Portfolio algemeen

Page 1

Portfolio algemeen

3 KANTOREN 7 Huisvesting atelier PRO, Den Haag 9 Kantoor EDGE Stadium, Amsterdam 13 Vernieuwbouw en inrichting hoofdkantoor Anthura 15 Renovatie ING Maple, Amsterdam 17 Hoofdkantoor IKK, Saarbrücken 19 Interieur Stadskwartier, Deventer 21 Verbouwing en interieur Toren C 23 Gemeentehuis Bronckhorst 25 Gemeentehuis Zeist BIJZONDER 29 Inbreiding & herinrichting Museum Allard Pierson 31 Cultuurhuis De Klinker, Winschoten 33 Verbindingstunnel Van Heekgarage, Enschede WONINGBOUW 37 Buurschap Roosenhorst, Voorschoten 39 Woningen Zuiderduinen, Den Haag 41 Bastiaanpoort Delft 43 Appar tementen Gouda 45 Koningin Sophiestraat, Den Haag 47 Waterlandplein, Amsterdam 49 Urban villa’s Westeraam, Elst 51 Woningen en Marktgarage, Delft ZORG 55 Universitair Centrum Psychiatrie Umcg, Groningen 57 Woonzorgcentrum Scheldehof, Vlissingen 63 Wonen aan de Kop van het Dok, Vlissingen 65 Zorgcentrum Willibrord, Middelburg 69 Admiraal de Ruyter Ziekenhuis (ADRZ), Vlissingen 73 Meander Medisch Centrum, Amersfoort 77 Research Diagnostiek Centrum Amsterdam UMC ONDERWIJS 81 VMBO Veurs, Voorburg 83 The British School of Amsterdam 87 Rudolf Steiner School & College, Haarlem 91 Strabrecht College, Geldrop 93 Lumion, Amsterdam 95 Uitbreiding Metis Montessori Lyceum 97 Liseo Boneriano, Bonaire 99 Vrijzinnig Christelijk Lyceum, Den Haag 101 IJburg College 2 Amsterdam 103 Carmel College Salland, Raalte 105 Obs Pantarijn en Hindoeïstische basisschool Shri Krishna, Utrecht 107 Alber t Schweitzerschool, Rotterdam 109 Kindcentrum Vosholen, Hoogezand-Sappermeer 111 Basisschool Dr. Schaepmanschool, Barendrecht 113 Wijk- en kindcentrum O3 Rivierenbuurt, Den Haag 115 Wijk- & Kindcentrum Kloppend Hart, Warmond 117 Kindcentrum Waterrijk, Boskoop 119 Kindcentrum, Brielle 121 MFC De Statie, Sas van Gent Inhoud
4

Kantoren

5

Beneden tuin

Tuin boven het Forum

Begane grond entreegebied Begane grond Forum

Entreegebied, een van de vele uitbreidingen. De oorspronkelijke buitengevel van het gebouw is nu binnenmuur.

Het Forum. Hier zijn onder de duinen werkplekken gecreëerd.

6
kantoor Atelier Pro Den Haag office Atelier Pro The Hague (m) plattegrond begane grond kantoor Atelier Pro Den Haag ground floor plan office Atelier Pro The Hague 01 (m)

Huisvesting atelier PRO, Den Haag

huisvesting subtiel ingepast in duinbostuin

Sinds 1976 is atelier PRO gevestigd aan de Kerkhoflaan in Den Haag. Wat begon als een kleine groep enthousiaste vakmensen is in de loop der jaren uitgegroeid tot een bureau van vijftig professionals met ambitie.

Door de organische groei van het bureau is de huisvesting door de jaren heen uitgebreid. Bij elke uitbreiding heeft atelier PRO zich laten inspireren door de kracht van de locatie en respect voor de duinomgeving. Deze gedachte van ‘genus loci’ ligt ten grondslag aan alle ontwerpoplossingen van onze architecten. Ons eigen bureau is daar een sprekend voorbeeld van.

7 Het Forum en de tuin

Periode 2019Opdrachtgever Edge

Technologies

Projectarchitect Hans

Kalkhoven en Dorte Kristensen

Projectleider Robert Adema

Adres Roeskestraat 100, Amstrdam

Bruto oppervlakte 29.221 m²

Nieuwe situatie entreegebied. Het paviljoen achter in het atrium is gedemonteerd, uitgebreid en voorzien van een nieuwe gevel;

8

Kantoor EDGE Stadium, Amsterdam

grootschalige renovatie en uitbreiding van bestaande gebouw uit 2000, eveneens een ontwerp van PRO

In het najaar van 2020 verhuisde de huidige huurder uit het kantoor Forum dat twintig jaar geleden door atelier PRO is ontworpen. Het karakteristieke gebouw was destijds al vooruitstrevend op het gebied van duurzaamheid. Via de renovatie wordt het gebouw volledig aangepast aan de hedendaagse eisen van kantoorgebruik. Daarnaast vindt er uitbreiding plaats met extra kantooroppervlak.

De hoofdopzet van het gebouw wordt gevormd door twee lange kantoorvleugels met een middenzone. Deze middenzone bestaat uit twee transparante bouwvolumes aan de noord- en zuidzijde met daartussen een groot atrium. Het atrium krijgt een geheel nieuwe uitstraling en wordt opnieuw ingericht als centrale ruimte met voorzieningen voor de huurders.

Begane grond nieuwe situatie

Onder: oude situatie

9 101520 25 (m) plattegrond begane grond Edge Stadium Amsterdam floorplan ground floor Edge Stadium Amsterdam

Het atrium heeft een geheel nieuwe uitstraling en is heringericht als centrale ruimte met voorzieningen voor de nieuwe huurders.

10
Oude situatie Nieuwe situatie

Periode 2018-2022

Opdrachtgever Anthura bv

Projectarchitect

Hans Kalkhoven, Amal Habti

Interieurarchitect Thijs Klinkhamer, Amal Habti, Hans Kalkhoven

Projectleider Tobias Thoen, Hans Kalkhoven

Adres Anthuriumweg 14, Bleiswijk

Bruto oppervlakte 2.930 m2

Situatie

12
Begane grond

Vernieuwbouw en inrichting hoofdkantoor Anthura, Bleiswijk

hoofdkantoor veredelaar van Anthurium en Orchideeën

Vernieuwbouw en inrichting van hoofdkantoor van Anthura B.V., veredelaar in Anthurium en Orchideeën. Het project behelst het ontwerp van een nieuwe eigentijdse werk-, ontmoetings- en ontvangstomgeving.

De drager van het bestaande gebouw zijn hergebruikt en het kantoor kreeg een totaal nieuwe gevel en indeling. Op deze manier is het grote kassencomplex betrokken bij de ontvangst- en ontmoetingsomgeving om de sterke identiteit van het bedrijf te vertegenwoordigen en zo een kijkje achter de schermen te geven.

13
Oude & nieuwe situatie

Ontwerpperiode 2016-2020

Opdrachtgever ING Bank N.V.

Projectarchitect

Dorte Kristensen, Costanze

Knüpling, Hans kalkhoven

Projectleider Tobias Thoen

Adres Bijlmerdreef 109, Amsterdam

Bruto oppervlakte 15.919 m2

14
Hoofdingang
5 (M)
Begane grond

Renovatie ING Maple, Amsterdam

een tweede leven voor kantoorgebouw uit de jaren tachtig

Atelier PRO ontwierp het gebouw Maple aan de Bijlmerdreef in Amsterdam Zuidoost, en transformeerde daarmee een gedateerd kantoor uit de jaren 80 tot een hoogwaardige werkruimte voor de ING.

De herbestemming is onderdeel van de grotere stedenbouwkundige ontwikkeling van het gebied tot innovatiedistrict Cumulus Park.

De gevel aan de Bijlmerdreef is opgebouwd uit kaders van gekleurd aluminium composiet, met daarin naar voren en naar achter verspringende glazen ruiten; in combinatie met de om-en-om toegepaste erkers zorgt dit voor een gefacetteerd effect, dat de gevel een ‘kristallen’ geometrische structuur geeft.

Naast het ontwerp van de casco-renovatie ontwikkelde Atelier PRO ook het ontwerp van de gehele fit-out en de inrichting.

15

Periode 2014-2021

Opdrachtgever IKK Sud-West

Projectarchitect Alex Letteboer, Martijn de Visser, Constanze Knüpling en Menno Roefs

Projectleiding

Ronald Peters en Martin Busch

Adres Europaallee, Saarbrücken, Duitsland

Bruto oppervlakte 21.682 m² (incl parkeergarage)

16

Hoofdkantoor IKK, Saarbrücken

sluitsteen nieuwe gebiedsontwikkeling

Het administratiegebouw van het IKK is een gebouwencomplex met ca. 19.200 m² kantoorruimte, evenals andere functies zoals een klantencentrum en een kantine met een garage met ca. 110 parkeerplaatsen. Het ontwerp van Atelier PRO maakt optimaal gebruik van de kwaliteiten van het terrein en de randvoorwaarden, zoals het optimaal inspelen op niet te overschrijden hoogtes, kabeltracés en geluidsoverlast van het spoor. Hierdoor ontstaat een sculpturale bouwvorm, gevormd rond twee centrale atria.

Het gebouw presenteert zich anders naar de verschillende toegangsstraten van het centrum, naar het spoor en naar de centrale toegangsas van de Europaallee.

17
18

Periode 2012 - 2016

Opdrachtgever Gemeente

Deventer

Projectarchitect Dorte Kristensen en Naomi Schiphorst

Interieurarchitect Wessel

Reinders, Susan Vlemminx en Thijs Klinkhamer

Adres Grote Kerkhof 4, Deventer

Bruto oppervlakte 24.000 m²

Renovatie 4.500 m2

Restauratie 4.500 m2

Interieur Stadskwartier, Deventer

Atelier PRO was verantwoordelijk voor de renovatie en restauratie van de monumentale delen van het nieuwe stadhuis. We brachten de oude glorie van de sfeervolle stijlkamers en kantoren in deze historische delen zoveel mogelijk terug en hebben die verder versterkt in het kleurgebruik. De ruimtes zijn zorgvuldig ingericht met enerzijds antieke, maar anderzijds ook eigentijdse elementen, waarin de laatste technologie is verwerkt. Deze nieuwe toevoegingen passen mooi en vanzelfsprekend in het historische karakter. In ons ontwerp staat het vormgeven van keuzemogelijkheden centraal. De tafels hier zijn multi-inzetbaar en snel in opstelling aan te passen: als één grote vergadertafel of opgedeeld in separate delen voor kleinere gesprekken. Maar ook als bezoeker heb je keuzes. Hoef je maar even je paspoort op te halen? Dan neem je plaats op een houten bank. Als voorbereiding op een langere afspraak kun je je terugtrekken in een rustige hoek. Dit hebben wij ‘Het Nieuwe Wachten’ genoemd.

Links: Het Nieuwe Wachten op het publieksplein

Rechts: Centrale receptiebalie Werkruimten

19
het nieuwe wachten naast het nieuwe werken
20

Periode 2014

Opdrachtgever

Bouwinvest Dutch Institutional Office Fund en CBRE B.V. Property Management

Projectarchitect

Dorte Kristensen en Naomi Schiphorst

Interieurarchitect

Thijs Klinkhamer

Projectleider Ernstjan Cornelis Adres Beatrixlaan 590, Den Haag

Bruto oppervlakte 1050 m²

Verbouwing en interieur Toren C

een nieuw interieur voor verouderde kantoorverdieping

In 2005 is in het Beatrixkwartier te Den Haag een grootstedelijk multifunctioneel gebouw gerealiseerd; het Prinsenhof. Tien jaar na de oplevering zijn de huurders van het eerste uur vertrokken. Eigenaar Bouwinvest en beheerder CBRE hebben atelier PRO gevraagd om binnen een seizoen en een vastgesteld budget een verdieping van Toren C compleet te transformeren. Doel van de transformatie was om een ‘modelverdieping’ te maken en hiermee te laten zien hoe een modern bedrijf op een eigentijdse manier in deze nieuwe ruimte gehuisvest kan worden.

Om de ruimtelijke kwaliteit van de vrijgekomen verhuurbare verdiepingen zo goed mogelijk in beeld te brengen, heeft atelier PRO allereerst de indeling afgestemd op de meest heldere logistiek, de beste oriëntatie, de mooiste lichtinval. Met de middelen die de methode van Activiteit Gestuurd Werken verschaft, is vervolgens de ruimte ingedeeld in diverse werk- en ontmoetingsruimten.

21

Periode 2007 - 2009

Opdrachtgever

Gemeente Bronckhorst

Projectarchitect Dorte

Kristensen en Christina Kaiser

Interieurarchitect

Tamara van Spronsen

Projectleider Ronald Peters

Directievoering Ernstjan

Cornelis en Ronald Peters

Ontwerp buitenruimte

Eline Keus

Adres Elderinkweg 2, Hengelo

Bruto oppervlakte 7.573 m²

Bouwkosten € 14.000.000,-

22
situatie Gemeentehuis Bronckhorst situatie Gemeentehuis ingepast in Achterhoekse landschap Situatie

Vlnr: publiekshal, vide met links ruimte voor projectgroep, publiekshal, huiskamer

Gemeentehuis Bronckhorst

uitzonderlijk duurzaam en energiezuinig gemeentehuis

Gemeentehuis Bronckhorst is het resultaat van de bundelding van een veertigtal dorpen en buurtschappen tot een van de grootste plattelandsgemeenten van Nederland. In het gebouw zijn kantoorfuncties, vergaderruimtes, een openbare receptie en een raadzaal ondergebracht.

Het ontwerp is bijzonder omdat het gemeentehuis in Nederland een primeur had in het consequent toepassen van passief bouwen-technieken in de utiliteitsbouw. Resultaat is een zeer energiezuinig gebouw.

23

Eerste verdieping

Periode 2010 - 2013

Opdrachtgever Gemeente Zeist

Projectarchitect

Dorte Kristensen en Mira van Beek Adres Het rond 1, Zeist Bruto oppervlakte 7.393 m² Bouwkosten inrichtingsplan

€ 6.200.000,-

Dienstbalie in publiekshal

Werkomgeving (Het Nieuwe Werken) met servicekern op de achtergrond

Raadzaal met maatwerktafels

De anciënniteit van de panden aan de Dorpsstraat (1877) is in de afwerking (weer) zichtbaar gemaakt door donkere lambriseringen en behang met gestileerde natuurprints

24

Huiskamer met pantry in servicekern. Servicekern heeft op iedere verdieping andere afwerkingsfeer, hier met donker sloophout uit het Lengkeek-gebouw

Gemeentehuis Zeist

het nieuwe werken in bestaand gebouw en nieuwbouw

Tussen het monumentale raadhuis uit 1908 en een uitbreiding uit de jaren 80 ( Lengkeek-gebouw) is door RAU een nieuwe aanbouw ontworpen. De vaste en losse inrichting van het nieuwe gemeentehuis is van de hand van atelier PRO.

De publiekshal, in de nieuwbouw, is ingevuld met een variatie aan publieke functies zoals balies, wacht- en overlegplekken, spreekruimten en een leesruimte. Het Lengkeek-gebouw en de aangrenzende neoclassicistische panden aan de Dorpsstraat zijn ingericht volgens de principes van Het Nieuwe Werken. Het gehele bestaande binnenwerk is verwijderd, op stijgpunten en sanitaire blokken na. Deze zijn geïntegreerd in een servicekern met ondersteunende functies zoals kastruimte, printers en pantry.

25

Bijzonder

Rijksmonument

Inbreiding en herinrichting

museum van het Allard Pierson

Periode 2017- 2020

Opdrachtgever

Universiteit van Amsterdam

Projectarchitect Dorte

Kristensen, Lisette Plouvier, Wessel Reinders

Interieurarchitect

Wessel Reinders, Dorte

Kristensen

Projectleiding Eelko Bemener, Wessel Reinders

Adres Oude Turfmarkt 127

Amsterdam

Bruto oppervlakte ca 2.000 m²

Renovatie 1.500 m²

Nieuwbouw 250 m²

World Architecture News (WAN)

2021 Silver Award in de categorie Small Spaces

28
Begane grond Allard Pierson Amsterdam - begane grond ground floor nieuw new bestaand, binnen de scope van de opdracht existing, within the scope of the assignment buiten de scope van de opdracht beyond the scope of the assignment A B D C 5 5 5 5 5 5 5 5 weede verdieping Allard Pierson Amsterdam second floor Allard Pierson Amsterdam 01 2345 m 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 entree garderobe kantoor opslag entoonstellingsruimte informatiebalie Allard Pierson Live -Archeo Hotspot Allard Pierson Live -café en museumshop Allard Pierson Live -labs Allard Pierson Live -presentatieruimte mutifunctionele ruimte vergaderruimte installatieruimte ateliers studiezalen / archief bibliotheekdeel entrance cloakroom office torage exhibition space info desk Allard Pierson Live Archeo Hotspot Allard Pierson Live -café and shop Allard Pierson Live -labs Allard Pierson Live -presentation space mutifunctional space conference room installation space studio tudy rooms / archive library part 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 nieuw bestaand, binnen de scope van de opdracht buiten de scope van de opdracht existing, within the scope of the assignment. outside the scope of the assignment. 5 15 15 15 15 01 2345 nieuw bestaand, binnen de scope buiten de scope van de opdracht Oud Allard Pierson Amsterdam doorsnede A section A bestaand, binnen de scope van de opdracht existing, within the scope of the assignment buiten de scope van de opdracht beyond the scope of the assignment A B D 5 5 weede verdieping Allard Pierson Amsterdam econd floor 01 2345 m 10 13 14 kantoor opslag entoonstellingsruimte informatiebalie Allard Pierson Live -Archeo Hotspot Allard Pierson Live -café en museumshop Allard Pierson Live -presentatieruimte installatieruimte ateliers studiezalen archief bibliotheekdeel loakroom office torage info desk rcheo Hotspot Allard Pierson Live -labs llard Pierson Live -presentation space mutifunctional space conference room installation space 10 12 13 nieuw bestaand, binnen de scope van de opdracht existing, within the scope of the assignment. outside the scope of the assignment. 15 15 bestaand, ope de opdracht buiten de scope van de opdracht Nieuw
Zicht vanaf Turfdraagsterpad

De grote monumentale deuren zijn weer zichtbaar gemaakt vanaf de straat

Een nieuwe trap verbindt de nieuwe ruimte en het oude

Inbreiding & herinrichting Museum Allard Pierson

verborgen diamant aan de Oude Turfmarkt

Atelier PRO ontwierp de nieuwbouw en renovatie voor het Allard Pierson, een monumentale universitaire kennis- en erfgoedinstituut van de Universiteit van Amsterdam. Binnen de bestaande rooilijnen is een transparante, inbreiding gerealiseerd.

Met de transparante nieuwbouw uit staal en glas blijft dit ensemble leesbaar en zijn de diverse hoogtesprongen gebonden met een nieuwe voorgevel. Door de nieuwe inbreidingsruimte te verbinden met de bestaande ruimtes in het gebouw is een compactere routing door de collectiepresentaties gecreëerd.

Schuine lijnen binden de hoogtesprongen van de oude daken

29

Periode 2009 - 2014

Opdrachtgever

Gemeente Winschoten

Projectarchitect Dorte

Kristensen en Lisette Plouvier

Interieurarchitect

Lisette Plouvier

Projectleider Eelko Bemener

Adres

Oldambtplein, Winschoten

Bruto oppervlakte ca 7.800 m²

Bouwkosten € 15.576.371,-

Doorsnede

Centrale foyer met zicht op de bibliotheek

30

Cultuurhuis De Klinker, Winschoten

cultuur baken van het noorden

Het Cultuurhuis de Klinker in Winschoten is een huis waar expressie in al haar dimensies zal worden beoefend, getoond en bewonderd. In dit gebouw, waar een diversiteit aan bezoekers samenkomen, zijn op dynamische wijze een theater, muziekschool en bibliotheek in één cultuurhart samengevoegd. Dit laat zich vertalen in een compositie van verlichte witte vlakken, vloeiende vormen en het houten monoliet van de theaterzaal wat fungeert als decor voor het culturele leven van Winschoten.

31

Periode 2011-2015

Opdrachtgever

Gemeente Enschede

Projectarchitect

Dorte Kristensen, Ron Bruin, Lisette Plouvier

Projectleider Eelko Bemener

Adres H.J. van Heekplein, Enschede

Totale bouwkosten

€ 10.898.551,-

Tapis-roulant tussen de Van Heek-garage en het nieuwe Medisch Spectrum Twente

32 510152025 (m)

Verbindingstunnel Van Heekgarage, Enschede

ondergronds verbinden met daglicht tot in de onderste parkeerlaag

Je bent op weg naar het ziekenhuis, met een gevoel van spanning en onzekerheid. Wordt het goed nieuws of juist slecht? Je mentale staat helpt niet mee tijdens de drie minuten die je door een donkere ondergrondse parkeergarage moet overbruggen. In ons ontwerp zijn we ons daar bewust van geweest. Dit moest geen gewone tunnel worden. We hebben een bijna avontuurlijke spanning opgezocht om een extra dimensie te geven aan de reis. Aan het contrast tussen het ruwe donkere materiaal en de witte hoogglans panelen is een extra ingrediënt toegevoegd. Het bewegende en verkleurende licht (kunstwerk door Claudia Wissmann)geven een nieuwe virtuele dimensie aan de reis. De reis is fijn geworden.

33
Ingang van de in 2003 door atelier PRO ontworpen Van Heekgarage

Woningbouw

Periode 2016-2021/’22

Opdrachtgever Vinkbouw

Projectarchitect

Dorte Kristensen

Projectleiding

Marjon Main-Roetgerink

Adres Veurseweg, Voorschoten

Bruto oppervlakte Totaal

terreinoppervlak 50.774,0 m²

Totale footprint woningen 3.990 m²

Bouwkosten 16.000.000,-

36
4 De Bosrand Vogelvlucht & Het Landhuis De Bosrand & Het Lint 2 Het Landhuis / Het Veld 3 De Boomgaard 1 Het Lint

Buurschap Roosenhorst

een verzameling wooneenheden in Voorschoten

Wonen in een historisch cultuurlandschap. In het waardevolle gebied De Duivenvoordecorridor is de afgelopen jaren een bijzondere woonwijk verrezen: Roosenhorst. De kleinschalige locatie vormt een natuurlijke verbinding tussen het duinlandschap aan de kust en het landinwaarts gelegen Groene Hart achter de Vliet. Wonen in een open landschap, tussen monumentale boerderijen en bomenlanen rond het opgaande bos van de buitenplaats Duivenvoorde.

We makten geen woonwijk maar een landschap waar gewoond wordt. We makten vier kamers vanuit historie, cultuur, natuur en landschap, vier sferen. Eenheid in diversiteit, zelfvoorzienend, collectief, recreatief.

37
De Boomgaard

Periode 2015-2021

Opdrachtgever

Schouten Bouw tot 3e kwartaal

2019. Daarna is het project overgenomen door Niersman Bouw

Projectarchitect Martijn de Visser, Alex Letteboer, Antony Laurijsen

Projectleiding

Marjon Main-Roetgerink

Adres Wijndaelerweg, Den Haag

Bruto oppervlakte 13.125 m²

38
Begane grond
ZuiderDuinen Den Haag
Eerste Verdieping

Woningen Zuiderduinen, Den Haag

maximaal wooncomfort In rijke landschappelijke context

ZuiderDuinen bestaat uit 61 koop- en huurappartementen van 90-120 m² met een stallingsgarage met 63 plaatsen en een plint met een kinderdagverblijf en buitenschoolse opvang.

Om maximale openheid in het gebied te behouden zijn de woningen geclusterd in drie woonblokken. Wonen in de stad en in het groen worden opgenomen in een compact alzijdig gebouw dat dynamisch op de bestaande kwaliteiten reageert.

39

Homogeen blok met hoekaccenten Binnentuin

Grid geintroduceren waarin alle functies geprojecteerd werden

Hof voor optimale bezoning

Hoek Gasthuislaan, Bastiaanpoort

Functies plint

Diversificatie in woningtypologieën

40

Periode 2016 - 2021

Opdrachtgever MN en Proactief

Vastgoed iov Pensioenfonds

Metaal en Techniek

Projectarchitect Hans Kalk-

hoven, Alex Letteboer, Antony

Laurijsen

Adres Bastiaanpoort, Delft

Bruto oppervlakte 8,260 m²

Bastiaanpoort Delft

stedelijk blok voor de Delftse binnenstad

Atelier PRO is gekozen door MN en Proactief Vastgoed in opdracht van Pensioenfonds Metaal en Techniek als architect voor de herontwikkeling van de voormalige V&D locatie in Delft. Het oorspronkelijke blok is gesloopt om plaats te maken voor nieuwbouw met een commerciële plint met drie verdiepingen huurwoningen.

Er is een gevarieerd woningaanbod met 63 appartementen. Aan de Gasthuislaan zijn grotere appartementen met deels inpandige loggia’s. Aan de drukke Bastiaanpoort, door omliggende gebouwen beschaduwde, zijn kleinere eenheden en aan het zonnige Bastiaansplein zijn ruime hoekappartementen. Ook de functies in de plint sluiten aan bij de verschillende ruimtelijke kwaliteiten van de omgeving.

Bastiaansplein Binnentuin

41
Detail Frans balkon
42

Appartementen Gouda

wooncomplex met 63 appartementen

Op een markante locatie in Gouda heeft atelier PRO een wooncomplex met 63 appartementen ontworpen voor de woningcorporaties Mozaïek Wonen en Woonpartners Midden-Holland. De 63 sociale huurappartementen zijn bedoeld voor de voornaamste doelgroep van beide corporaties: de huurder met een smalle beurs.

De hoge toren op de hoek van de Rotterdamseweg en het stroomkanaal vormt een markering van de entree van Gouda met 34 appartementen. Deze is van Woonpartners Midden-Holland en is ‘De Gouwe’ gedoopt. Het lage gebouw dat qua architectuur meer de verbinding zoekt met de naastgelegen wijk Korte Akkeren, bevat 29 appartementen. Deze is van Mozaïek Wonen en gaat ‘De IJssel’ heten. De namen verwijzen naar de twee grote rivieren die dichtbij deze locatie stromen. Op de begane grond zijn beide gebouwen met elkaar verbonden door middel van een gezamenlijke plint.

Periode 2019Opdrachtgever

Woonpartners Midden-Holland & Mozaïek Wonen

Projectarchitect

Martijn de Visser Adres

Tesselschadestraat, Gouda Bruto oppervlakte 6.756 m²

43

Transformatie van voormalig kantoorpand tot 69 vrije-sector huurappartementen

Periode 2015 - 2019

Opdrachtgever Local/Trebbe

Projectarchitect Dorte Kristensen, Antony Laurijsenk

Adres Koningin Sophiestraat, Den Haag

Bruto oppervlakte 10.000 m²

44
Voorkant bestaande situatie Voorkant nieuwe situatie

Koningin Sophiestraat, Den Haag

transformatie van voormalig kantoorpand naar nieuwe woningen

Atelier PRO gaaf esthetisch advies voor een transformatieproject aan de Koningin Sophiestraat in Den Haag. Local en Trebbe transformeerden een voormalig kantoorpand tot 67 vrije-sector huurappartementen van gemiddeld 87m² in het middeldure segment. Het gebouw werd voorzien van nieuwe kozijnen, balkons, stijgpunten en een elegante optopping. Atelier PRO heeft een extra laag in het bestaande gevelrepertoire toegevoegd door een aluminium optopping te realiseren in de ritmiek van het oorsponkelijk ontwerp. Buitenruimtes werden gerealiseerd door balkons naadloos aan te sluiten op de karakteristieke prefab elementen en door setbacks in de optopping waardoor een homogeen beeld ontstond. Maximaal wooncomfort en respect voor het oorsponkelijk ontwerp zijn belangrijke uitgangspunten voor dit bijzondere project.

45

Periode 2005 - 2012

Opdrachtgever CV Nieuw Waterlandplein (Ymere Ontwikkeling, AM Wonen)

de Architekten Cie. Stedenbouwkundig plan en 5 torens

de Architekten Cie.

Stedenbouwkundig plan en 5 torens

Architect atelier PRO (winkels, parkeergarage, 1 woontoren, 14 maisonnettes, daktuinen, gezondheidscentrum en wijkcentrum) ism: DRO (openbare ruimte), De Architecten CIE (5 woontorens) en Hans van Heeswijk Architectuur (3 renovatieflats)

Samenwerking van drie architectenbureaus

de Architekten Cie

de Architekten Cie. Stedenbouwkundig plan en 5 torens

Stedenbouwkundig plan en 5 torens

Atelier PRO

Referentiebeeld: Trichy (India)

Atelier PRO Winkels, woningen, parkeergarages, wijkvoorzieningen en daktuinen

Samenwerking van drie architectenbureaus

Projectarchitect Hans van Beek/ Dorte Kristensen en Mira van Beek Projectleider Jaco de Koning Adres

In dit project smeedden drie architectenbureaus acht torens en een winkelcentrum tot één nieuw samenhangend geheel. Daarbij had elke architect een eigen opgave met een andere uitdaging.

Waterlandplein, IJdoornlaan, Werengouw, Volendammerweg, Amsterdam Noord

Bruto oppervlakte Ca 34.000 m² (deel atelier PRO)

Pero Puljiz en Hans Hammink van de De Architekten Cie. waren verantwoordelijk voor het stedenbouwkundig plan en ontwierpen vijf nieuwe woonblokken. Dick de Gunst van Hans van Heeswijk architecten renoveerde drie van de bestaande woongebouwen, waarvan 1 torenflat, een hoge galerijflat en een lage galerijflat. Hans en Mira van Beek van Atelier PRO ontwierpen de rest: één woonblok, 14 dakwoningen, de daktuinen en de plint met winkels, wijkvoorzieningen en parkeergarages, die alle gebouwen met elkaar verbindt. Ondanks deze op het eerste gezicht niet voor de hand liggende verdeling hebben zij er met elkaar toch één project van weten te maken, één herkenbaar nieuw centrum voor Nieuwendam Noord. Een goede rolverdeling lag aan de basis en vervolgens een goede afstemming over de raakvlakken zoals puien, luifels en de toegepaste kleur baksteen (nieuwbouw) en keramische tegels (renovatie).

Nieuwe Waterlandplein Samenwerking van drie architectenbureaus

Atelier PRO Winkels, woningen, parkeergarages, wijkvoorzieningen en daktuinen

Samenwerking van drie architectenbureaus

Winkels, woningen, parkeergarages, wijkvoorzieningen en daktuinen

Hans Renovatie

Hans van Heeswijk architecten Renovatie bestaande flatgebouwen

Hans van Heeswijk architecten Renovatie bestaande flatgebouwen

In dit project smeedden drie architectenbureaus acht torens en een winkelcentrum tot één nieuw samenhangend geheel. Daarbij had elke architect een eigen opgave met een andere uitdaging. Pero Puljiz en Hans Hammink van de De Architekten Cie. waren verantwoordelijk voor het stedenbouwkundig plan en ontwierpen vijf nieuwe woonblokken. Dick de Gunst van Hans van Heeswijk architecten renoveerde drie van de bestaande woongebouwen, waarvan 1 torenflat, een hoge galerijflat en een lage galerijflat. Hans en Mira van Beek van Atelier PRO ontwierpen de rest: één woonblok, 14 dakwoningen, de daktuinen en de plint met winkels, wijkvoorzieningen en parkeergarages, die alle gebouwen met elkaar verbindt. Ondanks deze op het eerste gezicht niet voor de hand liggende verdeling hebben zij er met elkaar toch één project van weten te maken, één herkenbaar nieuw centrum voor Nieuwendam Noord. Een goede rolverdeling lag aan de basis en vervolgens een goede afstemming over de raakvlakken zoals puien, luifels en de toegepaste kleur baksteen (nieuwbouw) en keramische tegels (renovatie).

Winkels, woningen, parkeergarages, wijkvoorzieningen en daktuinen

Referentiebeelden voor waren de 11 torens in San Athene uitsteekt en de profileren boven een met nieuw hart van Nieuwendam-Noord voor een lichtere steensoort omgeving die bijna geheel lagere delen hier juist op dend. Om het centrum een is daarbij in het beginstadium een horizontaal patroon gezamenlijk bezoek aan bakstenen en de keramische punten konden de verschillende draai aan hun deelontwerp nieuwe Waterlandplein een trum is geworden, een duidelijk verre omtrek zichtbaar en kleur en materiaal zijn oud zelfs niet meer van nieuw

In dit project smeedden drie architectenbureaus een winkelcentrum tot één nieuw samenhangend had elke architect een eigen opgave met een andere Pero Puljiz en Hans Hammink van de De Architekten verantwoordelijk voor het stedenbouwkundig plan vijf nieuwe woonblokken. Dick de Gunst van Hans architecten renoveerde drie van de bestaande woongebouwen, waarvan 1 torenflat, een hoge galerijflat en een Hans en Mira van Beek van Atelier PRO ontwierpen één woonblok, 14 dakwoningen, de daktuinen en winkels, wijkvoorzieningen en parkeergarages, die met elkaar verbindt. Ondanks deze op het eerste voor de hand liggende verdeling hebben zij er met één project van weten te maken, één herkenbaar voor Nieuwendam Noord. Een goede rolverdeling basis en vervolgens een goede afstemming over zoals puien, luifels en de toegepaste kleur baksteen en keramische tegels (renovatie).

Referentiebeelden voor een duidelijk herkenbaar stadscentrum waren de 11 torens in San Giminiano, de Acropolis die boven Athene uitsteekt en de rotstempel in Trichy (India) die zichzelf profileren boven een met laagbouw bebouwd gebied. Om als nieuw hart van Nieuwendam-Noord op te vallen is in de hoogte voor een lichtere steensoort gekozen dan de laagbouw in de omgeving die bijna geheel uit rode baksteen bestaat, terwijl de lagere delen hier juist op aan sluiten. Geaard, fris, onderscheidend. Om het centrum een (onderscheidend) beeldmerk te geven is daarbij in het beginstadium afgesproken dat alle woonblokken een horizontaal patroon zouden krijgen. Vervolgens is in een gezamenlijk bezoek aan een steenleverancier de keuze voor de bakstenen en de keramische tegels gemaakt. Met deze uitgangspunten konden de verschillende architecten vervolgens een eigen draai aan hun deelontwerp geven. Het (gewenste) effect is dat het nieuwe Waterlandplein een een warm en gevarieerd winkelcentrum is geworden, een duidelijk herkenbaar middelpunt dat in de verre omtrek zichtbaar en herkenbaar is. Door de uniformiteit in kleur en materiaal zijn oud en nieuw goed geïntegreerd en is oud zelfs niet meer van nieuw te onderscheiden.

In dit project smeedden drie architectenbureaus acht torens en een winkelcentrum tot één nieuw samenhangend geheel. Daarbij had elke architect een eigen opgave met een andere uitdaging. Pero Puljiz en Hans Hammink van de De Architekten Cie. waren verantwoordelijk voor het stedenbouwkundig plan en ontwierpen vijf nieuwe woonblokken. Dick de Gunst van Hans van Heeswijk architecten renoveerde drie van de bestaande woongebouwen, waarvan 1 torenflat, een hoge galerijflat en een lage galerijflat. Hans en Mira van Beek van Atelier PRO ontwierpen de rest: één woonblok, 14 dakwoningen, de daktuinen en de plint met winkels, wijkvoorzieningen en parkeergarages, die alle gebouwen met elkaar verbindt. Ondanks deze op het eerste gezicht niet voor de hand liggende verdeling hebben zij er met elkaar toch één project van weten te maken, één herkenbaar nieuw centrum voor Nieuwendam Noord. Een goede rolverdeling lag aan de basis en vervolgens een goede afstemming over de raakvlakken zoals puien, luifels en de toegepaste kleur baksteen (nieuwbouw) en keramische tegels (renovatie).

Referentiebeelden voor een duidelijk herkenbaar waren de 11 torens in San Giminiano, de Athene uitsteekt en de rotstempel in Trichy profileren boven een met laagbouw bebouwd nieuw hart van Nieuwendam-Noord op te vallen voor een lichtere steensoort gekozen dan omgeving die bijna geheel uit rode baksteen lagere delen hier juist op aan sluiten. Geaard, dend. Om het centrum een (onderscheidend) is daarbij in het beginstadium afgesproken dat een horizontaal patroon zouden krijgen. Vervolgens gezamenlijk bezoek aan een steenleverancier bakstenen en de keramische tegels gemaakt. punten konden de verschillende architecten draai aan hun deelontwerp geven. Het (gewenste) nieuwe Waterlandplein een een warm en gevarieerd trum is geworden, een duidelijk herkenbaar verre omtrek zichtbaar en herkenbaar is. Door kleur en materiaal zijn oud en nieuw goed geïntegreerd zelfs niet meer van nieuw te onderscheiden.

46
Atelier PRO Hans van Heeswijk architecten Renovatie bestaande flatgebouwen de Architekten Cie. Stedenbouwkundig plan en 5 torens Atelier Winkels, wijkvoorzieningen

Waterlandplein, Amsterdam

eenheid en samenhang door eenduidige plint

Het oude Waterlandplein in Amsterdam Noord wordt in een nieuw jasje gestoken. Binnen het stedenbouwkundig plan van Architecten CIE ontwerpt atelier PRO de plint, een woontoren (8 lagen), en de daktuinen. Naast winkels bevat de plint een wijkcentrum, bibliotheek, gezondheidscentrum, parkeergarage, bergingen en 14 maisonnettes. Drie bestaande woontorens zijn in het plan geïntegreerd en worden door Hans van Heeswijk gerenoveerd. De vijf overige woontorens zijn ontworpen door de Architecten Cie.

architecten flatgebouwen

Winkelplein

herkenbaar stadscentrum

Daktuinen op de daken van de plinten

Acropolis die boven Trichy (India) die zichzelf bebouwd gebied. Om als vallen is in de hoogte de laagbouw in de baksteen bestaat, terwijl de Geaard, fris, onderschei(onderscheidend) beeldmerk te geven dat alle woonblokken Vervolgens is in een steenleverancier de keuze voor de gemaakt. Met deze uitgangsvervolgens een eigen (gewenste) effect is dat het gevarieerd winkelcenmiddelpunt dat in de Door de uniformiteit in geïntegreerd en is oud onderscheiden.

47

Periode 2007 - 2011

Opdrachtgever Habion met medewerking van Bouwfonds

Property Development

Projectarchitect

Alex Letteboer en Bas Woldman

Projectleider

Marjon Main Roetgerink

Adres Juno, Elst

Bruto oppervlakte 6.740 m²

Bouwkosten € 6.650.000,-

Conceptschets en oriëntatie van woningen

Onder: villa’s in het groen

48

Vlnr: balkons op het zuiden, noordzijde met centrale entree, trappenhuis met natuurlijke lichtinval

Urban villa’s Westeraam, Elst

zorgwoningen in een zonnige setting

De wijk Westeraam in Elst is twee urban villa’s rijker. De sculpturale bouwvolumes huizen levensloopbestendige woningen, die voldoen aan hoge comfort- en toegankelijkheidseisen.

De twee villa’s liggen aan het water, zodat ze maximaal kunnen profiteren van het uitzicht en de bezonning. Ook de woningplattegronden zijn op dergelijke wijze georganiseerd. De grootte van de raamopeningen volgt de oriëntatie: veel glas op het zuiden en smalle ramen op het noorden, wat gunstig is voor de energieprestatie van de woningen.

49

Doorsnede parkeergarage met een aanzicht van de woningen

Woongebouw als entree naar de binnenstad

Periode 2002 - 2010

Opdrachtgever Ceres Projecten

Projectarchitect Leon Thier, Joke Stolk en Hans Tak

Projectleider Hans Tak

Bouwdirectie Hans Tak

Adres Willem Naghelstraat, Stalpaert van der Wieleweg, De Genestetstraat en Van Renswoudestraat, Delft

Bruto oppervlakte 11.377 m²

Bruto oppervlakte

garage 10.042 m²

Aantal parkeerplaatsen 359 (incl 30 privé parkeerplaatsen)

Bouwkosten € 13. 828.000,-

50

Centrale in- en uitrit in de vorm van spiraalvormige hellingbaan

Woningen en Marktgarage, Delft

wonen in de poort van Delft

De Marktgarage is een tweelaagse openbare ondergrondse parkeergarage voor bezoekers van de binnenstad van Delft. Daarop staat een woonblok met vijftien patiowoningen van 17 meter diep.

De tweezijdigheid van de woningen geeft de mogelijkheid tot een kantoor op de begane grond. Daarnaast kunnen de woningen worden uitgebreid met een extra verdieping. Het openbaar gebied is tevens opgenomen in het project.

51

Zorg

Periode 2018Opdrachtgever

Universitair Medisch Centrum Groningen Architect

Team Atelier PRO + Vakwerk architecten

Projectarchitect

Dorte Kristensen, Karho Yeung (PRO)

Ellen van der Wal, Gwendolyn Huisman (Vakwerk)

Adres Antonius Deusinglaan, Groningen

Bruto oppervlakte 15.500 m²

54

Universitair Centrum Psychiatrie Umcg, Groningen

zonlicht, oriëntatie en schaalsprong naar de omgeving

Na een intensieve en inspirerende competitieperiode heeft team Atelier PRO + Vakwerk architecten de Europese aanbesteding gewonnen voor het ontwerpen van een nieuw centrum voor psychiatrie UCP van het Universitair Medisch Centrum UMCG in Groningen. De nieuwbouw vervangt de bestaande huisvesting uit de jaren zestig en is onderdeel van een vernieuwingsoperatie op het terrein van het Universitair Medisch Centrum.

55

Periode 2012 - 2017

Opdrachtgever WVO Zorg

Architect atelier PRO

Projectarchitect

Dorte Kristensen en Christina Kaiser

Interieur architect Thijs Klinkhamer

Projectleider Marjon Main

Adres Peperdijk en Wagenaarstraat, Vlissingen

Bruto oppervlakte 19.030 m²

Bouwkosten € 25.000.000,-

WAN Award Healthcare 2018

Zorggebouw van het jaar 2018

Nominatie Gouden Piramide 2018

Nominatie StiB Award 2018

Nominatie Beste vastgoedzorgproject 2018

56
Schematisch uitleg van het ontwerpconcept van de Plaatwerkerij
RESTAURANT & ZO … WONINGEN WONINGEN WONINGEN WONINGEN WONINGEN WONINGEN
in de grote lege hal bouwen we nieuwe vloeren op de verdiepingen maken we woningen we maken ruimte voor gezelligheid op de begane grond PLAATWERKERIJ

Qua uitstraling en schaal past de nieuwbouw goed in de omgeving, door de gele baksteen en kleinere maatvoering en detaillering

Plaatwerkerij tijdens de bouw en na de transformatie

Woonzorgcentrum Scheldehof, Vlissingen

levensloopbestendig wonen op voormalige scheepswerf

In en naast de voormalige zware Plaatwerkerij op de Scheldewerf in Vlissingen is nu een uniek woonzorgcentrum gevestigd. Dit spiksplinternieuwe zorgcentrum omvat tevens een mix van publieksvoorzieningen als brasserie, ateliers, bioscoop, theater, kapsalon, winkels en parkeergarage. Een boeiende opgave om zo’n kolossaal gebouw na jaren een nieuwe invulling te geven. Deze locatie versterkt het collectief geheugen; sommige bewoners van nu zijn de werknemers van de Plaatwerkerij toen. Bovendien is dit project een aanjager voor een vergeten stedelijk gebied.

In de Plaatwerkerij bevinden zich 120 units voor somatische en psychiatrische patiënten. Psycho-geriatrische patiënten zijn ondergebracht in de nieuwbouw die ook gebruikt wordt voor zelfstandige bewoning zonder zorg. Deze opzet zorgt voor sociaal verkeer en vitaliteit in het gebouw.

57

Begane grond Plaatwerkerij en nieuwbouw

1 Balie

2 Grand café

3 Kapper

4 Atelier

5 Tentoonstelling & concerten

6 Theater & bioskoop

7 Cursuslokalen

8 Keuken

9 Woonkamer

10 Wintertuin

De woonunits voor dementerende ouderen voegen zich rondom de wintertuin (binnentuin). Dit waarborgt bewegingsvrijheid en veiligheid. De deuren van de units zijn zo veel mogelijk open waardoor de ouderen vrijelijk kunnen struinen door de wintertuin en bij elkaar op bezoek kunnen. Dit in tegenstelling tot het beeld van letterlijk een ‘gesloten afdeling’

58
4 5 7 8 9 9 9 10 6 2 3 1
59
Eerste verdieping Plaatwerkerij en nieuwbouw Restaurante op de begane grond, ook toegankelijk voor het publiek

Indelingsvarianten

Atelier PRO heeft een maatsystematiek ontwikkeld, waardoor de drie typen zorgwoningen onderling kunnen uitwisselen. Met als eindresultaat een bijzonder fraaie en innovatieve zorginstelling. Op deze wijze kunnen relatief simpel veranderingen aangebracht worden om aan te sluiten op de veranderende zorgvraag

60
2 Woningen somatische patiënten
8800 4400 4400 4400 4400 6600 6600
3 Woningen psychogeriatrisch patiënten 1,5 Appartementen inclusief mogelijkheid tot zorg (aanleunwoningen) 1 Alle installaties zijn verticaal georganiseerd voor maximale flexibiliteit en toekomstbestendigheid
1 1 1 1 1 1
2 3 1,5

Woning somatische patiënten. Dementie betekent dat zintuigen slechter worden. Op het eind is het enige overgebleven zintuig de tast. Daarom hebben we in de kamers verschillende stofferingen gebruikt voor kleden en meubels. Dat prikkelt.

De installaties zijn verborgen in de lambrisering van de gangen en kunnen daardoor bereikt worden zonder de bewoners te hoeven storen.

Woonkamerparcour in plaats van gangen, met geheugenwanden naast de woningingangen. Hier kunnen persoonlijke attributen van vroeger worden opgehangen. Dit zorgt voor thuisgevoel en helpt als het geheugen het laat afweten.Deze ruimte is bestemd om gasten te ontvangen, te klaverjassen en andere gezelligheid.

61

Periode 2018-

Opdrachtgever WVO Zorg

Projectarchitect Dorte

Kristensen en Mira van Beek

Projectleider

Marjon Main-Roetgerink

Adres

Jan Weugkade, Vlissingen

Bruto oppervlakte 25.000 m²

62

Wonen aan de Kop van het Dok, Vlissingen

wonen aan het dok

Het voormalige scheepswerf van de Koninklijke Maatschappij De Schelde in Vlissingen wordt getransformeerd naar een nieuw stadsdeel; het Scheldekwartier. Na de verbouwing van de zware plaatwerkerij ontwerpt atelier PRO nu het naastgelegen Kop van het Dok.

Het woningbouwproject bestaat uit een plint van drie lagen met woningen. De plint vormt een continue begeleiding van de openbare ruimte op maaiveld niveau en refereert aan de gangbare bouwhoogte. Daarboven torenen drie woontorens. De buitenste reizen op uit de plint terwijl de middelste, met 17 verdiepingen tevens hoogste toren iets terug staat. Plint en torens vormen een geheel maar zijn niet helemaal hetzelfde. De torens variëren in hoogte en woningtypologie.

63

Zorgcentrum Willibrord, Middelburg

innovatief en flexibel interieur voor het welzijn van bewoners

Met het nieuwe interieur van het Zorgcentrum Willibrod aan de Bachtensteene in Middelburg ontwierp atelier PRO een thuis voor de bewoners in een huiselijke sfeer. Willibrod heeft 3 groepswoningen met elk 7 psychogeriatrische patiënten en 39 appartementen waar somatische zorg wordt geboden. Een veilige plek voor de 62 bewoners. De groepswoningen delen een keuken en woonkamer, daarnaast heeft iedereen een eigen kleine woon- en slaapkamer. De appartementen zijn meer op de stadsomgeving georiënteerd. Door de flexibiliteit kan men de ruimten aanpassen aan de vraag van het moment.

Plattegrond psychogeriatrisch kamer

Periode 2012 - 2013

Opdrachtgever Stichting

Werkt voor Ouderen

Architect atelier PRO

Projectarchitect

Dorte Kristensen en Naomi

Schiphorst

Interieurarchitect

Susan Vlemminx en Thijs

Klinkhamer

Samenwerkend architect

Van Aken Architecten

Plattegrond woning voor somatische patiënten

Adres Bachtensteene 14, Middelburg

Bruto oppervlakte

5.000 m²

65

Woning somatische patiënten Kamer psychogeriatrische patiënten

Belangrijk uitgangspunt voor het ontwerp van het interieur is de wens van de opdrachtgever om een huiselijke, welkome sfeer te creëren zonder dat dit professionele zorg en een veilige omgeving in de weg staat

66

Woonkamer psychogeriatrisch patiënten

67

Periode 2015 - 2016

Opdrachtgever Zorgvastgoed Zeeland

Architect atelier PRO

Projectarchitect Dorte Kristensen en Menno Roefs

Interieurarchitect Wessel Reinders

Projectleider Menno Roefs, Wessel Reinders

Adres Koudekkerkseweg 88, Vlissingen

Bruto vloeroppervlakte 11.669 m²

nieuwbouw 455 m²

renovatie 11.214 m²

Kosten per m² € 1.285,-

Bouwkosten € 15.000.000,-

68

Admiraal de Ruyter Ziekenhuis (ADRZ), Vlissingen

De schoonheid van bestaande gebouwen

Omdat het Admiraal de Ruyter Ziekenhuis in Vlissingen niet meer aan de eisen voldeed en te groot is om te kunnen exploiteren is atelier PRO gevraagd een ontwerp te maken voor de renovatie en gedeeltelijke nieuwbouw. Het gebruik van groen en veel daglicht kenmerken het ontwerp. Deze uitgangspunten dragen bij tot een zo prettig mogelijk verblijf en een goed functionerend helder gebouw voor patiënten, bezoekers en personeel. De revitalisatie is mogelijk gemaakt door crowdfunding.

69
71

Periode 2006 - 2013

Opdrachtgever

Meander Medisch Centrum

Projectarchitect Hans van Beek

ism Mark Bruin, Jeroen Ekama, Paul Fouchier, Emile Jansen, Menno Roefs

Interieurarchitect Wessel

Reinders Thijs Klinkhamer, Ellen Vaal

Projectcoördinatie

Hein Doeksen en Mark

Homminga

Landschapsarchitect

DS landschapsarchitecten

Adres Maatweg, Amersfoort

Bruto oppervlakte 112.000 m²

Aantal parkeerplaatsen 1.300

Bouwkosten € 195.000.000,-

72
Ingang van het ziekenhuis Toegang voor voetgangers en fietsers

Meanderpark; ontspannen, reflectie en revalidatie aan de ‘oude’ Eemstroom

Meander Medisch Centrum, Amersfoort

te gast in het groen

Dit ziekenhuis is met een oppervlakte van 112.000m² een grote zorginstelling. Een dergelijk gebouw kan snel uitmonden in een medische machine, wanneer niet gelet wordt op de menselijke schaal en de kleinste behoeftes. Om genezing en rust te bevorderen heeft atelier PRO een zorgomgeving ontworpen waarin de mens centraal staat. Een gebouw met een overzichtelijke routing en veel ruimte om te ontmoeten. Een gebouw dat in nauw contact staat met het omliggende groene landschap van de Eemscheg in Amersfoort.

73

1 IC’s, OK’s, Spoed, laboratoria

2 verpleeggebouwen

3 poliklinieken en Kantoren

4 revalidatie en Fysiotherapie

5 psychiatrisch Centrum

6 ROC

7 parkeergebouw personeel BOVENLANGS

74 0 20 40 60 80 m 1 2 2 2 2 3 6 3 3 3 4 2e verdieping 0 20 40 60 80 m oranjerie galerij laan brink stilte tuin foyer Begane grond & situatie 3 3 3 3 1 5 6 4 7 ▶ ▶ LAAN PARKEERGARAGE LOGISTIEK SEH

Boven: ORANJERIE een groene en lichte ruimte waar de injectie lab is gevestigd;

Rechts: BRINK eerste verdieping restaurant met bruggetjes naar de poliklinieken;

Onder: Huiskamer in verpleegvleugel met panoramaraam; Eenpersoonskamer; variatie in kleur en materialisatie op achterwanden van de kamers

75

Periode 2012Opdrachtgever

VU Medisch Centrum

Projectarchitect Martijn de Visser

Projectleider Paul Vlaar

Adres Van der Boechorststraat, Amsterdam

Bruto oppervlakte 20.510 m²

76

Research Diagnostiek Centrum

UMC

duurzaam en flexibel

Amsterdam

Atelier PRO heeft het ontwerp gemaakt voor de nieuwbouw van het Research Diagnostiek Centrum dat deel uitmaakt van het Amsterdam UMC. Het gebouw met kantoren en laboratoria aan de Van der Boechorststraat, is ongeveer 28.100 m² groot en is onderdeel van een grotere, toekomstige uitbreiding aan de zuidzijde van het bestaande VUmc–complex aan de Boelelaan in Amsterdam. Het gebouw is flexibel in opzet als een toekomstbestendige huisvesting voor het zogenaamde ‘Adore’ project. ADORE staat voor Amsterdam Oncology and Neuroscience Research en behelst een nieuwe manier van medisch-wetenschappelijk onderzoek waarin het gebruik van de synergiën tussen oncologisch en neurowetenschappelijk onderzoek centraal staat.

In het ontwerp van atelier PRO is sterk de nadruk gelegd op een combinatie van het concept ‘healing environment’, duurzaamheid en flexibiliteit. Het gebouw bevat twee atria die fungeren als ‘groene longen’: het zijn getemperde buitenklimaatzones met binnentuinen waaromheen clusters van werkruimtes worden gegroepeerd.

77

Onderwijs

Periode 2019 - 2022

Opdrachtgever Stichting

Scholengroep Spinoza

Projectarchitect

Dorte Kristensen, Constanze

Knüpling, Skander Saadi

Projectleiding Constanze

Knüpling, Lia Tuijt

Adres Delflandlaan 4, Voorburg

Bruto oppervlakte 4.450 m²

80
02 (m) plattegrond begane grond VMBO Veurs Voorburg situatie VMBO Veurs Voorburg 05 10 20 (m)
Situatie Begane grond

VMBO Veurs, Voorburg

een geborgen schoolgebouw dat zich opent naar de buurt

VMBO Veurs is een kleinschalige en overzichtelijke middelbare school voor praktijkonderwijs, met in totaal ongeveer 400 leerlingen. Sinds 2022 is de school gehuisvest in een nieuw gebouw in de na-oorlogse woonwijk Voorburg ’t Loo. Het nieuwe schoolgebouw, ontworpen door atelier PRO, is compact, met een heldere vorm en een gevel van metselwerk die aansluit bij de omliggende bebouwing. Bijzonder is echter vooral dat de school ook maatschappelijk een relatie aangaat met de wijk eromheen.

Op de begane grond bevinden zich praktijklokalen, maar ook een lesrestaurant met een zichtbare keuken en een ‘oefenwinkel’, voor mensen uit de wijk. Zo is visueel én in de praktijk te zien wat het VMBO-onderwijs inhoudt.

81

Periode 2016-2021

Opdrachtgever

British School Amsterdam

Projectarchitect Dorte

Kristensen, Lisette Plouvier, Evelien van Beek Interieurarchitect

Amal Habti

Landschapsontwerper

Buro Sant en Co

Adres Havenstraat 6, Amsterdam

Bruto oppervlakte 10.000 m²

Genomineerd voor de NRP Gulden Feniks 2022.

Genomineerd voor de Arie Kepplerprijs 2022.

Shortlisted WAN Award 2022 cathegory

Adaptive Reuse. Genomineerd voor de Amsterdamse Architectuurprijs 2022.

Genomineerd voor ArchDaily Building of the Year Award 2022.

Winnaar Geurt Brinkgreve Bokaal 2021.

Genomineerd voor Architectenweb schoolgebouw van het jaar 2021

Begane grond

82

Vlnr: De koepel; getoogde lokalen, 6th form common room; cellenvleugel. De oorspronkelijke smalle galerijen zijn verbreedt door stalen invoegingen in de vides te plaatsen tbv ruimere ontmoetings- en verkeersruimten.

The British School of Amsterdam

voormalige gevangenis wordt British School

The British School of Amsterdam (BSA) koos ervoor om in een historische strafgevangenis te transformeren en haar drie verspreid liggende scholen (Early years, Juniors en Seniors) samen met maatschappelijke voorzieningen er in onder te brengen.

De architectonische opgave was een uitdaging. Het gesloten en introverte karakter van de gevangenis moest worden verenigd met de op de wereld gerichte geest van het onderwijs. Naast de 6.762m² renovatie van het gemeentelijk monument is 7.361m² nieuwbouw op een harmonische wijze toegevoegd. De logistiek en routing binnen de oude gevangenis werd gebruikt als basis en daaraan werden de nieuwe programma onderdelen geplakt. Elke bouwdeel of vleugel van de gevangenis is een eigen school. De centrale hal is het ontmoetingspunt voor iedereen, de hallen in de vleugels voor de verschillende scholen.

83

Links: “The Globe”, een centrale ontmoetingsplek voor groot en klein

Vlnr: de cellen zijn opengebroken en getransformeerd tot onderwijsruimten; transparante verbinding tussen oud en nieuw; multifunctionele ruimte (BSO); speelplaats

85
86
Hergebruik van deel van bestaande school Nieuwe situatie

Rudolf Steiner School & College, Haarlem

middelbare- en basisschool vormen samen één geheel

De nieuwbouw van het Rudolf Steiner College vormt samen met de naastgelegen getransformeerde basisschool en BSO een nieuw geheel in de wijk Schalkwijk. Door een transparant tussenlid is het voor beide scholen mogelijk om functies te delen, wat een uitgangspunt is van de vrijeschool-filosofie.

Omdat het nieuwe College een plek moest krijgen in de beperkte ruimte tussen bestaande school en de straat, is er een compacte opzet ontworpen in drie lagen. Centraal in het gebouw zijn twee grote ruimten: de grote zaal en daarboven de gymzaal. De rest van het programma vouwt zich hier om heen. Daklichten brengen veel daglicht in gehele gebouw.

MAVO, HAVO en VWO + Basisschool

Ontwerpperiode 2017 - 2022

Opdrachtgever Stichting Voortgezet Vrijeschool Onderwijs Noord-Holland (SVVONH)

Projectarchitect Martijn de Visser, Dorte Krstensen Adres Belgiëlaan, Haarlem Bruto oppervlakte 6.143 m²

87

Links: Daklichten brengen veel daglicht in gehele gebouw. Onder: mediatheek met dakterras; grote zaal in het college; kantine met boven de mediatheek

89

Vlnr: Exterieur; aula en leerpleinen

Periode 2018 - 2020

Opdrachtgever

KWK huisvestingsregisseurs

Projectarchitect

Dorte Kristensen, Mira van Beek

Projectleiding René Souverijn

Adres Grote Bos 2, Geldrop

Bruto oppervlakte 8.000 m²

Totale bouwkosten

€12.000.000,-

90
Strabrecht College Geldrop begane grond ground floor Strabrecht College Geldrop 01 5 (m) plattegrond begane grond Strabrecht College Geldrop ground floor plan Strabrecht College Geldrop Strabrecht College, Geldrop begane grond ground floor
Begane grond

Strabrecht College, Geldrop

Hoge duurzaamheidsambities, klaar voor de toekomst

Het Strabrecht College is verhuisd naar een nieuw gebouw. De locatie voor de nieuwbouw ligt op een steenworp afstand van de Strabrechtse heide in Geldrop. Een prachtige locatie omzoomd door bomen. De patio’s, een van de karakteristieke elementen van het oude gebouw, zijn terug in de nieuwbouw. Zij brengen licht tot diep in het gebouw, geven mogelijkheid buiten les te geven en zorgen voor schaalverfijning in de contour waardoor aansluiting wordt gevonden bij de korrel van de omgeving.

Een transitie naar personalised learning is vertaald in vier clusters met lokalen, studieruimtes en leerpleinen die als huizen aan de centrale aula liggen. De school en gemeente hadden hoge duurzaamheidsambities zowel op het gebied van energiegebruik als circulariteit. Ook in die zin is het Strabrecht College klaar voor de toekomst!

91
Aula met tribunetrap recht tegenover de entree

Periode 2015-2019 Opdrachtgever

Gemeente Amsterdam

Projectarchitect Dorte

Kristensen en Martijn Visser

Projectleider Eelko Bemener

Interieurarchitect Amal Habti

Adres Vlaardingerlaan 25, Amsterdam

Bruto oppervlakte 14.100 m²

Renovatie 6.410 m²

Nieuwbouw 7.690 m²

Kosten per m² € 1.021,-

Totale bouwkosten € 14.400.000,-

Winnaar Silver World Architecture News (WAN) 2020 Award

Nominatie World Interior News (WIN) 2020 Award

Nominatie Nationale Staalprijs 2020

Nominatie ArchDaily 2021 Building of the Year Awards

‘Nestje’ open leergebied voor de onderbouw die op elke verdieping een ander thema kent. Leeromgevingen in de gerenoveerde oudbouw.

92
Atrium met uitkragende wenteltrap. tweede verdieping

Lumion, Amsterdam

brutalistisch monument krijgt frisse start

Lumion is een middelbare school voor MAVO /HAVO / VWO. De school is gehuisvest aan de Vlaardingenlaan 25 in Amsterdam. Daarbij is gebruik gemaakt van delen van het monumentale schoolgebouw dat zich op de locatie bevindt. Het gaat om één van de jongste monumenten in Nieuw-West, en is gebouwd in 1973 naar een ontwerp van architect J.B. Ingwersen. Het brutalistische gebouw kenmerkt zich door het gebruik van veel beton en glas en grote overkragingen.

In de vernieuwde school is de bovenbouw in het gerenoveerde monument gerealiseerd, de onderbouw kreeg een geheel nieuw bouwdeel dat door een transparante centrale hal met het monument verbonden is. Op het terrein is ook een nieuwe sporthal gerealiseerd.

Lumion is de eerste partner van Kunskapsskolan Nederland.

93

Periode 2014-2018

Opdrachtgever Montessori

Scholengemeenschap

Amsterdam

Projectarchitect

Dorte Kristensen, Sandrine

Rointru en Naomi Schiphorst

Projectleiding

Naomi Schiphorst, Paul Vlaar

Adres Mauritskade 58, Amsterdam

Bruto oppervlakte 4.674 m²

Kosten per m² € 1.386,-

Totale bouwkosten € 6.479.895,-

Begane grond bestaande en uitbreiding

Bestaande gebouw en uitbreiding.

94
1467
Een skatebaan vormt de vloeiende overgang van gebouw naar park

Uitbreiding Metis Montessori Lyceum

les krijgen met uitzicht op het groen

Nieuwe school 2014-2016

Door een toenemend aantal leerlingen had de Montessori School Amsterdam behoefte aan meer onderwijsruimte. Daarom creëerde atelier PRO een schoolontwerp voor een uitbreiding die volledig voldoet aan de criteria van hedendaagse schoolseisen.

De nieuwbouw past naadloos in het historische Oosterpark en tegelijkertijd maakt het interieur gepersonaliseerd leren mogelijk.

95
‘Here comes the sun’ heet het kunstwerk van Kris kabel dat als confetti over de zwart aluminium gevel is ‘gestrooid’.

Periode 2016 - 2018

Opdrachtgever Ministerie van BZK Rijksvastgoedbedrijf Rijksdienst Caribisch Nederland

Projectteam

AtelierPRO / Jacobs Architekten

Projectarchitecten atelier PRO

Dorte Kristensen & Constanze

Knüpling

Projectleider Constanze

Knüpling (atelierPRO)

Adres Kaya Amsterdam, Kralendijk, Nederlandes Antillen Bonaire

Bruto oppervlakte 1.500 m²

Het klimaat op Bonaire is droog en dor. Typerend voor de lokale architectuur is de grote overdekte buitenruimte. Ze werpen schaduwen over de gevel en buitenruimte, waardoor het mogelijk is om het als een educatieve ruimte te gebruiken.

96
2 3 3 3 3 4 5 5 7 10 6 98 6 1 1 bestaand schoolgebouw 2 schoolplein 3 lokalen 4 OLC 5 CKV 6 spreekkamer 7 teamleider 8 administratie 9 conciërge 10 kiosk 12 biologie 13 NASK 14 muziek 15 personeelsruimte 1 existingschoolbuilding 2 schoolyard 3 readingroom 4 OLC 5 CKV 6 consultingroom 7 teamleader 8 administration 9 caretaker 10 kiosk 12 biologicalscience 13 science 14 music 15 staffroom 02 5 (m) plattegrond begane grond Liseo Bonaire groundfloorplan LiseoBonaire A deze tekening is als toelichting en niet ter publicatie B A B

Liseo Boneriano, Bonaire

een elegante nieuw ensemble

Het Liseo Boneriano op het Caribische eiland Bonaire, is een middelbare school met een MAVO, HAVO en VWO. Een deel van de school is nu ondergebracht is in een gebouw aan de Kaya Amsterdam in Kralendijk. Het aantal leerlingen is de laatste jaren toegenomen en daardoor is het niet mogelijk om alle leerlingen op deze locatie les te geven. Het team atelier PRO architekten en Jacobs architekten ontwierpen de uitbreiding zo dat straks onderbouw en bovenbouw hier ook les kunnen krijgen.

Het belangrijkste kenmerk van deze nieuwbouw is dat samen met de bestaande gebouwen een elegant nieuw ensemble is ontstaan met veel aandacht voor de ruimte buiten de gebouwen. Het publiek domein waar leerlingen en docenten elkaar op een ontspannen manier treffen.

97

Periode 2015 - 2017

Bouwperiode 2017 - 2018

Opdrachtgever

Vrijzinnig Christelijk Lyceum

Projectarchitect Dorte

Kristensen en Mira van Beek

Adres Van Stolkweg 35, Den Haag

Bruto oppervlakte 5.835m²

Totale bouwkosten

€6.000.000,-

Genomineer voor de Haagse

Architectuurprijs Berlagevalg

2021

98

Vrijzinnig Christelijk Lyceum, Den Haag

Het Vrijzinnig Christelijk Lyceum (VCL) is een zelfstandige school voor havo, atheneum en gymnasium met circa 800 leerlingen. Het oorspronkelijk schoolgebouw bestond uit bouwdelen uit verschillende bouwjaren met een oppervlak van ongeveer 8.000 vierkante meter. Het oudste deel, een villa uit 1903 is een rijksmonument en is behouden gebleven. De nieuwere bouwdelen, uit de jaren dertig, zestig en tachtig, zijn vervangen door nieuwbouw.

Het VCL had een uitgebreid programma van eisen opgesteld waarin zij vroegen om een praktischer, compacter en toegankelijker gebouw echter met behoud van te maken de identiteit en positieve eigenschappen van het oorspronkelijk schoolgebouw. Vanzelfsprekend spelden ook identiteit van de locatie, inpassing in de omgeving, verbetering van het binnenklimaat en duurzaamheid hierbij een randvoorwaardelijke rol.

99

Periode 2014-2016

Opdrachtgever Stichting

Samenwerkingsschool ABVO

Projectarchitect Dorte Kristensen en Karho Yeng

Projectleider Karho Yeung

Adres Geertje Wielemastraat

23a, Amsterdam

Bruto oppervlakte 7.089 m²

Totale bouwkosten

€ 6.378.209,-

De goud geanodiseerde aluminium gevelbekleding heeft een opvallend karakter en is een harmonieuze verschijning in de steenachtige omgeving. Afhankelijk van het perspectief zorgen de aluminium cassettes voor een poëtisch lichtspel

100
Begane grond

De stelsel van trappen zorgen ervoor dat verschillende delen van de school verbonden worden en gebruikers elkaar kunnen ontmoeten

IJburg College 2 Amsterdam

personalized learning

De ambitie is een ‘High Tech Green’ school te realiseren die past bij deze bijzondere locatie op IJburg, die omringt wordt door groen en water. Het ontwerp van atelier PRO toont een compact gebouw dat zich strak aan de stedenbouwkundige kaders heeft geadapteert. De hoofdopzet van het ontwerp is puur bottom-up vanuit de onderwijsvisie ontwikkeld. Personalized learning in deelscholen. Centraal tussen twee deelscholen worden de gezamenlijke praktijkvloeren gesitueerd.

De introductie van een splitlevel zorgt ervoor dat in het krappe bouwvolume toch voldoende plek is voor de school en er tegelijkertijd een ruimtelijke relaties ontstaat tussen de diverse functies.

101

Periode 2012 - 2015

Opdrachtgever Carmel College

Salland

Projectarchitect Dorte

Kristensen en Martijn de Visser

Projectleider Eelko Bemener en Tobias Thoen

Adres Hofstedelaan 4, Raalte

Bruto oppervlakte 8.909 m²

Kosten per m² € 898,-

Totale bouwkosten € 8.000.000,-

102
Begane grond

Carmel College Salland, Raalte

leerling staat centraal

Opgedeeld in domeinen

In het vernieuwde onderwijsconcept van het Carmel College staan de leerlingen en hun leerproces centraal, de school moet zoveel mogelijk sociale veiligheid bieden. Het gebouw is daarom opgedeeld in ‘domeinen’, waar teams van leerlingen en hun docenten gehuisvest zijn. Deze teams werken meerdere jaren nauw met elkaar samen binnen het domein.

Opzet gebouw als een hand

In de hoofdopzet zijn de teamdomeinen te zien als de vingers aan een hand, waarbij de palm wordt gevormd door de aula. De aula is grotendeels twee verdiepingen hoog. Een balkon en een brug maken de ruimte multifunctioneler en intiemer; er ontstaan diverse plekken van verschillend karakter.

103

Periode 2017 - 2021

Opdrachtgever SPO Utrecht

Projectarchitect Martijn de Visser en Dorte Kristensen

Projectleider Lia Tuijt

Adres Van Lawick van Pabstlaan 1 Utrecht

Bruto oppervlakte Totaal 2.030 m²

Pantarijn (1.245 m²)

Shri Krishna (785 m ²)

104
De Romeinse limes opgenomen in het ontwerp

Links: Leerplein en tribunetrap Pantarijn Rechts: Speellokalen gecombineerd en leerplein Shri Krishna

Obs Pantarijn en Hindoeïstische basisschool Shri Krishna, Utrecht

twee bijzondere basisscholen onder één dak

Op een bijzondere plek in De Meern, Utrecht, heeft atelier PRO een gebouw voor twee bijzondere basisscholen ontworpen - openbare basisschool Pantarijn en hindoeïstische basisschool Shri Krishna.

Bijzonder, omdat dwars over de kavel een Romeinse limes loopt. En bijzonder omdat beide scholen allebei duidelijk een eigen karakter hebben, maar tegelijkertijd een gebouw delen dat een herkenbare eenheid vormt.

105

Periode 2018 - 2022

Opdrachtgever RVKO

Projectarchitect Dorte Kristensen

Samenwerkend architect Studio LP

(Lisette Plouvier)

Projectleider Lia Tuijt

Adres Jan Steenstraat 30

Rotterdam

Bruto oppervlakte 2.278 m²

106
Begane grond

Albert Schweitzerschool, Rotterdam

transparant gebouwensemble

Atelier PRO ontwierp, in samenwerking met Lisette Plouvier van Studio LP, de nieuwbouw van de Albert Schweitzerschool ter vervanging van twee bestaande gebouwen uit de jaren 70.

De ontwerpopgave was gericht op het realiseren van een gezonde leeromgeving van optimale ruimtelijke kwaliteit, functionaliteit en zo duurzaam mogelij

107

Ontwerpperiode 1st fase

10-2012 - 05.2014

Ontwerpperiode 2de fase

07-2017 - 11-2018

Bouwtijd 2018 - 2020

Opdrachtgever Gemeente

Midden-Groningen

Project architect

Dorte Kristensen, Joke STolk, Martijn de Visser

Projectleider Coen Bouwmeester

Adres De Boomgaard, Hoogezand-Sappermeer

Bruto oppervlakte 3.656 m²

108
25(m) situatie Kindcentrum Vosholen Hoogezand situation ChildcenterVosholenHoogezand Kindcentrum Vosholen, Hoogezang situatie 0 0 25(m) situatie Kindcentrum Vosholen Hoogezand situation ChildcenterVosholenHoogezand (m) Pantarijn Shri Krishna Utrecht 5(m) Kindcentrum Vosholen Hoogezand groundfloorplan ChildcenterVosholen Hoogezand Situatie Begane grond

Kindcentrum Vosholen, HoogezandSappermeer

aardbevings- en toekomstbestendig

In het Groningse landschap bij de veendorpen Hoogezand en Sappemeer ligt kindcentrum Vosholen in de gelijknamige wijk. Een stoer rood gebouw in een parkachtig landschap. Bij de ontwikkeling van de wijk is het oude cultuurlandschap van veenontginning als uitgangspunt genomen. Op de kavel staat een oud ketelhuis met gemetselde schoorsteen (gemeentemonument) – een herinnering uit de tijd dat hier nog kassen stonden. Voor PRO was dit een belangrijk element om op te nemen in het ontwerp. Oud en nieuw komen hier zo bij elkaar in de Groene Hoeve.

Het kindcentrum is duurzaam en volledig aardbevingsbestendig gebouwd.

109

Periode 2015 - 2016

Opdrachtgever RVKO

Projectarchitect Christina

Kaiser

Projectleider Hans Tak

Adres Marijkesingel 3, Barendrecht

Bruto oppervlakte 1.520 m²

Bouwkosten € 1.456.000,-

110
50 20 (m) situatie Dr. Schaepmanschool Barendrecht situation Dr.SchaepmanschoolBarendrecht M ar ijk esi nge
Ziedewijdsedijk Ziedewijdsebaan Begane grond

Basisschool Dr. Schaepmanschool, Barendrecht

een school als een groot huis

Nieuwe huisvesting voor de Jenaplan basisschool de Dr. Schaepmanschool. Het ontwerp is als een groot huis. De aula is de huiskamer die de clusters voor de onder-, midden-, en bovenbouw verbindt. De leslokalen hebben brede zitvensterbanken en zijn als kamer-en-suites verbonden met de leerpleinen. Het gebouw heeft, net als de meeste gebouwen in de omgeving metserwerk gevels met grote vensters.

111

Periode 2010 - 2015

Opdrachtgever

SCOH & Haag Wonen

Projectarchitect

Dorte Kristensen, Christina Kaiser

Projectleider Eelko Bemener

Adres Zaanstraat 25, Den Haag

Bruto oppervlakte 4.108 m²

Bouwkosten € 4.633.000,-

112
situatie Bredebuurtschool Riverenbuurt situationplan Communityschool 25 (M) 201510 50
Begane grond

Wijk- en kindcentrum O3 Rivierenbuurt, Den Haag

brede school en buurtvoorzieningen

In augustus 2015 werd het buurt- en kindercentrum in de Haagse Rivierenbuurt geopend. Een centrum met voorzieningen voor jong en oud zoals zoals Basisschool Jan van Nassau, kindercentrum met voorschoolse opvang en een buitenschoolse opvang, welzijnsorganisatie Zebra, een gezondheidsinstelling (huisartsenpost), sportzaal en -dak voor sportverenigingen, en wijkorganisatie waar ouderen bij elkaar komen en gezamenlijk eten. De Rivierenbuurt kreeg met deze voorziening eindelijk een cultureel hart voor jong en oud.

113

Periode 2012 - 2015

Opdrachtgever

Gemeente Teylingen

Projectarchitect

Alex Letteboer, Martijn de Visser

Projectleider Hans Tak

Adres Herenweg 80, Warmond

Bruto oppervlakte

nieuwbouw: 1.900 m²

renovatie: 1.965 m²

Bouwkosten € 2.500.000,-

114
50 plattegrond begane Basisschool Kloppend groundfloor primaryschoolWarmond Begane grond

Wijk- & Kindcentrum Kloppend Hart, Warmond

flexibel ‘kralensnoer’ van klaslokalen

Het Kloppend Hart is een combinatie van het oude ontmoetingscentrum in Warmond met drie basisscholen en een peuterspeelzaal. Het gebouw is meer open gemaakt en er is een nieuwe, bijzondere toevoeging voor de scholen bijgekomen.

De locatie maakt deel uit van een groen gebied om Warmond waarin gebouwen losser zijn opgenomen dan in de dorpskern. Atelier PRO heeft hier op aangesloten door het nieuwe deel van het Kloppend Hart een vrije, golvende vorm te geven. De golvende vorm bestaat uit een ‘kralensnoer’ van klaslokalen, dat flexibel is.

115

Periode 2013 - 2015

Opdrachtgever Gemeente

Alphen aan den Rijn

Projectarchitect

Alex Letteboer, Joke Stolk

Projectleider Joke Stolk

Adres De Boomgaard 2 en 4, Boskoop

Bruto oppervlakte 2.863 m²

Bouwkosten € 2.605.620,-

116

Kindcentrum Waterrijk, Boskoop

archetypische schuurvorm met strakke details

In het kindcentrum, of brede school, Waterrijk is een basisschool, kinderopvang en sprotvoorzieningen ondergebracht. Het gebouw heeft een archetypische hoofdvorm die herinnert aan de boerenschuren waar Boskoop zo rijk aan is. Het dak en de wand vormen een bouwmassa. Het blonde hout en naturel aluminium passen bij de eenvoud en sfeer van omgeving. Net aangeplante bomen omringen dit gebouw zodat het midden in een boomgaard komt te liggen.

117 50 20 (m)
plattegrond begane grond
Begane grond

Periode 2011 - 2014

Opdrachtgever

Gemeente Brielle

Projectarchitect

Dorte Kristensen, Martijn de Visser, Hans Tak

Projectleider

Martijn Visser, Hans Tak. Adres Sint Catharijnehof 6

Venkelstraat 18, Brielle

Bruto oppervlakte

ca. 1.200 m²

nieuwbouw: 685 m²

renovatie: 515 m²

Bouwkosten

nieuwbouw: € 1.650.000,-

renovatie € 530.000,-

118
0246810(m)
246810
Begane grond
Eerste verdieping

Kindcentrum, Brielle

bijzonder dak past in de Brielse binnenstad

Twee basisscholen in de binnenstad van Brielle kampten met ruimtegebrek. De scholen liggen op steenworp afstand van elkaar. Atelier PRO heeft een gebouw ontworpen dat door beide scholen gebruikt wordt.

Oud...

Bij de renovatie van het uit 1930 daterende schoolgebouw met 6 klaslokalen, is de oorspronkelijke identiteit teruggebracht.

... en nieuw.

Het nieuwe gebouw is afgestemd op de specifieke situatie van beschermd stadsgezicht. In de Brielse binnenstad zijn schuine daken verplicht. Atelier PRO heeft dit gegeven aangegrepen om met een bijzondere kapvorm het volume op te laten lopen; van één verdieping bij de aansluiting op het gemeentelijk monument naar twee verdiepingen voor de vervangende nieuwbouw. Hierdoor is ook automatisch extra hoogte ontstaan ter plaatse van de gezamenlijke aula en speellokaal.

119

Periode 2009 - 2013

Opdrachtgever

Woongoed Zeeuws-Vlaanderen

Projectarchitect Dorte

Kristensen, Pascale Leistra

Projectleider Ronald Peters

Aannemer van Wijnen, Waalwijk

Adres Canadalaan, Sas van Gent

Bruto oppervlakte 9.000 m²

Kosten per m² € 1.110Bouwkosten € 10.000.000,-

120
Situatie Onder: speeltuin met uitzicht op de ingang van ‘De Statie’

MFC De Statie, Sas van Gent

alzijdige plasticiteit, grillige locatie getemd

De Statie te Sas van Gent huist een Brede School met twee scholen, een kinderopvang, een gezondheidspost, een sportvoorzieningen en cultureel buurtcentrum, een jongerensoos en ontmoetingsruimte. Ook bevat het gebouw een seniorencomplex met 23 appartementen. Overstekken, hoekverdraaiingen en afwisselend gesloten vlakken maken dat het gebouw speelt met het perspectief en nooit hetzelfde oogt.

op de verdieping buurtvoorzieningen met vide naar de bibliotheek

121
122
atelier PRO architekten Kerkhoflaan 11a 2585 JB Den Haag +31(0)70 3506900 info@atelierpro.nl www.atelierpro.nl