Page 1

PRomotion Branschtidning för produktmedia, print, profil och promotion // nr 136 • 2021


qua hero

Javago

JavaGo Javago

Javago

Javago Javago

, O med 360-tryck G A V A J r å v t ra e vi uppgrad Det är vad vi t. n ru NYHET! Nu har t e rv a v a el er budskap h t.se dvs fototryck ell mer på plastprin s ä L t! n ri p f o m kallar Freedo PRODUCED, PRINTED AND PROMOTED BY

Java go


PRomotion Branschtidning för produktmedia, print, profil och promotion LEDANDE PUBLIKATION Branschtidningen PRomotion startades 1996 och är opolitisk och organisatoriskt obunden och för profil-och promotionbranschen den ledande publikationen.

MÅLGRUPP återförsäljare av profil- och yrkeskläder, promotionartiklar, presentreklam, brodyr, transfer, screen, tryck- och märkutrustning.

TIDNINGSREDAKTION Ansvarig utgivare och chefredaktör: Tore Lindfors, tore@promotion.nu 0704 91 24 65 Carina Johanzon, carina@promotion.nu 0702 16 87 24

TIPSA OSS! Skicka gärna pressreleaser, personalnytt, produktnyheter med mera till red@promotionmedia.se

LAYOUT Remark Erika Braun

TRYCK Exakta AB

UPPLAGA & SPRIDNING Totalt 15 000 exemplar. Tryckt upplaga 3 000 exemplar som når branschrelaterade företag inom profil och promotion. Digital version mailas till över 12 000 branschrelaterade personer och läggs även ut på vår hemsida promotionmedia.se

ANNONSFÖRSÄLJNING Carina Johanzon,

aquahero

carina@promotion.nu 0702 16 87 24

aquahero aquahero

INFORMATION

Omslag: Kiana Bosman, unsplash Redaktionen ansvarar ej för icke

beställt material. Citera oss gärna men ange källan.

aquahero

POSTADRESS

Box 20060, SE-200 74 Malmö,

Tores tankar

Märkliga tider, pandemitider med mera FÖRHOPPNINGSVIS SÅ LUGNAR DET NED SIG. Intressant och se hur vi som är knutna till kontor och andra ”fria” yrkesutövare skall forma våra arbetsplatser i framtiden. Frihet under ansvar är långt ifrån vad många klarar av, inte minst kanske som anställd. Vi och jag som alltid agerat utifrån entreprenörskap och egen chef kommer säkert också att göra förändringar. Ny teknik ger nya möjligheter. TRANSPORTER OCH GODS FRÅN FJÄRRAN är fortfarande i otakt. Över en miljon containrar ligger tomma på fel platser i världen. Fraktpriserna hoppar som en kula i ett flipperspel. Ingen vågar ge ut några löften. Hyran på containers auktioneras ut till högstbjudande. En 40 ft kunde för arton månader fraktas från fjärran för USD 2 000 och jag har nu hört om priser på USD 15 000. I många fall är fraktpriset betydligt högre än vad innehållet är värt. Branschtidningen PRomotion försätter bevaka och rapportera. VÅR BRANSCH HAR SOM MÅNGA ANDRA tagit en del stryk. De av er som lämnar in omsättningssiffror till SBPR för vidarebefordran till Den stora Reklamkakan bör exkludera den del som avser Covid-produkter. Ganska många av er har gett sig in på skyddsprodukter. Smart av er, det gäller att överleva. Som företagare är ni väl inte förbundna till att enbart sälja profil- och promotionprodukter livet ut. Själv började jag min bana med att 1976 sälja rätt meningslösa produkter på Kiviks marknad. Första produkten var en bok om Hembränt, den var kanske inte så meningslös. Sålde bra och reste till Mallorca med mycket pengar i fickan och behövde inte göra hembränt. EN DEL AV ER KANSKE HAR HÖRT om vad som drabbat undertecknad. Jag har fått MG (inte den gamla anrika engelska bilen), utan MG-Myastenia Gravis som är en autoimmun neuromuskulär sjukdom där signalöverföringen från nervänden till muskelcellen är störd. MG klassas som en funktionsnedsättning och är närbesläktad med MS-Multipel skleros. Cirka 1 500 personer har MG i Sverige. Den får jag leva med resten av livet. Från ganska pigg till orkeslös kan ske inom två minuter utan förvarning. ”Annars” är det bra! UNDER MIN SJUKHUSVISTELSE fick jag hjälp med artiklar av Kjell Harbom f d vd på SBPR. Får väl försöka övertala honom att bli branschtidningen PRomotions flygande reporter. Han är ju bevisligen bra på att skriva, inte minst såg vi det med SBPR:s nyhetsbrev. Tack Kjell!

Aquahero

Always Look on the Bright Side of Life

Telefon: 040-97 65 50 red@promotionmedia.se

Erik Idle, Monty Python

www.promotionmedia.se

aquahero

PRomotion nr 136• 2021

Tore Lindfors tore@promotion.nu 0704 91 24 65

3


PRODUKTNYHETER

Disktrasor med utfallande fullfärgstryck. Miljövänlig och 100% komposterbar. Produceras hos Plastprint.

EUROPA – sportig resväska, tillverkad av återvunnet material. Väskan har fått sitt namn för att den tillverkas i Europa. Väskan har ett stort fack med en innerficka med dragkedja och kan bäras både över axeln och i handen. Väskan finns i fem färger – grön, blå, ljusgrå, grå och svart. Säljs av NS System.

Zone GoClean Handspray är en smart och hygienisk handspray i fickformat i Zone Denmarks läckra, minimalistiska design. Den har inget lock och kan därför enkelt användas med en hand – utan att den läcker i väskan. Den mäter 8,5 x 2,5 cm, och den yttre behållaren är tillverkad i ABS-plast, medan den påfyllningsbara behållaren är tillverkad av PET. Sprayflaskan levereras utan innehåll, men är enkel att fylla på med din favoritspray, så att du alltid har ny handsprit med dig. Finns i sex olika färger och säljs av F&H Scandinavia.

4

PRomotion nr 136 • 2021


Vi gör det enkelt att göra ett hållbart val när det gäller tryck på kläder HÅLLBAR PRODUKTION Som Nordens tredje största tryckföretag för textilier tar vi ansvar och tar ledningen. Det handlar inte bara om att tillverka de bästa produkterna, befria anställda från ensidigt repetitivt arbete, se till att alla har det bra och att alla får en skälig lön, utan också att vi själva tar ledningen och ser till att vi producerar hållbart. Det viktigaste för oss är att vi arbetar med råvaror och producerar produkter som inte är skadliga för människorna som arbetar eller använder dem, och som inte skadar miljön. Vi är emot köp-och-släng-kulturen. Med våra hållbara produkter garanterar vi * att textilierna aldrig behöver kasseras på grund av att våra logotyper går sönder. ...textile branding that lasts

PRomotion nr 136• 2021

5

* Garantin gäller UltraFlex och ElastoSoft och förutsätter att produkterna lagras och värms på i enlighet med gällande riktlinjer.


PRODUKTNYHETER

Zone Rocks delikatesskål med sked i polished steel som passar lika bra i baren som på tapasbordet, och hålet i den medföljande skeden gör att oljan rinner av innan du lägger dina snacks på tallriken. Finns i två storlekar och säljs av F&H Scandinavia.

FatAzz WaterSplash, en gummerad högtalare i cool design. Vattentät IPX7 klassad, bra ljud och speltid. Säljs av FatAzz Sweden AB.

Sarek friluftsryggsäck i lättviktsmaterial, en rymlig ryggsäck på cirka 30 liter. Utrustad med både bröstoch midjeband samt sköna vadderingar i ryggplattan och axelbanden. Finns på lager hos Black Hill.

6

Outdoor Backpack – Yellowstone gråmelerad ryggsäck i polyester i 600 dennier. Rymligt huvudfack med dragsko och stort lock med två spännremmar och fack med blixtlås. Bottenfack med dragkedja och orangefärgat regnskydd. Vadderad rygg, ergonomiskt utformade, justerbara och vadderade axelremmar. Storlek: 56 x 28 x 28 cm, ca 44 liter. Säljs av L-Shop.

PRomotion nr 136 • 2021


12 år

i profilbranschens tjänst Tore Lindfors, PRomotion intervjuar Kjell Harbom f d vd SBPR. Kjell, hur är det att vara pensionär? Jag måste erkänna att jag har varit rädd för den dagen i flera år. Jag slutar inte arbeta för att jag är gammal (69 år red. Anm.) men slutar jag arbeta, blir jag gammal. Jag har ju haft väldigt roligt under mina år i SBPR:s tjänst. Som tur är, är det många som ännu inte uppfattat att jag slutat utan det ringer eller mailar alltid någon varje dag och vill ha hjälp med något. Dessutom är det företag i branschen eller i kanten av branschen som hör av sig och vill engagera mig på ett eller annat sätt. Dock inga från Sverige utan företag i USA, Asien (Kina Taiwan) och en från Europa. Hur många år var du i SBPR? 12 år, 9:e mars 2009 till 31:a mars 2021. Var du ordförande hela tiden? 9 mars 2009 anställdes jag som VD i SBPR och 31:a maj samma år valdes jag dessutom till ordförande i SBPR. Båda rollerna hade jag fram till 2015 då Staffan Pousette, Wackes valdes till ordförande, Sedan har Anette Hagberg, Wind Mitt i Prick och Björn Eriksson, Xindao varit ordförande. Nuvarande ordförande är Peter Persson från FF Profilreklam. Jag hade VD-rollen hela tiden.


