Page 18

18

Porsliinikaupasta Antti Airioksi – KAUPPAA JO 100 VUOTTA

Toimitusjohtajaa Mika Sivusesta ei pitänyt tulla. Hän oli opiskellut metsätalousteknikoksi, prosessi-insinööriksi ja työskenteli hankintapäällikkönä. Elämällä oli kuitenkin toisenlaiset kuviot odottamassa. Kun Sivusen isä, Antti Airio Oy:n toimitusjohtaja menehtyi 1990-luvun lopulla, erinäisten hankalienkin vaiheiden jälkeen Sivunen puki päälleen isänsä saappaat ja ryhtyi työhön. Siinä vaiheessa avovaimo Kati Kulmala oli jo Airion palkkalistoilla. Perheyritys sai uuden sukupolven. Nyt Airio viettää 100-vuotisjuhlavuottaan.

TEKSTI: ELINA WALLIN, KUVA: ALEKSI RIMPILÄINEN

Nähdään Airionkulmassa! Jo paikkana Airionkulma on yhtä itsestään selvä kuin Helsingissä Kolmen sepän patsas tai Stokkan kellon alunen. Eikä se ihme olekaan, onhan Antti Airio Oy sijainnut nykyisellä paikallaan jo 86 vuotta sitten ja nykykiinteistössä sen rakentamisesta lähtien eli vuodesta 1961, jolloin koko rakennus sai nimekseen Airionkulma. Antti Airio perusti liikkeensä kuitenkin jo paljon varhemmin. Vuonna 1919 Porin lasi- ja porsliinikauppa sijaitsi Yrjönkatu 2:ssa eli talossa, jossa nykyisin toimii muun muassa Satakunnan Syöpäyhdistys. – Valikoima on tietysti muuttunut, vaikka onhan edelleen meidän yksi myydyimmistä tuoteryhmistä juuri keittiötarvikkeet, Mika Sivunen kertoo. Nykyisin valikoimassa on keittiötarvikkeiden, kattaus- ja leivontatuotteiden sekä astioiden ja lelujen lisäksi myös sisustustuotteita. Vanhat kuvat kertovat paljon: – Näissä näkyy, että valaisimia on myyty pitkään, niitä taisi olla vielä 1990-luvullakin, esittelee Kati Kulmala. Kuvista näkee maailman muutoksen: – Tässäkin on korkealle katonrajaan erilaisia maitokannuja. Ei koko tonkkaa voinut pöytään nostaa, toisin kuin maitotölkit nykyisin. Markkinan muutos näkyy myös trendeissä: – Paljon mekin seuraamme television ja blogien esiintuomia tarvikkeita. Leivontatuotteet ovat viime vuosina olleet valtavan suosittuja. Toisaalta sitten taas meidän hyllystämme löytyy ainoana Suomessa vuosia markkinoilla ollut Börner raastin. Pitää siis olla

aina uutta, mutta joistain kestosuosikeistakin pitää pitää kiinni, Kati ja Mika sanovat toisiaan täydentäen. Kesäaikaan juhlakaudella hankitaan paljon lahjoja elämän suuriin hetkiin. Kati muistaakin kesken kaiken erään tärkeän muiston ajalta ennen hänen tuloaan Airion perheeseen: – Nyt tuli mieleeni, että sain ylioppilaslahjaksi Arabian Harlekin Goldia. Niitä tultiin äidin kanssa ostamaan Airiolta. Enpä silloin olisi osannut ajatella seisovani täällä tiskin takana muutamien vuosien kuluttua. Muisto pulpautti myös jutun kirjoittajan mieleen juuri ylioppilaslahja-astiaston: Arabian Poeticaa, Airiolta, kuinkas muuten!

Laaja toimittajaverkosto takaa myös onnistuneet yrityslahjat Keskustelu polveilee historiasta nykypäivään. Selvästi voi aistia, että historia ei ole Katille ja Mikalle taakka. – Kyllä se sykähdyttää, että omalla perheyrityksellä on pitkä historia. Ja sekin, että siitä on arjessa konkreettisia todisteita, kuten Antin aikainen sohvakalusto meillä kotona, Mika kertoo. Pitkä historia ja hyvin hoidetut suhteet niin asiakkaaseen kuin toimittajaverkostoonkin helpottavat arkea. – Meiltä hankitaan paljon yrityksiin ihan käyttöastioita, mutta merkittävä osuus on myös erilaisilla merkkipäivämuistamisilla sekä kansainvälisten yritysten hankkimilla kotimaisilla lahjoilla. Sen on kyllä huomannut, että se on nykyään hyvin tärkeää, missä tuote on suunniteltu ja valmistettu, Mika sanoo. – Ja sitten tietysti puoli ruokaa on se, että lahja

paketoidaan kauniisti. Osa asiakkaista kysyy kauppaa tehdessä paketoinnin lisähintaa. Meillä paketointi kuuluu ilman muuta palveluun, Kati muistuttaa. Mika jatkaa vielä yrityshankinnoilla. – Meillä on myös hyvät suhteet suoraan tehtaisiin. Näin ollen myös isompien erien tilaukset saadaan järkeviin hintoihin, kun asioista neuvotellaan, hän muistuttaa.

Tuotteiden elinkaari ja ekologisuus Nykypäivän myyntistrategia on lähellä sitä, että myy, myy ja myy. Tietysti määrät ovat tärkeitä Airiollakin, mutta tärkeä asia on myös ekologisuus. – Kun perustimme Antin Lelumaan valitsimme kestävät, turvalliset ja ekologiset puulelut valikoimaan, muovia halusimme mahdollisimman vähän. Tämä tapahtui jo kauan ennen kuin muovien haitoista leluissa alettiin puhua, Mika kertoo. – Samoin lähes kaikki lasten astiastot ovat joko posliinia tai bambua, hän jatkaa. – Itselleni lempiaihe on veitset. Meillä kaikilla veitsillä on pitkät takuut ja ne saa helposti teroitettua uudelleen. Kyllä se on äärimmäisen tärkeää, että tarvikkeilla on pitkä käyttöikä, Kati sanoo. Myös materiaalit ovat hyvin kehittyneitä nykyisin. Näin ollen oikein hoidettuna tuote kestää ja kestää. Juuri ehkäpä tähänkin arvoon liittyen Antti Airio Oy:n juhlavuoden tuotteet ovat pitkäikäisiä: Opan valmistama juhlavuoden kattilasarja, Lasi-Kostamon juhlavuoden lintu ja Kylvö Designin taidelasiesineet. Juhlavuoden kunniaksi on valmistettu myös kahvi ja suklaa. Laatu edellä siis kohti tulevaa.

Profile for Porin Yrittäjät

PYRY 3/2019  

Porin Yrittäjien jäsenlehti 3/2019

PYRY 3/2019  

Porin Yrittäjien jäsenlehti 3/2019

Advertisement