Publicos årsmagasin 2017

Page 1

Hvad skal man egentlig med et PR-bureau i 2017? Der er mange gode grunde til at fravælge et PR-bureau i 2017 og i stedet bruge pengene på Adwords. Eller skumfiduser.

De bedste kunder Vi er ikke i tvivl om, at vi har Danmarks bedste kunder. Og heldigvis bliver rigtig mange af dem hængende.

Publicanterne Vi vil give vores medarbejdere deres bedste jobmæssige oplevelse. Sådan lød det i Uffe og Peters forretningsplan i 2001. Og det vil vi stadig.

Side 4-5

Side 12-13

Side 18-19

Publico Kommunikation

Årsmagasin 2017


Publico Kommunikation Publico er et PR-bureau, der finder enkle kommunikationsløsninger pü komplekse problemstillinger for videnstunge organisationer. Vores specialer er content marketing og pressearbejde for finanssektoren og B2B-virksomheder samt kampagner for stat og kommuner.


Publico-panelet Vi har samlet de skarpeste kommunikatører, der gerne deler deres centrale kommunikationsudfordringer. Vær med og bliv klogere.

Gratis seminarer Vi sætter opklarende ord på bøvlede emner og deler gavmildt ud af cases og best practice-tips. Aha-oplevelser er inkluderet.

/ Side 28

/ Side 24

Med årsmagasinet tilbyder vi dig et lille indblik i, hvad vi arbejder med, og hvordan vores opskrift på succesfulde samarbejder med kunder og medarbejdere lyder. God læselyst!

Historien om Publico Fra tekstfabrik til kommunikationsrådgivere. Fra Protekst til Publico. Fra to entreprenører til 18 konsulenter. Vores rejse har varet 16 år, og mange milepæle er rundet. Vi har mod på mange endnu.

/ Side 32

Leder Kundecase: Odder Kommune Økonomi Kundecase: Maybe Baby De bedste kunder Tilfredshedsundersøgelse Kundecase: Troldtekt Publicanterne Kundecase: Bolighed.dk Morgen-seminar Kundecase: AP Pension Publico-panelet Kundecase: Magasinet Beton Historie Kundecase: Ren Røg Kundecase: Sammen om integration  Hvad kan vi gøre for dig?

4 6 8 10 12 14 16 18 22 24 26 28 30 32 34 36 38


Publico

LEDER

Hvad skal man egentlig med et PR-bureau i 2017?

Content i kommunikations-mixet Der er årsager nok til at droppe dit PR-bureau – og til at stoppe med at læse denne tekst for den sags skyld. De kattefotos liker jo ikke sig selv. Hvis du alligevel hænger på og læser med, vil jeg indvie dig i, hvorfor jeg mener, PR-bureauer som Publico har potentiale til at gøre en større forskel for deres kunders forretning end nogensinde. Det skyldes ikke, at vi skriver kioskbasker-pressemeddelelser, eller at vi har gået på Journalisthøjskolen med erhvervsjournalisterne fra Børsen og Berlingske. Det spiller i bedste fald en marginal rolle for vores kunders forretning. Nej, det handler om den stadig mere strategisk vigtige rolle, som content spiller i moderne virksomheders kommunikationsmix.

Fra forståelse til konkurrencekraft

Uffe Lyngaae, Direktør hos Publico Kommunikation

4  Publico Kommunikation  |  Årsmagasin 2017

Der er mange gode grunde til at fravælge et PR-bureau i 2017 og i stedet bruge pengene på Adwords. Eller skumfiduser. For det første kan man da for pokker selv skrive og udsende sine pressemeddelelser. Ordret citat fra Publico-kunde: “Vi er 900 medarbejdere. Der må sgu’ da være en, der kan skrive”. For det andet minder medieomtale i landsdækkende erhvervsmedier (klassisk kongedisciplin for PR-bureauer) efterhånden lidt om en sivende prut ved glemslens hav. Hvis artiklen ligger bag en betalingsmur og derfor ikke ranker i Google, er den glemt i morgen. For det tredje kan web- eller reklamebureauet da ligeså godt producere virksomhedens content, når nu de i forvejen administrerer online marketing-budgettet. De har alligevel bedre styr på alt det der digitale. Content, native, inbound, influencer, automation og så videre.

Kampen om opmærksomhed er hårdere end nogensinde. Det gælder i Google, det gælder ved hæve-/sænke-bordene i danske virksomheder. Det gælder på farten og potten, hvor en stor mængde content bliver konsumeret via den allestedsnærværende smartphone. Det betyder, at de virksomheder, som forstår deres kunder, leads, brugere, forhandlere, medlemmer, ekskærester og andre interessenter bedre, opnår større konkurrencekraft. Især hvis den overlegne forståelse omsættes til relevant content, som tilbydes til interessenterne på de rette platforme, i de rette formater, på de rette tidspunkter og i et software-baseret system, som genererer leads til sælgerne. Og er det egentlig piece of cake eller hvad? Nej, det er ikke. Faktisk slet ikke.

Personas, produktion og publicering Hvis man vil skabe forretningsmæssig gennemslagskraft og succes med


Leder

Publico Kommunikation Ledelsesberetning

Den røde tråd i alt vores arbejde er at forstå virksomheders mål, at forstå deres målgrupper, at sætte kurs for kommunikation, at finde ind til kernehistorien og at eksekvere kreativt som bare pokker.

næsten lidt selvfed, over at drive et bureau, der positionerer sig i PR-kategorien, men med lange fingre nede i dåsen med digital marketing.

Marketing + PR = Publico I Publico ønsker vi nemlig både at hjælpe virksomheder med at øge deres indtægter ved at understøtte salg (marketing) og at bidrage til at sikre deres omdømme og licens to operate (public relations) på den lange bane. Det undrer mig, at der ikke er flere danske PR-bureauer, der har valgt at fokusere på det strategisk forankrede contentog inbound marketing-arbejde. Marke­ ting og public relations er jo begge strategiske kommunikationsdiscipliner, der kan – hvis de tænkes og udføres rigtigt – skabe værdi og understøtte forretningsmål.

Den røde tråd er intakt sit content, kræver det en række kompetencer og et sæt veltrænede produktions-muskler, som de dygtigste PR-bureauer har listet foran og udviklet. Der skal laves research, interviews og personas. Der skal udvikles contentstrategier, conversation calendars og SoMe-distributionsplaner. Der skal produceres og publiceres en shitload af content-flows, som er tilpasset de forskellige stadier i kunderejsen. Og det hele skal – hvis det rigtig skal spille – sættes op og administreres via en marketing automation-platform som fx HubSpot. Blev du lige helt forpustet over at læse ovenstående afsnit? Det gjorde jeg ærlig talt også selv. Men fordi kernen i ovenstående proces er at forstå målgrupper og at producere content, der kilder velvalgte sweet spots hos disse målgrupper, bliver jeg helt glad,

Jamen, har I hos Publico ikke sat jer mellem to stole ved at forsøge at være halvgode til flere ting? kunne man spørge. Nej, det har vi ikke, ville jeg så svare. Den røde tråd i alt vores arbejde er at forstå virksomheders mål, at forstå deres målgrupper, at sætte kurs for kommunikation, at finde ind til kernehistorien og at eksekvere kreativt som bare pokker. Det gælder, uanset om vi arbejder med informationskampagner, presseindsatser, kommunikations- eller content-strategier. At vi så har sat os ind i inbound marketing-metodikken og er blevet HubSpot-certificeret bureau, handler om, at vi har tilegnet os et værktøj, som kan hjælpe os med skabe endnu større forretningsmæssig værdi for vores kunder. Nu og her. Eller lidt længere nede ad vejen.