”Branschen som inte finns” Kjells debattartikel gav eko utanför branschen Det måste ha hänt många roliga, spännande saker under dessa 12 år? Absolut. Hur många som helst. Redan hösten 2009 blev jag engagerad i arbetet med den nya mutlagstiftningen. Det berodde som vanligt på att jag inte kan hålla käft. När jag läste remis�svaren till lagförslaget, som lagts fram för beredning efter remissrundan, blev jag förskräckt. De stora aktörerna SEB, Industrivärlden, Skanska m.fl tyckte att man kunde göra lagen ännu strängare en förslaget som låg på bordet. Man ansåg att företagen skulle spara en massa pengar på att förbjuda presentreklam och andra gåvor, bör kanske tilläggas att det var bolagens jurister med hjälp av ekonomerna som skrivit remissvaren. Jag tog kontakt med Sveriges Eventbyråer och föreslog att vi skulle författa en skrivelse och påpeka hur många företag, anställda och familjer som skulle påverkas. Det förstår politiker mycket bättre, än att företag tappar en marknadsföringskanal. Eftersom jag hade författat denna skrivelse fick jag frågan om jag kunde tänka mig sitta med i arbetsgruppen för att ta fram ett nytt lagförslag, som sedan blev den s k Näringslivskoden, som gäller i dag. Detta var i januari 2010, gruppen bestod av ett justitieråd, två domare från HD chefsjuristerna från SEB, Skanska, Sandvik och jag. Jag var den enda icke juristen, för SBPR hade ingen jurist att skicka och om vi haft någon hade vi ändå inte skickat någon. Jag var väldigt mycket utanför gruppen, tills jag började strida för, att om vi skall göra en kod, som näringslivet skall stå bakom måste den skrivas så att vanligt folk kan läsa den. Bara 1% av Sveriges företag har egen anställd jurist. Till slut fick vi en väldigt bra relation, arbetet tog trots allt två år. Jag var en udda fågel, men kunde berätta om hur det är att vara småföretagare i Sverige, en värld de hade mycket små kunskaper om, vilket de uppskattade mycket. Så här i backspegeln inser jag hur viktigt det är att alla som får en remiss eller enkät svarar. Dåliga remissvar ger dåligt underlag, vilket ger dåligt skrivna lagar, som vi alla får dras med när de väl är klubbade. Det var slumpen som gjorde att jag kom med, fast det var skrivelsen och mottagaren

8

av skrivelsen. Torbjörn Lindhe vd på IRM, som förstod att man måste lyssna även på oss. Om inte, hade vi haft en mutlagstiftning, som mer eller mindre raderat branschen, som i England, där omsättningen gick ner med 50% över en natt när de fick ny tuffare mutlagstiftning. Så jag måste erkänna att jag många gånger fått bita mig själv hårt i armen när medlemmar ringt och sagt vi funderar på att gå ur SBPR, vi känner att det inte ger oss något!?!? En mycket lärorik period plus att man knöt mycket bra kontakter. En av dessa kontakter är också författare till SBPR:s Etiska regler. Hur många organisationer eller företag kan stoltsera med Etiska regler skrivna av en HD-domare, i dag justitieråd? Det var under den här perioden jag skrev debattartikeln ”Branschen som inte finns”, som togs in i Sydsvenska Dagbladet, Dagens Industri och Resumé samt några lokaltidningar. En vecka efter att artikeln publicerats ringde det en kvinna från SEB. Efter att hon presenterat sig berättade hon att hon satt med på SE-bankens ledningsgruppsmöte med vd Annika Falkengren och att de läst min artikel på mötet och undrade om det verkligen fanns en bransch banken inte kände till? Min motfråga blev ”Har ni förstått vad jag skrivit?” Svaret blev, egentligen inte, varpå jag svarade, då finns det en bransch banken inte känner till. Efter en kort paus blev jag inbjuden till SE-bankens nästa ledningsgruppsmöte. Jag fick 10 minuter på det mötet, men tog 30. Jag avslutade med att fråga om de visste vem som var dummast av alla slutkunder? Det var ju smarta människor på mötet, så ingen svarade utan väntade ut mig. Svar: Banken förstås. Vad gör banken? Köper in pennor, trycker SEB på den och sedan kedjar man fast dem!!!!! Då sken de upp och sa, nu fattar vi hela grejen. Någon månad senare hade alla SEB-kontor vita muggar med grön/vita SEB-pennor i, som kunder kunde ta med sig och har så än i dag. Var detta samtidigt som avgiften på USB-minnen kom? Nej, vi hade lite tur. I princip var det så att när Näringslivskoden var klar slog CopySwede ner som en bomb bland elektronikföretagen i Sverige med sin

kopieringsavgift på hårddiskar, USBstickor telefoner etc. Bo Rydin (fd Rydin Electronic), som jag kände sedan min tid i radio/TV-branschen på 70/80-talet, samlade ett antal aktörer i den branschen, som Sony, Panasonic, El-Giganten, Ericson, Nokia och många fler. Tror att vi var cirka 40 företag och organisationer samlade i Branschföreningarnas hus på Klara Norra Kyrkogata i Stockholm. Man var rörande överens om att detta var tokigt. Å andra sidan tyckte jag att CopySwedes krav på ersättning var logisk, med deras ögon sett, de hade fått igenom kasettbandsskatten och videoskatten på 80-talet. Pengarna de tar in fördelas ut till de som har upphovsrätten till det inspelade materialet. Stim är en av de största aktörerna inom CopySwede. Min ståndpunkt var att vår bransch inte säljer till konsument utan till professionellt bruk. B2B, vilket CopySwede inte tänkte göra något undantag för. Återigen en grupp, skulle föra talan mot CopySwede, jag räckte upp handen och vi blev en grupp på fem personer, Bo Rydin, Sony, El-Giganten, Panasonic, SBPR. Ericson och Nokia skulle driva sina frågor själva. I början gick det här väldigt snabbt, möten varje vecka. Jag minns första mötet när CopySwede radade upp fem jurister på sin sida av bordet, som inte tänkte vika en millimeter från sin ståndpunkt. Vi fick backa tillbaka och fundera, vi behövde hjälp. Vi engagerade ”topnodge advokaten” Stefan Widmark på Mannheimer & Swartling. En mycket trevlig kille och otroligt skicklig förhandlare. Jag tycker att jag är bra på att läsa människor, men han är en mästare. Förhandlingarna fortsatte vecka efter vecka och det blev ett evigt pendlande för mig mellan Stockholm och Jönköping. Dessa möten föregick mellan kl. 9-12 varje gång, så det blev morgonflyget från Jönköping upp och eftermiddagsflyget hem varje gång. Till slut visste jag vad personalen på planen hette och vilka, som skulle tjänstgöra nästa gång osv. Det var vid ett av dessa tillfällen historien Daniela (sambon red. anm.) älskar att berätta. En morgon stod jag vid Security på Jönköpings flygplats i grå kostym vit skjorta och slips med dokumentportfölj i handen iförd ”pissetofflor” på fötterna. Daniela fick köra upp

PRomotion nr 136 • 2021


till flygplatsen med ett par mer passande fotbeklädnader. Hon var inte heller särskilt diskret när hon kom fram. All personal, om nu någon skulle ha missat stollen med tofflorna, fick nu klart för sig vad som var på gång att ske. Förhandlingarna gick trögt även om jag tyckte det var spännande. Jag och advokaten Widmark kom att sitta bredvid varandra. När han talade läste jag av motpartens reaktion på det som sades och när jag talade läste han av, vilket gjorde att vi hittade svagheterna i deras argumentering, som vi sedan analyserade efteråt för att skjuta in oss på till nästa möte. Till slut strandade förhandlingarna och det hela skulle upp i Skiljenämnd. På den här nivån krävs tre skiljedomare med lägst Hovrättsdomares kompetens. Så blev det. Dyrt skulle det bli, för de jobbar inte gratis! När vi väl var där började de inse att utfallet skulle få stor betydelse, eftersom två processer till stod i kö för samma ärende, Ericson och Nokia. De ville avvakta utgången av vårt arbete. Redan efter första dagen när jag och Widmark talade med varandra, kände särskilt han, att det här inte skulle bli lätt. Chansen att vinna var knappt 50/50. Några dagar senare ringde Widmark, han hade haft underhandskontakt med skiljedomarna för vissa klargörande, vilket inte är ovanligt i skiljenämndsförfarande och sa, Kjell du skall bryta dig ur förhandlingen och köra ett eget race med CopySwede. Det var tur jag satt ner, det klarar jag aldrig, men han stod på sig. Du skall bara driva en sak och det är vad

PRomotion nr 136• 2021

domarna kommer att använda. Det är att i lagtexten står det ”Privatkopieringsavgift” bara slå på det hela tiden. Det var i semestertid, men vi bestämde ändå ett möte. Vi offrade en semesterdag båda två, plus att jag tog med SBPR:s advokat Staffan Lindblad, för att få juridiskt stöd. När mötet var slut var båda advokaterna överens om att jag skulle driva ärendet själv. Jag tänkte mycket på vilken strategi jag skulle ha. Det blev att CopySwede fick komma till Jönköping istället och jag bjöd in dem till SBPR:s kontor i augusti vecka 33, med en baktanke. Vi började mötet med en rundvandring på mässan PromotionExpo, för att de skulle få en känsla för vår bransch och lite förståelse för hur den funkar. Det har mycket få människor utanför bran-

schen, vilket vi väldigt ofta glömmer bort. Förhandlingarna den eftermiddagen gick bra. Vi hade ett öppet och trevligt möte, alla låsningar och fientligheterna var borta. I princip kan man säga att vi kom överens där och då om att branschen inte skulle betala någon privatkopieringsavgift á 1 kr per megabite, så länge vi inte sålde till privatpersoner. Det blev ett antal möten till, men det var mest formalia om text i avtalet och om rapporteringen, vilket löstes under hösten. Som kuriosa kan nämnas att CopySwede vann i Skiljenämnden. Ericson förlorade sin process mot CopySwede som pågick i ett par år efter vi hade vunnit vår. Det var bara SBPR som vann sin process på CopySwede och kom undan privatkopieringsavgiften. Flera andra branschkollegor ute i Europa tog upp liknande processer mot motsvarande organisationer som CopySwede. Avgiften är ju en EU-bestämmelse. Alla dessa försök misslyckades. När ärendet var uppe i tysk domstol i Berlin var jag kal�lad som ett s k expertvittne via länk, men det hjälpte inte. Det är bara i Sverige man har fått med ordet privat i översättningen

