PRomotion 147

Page 1

Branschtidning för produktmedia, print, profilkläder och promotionprodukter // 147 • 2024
PRomotion

DU HAR VALET !! VI HAR MÄRKENA

produktmedia, print, profil och promotion

Tänk på ryktet!

GE FAN I ATT ”FELFAKTURERA” VAROR. Företagsböter, villkorlig dom och näringsförbud för profilare som skrivit produkter med tryck när leveransen var Rolexklockor. Det är taskigt mot de som driver en seriös business. Vi får akta oss för att bli betraktade som en rufflarbransch. Vi har problem tillräckligt när det gäller skattemässigt avdrag för produkter till anställda och produkter vid kundträffar. Se artikel inne i tidningen.

DET PRATAS MYCKET på och om mässan Nordic Profile Fair. Skall det endast bli en mässa om året i stället som nu två gånger per år? En permanent utställning i Stockholm samt road-shower skapar splittring enligt flera aktörer branschtidningen PRomotion har pratat med.

carina@promotion.nu 0702 16 87 24

profil och promotion. Digital version mailas till 14 000 branschrelaterade

DET ÄR TUFFT FÖR MÅNGA företag med koppling till profilbranschen, inte minst de som har tillfälligt anstånd med skatt. Skulden uppgår till över 200 miljoner kronor. Cirka 25 företag har en skuld på över en miljon kronor. Även om många har fått förlängd inbetalningstid riskerar sannolikt några att inte klara sig. Höga räntor, lågkonjunktur och neddragningar gör inte saken enklare.

REBELLERNA I JEMEN gör att det inte går att frakta säkert genom Suezkanalen. Fartygen måste runda Afrika med cirka 14 dagars längre rutt åt vardera håll. Detta gör att fraktpriset återigen rusar upp nu. Redan nu har kostnaden för att frakta en 40-fotscontainer från Asien till Europa trefaldigats till över 6 000 dollar, cirka 60 000 svenska kronor.

REDAN I SLUTET AV FEBRUARi varnade SMHI för gräsbränder i Skåne, samtidigt ishalka i mittensverige och snöstorm i norra delen. Från Sveriges sydligaste punkt Smygehuk till den nordligaste punkten uppe i Treriksröset är det hela 1570 kilometer, alltså 157 mil! Det är som från Malmö till Rom i Italien. Ur klädkollektions ögon och många andra produkter måste man se Sverige som minst tre olika regioner med tanke på temperaturer och väder. Riktade budskap skall man nog tänka på. Mössa, vantar och stövlar i norr samt T-shirt, shorts och sandaler i söder. Själv bor jag i Malmö. Nästan som Rivieran.

BRANSCHTIDNINGEN PROMOTION har branschkoll utan kostnad för dig som mottagare. Vi fortsätter att, sedan 1996 nå ut till företag inom produktmedia, print, profilkläder och promotionprodukter. Vi distribuerar 2 600 exemplar fysiskt och närmare 14 000 som digital version via mail och når drygt 5000 branschrelaterade företag fyra gånger per år. I snart trettio år har vi byggt upp relationer med branschen.

NU ÄR DET BARA VECKOR KVAR för oss i söder att öppna upp stugan, ta fram grillen och en god bira.

Det är en stor fördel att tidigt begå de misstag man kan lära något av.

Winston Churchill

3 Tores tankar
tore@promotion.nu 0704 91 24 65
Tore Lindfors
PRomotion

PRODUKTNYHETER

Qi-laddare tillverkad utav FSC bambu med styrka på 15W. Den laddar snabbt, och enkelt din telefon utan sladd. Utsidan är tillverkad av miljövänlig FSC bambu och kan märkas antingen i gravyr eller i silkprint. Säljs av C Two.

Mode för hela familjen med ett sortiment för alla åldrar, de flesta av produkterna finns även för barn. Plaggen är sublimeringstryckta i återvunnen polyester, R-pet och säljs av Scheffler Sweden.

God och energigivande kaffedrink med en söt touch, Klisteretikett med kundunikt utseende som sätts på burken, säljs av Add Value.

Lunchtermos med dubbla väggar, korkbotten och rostfri sked som kan fästas på sidan. Faska med matt yta av återvunnet rostfritt stål, rymmer 500 ml. Kam märkas med 360 grader digitalt rundtryck. Båda produkterna finns hos MEC Profil.

PRomotion nr 147 • 2024 4
Keps Austin är en ny keps i Black Hills sortiment. Den finns i både vuxen- och juniorstorlek.
W691 EarthAware ® Organic Twill Tote © 2024 –Beechfield Brands Ltd. All Rights Reserved. New from EarthAware. NEW

Hög standard på Nordic Profile Fair

Varje gång jag besöker NPF förvånas jag över hur många produkter som visas som är avsedda för märkning. Då är detta bara en bråkdel av vad som visas på den stora promotionmässan PSI i Düsseldorf i Tyskland.

Som brukligt är standarden mycket hög på montrarna på mässan Nordic Profile Fair i Jönköping vecka tre. Många hade stora digitala skyltar med blinkande budskap.

Generellt var utställarna positiva till besökarna som de ansåg var professionella.

Cirka 80 utställare fanns

på plats under de två dagar som mässan varade.

Tidigare var det tre dagar på januarimässan. Flera av de större utställarna, inte minst klädgrossisterna vill gärna ha tre dagar till förfogande.

Ett antal montrar var fullbokade med återförsäljare till sista timmen tredje dagen förra januari. Kostnaden för tredje dagen kan nog räknas som marginell och tempot blir lugnare. Sannolikt var det snöovädret och stor halka på vägarna som gjorde att besökssiffrorna gick ner.

Totalt hade mässan 1152 besökare (787 fysiska och 365 digitala).

Vi fick dock rapporter om att ett antal återförsäljare runt Stockholm och Norrland redan innan mässan beslutat sig för att endast besöka utställningarna i Stockholm veckan efter mässan. Där fanns det cirka 40 utställare i ett och samma hus och cirka 10–12 på närliggande hotell. Flera personer menade på att varför arrangerar de inte detta koncept i typ mars/april så att det inte konkurrerar med Nordic Profile Fair. Här tycker många att PWA, som driver mässan i Jönköping och samtidigt projekt i Stockholm ger dubbla budskap till branschen.

Trenden verkar gå mot att klädleverantörerna fokuserar på januarimässan och hårda produkter samlas mer på augustimässan. Det verkar som 30–40% av besökarna väljer endast ett mässbesök per år beroende på vilket produktfokus de har.

Att fortsätta med två mässor i Sverige per år är kanske att föredra. Inte minst för att vi har förhållande lång resväg för säljarna mellan återförsäljarna jämfört med typ Danmark och Tyskland.

Boka in redan nu 14-15 augusti i Jönköping. Att inte besöka sin branschmässa är tjänstefel!

Tore Lindfors

PRomotion nr 147 • 2024 6
Foto: Carina Johanzon

Full fart hos PWA under våren 2024!

Det är mycket som händer just nu! Branschorganisationen PWA har under första kvartalet arrangerat Nordic Profile Fair Hybrid, öppet hus på PWA Promotion House, PWA Uppackning på Clarion Hotel Sign och en Sverigetour som gjort 3 stopp i landet. Processen och arbetet gällande en ny förening fortsätter och PWA har besökt mässor i Europa för att reka och ha möten med EAC.

Året startade med ett besök på PSI i Düsseldorf. PWA var inbjudna av PSI och cyber-Wear Heidelberg GmbH för att närvara vid invigningen av MoPA museet (Museum of Promotional Articles) som presenterades för första gången kvällen innan PSI mässan startade. Museet tittar tillbaka på historiska (ikoner), samtida och framtida produktmediaartiklar och är i sitt slag unikt. Där fanns t ex den första frisbeen, en ABBA T-shirt från 1979, en vacker klänning gjord av BIC pennor, ett helt rum med godis, tändare och tändstickor från Swedish Match i Jönköping. Utställningen fanns att beskåda för alla deltagare under PSI mässan. PWA träffade även medlemmar från EAC (European Association Cooperation) och besökte utställare. Under CTCO Promotional och CPrint februarimässan i Lyon deltog PWA på en internationell konferens för att träffa andra branschorganisationer från både Europa och USA och i början på mars

blev det också ett besök på danska Myvendo Fair i Odense.

FÖRELÄSNING OCH EGEN HYBRIDMÄSSA

Sen var det dags för Nordic Profile Fair Hybrid i Jönköping. Många trotsade snöstormen och dök upp ändå för att ta del av aktuella nyheter & erbjudanden! Totalt hade januarimässan 1152 besökare (787 fysiska och 365 digitala) och 85 utställare.

F d finansminister Anders Borg hälsade på hos några av utställarna i hall A under första mässdagen innan han deltog på branschens nätverksmingel och föreläste i Hammarskjöldsalen, Jönköping Konsert & Kongress på Elmia. Om man missat fick sen branschen ett unikt tillfälle att lyssna på den intressanta föreläsningen där Anders Borg gav sin syn på risker och möjligheter i världsekonomin och vad det betyder för Sverige och vår ekonomi framledes via den digitala mässplattformen nordicprofilefairhybrid.com.

På samma plattform kunde man även höra intervjun om textil hållbarhet och laguppdateringar med Lena Berger Andersson & Agneta Viksten från Nordiska Textilakademin och titta på PWA’s 18 reportage från montrar.

Under mässan blev det också klart att Elmias projektledare Jörgen Andersson kommer att få ett nytt uppdrag och ersätts av Eva Francke. Hon kommer sälja monterytor inför nästa hybridmässa som

arrangeras under två dagar 14-15 augusti 2024 i hall C på Elmia i Jönköping. Om du är utställare kan du redan nu kontakta Eva direkt via eva.francke@elmia. se. Filmreportagen från hybridmässan eftersänds den 19-30 augusti. Kanske även dags att prova på att medverka vid livesändning från Elmia? Kontakta Maria Olsson, maria@pwa.se på PWA gällande att delta eller om du har frågor om PWA.

ÖPPET HUS, UPPACKNING OCH SVERIGETOUR

PWA Promotion House hade öppet hus den 23-25 januari på Barnhusgatan 16 och dit kom många kunder för att besöka det nya showroomet med tolv medlemmar. På PWA Uppackningen som arrangerades den 24 januari på Clarion Hotel Sign deltog ytterligare nio medlemsföretag för att visa aktuella nyheter & erbjudanden. PWA Promotion on Tour arrangerades för tredje gången och åkte runt till de tre städerna Norrköping 12 mars – Göteborg 14 mars och Malmö 19 mars med 20 PWA medlemmar. Sverigetouren har blivit ett uppskattat kundevent för att se produktmedianyheter i en stad lokalt nära kontoret! PWA växer och har under föregående år till skrivande stund fått 10 nya medlemmar (totalt 62 företag).

PRomotion nr 147 • 2024 8
Maria Olsson, projektledare och Roger Nilsson, ordförande, PWA.
Reklamombudsmannen: ”Här är orden som kan fälla dig för Greenwash”

Reklam måste följa Internationella Handelskammarens regler för reklam och marknadskommunikation, där reglerna för miljöargument är strikta.

Ett gemensamt tema är att annonsörerna ofta använder ord såsom ”miljövänlig”, ”hållbar” och ”klimatsmart”.

Man måste kunna bevisa det man påstår i sin marknadsföring. Dessa påstående är näst intill omöjliga att bevisa, därför blir det också fällande dom i 90% av de anmälda fallen.

DESSA ORD ÄR FÖR VAGA

Reglerna som tillämpas är Internationella Handelskammarens regler för marknadskommunikation, som inkluderar ett helt kapitel om

miljöargumentation. Reglerna nämner särskilt ord som ”miljövänligt” ”ekologisk säker”, ”grön”, ”hållbar”, ”klimatsmart” eller liknande påståenden som ger intryck av att en produkt eller verksamhet inte har någon negativ miljöpåverkan eller endast en positiv sådan.

Då dessa uttryck anses väldigt svaga och allmänt hållna får de endast använ-

das tillsammans med kvalificerad bevisning, att så verkligen är fallet.

Kvalificering innebär att man måste förklara/bevisa det man påstår, inte i det finstilta utan i direkt anknytning till påståendet.

Källa:

Reklamombudsmannens intervju i Miljö&Utveckling

Kjell Harbom

9 VI SÄNDER LIVE FRÅN MÄSSAN! Besök produktmediabranschens femte hybridmässa 14-15 augusti 2024 WHOLE S ALERS ASSOC I A T I NO RP O M O TION SCAN D I NAVIA Annons_NPF_hybrid_LIVE_jan_2024_PRomotion.indd 1 2024-02-28 15:58

Idé House of Brands gör det

ALLA talar om men INGEN gör

Den 31 januari till 4 februari var jag i Beitostölen i Norge. En 4-timmars bilresa nordnordväst om Oslo strax söder om Jotumheimen, Norges högsta berg.

