Page 1

Pohjanma an kautta 2011

fi

Etel채-Pohjanmaa Pohjanmaa


Sisällys

Sisällys

Sisällysluettelo 4-6

Matkailureitit

35 Järvi-Pohjanmaa

7

Pohjanmaan valtias -peli, kokouspalvelut

35 - 37 Alajärvi, Soini, Vimpeli, Evijärvi

8 8

Etelä-Pohjanmaa

38

Lappajärvi

Seinäjoen kaupunkiseutu

39

Pohjanmaa

8 - 19

Seinäjoki

40

Vaasan seutu

20 - 21 Ilmajoki

40 - 43 Vaasa, Mustasaari

22 - 24 Jalasjärvi

44

Merenkurkku

25

45

Maalahti, Korsnäs

Kurikka

26 - 27 Kauhava

46 - 47 Isokyrö, Vähäkyrö, Laihia

28 - 29 Lapua

48

3 Kaupunkia ja 7 Sillan Saaristo

30

Alavus, Kuortane

49

Närpiö

31

Töysä, Ähtäri

50

Kaskinen

32

Suupohja

51

Kristiinankaupunki

32 - 33 Kauhajoki 34

2

Teuva, Isojoki


Johdanto Johdanto

Pirätä Pohjanmaalla – luvassa omintakeisia elämyksiä! Pohjanmaalta löytyy jokaiselle jotakin. On lakeutta, vehreyttä, ikiaikaisia jokia ja kimaltelevia järviä. Suolantuoksuinen, karun kaunis rannikkomme salpaa hengen. Osa Merenkurkun saaristoa onkin saanut UNESCOn maailman luonnonperintökohteen arvon – ainoana Suomessa! Toki meiltä löytyy myös menoa ja meininkiä! Lapsiperheitä viehättävät huvipuistot, vesipuistot, kylpylät, eläinpuisto, lasten teatteri ja liikunnalliset aktiviteetit. Shoppailijaa kutsuvat Suomen suurin kyläkauppa

ja kaupunkikeskusten ostosmahdollisuudet. Nauti hyvästä näyttämötaiteesta kahdella kielellä tai kiertele viehättävien pikkukaupunkiemme historiallisissa ympäristöissä. Varsinkin kesäaikaan on tarjolla runsaasti musiikkitapahtumia ja kesäjuhlia. Löylyttele mitä erikoisimmissa saunoissa Siirrettävien Saunojen Kokoontumisajoissa tai fiilistele mennyttä aikaa Wanahan Ajan Päiwillä. Tutkimusmatkailua voi harrastaa myös lukuisissa museoissa ja taidenäyttelyissä. Ja jalalla voi

pistää koreasti lavatansseissa tai tangojuhlilla. Suupohja, Suomenselkä ja saaristo ovat ihanteellisia luontomatkailijan kohteita vaellusreitteineen. Lisää oivallisia tutustumiskohteita löydät tämän esitteen sivuilta. Tutustu tarjouksiimme osoitteessa www.gofinland.fi/pohjanmaankautta. Tule siis sinäkin hakemaan omintakeisia elämyksiä moni-ilmeiseltä Pohjanmaalta! Tervetuloa!

Raastuvankatu 30 65100 Vaasa Puh. (06) 325 1125 office@botniatourist.com www.pohjanmaanmatkailu.fi www.matkailupohjanmaa.fi

Valtionkatu 1, Matkakeskus 60100 Seinäjoki Puh. (06) 420 9090 matkailu@epmatkailu.fi www.epmatkailu.fi

Nämä ja paljon muuta osoitteesta •

www.gofinland.fi/pohjanmaankautta

3


Kartta ja reitit

Lapsiperheen suviseikkailu

1

Nalleperhettä tervehtimässä Ähtärissä Ähtärin Eläinpuistossa aika kuluu leppoisasti seuraten eläinten touhuja. www.ahtarinelainpuisto.fi (s. 31)

2

Sokkeloita ja Shoppailua Tuurissa Tuurissa voi seikkailla LabyrinttiMaailmassa ja pelata Fantasy Minigolf -radalla. Heinäkuussa hurvitellaan Miljoona Tivolissa. Shoppaile Suomen suurimmassa kyläkaupassa ja muissa Tuurin liikkeissä. (s. 31)

3

4

5

6

Jätskiä ja sporttiseikkailuja Kuortaneella Maistele herkkujäätelöä Kuortaneen Virtalassa! www.wirtalanjaatelo.fi. Vauhtia ja kivaa tekemistä koko perheelle Sport & Fun -liikunta- ja vauhtimaailmassa! (s. 30)

Mustasaari 1

Alahä

Vaasa

6

5

Härmän Satumaisia Elämyksiä Härmässä PowerLand-huvipuiston laitteiden joukosta löytyy jokaiselle jotakin ja PowerParkin Satumaa tarjoaa paljon tekemistä perheen pienimmille. (s. 26)

13

Maalahti

7

Ilmajoki 7

Elämyslomalle Vaasaan Huvipuisto Wasalandia on ehdoton koko perheen hauskanpitopaikka monipuolisine laitteineen. Kylpylä Tropiclandiassa perheen vesipedot pääsevät irti. (s. 40)

Merenkurkun saaristo lumoaa Merenkurkun saaristo on Suomen ainut UNESCO:n luonnonperintökohde. Tutustu saaristoon tekemällä melontaretki. www.merenkurkku.fi (s. 44) Kalastus on suosittu harrastus Merenkurkussa, haukiparatiisissa, ympäri vuoden. (s. 42)

2

3

4

Vaasan Golf Vaasan Kråklundin golfkentällä on pelattu jo yli 40 vuotta! 27-reikäiseksi kenttä laajeni kesällä 2006. www.vaasangolf.fi Lauhanvuoren luontoon Kauhajoella Noin 230 metrin korkeuteen kohoava Lauhanvuori tarjoaa erinomaiset päiväretkeilyyn soveltuvat patikointimaastot. www.luontoon.fi. Lauhanvuoren rinteillä sijaitsee hyvistä palveluista tunnettuja yrityksiä. www.lauha.fi (s. 33)

Iso

Laihia 14

Matka menneeseen Stundarsissa Stundarsin ulkoilmamuseon alueella on taidetyöpajoja, kauppa, kahvila sekä ravintola. (s. 43)

6

Kurikka (Jurva)

Aktiivilomailijalle

1

9

15

2

3

2 1

Teuva

Kaskinen

4

Kauhajoki Kristiinankaupunki 3

Lauhavuori, Isojoki


4

11

4

Lappajärvelle virkistymään Meteoriittijärven rannalle sijoittuva Kylpylä Kivitippu tarjoaa virkistystä monella tapaa. (s. 38)

5

Kuortaneella kuntoon Taivas kattona liikkumisen ilolle! Kuortaneen Urheiluopiston palvelut tyydyttävät varmasti vaativimmankin kuntoilijan tarpeet. KuortaneGolfin 9-reikäinen kenttä sijoittuu idylliseen pohjalaiseen maisemaan. (s. 30)

6

Ähtärissä golfataan ja kalastetaan Ähtärin matkailukeskuksen järvimaisemissa ja hyvien palvelujen äärellä sijaitseva golfkenttä sopii niin aloittelijoille kuin kokeneemmille golfaajille. www.ahtaringolf.fi

Ylihärmä

okyrö

12

Lapua

10

9

Seinäjoki 8

Lappajärvi

Kauhava

5

Jalasjärvi

Tutustu Suomenselän vaihtelevaan maastoon vaeltaen ja hiihtäen tai vauhdikkaammin moottorikelkalla tai mönkijällä. Maastoon pääset myös ratsastaen. Nauti liikunnasta Ähtärissä! www.ahtari.fi/matkailu. (s. 31)

Soini 8

7

Kuortane Töysä (Tuuri) Ähtäri

5

Ähtärin vesistöt ovat puhtaita ja kalarikkaita. Uistele järvillä tai narraa lohia jokien partaalla. Talvikalastusta pilkkien voi kokeilla ihan kuka vaan ilman lupia.

Alajärvi

3

1

2

Kartta ja reitit

ärmä

4

8

6 9

Seinäjoella nautitaan luonnosta Aivan Seinäjoen keskustan tuntumassa on monia erinomaisia kohteita kuntoilijoille ja retkeilijöille, mm. Suomen pisin melottava luontopolku sekä esteetön kuntoreitti. Golfareita kutsuu tasokas Ruuhikoskigolf. (s. 14) Soinissa liikutaan siniveristen tapaan Soinin luonto on karun kaunista ja suorastaan siniveristä: Kuninkaanpuisto, Kuninkaanpolku ja Arpaisten reitti kutsuvat patikoimaan. Motti-Milian hiihtolenkki kiertää vaihtelevassa metsämaastossa. Vuorenmaan rinnehiihtokeskus tarjoaa vauhdikkaampaa menoa suksien päällä. www.soini.fi (s. 35) Härmän Kylpylässä viihdytään Rentouttava uusi kylpylä, hemmottelevat hoidot sekä ravintolan herkut ja viihdetarjonta tarjoavat erinomaiset puitteet viihtymiseen ja hemmotteluun kaiken ikäisille vieraille. Anssin Jussin Areena tarjoaa ihanteelliset olosuhteet sisäliikuntalajien harrastamiseen ja ulkoliikuntareitit sekä viereinen golfkenttä täydentävät kokonaisuutta. (s. 27)

Matkailureitit

5


Retkikohteena ostokset ja erikoisuudet

1

2

3

7

Puutaloidylliä rannikolla Kristiinankaupunki on yksi Suomen parhaiten säilyneitä puutalokaupunkeja. Kaupungin lukuisien pienien ja persoonallisten kauppojen läheisyys on kätevää. (s. 51)

Poikkea makeilla ostoksilla karamellileipomo Namituvassa, joka tunnetaan alkuperäisellä Grännan Polkagris -reseptillä valmistetuista karamellitangoistaan. (s. 21)

Suomen pienin kaupunki Suomen pienin kaupunki Kaskinen on mainio lomakohde lapsiperheille ja stressiä pakoon lähteneille matkailijoille. (s. 50) Lauri Tähkän jalanjäljillä Komsinkylän entinen Sepon sekatavarakauppa on kunnostettu Lauri Tähkä & Elonkerjuu –orkesterin Häjyliikkeeksi. 8 www.lauritahka.com. Siirrettävien saunojen kokoontumisajot Teuvan Parrassa on koettava! Sauno vaikkapa entisessä puimurissa, puhelinkioskissa tai jossain muussa mielenkiintoisessa saunassa. www.sauna-ajot.com (s. 34)

4

Makumatka messuilla Kauhajoen Ruokamessut on oivallinen makumatka lähellä tuotettujen herkkujen maailmaan ainutlaatuisessa messuympäristössä. Tervetuloa herkuttelemaan 2.–4.9.2011. (s. 33)

5

Juustomaistiaisia ja tehtaanmyymälöitä Jalasjärvellä Pysähdy ostoksille Juustoportin myymälään ja maista Suomen suosituinta leipäjuustoa lakkahillolla höystettynä! (s. 23)

6

6

Jurvalaasta käsityötaitoa Sisustuskeskus Sellassa on jurvalaisen huonekaluosaamisen ohella tarjolla laaja valikoima kodin sisustustekstiilejä, huovutustuotteita, puukäsitöitä, koruja, tyynyjä ja saunatuotteita. (s. 25)

Meteoriittikeskus kertoo Lappajärven synnystä. Kesällä Halkosaaren kesäteatterissa hauskuttaa ”Votkaturistit”. (s. 38)

12

Meillon puukot tupes Häjyperinteestään tunnetulla Kauhavalla voi ihailla käsintehtyjä puukkoja Iisakki Järvenpään Puukkotehtaan myymälässä ja tutustua Suomen suurimman lankatavaratalon valikoimiin Kangas-Aitassa. Yöttömän yön juhlinta huipentuu upeisiin lentonäytöksiin Lentäjien Juhannus –tapahtumassa. (s. 27)

13

Autokaupoolle Tervajoelle Autokaupan maankuulu keskus Isonkyrön Tervajoki elää voimakkaan kasvun aikaa. Paikka on maamme tunnetuimpia autokaupan keskittymiä, jonne tullaan ostoksille pohjoisinta Suomea myöten. (s. 46)

14

Nuukasti Laihialla Nuukuuren Museossa selviävät laihialaisten nuukuuren salat. www.laihia.fi (s. 47)

15

Vinguta visaa Vaasassa Taito Shop Loftet myy käsintehtyjä tuotteita kodin käyttöesineiksi ja sisustukseen. (s. 42). Muita mielenkiintoisia ostospaikkoja Vaasassa ovat Wanha Makasiini & Army Shop, Vaasan Kauppahalli, Vaasan vankilan myymälä ja Kädentaitajien Puoti.

Koskenkorvan ”Sheriffin”, Jari Mäen hallien kätköistä löytyvät toinen toistaan huimemman historian omaavat kulkupelit aina Kekkosen edustusveneestä lähes 12-metriseen maasturi-limusiiniin. www.jarimaki.fi Kädentaitoa Seinäjoella Paikallisia kädentaitajien tuotteita etsiessäsi poikkea Seinäjoella Taito Etelä-Pohjanmaan Rustoopuori-liikkeessä tai muotoilija Päivi Rintaniemen käyttö- ja sisustustuotteita myyvässä Amfora Shopissa. (s. 19)

9

Lapuan liikkeet Mielenkiintoisen historian omaava entinen Lapuan Patruunatehdas on saanut uuden elämän Kulttuurikeskus Vanhana Paukkuna. Paukun alueella on pieniä liikkeitä, joista löytyy monenmoista kotiin vietävää. Poikkea myös Jokilaakson matkailupuutarhassa sekä jokiristeilyllä m/s Koivunlehdellä. (s. 29)

10

Alajärven aalloilla Punaisen Tuvan Viinitilalta voi ostaa mukaan talon omaa tuotantoa olevia kotimaisia marjaviinejä. (s. 36) Kauniit pöytä- ja saunatekstiilit löytyvät Alajärven Kotitekstiilin myymälästä. www.alajarvenkotitekstiili.fi.

Lennolin kotimaiset vuodevaatteet ja koristetyynyt löydät edullisesti tehtaanmyymälästä. (s. 23) Jokipiin Pellavan tehtaanmyymälän tarjonnassa on mm. upeita kylpy- ja saunatekstiilejä sekä keittiötekstiilejä. (s. 23)

Ilmajoen ihmeet Nostalgia-kauppa Ilmajoen keskustassa on erikoistunut perinteisiin ja persoonallisiin pohjalaistuotteisiin. (s. 21)

Tutustu myös Tulivuorikeskukseen, jonka myymälässä on esillä laaja valikoima erilaisia koruja ja lahjaesineitä. (s. 36)

11

Mattoja ja meteoriitteja Lappajärveläisten mattokutomoiden tuotanto on monipuolisesti esillä ja myynnissä Lappajärven Verho- ja Mattotalossa. Lappajärven Värjäämöstä löytyvät langat ja paperinarutuotteet käsityöntekijälle. Kylpylä Kivitipun yhteydessä sijaitseva

Tutustu Vaasaan Mobitourin avulla. Lataa puhelimeesi koodi (www.upcode.fi) ja saat käyttöösi kaksi henkilökohtaisesti opastettua kävelykierrosta Vaasassa. (s. 40)


Lakeuksien komein peli on täällä! Tervetuloa kokemaan huikea seikkailu Pohjanmaan isäntien ja emäntien joukkoon! Nyt ensimmäistä kertaa pelilauta tarjoaa konkreettisen pohjalaisen ympäristön, jossa sinulla on mahdollisuus tehdä omat valintasi rehtinä tai häjynä ja tavoitella Pohjanmaan valtiutta! Yhdessä pelissä kahisee kokonaiset kahdeksan miljardia, joka on pohjalaisten Paikallisosuuspankkien liikkeelle laskemaa. Miljoonilla on aina hyvä lähteä liikkeelle ja laittaa elämä risaiseksi ostelemalla kokonaisia pi-

täjiä ja kaupunkeja, sillä vähempään Pohjanmaan Valtias ei tyydy. Pelin riemukas huumori ja Teemu Rajalan laadukas kuvitus tuovat Pohjanmaan lähemmäksi pelaajaa välittäen paikallaolon tunteen. Paikkakunnille tunnistettavia asioita on viljelty runsaalla kädellä ja todellisuuteen pohjautuvat asiat esitetään pelin hulppean hauskassa hengessä. Pelisuunnittelija Jaakko Talvitie Kurikan Jurvasta kävi Pohjanmaan tunnettuja käyntikohteita läpi hakien

Isoja tapahtumia, pieniä tilaisuuksia, aina onnistuneita kohtaamisia!

innoitusta pelin tarinaa varten. Pelkkä tiedon haku ei riittänyt, vaan asiat piti kokea itse, jotta tekstiin saisi kaiken irti. Tekijät ovat syntyperäisiä pohjalaisia, joten pohjalaisuus näkyy ja tuntuu myös pelattavuudessa! Uskallatko olla Pohjanmaan Valtias? Käy osoitteessa www.pohjanmaanvaltias.com ja ota selvää! Voit liittyä valtiaaksi myös Facebookissa ja olla osa Pohjanmaan Valtiaan yhteisöä.

Seinäjoki Areena

Kokoukset, kongressit, virkistyspäivä, seminaarit, asiakastilaisuudet, juhlat.

Seinäjoki Areena tarjoaa puitteet monipuolisiin tapahtumiin. Areenalla tavataan!.

Tapahtuman järjestäjä voi keskittyä olennaiseen eli tapahtumansa sisältöön ja me hoidamme käytännön järjestelyt. Käytännön järjestelyt pitävät sisällään kaiken, mitä kukin tapahtuma tarvitsee onnistuakseen. Olemme mukana koko prosessissa, suunnittelusta loppuselvitysten tekoon. Tavoitteenamme ovat onnistuneet kohtaamiset!

Koulutukset, messut, konsertit, juhlat, pienet ja isot urheilutapahtumat, laadukkaat ravintolapalvelut. Tiedustele myyntipalvelusta yrityksellesi sopivaa ratkaisua.

Kokouspalvelut/ Etelä-Pohjanmaan Matkailu Oy Puh. (06) 420 9025, kokous.palvelut@epmatkailu.fi www.epmatkailu.fi

Kirkkokatu 23, SEINÄJOKI Puh. (06) 429 9130, fax (06) 429 9120 myynti.areena@seinajoki.fi www.seinajokiareena.fi

7


Seinäjoki

Tule viihtymään KOMIALLE Seinäjoen kaupunkiseudulle! Seinäjoen kaupunkiseutu on vilkas ja vetovoimainen alue EteläPohjanmaan sydämessä. Seinäjoen kaupunki ja sitä ympäröivät Ilmajoki, Jalasjärvi, Kauhava, Kurikka, Kuortane, Alavus ja Lapua tarjoavat menoa moneen makuun. Provinssirockissa viihtyy 75 000, Tangomarkkinoilla 100 000 ja Vauhtiajoissa 40 000 kävijää, joka vuosi, vuodesta toiseen. Ja kun listaan lisätään vielä PowerPark -huvipuiston kaltaiset kävijämagneetit ja kymmenet tuhannet muiden kesätapahtumiemme vieraat, ei voi kuin todeta: Seinäjoen kaupunkiseutu on kokoonsa nähden tapahtumien jättiläinen Suomessa. Jos alueemme ei ole sinulle ennestään tuttu, aloita tutustuminen tapahtumista. Ihastut varmasti.

Tervetuloa tahtomaahan!