i övriga EU heter det bara kopieringsavgift, alltså kommer de inte undan avgiften i resten av EU. Branschen borde vara evigt tacksam mot advokaten Widmark, som klurade ut att skiljedomarna tänkte trycka på ordet privat, vilket naturligtvis CopySwede också insåg och därför inte kämpade emot när SBPR ville bryta sig ur förhandlingen och träffa separatavtal. Det gjorde det lättare även för CopySwede att få bort B2B-frågan från agendan. Advokat Widmark skickade inte ens en faktura till SBPR på allt separatarbete han hade gjort för SBPR, han sa att det varit så trevligt och lärorikt och att han hade fått god insikt i en ny värld. Det var betalning nog. Vi har fortsatt att ha kontakt. Du har säkert många sådana här historier från din tid på SBPR att berätta, men vad skall du göra nu? Du nämnde något i början av vårt samtal. Det finns ett företag som jag kan tänka mig att hjälpa. De har kommit långt i sitt arbete med cirkulär ekonomi. De producerar råmaterialet av returplast och textilier, tillverkar produkterna, tar dem i retur när användaren inte längre vill ha den och stoppar in returerna i sin process. Lite enkelt beskrivet, men de gör det mycket bra. I USA är det populärt med s k ”Livingroom meeting”. Man sätter två eller tre fåtöljer och ett bord på en scen, sätter dit en moderator och en eller två intressanta personer och för intressanta samtal om ett givet ämne. En av de större ”Nissarna” i USA på detta heter Jeff Salomon och han har bjudit in mig att sitta i en sådan fåtölj, vilket jag tackat ja till. Fick mail i helgen att han nu passerat 100 sålda biljetter, vilket han har som gräns för att köra mötet. Tänk att det finns fler än 100 personer, som betalar 500 USD för att lyssna på mig i 45-60 minuter. Lite hisnande. Det är de två projekt som är konkreta just nu. Jag har precis börjat peta i ett tredje, men vet inte vart det leder ännu. Mycket intressant, Kjell, vi kanske kan fortsätta din historia i SBPR, känner att det finns mycket kvar att berätta. Ja, det gör jag gärna.

9


Total Skydd & Underhåll har blivit en del av Team Workwear

– Det känns väldigt kul och spännande att kunna driva kedjan tillsammans mot nya gemensamma mål. Det ger en möjlighet till utveckling för oss alla. Med en gemensam plattform för inköp och marknadsföring blir vi otroligt starka tillsammans, säger Anders Karlsson, vd på Total Skydd & Underhåll.

Total Skydd & Underhåll grundades år 2000 och togs 2019 över av de nuvarande ägarna Sandra Åslund och Anders Karlsson då de tidigare ägarna gick i pension. Företaget jobbar med försäljning av arbetskläder, hygienprodukter under eget varumärke samt skyddsutrustning. Den absolut största delen av försäljningen sker till företag, stat och kommuner. TEAM WORKWEARS FJÄRDE NYA BUTIK I ÅR Team Workwear är inne i en expansiv fas och under året har, utöver Total Skydd & Underhåll, även Jerå Arbetsskydd i Broby, Kontorsteamet i Osby samt Hem och Hantverk i Karlskrona anslutits till kedjan. – Intresset är stort och det finns ett tydligt behov av en frivilligkedja inom workwear idag – en marknad med många fristående butiker som drivs av duktiga entreprenörer som vill fortsätta att driva och utveckla sitt företag. För dem är vi en perfekt partner för att kunna stärka affären gentemot de centralägda kedjorna, säger Per Spett.

10

Pandemins effekt på reklamkakan

Under 2020 uppgick total reklaminvestering i Sverige till 71 miljarder kr vilket innebär en minskning -11,3% relativt 2019. Denna nedgång är den största IRM har noterat för den stora reklamkakan och värre än tappet vid föregående finanskris. Framförallt marknadsaktiviteter, och i synnerhet mäs�sor och events, har drabbats mycket hårt av pandemins effekter och ligger bakom merparten av nedgången. Även medieinvesteringarna 2020 drabbades hårt av pandemin och föll med -5,2%. Trots den kraftiga nedgången förväntades initialt en än värre utveckling för medieinvesteringarna men en stark digital återhämtning under det andra halvåret stabiliserade nedgången för totalmarknaden. Den accelererande digitala omställning för samhället har visat sig vara gynnsam för de digitala kategorierna, för de traditionella mediekategorierna har dock återhämtningen ännu inte påbörjats. Investeringarna i marknadsaktiviteter minskade med 21% under 2020, relativt 2019. Både mässor och event drabbades mycket hårt av begränsningarna i samband med pandemin. Samlat mins-

kade produktionskostnaderna med -11,3% till 12,2 miljarder kronor. Denna nedgång är i linje med den utvecklingen för den totala reklaminvesteringen. Förhållandet mellan BNP och mediekakan är intressant för att förstå hur medinvestering står sig i förhållande till utvecklingen för ekonomin totalt. Mellan 2011-2016 utvecklades medieinvesteringen svagare än BNP, detta skedde i samband med skiftet från print till digitala kanaler. IRM genomförde 2015 också en undersökning, tillsammans med Sveriges Annonsörer, som bekräftade att företag satsade mer på egna/ägda och förtjänade (PR) kanaler än på köpt media, vilket är det som IRM traditionellt mäter. Efter tre år av stark reklamkonjunktur 2016-2018 såg gapet i utvecklingen mellan BNP och medieinvesteringarna återigen ut att minska men i och med avmattningen 2019 och coronapandemin påverkan på investeringarna minskade dock både medieinvesteringarnas och den stora reklamkakans andel av BNP marginellt. REKLAMMARKNADENS DRIVKRAFTER Konjunkturella drivkrafter styr i hög grad förändringstakten

i ett kortare perspektiv. Utvecklingen för den privata konsumtionen och lönsamheten i näringslivet är centrala faktorer för reklammarknadens utveckling på kort sikt. En konsumtionsökning, och därmed ökad omsättning i detaljhandeln, får positiva effekter på annonsmarknaden. Varumärkesannonsering och platsannonsering är särskilt känsliga för företagens vinstutveckling. I och med att näringslivets lönsamhet normalt utsätts för kraftigare svängningar än vad den privata konsumtionen gör blir effekterna vid konjunktursvängningar mer tydliga på dessa reklamkategorier än för exempelvis detaljhandelsannonseringen. Strukturella drivkrafter styr den långsiktiga utvecklingen. De påverkas i stor utsträckning av strukturella förändringar på marknaden samt omvärldsfaktorer, exempelvis tillkomst av nya medier, produktutveckling av befintliga medier, förändrade konkurrensförhållanden eller förändrad lagstiftning. Alla dessa faktorer inverkar på mediernas marknadsandel över tid. Effekterna av de strukturella drivkrafterna är beroende av var medierna, nya eller etablerade, befinner sig i sin utveckling och mognad. Källa: irm-media.se

PRomotion nr 136 • 2021


Forskare ska tillverka cirkulära kläder i Europa Textilråvara ska produceras i mikrofabriker av mindre europeiska företag i ett nytt projekt som kallas Herewear. Målet är att klädproduktionen ska bli mer hållbar genom att undvika låglöneländer som förknippas med dåliga villkor, och att få ett mer biobaserat och cirkulärt mode. Plaggen ska tillverkas från råvaror såsom sjögräs, gödsel, halm och biobaserad polyester. Plasten ska dessutom vara biologiskt nedbrytbar. – Vi vill att kläderna ska vara nedbrytbara i naturlig miljö och inte bara i en anpassad laboratoriemiljö. Vår roll här i Sverige är att utvärdera projektet med livscykelanalyser och få ner utsläppen av mikroplaster längs hela värdekedjan, säger Anne-Charlotte Hanning forskare på Rise. Det är en helt ny värdekedja och affärsmodell som ska prövas i projektet. För att

nå ett bättre resultat redan innan produktionen börjar ska plaggen skräddarsys i datorprogram och testas på digitala provdockor. Där kan forskarna se hur kläderna faller och om det blir rätt stretch. Strukturer för reparation, återanvändning och återvinning kommer att byggas in i värdekedjan. All information om fibrernas tillverkningsprocess lagras i en databas som inte kan manipuleras och som sen kan länkas till varje enskilt plagg via en vävd, insydd och scanningsbar etikett. Denna information är viktig för framtida återvinning. – Vi vill att kläderna ska vara nedbrytbara i naturlig miljö och inte bara i en anpassad laboratoriemiljö. Den här meningen fick undertecknad att reagera. 2016 fick jag fyra pennor som var ”ekologiskt nedbrytbara” bara att lägga i komposten sa säljaren i montern på mässan. Jag tog hem dem grävde ner dem i komposten, har sedan dess grävt

Algodling. Foto: Rise

upp dem en gång per år, förutom att de är skitiga av gjord så ser de ut precis som de gjorde när jag grävde ner dem första gången. Detta trots att tillverkaren/leverantören kunde skicka med intyg som påstod att de var ekologiskt nedbrytbara. Jag inser nu att det gäller i laboratoriemiljö!, vilket inte framgick av intygen. Kjell Harbom

Myten är krossad Textilindustrin är inte större klimatbov än flyget och färjorna vid en korrekt jämförelse.

problematiska i rapporten är att

Är du

koldioxidutsläppen i textil- och klädd för en modeindustrin uppstår till 80 procent i produktionsledet. Så hur ser det då ut i produktionen av flyg och båtar? Hur stor

LADDAD HÖST?

Det senaste året har det florerat uppgifter som spritts över hela klimatpåverkan har tillverkningen världen om att textil- och modeav flygplanen, färjorna samt industrin är en större klimatbov byggandet av flygplatserna och än flyg- och båtindustrin. Det hamnarna och driften av dessa? stämmer inte, enligt Ecotextile Enligt EcoTextile News finns inte News, som har gjort en kartläggdessa parametrar med i beräkning över hur siffrorna har tagits ningen av koldioxidutsläppen för fram som ligger till grund för flygen och färjorna. Det är endast påståendet. Uppgiften om att själva resorna och transporterna textilindustrin är mer miljöpåveroch de direkta utsläppen som 3in1änLanyard Round ligger till grund för påståendet kande både flyg-Cable och färjeindustrin kommer från3i1en rapport från Ellenför MacArthur Foundation. Snygg & funktionell laddningskabel. Fungerar iPhone, enheter publicerad avUSB Ellen MacArthur Ävenoch tidningen York med Micro och nu även Type C. Perfekt prisvärd New produkt till mässan eller somenligt giveaway. Med utfallande digitaltryck kan bandet Foundation 2017, EcoTextile Times har undersökt påståendet färgas och tryckasAi valfri på både inoch utsida. Även möjligt att News. Rapporten, new färg textiles genom reportern Vanessa trycka på plasthatten. Praktisk karbinhake för t.ex namnbricka eller economy: Redesigning fashion’s Friedman och kallat det för ”The mässkort ingår. Ger ett garanterat mervärde för mottagaren. future konstaterar att textilindusBiggest Fake News in Fashion”. trin ger upphov till 1,2 miljoner Hon har bland annat intervjuat För mer information eller fler produkter: ton koldioxidutsläpp, vilket skulle Jason Kibbey från Sustainable info@ctwo.se | 040-689 14 50 | www.usb.nu vara mer än alla flyg- och båtApparell Coalition som säger att transporter tillsammans. Det påståendet inte stämmer.

