Porschist 77

Page 1

Magazine voor de Porschefanaat • jaargang 20 • driemaandelijks • februari/maart 2024 • 77

Nieuwe Porsche Macan 4.

10

De eerste volledig elektrische SUV van Porsche. Porsche lanceert zijn tweede volledig elektrische model: de nieuwe Macan met tot 470 kW (639 pk) sterke aandrijflijnen levert E-Performance op elk terrein en een hoge mate van dagelijkse bruikbaarheid. Prestaties op sportwagenniveau gaan gepaard met krachtig snelladen met oplaadvermogens tot 270 kW en een WLTPrijbereik tot 613 km.

Zambia.

22

Het ongetemde hart van Afrika. Als je kiest voor een rondreis in Zambia, ben je naar alle waarschijnlijkheid al meerdere keren op safari geweest in andere landen en zoek je een bestemming weg van de gebaande paden. Volgens kenners is Zambia nog het échte Afrika met uitgestrekte savannes waar het wild talrijk in vrijheid rondzwerft en een gastvrije bevolking die de connectie met de natuur nog niet verloren is.

Verantwoordelijke uitgever: Sven Hoyaux

Hoyaux bvba • Bergendreef 2 • 2970 Schilde

 0475/66 40 41 • info@porschist.be

• www.porschist.be

• #porschist_magazine

Indien u Porschist niet langer wenst te ontvangen, stuur dan een mail naar info@porschist.be

4
magazine

Nieuwe Porsche Taycan.

78

Verbeterd in talrijke disciplines.

Porsche heeft de Taycan een bijzonder uitgebreide update gegeven. De nieuwe versies hebben meer vermogen, een groter rijbereik, accelereren en laden sneller en hebben een grotere stabiliteit. Style Porsche heeft ook het design aangescherpt en de Turbo-modellen sterker gedifferentieerd. Alle Taycan-versies hebben voortaan een nog uitgebreidere standaarduitrusting en worden aangeboden met de nieuwste generatie van de Porsche Driver Experience met een verbeterd weergave- en bedieningsconcept.

Speciale Porsche 911.

100

On top of the world.

Onder leiding van endurance-racer en avonturier Romain Dumas verkende een Porsche-team de grenzen van de 911. Om het avontuur te starten koos het team voor één van de meest lastig berijdbare plekken op aarde: de steile hellingen van de Chileense Ojos del Salado, de hoogste vulkaan ter wereld.

Loes van Delft.

106

Cartoon pop-art met een vrouwelijke touch. Ze is jong, bloedmooi en heeft tonnen talent. Met haar cartooneske kunst verovert de Nederlandse Loes van Delft stormenderhand de wereld. Al meteen na haar afstuderen aan de kunstacademie in 2012 sleepte ze de Best Global Artist Award op de Amsterdamse International Art Fair in de wacht.

5
PORSCHIST INHOUD

Twintig jaar Porschist

We geven het grif toe: we zijn over the moon met de prachtige cover die Loes van Delft voor deze speciale editie van Porschist maakte. Op het gouden medaillon op de borst van het cartoonfiguurtje prijkt het getal 20 en links onderaan staat een rode Macan, een verwijzing naar de eerste volledig elektrische SUV waarover u meer leest in dit nummer.

De jonge Nederlandse cartoon-popartkunstenares maakt volop furore en is een rijzende ster aan het kunstfirmament. De werken van Loes en de creaties van Porsche zijn een goede match: allebei eigenzinnig, opvallend, verrassend, verleidelijk, steeds op zoek naar verbetering en vernieuwing … sterke eigenschappen verpakt in een uniek lijnenspel met een onmiskenbaar, eigen signatuur.

Twintig jaar … we staan er zelf van te kijken. Wat voor moois heeft Porsche ons in die twee decennia gegeven, de Duitse autofabrikant die voortdurend vriend en vijand verrast met gedurfde lanceringen. Denk maar aan de Cayenne, de eerste SUV van Porsche in 2002. Porschepuriteinen schreeuwden moord en brand, maar de multifunctionele terreinwagen werd een absolute beststeller. In 2009 liet Porsche de Panamera op het publiek los – een sedan godbetert – waarmee Porsche alle andere toplimousines het nakijken gaf. In 2019 rolde de Taycan, de langverwachte volledig elektrische Porsche van de band. Tel daarbij alle andere nieuwigheiden en lijnuitbreidingen van Porsche en u begrijpt dat we steeds veel materiaal hebben om over te schrijven.

We nemen u ook steevast mee naar verre oorden op zoek naar andere culturen en wonderlijk natuurschoon en praten er met lokale Porsche-eigenaars. Telkens stellen we vast: de passie voor Porsche is bij alle liefhebbers, waar ook ter wereld, even intens.

Nog dit: We brengen Porschist heel bewust nog steeds in printvorm uit. Al bijna een rariteit in deze tijd waarin alles snackable moet zijn - vluchtig, snel en kort. Maar Porschist is er voor uw me-time-momenten. U kan erin bladeren en lezen op het moment dat het ú uitkomt, al naar believen met een kopje koffie of een goed glas wijn bij de hand. Uiteraard is Porschist daarnaast ook nog actief aanwezig op diverse sociale mediakanalen.

Het verhaal van Porsche is nog lang niet uit. Het onze ook niet.

7 PORSCHIST VOORWOORD
Sven Hoyaux, hoofdredacteur

D e nieuwe Macan 4

De eerste volledig elektrische SUV van Porsche.

orsche lanceert zijn tweede volledig elektrische model: de nieuwe Macan met tot 470 kW (639 pk) sterke aandrijflijnen levert E-Performance op elk terrein en een hoge mate van dagelijkse bruikbaarheid. Prestaties op sportwagenniveau gaan gepaard met krachtig snelladen met oplaadvermogens tot 270 kW en een WLTP-rijbereik tot 613 km.

'We tillen de Macan naar een compleet nieuw niveau, met uitzonderlijke E-Performance, de nieuwe Driver Experience en een zeer indrukwekkend design.'
Oliver Blume, voorzitter van de bestuursraad van Porsche AG
10
NIEUWE MACAN 4 PORSCHIST

Tien jaar na zijn lancering gaat de Porsche Macan zijn tweede modelgeneratie in, nu in volledig elektrische hoedanigheid. Met zijn vooruitstrevende, tijdloze design, zijn typische Porsche-prestaties, zijn groot rijbereik en zijn hoge mate van dagelijkse bruikbaarheid willen de nieuwe Macan 4 en de nieuwe Macan Turbo volledig voldoen aan de eisen van Porsche-klanten die voor een SUV kiezen. “We tillen de Macan naar een compleet nieuw niveau, met uitzonderlijke E-Performance, de nieuwe Driver Experience en een zeer indrukwekkend design”, zei Oliver Blume, voorzitter van de bestuursraad van Porsche AG.

'Met de volledig elektrische Macan presenteren we de eerste Porsche uit een gevestigde productidentiteit waarmee we elektrisch gaan.'
Michael Mauer, Vice President Style Porsche
4 PORSCHIST
NIEUWE MACAN

“Ons doel is om met de volledig elektrische Macan het sportiefste model in zijn segment aan te bieden”, zegt Jörg Kerner, Vice President Product Line Macan. Porsche maakt uitsluitend gebruik van de nieuwste generatie permanent bekrachtigde PSM-elektromotoren op de vooren achteras met het oog op een uitstekende efficiëntie en een optimale reproduceerbaarheid van het vermogen. De cijfers alleen al wijzen op E-Performance van topklasse: in combinatie met Launch Control levert de Macan 4 tot 300 kW (408 pk) overboostvermogen, terwijl de Macan Turbo tot 470 kW (639 pk) ontwikkelt. Het maximumkoppel van respectievelijk 650 en 1.130 Nm staat garant voor uitstekende rijprestaties. De Macan 4 accelereert in 5,2 seconden vanuit stilstand naar 100 km/u, terwijl de Macan Turbo daar amper 3,3 seconden over doet. De twee modellen halen een topsnelheid van respectievelijk 220 en 260 km/u.

NIEUW PREMIUM PLATFORM ELECTRIC MET 800V-ARCHITECTUUR

De elektromotoren halen hun energie uit een lithium-ionbatterij in de bodemstructuur, met een brutocapaciteit van 100 kWh, waarvan tot 95 kWh actief kan worden gebruikt. De hoogspanningsbatterij (HV) is een centraal onderdeel van het nieuw ontwikkelde Premium Platform Electric (PPE) met 800V-architectuur, dat door Porsche voor het eerst wordt gebruikt in de nieuwe Macan. Het DC-oplaadvermogen (met gelijkstroom) bedraagt maximaal 270 kW. De batterij kan binnen zo’n 21 minuten van 10 tot 80 procent worden opgeladen aan een geschikt snellaadstation. Bij oplaadstations van 400 volt maakt een hoogspanningsschakelaar in de batterij ‘bank charging’ mogelijk door de 800V-batterij op te splitsen in twee batterijen, elk met een nominale spanning van 400 volt. Dat maakt het mogelijk om bijzonder efficiënt op te laden, zonder een extra HV-booster, met vermogens tot 135 kW. AC-opladen (met wisselstroom) tot 11 kW is mogelijk aan huishoudelijke stopcontacten.

13

Tot 240 kW energie kan tijdens het rijden worden gerecupereerd via de elektromotoren. De Integrated Power Box (IPB) draagt eveneens bij tot de efficiëntie van de nieuwe Macan-modellen, terwijl hij ook gewicht en ruimte bespaart. De innovatieve en compacte IPB combineert drie componenten: de geïntegreerde AC-oplader, de hoogspanningsverwarming en de DC/DC-omvormer. Het gecombineerde WLTP-rijbereik bedraagt tot 613 km in de Macan 4 en tot 591 km in de Macan Turbo.

SPORTIEVE PROPORTIES EN COUPÉACHTIGE LIJNEN

Dankzij de scherpere proporties en het Porsche Design-DNA ogen de nieuwe Macan-modellen dynamisch en dominant. “Met de volledig elektrische Macan presenteren we de eerste Porsche uit een gevestigde productidentiteit waarmee we elektrisch gaan”, zegt Michael Mauer, Vice President Style Porsche. “De nieuwe Macan is aan zijn merkidentiteit duidelijk herkenbaar als onderdeel van de Porsche-productfamilie. De klassieke Porscheproporties zijn verder uitgewerkt en optimaal aangepast aan de uitdagingen van een elektrisch voertuig. Dat heeft de sportieve, moderne en dynamische uitstraling van de Macan nog versterkt. Het design maakt het duidelijk: de Macan blijft de sportwagen in zijn segment, zelfs in elektrische vorm.”

De bescheiden helling van de motorkap en de sterk geprononceerde spatborden verlenen de instap-SUV zelfs bij stilstand een dynamische uitstraling. De nieuwe Macan is uitgerust met tot 22 duim grote velgen, geschoeid met verschillende banden vooren achteraan. De wielbasis, die 86 mm langer is dan die van het vorige model, wordt gecompenseerd door korte overhangen voor en achter. De koplampen zijn verdeeld in twee delen: de vlakke bovenste lichtunit met vierpunts dagrijverlichting ligt ingebed in de spatborden en benadrukt de breedte van de auto, terwijl de hoofdkoplampmodule met optionele ledmatrixtechnologie iets lager in de voorpartij is gesitueerd. De karakteristieke Porsche-flyline vormt een eenheid met de vlakke achterruit. In combinatie met de frameloze deuren met karakteristieke ‘side blades’ is het resultaat een strak, sportief design. Sterk geprononceerde schouders verlenen de achterkant een gespierde look. Het Porsche-logo bevindt zich nu in het midden van de sculpturale 3D-lichtstrip.

14
NIEUWE LOCATIE LEYSSTRAAT 1, 2000 ANTWERPEN - 03/213 50 80 SCHUTTERSHOFSTRAAT 30, 2000 ANTWERPEN - 03/226 41 44 WWW.SLAETS.EU
Handgemaakte ring in 18kt witgoud met een unieke Tanzaniet van uitzonderlijke kwaliteit en natuurlijke diamanten. Ieder stuk uit de SLAETS Atelier collectie is uniek en wordt artisanaal vervaardigd in Antwerpen.

TWEE BAGAGERUIMTES EN MEER INTERIEURRUIMTE

De nieuwe Macan is een prestatiegerichte SUV met een hoog functionaliteitsniveau voor dagelijks gebruik, een hoogwaardige uitrusting en een ruimtelijke configuratie. De elektrificatie heeft geleid tot meer bagageruimte in de Macan. Afhankelijk van het model en de uitrusting bedraagt het laadvolume achter de achterbank tot 540 liter. Bovendien is er de 'frunk', een tweede bagageruimte onder de motorkap met een inhoud van 84 liter. Dat komt neer op 136 liter extra ten opzichte van het vorige model. Als de rugleuning van de achterbank volledig wordt neergeklapt, neemt de inhoud van de achterste bagageruimte toe tot 1.348 liter. Het maximale sleepvermogen van 2.000 kg rondt de uiterst praktische kwaliteiten van de nieuwe Macan af.

Afhankelijk van het model en de uitrusting zitten de bestuurder en voorpassagier nu tot 28 mm lager dan voorheen, terwijl de achterpassagiers tot 15 mm lager zitten, met meer beenruimte. Het interieur is onmiskenbaar Porsche: de breedte van de cockpit wordt benadrukt door een geïntegreerd zwart paneel. Het oplopende design van de middenconsole versterkt de indruk van een lage en prestatiegerichte zithouding in de auto. Tegelijkertijd verlenen de grote ruiten het interieur een licht en luchtig gevoel. Naast de moderne digitale gebruikersinterfaces is er ook een select aantal analoge bedieningselementen, bijvoorbeeld op de ventilatieroosters en voor de bediening van de airco. In de met zorg ontworpen sierlijst van de cockpit en de deuren is een ledlichtstrip geïntegreerd, die niet alleen fungeert als sfeerverlichting, maar ook als communicatielicht. Afhankelijk van de situatie kan dat licht inzittenden informeren en waarschuwen, bijvoorbeeld bij het begroeten, tijdens het opladen of bij interactie met rijhulpsystemen. De uitrusting van de nieuwe Macan maakt een hoge mate van personalisatie mogelijk.

BESTUURDERSERVARING: GROTE REKENKRACHT EN CONNECTIVITEIT

De Macan is uitgerust met het weergave- en bedieningsconcept van de nieuwste generatie, met tot wel drie beeldschermen, waaronder het 12,6 duim grote instrumentenbord met vrijstaand en gebogen design en het centrale display van 10,9 duim. Voor het eerst kan ook de voorpassagier via zijn of haar eigen optionele en eveneens 10,9 duim grote scherm informatie bekijken, instellingen aanpassen op het infotainmentsysteem of

16
PORSCHIST
NIEUWE MACAN 4

NIEUWE MACAN 4

videocontent streamen terwijl de auto rijdt. Voor het eerst bevat de Porsche Driver Experience ook een head-updisplay met augmentedreality technologie. Virtuele elementen zoals navigatiepijlen worden visueel naadloos geïntegreerd in de echte wereld. Het beeld verschijnt voor de bestuurder op een afstand van 10 meter en komt overeen met de grootte van een beeldscherm van 87 duim.

Het infotainmentsysteem van de nieuwe generatie is gebaseerd op Android Automotive OS. Het standaard Porsche Communication Management (PCM) in de nieuwe Macan tilt de rekenkracht naar een heel nieuw niveau.

Zo kan de ‘Hey Porsche’-spraakassistent bijvoorbeeld bliksemsnel routes voorstellen, inclusief oplaadstops. Met het nieuwe Porsche App Centre krijgen de inzittenden rechtstreeks toegang tot populaire apps van externe leveranciers, die ze direct in de nieuwe Macan kunnen installeren.

'Ons doel is om met de volledig elektrische Macan het sportiefste model in zijn segment aan te bieden.'
Jörg Kerner,
18
PORSCHIST

EERSTE MACAN MET ACHTERWIELBESTURING EN TWEEKLEPS DEMPERS

Zowel de Macan 4 als de Macan Turbo beschikt over vierwielaandrijving. De twee elektromotoren worden via de vermogenselektronica bijna in real time aangestuurd. Het elektronisch gestuurde Porsche Traction Management (ePTM) werkt ongeveer vijf keer sneller dan een conventioneel vierwielaandrijvingssysteem en kan binnen 10 milliseconden reageren op wielslip. Bovendien wordt de distributie van de vierwielaandrijving bepaald door het geselecteerde rijprogramma. Porsche Torque Vectoring Plus (PTV Plus), een elektronisch gestuurd sperdifferentieel op de achteras, draagt ook bij tot de tractie, rijstabiliteit en laterale dynamiek van de Macan Turbo.

Voor het eerst heeft de Macan optionele achterwielbesturing, met een maximale stuurhoek van vijf graden. Dat resulteert enerzijds in een compacte draaicirkel van 11,1 meter in stadsverkeer en bij het manoeuvreren, en anderzijds in een uitzonderlijke rijstabiliteit bij hogere snelheden, goed bijgestaan door de consistente en nauwkeurige voorasbesturing waarom het merk bekendstaat.

