Promotion nr 140

Page 1

PRomotion Branschtidning för produktmedia, print, profilkläder och promotionprodukter // 140 • 2022


– t i s o p m o Träk e d n a n n ä p et t s alternativ Väljer du småländska Plastprint väljer du en svensk, hållbar och innovativ partner. Vi har genom egen produktion och stark innovationskraft tagit fram en serie produkter i förnyelsebar träkomposit.

Upptäck våra nyheter i träkomposit. Smörkniv, skohorn, flugsmälla och frisbee.

plastprint.se


PRomotion Branschtidning för produktmedia, print, profil och promotion LEDANDE PUBLIKATION Branschtidningen PRomotion startades 1996 och är opolitisk och organisatoriskt obunden och för profil- och promotionbranschen den ledande publikationen.

MÅLGRUPP återförsäljare av profil- och yrkeskläder, promotionartiklar, presentreklam, brodyr, transfer, screen, tryck- och märkutrustning.

TIDNINGSREDAKTION Ansvarig utgivare och chefredaktör: Tore Lindfors, tore@promotion.nu 0704 91 24 65 Carina Johanzon, carina@promotion.nu 0702 16 87 24

TIPSA OSS! Skicka gärna pressreleaser, personalnytt, produktnyheter med mera till red@promotionmedia.se

LAYOUT Remark Erika Braun

TRYCK Exakta AB

UPPLAGA & SPRIDNING Totalt 18 000 exemplar. Tryckt upplaga 3 000 exemplar som når branschrelaterade företag inom profil och promotion. Digital version mailas till över 15 000 branschrelaterade personer och läggs även ut på vår hemsida promotionmedia.se

ANNONSFÖRSÄLJNING Carina Johanzon, carina@promotion.nu 0702 16 87 24

INFORMATION Omslag: Caju Gomes, Unsplash Redaktionen ansvarar ej för icke beställt material. Citera oss gärna men ange källan.

POSTADRESS Box 20060, SE-200 74 Malmö, Telefon: 040-97 65 50 red@promotionmedia.se www.promotionmedia.se

Framtiden hänger väl på oss, eller?

Tores tankar

NU ÄR DET STRAX DAGS OCH MÖTAS FYSISKT IGEN. Jag tänker då på mässan Nordic Profile Fair på Elmia i Jönköping. Mässa på nätet i all ära, men att träffas skapar helt andra förutsättningar. Även din egen förmåga att ta in intryck och känna på produkterna kan ge dig nya tips. Att möta kollegor och utställare är en viktig uppgift. Var nu inte lat eller bekväm utan besök mässan som har cirka 100 utställare. Ta gärna två dagar i lugn och ro. BRANSCHFÖRENINGEN SBPR – Svensk Branschförening för Profil- och Reklamprodukter tappar medlemmar och således intäkter. Trots att de gjort om medlemsavgifterna så att omsättningsmässigt mindre företag betalar lägre avgift. Vi på branschtidningen PRomotion har alltid stöttat SBPR och uppmanat till medlemskap. Det är nu upp till styrelsen i SBPR att grundligt analysera den uppkomna situationen. DEN KRIS I DEN INTERNATIONELLA varu- och logistikförsörjningen, som startade i samband med pandemin, ser tyvärr inte ut att lätta. Tvärtom har nya hårda nedstängningar på grund av covidutbrott i Kina lett till att problemen tagit förnyad fart. Det får nu utan tvekan globala följdeffekter. Störningar, förseningar, fördyringar och andra problem i varuförsörjningen är tyvärr det nya normala. En bedömning är att företagen måste ställa in sig på att den här väldigt besvärliga situationen kommer att fortsätta, sannolikt åtminstone hela det här året. Allt fler företag börjar nu titta på Made in Europe som alternativ till Asien. Rysslands krig mot Ukraina är också ett orosmoment på den globala handels- och aktiemarknaden. BARA BRÖST SKADAR BARN? Adidas blev fällda för en kampanj som visade nakna kvinnobröst för att visa att de har många olika bh-typer. Själv säger jag bara suck. Jag utgår från att barnen sannolikt sett sina föräldrar nakna och på många badplatser solar alltfler kvinnor utan bh. Artikel om Adidas inne i tidningen. OFTA HAR VI ALLA SIKTET INSTÄLLT PÅ FRAMTIDEN, eller hur? Vi sätter nya mål och stakar ut vägen dit. Men varför inte kika bakåt ibland? Vi tror mycket på att då och då se tillbaka i backspegeln på vad som har fungerat bra och dåligt för att lära oss inför framtiden. Så, nu lever vi som vi lär och tar en titt bakåt, både på oss själva och på den bransch som vi jobbar i! SOMMAREN ÄR FÖRHOPPNINGSVIS inte slut bara för att det är augusti. Men sommarmånaderna känns som de passerar dubbelt så fort som vissa vintermånader. Även om jag gillar de olika årstiderna så vill min kropp inte ha ruggigt och kallt väder.

Ge aldrig upp – ge aldrig, aldrig, aldrig, aldrig upp, oavsett om det gäller små eller stora, mer eller mindre betydelsefulla saker.

Tore Lindfors tore@promotion.nu 0704 91 24 65

Winston Churchill

PRomotion nr 140 • 2022

3


PRODUKT NYHETER Galaxy Collection – är en ny serie termosmuggar av hög kvalitet med fina möjligheter till kreativa tryck, infärgning i egen Pantone och partiell lack. Finns hos MEC Profil.

Robust vevradio med solceller, kraftig LEDficklampa och powerbank! Laddas upp via den inbyggda veven, solpanelen eller via micro USB-uttaget där du även kan ladda din mobil. Tar emot viktiga meddelanden från våra myndigheter/samhällsaktörer. Säljs av C TWO.

Revive-kollektionen från Westford Mill är en blandning av bomullsavfall från konsument och återvunnen polyester, tillverkad och medvetet färgad genom en minimal process som hjälper till att minska miljöpåverkan och för oss mot en mer hållbar framtid.

Plastprint lanserar nu ytterligare produkter i sin WOOD-serie och har tagit fram ett nytt materialalternativ i biobaserad träkomposit till den omtyckta Spartamuggen. Den kommer att finnas i 5 olika färger och ha ett Co2 avtryck som är neutralt eller till om med negativt.

Förkläden tillverkade i 100 % ekologisk Fairtrade-märkt bomull, certierade av GOTS och Oeko-Tex. Cottover har tagit fram tre modeller förkläden där ett är lite kortare, ett lite längre med slits och en modell som kallas Combi. Alla varianter är tydligt märkta med Fairtrade. Säljs av TG-H.


BG118 BG118 BG118 BG118 BG118

MINI

MEDIUM

MEGA!

BG118S BG118S BG118S BG118S BG118S

TWIN HANDLE BACKPACKS FOR THE WHOLE TEAM PRESTIGE LEISURE UK 0800 652 1234 I PENCARRIE 0800 252 248 BTC ACTIVEWEAR 0800 012 4542 I RALAWISE 0800 212 180

B A GBASE.COM

PRomotion nr 140 • 2022

scan to view the collection

5

© 2022 –Beechfield Brands Ltd. All Rights Reserved.

