Page 1

PRomotion Branschtidning för produktmedia, print, profil och promotion // nr 137 • 2021


qua hero

Javago

JavaGo Javago

Javago

Javago Javago

, O med 360-tryck G A V A J r å v t ra e vi uppgrad Det är vad vi t. n ru NYHET! Nu har t e rv a v a el er budskap h t.se dvs fototryck ell mer på plastprin s ä L t! n ri p f o m kallar Freedo PRODUCED, PRINTED AND PROMOTED BY

Java go


PRomotion Branschtidning för produktmedia, print, profil och promotion LEDANDE PUBLIKATION Branschtidningen PRomotion startades 1996 och är opolitisk och organisatoriskt obunden och för profil-och promotionbranschen den ledande publikationen.

MÅLGRUPP återförsäljare av profil- och yrkeskläder, promotionartiklar, presentreklam, brodyr, transfer, screen, tryck- och märkutrustning.

TIDNINGSREDAKTION Ansvarig utgivare och chefredaktör: Tore Lindfors, tore@promotion.nu 0704 91 24 65 Carina Johanzon, carina@promotion.nu 0702 16 87 24

TIPSA OSS! Skicka gärna pressreleaser, personalnytt, produktnyheter med mera till red@promotionmedia.se

LAYOUT Remark Erika Braun

TRYCK Exakta AB

UPPLAGA & SPRIDNING Totalt 15 000 exemplar. Tryckt upplaga 3 000 exemplar som når branschrelaterade företag inom profil och promotion. Digital version mailas till över 12 000 branschrelaterade personer och läggs även ut på vår hemsida promotionmedia.se

ANNONSFÖRSÄLJNING Carina Johanzon,

aquahero

carina@promotion.nu 0702 16 87 24

aquahero aquahero

INFORMATION

Omslag: Gerd Altmann, Pixabay

Redaktionen ansvarar ej för icke

beställt material. Citera oss gärna men ange källan.

aquahero

POSTADRESS

Box 20060, SE-200 74 Malmö,

Vad händer härnäst?

Tores tankar

ÄNTLIGEN VERKAR DET SOM DET BLIR EN FYSISK MÄSSA för profil- och promotionbranschen. I januari 2022 så är det dags att träffas på riktigt igen. Elmia i Jönköping är fortfarande platsen som gäller. Digitala mässor i all ära men vår bransch är beroende av fysisk kontakt. Att sitta framför en dataskärm och lyssna på någon som pratar om en keps i två minuter är mördande tråkigt. Den digitala tekniken är bra och kan säkert användas som komplement. Det gäller dock för de som spelar in produktinfo att tänka i kortare sekvenser beroende på produkt. STORA STÖRNINGAR MED VARULEVERANSER från Kina fortsätter. Bedömare tror det tar minst ett år till innan man får ordning på alla frakter och containrar. Fraktpriserna är hysterisk höga och många vittnar om att varubrist råder. Många kommer att missa varor som har anknytning till julhandeln. I USA är det över 100 fartyg som inte kommer in i hamnar, utan får vänta upp till 11 dagar för ett anlöp. Varje fartyg har ca 13–14 000 containrar ombord och bara i Los Angeles väntar 65 fartyg för att kunna komma in i hamnen. Just nu är det drygt 400 fartyg i världen som väntar för att komma in i hamnarna och det innebär konkret att ca 2,7 miljoner containers ”står stilla”. COVIDEN KOMMER SANNOLIKT ATT PÅVERKA OSS en lång tid framåt. Skall bli intressant att se hur vi beter oss i möten. Eller så blir det som vanligt att ”mannaminnet är kort”. En fördel finns. Hygienen har generellt sett förbättrats, vilket innebär att förkylningsbakterier med flera har hunnits tvättas bort. Alla har väl tjatat inte minst på barnen att de skall tvätta händer flera gånger om dagen. Nu verkar det som även de vuxna har fattat att det är bra. KOMMER VÅRT ARBETSSÄTT ATT FÖRÄNDRAS nu när den digitala tekniken har blommat ut? Många har suttit hemma och skött sina arbetsuppgifter. Vissa möten kan säkert vara lika effektiva via datorn, men antalet deltagare får inte vara för många. Flera som vi har talat med säger att över 6 personer kan vara svårt att koordinera och att de inte får tala i mun på varandra. Vid föreläsningar kan i stort sett hur många som helst delta. Det gäller för de olika lärosätena att utbilda föreläsarna om hur de beter sig framför en kamera. Här är det ännu så länge stora brister. NU GÅR VI MOT HÖST OCH VINTER och det är dags att stänga ned stugan och grillen. För min del har det varit en tuff sommar. Inte minst, som jag skrev i min förra ledare, med tanke på den sjukdom som jag drabbats av. Har lyckats få MG-Myastenia Gravis som är en neurologisk sjukdom som är närbesläktad med MS-Multipel skleros. Fördelar finns dock. Jag får inte gå på gym, lyfta tungt, bli stressad eller uppjagad. Så, visst finns det ljuspunkter i tillvaron.

Telefon: 040-97 65 50 red@promotionmedia.se

Aquahero

Tore Lindfors tore@promotion.nu 0704 91 24 65

www.promotionmedia.se

aquahero

PRomotion nr 137• 2021

3


PRODUKTNYHETER

Satake Outdoor® är en helt ny serie där matlagningen tar steget ut i naturen. I kollektionen finns bl a yxa, gryta med steklock, grillgaller, svampkniv, ställning för gryta med mera. Säljs av Vikingsun.

Reflexer är kundvård på riktigt. Reflexselen är enkel och praktisk att bära. Finns i flera färger hos MEC Profil – och kan även fås i egen bottenfärg.

Korthållare från Ctwo med dolt fack för ditt kreditkort. Enkelt att fästa på din telefon som dessutom har stativfunktion med både ett vertikalt läge på 60° och landskapsläge på 90°. Den tunna designen, endast 5 mm tjockt, gör att du lätt kan ha det sittande på telefonen utan att vara i vägen. Går även att klistra på ditt skal.

4

Cibus mattermos från Schwarzwolf® låter dig ta med varm mat på utflykten – och den håller sig varm under lång tid. I locket finns hopvikbar sked i metall. Finns hos MEC Profil.

Kista är en stilren datorryggsäck på hela 36 liter där de flesta 17” laptops får plats. Säljs av WSI reklamgrossisten.

4in1 Phone Stand Cable – en robust kvalitets kabel i textil och Aluminium. Kabeln som också fungerar som ett mobilställ tack vare den smarta avslutningen vid laddkontakterna. Hela 20W laddning vilket gör att du med rätt kontakt kan ladda en iPhone på upp till 50% på under 30 minuter. Kontakterna är för Lightning och Type C produkter. Kabeln har kabelbrottsskydd för att undvika skador på sladden Logotypen tillverkas som en Doming för ett snyggt och stilrent resultat. Säljs av Ctwo.

PRomotion nr 137 • 2021


SNABBT

Självklart måste det vara fart! Vi har över 50 års erfarenhet av att trycka på textilier som vi kan garanterar dig hög kvalitet på, utan att du ska behöva vänta i all evighet. Du får snabba svar, och våra onlinetjänster gör det enkelt för dig att kvickt skapa korrektur, designa och beställa. Och sedan levererar vi i tid - SMÄCK!

NS System A/S | Tlf. 08-525 054 10 | support@nssystem.com | www.nssystem.com PRomotion nr 137• 2021

5


Reklammarknaden återhämtar sig Reklammarknaden har redan återhämtat tappet från 2020 – och passerat 2019 års nivåer – enligt senaste rapporten från IRM.

Brist på containrar skapar höjda konsumentpriser

Under årets andra kvartal omsatte annonsinverteringarna 11,7 miljarder kronor. Det är 1,3 miljoner kronor mer än motsvarande kvartal 2019. Marknaden har därmed återhämtat sig från förra årets ras, men även passerat nivåerna under 2019.

– Under det andra kvartalet 2020 slog pandemin till med full kraft och marknaden föll med 14 procent. Det innebär att marknaden nu i det andra kvartalet 2021 möter mycket svaga jämförelsesiffror, något som delvis förklarar den fantastiska återhämtningen som vi ser, säger Madeleine Thor, vd på IRM, i ett pressmeddelande. Utvecklingen drivs framför allt av annonsörernas omställning till digitala medier och av en stark e-handel, enligt IRM. – Vi har inte tidigare sett en så kraftfull återhämtning. IRM hade prognosticerat en tvåsiffrig tillväxttakt i det andra kvartalet, men rusningen vi ser förvånar även oss. Annonsmarknaden är tillbaka och slår både omsättningsrekord och tillväxtrekord för ett andra kvartal, säger Madeleine Thor.

6

Hittills i år har fraktpriset på översjö-containers ökat dramatiskt. Vissa perioder har kostnaden för att frakta en container från Kina till Europa och Sverige varit uppe på otroliga 17 500 dollar, vilket ska jämföras med 2020 års pris som var ca 2000 dollar. Prishöjningen beror till största delen på flera olika störningar i den globala handeln på grund av pandemin. Ungefär 9 0 procent av alla varor i den globala handeln transporteras med lastfartyg. Störningarna och prishöjningarna på containerfrakterna kommer med största säkerhet att leda till försenade leveranser och i slutändan till höjda konsumentpriser. Det började när Kina stängde sina fabriker med anledning av Covid-19 i mars förra året. I samband med detta minskade snabbt rederierna sin kapacitet och all fartygstrafik till och från kinesiska hamnar, för att möta vad man trodde en lågkonjunktur. Parallellt med detta hade

pandemin resulterat i att allt fler börjat arbeta hemifrån, vilket bevisligen satt extra fart på näthandeln. Bakgrunden till hela historien är att produktionshjulen åter börjat få fart i Kina efter en längre tids nedstängning. Den ökade produktionen ökar automatiskt trycket på hamnarna längs Kinas kuster. Samtidigt har det varit stora problem i USA:s hamnar, bland annat en av världens största hamnar Long Beach utanför Los Angeles, där man varit kraftigt underbemannade på grund av pandemin. Detta har resulterat i att det tar extremt lång tid att lossa och tömma alla containers. Nu tar det 4–5 veckor vilket ska jämföras med 3–5 dygn innan en container kommer in i loopen igen. Om man

till detta lägger att det varje månad transporteras cirka 900 000 containers mellan Kina och USA är det lätt att förstå att en container numera är en bristvara. Det finns en massa containers men på fel platser. Parallellt med detta har rederierna också påverkats av den stora efterfrågan i Asien. De flesta lastfartyg har bråttom tillbaka till de stora hamnarna i framför allt Kina. För att spara tid och omdisponera utrustning kör man mycket tomcontainers istället för att ta last tillbaka till Asien. Vilket gör att all global handel drabbas för stunden. Bedömare i fraktbranschen tror att det tar minst ett år till innan problemen är lösta och att fraktpriserna kommer ligga fortsatt högt.