De prijzen inclusief btw beginnen in België bij € 88.100 voor de Macan 4 en € 120.700 voor de Macan Turbo. De nieuwe modellen zullen in de loop van de tweede helft van het jaar aan de eerste klanten worden geleverd. ♦

19

What better way to soak up the sun than taking family and friends on a delicious drink journey around the globe? With Fever-Tree you can discover crisp flavours of Mexican bitter oranges, refresh your palate with lemon thyme and rosemary harvested at the shores of the Mediterranean Sea and savour the botanical aromas of African quinine. The particularly fine carbonation of our mixers pairs with premium spirits for an exquisite drink experience that’s meant to be shared.

COCHIN WARM & SPICY GINGER SICILY LEMON I V O R Y COA S T FR E SH GR E E N GI N G E R ALICANTE PINK GRAPEFRUIT CONGO QUININE NIGERIA EARTHY GINGER ENGLAND ELDERFLOWER SPAIN ROSEMARY PROVENCE LEMON THYME MEXICO BITTER ORANGE STRATHMORE VALLEY, SCOTLAND RASPBERRIES
IS
NATURALLY SOURCED INGREDIENTS FROM ALL OVER THE WORLD
MIX WITH THE BEST IF OF YOUR DRINK mixer ,
THE

ZAMBIA

het ongetemde hart van Afrika

Tekst: Kathleen Van Bremdt - Foto's: Sven Hoyaux

REIZEN
PORSCHIST

p een website lazen we: Als je kiest voor een rondreis in Zambia, ben je naar alle waarschijnlijkheid al meerdere keren op safari geweest in andere landen en zoek je een bestemming weg van de gebaande paden. Dat klopt. We willen iets nieuws ontdekken. Volgens kenners is Zambia nog het échte Afrika met uitgestrekte savannes waar het wild talrijk in vrijheid rondzwerft en een gastvrije bevolking die de connectie met de natuur nog niet verloren is.

REIZEN PORSCHIST
Oscar Chavula met zijn knappe 992 voor het parlementsgebouw in Lusaka.

Wanneer we na een reis van 13 uur op de internationale luchthaven van Lusaka arriveren, zijn we gehaast. We hebben namelijk nog dezelfde middag een interview met de minister van Toerisme Rodney Sikumba en mogen geen tijd verliezen. Uiteraard gebeuren er op zo’n momenten dingen die roet in het eten gooien. In ons geval is dat de bagageband die het begeeft. Alle bagage moet met de hand op een andere band overgeladen worden en dat gaat tergend langzaam. Het oponthoud maakt ons nerveus. Het is ondertussen half twee en het interview is om vier uur in de namiddag. Een snel rekensommetje maakt duidelijk dat het allemaal behoorlijk krap wordt: een halfuur rijden naar het hotel, een kwartiertje om ons wat op te frissen en drie kwartier rijden naar het parlement. Gelukkig lukt het ons tegen alle verwachtingen in om tijdig op de plaats van afspraak te arriveren. De stress hadden we ons kunnen besparen, want het duurt nog twee uur vooraleer de minister de tijd heeft om ons te ontvangen. Maar dan hebben we de man ook voor ons alleen. Rodney Sikumba is een en al hartelijkheid en beantwoordt welwillend alle vragen die we op hem loslaten. (Het interview vindt u op pagina 72 in dit magazine.) Wie niet waagt, niet wint, dus zijn we zo vrijpostig om de man te vragen of er een mogelijkheid bestaat om foto’s van een Porsche voor het parlementsgebouw te maken. We zien het in een ander land nog niet gebeuren, maar de man ziet er zowaar geen graten in. Hij belooft zijn secretaris en pr-verantwoordelijke te informeren en we worden de volgende dag om tien uur verwacht.

Nu maar hopen dat de Porsche-eigenaar ook tijd heeft want die is nog niet op de hoogte. We ontmoeten Oscar Chavula nog dezelfde avond en jawel, hij kan zich vrijmaken voor een fotosessie aan het parlement. Hij kent de minister trouwens persoonlijk. Het spreekwoord ‘ons kent ons’ geldt ook hier en natuurlijk staat hij als belangrijk zakenman op vriendschappelijke voet met de minister.

FOTOSHOOT NATIONAL ASSEMBLY OF ZAMBIA

De fotoshoot verloopt op z’n Afrikaans: met veel drukdoenerij en tijdverlies. We geraken vlot voorbij de controle aan de ingang van het domein, maar van zodra we met onze camera’s bovenaan de trappen voor het parlementsgebouw staan, gaan de poppen aan het dansen. De minister had ons verzekerd dat zijn persattaché de nodige maatregelen zou nemen om de fotosessie in goede banen te leiden, maar blijkbaar is die interne communicatie toch niet zo vlot verlopen. Mensen met uiteenlopende functies komen zich plots bemoeien en willen zich profileren. Vooral de man van de security wil ons laten voelen dat hij de baas is. ‘I have to know everything,‘ maakt hij ons duidelijk terwijl hij zijn borst nog wat breder maakt dan die al is. We voelen dat we deze man even zijn show moeten laten opvoeren. Hij begint mensen op te bellen waaraan hij druk gesticulerend een heel betoog afsteekt. Ondertussen komen er steeds meer mensen aangelopen. De meesten gewoon uit nieuwsgierigheid, anderen om hun collega’s in de waan te laten dat ze bij de zaak betrokken zijn ook al is dat niet het geval. Pas wanneer Oscar Chavula in zijn knalgele Porsche 911 arriveert gaat alles plots vlot. Of het nu zijn aanwezigheid of die van de Targa is die de boel versoepelt laten we in het midden. We maken foto’s met op de achtergrond de woorden ‘National Assembly of Zambia’ , precies wat we wilden.

25

WAAR LIGT ZAMBIA?

Zambia ligt in zuidelijk Centraal-Afrika, begrensd door acht landen waaronder - met de klok meeTanzania in het noordoosten, Malawi in het oosten, Mozambique in het zuidoosten, Zimbabwe in het zuiden, Botswana en Namibië in het zuidwesten, Angola in het westen en de Democratische Republiek Congo in het noorden. De machtige Zambezi-rivier is een van de belangrijkste waterwegen van het land en vormt de natuurlijke grens met Zimbabwe. Zambia was lange tijd een Britse kolonie en heette - tot het in 1964 onafhankelijk werd - Noord-Rhodesië. Hoewel volledig ingesloten door land heeft Zambia geen gebrek aan water door de vele rivieren waarvan de drie grootste – de Zambezi, de Kafue en de Luangwa – de geografie en het ritme van het leven bepalen. Hoewel het land niet echt bekend staat als safari-bestemming is Zambia dat wel degelijk.

WILDLIFE DELUXE

Maar liefst 30% van Zambia is nog steeds puur natuur, dat is omgerekend meer dan 200.000 km² - oftewel 6,5 keer heel België! Zambia heeft een betoverende wildernis met een verbazingwekkende diversiteit aan wilde dieren. De overheid is er nog niet in geslaagd om Zambia echt als toeristische bestemming op de kaart te zetten, maar is zich wel al lang bewust van het belang van natuurbehoud wat zich vertaalt in maar liefst 20 nationale parken en 34 wildbeheergebieden. In die niet omheinde reservaten leven dieren groot en klein volgens de wetten van de natuur in volledige vrijheid. Tijdens een reis van twee weken is het uiteraard niet mogelijk om het hele land te doorkruisen, dus kiezen we twee parken uit de top vijf voor een bezoek: het Lower Zambezi National Park in het oosten en het South Luangwa National Park in het noorden van Zambia.

HET LOWER ZAMBEZI NATIONAL PARK: OASE VAN BIODIVERSITEIT

Lower Zambezi is een van de recentste nationale parken in het oosten van Zambia. In 1983 werd de Zambezi-vallei uitgeroepen tot nationaal park, daarvoor fungeerde het gebied als privé-wildpark van de president van Zambia. Hierdoor is het grote reservaat heel lang gevrijwaard geweest van externe invloeden zoals stroperij, jacht en toerisme. Het is dan ook niet verwonderlijk dat dit een van de meest ongerepte wildparken van heel Afrika is. Geografisch gezien is Lower Zambezi het mooiste park van Zambia. De gigantische vallei waar de machtige Zambezi-rivier als een blauwgroene levensader doorheen stroomt is een ware oase voor het Zambiaanse wildleven. Doordat het park zo waterrijk is, trekt het veel watervogels aan en op land is er een grote diversiteit aan wilde dieren.

26
REIZEN PORSCHIST
BOURBON-SLEECKX SCHILDE | Turnhoutsebaan 217-221, 2970 Schilde BBQ ATELIER BRASSCHAAT | Bredabaan 948A, 2930 Brasschaat info@bourbon-sleeckx.com | 03 383 06 69 BUITENPROJECTEN A-Z | BUITENMEUBILAIR | LAMELLENDAKEN | TERRASVERWARMING | SCHADUWMAKERS | BUITENKEUKENS | ZWEMBADPRODUCTEN | V ERLICHTING | BARBECUES | DECORATIE OPEN DAYS* zaterdag 2 maart t.e.m. zondag 15 maart 2024 bourbon-sleeckx.com Sinds 1955 BOURBON - SLEECKX * in Schilde - Open Days BBQ Atelier Brasschaat 16 & 17 maart 2024

EERSTE GAMEDRIVE

Een vliegtuigje dat plaats biedt aan 12 personen brengt ons in een half uurtje naar Jeki. Jeki is niet meer dan een strategisch gelegen landingsbaan in the middle of nowhere van waaruit bezoekers makkelijk toegang hebben tot enkele nationale parken. Vanuit Jeki is het nog een uurtje rijden naar ons tentenkamp in het Lower Zambezi National Park. Wat ons meteen opvalt is de enorme hoeveelheid aan dieren. Meestal doe je er wel een tijdje over vooraleer je dieren ziet en zie je ze één voor één, maar hier lijkt het alsof ze ons gewoon allemaal al stonden op te wachten! Olifanten, impala’s, kudu’s, gazellen, buffels… ze passeren allemaal de revue. We weten niet waar eerst kijken. Het heeft bijna iets surreëels, maar dit is wel de ervaring waarnaar elke safariliefhebber op zoek is.

onbekend
Nergens zien we zo veel wilde dieren als in dit nog
safariland.
REIZEN PORSCHIST
VISIT OUR DEALERS: ANTWERPEN BOURBON-SLEECKX - SCHILDE, 033 83 06 69 DE BOOMGAARD - LILLE, 014 55 45 17 HANOLUX - TURNHOUT, 014 41 76 74 BRUSSEL - BRUXELLES COMPAGNIE DES JARDINS - BRUXELLES, 023 75 72 39 PLAISIR DU JARDIN - BRUXELLES, 023 75 60 26 LIMBURG CARMETUM - KERMT-HASSELT, 011 25 46 55 CARMETUM - MAASMECHELEN, 089 23 78 37 NAMUR EST GILLOT - HANRET-EGHEZEE, 081 81 17 71 VLAAMS-BRABANT HOME & GARDEN - LEUVEN, 016 46 44 47 VANHIE - MEISE, 022 72 01 72 WEST-VLAANDEREN DRAFAB GREEN - POPERINGE, 057 30 00 41 DECOTUIN WOONDECO - MIDDELKERKE, 059 30 61 29 GHEQUIERE - KORTRIJK-AALBEKE, 056 41 29 65 MEUBILI - KNOKKE, 050 60 40 14 OOST-VLAANDEREN ‘T HOOFT - GENT (DRONGEN-BAARLE), 092 82 31 22 TUINMEUBELEN VAN MELE - HAMME, 052 47 90 14 VANDELLA LOCHRISTI - LOCHRISTI, 093 55 65 01 VAN PRAET – MOORSEL (AALST), 053 70 27 61

KUTALI CAMP: EEN AUTHENTIEKE BUSHERVARING

Het Kutali-kamp is opgetrokken onder een gehemelte van acaciakruinen aan de oever van de Zambezirivier. De rivier zit vol nijlpaarden. Op de zandbanken liggen krokodillen te zonnebaden. Het uitzicht is spectaculair. Het kamp biedt plaats aan slechts tien gasten die er volgens de filosofie van de eigenaars ‘volledig ondergedompeld worden in de natuur’. De vijf tenten zijn eenvoudig, met een badkamertje in openlucht afgerasterd door sprokkelhout. Er staat een emmer met water waarmee we ons kunnen wassen en een fles met drinkbaar water voor het tandenpoetsen. De douche is een ‘bucket shower’ zoals dat zo mooi in het Engels heet: een canvaszak waaraan een douchekop is bevestigd. Hoe geïmproviseerd de badkamer ook is, er is wel een doorspoeltoilet. In het kamp is er geen elektriciteit en geen internet. Vooral van dat laatste schrikken we, want dat was ons niet op voorhand gezegd. Toch frappant waar onze prioriteiten liggen. We praten er met Donna, de kampmanager, over. ‘Het is een heel bewuste keuze’, vertelt ze. ‘ Er zijn nog maar weinig plekken op aarde waar mensen echt kunnen deconnecteren. Geen wifi is voor vele gasten eerst een enorme aanpassing, maar na enkele dagen een complete verademing. Er zijn heel wat bezoekers die hier vertrekken met nieuwe inzichten omdat ze – eenmaal verlost van alle moderne communicatiemiddelen - plots de rust vinden om hun leven onder de loep te nemen. In dit kamp willen we de echte safarispirit laten beleven.’ We zijn benieuwd wat deze digitale detox met ons zal doen.

Het Kutali-kamp aan de oever van de Zambezirivier biedt plaats aan slechts tien gasten die er volgens de filosofie van de eigenaars ‘volledig ondergedompeld worden in de natuur’.

34
REIZEN PORSCHIST
Kutali Camp, Lower Zambezi National Park.

Tijdens het siësta-uur is het niet te houden in het kamp. Het is oktober, de warmste maand in Zambia, en dat zullen we geweten hebben. De thermometer geeft 46 graden aan en er staat geen zuchtje wind. We voelen ons helemaal niet lekker. Donna grijpt meteen in. ‘Naast de tank met drinkwater liggen zakjes ORS, oral rehydration salts’ , zegt ze. ‘Los het poeder op in wat water en drink het op. Door het zweten verlies je veel zouten die het lichaam niet zelf kan aanvullen.’ Het goedje doet wonderen en na een kwartiertje zijn we alweer in topvorm en helemaal klaar om aan de afternoon-gamedrive te beginnen. Impala’s dartelen in het rond en wrattenzwijnen wroeten in de aarde op zoek naar een lekkere snack. De zebra’s zijn even mooi als altijd met hun zwart-wit gestreepte mantel en stevige manen. In een boom ontdekken we een luipaard. Als een overmaatse, luie kat ligt hij lang uitgestrekt op een dikke tak. Speeksel druipt uit zijn muil. Wat een prachtig dier. Het deert hem niet dat onze camera onophoudelijk klikt en blikt zelfs even recht in de lens. Groene hypnotiserende ogen.

Dag en nacht zijn in de bush twee totaal verschillende werelden. De roofdieren maken zich klaar voor de jacht en de prooien bedenken strategieën om de nacht te overleven.
36
REIZEN PORSCHIST
37

REIZEN PORSCHIST

DAG EN NACHT

Tijd voor een sundowner. En dat doen we zoals het hoort met Gin & Tonic. ‘Die gewoonte dateert nog uit de Britse tijd’, weet onze ranger Dispenser te vertellen. ‘Ook de Britten gingen graag op safari, op zoek naar de sensatie om oog in oog te staan met de heersers van de bush. Tonic werd in die tijd heel veel gedronken omdat het rijk is aan kinine, een probaat middel tegen malaria. Maar tonic alleen vonden ze nogal saai, dus deden ze er een flinke scheut gin bij.’ Met de traditionele safaridrank in de hand kijken we naar de zon die als een knalrode bol langzaam wegdeemstert. Van zodra het daglicht verdwenen is, verandert de sfeer. Dag en nacht zijn in de bush twee totaal verschillende werelden. De roofdieren maken zich klaar voor de jacht en de prooien bedenken strategieën om de nacht te overleven. Er hangt spanning en geheimzinnigheid in de lucht. Er klinken ook veel meer geluiden. Zonder licht communiceren de dieren met klanken. Bavianen krijsen om elkaar te waarschuwen wanneer ze iets opmerken, huilende hyena’s geven aan dat ze er klaar voor zijn en de krekels starten hun nachtconcert. Met een grote schijnwerper op de jeep keren we terug naar ons kamp en spotten onderweg dieren die het daglicht schuwen: een honingdas, een civetkat en een struikhaas.

www.augustijnskeukens.be Wuustwezel I Kalmthoutsesteenweg 193 I 03 669 60 84 Aartselaar I Kontichsesteenweg 35 I 03 877 96 00
40
REIZEN PORSCHIST

NACHTELIJK BEZOEK

’s Nachts worden we gewekt door geschuifel aan onze tent. We zien de contouren van een immens nijlpaard. Nijlpaarden zijn zowat de meest humeurige dieren uit het dierenrijk. Overdag blijven ze lekker dobberen in de koele rivier, maar als het donker is, komen ze aan land om te grazen. Als je tent op 20 meter van de oever staat, is het niet verwonderlijk dat hun eerste stop voor een maaltijd precies daar is. We horen het dier snuiven en smakken, maar het lijkt zich niet bewust te zijn van onze aanwezigheid. Met tenten werkt het namelijk net zoals met jeeps. De vorm is niet natuurlijk en daardoor zien dieren er geen levend wezen in. Dieren werken als het ware een checklist af als iets hun pad kruist:

1. Kunnen we het opeten?

2. Kan het óns opeten?

3. Kunnen we ermee paren?

Als het antwoord op alle drie de vragen ‘nee’ is, is wat voor hen staat totaal niet interessant. Maar als we het nu in ons hoofd zouden halen om úit de tent te stappen, dan zou het verhaal terstond een heel andere wending nemen. Vandaar de permanente raad van elke kampmedewerker: ‘Kom nooit uit je tent als er dieren in de buurt zijn!’