BG118L BG118L BG118L BG118L BG118L


bisfenol A. Men det nya förslaget på färdplan mot att förbjuda ämnena eller införa restriktioner ser ut att kunna sträcka sig betydligt längre än tidigare. Enligt tidningen The Guardian kan det innefatta så många ämnen som 12 000. – EU:s kemikaliekontroller går vanligtvis väldigt långsamt men EU planerar den djärvaste detox vi någonsin har sett. Lobbyister inom den petrokemiska industrin är chockade över vad som nu ligger på bordet. Det lovar att förbättra säkerheten för nästan alla tillverkade produkter och snabbt sänka den kemiska intensiteten i våra skolor, hem och arbetsplatser, säger Tatiana Santos, chef för kemikaliepolicy på Europeiska miljöbyrån (EEA), till tidningen.

Rekordstort förbud mot kemikalier EU:s kemikalielagstiftning Reach ska om några år revideras, och ett dokument som EU-kommissionen avslöjar att omfattande restriktioner och förbud kan vara på gång. Enligt The Guardian kan det handla om upp till 12 000 ämnen. Det är ingen hemlighet att vi idag omger oss av en mängd kemikalier som kan påverka vår hälsa negativt på en rad sätt. Därför existerar sedan år 2007 EU:s kemikalielagstiftning Reach. Men det är inte heller en hemlighet att denna lagstiftning hittills inte varit tillräcklig för att skydda medborgarna mot att utsättas för skadliga kemikalier. Ämnen såsom

6

flamskyddsmedel, PFASämnen och bisfenoler cirkulerar fortfarande på marknaden och lagstiftningen har inte hunnit med att förbjuda de många olika varianterna, som bland annat kunnat kopplas till ökad risk för cancer, reproduktionsstörningar, övervikt och diabetes. Men det nya förslaget från EU-kommissionen, som är ett arbetsdokument och inte

bindande, siktar på att rikta in sig på grupper av likartade ämnen. Något som forskare och miljöorganisationer länge efterfrågat. Detta då kemikalieindustrin anses komma undan för lätt då de kan ersätta ett förbjudet ämne med ett liknande, lätt modifierat ämne som ännu inte hamnat under myndigheternas radar. Så skedde exempelvis med ämnet bisfenol A. När det förbjöds i vissa produkter så ersattes det snart med bisfenol S, ett ämne med liknande egenskaper men som inte klassats som ett riskämne och som inte studerats i samma utsträckning som

”RULLANDE LISTA” Många av de mest skadliga ämnesgrupperna kommer att placeras på en så kallad ”rullande lista”, med ämnen som antingen redan har restriktioner, som planeras få det eller som potentiellt kan få det. Listan kommer regelbundet att uppdateras och ses över. Detta inför att kemikalielagstiftningen ska ses över och revideras i sin helhet till år 2027. Förespråkare för kemikalieindustrin menar att de nya förslagen skulle slå för brett och påverka en rad produkter. Men att gruppera ämnen är ändå den väg som Europeiska miljöbyrån föredrar. Tatiana Santos säger till The Guardian att det beror på just industrins ovana att byta ut ämnen med liknande substanser. Hon kallar det för ”en cynisk och oansvarig taktik från kemiindustrin för att ersätta de mest skadliga förbjudna kemikalierna med liknande skadliga sådana som ännu inte finns på den regulatoriska radarn. Vi har sett ett decennielångt mönster av beklagligt utbyte för att undvika reglering.

PRomotion nr 140 • 2022


Live streaming på branschens första hybridmässa i augusti Den 17-18 augusti arrangeras Nordic Profile Fair Hybrid av PWA i samarbete med Elmia och Onlinemassan.com. C-hallen är fullbokad med över 90 utställare och ni kommer även träffa PWA, SBPR och några av leverantörerna redan i Lobby Syd på väg in. Under mässan får ni som är besökare eller utställare chansen att delta aktivt på Nordic Profile Fair Hybrid då vi sänder LIVE på plats under mässans 2 dagar på Elmia. PWA kommer göra reportage från utställarnas montrar och intervjua både inbjudna gäster i studiosoffan och branschfolk som deltar fysiskt på mässan. Sändningen går ut live under mässans dagar och utvalda programpunkter kommer sen även presenteras digitalt 14 dagar efter mässan på www.

nordicprofilefaironline.com. Hur funkar den digitala delen av Nordic Profile Fair hybrid mässan? Besökare registrerar sig som vanligt via www. nordicprofilefaironline.com och loggar in under mässans öppetdagar 17 augusti - 2 september. BRANSCHFEST 17 AUGUSTI Äntligen är det dags för den efterlängtade branschfesten. Onsdagen 17 augusti bjuder PWA in till en kväll med BBQ grillbuffé i Elmias trädgård

och populära coverbandet Haaks underhåller! Passa på att träffa branschfolk; kunder och kollegor och sväng loss tillsammans med Haaks! Det finns 300 platser och vid biljettsläppet den 30 maj såldes ca 100 biljetter direkt på samma dag. Om ditt företag inte bokat kan ni boka biljett via elmia.se/nordic-profilefair/branschfest Som besökare väljer du själv om du deltar fysiskt på plats i Jönköping eller digitalt via mobil, dator eller surfplatta. Nordic Profile Fair Hybrid erbjuder alla chansen att delta på mässan oavsett var man befinner sig - Sverige, Norden eller Europa! Varmt välkomna!

Maria Olsson, projektledare för Nordic Profile Fair. KONTAKT

Elmia: Annelie Gemark annelie.gemark@elmia.se PWA: Maria Olsson maria@ pwa.se

VI SÄNDER LIVE FRÅN MÄSSAN!

Besök produktmediabranschens första hybridmässa 17-18 augusti 2022

&

Annons_NPF_hybrid_LIVE_aug_2022_PRomotion.indd 1

2022-06-02 19:24


år med Lördagen den 23 April firade Prevox 30 År, 1991 – 2021, man firade med en fördröjning på ett år, av numera väl kända skäl. Festen gick av stapeln i Gert Wingårdhs skapelse, Kulturhuset Spira i Jönköping. Det började med mingel och en liten tipspromenad i foajén, där olika leverantörer hade ansvar för varsin fråga. Mycket folk, en ¨kill-gissning¨ av undertecknad är att vi var ca 175 – 200 gäster. Gästerna bestod företrädelsevis av kunder och leverantörer, en och annan före detta kollega, sågs också i minglet. Middagen dukades upp i en av de många salarna i Kulturhuset Spira. Under middagen underhölls gästerna

8

med musik, men också av conferencier Gabriella Fält som hade en s k TV-soffa på scenen, dit hon kallade upp människor ur publiken till, som kunde tänkas att ha något att säga om Prevox eller någon anekdot om Peter Johansson. Även undertecknad kallades upp till nämnda soffa, men jag överlåter åt andra att recensera vad jag sa. Musikerna avlöste varandra på scenen till och med Peter Johansson lockades upp att spela och sjunga. Maten, en trerätters meny, tänker jag inte recensera närmare, mer än att det var sagolikt gott. En mycket välarrangerad fest, hög stämning mycket sorl, som det är på riktiga fester. När middagen var över och det gjordes i

ordning för dans, nya musiker på scenen och klockan slog ¨Groggarnas Glada Tid¨ då var det dags för mig att lämna tillställningen (jag hade egen bil med mig) minns att jag (Kjell Harbom) lämnade mina drinkbiljetter till en alltid lika trevlig leverantör. REFLEKTIONER FRÅN TRE DECINNIER Tore Lindfors (TL) redaktör på PRomotion ställde några frågor till Peter Johansson, (PJ) vd, grundare och ägare till Prevox AB TL: Hur kom namnet Prevox till? PJ: Ja, det kanske är en udda historia. Jag tycker ju om musik och håller på rätt mycket med det på den fritid som finns.

