Page 1

Thailand, Vietnam og Cambodja

1


Velkommen til Thailand Arkæologiske undersøgelser har afsløret, at det område, der udgør Thailand, har været beboet i mindst 20.000 år. Omkring det 10. århundrede emigrerede forskellige thai-talende folk fra Centralasien mod syd. I løbet af det 13. århundrede opstod der to thai-stater. Kongedømmet Suhkothai blev grundlagt omkring 1220 efter et vellykket oprør mod Khmerkongedømmet. Staten Chiang Mai blev grundlagt i 1296, og i 1350 blev Suhkothai erstattet af Aytthaya-kongeriget, der endnu engang gjorde op med Khmer-riget, der var ved at gå i opløsning. Burmeserne var den stærkeste rival til Aytthaya-kongeriget. I 1569 blev Aytthayas styrker besejret af burmeserne, der erobrede hovedstaden og gennem 15 år regerede landet. I 1767 erobrede burmeserne atter thaiernes hovedstad og bragte Aytthaya-dynastiet til fald. I 1782 grundlagde Rama I Chakri-dynastiet - der fortsat regerer landet - og flyttede hovedstaden til Bangkok (Krung Thep). Rama III udstrakte Thai-imperiet mod syd, så det kom til at dække hele den malayiske halvø, mod nord ind i Laos og mod sydøst ind i Cambodja. Gennem hele det 19. århundrede kæm-

2

pede briter og franskmænd om kontrollen over området, men i 1896 indgik begge kolonimagter en aftale om at bevare kongedømmets formelle uafhængighed samtidig med, at de fortsatte deres rivalisering om landets landbrugsressourcer. Påvirkningen fra kolonimagterne førte dog også til en vis modernisering af samfundet. Slaveriet blev ophævet, der blev indført offentlig skolegang, jernbaner og telegraf. Statsledelsen blev centraliseret, og der blev udviklet et omfattende statsbureaukrati. Samtidig blev militæret udviklet og moderniseret. Styreformen i denne periode var nærmest oplyst enevælde. Al den politiske magt lå i kongens hænder. Under Første Verdenskrig kæmpede Thailand - det daværende Siam - på de allieredes side og blev bagefter optaget i Folkeforbundet. Thailands kongehus bliver forgudet og elsket af alle thailændere. Kongen og dronningen er landets stoltheder, og de bliver behandlet med stor respekt. Fx skal alle kravle til og fra møder i kongehuset, og tjenestefolk må ikke se de adelige i øjnene. Efter kongehuset kommer buddhismen, der er en religion, hvor stort set alt er tilladt, blot man er tro mod Buddha.


Landefakta Hovedstad: Bangkok. Areal: 513.115 km2 (ca. 12 gange større end Danmark). Indbyggertal: 67,7 millioner (2011).

Befolkning:

Thailændere, kinesere og andre. Sprog: Thai er det officielle sprog. Religion: Buddhister, muslimer og andre.

Bangkok er en af verdens hurtigst voksende byer. Når forstæderne tælles med, er der tolv millioner indbyggere. Som turist bør man se det royale slot Grand Palace og det buddhistiske tempel Wat Poh lige ved siden af slottet samt endnu et fantastisk tempel Wat Arun. Bangkoks livsåre er floden Chao Phraya, som man ikke kommer uden om, hvis man vil opleve thaiernes dagligdag. Bangkoks navn på thai er i øvrigt verdens længste bynavn - Krung Thep Mahanakhon Amon Rattanakosin Mahinthara Ayuthaya Mahadilok Phop Noppharat Ratchathani Burirom Udomratchaniwet

Mahasathan Amon Piman Awatan Sathit Sakkathattiya Witsanukam Prasit. I daglig tale på thai kaldes den Krung Thep. Det lange navn betyder Englenes by, den store by, den evige juvel-by, guden Indras uindtagelige by, verdens store hovedstad, der er udstyret med ni kostbare ædelsten, den lykkelige by med rigdommen det enorme kongelige palads, der ligner den himmelske bolig, hvor den reinkarnerede gud regerer, en by givet af Indra og bygget af Vishnukarm. På flybilletter nøjes vi med at skrive Bangkok.