KANOSAFARI: OOG IN OOG MET WILD

De vele zijtakken van de Zambezi die zich door de savanne kronkelen, lenen zich uitstekend voor een kanosafari. Adam is onze gids en bestuurt de kano. Bijna geruisloos glijden we door het water. Buiten wat dierengeluiden heerst er complete rust. Het is een heel andere ervaring om de natuur en het wildleven op deze manier te observeren. De dieren gaan gewoon door met hun bezigheden en omdat we zo laag zitten zien we ze vanuit een heel ander perspectief. De grote zoals zebra’s en olifanten lijken nog groter dan anders. We maken voorzichtig even oogcontact met een drinkende buffel. Vanop het water is het ook veel makkelijker om de vele prachtige vogels te zien die hier leven. Een visarend rust op de oever en scant de omgeving. Het slanke silhouet van een hagelwitte reiger weerspiegelt prachtig in het water. Achter een bocht staat een olifant roerloos midden in de rivier. Adam stuurt de boot een beetje achteruit. ‘We moeten het dier ruimte geven’, legt hij uit. ‘Als we te dicht komen, maken we het onrustig. Nu geven we het opties en kan de olifant op verschillende plaatsen uit het water stappen.’ Zijn woorden zijn nog niet koud of

41

de kolos klimt op de zanderige oever en verdwijnt tussen de bomen. Het is onvoorstelbaar hoe goed Adam het gedrag van dieren kan interpreteren. Met de nijlpaarden gaat hij op dezelfde manier om en er zijn er heel wat op deze route. Altijd eerst even afwachten wat het dier van plan is en in functie daarvan handelen. Wanneer een groep van zowat twintig nijlpaarden de rivier compleet blokkeert, krijgen we het even warm. Hier geraken we toch nooit voorbij? Maar Adam blijft de rust zelve. Hij wijst een hippo aan in het midden van de groep. ‘Kijk, dat is de leider. Hij gaat beslissen wat er zal gebeuren. Eerst zal hij checken hoe diep het water is door met zijn neus de bodem af te tasten. Als hij voelt dat hij stevig staat en merkt dat we niets kwaads van plan zijn, zal hij onderduiken waarbij de anderen hem zullen volgen.’ Het gebeurt precies zoals Adam voorspelt. Een voor een zakken de koppen onder water. ‘Alles in orde’, zegt Adam, en hij loodst de kano zo dicht mogelijk langs de oever voorbij de nu onzichtbare groep. In onze verbeelding zien we een nijlpaard dat in volle razernij en met wijd opengesperde muil uit het water stuift , maar er gebeurt niets. Voor Adam is dit dagelijkse kost, maar we geven het grif toe: wij vonden deze tien minuten wel héél spannend.

De vele zijtakken van de Zambezi die zich door de savanne kronkelen, lenen zich uitstekend voor een kanosafari.

GESLAAGDE DETOX

Kutali slaagt in zijn opzet. Nu we twee dagen niet in staat zijn geweest om onze mails te lezen, meteen te posten wat we zien, banale tiktokfilmpjes te bekijken of een resem instagramfoto’s de revue te laten passeren waar we in se niets aan hebben, gebruiken we onze ogen voor the real thing . We kijken naar de langzaam voorbijstromende Zambezi, houden de vele kleurrijke vogels in het oog die van tak naar tak wippen, zien de glimmende hagedis die even komt piepen en dan weer schichtig wegflitst en blikken in de zachte ogen van de olifant die zonder dat we hem hadden horen aankomen plots naast ons staat. Dit is ruimte, rust, vertragen en ontspannen, leven in het moment.

42 REIZEN PORSCHIST

LOLEBEZI: LUXUEUZE EIGENTIJDSE LODGE

Voor de verplaatsing naar onze volgende verblijfplaats nemen we de boot. Van Kutali is het maar twintig minuten varen op de Zambezi naar Lolebezi, een ander kamp in het Lower Zambezi National Park. Een groter contrast tussen de beide kampen is haast niet mogelijk. Lolebezi Lodge is luxe in de overtreffende trap. Een prachtig stenen hoofdgebouw met houten wenteltrap en indrukwekkende ornamenten is de eerste plaats waar we binnenstappen. Een marmeren bar springt in het oog. De uitnodigende zithoeken bieden sofa’s met ronde vormen in voornamelijk schakeringen van groen, een kleur die uiteraard naadloos aansluit bij de omringende natuur. Hier geen tenten, maar overmaatse bungalows met alles erop en eraan. Zelfs airco - waar we eerlijk gezegd niet rouwig om zijn. Het is bijna niet te vatten dat dit architectonisch juweel zich midden in de bush bevindt. Toch heeft ook Lolebezi slechts vier suites en twee familie-units. Ook hier blijft het heerlijk kleinschalig.

REIZEN PORSCHIST
45
Lolebezi Lodge is luxe in de overtreffende trap. Lolebezi Lodge, Lower Zambezi National Park.

REIZEN PORSCHIST

DE KONING DER DIEREN

Een nieuwe lodge betekent een nieuwe privé-gids. James stelt zich voor en neemt ons op sleeptouw. ‘s Ochtends had een groep van drie leeuwen - twee mannetjes en een vrouwtje - een waterbok gedood. James vindt de mannetjes al snel terug. De leeuwin is waarschijnlijk ergens bij haar kroost. De dieren hebben hun prooi onder een mahonieboom gesleept zodat ze in de schaduw kunnen verder eten. Het karkas ligt al helemaal open. Donkerrood vlees rond witte botten. Op dit moment liggen de leeuwen languitgestrekt naast het kadaver te hijgen alsof ze een marathon hebben gelopen. ‘Dat zwaar ademen komt gedeeltelijk door de hitte, maar vooral omdat leeuwen heel gulzig zijn’, legt James uit. ‘Ze eten elke keer zoveel dat hun maag de longinhoud verkleint en ze minder lucht binnenkrijgen. Na elke schrokbeurt moeten ze rusten.’ In de bomen rondom zitten al wel twintig gieren geduldig te wachten op de kliekjes. Nu al een stukje meepikken zou zelfmoord zijn. Leeuwen zijn zelfzuchtig en denken er niet aan hun maal te delen. Gieren eten trouwens vooral dieren die gestorven zijn door ouderdom of ziekte. Op die manier ruimen ze alles netjes op. Er zitten zoveel zuren in hun lichaam dat ze nagenoeg alles kunnen verteren. Net zoals hyena’s. Zo voorkomen beide soorten dat ziektes zich onder de andere dieren verspreiden en spelen ze een cruciale rol in het behoud van de ecosystemen. De slechte reputatie van gieren en hyena’s is bij deze rechtgezet.

46

Er komt een volwassen mannetjesolifant aangelopen. ‘Mooi’, zegt James, ‘dit kan interessant worden. De leeuwen zijn volgevreten en hebben nu geen energie om te vechten mocht dat nodig zijn. Olifanten en leeuwen hebben een bijzondere relatie. Ze mogen elkaar niet. Waarschijnlijk omdat ze aan elkaar gewaagd zijn. Leeuwen durven al wel eens een olifantenjong dat alleen is aan te vallen, maar als er dan een volwassen olifant in de buurt is, krijgen ze te maken met een onverschrokken tegenstander.’ Pas als de bul op circa twee meter van de leeuwen staat merken deze zijn aanwezigheid op. Ze richten hun kop op en taxeren de bezoeker. Er ontstaat vaag een laag gegrom diep in hun keel. De olifant is niet onder de indruk, sloft hen voorbij en vervolgt rustig zijn weg. Het is fantastisch dat we dit allemaal van zo dichtbij kunnen gadeslaan. En dat helemaal alleen. Geen enkele andere jeep waarvoor we plaats moeten maken of die het tafereel verstoort. We zitten midden in een aflevering van National Geographic Wild. Zambia is fantastisch.

47

OBSERVATIES VANUIT DE LUCHT

We verlaten het Lower Zambezi National Park en zetten koers naar een ander park. Daarvoor moeten we eerst terug naar Lusaka vliegen om van daaruit een volgende bushflight te nemen. De vlucht is adembenemend. We zien de vele begroeide zandbanken in de Zambezi-rivier die als eilandjes in de rivier liggen en de talloze zijtakken die kriskras doorheen het vasteland meanderen alsof ze er door een kinderhand op gekribbeld zijn. Na de rivier komen de bergen. Niet steil en hoekig, maar afgerond en glooiend met een heel kleurscala van bruin, groen, oker en bordeaux. Naarmate we verder vliegen zien we de eerste tekenen van menselijke activiteit: hier en daar een huisje en wat bescheiden landbouwpercelen die al snel uitgroeien tot dorpen met geasfalteerde wegen. Er duiken fabrieken en immense serres op. Als laatste verschijnt de drukke agglomeratie van Lusaka. We vinden het uitermate boeiend om de overgang van ongerepte natuur naar urbanisatie vanuit de lucht te observeren.

Vanuit de lucht zien we de vele begroeide zandbanken in de Zambezi-rivier die als eilandjes in de rivier liggen en de talloze zijtakken die kriskras doorheen het vasteland meanderen.

SOUTH LUANGWA NATIONAL PARK : AFGELEGEN WILDERNIS

Vanuit Lusaka reizen we linea recta terug naar het South Luangwa National Park. Ook hier is een rivier de belangrijkste levenslijn. De Luangwa ontspringt in het Tanzaniaanse hoogland en vloeit duizend kilometer zuidelijker op het drielandenpunt van Zambia, Zimbabwe en Mozambique in de Zambezi. ‘The Valley’ , zoals South Luangwa ook wel wordt genoemd, staat bekend als een van de laatst overgebleven echte wildernissen. De vulkanische ondergrond en erosie van het landschap hebben geresulteerd in verschillende ecosystemen. Uitgestrekte savannes, tropische lagunes, bossen en rivierenlandschappen wisselen elkaar af. De aanwezigheid van al deze ecosystemen en voedingsbronnen zorgt ook hier voor hoge wildaantallen.

48
REIZEN PORSCHIST

REIZEN PORSCHIST

CHINZOMBO CAMP: BEKROOND ONTWERP

Het derde kamp van onze reis is Chinzombo. Alweer een totaal andere look-and-feel. Het kamp ligt op een privé-grond van 24 hectare en werd een tiental jaar geleden volledig gerenoveerd door een gerenommeerd architectenduo. Het heropende in 2013 als luxekamp. En luxueus is het zeker, maar dan op een minimalistische manier met een strakke vormgeving en organische texturen. Er is enkel gebruik gemaakt van regionale materialen en inheemse bouwmethoden. Alles in deze lodge werkt op zonne-energie. Het is opvallend hoe heel het safarigebeuren in Zambia ontwikkeld is met het grootste respect voor mens, dier en natuur. Het ontwerp van het kamp werd al herhaaldelijk bekroond. De zes gastententen – laat ons ze maar gerust ‘villa’s’ noemen – zijn heel ruim met een ingenieus eco-cooling systeem boven het bed. Op de brede veranda wacht ons een plungepool en een gezellig loungegedeelte. Het onbelemmerd uitzicht op de bochtige Luangwa-rivier is grandioos. ’s Avonds kan de tent afgesloten worden met schuifdeuren, maar overdag blijven ze open, wat een enorm gevoel van vrijheid en verbondenheid met

Chinzombo Camp, South Luangwa National Park.
Chinzombo Camp is een prachtig luxekamp met een minimalistische vormgeving en veel gebruik van organische texturen.

de natuur geeft. Waarmee we wel rekening moeten houden zijn de guitige, grijpgrage blauwaapjes. Die liggen op de loer en glippen maar al te graag naar binnen om iets mee te jatten. We krijgen de raad om kleine spullen op te bergen. Als we niet in de tent zijn, houdt een wachter met kapatult in de hand de wacht. Al is dat een bij voorbaat verloren strijd. De aapjes zijn veel sneller dan de oppasser. Als hij links een aapje wegjaagt, schiet er rechts eentje vlug naar binnen. Een vermakelijk schouwspel. Een kronkelend pad leidt naar de centrale tent waar het eten geserveerd wordt. In de openluchtbibliotheek verwijzen vergeelde boeken en oude foto’s naar Norman Carr, de man die het kamp in 1975 oprichtte.

51

DE LEGENDARISCHE NORMAN CARR: NATUURBESCHERMER EN SAFARIPIONIER

Die Norman Carr (1912-1997) was een bijzonder man. De in Mozambique gebo+ren Brit was gepassioneerd door de natuur en een pionier op het gebied van natuurbescherming. Al in de jaren vijftig speelde hij een invloedrijke rol bij het opzetten van nationale parken in Zambia, Malawi en Zimbabwe. Nog voor het woord ‘ecotoerisme’ bestond was hij daar al volop mee bezig. Hij initieerde een visionair conservatieconcept dat het pad effende voor modern natuurbehoud en duurzaam toerisme. In een tijd dat safari’s een track-and-hunt traditie waren die veel geld opleverde door dieren te doden, creëerde hij een systeem om toeristen te laten betalen voor het beschermen en in stand houden van het wild en hun natuurlijke habitat door de oprichting van tentenkampen. Een formule die aansloeg. De tentenkampen van toen zijn er nog steeds – ondertussen weliswaar voorzien van modern comfort. We vinden het heel bijzonder dat we op een plek verblijven die ooit de stek was van deze inspirerende pionier.

Norman Carr was een pionier op het gebied van natuurbescherming en ecotoerisme.

HET HARTVERWARMEND VERHAAL VAN CHRISTIAN EN BOY

Carrs liefde voor dieren was zo groot dat hij zich in 1958 ontfermde over twee verweesde leeuwenwelpen. Hij noemde ze Christian en Boy. Algauw kregen ze de bijnamen Little Boy en Big Boy. De twee welpen werden liefdevol door hem en zijn vrouw grootgebracht en groeiden vrij bij hen op. Op foto’s is te zien hoe Norman de beide welpen in zijn armen houdt. Op andere foto’s – kleintjes worden groot – zien we een volwassen Christian naast Norman op het dak van een jeep staan en Chris naast zijn stoel liggen terwijl hij koffie drinkt. Geweldige portretten. Toen ze drie jaar oud waren liet Norman de leeuwen vrij. Ze waren volgens hem klaar om voor zichzelf te zorgen. Hij volgde ze nog wel vanop afstand en stelde met tevredenheid vast dat zijn vrienden zich prima uit de slag trokken. De vrijlating van de twee dieren was een opmerkelijk experiment en een vroeg voorbeeld van het rehabiliteren van leeuwen. Het ontroerende verhaal werd vastgelegd in de documentaire Return to the Wild .

54 REIZEN
PORSCHIST

WANDELSAFARI: VOOR DE DURVERS

Alsof dat allemaal nog niet genoeg is wordt Norman Carr ook beschouwd als de grondlegger van het wandelsafari-concept: te voet de natuur in om de Afrikaanse wildernis te verkennen. We hebben het nog nooit gedaan omdat het niet overal wordt aangeboden en het ons ook best gevaarlijk lijkt, maar als we het op één plaats moeten uittesten, is het wel hier. Daarvoor heb je wel ervaren en getrainde begeleiders nodig. Onze gids Philip loopt voorop en achter ons loopt een ranger met geweer voor het geval er iets fout zou lopen. ‘Wat niet zal gebeuren’, verzekert Philip ons. ‘Dieren zijn alleen gevaarlijk als ze verkeerd benaderd worden.’ Het is nog vroeg in de ochtend en de savanne baadt in een honingkleurig licht. We lopen over vlakten, door kniehoog gras en rivierbeddingen. Al onze zintuigen staan op scherp. We voelen ons klein en kwetsbaar, maar vinden het tegelijkertijd fantastisch. We zijn niet langer toeschouwer, maar deelnemer. We bestuderen sporen en luisteren aandachtig naar de verschillende geluiden. Ons adrenalinepeil schiet de hoogte in als we een kudde olifanten ontdekken. We blijven rustig staan en zien hoe de kleintjes drinken bij de moeder en hun slurfen in elkaar haken als teken van vriendschap. Wat verderop zit een zebrajong in het gras. Het kijkt ons nieuwsgierig aan en schrikt zelfs niet op als onze camera klikt. Voor het eerst deze reis zien we ook giraffen. In de Luangwa-vallei komt een bijzondere soort voor die nergens anders te vinden is: de Thornicroft-giraffe. De dieren zijn kleiner dan andere giraffesoorten in Afrika en hun vlekkenpatroon stopt aan de knieën waardoor het lijkt alsof ze kniekousen dragen. Een kleintje staat te drinken, de lange stelten in spreidstand. Een lange nek is handig om sappige blaadjes van de hoogste bomen te eten, maar knap lastig als je je moet bukken. Wanneer we terug in het kamp zijn merken we dat we ontzettend moe zijn. Niet zozeer van de inspanning, dan wel van de intense ervaring van al deze ontmoetingen in het wild. We weten voor altijd: een wandelsafari is de beste manier om de Afrikaanse bush écht te beleven.