PRomotion nr 136• 2021

MARKNADENS BÄSTA PRIS OCH HÖGSTA KVALITET PÅ BEACHFLAGGOR,

FLAGGOR & BANDEROLLER.

Vi bistår med original- & korrekturarbete! Skandinaviens ledande flaggleverantör Anno 1964 – erfarenhet ger färdighet.

0413-245 50 - www.formreklam.se 11


Kommunikation med hjälp av produktmedia

Hållbar biltvätt vänder sig till barn för att få vuxna att sluta tvätta bilen på gatan. PR-byrån Andréasson PR, som varit projektledare och genomfört kampanjen har bl a använt sig av prduktmedia för att skapa opinionsbildning.

Miljöinitiativet Hållbar biltvätt lanserar barnbok och inleder samarbete med Loka. Tungmetaller som förorenar hav, sjöar och vattendrag kommer till stor del från spillvattnet från biltvättar som utförs på gatan och ute i naturen. I syfte att utbilda barn och vuxna om varför man inte ska tvätta bilen hemma lanserar nu miljöinitiativet Hållbar biltvätt barnboken ”Jojo & Poppy – Vad gömmer sig i vattnet?”. Boken lanseras under ”Stora biltvättarhelgen” 23–25 april och finns till en början tillgänglig på alla bensinmackar i Sverige. I samband med boksläppet inleds också ett samarbete med Loka som lanserar ett nytt stilla vatten. Hållbar biltvätt vill på ett roligt och informativt vis utbilda och förmedla kunskap om hur man tar hand om vårt vatten på bästa sätt – genom att avstå från att ”fultvätta” bilen hemma. Enligt Hållbar biltvätts statistiksammanställning rinner varje år giftiga tungmetaller, olja och asfaltsrester rakt ut i våra vattendrag, sjöar och hav från de ungefär 12 miljoner biltvättar som sker direkt på gatan eller i okontrollerade anläggningar. Avfallet är svårt för naturen att bryta ned och är skadligt för både människor och djur. Det råder en slags romantisering om att stå hemma på uppfarten och tvätta bilen en solig helgmorgon. I flera år har vi jobbat aktivt med att få bort den dåliga

12

vanan och nu hoppas vi, med hjälp av Jojo och Poppy, att våra kloka och miljömedvetna barn kan inspirera föräldrar till att göra mer klimatsmarta val, säger Robert Dimmlich, initiativtagare till Hållbar biltvätt och vd för Svensk Bensinhandel. Idén till boken kom i samband med en undersökning från Hållbar biltvätt som visar att 63 procent av Sveriges bilägare väljer att tvätta bilen hemma, trots att de är medvetna om att det är skadligt för miljön. Mer än var tredje person (34%) uppgav att de tvättar sin bil ofta och regelbundet. Initiativet hoppas på lång sikt få till en beteendeförändring och förflytta biltvättandet från gatan till tvättanläggningar där spillvattnet tas om hand av moderna reningsverk. SAMARBETE MED LOKA Samma helg som boksläppet lanserar också Loka sitt nya vatten Loka Stilla. Hållbar biltvätt och Loka har därför tillsammans initierat kampanjen #tvättikett – som förespråkar ett hållbart biltvättande för det svenska vattnet. Gemensamt har man tagit fram neckhangers som kommer att finnas på utvalda stationer i Sverige med Jojo och Poppy-motiv. Från 23 april och under sommaren kommer även maskotarna Jojo och Poppy att dyka upp på olika platser runtom i landet för att ge bort barnböckerna och det nya vattnet.

– Vi hämtar vårt rena, friska och goda Lokavatten från hälsokällan i de djupa skogarna i Bergslagen. För oss har det alltid varit viktigt att värna om vår svenska natur med sjöar och vattendrag för ett hållbart kretslopp. I samband med att vi lanserar vårt stilla vatten var det därför naturligt att stötta ett initiativ med samma budskap, säger Maria Frankendal, produktchef på Loka. PR-byrån bakom projektet och kampanjen är Andréasson PR som också har skickat böckerna till samtliga av Sveriges kommuner i ett försök att skapa ytterligare engagemang i frågan. Ett par kommuner har också beställt böcker i syfte att sprida till invånarna. För att bedriva ett opinionsbildningsarbete i ett så pass smalt ämne så behöver man ibland ta en lite mer kreativ omväg. Även om barn inte är Hållbar biltvätts primära målgrupp når vi förhoppningsvis föräldrarna i slutändan via barnen och lyckas påverka dem. Då kan vi få bort en stor källa till utsläppen av tungmetaller i våra sjöar, säger Johanna Sahlin, kundansvarig PR-konsult på Andréasson PR. Med hjälp av boken vill Hållbar biltvätt på lång sikt få till en beteendeförändring och förflytta biltvättandet från gatan till kontrollerade biltvättsanläggningar med moderna reningsverk.

PRomotion nr 136 • 2021


Nordic Profile Fair Online växer Nordic Profile Fair Online har gjort resan från oprövad idé till en etablerad affärslösning. Mässan mer än fördubblade både besökare och utställare från det första till andra mässtillfället. När nu den tredje mässan genomförs i augusti ligger fokus på att utveckla och finslipa tekniklösningar för att besöksupplevelsen ska bli ännu bättre. – Besökarna och utställarna blir mer och mer vana vid att använda de digitala verktyg som finns och mässperioden har varit fullspäckad. De restriktioner vi tvingats leva med har gett oss chans att förbereda oss och hitta nya vägar. När vi nu äntligen får möjlighet att ses igen fysiskt har vi utvecklats under tiden, säger Maria Olsson som är projektledare i projektgruppen

som arbetar med att utveckla framtidens kombination av fysiska och digitala mässor. Samtidigt som nya, digitala lösningar tvingats fram, är de också tids- och kostnadseffektiva. Besökarna kan möta utställarna utan att behöva inkräkta för mycket på det egna säljarbetet genom restid. Mässans projektgrupp fortsätter att lägga ner mycket arbete på utveckling, information och utbildning för att få en större användning av bland annat videochattfunktionen. Filmerna i montrarna skapar definitivt ett mervärde, men för att få full utväxling ska besökare och utställare också kunna mötas ”live” på mäs�san och diskutera produkter och upplägg. Den digitala augustimässan fortsätter med kvällsöppet där besökare kan gå in i obemannade montrar för att se produkter och filmer och förbereda sig för nästa

NORDIC PROFILE FAIR ONLINE arrangeras av PWA i samarbete med Onlinemässan.com och Nordic Profile Fair arrangeras av PWA tillsammans med Elmiamässan i Jönköping.

mässdag eller ta igen det man eventuellt missat under arbetstid. – Marknadsundersökningen som PWA har gjort under våren har visat att både besökare och våra utställare vill fortsätta med en fysisk och digital mässa. Det är i kombinationen man får det bästa av två världar där man som utställare når sina besökare oavsett om de reser till fysiska mässan eller väljer att stanna hemma och besöka mässan digitalt, säger Roger Nilsson ordförande på PWA.

KOMMANDE MÄSSOR SOM ARRANGERAS ÄR: • Nordic Profile Fair online 17-19 augusti 2021 nordicprofilefaironline.com och för mer information kontakta Maria Olsson maria@pwa.se • Nordic Profile Fair 18-20 januari 2022 elmia.se/nordic-profile-fair/ och för mer information konttakta Jonas Berglund jonas.berglund@elmia.se

17-19

augusti

2021

NORDIC PROFILE FAIR ONLINE

Produktmediabranschens onlinemässa - oavsett vart du befinner dig! PRomotion nr 136• 2021

13


PromotionPr Jobba effektivare och smartare! Promotionprodukter.se är en digital marknadsplats där du snabbt och enkelt hittar varumärken, produkter och företag från leverantörs- och grossistledet. ACG Nyström AB Add Value Adwater AB Advertising Space AB Aqua Visibility AB Atlas Screen AB/LD Marknadsass Autoform AB Ballograf AB Bamatex Berg&Nycander AB Bindografen AB Black Hill Brodin Trading AB Buxbom/ Fourtex AB C TWO Products

C&T International AB Cai AB Candab AB Cansocks AB Cartamundi Cavalet AB Concess Nordic AB Craft/New Wave Sports Dalarnas Paraplyfabrik DisplayGrossisten AB Dynamics AB Espreme AB Eurosweet AB ExpoGraf CardKeep International AB Falk & Ross

Frebbenholm Trading AB Fredrikssons Slips AB Frozzypack AB FRUIT Garda of Sweden AB Great Shape Promotion GTK Producent AB Harlequin Trade AB Hobby Reklam AB Häftdesign Ingli Sweden/Jaan Ingel AB Interflagg AB Island Pens/Malmö Gravyr Jako Tryckeri AB Jobman Workwear AB Kalmar ProfilGross AB

Karamello Sverige AB KE Levin Screenmaskiner Kosta Boda Orrefors Laser Pro AB LR Tryck i Sunne AB Malvia AB MEC Gruppen AB MT Profile New Wave Mode AB Newline A/S Nilörn AB NS System A/S OD Profile AB Offason AB Orrefors Kosta Boda PapEx AB

Välbesökt • Tillgängligt • 14

PRomotion nr 136 • 2021


rodukter.se Petterséns Tryck AB Plaintalk KB Emblem & Flaggor Plast-Petter AB Plastprint AB Portia AB PR Marking AB PR Tryck AB Printo AB Pro One AB Projob Workwear AB Promonotes (KL Impex AB) PromoSeeds PRomotion Media AB Promotiv Nordics Quickbutton Badges AB

Quickex AB/Akita Rehn Trading AB Reklam Grossen AB Sagaform AB Sandryds Handels AB SBPR Scandinavian Travel Innovation AB Score iT Smila Workwear Softtoys by Minicars AB Sport Fossto AB Swebrush AB Sydsvensk Form Reklam AB Tailor Konfektion (Göte David Teko)

Techimport Skagvik & Ericson AB Teko Tryck AB Texet AB Textilgrossisten Hefa TG-H Trefl Scandinavia AB Undercover Scandinavia AB UniGraphics AB Uppsala Screen-Reklam AB Wasa Sweden WeLoc - Weland M. AB Vikingsun AB WSI-Reklamgrossisten Väsk & Etuifabrik AB Xindao Scandinavia AB

Testa redan nu!

