Page 1

List of reports Tobacco industry AL 26.03.2013 TOPICS

Press CLIPPING, Partizanski Odredi 62, 1000 Skopje, Macedonia, tel.: +389 2 30 94 025, fax: +386 2 30 61 697, e-mail: info@pressclipping.com.mk, www.pressclipping.com.mk, www.m1g.info


List of reports

25.3.2013 www.24-ore.com

Page:

Albania

Title: Jo drogave dhe substancave te tjera te rrezikshme

"Jo drogave dhe substancave të tjera të rrezikshme, është motoja e programit sensibilizues që policia po zhvillon në Shkollat 9-vjeçare të Tiranës. Siç bënë të ditur burime zyrtare të Policisë së Tiranës, aktualisht në shkollat 9 vjcare te Tiranes Summary: po zhvillohet Programi “Edukimi, ndergjegjesimi dhe reduktimi i kërkesës për drogë dhe substancat e tjera të rrezikshme”. Në këtë kuadër, punonjës të Policisë zhvilluan sot disa orë mësimi në Fshatin Sos në Sauk Tiranë, per t`ju dhene informa

Author:

Genre:

Termin, Category:

Circulation:

Key words: TOBACCO INDUSTRY http link:

http://24-ore.com/index.php/kronika/12568-jo-drogave-dhe-substancave-te-tjera-te-rrezikshme.html

25.3.2013 www.albanianscreen.tv

Page:

Albania

Title: Thellohet deficiti, INSTAT: Rritet me 8.2 përqind

Tiranë Eksportet e produkteve shqiptare kanë rënë gjatë muajit mars dhe kjo ka ndikuar në rritjen e deficitet tregtar. Sipas INSTAT gjatë muajit mars është ulur ndjeshëm eksporti i energjisë dhe mineraleve, me afro 31.9 %. Deficiti në mars u rrit me 8.2 Summary: në karhasim me muajin janar."Në Shkurt 2013 u eksportuan 15,9 miliardë lekë mallra, me ulje 12.5 përqind në krahasim me Janar 2013 dhe rritje me 4.4 përqind në krahasim me Shkurt 2012. U importuan 33,2 miliardë lekë mallra me ulje 2.8 përqind Author:

Genre:

Termin, Category:

Circulation:

Key words: TOBACCO INDUSTRY http link:

http://news.albanianscreen.tv/pages/news_detail/59829/ALB

25.3.2013 www.balkanweb.com

Page:

Albania

Title: “Metamorfoza” kafkiane e Lumturi Blloshmit Nga: NADIRE BUZO TIRANE - Ajo kishte shume vjet që tundohej për realizimin e këtij projekti. Madje Summary: ish te një projekt disi ndryshe. Vizatimet e një kafke, e cila do të realizohej në skulpturë me material plastik të tejdukshëm në ngjyrë të verdhë, e mbuluar mbi të me boce cigaresh. Ndërsa brenda butaforisë një llambë ndriçonte vetëm projektin. Ndërsa bazamenti ishte një kuti prej xhami të zi. Kafka me bocet e cigareve e mbyllur në një kub të bardhë prej xhami të tejdukshëm. E gjitha kjo e vendo Author:

Genre:

Termin, Category:

Circulation:

Key words: TOBACCO INDUSTRY http link:

Page: 1

http://www.balkanweb.com/notizia.php?IDNotizia=125492

Press CLIPPING, tel.: +389 2 30 94 025, fax: +386 2 30 61 697, e-mail: info@pressclipping.com.mk, www.pressclipping.com.mk, www.m1g.info


25.3.2013 www.gazetastart.com

Page:

Albania

Title: Herman Bernstein, ministri i SHBA-së në Shqipëri (1930-1933)

Herman Bernstein u lind në Neustadt-Schwerwindt në kufirin ruso-gjerman më 21 shtator 1876. Ishte bir i David dhe Marie (Elsohn) Bernsteinit. Në vitin 1893 Bernsteini emigroi në Shtetet e Bashkuara ku edhe u arsimua. Shumë shpejt ai do Summary: të njihet si gazetar, shkrimtar, përkthyes, diplomat dhe avokat për të drejtat e hebrenjve të Evropës Lindore.Puna letrare e Bernsteinit përfshin përkthime të tregimeve të shkurtra dhe dramave nga Gorki, Tolstoi, Andreyev, Lotar, Urvantzov, Schnitzler, Asch,

Author:

Genre:

Termin, Category:

Circulation:

Key words: TOBACCO INDUSTRY http link:

http://gazetastart.com/index.php?p=hg&hid=8565

25.3.2013 www.globisot.net Title:

Page:

Albania

Vetëm pas katër tentativave vjen suksesi i lënies së duhanit —

Shprehi e rëndë: një e dhjeta e duhanpirësve dëshpërueshëm do të dëshironin ta ndalnin duhanin por nuk kanë forcë për këtë gjë, ndërsa rrallëkush ka sukses pas Summary: tentativës së parë, por nuk duhet të dekurajohen. Njerëzit janë të vendosur në synimin e tyre për ta ndalur këtë varësi të pashëndetshme të duhanit, por rrallë kanë sukses në përpjekje të parë...

Author:

Genre:

Termin, Category:

Circulation:

Key words: TOBACCO INDUSTRY http link:

http://globisot.eu/vetem-pas-kater-tentativave-vjen-suksesi-i-lenies-se-duhanit/

25.3.2013 www.globisot.net Title:

Page:

Albania

Njerëzit edhe para 4000 vjetësh kanë vuajtur nga arteret e bllokuara —

Madje edhe pa tundimet moderne si ushqimi i shpejtë dhe cigaret, njerëzit para 4.000 vjetëve kanë vuajtur nga arteret e bllokuara, ka treguar studimi më i madh Summary: deri tani i mumieve. Siç përcjellin agjencitë, studimi tregon që sëmundjet e zemrës kanë qenë pjesë e procesit natyral të plakjes dhe që ndoshta edhe nuk janë të lidhura me faktorët bashkëkohor të rrezikut si duhani,

Author:

Genre:

Termin, Category:

Circulation:

Key words: TOBACCO INDUSTRY http link:

Page: 2

http://globisot.eu/njerezit-edhe-para-4000-vjetesh-kane-vuajtur-nga-arteret-e-bllokuara/

Press CLIPPING, tel.: +389 2 30 94 025, fax: +386 2 30 61 697, e-mail: info@pressclipping.com.mk, www.pressclipping.com.mk, www.m1g.info


25.3.2013 www.globisot.net Title:

Page:

Albania

Rihanna këshillohet nga mjekët që të ndryshojë stilin e jetës —

Një burim ka thënë se doktorët e kanë paralajmëruar Rihannan se do t`i duhen muaj që ajo të merr veten nga problemet me laringitisin. “Ata i kanë thënë se ajo ka nevojë për ndryshime serioze në stilin e jetës së saj, ose sëmundja mund të Summary: përsëritet. Kjo e frikësoi Rihannan. Por nuk e ndali atë që të thithë duhan, të pijë alkool dhe të qëndrojë zgjuar deri në orët e vona. Trupi i saj ishte dobësuar dhe kishte nevojë për pushim. Tani ajo është në një mision që të fillojë të kujdeset për veten e saj”, ka thënë burimi për perezhilton.

Author:

Genre:

Termin, Category:

Circulation:

Key words: TOBACCO INDUSTRY http link:

http://globisot.eu/rihanna-keshillohet-nga-mjeket-qe-te-ndryshoje-stilin-e-jetes/

25.3.2013 www.monitor.al

Page:

Albania

Title: Shkurt, rriten lehtë eksportet, bien importet

Në muajin shkurt u eksportuan 15,9 miliardë lekë mallra, me ulje 12.5 përqind në krahasim me Janar 2013 dhe rritje me 4.4 përqind në krahasim me shkurt 2012. U importuan 33,2 miliardë lekë mallra me ulje 2.8 përqind në krahasim me Janar 2013 dhe ulje 11 përqind në krahasim me shkurt 2012. Summary: Defiçiti tregtar i këtij muaji është 17,3 miliardë lekë, duke shënuar një rritje prej 8.2 përqind krahasuar me muajin paraardhës dhe një ulje prej 21.7 përqind krahasuar me shkurt 2012. Tregtia me vendet e BE Author:

Genre:

Termin, Category:

Circulation:

Key words: TOBACCO INDUSTRY http link:

http://www.monitor.al/shkurt-rriten-lehte-eksportet-bien-importet/

25.3.2013 www.revistaklan.com

Page:

Albania

Title: I sëmuri

Teatri i Absurdit Renato Kalemi Para ca ditësh, një dhimbje e lehtë më kapi nën brinjën e tretë nga lart, në anën e majtë, por të jem i sinqertë nuk ia vura veshin. Kur dhimbja filloi të bëhej Summary: kokëfortë dhe preku brinjën e katërt dhe të pestë, u detyrova të shkoja tek mjeku. Me ta takuar i shpjegova se nuk kisha vuajtur kurrë nga ndonjë sëmundje, se derën e spitalit po e shihja sot për herë të parë, se nuk kishte mundësi të kisha thyer ndonjë brinjë sepse nuk qeshë rrëzuar, se për mua ishte hera Author:

Genre:

Termin, Category:

Circulation:

Key words: TOBACCO INDUSTRY http link:

Page: 3

http://revistaklan.com/material.php?id=3317

Press CLIPPING, tel.: +389 2 30 94 025, fax: +386 2 30 61 697, e-mail: info@pressclipping.com.mk, www.pressclipping.com.mk, www.m1g.info


25.3.2013 www.revistaklan.com

Page:

Albania

Title: Të kryesh marrëdhënie politike

...me një 16 vjeçar. Krimi i vërtetë ndaj 16 vjeçarëve është që t’i çosh në votime, pa i stërvitur më parë si qytetarë. Është si t’i çosh në luftë për të mbrojtur atdheun, kur nuk kanë parë kurrë pushkë me sy. Koloreto Cukali Summary: Kam një problem me 16 vjeçarët: Ata kanë shumë probleme. Ardhja e tyre në votime do të thotë se jemi para zgjedhjes, “a do e linim të ardhmen tonë në duart e një 16 vjeçari, apo të 100 mijë të tillëve”? Mesa duket e paskemi luksin t’ua japim ose t’ua heqim atë që i bën qyte Author:

Genre:

Termin, Category:

Circulation:

Key words: TOBACCO INDUSTRY http link:

http://revistaklan.com/material.php?id=3311

25.3.2013 www.revistaklan.com

Page:

Albania

Title: Ilaçi dhe farmaku

Fenomeni i dhënies së medikamenteve pa recetën e mjekut dhe pasojat. Rreziqet në rastet e ndërveprimit të dy a më shumë barnave dhe spotet publicitare. Paralajmërimi i një farmakologu dhe dukuria alla shqiptare sipas specialistëve Alida Cenaj Summary: “Kam vazhdimisht dhimbje koke, sidomos në mëngjes, e ndonjëherë marrje mendsh. Çfarë ilaçi më rekomandon që të më kalojë?” Dialogu, i dëgjuar rastësisht, i takon një mesogruaje, rreth të 50-ave, dhe një tjetre, goxha më të re në moshë, në anën tjetër të ban Author:

Genre:

Termin, Category:

Circulation:

Key words: TOBACCO INDUSTRY http link:

http://revistaklan.com/material.php?id=3310

25.3.2013 www.tiranatime.com

Page:

Albania

Title: Rinia, e drejta e votës dhe përgjegjësia qytetare

Fushata elektorale në shtetin shqiptar është në zhvillim të plotë. Dhe një ndër problemet kryesore që u ngritën këto ditë është problemi i së drejtës së votimit për qytetarët. Si zakonisht, kryeministri Sali Berisha hodhi një shashkë mediatike, Summary: d.m.th., tezën se e drejta e votës duhet të ulet nga mosha 18 vjec në moshën 16 vjeç. Mirëpo, edhe pse u përkrah me zhurmë nga Ilir Meta, që e përdori këtë rast për t’u treguar një pjesëtar besnik i koalicionit, sepse kjo lloj mbështetjeje nuk i kushtont

Author:

Genre:

Termin, Category:

Circulation:

Key words: TOBACCO INDUSTRY http link:

Page: 4

http://www.tiranatime.com/rinia-e-drejta-e-votes-dhe-pergjegjesia-qytetare/

Press CLIPPING, tel.: +389 2 30 94 025, fax: +386 2 30 61 697, e-mail: info@pressclipping.com.mk, www.pressclipping.com.mk, www.m1g.info


26.3.2013 Koha Jonë

Page: 16

Albania

Title: Ivanaj: 200 tasle lë iqa çdo vit me sënuiife lë oaMit

A mbientinëtëcilinje tojmë, vesetsiaIkoo Aii, duhani, por edhe problemet gjenetike, janë shkaktarët kryesorë të sëmundjeve malinje të gjakut, të cilat tashmë janë rritur në shifra, por edhe përsa i përket vdekshmërisë në vendin tonë. Sipas Summary: mjekëve hematologë numërohen rreth 200 raste të reja çdo vit me sëmundje të tilla, të cilat shkaktohen jo vetëm nga faktorë të brendshëm, por edhe të jashtëm si produktet e kontaminuar, rrezatimet e të tjera.

Author: Sonila Isaku

Genre: lajm

Termin, Category: Sociale

Circulation: 10.000,00

Key words: TOBACCO INDUSTRY http link: 26.3.2013 Zeri i Popullit

Page: 6

Albania

Title: Shifrat zyrtare: Rritet deficiti tregtar

Sipas INSTAT, tregtia me vendet e BE është 72. 9 për qind. Partnerët kryesorë tregtarë vazhdojnë të jenë Italia me 41. 3 dhe Greqia me 8. 6. Rritje ka shënuar Summary: eksporti i produkteve kimike dhe plastike dhe rrite të importeve shënuan produktet pije dhe duhanit.

Author: Redakcioni

Genre: lajm

Termin, Category: Ekonomi

Circulation: 10.000,00

Key words: TOBACCO INDUSTRY http link: 26.3.2013 www.gazetarepublika.al

Page:

Albania

Title: Kurat qe kurojne gastritin dhe ulceren

Bananet ulin aciditetin e stomakut. Lakra turshi parandalon ulcerën. Hudhrën parandalon shfaqjen e ulcerës në stomak. Cilat janë vetitë kuruese të mjaltit, mollës dhe bimëve kurative. Si ndikon mënyra e të ushqyerit në shfaqjen e sëmundjeve të stomakut. Këto dhe shumë këshilla e Summary: rekomandime të tjera të mjekëve, në suplementin e sotëm prej pesë faqesh, për t’u mbrojtur nga sëmundjet e stomakut. Kështu, në numrin e së shtunës ju do të keni mundësi të lexoni gjithçka për mënyrën se si duhet të ushq Author:

Genre:

Termin, Category:

Circulation:

Key words: TOBACCO INDUSTRY http link:

Page: 5

http://www.gazetarepublika.al/?p=47653

Press CLIPPING, tel.: +389 2 30 94 025, fax: +386 2 30 61 697, e-mail: info@pressclipping.com.mk, www.pressclipping.com.mk, www.m1g.info


Albania

25.3.2013

www.24-ore.com

Title:

Jo drogave dhe substancave te tjera te rrezikshme

Author:

Page, Termin:

Rubrika, oddaja:

Genre:

Area/Duration: Attachments:

Circulation:

1,00 8772ccc0d6be09e6ad6078223f1756c0.jpg

"Jo drogave dhe substancave të tjera të rrezikshme, është motoja e programit sensibilizues që policia po zhvillon në Shkollat 9-vjeçare të Tiranës. Siç bënë të ditur burime zyrtare të Policisë së Tiranës, aktualisht në shkollat 9 vjcare te Tiranes po zhvillohet Programi “Edukimi, ndergjegjesimi dhe reduktimi i kërkesës për drogë dhe substancat e tjera të rrezikshme”. Në këtë kuadër, punonjës të Policisë zhvilluan sot disa orë mësimi në Fshatin Sos në Sauk Tiranë, per t`ju dhene informacion te drejtperdrejte femijeve te klasave te 6-ta dhe te 7-ta te Fshatit SOS, lidhur me Programin “Edukimi, ndergjegjesimi dhe reduktimi i kërkesës për drogë dhe substancat e tjera të rrezikshme”. Ky program synon ne sensibilizimin, pregatitjen dhe formimin e femijeve te moshave 12-13 vjeçare, te cilet kur te perballen me fenoment negative te duhanit, alkoolit, marijuhanes etj, te jene ne gjendje t`i thone “Jo drogave dhe substancave te tjera te rrezikshme”. Programi në fjalë është mundësuar me bashkëpunimin e Drejtorise se Policise te Qarkut Tirane dhe Drejtorive Arsimore Rajonale te Qytetit/Qarkut Tiranë, me mbeshtetjen e Programit ICITAP dhe Ambasades Amerikane ne Tirane. Grupet mësimdhenese përbehen nga 2 punonjes policie dhe 1 mesues, te cilet së bashku japin informacionin e nevojshem mbi pasojat qe vijne nga perdorimi i Drogave dhe substancat e tjera të rrezikshme. Programi “Edukimi, ndergjegjesimi dhe reduktimi i kërkesës për drogë dhe substancat e tjera të rrezikshme” ka pasur interes te veçante nga nxenesit, prinderit, stafi pedagogjik, punonjesit e policise, si dhe mediat elektronike dhe te shkruara. Policia e Shtetit dhe Aktorët bashkepunues e vleresojnë realizimin e këtij programi që po implementohet për herë të parë në vendin tonë, si nje produkt mjaft pozitiv që i shërben mbrojtjes së femijeve, familjes dhe shoqerisë nga fenomenet negative te duhanit, alkoolit, marijuanes etj, dhe si nje filozofi te drejtperdrejte të Policimit ne Komunitet./

Page: 6

Press CLIPPING, tel.: +389 2 30 94 025, fax: +386 2 30 61 697, e-mail: info@pressclipping.com.mk, www.pressclipping.com.mk, www.m1g.info


Albania

25.3.2013

www.albanianscreen.tv

Title:

Thellohet deficiti, INSTAT: Rritet me 8.2 përqind

Author:

Page, Termin:

Rubrika, oddaja:

Genre:

Area/Duration: Attachments:

Circulation:

1,00 7c2ecb80303784fe18c1b81f205b5ab6.jpg

Tiranë - Eksportet e produkteve shqiptare kanë rënë gjatë muajit mars dhe kjo ka ndikuar në rritjen e deficitet tregtar. Sipas INSTAT gjatë muajit mars është ulur ndjeshëm eksporti i energjisë dhe mineraleve, me afro 31.9 %. Deficiti në mars u rrit me 8.2 në karhasim me muajin janar."Në Shkurt 2013 u eksportuan 15,9 miliardë lekë mallra, me ulje 12.5 përqind në krahasim me Janar 2013 dhe rritje me 4.4 përqind në krahasim me Shkurt 2012. U importuan 33,2 miliardë lekë mallra me ulje 2.8 përqind në krahasim me Janar 2013 dhe ulje 11 përqind në krahasim me Shkurt 2012. Defiçiti tregtar i këtij muaji është 17,3 miliardë lekë, duke shënuar një rritje prej 8.2 përqind krahasuar me muajin paraardhës dhe një ulje prej 21.7 përqind krahasuar me Shkurt 2012", tha Alma Mezini, INSTAT.Sipas INSTAT, tregtia me vendet e BE është 72.9 përqind. Partnerët kryesorë tregtarë vazhdojnë të jenë Italia me 41. 3 % dhe Greqia me 8.6. %. Rritje ka shënuar eksporti i produkteve kimike dhe plastike dhe rrite të importeve shënuan produktet pije dhe duhan it. Teuta Shamku

Page: 7

Press CLIPPING, tel.: +389 2 30 94 025, fax: +386 2 30 61 697, e-mail: info@pressclipping.com.mk, www.pressclipping.com.mk, www.m1g.info


Albania

25.3.2013

www.balkanweb.com

Title:

“Metamorfoza” kafkiane e Lumturi Blloshmit

Author:

Page, Termin:

Rubrika, oddaja:

Genre:

Area/Duration: Attachments:

Circulation:

1,00 8b9d6a9b6503560e6b21d7b09a5ceec7.jpg

Nga: NADIRE BUZOTIRANE - Ajo kishte shume vjet që tundohej për realizimin e këtij projekti. Madje ish te një projekt disi ndryshe. Vizatimet e një kafke, e cila do të realizohej në skulpturë me material plastik të tejdukshëm në ngjyrë të verdhë, e mbuluar mbi të me boce cigaresh. Ndërsa brenda butaforisë një llambë ndriçonte vetëm projektin. Ndërsa bazamenti ishte një kuti prej xhami të zi. Kafka me bocet e cigareve e mbyllur në një kub të bardhë prej xhami të tejdukshëm. E gjitha kjo e vendosur në një dhomë të errët me mure të errëta e pandriçuar. Përfytyro projektin e ideuar prej Lumturi Blloshmit, do të mahniteni nga fantazia e saj unike.Këtë projekt ajo nuk mundi ta realizonte për shumë kohë, arsyet dihen, më së shumti financiare. Mungesa e një studioje që të gjithë artistët e brezit të saj e kanë. Si dhe kërkimi i realizuesve perfektë të projektit.Në vitin 2008 ajo e paraqet projektin për ta realizuar në konkursin Onufri. Duke kërkuar ndihmën e drejtuesve të galerisë në ato vite. I thanë se projekti i saj tashmë ishte ezauruar nga artisti i madh britanik, Damien Hirst, i cili në vitin 2007, kishte ekspozuar në galerinë londineze ‘Tate Modern’, kafkën e mbuluar me diamante të bardhë, kafka shndritëse dhe e buzëqeshur, “For the Love of God”.Megjithëse artistja shqiptare Blloshmi nuk kishte pasur asnjë lloj ndikimi prej kësaj performance të milionerit londinez Hirst, madje performanca e saj nuk mbante as emrin e sotëm “Homazh për Damien Hirst”, të cilin ajo e vendos pikërisht prej atyre pretendimeve të drejtuesve të konkursit Onufri.Kish shumë mundësi që Lumja ta ketë ideuar më parë apo në të njëjtën kohë me artistin anglez projektin, e kjo ndoshta nga lidhja e fijeve krijuese magjike prej adhurimit të saj për artistin dhe artin e tij. Ndërkohë artisti Hirst, zor se e njeh artisten shqiptare Blloshmi po aq të talentuar, madje edhe më, pa çka se ajo jeton në një vend të rrallë, ku lindin artistë të mëdhenj të tij, të cilët njihen kur janë larg tij.Lumturi Blloshmi, edhe pas përgjigjes së dëshpëruar dhe pamundësisë për ta realizuar projektin, nuk tërhiqet, jeta e ka mësuar të gjejë optimizmin dhe shpresën e mundshme për t’u dhënë jetë projekteve të saj, e kjo sigurisht në emër të jetës. Ndaj e transformon projektin për momentin. Grave dhe pleqve të lagjes që pinin cigare dhe më pas i hidhnin bishtat shkallëve apo në oborrin e pallatit, u dha nga një kavanoz në duar duke u thënë: “hidhini këtu bishtat e cigareve se më duhen mua”. Dhe kështu i lindi ideja që të çelte ekspozitën me kavanozat me cigaret e konservuara, të vendosura në raftet e vjetra të kohës së tejshkuar. Kështu, në vitin 2008 në galerinë “Zeta” me përkujdesjen e zotëruesve dhe drejtuesve të galerisë, ajo hap ekspozitën “It’s a wandreful life”. Se jeta ishte e bukur ndaj nuk duhej të dhunohej përbindshëm. Ekspozita pati suksesin e merituar, por në mendjen e artistes rebele mbeti kafka e parealizuar, ndërkohë mendonte: po me bocet e cigareve çdo të bënte? T’i hidhte, kurrsesi… mezi i kishte mbledhur e aq më tepër ruajtur ato në ballkonin e ngushtë të apartamentit të saj.Artistja vendosi ta realizojë kafkën me boce cigaresh. Bisedon me bashkëpunëtorët e saj për realizimin e idesë së kafkës. Këtë herë kuratori i performancës është artisti dhe kolegu i saj Edi Hila. Më pas, miqtë Sadik dhe Merita Spahia të gjendur përherë pranë saj. Kërkon të jetë perfekt në realizimin e projektit. I duhet që ambienti i ekspozimit të jetë ndryshe, i populluar dhe jo në galeri arti. Ajo kërkon dhe e gjen gjithmonë miqësisht. Ambienti pranë klinikave dentare dhe shëndetësore, kafeneve, e marketeve, ashtu si Lumes i duhen, në ndihmë i vjen Refiku, biznesmeni i njohur në ndihmë të artistëve, brenda Kompleksit “Halili”. Është në siklet të madh për ndriçimin, orvatet të gjejë ndriçues, është e stresuar, e hutuar nëse do t’ja arrijë qëllimit të saj perfekt, i duket e vështirë. Miqtë dashamirës gjithmonë të gatshëm. Anika, pronarja elegante e TV “Albania Skrin”, me kulturën dhe dashamirësinë që e karakterizon, dërgon jo një prozhektor, por një arkë të madhe plot me aparatura ndriçimi dhe dy mjeshtra të teknikës, së bashku me Subjonin, operatorin, në mënyrë që performanca të jetë ashtu si artistja Blloshmi e kërkon, për të qënë koherente me jetën dhe me artin.Pasditen e 14 Marsit, Lumja ndihet pak e lodhur dhe e kënaqur njëkohësisht, ka ftuar artistë, miq, shokë, kolegë. Media e shkruar dhe vizive është tepër e ndjeshme kundrejt saj dhe gjithçka shkon mirë, ndërsa shiu vazhdon papushim rrjedhshëm, ambientet janë plot me vizitorë, fotografojnë, filmojë, urojnë dhe mrekullohen nga ekspozimi i radhës i Lumturi Blloshmit. Megjithëse projekti nuk është tërësisht ai i ëndërruar shumë vjet më parë për arsyet e sipërpërmendura, artistja duket e kënaqur.Kafka e njeriut është një objekt dhe subjekt interesant për artistët e të gjitha mjeshtërive prej shumë kohëve. Kjo pjesë e rëndësishme kockore, e cila mbart shqisat më të rëndësishme të ekzistencës së njeriut, qendrën e jetës, trurin. Këto vlera jetike dhe performative që ka vetë kafka në strukturën e saj, i ka joshur krijuesit e në veçanti artistët. Në të gjitha muzeumet në mbarë botën mendohet se janë 13 kafka kristali me madhësi natyrore, të cilat thonë se përmbajnë informacione vendimtare për fatin e njerëzimit, pasi kristali (kuarci) është një substancë që është në gjendje të tingëllojë, të transmetojë, amplifikojë, magazinojë, të vihet në zjarr dhe të strukturojë energjinë. Përfshi këtu edhe kafkën e kristaltë të quajtur Kafka Apokaliptike, e zbuluar nga Ana-Mishel-Hedges në vitet 1970. Kafkën e kemi parë edhe në postera të ndryshëm, si “Pharmacy” mbuluar me kokrra ilaçesh, maska apo postera të ndryshëm që simbolizojnë forcën apo frikshëm vdekjen, madje të stampuara edhe në veshje.Në memorien e njerëzimit që prej kohës së Shekspirit, është fiksuar monologu Hamletian, i cili interpretohej nga aktorët e mëdhenj botërorë si Lorenc Oliveri apo aktori i madh me origjinë shqiptare, Aleksandër Moisiu. Gjithkush, në çaste dëshpërimi apo dilemash për jetën, do të përdorë shprehjen e famshme “To be or not to be”. Menjëherë në mendjen e secilit përfytyrohet kafka në duart e interpretuesit.Kafka të sjell në mendje shkrimtarin e madh ekzistencialist, Franc Kafka. “Procesi” dhe “Metamorfoza” e tij. Ashtu si tek Kafka, ambienti është një simbolikë. Edhe tek artistja Lumturi Blloshmi ekziston një metamorfoze e tillë, ku njeriu një mëngjes mund të gdhihet – kafkë me boce cigaresh, helmuar nga nikotina, ashtu si Grigori u gdhi një mëngjes kandër, pa e ditur pse, pasi rrethanat e kësaj gjase janë shoqërore. Në ekspozitën e Lumes njeriu është i vetëdijshëm se nga pirja e duhanit mund të zgjohet Page: 8

Press CLIPPING, tel.: +389 2 30 94 025, fax: +386 2 30 61 697, e-mail: info@pressclipping.com.mk, www.pressclipping.com.mk, www.m1g.info


Attachments:

ashtu si në performancën e saj dhe vazhdon të ndezë përsëri e përsëri cigare në pritje të zgjidhjes së problemeve të tij në fatin që i racionon jeta. Po ashtu si Kafka, artistja rebelohet dhe proteston ndaj fenomeneve që vrasin ngadalë, nga pak e çdo ditë njeriun. Rebelimi i Lumes ashtu si edhe i Kafkës, nuk ka hierarki, ajo është revolta që prodhon absurdi, ku njerëzit tronditen nga transformimi i gjithçkaje në një shoqëri konsumi global. Revolta e artistëve konsiston së shumti në rastin e transformimit njerëzor brenda kësaj shoqërie.Ekspozita e fundme e artistes së madhe të artit figurativ, Lumturi Blloshmi, me një vepër kafkiane e nisur jo thjesht nga performanca, e cila është unike, por nga përmbajtja e saj universale është një vepër ekzistencialiste, ku sjell në vëmendje problemet e ditëve tona dhe ndërgjegjes njerëzore në moszbatimin e një ligji, i cili të çon drejt fundit.Pavarësisht titullit që ajo i vendos veprës “Homazh për Damien Hirst”, i cili gëzon shëndet të plotë në jetën e tij luksoze e familjare. Vepra e fundit e artistes Lumturi Blloshmi nuk ka shkëlqimin e Artistit Hirst. Ajo ka shëmbëllimin kafkian. Është një homazh për shoqërinë e konsumit të sotëm, ku konsumizmi global është një ekzistencializëm modern që e tejkalon absurdin kafkian. Lumturi Blloshmi thërret fuqishëm me veprën e saj. Ndërsa artisti miliarder në kushtet më komode të jetesës dhe ekspozimit, kafkën e tij të kushtueshme të mbuluar me 8601 diamante e shet 50 milionë funte. Artistja jonë është në dilemë: çdo të bëhet me kafkën e saj mbuluar me boce cigaresh, për të cilën ka shpenzuar jo pak, si dhe është munduar shumë. Ku do të vendoset ajo pas ekspozimit. Blloshmi ka fatin kafkian. Fama që ka sot si artiste e madhe, do të lartësohet pafundësisht nesër.(er.nu/Gazeta Shqiptare/BalkanWeb)

Page: 9

Press CLIPPING, tel.: +389 2 30 94 025, fax: +386 2 30 61 697, e-mail: info@pressclipping.com.mk, www.pressclipping.com.mk, www.m1g.info


Albania

25.3.2013

www.gazetastart.com

Title:

Herman Bernstein, ministri i SHBA-së në Shqipëri (1930-1933)

Author:

Page, Termin:

Rubrika, oddaja:

Genre:

Area/Duration: Attachments:

Circulation:

1,00 f9364161197df1d60ad70d13bde08d4c.jpg

Herman Bernstein u lind në Neustadt-Schwerwindt në kufirin ruso-gjerman më 21 shtator 1876. Ishte bir i David dhe Marie (Elsohn) Bernsteinit. Në vitin 1893 Bernsteini emigroi në Shtetet e Bashkuara ku edhe u arsimua. Shumë shpejt ai do të njihet si gazetar, shkrimtar, përkthyes, diplomat dhe avokat për të drejtat e hebrenjve të Evropës Lindore.Puna letrare e Bernsteinit përfshin përkthime të tregimeve të shkurtra dhe dramave nga Gorki, Tolstoi, Andreyev, Lotar, Urvantzov, Schnitzler, Asch, Chekov dhe Turgenev. Ai është autori i librave “Fluturimi i Kohës” (1899), “Në portat e Izraelit” (1902) dhe “Zemra të penduara” (1905). Shumë prej intervistave të Bernsteinit, përfshirë ato me Henri Bergson, Hall Caine, Albert Ajnshtajni, Havelock Ellis, Vladimir Jabotinsky, Max Nordau, Auguste Rodin, Romain Rolland, Theodore Roosevelt, George Bernard Shaw, Leo Tolstoy, Chaim Weizmann, Count Sergjit Witte, Woodrow Wilson dhe Izraeli Zangwill, u botuan më vonë në tri vëllime.Bernstein njihet gjithashtu si mbështetës i zgjedhjes së Wilsonit si President i SHBA-së dhe mbështetës për krijimin e një shteti hebre në Palestinë. Në vitin 1930 u emërua ministër i Shteteve të Bashkuara në Shqipëri, post që e mbajti deri në vitin 1933. Gjatë këtij emërimi ai ka punuar për nënshkrimin e një sërë traktatesh midis SHBA-së dhe Shqipërisë, dhe ka marrë nga Mbreti Zog medaljen “Urdhri i Madh i Skënderbeut”.1 Më poshtë po botojmë një reportazh të gjatë mbi Shqipërinë, të cilin ai e shkroi posaçërisht për gazetën e njohur amerikane “New York Times” më 28 janar 1934, vetëm pak kohë para se të ndahej nga kjo jetë.***“Shqipëria është konsideruar si një nga zonat më të rrezikshme dhe më të rënda në Evropë. Një luftë e re mund të fillojë atje në qoftë se interesat politike dhe ushtarake të kombeve të tjera në Shqipëri do të vazhdojnë të konfliktohen me njëri-tjetrin. Për shkak të pozitës së saj gjeografike, ky vend i vogël mban çelësin e Adriatikut dhe ka qenë mollë sherri mes kombeve të ndryshme për shekuj me radhë. Nga pikëpamja strategjike, linja e saj bregdetare do të jetë me vlera të pallogaritshme për Italinë në rast lufte. Italia ka bërë investime shumë të mëdha në Shqipëri, për disa vite ajo ka ndihmuar në organizimin e ushtrisë, për të ndërtuar rrugë, ura dhe fortifikime. Në Ballkan besohet se përpjekja e Italisë për ta militarizuar Shqipërinë është pjesë e programit të ambicieve imperialiste të Musolinit për të depërtuar në Ballkan nëpërmjet rrugës së famshme “Via Ignatia Romana”, e cila, përmes Shqipërisë dhe Jugosllavisë kalon në Selanik dhe pastaj në Stamboll. Çdo masë e Italisë në Shqipëri është shikuar me dyshim dhe frikë nga Franca, nga ana e Antantës së Vogël dhe veçanërisht nga Jugosllavia. Gjatë viteve të fundit ndihma financiare dhe udhëzimet ushtarake të bëra nga Italia në Shqipëri kanë shërbyer për intensifikimin e ndjenjës së nervozizmit dhe frikës në Ballkan, dhe e kanë shtyrë Jugosllavinë të bëjë përgatitje të ethshme ushtarake për të luftuar depërtimin italian në Ballkan. Shqipëria është duke u bërë një peng në lojën e dy blloqeve konfliktuale në diplomacinë evropiane, një i kryesuar nga Italia dhe tjetri nga Franca. Ajo ka përfituar në një masë të caktuar nga ky konflikt interesash dhe ka pasur sukses në forcimin e unitetit kombëtar të saj, së pari me ndihmën e Jugosllavisë dhe pastaj me ndihmën e Italisë. Çfarëdo motivesh të fshehura që mund të kenë pasur këto kombeve, Shqipëria me shkathtësi dhe guxim e ka ruajtur pavarësinë e saj, edhe pse ajo ka qenë e detyruar për të bërë sakrifica të shumta. Nëse janë apo jo rrugët dhe urat e ndërtuara me ndihmën e parave italiane të destinuara për skemat ushtarake italiane, ato tani i shërbejnë qëllimeve të dobishme ekonomike për Shqipërinë, duke krijuar komunikimin normal midis pjesëve të ndryshme të vendit malor. Gjatë luftës Shqipëria ishte skena e pushtimeve të shumta. Grekë, serbë, ushtritë franceze, austriake dhe italiane luftuan njëri-tjetrin në Shqipëri dhe toka e saj e vogël ishte e ndarë në disa zona nën ndikimin e huaj, ndërsa njerëzit i ishin nënshtruar mjerimit. Në periudhën e luftës, Ahmed Zogu, Mbreti i tanishëm, u internua në Vjenë. Pavarësia e Shqipërisë e shpallur në vitin 1912, u ndërpre. Në Konferencën e Paqes në Paris pretendimet e saj ishin injoruar plotësisht në fillim. Delegatët shqiptarë të kryesuar nga Mehmet bej Konica, vëllai i ministrit aktual shqiptar në Shtetet e Bashkuara, e vendosën shpresën e tyre tek Presidenti Wilson, si dhe i bënë thirrje delegacionit amerikan se Shtetet e Bashkuara, si një fuqi e painteresuar, të merrte përsipër mandatin e Shqipërisë.Jugosllavia, Greqia dhe Italia ishin të etur për të siguruar “sferat e tyre të ndikimit”. Në 1919-ën u arrit një marrëveshje mes Clemenceau, Lloyd George dhe Nittit, në mungesë të përfaqësuesit amerikan, duke i dhënë Italisë mandatin e Shqipërisë, nën Lidhjen e Kombeve dhe cenimin e disa pjesëve të Shqipërisë së Veriut Jugosllavisë. Shqiptarët protestuan kundër zgjidhjes së imponuar, e cila do ta privonte pavarësisë dhe do të shkaktonte ndarje të vendit të tyre.Presidenti Wilson e kundërshtoi energjikisht marrëveshjen se ajo ishte arritur në mungesë të përfaqësuesve amerikanë dhe që ajo ishte e prirur për “ndarje të shqiptarëve midis tre pushteteve të ndryshme të huaj, në kundërshtim me protestat e tyre”. Pavarësia e Shqipërisë u ruajt kur qeveria amerikane deklaroi se “pyetjet shqiptare nuk duhet të përfshihen në diskutimin e propozuar të përbashkët të Italisë dhe Jugosllavisë dhe Presidenti duhet të ripohojë se ai nuk mund të miratojë çdo plan i cili ngarkon me kompensim territorial Jugosllavinë në rrethet veriore të Shqipërisë meqë ajo është e privuar nga diku tjetër...” dhe se “Italia dhe Jugosllavia u lanë për të zgjidhur mosmarrëveshjet e tyre përmes negociatave të veçanta, me kusht që ato nuk duhet të vendosin kushte në kurriz të Shqipërisë”. Shqipëria u pranua si anëtare e plotë e Lidhjes së Kombeve në dhjetor 1920, pas një lutje dramatike në emër të pavarësisë së Shqipërisë nga ana e zotit Robert Cecil, në kundërshtim me protestat e bëra nga disa shtete ballkanike. Një vit më vonë ambasadorët e Britanisë së Madhe, Francës, Italisë dhe Japonisë, “duke pranuar se shkelja e këtyre kufijve ose e pavarësisë së Shqipërisë, mund të përbënte një rrezik për sigurinë strategjike të Italisë”, përfunduan një marrëveshje sipas së cilës “nëse Shqipëria në çdo kohë e ka të pamundur për të ruajtur integritetin e saj territorial, do të jetë e lirë për të adresuar një kërkesë në Këshillin e Lidhjes së Kombeve për ndihmë”; se “qeveritë e Perandorisë Britanike, Francës, Italisë dhe Japonisë vendosën që, në rastin e sipërpërmendur, do të udhëzojnë përfaqësuesit e tyre në Këshillin e Lidhjes së Kombeve për të rekomanduar Page: 10

Press CLIPPING, tel.: +389 2 30 94 025, fax: +386 2 30 61 697, e-mail: info@pressclipping.com.mk, www.pressclipping.com.mk, www.m1g.info


Attachments:

që rivendosja e kufijve territorialë të Shqipërisë t’i besohet Italisë”. Edhe pse tashmë një vend anëtar i Lidhjes së Kombeve, Shqipëria nuk ishte konsultuar në lidhje me këtë marrëveshje. Ajo protestoi kundër, duke deklaruar se nuk do ta njihte vlefshmërinë e saj. Këto ditë Italia e konsideron marrëveshjen e Ambasadorëve si një instrument detyrues ndërkombëtar që i njeh interesat e saj të veçanta në Shqipëri, por pakti shihet me dyshim dhe frikë nga fqinjët e Shqipërisë në Ballkan. Marrëveshja ka shërbyer kështu si një shkak fërkimi dhe e ka bërë Shqipërinë një zonë të ndjeshme sot.Në vitin 1920 italianët pushtuan Vlorën, në Jug të Shqipërisë. Udhëheqësit shqiptarë, të vendosur për ta çliruar vendin e tyre nga pushtimi i huaj, e detyruan ushtrinë italiane të tërhiqej. Atëherë ata filluan të organizojnë shtetin dhe të vendosin rendin. Ahmed Zogu ishte një nga udhëheqësit e rinj të shquar në qeverinë në të cilën ai ishte ministër i Brendshëm dhe më pas u bë kryeministër i identifikuar me emrin e tij. Në vitin 1924 regjimi i Zogut u përmbys nga një revolucion i udhëhequr nga peshkopi shqiptar Fan Noli. Ahmed Zogu, me disa nga kolegët e tij, nxitoi në Beograd për strehë dhe ndihmë. Qeveria revolucionare e Fan Nolit zgjati nga qershori deri në dhjetor 1924, kur Zogu, të cilin ajo e kishte dënuar me vdekje, u kthye fitimtar në Tiranë në krye të një ushtrie të vogël që kishte organizuar në Jugosllavi. Brenda një muaji pas kthimit të tij në Shqipëri, Zogu u zgjodh President i Republikës së Shqipërisë për shtatë vjet. Qeveria e tij nisi riorganizimin dhe modernizimin e vendit. Por, shpërthimet e pakënaqësive ndodhnin nga koha në kohë. Jugosllavët, duke u miqësuar Ahmed Zogun dhe e duke e ndihmuar atë për të rimarrë pushtetin, priten që ai të adoptonte një orientim të fortë pro-jugosllav ose më anti-italian. Realizimin e një politike të tillë Presidenti Zog e shikonte si të rrezikshme për vendin, prandaj ai u përpoq të ndiqte një kurs të mesëm, pro-shqiptar. Papritmas, në vitin 1926, një kryengritje serioze ndodhi në Shqipërinë Veriore. Ahmed Zogu ishte i bindur se ajo kishte qenë e nxitur nga Jugosllavia. Si Italia, edhe Jugosllavia i kishte propozuar atij një pakt të miqësisë dhe sigurisë. Kjo kryengritje shkaktoi që ai të merrte një vendim të shpejtë në favor të Italisë, dhe më 27 nëntor 1926 nënshkroi një pakt pesë-vjeçar të miqësisë dhe sigurisë midis Shqipërisë dhe Italisë. Ky dokument, i njohur si Pakti i Tiranës, deklaroi se Italia dhe Shqipëria “me qëllim të ri-zbatimit të marrëdhënieve të tyre të ndërsjella të miqësisë dhe të sigurisë... pranojnë se çdo shqetësim i drejtuar kundër status quo-së politike, juridike dhe territoriale të Shqipërisë është në kundërshtim me interesin e tyre reciprok”. Nënshkrimi i Paktit të Tiranës hodhi tek fqinjët e Shqipërisë tmerr dhe alarm. Një vit më vonë, menjëherë pas nënshkrimit të Traktatit Franko-Jugosllav, u nënshkrua një traktat aleance midis Italisë dhe Shqipërisë, për një periudhë prej njëzet vjetësh. Një kredi prej 50 000 000 franga ari iu dha Shqipërisë nga Italia, nëpërmjet një grupi financiar italian të njohur si SVEA. Banka Kombëtare e Shqipërisë u krijua nën mbikëqyrjen e këtij grupi. Një program i madh i punëve publike është iniciuar dhe financuar nga kjo hua, në Shqipëri erdhën organizatorë italianë, inxhinierë dhe kontraktorë. U ndërtuan rrugët, urat dhe ndërtesa publike. Çdo veprim në Ballkan është shqyrtuar si nën një mikroskop. Jugosllavët, përpjekjet e italianëve në Shqipëri i shikonin me dyshim. Ata i konsideronin traktatet italo-shqiptare, kreditë dhe fluksin e organizatorëve dhe instruktorët italianë si pjesë e një skeme politike dhe ushtarake për të siguruar një fortesë në Adriatik, me qëllim të thekshëm Ballkanin. Beogradi e konsideronte një program të tillë si një sfidë të drejtpërdrejtë ndaj Jugosllavisë. Situata ishte e rrezikshme. Më 1 shtator 1928, Presidenti Zog u shpall mbret i shqiptarëve nga Asambleja Kushtetuese dhe republika u bë mbretëri. Alberto Pariani ndihmoi për të organizuar dhe trajnuar ushtrinë shqiptare. Xhandarmëria u organizua dhe u drejtua nga gjenerali britanik Sir Jocelyn Percy. Gjykatat u riorganizuan. Shkolla të reja u hapën. Një tempo e shpejtë u prezantua në këtë vend të vogël ku në të kaluarën “gjërat mund të realizoheshin vetëm nëse keni pasur mjaft duhan dhe durim”. Kur Paktit pesë-vjeçar i Miqësisë dhe Sigurisë skadoi, Mbreti Zog nuk pranoi ta rinovojë atë, pavarësisht presionit të Musolinit. Mbreti Zog pohonte se traktati nuk ishte më i nevojshëm, pasi ai nuk kërcënohej nga asnjë pushtet nga jashtë me qëllim për ta mbrojtur atë. Ai gjithashtu vuri në dukje se marrëveshja e tij e aleancës me Italinë, e cila do të mbetej në fuqi për disa vite, mbulonte të gjitha pikat lidhur me bashkëpunimin përzemërt në mes dy kombeve. Ndërkohë gjendja ekonomike dhe financiare e Shqipërisë kishte arritur në një fazë kritike. Italia u afrua përsëri për ta ndihmuar Shqipërinë duke i dhënë dhjetë hua vjetore prej 10 000 000 franga ari. Fqinjët e Shqipërisë u alarmuan, duke besuar se propozimi i Italisë nuk duhet të ishte asgjë tjetër se sa një subvencionim i ri për qëllime ushtarake. Kreditë vjetore duhej të shpenzohen nën mbikëqyrjen e një komisioni të përzier të shqiptaro-italian. Shqipëria pranoi dhe dy huatë e para vjetore janë bërë edhe pse jo në mënyrë të plotë. Kredia e tretë vjetore, këtë vit, është mbajtur sepse Shqipëria nuk po përmbush kushtet e marrëveshjes në lidhje me “bashkëpunimin e përzemërt”. Kur Italia i la të kuptohej Mbretit Zog, rreth një vit më parë, se një bashkim doganor mes Italisë dhe Shqipërisë do të jetë i këndshëm Italinë dhe do të ishte avantazh i madh në Shqipëri, Mbreti Zog e hodhi poshtë sugjerimin, duke lënë të kuptohej se një marrëveshje e tillë jo vetëm që do të irritonte fqinjët e tij ballkanikë, por se gjithashtu ajo mund të krijonte një tronditje në të gjithë Evropën. Italia pastaj u inatos nga një ndryshim i papritur në Kushtetutën shqiptare, e cila çoi në mbylljen e disa shkollave të huaja dhe provinciale. Qeveria shqiptare ka shpjeguar se kjo masë ishte e nevojshme për momentin, për të konsoliduar unitetin kombëtar nëpërmjet sistemit të shkollave publike, si dhe për të parandaluar propagandën e huaj anti-nacionaliste. Italianët refuzuan të pranojnë drejtorë administrativë shqiptarë në shkollat e tyre. Ata i mbyllën shkollat dhe dërguan instruktorët e tyre përsëri në Itali. Urtësia e ligjit të ri të Shqipërisë në lidhje me sistemin e saj shkollor ishte e diskutueshme, në funksion të mungesës aktuale të edukatorëve të trajnuar shqiptarë. Qeveria italiane, duke e ditur mirë gjendjen e dëshpëruar financiare të Shqipërisë, miratoi një politikë vigjilente në pritje. Importet e Italisë nga Shqipëria janë duke shkuar poshtë. Italianët e mohuan se ata dëshironin ndonjë lëshim të ri në Page: 11

Press CLIPPING, tel.: +389 2 30 94 025, fax: +386 2 30 61 697, e-mail: info@pressclipping.com.mk, www.pressclipping.com.mk, www.m1g.info


Attachments:

Shqipëri, që ata të kenë kërkuar kontrollin e ushtrisë, xhandarmërisë apo të degëve të tjera të qeverisë. Ata thanë se krejt çka ata donin ishte miqësia, bashkëpunimi i përzemërt dhe ndikimi kulturor. Mbreti Zog nuk pranoi të rihapë shkollat, por bëri një gjest të vullnetit të mirë duke urdhëruar se gjuha italiane duhet të bëhet e detyrueshme në shkollat e mesme shqiptare. Kjo nuk ka mjaftuar për të kënaqur italianët dhe ata po i vonojnë kreditë e premtuara vjetore. Atëherë mbreti Zog urdhëroi një reduktim drastik në buxhetin 1934. Ai reduktoi shpenzimet e ushtrisë me gati gjysmën e harxhimeve, gjithashtu prezantoi shkurtimet e një të katërtën e pagës së tij dhe shpenzimeve të oborrit mbretëror për këtë vit. E gjitha kjo ka ndihmuar për të rritur popullaritetin e Mbretit Zog në mesin e shqiptarëve, por Roma ishte ende e zemëruar.Shqipëria, duke e ditur mirë se shpresa e saj e vetme qëndron në zhvillimin paqësor është përpjekur për ta nxjerrë veten nga pengesat politike, të cilat rrezikojnë marrëdhëniet miqësore me fqinjët e saj ballkanikë. Italia, Jugosllavia dhe Greqia kanë deklaruar vazhdimisht se ishin kundër shkeljes së pavarësisë së Shqipërisë. Ndërkohë, beteja diplomatike mes Musolinit dhe Mbretit Zog është duke vazhduar. Deri tani Mbreti Zog duket se ka qenë fitimtar, për arsye se fuqia e Shqipërisë qëndron në dobësinë e saj. Ajo ka përfunduar kohët e fundit një marrëveshje të favorshme tregtare me Greqinë dhe tani është duke negociuar një traktat të ri tregtar me Jugosllavinë. Këto janë simptomat e pagabueshme të një bashkëpunimi më të ngushtë mes Shqipërisë dhe fqinjëve të saj ballkanikë. Nëse Shqipëria arrin në vendosjen e marrëdhënieve të përzemërta me fqinjët e saj ballkanikë pa shkaktuar armiqësinë e Musolinit, vendi i vogël në Adriatik, i quajtur “Toka e harruar e Evropës”, do të jetë në gjendje të zhvillojë në mënyrë paqësore dhe me sukses mundësitë e saj potenciale bujqësore dhe ekonomike.2.................................................................................................................................... ..........[1] Një artikull shumë interesant vetëm pak kohë pasi Herman Bernstein u largua nga Shqipëria shkroi Skënder Luarasi, të cilin ish-ambasadori amerikan e falenderoi publikisht me anë të një letre. Shiko: “Mr.Herman Bernstein-Ministri i SHBA len Shqipërinë”, Gazeta “Vatra”, nr.81, 19.9.1933, f.1-2.[2] New York Times, 28 janar 1934.

Page: 12

Press CLIPPING, tel.: +389 2 30 94 025, fax: +386 2 30 61 697, e-mail: info@pressclipping.com.mk, www.pressclipping.com.mk, www.m1g.info


Albania

25.3.2013

www.globisot.net

Title:

Vetëm pas katër tentativave vjen suksesi i lënies së duhanit —

Author:

Page, Termin:

Rubrika, oddaja:

Genre:

Area/Duration: Attachments:

Circulation:

1,00 0879cc6cd8dee759c175167d5e32750d.jpg

Home » Teknologji »Vetëm pas katër tentativave vjen suksesi i lënies së duhanit

Publikuar: 24.03.2013 – 21:32Shprehi e rëndë: një e dhjeta e duhanpirësve dëshpërueshëm do të dëshironin ta ndalnin duhanin por nuk kanë forcë për këtë gjë, ndërsa rrallëkush ka sukses pas tentativës së parë, por nuk duhet të dekurajohen. Njerëzit janë të vendosur në synimin e tyre për ta ndalur këtë varësi të pashëndetshme të duhanit, por rrallë kanë sukses në përpjekje të parë, ka treguar hulumtimi i Organizatës britanike për shëndetin e zemrës në 2000 duhanpirës. Gati një e katërta e duhanpirësve tashmë ka ndalur së numëruari se sa herë kanë tentuar ta lënë duhanin, ndërsa rreth 40 për qind e tyre kanë pasur prej katër deri 20 përpjekje të cilat kanë rezultuar me disa ditë, ndërsa ndonjëherë edhe disa muaj mospirje duhani para se t’i ktheheshin shprehisë. Mesatarisht tek numri më i madh i ish-duhanpirësve vendimtare ka qenë përpjekja e pestë, shkruan “Daily Mail”.Madje dhjetë për qind e duhanpirësve kanë dëshirë të madhe të lënë duhanin, por konsiderojnë që janë shumë të dobët për këtë gjë ose shumë të varur, ndërsa pikërisht kjo frikë është arsyeja më e shpeshtë për të hequr dorë, shpjegojnë ekspertët.“Varësia nga nikotina ndonjëherë është jashtëzakonisht e madhe dhe e vështirë për t’u ndalur, por njerëzit duhen ta dinë që rrallëkush ka sukses pas përpjekjes së parë dhe që nuk duhet të dekurajohen nga kjo gjë”, – thekson udhëheqësi i studimit, dr. Mike Knapton.Share One of the rights accorded to the owner of copyright is the right to reproduce or to authorize others to reproduce the work in copies or phonorecords. This right is subject to certain limitations found in sections 107 through 118 of the copyright law (title 17, U. S. Code). One of the more important limitations is the doctrine of “fair use.” The doctrine of fair use has developed through a substantial number of court decisions over the years and has been codified in section 107 of the copyright law. Section 107 contains a list of the various purposes for which the reproduction of a particular work may be considered fair, such as criticism, comment, news reporting, teaching, scholarship, and research. Section 107 also sets out four factors to be considered in determining whether or not a particular use is fair. The purpose and character of the use, including whether such use is of commercial nature or is for nonprofit educational purposes The nature of the copyrighted work The amount and substantiality of the portion used in relation to the copyrighted work as a whole The effect of the use upon the potential market for, or value of, the copyrighted work The distinction between what is fair use and what is infringement in a particular case will not always be clear or easily defined. There is no specific number of words, lines, or notes that may safely be taken without permission. Acknowledging the source of the copyrighted material does not substitute for obtaining permission. The 1961 Report of the Register of Copyrights on the General Revision of the U.S. Copyright Law cites examples of activities that courts have regarded as fair use: “quotation of excerpts in a review or criticism for purposes of illustration or comment; quotation of short passages in a scholarly or technical work, for illustration or clarification of the author’s observations; use in a parody of some of the content of the work parodied; summary of an address or article, with brief quotations, in a news report; reproduction by a library of a portion of a work to replace part of a damaged copy; reproduction by a teacher or student of a small part of a work to illustrate a lesson; reproduction of a work in legislative or judicial proceedings or reports; incidental and fortuitous reproduction, in a newsreel or broadcast, of a work located in the scene of an event being reported.” Copyright protects the particular way authors have expressed themselves. It does not extend to any ideas, systems, or factual information conveyed in a work. The safest course is to get permission from the copyright owner before using copyrighted material. The Copyright Office cannot give this permission. When it is impracticable to obtain permission, you should consider avoiding the use of copyrighted material unless you are confident that the doctrine of fair use would apply to the situation. The Copyright Office can neither determine whether a particular use may be considered fair nor advise on possible copyright violations. If there is any doubt, it is advisable to consult an attorney. domains yahoo domain name yahoo dc hair laser removal washington law lemon wisconsin hair removal washington dc domain registration yahoo benchmark lending domain yahoo yahoo web hosting hair laser removal virginia peritoneal mesothelioma ca lemon law best buy gift card adverse credit remortgage mesothelioma information law lemon ohio att call conference insurance medical temporary illinois law lemon mesothelioma symptoms angeles drug los rehab personal injury solicitor att go accident car florida lawyer google affiliate at t wireless home equity loan mcsa boot camp anti spam appliance adverse remortgage chicago hair laser removal att conference at and t laser hair removal maryland mesothelioma buy gift card mesotheloma student loan consolidation program california law lemon event management security canada personals yahoo orlando criminal attorney uk homeowner loans vioxx lawsuit compare life assurance criminal defense federal lawyer american singles federal criminal defense attorney laser hair removal manhattan att prepaid wireless fortis health insurance temporary miami personal injury lawyer hair removal chicago at and t cell phones refinance with bad credit malignant mesothelioma lease management software primary pulmonary hypertension miami personal injury attorney anti spam lotus notes life insurance quotes egg credit anti spam exchange server lemon law google adsense best consolidation loan student refinance with poor credit employee leasing student loan consolidation center buyer mortgage note federal student loan consolidation symptoms of mesothelioma city hair laser new removal york att wireless com san diego dui lawyer indiana law lemon law lemon michigan angeles criminal defense los refinancing with poor credit home equity loan action class lawsuit vioxx term life assurance e loan celebrex lawyer vasectomy reversal mortgage rates refinancing attorney law lemon consolidate student loans home equity loans mesothilioma new york personal injury lawyer home equity loan rates auto insurance quotes georgia law lemon homeowner Page: 13

Press CLIPPING, tel.: +389 2 30 94 025, fax: +386 2 30 61 697, e-mail: info@pressclipping.com.mk, www.pressclipping.com.mk, www.m1g.info


Attachments:

loans equity loan rates administration lease software egg credit card student consolidation loans microsoft anti spam mesothelioma prognosis second mortgages auto century insurance employee florida leasing federal consolidation loan equity loan personal injury attorney colorado accident lawyer michigan refinancing with bad credit home equity line of credit rates federal consolidation non profit debt consolidation pay per click affiliate city hair new removal york acid reflux disease diet refinance poor credit equity loans student loan consolidate consolidate loans secured loans criminal lawyer new york affiliate per click chicago personal injury lawyer los angeles dui lawyer att prepaid angeles criminal defense lawyer los critical illness insurance life irs lawyer tax laser hair removal new york comcast high speed personal yahoo san diego dui attorney michigan personal injury automobile law lemon cheap insurance life term home loans refinancing consolidate college loans cheap life insurance vioxx law suit student loan refinance car hire alicante spain tax attorney refinancing my home criminal dallas lawyer line of credit home equity litigation vioxx at and t phones criminal defense attorney los angeles commodity online trading home equity rates adsense law lemon mass equity home arizona law lemon child molestation attorney home line of credit alicante car rental spain attorney defense federal san diego criminal attorney injury lawyer new york attorney injury new personal york at and t mobile pleural mesothelioma augmentation breast diego san home equity poor credit health insurance temporary compensation mesothelioma st century insurance cheap insurance medical angeles criminal lawyer los low cost term life insurance home refinance loans eloan life insurance quote cheap life assurance equity loan anti spam exchange credit equity home line att go phone dui florida lawyer hair removal new york merchant account international vioxx class action home equity loan life insurance quote online consolidation loan equity line of credit carolina law lemon north equity rates direct home insurance line angeles attorney los tax credit home line term insurance auto insurances debtfreedirect refinance comparison acid reflux treatment bad credit mortgage refinance college loan refinance Drejtor Gjeneral:Arlind Pajaziti Kryeredaktor:Altin LikaRedaktore:Majlinda ZiberiStafi i lajmeve:Agnesa GashiPranvera FazliuSport:Drilon SulejmaniEdmond HotiTeknologji:Alfred VrincaValbona LusjaniShendetesi:Nora MehmetiErmira SalihuLifeStyle:Fjolla XhaferiZana SelmaniKuriozitete:Muhamet LahuJeta HajredinajVip:Naser AsaniValon Islamiinfo@globisot.orgThe international edition of GlobiSot.Net is constantly updated to bring you the top news stories from around the world. It is produced by dedicated staff in London and Hong Kong, working with colleagues at GlobiSot.Net world headquarters in Atlanta, Georgia, and with bureaus worldwide. GlobiSot.Net relies heavily on global team of over 4,000 news professionals. GlobiSot.Net features the latest multimedia technologies, from live video streaming to audio packages to searchable archives of news features and background information. The site is updated continuously throughout the day. donate car to charity california donate car for tax credit donate cars in ma donate your car sacramento how to donate a car in california donate your car for kids car insurance quotes colorado nunavut culture dayton freight lines harddrive data recovery services donate a car in maryland motor replacements cheap domain registration hosting donating a car in maryland donate cars illinois criminal defense attorneys florida best criminal lawyer in arizona car insurance quotes utah life insurance co lincoln holland michigan college online motor insurance quotes online colledges paperport promotional code onlineclasses world trade center footage massage school dallas texas psychic for free donate old cars to charity low credit line credit cards dallas mesothelioma attorneys car insurance quotes mn donate your car for money cheap auto insurance in va met auto forensics online course home phone internet bundle donating used cars to charity phd in counseling education neuson car insurance quotes pa royalty free images stock car insurance in south dakota email bulk service webex costs cheap car insurance for ladies cheap car insurance in virginia register free domains better conferencing calls futuristic architecture mortgage adviser big label www lamer com car insurance quotes mn california phsycics donate my car mn fort hotels audio books tv offer q ray ionized bracelets fashion schools in austin tx nobelcom card top personal injury firms purple heart veterans pick up paychex phoenix brooklyn car donation venture td health insurance learn and master guitar review predictive dialer phone connect all donate a car in massachusetts disc travel lodge in liverpool crane announcements can y card seattle retirement annuity contracts realty com au www ink com credit card bad credit application asbestos cancer attorneys credit card zero balance transfers debt lending micrel distributors video hosting web sites how to advertise for free on google tom thumb pharmacy interior design school sacramento schwan foods company casa program planning internet sport on bon prix clothing chrome deals in calgary corporate identity agencies www thorne com cheap car insurance respiratory therapy tech t mobile company national general auto insurance kidney uti highschooldiplomaonline bellsouth dialup travel inn glasgow professional business template compare video hosting dept management email server services emergency plummers cheap incorporation delaware parks chevrolet charlotte alli diet coupon google adsense keyword tool lowest term life insurance rate secure streaming video hosting zero balance transfers credit card heifer fund accredited online colleges for accounting low visa interest rate trick golf www debt com visa online credit card application on line photo book auto trader classics cars discount hotels and renewing expired passports online baldurs chrome boot online video hosting platform structured settlement atlanta auto donation wisconsin apr credit card student auto insurance quote in nj further education college insure photography equipment disaster recovery services for small business photo books online create american back donate a car in los angeles google adwor pre owned callaway golf clubs kansas city chiefs stadium visa small business cards gotbody south university online degree programs peninsular hotel bangkok special offers eurostar venturcom Mesothelioma Insurance (With local varieties) DUI Attorney (With local Page: 14

Press CLIPPING, tel.: +389 2 30 94 025, fax: +386 2 30 61 697, e-mail: info@pressclipping.com.mk, www.pressclipping.com.mk, www.m1g.info


Attachments:

varieties) Medical Attorney (With local varieties) Lawyers (With local varieties) Car Insurance (With local varieties) Structured Settlement Vioxx Attorney Contract Management Software Car Accident Lawyer Note Buyers Donate A Car Investment Fraud Content Management Home Equity Loans Cash Advance Payday Loan Asbestos Lawyer Cord Blood California Refinance Refinance Cerebral Palsy College Loans Student Loans VIPMar 25, 2013 10:12Arsimi: Më vrau ndërgjegja për Anaidin Mar 25, 2013 9:46Tatuazhi “kinez” i Beckhamit Mar 25, 2013 9:36Rita, një zonjë e vërtetë Mar 25, 2013 8:25BB6: Anaidi dhe Joana thashetheme për Ilirin Mar 25, 2013 8:20Si të humbisni 2 kg për dy ditë Mar 24, 2013 23:53Lopez ekspozon vithet e saj të famshme Mar 24, 2013 22:25Një tjetër aktor shqiptar tek “Sulltani i Madhërishëm” KuriozitetePuthja e kroates me serbin, pajton dy popuj!March 25, 2013 | no comments Nuk shesin më, Hollivudi eliminon skenat e seksitMarch 24, 2013 | no comments Çdo gjë që keni dëshiruar të dini për ujin dhe dobësiminMarch 24, 2013 | no comments Kanadezi ka jetuar 3 vjet me thikë në shpinëMarch 24, 2013 | no comments VIDEO: Rekord botëror, në vend të benzinës makina lëviz me kafeMarch 24, 2013 | no comments E pabesueshme…! Tenisti ofendon Zotin me gjithë shpirt dhe ai i përgjigjet! (video)March 24, 2013 | no comments Makina ‘fluturon’ mbi shtëpinë ku po flinin tre personaMarch 24, 2013 | no comments Adoleshentja me gjoks super të madh (Video)March 24, 2013 | no comments FACEBOOK Android App Copyrights and Copyright Agent. Globi|Sot.Net respects the rights of all copyright holders and in this regard, Globi|Sot.Net has adopted and implemented a policy that provides for the termination in appropriate circumstances of subscribers and account holders who infringe the rights of copyright holders. If you believe that your work has been copied in a way that constitutes copyright infringement, please provide Globi|Sot.Net Copyright Agent the following information required by the Online Copyright Infringement Liability Limitation Act of the Digital Millennium Copyright Act, 17 U.S.C. ¤ 512: • A physical or electronic signature of a person authorized to act on behalf of the owner of an exclusive right that is allegedly infringed. • Identification of the copyright work claimed to have been infringed, or, if multiple copyrighted works at a single online site are covered by a single notification, a representative list of such works at that site. • Identification of the material that is claimed to be infringing or to be the subject of infringing activity and that is to be removed or access to which is to be disabled, and information reasonably sufficient to permit us to locate the material. • Information reasonably sufficient to permit us to contact the complaining party. • A statement that the complaining party has a good-faith belief that use of the material in the manner complained of is not authorized by the copyright owner, its agent, or the law. • A statement that the information in the notification is accurate, and under penalty of perjury, that the complaining party is authorized to act on behalf of the owner of an exclusive right that is allegedly infringed. Globi|Sot.Net Copyright Agent for notice of claims of copyright infringement on or regarding this site can be reached by sending an email to copyright@globisot.org mesothelioma mesothelioma attorneys mesothelioma lawyers malignant pleural mesothelioma Asbestos Cancer mesothelioma symptoms peritoneal mesothelioma trans union lung cancer search engine optimization mesothelioma diagnosis home equity loans Baines and Ernst consolidate loans Lexington law Lexington law firm debt problems register domain home equity line of credit affiliate programs refinance video conferencing payday loans credit counseling asbestos debt solutions cash loans refinancing broadband phone debt management fast loans credit card processing credit reports making money on the internet merchant account line of credit money magazine Adsense credit counselors identity theft make money at home free credit cash advance consumer credit counseling freecreditreport make money from home free credit reports make extra money domain registration adwords citifinancial my fico score web hosting American express credit airlines credit card credit report earn money hard drive recovery hard money lenders credit counseling service consolidate claims debt consolidation poor credit low interest web host student credit cards secured merchant account application loans send money to India discover credit merchant accounts hosting money on the internet credit loans consumer credit money making ideas credit card applications money lenders discover credit card money loans dept help credit card services consolidation ways to make money student credit online credit report how to make money accept credit accept credit cards student loan internet money credit repair free credit check bad credit money making SEO University Degrees Online credit card application consolidating people with bad credit car loans money fast money now household automotive personal credit money at home bad debt lenders auto loans making money online Point of sale software interest credit cards credit history lending business credit money to India debt online credit student credit card hard money webhosting credit cards make money credit application online credit card chase credit interest credit Equifax credit video conference credit card offers American credit credit card fraud best credit card no credit check credit card bankruptcy best credit money market account mbna credit for credit webhost pengar college credit money market accounts best credit cards credit reporting agency credit card debt credit checks visa credit credit check secured credit cards one credit card Credit report i need money low interest credit credit services credit reporting preapproved online approval credit card rates credit score

Page: 15

Press CLIPPING, tel.: +389 2 30 94 025, fax: +386 2 30 61 697, e-mail: info@pressclipping.com.mk, www.pressclipping.com.mk, www.m1g.info


Albania

25.3.2013

www.globisot.net

Title:

Njerëzit edhe para 4000 vjetësh kanë vuajtur nga arteret e bllokuara —

Author:

Page, Termin:

Rubrika, oddaja:

Genre:

Area/Duration: Attachments:

Circulation:

1,00 3856a06c67c6bfa16c7abf5619224a62.jpg

Home » Shendetesi »Njerëzit edhe para 4000 vjetësh kanë vuajtur nga arteret e bllokuara Shperndaje lajmin me…Madje edhe pa tundimet moderne si ushqimi i shpejtë dhe cigaret, njerëzit para 4.000 vjetëve kanë vuajtur nga arteret e bllokuara, ka treguar studimi më i madh deri tani i mumieve.Siç përcjellin agjencitë, studimi tregon që sëmundjet e zemrës kanë qenë pjesë e procesit natyral të plakjes dhe që ndoshta edhe nuk janë të lidhura me faktorët bashkëkohor të rrezikut si duhani, ushqimi i yndyrshëm dhe niveli i ulët i ushtrimeve.Skanimi i 137 mumieve ka treguar ekzistimin e arterosklerozës në një të tretën e mumieve, duke përfshirë edhe ato për të cilat besohet që kanë jetuar jetë të shëndetshme.Arteroskleroza shkakton sulmin e zemrës. Më shumë se gjysma e mumieve është nga Egjipti derisa të tjerat nga Peru, Amerika jugperëndimore dhe nga ishujt Aleutan. Mumiet rrjedhin nga periudha 3.800 para erës së re deri në 1.900 të erës së re.“Sulmet e zemrës prekin njerëzit nëpër gjithë botën tashmë 4000 vjet”, ka thënë dr. Rendal Thompson, kardiolog i Institutit Saint Luke Mid në Kanzas City dhe shef i studimit.Mumiet me artere të bllokuara kanë qenë më të vjetra në kohën e vdekjes, rreth 43 vjet, për dallim nga 32 sa kanë pasur ata pa artere të bllokuara. Në shumicën e rasteve shkencëtarët nuk kanë qenë në gjendje të vërtetojnë nëse kanë vdekur nga problemet e zemrës.Rezultati i studimit është publikuar në Samitin e kardiologëve në San Francisc dhe janë publikuar në revistën shkencore “Lancet”.Thompson ka thënë që ka qenë i befasuar kur ka parë arterosklerozën te njerëzit nga ishujt Aleutan, për të cilët spekulohet që kanë bërë jetë të shëndetshme.“Mendoj që është fer të thuhet që njerëzit sot duhen të ndihen më pak fajtorë për shkak të problemeve me zemër. Mendoj që e kemi tepruar me idenë që jeta e shëndetshme mund të eliminojë tërësisht rreziqet”, ka thënë ai.Thompson ka thënë që nuk e di shkakun e artereve të bllokuara te mumiet. Paraardhësit e indianëve Pueblo të cilët kanë jetuar në shpellat e Kolorados dhe Utah së tasnishme kanë përdour zjarrin për zierje dhe nxehje, dhe kështu kanë thithur shumë tym.“Ky tym mund të ketë lënë pasoja sikurse edhe duhani”, ka thënë ai. Studimet e mëhershme po ashtu kanë gjetur dëshmi për ekzistimin e sëmundjeve të zemrës tek mumiet egjiptiane, por ky studim është më i madhi deri tani dhe i pari në të cilin janë përfshirë edhe mumiet tjera.Shperndaje lajmin me…Antibiotikë nga djersa e njeriutSi t’i zgjidhni problemet e pagjumësisë dhe të lodhjes kronikeSi i infekton qelizat virusi i ri?Testi i cili zbulon sëmundjen e Alzheimerit në fazën më të hershmeHudhra – mëlmesa e cila shëronZemantaShare One of the rights accorded to the owner of copyright is the right to reproduce or to authorize others to reproduce the work in copies or phonorecords. This right is subject to certain limitations found in sections 107 through 118 of the copyright law (title 17, U. S. Code). One of the more important limitations is the doctrine of “fair use.” The doctrine of fair use has developed through a substantial number of court decisions over the years and has been codified in section 107 of the copyright law. Section 107 contains a list of the various purposes for which the reproduction of a particular work may be considered fair, such as criticism, comment, news reporting, teaching, scholarship, and research. Section 107 also sets out four factors to be considered in determining whether or not a particular use is fair. The purpose and character of the use, including whether such use is of commercial nature or is for nonprofit educational purposes The nature of the copyrighted work The amount and substantiality of the portion used in relation to the copyrighted work as a whole The effect of the use upon the potential market for, or value of, the copyrighted work The distinction between what is fair use and what is infringement in a particular case will not always be clear or easily defined. There is no specific number of words, lines, or notes that may safely be taken without permission. Acknowledging the source of the copyrighted material does not substitute for obtaining permission. The 1961 Report of the Register of Copyrights on the General Revision of the U.S. Copyright Law cites examples of activities that courts have regarded as fair use: “quotation of excerpts in a review or criticism for purposes of illustration or comment; quotation of short passages in a scholarly or technical work, for illustration or clarification of the author’s observations; use in a parody of some of the content of the work parodied; summary of an address or article, with brief quotations, in a news report; reproduction by a library of a portion of a work to replace part of a damaged copy; reproduction by a teacher or student of a small part of a work to illustrate a lesson; reproduction of a work in legislative or judicial proceedings or reports; incidental and fortuitous reproduction, in a newsreel or broadcast, of a work located in the scene of an event being reported.” Copyright protects the particular way authors have expressed themselves. It does not extend to any ideas, systems, or factual information conveyed in a work. The safest course is to get permission from the copyright owner before using copyrighted material. The Copyright Office cannot give this permission. When it is impracticable to obtain permission, you should consider avoiding the use of copyrighted material unless you are confident that the doctrine of fair use would apply to the situation. The Copyright Office can neither determine whether a particular use may be considered fair nor advise on possible copyright violations. If there is any doubt, it is advisable to consult an attorney. domains yahoo domain name yahoo dc hair laser removal washington law lemon wisconsin hair removal washington dc domain registration yahoo benchmark lending domain yahoo yahoo web hosting hair laser removal virginia peritoneal mesothelioma ca lemon law best buy gift card adverse credit remortgage mesothelioma information law lemon ohio att call conference insurance medical temporary illinois law lemon mesothelioma symptoms angeles drug los rehab personal injury solicitor att go accident car florida lawyer google affiliate at t wireless home equity loan mcsa boot camp anti spam appliance adverse remortgage chicago hair laser removal att conference at and t laser hair removal maryland mesothelioma buy gift card mesotheloma student loan consolidation program california law lemon event management security canada personals yahoo orlando criminal attorney uk homeowner loans vioxx lawsuit compare life assurance criminal defense federal lawyer american singles federal criminal defense attorney Page: 16

Press CLIPPING, tel.: +389 2 30 94 025, fax: +386 2 30 61 697, e-mail: info@pressclipping.com.mk, www.pressclipping.com.mk, www.m1g.info


Attachments:

laser hair removal manhattan att prepaid wireless fortis health insurance temporary miami personal injury lawyer hair removal chicago at and t cell phones refinance with bad credit malignant mesothelioma lease management software primary pulmonary hypertension miami personal injury attorney anti spam lotus notes life insurance quotes egg credit anti spam exchange server lemon law google adsense best consolidation loan student refinance with poor credit employee leasing student loan consolidation center buyer mortgage note federal student loan consolidation symptoms of mesothelioma city hair laser new removal york att wireless com san diego dui lawyer indiana law lemon law lemon michigan angeles criminal defense los refinancing with poor credit home equity loan action class lawsuit vioxx term life assurance e loan celebrex lawyer vasectomy reversal mortgage rates refinancing attorney law lemon consolidate student loans home equity loans mesothilioma new york personal injury lawyer home equity loan rates auto insurance quotes georgia law lemon homeowner loans equity loan rates administration lease software egg credit card student consolidation loans microsoft anti spam mesothelioma prognosis second mortgages auto century insurance employee florida leasing federal consolidation loan equity loan personal injury attorney colorado accident lawyer michigan refinancing with bad credit home equity line of credit rates federal consolidation non profit debt consolidation pay per click affiliate city hair new removal york acid reflux disease diet refinance poor credit equity loans student loan consolidate consolidate loans secured loans criminal lawyer new york affiliate per click chicago personal injury lawyer los angeles dui lawyer att prepaid angeles criminal defense lawyer los critical illness insurance life irs lawyer tax laser hair removal new york comcast high speed personal yahoo san diego dui attorney michigan personal injury automobile law lemon cheap insurance life term home loans refinancing consolidate college loans cheap life insurance vioxx law suit student loan refinance car hire alicante spain tax attorney refinancing my home criminal dallas lawyer line of credit home equity litigation vioxx at and t phones criminal defense attorney los angeles commodity online trading home equity rates adsense law lemon mass equity home arizona law lemon child molestation attorney home line of credit alicante car rental spain attorney defense federal san diego criminal attorney injury lawyer new york attorney injury new personal york at and t mobile pleural mesothelioma augmentation breast diego san home equity poor credit health insurance temporary compensation mesothelioma st century insurance cheap insurance medical angeles criminal lawyer los low cost term life insurance home refinance loans eloan life insurance quote cheap life assurance equity loan anti spam exchange credit equity home line att go phone dui florida lawyer hair removal new york merchant account international vioxx class action home equity loan life insurance quote online consolidation loan equity line of credit carolina law lemon north equity rates direct home insurance line angeles attorney los tax credit home line term insurance auto insurances debtfreedirect refinance comparison acid reflux treatment bad credit mortgage refinance college loan refinance Drejtor Gjeneral:Arlind Pajaziti Kryeredaktor:Altin LikaRedaktore:Majlinda ZiberiStafi i lajmeve:Agnesa GashiPranvera FazliuSport:Drilon SulejmaniEdmond HotiTeknologji:Alfred VrincaValbona LusjaniShendetesi:Nora MehmetiErmira SalihuLifeStyle:Fjolla XhaferiZana SelmaniKuriozitete:Muhamet LahuJeta HajredinajVip:Naser AsaniValon Islamiinfo@globisot.orgThe international edition of GlobiSot.Net is constantly updated to bring you the top news stories from around the world. It is produced by dedicated staff in London and Hong Kong, working with colleagues at GlobiSot.Net world headquarters in Atlanta, Georgia, and with bureaus worldwide. GlobiSot.Net relies heavily on global team of over 4,000 news professionals. GlobiSot.Net features the latest multimedia technologies, from live video streaming to audio packages to searchable archives of news features and background information. The site is updated continuously throughout the day. donate car to charity california donate car for tax credit donate cars in ma donate your car sacramento how to donate a car in california donate your car for kids car insurance quotes colorado nunavut culture dayton freight lines harddrive data recovery services donate a car in maryland motor replacements cheap domain registration hosting donating a car in maryland donate cars illinois criminal defense attorneys florida best criminal lawyer in arizona car insurance quotes utah life insurance co lincoln holland michigan college online motor insurance quotes online colledges paperport promotional code onlineclasses world trade center footage massage school dallas texas psychic for free donate old cars to charity low credit line credit cards dallas mesothelioma attorneys car insurance quotes mn donate your car for money cheap auto insurance in va met auto forensics online course home phone internet bundle donating used cars to charity phd in counseling education neuson car insurance quotes pa royalty free images stock car insurance in south dakota email bulk service webex costs cheap car insurance for ladies cheap car insurance in virginia register free domains better conferencing calls futuristic architecture mortgage adviser big label www lamer com car insurance quotes mn california phsycics donate my car mn fort hotels audio books tv offer q ray ionized bracelets fashion schools in austin tx nobelcom card top personal injury firms purple heart veterans pick up paychex phoenix brooklyn car donation venture td health insurance learn and master guitar review predictive dialer phone connect all donate a car in massachusetts disc travel lodge in liverpool crane announcements can y card seattle retirement annuity contracts realty com au www ink com credit card bad credit application asbestos cancer attorneys credit card zero balance transfers debt lending micrel distributors video hosting web sites how to advertise for free on google tom thumb pharmacy interior design school sacramento schwan foods company casa program planning internet sport on bon prix clothing chrome deals in calgary corporate identity agencies www thorne com cheap car insurance respiratory therapy tech t mobile company national general auto insurance kidney uti highschooldiplomaonline bellsouth dialup travel inn glasgow professional business template compare video hosting dept management email server Page: 17

Press CLIPPING, tel.: +389 2 30 94 025, fax: +386 2 30 61 697, e-mail: info@pressclipping.com.mk, www.pressclipping.com.mk, www.m1g.info


Attachments:

services emergency plummers cheap incorporation delaware parks chevrolet charlotte alli diet coupon google adsense keyword tool lowest term life insurance rate secure streaming video hosting zero balance transfers credit card heifer fund accredited online colleges for accounting low visa interest rate trick golf www debt com visa online credit card application on line photo book auto trader classics cars discount hotels and renewing expired passports online baldurs chrome boot online video hosting platform structured settlement atlanta auto donation wisconsin apr credit card student auto insurance quote in nj further education college insure photography equipment disaster recovery services for small business photo books online create american back donate a car in los angeles google adwor pre owned callaway golf clubs kansas city chiefs stadium visa small business cards gotbody south university online degree programs peninsular hotel bangkok special offers eurostar venturcom Mesothelioma Insurance (With local varieties) DUI Attorney (With local varieties) Medical Attorney (With local varieties) Lawyers (With local varieties) Car Insurance (With local varieties) Structured Settlement Vioxx Attorney Contract Management Software Car Accident Lawyer Note Buyers Donate A Car Investment Fraud Content Management Home Equity Loans Cash Advance Payday Loan Asbestos Lawyer Cord Blood California Refinance Refinance Cerebral Palsy College Loans Student Loans VIPMar 25, 2013 21:55Federica Nargi, ja pse Matri është me fat Mar 25, 2013 21:42BB6, Jonilda për Joanën e Anaidin: Po luajnë me veten e tyre Mar 25, 2013 21:40BB6: Elena diskuton me Joanën për raportin e saj me Marselinin dhe Anaidin Mar 25, 2013 21:31Jennifer Lopez mbetet një super femër Mar 25, 2013 21:11Super Tuna Sejdiu në X-factor Mar 25, 2013 20:45Niki Minaj provokon mbi motorr Mar 25, 2013 20:20Sulltanesha Hyrem në gjendje të tmerrshme Kuriozitete“Bëhu e dashura ime, ose të thera”March 25, 2013 | no comments Shqipëria, vendi më homofob i EuropësMarch 25, 2013 | no comments Si të stiloni flokët për Pranverë 2013March 25, 2013 | no comments “Mami im po bën pazar”, bebja e mbyllur në makinë provokon zemërim në ZelandëMarch 25, 2013 | no comments Kinë, 12 të vdekur nga stuhia e breshëritMarch 25, 2013 | no comments Tentojnë grabitjen e nënës, i vrasin foshnjën 13 muajshMarch 25, 2013 | no comments VIDEO: Takimi i aferte ne mes 2 Krokodileve dhe FotografistitMarch 25, 2013 | no comments Krasniqi: S’kemi platformë zyrtare për bisedimetMarch 25, 2013 | no comments FACEBOOK Android App Copyrights and Copyright Agent. Globi|Sot.Net respects the rights of all copyright holders and in this regard, Globi|Sot.Net has adopted and implemented a policy that provides for the termination in appropriate circumstances of subscribers and account holders who infringe the rights of copyright holders. If you believe that your work has been copied in a way that constitutes copyright infringement, please provide Globi|Sot.Net Copyright Agent the following information required by the Online Copyright Infringement Liability Limitation Act of the Digital Millennium Copyright Act, 17 U.S.C. ¤ 512: • A physical or electronic signature of a person authorized to act on behalf of the owner of an exclusive right that is allegedly infringed. • Identification of the copyright work claimed to have been infringed, or, if multiple copyrighted works at a single online site are covered by a single notification, a representative list of such works at that site. • Identification of the material that is claimed to be infringing or to be the subject of infringing activity and that is to be removed or access to which is to be disabled, and information reasonably sufficient to permit us to locate the material. • Information reasonably sufficient to permit us to contact the complaining party. • A statement that the complaining party has a good-faith belief that use of the material in the manner complained of is not authorized by the copyright owner, its agent, or the law. • A statement that the information in the notification is accurate, and under penalty of perjury, that the complaining party is authorized to act on behalf of the owner of an exclusive right that is allegedly infringed. Globi|Sot.Net Copyright Agent for notice of claims of copyright infringement on or regarding this site can be reached by sending an email to copyright@globisot.org mesothelioma mesothelioma attorneys mesothelioma lawyers malignant pleural mesothelioma Asbestos Cancer mesothelioma symptoms peritoneal mesothelioma trans union lung cancer search engine optimization mesothelioma diagnosis home equity loans Baines and Ernst consolidate loans Lexington law Lexington law firm debt problems register domain home equity line of credit affiliate programs refinance video conferencing payday loans credit counseling asbestos debt solutions cash loans refinancing broadband phone debt management fast loans credit card processing credit reports making money on the internet merchant account line of credit money magazine Adsense credit counselors identity theft make money at home free credit cash advance consumer credit counseling freecreditreport make money from home free credit reports make extra money domain registration adwords citifinancial my fico score web hosting American express credit airlines credit card credit report earn money hard drive recovery hard money lenders credit counseling service consolidate claims debt consolidation poor credit low interest web host student credit cards secured merchant account application loans send money to India discover credit merchant accounts hosting money on the internet credit loans consumer credit money making ideas credit card applications money lenders discover credit card money loans dept help credit card services consolidation ways to make money student credit online credit report how to make money accept credit accept credit cards student loan internet money credit repair free credit check bad credit money making SEO University Degrees Online credit card application consolidating people with bad credit car loans money fast money now household automotive personal credit money at home bad debt lenders auto loans making money online Point of sale software interest credit cards credit history lending business credit money to India debt online credit student credit card hard money webhosting credit cards make money credit application online credit card chase credit interest credit Equifax credit video conference credit card offers American Page: 18

Press CLIPPING, tel.: +389 2 30 94 025, fax: +386 2 30 61 697, e-mail: info@pressclipping.com.mk, www.pressclipping.com.mk, www.m1g.info


Attachments:

credit credit card fraud best credit card no credit check credit card bankruptcy best credit money market account mbna credit for credit webhost pengar college credit money market accounts best credit cards credit reporting agency credit card debt credit checks visa credit credit check secured credit cards one credit card Credit report i need money low interest credit credit services credit reporting preapproved online approval credit card rates credit score

Page: 19

Press CLIPPING, tel.: +389 2 30 94 025, fax: +386 2 30 61 697, e-mail: info@pressclipping.com.mk, www.pressclipping.com.mk, www.m1g.info


Albania

25.3.2013

www.globisot.net

Title:

Rihanna këshillohet nga mjekët që të ndryshojë stilin e jetës —

Author:

Page, Termin:

Rubrika, oddaja:

Genre:

Area/Duration: Attachments:

Circulation:

1,00 9f38d13891eda712c13bd995e1433bfe.jpg

Home » VIP »Rihanna këshillohet nga mjekët që të ndryshojë stilin e jetës Rihanna deri më tani ka anuluar dy data të turneut të saj “Diamonds World Tour”, për shkak të sëmurjes dhe sipas disa raporteve të reja, doktorët e kanë këshilluar sensacionin e popit se e vetmja mënyrë që ajo të mund të punojë me intensitet më të lartë është që të bëjë ndryshime serioze në stilin e jetës së saj.Një burim ka thënë se doktorët e kanë paralajmëruar Rihannan se do t`i duhen muaj që ajo të merr veten nga problemet me laringitisin.“Ata i kanë thënë se ajo ka nevojë për ndryshime serioze në stilin e jetës së saj, ose sëmundja mund të përsëritet. Kjo e frikësoi Rihannan. Por nuk e ndali atë që të thithë duhan, të pijë alkool dhe të qëndrojë zgjuar deri në orët e vona. Trupi i saj ishte dobësuar dhe kishte nevojë për pushim. Tani ajo është në një mision që të fillojë të kujdeset për veten e saj”, ka thënë burimi për perezhilton.Në misionin për shërimin e plotë Rihanna do t`i duhej ta lërë prapa edhe të dashurin e saj Chris Brown.“RiRi mori kërcënime me vdekje, sulme verbale dhe prishi marrëdhëniet me shoqen e saj Katy Perry”, shtoi burimi.Share One of the rights accorded to the owner of copyright is the right to reproduce or to authorize others to reproduce the work in copies or phonorecords. This right is subject to certain limitations found in sections 107 through 118 of the copyright law (title 17, U. S. Code). One of the more important limitations is the doctrine of “fair use.” The doctrine of fair use has developed through a substantial number of court decisions over the years and has been codified in section 107 of the copyright law. Section 107 contains a list of the various purposes for which the reproduction of a particular work may be considered fair, such as criticism, comment, news reporting, teaching, scholarship, and research. Section 107 also sets out four factors to be considered in determining whether or not a particular use is fair. The purpose and character of the use, including whether such use is of commercial nature or is for nonprofit educational purposes The nature of the copyrighted work The amount and substantiality of the portion used in relation to the copyrighted work as a whole The effect of the use upon the potential market for, or value of, the copyrighted work The distinction between what is fair use and what is infringement in a particular case will not always be clear or easily defined. There is no specific number of words, lines, or notes that may safely be taken without permission. Acknowledging the source of the copyrighted material does not substitute for obtaining permission. The 1961 Report of the Register of Copyrights on the General Revision of the U.S. Copyright Law cites examples of activities that courts have regarded as fair use: “quotation of excerpts in a review or criticism for purposes of illustration or comment; quotation of short passages in a scholarly or technical work, for illustration or clarification of the author’s observations; use in a parody of some of the content of the work parodied; summary of an address or article, with brief quotations, in a news report; reproduction by a library of a portion of a work to replace part of a damaged copy; reproduction by a teacher or student of a small part of a work to illustrate a lesson; reproduction of a work in legislative or judicial proceedings or reports; incidental and fortuitous reproduction, in a newsreel or broadcast, of a work located in the scene of an event being reported.” Copyright protects the particular way authors have expressed themselves. It does not extend to any ideas, systems, or factual information conveyed in a work. The safest course is to get permission from the copyright owner before using copyrighted material. The Copyright Office cannot give this permission. When it is impracticable to obtain permission, you should consider avoiding the use of copyrighted material unless you are confident that the doctrine of fair use would apply to the situation. The Copyright Office can neither determine whether a particular use may be considered fair nor advise on possible copyright violations. If there is any doubt, it is advisable to consult an attorney. domains yahoo domain name yahoo dc hair laser removal washington law lemon wisconsin hair removal washington dc domain registration yahoo benchmark lending domain yahoo yahoo web hosting hair laser removal virginia peritoneal mesothelioma ca lemon law best buy gift card adverse credit remortgage mesothelioma information law lemon ohio att call conference insurance medical temporary illinois law lemon mesothelioma symptoms angeles drug los rehab personal injury solicitor att go accident car florida lawyer google affiliate at t wireless home equity loan mcsa boot camp anti spam appliance adverse remortgage chicago hair laser removal att conference at and t laser hair removal maryland mesothelioma buy gift card mesotheloma student loan consolidation program california law lemon event management security canada personals yahoo orlando criminal attorney uk homeowner loans vioxx lawsuit compare life assurance criminal defense federal lawyer american singles federal criminal defense attorney laser hair removal manhattan att prepaid wireless fortis health insurance temporary miami personal injury lawyer hair removal chicago at and t cell phones refinance with bad credit malignant mesothelioma lease management software primary pulmonary hypertension miami personal injury attorney anti spam lotus notes life insurance quotes egg credit anti spam exchange server lemon law google adsense best consolidation loan student refinance with poor credit employee leasing student loan consolidation center buyer mortgage note federal student loan consolidation symptoms of mesothelioma city hair laser new removal york att wireless com san diego dui lawyer indiana law lemon law lemon michigan angeles criminal defense los refinancing with poor credit home equity loan action class lawsuit vioxx term life assurance e loan celebrex lawyer vasectomy reversal mortgage rates refinancing attorney law lemon consolidate student loans home equity loans mesothilioma new york personal injury lawyer home equity loan rates auto insurance quotes georgia law lemon homeowner loans equity loan rates administration lease software egg credit card student consolidation loans microsoft anti spam mesothelioma prognosis second mortgages auto century insurance employee florida leasing federal consolidation loan equity loan personal injury attorney colorado accident lawyer michigan refinancing with bad credit home equity line of credit rates federal consolidation non profit debt consolidation pay per click affiliate city hair new removal york acid reflux disease diet refinance poor Page: 20

Press CLIPPING, tel.: +389 2 30 94 025, fax: +386 2 30 61 697, e-mail: info@pressclipping.com.mk, www.pressclipping.com.mk, www.m1g.info


Attachments:

credit equity loans student loan consolidate consolidate loans secured loans criminal lawyer new york affiliate per click chicago personal injury lawyer los angeles dui lawyer att prepaid angeles criminal defense lawyer los critical illness insurance life irs lawyer tax laser hair removal new york comcast high speed personal yahoo san diego dui attorney michigan personal injury automobile law lemon cheap insurance life term home loans refinancing consolidate college loans cheap life insurance vioxx law suit student loan refinance car hire alicante spain tax attorney refinancing my home criminal dallas lawyer line of credit home equity litigation vioxx at and t phones criminal defense attorney los angeles commodity online trading home equity rates adsense law lemon mass equity home arizona law lemon child molestation attorney home line of credit alicante car rental spain attorney defense federal san diego criminal attorney injury lawyer new york attorney injury new personal york at and t mobile pleural mesothelioma augmentation breast diego san home equity poor credit health insurance temporary compensation mesothelioma st century insurance cheap insurance medical angeles criminal lawyer los low cost term life insurance home refinance loans eloan life insurance quote cheap life assurance equity loan anti spam exchange credit equity home line att go phone dui florida lawyer hair removal new york merchant account international vioxx class action home equity loan life insurance quote online consolidation loan equity line of credit carolina law lemon north equity rates direct home insurance line angeles attorney los tax credit home line term insurance auto insurances debtfreedirect refinance comparison acid reflux treatment bad credit mortgage refinance college loan refinance Drejtor Gjeneral:Arlind Pajaziti Kryeredaktor:Altin LikaRedaktore:Majlinda ZiberiStafi i lajmeve:Agnesa GashiPranvera FazliuSport:Drilon SulejmaniEdmond HotiTeknologji:Alfred VrincaValbona LusjaniShendetesi:Nora MehmetiErmira SalihuLifeStyle:Fjolla XhaferiZana SelmaniKuriozitete:Muhamet LahuJeta HajredinajVip:Naser AsaniValon Islamiinfo@globisot.orgThe international edition of GlobiSot.Net is constantly updated to bring you the top news stories from around the world. It is produced by dedicated staff in London and Hong Kong, working with colleagues at GlobiSot.Net world headquarters in Atlanta, Georgia, and with bureaus worldwide. GlobiSot.Net relies heavily on global team of over 4,000 news professionals. GlobiSot.Net features the latest multimedia technologies, from live video streaming to audio packages to searchable archives of news features and background information. The site is updated continuously throughout the day. donate car to charity california donate car for tax credit donate cars in ma donate your car sacramento how to donate a car in california donate your car for kids car insurance quotes colorado nunavut culture dayton freight lines harddrive data recovery services donate a car in maryland motor replacements cheap domain registration hosting donating a car in maryland donate cars illinois criminal defense attorneys florida best criminal lawyer in arizona car insurance quotes utah life insurance co lincoln holland michigan college online motor insurance quotes online colledges paperport promotional code onlineclasses world trade center footage massage school dallas texas psychic for free donate old cars to charity low credit line credit cards dallas mesothelioma attorneys car insurance quotes mn donate your car for money cheap auto insurance in va met auto forensics online course home phone internet bundle donating used cars to charity phd in counseling education neuson car insurance quotes pa royalty free images stock car insurance in south dakota email bulk service webex costs cheap car insurance for ladies cheap car insurance in virginia register free domains better conferencing calls futuristic architecture mortgage adviser big label www lamer com car insurance quotes mn california phsycics donate my car mn fort hotels audio books tv offer q ray ionized bracelets fashion schools in austin tx nobelcom card top personal injury firms purple heart veterans pick up paychex phoenix brooklyn car donation venture td health insurance learn and master guitar review predictive dialer phone connect all donate a car in massachusetts disc travel lodge in liverpool crane announcements can y card seattle retirement annuity contracts realty com au www ink com credit card bad credit application asbestos cancer attorneys credit card zero balance transfers debt lending micrel distributors video hosting web sites how to advertise for free on google tom thumb pharmacy interior design school sacramento schwan foods company casa program planning internet sport on bon prix clothing chrome deals in calgary corporate identity agencies www thorne com cheap car insurance respiratory therapy tech t mobile company national general auto insurance kidney uti highschooldiplomaonline bellsouth dialup travel inn glasgow professional business template compare video hosting dept management email server services emergency plummers cheap incorporation delaware parks chevrolet charlotte alli diet coupon google adsense keyword tool lowest term life insurance rate secure streaming video hosting zero balance transfers credit card heifer fund accredited online colleges for accounting low visa interest rate trick golf www debt com visa online credit card application on line photo book auto trader classics cars discount hotels and renewing expired passports online baldurs chrome boot online video hosting platform structured settlement atlanta auto donation wisconsin apr credit card student auto insurance quote in nj further education college insure photography equipment disaster recovery services for small business photo books online create american back donate a car in los angeles google adwor pre owned callaway golf clubs kansas city chiefs stadium visa small business cards gotbody south university online degree programs peninsular hotel bangkok special offers eurostar venturcom Mesothelioma Insurance (With local varieties) DUI Attorney (With local varieties) Medical Attorney (With local varieties) Lawyers (With local varieties) Car Insurance (With local varieties) Structured Settlement Vioxx Attorney Contract Management Software Car Accident Lawyer Note Buyers Donate A Car Investment Fraud Content Management Home Equity Loans Cash Advance Payday Loan Asbestos Lawyer Cord Blood California Refinance Refinance Cerebral Palsy College Loans Student Loans VIP15 vjet “NSYNC” Mar 25, 2013 10:53Rihanna këshillohet nga mjekët që të Page: 21

Press CLIPPING, tel.: +389 2 30 94 025, fax: +386 2 30 61 697, e-mail: info@pressclipping.com.mk, www.pressclipping.com.mk, www.m1g.info


Attachments:

ndryshojë stilin e jetës Kim Kardashian me fytyrë "vampiri" Emma Stone: Kam nevojë për jetë normale Mar 25, 2013 10:26Nuk shesin më,Hollivudi eliminon të gjitha skenat e seksit Mar 25, 2013 10:12Arsimi: Më vrau ndërgjegja për Anaidin Mar 25, 2013 10:06Ky gjoks vlen plot 5 milionë dollarë! KuriozitetePuthja e kroates me serbin, pajton dy popuj!March 25, 2013 | no comments Nuk shesin më, Hollivudi eliminon skenat e seksitMarch 24, 2013 | no comments Çdo gjë që keni dëshiruar të dini për ujin dhe dobësiminMarch 24, 2013 | no comments Kanadezi ka jetuar 3 vjet me thikë në shpinëMarch 24, 2013 | no comments VIDEO: Rekord botëror, në vend të benzinës makina lëviz me kafeMarch 24, 2013 | no comments E pabesueshme…! Tenisti ofendon Zotin me gjithë shpirt dhe ai i përgjigjet! (video)March 24, 2013 | no comments Makina ‘fluturon’ mbi shtëpinë ku po flinin tre personaMarch 24, 2013 | no comments Adoleshentja me gjoks super të madh (Video)March 24, 2013 | no comments FACEBOOK Android App Copyrights and Copyright Agent. Globi|Sot.Net respects the rights of all copyright holders and in this regard, Globi|Sot.Net has adopted and implemented a policy that provides for the termination in appropriate circumstances of subscribers and account holders who infringe the rights of copyright holders. If you believe that your work has been copied in a way that constitutes copyright infringement, please provide Globi|Sot.Net Copyright Agent the following information required by the Online Copyright Infringement Liability Limitation Act of the Digital Millennium Copyright Act, 17 U.S.C. ¤ 512: • A physical or electronic signature of a person authorized to act on behalf of the owner of an exclusive right that is allegedly infringed. • Identification of the copyright work claimed to have been infringed, or, if multiple copyrighted works at a single online site are covered by a single notification, a representative list of such works at that site. • Identification of the material that is claimed to be infringing or to be the subject of infringing activity and that is to be removed or access to which is to be disabled, and information reasonably sufficient to permit us to locate the material. • Information reasonably sufficient to permit us to contact the complaining party. • A statement that the complaining party has a good-faith belief that use of the material in the manner complained of is not authorized by the copyright owner, its agent, or the law. • A statement that the information in the notification is accurate, and under penalty of perjury, that the complaining party is authorized to act on behalf of the owner of an exclusive right that is allegedly infringed. Globi|Sot.Net Copyright Agent for notice of claims of copyright infringement on or regarding this site can be reached by sending an email to copyright@globisot.org mesothelioma mesothelioma attorneys mesothelioma lawyers malignant pleural mesothelioma Asbestos Cancer mesothelioma symptoms peritoneal mesothelioma trans union lung cancer search engine optimization mesothelioma diagnosis home equity loans Baines and Ernst consolidate loans Lexington law Lexington law firm debt problems register domain home equity line of credit affiliate programs refinance video conferencing payday loans credit counseling asbestos debt solutions cash loans refinancing broadband phone debt management fast loans credit card processing credit reports making money on the internet merchant account line of credit money magazine Adsense credit counselors identity theft make money at home free credit cash advance consumer credit counseling freecreditreport make money from home free credit reports make extra money domain registration adwords citifinancial my fico score web hosting American express credit airlines credit card credit report earn money hard drive recovery hard money lenders credit counseling service consolidate claims debt consolidation poor credit low interest web host student credit cards secured merchant account application loans send money to India discover credit merchant accounts hosting money on the internet credit loans consumer credit money making ideas credit card applications money lenders discover credit card money loans dept help credit card services consolidation ways to make money student credit online credit report how to make money accept credit accept credit cards student loan internet money credit repair free credit check bad credit money making SEO University Degrees Online credit card application consolidating people with bad credit car loans money fast money now household automotive personal credit money at home bad debt lenders auto loans making money online Point of sale software interest credit cards credit history lending business credit money to India debt online credit student credit card hard money webhosting credit cards make money credit application online credit card chase credit interest credit Equifax credit video conference credit card offers American credit credit card fraud best credit card no credit check credit card bankruptcy best credit money market account mbna credit for credit webhost pengar college credit money market accounts best credit cards credit reporting agency credit card debt credit checks visa credit credit check secured credit cards one credit card Credit report i need money low interest credit credit services credit reporting preapproved online approval credit card rates credit score

Page: 22

Press CLIPPING, tel.: +389 2 30 94 025, fax: +386 2 30 61 697, e-mail: info@pressclipping.com.mk, www.pressclipping.com.mk, www.m1g.info


Albania

25.3.2013

www.monitor.al

Title:

Shkurt, rriten lehtë eksportet, bien importet

Author:

Page, Termin:

Rubrika, oddaja:

Genre:

Area/Duration: Attachments:

1,00

Circulation:

a0e5641fefef72e8c5ad1a9c1c4b4b30.jpg

Në muajin shkurt u eksportuan 15,9 miliardë lekë mallra, me ulje 12.5 përqind në krahasim me Janar 2013 dhe rritje me 4.4 përqind në krahasim me shkurt 2012.U importuan 33,2 miliardë lekë mallra me ulje 2.8 përqind në krahasim me Janar 2013 dhe ulje 11 përqind në krahasim me shkurt 2012.Defiçiti tregtar i këtij muaji është 17,3 miliardë lekë, duke shënuar një rritje prej 8.2 përqind krahasuar me muajin paraardhës dhe një ulje prej 21.7 përqind krahasuar me shkurt 2012.Tregtia me vendet e BE është 72.9 përqind. Partnerët kryesorë tregtarë vazhdojnë të jenë Italia dhe Greqia. Tregtia me Italinë është 41.3 përqind, ndërsa me Greqinë është 8.6 përqind.Disa nga partnerët tanë tregtarë me të cilët eksporti dhe importi është rritur, janë për eksportin, Austri, Itali, Kosovë, Maqedoni, SHBA, etj, dhe për importin, Gjermani, Greqi, Itali, Maqedoni, Turqi, etj.Krahasimi me muajin paraardhës :Eksporti i grupit “Produkte kimike dhe plastike” u rrit 26 përqind, “Makineri, pajisje dhe pjesë këmbimi” u rrit 19.6 përqind“, “Lëkurë dhe artikujt prej tyre” u rrit 13.7 përqind, etj. Eksporti i grupit “Minerale, lëndë djegëse, energji elektrike” u ul 31.9 përqind, etj.Importi i grupit “Produkte kimike dhe plastike” u rrit 11.5 përqind, “Ushqime, pije, duhan” u rrit 8.5 përqind, “Prodhime druri dhe letre” u rrit 6.7 përqind, etj. Importi i grupit “Minerale, lëndë djegëse, energji elektrike” u ul 30.9 përqind.

Page: 23

Press CLIPPING, tel.: +389 2 30 94 025, fax: +386 2 30 61 697, e-mail: info@pressclipping.com.mk, www.pressclipping.com.mk, www.m1g.info


25.3.2013

www.revistaklan.com

Title:

I sëmuri

Albania

Author:

Page, Termin:

Rubrika, oddaja:

Genre:

Area/Duration: Attachments:

Circulation:

1,00 38825d8485cfbf950a43118c0eedacd4.jpg

Teatri i AbsurditRenato KalemiPara ca ditësh, një dhimbje e lehtë më kapi nën brinjën e tretë nga lart, në anën e majtë, por të jem i sinqertë nuk ia vura veshin. Kur dhimbja filloi të bëhej kokëfortë dhe preku brinjën e katërt dhe të pestë, u detyrova të shkoja tek mjeku. Me ta takuar i shpjegova se nuk kisha vuajtur kurrë nga ndonjë sëmundje, se derën e spitalit po e shihja sot për herë të parë, se nuk kishte mundësi të kisha thyer ndonjë brinjë sepse nuk qeshë rrëzuar, se për mua ishte hera e parë që kisha një shqetësim të tillë, e shumë “se”-ra të tjera, derisa u ndala vetiu pse mbeta pa frymë, jo pse doja të ndalesha. Ai më dëgjoi me vëmendje, diç bluajti nëpër dhëmbë, më preku brinjët që dhembnin, por çuditërisht në atë çast nuk dhembën, thirri një infermiere, pëshpëriti diçka me të, pastaj nxorri një bllok mbi të cilin shkroi ca fjalë të pakuptueshme, e futi në xhep, m’u afrua ngadalë, buzëqeshi, e më kërkoi t’i përshkruaja një ditë tipike timen. E pashë me dyshim, sepse nuk e kuptoja ç’lidhje kishte kjo me dhimbjen e brinjëve të anës së majtë. Ndoshta isha duke vdekur në ato çaste, kurse ky matuf me stetoskop në qafë donte muhabet. E mblodha veten, mora frymë thellë dhe ia zbraza: I thashë se s’kishte ç’i duhej se ç’bëja unë me ditët e mia, se ai po më fshehte diçka, se jeta ime ishte në rrezik nga ndonjë sëmundje e pashërueshme që sapo ishte zbuluar e dikush duhet të bënte diçka menjëherë, se unë isha i rëndësishëm deri në pikën sa nuk mund ta perceptoja dot botën pa mua, se unë s’mund ta lija veten në duart e një të paafti, se edhe pse ishte doktor ai s’mund të hiqej sikur i dinte të gjitha pasi unë mund ta denoncoja, se këtu po flitej për sëmundjen time dhe gjërat ishin serioze, se përpara vetes time nuk vija askënd, e shumë “se”-ra më radhë. Ai më dëgjoi me durim, nuk foli asnjë fjalë, veçse buzëqeshja e mëparshme i ravijëzohej ende në fytyrë. Pastaj, me qetësinë e mjekut, më ftoi të qetësohesha. Nuk qeshë i sëmurë. Por, thjesht një egoist më shumë në zyrën e tij.KulturëSekrete që vlejnëNga Alida CenajKa qëlluar në shenjë edicioni i këtij viti të “Big Brother Albania”. Nëse vitin e kaluar loja reality nuk ofroi tjetër veçse një lloj rutine të fituar nga dy vjet të shkuara, me lojtarë që gjuanin njëri-tjetrin dhe diskutimi më i madh ishte nëse fjetën apo jo bashkë, këtë vit autorët kanë prekur pikën që publiku ka më të ndjeshme: Spektakli nisi me një listë të gjatë sekretesh që fshiheshin brenda shtëpisë. Njëri është talasemik; një tjetër nuk fliste me babanë prej 13 vjetësh; njëri ishte i martuar; njëra do të bënte një ndërhyrje estetike gjatë qëndrimit në shtëpinë e Vëllait të Madh; njëri prej lojtarëve ka punuar dikur zhigolo; dikujt Kanuni i ka prishur lidhjen etj,etj. Të prirur për të zbuluar sekretet e të tjerëve, por sidomos për të përgjuar jetën e atyre që kemi përballë, publiku këtë vit ka rënë në grackë. Nuk flitet tjetër veçse për t’i vënë emrin e protagonistit çdo personazhit që mban secilin prej këtyre sekreteve. Suplementet e fundjavës këto javët e fundit e kanë pasur të zgjidhur problemin e faqes së parë: emri i njërit prej lojtarëve të rinj të Big Brother garanton tirazh. Dhe kjo nuk nënkupton vetëm zbulimin e talasemikut, zhigolosë apo vajzës që do të bëjë ndërhyrjen kirurgjikale aty. Historia vazhdon. Jep intervistë bashkëshortja e zhigolosë, kërkohet babai i djalit të zemëruar, kërkohen arsyet shëndetësore të pretendentit që ka pirë duhan që kur ishte katër vjeç, flasin analistë e organizohen forume. Sekreti vlen, me pak fjalë. Natyra njerëzore është e prirur të mbajë veshët ngrehur e sytë hapur kur dikush paralajmëron një të tillë. Po t’i shtosh kësaj edhe elementet e spektaklit të këtij viti, rregullat rutinë të show-ut, debatet, miqësitë dhe armiqësitë, duhet thënë se e shtuna këtë sezon televiziv i takon Big-ut.

Page: 24

Press CLIPPING, tel.: +389 2 30 94 025, fax: +386 2 30 61 697, e-mail: info@pressclipping.com.mk, www.pressclipping.com.mk, www.m1g.info


25.3.2013

www.revistaklan.com

Title:

Të kryesh marrëdhënie politike

Albania

Author:

Page, Termin:

Rubrika, oddaja:

Genre:

Area/Duration: Attachments:

1,00

Circulation:

630fdfea2e25e96dbf63b1e661afde94.jpg

...me një 16 vjeçar. Krimi i vërtetë ndaj 16 vjeçarëve është që t’i çosh në votime, pa i stërvitur më parë si qytetarë. Është si t’i çosh në luftë për të mbrojtur atdheun, kur nuk kanë parë kurrë pushkë me sy.Koloreto CukaliKam një problem me 16 vjeçarët: Ata kanë shumë probleme. Ardhja e tyre në votime do të thotë se jemi para zgjedhjes, “a do e linim të ardhmen tonë në duart e një 16 vjeçari, apo të 100 mijë të tillëve”? Mesa duket e paskemi luksin t’ua japim ose t’ua heqim atë që i bën qytetarë të mirëfilltë: Të drejtën e votës. Nuk u japim dot një shoqëri më të mirë, as një jetë me më pak stres, por mund t’u japim të drejtën të votojnë për kastën që do qeverisë. Atëherë, a duam ta lëmë (edhe) në duart e tyre të ardhmen e këtij vendi? Mbase po. Mbase jo. Problemi i parë i 16-vjeçarëve është që ne vetë u kemi ndaluar shumë gjëra. Edhe pse tani duam t’u lejojmë të drejtën për të votuar.16 vjeçarëve u ndalohet16 vjeçarëve u ndalohet aborti pa lejen e prindit. Atyre u ndalohet alkooli. Nuk e di mirë nëse u lejohet a jo t’i japin makinës, por di që u ndalohet të punojnë (me orar të plotë, të paktën). Shumica e 16 vjeçarëve shqiptarë jetojnë mes ndalimesh të pafundme, që nga orari i kthimit në shtëpi, deri tek shoqërimi me filanin a fistekun. 16 vjeçarët që njoh unë pijnë duhan fshehtas dhe mund të hanë dru. Ata që nuk i kanë këto ndalime, kryesisht për shkak prindërish të etiketuar si “liberalë”, shoqëria i quan “të dalë dore”. Qytetarë 16 vjeçarë, që nuk u besojmë dot as se mund të mbajnë alkoolin, ama duam t’u besojmë qeverisjen e këtij vendi. Më shumë se po ua besojmë, duam t’i detyrojmë të votojnë. Ata nuk kanë kërkuar gjë. Me siguri nuk ua ndjen shumë. Fundja, ata jetojnë jetën që prindërit e tyre, shkolla e shoqëria i detyron të bëjnë. 16 vjeçarët jetojnë mes detyrimesh të panumërta.16 vjeçarët detyrohen16 vjeçarët, ata që vijnë nga familje të mira, nuk kanë kohë të marrin frymë. Familja i ka futur në kurse, noti, pianoje, tenisi, matematike, spanjishteje, anglishteje apo gjermanishteje. Ndoshta ata nuk do donin të bënin kaq shumë kurse. Ndoshta do të donin thjesht të shihnin televizor, të rrinin poshtë te lagjia ose të masturbonin pa pushim. Po nuk kanë kohë. Ata po i detyrojnë të përgatiten për jetën. I kanë futur në kudhër e po i skalitin. Po i skalitin keq. Të tjerët e kanë vëmendjen më të pakët, por jo ndalimet. Liria e tyre nuk është e tyrja, por është neglizhencë prindërore. 16 vjeçarët janë të paaftë të bëjnë shumë gjëra, njësoj si pleqtë. Por ndryshe nga pleqtë, që kanë bërë ciklin e tyre, ata as e kanë nisur.Gjërat që nuk bëjnë 16 vjeçarët16 vjeçarët nuk punojnë. Zhvillimi biologjik dhe sistemi arsimor nuk u japin atyre mundësinë të dalin në jetë më parë se 18 vjeç (në rastet më të mira). Dhe 16 vjeçarët që nxjerrin vetë bukën e gojës janë “për të ardhur gjynah”.Pavarësia e vërtetë e tyre fillon 30 vjeç! 16 vjeçarët nuk shohin lajme. I vetmi informacion që kanë për botën janë llogjet politike të prindërve. Gramafonët e çjerrë të adultëve, s’bëjnë gjë tjetër, veçse gërvishin pllakën e tyre të bardhë. Do isha kurioz për të parë trendin e votuesve 16 vjeç. Diçka më thotë që ata do votojnë kopje si prindërit e tyre.Gjërat që bëjnë 16 vjeçarëtMë kujtohet vetja ime kur kam qenë 16 vjeç, dhe nuk e njoh shumë atë person. Ndoshta as nuk e dua shumë atë person. Njoh shumë 16 vjeçarë, edhe kam punuar me ta. Janë të lezetshëm, janë të zgjuar, janë hazërxhevap, ulërasin me të madhe, janë budallenj e të papërgjegjshëm. Janë shpesh të ligj me njëri-tjetrin dhe me botën. 16 vjeçarët marrin makinat e prindërve dhe vijnë rrotull për orë të tëra. Ata nuk kanë bërë asgjë për ta merituar atë makinë. Po shokëve e shoqeve të tyre nuk u intereson. Rëndësi ka xhiroja, dhe “të duken”. 16 vjeçarët kanë ngritur standardet e veta për të përkufizuar kastat e tyre sociale. Kastat! Të tyret! Celulari i lirë, je zgjebs. Kurse me iPhone5, je më popullori në klasë. 16 vjeçarët nuk mësojnë. Mëson babi për ta. 16 vjeçarët tanë janë qenie të varura, jo vetëm financiarisht, por mbi të gjitha intelektualisht.Edhe Jane Austen ka qenë dikur 16 vjeçKrimi më i madh që është bërë ndaj 16 vjeçarëve, është sistemi arsimor. Sistemi ynë arsimor dekurajon çfarëdolloj talenti a pavarësi të mendimit. Mësues herë mediokër, herë të lodhur, herë me halle e herë përtacë, të paguar keq, të trajtuar keq, janë gardianët e shpirtrave të tyre. Krimi tjetër është familja. Shumica e familjeve, me moton famëkeqe: “T’u japim fëmijëve atë që nuk e kemi pasur ne” po krijojnë shushunja të vogla, të llastuara e pa vlera. Në shtëpitë e shumë prej tyre ulëret injoranca dhe ata nuk njohin thirrje tjetër. Edhe Jane Austen ka qenë 16 vjeç. Por, mundësitë e rebelimit në kohën e iPhone-it e të Facebook-ut janë shumë më të vogla. Askush nuk mund të jetë më një Jane Austen 16 vjeç. Ka shumë porno online. Dhe ka shumë “like” në qarkullim.Sweet sixteenSipas meje, të jesh 16 vjeç do të thotë të mos e dish se kush je. Do të thotë të bërtasësh me të madhe, të provokosh, të urresh prindërit. Kam frikë, se kaq nuk mjafton që edhe të mund të votosh. And I’d do anything, for my sweet sixteen. 16 vjeç, pakkush e di se çfarë do të bëhet në jetë. Deri njëzet e ca vjeç, do të vendosin prindërit. Për mua, 16 vjeçarët janë të pafajshëm. Ata kanë akoma të padjegur kartën e fëmijërisë prej nga vijnë. Janë akoma në kërkim të një gjëje për të bërë në jetë. Nuk është faji i tyre që pasqyra që kanë përpara: prindërit, shkolla, politika, shoqëria shqiptare, është aq e plasaritur, aq e ndryshkur, sa fytyra e tyre u del e deformuar. Ne ua kemi lënë atyre barrën të ndërtojnë vetveten krejt vetëm, pa ndihmë dhe me hamendje. Ata po rriten në xhungël, duke kujtuar se janë më të mirë se majmunët. Ajo çfarë do të bëhen, varet vetëm prej atyre vetë e prej askujt tjetër. Ata duhet ta ndërtojnë vetveten si të ishin Jane Austen.Asgjë e re nga fronti i perëndimitNëse një adult/e hyn në marrëdhënie seksuale me një 16 vjeçar/e, konsiderohet krim. Po nëse një adult hyn në marrëdhënie politike me 16 vjeçarët? Po nëse ky adult 67 vjeç i josh ata e i bën të bëjnë atë që do ai (politikisht)? Në këtë vend, ka shumë adultë, po shumë fare, që nuk janë më të pjekur se 16 vjeçarët në zgjedhjet e tyre politike apo në formimin e tyresi qytetarë. Ndaj, 16 vjeçarët nuk ka pse të mos votojnë. Fati im e i shumë të tjerëve varet nga dhjetëra faktorë, që mund ta manipulojnë verdiktin qytetar drejt honesh të panjohura. Fati im e i juaji varet nga ca thasë me miell ose nga ca fletë votimi të fotografuara me celular. Ndaj, vota e një 16 vjeçari nuk mund ta bëjë më të mjerë se ç’është të ardhmen politike të këtij vendi.Krimi i vërtetë ndaj 16 vjeçarëve është që t’i çosh në votime, pa i stërvitur më parë si qytetarë. Është si t’i çosh në luftë për të mbrojtur atdheun, kur nuk kanë parë kurrë pushkë me sy. Page: 25

Press CLIPPING, tel.: +389 2 30 94 025, fax: +386 2 30 61 697, e-mail: info@pressclipping.com.mk, www.pressclipping.com.mk, www.m1g.info


Attachments:

Ata do përpiqen të bëjnë aq sa dinë. Por lufta krijon mostra, dhe votimet do të krijojnë falanga vocërrakësh që në vend të masturbimit njerëzor do t’i detyrojmë me zor të kalojnë në masturbimin socio-politik. Po t’i kishim rritur ashtu siç duhet, nuk do të na e kishin falur kurrë.

Page: 26

Press CLIPPING, tel.: +389 2 30 94 025, fax: +386 2 30 61 697, e-mail: info@pressclipping.com.mk, www.pressclipping.com.mk, www.m1g.info


25.3.2013

www.revistaklan.com

Title:

Ilaçi dhe farmaku

Albania

Author:

Page, Termin:

Rubrika, oddaja:

Genre:

Area/Duration: Attachments:

Circulation:

1,00 29cd8191c7840c29d89da7a0a4414b0e.jpg

Fenomeni i dhënies së medikamenteve pa recetën e mjekut dhe pasojat. Rreziqet në rastet e ndërveprimit të dy a më shumë barnave dhe spotet publicitare. Paralajmërimi i një farmakologu dhe dukuria alla shqiptare sipas specialistëveAlida Cenaj“Kam vazhdimisht dhimbje koke, sidomos në mëngjes, e ndonjëherë marrje mendsh. Çfarë ilaçi më rekomandon që të më kalojë?” Dialogu, i dëgjuar rastësisht, i takon një mesogruaje, rreth të 50-ave, dhe një tjetre, goxha më të re në moshë, në anën tjetër të banakut në një prej farmacive pranë sheshit të ish “21 Dhjetorit”. Halli i së parës është lehtësisht i lexueshëm, rrathët e zinj poshtë syve dëshmojnë se me të vërtetë gruaja e ka një mundim, në mos mëngjesin e çdo dite, shpesh. Tundimi i momentit është të ndërhysh në bisedë për t’i rekomanduar një mjek, (ndoshta ndonjë specialist që edhe e njeh), sa më shpejt të jetë e mundur, por farmacistja e ka marrë situatën në dorë, pa lënë shteg ndërhyrjeje. Pasi hedh sytë në dollapet e pastër, të bardhë, vë mbi banak 2-3 kuti me emra të vështirë për t’u mbajtur mend. I shpjegon gruas që vuan nga dhimbja e kokës se mund të zgjedhë: ka nga ky ilaçi i lirë, por edhe nga ky tjetri, prodhim gjerman, pak më i shtrenjtë, por me efekt të sigurtë. Pasi dyzohet pak çaste, “pacientja”, duke ngritur supet, vë dorën mbi kutinë e parë. “Ta provoj një herë këtë”. Kutitë e tjera shkojnë prapë në dollap, ndërsa e sëmura largohet me shpresën se nuk do të ketë më nevojë të kërkojë derman.Skena nuk është as e re dhe as e rrallë në farmacitë shqiptare. Fenomenin e kanë pranuar mjekë e farmacistë bashkë: Në Shqipëri nuk është e vështirë të sigurosh një kurë të plotë antibiotikësh, antidepresivësh, qetësues të llojeve të ndryshëm apo çdo lloj medikamenti tjetër, drejt e në farmaci, pa mundimin më të vogël, pa pasur nevojën e një recete mjeku specialist dhe pa frikën se kërkesa mund të të refuzohet. Është e mundur që tek farmacia e lagjes e deri tek ato të mëdhatë që premtojnë edhe “qumësht dallandysheje” në “arkivën” e dollapëve të radhitur bukur e pastër. Tundimin për ta mbajtur frymën tek farmacia poshtë pallatit e bëjnë akoma më të papërmbajtshëm edhe një dyzinë spotesh publicitare për medikamente që premtojnë parajsën: ekzistojnë zgjidhje në formën e kokrrave të vogla të bardha për të mbrojtur sytë, për të parandaluar sëmundje shumë të dhimbshme dhe të pashërueshme si osteoporoza, tableta që mbrojnë trurin nga plakja, sëmundjet e miokardit etj., etj. Aq shumë dhe aq lehtësisht të gjendshme janë, sa mjeku duket krejt i panevojshëm për këdo që kërkon eliksirin e jetës ose shërimin e dhimbjes kokës, kockave, lëkurës a çdo gjëje tjetër. Një dozë të mirë injeksioni, fenomeni e merr edhe prej rritjes së tarifave që duhet të paguajë çdokush, i siguruar ose jo, për një takim me mjekun specialist, ose kur mendon kohën dhe paratë që duhet të humbasësh për të ndjekur rrugën që përcakton ligji: në fillim një takim me mjekun e familjes, sigurimin e një rekomandimi, radhën e pastaj takimi me specialistin në spital. Meqë as sigurimet nuk premtojnë të ta lehtësojnë barrën financiare, dhe sidomos për faktin se kultura shëndetësore në Shqipëri mungon pothuaj plotësisht, zgjidhja mbetet farmacisti. I cili, nga ana tjetër, as nuk matet dy herë për të marrë rolin e doktorit. Se si shkon puna më tej, kanë folur e vazhdojnë të flasin e paralajmërojnë mjekë të specialiteteve të ndryshëm: shpesh medikamentet dhe dozat e gabuara përfundojnë në sëmundje të vërteta që duhen trajtuar seriozisht. Pasojat në shëndet, ndodh të jenë edhe fatale. Si i bëhet pra?“Në Shqipëri qytetari mund të blejë çdo lloj bari pa recetë”, thotë Prof. Dr. Gëzim Boçari, shef i Farmakologjisë në Qendrën Spitalore “Nënë Tereza” në Tiranë. “Kjo krijon mundësinë e keqpërdorimit të barnave, pra përdorimin e tyre jashtë diagnozës, në dozë të gabuar e madje mund të përdoren edhe kur ka kundërindikacione për to”. I vjetër në këtë profesion dhe i njohur për kundërshtitë në çdo gjë të gabuar që ndodh në këtë fushë, Boçari e ka një zgjidhje: mjafton një urdhër ministri, boll që ky të zbatohet. Në fakt, aktualisht, ekziston një i tillë, Ministria e Shëndetësisë e ka miratuar listën e barnave që jepen me dhe pa recetë, por kjo dukshëm nuk e frenon fenomenin. “Kjo listë e barnave pa recetë duhet të përditësohet të paktën një herë në gjashtë muaj. Pastaj kontrolli mund të bëhet shumë thjeshtë nëse kërkohet dixhitalizimi i të gjithë rrjetit farmaceutik. Deri tani kemi të informatizuar vetëm barnat që jepen me rimbursim, ato që përcakton ISKSH, ndërsa pjesa tjetër është krejtësisht jashtë kontrollit. Një urdhër i ministrit sigurisht që i shmang rreziqet që vijnë nga keqpërdorimi i barnave”.Sepse ka disa sekrete të vogla, që jo gjithmonë, farmacisti t’i thotë përpara se të shtrojë alternativat me emra medikamentesh. Dhe kjo nuk ka të bëjë vetëm me rastet kur për disa luhatje tensioni, dhimbje stomaku ose kockash, në vend të mjekut zgjedh farmacistin. Nga ato që jepen me recetë ose jo, medikamentet mund të kenë efekte anësore që ndërlikohen akoma më shumë nëse i sëmuri merr në të njëjtën kohë ilaçe të tjera në mënyrë korrekte, nga ato të dhëna nga mjeku specialist. Ndërveprimi i tyre paralajmëron rrezik. Siç shpjegon Boçari, rreziku më i madh vlen për ata që marrin antidepresivë, të grupit të frenuesve të monoaminoaksidazës. Ky është një medikament që normalizon të sëmurët me depresion duke shtuar përmbajtjen e katekolaminave në sistemin nervor qëndror. Nëse këta të sëmurë marrin qoftë edhe një antigrip të thjeshtë, nga ato që gjenden në çdo farmaci e i shohim 24 orë në spotet publicitare si shpëtues, në përmbajtjen e të cilëve ka efedrinë, ky i sëmurë mund të pësojë rritje të tensionit arterial etj. “Nëse ka problem të tjera që vuan nga koronaret, diabeti, ose kur ka kaluar një herë trombozë dhe merr një ilaç kundër gripit, rrezikon sërish. Ose të sëmurët që janë të operuar, kanë valvul dhe janë të detyruar të marrin gjithë jetën antikoagulantë, të tipit të varfarinës, nëse përdorin medikamente të tjera mund të ketë ndërveprim që ia fuqizojnë efektin dhe që çojnë në hemoragji, ose që ia pakësojnë efektin dhe çojnë në trombozë”.Ndërkaq sipas një studimi të kryer në Shqipëri nga Suela Këlliçi, pedagoge e farmacisë dhe zv.rektore në Universitetin e Mjekësisë, fenomeni më shumë i ndeshur në rastet e dhënies së barnave pa recetë është ai kur pacientë që marrin një herë (me udhëzimin e mjekut) ilaçe të kategorisë anksiolitike (qetësues që ulin ndjenjën e ankthit, lorazepam, diazepam etj), e perceptojnë pozitivisht efekti dhe marrjen e tyre e kthejnë në rutinë, për një kohë të gjatë, shpesh pa e ditur se kështu krijojnë varësi. Me kalimin e kohës është shumë e vështirë të heqësh dorë nga këto lloj qetësuesish. “Duhet Page: 27

Press CLIPPING, tel.: +389 2 30 94 025, fax: +386 2 30 61 697, e-mail: info@pressclipping.com.mk, www.pressclipping.com.mk, www.m1g.info


Attachments:

thënë se ka diferencë të dukshme mes Tiranës dhe qyteteve të tjera të Shqipërisë”, thotë ajo. Një përqindje shumë e vogël e këtyre pacientëve është e vetëdijshme se krijojnë varësi”. Për pedagogen me titull Profesore e Asociuar, ky fenomen përbën objekt abuzimi dhe është shumë më i përhapur se sa marrja pa recetë e antibiotikëve, fjala vjen. Por si është e mundur që farmacistët shqiptarë pranojnë të shkelin me të dy këmbët ligjin duke dhënë ilaçe pa recetë?“Së pari, kjo ndodh sepse ka shumë farmaci dhe pacienti shpesh këmbëngul duke e detyruar farmacistin të marrë rolin e mjekut. Por në krahasim me para dhjetë vjetësh, fenomeni ka rënie. Farmacistët janë ndërgjegjësuar”. Pastaj është edhe një dukuri tjetër që ndodh rëndom në këtë sektor, farmacisti dhe mjeku interferojnë tek njëri-tjetri. Përveçse jepen barna pa recetë, ndodh jo rrallë, që edhe mjeku merr rolin e farmacistit: I kërkon pacientit që pasi të marrë ilaçet të paraqitet tek ai për të parë nëse janë ato të duhurat apo jo. “Për të mirë të shëndetit të pacientit këto dy profesionistë duhet të jenë komplementarë të njërit-tjetrit. Nga ana tjetër ligji shqiptar duket pak premtues për t’i vënë fre parregullsive. Për Këlliçin, në ligjin ekzistues nuk parashikohet receta e ripërsëritshme, ato receta që pacienti mund t’i përdorë më shumë se një herë, kur është e nevojshme. Kjo shmang atë përtesën për të vajtur edhe një herë të dytë tek mjeku, që të shtyn drejt rrugës më të shkurtër: Në farmaci. “Ndodh shpesh edhe që recetat janë jo të sakta, pa emër, pa dozim të saktë etj. Ligji parashikon një recete tip, por që deri më sot pak respektohet si nga mjekët, ashtu edhe nga farmacistët. Unë përkrah idenë e krijimit të farmacistit të familjes. Shtete si Hollanda këtë çështje e kanë zgjidhur ligjërisht. Të dhënat ekzistojnë online dhe kur pacienti shkon rregullisht tek i njëjti farmacist, ky i fundit ka të gjithë informacionin e nevojshëm për historikun e patologjive dhe medikamenteve që ka përdorur. Në këtë mënyrë mund të përkujdeset më mirë për të. Një alternativë tjetër mund të ishte hedhja on line e recetave, në mënyrë që informacioni medikamentoz i pacientit të mund të bëhet i aksesueshëm nga të gjitha farmacitë”.Por si duhet të sillemi përpara alternativave që na ofrojnë spotet publicitare? Ligjërisht reklamat bëhen vetëm për barna që jepen pa recetën e mjekut, por edhe pse të tillë premtojnë parandalim e ndoshta shërim për sëmundje që nga ato të zemrës, të syrit e deri të patologjive nga më të rëndat.“Ligji nuk është i saktë sa i takon reklamave”, thotë Gëzim Boçari. “Shqipëria përgatitet të hyjë në Evropë dhe kjo do të thotë që duhet të jesh i përgatitur me të gjitha, me kuadrin ligjor, kulturën përkatëse etj. Por ligji ynë nuk e përcakton saktë publicitetin që bëhet për barnat, ndërsa zbatimi i tij është akoma më i dobët. Heshtja vret njerëz, prish cilësinë e shërbimit, na kushton edhe në kuptimin shëndetësor, por edhe në kuptimin financiar. Këta pacientë, nga përdorimi i gabuar i medikamenteve, ka raste që përfundojnë edhe në spital”.Për farmakologun, problemi i reklamave qëndron tek teksti i spoteve publicitare që i shoqëron. Bëhet gjithë ditën reklamë për një ilaç zemre, dhe teksti nis me “çudibërësin”, acidi acetil-salicilik që të mbron zemrën, kur në fakt, e thënë shqip-shqip, ky medikament nuk është asgjë më shumë se aspirinë. Nga ajo që njohim ne si tradicionalja, ndryshon vetëm çmimi. Në rastin konkret, lajmi i mirë është se aspirina vërtet ndihmon. Në dozë të vogël – 80 mg në ditë – aspirina mbron nga ripërsëritja e infarktit të miokardit, nga shfaqja e metastazave të kancerit të zorrës, shfaqja e kancerit primar të zorrës së trashë, ul përqindjen e shfaqjes së kancerit të prostatës dhe ul probabilitetin e metastazimit në një përqindje të pranueshme. Po për një njeri të shëndetshëm që nuk ka kaluar më parë një infarkt? “Ka evidencë që mbron, por më pak se në rastet e para, pra kur këto rreziqe kanë qenë prezente”, thotë Boçari. “Në rastet kur personat kanë disa faktorë rreziku, me diabet, hipertoni, obezë, ata që pijnë duhan, që bëjnë jetë sedentare etj, aspirina mbron. A ka efekte anësore? Efektet anësore janë shumë më të pakta. Megjithatë po të merret në doza të mëdha mund të japë hemoragji të stomakut”.Nga ana tjetër ekzistojnë ende shumë mite që në fakt kanë rezultuar të pavërteta. Fjala vjen kohë më parë thuhej se vitamina C në doza të mëdha, 500 mg, mbron nga kanceri, nga gripi, mban lëkurën të shëndetshme, shton imunitetin etj. “Në fakt është vërtetuar e kundërta”, shton Boçari. “Është e vërtetë që vitamina C mund të mos jetë toksike, por është vërtetuar se në doza të mëdha ka efekte shumë klinike, pra jep dëmtime të organizmit”. E njëjta gjë vlen për një medikament që jo shumë kohë më parë reklamohej si shërues për të gjitha llojet e sëmundjeve (Beresh Pika Plus) kur në fakt nuk ishte asgjë më shumë sesa një medicament placebo – medikament që nuk ka asnjë lloj efekti farmakologjik për shkak të përmbajtjes, por vetëm psikologjik. Zyrtarisht ky ilaç u hoq nga qarkullimi.“Sa për medikamente që premtojnë mbrojtjen e syrit apo mbrojtjen e trurit nga plakja, gjithashtu duhet treguar kujdes. Në shumë raste bëhet fjalë për spekullim. Truri normal nuk ka nevojë për ilaçe. Plakja është proces biologjik. Duhet që njeriu të mbajë regjim që të plaket paralel me moshën. Këto janë defekte që rrjedhin nga moskontrolli i tekstit të reklamave. Fenomeni i keqpërdorimit të barnave është fenomen që ndodh në të gjithë botën, por bota ka organizuar atë që quhet farmakovigjilenca. Përveç kësaj në Shqipëri ka mungesë të kulturës shëndetësore”. Boçari propozon që tekstet e spoteve publicitare të kontrollohen nga institucione shkencore, siç është edhe katedra e farmakologjisë, për të shmangur teprimet. Sipas normave të përcaktuara nga Organizata Botërore e Shëndetësisë, në tekstet e reklamave duhet të përfshihen edhe indikacionet e këtyre medikamenti, por meqë kjo këtu nuk ndodh, pacientët vetë duhet të bëhen vigjilentë. Nëse përtojnë të shkojnë deri tek doktori, për këtë kategori medikamentesh, përpara se të besojnë te mrekullitë, më e pakta duhet të konsultohen me farmacistin. Mund të qëllojë të jetë përdorim i gabuar, nga ata që ndërvepron me të tjera ilaçe që merren ndërkohë; të jenë të ndaluar për raste sëmundjesh specifike ose thjesht kanë vetëm përmbajtje vitaminash e mineralesh që fare mirë mund të merren edhe nga ushqimet.

Page: 28

Press CLIPPING, tel.: +389 2 30 94 025, fax: +386 2 30 61 697, e-mail: info@pressclipping.com.mk, www.pressclipping.com.mk, www.m1g.info


Albania

25.3.2013

www.tiranatime.com

Title:

Rinia, e drejta e votës dhe përgjegjësia qytetare

Author:

Page, Termin:

Rubrika, oddaja:

Genre:

Area/Duration: Attachments:

Circulation:

1,00 3d24ffe6b487220d700620ba7e348d43.jpg

Fushata elektorale në shtetin shqiptar është në zhvillim të plotë. Dhe një ndër problemet kryesore që u ngritën këto ditë është problemi i së drejtës së votimit për qytetarët. Si zakonisht, kryeministri Sali Berisha hodhi një shashkë mediatike, d.m.th., tezën se e drejta e votës duhet të ulet nga mosha 18 vjec në moshën 16 vjeç. Mirëpo, edhe pse u përkrah me zhurmë nga Ilir Meta, që e përdori këtë rast për t’u treguar një pjesëtar besnik i koalicionit, sepse kjo lloj mbështetjeje nuk i kushtonte asgjë, kjo iniciativë nuk ka shanse të shkojë kund. Nga ana e vet, opozita e kundërshtoi me vendosmërinë e pritshme. U bë një takim midis dy kryetarëve të grupit parlamentar. Shefi i dikurshëm Gramoz Ruçi, e shihte ish-informatorin Astrit Patozi, që ka ecur përpara në jetë duke u bërë zëvendës kryetar i një instrumenti politik dhe kryetar i grupit të mbushur me kolegë, me një nënqeshje të kuptueshme. Por dihej që pa filluar të pinin shishet e ujit që i prodhon një biznes grek se nuk do të binin dakord. Kështu që u pa se kjo iniciativë nuk do të shkojë kund.Megjithatë, kjo temë vazhdon të tërheqë vëmendjen e shtypit dhe të mediave në përgjithësi. A duhet të votojnë 16- vjeçarët? Kjo është një temë që politikanët do të vazhdojnë ta diskutojnë. Ka vende ku edhe 16 vjeçarët votojnë. Në shumicën e këtyre vendeve, mosha e votës është zakonisht mosha kur lejohet martesa, punësimi, pirja e alkoolit, dhe kur fëmijët konsiderohen të pjekur e të përgjegjshëm për të marrë vendime si të rritur.Në shtetin shqiptar këto kritere janë të gjitha problematike. Sepse kur vjen kriteri i punësimit, të rinjtë tanë janë masivisht të papunë. Instat deklaron në rubrikën “a e dini se” që 44.3 e të rinjve deri në moshën 16 vjeç janë të punësuar, por kjo shifër është shumë e dyshimtë. Megjithatë, shumë nga të rinjtë shqiptarë i përmbushin tre kriteret e tjera. Mirëpo, problemi ynë kryesor nuk është votimi, dhe e drejta e votës, por sjellja dhe morali i rinise. rinia e jone është në gjendje kritike dhe askush nuk po i kushton vëmendjen e duhur.Shumë te rinj i fillojnë hallet e qejfet e martesës në forma të tjera shumë herët. Edhe pse ligji i dënon me shtatë vjet burg ata që kryejnë marrëdhënie seksuale me fëmijë deri në moshën 18 vjeç, ja si e përshkruan një artikull gazete gjendjen në gjimnazet e Tiranës: “Një pjesë e tyre kryejnë marrëdhënie seksuale që në vitin e parë. Në maturë seksi nuk është tabu thuajse për të gjithë. Adoleshentët nuk e kanë problem të tregojnë përvojat. Sipas Institutit të Shëndetit Publik, në 6 vitet e fundit sensibilizimi për përdorimin e metodave kontraceptive është rritur ndjeshëm. Megjithatë, mbetet i lartë numri i gjimnazistëve që bëjnë seks të pambrojtur. Ka rezultuar se mbi 75% e gjimnazistëve që kryejnë marrëdhënie seksuale përdorin prezervativë. Në studimin e vitit 2005 shifrat ishin rreth 61%.”[1] Në lidhje me përqindjet e gjimnazistëve që bëjnë seks, vlerësohet se 80-90% e të rinjve deri në vitin e tretë janë të lidhur, kanë të dashur, dhe kanë pasur më shumë se një përvojë.”Droga, alkooli dhe cigaret iu shiten të gjithë fëmijëve që mund të hedhin tre hapa pa u rrezuar, dhe të gjithë janë eksperte në këtë lëmi. Jo vetëm që lokalet shesin alkool, por në banjat e pub-eve kanë vënë edhe kuti ku mund të marrësh prezervativë. Disa nga lokalet e Tiranës kanë edhe dhoma të posaçme ku bëhet seks e natyrisht që të rinjtë filmohen, por kush pyet? Ja një përshkrim I marrë nga një artikull në shtypin shqiptar që nuk ngjalli asnjë diskutim në shtyp, “Sipas tyre në disa pub-e, kanë krijuar ambiente të veçanta, një dhomë apo një kthinë që të rinjtë mund ta përdorin për të bërë seks. “Mjafton të kesh muhabet me menaxherin dhe e zgjidh direkt”, thotë një djalë në vit të tretë. “Po të dish ta kërkosh pak me stil, në shumë pub-e e gjen një cep për këtë punë”, tregon duke qeshur një tjetër. Përgjatë bisedave të rinjtë qeshin me habinë tonë dhe njëherësh habiten që ne nuk ditkemi akoma për këto vende. Për ta është normale dhe s’ka asgjë të keqe.”Ku është shteti? Ku janë politikanët?Një nga dukuritë e frikshme është edhe konsumi masiv i drogës. Në Tiranë ka rreth 60,000 konsumatorë të njohur e kushedi se sa konsumatorë të panjohur. Ja si bëhet shpërndarja e drogës në Tiranë sipas një përshkrimi tronditës të bërë nga Arjola Tafaj ne blogun e saj: “Droga shpërndahet nga vetë ata që e konsumojnë. Mbahet në qese të vogla, mbështjellë me letra apo në paketa bosh cigaresh, bashkë me fletët të cilat i përdorin për ta dredhur. Një cigare hashash e gjen nëpër shkolla edhe me 1 mijë lekë të vjetra, ndërsa një “treshkë” (siç e quajnë “mallistët” me gjuhën e tyre, cigaren që del si kaush nga bashkimi i tri fletëve dhe që më pas mbushen me duhan të përzier me hashash, sipas dëshirës), kushton nga 2 deri në 5 mijë lekë, sipas cilësisë dhe miqësisë. Po kaq të përhapura dhe të preferuara kanë nisur të bëhen kokrrat e extasy-t (ekstazi) të cilat, pas pirjes së tyre nga goja, të krijojnë një efekt të përngjashëm me të qënurit i dehur apo droguar, që mund të zgjasë për disa orë, në varësi të dozës, llojit të saj dhe organizmit të konsumuesit. Ato kushtojnë 8 mijë lekë secila, shitësit i mbajnë brenda disa tubetash dhe një tub i gjatë ka rreth 8-10 kokrra ekstazi. Kemi të dhëna që ekstazi po përhapet me shpejtësi, thuajse në të gjitha gjimnazet dhe ambientet e tjera të të rinjve, në Tiranë”.Në lidhje me përgjegjësinë, shpesh fëmijët tanë, që në një moshë të njomë mbajnë me bukë prindërit e tyre, sipas INSTAT, por shumica janë janë të ndrydhur por duan normalitetin e një jetë sa me normale. Ikja nga zvetënimi e zdërhallja qe i rrethon po bëhet e dukshme në shumë rrethe të shoqërisë. E megjithatë, kultura që kanë këta të rinj është kultura e rrugës. Një shembull shumë ilustrues është edhe marrëdhënia e tyre me shtetin e me mendësinë e rrugës. Ja si flitet për gjimnazistët dhe votuesit e ardhshëm, “thika dhe armë të sajuara të ftohta, gjen me shumicë. Madje, disa nga ata që i mbajnë, janë kthyer dhe në mjeshtra të thikave… “Bëjnë numra cirku me to në klasë”,- ishte njëra nga dëshmitë… Më e përhapura është një tip thike, e quajtur “Flutur” (quhet kështu sepse ka dy bishta dhe një teh në mes të mprehtë). Në gjimnazet “Asim Vokshi”, “Besnik Sykja” e “Petro Nini Luarasi”, ka armë të tilla me shumicë brenda shkollës. Nuk mungojnë dëshmitë e reklamimit të thikave edhe në sy të mësuesve. Teksa interesohemi për vendin ku adoleshentët gjejnë thikat, ata tregojnë se ka plot, duke nisur që nga Tregu Çam, ashtu dhe në Tregun e Madh nga Spitali. Çmimet variojnë për këto thika, nga 5-30 mijë lekë të vjetra.”Megjithatë vota është për të zgjedhur qeveritarët e mendësia e të rinjve ne lidhje me votën e tyre e se si do ta përdorin ata këtë privilegj shihet në lidhjen që ata kanë me shtetin qe tek ata Page: 29

Press CLIPPING, tel.: +389 2 30 94 025, fax: +386 2 30 61 697, e-mail: info@pressclipping.com.mk, www.pressclipping.com.mk, www.m1g.info


Attachments:

vjen përmes mësuesit e policit. Për mësuesin fola me lart, por ja si i trajtojnë ata policët dhe shtetin: “Policët e Rendit që rrinë pranë dyerve të shkollave të mesme, sipas nxënësve që kemi pyetur, tashmë e kanë marrë “etiketën”: Janë “dordolecë”…. “Të paktën rojet bëjnë ndonjë punë kur nuk lejojnë të huajt, të hyjnë brenda në korridore, por policët rrinë kot më kot…!”, – është njëra nga dëshmitë.Por, në këto kushte rrëmuje ideologjike, e kaq afër zgjedhjeve, kjo përpjekje për t’iu dhënë të rinjve të drejtën e votës është një lëvizje e zgjuar e prijatarëve. Zhurma që e rrethon dhe që e mban gjallë këtë debat është një përpjekje e djallëzuar për të shmangur vëmendjen nga interesat e vërteta politike, dhe nga problematika e ngjeshur me të cilën po përballet shoqëria dhe shteti shqiptar në këtë pikë tjetër kritike. Gama e problemeve ekonomike shoqërore është marramendëse, thellësia e krizës po bëhet e dukshme përditë dhe diskutimi për të drejtën e votës për 16- vjeçarët është në fund të listës. jo vetëm aq, por është shumë i rrezikshëm. A mund t’i jepet një armë e mbushur në dorë një fëmije? Vota vret me shume se plumbi.Nga ana tjetër, ky debat duhet zgjeruar e zhvilluar si duhet. Kjo është një temë me interes të jashtëzakonshëm për shoqërinë e strukturat zgjedhore e demokratike. Arsyeja është se kjo temë duhet të shërbejë si fillim debati për natyrën e demokracisë në shtetin shqiptar. Me dështimin e përplotë të sistemit demokratik, të partive politike, me vjedhjen masive të votës, e me fenomenin e shitjes së votës për një gjel deti apo për një thes mielli, nuk është më vetëm problemi i 16-vjecarëve që mund të votojnë apo jo. Problemi kryesor, me të cilin po përballemi të gjithë është pikërisht një problem që nuk trajtohet, e drejta e votës, që nuk është vetëm e drejtë por edhe detyrim. Që nuk është vteëm detyrim por edhe përgjegjësi. Kush duhet të ketë të drejtën dhe përgjegjësinë e votës dhe si duhet ta përdorë atë votë? Cili është konceptimi i qytetarit në shoqërinë shqiptare? Si duhet të sillet votuesi? Si duhet të jepet e drejta e votës? Këto nuk janë tema që debatohen dhe që duhen debatuar. e mbi te gjitha, duhet debatuar sjellja dhe morali i rinise sonë të sotme.Nuk duhet të biem në vorbullën e lojës së parisë së Tiranës që kërkon vetëm të rekrutojë të rinjtë në marrëzinë e ligësinë e lojës së saj. Paria e Tiranës i ka fituar edhe këto zgjedhje anipse do të fillojnë sherrin për kockat pa mbaruar zgjedhjet. Por ne duhet të merremi me sistemin dhe me themelet e atij sistemi sepse jeta nuk mbaron me këto zgjedhje dhe se demokracia nuk po funksionon. Dhe e drejta e votës në përgjithësi është një temë që ne duhet ta diskutojmë me qetësi dhe pa militantizmin e anshmërinë e zakonshme në media. Nëse rinia është në këtë gjendje, për carë mund të votojnë këta të rinj? Cilin nga politikanët do të zgjedhin këta? Si do ta përdorin votën? Nga ky këndvështrim e me këto përvoja, e ardhmja e jonë, e rinisë tonë dhe e demokracisë shqiptare duket e pashpresë. Prandaj Edi Rama u bë shumë i suksesshëm me rininë kur tha se kur ishte 16 vjeç kalonte nga një orë në bunker. Te turpshmit e brezit të vjetër si Sali Berisha dhe Gramoz Ruçi nuk flasin. Kjo vlen edhe për modestet si Arben Imami, Edmond Haxhinasto dhe Eduard Selami. I vetmi politikan që ka qenë model rinie, por që e prishi pak sepse i dhanë shumë vodka e uiski vendi në burg, ishte Fatos Nano.Por tashmë janë afruar zgjedhjet, kjo është rinia e jonë, dhe problemi nuk është e drejta e votës, por morali dhe sjellja e rinisë. Në jemi në krizë të thellë sepse ka dalë djalli nga shishja dhe një zot e di a mund të bëhen njerëz të përgjegjshem e qytetarë këta të rinj që po rriten kështu, në ‘parajsën’ e Tiranës ku këndohet “Mamica” dhe kënga më e preferuar është një qarje tallavaje “Të ka lali shpirt, të ka lali xhan” e pasuar nga kënga e papërsëritshme e anëtares së Këshillit Kombëtar të PD-së, Ciljeta, “O sa i kam gungat e mira”. Ky është debati i vërtetë: çfarë rinie po rrisim, çfarë brezash do të vijnë dhe a do të shpëtojme apo do të përfundojmë në humnerën e veseve e të hordhëkut moral.(PS. Në katër shkrimet e ardhshme do të merrem me problemin e të drejtës për të votuar, përgjegjësinë qytetare, shpërdorimin e votës, dhe rolin e shtetit në përgatitjen e qytetarëve)

Page: 30

Press CLIPPING, tel.: +389 2 30 94 025, fax: +386 2 30 61 697, e-mail: info@pressclipping.com.mk, www.pressclipping.com.mk, www.m1g.info


Albania

26.3.2013

Koha Jonë

Title:

Ivanaj: 200 tasle lë iqa çdo vit me sënuiife lë oaMit

Author:

Sonila Isaku

Rubrika, oddaja:

Page, Termin:

Sociale

Area/Duration:

842,04

16

Genre:

lajm

Circulation:

10.000,00

Attachments:

Shkak janë kimikatet, më të rrezikuar popullata e zonave urbane

hanaj: 200 tasle lë iqa çdo

Sonila Isaku sonilaisaku@kohajone. com

A

mbientinëtëcilinje tojmë,

vesetsiaIkoo

Aii, duhani, por edhe problemet gjenetike, janë kryesorë të sëmundjeve malinje të gjakut, të cilat tashmë janë rritur në shifra, shkaktarët

por edhe përsa i përket në vendin tonë.

vdekshmërisë

Sipas

mjekëve hematologë numërohen rreth 200 raste të reja çdo vit me sëmundje të tilla, të cilat shkaktohen jo vetëm nga faktorë të brendshëm, por edhe të jashtëm si

produktet e kontaminuar, rrezatimet e të tjera. "Të gjithallojeteatyre që quhen produkte toksike, pra të gjitha produktet kimike, janë të mundshme që të jenë shkaqet e kancerit, por edhe ato që janë më të prekshmet dhe më të përditshme janë alkooli dhe duhani. Ka edhe faktorë

Page: 31

vit me sënuiife lë oaMit APELI Mjekët kërkojnë që politikbërësit, të marrin vendimet e duhura dhe përqendrojnë t'

fondet në programe që kanë të bëjnë me shërbimin e

pacientitdhejotë investohet aty ku rezultatet nuk janë të prekshme. Një diagnozë e mirë dhe trajtimi iduhur, dotë ulnin jo vetëm kostot,

portëjepninefekttë shpejtë te pacienti, duke ndikuar në rritjen e

cilësinë së jetës së

tij.

Press CLIPPING, tel.: +389 2 30 94 025, fax: +386 2 30 61 697, e-mail: info@pressclipping.com.mk, www.pressclipping.com.mk, www.m1g.info


Attachments:

indii vidualngasecilipersondhe kjo është edhe arsyeja se të brendshëm që janë

^3"

përse studiojmë qelizën dhe studiojmë kromozomet, se pikërisht këto faktorë të jashtëm veprojnë mbi këto faktorë të brendshëm" thotë

Arben Ivanaj, mjek

hematolog.

Gjatë ditës së djeshme,

mjekëthematologengavendi dhe të huaj janë mbledhur në një konferencë të përbashkët, ku kanë diskutuar diagnostikimin dhe mënyrat efikase të trajtimit. "Janë disa sëmundje të gjakut, të cilat relativisht kanë frekuencë të shpeshtë në popullatë, pavarësisht se janë sëmundje të rënda kthehen në sëmundje të shërueshme sepse duhen trajtuar sipas mekanizmit të

tha

lindjes së sëmundjes"

Ivanaj. Sipas tij, një person që jeton në një qytet të mbipopuIluar,

duhanpirës apo i alkoolit është më i

konsumues

rriskuar të preket nga sëmundjetmalinjetëgjakutse sa një tjetër individ që jeton në zonatmë të qetaaporurale. Por përveç këtyre shkaqeve, mjekët thonë se rrezatimet

nga antenat e kimikatet e ndryshme, kryesisht në bojëra janë shkaqet kryesore të shkaktimi të sëmundjeve malinje. Përveçfaktoritgjenetik, që mbetet risk më vete,

rimet

e industrisë

kanë

përshpejtuar

edhe përhapjen e kësaj sëmundje. Vetëmnënjë vit mjekëtthonë seka200raste të reja. Me sëmundjet malinje të gjakut mund të preket

gjithkushfëmijëetëmoshuar.

Page: 32

Press CLIPPING, tel.: +389 2 30 94 025, fax: +386 2 30 61 697, e-mail: info@pressclipping.com.mk, www.pressclipping.com.mk, www.m1g.info


Albania

26.3.2013

Zeri i Popullit

Title:

Shifrat zyrtare: Rritet deficiti tregtar

Author:

Redakcioni

Rubrika, oddaja: Area/Duration:

Page, Termin: Ekonomi 288,81

6

Genre:

lajm

Circulation:

10.000,00

Attachments:

Shifrat zyrtare: Rritet deficiti tregtar

INSTA" Eksportet

e produkteve kanë rënë gjatë muajit mars dhe kjo ka ndikuar në rritjen e deficitet tregtar. Sipas INSTAT gjatë muajit mars është ulur ndjeshëm eksporti i energjisë dhe mineraleve, me afro 31. 9 Deficiti në mars u rrit me 8. 2 në krahasim me muajin janar. "Në Shkurt

2013 u

eksportuan

shqiptare

15, 9

miliardë

lekë mallra, me ulje 12. 5 për qind në krahasim me Janar 2013 dhe rritje me 4. 4 për qind në krahasim me Shkurt 2012. U importuan 33, 2 miliardë lekë mallra me ulje 2. 8 për qind në krahasim me Janar 2013 dhe ulje 11 për qind në

krahasim me Shkurt 2012. Defiçiti tregtar i këtij muaji është 17, 3 miliardë lekë, duke shënuar një rritje prej 8. 2 për qind krahasuar me muajin paraardhës dhe një ulje prej 21. 7 për qind krahasuar me Shkurt 2012" tha Alma Mezini, INSTAT. Sipas INSTAT, tregtia me vendet e BE është 72. 9 për qind. Partnerët kryesorë tregtarë vazhdojnë të jenë Italia me 41. 3 dhe Greqia ka shënuar me 8. 6. Rritje eksporti i produkteve kimike dhe plastike dhe rrite të importeve shënuan produktet pije dhe duhanit.

Page: 33

Press CLIPPING, tel.: +389 2 30 94 025, fax: +386 2 30 61 697, e-mail: info@pressclipping.com.mk, www.pressclipping.com.mk, www.m1g.info


Albania

26.3.2013

www.gazetarepublika.al

Title:

Kurat qe kurojne gastritin dhe ulceren

Author:

Page, Termin:

Rubrika, oddaja:

Genre:

Area/Duration: Attachments:

Circulation:

1,00 f6987a99a924646e7e1c9b754d0c1b2b.jpg

Bananet ulin aciditetin e stomakut. Lakra turshi parandalon ulcerën. Hudhrën parandalon shfaqjen e ulcerës në stomak.Cilat janë vetitë kuruese të mjaltit, mollës dhe bimëve kurative. Si ndikon mënyra e të ushqyerit në shfaqjen e sëmundjeve të stomakut. Këto dhe shumë këshilla e rekomandime të tjera të mjekëve, në suplementin e sotëm prej pesë faqesh, për t’u mbrojtur nga sëmundjet e stomakut.Kështu, në numrin e së shtunës ju do të keni mundësi të lexoni gjithçka për mënyrën se si duhet të ushqeheni në shekullin e XXI për të mbajtur larg sëmundjet e stomakut.Si ndikon ushqyerja në gastritin akut? Mënyra e të ushqyerit dhe ushqimi që konsumon çdo njëri është janë shkaktarët kryesorë të kësaj sëmundjeje. Ngrënia e tepruar, mospërtypja mirë e ushqimit nga goja, kur përdoren ushqime të rënda, të nxehta, të ftohta, ngacmuese, shumë të ëmbla, mish, peshk, patate, perime të kalbura, duhan, alkool, hudhra, kafe, salcë, shkaktojnë gastrit akut. Gastriti akut ka këto shenja dobësim trupor, të vjella, dhimbje në pjesën e sipërme të barkut, ndjesi thartire dhe djegie në stomak. Gastriti kronik është pezmatimi i stomakut për një kohë të gjatë, si pasojë e proceseve akute, sidomos kur stomaku rëndohet me ushqime të tepërta, të nxehta dhe të forta. Sëmundja shkaktohet nga humbja e oreksit, të vjellat, rëndimi i ushqimit në bark, thartia në stomak, dhimbjet e kokës, etj. Ulcera e stomakut shkaktohet si pasojë e gastritit kronik, ku zhvillohen puçrra në cipën e stomakut, ose në pjesën fillestare të zorrës së hollë (duoden). Kjo është një sëmundje nga e cila stomaku preket më shpesh.Djathë dhe qumështPër ulcerën në mjekësinë popullore përdoret kjo metodë kurimi. Merrni 1 kg djathë të ri pa kripë, 1 kg qumësht të zier dhe të ftohtë. I përzieni bashkë derisa të formohet një formë kremi. Përgatesën e mbani në një enë plastike në frigorifer dhe e konsumoni çdo vakt nga një lugë gjelle para buke.NenexhikNjë lugë çaj nenexhik i copëtuar e vendosni në një copë leukoplasti, të cilin duhet ta ngjisni mbi kërthizë. Leukoplastin duhet ta mbani aty për disa orë derisa t’u pushojë dhimbja e barkut nga shqetësimet e stomakut.Lakra turshiLëngu i lakrave turshi ka dhënë rezultate të mira për sëmundjet e stomakut dhe për ulcerën. Ky lëng duhet të pihet çdo 2 orë nga 1 lugë gjelle për 1-2 muaj rresht. Gjatë këtij mjekimi nuk duhet të pihen pije alkoolike dhe duhan, kurse qumësht dhe lëngje frutash mund të pini sipas dëshirës.Panxhari i kuqPër shërimin e stomakut, merrni 50 gr lëng panxhar të kuq, 50 gr lëng patatesh të shtrydhura, 50 gr lëng boronicë. Këto përzihen në një enë dhe lihen aty për 7 ditë rresht. Ky lëng përdoret për mjekimin e gastriteve, hiperacideve, si dhe për shërimin e ulcerave në stomak e duoden.Përzierje bimëshPër mjekimin e gastriteve hiperacide përdoret kjo kurë. Merrni 10 gr rrënjë çikoreje, 10 gr fruta të dëllinjës së zezë, 30 gr hithra gjethe, 30 gr bar pelini. Merrni 2 lugë çaj nga kjo përzierje dhe e valoni më 1 gotë ujë për 15 min. Ky çaj pihet nga 2 gotë çaji në ditë.Lule astroNë 2 litra ujë hidhni 3-4 lule astro të thara e të grimcuara. Këto i zieni për 20-30 minuta. Pasi përgatesa të ftohët e kulloni dhe shtrydhni. Çaji pihet gjatë ditës nga 1 ose 2 gotë ujë, pak i vakët dhe i ëmbëlsuar sipas dëshirës.MajdanozMerrni 1 lugë gjelle majdanoz, po 1 lugë gjelle rrënjë grami dhe një dorë mustaqe misri. Përzierjen e zieni për me 3 gota uji për 15-20 minuta. Përgatesa pihet 2 herë në ditë nga 1 gotë e gjysmë uji para buke për 5-6 ditë rresht.RakiPër mjekimin e ulcerës, merrni çdo mëngjes esëll 30-40 gr raki rrushi të fortë 19 gradë. Kjo pihet me gllënjka. Gjysmë orë pas pirjes së rakisë hani 1 lugë gjelle me mjaltë, kurse në darkë para gjumit, merrni 1 lugë gjelle me vaj lule astro. Mjekimi vazhdon për 30-40 ditë.HudhraNjerëzit që konsumojnë shumë hudhrën janë më pak të prekur nga sëmundja e ulcerës në stomak. Ajo ka veti dezinfektuese. Hudhra mund të konsumohet e gatuar, e njomë, por edhe e thatë. Në rastet kur ajo gatuhet, mundësisht jo shumë të butë, por më e mira do ishte të skuqet fare pak për të mos i humbur vlerat e saj.Kuratë dobishme për ulcerën e stomakutPersonat më të prekur nga sëmundja e ulcerës në stomak janë pikërisht meshkujt. Ende nuk dihet shkaku i vërtetë i shfaqjes së saj. Por, meqenëse ulcera në më të shumtën e rasteve është e pranishme te personat që konsumojnë pije alkoolike, mendohet se mund të jetë kjo arsyeja, pse ajo është më e përhapur te meshkujt. Njerëzve që vuajnë nga ulcera në stomak nuk u rekomandohet të pinë kafe. Konsumimi i saj do të ishte e dëmshme për shëndetin e tyre. Gjithashtu, nuk u këshillohet përdorimi i aspirinave. Njerëzit që konsumojnë alkool dhe që vuajnë nga kjo sëmundje duhet të tregojnë një kujdes të veçantë. Alkooli i marrë me aspirinën ose analgjezikë të ngjashëm rrit rrezikun për gjakrrjedhje nga stomaku.MjaltiNjë prej mundësive të pakta që përdoret për kurimin e ulcerës në stomak është mjalti. Vetitë e tij kuruese janë të dukshme, nëse ai përdoret të paktën 4 lugë çaji mjaltë në ditë. Ky përfundim u bë i ditur pas shpalljes së rezultateve të një studimi të kryer në Zelandën e Re. Në të morën pjesë më shumë se 2000 pjesëmarrës, në të cilin u vërtetuan efektet pozitive të tij. Mjalti kishte në përbërje të tij elemente, të cilat kishin efekt astro meve, sidomos te plagët. Ai i pastronte ato dhe i mbronte nga infeksionet e ndryshme. Për kurimin e kësaj sëmundjeje shpesh mjalti mund të përdoret me lëngun e gjetheve të murrizit. Çaji këtyre gjetheve duke u përzier me një sasi mjalti duhet lënë për 24 orë në një enë dhe më pas pihet nga 1 lugë çdo mëngjes.Ulliri veti kuruese për stomakunJo më kot, ulliri është cilësuar si një ndër bimët mrekulluese. Gjethet e ullirit dhe lëvoret e degëve përmbajnë taninë dhe kanë shije të hidhur. Ato kanë veti rrudhëse, tonike dhe antipiretike. Përdoren me rezultate shumë të mira kundër arteriosklerozës, tensionit të lartë të gjakut dhe në rastet e sëmundjeve me temperaturë. Ato kanë veti direkte dhe pakësojnë sasinë e sheqerit në gjak.Kuron1-Arteriosklerozën2-Tensionin e lartë3-Ul temperaturën e lartë4-Pakëson sasinë e sheqerit në gjak5-Rregullon metabolizmi6-Rekomandohet për ekzemat në lëkurë

Page: 34

Press CLIPPING, tel.: +389 2 30 94 025, fax: +386 2 30 61 697, e-mail: info@pressclipping.com.mk, www.pressclipping.com.mk, www.m1g.info

Tobacco Industry  
Tobacco Industry  

Tobacco Industry

Advertisement