PRomotion nr 137 • 2021


Insamling av textil Europeiska unionen (EU) har släppt en rapport som syftar till att ge mer information om cirkulär ekonomi i hanteringen av textilprodukter och textilavfall. Rapporten förbättrar förståelsen för nuvarande värdekedjor inom tillverkning och detaljhandel av klädesplagg i EU och ger en detaljerad bild av materialflöden inom EU:s textilsektor i ett globalt sammanhang. Detta inkluderar en översikt över storleken på textilindustrin i EU när det gäller omsättning, sysselsättning, antal och storlek på företag och EU: s andel av den globala industrin. I rapporten ges en bild av volymen (ton) och värdet (euro) för nya fibrer, garn, tyger och textilprodukter (kläder och hushållstextilier) som produceras i EU och handlas med resten av

världen. Detta kompletteras med en detaljerad genomgång av volymerna av textilier efter konsumtion som finns tillgängliga för insamling, återanvändning och återvinning i EU-länderna, baserat på tillgängliga data. Rapporten fungerar som en förhandsgranskning av de kommande utmaningarna i samband med ökad insamling och bearbetning av textilier efter konsument, förutsedd som ett resultat av obligatoriska skyldigheter för separat insamling av textilavfall 2025. Dessutom identifieras behov för planering av den nya fibern – till fiberåtervinningskapacitet.

Order your FREE sample box

Visa vem du är på padelbanan!

Padel Racket Cover Skydda ditt padelrack med ett slitstarkt och ögonfallande fodral! Med detta heltäckande skydd i neoprene kan du dessutom designa trycket precis som du önskar på båda sidorna. Passar alla padelrack modeller. För mer information eller fler produkter: info@ctwo.se | 040-689 14 50 | usb.nu

PRomotion nr 137• 2021

h.mueller@uma-pen.com Code: PR13 7

4

Writing systems

1

Design

uma-naturals.com/en

7


Addbrands digitala resa fortsätter:

Lanserar ny nordisk hemsida 2018 tog Addbrand ett beslut om att byta ut alla sina digitala plattformar och bygga helt nya system för att rusta för framtiden. Arbetet skulle ske i flera steg och nu har man slutfört det tredje av dem – en helt ny hemsida. För tre år sedan insåg vi att om vi ska kunna hålla den service som våra kunder vill ha, och kommer att kräva i framtiden, så måste vi byta ut och förnya våra plattformar, säger Johannes Råsbrant, Marknadschef på Addbrand. – Det ställs helt andra krav idag, jämfört med för bara några år sedan. Företagsledningen tog ett strategiskt beslut om att investera och det är väldigt spännande att se resultatet av det växa fram. De två första stegen var att bygga nya webbshoppar. Först ut var A-store som är återförsäljarnas plattform för produkter, priser och historik. I våras släpptes

Addbrands nya Web2print, webbshoppen som återförsäljarna säljer till sina kunder, och nu har alltså den nya hemsidan lanserats. Tidpunkten för lansering av nya hemsidan satte vi i våras. Eftersom den nya sidan är nordisk och finns på alla språk i koncernen, så kändes det logiskt att släppa den samtidigt som vårt norska bolag bytte namn från Lyche till Addbrand Norway, berättar Johannes. – Nu har vi en modern och riktigt användarvänlig sida där våra kunder kan klicka sig från land till land, hitta alla nödvändiga kontakter, logga in i våra shoppar och hitta all viktig information. Bakom ytan som syns utåt på de olika plattformarna har det så klart också jobbats hårt. Parallellt med bygget av skalen har vi arbetat med det som ligger under som grund, fortsätter Johannes. – När vi bestämde oss för att dra igång detta projekt så bestämde vi också att allt måste vara kompatibelt med såväl våra

kunder som vår egen produktion. Det handlar om flödesscheman, system som ska prata med varandra, logistik och utvecklingsmöjligheter. Nu fortsätter Addbrands digitala resa. Vad nästa steg blir är inget man kommunicerar utåt innan det är klart, men Johannes ger ändå en liten ledtråd till vad det kommer att handla om. – När man växer så blir så klart logistiken viktigare och viktigare. Så mycket kan jag berätta att det är ett område där vi kommer lägga mycket resurser framöver.

TRANSFER/SILIKONTRANSFER

GUMMIMÄRKEN

VÄVDA/BRODERADE MÄRKEN

VI SER TILL SÅ ATT NI MÄRKS OCH SYNS! Vi erbjuder det mesta inom textil profilering. Detta har vi gjort sedan 1988. Hos Etikettkompaniet är det enkelt att vara kund. För din skull skräddarsyr vi dina produkter med våra partners, så att du får rätt produkt till rätt pris. Besök vår hemsida: etikettkompaniet.se eller kontakta Mariana Larsson på 033-12 42 90 för mer information.


Årets viktigaste ord: Festlig avtackning Närmare 30 personer från profil-och promotionbranschen var inbjudna till Kjell Harbom. Efter 12 år i profilbranschen inom branschföreningen SBPR var det så dags att avtacka Kjell. Stämningen var på topp och artisten Klasse Möllberg drog igång oss alla inom tio minuter. Sång och glädje frodades.

HÅLLBART ÅTERVUNNET MILJÖVÄNLIGT

att

ch

Välj en hållbar gåva somvisar omtanke om miljön! Vi har ett stort urval av fina gåvor i återvunnet material, såväl som FSC- märkt trä.

kstor gen

ch sa? s inte kför dast rna m t tion.

ndet

The n”. at e att

Vi skickar gärna material och offerter, hör av er till oss på: info@borninsweden.se

MARKNADENS BÄSTA PRIS OCH HÖGSTA KVALITET PÅ BEACHFLAGGOR,

FLAGGOR & BANDEROLLER.

Vi bistår med original- & korrekturarbete! Skandinaviens ledande flaggleverantör Anno 1964 – erfarenhet ger färdighet.

www.borninsweden.se info@borninsweden.se

0413-245 50 - www.formreklam.se


Kärt återseende, fr v Peter van Gestel, Michael Freter, f d vd:n för PSI och Kjell Harbom.

Äntligen en fysisk profilmässa Kjell Harbom har varit i Tyskland och besökt mässan Lieferantetage i staden Giessen, 2,5 timmars bilresa sydost från Düsseldorf. Messe Giessen är en rätt nedgången anläggning, som har sina år på nacken, men när man väl kommit in, efter att ha visat Coronapass och ”ausweis”, så var det en helt vanlig profilmässa. Gångarna var lite bredare än vanligt, minimum 4 meter, så säger Coronarestriktionerna här i Tyskland. 150 förväntansfulla och glada utställare och 800 föranmälda besökare, gjorde att det rätt snart började fyllas på i de två hallarna. Framemot lunch var det som ett enda stort mingelparty. På grund av avsaknaden av mässor och andra event var glädjen över att träffa kollegor i branschen, större än att se produkter.

10

Framemot eftermiddagen var ordningen återställd och det var fullt i montrarna, som det skall vara på en profilmässa. Det som mest tydde på att det var de tider vi nu lever i, var att alla var tvungna att bära ansiktsmask, både utställare och besökare. Enda undantaget var när man satt ner för att intaga dryck eller föda. Personligen tyckte jag det var jobbigt vid längre konversationer, masken hämmade. Det var också svårare att känna igen folk med halva ansiktet dolt av en mask. Det satt även folk och räknade hur många som var inne på toaletterna, även här fanns det regler för hur många som får vara på damrummet respektive herrum. Så det bildades lite köer utanför de samma. Inget som folk hade synpunkter på. John Swaab, Het Poortal, arrangör och ansvarig för mässan, berättade om

svårigheten att få tag i lokal för en mässa, då i stort sett alla mässanläggningar varit nedstängda i över ett år. Att starta upp dessa tar tid och kostar en del och att göra det för enbart en 2-dagars mässa och sedan inte ha fler bokningar var inte aktuellt. Själv arrangerar han nu tre mässor i rad en per vecka med start i Giessen, sedan Holland och Belgien. I januari kör han nästa race med Holland och Belgien, inte Tyskland för att inte krocka med PSI. Fick se hallskisser för Holland och Belgien för januari 2022, som i stort sett redan var fullbokade.Det fanns några få enstaka vita hål på respektive mässa. SUGET STORT EFTER FYSISKA MÄSSOR Suget efter fysiska mässor är enormt. Digitala mässor i all ära, som substitut ja, men ersätta fysisk mässa nej. Innan

PRomotion nr 137 • 2021


SBPR-medemmen Fat Azz och danska Clipper var två av tre Skandinaviska utställare.

