Page 1

PRomotion

Branschtidningen fรถr profil- och promotionprodukter // nr 124 โ€ข 2018 pris 60 kr


www.ernstalexis.se

PROFILE ON

DEMAND STRYKFRI NILSSONCRWTH.SE

100% BOMULL EN SKJORTA / TVÅ FÄRGER / FYRA PASSFORMER EGEN KNAPPDESIGN + BRODYR/TRANSFER SNABB LEVERANS!


PRomotion Branschtidningen för profil- och promotionprodukter LEDANDE PUBLIKATION Branschtidningen PRomotion

Tores tankar

Gladaste dagen på riktigt!

startades 1996 och är opolitisk och organisatoriskt obunden och för profil-och promotionbranschen den ledande publikationen.

MÅLGRUPP återförsäljare av profil- och yrkeskläder, promotionartiklar, presentreklam, brodyr, transfer, screen, tryck- och märkutrustning.

TIDNINGSREDAKTION Ansvarig utgivare och chefredaktör: Tore Lindfors, tore@promotion.nu 0704 91 24 65 Carina Johanzon,

GDPR = GLADASTE DAGEN PÅ RIKTIGT? Det låter roligare i alla fall än Allmänna dataskyddsförordningen, GDPR (General Data Protection Regulation). Strax före sommaren var det lite panik hos många företag som skickar information via mail. Cirka hälften ville att man aktivt skall informera om att få fortlöpande information. Har hört om många som tappat 50% av sina tidigare mottagare. I stället för att bygga relationer, har de avslutat dem. Hur tänkte man nu? Den andra hälften menar på att genom att de tidigare skickat information kan de lugnt fortsätta, men måste respektera om någon vill bli raderad. Vi på branschtidningen PRomotion tillhör den andra hälften som skickar ut som tidigare. Vi har aldrig sedan 1996 delat vår databas med någon annan. Vår målsättning är att fortsätta ge dig kostnadsfri information om vad som händer inom produktmedia, print, profil- och promotionbranschen.

carina@promotion.nu 0702 16 87 24

TIPSA OSS! Skicka gärna pressreleaser, personalnytt, produktnyheter med mera till red@promotionmedia.se

STRAX ÄR DET ÅTERIGEN DAGS FÖR profilmässa i Jönköping. Hör tyvärr om en del som inte tycker det är värt att åka dit då de upplever att det är för få utställare. Delar inte den uppfattningen då jag upplever att lejonparten av branschens leverantörer finns på plats. Lite över hundra utställare deltar på mässan som pågår i två dagar.

LAYOUT Remark Erika Braun

TRYCK Exakta Vindspelet AB

UPPLAGA & SPRIDNING Totalt 18 000 exemplar. Tryckt upplaga 3 000 exemplar som når branschrelaterade företag inom profil och promotion. Digital version mailas till över 15 000 branschrela-

ALLT FLER BUTIKSKEDJOR FALLER. Nu senast var det Gallerix med 15 butiker runt om i landet. Teknikmagasinet med 130 butiker i Sverige, Norge och Finland ansökte om rekonstruktion i juni förra året efter att likviditeten blivit ansträngd. Det berodde bland annat på höga skulder och ett kostsamt centrallager. H&M Hennes & Mauritz AB kämpar med sin aktiekurs. Vissa analytiker menar att de strukturella trenderna pekar åt fel håll för bolaget och att framför allt borde man stoppat butiksexpansionen tidigare. Det kraftiga försäljningstappet i fysiska butiker kommer även framledes att leda till besvär för H&M:s varumärke.

terade personer och läggs även ut på vår hemsida promotionmedia.se

ANNONSFÖRSÄLJNING Carina Johanzon, carina@promotion.nu 0702 16 87 24

INFORMATION

PÅVERKAR DET PROFIL- OCH PROMOTIONBRANSCHEN att kedjor har problem? Svårt att avgöra men sannolikt påverkas vi. Genom att vårt beteendemönster ändras mer och mer. Exempelvis virtuell verklighet gör att man kan betrakta en bild i 360 grader och snurra bilden. Det innebär att du inte alltid måste kunna fysiskt ta på produkten för att göra ett inköp. Du kan sitta kvar på kontoret eller ligga i soffan och handla via mobil eller Ipad.

Omslag: Småbilder på framsidan PF Concept. Redaktionen ansvarar ej för icke beställt material. Citera oss gärna men ange källan.

POSTADRESS Box 20060, SE-200 74 Malmö,

EN SOMMAR SOM VÄDERMÄSSIGT har varit annorlunda. Har helgarderat i år. Två pooler på vår stugtomt. Ett värmespa (38 grader) och en som temperaturmässigt följer väder och vind. Det är bara och välja. Grillen funkar och från kylskåpet tar jag ut en burk som vid öppnandet låter det välbekanta ljudet klickpsssssst. Använder gärna briketter för då hinner man två burkar.

Telefon: 040-97 65 50 red@promotionmedia.se www.promotionmedia.se

PRomotion nr 124 • 2018

Ingen bidrar så mycket till underhållningen på en bjudning som den som inte är där. Groucho Marx amerikansk filmkomiker.

Tore Lindfors tore@promotion.nu 0704 91 24 65

3


Morley Bluetooth, högtalare från PF Concept som klarar spelning upp till tre timmar. Finns i färgerna guld, silver samt guldrosé,

PRODUKT NYHETER Hantverksbyxa för gravida i slitstarkt elastiskt material över rumpa och större delen av midjan. Över magen finns en mudd i 95 % bomull 5 % lycra med en knapphålsresår i den övre kanten. Säljs av Operose AB.

En gammaldags blå tygväska med konstläderdetaljer från bags2GO, säljs av L-shop-team.

4

PRomotion nr 124 • 2018


som klarar spelning upp till tre timmar.

©

2018 - Beechfield Brands Ltd. All rights reserved.

REFLECTI V E

R E FL E C T I V E C O L L E C T I O N B G1 3 6 R E F L EC T I VE B A R R E L B AG B G1 3 8 R EF L EC T I VE R O L L-TO P B ACKPACK

FR UIT DISTRIBUTION SWED E N 0456-151-40 WWW. F RUI T. SE


Ökat intresse för textil och tryck på FESPA Text: Tore Lindfors Foto: Carina Johanzon Fler än 700 utställare var på plats under årets Fespamässa som pågick 15-18 maj i Berlin. Cirka 25 000 besökare räknades in. Mässan är ledande inom utskrifter i storformat och en sektion fokuserade på digitaltryckt wellpapp såsom förpackningar och displayapplikationer. Besökarna fick även tillgång till European Sign Expo – skyltutställningen för icketryckta skyltar som under sin sexåriga historia är större än någonsin. Över 100 utställare visade

6

upp sina senaste lösningar och verktyg för utomhusskyltar. Det kan vara plast, metall, neon, led, upplysta displayer, gravering och etsning för att nämna några varianter. STORLEKEN ÖKAR Trenden mot ständigt större och mer industriella maskiner fortsätter. Flera nya besöksupplevelser radade upp sig under årets mässa. I en avdelning låg fokus på digitaltryckt wellpapp såsom förpackningar och displayapplikationer. I denna del fanns utställare som visade upp hur man kan öka försäljningen med hjälp av att ta in

digitaltrycket i sin förpackningsproduktion. Mässan var som vanligt fullspäckad med seminarier och föreläsningar om bland annat trender och marknadsutsikter inom storformatsbranschen och industriellt tryck, textil, sign, inredningsdekor och förpackningar. På Fespamässan tar tryck på textil allt större plats. Besökarna kunde utforska möjligheten med att kombinera traditionell screenteknik med digitala produktionsmetoder. Även inredning och dekor är en växande trend. Utvecklingen inom produktionsteknik, material och

bläck för textilprint går starkt framåt och förändrar branschen. Digitalt textilprint har vuxit med 25 procent årligen de senaste åren. Traditionellt screentryck står fortfarande för lejonparten av all textilproduktion och används främst för större volymer. I takt med att mode- och textilbranschen blir alltmer intresserad av korta serier och unika produktioner kommer de digitala teknikerna att växa. FESPA består av 37 länders organisationer inom screen- och digitaltryck. Nästa stora FESPA Global Print blir i Madrid 24–27 mars 2020.