Hovedaktivitet Publico er et PR-bureau, der beskæftiger 18 konsulenter med at levere strategisk funderet kommunikationsarbejde til private virksomheder og offentlige organisationer. Fokus er især på strategisk kommunikationsrådgivning og eksekvering af markedskommunikation til private B2B-virksomheder samt informations­ opgaver, rådgivning og holdnings­ kampagner til offentlige organisationer. Økonomi Publico realiserede i 2015-2016 sin hidtil højeste nettoomsætning (11,8 mio.), hvilket er en vækst på 40 pct. sammenlignet med året før. Den positive trend fortsætter i 2016-2017, hvor toplinjevæksten bliver i omegnen af 30 pct. Markedet Der er medvind på markedet for PRbureauer generelt – og for Publico i særdeleshed. Dels øger mange virksomheder deres marketing- og kommunikations­ budgetter på vejen ud af krisen, dels vokser PR-bureau-kategorien på bekostning af andre bureautyper. Strategi På de indre linjer har Publico hævet ambitionsniveauet og igangsat en ambitiøs vækststrategi, der indebærer en målsætning om at omsætte for 20 mio. kr. og beskæftige mindst 20 konsulenter i 2020. Organisation Vi har inden for det seneste år etableret et ledelsesteam med udviklingschef, bureau­­chef og kontaktchef samt en professionel bestyrelse. Desuden har vi rekrutteret flere markante seniorprofiler, der har styrket vores position som en solid kommunikationsrådgiver i øjenhøjde med topledelsen hos kunderne.

Årsmagasin 2017  |  Publico Kommunikation   5


Publico

CASE

Odder Kommune er “ret OK”

Odder Kommune Kommunebranding – tilflytning Analyse Workshops Markedsføringsstrategi Kreativt koncept Video Sociale medier Tekstarbejde Pressearbejde Events

6  Publico Kommunikation  |  Årsmagasin 2017


Case

Et ’ret OK’ resultat Odder Kommune rundede for første gang 22.000 indbyggere, og hussalget i Odder steg med 40 % som følge af Publicos markedsføringsstrategi. Så både Odder og vores jyske strategi-facon må have været ’ret OK’.

Fokus Udvalgte leverancer

“Vi har fået rigtig god hjælp af Publico. Odder er unik og et helt fantastisk sted at være, og det ønskede vi, at andre i højere grad kunne se. Derfor rettede vi henvendelse til Publico, som hjalp os med at øge kendskabet til Odder Kommune gennem markedsføring på tiltalende, jysk underdrivelses-manér.” Uffe Jensen Borgmester i Odder Kommune

Gode fortællinger er omdrejningspunktet for Odder Kommunes bosætnings-strategi, som er udviklet i samarbejde med Publico. Odder Kommune ønsker at hæve indbyggertallet fra 22.000 i dag til 25.000 i 2025. Det skal ske ved at tiltrække erhvervsaktive tilflyttere, primært børnefamilier. Derfor henvendte Odder Kommune sig til Publico med et ønske om grundig analyse, vel­underbygget strategi og idéer til eksekvering af en bosætningskampagne. Udfordringen for Odder Kommune er, at den ikke har et brandingmæssigt ”fyrtårn”; Altså en unik seværdighed eller identitet, som udefrakommende kender kommunen på. Men Publicos analyse viste, at Odder Kommune vinder ved nærmere bekendtskab. Med andre ord: Odder skal opleves.

Ambassadør-korps Vi ved, at folk stoler mest på råd fra mennesker, der ligner dem selv. Dén viden blev essentiel i Publicos markedsføring af Odder Kommune. Vi forvandlede den ’almindelige’ borger til ambassadør for sin kommune for at sætte ansigter på markedsføringsstrategien og for at højne troværdigheden af byens glade budskaber. Vi afholdte et ambassadørseminar for interesserede borgere og klædte dem på til ambassadør-rollen med tips og gode råd. Videoer som strategi-element Personlige film og opslag på facebook og på OdderNettet er et vigtigt element i markedsføringen af Odder Kommune. Videoerne visualiserer kommunens gode historier og fortæller, hvorfor kommunen egentlig er ’ret OK’. Også potentielle tilflyttere uploader videoer og deler deres overvejelser og tanker om Odder. Video er en populær kommunikationsform, og det har givet markedsføringen enorm rækkevidde.

Med fod i et omfattende analysearbejde har Publico omsat kommunens 2025mål til en strategi med en række bosætningsaktiviteter for at give potentielle tilflyttere en positiv oplevelse af Odder Kommune. Aktiviteterne har (indtil videre) udmøntet sig i åben by-events, borger­ ambassadører og engagerende indhold på kommunens website, Facebook, Instagram, via presse og på en række bolig- og babysider i tekst, foto og video. Primus motor i fortællingen er rigtige Odder-borgere, der i vores optik er de bedste til autentisk at vise og repræsentere kommunen og dens fortrin.

Workshop – dagtilbuddenes rolle i brandingen Dagtilbud er et væsentligt parameter for den børnefamiliemålgruppe, Odder Kommune gerne vil tiltrække. Derfor så Publico en klar fordel i at koble byens nye markeds­ føringsstrategi sammen med dagtilbuddenes profilering. Publico samlede derfor dagtilbudslederne i Odder til en involverende workshop med fokus på, hvordan de gode dagtilbud, som Odder allerede tilbyder, kan profileres endnu bedre over for børne­ familier med flyttetanker.

Årsmagasin 2017  |  Publico Kommunikation   7


Publico

NØGLETAL 2015/16

2014/15

2013/14

2012/13

2011/12

11.837.000

8.438.359

7.649.418

7.950.744

6.869.241

5.862.000

5.016.337

4.495.887

3.887.307

3.821.899

Resultat før skat

309.000

734.533

435.910

212.756

763.991

Årets resultat

243.000

561.947

327.923

156.797

572.346

Nettoomsætning Bruttoresultat

Årsregnskabet for Publicos 2015/16 blev det femtende regnskab på stribe med sorte tal på bundlinjen. Dermed har vi kun præsteret regnskaber i plus – og den tendens har vi alle intentioner om at fortsætte.

8  Publico Kommunikation  |  Årsmagasin 2017

Når vi selv opsummerer resultatet for 2015/16, hæfter vi os særligt ved, at vi har formået et give vores nettoomsætning et gevaldigt løft og opnået en vækst på 40 procent. Årets resultat er et godt billede på, at vi har løbet stærkt. Mange kunder udvider heldigvis samarbejdet med os, og vi modtager uopfordrede henvendelser fra stadig flere virksomheder. Derfor er 2015/16 også kendetegnet ved ressourceudvidelse. Vi er flyttet i større lokaler, og vi har udvidet gruppen af publicanter, så vi er klædt på til fortsat at hjælpe vores kunder med gode kommunikationsløsninger på komplekse problemstillinger. Vi må også konstatere, at årets driftsresultat er beskedent, hvilket vi dog ser som en naturlig konsekvens af blandt andet flytning til større lokaler og ansættelse af flere nye kolleger – men et driftsregnskab i den jævne ende skal bestemt ikke være ny stil.


Økonomi

2020 Tallet 20 er i fokus i vores ambitiøse vækststrategi. I 2020 skal Publico omsætte for 20 mio. kr., og bureauet skal tælle mindst 20 konsulenter.

Nettoomsætning

MIO DKK 16.000.000

14.000.000

12.000.000

10.000.000

8.000.000

6.000.000

4.000.000

2.000.000

11/12

12/13

13/14

14/15

15/16

16/17

Årsmagasin 2017  |  Publico Kommunikation   9


Publico

29,1 I Danmark er gennemsnitsalderen for førstegangsfødende kvinder 29,1. Intentionen med Publicos undervisningsmateriale MaybeBaby er egentlig ikke at rykke ved det tal – men blot at sætte fokus på det.

CASE

Maybe en Baby?

Miljø- og Fødevareministeriet Undervisningsmateriale til gymnasieskolen Fokusgruppe Workshop Distributionsstrategi og -plan Koncept for uddannelsesmateriale Kreativt univers Website Video og speeddrawing-film Test Presse Sociale medier Tekstarbejde Survey Evaluering

10  Publico Kommunikation  |  Årsmagasin 2017


Case

Hvem ved..? Påvirker økologi vores fertilitet? Hvor mange af os har egentlig nedsat fertilitet? Og er mænd fertile i længere tid end kvinder? MaybeBaby udfordrer gymnasieelevers fertilitetsviden og sætter børn på skoleskemaet.