Enkelt

ANTALET SÖKNINGAR ÖKAR KONSTANT! 8 054 706 sökningar per den 17 juni 2021


Formex blir digitalt i augusti Med anledning av det rådande läget i samhället kommer Formex i augusti att ställas in. Istället bjuder Formex på digitala aktiviteter – studioprogrammet Formex Talks med tre teman Hållbarhet, Trender & Omvärld samt Retail kommer att sändas den 24–26 augusti och dessutom kommer höstens trender att presenteras i en digital trendguide. Ttrendguide. besökare och utställare har möjligheten att delta i Formex Talks som innehåller mycket inspiration, trender och kunskap inom ämnen som är viktiga för alla inom vår bransch. Vi hoppas och ser fram emot att få träffa både besökare och utställare i januari nästa år, säger Sara Ek, projektledare Formex. Varje morgon 24–26 augusti kommer Formex Talks sändas – tre fullspäckade studio-program med intressanta gäster, aktuella samtal och seminarier. De tre teman som står

Det är med anledning av det rådande läget i samhället och med de restriktioner som regeringen tvingats införa som Formex i augusti ställs in. I väntan på att kunna ses arbetar nu Team Formex intensivt med att ta fram digitala aktiviteter mellan den 24–26 augusti med det allra senaste som händer i branschen. – Vi hade in i det längsta hoppats på att kunna genomföra ett Formex i augusti. Nu kommer vi istället att arrangera digitala aktiviteter där våra

i fokus är Hållbarhet, Trender & Omvärld samt Retail, där varje program kommer att spegla ämnet från olika perspektiv. Första dagen är det Maria Soxbo, journalist och medgrundare till Klimatklubben, som programleder temat Hållbarhet. Dag två handlar om Trender & Omvärld och där kommer bland annat designern och trendexperten Jan Rundgren att presentera Formex Trends. Programmet kommer även att lyfta de senaste trendspaningarna inom inred-

ningsdesign. Dag tre har fokus på framtidens retail och här pratar trendforskaren Louise Byg Kongsholm, från Pej-gruppen, om hur konsumentlandskapet påverkas av Corona både på kort och lång sikt. Dessutom kommer Formex Trends att presenteras i en digital trendguide. I augusti tar Team Formex fram trenderna i samarbete med bland andra Jan Rundgren. Årets produktnyheter från mässans utställare kommer att presenteras på Formex hemsida.

Specialisterna på parkeringsskivor Made in Germany Direkt från tillverkaren Klimatneutral tillverkning

Finns även med sugpropp

Av återvunnen kartong

2

14

02

01

13

19

0 80

9 10 11

22

P1202

23

0

18

06

11

Lovisa Eriksson

14

21

02

01

13

0

1 20

0

16 04

17

05

1 75 0

16 04

13

12 1 2

24

18

1 53

15

03

15

03

06

07

04

19

2

P

1 20

16

14

07

0

2

23

1 75

08

20

0 80

13

12 1 2

24

23

05

22

17

04

9 10 11

16

21

0

08

20

19

07

14

Art. 0005

ANKOMSTTID

Lovisa Eriksson www.fides-druck.se

www.fides-druck.se

Jag är tillverkad i Tyskland, 1. av FSC kartong 2. med hjälp av 100% grön energi Jag skulle vara glad om du skulle rekommendera mig till andra.

(110 x 150 mm)

1 53

19

ANKOMSTTID

0 91

Av plast Med isskrapa

Art. 0703 Art. 0960 Jag är en svensk parkeringsskiva Jag är en svensk parkeringsskiva och visitkort. Kundkontakt Sverige och visitkort. Jag är tillverkad i Tyskland, Tel. +46 73 558 15 71 1. av FSC kartong Jag är tillverkad i Tyskland, 2. med hjälp av 100% grön energi 1. av FSC kartong 18 lovisa@fides-druck.se 20med hjälp av 100%Jaggrön skulle vara glad om du skulle 2. energi Art. 0703 19 rekommendera mig till andra. 2 Jag är en svensk skulle varaparkeringsskiva glad om du skulle 0 91 2 2 23 1 Jag och visitkort. Kundkontakt Sverige rekommendera mig till andra. 1 10 Jag är tillverkad i Tyskland, Tel. +46 73 558 15 71 1. av FSC kartong Art. 0960 2. med hjälp av 100% grön energi lovisa@fides-druck.se Jag skulle vara glad om du skulle Jag är en svensk parkeringsskiva och visitkort. rekommendera mig till andra. 0

09

09

1 86

12

00

P

21

21

P6 7 8

17

01 22

10

07

16

13

2

1 13

22

10

0

12

00

3 4 5

15

01

13

0

20

ANKOMSTTID

1 42

17

19

2

1 13

1 86

0

16

6 7 8

18

ANKOMSTTID

1 42

3 4 5

15

ANKOMSTTID

Med självhäftande yta

Art. 0960

(55 x 85 mm)

Dubbel funktion: Parkeringsskiva och visitkort

Art. 0703

( 55 x 85 mm)

Art. 0801

(55 x 85 mm)

Art. 0422

(118 x 155 mm)

Kundkontakt Sverige: Lovisa Eriksson Tel. +46 73 558 15 71 lovisa@fides-druck.se www.fides-druck.se 16

PRomotion nr 136 • 2021


INSÄNDARE:

Gratis är ingenting värt! Mycket av vårt arbete inom produktmediabranschen handlar om att hjälpa kunder med att hitta rätt produkter i ett hav möjligheter. Genom vår expertis på området gör vi allt för att få ett så optimalt resultat som möjligt levererat till given plats och tid. Det är en djungel med produkter och leverantörer, men det är också en djungel med färger, tryckmöjligheter och utförande av loggoappliceringar. Vi är konsulter för våra kunder och väldigt kunniga inom de områden vi hanterar.

Vi jobbar nära våra kunder där vi i vissa fall sätter upp kundanpassade webbportaler med tillhörande kundtjänst och logistiklösningar. Detta är tjänster som vi erbjuder och som vi sällan får betalt för. Det är få branscher som inte debiterar tid men i vår bransch nästan förväntas allt ingå i produktens pris när vi levererar. Jag är övertygad om att vi som bransch behöver bli bättre på att redovisa och debitera mer kostnader i framtiden! För allt som är gratis är ingenting värt och på så sätt nervärderar vi vår egen expertis och vår egen tid till att inte betyda något.

Nyheter! Bagage-tag i läder

Stilrent & snyggt! Att sätta varumärke och namn på väskan kan inte bli mer enkelt. Vi har också bagage-tag i mässing, aluminium och trä.

Vi behöver få bättre självförroende och faktiskt visa på vad det egentligen kostar att till exempel driva runt en webbportal eller vad det nu kan tänkas vara vi tillför i kunskap och tid. Det är också viktigt för att höja vår branschs trovärdighet på marknaden så att vi bygger branschen och därmed uppnår större respekt för det arbetet vi gör. Jag är också säker på att samarbetet med kunderna då även kommer att utvecklas. Om vi alla kan hjälpas åt att få kunderna att förstå att tid och kunskap kostar pengar även i vår bransch så kan vi öka våra intäkter och på

så sätt få upp lönsamheten, något av en akilleshäl i produktmediabranschen. Vi är värda mera än gratis! Var stolt över din kunskap och tid och våga ta betalt för den!

Jan-Ove Rivelsrud, Olsson & Co

Trälåda i ek.

Rustik trälåda i ek 4-fack i måtten 300x200x160 mm Perfekt som gåva med gravetarat namn/logo.

Namnskylt i läder, 58 mm Ø Kontakta oss för mer information om våra nya produkter

Nu utöker vi vårt breda sortiment av namnskyltar med dessa skyltar gjorda av läder.

Quickbutton Badges AB 0474-488 40 info@quickbutton.com www.quickbutton.com

PRomotion nr 136• 2021

17


Tranemo – först i världen med fluorkarbonfria flamskyddskläder med kemikalieskydd

Tranemo lanserar Cantex Weld Stretch (WS), världens första inherent flamskyddade kollektion med skydd mot kemikalier enligt EN 13034, som är helt fluorkarbonfri. Kollektionen uppfyller den högsta skyddsnivån mot stänk av smält metall och överträffar kraven för tung svets enligt EN ISO 11611 klass 2. Cantex WS med stretch i tyget levererar en helt ny komfortnivå till tunga industrianläggningar, där stänk eller gnistor från het metall är vanligt förekommande. MILSTOLPE FÖR TRANEMO Tranemo har sedan starten 1934 drivits med ett tydligt hållbarhetsfokus och skapat skyddskläder som varar länge. Lanseringen av Cantex WS med fluorkarbonfri behandling är ytterligare en viktig milstolpe för Tranemo mot en mer innovativ och hållbar produktutveckling. – Det är ett steg i rätt riktning med nya möjligheter för oss. Under flera år har vi aktivt arbetat för att hitta ett fluorkarbonfritt alternativ som uppfyller våra höga säkerhets- och miljökrav. Cantex WS är ett resultat av det arbetet som vi kan stolt presentera idag, säger Max Larsson, VD på Tranemo. Genombrottet Cantex WS är en ny generation av inherent flamskyddade Cantex-plagg för metallurgiindustrin. Med Cantex WS förenar Tranemo avancerad materialteknik, helt fri från fluorkarboner, med egenskaper som har blivit synonyma med Tranemo – överlägsna säkerhetsfördelar och lång livslängd. EVOLUTION SNARARE ÄN REVOLUTION – Det handlar snarare om evolution än revolution. I den nya Cantex WS-kollektionen har vi vidareutvecklat och förbättrat många för användaren viktiga funktioner. Samtidigt har vi maximerat den miljömässiga nyttan. Med Cantex WS närmar vi

18

oss vår ambition att reducera användning av PFAS-ämnen i våra produkter, säger Max Larsson. Perfluorerade ämnen (PFAS) har använts inom textilindustrin under lång tid för att skapa önskade skyddsegenskaper mot väta, fett och smuts för textilier. Dessa ämnen är svårnedbrytbara och har därigenom negativa miljö- och hälsoeffekter. Tranemo ser stor potential i den nyutvecklade tekniken som möjliggör fluorkarbonfria behandlingar utan att påverka den totala skyddsnivån i plaggen. Det gör kollektionen till en banbrytande innovationssatsning och något helt unikt på marknaden. – Hittills har vi genomfört alla nödvändiga tester med lovande testresultat. Nästa steg är att följa upp hur kollektionen fungerar i praktisk användning. För oss kommer det att skapa rätt förutsättningar för implementeringen av tekniken i våra övriga produkter, säger Max Larsson. Utöver de positiva miljöegenskaperna, har Cantex WS även många andra fördelar. Plaggens slitstyrka, komfort och synbarhet har förbättrats avsevärt jämfört med den tidigare generationens Cantexplagg. Cantex WS har dessutom ett högt Arc Rating-värde och kemikalieskydd mot syror och baser enligt EN 13034.

– Genom att lansera Cantex WS tar vi vårt hållbarhetsarbete till nästa nivå. Det känns inspirerande att komma fram till innovativa lösningar med mindre inverkan på miljön utan att kompromissa med skyddsprestanda. Med Cantex WS kan vi blicka framåt mot vårt mål att successivt fasa ut fluorkarboner i våra produkter, säger Nieke Sarink, hållbarhetsansvarig på Tranemo. Foto: Samtliga från Tranemo

onlinemässan oavsett vart du befinner dig

nordicprofilefaironline.com

I

pwa.se

PRomotion nr 136 • 2021


Profilreklamsföretaget tsreklam.se har under de senaste fem åren ökat deras omsättning med över 400 procent. Nu tar de sig an nya utmaningar och lanserar två nya webbplatser på svenska marknaden. Tsreklam.se är idag ett av Skandinaviens snabbväxande företag när det kommer till profilkläder och profilprodukter. Företaget har under de senaste åren varit pådrivande av den digitala utvecklingen inom branschen, något som resulterat i en 400 procent ökning av deras omsättning. De vann som enda exponent för branschen det prestigefyllda DI Gasell-priset förra året. Nu lanserar profilföretaget hemsidorna gåvokort.net och klasströjor.se för att fylla luckorna på marknaden. – Vi såg att det saknades en bra webbplats med fokus på gåvokort och vi

vill med vår nya sajt fylla detta behov. Gåvokort.net riktar sig primärt till företag som söker efter den perfekta julgåvan till anställda och kunder, säger pressansvarig på tsreklam.se Gåvokort.net ger företag en möjlighet att dela ut gåvokorten till sina kunder och anställda, där individerna själva får välja ut sin julklapp ur ett brett sortiment av olika produkter. På webbplatsen finns således ett av marknadens bredaste sortiment av olika gåvokort som bland andra Mannerströms gåvokort, Supékort, Jopyful Giftcard och Vinga Giftcard. Vissa av gåvokorten inkluderar även en gåva, där man få två gåvor till priset av en. – Vår andra lansering inför 2021 är hemsidan klasströjor.se som riktar sig till elever som slutar nian och som vill skapa ett fint minne för livet av sin klass. Vi har skapat ett unikt koncept där de får möjlighet att trycka sin egen design eller välja

Foto: TSreklam.se

Tsreklam.se tar klivet ut i två nya branscher

mellan redan färdiga designer på sajten, säger pressansvarig. Hemsidan klasströjor.se har ett brett sortiment av olika designmotiv och färger av tröjor och hoodies att välja mellan.

Etikettkompaniet har funnits sedan 1988 och är ett väletablerat företag inom etiketter, textila tillbehör inom mode, sport, profil och arbetsklädsindustrin. Vårt mål är att du som kund ska känna dig extra nöjd i alla lägen. Vi skräddarsyr våra samarbeten genom digitala lösningar där du som kund kan integrera dina andra leverantörer hos oss. Hos Etikettkompaniet är det enkelt att vara kund. Som det ska vara. Vid mer information kontakta Mariana Larsson mariana.larsson@etikettkompaniet.se eller ring 033-124290. Besök gärna vår hemsida www.etikettkompaniet.se

PRomotion nr 136• 2021

19


Lars Dahlström ny VD för SBPR:

Våra medlemmar ska vara med när de stora besluten fattas Det är drag under galoscherna i branschföreningen SBPR, Svensk Branschförening Profil och Reklamartiklar. Nya VD:n Lars Dahlström gör ingen hemlighet av att det är dags för förnyelse. – Produktmedia står för en tredjedel av den svenska reklamkakan. Våra medlemmar ska få affärer och respekt därefter, Lars Dahlström. Med en gedigen bakgrund inom marknadsföring – i industribolag och inom retail, på byrå och i egen firma – har han en lång och passionerad relation med produktmedia. – I alla mina jobb har jag ansvarat för kommunikationsmixen på olika nivåer och produktmedia har alltid varit ett självklart och viktigt inslag. Jag har helt enkelt varit kund till SBPR:s medlemmar i 25 år nu, sammanfattar Lars Dahlström. Du tycker att produktmedia är styvmoderligt behandlat?

20

– Ja faktiskt. Produktmedia står för en tredjedel av den svenska reklamkakan. Ändå kommer produktmedia långt ner på listan när företag och reklambyråer utformar sina strategier och väljer kanaler. Så kan vi inte ha det! SBPR:s uppgift är att verka för medlemmarnas affärer. Om vi jobbar ännu hårdare för att lyfta effekten av produktmedia så kan våra medlemmar få vara med i finrummet när de stora reklamköpsbesluten fattas. Vi kan också hjälpa medlemmarna till bättre kunskap om hur de här processerna fungerar, vem som tar besluten och vilka argument de kan använda, fortsätter han. En av dina första åtgärder har varit att införa differentierat medlemskap? – Ju fler medlemmar, desto större inflytande. Att alla har möjlighet att vara medlemmar – och känna att man faktiskt tjänar pengar på sitt medlemskap, att det inte är en kostnad – är en förutsättning för att vi ska vara trovärdiga. Därför har vi tagit fram en lösning där medlemsavgiften

baseras på företagets omsättning. Det är lite av en rättvisefråga: fördelarna av ett medlemskap slår igenom lika snabbt, oavsett hur stor eller liten du är. Det ryktas om ett smaskigt fraktavtal med DHL? – Ja, DHL är en mångårig partner till oss, och en viktig leverantör till våra medlemmar. Med det nya avtalet tar vi samarbetet till en ny nivå. Jag skulle vilja påstå att det inte krävs många paket innan medlemsavgiften är betald. Vad är SBPR Academy? – Academy är vår nya utbildningssatsning. Vi är övertygade om att våra medlemmar kan utveckla sina affärer och sin lönsamhet rejält, men vet att det kan vara svårt att hitta rätt utbildningar och upplägg. Vi kommer att erbjuda utbildningar inom bland annat ekonomi, marknadsföring, försäljning, bokföring och hållbarhetsarbete – skräddarsydda för branschens behov, förstås, avslutar Lars Dahlström.

PRomotion nr 136 • 2021


Post–corona vad händer sen? Under Pandemin Covid-19 har branschen visat stort entreprenörskap och varit snabb att hitta alternativ försäljning när försäljningen av profilprodukter gick ner i källaren våren 2020. Mässor stängde, konvent och konferenser uteblev och det förekom inga säljmöten där profilprodukter varit ett naturligt inslag. Många var då snabba att ställa om sin försäljning och sälja s k ”covid-produkter”i stället, inte alla men tillräckligt många för att den totala årsomsättningen i branschen inte for ända ner i källaren, vilket vi alla trodde under Q2-20. 2020 slutade på en omsättning på 6 miljarder ganska exakt, minus ca 11% mot 2019, då är de sk. ¨covid-produkterna¨ inräknade i de 6 miljarderna. Vi får gå tillbaka till 2009 för att hitta samma nivå på omsättning för branschen. Utan covid-produkter

tror jag vi landat på minus 30% eller kanske mer. Från 2009 till 2019 har branschen haft en stigande omsättningskurva utan dipp i 10 år, den kom 2020 Vad händer när marknaden för covid-produkter svalnat och branschen skall tillbaka till basic? Det är naturligtvis svårt att svara på, många företag har dragit ner på sina inköp av profilprodukter eller rent av nollat sina inköp under pandemin. Tror att man måste jobba hårt för att få igång försäljningen 2022. Hösten 2021 kan överleva tack vare de 2000 kr inkl moms man får ge till anställda (OBS inte kunder) och därmed få en lika fantastisk jul-

klappförsäljning, som 2020, förutsatt att företagen avsatt pengar för detta i sina budgetar. Julklappsförsäljningen 2020 blev bra tack vare alla inställda julbord. Man kan säga att julbordspengarna blev julklappspengar, till alla restaurangers

förtret och branschens lycka. Har varit i kontakt med de stora sportleverantörerna och fick då höra att Intersport och Stadium funderar på att sluta med klubbförsäljning, då de har svårt att få lönsamhet på dessa avdelningar (gäller inte alla butiker). Deras affärsidé bygger på att kunden går in i butiken hittar sin vara, går till kassan och betalar. Det finns inte plats för uppsökande försäljning. Tror dock inte att detta händer förrän tidigast 2023. Här finns en öppning för profilåterförsäljarna, de har organisationen och vanan att jobba med uppsökande försäljning. Man kan tycka att föreningsförsäljning är jobbig för att den

mestadels sker på kvällstid. De som tar besluten i de lokala klubbarna (inte elit) har dessa uppdrag på ideell basis och gör detta på sin fritid, lägger man en eller två kvällar per vecka under försäsong kan man få bra försäljning. Man får kanske vara beredd att

ge bort matchställ och overaller till A-laget men å andra sidan får man sälja till alla ungdomslagen som inte sällan kan vara 10-15 lag och i vissa klubbar upp till 40 lag eller mer, med 25-30 ungdomar i varje, som alla vill ha klubboverall. Även om A-laget fått en Adidas, Puma, Umbro eller Craft overall, kanske föräldragruppen (dessa måste man vara nära) tycker att dessa är för dyra, då har profilåterförsäljarna alla kontakter som behöves för att ta fram en likvärdig overall ”No Brand” till halva pengen. Man behöver bara plugga in de lokala lagen deras tabellplacering etc. så är man halvvägs till affär. Undertecknad gjorde detta med stor framgång åren 1992 – 2000, om någon vill ha fördjupad kunskap, är det bara att kontakta undertecknad. Kjell Harbom kjell@harbom.eu

Söker ni en totallösning för er märkning? Brodyr Prägling Märken

(vävda/broderade)

Vi är specialister på att göra dina idéer till verklighet. Sedan 1985. Reklamartiklar i samklang med företagets profil och övriga marknadsföring ger det bästa resultatet. Vi har ett brett utbud av produkter i lager, testade och certifierade, för framgångsrika kampanjer. Specialtillverkning, trading, import och smart logistik är kärnan i vår verksamhet.

www.mecgruppen.se offert@mecgruppen.se

PRomotion nr 136• 2021

Transfer Lasergravyr Bildekor Digitaltryck Screentryck Fasadskyltar Namnbrickor

Låt oss hjälpa er!