PRomotion nr 124 • 2018


, R E S N O N N A , V T . . . R E I D E M A L A I C SO N E T S R Ö MEN F ! X E L F E R T S S Y H SC tyckta m o t s e m e d v a är en Profilprodukter n banners, ä e r a r lä u p o p , a mediekanalern nonser. n a h c o s u h m to tv-reklam, u hem nya a d d la j, n a p m a Planera nästa k stprint.se la p å p n e g lo ta a k


Casper Pedersen och Sandra Nordqvist, två av företagets 400 medarbetare med fokus på den nordiska marknaden.

En företagsgrupp på frammarsch Branschtidningen PRomotion besökte representanter för Plato Group, som har ett nordenkontor i Köpenhamn där de har ett showrum och cirka 20 medarbetare. Gruppen arbetar under flera varumärken såsom IGO, Heroes of Print, Compacon samt Promotiv/Clipper. Text: Tore Lindfors, Foto: Carina Johanzon

Gruppen har cirka 400 medarbetare och tillhör de större i profil- och promotionbranschen och finns i 20 länder i Europa. På fikarasten pratades det bara engelska då medarbetarna kommer från många olika länder. Centrat tar emot samtal och ordrar från återförsäljare och kunder i stora delar av Europa. Casper Pedersen (Head of Region UK/IE & Nordics) berättade om företagsgruppen och såg stora expansionsplaner inte minst i Norden. Bolaget har en lång historia. Det startades av Martien Jonkers 1945.

8

Han sålde bläckpennor och påfyllnadsbara pennor hemifrån föräldrahemmet i Helmond, Nederländerna. Ända till slutet av sitt händelserika liv arbetade Martien i Helmond på daglig basis. Varje dag var hängiven till att få ut det allra bästa av företaget. Den 22: a juni 2007 gick Martien Jonkers bort vid 82 års ålder. Vi träffade också Sandra Nordquist (Business Development Scandinavia) som ansvarar för försäljningen på företaget Compacon på den skandinaviska marknaden. Hennes uppgift är att sälja direkt till de stora

Från nordenkontoret i Köpenhamn sköter man merparten av kontakten med kunder och återförsäljare i stora delar av Europa.

användarna av profil- och promotionprodukter. Ett annat av koncernens bolag som är aktiv på den nordiska marknaden är Promotiv. Bolaget är en internationell grossist med huvudkontor i Helmond, Nederländerna och med flera europeiska kontor och verksamhet i hela Europa. ALLT UNDER ETT TAK Promotiv har en imponerande katalog på över 400 sidor.

Intressant är att katalogerna ges ut på respektive lands språk. Promotiv erbjuder allt under ett tak, med utrymmen på över 26 000 kvadratmeter i Holland. Detta inkluderar eget tryckeri, DTP-avdelning, samt ett modernt distributionscenter med fler än 1 000 produkter. Promotiv sköter hela processen internt, från inköp till leverans.

PRomotion nr 124 • 2018


Obegränsad läsning i ett presentkort – Tusentals böcker för alla smaker – Obegränsad tillgång i mobil & surfplatta – Enkel och användarvänlig – Snabb leveranstid – Anpassa med företagslogotype

Läs mer på nextory.se och kontakta partner@nextory.se för mer information.

PRomotion nr 124 • 2018

9


Vanliga plastpåsar har lägst miljöpåverkan Glöm tyg- och papperskassar – danska forskare har kommit fram till att vanliga plastpåsar är det överlägset bästa alternativet för klimatet. Enligt studien måste du använda en påse av ekologisk bomull 20 000 gånger för att bli kvitt dess klimat- och miljöpåverkan. I studien har de analyserat våra vanligaste shoppingkassars ekologiska livscykel, från produktion till användning till bortskaffande. Syftet är att identifiera vilken typ av påse som har den bästa miljöprestandan sett till 16 olika miljöparametrar,

10

bland annat klimatpåverkan, ozonpåverkan, giftighet för människor och miljö samt vattenåtgång. Forskarna testade sju olika material, LDPE-plast, polypropen, återvunnen PETplast, polyester, biopolymer, papper, bomull och komposit. De tog även i beaktande miljöpåverkan vid transport från producenten, energiåtgång vid produktionen och energiåtgång vid avfallshanteringen. Analysens huvudsakliga slutsats är att vanliga plastpåsar av LDPEplast, tänk matbutik, som är polyeten med låg densitet, ger den överlägset lägsta

miljöpåverkan sett till de flesta miljöindikatorer. Vad gäller återvinning fastslog forskarna att det bästa alternativet är att använda plastpåsen som en soppåse hellre än att slänga den direkt i restavfallet eller i återvinningen. Återvinning har dock sina fördelar vad gäller ”tunga” påsar gjorda av exempelvis polypropen, återvunnen PETplast och polyester, men lättare påsar gjorda av exempelvis LDPE, papper och biopolymer gör alltså enligt forskarna minst miljöpåverkan om de återanvänds. Störst miljöpåverkan hade tygkassen av ekologisk bom-

ull som behövde användas minst 149 gånger för att bli kvitt dess påverkan på klimatet och minst 20 000 gånger sett till samtliga miljöindikatorer. Inte heller papperspåsen föll i god jord då den behöver återanvändas 43 gånger om hela dess miljöpåverkan ska raderas. Forskarna är dock noga med att påpeka att alla påsar bör återanvändas så många gånger som möjligt innan de blir soppåsar, alternativt kastas i återvinningen eller restavfallet.

PRomotion nr 124 • 2018


AUTHENTIC SWEATS 262M/266F/265M/F

THE ONE

AUTHENTIC COLLECTION

©2017 Russell Brands, LLC

MEN'S AUTHENTIC SWEAT JACKET 267M

AUTHENTIC CUFFED JOG PANTS 268M/268F

www.fruit.se


Profilservice i Linköping tecknar stort avtal

TV4 får böta 50 000 för exponerat ölmärke

Profilservice var en av fyra svenska leverantörer som fick teckna större avtal med statliga Kammarkollegiet, rörande profil- och presentartiklar.

GRN-beslut Förvaltningsrätten trycker på att kanalen tidigare gjort sig skyldig till flera liknande reklamöverträdelser.

Enligt Profilservice nyttjas avtalet av uppskattningsvis 150 svenska myndigheter. Baserat på 2015 års inköpsstatistik beräknas därmed avtalet vara värt cirka 28 miljoner kronor per år. Avtalet som Profilservice har tecknat gäller i två år, med option på ytterligare två år. Det omfattar både enklare produkter som pennor, t-shirts men sträcker sig även till presentreklam av exklusivare karaktär. Eftersom avtalet är en kombination av fastställd rangordning och förnyad konkurrensutsättning finns

inga garantier för hur stor del av avtalet som kommer tillfalla Profilservice. Det betyder att varje beställning föregås av en ny upphandling bland de fyra svenska leverantörerna. – Det kommer att vara en kvalitetsstämpel för oss. I vår bransch så är det här det absolut största avtalet. Det visar att vi är en aktör att räkna med, även på nationell nivå, säger Adam Zollner, vd för Profilservice. Även om de inte vet exakt hur mycket pengar avtalet med Kammarkollegiet kommer att inbringa, så räknar företaget nu med att anställa: – Vi är ett företag i tillväxt och nu kan vi gå vidare med anställningar som vi har velat göra ett tag, säger Adam Zollner.

Under ett avsnitt av TV4programmet ”Sveriges Mästerkock” exponerades vid flera tillfällen ett ölmärke. Programmet fälldes för otillbörligt gynnande av Granskningsnämnden för radio och TV. Nämnden ansökte också hos förvaltningsrätten om att TV4 ska tvingas betala 50 000 kr i särskild avgift för överträdelsen.

B.I.T WEAR AB www.bitwear.se info@bitwear.se 036 37 81 00

Förvaltningsrätten i Stockholm bifaller Granskningsnämndens ansökan. Rätten pekar i sin bedömning bland annat på att programmet

inte är direktsänt, vilket gett TV4 möjlighet att minska varumärkets exponering, samt att det är rikstäckande och därmed nått en stor publik.