55

CHIKUNTO SAFARI LODGE: TRADITIONEEL TENTENKAMP

Chikunto – ons vierde en laatste kamp van onze reis – ligt eveneens in het South Luangwa National Park. We rijden er over land naartoe. De rit is alweer een lust voor het oog. We rijden voorbij waterplassen waar nijlpaarden verscholen liggen tussen frisgroene waterlelies. De bloemen kleven als een kroontje op hun koppen. Er zijn vele lagunes en daardoor opmerkelijk veel vogels. Talloze reigers staan statig aan de rand van het water. Wanneer de chauffeur na twee uur radiocontact maakt, weten we dat hij onze komst aanmeldt. De kampmanager staat ons al op te wachten. Vriendelijke ogen en een grijzend baardje. Met zijn bedaarde presence heeft Greg iets van Morgan Freeman. De ruime hoofdruimte van de Chikunto Lodge is ingericht met eclectisch meubilair in AfrikaansEuropese stijl. Aan de muren hangen prachtige fotokaders van de beroemde wildfotograaf Patrick Bentley. De vijf tenten van de lodge gaan helemaal op in de begroeiing die hier dichter is dan in de andere kampen. De tenten zijn met elkaar verbonden via houten vlonders die her en der onderbroken zijn zodat het wild kan passeren. In de Lolebezi Lodge en het Chinzombo Camp hebben we enkele dagen in overvloedige luxe gelogeerd, nu is de accommodatie terug eenvoudiger. En dat vinden we prima, want in zo’n ‘gewone’ tent is de natuurbeleving toch nog net dat tikkeltje echter en spannender. Onze tent is de laatste in de rij en komt met een extraatje. Een houten trap leidt naar een vier meter hoog platform. Een uitkijktoren, denken we, maar nee, het is een extra slaapplek met hemelbed en muskietennet. In onze laatste lodge kunnen we letterlijk onder de Afrikaanse sterrenhemel slapen met de intrigerende geluiden van de jungle in een levensecht surroundsysteem op de achtergrond. We kunnen u verzekeren dat dit een unieke belevenis is.

56 REIZEN PORSCHIST
Chikunto Safari Lodge, South Luangwa National Park.

IN THE EYE OF THE LEOPARD

Onze laatste gamedrive. ‘Iets op het verlanglijstje?’, vraagt onze gids al lachend. We houden van alle dieren groot en klein, maar een luipaard vinden we het allermooist. ‘Eens zien of we geluk hebben’, antwoordt Money. En dat hebben we. De grote kat zit in het strogele gras en versmelt helemaal met de kleuren van de omgeving. Het is een vrouwtje. Na enkele minuten loopt ze traag naar onze jeep en wandelt er doodgemoedereerd helemaal rond. We houden onze adem in. Ze is zo dichtbij dat we haar zouden kunnen aanraken. We kunnen amper geloven dat dit echt gebeurt. Ze wandelt weg en vleit zich wat verderop als een volleerde diva op een boomstronk. We blijven nog lang in volle bewondering naar haar kijken.

Het vlekkenpatroon van het luipaard versmelt helemaal met de omgeving.
58 REIZEN PORSCHIST

NOG EEN ONVERWACHT TOEMAATJE IN LUSAKA

De natuur moeten we helaas vaarwel zeggen, maar er wacht ons nog een extraatje in Lusaka. Het voordeel van safari’s is dat je heel makkelijk contact legt met medereizigers. Als je ’s avonds samen aan het kampvuur naar de sterren zit te staren, geraak je vanzelf aan de praat. Zo spraken we in ons derde kamp met een Cypriotisch echtpaar dat al acht jaar in Zambia woont. Toen ze vernamen dat we een Porsche-magazine maakten, zei de man meteen: ‘Mijn vriend rijdt met een 944. Hij zal jullie zeker willen ontmoeten in Lusaka.’ En zo gebeurt het dat we de dag voor onze terugkeer naar België een gesprek hebben met Nick Frangeskides en prachtige foto’s van zijn bolide kunnen maken onder een knalrood baldakijn van uitbundige flamboyanten. Bovendien heeft Nick ravissant gezelschap meegebracht. Gift Muneka is een bekende Zambiaanse actrice die zowel op de planken als op het scherm actief is. Met haar traditionele kleurrijke Afrikaanse outfit is ze de spreekwoordelijke kers op de taart.

Een bonusfoto van een rode Porsche 944 onder een baldakijn van flamboyanten.
60 REIZEN PORSCHIST
Gift Muneka, bekende Zambiaanse actrice.
WWW.VANESSER.COM 2000 ANTWERPEN - SCHUTTERSHOFSTRAAT 32 - INFO: 03-236 31 84 3500 HASSELT - KAPELSTRAAT 17 - INFO: 011-22 32 50
Vera Van Steenvoort • Tel. 0475-36 00 27 • vera@advalorem.be Braziliëstraat 10 • 2000 Antwerpen • www.advalorem.be Where horizons know no end….

AFSCHEID VAN ZAMBIA

We kunnen het nu beamen: Zambia is werkelijk nog het pure Afrika en echt een verborgen juweel. Nergens hebben we zo veel wilde dieren gezien als in dit nog onbekend safariland. Dat de lodges kleinschalig zijn is alleen maar een voordeel. De service is er persoonlijk en attent en de lokale gidsen behoren met stip tot de beste ter wereld. Dat nog maar zo weinig safarireizigers dit land ontdekt hebben is daarom vreemd, maar natuurlijk ook een geweldige bonus. ♦

Met dank aan:

- Vera Van Steenvoort, www.advalorem.be

- Nick Aslin, Zambian Ground Handlers

- Rodney Malindi Sikumba, Minister van Toerisme Zambia

- Roy Ngulube, Griffier Nationale Assemblee Zambia

- Oscar Chavula en Nick Frangeskides, Porsche-eigenaars

- Gift Muneka, Zambiaanse actrice

PORSCHIST REIZEN
D esigned for dynamic seating
sofa Eden - design Sven Hansen
Experience Eden

Interview met Oscar Chavula

Veelzijdig ondernemer.

scar Chavula is een van de belangrijkste ondernemers van Zambia. Hij is eigenaar van een indrukwekkende lijst van bedrijven in diverse sectoren. Door zijn vele zakelijke successen heeft hij een netwerk opgebouwd om u tegen te zeggen. Hij is bevriend met zowat iedereen die ertoe doet in het publieke Zambiaanse leven en heeft connecties tot op het hoogste niveau. Daardoor krijgt hij het zowaar voor elkaar dat we zijn gele 911 mogen fotograferen voor het parlementsgebouw.

Je bent een gereonmmeerde ondernemer die al veel bekendheid en erkenning heeft verworven. Waar komt jouw zakelijk talent vandaan?

Ondernemen zit in mijn bloed. Ik zie overal opportuniteiten en heb geen schrik om mij op domeinen te begeven die mij onbekend zijn. Het oprichten van bedrijven is trouwens nog maar iets van de laatste twintig jaar. Ik heb lange tijd in het buitenland gewerkt. Voor ik in 2003 naar Zambia terugkeerde, heb ik als Area Manager bij Göbel & Partner Ldt. in Birmingham gewerkt, een toonaangevende multinational die zich bezighoudt met kwaliteitsmanagement. Het bedrijf begeleidt klanten om de hoogst mogelijke kwaliteitsnormen te bereiken, de efficiëntie en reputatie te verbeteren en tegelijkertijd kosten te verminderen. Heel boeiend allemaal. Als ingenieur had ik de juiste kennis om bedrijven in dit proces bij te staan. In mijn portfolio zaten – wellicht niet toevallig - klanten uit de autobranche waaronder Toyota, Honda, BMW en Mini.

66
Tekst: Kathleen Van Bremdt - Foto's: Sven Hoyaux Oscar Chavula.

Eens terug in Zambia kroop het bloed waar het niet gaan kan en startte je zelf bedrijven op. Aanvankelijk was dat in de mediawereld, een sector die me altijd geïntrigeerd heeft. In 2005 richtte ik HOT FM, een radiostation op. Enkele jaren later volgden andere radiostations en HOT TV, een televisiezender. Sinds twee jaar is er ook nog Zizwa+, een film- en streamingsdienst. Daarnaast ben ik met mijn bedrijf Oscarios Mining & Exploration actief in de mijnindustrie. De focus ligt op goud en smaragden. Ik ben ook Executive Chairman van Boltz Technologies, een fabrikant van computer hardware en met Kwithu Travel & Tours begeef ik me in de reiswereld. Ook vastgoed vind ik een interessante business en ook daarin doe ik zaken.

En daarnaast is er Porsche. Wat maakt dit automerk voor jou bijzonder?

Ik kocht mijn eerste Porsche pas toen ik dertig werd. Dat was in 2003. Het was een Boxster. Ik heb altijd bewondering voor Porsche gehad, maar tot dan had ik nog nooit met een Porsche gereden. Het is pas vanaf het moment dat ik effectief het stuur van een Porsche in handen had en kon ervaren hoeveel rijplezier de auto levert, dat ik op slag helemaal verkocht was. Er kan werkelijk geen enkel ander automerk tippen aan de fantastische rij-ervaring die een Porsche biedt. En ik kan goed vergelijken, want ik heb andere topauto’s gehad zoals Bentleys en Lamborghini’s, maar Porsche overklast ze allemaal. Na de Boxster kwam er een tweede Boxster en daarna een Macan. Momenteel heb ik twee 911’s: een gele 992 Targa en een bruin-zwarte 993 metallic. Een 911 is heel veelzijdig. In de stad rij ik er rustig mee zoals met een ‘normale’ auto zeg maar, maar als ik naar snelheid en kracht verlang dan hoef ik het gaspedaal maar in te drukken om het sportieve karakter van de auto tot leven te laten komen. Een Porsche verbindt rijstijlen. Zowel bij de 992 als de 993 heb ik het gevoel dat ik met de auto versmelt als ik ermee rij. Het is alsof de auto meedenkt. De besturing is direct en scherp, de wegligging perfect en het acceleratievermogen weergaloos. Achter het stuur van mijn Porsches voel ik me echt thuis. Dat vind ik er zo fantastisch aan.

'Een Porsche verbindt rijstijlen. Het is alsof de auto meedenkt. De besturing is direct en scherp, de wegligging perfect en het acceleratievermogen weergaloos. Achter het stuur van mijn Porsches voel ik me echt thuis.'

Waar heb je jouw Porsches gekocht?

Altijd bij Ramus Porscha Ltd in Birmingham. Toen ik nog voor P&G werkte, woonde ik ook in Birmingham en Ramus Porscha had – en heeft nog steeds - een zeer goede reputatie. Ook toen ik terug in Zambia was, ben ik mijn Porsches bij hen blijven kopen Ten eerste omdat ik doorheen de jaren een zeer goede relatie met het bedrijf heb opgebouwd en ten tweede omdat het stuur dan meteen aan de linkerkant staat. Net zoals in de UK rijden we in Zambia links.

Hoe zijn de wegen in Zambia?

Ik ken de stad als mijn binnenzak en 95 % van de wegen zijn goed of – laat ons zeggen - goed genoeg voor mijn Porsche. Buiten de stad heb je zowel goede als minder goede wegen al naargelang de regio waar je je bevindt. Maar ik vind dat de wegen geen probleem mogen zijn. Alles heeft ermee te maken hoe goed je je auto kent en hoe goed je ermee kan rijden.

67
PORSCHIST INTERVIEW

Zijn er snelheidsbeperkingen?

Die zijn er wel, maar om eerlijk te zijn wordt daar niet bijzonder veel rekening mee gehouden. Als ik me eens goed achter het stuur wil uitleven, dan kan ik vragen om de weg voor me af te sluiten. Op een zatermorgen bijvoorbeeld, wanneer het niet te druk is. Het heeft met connecties te maken. Ik ken genoeg mensen die even iets voor me kunnen regelen zodat ik mijn funmomentje kan hebben.

Heb je er enig idee van hoeveel Porsches er in Zambia zijn?

Wat 911’s betreft zijn er in heel Zambia slechts twee en die zijn allebei van mij. (lacht) Er zijn nog wat Cayennes en Macans, maar het aantal Porsches in Zambia is beperkt.

Je bent een zakenman in hart en nieren. Heb je geen ambitie om een Porsche dealership op te starten?

Ik heb er wel al aan gedacht, maar ik denk dat het nog net iets te vroeg is. Ik ken voldoende mensen die zich een Porsche kunnen veroorloven, dus er is zeker wel een markt. Ik hou het nog in beraad.

'Er kan werkelijk geen enkel ander automerk tippen aan de fantastische rij-ervaring die een Porsche biedt.'
Oscar Chavula

Is er een Porsche-club in Zambia?

Nog niet. Daarvoor zijn er zoals gezegd te weinig Porscheeigenaars. Maar het is misschien iets voor de toekomst.

Met jou als voorzitter?

Ik neem aan van wel. (lacht)

Hoe pak je het onderhoud van jouw Porsches aan?

Ik ben ingenieur en daardoor technisch goed onderlegd. Bovendien heb ik in de autobranche gewerkt. Ik heb voldoende know-how om mijn Porsches in topconditie te houden. Het dichtstbijzijnde officiële Porsche Service Centre is in Johannesburg. Het zou niet handig zijn als ik voor elk onderhoud of probleem naar daar zou moeten bollen.

Je bent op zoveel fronten actief. Ligt er nog een nieuw avontuur te wachten?

Om eerlijk te zijn: ik ben net vijftig geworden en dat is voor mij toch wel een mijlpaal. Ik heb heel mijn leven bijzonder hard gewerkt met nauwelijks of geen tijd voor vakantie. Ik vind dat het tijd wordt om mijn leven langzaamaan over een andere boeg te gooien. Ik zoek op dit moment naar een plek waar ik binnen dit en vier jaar graag zou wonen. Dat zal waarschijnlijk niet in Zambia zijn. Op dit moment staat Kaapstad bovenaan mijn lijst maar ik heb nog niets beslist.

Nog een laatste vraag: Zambia is niet zo’n toeristische bestemming als andere safari landen. Hoe komt dat volgens jou?

Zambia heeft alles wat de andere safarilanden hebben. Het enige verschil is dat Zambia er nog niet voldoende werk van gemaakt heeft om dat kenbaar te maken. Als je een geweldig ding hebt, maar niemand weet het, tja, dan ben je er niet veel mee. Dat is het probleem met Zambia. Al wordt daar nu volop aan gewerkt. De huidige minister van Toerisme is goed bezig en heeft al heel wat projecten op stapel gezet. De meeste toeristen komen om de Victoriawatervallen te bewonderen, maar daarnaast heeft Zambia vele natuurparken en een overvloed aan wildleven. Het toerisme zal de komende jaren gegarandeerd groeien. ♦

Bedankt voor dit fijne gesprek.

68
INTERVIEW PORSCHIST

architecturale terras overkapping

Bezoek onze CONCEPT STORE. Ontdek hoe je het hele jaar door van je tuin of terras geniet in stijl.

UMBRIS.BE | Brandstraat 26, 9160 Lokeren Maak een afspraak via de website of bel naar +32 9 353 73 73

Rodney Malindi Sikumba

Een minister met een missie.

inds 2,5 jaar is Rodney Sikumba minister van Toerisme. Een belangrijke portefeuille want Zambia heeft ontzettend veel te bieden, maar is als toeristische bestemming nauwelijks bekend bij het grote publiek. Rodney Sikumba poogt daar verandering in te brengen.

Tekst: Kathleen Van Bremdt - Foto's: Sven Hoyaux

U bent minister van Toerisme. Waaruit bestaat uw taak? Mijn functie heeft twee belangrijke aandachtspunten: het op de kaart zetten van Zambia als aantrekkelijke toeristische bestemming en het behoud van onze natuurlijke rijkdom door een goed en doelgericht beheer.

Hoe gaat u te werk?

Een van de speerpunten van mijn departement is het aantrekken van buitenlandse investeerders. Toerisme staat in Zambia nog maar in de kinderschoenen en we hebben externe knowhow en buitenlandse valuta nodig. Zambia is groot en er zijn ontzettend veel mogelijkheden. Onze deur staat wagenwijd open voor iedereen die hier iets wenst uit te werken in de toeristische sector. We nodigen potentiële investeerders uit en ontwikkelen incentives die het voor hen makkelijk en interessant maken om activiteiten op te starten in Zambia. We doen er ook alles aan om die investeerders in contact te brengen met geschikte lokale partners.