Hagagatan 1, 331 33 Värnamo Telefon: 0370 - 30 21 00

info@prmarking.se . www.prmarking.se

21


Würth Svenska AB öppnar ny butik Würth Svenska AB, Sveriges ledande leverantörer av förbrukningsmaterial, verktyg och maskiner till proffsmarknaden, öppnar ny butik i Hisings Backa i Göteborg. Detta är Würths tredje butik i Göteborgs-området och den nya butiken slog upp portarna den 8 april. Würths butikskedja har haft en väldigt god tillväxt senaste året. Under förra året öppnades nya butiker i Uppsala, Växjö, Borås och Eskilstuna och nu följer alltså kedjan upp med ytterligare en etablering i Göteborg. – Att vi trots ett tufft år haft en sån god tillväxt i våra butiker visar att våra butiker är viktiga för våra kunder.

Förutom produktbredden kan vi erbjuda en mycket hög service vilket våra kunder känner till och uppskattar, fortsätter Jan Kahlin. Göteborg är ett prioriterat satsningsområde för Würth och de senaste åren har företaget öppnat butiker i Högsbo och Mölndal. Den nya butiken ligger i ett nyetablerat B2Bområde i norra Göteborg – Göteborg är en tillväxtmarknad som är oerhört viktigt för oss och vi påbörjade en satsning här redan för ett par år sedan. Med våra butiker täcker vi nu hela Göteborg och kommer ännu närmare våra kunder. Vi har i nuläget många kunder här och med en ny butik i norra delarna ökar vi tillgängligheten för våra kun-

der, berättar Jan Kahlin, chef Butik Würth Svenska AB. – Det känns otroligt bra att vi etablerar oss i det här området. Det är ett helt nytt område med fokus på B2Bkunder så det känns helt rätt för oss att finnas där. Vi tror att vi genom den här etableringen också kommer att kunna nå nya kundgrupper, avslutar Jan Kahlin. I butiken arbetar AnnCharlotte Nilsson och Malin Nyqvist. Båda med erfarenhet från Würth och med god kunskap om de produkter som butiken tillhandahåller. AnnCharlotte Nilsson: – Vi ser väldigt mycket fram emot att få ta emot kunderna i den nya butiken. I butiken som är på 586 kvm erbjuder vett brett sortiment.

Vi har bland annat gjort en stor satsning på allt inom Personligt skydd. Förutom skor, handskar och arbetskläder kommer det också finnas möjlighet att trycka sin företagslogotyp på arbetskläder. Oavsett bransch så kommer kunderna att hitta en stor bredd på produkter. För att göra det ännu enklare är butiken uppdelad så att Hiss, Fordon och Tunga fordon har egna avdelningar där det finns ett anpassat sortiment för de olika målgrupperna. Företaget grundades av Adolf Würth i Tyskland 1945. Idag driver tredje generationen företaget. Würth finns i 84 länder med ca 79 135 anställda och omsatte ca 14,41 miljarder Euro 2020. Würth har funnits i Sverige sedan 1967.

Vårt . sortiment..

www.mecmedicare.se info@mecmedicare.se

unigraphics.se 22

PRomotion nr 136 • 2021


Enligt januariavtalet ska ett producentansvar för textilier införas. Utredningens uppdrag har varit att föreslå ett producentansvar för textilier, som säkerställer separat insamling av textilier för återanvändning respektive textilavfall för återvinning. Cecilia Tall, generalsekreterare på TEKO, kommenterar förslaget: – Birgitta Losman som varit regeringens utredare har tillsammans med kansliet gjort ett gediget jobb under stor tidspress. Vi på TEKO har ingått i expertgruppen tillsammans med andra organisationer och har fått bidra med vår kunskap inom textil. Det känns som man har lyssnat på

PRomotion nr 136• 2021

oss och förslaget ser som helhet bra ut, säger Cecilia Tall. Utredaren hade bland annat i uppdrag att: föreslå ett producentansvar för textilier, som säkerställer separat insamling av textilier för återanvändning respektive textilavfall för återvinning med hjälp av tillståndspliktiga insamlingssystem eller på annat lämpligt sätt som säkerställer goda möjligheter för tillsyn och rapportering och som följer avfallshierarkin och uppfyller relevanta krav i avfallsdirektivet (2008/98/EG) lämna nödvändiga författningsförslag. Nu återstår två steg i lagstiftningskedjan innan utredningen kan bli verklighet, nämligen lagrådsremiss och proposition.

Foto: TEKO

Producentansvar i textilbranschen

Birgitta Losman, regeringens utredare.

23


-Glöminte inte -Glöm Namnskylten! Namnskylten!

www.quickbutton.com info@quickbutton.com 0474 488 40

Annonsera här! Endast 900 kr per införande. Boka på telefon 040-91 14 90!

Campaign&&Event Event Campaign ByQuickbutton QuickbuttonBadges! Badges! By

t i v e s

Promotional giveaways made from high-quality plastic

t i v e s

Made in Germany Annonsera här! Endast 900 kr per införande. Boka på tele

www.scanotag.com

t i v e s

NIKA

www.promowolsch.de

www.quickbutton.com www.quickbutton.com info@quickbutton.com info@quickbutton.com 0474488 4884040 0474

U l t i Ledande golfgrossist. NAMNSKYLTAR Vi har även varumärkena Callaway U l t i och Titleist.

m a t e

r e f l e c t i v e s

TRÄFFAS UTOMHUS TRÄFFASUTOMHUS

U l t i m a t e

r e f l e c t i v e s

ViVisatsar och satsarpåpåmiljö miljö & kvalité

m a t e

r e f l e c t i v e s

Namnskyltar i borstad aluminium eller laserakryl, låg vikt och minimalt ”häng”. Valfri storlek och form, er egen design Bättre reklambärare får du leta efter! eller förslag från oss, 2 korr ingår. Logo, namn och ev titel ingår, valfritt antal färger ingår. U l t i m a t e r e f l e c t i v

BESÖK BESÖK BLACKHILL.SE BLACKHILL.SE FÖR MER MER INFO FÖR INFO

U l t i m a t e

r e f l e c t i v e s

Från dast 36:-/st!900 kr wsi reklamgrossisten www.scanotag.com Kalmar ProfilGross AB Endast per införande. Boka på telefon 040-91 14 90! www.cameogolf.com • info@cameogolf.com

efter!

580 80 180

e s

westcoast of sweden international ab

www.promowolsch.de

Ledande lfgrossist. Vi har även varumärkena Callaway och Titleist.

go 2018-02-15 11:16

Badlakan

Promotional giveaways Siritex har badlakan och handdukar made from VI GÖR DETför SOM NI VILL HA DET. på lager snabba leveranser. high-quality plastic Vi skickar gärna prov på kvalitén.

DET.

Egenreklambärare designinfo@siritex.se även mindre Bättre får du volymer leta www.siritex.se 08 efter! 7920092 Bättre reklambärare får du leta www.promowolsch.de till både små och stora företag. efter!

Made in Germany www.bardexa.se

U l t i m a t e r e f l e c t i v e s U l t i m a t e r e f l e c t i v e s

U l t i m a t e r e f l e c t i v e s U l t i m a t e r e f l e c t i v e s

Kalmar ProfilGross AB

U l t i m a t e r e f l e c t i v e s U l t i m a t e r e f l e c t i v e s

unigraphics.se

www.cameogolf.com unigraphics.se

• info@cameogolf.com

PRomotion nr 123 • 2018

Vi producerar mjukisdjur i parti

2018-02-18 12:47

Ledande golfgrossist. Vi har även rumärkena ändringar av alla slags textilier va Sömnad, Callaway Snabb leverans, bra priser och Titleist.

Tillverkning av sportkläder 08-58354710, www.activesweden.se Kalmar ProfilGross AB www.scanotag.com www.scanotag.com info@activesweden.se www.cameogolf.com • info@cameogolf.com

Ledande dande en go äv r ha Vi även Viärha kerna varum myärkena Cavallaruwa allaway och TiCtleist. och Titleist.

Lessist. ro 2018-02-15 11:16 golfg Kalmar profilgross nrro 123 1 t. ssisny.indd lfg

Siritex har badlakan och handdukar på lager för snabba leveranser. Vi skickar gärna prov på kvalitén. www.siritex.se info@siritex.se 08 7920092

2018-02-15 11:1

Annonsera här!