3


Velkommen til Vietnam Etnisk vietnamesisk identitet opstod for cirka 2.000 år siden. Nordvietnam var en provins i det kinesiske Han-dynasti, indtil Dai Viet-riget opstod ca. år 900. Det modstod kinesiske og mongolske invasioner og bredte sig sydover i 1400- og 1500-tallet. I 1802 opstod riget Viêt Nam under kejser Gia Long, der gjorde Hué til hovedstad. I 1858-85 blev Vietnam en fransk koloni i Indokina, der også bestod af Cambodja og Laos. De første modstandsbevægelser blev slået ned, men efter århundredeskiftet voksede en stærk modstand frem. Forskellige kommunistiske retninger opstod i de industrialiserede storbyer i 1920’erne. Med den japanske besættelse af Vietnam i 1941 samledes de røde bevægelser i den anti-japanske og anti-franske Viet Minhfront ledet af Ho Chi Minh. Han udråbte Den Demokratiske Republik Vietnam efter den japanske kapitulation i 1945. Det blev startskuddet til en langvarig konflikt med den franske kolonimagt, der blev slået ved Dien Bien Phu i 1954. Kort efter blev Vietnam delt i det kommunistiske Nordvietnam og en sydlig republik ledet af Ngo Dinh Diem, og de to lande blev hurtigt forposter i Den Kolde Krig. Mens Nordvietnam udviklede sig efter socialistisk mønster og trænede soldater i Landefakta Hovedstad: Hanoi. Areal: 329.560 km² (ca. otte gange større end Danmark). Indbyggertal: ca. 88 millioner (2011). Befolkning: Viet (kinh) og 53 etniske befolkningsgrupper. Sprog: Vietnamesisk er det officielle sprog. Religion: Buddhisme. 4

guerillakrig til en invasion af Sydvietnam, voksede en kommunistisk modstandsbevægelse frem i det stadigt mere ustabile Sydvietnam. Landets leder, Diem, blev dræbt ved et kup, der var accepteret af USA’s præsident, John F. Kennedy, i 1963. De nye regimer kunne ikke klare sig uden støtte fra USA, og antallet af amerikanske militære rådgivere i Sydvietnam steg. I februar 1965 svarede USA igen på en række nordvietnamesiske angreb på amerikanske baser med bombeangreb, men de amerikanske soldaters moral svækkedes i en konflikt, hvor ven var svær at skelne fra fjende. I januar 1968 fjernede Nordvietnams såkaldte Tet-offensiv den sidste amerikanske tro på, at krigen mod de kommunistiske styrker kunne vindes. USA overlod gradvist landkrigen til den stærkt udrustede sydvietnamesiske hær, men fortsatte de voldsomme og blodige luftbombardementer. Årelange hemmelige forhandlinger i Paris mellem Nordvietnam og USA førte i 1973 til en fredsaftale mellem de to lande, men krigen fortsatte mellem de vietnamesiske hære. Den 30. april 1975 indtog nordvietnamesiske tropper Saigon, og Vietnam var genforenet under et kommunistisk styre. Krigen kostede flere end to millioner vietnamesere og over 58.000 amerikanere livet.


Velkommen til Cambodja Fra sidst i det sjette århundrede var det nuværende Cambodja en del af det mægtige Khmer-rige, der dækkede det meste af Sydøst-Asien. Centrum i stormagten var hovedstaden Angkor Thom med tempelbyen Angkor Wat. Hovedstaden strakte sig over 5.000 kvadratkilometer - en ottendedel af Danmarks størrelse - og tempelbyen omfattede flere end 70 bygninger. I 1400-tallet besejrede de thailandske hære Khmer-riget. Hele riget blev plyndret og forladt. Efter en række turbulente år kom landet først under fransk beskyttelse, og fra 1884 blev det en egentlig fransk koloni.

9. november 1953 blev Cambodja et selvstændigt land efter kolonistyret. I 1970’erne var der borgerkrig mellem regeringssoldater og den venstreorienterede guerillabevægelse De røde Khmerer. Regeringen tabte, og De røde Khmerers leder, Pol Pot, kom til magten. I fire år ledede han et rædselsregime, der systematisk torturerede eller sultede to millioner mennesker ihjel. I 1993 gennemførte FN valg i landet, og kongedømmet Cambodja blev genoprettet. Efter 30 års konflikt er der nu grundlag for en vis politisk stabilitet med en koalitionsregering.

Landefakta Hovedstad: Phnom Penh. Areal: 181.035 km² (ca. fire gange større end Danmark). Indbyggertal: 14,8 millioner (2009). Befolkning: Khmer, vietnamesere, kinesere og andre. Sprog: Khmer er det officielle sprog. Religion: Buddhisme.

5


A-Å Afrejse fra Danmark Bravo Tours flyver til Vietnam med Thai Airways, hvor der er flyskifte i Bangkok. Eller med Qatar Airways med flyskifte i Doha. Har du bestilt tilslutning fra indenrigslufthavn, fremgår det af Bravo Tours-billetten og rejseplanen, der fremsendes 10-14 dage inden afrejse. Mødetid i indenrigslufthavnen er ca. en time før afrejse, hvis ikke andet er anført på rejseplanen. Hvis der til rejsen bestilles tilslutning med fly fra indenrigslufthavn, sender Bravo Tours bekræftelse og rejseplan i løbet af cirka en uge. Den endelige billet og rejseplan sendes 1014 dage før afrejsen. Mødetid i lufthavnen er to timer før afrejse ved afrejse fra København og en time før afrejse fra indenrigslufthavnen. Husk at beregne tid til flyskifte i København. Bagagen checkes ind hele vejen til Hanoi, og hver enkelt rejsende får udleveret boardingpas og bagagekvittering. Behold bagagekvitteringen, da den er bevis for, at bagagen er indleveret, og den skal bruges som kvittering, hvis bagagen bliver væk eller bliver forsinket.

6

I afgangshallen er det dit eget ansvar at finde frem til den gate, hvorfra flyet afgår. Nummeret på gaten står på skærmene i afgangshallen. I Københavns Lufthavn skal man passere Schengen-paskontrollen (i selve afgangshallen) for at komme helt ud til gaten. Der er af og til lang kø, så vær i god tid. Man skal være ved gaten senest en halv time, inden flyet afgår. Ankomst til Vietnam Thai Airways: I Bangkoks internationale lufthavn, Suvarnabhumi, skal der skiftes fly til Hanoi. Følg skiltene, hvor der står “TRANSFER TO INTERNATIONAL” og find derefter en Thai Airways-skranke. Oftest står der en Thai Airways-medarbejder ved udgangen fra flyet fra Kastrup. Medarbejderen viser vej til Thai Airways-skrankerne. Hanoi lufthavn Ved ankomsten til Hanois internationale lufthavn, Noi Bai, skal man følge skiltene til ”Immigration”. Her skal der vises pas, og der skal udfyldes ind- og udrejse kort, der udleveres af personalet ombord på flyet på vej til Hanoi.


Efter immigrationen kommer man til bagageudleveringen. Det fremgår af store skærme i bagagehallen, hvilket bånd bagagen kommer ind på. Gå herefter til udgangen, hvor Bravo Tours’ rejseleder venter. Bagage På Bravo Tours-billetten står der, hvilket flyselskab der flyves med. Her er en oversigt over selskabernes bagageregler. Flyselskab

Håndbagage

Bagage til in-checkning

Thai Airways

7 kilo

20 kilo

Emirates

7 kilo

30 kilo

Rejses der med et barn, der inden hjemrejsen endnu ikke er fyldt to år, og som ikke har eget sæde, må der medbringes 10 kilo ekstra bagage og en helt sammenklappelig klapvogn, der skal checkes ind som bagage. På rundrejsen anbefaler vi - hvis I rejser to sammen - at pakke en rundrejse-kuffert, der tages med dagligt fra bussen til rundrejsehotellet, mens den anden kuffert typisk bliver i bussen.

Bonuspoint Som medlem af et bonusprogram hos Star Alliance kan man optjene bonuspoint med Thai Airways. Det er den rejsendes eget ansvar at gøre krav på eventuelt manglende bonuspoint over for flyselskaberne, og Bravo Tours kan ikke drages til ansvar for eventuelt manglende bonuspoint - heller ikke selv om bonusnummer er oplyst til Bravo Tours. Ligeledes tager Bravo Tours forbehold for eventuelle ændringer i reglerne for optjening af bonuspoint. Emirates har eget loyalitetsprogram. Drikkepenge I Danmark har drikkepenge i årevis været en integreret del af regningen på hoteller og restauranter. Sådan er det langtfra i de lande, vi rejser i, selv om det er en udbredt opfattelse. I de fleste lande udgør drikkepenge-delen hovedparten af lønnen for de ansatte i turismeindustrien. Drikkepenge er med andre ord noget de ansatte har ret til, men ingen lov sikrer dem. Det er frivilligt, om man vil give drikkepenge, men det anbefales, hvis man har været tilfreds med servicen. På vores rundrejser anbefaler rejselederen oftest et beløb, der så samles ind, og som rejselederen herefter administrerer. Som gæst behøver man derfor ikke tænke over, om der er givet for lidt, for meget eller om der i det hele taget skal gives drikkepenge. Elektricitet Thailand, Vietnam og Cambodja har ligesom Danmark 230 volt i stikkontakterne. Oftest er stikkene dog ikke som i Danmark. Det tilrådes derfor at medbringe et adapter-sæt med flere muligheder. En adapter kan købes hos de fleste isenkræmmere eller i afrejselufthavnen.

7


Hjemrejse Ved hjemrejsen fra Thailand, Vietnam og Cambodja er Bravo Tours’ dansktalende rejseleder selvfølgelig behjælpelig med check-in i lufthavnen. Gæster, der flyver med Thai Airways flyver direkte til København fra Bangkok, mens gæster, der flyver med Emirates har flyskifte i Dubai. Ved udrejse fra Cambodja opkræves lufthavnsskat - p.t. 25 USD, der skal betales kontant inden check-in. Ankomsttidspunkt til Københavns Lufthavn kan tjekkes på TV2-, DR-tekst-tv og på www.cph.dk. Hoteller Mange hoteller kræver en kopi af et kreditkort ved check-in. Denne kopi stilles som sikkerhed for eventuelle skader og ødelæggelser, minibar, roomservice osv. Medbringes der ikke kreditkort, skal der i stedet lægges et kontant beløb i depositum. Krav til rejsedeltagerne Alle eventyrlystne, der ønsker at opleve en anderledes og fremmed kultur i en verdensdel, hvor tingene ikke nødvendigvis er som i Danmark, kan deltage på Bravo Tours’ rejser. På vores rundrejser kan alle

8

i normal fysisk form deltage, men rejserne anbefales ikke til gangbesværede, da der undervejs vil være indlagt små vandreture og en cykeltur.

Pas- og visumregler

Thailand: • Visumfri i indtil 30 dage for turistrejser. • Børn indskrevet i forældrenes pas kan IKKE indrejse, men SKAL have eget pas • Pas skal være gyldigt i seks måneder ud over opholdet. Vietnam: • Ophold under 15 dage: Der kræves ikke visum for danske statsborgere ved ophold i Vietnam af højst 15 dages varighed. Gyldig returbillet/dokumentation for udrejse senest 15 dage fra indrejsedatoen skal kunne forevises. • Ophold over 15 dage: Ved ophold over 15 dage er der visumpligt for danske statsborgere. Visum gælder generelt for en måned. Visum kan kun forlænges, hvis man har kontrakt med et firma for en længere periode, ved sygdom eller ved problemer med flyreservation. Invitation kræves for at opnå forretningsvisum. • Passet skal være gyldigt i mindst tre måneder fra indrejsedato.


• Børn op til 15 år kan indrejse uden eget pas, hvis de er indskrevet i forældrenes pas Cambodja: • Visumpligt. • Visum opnås ved ankomsten til Phnom Phen og koster p.t. USD 15. Husk at medbringe et pasbillede. For yderligere information kontakt venligst det pågældende lands ambassade/ konsulat. Det anbefales samtidig at få bekræftet ovenstående visumregler, der kan ændre sig med kort varsel. Udenlandske statsborgere - bl.a. personer med dansk flygtningepas eller fremmedpas - opfordres til at søge oplysning ved en ambassade eller et konsulat for det land, de ønsker at besøge. Prisniveau Prisniveauet i Thailand, Vietnam og Cambodja er nogenlunde det samme og er generelt lavt sammenlignet med Danmark. Nedenstående er ca. priser på en god restaurant. Lokal øl (50 cl) kr. 8-10. Importeret øl (50 cl) kr. 10-15. Husets vin kr. 100-150.

Tre-retters menu uden drikkevarer kr. 100-150. Påklædning Beboerne i Thailand, Vietnam og Cambodja går for det meste afslappet klædt, men samtidig gør de meget for at være velklædte og for at have en pæn fremtræden. Bravo Tours’ rundrejser er forholdsvis aktive rejser. Derfor er det vigtigt, at deltagerne klæder sig praktisk og behageligt. Shorts (ikke for korte), og ærmeløse bluser kan for det meste anvendes, men i templerne og andre helligdomme må beklædningen ikke være stødende. Bermudashorts, bukser, nederdele, løse T-shirts, skjorter, sko og sandaler går an, men fx korte shorts, ærmeløse bluser, stramme T-shirts og strandsandaler er ikke velset. Ved besøg i templer og helligdomme forlanges det, at tøjet dækker skuldre og knæ. Man kan risikere at blive vist bort, hvis påklædningen ikke er korrekt og tækkelig. Rejseforsikring Selv om Thailand, Vietnam og Cambodja ikke er farlige lande at rejse i, kan der opstå sygdom eller anden situation, hvor man kan få brug for hjælp. På rundrejser med Bravo Tours er det et krav, at man er sikret gennem en rejseforsikring, idet det gule sygesikringsbevis ikke dækker rejser uden for Europa.

9


Bravo Tours hjælper gerne med at tegne forsikring gennem Europæiske Rejseforsikring, som Bravo Tours har samarbejdet med gennem mange år.

Valuta og kreditkort Møntfoden i Thailand hedder thai bath (THB). 100 THB svarer til ca. kr. 17 (juni 2011).

Rejsende, der er fyldt 70 år inden hjemrejsen, skal indsende en helbredserklæring, der er udfyldt af egen læge. Erklæringen skal godkendes af Europæiske Rejseforsikring. Skema til helbredserklæring kan fås hos Bravo Tours.

Møntfoden i Vietnam hedder vietnamesiske dong (VND). 100.000 VND svarer til ca. kr. 25 (juni 2011).

Tidsforskel Tidsforskellen mellem Danmark og Thailand, Vietnam, Cambodja er: Sommertid + 5 timer Vintertid + 6 timer Vaccinationer Inden rejsen bør man sikre dig, at man har de anbefalede eller krævede vaccinationer. Bravo Tours anbefaler at kontakte egen læge eller Statens Seruminstitut på telefon 32 68 32 68 eller www.ssi.dk

10

Møntfoden i Cambodja hedder cambodjanske riel (KHR). 20.000 CRI svarer til ca. kr. 25 (juni 2011). Vi anbefaler at medbringe US-dollars suppleret med kreditkort. De mest kendte kreditkort som MasterCard, Visa, Diners og American Express kan bruges som betalingsmiddel på langt de fleste hoteller, restauranter og i butikker. Der findes mange hæveautomater i de større byer.


Vejr og klima

Thailand Højsæsonen i Thailand er fra november til april. Da er temperaturen lavest, og der falder mindst regn. ”Den grønne Sommer” fra maj til oktober er regntid. Her er alt frodigt og grønt, og regnen falder som regel som korte tropiske regnskyl, hvorefter solen skinner igen. Typisk regner det én gang i løbet af eftermiddagen og så om natten, hvor det kan regne vedvarende. Dog kommer der ikke regn hver dag, og disse tropiske regnskyl er ret fascinerende at nyde med en drink under et halvtag, inden man rykker videre til flere oplevelser eller mere solbadning. Fra maj til oktober er hotelpriserne lavere, så der er mange fordele ved at besøge Thailand i ”Den grønne Sommer”. Vietnam Vietnam ligger nord for Ækvator og har tropisk klima i syd, subtropisk klima i nordøst og højlandsklima i nordvest. Afhængig af årstiden, højden, og om man er i nord eller syd, kan man opleve op til 38˚ C og helt med til 5˚ C. Fordi landet er så langstrakt fra nord til syd er der generelt ikke nogen dårlig årstid i Vietnam. Når en region er regnfuld og kold eller varm og fugtig, er der altid en anden region, der er solrig og behagelig varm. I nord ligger temperaturen mellem

10˚ og 32˚ C med november til februar som de koldeste måneder og maj til september som de varmeste. I syd ligger temperaturen generelt mellem 22˚ og 34˚ C med december og januar som de koldeste måneder og marts til maj som de varmeste. Cambodja Cambodja har to monsuner. Den kolde, tørre nordøstlige monsun, der bringer lidt regn, blæser fra omkring november til marts. Fra maj til begyndelsen af oktober er det sydvest-monsunen, der bringer mere vind, høj luftfugtighed og kraftige regnskyl over landet. Cambodja har ikke fire forskellige årstider, men tre. Den varme årstid med april som den varmeste måned er fra slutningen af marts til juli med temperaturer mellem 25˚ og 35˚ C. Den regnfulde årstid med september og oktober som de fugtigste måneder er fra august til november med temperaturer mellem 22˚ og 32˚ C. Den tørre, ”kolde” tid er fra december til februar med temperaturer mellem 20˚ og 30˚ C. Der er fordele og ulemper ved de forskellige årstider, men ofte fravælger man at rejse i regntiden, da man er bange for, at det regner uafbrudt i uger. Dette er dog yderst sjældent i Cambodja, da der som de fleste andre steder i Asien oftest vil være skybrud med ½ til 1 times styrtregn efterfulgt af opklaring.

11


Thailand

Cambodja

Vietnam

Kort fra

Hovedkontor: Dalgas Plads 16 · 7400 Herning København: Farvergade 4 · 1463 København K (Tæt på Rådhuspladsen)

Tlf. 70 10 10 77 12

www.bravotours.dk

Thailand, Vietnam og Cambodja miniguide 2012  

Miniguide til Thailand, Vietnam og Cambodja

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you