__MAIN_TEXT__

Page 1

L U M I O N ATELIER PRO


Inhoud 2 4 6 8 10 12 22 24 26 28 30 32 34 40 44 46 48 50 54 56

1973 MTS Patrimonium 2015 ROC Top Analyse en selectie Workshops Varianten Hoofdopzet Definitief Ontwerp Interieur Sloop Start bouw 16 februari 2018 Hoogste punt 25 augustus 2018 Oplevering 1 mei 2019 Materiaalkeuze Gevels Wenteltrap Theorielokaal onderbouw Verwonderzaal Kunstwerk Theorielokaal bovenbouw Groepsruimte Sportzaal + dojo


1973 MTS Patrimonium Aan de Vlaardingenlaan in Amsterdam staat sinds 1973 een schoolgebouw van de hand van architect B.J. Ingwersen. Ingwersen ontwierp in Amsterdam meer markante gebouwen, zoals Autopon aan de Overtoom en het Cygnus Gymnasium aan de Wibautstraat. Het gebouw kan gekarakteriseerd worden als een laat voorbeeld van het Brutalisme. In 2008 werd het gebouw toegevoegd aan de gemeentelijke monumentenlijst.

2


3


2015 ROC Top

4


5


Analyse en selectie In februari 2015 organiseert de Stichting Progresso een architectenselectie met het voornemen om onder de naam “Caland 2� een tweede school in Nieuw-West te ontwikkelen. Het totaal aantal leerlingen op de nieuwe school wordt in 2030 geprognosticeerd op 1282 (gebaseerd op de rapportage van Planning Verband Groningen BV, d.d. augustus 2013). Op 20 april ontvangt atelier PRO het heugelijke nieuws dat het de selectie gewonnen heeft.

PROGRAMMA VAN RUIMTEN

6


7


Workshops Om het ontwerp helemaal goed te krijgen zijn er vele besprekingen en workshops georganiseerd.

8


9


Varianten Vele varianten zijn onderzocht

10


11


Hoofdopzet De nieuwe school heeft een programma van ca. 14.000 m², het bestaande gebouw was slechts ca. 8.500 m² met een groot deel in praktijkhallen, die niet geschikt zijn voor voortgezet onderwijs. Om voldoende ruimte te creëren voor de nieuwe school is in nauw overleg met Monumentenzorg besloten een deel van de vijf praktijkhallen te slopen. De hallen zijn vrijwel identiek, door het behoud van twee hallen aan de straatzijde blijft de oorspronkelijke opzet herkenbaar. Nieuwbouw De ruimte die door de gedeeltelijke sloop vrijkwam, is gebruikt om een nieuw gebouw te realiseren. Op de begane grond is een Sciencelab (de bètavakken), Medialab en een Atelier (handvaardigheid en tekenen). Daarboven zijn de onderbouw-clusters. Een cluster is een zelfstandige eenheid voor ongeveer 160 leerlingen en hun docenten. In elk cluster bevinden zich lokalen, spreekkamers en een docentenruimte rond een grote open ruimte. De filosofie achter dit ontwerp is om binnen de grote school kleinschaligheid en aandacht voor elke leerling te waarborgen. Forum Het nieuwe deel wordt met het bestaande gebouw verbonden door een atrium: het Forum. Dit is dé centrale ontmoetingsplek van de school. Hier bevindt zich de hoofdingang en vanuit het Forum zijn alle onderdelen van de school eenvoudig te bereiken. Een centraal geplaatste receptiebalie heeft zicht op alle verkeersstromen. Eyecatchers zijn de gerenoveerde monumentale gevel en de spectaculaire wenteltrap. Leergebieden In de gerenoveerde oudbouw bevinden zich op de begane grond het Crea-cluster (dans en drama), de personeelsruimten en een grand café. Op de verdiepingen daarboven bevindt zich de ruimte voor bovenbouw. Hier zijn nog maar weinig traditionele klaslokalen te vinden; Rond grote open leergebieden bevinden zich groepsruimten, spreekkamers en zogeheten verwonderzalen. Een verwonderzaal is een grote ruimte waar 60 tot 90 leerlingen les kunnen krijgen, zich laten inspireren of verwonderen.

12


13


begane grond

0

2

10 (m)

plattegrond begane grond Lumion Amsterdam ground floor plan Lumion Amsterdam

14


15


tweede verdieping

0 2

10 (m)

plattegrond tweede verdieping Lumion Amsterdam second floor plan Lumion Amsterdam

eerste verdieping

0 2

10 (m)

plattegrond eerste verdieping Lumion Amsterdam first floor plan Lumion Amsterdam

16


17


18


19


20


21


Definitief Ontwerp interieur

bovenbouw klaslokalen

onderbouw klaslokalen

onderbouw nestjes

docentenkamer

22


verwonderzaal / planetarium

groepsruimten

bovenbouw werkomgeving

verwonderzaal / space odyssey

23


Sloop

24


25


Start bouw 16 februari 2018

26


27


Hoogste punt 25 augustus 2018

28


29


Oplevering 1 mei 2019

30


31


Materiaalkeuze Materiaalkeuze en duurzaamheid De monumentale gevels zijn respectvol up-to-date gemaakt. Enkel glas is vervangen door HR++glas, waarbij de oude houten kozijnen grotendeels zijn hergebruikt. De grote overstekken zo goed als mogelijk geĂŻsoleerd. Voor de nieuwe delen zijn afwijkende materialen gekozen om een duidelijk onderscheid te maken tussen oud en nieuw. Daarbij is goed gekeken naar de ritmiek van de bestaande gevel waarin verticale schijven onderbroken worden door horizontale banden. In de nieuwbouw zijn ook horizontale banden toegepast en is de verticale geleding ingebracht door aluminium panelen met custom-made profilering. Het nieuwe deel is wit voor een frisse uitstraling en als stijlvol contrast met het bestaande beton. In de gehandhaafde praktijkhallen zijn het bestuur van de school en een bijzondere gymvoorziening ondergebracht. Ook hier zijn de gevels opgeknapt en de daklichten voorzien van HR++ glas. De gevel van de nieuwe sporthal is gemaakt van hetzelfde materiaal als de rest van de nieuwbouw: geprofileerde aluminium beplating. Alleen is hier juist voor een donkere kleur gekozen met een paar witte accenten. Het interieur is van (eikenhout en daardoor krijgt de ruimte een warme sfeer.

32


33


Gevels ontwerp en realisatie

34


35


36


37


38


39


Wenteltrap

40


41


FORUMTRAP

42


43


Theorielokaal onderbouw Bij een progressieve onderwijsvisie past een modern en persoonlijke leeromgeving. Dit betekent weinig traditionele klaslokalen en meer grote, open leergebieden. Voor de onderbouw is zo’n open leergebied een ‘nestje’ die op elke verdieping een ander thema kent. Een huiselijke omgeving waar op verschillende manieren gewerkt kan worden, met in het nestje ruimtelijke concepten als ‘The Campfire’, een plek waar leerlingen in groep leren luisterend naar een docent, ‘The Waterhole’ waar leerlingen in kleine groepjes met elkaar kennis kunnen delen, en ‘The Cave’, een persoonlijke plekje waar individueel gereflecteerd en geleerd kan worden.

nestjes / nature takes over

theorielokaal

44


45


Verwonderzaal

46


verwonderzaal / planetarium

verwonderzaal / space odyssey

47


Kunstwerk Een blikvanger is het glasapplique-kunstwerk van Joop van de Broek - atelier ‘70 in de gevel van de oudbouw. Het is gerestaureerd en teruggeplaatst op zijn originele plek.

48


49


Bovenbouw De gerenoveerde oudbouw is de plek voor de bovenbouw. Een vrijere leeromgeving waar de leerlingen voorbereid worden op hun verdere ontwikkeling. Hier zijn bijzondereruimtes voor verschillende werkvormen. In de open ruimte is een verscheidenheid aan niet-schoolse leerplekken. Rond de grote open leergebieden bevinden zich groepsruimten, spreekkamers en ‘verwonder-zalen’. Dit zijn zalen waarin 60 tot 90 leerlingen in een bijzondere setting onderwijs krijgen, zich laten inspireren, verwonderen of dromen.

50


51


52


53


Groepsruimte

54


55


SPORTHAL

Sportzaal + dojo

56


57


58


59


60


Colofon Dit is een uitgave van Atelier PRO fotografie Jan Paul Mioulet, RenÊ Souverijn, Amal Habti en Martijn de Visser vormgeving Atelier PRO (Dina Martins, Amal Habti) Š Atelier PRO architekten Den Haag, oktober 2019 www.atelierpro.nl

61


Profile for pr@atelierpro.nl

Boekje Lumion  

Advertisement