Promotion 142

Page 1

PRomotion

för produktmedia, print, profilkläder och promotionprodukter // 142 • 2023
Branschtidning

Träkomposit –ett alternativspännande

Väljer du småländska Plastprint väljer du en svensk, hållbar och innovativ partner. Vi har genom egen produktion och stark innovationskraft tagit fram en serie produkter i förnyelsebar träkomposit.

Upptäck våra nyheter i träkomposit. Smörkniv, skohorn, flugsmälla och frisbee. plastprint.se

Plastprint skiss Annons.indd 1 2022-02-16 16:57

PRomotion

Branschtidning för produktmedia, print, profil och promotion

LEDANDE PUBLIKATION

Branschtidningen PRomotion startades 1996 och är opolitisk och organisatoriskt obunden och för profil- och promotionbranschen den ledande publikationen.

MÅLGRUPP

återförsäljare av profil- och yrkeskläder, promotionartiklar, presentreklam, brodyr, transfer, screen, tryck- och märkutrustning.

TIDNINGSREDAKTION

Ansvarig utgivare och chefredaktör: Tore Lindfors, tore@promotion.nu 0704 91 24 65

Carina Johanzon, carina@promotion.nu 0702 16 87 24

TIPSA OSS!

Skicka gärna pressreleaser, personalnytt, produktnyheter med mera till red@promotionmedia.se

LAYOUT

TRYCK

Exakta AB

UPPLAGA & SPRIDNING

Totalt 17 800 exemplar. Tryckt upplaga 2 700 exemplar som når branschrelaterade företag inom profil och promotion. Digital version mailas till 15 000 branschrelaterade personer och läggs även ut på vår hemsida promotionmedia.se

ANNONSFÖRSÄLJNING

Carina Johanzon, carina@promotion.nu 0702 16 87 24

INFORMATION

Omslag: Ali Esfehaniyan, Unsplash Redaktionen ansvarar ej för icke beställt material. Citera oss gärna men ange källan.

POSTADRESS

Box 20060, SE-200 74 Malmö, Telefon: 040-97 65 50 red@promotionmedia.se www.promotionmedia.se

PRomotion nr 142 • 2023

Tores tankar

JULGÅVOR TILL ANSTÄLLDA ÄR AVDRAGSGILLT till 500 kronor inklusive moms. Om det överstiger med låt säga 50 kronor så finns det återförsäljare som är ”kreativa” och rundar reglerna. Finns det regler så finns det många idéer. Så har det varit i alla tider. Skatteregler och politiska beslut går sällan hand i hand med näringslivet. Många oförklarliga och korkade beslut står på politikers agenda. Anpassning till verkligheten saknas ofta. Ordet julgåvor är förlegat, inte minst med tanke på olika religioner. Höj beloppet till minst 1 000 kronor exklusive moms och koppla det inte till jul utan personalgåva när som helst på året som våra grannländer gör. Mottagarens motivation och glädje överstiger skattebortfallet som är marginellt.

MÄSSAN PSI I DÜSSELDORF i början av januari 2023 är mer än halverad jämfört med tidigare år. Trots att de har införlivat två andra mässor Promotex och Viscom. Beräknat antal utställare är cirka 400. Ett flertal stora aktörer saknas. Många ÅF från Norden åker inte dit. Det verkar som arrangörerna har tappat verklighetsuppfattning då de menar att det är utställarnas sak att marknadsföra mässan, inte arrangörens. Överlever mässan med den inställningen? Plats för nya aktörer! Rema Days i Polen i februari växer kraftigt.

”MADE IN EUROPE” BÖRJAR VÄXA SIG STARKARE. inte minst med tanke på utvecklingen i Kina och övriga Asien. Leveranstider ökar från sex till tolv månader på många varor samt ökade material- och lönekostnader och fortfarande höga fraktpriser, även om en viss nedgång märks. En ny rapport om minskad godsmängd från fjärran, innebär att många fraktavgångar ställs in och kan innebära ett snabbare prisfall på frakter. Från dörr-till-dörr ska du förvänta att import från Kina tar 35-40 dagar med sjöfrakt.

BRANSCHTIDNINGEN PROMOTION FORTSÄTTER ATT, sedan 1996 nå ut till företag inom produktmedia, print, profilkläder och promotionprodukter. Vi distribuerar 2 700 exemplar fysiskt och närmare 15 000 som digital version via mail och når drygt 5 000 branschrelaterade företag fyra gånger per år. Branschtidningen PRomotion följde med och besökte en fabrik i Turkiet. Mer om detta i tidningen. Är ni intresserade av ett liknande upplägg så hör av er.

VINTER, KALLT OCH RUGGIGT. Visst är det omväxlande med årstider men jag börjar förstå att allt fler hyr 3-4 månader under vinterhalvåret i Spanien eller på andra varmare breddgrader. Inte minst för att leder och många kroppsdelar

Om gåvor, mässor, väder och vind... ”

Tore Lindfors tore@promotion.nu 0704 91 24 65

3
16:57
”En person som aldrig har begått ett misstag har aldrig provat något nytt.”
Albert Einstein

PRODUKTNYHETER

Snygga och tåliga glas i nya modeller från Cupline som alla kan märkas med ett flertal olika tekniker. Finns hos MEC Profil.

Kungshamn kylryggsäck i elegant design. Perfekt för våren och sommarens utflykter. Säljs av Black Hill.

Denna Long Sleeve CoolDry Tee med flat-lock sömmar garanterar bästa komfort. T-shirten är skräddarsydd med extra stretch för bättre rörelse. Den är fuktavledande, snabbtorkande och lätt att tvätta och sköta. Säljs av Tee Jays. Leather Line Backpack från Derby of Sweden, säljs av TG-H. Junior Power Hoodie - ännu ett tillägg till Power Series som ger dig full flexibilitet när det gäller marknadsföring. Den har en mysig huva och känguru fickor fram och ”tear away” etikett. Säljs av Tee Jays.
PRomotion nr 142 • 2023 5

Ny kollektion köksredskap by Tareq Taylor

Tareq Taylor är en av Sveriges mest populära och efterfrågade kockar, nu lanserar han tillsammans med F&H Group en helt ny kollektion köksredskap med återvinning, miljö och kvalitet i fokus.

Kollektionen består av allt från mat- och bakredskap till kvarnset och skärbrädor. Med den nya kollektionen köksredskap hoppas Tareq Taylor kunna bidra till att skapa bättre matupplevelser och roligare matlagning.

Samtidigt var viktigt för Tareq att fokusera på återvinning, miljö och kvalitet, som är de tre kärnområderna för samtliga produkter.

– För mig är det viktigt att matlagning ska vara roligt och enkelt, med ett gott slutlinje med kravet på moderna köksredskap, säger Tareq.

Produkterna är tillverkade av rostfritt stål med aluminiumkärna och har silikon på handtag och grepp. Användningen

av rena råvaror utan beläggning gör kastrullerna 100 procent återvinningsbara. Den stilrena looken som

den danska designern Mads Odgård står bakom är helt i linje med kravet på moderna köksredskap.

Egen ask till kortlekarna!

Offason AB är spårbarhetscertifierade och vår licenskod är: FSC® - C167586

Alla våra kortlekar tillverkas av FSC®-certifierat material. Detta för att kunna erbjuda dig som kund en produkt som är tillverkad av ett material som skyddar hotade arter och stärker rättigheterna för arbetare och urfolk världen över.