R

FO D E T I S! U N S NG ASIO I TH OCC O CL ALL

TEXTILGROSSISTEN HEFA AB UCKLUMSVÄGEN 4, 444 91 STENUNGSUND - TELE: 031712 56 00, E-POST: info@tg-h.se

PRomotion nr 124 • 2018

13


Promotion Gallery öppnar i Stockholm Sju företag har slagit sig samman och bildat Promotion Gallery i Stockholm. Företagen är: Vinga of Sweden, Xindao, PF Concept, CTWO Products, Nimbus, Matterhorn och Ernst Alexis.

av dynamiska och spännande mötesplatser för våra kunder. Många av våra kunder idag lägger mer kraft på sina kunder och mindre på kontor och utställning. Våra kunder vill ha möjligheter att träffas på mer neutral mark men med ett stort och ständigt uppdaterat utbud som Promotion Gallery tillhandahåller åt De har gemensamt hyrt en våra kunder”, säger Johan lokal på Barnhusgatan 16 mitt Pettersson på Ernst Alexis. i centrala Stockholm. I samma Liknande koncept finns fastighet har New Wave redan i Oslo (Villa Gabel) och Group sittPromotion kontor och showi Finland Promotion Gallery 124 Aug 2018 1/2 sid liggande rum. De sju företagen satsar Helsingfors. Dessa promotion Utf 216 x 154 på en sprakande invigningscenter är mycket välbesökta fest som är planerad till 13/9. och används dagligen av – Vi ser ett växande behov kunder!

Att sedan kunderna kan låna hela showrummet och ha sina egna kundträffar har gjort konceptet otroligt populärt då kostanden för kunden har minskat dramatiskt i form av lägre kontorshyra då de förlägger sina möten på ett promotion center som är ständigt växande och utvecklande för att bemöta kundernas och marknadens behov.

We know how to

IMPRESS

Sven Andersson

Adam

Personligtränare

Namnskyltar - Kampanjknappar - Konferens- och Eventbrickor Quickbutton Badges AB info@quickbutton.com www.quickbutton.com 14

Quickbutton Badges Oy myynti@quickbutton.fi www.quickbutton.fi

Quickbutton Badges DK mail@quickbutton.dk www.quickbutton.dk

Quickbutton Badges NO info@quickbutton.no www.quickbutton.no PRomotion nr 124 • 2018


Din alldeles egna katalog I slutet på varje år trycker vi upp nya kataloger, fullproppade med tusentals produkter. Du vet väl om att vi kan göra samma sak för dig? Om du vill så kan du skaffa din alldeles egen katalog med hela Promotivs sortiment, men med ditt omslag och dina kontaktuppgifter.

tt

Di g

sla

om Inspir

ation

Mer än 350 sidor, fyllda med allt från pennor till pikéer. Vi kan även göra samma sak med vår PDF-katalog, men där är vi inte begränsade av några deadlines. Vill du ha katalogen med ditt omslag att skicka ut till dina kunder elektroniskt så kan vi lösa det åt dig när som helst.

Skriv upp dig som partner idag: www.promotiv.se/partner

Promotiv Nordics - en del av Clippergifts.com Sverige www.promotiv.se sales@promotiv.se Tel: 08-505 000 55

Norge www.promotiv.no sales@promotiv.no Tlf: 21 09 37 37

Suomi www.promotiv.fi sales@promotiv.fi P. 09 4245 0665

Danmark www.promotivnordics.dk sales@promotivnordics.dk Tlf: 32 72 00 50


Sportringen växer med tio nya butiker Sportringens satsning på Klubb- & Företagsförsäljning attraherar nya butiker till kedjan. På enbart några månader har tio nya butiker anslutit sig och fler är på gång.

– Vi ser väldigt positivt på att så många ser vinning i att vara medlem i Sportringen. De nya butikerna är spridda från Malmö i söder till Umeå i norr och är starka aktörer på sin lokala marknad, säger Sportringens Klubb- & Företagsansvarig Mattias Malm. – Vår leverantörsrelation är väldigt viktig och därför genomför vi en grundlig process där nya butiker måste uppfylla våra kriterier för att bli medlemmar, säger Sportringens vd Lars Palmgren.

De nya butikerna är starka inom försäljning till föreningar och företag och ser stora möjlighet att utvecklas på dessa områden genom ett medlemskap i Sportringen. Sportringen har fått förfrågningar från många butiker runt om i landet.

– Efter lanseringen har flertalet starka butiker runt om i landet kontaktat oss med önskan att vara med. Möjligheten att erbjuda den lokala marknaden kombinationen av sport och företag har skapat intresse. Vi vet att vår kedjemodell passar dessa verksamheter och vi har en organisation som är redo att växa tillsammans med nya butiker som går med i Sportringens Klubb- & Företagskoncept, avslutar Lars.

FAKTA Sportringen – branschens snabbast växande sportkedja med ca 150 butiker finns representerade över hela Sverige. Unikt med Sportringen är att butikerna är fria handlare, varje butik har sitt egna utvalda produktsortiment. Detta gör att butikernas sortiment kan ha en stor variation beroende på inriktning och geografiskt läge.

Nu är det jul igen – om fyra månader! Bär ditt budskap

Även om många av oss vill klamra fast vid sommarminnen är det hög tid att börja tänka på julen. Vill du se till så att dina potentiella kunder lägger ditt företag på minnet? På Bregmos Reklamgodis vet vi hur man gör. Vi trycker upp ditt budskap på produkter folk ser till att ta med sig hem. Beställ din julkatalog redan idag!

Varje år lägger vi lite extra tanke bakom en produkt, och i år är det julburken. Med en vintrig design ser vi den stå framme på bordet även långt efter jul. Ditt budskap håller i sig ända till mars!

Snabb blir snabbare Nu har vi kortare produktionstid på Quatre och tablettaskar – bara 10 arbetsdagar!

BREG_PromotionExpo_Annons 2.1.indd 1

Bregmos Reklamgodis AB | Kundtjänst: 033-22 23 50 | info@bregmos.se | www.bregmos.se

2018-06-11 10:44


PRomotion nr 124 • 2018

17


Vårda ditt varumärke väl – så undviker du bojkott! 28 % av de svenska konsumenterna har bojkottat ett varumärke som följd av en skandal eller ett negativt rykte visar en ny undersökning från YouGov. Men vilka är de som bojkottar? Rapporten ”Sweden: The Brand Boycotter”, som tagits fram av YouGov, tittar närmare på svenska konsumenter som har slutat att använda ett varumärke permanent eller tillfälligt, som en direkt följd av en skandal eller ett negativt rykte. Till exempel när varumärken går igenom en skandal och de beskrivs negativt i medierna (t ex Volkswagens utsläppsskandal eller Samsungs återkallande av Galaxy Note 7). 2 av 5 (40 %) som har slutat använda ett varumärke har gjort det på grund av dålig behandling av djur. Produkter som har negativ inverkan på konsumenternas hälsa är också en av de huvudsakliga

orsakerna till bojkott av ett varumärke (39 %), tillsammans med orättvis behandling av de anställda (37 %). Förutom när produkterna har en direkt skadlig hälsoeffekt, verkar de svenskar som bojkottar vara mer motiverade av företagens etik och moral än av hur nöjda de är med själva produkten/ varumärket. Miljöskada (36 %), orättvis behandling av anställda (31 %), medveten mörkläggning av information eller resultat (30 %) samt korruption (27 %) är alltså de huvudsakliga orsakerna till bojkott av ett varumärke. YouGov-rapporten visar också att vägen tillbaka för bojkottade företag är väldigt lång. 62 % av dem som har slutat använda ett varumärke använder det fortfarande inte och endast 5 % använder det lika mycket som tidigare. 2 av 5 (40 %) som har slutat använda ett varumärke har gjort det på grund av dålig behandling av djur. Produkter som har negativ inverkan

på konsumenternas hälsa är också en av de huvudsakliga orsakerna till bojkott av ett varumärke (39 %), tillsammans med orättvis behandling av de anställda (37%). Förutom när produkterna har en direkt skadlig hälsoeffekt, verkar de svenskar som bojkottar vara mer motiverade av företagens etik och moral än av hur nöjda de är med själva produkten/ varumärket. Miljöskada (36 %), orättvis behandling av anställda (31 %), medveten mörkläggning av information eller resultat (30 %) samt korruption (27 %) är alltså de huvudsakliga orsakerna till bojkott av ett varumärke. YouGov-rapporten visar också att vägen tillbaka för bojkottade företag är väldigt lång. 62 % av dem som har slutat använda ett varumärke använder det fortfarande inte och endast 5 % använder det lika mycket som tidigare.


