Page 1

Denna bilaga är en annons från

Topp Medföljer som bilaga i Aftonbladet november 2011

Nr 1 2011

Kryssa med Topp

Jobb!

Svenskt Näringsliv stärker Sid 4

Viktiga värderingar hos Polarbröd Sid 2

Utmaningar som controller Sid 10

Jobbjägaren ger råd

Julia Rosqvist DITT GYMNASIEVAL

VILKEN VÄG VÄLJER DU? Är du intresserad av fordon och transporter? Då ska du titta närmare på FT-programmet. Med sex olika yrkesutgångar har du möjlighet att utbilda dig till: • Lastbilsmekaniker • Maskinmekaniker • Lackerare • Reservdelsspecialist • Bilskadereparatör • Personbilsmekaniker

Du läser 2 500 poäng och får känna på arbtslivet genom minst 15 veckors arbetsplatsförlagt lärande ute på företag. Genom att lägga till 100–300 poäng i utökat program har du möjlighet till grundläggande behörighet till högskolan.

Branschen behöver fler kunniga medarbetare. HÄR FINNS JOBB! Läs mer på bilproffs.se

Ingenjörsyrket öppnar för möjligheter Sid 6


Att göra eller göra själv – det är frågan Att driva företag i Sveriges företagareklimat är inte enkelt. Det är svårnavigerat och innebär stora ekonomiska risker. Ännu större risker är det när man står inför expansionsplaner och behöver förstärka sin verksamhet med medarbetare när man lever med konjunktur som har allt snabbare och större svängningar. Men, låt oss ponera att du tar steget vidare och med alla kalkylerade risker bestämmer dig för att rekrytera. Ska du ta hand om processen själv eller ta in en extern partner? Beräkna att en generell rekryteringsprocess tar ca 80 timmar, om den görs på rätt sätt. Har ni den tiden? Den bästa reklamen för ditt bolag är att hålla en bra och god kommunikation med kandidater och sökanden under hela processen samt att hålla en rimlig tidsplan från uppstart till avslut. Är profilen ni behöver rekrytera svårfunnen kan ni lägga tid på ett stort antal sökande som inte har det ni söker. Kravspecifikationen är grunden för vad jobbet kommer innebära och vilken profil ni ska söka efter. Gör er hemläxa och lägg den tid som krävs för att ta fram en korrekt sådan. Vad är det ni behöver, vilka människor kommer passa i er organisation och vad kommer framgångsfaktorn vara för att lyckas. En välgrundad kravspecifikation som är

Innehåll Svenskt Näringsliv Ingenjör - Framtidsjobb Controllern Anna Wiberger Profilen Julia Rosquist Kryss

rimlig underlättar processen och gör att ni förhoppningsvis undviker att hamna i fällor där ni förblindas av kandidaters personlighet snarare än deras kompetenser. Personligheten ska inte underskattas, förstå mig rätt, och kompetenser kan tillföras. Personlighet är relativt fast och därför ska man inte kompromissa på de krav man satt. Det är ett välkänt faktum att ca 70 % av tjänster tillsätts via kontakter. Det är bra att använda sitt nätverk och få kandidater rekommenderade men för att göra processen rättvisa bör man ha ett par kandidater att benchmarka kandidaten med för att säkerställa att man till slut erbjuder rätt kandidat tjänsten. Att rekrytera människor är något av det mest spännande jag vet. Jag har gjort det sedan mitten av 90-talet och man blir aldrig fullärd. Utmaningen är att hitta rätt man, på rätt plats i rätt tid till rätt jobb. En felrekrytering kostar ofantligt mycket pengar så, ibland när det är en kritisk tjänst skulle jag säga att det lönar sig att gå via en extern partner som har kompetensen och så ni kan fokusera er på er kärnverksamhet. Kostnaden är en droppe i jämförelse med vad en felrekrytering kostar.

Vi vet att många småföretagare lever ett otryggt liv. Det vill vi ändra på!

4 6 10 12 14

Ansökningar tas även emot via mail: utbildning.fritid@fagersta.se

Redaktör: Jenny Nirfalk • Grafisk form: Andi & Erika Medarbetare: Johan Müller-Hansen, Linda Kante och Jerry Carlsson, redaktionen@q-publishing.se Omslagsbild: Magnus Selander/kanal 5 Medföljer: Aftonbladet Tryck: V-tab, Södertälje

Foto: Polarbröd

Ett medlemskap i SmåA gör att du kan känna dig trygg även om du skulle bli arbetslös. Försäkra dig i sveriges största a-kassa för företagare.

– Att jag har haft möjligheten att gå min egen väg har varit väldigt värdefullt, säger Karin Bodin. Det var alltså inte i familjeföretaget hon förställde sig att karriären skulle hamna. Istället hägrade journaliststudier efter gymnasiet vilket ledde till en examen från Mittuniversitetet. Men en förfrågan att bli Polarbröds informationsansvarig styrde dock tillbaks henne till sitt arv. – Jag fick göra hemsida och skrev också en bok om Polarbröds historia. Jag började göra en interntidning för vår koncern år 2000. Det var ett bra sätt att komma in i verksamheten efter som jag fick komma in på ställen och prata med folk och lära mig mycket. När företagets dåvarande vd så 2

denna bilaga är en annons från q-publishing

det. Det kommer till stor del ett arv från våra föräldrar och handlar om att vara lyhörd och att ha högt i tak på riktigt.

Vi försäkrar företagare i alla branscher. Även familjemedlemmar som deltar i verksamheten kan bli medlemmar i SmåA.

Du jobbar tillsammans med din syster. Hur kompletterar du och Anna varandra?

Har du känt något behov av att gå ledarskapsutbildning?

– I år gick jag en kurs, men mest för att se om den skulle kunna vara bra för andra. Det låter kanske förmätet och konstigt att jag inte skulle behöva ledarskapsutbildning själv men jag lider av någon slags egenföretagarsjuka som gör att jag inte vill slösa pengar. Jag har svårt att ta ut en hög lön och jag vill inte vräka på med företagets pengar på mig själv. Det känns bättre att satsa på personalen.

Det räcker inte att vara medlem i en företags- eller branschorganisation, du måste också vara medlem i en a-kassa för att få inkomstrelaterad arbetslöshetsersättning.

För Karin Bodin, vd i familjeföretaget Polarbröd, är det viktigt att behålla traditionerna samtidigt som man alltid blickar framåt.

Karin Bodins ledarskapstips: – Jag tror det innebär en risk att dela upp människor i ledare och anställda. Varje människa kan påverka varje dag och det är viktigt att de som har ledaransvar är lyhörda för gruppens behov. Oavsett var i kedjan man befinner sig ska man kunna komma med konstruktiva förslag. Ledarens roll ska så klart respekteras men varje människa är ansvarig för sig själv. Om man inte trivs eller upplever att det förekommer fel eller orättvisor ska man kunna uppmärksamma det.

Så för din trygghets skull, ring SmåA på 08-723 44 00 eller besök www.smakassa.se och bli medlem.

Dunbar Direct

Ledarskap

Arbetsuppgifter Vi söker en rektor till Mariaskolan. I ditt ledarskap ingår att driva och vidareutveckla verksamheten för ökad måluppfyllelse. Som rektor tar du ansvar för verksamhet, personal och ekonomi. Skolan omfattar 250 elever inom förskoleklass, åk 1-6 med tillhörande fritidshem.

Fackliga företrädare Leif Lejdelin , Skolledarförbundet , 0223-444 35, 070-399 92 01 Michael Bergström, Lärarnas Riksförbund, 070-566 19 45 Lena Kvick-Eriksson, Lärarförbundet, via kommunens växel 0223-440 00 Kommunal 0223-442 57 Mona Söder, Vision 0223-442 16 Välkommen med din ansökan med meritförteckning till: Fagersta kommun Utbildnings- och fritidsförvaltning 737 80 FAGERSTA

Producerad av: Q-publishing 08-611 06 00 Projektledare: Marcus Eriksson marcus@q-publishing.se

– Vi har samma grundvärderingar. Men vi skiljer oss åt på vissa sätt. Anna är forskare har en analytisk förmåga och kan se samband och har ett långsiktigt perspektiv medan jag kanske är lite mer av en ”doer”. Så på så sätt är det en väldigt bra kombination.

Fagersta ligger i norra Västmanland. Kommunen har en god utveckling och ekonomi, bland annat tack vare en omfattande samverkan med närliggande kommuner. Det geografiska läget är mycket bra med närhet till ett stort befolkningsområde. I kommunen är vi cirka 12 400 invånare.

Upplysningar Vill du veta mer om tjänsten är du välkommen att kontakta: Kickie Svensson, skolchef 0223-446 04, 070-321 18 85

hos anrika Polarbröd småningom beslöt att lämna organisationen blev Karin Bodin tillfrågad att ta över. – Det var ju så klart ett fantastiskt förtroende och jag beslutade att köra på fram till jul samma år. Men det rullade på och var otroligt kul och jag fick ett bra bemötande från ledningsgruppen vilket var en förutsättning för att fortsätta. För Karin Bodin Anna Borgeryd har det varit viktigt att jobba med företagets värderingar. – Framförallt handlar det om resurseffektivisering och att vår produktion ska ha så lite spill som möjligt. Vi har också något som vi kallar handlingsberedskap som innebär att vi alltid har koll på hur omvärlden förändras och ser ut och handla utifrån det. Polarbröd vilar på gamla anor och den traditionella företagskulturen finns i högsta grad kvar. Att alltid förnya sig har alltid varit ett mål inom organisationen, säger Karin Bodin. – Dessutom har det alltid varit djupt förankrat i vår företagskultur att tro på medarbetarnas förmåga. Vi har skämtat om att alla få göra som de vill men det ligger faktiskt lite i

Ref.nr: 2011/22 Tjänsten: Tillsvidare Sista ansökningsdag: 2011-12-09 Tillträdesdag: Enligt överenskommelse

Övrigt I Fagersta kommun har vi rökfri arbetstid. Vi strävar dessutom efter att vara en arbetsplats som speglar samhällets mångfald.

Värderingar viktiga Karin Bodin och systern Anna Borgeryd utgör femte generationen som driver familjeföretaget Polarbröd. Men även om syskonen tagit över stafettpinnen var det aldrig förutbestämt att de skulle gå i föräldrarnas fotspår.

Rektor F-6

Kvalifikationer Vi lägger stor vikt vid det pedagogiska ledarskapet. Du har en pedagogisk högskoleutbildning och rektorsutbildning är meriterande. Du är noggrann, strukturerad och driver aktivt ett systematiskt kvalitetsarbete. I dina arbetsuppgifter ingår både att planera och organisera, såväl som att följa upp och utvärdera. Du är bra på att inspirera och på att skapa goda relationer. Du är en lyhörd och trygg person, som med ett kommunikativt ledarskap skapar engagemang bland dina medarbetare. Du är strategisk, analytisk och målinriktad.

Pernilla Borgström Headhunter och Founder Finders Fee

Q-publishing är ett ny­tänkande medieföretag som producerar adverto­rials och temabilagor i effektiva och innovativa distributionskanaler. Genom vår långa erfarenhet och goda medie­relationer bygger vi smarta medie­lösningar tillsammans med våra kunder.

Utbildnings- och fritidsförvaltningen söker till Mariaskolan:

Småföretagarnas Arbetslöshetskassa Box 6057, 102 31 Stockholm Besöksadress: Klara Södra Kyrkogata 1 Telefon 08-723 44 00 www.smakassa.se

VI VET ATT OMSÄTTNINGEN BLAND SÄLJARE ÄR HÖG Vi försäkrar anställda och företagare i Sverige som aktivt utför försäljningsverksamhet av varor och tjänster

08-617 02 60


Topp

Yrkeshögskolan Syd i ”Framtidens affärsaktörer” är snart färdigutbildade, 1/2Kursdeltagarna sida - Liggande och vi hittar numera både affärscontrollers, affärsanalytiker och 251x184

forskning Foto: SXC

affärsutvecklare inom regionerna.

Framtidens affärsaktörer har anlänt Det är Västra Götalandsregionen, Region Skåne och Landstinget i Östergötland som har samarbetat för att utbilda sina anställda och förbereda dem inför framtidens marknad inom e-handel. Projektet finansieras av ESF (Europeiska Socialfonden) och marknadsförs under namnet ”Våga Växa”.

Nöjda med resultatet Mikael Ahlström, projektledare Våga Växa; – Jag är mycket nöjd och tycker att vi över lag har fått ett bra resultat. Och nöjda röster hörs även från kursdeltagarna. – Jag tycker att lärarna har varit pålästa och inspirerat till hur man kan förankra kunskaperna i sitt vardagliga arbete, säger Martin Albinsson, som gick kursen ”Affärscontroller”. – Jag har lärt mig om lean production, det hade jag inte hört mycket om innan, säger Martin Albinsson. – Nu har jag mer kött på benen för att kunna analysera fram samband ur statistiken, säger Frederica Hissa.

Svenskt Näringsliv Svenskt Näringsliv företräder närmare 60 000 små, medelstora och stora företag. Dessa företag är organiserade i 49 bransch- och arbetsgivarförbund. Förbunden utgör Svenskt Näringslivs medlemmar. Källa: Svenskt Näringsliv.

Kathe Mandorff, som gick kursen ”Affärsutveckling”, lyfter samarbetet mellan de olika landstingen som den främsta styrkan. – Jag har lärt känna människor som jobbar med samma sak som jag, fast på ett annat ställe. Vi har redan haft kontakt och kunnat rådgöra med varandra, säger Kathe.

Framtidsplaner – ”Framtidens affärsaktörer” ligger långt fram i utvecklingen, och vi söker nu kontakter inom EU. Vi ska åka till England och besöka UK Government, säger Mikael Ahlström. De jobbar också med e-handel, så vi hoppas på ett givande utbyte. Projektet är slut vid årsskiftet då även höstens kurser är avslutade. – Vi hoppas att andra utbildningsföretag tycker att vårt arbete har varit bra och tar vår idé till sitt eget kursutbud. Och jag hoppas att vi i framtiden kan se en platsannons från någon offentlig verksamhet som exempelvis söker en affärsanalytiker, avslutar Mikael Ahlström.

Ytterligare information: Mikael Ahlström, Västra Götalandsregionen, Projektledare Framtidens Affärsaktörer, tfn: 0709-94 62 65 www.vaga-vaxa.nu

Mikael Ahlström

Martin Albinsson

Frederica Hissa

Kathe Mandorff

Innovationer

ska lyfta näringslivet

Svenskt Näringsliv satsar

Sverige satsar mest resurser i Eu-

ropa på forskning i förhållande till sin BNP. − Med tanke på hur mycket pengar som satsas så är resultatet mediokert. En alltför liten del av forskningen mynnar ut i innovationer som kommer till användning på marknaden, säger Tobias Krantz, chef för utbildning, forskning och innovation vid Svenskt Näringsliv. Därför är Svenskt Näringsliv starkt engagerade för att motivera univer-

sitet och högskolor att i allt större utsträckning utveckla ett effektivare samarbete med näringslivet. − Det är nödvändigt för att stärka Sveriges framtida konkurrenskraft, säger han. Ett led i att motivera universitet och högskolor är att införa en innovations­ premie. Svenskt Näringsliv skickade nyligen förslaget om en innovationspremie till närings- respektive utbildningsdepartementet inför den forsknings- och innovationspolitiska proposition som regeringen förväntas presentera nästa år. Det är dock ännu oklart hur premien ska utformas. − En tanke är att de universitet och

Svenska uppfinningar genom tiderna 1864 Alfred Nobel konstruerar fungerande tändhatt
 1865 Alfred Nobel – dynamiten 1874 Carl Daniel Ekman – sulfitcellulosa
 1875 Alfred Nobel – spränggelatin
 1877 Gustaf de Laval – handdriven separator för mjölk
 1883 Gustaf de Laval – ångturbin
 1888 Frans Lindqvist – fotogenköket Primus
 1891 Jonas Wenström – anord-

4

ning för spridning av växelström (trefas)
 1892 Johan Petter Johansson – skiftnyckeln
 1905 Gustaf Dalén – klippapparaten för blinkande fyrarm med gasljus
 1906 Sven Wingqvist – sfäriska kullagret
 1910 Gideon Sundbäck – blixtlåset
 1921 Baltzar von Platen och Carl Munters – kylskåp 1941 Nils Löfgren och Bengt Lundqvist – Xylocain 


högskolor som attraherar mest pengar från näringslivet också ska bli tilldelade en större del av de statliga anslagen. Det skulle ge universitet och högskolor tydligare drivkrafter att jobba för att se till att forskningsresultaten kommer till användning, säger han. Tobias Krantz anser även att det är viktigt att uppmuntra till investeringar i forskning och utveckling i näringslivet. − Ett sätt kan till exempel vara att sänka arbetsgivaravgifterna för dem som jobbar med forskning och utveckling ute bland företagen, säger han. Även om det generellt sett är för få universitet och högskolor som samverkar med näringslivet så finns det några ljuspunkter.

1944 Erik Wallenberg – Tetra Pak-förpackningen 1948 Victor Hasselblad – enögda spegelreflexkameran
 1950 Carl Gunnar Engström – respiratorn
 1952 Per-Ingvar Brånemark – titanskruv för tandbehandling
 1953 Sven Kamph – luftkuddegräsklipparen Flymo
 1958 Nils Bohlin –trepunktssäkerhetsbältet
 1958 Rune Elmqvist – pacemakern
 1963 Bertil Aldman – bakåtvända bilbarnstolen


Luleå Tekniska Universitet, LTU, och Kungliga Tekniska Högskolan, KTH är två exempel på lärosäten där näringslivet satsar mycket resurser − cirka tio procent av de totala forskningsmedlen, att jämföra med snittet på fyra procent. Vilka branscher kan det då i första

hand vara lönt att rikta in sig på i framtiden, och var kommer toppjobben att finnas? − Det är naturligtvis svårt att sia om. Tjänstesektorn kommer säkerligen fortsätta växa. En spännande trend är att industriföretag erbjuder hela koncept med varor, kring­service och andra tjänster, säger Tobias Krantz.

Tobias Krantz, chef för utbildning, forskning och innovation vid Svenskt Näringsliv.

1965 Nils Alwall – konstgjorda njuren
 1974 Leif Lundblad – sedelutmatningssystem 
 1976 Bengt Gunnar Magnusson – AXE-växeln 1979 Sven Erik Sjöstrand – Losec
 1979 Håkan Lans – färggrafik till datorer och datamusen
 1984 Lars Leksell och Börje Larsson – Leksell Gamma Knife 1991 Håkan Lans – applikation till GPS-systemet för positionering
 1996 Christer Fåhraeus – C-pen, läspennan Källa: Svenska Uppfinnarföreningen

Foto: Sxc

Svenskt Näringsliv efterlyser en ökad och effektivare samverkan mellan akademi och näringsliv.

Foto: Svenskt Näringsliv.

Ett roligt och utvecklande jobb är inte allt här i livet ... ... men det är dumt att nöja sig med något annat.

Vi söker just nu fler konsulter inom IT för spännande uppdrag hos några av Sveriges mest expansiva företag. Kontakta oss redan idag för att diskutera din framtida karriär.

Stockholm

Göteborg

Malmö

08-501 221 00

031-75 78 000

040-636 71 00

www.peak-it.se

denna bilaga är en annons från q-publishing PEAK_Nojasig_ToppJobb.indd 1

2011-11-24 10.24


Topp

utbildning

Foto: KTH

Arbetsmarknaden för ingenjörer har varit riktigt bra de senaste åren, och arbetslösheten bland Sveriges Ingenjörers medlemmar är låg. –Ett mått av realism är dock aldrig fel, och inte heller ingenjörer är vaccinerade mot svängningar i konjunkturen, säger Olle Dahlberg, arbetsmarknadsutredare på Sveriges Ingenjörer. Kungliga tekniska högskolan

Ingenjörsyrket

öppnar för möjligheter Foto: KTH

Olle Dahlberg.

Från slutet av nittiotalet fram till 2007 minskade antalet förstahandssökande till ingenjörsutbildningarna. De sökande har sedan dess blivit fler igen, men är fortfarande betydligt färre än under toppåren på nittiotalet. –Högskoleingenjörsutbildningarna drabbades av ett större fall, och de har inte heller återhämtat sig lika mycket som civilingenjörsutbildningarna, förkalarar Olle Dahlberg. –En annan sak är hur många som

faktiskt påbörjar en ingenjörsutbildning. Även här föll antalet fram till 2006/2007 för att därefter öka igen, och återigen var förändringen för civilingenjörsutbildningarna väsentligt mindre än för högskoleingenjörer. –Höstens siffror över nybörjare finns ännu inte tillgängliga, men uppskattningsvis startar i år knappt 7000 på en civilingenjörsutbildning,

och ungefär 4000 på en högskoleingenjörsutbildning. Av dessa är c:a en fjärdedel kvinnor, och med mindre variationer är det så det har sett ut de senaste 15 åren. Att de är så populära tror Olle Dahl-

berg beror på att det främst handlar om förväntningar på ett intressant och utvecklande arbetsliv, med möjligheter också till arbete utomlands. –Förutsättningar finns också för en bra löneutveckling, och en stor andel av Sveriges Ingenjörers medlemmar är också chefer på olika nivå. Efterfrågan på olika typer av ingenjörer varierar, men de senaste åren har efterfrågan varit stor på ingenjörer inom bygg och data, och lite mindre på ingenjörer inom kemi, med övriga däremellan.   –Antalet inriktningar är mycket stort, och det är inte alltid uppenbart vad som skiljer den ena från den andra. Mitt råd till en student som står

inför att träffa ett så viktigt val, är att avkräva den aktuella högskolan ett bra svar på vilka behov som just deras utbildning är tänkt att svara mot – och därefter begrunda vad de baserar sitt svar på, avslutar Olle Dahlberg.

Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) Kungliga Tekniska högskolans (Royal Institute of Technology) huvudsakliga inriktning är mot teknik och naturvetenskap. KTH är den största och äldsta tekniska högskolan i Sverige och bedriver omfattande utbildning av bland annat civilingenjörer. Dessutom sker här en omfattande teknisk forskning. Sedan 12 november 2007 är Peter Gudmundson, professor i materialmekanik, rektor på KTH. Vår kung Carl XVI Gustaf är utnämnd till universitetets beskyddare.

YH-utbildningar skjuter i popularitet Intresset för yrkeshögskoleutbildningar ökar alltjämt och resultaten visar att åtta-nio av tio har ett arbete sex månader efter avslutad utbildning. – Detta är något som är bra för individen och i högsta grad för tillväten i Sverige, säger Johan Blom, chef för avdelningen för utbildningsfrågor på Myndigheten för yrkeshögskolan. Varje år genomförs en ansökningsomgång då utbildningsanordnare kan ansöka om att få ingå i yrkeshögskolan och erhålla statsbidrag för att bedriva eftergymnasial yrkesutbildning. – Antalet ansökningar överstiger oftast vad som är möjligt att bevilja och därför sker en bedömning av 6

vilka utbildningar som bäst möter arbetsmarknadens behov, har ett lokalt och/eller regionalt stöd från arbetslivet i området samt erbjuder en kvalitativ och bra utbildning, förklarar Johan Blom. – Yh-utbildningarna är alltså eftergymnasiala men inte akademiska, det vill säga de är inte forskarförberedande. Utbildningar som är tvååriga eller längre innehåller även minst 25 % lärande i arbete vilket innebär att utbildningen genomförs ute på en arbetsplats.  Att Yh-utbildningarna har blivit så populära tror Johan Blom framförallt beror på att utbildningarnas tillkomst är baserade på arbetslivets behov av aktuell kompetens. – Detta resulterar i att kompe-

denna bilaga är en annons från q-publishing

tensen som de studerande erhåller är efterfrågad av arbetsgivare. Att arbetslivet är med i att utforma själva utbildningen och dess innehåll, att det sitter företrädare för arbetslivet i samtliga utbildningars ledningsgrupp och att de studerande är ute i verkligheten, på arbetsplatser en del av utbildningstiden, konstaterar han. – Även om yrkeshögskolan är ett relativt nytt inslag på utbildningskartan ökar intresset stadigt, det ser vi bland annat på att söktrycket till utbildningarna som förra året låg på cirka 3,5 sökande per plats i genomsnitt – Det finns också flera starka krafter som jobbar för att intresset kommer att öka. Bland annat; myndighetens satsningar på att informera

om yrkeshögskolan och utbildningsanordnarnas information för att informera och rekrytera till de enskilda utbildningarna, utbildningsanordnarnas starka engagemang i utbildningsformen, arbetslivets starka engagemang i utbildningarna utifrån deras behov av kvalificerad arbetskraft samt nöjda studerande som är levande bevis på att utbildningarna är bra och leder till jobb sprider information om utbildningarna i sina nätverk. Har ni någon indikation om var jobben kommer att finnas 2012/2013?

– Om nuvarande trend håller i sig kommer Data/IT, Teknik och tillverkning att dominera.

Foto: Ryno Quantz

Johan Blom.


VI LEDER UTVECKLINGEN AV HÅLLBAR TEKNIK FÖR

PUMPNING, RENING OCH CIRKULATION AV

VATTEN.

ITT har blivit Xylem.

Med 12 000 medarbetare i mer än 150 länder har vi resurserna som krävs för att hitta innovativa lösningar för världens vattenförsörjning. Men det är bara i nära samarbete med våra kunder vi kan lyckas. Tillsammans kan vi lösa allt som har med pumpning, rening och cirkulation att göra. Xylem är ett nytt namn för dig, men våra produkter är välkända och ledande inom sina områden – Flygt, Leopold, Sanitaire, Wedeco, Lowara och Godwin. Vill du veta mer om Xylem, gå till xyleminc.com eller facebook.com/xylem.jobb


Topp

Karriär Foto: Frida Ramstedt

”Det handlar om att hela tiden tänka smart” För Anna Wiberger har det alltid varit viktigt med utmaningar. Därför är det inte så konstigt att hon sökte sig till ett jobb som verkligen kräver att man är på tårna. Som controller på Lindex får hon både variation, frihet och möjlighet att hela tiden utvecklas. – Det finns stort utrymme att få testa nya saker vilket passar mig jättebra, säger hon. Profil: Anna Wiberger

Controller är ett yrke som kan in-

nebära lite olika saker. I Anna Wibergers fall handlar det till stor del om att stå för analysbiten, ta ställning till siffror och skapa en bild av läget. – Jag är controller på inköpssidan vilket innebär att jag tillsammans med ett team jobbar med att maximera försäljning och lönsamhet. Jag är till stor del med i planeringsprocessen, lägger upp budget och sätter siffermässiga mål. Vidare handlar det om att se hur vi ligger mot våra mål och förmedla det till sortimentsidan. Inom mitt affärsområde är jag alltså mycket involverad i strategiska frågor där jag får plocka fram beslutsunderlag baserat på sifferanalyser. Samtidigt finns det stor variation inom arbetsuppgifterna, menar Anna Wiberger. – Nu när jag har varit här ett tag så ser jag att det hela tiden uppstår nya frågeställningar att förhålla sig till. Det är ett dynamiskt arbete och det uppstår hela tiden situationer då man är tvungen att tänka i nya banor för att effektivisera och maximera försäljningen. Det kan gälla allt från hur vi köper in till hur lagersituationen ser ut. Det handlar om att hela tiden tänka smart. Det finns alltid saker som kan bli bättre och däri ligger själva utmaningen. Att hon sökte sig till Lindex var ett medvetet val. Men att det var controller som Anna Wiberger skulle bli var inte lika självklart. – Jag har ett stort modeintresse och kände att det var en otroligt spännande bransch att söka sig till. Lin-

Anna Wiberger har alltid varit tävlingsinriktad. Jakten på nya utmaningar styrde henne till en tjänst som controller på Lindex.

dex är en internationell kedja som är väldigt expansiv. Det händer grymt mycket och det är hela tiden ett högt tempo. – Jag gick Civilekonomprogrammet på Handelshögskolan i Göteborg, med fördjupning i marknadsföring på C- och D-nivå. Så det var i första hand inom marknadsföringen jag såg mig själv. Men jag har haft stor nytta av min utbildning i alla fall, framförallt har jag fått analystänket och en bred förståelse för företagsekonomi.

Lönsamma studier Vilka utbildningsval ger lönsamhet under livet? Saco har räknat på 36 utbildningsval i sin nya rapport. I topp ligger utbildningarna till ekonom och läkare, som båda ger en livsinkomstavkastning på 14 procent. Den som väljer en minst treårig högskoleutbildning kan i genomsnitt räkna med en livslång

10

avkastning på 7 procent jämfört med den som börjar arbeta direkt efter gymnasiet. Men det gäller att välja rätt. Skillnaderna mellan olika utbildningsinriktningar är stora. Det visar Sacos nya livsinkomstutredning. Av de 36 utbildningar som granskas i Sacos livslönerapport ligger 22 på plus några på 0 medan 12 hamnar under strecket. För de grupper som ”förlorar” på

denna bilaga är en annons från q-publishing

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Om man är duktigt så får man mycket möjligheter och det uppskattar jag. Lindex är också ett visionsoch värderingsdrivet företag och man jobbar väldigt mycket utifrån just värderingar. Det passar mig eftersom Lindex står för vad jag själv står för. Det är en trygghet att ha dem när man fattar beslut. Samtidigt är det inte en hierarkisk organisation. Istället är det snabba beslutsvägar som gör att man har stor frihet i yrkesrollen.

sin utbildning finns bara två sätt att hamna rätt. Antingen sänker man kostnaden för utbildningsinvesteringen eller ökar dess intäkter. Sänkta kostnader genom kortare utbildning och/eller högre studiebidrag är inga alternativ, menar Thomas Ljunglöf. – I hälften av fallen skulle det inte räcka ens om utbildningarna kortas till en termin. Höjda studiebidrag är heller ingen framkomlig väg. För tandhygienister skulle det då krävas ett bidrag på 207 000 kronor per termin.

Anna Wiberger Ålder: 29 Yrke: Jobbar som controller på inköpsavdelningen på Lindex Utbildning: Civilekonomprogrammet (ICU) med analytisk inriktning, Handelshögskolan i Göteborg, fördjupning inom marknadsföring på både C- och D-nivå Har tävlat i friidrott på elitnivå: ”Jag har alltid varit en tävlingsmänniska och gillar utmaningar. Därför passar jobbet mig så bra”.

Av de 36 utbildnings­inriktningar som granskas i rapporten har: • 12 negativ avkastning • 2 en avkastning på 0 procent • 9 en avkastning på 1–5 procent • 8 en avkastning på 6–10 procent • 5 en avkastning som överstiger 10 procent


Topp

Profilen

Allting går! Hon har i många år hållit i föreläsningar och utbildningar inom allt ifrån kroppsspråk till ledarskap och entreprenörskap. Och i våras lärde Kanal 5:s tv-tittare känna henne under epitetet ”jobbjägare”. – Vi svenskar är så himla rädda för att nätverka, säger hon till Toppjobb. Profilen: Julia Rosqvist

Foto: Magnus Selander/Kanal 5

Julia Rosqvist sitter i bilen på väg från Karlstad till Nyköping när vi får tag på henne. Hennes breda kompetens gör henne till en eftertraktad och välbokad föreläsare och talare. I mars i år tog hon sig an utmaningen att agera jobbjägare i Kanal 5. Här gällde det att hjälpa svenskar som inte fick några jobb att komma ut på arbetsmarknaden. – All heder åt Arbetsförmedlingen men jag har hört att de inte i första hand jobbar för de arbetslösa utan att de

istället arbetar för de företag som söker personal. Min uppfattning är att man inte alltid hittar jobben där, konstaterar hon. – Det bästa tipset jag kan ge är att man ger sig ut på närverksträffar, att man surfar runt på hemsidor och att man tar kontakt med företagare själv. Det ger enormt mycket att våga ta kontakt och väcka ett intresse. Tänker man utanför boxen och vågar vara kreativ så kan det ge mycket. Julia Rosqvist menar att allt för många av dem som är arbetssökande sitter hemma och gömmer sig bakom datorskärmen och tror att det räcker med att maila iväg sitt CV till ett antal företag. Ringa räcker inte heller, risken är att du kan uppfattas som en tjatig telefonsäljare. – 95 procent av våra beteenden är invanda men jag vill hävda att h an d l i ng

är A och O. För att ditt självförtroende ska stärkas behövs feedback. Och önskad feedback får du om du handlar på ett framgångsrikt sätt, förklarar hon. – Om du inte får återkoppling på dina arbetsansökningar så behöver du prova att söka arbete på ett nytt sätt. Risken är annars att du till slut tror att du inte kommer få något jobb. – Jag tycker att varje gång man söker jobb bör man göra på ett nytt sätt. Det behöver inte skilja mycket men att lägga in en ny kreativ grej. Väldigt ofta handlar det inte om att man inte har kompetensen utan snarare hur man beter sig när man söker jobbet. När Julia spelade in Jobbjägaren sade hon vid ett tillfälle att det var skitsnack att det inte fanns några jobb utan att det istället handlade om attityder, något som hon senare fått en del kritik för. –Vad jag menade var att jag är övertygad om att det finns mycket jobb men de syns inte för alla ligger inte på Arbetsförmedlingen. Det finns garanterat många företag som idag skulle vilja anställa personer om de bara kunde få bevisat för sig vad de personerna skulle göra för att göra skäl för sin lön. –Min attityd och inställning är att det finns ingenting som inte går förutom spädbarn. Jag har aldrig i mitt liv sagt nej till olika möjligheter, allt ifrån praktikplatser när jag var yngre till förfrågningar om att hålla i föreläsningar idag. –Men man kan aldrig lyckas ensam. Det är viktigt att inventera sina resurser. Ring runt till dina vänner, sök på Google och på Youtube, det finns flera verktyg som kan hjälpa dig att nå ditt mål. Och framförallt, var inte rädd för att sticka ut.

Julia Rosqvist. Stjärntecken: Lejon. Barn: 2 buspojkar. Favoritcitat: ”En lydig man är en lycklig man”. Yrke: Driver Julia & Co AB. Håller föreläsningar, utbildningar, företagsfrukostar m.m. Är ofta konferencier och moderator. Inspirerar och håller events. På gång: Den senaste titeln på en av föreläsningarna, Gör en Julia, handlar om hennes egen väg till att lyckas men ger också handfasta råd till företag. Det kan till exempel handla om att inte bara sätta mål, utan också räkna in vilka resurser som krävs för att nå målen. En bok med titeln Gör en Julia är även under produktion. Ville bli som liten: Rockstjärna. Vann en massa talangtävlingar. Men när Linda Bengtzing snodde skivkontraktet framför näsan på henne, tog karriären annan riktning. Dröm: Att få hålla i ett eget debattprogram på tv med viktiga ämnen som berör människor. Intressen: Företagarfrågor. Julia är ambassadör för kvinnors företagande samt vice ordförande i Företagarna. Prioriterar i företaget: Jämställdhet, miljöfrågor samt nätverkande.

Julia Rosqvists tre tips till studenter som söker extrajobb: 1. Det är vikigt att ta fasta på vad du kan erbjuda. Om du säljer en borr så är det egentligen snygga hål som är din produkt. Och köper jag makeup så köper jag egentligen ett yngre utseende. Man måste förstå värdet i det man säljer. Som student bör man försöka inventera vad det är för typ av färdigheter, kunskaper och social kompetens som du kan erbjuda ett företag.

12

denna bilaga är en annons från q-publishing

2. Försök att sätta ord på vad du egentligen säljer; ett engagemang, ett nätverk, snabbhet, kontakter o.s.v. Ha mod att våga visa att du är handlingskraftig. 3. Var flexibel. Visa att du har lätt för att anpassa dig. När man söker en anställning på ett företag så går det inte att köra sitt eget race utan var lyhörd.


Topp

Kryssa dig till trisslotter HAR VI VÅRT I VÅR

BÖR MAN ABBORRE INNAN TUGGAN

GÅR MÅNEN SIN TYSTA

KAN MAN BLICK OCH LED

VILL FRIARE HA

ÄR FINA SMIDET

ÄR VÄL PLACERAD

GJORDE DEN ILSKNE

ÄR KEMI ETT AV GÖR OFTA DEN SOM INVIGER

YTMÅTT

DE BILDAR SKÄRGÅRD

INTE ALLS DUM

DRAG HAR DEN SOM ÄR BORTA

EN OKÄND

PÅ PÅKNAPP

PACKA IN I POLYMERER

Kryss nr 30

BLIR PÄLS

I SLADDEN GJORDE STYLISTEN ARTISTEN

2:A I SKALA BEHÖVER HON OFTA MATEN GÖR HÅL I MATTAN

HÄR BLIR SVÄRD BILLAR GÖR DEN ANSVARIGE OLYCKAN

MED AU HOS BARN

KEX

Foto: Svenska Spel

45 ÄR DERAS HASTIGHET

r! VINN trisslotte Vinn 3 trisslotter! Lös ut de färgade rutorna i krysset och maila svaret till: svar@q-publishing.se Döp ditt mail till ”KRYSS 30” Ditt svar vill vi ha senast 19 december. 3 st som svarat rätt kommer belönas med 3 x trisslotter

Lycka till! 14

GAMMAL PAJAS GÖR DET FÖR DEN DÅNANDE

SES CHAUFFÖR FLAKET

HÖRS LÅT UT

VILL VÄL FÖRLOVADE

MINISTER

BLIR RETURPOST

SPORT BLAND BÖCKER

HÅLLER EREMIT TILL FOLK

ÄR GRÄSET HOS GRANNEN

ÄR SKOSULEBIFF OM ANTAL

HJÄLTEVERKTYG

LITEN GEST

VILE OCH VE

VILL DEN FRUSNE

ELAK KÅR

VISAR BARNSLIG

FÅR ÖK & TE

SÅN BILD SES KANSKE BLIR AMMA PÅ CHATEAU MARGAUX BLIR ÄLG I ÄLV

GJORDE SKRYTMÅNS

KAN KÄLLA

RYSK KÄRRA KÅRE

ÄNNU MINDRE TJOCK

ÄR VÄL DET SOM SKÄR

NOLLLIKT

50

GÖR ONT

TYSK TIGER

SEGERSLAG

SYRE PÅ SÅDANA SÅGS REVYER

HÖRS MYGG

GAMMALT MÅTT

BANKTRÄ

BLIR KNIV I SLÖJDEN

ALIAS BÖRJAR ALFABET MED

SES VARMT VATTEN VÄSEN I SKOGEN

TIDNING

BLIR SKAV

GJORDE GIVMILD SKULDEN

I BEFÄSTNING

DOP

ÄR DEN SOM LEDSNAT

DEN GER RO

BÖR MEDICINEN

denna bilaga är en annons från q-publishing

WEBBDESIGNER Den här utbildningen vänder sig till dig som vill arbeta kreativt med att utforma, anpassa och producera dynamiskt innehåll för webben.

COPYWRITER Den här utbildningen vänder sig till dig som tänker dig en framtid inom reklam, marknadsföring och information med fokus på kreativt skrivande.

Lär av proffsen Poppius har ett brett utbud av deltidskurser i journalistik. Alla våra lärare är erfarna yrkesverksamma journalister. Vi har även öppna skrivkurser för dig som vill skriva bäst på jobbet och på webben. Poppius – journalisternas skola sedan 1947

Start i vår - sista anmälningsdag 30 nov. CSN-berättigade utbildningar 1,5 år. www.medieskolan.se tel 08 442 95 00

MEDIESKOLAN

Läs mer på www.poppius.se Poppius Journalistskola Pustegränd 1-3, 118 20 Stockholm info@poppius.se, 08-663 77 20


Vi söker b.la: • Servicetekniker till • Produktionsplanerare till • Kvaltietsingenjör till • Produktionschef till • Systemingenjör till högteknologiskt bolag • Drift/applikationstekniker till • Erfaren supporttekniker till • Systemadministratör till • Systemutvecklare till • .NET Utvecklare till

Se alla jobb på

thalamus.se

Toppjobb1  
Toppjobb1  

toppjobb, utgåva #1

Advertisement