PRomotion nr 140 • 2022


den här branschen. Förr kunde du åka runt med en väska och ”nasa”, kränga lite pennor, plånböcker, blockomslag. Möjligen lite Hanes-t-shirt som var populära då. Idag krävs det både kreativitet och kunskap om produkter för att erbjuda kunderna en lösning. Idag säljer vi allt mindre ”produkter”, vi säljer en lösning. Åtminstone gör vi på Prevox det. Det finns dock de som fortfarande kämpar med att ”kränga pennor och annat” men de överlever knappt i dessa tider. TL: Hur ser dagens ledare på profiloch promotionprodukter i sin marknadsföringsmix? PJ: Jag tror det skiljer sig väldigt från person till person. En del ser det som ett

det är verkligen A och O. Åtminstone för våra kunder. Företagsgåvor som julklappar och sommarpresent är också sådant som är populärt. Idag gäller det att hitta produkter som företaget kan ge till de anställda för att visa uppskattning. Företag som inte ger sina medarbetare vare sig julklappar eller sommarpresenter får lätt ett rykte om att vara snåla och ha medarbetare som knappast känner sig uppskattade. TL: Framtidens profilbransch, kommer den finnas? PJ: Svaret på den frågan är givetvis otroligt svår, men svaret blir både ja och nej. Ja, den kommer finnas men nej, inte i den formen som idag. Företagen håller på att

nödvändigt ont, andra som en fantastisk möjlighet att sticka ut, göra avtryck, genom just produktmedia. De flesta tycker nog att det är rätt trevligt med s k presentreklam och profilkläder, så länge de är användbara och håller hög kvalitet. De som använder sig av det som faktiskt jag kallar ”reklamskit” de får mest badwill ut av det hela. TL: Finns det någon trend på vilka produkter som väljs? PJ: Trenden är tydligt att det ska vara miljö- och ett omvärldstänk. Finns det ett vettigt miljöalternativ, då är det intressant för de flesta företagen. Användbara produkter som inte har en negativ miljöpåverkan är alltid bra. Produkter som används i vardagen, på kontoret, till och från jobbet, något som har en snygg förädling,

förändra sitt sätt att köpa produkter. Från att ha viktat till att handla snabbt och enkelt lite billigare på nätet där det mesta som vi ”traditionella profilare” kan erbjuda, så finns en tendens till att företag vill ha något mer än ett ordererkännande och en faktura med leveransen. Många före tag uppskattar service och kreativitet, och de som envisas med att jobba med personliga möten och workshops med sina kunder – de kommer också bibehålla den trogna kunden.

Prevox Vox betyder röst och jag tyckte om själva ordet Vox. Ansökte om Vox Reklam, men det var upptaget vid den tiden. Då var det bara att försöka mixtra lite och en person på myndighetens som gjorde alla registreringar sa till mig: ”Sätt någon före eller efter så kanske det funkar?” Före heter Pre… Och så blev det Prevox. Märkligt kanske men vad gör man inte för att lösa ett bolagsnamn? Dessutom hade någon annan sagt till mig: ”Använd gärna X och V i ett bolagsnamn – det ser alltid snyggt och proffsigt ut ha ha… TL: Hur har branschen utvecklats under dina 30 år? ”PJ: Det är väl ett understatement att branschen förändrats på alla sätt. Idag gäller en hel annan kunskap för att vara i

PRomotion nr 140 • 2022

Text: Kjell Harbom och Tore Lindfors Foto: Prevox

9


PWA på storstadsturné PWA gjorde en roadshow i Stockholm, Göteborg och Malmö. Bakgrunden till detta var att januarimässan inte blev av med anledning av coviden. – Det här känns verkligen superkul och med 27 medlemmar på plats av 49 märker man att behovet av att träffas

10

igen är stort, säger Maria Olsson projektledare på PWA. – För oss är det här ett helt nytt koncept men det känns riktigt bra. Vi har avverkat Stockholm och Göteborg där vi fick mycket bra respons. Det skall bli intressant och spännande och göra en utvärdering, säger Roger Nilsson ordförande i PWA.

Branschtidningen PRomotion besökte dem i Malmö. Alla vi talade med var mycket positiva till hela upplägget. PWA hade hyrt en trevlig lokal på Malmö Arena och skapat en mysig atmosfär. FAKTA PWA-Promotion Wholesalers Association är en bransch-

organisation som består av medlemsföretag som arbetar med produkter avsedda att stärka slutkundernas varumärken. Det är grossister inom produktmedia B2B och det är ett krav att följa de regelverk som gäller för producentansvar. Text: Tore Lindfors

Foto: Carina Johanzon

PRomotion nr 140 • 2022


Adidas bröstreklam fälls – risk att allmänheten blir kränkt Att göra reklam för sportbh:ar med bilder på nakna bröst är inte okej, det slog brittiska reklamorganet ASA fast efter en Adidasannons dragit på sig 24 anmälningar. Annonsen visar upp 25 bilder på nakna bröst och lanserades i samband med den nya kollektionen sport-bh:ar.

annonsen är objektifierande. I sitt svar på anmälningarna menar Adidas att bilderna inte är sexuella och därmed inte objektifierande, och att annonserna medvetet inte placerats i närheten av skolor eller religiösa byggnader. De påpekade också att annonsen skickats in till ASA:s Copy Advice-team, som inte bedömde att bilderna var sexuella eller objektifierande. Trots detta fälls reklamen av ASA. Även fast brösten inte är objektifierande, så är annonsen att betrakta som ”explicit nakenhet”, och det var minimalt fokus på produkten som annonseras, nämligen sport-bh:ar. Dessutom bedömer ASA att annonserna riskerar att ses av barn och kan komma att

På Twitter skrev företaget: ”Vi tycker att bröst i alla former och storlekar förtjänar stöd och bekvämlighet. Därför har vår nya sport-bh-kollektion 43 olika stilar, så att alla kan hitta något som passar.” Annonsen syntes online och på olika affischplatser, något som gör att det är stor chans att barn ser innehållet. Andra anmälare menade också att

orsaka utbredd kränkning. I ett uttalande till Marketing Week säger Adidas att man fortfarande står bakom kampanjen. ”Annonsen har utformats för att visa hur olika bröst är, med olika former och storlekar som framhäver varför skräddarsytt stöd är av största vikt. Det är viktigt att notera att ASA-domen var relaterad till att denna annons användes på ett oriktat sätt, snarare än själva kreativiteten och budskapet”, säger varumärket. Marketing Week är en webbplats fokuserad på marknadsföringsbranschen, baserad i London, som växte fram ur vad som var en veckovis, och senare månadsvis, tryckt tidning.

Foto: Jernej Graj, unisplash

Med eller utan BH - vanlig syn på stranden.

