee en maak kans op een cadeaubon

Wie deze puzzel goed weet in te vullen, maakt kans op een cadeaubon t.w.v. € 10,- te besteden bij diverse lokale ondernemers in heel Midden-Zeeland!

In de rubriek Typisch Zeeuws delen we op onze social media @bevelanden.nieuws stellingen.

dinsdag 22 augustus

Stuur het juiste antwoord voor in via onderstaande website of stuur de oplossing naar Smithweg 1.04, 4462 HC Goes. Vermeld bij je postverzending je NAW-gegevens. De naam van de winnaar wordt in de volgende uitgave gepubliceerd. Gewonnen? De cadeaubon wordt per post naar je toegestuurd.

Website: borselsebode.nl/puzzel of scan de QR-code.

De winnaar van de vorige editie is:

Oplossing van de vorige editie:

83928

Boek jij snel nog een vakantie naar de zon of kampeer je deze zomer in Zeeland?

Jullie hebben je mening gedeeld en dit is de uitslag:

Naar de zon

Houd onze Facebook en Instagram in de gaten en stem!

In Zeeland

Meld

COLOFON

Dit is een tweewekelijkse uitgave van Quaeris Media.

Redactie

Wil je de redactie attenderen op een activiteit of onderwerp? Ga naar de website of stuur een mail naar nieuws@quaerismedia.nl

Adverteren Wil je adverteren? Dan kun je bellen met 0113 21 32 41 of een mail sturen naar verkoop@quaerismedia.nl.

Bezorging Klachten of opmerkingen over de bezorging kunnen jullie melden bij onze partner Spotta. Stuur een mail naar weekbladen@spotta.nl, bel naar 088 84 24 224 of vul het formulier in via borselsebode.nl/ bezorging.

Contact Quaeris Media

Smithweg 1.04 | 4462 HC Goes 0113 21 32 41 | quaerismedia.nl

het verdient! Wil jij iemand nomineren?

In deze rubriek krijgt een lezer een bos bloemen cadeau. Dit om iemand een hart onder de riem te steken, omdat er een mooie prestatie is geleverd, iemand het op dit moment moeilijk heeft of gewoon: omdat iemand het verdient! Wil jij iemand nomineren? Dat kan via onderstaande QR-code of via de website: borselsebode.nl onder het kopje ‘redactie insturen’. Vul de reden en de gegevens van de genomineerde in en dan nemen wij contact op met de winnaar.

De bloemen worden mede mogelijk gemaakt door Flowershop 's-Gravenpolder.

5 De Borselse Bode
SUDOKU
Cadeau
Sascha Hermus
bloemen...
iemand aan en Zeg het met
Typisch Zeeuws
33%
67%

€ 799,

Wasautomaat Bosch WGG24409NL

Energielabel A, vulgewicht 9 Kg, toerental 1400t/min EcoSilence, VarioTrommel, SpeedPerfect, AntiVlekken, Gratis bezorging in heel Zeeland

apk onderhoud reparaties airco service

accu’s banden uitlaten in- en verkoop auto’s

injector reiniging verversen automaatbak

voor goed en betaalbaar onderhoud www autobedrijfriendejonge nl

Vanaf 22 augustus a.s.

Alleen gratis is goedkoper!

Zomerkleding en schoenen op de kledingafdeling € 1 per stuk / per paar

Kledingwinkel

Goed & Koop

Openingstijden

Dinsdag 10.00 - 16.00 uur

Woensdag 10.00 - 16.00 uur

Donderdag 10.00 - 16.00 uur

Openingstijden:

Dinsdag: 09.30 - 16.30 uur

Donderdag: 09.30 - 16.30 uur

Zaterdag: 10.00 - 13.00 uur

1e zaterdag 10.00 – 13.00 uur van de maand

Clara`s pad 6, Heinkenszand

De Borselse Bode 6
0113
74
www.kringloopwinkelgoedengebruikt.nl Dirk Dronkersweg 18 4462 GA Goes
-
52 06

De maand van Yvonne in foto’s

Ken je dat gevoel dat als je na een dag werken op de bank zit, onder je fleecedekentje, met een grote kop thee, chocolade en een fijn boek? Dat is nou het Suffe tutten gevoel. In deze rubriek komen herkenbare, humoristische en mooie foto’s voorbij in samenwerking met Suffe tutten. Ook je foto’s delen? Mail dan naar info@suffetutten.nl.

Je zal maar op dit mooie stukje van Middelburg kunnen kijken. Geboren en woonachtig in Middelburg en getogen en werkzaam in Vlissingen. Allebei de plaatsen zijn me even lief.

