__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

Primavera Pers A ANBIEDING 2020 -202 1


Primavera Pers Sint Jacobsgracht 22a 2311 pw Leiden Tel. 31-(0)71-514 44 82 Het educatieve fonds: www.primaveraeducatief.nl Bestellingen: verkoop@primaverapers.nl Algemene informatie: info@primaverapers.nl Primavera Pers bestaat uit: Evelyn de Regt (uitgever) Anna Beerens (redactie) Josho Brouwers (assistent-uitgever, online marketing) Franceline Pompe (verkoop en promotie) De boeken in deze catalogus zijn verkrijgbaar via de boekhandel of direct bij Primavera Pers. Internationale distributie: John Rule Art Books (VK). Primavera Pers is aangesloten bij het Centraal Boekhuis. www.primaverapers.nl


Inhoudsopgave Nieuwe titels Japanse prenten Bezem en kruis. De Hollandse schoonmaakcultuur of de geschiedenis van een obsessie Aad Donker & After Nature Van de Velde & Zoon – zeeschilders Frans de Wit. Landmarks Nederlandse tegels uit de 20ste eeuw met Chinese en Japanse voorstellingen De menselijke tragedie Connoisseurship. Essays in Honour of Fred G. Meijer Woordenboek geneeskunde en biomedische wetenschappen Katwijks woordenboek ‘Het eiland van vuurrazernij’. De Krakatau-ramp van 1883 en de Nederlandse literatuur Winnie de Poeh in het Oudgrieks

4 7 8 11 12 15 16 19 20 21 22 23

Aangekondigd voor 2021 Blinded by Curiosity. Hadriaan Beverland (1650-1716) The Italian Drawings of the Seventeenth and Eighteenth Centuries in the Teyler Museum De donkere eeuwen in Rijnland De Leidse architect W.C. Mulder (1850-1920)

24 25 26 27

Recent verschenen Il principe van Niccolò Machiavelli 28 A Journey to the West 28 Biopartner (distributie) 29 A Rembrandt Invention. A New Baptism of the Eunuch 30 The Golden Age of Dutch Marine Painting. The Inder Rieden Collection 31


Japanse prenten Een handleiding voor verzamelaars Willem van Gulik Dit boek is geschikt voor iedereen die op zoek is naar een toegankelijk boek over de Japanse prentkunst. Het is het enige recente naslagwerk over dit onderwerp in de Nederlandse taal. Het boek behandelt belangrijke genres, zoals vrouwenportretten, landschappen en erotische voorstellingen. Daarnaast gaat de auteur in op technieken en materialen. Ontwikkelingen in de Japanse prentkunst worden in een historisch kader geplaatst. Ten slotte bieden appendices handige overzichten van kunstenaars, signaturen, uitgeversmerken en censuurzegels. Dit is een heruitgave van het boek dat in 1994 met voornamelijk zwart-wit illustraties verscheen. Deze herziene en uitgebreide heruitgave is geheel in kleur uitgevoerd. Tevens zijn hoofdstukken toegevoegd over erotische prenten en de prentkunst van de twintigste eeuw.

Augustus 2020 • A-boek 19,5 × 25 cm • 288 pag. 220 illustraties Paperback met flappen • € 24,90 ISBN 978-90-5997-276-6

Willem van Gulik is professor emeritus kunstgeschiedenis en materiële cultuurkunde van Japan aan de Universiteit Leiden.

4

Primavera Pers


Nieuwe titels 2020

5


6

Primavera Pers


Bezem & kruis De Hollandse schoonmaakcultuur of de geschiedenis van een obsessie Piotr Oczko Het was een bekend onderwerp in de verslagen van reizigers die de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden aandeden: de Hollandse reinheid en ordelijkheid. Dienstmeiden zouden bezoekers met vuile schoenen op hun rug nemen om de vloer schoon te houden, koeienstaarten werden opgebonden om de stal schoon te houden en iedere zaterdag gingen de Hollandse dienstmeiden ‘los’: ze sopten het huis van boven tot onder, zelfs de buitenkant kreeg een beurt. Anekdotische impressies te over; soms werd er zelfs met een lichte afschuw over de Hollandse properheid geschreven. Maar leden de Hollanders daadwerkelijk aan een schoonmaakobsessie? Werd er in ons land meer en beter schoongemaakt dan elders in Europa? Of schreven de reizigers elkaars verslagen gewoon over? Dit boek is een antropologie van de Hollandse reinheid, geschreven door een ‘buitenstaander’. De Poolse filoloog en kunsthistoricus Piotr Oczko bestudeerde uiteenlopende bronnen: toneelstukken, triviale lectuur, poëzie, opvoedkundige werken en vooral de beeldende kunst. Hij komt tot de conclusie dat er in de Lage Landen wel degelijk iets aan de hand was – de bezem komt wel erg vaak voor op schilderijen en in grafiek…

September 2020 • W-boek 19 × 26 cm • 416 pag. 377 illustraties Gebonden • € 34,90 ISBN 978-90-5997-326-8

Piotr Oczko (geb. 1973) is professor aan de Jagiellonen Universiteit, Krakau, Polen. Hij heeft talloze artikelen en boeken over de Nederlandse kunst en cultuur geschreven. Tevens vertaalde hij enkele Nederlandse werken naar het Pools.