8

Alueen matkailuneuvonta, majoitus- ja lippuvaraukset: Etelä-Pohjanmaan Matkailu Oy Matkakeskus, Valtionkatu 1, 60100 SEINÄJOKI Puh. (06) 420 9090, matkailu@epmatkailu.fi, www.epmatkailu.fi


Seinäjoki – tapahtumien keskipisteessä Seinäjoki

Provinssirock – Ihmisten juhla

Lisää tapahtumia

Vuosittain Seinäjoen Törnävänsaaressa järjestettävään Provinssirockiin kokoontuu kymmentuhatpäinen yleisö kokemaan musiikin juhlaa. Tänä vuonna 33. kerran järjestettävä festivaali tuo jälleen musiikillisesti laajan ja määrällisesti ison artistikatsauksen yleisönsä nautittavaksi! Provinssirock 17.–19.6.2011, www.provinssirock.fi

www.seinajoki.fi ja www.epmatkailu.fi. Tapahtumien aikaiset majoitusvaraukset Etelä-Pohjanmaan Matkailu Oy, puh. (06) 420 9090, matkailu@epmatkailu.fi.

Vauhtiajot – Race & Rock Festival Vauhtiajot kokoaa yleisöä niin radan varrelle kuin lavan eteenkin. Vauhdikkaat kisat ja nimekkäin artistein koostetut konsertit viihdyttävät yleisöä jälleen 22.–24.7.2011. www.vauhtiajot.fi

Seinäjoen Tangomarkkinat 6.–10.7.2011 Seinäjoen Tangomarkkinat herättää suuria tunteita ja huikeita elämyksiä heinäkuussa 2011. Silloin Tangomarkkinoiden eri tapahtumakeskuksissa mm. Tangokadulla, Paviljongissa, TangostYLEssä ja TanssiAreenalla on mahdollisuus nauttia täysin siemauksin lavatansseista, konserteista, tähtiesiintyjistä, laulu- ja tanssikilpailuista, perhepäivästä sekä taianomaisesta kesäjuhlan ilmapiiristä. Kisa-Areenalla koetaan odotetut ja jännittävät Tangolaulukilpailun finaalihetket, joiden huipentumana kruunataan vuoden 2011 Tangokuninkaallinen.

Lisäksi Kisa-Areenalla tunnelmoidaan Tangon Maailmat –konsertissa, jossa kotimaisten tähtiartistien lisäksi nähdään kansainvälisiä tangovieraita. Virkistävän tuulahduksen Seinäjoelle tuo kansainvälinen tangotapahtuma Cumbre Mundial del Tango, joka järjestetään osittain samanaikaisesti Tangomarkkinoiden kanssa 29.6.–8.7.2011. Cumbressa kansainväliselle yleisölle pääsee esittäytymään niin suomalainen tango, nuorten tango kuin pohjoiseurooppalainenkin tango.

Cumbre tuo kaupunkiin ainutlaatuisen mahdollisuuden aistia maailman parhaiden esityksiä tangon, latinalaisen tanssin ja kulttuurin muodossa. Tapahtumaan ennakoidaan saapuvan n. 200 ulkomaista taiteilijaa. Seinäjoen Tangomarkkinat tuo keskikesälle parasta viihdettä, jossa tapahtumapaikat täyttyvät tanssinhaluisista ihmisistä, ja iloisesti kupliva markkinatunnelma pulppuaa kaikkialla. Kesähelle, tangon taika ja aina jossain kaikuu ”Hiljaa yössä…”. www.tangomarkkinat.fi 9


seinäjoen

Seinäjoki

kaupunkiseutu

Törnävän kesäteatteri Aapeli: Siunattu hulluus Törnävän kesäteatteri juhlii 20-vuotista taivaltaan Aapelin hykerryttävällä komediaklassikolla. Rummukaisen veljessarjan kaksi vanhinta, Ana ja Vilippus, ovat aina tienneet, että kuopus, Elmeri, on hullu. Vilippus saa Tohtorinkin vakuuttuneeksi asiasta ja Elmeri päätetään viedä hullujenhuoneeseen kaltaistensa sekaan. Tästä alkaa Rummukaisen veljesten hulvaton matka kesäisessä Suomessa. Komediaa siivittävät 50–60 -lukujen suosikki-iskelmät.

Ohjaus Viivi Saarela. Rooleissa mm. Ahti Kuoppala, Jani Johansson, Juha Pulli, Petteri Siponen, Anna-Riikka Rajanen, Kati Koistinen ja Mika Laurila. Esitykset suurella näyttämöllä 29.6.31.7.2011. Kokonaan katettu katsomo ja live-bändi. Liput 20/22 €.

Varaukset ja lisätiedot molempiin esityksiin: Törnävän kesäteatteri Puh. 050 523 1340 info@tornavankesateatteri.net www.tornavankesateatteri.net Törnävänsaari, SEINÄJOKI Etelä-Pohjanmaan Matkailu Oy Puh. (06) 420 9090

Jujja ja Thomas Wieslander: Mimmi Lehmä ja Varis Mimmi Lehmä ei ole ihan tavallinen lehmä. Mimmi ajaa polkupyörällä, kiipeilee puihin, tanssii balettia ja nyt se haluaa vielä keinuakin! Mimmin paras ystävä, Varis, ei ihan aina voi käsittää, miksi Mimmi ei vain tyydy möllöttämään laitumella ja syömään ruohoa kuten muutkin lehmät. Esitykset Paviljongissa 12.-24.7.2011 Kesto 45 min. Kaikki liput 10 €, (alle 3-vuotiaat ilmaiseksi)

Parisuhteen piristysloma alk. 85 €/hlö Pariskunnille suunnattu rentouttava piristysloma Pohjanmaalle sisältää: • kesäteatterilipun Siunattu Hulluus -näytelmään Törnävän kesäteatterissa • majoituksen idyllisessä aitassa (2 hh) • romanttisen kynttiläillallisen • yllätyksen huoneeseen

Lisämaksusta varattavissa majoitus hotellissa (+25 €/hlö) ja romanttisia lisämausteita lomaanne. Kysy lisää Etelä-Pohjanmaan Matkailusta!

Lisätiedot ja varaukset: Etelä-Pohjanmaan Matkailu Puh. (06) 420 9090 matkailu@epmatkailu.fi www.epmatkailu.fi

Lisää matkapaketteja osoitteessa www.epmatkailu.fi tai www.gofinland.fi

Seinäjoen Harrastajateatterikesä 26.-28.8.2011 Valtakunnallinen harrastajateatteritapahtuma järjestetään Seinäjoella jo 38. kerran. Kaupunginteatterin näyttämöillä nähdään viikonlopun aikana korkealaatuisia harrastajateatteriesityksiä ympäri Suomen. Iloista tunnelmaa ja laadukkaita esityksiä laidasta laitaan! Lisätietoja Suomen Harrastajateatteriliitosta, puh. (09) 406 432, www.shtl.fi 10


Arkkitehti, akateemikko Alvar Aalto on jättänyt kädenjälkiään Etelä-Pohjanmaalle. Seinäjoella maailmanlaajuisestikin ainutlaatuinen Aalto-keskus on arkkitehdin merkittävimpiä töitä ja suosittu nähtävyys. Kuuden rakennuksen muodostama Seinäjoen hallinto- ja kulttuurikeskus puhuttelee puhtaalla ja ajattomalla muotokielellään.

Seinäjoki

Seinäjoen Aalto-keskus

www.seinajoki.fi/matkailu/aalto

Lakeuden Risti Seinäjoen maamerkki ja tunnetuin Aalto-keskuksen rakennuksista on Lakeuden Ristin kirkko. Arkkitehtuurin lisäksi myös kirkon sisustus, tekstiilit ja kappelin lasimaalaus ovat Aallon suunnittelemia. Kesäaikaan kirkon 65-metriseen torniin on mahdollista nousta ihailemaan laajaa lakeutta. Kirkko on avoinna ma–pe klo 14-18, kesäisin ma–su klo 10-20.

Nurmon museo Päärakennus ja yhdeksän muuta museorakennusta muodostavat Nurmonjokeen rajautuvan idyllisen museoalueen. Rakennuksiin on talletettu monipuolisesti esineistöä paikalliset erityispiirteet, kuten valuteollisuus ja herännäisyys huomioiden. Museon rannasta on mahdollista lähteä vuok-

Etelä-Pohjanmaan Traktorimuseo raveneellä soutelemaan. Yleisötilaisuuksia kerran kuukaudessa. Museo on avoinna kesäaikaan ke-su klo 12-18, muina aikoina sopimuksen mukaan. Tepontie 14, Nurmo, SEINÄJOKI Puh. 050 581 1699 www.saunalahti.fi/nurmose

Etelä-Pohjanmaan Traktorimuseossa on nähtävillä 150 erilaista traktoria, joista yli 100 on entisöity ajokuntoon. Kokoelma on Suomen suurin yksityinen kokoelma, joka on kerätty 30 vuoden aikana eri puolilta Suomea.

taja Matti Jaskarin kanssa. Museon yhteydessä on myös paja, jossa voi tutustua entisöintityöhön. Keski-Nurmontie 79, Nurmo, SEINÄJOKI Puh. 0400 165 568   www.traktorimuseo.fi

Museoon voi tutustua läpi vuoden, mutta vierailusta on hyvä sopia etukäteen omis-

Seinäjoen taidehalli tarjoaa monipuolisia nykytaiteen näyttelyitä, työpajoja ja tapahtumia. Esillä Seinäjoen taiteilijaseuran eteläpohjalaisen taiteen kokoelma. Taidelainaamosta taidetta omaan kotiin. Ryhmille voidaan räätälöidä erilaisia paketteja. Tiloja vuokrataan kokous- ja juhlakäyttöön. Avoinna ti & to 11-17,

ke 11-19, pe-su 12-16. Pääsymaksu 3/2 €, keskiviikkoisin vapaa pääsy. Upankatu 3, SEINÄJOKI Puh. (06) 416 2390 taidehalli@seinajoki.fi www.seinajoki.fi/taidehalli 11


seinäjoen

Seinäjoki

kaupunkiseutu

Etelä-Pohjanmaan maakuntamuseo Etelä-Pohjanmaan maakuntamuseo muodostuu monimuotoisesta ja laajasta museokokonaisuudesta, jonka keskuspaikkana on luonnonkaunis Törnävän museoalue noin kolmen kilometrin päässä Seinäjoen keskustasta. Museoalueen ympärillä leviää vanhan Östermyran ruukin hyvin hoidettu puistoalue, jonka reunamilla virtaa Seinäjoki. Alue on suosittu tapahtuma- ja virkistyspaikka. Maakuntamuseoon kuuluvista muista toimipisteistä Suojeluskunta- ja Lotta Svärd –museo sijaitsee aivan kaupungin keskustassa. Törnävän museoalueen info ja vaihtuvien näyttelyiden tila on kartanon entisessä kivinavetassa. Kivinavetan uusi perusnäyttely Mihinä me ollahan? kertoo Etelä-Pohjanmaan maakunnan ja Seinäjoen kaupungin historiasta ja kehitysvaiheista. Vaihtuvia näyttelyitä esitellään Kivinavetan Vinttigalleriassa. Ulkomuseoalueen savutuvat, aittarakennukset ja kaksikerroksinen Liinamaan talonpoikaistalo interiööreineen ja lukuisine piharakennuksineen antavat kuvan maakunnan talonpoikais-

väestön elämästä 1600-luvulta 1930-luvulle. Museoalueen muissa kohteissa pääsee tutustumaan käsityöläisverstaisiin, maaseutuapteekkiin ja vanhaan kauppaan. Kartanon entiseen meijeriin rakennettu geonäyttely esittelee EteläPohjanmaan geologista historiaa. Suojeluskunta- ja Lotta Svärd -museo toimii Alvar Aallon suunnittelemissa Etelä-Pohjanmaan suojeluskuntapiirin rakennuksissa. Suojeluskuntatalo piharakennuksineen valmistui vuonna 1925. Museo on vapaaehtoisen maanpuolustustyön museo, jossa on esillä suojeluskunta- ja Lotta Svärd -näyttelyt. Lisäksi eriaiheisia vaihtuvia näyttelyitä. Kivinavettaan ja Suojeluskunta- ja Lotta Svärd –museoon voi tutustua omatoimisesti aukioloaikoina. Museosta voi tilata opastuskierroksia eri teemoilla tai matkailupaketteja, joihin sisältyy opastuksen lisäksi kahvitarjoilu. Museokaupoissa on myynnissä erilaisia museon aihepiiriin liittyviä matkamuistoja, lahjatavaroita ja kirjoja.

Törnävän museoalue Törnäväntie 23, SEINÄJOKI Puh. (06) 416 2642, fax (06) 416 2646 epmaakuntamuseo@seinajoki.fi Kivinavetta avoinna: 1.9.–30.4. ke 12–18, to-pe, su 12–16 1.5.–31.8. ke 12–19, to–su 12–17 Muina aikoina sopimuksen mukaan tilauksesta. Museoalueen muut kohteet: 4.5., 7.9. ja 2.11. opastuskierrokset ke 17.00 1.6.-31.8. Opastuskierrokset ke-su 12.30, 14.00, 15.30 Ryhmille myös muina aikoina sopimuksen mukaan tilauksesta 13.-14.8. Östermyrapäivät 14.12. Joulutapahtuma

Suojeluskunta- ja Lotta Svärd -museo Kauppakatu 17, SEINÄJOKI Puh./fax (06) 416 2734 suojeluskuntamuseo@seinajoki.fi Suojeluskunta- ja Lotta Svärd -museo avoinna: 1.9.-30.4. ke 12-18, to-pe, su 12-16 1.5.-31.8. ke 12-19, to-su 12-17 Muina aikoina sopimuksen mukaan tilauksesta. Lisätietoja: www.seinajoki.fi/museo

12


Seinäjoki

Wanha Markki

kriikun mylly ylistarossa

Taiteilijakoti, jota isännöivät taidemaalari Heikki ja keraamikko Liisa-Cristiina Laaksonen. Talossa työtilojen lisäksi lahjatavaramyymälä ja pitopalvelu. Piharakennukset ovat pääosin Eläinten vanhainkodin käytössä ja kesäisin siellä toimii myös kahvio ja käsityöläismyymälä.

Arvokas 1870-luvulta oleva vanha vesimylly Ylistarossa on jälleen toiminnassa. Myllyllä uutuutena jauhatusnäytökset tilauksesta myllärin johdolla. Ainutkertainen Kyrönjoen myllyistä kertova näyttely kuvin. Tilauksesta ympäri vuoden maukasta kotiruokaa Myllytupa-ravintolassamme. Tarjonnassamme myös erinomaiset puitteet erilaisille kokouksille ja juhlille räätälöidysti avaimet käteen -periaatteella. Järjestämme luokkaretkiä ja pajakursseja tilauksesta. Tilattavissa Myllärin sauna ja poreileva vesipalju.

Avoinna 15.6.-31.8.2011, ti-su klo 11-18. Kylänpääntie 114, Ylistaro, SEINÄJOKI Puh. 050 357 2432 www.wanhamarkki.fi

Vuokko ja Aale Siltasen omakotipuutarha on voittanut monia pihapalkintoja, mm. Seinäjoen kaupungin pihakilpailun mestariluokan kolmena vuonna sekä I- ja II-palkinnot koko maata käsittävässä pihakilpailussa. Omakotipuutarha kuuluu myös Puutarhaliiton valitsemiin Suomen parhaisiin puutarhakohteisiin. Siltasten omakotipuutarha on ollut kolme kertaa maatalousnäyttelyn retkikohteena, myös presidentti Halonen seurueineen on vieraillut puutarhassa. Kauniissa 1800 m2:n puutarhassa kasvaa useita kymmeniä havu- ja lehtipuu- sekä pensaslajeja, köynnöksiä, lukematon määrä perennoja, kivikkokasveja, liljoja ja sipulikasveja. Avoinna: 24.6.-15.9.2011. Vierailut sopimuksen mukaan. Pääsymaksu 3 €/ hlö. Riihikuja 2, SEINÄJOKI Puh. (06) 423 4161 tai 0400 641 572

Kesäkahvila avoinna: 11.6.-14.8. su klo 12-18, heinäk. la-su klo 12-18. Muina aikoina sopimuksen mukaan. Tilattavissa ympäri vuoden. www.kriikunmylly.com Kaukolanraitti 71, Ylistaro, SEINÄJOKI Puh. 050 599 7436 info@kriikunmylly.com

SEINÄJOKI ENNEN JA NYT (RYHMILLE) Tutustuminen Etelä-Pohjanmaan ja Seinäjoen kehityshistoriaan Etelä-Pohjanmaan maakuntamuseossa. Museon Kivinavetassa kahvittelun jälkeen suunnataan oppaan johdolla entiselle ruutitehtaan makasiinille, joka toimii nykyään kirkkona. Kierrellään myös vanhalla hautausmaalla. Lounastetaan ravintolassa, joka on toiminut I Maailmansodan aikana venäläisupseerien klubirakennuksena. Ryhmähinta 35 / hlö. Esimerkkihinta väh. 25 hlön ryhmälle. Hintaan ei sisälly kuljetusta. Varaukset: Etelä-Pohjanmaan Matkailu Oy / ryhmämyynti Puh. (06) 420 9093

13


seinäjoen

Joupiska palvelee ympäri vuoden

Seinäjoki

kaupunkiseutu

Joupiska on erinomainen talviliikuntakeskus rinteineen ja latuineen, mutta se palvelee liikkujia myös muina vuodenaikoina. Joupiskan viihtyisät tilat ja ympäristön luonto tarjoavat loistavat puitteet järjestää yrityksen tyky-päiviä ja ne antavat myös hienot mahdollisuudet yritys- ja perhejuhlien viettämiseen. Ravintola Joupiskassa nautit kahvila- ja ravintolapalveluista ympäri vuoden A-oikeuksin. Ravintolassa toteutetaan toiveiden mukaan hää- ja perhejuhlat, lounas- ja kokous- sekä tyky- ja saunapalvelut. Jouppilanvuorentie 1, SEINÄJOKI Avoinna: ma 11-15, su 11-18, ti-to 11-21, pe-la 11-02 Ravintola puh. (06) 429 6300 ravintola@joupiska.fi, info@joupiska.fi, www.joupiska.fi

Koe golfin elementit parhaimmillaan! Ruuhikoski Golf tarjoaa haasteita kaikentasoisille pelaajille. Kansainväliset vaatimukset täyttävä, 18-väyläinen kenttä kutsuu pelaamaan kauniiseen pohjalaismaisemaan. Peltojen, metsän ja veden läheisyys tuo ulottuville kaikki maukkaan pelin elementit.

Katso sivuiltamme tulevat kisa-aikataulut tai lähde pelaamaan omalla porukalla Pohjanmaan sydämeen! Ruuhikoski-klubilta löytyy hyvätasoinen palvelutarjonta ravintola- ja kahviopalveluineen sekä saunakabinetti yritysten tai peliporukoiden tarpeita varten.