Vi levererar endast till registrerade återförsäljare, ALDRIG till slutkund.

Kontakt: Christer Offason: 0705 498 201 • christer@offason.se Order & material skickas till: info@offason.se

PRomotion nr 142 • 2023 6
Nu kan vi erbjuda egna askar till kortlekarna och till oslagbara priser!
Besök oss i monter A07:39 på Nordic Profile 17-19 jan

Stort intresse för hybridmässan i januari!

Efter den mycket lyckade augustimässan förra året, har i skrivande stund, redan över 95 grossister bokat monteryta för att delta på Nordic Profile Fair Hybrid i januari i år

PWA arrangerar hybridmässan i samarbete med Elmia och Onlinemassan. com. Den traditionella mässan har fått digitala inslag som livesändningar och en längre öppettid för att ge besökaren en större upplevelse och flexibilitet.

HUR GÅR DET TILL?

Nordic Profile Fair Hybrid är den andra hybridmässan för produktmediabranschen och eventet går av stapeln fysiskt på Elmia i Hall A entré Lobby Nord den 17-19 januari och digitalt 17 januari till 3 februari. Se till att boka in datumen i din kalender! Filmteamet finns på plats och livestreamar under mässdagarna i

Jönköping. PWA kommer göra reportage från utställarnas montrar och intervjua både inbjudna gäster i sin studiosoffa och branschfolk som deltar fysiskt på mässan. Sändningen går ut live under mässans dagar och presenteras via www.nordicprofilefaironline.com till och med 3 februari. Som digital besökare kommer du även att få ta del av utvalda produkter och erbjudanden från utställarna denna gång.

GRATIS ENTRÉ

Det är kostnadsfritt att besöka hybridmässan fast registrering krävs! För att besöka mässan fysiskt i Jönköping behöver du förregistrera dig, ingen registrering sker på plats. På Elmia scannar du själv din biljett och går direkt in på mässan. För att se livesändningen, digitala utställare och utvalda programpunkter registrerar du dig och skapar

ett konto via Nordic Profile Fair Online plattformen.

FAVORITER I REPRIS!

PWA bjuder in till branschfest på Elite Stora Hotellet under onsdagskvällen 18 januari. Arrangören subventionerar biljetten till halva priset för att mässdeltagarna ska få en trevlig kväll tillsammans. Efter en suverän spelning i augusti har man återigen bokat populära Haaks. Coverbandet som har 100% engagemang, en nypa humor och glimten i ögat. Sen spelar kvällens DJ för de danssugna. Därtill blir det god mat, branschmingel och prisutdelning av ProduktmediaBiet (tidigare PromotionBiet) i samarbete med SBPR.

Vi ses i Jönköping vecka 3!

PRomotion nr 142 • 2023 7
& BRANSCHFEST JKPG 18 JAN 2023 Annons_NPF_hybrid_Haaks_jan_2023_PRomotion.indd 1 2022-11-24 11:21

”Vi letar efter branscher där vi kan göra nytta”

Götpapper Presentreklam, som grundades 1936 av Helge Ericson, var ett av de första och största företagen i det svenska produktmedialandskapet. Snart nittio år senare är det tredje generationen Ericson som är banbrytande i branschen –under namnet MARC (Marketing Advertising Relations Creativity) och med hållbarhet i fokus.

VD för bolaget är numera Charlotte Ericson, som tillsammans med brodern Johan tog över familjeföretaget för tio år sedan.

– Traditionellt har produktmedia, eller presentreklam som man sa förr, varit gratisprylar man får på mässor. Saker som åkte i soptunnan när mottagaren kom hem, eller kanske t-shirts och kepsar som man inte var särskilt rädd om. Det vill vi ändra på, säger Johan Ericson. Charlotte tillägger: – Kvalitet måste gå

före kvantitet. Om valet av produkt är genomtänkt kommer den att uppskattas och att användas länge. Nästa steg är att den ska ha minimal påverkan på miljön. Vi söker efter hållbara material och leverantörer med klimatsmart produktion MARC jobbar helst med helhetskoncept och arbetssättet påminner till stor del om hur en renodlad reklambyrå närmar sig uppdragen. Bland de största kunderna finns Göteborgs Hamn, Liseberg och Nimbus Boats. Syskonen delar samma vision om vad som är bra produktmedia – spännande produkter som sticker ut. Målet är att bli en kreativ motor för kunder som vill profilera sig med specialdesignade produkter och möjligheten att köra unika produktioner.

– Kunden får ett väldesignat och skräddarsytt prospekt med produktförslag, prisuppgifter och en motivering bakom varför just dessa produkter har valts ut. Alltid med användbarhet, kvalitet och

design som ledord, säger Johan.

– Vi letar efter branscher där vi kan göra nytta. Kunder som ger oss svängrum och får helhetslösningar som bidrar till att bygga upp deras varumärken. Vi kan dessutom jobba snabbare än andra eftersom vi har alla komponenter som Art Director och inköpare bland annat på plats redan, tillägger Charlotte.

Som kvinnlig ledare i branschen är hon stolt över hur syskonen har förvaltat farfar Helges och pappa Björns livsverk, som har växt till 12 medarbetare. – Jag har aldrig haft några planer på att vi ska bli störst i branschen, men vi ska vara unika. Vi vill fortsätta vara den bästa profilbyrån, med användbarhet, kvalitét och design som ledord. Arbetssättet ska vara familjärt och vi ska hålla samma ton mot leverantörer som vi gör mot kunder, alla ska trivas helt enkelt, avslutar Charlotte.

PRomotion nr 142 • 2023 8

STRETCH FLEECE-SERIE

Om din vardag kräver bekväma och praktiska men ändå dressade kläder, prova vår nya Stretch Fleece-serie. Tillverkad av ett mycket mjukt och stretchigt polyestertyg med 10% elastan, för maximal komfort och hållbarhet. Ger bra rörlighet tillsammans med en modern skandinavisk look.

PRomotion nr 142 • 2023 9
9101 Women's Stretch Fleece 9104 Stretch Fleece Bodywarmer www.teejays.com 9100 Stretch Fleece

Bangladesh textilindustri miljöförstörare?

Bangladesh har på kort tid blivit världens centrum för masstillverkning av kläder vid sidan av Kina. Snabbmodet står för nästan hela exporten.

Det fanns en tid när kläder användes, lappades och lagades, tills de föll isär. I dag kastas uppskattningsvis 50 miljarder plagg på jorden inom ett år från det att de har tillverkats.

Klädindustrin vilar på kvinnor som utgör 80 procent av arbetskraften. Många textiloch klädföretag verksamma i Bangladesh har arbetat länge med så kallat CSRarbete, Corporate Social Responsibility. Ändå saknar företagen idag ett genusoch fattigdomsperspektiv i sina CSR-strategier. En

rapport från Swedwatch visar att en lång rad mänskliga rättigheter kränks till följd av låga löner och långa arbetsdagar på textilfabrikerna. Deras lön ligger på mellan 700–1300 kronor per månad beroende på vart fabrikerna ligger i landet. Men då arbetar de i genomsnitt 11–12 timmar per dag. En ökning av de lägsta lönerna skulle innebära en höjning för alla.