Nieuwe titels 2020

7


Aad Donker & After Nature Menno Voskuil Het korte, tumultueuze leven van kunstenaar Aad Donker (1967-1998) spreekt nog altijd tot de verbeelding: de branie, het avontuur, de rijkdom, de liefde en de dood. Het zouden zo de ingrediënten voor een Hollywoodfilm kunnen zijn. Maar wie verder kijkt, ziet ook een ambitieuze kunstenaar op zoek naar erkenning en succes. Aad ontwikkelde al vroeg zijn eigen stijl en vond aansluiting bij het succesvolle maar tegelijk verguisde kunstenaarscollectief After Nature. Samen met Peter Klashorst, Bart Domburg, Jurriaan van Hall, Ernst Voss en zijn broers Gijs en Justus gaf Aad Donker begin jaren negentig een nieuwe impuls aan de Nederlandse schilderkunst door te breken met de gangbare kunsttheorieën en uitsluitend te schilderen naar waarneming. In Aad Donker & After Nature beschrijft Menno Voskuil aan de hand van interviews met de betrokken kunstenaars en niet eerder gepubliceerde brieven en documenten het leven van Aad Donker. Het zwaartepunt ligt op de After Nature-periode, waardoor dit boek ook gelezen kan worden als een ‘officieuze’ biografie van After Nature. Daarnaast is een zeer ruime selectie van Aad Donkers werk opgenomen, van zijn eerste tekeningen gemaakt in Zuid-Afrika tot aan de indrukwekkende zelfportretten uit zijn laatste levensjaren. Dit unieke overzicht van zijn oeuvre benadrukt nogmaals het onmiskenbare talent van deze veel te jong overleden kunstenaar.

November 2020 • A-boek ca. 22 × 28 cm • ca. 200 pag. ca. 200 illustraties Gebonden • ca. € 34,90 ISBN 978-90-5997-329-9

Menno Voskuil is schrijver en redacteur van de literaire tijdschriften De Parelduiker en Nieuw Letterkundig Magazijn. Hij publiceerde eerder o.a. de biografie Lagere aap (over de letterkundige Kees Lekkerkerker) en stelde met Hein Aalders nieuwe edities samen van de Verzamelde gedichten (2018) en het Verzameld proza (2020) van J. Slauerhoff.

8

Primavera Pers


Nieuwe titels 2020

9


10

Primavera Pers


Van de Velde & Zoon – Zeeschilders Het bedrijf van Willem van de Velde de Oude en Willem van de Velde de Jonge, 1640-1707 Remmelt Daalder Het maken van schilderijen van zeeslagen, van havens en kustgezichten en gedetailleerde ‘portretten’ van oorlogsschepen, jachten en koopvaarders was de kernactiviteit van het familieatelier Van de Velde. In Amsterdam en later in Engeland hadden vader en zoon Van de Velde een bloeiend bedrijf in grote en kleine zeestukken. In dit boek staat de ontwikkeling van het bedrijf van de Van de Veldes centraal: hoe zij zich onderscheidden van de concurrenten, hoe zij klanten wierven en hoe vader en zoon zich aanpasten aan veranderingen in de kunstmarkt van de 17e eeuw. Het boek gaat dan ook over meer dan schilderkunst alleen: het is ook een verhaal over de mensen achter de kunstwerken, de manier waarop een bedrijf de stormen van zijn tijd wist te doorstaan en over het belang van familiebanden.

Augustus 2020 • W-boek 22 × 28 cm • 224 pag. 131 illustraties Paperback met flappen • € 29,90 ISBN 978-90-5997-313-8

Tevens leverbaar in het Engels. Remmelt Daalder was senior conservator van het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. In 2012 promoveerde hij op zijn onderzoek naar de Van de Veldes.

Engelstalige editie ISBN 978-90-5997-314-5

Nieuwe titels 2020

11


Frans de Wit Landmarks Elsje Drewes Beeldhouwer Frans de Wit (1942-2004) schiep op 38 plekken in Nederland beelden die in het landschap en ook in onze beleving daarvan zijn verankerd. Het meest beroemd geworden zijn de ‘Klimwand’ en ‘Dubbele schijf met trap in grofpuinheuvel’ in Spaarnwoude. Dat laatste werk speelde een prominente rol in het tv-programma Krasse knarren en wordt sindsdien aangeduid als ‘de trap van Van Kooten en De Bie’. Frans de Wit maakte zeer grote werken. Ze zijn modern, stoer, eigenzinnig en opvallend. Ze tillen het landschap op. Maar het omgekeerde komt ook voor: dan is het landschap dienblad voor de kunst. Visuele beleving nodigt de beelden soms ook uit tot actieve deelname, denk aan het enorme ‘Vierkant eiland in de plas’ in Rotterdam. Of ze vervullen een dienstbare rol als windkering, zoals het ‘Middendeel van het windscherm’ langs het Calandkanaal. In Frans de Wit. Landmarks beschrijft Elsje Drewes de ontwikkeling van een indrukwekkend kunstenaarschap. Ze sprak met familie en vrienden van De Wit, kreeg toegang tot diverse (persoonlijke) archieven en creëerde een grondig en gevarieerd beeld van een van de belangrijkste Nederlandse beeldhouwers van de twintigste eeuw. Dit boek verschijnt mede naar aanleiding van het feit dat enkele grote werken van De Wit een permanente plek krijgen in het nieuw ontworpen Ankerpark in Leiden.

