Page 1

PRomotion

Branschtidningen fรถr profil- och promotionprodukter // nr 120 โ€ข 2017 pris 60 kr


PASSFORM

NILSSONCRWTH.SE

VI ÄR SKJORTMAKARE

Välsydda skjortor åt alla i olika modeller för moderiktiga bärare oavsett kroppsform. www.ernstalexis.se


PRomotion Branschtidningen för profil- och promotionprodukter LEDANDE PUBLIKATION Branschtidningen PRomotion startades 1996 och är opolitisk och organisatoriskt obunden och för profil-och promotionbranschen den ledande publikationen. MÅLGRUPP återförsäljare av profil- och yrkeskläder, promotionartiklar, presentreklam, brodyr, transfer, screen, tryck- och märkutrustning. TIDNINGSREDAKTION Ansvarig utgivare och chefredaktör: Tore Lindfors, tore@promotion.nu 0704 91 24 65 Carina Johanzon, carina@promotion.nu 0702 16 87 24 TIPSA OSS! Skicka gärna pressreleaser, personalnytt, produktnyheter med mera till red@promotionmedia.se LAYOUT Remark Erika Braun

Lite av varje, så här innan midsommar

Tores tankar

VILL DU SKRIVA TILL OSS SÅ NÅR DU OSS VIA E-POST. Vi svarar vanligtvis inom 1–2 veckor ???? Jag som trodde att e-post var ett sätt att kommunicera någorlunda snabbt. Var inne på hemsidan Statens Järnvägar (SJ.se). Behövde ett svar för att kunna ta beslut om en bokning om varför det stod ”finns ej” och inte ”slutsålt” på ett antal avgångar med tåg som sannolikt skulle ske. Det kanske var något tillfällig fel i deras data. Men att vänta 1-2 veckor innan någon trött djävul skulle vakna och svara trodde jag var ett skämt. SJ AB ägs till 100 procent av svenska staten och förvaltas av Näringsdepartementet. Jag säger bara SUCK!!! VI MÄNNISKOR ÄR NEGATIVT BETINGADE. Att leta fel sitter i vårt DNA sedan stenåldern. Forskning säger att bjuder du kunden på en dålig upplevelse måste du bjuda på fem bra för att väga upp, vilket i stort sett är en omöjlig nivå att hålla. Men som tur är har vi människor dåligt minne. Du behöver inte ge bra upplevelser hela tiden, det räcker med en höjdpunkt och en bra avslutning. Regeln kallas för peak-end-rule och skapades av Nobelpristagaren i ekonomi, Daniel Kahneman. Som företagare kan du inte alltid påverka alla delar i din kunds upplevelse, men om du kan skapa det sista intrycket ska du ta chansen.

TRYCK Vindspelet Grafiska AB UPPLAGA & SPRIDNING Totalt 18 000 exemplar. Tryckt upplaga 3 000 exemplar som når branschrelaterade företag inom profil och promotion. Digital version mailas till över 15 000 branschrelaterade personer och läggs även ut på vår hemsida promotionmedia.se

ARTEXIS/KISTAMÄSSAN HAR ARRANGERAT en promotionmässa i Stockholm sedan hösten 2013. De meddelar att det inte blir någon promotionmässa i Kista 2018. Den första ”riktiga” promotionmässan i Sverige arrangerades 2002 på Elmia med namnet PRomotion EXPO. Det är femton år sedan. Internet och mail låg i sin linda. Världen och sättet att kommunicera har drastiskt förändrats sedan dess. Möten är givetvis viktiga men många, både besökare och utställare, upplever att alla de turer som omgivit mässan de senaste åren har skadat projektet. Färre utställare och färre besökare är resultatet. Dags att tänka i nya banor?

ANNONSFÖRSÄLJNING Carina Johanzon, carina@promotion.nu 0702 16 87 24 INFORMATION Omslag: Foto: Theodor Camitz, (OKB), Småbilderna på framsidan fr v: Fruit, C TWO och PF Concept. Redaktionen ansvarar ej för icke

DENNA LEDARE SKREVS STRAX FÖRE MIDSOMMAR och återigen känner jag mig lurad på värmen. Jag klagar inte, jag säger bara som det är! Har knappt hunnit och ta fram den nya grillen. Den gamla hade mer eller mindre brunnit upp men jag var bra kompis med den och ville inte skiljas från den. Men sambon Carina gick bara och köpte en ny som nu tar över grillplatsen. Den är säkert inte lika bra som den gamla. Fördelen med kyligt väder är att ölen inte blir varm när jag står och grillar. Det är ju positivt.

beställt material. Citera oss gärna men ange källan. POSTADRESS Box 20060, SE-200 74 Malmö, Telefon: 040-97 65 50 red@promotionmedia.se www.promotionmedia.se

PRomotion nr 120•2017

”Always Look on the Bright Side Of Life” Eric Idle/Monty Python

Tore Lindfors tore@promotion.nu 0704 91 24 65

3


PRODUKTNYHETER FIDGET SPINNERS är den stora grejen för året. MEC Gruppen har dem i flera modeller från både lager och via trading. Testade och certifierade såklart.

Fruit Distribution lanserar varumärket YOKO som specialiserar sig på varsel- och skyddskläder. YOKO har ett brett färgspektra som innehåller färger vilka uppfyller kraven för väg- och järnvägsarbete. I kollektionen hittar du bland annat ISO-certifierade reflexvästar i lätt mesh-kvalitet, utformade för arbete i varmare miljö.

Regattas nya kollektion ”Originals” är en hyllning till den gamla arbetarstaden Manchester. Originals bjuder på tidlösa kläder i en modern och sofistikerad tappning. Bomberjackan Fallowfield, med unikt quiltat mönster är en av flera jackor som utgör kollektionen och är utan tvekan en modern klassiker! Regatta Originals säljs av Fruit Distribution.


Ladda säkert! Kraftfull och säker USB-väggadapter med hela 2,4V output. Perfekt för laddning av iPad och en smartphone samtidigt eller andra USB-drivna enheter. Adaptern är TÜV godkänd vilket borgar för mycket hög säkerhet. Säljs av CTWO Procucts AB.

Kubb är inte bara populärt i Sverige utan även Tyskland. Bex Sport säljer över 10 000 st under en sommar till dem. En produkt lämplig att sätta sitt företags logotype på.

SAFEXS PROTECTOR XT Det är ett år kvar tills GDPR, de nya dataskyddsreglerna inom EU träder i kraft. Protector XT från Safexs blev topptestad av stora nättidningen Tech Reviews med betyget 9/10. Säkra upp med pålitligt hård- eller mjukvarukrypterat minne från Safexs. Safexs är ett varumärke som ägs och är utvecklat av CTWO Products AB.

PF Concept samarbetar med det kända varumärket Celly. Tack vare det nya partnerskapet utvidgade PF Concept sin portfölj av mobiltillbehör med många innovativa och väldesignade produkter av Celly.

Crossover Bodywarmer – moderiktig bodywarmer som inspirerad av den växande trenden att kombinera olika material i samma plagg. Kombinationen av vår lättvikts 300T polyester med padding och softshell ger denna väst en sportig urban look. Säljs av Tee Jays.


Foto: Theodor Camitz (OKB)

Kungen besökte Kosta Boda På nationaldagen firade Kosta Boda 275 år i närvaro av DD.MM. Konungen och Drottningen. Några av höjdpunkterna från firandet är den nya jubileumsutställningen Hommage vilken hedrar Kosta Bodas historia med verk av fem av Sveriges mest spännande samtidskonstnärer och en glasgjutning med Kosta Bodas världsberömde formgivare Bertil Vallien med hjälp av H.M. Konungen som deltog med att lägga i en avbildning av en krona i ”Kungabåten”. – Det är en underbar känsla att jobba med glas och det är kul att det här kan leva vidare som det har gjort nu, säger H.M. Konungen som med sitt deltagande fick sätta “kronan på verket” i glasgjutningen av “Kungabåten” tillsammans med Bertil Vallien, ett konstverk som tillfaller välgörande ändamål. – Kosta Boda, det talar för kvalitet och för idéer, och modernt och det är väldigt älskat – så jag är glad att vara här idag, säger Drottning Silvia.

6

– Vi är mycket stolta över att kunna välkomna Kungaparet till Kosta denna dag, där ugnarna fortfarande brinner för att fira vårt 275-årsjubileum till general Koskull och general Staël von Holsteins minne. I 275 år har Kosta Boda överlevt, trots kriser och uppförsbackar i den småländska glasskogen tack vare att vi värnat om unika kunskaper och månat om att ständigt utvecklas. Nu vänder vi blad och blickar mot en framtid i vilken Kosta Boda även fortsättningsvis kommer förknippas med vacker och spännande glaskonst, säger Magnus Andersson, vd på Orrefors Kosta Boda AB. Orrefors Kosta Boda AB är ett småländskt designföretag med formgivning och tillverkning av högkvalitativt bruksoch konstglas. De utvecklar, producerar och säljer ett brett bruks- och konstglassortiment för såväl privat som offentligt bruk under varumärkena Orrefors och Kosta Boda. De är Nordens största glasbruksgrupp med en historia som sträcker

sig tillbaka till 1742. Orrefors Kosta Boda AB ingår sedan 2005 i New Wave Group som verkar med ett flertal varumärken på konsument- och företagsmarknaden inom områdena sport, fritid, inredning och gåvor. New Wave Group är noterat på NASDAQ OMX Stockholm.

PRomotion nr 120•2017


Style shown: NEW MEN'S AUTHENTIC SWEAT JACKET 267M

THREE NEW STYLES. ONE AUTHENTIC COLLECTION. Style shown: AUTHENTIC CUFFED JOG PANTS 268M/268F

Russell Authentic Sweats are built in three layers to offer you the best sweat. On the inside a mix of cotton and polyester gives a soft feel, comfort and warmth. A middle 100% polyester layer adds weight to the garment and the outer layer of 100% cotton provides the best surface for decorations. Discover our newly-extended Authentic Collection in a broad range of colours. Russell is THE ONE TO WEAR.

For more information visit RUSSELLEUROPE.COM

www.fruit.se


1+1=3 STUDIENS SLUTSATS I KORTHET:

En kombination av fysisk och digital reklam ger bäst effekt. Tillsammans blir effekten större än för kanalerna var för sig. Ett plus ett blir tre. Dessa resultat är generella, det vill säga de gäller även för de yngsta. Den bästa effekten uppnås genom att välja fysisk reklam först och följa upp med digitala kanaler. Människor kan lättare fokusera på fysisk reklam. Där kan man kommunicera längre och mer detaljerat. Fysisk reklam gör det möjligt att lyfta fram delar i en kampanj och den skapar också mer emotionellt engagemang, vilket gör att man kan starta med fysisk reklam för att skapa positiv uppmärksamhet och sedan bygga vidare på detta i digitala kanaler. Att göra tvärtom, gå i digitala kanaler först, ger inte samma effekt. Digital reklam skapar mer kognitiv stress, vilket betyder att mottagaren blir överbelastad och missar att uppmärksamma delar av reklamen. Detta leder också till svagare känslomässig koppling till varumärket. När det handlar om att stärka varumärkespositioneringen och bygga positiva känslor för varumärket så är digital reklam viktig tillsammans med fysisk reklam. Digital reklam som kommer efter fysisk reklam förstärker effekten i varumärkeskommunikationen. Källa: Postnord

8

Fristads och Kansas separerar – Beslutet om tillökning togs i januari. Efter fyra månaders havandeskap föds nu tvillingarna Fristads och Kansas. De bär på gemensamma gener men utvecklas på lite olika sätt. Vi vill inte se det som en separation mellan bolagen, utan snarare som att vi har fött tvåäggstvillingar, riktiga superkids. Så sammanfattar Fristads Kansas vd och koncernchef Anders Davidsson den förändring som nu sker inom koncernen. Två varumärken, som för några år sedan slogs ihop, ska stå på egna ben igen. Relationen mellan det svenska Fristads och det danska Kansas går tillbaka till 90-talet då Kansas köpte Fristads. Båda är textilföretag inriktade på arbetskläder. Under många år verkade bolagen sida vid sida med huvudkontor först i Odense och därefter i Malmö. 2011 lanserades Fristads Kansas genom att de båda varumärkena slogs ihop. Några år tidigare hade man förvärvat ett flertal bolag inom yrkeskläder, och tanken var att det skulle ge synergieffekter. Men det visade sig att kock-, vård- och hantverkarkläder inte hade så mycket gemensamt. Röda siffror var snart ett faktum, och någon typ av förändring var nödvändig. – Alla hade blivit mångkampare i stället för specialister. Det ville jag ändra på, säger Anders Davidsson. Han tillträdde hösten 2014. Bland de första beslut han tog var att flytta huvudkontoret från Malmö till Borås.

– Malmö var bara en kompromiss för att det geografiskt ligger mellan Fristads och Kansas. Men vi hade ingen affärsverksamhet där, så det kändes logiskt att flytta tillbaka till Borås. I lokalerna på Däckvägen i norra Borås arbetar i dag knappt 200 personer. Endast ett tiotal av dem är anställda av koncernens huvudkontor, vilket är betydligt färre än på det tidigare huvudkontoret. Orsaken är decentralisering med ett ökat ansvar för varje varumärke i koncernen. – Nu låter vi varumärkena komma fram tydligare. Mer ansvar ligger hos varumärkena själva, och jag märker att alla blir mer fokuserade och kostnadsmedvetna när varje enhet sköter sig själva i större utsträckning än tidigare. Ett par år efter att satsningen drog i gång börjar nu resultaten komma. Förra året konstaterade koncernen ett positivt resultat igen. Det rör sig inte om någon stor vinst, men till-

In

räckligt för att ge budskapet att de senaste årens slit har lönat sig. Men att Fristads och Kansas åter skulle bli varsitt varumärke var ingen självklarhet. Beslutet togs så sent som i januari. – Men vi ska inte se det som att vi vrider tillbaka klockan till hur det var för många år sedan, hopslagningen förde med sig många fördelar också som vi nu bygger vidare på, säger Anders Davidsson.

FAKTA

Fristads grundades av John Magnusson i Fristad i mitten av 1920-talet. På 1990-talet köpte det danska företaget Kansas Fristads. Varumärkena slogs ihop, men ska nu finnas som två separata varumärken igen. Omsättningen var för fem år sedan knappt 5 miljarder, och minskade till knappt 4 miljarder. Samtidigt gick bolaget i förlust, en trend som nu brutits.

PRomotion nr 120•2017


Sportringen växer Sportringen växer med tio nya butiker inom sitt Klubb- & Företagskoncept. Sportringens satsning på Klubb- & Företagsförsäljning attraherar nya butiker till kedjan. På enbart några månader har tio nya butiker anslutit sig och fler är på gång. De nya butikerna är starka inom försäljning till föreningar och företag och ser stora möjlighet att utvecklas på dessa områden genom ett medlemskap i Sportringen. Sportringen har fått förfrågningar från många butiker runt om i landet.

– Vi ser väldigt positivt på att så många ser vinning i att vara medlem i Sportringen. De nya butikerna är spridda från Malmö i söder till Umeå i norr och är starka aktörer på sin lokala marknad, säger Sportringens Klubb& Företagsansvarig Mattias Malm. – Vår leverantörsrelation är väldigt viktig och därför genomför vi en grundlig process där nya butiker måste uppfylla våra kriterier för att bli medlemmar, säger Sportringens vd Lars Palmgren.

– Efter lanseringen har flertalet starka butiker runt om i landet kontaktat oss med önskan att vara med i Sportringen. Möjligheten att erbjuda den lokala marknaden kombinationen av sport och företag har skapat intresse. Vi vet att vår kedjemodell passar dessa verksamheter och vi har en organisation som är redo att växa tillsammans med nya butiker som går med i Sportringens Klubb& Företagskoncept, avslutar Lars.

FAKTA

Sportringen – branschens snabbast växande sportkedja med ca 150 butiker finns representerade över hela Sverige. Unikt med Sportringen är att butikerna är fria handlare, varje butik har sitt egna utvalda produktsortiment. Detta gör att butikernas sortiment kan ha en stor variation beroende på inriktning och geografiskt läge.

ndrykket i PRomotion (Sverige) den 1/8-2017

NEW STYLE

Hooded Aspen Crossover

PRomotion nr 120•2017 Style 9610

www.teejays.com

9


Tryckta tröjor skapade PR-värde för 88 miljoner Adobe var dubbelt nominerad med sin kampanj ”Adobe Stock Apparel” och vann 100 watt i kategorin Företag. T-shirtar och sweatshirts med tryck av genrebilder togs fram i en exklusiv kollektion riktad till kreatörer och blev snabbt efterfrågad. Kampanjen överträffade säljmålen med 320 procent i och med att man bokade möten med 42 procent av mottagarna. Det totala PR-värdet för kampanjen uppgick till 88

10

miljoner kronor vilket ger en effekt på ca 102 gånger det investerade kapitalet. ”Adobe Stock Apparel SS16” heter klädkollektionen som skulle få kreatörer och marknadsförare att byta bildbank till Adobe Stock. Nu prisas företaget och byrån Abby Priest i 100-wattaren. De flesta kreatörer och marknadsförare – om inte säga alla – känner igen scenariot att hitta rätt fotografi till kampanjer och marknadsföringsinsatser. Att evigt bläddra bland klichéartade bilder kan vara en källa till ångest. Det spann Adobe och Abby

Priest vidare på när de skapade klädkollektionen med t-shirts och tröjor med bilder på fasta handslag mellan två kolleger och den hälsosamma, glada kvinnan som äter sallad. – Med Adobe Stock SS16 kan vi nu en gång för alla ge dessa generiska bilder en sista stund i rampljuset och samtidig lyfta fram de möjligheter som ett mer integrerat och modernt arbetssätt ger, sa Klara Lundquist, nordisk marknadschef på Adobe, i samband med kampanjsläppet. Abby Priest och Adobe vinner 100 Watt i kategori företag.

Motiveringen lyder: ”Hur tvättar man bort förutfattade meningar om ett varumärke? Jo, genom att klä på sig självdistans och självförtroende oavsett om målgruppen har storlek S, M, L och XL. Att sy ihop träffsäkerhet och humor ger bevisligen enorm effekt – där en tröja säger mer än 1000 ord.”

PRomotion nr 120•2017


Värdefulla varumärken Brand Finance har sammanställt en lista över de varumärken som är mest värdefulla. Möbelvaruhuset Ikeas varumärke har bara på ett år ökat i värde med 42 procent till motsvarande 210 miljarder kronor. Ikea toppar därmed listan över Sveriges mest värdefulla varumärken, enligt konsultbyrån Brand Finance. Nummer två på listan är H&M, vars varumärke efter en värdeökning på 24 procent på ett år har lyft till motsvarande 170 miljarder. Stil, enkelhet, funktionalitet och prestigelöshet utgör fundamentet bakom Ikeas varumärke, enligt Brand Finance, som ser en direkt koppling mellan dessa

12

DE 10 MEST VÄRDEFULLLA VARUMÄRKENA I SVERIGE

värdeord och vad man brukar se som det allra bästa med Sverige. Bidragande till den stora värdeökningen för Ikeas varumärke är enligt konsultbyrån en 20-procentig vinstökning i fjol. Därtill har ökningen fått bidrag av kreativitet och effektiv kommunikation.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

IKEA H&M NORDEA ERICSSON TELIA COMPANY VOLVO SWEDBANK SVENSKA HANDELSBANKEN SEB SKANSKA

Den största förloraren under året när det gäller värdet på varumärket är enligt Brand Finance telekomtillverkaren Ericsson, som till följd av finansiella problem tappat nästan hälften av sitt varumärkes värde till lite drygt 40 miljarder kronor. Trots detta utgör varumärket 29 procent

av Ericssons totala värde och om planerade omstruktureringar faller väl ut kan en del av förlusterna vinnas tillbaka, tror Brand Finance. Mer information på www.brandfinance.com

PRomotion nr 120•2017


Besök vår monter A04:29

Alla månar om miljön och framtiden. Därför vill vi inspirera med användbara gåvor som både profilerar varumärket i sig, men som även är miljövänlig och kan återvinnas. Med läckra motiv och format får mottagaren en positiv upplevelse som profilerar dina kunder som omtänksamma om miljön. Teko Tryck har tryckt på disktrasor sedan 1994 och har lång erfarenhet och gedigen kompetens om både material, färg, pack och distributionsfrågor. Välkommen till vår monter så berättar vi mer!

KLIMATSMART DISKTRASA SOM PROFILERAR MED OMTANKE OM MILJÖN. Teko Tryck AB, Box 55 294 21 Sölvesborg +46 (0)456 132 53 www.tekotryck.se


Adare vann Coca-Colas upphandling Frankrike, Belgien, och Nederländerna. Detta skriver Adare i ett meddelande. Adare har levererat promotionmaterial till CCEP i norra Europa sedan 2011. I Sverige och Norge har samarbetet pågått sedan 2012 gällande promotionprodukter och från mars månad kommer Kontraktet med Coca-Cola alltså även trycksaker ingå i European Partners (CCEP) kontraktet. gäller hela det europeiska – Den nya upphandlingen nätverket och täcker förutom utgör en potentiell tillväxt på Sverige och Norge även120 in -2017 över 200 procent och positioPromotion Quickbutton Badges Tyskland, Spanien, Portugal, nerar Adare som marknadsle1/2-sida liggande 190x130 Island, Storbritannien, dare av marknadsföringstjäns-

Adare International, leverantör av globala marknadsföringstjänster, vann nyligen Coca-Colas upphandling av tryckt marknadsföringsmaterial och promotionprodukter i tio europeiska länder.

ter, säger Anders Dahlgren, Nordic Account Manager på Adare International i Sverige i en kommentar. Nu ska Adare hjälpa Coca-Cola att köpa in promotionmaterial såsom glas, bägare, textilier, parasoller, permanent/semi-permanent POS-material, elektronik, giveaways samt allt tryckt marknadsföringsmaterial. – När det gäller print kommer vi köpa den absolut största

delen lokalt, säger Anders Dahlgren. Uppdraget kommer att förvaltas av ett team med runt 60 till 70 personer runt om i hela Europa. – Adare stärker nu sitt team i Norden tack vare detta nya kontrakt, avslutar Anders Dahlgren.

Det första intrycket är bestående

Framgång bygger i hög grad på god presentation och representativ framtoning. En namnskylt med det där lilla extra gör stor skillnad.

Adam

Sales Manager

Micheala Petersson

Axel Johansson

Peter Nilsson Manager

Brand manager

Martin

Matida Eriksson Computer manager

Välkommen att besöka oss på följande mässor JÖNKÖPING 16-17 augusti NORDIC PROFILE OSLO 22-23 augusti NBR HELSINGFORS 30-31 augusti PWA

Quickbutton Badges AB +46 (0)474 488 40

info@quickbutton.com www.quickbutton.com

Quickbutton Badges Oy +358 9 7740 680

myynti@quickbutton.fi www.quickbutton.fi

Quickbutton Badges DK +45 49 13 89 81

mail@quickbutton.dk www.quickbutton.dk


, R E S N O N N A , V T . . . R E I D E M A L A I C SO N E T S R Ö MEN F ! X E L F E R T S S Y H SC tyckta m o t s e m e d v a är en ners, n a Profilprodukter b n ä e r a r lä u , pop mediekanalerna nonser. n a h c o s u h m to tv-reklam, u hem nya a d d la j, n a p m a Planera nästa k stprint.se la p å p n e g lo ta a k


Svenskar känner sig förföljda av reklam på nätet Svenska folket handlar allt mer på nätet – och känner sig förföljda på köpet, visar en ny studie från Demoskop, i samarbete med intresseorganisationen Sveriges Annonsörer. Tre av fem uppger att de, efter att ha köpt en produkt eller tjänst, exponerats för samma typ av vara i snitt 9,5 gånger under 2,4 veckors tid. Fyra av fem av de som sett reklamen menar dessutom att reklamen de sett varit för exakt samma produkt/tjänst som de redan köpt. Retargeting annonsering (även kallat remarketing), är reklam som riktas till användaren som varit inne på en sajt och tittat på eller köpt en produkt eller tjänst. Annonsformen har blivit allt mer intressant och vanligt för annonsörer att använda sig av i takt med en ökad e-handel. Men nu visar en ny studie från Demoskop, i samarbete med intresseorganisationen Sveriges Annonsörer, att en stor del av svenska folket slår bakut på annonsformen. I undersökningen framkommer att 85 procent av den svenska allmänheten 18–80 år köpt en produkt eller tjänst på

16

webben under de senaste sex månaderna. Men reklamen som följer efter köpet irriterar. 57 procent svarar att de sett reklamannonser på webben där samma produkter/tjänster som de tidigare köpt utannonserats. 80 procent av de som sett reklamen menar dessutom att det varit reklam för exakt samma produkt/ tjänst som de köpt.Den allmänna inställningen till reklamen är också låg. Tre av fyra är negativa till reklamen och medelvärdet bland samtliga svarande är 2,68 på en 7-gradig skala (1; mycket negativ inställning, 7; mycket positiv inställning).Vanligaste orden för att beskriva reklamen är ”förföljd”, ”bevakad” och ”onödig då jag redan köpt samma sak”. – Det här är oroväckande siffror som vi som bransch måste ta till oss. Att vi skapar reklam som är efterhängsen och irriterar spär på reklamtröttheten som finns. Reklamen online måste bli smartare och mer relevant, säger Anders Ericson, vd på Sveriges Annonsörer. 15 procent uppger att de har installerat en reklamblockerare som ett resultat av den efter-

SUMMERING SVENSKARNAS INSTÄLLNING TILL RETARGETING ANNONSERING: • 85 % av svenska folket har handlat online under senaste halvåret. • 57 % uppger att de sett reklamannonser på webben där samma produkter/tjänster som de tidigare köpt utannonserats. • 80 % som sett denna reklam uppger att reklamen de såg var för exakt samma produkt eller tjänst som de redan sett. • I genomsnitt har svensken sett reklam för samma produkt/tjänst 9,5 gånger efter köp, under 2,4 veckors tid. • Genomsnittliga betyget på reklamen var 2,68 på en 7-gradig skala. • 15 % uppger att de har installerat en reklamblockerare som ett resultat av denna reklam och 21 % att de har funderat på att installera en.

hängsna reklamen och 21 procent att de har funderat på att installera en som ett resultat av denna reklam. – Det finns en stor potential i retargeting men undersökningen visar att den potentialen inte utnyttjas fullt ut. Detta innebär att inställningen till reklamen blir överlag negativ och detta kan påverka dess effekt, säger Peter Bryngelsson, ansvarig för Demoskops erbjudande inom varumärke och kommunikation. De som varit något positivare till denna typ av reklam är de som exponerats för reklam som inte varit baserad på exakt samma som varan de köpt. Bland den gruppen låg reklaminställningen på 3,16.

FAKTA Sveriges Annonsörer har funnits sedan 1924 och är idag världens största annonsörorganisation. De står för drygt hälften av de samlade reklam- och medieinvesteringarna i landet. Läs mer på annons.se.

OM UNDERSÖKNINGEN Syftet med denna undersökning är att mäta den svenska allmänhetens kännedom, erfarenheter och inställning till webbaserade inköp och till detta kopplat s k retargeting annonsering. Metod: Internetundersökning i slumpmässigt rekryterad internetpanel. Målgrupp: Svensk allmänhet 18-80 år. Antal intervjuer: 1041 intervjuer. Fältperiod: Maj 2017.

PRomotion nr 120•2017


Obegränsat antal färger Inga start- eller extrakostnader 3 dagars produktionstid

ColorSoft - är en billigare och snabbare lösning när du beställer en flerfärgs-logo. Transfern produceras på ett annat sätt än traditionell transfer, vilket ger ett antal fördelar när det gäller design, pris och leveranstid - utan att kompromissa med kvaliteten. ColorSoft har mötts av positiva reaktioner från våra kunder. Så positiva att den redan efter ett par veckor var vår femte mest producerade produkt! ColorSoft är en allround-transfer som kan användas på många olika typer av textilier, som sportkläder, T-shirts och pikéer, sweatshirts, arbetskläder, väskor etc. Vill du veta mer om ColorSoft eller vill få ett prov utan kostnad? Kontakta NS System på tel. 08-525 024 10 eller läs mer på www.nssystem.com “...jag måste säga att jag blev förvånad. Den är lätt att värma på - och med de obegränsade färgvalen och möjlighet till tonade färgövergångar har jag svårt att se varför jag inte från och med nu kommer att föredra ColorSoft framför mer traditionella transfer.” Thomas Hansen, Dressed4ourSports.dk

Knivholtvej 21 9900 Frederikshavn forsaljning@nssystem.se Tel: 08 5 2502 410


NEW Jan Hedenborn, vd AD Company med personal är mycket glada för priset som de har fått i hård konkurrens med IKEA Torsvik och Årstider.

EN UNIK KOMBINATION AV DESIGN OCH BRA PASSFORM

AD Company AB fick pris av Jönköpings kommun Jönköpings kommun uppmärksammar företag som tar initiativ till projekt och aktiviteter som bidrar till hållbarhet, öppenhet och delaktighet. DET INNEBÄR:

Initiativ för ökad integration. Initiativ för socialt ansvarstagande. Initiativ för att bryta utanförskap på arbetsmarknaden. Initiativ för ökad klimatnytta och en bättre miljö. Övriga nominerade var IKEA Torsvik och Årstider. – Vi är glada över detta fina uppmärksammande av vårt CSR-arbete, både på hemmaplan och i våra fabriker i Asien, säger vd Jan Hedenborn.

NYHETEN BANFF VIND- OCH VATTENAVVISANDE JACKA m 39331 (XS-XXL)

f 39332 (XS-XL)

MOTIVERING ”AD Company är ett företag i tiden som tydligt visar att det går att bygga affärsmässig framgång på hållbarhet och socialt ansvarstagande. Genom långsiktighet och uthållighet har AD Company tagit en unik och stark position i en mycket konkurrensutsatt bransch och framtidsutsikterna är goda!”

W W W. P F C O N C E P T. C O M

18

PRomotion nr 120•2017


Besök vår monter A04:29

KÄNDISAR VÄLJER ORIGINALET

Teko Tryck AB har levererat disktrasor med tryck sedan 1994 och har främst blivit kända för sin höga kvalitet och långa erfarenhet, då vi var först i Sverige med att utveckla design/profiltryck på disktrasor. Många designers och kändisar har genom åren tryckt sina disktrasor, kökshanddukar, badlakan och mycket mer hos Teko Tryck AB som idag erbjuder mycket avancerade tryck. Våra färger blandas för hand eftersom våra designers är mycket noga med resultatet. En av kändisarna är ”Babsan” som bland annat signerar sina trasor efter sina framträdanden runt om i Sverige. Välkommen till vår monter så berättar vi mer.

Teko Tryck AB, Box 55 294 21 Sölvesborg +46 (0)456 132 53 www.tekotryck.se


Produktmediet går framåt i Europa Nyligen hölls mässan PromGifts i Bryssel, ett event där återförsäljare och några andra branschaktörer gått samman i ett gemensamt projekt för att öka intresset hos slutkund. Cecilia Grahn Nyd från MEC Gruppen var inbjuden som Key note speaker i egenskap av sitt engagemang att etablera och sprida budskapet om produktmedia. Cecilia har tidigare varit runt i Europa och hållit föredrag i ämnet, inte minst för att visa att vi i Skandinavien ligger i frontlinjen för branschens utveckling.

20

– Precis som i flera andra marknadsföringskanaler står ofta Sverige och Skandinavien för kreativt nytänkande. Vi är en liten marknad och har inte riktigt de stora volymerna som i andra delar av Europa. Därför får vi än mer vässa och tydliggöra våra erbjudanden när konkurrensen hårdnar och marknaden blir allt mer transparent, att kommunicera värden utöver produktens egenskaper, säger Cecilia. Det är därför extra roligt att tankesättet kring produktmedia har fått sådan stark respons här. Man byter nu etikett på flera delar i branschen och de branschpriser som delas ut, både här och i

– Precis som i flera andra marknadsföringskanaler står ofta Sverige och Skandinavien för kreativt nytänkande.

England. I Belgien delas det numera ut Product Media Advisor of the Year och Product media Specialist of the Year och så vidare. Egentligen är det inte några konstigheter, utan det handlar ju om att synliggöra fördelarna och motivera investeringarna på olika sätt som går att räkna hem för köparen. Även att putsa upp oss i köparnas ögon. I branschen vet vi ju hur bra detta är men andra reklamkanaler ligger långt före oss i att kunna visa på vad köparen får för insatsen. Då kan våra kampanjer och produkter värderas högre och ha sin givna plats i marknadsmixen. Konkret faktaunderlag för

detta har saknats tidigare men undersökningen The Power of Product media har varit ett stort steg på vägen och behöver nu få en uppföljare. I slutändan handlar det ju om att vi ska skapa order som är till nytta och glädje för alla parter.” I september kommer Cecilia medverka på branschmässan för Het Portaal i Utrecht, som riktar sig till profilköpare i Benelux-länderna. Missionen om produktmediets fördelar går vidare.

Cecilia Grahn Nyd

PRomotion nr 120•2017


Nu kan ni och era kunder beställa från alla digitala enheter! Promotivs webbshop är nu responsiv och därför tillgänglig från alla digitala verktyg.

Vill du ha din egen webbshop? Slipp manuell orderhantering och få din egen webbshop som alltid är uppdaterad med alla våra produkter. Vi står dessutom för utveckling, teknologi och allt annat besvär. Det ger dig mer tid till att fokusera på dina kunder och att sälja. Kontakta oss på 08-505 000 55 eller sales@promotiv.se och få reda på mer om webbshoplösningen och pris.

Ny i teamet Promotiv Nordics - en del av Clippergifts.com Sverige www.promotiv.se sales@promotiv.se Tel: 08-505 000 55

Norge www.promotiv.no sales@promotiv.no Tlf: 21 09 37 37

Suomi www.promotiv.fi sales@promotiv.fi P. 09 4245 0665

Danmark www.promotivnordics.dk sales@promotivnordics.dk Tlf: 32 72 00 50

Jonatan Lindblom blir en del av Promotiv, ivrig att arbeta tillsammans med alla våra partners.


JOBBA EFFEKTIVARE OCH SMARTARE! Promotionprodukter.se är en digital marknadsplats där du snabbt och enkelt hittar varumärken, produkter och företag från leverantörs- och grossistledet. Skriv in det du söker, på några sekunder får du svar och inspiration att jobba vidare på.

TESTA REDAN NU!

PromotionProdukter.se Accordprint AB ACG Nyström A AD Company Sweden AB Add Value Adwater AB Advertising Space AB Affärskontakt AB Aprio AB Aqua Visibility AB Atlas Screen AB/LD Marknadsass Autoform AB Axel & Morin AB B&M Design AB bag4use Ballograf AB Bamatex Bardexa AB Baseballjackor Sverige AB Berg&Nycander AB Bex Sport AB

Bila B&B /Tradingbolaget.se Bills Reklam AB Bindografen AB Black Hill Box in Bag Boxonline AB Bregmos Reklamgodis AB Brodin Trading AB Brodyrbolaget i Borås AB BUFF Sverige AB Burde Förlag Buxbom/ Fourtex AB C TWO Products C&T International AB Cai AB Candab AB Cansocks AB Carleklo Promotion Car-man Trading Co Aktiebolag Cartamundi Nordic AB

Cavalet AB Concess Nordic AB D&J Frantextil AB Dacapo Silver AB Dahlens konfektion AB Daiber Sverige AB Dalarnas Paraplyfabrik DisplayGrossisten AB Dynamics AB Ernst Alexis AB Espreme AB Eurosweet AB ExpoGraf CardKeep International Flitiga Händer Frebbenholm Trading AB Fredrikssons Slips AB Frozzypack AB Fruit Garda of Sweden AB GastronomiLeverantören AB

Gourmetskafferiet AB Great Shape Promotion GTK Producent AB Harlequin Trade AB Hobby Reklam AB Häftdesign Hög Tryck AB Ingli Sweden/Jaan Ingel AB Island Pens/Malmö Gravyr Jako Tryckeri AB JMT Print AB Jobman Workwear AB Jouper Design Stockholm Kaffeexperten & Son AB Kallfeldts Läder AB Kalmar ProfilGross AB Karamello Sverige AB Karins Matgåvor AB KE Levin Screenmaskiner Keback AB


PromotionProdukter.se VÄLBESÖKT • TILLGÄNGLIGT • ENKELT Keller Reflex AB KL Impex AB Kosta Boda Orrefors La Praline Gothenburg AB Laser Pro AB Ligma Group AB LR Tryck i Sunne/Nummerlappar Malvia AB Marbäck Tricot Mr Fredrik AB MT Profile AB New Wave Mode AB New Wave Sports Newline A/S Nilörn AB Nordiska Etikettbolaget AB Nordkök AB NS System A/S OD Profile AB Offason AB

Orrefors Kosta Boda P&R Lidköping AB PapEx Petterséns Tryck AB Plaintalk KB Emblem & Flaggor Plast-Petter AB Plastprint AB Portia AB PR Marking AB PR Tryck AB Printo AB Pro One AB Projob Workwear AB PromoSeeds PRomotion Media AB Promotiv Nordics Quickbutton Badges AB Quickex AB/Akita Rehn Trading AB Reklam Grossen AB

Sagaform AB Sandryds Handels AB SAPP SBPR Scandinavian Travel Innovation Scanotag AB Score iT Sea Trikå AB Sibon Production AB Smila Workwear Smålandsvatten Sport Fossto AB STIKO AB Swebrush AB Svenska Medalj AB Sydsvensk Form Reklam AB Tailor Konfektion AB Targus Sweden AB Techimport Skagvik & Ericson AB Teddykompaniet i Båstad AB

Teko Tryck AB Texet Textilgrossisten Hefa AB Tillinge Import & Handels AB Timson AB Tobitex AB Trefl Scandinavia AB Undercover Scandinavia AB UniGraphics AB Uppsala Screen-Reklam AB Wasa Sweden WeLoc – Weland M. AB Wide Team AB Vikingsun AB WSI-Reklamgrossisten Väsk & Etuifabrik AB Xindao Scandinavia AB Xpo System AB

FÖRETAG SOM REDAN FINNS PÅ PROMOTIONPRODUKTER.SE • 3 531 785 SÖKNINGAR PER DEN 19 JUNI 2017


Om IRM:s statistik

Att ha eller inte ha ”Slutkundsmässa”

SBPR (Svensk Branschförening Profil- och Reklamartiklar) har i flera år varit på kollisionskurs med IRM (Institutet för reklam- och mediestatistik), då vi inte ansett att deras mätningar är korrekta gällande produktmedia.

Den eviga frågan om slutkundsmässa, börjar åter dyka upp i debatten, den har kommit och gått genom åren. När jag började på SBPR i mars 2009 var frågan het, men inte ny, den hade varit uppe före det datumet.

Vi förstod att de inte hade koll på vilka som var leverantörer och vilka som var återförsäljare. Vilket är förståeligt för en oinvigd som bara tittar på rapporter och bokslut att avgöra vem som är vem i en bransch som inte har en SNI kod. Därför fanns det företag som inte skulle vara med och företag som inte var med som skulle vara det. För ett år sedan fick IRM en ny vd Madelaine Thor, som vill göra ”rätt”. Så i höstas började vi arbetet med att ”tvätta” deras listor, ta bort föra till etc. Så nu består listan endast av Profilåterförsäljare i Sverige. Likaså är yrkeskläder, kontorsbutiker, pappershandel etc inte med i denna mätning. Vi vet att dessa grupper säljer profilprodukter och SBPR skall tillsammans med IRM se om vi kan få fram en modell för hur vi skall mäta även deras försäljning av profilprodukter. Deras försäljning skall definitivt också vara med i mätningarna, vi vet bara inte hur i skrivande stund. I verkligheten är branschen lite större än vad siffrorna visar. Det viktiga just nu är att vi arbetar i en bransch med en uppåtgående trend. Bra jobbat! Vi startade med att göra om mätningarna från 2012 och fortsatte fram till och med 2016. Vi kan då se att vår andel av Reklamkakan är större än vad vi tidigare trott, vilket SBPR hävdad.

I samband med flytten av mässan från Jönköping till Stockholm var frågan väldigt het, men det har alltid stupat på att man inte litar på varandra i branschen. Återförsäljarna vill inte visa vilka kunder man har, för att man är rädd att en kollega skall försöka ta över kunden eller att leverantören skall försöka sälja direkt till slutkunden. Ett annat argument för att inte släppa in slutkund på mässan är att han/ hon inte förstår vad de ser och inte har förmågan att sätta in rätt produkt i rätt sammanhang. Jag tror att vi i det resonemang som förts omyndigförklarar slutkunden, vilket är olyckligt. För det är inte tanken. Vi är inte ensamma att ha denna debatt. I Tyskland var farhågorna exakt desamma som hos oss i Sverige och misstänksamheten stor mot ”News Week” en road show, som den tyska branschföreningen gör på åtta orter i Tyskland.I år genomfördes den för 11:e året och jag fick chans att sitta ner med Ralf Samuel, som är min kollega i Tyskland, och har genomfört samtliga 11 News Week i Tyskland. Hans högra hand och handgångne man är Sverige bekantingen Klaus Beijer. Ralf Samuel berättade om debatten i Tyskland som var identisk med den vi har i Sverige i dag och sedan många år tillbaka. Inför första News Week var misstänksamheten stor bland återförsäljare och starten var trög, men alla farhågor kom på skam. Ingen leverantör har gått förbi återförsälajre på dessa mässor, om det hänt hade det hörts i hela Tyskland. Han kände inte heller till något fall där en slutkund bytt distributör på grund av att de fått kontakt under någon News Week mässa. När jag besökte News Week i Frankfurt den 18:e maj i år, så var det 86 utställare plus 8 återförsäljare med egen monter på plats med ca 700 besökare fördelat på 550 slutkundsföretag. För mig var det ett fantastiskt resultat. De återförsäljare som hade egen monter, var de som bjudit in 50 slutkunder eller mer. Bjöd

Här kommer omsättningen för produktmedia per år: 2012: 5,614 miljarder kronor 2013: 5,518 miljarder kronor 2014: 5,619 miljarder kronor 2015: 5,839 miljarder kronor 2016: 6,077 miljarder kronor Tillväxten 2016 relativt föregående år var 4,1 procent.

Kjell Harbom, vd, SBPR

24

man 50 eller fler så fick man egen monter om man så ville och det ville de. Övriga återförsäljare som bjudit färre fanns också på plats i gångarna eller helst i cafeterian. Det kostar återförsäljarna 40€ per slutkund man bjuder in, för mat, dryck och annat. Samt att man förvissar sig om att få slutkunder med kvalitet och inte någon som bara skall komma och tigga prover eller skolklasser etc. Organisationen är fantastisk och det är den som garanterar att farhågorna, om att blotta sig för slutkund kommer på skam. Inbjudande återförsäljare har egen färg på logobandet med namnskylten som besökande slutkund måste bära. Vilket jag som ”spanande” besökare inte tog på allvar och höll således på att bli handgripligt utslängd av en tysk ordningsman. Min värd kom till undsättning och förklarade att det var ok att jag hade min bricka i fickan, så att utställare inte trodde att jag var riktig besökare och slösade energi på mig. Alla utställare har försetts med en ”platta” där alla besök i respektive monter registreras och vad som avhandlas. Genom besökarens/slutkundens kod på namnbrickan går all info till inbjudande återförsäljare, som kan sitta i cafeterian eller i sin monter och se var hans/hennes kund är och vad som avhandlas. News Week road showen har blivit populär bland både återförsäljare och leverantörer för den har genererat affärer. De senast två åren har ca 90% av besökande slutkundsföretag genererat minst en offert var till dessa 90% av besökande företag en makalös hög siffra. När en slutkund blir så intresserad att han/hon begär offert blir det väldigt ofta affär, enligt Ralf Samuel, för det är beslutsfattare som kommer, den återförsäljare normalt gör affärer med. Skall detta göras i Sverige så måste vi vara ”tyskt” noggranna i upplägget, kanske rent av kopiera. Varför uppfinna det hjul som redan finns? Dessutom måste vi vara långsiktiga, det går inte med ett försök. Har man inte långsiktigheten, för att bli av med alla farhågor är det bättre att låta bli.

Kjell Harbom, vd, SBPR

PRomotion nr 120•2017


organic Certified by IMO CH 150221

Global Organic Textile Standard (GOTS)

En världsledande miljö­ märkning för organiska fibrer, inklusive ekologiska och sociala kriterier.

Väv ditt eget mönster

Certifieringen omfattar hela kedjan från odling till färdig textil.

Ekologiskt, miljömärkt och närproducerat i Sverige

25 kr per såld handduk, 150 kr per såld pläd går oavkortat till Radiohjälpens insamling Världens Barn.

Ekologiskt, miljömärkt och närproducerat i Sverige Ge bort en gåva med värde För mer information kontakta din Ekelundrepresentant eller Ekelund direkt. Ekelund, Linneväveriet i Horred AB | 519 30 Horred Tel: 0 320 20 90 00 | E­mail: gavor@ekelunds.se | gavor.ekelunds.se


Varumärkets värde på julbordet? En undersökning som Novus gjort på uppdrag av intresseorganisationen Sveriges Annonsörer, visar att 30 procent av svenskarna mellan 18 och 29 år inte bryr sig om vilka varumärken som finns med på julbordet. Det är en ökning i jämförelse med 2013, då 25 procent i det yngre åldersspannet sa att de inte brydde sig. Sveriges Annonsörer gör med hjälp av undersökningsföretaget Novus löpande studier av svenska folkets inställning till olika varumärken. I den senaste webbenkäten fick 1000 personer frågan: ”Är det något, eller några, varu-

26

märken som du inte vill vara utan och julbordet?” I hela åldersspannet 18-79 år kan nästan fyra av tio (36 procent) inte tänka sig att vara utan Scans skinka, köttbullar och prinskorv eller Apotekarnes julmust. Kvinnor vill i högre grad inte vara utan sötsaker (choklad, juleskum och pepparkakor), medan män i större utsträckning inte vill vara utan starksprit. 13 procent av männen kan till exempel inte tänka sig vara utan Skåne Akvavit på julbordet. Resultatet av motsvarande undersökning som gjordes för två år sedan ligger på det stora hela i paritet med årets siffor. I åldersgruppen 18-29 år ser vi dock en förändring.

Foto: Scan

2013 uppgav en av fyra unga att de inte brydde sig om varumärken på julbordet, en siffra som nu ökat till nästan en av tre. – Alla har vi förstås olika önskemål och krav när det gäller vad som är viktigt under julen. Att drygt en tredjedel av unga vuxna inte lägger någon värdering i vilka varumärken som måste finnas med på

julbordet, kan dels bero på de ännu inte står som värd eller värdinna för julmaten. Men det kan också vara en fingervisning om att andra parametrar är viktigare än att maten kommer från ett visst varumärke. Bra att veta inför kommande julförberedelserna. som för många aktörer börjar redan i augusti.

PRomotion nr 120•2017


DU HJÄLPER DINA KUNDER ATT SYNAS. MEN VEM JOBBAR FÖR DIG? VI GER PROMOTIONBRANSCHEN ETT ANSIKTE! Svensk Branschförening Profil- och Reklamartiklar är paraplyorganisationen för dig som jobbar med produktmedia. Vi utvecklar, utbildar och peppar det enskilda företaget och driver viktiga strategiska branschfrågor på nationell och internationell nivå. Produktmedia är en framtidsbransch med stora möjligheter att växa och utvecklas. Tillsammans är vi starka och kan ta vara på möjligheterna. Välkommen att bli medlem i SBPR! www.sbpr.se

FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK!


Sidenvägen För att upprätthålla tillväxten har Kina under president Xi Jinpings ledning inlett världshistoriens största infrastruktursatsning med sloganen ”En väg, ett bälte”.

SBPR tar över ordförandeskapet i EPPA Den 14/6 2017 valdes Kjell Harbom till president i EPPA för en period på två år. Det är mycket hedrande för både SBPR och mig. Det är ett erkännande för det arbete vi gör och har gjort i SBPR. EPPA fick upp ögonen för SBPR och det jobb vi gör, när jag introducerade ett nytt vokabulär i profilbranschen nämligen Produktmedia. Redan då valdes

jag till vice president. Arbetet med den nya ISO standarden ISO/PC 308 Chain of Custody (ursprungsmärkning) har nog också spelat in i valet av mig, säger Kjell Harbom i telefon intervju när han är på väg till Köpenhamn för ett möte med de Nordiska branschföreningarna. Fotnot: EPPA är de Europeiska branschföreningarnas gemensamma organisation för branschövergripande frågor på internationell nivå.

Genom nya vägar, broar och städer ska Kina bygga transportleder från västra Kina genom Centralasien ända bort till Europa. Samtidigt ska sjötransportlederna, ”bältet”, via Sydasien, Afrika och Mellanöstern till Europa effektiviseras och förenklas med nya hamnar och terminaler. För idag tar det ca 60 dagar att med båt frakta en container från sydvästra Kina till Europa. Med tåg genom Centralasien tar det knappt 14 dagar men är än så länge mer än dubbelt så dyrt. Projektet är kommunistpartiets försök att lösa flera utmaningar samtidigt.

I Xinjangprovinsen, utgångspunkten för initiativet, är förhoppningen att massinvesteringar ska stabilisera området. Provinsen – stort som tre Frankrike och långt från tillväxtregionerna i sydöst – plågas av våldsamma motsättningar mellan inflyttade Han-kineser och ursprungsbefolkningen, som anser sig ekonomiskt marginaliserade. Kinas ledning hoppas att göra om reptricket från andra håll i landet; att få befolkningens passiva stöd i utbyte mot stigande välstånd. Men ”En väg, ett bälte” handlar även om att förenkla och effektivisera varutransporterna med länderna längs med rutten. Det uttalade målet är en handel värt 2500 miljarder dollar inom en snar framtid. Och i takt med att allt fler kinesiska industrier flyttar produktionen från kusten in i landet ökar intresset för att landvägen transportera gods till Europa.

®

CLASH WITH CONFIDENCE THIS AUTUMN AQ042 MEN’S COTTON BLEND V-NECK SWEATER

AVAILABLE IN 9 colours

W W W. F R U I T. S E

28

PRomotion nr 120•2017


NEON COLOR YOUR Fler positiva till digital information Andelen som ser insamlingen och användningen av personlig, digital information i samhället som något positivt har ökat med nio procentenheter de senaste två åren. Det visar ett nytt riksomfattande attitydundersökning. Advokatfirman Lindahl har i samarbete med analys-och kommunikationsbyrån Insight Intelligence undersökt hur svenskarna ser på digital integritet. Undersökningen är riksrepresentativ och har genomförts i samarbete Cybercom Group, IAB Sverige och Sveriges Kommuner och Landsting. Resultaten visar en positiv attitydförändring kring insamling av privat information. Samtidigt ökar andelen som är oroliga för att information som man delar med sig av används i syften som man inte är bekväm med. Den generellt mer positiva inställningen till informationsinsamling är alltså avhängd konsumenternas känsla av trygghet vad gäller säkerhetshanteringen av den information som samlas in.

PRomotion nr 120•2017

BRAND

Oron beror främst på bristande kunskaper om hur informationen som samlas in används. ÖVRIGA RESULTAT • Få känner till den nya dataskyddsförordningen men nästan var tredje tror att den skulle påverka deras förtroende att dela information. • Fler är positiva till att dela privat digital information i vårdrelaterade syften • Sex av tio läser aldrig villkor som de accepterar gällande behandling av ”cookies”. • Mellan 40-51 procent av de svarande är beredda att dela med sig av privat information digitalt för att förbättra olika välfärdsfunktioner.

Undersökningen är baserad på svar från 1000 svenskar mellan 16 och 70 år som under februari 2017 intervjuats genom Sifos slumpmässigt rekryterade webbpanel. Undersökningen och rapporten har tagits fram i samarbete med Jacob Dexe på forskningsinstitutet RISE SICS.

LIQEO HIGHLIGHTER 0-0240

LIQEO HIGHLIGHTER PEN 0-0270

LIQEO HIGHLIGHTER MINI 0-0250

www.uma-pen.com

29


Branscherna som gör trovärdig Utbildning/forskning, kultur/ nöje samt livsmedel/dagligvaror är de branscher som svenska folket anser gör mest trovärdig reklam. Branscherna som hamnar i botten är IT/telekom, hygien/kosmetik samt rekrytering/management. Det visar en färsk undersökning från Novus, genomförd på uppdrag av intresseorganisationen Sveriges Annonsörer.

Bland en lista med 25 branscher fick svenska folket välja de tre man anser gör mest trovärdig reklam. I topp hamnade utbildning/forskning som var förstahandsvalet bland var femte (20 %) samt kultur/nöje

• Utbildning/forskning 20 % • Kultur/nöje 18 % • Livsmedel/dagligvaror 18 % • Välgörenhet/ideellt 17 % • Rättsväsendet 13 % • Möbler/hem 11 % • Alkohol/bryggerier 9 % • Förbund/branschorganisationer 8 % • Politik/myndigheter 8 % • Bygghandel 7 % • Vitvaror/elektronik 6 % • Industri/tillverkning 5 % • Resor/turism 5 % • Bank/finans 4 %

och livsmedel/dagligvaror (18 %). Undersökningen visade även på signifikanta skillnader mellan åldersgrupperna. Fler i åldersgruppen 50-64 år svarade i högre grad livsmedel/

OFFICIAL LUGGAGE SUPPLIER FOR TEAM SUNWEB

30

VILKA AV FÖLJANDE BRANSCHER ANSER DU GÖR MEST TROVÄRDIG REKLAM? TRE VAL MÖJLIGA. • Bilar/biltillbehör 4 % • Sporthandel 4 % • Energi/drivmedel 3 % • Försäkring 3 % • Hotell/restaurang 3 % • Mode 3 % • Spel 3 % • Fastigheter/köpcentrum 2 % • IT/telekom 2 % • Hygien/kosmetik 1 % • Rekrytering/management 1 % • Ingen av branscherna 15 % • Vet ej 13 %

dagligvaror (23 %), medan åldersgruppen 65-79 år svarade i högre grad möbler/hem (19 %). De i åldern 65-79 år anser att välgörenhet/ideellt gör mest trovärdig reklam (28 %).

Även bland könen råder de delade meningar. Medan kultur/nöjesbranschen rankades högt av kvinnorna (21 %) kammade branschen hem 15 procent av männens röster. Omvänt var det i branscherna

Låt dina idéer flöda med hjälp av vårt CustomChromatixTM koncept och personifiera ditt bagage! Promotional Products, ring Jonas +46 (0) 701 84 24 99 jonas.lenberg@travelinnovation.se

PRomotion nr 120•2017


gast reklam industri/tillverkning samt spel där männen rankade dessa högt, åtta respektive fem procent. Bland kvinnorna föredrogs de av endast två respektive en procent.

med närmare 600 medlemsföretag. Genom att fokusera på effekt, bidra med inspiration och kunskap, samt bevaka och påverka omvärlden är vi marknadschefens bästa vän. Läs gärna mer på annons.se.

OM SVERIGES ANNONSÖRER Sveriges Annonsörers medlemsföretag står för drygt hälften av de samlade reklamoch medieinvesteringarna i landet. Som intresseorganisation bidrar vi med att skapa bästa möjliga avkastning på medlemmarnas investeringar i reklam och media, samt får dem att arbeta mer effektivt och ansvarsfullt med sina varumärken. Sveriges Annonsörer har funnits sedan 1924 och är idag världens största annonsörorganisation,

OM NOVUS OMNIBUSS Undersökningen har genomförts av Novus på uppdrag av Sveriges Annonsörer. Målgruppen för undersökningen är den svenska allmänheten 18-79 år. Totalt har 1018 intervjuer genomförts under perioden 2-8 februari 2017. Deltagfrekvensen är 55 %. Undersökningen är genomförd via webbintervjuer i Novus slumpmässigt rekryterade och representativa Sverigepanel.

Konstnär fick rätt i HD mot fotograf Högsta domstolen anser att konstnären Markus Andersson, som målade av ett fotografi taget av Jonas Lemberg, skapat ett ”nytt och självständigt konstverk” och att det inte rör sig om intrång i Lembergs upphovsrätt. Det är tio år sedan fotografen Jonas Lemberg stämde Markus Andersson för upphovsrättstillsintrång. Jonas Lemberg ansåg att Markus Anderssons målning ”Svenska syndabockar” hade använt hans bild på Christer Pettersson, som var misstänkt för mordet på Olof Palme, som förlaga då han målade tavlan och därmed gjort intrång i ensamrätten till fotografiet. I den första domen, som föll i tingsrätten, fick Jonas Lemberg rätt. Markus

Andersson överklagade och fick rätt i Hovrätten. Hovrätten skrev att målningen är ett nytt, självständigt verk som konstnären har skapa ”i fri anslutning till Jonas Lembergs verk” och att det därför inte rör sig om upphovsrättsintrång. Hovrätten konstaterar bland annat att Christer Petterssons ansiktsuttryck ger ”ett mer slitet och sorgset intryck i målningen än på fotografiet”, som tidningen Journalisten tidigare skrivit om. Ärendet gick vidare till Högsta domstolen som kom med sitt beslut. HD skriver att Markus Andersson har ”åstadkommit ett nytt och självständigt konstverk, som ger uttryck för hans individualitet”. HD slår fast att det inte rör sig om intrång i Jonas Lemberg upphovsrätt till fotografiet. HD ogillar därmed Lemberg krav på ersättning.

URBAN EXPLORER B A C K PA C K Oversized with an outdoor heritage flavour, this on-trend design strikes the perfect balance between urban chic and retro styling. Authentic PU accents and a drawcord closure complement its classic exterior, creating a statement fashion piece for the modern-day urban explorer.

Black / Tan

Navy Dusk / Tan

Military Green / Tan

PU T COL OU R I N YOU R LI FE

Claret / Tan

Available from:

PRomotion nr 120•2017

31


Klädkedjan H&M stämmer en mindre konfektionsbutik Ett av världens ledande modeföretag, H&M, stämmer en mindre internetbutik vid Stockholms tingsrätt för att den kallar sig HM Fur. HM Fur bedriver handel med kläder i päls och säljer bland annat jackor, mössor och accessoarer. Bolaget startade 2015 under bolagsnamnet HM Fur och har enligt uppgift till H&M sitt ursprung hos en av de större pälshandlarna i Sverige, Sophie Ericsson Päls. HM Fur resp. HMfur.com

är förväxlingsbara med HM-märkena och svarandena utnyttjar HM-märkenas renommé, skriver H&M:s jurister vid Lindahls advokatbyrå, Henrik Wistam och Petter Larsson i stämningsansökan som lämnades in 22 mars i år. Därigenom orsakas skada på HM-märkenas funktioner och svarandena gör således varumärkesintrång, menar de. H&M kritiserar också att pälsbolaget har använt HM-kännetecknet på bilar. Bilarna har märkts med texten HM Fur.com med HM i rött och åtminstone en bil har parke-

Indrykket i PRomotion (Sverige) den 1/8-2017

rats utanför H&M:s butik på Drottninggatan i Stockholm. – De vill ha en miljon kronor av mig och alla mina domäner och de vill ha dem kostnadsfritt, kommenterar Marcus E Ericsson, styrelseledamot vid Carl Philippe AB som kontrollerar HM Fur. Enligt Marcus E Ericsson är en av orsakerna till att H&M tar till en stämningsansökan att H&M inte vill associeras med försäljning av pälskläder. Ericsson menar för sin del att H&M säljer kläder och skor av skinn och läder, som också har animaliskt ursprung.

– De säljer ju själva miljoner skinnprodukter. Men varifrån kommer bokstäverna H och M i ditt företagsnamn? – Från Håkan Magnus, efter min far. Enligt H&M:s inlaga till tingsrätten är ett vite om 500 000 kronor tillräckligt för att svarandena ska följa det förbud mot att använda H&M-snarlika varumärken som klädjätten vill att rätten beslutar om.

NEW STYLE

Crossover Bodywarmer

www.teejays.com

32

PRomotion nr 120•2017 Style 9625


Du har väl koll på balansräkningen? Två bröder som satt i styrelsen för ett bolag som gick i konkurs ska solidariskt ersätta sina investerare med nästan fyra miljoner kronor. Detta eftersom bolaget haft en kritisk kapitalbrist och bröderna inte har upprättat en kontrollbalansräkning för bolaget. Tre bröder ägde och drev ett bolag tillsammans. Två av bröderna var även styrelseledamöter, medan den tredje enbart var aktieägare. Bröderna ville expandera bolaget och i april 2006 kom bröderna överens med en man om att han skulle investera cirka 1,9 miljoner kronor i bolaget, mot att han fick 10 procent av företaget. Någon registrering i bolagsregistret – vilket måste göras enligt aktiebolagslagen – gjordes dock inte. Utöver denna investering tillkom även en kontokredit på två miljoner i januari 2007. Som säkerhet för denna gjorde investerarens bror och dennes fru en inteckning i sin fastighet. 2011 försattes dock bolaget i konkurs. Investeraren, samt hans bror och broderns fru ansåg att bröderna var personligt betalningsansvariga för bolagets skulder, och stämde därför bröderna i tingsrätten. Tingsrätten konstaterade att bolaget hade haft en kritisk kapitalbrist fram tills investeringen på 1,9 miljoner kronor gjordes. Bröderna har påstått att de inte visste vad konsekvenserna var av att nyemissionen aldrig registrerades i bolagsregistret.

PRomotion nr 120•2017

Bolaget hade dessutom statliga lån, vilka bröderna hävdade att de hade uppfattat inte behövdes tas upp som skulder i balansräkningen. Vidare uppgav bröderna att de trott att utgifter för utvecklingsarbete hade kunnat aktiveras och att lån till bolaget hade kunnat omvandlas till aktieägartillskott. Tingsrätten godtog dock inte brödernas invändningar och ansåg att de borde ha insett risken för kritisk kapitalbrist. Trots detta upprättades inte någon kontrollbalansräkning. Enligt rätten medför detta att de ådragit sig personligt betalningsansvar för bolagets skulder. I och med detta blir de två bröderna som var styrelsemedlemmar personligt betalningsansvariga för bolagets kostnader, vilket innebär att de måste ersätta investeraren, investerarens bror samt dennes fru. Bröderna överklagade tingsrättens dom till hovrätten, som nu gör samma bedömning som tingsrätten och fastställer domen. Detta innebär att de två bröderna som satt i styrelsen för bolaget solidariskt ska ersätta sina investerare med närmare fyra miljoner kronor. Bröderna tvingas dessutom betala rättegångskostnaderna. Vad innebär detta i praktiken? I fall ett aktiebolag har en kapitalbrist – alltså bolagets kapital underskrider det registrerade aktiekapitalet – måste en kontrollbalansräkning upprättas, annars kan styrelseledamöterna i bolaget bli personligt betalningsansvariga.

33


SVT får böta för logga på tröja SVT fälldes förra våren av Granskningsnämnden för ett avsnitt av programmet ”Flickvän på låtsas”, där en extremskidåkare intervjuades.

033 - 480 480 • WWW.VINDSPELET.SE

Enligt nämnden uppkom ”tveklöst” ett gynnande genom den omfattande exponeringen av varumärket på skidåkarens t-shirt och den relativt framträdande exponeringen av varumärket på skidåkarens snowboard. Granskningsnämnden yrkade på att SVT skulle betala en särskild avgift på 100 000 kronor för överträdelsen, och förvaltningsrätten bifal-

ler nu nämndens ansökan. Förvaltningsrätten motiverar den höga summan med att SVT genom tidigare praxis borde veta var gränsen för otillbörligt kommersiellt gynnande går och tycker att SVT genom upprepade överträdelser uppvisat ”nonchalans inför klara regler”. SVT bestrider den höga avgiften och menar att gynnandet av varumärken inte var en följd av nonchalans eller uppsåt. Företaget understryker bland annat att man i flera steg försökt avlägsna kommersiella varumärken, och påpekar att man inte känt igen texten på skidåkarens tröja som ett varumärke.

Mångmiljonsmäll för Nestlé Efter en fyra år lång strid kring varumärket Felix går patent- och marknadsdomstolen på Orkla Foods linje. För Nestle innebär varumärkesintrånget kostnader på minst elva miljoner kronor. 650 000 kronor i skadestånd och 10,8 miljoner i rättegångskostnader. Det blir notan för branschjätten Nestlé i Patent- och marknadsdomstolen, som dömer till konkurrenten Orklas fördel i den segdragna intrångstvisten om varumärket Felix för där Nestlé har använt namnet för ett kattmatsvarumärke.

Konsekvensen av domen blir att Nestlé måste rensa bort alla kattmatsförpackningar med Felix-kännetecken från butikshyllorna. Om försäljningen av kattmat under varumärket Felix inte upphör väntar ytterligare två miljoner i vite för Nestlé, enligt domstolens beslut. Tvisten om varumärkestvång mellan livmedelsgiganterna i branschen började redan 2013, då Orkla väckte talan mot konkurrenten, och har rasat i flera parallella mål. Orkla har i det nu aktuella målet tagit fasta på att Felix är bolagets ”i särklass viktigaste varumärke” medan Nestlé har bestridit alla yrkanden.

Lets uncover a u t u mn n e w s !

Vi håller vad du lovar.

Vi håller vad du lovar.

Välkommen till vår monter på Elmia! Vi håller vad du lovar.

Den 16-17 augusti ställer vi ut och visar upp våra spännande höstnyheter. Vi ses i monter A03:16 på Elmiamässan!

Kontakta oss för att boka ett personligt möte: info@ctwo.se 040-689 14 50 | www.ctwo.se | www.usb.nu 033 - 480 480 • WWW.VINDSPELET.SE

34

PRomotion nr 120•2017


Vem vinner slaget om varumärket Sofiero? Slottet eller bryggeriet? Sofiero Kafferosteri bildades 2014 och verksamheten går ut på att rosta och sälja malda och hela kaffebönor. I oktober 2015 ansökte bolaget om hävning av Kopparberg Bryggeris figurvarumärke Sofiero, som sedan 1980 är registrerat för varorna ”öl och porter; mineralvatten, kolsyrade vatten och andra icke alkoholhaltiga drycker, safter och andra preparat för framställning av drycker”, för samtliga varor förutom öl som det inte använts för. Kopparbergs har i sin tur menat att det rör sig om ett

varumärkesintrång och yrkat att Patent- och marknadsdomstolen förbjuder Sofiero Kafferosteri från att sälja produkter under namnet samt att firman hävs. Patent- och marknadsdomstolen gick dock på Sofiero Kafferosteris linje och hävde registreringen av varumärket för andra varor än öl. Enligt domen ska Kopparberg Bryggeri även betala Sofiero Kafferosteris rättegångskostnader på 789 000 kronor.

Allt för att synas!

Skandinaviens ledande flaggleverantör Bordsflaggor, båtvimplar, ordensband, vimplar, mässdukar mm

Vi erbjuder högsta kvalitet och bästa leveranstider till lägsta pris. Välkommen att prova oss! Se hela vårt sortiment på www.formreklam.se

och bästa Din bredaste Vi har koll på det som märks. märkleverantör brodyr • transfer • lasergravyr • screentryck

Hagagatan 1 (Sågareliden) · 331 33 Värnamo · Tel 0370-30 21 00 info@prmarking.se · www.prmarking.se

PRomotion nr 120•2017

PRM_ann_90x125_170203aHR.indd 1

0413-245 50 - www.formreklam.se 35

2017-02-03 14:59


Välbesökt Fespamässa Text: Tore Lindfors Foto. Carina Johanzon

Fespa är en organisation bestående av 37 nationella organisationer inom screen- och digitaltryck samt framställning av textiltryck i olika former. Besökare kom från 139 länder världen runt för att besöka Fespa i Hamburg. Mässan pågick i fem dagar i

juni månad. Många besöker mässan i två dagar vilket innebar 40 000 besök från drygt 20 000 besökare. FESPA bildades 1962 och stod för ’The Federation of European Screen Printers Associations’. I takt med digitalisering och andra appliceringsmetoder så har namnet numera blivit ett begrepp för tryckteknik som

inte är ren offsettyck. Över 700 utställare fanns på plats med cirka 100 företag som deltog för första gången. Jag har besökt FESPA sedan 1984 och har följt den grafiska utvecklingen sedan dess. Många med fokus på screentryck fnyste och log lite föraktfullt när den digitala biten började komma i slutet

på åttiotalet. Idag kan man med digitalteknik trycka från ett exemplar i fyrfärg med hög kvalitet och med lönsamhet. Screentryck måste ha en tryckram för varje färg eller kulör. På mässan presenterades allt större tryckutrustningar med upp till åtta meter i bredd. Många montrar var stora och jag personligen

Annonsera PRomotion PRomotion

2017 pris 60 kr promotionprodukter // nr 119 • Branschtidningen för profil- och

– den enda branschtidning som riktar sig till viktiga beslutsfattare och kunder inom promotionbranschen.

2017-02-19 18:09 Promotion nr 119 2017 .indd 1

Besök vår monter A05:24 16-17 augusti 2017 ELMIA JÖNKÖPING

Här kan du läsa om hur du når beslutsfattare

www.promotionmedia.se 36

unigraphics.se

PRomotion nr 120•2017


exempelvis plädar och filtar från båda sidor. De nischar in sig på att kunna leverera små volymer snabbt och att vara väldigt flexibla. 95 procent av det som tillverkas är mot återförsäljare och de jobbar i huvudsak med screen- och sublimeringstryck samt till viss del digitaltryck.

Vi låter väskan tala för sig själv!

saknade små utställare med specialprylar och nya innovationer. Kan bero på att kostnader för att ställa ut har dragit iväg. På mässan träffade vi på Malwin Michulka som driver ett företag i Malmö och med produktion i Polen. De har tagit fram en ny trycklösning som gör det möjligt att trycka

PRomotion nr 120•2017

37


INSÄNDARE:

Nej, det handlar inte om pengarna.

Diskussionen om grossister som säljer direkt till slutkund och återförsäljare som importerar själva har nog förekommit med blandad frekvens och intensitets under mina femton år i branschen. Jag kan bara titta på situationen ur ett återförsäljarperspektiv eftersom jag aldrig varit på grossistsidan, men ifrån min synvinkel finns det anledningar varför återförsäljare börjar titta utomlands. Fram tills för några år sedan var det otänkbart för mig, men nu tillhör jag också de som tittar mig runt i världen. Varför? Det är faktiskt inte för att försöka pressa priserna, åtminstone inte för mig. Av någon konstig anledning kan jag nästan halvera leveranstiderna om jag beställer ifrån andra länder än Sverige, även inklusive frakttiden. Mellan fyra till fem dagar från godkänt korrektur till färdigmärkta produkter är standard i vissa länder. Då gör det ingenting om frakten tar en vecka till Sverige, eftersom jag fortfarande kommer långt under den leveranstid som många svenska grossister erbjuder. Lagerhållningen är också betydligt bättre. Har en grossist en produkt i sitt sortiment som kan jag räkna med att den också finns på lager. Jag vill dessutom påstå, och det här är min helt personliga subjektiva bedömning, att servicenivån hos många utländska leverantörer är högre än hos många svenska. Självklart finns det undantag. Kanske beror det på att jag driver ett ensamföretag med omsättning långt under ”jättarna”? Jag hoppas inte det, men ibland finns tanken.

38

Men för mig finns det sedan en tredje, och avgörande aspekt. Utländska leverantörer försöker i regel aldrig framhäva sig själva! Här brister det rejält i Sverige. Hur många grossister levererar produkter utan att framhäva vem som är min, återförsäljarens, leverantör? Jag tror de går att räkna på en hand. Det är brandade kartonger, brandad packtejp, följesedlar med både loggor och kontaktuppgifter till min leverantör. Och här verkar det vara omöjligt att få till undantag. Slutkunden är min, slutkunden har haft kontakt med mig, och leveransen ska vara från mig. Lagstiftningen säger att en hel del produkter ska vara märkta med den som sätter produkten på ”marknaden”, exempelvis livsmedelslagstiftningen. Den säger också att det går alldeles utmärkt att ange vem produkten är tillverkad för, och inte vem som är tillverkaren. Titta bara på alla EMV-varor i dagligvaruhandeln. Du hittar sällan information om vem’ som är producenten, utan bara information vem den är tillverkad för, Coop, ICA, Axfood etc. För mig är det här bekymmersamt eftersom det förekommer att grossister säljer direkt till slutkund. Jag har varit med om det, flera gånger, så jag vet. Om jag gör det lätt för min slutkund att se vem som är min leverantör, och slutkunden sedan kontaktar grossisten direkt för att be om en offert inför en återbeställning, och grossisten mycket gärna lämnar en, då är det svårt att motivera, åtminstone för mig. Varför det är min grossist och inte jag som syns på leveranserna? Det skapar

också förvirring för slutkunden som i vissa fall undrar vad det är för leverans de får eftersom de inte känner igen företaget som är avsändaren. Vad är egentligen ett ”vidaresäljande företag”? Det verkar råda lite olika meningar om det. Är det vi som till 100% jobbar med produktmedia? Är det kontorsvaruhandlare som erbjuder profilerade produkter vid sidan om? Reklambyråer som har någon enstaka kund då och då som är intresserade av produktmedia? Eller kanske ett politiskt parti som säljer vidare till sina medlemmar och sympatisörer? Eller en hockeyklubb? Det tål att funderas kring, och jag tror på transparens, var ärliga så vi båda vet vilka förutsättningar som gäller. Många utländska grossister säljer exempelvis bara till PSI-medlemmar. Då gör de lätt för sig att låta någon annan, i det här fallet, PSI avgöra om det är ett ”vidaresäljande företag”, ett uteslutande branschföretag eller en slutkund. Och jag tror, åtminstone än så länge, att PSI är rätt duktiga på att avgöra det. Hoppas jag. Så, grossister, kan ni erbjuda mig leverans på ca två veckor? Hög servicenivå och anonyma leveranser till slutkunden med endast mitt företag på alla handlingar? Kontakta mig direkt!

David Eriksson Tupp Reklam AB

PRomotion nr 120•2017


PRomotion nr 120•2017

39


-Glöm inte Namnskylten! Campaign & Event By Quickbutton Badges!

www.quickbutton.com info@quickbutton.com 0474 488 40

0522-290 60, info@wsi.se, wsi.se

U l t i m a t e

r e f l e c t i v e s

U l t i m a t e

r e f l e c t i v e s

U l t i m a t e

r e f l e c t i v e s

Bättre reklambärare får du leta efter!

N

N y u pp d a te et! r ad

yh

! sak

tal! Ny lo ok por !

promotionprodukter.se

Ny

teknik! Rakt

unigraphics.se

levregppcom.indd 1

40

2014-06-23 23:06

PRomotion nr 120•2017


Annonsera här! Endast 900 kr per införande. Boka på telefon 040-91 14 90!

Promotional giveaways made from high-quality plastic www.promowolsch.de Made in Germany

N

N y u pp d a te et! r

! sak

tal! Ny lo ok por !

promotionprodukter.se

Ny

teknik! Rakt

på levregppcom.indd 1

EN LITEN ANNONS KAN

ad

yh

GÖRA STOR SKILLNAD. VISA ATT DU FINNS!

2014-06-23 23:06

Sömnad, ändringar av alla slags textilier Snabb leverans, bra priser Tillverkning av sportkläder 08-58354710, www.activesweden.se info@activesweden.se

www.scanotag.com

Annonsera här!

Endast 900 kr per införande. Boka på telefon 040-91 14 90!


Platsannons

Företagsnytt NYA MEDARBETARE?

Detta är en av de sidor som har hög uppmärksamhet av branschfolk. Berätta om ni har nya medarbetare, nya företagsförvärv etc. Vi tar in det kostnadsfritt i mån av plats. Skicka in en kort text och högupplöst foto på nya medarbetare. Skicka till red@promotionmedia.se

FRONTA HAR EN NY MARKNADSKOORDINATOR!

TEKO TRYCKS NYA MEDARBETARE

Maria Puolusmäki, en glad, trevlig och serviceminded tjej från Stockholm som började första arbetsdagen v.10. Hon kommer närmast från GTK Producent AB, där arbetsuppgifterna var väldigt

42

varierande. Hon tog bland annat ansvar för alla kunder i Finland och var deras huvudkontakt/säljare. – Nu väntar nya utmaningar hos Fronta, något jag ser mycket fram emot. Det ska bli väldigt spännande att få arbeta tillsammans med nya kollegor samt medlemmar och få vara en del av när företaget förverkligar sina drömmar. “Alone we can do so little. But together we can do so MUCH”

På kort tid har Teko Tryck förstärkt sin organisation med tre nya förmågor för att möta den ökade efterfrågan på framför allt disktrasor, men även kökshanddukar som ökar stort. Jeaneth Johansson, kundservice och order. ”Nettan” har tidigare arbetat med liknande arbetsuppgifter hos Nisse på Alligator AB. Hon har även erfarenheter från sin tid i butik inom färgbranschen. Yvonne Tornemark, original

och filmbearbetning. ”Vonne” har många års erfarenhet av reklam och marknadsföring. Hon har arbetat på olika reklambyråer samt drivit eget företag. Madeleine Jivhed, försäljning och kundservice. ”Madde” har drivit egna butiker och jobbat med olika roller inom försäljning. Senast kommer hon från en tjänst som försäljningskoordinator på Hemtex huvudkontor.

PRomotion nr 120•2017


| sverige

ESSENT IA LS

bags

GO

R

www.l-shop-team.se Dina fördelar i korthet... B2B

NY

Vi säljer endast till återförsäljare / B2B för vidare försäljning

Få din egen katalog med din logotyp eller din egen online partner butik

Neutral leverans till dina kunder

Fri frakt från 3.500, - kronor

Snabb leverans 2-3 dagar

Stort utbud av mer än 100 varumärken, 5.000 artiklar och 10 miljoner olika delar

9 nya märken och mer än 800 nya produkter. Ensamrätt i Europa på Burnside och Independent

Vi har topp märken som Russell, James+Nicholson, Sol‘s, Fruit of the Loom, Bella + Canvas, Promodoro och Stormtech.

Nu har vi också film och tryckpressar

+

Varorna skickas direkt från vårt eget lager till Sverige

L -SHOP -TEAM Sverige World Trade Center • Borupvang 3 • 2750 Ballerup (Danmark)

24h

24 timmars online shopping på www.l-shop-team.se Ångerrätt inom 2 veckor efter att varorna har levererats

info@l-shop-team.se

0271 809 813


SKAPA EN NY

HEMSIDA

MED ALLA PRODUKTER INLAGDA FRÅN START

a HEMSIDA MED DIN PROFIL a NETTOPRISER & OFFERTVERKTYG a MÄNGDER AV TEMAN a SSL-CERTIFIERING a OSLAGBAR SÖKMOTOR a 50+ LEVERANTÖRER a 80.000+ PRODUKTER a 150+ VARUMÄRKEN

PROVA GRATIS

30 DAGAR unitedprofile.se/prova

Detta och många fler funktioner specialbyggda för profilbranschen.

Google PageSpeed

a95/100

Pingdom

a100/100

Unitedprofile är Sveriges enda e-handelstjänst som bara jobbar mot profilbranschen. Lita på att vi gör jobbet åt dig.

www.unitedprofile.se REFERENSER

YSlow

a90%

LEVERANTÖRER

”Vi kan verkligen rekommendera systemet. Har underlättat väldigt för oss och våra kunder. Snabbt och smidigt.” Lars Johansson VD, Topline Profil AB

vrigstad flaggor & expo

Promotion 120  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you