Fokus Udvalgte leverancer

MaybeBaby er et online undervisningsmateriale, der styrker elevernes viden om faktorer som alder, sexsygdomme, rygning, alkohol og hormonforstyrrende stoffer, som kan nedsætte fertiliteten.

Tværfaglig workshop En workshop huser sjældent både læge­ faglige fertilitetseksperter, repræsentanter fra Miljøstyrelsen, Fødevarestyrelsen og Undervisningsministeriet, undervisere og elevformænd fra gymnasier og handelsskoler. Men det gjorde vores, og det gav i høj grad mening. Workshoppen skabte nemlig et rum, hvor interessenterne kunne dele ud af deres ekspertviden, afprøve og evaluere idéerne bag MaybeBaby samt give relevant input til fagmaterialets indhold og didaktik. Innovativt undervisningsmateriale Publico tror ikke på, at løftede pegefingre og formaninger duer over for MaybeBaby’s slutmålgruppe. Derfor blev undervisningsmaterialets tone undersøgende og nysgerrig, og målet med materialet var at øge kendskabet til og refleksionerne omkring fertilitet hos den enkelte – ikke at udstikke en facitliste. MaybeBaby lægger altså primært op til en dialogisk undervisningsform, hvor elevens viden udvikles sammen med underviseren, som bliver rammesætter og vejleder.

I gymnasiet er graviditet typisk noget, de unge får undervisning i at undgå. Men i dag får danskerne generelt færre børn, end de ønsker sig. Blandt andet derfor ønskede Miljø- og Fødevareministeriet samt Sundheds- og Ældreministeriet at give gymnasieelever mulighed for at blive klogere på fertilitet gennem det flerfaglige undervisningsmateriale MaybeBaby, som Publico har udviklet. MaybeBaby er et online undervisningsmateriale, der styrker elevernes viden om faktorer som alder, sexsygdomme, rygning, alkohol og hormonforstyrrende stoffer, som kan nedsætte fertiliteten. Gennem test, speeddrawing-film, faglige vidensark, journalistiske case-artikler samt videoer med fertilitetseksperter og gymnasieelever kan underviseren skabe refleksion om de mange dilemmaer, der omgærder fertilitet.

Distribution med tryk på Da undervisningsmaterialet MaybeBaby lå klar til distribution, udsendte Publico en specialdesignet mail med billeder og video til alle landets 430 gymnasiale ungdoms­ uddannelser og foretog telefonisk opfølgning. Gymnasiernes elevråd fik samtidig en mail, så også eleverne kunne efterspørge undervisningsmaterialet. MaybeBaby-materialet blev annonceret i undervisningsrelevante fagmedier rettet mod undervisere, og Publico formulerede en mediestrategi rettet mod de unge gennem gratisavisen MetroXpress og landsdækkende radio- og tv-programmer.

Årsmagasin 2017  |  Publico Kommunikation   11


Publico Vi kan også godt li’ jer! Professionelle, kompetente og faglige. Sådan lød det mest benyttede ordvalg, da Publico-kunderne i vores seneste tilfredshedsundersøgelse fik til opgave at beskrive os med tre ord. Det er et skudsmål, som vi er meget stolte af. Og sjovt nok er det langt hen ad vejen de samme ord, vi kan beskrive vores kunder med.

KUNDER

De bedste kunder

Vores kundefordeling

6%

Kommuner

Vi er ikke i tvivl om, at vi har Danmarks bedste kunder. Og heldigvis bliver rigtig mange af dem hængende. Faktisk har vi i Publicos 15 (plus det løse) år holdt indtil flere 10-års kundejubilæer, og det er i vores optik et stærkt bevis på, at vi skaber værdi – og at vi er til at holde ud over længere tid. Publicos kundeportefølje er fordelt cirka 30/70 på offentlige organisationer og private virksomheder, og de fordeler sig nogenlunde 50/50 i og uden for hovedstaden. De offentlige kunder er først og fremmest centraladministration og kommuner, mens de private kunder især er mellemstore, videnstunge B2B-virksomheder inden for blandt andet finans, transport, byggeri, produktion og vidensservice.

12  Publico Kommunikation  |  Årsmagasin 2017

41%

Finansvirksomheder


Kunder

80 Så mange forskellige kunder har publicanterne her på bureauet løst opgaver for i 2015/16.

Fordeling i omsætningen Publicos ti største kunder tegnede sig i 2015/16 for 65 % af vores samlede omsætning på 11,8 millioner kr. Top 3-kunderne udgjorde alene 37 % af omsætningen. Top 3 (37 %) Top 4-10 (28 %) Top 11 < (35 %)

9%

Halvoffentlige virksomheder

1 1% Stat

25%

8% B2C

B2B

Årsmagasin 2017  |  Publico Kommunikation   13


Publico

77 % Så mange kunder deltog i vores seneste kundeundersøgelse.

KUNDER

Vi målte kundernes tilfredshed – og fik et skulderklap I november 2016 gennemførte vi den årlige undersøgelse af Publico-kundernes tilfredshed ved hjælp et online-spørgeskema distribueret via e-mail. Det er en øvelse, som vi tager seriøst og har oplevet en intens interesse for på tværs af hele medarbejderstaben. Og heldigvis da. For oplevelsen af Publico set gennem kundebriller er det vigtigste pejlemærke for kvaliteten og resultaterne af vores daglige arbejde – lige fra praktikant til direktør. Og hvad lærte vi så af rundspørgen? Vi lærte først og fremmest, at vi har nogle meget engagerede kunder, der ikke er bange for at dele deres uforbeholdne mening med os – og om os. Også selvom vi tillod os at stille dem mere end 15 forskellige spørgsmål. Blandt andet svarede kunderne på, hvor stor sandsynligheden er for, at de vil anbefale Publico til andre i deres

14  Publico Kommunikation  |  Årsmagasin 2017

For oplevelsen af Publico set gennem kundebriller er det vigtigste pejle­ mærke for kvaliteten og resultaterne af vores daglige arbejde...

netværk. Det er et meget centralt – og måske det mest centrale – spørgsmål, når man vil måle sine kunders loyalitet og tilfredshed. Samlet set resulterede besvarelserne i en såkaldt Net Promoter Score® på 55,4. Tallet opsummerer forholdet mellem andelen af ”fortalere” og ”bagvaskere” blandt vores kunder. Det resultat er vi meget stolte af, og vi vil også i de kommende år medregne vores Net Promoter Score® på lige fod med forskellige økonomiske indikatorer, når vi evaluerer på Publicos performance som virksomhed. På næste side kan du danne dig et overblik over nogle af resultaterne fra vores kundetilfredshedsundersøgelse. Sammen med kundernes meget omhyggelige, kvalitative besvarelser er de allerede masseret godt og grundigt ind i den strategi for det fremtidige Publico, som vi har udviklet på siden slutningen af 2015.


Kunder

Tilfredshed med Publicos ydelser Vi må erkende, at kundernes tilfredshed er faldet en smule siden sidste års undersøgelse. Niveauet er dog stadig højt, selvom vi hellere må lægge os i selen for især at blive stærkere på evnen til at opsnappe nye tendenser.

Tilfredshedsundersøgelse

2015 2016 Faglig kompetence Kundeservice Forretningsforståelse Pris Projektledelse Erfaring Personlig kemi Overholdelse af deadlines Evne til at opsnappe nye tendenser 1

2

3

4

5 MEGET TILFREDS

NET PROMOTER SCORE ®

Fortalere 65 % Passivt tilfredse 26 % Bagvaskere 9 %

55,4

Årsmagasin 2017  |  Publico Kommunikation   15


Publico

CASE

Fra grisestald til arkitekt-darling

Troldtekt PR, kommunikation og markedsføring Sparring & rådgivning Koncept- & ideudvikling Interviews Nyhedsbreve Magasiner og aviser Web-film Tekstarbejde Medie- & budskabstræning Pressemeddelelser Mediekortlægning CSR-rapportering

16  Publico Kommunikation  |  Årsmagasin 2017


Case

11 Publico har løst opgaver for Troldtekt i 11 år. Undervejs har formen på leverancerne ændret sig fra tryksager til online medier. Men den gode relation er der ikke rykket ved.