land frans mar de witks PR I MAVER A PER S

November 2020 • A-boek 22,5 × 28 cm • ca. 200 pag. ca. 250-300 illustraties Paperback • € 29,95 ISBN 978-90-5997-325-1 Ontwerp: Huug Schipper

Elsje Drewes (1967) is kunsthistorica. Zij schreef een monografie over de Nederlandse kunstenaar Willem Schrofer en catalogusteksten voor de kunstenaars Ber Mengels en Hannie Bal. Jarenlang werkte zij bij Galerie de Expeditie in Amsterdam en vertegenwoordigde ze hedendaagse kunstenaars. Tegenwoordig geeft Drewes lezingen, rondleidingen en lessen in verschillende musea.

12

Primavera Pers


Nieuwe titels 2020

13


14

Primavera Pers


Nederlandse tegels uit de 20ste eeuw met Chinese en Japanse voorstellingen Jan Pluis & Min Chen

This book describes how Chinese and Japanese culture and imagery found their way to Dutch tiles. An important role in this respect was played by Martin van Straaten, a tile merchant based in London, who initially bought porcelain tiles in China. When Chinese supplies stalled in 1927, the Tichelaar tile works in Makkum were requested to take the Chinese designs into production.

The Tichelaar tiles form a core element of this publication. Each of the 55 tiles is introduced with a brief description of the depicted figure; the traditional Chinese characters of the inscriptions have been transcribed and translated. In addition, the book contains convenient tables of all series with Chinese images produced by the well-known tile works in Utrecht, Harlingen, and Makkum from 1900, as well as discussions of Chinese and Japanese imagery used by producers of earthenware in Utrecht, Maastricht, and Gouda. Finally, much attention is given to the many depictions of Daoist and Buddhist symbols, and objects of everyday life of ancient China and Japan.

Jan Pluis (1937) has studied Dutch tiles for more than five decades and has written extensively on the subject. His publications include the monograph The Dutch Tile: Designs and Names (2012) and Dutch Ship Tiles (2018). His work has received a number of awards. In 2010 he was created an Officer in the Order of Orange-Nassau.

Dutch tiles of the 20th century with images of the Far East

Jan Pluis & Min Chen

Min Chen (1977) worked as a PhD researcher at Leiden University. He was Visiting Scholar in the Department of English at the University of Victoria (Canada), and currently teaches English and Comparative Literature at Hangzhou Normal University (China). He also works as freelance researcher and consultant. With Prof. Mineke Schipper, he co-edited China’s Creation and Origin Myths (2011).

Maart 2020 • A-boek 22,5 × 23 cm • 96 pag. 220 illustraties Paperback • € 19,50 ISBN 978-90-5997-294-0

dutch tiles of the 20th century with images of the far east

Dit boek beschrijft hoe de cultuur en beeldtaal van China en Japan hun weg naar de Nederlandse tegel hebben gevonden. Een belangrijke rol was hierbij weggelegd voor Martin van Straaten, een in Londen gevestigde tegelhandelaar die aanvankelijk porseleinen tegels in China kocht. Toen die na 1927 niet meer te krijgen waren, werd aan tegelfabrikant Tichelaar in Makkum gevraagd om de Chinese decors zelf in productie te nemen. De tegels uit de fabriek van Tichelaar staan centraal. Daarnaast bevat dit boek overzichtelijke tabellen van alle series met Chinese voorstellingen die vanaf 1900 in de bekende fabrieken in Utrecht, Harlingen en Makkum werden vervaardigd. Tevens worden Chinese en Japanse voorstellingen van de Utrechtse, Maastrichtse en Goudse aardewerkproducenten behandeld. Het boek besteedt ten slotte ruimschoots aandacht aan de vele afbeeldingen van symbolen uit taoïsme en boeddhisme en van voorwerpen uit het dagelijks leven in het oude China en Japan.

Jan Pluis & Min Chen

Tevens leverbaar in het Engels. Jan Pluis (1937) bestudeert al ruim vijftig jaar de Nederlandse wandtegel. Min Chen (1977) doceert Engelse taal en Vergelijkende Literatuurstudies aan Hangzhou Normal University (China).

Nieuwe titels 2020

Engelstalige editie ISBN 978-90-5997-311-4

15


De menselijke tragedie Een nieuwe reis door Hel en Vagevuur, vrij naar Dante Alighieri Hans van Cuijlenborg Tijdens een wandeling in de buurt van Les Bauxen-Provence raakt de verteller de weg kwijt in een donkere grot en valt in slaap. Als hij wakker schiet, ontwaart hij twee lichtende ogen. Hij gaat op onderzoek uit en ontmoet een man in klassiek tenue, die zichzelf introduceert als de Griekse schrijver Lucianus van Samosata. Daarmee begint een reis die is geïnspireerd door de Divina Commedia van Dante Alighieri (ca. 1265-1321). Maar Hans van Cuijlenborg is niet geïnteresseerd in een simpele hervertelling in modern Nederlands. De hel én de Louteringsberg zijn sinds het bezoek van Dante immers erg veranderd. De menselijke tragedie is een nieuwe reis door Hel en Vagevuur, geheel toegespitst op de moderne tijd. Het is een satire met knipogen naar het beroemde gedicht van Dante. De tekst is geïllustreerd door Fred Marschall.

September 2020 • A-boek 12,5 × 20 cm • 96 pag. 16 illustraties Paperback • € 17,50 ISBN 978-90-5997-323-7

Hans van Cuijlenborg (1946) studeerde Nederlandse taal- en letterkunde. Hij heeft verschillende boeken geschreven, waaronder de historische roman Het stinkende goud (2016), die zich afspeelt aan de Afrikaanse Goud-, Tand- en Slavenkust. Hij heeft ook onder andere werk van de Franse schrijver Guy de Maupassant vertaald. Hij woont en werkt in Frankrijk.

16

Primavera Pers


Nieuwe titels 2020

17


18

Primavera Pers


Connoisseurship Essays in Honour of Fred G. Meijer Edited by Charles Dumas, Rudi Ekkart and Carla van de Puttelaar On 8 June of this year, Fred G. Meijer, former senior curator Old Netherlandish Painting at the RKD Netherlands Institute for Art History and former CODART member, turned 65. In order to celebrate this and to honor Fred for his dedication to Dutch and Flemish art history for nearly four decades – and continuing – Charles Dumas, former chief curator of Dutch and Flemish Art at the RKD, initiated a Liber Amicorum. He edited it together with former RKD director Rudi Ekkart and photographer and art historian Carla van de Puttelaar. The book contains 47 essays on a wide array of subjects written by 51 authors, among them numerous CODART members.

Augustus 2020 • W-boek 21 × 28 cm • 432 pag. ca. 220 illustraties Gebonden • € 39,50 ISBN 978-90-5997-318-3

Charles Dumas (1949) was Chief Curator of Dutch and Flemish Art at the RKD, and in 2007-2014 Deputy Director of the RKD. Rudi Ekkart (1947) was director of the RKD (1990-2012). Carla van de Puttelaar (1967) graduated from the Gerrit Rietveld Academy in Amsterdam in 1996. She holds a PhD in Art History from Utrecht University (2017).

Nieuwe titels 2020

19


Woordenboek geneeskunde en biomedische wetenschappen P.L.M. Kerkhof Het Woordenboek Geneeskunde en Biomedische Wetenschappen is bedoeld voor onderzoekers, studenten en vertalers op het gebied van de geneeskunde en biomedische wetenschappen. Correct gebruik en interpretatie van Engelse (bio)medische vaktermen kan in dit vakgebied van levensbelang zijn. In dit praktisch opgezette woordenboek is naast de vertaling vaak ook een korte toelichting opgenomen, omdat voor een goed begrip van een tekst doorgaans meer nodig is dan alleen de betekenis van individuele woorden en uitdrukkingen. De lemmata vormen een afspiegeling van het taalgebruik binnen de diverse medische disciplines. Daarnaast zijn termen opgenomen die betrekking hebben op gebieden zoals klinische besliskunde, translationele geneeskunde, biomedische technologie, patiënt-gerelateerde informatieverwerking en medische statistiek. Aan deze zesde druk zijn honderden actuele lemmata toegevoegd. Nieuw ten opzichte van eerdere drukken zijn zestien pagina’s met overzichtelijke anatomische tekeningen voorzien van Engelstalige nomenclatuur, en de on-line beschikbaarheid van ruim 14.000 medische afkortingen die raadpleegbaar zijn op de website www.biomedicalabbreviations.com.

Juni 2020 • W-boek 17 × 24 cm • 464 pag. 16 pag. met kleurenillustraties Paperback • € 24,90 ISBN 978-90-5997-310-7

Dr. P.L.M. Kerkhof is verbonden aan de afdeling Radiologie & Nucleaire Geneeskunde van de Amsterdam Universitair Medische Centra. Hij publiceert hoofdzakelijk op het gebied van de cardiologie, maar was ook de samensteller van het Veterinair Woordenboek E-N/N-E (Elsevier/Bunge, 1998). Daarnaast was hij de hoofdredacteur van het standaardwerk Sex-Specific Analysis of Cardiovascular Function (Springer, 2018).

20

Primavera Pers


Katwijks woordenboek Leendert de Vink & Jaap van de Marel Weet u wat een bakkerammetje is of een lampedanser? En wat zijn maeltije of rouspoeleweegaste? En wat Katwijkers zeggen als ze een vlieger inhalen? Of wat ze bedoelen met ’n fies mit ’n pakje bròòd achterop? Het is allemaal te vinden in het Katwijks woordenboek, met voorin een duidelijk klankenoverzicht, zodat we weten hoe we de woorden moeten uitspreken, en achterin een handige ‘lemmawijzer’, een opzoeklijst Nederlands-Katwijks waarmee de woorden gemakkelijk te vinden zijn. Het Katwijks woordenboek geeft meer dan 7000 woorden en uitdrukkingen, van ààge tot zwùrrever. De lemmata bevatten veel cultuurgeschiedenis van Katwijk. Leendert de Vink studeerde Nederlands en promoveerde in 2004 op een proefschrift over het Katwijks dialect. Hij schreef ook de Kleine grammatica van het Katwijks (2004). Jaap van der Marel is zijn leven lang gefascineerd door het Katwijks dialect en schreef eerder het boek Een handvol rozers (2008) en Op z’n Kattəks ezààd (2013). Beide auteurs zijn geboren en getogen Katwijkers.

Nieuwe titels 2020

Juni 2020 • W-boek 17 × 23,5 cm • 364 pag. Gebonden • € 24,90 ISBN 978-90-5997-316-9

21


‘Het eiland van vuurrazernij’ De Krakatau-ramp van 1883 en de Nederlandse literatuur Rick Honings ‘Het eiland van vuurrazernij’. Met die woorden typeerde Louis Couperus de Krakatau. Tijdens zijn rondreis door Indonesië wilde hij de beroemde vulkaan met eigen ogen zien en hij schreef erover in Oostwaarts (1923). Veertig jaar daarvoor, op 27 augustus 1883, was de vulkaan in alle hevigheid uitgebarsten. De kracht van de eruptie was ongekend en veroorzaakte tientallen meters hoge tsunami’s die de kusten overspoelden, met tienduizenden doden tot gevolg. De Nederlandse bevolking was hevig geschokt door de vreselijke ramp die haar kolonie had getroffen. Op verschillende plaatsen werden literaire liefdadigheidsactiviteiten georganiseerd,waaraan schrijvers van naam en faam meewerkten. Omdat de ramp tot de verbeelding sprak, heeft die ook zijn sporen nagelaten in jeugdboeken. Dit boek gaat over de verwerking van de ramp in de Nederlandse literatuur in het licht van het koloniale verleden.

September 2020 • A-boek 15,5 × 21,5 cm • 64 pag. 34 illustraties Paperback • € 12,50 ISBN 978-90-5997-321-3

De negenentwintigste Bert van Selm-lezing is op 3 september 2020 te Leiden uitgesproken door Rick Honings. De Bert van Selm-lezing is een jaarlijks terugkerende lezing ter nagedachtenis van de boekhistoricus Bert van Selm († 17 april 1991). De lezing is een initiatief van de opleiding Nederlandse taal en cultuur van de Universiteit Leiden. Rick Honings (1984) is sinds 2020 Scaligerhoogleraar Bijzondere Collecties en verbonden aan het Leiden University Centre for the Arts in Society (lucas). Zijn onderzoek richt zich op de Nederlandse literatuur en cultuur van de achttiende en negentiende eeuw en op de Indische letterkunde.

22

Primavera Pers


Ϝίννι-ὁ-Φῦ Winnie de Poeh in het Oudgrieks Vertaald door Peter Stork Meer dan 90 jaar geleden verscheen het Engelse kinderboek Winnie-the-Pooh (1928), geschreven door A.A. Milne. Winnie de Poeh, de op honing verzotte en ietwat naïeve beer van het verhaal, is vernoemd naar de teddybeer van Milne’s zoon, Christoper Robin Milne. De laatste vormt tevens de basis voor het personage Christopher Robin, die in de verschillende verhalen een belangrijke rol speelt. In de loop der jaren is het boek veelvuldig vertaald, inclusief in het Latijn. Maar een vertaling naar het Oudgrieks ontbrak nog. Daar heeft Peter Stork met het verschijnen van deze editie verandering in gebracht. Oud-gymnasiasten kunnen nu deze speciale versie van Winnie de Poeh lezen om hun kennis van het Grieks te testen of bij te spijkeren. Het boek is ook uitstekend te gebruiken op moderne gymnasia; eindelijk eens iets anders dan Xenophon of Plato. Maar ook verzamelaars van alles op het gebied van Poeh kunnen zich met dit fraaie boekje verblijden. Bijna net zo beroemd als Winnie de Poeh zelf zijn de prachtige tekeningen van E.H. Shepard. In deze vertaling zijn alle tekeningen uit de oorspronkelijke Engelse versie opgenomen, waardoor het voor velen een feest van herkenning zal zijn.

Juni 2020 • A-boek 12,5 × 19,5 cm • 160 pag. Geïllustreerd Gebonden • € 17,50 ISBN 978-90-5997-322-0

Alan Alexander Milne (1882-1956) was een Engelse dichter, schrijver en toneelschrijver. Ernest Howard Shepard (1879-1976) was een Engelse illustrator. Peter Stork was universitair docent Grieks bij de Opleiding Griekse en Latijnse Taal en Cultuur van de Universiteit Leiden van 1970-2005. Hij is mede-auteur van de leergangen BASIS. Leergang Grieks (Eisma 1977) en PALLAS. Griekse taal en cultuur (Eisma 1995).

Nieuwe titels 2020

23


Blinded by Curiosity The Collector-Dealer Hadriaan Beverland (1650-1716) and his Radical Approach to the Printed Image Joyce Zelen This book explores a phenomenon in the history of print collecting that has never been extensively investigated: the cutting and pasting of prints in the Early Modern period. The book focuses on the colourful Dutch classical scholar and libertine Hadriaan Beverland (1650-1716). Beverland was banished from the Dutch Republic in 1679 for publishing blasphemous, heterodox, and provocative scholarly texts on sex and sin. Books that dealt with e.g. prostitution in ancient times, original sin as the first act of sexual intercourse, and the sexual lust of women, were considered dangerous to Dutch public morality. In 1680, Beverland fled to England, where his friend Isaac Vossius took him in. It was here that Beverland began cutting (nowadays) costly etchings and engravings and arranging the cuttings into collages. These collages, which again demonstrated his interest in sexual matters, survived in two illustrated manuscripts, now in the British Library and the Bodleian Library (Oxford). This study aims: 1) to reconstruct Beverland’s life in England, primarily concentrating on his interests and dealing in art and books; 2) to map the Early Modern practice of cutting and pasting prints, on the basis of remaining cuttings as well as textual sources from Beverland’s day; 3) to present a comprehensive analysis of the two illustrated Beverland-manuscripts in terms of form and function.

Februari 2021 • W-boek ca. 19 x 25 cm • ca. 224 pag. ca. 150 illustraties Paperback • ca. € 34,50 ISBN 978-90-5997-330-5

Joyce Zelen is op het ogenblik werkzaam als Jacoba LugtKlever Research Fellow in het RKD (Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis) in Den Haag en de Fondation Custodia in Parijs.

24

Primavera Pers


The Italian Drawings of the Seventeenth and Eighteenth Centuries in the Teyler Museum Carel van Tuyll van Serooskerken The Teyler Museum in Haarlem owns a renowned collection of original Italian drawings of the seventeenth and early eighteenth centuries. For the first time, this book offers a complete and fully illustrated catalogue of these drawings. The book features four indices, dedicated to artists, subjects, drawings in other collections, and an index of related works, as well as a concordance. Carel van Tuyll van Serooskerken was curator of the art collections of the Teyler Museum in Haarlem from 1984, becoming its chief curator in 1989. In 2000 he published a catalogue of the museum’s Italian Renaissance drawings. Four years later he joined the Musée du Louvre as Director of the Graphic Arts Department, a position from which he retired in 2013.

Maart 2021 • W-boek ca. 23 x 29 cm • ca. 800 pag. ca. 1100 illustraties Gebonden • ca. € 125,- (2 delen) ISBN 978-90-5997-308-4

Aangekondigd voor 2021

25


De donkere eeuwen in Rijnland Van de komst van de Kelten tot het ontstaan van het graafschap Freek Lugt Dit boek behandelt de geschiedenis van Rijnland van 500 v.Chr., het tijdperk van de Kelten, tot 1100 n.Chr., als het gravenhuis zich heeft gevestigd en Leiden is ontstaan. Over deze periode bestaat nog geen goed historisch overzicht; dit boek wil in deze lacune voorzien. Als Rijnland wordt het gebied beschouwd van om en nabij Hillegom tot Wassenaar en van Katwijk tot Bodegraven. Achtereenvolgens komen aan bod: de Kelten, de Romeinen en de gelijktijdig optredende Friezen en Cananefaten, de Franken en het domeinstelsel dat zij introduceren, de christianisering, het hier geldende Friese recht, de overgeleverde lijst van Rijnlandse dorpen, de invallen van de Vikingen, het ontstaan van het Hollandse gravenhuis, de ringwalburg in Rijnsburg en de Grote Ontginning, de eerste grootschalige menselijke ingreep in de natuurlijke omgeving. Bij dit laatste onderwerp levert het onderzoek naar de ontginning van het gebied ten noorden van Koudekerk verrassende resultaten op: van hieruit wordt een deel van Noord-Duitsland gekoloniseerd, hier ontstaat de naam Holland en hier wortelen de burggraven van Leiden.

Mei 2021 • A-boek ca. 22 × 27 cm • ca. 300 pag. ca. 150 illustraties Paperback • ca. € 35,ISBN 978-90-5997-331-2

Freek Lugt publiceerde eerder Het goed van Oestgeest (tweede druk, Leiden 2010), Het ontstaan van Leiden (Leiden 2012), Oud-Poelgeest. Van middeleeuws kasteel tot rustpunt in de Randstad (Oegstgeest 2014) en Het sissen van de schaduw. Negen Oegstgeester legenden (Leiden 2017).

26

Primavera Pers


De Leidse architect W.C. Mulder (1850-1920)

De Leidse architect W.C. Mulder (1850-1920)

Bouwen voor werk, geloof en wonen

Marcel Leechburch Auwers

Bouwen voor werk, geloof en wonen

Marcel Leechburch Auwers Nadat W.C. Mulder zich op 23-jarige leeftijd als zelfstandig architect heeft gevestigd, ontwikkelt hij zich in korte tijd tot een man met veel maatschappelijke functies en een goed gevulde opdrachtenportefeuille. Binnen enkele decennia behoort hij tot de rijkste bovenlaag van Leiden. Hij is actief in besturen van woningbouwcorporaties, onderwijsinstellingen, kerkelijke organisaties en verbanden als de Vrijmetselarij en de Nederlandse Handelsmaatschappij. Mulder is gedreven, betrokken en beschikt over een tomeloze energie. Als een spin in het maatschappelijk web van Leiden, en niet gespeend van zakelijk inzicht, bouwt hij voor de arbeiders, de industriëlen, de rijken en de hoogleraren. Zijn stijl is eclectisch; zijn opdrachtgevers hebben een belangrijke stem in het uiteindelijke ontwerp. Zijn bekendste en meeste eigene werk wordt het Leidse Volkshuis aan de Apothekersdijk. In het hedendaagse Leiden staan nog heel veel bouwwerken van zijn hand, veelal aangemerkt als rijks- of gemeentelijke monument, of behorend tot beschermd stadsgezicht. Dit boek presenteert voor het eerst een oeuvrelijst van deze Leidse architect, geïllustreerd met uniek fotomateriaal.

April 2021 • W-boek 20 × 24 cm • ca. 160 pag. ca. 200 illustraties Paperback • € 19,50 ISBN 978-90-5997-332-9

Marcel Leechburch Auwers studeerde kunstgeschiedenis. Hij is thans werkzaam als archivaris bij het NoordHollands Archief in Haarlem.

Aangekondigd voor 2021

27


Il Principe

TWEEDE DRUK

Niccolò Machiavelli, vert. Paul van Heck Weinig namen uit de Italiaanse Renaissance spreken zo tot de verbeelding als die van Niccolò Machiavelli (1469-1527): secretaris van de Florentijnse Republiek, politiek denker, toneelschrijver, historicus. Zijn traktaat Il Principe (doorgaans vertaald als De vorst of De heerser) is een van de bekendste en invloedrijkste politieke teksten uit de westerse literatuur. Il Principe is vaak verketterd, omdat het werk immoreel zou zijn. Maar Machiavelli toont ons de rauwe realiteit van de politiek en de vele krachten die erin werkzaam zijn. Hij signaleert de problemen, benoemt de dilemma’s en draagt inzichten aan die naar oplossingen leiden. Deze editie is bij uitstek geschikt voor studenten, maar ook voor ieder ander die op zoek is naar een toegankelijke uitgave van dit beroemde Italiaanse werk.

A Journey to the West

A-boek • 208 pag. • Paperback € 15,- • ISBN 978-90-5997-272-8 HERUITGAVE IN KLEUR

by Domenico Laffi Translated by James Hall In 1988 James Hall, author of among others Hall’s Dictionary of Subjects and Symbols in Art, discovered in the British Library a 17th-century account of a pilgrimage. He translated the text, followed in the footsteps of the pilgrim and made an extensive study of local archives and libraries in order to reconstruct the world of this seventeenth-century wayfarer. The pilgrim, Domenico Laffi, born in 1636 not far from Bologna, first published his account in 1673 and called it Viaggio in Ponente…; three years later it was reprinted and a revised edition, from which this translation was made, appeared in 1681. At the time it must have been quite popular, for during the next sixty years it was reprinted another four times. After that the book fell into oblivion.

28

A-boek • 192 pag. • 84 illustraties Paperback • € 19,50 ISBN 978-90-5997-301-5

Primavera Pers


Biopartner

Cor Smit

BIO SCIENCE PARK

Maart 2019 • A-boek 13,5 × 21,5 cm • 240 pag. Ca. 25 illustraties Gebonden • € 17,50 ISBN 978-90-5997-327-5 Ontwerp: Karen van Iterson BIOPARTNER BIOPARTNER STARTER AND OIL OF THE LEIDEN BIO SCIENCE PARK

Het Bio Sciencepark in Leiden (LBSP) is een van de belangrijkste biotechnologische en biomedische clusters in Europa. Bedrijfsleven, wetenschap, zorg en onderwijs vormen, gesteund door de lokale overheid, een krachtige combinatie op het gebied van de Life Sciences. De Stichting BioPartner speelt daarin een sleutelrol, zoals eerder al haar voorganger Academisch Bedrijven Centrum (ABC). BioPartner huisvest en ondersteunt in vier bedrijfsverzamelgebouwen ruim zeventig bedrijven en bedrijfjes. Een vijfde is in aanbouw. Bijna twee derde van de zelfstandig gevestigde bedrijven en instellingen in het park startte ooit in BioPartner/ABC. Dit rijkgeïllustreerde boek beschrijft de boeiende en soms verrassende geschiedenis van BioPartner/ABC in samenhang met die van het LBSP. In 1982 stonden Sciencepark en ABC nog op geen enkele beleidsmatige tekentafel. Twee jaar later waren beide een feit en was er sprake van nauwe samenwerking tussen gemeente, bedrijfsleven en academie, al verliep deze aanvankelijk met horten en stoten. Vanaf het begin vonden startende Life Scienceondernemers bij BioPartner/ABC een plek én ondersteuning of werd hulp geboden bij huisvesting. BioPartner/ABC was (en is) de startmotor én de smeerolie van het Leidse Bio Sciencepark.

BIOPARTNER STARTMOTOR EN SMEEROLIE VAN HET LEIDEN BIO SCIENCE PARK

Startmotor en smeerolie van het Leiden Bio Science Park

BIOPARTNER STARTMOTOR EN SMEEROLIE VAN HET LEIDEN

STARTER AND OIL OF THE LEIDEN BIO SCIENCE PARK

Engelstalige editie ISBN 978-90-5997-328-2

Tevens leverbaar in het Engels. Cor Smit is ‘de stadshistoricus’ van Leiden: www.corsmit.nl.

Recent verschenen non-fictie

29


A Rembrandt Invention A New Baptism of the Eunuch Gary Schwartz A distinguished black man kneels on a riverbank before a bearded white man in robes, with the air of a prophet. What could a depiction of this scene be other than the well-known story from chapter 8 of The Acts of the Apostles? Yet, as Gary Schwartz shows in this fascinating, concise study, a closer look is very revealing. The text of Acts, which specifies that both men went into the water, and does not say that the eunuch kneeled or even that he was black, is not followed closely by any Dutch artist of the seventeenth century. Rembrandt was one of those who took far-going liberties with Scripture in his depictions of the story in paint, drawing and print. The occasion to take this closer look was the emergence of an as yet unpublished painting of the Baptism of the Eunuch with all the hallmarks of a Rembrandt creation. Is it by him? An engraving of 1650 by a leading Amsterdam printmaker and publisher that reproduces the composition says that it was ‘invented by Rembrandt’. How is this to be taken? Schwartz delves into the question. The inclusion of the painting in the exhibition Young Rembrandt: Rising Star in Museum De Lakenhal in Leiden gives occasion to Gary Schwartz to review the iconography of the baptism of the eunuch and present the new painting. His book is the most completely illustrated study of the baptism of the eunuch yet to appear.

December 2019 • W-boek 17 × 24 cm • 80 pag. 82 illustraties Paperback • € 24,90 ISBN 978-90-5997-307-7

Gary Schwartz has been studying Rembrandt and publishing on him for fifty years. See his website garyschwartzarthistorian.nl.

30

Primavera Pers


The Golden Age of Dutch Marine Painting The Inder Rieden Collection

the golden age of dutch marine painting

The Golden Age of

Dutch Marine Painting

i

The Inder Rieden Collection

i

Gerlinde de Beer with Franz Ossing and Jaap van der Veen; ed. by Charles Dumas This four-volume set describes and analyses in depth the Dutch marine paintings collected by Anthony Inder Rieden. It includes almost all important masters in this field with representative works, offering a beautiful overview of the development of Dutch marine painting between the end of the sixteenth and the beginning of the eighteenth centuries. The first volume features introductory texts, as well as chapters by Gerlinde de Beer about the Inder Rieden Collection and by Franz Ossing about the representation of meteorological phenomena in Dutch marine painting. The catalogue in volumes one, two, and three include works by Hendrick Cornelisz Vroom, Andries van Eertvelt, Cornelis Verbeeck, Jan Porcellis, Hans Goderis, Abraham de Verwer, Cornelis Bol, Jan van Goyen, Julius Porcellis, Frans de Hulst, Pieter Muller, Abraham van Beijeren, and many other renowned painters. The fourth and final volume in this set on Dutch marine painting features the original German texts of all the catalogue entries and of the two chapters by Gerlinde de Beer en Franz Ossing, lists of abbreviated literature and exhibition catalogues, and indices of persons, toponyms, historical events, essels, titles and sales.

December 2019 • W-boek 27,2 × 29 cm • 1384 pag. (vier delen) Meer dan 1000 illustraties Gebonden in cassette • € 175,— ISBN 978-90-5997-268-1

Editor Charles Dumas studied Art History at Leiden University. At the RKD (Netherlands Institute for Art History) he was successively head of the department of Old Master Drawings, chief curator of Dutch and Flemish Art and deputy director. He retired in 2014.

Recent verschenen non-fictie

31


www.primaverapers.nl

Profile for PrimaveraPers

Primavera Pers aanbieding 2020-2021  

Deze folder geeft een overzicht van de boeken die in het najaar van 2020 en het voorjaar van 2021 verschijnen. Het gaat om boeken over kunst...

Primavera Pers aanbieding 2020-2021  

Deze folder geeft een overzicht van de boeken die in het najaar van 2020 en het voorjaar van 2021 verschijnen. Het gaat om boeken over kunst...

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded