Page 1

PRomotion

Branschtidningen fรถr profil- och promotionprodukter // nr 121 โ€ข 2017 pris 60 kr


KUNSKAP

NILSSONCRWTH.SE

VI ÄR SKJORTMAKARE

Kvalitet, passform och noggrannhet bygger fundamenten i alla våra plagg. www.ernstalexis.se


PRomotion Branschtidningen för profil- och promotionprodukter LEDANDE PUBLIKATION Branschtidningen PRomotion startades 1996 och är opolitisk och organisatoriskt obunden och för profil-och promotionbranschen den ledande publikationen. MÅLGRUPP återförsäljare av profil- och yrkeskläder, promotionartiklar, presentreklam, brodyr, transfer, screen, tryck- och märkutrustning. TIDNINGSREDAKTION Ansvarig utgivare och chefredaktör: Tore Lindfors, tore@promotion.nu 0704 91 24 65 Carina Johanzon, carina@promotion.nu 0702 16 87 24

Vad jobbar vår bransch med, egentligen?

Tores tankar

VAD JOBBAR VÅR BRANSCH MED? Vad erbjuder vi? Produktmedia, promotion- reklam- profilprodukter, profilreklam, give-aways, presentreklam, profilmedia, företagsreklam, brand items, mercandisheprodukter. Listan på begrepp är lång. Tillsammans med många arbetar vi på PRomotion med att ta bort ordet presentreklam. Det är inga presenter, det är produkter som förmedlar budskap. Att mottagaren inte betalar är inte samma sak som att det är en present. Att våra politiker inte ser det som vilken marknadsföringskanal som helst bottnar sannolikt i att vi säger ordet present. Därav får vi aldrig högre avdragsbelopp och kommer fortsätta slåss med skatteverket om skattemässig avdragsrätt. Bolaget skall ju inte syssla med presentutdelning säger skatteverket. En annonskampanj för några miljoner i en rosa tidning är okej.

TIPSA OSS! Skicka gärna pressreleaser, personalnytt, produktnyheter med mera till red@promotionmedia.se LAYOUT Remark Erika Braun TRYCK Vindspelet Grafiska AB UPPLAGA & SPRIDNING Totalt 18 000 exemplar. Tryckt upplaga 3 000 exemplar som når branschrelaterade företag inom profil och promotion. Digital version mailas till över 15 000 branschrelaterade personer och läggs även ut på vår hemsida promotionmedia.se ANNONSFÖRSÄLJNING Carina Johanzon, carina@promotion.nu 0702 16 87 24 INFORMATION Omslag: Foto: Carina Johanzon Småbilder på framsidan fr v: PF Concept , Mid Ocean Brands och NS Promotion. Redaktionen ansvarar ej för icke beställt material. Citera oss gärna men ange källan. POSTADRESS

ALLT FLER KONSUMENTER HANDLAR VIA NÄTET från Kina. Låga priser inklusive frakt gör att PostNord tar emot cirka 100 000 försändelser per dag. Förklaringen med billig frakt ligger i det internationella postsystemet med rötter från 1874. Då var Kina ett utvecklingsland som genom subventioner behövde hjälp med att få igång sin postverksamhet. Även företag i Sverige som skall handla julgåvor till anställda börjar importera själva. Det tuffar till sig för återförsäljarna i profil- och promotionbranschen beroende på vilken inriktning man valt. Tidningen PRomotion har sedan något år tillbaka erbjudit annonsörer Content Marketing som är ett medel inom marknadsförings- och kommunikationsbranschen. Det syftar på att med en smart strategi och redaktionell ton skapa ett kommunikationsinnehåll som attraherar målgruppen. Då vi inte sysslar med granskande journalistik utan snarare med allmän företagsinformation ser vi inte att det krockar med något regelverk. Vi förbehåller oss rätten att tillsammans med uppdragsgivaren justera i texten. BÄSTA SOMMAREN PÅ LÄNGE. Massor av regn = bra för gräsmattan och så slapp jag måla som jag tycker är tråkigt. Jag har gjort många småprojekt i vår stuga mellan regnskurarna. Haft två vattenläckor som jag helt på egen hand lyckats laga. Den förre ägaren hittade på egna lösningar som inte alltid var de smartaste. Parade ihop el-ledningsrör med vattenrör och silvertejp. Mycket vatten har runnit ut i marken genom åren. Han använde också jordkabeln (gul-grön) som ledare av ström. Elektrikern studsade en halv meter bak när han rörde den. Tur jag stod vid sidan om. Har inte heller vant mig vid den nya grillen som min sambo Carina kom släpandes med före sommaren. Det var inte bättre förr men det är sämre nu.

red@promotionmedia.se

Om man ska tro mannen har kvinnan ingen omdömesförmåga utom när hon har visat sig klok nog att välja honom till man.

www.promotionmedia.se

Jacques Tati

Box 20060, SE-200 74 Malmö, Telefon: 040-97 65 50

PRomotion nr 121•2017

Tore Lindfors tore@promotion.nu 0704 91 24 65

3


PRODUKTNYHETER

Glögglas i 4-pack, Hotto från Orrefors är en serie glas för varma drycker. Serien innehåller en liten kopp perfekt för espresso och glögg.

PF Concept erbjuder exklusiv Parker presentuppsättningar som kan anpassas med hjälp av många olika dekorationstekniker.

Sarek Votive är formgiven av erkända designern Lena Bergström tillsammans med Volvo Cars prisbelönta designteam. Föremålen är tillverkade av Orrefors. Kompletta knivinsamlingen av Paul Bocuse som levereras i högkvalitativt knivblock. Säljs av PF Concept.


Lampa med tyngd i botten så den alltid rätar upp sig. Tänd och släck genom att putta på lampan. Finns i flera färger hos NS Promotion, ett företag i MEC Gruppen.

Ernst Alexis har numera även stickad poncho i värmande, mjuk och exklusiv ullkvalitet. Plagget är producerat från trådar som spunnits av ull från Merinofåret som ursprungligen kommer från Spanien. Några av Merinoullens egenskaper är att kvaliteten kliar mindre och är extra följsam, vilket gör ponchon behaglig att bära.

Mobilhållare för bilen, passar i mugghållaren. Med plats för mobilen, mynt och småsaker, kreditkort samt tre uttag för laddningskablar. NS Promotion har den.

Den säkra plånboken, RFID i aluminium och konstläder som rymmer 6 kort, mynt och sedlar. Finns i fyra färger och säljs i presentask av Fredrikssons Slipsar.


PRODUKTNYHETER

VIENNA-ARIA SPEAKER En kombination av härligt ljud och läcker design gör denna högtalare till en stilfull detalj i hemmet eller kontoret. Säljs av Mid Ocean Brands.

TEKNISKA GÅVOR är mycket populära, men ses ofta som manligt orienterade. Men med fler kvinnor som sätter tekniken på sina önskelistor, har PF Concept kommit med några snyggt presenterade Bluetooth-högtalare för att glädja båda könen. BLUETOOTH SPEAKER NORDIC Exklusiv och iögonfallande högtalare med riktigt grymt ljud och hela 6 timmars speltid! Bra tyngd och spännande material gör att högtalaren sticker ut från mängden. Strömma musik via Bluetooth eller använd högtalarens AUX eller Micro SD ingångar. Högtalaren har inbyggd handsfree vid Bluetooth-samtal. Laddas via micro-USB (kabel medföljer). Levereras i presentask från CTWO.

Own Design Charging Cables Skapa din egen 3-in-1 kabel med unik design. 3 laddkablar (Micro USB, Type-C och Apple Lightning) samt USB kabel för anslutning i powerbank eller väggadapter. Säljs av CTWO Products.

6

Bluetooth™ hörlurar med handsfree, perfekt för löprundan. Finns hos NS Promotion.

PRomotion nr 121 •2017


VIP GUM VIP GUM 0-9100 GUM

The style of ambition

VIP R GUM 0-9102 R GUM

Set-up

Your Business

Order now your free samples: m.schaefer@uma-pen.com CODE: umaVIPgum17

0-0911 W

www.uma-pen.com


Hantverkare vill också se stiliga ut samtidigt som kläderna måste vara funktionella.

