Page 1

Promenada Časopis za bolji Osijek i dostojanstven život svih njegovih građana

studeni / prosinac 2017. besplatni primjerak

NOVI ZAMAH

Još tri nova kružna toka na Trpimirovoj Stara željeznička skretnica postaje radionica visoke tehnologije

Nakon 89 godina nova dvorana uz Sokolski dom

Gradi se nova dionica šetnice uz Donjodravsku obalu

Izgrađen novi trg ispred paviljona Gradski vrt

Sustavna obnova pročelja u središtu grada iz spomeničke rente

Rekonstrukcija i sanacija kompletne infrastrukture u Tvrđi 1


Tvrtka za graditeljstvo, proizvodnju, trgovinu i usluge


SMARTPLASTIC / AD2D d.o.o. proizvodnja ALU i PVC stolarije

031 65 85 18


Bastion i vodotoranj Tvrđa, rekonstrukcija i prenamjena gotovo 4.500 kvadratnih metara zatvorenog prostora. Buduća namjena: Višenamjenski kulturni i umjetnički centar - muzeji lutkarstva i dječje mašte, povijesni muzeji, ateljei likovnih umjetnika i radionice starih zanata.

4,4

milijuna eura je predviđena investicijska vrijednost

KATALOG PROJEKATA

koji će promijeniti grad Tijekom 2017. radi se na izradi glavnih projekata i ishođenju građevinskih dozvola Kronenwerk Tvrđa, revitalizacija, rekonstrukcija 8.000 kvadratnih metara zatvorenog prostora (kazamati), te izgradnja 4.000 kvadratnih metara pod višenamjenskim šatorom i još 86.660 kvadratnih metara otvorenog prostora. Buduća namjena: parking, kamp, sport, rekreacija, događanja na otvorenom, događanja pod šatorom, amfiteatar (otvorena scena), višenamjenska dvorana i ugostiteljstvo.

Bösendorferova 2 Tvrđa, rekonstrukcija i prenamjena tri etaže: podrum, prizemlje i kat (ukupno preko 4.000 kvadratnih metara). Buduća namjena: CulTour FoORT - Centar znanja i društvenih inovacija, Centar urbane kulture, te Klaster razvoja društvenog poduzetništva.

5

milijuna eura je predviđena investicijska vrijednost

11,5

milijuna eura je predviđena investicijska vrijednost

Hornwerk Gospodarsko dvorište današnjeg GPP-a uz Ulicu cara Hadrijana, a riječ je o nekadašnjem vanjskom obrambenom prstenu Tvrđe. Predviđena je izgradnja parkirališta na dvije etaže (na katu montažna čelična platforma) na oko 8.800 kvadratnih metara.

Fakultetska 2, Tvrđa, rekonstrukcija i prenamjena prizemlja i kata zgrade, te dvorišta (ukupno oko 8.000 kvadratnih metara). Buduća namjena: Muzej Slavonije.

6,15

10

milijuna eura je predviđena investicijska vrijednost

4

Promenada

Donja oružarnica

milijuna eura je predviđena investicijska vrijednost


3 2 1 ?

ZBRINJAVANJE OTPADA

5

4

JAVNI PRIJEVOZ

6,1 %

5,6 %

12,1 %

ne znam

Građani ocjenjuju gradske komunalne standarde

3 2 1 ?

5

4

19,4 % 6,0 %

18,0 %

45,0 %

3 2 1 ?

ocjena 1

ODVODNJA OTPADNIH VODA

7,0 %

12,9 %

11,6 %

17,4 % 6,6 %

4

15,1 %

14,7 % 5,0 %

4,4 %

12,3 %

3 2 1 ?

STANJE I ODRŽAVANJE JAVNE RASVJETE

5

ocjena 2

46,3 %

ocjena 3

4,6 %

4

46,9 % 11,3 % 0,1 %

4

5

26,4 %

11,2 %

20,0 %

30,9 %

ODRŽAVANJE ZELENIH POVRŠINA

5

7,7 %

10,1 % 0,9 %

5,0 %

3 2 1 ?

4,7 %

4

12,0 %

10,0 %

11,6 % 5

ocjena 4

60,4 %

ocjena 5

60,6 %

LEGENDA

3 2 1 ?

MOGUĆNOSTI ZA ŠPORT I REKREACIJU

* Istraživanje je telefonskom anketom (CATI) provela agencija Promocija plus na uzorku od 700 ispitanika s područja grada Osijeka tijekom rujna 2017.

NOVI MODEL ZA NOVE GENERACIJE

POMOĆ U NASTAVI

Centar izvrsnosti za darovite učenike

Mikroračunala za osmoškolce

Centar izvrsnosti namijenjen je sustavnom razvijanju potencijala darovitih učenika od V. do VIII. razreda osnovnih škola u području prirodnih i društvenih znanosti. Školski psiholozi iz 18 osječkih osnovnih škola testirali su učenike i utvrdili potencijalne polaznike Centra - 485 učenika. Podcentri Centra izvrsnosti Osijek iz znanstvenog područja su: OŠ Retfala, OŠ Antun Mihanović, OŠ Mladost i OŠ Jagoda Truhelka. Za jezično-umjetničko područje zaduženi su podcentri: OŠ Vladi-

Osijek je prvi i za sada jedini grad u Hrvatskoj koji je pokrenuo i u cijelosti financira projekt stvaranja zajednice u kojem će znanje biti cijenjena “roba”. mira Becića, OŠ Franjo Krežma, OŠ sv. Ane i OŠ Tin Ujević. Prva radionica centra izvrsnosti održana je 4. studenoga 2017. za jezično-umjetničko područje.

500.000

kuna za rad Centra izvrsnosti osigurano je za 2018. u gradskom proračunu

Grad Osijek je za 930 učenika V. razreda osječkih osnovnih škola nabavio mikroračunala, USB priključak, nosač baterije i bateriju model BBC micro:bit GO “Farnell MB158”. Gradska uprava ovom nabavom omogućuje podizanje pedagoškog standarda na području znanosti i tehnologije te osigurava korištenje najsuvremenijih alata za razvoj digitalne kreativnosti i pismenosti.

Promenada

5


NOVA PROMETNA RJEŠENJA

Najzahtjevniji dio trase, Trpimirova i Divaltova Novi rotor, Trpimirova i Drinska

Potpuna normalizacija prometa duž cijele Trpimirove ulice očekuje se u vrijeme oko božićnih blagdana.

7 milijuna

kuna vrijedni su radovi na izgradnji kružnog toka na raskrižju Trpimirove i Divaltove, financiraju Hrvatske ceste

Prometno rasterećenje s tri kružna toka na Trpimirovoj Od južnog do sjevernog dijela grada bez zastoja Rekonstrukcija Ulice kneza Trpimira ulazi u zadnju fazu. Izgradnja kružnoga toka na raskrižju s Divaltovom ulicom je pri završetku, a uskoro će započeti radovi na izgradnji još jednoga na raskrižju Drinske, Trpimirove i Sjenjaka. Osim toga, projektom je predviđen još jedan manji kružni tok, na ulazu u Sjenjak, kod kafića Tango. Izvođenje radova na izgradnji novih kružnih tokova došlo je do faze u kojoj je bilo potrebno izvr-

šiti novu privremenu regulaciju prometa upravo zbog početka izgradnje kružnog toka na križanju Trpimirove i Drinske ulice odnosno Sjenjaka. Privremenom regulacijom prometa biti će onemogućen ulaz na Sjenjak s Trpimirove, a ulaz s Divaltove kod kućnog broja Sjenjak 101 biti će slijepi krak. Tijekom izvođenja radova ulaz na Sjenjak prema parnim brojevima biti će moguć preko Ulice I. G.

U energetskom “RIBICA” SARVAŠ smislu zgrada je nulte kategorije, Zgrada vrtića građena je od rešto konkretno znači cikliranog betona. Sobe dnevnog da će se vrlo brzo boravka su višenamjenske te su za odgojne skupine izgrađene na sama isplatiti. južnoj strani zgrade upravo zbog

Kovačića, a prema neparnim brojevima iz Divaltove ulice. Ulaz s Divaltove kod kućnog broja Sjenjak 101 bit će slijepi krak. Gradilište je prilikom izvođenja radova fizički i u prometnom smislu podijeljeno uzdužno na zapadni i istočni dio. Na zapadnom dijelu, što čini približno 50 posto prometnih površina, nalazila su se i dovršena su sva izmještanja postojećih instalacija, a radovi na kolničkoj konstrukciji su pri kraju.

Najmoderniji dječji vrtić u Hrvatskoj

3 milijuna kuna je u izgradnju novog vrtića investirao Grad Osijek, a ukupno je koštao više od 6 milijuna kuna

6

Promenada

energetske učinkovitosti. Na prozorima su postavljena sjenila koja omogućuju dovoljno svjetla, a da djeca ipak budu zaštićena od sunca. Na sjevernoj strani su nusprostorije, kuhinja, ostave i prostori za odgojitelje.

Minimalni troškovi grijanja


GRADONAČELNIK

GRADSKI PRIJEVOZ PUTNIKA

Ivan Vrkić, dipl. iur.

Trpimirova u budućnosti U tijeku je posljednja etapa rekonstrukcije Trpimirove ulice u dijelu od Južne obilaznice do Sjenjaka. Na tom će potezu ubuduće promet rasterećivati čak tri nova kružna toka. Trenutno je mali problem prometnog zagušenja zbog toga što se izvode radovi na kružnom toku na raskrižju Trpimirove s Divaltovom i Gackom, istovremeno s radovima na raskrižju Trpimirove, Divaltove i Drinske. No, ni u jednom trenutku neće doći do potpunog zatvaranja prometa.

Modernizacija i razvoj Uz redoviti posao prijevoza putnika i održavanja sustava u GPP-u su koncentrirani na veliki projekt modernizacije i razvoja javnog prometa grada Osijeka, kojim će biti obnovljen vozni park, modernizirana pruga i sustav napajanja, te u konačnici sadgrađena i nova tramvajska remiza. Sve će u nekoliko faza biti financirano sredstvima iz fondova Europske unije.

U pripremi su velike promjene sustava prijevoza

U prvom kvartalu 2018. na gradske ulice stižu prvi novi autobusi U prvoj fazi autobusni vozni park bit će obnovljen kroz investiciju vrijednu 18 milijuna kuna Do kraja godine Gradski prijevoz putnika očekuje odobrenje za nabavu 10 do 12 novih niskopodnih autobusa. Riječ je o prvoj fazi projekta cjelokupne modernizacije gradskog prometa koji će se razvijati do 2023. - Nova vozila značajno će smanjiti potrošnju goriva i troškovi održavanje će značajno pasti. Budući da mi sada imamo vozila koja su u prosjeku stara 12 godina, to automatski

znači da nam eksponencijalno rastu troškovi održavanja i popravaka vozila. Dakle, s novim vozilima započinje novo razdoblje u kojemu ostvarujemo svoj cilj da tvrtka bude što efikasnija i u konačnici da budemo profitabilniji, odnosno da saniramo gubitke. Naravno, u temelju ovakvog poslovnog promišljanja je namjera da građanima, odnosno putnicima pružamo što kvalitetnije usluge - kaže Mario Šapina, direktor GPP-a.

STUDIJA IZVODLJIVOSTI VEĆ JE U MINISTARSTVU

SLIJEDE OBNOVA PRUGE, MREŽE I NAPAJANJA

MARIO ŠAPINA direktor Gradskog prijevoza putnika

Naša je ideja vodilja činjenica da će građani više koristiti gradski prijevoz kad vozila budu novija, komfornija i sigurnija.

100

milijuna eura vrijedan je projekt modernizacije i razvoja javnog gradskog prometa u Osijeku

Radovi su završeni u travnju, a od rujna djeca vrtićkih i jasličkih skupina već uživaju u svim pogodnostima.

Nedavno je završena i Studija izvodljivosti s analizom troškova, bitni preduvjet za nabavu novih autobusa. Od tri moguća rješenja Studija sugerira obnovu i modernizaciju autobusnog voznog parka.

Nakon što stignu novi autobusi krećemo u projekt vrijedan 200 milijuna kuna za obnovu infrastrukture - 9,5 kilometara tramvajske pruge i 8,5 kilometara gornje kontaktne mreže, te ispravljačkih stanica.

U ZAVRŠNICI NOVI TRAMVAJI I REMIZA

Novi autobusi i obnova infrastrukture su priprema za sljedeću fazu modernizacije kad krećemo nabavljati nove niskopodne tramvaje, a onda planiramo i izgradnja nove remize na Zelenom polju.

Promenada

7


FAB LAB INKUBATOR KREATIVNIH I ICT INDUSTRIJA Komplekst čeka obnovu

Fab labovi pružaju mogućnosti digitalne fabrikacije i brze izrade prototipa za potrebe projekata u oblasti znanosti, obrazovanja i održivog razvoja.

85%

sredstava potrebnih za razvoj Fab laba u Osijeku bit će bespovratno sufinancirano sredstvima iz EU fondova

Osijek u svjetskom ritmu Željeznička skretnica bit će radionica visoke tehnologije. Cilj je približiti nove tehnologije proizvodnje širem krugu ljudi kroz edukaciju u tehnološkom laboratoriju Ugovor o dugogodišnjem korištenju poslovnih prostora na osječkom željezničkom kolodvoru (skladišta, radionica za održavanje vlakova i popratne infrastrukture) HŽ Infrastruktura i Grad Osijek potpisali su još u listopadu 2015. Dio tih objekata je pod zaštitom Ministarstva kulture kao nepokretno kulturno dobro. Kako se radi o jednoj od rijetkih očuvanih cjelina industrijske arhitekture na području Osijeka, grad će projekt njihove obnove i očuvanja nominirati za sufinanciranje iz fondova EU.

Ovim bi se ujedno osnažile veze i oblici suradnje među subjektima različitih sektora (gospodarstvo, uprava, akademska zajednica, civilno društvo), a projekt se idealno uklapa i u Strategiju EU 2020, prema kojoj je jedan od strateških ciljeva upravo očuvanje industrijske baštine i poticanje brownfield investicija kao inkubatora razvoja malog i srednjeg poduzetništva u novim i kreativnim tehnologijama. Fab labovi (fabrication laboratory) su otvorene radionice visoke tehnologije u kojima se proizvo-

de personalizirane stvari koje se inače ne mogu napraviti uobičajenim industrijskim tehnologijama. Začeti su kao obrazovna komponenta Centra za bitove i atome pri američkom institutu MIT, a nastavili su se razvijati kao platforme prototipa za lokalno poduzetništvo. Škole u svijetu sve više usvajaju fab labove kao platforme za projektno orijentirano STEM obrazovanje (znanost, tehnologija, inženjerstvo, matematika). Trenutno postoji preko 500 fab labova u više od 40 zemalja.

PODUZETNIČKI INKUBATOR BIOS

Pripremamo izgradnju još dvije zgrade SAŠA LAMZA direktor Biosa

18

tvrtki stanara u Biosu se bave novim tehnologijama, primarno razvojem softvera i hardvera

8

Promenada

U zadnje četiri godine Bios je inkubirao 68 poduzetnika koji su otvorili više od 100 radnih mjesta. - Za vlastite je potrebe Bios proveo tri, a trenutno je u pripremi četvrti infrastrukturni projekt ukupne vrijednosti 30.000.000 kuna. Riječ je o izgradnji dvije zgrade, renoviranju prostora, opremanju namještajem i IT opremom, te opremanju hardver laboratorija - kaže Saša Lamza, direktor Biosa.

Poduzetnički inkubator trenutno broji 39 stanara, a uz njih, usluge inkubatora (izuzev subvencioniranog najma prostora) koristi 30 tvrtki virtualnih stanara. Bez naknade za stanare su sve usluge koje pružaju djelatnici inkubatora, kao i edukacije i drugi projekti koje provode sufinanciranjem iz EU programa, državnih ili lokalnih programa. Konstantno nedostaje prostora


GRADONAČELNIK

UNIKOM

Ivan Vrkić, dipl. iur.

Namjena u budućnosti Dodijeljeni prostor bivšeg željezničkog kompleksa koji gravitira Trpimirovoj ulici, s radionicama za održavanje i skretnicom za lokomotive, planiramo obnoviti i revitalizirati prema konceptu inkubatora za umjetnike i poduzetnike u kreativnom sektoru. Namjera je stvoriti uvjete i potaknuti razvoj kreativnosti i inovativnosti, osobito na Sveučilištu te razvijati sektor kreativne industrije i nezavisne izvaninstitucionalne kulturne scene u Osijeku i regiji.

11

milijuna kuna procijenjena je vrijednost projekta revitalizacije cijelog nekadašnjeg željezničkog kompleksa

Cijene bez promjene Za razliku od velikog broja gradova koji su od 2014. naovamo bili prisiljeni mijenjati cijenu obvezne usluge prikupljanja otpada, Osijek to nije učinio. Dapače, kroz inicijativu Grada Osijeka sklapanjem ugovora sa bankarskim i poštanskim institucijama, omogućili smo građanima da putem tih institucija bez naknade plaćaju svoje račune.

Već godinama svi u Osijeku mogu odvojeno prikupljati otpad

Uspješnost u odvojenom prikupljanju otpada nas štiti od poskupljenja Građani Osijeka plaćaju jednu od nižih cijena odvoza kućnog otpada u Hrvatskoj U naredne četiri godine Unikom će završiti projekt uvođenja odvojenog prikupljanja biorazgradivog otpada u gotovo 40.000 gradskih domaćinstava. To uključuje nabavku i podjelu posuda, nabavku specijaliziranih vozila, te dovršetak gradnje građevine za biološku obradu otpada. - Na taj način održat ćemo cijenu odvoza otpada za građane prihvaljivom i u potpunosti opravdanom. Naime, Osječani će zahvaljujući tim pro-

jektima biti izuzeti situacija koje prijete većini drugih gradova, a to su plaćanja skupih kazni zbog neispunjenja zakonskih odredbi prema kojima do 2020. moramo izdvajati 50% otpada i toliko manje odlagati na odlagališta, odnosno u buduće centre za gospodarenje otpadom - kaže Davor Vić, direktor Unikoma. Trenutno najveća cijena odvoza kućnog otpada za fizičke osobe u Osijeku je 45,43 kune - za kućanstva sa tri ili više korisnika.

NIŽI TROŠKOVI ODRŽAVANJA ZELENILA

ULAZNICE ZA ZOO JEFTINIJE OD ZAGREBA

DAVOR VIĆ direktor Unikoma

Građani danas plaćaju manje, gradski proračun također, a obavljamo značajno veći opseg posla zaštite okoliša u gradu.

35

kuna je prosječna cijena odvoza kućnog otpada

Poduzetnički inkubator svoje usluge stanarima, odnosno tvrtkama, pruža bez naknade ili značajno subvencionirano.

Za usluge održavanja javne higijene i zelenila još smo 2015. obavili reviziju cijena i stvorili mogućnost da se iz gradskog proračuna za tu namjenu izdvaja čak 15% manje novca nego ranijih godina.

Cijene ulaznica za osječki Zoološki vrt su za pojedine kategorije, konkretno za djecu do 14 godina starosti, dvostruko niže nego u Zagrebu. Sve kako bi građanima omogućili da u Zoo dolaze što češće.

ZANIMLJIVA STRUKTURA ZAPOSLENIH

Gotovo 50% zaposlenih ima srednju stručnu spremu, zatim slijede djelatnici koji nemaju nikakvu kvalifikaciju, pa oni koji su prekvalificirani, a s višom i visokom stručnom spremom ih je ispod 10%.

Promenada

9


NASTAVAK UREĐENJA DESNE OBALE DRAVE Donji grad konačno izlazi na Dravu

Dionica od Donjodravske obale do novog Trga Nikole Tesle Grad uskoro dobiva cijeli potez potpuno novog šetališta te puno veću sigurnost i zaštitu od poplava

Trg u blizini nekadašnje Kožare postat će reprezentativno mjesto na obali Drave – vidikovac i igralište, odnosno okupljalište za velike ljetne događaje.

608

Poddionica uređenja desne obale Drave od stare luke Tranzit do cestovnog mosta dr. Franjo Tuđman završena je u lipnju, kada je započelo uređenje 3. dionice projekta uređenja od početka Donjodravske obale do Trga Nikole Tesle. Vrijednost cijelog projekta uređenja obaloutvrde je 117 milijuna kuna. A nakon što završi gradnja treće poddionice bit će pripremljena građevinska dozvola za novu dionicu vrijednu 40 milijuna kuna kojom će se konačno spojiti Donji i Gornji grad kod Kliničkog bolničkog centra. Ovim će projektom Donji grad izaći na rijeku Dravu, a Trg Nikole Tesle, prepoznatljiv po svom urba-

no-pejzažnom karakteru, postati poseban, budući da je takvo što rijetkost gotovo svih obalnih i priobalnih gradova. Prostor Kožare bit će scenska kulisa, te će to dodatno pridonositi atraktivnosti sadržaja i funkciji. Novi trg interpolira se u nagibu obale i gornjeg dijela, gdje ima jedno proširenje koje je idealno za

organizaciju raznih manifestacija na otvorenom. Njegova posebnost je noćna scena koja ga već u planovima arhitekata kakrakterizira ko još jedno mjesto okupljanja tijekom vrućih ljetnih večeri, a ne samo kao potez šetnje i biciklizma. Riječ je zapravo o potpuno novom mikrosredištu ovog dijela grada.