Isokoskentie 533, Nurmo, SEINÄJOKI Puh. (06) 423 4545 tai 0500 565 911 www.ruuhikoskigolf.fi

Kalajärvi Kalajärven neljän tähden matkailukeskus Peräseinäjoella on matkailijan ja lapsiperheen keidas. Upeat uimarannat, Puistogolf, Aisamäen kesäteatteri ja Suomen Siirtolaisuusmuseon Maailman Raitti ovat alueen vetonauloja hyvistä palveluistaan tunnettujen caravanalueen ja ravintolan lisäksi. 14

Kalajärvi on valittu kaksi kertaa Suomen parhaaksi leirintäalueeksi ja useita kertoja myös Vuoden Caravanalueeksi. Kalajärventie, Peräseinäjoki, SEINÄJOKI Ravintola puh. (06) 428 9300, leirintäalue puh. (06) 417 5602 info@kalajarvi.fi, www.kalajarvi.fi, www.caravan-kalajarvi.fi


Seinäjoki

Hyppää jokilaivan ja kaupunkijunan kyytiin Seinäjoella Lähde ainutlaatuiselle Kaanaa Linesin jokiristeilylle 30-paikkaisella Lakeuden Kutsu -laivalla Seinäjoella. Tutustu lakeuden kulttuurimaisemaan uudesta näkökulmasta. Kaupunkijuna Alvari liikennöi ympäri Seinäjokea. Juna on hauska ja helppo tapa tutustua kaupunkiin. Sekä laiva että juna liikennöivät vakio- ja tilausristeilyjä. Lisätiedot ja varaukset: Etelä-Pohjanmaan Matkailu Puh. (06) 420 9090 matkailu@epmatkailu.fi www.epmatkailu.fi www.kaanaalines.fi

7

Pomppula – hurjan hauska sisäleikkipuisto Meillä ei myrsky myllerrä tai pakkanen pure, sillä kaikki leikki-paikat ovat sisätiloissa. Pomppula on hurjan hauska sisäleikkipuisto, jonne voi tulla vaikka koko perheen kanssa. Lapsille löytyy moni-puoliset leikkipaikat, aikuisille kahvia ja ilmainen internet-yhteys. Rajaton leikkiaika lapset 12 €, alle 2 v. 6 € ja alle 1 v. sekä valvojat ilmaiseksi. Syntymäpäivät 15 €/lapsi, sisältää sisäänpääsyn, karkkilajitelman, sipsejä, limsaa ja mehua sekä juhlahuoneen käytön. Aukioloajat: ma suljettu, ti-pe 11-20, la 11-18, su 12-18. Kaarretie 2, SEINÄJOKI www.pomppula.fi

Pyöräillen, patikoiden ja meloen lakeudella! Ulkoilmasta nauttiville kuntoilijoille ja retkeilijöille löytyy useita pyöräily- ja ulkoilureittejä ympärivuotiseen kuntoiluun Seinäjoelta ja sen ympäristöstä. Tutustu melottavaan luontopolkuun tai tee pyöräilyretki Seinäjoella kohteesta toiseen. Liikunta- ja toimintarajoitteisia ulkoilijoita palvelee Jouppilanvuoren esteetön kuntoreitti. Tutustu reitteihin ja reittikarttoihin osoitteessa www.elamysliikunta.fi. 15


seinäjoen

Seinäjoki

kaupunkiseutu

Kauniita unia ja makuelämyksiä Cumulus Seinäjoki uudistuu ja laajenee 2011 Cumulus Seinäjoki sijaitsee aivan kaupungin keskustassa erinomaisten kulkuyhteyksien päässä, vain 300 metriä Seinäjoen matkakeskuksesta. Hotelli tarjoaa hyvän yöpymisen lisäksi kaupungin parhaat ravintolapalvelut saman katon alla. HuviRetken herkut ja Wanha Mestarin mutkaton ilmapiiri takaavat, että Seinäjoella viihtyy pidempääkin.

Hotellin laajennustyöt valmistuvat kesällä 2011 ja nykyisten hotellihuoneiden perusparannusohjelma keväällä 2012. Cumulus Seinäjoen laajennusosaan valmistuu 66 uutta hotellihuonetta, joihin kaikkiin asennetaan huonekohtainen ilmastointi ja ajanmukaiset ADSL-tietoliikenneyhteydet. Laajennusosan huoneista 16 tulee olemaan paremmin varusteltua superior-huonetta.

Hotelliin valmistuu myös 4 uutta muunneltavaa kokoustilaa lisäten ja monipuolistaen alueen kokoustarjontaa. Cumulus Seinäjoki palvelee asiakkaitaan laajennus- ja perusparannustöiden aikana normaalisti. Kauppakatu 10, SEINÄJOKI Puh. (06) 418 6111, fax (06) 418 6299 seinajoki.cumulus@restel.fi www.cumulus.fi

Hotelli-Ravintola Alma Hotelli-Ravintola Alma on vanhaan rautatieläisten taloon entisöity persoonallinen hotelli-ravintola aivan Seinäjoen keskustassa, matkakeskuksen vieressä. Alma on loistava paikka aitoa, perinteistä palvelua arvostaville matkaajille, ruokailijoille sekä joustavaa kokous- ja juhlapalvelua kaipaaville. Ainutlaatuinen puutalomiljöö, historiallinen tunnelma, persoonalliset huoneet ja maistuva menu houkuttelevat vieraat palaamaan Almaan yhä uudelleen. Hotelli-Ravintola Alma Ruukintie 4, SEINÄJOKI Puh. (06) 421 5200 almasjk@netikka.fi, www.hotelalma.info

Ravintola Fiini

Hotelli Fooninki

Fiinin nuorekas ja moderni 156-paikkainen ravintola tarjoaa asiakkailleen maukkaan ja monipuolisen lounaan lisäksi kahvila- ja kokoustarjoilut. A-oikeuksin varustetussa ravintolassa on mahdollisuus järjestää iltaisin ja viikonloppuisin perhejuhlia, yritystilaisuuksia ja seminaareja vähintään yli 20 hengen ryhmille. Avoinna maanantaista perjantaihin kello 8.00-15.00, lounas arkisin noutopöydästä klo 10.30-13.30. Ravintolan yhteydessä Frami D-osan kokoustilat Siru (16 hlöä), Bitti (10 hlöä) ja Lounge (10 hlöä).

Hotelli Fooninki sijaitsee Hyllykalliolla, vain 3,5 kilometriä Seinäjoen keskustasta. Fooningista löytyy 28 tasokasta kahden hengen huonetta, kaksi suitea, suosittu ruokaravintola sekä pub (viikonloppuisin myös karaokea). Ilmainen, iso parkkipaikka. Sauna, takkakabinetti sekä kokoustiloja erikokoisille ryhmille.

Tiedekatu 2, Frami D-osa, SEINÄJOKI Puh. (06) 420 4860 fiini@marttilankortteeri.fi, www.marttilankortteeri.fi

Marttilan Talli Marttilan Tallin ravintolapalvelut tarjoavat erinomaiset puitteet lounaalle, erilaisiin juhliin ja kokouksille. Ravintola Marttilan Talli 20-100 hlöä • Kivirikon juhlahuoneisto 20 -70 hlöä • Kampusravintola 170 hlöä • Cocktailtilaisuudet 350 hlöä.

16

Puskantie 38, SEINÄJOKI Puh. (06) 420 4816 talli@marttilankortteeri.fi, www.marttilankortteeri.fi

Kaarretie 4, Hyllykallio, SEINÄJOKI Puh. (06) 421 700, myynti@hotellifooninki.com www.hotellifooninki.com


Hotellimajoitusta ja ravintolapalveluita Sokos Hotel Lakeus on mukava kokoushotelli Seinäjoen keskustassa vain 300 metriä matkakeskuksesta. Hotellissa on ruokaravintola ja pub sekä 3 saunaa kabinetteineen. Erikokoiset kokoustilat ja ammattitaitoinen henkilökunta mahdollistavat sujuvan kokouksen jopa 150 hengelle. Hotellissa on myös runsaasti huoneita, joissa on oma sauna. Pihvipaikka Matador on oikea valinta silloin, kun etsit paikkaa viettää huolettomia perhe- tai yritysjuhlia. Matador tarjoaa tilat jopa 300 henkilön tilaisuuksille. Matadorin á la carte -listan mukana pääset ruokamatkalle espanjalaistyyppiseen keittiöömme. Pub Wilson on viihtyisä sporttipub, jossa on tarjolla ruoka-annoksia pieneen ja vähän isompaankin nälkään, kattava olut- ja viskivalikoima sekä kesäaikana kaupungin aurinkoisin terassi. Torikatu 2, SEINÄJOKI Myyntipalvelu & pöytävaraukset: Puh. 010 764 8100 myyntipalvelu.seinajoki@sokoshotels.fi www.sokoshotels.fi www.eepeeravintolat.fi

Sokos Hotel Vaakuna on nykyaikainen kaupunkihotelli kaupungin ydinkeskustassa. Hotellissamme on kolme erilaista ravintolaa. Lisäksi kolme upeaa sviittiä, kokoustiloja sekä viihtyisät saunatilat. Fransmannissa nautit rehevää, yrteiltä tuoksuvaa ranskalaista maalaisruokaa. Amarillo tunnetaan mausteisesta ruoasta ja rennosta meiningistään. Taatusti tuoretta Tex Mexiä ja kaupungin rokkaavimmat bileet! Karma on baari ja yökerho, jossa on bileet joka päivä klo 04:ään saakka, seitsemänä päivänä viikossa ja 365 päivänä vuodessa! Kauppatori 1-3, SEINÄJOKI Myyntipalvelu & pöytävaraukset: Puh. 010 764 8100 myyntipalvelu.seinajoki@sokoshotels.fi www.sokoshotels.fi www.eepeeravintolat.fi Rosso on suosittu lapsiperheiden sekä rentojen porukoiden ja seurueiden kokoontumis- ja seurustelupaikka. Perheen pienimmille on oma monipuolinen ruokalista ja heidät huomioidaan muutenkin ravintolakäynnin aikana.

Coffee House tarjoaa monenlaista aina aamukahvista lounashetkeen sekä rentoon illanviettoon. Kahvilabaarissamme on A-oikeudet. Koulukatu 16, Epstori, SEINÄJOKI Puh. 010 764 7120 www.coffeehouse.fi Hospoda Korbelin liikeideaa kuvastaa laaja eurooppalainen olutvalikoima sekä pubiruokatuote. Ruokatuotteissa maistuvat rehelliset ja konstailemattomat maut, unohtamatta tsekkiläisen pubikeittiön fiilistä. Keskuskatu 7, SEINÄJOKI Puh. 010 764 7130 www.eepeeravintolat.fi Presso löytyy Prisman yhteydestä Hyllykalliolta. Valikoimiin kuuluvat mm. suolaiset ja makeat leivonnaiset, pizzat, päivittäin vaihtuvat lounaat sekä maukkaat á la carte -annokset. Heinäkuussa 2011 myös pizzabuffet ja Hesburger. Hyllykalliontie 2, Nurmo, SEINÄJOKI Puh. 010 764 7140 www.presso.fi. Puhelun hinta yritysnumeroon 0,0828 €/ puhelu + 0,1199 €/min

Koulukatu 16, Epstori, SEINÄJOKI Puh. 010 764 7110 www.rosso.fi

17


Seinäjoki Maatilamatkailu Välimaa

Jääskän Loma

Maatilamatkailu Välimaa tarjoaa työhön, juhliin ja vapaa-aikaan majoitus-, juhla-, kokous-, ruokailu-, ohjelma- ja ravintolapalveluita.

Juuri valmistuneet, tasokkaat lomaasunnot Kalajärven virkistysalueella Peräseinäjoella. Alueella runsaasti aktiviteetteja mm. vesiliukumäki ja puistogolf.

Välimaantie 65, Peräseinäjoki, SEINÄJOKI Puh. 0400 866 658 info@valimaa.fi www.valimaa.fi

Venekuja, Peräseinäjoki, SEINÄJOKI Varaukset puh. 040 5811 969 info@jaaskanloma.fi www.jaaskanloma.fi

Maatilamatkailu Ilomäki Majoitu mukavasti ympäri vuoden mökeissä tai maalaistalossa. Ilomäentie 52, Peräseinäjoki, SEINÄJOKI Puh. 040 574 0286 reijo.ilomaki@suomi24.fi www.ilomaki.info

Monipuolisia elämyksellisiä matkailu­palveluja Seinäjoen maaseudulla

18

Kalajärven lomakylä Puhtaassa ja luonnonkauniissa ympäristössä täydellisesti varustetut hirsimökit käytössäsi ympäri vuoden. Upea Itärannan Huvila myös kokous- tai juhlakäyttöön, johon ruokailut tilauksesta. Ojajärventie 97, Louko, SEINÄJOKI Ulla Manni Puh. 0400 664 543


Käsityöelämyksiä Seinäjoella! Pohjalainen käsityö elää vahvasti Kaarakan talossa Seinäjoella. Kaarakan taitokeskuksesta löytyy uusia ideoita ja materiaaleja käsityöhön, tekemispaketteja sekä ajankohtaisia näyttelyjä. Rustoopuori-myymälästä saa pohjalaisia lahja- ja sisustustuotteita sekä suositut KOTO-tuotteet. Ryhmille opastuskierros eteläpohjalaiseen käsityöhön ja Kaarakan talon historiaan. Avoinna: ma-pe 10-18, la 10-14 tai sopimuksen mukaan. Sahalankatu 3, SEINÄJOKI Puh. (06) 4205 800 taito@taitoep.net, www.taitoep.net

Turkisateljee Seija Huhtanen Tervetuloa tutustumaan myymälän yksilölliseen turkisvalikoimaan. Mm. kotimaisia ja italialaisia turkkeja, viittoja, huiveja, laukkuja ym. asusteita. Mittatilaustyönä yli kahdenkymmenen vuoden kokemuksella turkit, muoditukset ja korjaukset. Myös ryhmät ovat tervetulleita sopimuksen mukaan. Koskikuja 32, Ylistaro, SEINÄJOKI Puh. (06) 473 1244 tai 044 080 5245 www.seijahuhtanen.net

Ryhmämatkat-esitteestämme vinkit mukaviin matkoihin!

SHOPPAILE SEINÄJOELLA Ostoskeskuksia: Torikeskus, Kauppatori 1-3 Epstori, Kauppakatu 5 Megakeskus, Keskuskatu 3 Kauppakeskus Lehtinen, Puskantie 1

8

Tee löytöjä paikallisten taitajien myymälöistä: Tilaa esite sivulta www.epmatkailu.fi /esitetilaus tai matkailu@epmatkailu.fi, puh. (06) 420 9090

11

ryhmämatkat 20 hjanmaa

aloiden Po

Viherpeuk

(1 yö)

piöstä, upunki När äivä rannikkoka 1. matkap kasvihuone rros alkaa nallisessa an Puutarhakie an lounas persoo n Kurikka tita aksi siirrytää hdollisuus tehdä jossa nau a. Seuraav a ma ravintolass myymälään, joss oman on avinkkejä Viherhietik saada asiantuntij Seinäjoelle, ja uu hankintoja Matka jatk ä iltakävely oppaan hoitoon. sek n alueella puutarhan tuminen hotelliin ntamuseo joit aan maaku jossa ma lä-Pohjanm johdolla Ete tanopuistossa. Kar Törnävän see pää ä ryhm äivä Siltasen 2. matkap alkajaisiksi voittanutta tkapäivän akilpailuja jalaisen pitopöytäToisen ma useita pih äjoella. Poh ualle. Savipaja ihailemaan tarhaa Sein Lap yksityispuu een matka jatkuu uoliseen pihapuisto jälk nip mo . Päivän taan ruokailun siin sa tutustu in ja tuottei n puistoLintukodos ä myymälätiloih ulu sek emäntäko . alueeseen taan entisen Matkailupuutarhaan stu tutu laakson lä esillä yli päätteeksi avaan Joki suja on tääl alueella katt wanhanajan ruu jo Pelkästään ! 50 lajiketta hlö ta 92 € / Ryhmähin lisättävissä Ohjelmaan aristeilyt. laiv mm. joki anmaan Etelä-Pohj Varaukset a Matkailust 420 9093 puh. (06)

Amfora Shop -tehtaanmyymälä, muotoilija Päivi Rintaniemen käyttö- ja sisustuskeramiikkaa. Päivölänkatu 32, SEINÄJOKI www.amfora.fi Wanha Markki, tonttuja ja taidetta, lahjatavara- ja sisustusmyymälä. Avoinna kesäisin. Kylänpääntie 114, Ylistaro, SEINÄJOKI www.wanhamarkki.fi Enkelin Eväspussi, lahja- ja sisustustavaroita hauskoin hahmoin kuvitettuina. Torikeskus, Kauppatori 1-3, SEINÄJOKI www.enkelinevaspussi.fi Katso lisää ostoskohteita osoitteessa www.epmatkailu.fi

19


seinäjoen

Ilmajoki

kaupunkiseutu

Ilmajoki Ilmajoella voi aistia aitoa pohjalaista talonpoikaishenkeä. Ilmajoen Musiikkijuhlat ovat kiinteä osa suomalaista kulttuurikesää. www.ilmajoki.fi

Ilmajoen Musiikkijuhlat 9.–19.6.2011 Suuren suosion saavuttanut Taipaleenjoki-ooppera Ilmajoen Musiikkijuhlilla 9.-19.6.2011 Ilkka Kuusiston ja Panu Rajalan yhteistyönä on syntynyt vaikuttava, suomalainen ooppera Taipaleenjoki. Se on tarina kahden runoilijan, vastapuolten komppanian päälliköiden tuntemuksista ja kokemuksista talvisodan taisteluissa. Yrjö Jylhän ja Jevgenij Dolmatovskin runot ovat saaneet taistelupaikakseen Taipaleenjoen. Niihin liittyy jotain myyttistä Tuonelanjokeen viittaavaa. Aihe on kuin oopperaksi luotu, runot kalskahtavat toisiaan vasten toisiaan kunnioittaen. Talvisodan jälkeen runot jäivät elämään ja on korkea aika, että ne saavat jylisevän sävellajin ja ihanteellisen näyttämön avaran taivaan alla, Kyrönjoen rantamilla. Taipaleenjoki kantaesitettiin 16.6.2010. Ooppera jatkaa ohjelmistossa 10.-12.6. ja 17.-19.6.2011.

Lisää muusta ohjelmistostamme www.musiikkijuhlat.fi. Taiteellinen toteutus: Musiikinjohto Mikk Murdvee, ohjaus Tuomas Parkkinen. Solisteina mm. Juha Kotilainen, Jyrki Anttila, Mari Palo, Tiina-Maija Koskela. Ilmajoen Musiikkijuhlat Ilkantie 17, ILMAJOKI Puh. (06) 424 2900 www.musiikkijuhlat.fi, toimisto@musiikkijuhlat.fi

Yli-Lauroselan talomuseo

Ilmajoen museo

1800-luvun talonpoikaisarkkitehtuurin mestariteos. Pihapiirissä on kaksifooninkisen päärakennuksen lisäksi yhdeksän talousrakennusta alkuperäisillä paikoillaan. Pihapiiriin kuuluu myös puutarha perinteisine koriste- ja hyötykasveineen. Museokahvila Edla ja museokauppa Franssi sekä lasten aitta. Piikaflikan opastuskierrokset tilauksesta. Kesänäyttely Naiset ja lapset sodassa kertoo vuosista 1939-1945 kotirintaman näkökulmasta.

Yhden maamme vanhimmista maaseutumuseoista (1914) alueella sijaitsee mm. kirkkomuseo, Aallon patteriston perinnetalo ja Ilmajokelaisia taitajia -näyttely. Avoinna: kesäaikoina ti-su klo 12–17, muina aikoina sopimuksen mukaan.

Avoinna 15.5.–31.8.2011 ti–su 12–16. Muina aikoina ryhmille sopimuksesta. Ilmajoen Musiikkijuhlien Taipaleenjoki-oopperan esityspäivinä pidennetyt aukioloajat. Museopolku 2, ILMAJOKI Puh. (06) 424 6719 yli-lauroselantalomuseo@nba.fi, www.ylilaurosela.fi

Ilkantie16, ILMAJOKI Puh. (06) 424 8474 www.ilmajoki.fi/k-reitti

Koskenkorva Museo Teemana on Koskenkorva: kylänä, maatalouden mahtipitäjän osana, Viinatehtaan kotina ja Koskenkorva osana suomalaista juomakulttuuria ja -politiikkaa. Likietuusesti Altian Koskenkorvan tehtaan vieressä. Avoinna kesäaikaan arkisin 10-18 ja muutoin sopimuksen mukaan. Kahvio A-oikeuksin. Sopii erityisesti ryhmille, jotka tutustuvat Museon lisäksi Trahteerin monipuolisiin palveluihin sekä palkittuun rakennusperinteen rakennuskokonaisuuteen. Käyntikohteena verraton, sillä siihen voi tilauksesta lisätä myös ruokailun. Trahteerintie 3, Koskenkorva, ILMAJOKI Puh. 050 371 0088/Martti-isäntä koskenkorvan@trahteeri.com www.trahteeri.com

20


Namitupa

Jaakko Ilkka on 52-paikkainen täysin katettu jokialus tarjoten erinomaiset puitteet elämysmatkalle Kyrönjoen maisemiin. Risteilyllä lautan henkilökunta kertoo maisemista ja historiasta, tilauksesta kahvitarjoilua ja hanurimusiikkia.

Koskenkorvan Trahteeri Tarinoita ja historiaa sivuava ruokailuhetki Koskenkorvan kotona. Ruokailuun liitettävissä monin vaihtoehdoin liikuntaa, leikkejä ja saunomista perinteisissä suomalaisissa saunoissa altaineen tai modernissa kylpylässä hoitoineen. Kaksi kokoustilaa ”kaikin lisämaustein”. A-oikeudet, avoinna tilauksesta ryhmille ympäri vuoden. Tervetuloa vieraaksemme! Trahteerintie 3, Koskenkorva, ILMAJOKI Puh. 0400 719 392 koskenkorvan@trahteeri.com www.trahteeri.com

Etelä-Pohjanmaan Opisto Etelä-Pohjanmaan Opisto on viihtyisä täyden palvelun koulutuskeskus, jossa järjestät onnistuneet perhejuhlat sekä kokous-, koulutus- ja kurssipäivät. Ravintola Katajanmarja tarjoaa ruokapalveluja ryhmille tilauksesta. Voit myös majoittua maalaismiljöössä ympäri vuoden. Opistontie 111, ILMAJOKI Puh. (06) 425 6000 toimisto@epopisto.fi www.epopisto.fi

Myös teema-, ruoka-, yleisö ja kohdematkaristeilyt esim. Jussin Jokisaunalle Alajoen peltolakeuksille. Luxory on luxusvene kaikilla herkuilla. Vuokrattavissa max. 12 hlön risteilyyn Kyrönjoen kauniissa luontomaisemassa pariksi tunniksi tai vaikka koko päiväksi. Upea kokemus kauniiseen kesäpäivään.

Herraskartano Herkoolista ravintolapalvelut ammattitaidolla Alkuperäiseen loistoonsa entisöity kartanorakennus on kulttuurihistoriallinen rakennustaiteen ja herraskartanokulttuurin muistomerkki ja toimiva yritys. Kartano palvelee tilausravintolana. Herkoolissa vietät juhlat, koulutukset ja ryhmäruokailut upeassa kartanomiljöössä. Könnintie 299, ILMAJOKI Puh. 044 3229988, sanna-liisi@herkooli.fi www.herkoolinkartanot.fi

Kalajaisjärven leiri- ja kurssikeskus Kalajaisjärven leiri- ja kurssikeskus tarjoaa Ilmajoen Nopankylässä viihtyisät puitteet monipuolisiin tapahtumiin lasten leireistä, koulutuksista ja kursseista erilaisiin juhliin. Alueella on valaistu 3,3 km:n kuntorata sekä muita pidempiä reittejä, Kurjen Kierros sekä laavu näkötorneineen. Kalajaisjärventie 45, Nopankylä, ILMAJOKI. Lisätiedot ja varaukset Puh. (06) 4191 293 tai 044 4191 293. Leirikeskus puh. (06) 4228 955

Lakeuden Luontopalvelut Jussin Jokisaunoilla voitte syödä, saunoa, kokoustaa, viettää perhejuhlia ja yritystilaisuuksia. Kokonaisuuteen kuuluu perinteinen alajokisauna, kylpemäsauna sekä hirsilato ruokailua ja kokoontumista varten. Ryhmille varauksesta n. 1.5.-31.9.2011. Tilauksesta ryhmille ohjelmalliset Zetorkyyditykset.

Ilmajoki

Karamellitehdas aidosti vanhan ajan tapaan on Etelä-Pohjanmaan makein käyntikohde niin ryhmä- kuin perhematkailijallekin. Tutustu karamellin valmistukseen ja sen historiaan myymälän lasiseinän läpi. Opastetut työnäytökset ryhmille, varaa ennakkoon.

Alukset tarjoavat upeat puitteet kokouksille, suku- ja perhejuhlille, polttareille, synttäreille, luokka- ym. retkille, tyhy- ja virkistyspäiville. Esteetön pääsy myös liikuntarajoitteisille. Risteilykausi toukosyyskuu. Ohjelmapalvelut tyhy-, polttari- ym. tapahtumiin. Omatoimiohjelmiin vuokrattavissa rantasauna, paintballvarusteita, vesikirppuja. Palvelemme ryhmät isoista pieniin, eskarilaisista eläkeläisiin. Tervetuloa tekemään elämyksillä elämästä makeampaa! Kauppatie 25, ILMAJOKI Puh. (06) 424 1912 tai 050 571 5671 namitupa@namitupa.fi, www.namitupa.fi

Juha Rinta-Röyskö, Röyskölänkuja 20 ILMAJOKI , puh. 040 512 0984 info@lakeudenluontopalvelut.fi www. lakeudenluontopalvelut.fi

Nostalgiakauppa Ilmajoen keskustassa vanhan riippusillan kupeessa 7 toimiva Nostalgiakauppa on aikamatka menneille vuosikymmenille. Perinnepukeutumiseen erikoistuneesta kaupasta löytyvät pussihousut, flanellipaidat, saappaat, aidot Jussi-paidat ja erilaiset lahjatavarat perinteen ystäville. Nostalgiakaupan omaan tuotantoon kuuluvat essut, riihipaidat, hameet ja korut. Liike valmistaa myös asukokonaisuuksia maaseutumatkailuyrityksille ja ravintoloille. Nostalgiakauppa on myös verkkokauppa. Ryhmien vierailuista pyydetään ilmoittamaan ennakkoon. Liikkeen tiloissa toimii myös Ilmajoen matkailuneuvonta. Ilkantie 12, ILMAJOKI Puh. 0500 972 945 matkailuneuvonta@nostalgiakauppa.fi www.nostalgiakauppa.fi

Rakennuskulttuurikeskus Herrala Rakennuskulttuurikeskus Herrala toimii v.1887 rakennetussa entisessä Herralan kansakoulussa, joka on osa kaunista ja historiallista Kyrönjoen kulttuurimaisemaa. Rakennuskulttuurikeskus Herralan tiloja vuokrataan juhla-, koulutus- ja kokoustiloiksi. Könnintie 27 A, ILMAJOKI Lisätiedot ja varaukset Puh. (06) 4191 293 tai 044 4191 293. 21


Jalasjärvi

seinäjoen

kaupunkiseutu

Jalasjärvi – Tuulta siipien alle Jalasjärvi tunnetaan yritteliäänä ja vireänä kuntana, joka on tunnettu menestyneistä brändiyrityksistään, kauniista luonnostaan, upeasta kulttuuri- ja harrastustarjonnasta.

Nähtävyydet ja kohteet:

Jalasjärveltä löytyy nähtävää ja koettavaa kaikenikäisille ympäri vuoden. Valtateiden 3 ja 19 risteyksessä sijaitsevaan kuntaamme on helppo poiketa – tai tulla jäädäkseen.

Pirunpesä, Euroopan suurin hiidenkirnu.

Jalasjärvellä panostetaan kulttuuri-, liikunta- ja hyvinvointipalveluiden kehittämiseen ja järjestämme ympäri vuoden erilaisia tapahtumia ja tempauksia kaikenikäisille. Vuoden suurin kulttuuritapahtuma Aukusti tarjoaa musiikki-, teatteri- ja urheiluelämyksiä 19.-20.8.2011. Seuraa tapahtumakalenteriamme verkkosivustollamme www.jalasjarvi.fi. www.jalasjarvi.fi 22

Jalasjärven kirkko, valmistunut 1800. Jalasjärven museo

Saarijärven virkistysalue (Tampereentie 2525). Kalastus- ja uintimahdollisuus, laiturille pääsy myös liikuntarajoitteisilla. Kesäravintola. Lamminjärven virkistysalue keskustassa: uimaranta, kävelyreitti, liikennepuisto. Kiuaskallion laskettelurinne ja urheilukenttä. Lukuisia tehtaanmyymälöitä: Lennol, Juustoportti, Jokipiin Pellava. Lukuisia majoitus-, kahvi- ja ruokapaikkoja.


ONNENKYLÄN OSTOS- JA MAISTIAISMATKA (RYHMILLE)

Tutustutaan pellavatehtaan toimintaan ja tehdään edullisia ostoksia pellava- ja sisustustekstiilien tehtaanmyymälöissä. Lounas nautitaan pohjalaisella maatilalla, jossa jälkiruuaksi maistellaan tilalla valmistettua tervajäätelöä. Iltapäiväksi suunnataan Töysän Tuuriin, jossa Onnenkylän kyläkaupan esittely sekä ostosaikaa iltamyöhään!

Jalasjärvi

Päivä aloitetaan kahvitellen leipäjuuston ja lakkahillon kera Jalasjärven Juustoportilla. Ryhmä tutustuu juustojen valmistukseen sekä pääsee maistelemaan erilaisia juustoja.

Ryhmähinta 27 € / hlö. Esimerkkihinta väh. 25 hlön ryhmälle. Hintaan ei sisälly kuljetusta. Varaukset: Etelä-Pohjanmaan Matkailu Oy / ryhmämyynti Puh. (06) 420 9093

5

Lennol-tehtaanmyymälä Lennol Oy:n tehtaanmyymälän mallistoissa on tarjolla laaja valikoima tekstiilejä kodin sisustukseen Seija Ranttilan ja Jukka Rintalan suunnittelemina. Myös Kylie Minoguen suunnitteleman Kylie at Home-malliston liinavaatteet ja koristetyynyt ovat saatavilla myymälästä. Uusi ekologinen vaihtoehto tyynyillä ja peitoilla on Pouta-sarja. Avoinna ma-pe klo 9-17 ja la klo 9-14. Rantatie 22, JALASJÄRVI Puh. 0207 756 135 myymala@lennol.fi www.lennol.fi.

Jokipiin Pellavan tehtaanmyymälä Jokipiin kylässä Jalasjärvellä sijaitsevassa tehtaanmyymälässä on esillä runsaasti lahjapakkauksia, vaihtuvia tarjouksia ja iloisia kattaus- ja lahjavinkkejä kauden juhliin. Jokipiin Pellava sopii myös ryhmäkohteeksi. Opastettu kierros tuotantotiloissa ennakkovarauksella. Myymälän yhteydessä on kahvila. Avoinna ma-pe klo 8-17 (kesälauantaisin klo 10-14). Pellavatehtaantie 35, Jokipii, JALASJÄRVI Puh. myymälä 010 839 4516 Vaihde 010 839 4500 info@jokipiinpellava.fi www.jokipiinpellava.fi

Juustoportti Tervetuloa Juustoportin kahvila-ravintolaan valtatie 3:n varteen Jalasjärvelle. Ravintola tarjoaa maukasta ruokaa sekä herkulliset tuliaiset. Nälän pitävät loitolla á la carte -ruokalistan herkut, lounaspöytä ja maukkaat pizzat sekä hampurilaisateriat. Lisäksi kahvila-ravintolassamme on A-oikeudet. Kahvila-ravintolan tiloissa on Juustokellari tuotemaistiaisineen. Laadukkaine tuotteineen ovat mukana myös Pentik, Marimekko ja Topman. Näyttöjuustola ja lypsettävä Isabella-lehmä tarjoavat mielenkiintoista nähtävää pysähdyksen ajaksi. Tarjolla on myös viihtyisiä kokous- ja juhlatiloja. Otamme ilolla vastaan suuretkin ryhmät. Tervetuloa viihtymään! Keisarintie 145, Pentinmäki, JALASJÄRVI Puh. (06) 456 6900 kahvila@juustoportti.fi www.juustoportti.fi , www.juustokellari.fi 23


Jalasjärven museo

Jalasjärvi

Valtatie 3:n varrella, Vanhankirkontie 2, sijaitseva Suomen laajin paikallismuseo, yli 30 rakennusta esineineen. Nähtävänä mm. upeita vanhoja tekstiileitä, poliisimuseo ja vanha paloauto. Avoinna kesäaikana ti–pe 11–16, su 12–17. Vanhankirkontie 2, JALASJÄRVI Puh. 040 544 4614, museo kesäisin (06) 456 0540 www.jalasjarvi.fi /museo

Pirunpesä Arvoitusten Hiidenkirnu-Pirunpesä Jalasjärven Ylivallin kylässä, Isovuoren kallion laella on luonnon kallioon muovaama, 14 m leveä ja 23 m syvä kuilu. Kahvilapalvelut ja matkamuistomyynti. Luontopolut 1 km ja 4 km, näkötorni. Keijo Haanpää, puh. 050 544 5921, keijoh2@luukku.com Raili Ranto-Kurikka, puh. 040 727 1904, puh. (06) 457 2439, raili.ranto-kurikka@ netikka.fi; Ylivallin Nuorisoseura ry, puh. 050 367 6514, www.jalasjärvi.fi /pirunpesa. Majoitusvaraukset Kalliomajoihin: Raili Ranto-Kurikka, puh. 040 727 1904 tai (06) 457 2439, raili.ranto-kurikka@netikka.fi.

Mökkimajoitus Petäys

Kuhan Keidas

Pihlajan Kevari

Sauna- ja mummonmökki rauhallisella paikalla metsän siimeksessä.

Keskustan tuntumassa Jalasjärven rannalla huvila ja mökkimajoitusta.

Pihapiirissä grillikota, savusauna, pelikenttä ja laavu puron luona.

Tilat soveltuvat perheille ja pienryhmille. Myös savusauna ja kylpytynnyri tilauksesta.

Pihlajan Kevari tarjoaa kotona valmistettua maukasta ruokaa pikkunälästä pitopöytään. Ryhmien ruokailut (max 120 henk.), perhejuhlat, kokoukset ym. yksilölliset palvelut onnistuvat yli 40 vuoden kokemuksella.

Nukkumatilaa 4-6 hengelle. Kannontie 530, Jokipii, JALASJÄRVI Puh. (06) 457 1180 tai 040 583 3362.

Ritva ja Jarmo Alajoki, Kannontie 93, JALASJÄRVI Puh. (06) 456 0286, 0400 269 225 tai 0500 269 225 jarmo.alajoki@netikka.fi www.kuhankeidas.fi

JAKK JAKK Jalasjärvellä on hyvät puitteet järjestää erilaisia juhlia, koulutuspäiviä ja kokouksia. Vanhan Pappilan idyllisissä tiloissa voit järjestää pienelle ryhmälle kokouksen saunoineen. Ravintolassamme on arkipäivisin tarjolla maistuvaa ja edullista kotiruokaa. Hotelli ja asuntolamajoitusta tarjoamme yksityisille henkilöille, perheille ja ryhmille. Majoitus-, ruokailu-, juhla-, kokous- ja koulutustilat sekä tietokoneluokat edullisesti. JAKK Kurssitie 2, JALASJÄRVI Puh. 020 145 800 www.jakk.fi 24

Koskimäentie 46, Pentinmäki, JALASJÄRVI Puh. (06) 457 2829 pihlajan.kevari@netikka.fi


Kurikka

seinäjoen

kaupunkiseutu

Sisustuskeskus Sella Sisustuskeskus Sella on ainutlaatuinen paikka, josta löytyy nähtävää, ostettavaa ja koettavaa ympäri vuoden. Monimuotoinen puurakennus valmistui v. 2004. Se rakennettiin puu- ja huonekaluteollisuuden valtakunnalliseksi promootiokeskukseksi. Sella tekee tunnetuksi pohjalaista ja suomalaista sisustusalan osaamista. Sella-myymälästä löytyy pääasiassa lähiseudulla valmistettuja sisustustuotteita ja lahjatavaroita. Modernista

pohjalaisesta elämyskahvilasta voit ostaa pientä suolapalaa ja paikallisen leipomon herkkuja. Sellan vaihtuvissa näyttelyissä esittäytyvät paikalliset yritykset, muotoilijat, taitelijat ja käsityöläiset. Sisustuskeskus Sella Veistokouluntie 2, Jurva, KURIKKA Puh. 040 485 5771 info@sella.fi, www.sella.fi

6

Botniaring moottorirata

Mäntylän Tila

Botniaring Kurikan Jurvassa on yksi Suomen viidestä isosta moottoriradasta ja samalla alueen suurimpia matkailukohteita. Vuonna 1990 avatulla radalla on aktiivista toimintaa huhtikuusta lokakuuhun lähes jokaisena päivänä. Varikkoravintola on avoinna kesäaikoina päivittäin klo 10-21. Botniaringistä valmistui v. 2010 Master Plan -kehittämissuunnitelma, jonka avulla alueesta tullaan kehittämään lähivuosina kansainvälinen moottorirata (FIA grade 3), kansallinen ajo-opetuskeskus sekä merkittävä elämyskeskus.

on historiallinen talonpoikaistalo Kurikassa. Gastro Botnia -maalaisravintolassa tarjoamme lähiruokaa alueen ruokaperinnettä kunnioittaen. Juhla-ja yritystilaisuudet saavat arvoisensa puitteet nostalgisessa ympäristössä, jossa tarinoilla on tärkeä osuus. Mukavat majoitushuoneet ovat Wähätuvassa ja Susipihan rakennuksissa. Tilalla on iso savusauna uimaaltaineen.

Lisätietoja radasta ja tapahtumista www.botniaring.com.

Auli ja Antero Mäntylä, Mäntylänkuja 43, Närvijoki, KURIKKA Puh. (06) 363 6126 tai 040 539 0145 postia@mantylantila.fi, www.mantylantila.fi

Hotelli Pitkä-Jussi

Reinon Tupa

Hotelli Pitkä-Jussi sijaitsee komeasti kauniissa jokimaisemassa Kurikassa. Monipuolisessa hotellissa onnistuvat kokoukset ja juhlat, sillä kokoustilat ja kabinetit muuntuvat asiakkaan toiveiden mukaan. Tanssiravintola sekä yökerho ovat ehdottomia kohtauspaikkoja perjantaisin ja lauantaisin.

Reinon Tupa sijaitsee Niinistönjärvellä Hirvivaarassa, keskellä kauneinta suomaisemaa. Tarjoamme korkealaatuisia kokous- ja saunapalveluja yrityksille, sekä juhlapalveluja yksityisille. Reinon Tupa kuuluu Botnia Events -verkostoon, jonka kautta voi varata kymmeniä eri sauna- ja kokouspaikkoja. Ohjelmapaketit suunnittelemme aina ryhmäkohtaisesti siten, että koko ryhmä kokee jutun omakseen!

Hovikatu 1, KURIKKA Puh. (06) 451 0500, fax (06) 451 0555 myynti@hotellipitkajussi.fi www. hotellipitkajussi.fi

Niinistönjärvi, KURIKKA Puh. 010 322 4242 myynti@reinontupa.fi www.reinontupa.fi www.botniaevents.fi

Kurikka

Moni hieno asia on Syntynyt Kurikassa! Rakkausfestivaali Haku Päällä ja monet muut Kurikan kesätapahtumat eivät jätä ketään kylmäksi! Katso lisää, ihastu ja innostu osoitteessa www.kurikka.fi

Rypölän torppa – perinnekeskus Kurikassa Rypölän torppa on niin yksityisten juhliin kuin myös yritysten ja yhteisöjen kokoustiloiksi tarjolla oleva idyllinen torppariajan tyyliin rakennettu usean rakennuksen miljöö. Majoitus järjestyy kahden hengen luhtihuoneissa B&B-periaatteella. Uutuutena myös elämysautoilu. Torppa on avoinna tilauksesta. Tilaukset ja tiedustelut puh. 040 708 1478 Myynti Puh. 0400 369 326 rypolantorppa@netikka.fi www.rypolantorppa.net 25


seinäjoen

Kauhava

kaupunkiseutu

PowerPark nousi Suomen parhaaksi vapaa-ajankeskukseksi vuonna 2010 Elämysmatkailukohde PowerPark on arvioitu Suomen arvostetuimmaksi vapaa-ajankeskukseksi vuonna 2010. Taloustutkimus Oy:n tekemässä tutkimuksessa PowerParkin jälkeen seuraaville sijoille sijoittuivat Särkänniemi, Linnanmäki ja Korkeasaari. Alue alkoi rakentua tämän vuosituhannen alussa Kauhavan Alahärmään omistajansa Jorma Lillbackan maailman matkoillaan saamiensa visioiden pohjalta yllättäväksi satumaiseksi elämysmaailmaksi. Tänä päivänä PowerPark on legendaarinen yli 100 hehtaarin monitoimipuisto. Alueelta löytyy huvipuisto satumaail-

moineen, tasokkaat hotellit, ravintolat, leirintäalue, mökkikylä, Euroopan suurin kartinghalli sekä upea Mika Salo Circuit ulkokartingrata.

elämyksiä, kun 5D-elokuvateatteri valmistuu Palace-halliin. 5D:n 148-paikkainen auditorio tulee palvelemaan myös isoja kokousryhmiä.

Huvipuiston riemukkaan vauhdin kruunaa Suomen suurin puuvuoristorata Thunderbird. Satumaan lumoavassa miljöössä asustelee sympaattinen Rölli ja Milli Menninkäinen.

Puistotie 3, Alahärmä, KAUHAVA Puh. (06) 485 4100, fax (06) 485 4200 info@powerpark.fi www.powerpark.fi

Alueen ympärivuotista toimintaa rikastuttavat ratsastusvaellukset sekä mönkijäsafarit pohjalaisissa maisemissa.

4

Keväällä 2011 PowerParkissa on mahdollista kokea aivan uudenlaisia

Lapsiperheen riemuksi huvipuisto Powerpark Koko perheen voimalla PowerParkiin; majoitus huoneistohotellissa tai maatilamatkailukohteessa Kauhavalla (1 yö), pääsyliput PowerParkin Huvipuistoon ja huvipuistorannekkeet lapsille. Hinta 169 €/perhe (2 aik. + 2 lasta alle 130 cm, lisälapset 59 € /hlö) Huom! Huvipuistorannekkeen lisämaksu yli 130 cm lapselle 10 €/lapsi. Alle 2 v. maksutta.

Lentäjien Juhannus 24.-25.6. 2011 – Näe ja koe lakeuden juhannus Lentäjien Juhannus Kauhavalla on tunnelmaltaan ainutlaatuinen juhannustapahtuma, joka sisältää ohjelmaa niin perheille, nuorisolle kuin aikuisille pariskunnille. Koe lentonäytöksien vauhti ja tunnelma sekä huippuartistit, tutustu lentokoneisiin maassa ja viihdy Tivoli Sariolassa. Bussikuljetuksia maakunnasta ja majoituspaketteja, non-stop-bussikuljetukset parkkialueilta ja karavaanariparkista. Sisätilaa tuhansille myös sateen sattuessa. www.lentajienjuhannus.fi 26

Varaukset: Etelä-Pohjanmaan Matkailu Oy, puh. (06) 420 9090


9 Kauhava

H Ä RMÄN KYLPYL Ä

– keidas keskellä lakeuksia Härmän Kylpylässä Etelä-Pohjanmaalla on uudistunut täysin! Kylpyläosasto on laajentunut täysimittaiseksi viihdekylpyläksi. Uusi neliratainen kuntouintiallas, lastenallas ja Kuuman Kiven Sauna täydentävät jo hyväksi koettua kylpyläkokonaisuutta. Laajennusosa on otettu käyttöön joulukuussa 2010 ja kokonaisuus on käytössä huhtikuusta 2011 alkaen. Samassa yhteydessä Suomen ensimmäinen kylpylässä sijaitseva sisähiekkaranta on totta! Härmän Sunny Beach palvelee lapsiperheitä sekä työhyvinvointi- että kokousasiakkaita täysin uudella tavalla. Tule viihtymään Härmän Kylpylän Sunny Beachille. Spa Gym -palvelut tarjoavat jatkossa monipuolista ja modernia vesiliikuntaa.

Kylpylän lisäksi Härmän uusi Spa Wellness -osasto valmistuu hiihtolomille. Mm. duokylpyammeet ja täysin uusittu hoitomaailma tarjoavat mieltä ja kehoa rentouttavia elämyksiä.

Käden taidot kunniaan! Härmän Kylpylä on kehittänyt Käden Taidot -konseptia, joka antaa luovuudelle ja kädentaidoille mahdollisuuden toteuttaa itseään. Kylpyläpalvelujen lisäksi Härmän Kylpylässä on tarjolla monipuolisesti työhyvinvointi-, tapahtuma- ja kokouspalveluja. Paikallisia raaka-aineita arvostava keittiö, Anssin Jussin Areenan liikuntapalvelut ja maakunnan suosituimmat tanssi-illat täydentävät upeata tarjontakokonaisuutta.

Tervetuloa kylpylälomalle uudistettuun Härmän Kylpylään! Perheloma 160,00 €/perhe ( 2 aik ja 1 – 3 lasta). Sis. majoitus tilavassa perhehuoneistossa, aamiaisen sekä kylpylän ja kuntosalin vapaan käytön sekä sisäänpääsyn Sunny Beachille Kylpyläloma alkaen 60,00 €/hlö Tiedustelut ja varaukset: Härmän Kylpylä Vaasantie 22 62375 Ylihärmä Puh. (06) 4831 111 Fax (06) 4846 703 E-mail myynti@harmankuntokeskus.fi www.harmankylpyla.fi

Lankatavaratalo Kauhavan Kangas-Aitta

Tervetuloa Hotelli Mäntylinnaan

Tartu lankaan – tee itse! Myymälämme on käsillään tekijöiden runsaudensarvi, josta löytää oman materiaalinsa sekä tottunut tekijä että vasta käsityökärpäsen pureman saanut.

Uudistunut, edullinen majoituspalvelu huvipuisto PowerParkin läheisyydessä rauhallisella alueella. Lähialueelta löytyvät kylpylä ja golfkenttä. Hinnat alk. 55 €/2hh/vrk.

Suosikkimateriaalit ovat Esito-lenkkimohair, josta kudotaan mm. lämpimiä huopia takkatulen ääreen sekä Lilli-ontelokude, josta syntyvät virkatut korit. Tervetuloa ostoksille!

Koivukuja 2, Alahärmä, KAUHAVA Varaukset puh. 044 510 6161 info@mantylinna.fi www.mantylinna.fi

Kauppatie 91, KAUHAVA Puh. (06) 434 5500 www.kangasaitta.fi Tarjoamme kahvit etukäteen ilmoittautuville ryhmille. Avoinna: arkisin 9-17, lauantaisin 9-13.

IISAKKI JÄRVENPÄÄ

Jääskän Loma

Perinteitä ja kädentaitoa Kauhavalta! ”Puukonpäät olin jo edeltäkäsin päättänyt tehdä tuohesta”, sanoi Iisakki Järvenpää ja niin teemme tänäkin päivänä. Tehtaanmyymälä ja minimuseo avoinna ma-pe klo 8-16. Puukkotehdas Iisakki Järvenpää Oy.

Jääskän Loma Oy majoittaa Powerparkin läheisyydessä. Valittavanasi ovat joko huoneistohotelli keskustassa (2 km) tai loma-asunnot Haarusjärven rannalla (8 km).

Passinraitti 32, KAUHAVA puh. (06) 434 0135, fax (06) 434 0919 www.iisakkijarvenpaa.fi

Huoneistohotelli: Härmäntie 14, Härmä, Kauhava. Loma-asunnot: Räkkäläntie 3-5, Härmä, Kauhava.

12

Varaukset puh. 040 5811 969 info@jaaskanloma.fi, www.jaaskanloma.fi 27


Lapua

Lapua Kulttuurikeskus Vanha Paukku

Simpsiön hiihtokeskus

Entisen Lapuan patruunatehtaan miljööseen on rakentunut monipuolinen kulttuurikeskus Vanha Paukku. Vanha Paukku on omaleimainen matkakohde ja sen elämyksellinen kulttuuritarjonta ostosmahdollisuuksineen tarjoaa kävijöilleen unohtumattoman kokemuksen.

Läntisen Suomen suurin monirinteinen hiihtokeskus Simpsiö tarjoaa huippukuntoiset laskettelurinteet, pulkkamäen sekä valaistut korkealuokkaiset latuprofiilivaatimukset täyttävät murtomaahiihtoladut. Uutuutena ympärivuotinen K55-hyppyrimäki. Alueella toimii myös ravintola Taivaanpankko.

Museot Vanhassa Paukussa: Lapuan Taidemuseo, Lapuan patruunatehtaan museo, Lapuanliikkeen museo ja Pyhälahden Valokuvaamomuseo. Lisäksi näyttelytilat Patruunagalleria ja Pohjanmaan Valokuvakeskus. Tehtaanmyymälät Vanhassa Paukussa: Lapuan Kankurit, sisustusliike AnnaStiina, Patalaukku, taidemuseomyymälä TaitoPaukku ja museokauppa Lapuan liike. Alueella toimii myös Ison Prässin kahvila. Laivaristeilyt Vanhan Paukun satamalaiturista: m/s Koivunlehti, aikataulun mukaiset ja tilausristeilyt. www.latomerilaivat.fi Kustaa Tiitun tie 1, LAPUA Puh. (06) 438 4582 info@lapua.fi www.vanhapaukku.fi www.latomerilaivat.fi

Jokilaakson matkailupuutarha Jokilaakson matkailupuutarha on upea koko perheen puutarhamatkailukohde Lapuan kaupungin keskustassa. Puutarhassa on ainutlaatuisia kasvikokoelmia ja esimerkkejä pihan sisustamisesta. Alueelle on istutettu jo yli 6000 monivuotista kasvia. Asiantuntijaopastuskierroksia, heinäkuussa myös ilmaisia iltakierroksia. Alueella toimii kesäkahvila Nukkeruusu.

28

seinäjoen

kaupunkiseutu

Siiriläntie 3, LAPUA Puh. 044 438 4612 www.jokilaaksonmatkailupuutarha.fi

Kesäisin viitoitetut luontopolut, kiintorastiverkosto ja näkötorni. Karhunmäentie 230, LAPUA Puh. (06) 4388 100 (lipunmyynti), Puh. 040 170 3015 (ravintola Taivaanpankko) Simpsiön mökkikylä: Puh. 0500 367 876, www. simpsio.com

Muita kohteita Tiekirkot: Lapuan tuomiokirkko, opas kesäisin. Tiistenjoen kirkko. Ränkimäen Talomuseo, museolla opas heinäkuussa. Körttimuseo. Kantri-Galleria; Suuri jalokivi-, koru- ja korukivinäyttely. Latosaaren liikennepuisto Kesätanssilava Luhurikka & tanssikeskus Latosaari Virkistysuimala Sateenkaari Teatteri Lapua Bar & Nightclub Oscar Pub Lapuahovi Jäähalli, keilahalli & ratsastustalli. Tehtaanmyymälöitä: Savipaja Lintukoto (keramiikkaa), Kellovalimo Somppi/Jussin Viini (viinitila ja valimotuotteet), Willa Annala Cafe & Shop (sisustus- ja huonekalukankaat).

kesäteatterit lapualla

Luhurikan kesäteatteri, Larvateatteri: Kätkäläinen 2.7.-13.8.2011. Simo Hämäläisen komedia. www.luhurikanlava.fi Vanhan Paukun kesäteatteri Pohjanmaa Vuonna Nolla (vol. 3), Perttu Hemmingin ja Vesa Latomäen musiikkikohellus. www.teatterilapua.fi

Suurtapahtumia Lapualla 2011 Hengellisen Musiikin Festivaali Vanhassa Paukussa 8.-9.7.2011 www.lapuanhelluntaisrk.fi Komiat Traktorit 23.-24.7.2011 www.tiistenjoki.fi Vanhan Paukun Festivaali 4.-7.8.2011 Musiikkia, teatteria, tanssia! Esiintyjinä mm. Jari Sillanpää, Menneisyyden vangit, Laura Närhi ym. www.vanhapaukku.fi Lapuan V Urkufestivaali 23.-25.9.2011 Lapuan tuomiokirkossa, Suomen suurimmilla uruilla. www.lapuanurkufestivaali.fi Joulunavausmessut 19.-20.11.2011 Kulttuurikeskus Vanhassa Paukussa. www.vanhapaukku.fi Kysy lisää matkailutoimistosta puh. (06) 438 4582, info@lapua.fi. Autamme mielellämme! www.lapua.fi


LAPUAN KANKURIT -TEHTAANMYYMÄLÄ

Lapua

Intohimomme on suunnitella ja valmistaa puhtaista luonnonkuiduista skandinaaviseen kotiin sopivia kattaus-, sauna ja sisustustekstiileitä, joissa yhdistyvät toimivuus, kestävyys sekä puhdaslinjainen suomalainen design. Lapuan Kankurit - tehtaanmyymälässä Vanhassa Paukussa on esillä laaja mallistomme. Avoinna ma-pe 11-18, ti suljettu, la 1015. Muina aikoina sovittaessa. Ryhmille järjestämme kutomokierroksia. Kulttuurikeskus Vanha Paukku Kustaa Tiitun tie 1, LAPUA Puh. 050 527 5728 myymala@kankurit.fi, www.lapuankankurit.fi

9

Wanha Karhunmäki Idyllinen vapaa-ajan keskus maaseudulla, Lapuan ja Seinäjoen rajalla. Seinäjoelle on matkaa 25 km, Malkakosken patoalueelle 1 km, Simpsiölle 6 km ja Lapuan keskustaan 8 km. Wanha Karhunmäki tarjoaa monipuoliset tilat perhejuhlille, kokouksille ja leireille. Valmistamme pohjalaista pitoruokaa tilauksesta, ja meillä majoittuu mukavasti jopa 130 henkeä. Liikuntasali, nykyaikaiset saunatilat ja viihtyisä piha-alue palvelee myös aktiiviliikkujaa. Simpsiöltä tulee luontopolku Wanhaan Karhunmäkeen. Metsälammen rannalla on tunnelmallinen kota n. 30 hlölle ja Lutissa on romanttinen Amor-aitta pariskunnalle. Päärakennuksessa palvelee Puoti ja Körttimuseo arkisin klo 9-15. Puodista löydät pohjalaisia tuotteita, makeisia sekä tuliaisia omaksi tai toisten iloksi. Körttimuseo esittelee herännäisyyden historiaa Suomessa. Lapsille on pihaalueella monenmoista touhuttavaa ja isommat voivat pelata beach volleyta tai pingistä. Uutuutena kesäkahvila arkisin klo 9-15. Tarjolla talon omia leivonnaisia ja pohjalaista jäätelöä. Avoinna arkisin 9-15, viikonloppuisin tapahtumien yhteydessä. Karhunmäentie 923, LAPUA Puh (06) 437 7757 info@wanhakarhunmaki.fi, www.wanhakarhunmaki.fi

29


Alavus ja Kuortane

Alavus liikuttaa! Alavus tarjoaa monipuoliset harrastusmahdollisuudet aktiiviliikkujalle. Liikuntahalli Kunto-Lutra tarjoaa erinomaiset mahdollisuudet sisäliikuntalajien harrastajille, ja kylpyläosaston vesiliukumäet viehättävät koko perhettä ja kuntouimareille riittää ratoja. Alavus Areenalla pelataan jääkiekkoa ja curlingia

sekä luistellaan koko perheen voimin. Monipuolinen Areena toimii myös konserttien ja muiden tapahtumien näyttämönä. Valaistulle pururadalle ja hiihtoladuille pääsee aivan keskustasta, ja vauhdinnälkäisille löytyy mm. laskuvarjohyppyä sekä motocross- ja enduroradat.

Arabian Maitokannukokoelma

Taidekeskus Harri

Muita kohteita

Yli neljän vuosikymmenen aikana kerätystä satojen kannujen kokoelmasta on Teknologiakeskus Fasadissa esillä 500 esineen valikoima, ja kannuja on myös Taidekeskus Harrissa. Kannut ovat Arabian tehtaan lähes kaikilta vuosikymmeniltä. Kauko Välimäki on kannuja kerätessään kiinnittänyt huomiota laatuun.

Sijaitsee aivan kantatie 66:n varrella Alavudenjärven rannalla. Taidekeskus Harrissa on esillä Matti Annalan pysyvä näyttely sekä tasokkaita vaihtuvia näyt­telyjä.

• Majoitu mummolatunnelmissa Ouran Lomassa, www.ouranloma.fi

Harrintie 10, ALAVUS Puh. (06) 2525 1574

• Sisustustuotteita ja kädentaitoja Sisustuspuoti Guuglossa, www.guuglo.fi

• Hemmottelua Kaislan Kymppi-Turpeessa, www.saunalahti.fi/ahokaisl/

Matkailuneuvonta, Alavuden kaupunki

Teknologiakeskus Alavus Fasadi Taitotie 1, ALAVUS Puh. (06) 2525 1711 www.fasadi.com. Avoinna: ma-pe klo 8-16. Heinäkuussa poikkeavat aukioloajat, tiedustelut infosta puh. (06) 2525 1711.

Kuulantie 6, ALAVUS Puh. (06) 2525 1000, fax (06) 2525 1111 info@alavus.fi www.alavus.fi

Kuortane – taivas kattona liikunnan riemulle Kuortane on matkailijalle kokonaisuus historiallisia nähtävyyksiä, liikunnallisia aktiviteetteja ja kulttuurielämyksiä järvimaisemissa. Kuortaneella on luonnonkauniita retkeily- ja kalastuspaikkoja extremelajejakaan unohtamatta! Kuortane majoittaa matkailijan,

on kyseessä hotellisviitti tai erämaamökki. Ruonalla ratkaistiin Ruotsi-Suomen kohtalo, Heikki Klemetin syntymäkoti toimii museona ja Soile Yli-Mäyryn Taidehalli esittelee kesäisin uusimmat luomukset. Kuortaneen matkailupalvelut osoitteessa www.kuortane.fi.

Kuharanta ja Kuortane golf

Sport & Fun

Kuharannan kartanomainen miljöö Kuhajärven rannalla tarjoaa pohjalaista maaseutua latoineen ja venesatamineen. Viihtyisä asuminen ja erinomaiset ravintolapalvelut luovat upeat olosuhteet myös 9-reikäisen Kuortane Golfin klubina.

Koko perheen suosittu liikunta-ja vauhtimaailma avataan jälleen 21.4.11. www.sportfun.fi

Vierteentie 89, Mäyry, KUORTANE Puh. 020 198 3098, www.kuharanta.fi

Perhepaketti majoituksineen ja rannekkeineen alk. 150 €

Kuortaneen Urheiluopisto

Soile Yli-Mäyryn Taidehallissa on kesäelokuussa nähtävillä taiteilijan maailmankuulua tuotantoa sisältäen uutuuksia. Yli-Mäyry on pitänyt yli 250 yksityisnäyttelyä 25 eri maassa. Tallikahvio palvelee näyttelyvieraita.

Kuortaneen Urheiluopisto tarjoaa huippuhetkiä jokaiselle. Niitä voit kokea uuden liikuntalajin myötä Hyvän olon-kursseilla tai perheen kanssa lomaillessa. Luonnon keskellä kulkiessa tai maukkaan ruuan äärellä. Onnistumisen ilo ja uuden oppiminen ovat huippuhetkiä parhaimmillaan. Runsaasta tarjonnastamme voi kukin valita mieleisensä.

Hynniläntie 18, Mäyry, KUORTANE Puh. (06) 525 7324 www.soileyli-mayry.com

Opistotie 1, KUORTANE Puh. (06) 516 6111 www.kuortane.com

Yli-Mäyryn taidehalli

30

seinäjoen

kaupunkiseutu

3

5


Töysä on hyvän Tuurin kunta 2

Tuurin Miljoona Tapahtumat

Labyrinttimaailma

Sepänniemen Lomakylä

Suomen suurin kyläkauppa järjestää sekä suuria Miljoona Tapahtumia että pienempiä tilaisuuksia viikoittain kauppa-asiakkaille. Katso www.tuuri.fi/tapahtumat.

Lomakylä kalaisan Ponnenjärven rannalla. 12 hyvätasoista mökkiä, 20 sähköistettyä asuntovaunupaikkaa, telttapaikkoja, uimaranta, 2 saunaa ja grillikatos.

Fantasy Minigolf

Eksy, päättele, oivalla ja ratkaise! Suuri sokkelo ja pienet labyrintit, tule ja haasta itsesi. Tulet yllättymään helpolta näyttävien tehtävien haasteellisuudesta. Koe elämys labyrintissa, pelinappula olet sinä!

Fantasy Minigolf -rata Tuurin kauppakylässä. Minigolfin lisäksi Bungee-trampoliini.

Onnelantie 30, Tuuri, TÖYSÄ Puh. 045 653 1600 www.merkillinenmaailma.fi

Siltalantie 10, Tuuri, TÖYSÄ Puh. 045 135 1200 www.fantasyminigolf.com

Hotelli OnnenTähti

Karting Suomen pisin ulkokarting-rata. Autoja vuokrattavissa tai voit ajaa omalla autolla.

Tuurin kauppakylässä sijaitsevassa hotellissa on 35 tyylikkäästi sisustettua huonetta sekä ostos- ja ruokailumahdollisuudet kädenulottuvilla.

Töysä ja Ähtäri

Töysässä vietät maaseutuloman mielenkiintoisten tapahtumien, harrastusten ja ostosten merkeissä. Täällä majoitut juuri Sinulle sopivassa majoitusyrityksessä.

Niemenkyläntie 250, TÖYSÄ Puh. (06) 526 1550 www2.6net.fi/sepanniemi/ Kysyy lisää Töysän monista majoituspalveluista ja ruokailupaikoista:

Matkailuneuvonta Keskisen kauppakatu Puh. 040 158 2357 matkailuinfo@toysa.fi www.toysa.fi, tuuri.fi

Onnentie 7, Tuuri, TÖYSÄ Puh. (06) 5105 5000, www.tuuri.fi

Housunkylä, TÖYSÄ Puh. 040 564 1052, www.kartring.fi

Vietä parhaat lomapäiväsi Ähtärissä! Eläinpuistossa nautit luonnosta ja kohtaat yli 300 eläintä aidossa ympäristössä. Puistossa on puuhaa perheen pienimmille: kesällä voi tutustua myös kotieläimiin ja poliisin toimintaan sekä nauttia naposteltavaa Kaakkolammin kahviossa vesilintutalon äärellä. Talvella voit iloita lumesta ja eläinten talvipuuhista. Vaikka luonto nukkuu, ovat eläimet hyvin aktiivisia ja näyttäviä. Talvinen eväsretki puistoon on koko perheen elämys.

6

Eläinpuiston vieressä sijaitseva Mesikämmen-kylpylä on virkistävä keidas ulkoilupäivän jälkeen. Kylpylässä on oma allas myös lapsille. Eläinpuistoon ja kylpylään pääset joka päivä ympäri vuoden!

Liikkumisen riemua! Matkailukeskuksessa sijaitsee 18-väyläiseksi laajeneva golfkenttä, tenniskenttä, valaistu hiihtolatu ja luontopolku sekä moottorikelkkaurat, joista hyvät yhteydet laajempiin reitteihin. Monet järvet kutsuvat nauttimaan kesällä soudusta, melonnasta ja kalastuksesta, talvella pilkitään ja luistellaan. Kysy lisää mm. monista majoituskohteistamme. Ähtärin matkailuneuvonta Puh (06) 5393 555, matkailu@ahtari.fi, www.ahtari.fi

1 Eläinpuiston leirintäalue Eläinpuiston leirintäalueella on asuntovaunupaikkoja ja uusia korkeatasoisia loma-asuntoja. Minigolf, vesiliukumäki, rantasauna, uimaranta sekä luontopolku kutsuvat lomailijoita.

31


Kauhajoki

Kauhajoki Etelä-Pohjanmaan maakunnassa, Suupohjan alueella sijaitseva Kauhajoki tarjoaa Sinulle monipuolisia elämyksiä. Kahden kansallispuiston kaupungissa pääset erämaan tunnelmaan kuuntelemaan purojen solinaa tai voit osallistua moniin kesän ja talven tapahtumiin oman mieltymyksesi mukaan.

32


Kauhajoki

Kauhajoen Ruokamessut 2.–4.9.2011

Talonpoikaiskartano Hämes-Havunen

Hämes-Havusen pohjalaistalo rakennuksineen ja näyttelytelttoineen kokoaa runsaat 150 näytteilleasettajaa ja 15 000 messuvierasta. Ruokamessut on Suomen merkittävin lähellä tuotetun ruoan vuosittainen esittelytilaisuus.

Kaksiumpipihainen miljöö tarjoaa ainutlaatuiset puitteet järjestää kokous-, kulttuuri- ja juhlatilaisuuksia. Koskenkyläntie 312, KAUHAJOKI Puh. 040 595 4000 www.hames-havunen.fi

Puh. 040 501 8290 www.ruokamessut.fi

Luontoretkeily Lauhanvuoren kansallispuisto

MATMÄSSAN

Kauhajoen Veteraanien Perinnetalo Kauhajoen maanpuolustushistoriasta kertova museo. Knuuttilantie 4, KAUHAJOKI Puh. 040 595 4000, www.perinnetalo.fi

Pohjanmaan tasaisesta maastosta erottuu kohoava Lauhanvuori, jonka geologia ja kasvillisuus poikkeavat lähialueesta. Kauhanevan-Pohjankankaan kansallispuisto on maisemaltaan selkeästi kaksijakoinen. Maisemaa hallitsevat kuivan karut mäntyvaltaiset kankaat sekä lukuisat laajat ja avoimet nevat.

Eduskuntamuseo

www.luontoon.fi -> Retkikohteet

Eduskunta kokoontui Kauhajoella talvisodan aikana 1.12.1939 - 17.2.1940. Eduskunnankatu 5, KAUHAJOKI Puh. 040 595 4000 www.kauhajoki.fi/eduskuntamuseo

Botnia Golf

Sanssinkartano Sanssinkartano on kiinnostava käyntikohde, joka on myös viihtyisä kokous-, kulttuuri- ja juhlatalo. Ullantie 7, KAUHAJOKI Puh. 040 595 4000 www.sanssinkartano.fi

18-reikäinen kenttä on tunnetun suomalaisen golfkenttäsuunnittelija Kosti Kurosen käsialaa. Alueella on uusi klubin ravintola ja Pro Shop. Hermanninmäki 22, Päntäne, KAUHAJOKI Puh. (06) 232 4663 www.botniagolf.fi

Sotkanrinteet

harjoittelurinne. Sotkan alueelta löytyy myös tasokkaat latuverkostot. Puh. 040 731 4025 www.sotkanrinteet.fi

Virkistysuimala-urheilutalo Virkku Koko perheen uimalassa on mukavuuksilla varustettuna kolme eri allasta. Urheilutalossa on monipuoliset harrastusmahdollisuudet. Urheilutie 3, KAUHAJOKI Puh. (06) 2413 2491 www.virkku.fi

Nummijärvi Camping*** Vietä loma luonnonkauniissa järvimaisemassa, lähellä kansallispuistoja ja palveluita. Nummijärventie 591, Nummijärvi, KAUHAJOKI Puh. 045 267 0270 www.kauhajoki.fi/camping

Kauhajoen kaupunki Hallintoaukio, PL 500, 61800 Kauhajoki Puh. (06) 2413 2000, fax. (06) 2413 2009 kirjaamo@kauhajoki.fi etunimi.sukunimi@kauhajoki.fi www.kauhajoki.fi

Sotkassa on kolme rinnettä. Yksi rinteistä on pienoishissillä varustettu ilmainen

4

3

33


Isojoki ja Teuva

Tervetuloa Teuvalle Teuvan siirrettävien saunojen kokoontumisajot on ilmaistapahtuma, joka on tarkoitettu koko perheelle vauvasta vaariin. Vuoden 2011 sauna-ajot la 6.8.2011. www.sauna-ajot.com Teuvan kirkossa on ainut Tove Janssonin maalaama alttaritaulu. Taulun aiheena on Kymmenen neitsyttä. Lisää tietoa löytyy www.toveteuvalla.fi. Muita tutumiskohteita: Lauri Tähkä & Elonkerjuun Häjy-Liike, Pyörämuseo, Kulttuuritalo Orrela. Parran laskettelukeskus – Snowpark Parra Puh. 040 843 4247, www.parra.fi LuontoParra Puh. 040 152 1897, www.parra.fi Matkailupalvelupiste Teuva-Info Kulttuuritalo Orrelassa Porvarintie 51, TEUVA, Puh. 046 850 7702 Avoinna ma-to klo 9-15, pe klo 9-14 Kunnanvirasto Porvarintie 20 A 4, TEUVA Puh. (06) 2413 4000 Avoinna ma-to klo 9-15, pe klo 9-14

3

Majoitu mukavasti Isojoella Lauhansarven luontomatkailukeskus on nykyaikainen kokous-, juhla- ja vapaa-ajan viettopaikka. Tasokas ravintola ja kaikki palvelut ovat avoinna ympäri vuoden. Korkeatasoiset, saunalliset lomahuvilat muodostavat majoituksen perustan. Lomahuviloita on eri kokoisia, jokaiseen käyttötarkoitukseen. Vuodepaikkoja löytyy yhteensä kuutisenkymmentä. Lauhanvuorentie 490, ISOJOKI Puh. (06) 263 1258, lauhansarvi@lauha.fi, www.lauha.fi Kangasjärven leirintäalue sijaitsee kirkasvetisen järven rannalla. Kangasjärveltä löytyy kesällä leirintämökkejä, vaunupaikkoja, veneitä sekä vastaanoton yhteydessä oleva kahvila ja hampurilaispiste. Kangasjärvi on kiva perhekoon leirintäalue. Kangasjärventie 633, ISOJOKI Puh. 046 851 2732 kangasjarvi@lauha.fi, www.lauha.fi

Pyöräilyä Pohjanmaalla Pohjanmaalla pyöräileminen tasaisessa maastossa on helppoa. Suuret peltoaukeat, latomeret ja pohjalaisittain säntillisesti hoidetut maalaistalot värittävät maisemaa. Pyöräilyreittejä on niin merellisissä rannikkomaisemissa kuin ympäröivällä maaseudullakin. Raippaluoto on pyöräilijälle sopiva päiväretkikohde, idylliset saaristokylät ottavat vieraat ystävällisesti vastaan. Maksamaan saaristossa kuluu useampikin päivä, sillä alue tarjoaa niin patikointiin kuin melontaan sopivia reittejä. Isojoen maastopyöräreitti kiertää pitkän lenkin (yli 80 km) Isojoen etelä- ja länsiosissa. Reitti kulkee pääasiassa sorateillä sekä pienistä peltoteistä

34

suuriin kyläteihin. Reitti kulkee lyhyehköjä pätkiä asutuissa kylämaisemissa sekä pitkiä taipaleita syrjäisillä metsäalueilla. Kansallispuistojen maastopyöräreitti muodostuu Kangasjärven (Isojoki) ja Nummijärven (Kauhajoki) leirintäalueet yhdistävistä eteläisestä ja pohjoisesta reitistä. Molemmat vaihtoehdot ovat noin 50 kilometrin mittaisia.

Raastuvankatu 30, VAASA Puh. (06) 325 1125 Fax (06) 312 5833 office@botniatourist.com www.pohjanmaanmatkailu.fi www.matkailupohjanmaa.fi


Järvi-Pohjanmaalla liikut ja voit hyvin Järvi-Pohjanmaan erämaaluonto tarjoaa upeita vaellusreitistöjä, unohtumattomia elämyksiä ja aitoa luonnon rauhaa. Jos olet onnekas, saatat nähdä vilauksen karhusta, ketusta tai uljaana liitelevästä kotkasta. Järvi-Pohjanmaalta löytyy myös nykyaikaisia liikunta- ja urheilupaikkoja, jotka mahdollistavat monipuolisen harrastamisen. Alueemme ominta antia on pesäpallo.

Tervetuloa liikkumaan ja nauttimaan alueen tapahtumista! Järvi-Pohjanmaan kuntien yhteinen info-piste Kylpylä Kivitippu, Nykäläntie 137, LAPPAJÄRVI Puh. (06) 561 5000, www. kivitippu.fi

Talvet ovat varsin lumivarmoja ja luisteluhiihtoreitistömme on erittäin laaja. Lakeaharjun ja Vuorenmaan rinnehiihtokeskuksissa laskettelet ja lumilautailet turvallisessa ympäristössä.

8

Väinöntalo - Järviseudun museo Kotiseutuneuvos Väinö Tuomaalan kokoama museo, joka esittelee järviseutulaisen talonpojan elämää, sen arkea ja juhlaa, kädentaitoja sekä pyynti- ja tapakulttuuria. Museoalueella on 19 rakennusta ja n. 20.000 esinettä. Museolla on museokauppa Muorinpuoti, museokahvila ja tapahtumia mm. kesäseurat, kesänäytelmä ja koululaisten työpajoja. Muorinpuoti on auki aina museon auki ollessa, myös ilman pääsymaksua. Kaupasta saat suun

makeaksi, apua janoon, voit ostaa myös käsityöläisten tuotteita, kirjoja ja matkamuistoja. Avoinna 17.5.-31.5. arkisin klo 10-16, 1.6.-31.8. ti-su klo 11-18, muulloin sopimuksen mukaan. Latukantie 99, EVIJÄRVI Puh. 044 769 9113, fax. (06) 765 1682 paivi.lappinen@evijarvi.fi museot.jarviseutu.fi tai museo.evijarvi.fi

35


Alajärvi, Soini ja Vimpeli

Viihdy ja viivy Järvi-Pohjanmaalla Punaisen Tuvan Viinitila

Alvariini

Takana pitkä ajoputki, edessä toinen mokoma. Jalat kaipaavat oikomista, vatsa pientä hellimistä. Anna mielen ja makuhermojen levähtää, pidä tauko aidon talonpoikaistilan hellässä hoidossa Alajärvellä. Asiakaspaikkoja 180, kesäterassi, viininmaistiaiset, kahvi- ja ruokailupalvelut yksilöllisesti tilauksesta ryhmäänne varten, juhlapalvelut, A-oikeudet, AV-laitteet. Viinimyymälä auki ympäri vuoden! Arkisin 10-20, la ja su 10-18.

Tervetuloa Järvi-Pohjanmaan sydämeen Hotelli-Ravintola-Keilahalli Alvariiniin. Meillä voit viettää rentouttavan hetken keilailun mukaansatempaavassa tunnelmassa. Saunojen löylyissä arkiset murheet unohtuvat ja virkistävän uinnin jälkeen voit nauttia maittavan á la carte -aterian viihtyisässä ravintolassa. Ilta-auringon puoleinen terassi antaa miellyttävät puitteet rupatteluhetkelle. Kauniisti sisustetut huoneet majoittavat isommankin ryhmän. Alvariini avataan kesällä 2011. Tule tutustumaan!

Koskenvarrentie 337, ALAJÄRVI Puh. (06) 557 4540, fax (06) 557 4515 keijonen@japo.fi www.punaisentuvanviinitila.com

Paavolantie 1, ALAJÄRVI Puh. (06) 557 6688 www.alvariini.fi, myynti@alvariini.fi

Isoniemen lomamökit Tule rentoutumaan luonnonhelmaan kauniin Lappajärven rannalle! Vuokraamme hyvin varusteltuja lomamökkejä ympärivuotiseen käyttöön. Meillä on 7 korkeatasoista vuokramökkiä (40–60 m2). Osa mökeistä on laatuluokiteltu. Hyvät ulkoilureitit lähellä. Alue on lapsiystävällinen ja meillä tyytyväiset asiakkaat. Varaa sinäkin lomasi meiltä! Raili ja Veikko Isoniemi Isoniementie 612, ALAJÄRVI Puh. 040 7311 998 tai (06) 557 2940 www.isoniemenlomamokit.fi

10 Wanahan ajan Päiwät Soinissa 16-17.7.2011 Päiwiä vietetään taiteilija Reijo Kivijärven pihapiirissä jo viidettätoista kertaa. Tapahtuma on aikamatka menneiden aikojen kiehtovaan tunnelmaan. Wanahanaikaisia työnäytöksiä, käsitöitä, vekottimia, kotieläimiä, pelimanneja, kylähulluja ym.

Taideateljee Reijo Kivijärvi

36

Taidemaalari on rakentanut rantteilleen noin 30 erilaista rakennusta käsittävän perinnekylän. Alueella on mm. sepän paja, 2 savusaunaa, aittoja, riihi, 4 pärehöylää. Taiteilijan omien töiden näyttely avoinna joka päivä 18.6.-31.7.2011 klo 12-20. Kesäkahvila. Suuremmat ryhmät ennakkotilauksesta.

Keskisentie 181, SOINI Puh. 0400 164 166, reijo.kivijarvi@luukku.com www.reijokivijarvi.net

Soinin tapahtumat Osuuskunta Reijo Kivijärvi, puh. 0400 164 166 www.vanhatpaivat.com


Tulivuoren uumenissa

Matkailu-

kesäterassi ja toimittajien Kilta ry:n kokouspalvelut valitsema kotimaan sekä ruokailumatkailukohde mahdollisuus 2010 ryhmille tilauksesta. Tulivuorikierrokset ajalla 1.5.-30.9., katso kierroshinnasto netistä.

Aukioloajat: 15.5.-15.8. ma-pe 10-20, la 9-16, su 11-20 16.8.-14.5. ma-pe 10-17, la 9-14 Lehtotie 15, Hoisko, ALAJÄRVI Puh. (06) 557 3950 gemsaa@japo.fi www.tulivuorikeskus.fi

Etelä-Pohjanmaan aluetaidemuseo Nelimarkka-museo

Alajärvi, Soini ja Vimpeli

Näe ja koe erilaiset maankuortamme ravistelevat geologiset ilmiöt Tulivuorikeskuksessa Alajärvellä. Lähiavaruus, maanrepeämä, geysir, maanjäristys, luonnonmukainen kivinäyttely ja paljon muuta. Päärakennuksesta löytyvät kahvio, lahjatavara- ja matkamuistomyymälä sekä kivimuseo (vapaa pääsy). Katettu

Näyttelyt 2011 Perusnäyttely: Taiteen tien kulkija – Taidemaalari, professori Eero Nelimarkan (1891 – 1977) elämää ja taidetta käsittelevä näyttely ja hänen henkilöhistoriallinen ateljeensa. Vaihtuvat näyttelyt: 9.1. - 20.3.2011 Satu Drufva – Elämän virrassa Valokuvia ja videoinstallaatioita 3.4. - 29.5.2011 Helge Riskula – Matka sinne ja takaisin Lakeus- ja pohjalaisuusaiheista grafiikkaa 12.6. - 14.8.2011 Visiitillä mystinen mesenaatti – teoksia Harkon taidemuseon kokoelmasta 28.8.-23.10.2011 Finnish-Bulgarian Art Project Tulossa myös Johanna Latvalan Kalevala-aiheinen näyttely sekä Nándor Mikolan akvarellinäyttely. Opastus Perusopastus: tutustuminen näyttelyyn oppaan seurassa. Kesto n. 1 tunti tai sopimuksen mukaan. Hinta 1-10 hlö 17 €, yli 10 hlö 28 €. Ilmainen opastus joka keskiviikko klo 14.00. Rooliopastus: tarjotinta kantava nainen. Eero Nelimarkan taloudenhoitaja neiti Kekäläinen vie ryhmän aikamatkalle 1970-luvun alkuun. Neiti esittelee Nelimarkan keskeisimmät teokset ja kertoilee elävästi taiteilijan tuotannosta ja elämänvaiheista. Rooliopastus varattava etukäteen. Kesto 45 min. Hinta 60 €/ ryhmä. Tapahtumat 2011 21.1. Seinäjoen kaupunginorkesterin kamarimuusikoiden konsertti 13.3. XXI Seurat Alaviitalan tapaan 16.4. Lasten taidepäivä 10.10. Eero Nelimarkka 120 vuotta. Museokauppa Neljän markan putiikki avoinna ympäri vuoden. Café de Nelimarkka on avoinna kesällä päivittäin, talvisin tilauksesta. Lisäksi on tarjolla opastusta ja työpajatoimintaa eri ryhmille kolmella kielellä (su, ru, eng), konsertteja, yleisöluentoja, taiteilijatapaamisia, seminaareja ja tilavuokrausta. Nelimarkka-museo – Etelä-Pohjanmaan aluetaidemuseo Pekkolantie 123, ALAJÄRVI Puh. (06) 557 2129 toimisto@nelimarkka-museo.fi www.nelimarkka-museo.fi Avoinna ti-pe 11-17, la 12-16, su 12-17, ma suljettu

ALAJÄRVI Lounaskahvio-hotelli-tilausravintola Kanavan Kevari Myllykankaantie 5, Sissala, ALAJÄRVI Puh. (06) 557 4121 kanava@japo.fi SOINI Elämyskeskus Vuorenmaa Koskitie 30, SOINI Varaukset: info@elamyskeskus.fi Puh. 0400 190 936 www.elamyskeskus.fi Sillanpään Lomamökit Talviasuttavia mokkejä Jokijärven rannalla. Korkeaperäntie 151, SOINI Puh. 0400 962 198 tai 0400 521 414 VIMPELI Tammisen Mökki Serpentiinitie 26, VIMPELI Puh. 040 913 3626 www. lakis.fi Ruoka- ja tanssiravintola Sopupeli Patruunantinantie 8, VIMPELI Puh. (06) 565 1215 tai 040 732 5622

Grilli-Pizzeria Kir-Si Ptruunantie 13, VIMPELI Puh. (06) 565 2041 Nelimarkan Leipomo Kahvila-Myymälä Opintie 4 A, VIMPELI Puh. (06) 565 1656 www.nelimarkanleipomo.fi Laskettelukeskus Lakis/ Ravintola Välilasku Myös majoitusta! Lakeaharjuntie, VIMPELI Puh. 0400 569 350 tai 040 512 2359 www.lakis.fi Vimpelin Veto Superpesis ja Saarikenttä/ Tanssikeskus Kisaranta Lypsinmaantie, VIMPELI Puh. (06) 565 1101 tai 040 535 0430 www.vimpelinveto.fi Suomen Pesäpallomuseo/ Suksitehdasmuseo Kangastie 7, VIMPELI Puh. 044 465 9680 Avoinna: 14.6.-7.8. ti-su klo 12.-17., muulloin sopimuksesta.

37


Lappajärvi

Lappajärvi Kesäiset risteilyt Lappajärvellä Tule M/S Veannettaren kesäristeilyille luonnonkauniille meteoriittijärvellemme kesä-elokuun aikana. 60-paikkainen alus tekee aikataulun mukaisia risteilyjä, teemaristeilyjä sekä vie sinut teatteriristeilyllä Halkosaareen. Varaukset ja tiedustelut: Kraaterikahvio, puh. 044 284 4092 Aikataulut: www.lappajarvi.fi ja www.kraateri-kahvila.com

11 Lappajärven museo ja Lappajärven Veikot 100-vuotta

Tutustu Tapolanvuorella mielenkiintoiseen elämyskeskukseen, Vuorenpeikon linnaan, Kalevala-aiheisen luolaan kivimaalauksineen, Kivikirkkoon sekä upeaan Näkötorniin. Kohde avoinna sopimuksen mukaan kesäkuukausina.

Luonnonkaunis 18-reikäinen golfkenttämme Nykälänniemessä, Kylpylä Kivitipun naapurissa kutsuu kaikkia golfinharrastajia. Kenttämme erikoisuus on Herneslahden ylitys siipiratasalus ”Albatlossilla”.

Uutena, mielenkiintoisena näyttelykokonaisuutena museossa tutustut urheiluseuramme Lappajärven Veikkojen 100-vuotiaaseen maineikkaaseen urheiluhistoriaan 13.6.-7.8.2011. Museossa esillä lisäksi seurakunnan ja sotien veteraanien sekä kansakoululaitoksen historiaa. Museokaupassa erilaisia kotiseututuotteita. Avoinna kesäkaudella 13.6.-7.8.2011 ma-pe klo 12-18, la-su klo 11-15, muina aikoina sopimuksen mukaan. Juhannuksena suljettu.

Nykälänniemi, LAPPAJÄRVI Puh. (06) 566 1999 golf@jgs.fi, www.jgs.fi

Kotiahonkuja 9, LAPPAJÄRVI Puh. 044 566 1255 tai 044 369 9440 www.lappajarvi.fi

Suositut kesälavatanssit Halkosaaressa

Meteoriittinäyttely ja järven uusi pienoismalli Kylpylässä

Kesälauantaisin voit tanssia maamme huippuorkestereiden tahdissa Suomen kauneimmalla kesätanssilavalla Lappajärven Halkosaaressa. Tule mukaan kesälavatunnelmaan!

Pysyvä näyttelykokonaisuus ja uusittu Lappajärven pienoismalli kertovat järvemme huimasta synnystä ja meteoriitin iskeytymisestä maahan 73 miljoonaa vuotta sitten. Aiheeseen liittyvä elokuva sekä alueen meteoriittipolku opastustauluineen. Maksuton käyntikohde! Avoinna päivittäin kylpylän aukioloaikoina.

Pelaa golfia Lappajärven Nykälänniemessä

Itäkyläntie, LAPPAJÄRVI Puh. 045 128 5546 www.lappajarvi.fi

Ateljee Aution Tapolanvuoren elämyskeskus

Nykäläntie 137, LAPPAJÄRVI Puh. (06) 561 5000 kivitippu@kivitippu.fi, www.kivitippu.fi

Savonkylä, Tapolanvuorentie 50 LAPPAJÄRVI Puh. 0400 662 241 tai (06) 566 5081 www.ateljeeautio.com

Halkosaaren kesäteatterissa musiikkikomedia ”Votkaturistit” kesällä 2011 Aimo Vuorisen kirjoittama hulvaton musiikkikomedia Votkaturistit vie meidät seuramatkalle maahan, jota ei enää ole… Kaupunkiin, jota ei enää ole… Jossa sukkahousuilla, farkuilla ja kuulakärkikynillä eli kuin kroisos konsanaan. Esitykset 24.6.-13.8.2011, ke-to klo 19.00, pe-la klo 16.00 ja su klo 14.00. Tiedustelut ja varaukset, puh. 0400 869 359, www.halkosaarenkesateatteri.fi Lappajärven kunnanvirasto Maneesintie 5 A, LAPPAJÄRVI Puh. (06) 241 2500, www.lappajarvi.fi

Parasta kesässä! Ota suunta Kivitippuun, Lappajärven meteoriittijärven kiehtoviin maisemiin. Kivitippu tarjoaa sinulle elämyksiä, aktiviteetteja ja uusia tarinoita jokaiselle päivälle satoi tai paistoi.

Teatteriloma 1 vrk

Lavatähti 1 vrk

Lippu Halkosaaren kesäteatteriin ja buffet-ateria (esitykset 24.6.-13.8.2011). Hulvaton musiikkikomedia ”Votkaturistit”, kirjoittanut Aimo Vuorinen, ohjaus Jukka Tyrväinen. Hinta 95 €/hlö/vrk /, Superior-huoneessa 110 €.

Tule tanssimaan Halkosaaren lavalle Suomen parhaiden artistien tahtiin. Katso kesän esiintyjät www.halkosaari.net. Majoitus 2 hh aamiaisella, lippu lavatansseihin, kylpylä ja kuntosali. Hinta 70 €/hlö/vrk/, Superior-huoneessa 85 €. Kylpylä Kivitippu Nykäläntie 137, LAPPAJÄRVI Hotelli puh. (06) 561 5000 Ravintola puh. (06) 561 5611 Myyntipalvelu puh. (06) 561 5566 Hoitovaraukset puh. (06) 561 5800 kivitippu@kivitippu.fi, www.kivitippu.fi

kivitipun golf-loma 1 vrk

38

Majoitus 2 hh aamiaisella, green fee aivan pihapiirissä sijaitsevalle 18-reikäiselle kentälle, kylpylä, kuntosali ja vapaa sisäänpääsy tanssiravintolaan. Hinta 79 €/hlö/vrk, Superiorhuoneessa 110 €/vrk.

4


Pohjanmaa Karun kaunis rannikko, maailmanperintösaaristo, rehevät jokivarret, kalaisat vedet, lakeudet. Lisätään näihin yritteliäät ja mukavat ihmiset sekä kaksikielisyys, siinä Pohjanmaa pähkinänkuoressa. Tutustu Pohjanmaan matkailutarjontaan seuraavilla sivuilla ja tule sinäkin lomailemaan monien mahdollisuuksien Pohjanmaalle! Varaa oma lomasi suoraan netistä uusituilta kotisivuiltamme www.pohjanmaanmatkailu.fi Pohjanmaan Matkailu, Raastuvankatu 30, 65100 VAASA Puh. (06) 325 1125, office@pohjanmaanmatkailu.fi

39


Vaasa

Vaasa – Suomen aurinkoisin kaupunki Kun etsit arkeesi vaihtelua, ota suunnaksi länsirannikon helmi, viihtyisä Vaasan seutu. Riemukkaan perheloman mahdollistaa lomapaketit, jotka on tehty vaivattomiksi vaihtoehdoiksi viettää huolettomia lomapäiviä. Voit myös nauttia ainutlaatuisesta Maailmanperintöalueesta tai uppoutua monipuoliseen kulttuuriin. Vaasassa on mistä valita! Tropiclandiassa on rentouttavia saunoja, porealtaita sekä kesäisin suuri vesipuisto hurjine liukumäkineen ja toimintaaltaineen. Vesi on ihanan lämmintä ja voit villiintyä hurjissa liukumäissä tai rentoutua suurella auringonottoalueella katsellen samalla upeaa merimaisemaa. Tropiclandia on oikea rentoutumisen keidas ja vesipetojen unelma! Wasalandiassa on kymmeniä eri-ikäisille soveltuvia laitteita aina hurjasta Piraattilaivasta karuselleihin. Monipuoliset, viihtyisät teema-alueet mahdollistavat yhteisen hauskanpidon tuntikausiksi!

Kesän uutuuslaitteena on koko perheen Maailmanpyörä. 3D-teatterista löydät uudet jännittävät elokuvat. Puistot ovat avoinna 11.6.-14.8.2011.

Liiku näppärästi Lilliputti-junalla Torilta rantoja pitkin Vaskiluodon matkailukohteisiin. Päivittäin 27.6.-7.8.2011. Henkilöhinta 5 €, perhelippu (2 aik+2 lasta) 15 €, sylissä istuva lapsi ilmainen.

Tapahtumarikas Vaasa 18.–22.5. Vaasan Kuorofestivaalit 30.6.–3.7. Wasa Football Cup 15.–16.7. Vaasa Rockfestival 27.7.–3.8. Korsholman Musiikkijuhlat 30.7. Rocklandia 8.–14.8. Sinne-viikko 11.8. Taiteiden Yö 12.–14.8. Vaasan Marssi -kävelytapahtuma 3.9. Vaasa Marathon

www.visitvaasa.fi

Shoppaile Houkuttelevien liikkeiden ja ostoskeskuksien tarjonta kasvaa Vaasassa. Kaikkea löytyy vaatteista autoihin ja sisustuksesta muotoiluun. Mukavissa kahviloissa ja ravintoloissa voi virkistäytyä.

Vaasan kierrokset Auktorisoitu matkailuopas opastaa kierroksilla. Historian havinaa, Aaveiden Vaasa, Terveisiä avaruudesta, Maailmanperintö. Omin päin voit tutustua Vaasaan Mobitouria käyttäen. www.visitvaasa.fi Koe Vaasan merellisyys M/S Tiiralla. Saaristoristeilyt 25.6.-14.8.2011 päivittäin Sisäsatamasta. Lähtö klo 12 ja 15.30. Tunnin pysähdys Kuusisaaressa, jossa mahdollisuus ruokailuun. Aikuiset 15 €, eläkeläiset 13 € ja lapset alle 12 v. 7 €.

Riemuloma koko perheelle alk. 140 €/vrk.

Yhden vuorokauden pe rhemajoitus (2 aikuista + 1-2 lasta) 2-hengen hu oneessa plus lisävuode . Aamiainen ja rannekkeet huvipuis to Wasalandiaan tai Per helippu vesipuisto Tropiclandia an. Huom! Lisävuorokau det ja sisäänpääsy myös toisee n puistoon edullisesti. www.wasalandia.fi

15

40

6


Merenkurkun saaristo on ainutlaatuinen ja erikoinen, tästä syystä UNESCO on nimennyt sen maailmanperintöalueeksi, Suomen ainoaksi luonnonperinnöksi. Yli 70% Suomen ensimmäisestä luonnonperinnöstä sijaitsee Mustasaaressa. Kokouspaikkoja on useita, oheisohjelmaa aktiivisille tai rauhallisuutta niille jota sitä kaipaavat. Ihmiset ovat aitoja ja vieraanvaraisia. Viivyt sitten vain hetken tai pidempään, viihdyt varmasti. Mereen liittyviä elämyksiä ja aktiviteetteja on runsaasti valittavana. Ulkosaaristossa voi vaeltaa, meloa, soudella, purjehtia, kalastaa, uida, talvella luistella ja hiihtää. Maastossa on merkittyjä vaellusja pyöräreittejä, hiihtolatuja ja keitaita rentoutumiseen ulkoilua harrastaville. www.merenkurkku.fi

Mustasaari

Koe Merenkurkun saaristo, Suomen ainoa luonnon­perintöalue Postisoutua ja lintubongausta

Korsholman Musiikkijuhlat

Vuosittain järjestettävä perinnealusten Postisoutu soudetaan Björköbyn ja Ruotsin puolella sijaitsevan Holmön välillä. Suosittu tapahtuma ajoittuu juhannuksen jälkei­sen viikonlopun lauantaille ja kokoaa runsaasti yleisöä Svedjehamnin venesatamaan. Karun kauniisiin Raippaluodon ja Björköbyn saaristomaisemiin pääset helposti man­tereelta ajamalla Suomen pisimmän sillan yli.

Kesäisin järjestetään Korsholman Musiikkijuhlat, yksi maamme laadukkaimmista musiikkitapahtumista. Esiintyjät ovat maailmanluokan muusikkoja.

Pyöreä peltoaukea Söderfjärden on mielenkiintoinen geologinen nähtävyys, joka muodostui meteoriitin syöksystä n. 520 miljoonaa vuotta sitten. Söderfjärden on tärkeä muuttolintujen taukopaikka ja lintubongareiden suosima retkikohde.

Stundarsin museo- ja kulttuurikeskuksessa on tarjolla alkuperäistä maalaismaisemaa mökkeineen, vanhoine työkaluineen ja -välineineen. Siellä järjestetään monenlaisia tapahtumia esim. Käsityöläispäiviä ja taidenäyttelyitä. Mustasaaren kunta, Keskustie 4, MUSTASAARI Puh. (06) 327 7111 Vaasa-Mustasaari oppaat, puh. (06) 325 1145

www.mustasaari.fi – www.visitvaasa.fi

41


Taianomaisia aterioita. Luonnollisesti.

Vaasan seutu

Herkullista, puhtaista raaka-aineista valmistettua ruokaa, erinomainen palvelu, ikimuistoinen ympäristö – näistä syntyy taianomainen ateria. Gastro Botnia on mukana luomassa näitä elämyksiä – joka päivä. Käy jäsenyrityksissämme toteamassa se itse – he tietävät miten taikoja tehdään. Gastro Botnia on Botnia Atlantica -ohjelmaan kuuluvan Reissaa & Syö raja-alueellisen matkailuhankkeen tavaramerkki. Hankkeeseen osallistuu noin neljäkymmentä matkailuyritystä ja ateriantuottajaa Pohjanmaalta ja Västerbottenista. Haluamme tarjota vierailijalle ainutlaatuisen ateriaelämyksen. Yrityksemme panostavat ruokaan, palveluun, osaamiseen, trendeihin ja markkinoihin. www.gastrobotnia.com

Käsityön talo Loftet – käsityön ykkönen Pohjanmaalla Tee käsityöostoksia Taito Shop Loftetissa, ihaile kädentaitoja vaihtuvissa näyttelyissä ja nauti herkuista Konsulinnan kahvihuoneessa. Käsityön talo Loftet on vanha porvariskoti 1860-luvulta. Talo on kunnostettu perinteitä kunnioittaen ja esillä on monia kauniita yksityiskohtia. Lounas arkisin klo 11-16, kokous- ja juhlapalvelut ryhmille tilauksesta, A-oikeudet. Avoinna ma-pe 10-17, la 10-15, ryhmille sopimuksen mukaan. Raastuvankatu 28, VAASA Puh. (06) 3185 300, www.loftet.fi

2

Kalasta Pohjanmaalla Pohjanmaan vaihteleva saaristo tarjoaa erinomaiset kalastuselämykset. Asiantuntevan kalastusoppaan avulla löydät suoraan haukiparatiisiin! www.kvarkenfishing.fi 42


Varppi

Varppi, Vesterö 1587, MAKSAMAA Puh. 044 345 5065, www.varppi.com

Taiteellinen johtaja Marko Ylönen tarjoaa kamarimusiikin elämyksiä, jotka rakentuvat elementtien - maa, ilma, tuli ja vesi - ympärille. Musiikkijuhlien teemasäveltäjänä on Erik Bergman, jonka syntymästä tulee kuluneeksi 100 vuotta. Yhteensä 29 konserttia D. Cimarosan kamarioopperasta Astor Piazzollaan. Lapsille oma musiikkinäytelmä. Osta fesitivaalipassi: 180 €/henkilö, sisältää kaikki konsertit. Ohjelma: www.korsholmmusicfestival.fi. Liput: Studio Ticket, puh. 0700 96525, www.studioticket.com

Vaasan seutu

Varppi, Vöyrin Vesterössä tarjoaa merelliset ruoka-, majoitusja retkipalvelut. Juhannuksesta elokuun puoliväliin on kahvila auki päivittäin klo 12 - 18. Tarjolla on ruokaa, kakkuja, kahvia ja virvokkeita. Yövieraille on 10 viihtyisää majoitushuonetta ja rantasaunassa saa makeat löylyt. Heinäkuussa lähtee risteily Mikkelinsaarille joka maanantai, keskiviikko ja perjantai klo 10.00. Muina aikoina palvelut toteutuvat tilauksesta.

tervetuloa Korsholman musiikkijuhlille 27.7.–3.8.2011

Tervetuloa Stundarsin museoon Avoinna päivittäin 27.6.-15.8. klo 11-17, muina aikoina sopimuksen mukaan. Stundars on monipuolinen ja lapsiperheille erinomaisesti sopiva pohjalaista talonpoikaisidylliä edustava ulkoilmamuseo. Täällä voi kokea leikin, teemaopastuksen, aikamatkojen ja muiden aktiviteettien avulla millaista oli elämä maaseudulla ennen. Taidenäyttelyitä, tapahtumia sekä museokauppa ja kahvila.

5

Stundarsintie 5, Sulva, MUSTASAARI Puh. (06) 344 2200 info@stundars.fi, www.stundars.fi 43


Merenkurkku

Värikkäitä elämyksiä Merenkurkussa Koe Merenkurkku ja saat muistoja koko elämän ajaksi. Täällä kohtaat jännittäviä kulttuureja, haastavaa toimintaa ja kauniin ympäristön. Merenkurkku tarjoaa jokaiselle jotakin – ympäri vuoden. Kaunista Merenkurkkua reunustavat Suomi ja Ruotsi, ja maiden kulttuurit kohtaavat täällä toisensa muodostaen jännittävän sekoituksen. Saaristot ja välkehtivä meri, ulkoilmaelämä ja saamelaisperinteet houkuttelevat alueelle vuosittain suuret joukot tyytyväisiä vierailijoita. Kauniiden maisemien lisäksi aluetta on kohdannut onni ilmaston suhteen: Nauti kesäisin taianomaisista, valoisista öistä ja jos sinua onnistaa voit talvella nähdä lumoavat revontulet. Saaristo on itsestään selvä matkailukohde Suomen puolella Merenkurkkua. Idyllisillä saarilla, luodoilla ja kareilla sijaitsevat vierassatamat kuhisevat toimintaa. Rantaravintoloissa katetaan pöydät koreaksi, ja vaellusreitit vetävät puoleensa ulkoilmaihmisiä. Voit valita risteilyn saarien välillä tai suunnitella oman veneretkesi ja pitää leppoisia pysähdystaukoja sekä vieras- että luonnonsatamissa. Saaristo Vaasan ulkopuolella on nimetty maailman luonnonperintökohteeksi ainutlaatuisen maankohoamisensa vuoksi, ja se on ehdoton käyntikohde kaikille veneilyn harrastajille.