VI GÖR DET SOM NI VILL HA DET. I dinDET SOM NI VILL HA DET. VI GÖR ign! även mindre volymer esdesign d Egen

Egen design mindre volymer till både småäven och stora företag. till både små och stora företag.

www.bardexa.se

www.softtoys.se www.bardexa.se

30

Badlakan

Kalmar profilgross nr 123 ny.indd 1 2017-12-13 15:00

2017-12-13 15:00 ardexa levannons 122.indd 1

Brädspel, Kortspel, Kortlekar Kalmar ProfilGross AB

2021-02-25 12:46:11

PRomotion nr 123 • 2018

EN LITEN KAN 14 90! Endast 900 kr per införande. Boka påANNONS telefon 040-91 Sömnad, ändringar av alla slagsSTOR textilier GÖRA SKILLNAD

bardexa levannons 122.indd 1

bardexa levannons 122.indd 1

Promotion nr 123 2018.indd 30

n. 7920092

3024 30 PRomotion nr 123 • 2018

2017-12-13 15:00

2017-12-13 15:00

Söm Snab Tillv

Kalmar ProfilGross AB www.cameogolf.com • info@cameogolf.com www.cameogolf.com • info@cameogolf.com

unigraphics.se unigraphics.se

PRomotion nr 123 • 2018

annons_promotion_60x45mm_20210223_Softtoys.indd 1

kar

www.scanotag.com Made in Germany

r e f l e c t i v e s

namnskylt@hallmans.nu

Kalmar profilgross nr 123 ny.indd 1

mer g.

U l t i m a t e

since1983

Promotional giveaways made from high-quality plastic

Kalmar profilgross nr 123 ny.indd 1

Kalmar profilgross nr 123 ny.indd 1

2018-02-18 12:47

2018-02-15 C0, 11:16 M60

2018-02-15 11 C61, M5

Annonsera

Snabb leverans, bra priser Tillverkning av sportkläder Endast 900 kr/införande. 08-58354710, www.activesweden.se Boka via mail info@promotion.nu info@activesweden.se

2018-02-18 12:47

PRomotionnrnr123136• 2018 • 2021 PRomotion PRomotion nr 123 • 2018 31


Jörgen Wikström, vd på Z-Profil i Umeå och Gustav Boström, vd för Z-Profil Skellefteå. Foto: Z-profil

Profilföretag i Umeå storsatsar med förvärv i Skellefteå Profilföretagen Z-Profil förvärvar New Wave Profile Skellefteå för att möta den starkt växande efterfrågan i norra Sverige. – Tillsammans blir vi mycket starkare än vad vi är var för sig, säger Jörgen Wikström, vd på Z-Profil i Umeå. – Det är nästan häpnadsväckande hur bra vi kompletterar varandras erbjudande, menar Gustav Boström, vd på New Wave Profile i Skellefteå. Z-profil i Umeå är Sverigeledande inom stora kundlösningar där det krävs interna webshoppar och smidiga logistiklösningar medan New Wave Profile i Skellefteå har byggt upp en spjutspets inom digitalt och design. De båda företagen ingår i samma kedja – New Wave Profile – och har

PRomotion nr 136• 2021

samarbetat en del under det senaste året. Det nya bolaget kommer att ta namnet Z-Profil på båda orterna och får inte bara bättre geografiska täckning utan adderar flera nya kompetenser för de båda bolagens befintliga kunder. Z-Profil räknar med att i framtiden expandera och nyanställa i både Skellefteå och Umeå. Det nya större bolaget får också betydligt bättre förutsättningar att ta sig an ännu större kunder och bli en naturlig partner i norra Sverige för företag i hela landet. FINNS ETT UPPDÄMT BEHOV – Vi har under pandemiåret ställt om och hjälpt våra kunder med nya behov som internprofilering och hemleveranser för att stärka kundernas arbetsgivarvarumärken,

som blivit viktigare. Men det finns förstås ett uppdämt behov av att kunna möta kunder på riktigt igen, på mässor och event, så fort det är möjligt på ett säkert sätt, säger Jörgen Wikström, vd på Z-Profil. – Vi ser ju att det etableras flera stora bolag och ska investeras tungt i norra delen av Västerbotten och i Norrbotten och jag tror fler företag behöver stärka upp sig för att möta den kommande efterfrågan. Vi är övertygade om att samgåendet ska göra oss ännu bättre rustade att möta både stora och små kunders behov i hela norra Sverige, säger Gustav Boström, vd på New Wave Profile i Skellefteå. Samgåendet innebär att New Wave Profile Skellefteå bytte namn till Z-Profil.

Jörgen Wikström blir vd för det nya större bolaget och Gustav Boström kvarstår som ansvarig för Z-Profils Skellefteåkontor. Tillsammans har Z-profil nu 14 medarbetare på de båda orterna. HOPPAS PÅ ÄNNU MER ISHOCKEYSNACK – Det ska bli så kul med nya kollegor i Skellefteå, inte minst blir ishockeysnacket ännu intensivare då jag som gammal målvakt i Björklöven får arbeta tillsammans med den gamle stjärnspelaren från Skellefteå AIK, Fredrik Lindgren. Vi hoppas och ser fram emot kommande derbydrabbningar, avslutar Jörgen Wikström.

25


Företagsnytt NYA MEDARBETARE, FÖRVÄRV ETC? Skicka in en kort text och högupplöst foto, så tar vi in det i mån av plats. Införandet är utan kostnad. Skicka till red@promotionmedia.se

Fatazz Sverige AB har anställt innesäljaren Louise Heurling från Merx Team som började i februari. Som utesäljare har Pierre Erlingsson från Nimbus skrivit på och han börjar på Fatazz Sweden AB i september.

Etikettkompaniet har anställt Mariana Larsson. Hon kommer att fokusera på profilmarknaden. Mariana har ett långt förflutet inom profilmarknaden då hon jobbat många år på Nordiska Etikettbolaget.

HÄR NÅR DU DIN MÅLGRUPP

PRomotion Branschtidning för produktmedia, print, profil och promotion // nr 135 • 2021

Den ledande branschtidningen som riktar sig till viktiga beslutsfattare och kunder inom produktmedia, print, profil och promotion.

Läs mer på promotionmedia.se 26

Vi tycker det! Vi levererar allt inom marknadsföring och kommunikation, grafisk formgivning och förpackningsdesign, foto och film, affärsanalyser och strategier, webb och systemlösningar, tryck och skyltproduktion samt logistik och fulfilment.

www.exakta.se | info@exakta.se | 033-480 480

PRomotion nr 136 • 2021


BLIR MAN RIK OM MAN GÅR MED I SBPR*? *Svensk Branschförening Profil och Reklamartiklar

Det kan vi faktiskt inte lova. Däremot är det riktigt lönsamt att bli medlem i din branschförening. Vi bjuder på 8 skäl att gå med i SBPR. Ett av dem finansierar hela medlemsavgiften.

1. DU SPARAR PENGAR

6. DU BLIR TAGEN PÅ ALLVAR

Som medlem i SBPR åker du i gräddfilen. Du får rejäl rabatt på drivmedel, åker taxi billigt och bor fint på hotell. Du får också bra pris på juridiska och ekonomiska tjänster. Men hetast just är vårt sprillans nya fraktavtal med DHL. Vi vågar påstå att du inte behöver skicka många paket innan medlemsavgiften är betald – och sedan går du med vinst.

Som branschförening är det vår uppgift att marknadsföra våra medlemmar och få resten av reklamvärlden att inse hur viktig du faktiskt är. Vi bevakar och stärker profilmedias ställning i samhället och politiken – och det går inte en dag utan att vi påminner våra kollegor på reklam- och webbyråerna hur smart det är att använda produktmedia för att nå ut med sitt budskap.

2. DU FÅR RUSKIGT BRA SJÄLVFÖRTROENDE

7. DU FÅR SUPERHÖRSEL

Visste du att produktmedia står för en tredjedel av den svenska reklamkakan? Nej, vi tänkte väl det. Det vet inte dina kunder heller. Genom oss får du tillgång till säljande och korrekt information om produktmedias effekt och betydelse. Perfekt att plocka fram som argumentation när du behöver förklara för din kund varför dina produkter har större genomslag än en traditionell annons som den här.

Vi står för omvärldsbevakningen så att du kan ägna dig åt affärerna. Vårt nyhetsbrev går ut en gång i veckan och håller dig uppdaterad i allt från ekonomi och politik till miljö och hållbarhet. Men framförallt: du får löpsedlarna från branschen. Det är helt enkelt du som hör det först!

3. DU ÄR ALDRIG ENSAM Tänk dig att aldrig behöva tacka nej till ett jobb! Allt fler kunder vill ha helhetslösningar, och det är få av oss som kan allt. Som medlem i SBPR blir du en del av ett nätverk av skickliga kollegor som kan hjälpa dig att sy ihop hela paketet – med allt från produktmedia och

8. DU FÅR EN EGEN DJUNGELTRUMMA Bagarns barn du vet … Att hinna marknadsföra sig själv är inte alltid det lättaste. Låt oss göra det åt dig! Vi tar fram informations- och säljmaterial som du kan använda i dialogen med dina kunder. Dags för kundträff ? Vi kommer gärna ut och berättar om smarta och effektiva sätt att använda produktmedia.

olika sorters tryck till stripning och monterbyggen.

4. DU BLIR SMARTARE SBPR Academy ger dig möjlighet att vidareutbilda dig själv och dina anställda inom områden som utvecklar dina affärer. Vi erbjuder utbildningar inom bland annat ekonomi, marknadsföring, försäljning och bokföring. Utbud och kurser är utformade för att möta behoven både hos det mindre, entreprenörsdrivna företaget och hos större organisationer.

5. DU KAN KÄNNA DIG TRYGG Om du behöver personlig rådgivning kring juridik, ekonomi eller hållbarhetsfrågor så finns vi där, med vår egen kunskap och med specialistkontakter. Vi bevakar miljö- och CSR-relaterade frågor och håller dig uppdaterad med de senaste nyheterna inom området. Du kan också gå egna utbildningar via SBPR Academy för att lära dig mer.

VAD KOSTAR DET DÅ? Inget här i världen är gratis. Men ett medlemskap i SBPR är så gott som gratis i förhållande till det du får. Från och med i år tillämpar vi differentierade medlemskap, vilket innebär att vi kommer överens om en medlemsavgift som är rimlig i förhållande till din omsättning. Om du har frågor eller åsikter (vi tycker ju om bådadera) så ringer du bara vår VD Lars Dahlström på 0705-70 97 79. Eller mejlar på lars@sbpr.se


OUR EXCLUSIVE BRANDS

    Feel el good. Stay fair fair.

L-SHOP-TEAM Sverige | Borupvang 3  |  2750 Ballerup www.l-shop-team.se | Tel.: 0271 809 813 | info@l-shop-team.se

Profile for PRomotion

Promotion 136  

Promotion 136  

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded