Page 1

Denna bilaga är en annons från

Medföljer som bilaga i Svenska Dagbladet Juli 2010

m ed i ci n ens

Värld från topp till tå

Läs om

Åsas kamp med vikten Egenvård från topp till tå

inte ! a s n M i s l i ng e v tä

Ta hand om dina sommarfötter

Pia Johansson

Klimakteriet

- den andra våren

Bra vibrationer

Friskare personal till lägre kostnad Vi ger tillgång till svensk och internationell specialistvård

www.medicalaccess.com


2

18

Denna bilaga är en annons från

Krönika

Vad behöver just DU för att må bättre? Hur ska jag satsa på mig själv för att må bättre? Funderingen kan kännas onödig, eftersom svaren formligen väller över oss från hälsotidningar, annonser och tvprogram. Men just för att lösningarna alltid kommer utifrån, från andra än dig själv, skulle jag vilja ställa frågan ännu en gång. Den här gången direkt till dig.

– Vad behöver just DU för att må bättre? Vid mina kurser har jag stött på människor som tycks tro att det är fullständigt normalt att magen är uppsvälld för jämnan eller att de blir trötta och får huvudvärk om eftermiddagarna. De är så vana att må halvdåligt att de har glömt hur det känns att må riktigt bra och när de får alltför ont dämpar de symtomen med en huvudvärkstablett istället för att åtgärda orsaken. Det blir lätt så om man inte lyssnar till sig själv och sina egna behov.

Med detta vill jag säga: Kom ihåg att den största experten på dig är du själv. Lär känna din kropp, lär dig förstå dess signaler. Då blir det lättare att avgöra vad du behöver för att öka ditt välbefinnande. Ibland är det svårt att känna vad som är bra eller dåligt. När det

händer brukar jag ställa mig frågan: Är det här som jag äter och dricker naturligt? Är min kropp skapad för detta? Känns det verkligen bra för mig? Medvetenheten om matens innehåll har ökat. Allt fler vägrar att låta sig luras av färgämnen, sötningsmedel och aromer. Man vill ha äkta råvaror som smakar bra utan fusktillsatser. Men fortfarande är det många som tror att de månar om sin hälsa när de äter vitaminpiller eller näringspulver som är fulla av sådana tillsatser.

När du väljer kosttillskott, ta för vana att läsa etiketterna noga. Fråga dig själv hur nyttig ett piller kan vara om det innehåller massor av livsmedelstillsatser, för att inte tala om alla de produktionshjälpmedel som tillsätts bara för att tillverkningen ska fungera smidigt, för att tabletten ska hålla samman lagom länge och för att den ska sönderdelas vid rätt tidpunkt i magen. Vad har alla dessa ämnen för effekter på din hälsa? Eva Bladh, kunskapare Helhetshälsa

28 Eva Bladh, kunskapare Helhetshälsa

17

10

Q-publishing är ett ny tänkande medieföretag som producerar advertorials och temabilagor i effektiva och innovativa distributionskanaler. Genom vår långa erfarenhet och goda medierelationer bygger vi smarta medielösningar tillsammans med våra kunder.

12

Producerad av: Q-publishing • 08-611 06 00 • alla@q-publishing.se Projektledare: Viktor Hansson, Joakim Saglind • Redaktör: Jenny Nirfalk. Medföljer: Svenska Dagbladet Grafisk form: Andi Tryck: V-tab, Södertälje

BMI +35? Du bestämmer, ditt nya liv kan börja idag! En operation kan i många fall vara det avgörande startskottet för att förändra sitt beteende i förhållande till matvanor och motion. Kirurgi är det enda behandlingsalternativet som har visats vara förenat med såväl bestående viktnedgång, som effekt på andra sjukdomstillstånd som kan kopplas direkt till övervikten. Sjukvård med korta kötider Ersta sjukhus och Cavalio erbjuder gemensamt tillgång till vård med hög service och kort handläggningstid för dem som själva betalar för den sjukvård de vill få tillgång till. Ersta sjukhus – tillhör de främsta Via oss får du tillgång till internationellt erkända kirurger och det övriga teamet på Ersta sjukhus, som tillhör de främsta i norra Europa. De har mycket stor erfarenhet av att utföra titthålskirurgiska gastric by-passoperationer.

Expertis och intensivvård samlat Ersta sjukhus har egen intensivvårdsavdelning på sjukhuset och full beredskap med jourhavande läkare dygnet runt för inneliggande patienter. Det är angeläget för oss att de som väljer att anlita Cavalio och Ersta sjukhus är medvetna om att de får tillgång till sjukvård som är framstående och högkvalitativ. Vänta inte – Kontakta oss idag Läs mer på www.cavalio.se och se film om patient som gjort operation eller slå en signal. Ring oss på 08-410 097 62. Välkommen med dina frågor!


3

Denna bilaga är en annons från

Femarelle

Klimakteriet övergångsålder eller menopaus? Kärt barn har många namn. Oavsett om man pratar om klimakteriet, övergångsåldern eller menopaus, så är det en period i livet där många kvinnor kan få klimakteriebesvär Under de senaste åren har resultatet av flera undersökningar publicerats, som visat en ökad risk för bröstcancer efter ett långvarigt bruk av den traditionella, skolmedicinska behandlingen med en kombination av östrogen och gestagen (progesteronliknande sub-

stanser). Men för de kvinnor som inte önskar inta östrogen eller gestagen finns väldokumenterade, trygga och snabbverkande naturliga alternativ. Den ideala hjälpen för klimakteriets problem bör fokusera på tre områden. Effekt, säkerhet och ökad benhälsa.

Femarelle är ett naturligt alternativ som ligger i linje med den lösningen en kvinna med klimakteriebesvär eftersträvar. Femarelle är väldokumenterat, och de kli-

niska studierna har visat att Femarelle endast stimulerar de östrogena receptorerna i vissa vävnader, framför allt hjärnan och skelettet. Femerelle angriper snabbt och effektivt de klassiska klimakteriella besvären och har även en förmåga att öka mineraliseringen i skelettet. 9 av 10 kvinnor känner positiv effekt redan efter 5-7 dagar, optimal verkan kommer vid fortsatt intag. På lång sikt har Femarelle även visats ha god effekt på skelettets mineralisering.

Är du i klimakteriet? • Drabbas du av återkommande värmevallningar? • Känns det som vallningen kommer från tårna och sprider sig uppåt i kroppen? • Blir du lätt irriterad? • Svettas och fryser du om vartannat? • Har du nattliga svettningar? • Har du oregelbundna blödningar? • Blir du lätt ledsen och känner dig gråtmild? • Behöver du kissa oftare? • Har du matsmältningsbesvär? • Sover du oroligt?

Femarelle är det första medlet som inte bara hämmar ”urkalkningen”. Intag av Femarelle leder till bennybildning och en starkare benstomme. Femarelle har inte bara en väldokumenterad effekt utan – vilket är lika viktigt – en dokumenterad säkerhet. Femarelle har funnits på världsmarknaden under de senaste 10 åren. Behåll din livskvalitet även under klimakteriet och se menopaus som en naturlig del i livet.

Utlottning!

Var med i utlottningen av 15 st Femarelle 56 p, till ett värde av 345 kronor! Svara på frågorna nedan och mejla sedan dina svar till info@q-publishing.se eller posta dem i ett kuvert märkt ”MedicinTävlingen” till Styckjunkargatan 1, 2 tr 114 35 Stockholm. dina svar vill vi ha senast den 1 augusti. lycka till!

Vad hette produkten innan den bytte namn till Femarelle? 1. Tofupill 2. Fammel 3. Elle Hur länge har Femarelle funnits på världsmarknaden? 1. 3 år 2. 10 år 3. 5 år Var kan du köpa Femarelle? 1. Apoteket 2. Hälsobutiker 3. dagligvaruhandeln

Vem kör dig hem från festen? www.trafikverket.se/ddd


4

Denna bilaga är en annons från

Medicin

Inget självändamål att minska medicineringen

Svenskar köper läkemedel för

miljarder

F ot

o: s

xc

Förra året köpte svenskarna läkemedel för 29,4 miljarder kronor. Marknaden växer för vart år som går. Men det är inget självändamål att minska förbrukningen. Tvärtom kan medicinerna gynna både de berörda och samhället i stort. TexT Johan Bentzel

Topplistan över de läkemedel som drar in mest pengar domineras av mediciner för reumatism, astma, högt blodtryck och blodfetter. Ettan, reumatismläkemedlet Enbrel, såldes för hela 735 miljoner kronor i fjol. Tvåan, KOLoch astmamedicinen Symbicort, såldes för 578 miljoner kronor. Läkemedelsmarknaden ökar stadigt, även om 2009 var första året på länge som ökningen låg under en miljard kronor och ”bara” blev 664 miljoner, enligt sta-

Läkemedlens tio i topp 2009 såldes läkemedel för 29,4 miljarder kronor i Sverige. Nedanstående lista visar vilka tio läkemedel som, i kronor räknat, sålde mest förra året:

1. Enbrel, reumatism 735 miljoner kr.

2. Symbicort, astma/KOL 578 miljoner kr.

3. Humira, reumatism 542 miljoner kr.

4. Remicade, reumatism 486 miljoner kr.

5. Atacand, blodtryck 350 miljoner kr.

6. Cozaar, blodtryck 345 miljoner kr.

7. Lipitor, blodfetter 344 miljoner kr.

8. Zyprexa, vanföreställning, 317 miljoner kr.

9. Herceptin, bröstcance 282 miljoner kr.

10. Nexium, magsår 255 miljoner kr. Källa: IMS Health/Dagens Medicin

tistik från IMS Health. Lennart Forslund, gruppchef för medicinsk information på Läkemedelsverket, tror att den ständigt växande marknaden kan ha flera förklaringar. Möjligen spelar den åldrande befolkningen en roll. Kanske underbehandlades patienter förr och får bättre hjälp nu. En annan viktig faktor är att många av de nya läkemedel som kommer fram är betydligt dyrare än de gamla. − Det har kommit många nya mediciner just för reumatiker. De är väldigt dyra. Men de har

mycket bra effekter också. Då är mycket vunnet ur ett samhällsekonomiskt perspektiv, säger Lennart Forslund. Om en reumatiker tack vare medicinen slipper förtida pension och i stället kan fortsätta arbeta är det definitivt värt pengarna. Mediciner har ju trots allt i de flesta fall den fantastiska egenskapen att de gör människor friskare och minskar deras lidande. − Sådant är svårt att göra en ekonomisk kalkyl på, men det har ju också någon form av värde, säger Lennart Forslund.

Så för honom är det inte självskrivet att sträva mot en minskad läkemedelsförbrukning, i

Möjligen spelar den åldrande befolkningen en roll. Kanske underbehandlades patienter förr och får bättre hjälp nu. Lennart Forslund.

Foto: läkeMedelsveRket/PRessBild

2009 såldes det mediciner för nästan 30 miljarder kronor i Sverige. Foto: Jonas olsson

alla fall inte när det gäller sjukdomarna på läkemedelstoppen. Dessutom är det långt ifrån alltid som en ändrad livsstil förmår att komma åt själva sjukdomen, även om det kan lindra symtomen. Som astmatiker kan man allergisanera sin närmiljö: sälja hunden, riva ut heltäckningsmattorna och utföra andra åtgärder som gör luften lättare att andas. Men man kan inte kräva att miljön ser likadan ut utanför hemmet. Så läkemedelsbehovet lär ändå inte elimineras helt. På samma sätt behöver en reumatiker sin medicin, även om den kombineras med sjukgymnastik och olika hjälpmedel. Det handlar således om ett helt batteri åtgärder, där läke-

Alvedon storsäljarna – utropstecknet bland

medlen har sin givna plats. En diabetikers väl och ve bygger på en treenighet, exemplifierar Lennart Forslund: − Kost, motion och läkemedel. Försök att ställa en stol på två ben. Då faller den. Likadant är det med diabetiker. De behöver sina tre ben.

Apoteksreformen • Genomfördes förra året. • Har som mål att få fler apotek med bättre öppettider, det vill säga större tillgänglighet och bättre service. • Innebär dels att vissa apotek som tidigare ägdes av Apoteket AB har fått nya ägare, dels att helt nya apotek kan startas, dels att receptfria läkemedel får säljas i vanliga butiker (till exempel livsmedelsaffärer och bensinstationer). • Alla godkända apotek bär den nya apotekslogotypen.

Det nästintill folkliga läkemedlet Alvedon sticker ut särskilt bland storsäljarna. Alvedon är verkligen katten bland hermelinerna bland de 20 bäst säljande medicinerna. Mitt bland alla receptbelagda läkemedel för allehanda besvär dyker detta välkända smärtstillande och febernedsättande medel upp. Ett läkemedel i princip tillgängligt för alla. Förra året såldes det Alvedon för hela 246 miljoner kronor i Sverige. Inte tillräckligt för att kvala in på topp tio, men bra nära. Det blev en elfteplats, ett steg upp på topplistan jämfört med 2008. Om fjorårets apoteksreform

har med saken att göra är oklart. Det är också osäkert vad reformen kommer att innebära för årets försäljning. Men erfarenheter från Norge och Danmark visar att när receptfria läkemedel blir mer tillgängliga och kan köpas på fler ställen, till exempel i matbutiker och på bensinmackar, tenderar försäljningen att öka. Men det behöver inte vara detsamma som att det faktiska användandet ökar. Medicinerna kan mycket väl bara samlas på hög i hemmen som produkter som kan vara bra att ha till hands vid behov.

Foto: MRÖ


Centrum för Genusmedicin Centrum för Genusmedicin (CfG), Karolinska Institutet, Stockholm Köns- och genusskillnader existerar från cellnivå till samhällsnivå, varje cell och molekyl har ett kön. Mest handjur har utforskats och inom många sjukdomsgrupper mest man. Förekomst, orsak, riskfaktorer, symtompresentation, diagnostik, behandlingssvar och prognos skiljer sig mellan män och kvinnor vid ett stort antal sjukdomar. Män och kvinnor upplever och reagerar på sjukdom och hälsa olika där både biologiska och samhällsfaktorer har betydelse. Att ta hänsyn till detta har stor betydelse för optimal vård och behandling av patienterna.

Centrum för Genusmedicin bildades år 2001 som det första i världen. Initiativtagare och ledare sedan starten är professor Karin Schenck-Gustafsson och Karolinska Institutets rektor professor Harriet Wallberg-Henriksson har bidragit med betydande insatser. Ordförande i CfGs styrelse är professor Ingrid Lundberg.

kärl, inflammation/reumatologi, neuropsykiatri och folkhälsa. • Att utveckla genusmedicinsk utbildning på alla nivåer för vårdpersonal och andra intresserade. • Att sprida kunskap om genusmedicin till allmänheten. Ett flertal forskartjänster är knutna till centret liksom två administrativa tjänster och två utbildningstjänster.

Våra mål är…..

• Att stödja och stimulera utveck- Varje år hålls nationella och inlandet av genusmedicinsk forskning med särskild inriktning på endokrinologi/metabolism, nefrologi, cirkulation inklusive hjärta-

Gender Medicine grundades 2007 och ordnar nästa internationella kongress i Tel Aviv den 30 november – 3 december 2010. Centret i Stockholm arrangerar två genusdagar som KI 200 år symposium den 19-20 oktober 2010 på Nobel Forum, Karolinska Institutet. Centret samarbetar med nybildade genusmedicinska centra i Berlin, Wien, Modena, Tel Aviv liksom organisationer som OSSD, Columbia University, Duke University, NIH och University of Toronto.

ternationella konferenser exempel the 3rd International Congress of Gender Medicine 2008 i Stockholm. The International Society of Läs mer på http://www.ki.se/cfg

Vill du vara med och göra tidningar som den här bilagan? Q-publishing växer och vi behöver nu förstärka vårt säljteam.

Ett aktivt liv med Halsvarmaren Caring Original En svenskdesignad produkt som skyddar nackkota 2-7. Halsvärmaren kan användas i förebyggande syfte eller som lindring vid befintliga besvär.

HUR?

Telefon: 0650-54 86 02 Mobil: 070-588 40 98 E-post: info@girafofsweden.se

www.girafofsweden.se Bläddra fram till nästa annons


6

Denna bilaga är en annons från

Vad är egentligen huvudvärk? z Olika typer av huvudvärk

Smärtan

Hortons:

sitter inte i hjärnan

Hjärnan känner ingen smärta. Däremot det som sitter runt den. Huvudvärk är ett tillstånd som utgår från andra delar av kroppen, som hud, skelett, käkar och nacke. TexT UlF ÖsteRlind

Det är många som går runt med huvudvärk. 90 procent av alla kvinnor mellan 20 och 30 år och 75 procent av alla män säger drabbas då och då av huvudvärk. Med stigande ålder minskar huvudvärken. – Det är ganska vanligt, säger Elisabeth Waldenlind, docent och läkare på Karolinska Institutet. Hjärntumör är däremot ovanligt. Av alla de som får huvudvärk så är det en mycket liten del. Huvudvärk delas in i primär och sekundär. De primära är Hortons huvudvärk, migrän, spänningshuvudvärk och köldprovocerad huvudvärk, godartad ansträngningsutlöst huvudvärk och huvud-

värk i samband med sexuell aktivitet. All annan huvudvärk räknas som sekundär.

Hortons huvudvärk går tyvärr inte att bota men attackerna kan brytas. Migrän vet man inte heller riktigt vad den beror på, men är inte farlig. – Vanligast är nog spänningshuvudvärk, säger Elisabeth Waldenlind. Den kan sitta i muskulaturen runt skallen och nacken. Orsakerna kan vara stress, ensidig ställning, infektioner, fel på synen, tryck över ögat men det kan också finnas genetiska faktorer. Vid de flesta tillfällen går det bra att ta smärtstillande och avvakta tills värken lagt sig men det finns tillfällen när ett läkarbesök är nödvändigt. – När huvudvärken uppträder oförklarligt och den är svår kan det vara lämpligt att gå till läkaren, säger Elisabeth Waldenlind.

Varningsflaggor är svimningar, krampanfall, hög feber och förvirring. – Huvudvärk sitter oftast framtill, säger Elisabeth Waldenlind. I pannan och tinningarna är vanligast. Fast egentligen kan man ha ont varsomhelst. Fast alltså inte i själva hjärnan eftersom den inte har några smärttrådar, smärtreceptorerna sitter i hinnorna, i skelettet, huden, i blodkärlsväggar och nervtrådarna själva. När värken väl börjar kan det hjälpa att gå utomhus.

Det finns massor av tips och huskurer för att bota och lindra huvudvärk, problemet är att veta vad som fungerar. – Det är individuellt, säger Elisabeth Waldenlind. Det handlar om att hitta vad som utlöser värken hos dig.

Återkommande attacker med svår huvudvärk. Attackerna återkommer med jämna mellanrum under en period av en vecka upp till en månad. Ofta på samma ställe varje gång, vanligen är smärtan lokaliserad till halva ansiktet och sitter bakom ögat. Åtta av tio drabbade är män och flertalet är också rökare.

Migrän:

Är kronisk och kännetecknas av smärtsam pulserande huvudvärk som förvärras av ansträngning. Vanligt är att värken upplevs sitta i ena halvan av huvudet och ibland vandrar den från ena till andra sidan. Många upplever en förhöjd känslighet mot ljus och ljud. Trots forskning så är man ännu inte säker på vad som orsakar migrän.

Spänningshuvudvärk:

Spänningshuvudvärken beskrivs som ”en trång mössa” eller ”tryck över tinningarna”. De flesta människor drabbas någon gång i livet av spänningshuvudvärk. Denna huvudvärk är inte ihållande utan går oftast över. Man tror att värken delvis orsakas av förhöjd muskelspänning i huvudets, ansiktets och nackens muskler.

När du försäkrat företaget kan du även få hjälp om en medarbetare blir sjuk. Har du ditt företag försäkrat hos oss har du garderat dig om något händer med företaget. Men vad gör du om dina medarbetare blir sjuka? Även här kan vi hjälpa dig. Med en sjukvårdsförsäkring kan dina

anställda komma fortare tillbaka till jobbet om de blir sjuka. Prata med oss eller din försäkringsförmedlare, så hjälper vi dig att få verksamheten att rulla lättare.

lansforsakringar.se/foretag Länsförsäkringar är en bolagsgrupp som består av 24 självständiga läns-försäkringsbolag, alla med stark lokal förankring och närhet till sina kunder.


7

Denna bilaga är en annons från

Medical Access

Friskare personal

till lägre kostnad

Arbetsgivaren kan spara penar på kortare sjukskrivningar genom snabb tillgång till rätt vård och specialistläkare både i Sverige och internationellt. Företaget Medical Access, en sammanslagning av företagen Global Hospital GH AB och 2ndView AB, erbjuder denna unika tjänst. Målgruppen för Medical Access är företag och organisationer med mer än 100 medarbetare.

internationellt vårdgivarnätverk. 2ndView med 30 av Sveriges förnämsta Cancer och Hjärta & Kärl specialister har skapat en metodik att via second opinion hjälpa drabbade av en diagnos. – Vi har sett att vår second opinion i 20-25 procent innebär förändringar i befintlig vårdplan alternativt att en helt ny vårdplan skapas, säger Roland Martinsson.

Företagen kan själva genom sin vårdpolicy bestämma vilken vård som ska ingå i erbjudandet till medarbetarna och på så sätt styra över sina vårdkostnader. – Arbetsgivaren för lägre sjukskrivningskostnader och friskare personal. För ju snabbare tillgången till rätt vård är desto kortare blir sjukfrånvaron, något som också ger nöjdare medarbetare.

Från Global Hospital kommer det

En ny studie från Svenskt Nä-

svenska vårdgivarnätverket, ett

ringsliv visar att sjukfrånvaron

www.medicalaccess.com

Ger dig k NY ut raft ini & n å r f i från raft in & ut Ger dig k BLO

– Idén bygger på en låg fast kostnad på några hundra kronor per medarbetare – en accessavgift – vilken ger tillgång till allt det som de traditionella försäkringsbolagen erbjuder, förklarar Roland Martinsson VD i Medical Access. Arbetsgivaren betalar sedan för de direkta behandlingskostnader som uppstår.

ver förs diskussioner med andra partners i Öst och Central Europa samt i Mellan Östern.

sänks med 20 procent när företagen har privata sjukförsäkringar för sina anställda. Medical Access erbjuder samma sak men till en betydligt lägre kostnad för företaget. – Genom att satsa på sina medarbetares välbefinnande kan alla större företag och organisationer spara pengar långt över de totala kostnader en anslutning till Medical Access innebär, säger Roland Martinsson. Medical Access erbjuder även de anställda en webbaserad doktorstjänst ”WebbDoktor” för enklare frågor om hälsa, symptom och lämpligast vård. Genom webbdoktorn öppnas även en kanal till den allmänna vården. Medical Access Cancer kommer inom kort lanseras i Ryssland, Cypern och Turkiet via lokala Medical Access partners. Därutö-

SSO M

MAG

G TIDNIN

AZIN

E N R2

JU

NY

LI 20 1

Trän a rätt för h ela di g r

> Lä

Got frånt & grilla Skeb t o

4 dig ko pp

la av

LI 2010

rillat Gott & g bo e k från S

> Got

> Träna rät

TOPPA FO

I SOM

alå Yoi dg et b

MAR

rillat

från S

kebo

dig > Lär dig koppla

EN ORM PA F I SOMMAR TOP

av > Gott & grillat bo från Ske

4

del 2: testet stet e t A KT 2: del

tter i hu vud et”

ng si

”Allti

IIG RÄTTD G D A L HE

Pris ”Allting s100

sitter i hu

Blos

2o1_

Omsla

49,9

0 SE

g.indd

K 69 N

OK 6 ,90

EUR

ww

w.b lo

ssom

mag

azin

e.se

JU ”Allt LI 2010 ing i hu sitter vud et”

Yoga

lhålet ”Nycke oss” i LURAR det b lå ”Ny c Mat förrn kel h est ålet semL UeR Enkelt &kA R t o is g ss” Ekolo

TRÄ RÄT NA A T N H Ä F R ÖR T ELA FÖ R

vudet”

Rör ligh et S tyrk a B alan s lasn BLO SSO Styrka Ba M CO t e h g ACH Rörli A

riv ut och

spara

PlusE:Enkelt &

M semat för este rn

LUST

aol pk Fördjusm riv u ogisk t din orga O och spara t MED KAY SKÖNHET o för sol Red N ANUALE ATTITYDM ppla av! o Lär dig kdi FördjuLUST op orhagnk SKÖ Annenli Al NHE an a T nna Ehdism SaM ED r ki Fa RNa al K edssoim And A fördluYO Tina No r so LärTdTITYDM ig ko ANUALE l ppla N av! Ann e

Plus :

li A Iréne ano San lh koch nnna ie Ehd R ssim zin:e.s in tta,NTinaJe o Teuff L a r l fö F ak a No are ffare tag rdlu ir NOK 6,9 nd SEK 69 HAR: Tutag för Pris 49,90 M COAC L O S o S O t L ta, J B enn ie oc h Iré ne

15

ommaga

w.bloss 0 EUR ww

2010-06-14

ndd 15

1_Omslag.i

Bloss1002o

2010

-06-14

HELHETSHÄLSA www.helhetshalsa.se

G

10 JULI 20 sitter ”Allting t” i huvude

RMEN

veck effe ors progktivt ram veckors t effektiv m a K r progTAt&g

t för hela

Erbjudandet gäller i välsorterade hälsokostbutiker.

NR 2 JU

Kroppen kan inte tillverka mineraler. Vi måste få dem från kost, vatten eller kosttillskott. Helhetshälsas mineraltillskott är lättupptagliga – baserade på organiska salter. Finns som enskilda mineraler eller som multimineral .

0>

ZINE M MAGA BLOSSO

Köp Helhetshälsas mineraler och få Blossom Magazine på köpet!

TID NIN

14:13:

07

14:13:07


8

Denna bilaga är en annons från

Novius Ögonklinik

Slipp glasögonen

med hjälp av laser

Efter 45 års ålder behöver de flesta människor läsglasögon. Ålderssynthet behöver i sig inte vara allt för besvärligt men i kombination med andra synfel kan livskvaliteten minska avsevärt. Som tur är finns idag många snabba och riskfria ingrepp för att korrigera problemen. – Vi erbjuder både ingrepp på linsen och laserbehandling för olika synfel. Ingreppen tar runt tio minuter och efter två till tre dagar efteråt når man maximal syn. Poängen är att helt slippa glasögonen, säger Christos Lenis, ögonkirurg och en av grundarna till Novius Ögonklinik i Stockholm. I majoriteten av fallen blir resultatet utmärkt omedelbart och bestående för resten av livet. – Risken för att behöva komma igen och göra ytterligare korrigering är mindre än en procent hos oss, tillägger han. Boven i dramat när det gäller

ålderssynthet är ögats lins, förklarar Christos Lenis. Med åren blir den mindre flexibel och kan därmed inte fokusera lika bra. – Vi kan då gå in och avlägsna linsen och ersätta den med en specialbeställd och individuellt anpassad platslins. På så sätt korrigerar vi alla sorts synfel, till exempel brytningsfel. Efteråt kan patienten alltså se bra på både långt och nära håll.

För närsynta, översynta och as-

olika ingrepp och operationer på kliniken. – Vi har oslagbar erfarenhet på personalsidan, både vad det gäller kirurger och sköterskor. Apparaturmässigt så erbjuder vi alltid det absolut senaste som finns på marknaden. Dessutom har vi stor tillgänglighet med direktkontakt med kirurgen både före och efter ingreppet. För patienten är det alltid samma person som man får träffa.

Läkarna Christos Lenis och Konstantin Lenis

tigmatiska i åldersgruppen 20-45 erbjuder Novius laserbehandling. – Det här ingreppet sker på en annan nivå och på en annan vävnad. Här är det hornhinnan som behandlas. Lasern fungerar som en liten svarv som gör att hornhinnan formas om och fokuserar ljusstrålarna på ett för ögat mera korrekt sätt. På Novius arbetar tre kirurger med mångårig erfarenhet. Varje år genomförs cirka 3500

Du kan se skarpt igen redan samma dag OPTIVY erbjuder nu som enda ögonspecialist i Norden en mycket skonsam laserbehandling av ålderssynthet. Du kan slippa läsglasögon redan samma dag, och se skarpt på både nära och långt håll. Vår behandling innebär inget kirurgiskt ingrepp, vilket gör att den är smärtfri, säker och läker snabbt. Vi genomför först en kostnadsfri förundersökning för att se om du kan behandlas. Fyll bara i uppgifterna på vår hemsida, slippaläsglasögon.se, så kontaktar vi dig. Du kan också ringa oss på telefon 08-412 29 20 för att boka tid. Vi ses!

Boka gratis undersökning på slippaläsglasögon.se

New vision. No surgery


Glasögon & kontaktlinser till internetpriser Handla lite smartare och lite grönare. Tillsammans gör vi en liten insats. Vi arbetar snålare och söker aktivt lösningar som ger smartare produkter som kräver mindre resurser och energi. Genom att aktivt fokusera på kund och kundnytta samt välja den lösning som belastar minst kan vi erbjuda toppprodukter till fantastiska priser Vi kallar det smart shopping!

Spara upp till

40%

www.scandinavianeyes.se

Övägen 31 090-71 38 74

Ny butik den 1 augusti Kvarnvägen 1 Upplands-väsby 08-59 09 40 42

Minimal risk för komplikationer med Lasek Vårda ÖgonKlinik har fått så bra resultat med ytmetoden Lasek att nära 95 procent av alla operationer nu görs med den metoden. Lasek är en trygg behandlingsform för att korrigera synfel och utförs ytterst på hornhinnan istället för att som med flikmetoden Lasik skära i ögat och riskera komplikationer. – Vi började med att testa en modifierad Lasekmetod på poliser, brandmän och idrottare för åtta år sedan. Resultaten var så fantastiska att vi nu gör mer än 95 procent av alla operationer med Lasek istället för Lasik, berättar ögonläkare Hans Remanius. Ny klinik i Stockholm Vårda ÖgonKlinik är idag en av Nordens ledande ögonkliniker. Hans Remanius startade sin första privata klinik i Göteborg 1999 och i December 2009 öppnades den senaste kliniken i Stockholm. Sedan tidigare finns kliniker även i Malmö, Halmstad, Köpenhamn och Oslo. Hans Remanius berättar att Lasik snabbt har blivit väldigt populär därför att den lovar snabba resultat. Problemet är dock att mellan tre och sex procent av patienterna får komplikationer. Infektion och lockkomplikationer är några av de allvarliga bieffekterna efter en Lasik. Slipper skära i ögat – Det fina med Lasek jämfört med Lasik är att man inte skär i ögat och ytskiktet på hornhinnan som tas bort återskapas igen. Man an-

vänder en svag alkohollösning för att ta bort ytskiktet innan laserbehandlingen. Som avslutning får patienten på ögat en kontaktlins utan styrka. Linsen är till för att ge skydd under den första läkningstiden. Ytskiktet läker snabbt och återställs på bara tre dygn eftersom kroppen uppfattar detta lika enkelt och banalt som vanliga ytliga skrubbsår på huden. Kontaktlinsen tas bort den femte dagen, berättar Hans Remanius. – Precis som kroppen ständigt ömsar skinn på huden, så läker dessa skrubbsår naturligt. Det som tas bort är ett lika tunt lager som hud som flagnar vid solning, det vill säga endast 0,05 mm. Med Lasek kan man dessutom även behandla patienter med tunna hornhinnor. Inte heller riskerar patienter att få ett sämre mörkerseende. Bra syn och inga komplikationer Hans Remanius understryker att Lasek är det trygga alternativet för att behandla närsynthet, översynthet samt astigmatism. – Risken för komplikationer är minimal eftersom med Lasek görs ingen åverkan på ögonen.

Man slipper problem med lock som inte växer fast riktigt eller kan rubbas ur sitt läge efter idogt gnuggande och på så sätt orsakar nya synfel, avslutar Dr Hans Remanius.

Stockholm Tel: +46 (0)8-120 32 120 Göteborg Tel: +46 (0)31-13 09 30 Halmstad Tel: +46 (0)35-265 10 50 Malmö Tel: +46 (0)40-795 00 Köpenhamn Tel: +45 70 20 97 20 Oslo Tel: +47 67 20 88 90

Info@varda.se www.varda.se


10

Denna bilaga är en annons från

Noterat

Glöm inte hörselskydd i bullrig miljö

Nytt hopp för hörselskadade spädbarn

Tinnitus – en folksjukdom När vi i vardagligt tal pratar om örat menar vi oftast ytterörat, det vill säga den synliga delen. Medicinskt talar man dock om hela organet som även innefattar balansorganet. Och det är här tinnitus eller öronsus kan uppstå. TexT linda kante

– Tinnitus är ett ljud som en person själv upplever. Ljudet kan variera från svaga pipljud till exempelvis maskinbuller, brus och skrapljud. Dessutom kan det variera i styrka och intensitet, förklarar Inger Nordström, legitimerad audionom och VD för Hörhjälpen i Stockholm. Idag har mellan tio och femton procent av den svenska befolkningen tinnitus – en siffra som hela tiden ökar. Något som gör att det kan betraktas som en folksjukdom. Men Inger Nordström poängterar att tinnitus mer liknar ett symptom än en sjukdom. – Tinnitus indikerar på att något är fel i hörselsystemet. Felet kan sitta på flera olika ställen och kan ha flera orsaker som till ex-

empel starka ljud som gett bullerskador, åldersförändringar i hörselsystemet, infektioner eller andra sjukdomar eller mekaniska defekter som whiplashskador, berättar Inger Nordström. – Svårighetsgraden kan variera mycket. I allvarliga fall kan koncentrationssvårigheter, sömnsvårigheter och nedstämdhet inträda.

Oftast uppkommer tinnitus kombinerat med någon typ av hörselnedsättning – även om normalhö-

rande också kan drabbas. Men medicinskt är åtgärderna tilltyglade och väldigt sällan går det att bota. Istället riktas behandlingen in på att få patienten att hantera sin tinnitus – Ibland kan besvären avta så småningom. Detta kan bero på att den drabbade har övat sin hjärna att filtrera bort de oönskade ljuden, säger Inger Nordström. – Är fallet att man har en hörselnedsättning provas i första hand. Då kan många uppleva att

– Svårighetsgraden kan variera mycket. I allvarliga fall kan koncentrationssvårigheter, sömnsvårigheter och nedstämdhet inträda. Inger Nordström. Foto: Daniel Bloemberg, Konkret Affärskommunikation

F oto

: s xc

de inte tänker på sin tinnitus lika mycket eftersom att andra ljud förstärks.

Vad kan man göra för att förebygga tinnitus? – Nummer ett är att inte utsätta sig för höga ljud – se till att alltid använda hörselskydd. I det stora hela borde man även kanske fundera på att införa böter då de rekommenderade gränsvärdena överskrids vid rockkonserter och dylikt. Dessutom borde samhället vara mer noggrant med att informera framförallt barn och ungdomar om att skydda sin hörsel. Själv propagerar jag gärna för ”ljudfrid”. Idag är det ofta onödigt höga nivåer på restauranger, discon och biografer.

Att förse bebisar med hörapparat har fram tills nu varit en besvärlig historia. Den ska anpassas till en litet öra som växer i snabbt, vilket hela tiden kräver nya avtryck av hörselgången för att öroninsatsen skall sitta rätt. Men tekniken har revolutionerats. Företaget AB Widex har framställt en ny apparat vars öroninsats växer i takt med spädbarnets öron. – Den nya apparaten, som heter Widex Baby 440, har en öroninsats som är tillverkad av ett silikonmaterial som gör att det inte krävs några efterföljande avtryck, säger Kristina Brink, marknadschef på AB Widex. Hörapparatens säkerhet står också i fokus. – Vi har forskat på material som är väldigt mjukt samtidigt som det tätar. Apparaten klarar 20 kilos dragkraft. Det finns även ett säkerhetssnöre som gör att man kan fästa den i kläderna. En ytterligare finess är hörapparatens olika program som styrs med hjälp av en fjärrkontroll. – Bland annat kan den ställas in så att det går att höra högfrekventa ljud. Det gör så att man kan uppfatta s-ljud, vilket är mycket viktigt för barnets språkutveckling.

Discover the Future of Fitness Med Power Plate® tränar Du igenom hela kroppen på så lite som 20 minuter. Power Plate är ett av de mest effektiva sätten att förbättra Din kondition och välbefinnande. Med endast tre korta pass i veckan, kan Power Plate hjälpa Dig med: · · · · · ·

Förbättrad muskelstyrka och form Ökad ämnesomsättning Förbättrad blocirkulation Ökad bentäthet Bättre balans och stabilitet Förbättrad hudkvalitet

Ring oss på 08 642 0072 eller besök www.powerplate.se Du kan också besöka oss på NK Sport & Fritid och Stadium i Stockholm.

www.powerplate.se


11

Denna bilaga är en annons från

Avslappnat

lyssnande Många I höst lanserar Star Keys S-series en uppgraderad hörapparat – iQ – med en unik bullerhanterare. Modellen har samma sweep technology, touchyta som tidigare modeller i S-series. Bullerhanteraren stänger ute det buller vi normalt har omkring oss som sorlet i bakgrunden när man är ute och äter. Eftersom de upplevda störningarna stängs ute minskar ansträngningen när man lyssnar och vinner ett mer avslappnat samtal. S-series hörapparater är dessutom 100 procent vattentåliga, vilket är unikt på marknaden. Ljudet på hörapparaterna i S-series regleras via en touch-yta, precis som på en iPhone. Man för fingret upp och ned för att höja eller sänka. Läs mer om S-series hörapparater på ww.starkey.se

hjälpmedel för hörselskadade För den hörselskadade finns vanligtvis hörapparat som hjälpmedel. Men idag finns en rad olika lösningar som både kan förebygga och avhjälpa hörselproblem. På Bellman & Symfon i Göteborg har man utvecklat en mängd moderna hjälpmedel. – Vi arbetar inom tre olika områden, varseblivning, audio och hörselskydd. Varseblivningsprodukterna, som är helt trådlösa och därmed installationsfria, underlättar i hemmet, till exempel gör de så att man kan uppfatta dörrklocka, telefon och brandlarm, säger Fredrik Ahlström, VD. Detta kan ske på olika sätt. Antingen genom förstärkt ljud, med optiska signaler eller vibrationer. – Det här innebär en trygghet för döva eller hörselskadade. Det kan ju vara helt livsavgörande att uppfatta signalen från brandlarmet. Den andra produktgruppen, audio, fungerar med samma prin-

WIDEX – för dig som söker bästa HÖRSELKVALITET! Widex är världsledande inom hörapparatteknologi. Vi kompromissar aldrig med kvaliteten och strävar ständigt efter att utveckla nyskapande funktioner för att våra hörapparater ska fungera optimalt i olika ljudmiljöer. Våra senaste produkter, mind440 och Passion440, erbjuder banbrytande teknologi - ett enastående ljud i prisbelönt design. Högpresterande och adaptiv ljudförstärkning gör ljudet naturligt och tydligt att lyssna på. Inspelat tal bekräftar bl a programbyten och varnar vid låg batterinivå. Dessutom finns särskilda program för koncentration och avslappning (Zen) för dig som önskar. Komplettera med en fjärrkontroll och du får tillgång till fler och mer lättillgängliga funktioner i hörapparaten. Fråga efter Widex hos din audionom eller läs mer om våra hörapparater på www.widex.

Annons GP 122x182 copy.indd 1

2010-06-28 22:54:51

cip som hörapparater. Skillnaden är att de inte kräver en individuell anpassning och har ett mångsidigt användningsområde. – Vissa kan inte ha en vanlig hörapparat av olika anledningar. Våra produkter kan hjälpa dessa personer. De kan förstärka talljud i olika svåra lyssningssituationer, till exempel i en bullrig miljö. Det finns även produkter som förbättrar hörapparatens funktion för avståndslyssning. Grupp tre, hörselskydd, är också specialanpassade. – Bland annat finns det speciella hörselskydd för musiker som behöver skydd men samtidigt vill kunna uppfatta musiken på ett tillfredställande sätt. Vi vänder oss också mycket till industrin där man behöver skydd mot buller men samtidigt behöver kunna bibehålla möjligheten att kommunicera obehindrat. – Vår stora utmaning är att sprida information och visa att

Fredrik Ahlström, VD

Fredrik Ahlström, VD det finns bra alternativ samt kompletterande lösningar till den konventionella hörapparaten, tilllägger Fredrik Ahlström.


14

Denna bilaga är en annons från

Magen

Rätt diet

kan hjälpa magen

Mag- och tarmsjukdomar kan vara en plåga. Mår inte magen bra mår man inte själv bra. Många magåkommor kan dock lindras genom förebyggande åtgärder och en kosthållning som är anpassad efter sjukdomen. – Om man har en inflammation i tarmen gäller det att göra maten så snäll som möjligt, säger Alexandra Vulcan, dietist på gastroenterologiska kliniken i Malmö. text Johan MülleR hansen Som dietist jobbar Alexandra Vulcan med många patienter som lider av gluten- och laktosintolerans, sjukdomar som i allra högsta grad påverkar magen och tarmarna. – Det är viktigt att påpeka att glutenintolerans inte är en allergi. Istället är det en autoimmun sjukdom där kroppen bildar antikroppar mot sig själv och bryter ner tarmluddet. Vanliga symtom är kraftig viktnedgång, diarréer, gaser, illamående och lågt järnvärde. Det finns massor av symtom, vissa patienter kan till och med bli nedstämda. – Är man känslig mot gluten så behandlas det med rätt kost. Äter man glutenfritt, det vill säga undviker vete, korn och råg, så blir

man bra. Tarmluddet växer tillbaka och man blir symptomfri. Laktosintolerans är egentligen en helt naturlig åkomma, förklarar Alexandra Vulcan. – Tittar man runt om i världen så är det mycket vanligt i vuxen

ålder. Här i Sverige så tål vi laktos bättre rent genetiskt, därför kallas det för en sjukdom när man får besvär. – Många får diagnosen och plockar automatiskt bort alla mjölkprodukter i dieten. Men det är inte tvunget. Lite mjölprodukter kan gå bra. Idag finns även mycket bra ersättningsprodukter.. Tarmsjukdomar kan vara mer eller mindre allvarliga. Alexandra Vulcan menar att det varierar från tarm till tarm, människa till människa. Vissa åkommor kan vara mycket jobbiga för patienten. Ex-

Foto: sxc

Gör det gott, enkelt och glutenfritt! Baka Finax glutenfria godsaker i sommar. Hitta ditt favoritrecept på www.finax.com Finax AB +46 42 298605 info@finax.se

– Många får diagnosen och plockar automatiskt bort alla mjölkprodukter i dieten. Men det är inte tvunget.

Semestermage Alexandra Vulcan

empel på det är Crohns sjukdom och ulcerös kolit. – Crohns sjukdom är en kronisk inflammatorisk tarmsjukdom. Den är aktiv i skov, försämringsperioder, och i varierande grad. Medicinering kan hjälpa till att minska frekvensen på skoven. Crohns sjukdom kan har symtom så som viktnedgång, diarré, tarmblödning och magont. – När man inte har skov kan man oftast äta bra och vanlig mat. Men när man får inflammation blir tarmen svullen och trängre. Då kan man försöka undvika svårsmälta fibrer och försöka äta små portioner ofta. Det är viktigt att få i sig tillräckligt med näring för att hålla vikten. Tarmen läker också snabbare om man får i sig näring. När det gäller tarmsjukdomar tycker Alexandra Vulcan att det är bra att utgå från sig själv. – Först och främst är det viktigt att se skillnad på en sjuk och frisk tarm. Sedan ska man fundera lite på vad man själv mår bra av.

På semestern är det viktigt att magen fungerar som den ska. Den efterlängtade resan till sol och bad kan nämligen lätt bli en mardröm om magen börjar strejka. Om du är ute och reser kan både nervositet och infektioner sätta käppar i hjulen.

Resstress:

Stark resfeber kan ge både diarré och förstoppning eftersom känslor påverkar tarmarnas rörelser. Ändrade rutiner och nervositet kan verkligen ställa till det.

Turistdiarré

Det är mycket vanligt att drabbas av en infektion på resan. Oftast rör det sig om matförgiftning där man utsätts för bakterier eller parasiter. På mer exotiska resmål är det vanligt med salmonella, shigella eller kolera. Läs mer om magen på: Apoteket.se


SALTAPPARAT FÖR HEMMET

Creating peace of mind

Om du har provat allt!

Ge inte upp, det finns hopp om tillfrisknande!

• Hjälper vid andningsproblem, öroninflammation m.m.

Vi har kunnat hjälpa dem som säger sig ha försökt med allt utan att komma till roten med det onda. Det har gällt människor som har haft tvångstankar, varit utsatta för incest, långvarig smärta och värk, fobier av olika slag, allergier och mycket annat. Tankefält Terapi kombinerar den österländska kunskapen om kroppens energibanor och traditionell västerländsk tankegång om kognitiv psykologi. TFTSweden är samlingsnamnet för Certifierade Tankefält Terapi-pedagoger runt om i Sverige. Gå gärna in på vår hemsida och läs berättelser från dem som fått hjälp av metoden.

• Passar små hälsomottagningar och för alla åldrar • Lätt att använda och är lättskött

GUNSEP AB

• Passar även för uthyrning

Box 47, 186 03 BROTTBY. Tel 08-512 415 35 gunsepab@gunsepab.se www.gunsepab.se

• Saltapparat finns också för husdjur samt för hästar

www.tftsverige.se

Var 17:e minut får någon

STROKE

SÅ HÄR!

Stöd Strokeforskningen!

Strokefonden PG 90 05 30-7

STROKE-Riksförbundet Tel: 08 721 88 20 www.strokefonden.se

Maila ditt CV till robert@q-publishing.se eller ring 08-611 06 00

Strokefonden Kontrolleras av SFI

Har din man förlorat sitt sinne för humor? Eller har han bara svårt att höra poängen?

När man kommer upp i åren kan åldern ta ut sin rätt på hörseln. Ett vanligt tecken är att det blir allt svårare att uppfatta vad folk säger vid familjesammankomster, i bilen eller på restaurang. Domino är ett trådlöst lyssningssystem som hjälper dig eller din partner att höra betydligt bättre i de flesta vardagliga situationer. Koppla bara in hörlurararna och ställ in önskad volym, så sköter Domino resten. Dessutom kan du ansluta den till din TV, så slipper du skruva upp volymen för att njuta av ditt favoritprogram.

Ring Bellman & Symfon för mer information: 031-68 28 20

BellmanSymfon_149mm_122mm.indd 1

Q-publishing är ett nytänkande medieföretag som bland mycket annat producerar advertorials och specialtidningar. Du som söker är en driven säljare och projektledare. Som projektledare har du ansvar för hela säljprocessen, leta nya kunder, boka möten och genomföra kundbesök. Du kommer också att ha en nära kontakt med den redaktionella sidan. Q-publishing har kontor i centrala Stockholm och du välkomnas in i ett energiskt och kreativt arbetsteam.

2010-07-05 11:09:57


16

Denna bilaga är en annons från

Egenvård

Saltbutiken.se

Glöm inte brösten! Saltkristallpipan en hjälp för luftvägarna Bröstcancer är den vanligaste cancerformen bland kvinnor i Sverige. Det drabbar i synnerhet medelålders och äldre kvinnor och varje dag kan det noteras 15-20 nya fall. TexT linda kante

Även män kan få bröstcancer även om det är mycket ovanligt. Cirka 40 män diagnostiseras med bröstcancer varje år i Sverige. Bröstcancerföreningarnas Riksorganisation – BRO är en intresseorganisation som driver bröstcancerbehandlades frågor i samhället. De tipsar om hur du själv kan undersöka dina bröst för att så snabbt som möjligt kunna upptäcka eventuella förändringar eller knölar.

Så här undersöker du dina bröst 1. Se dig dina bröst i spegeln

Börja undersökningen stående. Lyft armarna över huvudet Se efter om indragningar och oregelbundenheter syns i bröstens yttre form. Det märks bäst när armarna lyfts uppåt eller åt sidorna.

2. Känn på dina bröst Undersök brösten när du ligger ner. Känn systematiskt igenom båda brösten. Känn igenom brösten även när du duschar

3. Gör kontrollen regelbundet Minst en gång i månaden!

4. Om du känner någon förändring Kontakta omdelebart läkare! Bröstcancerföreningens Riksorganisation – BRO Sturegatan 4, 5 tr Sundbyberg Telefon 08-54640530 Telefontider: måndag-torsdag 09:00 – 12:00 E-post: info@bro.ors.se Hemsida: www.bro.org.se

En liten saltkristallpipa hjälpte Inga-Lill Andersson som lider av kronisk bronkit. – Jag har haft bronkit i princip sedan jag föddes. När jag var bebis tog min pappa med mig till bryggeriet eftersom man trodde att den fuktiga luften skulle hjälpa, berättar Inga-Lill Andersson. Hennes bronkit har betytt att hon under vissa perioder tvingats äta antibiotika. – Under förkylningstider har det varit värre men även under vintern när man kanske inte är ute så mycket, säger hon. Av en tillfällighet läste hon för drygt ett år sedan i en veckotidning om Saltkristallpipan. – Jag hade haft en förfärlig bronkit hösten 2008, den ville inte ge med sig. Jag kunde knappt prata utan hostade hela tiden. Det var rent bedrövligt. I det läget var hon beredd att testa något nytt och beställde en pipa. – Jag kände direkt att det påverkade mig och efter en knapp

vecka var bronkiten utläkt, berättar hon. Sedan dess har hon inte behövt använda antibiotika utan bara någon gång behövt receptfri slemlösande medicin. – Min åkomma är kronisk. Jag använder Saltkristallpipan när jag känner att det behövs. Och det är ju ganska logiskt att den hjälper, havsvindar mår man ju bättre av. Saltet i pipan hindrar bakterier att få fäste och löser upp slem. Metoden bottnar i urgammal kunskap om hur salt hindrar bakterier och virus att få fäste. Pipan innehåller små saltkristaller. Man andas in genom

pipan och den sältade luften går ner i luftrör och lungor. – Saltkristallpipan hjälper de som har luftvägsbesvär och kan även förebygga förkylningar och infektioner. Den kan också vara bra att ta med sig när man ska ut och flyga, då det är lätt att bli smittad, säger Inger Schauman på Saltbutiken.se Luften från saltpipan påverkar slemhinnorna i näsa, luftvägar och lungor men går inte ut i blodet. – Den kan lindra andningsbesvär och fungerar bäst om man använder den 5-7 minuter 3 gånger om dagen, säger Inger Schauman. Pipan, som är kliniskt testad är CE-certifierad är en medicinteknisk produkt av klass 1, vilket betyder att den är icke-invasiv, dvs saltet har endast lokal verkan. Läs mer på www.saltbutiken.se

Foto: sxc

Sjuk-, frisk- och egenvårdsprodukter

Blodtrycksmätare,

stetoskop m.m. för privatpersoner

och för proffs Tel. 0171-47 42 24 www.anitasimport.com


17

Denna bilaga är en annons från

DMK Sverige

Hudvård på riktigt Kroppen och huden är outstanding. Med bra hudvårdsprodukter kan man hjälpa naturen på traven men aldrig överträffa den. Det säger Jonas Trotsman, delägare i DMK Sverige, generalagent för bland annat Danné-konceptet i Sverige. – Kroppens och hudens åldrande till exempel kan vi inte stoppa, men rynkorna kan så att säga bli snyggare. Med rätt kemi, behandlingsmetoder och en smula tålamod kan man få huden att må riktigt bra, säger Jonas Trotsman. Huden är kroppens största organ och genom den utsöndrar vi mycket av det vi stoppar i oss. – Man kan se en hel del om hur vi mår inombords genom att titta på huden, säger Mette Rongved, hudterapeut sedan 30 år tillbaka och också del-ägare i DMK Sverige. Fel mat, hormoner i obalans,

rökning eller för mycket sol, allt syns i huden. – Ibland känner man sig som en detektiv. Man tittar på huden, ställer frågor och pusslar samman en bild som berättar varför huden ser ut som den gör, säger hon. De arbetar inte med hudtyper utan med hudkondition. Många upplever sig ha till exempel torr hud. Men torr hud handlar i de flesta fall om lite för mycket döda celler på hudytan och en hämmad syraskyddsmantel. – Tänk dig en torr disktrasa som man häller vatten på. Den sväller upp, blir mjuk och smidig. När fukten avdunstar blir den åter torr. Samma sak sker om vi blötlägger torra döda hudceller: de sväller upp, huden upplevs mjuk och smidig. Men när fukten i crèmen avdunstat blir huden åter torr. Någon egentlig förändring har inte skett, säger Mette!

Mette Rongveds tips för hudvård i vardagen

– Genom att återställa den yttre syraskyddsmanteln kan man åter få en mjuk och smidig hy och förbättrar därmed också hudens kondition. Bra crème fungerar som mat för cellerna. Är den transdermal, tränger den in i cellerna, säger Mette Rongved. Hudproblem kan bero på en mängd olika orsaker. – De flesta bör nog se över sitt badrumsskåp och göra en djuprengöring även där. Sen börjar man på ny kula.

Vad ska man tänka på när man väljer en hud-crème? – Det beror såklart på utgångsläget men en bra närande crème är lämpligt att börja med. Se upp med de crèmer som använder mycket aha-syror, de kan orsaka obalans. Danné-metoden hjälper kroppen på traven. Enligt den så finns det inga fuktgivande crèmer. Na-

• En god kosthållning är A och O. Ät så lite färdigmat som möjligt (tarmens funktion är också viktig för huden) • Börja dagen med två stora glas rumstempererat vatten. • Undvik lätta-produkter. • Rengör huden ordentligt på kvällen, det räcker för de flesta, gärna med en varm tvättlapp. Skölj sedan huden flera gånger med ljummet vatten så att fett och luftföroreningar lättare sköljs bort. • Undvik tvål i allmänhet. Den kan tillsammans med döda hudceller och talg lägga sig i porerna • Använd en närande crème, samma dag som natt. • Fukt såklart men på ett sätt som liknar hudens egen fukt. • På morgonen räcker det med att skölja ansiktet. Och glöm inte nu när solen tittar fram att använda en bra solcrème (faktor 30) under makeupen. Läs mer på dmksverige.se turens egen fuktgivare är den yttre syraskyddsmanteln som bildas av talg- och svettkörtlarna. Hos vissa kan denna vara blockerad eller hämmad. Dannés produkter bygger upp och återställer. En varierad behandling är viktig. Det

Mette Rongved, hUdteRaPeUt.

kan finnas många olika typer i ett och samma ansikte, vilket betyder att man måste ha olika verktyg. – Det är i den första analysen som man sätter standarden för vad man vill uppnå med behandlingen, säger Jonas Trotsman.

FLOATING

50 min. djupavslappning i kroppsvarmt vatten

för r g g 3

: 0 0 0 1 Brantingsgatan 28, 115 35 Stockholm · Tel 08-665 08 50 info@alternativhalsan.nu · www.alternativhalsan.nu

Stockholm Uppsala Örebro Göteborg Malmö

To r r H U D ? - inte nu längre!

HELoSAN är en mjukgörande och fuktighetsbevarande allround-salva. Den passar till alla typer av torr och känslig hud. Helosan är särskilt lämpad att användas på utsatta områden som händer, fötter, armbågar och knän. Salvan innehåller inga färgämnen och är parfymfri. Pharmaxim www.pharmaxim.com Helosan_krokodil_251x92mm_juni10.indd 1

2010-06-29 10:38:43


18

Denna bilaga är en annons från

Dr Åsa Vilbäck om hur man hanterar smärta

Goda vanor

kan förebygga värk

Ibland gör det ont i kroppen. Kanske sitter smärtan i huvudet eller axlarna. För många är det ett återkommande problem som de försöker bli av med genom värktabletter. TexT nina eggeRth

Varför får vi ont och vad kan man göra åt det? Den vanligaste orsaken till värk i rygg, nacke och huvud är spända muskler. – Spänningarna kan förorsakas av stress, statiska eller olämpliga arbetsställningar och att vi rör på oss för lite. Det gör oss generellt stela med dåligt utvecklad muskulatur och sämre blodcirkulation som ytterligare ökar risken för att få ont i kroppen, förklarar läkaren Åsa Vilbäck, känd bland annat som Dr Åsa i SVT:s tidigare program med samma namn där hon lärde oss om hälsa. Vid besvär med rygg, axlar eller nacke är det lämpligt att titta

över sin arbetsställning. Är problemet huvudvärk finns kanske orsaken i sömnvanorna, matvanorna, kaffe- eller alkoholkonsumtionen. En annan orsak till värk är oregelbundna vanor med rubbad dygnsrytm. Därför är det viktigt att se över sina vanor när det gäller sömn, mat, alkohol och kaffe. – Sorg och depression kan också öka ens känslighet för smärta, fortsätter Åsa Vilbäck. Rökare har ofta dålig blodcirkulation och man vet att de har mer problem med värk än icke-rökare.

– Smärta är kroppens signal om att något är fel. Därför är det viktigt att först och främst ta redan på orsaken till att man har ont, säger läkaren Åsa Vilbäck.

Foto: sxc

Vad kan vi göra för att förebygga smärta eller undvika att få ont igen? Det allra bästa är att ha goda vanor kring sömn, mat, dryck och kanske framförallt motion. – Rör på dig. Lite räcker lång väg. Sluta röka. Titta över din arbetsställning och även vilken väs-

ka du bär. Kvinnor med tung byst kanske kan vara hjälpta av en bröstreduktion. Ifall smärtan är intensiv och speciellt om den påverkar sömnen kan man behöva ta smärtstillande. Sömnen är viktig för

det allmänna hälsotillståndet som bland annat påverkar vår smärttolerans. – Men man ska aldrig nöja sig med bara smärtstillande. Regelbunden motion påskyndar läkningen och minskar risken för

alla sorters smärttillstånd. Avslappningsövningar och massage kan lindra spänningsvärk. Värmekudde och värmeflaska kan hjälpa vid stela muskler och även mensvärk. Om man har behandlat sig själv med smärtstillande under någon vecka utan effekt kan det vara dags att söka hjälp hos doktorn tycker Åsa Vilbäck. – Det är viktigt att ta reda på varför man har ont och få förklarat för sig så att man kan förstå sin egen smärta och även informeras om olika behandlingsformer.

ANNONS

ALLE FÖR RGI ? K YL D?

Smartare. Enklare. Den nya revolutionerande

Starkey S Series Sweep™ En annorlunda hörapparat.

Starkey intoducerar den första hörapparaten med touchkontroll. Med Sweep Technology™ från Starkey, kommer du aldrig behöva krångla med små hörapparatkontroller. Den ersätter små knappar och rattar med den första touchkontrollen för hörapparat - samma teknologi som används i iPhone. Det är smartare. Det är enklare. Det är Starkey. www.starkey.se | info@starkey.se

Saltkristallpipan har gett Inga-Lill ökad livskvalitet Inga-Lill Carlsson lider av astma. Varje morgon de senaste åren har hon vaknat med andningssvårigheter. Små vardagliga sysslor, som är självklara för så många, har fått Inga-Lill att känna sig andfådd och slutkörd. Regelbundet bruk av Saltkristallpipan har gjort att Inga-Lill slipper att vakna med andnöd. Hon kan nu dammsuga sitt hem och putsa fönster utan att behöva ta pauser. Inga-Lill har alltid levt ett aktivt liv men nu kan hon göra det utan att vara rädd för att drabbas av andnöd, svåra hostattacker eller orkeslöshet. –Det är fantastiskt, säger Inga-Lill. Jag tror knappt att det är sant, men det är det ju.

Saltluft bra för slemhinnorna Hemligheten bakom saltkristallpipan och saltinhalatorn är kristaller av naturligt rent bergsalt, halit. Detta salts gynnsamma effekt på människors hälsa är välkänd och välbeprövad. Naturlig läkemedelsfri lindring kan fås vid: • besvär i luftvägarna orsakade av t.ex. pollen • kroniska rubbningar i luftvägarna • vid irritation i bronkerna • besvär i näsa, mun, svalg eller luftrör Produkterna är CE-certifierade och kliniskt testade medicintekniska hjälpmedel.

Saltinhalator - En nyhet! Saltinhalator i fickformat med näsadapter. Vi är glada att kunna presentera en ny innovativ utveckling av vår populära saltkristallpipa. Saltinhalatorn är liten och lätt (ca 50 gr) och tillverkad i medicinsk plast, vilket gör att den inte går sönder så lätt om man tappar den. Den är smidig att ha med sig i fickan eller handväskan vid alla möjliga tillfällen. Näsbesvär lindras bättre och snabbare tack vare näsadaptern som följer med.

”Vi har flera tusen nöjda kunder!”

Besök www.saltbutiken.se eller ring 0390-418 00 Finns även i välsorterade hälsokostbutiker


19

Denna bilaga är en annons från

Testlagret

Allt fler hälsotest för

hemmabruk

Graviditetstest som man kan tet visar positivt, säger Anders göra själv känner de flesta till. Nu Nilsson. Testen som är CE-märkta för kommer det fler enkla hälsoteshemmabruk är bland annat en ter som man kan göra hemma. – Vi ser en tydlig trend, människor tar allt större ansvar för sin egen hälsa, man vill veta mer om hur man mår, säger Anders Nilsson, VD för Testlagret AB. Företaget lanserar i början på hösten ett antal nya test som man kan göra hemma. Bland produkterna finns magtest, prostatatest, kattallergitest, bröstundersökningsduk och test för blod i avföringen. – De tester vi tagit fram är sådana som ger användaren en värdefull medicinsk insikt om ett hälsotillstånd som det finns en stor chans att göra någonting åt. Vi har till exempel inte tagit fram ett hiv-test. Vissa typer av tester passar helt enkelt inte att göra själv och hör hemma inom vården, där patienten har tillgång till ett helt annat stödnätverk om tes-

bröstduk för att kontrollera sina bröst. De flesta har fått lära sig att göra detta med jämna mellanrum. Duken underlättar genom att den innehåller en vätska som minskar friktionen när man undersöker bröstet, vilket gör att förändringar blir lättare att upptäcka. Nytt för Sverige är också ett magsårstest. Magsår och kronisk gastrit orsakas ofta av en bakterie som infekterar magen. – Cirka en tredjedel av alla i västvärlden bär på bakterien Helicobacter pylori, som kan orsaka magsår. Upptäckten av sambandet belönades med Nobelpris i medicin 2005, berättar Anders Nilsson. Tidigare trodde man att magproblemen till stor del berodde på stress. – För de flesta sjukdomstillstånd är tiden en viktig faktor. Att

uppt äc k a en sjukdom tidigt, ökar chansen för en lyckad behandling, säger Anders Nilsson. Informationen man får genom testet gör att man kan agera i tid. Finns det någon risk med sådana här självtest? – Man ska inte ha hemmatester som visar på svåra och dödliga sjukdomar. Man är kanske ensam när man gör testet och därför är det extra viktigt att det man testar för också är något som man kan söka hjälp för. Testerna måste sedan givetvis vara ordenligt kvalitetskontrollerade så att de är tillförlitliga. Det är också viktigt att komma ihåg att testerna är en medicinsk väg-

Klimatsmart

utsikt

Läs mer på www.testlagret.se

ledning och inte ett definitivt svar på alla frågor. De är ett bra komplement till den vanliga sjuk- och hälsovården. Mår man inte bra, ska man givetvis söka vård oavsett vilket testresultat man fått.

Hur ser utvecklingen ut tror du?

Med återvunnet material från bland annat pet-flaskor och gamla cykelekrar så erbjuder Scandinavian Eyes ekologiska glasögon. Genom att pressa och stansa ut formen på skalmarna undviker man flera lödningar. Istället använder man en teknik som tillåter att man viker dem. Lödmedlet är nämligen inte särskilt miljövänligt. Scandinavian Eyes har traditionella glas men pushar extra för de nya progressiva. Genom att hälla plastmassa i en färdig form med rätt styrka och gjuta glasen så utnyttjar man en process som är effektivare och energisnålare. Att de blir billigare får man på köpet. Läs mer om de ekologiska glasögonen på: www.scandinavianeyes.se

– Vi kommer sannolikt att se fler produkter som syftar till egenvård. Detta bland annat för att minska trycket, på en ofta hårt belastad, sjukvård. Och ju tidigare man upptäcker att något kanske inte står helt rätt till desto större är chanserna till en lyckad behandling.

Är du en livräddare? Du kan vara ett sms från att rädda liv!

Du som bor eller arbetar i Stockholms innerstad och är utbildad i hjärtoch lungräddning kan använda dina färdigheter i ett projekt där din insats kan vara livsavgörande. Som SMS-livräddare larmas du via din mobiltelefon om du befinner dig nära någon som drabbats av hjärtstopp. Varje minut är livsviktig - din insats kan vara skillnaden mellan liv och död.

Vilken otrolig förmån att få möjlighet att vara med och rädda en annan människas liv. Om det går att använda ny teknik för det här ändamålet så är det fantastiskt välkommet. Filippa Reinfeldt, Sjukvårdslandstingsråd (M)

Sms:a LIV till 717 47 så får du en länk direkt till din mobiltelefon som du kan använda för att registrera dig som livräddare eller surfa in direkt på SMSlivraddare.se.


20

Denna bilaga är en annons från

Effektiva skydd

Passa på att njuta

– men var rädd om dig

Livmoderhalscancer ‒ nej tack! Nytt hemtest ger dig trygghet. 450 svenska kvinnor drabbas varje år. Se till att det inte blir du. Beställ ditt test idag på www.qvintip.se eller ring 018-700 12 03.

Den härliga svenska sommaren är här. Med ledigheten, festerna och festivalerna uppstår ofta också tillfälliga sexuella kontakter. Därför är det extra viktigt att komma ihåg att skydda sig. Det är det enklaste och smartaste sättet att förebygga lidande och oro. – Självklart ska man passa på att njuta men man ska vara rädd om sig, säger Håkan Nevall, sjuksköterska på RFSU-kliniken i Stockholm. När det kommer till skydd så är fortfarande kondomen kung. Den är det bästa skyddet med sexuellt överförbara sjukdomar, den finns att köpa överallt och den räddar till och med liv. Med en kondom nära till hands är man helt enkelt lite bättre rustad för sommarnatten. – Det finns egentligen bara en sak att göra och det är att skydda sig och använda kondom. På sommaren slappnar många av på ett annat sätt, man dricker mer alkohol, är ute längre och blir kanske mer öppen för sexuella inviter. Då är kondomen ett enkelt sätt att slippa vara orolig, menar Håkan Nevall. Samtidigt finns det andra sätt att njuta och samtidigt minimera riskerna med sexuellt överförbara sjukdomar.

– Jag tycker man är lite väl samlagsinriktad i Sverige. Petting och smeksex kan vara minst lika njutbart. Enligt Håkan Nevall kan man se en trendändring i kondomanvändandet. Yngre personer i femton- till artonårsåldern har blivit duktigare p å att använda kondom igen. Samtidigt visar undersökningar att personer över 25 är något slarvigare. Denna grupp är samtidigt de som var sämre på att använda kondom som tonåringar. – Många hävdar att de som använder kondom vid sina första sexuella kontakter också är bättre på att använda kondom även framöver. – Det är också viktigt för personer som precis kommer ut ur långa förhållanden att tänka på att skydda sig. I deras fall kanske de inte har använt kondom på flera år och kommer plötsligt ut på marknaden igen, då är det bra att skärpa till sig lite, tillägger han.

Ansvarsfrågan när det kommer till kondomen är ofta grund för osäkerhet och förvirring menar Håkan Nevall. Den gamla devisen ”bådas lust – bådas ansvar” är enligt honom något förlegad. – Vi har länge tragglat om bådas ansvar och det har inte gått särskilt bra. Istället vill jag rikta ett budskap till alla män: Ta ansvar för kondomen! Om vi män bara lär oss att ta på kondomen så kan man helt slippa diskussionen. Sluta snacka och sätt på den bara. Med tanke på riskerna med könssjukdomar, bör man vara orolig i sommar? – Nej det tycker jag inte. Mycket av RFSU:s verksamhet går ut på att visa att vi har en rättighet att njuta. Sex är bra grejer. Om du skyddar dig på rätt sätt så kan du njuta hur mycket som helst.


21

Denna bilaga är en annons från

Össur

Knäskydd och livsenergi – nu fixar hon tuffa träningspass igen En misslyckad handbollsfint i ”mammalaget” gjorde fruktansvärt ont. Läkarens besked smärtade ännu mer. Ett knäskydd och en god portion livsenergi gör att Ann-Charlotte LaFleur ändå kan köra tuffa pass i gymmet trots sitt utslitna högerknä. Ann-Charlotte pustar ut, rullar undan den stora pilatesbollen och skyndar vidare till nästa övning. Alla på gymmet ser allvarliga och sammanbitna ut utom narkossköterskan LaFleur som snarare utstrålar energi och leklust. – Jag har sysslat med idrott sedan jag var sex år. Att fortfarande kunna träna så här trots artros i högerknäet är underbart och det är möjligt mycket tack vare det här knäskyddet. Knäskyddet är en slags sele som hon fäster med remmar runt knäet. När man spänner den ändras läget mellan lår och underben så att knäledens kontaktor, där brosket är kraftigt nedsli-

tet, slutar gnaga på varandra. – Det vore ju fantastiskt att kunna åka skidor igen. Vi får se. Utförsåkning står minst lika högt upp på barnens önskelistor. Skånefamiljens sportlovsresa till Åre förra året blev nämligen inställd på grund av mammas ödesdigra feltramp på handbollsplanen. Där har Ann Charlotte annars lärt sig ta emot smällar. Sedan några år tillbaka tränar hon sin ena dotters handbollslag: Åhus BK, flickor-99. Som spelare var hon nyligen aktiv i Antikrundan. – Ja, vi kallade oss faktiskt så, ett gäng mammor till flickorna i laget. Vi hade bildat Antikrundan med sikte på Åhus beachhandbollturnering. Och så händer det här…

Ann-Charlotte LaFleur

Främre korsbandet gick av. Den ena menisken trasades sönder, den andra vred sig och kom att peka rakt in mot ett

ledband. Ann Charlotte bet ihop och förberedde sig för operationen på Centralsjukhuset i Kristianstad, hennes egen arbetsplats. Då hade ännu inte det värsta inträffat. För på nya röntgenplåtar fanns mer obehaglig information. Brosket i högerknäet var kraftigt reducerat, ett tydligt tecken på artros. – Tårarna rann när jag fick beskedet. Artros var för mig något som man eventuellt kan drabbas av som pensionär, inte när man är 43.

Frågorna hopade sig. Hur kommer framtiden att bli? Måste jag lägga av med idrotten? Vad kommer jag att kunna klara av? Hon som hade sysslat med olika idrotter i hela sitt liv, som deltagit i otaliga långlopp. Efter ett par månader genomfördes operationen.

Rätt snart kunde Ann-Charlotte börja cykla till jobbet, i övrigt förde hon en ganska stilla tillvaro. Åtta kilo lades till hennes kroppsvikt. Mitt i allt kom nästa motgång. – Jag hade börjat träna handbollslaget igen. När jag stoppade en boll vek sig benet. Tre ledband skadades. Det var nu hon fick knäskyddet utskrivet av sin ortopedtekniker. Skyddet inte bara avlastar knäet utan har också en stabiliserande effekt. Träningstiden i gymmet har sakta men säkert förlängts. Övervikten är borta. Hon bär även knäskyddet ibland på sina långa promenader. På jobbet försöker hon klara sig utan det. Vid träning är knäskyddet dock ovärderligt för Ann-Charlotte. – Jag tror stenhårt på det där. Att röra kroppen man känner kraften och blir inspirerad. Fysisk träning är lika bra för huvudet som kroppen.

p a r a d i g m s k i f t e i n o m l ä k n i n g – n a s a s w a r p 10

Lysande behandling! Migrän Diabetes

Nacksmärta

LED-ljusbehandling sätter igång läkningen. De goda cellerna tar åt sig syre. Utan syre stannar läkprocessen. Behandlingen är ickefarmakologisk och utförs utvärtes. Den är smärtfri och ger inga kända biverkningar.

Acne

Skuldror/ axelsmärta

Whiplash

– Centrum för Translationell Cancerforskning

Frozen shoulder Karpaltunnelsyndrom

Golfarmbåge

Tennisarmbåge

Ryggvärk/ smärta

Ländryggsbesvär

Hudproblem Artros Nervproblem

Benbrott

Trycksår

Träningsverk

Eksem

Idrottsskador

Warp 10 ing med

Behandl

led-ljusbehandling, det läkande ljuset. Nu kan du behandla dig själv med två av världens ledande ljusbehandlingsinstrument till ett oslagbart pris! warp 10 & warp 75 är framtagna av NASA i USA med många års forskning och kliniska studier som grund. I Sverige används warp 10 av flera internationella elitidrottare, privatpersoner, läkare, sjuksköterskor, naprapater, massörer m. fl. OBS! Fria behandlingar + kort behandlingstid

Diabetiska sår

Liggsår

CREATE Health

= smart ekonomi !

OBS pris!

warp 10

CREATE Health är ett translationellt forskningscentrum vid Lunds universitet där kliniska forskare arbetar sida vid sida med forskare från de medicinska och naturvetenskapliga fakulteterna och Lunds tekniska högskola. Detta arbetssätt vid CREATE Health har skapat en unik, högteknologisk plattform där teknik och närheten till kliniska verksamheter utvecklar bättre metoder för att diagnostisera och behandla cancer. Bröstcancer är den vanligaste cancertypen i västvärlden och var tionde kvinna drabbas. Trots att dödligheten har sjunkit de senaste årtiondena dör, bara i Sverige, fyra kvinnor varje dag. Under de närmaste åren efter operation får cirka 25 % av patienterna ett återfall. Om vi kan avgöra vem som har hög resp. låg risk att

få ett återfall skulle behandlingen kunna skräddarsys och prognosen förbättras. Rätt behandling i rätt dos och vid rätt tidpunkt ökar chansen att leva längre. Redan om några år hoppas vi att ett blodprov skall kunna avgöra vilken behandling patienten ska ha, samt ge möjlighet att dels följa hur patienten svarar på behandlingen, dels bedöma risken för återfall. - Vi närmar oss denna situation, har kommit en bra bit på väg och påbörjar prospektiva studier i år, säger professor Carl Borrebaeck, programdirektör på CREATE Health.

222:-/mån (vid 36 mån leasing) Akillestendinit

Hälsporre

PharmaLight, Ättarpsvägen 88-45, SE-245 91 Staffanstorp, Sweden. Tel: Kicki: +46 (0)702 58 53 54, Marcus +46 (0)704 55 48 22. www.pharmalight.se

Läs mer om CREATE Health på: www.createhealth.lth.se


22

Denna bilaga är en annons från

Fötterna i fokus

Problem

Vårda dina fötter i

Sommar Sommarljus och sandaler avslöjar hur vi sköter våra fötter. Fotterapeuterna har sin mest hektiska period i början av sommaren när de instängda, ofilade och borglömda fötterna ska bli mjuka och fina. TexT nina eggeRth

Man kan komma ganska långt med regelbunden egenvård. Fötterna behöver främst bra skor och god hygien. – En bra sko är en bekväm sko som foten får plats i. Hygienen handlar om att klippa naglarna, torka mellan tårna och smörja hälarna, säger Anita Jernberger, ordförande i Sveriges Fotterapeuter. Lämpliga skor och regelbunden omvårdnad kan förhindra uppkomsten av nageltrång, hallux valgus, liktornar och spruckna hälar. Ytterst handlar fotvård om att hålla sig smärtfri och kunna röra sig obehindrat.

Gör det ont när man går är det hög tid att söka hjälp hos en fotterapeut. – Jag tror fötter är lite skambelagt. Vi svettas och luktar om fötterna, tror Anita Jernberger. Det är känsligt med fötter, speciellt kvinnor är rädda för att andra ska tycka att deras fötter är fula.

Själv tycker Anita Jernberger att fötterna är bland det finaste på en människa, rent av ett sensuellt organ med många chatteringar. – Vi tåflörtar, smeker våra barns fötter när de är små eller fötterna på någon annan som vi gillar. Historiskt sett har vi den erotiska liljefoten i Kina.

Det finns hjälp!

Uttrycket lätt på foten kommer av att flickor hade målat röd färg under skorna, som de lyfte på. Förutom skor och vardagsvård är en bra cirkulation viktig för att våra fötter ska må bra. En bidragande orsak till dålig cirkulation är ofta rökning, något som Anita Jernberger tycker att det talas allt för lite om. – Det borde fotterapeuterna ta upp! Rökning påverkar cirkulationen negativt även i fötterna.

SKÄNK MER ÄN EN TANKE Läkarmissionen är en fristående svensk organisation som hjälper människor i nöd sedan 1958. Insatserna genomförs via lokala eldsjälar och projekten besöks regelbundet för att bekräfta att hjälpen verkligen når fram.

Besöksadress: Siktgatan 8, Vällingby. Telefon: 08-620 02 00 Gåvogiro: 90 00 21-7 Hemsida: www.lakarmissionen.se

med fötterna

Liktornar

Spruckna hälar

Liktornar får vi av tryck från skorna och snedbelastning. Man kan be en fotterapeut ta bort förhårdnaden.

Orsakas av förhårdnader som beror på att man inte filar och smörjer in hälarna tillräckligt.

Svamp

Fotsvett

Den kommer lättast mellan tårna och kan sprida sig till naglarna. Får man nagelförändringar är det lämpligt att söka hjälp hos fotterapeut.

Vanligt problem bland ungdomar, speciellt killar. På Apoteket finns svettdämpande medel att köpa.

Vårtor Man kan antingen försöka lösa upp dem med salicylsyra eller frysa dem hos en fotterapeut. Avlasta vårtan så att den ”kryper ut”. Då kommer man lättare åt att behandla den.

Nageltrång Beror ofta på att skorna klämmer in eller att man klipper naglarna på fel sätt. Det är bra ha lite kanter kvar på naglarna. Nageltrång kan också orsakas av sjukdom.

Förhårdnader Nio av tio gånger kommer förhårdnader av skorna. Filar och smörj fötterna regelbundet.

Fotvårtor är inte kul, men det finns hjälp.


23

Denna bilaga är en annons från

Välbefinnande2

handlar inte bara om att må bra för stunden utan att bevara känslan. Ditt liv blir återigen fullt av rörelse! Back on Track är namnet på våra unika textilprodukter som är tillverkade i Welltex. När Welltex-tyget värmts upp av kroppsvärmen återreflekterar de en långvågig värmestrålning som effektivt stimulerar blodcirkulationen i vävnaderna under textilien. Back on Track används för att värma muskler innan träning, men viktigast är skyddens fömåga att förebygga skador.

Marie Zetterberg Gellerstig, Leg. sjukgymast ”Jag tycker att Back on Tracks knäskydd är mycket bra till knä-artrospatienter och rekommenderar många av patienterna med den diagnosen att testa. Nio av tio tycker att de är mycket bra. De är sköna, de sitter kvar och de underlättar dagligt liv. Många har provat ett flertal knäskydd.”

Ring 018-59 05 55 så skickar vi en broschyr!

backontrack.se

Prostatabröderna PG: 90 13 13 - 7

Hudvård på riktigt

Handledsskydd - Handskar - Vristskydd - Strumpor - Nackskydd - Tröjor - Kalsonger - Sängprodukter

Cancer – allergi – miljö

Sommar, skollov och mycket spring i benen, tyvärr inte för alla

Ditt bidrag gör skillnad stöd Cancer- och Allergifonden Ett friskt inslag för en friskare framtid info@cancerochallergifonden.se www.cancerochallergifonden.se

Prostatacancer är vår i särklass vanligaste och mest underskuffade cancerform. Acceptera inte. Stöd vår synlighetssträvan.

Danné utgår från hur kroppen faktiskt fungerar och erbjuder en unik hudvård med fokus på resultat. Produkterna består av rena och biologiskt aktiva ingredienser som matchar hudens egen kemi.

www.prostatabroderna.a.se DMK Sverige AB, Rååvägen 24, 252 70 Råå Tel 042 - 26 01 00, dmksverige.se

Trött på vårtor?

OMNILAX 10 g Makrogol

Tillfälligt förstoppad?

Omnilax är ett läkemedel för tillfällig behandling av förstoppning.

Nu finns proffsens vårtmedel för hemmabruk.

Omnilax innehåller makrogol 4000 som har laxerande effekt genom att binda till sig vatten så att tarmvätskans volym ökar. Omnilax verkar inom 24–48 timmar efter doseringen.

VårtFri är ett säkert och effektivt sätt att ta bort vårtor på barn och vuxna. Behandla vårtorna med en tops doppad i VårtFri – en gång i veckan tills de är borta. Skonsamt. Inget kladd. Inga fula ärr.

Vid tillfällig förstoppning finns nu Omnilax med smak av apelsin och grapefrukt.

Produkten är CE-märkt och används av hundratals fotvårdskliniker. Nu finns den också i hälsobutiker och på nätet.

www.vartfri.se

Läs noga informationen i bipacksedeln före användning av Omnilax. En dospåse skall lösas i ett glas vatten före intag. Egenvårdsbehandling av tillfällig förstoppning bör inte pågå längre än 14 dagar. Rådfråga läkare eller apotekspersonal om du är osäker. Omnilax finns i en receptfri förpackning om 20 dospåsar. För ytterligare information se FASS.se.

Omnia Läkemedel AB Järnvägsgatan 11 252 24 Helsingborg Tel: 042-16 14 20 Fax: 042-16 11 52 www.omnialakemedel.se


24

Denna bilaga är en annons från

Rehabilitering

Bra

vibrationer ger bra träning

Fler och fler använder sig av vibrationsteknik för att både träna och för rehabilitering efter skada. Fördelarna är många. För den vältränade kan det vara ett bra komplement. För den mycket otränade kan vibrationsträning vara ett bra sätt att lära känna sin kropp och få upp intresset för träning.

ter skada kan vibrationsträning vara till hjälp. – De skador som har med muskler och leder att göra kan ibland bli bättre med vibrationer. Efter som man står på en vibrationsplatta kan de nedre delarna av kroppen ha nytta av det, till exempel underbenen och höften.

TexT Johan MülleR hansen

Vad är det som händer i kroppen vid vibrationsträning?

– Det kan ha fördelar både för muskelträning och för cirkulation, säger Ander Frick, träningskonsult och delägare till friskvårdsföretaget Livsstilen. När det gäller rehabilitering ef-

– Det blir som en jordbävning. När vibrationerna kör igång får inte hjärnan möjlighet att ta ett vettigt beslut utan musklerna drar ihop sig reflexmässigt för att bibehålla kroppens position. Ungefär

Axel/Ryggraden

Höftleder

F i n g ra r

kombineras med någon form av konditionsträning, säger han.

Anders Frick menar att det är upp till individen att avgöra hur bra vibrationsträning är. – Det har ju både hajpats och sågats men mitt tips är att helt enkelt prova. Jag skulle nog inte rekommendera det som enskild träning utan snarare som ett komplement.

Simmaren och Paralympicsguldmedaljören Anders Olsson har använt vibrationsplatta i ett års tid. – Det har hjälpt mig otroligt

Knäleder

mycket. För mig har det varit svårt att hitta en träningsform som ger stabilitet men vibrationsträning funkar. Ofta fuskar man omedvetet när man till exempel kör skivstång, efter som man lyfter mest med sin starkaste sida. Men med vibrationer går det inte att fuska. Man kommer åt muskler som man aldrig når annars. – Jag tror också att det kan vara mycket bra för personer som är rullstolsbundna. Vibrationerna kan stimulera muskelmassan så att man motverkar förtvining, till exempel när det gäller förlamningar, tillägger han.

Fö t t e r

1001-Pfizer-14-2010-9710

Käkleder

samma sak som när man reflexmässigt drar undan handen när man bränner sig på en varm platta. Vibrationerna ökar också värme och cirkulation. Dessutom flyttar man inte lederna så det blir inte samma belastning. – Vibrationerna fortplantar sin neurologiskt och aktiverar 100 procent av muskelfibrerna. För rehabilitering är det bra eftersom genomblödningen blir bättre och ledvätska ökar, säger VD Mats Webäck – Principen är att få starkare och uthålligare muskler. Eftersom den inte tränar hjärta och lungor på samma sätt bör den också

E t t rö r l i g a re liv Har du svårt med rörligheten på grund av stela, ömmande eller värkande leder? Problemet kan bero på artros, en kronisk sjukdom som kan lindras. Artrox® (glukosamin) är ett läkemedel som kan dämpa symtomen. Bäst resultat får du om du kombinerar Artrox® med lättare motion eller träning. Ta första steget mot ett rörligare liv – gå till ett apotek och fråga efter Artrox®. Gå in på www.Artrox.se – här kan du utan kostnad ta del av anpassade övningar för artros framtagna av legitimerade naprapater på HEMÖVNINGAR.com.

Originalet Artrox® (glukosamin) filmdragerade tabletter (625 mg) för symtomlindring vid lätt till måttlig artros. Artrox® är receptfritt i de mindre förpackningarna om 60 tabletter (plastburk eller blister). Artrox® ska inte användas av skaldjursallergiker, gravida eller ammande kvinnor. För mer information, se www.fass.se. Produktresumén är uppdaterad 2007-11-28. Du kan läsa mer om artros och Artrox® på www. Artrox.se

Pfizer AB 191 90 Sollentuna Tel 08-550 520 00 www.pfizer.se

Artrox - Annons_251x183.indd 1

10-06-28 11.13.21


25

Denna bilaga är en annons från

guld

Accelerationsträning hjälper dig vinna Idrottstjärnorna älskar accelerationstekniken. Många stora sportorganisationer runt om i världen använder idag vibrationsplattor för att både träna och rehabilitera skador. På Power Plate Nordic är man glad att tekniken fått stort gehör hos både eliten och vanliga träningsglada människor. – Många stora fotbollslag använder sig av accelerationsträning. Det kan funka som uppvärmning och när man inte är på plan kan vibrationerna hålla kroppen varm. Därmed förebygger man skador, säger Hania Jacobson på Power Plate Nordic. Listan över fotbollslag, basketstjärnor och tennisproffs som anammat accelerationstekniken kan göras lång. FC Barcelona, Manchester United, Rafael Nadal

och Serena Williams vibrerar alla hela vägen till prispallarna. Men även vanliga dödliga kan har stor nytta av träningsformen. – Alla från elitidrottare till fitnessfreaks till vanliga soffpotatisar kan använda Power Plate. Vibrationerna från plattan man tränar på stimulerar den naturliga responsen i musklerna vilket gör att de drar ihop sig från 30 upp till 50 gånger i sekunden. – Prestationskapaciteten ökar också. 20 minuter på vibrationsplattan motsvarar en och en halv timme på traditionellt gym, förklarar Hania Jacobson. I rehabiliteringssyfte kan den fungera säger Hania Jacobson: – Personer som har svårt att träna kan därför ha hjälp av Power Plate. Även idrottsskador, till exempel på knä och leder, avhjälps med accelerationsträning

– Prestationskapaciteten ökar också. 20 minuter på vibrationsplattan motsvarar en och en halv timme på traditionellt gym

eftersom det inte blir samma belastning. Power Plate har medicinsk certifiering IIa från MDD , Medical Device Directive. Ylva Hansson arbetar som distriktssjukgymnast. Som synskadad har hon märkt ytterligare en fördel med Power Plate och accelerationsträning.  – Istället för att patienten rör sig fram och tillbaks i lokalen kan jag ha full kontroll och kan ge full uppmärksamhet på vibrationsplattan. Därmed kan jag hjälpa till att träna bort felaktiga rörelsemönster på ett bra sätt, säger hon. –  En av de stora vinsterna är att träningstiden kan kortas. En fördel för äldre och otränade personer.

Vilka andra fördelar ser du med Power Plate? – Patienterna tycker det är kul. Samtidigt tycker många att det är häftigt att få en helt annan medvetenhet om träning. Jag tror att man skulle kunna spara in mycket resurser genom att låta äldre och personer med funktionshinder få tillgång till accelerationsträning.

Hania Jacobson

Nämndemansgården Samarbetspartner

Luleå

Vi hjälper hela Sverige Ingen ska behöva lida av ohälsa på grund av alkohol- eller drogproblem!

Borlänge

Månkarbo Uppsala

Fjärdhundra Västerås

Stockholm Tyresö

Göteborg Visby

Kalmar

Malmö

Eslöv

Runt varje person med alkoholproblem finns fyra personer i genomsnitt. Det betyder att det finns cirka 2,5 miljoner svenskar som är direkt drabbade av alkoholens negativa verkningar. På Nämndemansgården hjälper vi 1 000 personer om året till ett nytt liv utan alkohol. Och vi hjälper lika många anhöriga till ett bättre och tryggare mående. När är det din tur?

Stehag Blentarp

Arlöv

www.namndemansgarden.se


Ballongmage, knip och tarmbesvär? Efter 20 års svensk forskning och drygt 60 studier lanseras nu ProbiMage. I början av 90-talet började ett antal Lundaforskare studera varför patienter dog i s k ”multipel organkollaps” efter komplicerade operationer. Gruppen av kirurger och mikrobiologer upptäckte att detta ofta orsakades av att tarmens bakterieflora slogs ut i samband med ingreppen.

Sökte nyckeln till tarmhälsa En helt ny idé föddes: att återskapa bakteriebalansen genom att tillföra nyttiga tarmbakterier. Men för att lyckas med detta måste forskarna hitta de bakteriestammar som var nyckeln till tarmens hälsa. Ett svårt arbete eftersom det finns tusentals olika typer av bakterier i en tarm.

vara lika viktig för nyopererade patienters hälsa, som för att minska vardagliga symtom som ballongmage, gasbildning och liknande tarmbesvär. Forskarna hade lyckats.

9 av 10 upplever skillnad Efter 20 års forskning och 60 studier finns nu Lp299v i ProbiMage. 9 av 10 upplever en klar skillnad och ett ökat välbefinnande i mage och tarm.* Därför är det värt att prova ProbiMage. Är du inte nöjd inom tre veckor, får du pengarna tillbaka. * European Journal of Gastroenterology & Hepatology 2001, Vol 13 No 10

Svaret blev bakteriestammen Lp299v Efter hundratals prover på både friska och sjuka tarmar fann kirurgerna slutligen rätt bakterie. De kunde också identifiera den stam som var mest överlägsen. Den fick namnet Lp299v. Och denna visade sig

Prova även ProbiFrisk! Håll dig och dina barn friska. Prova världsnyheten ProbiFrisk. Sex års forskning och kliniska studier på drygt sexhundra personer visar att en tablett ProbiFrisk per dag stärker motståndskraften och hjälper till att bibehålla hälsan även under förkylningstider.

FINNS PÅ APOTEK OCH I HÄLSOBUTIKER. PENGARNA-TILLBAKA-GARANTI: Skulle du av någon anledning inte bli nöjd med ProbiMage eller ProbiFrisk, ring GreenMedicine så får du pengarna tillbaka. Kosttillskotten ProbiMage och ProbiFrisk marknadsförs av GreenMedicine AB. Konsumentkontakt: 040-22 29 50. Marknadsförs i enlighet med inskickade hälsopåstående; EFSA-Q-2008-1823; EFSA-Q-2008-1689; EFSA-Q-2008-1810 och EFSA-Q-2008-1813.

Medicinens Värld  

Medicinens Värld, q-pub.se , news

Advertisement