Tar arbetskläder ett steg längre TEXT BIRGITTE HENRIKSEN FOTO: HELLY HANSEN

I Vika pågår en kontinuerlig process för att skapa de bästa och mest moderna arbetskläderna. Tekniken erbjuder fortfarande nya möjligheter till synlighet, väderbeständighet och komfort. Baserade på Helly Hansens huvudkontor i Oslo ger produktutvecklare en alltmer säker och bekväm och därmed effektivare arbetssituation för byggnadsarbetare runt om i världen. Utöver att skapa nya kollektioner regelbundet, är de befintliga kollektionerna under utveckling och förnyelse. Enligt Josefine Sandersen och Ragnhild Dalen, som båda arbetar med design och produktutveckling på Helly Hansen Workwear, tar det ungefär 18 månader från att en idé uppstår tills produkterna är klara för försäljning. Även om det finns nya produkter och uppgraderingar betyder det inte att originalet försvinner från hyllorna. – Det blir en naturlig utfasning, men

8

vi tar inte bort saker som fungerar bra, säger Dalen. – Det är inte så modedrivet. Vi vill ha produkter som håller länge och är beroende av kontinuitet, säger Sandersen. Trenden är klar: kläderna måste vara bekväma och praktiska. Men de bör också se bra ut. Både när det gäller passform och material, där finns en likhet mellan arbetskläder och sport- och fritidskläder. Kläder och skor utvecklas i nära samarbete med ett antal dedikerade slutanvändare. – Det här är människor som är flexibla och intresserade av att förbättra vår arbetsutrustning, säger Sandersen. EVOLUTION

I år lanseras en ny kollektion som är en fort-sättning på den mycket populära serien för hantverkare, Chelsea, som först blev lanserad 2009. Både byxor och jackor i nya ”Chelsea Evolution” kollektionen är svart, med luvor och andra detaljer i orange. Kontrastfärgen

har både en visuell och säkerhetsmässig effekt. Kollektionen består bland annat av en ny skaljacka som är gjord av tre skikt HellyTech Performance tyg och är vattentät, vindtät och ventilerande, samt byxor, jackor, T-shirts och arbetsskor. Även hängselbyxor har traditionellt varit rymliga, men har nu fått en närmare passform. – Den ursprungliga Chelseaarbetsbyxan är en klassisk byxa med grovt tyg. Vi tänkte att vi skulle ta det bästa av den ursprungliga byxan över till de nya. Men vi har också lagt till några nya element, säger Dalen. Som tidigare är de gjorda av ett kraftigt tyg med bomull som huvudkomponent. Chelsea Evolution-byxan, är numera även försedd med en ny och unik polyamid med fyrvägsstretch på strategiska platser, vilket gör det lättare att röra sig, ökar komforten och ger en mjuk, behaglig känsla. Detta är en viktig innovation i branschen. Exponerade områden är förstärkta med Cordura.

PRomotion nr 121 •2017


Kors på ryggen används i Kanada för att man ska se att en person står med ryggen mot. Det är en genialisk idé, och något som vi också vill prova ut här.

Produkterna har små HH-logo-typer placerade på ett sådant sätt att de inte står i konflikt med kundernas logotyper. – På detta sätt är man inget hinder för kunden, säger Dalen. LÄTTA SKOR

Genom att använda nya material och ny teknik har förmågan att göra skor som är lättare, mer flexibla och bättre anpassade till användarnas behov, ökat. Även utseendet är noga övervägt och framtaget. De nya Chelsea Evolutionskorna kommer i svart och orange, som de andra produkterna från samma kollektion. – Vi har försökt att matcha både när det gäller design och funktioner, säger Sebastian Riedel. Skorna som påminner om sneakers är lätta och utformade för att sitta bekvämt på foten. Mittsulan är gjord av materialet EVA och tåhättan av aluminium. De har också andra egenskaper, såsom halkfria gummisulor, vattenavstötande ytor, material som andas och trampskydd. Utvecklingen påverkas av vad som händer i skobranchen generellt. – Vi följer med i utvecklingen i England, Tyskland och på andra marknader, och försöker ta till oss av all den kunskap som finns i processen av nya skor, fortsätter Sebastian. – Även om vi har mycket fokus på utseende, vill vi inte kompromissa med säkerheten, betonar Christian Wilkens som arbetar som Nordenspecialist på Helly Hansen Workwear.

användning blir allt viktigare. Detta återspeglas i den nya ”ICU” högsynlighetsserien. Helly Hansen lanserar en ny gul och svart skaljacka i tre lager HellyTech Performance-tyg som ger gott skydd mot vind och väder och bra rörlighet. Reflexremsorna är tryckta på och består av många små ränder med mellanslag. Förutom skaljackan kommer en lättare ICU softshelljacka. ICU-byxan är konstruerade för ökad komfort och rörlighet. I dessa byxor är tyg med fyrvägs-stretch kombinerat med ett synlighetstyg av polyester och bomull. Att ny teknik har mycket att göra för utvecklingen av nya arbetskläder är också tydligt i ICU-serien, som har blivit ännu mer synliga tack vare ”Light Flex”. – Reflexer är beroende av en ljuskälla, så står du inom ljusfältet reflekteras ljuset, men står du utanför är du inte synlig, poängterar konceptdesigner Ralph Kirner som arbetar med användningen av wearable technology i Helly Hansens produkter. De nya gula vattentäta och vindtäta ICU säkerhetsvästarna har fått en unik kombination av Light Flex band med blinkande ljus, reflexband under på en orange bakgrund. På ryggen bildar de ett kors.

– Kors på ryggen används i Kanada för att man ska se att en person står med ryggen mot. Det är en genialisk idé, och något som vi ville prova här också. Det handlar om den person som har Helly Hansen Hi-vis på sig, ska känna sig trygg och säker, säger Dalen. Kirner menar att den nya synlighetprodukten är lämplig på en mängd olika arbetsplatser, såsom flygplatser, järnvägar samt bygganläggningar. – Den feedback vi har fått hittills har varit mycket bra, säger han. Batteriet ligger i en ficka i västen. Batteriet måste plockas bort före tvätt, men Light Flex-bandet kan tvättas. Produkten används också i skyddsjackan i ICU-serien. Jackan har samma färger som skaljackan i Helly Tech Performance-tyg, men har en kombination av tryckt reflekterande tejp och Light Flex. UNDERHÅLL

Underhåll är viktigt både när det gäller livslängd och funktion. – Vi säger inte att ”dessa håller en livstid.” Det är mycket beroende på användning. Det är också mycket stor skillnad på hur plaggen tvättas och underhålles, säger Sandersen. Korrekt underhåll är också relaterat till säkerhet, särskilt på synlighetskläder. – Jag ser ofta på gatorna att människor inte tvättar sina synlighetskläder tillräckligt bra. Användaren har ett visst ansvar, påpekar hon. Wilkens anser att det är viktigt att ge god utbildning om de nya produkterna, så att de kan förmedla kunskap till användaren. Han menar också att det är viktigt att koncepten visas i sin helhet. Han ser nu fram emot att presentera 2017 kollektionerna. – Vi har fått feedback om att det finns ett behov av Chelsea Evolution. Hantverkare vill både känna sig välklädda samtidigt som kläderna måste vara funktionella, avslutar han.

BRA SYNLIGHET

Synlighet i kombination med enkel

PRomotion nr 121•2017

9


Brandon tecknar avtal för 120 milj kr med FCA

– växer med nyanställningar i Sverige och Italien

Det är oerhört glädjande att vi nu kan anställa ytterligare personer till vår verksamhet och fortsätta att växa som bolag, säger Per Hellberg, vd för Brandon

Brandon, Sveriges ledande bolag inom Brand Merchandise, har skrivit ett treårigt avtal med Fiat Chrysler Automobiles (FCA). Uppdraget är internationellt och innefattar bland annat varumärkena Jeep, Alfa Romeo, Fiat och Abarth. Avtalet beräknas omsätta cirka 120 miljoner kronor. Tack vare avtalet kommer Brandon att anställa personal på huvudkontoret i Sverige och på det nyöppnade kontoret i Italien. – Vi är mycket glada över avtalet med FCA. Det är fantastiska varumärken med unika identiteter och mycket passion som vi nu får möjlighet att jobba med i en internationell miljö. Vi vann uppdraget tack vare vår kompetens inom design, produktutveckling, försäljning och global distribution. Till det kan vi lägga en unik kompetens inom Automotive-industrin, säger Per Hellberg CEO på Brandon. FCA är en av världens största biltillverkare och Brandon har i internationell konkurrens vunnit uppdraget att ta över Merchandise-affären för bolaget som nu väljer att outsourca det till en leverantör

10

med expertis inom området. I och med uppdraget etablerar Brandon ett kontor i Italien där fyra personer till att börja med kommer att anställas. Dessutom anställer man ytterligare minst tre personer på huvudkontoret i Göteborg. Affären är ett tydligt kvitto på Brandons vision – att vara ledande i Europa inom merchandise. – Vi har under åren jobbat med ett stort antal biltillverkare och förstår komplexiteten, distributionsnätverket och industrins starka fokus på att merchandise ska vara både en lönsam affär och varumärkesdrivande. Det är oerhört glädjande att vi nu kan anställa ytterligare personer till vår verksamhet och fortsätta att växa som bolag, säger Per Hellberg. Brandon har många stora internationella kunder och varumärken i sin portfölj. Brandon designar, utvecklar, och distribuerar produkter och tjänster inom affärsområdena ”Brand Merchandise” och ”Retail Support”, med syfte att stärka kundernas varumärke och öka intäkterna. En avancerad e-commercelösning, egna lager för kunderna och en kundstyrd distribution gör att Brandon har kunskapen och styrkan att fortsätta att växa och expandera tillsammans med sina kunder.

– Merchandise blir en allt viktigare marknadskanal för de stora bolagen och vi levererar hela kedjan från idé och design till lagerhållning, försäljning och distribution. Vi har en unik kompetens och vill skilja oss från mängden och inte bara leverera en T-shirt med tryck, utan erbjuda varumärkesbyggande merchandise genom designade och unika kollektioner. Vi tror starkt på vår framtid och på vårt mål att fortsätta expandera med nya kunder, säger Per Hellberg.

FAKTA

Brandon, med huvudkontor i Göteborg samt verksamhet i Stockholm, Shanghai och Turin, har haft förmånen att arbeta med många stora internationella varumärken under mer än 20 år. Detta har gjort att bolaget kunnat bygga upp en gedigen branschkunskap. Under senare år har Brandon utökat sitt erbjudande med Retail Support-konceptet. Alla kunder drar nytta av Brandons operativa färdigheter, med e-handel, lager, logistik och distribution. Brandon omsatte 2016 cirka 150 miljoner kronor med ett 40-tal anställda.

PRomotion nr 121 •2017


, K C A T M A L K E R N E ING G G Y N S N E A N R Ä G MEN ! A P A R K S IS st omtyckta e m e d v a n e r ä Profilprodukter anners, b n ä e r a r lä u p o ,p mediekanalerna annonser. h c o s u h m to u , tv-reklam a hem nya d d la j, n a p m a k Planera nästa int.se r tp s la p å p n e g katalo


Momentum Group förvärvar TriffiQ Företagsprofilering Momentum Group AB (publ) har tecknat avtal om att förvärva 70 procent av aktierna i TriffiQ Företagsprofilering AB (”TriffiQ”).

webbshoppar för industri- och serviceföretag samt offentlig förvaltning. – TriffiQ är ett väletablerat företag med hög kompetens hos sina medarbetare och har goda kundrelationer med industriföretag och den offentTriffiQ är en av de ledande liga sektorn i Stockholm, återförsäljarna av arbetssäger Ulf Lilius, vd och kläder och arbetsskor i koncernchef för Momentum Stockholm. Företaget omsätGroup. Förvärvet ligger ter cirka 70 MSEK per år med helt i linje med strategin för god lönsamhet och har ett Momentum Group där våra 20-tal anställda. bolag söker starka positioner De har en yrkesbutik och på lönsamma nischmarknader utställning i Stockholm. En med konkurrenskraftiga lokala betydande andel av försäljoch digitala försäljningskanaPromotion 120 -2017 Quickbutton Badges ningen sker via kundunika ler. Vi ser mycket goda möjlig-

1/2-sida liggande 190x130

heter till vidare utveckling och tillväxt för TriffiQ som en del av Momentum Group TriffiQ kommer att fortsätta drivas som ett självständigt nischbolag i enlighet med Momentum Groupkoncernens filosofi med decentraliserat affärsansvar. – Med sitt tydliga fokus på starka nischföretag var Momentum Group ett naturligt val som ny ägare för att utveckla TriffiQ i framtiden. Morgondagens marknad kräver en förmåga och resurser för kontinuerlig utveckling, vilket Momentum Group erbjuder. Vi på TriffiQ ser fram emot

att fortsätta vår positiva långsiktiga utveckling tillsammans med våra kunder och leverantörer – och med en ny stark ägare som delar både våra värderingar och mål, säger Tommy Hedlund, vd och ägare i TriffiQ Företagsprofilering. Förvärvet bedöms ha en marginellt positiv påverkan på Momentum Groups resultat per aktie under innevarande räkenskapsår.

Lyft din image

- det första intrycket är bestående

Matida Eriksson

Computer manager

YOUR LOGO HERE.

Adam

Sales Manager

Micheala Petersson

Quickbutton Badges AB +46 (0)474 488 40

12

info@quickbutton.com www.quickbutton.com

Quickbutton Badges Oy +358 9 7740 680

myynti@quickbutton.fi www.quickbutton.fi

Quickbutton Badges DK +45 49 13 89 81

YOUR LOGO HERE.

mail@quickbutton.dk www.quickbutton.dk

Axel Johansson Brand manager

Quickbutton Badges NO info@quickbutton.no +47 40 61 84 00 www.quickbutton.no

PRomotion nr 121 •2017


Plast Petter AB byter ägare KnowHub AB förvärvar Plast Petter AB som ett led i bolagets tillväxtstrategi och stärker på så sätt sin företagsgrupp. KnowHub står för samlad och bred kunskap inom en mångfald av branscher. Målet är att växa med Plast Petters produkter både i Sverige och utomlands. Företaget startade redan på 50-talet. Det gör dem till ett av branschens äldsta och en specialisttillverkare av alla kontorsprodukter i mjukplast. Man tillverkar såväl alla standardprodukter, med möjligheter till kundunik profilering, till specialdesign på riktigt – allt i egen tillverkning.

Bolaget har ”kapacitet för det stora och blick för det lilla”. Det innebär att man både levererar volymprodukter till Nordens ledande kontorsgrossister och ger det lilla enmansföretaget maximalt utrymme för verklig specialdesign. – Vårt första mål är att ta tillvara personalens unika kompetens och vårda samt växa med bolagets produkter både inom och utanför Sverige. Vi kommer i nära samarbete med våra kunder att fortsätta utveckla och förädla våra produkter, säger

Björn Fehrling och Mattias Skoglund, KnowHub AB. – Efter mer än 30 år vid rodret i Plast Petter är det dags att lämna över till nästa generation. Jag är övertygad om att KnowHub kommer att driva bolaget vidare på bästa sätt och förvalta möjligheterna med våra produkter, tjänster och varumärken. Jag kommer under en övergångstid finnas med som en resurs i bolaget vilket skall bli både spännande och trevligt, säger Alf Westerlund, Plast Petter AB.

FAKTA

KnowHub AB äger sedan innan Moogio – Nordens ledande kedja för måttanpassat solskydd. Gardiner, markiser mm. Finns på ett 35-tal orter i Sverige och i Danmark. Windcorp – Sveriges största detaljist inom blåsinstrument. Med butiker i Stockholm, Göteborg och Malmö försörjer man såväl amatör som proffs med högklassiga blåsinstrument likväl som service och tillbehör. Javi Musik AB - Skandinaviens största grossist inom blåsinstrument.

BEHÖVER DU ETT PARAPLY?

COVERED

WWW.PFCONCEPT.COM ad PRomotion magazine sep 2017.indd PRomotion nr 121•2017

1

13

8/21/17 4:58 PM


Thomas Davidsson, vd för Wackes förklarar fördelarna med att ingå i ett större globalt sammanhang för att säkra kvaliteten för promotionprodukter.

Wackes skapar relationer genom produkter. Relationer som bygger och stärker kundernas varumärken. Cirka 40 medarbetare med stor erfarenhet arbetar runt om i världen på Wackes kontor i Malmö, Borås, Stockholm, Paris, Oslo, Atlanta, Hong Kong, Ningbo and Shanghai.

Wackes en global aktör De är certifierade enligt ISO 9001 och ISO 14001 i Sverige för sitt kvalitets- och miljöarbete och medlemmar i UN Global Compact för företagande med respekt för människors rättigheter, miljöfrågor och arbete mot korruption. Tidningen PRomotion mötte bolagets vd Thomas Davidsson på kontoret i Malmö för att höra om deras medverkan i Prominate Ltd som består av cirka 20 delägare och några servicepartners. Prominate har över 70 kontor runt om i världen och endast en aktör från varje land är med. Tanken är att de stora globala slutkunderna skriver avtal med Prominate som i sin tur använder sig av sina medlemmar i respektive land för att kunna sköta slutkundernas behov av promotionprodukter samt eventuella webbshoppar och lagerhållning av de produkter som upphandlats. Gruppen omsätter cirka 3 miljarder kronor årligen. Prominate har sex heltidsanställda som kontinuerligt bearbetar de stora globala företagen som har behov av promotionprodukter. Allt fler företag är medvetna om att deras varumärken måste hålla en hög profil. Inte låta någon lokal aktör trycka upp något med fel färg eller utseende eller på produkter som inte

14

håller den standard och kravprofil som krävs. Wackes ser produkter som en tredimensionell mediekanal och har valt att kalla dem brand items som skall spegla kundens varumärke och ge marknadsföringseffekt. På hemsidan skriver de ”När du ser produkter som en mediekanal skall du kunna ställa samma krav på en brand item som på andra reklaminvesteringar. Kanske ännu högre, i en tid då människor betalar för att slippa reklam. Vi hjälper dig se till att din produkt blir en brand item genom hållbar och relevant design och smart logistik. Då kan du förvänta dig att de inte bara betraktas som en trevlig gåva utan som en förlängning av ditt varumärke, som väcker känslor, kommer lite närmare och stannar kvar längre”. Wackes startades 1983 av fyra unga kollegor som ville testa vingarna som företagare. Tack vare deras gemensamma sportintresse grundande Staffan Pousette, Stefan Lydén, Christer Hellqvist och Lars-Olof Wackelin Wackes AB. I starten koncentrerade de sig på att leverera sportprodukter och utrustning

Text & foto: Tore Lindfors

till lokala föreningar så som de gjort hos sin tidigare arbetsgivare Sportjohan. Allt eftersom företaget växte, ökade kvartetten sitt sortiment och kunde snabbt serva medel- och storföretag med ett fullskaligt produktsortiment. 1986 anslöt sig den forne NHL ishockeyspelaren Stefan Persson i företaget och blev delägare. Några år senare slog man upp portarna till sitt nya kontor i Stockholm och 1999 gick Wackes ihop med PTH-Z Promotion i Lund. Från PTH-Z kommer idag Wackes vd Thomas Davidsson. Sedan dess har de köpt upp flertalet bolag så som Sporrong (promotiondelen), BANG Promotion och Stadium Promotion, vilket gör Wackes till en av Nordens större bolag i sitt slag. Wackes AB ägs av vd Thomas Davidsson, Key Account Manager Stefan Persson, Ekonomichef Dennis Stenmark, sortimentsansvarig Bengt Krantzén och styrelseordförande Kurt Karlsson. Wackes omsätter cirka 100 miljoner kronor årligen.

PRomotion nr 121 •2017


Det är inte bara dina kunder som behöver presenter Unna dig den nya !deas-katalogen; det perfekta försäljningsverktyget för 2018. Med din logga eller helt skräddarsytt omslag

Mer än 350 sidor, fyllda med allt från pennor till pikéer!

10% rabatt om du beställer nästa års katalog innan den 31:a oktober.

Skriv upp dig som partner redan idag på www.promotiv.se/partner

Tusentals produkter i lager

Toppmodernt in-house tryckeri

Promotiv Nordics - en del av Clippergifts.com Sverige www.promotiv.se sales@promotiv.se Tel: 08-505 000 55

Norge www.promotiv.no sales@promotiv.no Tlf: 21 09 37 37

Suomi www.promotiv.fi sales@promotiv.fi P. 09 4245 0665

Danmark www.promotivnordics.dk sales@promotivnordics.dk Tlf: 32 72 00 50

Avancerade IT-lösningar


Nytt datum för Drupa 2020 Drupa 2020, som skulle tagit plats 23 juni till 3 juli, tidigareläggs och kommer nu att infalla mellan 16–26 juni 2020. Beslutet togs av Drupakommittén tillsammans med Messe Düsseldorf, med den främsta anledningen att för vissa europeiska länder har sommarledigheten redan börjat under de föregående datumen. Enligt Messe Düsseldorf har både utställare och besökare uttryckt en önskan om att flytta mässan till tidigare datum. Drupa är den stora mässan som fokuserar på större tryckmaskiner.

16

Skötsleråd viktiga och följs 70 % av konsumenterna i Europa följer skötselmärkningen som finns på textilier och 80 % skulle aldrig eller sällan köpa kläder utan skötselmärkning. Det visar en ny undersökning från IPSOS och GINETEX som undersökt konsumenternas attityder i Europa vad gäller skötselmärkning och produktmärkning. Undersökningen har genomförts i december 2016 och totalt svarade 6000 människor från Tyskland, England, Frankrike, Italien, Tjeckien och Sverige. Generellt tycker också

konsumenterna i Europa att märkningstaggar är besvärliga och 62 % klipper bort dem. Av de som klipper bort taggarna uppger 74 % att det är för att taggarna kliar och irriterar huden. – Tvättråden är viktiga för att se till så att kunden tar hand om materialet på bästa sätt så att kläderna håller hela sin livstid. Vi har fått matnyttig information om hur svenska

konsumenter tolkar symbolerna som vi kan ta med oss i vårt framtida arbete, säger Cecilia Tall generalsekreterare på TEKO, Sveriges Textil- och Modeföretag och medlem i GINETEX. Siffrorna i undersökningen visar hur viktigt konsumenterna tycker att skötselmärkning är och framför allt att 80 % aldrig eller sällan skulle köpa kläder utan märkning.

PRomotion nr 121 •2017


Mid Ocean Brands testrapporter finns nu online Mid Ocean Brands meddelar att alla produkttestrapporter, certifikat och Conformity Declarations (DoC) nu finns tillgängliga online. Alla dokument kan hämtas på vilken produkt som helst i deras webshop, så kunderna kan skicka dem direkt till sina slutanvändare. – Att certifiera våra produkter är inget nytt för oss, vi har haft ett engagerat team som arbetar med detta i många år och det är starkt integrerat i våra inköpsprocesser. Vi ser ett växande behov av att kunderna har alla relevanta dokument direkt tillgängliga och har nu lagt till dem online i vår webshop, så att alla våra kunder enkelt kan komma åt dem, säger Patricia Varela, marknad- & inköpsansvarig på Mid Ocean Brands. Marknaden börjar mer och mer värdera värdet av att produkterna uppfyller ställda krav, men Mid Ocean Brands känner att de kan förbättra ännu mer och Patricia säger:

PRomotion nr 121•2017

EN LEVERANTÖR – MÅNGA MÖJLIGHETER!

– Vi anser att arbetet med att få alla våra produkter att uppfylla alla kriterier är extremt viktigt, vilket även våra återförsäljarna instämmer i. Som slutanvändarna är det inte alltid lätt att förstå vad man skall fråga efter när det kommer till certifikat och testrapporter med mera. Genom att dela alla dokument med våra kunder hoppas vi att det kan hjälpa dem att påskynda och förstärka denna betydelse för slutanvändarna. Tillsammans kan vi ta nästa steg för att professionalisera profilmarknaden ytterligare. Mid Ocean Brands har tagit ett stort steg i sin öppenhet genom att tillåta sina kunder att enkelt komma åt och använda de testrapporter som vi nu gjort tillgängliga. Vi hoppas att det kommer att bli en trend bland leverantörer, så att varje återförsäljare inkluderar en testrapport eller certifikat med sina offerter/ order, vilket gör att profilmarknaden får ett rykte om sig att vara ledande när det kommer till produktsäkerhet.

17 Kontakt: Ola Zachrison, Area Manager, (0)760 068180, oz@nssystem.se


JOBBA EFFEKTIVARE OCH SMARTARE! Promotionprodukter.se är en digital marknadsplats där du snabbt och enkelt hittar varumärken, produkter och företag från leverantörs- och grossistledet. Skriv in det du söker, på några sekunder får du svar och inspiration att jobba vidare på.

TESTA REDAN NU!

PromotionProdukter.se Accordprint AB ACG Nyström AB AD Company Sweden AB Add Value Adwater AB Advertising Space AB Affärskontakt AB Aprio AB Aqua Visibility AB Atlas Screen AB/LD Marknadsass Autoform AB Axel & Morin AB B&M Design AB bag4use Ballograf AB Bamatex Bardexa AB Baseballjackor Sverige AB Berg&Nycander AB Bex Sport AB

Bila B&B /Tradingbolaget.se Bills Reklam AB Bindografen AB Black Hill Box in Bag Boxonline AB Bregmos Reklamgodis AB Brodin Trading AB Brodyrbolaget i Borås AB BUFF Sverige AB Burde Förlag Buxbom/ Fourtex AB C TWO Products C&T International AB Cai AB Candab AB Cansocks AB Carleklo Promotion Car-man Trading Co Aktiebolag Cartamundi Nordic AB

Cavalet AB Concess Nordic AB D&J Frantextil AB Dacapo Silver AB Dahlens konfektion AB Daiber Sverige AB Dalarnas Paraplyfabrik DisplayGrossisten AB Dynamics AB Ernst Alexis AB Espreme AB Eurosweet AB ExpoGraf CardKeep International Falk & Ross Flitiga Händer Frebbenholm Trading AB Fredrikssons Slips AB Frozzypack AB FRUIT Garda of Sweden AB

GastronomiLeverantören AB Gourmetskafferiet AB Great Shape Promotion GTK Producent AB Harlequin Trade AB Hobby Reklam AB Häftdesign Hög Tryck AB Ingli Sweden/Jaan Ingel AB Island Pens/Malmö Gravyr Jako Tryckeri AB JMT Print AB Jobman Workwear AB Jouper Design Stockholm Kaffeexperten & Son AB Kallfeldts Läder AB Kalmar ProfilGross AB Karamello Sverige AB Karins Matgåvor AB KE Levin Screenmaskiner


PromotionProdukter.se VÄLBESÖKT • TILLGÄNGLIGT • ENKELT Keback AB Keller Reflex AB KL Impex AB Kosta Boda Orrefors La Praline Gothenburg AB Laser Pro AB Ligma Group AB LR Tryck i Sunne/Nummerlappar Malvia AB Marbäck Tricot Mr Fredrik AB MT Profile AB New Wave Mode AB New Wave Sports Newline A/S Nilörn AB Nordiska Etikettbolaget AB Nordkök AB NS System A/S OD Profile AB

Offason AB Orrefors Kosta Boda P&R Lidköping AB PapEx Petterséns Tryck AB Plaintalk KB Emblem & Flaggor Plast-Petter AB Plastprint AB Portia AB PR Marking AB PR Tryck AB Printo AB Pro One AB Projob Workwear AB PromoSeeds PRomotion Media AB Promotiv Nordics Quickbutton Badges AB Quickex AB/Akita Rehn Trading AB

Reklam Grossen AB Sagaform AB Sandryds Handels AB SAPP SBPR Scandinavian Travel Innovation Scanotag AB Score iT Sea Trikå AB Sibon Production AB Smila Workwear Smålandsvatten SOXS.se Sport Fossto AB STIKO AB Swebrush AB Svenska Medalj AB Sydsvensk Form Reklam AB Tailor Konfektion AB Targus Sweden AB

Techimport Skagvik & Ericson AB Teddykompaniet i Båstad AB Teko Tryck AB Texet AB Textilgrossisten Hefa AB Tillinge Import & Handels AB Timson AB Tobitex AB Trefl Scandinavia AB Undercover Scandinavia AB UniGraphics AB Uppsala Screen-Reklam AB Wasa Sweden WeLoc - Weland M. AB Wide Team AB Vikingsun AB WSI-Reklamgrossisten Väsk & Etuifabrik AB Xindao Scandinavia AB

FÖRETAG SOM REDAN FINNS PÅ PROMOTIONPRODUKTER.SE • 3 732 519 SÖKNINGAR PER DEN 11 SEPT 2017


Fälld för BJÖRN BORG-kopior

Kändis- och nöjespress populärt i läsplattan

”Inte trovärdiga”, så löd Patent- och marknadsdomstolens slutsats när det gällde en ung persons förklaringar till hur IP-åklagaren tydligt kunde koppla honom till relativt omfattande handel med piratkopior av BJÖRN BORG-underkläder på e-handelsplatsen tictail.com.

Kändis- och nöjespress är de tidskrifter svenskar helst läser via app. Det visar en ny undersökning från den digitala magasinstjänsten Readly som har undersökt läsvanorna bland de svenskar som prenumererar på företagets app.

Mannen använde sina föräldrars garage som lager, där polisen gjorde husrannsakan, för piratkopior av BJÖRN BORG-underkläder. Han sålde de genom en egen e-handel under e-handelsplatsen tictail.com. Där uppgavs att det gällde originalprodukter som såldes från fabriken vid

sidan av den ordinarie försäljningen, alltså utan Björn Borgs-företagets tillstånd. Åklagaren kunde koppla handeln till mannen på flera sätt, t ex efter ett par beslag av Tullverket. Hans försvar var att ett kriminellt nätverk hade agerat i hans namn m m. Patent- och marknadsdomstolen (PMD) konstaterade att det gällde handel med piratkopior och att mannen var ansvarig; han fälldes för uppsåtligt brott och fick villkorlig dom.

Veckans NU och Hänt bild. Män föredrar framför allt Vi Bilägare, Hänt i Veckan och Hänt Extra, medan listan för kvinnor toppas av Hänt i Veckan, Svensk Damtidning och Hänt Extra. Knappt åtta timmar i månaden lägger en användare ner på att läsa magasin från appen. Populärast är den i åldersspannet 40 till 69 år. – Vår användarbas är relativt jämnt fördelad mellan kvinnor och män, men kvinnorna tenderar att läsa mer än männen. Kvinnliga användare står för 59 procent av lästillfällena jämfört med 41 % av männen”, säger Per Hellberg, vd på Readly, i ett pressmeddelande.

Enligt Readly har de svenska användarna läst 14,5 miljoner utgåvor under det gångna året av de drygt 2 000 magasintitlar som kan laddas ner. De mest lästa titlarna i Sverige är Hänt i Veckan, Hänt Extra, Svensk Damtidning, Klick!, Leva & Bo, Extra, Expressen Söndag, Aftonbladet Söndag,

1- FÄRGSTRANSFER Super soft

-50cm

Se till att synas i mörkret vi har produkterna!

2

-100cm

2

-200cm

2

-300cm

-50st

1,75:-

2,45:-

3,45:-

6,25:-

-100st

1,55:-

2,25:-

3,25:-

5,50:-

-200st

1,30:-

2,05:-

3,05:-

4,95:-

-400st

1,10:-

1,95:-

2,95:-

4,55:-

-600st

0,90:-

1,75:-

2,75:-

4,15:-

-800st

0,75:-

1,45:-

2,45:-

3,85:-

2

Startkostnad 95:- (start ingår från 600 st)

20 st standardfärger: LED Zipper lampa Art.nr. 487

56mm

• CE-märkt • Knappcellsbatterier ingår • Klämfäste baksidan • Liten karbinhake • Av/på-knapp • Blinkande / fast LED-sken

Orange pms 165c

Gul pms 102c

Cerise pms 233c

Blå pms 280c

Grå pms 430c

Gul pms 123c

Gul pms 137c

Röd pms 186c

Röd pms 485c

Röd

Blå pms 285c

Blå pms 287c

Blå pms 300c

Grön pms 348c

Grön pms 355c

Lila pms 269c

Guld

Silver

Vit

Svart

Tryckyta 20 x 8 mm (1-färg)

Se hela vårt stora sortiment av profilprodukter på

www.printo.se Göteborgsvägen 2 | 521 30 Falköping | 0515-104 35 | info@printo.se

20

Pris exkl. moms & frakt

order@superscreen.se 0704-123499/Kenneth

0704-123491/Micke

PRomotion nr 121 •2017


DU HJÄLPER DINA KUNDER ATT SYNAS. MEN VEM JOBBAR FÖR DIG? VI GER PROMOTIONBRANSCHEN ETT ANSIKTE! Svensk Branschförening Profil- och Reklamartiklar är paraplyorganisationen för dig som jobbar med produktmedia. Vi utvecklar, utbildar och peppar det enskilda företaget och driver viktiga strategiska branschfrågor på nationell och internationell nivå. Produktmedia är en framtidsbransch med stora möjligheter att växa och utvecklas. Tillsammans är vi starka och kan ta vara på möjligheterna. Välkommen att bli medlem i SBPR! www.sbpr.se

FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK!


NS System investerar i två nya maskiner NS System har investerat sex miljoner kronor i två nya maskiner. Branschens största digitala skrivare och en automatisk snittlinje ska medverka till att NS System under kommande år fortsätter med den framgång som har kännetecknat firman sedan Niels Rask 2011 köpte verksamheten i Frederikshavn/Danmark av sin far, Claus Rask. Bolaget är en av Nordeuropas största producenter av produkter för märkestryck på textilier. Det är bland annat därför som Danmarks ledande kedjor inom sport-, profil- och arbetskläder har valt de här nordjylländarna som sina samarbetspartner. AUTOMATISK SNITTLINJE NU I ANVÄNDNING

Tillväxten sker inte minst genom teknologiska investeringar. Ja, faktiskt är verksamheten så snabb på avtryckaren att den har världens mest automatiserade serigrafiska ramlinje, även om det är sex år sedan den användes. – Generellt sett arbetar vi mycket med att automatisera och effektivisera och därmed avlasta våra medarbetare från ensidigt upprepande arbete, säger vd Niels Rask och nämner den automatiska snittlinjen som ett konkret exempel. Utrustningen gör att man kan lägga om en del av sin produktion, så att pappersmatning och skärning genomförs automatiskt. – Det innebär att vi effektiviserar våra processer och använder materialet bättre. I slutändan är det bra för kunden, då vi kan leverera en mera enkelriktad kvalitet snabbare, påpekar vd:n, som vanligt

22

iklädd röda byxor, vilket signalerar viljestyrka, mod och förmågan att stå ut i mängden. I dag tar det fyra timmar att tillverka 1000 ark med fyra färger. Den nya skrivaren tillverkar 1000 ark på en halvtimme, utan begränsningar på antalet färger, bilder med mera. Sedan tillkommer det dessutom serigrafi efteråt för att uppnå en ännu bättre täckförmåga, som påminner om serigrafiskt framställd överföring. – Men fördelen här är att alla färgerna tillverkas i ett arbetsflöde – och det går riktigt snabbt. Här ingår dessutom alla färger, bilder, processer och så vidare i priset. Inga extra kostnader, och vi kan samtidigt leverera snabbare. Målet på sikt är att leverera inom 24 timmar, säger Niels Rask. NS System är först i Danmark med den här typen av digitala skrivare, när det gäller textiltryck. Verksamheten i Frederikshavn vill erbjuda kunderna en unik produkt, som med direktörens ord ”ruskar om marknaden”. – Jag vill inte kalla det för en disruption (användning av ny teknologi som ändrar marknadssituationen markant, red.), för teknologin är bekant. Det vi har gjort annorlunda är att vi har tagit

Niels Rask bjuder gärna in sina kollegor och konkurrenter till produktionen i Frederikshavn. ”Vi har inget att dölja. Alla som har råd kan köpa utrustningen, men vårt system, vårt sätt att arbeta på från början till slut samt våra motiverade och duktiga medarbetare – det är en helt annan historia”, säger direktören

itu med prissättningen i branschen. Vi har släppt allt som heter start- och följdkostnader av produktionen, vilket gör det väsentligt lättare att förhandla om prissättning eftersom man bara behöver förhandla sig fram till ett enhetspris. Både den automatiska snittlinjen och den digitala skrivaren innebär snabbare leveranser och mer enkelriktad kvalitet. Det är avgörande parametrar när det kommer till vilken leverantör kunderna väljer. – Det är svårt att bara piska våra medarbetare att arbeta snabbare och hela tiden säga ”öka tempot, vänner”. Vi måste ge vårt folk några verktyg och hjälpa dem att arbeta snabbare, för våra nya maskiner kan arbeta 24 timmar om dygnet. Därför kan vi öka effektiviteten och leverera snabbare än vi gjorde igår, säger Niels Rask.

PRomotion nr 121 •2017


Ett exempel på hur den nya digitala skrivaren löser uppgifter med många färger snabbt, effektivt och hållbart.

NS System ligger på Knivholtvej i den västra delen av Frederikshavn.

Den stora gröna lampan signalerar att produktionen fortlöper enligt planerna.

HAR KÖPT TRE ROBOTAR PÅ ETT HALVÅR

NS System satsar hårt på att ligga minst ett steg före konkurrenterna, när det gäller sätt att tänka på, effektivisering av processer och användning av automatik. Därför har verksamheten skaffat tre robotar, som utför relativt lätta manuella arbeten i produktionen. – Vi fick den första roboten för ett halvår sedan och det senaste halvåret har vi fått två till. Den sista hänger ihop med vår nya automatiska snittlinje. Roboten styr en vakuumplatta som åker ner och suger fast materialet, lyfter det från bordet och lägger det på ett rullbord, varifrån vi kan arbeta vidare med det. Det skonar medarbetarna från tunga lyft och många upprepningar. Det är fyra-fem år sedan Niels Rask första gången presenterade idén om att skaffa en robot. – Folk var chockade, men två-tre år senare hade vi vant oss vid tanken och fått prata om det, sett och prövat något. Vi frågade också var medarbetarna kunde se behovet av en robot. Vi gjorde faktiskt en topp-5-lista, och de tre första önskemålen är nu uppfyllda. Medarbetarna är med i processen – annars hade vi inte kunnat genomföra det.

PRomotion nr 121•2017

Varför gör dina kollegor i branschen inte samma sak – alltså satsar teknologisk? – Några skulle kanske säga att de inte har tid, för de har bråttom på förhand. Det kan vi också säga, men ett av våra mål är att hela tiden röra oss framåt. Hur blir vi bättre än vi var igår? Vilka möjligheter finns det ute i världen? Kan vi hitta något som passar vår verksamhet så både medarbetarna och kunderna blir mer nöjda? SÄTTA IHOP SAKER PÅ ETT NYTT SÄTT

Det råder inget tvivel om att Niels Rask älskar utveckling, tillväxt och framför allt ny teknologi. Mässor och YouTube är viktiga inspirationskällor när han i bästa Oppfinnar-Jocke-anda försöker utveckla sin verksamhet. Han hittar inga färdiga lösningar. – Det handlar om att kanske flytta något här och justera lite där. Kan man ta ut den delen där och sätta ihop den med något annat och få något som fungerar i vårt företag? Det är på det sättet vi arbetar. Sätta ihop saker på ett nytt sätt, som inte har setts förut. Kan man till och med säga att din användning av YouTube bidrar till NS Systems teknologiska utveckling?

– Idén om robotarna startade med YouTube. Jag följer med i mycket – som självkörande bilar. Jag ser också mycket som kan fungera med robotar. Om vi ska ha något från kundservice ner till andra ändan av byggnaden, är det smart att skaffa en robot för det, menar Niels Rask. I MIN VÄRLD BLIR DET ALLTID BÄTTRE

Vad säger dina 67 medarbetare när du berättar för dem att det hela tiden ska investeras i ny teknologi? – Det är alltid någon som tycker det är farligt, men lyckligtvis är de flesta jättepositiva och nyfikna. De kan se att det inte bara handlar om tillväxt, utan också att det avlastar och hjälper i pressade situationer. Det är en kombination. Vi gör det också för att tjäna pengar, så vi har råd att bli ännu bättre nästa år. Något måste göras. Vi måste tänka på framtiden och komma med idéer om vart vi är på väg. Konsten är att följa med i allt. Det är inte till någon nytta att ha den inställningen att nu är vi tillräckligt effektiva när vi har skaffat robotar. Nu kan vi inte bli bättre. För det kan vi. I min värld kan det alltid bli bättre.

23


Internmöte med Nina Lauritzen, vd för IDÉ Norge.

Sightseeing i Krakow med golfbilar.

Fotograf: Tero Vihavainen

Nordens största ÅF firar 30 år Den 16 till 20 augusti reste IDÉ House of Brands anställda från Sverige, Norge, Danmark och Finland till Krakow för produktseminarium med inbjudna leverantörer samt för att fira 30 år i branschen. Det är i år 30 år sedan Lasse Lauritzen och Morten Pedersen startade IDÉ i Drøbak, Norge. Det första året omsatte företaget 3,9 Miljoner NOK med en vinst på hela 307 kr. Nu tre decennier senare har företaget växt till åtta kontor i Norge, sex i Finland, tre i Danmark och tre i Sverige med en total omsättning på ca 400 miljoner och 140 anställda. – Vi är den största privatägda profilleverantören i Europa, säger bolagets ägare Lasse Lauritzen. PRODUKTSEMINARIUM För att fira utvecklingen under de 30 åren, flögs de anställda från de olika kontoren ner till Krakow i Polen för ett storsla-

24

get jubileumsfirande tillsammans med leverantörer på det utvalda konferenshotellet. Dagarna fylldes med internmöten, produktseminarium, leverantörsbesök och sociala tillställningar. – När alla anställda från hela Norden hade samlats vigdes onsdagen till leverantörsbesök. Torsdagen och fredagen genomfördes produktseminarium, där alla blev indelade i grupper och besökte de olika leverantörernas montrar för utbildning och inspiration. På kvällarna väntade en gemensam middag. ETT STORSLAGET FIRANDE Fredagen avslutades med IDÉ Awards Galamiddag fredag i en av Krakows gamla

spårvagnsdepåer som blivit omgjord till en fantastisk eventlokal. Det serverades en fyra rätters meny och priser delades ut till årets säljare, årets team, årets leverantör mm och med ett extra fokus på de 30 år som företaget verkat. Lördagen bjöd på sightseeing genom det historiskt intressanta Krakow samt upptäcktsfärd på egen hand, innan den avslutande middagen på en traditionell polsk restaurang i ”Old Town”. – Då vi är en geografiskt utspridd organisation är det viktigt att vi alla träffas regelbundet för att inspirera varandra, dela erfarenheter och glädje, och skapa en vikänsla, något som vi verkligen

Lasse Lauritzen, en av bolagets grundare.

ha lyckats med, säger IDÉ:s svenska vd Anders Ekvall. Vi brukar träffas för produktseminarium samt för social samvaro två gånger om året. Detta är mycket uppskattat inte bara bland våra medarbetare utan även av våra leverantörer, som får möjlighet att träffa hela organisationen under två intensiva och fokuserade dagar. Nu tar vi sikte på nästa 30 år! säger Anders, som ser fram emot att åter få träffa alla kollegor och leverantörer i januari 2018.

PRomotion nr 121 •2017


Deloitte PanEuro Cost Survey:

Europeiska företag står inför svåra förändringar Företag i USA är betydligt bättre på att minska kostnader med en förbättrad konkurrenskraft som resultat. Skillnaden mot företagen i Europa blir allt mer tydlig och kan skapa allvarliga problem för den europeiska konkurrenskraften. Samtidigt drar de amerikanska företagen mycket snabbare nytta av digitalisering som en förändringskraft, enligt rapporten PanEuro Cost Survey från Deloitte. Just nu pågår stora förändringar inom många branscher som även påverkar svenska företag i grunden. Konkurrensen ökar generellt samtidigt som nya aktörer skakar om branscherna med helt nya affärsmodeller på digitala plattformar. Mer än 90 procent av de nordiska företagen i rapporten planerar att genomföra kostnadsprogram inom de kommande två åren. Hälften av dem önskar att reducera sina organisationer och minska externa kostnader. För att lyckas med det måste nya affärsmodeller komma på plats. Enligt rapporten är amerikanska företag tydligt mer öppna för större föränd-

ringar i sina organisationer och att samtidigt använda helt nya digitala lösningar. I Europa är trenden processförbättringar och organisationsstrukturer. Resultatet blir att möjligheterna med ny digital teknik bara nyttjas delvis. – Lönsamhet och konkurrens är stora drivare för svenska och nordiska bolag. Men den digitala utvecklingen uppfattas inte alltid som en möjliggörare för besparing och förändring. Problemen gäller hela Europa, även om det finns vissa regionala skillnader. Här märks skillnaderna mot amerikanska företag, säger Jonas Malmlund, partner på Deloitte. Deloittes undersökning visar att de flesta tillfrågade företag i Europa räknar med att minska sina samlade kostnader med tio procent eller mindre per år. Men majoriteten räknar ändå inte med att nå ända fram. – Stora besparingar är alltid kostsamma på kort sikt. Om ledningen sitter fast i ett kvartalstänkande, vågar den inte göra sådant som krävs för företagets långsiktiga överlevnad. Ofta behövs en kris, eller åtminstone ett byte av vd, för att det ska bli möjligt, säger Jonas Malmlund.

Ersätt plastkassen nu!

Designa din egen shoppingbag.

Från 1.500st FRAKTFRITT!

Vi är exporter när det gäller kassar! Det finns massor av användningsområden och valmöjligheter så som, material, design, storlek, priser och leveranser. Kontakta oss så ser vi till att du får det du söker till bästa pris. Kassen på bilden är en av mest populära och heter MO4060. Nu kan du köpa den för 11,95kr/st inkl. full colour design. Inga tillkommande kostnader, vi står dessutom för frakten: Mått: 40*45*17cm.

Kardanvägen 10 461 38 Trollhättan Sverige Phone +46 (0)300 575900 sales.nordics@midoceanbrands.com Christian Nyström +46 (0) 730 33 34 13 Per Lundström +46 (0) 706 51 24 54

Mid Ocean Brands Nordics More than Gifts


TV4 vann strid om varumärke Bolaget Brand New Story får inte använda namnet ”Hela Sverige odlar” eftersom det är förväxlingsbart likt ”Hela Sverige bakar” och ”Hela Sverige syr” som sänds i TV4.

033 - 480 480 • WWW.VINDSPELET.SE

Detta enligt ett beslut av Patent- och registreringsverket. TV4 invände mot att Brand New Story registrerat namnet ”Hela Sverige odlar” för sina sändningar i en webbkanal. TV4 anser att namnet är för likt programmen ”Hela Sverige bakar” och ”Hela Sverige syr”. Patent- och registreringsverket går på TV4:s linje och upphäver registreringen. Beslutet kan överklagas till Patent- och marknadsdomstolen.

Perthon Group AB förvärvar samtliga aktier i Olympus AB Familjeföretaget Perthon Group AB har förvärvat och tillträtt samtliga aktier i Olympus AB. Perthon Group AB äger sedan tidigare bl a RS Gruppen Skandinavien AB med bifirmor som RS Gruppen, Studenttryck, LEA Produktion och PapEx, som alla är verksamma inom tryck, profilering, skylt/dekor och storformat. Under hösten kommer RS Gruppen, Studenttryck och LEA Produktion att genomgå ett namnbyte till Olympus, medan PapEx kommer att bestå som eget varumärke. Säljande Jan-Inge Carlsson

kommer att tillsammans med sin tidigare personal att arbeta vidare i samma goda anda, fast med fler kollegor ifrån anslutande bolag. Linda Rosberg tar över som vd för hela bolaget. – Vi är fast beslutade i att detta kommer att tillföra otroligt många synergier för våra kunder, där de kan samla sitt fulla tryck- och profileringsbehov under ett och samma tak, säger Linda Rosberg, vd Olympus AB – Det är spännande tider som väntar och jag, tillsammans med Linda och familjen Nordbäck, som äger Perthon Group, är både mycket exalt-

erade och entusiastiska över den framtid som väntar, säger Jan-Inge Carlsson, tidigare ägare, nuvarande affärsutvecklare och styrelseledamot Olympus AB FAKTA Perthon Group AB har idag ca 70 anställda på åtta kontor i Sverige och omsätter omkring 150 mkr om året. Förutom att vara verksamma inom tryck- och profileringsbranschen äger man även

bolag inom transportbranschen samt kommersiella fastigheter. Bolaget ägs av familjen Nordbäck och vd för bolaget är Olle Nordbäck.

NYHET!

Vi håller vad du lovar.

Vi håller vad du lovar. 033 - 480 480 • WWW.VINDSPELET.SE

26

World Travel Adaptor Kompakt och säker reseadapter och USB-laddare i ett. Skjut ut stiften i önskad kombination och du har en kompetent strömkälla för över 150 länder. Adaptern har även 4 USB portar med hela 2.4A output per port för supersnabb laddning (totalt 5A) Levereras i praktisk väska.

Vi håller vad du lovar.

Kontakta oss eller besök vår hemsida för mer information och priser: info@ctwo.se | 040-689 14 50 | www.usb.nu

PRomotion nr 121 •2017


Ny lag för personuppgifter Den 25 maj 2018 börjar en ny dataskyddsförordning ”General Data Protection Regulation” GDPR att börja gälla i EU:s alla medlemsländer. Den kommer att gälla direkt och ersätter nationella regler som till exempel Personuppgiftslagen i Sverige. Förordningen kan komma att få stora konsekvenser för alla typer av företag som samlar in, behandlar och lagrar personuppgifter. Företag bör redan nu börja titta på hur de hanterar personuppgifter. Den nya dataskyddsförordningen stärker personskyddet väsentligt, vilket samtidigt

innebär att de företag och aktörer som bryter mot reglerna kan få kännbara sanktioner. Det högsta vitet som kan utdelas är upp till 20 miljoner euro eller motsvarande fyra procent av årsomsättningen för hela koncernen. Många företag har uppgifter om privatpersoner lagrade i databaser och i egna system. Den nya lagen ställer krav på att företagen kan garantera integriteten för kunder. Personuppgifter enligt lagen sträcker sig längre än bara en bild, namn och adress. Det kan också vara IP-adress på nätet, en e-postadress till ett företag eller gps-positioner som visar var en person befinner sig.

Allt för att synas!

Skandinaviens ledande flaggleverantör Bordsflaggor, båtvimplar, ordensband, vimplar, mässdukar mm

Vi erbjuder högsta kvalitet och bästa leveranstider till lägsta pris. Välkommen att prova oss! Se hela vårt sortiment på www.formreklam.se

och bästa Din bredaste Vi har koll på det som märks. märkleverantör brodyr • transfer • lasergravyr • screentryck

Hagagatan 1 (Sågareliden) · 331 33 Värnamo · Tel 0370-30 21 00 info@prmarking.se · www.prmarking.se

PRomotion nr 121•2017

PRM_ann_90x125_170203aHR.indd 1

0413-245 50 - www.formreklam.se 27

2017-02-03 14:59


Varumärkesintrång med vite Ett företag som sålt produkter från Hong Kong fälls nu för varumärkesintrång i Sverige. Detta på grund av att varumärkena redan är registrerade här – av andra aktörer.

T

vå svenska bolag väckte talan mot ett kinesiskt bolag som genom en svensk filial som importerade produkter från Hong Kong till Sverige. De två svenska bolagen var licenstagare till varumärkena på produkterna, och menade att importen av produkterna stred mot både svensk rätt och EU-rätt. Importföretaget menade att svensk och europeisk rätt inte var tillämplig på fallet, eftersom hemsidan som de aktuella produkterna köpts genom – och moderbolaget – var baserade i Hong Kong. Högsta domstolen, HD, kom dock fram till att svensk – och därmed europeisk – rätt var tillämplig på fallet. I och med att HD konstaterat att fallet kan prövas i Sverige tog Patent- och marknadsdomstolen upp fallet till prövning. Frågan domstolen hade att avgöra var om det kinesiska bolaget, genom att importera produkterna, hade gjort sig skyldigt till varumärkesintrång. Domstolen konstaterade först att de båda svenska företagen är licenstagare av varumärkena i fråga, och därför har rätt att föra talan om varumärkesintrång. Det ligger naturligtvis i deras intresse att ingen gör intrång i det varumärke de licensierar och därmed tjänar pengar på. Den som har registrerat eller på annat sätt innehar

28

ensamrätten till ett varumärke är den som har rätt att använda det eller licensiera ut det. Eftersom varumärken är territoriellt bundna, det vill säga att de gäller inom ett visst område – oftast ett land – kan det ofta finnas många olika licenstagare, som alla har ensamrätten på ett visst territorium. Ensamrätten till ett varumärke innebär att ingen annan än innehavaren – i näringsverksamhet – får använda ett tecken som är identiskt och i samma varuklass utan att ha fått tillstånd. I vissa fall går det att registrera andra varor med samma varumärkesnamn i olika varuklasser. Genom tidigare praxis på området har det klarlagts att ett intrång i ensamrätten föreligger om en hemsida på vilket produkterna säljs riktar sig till konsumenter på det territorium för vilket varumärket registrerats. EU-domstolen har sagt att det får avgöras i varje enskilt fall om en hemsida faktiskt riktas till konsumenter inom ett visst territorium. I det här fallet handlar det om ett företag som via en hemsida har sålt produkter till Sverige. Hemsidan har varit på svenska och alla priser har angetts i svenska kronor. Eventuella returer skulle ske till en postadress i Sverige. Varor har dessutom sålts och skickats till kunder i Sverige.

Domstolen bedömer därför att det skett ett intrång i de svenska bolagens ensamrätt till varumärkena. I och med att ett intrång har skett kan ett vitesförbud komma på tal. Vitesförbud syftar till att få den som begår intrånget att sluta och det innebär att man förbjuder en part att till exempel fortsätta importera produkter som utgör varumärkesintrång. Fortsätter parten trots förbudet tvingas den betala vite. Tanken är att vitet ska ha en avskräckande effekt som gör så att förbudet efterlevs. I det här fallet handlar det om intrång i ensamrätten till varumärken som har ett visst renommé och goodwill i kundkretsen. Mot denna bakgrund bestämmer domstolen att för det fall att importbolaget inte upphör med varumärkesintrånget kommer bolaget tvingas betala ett vite på 750 000 kronor. Tingsrätten dömde bolaget att betala rättegångskostnaderna i processen varav vd:n personligen ska stå för en 1/3-del av kostnaderna. Vad innebär detta i praktiken? För att få ensamrätt till ett varumärke måste det antingen registreras, eller användas så mycket att det känns igen inom ett visst territorium. Rättigheten är territoriell och därför kan flera olika bolag eller personer har registrerat samma varumärke, men i olika länder.

PRomotion nr 121 •2017


Hilfiger stämmer H&M för varumärkesintrång – När H&M för andra gången på kort tid nu säljer kläder med en flagga liknande Tommy Hilfigers ”Flag logo” leder det in till Patentoch marknadsdomstolen. Hilfiger yrkar på förbud och fastställande av skadeståndsskyldighet för H&M för intrånget. H&M hävdar att de inte gör intrång. Modeföretaget Tommy Hilfigers huvudvarumärke är ”Flag logo”, den blåvitröda flaggan som även är registrerat EU-varumärke – utan respektive med text – sedan

den möjligheten infördes den första april 1996. Nu pekar Hilfiger på de två registreringarna och menar att det finns förväxlingsrisk, samt hävdar ett vidgat skydd mot snyltning och skada. Tidigare reagerade Hilfiger på en tröja som H&M sålde med ett flaggliknade tryck i blåvitröd färg med Beyonce-text. Det löste de utan domstolshjälp, noterar Hilfiger. Den här gången hittade Hilfiger en ny variant med tröjor med ett flaggliknande tryck i slutet av april i butiker i Sverige, Tyskland, Nederländerna och Kanada. När Hilfiger hörde av sig till

H&M valde H&M att ta strid, de ansåg att tröjorna inte innebär intrång, exakt hur H&M resonerar återstår att se. Hilfiger yrkar på förbud och fastställande av att H&M är skyldiga att betala skadestånd. Hilfiger menar att tröjorna får konsumenterna att tro att det finns ett samband mellan H&M och Hilfiger, och lägger till att H&M är kända för samarbeten med andra kända modekollektioner och då vore Hilfiger ett alternativ. Hilfiger betonar att den drygt 30 år gamla ”flag logo” inte på något sätt är beskrivande utan har en inneboende stark

särskiljningsförmåga, den är central i deras kommunikation och har blivit ett ikoniskt varumärke. H&M:s tröjor skadar särskiljningsförmågan hos Hilfiger logga och även om det finns vissa skillnader på loggan och H&M-tröjans tryck så ger de samma helhetsintryck, och det är ju den bleknande minnesbilden som skall jämföras, noterar Hilfiger. Eftersom det är Hilfigers huvudvarumärke som berörs och H&M är så stort som det är kan det här växa till en omfattande tvist, om nu inte H&M väljer att backa.

Annonsera PRomotion PRomotion

2017 pris 60 kr promotionprodukter // nr 120 • Branschtidningen för profil- och

– den enda branschtidning som riktar sig till viktiga beslutsfattare och kunder inom promotionbranschen.

2017-06-20 13:19 Promotion nr 120 2017 .indd 1

Här kan du läsa om hur du når beslutsfattare

www.promotionmedia.se PRomotion nr 121•2017

29


Lägesrapport från:

Paraplyorganisation för Produktmediabranschen Sedan december 2016 har en grupp, bestående av Thomas Bengtsson Matterhorn, Roger Nilsson PWA, Anette Hagberg We do Promotion, Björn Eriksson Xindao och Kjell Harbom SBPR, arbetat med att försöka få till en gemensam branschorganisation för hela vår bransch. Det hela började i diskussionsform för att känna av intresset hos båda parter (PWA och SBPR), som underlag för diskussionen låg SBPR:s förslag från januari 2013 om att få till en pryramidformad organisation med en huvudorganisation, som jobbar med de branschövergripande frågorna, lagar, förordningar, politisk påverkan etc. Och två underorganisationer, en leveratörsorganisation och en återförsäjarorganistion, som arbetar med de för respektive organisation specifika frågorna. Redan på första mötet var man överens om att intresse fanns från båda parter, till en dylik organisation. Redan samma månad hann man med ytterligare två möten, vilket får anses vara bra gjort med tanke på att deltagarna är utspridda över landet från Malmö till Stockholm och dessutom har fullt upp med sina ordinarie arbeten. Vi enades tidigt om att huvudorganisationen skall heta SBPR, då det är ett väl inarbetat namn som representant för branschen mot myndigheter och organisationer. Underorganisationerna går än så länge under namnen PWA och SBPR

30

Återförsäljarförening, det kan mycket väl bli de namn som kommer att gälla i framtiden. Då det stod klart att de båda organisationernas delegater hade mandat att fortsätta arbetet med ”paraplyorganisationen SBPR”, det bildades också en interimsstyrelse för projektet, bestående av delegaterna i arbetsgruppen. Under våren 2017 har vi hunnit med ytterligare fyra möten. Arbetet har då handlat om vem som hanterar vad, t.ex mässan av PWA. Huvudstyrelsen skall bestå av två personer från respektive organisation. Ordförande PWA och ordförande SBPR ÅF samt ytterligare en person från PWA och SBPR, som inte sitter i styrelsen för den organisation han eller hon representerar. Allt för göra många delaktiga. Plus en extern ordförande som inte är aktiv i branschen, för att undvika övervikt åt det ena eller andra hållet, samt att få in annan kompetens och någon med lite andra ögon. Under sommaren har arbetet med att få till stadgar för den kommande föreningen pågått. Vilket jag kan intyga inte är

någon uppgift som löses på en eftermiddag. Dessa förslag har varit uppe inom gruppen på remiss ett antal gånger, efter senaste vändan hos jurist är det version 1:3 som ligger för granskning. Höstens arbetet började med ett första möte redan i augusti under mässan i Jönköping. Där drogs riktlinjerna för höstens arbete upp, som kommer att handla om att få stadgarna att fungera för båda parter och finansiering av paraplyorganisationen. Det blir en förening med bara två medlemmar ( vilket man inte kan ha, men vi har en lösning på det också). Även detta arbete kommer att bränna många hjärnceller hos interimsstyrelsens delegater. Vi har kommit långt på, i dessa sammanhang, mycket kort tid, men mycket arbete återstår. Interimsstyrelsens målsättning har hela tiden varit och är fortfarande att vara klar till januari 2018. Vi, Thomas, Roger, Anette, Björn samt undertecknad vill med denna korta information hålla dig uppdaterad på vad vi arbetar med hur långt vi har kommit och att det är en bit kvar till målet. Kjell Harbom, SBPR

PRomotion nr 121 •2017


PRomotion nr 121•2017

31


-Glöm inte Namnskylten! Campaign & Event By Quickbutton Badges!

www.quickbutton.com info@quickbutton.com 0474 488 40

WIFI-UTTAG! 99 k

r

ÅRETS JULKLAPP?

mtprofile.se U l t i m a t e

r e f l e c t i v e s

U l t i m a t e

r e f l e c t i v e s

U l t i m a t e

r e f l e c t i v e s

Bättre reklambärare får du leta efter!

N

N y u pp d a te et! r ad

yh

! sak

tal! Ny lo ok por !

promotionprodukter.se

Ny

teknik! Rakt

unigraphics.se

levregppcom.indd 1

32

2014-06-23 23:06

PRomotion nr 121 •2017


Annonsera här! Endast 900 kr per införande. Boka på telefon 040-91 14 90!

Promotional giveaways made from high-quality plastic www.promowolsch.de Made in Germany

Sömnad, ändringar av alla slags textilier Snabb leverans, bra priser Tillverkning av sportkläder 08-58354710, www.activesweden.se info@activesweden.se

sadadas dasasda sddasda sdasdas da

www.mattett.se

Unikt patenterat!

Badlakan Siritex har badlakan och handdukar på lager för snabba leveranser. Vi skickar gärna prov på kvalitén. www.siritex.se info@siritex.se 08 7920092

www.scanotag.com

Annonsera här!

Endast 900 kr per införande. Boka på telefon 040-91 14 90! PRomotion nr 121•2017

33


Företagsnytt

NYA MEDARBETARE?

Detta är en av de sidor som har hög uppmärksamhet av branschfolk. Berätta om ni har nya medarbetare, nya företagsförvärv etc. Vi tar in det kostnadsfritt i mån av plats. Skicka in en kort text och högupplöst foto på nya medarbetare. Skicka till red@promotionmedia.se

WSI REKLAMGROSSISTEN – BLACK HILL Marie Bergman, företagsrepresentant som kommer vara på resande fot. Marie har en gedigen textilkunskap vilket är till stor nytta i säljarbetet av våra produkter. Närmast kommer hon från Foodservice-branschen där Marie arbetade mot restauranger, caféer, skolkök m fl.

Michael Jacobsson är medarbetare på kontoret med fokus på innesälj. Michael har många års erfarenhet inom profilbranschen som säljare i återförsäljarledet. Han har även en bakgrund inom konfektionsbranschen bl a från NK. SAGAFORM har ny kommunikationsansvarig, Alice Grahn. Alice har arbetat tidigare med e-handel och läst digital marknadsföring.

Lasse Karlsson, ny säljare på ID IDENTITY. Lasse har arbetat med arbetskläder på Jobman och startat Portwest.

Jonas Lénberg, kommer vara säljare till promotion på SCANDINAVIAN TRAVEL INNOVATION, Jonas har jobbat många år på företaget men tar över vissa delar från Daniel Gunnarsson som nu blir försäljningschef.

Hans Segerkvist, säljare på CAI AB, tidigare arbetat 30 år i strumpbranschen och kommer närmast från Cansocks.

TILLBAKA HOS WACKES Lena Rafstedt har arbetat på Wackes i 10 år men har varit ute några år på andra äventyr. Nu är Lena tillbaka och ska ta hand om storkontot Sandvik med flera.

34

Johanna Ödegaard, har arbetat i solskyddsbranschen i över två år men är nu tillbaka på Wackes igen.

PRomotion nr 121 •2017


| sverige

ÄR DU REDO FÖR VINTER? här är möjligheterna 713 fleece-, soft shell och vinter jackor

48 halsdukar

33 handskar

10 reflexer

230 mössor

16 filtar

i mänga olika färger

ESSENT IA LS

bags

GO

R

24h

Stort utbud av mer än 100 varumärken, 5.000 artiklar och 10 miljoner olika delar

Fri frakt från 3.500, - kronor

24 timmars online shopping på www.l-shop-team.se

Snabb leverans 2-3 dagar

+

Varorna skickas direkt från vårt eget lager till Sverige Neutral leverans till dina kunder

www.l-shop-team.se L -SHOP -TEAM Sverige World Trade Center • Borupvang 3 • 2750 Ballerup (Danmark)

info@l-shop-team.se

0271 809 813


SKAPA EN NY

HEMSIDA

MED ALLA PRODUKTER INLAGDA FRÅN START

a HEMSIDA MED DIN PROFIL a NETTOPRISER & OFFERTVERKTYG a MÄNGDER AV TEMAN a SSL-CERTIFIERING a OSLAGBAR SÖKMOTOR a 50+ LEVERANTÖRER a 80.000+ PRODUKTER a 150+ VARUMÄRKEN

PROVA GRATIS

30 DAGAR unitedprofile.se/prova

Detta och många fler funktioner specialbyggda för profilbranschen.

Google PageSpeed

a95/100

Pingdom

a100/100

Unitedprofile är Sveriges enda e-handelstjänst som bara jobbar mot profilbranschen. Lita på att vi gör jobbet åt dig.

www.unitedprofile.se REFERENSER

YSlow

a90%

LEVERANTÖRER

”Vi kan verkligen rekommendera systemet. Har underlättat väldigt för oss och våra kunder. Snabbt och smidigt.” Lars Johansson VD, Topline Profil AB

vrigstad flaggor & expo

Promotion 121