det händer, måste vi växla bort minst två generationer profilare och då kommer automatiskt frågan finns branschen kvar då? Tillflödet av nya människor i branschen är på tok för lågt. Branschen behöver ”populariseras” så att yngre människor finner det attraktivt att jobba i profilbranschen. Detta är inte unikt för Sverige, ser det överallt i Europa. Det är inte många i åldersgruppen 20-25 år som attraheras av att hoppa på en bransch där 90% av alla aktörer är dubbelt så gamla eller äldre och dessutom är många av dem äldre ”tjuriga gubbar”, som inte kan ta att någon yngre sticker upp näsan. Det var roligt att se att tre Skandinaviska utställare på plats, SBPR-medlemmen Fat Azz från Sverige, Vanguard och Clipper A/S från Danmark. Hittade inga Skandinaviska besökare, vilket inte störde dessa tre utställare, de var där för att vidga sina vyer och finna tyska kunder. Vilket jag tror de gjorde, de stod i vart fall inte sysslolösa. De stora elefanterna var naturligtvis på plats, PF, Xindao, Makito, Elasto, Macma med flera. Även för mig blev det en bra dag, fick träffa många jag inte sett sedan PSI, januari 2020, inte minst Michael Freter (fd VD PSI) som hämtade mig på flygplatsen

PRomotion nr 137• 2021

i Düsseldorf. Vi fick 2,5 timmar i bilen och prata ifatt oss på, plus 2,5 timmar tillbaka och diskutera vad vi nyss sett. Steven Baumgärtner, Cyber Wear, som rest fem timmar i bil för att komma till mässan, berättade att det var första gången han besökte en mässa utan att ha några bokningar. Han ville bara se och prata med folk i branschen igen. Träffade en man som såg ut att vara betydligt äldre än mig och då förstår ni att han var gammal, men som fortfarande var aktiv i branschen. Han hade kört över 100 mil för att äntligen få besöka en mässa. Visst är det fantastiskt, vad vi kan göra när vi törstar efter fysisk kontakt. Jag hoppas vi får uppleva samma sprudlande glädje, över att ses fysiskt på PWA mässan i januari 2022. DAGS ATT GÖRA BRANSCHEN HÅLLBAR Personligen hade jag också ett uppdrag på mässan, att prata om nödvändigheten av att branschen blir hållbar. Branschen har en förmåga att inte vilja ”göra jobbet” utan att hitta genvägar. Till exempel det här med produkter i bambu, som jag framfört synpunkter på i andra kanaler. Nu är bambu förbjudet i Holland i produkter för ”Food contact”, muggar, tallrikar, bestick etc. Det är inte bambun

i sig själv som är farlig utan allt det man använder för att få bambun att hålla ihop, epoxy, melanin med mera. När dessa produkter kom så svalde branschen det hela och tyckte att det lät hållbart och sålde på. Det var till och med en svensk leverantör som sa till mig för två år sedan: ”Kjell sluta prata om bambu, det är det vi säljer mest”. Jag vet att han förstod vad jag sa, men ”säljet” var viktigare. Mycket av branschens hållbarhetsarbete är bara ”Green paint”. Jag avhandlade också Cirkulär ekonomi som är nästa steg och här har branschen chansen att ta ett stort steg framåt och bli föregångare. Frågan är om branschen vill. Måtte vi snart vara tillbaka till fysiska mässor, det var så upplyftande och inspirerande att få besöka en mässa på plats, även om den inte på något sätt var outstanding. Bra mässa, som profilmässor brukar vara, men här gick den positiva stämningen att ta på. Hoppas ni alla får uppleva det snart. Text & Foto: Kjell Harbom

11


Lyckad profilmässa i Borås 25-26 augusti arrangerades en minimässa inom profil-och promotion i Borås. Platsen var Textile Fashion Center som även går under namnet Marketplace Borås. 25 grossister hade hörsammat inbjudan. Förbokning gällde och Covidregler skulle följas. Flertalet av utställarna var mycket nöjda med resultatet och glädjen att kunna mötas fysiskt var stor. Flera besökare hade åkt 20-30 mil för att besöka mässan. Marketplace Borås är en plattform för det textila näringslivet i Västsverige. Syftet är att arbeta för att generera affärsnytta samt att stärka svenskt mode, textil och design genom att skapa mötesplatser, fysiskt och digitalt där medlemmarna kan ta del av det senaste inom textil- och mode samt dela erfarenheter med branschkollegor. Tanken är minimässan i Borås skall återkomma årligen.

Specialisterna på parkeringsskivor Made in Germany Direkt från tillverkaren Klimatneutral tillverkning

Finns även med sugpropp

Av återvunnen kartong

2

14

02

01

13

9 10 11 2

22

P1202

P

23

0

18

06

19

0 80

16

11

Lovisa Eriksson

14

21

02

0

1 20

01

13

04

17

05

18

0

1 75 0

16 04

13

12 1 2

24

15

03

06

1 53

15

03

19

07

04

07

ANKOMSTTID

1 20

16

14

2

0

0 80

23

1 75

23

13

12 1 2

24

22

05

9 10 11

17

04

21

16

08

20

14

Art. 0005

0

19

07

7 8

Lovisa Eriksson www.fides-druck.se

www.fides-druck.se

Jag är tillverkad i Tyskland, 1. av FSC kartong 2. med hjälp av 100% grön energi Jag skulle vara glad om du skulle rekommendera mig till andra.

(110 x 150 mm)

1 53

08

20

0

P

09

ANKOMSTTID

0 91

Av plast Med isskrapa

Art. 0703 Art. 0960 Jag är en svensk parkeringsskiva Jag är en svensk parkeringsskiva och visitkort. Kundkontakt Sverige och visitkort. Jag är tillverkad i Tyskland, Tel. +46 73 558 15 71 1. av FSC kartong Jag är tillverkad i Tyskland, 2. med hjälp av 100% grön energi 1. av FSC kartong 18 lovisa@fides-druck.se 20med hjälp av 100%Jaggrön skulle vara glad om du skulle 2. energi Art. 0703 19 rekommendera mig till andra. 2 Jag är en svensk skulle varaparkeringsskiva glad om du skulle 0 91 2 2 23 1 Jag och visitkort. Kundkontakt Sverige rekommendera mig till andra. 1 0 1 Jag är tillverkad i Tyskland, Tel. +46 73 558 15 71 1. av FSC kartong Art. 0960 2. med hjälp av 100% grön energi lovisa@fides-druck.se Jag skulle vara glad om du skulle Jag är en svensk parkeringsskiva och visitkort. rekommendera mig till andra.

1 86

12

00

10

21

09

P6

17

01 22

21

19

16

13

2

1 13

07

12

00

3 4 5

15

01

13

0

20

1 42

17

19

ANKOMSTTID

22

10

0

0

16

6 7 8

2

1 13

1 86

1 42

3 4 5

15

ANKOMSTTID

18

ANKOMSTTID

Med självhäftande yta

Art. 0960

(55 x 85 mm)

Dubbel funktion: Parkeringsskiva och visitkort

Art. 0703

( 55 x 85 mm)

Art. 0801

(55 x 85 mm)

Art. 0422

(118 x 155 mm)

Kundkontakt Sverige: Lovisa Eriksson Tel. +46 73 558 15 71 lovisa@fides-druck.se www.fides-druck.se 12

PRomotion nr 137 • 2021


PWA planerar för en hybridmässa Nu längtar hela branschen efter att få träffas och planering pågår för fullt hos PWA tillsammans med Elmia för att arrangera mäs�san Nordic Profile Fair den 18-20 januari 2022. Elmia har investerat i ett helt nytt entrésystem och Covid-19 säkrat sin mässanläggning. Med stora ytor och lång erfarenhet av flöden med människor skapar Elmia en trygg mötesplats med möjlighet till säkra avstånd. Under sommaren 2021 har Elmias anläggning genomgått en certifieringsprocess för att kvalitetssäkra sina smittskyddsrutiner för Covid19. Den internationella certifieringen är framtagen av SAFE Asset Group och innebär att anläggningens förberedelser och rutiner för att hantera Covid-19 har godkänts enligt standarden ”Covid19 Compliant”. Utställarna kommer få hjälp och råd hur man ansvarar för att skapa en trygg och säker miljö i montrar. Golvmarkeringar och anpassade bredare gångar guidar dig som besökare genom hallarna. Det ska vara enkelt att hålla

avstånd och trängselvärdar finns på plats för att påminna. Det ska bli oerhört kul att träffa allt branschfolk igen! Under höstens lopp ska Elmia köra några olika mässor så det känns tryggt att allt kommer igång innan det är vår tur, säger Roger Nilsson som är ordförande på PWA. Införsäljningen av montrar har startat på allvar under augusti månad. Om du är utställare och intresserad är det dags att kontakta Elmia eller PWA som slussar dig vidare. Senaste mässan i januari 2020 hade 1548 besökare och 102 utställare. Samtidigt har PWA under pandemin i samarbete med Onlinemassan.com fått 1,5 års erfarenhet av digitala mässor och totalt sett nått en större publik. Under den tredje mässan i augusti kunde man presentera en helt ny kalenderbokning, föreläsningar av framgångsrika formgivaren Lena Bergström och populära kocken Tina Nordström, breddat utbud från helt nya utställare, förädlare och en After Work med Haaks. För dig som missade denna spelning kan du besöka PWA på Youtube.

Maria Olsson och Roger Nilsson ser fram emot hybridmässan den 18-19 januari 2022.

Vi fortsätter utveckla den digitala mäs�san med målet att köra en hybridmässa under 2022. Marknadsundersökningen som PWA arbetat fram på uppdrag av sina medlemmar har visat att både våra besökare och utställare ser detta som framtidens lösning. Där man själv väljer att resa till mässan eller besöker den digitalt för att spara på tid och kostnader, säger Maria Olsson som är projektledare på PWA. Maria Olsson, Projektledare

PWA Promotion Wholesalers Association

18-20 januari

2022

NORDIC PROFILE FAIR

Produktmediabranschens självklara affärsarena!

PRomotion nr 137• 2021

13


PromotionPr Jobba effektivare och smartare! Promotionprodukter.se är en digital marknadsplats där du snabbt och enkelt hittar varumärken, produkter och företag från leverantörs- och grossistledet. ACG Nyström AB Adwater AB Advertising Space AB Aqua Visibility AB Atlas Screen AB/ LD Marknadsass Autoform AB Ballograf AB Bamatex Berg & Nycander AB Bindografen AB Black Hill Brodin Trading AB Buxbom/ Fourtex AB C TWO Products

C&T International AB Cai AB Candab AB Cansocks AB Carleklo Promotion Cartamundi Cavalet AB Concess Nordic AB Craft/New Wave Sports Dalarnas Paraplyfabrik DisplayGrossisten AB Dynamics AB Espreme AB Eurosweet AB ExpoGraf Card

Keep International AB Falk & Ross Frebbenholm Trading AB Fredrikssons Slips AB Frozzypack AB FRUIT Garda of Sweden AB Great Shape Promotion GTK Producent AB Harlequin Trade AB Hobby Reklam AB Häftdesign Ingli Sweden/Jaan Ingel AB Interflagg AB Island Pens/Malmö Gravyr

Jako Tryckeri AB Jobman Workwear AB Kalmar ProfilGross AB Karamello Sverige AB KE Levin Screenmaskiner Kosta Boda Orrefors Laser Pro AB LR Tryck i Sunne AB Malvia AB MEC Gruppen AB MT Profil New Wave Mode AB Newline A/S Nilörn AB NS System A/S

Välbesökt • Tillgängligt • 14

PRomotion nr 137 • 2021


rodukter.se OD Profil AB Offason AB Orrefors Kosta Boda PapEx AB Petterséns Tryck AB Plaintalk KB Emblem & Flaggor Plast-Petter AB Plastprint AB Portia AB PR Marking AB PR Tryck AB Printo AB Pro One AB Projob Workwear AB Promonotes (KL Impex AB) PromoSeeds

PRomotion Media AB Promotiv Nordics Quickbutton Badges AB Quickex AB/Akita Rehn Trading AB Reklam Grossen AB Sagaform AB Sandryds Handels AB SBPR Scandinavian Travel Innovation AB Smila Workwear Softtoys by Minicars AB Sport Fossto AB Swebrush AB Sydsvensk Form Reklam AB

Tailor Konfektion (Göte David Teko) Techimport Skagvik & Ericson AB Teko Tryck AB Texet AB Textilgrossisten Hefa TG-H Trefl Scandinavia AB Undercover Scandinavia AB UniGraphics AB Uppsala Screen-Reklam AB Wasa Sweden WeLoc-Weland M AB Vikingsun AB WSI-Reklamgrossisten Väsk & Etuifabrik AB Xindao Scandinavia AB

Testa redan nu!

Enkelt

ANTALET SÖKNINGAR ÖKAR KONSTANT! 8 8 377 544 sökningar per den 27 sept 2021


Lyckad Coronasäkrad Myvendo Fair

Myvendo Fair i augusti 2021 Odense/Danmark var den första öppna promotionmässan i Skandinavien, efter den stora nedstängningen av alla större arrangemang i hela Europa. Närmre 100 utställare fanns på plats i Odense Congress Center. Cirka 340 företag inom profil- och promotionbranschen besökte mässan. Glädjen var stor hos både utställare och besökare. Denna typ av mässa är beroende utav att man kan träffas och ta på de olika produkterna samt stärka relationerna. Alla utställarna

hade handsprit och desinfektionsservetter i montrarna. Alla besökare fick visa upp Corona-pass vid entrén. I kaffebaren fanns det ett utrymme där utställarna

kunde visa upp delar av sitt sortiment. Många besökare fick där ideér om nya produkter och kunde även få med enklare prover. På kvällen arrangerades ett

”Network Party” och stämningen var på topp. Det kändes som hela Coronadebatten var lång borta. Nästa mässa är planerad till 9-10 mars 2022.

Söker ni en totallösning för er märkning? Brodyr Prägling Märken

(vävda/broderade)

Vi är specialister på att göra dina idéer till verklighet. Sedan 1985. Reklamartiklar i samklang med företagets profil och övriga marknadsföring ger det bästa resultatet. Vi har ett brett utbud av produkter i lager, testade och certifierade, för framgångsrika kampanjer. Specialtillverkning, trading, import och smart logistik är kärnan i vår verksamhet.

www.mecgruppen.se offert@mecgruppen.se

16

Transfer Lasergravyr Bildekor Digitaltryck Screentryck Fasadskyltar Namnbrickor

Låt oss hjälpa er!

Hagagatan 1, 331 33 Värnamo Telefon: 0370 - 30 21 00

info@prmarking.se . www.prmarking.se

PRomotion nr 137 • 2021


Reklamskatten kan försvinna redan nästa år Regeringen föreslår att från och med januari 2022 ta bort reklamskatten helt. Budgetpropositionen för 2022 kommer inte innefatta reklamskatten, föreslår regeringen.

Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP) säger till TT att skatten framför allt har drabbat idrotts- och föreningslivet negativt. – Den här reklamskatten har drabbat föreningslivet, särskilt idrotten, orättvist

hårt. Ungefär 1 600 idrottsföreningar betalar cirka 45 miljoner kronor i reklamskatt per år. Det här är pengar som nu i stället kan gå till idrott för barn och unga, säger hon till TT. Avskaffandet av skatten har varit på

Nyheter! Bagage-tag i läder

Stilrent & snyggt! Att sätta varumärke och namn på väskan kan inte bli mer enkelt. Vi har också bagage-tag i mässing, aluminium och trä.

tapeten sedan 2002, och nedskärningar och justeringar har gjorts med jämna mellanrum. Exempelvis har tidningar och tidskrifter ett grundavdrag på 50 miljoner, vilket gör att många titlar inte behöver betala reklamskatt. Även reklam i radio och tv, samt hos influencers, är skattefria enligt Skatteverkets hemsida. Mediekategorier som enligt förslaget nu skulle befrias från skatt är bio, direktreklam, printmedier, profilreklam, reklam på skyltar, reklam på fastigheter, utomhusreklam, bioreklam samt sponsring. Reklamskatten sänktes från 7,65 procent till 6,9 procent under 2020. Då beräknade man att 3 900 aktörer, mestadels småföretagare och föreningar, var redovisningsskyldiga, vilket gjorde det till den punktskatt med flest redovisningsskyldiga. Avskaffandet av reklamskatten kommer leda till 100 miljoner kronor mindre intäkter för staten, enligt regeringens hemsida.

Trälåda i ek.

Rustik trälåda i ek 4-fack i måtten 300x200x160 mm Perfekt som gåva med gravetarat namn/logo.

Namnskylt i läder, 58 mm Ø Kontakta oss för mer information om våra nya produkter

Nu utöker vi vårt breda sortiment av namnskyltar med dessa skyltar gjorda av läder.

Quickbutton Badges AB 0474-488 40 info@quickbutton.com www.quickbutton.com

PRomotion nr 137• 2021

17


12 år i Profilbranschens tjänst – kapitel 2 PWA, Leverantörsgruppen och New Wave var alla medlemmar i SBPR plus ett antal fristående leverantörer och återförsäljare. Nu är ju du lite part i målet, men det får du ta, eftersom du ställde frågan. Då hösten 2009 var det flera personer som jag inte visste vilka de var då, men lärt känna senare, som tyckte det var fel att mässan ägdes och drevs av personer utanför branschen. Jag vet att du inte håller med för ni var ju i allra högsta grad en aktör i branschen men det var så det sas. Dessa var uteslutande leverantörer, de flesta PWA-medlemmar medan ÅF- medlemmar tyckte att mässan skulle vara i Stockholm eller en gemensam Nordisk mässa i Köpenhamn och en del var nöjda som det var, det fanns säkert fler

Så här dagen efter SBPR:s avskedsfest för dig, här på Sunds Herrgård kanske du har tid och lust att fortsätta vårt samtal om dina år i SBPR? Jodå, gärna det. Sist vi talades vid så nämnde du inget om mässor, var det avsiktligt? Ja och nej. Det är klart att man inte kan tala om mina 12 år i SBPR och inte beröra mässorna.Snacket om mässan välde över mig redan på min första mässa, hösten 2009. På den tiden var branschen mera homogen,

18

argument som jag inte kommer ihåg. ÅF hade generellt ingen åsikt om vem som ägde mässan, det var en ren leverantörsfråga eller utställarfråga. Jag var helt ny (6 månader i branschen) så jag tänkte att detta är säkert gamla argument som man dammar av och kör på nykomlingen i SBPR. Jag kan erkänna att jag duckade för allt detta. Trycket ökade för varje mässa om att göra något. Första alternativet var att försöka köpa mässan från er. Det fanns en budget för det och garanter för pengarna, men vi kom aldrig ens nära så det blev några mycket trevliga möten av det hela men inte mer. 2011 fick jag ett klart och tydligt uppdrag av SBPR:s styrelse att utreda vilka möjligheter som fanns. T.ex att ta över mässan, starta ny på Elmia, i Stockholm alt Köpenhamn. Köpenhamnsalternativet försvann ganska snabbt, varken Norge eller Danmark var intresserade. Under tiden började en annan aktör röra på sig, ville göra en profilmässa i Stockholm på Älvsjömässan. Vi hade kontakt under en period och diskuterade ett eventuellt samarbete, men det fick jag backa ur, då man inte ville starta något nytt med en annan privat aktör, då var det

bättre att vara kvar på Elmia, såsom det var. I samband med detta gjorde vi en mycket enkel enkät, bland ÅF-medlemmarna. Vad ville de få ut av en mässa, som besökare. De som svarade hade en hel massa de ville få ut av ett mässbesök. Det fanns fyra saker som fanns med i de flesta svaren: 1. Se produkter/nyheter 2. Träffa kollegor 3. Utbildning/föreläsningar 4. Umgås/fest Det borde ju inte vara så svårt att få till, nu vet vi vad de förväntar sig av en ny mässa. Fortfarande var att vara kvar på Elmia huvudspåret. Vi kontaktade Elmia för att få till någon form av sonderingssamtal. Elmia visade sig vara välvilligt inställd till att byta huvudman på mässan till branschföreningen. Jag var mycket tydlig med att detta inte fick ske bakom ryggen på nuvarande aktören. Jag minns mycket väl hur tydlig jag var på den punkten för jag fick en känsla av att de inte var

helt transparanta, men kunde inte sätta fingret på vad. Svaret vi fick var: Var inte orolig för Tore honom pratar vi med redan i morgon. Detta möte följdes av ytterligare tre möten och redan på möte två sa Elmias företrädare att man har pratat med Tore och man kommer att nå en uppgörelse med honom d v s Elmia skulle köpa ut er och därmed vara fria att göra mässa med ny aktör. Det viktiga var att vi, SBPR, inte tog kontakt med Tore, det skulle kunna störa deras förhandling med dig. Nu med facit i hand så vet vi båda, att de satt och rå-ljög oss rätt upp i ansiktet, Elmias tf. styrelseordförande och projektledare. Redan på möte tre började vi ana att det inte stod rätt till, vi fick inga svar på våra frågor, man bara pratade runt. Inför 4:e mötet sa vi, är de inte på banan nu avslutar vi kontakterna med dem. Under tiden dessa möten pågick, det gick ganska lång tid mellan varje möte. Det var någon slags förhalning som pågick, i vilket syfte är oklart, så tog Kista-mässan kontakt. De hade talat med någon medlem i Leverantörsgruppen, som hänvisat till mig. Vi är nu framme vid 2012. Jag förstod nu att Elmia inte agerat schysst gentemot dig, så jag tog tåget till Malmö för att förklara hur vi agerat, vilket skiljde väsentligt från den bild du fått av Elmia. Det blev väl inte det bästa möte vi haft, men jag tror att det var både nyttigt och nöd-

PRomotion nr 137 • 2021


vändigt, så här i backspegeln. Kistamässan agerade snabbt och professionellt, vi hade ett färdigt förslag, något att ta ställning till på bara några månader. För att ta det här steget ville jag känna att alla var med på båten. ÅF var klart, det var en överväldigande majoritet för att göra mässa i Stockholm. Kallade till möte med Leverantörsgruppen och PWA. Leverantörsgruppen kom, men ingen från PWA. De var ju för det hela, sedan tidigare bara de fick rådighet över mässan, vilket vi var överens om, vi skulle dela ansvar och ekonomiskt överskott. Leverantörsgruppen var efter mötet också med på båten. Jag rapporterade detta till styrelsen som sa, kör på. Vi hade ett styrelsemöte i slutet på november där det officiella beslutet togs, om att köra mässa på Kistamässan. Styrelsen var enhällig, beslutet justerades omedelbart och jag tog sista flyget från Jönköping till Stockholm och var framme på Hotell Continental kl 9 på kvällen där avtalet med Kista mässan skrevs på. Kista mässans Björn Wengse, sa några dagar innan att hinner du hit och skriva på avtalet på kvällen direkt efter ert styrelsemöte så bjuder jag på middag, klä dig för ”fine dining”. Det var inga problem beslutet var i princip klart. ÅF-medlemmarna i styrelsen var med och PWA:s två styrelsemedlemmar, som drivit frågan om att ta över/flytta mässan, var ju också klara. Rev med mig en mörkgrå kostym vit skjorta och slips, bytte snabbt på hotellrummet rusade till mötesrummet och där sitter Björn Wengse i jeans stickad tröja och vandrarkängor och säger: Oj ,Kjell vad finklädd du är! Det blev middag på Jensen Böfhus, snacka om antiklimax. Vad du pratar på, tur jag har bandaren på, annars hade jag inte hunnit med. Nu kommer vi till januari 2013 sista Promotionmässan på Elmia. Det börjar med dagen innan mässan att projektledaren hos Elmia informerar mig om att jag inte är välkommen att beträda Elmias lokaler och att man hade uniformerad personal i entrén för att se till att jag inte frestas att försöka ta mig in. Efteråt har jag förstått att detta beslut inte var förankrat hos er. Dag 1 på mässan hade SBPR årsmöte, en timme före årsmötet kom en delegation från PWA och meddelade att Leverantörsgruppen blivit medlemmar i PWA på morgonen och att man på samma möte beslutat att gå ur SBPR. Det var vad man kallar en riktig ”tjuvsmäll” man ville starta en konflikt. SBPR hade blivit för starkt för dem. En timma senare på SBPR:s årsmöte där nämnda delegation deltog, de var ju officiellt fortfarande medlemmar, reser sig en företrädare från PWA upp och säger: ”Jag vill bara informera alla här om att PWA har beslutat att lämna SBPR” det agerandet var absolut inte det smartaste jag sett, snarare

PRomotion nr 137• 2021

tvärtom. Såvida han inte var ute efter att skapa konflikt mellan PWA och SBPR i så fall var han rätt ute. Jag gissar att det var det senare alternativet. Jag vet också att PWA hade intensiva förhandlingar med Elmia dessa dagar. Måste erkänna att den eftermiddagen var jag rätt tom i huvudet. PWA hade drivit SBPR framför sig att fixa en mässa som branschen äger och styr över och när jag är i mål är man så missnöjd att lämnar SBPR. Man har hållit god min hela vägen och spelat med. Det är som att springa ett maratonlopp i OS, upptäcka att man är först på upploppet mot målsnöret och precis när jag skall ta sista steget över mållinjen kommer han med startpistolen och skjuter mig. Just så kändes det där och då. De lät mig slita i 18 månader, ta skit, ta verbalt stryk, få all skit, sedan ville man glida in på en räkmacka och ta över. Man kan kalla sånt mycket, men snyggt var det inte. Jag sov inte mycket den natten, dag två på mässan skulle vi öppna bokning för höstmässan på Kista-mässan. Vi hade lokal på Scandic Elmia där vi var även för årsmötet. Mäss-Elmia vägrade att hyra ut lokal till SBPR, på deras konferensavdelning. Vi skulle öppna bokningen klockan 10. Jag var där klockan 9 och var beredd att blåsa av det hela om vi inte hade 25 utställare innan dagen var slut. Tjejerna från Kistamässan som skulle hålla i själva bokningen kom 9.30 och säger: ”Vad mycket folk det är i korridoren”. Jag kollade, det var utställare som köade. Först stod Laserpro, sedan Burde som också passade på att bli medlem i SBPR. De flesta som stod där var faktiskt PWA medlemmar och många av dem passade på att bli enskilda medlemmar i SBPR. Man kan ju fundera på hur bra förankrade PWA:s beslut var. Vi passerade 100 utställare innan mässan var över. Det blev 233 utställare hösten 2013 på Kistamässan. PWA sprattlade emot någon månad till, men i princip var det över där och då, i kön till bokningen. Sedan kom PWA och bad att få vara med projektet på Kistamässan, vilket de fick. SBPR:s uppgift är att bl.a. att ena branschen, så självklart skulle de vara med. Jag tycker att mässan på Kista var en bra mässa, bra organisation, bra föreläsningar bra branschfester – allt besökarna ville ha. Det som störde var att de som stred hårdast för att få mässan till Stockholm var Stockholmsbaserade ÅF, men när mässan väl var där, kom man inte, i bästa fall kom man några timmar mitt på dagen. Dåligt att inte ta ansvar och visa solidaritet med de beslut man är med och driver igenom. Blev också störd när man ser och hör mässbesökare, som kommer in i en monter, där utställaren/ leverantören lagt kanske 100 000 kr på en monter och lägger lika mycket till på personal, boende, resa, mat etc. Har tagit med sitt

sortiment ansträngt sig för att få till en attraktiv monter och besökaren sätter sig ner och säger: ”Kan du inte bjuda på en öl, grejerna kan du väl komma till oss nästa vecka och visa vi orkar inte titta på det nu”. Respekt för varandras arbete saknas i branschen. Jag ser att utställaren helst vill be dem fara o flyga, men det gör han inte. Sedan har vi utställarna som hela tiden gnäller att det är för lite folk i gångarna. Vilket lustigt sätt att tänka, det enda som räknas är antalet kunder man haft i sin monter, de i gångarna gör du inga affärer på. Det är alltid de som inte bokar några kundbesök som klagar och de lär sig aldrig. Företag som PF, Matterhorn, Magasin, Vinga, Midocean, Nimbus m.fl som bokar sina besök har fullt i sina montrar från kl 9 dag ett till sista timman sista dagen oavsett hur mycket folk det är i gångarna. Samma sak med föreläsningarna, de som ivrigast talade för att vi skulle ha föreläsningar på mässan syntes sällan i publiken trots att ämnena var de som föreslagits. Föreläsarna jobbade inte heller gratis och då blir man besviken när man frågar någon varför de inte var och lyssnade. Lev X bjöd på öl så jag kom inte ifrån. Vi gjorde nio mässor på Kista mässan, mellan varje mässa hade vi samrådsmöten ett strax efter den mässa som nyss varit och ett inför kommande mässa. Själv hade jag nästan daglig kontakt med mässan, per telefon, gällande det löpande arbetet. Efter fem mässor framförde PWA önskemål om att bara göra en mässa per år, inte två. Jag emotsatte mig förslaget, då motiveringen var att vissa utställare tyckte det var för dyrt med två gånger om året. Jag förstod aldrig argumentet. Låt den som vill och har råd ställ ut två gånger per år och den som bara vill en gång per år, göra det. Hur svårt kunde det vara. Men, PWA fortsatte att framföra sitt förslag någon gång per år. Till slut fick man med Kistamässan på idén och SBPR blev nedröstad. När beslutet var ett faktum tog det bara någon månad så hade några PWAmedlemmar dragit igång en mässa på Elmia istället för den som ställdes in på Kistamässan. Återigen ett dåligt förankrat beslut hos PWA. Hur det gick sedan vet vi alla. Har du fått ur dig allt om mässor nu? När jag sitter och lyssnar på mig själv kan man tro att jag är bitter men så är det inte, jag har bara redogjort hur det gick till, många sanningar förvrängdes då det hände. Det var inte läge att rätta till det då, av taktiska och politiska skäl. Jag älskar den här branschen och människorna i den. En och annan sanning kan vara nyttigt att höra, kanske bli en ögonöppnare. Vad vet jag?, Vad vet jag?, som en annan Göteborgare sa. Text: Tore Lindfors