Fokus Udvalgte leverancer

“Publico er en rigtig god sparringspartner, der i høj grad har været med til at fortælle historien om os udadtil. Publico kender os godt, og vi har opbygget en gensidig tillid, der gør, at jeg – ved siden af de faste projekter – altid kan sende ad hoc-opgaver uden lange forklaringer.” Tina Kristensen Marketing- og kommunikationschef hos Troldtekt A/S

Hvordan fortæller man bedst danske og internationale arkitekter om god akustik og bæredygtigt byggeri? Og om værdier, der sikrer klimavenlig produktion med råvarer fra den danske natur? Det ved akustikplade-producenten Troldtekt A/S, der gennem det seneste årti har skærpet sit image over for især arkitekter. Siden 2005 har Publico været en central brik i den strategiske proces. I dag udvikler og udsender vi blandt andet Troldtekts content på tre sprog om akustik, design, bæredygtighed og indeklima. Desuden assisterer vi med webfilm, brochurer, annoncer og pressemateriale til diverse kampagner – ligesom vi (på daglig basis) bidrager med sparring og rådgivning.

Content til arkitekter Produktinfo og -specifikationer er en omvej til arkitekternes bevidsthed. De vil have viden fra førende eksperter og inspiration fra de bedste byggerier. Det får de i Troldtekts nyhedstemaer, som cirka otte gange om året sætter spot på et aktuelt emne inden for akustik, indeklima, arkitektur og bæredygtigt byggeri. Det er content som dette, Publico leverer. Sociale medier LinkedIn, Facebook, Twitter, YouTube… De sociale medier er en væsentlig motor til at udbrede Troldtekts content så bredt som muligt og skabe mere trafik på hjemmesiden. Som en fast del af nyhedstemaerne leverer Publico en plan for opslag, som versioneres til de forskellige platforme. Fokus på eksport Eksportmarkederne er med til at drive Troldtekts vækst. Derfor udkommer nyhedstemaerne også på tysk og engelsk. Publico interviewer internationale eksperter, så mod­tagerne får målrettet content. Desuden hjælper vi med video og markedsføring, når Troldtekt afholder internationale idékonkurrencer.

Årsmagasin 2017  |  Publico Kommunikation   17


Publico

36,5 Publicos forholdsvis unge alder passer perfekt til publicanterne på bureauet. 36,5 år bliver det til i gennemsnit – og det er jo ingen alder.

PUBLICANTERNE

Vi vil give vores ansatte deres bedste jobmæssige oplevelse* * Sådan lød ordene i den forretningsplan, som Uffe og Peter skrev i 2001. Og det vil vi stadig.

Robust erfaring blandet med unge talenter. Sådan lyder opskriften på medarbejdersammensætningen i Publico. Stadig flere af vores nye kolleger lander i Publico efter en længere karriere i enten bureauer eller andre kommunikationsstillinger, mens andre er ansat (relativt) frisk fra uddannelsesfad – nogle kan kalde Publico sin første ”rigtige” arbejdsplads, mens andre har været et smut forbi en eller to andre arbejdsgivere først. Det er helt klart vores ambition, at fremtidens kolleger både skal hapses fra skrivebordene hos vores bureau-”konkolleger” og direkte fra auditorierne på landets uddannelsesinstitutioner. Det giver nemlig en skøn blanding af tunge rådgivere og frisk gå på-mod med masser af ord i fingrene. Desværre er der også nogen, der tager rejsen den modsatte vej. Hele fire medarbejdere har gennem tiden

18  Publico Kommunikation  |  Årsmagasin 2017

forladt Publicos skriveborde til fordel for et gymnasium-kateder. Det gør gymnasierne til vores absolut største publicant-aftager. Ellers har det været stillinger i bureauer, private virksomheder eller sågar Folketinget, der har trukket publicanterne fra borde.

Fleksibilitet og forskellighed Faglig forskellighed og rummelighed hører til i kernen af Publico. Vi tror på, at vores fælles succes afhænger af mere end at ansætte en masse 12-taller. I stedet forsøger vi at udvælge de profiler, der vil være med til at bære vores kultur frem, og som sætter en ære i veludført kommunikationsarbejde samt robust rådgivning. Medarbejderne i Publico er en blanding af journalister, cand.mag.er og cand.ling.merc.er med uddannelser inden for blandt andet dansk, historie,

antropologi, statskundskab samt virksomhedskommunikation. Drømmer du om en fremtid i Publico, er det væsentlige nemlig ikke, om du lige har gået på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole eller kan mønstre en høj karakter fra Retorik. Er du ferm til PR, (et) aktiv på de sociale medier, forstår du forretning, og kan du formidle teknisk komplicerede budskaber på en måde, så din tante forstår det – ja, så er det de vigtigste forudsætninger for at kunne sikre sig en plads hos Publico.

Der skal være plads I øvrigt rækker fleksibiliteten ud over selve fagligheden. For at tiltrække og fastholde de klogeste hoveder og skarpeste penne vil Publico være en arbejdsplads, der respekterer, at medarbejdere ikke kun er publicanter, men også nogens mødre, fædre og kærester. Der skal være tid til at passe sin jordmoder, mødes med sin ejendomsmægler eller lukke VVS’eren ind. Og der skal være plads til dem, der ikke nødvendigvis ønsker eller kan arbejde 37 timer om ugen. Publico er en småbørnsvirksomhed. Ud af 18 medarbejdere har 14 af os børn under 10 år – og de fleste af mini-publicanterne har endnu ikke nået skolealderen. For at få familielogistikken til at gå op vælger nogle publicanter at gå på deltid. Andre flytter nogle arbejdstimer til hjemmekontoret, når ungerne er puttet. Det er præmissen, når man som Publico beskæftiger mange medarbejdere i 30’erne.

Det skal også være sjovt Selvom arbejdet med kommunikationsrådgivning, videoproduktion, nyhedsbreve og opsøgende pressearbejde naturligvis får os til at springe


Publicanterne

London 2016 Vores London-tur i december 2016 blev uden tvivl årets største svirp med Publico-halen. Vi tog en afstikker til det engelsktalende land på den anden side af Vesterhavet – en afstikker som både gav kommunikationsfagligt stof til inspiration og eftertanke, men også tid til dét, der ligger et stykke uden for professionelt regi. Publico-turen gik i 2015 til Dubai.

Publico er karakteriseret ved en stærk kultur, der bygger på, at vi bund og grund bare godt kan li’ hinanden.

Medarbejdere

Publicanter Praktikanter Støttefunktioner

ANTAL 20 19 18 17 16 15 14 13 12 11 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1 11/12

12/13

13/14

14/15

15/16

16/17

ud af dynerne hver morgen, drysser vi alligevel lidt ekstra krydderi ud over arbejdsdagen. Selvfølgelig er publicanterne svært glade for deres fryns, som for eksempel betalt frokostpause og madordning, tilskud til telefoni, bruttolønsordning, sundhedsforsikring og pensionsordning, men løn og goder bærer ikke huset alene. Publico er karakteriseret ved en stærk kultur, der bygger på, at vi bund og grund bare godt kan li’ hinanden. Et par gange om året slår vi et vældigt svirp med halen. For eksempel følges vi hver sommer til firmafinansieret NorthSide-festival, og vi holder flere gange om året ’Publico Dinners’, hvor vi skiftevis lægger hus til et ordentligt rabalder med flerretters-menu og vin i (lidt for) rigelige mængder. Fælles koncertture, juleklip med familierne og en champagne-skål, når vi vinder et stort budget, kan vi også svinge os op til. Det stærke sammenhold er uden tvivl den allervigtigste ressource i Publico. Derfor prioriterer ledelsen også, at publicanterne har tid til en hyggesnak over kaffemaskinen (som i øvrigt brygger en ret hæderlig kop mokka) og at håndplukke nye kolleger, der har lyst til at indgå i fællesskabet.

Årsmagasin 2017  |  Publico Kommunikation   19


Publico Fire 10-års jubilæer Inden for de næste to år ser vi frem til at fejre hele fire 10-års jubilæer. Casper Svoldgaard og Nadia Bjørnson-Langen fejrer i 2017 ti Publico-år med en uges betalt ferie. Yderligere to af vores publicanter fejrer vi i 2018.

Vi er klar, når du er... Liv Soelberg Andersen

Udviklingschef & kommunikationsrådgiver

Thomas Wilhelmsen

Bureauchef & kommunikationsrådgiver

Uffe Lyngaae

Nadia Bjørnson-Langen

Casper Svoldgaard

Thomas Mandrup

Marie Bjerre Birkholm

Esben Würtz Sørensen

Direktør & kommunikationsrådgiver

Kontaktchef & seniorrådgiver

20  Publico Kommunikation  |  Årsmagasin 2017

Kommunikationskonsulent

Kommunikationskonsulent

Digital rådgiver

Kommunikationsrådgiver


Publicanterne

4,9 I Publico er vi en dejlig broget flok – også når det gælder anciennitet på bureauet. Vores gennemsnitsanciennitet er 4,9 år.

Lise Blom

Kristian Østerby

Joan Jensen

Matti Leth

Jacob Trier

Jane Skovbo

Kirstine Haugaard

Simon Østergaard

Katrine Brandt Høy

Pia Breiner Andersen

Thit Schioldan Lund

Knud Aage Lyngaae

Jonas Juul Jeppesen

Morten Ballisager

Anders Trillingsgaard

Peter Kennebo

Kommunikationskonsulent

Kommunikationskonsulent

Juniorkonsulent

Bestyrelsesformand

Analyse- og kommunikationskonsulent

Kommunikationskonsulent

Marketingkonsulent

Bestyrelsesmedlem

Kommunikationskonsulent

Kommunikationskonsulent

Praktikant

Bestyrelsesmedlem

Kommunikationskonsulent

Juniorkonsulent

Bogholderi & administration

Bestyrelsesmedlem

Årsmagasin 2017  |  Publico Kommunikation   21


Publico

CASE

Flyvende start til Bolighed.dk

Sydbank, Spar Nord, Nykredit Bank og AL Bank Pressearbejde og kommunikation Analyse og data-bearbejdning Konceptudvikling Mediekortlægning Sparring & rådgivning Pressemeddelelser Opsøgende pressearbejde

22  Publico Kommunikation  |  Årsmagasin 2017


Case

Besøgssucces på Bolighed.dk 250.000 danskere havde to uger efter lanceringen besøgt det nye site, og et år efter har over 1,5 millioner brugere besøgt Bolighed.dk.

Fokus Udvalgte leverancer

I forbindelse med lanceringen af Bolighed.dk etablerede Publico et war room, hvor Publicos PR-eksperter i samarbejde med Bolighed udviklede pressehistorier, overvågede medie­ dækningen samt koordinerede indsatsen på tværs af medier og digitale platforme.

Lancering overvåget fra War room I forbindelse med lanceringen af Bolighed.dk etablerede Publico et war room, hvor Publicos PR-eksperter i samarbejde med Bolighed udviklede pressehistorier, overvågede medie­ dækningen samt koordinerede indsatsen på tværs af medier og digitale platforme. War room sikrede, at vi hurtigt kunne reagere på opståede muligheder. Resultater med datadrevne pressehistorier Bolighed.dk er unik, fordi det samler store mængder data om det danske boligmarked og præsenterer det på en enkel måde for boligejerne. Men disse store mængder data er også interessante for de medier, der dækker boligmarkedet. Derfor har vi i samarbejde med Bolighed været med til at konceptudvikle et nyt indeks, der viser de allernyeste data fra det danske boligmarked. Publico står for indsamling og bearbejdning af data samt præsentation af de store mængder data i Boligheds Prisindeks, der udkommer en gang om måneden. Derudover hjælper Publico med at omsætte de store mængder data om boligmarkedet til relevante lokale og regionale vinkler.

Det er ikke hver dag, at der lanceres et site, hvor man kan søge mellem 1,7 millioner danske ejerboliger – og ikke bare de 70.000, der typisk er til salg. Bolighed.dk er et website, der ønsker at give danske boligejere langt bedre indsigt i deres bolig og boligøkonomi. Men for at websitet kan blive en succes, kræver det nok brugere. Derfor henvendte de fire banker bag Bolighed.dk (Spar Nord, Sydbank, Arbejdernes Landsbank og Nykredit) sig til Publico for at få hjælp og sparring til PR-arbejdet i forbindelse med lanceringen af sitet. Publico hjalp med sparring, pressemeddelelser, versioneringer og opsøgende presse­ arbejde i forbindelse med lanceringen.

Resultatet blev, at mange tusinde danskere besøgte sitet på få timer efter den officielle lancering. Og strømmen af besøgende fortsatte, så sitet efter små to uger havde haft 250.000 besøgende.

Årsmagasin 2017  |  Publico Kommunikation   23


Publico

33 Så mange gange har vi delt ud af guldkorn om blandt andet Content Marketing, nyhedsbreve og shitstorme på seminarer i Aarhus og København de seneste to år.

SEMINAR

GRATIS MORGENSEMINARER: AHA MED NET­WORKING PÅ Seminartemaer

Eksempler

Content Marketing LinkedIn Personaer Pressearbejde Sociale medier Nyhedsbreve Skrivekursus Retorik Præsentationsteknik Bosætning Inbound Marketing

24  Publico Kommunikation  |  Årsmagasin 2017


Seminar

Publico er HubSpot-partner I Publico er vi overbeviste om, at en metodisk og systematisk tilgang til markedsføring – med godt indhold som hovedingrediens – er opskriften på bedre B2B-kommunikation. Derfor har vi kastet en god portion kræfter efter inbound marketing-metodologien, og i efteråret 2016 blev vi HubSpot-partner. Var det noget med nogle varme leads?

Her ser vi det som vores fornemste opgave at klæde deltagerne på med ny inspiration og viden, som de selv kan bruge i deres hverdag.

Som led i vores bevægelse fra tekstfabrik til kommunikationsrådgiver, drevet af ambitionen om at blive tilvalgt af kunder på faglig indsigt og forretningsforståelse, afholder vi cirka hver anden måned gratis morgenseminarer om kommunikation i forskellige afskygninger. Her sætter vi ord på emner, som mange virksomheder (efter vores ydmyge opfattelse) bøvler med. Ofte er der nemlig noget at komme efter bag buzz-ord som content marketing eller CSR. De typisk to timer lange morgenseminarer retter sig sædvanligvis mod kommunikationsansvarlige i B2B-virksomheder og offentlige organisationer. Her ser vi det som vores fornemste opgave at klæde deltagerne på med ny inspiration og viden, som de selv kan bruge i deres hverdag. Det gør vi blandt andet ved at trække på egne og andres cases og best practice-tips. Som oftest optræder vi med vores seminarer i både Aarhus og København – så har du to lokationer at vælge mellem, hvis du skulle få lyst til at være med. Vi garanterer som minimum én ahaoplevelse*. Ellers giver vi morgenmad, kaffe og networking med ligesindede (det gør vi i øvrigt uanset hvad). WWW

publico.dk/publico-panelet

* Den tidligere Publico-rådgiver, sociologen Henrik Dahl, underholdt på flere af vores seminarer med, at det kræver en vis viden at kunne få en aha-oplevelse. Ellers får man kun nå-oplevelser. Vi har så stor tillid til vores seminargæster, at det overvejende flertal er i stand til at opleve aha-­oplevelser med smil på.

Årsmagasin 2017  |  Publico Kommunikation   25


Publico

60-70 AP Pensions nyhedsmail AP Update udsendes til cirka 50.000 modtagere hver måned. Åbningsraten ligger altid over 60 % og af og til helt oppe på 70 %.

CASE

Populærvinkler på pension

AP Pension Content marketing Sparring & rådgivning Content marketing Nyhedsbrev Web-film Tekstarbejde

26  Publico Kommunikation  |  Årsmagasin 2017


Case

2009 Siden 2009 har vi i Publico hjulpet AP Pension med at formidle kompliceret pensionsstof på ukompliceret vis.

Fokus Udvalgte leverancer

Publico er tovholder og content-producent på den månedlige nyhedsmail AP Update, som klæder cirka 50.000 kunder på til at træffe rigtige (og vigtige) beslutninger om pensions­opsparing og forsikringer.

Content, som er ligetil Kommunikation om pension skal være enkelt og på modtagernes præmisser. Det er udgangspunktet for det indhold, som Publico udarbejder for AP Pension. I korte og levende artikler zoomer vi ind på temaer, der har betydning for kunden – for eksempel ’Hvor meget kan jeg regne med at få i pension?’ og ’Hvordan sikrer jeg min familie?’ Fokus på flere segmenter Kun knap 30 % af danskerne under 30 år tænker af og til på deres pension. I gruppen af 45-59- årige er tallet cirka 60 %. En pensionsordning med forsikringer har dog værdi for alle aldersgrupper, og Publico hjælper AP Pension med at målrette nyheder, så kunderne ved dét, der er vigtigst i deres situation. Skal det være A eller B? Hvad betyder emnelinjen for åbningsraten? Hvornår på ugen og på dagen er det bedst at sende nyheder ud til kunderne? Hvilke artikler trækker læsere, og hvilke gør ikke? I et tæt samarbejde tester AP Pension og Publico hver måned forskellige varianter af nyhedsmails, så vi hele tiden kan optimere form og indhold.

I en gennemsnitlig dansk familie udgør pensionsindbetalinger et næsten lige så stort beløb som boligudgifter. Alligevel fylder realkreditrenter, fedtafgifter og benzinpriser ofte mere i debatten end tips og tricks om pension. Siden 2009 har vi i Publico hjulpet AP Pension med at formidle kompliceret pensionsstof på ukompliceret vis. Publico er tovholder og content-producent på den månedlige nyhedsmail AP Update, som klæder cirka 50.000 kunder på til at træffe rigtige (og vigtige) beslutninger om pensionsopsparing og forsikringer. Desuden hjælper vi med kommunikationen til de pensionsansvarlige hos AP Pensions firmakunder. Gennem år og dag er det også blevet til en række trykte og online magasiner samt web-film.

Årsmagasin 2017  |  Publico Kommunikation   27


Publico

548 Publico-panelet huser 548 medlemmer. 79 % af dem mener, at nyhedsbrevet er en effektiv kommunikationskanal, og 44 % abonnerer derfor på 10-20 af slagsen.

PUBLICO-PANELET

VIL DU IKKE VÆRE MED I PANELKLUBBEN, MULLE? 28  Publico Kommunikation  |  Årsmagasin 2017


Publico-panelet

Publico-panelet I Publico har vi etableret vores eget online-panel bestående af de skarpeste kommunikatører, der vil dele deres viden om centrale kommunikationsudfordringer ved at besvare en kvartals-survey. Vi er interesserede i panelister på alle niveauer af kommunikation, så om du er studerende eller kommunikationsdirektør, er du velkommen i panelet.

Vores helt konkrete formål med Publicopanelet er at indsamle og dele kommunikationsfaglig viden.

Hos Publico har vi sat selvmedicinering på menuen. Vi vil nemlig til at bruge endnu større mængder af content marketing – og ikke ”blot” hjælpe vores kunder med at sætte den buzzede, men særdeles effektive content-pille til livs. Derfor har vi igangsat en række interne projekter, som på sigt vil komme vores kunder og andre relationer til gode i form af unikt indhold og viden. Publico-panelet er ét af de initiativer og blev søsat i 2015. Vores helt konkrete formål med Publico-panelet er at indsamle og dele kommunikationsfaglig viden. Dels for at blive bedre til at udvikle vores forretning og services i overensstemmelse med markedets efterspørgsel. Dels for at opbygge en kilde til faglig viden, som vi kan dele ud via diverse kanaler – fx vores website, nyhedsbrev, seminarer, rapporter og e-bøger. Derfor har vi haft travlt med at rekruttere paneldeltagere, som på forskellige niveauer beskæftiger sig med netop kommunikation. Fra studerende og praktikanter til kommunikationsdirektører og topchefer med interesse for kommunikation. Vi udsender hvert kvartal et online-spørgeskema, hvor vi indsamler panelisternes holdninger, erfaringer og viden om forskellige kommunikations­ emner. Resultaterne vil vi først og

fremmest dele med paneldeltagerne, men også læsere af vores nyhedsbrev og deltagere på vores seminarer vil få del i den viden, som vi akkumulerer gennem Publico-panelet. Da vi i 2015 afsluttede den første rundspørge i panelet, talte det 475 deltagere. Det antal er vi ovenud tilfredse med, og vores mål er at fordoble navnelisten i løbet af 2017.

Som paneldeltager får du kvartalsvise minirapporter og mulighed for at deltage i konkurrencer, ligesom vi vil invitere dig til en årlig inspirationsevent – i Aarhus og Købenavn. Hvis det lyder som noget for dig eller andre i dit netværk, synes vi da, at I fluks skal tilmelde jer på vores hjemmeside. WWW

publico.dk/publico-panelet

Årsmagasin 2017  |  Publico Kommunikation   29


Publico

CASE

Helstøbt magasin om beton

Dansk Byggeri Magasin og webfilm Kvartalsvise redaktionsmøder Udarbejdelse af disposition Research Interviews Tekstarbejde Fotos Korrektur Pressevinkel-katalog Filmoptagelser Projektledelse Koordinering af eksterne partnere

30  Publico Kommunikation  |  Årsmagasin 2017


Case

100

I 2017 kan magasinet BETON fejre, at det har formidlet betonnørdet fagstof i et helt århundred og samtidig glæde sig over titlen som verdens ældste betonblad.

Fokus Udvalgte leverancer

“Publico laver alt redaktionsarbejdet til magasinet BETON, som udkommer fire gange årligt. Der er styr på alle processer, levering til tiden og godt redaktionelt indhold. Vi er meget tilfredse.” Thomas Uhd Branchedirektør i Dansk Beton

En ’helstøbt’ proces Publico varetager al redaktionelt indholdsproduktion, herunder forside, leder, artikler, video samt billeder, ligesom vi giver input til ekstern grafiker om opsætning af de enkelte sider. Den redaktionelle proces tæller brainstorm på artikelemner, udarbejdelse af disposition for de omkring 30 redaktionelle sider, løbende koordinering med annoncesælger, faglig og grammatisk korrektur samt en stor mængde projektstyring. Redaktør-rollen I kraft af rollen som redaktør er det Publicos opgave at navigere i et felt med både kommercielle og redaktionelle interesser, som skal plejes og opretholdes. Dansk Beton ønsker en skarp optrukket linje mellem det kommercielle indhold (annoncer) og det redaktionelle indhold (artikler), hvorfor Publico skal agere gatekeeper og skære redaktionelle kilders eventuelle kommercielle budskaber fra. Magasinet BETON er ikke et noget-fornoget-magasin, hvor et annoncekøb auto­ matisk udløser redaktionel omtale. Det fordrer et eksklusivt fagmagasin med vægt på de gode historier fra branchen.

Siden 2015 har Publico siddet i redaktørstolen for magasinet BETON, der udgives af Dansk Beton. Magasinets læsere tæller bygherrer, ingeniører, entreprenører, arkitekter, studerende og andre med interesse for verdens mest anvendte byggemateriale. Magasinet udkommer fast i februar, maj, august og november i et oplag på omkring 5.000. Magasinet er kendetegnet ved at være fagligt tungt. Publicos fornemste opgave er derfor at formidle komplekst nørde-stof til en bred målgruppe, der både skal tælle den erfarne ingeniør, der ikke har arbejdet med andet end beton siden 1983, og den ny-udklækkede arkitekt, der kender til beton, men som ikke kender alle detaljer om for eksempel puzzolaner, dilatationsfuger og alkalikisel-reaktioner.

En redaktionsgruppe under Dansk Beton giver input til artikler og det særlige tema, som præger hver enkelt udgivelse. Publico udvælger de bedste og overtager herefter stafetten frem til opsætning hos ekstern grafiker.

Årsmagasin 2017  |  Publico Kommunikation   31


Publico

HISTORIE Fra tekstfabrik til kommunikationsrådgivere. Fra Protekst til Publico. Fra to entreprenører til 18 konsulenter. Vores rejse har varet 16 år, og mange milepæle er rundet. Vi har mod på mange endnu.

2012: Publico afholder sit første seminar. Det handler om CSR, og det er Publicos egen Liv Andersen og CSR-ekspert Irene Quist Mortensen, der deler ud af deres viden. 2012: 10 medarbejdere. Der er efterhånden mange kolleger med mange fagligheder og flere års erfaring at finde rundt ved skrivebordene i Publico. 2013: Uffe bliver del af PR-branche­ foreningens bestyrelse og bidrager dermed til at styrke branchens position og pege den i den rigtig retning.

Milepæle 2002: Uffe og Peter udvider med ansættelsen af første medarbejder. 2004: Kaldet som degn på den gamle katedralskole, faste arbejdstider og lønmodtagerens ubekymrede liv trækker. Peter går – Uffe står, og Protekst består. 2007: De 70 kvadratmeter begynder at stramme, og Protekst finder nyt hjem i en charmerende midtbybaggård i Mejlgade belagt med brosten og byfornyelsespriser. 2007: Publico etablerer et advisery board, der består af fire meget forskellige, men alle topseje profiler, der skal udfordre Uffe og hjælpe ham med at drive Protekst fremad.

2001 Etablering 2001: Uffe Lyngaae og Peter Kennebos studentikose drøm om at ”fortælle historier, vi kan leve af på vores gamle dage” bliver til Protekst, som får kontor på Kirkegårdsvej i Aarhus. Peter træder senere ud og overlader biksen til Uffe.

32  Publico Kommunikation  |  Årsmagasin 2017

2009: Publico var i 2009 er blandt de 25 udvalgte bureauer i Statens og Kommunernes Indkøbsservices (SKI) aftale, som 395 bureauer søgte optagelse i. Publico var udvalgt som leverandør af PR- og kommunikationsydelser til den offentlige sektor. 2011: På sin 10 års fødselsdag bliver Protekst til Publico Kommunikation som en del af bureauets udvikling fra tekstfabrik til kommunikationsrådgiver. 2012: Publico bliver eksklusiv dansk repræsentant i det internationale PR-netværk PR World Alliance.

2013: Dobbelt prisvinder. Sammen med Kirkens Korshær i Aarhus vinder Publico både juryens og publikums pris ved Dansk Kommunikationsforenings prisuddeling, KomPris’13. 2015: Vi etablerer Publico-panelet. To gange årligt dykker vi ned i branche­tendenser ved at spørge panelets skarpe kommunikatører om, hvad de mener, rører sig i branchen. 2016: Omsætningen runder 10 mio. for første gang og giver anledning til en (endnu) mere ambitiøs vækstplan. 2016: Publico har igen fået vokseværk, og vi vinker derfor farvel til latinerkvarteret og skifter baggårdens charmerende spejlbassin ud med rustikke lokaler, havneaktivitet og udsigt til Aarhus Bugt. 2016: Publico får en professionel bestyrelse. Den er identiske med det hidtidige advisory board, men arbejdet er sat ind i en mere struktureret ramme, der givet et professionelt løft. 2016: Vi etablerer ERFA-netværket Content Masterminds for at dele gode content- og inbound-erfaringer med andre i branchen. 2017: Publico bliver certificeret HubSpot-partner, og vi sætter for alvor skub i vores egen og vores kunders inbound marketing.


Historie

2017

Udbud 2010: Publicos første offentligt udbud, kampagnen Rolig Bolig – information om nedbringelse af vejstøj i boliger for Miljøministeriet, Socialministeriet og Landsbyggefonden)

HubSpot-partner I 2016 satte vi ild under Publicos inbound-kedel, og i 2017 fyrer vi endnu mere op. Vi er nemlig ikke det mindste i tvivl om, at inbound er ved at forandre den måde, virksomheder markedsfører deres produkter på. Fra push til pull. Fra kold kanvas til værdifuldt content, der skaber varme leads.

2012: Børn i Midten – information om forældreansvarsloven for Social- og Integrationsministeriet 2013: Adoption Uden Samtykke – vejledningsmateriale, der inspirerer og vejleder kommunale sagsbehandlere i deres arbejde med adoptionssager, for Socialstyrelsen 2013: Undersøgelse og handleplaner – udvikling og formidling et materiale om sagsbehandling på børne- og unge­ området, for Socialstyrelsen 2014: Det er ret OK – analyse, bosætningsstrategi og idéer til eksekvering for Odder Kommune. 2015: MaybeBaby – undervisnings­­ materiale om fertilitet for Miljøministeriet og Sundhedsministeriet. 2015: Ren Røg – ved hjælp af nudging, presseindsats og Facebook blev ganske almindelige danskere motiveret til at gøre brug af Miljøstyrelsens skrotningsordning for gamle brændeovne. 2015: Dét, der tæller – bosætningsstrategi. Interessent-workshop, ide-udvikling og eksekvering af brandingstrategi for Syddjurs Kommune.

2016: Kemi, fordi? – revidering og relancering af undervisningswebsite om forbrugerkemi til grundskolens udskolingselever for Miljøstyrelsen. 2016: IntegrationsNet – for-analyse og kommunikation af projektet "Business Training" om integration af udsatte flygtninge på arbejdsmarkedet i Kolding-området.

Det har udviklet sig til lidt af et kærlighedsforhold med HubSpot, der er en af de førende (hvis ikke dén førende) marketing automation-platform. Og i 2017 går vi linen ud. Alle mand har været på HubSpot Academy og er blevet certificerede, og Publico er officiel HubSpot-partner.

2016: Sammen om integration – cases om det gode integrationseksempel underbygger kampagnen og inspirerer virksomheder til at åbne døren for en flygtning. For Styrelsen for International Rekruttering og Integration 2016: Hotline mod antiradikalisering – udvikling af kampagne for at øge kendskabet til og synligheden af den landsdækkende hotline mod radikalisering. For Københavns Kommune, Aarhus Kommune og Østjyllands Politi.

Årsmagasin 2017  |  Publico Kommunikation   33


Publico

CASE

Ren Røg blev en rygende succes

20%

En ny brændeovn udnytter brændet op mod 20% bedre

Miljøstyrelsen Kampagnen Ren Røg Målgruppeanalyse Netværksinddragelse Idé og kreativt koncept Pressestrategi Website Sociale medier Web-film Pressearbejde Leave behind-materiale Online annoncering Evaluering

34  Publico Kommunikation  |  Årsmagasin 2017


Case

Kampagnen i tal 214 medieomtaler og 19.691 afspilninger på YouTube. Facebook-opslag gav en rækkevidde på 930.787, og 12.735 har været et smut forbi Miljøministeriets website. Tal taler normalt ikke for sig selv. Men det kan de for Ren Røg-kampagnen.