Välkommen till Nordens största mötesplats för profil- och promotionprodukter

SAVE THE DATE 15 – 16

AUGUSTI

2018

I samarbete med:


JOBBA EFFEKTIVARE OCH SMARTARE! Promotionprodukter.se är en digital marknadsplats där du snabbt och enkelt hittar varumärken, produkter och företag från leverantörs- och grossistledet. Skriv in det du söker, på några sekunder får du svar och inspiration att jobba vidare på.

TESTA REDAN NU!

PromotionProdukter.se Accordprint AB ACG Nyström AB AD Company Sweden AB Add Value Adwater AB Advertising Space AB Affärskontakt AB Aprio AB Aqua Visibility AB Atlas Screen AB/LD Marknadsass Autoform AB Axel & Morin AB B&M Design AB bag4use Ballograf AB Bamatex Bardexa AB Baseballjackor Sverige AB Berg&Nycander AB Bex Sport AB

Bila B&B /Tradingbolaget.se Bills Reklam AB Bindografen AB Black Hill Box in Bag Boxonline AB Bregmos Reklamgodis AB Brodin Trading AB Brodyrbolaget i Borås AB BUFF Sverige AB Burde Förlag Buxbom/ Fourtex AB C TWO Products C&T International AB Cai AB Candab AB Cansocks AB Carleklo Promotion Car-man Trading Co Aktiebolag Cartamundi Nordic AB

Cavalet AB Concess Nordic AB D&J Frantextil AB Dacapo Silver AB Dahlens konfektion AB Daiber Sverige AB Dalarnas Paraplyfabrik DisplayGrossisten AB Dynamics AB Ernst Alexis AB Espreme AB Eurosweet AB ExpoGraf CardKeep Intern. AB Falk & Ross Frebbenholm Trading AB Fredrikssons Slips AB Frozzypack AB FRUIT Garda of Sweden AB GastronomiLeverantören AB

Gourmetskafferiet AB Great Shape Promotion GTK Producent AB Harlequin Trade AB Hobby Reklam AB Häftdesign Hög Tryck AB Ingli Sweden/Jaan Ingel AB Island Pens/Malmö Gravyr Jako Tryckeri AB JMT Print AB Jobman Workwear AB Jouper Design Stockholm Kaffeexperten & Son AB Kallfeldts Läder AB Kalmar ProfilGross AB Karamello Sverige AB Karins Matgåvor AB KE Levin Screenmaskiner Keback AB


PromotionProdukter.se VÄLBESÖKT • TILLGÄNGLIGT • ENKELT Keller Reflex AB KL Impex AB Kosta Boda Orrefors La Praline Gothenburg AB Laser Pro AB Ligma Group AB LR Tryck i Sunne AB /Nummerlappar Malvia AB Marbäck Tricot Mr Fredrik AB MT Profile AB New Wave Mode AB New Wave Sports Newline A/S Nilörn AB Nordiska Etikettbolaget AB Nordkök AB NS System A/S OD Profile AB

Offason AB Orrefors Kosta Boda P&R Lidköping AB PapEx tterséns Tryck AB Plaintalk KB Emblem & Flaggor Plast-Petter AB Plastprint AB Portia AB PR Marking AB PR Tryck AB Printo AB Pro One AB Projob Workwear AB PromoSeeds PRomotion Media AB Promotiv Nordics Quickbutton Badges AB Quickex AB/Akita Rehn Trading AB

Reklam Grossen AB Sagaform AB Sandryds Handels AB SAPP SBPR Scandinavian Travel Innovation Scanotag AB Score iT Sea Trikå AB Sibon Production AB Smila Workwear Smålandsvatten SOXS.se Sport Fossto AB STIKO AB Swebrush AB Svenska Medalj AB Sydsvensk Form Reklam AB Tailor Konfektion AB Targus Sweden AB

FÖRETAG SOM REDAN FINNS PÅ PROMOTIONPRODUKTER.SE •4 617 429

Techimport Skagvik & Ericson AB Teddykompaniet i Båstad AB Teko Tryck AB Texet AB Textilgrossisten Hefa AB Tillinge Import & Handels AB Timson AB Tobitex AB Trefl Scandinavia AB Undercover Scandinavia AB UniGraphics AB Uppsala Screen-Reklam AB Wasa Sweden WeLoc – Weland M. AB Wide Team AB Vikingsun AB WSI-Reklamgrossisten Väsk & Etuifabrik AB Xindao Scandinavia AB Xpo System AB SÖKNINGAR PER DEN 25 JUNI 2018


Ingen upphovsrätt till apa som tog selfie

Frankrike stäms – tvångsövertog domänen france.com

Den mångåriga tvisten mellan djurrättsorganisationen Peta och fotografen David Slater har kommit till punkt. Enligt en amerikansk appelationsdomstol gäller amerikansk upphovsrättslag bara människor. 2011 tog apan Naruto en selfie med fotografen David Slaters kamera. En infekterad och lång rättsprocess följde, där djurrättsorganisationen Peta drev att Naruto borde få upphovsrätten till selfien. Efter det senaste överklagandet slår nu en amerikansk domstol fast att djur inte kan äga upphovsrätten till bilder.

22

Foto: David Slater

Rätten påpekar också att det inte går att veta om ”djur önskar ha upphovsrätt eller öppna bankkonton som rymmer ersättning”.

Fransmannen Jean-Noël Frydman stämmer nu den franska staten, efter att myndigheterna i landet tvångsövertagit domänen france.com som Frydman köpte redan 1994. Under internets tidiga dagar var det mycket vanligt att privatpersoner köpte domän-

namn som man insåg skulle bli värdefulla på sikt, för att sedan sälja dem för stora summor pengar. Frydman har byggt upp en affärsverksamhet runt domänen och har även samarbetat med en rad franska myndigheter men fick till slut se domänen beslagtas tidigare i år, tre år efter ett domstolsbeslut där rätten ansåg att Frydman bröt mot de franska varumärkeslagarna. I sin stämning skriver Frydman att myndigheterna missbrukat det franska rättssystemet.

PRomotion nr 124 • 2018


Välj rätt adress till företagets hemsida

Gör hemsidan lätt att hitta. Krångla inte till det. Låt domännamnet överensstämma med ditt företagsnamn. Det gör det lättare för nuvarande och blivande kunder att hitta dig vid sökningar på webben. Domännamnet ska vara lätt att komma ihåg, uttalas så som det skrivs. Om företagsnamnets stavning kan tolkas på olika sätt kan man registrera alla olika varianter som domännamn och peka allihop mot din hemsida. Då hamnar besökaren rätt även om

PRomotion nr 124 • 2018

domännamnet stavas fel i webbläsaren. Undvik förkortningar och specialtecken i domännamnet, vilket oftast bara skapar förvirring och gör det svårare att hitta ditt företags hemsida på webben. Driver du företag i Sverige är till exempel .SE det självklara valet av toppdomän för adressen till ditt företags hemsida. .NU är ett bra komplement till .SE och driver du en internationell verksamhet kan .COM vara att rekommendera. För att inte missa några besökare till din hemsida kan du komplettera domännamnet med de vanligaste toppdomänerna (t ex .SE, .NU och .COM), vanliga felskrivningar och stavfel samt med och utan svenska tecken (t ex mindomän.se och mindoman. se).

ID, THE ID IDENTITY LOGO, ID TECH ARE REGISTERED TRADEMARKS OF THE COMPANY REXHOLM A/S © 2018 REXHOLM. ALL RIGHTS RESERVED

Att välja domännamn (webbadress) till företagets hemsida eller webbshop kan låta enkelt men för att få bästa möjliga effekt av din valda webbadress spelar flera delar in.

23


Succé för Educationday!

SBPR – Svensk Branschförening Profil- och reklamartiklar arrangerade i slutet av maj en Educationday på Nalen i Stockholm. SBPR hade tagit initiativet för att höja kunskapsnivån inom branschen och skapa en samsyn kring viktiga frågor. Cirka 200 personer hade hörsammat inbjudan. Den ena intressanta föreläsningen avlöste nästa med ännu mer intressant och relevant information. Mest applåder fick utan tvekan Cecilia Grahn-Nyd för sitt föredrag om Produktmedia i reklammixen och Michael Lemner för sin föreläsning om framtida handel.