19


Google kan stämmas

Google kan stämmas för sin annonsmakt – nu av Joe Biden Efter att justitiedepartementet i USA lämnat in en stämning mot Google i oktober förra året kan det nu ske en andra gång, rapporterar New York Times som har pratat med flera källor. Det gäller deras makt på den digitala annonsmark-

naden. Denna stämning sker under nytillträdde presidenten Joe Biden och hans administration som då kan visa att de vill ha större makt över de stora techbolagen. Hans team har hämtat information från besluten som togs under stämningen från Donald Trump. Joe Biden har kritiserat Amazon, Apple, Facebook och Google. Justitiedepartementet tittar just nu på hur företaget använder sin dominans i annonsauktioner och teknik för att behålla sin dominans. De senaste veckorna har utredningen accelererat

genom intervjuer med vittnen och fler dokument. Den andra stämningen kan bli av innan årets slut, enligt källor till NYT. Tiktok är den minst trovärdiga plattformen för reklam, visar en ny undersökning från Kantar Media. I undersökningen har man frågat över 900 marknadsförare och 14 500 konsumenter över 23 marknader. Enligt studien ses Tiktok som innovativa och de växer otroligt fort, men när man pratar om Brand Safety och hur man mäter annonser så får de inga höga betyg. Den mest trovärdiga plattformen är Spotify, som följs av Google och Amazon. Instagram ber om ursäkt efter att stoppat ammande bröstvårta i Pedro Almodóvars

film ”Madres paralelas” med Penelope Cruz i huvudrollen. Samtidigt har filmaffischen som visar en ammande bröstvårta skapat uppståndelse. Affischen stoppades nämligen tillfälligt av Instagram som har som regel att inte visa bröstvårtor. Men plattformen pudlar nu och ber om ursäkt. ”Vi gör undantag och tillåter nakenhet i vissa fall, bland annat när det handlar om en klar och tydlig konstnärlig kontext. Därför har vi återställt inlägg med Almodóvars affisch på Instagram, och är uppriktigt ledsna för den förvirring som har uppstått”, säger Instagram i ett uttalande.

18-20 jan 2022

Vi ses på Elmia! Vår monter:

A08:25

Vårt . sortiment..

www.mecmedicare.se info@mecmedicare.se

unigraphics.se 20

PRomotion nr 137 • 2021


Team Workwear växer Yrkesbutiken, Total Skydd & Underhåll, i Flen anslöt sig i början av juni till den medlemsdrivna arbetsklädkedjan Team Workwear. – Det känns väldigt kul och spännande. Att kunna driva kedjan tillsammans mot nya gemensamma mål ger en otrolig möjlighet till utveckling för oss alla. Med en gemensam plattform för inköp och marknadsföring blir vi otroligt starka tillsammans, säger Anders Karlsson, vd på Total Skydd & Underhåll. Total Skydd & Underhåll grundades år 2000 och togs 2019 över av de nuvarande ägarna Sandra Åslund och Anders Karlsson då de tidi-

PRomotion nr 137• 2021

gare ägarna gick i pension. Företaget jobbar med försäljning av arbetskläder, hygienprodukter under eget varumärke samt skyddsutrustning. Den absolut största delen av försäljningen sker till företag, stat och kommuner. – Vi är mycket glada över att ha Total Skydd & Underhåll med som nya medlemmar i kedjan. Anders och Sandra har mycket energi, lång erfarenhet från branschen och av att driva butik.Det ska bli kul att jobba med dem i deras och våra gemensamma satsningar framöver, säger Per Spett, kedjeledare på Team Workwear. Team Workwear är inne i en expansiv fas och under året

har, utöver Total Skydd & Underhåll, även Jerå Arbetsskydd i Broby, Kontorsteamet i Osby samt Hem och Hantverk i Karlskrona anslutits till kedjan. – Intresset är stort och det finns ett tydligt behov av en frivilligkedja inom workwear idag – en marknad med många fristående butiker som drivs av duktiga entreprenörer som vill fortsätta att driva och utveckla sitt företag. För dem är vi en perfekt partner för att kunna stärka affären gentemot de centralägda kedjorna, säger Per Spett.

FAKTA OM TEAM WORKWEAR

Team Workwear är Sveriges ledande medlemsdrivna kedja inom arbetskläder och profilering. Kedjan har butiker anslutna till sig över hela Sverige som alla är specialister på arbetskläder, personligt skydd, profilprodukter samt förädling.

21


Insändare från David Eriksson Tupp Reklam AB:

Offentliga upphandlingar – ej så smickrande, varken för branschen eller det offentliga Jag började titta på hur de offentliga upphandlingarna inom vår bransch egentligen sköts och resultatet är inte så smickrande, varken för branschen eller det offentliga.

bindning, arbetet och kostnaderna kring leveranserna. Kommunen ändrade sedan sig under galgen och tillät ett påslag på 10%. Även det långt under vad det här lagret egentligen skulle kunna kostat i hantering. Här gav sedan Förvaltningsrätten kommunen bakläxa Kombinationen mellan oerfarna uppoch krävde att de gjorde om den. Vid handlare och branschföretag som tummar lite väl mycket på upphandskrivande stund har den kommunen inte lingens krav ger ofta anbud som jag annonserat den nya upphandlingen så skulle skämmas för att lämna in. Hur hur de väljer att göra vet jag inte. Lagen något branschföretag kan påstå att de om offentlig upphandling, LOU, lyfter kan leverera 10 små vanliga ballonger ofta proportionaliteten, där det offentliga med CMYK-tryck övergår mitt förstånd, alltid ska sträva efter att ställa krav som dessutom till kostnad av ett par kronor. är så lite betungande för leverantören som möjligt. Den paragrafen verkar ofta De upphandlande myndigheterna missas när kravspecifikationer tas fram. missförstår ofta branschens prissättning Det ska alltid finnas en tydlig vinst för där antalet som köps vid ett och samma den upphandlande myndigheten med tillfälle normalt avgör priset. Vissa företag varje krav som ställs. Saknas vinsten och är ärliga och försöker påverka hur kravet är väldigt betungande för levekravställningarna ser ut, medan andra rantören är det sällan att ett sådant krav lovar saker som inte borde vara möjligt egentligen är förenligt med lagstiftningen. att hålla. Men man vet av erfarenhet att förfrågningsunderlaget sällan speglar hur Att upphandla ramavtal på vår typ av inköpen sedan kommer att se ut, eller produkter, produkter där myndigheternas litar krasst på att man kan påverka hur behov garanterat kommer skifta under inköpen sedan kommer att göras. avtalsperioden, är i mina ögon nästan Det offentliga är också duktiga på omöjligt. Här skulle man upphandla ett att ställa helt orimliga krav. Läste om flertal leverantörer för att sedan göra en upphandling där man krävde att förnyad konkurrensutsättning inför varje leverantören skulle lagerhålla produkter, faktiska köp. Ett sådant förfarande skulle för att sedan när avtalet upphörde lösa vara till nytta för alla, både myndigheten, ut kvarvarande lager till vårt nettopris. oss skattebetalare men också för Den upphandlingen fick många anbud, branschen. Eftersom vi får ett faktiskt så tydligen ansåg branschföretagen kommande köp att räkna på och det som lämnade anbud att det var rimliga vi erbjuder måste gå att leverera till de krav. Att under fyra år lagerhålla produkvillkor och de priser vi lämnar. Jag ser ter som sedan köps ut till våra inköpsmed glädje hur flera myndigheter börjar priser. titta på den varianten. En kommun ville också att vinnande Sedan 2017 finns också ett helt nytt sätt att upphandla, DIS, dynamiskt anbudsgivare skulle köpa det befintliga inköpssystem. Det systemet tror jag är lagret på runt 200 000 kronor för att det som skulle ge absolut bäst villkor sedan lagerhålla och administrera för alla gällande både profilprodukter, löpande avrop, först utan någon som trycksaker, kontorsmateriel etcetera. helst ersättning för investering, kapital-

22

DIS är speciellt bra för alla produkter, varor och tjänster som en upphandlande myndigheten har löpande behov av, och där behovet under åren kan variera väldigt och där utvecklingen gällande utbud sker löpande. Med DIS finns det inga fiktiva varukorgar eller oärliga anbud. Till DIS kan alla anmäla sig löpande och efter kvalificering få vara med och räkna på alla kommande inköp. Jag tror att DIS kommer spara mycket administrativt arbete och generera de absolut bästa affärerna för både branschen, skattebetalarna och myndigheterna. Hittills har ingen använt DIS gällande profilprodukter men jag har initierat diskussioner med bland annat Kammarkollegiet, så med lite tur blir statens nya inköp av profilprodukter när nuvarande avtal går ut i februari nästa år köpta via DIS. Tyvärr förekommer det att oärliga företag i vår bransch tummar så mycket på myndighetens krav att man väljer att försöka sekretessbelägga hela anbudet för att inte någon branschkollega ska upptäcka det. Kammarrätten i Göteborg dömde under hösten 2020 en kommun till att lämna ut dessa handlingar, så förhoppningsvis går vi mot tider där sekretessbegäran på allmänna produktpresentationer inte kommer godkännas. Det ställer högre krav på vad som erbjuds, men förhoppningsvis leder det till sundare konkurrens och bättre inköp. Sekretessbelägger man en bild och en allmän beskrivning av en blå penna blir det orimligt att myndigheten en månad senare ska kunna dela ut den blå pennan eftersom man faktiskt har sekretessbelagt den. Det kommer förhoppningsvis att prövas i domstol framöver. Förhoppningsvis kan det leda till att företag som vill sekretessbelägga sina produktpresentationer blir uteslutna från utvärdering och tilldelning eftersom anbudet inte uppfyller myndighetens

PRomotion nr 137 • 2021


Fristads outdoorsatsning fortsätter grundläggande behov – att kunna köpa profilprodukter för att dela ut. Jag ser tyvärr lite röda trådar kring hur det här utnyttjas, och det är beklämmande att så sker. De anbud som ofta sekretessbeläggs är anbud som har totalpriser som avviker väldigt ifrån övriga anbudsgivare (eller från vad som borde vara möjligt om företaget vill ha någon som helst vinst, eller ens ha pristäckning). Att vinna sådana upphandlingar skulle inte leda till att jag korkar upp champagneflaskan. Att däremot vinna en upphandling ärligt i ärlig konkurrens tycker jag att man ska fira. De överklagningar som görs efter att tilldelningsbeslutet offentliggjorts leder väldigt sällan till ingenting, trots att det i branschens ögon borde vara lätta ärenden att avgöra. Hittade ett ärende där två anbudsgivare lämnat förslag på Plastprints Slask-Up. Denna myndighet gjorde också en okulär bedömning och gav två helt olika betyg för exakt samma produkt. Den upphandlingen överklagades och Förvaltningsrätten avslog överklagan. Som sagt, i branschens ögon ett helt absurt domslut. Att få en dom ifrån Förvaltningsrätten överprövad i Kammarrätten kräver prövningstillstånd, och hittills har det aldrig lämnats prövningstillstånd för upphandlingar av profilprodukter. Något annat som förekommer då och då och som jag reagerat på är hur myndigheterna ställer krav på många gratis (nåja, kostnadsfria i alla fall) tjänster, exempelvis lagerhållning för att sedan i princip kräva att kunna beställa två pennor åt gången, utan att vi får debitera för de faktiska kostnader som uppkommer (arbete, emballage, frakt osv). Samma myndigheter brukar sedan prata om hur miljövänliga de vill vara. Miljövänlighet i kombination med att frekvent göra småbeställningar går inte riktigt ihop i min värld eftersom varje beställning kräver exempelvis emballage och frakter. Förr, innan det miljövänliga fick det genomslag som det har idag, lagerhölls det ofta lokalt i kommunhusen. Det fanns till och med kommuner som

PRomotion nr 137• 2021

hade speciell personal anställd för att just lagerhålla och distribuera profilprodukter och kontorsmateriel (lyckan var fullkomlig när jag i mellanstadiet fick göra ”prao” hos en sådan). Det här borde branschen bli duktigare att påtala. Tyvärr är branschen dålig på att ta betalt för de tjänster vi utför, och det gör att vi själva sänker branschens status. Vill inte ens vi själva ta betalt för våra tjänster kan det väl inte vara någon hög kvalitet på det vi utför, eller? För i vilken annan bransch tar man inte betalt för sitt arbete? Jämför man upphandling av profilprodukter med exempelvis reklambyråtjänster där grafisk formgivning och strategisk rådgivning ingår (som ofta förutsätts att vi skänker bort) så efterfrågas alltid timpris på dessa tjänster om de genomförs av reklambyrån, men hos oss finns det inte ens med frågan vad det kostar utan det räknar man med att vi gör gratis. Varför? En grafiker anställd av ett profilproduktföretag kontra av en reklambyrå kostar troligtvis lika mycket i lön. Jag har börjat ifrågasätta sådana krav, men jag märker tyvärr att jag är ensam, hittills i alla fall. Hoppas att flera företag följer efter nu efter denna krönika. Vi har också möjlighet att innan upphandlingen annonseras lämna feedback, många myndigheter har börjar begära RFI (Request for information), en slags extern remiss, för att få branschens syn på de önskemål man har. Dessa tycker jag att vi ska bli duktigare på att svara på. Sedan har vi alltid ett par veckor efter att upphandlingen annonserats, perioden för ”frågor och svar”, att påverka kraven. Tar vi vara på dessa tillfällen borde det inte vara något behov av att tumma på kraven eftersom vi har kunnat påverka och ändra dem.

David Eriksson äger och driver TUPP reklam AB sedan 2002. Är utbildad i upphandling och har ett stort intresse för det juridiska.

Fristads, som till vardags producerar arbetskläder, går vidare med sin outdoorsatsning – bland annat med en ny skaljacka. De anser att projektet har fått en perfekt tajming.

Tidigare har Fristads bland annat tagit fram en fleece, shorts och en lättviktsjacka. Även om området outdoorkonfektion är ett riktigt getingbo så tycker Fristads att de har haft tur med tajmingen för sitt eget outdoorprojekt. De började tillverka kläder för outdoorbruk för ett par år sedan och lanserade mitt under pandemiåret 2020. Men trots att en del av marknadsföringen fick backa (inga fysiska event och mycket fick göras digitalt) så menar de att lanseringen ändå gick ungefär som planerat och att den första serien kläder togs emot väl bland handlare och kunder. – Både våra återförsäljare och de kunder som handlar genom våra egna kanaler har varit väldigt positiva till designen, kvaliteten och färgerna på kläderna och vissa av produkterna har sålt slut. Många kunder har efterfrågat en bredare kollektion med fler produkter att välja mellan, så vi jobbar på att utöka sortimentet, säger Lena Bay, produktchef på Fristads, i ett pressmeddelande. Ett av de senaste plaggen är Skaljackan Zinc, tillverkad av recyclat material. Fristad använder bland annat återvunnen polyester och ekobomull i sina plagg. De har även valt att klimatkompensera för sina utsläpp under produktionsfasen via FN:s initiativ Climate Neutral Now.

23


-Glöminte inte -Glöm Namnskylten! Namnskylten!

www.quickbutton.com info@quickbutton.com 0474 488 40

Annonsera här! Endast 900 kr per införande. Boka på telefon 040-91 14 90!

Campaign&&Event Event Campaign ByQuickbutton QuickbuttonBadges! Badges! By

t i v e s

Promotional giveaways made from high-quality plastic

t i v e s

Made in Germany Annonsera här! Endast 900 kr per införande. Boka på tele

www.scanotag.com

t i v e s

NIKA

www.promowolsch.de

www.quickbutton.com www.quickbutton.com info@quickbutton.com info@quickbutton.com 0474488 4884040 0474

U l t i Ledande golfgrossist. NAMNSKYLTAR Vi har även varumärkena Callaway U l t i och Titleist.

m a t e

r e f l e c t i v e s

U l t i m a t e

r e f l e c t i v e s

m a t e

r e f l e c t i v e s

Namnskyltar i borstad aluminium eller laserakryl, låg vikt och minimalt ”häng”. Valfri storlek och form, er egen design Bättre reklambärare får du leta efter! eller förslag från oss, 2 korr ingår. Logo, namn och ev titel ingår, valfritt antal färger ingår. U l t i m a t e r e f l e c t i v

U l t i m a t e

r e f l e c t i v e s

Från dast 36:-/st!900 kr www.scanotag.com Kalmar ProfilGross AB Endast per införande. Boka på telefon 040-91 14 90! wsi reklamgrossisten www.cameogolf.com • info@cameogolf.com

efter!

580 80 180

e s

namnskylt@hallmans.nu

Badlakan

Promotional giveaways Siritex har badlakan och handdukar made from VI GÖR DETför SOM NI VILL HA DET. på lager snabba leveranser. high-quality plastic Vi skickar gärna prov på kvalitén.

mer g.

Egenreklambärare designinfo@siritex.se även mindre Bättre får du volymer leta www.siritex.se 08 efter! 7920092 Bättre reklambärare får du leta www.promowolsch.de till både små och stora företag. efter!

Made in Germany www.bardexa.se

www.promowolsch.de

U l t i m a t e r e f l e c t i v e s U l t i m a t e r e f l e c t i v e s

U l t i m a t e r e f l e c t i v e s U l t i m a t e r e f l e c t i v e s

Kalmar ProfilGross AB

U l t i m a t e r e f l e c t i v e s U l t i m a t e r e f l e c t i v e s

unigraphics.se

www.cameogolf.com unigraphics.se

• info@cameogolf.com

PRomotion nr 123 • 2018

Vi producerar mjukisdjur i parti

2018-02-18 12:47

ign! även mindre volymer esdesign d Egen

Egen design mindre volymer till både småäven och stora företag. till både små och stora företag.

www.bardexa.se

www.softtoys.se www.bardexa.se

Tillverkning av sportkläder 08-58354710, www.activesweden.se Kalmar ProfilGross AB www.scanotag.com www.scanotag.com info@activesweden.se www.cameogolf.com • info@cameogolf.com

Ledande dande en go äv r ha Vi även Viärha kerna varum myärkena Cavallaruwa allaway och TiCtleist. och Titleist.

Lessist. ro 2018-02-15 11:16 golfg Kalmar profilgross nrro 123 1 t. ssisny.indd lfg

Siritex har badlakan och handdukar på lager för snabba leveranser. Vi skickar gärna prov på kvalitén. www.siritex.se info@siritex.se 08 7920092

2018-02-15 11:1

Brädspel, Kortspel, Kortlekar Kalmar ProfilGross AB

2021-02-25 12:46:11

PRomotion nr 123 • 2018

EN LITEN KAN 14 90! Endast 900 kr per införande. Boka påANNONS telefon 040-91 Sömnad, ändringar av alla slagsSTOR textilier GÖRA SKILLNAD

bardexa levannons 122.indd 1

bardexa levannons 122.indd 1

Promotion nr 123 2018.indd 30

n. 7920092

3024 30 PRomotion nr 123 • 2018

2017-12-13 15:00

2017-12-13 15:00

Söm Snab Tillv

Kalmar ProfilGross AB www.cameogolf.com • info@cameogolf.com www.cameogolf.com • info@cameogolf.com

unigraphics.se unigraphics.se

PRomotion nr 123 • 2018

annons_promotion_60x45mm_20210223_Softtoys.indd 1

kar

Ledande golfgrossist. Vi har även rumärkena ändringar av alla slags textilier va Sömnad, Callaway Snabb leverans, bra priser och Titleist.

Annonsera här!

VI GÖR DET SOM NI VILL HA DET. I dinDET SOM NI VILL HA DET. VI GÖR

30

Badlakan

Kalmar profilgross nr 123 ny.indd 1 2017-12-13 15:00

2017-12-13 15:00 ardexa levannons 122.indd 1

www.scanotag.com Made in Germany

r e f l e c t i v e s

since1983

Ledande lfgrossist. Vi har även varumärkena Callaway och Titleist.

go 2018-02-15 11:16

Kalmar profilgross nr 123 ny.indd 1

DET.

U l t i m a t e

westcoast of sweden international ab

Promotional giveaways made from high-quality plastic

Kalmar profilgross nr 123 ny.indd 1

Kalmar profilgross nr 123 ny.indd 1

2018-02-18 12:47

2018-02-15 C0, 11:16 M60

2018-02-15 11 C61, M5

Annonsera

Snabb leverans, bra priser Tillverkning av sportkläder Endast 900 kr/införande. 08-58354710, www.activesweden.se Boka via mail info@promotion.nu info@activesweden.se

2018-02-18 12:47

PRomotion • 2021 PRomotion nrnr 123137• 2018 PRomotion nr 123 • 2018 31


Företagsnytt NYA MEDARBETARE, FÖRVÄRV ETC? Skicka in en kort text och högupplöst foto, så tar vi in det i mån av plats. Införandet är utan kostnad. Skicka till red@promotionmedia.se

Felestad förvärvar 80% av aktierna i Påhlsons Daylight Påhlsons Daylight är en av de största återförsäljarna av yrkes- och profilkläder samt profilprodukter i östra Sverige med filialer i Nyköping, Katrineholm och Bromma. – Det är ett väletablerat företag med hög kompetens hos medarbetarna och med väldigt goda kundrelationer, säger Linda Rosberg, vd för Felestad. Förvärvet av Påhlsons Daylight gör att Felestad förstärker sin position i Stockholm och den expansiva östra delen av Sverige, fortsätter Linda. – Med sin gedigna erfarenhet och engagemang för företagsprofilering var Felestad ett naturligt val som ny ägare för att vidareutveckla Påhlsons Daylight, säger Tomas By, ägare av Påhlsons Daylight. Vi på Påhlsons Daylight ser fram emot att fortsätta vår positiva

utveckling tillsammans med våra kunder och leverantörer – och med en ny stark ägare som delar både våra värderingar och mål, fortsätter Tomas. FAKTA: FELESTAD

Felestad grundades 1986 och utsågs 2017 till Sveriges bästa Profilbyrå. Företaget omsätter över 75 MSEK per år och har verksamhet i Skåne, Stockholm och Göteborg samt kunder över hela Sverige men även internationellt. Företaget har 30 anställda. FAKTA: PÅHLSONS DAYLIGHT

Påhlsons Daylight grundades 1995. Företaget omsätter cirka 60 MSEK per år med god lönsamhet och har 24 anställda. Påhlsons Daylight kommer att fortsätta att drivas som ett självständigt dotterbolag inom Felestad. Tillträde sker i samband med förvärvet.

Är du vår nästa IT-säljare? Inom målgruppen återförsäljare av yrkeskläder söker vi nu dig som har erfarenhet från branschen och som är beredd att anta nya utmaningar.

Läs mer på unitedprofile.se/jobb

Profilservice Nordic AB förvärvar Prima 4 you

Ny ägarstruktur och VD för Carlobolaget

Prima 4 You är en nischad profilaktör med inriktning på profilering mot hästsporten. Företaget har i dagsläget över 400 olika föreningar med anknytning till ridsport som handlar sina profilartiklar av dem.

Carlobolaget har fått tre nya delägare, jämte Jonas Rudmo, som varit med i bolaget sedan 2004.

– Vi ser stor potential inom hästsport och det finns mycket att göra i det marknadssegmentet, både i Sverige och internationellt. Cornelia blir en nyckelspelare i denna satsning där vi slår

De nya delägare är Fredrik Svensson, Patrik Carlryd och

PRomotion nr 137• 2021

Henric Dolfén. Ny vd Henric Dolfén som tillsammans med Britt Johansson samt Jacob Thorup Larsen i Danmark är de rustade att möta framtidens utmaningar.

samman hennes varumärke, erfarenhet och kunskap inom hästsporten tillsammans med våra styrkor inom e-handel, produktion och logistik, säger Adam Zollner, vd för WDP Profilservice.

25


Företagsnytt NYA MEDARBETARE, FÖRVÄRV ETC?

Skicka in en kort text och högupplöst foto, så tar vi in det i mån av plats. Införandet är utan kostnad. Skicka till red@promotionmedia.se

Neutral har anställt Dennis Jensen med säljstödansvar för den svenska och norska marknaden. Han har tidigare bl a arbetat hos PlayStation.

Vikingsuns grundare Johan Almling träder tillbaka och nu har Gabriel Gustafsson, som anställdes 2014, blivit VD.

Vikingsun expanderar och välkomnar Åsa Tauberman och Elin Johnsson till HK i Stockholm. Åsas tjänst är Head of Purchase och hon har 30 års inköpserfarenhet från H&M. Elin blir E-Commerce Manager och kommer närmast från New York, där hon arbetat 10 år med sociala medier.

HÄR NÅR DU DIN MÅLGRUPP

PRomotion Branschtidning för produktmedia, print, profil och promotion // nr 136 • 2021

Den ledande branschtidningen som riktar sig till viktiga beslutsfattare och kunder inom produktmedia, print, profil och promotion.

Läs mer på promotionmedia.se 26

Vi tycker det! Vi levererar allt inom marknadsföring och kommunikation, grafisk formgivning och förpackningsdesign, foto och film, affärsanalyser och strategier, webb och systemlösningar, tryck och skyltproduktion samt logistik och fulfilment.

www.exakta.se | info@exakta.se | 033-480 480

PRomotion nr 137 • 2021


BLIR MAN RIK OM MAN GÅR MED I SBPR*? *Svensk Branschförening Profil och Reklamartiklar

Det kan vi faktiskt inte lova. Däremot är det riktigt lönsamt att bli medlem i din branschförening. Vi bjuder på 8 skäl att gå med i SBPR. Ett av dem finansierar hela medlemsavgiften.

1. DU SPARAR PENGAR

6. DU BLIR TAGEN PÅ ALLVAR

Som medlem i SBPR åker du i gräddfilen. Du får rejäl rabatt på drivmedel, åker taxi billigt och bor fint på hotell. Du får också bra pris på juridiska och ekonomiska tjänster. Men hetast just är vårt sprillans nya fraktavtal med DHL. Vi vågar påstå att du inte behöver skicka många paket innan medlemsavgiften är betald – och sedan går du med vinst.

Som branschförening är det vår uppgift att marknadsföra våra medlemmar och få resten av reklamvärlden att inse hur viktig du faktiskt är. Vi bevakar och stärker profilmedias ställning i samhället och politiken – och det går inte en dag utan att vi påminner våra kollegor på reklam- och webbyråerna hur smart det är att använda produktmedia för att nå ut med sitt budskap.

2. DU FÅR RUSKIGT BRA SJÄLVFÖRTROENDE

7. DU FÅR SUPERHÖRSEL

Visste du att produktmedia står för en tredjedel av den svenska reklamkakan? Nej, vi tänkte väl det. Det vet inte dina kunder heller. Genom oss får du tillgång till säljande och korrekt information om produktmedias effekt och betydelse. Perfekt att plocka fram som argumentation när du behöver förklara för din kund varför dina produkter har större genomslag än en traditionell annons som den här.

Vi står för omvärldsbevakningen så att du kan ägna dig åt affärerna. Vårt nyhetsbrev går ut en gång i veckan och håller dig uppdaterad i allt från ekonomi och politik till miljö och hållbarhet. Men framförallt: du får löpsedlarna från branschen. Det är helt enkelt du som hör det först!

3. DU ÄR ALDRIG ENSAM Tänk dig att aldrig behöva tacka nej till ett jobb! Allt fler kunder vill ha helhetslösningar, och det är få av oss som kan allt. Som medlem i SBPR blir du en del av ett nätverk av skickliga kollegor som kan hjälpa dig att sy ihop hela paketet – med allt från produktmedia och

8. DU FÅR EN EGEN DJUNGELTRUMMA Bagarns barn du vet … Att hinna marknadsföra sig själv är inte alltid det lättaste. Låt oss göra det åt dig! Vi tar fram informations- och säljmaterial som du kan använda i dialogen med dina kunder. Dags för kundträff ? Vi kommer gärna ut och berättar om smarta och effektiva sätt att använda produktmedia.

olika sorters tryck till stripning och monterbyggen.

4. DU BLIR SMARTARE SBPR Academy ger dig möjlighet att vidareutbilda dig själv och dina anställda inom områden som utvecklar dina affärer. Vi erbjuder utbildningar inom bland annat ekonomi, marknadsföring, försäljning och bokföring. Utbud och kurser är utformade för att möta behoven både hos det mindre, entreprenörsdrivna företaget och hos större organisationer.

5. DU KAN KÄNNA DIG TRYGG Om du behöver personlig rådgivning kring juridik, ekonomi eller hållbarhetsfrågor så finns vi där, med vår egen kunskap och med specialistkontakter. Vi bevakar miljö- och CSR-relaterade frågor och håller dig uppdaterad med de senaste nyheterna inom området. Du kan också gå egna utbildningar via SBPR Academy för att lära dig mer.

VAD KOSTAR DET DÅ? Inget här i världen är gratis. Men ett medlemskap i SBPR är så gott som gratis i förhållande till det du får. Från och med i år tillämpar vi differentierade medlemskap, vilket innebär att vi kommer överens om en medlemsavgift som är rimlig i förhållande till din omsättning. Om du har frågor eller åsikter (vi tycker ju om bådadera) så ringer du bara vår VD Lars Dahlström på 0705-70 97 79. Eller mejlar på lars@sbpr.se


it's getting cold outside .. .. Vintern är pä Väg! Se höstens nyheter och de nye winter-highlights och must-haves här: www.l-shop-team.se

A T8 0 1

RC365 CE W 0 0 1

CB486

CB499 CB480

CB497 DPP0 01

EA 08 0

B U 8 670

L-SHOP-TEAM Sverige | Borupvang 3  |  2750 Ballerup, DK www.l-shop-team.se | Tel.: 0271 809 813 | info@l-shop-team.se