OSNOVNA ŠKOLA TENJA

učenika OŠ Tenja u 35 razrednih odjela nastavu pohađa u dvije smjene.

Nova trodijelna sportska dvorana

Za tenjske obitelji dvorana je izuzetno značajna, a čekali su je godinama.

Radovi na novoj dvorani OŠ Tenja započeli su I. fazom vrijednom 2.478.207,38 kuna koja bi trebala biti završena do kraja godine. Dogradnja se sastoji od trodijelne dvorane, ulaza za vanjske korisnike sa sanitarnim prostorijama, svlačionica za nastavnike sa sanitarijama, spremišta sprava i po-

10

Promenada

strojenja za kondicioniranje zraka na krovu iznad spremišta. U dvorani će se održavati nastava tjelesne kulture, a moći će se koristiti i za razne priredbe. Kapacitet dvorane je 200 sjedećih mjesta na teleskopskim tribinama, a ukupna površina je 1.656 kvadratnih metara.

Radi se punom parom


GRADONAČELNIK

VODOVOD - OSIJEK

Ivan Vrkić, dipl. iur.

Novo kopno u koritu Drave Postojeća šetnica bit će zadržana i proširena, a u Donjem gradu imat će sadržaje kakve ima šetnica uz Dravu u Gornjem gradu, odnosno između cestovnog i željezničkog mosta- biciklistička i pješačka staza sa zelenilom, hortikulturom i urbanom opremom koja se nalazi i na prvoj poddionici. Riječ je o 840 metara potpuno novog kopna u koritu rijeke Drave jer se najveći dio projekta odvija na nasipu.

25

milijuna kuna stoje radovi na uređenju treće poddionice buduće šetnice, od toga grad sudjeluje s 1.264.330 kuna.

Učinak kanaločistaća Kupovinom strojeva i vozila za uslugu odvodnje otpadnih voda Vodovod je podigao uslugu čišćenja kanala na maksimalnu razinu. S pet kanaločistaća tvrtka je sada među najboljim komunalnim poduzećima u Hrvatskoj. Zahvaljujući novoj floti njihovi timovi u najkraćim mogućim rokovima stižu i brzo rješavaju intervencije na poslovima odvodnje otpadnih voda, kao i na intervencije koje su vezane uz vodoopskrbnu mrežu. Za Osijek je to dragocjena logistika.

U atriju stare školske zgrade bit će ugrađeno dizalo zbog prilagodbe osobama smanjene pokretljivosti.

Tvrtka s uslugama visoke kvalitete

Rekonstrukcija starog vodovoda i odvodnje za 240 milijuna kuna Dovršeni su i spremni za realizaciju svi projekti strateškog razvoja u naredne četiri godine Osiguranje dovoljne količine kvalitetne pitke vode za Osijek i prigradska naselja, te brza i kvalitetna odvodnje su temeljni poslovni ciljevi Vodovoda. Sukladno tome, pripremljen je i strateški plan za razdoblje 2018. - 2022. - Plan obuhvaća poboljšanje kvalitete vode kroz projekt dvostupanjske filtracije, izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, podizanje priključenosti stanovnika

u aglomeraciji, projekt smanjenja gubitaka vode i ulaganje u komunalnu infrastrukturu – ističe Ivan Jukić, direktor Vodovoda. U svrhu rekonstrukcije starih vodovodnih cijevi i odvodnje tvrtka ima pripremljenih projekata u vrijednosti 240 milijuna kuna. Većina se odnosi na rješenja za smanjenje gubitaka u mreži i, ovisno o financiranju, početak radova se očekuje u 2018. Osim toga, grandiozni Projekt Osijek je u završnoj fazi.

KONTROLA ODVODNJE NA VIDEO ZIDU

REVOLUCIJA U KVALITETI VODE

Nadzorno upravljački sustav odvodnje otpadnih voda podrazumijeva mogućnost praćenja rada stotinu crpnih stanica putem jednog video zida u sjedištu tvrtke. Cijeli sustav je koštao 450.000 kuna.

Projekt izgradnje uređaja za obradu pitke vode dvostupanjskom filtracijom podrazumijeva i implementaciju tehnologije kojom će se postići još bolja kvaliteta pitke vode u Osijeku i okolici.

IVAN JUKIĆ direktor Vodovoda Osijek

Danas imamo nadzorno upravljački sustav odvodnje otpadnih voda u koji je uključeno 100 crpnih stanica na daljinsko upravljanje.

ULAŽU U OBRAZOVANJE ZAPOSLENIH

U zadnje četiri godine Vodovod značajno ulaže u edukaciju i obrazovanje zaposlenih. Po kvalifikacijskoj strukturi radnika imaju 28% visokoobrazovnog kadra, uključujući dva doktora znanosti.

Promenada

11


UREĐENJE IZ SPOMENIČKE RENTE Do sada je obnovljeno šest pročelja, a radi se na još tri

Za ljepši grad - povratak starog sjaja Osječke secesije

Veći dio spomeničke rente završava U zadnje dvije godine za poljepšavanje grada na ovaj način u državnome planirano je 4,5 milijuna kuna proračunu te Grad Osijek je u 2016. krenuo sa ve zaštite i očuvanja u izvornom pnog broja bodova utvrđenog za sufinanciranjem obnove proče- stanju, sprečavanja protuprav- svaku prijavu. se preko njega lja zaštićenih spomenika kulture nih radnji i postupanja kojima se Sufinanciranje se obavlja besfinancira obnova iz sredstava spomeničke rente. Za utječe na cjelovitost i svojstvo kul- povratnim sredstvima na nastrateških kulturnih tu su namjenu planirana sredstva turnog dobra, te uspostavljanja čin da jedan bod ima vrijednost u iznosu od 2.400.000 kuna (2016.) optimalnih uvjeta prezentacije i 19.999,96 kuna. Grad Osijek sufiobjekata od i 2.100.000 kuna (2017.), odnosno zadovoljavanja potreba općeg in- nancira obnovu građevina makteresa i pojedinca. simalno do iznosa od 499.999,00 nacionalne važnosti. ukupno 4.500.000 kuna.

3 milijuna

kuna godišnje Grad Osijek uprihoduje od spomeničke rente, a na listi projekata obnove trenutno je 11 zgrada

Sredstva spomeničke rente koriste se za zaštitu i očuvanje nepokretnih kulturnih dobara prema Programu što ga za svaku godinu donosi Gradsko vijeće Grada Osijeka. Sredstva se raspoređuju prema značenju, vrijednosti i stanju kulturnih dobara, a radi njiho-

Sufinanciranje obnove kulturnih dobara obavlja se sukladno Listi projekata obnove, a broj projekata obnove koji se sufinancira svake godine ovisi o osiguranim, odnosno raspoloživim proračunskim sredstvima. Iznos sufinanciranja utvrđuje se temeljem uku-

kuna po projektu obnove. Godinama su Osječani čekali i neprestano tražili pokretanje radova na uređenju pročelja, ali ni jedna gradska uprava do sada nije imala rješenje. Do sada je obnovljeno šest pročelja, a na tri se još radi.

OSJEČKI SAJAM

Planiramo izgraditi potpuno novi Sajam ALEN VUKAŠINOVIĆ direktor Osječkog sajma

10.000

posjetitelja prosječno posjeti svaku od velikih izlagačkih priredbi u organizaciji Osječkog sajma

12

Promenada

Cilj tvrtke za 2018. je povećati vidljivost, napraviti iskorak u grad, povećati broj sajamskih priredbi te postati servis građana, udruga, obrta i tvrtki. - Unutar sljedeće četiri godine u planu nam je izgradnja novog, polivalentnog, multifunkcionalnog sajamskog prostora na novoj, atraktivnoj lokaciji. Taj projekt namjeravamo provesti uz povlačenje većine sredstava iz EU fondova

- kaže Alen Vukašinović, direktor Osječkog sajma. Godišnje tvrtka organizira tri velike sajamske manifestacije. Uz Proljetni i Jesenski sajam tu je još i Sajam lova i ribolova / Motomobil. Broj izlagača je iz godine u godinu veći, uz povećanje u dvoznamenkastom postotku po svakoj priredbi, te su kapaciteti izložbenog prostora sajma maksimalno popunjeni.

Detalj ponude s Jesenskog sajma


GRADONAČELNIK

ZAVOD ZA STANOVANJE

Ivan Vrkić, dipl. iur.

Dovršeno i plaćeno Do sada su realizirani plaćeni radovi na obnovi sljedećih pročelja: 2016. - Stjepana Radića 20 (Lobing) i Županijska 9 (HNK); 2017. - Kapucinska 21 (Županijsko državno odvjetništvo), Europske avenije 20 (Kuća Nayer), Europske avenije 14 i 16 (Kuće Spitzer i Korsky), te kuća u Kuhačevoj 1 (Tvrđa). U tijeku su radovi na kući Gimling (GISKO) u Europskoj aveniji 24, te na Reformiranoj kršćanskoj kalvinskoj crkvi u Retfali i kući u Franjevačkoj 7.

500.000

kuna je maksimalni iznos sufinanciranja Grada po jednom objektu, ostatak novca trebaju osigurati vlasnici

Nastaviti dobru praksu Zavod za stanovanje će nastaviti i dalje biti u neposrednom kontaktu i razgovorima sa suvlasnicima i to na način da njihovi stručnjaci dolaze u zgrade razgovarati sa stanarima. Njihove javne tribine u gradskim četvrtima pokazale su se izuzetno korisnima za predstavnike suvlasnika, pa će biti nastavljene, a u svrhu bolje informiranosti o pogodnostima različitih vrsta održavanja i obnove uskoro će početi izdavati i časopis za suvlasnike.

Za razliku od sajmova u drugim gradovima, u Osijeku su posjeti sajmu besplatni. Ne naplaćuju se ulaznice ni parkiranje.

Najkvalitetnije kreditne linije za sanaciju krovova i pročelja

Osigurano 25 milijuna bespovratnih kuna za projekte obnove zgrada Posebno su atraktivni programi obnove putem Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Najveći upravitelj na području Osijeka do sada je prijavio čak 20 stambenih zgrada za obnovu putem Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a to za suvlasnike konkretno znači oko 25 milijuna kuna bespovratnih sredstava koja stižu od Fonda. - U Osijeku smo najkvalitetniji i financijski najpovoljniji upravitelj, a jednako je i u odnosu na vodeće upravitelje u Hrvatskoj. U okviru naknade za

upravljanje Zavod, za razliku od većine ostalih upravitelja, bez dodatnog plaćanja s vlastitim stručnim kadrom obavlja za suvlasnike besplatno poslove izrade troškovnika i nadzora nad radovima, besplatno zastupa suvlasnike pred sudovima i drugim državnim i ostalim tijelima - kaže Bojan Bodražić, direktor Zavoda za stanovanje. Dovršeni projekti povećali su vrijednost stanova i poslovnih prostora u zgradama.

ČASOPIS “STANOVANJE” S PRIMJERIMA PROJEKTA

TROŠKOVNICI, PRIJAVE I KREDITNE LINIJE

U pripremi je novo izdanje časopisa “Stanovanje”s praktičnim savjetima za prijavu zgrada u konkretne programe obnove. Suvlasnici u zgradama pod upravom Zavoda za stanovanje dobit će ga u siječnju 2018.

Projektima obnove i održavanja zgrada - pročelja, krovova, liftova, stubišta - suvlasnici mogu konkurirati za sredstva iz Fonda za zaštitu okoliša ili iz Spomeničke rente, a Zavod posreduje i prema bankama.

BOJAN BODRAŽIĆ direktor Zavoda za stanovanje

Za korisnike besplatno pripremamo projektnu dokumentaciju i prijavljujemo projekte obnove na natječaje.

VEĆA VRIJEDNOST STANOVA NAKON OBNOVE

Obnovljene zgrade izgledaju puno bolje, u perspektivi suvlasnicima štede novac jer imaju bolju toplinsku izolaciju, pa u konačnici i njihovi stanovi u takvim zgradama imaju veću vrijednost.

Promenada

13


NOVI GIMNASTIČKI KOMPLEKS Radovi dobro napreduju

Nakon 89 godina Sokolski dom konačno dobiva i dvoranu

Generacije uspješnih osječkih Današnji dom izvorno je trebao biti tek ulazni prostor u dvoranu, s gimnastičara kafićem, sanitarijama i klupskim prostorijama desetljećima su Kad je 1928. građen današnji klubova. Kompleks je također na- tativnog glavnog ulaza građevine, trenirale u skučenoj Sokolski dom - projekt nije dovr- mjenjen za provođenje sportskih adaptaciju postojeće građevine uz i neuvjetnoj dvorani šen. Zaustavljen je nakon izgrad- aktivnosti djece i mladih, kao i za intervencije koje su slične ili sukladnje tek jedne četvrtine ukupno izvođenje tjelesne i zdravstvene ne izvorno planiranima, dogradnju koja nije imala ni planirane veličine gimnastičkog kulture, dok je u zimskom periodu centralne gimnastičke dvorane za parter regularnih sportskog kompleksa. u ponudi i klizalište. trening gimnastičara s malim gledadimenzija. Cilj aktualne rekonstrukcije je Prvenstvena namjena zatvo- lištem, uređenje prostora za tehnič-

2.300

kvadratnih metara je površina cijelog kompleksa (montažno gledalište u dvorani na površini od 800 kvadrata)

dobiti suvremeni sportsko-rekreacijski kompleks, koji će svojom veličinom i funkcionalnošću zadovoljiti potrebe grada za zatvorenim i otvorenim prostorima za sportsku gimnastiku po svim dobnim skupinama i selekcijama, odnosno za treninge osječkih gimnastičkih

renih prostora je za gimnastički sport, kao bazični i tradicionalni sport u Osijeku, dok su otvoreni prostori predviđeni za sportske igre kao što su košarka, mali nogomet i slično. Rekonstrukcija u fizičkom smislu obuhvaća aktivaciju reprezen-

ku opremu i instalacije za grijanje, hlađenje i ventilaciju svih prostora na energetski učinkovit način, uređenje vanjskih igrališta, izgradnju parkirališta, hortikulturno uređenje, te reafirmiranje povijesne, kulturne i arhitektonsko-urbanističke vrijednosti zgrade i cijele lokacije.

ENERGETSKA OBNOVA ŠKOLA

Obje su zgrade trenutno u D energetskom razredu.

50 - 60%

toplinske energije manje će godišnje trošiti škole nakon završene kompletne obnove

14

Promenada

Najava radova na Grigorici i Mihanovićki Grad Osijek s Ministarstvom je graditeljstva i prostornog uređenja potpisao ugovor o energetskoj obnovi dvije osječke osnovne škole – Grigora Viteza i Antuna Mihanovića. Ukupna vrijednost projekata za obje škole iznosi 11.312.387,26 kuna, od kojih će se sredstvima EU sufinancirati 5.224.667,91 kuna. Obnova OŠ Grigora Viteza na

Jugu 2 uključuje toplinsku izolaciju vanjskih zidova i stropa zgrade i dvorane, novi kosi krov od pocinčanog lima, rekonstrukciju rasvjete i zamjenu energenta u sustavu grijanja. A u OŠ Antuna Mihanovića radit će se poboljšanje toplinske zaštite ovojnice, zamjena vanjske stolarije, novi sustav grijanja, te zamjena unutarnje rasvjete.

U očekivanju obnove


GRADONAČELNIK

ŠPORTSKI OBJEKTI

Ivan Vrkić, dipl. iur.

Investitor i upravitelj Zgrada Sokolskog doma je u vlasništvu Grada Osijeka, a sukladno provedenom javnom natječaju rekonstrukciju i dogradnju financirat će tvrtka Centar Sokol, članica Žito grupe, u iznosu od 20 milijuna kuna. Predviđena je rekonstrukcija postojeće dvorane - obnova fasade, izmjena krovišta i kompletne instalacije, te dogradnja gimnastičke dvorane s montažnim gledalištem. Bit će obnovljeni i izgrađeni novi vanjski sportski tereni.

40

godina će tvrtka Centar Sokol upravljati kompleksom, po jednu godinu za svakih uloženih pola milijuna kuna

Nastaviti s uštedama Razvoj ušteda u sustavu održavanja objekata kojima upravljaju Športski objekti omogućit će kontinuirano uvođenje novih sportskih sadržaja i mogućnosti, kao i bogatijeg sadržaja za rekreaciju. Jedino tako tvrtka će uspijevati povećavati sudjelovanje građana u sportskim aktivnostima, unapređivati njihovu mogućnost razvijanja fizičkih sposobnosti, te održavanja dobrog zdravlja i kvalitetnijeg korištenja slobodnog vremena.

Zgrada OŠ Grigora Viteza je iz 1968., a OŠ Antuna Mihanovića iz 1977. Ovo su prve ovakve intervencije.

Osijek ima vrhunsku rekreacijsku ponudu

Planira se smanjenje troškova novim energetskim rješenjima Cilj je osigurati niže cijene održavanja objekta ugradnjom nove opreme i optimiziranjem stare Nova uprava tvrtke u narednom periodu planira pronaći nova energetska rješenja i na različitim sportskim kompleksima kojima upravljaju izvesti projekte energetske učinkovitosti kojima bi smanjili troškove. - Projekti bi se financirali iz ostvarenih ušteda najčešće kroz vremensko razdoblje od tri, četiri godine, a ostvarene uštede sadržane su u troškovima za energente i održava-

nje. Cilj ovakvog modela je osigurati niže troškove za energiju i održavanje ugradnjom nove opreme i optimiziranjem energetskih sustava. Kako Društvo upravlja sa 14 objekata svakako imamo potreba za uštedom – kaže Nataša Brčić, direktorica Športskih objekata. U tvrtki je danas zaposleno 123 djelatnika. Odjel za čišćenje i održavanja klima uređaja dobar dio prihoda ostvaruje angažmanom izvan poduzeća, na tržištu.

NAPLATNI SADRŽAJI SU VRLO KONKURENTNI

DOMAĆINI KLUBOVIMA I SPORTSKIM UDRUGAMA

Ulaznica za Gradske bazene je najpovoljnija u čitavoj regiji, a jednako je tako i s gotovo svim naplatnim sadržajima koje tvrtka ima u ponudi - tenis, nogomet u kavezu, streljana, hipodrom...

Kapacitete Športskih objekata koristi oko 45 sportskih klubova, odnosno sportskih udruga, s tim da unutar nekih sportskih klubova trenira i po nekoliko skupina ovisno o dobnoj granici članova.

NATAŠA BRČIĆ direktorica Športskih objekata

Cijene usluga Športskih objekata znatno su povoljnije u odnosu na cijene slične ponude u ostatku Hrvatske.

UPRAVLJAJU I GRADSKIM IGRALIŠTIMA

Od ove godine tvrtka upravlja i sa 17 javnih rekreacijskih i športskih igrališta u gradu. Značajnije izmjene i popravke obavili su na devet igrališta, a napravljen je plan rekonstrukcije ostalih.

Promenada

15


OSVJEŽAVANJE BAŠTINE Novi, lijepi gradski kutak

Napravljen potpuno novi trg ispred paviljona Gradski vrt Ovo je nekada Inventar trga čine 23 cestovne svjetiljke, 20 kompleta stalaka za bilo omiljeno bicikle i 10 klupa za odmor Novi trg otvoren je u rujnu, izU sklopu projekta cjelovite re- miješan s egzotičnim sjeckanim šetalište Osječana, među ostaloga i u čast građanima vitalizacije ovog prostora prvo je biljem te služi kao vezivo umjesto pa je prostor Osijeka kojima je taj prostor tije- obnovljen objekt paviljona, a sada cementa. Završna podloga izgleda zaslužio da mu bude kom 19., pa sve do početka 20. sto- je uređen i trg ispred njega. Na kao šljunak, ali je umnogome komljeća bio omiljeno šetalište. trgu se ističu tri velika, zelena oto- paktnija. Ovaj inovativni materijal vraćen barem dio Prostor trga je južno omeđen ka na kojima je zasađeno ukupno propušta vodu, pa neće biti problestarog sjaja. novim restoranom Muzej oku- osamnaest sadnica američkog ko- ma s odvodnjom oborina.

2.600

kvadratnih metara je površina novog trga uz Divaltovu ulicu, ispred Muzeja okusa

sa, koji se nalazi unutar paviljona Gradski vrt, zatim na istoku kompleksom Gradskih bazena i na zapadu zgradom Centra za pružanje usluga u zajednici “Ja kao i ti”, sa sjevernim izlazom na Ulicu Martina Divalta.

privića, a koji će se dopunjavati različitim sezonskim cvijećem u središnjem dijelu. Posebna je i podloga namijenjena pješacima i dostavnim vozilima. Riječ je o stabilizeru - smjesi određene granulacije šljunka koji je po-

OD RUJNA 2018.

Centar za autizam Osječki Centar za autizam bit će prva zgrada u Hrvatskoj koja je namjenski i planirano građena za potrebe osoba s autizmom - djecu, učenike i odrasle. Nakon otvorenja, Grad Osijek će preuzeti financiranje predškolskih programa za djecu s područja Osijeka. Moderno zdanje imat će dva kata – prizemlje je namijenjeno za vrtićku djecu, prvi kat za učenike, a drugi za upravu.

16

Promenada

2 milijuna kuna je kapitalna donacija Grada Osijeka za izgradnju

Osječki centar jedini će u Hrvatskoj provoditi tzv. ranu intervenciju.

Površina 1.800 kvadrata

Na ulazu je postavljen znak zabrane prometa, a parkiralište za 70-ak vozila osigurano je na jugozapadnom prostoru iza Paviljona Gradski vrt. Kolni pristup kompleksu je s južne strane.


GRADONAČELNIK

TRŽNICA

Ivan Vrkić, dipl. iur.

Vratit ćemo i zdenac Na prostoru trga postavljene su male granitne kocke kako bi se osvjetljenje iz zemlje što bolje uklopilo u novo popločenje. Na isti je način izveden i dio staze iz smjera pješačkog prijelaza na Divaltovoj ulici. No, tu nećemo završiti. U trećem, završnom poglavlju uređenja ovog prostora namjeravamo stvoriti uvjete da se ovamo vrati i secesijski zdenac, pa onda i glazbeni paviljon, slično kao što je bilo početkom 19. stoljeća.

1,9

milijuna kuna stajali su ukupni radovi na uređenju cijelog novog trga

Ideje za Sajam automobila Nova uprava Tržnice osmišljava i rekonstrukciju Sajma automobila budući da je taj prostor preko tjedna neiskorišten, pa je potrebno za njega kreirati neku dodatnu namjenu. Među mogućim scenarijima je i natkrivanje prostora posebnim nadstrešnicama koje bi na sebi imale solarne panele za proizvodnju električne energije. Ali takva rješenja treba pripremiti za financiranje iz EU fondova. Nadalje, u planu je i obnova manjih tržnica na području grada.

Centar će imati pet soba za senzornu terapiju, dvorane za tjelovježbu, garderobe, sobe za fizikalnu terapiju, učionice, kuhinju s blagovaonicom i terasu.

Ponuda tržnice svakodnevno privlači veliki broj građana

Akcijom “S njive na stol” potičemo proizvodnju i prodaju domaće hrane Na svim parkiralištima pod upravljanjem Tržnice građani mogu sat vremena besplatno parkirati Trajni cilj oko kojega je koncentrirana Uprava Tržnice je i dalje poboljšavati kvalitetu i dostupnost dobre hrane građanima Osijeka, odnosno stvaranje što povoljnijih uvjeta ponuđačima i prodavačima hrane. - Posebni naglasak dati ćemo našem projektu pod nazivom “S njive na stol” koji promovira i potiče proizvodnju i prodaju domaćih proizvoda koji zadovoljavaju ekološke standarde - kaže Igor Medić, direktor Tržnice.

Dodaje kako je projekt “Zelena energija za zelenu tržnicu” spreman za apliciranje na natječaje EU fondova. - Čekamo objavu odgovarajućeg natječaja, pa o tome ovisi dinamika realizacije. Cilj projekta je samodostatnost u potrošnji električne energije, odnosno da struju proizvedemo i potrošimo na prostoru glavne osječke tržnice objašnjava. U planu je i energetska obnova upravne zgrade.

ŠTANDOVI NAJPOVOLJNIJI U DRŽAVI

DOSTUPNOST ZBILJA KVALITETNE HRANE

Cijene najma prodajnih mjesta, odnosno kioska, štandova i klupa na gradskoj tržnici usklađene su sa ostatkom Hrvatske, odnosno osječke su cijene među povoljnijim na tržnicama u velikim gradovima.

Obzirom na dostupnost zdrave i kvalitetne hrane po povoljnim cijenama, te uz jamstvo teritorijalnog porijekla robe koja se prodaje na tržnici, tvrtka Tržnice ozbiljno utječe na rast standarda.

IGOR MEDIĆ direktor Tržnice

Cilj Uprave je da glavna tržnica i dalje bude mjesto okupljanja građana Osijeka i okolice te prepoznatljiva turistička destinacija.

CERTIFICIRANA SELJAČKA TRŽNICA

Tržnica obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima redovito izdaje certifikate pod jasnim nazivom “Certificirana seljačka tržnica” kako bi kupci bili sigurni u porijeklo robe koju kupuju.

Promenada

17


VELIKA OBNOVA STARE JEZGRE

Obnova će dodatno oživjeti stari grad

Ovim će se unaprjeđenjima staviti osnovne funkcije Tvrđe u potpunu svrhu poslovne i turističke namjene u skladu s današnjim standardima zaštite spomeničke vrijednosti.

33.000

kvadratnih metara trgova i ulica u Tvrđi, te ispod površine Tvrđe će biti raskopano tijekom radova

Kad škola bude gotova učenici u Briješću imat će iste uvjete za nastavu kao i u centru Osijeka.

250

osnovaca s područja Mjesnog odbora Cvjetno i iz Briješća pohađa ovu školu

18

Promenada

Cjelovita rekonstrukcija i sanacija infrastrukture Tvrđe Agencija za obnovu osječke Tvrđe ishodila je građevinsku dozvolu za ovaj projekt u prosincu 2016. Jedan od preduvjeta daljnjeg razvoja Tvrđe njezino je fizičko stanje i njena infrastruktura koja je trenutno funkcionalna, ali u derutnom stanju. U infrastrukturnom smislu, potrebna je sanacija ceste, rekonstrukcija i obnova pješačkih površina (uključujući Trg sv. Trojstva), vodoopskrbe i vatroobrane, sanitarne i oborinske kanalizacije, elektroenergetske mreže, niskonaponske mreže, distributivne kabelske kanalizacije i javne rasvjete. U okviru rekonstrukcije i uređenja infrastrukture uredit će se

33.000 kvadratnih metara cesta, trgova i pješačkih površina, kanalizacijske mreže, vodoopskrbe i vatroobrane, mreže toplovodnog grijanja, uređenje elektroenergetske mreže uz uređenje trafostanica i mreže (izgradnja nove trafostanice i sanacija postojećih trafostanica), te rekonstrukcija niskonaponske mreže, kabelske kanalizacije i kompletne javne rasvjete. Cilj je ovog projekta sprječavanje devastacije i propadanja pojedinih građevina i Tvrđe kao cjeline, te očuvanje izvornih, ur-

banističko-arhitektonskih, povijesnih, umjetničkih i estetskih značajki. Revitalizacija podrazumijeva obnovu društvenog života u urbanoj strukturi staroga grada, oživljavanje Tvrđe unošenjem sadržaja koji zadovoljavaju suvremene potrebe stanovanja, turističkih, upravnih, kulturnih, prosvjetnih, znanstvenih i drugih djelatnosti. U konačnici, bit će potrebno donošenje i provođenje ekonomskih mjera koje će poticati gospodarenje povijesnom jezgrom i koje će postati trajnim generatorom života u njoj.

BRIJEŠĆE

Dogradnja osnovne škole Punih 20 godina stara je ideja da se učenicima omogući pohađanje nastave u Briješću, umjesto da na nastavu od petog do osmog razreda putuju u Čepin. Taj problem će uskoro biti riješen pretvaranjem škole iz četverogodišnje u osmogodišnju. Radovi prve faze dogradnje trebali bi biti gotovi u svibnju 2018. Nakon toga slijedi izgradnja dvorane, a u trećoj fazi bit će rekonstruirana i stara školska zgrada.

Ukupna investicija stoji 25 milijuna kuna


GRADONAČELNIK

UKOP Novi prostor za pogrebe interpoliran ispred današnje mrtvačnice

Ivan Vrkić, dipl. iur.

Potpuno raskopavanje Projekt “Infrastruktura Tvrđe” predviđa cjelovito raskopavanje ulica u obnovi, vađenje dotrajalih instalacija, zamjenu dotrajalih instalacija novima, ali uz zadržavanje postojećih trasa pojedinih instalacija, te zatrpavanje položenih instalacija i vraćanje izgleda ulica u prvobitno stanje. To će biti grandiozni radovi.

60

milijuna kuna je vrijednost projekta kompletne obnove i zamjene svih mreža u starom gradu

Budući krematorij Idejno rješenje budućeg krematorija je također izrađeno, zajedno s troškovnikom. Obzirom na visoku cijenu, uprava trenutno traži načina za uključivanje drugih institucija koje razvijaju nove tehnologije kako bi kreirali suradnju koja bi zadovoljila kriterije za uspješnu aplikaciju na posebne vrste fondova EU.

Potpuno smo razradili projekt preuređenja groblja Svete Ane Na Centralnom groblju se provodi projekt energetske učinkovitosti i rekonstrukcija objekta U nastojanju da groblje Svete Ane pozicionira, između ostaloga, i na turističkoj karti Osijeka (obzirom na njegovu bogatu povijest i značaj spomenika) Ukop je u suradnji sa stručnjacima razvio i postupno usavršava projekt njegova preuređenja. - Početkom iduće godine krećemo s obnovom dijela uredskog prostora na groblju Svete Ane i Centralnom groblju, te dijela skladišnih prostora u

djelatnosti klesarije. Paralelno ćemo povećati broj vodovodnih priključaka na pojedinim grobljima - kaže Hrvoje Ostrički, direktor Ukopa. Krenulo je i odvajanje te zbrinjavanje smeća u okviru vlastitih resursa, kako zbog zaštite okoliša tako i zbog smanjenja troškova. Više je posuda u koje građani odlažu smeće na grobljima. Osim toga, kontinuirano se radi na popravcima ograda, staza, klupica, te sadnji i održavanju zelenila.

BEZ PROMJENE CIJENA POGREBNIH USLUGA

SVE VIŠE ZAHTJEVA ZA KREMIRANJE POKOJNIKA

HRVOJE OSTRIČKI direktor Ukopa

Na raspolaganju građanima smo bukvalno 24 sata. Tijekom dana i noći mogu nas kontaktirati na besplatni telefon 0800 9992.

55

milijuna kuna je predviđena vrijednost radova na izgradnji i opremanju krematorija u Osijeku

Učenici iz Briješća i Cvjetnog naselja više neće morati putovati u Čepin na nastavu.

Cijene pogrebnih usluga nisu se mijenjale od 2010., bez obzira što postoje razlozi za korekciju. No, kvaliteta pružanih usluga nije smanjena ni u kojem segmentu. Nude se najpovoljnija rješenja.

Trenutno se usluga kremiranja pokojnika radi u suradnji sa Zagrebačkim krematorijem. No, s obzirom na trend većine zemalja EU i sve više zahtjeva građana, Osijek treba vlastiti krematorij.

NA POPISU ZNAČAJNIH GROBLJA EUROPE

Ukop je dobio certifikat Udruženja značajnih groblja Europe prema kojemu je groblje Svete Ane certificirano kao jedno od značajnih europskih groblja, zbog povijesti i spomenika.

Promenada

19


LASTA-MONT j.d.o.o. Hrvatske vojske 11, 31327 Bilje phone: 091 6625552 lastamont08@gmail.com

limarski radovi krovopokrivački radovi završni radovi u građevinarstvu


HIDROCOM d.o.o.

A. Mihanovića 55, 33405 Pitomača Žiro račun (IBAN): HR3624840081103976586, RBA d.d. PDV br. HR70713219811 OIB: 70713219811 T: +385 33 62 00 95 F: +385 33 49 20 73 E-mail: info@hidrocom.hr www.hidrocom.hr

VODOOPSKRBA

ODVODNJA

Poslovnica Split T: +385 21 395 008 F: +385 21 395 009

PLIN


USKORO

Moderna obnova Sakuntala parka

Ulaz u park 1914.

Ulaz u park 1929.

Obnovljeni park predstavljat će dio turističke secesijske rute koja spaja gradove prijatelje Osijek i Suboticu Projekt obnove parkovnog i arhitektonskog naslijeđa Sakuntala parka (Šetalište Petra Preradovića) obuhvaća revitalizaciju zelenih površina, pješačkih staza, uspostavu sustava navodnjavanja, izgradnju paviljona po uzoru na onaj s kraja 19. i početka 20. stoljeća, te izmjenu komunalne opreme (klupe, stupovi javne rasvjete, koševi za otpatke…) koja treba nalikovati onoj s početka prošlog stoljeća. U obnovljenom parku, vrijednom kulturno-povijesnom naslijeđu iz razdoblja secesije, bit će postavljen info-stup sa svim informacijama o lokacijama secesijske baštine u Osijeku. Formalno je projekt započeo već 1. rujna 2017., a planirano je da svi radovi budu dovršeni do 31. kolovoza 2019.

Projekt S.O.S. Riječ je o zajedničkom projektu gradova Osijek i Subotica pod nazivom S.O.S. (Turistička ruta: Secesija Osijek - Subotica) koji je odobren u sklopu Interreg-IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska - Srbija 2014. - 2020.

ODOBRENO

7,9

milijuna kuna je ukupna vrijednost projekta revitalizacije

6,7

milijuna kuna su odobrena bespovratna sredstva od EU

Paralelno s obnovom parka radit će se na opremanju secesijskog memorijalnog izložbenog prostora i bit će organiziran secesijski festival.

Hvala što koristite usluge gradskih poduzeća! GRADSKI PRIJEVOZ PUTNIKA Besplatni info telefon: 0800 7555 Info o prometovanju: 228-308, 206-032 gpp@gpp-osijek.com www.gpp-osijek.com Gradski prijevoz putnika TRŽNICA OSIJEK Centrala: 213-331 email@trznica.hr www.trznica.hr

UNIKOM Info telefon: 0800 200 025, Centrala: 374-212 unikom@unikom.hr www.unikom.hr UKOP Dežurni besplatni telefon: 0800-9992 Pogrebni ured: 638-555 ukop@ukop-osijek.hr www.ukop-osijek.hr Ukop

IMPRESSUM I Izdavač i izvršna produkcija: Kulen vizija, Osijek 2017. Promenada

ZAVOD ZA STANOVANJE Centrala: 209-700 info@zavodzastanovanje.hr www.zavodzastanovanje.hr VODOVOD OSIJEK Centrala: 330-100 vodovod@vodovod.com www.vodovod.com ŠPORTSKI OBJEKTI Centrala: 285-500 uprava@sportski-objekti.hr www.sportski-objekti.hr Športski objekti Osijek i Gradski bazeni

Promenada studeni/prosinac 2017.  
Promenada studeni/prosinac 2017.  
Advertisement