KONKURRENSFÖRDEL

= BILLIGT VATTEN

Utöver låga löner har det fattiga flodlandet ännu en konkurrensfördel. Billigt vatten. För att färga kläder, och ge dem rätt mjukhet och textur, går det åt mängder av kemikalier. Modeindustrin är i dag världens näst värsta

förorenare av floder.

Färgpigment, salter, tungmetaller ammoniak, fenol och andra ämnen spolas ut i vattendragen. Det finns uppskattningar på att modeindustrin förbrukar allt mellan 20 och 200 triljoner liter färskvatten. Grundvattnet sänks samtidigt som enorma mängder mikroplaster från syntetfiber frigörs och hamnar på åkrar och i skogar och hav. Enligt Världsbanken används 72 giftga kemikalier bara i färgning. De kan leda till olika hudsjukdomar och cancer. Kemikalierna som krävs har blivit dyrare. Elpriset fördubblats. Att köra reningsverken kostar runt 5–6 taka (50–60 öre) per liter.

För en fabrik som förbrukar 10 000 liter i timmen, tolv timmar om dagen kan det utgöra skillnaden mellan vinst och förlust.

Att förstöra vattnet är olagligt i Bangladesh. Landets miljölag kräver sedan 2010 att fabriker som färgar och tvättar kläder måste rena sitt avloppsvatten. Utan reningsverk, ingen licens. Tyvärr förekommer det mycket mutor till kontrollanter.

Fast fashion går att beskriva med enkla siffror. Vi köper 60 procent fler plagg i dag än år 2000 och behåller vart och ett hälften så länge. Det tillverkas runt 100 miljarder nya plagg per år på jorden, eller 13 för varje människa. Vart och ett bärs i snitt sju gånger. Sedan slängs det.

PRomotion nr 142 • 2023 10

för New Wave Group

New Wave redovisade återigen ett starkt resultat i det tredje kvartalet 2022.

Omsättningen låg knappt 5 % över högt ställda förväntningar och rörelseresultatet 8 % högre på 398 Mkr.

Marknadens reaktion på rapporten var positiv och kursen steg med omkring 13 % på rapportdagen. Bolaget levererar all-timehigh för ett tredje kvartal både vad gäller omsättning och rörelseresultat. Rörelsemarginalen uppgick till 17,8 % vilket är den högsta marginalen någonsin för New Wave.

Rörelsen fortsätter att stärkas trots en allmän oro över konjunkturutvecklingen och inflation. Bolaget tar marknadsandelar och påverkas positivt av lyckade lanseringar som nu bär frukt. New Wave låter nu också balansräkningen arbeta genom förvärv. Kriget i Ukraina har hittills inte haft någon materiell direkt inverkan på verksamheten. Indirekt kan bolagets utveckling naturligtvis komma att påverkas av konfliktens inverkan för bland annat konjunkturutvecklingen.

Omsättningen ökade med hela 34 % till 2 234 Mkr och rörelseresultatet ökade med över 50 % till 398 Mkr kvartalöver-kvartal, med en rörelsemarginal om 17,8 % – den högsta marginalen någonsin för ett kvartal. Segmenten Företag och Sport & Fritid uppvisade betydande resultatökningar medan Gåvor & Heminredning föll tillbaka något. New Wave har haft ett bra år på börsen 2022, relativt marknadsindex.

PRomotion nr 142 • 2023 12
Fortsatt lönsam tillväxt
ANKOMSTTID P Tel. +46 73 558 15 71 lovisa@fides-druck.se www.fides-druck.se ANKOMSTTID P Art. 0703 Jag är en svensk parkeringsskiva och visitkort. Jag är tillverkad i Tyskland, 1. av FSC kartong 2. med hjälp av 100% grön energi Jag skulle vara glad om du skulle rekommendera mig till andra. sverige@fides-druck.se www.fides-druck.se Kundkontakt Sverige 0 1 00 23 22 21 20 1 9 60 50 40 30 20 1 3 12 11 10 09 08 0 7 81 71 61 51 41 ANKOMSTTID P Art. 0960 Jag är en svensk parkeringsskiva och visitkort Jag är tillverkad Tyskland, 1. av FSC kartong 2. med hjälp av 100% grön energi Jag skulle vara glad om du skulle rekommendera mig till andra. 1 9 20 21 22 23 00 0 1 20 30 40 50 60 0 7 08 09 10 11 12 1 3 41 51 61 71 81 0 1 00 23 22 21 20 1 9 60 50 40 30 20 1 3 12 11 10 09 08 0 7 81 71 61 51 41 ANKOMSTTID P Art. 0960 Jag är en svensk parkeringsskiva och visitkort Jag är tillverkad Tyskland, 1. av FSC kartong 2. med hjälp av 100% grön energi Jag skulle vara glad om du skulle rekommendera mig till andra. 1 9 20 21 22 23 00 0 1 20 30 40 50 60 0 7 08 09 10 11 12 1 3 41 51 61 71 81 Av plast Med isskrapa Art. 0005 (110 x 150 mm) Art. 0703 (55 x 85 mm) Art. 0960 (55 x 85 mm) Art. 0801 (55 x 85 mm) Art. 0422 (118 x 155 mm) Med självhäftande yta Made in Germany (Schwarzwald) Direkt från tillverkaren Klimatneutral tillverkning Tillverkad av återvunnen kartong Finns även med sugpropp Dubbel funktion: Parkeringsskiva och visitkort Kundkontakt: sverige@fides-druck.de www.fides-druck.se Specialisterna på parkeringsskivor
Torsten Jansson, koncerchef för New Wave Group är nöjd.

Prodir bantar pennan men inte kvaliten

Kommer du ihåg bilen Austin Mini? Den var kompakt, ekonomisk och passade in på den minsta parkeringsplatsen. Tänkt som ett stilfullt svar på den första energikrisen under efterkrigstiden, fanns det inte en antydan till åtstramning över den. Snarare tvärtom: Mini räckte helt enkelt på alla sätt till en bil som man behövde ta sig runt och ha kul med, lågt till marken i en prydlig förpackning.

Precis som nya pennan DS6 S Mini från Prodir. Den är upp till 24,4 mm kortare än jämförbara modeller och använder upp till 20 procent mindre material, vilket inte bara gör skillnad när det gäller hållbarhet, utan också innebär att den tar mindre plats i en väska. Men vi har inte minskat något när det kommer till dess hölje, som fortfarande är tillverkad till 100 procent av

återvunnen ABS, producerad med 40 procent lägre CO2utsläpp än standard ABS, tack vare en speciell process

Allt sammanlagt till en produkt som är mycket större än summan av dess delar: mindre material, mindre C02, men ändå högsta prestanda.

Dess Floating Ball 1.0 refill med blyfri spets och bläck med låg förorening skriver och skriver och skriver – och när

den äntligen tar slut är den lätt att byta ut. Det är en kortare penna med längre livslängd, tillgänglig i åtta standardfärger och valfri PMS specialfärg, alltid i ett matt hölje och har CO2-reduktionssymbolen graverad i relief tillsammans med återvinningslogotypen.

Prodir är ett varumärke som tillhör det schweiziska företaget Pagani Pens SA.

IDÉ öppnar showroom i centrala Stockholm Team Workwear kopplar greppet om Norrbotten

IDÉ House of Brands fortsätter sin offensiva satsning på den nordiska marknaden.

– Vi intensifierar nu vår expansion i ”Nordens huvudstad” Stockholm genom att flytta till nytt kontor och showroom på den för branschen kända adressen Barnhusgatan 16, säger Anders Ekvall CEO, IDÉ House of Brands Sweden AB. Genom den strategiskt valda adressen kommer vi nu kunna erbjuda våra kunder en unik upplevelse med tillgång till vårt starka Stockholmsteam i inspirerande mötesmiljö och med totalt tre våningar med produkter och referenscase. Samtidigt får vi nära tillgång till många av våra viktiga

samarbetspartners i samma trapphus. Vi tror också att den inspirerande arbetsmiljön och det mycket centrala läget inte bara skall vara attraktivt för våra kunder och befintlig personal utan även vara viktiga faktorer i de rekryteringar vi genomför nu och framöver.

SÖKER FLER SPECIALISTER

För att möta den ökade efterfrågan och fortsätta sin tillväxt ska de utöka sitt team av produktmediaspecialister. Deras publicerade tjänster med placeringsort Stockholm är för närvarande Sales Manager Sweden, Nordic Key Account Manager, Key Account Manager samt E-commerce coordinator.

Den medlemsdrivna butikskedjan Team Workwear fortsätter sin tillväxtresa och stärker nu upp rejält i Norrbotten med tre nya butiker.

Det är Eriksson Center i Gällivare, Team Sportia i Boden och Arbetarn i Piteå som nu ansluter sig till Team Workwear.

– Vi har saknat butiker i

Norrbotten och med tanke den enorma tillväxt som nu sker i regionen känns det extra bra med dessa tre tillskott i medlemsledet, säger Per Spett, kedjeledare på Team Workwear.

Vår strategi är att rekrytera och växa med passande medlemsbutiker på strategiskt valda platser. Intåget i Norrbotten inledes redan under slutet av 2021 då PD Art, med butiker i Kalix och Luleå, anslöts till kedjan. Team Workwear är Sveriges ledande medlemsdrivna kedja inom arbetskläder och profilering. Kedjan har butiker anslutna till sig över hela Sverige som alla är specialister på arbetskläder, personligt skydd, profilprodukter samt förädling.

PRomotion nr 142 • 2023 14 J2187_PR-Promotional_Beechfield
/PATCH
BEECHFIELD.COM
Brands Ltd. All Rights Reserved. J2187_PR-Promotional_Beechfield B442R_RH_Ad_DEC22.indd 1 21/11/2022 15:39
B442R Fashion Patch Beanie
© 2022 –Beechfield

Handelsresande i branschfrågor!

Handelsresande i branschfrågor, detta epitet fick jag i höstas, av ”någon”, som sa att: i vilket större möte i Europa man än kommer till, så sitter Kjell Harbom mitt i rummet. Hoppas att han sa det i positiv mening. Jag har ju pensionerat mig, i mars 2021, men studsade snabbt tillbaka. Det är som Jo-An Lantz Ceo Geiger USA sa till mig. Om man börjar i den här branschen ”You are out within 12 months, or you stay for life”.

Efter Barcelona mötet med GXN (Global eXexcutive Network) bar det av till Berlin, jag var hemma några dagar emellan, hann bl a med att fira Lalle Strömbeg 80 år (en av grundarna till Gosh). I Berlin passade jag på att besöka BCB, Bar Convent Berlin, Europas största Drink-mässa, en mycket spännande mässa att besöka. Mötet i Berlin var med CEO och COO Reed Exhibition, världens största mässarrangör. De gör lite mer än 400 stora mässor om året, över hela världen, bl a PSI-mässan i Düsseldorf. Det

var första gången de träffade någon från profilbranschen. Tidigare hade de bara talat med ledningen för PSI, men ville nu få input från någon med en vidare och djupare insyn i profilbranschen. Hur de hittade mig, utan att konsultera PSI, kan jag berätta separat. De känner att konceptet PSI, måste förnyas eller förändras och ville ha input. Vilket de fick. Vart detta tar vägen är för tidigt att rapportera om ännu. Det tre timmar långa mötet slutade med att jag utnämndes till Ambassadör för PSI och sitter

numera i Board of Trust PSI. Nästa möte med ledningen för Reed Exhibition är januari 2023 under PSI- mässan som äger rum den 10-12 januari. Nästa möte, blev följaktligen med PSI Board of Trust, som jag hade begärt skulle handla om att Internationalisera PSI, mer än vad det är i dag. I mina ögon är det en tysk mässa med lite internationella inslag. Frågor man en holländare säger de att PSI är en holländsk mässa med tyskt inslag. Spelar ingen roll vilket. Mässan behöver lyfta sig i den frågan. Döm om

PRomotion nr 142 • 2023 16

min förvåning när vi träffas för detta möte, 12 personer 9 tyskar, 1 holländare, 1 schweizare och en svensk, när mötesordförande (som är tysk) föreslår att mötet skall hållas på tyska, då det är flest tyskar närvarande!?!? Det blir inte lätt att sälja in att man måste lyfta blicken utanför Tyskland, om man envisas med att bara tala tyska. Undertecknad plus kollegorna från Holland och Schweiz demonstrerade genom att alltid tala engelska när vi fick ordet. Mötet kom att handla om PSI Sustainability Award, vilket var helt OK. Viktigaste beslutet var att ställa in 2023 och hitta en plan för hur man får fler utanför Tyskland att tävla om detta pris (flera kategorier finns).

Nästa möte i Board of Trust är 12 december, fortsättning följer. Dagen efter mötet med Board of Trust PSI var det väckning kl 03.45 på The 25 hour Hotel i Düsseldorf för morgonflyget till Geneve. Mötet i Schweiz hölls i Lausanne. GEN-21 (Global Executive Network 21) består av en grupp högre chefer i stora multinationella företag, Shell, Philip Morris, Gucci, Omega, Tetra Pak, Unifi, Nestlé m.fl. Flera av dem har huvudkontor i Schweiz, där träffas en gång per år för att dryfta frågor som till exempel hållbarhet. Som CEO är man ganska ensam på toppen på ett bolag, ju större desto ensammare är man. Då är det bra att träffas i en dylik grupp och lyfta frågor av gemensam art och höra hur andra tänkt eller agerat i liknande spörsmål. T.ex att näthandelsföretaget Amazon, som i sin ambition att minska sitt Carbon footprint, vill att Nestlé skaffar kraftigare förpackningar så att Amazon bara behöver sätta en adresslapp direkt på förpackningen, utan att behöva packa ner i ytterligare en kartong. Nespresso är en stor produkt för Amazon

2023

från Nestlé. Nestlé å sin sida tycker att Amazon försöker flytta över problemet på dem. Då kraftigare förpackning skulle öka deras Carbon footprint. Ett annat ämne som kom upp är när Shell skall köpa kläder (uniformer) till personalen i deras 40 000 bensinmackar världen över. 40 000 stationer med 10-15 anställda per ställe gör att man måste köpa en halv miljon pieces per plagg och man hittar inget profilföretag som kan hantera order av den storleken. En annan produkt, som är stor hos dem är tändare, de säljer ca 50 miljoner om året d v s en miljon i veckan. Man ville få leveranser från fyra olika fabriker för att vara garanterad leverans, även om det blir stopp på någon fabrik av oförutsedd anledning. Även här lyckades man inte hitta någon i profilbranschen som kunde hjälpa dem. Man fick sourca själva. Det är en ynnest att få vara ”en i gänget” bland dessa stora spelare. Det diskuterades en mängd frågor, som inte skall eller bör dryftas utanför mötesrummet, i vart fall inte i skrift, då deltagarna var väldigt öppna i diskussionerna. Efter dessa möten i Europa, har intresset från branschföringar i Skandinavien, varit stort, om att få information om vad, som händer i Europa och som påverkar branschen fram till 2025 och 2030 då Product Passport kommer att bli lag. Danmark, NBR i Norge och svenska PWA, hörde av sig innan jag ens hunnit hem till Sverige igen. Mycket roligt med detta intresse. Möten med dessa organisationer klarades av i snabb takt, under veckan efter hemkomst.

Text & foto: Kjell Harbom

PRomotion nr
17
142

Fabriksbesök i Turkiet

Kontakten är uppbyggd sedan lång tid tillbaka och bara de sista pusselbitarna skulle falla på plats. Den aktuella fabriken har levererat tidigare till Sverige och de har fått goda rekommendationer från kunder. Vi besökte även väveriet med över 200 stickmaskiner som var igång med öronbedövande ljud.

Bernt är nyligen inblandad i ett projekt om handdukar och övriga bomullprodukter. Han är sedan 25 år ett välkänt ansikte i profil- och promotionbranschen, där

han genom åren representerat Nordiska Etikettbolaget i Borås, Espreme, Daiber Sverige och nu Fourtex samt handdukar.se. Med andra ord besitter Bernt gedigna kunskaper inom både textil och tryck. Fokus ligger på återförsäljare i södra och mellersta Sverige och det blir många kundbesök per år.

PRomotion, PR: Varför Turkiet?

Bernt Sandin: Made in Europe efterfrågas alltmer hos många aktörer, inte minst när det gäller beställning av mindre

PRomotion nr 142 • 2023 18
Branschtidningen PRomotion hakade på Bernt Sandin som skulle till staden Denizli i Turkiet för att besöka en utvald och seriös textilfabrikant som fokuserar på handdukar med mera inom frotté.
Bernt Sandin på studiebesök hos turkisk textilfabrik.

kvantiteter. Även om priset är lägre på bomullsprodukter i länder som Pakistan med flera, krävs det ofta större order med mycket långa leveranstider som följd. Hörde om en importör som köper in T-shirts från fjärran. Tidigare var det leveranstid på cirka sex månader, men har dragit iväg mot tolv månader. Dessutom är fraktpriserna fortfarande höga även om en viss sänkning har märkts.

PR: Vem vänder ni er till?

BS: Eftersom jag reser runt till återförsäljare inom profiloch promotion blir det i första hand den målgruppen som gäller.

PR: Ska ni ha lager i Sverige?

BS: Ett mindre handdukslager i ett fåtal färger och storlekar kommer att finnas. Detta för

att ta hand om de mindre snabba ordnarna som kan komma. Annars är leveranstiden 4-6 veckor från Turkiet beroende på antal.

PR: Du nämnde något om fabriksagent, vad menas med det?

BS: Vid större order kan vi erbjuda intressanta upplägg och priser med fabriken direkt. Vi tar då bara en liten provision vilket gynnar återförsäljaren.

PR: Blev du nöjd med fabriksbesöket?

BS: Mer än nöjd. De förstod vårt projekt till profil- och promotionbranschen. Även ett projekt till föreningar är på gång.

PRomotion nr 142 • 2023 19
Text & Foto: Tore Lindfors Handdukarna tillverkas i sjok när det gäller längd och bredd. Därefter går de in i kapmaskinen som avslutar med en kantsöm runt varje handduk.

SOLO Group och midocean har gått samman

I juni 2022 förvärvade SOLO Group en majoritetsandel i Mid Ocean Group. Under flera år har marknaden för reklamprodukter i Europa förändrats snabbt och efterfrågan utvecklas ständigt. De säger att det är viktigt för våra kunder att ha leverantörer som effektivt kan leverera den bästa servicen.

När det kommer till textil måste leverantörer investera i att öka varumärkesmedvetenhet och utveckla produkter som passar marknadens behov och förväntningar. På så sätt kan kunder, oavsett om de är distributörer, återförsäljare, tryckare eller specialister på arbetskläder, fokusera på försäljning. Att vara rädd om denna distributionskedja kommer det att gynna hela marknaden. Därför måste leverantörerna ständigt se över sitt arbetssätt och utvärdera hur man bäst stödjer kunderna i en föränderlig marknad.

För att bättre möta utvecklingen och återförsäljarnas krav på en helhetslösning gjorde SOLO Group och midocean redan 2020 ett kommersiellt samarbete. På så sätt kunde de utvärdera samarbetsmöjligheterna hos båda företagen när det gäller ett urval av SOLO Groups produktportfölj med märkning till återförsäljare i Europa. Detta samarbete var mycket framgångsrikt. Dessutom verkade båda företagen passa perfekt ihop när det gäller geografi, verksamhetsupplägg och företagsvärderingar, vilket motiverade SOLO Group att gå vidare till ett förvärv av midocean i början av 2022.

Alain Milgrom, VD-grundare SOLO Group: – Under de senaste 10 åren har midocean imponerande tagit en

ledande position som multikategori och fullserviceleverantör av hårda varor i Europa. Den fortfarande fragmenterade profilmarknaden kräver mer service och effektivitet över hela värdekedjan. Vårt mål har alltid varit att leverera den bästa servicen till våra kunder och alltid agera i ”Fair Spirit”. Detta inkluderar att erbjuda en helhetslösning för att stimulera dragningskraften för reklamtextilier hos slutanvändarna. När jag kombinerar de båda företagens styrkor är det precis vad jag föreställer mig ska hända, för alla våra kunders bästa.

kombinationen av våra företag kommer att göra det möjligt att öka SOLO Groups varumärkesmedvetenhet och efterfrågan och därmed gynna hela vårt nätverk av kunder.

Stephen Gibson, vd för midocean, tillägger slutligen: – Det är av den tidigare nämnda anledningen som midocean alltid har föreställt sig ett samarbete med en etablerad grossist på profilkläder. Detta kommer att stärka företagets erbjudande som multikategori leverantör, vilket resulterar i den mest omfattande produktportföljen i branschen med märkning. SOLO Group är en av de ledande textilgrossisterna i Europa och jag är glad över att ha hittat i SOLO Group som partner för att fullfölja denna vision.

Audélia Krief,

SOLO Group fortsätter: – midocean är en fantastisk möjlighet för vår koncern att bredda och lägga till en helt ny produktkategori och tryckservice. Genom att satsa hårt på process- och systemautomatisering samt digitalisering har midocean verkligen visat sig vara riktmärket när det gäller lagerhållning, märkkvalitet och leveranstider. När man kombinerar båda företagen kommer kunderna att ha direkt tillgång till omfattande lager av profilkläder som kommer att kunna märkas och skickas till slutanvändare lika effektivt och snabbt som återförsäljarna har vant sig vid för hårda varor. Vi tror att

OM SOLO GROUP: företagets grundare Alain Milgrom startade företaget 1991 i Paris med uppdraget att föra mode och etiska arbetssätt på agendan för profilkläder. Han lanserade varumärket SOL’S som i nästan 30 år har utmanat de etablerade leverantörerna av profilkläder. 2020 skapades SOLO Group för att lansera tre nya varumärken: RTP Apparel, Atelier Textile Français och NEOBLU och Joy Thai förvärvades.

OM MIDOCEAN: I mer än 50 år har företaget varit en av de ledande leverantörerna på den europeiska marknaden för reklamartiklar. Som multikategori- och fullserviceleverantör av hårda varor gör midocean reklamartiklar till det mest kostnadseffektiva, hållbara och snabbast tillgängliga marknadsföringsverktyget. Från 8 lokala försäljningskontor, över hela Europa, med stöd av det mest automatiserade och tekniskt avancerade lagret och tryckeriet på marknaden och mer än 800 anställda servar midocean mer än 9 000 kunder i Europa.

PRomotion nr 142 • 2023 20
vd för

Giving Europe expanderar med nytt tryckeri i Polen

Giving Europe har invigt sitt nya tryckeri och lager i Polen.

Holländska Giving Europe är en av de ledande lagerförande grossisterna i Europa. Produktion och lager är nu flyttat från Tiel i Nederländerna till Polen. Ett modernt tryckeri med hög kapacitet och hela 40 000 pallplatser med varor i lager. MEC Profil representerar Giving Europe i Skandinavien. MEC Profil är välkänd grossist inom produktmedia med huvudkontor i Halmstad och finns representerade i Skandinavien. Företaget förser produktmediet med kommunikativa produkter för starka och framgångsrika kampanjer. De har lång och

relevant erfarenhet av specialproduktion och trading. Smarta och kostnadseffektiva frakter är en annan hörnsten i verksamheten. Detta kommer

deras kunder och partners tillgodo på flera olika sätt. MEC har bedrivit handel med Asien, främst Kina, i snart 40 år. Sedan snart 30 år har de

också ett eget kontor med fast personal som sköter leverantörer och logistik.

Den bästa gåva du kan ge dina anställda är den som de allra helst vill ha – låt dem därför välja själva.

På så sätt får de en gåva som de kan använda och som betyder mer. Dina anställda får ett gåvokort från YourGifts med en unik kod som de kan använda på www.yourgifts.se där de kan välja fritt bland en rad gåvor från kända varumärken som t.ex. BITZ, Södahl, Zone, Villa Collection, HOLM, Rosti, Blomsterbergs, Morsø, Lyngby Glas m.fl.

FEM PRISKLASSER

Det finns fem olika prisklasser, men ditt gåvokort ger endast tillgång till den prisklass som du har valt. Utbudet är stort och varierat, och det uppdateras ständigt så att det aldrig blir slutsålt.

PRomotion nr 142 • 2023 21
GE EN HEL GÅVOBUTIK NU ÄR DET LÄTT ATT GÖRA ALLA NÖJDA … 250 kr. + frakt (79 kr.) DEMO250SE 600 kr. + frakt (79 kr.) DEMO600SE 400 kr. + frakt (79 kr.) DEMO400SE 800 kr. + frakt (79 kr.) DEMO800SE 1.000 kr. + frakt (79 kr.) DEM1000SE YOUR GIFTS 56197_YourGift_ann_19x13cm_2022.indd 1 30.09.2022 09.46

handdukar.se

PRomotion nr 142 • 2023 22

Alligo förvärvar Profeel Sweden AB

Alligo har förvärvat 75 procent av aktierna i Profeel Sweden AB.

Profeel har idag två butiker i Sverige och är specialister inom profilkläder och produktmedia. Profeel omsätter cirka 70 MSEK med god lönsamhet, har 18 anställda och butik i Eskilstuna samt Västerås.

– Tillsammans med Profeels spetskompetens och Alligo som delägare ser vi fram emot att fortsätta vår gemensamma tillväxtresa, säger Michael Serrander, vd på Profeel.

– Förvärvet av Profeel innebär att Alligo ytterligare stärker koncernens position inom profilkläder och pro-

duktmedia. Vi välkomnar Profeel till oss och har för avsikt att fortsätta förvärva välskötta bolag som passar in i vår tillväxtstrategi, säger Clein Ullenvik, vd och koncernchef i Alligo.

OM ALLIGO I koncernen finns Profeel, Reklamproffsen, Triffiq Företagsprofilering med dotterbolag Profilmakarna, Company Line, Industriprofil samt Magnussons. Alligo är en ledande aktör inom arbetskläder, personligt skydd, verktyg och förnödenheter i Norden. Koncernen omsätter c 8,5 miljarder SEK per år och har omkring 2 300 anställda. Alligo AB (publ) är noterat på Nasdaq Stockholm sedan juni 2017. Tidigare var namnet Momentum Group.

PRomotion nr 142 • 2023 23 Namnskyltar Bagage-tags Kampanjknappar Pins och mycket mer! Personligt & Varumärkt från Quickbutton info@quickbutton.com www.quickbutton.com Tel: 0474-488 40
Clein Ullenvik, vd och koncernchef i Alligo.

100-fattaren blir branschpris

Från och med i år är 100-fattaren ett branschgemensamt pris i tävlingen 100-wattaren.

Priset delas ut och av Sveriges Annonsörer, Sveriges Kommunikationsbyråer, IAB, och Sveriges Mediebyråer. Kategorin syftar till att belöna

kommunikation som har gett effekt och som har fokus på ett hållbarare samhälle. I takt med att hållbarhetsarbetet på företag intensifieras ökar också behovet att både berätta vad man gör på området men även att med kommunikationens hjälp bidra till en omställning och positiv förändring.

– 100-fattaren som har funnits sedan 2018, kommer från och med i år att bli branschens gemensamma pris och knytas samman med Hållbarhetsinitiativet. Initiativet syftar till att arbeta proaktivt och förebyggande kring klimatrelaterad kommunikation och för ökad inkludering och mångfald i marknadsföring och reklam, säger Sveriges Annonsörers vd Hanna Riberdahl.

– Så roligt att branschen tillsammans står bakom 100-fattaren som knyts samman med vårt Hållbarhetsinitiativ där vi nu inkluderar både miljö, ekonomi och det sociala perspektivet. Nu ser vi fram emot att ta del av alla de smarta kam-

Linda Nilsson, vd Sveriges Kommunikationsbyråer.

panjer som har gjorts där ute och som har bidragit till en förändring för ett mer hållbart samhälle. Hyllas de som hyllas bör, säger Linda Nilsson vd på Sveriges Kommunikationsbyråer.

Sveriges Annonsörers vd Hanna Riberdahl.

Sporthandeln minskade med 4,7

Den totala försäljningen i sporthandeln minskade med 4,7 procent under det tredje kvartalet 2022 jämfört med 2021.

Detta innebär tredje raka negativa kvartalet för sporthandeln. Trots detta är inte allt negativt. Enligt Sportindex hade nämligen branschen i stort en positiv utveckling i september, där e-handeln visade på mycket starka tillväxttal.

Försäljningstappet blev större i de fysiska butikerna i jämförelsen med e-handeln. Samtidigt har de fysiska butikerna återtagit marknadsdelar från e-handeln

under året. Sportindex menar att detta visar att Sverige är på väg in i en lågkonjunktur. ”Kraftig inflation, höjda bolåneräntor, samt oro kring högre elpriser när vintern slår till, resulterar i dystra hushåll som börjat strypa konsumtion. I sporthandeln avspeglar sig läget särskilt tydligt i försäljningen av utrustning som föll kraftigt under samtliga av kvartalets månader. I utrustning ingår något dyrare varor såsom cyklar, skidor och friluftsutrustning, som allt fler konsumenter nu avvaktar med att handla av ekonomiska skäl”, skriver Svenskt Sportforum i rapporten.

Vi gör idéer till verklighet

Med lång och gedigen erfarenhet av specialtillverkning i kunds design löser vi det mesta inom tillverkning, trading och import. Brett sortiment från tält till minsta metallmärke. Därutöver ett stort utbud av färdiga artiklar i lager för förädling. Välkommen med din förfrågan!

PRomotion nr 142 • 2023 25
www.mecprofil.se • offert@mecprofil.se • Tel 035-16 27 00
SPECIALISTEN PÅ SPECIAL & TRADING

PRO: Ny kedja i Norge

PRO:Norge är sedan november 2019 en rikstäckande kedja av solida och erfarna profilföretag.

Tillsammans har de mer än 200 års branscherfarenhet. De skapar värde för sina kunder genom att designa lösningar som folk pratar om. Nära kontakter, produkt- och kundkännedom och inte minst ärliga och trygga

relationer är centralt i hela deras verksamhet.

PRO: Norge handlar om synlighet genom noggrant utvald profilering. De erbjuder allt från design och produktion inom profilartiklar, profileringsprodukter, skyltar, dekor och mycket mer. Som ett företag med ett stort nätverk arbetar de hårt för att täcka alla behov inom profilering. De gillar att säga: ”Det du inte hittar, hittar vi”! De hjälper till med hela processen från A till Ö.

Som en förkortning indikerar PRO framåtriktad rörelse, och att vara en anhängare av något, skapa något och nå framgång genom att vara dedikerad till företagets värderingar och hur de arbetar med dem. De menar att de är PRO-aktiva PROfilutvecklare som tillför värde till kunderna. PRO:Norge finns på elva platser, från Kristiansand i syd till Harstad i norr.

Brodyr Prägling

Lasergravyr Transfer

Välkommen till vår monter på Elmia!

Den 17-19 januari ställer vi ut och visar upp våra spännande nyheter. Vi ses i monter A06:17 på Elmiamässan!

Kontakta oss för att boka ett personligt möte: info@ctwo.se | 040-689 14 50 www.ctwo.se | www.usb.nu

Lagerhotell

och mycket mer

PRomotion nr 142 • 2023 26 prmarking.se
we are unveiling spring news! DON´T MISS OUT!

Den senaste butikskartläggningen visar att det totala butiksbeståndet i Sveriges kedjor minskade med 530 butiker under år 2021, vilket motsvarar ett tapp på 3 procent. Relativt många butiker har stängt men det är framför allt få butiker som öppnat under pandemin.

Likt i fjol fortsätter lågprishandeln växa och vara det segment inom den fysiska

handeln som genomför många etableringar.

Lågpris stod för 21 procent av alla öppningar bland kedjebutikerna 2021, i snitt öppnade två lågprisbutiker per vecka under året.

– Under de senaste åren har lågpris varit ett segment som blomstrat i den fysiska handeln, och nu när vi går in i oroliga ekonomiska tider är det troligt att lågprishandeln

Klädhandeln minskade mest

kommer fortsätta växa, säger Emma Hernell, vd på HUI. Klädhandeln är den bransch som haft den största netto-. minskningen i antalet butiker mellan 2017 och 2021. Totalt har kedjebutiksbeståndet i klädhandeln minskat med 730 butiker under perioden. Det att nästan var fjärde kedjebutik inom klädhandeln som fanns 2017 har stängt idag. En hög andel

av stängningarna drivs av konkurser, men klädhandeln är även en bransch där digitaliseringen kommit långt och där kedjorna har en utmaning både i internationell konkurrens, men även i att optimera sitt butiksnät för att på bästa sätt maximera kundmötet i de olika försäljningskanalerna.

PRomotion nr 142 • 2023 27 unigraphics.se Besök vår NYA E-HANDELSBUTIK unigraphics.se Vår monter:A03:17 17-19 jan 2023 Ses på Elmia! Vi är anslutna som leverantör till www.mecprofil.se • Tel 035-16 27 00 • offert@mecprofil.se EN NY GENERATION TERMOSMUGGAR • Fantastiska tryck Håller temperaturen Läckagesäker Enkel att rengöra Tryck av matchande gåvoask ingår Promotiontidningen_Cupline_SEPT2022.indd 1 2022-09-23 16:15:38
HUI Research har på uppdrag av Handelsrådet tagit fram en genomlysning av Sveriges butiker, där butikshandelns struktur och utveckling i Sverige kartläggs.
PRomotion nr 142 • 2023 28 PRomotion nr 123 • 2018 30 s s s www.quickbutton.com info@quickbutton.com 0474 488 40 -Glöm inte Namnskylten! Campaign & Event By Quickbutton Badges! VI GÖR DET SOM NI VILL HA DET. Egen design även mindre volymer till både små och stora företag. www.bardexa.se bardexa levannons 122.indd 1 2017-12-13 15:00 www.cameogolf.com • info@cameogolf.com Kalmar profilgross nr 123 ny.indd 1 2018-02-15 11:16 Annonsera här! Endast 900 kr per införande. Boka på telefon 040-91 Promotional giveaways high-quality plastic www.promowolsch.de Made in Germany Sömnad, ändringar Snabb leverans, Tillverkning av 08 www.activesweden.se info@activesweden.se Annonsera här! Endast 900 kr per införande. Boka på telefon 040-91 Endast 900 kr per införande. Boka på telefon 040-91 14 90! C0, M60, Y100, K0 C61, M53, Y48, K19 Sömnad, ändringar av alla slags textilier Snabb leverans,bra priser Tillverkning av sportkläder 08-58354710, www.activesweden.se info@activesweden.se handdukar leveranser. kvalitén. 08 7920092 EN LITEN ANNONS KAN GÖRA STOR SKILLNAD Endast 900 kr/införande. Boka via mail info@promotion.nu PRomotion nr 123 • 2018 30 unigraphics.se Ul timate reflective s www.scanotag.com bardexa levannons 122.indd 1 2017-12-13 15:00 Kalmar ProfilGross AB www.cameogolf.com • info@cameogolf.com
Vi
och Titleist. Kalmar profilgross nr 123 ny.indd 1 2018-02-15 11:16 Promotion nr 123 2018.indd 30 2018-02-18 12:47 PRomotion nr 123 • 2018 Ul timate reflective s www.scanotag.com HA DET. volymer företag. 2017-12-13 15:00 Kalmar ProfilGross AB www.cameogolf.com • info@cameogolf.com Ledande golfgrossist. Vi
och Titleist. Kalmar profilgross nr 123 ny.indd 1 2018-02-15 11:16 2018-02-18 12:47 PRomotion nr 123 • 2018 30 unigraphics.se Ul timate reflective s Ul timate reflective s Ul timate reflective s www.quickbutton.com info@quickbutton.com 0474 488 40 -Glöm inte Namnskylten! Campaign & Event By Quickbutton Badges! www.scanotag.com VI GÖR DET SOM NI VILL HA DET. Egen design även mindre volymer till både små och stora företag. www.bardexa.se bardexa levannons 122.indd 1 2017-12-13 15:00 Kalmar profilgross nr 123 ny.indd 1 2018-02-15 11:16 Promotion nr 123 2018.indd 30 2018-02-18 12:47 - 580 80 180 namnskylt@hallmans.nu Från endast 36:-/st! Logo, namn och ev titel ingår, valfritt antal färger ingår UNIKA N Brädspel, Kortspel, Kortlekar PRomotion nr 123 • 2018 reflective s reflective s reflective s www.scanotag.com Kalmar ProfilGross AB www.cameogolf.com • info@cameogolf.com Ledande golfgrossist. Vi har även varumärkena Callaway och Titleist. Kalmar profilgross nr 123 ny.indd 1 2018-02-15 11:16 2018-02-18 12:47 promotionprodukter.se Nyhet! Ny uppdaterad port a l ! yN !kinketyN!kool åptkaR !kas levregppcom.indd 1 2014-06-23 23:06 handdukar.se handdukar.se wsi reklamgrossisten westcoast of sweden international ab since
Ledande golfgrossist.
har även varumärkena Callaway
har även varumärkena Callaway

Add Value

Adwater AB

Advertising Space AB

Aqua Visibility AB

Atlas Screen AB/ LD Marknadsass

Autoform AB Ballograf AB Bamatex Bindografen AB Black Hill

C TWO Products

C&T International AB Cai AB

Candab AB

Cansocks AB

Carleklo Promotion

Cartamundi

Cavalet AB

Concess Nordic AB

Craft/New Wave Sports Dalarnas Paraplyfabrik

DisplayGrossisten AB Dynamics AB Espreme AB Eurosweet AB

ExpoGraf CardKeep

International AB Falk & Ross

Frebbenholm Trading AB

Fredrikssons Slips AB

Frozzypack AB

FRUIT

Garda of Sweden AB

GTK Producent AB Handdukar.se Harlequin Trade AB Hobby Reklam AB Häftdesign

Ingli Sweden/Jaan Ingel Interflagg AB Island Pens/Malmö

Gravyr

Jako Tryckeri AB

Jobman Workwear AB

Kalmar ProfilGross AB Karamello Sverige AB

Kosta Boda Orrefors

Laser Pro AB

LR Tryck i Sunne AB Malvia AB

MEC Gruppen AB

MT Profile New Wave Mode AB

Newline A/S Nilörn AB NS System A/S OD Profile AB Offason AB Orrefors Kosta Boda PapEx AB

Petterséns Tryck AB Plaintalk KB Emblem & Flaggor Plast-Petter AB Plastprint AB Portia AB PR Tryck AB Printo AB

Pro One AB

Projob Workwear AB Promonotes (KL Impex AB) PromoSeeds

PRomotion Media AB Promotiv Nordics Quickbutton Badges AB Rehn Trading AB Reklam Grossen AB Roswi AB

Sagaform AB Sandryds Handels AB/

SBPR

Scandinavian Travel Innovation AB Score iT

Smila Workwear Softtoys by Minicars AB Sport Fossto AB Stenqvist AB Swebrush AB Sydsvensk Form Reklam AB Tailor Konfektion (Göte David Teko) Techimport Skagvik & Ericson AB Teko Tryck AB Texet AB

Textilgrossisten Hefa TG-H Trefl Scandinavia AB

Undercover Scandinavia AB UniGraphics AB

Uppsala Screen-Reklam AB Wasa Sweden

WeLoc – Weland M. AB Vikingsun AB WSI-Reklamgrossisten XD Connects

Båstadgruppen
PromotionProdukter.se PÅ DENNA PORTAL HITTAR DU SOM ÄR ÅTERFÖRSÄLJARE INOM PROFIL- OCH PRODUKTMEDIABRANSCHEN VARUMÄRKEN, PRODUKTER OCH FÖRETAG FRÅN LEVERANTÖRS- OCH GROSSISTLEDET. • DET ÄR TILLGÄNGLIGT 24/7 • DET GÅR SNABBT OCH ÄR ENKELT • DU SPAR TID OCH TID ÄR PENGAR

Företagsnytt

Två tryckerier blir ett

Danagård Litho och

Göteborgstryckeriet har slagit sig samman till ett samägt moderbolag med namnet DG Print Group.

Koncernen byter namn till By Wind Group samtidigt som förpackningsverksamheten renodlas och verkar under ett eget nytt varumärke –GBGT Box. I det nya bolaget särskiljs förpacknings- och tryckeriverksamheten och bildar två specialiserade systerföretag: tryckeriet By Wind och förpackningsföretaget GBGT Box. Det skriver By Wind Group i ett pressmeddelande.

– Vi har tagit med oss det bästa av våra två etablerade varumärken och

NYA MEDARBETARE, FÖRVÄRV ETC?

Skicka in en kort text och högupplöst foto, så tar vi in det i mån av plats. Införandet är utan kostnad. Skicka till red@promotionmedia.se

företagskulturer och fört samman det till något helt nytt som klarar att möta framtida krav och efterfrågan från våra kunder, säger marknadschefen Maria Iversén.

Göteborgstryckeriets förpackningsverksamhet som tidigare hette Box & Display verkar nu under det egna varumärket GBGT Box och blir ett systerföretag inom By Wind Group. Enligt företaget var det naturligt att särskilja förpackningsoch tryckeriverksamheten. Marknaden och processerna skiljer sig mycket åt, framför allt på den internationella marknaden där kundtillströmningen på förpackningssidan sker.

Mario Andreou har drygt 30 års lång erfarenhet inom kontors- och profilbranschen. Han har tidigare varit ansvarig för profilavdelningen på Svanströms och Office Depot, men kommer närmast från att ha drivit eget profilbolag. Mario finns nu på Unigraphics.

Johan Fredborg är sedan mitten av november ny Business Developer på danska Neutral. Fredborg har tidigare varit på Stanley/ Stella samt en kortare period på Coloreel. I rollen som Business Developer ska Johan bearbeta och assistera flera marknader samt hjälpa till att utveckla Neutral.

NÄR ALLA DELAR BAKATS IHOP

Vi tycker det!

Därför

Den ledande branschtidningen som riktar sig till viktiga beslutsfattare och kunder inom produktmedia, print, profil och promotion. Läs mer på promotionmedia.se

fulfilment

Kontakt: www.exakta.se | info@exakta.se | 040-671 77 70

PRomotion nr 142 • 2023 30
Branschtidning för produktmedia, print, profilkläder och promotionprodukter // 141 • 2022
DU DIN
PRomotion HÄR NÅR
MÅLGRUPP ROLIGARE!
har vi samlat all expertis under ett och samma tak. Via en och samma kontakt levererar vi allt inom marknadsföring och kommunikation, grafisk formgivning och förpackningsdesign, foto och film, systemlösningar och webb, tryck och skyltproduktion samt logistik och

NOGGRANNHET

Vi tycker faktiskt att det är viktigt. Vi anstränger oss för att lyssna på dig, ge dig ärliga råd och se till att du får rätt produkter för dina behov. Vi ringer dig om det är något som inte står rätt till. Vi tar också väl hand om varandra här hos oss. När du mår bra så har du extra energi till andra, och vi har massor av energi till dig.

NS System A/S | Tlf. 08-525 054 10 | support@nssystem.com | www.nssystem.com

We have the brandsYou have the choice! Besökosspå Nordic Profile Fair 17-19 januari 2023 Monter nr. A02:36 ElmiaAB•Mässvägen12 Jönköping L-SHOP-TEAM Sverige | Borupvang 3 | DK-2750 Ballerup www.l-shop-team.se | Tel.: 0271 809 813 | info@l-shop-team.se |