In Het Atelier van Ter Reede mag ik werken met fantastische mensen. We boetseren met verpleeghuisbewoners en creatievelingen van buitenaf. Zelf boetseer ik sinds zeven jaar ‘bloteboerinnen’.

Dit najaar mag ik de titel van ‘oma’ gaan dragen. Hopelijk word ik een mengelmoes van mijn oma’s waar ik warme herinneringen aan heb. Op de foto mijn overgroot oma en opa, oudtante Corrie en kleine oma Tannetje.

Ik word blij van de Lange Jan die beiert op zondagmorgen, mijn bijna altijd zwarte kleding, door de zee lopen, lekker en gezond eten met soms iets zoets, bloemen, muziek... Ik geniet!

Vierde Lewedorp Ladies

Tournement vrouwenvoetbal

Lewedorp staat binnenkort weer in het teken van vrouwenvoetbal. Vrijdagavond 8 september wordt de vierde editie van Lewedorp Ladies Tournament georganiseerd. Om 19:00 uur start het zeven tegen zeven vrouwen toernooi. Twaalf deelnemende teams, verdeeld over drie poules van vier, gaan met elkaar de strijd aan. Alle drie de poulewinnaars mogen zich de winnaar noemen van editie 2023. Onder de deelnemers vallen, wederom de winnaars van 2022, Nieuwland vrouwen en de vrouwen van VCK. De wedstrijden duren twintig minuten en de prijsuitreiking wordt verwacht rond de klok van 21:30 uur. Na de prijsuitreiking is er een afteparty, met DJ Joey. Het toernooi wordt gehouden op het sportcomplex aan de korenweg in Lewedorp.

7 De Borselse Bode
CARTOON LEUNTJE & MERIEN

Oedeemtherapie

Cosmetiek

Gratis intake

Contract met alle zorgverzekeraars

Gespecialiseerde zorg voor uw huid.

Gratis intake Contract met alle zorgverzekeraars Gespecialiseerde zorg voor uw huid.

Huidtherapie Acnetherapie Littekentherapie

Gratis intake

Contract met alle zorgverzekeraars

Gespecialiseerde zorg voor uw huid.

Anouk van Gilst 06 27

43 21

Oedeemtherapie

Nazorg borstkanker

Aanmeten therapeutisch

Elastische kousen

Nazorg borstkanker Aanmeten therapeutisch Elastische kousen

Huidtherapie Acnetherapie Littekentherapie

Oedeemtherapie Nazorg borstkanker

Oedeemtherapie Nazorg borstkanker

Aanmeten therapeutisch

Aanmeten therapeutisch

Elastische kousen

Acne Littekens

Acne Littekens

Lavendelstraat 25 4431 EG ‘s-Gravenpolder

Huidtherapie

Elektrische epilatie

Acnetherapie Littekentherapie

Laserbehandeling

Overbeharing

Cosmetiek Elektrische epilatie Laserbehandeling Overbeharing

Gratis intake

Contract met alle zorgverzekeraars

Cosmetiek

Cosmetiek Elektrische epilatie

Gespecialiseerde zorg voor uw huid.

Cosmetiek Elektrische epilatie

Elektrische epilatie

Laserbehandeling

Laserbehandeling Overbeharing

Laserbehandeling Overbeharing

Overbeharing

Oedeemtherapie

Oedeemtherapie Nazorg borstkanker

Aanmeten therapeutisch Elastische kousen

Nazorg borstkanker Aanmeten therapeutisch Elastische kousen

Cosmetiek Elektrische epilatie Laserbehandeling Overbeharing

Gratis

Nazorg borstkanker Laserbehandeling

Overbeharing Oedeem

Overbeharing Oedeem

Acne Littekens

Acne Littekens

Nazorg borstkanker Laserbehandeling

Gratis parkeergelegenheid voor de deur.

info@huidenoedeemzorgzeeland.nl www.huidenoedeemzorgzeeland.nl

Anouk van Gilst 06 27 22 43 21

info@huidenoedeemzorgzeeland.nl www.huidenoedeemzorgzeeland.nl

Praktijk voor Huid- en Oedeemtherapie

Praktijk voor Huid- en Oedeemtherapie

Overbeharing Oedeem

Nazorg borstkanker

Gratis parkeergelegenheid voor de deur.

Indien nodig behandeling aan huis mogelijk.

Overbeharing Oedeem

Indien nodig behandeling aan huis mogelijk.

Lavendelstraat 25 4431 EG ‘s-Gravenpolder

Gratis parkeergelegenheid voor de deur.

Nazorg borstkanker Laserbehandeling

Gratis parkeergelegenheid voor de deur.