72 INTERVIEW PORSCHIST

Daarnaast proberen we ons te profileren op de internationale markt. Zoiets vergt uiteraard tijd. We zijn aanwezig op de ITB-beurs in Berlijn, ’s werelds grootste toeristische vakbeurs. Daar hebben we al vele goede contacten gelegd. We zoeken steeds naar nieuwe invalswegen en mogelijkheden. Een artikel in Porschist Magazine is voor ons een interessante manier om de Belgische markt te benaderen.

Hoe belangrijk is toerisme voor de Zambiaanse economie?

De toeristische sector wint steeds meer aan belang. De economie van Zambia werd in het verleden quasi volledig gedomineerd door koperwinning. Toen de prijs van koper vanaf de jaren zeventig begon te dalen op de wereldmarkt, werd duidelijk hoe afhankelijk en kwetsbaar onze economie was. We zetten nu volop in op diversificatie en daarbij is toerisme een van de nieuwe peilers. Al duurde het nog tot het begin van de huidige eeuw vooraleer er echt werk van gemaakt werd. Zambia kan je gerust een laatbloeier noemen wat toerisme betreft. We hebben nochtans goede voorbeelden rondom ons. Zuid-Afrika, Botswana, Zimbabwe en Namibië bijvoorbeeld, Afrikaanse landen die hun troeven uitspelen en heel wat geld genereren uit de toerismesector. Dat is iets wat Zambia ook moet en kan doen. We zijn nu volop aan het herstructuren en initiatieven op poten aan het zetten om het toerisme te laten groeien. We zijn ambitieus en streven naar een ontplooiing van een toeristische sector die zich in de loop van de tijd zal ontwikkelen tot een miljardenopbrengst.

'We zijn ambitieus en streven naar een ontplooiing van een toeristische sector die zich in de loop van de tijd zal ontwikkelen tot een miljardenopbrengst.'

Rodney Malindi Sikumba

Wat zijn de belangrijkste aantrekkingspunten van Zambia?

De natuur staat met stip bovenaan. Zambia is een echt dierenrijk, met 225 soorten zoogdieren en 700 soorten vogels. Zambia is een van de beste safaribestemmingen van Afrika. Hier vind je de big five : leeuwen, olifanten, luipaarden, buffels en neushoorns. Zambia is bekend omwille van de Victoriawatervallen, de breedste waterval van de wereld en een van de zeven natuurwonderen van de wereld. Ze vormt onze grens met Zimbabwe. Je kan haar dus ook van Zimbabwaanse kant zien, maar aan Zambiaanse kant is het rustiger en kan je beter van dit prachtige natuurfenomeen genieten. Naast de Victoriawatervallen hebben we nog om en bij de 4.000 andere watervallen die het landschap van Zambia bepalen. En dan is er nog de Zambezi, de vierde grootste rivier van Afrika en de rivier waaraan mijn land zijn naam te danken heeft. Ook die zorgt weer voor een enorme biodiversiteit.

Daarnaast heb je onze unieke cultuur. Zambia heeft 20 miljoen inwoners en 73 stammen. 98% van de bevolking behoort tot een van deze stammen. Voor een Zambiaan is afkomst heel belangrijk. De verschillende stammen hebben vaak andere gewoontes en spreken een andere taal maar we leven allemaal in harmonie en respecteren elkaars tradities. Het motto van ons land is niet voor niets ‘One Zambia, One Nation’ . De vele traditionele ceremonies geven een goed beeld van onze manier van leven. Hoe we ons kleden, hoe we muziek maken, hoe we dansen en wat we eten: het bepaalt allemaal onze unieke identiteit. En Zambianen zijn er heel trots op om dit met bezoekers te delen. Zambianen zijn hartelijk en gastvrij. We zijn dan misschien geen rijk land, maar we weten heel goed hoe we van het leven moeten genieten.

73

Is Zambia veilig?

Zambia is volgens het Travel & Tourism Competitiveness Report van het World Economic Forum één van de veiligste landen in Afrika. We zijn een vredelievende natie. Op politiek vlak zijn we een stabiel land, dit in tegenstelling tot andere Afrikaanse landen waar veel politieke onrust heerst.

Hoeveel nationale parken zijn er in Zambia?

Zambia heeft 20 nationale parken en 34 wildbeheerparken die samen bijna een derde van onze totale landoppervlakte beslaan - ongeveer 225.000 vierkante kilometer. De nationale parken zijn de visitekaartjes van Zambia. Ons eerste nationale park, het Kafue National Park, kwam er al in 1950. In Zambia leeft al heel lang het besef dat de natuur ons hoogste goed is en dat we haar moeten beschermen. Dat kan alleen door gebieden af te schermen waar menselijke activiteit zich enkel beperkt tot gecontroleerd toerisme. In de parken is houtkap en stroperij volledig verboden waardoor de dieren hun natuurlijke habitat behouden en bedreigde diersoorten de kans krijgen om te overleven. Elk park heeft een ander ecosysteem en een andere biodiversiteit. Daarom is het voor toeristen ook zo interessant om verschillende parken te bezoeken. Bij natuurparken gaan natuurbeheer en natuurgerichte recreatie hand in hand.

Wie beheert de parken?

Dat gebeurt door het Department of National Parks and Wildlife dat deel uitmaakt van mijn ministerie.

Profiteren ook de lokale gemeenschappen van de inkomsten uit toerisme?

Absoluut. In de gebieden die nu nationale parken zijn, woonden mensen. Die hebben we gevraagd om te verhuizen, maar zij worden voor die inspanning gecompenseerd. Het is de regering die ervoor zorgt dat een gedeelte van de opbrengsten die de parken genereren door onder andere entreegelden naar de gemeenschappen gaat. Uiteraard mogen zij niet de dupe worden van ons natuurbeleid. Bovendien creëren de nationale parken ook jobs voor de lokale bevolking. Er zijn rangers, parkwachters, chauffeurs enzovoort nodig en uiteraard personeel voor de tentenkampen en lodges. Het arbeidsinkomen uit deze banen zorgt weer voor meer economische groei in nabijgelegen gemeenschappen.

Merkt u een groei in de toeristische sector?

Uiteraard kregen we zoals zovele andere landen door de covidpandemie te maken met een enorme terugval – in sommige periodes zelfs stilstand. Het goede nieuws is dat we nu met een grote inhaalbeweging bezig zijn. In 2019 hadden we een bezoekersaantal van 1,1 miljoen toeristen. Voor 2024 mikken we op een bezoekersaantal van 2 miljoen. ♦

Bedankt voor dit gesprek, minister.

74
INTERVIEW PORSCHIST
ZAMBIA
NIEUWBOUW & RENOVATIE & TOTAALINRICHTING Meivuurstraat 34, B-2200 Herentals I T +32 14 55 23 10 I M +32 477 709 645 info@studioanjavissers.be I studioanjavissers.be
Foto's: Annick Vernimmen / Steven Geys
kennismaken?

Verbeterd in talrijke disciplines. Nieuwe Porsche Taycan

orsche heeft de Taycan een bijzonder uitgebreide update gegeven. De nieuwe versies hebben meer vermogen, een groter rijbereik, accelereren sneller en laden sneller en met een grotere stabiliteit op. Style Porsche heeft ook het design aangescherpt en de Turbo-modellen sterker gedifferentieerd. Alle Taycan-versies hebben voortaan een nog uitgebreidere standaarduitrusting en worden aangeboden met de nieuwste generatie van de Porsche Driver Experience met een verbeterd weergave- en bedieningsconcept.

'Eind 2019 luidden we met de Taycan het nieuwe tijdperk van de e-mobiliteit in. Hij bleek meteen een gamechanger en innovatieve pionier in het EV-segment.'
78
NIEUWE TAYCAN 2024 PORSCHIST
Taycan Turbo Cross Turismo

NIEUWE TAYCAN 2024 PORSCHIST

Op weg naar serieproductie hebben ontwikkelingsingenieurs en testrijders in gecamoufleerde testauto’s meer dan 3,6 miljoen kilometer afgelegd over de hele wereld om de eerste volledig elektrische sportauto van Porsche steeds verder te verbeteren. De sportwagenconstructeur heeft bijna 150.000 exemplaren van de Taycan geproduceerd. De belangrijkste specifieke markten voor de Taycan zijn momenteel de VS, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en China. “Eind 2019 luidden we met de Taycan het nieuwe tijdperk van de e-mobiliteit in. Hij bleek meteen een gamechanger en innovatieve pionier in het EV-segment”, zegt hoofd van de modelreeks, Kevin Giek. “Dit succesverhaal zetten we nu voort met de uitgebreid opgewaardeerde Taycan. De modellenlijn heeft nieuwe hoogten bereikt op het vlak van prestaties, met een uitzonderlijke rijdynamiek en dito rijplezier. Tegelijkertijd zijn we erin geslaagd om de efficiëntie, het rijbereik, de dagelijkse bruikbaarheid en het comfort aanzienlijk te verbeteren.”

NOG BETERE PRESTATIES

Met de nieuwe push-to-pass-functie in het Sport Chrono-pack kan met een druk op de knop gedurende 10 seconden een boost tot 70 kW worden opgeroepen, afhankelijk van het model. De hogere acceleratiesnelheden zijn over het algemeen het resultaat van het hogere systeemvermogen. Zo levert de basis-Taycan bijvoorbeeld 60 kW meer dan voorheen. In de Taycan Turbo S is dat 140 kW extra met Launch Control. Dat verhoogt het systeemvermogen van het topmodel tot 700 kW/952 pk.

80

MEER DAN 35 % MEER RIJBEREIK VERGELEKEN MET DE VOORGANGER

Afhankelijk van de koetswerkvariant en de motor is het WLTP-rijbereik toegenomen tot maximaal 678 km, wat neerkomt op 175 km of 35 procent extra. De vernieuwde Taycan heeft tijdens lange ritten niet alleen minder oplaadstops nodig dan zijn voorganger, maar is ook sneller opgeladen: bij DC-laadstations van 800 volt kan hij bijvoorbeeld worden opgeladen met een vermogen tot 320 kW. Dat is 50 kW meer dan voordien. Het snellaadbereik van de nieuwe Performance-batterij is aanzienlijk uitgebreid. Dat betekent dat oplaadvermogens van meer dan 300 kW gedurende maximaal vijf minuten kunnen worden aangehouden en dat zeer hoge oplaadvermogens sneller kunnen worden bereikt, zelfs bij lage temperaturen.

Afhankelijk van onder andere iemands specifieke rijstijl kan dat de tijd die nodig is om de batterij van 10 naar 80 procent op te laden halveren ten opzichte van de voorganger. Bij de eerste Taycangeneratie bedroeg de oplaadtijd van 10 naar 80 procent bij 15 graden Celsius 37 minuten. Onder dezelfde omstandigheden heeft de vernieuwde Taycan slechts 18 minuten nodig, ondanks zijn grotere batterijcapaciteit. De Performance Battery Plus heeft nu een brutocapaciteit van 105 kWh, ten opzichte van 93 kWh voordien.

81
Turismo
Taycan Turbo Cross

NIEUW ACTIEF ONDERSTEL

Alle vernieuwde Taycan-modellen zijn standaard uitgerust met adaptieve luchtvering. De nieuwe Porsche Active Ride-ophanging kan als optie worden besteld voor de versies met vierwielaandrijving. Dat systeem biedt een ongekende spreidstand tussen rijcomfort en rijdynamiek.

De ophanging houdt het koetswerk van de Taycan altijd vlak, zelfs tijdens dynamische rem-, stuur- en acceleratiemanoeuvres. Bij een gelijkmatige rijstijl absorbeert het systeem wegoneffenheden bijna volledig. In dynamische rijsituaties staat de Porsche Active Ride-ophanging garant voor een bijna perfecte connectie met de weg dankzij een evenwichtige verdeling van de wielbelastingen. Als de geschikte modus is geactiveerd, kan de ophanging stamp- en rolbewegingen compenseren om de acceleratiekrachten die inwerken op de inzittenden te beperken.

UITGEBREIDE

EFFICIËNTIEMAATREGELEN

De gelijktijdige verbetering van de prestaties en efficiëntie is te danken aan een aantal factoren: een geavanceerde aandrijflijn met een nieuwe achterasmotor met tot 80 kW meer vermogen dan zijn voorganger op alle modellen, een gewijzigde pulsomvormer met geoptimaliseerde software, krachtigere batterijen, een herzien thermisch management, een warmtepomp van de volgende generatie en een gewijzigde recuperatie- en vierwielaandrijvingsstrategie.

82 NIEUWE TAYCAN 2024 PORSCHIST
Taycan 4S Sport Turismo

AANZIENLIJK VERBETERDE UITRUSTING MET MINDER GEWICHT

Hoewel de modellen tot 15 kilogram minder wegen is de standaarduitrusting nog uitgebreider dan voordien. Verder zijn nu ook allemaal standaard: sfeerverlichting / ParkAssist met achteruitrijcamera / elektrisch inklapbare buitenspiegels met omtrekverlichting / verwarmbare voorstoelen / Porsche Intelligent Range Manager (PIRM) / warmtepomp met een nieuw koelsysteem / smartphonehouder voor draadloos opladen / elektrische oplaadpoorten aan de bestuurders- en passagierszijde voorin / Drive Modeschakelaar en Power Steering Plus.

De Taycan-basismodellen zijn nu ook standaard uitgerust met adaptieve luchtvering en aluminium drempelbeschermers. Naast de opgewaardeerde uitrusting omvat de verbeterde productspecificatie een batterij met een grotere capaciteit maar met een lager gewicht.

NOG AANTREKKELIJKER DESIGN

Met een nieuwe styling voor- en achteraan met nieuwe koplampen en achterlichten hebben de experts van Style Porsche het strakke, puristische design van de Taycan verder verfijnd. De nieuwe voorspatborden en de plattere koplampen benadrukken de breedte van de Taycan nog meer. De nieuwe koplampen zijn voorzien van HD-matrixtechnologie met hoge resolutie en gedetailleerde optica en vertonen nu in het donker de kenmerkende vierpuntssignatuur van het merk. Het Porsche-logo in de lichtstrip achteraan heeft een driedimensionaal design in glaslook. Voor het eerst is een verlichte versie hiervan beschikbaar, met welkomst- en vertrekanimaties.

Alle drie de koetswerkvarianten zullen vanaf de lanceringsdatum voorzien zijn van de talrijke wijzigingen: de Taycan-sportberline, de veelzijdige Taycan Cross Turismo, die verkrijgbaar is met een offroadpack, en de sportieve maar ook praktische Taycan Sport Turismo. In elk geval zijn vier aandrijflijnmogelijkheden beschikbaar, met achter- en vierwielaangedreven varianten.

De herziene versies zullen vanaf het voorjaar van 2024 aankomen bij de Porsche Centres. De prijzen van de Taycan inclusief btw beginnen in België vanaf € 103.200. ♦

85 PORSCHIST NIEUWE TAYCAN 2024
Taycan Turbo Cross Turismo

UW BESTE GARANTIE VOOR EEN VAKANTIE ZONDER ZORGEN

Met meer dan 27 jaar ervaring is reisspecialiste Heidi Vermeiren en haar team van reisexperten de ideale partner om U een onvergetelijke droomvakantie te bezorgen. Het bieden van een professionele doch persoonlijke service en het organiseren van een zorgeloze vakantie, binnen ieders budget, is waar Travel-Zone voor staat.

Met een specialisatie in Hapag-Lloyd Cruises / expedities en veel persoonlijke ervaring met de meeste rederijen, kunnen zij u op en top adviseren in het vinden van uw droomcruise.

Graag helpt Travel-Zone u ook verder met een ruim aanbod aan touroperators zoals Exclusive Destinations, Pegase, Odysseus, Silverjet, Club Med, Travelworld, Imagine, VIP Selection, Tui, enz..

EXPERTISES

• Onvergetelijke reiservaringen

• Persoonlijke aanpak voor iedereen

• Uitgebreide kennis in alle vakanties voor elk budget

Turnhoutsebaan 532 I 2970 Schilde

03 383 23 10 I info@travel-zone.be

www.travel-zone.be

SCHILDE

Luxueus afgewerkte villa op absolute toplocatie.

€ 2.150.000

Perceel ca. 3.000m² - bewoonbare opp.: 504m² - 5 slaapkamers – 3 badkamers

– zwembad – volledige privacy

EPC 261 kWh/m² – UC3055145 – Wp, Vv, Vg, Gmo, Gvkr

HALLE-ZOERSEL / SCHILDE

Villa op residentiële locatie.

€ 925.000

Perceel . ca. 2.100m² - bewoonbare opp. ca. 365m² - 5 slaapkamers – 3 badkamers

– zwembad – gelijkvloers wonen – privacy

EPC: 291 kWh (m²/jaar) – UC: 3149094 – Vg, Gvv, Wp, Ag, Gmo, Gvkr

ZANDHOVEN

Ruime villa met aparte ingang praktijk/cohousing.

€ 949.000

Perceel ca. 2.005m² - bewoonbare opp. ca. 386m² - 5 slaapkamers – 3 badkamers

– zwembad – bijgebouw – privacy – groene omgeving

EPC: 330 kWh(m²/jaar) – UC: 255992 – Vg, Vv, Wg, Gmo; Gvkr

SCHOTEN

Als "nieuw" gerenoveerde villa op gegeerde locatie.

€ 1.195.000

Perceel ca. 2.001m² - bewoonbare opp. ca. 280m² - 4 slaapkamers – 3 badkamers – zuidoriëntatie – privacy

EPC: 246 kWh (m²/jaar) – UC: 2984368 – Vg, Wp, Vv, Gvrk, Gmo

SCHILDE NIEUWBOUW vanaf € 359.900

RESIDENTIE “KOEPUTTEN” Kleinschalig luxueus nieuwbouwproject nabij het centrum van Schilde bestaande uit 5 appartementen en 1 half-open bebouwing. Prijzen zijn exclusief 12% registratierechten op het grondaandeel en 21% BTW op de constructie. Vg-Wg-Gvv-Gvkr-Gmo, E-peil < 20

SCHILDE

€ 899.000

Villa-dakappartement op residentiële locatie. Bewoonbare opp. ca. 221m² - 3 slaapkamers – 2 badkamers - villa bestaande uit 3 appartementen – parktuin – lift – 2 ondergrondse staanplaatsen

EPC: 179 kWh (m²/jaar) – UC: 3040457 – Wp, Vg, Gvv, Gvkr, Gmo

03 385 86 86

7/7 telefonisch bereikbaar

www.waterhuys.be

GRATIS waardebepaling

Turnhoutsebaan 532 - 2970 Schilde Open op zaterdag

Porsche 357 Speedster

puristische e-performance.

e volledig elektrische Porsche Vision 357 Speedster is een eerbetoon aan de iconische Porsche 356 en is gebaseerd op de dichte Porsche Vision 357. De Vision 357 Speedster is technisch gebaseerd op de Porsche 718 GT4 e-performance. De elektromotoren en accutechniek komen uit de Mission R en hij staat op het onderstel van de 718 GT4 Clubsport.

EXTERIEURDESIGN: VERKORTE VOORRUIT EN TONNEAUCOVER

Het studiemodel heeft de gedrongen, verkorte voorruit die typerend is voor een speedster, waardoor de monolithische carrosserie nog meer wordt benadrukt. Aan de rechterkant van de auto is een tonneaucover aangebracht van het type dat ooit gebruikelijk was op open sportwagens. De hoofdsteun van de bestuurder lijkt in de lucht te zweven.

De tweekleurige carrosserie in de grijstinten Marble Grey en Grivelo Grey Metallic is geïnspireerd op historische voorgangers met donkere voorspatborden die tijdens races werden gebruikt om te beschermen tegen rondvliegende stenen. De voorwielen zijn eveneens gespoten in Grivelo Grey Metallic. Andere opvallende details zijn de contrasten in Miami Blue, bijvoorbeeld op de snelspanmechanismen van de motorkap.

88
PORSCHIST PORSCHE 357 SPEEDSTER
'De Porsche Vision 357 is een knipoog naar de eerste sportwagen van Ferry Porsche.'
Michael Mauer, Vice President Style Porsche

Andere opvallende exterieurdetails zijn bekend van de dichte versie van de concept car: de verlichting aan de voorkant heeft een rond ontwerp dat doet denken aan de Porsche 356. De achterlichten zijn gesitueerd achter een patroon van uitsparingen die in de carrosserie zijn gefreesd. Een andere knipoog naar de klassieke Porsche is het verticale roosterpatroon aan de achterkant. Het derde remlicht is geïntegreerd in het ontwerp van het rooster. De grote spoorbreedte zorgt niet alleen voor een indrukwekkend voorkomen, maar verbetert ook de rijstabiliteit. De 20-inch wielen zijn gemaakt van magnesium en zijn voorzien van een koolstofvezelafwerking en centrale wielmoeren. Visueel herinneren ze ook aan een legendarisch Porschewiel: de 356 A en 356 B met trommelremmen hadden velgen met de opvallend grote boutcirkel van 205 millimeter.

INTERIEURDESIGN: PURISTISCHE COCKPIT

De inrichting van het interieur is teruggebracht tot het essentiële en is volledig gericht op de bestuurder. De laag gepositioneerde stoel heeft een CFRP-zitschaal die is geïntegreerd in een monocoque. Bovenop de stuurkolom is een transparant instrumentenpaneel bevestigd. Het racestuur is een voorbeeld van lichtheid en de individuele bedieningselementen zijn uitgevoerd in de accentkleur Miami Blue die ook op de carrosserie wordt toegepast.

Het gehele dashboard is uitgevoerd in carbon-weave en voorzien van riempjes in Miami Blue aan de rechter bovenzijde om accessoires mee vast te zetten. Deze Porsche heeft geen conventionele deurhendels maar stoffen lussen om het portier te openen, een uit de racerij afkomstige feature om gewicht te besparen.

PORSCHE WAS GROOTS

VERTEGENWOORDIGD

TIJDENS HET GOODWOOD

FESTIVAL OF SPEED

Porsche toonde de Vision 357 tijdens het Goodwood Festival of Speed in 2023, in het Zuiden van Engeland. Het studiemodel verkeert in goed gezelschap: hoogtepunten van Porsche op Goodwood zijn de 718 Spyder RS en de Mission X. De focus bij de ontwikkeling van de puristische roadster, de 718 Spyder RS, lag op maximaal rijplezier op bochtige landweggetjes. De Mission X conceptcar is de spectaculaire herinterpretatie van een hypercar, met een elektrische aandrijflijn en deuren die openen in Le Mans-stijl. ♦

90
357 SPEEDSTER
PORSCHIST PORSCHE

The new Loewe iconic collection

A sculpture for your eyes and ears.

The new Loewe iconic collection

A sculpture for your eyes and ears.

Met de Loewe iconic collection kunt u uw eigen persoonlijke TV samenstellen door middel van onze exclusieve kleurselectie. Kies uw favoriete kleurenschema voor de Loewe iconic vloerstandaard, zodat deze naadloos in uw woonruimte past. De bekleding van de luidsprekers biedt voldoende mogelijkheden om uw huis een exquise touch te geven met uw persoonlijke keuze van een hoogwaardige stof. Het 360°-design maakt van de Loewe iconic een sculpturaal meesterwerk dat overal in de kamer kan worden geplaatst. Wees zelf designer en creëer uw unieke designicoon.

Made in Germany.

Met de Loewe iconic collection kunt u uw eigen persoonlijke TV samenstellen door middel van onze exclusieve kleurselectie. Kies uw favoriete kleurenschema voor de Loewe iconic vloerstandaard, zodat deze naadloos in uw woonruimte past. De bekleding van de luidsprekers biedt voldoende mogelijkheden om uw huis een exquise touch te geven met uw persoonlijke keuze van een hoogwaardige stof. Het 360°-design maakt van de Loewe iconic een sculpturaal meesterwerk dat overal in de kamer kan worden geplaatst. Wees zelf designer en creëer uw unieke designicoon.

Hoevensebaan 99 - 2950 Kapellen - info@vanhavere.be - 03 664 75 68

Hoevensebaan

Kapellen - info@vanhavere.be - 03 664 75 68
99 - 2950

Interview

Nick Frangeskides

Tekst: Kathleen Van Bremdt - Foto's: Sven Hoyaux

iets zo mooi als een klassieke Porsche in de kleurrijke straten van Lusaka. Nick Frangeskides - een van origine Cyprioot die al heel zijn leven in Zambia woont – heeft een prachtige 944. We zijn benieuwd naar zijn verhaal.

Je bent van Cypriotische afkomst. Hoe ben je in Zambia beland?

Mijn vader werkte in de bouwindustrie en kwam in 1967 naar Zambia omdat hij hier met een groot project bezig was. We zijn gekomen en gebleven. Ik was tien jaar toen we naar hier kwamen. Uiteraard heb ik me moeten aanpassen. Cyprus is een eiland, klein en overzichtelijk, en plots kwam ik in dit immens land terecht. Ik sprak enkel Grieks en geen woord Engels. Maar als kind ben je flexibel. Eens ik hier naar school ging, vrienden had en Engels had geleerd, voelde ik me al snel thuis. Voor mijn universitaire studies ben ik naar Londen getrokken. Met mijn diploma op zak ben ik in het bouwbedrijf van mijn vader gestapt. Mijn vader is helaas enkele jaren geleden overleden. Sindsdien sta ik aan het hoofd van het familiebedrijf.

Jouw bedrijf heet Velos Enterprises. Wat doen jullie precies?

Wij zijn aannemers en voeren grootschalige bouwprojecten uit in heel Zambia. Wij bouwen geen huizen, maar richten ons op grote bouwwerken zoals winkelcentra, fabrieken, supermarkten, ziekenhuizen, kerken, enzovoort.

Wat zijn de uitdagingen als je een bedrijf runt in Zambia?

Zambia is nog steeds een derdewereldland, wat betekent dat de dingen niet altijd lopen zoals ze dat in moderne landen doen. Alles gaat wat langzamer en moeizamer. Arbeiders zijn vaak niet geschoold, waardoor het iets langer duurt vooraleer ze volop kunnen meedraaien. Maar Zambianen zijn heel fijne mensen om mee samen te werken. Ze zijn van nature heel behulpzaam en dat zorgt ervoor dat de werksfeer altijd goed zit.

Hoe is de politieke situatie in Zambia?

Momenteel zeer goed. In het verleden is er een tijd wat spanning geweest, maar nu hebben we al sinds enkele jaren een stabiel regime. Zambia is een constitutionele republiek die wordt geregeerd door een democratisch gekozen president. In tegenstelling tot enkele van onze buurlanden is er weinig corruptie. Zambia is een vredelievend en veilig land.

‘Mijn 944 S2 is nog volledig in originele staat.’
Nick Frangeskides

Wat is de voornaamste inkomstenbron van Zambia?

Dat is de mijnbouw. Koper en kobalt behoren tot de belangrijkste exportproducten van Zambia. Op de tweede plaats staat landbouw met ondermeer katoen, koffie en maïs. De economie van Zambia groeit, maar de bevolking groeit sneller waardoor er nog steeds heel wat mensen onder de armoedegrens leven. De overheid is volop bezig met het diversifiëren van de economie, maar er is nog veel werk aan de winkel. Zambia heeft veel potentieel op toeristisch vlak, maar we lijken er niet in te slagen om onszelf te verkopen in de landen waar de toeristen vandaan zouden moeten komen, met name de rijke, geïndustrialiseerde landen. We moeten opboksen tegen buurlanden zoals Namibië, Botswana en Zimbabwe die wél al een goed draaiende toeristensector hebben. Dat is niet makkelijk.

Je hebt een prachtige Porsche.

Het is een 944 S2 uit 1991, drie-deurs, coupé en handgeschakeld. Ik heb de auto pas sinds vorig jaar. Ik heb hem in Engeland gekocht. Dat is makkelijk, want dan staat het stuur meteen aan de juiste kant. De auto had echter geen airconditioning. In het warme klimaat hier kan je echter niet zonder. Die heb ik dan maar zelf geïnstalleerd. Er is geen Porschedealer in Zambia, dus als je een bijzondere auto zoals een Porsche koopt, is het handig als je zelf wat van automechanica afweet.

Dit is echter niet je eerste Porsche.

Nee, zeven jaar geleden had ik een Cayenne 4.5 Turbo S, een fantastische auto waar ik veel plezier aan had. Toch heb ik hem verkocht omdat de Porsche voor onderhoud telkens naar Zuid-Afrika moest. Dat werd te duur. Aan een klassieke Porsche kan ik zelf sleutelen, maar in een hedendaags model zit te veel high tech . Dat is werk voor specialisten. Zuid-Afrika is ook

95
PORSCHIST INTERVIEW

niet bij de deur. Ik had steeds een rit van 1500 kilometer voor de boeg. Na een tijdje ben je dat beu. Een ander probleem was de kwaliteit van de benzine. Die is in Zambia niet goed genoeg voor een luxe-auto zoals een Cayenne. Ik heb de Cayenne met pijn in het hart verkocht want ik reed er ontzettend graag mee. Als vervanging was ik aanvankelijk op zoek naar een Porsche 928 maar na wat vooronderzoek bleek ook die auto te complex om zelf te onderhouden. Dus werd het uiteindelijk de 944 en daar heb ik nog geen moment spijt van gehad. Drie maand geleden vond in Lusaka het jaarlijkse event voor vintage-auto’s plaats. Daaraan namen om en bij de 70 auto’s deel. Mijn 944 won de prijs van meest originele auto. De Porsche is namelijk nog volledig in originele staat.

Met uitzonderlijk van de airconditioning. Zelfs die is origineel, want het systeem dat ik geïnstalleerd heb, is het systeem dat in de auto zou gezeten hebben als hij bij de initiële aankoop wél met airco uitgerust geweest zou zijn. Het plaatje klopt dus nog steeds.

Hoe zijn de wegen in Zambia?

Van redelijk tot slecht. (lacht) Voor de wegen hier was mijn Cayenne veel beter geschikt. Als ik met mijn 944 op pad ben, rij ik dan ook altijd heel voorzichtig.

Is er toekomst voor de elektrische auto in Zambia?

Op dit moment is Zambia nog niet klaar voor elektrische auto’s, maar uiteindelijk zullen we ook op dat vlak de rest van de wereld moeten volgen. Er zijn ook voordelen aan verbonden. Ik heb je net verteld dat de kwaliteit van de benzine in Zambia niet optimaal is, maar elektriciteit is elektriciteit, daar zijn geen gradaties in. Er is ook sprake van dat elektrische auto’s belastingvrij zouden zijn. Dat zou uiteraard ook een bonus zijn. ♦

Bedankt voor het gesprek, Nick.

96
INTERVIEW PORSCHIST
WWW.VANESSER.COM 2000 ANTWERPEN - SCHUTTERSHOFSTRAAT 32 - INFO: 03-236 31 84 3500 HASSELT - KAPELSTRAAT 17 - INFO: 011-22 32 50
Trade in your current pair of headphones and save up to €200 on Beoplay EX, Beoplay HX or Beoplay H95. *The offer is valid through [29/02/24]. Other terms and conditions apply; talk to store employees to learn more. Beoplay H95 Tune into tomorrow Bang & Olufsen Antwerpen Riemstraat 22B - 2000 Antwerpen 03/288.91.08 - info@vanhavere.be Bang & Olufsen Kapellen Essenhoutstraat 52 - 2950 Kapellen 03/664.75.68 - info@vanhavere.be www.vanhavere.be

Speciale Porsche 911

pakt hoogterecord op hoogste vulkaan ter wereld.

l bijna zestig jaar drijft Porsche de iconische 911 tot het uiterste, zowel op het circuit als op de openbare weg. Met twee experimentele 911-sportwagens heeft Porsche nu een nieuw hoofdstuk bijgeschreven. De twee auto’s werden getest op plaatsen waar geen wegen zijn, waar de lucht ijl is, waar de temperatuur ver onder het vriespunt ligt en waar zelfs planten niet kunnen overleven. Oftewel: op de hoogste vulkaan ter wereld.

'Het was magisch om een 911 te bouwen die de wereld nog nooit eerder had gezien. We gingen in Chili tot aan de sterren en eraan voorbij.’

100 911 ON TOP OF THE WORLD PORSCHIST
911 ON TOP OF THE WORLD PORSCHIST
Ojos del Salado, Chili, hoogste actieve vulkaan ter wereld.

EEN NIEUW HOOGTERECORD

6.734 meter boven zeeniveau! Geen enkele auto is ooit hoger gegaan. Op 2 december 2023 vestigde autocoureur Romain Dumas, drievoudig Le Mans-winnaar, een nieuw wereldrecord op de top van de westelijke bergkam van de Ojos del Salado vulkaan in Chili, waarbij hij een sterk gemodificeerde Porsche 911 bestuurde die op eFuels reed. Temperaturen tot -30 graden Celsius en een lucht die tweemaal ijler is dan normaal, maakten van de tocht een ware beproeving voor mens en machine. Het team reed met de offroad-911 tot ze echt niet meer verder konden. Alleen ondoordringbare muren van sneeuw en ijs bij de top van de Ojos del Salado konden de 911 stoppen. De stunt bewees waartoe de experimentele 911’s in staat zijn. 'Vliegtuigen waren de enige machines ter wereld die hoger zijn gegaan dan wij vandaag op de vulkaan', aldus Romain Dumas, bestuurder van de 911 en leider van het team.

EXPERIMENTELE PORSCHES MET VERTROUWDE TECHNOLOGIE

De twee experimentele Porsches zijn gebouwd op basis van de huidige 911 Carrera 4S. De 331 kW (450 pk) sterke 3,0-liter zescilinder boxermotor bleef standaard en is gekoppeld aan een handgeschakelde 7-versnellingsbak. Met zijn robuuste en toch lichte chassis constructie, korte overhangende carrosserie en krachtige aandrijving heeft de 911 de beste kaarten om op extreme hoogten te overleven.

WARP-CONNECTOR

De twee experimentele auto’s zijn voorzien van een zogeheten Porsche Warp-Connector, die zijn oorsprong vindt in de autosport. Deze techniek maakt een verbinding tussen alle vier de wielen mogelijk, zodat de aslasten ook bij extreme torsie zo constant mogelijk blijven. Daardoor wordt een optimale tractie gegarandeerd. Daarnaast installeerden de ingenieurs handmatige differentieelsloten en een steer-by-wire-systeem. De modellen hebben een aangepaste carrosserie om ruimte te maken voor de 310 mm brede offroad-velgen en banden, en de neus is voorzien van een lier. De radiatoren zijn verplaatst van de neus naar het bovenste gedeelte van de achterzijde, om ze te beschermen tegen beschadiging op extreem terrein. Eén van de twee auto’s heeft de opvallende looks van de Porsche 963 LMDh-racer. Het kleurenschema van de tweede auto is ontworpen door het Style Porsche Team in Weissach.

NIEUWSGIERIG EN AMBITIEUS

'Meer dan dertig jaar geleden monteerde een team van Porsche-ingenieurs voor het eerst vierwielaandrijving in een Porsche 911 om de vraag ‘what if’ te beantwoorden. Ik ben erg trots dat deze nieuwsgierigheid en deze ambitie onze ontwikkelingsingenieurs nog steeds drijft om grenzen te verkennen en nieuwe ideeën uit te proberen', zegt Frank-Steffen Walliser (Head of PorscheMotorsport). 'Een project als dit maakt Porsche onderscheidend. We gingen in Chili tot aan de sterren en eraan voorbij. Ik hoop dat dit het begin is van nog meer avonturen'. ♦

103

Manthey Performance kit GT3

Vorige maand plaatsten we in Paal voor één van onze klanten een Manthey Performance kit op deze prachtige GT3 in de paint to sample kleur Birch Green.

De Manthey Performance Kit voor de Porsche 911 GT3 is een uitgebreid upgradepakket dat is ontworpen om de prestaties van deze al zeer indrukwekkende sportwagen nog te verbeteren.

Aerodynamica: De kit bevat een reeks aerodynamische onderdelen van koolstofvezel, waaronder een diffuser, achtervleugel en wielafdekkingen.

Wielophanging: De Manthey Performance Kit bevat ook een set op maat gemaakte KW Variant 3 schroefsets, die verstelbaar zijn en een betere wegligging en rijcomfort bieden.

Remmen: De auto wordt geleverd met staalomvlochten remleidingen, die de remprestaties van de auto helpen verbeteren.

Wielen en banden: De 911 GT3-kit wordt geleverd met een set lichtgewicht gesmede wielen, die het onafgeveerde gewicht verminderen en de wegligging van de auto verbeteren.

Interesse in de Manthey Performance kit? Neem contact met ons op via: roelof.severyns@pcp.porsche.be of 011 911 911 - keuze 3 - magazijn .

106
TEQUIPMENT PORSCHE
CHANGE YOUR SPARK, NOT YOUR FIRE. Keep your essence. De nieuwe Macan 4 Electric . Macan 4: Electric consumption combined in kWh/100 km: 21,1–17,9 (WLTP); electric range in km: 516–613 (WLTP) · 665–784 (WLTP city); CO₂ emissions combined in g/km: 0; status: 01/2024 Porsche Centre Paal De Weven 6 B-3583 Paal-Beringen +32 (0)11 911 911 info@pcp.porsche.be www.porschecentrepaal.be

Sleep Drift Repeat

Porsche Ice Experience.

Getuigenis van onze zaakvoerster die in januari meeging op Ice Force Pro in Finland.

De Porsche Ice Performance is echt een unieke ervaring. Alleen al de omgeving waarin dit plaatsvindt is adembenemend! De omkadering door Porsche is top: alles is tot in de puntjes geregeld en de hele staff is supertof en professioneel. Je wordt ter plaatse begeleid door ervaren Porsche coaches die je in geen tijd leren driften op steeds uitdagendere parcours.

Deze keer zaten we in de Ice Force Pro (niveau 3) waar de focus echt ligt op verschillende parcours en forest tracks. Optimale rijtijd dus. We reden met GT3 en Dakar wat echt top Porsches zijn om mee te driften. De winnaars van de challenge om zo weinig mogelijk vast te rijden in de sneeuw mochten zelfs driften met een heuse Porsche Cup Car.

Zelfs bij temperaturen van -25°C hebben we geen kou gehad. De wagens staan altijd mooi gepoetst en getankt klaar in een warme garage. En elke pauze werden we door de hostesses onthaald in een warme chalet met een hapje en een drankje.

Het was dus weer een unieke beleving en vooral in zeer leuk gezelschap want wij hebben de leukste klanten hier in Paal!

108
EXPERIENCE PORSCHE
Hilde Clijsters, zaakvoerder Porsche Centre Paal

Niveau 1: Ice Performance

Build driving safety. De Ice Performance training is jouw introductie tot de fascinerende wereld van winter sport op 4 wielen. Je leert met vertrouwen rijden en driften op spiegelgaldde oppervlakten – in theorie en in praktijk. Je vervolledigt uitdagende parcours en je doet je eerste ritten op de handling tracks.

Niveau 2: Ice Force

Unleash performance. In het Ice Force training level, geniet je van nog meer rijtijd achter het stuur. Je perfectioneert jouw skills op de limieten van de fisica en werkt met gewichtstransfer en laterale versnelling. Uitdagende rijgedeeltes en lange handling tracks vragen jouw volle concentratie – en bereiden jou voor op het volgende niveau.

Niveau 3: Ice Force Pro

Push the limits. Rijden, rijden, rijden – de Ice Force Pro training is sport op hoog niveau, zowel voor de chauffeur als voor de wagens. Op extra lange handling tracks en bosparcours, bouw je verder je vertrouwen en word je één met je sportwagen. Het maakt niet uit welk Porsche model en rijconcept je over sneeuw en ijs leidt.

We vlogen in deze prachtige jet van ASL group rechtstreeks tot in Kittila.

Wil je zelf ook eens in zo’n prachtige jet meevliegen. ASL vliegt in het zomerseizoen elke maandag en vrijdag vanuit Antwerpen naar Ibiza.

Meer informatie vind je op www.flyexecutive.be

Heb je zelf interesse in een driving experience van Porsche, neem dan zeker contact op met ons via marketing@pcp.porsche.be

EXPERT SCHROEYEN Everselkiezel 120 - 3550 Heusden-Zolder Tel: 011/42 55 48 - schroeyen@gmail.com www.schroeyen.be DE PERFECTE KEUKEN

Meet the team • Porsche Centre Paal

Werkzaam bij PCP sinds: 23-10-2023

Leeftijd: 25

Favoriete Porsche: B32

Hobby’s: Reizen, fotograferen met een analoge camera, 3D printen/designs.

Werkzaam bij PCP sinds: 02-11-2022

Leeftijd: 34

Favoriete Porsche: 964 en Carrera GT

Hobby’s: Tennis, fietsen en naar old timer en Porsche meetings gaan.

PCP TEAM PORSCHE

Werkzaam bij PCP sinds: 01-08-2022

Leeftijd: 29

Favoriete Porsche: 718 Spyder

Hobby’s: Fietsen.

Wij zoeken een nieuwe collega

Om onze werkplaats te ondersteunen zijn Jelte en Rob op zoek naar een extra technieker. Heb je minstens 3 jaar ervaring als technieker in de automobielsector en heb je affiniteit met luxewagens?

Solliciteer dan nu via info@pcp.porsche.be

111
Jens – Technieker Patrick – Technieker Glenn – Technieker

Met de haren in de wind de zomer tegemoet!

Bereid u voor op een mooie zomer met onze laatste 718 Boxster Style Edition modellen met thermische motor.

Frisse kleuren en harmonieuze contrastpakketten kenmerken deze prachtige Porsche.

Het volledig elektrisch bedienbare cabriodak van de 718 Boxster Style Edition draagt zowel gesloten als geopend de geborduurde 'Boxster' signatuur. Het cabriodak kan bij snelheden tot 50 km/u in slechts 12 seconden worden geopend en gesloten, zodat u optimaal kan genieten van de zon en de omgeving.

Wenst u graag meer informatie of een offerte op maat?

Contacteer dan ons verkoopteam via 011 911 911 of info@pcp.porsche.be om een afspraak in te plannen.

718 Boxster Style Edition (982)
113 Porsche
96,941*
718 Boxster Style Edition (982)
Porsche
* BTW aftrekbaar
€ 96,271*
Vermogen Modeljaar Buitenkleur Binnenkleuren en materiaal Kapkleur 220 kW / 300 PK 2024 Gentian Blue Metallic Lederpakket in Zwart Cabriokap Zwart Motor Transmissie Aandrijving Benzine PDK (automaat) Achterwielaandrijving Vermogen Modeljaar Buitenkleur Binnenkleuren en materiaal Kapkleur 220 kW / 300 PK 2024 Agate Grey Metallic Lederpakket in Zwart, sierstiksel in Crayon Cabriokap Zwart Motor Transmissie Aandrijving Benzine PDK (automaat) Achterwielaandrijving

Waarom uw droom nog langer parkeren?

Porsche Approved occassiewagens

Gegarandeerde passie.

Een Porsche blijft altijd een Porsche. Onze Porsche Approved occasievoertuigen zijn nog net zo opwindend als op de eerste dag. Ze ademen de passie waarmee we ze op 111 punten hebben getest. Ze laten uw hart sneller kloppen omdat we er met hart en ziel aan gewerkt hebben. En met onze Porsche Approved Garantie hoeft u zich geen zorgen te maken.

111-punten check up.

Dat maakt het verschil. Voor onze Porsche Approved occassievoertuigen gaan we een stap verder. Onze technici controleren aan de hand van een 111-punten checklist nauwgezet de staat en functionaliteit van het complete voertuig, alsmede de volledige documentatie en historie. Dit creëert meer dan alleen een bewijs van kwaliteit, het creëert vertrouwen en blijvende waarden.

Contacteer Porsche Centre Paal om een afspraak te maken: tel: 011/911 911 - De Weven 6 - B-3583 Paal-Beringen

Porsche Approved Garantie.

Elke gecertificeerde tweedehandswagen krijgt ten minste 12 maanden Porsche Approved Garantie en/of de bestaande garantie voor nieuwe auto's, alsmede Porsche Assistance. De Porsche Approved Garantie dekt alle onderdelen en biedt hetzelfde niveau van betrouwbaarheid als onze garantie voor nieuwe voertuigen. Porsche Assistance garandeert ondersteuning en mobiliteit in geval van pech, een ongeval of diefstal.

Porsche 911 Carrera 4 GTS (992) € 158.000*

Vermogen Kilometerstand Modeljaar 353 kW / 480 PK 10.900 km 2021

Buitenkleur Binnenkleuren en materiaal Agate Grey Metallic GTS interieurpakket

Motor Transmissie Aandrijving Benzine PDK (automaat) Vierwielaandrijving

Porsche Taycan 4 Cross Turismo € 114.000*

Vermogen Kilometerstand Modeljaar 350 kW

Buitenkleur Binnenkleuren en materiaal Jet Black Metallic Standaardinterieur Zwart

Motor Transmissie Aandrijving Elektrisch Automaat Vierwielaandrijving

Porsche Cayenne Platinum Edition € 113.500*

Vermogen Kilometerstand Modeljaar 250 kW / 340 PK 15.871 km 2023

Buitenkleur Binnenkleuren en materiaal Chromite Black Metal. Leder in standaard kleur, afgewerkt leder Zwart

Motor Transmissie Aandrijving Benzine Automaat Vierwielaandrijving

Porsche Taycan Sport Turismo € 101.500*

Vermogen Kilometerstand Modeljaar 350 kW / 476 PK 11.000 km 2023

Buitenkleur Binnenkleuren en materiaal Gentian Blue Metallic Volleder interieur Zwart

Motor Transmissie Aandrijving Elektrisch Automaat Achterwielaandrijving

115
APPROVED PORSCHE * BTW aftrekbaar
/ 476 PK 7.500 km 2023
INDIA Surf naar onze website www.porschist.be. U vindt er exclusief filmmateriaal over onderwerpen die in Porschist aan bod komen. Volg ons ook op Instagram #porschist_magazine BUENOS AIRES

JAMAICA OMAN

PORSCHIST WORLDWIDE

Mauritius • French Guiana • Uruguay • Cayman Islands • Marquesas Islands • Seychelles • Panama • Dubai • Kenya • Rio de Janeiro

India • Buenos Aires • Namibia • Vietnam • La Réunion • Iceland • Cambodia • Sydney • Mali • Costa Rica • Botswana • Hong Kong

Maldives • Bhutan • Vanuatu • Peru • Beijing • Las Vegas • Bolivia • Tanzania • Indonesia • Moscow • Myanmar • Congo • Caribbean

Colombia • Singapore • Mongolia • Iran • Cuba • Japan • New Zealand • Malawi • Oman • Chile & Easter Island • New Caledonia

South Africa • Svalbard • Ecuador & Galapagos • Tahiti • Ethiopia • Canada • Pakistan • Brunei & Borneo • Zimbabwe • Tibet • Mekong

Falklands • Nepal • Nicaragua • Sao Tome & Principe • Taiwan & Philippines • Outer Seychelles • Azores • Venice • Curaçao • Namibia

Jamaica • Jordan • Fiji • New York • Venezuela • Faroe Islands • Amritsar & Mumbai • Israel • Greenland • Zambia

COMING UP NEXT: Saudi Arabia

Cartoon pop-art met een heerlijk vrouwelijke touch.

e is jong, bloedmooi en heeft tonnen talent. Met haar cartooneske kunst verovert de Nederlandse Loes van Delft stormenderhand de wereld. Al meteen na haar afstuderen aan de kunstacademie in 2012 sleepte ze de Best Global Artist Award op de Amsterdamse International Art Fair in de wacht. Ze exposeert in gerenommeerde galerieën van Antwerpen en Barcelona tot Tapei en New York. Haar sprankelende, kleurrijke werken met speelse personages – een mix van realisme en surrealisme – laten niemand onberoerd.

KUNST PORSCHIST

We ontmoeten Loes thuis in Lanaken waar ze sinds enkele maanden woont. Op zoek naar een woning met plaats voor een groot atelier met veel daglicht belandde de jonge kunstenares in België. Loes is even ontwapenend als haar werken. Ze is een vat vol energie en emotie en de antwoorden op onze vragen rollen als vanzelf van haar lippen.

We veronderstellen dat je altijd al creatief bent geweest. Ja, ik was als kind altijd al aan het kribbelen en tekenen. Mijn ouders hebben me naar een montessorischool gestuurd. Daarvoor ben ik ze nog steeds dankbaar. Die is helemaal anders dan een klassieke school. Er wordt veel meer aandacht besteed aan de individuele interesses en talenten van een kind. Het principe is een beetje: ‘doe maar wat je zelf wil’ en dat vond ik heel fijn. Ik heb die vrijheid echt omarmd. Ik kon naar hartenlust verhaaltjes verzinnen en daar tekeningen bij maken. Het was de ideale voedingsbodem voor mijn creativiteit. Ik heb dan ook nooit een zoektocht gehad naar wat ik later wilde doen. Het was van meet af aan duidelijk dat mijn toekomst in kunst lag. De overstap naar de Sint-Lucas kunstacademie in Boxtel bij Eindhoven was een logisch vervolg.

Hoe is jouw karakteristieke stijl ontstaan?

Ik vond de wereld altijd grijs en donker en was steeds met poppetjes zoals Pokémon en SpongeBob bezig, want die waren schattig en hadden een leuke wereld. Dat vond ik veel interessanter dan mensen en het echte leven. Van daaruit zijn mijn figuren organisch gegroeid. Ik hou ervan om een imaginaire, kleurrijke wereld te creëeren. Pjipje – het wezentje met één groot oog en één klein en dikke wenk brauwen - is mijn hoofdpersonage geworden. Die komt in mijn meeste werken voor en is mijn signatuur.

119
" On My Way " • 120 x 160 cm • acrylic on flemish linen • 2023

Wie is Pjipje?

Dat moet de toeschouwer maar zelf invullen. Ik ben allergisch voor hokjes. Pjipje is wat de kijker ervan maakt. Sommigen zien er een konijntje in, anderen een aapje, weer anderen een muisje, enzovoort. Als ik ga zeggen wat het moet zijn, dan ontkracht dat de magie.

Pjipje is een bijzondere naam. Waar komt die vandaan?

Die heb ik via mijn neefje. Hij had een knuffel die hij Pjipje noemde. Dat vond ik een superoriginele naam en toen ik hem googelde en ontdekte dat de naam nog niet bestond, heb ik hem meteen wereldwijd gedeponeerd.

'Eens ik aan het schilderen ben, komt de inspiratie vanzelf. Ik denk daar niet veel bij na.’
120
van Delft KUNST PORSCHIST
Loes
" Driving to you, Bobby Lou " • 100 x 120 cm • acrylic and graffiti on flemish linen • 2024

Vertegenwoordigen jouw werken wie je bent? Als we afgaan op het gevoel dat jouw werken bij ons opwekken dan komen eigenschappen zoals speels, uitbundig, vrolijk, een beetje chaotisch, spontaan, expressief en positief bij ons op. Wow, ik ben onder de indruk. Ik sluit mij daar helemaal bij aan. Hoewel dat laatste niet altijd waar is. Ik sta meestal positief in het leven, maar soms wordt het me ook allemaal te veel. Dan ben ik boos, teleurgesteld of verdrietig. Dat zie je dan ook in mijn werken. Aan de mimiek van de figuren of aan de gebruikte kleuren. Wat je maakt, komt nu eenmaal uit jezelf. Ik ben heel emotioneel. Ik kan heel blij zijn, maar ook heel verdrietig en wat ik voel, vertaal ik altijd naar kunst. Bij mijn Ecolinetekeningen plaats ik korte teksten of kleine gedichtjes. Dan is het sowieso duidelijk of ik helemaal happy , razend verliefd of intens verdrietig ben. Picasso zei ooit dat elk kunstwerk een deeltje van je levensdagboek is, en zo is het ook.

Hoe komen jouw werken tot stand?

Ik maak altijd eerst een schets zodat ik weet wat ik ongeveer ga maken. Het wordt dan altijd nog wel iets anders, maar dan heb ik een richtlijn. Eens ik aan het schilderen ben, komt de inspiratie vanzelf. Ik denk daar niet veel bij na. Het is een natuurlijk proces. Het gebeurt gewoon. Een soort magie.

121
" I Am A Victim Of Myself " • 42 x 30 cm • ecoline and marker on handmade paper
• 2016

Met welke materialen werk je?

Voor schilderijen gebruik ik altijd acrylverf. Ik wil dat mijn werken zo vlak mogelijk zijn, zodat je niets meer van de structuur van het doek ziet. Daarvoor gebruik ik heel veel lagen en die hebben droogtijd nodig. Dan is acryl ideaal. Die vele lagen zorgen er ook voor dat de kleuren heel intens zijn en als het ware van het doek spatten. Voor mijn tekeningen gebruik ik Ecoline, een vloeibare aquarelverf. Die verf vraagt een heel andere techniek. Met acrylverf moet je heel secuur werken, met Ecoline moet je als het ware de verf laten betijen. Ik vind het altijd verrassend hoe je gewoon door van materiaal te veranderen kunstwerken met een totaal andere look kan maken. Ik maak ook graag grote werken. Ik vind hoe groter het werk is, hoe meer het binnenkomt. Ik heb onlangs voor een art collector uit Singapore twee werken gemaakt en die moesten allebei twee meter lang zijn. Dat vond ik geweldig. Dan vertelt het ook echt een verhaal. Ondertussen heb ik eigenlijk al op zowat alles geschilderd: skateboards, flessen, kleding, borden… you name it . Onlangs heb ik zelfs een klassieke Devinci-auto onder handen genomen. Dat was wel heel bijzonder.

Je houdt niet van hokjes, maar hoe benoem je zelf jouw kunst?

Vaak zegt men graffiti art , maar daar ben ik het niet mee eens. Graffiti: dat is met brede lijnen en spuitbussen. Mijn lijnwerk is zo herkenbaar en verfijnd dat het absoluut niet onder die noemer valt. Ik noem het zelf cartoon pop art with a feminine touch . Ik hou van ronde lijnen en organische figuren. Ik denk dat je wel kan zien dat mijn werken door een vrouw gemaakt zijn. Soms zegt een galerie wel eens dat het minder girly mag en dan maak ik even iets anders. Dat vind ik prima.

‘Picasso zei ooit dat elk kunstwerk een deeltje van je levensdagboek is, en zo is het ook.’

Je werkt ook regelmatig in opdracht. Je hebt al ontwerpen gemaakt voor Heineken, M.A.C. Cosmetics, Tommy Hilfiger, HP, het horlogemerk Franck Muller … Dat zijn geen kleine namen.

Nee, daar heb ik geluk in. Ik hou van die samenwerkingen. Zo’n kruisbestuivingen leiden altijd tot geweldige dingen. Interactie is een pluspunt. Ik vind het ook een goede zaak dat kunst steeds meer gewaardeerd en genormaliseerd wordt. Het is niet meer die aparte, verheven wereld. Die nieuwe insteek wil ik zo veel mogelijk stimuleren.

Het verbaast ons dat je niet met een agent werkt en dat we jou direct persoonlijk konden benaderen.

Ik wil geen commercieel product zijn, maar mijn eigen ding doen op mijn eigen tempo. In het begin was het wel moeilijk om me kenbaar te maken. Ik schreef ontelbare galerieën aan, maar kreeg geen reactie. Tot mijn vader zei: ‘We gaan dit anders aanpakken. We laden al jouw werken in een bestelbus en rijden naar Amsterdam.’ Al bij de eerste galerie had ik prijs en mocht ik mijn werk exposeren. En ik maak ook veel gebruik van social media, de ideale manier om te laten zien waar ik mee bezig ben en ik bereik er meteen mensen vanover heel de wereld mee.

122
KUNST PORSCHIST
123
Gallery in
• solo-expositie • 2023
Louise
Durbuy

Welke projecten liggen er momenteel in het verschiet?

Van 30 maart tot 20 april vindt er een solo-expositie van me in kunstgalerie Très Art in Breda plaats. Die ben ik volop aan het voorbereiden. Op 1 april - precies op mijn verjaardag - brengt Uitgeverij Komma een kunstboek van me uit waarin een overzicht staat van de schilderijen, tekeningen en objecten die ik de laatste tien jaar gemaakt heb. Een hele eer. En er komt een tweede samenwerking met het Zwitserse horlogemerk Franck Muller. Ik heb voor een limited edition van 50 stuks de wijzerplaat onder handen genomen, en dat ontwerp werd zo lovend onthaald dat er nu veel vraag is naar een soortgelijk model voor vrouwen.

Een laatste vraag: heb je een bepaald beeld voor ogen waar je verder naartoe wil evolueren of laat je het gewoon op zijn beloop?

Ik heb ondertussen geleerd en gezien dat wat je ook plant of bedenkt, altijd toch anders loopt in het leven. Wat er moet komen, komt er op het moment dat het moet komen. Daar heb je weinig invloed op. Ik denk dat het leven al voor je uitgestippeld is. Het leven bepaalt zelf wat er op je pad komt. Is het iets positiefs dan is het genieten en is het iets negatiefs dan laat dat je groeien. Ik geloof dat we hier op aarde zijn om lessen te leren en om te groeien. Als alles altijd maar goed gaat, dan kom je nooit uit je comfortzone en ga je je nooit verder ontwikkelen. Without rain no flowers. En zo moet je soms zes stappen terugzetten om er zeven vooruit te gaan. Dat is de kunst van het leven.

Dat vinden we een prachtige afsluiter van het gesprek. Met het idee ‘niet geschoten is altijd mis’ vragen we Loes of ze zin heeft om een cover voor Porschist te maken. Het magazine bestaat 20 jaar en we willen graag 'knallen'. De ogen van Loes beginnen nog meer te stralen dan ze al deden. ‘Wow, te gek!’, antwoordt ze meteen laaiend enthousiast. ‘Geef maar aan wat jullie precies willen.’ Met wat appjes over en weer heeft Loes drie dagen later de cover helemaal klaar. Zo makkelijk en snel gaat dat bij haar. En wat zijn we blij met het resultaat! Duizendmaal dank, Loes! Dit is een cover om in te kaderen. ♦

124
KUNST PORSCHIST
Hand painted 8,5 inch skateboards deks • acrylic on wood
‘Color Dreams’ Franck Muller Vanguard™ Limited Edition www.loesvandelft.com #loesvandelft
Jasje beschilderd voor J Balvin (bekende Colombiaanse reggaetonartiest en zanger) • leather paint on leather
www.augustijnskeukens.be Wuustwezel I Kalmthoutsesteenweg 193 I 03 669 60 84 Aartselaar I Kontichsesteenweg 35 I 03 877 96 00

Het aaibaarheidsgehalte van vleermuizen.

In dit nummer maakt u kennis met enkele van de weergaloze natuurparken die Zambia rijk is. Rijk, jawel, ze leveren een bijdrage tot de Zambiaanse economie, of ze zouden dat kunnen doen. In feite is het land straatarm. Dat was het al in 1964 toen de Britten het land, toen nog Noord-Rhodesië, verlieten. Alleen is de armoede er schrijnender dan toen. Vandaag moeten ruim 20 miljoen magen worden gevuld, een verdubbeling sinds de Union Jack in Lusaka gestreken werd.

Tekst: Paul Muys

OVER PAUL MUYS

• geboren in Antwerpen op 21/11/1945

• germanist

• gewezen anchor en reportagemaker voor BRT-Panorama

• gewezen woordvoerder Solvay

• sinds 2005 zelfstandig communicatieconsulent

• occasioneel reisleider (vooral Azië)

Behalve de koperproductie en wat landbouw is er niet echt veel dat kan helpen om die situatie te verbeteren, zo lijkt het toch. Gelukkig zijn er nog andere natuurlijke hulpbronnen.

Het zou wel eens een zekere David Lloyd (1940-2011) kunnen zijn, een voormalige koloniale ambtenaar, die achteraf bekeken echt tot de ontwikkeling van het land heeft bijgedragen. Deze Lloyd moet een verwoede jager op groot wild geweest. Op het internet vind je zijn foto waarop hij poseert, gehurkt bij een net gevelde olifant. Wanneer en hoe hij tot inkeer is gekomen is niet bekend, maar hij werd op latere leeftijd een overtuigde en hardnekkige natuurbeschermer. Zijn energie stak hij vooral in de redding van Kasanka, een verloederd wildreservaat waarvan hij het eerste met privémiddelen gefinancierde nationaal park van Zambia wist te maken. Dat park is met zijn 390 vierkante kilometer een van de kleinere nationale parken. Toen Lloyd het in 1985 bezocht hoorde hij geweerschoten in de verte. Hij concludeerde dat er nog genoeg wild leefde om stropers te lokken en dat er dus nog wel een en ander te redden viel. Lloyd ging samenwerken met locals en zette met zijn eigen middelen een trust op die geld inzamelde bij de voorlopig nog schaarse toeristen.

126 PAUL MUYS PORSCHIST

MANUFACTURE

Classic Power Reserve Big Date

BEYOND

CONVENTIONS

Antwerpen : TenSen Juweliers - Geel : Huybrechts Juweliers

Lanaken : Caenen Juwelier - Zoersel : Juwelier Christiaan Picard

porsche design

Follow Your Vision. PATRICK DEMPSEY WEARING THE P'8970 SUNGLASSES.

PORSCHIST PAUL MUYS

Na drie jaar bleek het Departement Nationale Parken in Lusaka onder de indruk van het geleverde werk en vertrouwde het beheer van het park aan de trust toe. Vandaag is Kasanka in zijn oude glorie hersteld. Het is opnieuw een zeer rijk wildpark, met riviertjes, watervallen en meren, bossen, moerassen, grasland en een rijke fauna. Het ging natuurlijk niet vanzelf, maar de beloning was groot. Er zijn in Kasanka 114 verschillende zoogdieren waargenomen, inclusief olifanten, nijlpaarden, buffels en zebra’s én ook soorten die de trust met succes in het gebied heeft uitgezet. Voorts zomaar even 471 vogelsoorten.

Een van de opmerkelijkste dieren hier is de vliegende hond, een soort vleermuis. Dat is uiteraard geen vogel, het is één van die 114. Nu, wie in de herfst hierheen komt, kan de vliegende honden zeker van nabij leren kennen. Dan komen ze van heinde en verre aangefladderd, letterlijk met honderdduizenden (er is ook sprake van één of zelfs meerdere miljoenen) vleermuizen of vliegende honden. Die kleine zoogdieren hebben een vleugelwijdte tot één meter en wegen hooguit 350 gram. Hun aaibaarheidsgehalte is niet echt hoog, al lijken ze best sympathiek. Ze zijn verzot op de enorme diversiteit aan wilde vruchten die daar in het moerassige Kasanka weelderig groeien. De beestjes komen uit alle hoeken van Afrika. In één etmaal eten ze tot tweemaal hun lichaamsgewicht op. Wie doet het hen na? Met hun mest verspreiden ze zaadjes over uitgestrekte gebieden in Afrika en houden zo de natuur mee in stand. Veel is er over deze vliegende honden nog niet geweten, hoeveel er zo zijn, waar ze vandaan komen of waarnaar ze terugkeren. De beestjes zijn in elk geval geen stilzitters: ze zien niet op tegen afstanden van vele honderden, zelfs duizenden kilometers, naar Congo bijvoorbeeld en naar Soedan. Elk diertje heeft zijn eigen geur en stoot een eigen geluid uit, waardoor de moeder haar jongen kan terugvinden onder de wriemelende massa soortgenoten.

Voor de waarnemers, en hun aantal neemt snel toe, bieden die zwermen van vele tienduizenden dieren een wonderlijk schouwspel. Zambia is de behoeder van dit wereldwonder, waarvan het hoopt dat Unesco het de status van World Heritage Site wil verlenen. Die strijd is nog niet gewonnen want het natuurfenomeen wordt bedreigd. Er zijn er die met een begerig oog naar al die tropische weelde en het kostbare hout kijken. Anderen willen grote gebieden in de directe omgeving van het park voorbereiden op grootschalige, industriële landbouw. Zo zijn recent al flinke lappen grond in de onmiddellijke nabijheid illegaal ontbost. Een Tanzaniaans bedrijf zou 7000 hectaren oerwoud willen opruimen, voor soyateelt notabene. Water van een rivier die Kasanka bevloeit zou voor de landbouw worden afgeleid. Het zou voor de vliegende honden een zware, onoverkomelijke klap zijn. Het Zambiaanse Hooggerechtshof heeft nu deze illegale activiteit een halt toegeroepen. Of hiermee alle gevaar geweken is blijft afwachten, maar dit natuurwonder in stand houden zou op termijn wel eens een prima investering kunnen zijn. ♦

129
Edward David Mortimer Lloyd

DRIVER'S SELECTION

TURBO NO. 1 - REVERSIBLE JACKET

WAP350XXX0RTN1

Prijs btw incl. € 304,02

TURBO NO. 1 - REVERSIBLE WOMEN'S JACKET

WAP352XXX0RTN1

Prijs btw incl. € 304,02

130
PORSCHE

TURBO NO. 1 - COLLECTOR'S ESPRESSO CUP NR. 6

WAP0500140STRB

Prijs btw incl. € 25,42

TURBO NO. 1 - COLLECTOR'S CUP NR. 6

WAP0500130STRB

Prijs btw incl. € 32,54

THERMAL MUG TURBONIT

WAP0504020RTHB

Prijs btw incl. € 50,84

CREST KEYRING PEPITA SALLY – LTD. WAP0503590RPEP

Prijs btw incl. € 39,65

WAP0400110RCRS

Prijs btw incl.

61,00

131
PLAYMOBIL PORSCHE 911 CARRERA RS 2.7 - OFFROAD

DRIVER'S SELECTION

COVER GOLF CLUB DRIVER

MARTINI RACING

WAP0600060RCGS

Prijs btw incl. € 110,84

HARD CASE TROLLEY S MARTINI RACING®

WAP0354010R00S

Prijs btw incl. € 304,02

ROADSTER HARDCASE BUSINESS TROLLEY S, BLACK METALLIC WAP0350220RRHC

Prijs btw incl. € 655,84

ROADSTER HARDCASE TROLLEY M, GREY METALLIC WAP0350260RRHC

Prijs btw incl. € 655,84

132
PORSCHE
133
PORSCHE 911 GT3 R (992) 1:18 – LTD. WAP0212740RGT3 Prijs btw incl. € 324,36 PORSCHE 911 DAKAR (992) 1:43 – LTD. WAP0200050SDAK Prijs btw incl. € 80,33 PORSCHE 911 CARRERA RS 3.8 (964) "MIRAGE„ 1:18 – LTD. WAP0211850R964 Prijs btw incl. € 324,36 PORSCHE 911 GT1‘98 1:12 – LTD. WAP0230100PLM4 Prijs btw incl. € 710,74

VERANTWOORDELIJKE UITGEVER: Sven Hoyaux • Bergendreef 2a • 2970 Schilde •  0475/66 40 41

HOOFDREDACTIE - CONCEPT - REALISATIE: Sven Hoyaux • info@porschist.be

REDACTEURS: Kathleen Van Bremdt, Paul Muys

VORMGEVING: Patrick Cortois, patrick@porschist.be

FOTOGRAFIE: Kathleen Van Bremdt, Sven Hoyaux

RECLAMEREGIE: Sven Hoyaux • info@porschist.be I DRUK: EVM print I WEBSITE: Taurus & Eagle

ABONNEMENTEN: info@porschist.be

Niets

•  0475/66 40 41 • € 60 voor 4 nummers • IBAN: BE86 733045795750 • BIC: KREDBEBB

134
VOLGENDE PORSCHIST
uit deze uitgave mag zonder voorafgaande toestemming van de uitgever overgenomen worden. De uitgever is op geen enkele wijze verantwoordelijk voor aangeleverd advertentiemateriaal.
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.