Page 1

PRomotion

Branschtidningen fรถr profil- och promotionprodukter // nr 119 โ€ข 2017 pris 60 kr


NU ÄR DET PREMIÄR FÖR ÅRETS KATALOG! NILSSONCRWTH.SE

Ridån går upp med allt vad det innebär. Först och främst för våra skjortor så klart – med en rad nya och uppdaterade modeller inom uppskattade Organic, trendiga Print och moderna Garment Wash. För det andra våra sköna stickade plagg och toppar, samt de accessoarer som passar utmärkt att matcha med.

Välkommen till Ernst Alexis!

www.ernstalexis.se


PRomotion Branschtidningen för profil- och promotionprodukter LEDANDE PUBLIKATION Branschtidningen PRomotion startades 1996 och är opolitisk och organisatoriskt obunden och för profil-och promotionbranschen den ledande publikationen. MÅLGRUPP återförsäljare av profil- och yrkeskläder, promotionartiklar, presentreklam, brodyr, transfer, screen, tryck- och märkutrustning. TIDNINGSREDAKTION Ansvarig utgivare och chefredaktör: Tore Lindfors, tore@promotion.nu 0704 91 24 65 Carina Johanzon, carina@promotion.nu 0702 16 87 24 TIPSA OSS! Skicka gärna pressreleaser, personalnytt, produktnyheter med mera till red@promotionmedia.se LAYOUT Remark Erika Braun TRYCK Vindspelet Grafiska AB UPPLAGA & SPRIDNING Totalt 18 000 exemplar. Tryckt upplaga 3 000 exemplar som når branschrelaterade företag inom profil och promotion. Digital version mailas till över 15 000 branschrelaterade personer och läggs även ut på vår hemsida promotionmedia.se ANNONSFÖRSÄLJNING Carina Johanzon, carina@promotion.nu 0702 16 87 24 INFORMATION Omslag: Foto: Carina Johanzon, Småbilderna på framsidan fr v: Midoceanbrands, C Two och Braskotten. Redaktionen ansvarar ej

Gör det gärna på en tisdag!

Tores tankar

VI HAR HAFT ÖVER 3 MILJONER sökningar på vår sökportal PromotionProdukter.se. Det söks på alla möjliga produkter. 3 500 sökningar per dygn. Citat från en medverkande: ”vi får massor av förfrågningar via denna webbportal, de grossister som inte är med här har hål i huvudet”. ÅTERIGEN SÅ HAR JAG BLIVIT OMNÄMND i en blogg där det skrivs ”Vi förstår att han inte lika enkelt kan ställa relevanta frågor då han äventyrar sin relation med de som annonserar i hans tidning.” Det bygger på debatten om vem som säljer till vem. Först och främst tycker jag att det är en feg figur som väljer att skriva anonymt på bloggen även om vi alla i princip vet vem det är. BRANSCHTIDNINGEN PROMOTION HAR FUNNITS sedan 1996 och är opolitisk och har tagit på sig rollen att förmedla information som vi anser vara aktuell för profil- och promotionbranchen i Sverige. Tidningen är gratis för mottagaren och finansieras via annonser. Vår uppgift är INTE att ifrågasätta någons affärsidé om hur eller till vem man säljer sina varor eller tjänster. Det är fritt fram att skicka in debattartiklar förutsatt att man undertecknar med sitt namn. OSÄKERHETEN PÅ MÄSSFRONTEN inom profil- och promotionbranschen i Sverige verkar fortsätta. Artexis som arrangerar promotionmässan i Kista, flaggar för att nästa mässa hos dem blir i januari 2018. Att det blir mässor råder det nog inget tvivel om, men osäkerheten gör att både utställare och besökare kan utebli. EN UNDERSÖKNING VISAR att veckans mest produktiva dag är tisdag. Torsdag och fredag blir väldigt lite gjort. Funderar nu på att bara jobba tisdagar. På måndagen kan man ju planera tisdagen. Resten av veckan kan man med gott samvete ägna sig åt roligare aktiviteter än att slita ut kontorsstolen. SWISH SA DET. Tänker inte på betallösningar utan på tiden. Många med mig känner säkert samma sak. Plötsligt är de inte där. Jag menar barnen. Vår dotter Malin (20 år) har egen lägenhet och sonen Erik (19 år) är någonstans i Asien med vänner och chillar som det heter. De skall vara borta så länge pengarna räcker. Trodde de skulle vara hemma efter någon vecka men plötsligt har de blivit otroligt snåla och ekonomiska. Verkar som det blir flera månader. De gör givetvis rätt. Kom själv på att jag aldrig varit borta från hemmet/kontoret mer än fjorton dagar sammanhängande bortsett från det militära. Trivs tydligen bra i Malmö.

för icke beställt material. Citera oss gärna men ange källan. POSTADRESS Box 20060, SE-200 74 Malmö, Telefon: 040-97 65 50 red@promotionmedia.se www.promotionmedia.se

PRomotion nr 119 •2017

Det bästa med framtiden är att den bara kommer till oss en dag i taget. Abraham Lincoln

Tore Lindfors tore@promotion.nu 0704 91 24 65

3


PRODUKTNYHETER IPHONE ANTI-GRAVITY COVER Unikt skal med crystal epoxy teknologi. Placera mobilen på speglar, fönster, metall, whiteboard, köksskåp och många andra släta ytor. Skalet har hård baksida och kraftig kant vilket skyddar telefonen mot stötar. Mycket bra passform och säker greppkänsla. Säljs av C TWO.

Ny smidig magnetiskt mobilfäste till bilen som som underlättar montering. Inga specialfästen behövs. Finns i Midoceanbrands nya sortimentet.

Ny kabel anpassad för den nya USB-standarden TYP C, som kommer att vara den nya standarden på de flesta märkena inom en snar framtid. Bättre överföringshastighet och högre laddeffekt utlovas. Med den nya sladden ska man kunna konvertera från standard typ A (vanlig USB) i ena änden till typ B (USB micro) och nya typ C. Finns hos Midoceanbrands.

3 IN 1 PAD TEXTILE Musmatta, skärmskydd och putsduk i ett. Endast 1mm tunn vilket gör den smidig att ta med sig. Antiglid på undersidan gör den stadig på bordet och kan dessutom fästas på skärmen för att skydda mellan tangentbord och skärm i nedstängt läge. Kan tvättas i 30°. Säljs av C TWO.

Flaskan med en borttagbar kapsel som gör att du kan lägga din favoritfrukt i din dryck. Locket möjliggör 360 drickkapacitet. Den är krossäker, fläck- och luktresistent och säljs av PF Concept.


EN LEVERANTÖR – MÅNGA MÖJLIGHETER! Ny utställare på Promotionmässan var David Griff som verkligen brann för sin produkt, kotten, en bras- och grilltändare gjord av restprodukter. Säljs av Braskotten.

Härliga sjalar i bomull i en fin presentask. Säljs av Fredrikssons

Klassisk och robust handgjorda muggar i retrostil med emalj-look. Säljs av PF Concept.

PRomotion nr 119 •2017

5 Kontakt: Ola Zachrison, Area Manager, (0)760 068180, oz@nssystem.se


Jörgen Carlsson från C TWO testade mikrofon med inbyggd högtalare. Tror han försökte sjunga ”I did it my way”.

Snygg och välkomnande mässa Text: Tore Lindfors Foto: Carina Johanzon Som vanligt är Promotionmässan i Kista en snygg och välkomnande mässa. De 1 842 besökarna hade 155 utställare framför sig. I stort sett samma antal som 2016.

några handelshus tillhandahåller ett brett sortiment av olika varumärken. Klaus Beyer erbjuder ett antal tyska grossister en samlingsmonter där man tillsamman försöker attrahera kunder.

I motsats till många mässor ser man direkt vad som erbjuds i de olika montrarna. Profil- och promotionprodukter i alla varianter. En klar trend är att allt fler grossister erbjuder återförsäljarna hela upplägg med hemsidor och shoppar på nätet. Att länka till neutrala produkt-sidor gör att återförsäljarna kan bredda sitt utbud på produkter till sina slutkunder på ett enkelt och billigt sätt. Detta innebär också att det är lätt att hoppa in som återförsäljare i branschen. Konkurrensen ökar och marginalerna minskar. I stort sett är det svenska utställare men en del stora utländska grossister, inte minst inom textil, försöker slå sig in på den svenska marknaden och

VÄXER PROFIL- OCH PROMOTIONMARKNADEN I SVERIGE? Här fick vi olika svar men tillväxt är knappast vad man kan se, i vart fall inte tydligt. En del grossister ökar medan andra minskar. En del tycker också att mässan bara skulle pågå i två dagar i stället för tre men flera utställare menar på att besökarna sista dagen är typ mindre företag och mer åt produktionshållet. Flera företag som säljer maskiner och förnödenheter tyckte att dag tre var bäst. Flera utställare menar att antalet besökare har minskat kraftigt. Vilket inte stämmer. Det som har hänt är att besökstiden har minskat, inte minst från närområdet.

6

Detta är ett vanligt fenomen inom mässor och kan på så sätt upplevas att besöksantalet minskat. Däremot blev det nästan tomt i hallen när entreprenören Per Holknekt berättade sin makalösa historia som erbjöd både skratt, tårar, och värdefulla nycklar till framgång. Med 32 startade bolag på sin meritlista, bland annat Odd Molly, har Per också levt som hemlös och förlorat både jobb och familj. Hans budskap var att det går och ta sig tillbaka även om han under stundom funderade på att ta livet av sig. Budskapet var också att ta hand om sina befintliga kunder. Att bygga personliga relationer är A och O. Att jaga nya kunder är oftast dyrare än att få befintliga att handla mer. Det blir ingen augustimässa i Kista i år. Nästa promotionmässa på Kista är planerad till 16-18 januari 2018.

PRomotion nr 119•2017


SORTIMENT MED EGEN DESIGN • Snabba leveranser • Små kvantiteter Beställ vår nya inspirationskatalog! Mid Ocean Brands Nordics More than Gifts Per Holknekt drog stor publik när han berättade om sin framgångssagas fram- och baksidor.

PRomotion nr 119 •2017

Kardanvägen 10 461 38 Trollhättan Sverige Phone +46 (0)300 575900 sales.nordics@midoceanbrands.com Christian Nyström +46 (0) 730 33 34 13 Per Lundström +46 (0) 706 51 24 54

7


Många priser i samband med promotionmässan Fem priser delades ut på promotionsbranschens fest Promotiongalan på Berns i Stockholm. Över 500 gäster gled fram på röda mattan och solade sig vant i strålkastarljuset. Personer och företag lyftes fram som har gjort berömvärda insatser för branschen under 2016, samt produkter som utmanar det traditionella med kreativa och revolutionerande idéer. Vinnaren av det prestigefyllda priset ”Årets Miljökämpe” tilldelades Rebecka Zetterström, CSR Manager på New Wave Group.

Årets Produktinnovation: Barserien City, Orrefors

Årets Återförsäljare: Felestad Trading

Årets Monter: CRAFT of Scandinavia

Årets Miljökämpe: Rebecka Zetterström, New Wave Group

ÅRETS VINNARE PÅ PROMOTIONGALAN 2017 ÄR: Årets Monter: CRAFT of Scandinavia Årets Återförsäljare: Felestad Trading Årets Leverantör: Vinga of Sweden Årets Miljökämpe: Rebecka Zetterström, New Wave Group Årets Produktinnovation: Barserien City, Orrefors I kategorierna Årets Återförsäljare och Årets Leverantör utsågs vinnarna av en branschjury i samarbete med SBPR och PromotionBiet. Årets Miljökämpe och Årets Produktinnovation röstades fram av branschen och vinnaren i kategorin Årets Monter utsågs av en jury från Kistamässan. Som kvällens konferencier agerade Fredrik Swahn, känd som programledare för Bolibompa och för sitt deltagande i Melodifestivalen, samt ”Så ska det låta”. Kvällens liveartist var Rydell & Quick. Promotionmässan och Promotiongalan anordnas av Easyfairs i nära samarbete med SBPR, den svenska intresseorganisationen för profil- och promotionprodukter och PWA, Promotional Wholesalers Association.

Årets Leverantör: Vinga of Sweden

8

PRomotion nr 119•2017


, K C A T M A L K E R N INGE G G Y N S N E A N R Ä MEN G ! A P A R K S IS omt yckta t s e m e d v a n e är Profilprodukter banners, n ä e r a r lä u p o p , mediekanalerna nonser. n a h c o s u h m to t v-reklam, u m nya e h a d d la j, n a p am Planera nästa k stprint.se la p å p n e g lo ta a k

PRomotion nr 119 •2017

9


Nytt rekord för PSI

Profil- och promotionmässan PSI i Tyskland slog nytt rekord med sina 18 094 beökare. Nästan tusen utställare fanns på plats. Nytt för i år var att även slutkunder fick besöka mässan den sista dagen tillsammans med sin återförsäljare. Fler än 1 700 slutkunder hörsammade inbjudan.

skap. Ett udda inslag var en 3D-printer som matade ut marsipan med olika logotyper på. Textilen börjar ta allt större plats på mässan men fortfarande dominerar hårda produkter. Och givetvis pennor, pennor, pennor som är den största märkta produkten.

Stefan Hölzel, marknadschef på en av Tysklands större banker var närmast exhalterad över utbudet. “I’m here as an industry customer, and I’m just about overwhelmed by what’s offered. There are so many producers here. Here my colleagues – marketing directors dealing with advertising materials – are turning into children again. I know why I have a promotional-products broker who advises me. Because the assortment is gigantic.” Av besökarna kommer 57% utanför Tyskland. Förutom de skandinaviska länderna kom det besökare från USA, Brasilen, Sydafrika, Japan, Mauritius med flera. Digital tryckteknik gör att det går att trycka i allt mindre upplagor och till och med göra enstyck och personliga bud-

RÖSTER FRÅN MÄSSAN “For us PSI was extremely successful. We were busy from the first moment until the end. It is difficult to judge the quality, but the numbers were a bit higher than last year. So we are very satisfied.” Stef van der Velde, CEO, Giving Europe, Netherlands “The PSI is important for us. It is not a main textile show, but it’s very important, because the audience is different. A few years ago, we made a comparison in the industry and we had a very few overlapping of the customers. So for us, it is important to be present.” Didier Collignon, Chief Sales Officer, Falk&Ross Group Europe GmbH För att komma in på PSI så måste man vara medlem. Nästa PSI blir 9-11 januari 2018 i Düsseldorf-Tyskland.

10

Text: Tore Lindfors Foto: Carina Johanzon och PSI.

PRomotion nr 119•2017


organic Certified by IMO CH 150221

Global Organic Textile Standard (GOTS)

En världsledande miljö­ märkning för organiska fibrer, inklusive ekologiska och sociala kriterier.

Väv ditt eget mönster

Certifieringen omfattar hela kedjan från odling till färdig textil.

Ekologiskt, miljömärkt och närproducerat i Sverige

25 kr per såld handduk, 150 kr per såld pläd går oavkortat till Radiohjälpens insamling Världens Barn.

Ekologiskt, miljömärkt och närproducerat i Sverige Ge bort en gåva med värde För mer information kontakta din Ekelundrepresentant eller Ekelund direkt. Ekelund, Linneväveriet i Horred AB | 519 30 Horred Tel: 0 320 20 90 00 | E­mail: gavor@ekelunds.se | gavor.ekelunds.se


Utnyttjade företagshemligheter fick betala miljonskadestånd Två anställda ville starta egen firma och lämnade sin arbetsgivare. Innan de båda lämnade bolaget tog de dock kontakt med alla bolagets kunder och marknadsförde sitt nystartade företag. Bolaget beslutade sig för att stämma

två tidigare anställda, en man och en kvinna som tillsammans startat eget bolag i samma bransch, på 3,2 miljoner kronor. Enligt bolaget hade mannen och kvinnan tagit med sig deras kundregister när de startade sin nya verksamhet. Tingsrätten konstaterar nu att kvinnan – medan hon fortfarande var anställd i bolaget – hade förberett och startat upp konkurrerande verksamhet. Hon anses därmed ha brutit mot lojalitetsplikten mot sin arbetsgivare. Beträffande mannen hade han på sin arbetsdator bland annat hanterat filer och bokföringsprogram kopplade till det nystartade företaget. Tingsrätten bedömer därför att

även han varit delaktig i uppstarten av det nya företaget under sin anställning i bolaget och därför agerat i strid med sin lojalitetsplikt. Mannen och kvinnan hade dessutom skickat ut ett massutskick via e-post till alla bolagets kunder där de lät meddela att de lämnade bolaget och samtidigt marknadsförde sitt nya företag. Tingsrätten anser mot bakgrund av detta att mannen och kvinnan uppsåtligen utnyttjat bolagets kundregister, vilket utgör företagshemligheter, i syfte att skada bolaget. Även deras nystartade företag är enligt tingsrätten skyldigt att ersätta bolaget för den skada som uppkommit genom att kundregistret utnyttjats. Däremot konstaterar tingsrätten att det inte helt säkert går att avgöra hur stor skada bolaget egentligen lidit till följd av mannen och kvinnans massutskick. Bland annat anser rätten att det inte går att säga hur stor del av bolagets kundbortfall som faktiskt beror på utnyttjandet.Enligt tingsrätten är en rimlig

ersättning för inkomstbortfallet 900 000 kronor. Mannen och kvinnan tvingas även solidariskt betala 300 000 kronor i ett så kallat allmänt skadestånd, som alltså inte har något med den ekonomiska skadans storlek att göra. Sammanlagt ska mannen och kvinnan alltså betala 1,2 miljoner kronor i skadestånd. Vad innebär detta i praktiken? • Att starta upp konkurrerande verksamhet medan du är anställd i ett företag klassas i regel som illojalt beteende och ett brott mot anställningsavtalet, oavsett om det inte finns något uttryckligt förbud mot detta i avtalet (exempelvis en konkurrensklausul). • Att ta med sig kundregister från sin arbetsplats och starta upp konkurrerande verksamhet kan, förutom att vara illojalt beteende, också vara ett brott mot företagshemlighetslagen.

Ge bort tusentals ljudböcker och e-böcker i ett presentkort

• • • • •

12

Tusentals böcker för alla smaker Obegränsad tillgång i mobil och surfplatta Enkelt och användarvänligt Snabb leveranstid Anpassa med företagslogotype

Läs mer på nextory.se och kontakta johan.eriksson@nextory.se för information och förslag.

PRomotion nr 119•2017


SVT fälls för landslagets reklamtröjor I samband med att EM-truppen i herrfotboll presenterades i somras, vilket direktsändes i SVT, visade spelarna upp sig med reklam för Svenska spel på tröjorna. SVT fälls för otillbörligt gynnande.

Ny 3D-tryckteknik På PSI visade PF Concept upp sin senaste tryckteknik med namnet HXD som ger 3D känsla. Förutom ordinarie färgskalor så går det även få fram metall-, krom-, guld- och silverfärg. Märkningen ser mycket exklusiv ut och passar i princip på alla textila material. De tror att kepsar kommer att bli en stor produktgrupp

med denna tryckteknik. Jämfört med brodyr så gör denna teknik det möjligt att återge även små detaljer. PF Concept förser närmare 10 000 återförsäljare av profiloch promotionprodukter i fler än 60 länder i världen.

Alla 23 spelare som stod på scenen hade på sig en fotbollströja med fem olika märken på. Tre små märken, samt ett stort på magen, bestod av Svenska spels logotyp samt namnet på företaget. Anmälaren menar att uppvisandet av logos på spelarnas tröjor innebar ett otillbörligt gynnande av ett kommersiellt intresse då den var väl synlig och visades under långa stunder. SVT menar att programmet överensstämmer med bestämmelserna eftersom intresset är

mycket stort för EM. Man hade inte heller full kontroll över en presentation som fotbollförbundet höll i och de hade sin spelplats vid sidan av scenen och förbundet på den andra sidan. SVT menar att exponeringen ”var olycklig” men att redaktionen inte heller varit förberedd på att spelarna skulle kliva upp på scenen med logotyper. Det var inte heller särskild fokusering på varumärket som visades, det nämndes exempelvis inte vid namn. Granskningsnämnden går på anmälarens linje och fäller SVT. Även med hänsyn till att programmet var direktsänt och att det stod klart först när spelarna klev upp på scenen att de hade reklam på sig innebar händelsen ett otillbörligt gynnande. Fällningen kan komma att kosta SVT 50 000 kronor.

Det första intrycket är bestående. - Glöm inte Namnskylten! Vi hjälper dig att ta fram namnskyltar utifrån kundens önskemål. Vi erbjuder avropssystemet som betjänar flera tusen skandinaviska företag och gör din och deras vardag lite enklare!

pelman Paul Sam

www.quickbutton.se Quickbutton Badges AB +46 (0)474 488 40

info@quickbutton.com www.quickbutton.com

Quickbutton Badges Oy +358 9 7740 680

myynti@quickbutton.fi www.quickbutton.fi

Quickbutton Badges DK +45 49 13 89 81

mail@quickbutton.dk www.quickbutton.dk


Be inspired By our new trendsetting styles and eternal classics


Ett svep säger mer än ett klick

– Nio av tio klickar inte på annonser trots att de är intresserade av dem. Digitala annonskampanjer värderas ofta efter antal klick som genereras. Men det är snarare konsumenternas interaktion i annonsen som är nyckeln till bättre resultat för annonsörerna, det menar Adrian McDonald, Chief Product Officer på Widespace.

Anders Öberg, vd

Jako köper Perga Jako Tryckeri med en omsättning på ca 10 miljoner expanderar nu genom förvärv av Perga AB i Kungsbacka med en omsättning på cirka 8 miljoner. Genom förvärvet stärker Jako Tryckeri AB sitt utbud på svenska marknaden av anteckningsböcker, block och mappar och tillför också nya produkter som pärmar, menyer, lådor och boxar till sortimentet. De marknadsför produkter och tjänster som har en kombination av form, tryck och material och som i de flesta fall är Svanenmärkta eller FSCgodkända. Sortiment erbjuder både en helhet av svensktillverkade kvalitetsprodukter tillverkade i egna fabriker i Torup och Kungsbacka samt agenturer av utvalda kvalitetsprodukter som t.ex. Lediberg anteckningsböcker. Som kund hos Jako & Perga kommer man fortfarande få samma service och höga kvalitet som tidigare. Tack vare produktion på två ställen säkerställer de kvalitet och ledtider. Ett nytt varumärke kommer sakta att växa fram, Perga of Sweden, ett varumärke som står för hög kvalitet och innovativa lösningar. Alla anställda erbjuds nya anställningar och de kommer också nyanställa i Torup.

16

Swipe-formatet har funnits länge och är ett exempel på högpresterande annonsformat men är också ett viktigt verktyg i arbetet med att förbättra relevansen för varumärkens publik. Mobilannonsering på den svenska marknaden beräknas att öka med 50 % jämfört med 2016, samtidigt som ett fragmenterat medieanvändande ställer allt högre krav på att annonser blir mer relevanta för mobilanvändarna. – För varumärken blir det allt viktigare att inte bara träffa brett, utan att också träffa rätt. Annonsformat som engagerar, är relevanta för mottagaren och som inte stör användarupplevelsen är bättre ur flera aspekter för varumärken. Dels ökar de konvertering, dels kan varumärken få bättre kundinsikter när de analyserar annonserna, säger Adrian McDonald, Chief Product Officer på Widespace. En analys av siffrorna visar

att annonsformat som bygger på interaktion är extremt viktiga och bidrar till att Widespace kan uppnå upp till tre gånger högre relevans för mobilanvändaren. Swipeannonser där användare sveper på skärmen och interagerar med reklamen är bättre än statiska takeovers eftersom de ger mer information om vad mobilanvändaren gillar. Information som kontinuerligt analyseras av Widespace för att förutse träffsäkerheten i leveransen av annonser. Siffran bekräftas av bolagets löpande mätningar, Brand Impact Surveys, som användare besvarar via mobilenkäter. Siffrorna visar på en högre return om investement för annonsören och relevantare annonser för alla användare när man använder Swipekontra statiska takeoverannonser. Widespaces insikter baseras på användardata från 100 miljoner unika smartphone-

användare i månaden och visar att 28 % fler minns varumärkens annons om det är en swipe-lösning jämfört med en statisk takeover-annons i mobilen. Samtidigt ökar relevansen i swipe-annonser med upp till 100 % jämfört med statiska annonser där varumärken inte kan utläsa lika mycket data om användarens preferenser. Det är också 450 % mer sannolikt att man söker mer information om erbjudandet via ett svep i banner än via ett klick vidare till en annan sajt. – Vår förmåga att göra relevanta prognoser och få dem underbyggda med data från konsumenterna är verkligen spännande. Det är ett tydligt tecken på att framtiden för mobilannonsering handlar om att förlita sig mindre på klickbaserad teknik och mer på prediktiva algoritmer som anpassas mot konsumenten i alla delar av köpresan, säger Adrian McDonald.

PRomotion nr 119•2017


RANTE RA GA

TILLVE

2014

2014

D

SVENSK

FLAGGOR K

RKNING

V A L I T E T

TILL VÄNTAT

HÖGSTA KVALITET ( men till överraskande bra priser )

Scandexpo´s medarbetare har en djup kunskap och hela 80 års samlad erfarenhet av flaggproduktion. Kvaliteten säkras genom att vi tillverkar allt själv i huset, inklusive tryck och sömnad, vilket ger bl.a. säkra och snabba leveranser samt en kontroll du kan lita på. Tack vare egen materialimport kan vi dessutom erbjuda bra priser.

BEACHFLAGGOR

REKLAMFLAGGOR

NATIONSFLAGGOR

FANOR

STANDAR

BORDSFLAGGOR

BUTIKSFLAGGOR

VIMPLAR

ORDENSBAND

BÅTVIMPLAR

DUKAR

VEPOR

Välkommen att testa oss du också!

scandexpo.se

0413-271 00 | info@scandexpo.se Industrigatan 18, 243 32 Höör


9 läxor marknadsförare kan lära av neuromarketing Neuromarketing mäter våra omedvetna reaktioner på reklam. Har du koll på denna moderna analysmetod? Behind the Mind är den första neuromarketingstudien i sitt slag i Norden. Totalt 200 personer – deltog i studien som genomfördes av PostNord, Neurons Inc och Ipsos. Alla deltagare testades med hjälp av eyetracking och hjärnskanning. Dessutom fick de genomgå en traditionell intervju och svara på frågor online. Samtliga intervjuer gjordes i en hemliknande miljö och testet tog cirka 55 minuter per person. I Sverige deltog IKEA, Panduro Hobby, ICA och Lindex med fysisk och digital reklam ur samma kampanj.

sedan – uteblir denna synergieffekt helt.

Här är de 9 viktigaste läxorna du som marknadsförare kan lära dig av resultaten.

5. VIKTIGA DIGITALA SKILLNADER Det finns viktiga skillnader mellan mobiltelefon och dator. Reklam i mobilen ger en starkare känslomässig reaktion, och ökar engagemanget – men också stressen.I datorn är den kognitiva stressen mindre, men känsloreaktionen mer negativ. Båda ligger dock i lä: fysisk reklam triggar nämligen ännu starkare emotionellt engagemang.

1. KEEP IT SIMPLE ONLINE Fysisk kommunikation genererar högre emotionellt engagemang, lägre kognitiv stress och bättre uppmärksamhet. I klarspråk betyder detta att mer komplicerade budskap kan bearbetas. I digitala medier bör däremot kortare, enklare budskap lyftas fram.

4. DIGITALA KANALER STRESSAR Digital kommunikation orsakar högre kognitiv stress än fysisk, vilket i sin tur stressar konsumenterna och leder till negativa känslor. Marknadsföring i alla digitala kanaler upplevs som stressande, särskilt e-post och banners.

2. ÖVERVÄLDIGA INTE MOTTAGAREN Fysisk kommunikation leder till att alla viktiga element – produkt, pris, erbjudande, logo, call to action – uppmärksammas mer. Detta innebär att fysisk reklam är rätt väg att gå om du vill maximera hur mycket fokus som riktas mot specifika delar av kampanjenheten. I digital reklam bör man, återigen, strömlinjeforma för att inte överväldiga mottagaren.

6. CTA BÄST I FYSISK REKLAM Även när det gäller varumärkes- och Call To Action-kommunikation drar fysisk reklam det längsta strået. Detta gäller i synnerhet CTA. Om ett sådant budskap ska nå fram i en onlinekampanj är det, återigen, viktigt med förenkling. I en digital miljö är mottagaren mer lättdistraherad, så call to action riskerar att drunkna i bruset om kampanjenheten innehåller för många element. En tydlig CTA i digital miljö är dock enklare att mäta och följa upp.

3. FYSISKT FÖRST, DIGITALT SEDAN Effekten av fysisk kommunikation – förhöjd uppmärksamhet och känslomässig reaktion – är inte bara temporär. När reklamen följs upp i digitala kanaler är konsumenten mer mottaglig för de budskapen än vad hen annars skulle ha varit. Gör du tvärtom – digitalt först, fysiskt

7. DIGITALT BOOSTAR POSITIONERING Digital reklam kan fungera väl för att förbättra varumärkets position – om den föregås av fysisk reklam, vill säga. På så vis läggs grunden för en positiv inställning till varumärket. Att först se en logotyp i tryck genererar märkbart positivare reaktioner än att först se den online.

18

Om logotypen syns först i digital reklam försämras reaktionerna både på dem och den fysiska reklamen. Digital reklam har dock bra image, det vill säga många säger att de gillar digital reklam bättre. Se punkt 8. 8. KUNDEN HAR INTE ALLTID RÄTT Innan neuromarketingstudien genomfördes fick deltagarna svara på en enkät om sina medievanor. Det visade sig att de hade en mer positiv inställning till digital reklam än till fysisk – enligt dem själva. Men i själva testet fick fysisk reklam ett starkare gensvar än digital. Med andra ord finns det skillnader mellan vad konsumenterna tror sig föredra och vad deras hjärnor reagerar starkast på. Skillnader som de själva inte är medvetna om. 9. UNGA FÖREDRAR (OCKSÅ) FYSISKT En utbredd uppfattning gör gällande att ungdomar rynkar på näsan åt fysisk kommunikation. Överraskande nog är det tvärtom: Fysisk reklam leder till en mer positiv reaktion, med ökat engagemang, bland unga. Enligt studien kan detta bero på att de vant sig vid att distraheras av digital marknadsföring, och därför lärt sig bli mer selektiva i den miljön.

PRomotion nr 119•2017


Upptäck ett komplett sortiment med profilprodukter Bäst priser och snabbast leverans med eller utan tryck Vår katalog innehåller mer än 400 sidor fyllda med inspiration. Allt ifrån giveaways till textil. Alla produkter lagerhåller vi vilket gör att vi kan erbjuda snabb leverans och låga priser. Registrera er på www.promotiv.se/partner

Personlig rådgivning 08-505 000 55 sales@promotiv.se

Snabb leverans

100% EU-certifierad

Komplett online lösning

Konstant synlig lagerstatus


JOBBA EFFEKTIVARE OCH SMARTARE! Promotionprodukter.se är en digital marknadsplats där du snabbt och enkelt hittar varumärken, produkter och företag från leverantörs- och grossistledet. Skriv in det du söker, på några sekunder får du svar och inspiration att jobba vidare på.

TESTA REDAN NU!

PromotionProdukter.se Accordprint AB ACG Nyström A AD Company Sweden AB Add Value Adwater AB Advertising Space AB Affärskontakt AB Aprio AB Aqua Visibility AB Atlas Screen AB/LD Marknadsass Autoform AB Axel & Morin AB B&M Design AB bag4use Ballograf AB Bamatex Bardexa AB Baseballjackor Sverige AB Bex Sport AB Bila B&B /Tradingbolaget.se

Bills Reklam AB Bindografen AB Black Hill Box in Bag Boxonline AB Bregmos Reklamgodis AB Brodin Trading AB Brodyrbolaget i Borås AB BUFF Sverige AB Burde Förlag Buxbom/ Fourtex AB C TWO Products C&T International AB Cai AB Candab AB Cansocks AB Carleklo Promotion Car-man Trading Co Aktiebolag Cartamundi Nordic AB Cavalet AB

Concess Nordic AB D&J Frantextil AB Dacapo Silver AB Dahlens konfektion AB Daiber Sverige AB Dalarnas Paraplyfabrik DisplayGrossisten AB Dynamics AB Ernst Alexis AB Espreme AB Eurosweet AB ExpoGraf CardKeep International Flitiga Händer Frebbenholm Trading AB Fredrikssons Slips AB Frozzypack AB Garda of Sweden AB GastronomiLeverantören AB Gourmetskafferiet AB Great Shape Promotion

GTK Producent AB Harlequin Trade AB Hobby Reklam AB Häftdesign Hög Tryck AB Ingli Sweden/Jaan Ingel AB Island Pens Jako Tryckeri AB JMT Print AB Jobman Workwear AB Jouper Design Stockholm Kaffeexperten & Son AB Kallfeldts Läder AB Kalmar ProfilGross AB Karamello Sverige AB Karins Matgåvor AB KE Levin Screenmaskiner Keback AB Keller Reflex AB KL Impex AB


PromotionProdukter.se VÄLBESÖKT • TILLGÄNGLIGT • ENKELT Kosta Boda Orrefors La Praline Gothenburg AB Laser Pro AB Ligma Group AB LR Tryck i Sunne/Nummerlappar Malvia AB Marbäck Tricot Mr Fredrik AB MT Profile AB New Wave Mode AB New Wave Sports Newline A/S Nilörn AB Nordiska Etikettbolaget AB Nordkök AB NS System A/S OD Profile AB Offason AB Orrefors Kosta Boda P&R Lidköping AB

PapEx Perga AB Petterséns Tryck AB Plaintalk KB Emblem & Flaggor Plast-Petter AB Plastprint AB Portia AB PR Marking AB PR Tryck AB Printo AB Pro One AB Projob Workwear AB PromoSeeds PRomotion Media AB Promotiv Nordics Quickbutton Badges AB Quickex AB/Akita Rehn Trading AB Reklam Grossen AB Sagaform AB

Sandryds Handels AB SAPP SBPR Scandinavian Travel Innovation Scanotag AB Score iT Sea Trikå AB Sibon Production AB Smila Workwear Smålandsvatten Sport Fossto AB STIKO AB Swebrush AB Svenska Medalj AB Sydsvensk Form Reklam AB Tailor Konfektion AB Targus Sweden AB Techimport Skagvik & Ericson AB Teddykompaniet i Båstad AB Teko Tryck AB

Textilgrossisten Hefa AB Tillinge Import & Handels AB Timson AB Tobitex AB Trefl Scandinavia AB Undercover Scandinavia AB UniGraphics AB Uppsala Screen-Reklam AB Wasa Sweden WeLoc – Weland M. AB Wide Team AB Vikingsun AB WSI-Reklamgrossisten Väsk & Etuifabrik AB Xindao Scandinavia AB Xpo System AB

FÖRETAG SOM REDAN FINNS PÅ PROMOTIONPRODUKTER.SE • 3 036 499 SÖKNINGAR PER DEN 19 FEBRUARI 2017


Tisdag bästa dagen i veckan

Dyra bläckpennor för skattepengar Region Jämtland Härjedalen har köpt in bläckpennor för 90 kronor styck. Det är nära 100 gånger dyrare än de billigaste pennorna som tidigare har upphandlats, rapporterar Sveriges Radio P4 Jämtland. – Jag tycker att det är skandalöst. Det är slöseri med skattepengar, säger Anna, sjuksköterska på Östersunds sjukhus. Tidigare i september 2016 i år skrotades regionens centrallager för kontorsmaterial och sedan dess står alla avdelningar och enheter själva för inköpen.

22

Enligt P4 Jämtlands granskning har kostnaderna ökat efter att andra pennor köpts in än de som tidigare funnits i lager och där regionen haft rabattavtal. Nu ska alla beställningar granskas för att minska kostnaderna. – Medarbetare vid vårt centralförråd tittar på beställningen och ifrågasätter om det är beställningar som ser konstiga ut. Till exempel för pennor med de där priserna, säger Örjan Strömqvist, chef för diagnostik, service och teknik på Region Jämtland Härjedalen.

Har du något särskilt viktigt som behöver göras på jobbet? Gör det på en tisdag. Det är den mest produktiva dagen i arbetsveckan. Åtminstone om man får tro ett antal tillfrågade HR-chefer, får vi som mest gjort på tisdagar. Det anser nära fyra av tio chefer, eller 39 %, enligt en ny amerikansk studie. De fick svara på frågan om vilken dag i veckan som de tyckte att de anställda i allmänhet var mest produktiva. På torsdagar och fredagar blir det minst gjort, enligt cheferna. Bara 3 % tyckte att de dagarna var mest produktiva. Måndag röstade 24 % på, onsdag 14 %, medan 14 % inte ansåg att någon dag utmärkte sig speciellt när det gällde produktiviteten. I studien har över 300 chefer i företag med 20 eller fler anställ-

da tillfrågats. Att just tisdagar är de mest effektiva har visats tidigare i liknande undersökningar. Enligt författaren Max Messmer är måndag den dag man planerar veckans arbete och tar ikapp den tidigare veckans uppgifter. Sedan på tisdag kan man koncentrera sig noggrannare på det som ska göras. Cheferna fick också svara på vilken tid på dagen som personalen var som minst produktiv. Det visade sig, kanske föga överraskande, att det är timmarna 16-18 som intensiteten är som lägst. Mellan 10 och 12 på dagen är de anställda mest arbetsamma. Produktiviteten är också större strax efter en ledighet, 51 % anser detta, än precis innan, 34 % av cheferna tycker det. Den ultimativa aktiviteten på jobbet inträffar alltså klockan 10-12, en tisdag, strax efter en semesterperiod.

PRomotion nr 119•2017


DU HJÄLPER DINA KUNDER ATT SYNAS. MEN VEM JOBBAR FÖR DIG? VI GER PROMOTIONBRANSCHEN ETT ANSIKTE! Svensk Branschförening Profil- och Reklamartiklar är paraplyorganisationen för dig som jobbar med produktmedia. Vi utvecklar, utbildar och peppar det enskilda företaget och driver viktiga strategiska branschfrågor på nationell och internationell nivå. Produktmedia är en framtidsbransch med stora möjligheter att växa och utvecklas. Tillsammans är vi starka och kan ta vara på möjligheterna. Välkommen att bli medlem i SBPR! www.sbpr.se


Sanningen om gåvor

Att öppna eller inte öppna. En gåvoundersökning avslöjar sanningen om gåvor. Räck upp handen, den som får en present eller gåva och öppnar den på en gång. Det råder ingen tvekan om att många människor gör så, men det kan vara dags att sansa sig lite. 61 % av svenskarna anser nämligen att det är artigt att vänta innan en gåva öppnas. Det här var en av många lärdomar som kunde dras av The Body Shops globala gåvoundersökning, som studerade gåvobeteenden hos 1 950 män och kvinnor i 10 länder över fem kontinenter. De länder som var med i undersökningen var Australien, Brasilien, Kanada, Hong Kong, Japan, Saudiarabien, Sydkorea, Sverige, USA och Storbritannien. I synnerhet i Hong Kong tycker man att det är bäst att inte öppna gåvan på en gång – 87 % av de tillfrågade tycker så. Nära därpå följer Japan och Saudiarabien (72 % i båda länderna). Som kontrast är brasilianarna gladare i att gå loss på gåvorna

24

– där håller bara 51 % med om att det är bra att vänta. VILL VETA GÅVANS MOTIV Arnaud Jeanteur, Global General Manager of Brand på The Body Shop: “Vårt varumärke är välkänt som en destination för gåvor, och vi ville gräva lite djupare för att ta reda på vad som ligger bakom gåvan. I en värld med omedelbar tillfredsställelse blev vi mycket överraskade av den här upptäckten. Om du får en gåva från The Body Shop så förstår vi att du vill öppna den på en gång!”

GÅVOBETEENDEN I SVERIGE Svenska shoppare köper inte till sig själva. Bara 16 % av de tillfrågade svenskarna höll med om att de i slutändan alltid köpte presenter till sig själva vid särskilda tillfällen. Det var lägst bland alla länder i undersökningen. Kvinnor köpte oftare än män presenter till sig själva: 22 % respektive 9 %. Det är stressigt att köpa presenter 53 % av de tillfrågade svenskarna höll med om att det är stressigt att köpa presenter – siffran är högre bland kvinnor än bland män (61 % respektive 45 %). Det

PRomotion nr 119•2017


mest stressiga är att inte veta vad man ska köpa (46 %), följt av att gå in i välbesökta affärer (13 %) och att behöva gå in i många olika affärer (10 %). Det händer oftare att män inte vet vad de ska köpa (55 % mot 39 % av kvinnorna). Kvinnor tycker oftare att det är stressigt att hitta något som ligger inom budget (15 % mot bara 2 % av männen). Kopplat till det här håller 46 % av de tillfrågade svenskarna med om att de kämpar med inspirationen när de ska köpa presenter, och det är mer tydligt för männen än för kvinnorna (54 % mot 40 %). Budget är viktigt! 47 % av de tillfrågade svenskarna håller med om att den summa de spenderar på presenter beror på den budget de rättar sig efter för tillfället, och 22 % håller med om att de har en bestämd summa att spendera på varje enskild person. Kvinnor säger oftare än män att de kommer att spendera mer när de tror att mottagaren också spenderar mer på dem (13 % mot 6 %), och att de gillar att spendera lite pengar men ändå köpa saker som ser dyra ut (12 % mot 4 %). Upplevelser mer än att äga 24 % håller med om att de kommer ge bort mer upplevelser/aktiviteter som mottagaren kan gå till/göra i år, jämfört med förra året, och Sverige är också den mest sannolika marknaden för att ge presenter med koppling till goda ändamål (13 %). Handgjorda gåvor (7 %), teknik (9 %) och skönhetspresenter (9 %) är minst sannolika som presenter i år jämfört med förra året. Inte så genomtänkta som de tror? 54 % av de tillfrågade svenska männen säger att de ger sin mest genomtänkta gåva till sin partner, men bara 34 % av kvinnorna säger att de får sin mest genomtänkta gåva från sin partner. Samtidigt säger 31

PRomotion nr 119 •2017

% av de svenska kvinnorna att de ger sin mest genomtänkta gåva till sin partner, medan 58 % av de svenska männen säger att de får sin mest genomtänkta gåva från sin partner. Det är artigt att vänta…eller? 39 % av de svenska tillfrågade håller med om att det är oartigt att inte öppna en gåva på en gång, medan 61 % säger att det är artigt att vänta innan man öppnar! Kvinnor säger oftare att det är oartigt att inte öppna på en gång (42 % mot männens 37 %) medan männen är nöjda om man väntar innan man öppnar (63 % mot 58 % av kvinnorna). Adventtillfälle 57 % av svenskarna fick ingen adventskalender till jul – det var fler kvinnor än män som inte fick någon (61 % kvinnor mot 53 % män). För de som fick en kalender var det en chokladkalender som var den oftast förekommande (21 %). Bara 4 % av de tillfrågade sa att de hade fått en adventskalender med skönhetsprodukter, men 21 % säger att de gärna skulle få en sån – bland kvinnorna var det hela 33 % som ville få en skönhetskalender. Det är tanken som räknas 56 % håller med om att det är tanken, inte kostnaden, som räknas mest när man tar emot en present, samtidigt som 23 % säger att de tycker om att få små, unika presenter – det är särskilt sant för kvinnor: 30 % av kvinnorna håller med om det här, mot 16 % av männen. Bara 1 % säger att det viktigaste är summan pengar som lagts på presenter – och det är ingen skillnad mellan ålder och kön. Urval: 203 totalt, 95 män, 108 kvinnor, alla mellan 16–65 år

10045502

GEO TERMOSMUGG

PASSAR UNDER DE FLESTA KAFFEM ASKINER

Ingen luft mellan inre och yttre väggar Kopparpläterade innerväggar

W W W. P F C O N C E P T. C O M

25


Ny revolutionerande brodyrteknik:

Från 400 trådrullar till en

Bjarne Hammar och Joakim Staberg grundarna av småländska företaget Coloreel som vill revolutionera textilindustrin med sin nya uppfinning Embroline.

När brodyrtråden åker in i maskinen är den vit. Någon sekund senare fäster den i plagget. Då har den fått färg. Småländska Coloreel kallar sin nya textilteknik en revolution. Branschtidningen PRomotion fick en exklusiv visning av en unik svensk uppfinning. Text: Tore Lindfors, Foto: Coloreel

C

oloreel från Jönköping kanske inte kommer att få svenska konfektionsjobb att återuppstå. Men deras uppfinning kan å andra sidan förändra hela den globala textilbranschen. – Det här är en revolution, säger Bjarne Hammar, vd på Coloreel. Revolutionen heter Embroline. Det är en maskin för infärgning av brodyrtråd. Infärgningen sker samtidigt som tråden används i tillverkningsprocessen. Den har många likheter med en vanlig bläckstråleskrivare. I ett första skede tänker Coloreel vända sig till brodyrbranschen. De metoder som finns för

26

industriell brodering i dag är ineffektiva och komplicerade. En brodyrmaskin har mellan ett och 56 brodyrhuvuden och kan brodera ett plagg per huvud. Varje huvud har upp till 16 rullar för tråd med olika färger. Att byta trådrullar mellan olika beställningar är en manuell och mödosam process. Ställtiderna är långa och driftstoppen många: stannar ett huvud stannar hela maskinen. Det här är naturligtvis under förutsättning att textilproducenten överhuvudtaget har rätt färger på sytråden i sitt lager. – En textilproducent som vill vara snabbfotad ska helst ha 400 färger hemma. Har de en tiohuvudsmaskin kanske de måste ha 4 000 trådrullar i

PRomotion nr 119•2017


Den nya tekniken öppnar många möjligheter för både mode- och promotionvärlden.

lager, säger Coloreel-grundaren Joakim Staberg. Logistiken blir avgörande. Placeras fel trådrullar på fel plats i lagret kan en hel order bli förstörd. Infärgning av tråd sker till stor del i stora fabriker i låglöneländer i Asien. Tråden badas i en process som kan ta mellan fem och åtta timmar. Det blir spillvatten och långa transporter. Allt det här blir överflödigt med Embroline-maskinen. Inga fler byten av trådrullar. Inget behov av stora lager tråd i olika färger. Ingen poäng med miljöförorenande infärgning av tråd. Maskinen är fristående och kan användas tillsammans med alla de brodyrmaskiner som redan finns på marknaden. Sedan behövs vit tråd och bläckpatroner. Tråden går från brodyrmaskinen in i Embroline där den infärgas och fixeras och sedan tillbaka ner till brodyrmaskinen. – Och det räcker med en låda färgpatroner som du kan ha i byrålådan, säger Joakim Staberg. – En normalbrodör som kör en maskin under ett år kanske behöver ett par liter bläck, tillägger Bjarne Hammar. Vare sig Staberg eller Hammar vill tala om vad Embroline kommer att kosta, men drömmer om en omsättning som kan räknas i miljarder, snarare än miljoner. De uppger att det finns ”miljontals brodyrhuvuden” världen över. Bara i Sverige finns 200–300 brodyrtillverkare, i Tyskland är de 4 000. Branschen överlevde tekokrisen tack vare att brodyr inte används i lika stor skala som annan sömnad, att flytta den tillverkningen har aldrig varit en bra affär.

PRomotion nr 119 •2017

– Spontant kan man tycka att brodyr är en nischmarknad. Men det är en nischmarknad i en av världens största branscher och potentialen är oerhört stor, säger Bjarne Hammar. Idén till Coloreel-tekniken kom av en tillfällighet. Joakim Staberg höll på med ett projekt för en kund inom textilbranschen. Han fick en sällsynt inblick i en värld han tidigare bara kommit i kontakt med genom mammans hobby: broderi. Staberg slogs av tanken att allt skulle bli så mycket enklare om man bara hade en vit tråd som kunde färgas i ett obegränsat antal nyanser. För sju år sedan beslutade han och kollegerna att lägga ner alla andra projekt för att satsa helhjärtat på Coloreel. De har tagit in 60 miljoner kronor i riskkapital men ändå lyckats jobba med projektet i största hemlighet. Bland investerarna finns Arne Nilsson, medgrundare av IT-bolaget Systeam, entreprenören Reimar Westerlind, grundare av ACG-gruppen som distribuerar symaskiner, Almi Invest och några mindre riskkapitalbolag som Spicarre invest. Coloreel tänker inte bara tjäna sina pengar på Embroline-maskinen, utan också på den speciella tråd och det speciella bläck som krävs för maskinen. – Kolla på skrivarbranschen, de har extrema avanser på bläcket och ger ju nästan bort skrivarna. I vårt fall kommer det att bli bra med pengar på både maskinen och bläcket, säger grundaren Joakim Staberg.

Det räcker med en låda färgpatroner som du kan ha i byrålådan.

27


Evert Grahn, VD på MECGruppen, visar upp deras digitala plattform som Sportringen med flera kan använda sig av.

MEC Gruppen i samarbete med Sportringen Text & Foto Tore Lindfors

MEC Gruppen har tecknat avtal om den stora satsning som Sportringen skall göra på klubb & företag genom sina butiker i Sverige. Den avgörande delen för att få förtroendet att tillsammans med Sportringen utveckla konceptet blev deras digitala lösning för alla butiker/återförsäljare.

28

MEC Gruppen har ett brett program av hårda produkter, har utvecklat Produkt Media och nu även den digitala lösning som överträffar det mesta med rubriken ”Enkelhet är lyx” och det är det MEC Gruppen erbjuder med sitt sortiment med över 50 000 artiklar. Utöver detta erbjuder företaget andra passande leve-

rantörsföretag att ansluta sig för att göra konceptet ännu mer intressant för kunder och återförsäljare. – Vi har ett digert och spännande arbete framför oss, säger vd Evert Grahn. MEC Gruppen, etablerat 1985, är grossist inom branschen för reklamartiklar och promotion. De är baserade med huvudkontor i Halmstad

och finns representerade med egna kontor eller via representanter i ett antal länder i Europa. Sportringen är en sportkedja med ca 170 butiker med fria handlare, vilket betyder att varje butik har sitt egna utvalda produktsortiment. I kedjan finns det konceptoch inköpsanslutna butiker. De konceptanslutna butikerna är profilerade med Sportringenskyltar och de inköpsanslutna butikerna har egna butiksnamn och egna skyltar men ingår under deras paraply av butiker.

PRomotion nr 119•2017


PRomotion nr 119 •2017

29


Sluta lek med företagarnas tid, Inköp Gävleborg!

033 - 480 480 • WWW.VINDSPELET.SE

I början av 2016 går det ut en upphandling från Inköp Gävleborg gällande arbetskläder åt kommuner och kommunägda bolag i Gävleborg, bland annat Bollnäs. Cirka 60 timmar lägger jag på upphandlingen. Denna upphandling överklagas och läggs ner. Inköp Gävleborg kallar till möte för att diskutera hur upphandlingen ska se ut vilket är bra. För dem som skriver upphandlingar har inte alltid branschkoll. En halv dag läggs på att åka till Gävle och delta på mötet. När mötet är avslutat så tar en av de stora i branschen Inköp Gävleborgs personal och ytterligare en i min bransch till ett rum och stänger dörren. Det ger verkligen inget bra intryck. Än mindre nu när Inköp Gävleborg nyligen fälldes över att en upphandling inte har gått rätt till. Utkast till nytt underlag för upphandling kommer ut. Den är helt enligt vad de stora i min bransch har sagt på mötet som jag var med på.

Upphandling nr 2 kommer ut och är väldigt förenklad och ser inte ut som det underlag som kom ut efter mötet. Den har än en gång gjorts om. Kost och städenheten är de enda som är kvar i Bollnäs kommun. Övriga har hoppat av då den inte är så som de önskar har jag fått höra. Denna upphandling tar mig cirka 20 timmar att göra. Nytt beslut kommer och även den överklagas och upphandlingen läggs ner. Vi kallas till nytt möte igen. Så nu ska jag lägga en halv dag till på att åka till Gävle på möte. Sedan ska jag skriva upphandlingen igen, cirka 20 timmar. Så om denna går igenom så har vi ca 15 företag lagt cirka 108 tim var = 1 620 timmar = 40 veckors jobb utan garantier att inköp Gävleborg inte har gjort fel igen och att den kommer att överklagas igen. Min önskan till er politiker som ändå är uppdragsgivare till Inköp Gävleborg: Det duger inte och säga att vi vet att det inte fungerar. Det är dags att ta i denna fråga.

INSÄNDARE

När ni säger att vi väntar för att se om Gävle kommun ska hoppa av. Så är det ingen lösning. Det fungerar inte nu och kommer inte fungera bättre av att de kliver av. Det duger inte heller att säga att personalen säger upp sig och går till annat jobb. Om personalen säger upp sig i den omfattning som det verkar med bara de olika kontaktpersonerna som jag har haft att göra med är det illa. Om upphandling på upphandling överklagas och läggs ner. Då är det dags att se över hur Inköp Gävleborg fungerar. Det är en led-ningsfråga och i slutänden en styrelsefråga med politiska representanter från kommunerna. Så nu ber jag vänligen men bestämt att sluta leka bort våra företagares tid och sluta leka bort våra skattepengar som detta kostar oss. Madeleine Böhnke Skoglund Reklam i Bollnäs AB

99 50

Pris från 100st Inkl. 1-färgstryck ÅF nettopris

Und 100-lapepren

Vi håller vad du lovar.

Vi håller vad du lovar. 033 - 480 480 • WWW.VINDSPELET.SE

30

Charging Travel Kit Resekit innehållande powerbank, USB väggadapter och 3-in-1 laddkabel (Micro USB, Type-C och Apple Lightning) Adaptern är TÜV godkänd vilket borgar för mycket hög säkerhet! Levereras i snygg och robust förvaringsväska med dragkedja.

Vi håller vad du lovar.

13561 CHARGING TRAVEL KIT

C TWO Products • info@ctwo.se • www.usb.nu • 040 689 14 50

PRomotion nr 119•2017


Ny rapport om reklamens ekonomiska effekter I rapporten framkommer det bl a att varje investerad euro i reklam i EU ger sjufaldigt tillbaka till EU:s BNP. Under 2014 motsvarade detta 643 miljarder. Dessutom fastslår rapporten att reklambranschen genererar nästan sex miljoner jobb i EU. På uppdrag av World Federation of Advertisers (WFA) och elva andra intresseorganisationer har revisionsbyrån Deloitte genom en ekonometrisk modell undersökt vad reklamen faktiskt ger tillbaka när det kommer till ekonomi, jobb och samhället i stort. Bland annat fastlår rapporten att varje euro som investeras i reklam beräknas ge sju euro tillbaka till BNP. Detta innebär att de 92 miljarder euro som investerades i reklam under 2014 i EU genererade 643 miljarder

euro till BNP, motsvarande 4,6 procent av EU: s totala BNP. – Reklam är en viktig ekonomisk motor både för annonsören, men även för samhället i stort då reklamen bidrar till landets ekonomi. Vår uppskattning är att det rör sig om ungefär samma effekt även i Sverige, säger Tero Marjamäki, pressansvarig på Sveriges Annonsörer. Rapporten fastslår även att reklambranschen skapar nästan sex miljoner jobb i EU, motsvarande 2,6 procent av EU:s sysselsättningsgrad. Vidare konstateras även att reklam uppmuntrar konkurrens mellan företag och organisationer, driver fram innovationer och ger stora fördelar för samhället genom att den helt, eller delvis finansierar flera medietjänster samt kommunikationsverktyg och kanaler för nyheter och underhållning.

order@portia.se / www.portia.se / +46 40 86970

Allt för att synas!

Skandinaviens ledande flaggleverantör Vi erbjuder högsta kvalitet och bästa leveranstider till lägsta pris. Anno 1964 – erfarenhet ger färdighet. Välkommen att prova oss! Se hela vårt sortiment på www.formreklam.se

och bästa Din bredaste Vi har koll på det som märks. märkleverantör brodyr • transfer • lasergravyr • screentryck

0413-245 50 - www.formreklam.se

Hagagatan 1 (Sågareliden) · 331 33 Värnamo · Tel 0370-30 21 00 info@prmarking.se · www.prmarking.se

PRomotion nr 119 •2017

31 PRM_ann_90x125_170203aHR.indd 1

2017-02-03 14:59


Domänpirat ville sälja domänen botox.se – blir nu av med den Det förekommer att personer registrerar företags domännamn för att vid ett senare tillfälle försöka sälja dem till ett högt pris. Dessa personer, som populärt kallas domänpirater, har dock sällan lagen på sin sida när de agerar. I en färsk skiljedom förlorar nu ett spelföretag som köpte upp domännamnet botox.se och försökte sälja det mot läkemedelsföretaget bakom Botox. Spelföretaget tvingas nu överföra domännamnet. Under 2003 registrerades domännamnet botox.se. Strax därpå såldes domännamnet, vilket blev startskottet för en rad av överlåtelser mellan olika innehavare. I februari 2009 förvärvade ett spelföretag domännamnet och började dirigera om all trafik från sidan till en annan webbsida för kasino och spel. Ägaren av läkemedlet Botox, det amerikanska läkemedelsföretaget Allergan Inc, skickade på grund av detta ett varningsbrev till spelföretaget och begärde att domännamnet skulle överföras till Allergan. När spelföretaget visade sig vara ovilliga att överföra domännamnet tog Allergan fallet till skiljedomstol. Det är Stiftelsen för Internetinfrastruktur (IIS) som administrerar och sköter den tekniska driften av .sedomänerna. Om man anser att någon annan har registrerat ett domännamn man själv har rätt till så tillhandahåller IIS ett

32

alternativt tvistelösningsförfarande (kallat ATF) som man kan använda sig av. När ATFtvister avgörs är det tre prövningar domstolen har att göra. Först prövas om domännamnet är identiskt med eller liknar ett kännetecken som sökanden själv har rätt till. Därefter prövas om domännamnet registrerats i så kallad ond tro, det vill säga om den som registrerade domänen kände till varumärket som fanns vid registreringen. Slutligen prövas om domännamnsinnehavaren själv har en rätt till eller ett annars berättigat intresse av domännamnet. För att som sökande få rätt i en ATF-tvist krävs att alla tre ovanstående prövningar utfaller till ens fördel. Får man rätt i skiljeförfarandet mot exempelvis en domänpirat så överför IIS domännamnet till en. I botox.se-fallet anförde Allergan flera omständigheter som talade för att alla tre prövningar skulle utfalla till deras fördel. Spelföretaget invände dock med att de snart skulle starta upp ett nytt projekt där de kanske skulle få användning av domännamnet. Dessutom framförde spelföretaget att det inte bedrev någon konkurrerande verksamhet. Spelföretaget avslutade sitt bemötande av Allergans krav med att de hur som helst var öppna för att sälja domännamnet för 50 000 kronor. IIS skiljedomstol ansåg att Allergan hade rätt till varumärket Botox och att spelföretaget omöjligen kunde ha undgått att det fanns ett sådant varumärke när de förvärvade

domännamnet. Slutligen konstaterade domstolen att spelföretaget inte hade något berättigat intresse till domännamnet – att de inte bedrev konkurrerande verksamhet var irrelevant. Med anledning av detta beslutade skiljedomstolen att domännamnet botox.se skulle överföras från spelföretaget till Allergan. VAD INNEBÄR DETTA I PRAKTIKEN? • Om man har rätt till ett varumärke som någon annan registrerat som domännamn under toppdomänen ”.se” kan man använda sig av IIS skiljeförfarande (även kallat ATF) för att få domännamnet överfört. För andra toppdomäner finns liknande förfaranden. • I ATF-tvister är det tre kriterier som måste vara uppfyllda för att man ska nå framgång med sina krav: först krävs det att man har rätt till ett varukännetecken som är identiskt med eller liknar domännamnet. Sedan krävs att registreringen av domännamnet gjorts i ond tro. Slutligen krävs att domännamnsinnehavaren inte själv har en rätt till eller ett berättigat intresse av domännamnet.

Styrelsen SBPR

På SBPR:s Årsmöte den 18/1 2017, som avhölls i Kistamässans lokaler, fick SBPR en delvis ny styrelse. Omval blev det av Anette Hagberg, Wind Mitt i Prick ordförande, Katarina Brink Olsson & Co, ledamot samt Anders Wärulf, Nimbus ledamot. Nyval för Cecilia Grahn-Nyd, MEC-gruppen och Peter Persson FF Profilreklam. Björn Eriksson Xindao, 1 år kvar på sitt mandat. JÄMLIK STYRELSE Den uppmärksamme har redan sett det, men det tål att sägas flera gånger. SBPR har en av Sveriges mest jämlika styrelser. 3 kvinnor, 3 män, 3 leverantörsrepresentanter, 3 återförsäljarrepresentanter. Bättre kan det inte bli. Bra jobb av valberedningen. – Det skall bli mycket spännande att få jobba med denna styrelse, säger Kjell Harbom, vd SBPR.

PRomotion nr 119•2017


Vad vet de om oss? Vad vet marknadschefer, reklambyråer, eventbyrårer och slutkunden om oss? Vad vet de egentligen om Produktmediabranschen, Profilbranschen eller vad vi vill kalla oss? Är vi bara företag som säljer ”sånt som man behöver” till mässor, kundevent, kick-off och lite ”give aways”? Tyvärr är jag rädd att det är så det stora flertalet av slutkunderna i Sverige (och i Europa) ser på oss. Vår bransch har under de sista 15 åren verkligen gått från att sälja billiga småprylar med kort livslängd till att i dag sälja kvalitet och framförallt hållbarhet och då menar jag inte bara produktens hållbarhet utan hela kedjan ”från ax till bord”. Men vet slutkunden det? Jag är rädd att i de allra flesta fall är svaret nej. Hur kan det komma sig? Vi sitter ju med marknadens absolut bästa media kanal, Produktmedia. Det har vi bevisat genom undersökningen The Power of Produktmedia. Människor blir positivt inställde till företag som de får profilprodukter av. Jag roade mig (nja roa och roa) med att titta på ett stort antal hemsidor hos återförsäljare i branschen. Väldigt många bra hemsidor, många snygga hemsidor med massor av produkter allt vad man kan tänka sig behöva som företagare (slutkund) i sin marknadsföring, en försvarlig mängd pennor, muggar, väskor, paraplyer, lakanset, isskrapor, t-shirt, skjortor, jackor etc. Men inte en rad om hur de skall användas eller till vad.

Nytt varumärke hos Jako!

Vi sitter på ett av de bästa media kanaler som finns men använder den dåligt.Tänk om alla som säljer profilprodukter till slutkund på sina hemsidor talade om vad man skall ha dessa produkter till och hur, på ett adekvat sätt samt att visa med hjälp av undersökningen hur positiv mottagaren är jämför med hur störd hen blir av t.ex. TV reklam. I leverantörernas kundregister finns 2000 – 2500 kunder (beroende på vilken leverantör det är) om alla dessa gick ut och spred budskapet om hur man använder Produktmedia på sin hemsida, så är jag övertygad om att alla marknadsansvariga i Sverige skulle få upp ögonen för våra produkter på ett helt nytt sätt.

Produkter av högsta kvalitet tillverkade i Sverige Pärmar, Mappar, Lådor Boxar, Menyer mm.

Vi måste bli bättre på att leva som vi lär.

Kjell Harbom VD SBPR

PRomotion nr 119 •2017

33


-Glöm inte Namnskylten! Campaign & Event By Quickbutton Badges!

www.quickbutton.com info@quickbutton.com 0474 488 40

EGEN DESIGNAT USB-MINNE

100 st - 4 Gb 45 kr, inkl.allt! Kontakta oss idag på 033-133700 0522-290 60, info@wsi.se, wsi.se

U l t i m a t e

r e f l e c t i v e s

U l t i m a t e

r e f l e c t i v e s

U l t i m a t e

r e f l e c t i v e s

info@mtprofile.se

Bättre reklambärare får du leta efter!

N

N y u pp d a te et! r ad

yh

! sak

tal! Ny lo ok por !

promotionprodukter.se

Ny

teknik! Rakt

unigraphics.se

levregppcom.indd 1

34

2014-06-23 23:06

PRomotion nr 119•2017


Annonsera här! Endast 900 kr per införande. Boka på telefon 040-91 14 90!

Promotional giveaways made from high-quality plastic www.promowolsch.de Made in Germany

N

N y u pp d a te et! r

EN LITEN ANNONS KAN

ad

yh

! sak

Ny

teknik! Rakt

på levregppcom.indd 1

tal! Ny lo ok por !

promotionprodukter.se

GÖRA STOR SKILLNAD. VISA ATT DU FINNS!

2014-06-23 23:06

Sömnad, ändringar av alla slags textilier Snabb leverans, bra priser Tillverkning av sportkläder 08-58354710, www.activesweden.se info@activesweden.se

www.scanotag.com

Annonsera här!

Endast 900 kr per införande. Boka på telefon 040-91 14 90! PRomotion nr 119 •2017

35


Varumärkesutredning I betänkandet föreslår 2015 års varumärkesutredning en känneteckensrättslig reform. Utredningens förslag omfattar en rad ändringar i varumärkeslagen, en ny lag om företagsnamn, en ny lag om skydd för beteckningar på jordbruksprodukter med mera och vissa ändringar i mönsterskyddslagen. Ändringarna i varumärkeslagen syftar huvudsakligen till att genomföra EU:s nya varumärkesdirektiv. Direktivet är resultatet av den översyn av EU:s varumärkesreglering som har pågått mellan åren

2013 och 2015. I sak innebär ändringarna i varumärkeslagen i flera avseenden att lagen moderniseras och förenklas. Ett förslag är att varumärkeslagen blir mer teknikneutral. En annan betydelsefull ändring är att ensamrätten utvidgas till att omfatta även transitering och liknande tullåtgärder. På detta sätt kommer man mera effektivt åt handeln med varumärkesförfalskade varor. Den andra delen av reformen är en ny lag om företagsnamn. Den nya lagen ska ersätta den nuvarande firmalagen. Det rör sig om en redaktionell översyn och en språklig modernisering av lagstiftningen. En annan

ändring är att registreringsmyndigheten ska kontrollera så ett företagsnamn inte kommer i strid med lagen om företaget skulle ändra sin verksamhet. Den tredje delen av reformen är en ny lag om skydd för beteckningar på jordbruksprodukter med.mera. I den nya lagen samlas bestämmelser om civilrättsliga sanktioner vid intrång i beteckningar som skyddas inom unionen enligt EU-förordningar och internationella handelsavtal. Genom lagen kommer beteckningar som skyddas av handelsavtal att få ett väsentligt starkare skydd än de har i dag. Ändringarna i mönsterskyddslagen innebär att registrerings-

hindren anpassas bättre till de förändringar som har gjorts på det varumärkesrättsliga området. I betänkandet görs också överväganden om skyddet för konstnärsnamn och likartade namn. Utredningen gör bedömningen att någon lagändring inte är motiverad. Reformen föranleder följdändringar i ett stort antal andra författningar. Den föreslås träda i kraft den 1 januari 2019.

Annonsera PRomotion PRomotion

2017 pris 60 kr promotionprodukter // nr 118 • Branschtidningen för profil- och

– den enda branschtidning som riktar sig till viktiga beslutsfattare och kunder inom promotionbranschen.

2016-12-05 17:02 Promotion nr 118 2017 .indd 1

Här kan du läsa om hur du når beslutsfattare

www.promotionmedia.se 36

Säsong för flaggor & tält! unigraphics.se

PRomotion nr 119•2017


JSON SÖKER NYA SÄLJARE! Vårt team behöver nu förstärkning av fler utesäljare på orterna JÖNKÖPING

GÖTEBORG HALMSTAD

HELSINGBORG

Vi söker dig som drivs av att möta människor och göra bra affärer! Har du erfarenhet av försäljning är det en merit. Json säljer yrkes- och profilkläder i kundunika profillösningar som levereras till kunder över hela Europa. Du kommer att få arbeta med hela vårt program och utbud av tjänster och produkter. Ett koncept som vi har stor framgång med och som vi kallar JSONIZED. Tjänsterna är heltid och för omgående anställning. Är Du vår nya medarbetare?

Skicka din ansökan och CV till jennie.johansson@jsonhandels.se Vi ser fram emot att höra av dig!


Platsannons

Företagsnytt NYA MEDARBETARE? Skicka in en kort text och högupplöst foto på nya medarbetare. Vi tar in det kostnadsfritt i mån av plats. Skicka till red@promotionmedia.se

VI SÖKER en kundservice/ordermottagare som kan hjälpa oss att säkerställa ytterligare tillväxt! DIN PROFIL Positiv personlighet och inställning att lösa våra kunders önskemål. Datorkunskaper inom framför allt SAP. Officepaketet är ett krav. Våra kunder finns inom hela Norden, varför tvåspråkighet svensk/dansk, norska eller finska är bonus. Koncernspråk är engelska. Tillträde efter överenskommelse och tjänsten är en tillsvidare anställning. Företaget finns i Trollhättan. VÄLKOMMEN MED DIN ANSÖKAN TILL lundstromp@midoceanbrands.com FÖR FRÅGOR KONTAKTA Per Lundström 0706-512 454 eller Christian Nyström 0730-33 34 13 LÄS MER på www.midoceanbrands.com Midoceanbrands är en av Europas största och snabbast växande grossister inom presentreklam marknaden. Med huvudkontor i Holland och produktion i Polen förser vi de Europeiska återförsäljarna genom våra försäljningskontor över hela Europa med färdigtryckta produkter och snabba leveranser. Midoceanbrands Nordics består av 6 personer med ansvar för den Nordiska marknaden. Vi har sedan starten 2015 växt kraftigt och söker nu ytterligare förstärkning till vårt kontor i Trollhättan.

Jennie Korhonen, ny säljare på Trendmark. Hon har tidigare arbetat i butik och jobbar nu som innesäljare.

38

Sport Design Sweden har anställt Henrik Söder som ny försäljningschef för deras försäljning mot klubb. Henrik kommer närmast från Stadium där han jobbat i 14 år.

Inger Nedergården har tillträtt tjänsten som Product Manager hos Signcom i Bollebygd för affärsområdet Laser- och gravyrmaskiner. Hon kommer närmast från Gravotech Nordrad som Account Manager i västra Sverige.

Simon Nyman arbetar som Product Manager för Mimakis sortiment av print-, cut-, print & cut-, UV- och textilmaskiner på Signcom. Närmast kommer han från Antalis där Simon under ca två år arbetat som servicetekniker för dessa produkter.

Joakim Hansson är ny partner på Aqua Visibility och kommer främst ha ansvar för sälj och marknadsfrågor. Arbetade senast som säljare på ID Identity.

Henrik Lauridsen, ny säljare på L-Shopteam i Sverige. Tidigare har Henrik arbetat på New Jersey.

PRomotion nr 119•2017


Störst i Sverige!

50 leverantörer med över 100 varumärken och 20.000 produkter på samma plattform!

vrigstad flaggor & expo

0241 - 15 75 75

www.unitedprofile.se


2017 Stort TACK för tre givande och intensiva mässdagar - hoppas vi ses igen på Kistamässan den 16 -18 januari 2018! www.promotion-massan.com

I samarbete med

Promotion 119  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you