Laserbehandeling

info@huidenoedeemzorgzeeland.nl www.huidenoedeemzorgzeeland.nl

Praktijk voor Huid- en Oedeemtherapie

Praktijk voor Huid- en Oedeemtherapie

Indien nodig behandeling aan huis mogelijk.

Indien nodig behandeling aan huis mogelijk.

Indien nodig

De Borselse Bode 8 Loop eens binnen bij: Meulpolder Assurantiën Hkz B.V. Dorpsstraat 2 4451 BC HEINKENSZAND T (0113) 56 15 95 E info@meulpolder.com
Die regel je toch zelf. Praktijk voor Huid- en Oedeemtherapie Acne Littekens Nazorg borstkanker Laserbehandeling Overbeharing Oedeem
Acnetherapie Littekentherapie Oedeemtherapie
borstkanker Aanmeten therapeutisch Elastische kousen Overbeharing
intake
met alle zorgverzekeraars Gespecialiseerde zorg voor uw huid.
parkeergelegenheid voor de deur.
nodig behandeling mogelijk. Anouk van Gilst 06 27 22 43 21 Lavendelstraat 25 4431 EG ‘s-Gravenpolder info@huidenoedeemzorgzeeland.nl www.huidenoedeemzorgzeeland.nl Praktijk voor Huid- en Oedeemtherapie Acne Littekens Nazorg borstkanker Laserbehandeling Overbeharing Oedeem Huidtherapie Acnetherapie Littekentherapie
Geldzaken?
Huidtherapie
Nazorg
Gratis
Contract
Gratis
Indien
Elastische kousen
de deur.
Gratis parkeergelegenheid voor
behandeling aan huis
Anouk van Gilst 06 27 22 43 21 Lavendelstraat 25 4431 EG ‘s-Gravenpolder info@huidenoedeemzorgzeeland.nl www.huidenoedeemzorgzeeland.nl Acne Littekens Nazo Laserbehandeling Overbeharing Oedeem
mogelijk.
Huidtherapie Acnetherapie Littekentherapie Oedeemtherapie Nazorg borstkanker Aanmeten therapeutisch Elastische kousen
uw huid.
intake Contract met alle zorgverzekeraars Gespecialiseerde zorg voor
nodig behandeling aan huis mogelijk. Anouk van Gilst 06 27 22 43 21 Lavendelstraat 25 4431 EG ‘s-Gravenpolder info@huidenoedeemzorgzeeland.nl www.huidenoedeemzorgzeeland.nl Acne Littekens Nazorg borstkanker Laserbehandeling Overbeharing Oedeem Huidtherapie Acnetherapie Littekentherapie Oedeemtherapie Nazorg borstkanker Aanmeten therapeutisch
Gratis parkeergelegenheid voor de deur. Indien
Elastische kousen
zorgverzekeraars Gespecialiseerde zorg voor uw huid.
deur.
Gratis intake Contract met alle
Gratis parkeergelegenheid voor de
Anouk van Gilst 06 27 22 43 21 Lavendelstraat 25 4431 EG ‘s-Gravenpolder info@huidenoedeemzorgzeeland.nl www.huidenoedeemzorgzeeland.nl Praktijk voor Huid- en Oedeemtherapie
Laserbehandeling Overbeharing Oedeem
Indien nodig behandeling aan huis mogelijk.
Acne Littekens Nazorg borstkanker
Anouk van Gilst 06 27 22 43 21 Lavendelstraat 25 4431 EG
‘s-Gravenpolder info@huidenoedeemzorgzeeland.nl www.huidenoedeemzorgzeeland.nl
Anouk van Gilst 06 27 22 43 21 Lavendelstraat 25
4431 EG ‘s-Gravenpolder
22
Gratis intake Contract met alle zorgverzekeraars Gespecialiseerde zorg voor uw huid. Gratis parkeergelegenheid voor de deur. Indien nodig behandeling aan huis mogelijk. Anouk van Gilst 06 27 22 43 21 Lavendelstraat 25 4431 EG ‘s-Gravenpolder info@huidenoedeemzorgzeeland.nl www.huidenoedeemzorgzeeland.nl VerstrateArt voorziet alle soorten wanden van renovlies- of vinylbehang. Ook voor luxe behang en mozaïek kunt u bij ons terecht. www.verstrateart.eu Tel. 06 29 317 215
DIE JOUW HULP NODIG HEBBEN. Geef aan de collectant Of scan de QR-code en doneer online. van 2 t/m 8 oktober Voor een diervriendelijke samenleving. op eigen kracht een beter bestaan onyame.nl help ghana
VOOR DIEREN

Door de lens van onze lezers

Scan de QR code. Een WhatsApp chat met ons wordt automatisch geopend. Stuur jouw foto’s door en vergeet niet je naam en de plaats mee te sturen.

Foto gemaakt in Borssele. Foto: Astrid Vergeer

Hoe ziet jouw ideale Zeeuwse zomer eruit? Denk aan voeten in het zand, een frisse versnapering in een tuin die in bloei staat, een zomers natuurverschijnsel, lekkernijen op de barbecue of de net nieuw aangeschafte zonnebril? Deel het met ons! We bedanken alle lezers voor de enthousiaste berichtjes en de mooie foto’s. Natuurlijk hopen we dat jullie foto’s naar De Borselse Bode blijven sturen. Stuur jouw foto in via nieuws@quaerismedia.nl of via WhatsApp, 0113 21 32 41.

9 De Borselse Bode FOTOPAGINA
Koeien zoeken verkoeling op een warme zomerdag in de Westeindse Weel ‘s-Heerenhoek. Foto: Piet Grim ‘Mien Tuun’. Foto: Marian Willeboer-Goeree Foto: Doreen Deij

Natuurbelevenis met meeuwen...

Voor de meeste mensen is een ‘meeuw’, een meeuw… Ben je bereid om je er in te verdiepen dan zal je al snel uitvinden dat er in Zeeland verschillende meeuwensoorten zijn.

Ik noem er een paar: de grootste en bekendste is de zilvermeeuw. Je weet wel, die meeuw die zomaar een zakje patat uit je handen kan grissen. Dan de kokmeeuw, een luidruchtige meeuw met een zwarte kop die je overal tegen kan komen. De zwartkopmeeuw, die veel lijkt op de kokmeeuw maar toch een heel andere soort is. Dan is daar nog de kleine mantelmeeuw, die veel lijkt op de zilvermeeuw, even groot is maar een stuk donkerder van kleur. Dat zijn de bekendste meeuwensoorten, maar er zijn in Zeeland nog regelmatig zes andere soorten te vinden. En om het herkennen nu nog wat moeilijker te maken, de meeste meeuwen komen pas na enkele jaren in hun volwassen ‘kleed’. Voor ze zover zijn, lijken veel meeuwensoorten op elkaar. Alleen meeuwenkenners kunnen ze dan nog van elkaar onderscheiden. Dus pas op met roepen: ‘kijk een meeuw!’

Kokmeeuw

Mijn Natuurbelevenis van vandaag gaat over de kokmeeuw en de zwartkopmeeuw. Wie wel eens bij een kokmeeuwkolonie in de buurt is geweest, weet hoeveel herrie die dag- en nacht kunnen maken. Stel je je verrekijker erop in, dan zie je dat ze heel dicht bij elkaar nestelen,

eigenlijk te dicht naast elkaar zodat ze constant ruzie hebben met hun buren. Alle kokmeeuwen schreeuwen de hele dag tegen elkaar, waarmee de herrie in zo’n kolonie te verklaren is. Je zou zeggen als die kokmeeuwen dan zo onverdraagbaar zijn, waarom gaan ze dan niet een eind uit elkaar broeden? Dat doen ze juist expres niet, want in een kolonie staan ze samen sterk. Zodra een zwarte kraai, kauw of een roofvogel de kokmeeuwenkolonie invliegt, stijgen alle kokmeeuwen tegelijk op en vallen de belager aan. Die weet dan niet hoe snel hij weg moet zijn. Vaak zie je Lepelaars midden in zo’n meeuwenkolonie broeden, zodat ze gebruik kunnen maken van de verdediging van al die meeuwen tegen indringers.

Zwartkopmeeuw

Nu je toch met de verrekijker naar zo’n kokmeeuwenkolonie staat te kijken, zoek dan ook eens naar zwartkopmeeuwen. Tot eind jaren tachtig in de vorige eeuw was de zwartkopmeeuw een zeldzame broedvogel in Zeeland. Toen iemand mij, net na de eeuwwisseling, tijdens een excursie vroeg of zwartkopmeeuwen al in Zeeland broeden, antwoordde ik: “Ze zijn hier tot het broedseizoen en

vertrekken dan naar andere landen om er te broeden”. Op dátzelfde moment vloog er een zwartkopmeeuw over ons heen en landde een eindje verder op een eilandje in een inlaag en begon haar jong te voeren. Vanaf dat gênante moment ben ik me er in gaan verdiepen en kwam ik erachter dat er al in de jaren negentig steeds meer zwartkopmeeuwen naar Zeeland kwamen.

Onderscheiden

Kijk je vanaf een afstand naar de kokmeeuw en de zwartkopmeeuw en wil je ze van elkaar onderscheiden? Dan zie je de verschillen duidelijk wanneer ze naast elkaar zitten. Bij de zwartkopmeeuw eindigt

De Borselse Bode 10

het zwart op de kop in de nek van de vogel terwijl dat van de kokmeeuw maar tot het achterhoofd gaat. De zwartkopmeeuw is groter, zijn knalrode snavel en poten en het ontbreken van zwart op de vleugelpunten is een goed kenmerk. Zodra je weet wat hun roep is, herken je ze al wanneer ze overvliegen. Plus dat dan goed te zien is dat de hij bijna helemaal wit is. Ik hoor ze nu overal wanneer ze roepen en zal altijd even omhoog kijken of ik ze zie. Ook wanneer ik bijvoorbeeld in het centrum van Goes loop en anderen ook omhoog zie kijken. Waarschijnlijk denken ze: die man ziet ze vliegen...

Peter Boelee

Mijn naam is Peter Boelee en ik houd mij sinds 2007 bezig met de bescherming van steenuilen. Ik schrijf graag over mijn natuurbelevenissen en ik neem jullie als lezer mee met mijn activiteiten in de natuur. Ik laat jullie kennismaken met de fl ora en fauna van Zeeland. Regelmatig zal ik verslag doen over de activiteiten van de KNNV, Vereniging voor Veldbiologie.

11 De Borselse Bode
Kokmeeuw. Foto: Niek Oele
ZEEUWSE NATUURBELEVENISSEN
“Een kokmeeuwkolonie maakt dag & nacht herrie”
Zwartkopmeeuw. Foto: Niek Oele Zilvermeeuw. Foto: Niek Oele

Save the date!

Zaterdag 9 september

Gratis keuken inspiratie, advies en feestelijke activiteiten!

Op zaterdag 9 september is het feest in alle vestigingen van DB Keukens! Doe inspiratie op, krijg keukenadvies en doe mee met leuke activiteiten. Gratis en vrijblijvend.

Kom naar een DB Keukenfestijn bij jou in de buurt! Zaterdag 9 september van 9.00 tot 17.00 uur.

Kom zelf of met het hele gezin genieten van o.a.: Inspirerende kookdemo’s

Gezellige eetkraampjes

Leerzame workshops

Rondleidingen

Activiteiten en een springkussen voor de kids

We zien je graag bij DB’s keukenfestijn!

VIP-avonden

Op zoek naar persoonlijk advies en inspiratie? Kom dan 7 of 8 september naar een van onze gratis VIP-avonden. Geniet van een exclusieve avond vol inspiratie en laat je verrassen. Meld je aan! Scan de QR-code of via dbkeukens.nl/vip-avond.

Voor meer informatie:

De Borselse Bode 12
Berkel & Rodenrijs (Anovi) Goes (Pelma) Haarlem (Keur) Kesteren (Avanti) Nunspeet (Arma) Rijssen (Adee) Sint-Annaland (Ardi) Utrecht (Artic) Win Quookereenmooieprijzenandere of ! Quooker
Meld je aan voor de VIP-avond

vers voordeel

deze actie is alléén geldig op 18 en 19 augustus

delcorf appels 1kg frieslanders 5kg

Nummer 65

Deze

deze actie is alléén geldig op 25 en 26 augustus €1,50

11 en 12 aug 500 gram sperziebonen €1,00 €5,95

Inmiddels is dit de 65e editie van #HansuutHoes, leuk!

Ondanks dat het woord anders doet vermoeden, heb ik het in vakantietijd altijd extra druk. Het begint net voor de schoolvakanties met passessies op verschillende koksopleidingen. Zo zijn we in Emmen, Sneek, Middelburg en Zierikzee druk geweest hiermee. Na de zomervakantie leveren we al die kokstenue’s met daarop naamborduring en/of logo’s van de scholen. Op het moment staat het Zilt-E Clubhouse dus vol met kleding en veel schoenen. Grappig om te weten is dat maat 41 en 42 getrouw aan kop gaan.

“Ik vakantietijd heb ik het vaak erg druk”

Kesselaar - van de Vreede V.O.F. ’s-Gravenstraat 2, 4431 AC ’s-Gravenpolder 0113 312021 | info@kesselaar-agf.nl www.kesselaar-agf.nl

Openingstijden Wij zijn op vrijdag 8:00-17:30 en zaterdag 8:00-16:00 geopend.

Acties geldig t/m zaterdag Kamperfoeliestraat 85, 4461 VM Goes Tel. 0113 220 948 | www.marosgoes.nl ma en zo gesloten | di, wo en vrij 8:30 tot 18:00 uur do 8:30 tot 20:00 uur | za 8:30 tot 16:00 uur

aanbiedingen zijn geldig van 14 t/m 19 augustus

KIPGEHAKT 500 GRAM

4,25

KIP VERSE WORST 500 GRAM

5,00

BRAADLAPPEN 500 GRAM 5,25

3,50 5,00

ITALIAANSE SALAMI 100 GRAM 2,00

EI-BIESLOOK SALADE 150 GRAM 2,25

Bestel gemakkelijk online via www.vleesbaas.com afhalen en bezorgen mogelijk!

Verder had ik een leuke ‘vakantiebaan’, waarvan ik zelfs verslag mocht doen bij Remco Nu op Omroep Zeeland. Drie weken lang heb ik van maandag tot en met vrijdag heerlijke, kleurrijke en gezonde maaltijden gekookt voor de ouderen in Zeeuws-Vlaanderen. Ik was gastchef bij Zo Lekker in Terneuzen, een keuken van Aan-Z die zorgt dat vele hulpbehoevenden hun dagelijkse warme maaltijd warm aan huis ontvangen én daarbij een broodnodig contactmoment hebben op de dag. Dat was weer even aanpoten, want ik moest om 05:00u starten en meteen gas geven...

En dan hebben we ook nog een nieuw bedrijfsonderdeel gestart, met Wiebeke Sinke waar ik sinds dit jaar mee samenwerk. We hebben het FoodHorecaVisie genoemd... Eerst ga ik nu een weekje naar de Ardennen. Jawel... op vakantie.

Fijne vakantie (verder) en denk ook in de vakantie aan genieten van gezond en lekker eten.

Reageren mag altijd op hans@zilt-e.nl.

Hans Everse

Food inspirator

13 De Borselse Bode
COLUMN
GEKRUID
4
KIP SNACKBALLETJES 30 STUKS 4,25
RIBHAASKARBONADE
500 GRAM KIPDIJ BURGER
& GEPANEERD
STUKS

3 G r atiis E n tree

BS C TO ERNOOI

15 augustus Poule A1 22 augustus Poule B1

Steen

Arnemuiden

Terneuzen

Bruse Boys

SV Nieuwdorp

Lewedorpse Boys

De Meeuwen Spui

16 augustus Poule A2 23 augustus Poule B2

SV Walcheren

Philippine MZC’11

Zeelandia Middelburg

NOAD 67

VV de Patrijzen

Zaamslag

HKW ‘21

19 augustus 26 augustus

Finales A Poule

Finales B Poule

25 Augustus Ladies Night

Nieuwdorp/Patrijzen/LeBo Vr 1

DwO 15/Apollo/LHkz Vr 2

Terneuzen Vr 1

HKW’21 / VCK Vr 1 Combi

DKS Vr 1

SVOD 22 Vr 1

DwO15/Apollo69/LHkz Vr 1

Graauw/HVV 24 Vr 1

16 september BSC G Toernooi

Met medewerking van de Zeeuwse Muzikanten

T Verzet

Terneuzense Boys

WHS ODIO

Alliance

Walcheren

SSV 65 Axel

Jeugd:

Zeelandia Middelburg

Luctor Heinkenszand

25 & 26 augustus feestavonden met DJ‘s 20:00-01:00

Hoofdsponsors Sponsors

ZLM Verzekeringen

ITN Groep Installatietechniek

Fraanje BV

Zwaluwen actie

Gemeente Borsele

Sloecentrale

Ster Plus Sponsors

North Sea Port

Heineken

Ster Sponsors

Zeeland Refinery

De Zeeuwse Verzekeringen

Damen Naval Shipyard

ZonXP

VOPAK

Aannemingsbedrijf Hoondert

Profile Tyrecenter Zeeland

GEO Energie

Traas & Ovaa Infra B.V.

Marsaki BV

Yara Sluiskil BV

TOS Port& Logistics

Delta Mossel BV

Fine Food Yerseke BV

OVET

Meeuwse Goes

Pakketdienst Co de Vos

Meulpolder Assurantiën

Liftal hef- en hijstechniek

Paree Elektro B.V.

EPZ

COVRA N.V.

Aannemingsbedrijf Van Craenenbroeck

Pedicuresalon Josette de Vos De Goede Verwachting

CZAV

De Ruyter Verhuur

Century Aluminium

De Rijke en van Meer Verzekeringen

Solar2Enjoy

AA Rijkse

Ad Fransse BV

WEA Accountants en adviseurs

Timmerfabriek DE MOL

Johan en Leonora vd Klooster

Lavoir

Drukkerij Driedijk

SVRZ

Facilitaire sponsors 2023

McCain

Otte Bouw

Maros/Vleesbaas

Reijnhout Elektro

Ammekore

SAGRO

Weststrate BV

Sligro

Bloemencentrum Hoondert

Vergo Sport

De Borselse Bode 14
2 0
Volg ons op Facebook, Instagram, Twitter of op www.svnieuwdorp.nl
2

Record aantal deelnemers melden zich aan voor Borsele Sloepoort Cup

Toernooi vrouwen

Tussendoor, op vrijdagavond 25 augustus, wordt er een toernooi voor het vrouwenvoetbal georganiseerd. Maar liefst acht elftallen hebben zich hiervoor aangemeld. Zij zijn verdeeld in twee poules van vier. Na hun wedstrijden eindigt het toernooi met de fi nale tussen de twee poulewinnaars.

BSC G toernooi

Tot slot wordt er een BSC G toernooi georganiseerd op zaterdag 16 september. SSV’65, Axel, Terneuzense Boys, V.V. WHS, RSC Alliance, Odio, S.V. Walcheren, ‘t Verzet, V.V. Zeelandia Middelburg en Luctor Heinkenszand. In de middag vinden er optredens plaats van Zeeuwse muzikanten, trapt gedeputeerde Jo-Annes de Bat af, reikt wethouder Kees Weststrate mooie prijzen uit, reikt Betty Schelle een cheque uit voor Zwaluwen Actie, serveren ze Zeeuwse mosselen uit Yerseke, Meet & Greet voor sponsoren en genodigden en is er een voetbalclinic met spelletjes voor de jeugdteams.

FOTO’S: RENÉ VAN VLIET

Voetbaltoernooi de Borsele Sloepoort Cup, die plaatsvindt van 15 tot en met 26 augustus, staat dit jaar in het teken van actie tegen ALS. In het verleden werd per gele en rode kaart een bedrag in de boetepot gestort. Deze boetepot ging na afloop naar een goed doel. Dit jaar geen boetepot maar staat er wel een speciale ‘goede doelen pot’ klaar.

Er spelen zestien eerste selecties van de Zeeuwse tweede-, derde- en vierdeklassers mee. De elftallen zijn verdeeld in een A en B categorie. Opvallend is vooral het aantal deelnemers uit Zeeuws-Vlaanderen: Steen en Philippine en Terneuzen in de A poule en Spui en Zaamslag in de B-categorie. Ook bij de dames en het G-toernooi zijn er verschillende deelnemers uit Zeeuws-Vlaanderen: Terneuzen Vr, Graauw/HVV vr, Axel G1 en Terneuzense Boys G1.

15 De Borselse Bode SPORT

In Maritiem Muzeeum Zeeland komt de geschiedenis van de provincie aan zee tot leven

Het Maritiem Muzeeum Zeeland in Vlissingen heeft een metamorfose ondergaan en is sinds deze zomer opnieuw geopend. De nieuwe expositie ‘Ga mee naar Zee’ neemt bezoekers mee op reis langs maritieme topstukken en vondsten uit vergane schepen. Dit in een nieuw en interactief jasje gestoken, waarbij jong en oud de geschiedenis herbeleeft door middel van spellen,

beeld- en geluidsfragmenten. In het monumentale stadspaleis van koopman en scheepsbouwer Cornelis Lampsins, komt zijn verhaal én dat van zeeman Michiel de Ruyter tot leven.

Bij binnenkomst wordt de bezoeker van dit museum al verrast met een bijzonder werk aan de muur. Met graffi ti is er een groot schip getekend op de muur en aangevuld met vondsten uit die tijd,

waardoor het een 3D effect krijgt. “We hebben er hard aan gewerkt om het museum nog aantrekkelijker te maken voor de verschillende doelgroepen”, vertelt Hannah Mollen, marketing & communicatie. “Dit voormalige stadspaleis van Lampsins bestaat uit meerdere verdiepingen en kamers. Iedere kamer heeft een ander thema en laat de bezoeker zien hoe het er op zee aan toe ging in die tijd. Michiel de Ruyter is hierin

De Borselse Bode 16

een rode draad, je ziet hem opgroeien van eigenwijze touwslagersjongen tot Luitenant-admiraal.”

Optimale beleving

Door middel van de audiotour met video’s leer je ook veel andere karakters kennen. De vrouwen aan wal spelen in die tijd een belangrijke rol en delen ook hun verhaal. Daarnaast wordt er aandacht

gegeven aan de reizen naar WestAfrika en de Caraïben, de zogenaamde driehoekshandel. Hannah: “De slavenhandel is een actueel onderwerp dat we niet onbesproken laten. Dat er in die tijd veel handel werd gedreven in onder andere kruiden, ervaren de bezoekers door de geuren in die zaal. Met speciale technieken komen er geuren van kruiden vrij voor de optimale beleving.”

Voor alle leeftijden

Het muZEEum is een boeiend uitje voor jong en oud, individuen en gezinnen. Daarnaast biedt het museum ook lesmateriaal aan voor scholen en ontvangen ze met regelmaat schoolkinderen voor een bezoek terug in de tijd. “Met een groep vrijwilligers die veel weet van het Maritiem Muzeeum, houden we de geschiedenis in leven en vertellen we de verhalen door. Zeeland staat bekend om de zee en de

historie hiervan, daarom is het museum interessant voor zowel toeristen als Zeeuwen. Met een uitgebreide collectie en de vernieuwde expositie, sporen we bezoekers zicht te verdiepen in de Zeeuwse geschiedenis. Met als klap op de vuurpijl het panoramadek met het mooiste uitzicht op de Westerschelde en Vlissingen.”

Nieuwendijk 11, 4381 BV Vlissingen

T: 0118 41 24 98

E: info@muzeeum.nl www.muzeeum.nl

17 De Borselse Bode
Maritiem Muzeeum Zeeland
ADVERTORIAL

VOEL JE THUIS BIJ FARM PACK

Laat deze kans niet schieten! Solliciteer nu snel en eenvoudig of maak een afspraak en kom langs.

Voor meer informatie:

eva@farmpack.nl

+31 (0)6 - 199 873 30

Ik ben een praktijkmens en leer het beste door te zien en te doen. Daar krijg ik alle ruimte voor.

— MARCO, OPERATOR

Solliciteer BBL mogelijk!ook

Procesoperator

Heftruckchauffeur

Medewerker kwaliteit

Wij zoeken een operator voor de buitendienst

Voor sommige projecten vraagt de klant een operator. Hier word jij ingezet. Als operator buitendienst werk je voornamelijk bij de klant op locatie en bedien je de machines om het beste resultaat te behalen. Je houdt daarbij de installatie en het proces goed in de gaten, zodat je storingen snel opmerkt en snel kunt ingrijpen.

Onze klanten bevinden zich voornamelijk door heel Nederland en België, zodat het voor kan komen dat je doordeweeks in een hotel verblijft.

Ook kan het zijn dat je mee helpt om de installatie op te bouwen of af te breken. Dat doe je samen met een klein, ervaren team.

Daarnaast kan het voorkomen dat je de helpende hand biedt om de machine gebruiksklaar en mobiel te maken in onze loods in Kapelle.

Kortom, een afwisselende uitdaging!

Wij werken met een klein, enthousiast team waar de sfeer ongecompliceerd en persoonlijk is. Naast een eigen werkauto bieden we een goed salaris en pensioen. Je wordt intern opgeleid, maar wanneer een cursus jou verder kan helpen, dan zal dat zeker gestimuleerd worden.

Heb jij interesse voor deze job? Dan nodigen wij jou uit om te solliciteren. Neem voor meer informatie contact op met Henk, tel. 06-13658625 of via de mail: info@servis.nu.

We serve solutions!

Service in Separation levert vanuit Kapelle klantspecifieke oplossingen voor afvalwaterzuivering en slibontwatering met stationaire en mobiele apparatuur. Onze activiteiten bestaan o.a. uit slibontwatering, slibindikking, beluchting, machinaal reinigen van beluchtings- en gistingstanks en (zand) scheiding. Kijk voor meer info op www.servis.nu

De Borselse Bode 18
JOUW NIEUWE BAAN:
Monteur technische dienst WERKENBIJFARMPACK.NL hier!

de leukste zomer puzzels

Binaire Puzzel

In elk leeg vak moet een nul of een één ingevuld worden. Er mogen niet meer dan twee dezelfde cijfers direct naast of direct onder elkaar staan. Elke rij en elke kolom is uniek en bevat evenveel nullen als enen.

19 De Borselse Bode EXTRA MOEILIJKE sudoku
Duodoku

Word jij onze energiecoach?

Een positieve impact maken op het milieu én inwoners van de Bevelanden helpen besparen op hun energierekening? Word dan de nieuwe Energiecoach in de Bevelanden!

Jij adviseert en geeft praktische tips aan huurders en woningeigenaren over energiebesparing

Als frisse (Zeeuwse) wind waai jij door de Bevelanden en maak je duurzaamheid mogelijk.

Flexibele werktijden, een vergoeding per huishouden en een praktische opleiding tot energiecoach staan voor je klaar.

Meer lezen of solliciteren? Scan dan de QR-code of kijk op www.werkenbijdebevelanden.nl/vacature/energiecoach/

De Borselse Bode 20