Specialisterna på parkeringsskivor Made in Germany (Schwarzwald) Direkt från tillverkaren Klimatneutral tillverkning Tillverkad av återvunnen kartong

01

19

2

14

02

13

06

07

0 80

P

2

0 91

P 1202

23

0

15

03

1 53

11

Lovisa Eriksson

14

02

01

13

1 20

16 04

17

05

Jag är tillverkad i Tyskland, 1. av FSC kartong 2. med hjälp av 100% grön energi

Art. 0960

(55 x 85 mm)

www.fides-druck.se

0

0

18

ANKOMSTTID

1 20

04

0

1 75 0

16 04

15

03

06

18

16

1 75

19

17

05

07

04

08

20

2

16

19

0 80

0

08

P

07

Art. 0005

Av plast Med isskrapa

Art. 0703 Art. 0960 Jag är en svensk parkeringsskiva Jag är en svensk parkeringsskiva och visitkort. Kundkontakt Sverige och visitkort. Jag är tillverkad i Tyskland, Tel. +46 73 558 15 71 1. av FSC kartong Jag är tillverkad i Tyskland, 2. med hjälp av 100% grön energi 1. av FSC kartong lovisa@fides-druck.se Jag skulle vara glad om du skulle 2. med hjälp 100% grön energi Art. av 0703 rekommendera mig till andra. 2 Jag är en svensk skulle varaparkeringsskiva glad om du skulle 0 91 2 2 23 1 Jag och visitkort. mig till andra. Kundkontakt Sverige 1 0 1 Jagrekommendera är tillverkad i Tyskland, 1. av FSC kartong sverige@fides-druck.se Art. 0960 2. med hjälp av 100% grön energi www.fides-druck.se Jag skulle vara glad om du skulle Jag är en svensk parkeringsskiva och visitkort. rekommendera mig till andra.

Jag skulle vara glad om du skulle rekommendera mig till andra.

(110 x 150 mm)

1 53

20

ANKOMSTTID

09

0

P

09

21

22

10

1 86

12

00

10

21

19

12

00

01 22

07

01

13

2

1 13

0

13

0

1 42

ANKOMSTTID

2

1 13

Med självhäftande yta

1 86

0

1 42

ANKOMSTTID

Finns även med sugpropp

Dubbel funktion: Parkeringsskiva och visitkort

Art. 0703

(55 x 85 mm)

Art. 0801

(55 x 85 mm)

Art. 0422

(118 x 155 mm)

Kundkontakt: sverige@fides-druck.de www.fides-druck.se PRomotion nr 140 • 2022

11


Svårare att importera Mer än 8 av 10 svenska företag tycker att importen har blivit svårare de senaste åren. Det visar en enkät som Svenskt Näringsliv låtit göra. Sedan hösten 2020 har Svenskt Näringsliv frågat medlemsföretag som importerar om de mött svårigheter och i så fall vilka, med sin import. Över 80 procent av de företag som svarat på enkäten, säger att de möter större svårigheter jämfört med ett normalläge. Den första mätningen gjordes i november 2020, när pandemin hade varit i ett drygt halvår och slagit mot företagens leveranskedjor. Då svarade 55 procent av företagen att de förseningar i leveranserna, 36 procent svarade att de mötte

brist på varor eller tjänster och 18 procent att de mötte stigande priser på det som de efterfrågade. (Företagen kan uppge flera alternativ) När Svenskt Näringsliv ställde samma frågor i mars i år hade läget förvärrats – 64 procent noterade förseningar, 51 procent brist på varor eller tjänster och hela 70 procent klagar på stigande priser. När det gäller hur företagen löser sina problem är det vanligaste svaret (53 procent) att de ökar lagerhållningen av insatsvaror. En tredjedel (33 procent) svarar att de har ökat antalet leverantörer, 12 procent att de flyttar produktion till Europa och 10 procent att de flyttar produktion till Sverige. Anna Stellinger, chef för internationella frågor och EUfrågor vid Svenskt Näringsliv, säger att problemen för

företagen har nu nått en rekordnivå. – Det är problem för de företag som importerar. Det är inte unikt – vi har haft problem med krig och leveransproblem förr. Men det som är unikt den här gången är att vi först hade en pandemi som sedan följdes av ett krig i Europa, säger Stellinger. – För företagen är det här reella och akuta problem, här och nu, tillägger hon. Stellinger anser dock att företagen anpassar sig väl och att de har lösningarna. – Företagen identifierar vilka insatsvaror som är särskilt sårbara för produktionen. De säger: Just de här produkterna måste vi ha i lager. säger hon. Det ska understrykas att av 4 500 företag var det enbart 22

procent, drygt 1 000 företag, som svarade på enkäten. Det handlar dock om företag som importerar sina insatsvaror. Den bekräftar också en bild som andra rapporter har presenterat, till exempel den som myndigheten Tillväxtanalys gjorde i fjol på regeringens uppdrag.

Alla våra kortlekar tillverkas av FSC® certifierat material Offason AB är spårbarhetscertifierade och vår licenskod är: FSC® - C167586 Alla våra kortlekar tillverkas av FSC® certifierat material. Detta för att kunna erbjuda dig som kund en produkt som är tillverkad av ett material som skyddar hotade arter och stärker rättigheterna för arbetare och urfolk världen över. Kontakt: Christer Offason: 0705 498 201 christer@offason.se Nils Kuylenstierna: 0708 250 717 nils@offason.se Order & material skickas till: info@offason.se

12

Vi levererar endast till registrerade återförsäljare, ALDRIG till slutkund.

Välkommen till monter C02:08 Nordic Profile Fair 17-18/8.

PRomotion nr 140 • 2022


SNART KOMMER DET EN NYHET SOM DU INTE VILL VARA UTAN! Den skyddar. Den värmer. Den är mjuk. Du behöver den varje dag. Välkommen att besöka handdukar.se PRomotion nr 140 • 2022

13


PromotionPr Jobba effektivare och smartare! Promotionprodukter.se är en digital marknadsplats där du snabbt och enkelt hittar varumärken, produkter och företag från leverantörs- och grossistledet. ACG Nyström AB Add Value Advertising Space AB Adwater AB Aqua Visibility AB Atlas Screen AB/ LD Marknadsass Autoform AB Ballograf AB Bamatex Berg&Nycander AB Bindografen AB Black Hill Buxbom/ Fourtex AB C TWO Products C&T International AB

Cai AB Candab AB Cansocks AB Carleklo Promotion Cartamundi Cavalet AB Concess Nordic AB Craft/New Wave Sports Dalarnas Paraplyfabrik DisplayGrossisten AB Dynamics AB Espreme AB Eurosweet AB ExpoGraf CardKeep International AB Falk & Ross

Frebbenholm Trading AB Fredrikssons Slips AB Frozzypack AB FRUIT Garda of Sweden AB Great Shape Promotion GTK Producent AB Handdukar.se Harlequin Trade AB Hobby Reklam AB Häftdesign Ingli Sweden/Jaan Ingel AB Interflagg AB Island Pens/Malmö Gravyr Jako Tryckeri AB Jobman Workwear AB

Kalmar ProfilGross AB Karamello Sverige AB KE Levin Screenmaskiner Kosta Boda Orrefors Laser Pro AB LR Tryck i Sunne AB Malvia AB MEC Gruppen AB MT Profile New Wave Mode AB Newline A/S Nilörn AB NS System A/S OD Profile AB Offason AB Orrefors Kosta Boda

Välbesökt • Tillgängligt •


rodukter.se VARUMÄRKEN, PRODUKTER & FÖRETAG PapEx AB Petterséns Tryck AB Plaintalk KB Emblem & Flaggor Plast-Petter AB Plastprint AB Portia AB PR Marking AB PR Tryck AB Printo AB Pro One AB Projob Workwear AB Promonotes (KL Impex AB) PromoSeeds PRomotion Media AB Promotiv Nordics Quickbutton Badges AB

Quickex AB/Akita Rehn Trading AB Reklam Grossen AB Sagaform AB Sandryds Handels AB/ Båstadgruppen SBPR Scandinavian Travel Innovation AB Score iT Smila Workwear Softtoys by Minicars AB Sport Fossto AB Swebrush AB Sydsvensk Form Reklam AB Tailor Konfektion

(Göte David Teko) Techimport Skagvik & Ericson AB Teko Tryck AB Texet AB Textilgrossisten Hefa TG-H Trefl Scandinavia AB Undercover Scandinavia AB UniGraphics AB Uppsala Screen-Reklam AB Vikingsun AB Väsk & Etuifabrik AB Wasa Sweden WeLoc – Weland M. AB WSI-Reklamgrossisten Xindao Scandinavia AB

Testa redan nu!

Enkelt

ANTALET SÖKNINGAR ÖKAR KONSTANT! 9 258 133 sökningar per den 10 juni 2022


Miljoner ekologiska P-skivor

Fides i södra Tyskland är specialiserade på ekologiska reklamartiklar av papper och kartong såsom p-skivor, skivspelare, bagagelappar, etiketter, spelkort med mera.

16

De tar även hand om frakt och utskick och erbjuder hela spektrat av kommersiellt tryck, såsom brevpapper, flygblad, visitkort, broschyrer, etc. Företaget startade redan 1990 och huvudprodukten är parkeringsskivor som läggs i bilen för att visa ankomsttid. Årligen produceras miljontals P-skivor som säljs i många länder.

Kapaciteten är 50 000 skivor per dag. 2017 tog Peter Grammer över verk samheten och utvecklade företaget som nu har 30 anställda. – Miljöskydd har länge varit viktigt för oss. Att uppfylla rättsliga förpliktelser och varsamt användande av naturresurser är ingen skyldighet, utan en självklarhet för oss. Vår företagsbyggnad kommer från ett

österrikiskt företag, är helt i trä och har ingen klassisk uppvärmning. Snarare driver vi alla maskiner och enheter, inklusive uppvärmning och luftkonditionering, med förnybar energi från solpaneler från husets tak. Således producerar vi därmed noll föroreningar. Det är verkligen miljövänligt, avslutar Peter Grammer.

PRomotion nr 140 • 2022


Täbyföretagets varumärke får inte heta ”Nysk” – för likt Jysk När en företagare i Täby registrerade varumärket ”Nysk” för möbler och möbelöverdrag drog hemoch inredningsjätten Jysk öronen åt sig. Nu har Patent- och registreringsverket, PRV, upphävt namnregistreringen. Det nya varumärket ”Nysk”, som Täbyföretaget registrerat hos Patent- och registreringsverket (PRV), blev inte långlivat. Nästan på dagen ett år efter registreringen upphävdes den, med hänvisning till varumärkeslagen.

PRomotion nr 140 • 2022

Täbyföretaget, som under märket skulle sälja möbler och anpassade möbelöverdrag, får nu komma på ett nytt varumärkesnamn – eller överklaga. PRV gör bedömningen att de aktuella varorna är identiska eller i hög grad lika. ”Trots korta ord och att den inledande bokstaven skiljer sig åt finner PRV, särskilt med beaktande av märkets förstärkta känneteckenskraft, att märket ”Nysk” uppvisar sådana likheter med det tidigare varumärket Jysk att det finns en risk att de kan förväxlas.” PRV skriver dock att inget av märkesnamnen

har någon betydelse på svenska. Ordet ”Jysk” betyder förvisso ”jylländsk” på danska, men det är ingenting som den genomsnittliga svenska konsumenten känner till. Båda två är ”fantasinamn” för gemene man. Täbybolaget hävdar dock att det inte finns någon risk för förväxling. Enligt bolaget är ”Nysk” en förkortning av namnet Nysoffklädsel och har ingen koppling till varumärket Jysk. Vidare menar bolaget att produkten riktar sig till en målgrupp som vill byta klädsel på en befintlig soffa de redan har i sin ägo. Dessa soffor har från början inhandlats i butiker

som säljer exklusiva möbler, vilket innebär att målgruppen varumärket ”Nysk” vänder sig till, inte är detsamma som Jysks målgrupp. ”Vi anser därför inte att vårt varumärke ”Nysk” utgör någon som helst risk för att misstolkas eller blandas ihop med varumärket Jysk”, skriver bolaget.

17


Prognos: IRM ser tillväxt – men... IRM ser tillväxt på reklammarknaden – men flaggar för orosmoln En prognos från IRM pekar på att annonsmarknaden kommer att växa med 5,9 procent under 2022. I prognosen tas också ett flertal riskfaktorer med i beräkningen. IRM:s prognos för 2022 indikerar ett fortsatt gott år på annonsmarknaden. En tillväxt med 5,9 procent, tillika en omsättning på 49 miljarder kronor. Men den osäkerhet som råder i världen med kriget som brutit ut i Ukraina, en dämpad efterfrågan på konsumentsidan i spåren av högre elpriser och räntor samt eventuella nya utbrott

i spåren av pandemin gör att IRM understryker att förväntningarna sänks något och årsprognosen de gjort ska betraktas som mer osäker än vanligt. I en tillbakablick på fjolåret 2021 registrerades den högsta försäljningssiffran någonsin med en tillväxt på 18,6 procent. En omsättning om drygt 46 miljarder kronor. En rekordsnabb upphämtning från 2020 års pandemisiffror då tappet var det största sedan finanskrisen 2009, enligt IRM. Enligt IRM är den samlade bedömningen att 2022 års första kvartal på annonsmarknaden visa på en god tvåsiffrig tillväxt, en samlad

Fullfärgstryck • Snabba leveranser • Låga minimumantal

bedömning som institutet gör på intervjuer med branschen och en genomgång av svensk ekonomi. På längre sikt är det svårare att bedöma hur riskfaktorerna kommer att utvecklas, skriver institutet.

FAKTA IRM är ett oberoende institut utan vinstintresse som mäter reklammarknadens utveckling i Skandinavien.

Söker ni en totallösning för er märkning? Brodyr Prägling Märken

(vävda/broderade)

Transfer Lasergravyr Bildekor Digitaltryck Screentryck Fasadskyltar Namnbrickor

Låt oss hjälpa er! ©

18

www.mecprofil.se offert@mecprofil.se

Hagagatan 1, 331 33 Värnamo Telefon: 0370 - 30 21 00

info@prmarking.se . www.prmarking.se

PRomotion nr 140 • 2022


Mindre krångel med enhetligt patentsystem 24 länder inom EU har kommit överens om ett enhetligt patentsystem. Systemet spar tid, pengar och minskar krånglet för den som vill ha ett patent som gäller i ett stort antal europeiska länder.

Redan 2009 kom EU-länderna överens om en lösning för att uppnå ett enhetligt patentsystem. Men först nu, 13 år senare, har alla inblandade parter gett klartecken till systemet som träder i kraft i höst. Varför har det tagit så lång tid? – Framförallt beror det på att frågor om överenskommelsens giltighet väckts i den tyska författningsdomstolen. Och där har det tagit tid att få svar. Men nu är det klart och finns inte längre några hinder, säger Peter Strömbäck, generaldirektör

på Patent- och Registreringsverket. 24 av 27 EU-länder står bakom förslaget. Varför är alla inte med? – Det finns olika skäl som gjort att vissa EU-länder hittills valt att stå utanför. För till exempel Spanien har språkfrågan varit viktig. Spanska är inte ett av handläggningsspråken på EPO, European Patent Office. Storbritannien är heller inte med efter brexit. Vad innebär det enhetliga patentsystemet rent konkret? – Enkelt uttryckt ger det möjligheter att få en och samma ansökan hos EPO beviljad för samtliga deltagande medlemsländer, utan att behöva vända sig till varje nationell patentmyndighet. Det blir alltså både billigare och enklare för bland andra svenska företag? – Ja, det innebär helt klart mindre krångel. Det företag som vänder sig till EPO för ansökan om ett europeiskt patent slipper med ett enhetligt patentsystem att validera patentet i varje enskilt land med allt vad det innebär av avgif-

ter och översättningar. Det innebär att lokala patentombud blir överflödiga. All hantering och betalning av avgifter sker till EPO. Oom det skulle bli en juridisk patentprocess, till exempel en begäran om ogiltighet eller patentintrång så behöver parterna bara vända sig till en domstol istället för en domstol i varje land. Varför är det viktigt att söka patent? – Ett patent är en immateriell rättighet som ger dig ensamrätt att utnyttja en teknisk lösning på ett visst problem. Därmed får du en bättre marknadsposition och slipper priskonkurrens på de marknader där du har patent. Du som äger ett patent har också rätt att sälja eller licensiera ut det. Ett patent kan också göra det lättare att väcka intresse för ditt företag när du söker investerare eller står i begrepp att sälja ditt företag. I samband med att ett patent publiceras offentliggörs också information om uppfinningen, vilket gör att ny kunskap blir tillgänglig och sprids.

Personligt & Varumärkt från

Quickbutton Namnskyltar Bagage-tags Kampanjknappar Pins och mycket mer!

www.quickbutton.com PRomotion nr 140 • 2022

info@quickbutton.com

Tel: 0474-488 40 19


H&M ansluter sig till Sorting for Circularity Det internationella hållbarhetsprojektet som lanserades i maj 2021 har uppmärksammast av flera globala textilaktörer. H&M ansluter sig till Fashion for Good initiativ Sorting for Circularity, som syftar till att utveckla en effektivare infrastruktur för återvinning av textilavfall, har sedan lanseringen fått aktörer världen över att tänka till. Nu ansluter sig H&M som nyckelpartner till proljektet. – För att göra det möjligt för modeindustrin att frikoppla tillväxt från naturresursanvändning måste vi göra återvunnet material tillgängligt

20

i större skala. Många kasserade kläder och textiler behandlas inte som resurser utan som avfall. Det måste

vi ändra på. Endast genom branschgemensamma samarbeten, investeringar i forskning och innovationer

kan vi omvandla vår industri till en cirkulär sådan, säger AnnaKarin Sundelius, Cirkular Strategy, på H&M Group.

PRomotion nr 140 • 2022


Pantone presenterar varje år sin årets färg. I år heter färgen 17-3938 Very Peri som i folkmun även ibland kallas lila. Färgspecialisten Pantone är känd för sina system för att matcha färger, där PMS (Pantone matching system) finns för grafisk design och FHI (Pantone Fashion, Home och Interiors) används för till exempel textil och heminredning. Sedan starten med årets färg har Pantone alltid utsett endast en kulör ur företagets system för att matcha färg, men 2021 blev det två – Pantone 17-5104 Ultimate gray och 13-0647 Illuminating och 2022 lade de för första gången till en helt

ny kulör för årets färg – Pantone 17-3938 Very peri. Färgen ska symbolisera den globala tidsandan för ögonblicket och den övergång vi just nu går igenom, Pantone skriver så här: As we emerge from an intense period of isolation, our notions and standards are changing, and our physical and digital lives have merged in new ways. Digital design helps us to stretch the limits of reality, opening the door to a dynamic virtual world where we can explore and create new color possibilities. With trends in gaming, the

T!

E YH

N

Multiuttag

expanding popularity of the metaverse and rising artistic community in the digital space PANTONE 17-3938 Very Peri illustrates the fusion

B E A U T I F U L LY BOU T IQ UE

Type-C USB-A Säkring World USB Travel Adapter

FLER NYHETER I VÅR KATALOG! usb.nu

Ta med reseadaptern ut i världen! Kompakt, säker reseadapter och USB-laddare i ett. Skjut enkelt ut stiften i önskad kombination och du har en kompetent strömkälla när du reser runt i världen (passar i över 150 länder). Adaptern har 2 USB portar och 3 Type-C med supersnabb laddning. Ladda både telefon, platta eller annan USB driven enhet samtidigt, snabbt och säkert! För mer information eller fler produkter: info@ctwo.se | 040-689 14 50 | www.usb.nu

PRomotion nr 140 • 2022

of modern life and how color trends in the digital world are being manifested in the physical world and vice versa.

BAGBASE.COM

BG758 BG758 BG758 BG758 BG758 BG758 BG758 BG758 BG758 21


Mässa med flera förhinder Äntligen blev den då av, mässan Profil & Promotion på Kistamässan. Mässan som flyttats fram 3 eller om det var 4 gånger, har tappat räkningen. När man till slut fick till det, så öppnade mässan kl. 09.00 den 20 april och besökarna verkligen vällde in. Redan efter en timme var mässhallen fylld av besökare. Om mässarrangören gjort ett bra jobb med att locka besökare till mässan, eller om det var ett uppdämt behöv av att få gå på mässa och träffa folk igen, är ju frågan? Jag tror att det var en kombination. Mässarrangören har gjort ett bra jobb gällande marknadsföringen och fått bra draghjälp av längtan att få

22

se folk igen. Mässan bestod av fyra olika mässor på samma gång, i en och samma hall. Även om man gjort sitt bästa för att hålla isär dem, genom att låta respektive mässa hålla sig inom ett visst icke markerat område, så upplevdes det, som besökare, lite rörigt, särskilt när man som jag sökte efter en viss typ av utställare, Profil & Promotion utställare. Mellan ÅF, som till exempel Wackes och Idé House of Brands hittar man hotell eller golfbanor som vill sälja

konferenspaket. Å andra sidan kanske det var det, som var bra, är bara osäker på det. Besökarna är slutkunder, ur ett profilåtersäljarperspektiv. Det blir lite konstigt när man då står granne med sin leverantör, som också ställer ut på samma mässa. Jag tror inte någon av de utställande leverantörerna försökte sälja eller skapa kontakter, med någon slutkund, men jag kan ändå förstå att man som ÅF känner en viss osäkerhet, även om den är aldrig så liten så finns den där. En tanke som slog mig, eller om det var någon som slog in den i mitt huvud, var att Profilföretagen, till exempel de som är med-

lemmar i SBPR, skulle slå sig ihop och hyra en större yta och stå tillsammans, i varsin monter och storlek på monter efter behov. Där ÅF och Lev delar på den totala ytan. Tror att det skulle underlätta för besökarna att förstå vilken avdelning man kliver in i och man får större gemenskap lev och ÅF i ett sådant samarbete. Bara en tanke, från en observatör. Betyget för mässan blir ändå klart godkänt och jag hoppas att den återuppstår nästa år igen och gärna med de idéer jag framfört ovan. Text & Foto: Kjell Harbom

PRomotion nr 140 • 2022


Hur kommer det höga paperspriset påverka efterfrågan på trycksaker? Lasse Krogell, tidigare vd för den finska branschföreningen The Federation of the Finnish Printing Industry, reflekterar i ett inlägg över de höga papperspriserna: Aldrig tidigare har LWC kostat över 1.000 € per ton. (LWC står för ”Light Weight Coated”, det vill säga ett bestruket papper i lättare ytvikter ca 50-70g). Vi har blivit vana vid exceptionellt låga papperspriser en längre tid. I själva verket var det år 2001 som pappersindustrin senast överraskade tryckerierna med en rejäl prisökning. Då var vi tvungna att betala 870 € per ton för 60 grams LWC och 650 € för 45 grams newsprint. I dagens penningvärde torde

dessa pris vara till och med högre än dagens pris. Men hur gick det 2001? De då superhöga priserna ledde till att efterfrågan sjönk och de största kunderna accepterade inte de höga priserna. Mycket snabbt började priserna sjunka och påbörjade trenden av allt lägre papperspris. 2019 såg vi en kortvarig liten prispeak. Den nu skådade prishöjningen började redan för snart ett år sedan. Långt före strejken och kriget. Det var den kraftigt ökade efterfrågan som startade utvecklingen.

17-18 aug 20

Papperstillverkarna motiverar de nu så höga prisen med bland annat de superhöga energipriserna. Visst har de påverkan men då vi också tittar på papperstillverkarnas delårsrapporter ser vi rekordfina resultat. Till och med UPM med sin långa strejk i Finland visade ett gott resultat. De tillverkar ju också papper utanför Finland. Men som Intergraf kommenterar kommer de höga priserna att hålla en tid framöver. Den stora frågan är säkert energipriset och tillgången på naturgas i Europa.

Jag hoppas och tror att priset på papper nog kommer att sjunka på ett längre perspektiv men knappast väldigt mycket. För tryckerierna är de höga prisen ett sorgligt faktum. Det är naturligtvis helt nödvändigt att föra papperspriset vidare på tryckprodukten. Men i vilken mån kommer detta att minska efterfrågan på trycksaker. Det är den stora frågan. Troligen kommer volymerna att fortsätta att minska.

22

Vi ses på Elm Vår monte ia! r:

Vårt . sortiment..

C03:14

Vi är specialister på att göra dina idéer till verklighet. Sedan 1985. Reklamartiklar i samklang med företagets profil och övriga marknadsföring ger det bästa resultatet. Vi har ett brett utbud av produkter i lager, testade och certifierade, för framgångsrika kampanjer. Specialtillverkning, trading, import och smart logistik är kärnan i vår verksamhet.

unigraphics.se

PRomotion nr 140 • 2022

www.mecgruppen.se offert@mecgruppen.se

23


Rör inte vår logga Frölundas nya klubbmärke rörde upp starka känslor i Hockeysverige. Flera formgivare som tidningen Resumé pratar med anser att klubben borde tagit större hänsyn till historien. ”Ett så stort ingrepp i varumärket kräver enorm tydlighet och öppenhet mot fansen”, säger designer Perniclas Bedow. Västra Frölundas nya framröstade logga

Vi har sett det förut. Ett varumärke med en lång historia och stark förankring hos folket byter skepnad. Den nya identiteten, färgvalen, logotypen eller till och med företagsnamnet blir en projektionsyta för många. SOM ATT RIVA UPP RÖTTERNA Vilken typ av förväntan som än har byggts upp internt, hos uppdragsgivare och leverantörens arbetsgrupp så är det här en match som är svår att vinna. För målgrupper, kunder, följare och fans som har byggt upp en lojalitet till varumärket skapas också känslomässiga band och associationer till paketeringen. Redan innan Frölunda HC:s logotyp presenterades hade klubbens supportrar kritiserat arbetsprocessen, där de upplever att de inte har blivit inkluderade.

”Styrelsens beslut grundar sig i den konsekvensanalys om föreningens namn och logotyp som organisationen arbetat fram och presenterat. Att byta logotyp blir ingen lätt process och inget föreningen heller tar lätt på. Styrkan i det kommande förändringsarbetet är att föreningens varumärke, värdegrund och själ inte vilar i en symbol. Frölunda HC är så mycket mer och större än så och det ska föreningen använda sig av i processen”, skrev klubben då. GÖR OM OCH GÖR RÄTT Beslutet kom efter en lång period av flera parallella diskussioner inom idrottsvärlden om hur lagnamn och symboler kan uppfattas som diskriminerande eller stötande mot olika grupper, såsom den amerikanska ursprungsbefolkningen. Sommaren 2020, i kölvatt-

net av rörelsen ”Black lives matter”, valde det amerikanska fotbollslaget Washington Redskins att ta samma beslut som Frölunda HC. Även NHL-laget Chicago Blackhawks har förbjudit sina fans att klä ut sig till landets ursprungsbefolkning. I USA startade diskussionen redan under 1990-talet. Det nya klubbmärket har tagits fram av den Göteborgsbaserade reklambyrån Sould, enligt Frölunda HC.s ordförande Mats Grauers uppgår byråarvodet till omkring en miljon kronor. Enligt honom mottog klubben sammanlagt över 700 förslag på logotyper. I Aftonbladet skrev krönikören Marcus Leifby att den mer liknar loggan för ”ett reningsverk i Hjo”. Samma tidning lyfte upp likheterna med skidåkaren Frida Hansdotters varumärke. Designbyrån Bedows grundare Perniclas Bedow

anser att det är svårt att uttala sig om förändringsarbeten utan att känna till strategin bakom alla beslut. – Rent estetiskt så tyckte jag den var helt okej – fram till att jag såg Frida Hansdotters logotyp, så nära bör man inte gå. Han köper inte klubbens förklaring till att logotypen ska signalera inkludering. – Den typen av floskler är alltid lätt att skjuta ner, så jag hade undvikit att uttrycka mig så. Generellt tycker jag att det är bättre att agera inkluderande än att säga att man är det. Efter fiaskot med loggan som presenterades i februari tog Frölunda HC det säkra före det osäkra och lät medlemmarna själva rösta fram ett nytt klubbmärke. Den nya loggan, ovan, som röstades fram vann med tre rösters marginal.

Från vänster: Västra Frölundas tidigare logotype ersattes av den nya i mitten, vilken vissa tyckte liknade en logga för ett reningsverk. Loggan längst till höger är utförsåkare Frida Hansdotters logotype.

24

PRomotion nr 140 • 2022


-Glöminte inte -Glöm Namnskylten! Namnskylten!

www.quickbutton.com info@quickbutton.com 0474 488 40

Annonsera här! Endast 900 kr per införande. Boka på telefon 040-91 14 90!