Här hade Idé House of Brands sin årliga kick-off om det var för 28:e året eller 28:e gången var lite oklart, beroende på de uppehåll man tvingades att göra under pandemiåren. När vi kom fram till hotellet, möttes vi av en gigantisk portal med Idé-loggan och banderoller med ”Welcome to Idé”, som hotellets fasad ut mot entrén var klädd med.

I hotellobbyn möttes man av roll-ups från Idé men också från leverantörer till Idé. På borden i restaurangen var det Idé-logga på servetterna, bordsflagga till och med i den lilla koppen med tandpetare fanns en tandpetare med en liten Idé-logga på. Personalen på Idé, som numera uppgår till 215 personer, var också ”brandade”. Det stod Idé Stavanger eller Idé Trondheim eller Idé Island etc på deras kläder. Detta är precis så branschen vill att våra slutkunder skall göra, leva sitt varumärke fullt ut med

profilprodukter. Det är det som är styrkan i profilprodukten.

Återförsäljarna är väldigt duktiga på att berätta om detta för slutkund och sälja in koncept, tankar och idéer men urusla på att leva som de lär.

VAD SÄNDER DET FÖR SIGNALER?

Bara titta på våra egna mässor och event. Ytterst få utställare är profilerade och ännu färre besökare är det. Vilken bransch jobbar vi i? Den formella delen av kick-offen bestod i ca 30 stationer som bemannades av respektive leverantörer och personalen delades in i 20 grupper som gick från station till station i 30-minuters pass. Disciplinen var imponerande, det blev aldrig mer en max en minuts försening, på någon grupp när de förflyttade sig mellan stationerna som inte alla låg i samma lokal inte ens på samma våning. Övrig tid fylldes med fritidsaktiviteter, en del av dessa var tänkta att vara på fjället men det rådde snöstorm (även i Sverige fick vi höra) så utomhusaktiviteterna fick flyttas in.

På lördagkvällens middag passade

personalen på att överraska Lasse Lauritzen med att överraska honom med att fira hans 70-årsdag, som egentligen infaller den 20:e februari. Många vackra tal, inte ett öga var torrt, presenter och uppträdanden. Undertecknad passade på att dela ut ett nytt pris, då PromotionBiet tycks sova en Törnrosasömn, hoppas Biet vaknar snart.

Till Nordens bästa Profilåterförsäljare 2023. Omsätter man 760 miljoner norska kronor omsatt till 790 svenska miljoner kronor år 2023, på en marknad med ca 25 miljoner innevånare, då är man bäst!

Vi vet att det finns stora återförsäljare, åtminstone en som är större än så, men på en marknad med mer än 120 miljoner invånare och jag vet att en del av dennes omsättning inte är profilprodukter, så kanske det borde stått Europas bästa profilåterförsäljare 2023.

Lasse var nöjd med att vara Nordens bästa Profilåterförsäljare. Grattis Idé House of Brands och grattis Lasse Lauritzen.

PRomotion nr 147 • 2024 10

The models are suitable for laser engraving in gold.

Order your uma STRAIGHT GUM RECY at l.neumaier@uma-pen.com / Code: STRAIGHTGUM147

www.uma-pen.com/en

11
The housing of the STRAIGHT RECY is made of recycled metal and is labelled with the METAL RECY logo. STRAIGHT GUM RECY 0-9450 GUM RECY STRAIGHT M GUM RECY 0-9450 M GUM RECY
Profilartiklar förvandlades till Rolexklockor

En företagare inom profilbranschen i Sverige dömdes i slutet av 2023 till för försvårande av skattekontroll, grovt brott samt sex fall av skattebrott. Företagsbot om 500 000 kronor och näringsförbud i tre år. Tingsrätten bestämmer också påföljden till villkorlig dom med föreskrift om samhällstjänst.

I detta fall var tre parter inblandade. En urmakare (UR), en mellanhand (PR) och dömd företagare (FÖ).

FÖ kontaktar UR och vill att han skall sälja och fakturera Rolexklockor till PR. Därefter

upprättar PR 12 falska fakturor under åren 2020 och 2021 till FÖ, med benämning ”Utbildning ledarskap avser 5 personer i 2 dagar,” ”1 025 stycken tryckta t-shirts á 99 kr och 655 tryckta pikétröjor á 149 kr.” ”1 025 vattenflaskor med tryck á 89 kr och 6 025 pennor med tryck 8,98 kr” med mera.

Därefter fakturerar FÖ sina slutkunder (SK) för produkter med tryck men de erhåller en Rolexklocka som FÖ hämtat i butiken hos UR. FÖ och UR befinner sig i samma stad medan PR finns högre upp i landet. Domen gäller i nuläget bara för skattebrottet som FÖ begått.

Anledningen till upptäckt var att PR var misstänkt för annat brott och polisen hade beslagtagit hans dator och mobiltelefon. Där fann polisen en ”märklig” konversation mellan PR och FÖ. På så sätt upptäcktes upplägget med falska fakturor och Rolexklockorna.

Sannolikt slutar det inte här eftersom FÖ har fakturerat SK för produkter de inte fått utan en Rolexklocka som i Sverige kostar från mellan 60 000 till 100 000 kronor hos klockåterförsäljare.

Detta kommer föranleda nya rättegångar både mot FÖ och SK.

I rätten sade FÖ att ”Anledningen till att han gick med på att fakturorna omfattade felaktig information om transaktionerna var att hans kunder i sin tur inte ville att det skulle stå ”Rolexklocka” på fakturan.”

Urmakaren är i nuläget inte misstänkt för något brott då han har fakturerat PR korrekt. Domen har överklagats till Göta Hovrätt som nu ska ta ställning till om målet ska tas upp till prövning. I överklagan yrkar man om att ändra domen vad gäller näringsförbud.

PRomotion nr 147 • 2024 12 Fare paraplyer säljs i Sverige av Fourtex. info@fourtex.se • www.buxbom.se Telefon: 031-86 89 50
031-86 89 50 • info@fourtex.se • buxbom.se
Fourtex hjälper er
med
specialproduktion av skjortor, även i mindre upplagor. Ring för offert.

MOPA – The Museum of Promotion Articles

MOPA the Museum of Promotion Articles är profilbranschens svar på MOMA, Museum of Modern Art I New York.

MOPA hade premiär på PSI 2024. Den högtidliga invigningen hölls den 8/1 kvällen före PSI mässan öppnade. Invigningstal hölls av Düsseldorfs borgmästare och företrädare för branschen Museet berättar profilproduktens historia från George Washingtons ”mynt” med texten ”Vote for me”, plus

bild på Washington, som delades ut till alla soldater i armén inför val av president 1795. USA:s första presidentvalskampanj. En replika fans att beskåda på museet.

Vidare fanns den första Flying Disc, föregångare till frisbee. Dessa var i metall känns som att det var riktigt farligt att leka med. Fanns ingen att låna till utställningen så Steven Baumgärtner, pappa till museet, köpte en på auktion.

Vidare fanns t-shirt från 1939 som var reklam för

filmen ”Trollkarlen från Oz”, originalt-shirt från ”ABBA on tour 1979” och från invigningen av Hard Rock Café 1995 i London. Reklampennor från 30-talet och framåt. Även den första reklamväskan en bomullskasse med texten ”Vote for women” från Suffragetterörelsen i början på seklet. Det fanns mycket mer, pins i mängd och tändsticksaskarna som undertecknat lånat från Tändsticksmuséet mm. Tyvärr stängs muséet ner när mässan stängs. Under-

tecknad för förhandlingar med Steven Baumgärtner om att göra mässan ambulerande. Att Myvendo i Odense kan låna den, Nordic Profile Fair i Jönköping till augusti med flera.

Problemet är att flera av produkterna /museiföremålen är inlånade från olika håll. Tändsticksaskarna från Tändsticksmuséet i Jönköping, Washingtonmyntet från USA och så vdiare.

Vi får se var det slutar.

13
Namnskyltar, kampanjknappar, bagage-tags och mycket mer
Bara för de kräsna

PSI 2024 har fått tillbaka sin internationella anda

Årets PSI var återigen en succé. 567 utställare, över 100 fler än 2023 även besökarantalet hade ökat med nästan 1000 besökare från strax över 10000 besökare 2023 till 11003 besökare 2024.

I år var det 567 utställarna från 29 olika länder, så äntligen börjar PSI bli den internationella mässa man vill vara. Nu fanns det möjlighet att skapa nationella paviljonger vilket Nederländerna nappat på och hade också en egen paviljong där man samlat utställare från Nederländerna. Man hade även en paviljong med förstagångsutställare som innehöll inte mindre än 57 utställare som aldrig ställt ut förr på PSI. Vilket var ett ”Mekka” för den

ÅF som sökte nya produkter eller idéer.

Pratade med ett företag, Songze från Kina som var med för första gången. Han, Jim Wu, berättade, på sista dagens eftermiddag, att han före mässans öppnande var nervös att han inte skulle få några besökare alls. Sedan tog han fram en hel kasse full med visitkort från alla som stannat vid hans monter. Han bad mig till och med om hjälp att sortera dem. Det jag gjorde var att sortera dem i resp. land. Såg då att ett tiotal var svenska bolag. Jag gav honom tipset inför nästa mässa att göra anteckningar i ett block om varje besökare, så blir det lättare att återkoppla efter mässan, vilket är viktigt i Europa.

Även de stora aktörerna

var tillbaka, såsom PF, XD, MIB med flera. Även om montrarna är mindre än före pandemin så var de på plats som alla 567 utställare. Att minska på monterytan är inget unikt för vår bransch, det är genomgående för alla branscher, utom Audio/ Video-mässan i Barcelona och möjligen någon mer, som växer i antal utställare och i kvadratmeter. Ändå ser man skandinaviska ÅF som rycker i dörrarna till nästa hall och säger: ”Är det inte mer?” när jag då påpekar att de just missat 567 utställare på vägen till hallen som inte används för mässan, tittar de förnärmat på mig.

Tyvärr minskar antalet besökare från Skandinavien i den ökande besöksskaran!?! Vad det betyder vet vi inte

än, men en analys bör göras. Det kan väl knappast vara så att intresset för att göra ett bra jobb minskat, eller börjar ÅF bli mätt/lat. Vad vet jag?

MOPA-muséet med historiska profilprodukter från tidigt 1800-tal och framåt var välbesökt. (Finns att läsa i annan artikel i denna tidning.)

Årets grej på PSI 2024 är nog ”sublimering” det förekom i ett stort antal av textilleverantörernas montrar och naturligtvis också i tryckarnas montrar. Vissa slog på stora trumman om sublimeringstryck andra visade att man hade det. Det var så många som torgförde sublimering, så vi får väl gissa att det är något som kommer att öka.

Text och foto: Kjell Harbom

15

Förändring i ägandeskapet

– men L-SHOP-TEAM förblir familjeägt

L-SHOP-TEAM har varit en familjeägd verksamhet sedan företaget grundades 1981.

För 10 år sen överlämnade grundarna Armin Emmerich och Holger Jolitz deras ägarandelar till sina barn Björn Emmerich, Andrea Hermman (född Jolitz) och Kristin Rademacher (född Jolitz).

De gav vidare familjeverksamhetens stafettpinne till den andra generationen.

Sedan november 2020 har Björn Emmerich och Andrea Herrmann utgjort ledningen i L-SHOP-TEAM tillsammans med Stefan Schenk som har lett verksamheten i många år.

Björn Emmerich har som administrerande direktör haft en stor betydelse i planeringen och genomförandet av L-SHOP-TEAMs flytt från Dortmund till Unna. Flytten är nu klar och i och med detta kommer Björn Emmerich att avsäga sina ägarandelar.

Det har varit ett stort steg och länge varit planerat av Björn Emmerich, men han

har väntat på rätt tidpunkt för när det ska ske. Björn Emmerich tyckte att det var viktigt att fortsätta vara ägare och aktieägare tills flytten var klar – då flytten har varit en av de största milstolparna i L-SHOP-TEAMs historia.

Systrarna Andrea Hartmann och Kristin Rademacher övertar Björn Emmerichs ägareandelar.

– Vi är stolta över att ha funnit en lösning på den rätta tidpunkten för att fortsätta L-SHOP-TEAM som en familjeverksamhet, understryker ägarna Andrea Herrmann och Kristin Rademacher.

De övertar ägandeskapet av L-SHOP-TEAM som ett syskonpar med motivation och passion. Samtidigt tillträder Kristin Rademacher i ledningen.

Kristin Rademacher har varit anställd som inköpare på L-SHOP-TEAM sedan november 2020. Hon har utvecklat kategoristyrningen, bidragit till sortiment- och märkesutveckling samt

utvecklat multi-channel. Kristin Rademacher kommer med en lång erfarenhet av hållbarhet och CSR. Med hennes tillträde i ledningen understryker L-SHOP-TEAM hur viktiga dessa aktuella ämnen är för verksamheten. Kristin Rademacher vill leda den strategiska utvecklingen av dessa områden.

Björn Emmerich vill fortsätta sitt arbete men nu som administrerande direktör.

– Vi ser framemot att arbeta

tillsammans som ett team på fyra i ledningen och är glada för att komplettera varandra med våra egna kompetenser” säger Andrea Herrmann.

”Vi är alla säkra på att vi har lagt grunden för en fortsatt framgångsrik verksamhet” tillägger Björn Emmerich.

Båda av L-SHOP-TEAMs grundare, Armin Emmerich och Holger Jolitz, kommer fortsätta att vara tillgängliga för verksamheten med sina erfarenheter i styrelsen.

PRomotion nr 147 • 2024 16 Promowolsch GmbH & Co. KG Gruener Weg 25 D-59590 Geseke Tel. +49 2942 7996868 info@promowolsch.de www.promowolsch.de

SBPR och PWA går inte samman!

Styrelserna för SBPR (Svensk Branschförening för Profil- och Reklamprodukter) respektive PWA (Promotion Wholesalers Association) hade under hösten 2023 arbetat med att försöka hitta lösningar på att stärka och utveckla produktmediabranschen i Sverige framöver.

De hade informerat samtliga medlemmar i respektive förening och resultatet har utmynnat i följande: Slå samman båda föreningar i en ny gemensam branschorganisation/ ekonomisk förening. Ta fram ett nytt namn på den nya föreningen. Tillsätta en arbetsgrupp som får i uppdrag att arbeta vidare med idén.

Detta var första tanken men enligt nya uppgifter gäller nu att SBPR på sikt läggs ner. Medlemmarna i SBPR skall erbjudas inträde i PWA. Vi på branschtidningen PRomotion har fått synpunkter från medlemmar i båda föreningarna. Som det verkar just nu så blir inträdesavgiften 15 000 kronor och 5–6 000 kronor i årsavgift. Flera tror att det blir högst ett eller två dussin SBPR-medlemmar som går över till PWA.

Ingen känner heller till att de fått reda på vad målet är. Kommunikationen upplevs som bristfällig. Framtiden får utvisa. Text: Tore Lindfors

+46 (0)8 6439 820 info.swe@tactic.net TACTIC SVERIGE www.tactic.net Youtube.com/TacticBoardGames UTOMHUSSPEL I TRÄ HÖG–KVALITATIVA Hur doftar ett varumärke? Skapa en upplevelse som inte bara syns utan även doftar.

Det nya rörelsemarginalmålet ligger på 20 procent, upp från tidigare mål som var 15 procent. Helåret 2023 landade marginalen på 16,6 procent. Ni hade ett mål på 15 procent i många år utan att nå det.

Ska man se även det nya marginalmålet som en lång resa?

– Vi hade längre resa från 8–9 procent till 16–17 än vad vi har från 16–17 till 20 procent. Men så beror det också otroligt mycket på vilka förvärv vi gör där vi kan köpa bolag med lägre marginal som sedan ska upp om vi ser det på några års sikt, säger Torsten Jansson.

Enligt vd:n har flera bolag i koncernen redan en marginal på väl över 20 procent.

Är det främst underpresterarna som ska upp i marginal eller kan överpresterarna öka ännu mer?

– Det är både och, kommenterar Torsten Jansson.

På New Waves kapitalmarknadsdag hösten 2022 satte bolaget upp vissa omsättningsmål för enskilda delar av koncernen. Bland annat siktar varumärket Craft på en omsättning på cirka 4 miljarder kronor år 2027.

Hur ser koncernens resa ut mot ert nya marginalmål om vi talar om just 2027?

– Allt annat lika så ska vi väl kunna vara där. Men återigen så hänger det mycket på vilka förvärv vi gör. Köper vi in en verksamhet som omsätter 800–900 miljoner som har en marginal på sju procent så slår det direkt. Vi får mäta på

New Wave sätter nya mål

Resan mot New Waves nya marginalmål kommer att avgöras mycket av vilka marginalutspädande förvärv som görs. Flera bolag i koncernen har redan en lönsamhet väl över marginalmålet. Det säger New Waves vd Torsten Jansson till Nyhetsbyrån Direkt i samband med bolagets kapitalmarknadsdag på tisdagen.

att vi hela tiden förbättrar den befintliga verksamheten och så kan vi inte avstå från förvärv som är bra på tre-fyra års sikt bara för att de har en lägre marginal, säger Torsten Jansson.

Vad gäller just Crafts omsättningsmål så ligger det fast, enligt vd:n. När målet lämnades hösten 2022 hade Craft en årsomsättning på ungefär 2 miljarder kronor. Torsten Jansson vill inte lämna en färsk omsättningssiffra för Craft.

– Vi lämnar inte ut den siffran, vi gör inte det per varumärke. I stort sett varje konkurrent vi har är onoterade och de läser oss som en öppen bok. Men vi följer plan (mot målet), säger han.

New Waves tillväxtmål, som gäller över en konjunkturcykel, ligger oförändrat på 10-20 procent per år, varav 5-10 procent organisk tillväxt.

Vilka är de främsta åtgärderna som ni kan göra för att växa mer än marknaden?

– Det är att utveckla säljkårerna i många länder, introducera fler varumärken i de länder där vi fortfarande inte finns med alla varumärken, komma med nya produkter. De är olika från land till land, det enda landet där vi egentligen har alla varumärkena representerade ute på marknaden är Sverige, säger Torsten Jansson och tillägger: Tillväxtmålet får man se över ett antal år. Det kommer att variera beroende på om vi gör förvärv eller inte.

Hur ser förvärvsscenen ut, ska man

räkna med att förvärv kommer att komplettera tillväxten?

– Ser man över ett antal års sikt så vågar jag nog säga att man kan räkna med det /…/ vi är inget Storskogen till exempel utan vi ska köpa bolag som kompletterar vårt sortiment som vi förhoppningsvis kan ha inköpssynergier på. Det gör att man säkert ratar minst 99 bolag av 100. Då kan det bli så att det blir inget förvärv under lång tid och så blir det några på kort tid, säger vd:n. Ett förvärvsområde som fortfarande är intressant för New Wave, även efter köpet av outdoorbolaget Tenson, är ytterligare varumärken inom Sport. – Intresset på den sidan var större innan köpet av Tenson för det var outdoor vi var intresserade av. Men det finns ju annat inom outdoor än just kläderna, till exempel kängor eller utomhusmatlagning, en dragning mot camping kanske och så vidare, säger Torsten Jansson.

Det låter lite som Fenix Outdoor?

– Ja lite åt det hållet.

Och hur ser den förvärvsmarknaden ut?

– Det är inte ont om antal möjligheter, men det är ändå inte alltid lätt att hitta det rätta, avslutar Torsten.

Källa: Nyhetsbyrån Direkt

PRomotion nr 147 • 2024 18

Fronta Business Camp februari 2024

Drygt 35 personer, ett dussin Fronta företag och ett antal avtalsleverantörer deltog i Fronta Business Camp 2024 som gick av Stapeln den 7-11 februari i Estoril, en halvtimmesresa rakt väster om Lissabon, på det mer än 100 år gamla anrika hotellet, Hotel Palacio Estoril.

Fronta Business Camp innehöll som vanligt en blandning av akviteter och föredrag, genomgång av 2023 och vad som komma skall 2024, grupparbeten, leverantörsgenomgångar samt säljutbildning.

Mathias Asserståhl, från advisor Partner höll i säljutbildningen. Han var

mycket bra på att lyfta fram vad man behöver för lyckas med försäljning. Mathias fick alla i gruppen att engagera sig. Själva konferensen var på två och en halv dag, med genomgång av 2023 och vad som komma skall 2024.

Christian Nyström, Midocean Brands och undertecknad höll varsin dragning med Power Points. Christian talade om produkterna i profilbranschen och deras värde som reklambärare medan jag talade om branschens utveckling efter pandemin i Europa, där Sverige halkat efter betänkligt.

Av de tio länder som undersökningen visade var Sverige sist. Vi tappade mest av alla 2020 när pandemin bröt och återhämtar oss långsammare än de övriga länderna i undersökningen. Sverige var det enda landet från Norden i undersökningen.

På schemat stod även golf, på högklassiga golfbanor samt sightseeing. Bra balans mellan mycket arbete och trevliga middagar i portugisisk stil, med mycket bra eftersnack i baren, det är där man bygger gruppen.

Mycket trevlig och bra konferens. Text och foto: Kjell Harbom

Folier representerar Roland

Folier.se är nyblivna auktoriserade återförsäljare av Roland och presenterar två nyheter; UV-skrivare VersaStudio BD-8 och VersaStudio BY20 DTF Hybridskrivare.

VersaSTUDIO BD-8 är en UV-skrivare som med hög upplösning kan skriva ut direkt på en mängd olika former och material. Med BD-8 kan man skriva ut på föremål som är upp till A5storlek, med en tjocklek av 102 mm.

Enheten kan också skriva ut på cylindriska objekt som flaskor och läppstiftshylsor med hjälp av den roterande

axeln. Allt från mjuka material, som läder och tyg, till hårdare ytor av till exempel plast och trä. Med ett primerbläck förbättras vidhäftningen ytterligare, vilket gör att du även kan producera tryck på glas och metall utan problem.

Vi tycker det!

Därför

VersaSTUDIO BY-20 är en rullmatad vattenbaserad DTF-skrivare (Direct To Film) med litet fotavtryck, som kombinerar utskrifter för både DTF och andra media med skärfunktion, vilket gör den unik på marknaden

idag. DTF-trycken kan sedan överföras på både ljusa och mörka textilier, och fungerar utmärkt till flera olika material såsom bomull, polyester, polyester, denim och nylon.

OM ROLAND

Folier.se är auktoriserade återförsäljare av Roland. Roland DG Corporation är ett välkänt företag som specialiserat sig på tillverkning av digitala tryck- och skärsystem samt andra digitala bildbehandlingslösningar.

Företaget grundades 1981 och har sedan dess blivit en global aktör inom branschen för digital bildbehandling och produktionsteknik.

PRomotion nr 147 • 2024 20 Brodyr, Prägling, Transfer, Dekaler, Lasergravyr, Märken, Namnbrickor, Lagerhotell, Sömnad och mycket mer.. NYHET
NÄR ALLA DELAR BAKATS IHOP
ROLIGARE!
vi samlat all expertis under ett
samma tak. Via en och samma kontakt levererar vi allt inom marknadsföring och kommunikation, grafisk formgivning och förpackningsdesign, foto och film, systemlösningar och webb tryck och skyltproduktion samt logistik och fulfilment Kontakt: www.exakta.se | info@exakta.se | 040-671 77 70
har
och
Coca-Cola anmäls för påståenden om återvunnen plast

EU:s konsumentorganisation BEUC och civilrättsorganisationen Clientearth anmälde på tisdagen (2/1-24) konsumentvarujättarna Coca-Cola, Nestlé och Danone till EU-kommissionen och EU:s konsumentskyddsorganisation CPC.

Enligt anmälarna vilseleder företagen konsumenterna genom att hävda att deras flaskor och förpackningar består av 100 procent återvunnen plast eller är 100 procent återvinningsbar. Begreppet ”100 procent återvunnen” antyder enligt BEUC felaktigt att hela flaskan är tillverkad av återvunnet material samtidigt som flasklock enligt EU:s lagstiftning inte får vara tillverkat av återvunnet material. Slutligen anser BEUC att företagens användning av gröna bilder, illustrationer av slutna kretslopp och gröna logotyper i sig är påståenden som skapar en felaktig bild av helt cirkulära processer och till och med att plastflaskorna skulle ha en positiv inverkan på miljön.

Powerbank 10.000mAh

Powerbank 5.000mAh Qi 15W

Nordic Powerbank eller Laddplatta

Nyheter i de nordiska färgerna, inspirerade av nordisk design, färgen kallar vi för Greige. En blandning mellan grå och beige som utger en elegant och snygg kombination. Produkterna har en framsida av ljus textil, och en baksida tillverkad av bambu.

För mer information eller fler produkter: info@ctwo.se | 040-689 14 50 | www.usb.nu

NYHET!
Charger

Danska profilmässan växer

Den danska profilmässan Myvendo Fair har arrangerats, återigen i mars månad, i Odense. På plats fanns många utländska utställare med massor av nyheter.

Mässan har på några år vuxit från att vara en nationell mässa till att bli internationell.

Närmare 1500 besökare och över 100 utställare fanns på plats. Mässan som arrangerades för åttonde gången

har blivit en självklarhet för den danska profil-och promotionmarknaden. Tidningen PRomotion träffade några svenska återförsäljare och även grossister som funderade på att ställa ut nästa år.

Mässans layout är lite annorlunda. Besökarna leds i en snitslad bana så att alla utställarna har möjlighet att träffa dem. En trevlig lunchrestaurang hade byggts upp i ena hörnet av hallen. Det råder en familjär känsla i hallen

och det andades en positiv stämning.

I huvudgången fanns en kaffeshop där det bjöds på gratis kaffe, te, vatten, chips med mera. Även ett antal bord och stolar fanns utplacerade så man kunde vila sina trötta fötter. En stor avdelning fanns där besökarna även kunde plocka med sig prover. I mittgången fanns också uppbyggda Showpoint där utställarna kunde exponera sina produkter med

hänvisning till sina montrar. Bor ni i Sydsverige kan det helt klart vara intressant att besöka mässan, då det finns flera intressanta utställare, inte minst från Tyskland och Holland som inte kommer till den svenska mässan.

På så sätt får man en internationell känsla vilket uppskattas av besökarna.

Nästa mässa äger rum 5-6 mars 2025 i Odense.

Text: Tore Lindfors

Foto: Carina Johanzon

PRomotion nr 147 • 2024 22

PSS tar över Deltab

I januari meddelades det att Deltab Profil & Workwear AB, som efter nästan 40 år i branschen levererat profilkläder, gåvor och presentreklam och senaste åren även yrkeskläder, försatt sig i konkurs. Nu har bolagets konkursbo köpts upp.

Efter att Deltab Profil & Workwear meddelade sin konkurs i januari, har en ny aktör klivit in för att säkra Deltabs fortsatta närvaro på lokala marknaden.

PSS (Profil & Souvenir Sverige AB), ett privatägt företag med en stark närvaro inom yrkeskläder och profilprodukter, har förvärvat konkursboet där flera var intresserade

och som slutade med budgivning.

– Vi har länge sneglat på Gävle med omnejd som vi ser en stor potential i och är entusiastiska över möjligheten att expandera vår närvaro i regionen, säger PSS VD Magnus Hamberg.

Han fortsätter: – Deltabs varumärke kommer att bevaras, och vi åtar oss att fortsätta leverera produkter och tjänster av hög kvalitet till gamla som nya kunder inom segmentet yrkeskläder, profil och presentreklam.

Verksamheten kommer ha samma utbud och finnas kvar på samma adress och i stor utsträckning med samma personal.

Med lång och gedigen er farenhet av specialtillverk ning i kunds design löser vi det mesta inom tillverk ning, trading och impor t Välkommen med din för frågan!

Den ledande branschtidningen som riktar sig till viktiga beslutsfattare och kunder inom produktmedia, print, profil och promotion.

Läs mer på promotionmedia.se

23 När du inte nöjer dig med lager
Då tillverkar vi!
varor.
SPECIAL & TRADING
SPECIALISTEN PÅ
Branschtidning för produktmedia, print, profilkläder och promotionprodukter // 146 2024 PRomotion
HÄR NÅR DU DIN MÅLGRUPP
PRomotion nr 147 • 2024 24 PRomotion nr 123 • 2018 30 unigraphics.se s s s www.quickbutton.com info@quickbutton.com 0474 488 40 -Glöm inte Namnskylten Campaign & Event By Quickbutton Badges! VI GÖR DET SOM NI VILL HA DET. Egen design även mindre volymer till både små och stora företag. www.bardexa.se bardexa levannons 122.indd 1 2017-12-13 15:00 www.cameogolf.com • info@cameogolf.com Kalmar profilgross nr 123 ny.indd 1 2018-02-15 11:16 Annonsera här! Endast 900 kr per införande. Boka på telefon Promotional giveaways high-quality plastic www.promowolsch.de Made in Germany Sömnad, Snabb leverans, Tillverkning Annonsera här! Endast 900 kr per införande. Boka på telefon Endast 900 kr per införande. Boka på telefon 040-91 14 90! C0, M60, Y100, C61, M53, Y48, Sömnad, ändringar av alla slags textilier Snabb leverans,bra priser Tillverkning av sportkläder 08-58354710, www.activesweden.se info@activesweden.se 7920092 EN LITEN ANNONS KAN GÖRA STOR SKILLNAD Endast 900 kr/införande. Boka via mail info@promotion.nu PRomotion nr 123 • 2018 30 unigraphics.se Ul timate reflective s Ul timate reflective s Ul timate reflective s www.scanotag.com levannons 122.indd 1 2017-12-13 15:00 Kalmar ProfilGross AB www.cameogolf.com • info@cameogolf.com Ledande golfgrossist. Vi har även varumärkena Callaway och Titleist. Kalmar profilgross nr 123 ny.indd 1 2018-02-15 11:16 Promotion nr 123 2018.indd 30 2018-02-18 12:47 30 unigraphics.se Ul timate reflective s s VI GÖR DET SOM NI VILL HA DET. Egen design även mindre volymer till både små och stora företag. www.bardexa.se bardexa levannons 122.indd 1 2017-12-13 15:00 www.cameogolf.com Ledande golfgrossist. Vi har även varumärkena Callaway och Titleist. Kalmar profilgross nr Promotion nr 123 2018.indd 30 PRomotion nr 123 • 2018 30 unigraphics.se Ul timate reflective s Ul timate reflective s Ul timate reflective s www.quickbutton.com info@quickbutton.com 0474 488 40 -Glöm inte Namnskylten! Campaign & Event By Quickbutton Badges! www.scanotag.com VI GÖR DET SOM NI VILL HA DET. Egen design även mindre volymer till både små och stora företag. www.bardexa.se bardexa levannons 122.indd 1 2017-12-13 15:00 Kalmar profilgross nr 123 ny.indd 1 2018-02-15 11:16 Brädspel, Kortspel, Kortlekar PRomotion nr 123 • 2018 s s s Kalmar ProfilGross AB www.cameogolf.com • info@cameogolf.com Ledande golfgrossist. Vi har även varumärkena Callaway och Titleist. Kalmar profilgross nr 123 ny.indd 1 2018-02-15 11:16 2018-02-18 12:47 promotionprodukter.se Nyhet! Ny uppdaterad port a l ! yN !kinketyN!kool åptkaR !kas levregppcom.indd 1 2014-06-23 23:06 handdukar.se Designed in SWEDEN LAGER I SVERIGE VÄSKOR, KEPSAR & MÖSSOR Obegränsat antal färger Blanda motiv och storlekar (gangsheet) Ark, löpmeter eller skurna Ingen startavgift Inget minsta antal DTF för ÅF Snabba leveranser ÅF-priser info@dtf-transfers.se

PromotionProdukter.se

PÅ DENNA PORTAL HITTAR DU SOM ÄR ÅTERFÖRSÄLJARE INOM PROFIL- OCH PRODUKTMEDIABRANSCHEN VARUMÄRKEN, PRODUKTER OCH FÖRETAG FRÅN

LEVERANTÖRS- OCH GROSSISTLEDET.

• TILLGÄNGLIGT 24/7

• SNABBT OCH ÄR ENKELT

• DU SPAR TID OCH TID ÄR PENGAR

Add Value

Advertising Space AB

Adwater AB

Aqua Visibility AB

Atlas Screen AB/LD Marknadsass

Ballograf AB

Bamatex

Bindografen AB

Black Hill

C TWO Products

Candab AB

Cartamundi

Clubshop AB

Concess Nordic AB

Craft

Dalarnas Paraplyfabrik

DisplayGrossisten AB

Dynamics AB

Espreme AB

Eurosweet AB

ExpoGraf CardKeep

International AB

Falk & Ross

Frebbenholm Trading AB FRUIT

Garda of Sweden AB

Great Shape Promotion

GTK Producent AB

Handdukar.se

Harlequin Trade AB

Hobby Reklam AB

Ingli Sweden/Jaan Ingel AB

Interflagg AB

Jako Tryckeri AB

Jobman Texet AB

Kalmar ProfilGross AB

Karamello Sverige AB

Kosta Boda Orrefors

Laser Pro AB

L-shopteam

Magnus Andersson i Borås AB

MEC Profil AB

MT Profile AB

New Wave Mode AB

NS System A/S

Offason AB

Orrefors Kosta Boda

PapEx AB

Petterséns Tryck AB

Plaintalk KB Emblem & Flaggor

Portia AB

PR Marking AB

PR Tryck AB

Projob Workwear AB

Promonotes (KL Impex AB)

PRomotion Media AB

Promotiv Nordics

Quickbutton Badges AB

Sagaform AB

Sandryds Handels AB/ Båstadgruppen

SBPR

Score iT

Smila Workwear

Sport Fossto AB

Stenqvist AB

Sydsvensk Form Reklam AB

Techimport Skagvik & Ericson AB

Teko Tryck AB

Textilgrossisten Hefa TG-H

UniGraphics AB

Vikingsun AB

Wasa Sweden

WeLoc – Weland M. AB

WSI-Reklamgrossisten

XD Connects

ANTAL SÖKNINGAR per den 10 mars 2024 • 11 556 764.

Företagsnytt

NYA MEDARBETARE, FÖRVÄRV ETC?

Skicka in en kort text och högupplöst foto, så tar vi in det i mån av plats. Införandet är utan kostnad. Skicka till red@promotionmedia.se

HEADWEAR SCANDINAVIA är glada över att kunna presentera sina nya medarbetare Martin Bloom, till vänster och Adam Jonsson. Martin kommer arbeta som utesäljare och kommer ha hand om södra Sverige och Danmark. Adam kommer arbeta som utesäljare och kommer ha hand om Stockholm och norra Sverige.

Johan Goot, tillträder som ny vd för Unitedprofile i april. Han tar över stafettpinnen från Alexander Giers, som nu får sitt drömjobb som systemoch produktutvecklare samt kreatör i företaget. Johan är för närvarande marknadschef på Ahlsell och har en gedigen erfarenhet inom yrkesbranschen samt en stark passion för strategi och ledarskapsutveckling.

Max Larsson är ny webbansvarig på GTK Producent. Han tar med sig målmedvetenhet och hårt arbete efter 15 år på basketplanen med två SM-guld i fickan och hoppas kunna använda detta för att bibehålla samt utveckla GTK:s verksamhet framåt. Efter två framgångsrika år som professionell basketspelare byter nu Philip Gjerulf bana till att bli utesäljare på GTK.

Hampus Färdig blir ny VD för Design House Stockholm Efter tre år som marknadschef för Design House Stockholm tar nu Hampus Färdig över som ny VD. Hampus är utbildad vid Berghs School of Communication i Stockholm och har en kandidatexamen vid Academy of Arts i San Francisco.

TriffiQ/Profilmakarna satsar på tillväxt i tröga tider. Vi välkomnar varmt våra nya medarbetare och söker konstant efter nya glada och hungriga kollegor. Fr v: William Holmqvist har tidigare arbetat som telefonförsäljare och support i andra branscher. Nu välkomnar vi honom som projektledare inom alla produktsegment inom Region Sörmland. Daan Drupsteen har mångårig erfarenhet av försäljning inom andra branscher och anställs som projektledare inom alla våra produktsegment med ansvar för Region Världen. Nadja Mekrami – erfaren projektledare med mer än 19 år i branschen anställs som projektledare inom Expo och Produktmedia, Region – Världen. Nisse Thomasson – har tidigare arbetat med telefonförsäljning och support. Nu välkomnas han som projektledare inom Produktmedia och Yrkeskläder inom Region Stockholm.

PRomotion nr 147 • 2024 26

handdukar.se

Vi erbjuder handdukar Made in Europe från Turkiet, svenska Ekelunds Linneväveri samt lagervaror från THE ONE TOWELLING till profil- och promotionåterförsäljare.

Branschens största nätverk

Varje dag uppdateras utbudet från marknadens mest uppskattade leverantörer. Hos oss tar du del av nyheterna direkt och håller alltid ditt sortiment up-to-date. Vi erbjuder anpassningsbara lösningar för alla som arbetar inom profil, kontor och yrke. Gå med i branschens största nätverk redan idag. Hör av dig om du vill veta mer!

sales@unitedprofile.se | 0241-15 75 75 | unitedprofile.se
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.