KEMIKALIEINSPEKTIONEN Först ut var Karin Alkell och Camilla Westlund från Kemikalieinspektionen som förklarade att alla produkter omfattas av kemikalieregler – och vet du vad som gäller för ditt företag? De informerade om regler för varor och om kommande kontroller av profil- och reklamprodukter. Många lever i villfarelsen att någon annan har ansvar. Svaret är att om du säljer eller delar ut någon produkt så har du ett ansvar om något innehåller för många eller för mycket förbjudna substanser. Svaret såg ut att chocka en del av åhörarna. Om det kommer till åklagare så drar han alla inför ”skranket” dvs. importören, återförsäljare och slutkund (ses som distributör) om leverans skett till slutkund. Många återförsäljare har avtal med sin leverantör som reglerar detta, men det fritar inte dem från det juridiska ansvaret. Mycket nyttig föreläsning för alla närvarande.

SLUTA SÄLJA OCH BÖRJA LEVERERA VÄRDE

KUNDERNAS NYA KÖPMÖNSTER EN MÖJLIGHET  

Christian Bönnelyche menade på att det är viktigare nu än någonsin att ständigt ifrågasätta sitt sätt att arbeta och se över sina affärsprocesser. Smartphonen har under de senaste åren blivit vår livs fjärrkontroll både privat och i jobbet och utifrån detta kommer konsumentbeteenden både vad gäller B2C och B2B att förändras radikalt. Det enda vi vet är att förändringarna bara kommer att gå snabbare och snabbare i takt med att den digitala utvecklingen formligen exploderar. Det ger nya affärsmöjligheter där gamla modeller snabbt visar sig hopplöst föråldrade. Christian menade också att du gör ett mycket bättre jobb om du är i bra form både fysiskt och mentalt. Det man investerar i sig själv får dom du jobbar med tillbaka många gånger om. Även här gäller det att bryta barriärer, pröva nytt och vara nyfiken.

SVERIGES ANNONSÖRER

THE POWER OF PRODUCT MEDIA

Sveriges Annonsörer genomförde 2012 en stor annonskampanj med budskapet ”Trött på reklam? Vinn en resa till Nordkorea – landet utan reklam”. Kampanjen framtagen av Forsman & Bodenfors - polariserade svenskarna. Bakgrunden till kampanjen var svenskarnas allt mer negativa inställning till reklam (>50 % av svenskarna säger att man är negativ eller mycket negativ till reklam). Många gick i taket (bl a Svenska Dagbladets ledarsida), medan andra höjde den till skyarna. Anders Eriksson från Sveriges annonsörer visade bilder från i stort sett ett reklamfritt Nordkorea. Budskapet till åhörarna var nog lite förvirrat även om bilderna var fina.

Cecilia Grahn Nyd, styrelseledamot i SBPR, berättade om vad Produktmedia egentligen står för och hur kan vi använda begreppet för att nå ökad framgång. SBPR:s första undersökning visade på förväntat genomslag och hur mottagaren uppfattar den profilprodukt som distribueras. Resultatet var över förväntan och har stärkt branschen på flera sätt. Nu var uppföljaren klar med svar som är intressanta för både branschens och den enskilde aktörens framtid. Den nya undersökningen är genomförd i de tre grupperna mottagare, köpare och återförsäljare. Matnyttig information för den vakna återförsäljaren att förmedla till sina kunder.

Michael Lemner, med lång erfarenhet från detaljhandeln i Europa, föreläste om hur den fysiska butiken förändras och snart kommer ersättas av showroom och digitala skyltfönster. Han menade bland annat att vi snart kommer att handla allt via knapptryck på telefonen. Michael har 35 års erfarenheter i internationell detaljhandel med ledande positioner i företag som H&M, New Look, Bally, LolaLisa och Mim. Idag jobbar han som konsult med styrelseuppdrag i många internationella detaljhandelskedjor Pimkie, Orsay, Jules, Polarn & Pyret. Han är också vd för Tim Tam Consulting, en europeisk network Retail konsulter. Han är specialiserad på strategi, utveckling och förvaltning. Han har bott i många olika länder, däribland Hongkong, Frankrike och Belgien, sedan han lämnade Sverige för 30 år sedan. Konsumenter ställer allt högre krav på företag, myndigheter och organisationer i fråga om kommunikation och kundkontakt. Förtroendefrågor blir en allt viktigare framgångsfaktor, vilket gör det nödvändigt att tajma insatser och kunna balansera de budskap som förmedlas. – Vi ser att de företag och organisationer som satsar på ett starkt innehåll, det vill säga fakta och ett engagerande berättande, vinner omvärldens uppmärksamhet och förtroende. Framtiden tillhör inte de som skriker högst, utan de som har tålamod och kan kommunicera på ett sant, relevant och intresseväckande sätt, menar Michael Lemner.

24

Text: Tore Lindfors

PRomotion nr 124 • 2018


På Education Day i Stockholm delade SBPR ut PromotionBiet i samband med Promomotiongalan på kvällen. En av de som fick en pris var Sandryds som blev korad till Årets leverantör.

Promotionbiet delades ut i nytt sammanhang Tävlingen Promotionbiet instiftades 2003 för att uppmuntra företag som visar kraft, innovationsförmåga och kreativitet i sin verksamhet. Profilreklamens andel av den så kallade reklamkakan

växer i Sverige och branschen börjar uppmärksammas allt mer. Årets leverantör blev Sandryds och övriga nominerade var Xindao och Blackhill. Årets återförsäljare blev Triffiq och övriga nominerade var

Master Design och Reklamproffsen. Årets Miljöpris gick till Wackes och övriga nominerade var Sandryds och Master design. Årets profilprodukt blev en RFID korthållare från Xindao. De övriga

nominerade var AD Company för sin bomullskasse Brief och CTwo för sitt logoband med laddkabel. Årets hederspris gick till Peter Johansson på Prevox.

®

CLASH WITH CONFIDENCE THIS AUTUMN the COTTON BLEND V-NECK SWEATER

AVAILABLE IN up to 9 colours

W W W. F R U I T. S E

RAL13585 Fruit magazine advert v3.indd 1

11/06/2018 13:27


Investering i eventmarknadsföring nådde ett nytt all-time-high under fjolåret och ökade med 8,4 % till en omsättning på 4,3 miljarder kr.

Madeleine Thor, vd på IRM, ser ljust på framtiden.

Eventmarknadsföring omsatte 4,3 miljarder 2017 Utvecklingen är ytterligare ett tecken på den starka reklamtrend som just nu råder på marknaden. Eventmarknadsföring avser investering i evenemang genomförda i externt marknadsföringssyfte som är helt kostnadsfritt för mottagaren. Mätningen av eventmarknadsföring är en del av en årlig studie av investeringarna i sponsring och event somutförs av

26

IRM (Institutet för reklamoch mediestatistik) i samarbete med Sponsrings & Eventsverige (SES). Liksom eventmarknadsföringen så nådde även sponsringsinvestering ett nytt rekord under 2017. Investering i sponsorskap och företagssamarbeten har växt stadigt sedan mitten på 90-talet och fortsätter att göra det även 2017. Under förra året ökade omsättningen

med 1,6% till 7,2 miljarder kr. Sponsringen är fortsatt en stark regional reklamkanal då cirka 60 procent av sponsorinvesteringarna gäller lokala/regionala rättighetsinnehavare och organisationer. – Det är intressant att se att eventmarknadsföring lyckas öka i takt med den mycket starka tillväxten inom medieinvestering, statistiken utgör överlag ett

värdefullt komplement till IRM:s löpande statistik över medieköp, kommenterar Madeleine Thor, vd på IRM. – Att både sponsring och event fortsätter att nå nya alltime-high-nivåer är otroligt roligt! Vi hoppas den goda trenden håller i sig även i år, säger Ulrika Molin, vd på Sponsrings & Eventsverige.

