Publicos årsmagasin 2018

Page 1

Fra PR- til kommunikationsbureau Det kommer sgu aldrig til at lykkes for ­Publico eller PR-branchen at opdrage danskerne til at adaptere den (korrekte) internationale definition af public relations. Derfor kalder vi fremover Publico for et kommunikationsbureau.

De bedste kunder Hver dag bliver vi bekræftet i, at vi har Danmarks bedste kunder. Og så er det jo dejligt, at vi har holdt indtil flere ­tiårs-kundejubilæer.

Medarbejderne Solid erfaring blandet med unge talenter. Sådan lyder opskriften på ­medarbejdersammensætningen i Publico.

Side 4-5

Side 12-13

Side 20-21

Publico Kommunikation Årsmagasin 2018


Publico Kommunikation Publico er et kommunikationsbureau, der hjælper videnstærke virksomheder med at vinde opmærksomhed, sympati og markedsandele. Vi elsker kloge hoveder, som er nørder i deres nicher. Mennesker og organisationer, der kan noget vigtigt, som er svært at forklare. Det er her, vi kommer ind. Vi forvandler komplekse produkter og processer til hjælpsomme fortællinger med personlighed. Formålet med vores arbejde er, at vores kunder bliver fundet, forstået og foretrukket.


Erfagruppe Fire gange årligt faciliterer Publico erfagruppen Content Master­minds – en gruppe om inbound marketing for cirka 30 B2B-marketers.

Gratis seminarer Vi sætter opklarende ord på komplekse emner og deler gavmildt ud af cases og best ­practice-tips. Aha-oplevelser er inkluderet.

/ Side 28

/ Side 30

Velkommen ind i maskinrummet. I årsmagasinet kan du dykke lidt ned i, hvad Publico egentlig er for en størrelse – både som leverandør og som arbejdsplads. Vi håber, du vil læse med!

Historien om Publico Fra tekstfabrik til kommunikationsrådgivere. Fra Protekst til Publico. Fra to entreprenører til 18 konsulenter. Vores rejse har varet 17 år og været fuld af milepæle. Vi har mod på meget mere endnu.

/ Side 38

Leder Kundecase: Troldtekt A/S Kundecase: Ren Røg Økonomi De bedste kunder Tilfredshedsundersøgelse Kundecase: AP Pension Kundecase: Syddjurs Kommune Medarbejderne Kundecase: Antiradikalisering Erfagruppe Seminar Publico-panelet Kundecase: nærpension A/S Kundecase: Atkins Danmark A/S Historie Kundecase: Renosyd I/S Kundecase:  Ringkøbing-Skjern Erhvervsråd Hvad kan vi gøre for dig?

4 6 8 10 12 14 16 18 20 26 28 30 32 34 36 38 40 42 44


Publico

LEDER

Fra PR- til ­kommunika­­tions­bureau

Uffe Lyngaae, Direktør hos Publico Kommunikation

Det har i efterhånden mange år været en personlig kæphest for mig at insistere på at kalde Publico for et PR-bureau — frem for et kommunikationsbureau — trods tilløb til mytteri blandt mine søde, men ind imellem pænt passivt­-aggressive, med­arbejdere. Den kæphest har jeg nu besluttet at trække ud bag ved stalden og aflive — på en nænsom og meget økologisk måde. Det er altså ikke fordi, jeg har uret. Jeg har så meget ret. Jo, jeg har. Jo. For alt, hvad vi laver i Publico, ligger nemlig klart inden for de rigtige definitioner af public relations hos autoritative kilder som Wikipedia, kommunikations-­ lærebøger og PR-brancheforeninger.

PR = strategisk kommunikation (presse) Ifølge disse, rigtige definitioner kan man reelt sætte lighedstegn mellem PR

4  Publico Kommunikation  |  Årsmagasin 2018

og strategisk kommunikation, ­hvilket giver god mening, når man tænker på det arbejde, der udføres i virksomheders PR-afdelinger og på eksterne PR-bureauer som Publico. Public relations er nemlig en stra­ tegisk ledelsesdisciplin, der er moder for et væld af under-kommunikationsdiscipliner som branding, employer branding, investor relations, issues management, pressearbejde, public affairs og så videre.

Kæphesten må dø Public relations er altså den korrekte kategori-betegnelse for et bureau som Publico. Bum. Vi er da også medlem af Public Relations Branchen, som jeg selv har fornøjelsen af at sidde i bestyrelsen for. Men problemet er (og nu kommer vi til, hvorfor jeg — selvom jeg egentlig har ret — alligevel har besluttet

Derfor giver jeg mig. Det kommer sgu aldrig til at lykkes for mig, Publico eller PR-branchen at opdrage danskerne til at adaptere den korrekte, højpandede definition af public relations. Derfor kalder vi nu Publico for et ­kommunikationsbureau.


Leder

Publico Kommunikation Ledelsesberetning

at trække PR-hesten ud bagved og gøre det grimme ved den), at de fleste kunders og andre menneskers opfattelse af PR-begrebet ligger et stykke væk fra de rigtige definitioner. Mange søde og kloge danskere, der ikke lige er så sindssygt privilegerede at arbejde på et PR-bureau, sætter nemlig lighedstegn mellem PR og pressearbejde. Derfor giver jeg mig. Det kommer sgu aldrig til at lykkes for mig, Publico e ­ ller PR-branchen at opdrage danskerne til at adaptere den korrekte, højpandede definition af public rela­ tions. Derfor kalder vi nu Publico for et kommunikationsbureau.

Fremtiden tilhører ­hybrid-­bureauerne Jeg er godt klar over, at denne navlepillende, semantiske forskel på PR- og kommunikationsbureau er cirka lige så spændende som en belgisk kortfilmfestival for alle andre end lige mig selv — og måske et par af de allermest engagerede Publico-medarbejdere. Men der er faktisk en pointe mere, som taler for at favne lidt bredere med ”kommunikationsbureau”. Nemlig den pointe, at ”hybridbureauerne vinder til sidst”, som Publicos nye bestyrelsesmedlem Henrik Jensen konkluderer i sin rapport om fremtidens forretningsmodeller i bureaubranchen. Her forudsiger han også, at fremtidens vinder-bureauer skal kunne tre ting, uanset hvilken bureau-kategori, de bekender sig til: ■■ Strategi ■■ Kreativitet ■■ Teknologi

Den forudsigelse fra Henrik Jensen ræsonnerer heldigvis godt med vores udvikling og strategi. I Publico ønsker vi nemlig både at hjælpe virksomheder

med at øge deres indtægter ved at understøtte salg (marketing) og at bidrage til at styrke virksomhedernes omdømme og licens to operate (public relations) på den lange bane.

Strategi, kreativitet og teknologi Vi har længe haft vores klamme fingre langt nede i dåsen med digitale marketing-services. I modsætning til mange af vores traditionelle PR-konkurrenter, kunne jeg være så kæk at tilføje. Aktuelt har vi i Publico fokus på at hjælpe en lang række kunder med at implementere inbound marketing, ­hvilket kræver strategi (fx inbound-­ strategi, content-strategi), kreativitet (engagerende premium content m.m.) og teknologi (fx Hub­Spot, Mailchimp, Campaign Monitor, Sleeknote). Voilá! Publico kommer til at erobre verden og vinde alle kunder ud i al fremtid. Eller noget. NB: Hvis du stadig læser med (i så fald: skud ud til dig!), skal du næsten lige se den opdaterede udgave af ­Publicos kernefortælling, der (også) er kommet ud af at skifte ”PR” ud med ”kommunikation” i vores (måske mest min) selvopfattelse: Publico er et kommunikationsbureau, der hjælper videnstærke virksomheder med at vinde opmærksomhed, sympati og markedsandele. Vi elsker kloge hoveder, som er nørder i deres nicher. Mennesker og organisationer, der kan noget vigtigt, som er svært at forklare. Det er her, vi kommer ind. Vi forvandler komplekse produkter og processer til hjælpsomme fortællinger med personlighed. Formålet med vores arbejde er, at vores kunder bliver fundet, forstået og foretrukket.

Hovedaktivitet Publico Kommunikation er et kommunikationsbureau, der beskæftiger 18 konsulenter og leverer strategisk funderet kommunikation til private virksomheder og offentlige organisationer. Fokus er især på strategisk kommunikationsrådgivning og eksekvering af markedskommunikation for B2B-virksomheder og finanssektoren samt informationsopgaver, rådgivning og kampagner for offentlige organisationer. Økonomi I 2016-2017 realiserede vi vores hidtil højeste nettoomsætning (14,6 mio.), hvilket er en vækst på 24 pct. sammenlignet med året før. Bruttoresultatet på 9,6 mio. kr. er øget med hele 65 pct. Det historisk gode driftsresultat på 1,4 mio. kr. før skat dækker over et endnu bedre skyggeresultat, idet der før regnskabsafslutning er udbetalt 338 t. kr. i overskudsbonus til medarbejderne i Publico. Udvikling i marked og forretning Der er medvind på markedet for PR-branchen generelt – og for Publico i sær­deles­ hed. I Publico fylder ingen kunde mere end 7 pct. af vores samlede forretning, og mange kunder udvider samarbejdet med os. Publico har loyale kunder og er desuden blevet mere kendt i markedet. Strategi og organisation Publicos vækststrategi indebærer en ­målsætning om at omsætte for 20 mio. kr. og beskæftige mindst 20 fastansatte konsulenter i 2020. Vi har i 2016-2017 udvidet med en kontaktchef med ansvar for at øge indtrækket af nye kunder. Samtidig har vi som del af en igangværende digitalisering investeret i at udvikle vores kompetencer inden for inbound marketing og software­platformen HubSpot. Forventninger Med en fornuftig økonomi, en stærk ordre­beholdning, mange nye kunder, flere markante nyansættelser og en betydelig markedsmæssig medvind forventer vi i 2017-2018 at øge såvel nettoomsætning som bruttoresultat og driftsresultatet.

Årsmagasin 2018  |  Publico Kommunikation   5


Publico

CASE

Fra grisestald til arkitekt-darling

Troldtekt A/S PR, kommunikation og markedsføring Sparring & rådgivning Koncept- & ideudvikling Interviews Nyhedsbreve Magasiner og aviser Webfilm Tekstarbejde Medie- & budskabstræning Pressemeddelelser Mediekortlægning CSR-rapportering

6  Publico Kommunikation  |  Årsmagasin 2018


Case

12 Publico har løst opgaver for Troldtekt i 12 år. Undervejs har formen på leverancerne ændret sig fra tryksager til online medier. Men den gode relation er der ikke rykket ved.

Fokus Udvalgte leverancer

“Publico er en rigtig god sparringspartner, der i høj grad har været med til at fortælle historien om os udadtil. Publico kender os godt, og vi har opbygget en gensidig tillid, der gør, at jeg – ved siden af de faste projekter – altid kan sende ad hoc-opgaver uden lange forklaringer.”

Content til arkitekter Produktinfo og -specifikationer er en omvej til arkitekternes bevidsthed. De vil have viden fra førende eksperter og inspiration fra de bedste byggerier. Det får de i Troldtekts nyhedstemaer, som cirka otte gange om året sætter spot på et aktuelt emne inden for akustik, indeklima, arkitektur og bæredygtigt byggeri.

Tina Kristensen Marketing- og kommunikationschef hos Troldtekt A/S

Sociale medier LinkedIn, Facebook, Twitter, YouTube… De sociale medier er en væsentlig motor til at udbrede Troldtekts content så bredt som muligt og skabe mere trafik på hjemmesiden. Som en fast del af nyhedstemaerne leverer Publico en plan for opslag, som versioneres til de forskellige platforme. Fokus på eksport Eksportmarkederne er med til at drive Troldtekts vækst. Derfor udkommer nyhedstemaerne også på tysk, svensk og engelsk. Publico interviewer internationale eksperter, så mod­­tagerne får målrettet content. Desuden hjælper vi med video og markeds­ føring, for eksempel når Troldtekt afholder internationale idékonkurrencer.

Hvordan fortæller man bedst danske og internationale arkitekter om god akustik og bæredygtigt byggeri? Og om værdier, der sikrer klimavenlig produktion med råvarer fra den danske natur? Det ved akustikplade-producenten Troldtekt A/S, der gennem det seneste årti har skærpet sit image over for især arkitekter. Siden 2005 har Publico været en central brik i den strategiske proces. I dag udvikler og udsender vi blandt andet Troldtekts content på fire sprog om akustik, design, bæredygtighed og indeklima. Desuden assisterer vi med webfilm, brochurer, annoncer og ­pressemateriale til diverse kampagner — ligesom vi (på daglig basis) bidrager med sparring og rådgivning.

Årsmagasin 2018  |  Publico Kommunikation   7


Publico

CASE

Ren Røg blev en rygende succes

20%

En ny brændeovn udnytter brændet op mod 20% bedre

Miljøstyrelsen Kampagnen Ren Røg Målgruppeanalyse Netværksinddragelse Idé og kreativt koncept Pressestrategi Website Sociale medier Webfilm Pressearbejde Leave behind-materiale Online annoncering Evaluering

8  Publico Kommunikation  |  Årsmagasin 2018


Case

Kampagnen i tal 214 medieomtaler og 19.691 afspilninger på YouTube. Facebook-opslag gav en rækkevidde på 930.787, og 12.735 har været et smut forbi Miljøministeriets website. Tal taler normalt ikke for sig selv. Men det kan de for Ren Røg-kampagnen.

Fokus Udvalgte leverancer

“Miljøstyrelsen havde et godt samarbejde med Publico om kampagnen. Ikke mindst opslagene på sociale medier, hvor man kunne deltage i konkurrencer ved at svare korrekt på miljøspørgsmål om luftforurening og vinde en moderne brændeovn, havde meget stor gennemslagskraft og en rækkevidde på over 100.000 modtagere i flere tilfælde.” Brian Kristensen Projektleder og cand.techn. soc. hos enheden for Miljøteknologi i Miljøstyrelsen

Brændeovne spreder varme og hygge rundt om i de danske hjem. Det skal der ikke laves om på. Men det skulle der til gengæld på vores brændeovnes alder og miljøvenlighed. Kampagnen Ren Røg supplerede i perioden 1. januar til 20. maj 2016 Miljøstyrelsens skrotningsordning af for gamle brændeovne. Skrotningsordningen og Publicos kampagne satte sammen fut i danskernes økonomiske overvejelser og miljøbevidsthed, og resultatet blev et forrygende ét af slagsen. Det lykkedes Publico at fyre godt og grundigt op under landets medier og få Miljøstyrelsens glade budskab om skrotning ud til danske brændeovnsejere, som tydeligt brændte varme på

ideen om ren røg fra en ny brændeovn. Derfor var knap 15.000 gamle brænde­ ovne skrottet ved udgangen af juni 2016. Det er hele 75 procent af den brændeovnspulje, Miljøministeriet ­ønskede og håbede på, at danskerne ville skrotte.

Nudging Ved hjælp af nudging fjernede Publico friktionen i den del af brændeovnsejernes ”skrotningsrejse”, hvor de researcher på økonomiske fordele og ulemper ved skrotning, og med den enorme pressedækning skabte Publico en social norm om at skrotte brændeovne. Danskerne kunne se, at deres naboer skrottede, og de valgte at gøre det samme. Vejledningerne på Miljøministeriets website og de løbende konkurrencer på Facebook skabte også små belønninger for at interessere sig for og forholde sig til sin brændeovn, der i sidste ende brændte danskerne varme på brændeovnsskrotning. Glohed presseindsats Det strategiske formål med Publicos massive presseindsats var at synliggøre skrotningsordningen og kampagnen samt at skabe­i­ncitament for at skrotte eller udskifte sin gamle brændeovn med en ny. Indsatsen resulterede i hele 214 brændeovnsomtaler. 162 omtaler blev bragt i lokale og regionale medier, 34 røg i landsdækkende aviser og radio, og 16 fik plads i branche- og nichemedier. Både nationale datahistorier og hyper-lokale caseartikler med bynavn i rubrikken fyldte altså de danske medier i sommerhalvåret 2016. Facebook-engagement Facebook har spillet en central rolle i formidlingen af kampagnens budskaber. På det sociale medie iværksatte Publico involverende konkurrencer, delte informerende tips og bragte aktuelle case-historier. På et enkelt opslag blev over 150.000 unikke Facebook-brugere eksponeret – to tredjedele heraf er nået uden annoncering – og 1.200 danskere har med et billede af deres gamle brændeovn kommenteret et konkurrenceopslag drevet af et brændende ønske om at vinde en ny brændeovn. En ny med ren røg.

Årsmagasin 2018  |  Publico Kommunikation   9


Publico

NØGLETAL 2016/17

2015/16

2014/15

2013/14

2012/13

14.629.388

11.837.410

8.438.359

7.649.418

7.950.744

Bruttoresultat

9.647.745

5.862.000

5.016.397

4.495.887

3.887.307

Resultat før skat

1.389.792

313.513

734.533

435.910

212.756

Årets resultat

1.071.921

242.523

561.947

327.923

156.797

Nettoomsætning

For sekstende år i træk endte Publicos regnskab med sorte tal på bundlinjen. Det betyder, at vi kun har præsteret regnskaber i plus — og sådan skal det ­selvfølgelig også være fremover.

10  Publico Kommunikation  |  Årsmagasin 2018

Turbo på bruttoresultatet Det er et særdeles positivt år, vi ser t­ ilbage på. Særligt for 2016/17 er, at vi har formået at løfte både vores netto­omsætning og ­vores bruttoresultat markant — sidst­ nævnte er vokset med hele 65 procent. Inden for PR-branchen er Publico nu det største bureau uden for København målt på om­sætning og antal medarbejdere. Årets resultat er et godt billede på, at vi har haft travlt. Mange kunder ud­vider samarbejdet med os, gruppen af kunder vokser støt, og vi modtager u ­ opfordrede henvendelser fra stadig flere virksomheder. Derfor benyttede vi også 2016/17 til at styrke vores besætning. Vi har ikke blot udvidet antallet af medarbejdere, men også suppleret med flere specialkompetencer inden for eksempelvis videoproduktion, så vi er klædt på til fortsat at hjælpe vores kunder med gode kommunikationsløsninger på komplekse problemstillinger.


Økonomi

2020 Tallet 20 er i fokus i vores ambitiøse vækst­ strategi. I 2020 skal Publico omsætte for 20 millioner kroner, og bureauet skal tælle mindst 20 konsulenter.

Nettoomsætning

MIO DKK 20.000.000

18.000.000

16.000.000

14.000.000

12.000.000

10.000.000

8.000.000

6.000.000

4.000.000

2.000.000

12/13

13/14

14/15

15/16

16/17

17/18

Årsmagasin 2018  |  Publico Kommunikation   11


Publico

102 Så mange forskellige kunder har Publico løst opgaver for i 16/17.

KUNDER

Danmarks bedste kunder. ­Intet ­mindre. Hver dag bliver vi bekræftet i, at vi har Danmarks bedste kunder. De er både kompetente og søde, og adskillige af dem bliver heldigvis hængende i mange år. Faktisk har vi i Publicos 16 (plus det løse) år holdt indtil flere tiårs-kunde­ jubilæer, og det er i vores optik et stærkt bevis på, at vi skaber værdi — og at vi er til at holde ud over længere tid. Publicos kundeportefølje er fordelt med cirka 50/50 procent på offentlige organisationer og private virksomheder, og den fordeler sig nogenlunde med 50/50 procent på kunder i og uden for hovedstaden. De offentlige kunder er først og fremmest kommuner og central­­ administration, mens de private kunder især er mellemstore, videnstunge B2B-­ virksomheder inden for blandt andet ­finans, it, transport, byggeri, produktion og vidensservice.

12  Publico Kommunikation  |  Årsmagasin 2018

Vores kundefordeling

9%

9% 8%

7%

Halvoffentlige virksomheder

Kommuner

Øvrige B2C

It


Kunder

Fordeling i omsætningen Publicos 10 største kunder tegnede sig i 2016/17 for cirka 43 % af vores samlede omsætning på godt 14,6 millioner kroner. Top 3-kunderne udgjorde 18 % af omsætningen. Sammenlignet med de seneste år har vi bredt vores omsætning ud over flere kunder og gjort os selv mindre sårbare. Top 3 (18 %) 4-10 (25 %) 10< (57 %)

32%

23%

12%

Finansvirksomheder

Øvrige B2B

Stat

Årsmagasin 2018  |  Publico Kommunikation   13


Publico

4,2/5 Så høj er den gennemsnitlige kundetilfreds­ hed med Publico. Det er pudsigt nok næsten på niveau med vores mål og samtidig tæt på niveauet for vores interne arbejdsglædeundersøgelse. Men vi lover, at vi ikke hviler på laurbærrene.

KUNDER

Kan vi gøre det endnu bedre? Ja, vi kan!

I november 2017 gennemførte vi den årlige undersøgelse af Publico-kundernes tilfredshed. Det er en øvelse, som vi tager seriøst og har oplevet en stor interesse for blandt både kunder og med­arbejdere. Og heldigvis da. For oplevelsen af Publico set gennem kundebriller er det vigtigste pejlemærke for kvaliteten og resultaterne af vores daglige arbejde — lige fra praktikant til direktør. I år greb vi øvelsen lidt anderledes an end tidligere. Vi inviterede færre kunder — kun dem, vi har et fortløbende samarbejde med, samt dem, der aktuelt har et større projekt i gang. Samtidig valgte vi for første gang ikke at lokke med biografbilletter for besvarelser. Simpelthen fordi hele formålet med undersøgelsen jo er at få kundernes oprigtige mening om os og vores arbejde, og vi derfor ikke vil risikere at påvirke

14  Publico Kommunikation  |  Årsmagasin 2018

deres besvarelse (heller ikke i positiv retning). Og så har vi valgt at skære markant ned på antallet af spørgsmål, men vil til gengæld fremadrettet tillade os at ulejlige kunderne to gange årligt med en tilfredshedsundersøgelse. Ideen er naturligvis at have en hyppigere finger på kundernes puls.

Således klogere Og hvad lærte vi så af rundspørgen? Vi lærte først og fremmest, at vi har nogle meget engagerede kunder, der ikke er bange for at dele deres uforbeholdne mening med os — og om os. Også selvom de ikke fik så meget som en æske popcorn for besværet. Blandt andet svarede kunderne på, hvor stor sandsynligheden er for, at de vil anbefale Publico til andre i deres netværk. Det er et meget centralt — måske det mest centrale — spørgsmål,

... vi har nogle meget engagerede kunder, der ikke er bange for at dele deres uforbeholdne mening med os – og om os. Også selvom de ikke fik så meget som en æske popcorn for besværet.

når man vil måle sine kunders loyalitet og tilfredshed. Samlet set resulterede besvarelserne i en såkaldt Net Promoter Score® på 50. Tallet opsummerer forholdet mellem andelen af ”fortalere” og ”bagvaskere” blandt vores kunder. Resultatet er et lille fald sammenlignet med foregående år, og det tager vi til efterretning. I hvert fald vil vi også i de kommende år medregne vores Net Promoter Score® på lige fod med forskellige økonomiske indikatorer, når vi evaluerer på Publicos performance som virksomhed. På modstående side kan du danne dig et overblik over nogle af resultaterne fra kundetilfredshedsundersøgelsen.


Kunder

Gynger og karruseller Der er ikke voldsomme udsving at spore sammenlignet med sidste års undersøgelse. Vi har dog blandt andet formået at løfte vores forretningsforståelse og evne til at opsnappe nye tendenser. Til gengæld er vi faldet lidt af på den på projektledelse – og det skal vi selvfølgelig rette op på.

Tilfredshedsundersøgelse

2016

MEGET TILFREDS

2017

Faglig kompetence og erfaring  Kundeservice

Forretningsforståelse

Pris

Projektledelse

Personlig kemi

Evne til at opsnappe nye tendenser 1

2

3

4

5

NET PROMOTER SCORE ®

Fortalere 57,4 % Passivt tilfredse 35,2 % Bagvaskere 7,4 %

50 Publico måler kundernes tilfredshed med en såkaldt Net Promoter Score. Den opsummerer forholdet mellem andelen af "fortalere" og "bagvaskere" blandt vores kunder.

Årsmagasin 2018  |  Publico Kommunikation   15


Publico

CASE

Populærvinkler på pension

AP Pension Content marketing Sparring & rådgivning Content marketing Nyhedsbrev Webfilm Animationsfilm Tekstarbejde

16  Publico Kommunikation  |  Årsmagasin 2018


Case

2009 Siden 2009 har vi i Publico hjulpet AP Pension med at formidle kompliceret pensionsstof på ukompliceret vis.

Fokus Udvalgte leverancer

Publico har i en årrække været tovholder og content-producent på nyhedsmailen AP Update, som klæder AP Pensions kunder på til at træffe vigtige (og rigtige) beslutninger om pensions­ opsparing og forsikringer.

Content, som er ligetil Kommunikation om pension skal være enkelt og på modtagernes præmisser. Det er udgangspunktet for det indhold, som Publico har udarbejdet for AP Pension. Her har vi zoomet ind på temaer, der har betydning for kunden – for eksempel ’Hvor meget kan jeg regne med at få i pension?’ og ’Hvordan sikrer jeg min familie?’ Fortællinger i tegnefilm Nogle fortællinger står skarpere, hvis ordene får et visuelt liv. I en række tegne- og animationsfilm har Publico formidlet vigtige emner fra AP Pension i øjenhøjde med kunderne. Filmene har handlet om alt fra markedsrente til særlige kundefordele. Skal det være A eller B? Hvad betyder emnelinjen for åbningsraten? Hvornår på ugen og på dagen er det bedst at sende nyheder ud til kunderne? Hvilke artikler trækker læsere, og hvilke gør ikke? I et tæt samarbejde har AP Pension og Publico testet forskellige varianter af nyhedsmails, så vi hele tiden kan optimere form og indhold.

I en gennemsnitlig dansk familie udgør pensionsindbetalinger et næsten lige så stort beløb som boligudgifter. Alligevel fylder realkreditrenter, fedtafgifter og benzinpriser ofte mere i debatten end tips og tricks om pension. Siden 2009 har vi i Publico hjulpet AP Pension med at formidle kompliceret pensionsstof på ukompliceret vis. Publico har blandt andet været tovholder og content-producent på nyhedsmailen AP Update, som klæder AP Pensions kunder på til at træffe vigtige (og rigtige) beslutninger om pensionsopsparing og forsikringer. Desuden har vi hjulpet med kommunikationen til de pensionsansvarlige hos AP Pensions firmakunder — ligesom vi har produceret en serie af animationsfilm til både intern og ekstern brug i pensionsselskabet.

Årsmagasin 2018  |  Publico Kommunikation   17


Publico

CASE

Det, der tæller i Syddjurs Kommune

Syddjurs Kommune Kommunebranding – tilflytning Kommunikationsrådgivning Workshops Annoncering Kreativt koncept Video Sociale medier Tekstarbejde Pressearbejde Events

18  Publico Kommunikation  |  Årsmagasin 2018


Case

Boblende succes til Ree Park Safari Run I maj stod vi klar i Ree Park til familieløbet Safari Run, som tiltrækker en masse børnefamilier fra Aarhus. På to timer fik vi langet tusind kopper lækker sodavand fra Ebeltoft Gårdbryggeri, 500 frisbees og gode Syddjurs-historier over disken.

Fokus Udvalgte leverancer

“Publico har hjulpet os med at se branding i et skarpere og mere kvalificeret modtagerperspektiv. Som kommune kommer man nemt til at sælge det, som alle andre har, og glemme, at udgangspunktet ofte er den gode oplevelse eller den gode historie på sociale medier.” Ole Bjarke Nielsen Kommunikationschef i Syddjurs Kommune

Digitalt fokus En naturlig konsekvens af den unge børnefamilie-målgruppe er at benytte sociale medier i stor stil. For eksempel med målrettet Facebook-annoncering, der illustrerer den prismæssige forskel på boliger i Aarhus og Syddjurs, mod de 25-40-årige aarhusianere. Samtidig benyttes Instagram til at samle og formidle de visuelle glæder ved Syddjurs og tale til følelserne hos målgruppen – både på Syddjurs-profilen @Detdertaeller og med hashtaggene #detdertæller og #syddjurs. Events – Syddjurs kommer til målgruppen I erkendelse af, at målgruppen kan være svær at lokke fra Aarhus, skaber vi events med afsæt i Syddjurs’ værditilbud. Det er for eksempel blevet til konkurrencen ”Danmarks heldigste familie”, hvor præmien – få Djurs Sommerland for jer selv – indirekte fremhæver en del af styrkerne ved Syddjurs som for eksempel de mange kulturtilbud, naturen og tilbud til børnefamilierne. Konkurrencen nåede ud til næsten 200.000 brugere på Facebook og fik omtaler i både regional-tv og lokalaviser.

Syddjurs Kommune vedtog i 2016 en brandingstrategi, der skal tiltrække nye borgere — primært børnefamilier — til den naturskønne kommune på den sydlige halvdel af Djursland. Det skete i samarbejde med Publico. Omdrejningspunktet i brandingstrategien er at løfte kendskabet til Syddjurs Kommune som bosætningsområde. Det viser sig nemlig, at målgruppen hurtigt danner sig et positivt indtryk af Syddjurs, når bare de lærer området at kende. Den overordnede fortælling om ­Syddjurs er samlet i konceptet Syddjurs — det, der tæller. Det udtrykker det overordnede budskab om, at Syddjurs kan honorere de krav, moderne børnefamilier har til at leve det gode liv. Samtidig kan konceptet aktualisere en lang række forskellige, konkrete tal til at fortælle om Syddjurs’ styrkepunkter.

Publico stod for facilitering af en interessent-workshop og ideudviklingen af brandingstrategi og -plan. I forlængelse heraf har vi sammen med Syddjurs Kommune sat gang i en lang række aktiviteter, som skal placere Syddjurs øverst i bevidstheden hos de aarhusianske børnefamilier, der overvejer at flytte, fordi pladsen er blevet for trang i Aarhus. Aktiviteterne, som blandt andet består af tilflytterwebsite, præsentationsfilm og events, bliver ligeledes varetaget af Publico.

Lokal forankring En central del af indsatsen har bestået i at uddanne og etablere et system, der kan få alle relevante Syddjurs-historier fra lokalområderne frem i lyset. Vi har etableret en redaktionsgruppe med repræsentanter fra lokalområderne. Redaktionsgruppen finder historier, der kan vække opmærksomheden hos målgruppen af børnefamilier i Aarhus. Desuden har redaktionsgruppen udviklet lokal-annoncer, der udtrykker de forskellige områders særlige styrker og tilbud over for børnefamilier.

Årsmagasin 2018  |  Publico Kommunikation   19


Publico

338.000

MEDARBEJDERNE

Solid erfaring ­blandet med unge talenter*

* Sådan lyder opskriften på medarbejdersam­men­ sætningen i Publico. Det giver nemlig en skøn blanding af tunge rådgivere og frisk gå på-mod med masser af ord i fingrene.

Stadig flere af vores nye kolleger lander i Publico efter en længere karriere — nogle er fra bureau, mens andre har siddet på den anden side af skrivebordet i en privat virksomhed eller offentlig organisation. Men vi har fortsat også indtag af medarbejdere (relativt) friske fra uddannelsesfad, hvor nogle bliver hentet direkte i auditorierne, mens andre måske har en enkelt ansættelse under bæltet.

Cocktail-effekten Medarbejderne i Publico er en blanding af journalister, cand.mag.er og cand.ling.merc.er med uddannelser inden for blandt andet medievidenskab, retorik, virksomhedskommunikation, nordisk, historie, antropologi, filosofi samt stats­k undskab. Hos os er det nemlig ikke så væsentligt, om du lige har gået på Danmarks Medie- og

20  Publico Kommunikation  |  Årsmagasin 2018

Så meget blev delt ligeligt mellem alle fast­ ansatte medarbejdere lige efter afslutningen af regnskabsåret 2016/17. Beløbet svarer til hele det overskud, der ligger over 10 procent af årets omsætning – og dermed kunne de glade medarbejdere nyde godt af en fortjent bonus på toppen af deres løn.

Journalisthøjskole eller kan mønstre en høj karakter fra ­Retorik. Er du ferm til kommunikation, (et) aktiv på de sociale medier, forstår du forretning, og kan du formidle teknisk komplicerede bud­skaber på enkel vis, ja så er det de vigtigste f­ orudsætninger for, at du kan sikre dig en fast stol hos Publico.

Der skal være plads til andet end kontoret For at tiltrække og fastholde de klog­ este hoveder og skarpeste penne vil Publico være en arbejdsplads, der respekterer, at medarbejderne også er nogens mødre, fædre og kærester. Der skal være tid til at passe sin jorde­­­ moder, mødes med sin ejendomsmægler eller lukke VVS’eren ind. Og der skal være plads til dem, der ikke nødvendigvis ønsker eller kan arbejde 37 timer om ugen. For at få familielogistikken til at gå op vælger nogle at gå på deltid. Andre flytter nogle arbejdstimer til hjemmekontoret, når ungerne er puttet. Det er præmissen, når man som Publico beskæftiger mange medarbejdere i 30’erne.

Det skal også være sjovt Selvom arbejdet med kommunikations­ rådgivning, inbound marketing, video­­­ produktion,­c­ ontent og opsøgende pressearbejde naturligvis får os til at springe ud af dynerne hver morgen, drysser vi alligevel lidt ekstra krydderi ud over arbejdsdagen. Selvfølgelig er medarbejderne svært glade for deres fryns, som for eksempel betalt frokostpause og madordning, tilskud til telefoni, bruttolønsordning, sundhedsforsikring og pensionsordning, men løn og goder bærer ikke huset alene. Publico er karakteriseret ved en stærk kultur,


Medarbejderne

Malaga 2017 Årets helt store fællesfornøjelige faglighedsarrangement gik i oktober til Malaga. Vi delte tiden ligeligt og dejligt mellem strandliv, tid til snik­ snak, masser af tapas og vino – naturligvis med et skarpt fokus på årets faglige udfordring, der gav os masser af ideer og materiale til alle Publicos egne content-platforme. I 2016 var vi i London, mens turen i 2015 gik til Dubai.

For at tiltrække og fast­ holde de klog­este hoveder og skarpeste penne vil Publico være en arbejds­plads, der respekterer, at medarbejderne også er nogens mødre, ­fædre og kærester.

der bygger på, at vi i bund og grund bare godt kan li’ hinanden. Et par gange om året slår vi et vældigt svirp med halen. For eksempel følges vi hver sommer til firmafinansieret North­Side-festival, og vi holder flere gange om året ’Publico Dinners’, hvor vi skiftevis lægger hus til et ordentligt rabalder med flerretters-menu og vin i (lidt for) rigelige mængder. Fælles ­koncertture, juleklip med familierne og en champagne-skål, når vi vinder et stort budget, kan vi også svinge os op til. Det stærke sammenhold er uden tvivl den allervigtigste ressource i Publico. Derfor prioriterer vi også, at medarbejderne har tid til en hyggesnak over kaffe­maskinen (som i øvrigt brygger en ret hæderlig kop mokka) og at håndplukke nye kolleger, der har lyst til at indgå i fællesskabet.

Årsmagasin 2018  |  Publico Kommunikation   21


Publico

4,14 Hos Publico er vi ret glade for vores arbejde. I gennemsnit scorer vi nemlig 4,14 ud af 5 på vores egen tilfredshedsundersøgelse, som bliver gennemført en gang om måneden.

Arbejdsglæde på publicansk Medarbejderne

3,0

I 2017 er Publico begyndt at måle på medarbejdernes arbejdsglæde. Hver måned. Alle bliver bedt om helt anonymt og på en skala fra 1-5 at vurdere, hvor glade vi er for at gå på arbejde. Vores mål er at mønstre en score på 4,2 — og når vi ikke det, må der andre trivselsboller på suppen. Hvordan definerer vi så arbejdsglæde? Det har vi faktisk ladet være op til den enkelte, men baseret på de anonyme kommentarer fra de første målinger, er det følgende emner, der ser ud til at påvirke arbejdsglæden i Publico:

2,5

■■ Stemning på kontoret

GENNEMSNITLIG PUBLICANT-GLÆDE 5,0 4,5 4,0 3,5

■■ Niveauet af travlhed

2,0

■■ Det faglige (opgaver og kunderelationer) ■■ D et sociale (interesse i den enkelte som menneske).

1,5 1,0 aug-17 sep-17 okt-17 nov-17 dec-17 jan-18

22  Publico Kommunikation  |  Årsmagasin 2018

feb-18 mar-18

Kortene på bordet — den første måling viste et lavt resultat. 3,95 blev det til. Derfor nedsatte vi en arbejdsglædegruppe af (frivillige) kolleger, der har til opgave at afdække, hvad der trækker arbejdsglæden ned, og hvad der skal til for at pege pilen op igen. Om det er udvalgets indsats, der er ­slået igennem, vides ikke — men heldigvis viser de seneste målinger en øget arbejds­glæde. 4,14 bliver det i gennemsnit til.


Medarbejderne

36,1 Det er børnefamilie-alderen, der især fylder hos Publico. Heldigvis har vi også en flok unge konsulenter, der holder traditioner om fredagsøl i hævd – og trækker aldersgennemsnittet ned. 36,1 år er vi. Og det er jo ingen alder.

Antal medarbejdere

ANTAL Konsulenter / rådgivere Praktikanter Støttefunktioner (­ bogholder og piccoline)

24 23 22 21 20 19 18 17 16 15 14 13 12 11 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1 11/12

12/13

13/14

14/15

15/16

16/17

17/18

Årsmagasin 2018  |  Publico Kommunikation   23


Publico Fire 10-årsjubilæer I 2017 har vi fejret to tiårsjubilæer. Og i 2018 er det Liv ­Soelberg Andersen og Thomas Wilhelmsen, der kan fejre 10 Publico-år med en uges betalt ferie og en skåltale.

Vi er klar, når du er... Liv Soelberg Andersen

Udviklingschef & kommunikationsrådgiver

Marie Bjerre Birkholm

Casper Svoldgaard

Thomas Mandrup

Thomas Wilhelmsen

Uffe Lyngaae

Jacob Trier

Kirstine Haugaard

Camilla Dudeck

Esben Würtz Sørensen

Julie Sloth Blumensaat

Lisa Dupont Lehtinen

Nicoline Sørensen

Kommunikationsrådgiver

Direktør & kommunikationsrådgiver

Kommunikationsrådgiver

Digital rådgiver

Kommunikationskonsulent

PR-konsulent

24  Publico Kommunikation  |  Årsmagasin 2018

Kontaktchef & seniorrådgiver

Kommunikationskonsulent

Kommunikationskonsulent

Bureauchef & kommunikationsrådgiver

Kommunikationskonsulent

Inbound-konsulent


Medarbejderne

Ny bestyrelse 1. januar 2018 skete der en rokade i Publicos bestyrelse, der blev udvidet med én person. Vi kunne nemlig sige velkommen til Martin Christiansen, Henrik Jensen og Liv Soelberg Andersen som nye bestyrelsesmedlemmer.

Else Marie Kahr Thomsen

Lise Blom

Kristian Østerby

Jane Skovbo

Pia Breiner Andersen

Simon Østergaard

Thit Schioldan Lund

Signe Sundbæk Ahler

Katrine Brandt Høy

Maria Fischer Elkjær

Jonas Juul Jeppesen

Morten Ballisager

Henrik Jensen

Martin Christiansen

Liv Soelberg Andersen

Knud Aage Lyngaae

Kommunikationsrådgiver

Marketingkonsulent

Juniorkonsulent

Bestyrelsesmedlem

Kommunikationskonsulent

Juniorkonsulent

Praktikant

Bestyrelsesmedlem

Kommunikationsrådgiver

Kommunikationskonsulent

Kommunikationskonsulent (trainee)

Bestyrelsesformand

Bestyrelsesmedlem

Juniorkonsulent

Bestyrelsesmedlem

Bogholderi & administration

Årsmagasin 2018  |  Publico Kommunikation   25


Publico

CASE

Den rette tone i kampagne om ­højspændt emne

Antiradikalisering Oplysningskampagne Idé og kreativt koncept Visuel identitet Faktablad Identificering af netværk Pressearbejde Kampagnefilm AdWords-annoncering Evaluering

26  Publico Kommunikation  |  Årsmagasin 2018


Case

Hvordan hjælper du en ung, der får mere og mere radikale holdninger? Publicos oplysningskampagne for rådgivningslinjen ’Hotline mod radikalisering’ skabte engagement langt over gennemsnittet hos de centrale aktører.

Fokus Udvalgte leverancer

Mål om større synlighed Med den rette tone og eksponering blev kampagnen vist for over 400.000 personer ved hjælp af videoannoncering. Antallet af visninger af for eksempel videoannoncerne lå hele 32 procent over det, man kan forvente for lignende emner. Den store eksponering opfyldte kampagnens formål om at øge kendskabet til den nyoprettede hotline. Stor opmærksomhed blandt centrale aktører En række nøje udvalgte aktører (SSP, kommuner og fagfolk) viste stor ­interesse for det kampagnemateriale, de fik tilsendt. Hele 60 procent åbnede mailen, hvilket er flot for en udsendelse som denne, hvor emnet er specifikt, og modtagerne ­meget forskellige. Desuden resulterede ­Publicos proaktive pressearbejde i omtale i Folke­ skolen – fagbladet for undervisere.

Hvad gør du, hvis en person i dit liv viser tegn på radikalisering? Radikalisering kan ske gradvist eller pludseligt, hvor et menneske i stigende grad får ekstreme holdninger og støtter ulovlige eller voldelige handlinger, og det kan være en svær udfordring at håndtere for forældre, venner og fagpersoner. Heldigvis kan radikalisering stoppes. I et projekt på tværs af Københavns Kommune, Aarhus Kommune og Østjyllands Politi har Publico stået for en kampagne om synliggørelse af en ny national hotline mod radikalisering. Her kan pårørende ringe for at få råd og vejledning til, hvad de kan gøre, hvis de er bekymrede for én, der er ved at blive radikaliseret. Med en tryg og tillidsvækkende tone skal kampagnen skabe et alternativ til det dramatiske og ensporede (medie)­billede, der er af radikalisering af unge.

Tryghed og tillid båret af viden om radikalisering og rådgivning er elementerne, der skal hjælpe bekymrede pårørende til at søge hjælp og vejledning. Kampagnen løb fra medio oktober til medio december 2016.

Den rette tone Alfa og omega i kampagnen har været at udarbejde og fastholde en tryg og tillidsvækkende tone i en kampagne, der kunne skabe et alternativ til det dramatiske og ensporede (medie)billede, der er af radikalisering af unge. Tryghed og tillid båret af viden om radikalisering og rådgivning er elementerne, der skal hjælpe bekymrede pårørende til at søge hjælp og vejledning.

Se kampagnen på www.antiradikalisering.dk

Årsmagasin 2018  |  Publico Kommunikation   27


Publico

ERFAGRUPPE

CONTENT MASTERMINDS – VI BLIVER KLOGERE. SAMMEN. Hvilket content bør gates? Hvornår er et lead varmt nok til salg? Hvordan ­opsætter jeg det rette automation flow? Den slags spørgsmål og utallige flere fra samme skuffe har vi i Publico stillet os selv gentagne gange i løbet af vores første års tid med inbound marketing.

28  Publico Kommunikation  |  Årsmagasin 2018

Klar, parat, spar Og vi er ikke de eneste. For selvom inbound marketing bestemt ikke er raketvidenskab, kan mængden af overvejelser og beslutninger godt virke en kende udfordrende. Den erkendelse er blevet til erfagruppen Content Masterminds — en gruppe, hvor omkring 30

B2B-marketers fire gange årligt mødes hos Publico for at erfaringsudveksle, sparre og udfordre hinanden inden for rammerne af content og inbound marketing. Seancerne består af eksterne oplæg om for eksempel lead-værktøjer blandet med medlemmernes egne oplæg til sparring.


Erfagruppe

Publico er HubSpot-partner I Publico er vi overbeviste om, at en metodisk og systematisk tilgang til markedsføring – med godt indhold som hovedingrediens – er opskriften på bedre B2B-kommunikation. Derfor har vi kastet en god portion kræfter efter inbound marketing-metodologien, og i efteråret 2016 blev vi HubSpot-partner. Var det noget med nogle varme leads?

For selvom vi lever af at sæl­ge vores viden, så er vi samtidig ­store fans af gensidig viden­ deling – uden at der ­nødvendigvis er ­mammon involve­ret.

Publico er initiativtager og faciliterer møderne. For selvom vi lever af at sælge vores viden, så er vi samtidig store fans af gensidig videndeling — uden at der nødvendigvis er mammon involveret. Det er jo i bund og grund essensen af content marketing.

Erfagruppe nummer to etableret Erfaringerne fra Content Masterminds er allerede så gode, at vi har søsat endnu en erfagruppe. Den har fokus på employer branding, og rundt om bordet har vi samlet en flok skarpe kommunikations- og HR-praktikere, som til dagligt har fokus på employer branding og rekruttering i jagten på de rigtige medarbejdere. Det er nemlig også et tema, som både vi og stadig flere af vores kunder tumler med. Går du og drømmer om en erfa­g ruppe inden for et hot PR- og ­kommunikations-emne? Så råb lige op, for det kan bestemt ikke udelukkes, at vi har mod på mere.

Årsmagasin 2018  |  Publico Kommunikation   29


Publico

SEMINAR

GRATIS S­ EMINARER MED AHA OG KAFFE Seminartemaer

Eksempler

Content Marketing Inbound Marketing LinkedIn Personaer Pressearbejde Sociale medier Nyhedsbreve Shitstorme Skrivekursus Retorik Præsentationsteknik Bosætningsstrategi 30  Publico Kommunikation  |  Årsmagasin 2018


Seminar

+20 Så mange gange har vi delt ud af guldkorn om blandt andet content marketing, sociale medier, kommunika­ tionsstrategi, fake news, LinkedIn, employer branding, pressearbejde og shitstorme på seminarer i Aarhus og København det seneste år.

Vi er drevet af ambition­ en om at blive tilvalgt af kunder for vores faglige indsigt og forretnings­ forståelse...

Content marketing er ikke kun noget, vi prædiker, men i høj grad også den reli­ gion, vi selv følger. Vi er drevet af am­ bitionen om at blive tilvalgt af kunder for vores faglige indsigt og forretnings­ forståelse, og derfor a ­ fholder vi cirka hver anden måned gratis morgenseminarer om kommu­n ikation i for­skel­l ige afskygninger. Her udfolder vi nogle af de emner, som fylder (eller måske ­burde fylde) på virksomhedernes dags­­ orden. For der er bestemt noget at komme efter bag buzz-ord som c­ ontent og inbound marketing. Morgenseminarerne forløber typisk over to timer og retter sig sædvanligvis mod kommunikationsansvarlige i B2B-­ virksomheder og offentlige organisation­ er. Her ser vi det som vores fornemste opgave at klæde deltagerne på med ny inspiration og viden, som de selv kan b ­ ruge i deres hverdag. Det gør vi

blandt andet ved at trække på egne og andres cases og best practice-tips. Som oftest optræder vi med vores seminarer i både Aarhus og København — så har du hele to lokationer at vælge mellem, hvis du skulle få lyst til at være med. Vi garanterer som minimum én aha-­ oplevelse. Ellers giver vi morgenmad, kaffe og networking med ligesind­ede (det gør vi i øvrigt uanset hvad).

WWW

publico.dk/seminarer

Årsmagasin 2018  |  Publico Kommunikation   31


Publico

PUBLICO-PANELET

GENOPLIVNING I 2018

32  Publico Kommunikation  |  Årsmagasin 2018


Publico-panelet

Heimlich til panelet En større flok medarbejdere fik i 2017 lejlighed til at øve stabilt sideleje og hjertelungeredning, da de deltog på et førstehjælpskursus. Heldigvis har ingen haft lejlighed til at teste de nye færdigheder endnu – men måske vores eget Publico-panel skal have lidt mund til mund …

Publico-panelet er en af vores stolteste opfindelser. Og en af vores sorteste samvittigheder. For i det forgangne år har vi svigtet. Vi har ikke efter­ levet vores eget mål om kvartalsvise online-spørgeskemaer, hvor vi indsamler paneldeltagernes holdninger, erfaringer og viden om forskellige kommunikationsemner. Og derfor har vi heller ikke akkumuleret en masse paneldrevet indsigt til deling blandt deltagerne, læserne af vores nyhedsbrev og deltagerne på vores seminarer. Nu skal vi videre. Vi er trætte af røde ører og har bestemt os for at pakke dem sammen og i stedet se fremad. 2018 bliver året, hvor Publico­-­panelet får en renæssance. Vores helt konkrete formål med Publico-panelet er at indsamle og dele kommunikationsfaglig viden.

2018 bliver året, hvor Publi­co-panelet får en renæssance.

Dels for at blive bedre til at udvikle vores forretning og services i over­ ensstemmelse med markedets efter­ spørgsel. Dels for at opbygge en kilde til faglig viden, som vi kan dele ud via diverse kanaler — for eksempel ­vores website, nyhedsbrev, seminarer, rapporter og e-bøger.

Panelets deltagere beskæftiger sig med kommunikation på forskellige niveauer. Fra studerende og prak­t i­ kan­ter til kommunikationsdirektører og topchefer med interesse for kom­­ munikation. Ud over æren af at bidra­ ge til opsamling af nyeste viden og tendenser på kommunikations­området får alle paneldeltagere kvartals­v ise mini­rapporter og mulighed for at deltage i konkurrencer, ­ligesom vi ­inviterer til en årlig inspirations-­event — i Aarhus og ­København. Hvis det lyder som ­noget for dig eller andre i dit netværk, synes vi da, at I fluks skal tilmelde jer på vores hjemmeside.

WWW

publico.dk/publico-panelet

Årsmagasin 2018  |  Publico Kommunikation   33


Publico

CASE

At gøre bankrådgivere trygge ved forsikring og pension

nærpension A/S Sparring & rådgivning Nyhedsbrev Animationsfilm Tekstarbejde

34  Publico Kommunikation  |  Årsmagasin 2018


Case

1.500

Så mange bankrådgivere, pensions­ ansvarlige og bankdirektører modtager nærpensions nyhedsbrev.

Fokus Udvalgte leverancer

Fra idé til mailbakken Før nærpensions nyhedsbrev ender i mailbakken hos pensionschefer, direktører og bankrådgivere i hele landet, har Publico i tæt samarbejde med nærpension stået for den redaktionelle proces fra første redaktionsmøde med brainstorm på ideer til research, interview af kilder og skrivning af indholdet til nyhedsbrevet. Nyhedsbrevet bliver udsendt i to versioner, hvor direktører får den korte version med de centrale nyheder om salget af forsikring og pension, mens rådgiverne og de pensionsansvarlige desuden får håndgribelige artikler med tips og tricks til at sælge forsikring og pension. Når artiklerne er helt på plads, står Publico for opsætning af artikler i nærpensions CMS samt distribution via MailJet, der giver mulighed for at overvåge åbningsrater og indsamle data på, hvilke typer af indhold, læserne interagerer mest med.

Rådgivere i pengeinstitutter har for det meste helt styr på at rådgive om opsparing og lån. Det er straks sværere, når kunden har spørgsmål om pension og forsikring, hvor rådgiverne ikke altid har samme ekspertise. Af samme grund er en lang række mindre danske pengeinstitutter blevet partnere i nærpension, der er et dat­ ter­­selskab af AP Pension. Gennem nærpension får pengeinstitutterne mulighed for at tilbyde pension og forsikring til deres kunder. Og hvad der er mindst lige så vigtigt: Pengeinstitutterne får hjælp, vejledning og støtte til salgsarbejdet.

af forsikringer og pension lettere. Blandt andet gennem et månedligt nyhedsbrev til både direktører, pensionsansvarlige og rådgivere, som blandt andet fremhæver pengeinstitutter, der har høstet gode erfaringer med salgsarbejdet.

Rådgivning om navneskifte Nærpension har kun heddet nærpension siden 2016. Før hed virksomheden FSS (ForSikringsSamarbejde A/S), og Publico hjalp med rådgivning om og lancering af navneskiftet.

Mod på at sælge pension Publico har siden 2015 hjulpet nærpension med opgaven at klæde pengeinstitutterne bedst muligt på med råd og vejledning, der kan gøre salgsarbejdet

Årsmagasin 2018  |  Publico Kommunikation   35


Publico

CASE

Inspirerende ­content til verdens dygtigste ingeniører

Atkins A/S Presse og content marketing Presse- og content-strategi Mediekortlægning Sparring og rådgivning Pressemeddelelser Opsøgende pressearbejde Content marketing

36  Publico Kommunikation  |  Årsmagasin 2018


Case

Fokus Udvalgte leverancer

“Publico sørger for skarptskårne tekster til vores nyhedsbrev, velskrevne fagartikler til magasiner – og for PR, der altid rammer de ønskede medier. Vi er rigtig glade for vores samarbejde.” Rikke Kofoed Hansen Kommunikationskonsulent i Atkins Danmark A/S

Content valgt på aktualitet Vi afholder cirka seks årlige redaktionsmøder, hvor vi temasætter den kommende periode. I tæt samarbejde med det danske Atkins-hold udvikler vi presse- og content-indsatserne, der understøtter organisationens globale fokus og inddrager lokale branchetrends. Formålet er ikke at beskrive Atkins’ konkrete ydelser, men i stedet illustrere organisationens mange kompetencer ved at sætte dem ind i en aktuel dagsorden om for eksempel førerløs trafik, byplanlægning eller naturgenopretning. Lige dele piches og pressemeddelelser For at opnå dækning i både de store fag- og erhvervsmedier og i mindre lokalaviser supplerer vi udsendelser af pressemeddelelser med mere målrettede pitches, hvor vi giver en journalist en konkret idé og kontaktoplysninger på en kompetent interviewperson. Ved at kombinere de to pressediscipliner opnår ­Atkins en bredere og mere nuanceret dækning i forskellige medietyper, der netop henvender sig til forskellige målgrupper.

Atkins, som er en del af SNC-Lavalin Group, er en af verdens største infrastrukturrådgivere med cirka 50.000 medarbejdere på verdensplan — heraf 450 i Danmark — og kontorer verden over. Siden 2016 har Publico hjulpet Atkins Danmark med at opnå større synlighed i medierne og omsætte dyb faglig viden om komplekse og teknisk udfordrende infrastrukturprojekter til inspirerende content i Atkins' ­nyhedsbrev.

Branchens klogeste hoveder

Vi tømmer hovederne på organisation­ ens dygtige ingeniører og producerer vidensbaseret content, som Atkins cirka seks gange om året skubber ud i et e-mailbaseret vidensbrev til aktører og beslutningstagere inden for den danske infrastruktursektor i private virksomheder, stat og kommuner. Vi udnytter samtidig Atkins’ globale organisation til at bringe eksperter og ledere fra hele verden i spil i danske nøglemedier.

Der ligger masser af spændende viden spredt ud over hele Atkins’ organisation, og derfor har vi sammen med deres eget kommunikationshold været i gang med at identificere nøglepersoner, der kan sætte ord på, hvordan Atkins’ mange kompetencer bliver sat i spil verden over.

Årsmagasin 2018  |  Publico Kommunikation   37


Publico

HISTORIE Fra tekstfabrik til kommunikationsrådgivere. Fra Protekst til Publico. Fra to entreprenører til 18 konsulenter. Vores rejse har varet 17 år og været fuld af milepæle. Vi har mod på meget mere endnu.

2017 Publico udbetaler for ­første gang overskudsdeling. 338.000 kr. bliver delt ligeligt mellem alle fastansatte medarbejdere lige efter afslutningen af regnskabsåret 2016/17.

2016 Vi etablerer erfagruppen ­Content Masterminds for at dele gode content- og inbound-erfaringer med andre i branchen.

2016 Publico får en professionel bestyrelse. Den er identisk med det hidtidige advisory board, men arbejdet er sat ind i en mere struktureret ramme, der giver et professionelt løft.

2001 Etablering Uffe Lyngaae og Peter Kennebos studentikose drøm om at ”fortælle historier, vi kan leve af på vores gamle dage” bliver til Protekst, som får kontor på Kirkegårdsvej i Aarhus. Peter træder senere ud og overlader biksen til Uffe.

38  Publico Kommunikation  |  Årsmagasin 2018

2002 Uffe og Peter udvider og ansætter deres første medarbejder.

2007 De 70 kvadratmeter begynder at stramme, og Protekst finder nyt hjem i en charmerende midtbybaggård i Mejlgade belagt med brosten og byfornyelsespriser. 2004 Et kald som degn på den gamle katedralskole, faste arbejdstider og lønmodtager­ ens ubekymrede liv trækker. Peter går – Uffe står, og Protekst består.

2007 Protekst etablerer et advisory board, der består af fire meget forskellige, men topseje profiler, der skal udfordre Uffe og hjælpe ham med at drive Protekst fremad.


Historie

2017 Publico bliver officiel HubSpot-­ partner. Vi udvikler egne inbound-kompetencer og sparrer med vores kunder om, hvordan de kan komme i gang med inbound marketing.

2015 Omsætningen runder 10 mio. for første gang og giver anledning til en (endnu) mere ambitiøs vækstplan. 2016 Publico har igen fået vokseværk, og vi vinker derfor farvel til latinerkvarteret og skifter baggårdens charmerende spejlbassin ud med rustikke lokaler, havneaktivitet og udsigt til Aarhus Bugt.

2013 Uffe bliver del af PR-branche­ foreningens bestyrelse og bidrager dermed til at styrke branchens position og pege den i den rigtige retning.

2018 Som led i vores professionalisering opgraderer og udvider vi bestyrelsen. Nye medlemmer per 1. janaur 2018 er Martin Christiansen (kommunikationschef i Rambøll Management), Henrik Jensen ­(erhvervs-ph.d. og tidl. mediebureaudirektør) og Liv Andersen (udviklingschef i Publico).

2013 Dobbelt prisvinder. Sammen med Kirkens Korshær i Aarhus vinder Publico både juryens og publikums pris ved Dansk Kommunikationsforenings ­prisud­deling, KomPris’13.

Bestyrelsen arbejder for tiden på en ny strategi, der skal medvirke til at fordoble omsætningen og gøre Publico i stand til at ansætte konsulent nr. 30 senest i 2025.

2012 10 medarbejdere. Der er efterhånden mange kolleger med mange fagligheder og flere års erfaring at finde rundt ved skrivebordene i Publico. 2009 Protekst er blandt de 25 udvalgte bureauer i Statens og Kommunernes Indkøbsservices (SKI) aftale, som 395 bureauer søgte optagelse i. Protekst var udvalgt som leverandør af PR-og kommunikationsydelser til den offentlige sektor.

2012 Publico bliver eksklusiv dansk repræsentant i det internationale PR-netværk PR World Alliance 2011 På sin tiårsfødselsdag bliver P ­ rotekst til Publico Kommunikation som en del af bureauets udvikling fra tekstfabrik til kommunikationsrådgiver.

Årsmagasin 2018  |  Publico Kommunikation   39


Publico

CASE

Nudging ved småt brændbart

Renosyd I/S Fra stort og småt til mindre Adfærdsdesign Adfærdsanalyse Konceptudvikling Strategiudvikling

40  Publico Kommunikation  |  Årsmagasin 2018


Case

Adfærdsanalyse blev til kommunikationsstrategi Renosyds strategi ”Alt muligt skal sorteres” skal sikre, at projektet ”Fra stort og småt til mindre” når succeskriterierne om at nedbringe fejlsorteringen i småt og stort brændbart med 50 procent, og at mængden af fejlsortering i fraktionen ikke må overstige 10 procent.

Fokus Udvalgte leverancer

Danskerne synes, at affaldssortering er forvirrende. Derfor ender containeren til småt brændbart ofte med at være en ’alt-­det-­jeg-­ ikke-ved-hvor-skal-hen’-container. Det ville Renosyd gerne ændre på sammen med Publico.

Fælles konceptudvikling Projektet omkring småt brændbart opstod som følge af den såkaldte Kommunepulje, der er afsat til, at kommuner og affaldsselskaber kan udvikle nye metoder til højere genanvendelse. Publico og Renosyd udarbejdede i fællesskab ansøgningen og formulerede konceptet for projektet, der både skulle indsamle viden om adfærd, viden og barrierer for korrekt sortering samt opstille og teste mulige ”nudges”, der kan nedbringe fejlsorteringen. Test af nudges Med afsæt i interviews med brugere af genbrugspladserne og de efterfølgende opstillede teser om forklaringer på fejlsorteringerne udviklede Publico i samarbejde med Renosyd materialer og nudges ved affaldscontaineren. Formålet var at påvirke adfærden og mindske antallet af fejlsortering­er. Metoderne spændte lige fra for-sorteringsbure til test af kønsforskelle i den måde, som kvinder og mænd sorterer på. Som afslutning på projektet inviterede Renosyd og Publico til konference på Renosyds genbrugsplads, Værdipark, i Skanderborg.

De fleste, der har besøgt en genbrugsplads, kender det. Der er altid en lille (eller stor) bunke affald tilbage, som ikke rigtig passer i de andre containere. Og så ryger hele molevitten i småt brændbart. Men faktisk kunne næsten halvdelen af det affald, der ender i småt brændbart (og altså ender med at blive brændt), genanvendes. Derfor igangsatte Renosyd i samarbejde med Publico et forsøg, der dels skulle klarlægge årsagerne til, at så meget affald ryger i den forkerte container, og dels teste løsninger på problemet.

Udspioneret på genbrugspladsen Bevæbnet med blok, kuglepen, fingervanter og uldne underbukser gik projektet i gang med observationer af brugernes adfærd på fem genbrugspladser

i Odder og Skanderborg kommuner ved småt brændbart. Herefter gennemførte holdet en række interviews med brugerne, og endelig blev forskellige ”nudges” testet ved containeren. Eksempelvis at indrette øremærkede containere til kvinder og mænd for at teste, om der er sorteringsforskel mellem kønnene. På baggrund af projektet vil Renosyd som forsøg helt lukke småt brændbart-containeren.

Kommunikationsstrategi for et ambitiøst renovationsselskab Ud over projektet på genbrugspladserne har Publico hjulpet Renosyd med at formulere selskabets nye kommunikationsstrategi. En strategi, der rummer selskabets store ambitioner i forhold til at gøre kundeoplevelsen endnu bedre og øge genanvendelsen.

Årsmagasin 2018  |  Publico Kommunikation   41


Publico

CASE

Ringkøbing-Skjern er Danmarks største arbejdsplads

Ringkøbing-Skjern Erhvervsråd Ringkøbing-Skjern. Erhvervsbranding Analyse Workshops Branding-strategi Kreativt koncept Video Sociale medier Tekstarbejde Pressearbejde Events og konkurrencer Messestand

42  Publico Kommunikation  |  Årsmagasin 2018


Case

2020 I 2020, når indsatsen slutter, skal virksomhederne i Ringkøbing-Skjern opleve, at de er lige så gode til at rekruttere kvalificeret arbejdskraft som resten af Danmark.

Fokus Udvalgte leverancer

Publico skal de næste tre år hjælpe Ringkøbing-­ Skjern Erhvervsråd med at øge kendskabet til kommunens dynamiske erhvervsliv og karriere­ muligheder – særligt inden for styrkeposition­ erne energi, turisme, produktionsvirksomheder samt fødevarer og landbrug.

Kernefortælling I udviklingen og understøttelsen af erhvervslivet i Ringkøbing-Skjern arbejder kommune og Erhvervsråd med fire styrkepositioner, nemlig energi, turisme, produktionsindustri samt fødevarer og landbrug. Styrkerne er strukturerende for indsatsen og indgår i kernefortællingen, der er essensen af erhvervslivets samlede værditilbud. For Ringkøbing-Skjern har, hvad der skal til for, at tiltrække kvalificeret arbejdskraft – målgruppen ved det bare ikke – og det er netop dét, som styrkepositionerne skal hjælpe med at formidle. Virtual reality-film Video er den nye king of content, og derfor producerer vi blandt andet fire virtual reality-­ film, der hver repræsenterer en af kommunens styrkepositioner. Filmene tager seerne med rundt på en virtuel rundvisning på virksomhederne, så målgruppen ved selvsyn kan se den høje grad af digitalisering og det moderne set-up. Den første VR-film blev vist til DM i Skills i januar 2018. Derudover skal de vises på uddannelsesmesser, sociale medier og andre steder, hvor målgruppen befinder sig.

Ringkøbing-Skjern-området er et af de steder i Danmark, hvor folk er mest tilfredse med at arbejde. Det er samtidig en af de tre kommuner, som har flest arbejdspladser per 100 indbyggere. Og en af dem, der eksporterer allermest per indbygger. Men selvom virksomhederne i Ringkøbing-Skjern befinder sig i et vækstcentrum og er eksperter i eksport, er det ikke altid lige let at rekruttere. Målgruppen af især faglærte og videre­ uddannede kender ikke til de stærke karriere- og udviklingsmuligheder og attraktive jobåbninger. Det viser en Epinion-undersøgelse fra 2014. Derfor har Ringkøbing-Skjern Erhvervsråd bedt Publico hjælpe med en strategi, der skal begejstre og overbevise målgrupperne om, at Ringkøbing-Skjern er næste skridt på deres karrierevej.

Det vil vi gøre med konceptet Danmarks største arbejdsplads, som kombinerer understøttelse af virksomhedernes egen rekruttering med en bredere brandingindsats. Konceptet bliver lanceret i første halvdel af 2018 og skal vække målgruppernes opmærksomhed, der hvor de er — online, på sociale medier, til karrieremesser, i nyhedsmedier — og fortælle dem om områdets muligheder via de gode historier fra kommunens dynamiske virksomheder.

Årsmagasin 2018  |  Publico Kommunikation   43


Publico er et kommunikationsbureau, der hjælper viden­stærke virksomheder med at vinde opmærk­ somhed, sympati og markedsandele. Vi elsker kloge hoveder, som er nørder i deres nicher. ­Mennesker og organisationer, der kan noget vigtigt, som er svært at forklare. Det er her, vi kommer ind. Vi forvandler komplekse produkter og processer til hjælpsomme fortællinger med personlighed. Formålet med vores arbejde er, at vores kunder bliver fundet, forstået og foretrukket.

Analyse

Strategi

Kommunikation

Medieanalyser Mediekortlægning Spørgeskemaundersøgelser Interviews Fokusgrupper Workshops Interessentanalyser Evaluering & effektmåling Kommunikationstjek Sparring & rådgivning

Kommunikationsstrategi Pressestrategi Branding-strategi Content-strategi Inbound-strategi Persona-udvikling Kampagnestrategi Sociale medier-strategi Seminarer & temadage Sparring & rådgivning Kriseberedskab Navneudvikling CSR-strategi

Content marketing Inbound marketing CSR-kommunikation Direct mail Faktaark Film og web-tv Forandringskommunikation Intern kommunikation Journalistik Kampagner Kronikker og debatindlæg Kunde-cases Magasiner Nyhedsbreve Pressemeddelelser Sociale medier Tekstforfatning Video Websider Webtjek Whitepapers Årsrapporter


Publico Kommunikation Balticagade 7 8000 Aarhus C Telefon: +45 8619 7215 Website: publico.dk

Medlemskaber Public Relations Branchen Dansk Erhverv Business Club Aarhus Erhverv Aarhus Aarhus AB Erhvervsforum Dansk Markedsføring DMJX’ advisory board VL-21 K1 Bestyrelse Jonas Juul Jeppesen Morten Ballisager Henrik Jensen Martin Christiansen Liv Soelberg Andersen Uffe Lyngaae

Design: Ineo Designlab


publico.dk


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.