Campaign&&Event Event Campaign By Quickbutton Badges! By Quickbutton Badges!

e s

Promotional giveaways made from high-quality plastic

e s

www.promowolsch.de

www.quickbutton.com www.quickbutton.com info@quickbutton.com info@quickbutton.com 0474488 4884040 0474

Made in Germany Annonsera här! Endast 900 kr per införande. Boka på telefo

www.scanotag.com

e s

KA

U l t i Ledande t. is ss ro golfg NAMNSKYLTAR Vi har även varumärkena Callaway U l t i och Titleist.

m a t e

r e f l e c t i v e s

m a t e

r e f l e c t i v e s

Namnskyltar i borstad aluminium eller laserakryl, låg vikt och minimalt ”häng”. Valfri storlek och form, er egen design Bättre reklambärare får du leta efter! eller förslag från oss, 2 korr ingår. Logo, namn och ev titel ingår, valfritt antal färger ingår. U l t i m a t e r e f l e c t i v

U l t i m a t e

r e f l e c t i v e s

U l t i m a t e

r e f l e c t i v e s

Promotional giveaways made from high-quality plastic

ter! Från st 36:-/st!900 kr www.scanotag.com Kalmar ProfilGross AB ndast per införande. Boka på telefon 040-91 14 90! wsi reklamgrossisten www.cameogolf.com • info@cameogolf.com

80 180

e s

namnskylt@hallmans.nu

Badlakan

Kalmar profilgross nr 123 ny.indd 1

2018-02-15

Promotional giveaways Siritex har badlakan och handdukar made from VI GÖR DETför SOM NI VILL HA DET. på lager snabba leveranser. high-quality plastic Vi skickar gärna prov på kvalitén.

ET.

U l t i m a t e

westcoast of sweden international ab

Made in Germany www.bardexa.se

U l t i m a t e r e f l e c t i v e s U l t i m a t e r e f l e c t i v e s

U l t i m a t e r e f l e c t i v e s U l t i m a t e r e f l e c t i v e s

Kalmar ProfilGross AB

U l t i m a t e r e f l e c t i v e s U l t i m a t e r e f l e c t i v e s

unigraphics.se

www.cameogolf.com unigraphics.se

• info@cameogolf.com

PRomotion nr 123 • 2018

2017-12-13 15:00 exa levannons 122.indd 1

N

Badlakan

Kalmar profilgross nr 123 ny.indd 1 2017-12-13 15:00

N y u pp d a te et! r ad

yh

tal! Ny lo ok por !

2018-02-18 12:47

www.scanotag.com Made in Germany

r e f l e c t i v e s

since1983

Ledande lfgrossist. go 11:16 Vi har även varumärkena Callaway och Titleist.

Egenreklambärare designinfo@siritex.se även mindre Bättre får du volymer leta www.siritex.se 08 efter! 7920092 Bättre reklambärare får du leta www.promowolsch.de till både små och stora företag. efter!

www.promowolsch.de

Ledande golfgrossist. Vi har även rumärkena ändringar av alla slags textilier va Sömnad, Callaway Snabb leverans, bra priser och Titleist.

Tillverkning av sportkläder 08-58354710, www.activesweden.se Kalmar ProfilGross AB www.scanotag.com www.scanotag.com info@activesweden.se www.cameogolf.com • info@cameogolf.com

Ledande dande go Vi har även även Viärha kerna varum kena är m ru y va wa Calla w. ay alla C ist tle Ti h oc och Titleist.

Lessist. ro 2018-02-15 11:16 golfg Kalmar profilgross nrro 123 1 t. ssisny.indd lfg

Siritex har badlakan och handdukar på lager för snabba leveranser. Vi skickar gärna prov på kvalitén. www.siritex.se info@siritex.se 08 7920092

2018-02-15 11:16

Annonsera här!

promotionprodukter.se VI GÖR DET SOM NI VILL HA DET. VI GÖR DET SOM NI VILL HA DET. ! sak

Egen design även mindre volymer Egen design mindre volymer till både småäven och stora företag. till både små och stora företag. Ny

teknik! Rakt

www.bardexa.se www.bardexa.se

Brädspel, Kortspel, Kortlekar Kalmar ProfilGross AB

Kalmar ProfilGross AB www.cameogolf.com • info@cameogolf.com www.cameogolf.com • info@cameogolf.com

unigraphics.se unigraphics.se

PRomotion nr 123 • 2018

30

levregppcom.indd 1

2014-06-23 23:06

Sömna Snabb Tillverk

PRomotion nr 123 • 2018

Endast 900 kr per införande. Boka på telefon 040-91 14 90!

exa levannons 122.indd 1

2017-12-13 15:00

Kalmar profilgross nr 123 ny.indd 1

Sömnad,KAN ändringar av alla slags textilier EN LITEN ANNONS GÖRA STOR SKILLNAD

rdexa levannons 122.indd 1

motion nr 123 2018.indd 30

20092

PRomotion nr 140 • 2022 30 30 PRomotion nr 123 • 2018

2017-12-13 15:00

Kalmar profilgross nr 123 ny.indd 1

2018-02-18 12:47

2018-02-15 C0, 11:16 M60, Y1

2018-02-15 11:16Y C61, M53,

Annonsera

Snabb leverans, bra priser Tillverkning900 av sportkläder Endast kr/införande. 08-58354710, Boka via mail info@promotion.nu www.activesweden.se info@activesweden.se

2018-02-18 12:47

PRomotion nr 123 • 201825 PRomotion nr 123 • 2018 31


Företagsnytt

Erica Bax är ny säljare på ID Identity. Hon har tidigare arbetat i branschen hos Texet AB.

Jonas Dahlin arbetar nu för Adelante och Borgstena. Tidigare har han varit hos Vinga i 13 år. Hans marknad är fortsatt Norge.

HÄR NÅR DU DIN MÅLGRUPP

PRomotion

NYA MEDARBETARE, FÖRVÄRV ETC? Skicka in en kort text och högupplöst foto, så tar vi in det i mån av plats. Införandet är utan kostnad. Skicka till red@promotionmedia.se

Oskar Järnland är nu utesäljare hos Plastprint.Oskar har tidigare arbetat för Thule och Anderstorps Hydralik.

Åsa Jansson är ny säljare hos Fruit Distribution. Åsa har många år i branschen och är ett välkänt ansikte. Tidigare har hon arbetat bland annat hos Textilgrossisten i 9 år och Sandryds i 5 år.

ROLIGARE! NÄR ALLA DELAR BAKATS IHOP

odukter // 139 • 2022

ia, print, profilkläder och promotionpr

Branschtidning för produktmed

Vi tycker det!

Den ledande branschtidningen som riktar sig till viktiga beslutsfattare och kunder inom produktmedia, print, profil och promotion.

Läs mer på promotionmedia.se 26

Därför har vi samlat all expertis under ett och samma tak. Via en och samma kontakt levererar vi allt inom marknadsföring och kommunikation, grafisk formgivning och förpackningsdesign, foto och film, systemlösningar och webb, tryck och skyltproduktion samt logistik och fulfilment.

Kontakt: www.exakta.se | info@exakta.se | 040-671 77 70

PRomotion nr 140 • 2022


NOGGRANNHET

Vi tycker faktiskt att det är viktigt. Vi anstränger oss för att lyssna på dig, ge dig ärliga råd och se till att du får rätt produkter för dina behov. Vi ringer dig om det är något som inte står rätt till. Vi tar också väl hand om varandra här hos oss. När du mår bra så har du extra energi till andra, och vi har massor av energi till dig.

NS System A/S | Tlf. 08-525 054 10 | support@nssystem.com | www.nssystem.com