PRomotion nr 124 • 2018


DU HJÄLPER DINA KUNDER ATT SYNAS. MEN VEM JOBBAR FÖR DIG? VI GER PROMOTIONBRANSCHEN ETT ANSIKTE! Svensk Branschförening Profil- och Reklamartiklar är paraplyorganisationen för dig som jobbar med produktmedia. Vi utvecklar, utbildar och peppar det enskilda företaget och driver viktiga strategiska branschfrågor på nationell och internationell nivå. Produktmedia är en framtidsbransch med stora möjligheter att växa och utvecklas. Tillsammans är vi starka och kan ta vara på möjligheterna. Välkommen att bli medlem i SBPR! www.sbpr.se

FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK!


Ny lag för Kommunal får stöd ipersonuppgifter kampen för fria Klädkrav får fackligt stöd

arbetskläder. Kravet backas nu upp av flera Den 25 maj 2018 börjar en fackförbund i vårdny dataskyddsförordning sektorn. ”General Data Protection Regulation” GDPR att Det är orimligt att anställda börja gälla i EU:s alla inom vården ska bekosta medlemsländer.

sina arbetskläder själva och därmed betala för sin egen arbetsmiljö. Det skriver Den kommer att gälla direkt Kommunal, Vårdförbundet, och ersätter nationella regler Läkarförbundet och Fysiosom till exempel Personuppterapeuterna i ett gemengiftslagen i Sverige. samt remissvar till ArbetsFörordningen kan komma att miljöverket, uppger Läkarfå stora konsekvenser för alla tidningen. typer av företag som samlar in, Fackförbunden kritiserar behandlar och lagrar persondärmed Arbetsmiljöverkets uppgifter. Företag bör redan förslag till nyapå föreskrifter nu börja titta hur de hanteom mikrobiologiska rar personuppgifter. arbetsmiljörisker, för att det inte Den nya dataskyddsförordtydligt vem som ska ningenanger stärker personskyddet väsentligt, vilket samtidigt

Lager 157 satsar på profilkläder

bekosta arbetskläder för anställda i vård och omsorg. I förslaget anges inte vem som ska stå för inköp innebär att de företag och av arbetskläder, men aktörer som bryter mot reglerarbetsgivarna ska stå för tvätt na kan få kännbara sanktioner. av kläderna och se till så att Det högsta vitet som kan de lämnas vid arbetsdagens utdelas är upp till 20 miljoner slut, uppger Läkartidningen. euro eller motsvarande fyra Kommunal har länge stridit procent av årsomsättningen för att medlemmarna som för hela koncernen. jobbar i vård och omsorg ska Många företag har uppgifter få fria arbetskläder. om privatpersoner lagrade i Sedan 2016 kräver lagen databaser och i egna system. att anställda inom hemDen nya lagen ställer krav på tjänst, på äldreboenden och att företagen kan garantera LSS-boenden för funkintegriteten för kunder. tionshindrade ska bära Personuppgifter enligt lagen arbetskläder. Det finns dock sträcker sig längre än bara en ingetnamn krav på arbetsbild, ochatt adress. Det givarna ska köpa in och stå kan också vara IP-adress på för arbetskläderna, vilket nätet, en e-postadress till ett Kommunal Nu backas företag ellerkrävt. gps-positioner kravet alltså av ytterligare som visar varupp en person tre fackförbund i vården. befinner sig.

Butikskedjan Lager 157 går in i profilklädesbranschen med ambitionen att bredda utbudet av arbetskläder, inte minst till kvinnor som kedjan menar har varit en förbisedd kundgrupp inom segmentet arbetskläder. I ett pressmeddelande skriver kedjan att hela ”branschen nu ska moderniseras och företagskläder ska tas in i en ny tid”. Med det menar Lager 157 att modegraden ska vara hög, grossistledet kapas och att prisstrukturen ska vara transparent. – Detta gör vi för att vi kommer från modebranschen, vi har kunskapen och kompetensen att utveckla och

vi har en affärsmodell som förenklar hela systemet för företag och organisationer som vill handla, säger vd Stefan Palm i en kommentar till den nya satsningen. I samband med lanseringen öppnade modekedjan även en B2B-anpassad webbutik. Kunderna checkar ut ur butiken med organisationsnummer. Kläderna kategoriseras i webbutiken i segementen indoor, outdoor, training och home. I heminredningsdelen finns bland annat doftljus, sängkläder och förkläden. Enligt kedjans Karin Norrlander ska sortimentet utökas. Förutom den nya profilklädessatsningen ska de ska öppna minst sju nya butiker i Sverige under innevarande år.

Allt för att synas!

Skandinaviens ledande flaggleverantör och bästa Din bredaste Vi har koll på det som märks. märkleverantör

MAGNUS

brodyr • transfer • lasergravyr • screentryck

Hagagatan 1 (Sågareliden) · 331 33 Värnamo · Tel 0370-30 21 00 info@prmarking.se · www.prmarking.se

PRomotion nr 121•2017 28 PRM_ann_90x125_170203aHR.indd 1

Malin

leveranstider till lägsta pris. Välkommen att prova oss! Se hela vårt sortiment på www.formreklam.se Pop Up väggar

Mässbord

Maria Svensson

Anders

Anders Andersson

Vi erbjuder högsta kvalitet och bästa

Maria Andersson

Produkter för Mässor & Event Bordsflaggor, båtvimplar, ordensband, vimplar, mässdukar mm

Namnbrickor

unigraphics.se

0413-245 50 - www.formreklam.se 27 PRomotion nr 124 • 2018

2017-02-03 14:59


Branscherna Momentum förvärvarsom 70% gör trovärdig i Reklamproffsen

VILKA AV FÖLJANDE BRANSCHER ANSER DU GÖR MEST TROVÄRDIG REKLAM? TRE VAL MÖJLIGA.

Utbildning/forskning, kultur/ • Utbildning/forskning 20 % nöje samt livsmedel/dagligvaror • Bilar/biltillbehör 4 % • Kultur/nöje 18 % är de branscher som svenska folket • Sporthandel • Livsmedel/dagligvaror 18 % Momentum Group AB starten år 2000. Bolaget är ägare för att utveckla FAKTA 4 % • Energi/drivmedel 3 %är anser gör mest trovärdig reklam. • Välgörenhet/ideellt 17 % (publ) har förvärvat idag ett väletablerat föreReklamproffsen i framtiden. Momentum Group • Försäkring 3 % • Rättsväsendet 13 % 70 procent av aktierna tagii botten Örebro med omnejd. Vi Vi på Reklamproffsen ser en återförsäljare av Branscherna som hamnar 3 % och • Möbler/hem 11emot % att fortsätta vår • Hotell/restaurang iär Reklamproffsen ser mycket goda möjligheter fram industriförnödenheter IT/telekom, hygien/kosmetik • Mode 3 % • Alkohol/bryggerier 9 % Skandinavien AB till vidare utveckling och positiva långsiktiga utveckling industrikomponenter, tjänster samt rekrytering/management. 3% • Förbund/branschorganisationer 8 % • Spel (”Reklamproffsen”). tillväxt för Reklamproffsen tillsammans med våra kunder och service till professionella • Fastigheter/köpcentrum 2% Det visar en färsk undersökning • Politik/myndigheter 8 % som en del av Momentum och leverantörer – och slutanvändare inom industri• IT/telekom 2 % • Bygghandel 7 % Reklamproffsen en återGroup, säger Ulf Lilius, vd & med en ny stark ägare som och byggsektorerna i Norden. från Novus, ärgenomförd på uppdrag 1 % cirka • Vitvaror/elektronik 6% försäljare av produktmedia koncernchef för Momentum delar både våra värderingar • Hygien/kosmetik Koncernen omsätter av intresseorganisationen Sveriges • Rekrytering/management % • Industri/tillverkning 5 % innefattande yrkeskläder och Group. och mål, säger Andreas 5,5 miljarder SEK per år1och Annonsörer. • Ingen av branscherna 15 % • Resor/turism 5 % profilkläder i Örebro med Reklamproffsen kommer Blomkvist, vd och delägare har omkring 1 600 anställda. omnejd. Reklamproffsen omsätter cirka 35 MSEK per år med god lönsamhet och Bland lista med 25 bran- har 12 en anställda. scher fick svenska folket – Reklamproffsen har välja de tre man anser gör mest med sina starka kundoch trovärdig reklam. I topp hamleverantörsrelationer och nade utbildning/forskning medarbetare med hög som var förstahandsvalet bland var kompetens utvecklats femte (20 %) samt kultur/nöje framgångsrikt ända sedan

• VetMomentum ej 13 % • Bank/finans 4% att fortsätta drivas som ett i Reklamproffsen. Group AB självständigt nischbolag i Tillträde skedde i samband (publ) är noterat på Nasdaq enlighet med Momentum med förvärvet. Förvärvet Stockholm sedan juni 2017. Även bland könen råder dagligvaror (23marginellt %), medan och livsmedel/dagligvaror Group-koncernens filosofi bedöms ha en de delade meningar. Medan åldersgruppen 65-79 år sva(18 %). med decentraliserat positiv påverkan på kultur/nöjesbranschen rankarade i högre grad möbler/hem Undersökningen visade affärsansvar. Momentum Groups resultat des högt av kvinnorna (21 %) (19 %). De i åldern 65-79 år även på signifikanta skillnader – Med sitt tydliga fokus per aktie under innevarande kammade branschen hem 15 anser att välgörenhet/ideellt mellan åldersgrupperna. Fler på starka nischföretag räkenskapsår. procent av männens röster. gör mest trovärdig reklam ivar åldersgruppen 50-64 år svaMomentum Group Omvänt var det i branscherna (28 %). rade i högre val grad livsmedel/ ett naturligt som ny

OFFICIAL LUGGAGE SUPPLIER FOR TEAM SUNWEB

30 PRomotion nr 124 • 2018

Låt dina idéer flöda med hjälp av vårt CustomChromatixTM koncept och personifiera ditt bagage! Promotional Products, ring Jonas +46 (0) 701 84 24 99 jonas.lenberg@travelinnovation.se

PRomotion nr 120•2017 29


Digital visualisering skapar handel Foto: Spook AB

Handeln har idag stora utmaningar. Fysiska butiker lägger ner samtidigt som e-handel brottas med felköp, returer och utländsk priskonkurrens. Nu visar forskning från Handelshögskolan i Stockholm att digitala verktyg för interaktiv visualisering av

30

produkter kan vara nyckeln till att få grepp om problemen. – Kunden idag vill inte ha någon skillnad mellan fysisk och digital handel. Digital visualisering blir ett viktigt steg i att sudda ut gränserna däremellan, säger Carl-Philip Ahlbom, forskare på Center for Retailing vid Handelshögskolan.

Under våren har forskare på Handelshögskolan i Stockholm undersökt hur kundens köpupplevelse påverkas med stöd av digital produktvisualisering. I studiens första fas jämfördes en vanlig produktsida med en fiktiv sida där kunden kunde interagera med produkten och testa

dess funktioner i 3D direkt i e-butiken. Starka effekter syntes på flera aspekter, såsom köpvilja och produktens uppfattade kvalitet. – Resultatet visar att digital visualiseringslösningar har potential att bli något riktigt stort som hjälper till att förflytta retailbranschen framåt. Det blir en helt ny konsument-

PRomotion nr 124 • 2018


Kunderna ska kunna komma närmare produkten. Som när man tar ner en produkt från en butikshylla för att klämma och känna på den, fast online – utan VR-glasögon,

DEN PERFEKTA JULKLAPPEN…

appar eller plugins.

upplevelse både inom e-handeln och fysisk handel, säger Carl-Philip Ahlbom. Interaktion skapar engagemang och ökar förståelsen. I studien användes 3ngage, ett verktyg för digitala interaktiva produktupplevelser på webben. Kunderna kunde handskas med produkten direkt på e-handelssidan, istället för att bara titta på bilder. De kunde vrida på produkten, öppna den, se

hur tillbehören sätts ihop och testa dess olika funktioner. Forskningen visade att det ökar intresset för varan, vilket ger mervärde både för konsumenter och handlare. – Vi vill att kunderna ska kunna komma närmare produkten. Som när man tar ner en produkt från en butikshylla för att klämma och känna på den, fast online – utan VR-glasögon, appar eller plugins, säger Thomas Krotkiewski, vd på Spook AB som utvecklar 3ngage.

Juli augusti

på Nordic Profile Fair

Hitta din profilförpackning på monter A07:14. PRomotion nr 124 • 2018

PRESENTERA DITT BUDSKAP PÅ ÅTERANVÄNDNINGSBARA MUGGAR

W W W. P F C O N C E P T. C O M

31


I en bransch så pass ny som bloggbranschen kan det ibland vara svårt att veta vilka lagar och regler man är skyldig att hålla sig till. KV – Konsumentverket har en ”Vägledning om marknadsföring i bloggar och andra sociala medier” för att underlätta för bloggare och social medieprofiler att följa en av dessa lagar – marknadsföringslagen.

Linda Hörnfeldt, en influencer och bloggare under namnet La Linda, grundare av Influcers of Sweden, ger många tips på hur man kan lyckas i detta nya yrke i den digitala världen.

Väledning kring marknadsföringslagen Vägledningen har tagits fram för att göra marknadsföringslagen mer lättförståelig och anpassningsbar till moderna medier som bloggar och sociala medier. Bloggbranschen har även varit delaktig och kommit med feedback på utkast till vägledningen, bland annat vid två workshops där bland annat Better Bloggers och många av Sveriges ledande bloggagenturer och portaler var närvarande. Så, vad tar vägledningen upp och hur ska betalda inlägg märkas ut? Vi reder ut.

utbyte mot att skriva om ett företag eller ett varumärke så är det marknadsföring och ska märkas ut som sådan. Det är den korta förklaringen. Det spelar ingen roll i vilken kanal detta sker (blogg, Instagram, YouTube t ex) eller vem som tar den initiala kontakten. Det är inte bara företaget som gör marknadsföringen som är ansvarig för att detta sker utan även publicisten (bloggaren, YouTubearen t ex) och eventuella mellanhänder (byrå, anställd på företaget t ex)

VAD ÄR MARKNADSFÖRING?

HUR SKA MARKNADSFÖRING MÄRKAS UT?

Om du får ersättning, i pengar, produkter eller en tjänst (till exempel ett frisörbesök), i

En läsare av en blogg eller annat inlägg i andra sociala medier ska genast och enkelt

32

kunna identifiera om inlägget är marknadsföring. I detta sammanhanget är genast nyckelordet. Det räcker alltså inte att skriva ”i samarbete med” någonstans mitt i inlägget eller

under inlägget som många gör. Poängen är att läsaren direkt – även om man bara skummar – ska kunna identifiera inlägget som reklam och kunna välja bort det om hen så vill.

NÅGRA FÖRSLAG PÅ HUR MAN KAN MÄRKA UT INLÄGG ÄR TILL EXEMPEL: • Märk inlägget med ”Annons” eller ”Reklam” i början av inlägget. Konsumentverket var tveksamma till uttrycken ”i samarbete med” och ”sponsrat inlägg” eftersom de var osäkra om dessa är tillräckligt tydliga för din publik. Förstår alla vad det betyder?

• Uppmärksamma läsaren på att det rör sig om marknadsföring i rubriken och i början av inlägget. • Använd ett annat typsnitt eller färgsättning, så att det sticker ut från andra inlägg. • På sociala medier märk inlägget med #annons eller #reklam och #företagetsnamn.

PRomotion nr 124 • 2018


SVT ska böta 50 000 kronor för Rolexlogga Sveriges Television fälldes i Granskningsnämnden för radio och TV (GRN) för direktsändningen av Nordea Masters. I sändningen visades flera elektroniska informationsskyltar med logotyper för klockjätten Rolex och flygbolaget Emirates, vilket var i strid med bestämmelserna om otillbörligt gynnande av kommersiella intressen i radio- och TV-lagen. GRN ansökte hos förvaltningsrätten i Stockholm om att SVT skulle påföras en särskild avgift om 50 000 kronor för överträdelsen. SVT hävdade i rätten att de i första hand inte skulle påföras en avgift, i andra hand att den skulle vara lägre, mot bakgrund av att det handlade om en

direktsändning och att produktionsbolaget lagt till grafik i sändningen som SVT inte hade godkänt. Förvaltningsrätten fastställer avgiften till 50 000 kronor och anser att SVT haft viss möjlighet att minska varumärkenas exponering även med beaktande av att överträdelsen skedde i direktsändning, samt att överträdelsen är att betrakta som allvarlig ”eftersom programmet har sänts i en rikstäckande kanal som haft stor spridning bland allmänheten.” Dessutom väger rätten in att SVT tidigare har brutit mot reglerna om otillbörligt gynnande av kommersiella intressen genom liknande exponering av varumärken under just Nordea Masters.


Länka till bild blev dyrt

Fler återvinner kläder En majoritet av svenska konsumenter har återvunnit kläder under det senaste året. Det visar resultatet i studien The Nordic Market for Circular Economy som har genomförts för andra året i rad.

Att utnyttja andras bilder kan kosta. Tylösands Havsbad stämdes för upphovsrättsintrång för länkning till ett Instagram-konto. Av yrkade 21 500 gick Tylösand med på att betala 16 250 till fotografen i en förlikning. En Halmstadsbo fotade en modell vid havet. Modellen la sedan upp bilderna på sitt Instagramkonto. Tylösands Havsbad/Hotel Tylösand har havsbilder på tylosand. se och 2016 hade de länkat till Instagramkontot med bil-

derna. Fotografen reagerade eftersom han inte hade tillfrågats. Han stämde och krävde 18 000 kr i skälig ersättning, 2 500 kr för utebliven namnangivelse som fotograf samt 100 kr för ytterligare skada. Tylösand hävdade att det inte var exemplarframställning eller tillgängliggörande att länka till ett Instagramkonto. Tvisten avslutades genom en förlikning som stadfästes genom dom där Tylösand åtog sig att betala totalt 16 250 kr till fotografen.

ju samma sak. Då blir det också naturligt att testa. Sen är det svårare för folk att bryta en norm än att skapa en egen, vilket hade varit fallet om bara en enda kedja hade erbjudit återvinning, säger Erik Elvingsson Hedén, vd på SB Insight. Sorgebarnet inom återvinning Att så många svenskar är elektronikbranschen. numera återvinner kläder Andelen svenskar som är enligt studien en effekt har återvunnit elektronik av klädkedjornas initiativ under 2017 är fortfarande med återvinningsboxar. försvinnande liten och når Enligt analysföretaget SB endast i vissa kategorier Insight, som ligger bakom över 10 procent. Studien studien, har det framförallt The Nordic Market for varit betydelsefullt att flera Circular Economy genomförs av de stora klädkedjorna årligen sedan 2017 av erbjuder tjänsten. analysföretaget SB Insight. – Den viktigaste anledningen Årets resultat baseras till att så många svenska på intervjuer med 2700 konsumenter nu återvinner medborgare i Norge, Sverige, sina kläder är att det har blivit Finland och Danmark samt en norm. H&M, KappAhl, med experter på cirkulär annons februari printo 2018.pdf 1 i 2018-02-08 12:14 Lindex och de andra erbjuder ekonomi de fyra länderna.

15-16 Augusti 2018 Elmia, Jönköping

Lets uncovwers! a u t u mn n e Vi lagerför och trycker alla våra produkter i Falköping

Välkommen till vår monter på Elmia!

Legotryck? Vi hjälper er!

Den 15-16 augusti ställer vi ut och visar upp våra spännande höstnyheter. Vi ses i monter A08:13 på Elmiamässan! Kontakta oss för att boka ett personligt möte: info@ctwo.se 040-689 14 50 | www.ctwo.se | www.usb.nu

Ser hela vårt stora sortiment av profilprodukter på

www.printo.se Göteborgsvägen 2 | 521 30 Falköping | 0515-104 35 | info@printo.se

34 Elmiamässan höst 2018 inbjudan v2.indd 1

PRomotion nr 124 • 2018 2018-06-07 17:12:20


PRomotion PRomotion nr nr 124 122 •• 2018 2018

35 39


-Glöm inte Namnskylten! Campaign & Event By Quickbutton Badges!

www.quickbutton.com info@quickbutton.com 0474 488 40

U l t i m a t e

r e f l e c t i v e s

U l t i m a t e

r e f l e c t i v e s

U l t i m a t e

r e f l e c t i v e s

Bättre reklambärare får du leta efter!

www.scanotag.com Ledande golfgrossist. Vi har även varumärkena Callaway och Titleist.

VI GÖR DET SOM NI VILL HA DET. Egen design även mindre volymer till både små och stora företag.

www.bardexa.se

bardexa levannons 122.indd 1

N

N y u pp d a te et! r

! sak

Ny

teknik! Rakt på

30 36

Kalmar profilgross nr 123 ny.indd 1

2018-02-15 11:1

tal! Ny lo ok por !

promotionprodukter.se

levregppcom.indd 1

2017-12-13 15:00

Kalmar ProfilGross AB

www.cameogolf.com • info@cameogolf.com

ad

yh

unigraphics.se

2014-06-23 23:06

PRomotion nr nr 124 123 •• 2018 2018 PRomotion


16

Annonsera här! Endast 900 kr per införande. Boka på telefon 040-91 14 90!

Promotional giveaways made from high-quality plastic www.promowolsch.de Made in Germany

Badlakan Siritex har badlakan och handdukar på lager för snabba leveranser. Vi skickar gärna prov på kvalitén. www.siritex.se info@siritex.se 08 7920092

Sömnad, ändringar av alla slags textilier Snabb leverans, bra priser Tillverkning av sportkläder 08-58354710, www.activesweden.se info@activesweden.se

Annonsera här! här! Annonsera

Endast 900 krEndast per införande. Boka på telefon 040-91 14 90! 900 kr per införande. Boka via mail info@promotionmedia.se

PRomotion nr nr 124 123 • 2018 PRomotion

31 37


Företagsnytt

CTWO HAR ANSTÄLLT TVÅ NYA MEDARBETARE Charlotte Svensson är ny grafisk designer med många års erfarenhet av yrket men är ny inom denna bransch. Suzanna Plajer har anställts som backoffice men hon kommer även att hjälpa till med grafiskt material.

NYA MEDARBETARE? Skicka in en kort text och högupplöst foto på nya medarbetare. Vi tar in det kostnadsfritt i mån av plats. Skicka till red@promotionmedia.se

Projob Workwear AB har ändrat i ledningen. Ny tf VD är Tomas Winberg, han har varit på företaget i 13 år och har tidigare varit ansvarig för inköp.

Anders Dahlgren, har anställts som ny Key Account Manager i Stockholm på PF Concept. Anders har tidigare arbetat på New Wave med Toppoint och nu senast på Adare som Account director för Coca Cola European Partners.

Annonsera! PRomotion PRomotion

Branschtidningen för profil- och promotionprodukter // nr 123 • 2018 pris 60 kr

Promotion nr 123 2018.indd 1

– den enda branschtidning som riktar sig till viktiga beslutsfattare och kunder inom promotionbranschen.

2018-02-17 12:02

Vi tycker det! Vi levererar allt inom marknadsföring och kommunikation, grafisk formgivning och förpackningsdesign, foto och film, affärsanalyser och strategier, webb och systemlösningar, tryck och skyltproduktion samt logistik och fulfilment.

Här kan du läsa om hur du når beslutsfattare

www.promotionmedia.se 38

www.exakta.se | info@exakta.se | 033-480 480

PRomotion nr 124 • 2018


SKAPA EN NY

HEMSIDA

MED ALLA PRODUKTER INLAGDA FRÅN START

a HEMSIDA MED DIN PROFIL a NETTOPRISER & OFFERTVERKTYG a MÄNGDER AV TEMAN a SSL-CERTIFIERING a OSLAGBAR SÖKMOTOR a 60+ LEVERANTÖRER a 100.000+ PRODUKTER a 160+ VARUMÄRKEN Detta och många fler funktioner specialbyggda för profilbranschen.

PROVA GRATIS

30 DAGAR unitedprofile.se/prova

Besök oss på

Nordic Profi

A03:18 Unitedprofile är Sveriges enda e-handelstjänst som bara jobbar mot profilbranschen. Lita på att vi gör jobbet åt dig.

Google PageSpeed

a95/100

Pingdom

www.unitedprofile.se REFERENSER

a100/100 YSlow

a90%

LEVERANTÖRER

”Vi kan verkligen rekommendera systemet. Har underlättat väldigt för oss och våra kunder. Snabbt och smidigt.” Lars Johansson VD, Topline Profil AB

vrigstad flaggor & expo

le

Promotion nr 124  
Promotion nr 124