Page 1

List of reports Tobacco industry KO 26.03.2013 TOPICS

Press CLIPPING, Partizanski Odredi 62, 1000 Skopje, Macedonia, tel.: +389 2 30 94 025, fax: +386 2 30 61 697, e-mail: info@pressclipping.com.mk, www.pressclipping.com.mk, www.m1g.info


List of reports

25.3.2013 Kosova Sot

Page: 27

Kosovo

Title: Ajo që është e mirë për zemrën E PARAN DALON EDHE KANCERIN

Këshillatpërnjëjetëtë shëndet5hme, tëcilat rekomandohen nga ekspertëtezemrës, reduktojnëjovetëm rrezikun nga sulmi në t zemër, poredhe nga kanceri, sipasnjë studimi të ri A* jTL, daptimi 1 të gjithë shtatë faktorëve iga Asociacioni Amerikanl Summary: i Zemrës mund të reduktojë rrezikun e prekjes nga kanceri për rreth 50 Për më tepër, përfltimet janë të shumëfishta, pasi që për të reduktuar kancerin duhet ndjekur të gjithë hapat njërin pas tjetrit. STILI I JETES "Këto zbulime nuk na befasojnë, duke marr

Author:

Genre: lajm

Termin, Category: Shendeti Juaj

Circulation: 15.000,00

Key words: TOBACCO INDUSTRY http link: 25.3.2013 Zeri

Page: 11

Kosovo

Title: Per ju rrenë, për mua sahi!

"Bomba e parë raftë në shtratin tim, veç ta shoh Beogradin tuj i dalë flaka, se shpirtin ma ka kallë" Ose "djegi veten e t' kalli ty" kjo ka qenë zemra e plastë e mijëra shqiptarëve që e prisnin "hasret" fillimin e fashatës së bombardimeve të Summary: NATOs, në 24 marsin e vitit të largët 1999! Dhe vërtet nata e 24 marsit ishte diçka si nata e Bartolomeut, për jo pak shqiptarë dhe për jo pak "azganë" të kombit. Sigurisht se unë do të kem qenë shqiptari i vetëm në natën më të gjatë të jetës në "Hotel Gran

Author: Muharem Nitaj Termin, Category:

Genre: lajm Circulation: 5.000,00

Key words: TOBACCO INDUSTRY http link: 25.3.2013 www.koha.net

Page:

Kosovo

Title: Njerëzit edhe para 4000 vjetësh kanë vuajtur nga arteret e bllokuara

Madje edhe pa tundimet moderne si ushqimi i shpejtë dhe cigaret, njerëzit para 4.000 vjetëve kanë vuajtur nga arteret e bllokuara, ka treguar studimi më i madh deri tani i mumieve.Siç përcjellin agjencitë, studimi tregon që sëmundjet e zemrës Summary: kanë qenë pjesë e procesit natyral të plakjes dhe që ndoshta edhe nuk janë të lidhura me faktorët bashkëkohor të rrezikut si duhani, ushqimi i yndyrshëm dhe niveli i ulët i ushtrimeve.Skanimi i 137 mumieve ka treguar ekzistimin e arterosklerozës në një të

Author:

Genre:

Termin, Category:

Circulation:

Key words: TOBACCO INDUSTRY http link:

Page: 1

http://koha.net/?page=1,7,139995

Press CLIPPING, tel.: +389 2 30 94 025, fax: +386 2 30 61 697, e-mail: info@pressclipping.com.mk, www.pressclipping.com.mk, www.m1g.info


25.3.2013 www.koha.net

Page:

Kosovo

Title: Rihanna këshillohet nga mjekët që të ndryshojë stilin e jetës

Rihanna deri më tani ka anuluar dy data të turneut të saj “Diamonds World Tour”, për shkak të sëmurjes dhe sipas disa raporteve të reja, doktorët e kanë këshilluar sensacionin e popit se e vetmja mënyrë që ajo të mund të punojë me intensitet më Summary: të lartë është që të bëjë ndryshime serioze në stilin e jetës së saj.Një burim ka thënë se doktorët e kanë paralajmëruar Rihannan se do t`i duhen muaj që ajo të merr veten nga problemet me laringitisin.“Ata i kanë thënë se ajo ka nevojë për ndryshime seri

Author:

Genre:

Termin, Category:

Circulation:

Key words: TOBACCO INDUSTRY http link:

http://koha.net/?page=1,6,139969

25.3.2013 www.kosovatimes.net

Page:

Kosovo

Title: Rihanna këshillohet nga mjekët

Rihanna deri më tani ka anuluar dy data të turneut të saj ëDiamonds World Tour’, për shkak të sëmurjes dhe sipas disa raporteve të reja, doktorët e kanë këshilluar Summary: sensacionin e popit se e vetmja mënyrë që ajo të mund të punojë me intensitet më të lartë është që të bëjë ndryshime serioze në stilin e jetës së saj.

Author:

Genre:

Termin, Category:

Circulation:

Key words: TOBACCO INDUSTRY http link:

http://kosovatimes.net/?page=1,5,29725

25.3.2013 www.yllpress.com

Page:

Kosovo

Title: “Metamorfoza” kafkiane e Lumturi Blloshmit

Ajo kishte shume vjet që tundohej për realizimin e këtij projekti. Madje ish te një projekt disi ndryshe. Vizatimet e një kafke, e cila do të realizohej në skulpturë me material plastik të tejdukshëm në ngjyrë të verdhë, e mbuluar mbi të me boce Summary: cigaresh. Ndërsa brenda butaforisë një llambë ndriçonte vetëm projektin. Ndërsa bazamenti ishte një kuti prej xhami të zi. Kafka me bocet e cigareve e mbyllur në një kub të bardhë prej xhami të tejdukshëm. E gjitha kjo e vendosur në një dhomë të errët me

Author:

Genre:

Termin, Category:

Circulation:

Key words: TOBACCO INDUSTRY http link:

Page: 2

http://www.yllpress.com/69642/-metamorfoza-kafkiane-e-lumturi-blloshmit.html

Press CLIPPING, tel.: +389 2 30 94 025, fax: +386 2 30 61 697, e-mail: info@pressclipping.com.mk, www.pressclipping.com.mk, www.m1g.info


26.3.2013 www.gazetaexpress.com

Page:

Kosovo

Title: Tuniziania që po provokon konservatorët - Bota

Një tuniziane e re po provokon qarqet konservatore në atdheun e saj: Amina 19 vjeçare publikoi në Internet fotografi të saj lakuriq. Ajo është themeluese e degës në Tunizi të grupit feminist, Femen, me seli në Ukrainë. Tani ajo kërcënohet me dënim me vdekje, me ekzekutim me gurë. Summary: Një pjesë e strategjisë së organizatës Femen është që në shenjë proteste kundër diskriminimit të femrave, të fotografojë femrat lakuriq-provokim ky në Ukrainë, e lërë më në shtetet arabe. “Trupi im më takon mua dhe nuk Author:

Genre:

Termin, Category:

Circulation:

Key words: TOBACCO INDUSTRY http link:

Page: 3

http://gazetaexpress.com/?cid=1,17,106977

Press CLIPPING, tel.: +389 2 30 94 025, fax: +386 2 30 61 697, e-mail: info@pressclipping.com.mk, www.pressclipping.com.mk, www.m1g.info


Kosovo

25.3.2013

Kosova Sot

Title:

Ajo që është e mirë për zemrën E PARAN DALON EDHE KANCERIN

Author:

Page, Termin:

Rubrika, oddaja:

Shendeti Juaj

Area/Duration:

6,11

27

Genre:

lajm

Circulation:

15.000,00

Attachments:

-

Ajo që është e mirë për zemrën E PARAN DALON EDHE KANCERIN shme;

Këshillatpërnjëjetëtë shëndet5hme, tëcilat

Një meny e shëndetshme

Mbajtja

rekomandohen nga

reduktojnëjovetëm

Mospirja

t

zemër, poredhe nga

të gjithë

Amerikanl i Zemrës mund të reduktojë

gjitha sëmundjet

rrezikun e prekjes nga kanceri për rreth 50 Për më

rëndë_

sishme

përfltimet të

janë të shumëfishta, pasi që për të reduktuar kancerin

duhet ndjekur të gjithë hapat njërin pas tjetrit.

STILI

I

JETES

zbulime nuk na befasojnë, duke marrë parasysh se shumë elemente si një dietë e shëndetshme, ushtrimet dhe mospirja e duhanit dihet se reduktojnë "Këto

Page: 4

duhanit.

kujdeseni si duhet për trupin tuaj, duke ushtruar, duke u ushqyer si duhet dhe duke e kursyer atë nga ekspozimi ndaj materieve toksike si duhani, ju do të ruani zemrën tuaj nga sëmundjet, si dhe trupin nga kanceri, pa përmendur edhe të

faktorëve A* shtatë jTL, iga Asociacioni

tepër,

e

"Nëse

sipasnjë studimi të ri

1

kontroll;

KUJDESI PËR TRUPIN

kanceri,

daptimi

nën

Ulja e shtypjes së gjakut; Mbajtja nën kontroll e sheqerit në gjak;

ekspertëtezemrës, rrezikun nga sulmi në

e kolesteroiit

ushqimore;

demonstrojmë

se

ndjekja e këtyre

qëllimeve ishte e lidhur edhe me zvogëlimin e rrezikut të kancerit" tha

rrezikun e kancerit"

tha

hulumtuesja Laura Rasmusen, një asistente dhe

KËSHILLA PËR TË SHMANGUR

profesoreshë

në Departamentin e mjekësisë parandaluese në

Universitetin e Mjekësisë në Çikago. "Ne kemi menduar se ishte e

RREZIKUN NGA KANCERI Aktiviteti fizik;

Mbajtja

e një peshe të

shëndet

e tjera

kronlke"

tha Laura. Personat që morën pjesë në këtë studlm kanë rezultuar me këto mundësi për shmangien

e

kancerlt

varësisht

nga ndjekja e këshillave për një jetë të shëndetshme. Ata që ndoqën shtatë këshillat kanë pasur reduktlm rrezlku për prekje nga kanceri për 51 Ata që kanë ndjekur katër prej më tyre kanë rezultuar me 33

pak rrezik|>ër kancer dhe ata që ndoqën vetëm dy apo tri kanë rezultuar me 21 më pak rrezlk.

Press CLIPPING, tel.: +389 2 30 94 025, fax: +386 2 30 61 697, e-mail: info@pressclipping.com.mk, www.pressclipping.com.mk, www.m1g.info


Kosovo

25.3.2013

Zeri

Title:

Per ju rrenë, për mua sahi!

Author:

Muharem Nitaj

Page, Termin:

Rubrika, oddaja: Area/Duration:

4,15

11

Genre:

lajm

Circulation:

5.000,00

Attachments:

PËR MU SAHI" ASKUSH NUK E KA BESUAR SE 14 VJET MË PAS, NATA E 24 MARSIT '99, DO REHABILITONTE EDHE HORRAT E HORDHITË, OË KAM PARË ME SYTË E Ml TË KENË OENË ALEATË ME DJALLIN. LARG OOFTË OË SHUMË PREJ TYRE TË BËHESHIN DEPUTETË, DREJTORË E PROKURORË, GAZETARË E PROFESORË. DHE KËSHTU ME RADHË TË HYJNË EDHE NË MAJAT E JETËS POLITIKE E KULTURORE, PUBLIOISTIKE E AKADEMIKE TË VENDIT, OË ATA OSE BABALLARËT E TYRE E KISHIN "SHKËRDHYER HON E DON"

MPËR JU "RRENË

Muharrem Nitaj

ju rrenë, për mua sahi! "Bomba

e

parë raftë në shtratin

tim, veç ta shoh Beogradin tuj i dalë flaka, se shpirtin ma ka kallë" Ose "djegi veten e t' kalli

kjo ka qenë zemra e plastë mijëra shqiptarëve që e prisnin "hasret" fillimin e fashatës së bombardimeve të NATOs, në 24 marsin e vitit të largët 1999! Dhe vërtet nata e 24 marsit ishte diçka si nata e Bartolomeut, për jo pak shqiptarë dhe për jo pak "azganë" të kombit. Sigurisht se unë do të kem qenë shqiptari i vetëm në natën më të gjatë të jetës në "Hotel Grand Prishtina" ty"

e

sepse BBCja e madhe kishte bërë plan të na shpëtonte nga vdekja, pikërisht nga vendi i që kishte vite që Grandin e kishin shndërruar në çerdhe të vrasësve. Por, edhe BBC e famshme, atë ditë dhe natën më pas e kishte humbur lidhjen me botën e vrasësve dhe gazetarët e saj tashmë ishin shndërruar në pre të gjahut të shtrigave. Ka qenë saktësisht 8 pa 5 e darkës, kur

kasapëve,

kemi marrë një telefonatë nga një qendër e NATOs, se avionët dhe raketat, tashmë ishin nisur nga Aviano dhe ne ishim bërë sy e

përtë parë se ku do të digjej qielli. Pesë minuta më vonë.

veshë,

Page: 5

bomba e parë ka rënë në Hajvali, aty ka filluar nata e gjatë, sigurisht më e gjata në historinë e shumë prej të cilëve, ishin strukur në Prishtinë. Megjithëse 24 marsi ishte nata më e vdekshme në historinë e shqiptarëve, nuk besoj të ketë pasur njeri që lirinë e kishte në gjak, të mos i ishte gëzuar asaj nate. Askush nga ne nuk e dinim se çfarë do të sillte dita më pas, por sikur e ndjenim se së bashku me bombat dhe nga ajri po binte qielli i lirisë edhe për popullin, atëbotë me shtypur të globit. Nata më e gjatë, gjithsesi e kosovarëve,

kobshme për qindra njerëz

e

dhjetëra familje, po e përcaktonte një tjetër fat në historinë një populli të vogël, të shtypur e fisnik, të lemerisur e të shashtisur, por që tashmë nuk kishte asnjë

zgjidhje tjetër, përpos "liri a Për ju "rrenë për mu sahi" askush nuk e ka besuar se 14 vjet më pas, nata që po e përcaktonte një tjetër fat për shqiptarët, do të rehabilitonte edhe horrat e hordhitë, që i kam parë me sytë e mi, të kenë qenë aleatë me djallin. vdekje"

Larg qoftë të jetë parë

edhe

ëndërr, se shumë prej tyre do

të bëheshin deputetë, drejtorë e

i kërkojnë mbrojtje na vetja.

prokurorë, gazetarë e profesorë. dhe kështu me radhë të hyjnë edhe

t'

në majat e jetës politike e publicistike e akademike të vendit, që ata ose baballarët e tyre e kishin "shkërdhyer hon e

diplomacisë amerikane, Richard Holbrooke, të kishte thënë se ne ju mbrojtëm nga Millosheviqi, por nuk ju mbrojmë

don"

dot nga vetja juaj. Sa herë vjen 24 marsi, s' ka se si të mos na kujtohet se si shumë nga ne që e donim atdheun por që ishim zënë jesirë, kishim shpëtuar krejt me pahir, dhe për ata që nuk e kishin pasur këtë fat. Në çdo përvjetor përsëritet dilema historike edhe ndër shqiptarë, ku do të jemi kur të ikin barbarët. Po thonë se ata që kanë rënë por edhe të tjerët që kanë jetuar, as kanë rënë as kanë jetuar, për këtë Kosovë që e kemi! Bijtë e Titos" kanë luajtur "mahitap" me 560 mijë veteranët e luftës, po shumë paskan qenë e nuk i kishin parë! E dhimbshme por armata e atyre që sot pas 14 vjetësh e vjedhin atdheun e tyre, është shumëfish më e madhe se sa ajo që e mbrojti. Sa të pafat pse plumbi nuk i kishte marrë në lule të ballit disa të tjerë.

kulturore,

Në vitin e parë e menjëherë pas mbarimit të fushatës ajrore të NATOOs, në duart e jo pak njerëzve ka pas qarkulluar një listë me emrat e disa mijëra shqiptarëve,

kishin "marrë rrogë" nga shërbimi sekret serb dhe të që

gjithë ata sot e tani, sillen përreth nesh dhe na tregojnë si duhet atdheu, si mbrohet liria dhe çka është fytyra e çka njerëzia! Në 24 marsin e vitit 1999, shqiptarët edhe pse të zënë "jesirë"

ndjenin se nuk i kishte braktisur Zoti i tyre, por nuk e kishin besuar kurrë se çmimi që ata do të paguanin për ndoshta e

jo të gjithë "komandantët" e luftës, do të mund të ishte më i

madh sesa, sikur luftën ta kishin bërë me "mercenarë" Njëmijë e një prej tyre, sot duhanin e pinë me llullë ose puro, jetën e bëjnë nga haraçi dhe j anë pasanikët më

të mëdhenj të popullit të vogël. E

pabesueshme që 14 vjet më pas, të vijnë në situatë që shqiptarët

E pashë ta kishin cituar

"buldozerin

e

lutemi

(Autori është kolumnist i

rreguiit i gazetës

"Zëri"

Press CLIPPING, tel.: +389 2 30 94 025, fax: +386 2 30 61 697, e-mail: info@pressclipping.com.mk, www.pressclipping.com.mk, www.m1g.info


Kosovo

25.3.2013

www.koha.net

Title:

Njerëzit edhe para 4000 vjetësh kanë vuajtur nga arteret e bllokuara

Author:

Page, Termin:

Rubrika, oddaja:

Genre:

Area/Duration: Attachments:

Circulation:

1,00 0c706aca8e5fcb84a3df14d7b3ac958a.jpg

Madje edhe pa tundimet moderne si ushqimi i shpejtë dhe cigaret, njerëzit para 4.000 vjetëve kanë vuajtur nga arteret e bllokuara, ka treguar studimi më i madh deri tani i mumieve.Siç përcjellin agjencitë, studimi tregon që sëmundjet e zemrës kanë qenë pjesë e procesit natyral të plakjes dhe që ndoshta edhe nuk janë të lidhura me faktorët bashkëkohor të rrezikut si duhani, ushqimi i yndyrshëm dhe niveli i ulët i ushtrimeve.Skanimi i 137 mumieve ka treguar ekzistimin e arterosklerozës në një të tretën e mumieve, duke përfshirë edhe ato për të cilat besohet që kanë jetuar jetë të shëndetshme.Arteroskleroza shkakton sulmin e zemrës. Më shumë se gjysma e mumieve është nga Egjipti derisa të tjerat nga Peru, Amerika jugperëndimore dhe nga ishujt Aleutan. Mumiet rrjedhin nga periudha 3.800 para erës së re deri në 1.900 të erës së re.“Sulmet e zemrës prekin njerëzit nëpër gjithë botën tashmë 4000 vjet”, ka thënë dr. Rendal Thompson, kardiolog i Institutit Saint Luke Mid në Kanzas City dhe shef i studimit.Mumiet me artere të bllokuara kanë qenë më të vjetra në kohën e vdekjes, rreth 43 vjet, për dallim nga 32 sa kanë pasur ata pa artere të bllokuara. Në shumicën e rasteve shkencëtarët nuk kanë qenë në gjendje të vërtetojnë nëse kanë vdekur nga problemet e zemrës.Rezultati i studimit është publikuar në Samitin e kardiologëve në San Francisc dhe janë publikuar në revistën shkencore “Lancet”.Thompson ka thënë që ka qenë i befasuar kur ka parë arterosklerozën te njerëzit nga ishujt Aleutan, për të cilët spekulohet që kanë bërë jetë të shëndetshme.“Mendoj që është fer të thuhet që njerëzit sot duhen të ndihen më pak fajtorë për shkak të problemeve me zemër. Mendoj që e kemi tepruar me idenë që jeta e shëndetshme mund të eliminojë tërësisht rreziqet”, ka thënë ai.Thompson ka thënë që nuk e di shkakun e artereve të bllokuara te mumiet. Paraardhësit e indianëve Pueblo të cilët kanë jetuar në shpellat e Kolorados dhe Utah së tasnishme kanë përdour zjarrin për zierje dhe nxehje, dhe kështu kanë thithur shumë tym.“Ky tym mund të ketë lënë pasoja sikurse edhe duhani”, ka thënë ai.Studimet e mëhershme po ashtu kanë gjetur dëshmi për ekzistimin e sëmundjeve të zemrës tek mumiet egjiptiane, por ky studim është më i madhi deri tani dhe i pari në të cilin janë përfshirë edhe mumiet tjera.

Page: 6

Press CLIPPING, tel.: +389 2 30 94 025, fax: +386 2 30 61 697, e-mail: info@pressclipping.com.mk, www.pressclipping.com.mk, www.m1g.info


Kosovo

25.3.2013

www.koha.net

Title:

Rihanna këshillohet nga mjekët që të ndryshojë stilin e jetës

Author:

Page, Termin:

Rubrika, oddaja:

Genre:

Area/Duration: Attachments:

Circulation:

1,00 3b51448f739c89ae5341ed1f85e27337.jpg

Rihanna deri më tani ka anuluar dy data të turneut të saj “Diamonds World Tour”, për shkak të sëmurjes dhe sipas disa raporteve të reja, doktorët e kanë këshilluar sensacionin e popit se e vetmja mënyrë që ajo të mund të punojë me intensitet më të lartë është që të bëjë ndryshime serioze në stilin e jetës së saj.Një burim ka thënë se doktorët e kanë paralajmëruar Rihannan se do t`i duhen muaj që ajo të merr veten nga problemet me laringitisin.“Ata i kanë thënë se ajo ka nevojë për ndryshime serioze në stilin e jetës së saj, ose sëmundja mund të përsëritet. Kjo e frikësoi Rihannan. Por nuk e ndali atë që të thithë duhan, të pijë alkool dhe të qëndrojë zgjuar deri në orët e vona. Trupi i saj ishte dobësuar dhe kishte nevojë për pushim. Tani ajo është në një mision që të fillojë të kujdeset për veten e saj”, ka thënë burimi për perezhilton.Në misionin për shërimin e plotë Rihanna do t`i duhej ta lërë prapa edhe të dashurin e saj Chris Brown.“RiRi mori kërcënime me vdekje, sulme verbale dhe prishi marrëdhëniet me shoqen e saj Katy Perry”, shtoi burimi.

Page: 7

Press CLIPPING, tel.: +389 2 30 94 025, fax: +386 2 30 61 697, e-mail: info@pressclipping.com.mk, www.pressclipping.com.mk, www.m1g.info


25.3.2013

www.kosovatimes.net

Title:

Rihanna këshillohet nga mjekët

Kosovo

Author:

Page, Termin:

Rubrika, oddaja:

Genre:

Area/Duration: Attachments:

Circulation:

1,00 8ce49541b9ba14b54c87f8ffe5493e3e.jpg

Rihanna deri më tani ka anuluar dy data të turneut të saj ëDiamonds World Tour’, për shkak të sëmurjes dhe sipas disa raporteve të reja, doktorët e kanë këshilluar sensacionin e popit se e vetmja mënyrë që ajo të mund të punojë me intensitet më të lartë është që të bëjë ndryshime serioze në stilin e jetës së saj. Një burim ka thënë se doktorët e kanë paralajmëruar Rihannan se do t’i duhen muaj që ajo të merr veten nga problemet me laringitisin.ëAta i kanë thënë se ajo ka nevojë për ndryshime serioze në stilin e jetës së saj, ose sëmundja mund të përsëritet. Kjo e frikësoi Rihannan. Por nuk e ndali atë që të thithë duhan, të pijë alkool dhe të qëndrojë zgjuar deri në orët e vona. Trupi i saj ishte dobësuar dhe kishte nevojë për pushim. Tani ajo është në një mision që të fillojë të kujdeset për veten e saj’, ka thënë burimi për perezhilton.Në misionin për shërimin e plotë Rihanna do t’i duhej ta lërë prapa edhe të dashurin e saj Chris Brown.ëRiRi mori kërcënime me vdekje, sulme verbale dhe prishi marrëdhëniet me shoqen e saj Katy Perry’, shtoi burimi.

Page: 8

Press CLIPPING, tel.: +389 2 30 94 025, fax: +386 2 30 61 697, e-mail: info@pressclipping.com.mk, www.pressclipping.com.mk, www.m1g.info


Kosovo

25.3.2013

www.yllpress.com

Title:

“Metamorfoza” kafkiane e Lumturi Blloshmit

Author:

Page, Termin:

Rubrika, oddaja:

Genre:

Area/Duration: Attachments:

Circulation:

1,00 74b0effdd295c98d1141bdb8a9521a76.jpg

Ajo kishte shume vjet që tundohej për realizimin e këtij projekti. Madje ish te një projekt disi ndryshe. Vizatimet e një kafke, e cila do të realizohej në skulpturë me material plastik të tejdukshëm në ngjyrë të verdhë, e mbuluar mbi të me boce cigaresh. Ndërsa brenda butaforisë një llambë ndriçonte vetëm projektin. Ndërsa bazamenti ishte një kuti prej xhami të zi. Kafka me bocet e cigareve e mbyllur në një kub të bardhë prej xhami të tejdukshëm. E gjitha kjo e vendosur në një dhomë të errët me mure të errëta e pandriçuar. Përfytyro projektin e ideuar prej Lumturi Blloshmit, do të mahniteni nga fantazia e saj unike. Këtë projekt ajo nuk mundi ta realizonte për shumë kohë, arsyet dihen, më së shumti financiare. Mungesa e një studioje që të gjithë artistët e brezit të saj e kanë. Si dhe kërkimi i realizuesve perfektë të projektit. Në vitin 2008 ajo e paraqet projektin për ta realizuar në konkursin Onufri. Duke kërkuar ndihmën e drejtuesve të galerisë në ato vite. I thanë se projekti i saj tashmë ishte ezauruar nga artisti i madh britanik, Damien Hirst, i cili në vitin 2007, kishte ekspozuar në galerinë londineze ‘Tate Modern’, kafkën e mbuluar me diamante të bardhë, kafka shndritëse dhe e buzëqeshur, “For the Love of God”. Megjithëse artistja shqiptare Blloshmi nuk kishte pasur asnjë lloj ndikimi prej kësaj performance të milionerit londinez Hirst, madje performanca e saj nuk mbante as emrin e sotëm “Homazh për Damien Hirst”, të cilin ajo e vendos pikërisht prej atyre pretendimeve të drejtuesve të konkursit Onufri. Kish shumë mundësi që Lumja ta ketë ideuar më parë apo në të njëjtën kohë me artistin anglez projektin, e kjo ndoshta nga lidhja e fijeve krijuese magjike prej adhurimit të saj për artistin dhe artin e tij. Ndërkohë artisti Hirst, zor se e njeh artisten shqiptare Blloshmi po aq të talentuar, madje edhe më, pa çka se ajo jeton në një vend të rrallë, ku lindin artistë të mëdhenj të tij, të cilët njihen kur janë larg tij. Lumturi Blloshmi, edhe pas përgjigjes së dëshpëruar dhe pamundësisë për ta realizuar projektin, nuk tërhiqet, jeta e ka mësuar të gjejë optimizmin dhe shpresën e mundshme për t’u dhënë jetë projekteve të saj, e kjo sigurisht në emër të jetës. Ndaj e transformon projektin për momentin. Grave dhe pleqve të lagjes që pinin cigare dhe më pas i hidhnin bishtat shkallëve apo në oborrin e pallatit, u dha nga një kavanoz në duar duke u thënë: “hidhini këtu bishtat e cigareve se më duhen mua”. Dhe kështu i lindi ideja që të çelte ekspozitën me kavanozat me cigaret e konservuara, të vendosura në raftet e vjetra të kohës së tejshkuar. Kështu, në vitin 2008 në galerinë “Zeta” me përkujdesjen e zotëruesve dhe drejtuesve të galerisë, ajo hap ekspozitën “It’s a wandreful life”. Se jeta ishte e bukur ndaj nuk duhej të dhunohej përbindshëm. Ekspozita pati suksesin e merituar, por në mendjen e artistes rebele mbeti kafka e parealizuar, ndërkohë mendonte: po me bocet e cigareve çdo të bënte? T’i hidhte, kurrsesi… mezi i kishte mbledhur e aq më tepër ruajtur ato në ballkonin e ngushtë të apartamentit të saj. Artistja vendosi ta realizojë kafkën me boce cigaresh. Bisedon me bashkëpunëtorët e saj për realizimin e idesë së kafkës. Këtë herë kuratori i performancës është artisti dhe kolegu i saj Edi Hila. Më pas, miqtë Sadik dhe Merita Spahia të gjendur përherë pranë saj. Kërkon të jetë perfekt në realizimin e projektit. I duhet që ambienti i ekspozimit të jetë ndryshe, i populluar dhe jo në galeri arti. Ajo kërkon dhe e gjen gjithmonë miqësisht. Ambienti pranë klinikave dentare dhe shëndetësore, kafeneve, e marketeve, ashtu si Lumes i duhen, në ndihmë i vjen Refiku, biznesmeni i njohur në ndihmë të artistëve, brenda Kompleksit “Halili”. Është në siklet të madh për ndriçimin, orvatet të gjejë ndriçues, është e stresuar, e hutuar nëse do t’ja arrijë qëllimit të saj perfekt, i duket e vështirë. Miqtë dashamirës gjithmonë të gatshëm. Anika, pronarja elegante e TV “Albania Skrin”, me kulturën dhe dashamirësinë që e karakterizon, dërgon jo një prozhektor, por një arkë të madhe plot me aparatura ndriçimi dhe dy mjeshtra të teknikës, së bashku me Subjonin, operatorin, në mënyrë që performanca të jetë ashtu si artistja Blloshmi e kërkon, për të qënë koherente me jetën dhe me artin. Pasditen e 14 Marsit, Lumja ndihet pak e lodhur dhe e kënaqur njëkohësisht, ka ftuar artistë, miq, shokë, kolegë. Media e shkruar dhe vizive është tepër e ndjeshme kundrejt saj dhe gjithçka shkon mirë, ndërsa shiu vazhdon papushim rrjedhshëm, ambientet janë plot me vizitorë, fotografojnë, filmojë, urojnë dhe mrekullohen nga ekspozimi i radhës i Lumturi Blloshmit. Megjithëse projekti nuk është tërësisht ai i ëndërruar shumë vjet më parë për arsyet e sipërpërmendura, artistja duket e kënaqur. Kafka e njeriut është një objekt dhe subjekt interesant për artistët e të gjitha mjeshtërive prej shumë kohëve. Kjo pjesë e rëndësishme kockore, e cila mbart shqisat më të rëndësishme të ekzistencës së njeriut, qendrën e jetës, trurin. Këto vlera jetike dhe performative që ka vetë kafka në strukturën e saj, i ka joshur krijuesit e në veçanti artistët. Në të gjitha muzeumet në mbarë botën mendohet se janë 13 kafka kristali me madhësi natyrore, të cilat thonë se përmbajnë informacione vendimtare për fatin e njerëzimit, pasi kristali (kuarci) është një substancë që është në gjendje të tingëllojë, të transmetojë, amplifikojë, magazinojë, të vihet në zjarr dhe të strukturojë energjinë. Përfshi këtu edhe kafkën e kristaltë të quajtur Kafka Apokaliptike, e zbuluar nga Ana-Mishel-Hedges në vitet 1970. Kafkën e kemi parë edhe në postera të ndryshëm, si “Pharmacy” mbuluar me kokrra ilaçesh, maska apo postera të ndryshëm që simbolizojnë forcën apo frikshëm vdekjen, madje të stampuara edhe në veshje. Në memorien e njerëzimit që prej kohës së Shekspirit, është fiksuar monologu Hamletian, i cili interpretohej nga aktorët e mëdhenj botërorë si Lorenc Oliveri apo aktori i madh me origjinë shqiptare, Aleksandër Moisiu. Gjithkush, në çaste dëshpërimi apo dilemash për jetën, do të përdorë shprehjen e famshme “To be or not to be”. Menjëherë në mendjen e secilit përfytyrohet kafka në duart e interpretuesit. Kafka të sjell në mendje shkrimtarin e madh ekzistencialist, Franc Kafka. “Procesi” dhe “Metamorfoza” e tij. Ashtu si tek Kafka, ambienti është një simbolikë. Edhe tek artistja Lumturi Blloshmi ekziston një metamorfoze e tillë, ku njeriu një mëngjes mund të gdhihet – kafkë me boce cigaresh, helmuar nga nikotina, ashtu si Grigori u gdhi një mëngjes kandër, pa e ditur pse, pasi rrethanat e kësaj gjase janë shoqërore. Në ekspozitën e Lumes njeriu është i vetëdijshëm se nga pirja e duhanit mund të zgjohet Page: 9

Press CLIPPING, tel.: +389 2 30 94 025, fax: +386 2 30 61 697, e-mail: info@pressclipping.com.mk, www.pressclipping.com.mk, www.m1g.info


Attachments:

ashtu si në performancën e saj dhe vazhdon të ndezë përsëri e përsëri cigare në pritje të zgjidhjes së problemeve të tij në fatin që i racionon jeta. Po ashtu si Kafka, artistja rebelohet dhe proteston ndaj fenomeneve që vrasin ngadalë, nga pak e çdo ditë njeriun. Rebelimi i Lumes ashtu si edhe i Kafkës, nuk ka hierarki, ajo është revolta që prodhon absurdi, ku njerëzit tronditen nga transformimi i gjithçkaje në një shoqëri konsumi global. Revolta e artistëve konsiston së shumti në rastin e transformimit njerëzor brenda kësaj shoqërie. Ekspozita e fundme e artistes së madhe të artit figurativ, Lumturi Blloshmi, me një vepër kafkiane e nisur jo thjesht nga performanca, e cila është unike, por nga përmbajtja e saj universale është një vepër ekzistencialiste, ku sjell në vëmendje problemet e ditëve tona dhe ndërgjegjes njerëzore në moszbatimin e një ligji, i cili të çon drejt fundit. Pavarësisht titullit që ajo i vendos veprës “Homazh për Damien Hirst”, i cili gëzon shëndet të plotë në jetën e tij luksoze e familjare. Vepra e fundit e artistes Lumturi Blloshmi nuk ka shkëlqimin e Artistit Hirst. Ajo ka shëmbëllimin kafkian. Është një homazh për shoqërinë e konsumit të sotëm, ku konsumizmi global është një ekzistencializëm modern që e tejkalon absurdin kafkian. Lumturi Blloshmi thërret fuqishëm me veprën e saj. Ndërsa artisti miliarder në kushtet më komode të jetesës dhe ekspozimit, kafkën e tij të kushtueshme të mbuluar me 8601 diamante e shet 50 milionë funte. Artistja jonë është në dilemë: çdo të bëhet me kafkën e saj mbuluar me boce cigaresh, për të cilën ka shpenzuar jo pak, si dhe është munduar shumë. Ku do të vendoset ajo pas ekspozimit. Blloshmi ka fatin kafkian. Fama që ka sot si artiste e madhe, do të lartësohet pafundësisht nesër.

Page: 10

Press CLIPPING, tel.: +389 2 30 94 025, fax: +386 2 30 61 697, e-mail: info@pressclipping.com.mk, www.pressclipping.com.mk, www.m1g.info


Kosovo

26.3.2013

www.gazetaexpress.com

Title:

Tuniziania që po provokon konservatorët - Bota

Author:

Page, Termin:

Rubrika, oddaja:

Genre:

Area/Duration: Attachments:

Circulation:

1,00 bae87434b0c82b20e9a398fa78d6a5d1.jpg

Një tuniziane e re po provokon qarqet konservatore në atdheun e saj: Amina 19 vjeçare publikoi në Internet fotografi të saj lakuriq. Ajo është themeluese e degës në Tunizi të grupit feminist, Femen, me seli në Ukrainë.Tani ajo kërcënohet me dënim me vdekje, me ekzekutim me gurë.Një pjesë e strategjisë së organizatës Femen është që në shenjë proteste kundër diskriminimit të femrave, të fotografojë femrat lakuriq-provokim ky në Ukrainë, e lërë më në shtetet arabe.“Trupi im më takon mua dhe nuk është për askënd një çështje e nderit”, ka shkruar Amina mbishkrimin mbi gjinjtë dhe barkun e saj.Në një fotografi tjetër ajo shihet duke pozuar me një cigare në dorë. Këto fotografi provokuan konservatorët në Tunizi, ngjashëm siç ndodhi me blogeren egjiptiane Magda Al Mahly, në vitin 2011.Kleriku salafist në Tunizi, Almi Adel, duke ju referuar rastit tëAminës, i tha gazetës tuniziane Kapitalis:”Sipas sheriatit, kjo vajzë e re duhet të dënohet me 80 deri në 100 goditje me kamxhik”.Adel më tutje:”Por duke pasur parasysh se sa është i rëndë ky rast, ajo e meriton që të qëllohet me gurë deri në vdekje”.Në anën tjetër, prindërit e Aminës kanë theksuar se vajza e tyre është dërguar në një klinikë psikiatrike në Tunizi. Megjithatë, ka disa ditë që është ndërprerë tërësisht kontakti me të. Ajo ka shkyçur telefonin dhe ka shlyer faqen e saj në Facebook.Një teze e Aminas theksoi se ajo tani është në gjirin e familjes. “Ajo kishte vendosur të vetëvritet dhe për këtë arsye kishte publikuar fotot e saj lakuriq në internet”, theksoi tezja e Aminas.Duke ju referuar rastit të Aminas, kryesuesja e organizatës Femen, Ina Shvevchenko, deklaroi:”Një reagim tipik, kur një femër nuk dëshiron asgjë tjetër, përveç lirisë së saj. Në këto raste thuhet se ajo është e çmendur apo jashtë mase emocionale”.Por ekziston edhe një fotografi e dytë e Aminës:”Fuck your morals” (Ja u q....moralin tuaj), mund të lexohet mbishkrimi në pjesën e sipërme lakuriq të trupit të saj.Sipas medieve tuniziane ajo mund të dënohet me dy vjet burg, nëse i ka bërë fotografitë në Tunizi.

Page: 11

Press CLIPPING, tel.: +389 2 30 94 025, fax: +386 2 30 61 697, e-mail: info@pressclipping.com.mk, www.pressclipping.com.mk, www.m1g.info

Tobacco Industry KO  

Tobacco ,Industry ,KO

Advertisement