Page 1

List of reports Tobacco industry MK 26.03.2013 TOPICS

Press CLIPPING, Partizanski Odredi 62, 1000 Skopje, Macedonia, tel.: +389 2 30 94 025, fax: +386 2 30 61 697, e-mail: info@pressclipping.com.mk, www.pressclipping.com.mk, www.m1g.info


List of reports

25.3.2013 24 Часа здравје

Page: 26

Македонија

Title: СОЈУЗНИК ВО БОРБАТА ПРОТИВ хпв - Ally in the fight against HPV

Summary:

Самиот процес на карциногенеза се уште не е доволно познат, но со сигурност се знае дека неправилната исхрана, стресот, алкохолот, пушењето и честото менување партнери се главни причинители за намалување на имунолошкиот потенцијал на организмот, со што присутниот вирус се активира и доаѓа до развој на болеста. The process of carcinogenesis is still not well understood, but it is known that improper diet, stress, alcohol, smoking and frequently changing partners are the main causes for the decrease of the immune potential of the organism, from which

Author: М-р. фарм. Ловорка Николовска -Лола Termin, Category:

Genre: вест Circulation: 30.000,00

Key words: SMOKING AND HEALTH http link: 25.3.2013 24 Часа здравје

Page: 14

Македонија

Title: Koga da pobarate pomoš od nefrolog?

Кога ќе се спомене зборот нефролошја најчестат асоцијација е дијализа. Нефрологијата не е само дијалша, таа е медицииска дисциплшш која се занимава со дијагноза и третман на голем број бубрежш заболувања^но и на Summary: заболувања кои не потекнува аш од бубрезише, а можат им наштетат. За шоа кога да побарате нефролог, разговаравме со прим. д-р Њупчо Стојковски, нефролог во Клиничката болница „Аиибадем Систина"

Author: Редакција Termin, Category: Здравје

Genre: вест Circulation: 30.000,00

Key words: TOBACCO INDUSTRY http link: 25.3.2013 Zhurnal Plus Title:

Page: 16

Македонија

Vierësohet zonja e parë kineze - И Се дава пофалба на првата кинеска

Zonja e Parë kineze në vitin 2009 u bë ambasadore për ndalimin e duhanit, më pas për luftën kundër turbekulozit dhe HIVAids, nga organiztat botërore e shëndetësisë. Summary: Првата Кинеска дама во 2009 година стана амбасадор за стопирање на пушењето, после за борбата против туберкулоза и ХИВ, од страна на глобалната организација за здравје.

Author: Termin, Category: Rajon-Botë

Genre: lajm Circulation: 8.000,00

Key words: TOBACCO INDUSTRY http link:

Page: 1

Press CLIPPING, tel.: +389 2 30 94 025, fax: +386 2 30 61 697, e-mail: info@pressclipping.com.mk, www.pressclipping.com.mk, www.m1g.info


25.3.2013 Вечер Title:

Page: 9

Македонија

Во лифт се уште се пуши, а од тераса СЕ ТРЕНИРА ПРЕЦИЗНОСТ СО

Старите навики на скопските станари тешко се искоренуваат, па така се уште од терасите се обидуваат да го погодат контејнерот со кеса ѓубре, пушат Summary: цигари во лифт и таму го фрлаат отпушокот и што уште не. Иако со новиот закон за домување, сите плаќаат месечен надомест за одржување на зградата, воопшто не се трудат да го коригираат своето однесување.

Author:

Genre: вест

Termin, Category: Скопска

Circulation: 8.000,00

Key words: TOBACCO INDUSTRY http link: 25.3.2013 Вечер

Page: 11

Македонија

Title: Велешките тутуиопроизводители се опарија

Велешките тутунопроизводители добро се опарија бидејќи ги добија владините субвенции. На 1. 450те тутунопроизводители, кои предадоа 1 .386 тони тутун, Summary: во изминативе две дена им се исплатени 84. 546. 000 денари или за секој предаден килограм по едно евро. Тутунопроизводителите се задоволни и велат дека рационално ќе ги искористат парите.

Author: (С А) Termin, Category: Економија

Genre: вест Circulation: 8.000,00

Key words: TOBACCO INDUSTRY http link: 25.3.2013 Дневник

Page: 14

Македонија

Title: Помал данок за пивото, поскапи цигарите и виното -

Со новопредложениот буџет, Британците добија намален данок за пивото и одлагање на растот на давачките за бензин, но затоа скокнаа давачките за цигарите и за виното. Британската влада повлече неколку буџетски мерки за Summary: штедење како помош на ранливите групи и на стопанството. Од плаќање данок се ослободени сите што заработуваат помалку од 10. 000 фунти, а намалени се и придонесите за осигурување што ги плакаат малите и средни претпријатија.

Author: Редакција Termin, Category: Економија

Genre: вест Circulation: 22.000,00

Key words: TOBACCO INDUSTRY http link:

Page: 2

Press CLIPPING, tel.: +389 2 30 94 025, fax: +386 2 30 61 697, e-mail: info@pressclipping.com.mk, www.pressclipping.com.mk, www.m1g.info


25.3.2013 Дневник Title:

Page: 5

Македонија

Галопира ракот на дебелото црево, помалку димено месо повеќе

Некои видови меса и невнесување храна од растително потекло го зголемуваат ризикот од појава на овој вид рак, појаснува д-р Мирко Крстевски Од рак на дебелото црево годишно заболуваат околу 500 луѓе во Македонија, а речиси Summary: 400 умираат. Во овие 10 години стапката на морталитет од ова за болување е дури двојно зголемена - во 2001 година имало 9.8 умрени на 100. 000 жители, а во 2011 година 18,7 умрени.

Author: ЉУБИЦА БАЛАБАН

Genre: вест

Termin, Category: Актуелно

Circulation: 22.000,00

Key words: TOBACCO INDUSTRY, SMOKING AND HEALTH http link: 25.3.2013 Утрински весник

Page: 117

Македонија

Title: И лекови може да ги оштетат

Акутното бубрежно оштетување е состојба кога бубрезнте ненадејно ја губат функцијата, што најчесто се јавува како последица на заболување на иекој Summary: друг орган, но и поради одредеии лекови, а ретко како болест иа самите бубрези

Author: ЈАСМИНА ЈОВАНОВСКАВЕЉАНОВСКА Termin, Category: Здравје

Genre: вест Circulation: 8.000,00

Key words: SMOKING AND HEALTH http link: 25.3.2013 www.a1on.mk

Page:

Македонија

Title: Пушењето цигари убива 18.000 Чеси годишно

Една третина од граѓаните на Чешка редовно пушат цигари и од штетните последици секоја година умираат околу 18.000 Чеси, јави дописникот на МИА од Прага.Истражувањето на Центарот за зависност од тутун, покажува дека Summary: како последица од пушењето цигари 8.000 луѓе умираат од рак, 7.000 од болести на срцето и крвотокот, 2.000 од болести на респираторните органи и 1.000 од други болести.

Author:

Genre:

Termin, Category:

Circulation:

Key words: TOBACCO INDUSTRY, SMOKING AND HEALTH http link:

Page: 3

http://a1on.mk/wordpress/archives/125242

Press CLIPPING, tel.: +389 2 30 94 025, fax: +386 2 30 61 697, e-mail: info@pressclipping.com.mk, www.pressclipping.com.mk, www.m1g.info


25.3.2013 www.femina.mk

Page:

Македонија

Title: 6 мали промени кои ќе ви ги зголемат шансите да зачнете

Со месеци се обидувате да зачнете и иако нема медицински проблем кој би ви попречил во остварувањето на сонот да станете родители, тестот за бременост секогаш останува на една цртичка? Тоа е ситуација во која се наоѓаат многу парови. Понекогаш зачнувањето не е толку лесно како што сме си Summary: замислувале. Додека некои се доволно среќни да си ја исполнат желбата со еден обид, за други парови забременувањето е макотрпен процес. Веројатно веќе ве советувале да ја нормализирате телесната тежина и да се о Author:

Genre:

Termin, Category:

Circulation:

Key words: SMOKING AND HEALTH http link:

http://yo.mk/8qy

25.3.2013 www.kanal77.com.mk

Page:

Македонија

Title: Се за астмата СимптомиНекои луѓе болни од астма преживуваат само слаби и ретки напади; за нив оваа болест претставува повремена мачнина. За други, пак, нападите можат да бидат чести и силни и да бараат итно медицинско лекување.Ако имате астма, лекарот мора редовно да ве следи и мора да барате итна Summary: медицинска интервенција при посилен напад. Со препознавање на прекинувачот во вашиот случај можете да научите да ја намалите јачината и зачестеноста на нападите на астма, а можеби и целосно да ги избегнете.Астмата н Author:

Genre:

Termin, Category:

Circulation:

Key words: TOBACCO INDUSTRY http link:

http://www.kanal77.com.mk/mk/zabava/zanimlivosti/item/2969-se-za-astmata

25.3.2013 www.libertas.mk

Page:

Македонија

Title: Синот на Аркан ги билда мускулите

Вељко Ражњатовиќ со новата фотка на неговиот Фејсбук профил покажува дека често посетува теретана и дека веќе му се познаваат стомачните мускули.Шеснаесетгодишниот син на Цеца и Аркан е честа мета на српските Summary: таблоиди токму поради бурниот тинејџерски живот. Тој објавува фотки и со цигара ,како и фотографии од ноќните лудувања и тоа со постари девојки. И Вељко и неговата сестра наголемо ги полнат таблоидите. Неговата сестра Анастасија не ја крие врската со нејзиното момче, па така редовно ја има

Author:

Genre:

Termin, Category:

Circulation:

Key words: TOBACCO INDUSTRY http link:

Page: 4

http://libertas.mk/?p=13873

Press CLIPPING, tel.: +389 2 30 94 025, fax: +386 2 30 61 697, e-mail: info@pressclipping.com.mk, www.pressclipping.com.mk, www.m1g.info


25.3.2013 www.novamakedonija.com.mk

Page:

Македонија

Title: Не гласаат оти ниеден политичар не ги посетил

Патот за планинските села Орманли, Дарламбоз и Мемешли на Беласица почнува да се искачува од селото Костурино Вo Орманли, Дарламбоз и Мемешли Од Струмица до Костурино асфалтниот пат е одличен, но од Summary: Костурино нагоре, штом ќе ги напуштате последните куќи, почнува макадамскиот пат. Екипата на „Нова Македонија“ ги посети овие места со возило „ланд ровер“ на Дирекцијата за заштита и спасување, оти со друго ништо не се оди, освен со коњска кола. Ги посетивме од две причини.

Author:

Genre:

Termin, Category:

Circulation:

Key words: TOBACCO INDUSTRY http link:

http://www.novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=325131114355&id=9&setIzdanie=22838

25.3.2013 www.okno.mk

Page:

Македонија

Title: Одразот на месечината

Мојата омилена пивница „Одразот на месечината“ се наоѓа на две минути од автобуската станица, но е во споредна улица, така што таму никогаш не налетуваат пијаници и наметливци, дури ни во сабота навечер. Муштериите, иако прилично бројни, главно се редовни посетители кои секоја вечер седат на Summary: своите места и доаѓаат колку заради пивото, толку и заради муабетот. Ако некој ве праша зошто ѝ давате предност на одредена пивница, би изгледало најлогично на прво место да го ставите пивото, но мене кај „ Author:

Genre:

Termin, Category:

Circulation:

Key words: TOBACCO INDUSTRY http link:

http://www.okno.mk/node/26872

25.3.2013 www.plusinfo.mk

Page:

Македонија

Title: УСАИД ќе ги обучува фирмите да штедат енергија

Македонија има четири пати повисока примарна потрошувачка на енергија по единица бруто домашен производ отколку земјите на ОЕЦД и има енергетски најинтензивна индустрија во Европа. За десет години потрошувачката на електрична енергија е зголемена за 11 проценти, а со тоа и узвозот на Summary: енергија секоја година се зголемува, посочи денеска Драган Блажев, за време на презентацијата на Проектот за индустриски менаџмент, поддржан од Агенцијата за меѓународен развој на САД (УСАИД). преку кој фирмите ќе се обучуваат да штедат енергија. Author:

Genre:

Termin, Category:

Circulation:

Key words: TOBACCO INDUSTRY http link:

Page: 5

http://www.plusinfo.mk/vest/86114/USAID-kje-gi-obuchuva-firmite-da-shtedat-energija-

Press CLIPPING, tel.: +389 2 30 94 025, fax: +386 2 30 61 697, e-mail: info@pressclipping.com.mk, www.pressclipping.com.mk, www.m1g.info


25.3.2013 www.republika.mk

Page:

Македонија

Title: Кутија цигари како бинго

Редовен читател на „republika“ испрати слики до редакција со кои покажува дека во една кутија од „неговата“ марка цигари често налетува на други цигари. Без намера да се жали, да бара отштета или да рекламира или да прави антиреклама на тутунската компанија, читателот само повикува на Summary: доследност во работата. Особено што мешањето на цигарите се жали на вртоглавица и кашлица. Од наша страна, како медиум, овој текст не е во насока на промовирање на пушењето, туку од аспект на заштита на потрошувачките права. Author:

Genre:

Termin, Category:

Circulation:

Key words: TOBACCO INDUSTRY, SMOKING AND HEALTH http link:

http://republika.mk/?p=43625

25.3.2013 www.taratur.com Title:

Page:

Македонија

Топлес фотографии можат да ја чинат живот 19-годишната исчезната

Амина е 19-годишна девојка од Тунис, припадничка на феминистичкото движење Фемен, која исчезна откако објави свои топлес фотографии на Фејсбук. The Atlantic пренесува дека Амина , откако ги објави своите разголени фотографии, беше испратена на психијатар од нејзините родители, Summary: мораше да се соочи со осуда од општеството и семејството, како и со разни закани со смрт, а моментално од неа е изгубена секаква трага. Амина, чие презиме не е познато, на Фејсбук страната од групата Femen-Tunis фотогра Author:

Genre:

Termin, Category:

Circulation:

Key words: TOBACCO INDUSTRY http link:

http://www.taratur.com/node/42718

26.3.2013 Утрински весник

Page: 6

Македонија

Title: До победата и по неа

Во успешни средини победува знаењето. Во Македонија, како многу напредната средина, веќе седум години на сите избори по ред победува Никола Ѓруевски и ВМРО ДПМНЕ. Зад победите стојат саде дела, успеси и Summary: знаење. Никола Груевски е првиот македонски премиер кој по осамостојувањето дозна дека каде што има сиромаштија нема демократија. Во беда и мизерија слободата нема поголема цена од полн стомак.

Author: ЕРОЛ РИЗАОВ Termin, Category: Актуелно

Genre: вест Circulation: 8.000,00

Key words: TOBACCO INDUSTRY http link:

Page: 6

Press CLIPPING, tel.: +389 2 30 94 025, fax: +386 2 30 61 697, e-mail: info@pressclipping.com.mk, www.pressclipping.com.mk, www.m1g.info


26.3.2013 www.brkajrabota.mk

Page:

Македонија

Title: Уште еднаш, ТИ!

Збунето гледам во темното небо и некаде во далечините повторно те барам тебе. Зошто сè уште не можам да сфатам? Зарем после сè возможно е сè уште да чувствувам нешто за тебе? Ги бришам солзите од очите и некаде помеѓу размачканата маскара и солзите повторно те гледам пред мене. Зарем уште Summary: една болна фантазија која полека ме уништува и ме одделува од реалноста. Дали тоа значи дека конечно сум полудела!? Помеѓу солзите се меша некоја насмевка и сфаќам дека е вистина. Уште еднаш ТИ се појавуваш в Author:

Genre:

Termin, Category:

Circulation:

Key words: TOBACCO INDUSTRY http link:

http://brkajrabota.mk/showtime/citalna/23587-uste-ednas-ti

26.3.2013 www.denesen.mk

Page:

Македонија

Title: Како да се ослободите од целулитот

Целулитот се дефинира како хронично воспаление на еластичните сврзни влакна, а причини за настанување се : наследниот фактор и женскиот полов хормон естроген. Сепак не треба да се изостават и начинот на исхрана, стресот, лошите навики, видот на облеката и сл. Целулитот се појавува на Summary: местата каде што има масно ткиво најчесто тоа се стомакот и бедрата. Кога во организмот има вишок на токсини кои неможат да се отстранат, истите се наталожуваат и се отежнува нормалниот проток на крв и лимфа. Целули Author:

Genre:

Termin, Category:

Circulation:

Key words: SMOKING AND HEALTH http link:

http://denesen.mk/web/2013/03/26/kako-da-se-oslobodite-od-celulitot/

26.3.2013 www.denesen.mk

Page:

Македонија

Title: Десетте најопасни секти во светот

Во прилог ви ја доставуваме листата на десетте најопасни секти кои се познати по своите радикални методи и кои често зад себе оставале бројни жртви. Наједноставно, тоа се новите верски движења чии верувања се бизарни, а Summary: обичаите конкретни и кои секогаш се водени од харизматични луѓе за кои се верува дека имаат посебни карактеристики, карактеристични за пророци, пишува „Хау Стаф Воркс“. Ова се десетте нјзлоогласени секти во светот: 1.Црквата Муновци Основана е од величествениот Сан Миунг Мун, кој

Author:

Genre:

Termin, Category:

Circulation:

Key words: TOBACCO INDUSTRY http link:

Page: 7

http://denesen.mk/web/2013/03/26/video-desette-najopasni-sekti-vo-svetot/

Press CLIPPING, tel.: +389 2 30 94 025, fax: +386 2 30 61 697, e-mail: info@pressclipping.com.mk, www.pressclipping.com.mk, www.m1g.info


26.3.2013 www.fakulteti.mk

Page:

Македонија

Title: Локализиран пожарот во Факултетот за физичка култура во Скопје

Пожарот што изби утринава во бараките во факултетот за физичка култура е локализиран . Огнот избувнал од запалена корпа за отпадоци и набрзо се проширил. Во гаснењето на пожарот биле вклучени две пожарникарски Summary: возила и 6 пожарникари. За срека пожарот навреме е изгасната и освен зачадени простории не предизвикал никаква штета. Се претпставува дека причина за огнот била неизгасната цигара. Фото: Курир

Author:

Genre:

Termin, Category:

Circulation:

Key words: TOBACCO INDUSTRY http link:

http://www.fakulteti.mk/news/13-03-26/lokaliziran_pozharot_vo_fakultetot_za_fizichka_kultura_vo_skopje.aspx

26.3.2013 www.hitportal.com.mk Title:

Page:

Македонија

Хурем: Пороците ми го „уништија“ изгледот, но не можев да

Убавата турска актерка Меријем Узерли позната е по својата рамнодушност кон килограмите.Како што вели и самата, нема многу пороци, но оние кои ги има најмногу влијаат на нејзиниот изглед.„Пред да ги облечам костимите за Summary: султанката Хурем, бев страствен пушач. Кога решив да ги откажам цигарите, за жал не успеав да одолеам на турката храна, па наместо цигари уживав во печивата и ориенталните колачи. Обожавам баклави и сутлијаш. Се сеќавам дека Халит често загрижено ме гледаше и ме предупредуваше да

Author:

Genre:

Termin, Category:

Circulation:

Key words: TOBACCO INDUSTRY http link:

http://hitportal.com.mk/Show_Bizz-detail/hurem-porotsite-mi-go-unishtija-izgledot-no-ne-mozhev-da-prestanam/

26.3.2013 www.kajgana.com

Page:

Македонија

Title: Десетте најопасни секти во светот

Повеќето од нас имаат јасна претстава за тоа што значи терминот секта, а порталот HowStuffWorks направи листа на десетте најопасни секти што досега постоеле, чии верувања и убедувања биле навистина бизарни. 1. Црква на Summary: обединување Основач на ова религиозно движење бил самопрогласениот месија Сан Мјунг Мун кој имал милиони следбеници низ светот. Според неговото тврдење, Исус Христос му се појавил на 16-годишна возраст и го испратил да биде новиот Месија. Мун тврдел дека ќе ги спаси само оние кои

Author:

Genre:

Termin, Category:

Circulation:

Key words: TOBACCO INDUSTRY http link:

Page: 8

http://kajgana.com/desette-najopasni-sekti-vo-svetot

Press CLIPPING, tel.: +389 2 30 94 025, fax: +386 2 30 61 697, e-mail: info@pressclipping.com.mk, www.pressclipping.com.mk, www.m1g.info


26.3.2013 www.maxim.mk Title:

Page:

Македонија

Неизгасната цигара го запали Факултетот за физичка култура во

Во Факултетот за физичка култура утринава од запалена канта за отпадоци избувнал пожар кој зафатил и дел од плакар, но целосно е изгаснат по брзата интервенција на противпожарната единица. Во Факултетот за физичка култура утринава од запалена канта за отпадоци избувнал пожар кој зафатил Summary: и дел од плакар, но целосно е изгаснат по брзата интервенција на противпожарната единица.- Со навремената интервенција на единиците на противпожарната бригада не е дозволено пожарот да зафати дел од тавано Author:

Genre:

Termin, Category:

Circulation:

Key words: TOBACCO INDUSTRY http link:

http://maxim.mk/neizgasnata-cigara-go-zapali-fakultetot-za-fizichka-kultura-vo-skopje

26.3.2013 www.mkd-news.com

Page:

Македонија

Title: Неизгасната цигара го запали Факултетот за физичка култура

Во Факултетот за физичка култура утринава од запалена канта за отпадоци избувнал пожар кој зафатил и дел од плакар, но целосно е изгаснат по брзата интервенција на противпожарната единица. - Со навремената интервенција на единиците на противпожарната бригада не е дозволено пожарот да зафати дел Summary: од таванот на бараката и тој да се прошири. Се интервенираше со две противпожарни возила и шест пожарникари, изјавил Благоја Менковски, командант на бригада на Територијалната противпожарна единица на Гра Author:

Genre:

Termin, Category:

Circulation:

Key words: TOBACCO INDUSTRY http link:

http://mkd-news.com/?p=49586

26.3.2013 www.notformen.mk Title:

Page:

Македонија

17 совети како да се ослободите од подочниците -17 tips on how to get

од компири навечер за да ги одморат очите од стресот во текот на денот. Дали и вас ве мачат темните кругови околу очите? Дознајте кои се причините за нивната појава и како да се ослободите од нив! 1. Подочниците може да бидат резултат на некоја медицинска причина како алергии или инфекција на Summary: бубрезите. Обрнете внимание на храната и козметиката што ја користите. Place slices of cold cucumber on the eyes or cotton pads soaked in potato juice at night to rest their eyes from the daily stress. Are you bothered by the dark circles around the eyes? Find out what are the reasons for their occurrence and how to Author:

Genre:

Termin, Category:

Circulation:

Key words: SMOKING AND HEALTH http link:

Page: 9

http://notformen.mk/zdravje-i-fitnes/bolesti/8396-17-soveti-kako-da-se-oslobodite-od-podochnicite.html

Press CLIPPING, tel.: +389 2 30 94 025, fax: +386 2 30 61 697, e-mail: info@pressclipping.com.mk, www.pressclipping.com.mk, www.m1g.info


26.3.2013 www.plusinfo.mk

Page:

Македонија

Title: Фрлена цигара е причината за пожарот во Фискултурно

Цигарата која била фрлена во корпата за отпадоци во една од просториите на Факултетот за физичка култура ги запалила фрлените хартии, по што пламнал и дел од плакар. Засега е непознато кој ја фрлил цигарата во кантата во Summary: работните простории, иако со Закон е забрането пишење во јавни простории. Од скопската противпожарна служба велат дека пожарот е изгаснат по брзата интервенција на противпожарната единица. Засега се знае дека е започната истрага, а претходно, пожарникарите спречиле да се запали

Author:

Genre:

Termin, Category:

Circulation:

Key words: TOBACCO INDUSTRY http link:

http://www.plusinfo.mk/vest/86196/Frlena-cigara-e-prichinata-za-pozharot-vo-Fiskulturno

26.3.2013 www.press24.mk

Page:

Македонија

Title: Неизгасната цигара го запали Факултетот за физичка култура

- Со навремената интервенција на единиците на противпожарната бригада не е дозволено пожарот да зафати дел од таванот на бараката и тој да се прошири. Summary: Се интервенираше со две противпожарни возила и шест пожарникари, изјавил Благоја Менковски, командант на бригада на Територијалната противпожарна единица на Град Скопје . ФОТО: Курир

Author:

Genre:

Termin, Category:

Circulation:

Key words: TOBACCO INDUSTRY http link:

http://www.press24.mk/story/makedonija/krimi/neizgasnata-cigara-go-zapali-fakultetot-za-fizichka-kultura

26.3.2013 www.senki.mk

Page:

Македонија

Title: Пожарот во факултетот за физичка култура се проширил од цигара!

Пожарот што изби утринава во бараките во факултетот за физичка култура е локализиран . Огнот избувнал од запалена корпа за отпадоци и набрзо се проширил . Во гаснењето на пожарот биле вклучени две пожарникарски Summary: возила и 6 пожарникари. За срека пожарот навреме е изгасната и освен зачадени простории не предизвикал никаква штета. Се претпставува дека причина за огнот била неизгасната цигара.

Author:

Genre:

Termin, Category:

Circulation:

Key words: TOBACCO INDUSTRY http link:

Page: 10

http://senki.mk/content/vesti/pozharot-vo-fakultetot-za-fizichka-kultura-se-proshiril-od-cigara

Press CLIPPING, tel.: +389 2 30 94 025, fax: +386 2 30 61 697, e-mail: info@pressclipping.com.mk, www.pressclipping.com.mk, www.m1g.info


26.3.2013 www.taratur.com

Page:

Македонија

Title: Мора да воведе сериозни промени: Сака да пуши, да пие и да лумпува!

Нејзините фанови со нетрпение го чекаа почетокот на турнејата Diamond World, а Риана веќе беше принудена да откаже два концерти од истата. Очигледно чоколадната пејачка од Барбадос треба да ги послуша советите од Summary: стручните лица, бидејќи поради ларингитис веќе два пати не се појави на сцената на закажани концерти, во Бостон и во Балтимор. Како што пренесува британски The Sun, лекарите ја советуваат 25-годишната Риана да намали малку со журките, лумпувањето и динамичниот начин на живот, како и

Author:

Genre:

Termin, Category:

Circulation:

Key words: SMOKING AND HEALTH http link:

http://www.taratur.com/node/42760

26.3.2013 www.tocka.com.mk

Page:

Македонија

Title: Ова се десетте најозлогласени секти во светот Станува збор за верски движења чии верувања се бизарни, а обичаите строги и чии лидери се секогаш харизматични. Голем број на луѓе имаат релативно заматена визија околу тоа што всушност е секта. Наједноставно, тоа се нови верски движења чии верувања се бизарни, Summary: обичаите строги а лидерите харизматични, и за нив се верува дека имаат посебни особини, карактеристични за пророците, пишува "How Stuff Works". Ова е преглед на 10-те најозлогласени секти во светот. Црквата на соединување или М Author:

Genre:

Termin, Category:

Circulation:

Key words: TOBACCO INDUSTRY http link:

Page: 11

http://tocka.com.mk/1/90782/ova-se-desette-najozloglaseni-sekti-vo-svetot

Press CLIPPING, tel.: +389 2 30 94 025, fax: +386 2 30 61 697, e-mail: info@pressclipping.com.mk, www.pressclipping.com.mk, www.m1g.info


Македонија

25.3.2013

24 Часа здравје

Title:

СОЈУЗНИК ВО БОРБАТА ПРОТИВ хпв - Ally in the fight against HPV

Author:

М-р. фарм. Ловорка Николовска -Лола

Page, Termin:

Rubrika, oddaja: Area/Duration:

752,43

26

Genre:

вест

Circulation:

30.000,00

Attachments:

ВЕТАСШСАМ

СОЈУЗНИК ВО БОРБАТА

ПРОТИВ хпв

ЦИН или цервикална неоплазија е последица од негативното

или хуман папилома

дејствување на

високоризичните

генотипови на ХПВ. Во зависност од степенот на клеточните промени и длабочината на продирањето

заразените индивидуи не се ни свесни дека

во самата

Досега се

слузница,

претканцерогените

откриени над 100 генотипови на ХПВвируси кои се различни

промени

можат

да

бидат:

карактеризираат

ЦИН

исклучителна

1

блага

дисплазија.

склоност

ЦИН 2 средно тешка дисплазија ЦИН 3 тешка дисплазија ѕ1П1. или сагстота Самиот процес на карциногенеза

за

создавање туморски промени на епителните

клетки и мукозното ткиво на кожата, од кои 20ина се директно одговорни за појавата на карцином на грлото на матката. Врз основа на нивниот потенцијал за предизвикување промени во структурата на клетките, тие се поделени во три групи:

ХПВ со низок ризик 6, 11, 41, 42, 43, 44 предизвикуваат кондиломи бенигни брадавичести формации во аногениталната ХПВ

регија. со

т

ри

уште не е доволно познат, но со сигурност се знае дека неправилната исхрана, стресот, алкохолот, пушењето и честото менување партнери се главни причинители за намалување на имунолошкиот се

зик

31,

33,

35,

39,

51,

ЦИН

1

52

предизвикуваат

и ЦИН

премалигни промени. ХПВ со висок ризик 16, 45, 56 предизвикуваат ЦИН ЦИС (сагсшота

т

ѕ1Ш)

и

2

18,

3

и

инвазивен

карцином на грлото на матката (сеплх)) и се примарен за појавата овој тип малигна болест.

ризикфактор среден

-

орд. "Биовита

Лола"

директна

ХПВ

со

Ловорка Николовска Лола

интраепителна

вирус е ДНКвирус кој спаЃа во групата паповируси. Инфекцијата со ХПВ е мно гу честа, а симптомите се иеспецифичии и нејасно изразени, па честопати

се заболени.

М-р. фарм.

на

потенцијал на организмот, што присутниот вирус се активира и доаѓа до развој на со

болеста.

не е

Хируршкиот

зафат 100отстотна гаранција де

ка ЦИНпромената нема да се повтори во наредниот период

бидејќи со зафатот се отстранува само оштетеното ткиво, т. е. последицата од негативното дејствување на вирусот, а самиот ХПВвирус како причинител на ЦИНпромената и понатаму останува присутен во телото на пациентката. Ако го зајакнеме имунолошкиот систем по природен пат, ќе направиме супресија на вирусот пред да предизвика абнормални промени, а веќе присутните ЦИНпромени може спонтано да се изгубат. Ве(:аС1исап е 100 отсто 3/1, 6 1,

природен, апсолутно безбеден и научно признаен додаток во исхраната, кој обезбедува квалитетно,

имуностимулаторно, имуномодулаторно и антиоксидативно дејство, при што не се евидентирани несакани ефекти. Врши активација на одбранбените клетки, пред се; макрофаги, гранулоцити,

кои

неутрофили,

се

прва одбранбена линија во нашето тело, и го зајакнува имунитетот потенцирајќи го специфичниот одговор. ВеШОисап 1, 3/1, 6 ја зголемува имунолошката активност за 50120 отсто во период од првите 7296 часа по орална употреба на препаратот. За неговата ефикасност и одлични клинички резултати сведочат се поголемиот број задоволни корисници кај нас и во светот. Се дава при сите состојби на ослабнат имунолошки имунолошки

нормална клетка

лесна дисплазија

о О

в?

средна дисплазиЈа тешка дисплазија

малигна клетка

површински епител

капацитет на организмот, при нарушена општа здравствена состојба, кај сите акутни и хронични

хемои

инфекции, стрес, автоимуни болести и алергии, кај радиотерапии и др.

БиоВитаЛола

дооел советувалиште со бесплатни консултации

базална

мембрана

ул.

Франклин Рузвелт

бр. 701/2

Скопје

нормална вагинална слузница Page: 12

лесна

средна В1ЅР1АЅ1А

тешка

Сагсшота ШЅ1Ш

инвазивен карцином

02/3222484

07644 89 39 075 37 73 59

Press CLIPPING, tel.: +389 2 30 94 025, fax: +386 2 30 61 697, e-mail: info@pressclipping.com.mk, www.pressclipping.com.mk, www.m1g.info


Македонија

25.3.2013

24 Часа здравје

Title:

Koga da pobarate pomoš od nefrolog?

Author:

Редакција

Rubrika, oddaja:

Page, Termin: Здравје

Area/Duration:

875,29

14

Genre:

вест

Circulation:

30.000,00

Attachments:

бремени жени со покачен крвен притисок, пациенти со дијабет и бубрежно засегање, но и пациенти со уринарни

инфекции, бубрежни каменчиња, и

крв

урината и

во

белковини

др.

Се разбира дека нефролоѓот се грижи

и за своите „матични'

пациенти,

а

тие

се бројни: болни со акутно воспаление на бубрезите, пациенти со хронични

дена урологот истата оперативно ја „извадил"

Со кардиолозите најчесто

заболувања кои се генетски

условени,

пациенти со пресаден бубрег, со

автоимуни заболувања (пр. и

бубрежни

компликации

Од сиве овие примери и набројувања можете да и

многу други.

заклучите дека нефрологијата

е

факторите за појава на

инволвирана во многу

од белковини во урината е одличен прогностички маркер за постоење на

кардиоваскуларен ризик. Овие лица

советувања.

На крај од разѓоворот кажете ни кои се вашите препораки за

медицинска

добро бубрежно здравје?

заболувања.

редовно проверувајте го крвниот

притисок

системот

занимава со дијагноза

дисциплшш која се

третман

и

број бубрежш заболувања^но и на заболувања кои не потекнува аш од бубрезише, а можат сериозно да им наштетат. За шоа кога да побарате нефролог, разговаравме со прим. д-р Њупчо Стојковски, нефролог во Клиничката

во марш се Светскиош ден на бубре

Секоја /одина

одбележува

поракаша која беше упатена во оваа /одина? Која

/ош.

е

Мотото упатено до светската годинава гласеше:

„Стоп

популација

за

акутното

Ехото бубрежно оштетување!" на ова порака пред се е насочено кон лекарите кои во својата секојдневна работа треба да внимаваат да не им.

наштетат на бубрезите со примената на некои „опасни'

лекарства,

да

бидат внимателни со употребата на

контрастните средства при одредени рендгенски снимања,

а

воедно рано

да ги препознаваат состојбите во

организмот

кои може да им наштетат на

ризични за бубрежно оштетување се и пациенти со голем број проливи, што доведува до значаен губиток на вода и

минерали, пад на крвниот притисок

и намалено крвоснабдување на бубрезите. за организмот На ваков вид .„стрес"

најподложни се малите деца и старите лица. Закана за бубрезите се и состојби на екстремно потење (пр. спортување на високи температури) со несоодветен внес на течности и минерали.

среќавал

и

Можетели дани наведете некол ку примери за акутно бубрежно оштетување?

од дроги

(пр.

Кои се најчеспште состојби за ком пациентите се јавуваат во

вашата ординација?

овој тип бубрежни оштетувања редок во практиката, но,

Тоа се најчесго пациенти со покачен

се случува. До скоро имавме примери пациенти со веќе оштетена

1фвен притисок кој не се намалува и покрај терапијата со неколку лекарства,

За

среќа, е

сепак,

бубрежна функција да се лекуваат со бубрежно токсични лекарсгва (гарамицин,

амикацин, и сл.

Page: 13

разни видови

Иао

така,

антиревматици

високо

криза

(со

крвен притисок

повисок од 180/120 мм жива, повраќање,

хипертензивна

главоболка,

проблеми со видот.

т. н.

тежина

балансирана

диета);

цигарите!

не претерувајте со алкохолни пијалаци се најмногу два (дозволени

пијалака на во крвта;

внесувајте повеќе течности,

нефролог (дајагностика

посебно

во лето;

нефроло/?

Најблиску до тоа што го работи еден се

ден);

проверете го нивото на холестерол

(дијализа).

запознајтесесовашатафамилијарна

и терапија)

медицинска историја;

кардиологијата и ендокринологијата. Моќни се оние

најмалку еднаш годишно направете систематски преглед;

институции каде оваа секојдневна и тесно поврзана.

Навистина многу причини да го посетите вашиот нефролог!

урологијата,

здравствени е

Ќе ви дадам неколку примери од

мојата секојдневна практика. Дијагностицирам пациент со силна бубрежна

болка и заглавен камен во мочоводот,

пациенти кои преживеале т. н.

телесната

ако сте пушач, веднаш оставете ги

најсофистицирана техника и машини за бубрежно заместителна терапија

соработка

хероински зависници).

физичка

најтешките

соработува еден

завршуваат

ја

(практикувајте

учествува во лекувањето на болни, често со примена на

откажување

зависници

контролирајте

лекување

акутно бубрежно

акутно бубрежно оштетување

болка

активност;

на нефролог кој заедно со лекарите

Со кои специјалности најтесно

кај постари мажи поради енормно зголемена простата со неможност да реализираат мокрење. За жал, со

секојдневно практикрајте

присуството

интензивно

изнесува

аналгетици);

(антиревматици,

ризиците од акутно бубрежно оштетување. Во секоја современа интензивна

за

смегка за вкупниот

за нивото на шеќер во крвта; не злоупотребувајте лекови за

таа проценка се преземаат одредени превентивни мерки за да се намалат

специјалисти

настојувајте

умерено конзумирајте белковини: ако сте дијабетичар, водете сметка

болничка установа без нефролог. Тој учествува во проценката на

е

покачен,

внес на натриум, кој треба да најмногу 2400 мг /ден);

поголема

Во практиката често сум

и многу млади луѓе

бубрезите.

со храната (водете

лекување?

нега секојдневно

е

намалете го внесот на готварска сол

бубрежната функција уште при приемот на пациентот во болница. Според

Систина"

болница „Аиибадем

на едно современо и

Денес не може да се замисли

(ако

да го снижите);

мултидисциплинарно болничко

на голем

проценки

најчесто ги правиме кај здрави кои се почесто практикуваат

превентивни прегледи и здравствени

Која е уло/ата на нефроло/от во

Кога ќе се спомене зборот нефролошја најчестат асоцијација е дијализа. Нефрологијата не е само дијалша, таа е медицииска

кардиоваскуларни

Наодот на траги

заболувања.

дисциплина со широк спектар знаења,

предизвикува

на срцето и крвните садови. Заедно со нив ги определуваме ризик

гломерулонефрити,

пациенти со малигни

лупус),

заболувања

што ги

и на оштетувањата

бубрежни заболувања, пациентите на дијализа, пациенти со ретки бубрежни

соработувам

околу проценката на потеклото на покачениот крвен притисок, како

Настапува урологот кој веднаш сонда во мочоводот, болката

поставува

АС1 ВЛРЕМ

Ѕ1ЅТ1МЛ

Веќе наредниот ден оди на кршење на каменот или на операција. Или друг пример, завршува.

пациентот

нефрологот со биопсија на простатата констатирал карцином, а по неколку

саИ сеп(ег

(((02

3099

ч

500)))

Press CLIPPING, tel.: +389 2 30 94 025, fax: +386 2 30 61 697, e-mail: info@pressclipping.com.mk, www.pressclipping.com.mk, www.m1g.info


Македонија

25.3.2013

Zhurnal Plus

Title:

Vierësohet zonja e parë kineze - И Се дава пофалба на првата кинеска

Author: Rubrika, oddaja:

Page, Termin: Rajon-Botë

Area/Duration:

215,45

16

Genre:

lajm

Circulation:

8.000,00

Attachments:

Vierësohet zonja e parë kineze Të gjithë të çmendur për zonjën e parë kineze. Glamur, klass e qeshur, kështu u dalja e parë e Peng bashkëshortes së presidentit Liyan kinez, gjatë vizitës në përshkrua

Rusi.

E njohur si këngëtare në Kinë, Peng Liyan duket se ka rrëmbyer zemrat e të gjithë kinezëve dhe jo vetëm si një e parë.

E buzëqeshur,

zonjë rrezëllitesë ajo shtrëngoi duart me mikëpritësit rus, dy hapa para bashkëshortit të saj, shkruanin mediat ndërkombëtare. "Ne kemi gjithmonë kërkuar një zonjë të parë elegante të

prezantoheshim jashtë nëpër botë. Tani e kemi një" deklaruan për CNN zyrtarë që

kinezë. Peng, 51 vjeç, nuk e ka të vështirë paraqitjen e saj në publik edhe për shkak të së shkuarës si këngëtare. Ajo njihet si një soprano shumë popullore në Kinë dhe pyetjes nëse ajo do të shndërrohet në një zonjë të parë aq e mirë sa çështë si sopranë, Peng i

Page: 14

P përgjigjet

f menjëherë

me

pozivitet. Peng u lind në një familje artistësh, shkolluar në nivel master për muzikë folklorike, ajo u shndërrua në një superstar në Kinë në vitin 1983, duke marrë pjesë në evimentetin më të rëndësishme kulturor kinez siç është koncerti për festimin e vitit të ri kinez. Ndërkohë Zonja e Parë kineze pas martesës me presidentin Xi jinping, nuk la pas edhe rolin e saj humanitar në kohën kur ai ishte zv. president.

vitin 2009 u bë e për ndalimin duhanit, më pas për luftën kundër turbekulozit dhe HIVAids,

Ajo

ambasadore

nga organiztat botërore e shëndetësisë.

Press CLIPPING, tel.: +389 2 30 94 025, fax: +386 2 30 61 697, e-mail: info@pressclipping.com.mk, www.pressclipping.com.mk, www.m1g.info


Македонија

25.3.2013

Вечер

Title:

Во лифт се уште се пуши, а од тераса СЕ ТРЕНИРА ПРЕЦИЗНОСТ СО

Author:

Page, Termin:

Rubrika, oddaja:

Скопска

Area/Duration:

1.027,62

9

Genre:

вест

Circulation:

8.000,00

Attachments:

УПРАВИТЕЛИТЕ НЕ ЈА ПОДОБРИЈА ХИГИЕНАТА ВО СТАНБЕНИТЕ ЗГРАДИ

Во лифт се уште се пуши, а од тераса СЕ ТРЕНИРА ПРЕЦИЗНОСТ СО ЃУБРЕ навики на скопските тешко се искоренуваат, па така се уште од терасите се обидуваат да го погодат контејнерот со кеса ѓубре, пушат цигари во лифт и таму го фрлаат отпушокот и што уште не. Иако со новиот закон за домување, сите плаќаат месечен надомест за одржување на зградата, воопшто не се трудат да го коригираат своето однесување. - Секој месец на фирмата „Хауз Мајстор" плаќам по 450 денари за одржување на зградата.

Некултурата и дрскоста на нема граница,

Старите станари

граѓаните

па колку и

да се трудат фирмите кои се задолжени за хигиената во зградата да биде на високо ниво, сепак тоа не е доволно за да

И покрај тоа ходниците и скапите никогаш не се доволно чисти, а во ходникот пред мојот стан веќе подолго време нема светло. Не знам зошто плаќаме толку пари кога никој не проверува секојдневно што се случува во зградата, а за тие пари во зградата би требало се да биде беспрекорно, изјави М. А. која живее во зграда во Кисела Вода. Жителите коментираат дека некултурата и дрскоста на

проработи

свеста

на аанарите

соседите

нема граница, па колку и да се труди куќниот совет хигиената во зградата да биде на високо ниво, старите лифтови да се заменат со нови, да се постават домофони, сепак ни тоа не е доволно за да проработи свеста на граѓаните.

Една од фирмите што управуваат со станбените згради е „Хауз Мајстор" Од таму велат дека тие ги одржуваат број згради во Скопје, но дека проблемите со кои што се соочувале од пред 20 години, истите се повторуваат поголемиот

и

сега.

N111'

ј Шј

Ѕ

V.

- Навиките на граѓаните не се изменети. Непочитувањето на куќниот ред е редовна појава, а проблемот со плаќањето е непроменет, па се уште постојат станари што не сакаат да платат за одржувањето на хигиената во зградата во која живеат. Од таму објаснуваат дека немаат човек што секојдневно ги проверува зградите што ги одржуваат, туку еднаш до два пати месечно се излегува на терен за да се види дапи има потреба да се менува нешто, бидејќи како што велат, хигиеничарките што ги чистат зградите ги известуваат доколку некое светло не работи, доколку има проб

Page: 15

лем со лифтот или некој друг технички проблем и тогаш излегува екипа да го среди проблемот. Според последните податоци, бројот на регистрирани управители на станбени згради, е 24 фирми кои управуваат со околу 2000 станбени згради во подрачјето на Скопје. Во новиот Закон за домување, секој поранешен куќен совет, заедница на сопственици со мнозински гласови,

задолжен

да назначи и управител. Казна од 700 може да заработи управителот и заедницата на сопственици доколку не достави предлог до судот, не прави пресметки на трошоците, не менува редовно светилки, не прави мапи малтерски работи и слично. Казна ќе добие и секој управител кој при истекот на мандатот не достави завршен извештај и сметка, доколку не издава пресметки за трошоците на секој станар, не прави резервен фонд, не води книговодствена евиденција за секоја зграда. Ш Тр. е

(С.

Press CLIPPING, tel.: +389 2 30 94 025, fax: +386 2 30 61 697, e-mail: info@pressclipping.com.mk, www.pressclipping.com.mk, www.m1g.info


Македонија

25.3.2013

Вечер

Title:

Велешките тутуиопроизводители се опарија

Author:

(С А)

Rubrika, oddaja: Area/Duration:

Page, Termin: Економија 137,85

11

Genre:

вест

Circulation:

8.000,00

Attachments:

П0ДЕЛЕНИ СУБВЕНЦИИ

Велешките

тутуиопроизводители

се опарија Велешките тутунопроизводители добро се опарија бидејќи ги добија 450те владините субвенции. На кои предадоа тутунопроизводители, 1 .386 тони тутун, во изминативе две дена им се исплатени 84. 546. 000 денари или за секој предаден килограм по едно евро. Тутунопроизводителите се задоволни и велат дека рационално ќе ги искористат парите. -Навистина сме благодарни, оти Владата вети и исполни. Како земјоделец, 1.

одгледувам. покрајтутунипченица, Минатата година имав дванаесет декари, а годинава тутун ќе и јачмен.

засадам на 17 декари вели жител од Минатата година Горно Оризари. 450те тугунопроизводители од Велес, Чашка и Градско под тутун имаа на 81 0 хектари. Според информациите од подрачната единица на Министерството за земјоделие, досега со откупните компании се склучени повеќе од 1 .600 договори кои најавија дека под тутун ќе насадат 1 .000 хектари што е за околу 200 хектари повеќе од лани. Најголеми површини под жолтото злато ќе бидат засадени во реонот на селата 1.

Бузалково, ГорноОризари, Иванковци, А) Извор, Чашка, Г радско. (С

Page: 16

Press CLIPPING, tel.: +389 2 30 94 025, fax: +386 2 30 61 697, e-mail: info@pressclipping.com.mk, www.pressclipping.com.mk, www.m1g.info


Македонија

25.3.2013

Дневник

Title:

Помал данок за пивото, поскапи цигарите и виното -

Author:

Редакција

Rubrika, oddaja: Area/Duration:

Page, Termin: Економија 171,57

14

Genre:

вест

Circulation:

22.000,00

Attachments:

Помал данок за пивото, поскапи цигарите и виното Со новопредложениот буџет, Британците добија намален данок за пивото и одлагање на растот на давачките за бензин, но затоа скокнаа давачките за цигарите и за виното. Британската влада повлече неколку буџетски мерки за штедење како помош на ранливите групи и на стопанството. Од плаќање данок се ослободени сите што заработуваат од 10. 000 фунти, а намалени се и придонесите за осигуру помалку

Page: 17

вање што ги плакаат малите

и

средни претпријатија, мерка од која се очекува да го зголеми бројот на нови вработувања. За да се поттикнат инвестициите од 2015 година стапката на корпоративниот данок ќе изнесува 20 отсто. Растот на платите во јавниот сектор ќе биде ограничен на 1 отсто до 2016 година, а илјадници

вработени во граѓанскиот сектор ќе го загубат правото за автоматско годишно покачување

по

ради работниот стаж. Според аналитичарите, слика за британската

целосната

економија е мрачна бидејќи признал дека растот ќе само 0, 6 отсто, што е за биде помалку од првичната проекција. Озборн изјави дека британската економија ќе ја рецесијата, но „ќе трае министерот

половина

избегне

подолго

за да се

од очекувањата" врати стопанството на вистинскиот колосек.

Press CLIPPING, tel.: +389 2 30 94 025, fax: +386 2 30 61 697, e-mail: info@pressclipping.com.mk, www.pressclipping.com.mk, www.m1g.info


Македонија

25.3.2013

Дневник

Title:

Галопира ракот на дебелото црево, помалку димено месо повеќе

Author:

ЉУБИЦА БАЛАБАН

Rubrika, oddaja:

Page, Termin:

Актуелно

Area/Duration:

980,83

5

Genre:

вест

Circulation:

22.000,00

Attachments:

АЛАРМАНТНИ ПОДАТОЦИ

-

ПО

500 НОВОЗАБОЛЕНИ ГОДИШНО

Галопира ракот на дебелого црево,

помалку димено месо повеќе движење

Некои видови меса и не виесување храна од растително потекло го зголемуи ваат ризикот од појава на овој вид рак, појаснува д-р Мирко Крстевски

I

ЉУБИЦА БАЛАБАН

На Клиниката годишно се прават по 1. 000 колоноскопии дијагностичка и терапевтска процедура при која се откриваат, но и уништуваат полипите на дебело

рак на дебелото црево заболуваат околу 500

годишно

Од

Полипи се откриваат кај една петина од пациентите

луѓе во Македонија, а речиси 400 умираат. Во овие 10 години стапката на морталитет од ова за болување е дури двојно зголемена во 2001 година имало 9, 8 умрени на 100. 000 жители, а во 2011 го

црево).

Кај најмалку 20 отсто

Тој советува овошјето и зеленчукот да се консумираат во голема

и

црево со тек на време преминува во рак појаснува д-р Крстевски.

количина од 400 до 800 грама дневно за да има заштитен ефект при употребата на месните продукти што се штетни.

Исхраната со чадено месо, су вомесни производи и црвено месф и невнесување храна од растител но потекло го зголемуваат ризикот а фи од појава и на овој вид ра^, зичката активност го намалува ри зикот на дури за 45 отсто, советува

Крстевски,

гастроенте

рохепатолог.

Дебелината

Крстевски.

тие долготрајни процеси доаѓа до промена на клетките од бенигни во малигни и полипот на дебелото

та активност

д-р Мирко

ризикфактор

Треба да се јаде и домат, зелена салата, како и кромид и лук и овошје вели д-р Крстевски.

дина

на правилната исхрана и физичка

мора да се воочи ниту еден за да се направи оваа процедура советува д-р

предизвикува иритација и воспаление на лигавицата на крај таа се обновува, па при

продолжен,

18, 7 умрени. По овие алар мантни податоци од Институгот за јавно здравје, лекарите предупре дуваат на ризикфакторите за поја ва на ова злокобно заболување, а особено ја нагласуваат важност<[|

од

па

прегледаните пациенти откриваме полипи на дебелото црево. Кај постарите од 50 години не

е

ризик

Секој човек над 50 години ризикзона за појава на овој

е во карцином.

Со текот на времето, во пери од од 10 до 12 години, полипите

може да се менуваат во малигни зашто може да се јави промена на содржината на клетката од бенигна во малигна. Но токму фактот што треба време на оваа промена, мо ѓ||

же да е и спасот од оваа болест. За тоа е многу важно на оваа возрас

Page: 18

Растителните влакна се лекот На прашањето дали

Во овие 10 години стапката на морталитет од ова заболување дури двојно зголемена

колку да

консумираме чадено

е

над 50 години да се откријат и отстранат бенигните полипи и со тоа ризикот за малигнизација да се сведе на нула вели д-р Крстевски. Втор ризикфактор е семејната асоцираност, а во таа група влегуваат

и

од 15 години имаат зголем ен рии зик од ова заболување, како тие што внесуваат алкохолни пиј. алаци појаснува д-р Крстевски. Лекарите објаснуваат зош1то шутата и црвените меса се Во чаденото месо се н аоѓаат

прЦЈтетни.

и црвено месо, за да го^намалиме ризикот од ова заболување, тој појаснува: Мора да внесуваме храна што содржи антиоксиданси и растителна храна со целулозни влакна од

нескробно потекло, односно влакна кои не се варат во желудникот и не се разградуваат,

а се елиминираат како целулозни. Токму овие влакна предизвикуваат зголемена

15 отсто од пациентите што заболуваат од овој вид рак. Кај 10 отсто од пациентите овој карцином се јавил поради

канцерогени материи од самиот процес од токсичните мате рии од чадот на кој е изложено мессто при

наследно нарушување на генитечувари, кои се чистачи на малигни

на подготовката, а со варењс овие месни производи како краен

клетки, а се јавува и кај лицата што

продукт се јавуваат т. н. кан^ ерогеаат ни состојки, кои се елиминир, во дебелото црево. И ако пац|,иентот

лигавица на дебелото црево

нема редовно празнење на цреваеште та контактот помеѓу канцероп

особено мешунките грав, боранија, а особено позната по антиоксидативното

имаат фамилијарна полипоза.

Ризикфактор

е секако и дебелината, како надворешен фактор е и оние што пушат еднадве кутии цигари во период не помал а

пушењето

:то

материи

и

лигавицата на

цре! вото е

перисталтика на цревата и полесно празнење, со што се намалува и времетраењето на контактот на хемикалии со здравата онкогените

д-р Крстевски. Многу е корисен

својство

е

нагласува

Дека движењето

брокулата.

многу важно

на ракот на дебелото црево

значително

се намалува при физичката активност. Се препорачува по активност од најмалку еден час три пати во пешачење, трчање, возење неделата велосипед, но со такво темпо за да предизвика препотување. Со

ваква активност, инциденцата за појава на малигна болест е за 45 отсто помала, а ни една скринингметода не довела до такво намалување вели д-р Крстевски

Освен

примарна превенција, и секундарна тоа е откривање полипи и карцином со

постои

скринингметоди,

и

употребата на лекови, како аспирин и нестероидни но

зеленчукот,

е

покажуваат и последните научни студии кои велат дека инциденцата

антиревматици, кои преку не дозволуваа раст на малигните полипи. механизмите

Press CLIPPING, tel.: +389 2 30 94 025, fax: +386 2 30 61 697, e-mail: info@pressclipping.com.mk, www.pressclipping.com.mk, www.m1g.info


Македонија

25.3.2013

Утрински весник

Title:

И лекови може да ги оштетат

Author:

ЈАСМИНА ЈОВАНОВСКАВЕЉАНОВСКА

Rubrika, oddaja:

Page, Termin:

Здравје

Area/Duration:

2.053,03

117

Genre:

вест

Circulation:

8.000,00

Attachments:

„Бубрежната слабосг најчесто многу доцна се открива, поради што и лекувањето е одложено и се намалуваат можносгите за соодветно лекување" предупредува д-р Трпеноски од Здружението „Нефрон"

И лекови може да ги оштетат бубрезите Акутното бубрежно оштетување е состојба кога бубрезнте ненадејно ја губат функцијата, што најчесто се јавува како последица на заболување на иекој друг орган, но и поради одредеии лекови, а ретко како болест иа самите бубрези ЈАСМИНА ЈОВАНОВСКАВЕЉАНОВСКА

оштетување на бубрезите е тешка здравствена компликација која го загрозува животот, бидејќи доаѓа до ненадејно губење на способносга на бубрезите да ја вршат нивната основна функција елиминирање на вишокот течности и елекгролити, како и отпадниот материи од крвта. Неретко може да премине во трајно оштетување на бубрезите и болниот I заврши на дијализа или, пак, здравствената

Акутно

состојба на организмот да е толку критична што пациентот може и да почине. Во 80 отсто од случаите, бубрежната слабоста е последица ка здравствен шок на организмот, а во 20 отсто

последица на нефротоксични оштетувања. Бубрежното оштетување е здравствена состојба која бара ургентни лекување, но доколку навреме се реагира, може и да се поврати функцијата на бубрезите, посебно ако

организмот е здрав и нема други заболувањг Најчесто се јавува како последица на заболу! ање на некој друг орган, како што се фцето, црниот дроб, а ретко се јавува како болест на самите бубрези. И камчињата во бубрезите може да ги оштетат до тој сгепен овие органи што лицето може да заврши на дијализа. Не помалку и инфекциите може да ја нарушат функцијата на бубрезите. Ова посебно се однесува за децата и младите во земјите во развој, каде што цревни инфекции и дијареи, труења, маларија и други инфективни болести дирекно ги напаѓаат бубрезите.

ваквите состојби, велат нефролозите, кај нас стануваат се поретки. Бубрежните оштетувања се чесги и кај жртви на природни катастрофи, како што се земјотреси, пожари, кога се јавуваат изгореници на телото, или при политрауми во сообраќајни несреќи. И лековите. Но,

како што се одредени цитостатици, антибиотици, антиревматици и контрасти што се користат за испитување на бубрезите дејствуваа

токсично и ги оштетуваат бубрезите. Оваа здравсгвена компликација обично се открива случајно и тоа кога пациентот ќе заврши во болница поради некоја друга патолошка состојба.

„Од болните со акутно бубрежно оштетување, околу 20 отсго завршуваат на интензивно лекување, а речиси половина од нив или 50 отсто завршуваат фатално. Поради ова, нефролозите укажуваат дека бубрезите треба редовно да се контролираат и тоа најмалку еднаш годишно. Посебно внимателни треба да се лицата кои

имаат проблеми со бубрезите. Исто така, и лицата кои имаат некое заболување, како што се шеќерна болест, покачен крвен притисок, некое автоимуно заболување, треба да одат на редовни контроли на функцијата на бубрезите" објаснува д-р Љупчо Трпеноски, претседател на Здружението на бубрежно болни „Нефрон" Кога бубрезите ја губат филтрирачката способносг, во телото доаѓа до акумулирање на течности, електролити и отпадни материи во опасни концентрации. Акутната бубрежна инсуфициенција, како што се нарекува ненадејното губење на бубрежната функција, е во текот на неколку состојба која се развива брзо, часа или неколку дена. Фактори што го зголемуваат ризикот од ова оштетување се напредната возрасг, блок на крвните садови на рацете или нозете (периферна артериска болесг), шеќерна болест, висок крвен притисок, срцева слабост, бубрежни заболувања или болести на црниот дроб, потоа исхраната, алкохолот, пушењето.

Акутното оштетување на бубрезите може да дава симптоми, а понекогаш не мора да

покажува знаци, туку случајно да се открие со лабораториски испитувања. „Болестите ШТОГИО!шт убрезите го прават тоа на и може да поминат години, па да се долги пате! појави аку тното бубрежно оштетување. Затоа ;ки

треба да се следи состојбата на бубрезите" појаснува Ч-р Трпеноски.

ДИЈАГНОЗА Од испктувањата на кои првично се упатува болниот, тоа е мерење на уринарниот волумен. Количината на урината која се исфрла во текот на еден ден може да помогне за да се одреди состојбата на бубрезите. Потоа, се прават тестови на урина. Постапката се нарекува

која уриноанапиза може да ги открие абнормалностите што укажуваат на бубрежна слабост. И крвни тестови се податок повеќе за дијагноза. Во примерокот од крв може да се открие Нсглото покачување на нивото на уреа и креатинин двете супстанции што се користат за мерењ!: на бубрежната функција. Може да се прави и ултразвук и компјутеризираната томографија на бубрезите со кои може да се согледааг структурата и работата на бубрезите. Неодминлива метода е и бубрежна биопсија. Тоа е земање мал примерок на ткиво од бубрезите кое се отстранува за лабораториски тестирања. Ткивото се отстранува со помош на долга игла, која се внесува преку кожата директно во бубрезите. Со оваа метода се и одредува колку од бубрезите се во функција колкав е степенот на оштетување.

ЛЕКУВАЊЕ

Бубре»ната слабост најчесто се открива многу до дна, поради што и лекувањето е одложено и се намалуваат можностите за соодветно лекување, предупредува д-р Трпеносш. Со тоа се пролонгира и болничкиот престој, а се зголемуваат и трошоците за лекување и болниот често завршува фатално. Затоа, д-р Трепноски укажува дека треба да се

подигае нивото на свеста за оваа опасна состојба како кај луѓето така и кај здравствените работници, со што би била полесно препознатлива, слично на срцевиот и мозочниот удар. Посебно кај пациентите кои се на интензивна нега, лекарите треба да помислуваат и на оваа компликација. Неопходен е и мултидисциплинарен пристап во следењето на болестите и состојбите со ризик за бубрежна слабост. Каква терапија и колку долго ќе трае болничкиот престој зависи од тоа што го предизвикало бубрежното оштетување. Треба да се внимава и кога се иницираат испитувања со нефротоксични супстанции, односно контрасти кои се употребуваат при снимање. „Лекарите треба да бидат претпазливи и критични при препишувањето нефротоксични лекови, посебно кога се во прашање постари лица, дехидрирани луѓе, дијабетичари и пациенти со ризик за бубрежна слабост. И на овој начин може да се превенира бубрежната слабост" додава д-р Трпеноски. Прв чекор во лекувањето е нормализирање на рамнотежата на состојките во крвта. Кога бубрежната слабост е предизвикана од недосгиг од течност во крвта, надополнувањето на течноста се врши со интравенски течности. Во други спучаи, оштетувањето на бубрезите може да е предизвикано од вишок на телесни течности, што доведува до отоци на рацете и нозете. Во овие случаи се препишуваат диуретици, за да се исфрлат непотребните течности од телото. Следната фаза во третманот се лекови кои го контролираат калиумот во крвта. „Ако бубрезите не го филтрираат калиумот од крвта нормално, тогаш се дава калциум, гликоза или натриум полистирен сулфонат, за да се спречи акумулација на високи нивоа на калиум во крвта. Премногу калиум во крвта може да предизвика опасни аритмии на срцето. Се ординираат и лекови за нормализирање на нивото на калциум во крвта. Ако се насоберат токсини во крвта, потребно е пациентот да се за да се подложи на привремена

хемодијализа,

отстранат вишокот на течности и отрови од телото, додека закрепнат бубрезите. Со помош на дијализата се отстранува и вишокот на калиум од телото.

И

храната ја одржува бубрежната функција начинот на исхрана може да се запре бубрезите и во значителна мера да се обнови нивната функција. Редукцијата на протеини во исхраната води кон подобрување на бубрежната состојба. Секое прекумерно внесување протеинска храна ги оптоварува бубрезите. Тоа може да се забележи при мокрењето ако се прави пообилна пена во

Соболеста на

вецешколката.

Знаци

и

симптоми

намалена количина урина, иако понекогаш може да се задржи и нормалниот волумен отекување на нозете, глуждовите шпк нозете

дремливост недостиг од воздух замор збунетосг гадење градна болка или притисок Понекогаш, акутната бубрежна инсуфициенција не предизвикува никакви симптоми и знаци, и случајно се открива преку лабораториски тестови кои се направени од некоја друга причина.

Page: 19

Болестите што ја забавуваат работата на бубрезите

загуба на крв лекови за крвен притисок срцев удар и срцево заболување инфекција

цироза на црниот дроб -лестероидни антиинфламаторни лекови, како што се „аспирин" и „ибупрофен" „напроксен" -

тешка алергиска реакција

(анафилакса)

тешки изгореници тешка дехидратација

Болести што

ги

оштетуваат

п филтрите" згрутчена крв во артериите и вените во и околу бубрезите наслојки на холесте рол кои го блокираат протокот на крв во бубрезите гломерулонефритис или воспалување на бубрезите хемолитичноурем) ичен синдром -

-

и

инфекција -лупус лекови, како што се одредени цитостатици, антибиотици контрасти коисе кор истат за визуелизација на бубрезите

мултипен миелом склеродерма тромботична тромбо цитопенична пурпура токсини, како на пр имер алкохол, тешки метали и кокаин

Човечкиот организам има потреба 5 отсто од калориите да бидат обезбедени од протеинска храна. Кога ќе се надмине потребната доза од протеини, вишокот се исфрла и при тоа се зголемува филтрирачкиот процес на крвта низ се зголемува и протокот бубрезите, со што на крв низ бубрезите и води до нивно Ова оштетување. оштетување станува уште позаканувачко кога постои и некоја друга болест, како дијабетесот, зголемениот крвен притисок, полицистичните јајчници, атеросклерозата. Дури и кога се здрави бубрезите и се во нормална кондиција, вишокот протеини во исхраната ги оптоваруваат и „ги така, многу преморуваат" бубрезите, па побрзо се оштетува бубрежната функција.

Press CLIPPING, tel.: +389 2 30 94 025, fax: +386 2 30 61 697, e-mail: info@pressclipping.com.mk, www.pressclipping.com.mk, www.m1g.info


Македонија

25.3.2013

www.a1on.mk

Title:

Пушењето цигари убива 18.000 Чеси годишно

Author:

Page, Termin:

Rubrika, oddaja:

Genre:

Area/Duration: Attachments:

1,00

Circulation:

1964816.jpg

Една третина од граѓаните на Чешка редовно пушат цигари и од штетните последици секоја година умираат околу 18.000 Чеси, јави дописникот на МИА од Прага.Истражувањето на Центарот за зависност од тутун, покажува дека како последица од пушењетоцигари 8.000 луѓе умираат од рак, 7.000 од болести на срцето и крвотокот, 2.000 од болести на респираторните органи и 1.000 од други болести.Најчесто, во 90 проценти од случаите кога пациентот заболува од рак, како последица од пуш ењето на цигари, тој се појавува на белите дробови и од 8.000 смртни случаи тој е директна причина кај 5.000 од нив.Во Чешка, веќе долги години се прават обиди сосема да се забрани пушење то во рестораните и кафеаните, а сега тоа е решено со посебни места за пушачи и непушачи кои не се физички одделени.- Околу 17 проценти од инфарктите, односно 4.500 инфаркти годишно не би се случиле доколку не се пуши воопшто во баровите и местата за јадење, смета Ева Краликова од Центарот за зависници од цигари.Последната анкета на Карловиот универзитет во Прага покажа дека 30 проценти од младите луѓе меѓу 18 и 22 години, кои почнале да пушат пред да станат полнолетни, тоа немале да го направат доколку било забрането пушењето во рестораните, баровите и дискотеките.Според експертите, пушењето негативно влијае и на здравите деца, кои се уште немаат добро изграден имунитетен систем и не треба да престојуваат во простории каде што се пуши.- Пуше њето предизвикува десет проценти од болеста акутна леукемија кај децата. Но, на прво место предизвикува респираторни болести-најчесто децата имаат проблеми со дишните патишта и средното уво, како и астма, објаснува лекарката.

Page: 20

Press CLIPPING, tel.: +389 2 30 94 025, fax: +386 2 30 61 697, e-mail: info@pressclipping.com.mk, www.pressclipping.com.mk, www.m1g.info


Македонија

25.3.2013

www.femina.mk

Title:

6 мали промени кои ќе ви ги зголемат шансите да зачнете

Author:

Page, Termin:

Rubrika, oddaja:

Genre:

Area/Duration: Attachments:

1,00

Circulation:

1965371.jpg

Со месеци се обидувате да зачнете и иако нема медицински проблем кој би ви попречил во остварувањето на сонот да станете родители, тестот за бременост секогаш останува на една цртичка? Тоа е ситуација во која се наоѓаат многу парови. Понекогаш зачнувањето не е толку лесно како што сме си замислувале. Додека некои се доволно среќни да си ја исполнат желбата со еден обид, за други парови забременувањето е макотрпен процес. Веројатно веќе ве советувале да ја нормализирате телесната тежина и да сеоткажете од алкохолот и пушењето за да ја зголемите веројатноста да зачнете . Но, постојат и други мали промени со кои можете да си помогнете. 1 Засакајте го сонцето Искористете го сонцето за да ја подобрите плодноста. Бесплатниот извор на светлина и топлина ја подобрува плодноста и кај мажите и кај жените, зголемувајќи го нивото на витамин Д во телото. Додека сме изложени на сонце, ние го акумулираме „сончевиот“ витамин Д, кој кај жените ги балансира нивоата на естроген и прогестерон, акај мажите го зголемува бројот на сперматозоиди, го подобрува либидото и го покачува нивото на тестостерон. Дополнително, сонцето го подобрува расположението и го намалува стресот. 2 Избегнувајте го напорното вежбање Додека умереното вежбање може на позитивен начин да влијае врз женската плодност, интензивната физичка активност го зголемува ризикот од нередовни менструации и го отежнува зачнувањето. Напорното вежбање го намалува нивото на прогестерон и ја отежнува овулацијата. Ако планиратеда забремените, најдобро е да го ограничите вежбањето на максимум 7 часа неделно. 3 Исфрлете ги транс мастите од исхраната Стојте подалеку од помфритот и омилениот калоричен сендвич. Транс мастите кои се содржат во брзата храна и производи како маргарин сè почесто се поврзуваат со намалена плодност кај жените. Транс мастите ја намалуваат способноста на телото да реагира на инсулинот, а жените кои имаат инсулинска резистентност или дијабетес почесто страдаат од нередовни овулации. 4Советувајте го саканиот да внимава на топлината во интимната регија Високата температура во интимната регија може да влијае на производството и квалитетот на спермата. Мажите треба да ги избегнуваат топлите бањи и сауните, како и долгото возење велосипед, а треба да ја преферираат пошироката долна облека. Особено е важно да се избегнува поставување на лаптопот во скутот, бидејќи топлината го намалува бројот на сперматозоиди. 5 Избегнувајте лубриканти Лубрикантите влијаат на движењето насперматозоидите и не се препорачуваат кога планирате да зачнете . Исто така, некои лубриканти содржат хемикалии кои ги убиваат сперматозоидите, па најдобро е да се ослоните само на природната влажност на вагината. 6 Внесувајте повеќе цинк Цинкот е многу важен не само за женската, туку и за машката плодност. Овој минерал ја потпомага овулацијата кај жените, а кај мажите го зголемува производството на сперма. Исто така, цинкот го намалува ризикот од спонтан абортус во раните фази одбременоста. Истражувањата покажуваат дека се потребни најмалку 15mg цинк дневно за да се подобри плодноста. Консумирајте повеќе храна богата со цинк, како риба, црвено месо, семки од тиква итн. Релаксирајте се и уживајте. Стресот е ваш голем непријател кога сакате да станете мајка Follow femina_mk

Page: 21

Press CLIPPING, tel.: +389 2 30 94 025, fax: +386 2 30 61 697, e-mail: info@pressclipping.com.mk, www.pressclipping.com.mk, www.m1g.info


25.3.2013

www.kanal77.com.mk

Title:

Се за астмата

Македонија

Author:

Page, Termin:

Rubrika, oddaja:

Genre:

Area/Duration: Attachments:

1,00

Circulation:

1965019.jpg

СимптомиНекои луѓе болни од астма преживуваат само слаби и ретки напади; за нив оваа болест претставува повремена мачнина. За други, пак, нападите можат да бидат чести и силни и да бараат итно медицинско лекување.Ако имате астма, лекарот мора редовно да ве следи и мора да барате итна медицинска интервенција при посилен напад. Со препознавање на прекинувачот во вашиот случај можете да научите да ја намалите јачината и зачестеноста на нападите на астма, а можеби и целосно да ги избегнете.Астматане е проблем со вдишувањето, туку со издишувањето. Во текот на нападот на астма, стегањето на мускулите и бронхијалните ткива кои отекуваат ги стеснуваат ситните дишни патишта во белите дробови, кои потоа се затнуваат со прекумерната слуз. Застојаниот воздух останува заробен на дното на белите дробови, принудувајќи ве да го употребувате горниот дел од белите дробови за со голема мака да вдишете воздух. Слабите и умерени напади се состојат од кратки појави на останување без здив и бревтање. Вотешки случаи дишните патишта во белите дробови стануваат толку тесни и затнати што дишењето станува невозможно. Нападот може да помине брзо или да трае по- долго од еден ден.Понекогаш симптомите се враќаат ненадејно и со ненадејна силина. Овој „втор бран” на напади може да биде потежок и поопасен од почетниот напад и може да трае со денови, па дури и со недели. Астмата е доста честа болест, на пример, од неа боледуваат меѓу 15 и 16 милиони Американци. Почеста е кај децата отколку кај возрасните,астмата е основна причина за изостанувањето од училиште и за исполнетоста на детските одделенија во болниците.Иако астмата е ретко смртоносна болест, таа е многу сериозна болест. Ако имате астма, мора да побарате помош од лекар пред да ги пробате алтернативните начини на лекување.ПричинителиЗа заболување од астма нема една причина; поточено, нападите може да ги предизвикаат низа различни фактори кои дејствуваат одвоено или во комби- нација. Алергиите се основниот причинител. Меѓу 50 и 90проценти од астматичарите боледуваат од алергии.Најчестите алергени, или материи кои предизвикуваат алергии, се поленот, тревата, правот, мувлата, тутунскиот чад и честичките од изумрена кожа и плунка од животинско потекло (влакна и пердуви од домашни миленичиња). Кога ќе се вдишат, овие материи можат да предизвикаат ослободување на хистаминот и другите хемиски материи во организмот, што предизвикува алергиска реакција и напади на астма. Другите алергени вклучуваат хемиски испарувања;ацетилсалицилната киселина или нејзините состави, како што е фенилбутазон, индометацин, ибупрофен и други нестероидни лекови против воспаленија; и сулфиди, чиишто високи концентрации се наоѓаат во некои видови храна и течности.Уште еден важен фактор кај астмата сврзана со алергиите е наследноста: научниците откриле ген кој, по се изгледа, ги прави луѓето чувствителни на оваа болест. Инфекциите на белите дробови, исто така, можат да предизвикаат астма. Бронхолитии, вирусна инфекција на дишнитепатишта од која вообичаено заболуваат двегодишните или уште помалите деца, е честа причина за астма кај деца.Кај возрасните астмата може да се развие како последица на инфекции на горните дишни патишта, како бронхитисот. Меѓу другите предизвикувачи на астмата се вбројуваат физичките напори, емоционалниот стрес и некои стресови од околината, како што е загадениот воздух.ДијагностицирањеЗа да се утврди дали имате астма, лекарот веројатно, ќе изврши проверка на функциите на вашите бели дробови, сокоја се мери јачината на вашето издишување. Лицето кое нема астма, по правило, може да издиши околу 75 до 85 проценти од воздухот од белите дробови во рок од една секунда, испразнувајќи ги во рок од три секунди. На астматичарот му се потребни шест или седум секунди за да го истисне сиот воздух од белите дробови. Проверката на функциите на белите дробови се нарекува тест на врвот на проток на воздухот, со која се означува резултатот додека вие издишувате во справата за мерење на врвот на протокна воздух. Вашиот лекар може да ви препише апарат, така што ќе можете и дома да ја следите болеста.ЛекувањеАко имате астма, мора редовно да одите на лекар; кај потешките напади секогаш е неопходно конвенционалното медицинско лекување. Низа алтернативни начини на лекување можат да помогнат кога се користат заедно со конвенционалниот облик на лекување.Конвенционална медицинаПо дијагностицирањето на астмата првиот чекор би морал да биде договор со лекарот за планот за лекување. Како дел од тојплан, лекарот, можеби, ќе побара секојдневно да водите дневник, бележејќи ги факторите од околината и емоционалните фактори кои ги предизвикуваат нападите на астма. Тоа не само што ќе му помогне на лекарот да ја следи болеста, туку ќе ви помогне и вам да го препознаете и да го избегнувате тоа што ја предизвикува астмата.За медицинското лекување на астмата лекарите воопшто препишуваат бронходилататори, лекови со чија помош стеснатите дишни патишта во белите дробови се прошируваат. Овие лековиможе да се добијат во облик на спреј и таблетки.Бронходилататорите за инхалација, кои се произведуваат како спреј или во облик на баждарен инхалатор, личат на адреналин (вештачки произведена верзија на хормонот адреналин кој се создава во организмот). Лекарите обично ги сакаат повеќе бронходилататорите за инхалација, како што е изопротеренол, метапротеренол, изоетарин и салбутамол, затоа што тие влегуваат директно во белите дробови и затоа што во нив е употребено 1000 пати помалку лек отколку вооралните облици. Едно до две вдишувања го намалуваат бревтањето и стегањето во градите кои се јавуваат со слаби до умерени напади.Предупредување: бронходилататорите се силни лекови. Ако претерано ги употребувате можат да предизвикаат опасни придружни дејства, како што е високиот крвен притисок. Оралните бронходилататори, во кои се вбројуваат теофилин, метапротеренол, салбутамол и тербуталин можат да се добијат во течен облик, таблетки или капсули. Често се препишуваат на лица кои не можат да гиподнесат лековите за инхалација или страдаат од хронична астма. Во тешки случаи можат да се Page: 22

Press CLIPPING, tel.: +389 2 30 94 025, fax: +386 2 30 61 697, e-mail: info@pressclipping.com.mk, www.pressclipping.com.mk, www.m1g.info


Attachments:

препишат и кортикостероиди, но лекарот мора внимателно да го следи ова лекување поради придружните дејства. Итните случаи можат да бараат инјекција или инхалација на доза адреналин за да се прочистат дишните патишта во белите дробови.Ако причината за вашата астма се алергиите (особено на полен или боцнување од инсект), вашиот лекар можеби ќе ви предложи имунотерапија. Со постепено изложување на организмотна одреден алерген преку низа инјекции, имунотерапијата може да му помогне на вашиот имунолошки систем да го изгради одбранбениот механизам; со текот на времето алергиските реакции можат да се намалат или во целост да исчезнат.Алтернативна медицинаМногу луѓе ја наведуваат успешноста на алтернативните облици на лекување кај астмата, но дури и заговорниците ги препорачуваат овие методи како дополнение на конвенционалните облици на лекување. Запомнете: кога еднаш ќе се дијагностицира, астмата морада ја следи лекар, а потешките напа- ди секогаш бараат помош од конвенционалната медицина.АкупресураСо примена на лесно притискање на одредени точки на телото можете да ја намалите мачнината предизвикана од астмата. Пружајќи ја десната рака преку левото рамо, цврсто притиснете го делот од грбот меѓу двете лопатки и 'рбетот; длабоко вдишете петпати, а потоа повторете на другата страна. Или ставете ги дланките на градите, со палците свртени нагоре и напипувајте ја чувствителната точка до граднатакоска, веднаш под клучната коска. Силно притискајте две минути.АкупунктураНеколку медицински испитувања навестуваат дека со помош на акупунктурата можат да се ублажат симптомите на астма. Постапката би требало да ја изведува само овластен експерт за акупунктура.АроматерапијаСо помош на етеричните масла, како што е маслото од еукалиптус, лаванда, бор и рузмарин може да се олесни дишењето и да се ублажи назалната конгестија. Ако вдишете низ нос неколку капки од едно масло или смеса од неколку однив капнати на марамче или ткаенина, можете да го олесните дишењето кај лесните напади на астма. Ако ви е затнат носот и во некое друго време (не само во текот на нападот), измешајте неколку капки од етеричното масло во мијалникот полн со врела вода, покријте ја главата со крпа и вдишете ја мирисната пареа низ нос.Кинески билкиКинеската билка ефедра е делотворен бронходилататор. Внимание: големи количества од оваа билка можат да имаат исто дејство како и големи количества адреналин\ неупотребувајте ја ако имате висок крвен притисок или срцево заболување. Направете чај, комбинирајќи 5 грама ефедра, 4 грама стапчиња од кора од цимет, 1,5 грама сладок корен и 5 грама семки од кајсија. Потопете ја смесата во студена вода, а потоа ставете ја да проврие. Чајот пијте го топол.Останати лековити билкиСо помош на вистински оман, корен кој дејствува смирувачки, можете да го исчистите организмот од прекумерна слуз. За подготовка на чајот, 1 лажичка иситнет корен додајте полна чашастудена вода; пуштете да отстои 10 часа, потоа процедете и пијте ја течноста топла трипати на ден. Чајот направен од полен се препорачува за смирување на слузницата, особено во текот на ноќните напади.РефлексологијаМасирајте ја кожата меѓу палецот и другиот прст на двете нозе; се вели дека овој дел соодветствува за вашето грло и бели дробови. Потоа, виткајте ги прстите така да бидат раширени, масирајте го горниот дел на стапалото, дел за кој се вели дека соодветствува за белите дробови иградите.ЈогаЈогата може да ви помогне да научите да дишете длабоко и да се олабавите, со што ќе можете поделотворно да го решите стресот кој честопати е .прекинувачот” на астмата.ПревенцијаНаучете се да ги препознавате „прекинувачите”-материи кои кај вас ги поттикнуваат нападите на астма: водете дневник со подробности за сите емоционални предизвикувачи и фактори од околината кои ве погодуваат секој ден во текот на неколку месеци. Кога имате напад на астма, прелистајте го дневникот да видите које факторот, или комбинација на фактори, кои можеле да придонесат за тоа.Дома следете ги промените во капацитетот на белите дробови, служејќи се со справата за мерење на врвот на проток на воздух која може да ви ја препише лекар. Бидејќи сте предупредени за намалувањето на способноста да издишете, можете да преземете мерки на претпазливост и да ја намалите тежината на нападот на астма.Избегнувајте храна и пијалаци кои имаат висока концентрација на сулфид, како што е пивото, виното, винскиот оцет,и инстант чајот, сок од грозје, лимонов сок, грозје, свежи ракчиња, тесто за пица, сушено овошје (како кајсии и јаболка), конзервиран зеленчук, инстант компир, пченкарен сируп, овошен прелив и меласа (шеќерен сируп). Некои нутриционисти препорачуваат избегнување храна која предизвикува прекумерно создавање слуз, како млекото.Со помош на дневна доза на витамини од групата Б (50 до 100 мг) и магнезиум (400 до 600 мг) можете да ја намалите зачестеноста и јачината на нападите на астма.Факти изаблуди за астматаЗаблуда: Астматичарите не смеат да вежбаат.Факт: Телесните вежби се подеднакво важни за астматичарите како и за сите останати. Снабдени со соодветниот лек, астматичарите можат нормално да вежбаат. Напомена: многу лекари на астматичарите им препорачуваат пливање, бидејќи влажноста го олеснува дишењето. Хлорот во базените може да предизвика алергиска реакција, придвижувајќи го така астматичниот напад.Заблуда: Астмата ќе ја „надраснете".Факт: Ова е и точно и неточно. Иако се чинидека половина од луѓето кои имале астма помеѓу 2 и 10 години ја „надраснуваат“ оваа болест, во многу случаи таа се враќа кога ќе зајдат во триесеттите години. Исто така, можно е астмата да се развие кај возрасно лице кое не ја имало како дете.Заблуда: Мајки кои страдаат од алергии не би смееле да дојат.Факт: Кај децата кои се дојат помала е веројатноста дека ќе станат алергични.

Page: 23

Press CLIPPING, tel.: +389 2 30 94 025, fax: +386 2 30 61 697, e-mail: info@pressclipping.com.mk, www.pressclipping.com.mk, www.m1g.info


Македонија

25.3.2013

www.libertas.mk

Title:

Синот на Аркан ги билда мускулите

Author:

Page, Termin:

Rubrika, oddaja:

Genre:

Area/Duration: Attachments:

1,00

Circulation:

1964096.jpg

Вељко Ражњатовиќ со новата фотка на неговиот Фејсбук профил покажува дека често посетува теретана и дека веќе му се познаваат стомачните мускули.Шеснаесетгодишниот син на Цеца и Аркан е честа мета на српските таблоиди токму поради бурниот тинејџерски живот. Тој објавува фотки и со циг ара ,како и фотографии од ноќните лудувања и тоа со постари девојки. И Вељко и неговата сестра наголемо ги полнат таблоидите. Неговата сестра Анастасија не ја крие врската со нејзиното момче, па така редовно ја имаво медиумите. На сето ова нивната славна мајка Цеца Ражњатовиќ не реагира иако во едно од нејзините интервјуа изјави дека е тешко да биде мајка на двајца тинејџери. Вељо и Анастасија учат на Кипар каде Цеца има и нејзина вила.

Page: 24

Press CLIPPING, tel.: +389 2 30 94 025, fax: +386 2 30 61 697, e-mail: info@pressclipping.com.mk, www.pressclipping.com.mk, www.m1g.info


Македонија

25.3.2013

www.novamakedonija.com.mk

Title:

Не гласаат оти ниеден политичар не ги посетил

Author:

Page, Termin:

Rubrika, oddaja:

Genre:

Area/Duration: Attachments:

1,00

Circulation:

1964371.jpg

Патот за планинските села Орманли, Дарламбоз и Мемешли на Беласица почнува да се искачува од селото Костурино Вo Орманли, Дарламбоз и Мемешли Од Струмица до Костурино асфалтниот пат е одличен, но од Костурино нагоре, штом ќе ги напуштате последните куќи, почнува макадамскиот пат. Екипата на „Нова Македонија“ ги посети овие места со возило „ланд ровер“ на Дирекцијата за заштита и спасување, оти со друго ништо не се оди, освен со коњска кола. Ги посетивме од две причини. Прво, затоа што големброј од населението во овие три села одамна ги напуштило и се иселило во Измир, Турција, а се води на списоците за гласање и, второ, затоа што градоначалникот Зоран Заев, во својата програма, за трет мандат, вети дека на овој потег се планира да се развие рурален туризам. Во Орманли, од вкупно 16 запишани гласачи, има само четворица, другите се иселиле одамна во Измир, Турција. Продолжуваме за селото Дарламбоз, кое е на 15 километри од селото Костурино. Селото е многу поголемо. Порано ималостотина семејства, сега останале само 16 куќи со луѓе. Другите се празни. - Тешко се живее овде. Нема пат. Нема работа. Од осумдесетина куќи жителите се иселија во Турција. Се занимаваме со одгледување тутун и добиток. Секоја куќа има по пет-шест грла добиток. Ако некој со трактор оди за Костурино, по него нарачуваме да ни донесе продукти. Само пет дечиња има во училиштето - вели Рамиз, кој се смешка и потешко зборува македонски јазик. Рамиз од Дарламбоз објаснува дека не е оженет иако има надтриесет години. Исто и неговите двајца браќа не се оженети, оти момите не сакале да се мажат во селото, оти живејачката била тешка. На прашањето зошто не гласал, Рамиз објаснува дека не знае за кого да гласа, оти никој од политичарите не ги посетил. Во Мемешли, ситуацијата е иста. Членовите на избирачките одбори, кои сепак останаа до 19 часот, до крајот на гласањето со себе понесоа свеќи, оти ноќта е темно и ладно. Ние се вративме за Струмица, со надеж дека идниот пат од овие три села можеби ќестане и одлична туристичка дестинација.

Page: 25

Press CLIPPING, tel.: +389 2 30 94 025, fax: +386 2 30 61 697, e-mail: info@pressclipping.com.mk, www.pressclipping.com.mk, www.m1g.info


25.3.2013

www.okno.mk

Title:

Одразот на месечината

Македонија

Author:

Page, Termin:

Rubrika, oddaja:

Genre:

Area/Duration: Attachments:

1,00

Circulation:

1964316.jpg

Мојата омилена пивница „Одразот на месечината“ се наоѓа на две минути од автобуската станица, но е во споредна улица, така што таму никогаш не налетуваат пијаници и наметливци, дури ни во сабота навечер. Муштериите, иако прилично бројни, главно се редовни посетители кои секоја вечер седат на своите места и доаѓаат колку заради пивото, толку и заради муабетот. Ако некој ве праша зошто ѝ давате предност на одредена пивница, би изгледало најлогично на прво место да го ставите пивото, но мене кај„Одразот на месечината“ најмногу ме привлекува она што се нарекува „атмосфера“. Да почнеме од тоа дека целата архитектура и мебел се исклучиво викторијански. Во неа нема маси прекриени со стакло или други модерни неволји, како што, од друга страна, нема ниту лажни кровни греди и импровизирани камини во аглите, или пластични плочи кои би требало да го надоместат дабовото дрво. Гранулирана дрвенарија, украсни огледала зад шанкот, огништа од излеано железо, цветен таван со темножолти дамки одчадот од цигари, препарирана биволска глава над ѕиданиот камин - сè е во знакот на едноличната и удобна грдотија на деветнаесеттиот век. Во зима обично гори силен оган во барем две простории, а викторијанската архитектура овозможува доволно слободен простор за движење. „Одразот на месечината“ има точилница за пијалак од нога, салон, сала за дами, продавница за оние кои се премногу срамежливи за да го пијат јавно своето вечерно пиво, а на катот има трпезарија. Игри се играат само во точилницата,така што во другите простории може да се движите без постојано да се наведнувате за да ги избегнете стрелките кои летаат. Во „Одразот на месечината“ секогаш е доволно тивко за да можете да разговарате. Во локалот нема ниту радио ниту клавир, а дури и на Бадник и во слични прилики се пее многу умерено. Келнерките ги знаат повеќето од гостите по име и се грижат посебно за секој од нив. Сите тие се средовечни жени - две од нив имаат коса обоена со необични нијанси - а секого го викаат „драги“ безоглед на возраста или полот. („Драги“, а не „срцка“; пивниците во кои келнерките ве викаат „срцка“ секогаш имаат непријатна, разуздана атмосфера.) Во „Одразот на месечината“ не може да добиете вечера, но постои тезга со ладни јадења каде што може да купите сендвичи со колбаси, школки (што е специјалитет на локалот), сирење, кисели пиперки и краставички, и она големо печиво со ким кое изгледа дека се продава само во пивниците. Шест денови во неделата, на катот, за отприлика три шилинзи, може дадобиете добар, солиден ручек, на пример, батак, два вида зеленчук и ролат со мармалад. Посебна чар на ручекот му дава stout-от од буре (stout-вид силно пиво). Не знам дали десет проценти од лондонските пивници точат stout од буре, но „Одразот на месечината“ е една од нив. Тоа е питка, густа варијанта на stout која е попријатна кога се пие од чаша од калај. Во „Одразот на месечината“ се внимателни околу садовите од кои се пие, така што никогаш нема да ја направат таа грешка да ви сервираат пинта(1 пинта = 0,47 литри) пиво во чаша без дршка. Освен стаклените и криглите од калај, ги имаат и оние згодни порцелански кригли со јагодесто-црвенкаста боја, кои сега ретко можат да се најдат во Лондон. Порцеланските кригли престанаа да се користат пред триесет години, бидејќи повеќето луѓе сакаат да го гледат својот пијалак, но според мојот вкус пивото е подобро кога се пие од порцелан. Големото изненадување на „Одразот на месечината“ е градината. Поминувате низ тесниот ходник кој води надвор одсалонот и се наоѓате во прилично големата градина со платани под кои се наоѓаат мали зелени маси и железни столови. Во едниот агол на градината се наоѓа лулашка и тобоган за деца. Во летните вечери овде се одржуваат семејни забави; седите под платанот и со мелодијата на веселите восклици на децата кои се спуштаат низ тобоганот пиете пиво или јаболкова ракија од буре. Количките со мали деца се поставени покрај влезот. Без оглед на тоа колку добри страни има „Одразот на месечината“, мислам декаградината е најголемата предност, бидејќи овозможува излегување на целото семејство, така што мајката не мора да остане дома и да го чува бебето, додека таткото сам излегува надвор. Иако на децата им е дозволено да седат само во градината, тие сакаат да ѕирнат во пивницата, па дури и да им донесат пијалак на своите родители. Тоа, верувам, е против законот, но тој закон заслужува да биде прекршен, бидејќи токму таа пуританска бесмислица - да се исклучат децата од пивниците, а тоа во извесна меразначи и жените - ги претвори таквите места во обични продавници за пијалак наместо места за собирање на семејствата, што би требало да бидат. „Одразот на месечината“ е мојот идеал за тоа како би требало да изгледа една пивница - барем на подрачјето на Лондон. (Предностите кои ги очекувате од селските пивници се малку поинакви.) Но, сега е време да открие нешто што остроумниот и трезвен читател веројатно веќе го насетил. Место како „Одразот на месечината“ не постои. Што значи дека можеби постоипивница со тоа име, но јас не знам за неа, ниту знам некаква пивница која ги има сите добри страни споменати овде. Знам пивници во кои пивото е добро, но таму не можете да добиете јадење; знам други во кои можете да каснете нешто, но се гласни и преполни, и некои кои се мирни, но пивото главно е кисело. Што се однесува до градините, отприлика можам да се сетам само на три пивници во Лондон кои ги имаат. Но, да бидеме праведни, знам неколку пивници кои речиси се како „Одразот на месечината“.Погоре споменав десет добри страни кои совршената пивница би морала да ги има, а знам една која има осум од нив. Меѓутоа, дури ни таму нема stout од буре и порцелански кригли. Ако некој знае пивница која има stout од буре, отворен камин, евтино јадење, градина, мајчински настроени келнерки, а нема радио, би бил среќен да дознаам за неа, па макар името да ѝ биде прозаично како „Red Lion“ или „Railway Arms“

Page: 26

Press CLIPPING, tel.: +389 2 30 94 025, fax: +386 2 30 61 697, e-mail: info@pressclipping.com.mk, www.pressclipping.com.mk, www.m1g.info


Македонија

25.3.2013

www.plusinfo.mk

Title:

УСАИД ќе ги обучува фирмите да штедат енергија

Author:

Page, Termin:

Rubrika, oddaja:

Genre:

Area/Duration: Attachments:

1,00

Circulation:

1964596.jpg

Македонија има четири пати повисока примарна потрошувачка на енергија по единица бруто домашен производ отколку земјите на ОЕЦД и има енергетски најинтензивна индустрија во Европа. За десет години потрошувачката на електрична енергија е зголемена за 11 проценти, а со тоа и узвозот на енергија секоја година се зголемува, посочи денеска Драган Блажев, за време на презентацијата на Проектот за индустриски менаџмент, поддржан од Агенцијата за меѓународен развој на САД (УСАИД). преку кој фирмите ќесе обучуваат да штедат енергија. - Вкупно 29,3 проценти од потрошувачката на електрична енергија се остварува во индустријата и тоа во металургијата 59 отсто, во секторот градежни материјали 15 проценти, а во групацијата храна и тутун околу 7 проценти – рече Блажев. Високиот процент на учеството на енергијата во цената на крајниот производ, вели Блажев, влијае и на конкурентноста на индустриските производи, што пак се одразува на целокупните резултати што ги остваруваат фирмите. Оттука ипотребата фирмите да воспостават технички системски стандарди за заштеда на електрична енергија ISO 50001. - Фирмите во иднина ќе мора да воспостават систем за управување со енергијата како дел од целокупниот процес на работа, исто како грижата за другите делови од работењето: човекови ресурси, финасирањето и другите параметри – вели експертот за енергетска ефикасност Данчо Узунов. Според него, во борбата со конкуренцијата, фирмите немаат друг избор освен да воведат енергетско управување, новели во прашање е дали тоа ќе го направат порано или подоцна. „Проектот за индустриски менаџмент “ стартуваше во јануари и во текот на наредните три години треба да овозможи што поголем број мали и средни фирми да се обучат да штедат енергија. УСАИД за негово реализирање издвои 1,3 милиони долари. Во рамките на проектот ќе има промоција на стандардот ISO 50001, ќе има обуки за имплементација на енергетската ефикасност, обука за воведување технички системи за управување со енергија и обука задомашни инжeнери. УСАИД ќе кофинансира и дел од трошоците на компаниите. Р.И.М.

Page: 27

Press CLIPPING, tel.: +389 2 30 94 025, fax: +386 2 30 61 697, e-mail: info@pressclipping.com.mk, www.pressclipping.com.mk, www.m1g.info


25.3.2013

www.republika.mk

Title:

Кутија цигари како бинго

Македонија

Author:

Page, Termin:

Rubrika, oddaja:

Genre:

Area/Duration: Attachments:

1,00

Circulation:

1964697.jpg

Редовен читател на „republika“ испрати слики до редакција со кои покажува дека во една кутија од „неговата“ марка цигари често налетува на други цигари. Без намера да се жали, да бара отштета или да рекламира или да прави антиреклама на тутунската компанија, читателот само повикува на доследност во работата. Особено што мешањето на цигарите се жали на вртоглавица и кашлица. Од наша страна, како медиум, овој текст не е во насока на промовирање на пушењето, туку од аспект на заштита напотрошувачките права.

Page: 28

Press CLIPPING, tel.: +389 2 30 94 025, fax: +386 2 30 61 697, e-mail: info@pressclipping.com.mk, www.pressclipping.com.mk, www.m1g.info


Македонија

25.3.2013

www.taratur.com

Title:

Топлес фотографии можат да ја чинат живот 19-годишната исчезната

Author:

Page, Termin:

Rubrika, oddaja:

Genre:

Area/Duration: Attachments:

1,00

Circulation:

1963563.jpg

Амина е 19-годишна девојка од Тунис, припадничка на феминистичкото движење Фемен, која исчезна откако објави свои топлес фотографии на Фејсбук. The Atlantic пренесува дека Амина , откако ги објави своите разголени фотографии, беше испратена на психијатар од нејзините родители, мораше да се соочи со осуда од општеството и семејството, како и со разни закани со смрт, а моментално од неа е изгубена секаква трага. Амина, чие презиме не е познато, на Фејсбук страната од групата Femen-Tunisфотографиите ги објави со порака ’Ебете се со вашите морали’, испишан врз разголениот преден дел од нејзиното тело. После тоа, објави уште една разголена фотографија, на која пуши цига ра, а врз нејзините гради пишува ’Моето тело ми припаѓа мене и не е извор на ничија гордост’. Откако веста излезе во јавност, активистите за човекови права ги повикаа граѓаните да дадат поддршка за младата Амина. До овој момент повеќе од 15.000 луѓе ја потпишаа петицијата и повикаа на 4 април да се одржи протестпротв прогонството на Амина. „Амина и јас бевме во контакт до пред четири дена, кога се губи секаква нејзина трага. Нејзиниот мобилен и нејзиниот профил на Фејсбук се исклучени“, изјави Ина Шевченко , администратор на Фејсбук групата Femen. Тие две последниов месец разговараа за идејата за иницирање на огранок на Фемен во Тунис. „Младата дама мора да биде казнета со 80 до 100 удари со камшик, но поради сериозноста на злосторот кој го направи, заслужува да биде каменувана до смрт. Нејзинатапостапка може да предизвика епидемија. Тоа е зараза и може да биде инспирација за други жени“, изјави исламскиот проповедник од Тунис Алми Адел .

Page: 29

Press CLIPPING, tel.: +389 2 30 94 025, fax: +386 2 30 61 697, e-mail: info@pressclipping.com.mk, www.pressclipping.com.mk, www.m1g.info


26.3.2013

Утрински весник

Title:

До победата и по неа

Author:

ЕРОЛ РИЗАОВ

Rubrika, oddaja: Area/Duration:

Македонија

Page, Termin:

Актуелно 625,69

6

Genre:

вест

Circulation:

8.000,00

Attachments: ЕРОЛ РИЗАОВ

До иобедата и ио неа успешни средини победува знаењето. Во Македонија, како многу средина, веќе седум години на сите избори по ред победува Никола Ѓруевски и ВМРО ДПМНЕ. Зад победите стојат саде дела, успеси и знаење. Никола Груевски е првиот македонски премиер кој по осамостојувањето дозна дека каде што има сиромаштија нема демократија. Во беда и мизерија слободата нема поголема цена од полн стомак. Никола Груевски, исго така, е првиот македонски политички лидер кој дозна дека не се прави предизборна кампања 20 дена пред избори, туку од првиот ден по изборите со жестоко темпо до следните избори. Практично, предизборната кампања на Груевски никогаш ни за еден миг не престанала во изминатите седум години. Тоа е жесток маратон кој трае додека си во политиката. Потоа се пишуваат мемоари. Што уште дозна Никола Груевски. Уште голобрадо момче, како моќта брокер, а потоа и како министер за трговија и финансиии ја дозна на парите. Тие прават вистински чуда. Како премиер го научи и тоа што не се купува со пари, се купува со многу пари. Така пред вонредните парламентарни избори 2011 година од заемот на ММФ во износ од 460 милиони евра, со право на негово користење само во непредвидливи ситуации кои можат да влијаат врз економските реформи, тој за сосема друга намена повлече околу 230 милиони евра пред изборите. Пред заспаната опозиција спокојно ги смесги милионите во државната каса, со што ја озакони и легализира изборната корупција во која го вовлече и ММФ. Критиките, што беа упатени од бордот директори во ММФ зад затворени врати стасаа во Македонија одвај чујно дури по големата победа на Груевски на предвремените парламентарни избори. Критиките на Владата од првите луѓе на ММФ објавени само во еден весник имаа ефект како тапани после свадба. Владата не се обиде дури ни да го демантира големиот скандал. Исгото го направи Груевски и овојпат. Тоа што му забрани ММФ да ги користи преостанатите 230 милиони евра поволен заем не го онеспокои многу. Важно Груевски ја имаше во џеб формулата за победа на било кои избори. Ја задолжи државата за нови 230 милиони евра со многу понеповолна камата, но што е, тука е, изгледа толку чинат, големите Никола Груевски ја знае блескави изборни победи на формулата како се Груевски што ќе ги плаќаат и сегашните и идните генерации. победува на сите избори Нависгина, овојпат опозицијата не спиеше и се обиде да го спречи овој озаконет коруптивен проект за изборна победа. Ама, секој што сака да го спречи патот на парите за изборна победа и да ги загрози финансиските предизборни, изборни и постизборни текови не само што ќе изеде ќотек среде парламентот и ќе му се одземе легитимитетот на пратеник од специјалната полиција, туку ќе биде прогласен за учесник во државен удар. Сите во државата треба да не прави горди што не се покажаа многу трагични за јавноста ни ќотекот, ни кршењето на Усгавот, ниту отстранувањето на новинарите од своите работни месга. Изборната победа покажа дека бил сосема онеправдан стравот на Груевски и ВМРО ДПМНЕ што ги исфрлиле пратениците како партали, што ги замолчале новинарите да не бидат сведоци на вознемирувачки насгани. Дури и автентичните снимки на една пратеничка колку и да беа потресни и драматични го немаат ни оддалеку ефектот на полната држвна каса. Волшебна моќ има мирисот на парите. Кога ќе им пуштите четириесет и кусур милиони евра во рана пролет на тутунарите во Прилеп, што никогаш не се случило досега, не е тешко да се види дека ќотекот излегол од рајот и е многу лесно да погодите кој ќе победи уште во првиот круг. Парите позајмени од светските банки прават чудеса кога ќе ги зголемите пензиите подеднакво на сите со комунисгичка урамниловка. Парите имаат исцелителска моќ во најсиромапшата земја на Европа. Ако и тоа не стасува, тогаш се оди на тотална кампања на две нивоа: да се величаат сопствените успеси и да се сатанизира противникот. Тоа може да биде и многу евтино ако сите најгледани телевизии и комерцијални и јавниот сервис МРТВ се коалициски партнери на власта. Судејќи според рекламите во медиумите на овие избори имаше само една партија која прави дела и една друга која ги расипува. Ако и тоа не стасува и ако и натаму има уплав да не се изгубат изборите тогаш се тука нашите сонародници од Пусгец, од Косово, од цела Европа и од белиот свет да гласаат превентивно. Само една работа не чини. Сега Груевски и ВМРО ДПМНЕ со Ахмети и ДУИ ја имаат споделено целата власт. Од утре нема кој да биде виновен за се што ни се случува. Или пак Бранко ќе биде крив, сега поради тоа што е крив оти опозицијата изгуби. Природно. Па нели Груевски му порача да си седи таму кај што седи бидејќи само така може да победува постојано. Тоа било добро за ВМРОДПМНЕ, ама лошо за државата. Не верувам дека има нешто што е добро за ВМРО ДПМНЕ, а лошо за држвата. Се што е лошо за државата е лошо и за ВМРО ДПМНЕ. Ќе видиме дека е така многу бргу. Јас не би се радувал многу на ваква победа.

Вонапредната

Page: 30

Press CLIPPING, tel.: +389 2 30 94 025, fax: +386 2 30 61 697, e-mail: info@pressclipping.com.mk, www.pressclipping.com.mk, www.m1g.info


26.3.2013

www.brkajrabota.mk

Title:

Уште еднаш, ТИ!

Македонија

Author:

Page, Termin:

Rubrika, oddaja:

Genre:

Area/Duration: Attachments:

1,00

Circulation:

1966263.jpg

Збунето гледам во темното небо и некаде во далечините повторно те барам тебе. Зошто сè уште не можам да сфатам? Зарем после сè возможно е сè уште да чувствувам нешто за тебе? Ги бришам солзите од очите и некаде помеѓу размачканата маскара и солзите повторно те гледам пред мене. Зарем уште една болна фантазија која полека ме уништува и ме одделува од реалноста. Дали тоа значи дека конечно сум полудела!? Помеѓу солзите се меша некоја насмевка и сфаќам дека е вистина. Уште еднаш ТИ се појавувашво мојот живот како нејасна сенка облеана во спомените и вистината. Кој си ти, а која сум јас? Уште едно неразјаснето прашање кое се меша во љубовта и тишината. Зошто сега? Зошто денес кога ми се чини дека денот е толку совршен? Зошто повторно се мачам да започнам една приказна која треба да е одамна затворена? Немам одговор, само срцево кое чука забрзано. Потребен си ми. Дури сега го сфаќам ова, помеѓу солзите и полупразната чаша со вино која ја држам во раката. Сè уште те сакам... И ужасноми недостатуваш. Неволно го признавам тоа на себе и твојата сенка која ме демнее во далечините. Што навистина се случува со мене? Каква е оваа тешкотија која ми ги стега немарно градите? Се обидувам да те заборавам сега во моментов,да помислам дека си една бедна илузија која не заслужува да живее во моето срце, но едноставно посилни се чувствата од мене. Те сакам, иако се обидувам да ја скријам таа бедна вистина. Не знам како си ти, дали можеби некогаш помислуваш на мене!? Дали си среќен сосите тие девојки покрај тебе? Дали можеби сеуште се вплеткуваш во истите неволји не учејќи ја лекцијата никогаш? А токму тоа е она што го сакам кај тебе. Што не го прифаќаш светот сериозен каков што е. Иако претеруваш и срекно да ти кажам. Но, таа твојата слика како пушиш цигара задоволно поптрен на ѕидот никако не може да избледи од спомените. Штета што немав фотоапарат па да те сликам тогаш. Како спомен за тебе од една девојка која ти беше најобична игра. Но, можат ли толку лесно да сеодглумат бакнежите!? Сега анализирајќи ги спомените жалам што не те предизвикав никогаш. Што не се обидов да те соочам со вистината. Се сеќаваш на мене ? На нашите бакнежи, на лудилото кое пламтеше во твоите очи кога ми кажуваше те сакам !? Зарем се беше лага? Твојот благ поглед кога ме скенираше кога и да поминев покрај тебе. Нашите игри со погледите кои се топеа во очите на другиот!? Зарем тебе сè ти беше игра? Ако ДА, тогаш морам да ти признаам дека си проклето добар актер. Минедостасуваш,признавам. И ти, и нашите лудости, брзите возења, заплетканите слушалки, твоите пијанства кога те трезнев... Животот и соновите, потонати во фантазијата. Се обидувам да запрам тука, пред да биде доцна. Да потонам во спомените и да заборавам кој си ти. Длабоко подголтнувам и пијам една голтка од виното. Очите ми се насолзени, тонам во моите беспомошни фантазии. Не знам каде си сега. Не знам со кого. Не знам ни дали помислуваш на мене. Дали сè уште чувствуваш нешто за мене? Можебивина? Добро ли си? Ги бришам прашањата и солзите и воздивнувам. Да, те сакам. Па, дури и да испаднам губитник, признавам те сакам. Тивка ноќ, прекрасно вино и болни спомени. И еве си уште еднаш ТИ кој доаѓаш да ме „спасиш“ од уште една бессона ноќ... Мартина Ѓорѓевска

Page: 31

Press CLIPPING, tel.: +389 2 30 94 025, fax: +386 2 30 61 697, e-mail: info@pressclipping.com.mk, www.pressclipping.com.mk, www.m1g.info


Македонија

26.3.2013

www.denesen.mk

Title:

Како да се ослободите од целулитот

Author:

Page, Termin:

Rubrika, oddaja:

Genre:

Area/Duration: Attachments:

1,00

Circulation:

1966128.jpg

Целулитот се дефинира како хронично воспаление на еластичните сврзни влакна, а причини за настанување се : наследниот фактор и женскиот полов хормон естроген. Сепак не треба да се изостават и начинот на исхрана, стресот, лошите навики, видот на облеката и сл. Целулитот се појавува на местата каде што има масно ткиво најчесто тоа се стомакот и бедрата. Кога во организмот има вишок на токсини кои неможат да се отстранат, истите се наталожуваат и се отежнува нормалниот проток на крв и лимфа.Целулитот се наоѓа во длабоките делови на кожата-хидродермис, каде што масните клетки имаат тенденција да се зголемуваат, па така и целулитната маса, го зголемува обемот. На површината на кожата пак, настануваат деформации во вид на кора од портокал. Причини за појава на целулитот, може да бидат хормоните ( го има кај 90% од жените), начиниот на исхрана, малата физичка активност, пушењето и генетиката. Жените се предиспонирани да развијат целулит бидејки имаат помалу мускулна маса за разлика одмажите. Многу нутриционисти даваат податоци во намалување на целулитот кај пациентки кои внимавале на исхраната. Каква треба да биде исхраната? Потребно е да се внесува доволно количество на течности, препорачливо е барем 2 литра вода или незасладен чај. На овој начин ќе го надоместите изгубеното количество на течности и ќе се ослободите од токсините. Потребно е да ја елиминирате брзата храна, секакви чипсови, бел леб, животински масти, конзервирана храна, алкохол, сувомеснати производи.Доколку се борите против целулитот, особено е важно да го ограничите внесувањето на сол. Солената храна ( чипсови, сирење, како и дополнителното досолување на храната) има способност да ја задржува водата, со што се зголемува ризикот од појава на целулит. Внесувајте големи количини на овошје и зеленчук богати со витамин Ц, овесни снегулки, интегрален леб, морска риба, соини производи, јаткасти плодови, млеко и јајца.

Page: 32

Press CLIPPING, tel.: +389 2 30 94 025, fax: +386 2 30 61 697, e-mail: info@pressclipping.com.mk, www.pressclipping.com.mk, www.m1g.info


Македонија

26.3.2013

www.denesen.mk

Title:

Десетте најопасни секти во светот

Author:

Page, Termin:

Rubrika, oddaja:

Genre:

Area/Duration: Attachments:

1,00

Circulation:

1966860.jpg

Во прилог ви ја доставуваме листата на десетте најопасни секти кои се познати по своите радикални методи и кои често зад себе оставале бројни жртви. Наједноставно, тоа се новите верски движења чии верувања се бизарни, а обичаите конкретни и кои секогаш се водени од харизматични луѓе за кои се верува дека имаат посебни карактеристики, карактеристични за пророци, пишува „Хау Стаф Воркс“. Ова се десетте нјзлоогласени секти во светот: 1.Црквата Муновци Основана е од величествениот Сан Миунг Мун, којтврди дека Исус Христос му се покажал кога имал 16 години и го пратил да биде нов Месија. Мун тврди дека ќе ги спаси само оние кои ќе му бидат верни седум години и кои ќе се венчаат за партнер кој тој ќе им го одбере. 2.Рајнешпурам Бхагван Шри Рајнес не бил традиционален индиски гуру. Тој поседувал 93 Ролс Ројс. Во 1981 тој купил парче земја во Орегон каде неговите следбеници го изградиле градот Рајнешпурам, кој броел 2.500 жители. Подоцна следбениците отруле 750 луѓе за да го намали гласачкототело и се кандидирале на локалните избори. 3.Божји деца Сектата е основана во 1960 во Калифорнија од страна на свештеникот Дејвид Берг. Оваа организација броела повеќе од 4.000 членови. Поради либералната сексуална едукација, многумина го обвиниле за сексуално злоставување на деца, а биле познати и по честите оргии за да привлечат нови членови. Постојат и ден денес, под името „Фемили Интернешенел“. 4.Движење за обнова на 10-те божји заповеди Четири поранешни свештеници, две поранешни монахињи иедна поранешна проститутка проповедале дека крајот на светот ќе се случи на 31 декември 1999. година. Кога тоа не се случило, организирале голема веселба, наводно за доаѓањето на Девицата Марија на Земјата, на 17 март 2000 година, а кога ниту тоа не се случило, на местото на светилиштето се пронајдени голем број мртви тела. Мислеле дека се работи за масовно самоубиство, но востановено е дека се работи за масовно убиство. Сторителите никогаш не се пронајдени. 5.Аум Шинрикио Јапонецот Асахара Шокопрво отворил школа за јога, откако го запознал Дилај Лама и почнал да ги учи следбениците на комбинација на будизам, хиндуизам и христијанство. Набрзо стекнал голем број следбеници, околу 50.000 и полека започнал да се подготвува за војна против Владата. На 20. март 1995 година пет членови на култот во токиската подземна желзница пуштиле опасен плин, а притоа загинале 12 луѓе, додека 5.500 завршиле во болница. 6.Црвен сончев храм Основан е во Женева во 1984. година. Негови основачи се Џозеф ДиМамбро и Лук Жоур кои тврделе дека крајот на светот е блиску и дека единствено ќерката на Ди Мамбро, Емануела може да ги спаси така што ќе ги одведе на планетата која се врти околу ѕвездата Сириус. Во 1994. конечно биле сигурни дека крајот се ближи, па 53 членови по ред са самоубиле или биле убиени, зградата во која се собирале била запалена, а меѓу телата се пронајдени и телата на основачите. 7.Гранка Давидова Овој христијански култ го формирал Дејвид Кореш кој тврдел дека сите жени се неговидуховни сопруги, вклучувајќи ги и малолетничките, па се сомневало дека во сектата се врши злоставување на деца. Кореш дошол до големо количество оружје што воопшто не му се допаднало на Одделението за алкохол, тутун и оружје. Сепак, тој не им допуштил влез на агентите и по 50 дена опсада повеќе од 80 членови загинале во пожар кој ја зафатил зградата во 1993. година. 8.Врата до рајот Во седумдесетите години од минатиот век Маршал Еплвајт и Бони Нетлс верувале дека тие се всушност пророците итргнале да проповедаат по Калифорнија и Орегон дека спасувањето од Апокалипсата доаѓа во облик на вселенски брод. Кога во 1997. година е најавено дека Халеовата комета ќе се приближи кон Земјата, членовите биле уверени дека станува збор за вселенски број и сите 39 членови извршиле самоубиство. 9.Семејство Менсон Чарлс Менсон целиот живот проповедал по затворите, а во 1967 година се преселил во Сан Франциско и околу себе собрал група на млади луѓе кои подоцна ги нарекол „Семејство“. За разлика одостанатите организации, Семејството Менсон не се базирало на верата, иако Менсон бил заинтересиран за сатанизам и скинетологија. Сепак, основната идеја била елиминација на црната раса. Така Менсон го нарачал убиството на актерката Шерон Тејт и наследничката Абигаил Фолгер, а убијците напишале порака на ѕидот со нивната крв. Менсон денес служи доживотна казна. 10.Храм на луѓето Џим Џонс го основал овој култ на темелите на социјалистичките идеи и набрзо собрал голем број на следбеници. Тој,потпомогнат од донациите ја изградил населбата Џонстаун во Гвајана, тогаш социјалистичка земја во Јужна Америка, каде набрзо се отселиле и тој и следбениците. Животот во заедницата бил мешавина од спартанско воспитување, страв и самопредизвикано понижување. Љубопитен да го види тамошниот начин на живот, конгресменот Лео Рајан одлетал во Џонстаун, каде подоцна е убиен од страна на луѓето на Џонс. Истиот ден, Џонс ги убедил луѓето да испијат пијалок со цијанид, по што загинале повеќе од 900 лица,влучувајќи 276 деца.

Page: 33

Press CLIPPING, tel.: +389 2 30 94 025, fax: +386 2 30 61 697, e-mail: info@pressclipping.com.mk, www.pressclipping.com.mk, www.m1g.info


Македонија

26.3.2013

www.fakulteti.mk

Title:

Локализиран пожарот во Факултетот за физичка култура во Скопје

Author:

Page, Termin:

Rubrika, oddaja:

Genre:

Area/Duration: Attachments:

1,00

Circulation:

1966506.jpg

Пожарот што изби утринава во бараките во факултетот за физичка култура е локализиран . Огнот избувнал од запалена корпа за отпадоци и набрзо се проширил. Во гаснењето на пожарот биле вклучени две пожарникарски возила и 6 пожарникари. За срека пожарот навреме е изгасната и освен зачадени простории не предизвикал никаква штета. Се претпставува дека причина за огнот била неизгасната цигара. Фото: Курир

Page: 34

Press CLIPPING, tel.: +389 2 30 94 025, fax: +386 2 30 61 697, e-mail: info@pressclipping.com.mk, www.pressclipping.com.mk, www.m1g.info


Македонија

26.3.2013

www.hitportal.com.mk

Title:

Хурем: Пороците ми го „уништија“ изгледот, но не можев да

Author:

Page, Termin:

Rubrika, oddaja:

Genre:

Area/Duration: Attachments:

1,00

Circulation:

1967042.jpg

Убавата турска актерка Меријем Узерли позната е по својата рамнодушност кон килограмите.Како што вели и самата, нема многу пороци, но оние кои ги има најмногу влијаат на нејзиниот изглед.„Пред да ги облечам костимите за султанката Хурем, бев страствен пушач. Кога решив да ги откажам цигарите, за жал не успеав да одолеам на турката храна, па наместо цигари уживав во печивата и ориенталните колачи. Обожавам баклави и сутлијаш. Се сеќавам дека Халит често загрижено ме гледаше и ме предупредуваше дапрестанам да јадам, пред фустаните за Хурем да ми бидам премали. И тоа се случи“, вели Меријем која овие денови повторно го намали конфекцискиот број.Според нејзиние зборови, планот е подолго време да ги задржи овие пропорции, а пороците се веќе минато.„Мојата единствена салабост моментално е џезот кој ми недостасува во најхаотичните моменти и ми помага да се средам и смирам“, тврди убавата актерка.

Page: 35

Press CLIPPING, tel.: +389 2 30 94 025, fax: +386 2 30 61 697, e-mail: info@pressclipping.com.mk, www.pressclipping.com.mk, www.m1g.info


Македонија

26.3.2013

www.kajgana.com

Title:

Десетте најопасни секти во светот

Author:

Page, Termin:

Rubrika, oddaja:

Genre:

Area/Duration: Attachments:

1,00

Circulation:

1966264.jpg

Повеќето од нас имаат јасна претстава за тоа што значи терминот секта, а порталот HowStuffWorks направи листа на десетте најопасни секти што досега постоеле, чии верувања и убедувања биле навистина бизарни. 1. Црква на обединување Основач на ова религиозно движење бил самопрогласениот месија Сан Мјунг Мун кој имал милиони следбеници низ светот. Според неговото тврдење, Исус Христос му се појавил на 16-годишна возраст и го испратил да биде новиот Месија. Мун тврдел дека ќе ги спаси само оние коиќе му бидат верни повеќе од 7 години и кои ќе се венчаат со партнерот што тој за нив ќе го одбере. Починал на 92 години, а зад себе оставил вистинска бизнис-империја. 2. Ражнишпурам Багван Шри Ражниш не бил традиционален индиски гуру, поседувал 93 Ролс-Ројс автомобили и проповедал за сексуална слобода, поради тоа подоцна го добил прекарот „секс гуру“. Кога во 1981 година се преселил во Орегон го основал градот Ражнипурам каде живеел заедно со своите следбеници. Подоцна, неговите следбенициотруле 750 луѓе со цел да го намалат гласачкото тело и се кандидирале на локалните избори. 3. Божји деца Оваа секта била основана во 60-тите години во Калифорнија од страна на свештеникот Дејвид Берг. Организацијата имала повеќе од 4000 следбеници. Поради либералната сексуална едукација, луѓето ги обвинувале за сексуално злоставување на деца, а исто така бил познати и по честите оргии со кои привлекувале нови членови. Сектата сè уште постои под името Family International. 4. Движење за обнова надесетте Божји заповеди Четири поранешни свештеници, две поранешни калуѓерки и една проститутка проповедале дека крајот на светот ќе се случи на 31 декември 1999 година. Кога сепак тоа не се случило , организирале големо славење за наводниот ден на доаѓањето на Богородица на 17 март 2000 година. Но, кога и тој настан завршил неславно, на местото биле пронајдени многубројни тела. Иако отпрвин се мислело дека станува збор за масовно самоубиство, на крајот било откриено дека се работи за убиства, носторителите никогаш не биле пронајдени. 5. Аум Шинрикјо Јапонецот Ашара Шоко отпрвин отворил училиште за јога, а откако се запознал со Далај Лама почнал да ги учи следбениците на комбинација од будизам, хиндуизам и христијанство. Набргу стекнал голем број следбеници, околу 50.000 и полека се подготвувал за војна протв Владата. На 20 март 1995 година, пет членови на култот во поземната железница во Токио пуштиле сарин, опасен гас од кој 12 луѓе загинале, додека 5.500 завршиле во болница. 6. Редотна Сончевиот храм Бил основан во 1984 година, а негови основачи биле Џозеф Ди Мамбро и Лук Жорет кои тврделе дека се наближува крајот на светот и дека единствено Емануела, ќерката на Ди Мамбро ќе ги спаси на тој начин што ќе ги однесе на планета што се движи околи ѕвездата Сириус. Во 1994 година биле конечно сигурни дека се ближи крајот така што скоро 53 членови биле убиени, зградите во кои се собирале биле запалени, а меѓу телата биле пронајдени и оние на основачите на култот. 7. Лозата наДавид Овој христијански култ го основал Дејвид Кореш кој тврдел дека сите жени се негови духовни сопруги, а луѓето верувале дека дури и децата во оваа секта биле сексуално злоставувани. Кореш поседувал огромна количина оружје, а тоа воопшто не му се допаѓало на американскиот Оддел за алхокол, цигари и оружје. Не им дозволил на агентите да влезат на неговиот имот и по 50-дневна опсада повеќе од 80 членови загинале во пожаро што ја зафатил зградата на 19 април 1993 година. 8. Вратата на РајотЧленовите на сектата вратата на Рајот основана во 70-тите години, Маршал Еплвајт и Бони Нитлс верувале дека тие се всушност пророците што се споменати во Книгата на Откровението и започнале со проповеди низ Калифорнија и Орегон велејќи дека спасот од апокалипсата доаѓа во облик на вселенски брод. Кога во 1997 година било најавено дека Халеовата комета се приближува кон Земјата, членовите биле убедени дека се работи за вселенски брод и сите 39 луѓе се самоубиле. 9. Семејството Менсон Чарлс Менсонцелиот живот го минал по затвори, а во 1967 година се преселил во Сан Франциско и околу себе формирал група млади луѓе која подоцна ја нарекол „Семејство“. За разлика од останатите организации, семејството не се основало на религиска база, иако Менсон бил заинтересиран за сотонизам и скиентологија. Неговата основна идеја било елиминација на црната раса. Менсон го нарачал убиството на актерката Шерон Тејт и богатата наследничка Абигејл Фолгер, додека убијците напишале пораки на ѕидот со нивнатакрв. Менсон бил осуден на доживотен затвор. 10. Храмот од луѓе Џим Џонс е основачот на овој култ што се темели на социјалистички идеи. По кратко време се здобил со огромен број следбеници, а со помош на донации ја изградил населбата Џонстаун во Гвајана. Животот во заедница наликувал на спартанско воспитување, страв и самопредизвикано понижување. Сакајќи да го види тогашниот начин на живот, конгресменот Лео Рајан го посетил градот каде подоцна и бил убиен. Џонс ги убедил следбениците да испијатпијалак со цијанид по што починале 900 луѓе од кои 276 биле деца.

Page: 36

Press CLIPPING, tel.: +389 2 30 94 025, fax: +386 2 30 61 697, e-mail: info@pressclipping.com.mk, www.pressclipping.com.mk, www.m1g.info


Македонија

26.3.2013

www.maxim.mk

Title:

Неизгасната цигара го запали Факултетот за физичка култура во

Author:

Page, Termin:

Rubrika, oddaja:

Genre:

Area/Duration: Attachments:

1,00

Circulation:

1966529.jpg

Во Факултетот за физичка култура утринава од запалена канта за отпадоци избувнал пожар кој зафатил и дел од плакар, но целосно е изгаснат по брзата интервенција на противпожарната единица. Во Факултетот за физичка култура утринава од запалена канта за отпадоци избувнал пожар кој зафатил и дел од плакар, но целосно е изгаснат по брзата интервенција на противпожарната единица.Со навремената интервенција на единиците на противпожарната бригада не е дозволено пожарот да зафати дел одтаванот на бараката и тој да се прошири. Се интервенираше со две противпожарни возила и шест пожарникари, изјавил Благоја Менковски, командант на бригада на Територијалната противпожарна единица на Град Скопје .ФОТО: Курир

Page: 37

Press CLIPPING, tel.: +389 2 30 94 025, fax: +386 2 30 61 697, e-mail: info@pressclipping.com.mk, www.pressclipping.com.mk, www.m1g.info


Македонија

26.3.2013

www.mkd-news.com

Title:

Неизгасната цигара го запали Факултетот за физичка култура

Author:

Page, Termin:

Rubrika, oddaja:

Genre:

Area/Duration: Attachments:

1,00

Circulation:

1967031.jpg

Во Факултетот за физичка култура утринава од запалена канта за отпадоци избувнал пожар кој зафатил и дел од плакар, но целосно е изгаснат по брзата интервенција на противпожарната единица. Со навремената интервенција на единиците на противпожарната бригада не е дозволено пожарот да зафати дел од таванот на бараката и тој да се прошири. Се интервенираше со две противпожарни возила и шест пожарникари, изјавил Благоја Менковски, командант на бригада на Територијалната противпожарна единица наГрад Скопје . ФОТО: Курир

Page: 38

Press CLIPPING, tel.: +389 2 30 94 025, fax: +386 2 30 61 697, e-mail: info@pressclipping.com.mk, www.pressclipping.com.mk, www.m1g.info


Македонија

26.3.2013

www.notformen.mk

Title:

17 совети како да се ослободите од подочниците -17 tips on how to get

Author:

Page, Termin:

Rubrika, oddaja:

Genre:

Area/Duration: Attachments:

1,00

Circulation:

1965888.jpg

Ставете парчиња студена краставица на очите или памукчиња натопени во сок од компири навечер за да ги одморат очите од стресот во текот на денот. Дали и вас ве мачат темните кругови околу очите? Дознајте кои се причините за нивната појава и како да се ослободите од нив! 1. Подочниците може да бидат резултат на некоја медицинска причина како алергии или инфекција на бубрезите. Обрнете внимание на храната и козметиката што ја користите. 2. Ако вашите подочници се јавуваат во периодот неколкудена пред менструацијата обидете се со природни диуретици, како зелен чај и солена храна. 3. Ако надуеноста околу очите ви е наследна од родителите, тогаш не можете да сторите многу околу тоа. Прифатете го тоа и ублажете со коректор. 4. Подочниците може да бидат предизвикани од зголемените крвни садови под очите. Во овој случај користете повисока перница. Држете и студени облоги по 5 минути дневно околу очите, а уште подобро наутро ставете лажици чувани во замрзнувачот во текот на ноќта(држете неколку секунди, тргнете, па вратете). Решение за темните кругови околу очите 5. За справување со подочниците потребна ви е храна богата со витамин Ц, витамин Е, витамин К, железо и фолна киселина. Консумирајте авокадо, морска храна, зелјест зеленчук, портокали итн. 6. Ако не спиете 7-8 часа во просек кожата ви станува бледа и крвните садови се повидливи, па затоа имате кругови околу очите. 7. Ставете парчиња студена краставица на очите или памукчиња натопени во сок од компиринавечер за да ги одморат очите од стресот во текот на денот. 8. Дехидратацијата може да направи крвните садови околу очите да отечат. Пијте многу вода, таа не се вика залудно еликсир на младоста. 9. Никотинот ги стеснува крвните садови и ја забавува циркулацијата на крвта. Алкохолот ја забавува циркулацијата на кислородот. Намалете со пу шењето и пиењето и ќе забележите разлика. 10. Недостатокот на железо во крвта може да ви донесе сина нијанса на кожата под очите. Ако чувствувате иконстантен замор и недостиг на здив појдете на тестирање за анемија и земајте суплементи со железо. 11. Заштитете се од сончевите зраци со млеко со СПФ 30 и квалитетни очила за сонце. 12. Вежбајте ги фасцијалните мускули и масирајте се околу очите со кружни движења со врвовите на прстите. 13. На секој час на компјутер одморајте ги очите минимум 5 минути. Растојанието од компјутерот нека ви биде половина метар. 14. Користете ја моќта на шминката за да ги ублажите подочниците и избегнувајтестресни ситуации. 15. Користете козметика базирана на вода, бидејќи онаа базирана на масло може да ви ги воспали очите и да ги зголеми црните кругови. 16. Отстранувајте ја шминката темелно секоја ноќ за да не ви се затвораат порите. 17. Користете креми за очи со витамин Е и алое вера. Начин на комуникација со интровертните личности Тие не се антисоцијални, не им е потребна помош во социјални ситуации и не се осамени. ... Кои се предностите на животот во мал град? Дали познавате некој одБогданци, Валандово или Крива Паланка што дошол да живее во Скопје? ... Природни лекови за мигрена Акупунктурата е древен кинески третман кој помага во смирувањето на мигрената. ...

Page: 39

Press CLIPPING, tel.: +389 2 30 94 025, fax: +386 2 30 61 697, e-mail: info@pressclipping.com.mk, www.pressclipping.com.mk, www.m1g.info


Македонија

26.3.2013

www.plusinfo.mk

Title:

Фрлена цигара е причината за пожарот во Фискултурно

Author:

Page, Termin:

Rubrika, oddaja:

Genre:

Area/Duration: Attachments:

1,00

Circulation:

1966652.jpg

Цигарата која била фрлена во корпата за отпадоци во една од просториите на Факултетот за физичка култура ги запалила фрлените хартии, по што пламнал и дел од плакар. Засега е непознато кој ја фрлил цигарата во кантата во работните простории, иако со Закон е забрането пишење во јавни простории. Од скопската противпожарна служба велат дека пожарот е изгаснат по брзата интервенција на противпожарната единица. Засега се знае дека е започната истрага, а претходно, пожарникарите спречиле да се запалидел од дрвениот таван на бараката и пожарот да се прошири.

Page: 40

Press CLIPPING, tel.: +389 2 30 94 025, fax: +386 2 30 61 697, e-mail: info@pressclipping.com.mk, www.pressclipping.com.mk, www.m1g.info


Македонија

26.3.2013

www.press24.mk

Title:

Неизгасната цигара го запали Факултетот за физичка култура

Author:

Page, Termin:

Rubrika, oddaja:

Genre:

Area/Duration: Attachments:

1,00

Circulation:

1966531.jpg

- Со навремената интервенција на единиците на противпожарната бригада не е дозволено пожарот да зафати дел од таванот на бараката и тој да се прошири. Се интервенираше со две противпожарни возила и шест пожарникари, изјавил Благоја Менковски, командант на бригада на Територијалната противпожарна единица на Град Скопје . ФОТО: Курир

Page: 41

Press CLIPPING, tel.: +389 2 30 94 025, fax: +386 2 30 61 697, e-mail: info@pressclipping.com.mk, www.pressclipping.com.mk, www.m1g.info


Македонија

26.3.2013

www.senki.mk

Title:

Пожарот во факултетот за физичка култура се проширил од цигара!

Author:

Page, Termin:

Rubrika, oddaja:

Genre:

Area/Duration: Attachments:

1,00

Circulation:

1966570.jpg

Пожарот што изби утринава во бараките во факултетот за физичка култура е локализиран . Огнот избувнал од запалена корпа за отпадоци и набрзо се проширил . Во гаснењето на пожарот биле вклучени две пожарникарски возила и 6 пожарникари. За срека пожарот навреме е изгасната и освен зачадени простории не предизвикал никаква штета. Се претпставува дека причина за огнот била неизгасната цигара.

Page: 42

Press CLIPPING, tel.: +389 2 30 94 025, fax: +386 2 30 61 697, e-mail: info@pressclipping.com.mk, www.pressclipping.com.mk, www.m1g.info


Македонија

26.3.2013

www.taratur.com

Title:

Мора да воведе сериозни промени: Сака да пуши, да пие и да лумпува!

Author:

Page, Termin:

Rubrika, oddaja:

Genre:

Area/Duration: Attachments:

1,00

Circulation:

1966178.jpg

Нејзините фанови со нетрпение го чекаа почетокот на турнејата Diamond World, а Риана веќе беше принудена да откаже два концерти од истата. Очигледно чоколадната пејачка од Барбадос треба да ги послуша советите од стручните лица, бидејќи поради ларингитис веќе два пати не се појави на сцената на закажани концерти, во Бостон и во Балтимор. Како што пренесува британски The Sun, лекарите ја советуваат 25-годишната Риана да намали малку со журките, лумпувањето и динамичниот начин на живот, како исо пушењето и консумирањето алкохол. „Нејзината состојба е толку сериозна што лекарите ја советуваа дека, доколку продолжи со таквото темпо, нејзината физичка и здравствена рехабилитација би можела да трае со месеци. Тие се загрижени дека таа нема да може да ја заврши светската турнеа. Кажано ѝ е дека мора да воведи сериозни промени во начинот на живеење, или ќе се зголеми ризикот повторно да се разболи. Болеста ја преплаши, но Риана е свесна дека во најголема мера самата е виновна за својатасостојба во која се доведе. Сака да пуши, да пие и да се забавува до доцна. Нејзиното тело во еден момент имаше потреба од пауза. Сега е на добар пат да се опорави“, изјави извор за таблоидот.

Page: 43

Press CLIPPING, tel.: +389 2 30 94 025, fax: +386 2 30 61 697, e-mail: info@pressclipping.com.mk, www.pressclipping.com.mk, www.m1g.info


Македонија

26.3.2013

www.tocka.com.mk

Title:

Ова се десетте најозлогласени секти во светот

Author:

Page, Termin:

Rubrika, oddaja:

Genre:

Area/Duration: Attachments:

1,00

Circulation:

1966283.jpg

Станува збор за верски движења чии верувања се бизарни, а обичаите строги и чии лидери се секогаш харизматични. Голем број на луѓе имаат релативно заматена визија околу тоа што всушност е секта. Наједноставно, тоа се нови верски движења чии верувања се бизарни, обичаите строги а лидерите харизматични, и за нив се верува дека имаат посебни особини, карактеристични за пророците, пишува "How Stuff Works". Ова е преглед на 10-те најозлогласени секти во светот. Црквата на соединување илиМуновци Основана од Сун Миунг Мун, кој тврди дека Исус Христос му се јавил кога има 16 години и го пратил да биде новиот Месија. Мун тврди дека ќе ги спаси само тие што ќе му бидат верни повеќе од 7 години и кои се венчаат за партнер кој тој лично ќе им го пронајде. Рајнешпурам Багваб Шри Рајнеш не бил традиционален индиски гуру: Тој поседува 93 Ролс Ројс-а и проповедал екстремна сексуалност. Во 1981 година купил земја во Орегон, каде што неговите следбеници го изградиле градот Рајнешпурам,кој броел 2.500 жители. Подоцна следбениците отруле околу 750 лица за да го намалат гласачкото тело и се кандидирале на локалните избори. Божји Деца Основана во 1960 година во Калифорнија од страна на свештеникот Дејвид Берг, оваа организација броела повеќе од 4.000 членови, мнозинството поранешни "хипици". Поради либералната сексуална едукација, многумина ги осудиле за сексуална злоупотреба врз деца, а биле познати и по честите оргии, кои ги правеле за да привлечат нови членови. Сектатапостои и денес, под името "Family International". Движење за обнова на 10-те Божји заповеди Четири поранешни свештеници, две поранешни монахињи и една проститутка проповедале дека крајот на светот ќе се случи на 31 декември 1999 година. Кога тоа сепак не се случило, организирале голема забава за наводното пристигнување на Дева Марија на 17 март 2000 година. Меѓутоа кога ни тоа не се случило, на местото на нивниот храм биле пронајдени голем број на лешови. Се мислело дека се работи за масовнисамоубиства, но на крајот се дознало дека се работи за масовно убиство. Извршителите никогаш не биле пронајдени. Аум Шинрикио Јапонецот Ашар Шоко прво отворил училиште за јога, по што го запознал Далај Лама и почнал да ги учи своите следбеници на комбинација од будизам, хиндуизам и христијанство. Набрзо стекнал многу следбеници, речиси 50.000 и полека започнал да ги подготвува за војна против владата. На 20 март, 1995 години, пет членови на сектата, во подземната железница во Токио убиле 12лица додека 5.500 завршиле во болница. Сончевиот храм Основана во Женева во 1984 година, нејзините основачи Џосеф Ди Мамбро и Лул Журе тврделе дека се ближи крајот на светот и дека единствено ќерката на Ди Мамбро, Емануела ќе може да ги спаси, така што ќе ги однесе на планета која ротира околу ѕвездата Сириус. Во 1994 година, речиси биле сигурни дека крајот се ближи, па 53 члена биле убиени или се самоубиле, а зградите каде што се собирале биле запалени. Меѓу телата биле пронајдени и телатана основачите. Давидовата гранка Ова е христијански култ основан од Дејвид Кореш, кој тврдел дека сите жени се негови духовни сопруги, вклучувајќи ги и малолетните, па имало сомнение дека во сектата се случувале сексуални злосторства врз деца. Кореш дошол до огромни количини на оружје, што не им се допаднало на членовите од Одделението за алкохол, цигари и оружје. Сепак, тој не им дозволил влез на агентите и по повеќе од 50 дена опсада, повеќе од 80 членови погинале во пожар кој ја зафатилзградата на 19 април 1993 година. Портата на рајот Во 1970 година, Маршал Еплвајт и Бони Нетлс верувале дека тие се всушност пророци и почнале да проповедаат низ Калифорнија и Орегон. Тие проповедале дека спасот од Апокалипсата доаѓа во облик на вселенски брод. Кога во 1997 година, било најавено дека Халеевата комета се приближува кон земјата, членовите биле убедени дека станува збор за вселенскиот брод и сите 39 членови извршиле самоубиство. Семејството Менсон Чарлс Менсон целиот живот гоминал во затвор, а во 1967 година се преселил во Сан Франциско, и околу себе собрал група млади луѓе кој подоцна ги нарекол "семејство". За разлика од останатите организации, Семејството Менсон не се базирало на вера, иако Менсон бил заинтересиран за Сотонизам и Сциентологија. Сепак основната идеја била елиминација на црната раса. Така Меносн, го нарачал убиството на актерката Шерон Тејт и Абигејл Фолгер, а убијците напишале порака на ѕид со нивната крв. Менсон денес служи доживотна казназатвор. Храмот на луѓето Џим Џонс ја основал оваа секта на темел на социјалистички идеи и набрзо собрал голем број на следбеници. Помогнат од донациите, ја изградил населбата Џонстаум во Гвајана, тогаш социјалистичка земја во Јужна Америка. Животот на групата се засновал на спартанско воспитување, страв и самопредизвикано понижување. Сакајќи да го види нивниот начин на живот, конгресменот Лео Рајан бил во Џонстаун, каде подоцна бил убиен од страна на членовите. Истиот ден Џонс ги убедилсвоите следбеници да пијат цијанид, по што починале 900 лица, од кои 276 биле деца.

Page: 44

Press CLIPPING, tel.: +389 2 30 94 025, fax: +386 2 30 61 697, e-mail: info@pressclipping.com.mk, www.pressclipping.com.mk, www.m1g.info

Tobacco Industry MK  

Tobacco Industry KO

Advertisement