Fokus Udvalgte leverancer

“Miljøstyrelsen havde et godt samarbejde med Publico om kampagnen. Ikke mindst opslagene på sociale medier, hvor man kunne deltage i konkurrencer ved at svare korrekt på miljøspørgsmål om luftforurening og vinde en moderne brændeovn, havde meget stor gennemslagskraft og en rækkevidde på over 100.000 modtagere i flere tilfælde.” Brian Kristensen Enheden for Miljøteknologi i Miljøstyrelsen

Brændeovne spreder varme og hygge rundt om i de danske hjem. Det skal der ikke laves om på. Men det skulle der til gengæld på vores brændeovnes alder og miljøvenlighed i 2016. Kampagnen Ren Røg supplerede i perioden 1. januar til 20. maj 2016 Miljøstyrelsens skrotningsordning af for gamle brændeovne. Skrotningsordningen og Publicos kampagne satte sammen fut i danskernes økonomiske overvejelser og miljøbevidsthed, og resultatet blev et forrygende ét af slagsen. Det lykkedes Publico at fyre godt og grundigt op under landets medier og få Miljøstyrelsens glade budskab om skrotning ud til danske brændeovnsejere, som tydeligt brændte varme på

ideen om ren røg fra en ny brændeovn. Derfor var knap 15.000 gamle brænde­ ovne skrottet ved udgangen af juni 2016. Det er hele 75 % af den brændeovnspulje, Miljøministeriet ønskede og håbede på, at danskerne ville skrotte.

Nudging For at man som brændeovnsejer vil skrotte sin gamle brændeovn, skal det være let, økonomisk attraktivt og socialt normaliseret. Ved hjælp af nudging fjernede Publico friktionen i den del af brændeovnsejernes ”skrotningsrejse”, hvor de researcher på økonomiske fordele og ulemper ved skrotning, og med den enorme pressedækning skabte Publico en social norm om at skrotte brændeovne. Danskerne kunne se, at deres naboer skrottede, og de valgte at gøre det samme. Vejledningerne på Miljøministeriets website og de løbende konkurrencer på Facebook skabte også små belønninger for at interessere sig for og forholde sig til sin brændeovn, der i sidste ende brændte danskerne varme på brændeovnsskrotning. Glohed presseindsats Det strategiske formål med Publicos massive presseindsats var at synliggøre skrotningsordningen og kampagnen samt at skabe incitament for at skrotte eller udskifte sin gamle brændeovn med en ny ved at fremhæve økonomiske og miljømæssige fordele. Indbakkerne hos landets små og store medier glødede i kampagneperioden, og det resulterede i hele 214 brændeovnsomtaler. 162 omtaler blev bragt i lokale og regionale medier, 34 røg i landsdækkende aviser og radio, og 16 fik plads i branche- og nichemedier. Både nationale datahistorier og hyper-lokale caseartikler med bynavn i rubrikken fyldte altså de danske medier i sommerhalvåret 2016. Facebook-engagement Facebook har spillet en central rolle i formidlingen af kampagnens budskaber. På det sociale medie iværksatte Publico involverende konkurrencer, delte informerende tips og bragte aktuelle case-historier. På et enkelt opslag blev over 150.000 unikke Facebook-brugere eksponeret – to tredjedele heraf er nået uden annoncering – og 1.200 danskere har med et billede af deres gamle brændeovn kommenteret et konkurrenceopslag drevet af et brændende ønske om at vinde en ny brændeovn. En ny med ren røg.

Årsmagasin 2017  |  Publico Kommunikation   35


Publico

CASE

Vi er Sammen om integration

Styrelsen for International Rekruttering og Integration Kampagnen Sammen om integration Cases Video Pressearbejde Tekstarbejde Annoncer Speed drawing-film Distributionsstrategi og -plan

36  Publico Kommunikation  |  Årsmagasin 2017


Case

1000 I skrivende stund er omkring 1000 virksomheds­ pladser allerede stillet til rådighed for flygtninge på de cirka 100 danske virksomheder, der er med i partnerskabet Sammen om integration.

Fokus Udvalgte leverancer

Publicos centrale rolle i kampagnen består i, gennem en bred vifte af kanaler, at synliggøre og sprede de vellykkede integrations­historier og at motivere og inspirere virksomheder på tværs af størrelser og brancher til at åbne døren for flygtninge.

Styrelsen for International Rekruttering og Integration eller – mere mundret – SIRI arbejder for, at danske virksomheder tager større del i den vigtige integrationsopgave, Danmark i øjeblikket står over for – altså at vi i højere grad står Sammen om integration. Styrelsen er derfor lige nu afsender af en informationskampagne om et virksomhedspartnerskab af samme navn, som blev etableret af regeringen i september 2015 med det formål at hjælpe nytilkomne flygtninge ind på det danske arbejdsmarked – til gavn for både virksomhederne, Danmark og vores nye medborgere. Publicos centrale rolle i kampagnen består i, gennem en bred vifte af kanaler, at synliggøre og sprede de vellykkede integrationshistorier og at motivere og inspirere virksomheder på tværs af størrelser og brancher til at

åbne døren for flygtninge. Derudover er det Publicos fornemste opgave at formidle kampagnens kernebudskaber om, at der både er fornuftig økonomi og loyal arbejdskraft i at tage flygtninge i virksomhedsforløb. Og at der er gode ordninger og hjælp at hente, hvis man som virksomhed ønsker at give en hånd med i integrationsopgaven. 1.000 virksomhedspladser er allerede stillet til rådighed for flygtninge i partnerskabsvirksomhederne – og der kommer flere til dag for dag.

Cases om det gode eksempel Publico har anbefalet, at cases udgør en central del af kampagnen. Det er nemlig vores erfaring, at cases som formidlingsform i høj grad skaber identifikation og nærvær. Virksomheder, der umiddelbart har paraderne oppe, når det gælder plads til flygtninge, har brug for at se positive eksempler på, at et virksomhedsforløb fungerer – og helst fra egen branche. Det får de i case-historierne, der sætter ord på såvel udfordringer som fordele ved at have flygtninge på arbejdspladsen. Case-historierne bliver også formidlet via video, der ofte skaber en ekstra medmenneskelig identifikation – især på et område som dette, hvor holdningerne er delte. Netværksstrategi Kampagnen Sammen om integration indeholder en netværksstrategi, der giver netværk rollen som budbringer. På Publicos anbefaling, bliver kampagne-materialet distribueret ud til virksomheder via deres brancheorganisationers egne kanaler som maillister, nyhedsbreve, sociale medier, møder og arrangementer. Case-videoerne er et eksempel på velegnet materiale til netværk og brancheorganisationer, som har indvilget i at sprede kampagnens budskaber i deres netværk.

Årsmagasin 2017  |  Publico Kommunikation   37


Publico er et PR-bureau, der finder enkle kommuni­kationsløsninger på komplekse problemstillinger for videnstunge organisationer. Vores specialer er content marketing og pressearbejde for finans­ og B2B samt kampagner for stat og kommuner.

Analyse

Strategi

Kommunikation

Medieanalyser Mediekortlægning Spørgeskemaundersøgelser Interviews Fokusgrupper Workshops Interessentanalyser Evaluering & effektmåling Kommunikationstjek Sparring & rådgivning

Kommunikationsstrategi Pressestrategi Branding-strategi Content-strategi Inbound-strategi Persona-udvikling Kampagnestrategi Sociale medier-strategi Seminarer & temadage Sparring & rådgivning Kriseberedskab Navneudvikling CSR-strategi

Content marketing Inbound marketing CSR-kommunikation Direct mail Faktaark Film og web-tv Forandringskommunikation Intern kommunikation Journalistik Kampagner Kronikker og debatindlæg Kunde-cases Magasiner Nyhedsbreve Pressemeddelelser Sociale medier Tekstforfatning Video Websider Webtjek Whitepapers Årsrapporter


Publico Kommunikation Balticagade 7, 8000 Aarhus C Telefon: +45 8619 7215 Website: publico.dk

Medlemskaber Public Relations Branchen Dansk Erhverv Bestyrelse Jonas Juul Jeppesen Anders Ramian Trillingsgaard Morten Ballisager Peter Kennebo Uffe Lyngaae

Design: Ineo Designlab


publico.dk


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.