44

Talvisin Merenkurkun alue tarjoaa upeita mahdollisuuksia. Kokeile retkiluistelua, jäärata-ajoa, hiihtoa ja koiravaljakkoajelua, aja moottorikelkalla ja nauti kalastuksesta Merenkurkun jäällä. Nosta sykettäsi haastavissa aktiviteeteissa ja rentoudu sen jälkeen puulämmitteisessä saunassa, kylpylässä tai kylpytynnyrissä ulkona talviyössä. Unohtumatonta, sen voimme taata! Merenkurkun kaupungeilla on tarjota jokaiselle jotakin: kaikkea trendikkäästä yöelämästä ja ihanasta shoppailusta viihtyisiin kahviloihin ja aitoihin pubeihin. Ruotsin Uumaja on valittu vuoden 2014 Euroopan kulttuuripääkaupungiksi, ja täällä kukoistaa kulttuuri kaikissa ilmentymismuodoissaan. Jos olet suunnittelemassa työmatkaa, Merenkurkun kaupungit ovat täydellisiä kokouspaikkoja. Tasokkaissa tiloissa pitämänne kokouksen oheen voitte kollegoidesi kanssa järjestää haastavia aktiviteetteja – kaikkina vuodenaikoina. Merenkurkun alueelle pääset lentämällä tai voit matkustaa junalla ja linja-autolla. Suomen ja Ruotsin matkailukohteiden välillä on päivittäiset lentoyhteydet ja hyvä lauttayhteys. Merenkurkun alueella saat elinikäisiä muistoja, ja haluat palata sinne takaisin – ei vain yhden kerran, vaan yhä uudelleen!

Lisätietoja: www.visitkvarken.com

1 Uumaja, Skellefteå, Vaasa, Kokkola, Pietarsaari ja Kristiinankaupunki osallistuvat raja-alueelliseen Visit Kvarken –hankkeeseen, jota rahoitetaan Botnia Atlantica –ohjelmasta.


Nykyaikainen kaksikielinen saaristokunta Maalahti on mahdollisuuksien kunta, joka tarjoaa ikimuistoisia elämyksiä pienille ja suurille, aktiivisille ja mukavuudenhaluisille matkailijoille.

Koe saaristo

Museot ja galleriat

Osa Merenkurkun maailmanperintöalueesta sijaitsee Maalahdessa, Bergön ulkosaaristossa. Bergön saarelle on lauttayhteys. Tutustu saaristolaismarkkinoihin syyskuussa, vaella luontopoluilla tai piipahda Rönnskärin luotsiasemalla.

Yksi Pohjoismaiden merkittävimmistä käyttöveneitä esittelevistä museoista sijaitsee Maalahden Åminnessa. Merenkurkun venemuseossa on esillä veneitä koko Pohjanmaan alueelta sekä erikoisnäyttelyitä. Kesäkuussa vietetään Veneen päivää. Maalahdessa on useita kotiseutumuseoita, taidepaja, gallerioita ja vaellusreittejä, jotka tarjoavat sekä kulttuurikokemuksia että liikkumiseen iloa.

Åminne Åminnessa on uimaranta, kesäravintola, pub, minigolfrata, mökkimajoitusta, leirintäalue sekä vierasvenesatama. Åminne Folkpark on yksi seudun johtavista huvipaikoista ja kesäisin mainio vierailukohde. Siellä järjestetään kesätansseja, konsertteja ja muita tapahtumia.

Museot ja galleriat • Brinkenin museo • Merenkurkun venemuseo • Petolahden kotiseutumuseo • Knösintalo Övermalaxissa • Klockargården Bergössä • Galleria Kultti • Taidepaja Malakta • Galleria Artox Bergö • Lars-Göran Söderholm, Bergö

Majoitus

Maalahti ja Korsnäs

Maalahti – mainio paikka

• Åminnen lomakylä • Kecklunds Bed & Breakfast • Carleys Bar & Motell

Vaellusreittejä • Rautakaudenreitti Storsjönissä • Karjamajapolku Molapnessa • Mamrestigen Storsjöstigen-polku • Bergön patikkapolku

Maalahden kunta Puh. (06) 347 7111 malax@malax.fi, www.maalahti.fi

Tervetuloa Korsnäsiin Puolen tunnin ajomatkan päästä Vaasasta etelään löydät alueen yritteliäimmän kunnan, Korsnäsin. Täällä koet luonnon läheisyyden kaikilla aisteillasi. Ui meressä, kalastele, nauti hiljaisuudesta tai tanssi paviljongeissamme läpi valoisien kesäöiden. Korsnäsin kirkonkylän keskellä on vehreä museoalue, jossa sijaitsevat sekä kotiseutumuseo että pappilamuseo. Kotiseutumuseon helmiä ovat värikkäät Korsnäsin neuleet eri aikakausilta. Myös alueen puisto istutuksineen, perinneruusuineen ja maustepuutarhoineen on tutustumisen arvoinen. Osa Korsnäsin pitkää rannikkoa ja saaristoa kuuluu Merenkurkun maailmanperintöalueeseen, mm. Moikipään luontoasema, Molpehällorna. Pohjanlahden ensimmäinen tunnusmajakka eli pooki sijaitsi vuosina 1668-1808 Moikipään saarella. Vuonna 2001 paikalle pystytettiin uusi, vanhan mallin mukainen majakka. Samalla paljastettiin muistotaulu, jossa kerrotaan alueen jännittävästä menneisyydestä. Luontoasemalla on myös mahdollista yöpyä.

Korsnäsin kunta Strandvägen 4323, KORSNÄS Puh. (06) 347 9111 info@korsnas.fi , www.korsnas.fi Korsnäsin Oppaat ry Puheenjohtaja Jessica Nykamb Puh. 050 369 4538 Varaukset Moikipään luontoasemalle Terranova, puh. 0205 64 5281 Lintu- ja luonto-opastukset Tuija Warén, puh. 050 303 3658 Venekuljetukset Peter Björkqvist, MOLPE Puh. (06) 347 6583 tai 050 518 1933

45


Isokyrö

Tule Pohjanmaan juurille Isoonkyröön Isossakyrössä matkailija löytää Pohjanmaan historian juuret. Tutustumalla Kivikirkon ja Isonkyrön historiaan, opit uusia asioita myös koko Pohjolasta. Pohjankyrön suurpitäjän keskiaikainen harmaakivikirkko on taideteos jo sinänsä, jossa voit tutustua mm. vuonna 1560 valmistuneisiin 114 seinämaalaukseen. Upean historiallisen miljöönsä ja erinomaisen akustiikkansa ansiosta Kivikirkko on myös huippuorkestereiden ja solistien suosima konserttipaikka. Lisätietoja löytyy Isonkyrön seurakunnan verkkosivustolta www.isonkyronsrk.fi.

1700-luvun markkinat Elokuun toisella viikolla Kivikirkon alueella järjestetään vuosittain 1700-luvun markkinat, jossa noin sata käsityöläistä ympäri maata myy omia tuotteitaan. Lisäksi heinäkuun lopussa järjestettävä suosittu Sirpistä puimuriin -tapahtuma kuvaa maanviljelyn työmenetelmien kehitystä viimeisen vuosisadan aikana. Lisätietoja markkinoista www.1700-lmarkkinat.net.

Kalliojärvellä ja Lukkuhaassa viihdyt pitempäänkin SF-Caravan ry on valinnut Kalliojärven Lukkuhaan SFC-alueen vuoden 2010 Caravan- alueeksi. Kalliojärven viihdekeskuksen alue tarjoaa mahdollisuuden tasokkaaseen majoittumiseen, ravintolapalveluihin ja viihtymiseen Pohjanmaan ytimessä. Huippuorkesterit ja esiintyjät takaavat hyvän fiiliksen jokaiselle. Kalliojärvestä on kehittynyt myös yritysten suosima tilaisuuksien sekä monien valtakunnallisten kokoontumisten pitopaikka. SFC-Lukkuhaka on alueen tasokas karavaanarialue 180 asuntovaunupaikalla. Lisätietoja osoitteesta www.kalliojarvi.com.

46

13

Orisbergin kappeli ja toimintakeskus Historiallisessa miljöössä perhejuhlat, retket, virkistyspäivät, saunaillat, leirit ja viikonlopputapahtumat. www.orisberg.fi, puh. 040 511 9599.

Tervajoen autokaupungissa – ”vaikka hyvää ostat niin priimaa saat” Isoonkyröön kun tulet, niin älä ohita autokauppojamme, joista suurin osa on sijoittunut Tervajoen taajamaan. Isossakyrössä myydään vuosittain noin 7000 autoa, joka voi johtua vain siitä, että hinta ja laatu ovat meillä kohdallaan. Nimittäin, kun hyvää ostaa ja priimaa saa, asiakas tulee toistekin!

Isonkyrön matkailuneuvonta Verkkosivustoltamme tai soittamalla saat lisää tietoa ruokailupaikoista, nähtävyyksistä ja majoituksista sekä opastuksista. Soita (06) 470 1111 tai lataa esite verkkosivuiltamme www.isokyro.fi.


elävää elämää – eikä kaukana mistään tärkeästä!

Nähtävyyksiä ja käyntikohteita Vähässäkyrössä

Pohjanmaan lakeuksia halkovan Kyrönjoen rannoilla on ollut pysyvää asutusta jo rautakaudella. Vähänkyrön runsaat 300700 -luvuilta peräisin olevat hautalöydöt kertovat vauraudesta ja vilkkaasta kaupasta aina Välimerelle asti. Meren läheisyys leimaa merestä kohonneen Vähänkyrön rikasta historiaa.

• Vähänkyrön kirkko (1803) • Kotiseutumuseo • Savilahti-talo • Esihistorialliset ja historialliset kohteet • Pläkkyrimuseo • Toimiva pläkkyriverstas, tilauksesta työnäytös • Keramiikkakauppa, tilauksesta työnäytös • Vähäkyrö-viikko heinäkuun lopulla, jolloin mm. Vähäkyröpäivä ja Köpingin markkinat 29.-30.7. • Vähänkyrön, Laihian ja Isonkyrön patikkareitistö • Koskikalastus, mm. Kolkinkoski

1500-luvulla täältä hallittiin koko suomenkielistä Etelä-Pohjanmaata. Ojaniemen kylän isännät toimivat sukupolvien ajan Pohjankyrön suurpitäjän nimismiehinä. Vuonna 1851 perustivat vähäkyröläiset kansanmiehet lainakirjaston, joka on maamme vanhimpia yhä toimivia kirjastoja. Suurpitäjän aikaan vuonna 1860 sen on todettu olleen Suomen suurin lainakirjasto. Vuonna 1865 Vähäkyrö mainitaan maan tiheimmin asuttuna maaseutupitäjänä. Etelä-Pohjanmaan ensimmäinen kansakoulu aloitti toimintansa Vähässäkyrössä v. 1858. Ensimmäisten joukossa perustetiin myös säästöpankki (1886) ja palovakuutusyhdistys. Pohjalaiseen ajattelutapaan on aina keskeisesti kuulunut pyrkimys omillaan pärjäämiseen ja riippumattomuuteen. Siksi maanviljelyn rinnalle syntyi jo varhain pienteollisuutta ja ennen kaikkea peltituotteiden valmistusta. Pitäjästä kehittyi taitavien pläkkyrien maankuulu ”Fyrrykyröö”. Nimitys johtui puhallettavasta lasten peltilelusta. Tervajoen autokaupan keskittymästä osa on Vähänkyrön puolella.

Vähäkyrö, Laihia ja Isokyrö

Vähäkyrö

Lisää vinkkejä matkailijalle www.vahakyro.fi Vähänkyrön kunta Vähänkyröntie 11, VÄHÄKYRÖ Puh. (06) 475 1111 Fax (06) 478 3074 vahakyro@vahakyro.fi www.vahakyro.fi Vähänkyrön Opaskerho ry Puh. 010 224 1395

Laihian luonnosta voimaa arkeesi

14

Laihialainen elämäntapa – kiireettömyys, rauhallisuus ja yhteisöllisyys tuovat iloa myös lomalla! Nuukuuren Museossa voit selvittää laihialaisten nuukuuren salat.

Laihian luontonähtävyyksiä: Kurjenkierros, patikointireitistö Levanevan luonnonsuojelualueella. Erilaisia reittivaihtoehtoja pitkospuureiteistä metsäpolkuihin.

Alueella myös vuokrattavissa oleva rakennus sauna- ja pesutiloineen. Laihian kunta Laihiantie 50, LAIHIA Puh. (06) 475 0411 www.laihia.fi

Rajavuoren erä- ja retkeilykeskus, patikointireitistöjä levähdyslaavuineen.

Kulttuurihistoriallinen Orisbergin kappeli ja toimintakeskus isossakyrössä

la-su klo 12-18. Kesäkirkot kappelissa kesäsunnuntaisin klo 13. Ruotsinkieliset kesäkirkot klo 15 (22.5.,5.6.,3.7, .4.9.)

Perhejuhlat, retket, virkistyspäivät, palaverit, leirit, saunaillat, viikonlopputapahtumat ym. kauniissa, historiallisessa ympäristössä. Kristillinen leirintäalue.

Kesällä monipuolinen ohjelmatarjonta, katso tarkemmin www.orisberg.fi. Varaukset puh. 040 511 9599 orisberg@sana.fi

Pappilan kaffila auki kesäviikonloppuisin

Åbergintie 38, ORISBERG, ISOKYRÖ

47


7 sillan saaristo Etsitkö mielenkiintoisia maisemia ja iloisia elämyksiä niin kaupungeista kuin maaseudulta? Osallistu tapahtumiin, nauti musiikista, kulttuurista, historiasta ja liikunnasta. Nauti upeasta saaristostamme! 7 Sillan Saaristo tarjoaa jokaiselle jotain: monenlaista menoa tai rentoa rauhoittumista kaikenikäisille. Suomen suurin yleisötapahtuma, asuntomessut, pidetään Keski-Pohjanmaan pääkaupungissa Kokkolassa 15.7. – 14.8.2011. 7 Sillan Saaristo Kokkola-Kruunupyy-Luoto-Pedersöre-Pietarsaari-Uusikaarlepyy www.7siltaa.com

Tilaa esitteemme verkkosivuiltamme www.7siltaa.com

Pietarsaaren Matkailutoimisto Runeberginkatu 12, PIETARSAARI Puh. (06) 723 1796 www.pietarsaari.fi

Kokkolan Matkailu Oy Kauppatori, KOKKOLA Puh. (06) 828 9402 www.visitkokkola.fi

3 kaupunkia Aurinkoisella länsirannikolla sijaitsevat kolme kaupunkia, Kristiinankaupunki, Kaskinen ja Närpiö, joille meri ja luonnonläheisuus ovat antaneet oman leimansa. Rauhallinen elämäntyyli, pitkät perinteet, meren herkut ja runsas tapahtumantarjonta ovat ominaisia kolmelle kaupungille.

48


Närpiö

Närpiö – Punaisen kullan kaupunki Tervetuloa rannikkokaupunkiin, jolle meren läheisyys, elävä maaseutu ja kotiseutumme symboli ”punainen kulta” eli tomaatti, antavat oman leimansa. Närpiössä voit nauttia merestä, avarista maisemista ja kiinnostavista kulttuurielämyksistä. Joka kesä täällä järjestetään Tomaattikarnevaalit, joihin tuhannet ihmiset tulevat aina uudestaan. Tule Närpiöön ja koe meren kohina, laajat lakeudet ja Tomaattikarnevaalien välimerellinen tunnelma!

Hotelli ja ravintola Logen Tarjoamme maittavaa lounasruokaa joka päivä, myös á la carte -lista ja pizzoja. Kokoustilat ja 18 tyylikästä hotellihuonetta. Närpesvägen 16, NÄRPIÖ Puh. (06) 357 7000 www.logen.fi

me lounasta. Tuo seurueesi kokemaan erilainen ruokailuhetki. Tervetuloa! Bäcklidvägen 476, NÄRPIÖ Puh. 040 510 8124 info@lindskok.com, www.lindskok.com

Strandkullan mökit Korkealaatuisia mökkejä luonnon ja meren äärellä. Kaikki mökit ovat täysin varusteltuja ja niissä on wc + suihku ja sauna, TV, jääkaappi, pakastin, mikroaaltouuni, liesi, uuni ja astianpesukone. Kaikista mökeistä on pääsy omalle rannalle. Tule meille rentoutumaan! Skrattnäsvägen 700, Pjelax, NÄRPIÖ Puh. 050 546 3775 ulf_sodergard@hotmail.com www.huvila.net, www.supertravelnet. com

Fagerön huvikeskus

Frank Mangs Center

Fagerön huvikeskus sijaitsee idyllisessä ympäristössä Rangsbyn lahden rannalla. Siellä on: tansseja ja tapahtumia, kesäisin kesäravintola Sea Side, uimaranta, rantalentopalloa ja vierasvenesatama.

Frank Mangs Center on kohtauspaikka niin vanhoille kuin nuorillekin. Mangsgården (Mangsintalo) on erinomainen paikka perhejuhlien, kurssien ja konferenssien järjestämiseen.

Björkgrundsvägen 1, Rangsby, NÄRPIÖ Puh. 040 500 7668 info@fagero.fi, www.fagero.fi

Linds Kök - Lindin kasvihuoneravintola Koe jotain aivan uutta ainutlaatuisessa kasvihuoneravintolassa! Tule nauttimaan eksoottisista makuelämyksistä kasvihuoneessa, jossa on satoja syötäviä kasveja. Kasvihuoneravintola on avoinna tilauksesta ympäri vuoden. Heinäkuussa olemme avoinna joka päivä ja tarjoam-

Ståbacka, Kristinestadsvägen 884, NÄRPIÖ Puh. (06) 225 9210 www.frankmangscenter.fi

Café Albert Café Albert on Närpiön sydämessä oleva viihtyisä kahvila, jonka tyylikäs sisustus yhdistelee uutta ja vanhaa, mustaa ja valkoista. Tule rentoutumaan hyvän palvelun kahvilaan! Lisätietoja aukioloajoista ja valikoimasta löydät osoitteesta www.cafealbert.fi.

Asiakkaat voivat käyttää Café Albertin tietokoneita ja ilmaista WLAN-yhteyttä. Kahvilassa on käytettävissä monipuoliset AV-laitteet ja sitä voi myös varata erilaisiin tilaisuuksiin. Café Albertia ylläpitää aatteellinen yhdistys Förebyggarna rf. Närpesvägen 35, NÄRPIÖ Puh. 040 327 9791 tai 050 302 0034 www.cafealbert.fi

Öjskogsparken Närpiön kirkon ja ainutlaatuisten kirkkotallien läheisyydessä oleva Öjskogsparken on monipuolinen museoalue, jossa sijaitsee mm. apteekki-, koulu-, maaseutupuoti- ja suutarinverstasmuseo. Alueella toimii myös Närpes Teater, joka tarjoaa suuren suosion saavuttaneita teatteriesityksiä. Kyrkvägen 23, NÄRPIÖ Puh. 050 350 6797 www.ojskogsparken.fi

Närpiön matkailuneuvonta Närpesvägen 2, NÄRPIÖ Puh. (06) 224 3035 narpesturism@dynamohouse.fi www.narpes.fi

Tapahtumakalenteri: 4.6. Fagerön karnevaalit 25.6. Juhannustanssit, Fagerö 1.-2.7. Tomaattikarnevaalit, keskusta 7.7. Suolasilakan päivä, Öjskogsparken 10.7. Kotiseutu- ja maastamuuttaja juhla, Öjskogsparken 24.7. Saaristolaistanssit, Fagerö 30.7. Possujuhlat, Fagerö 12.8. Slättens mystik, keskusta 10.9. Fagerön tanssit

49


Kaskinen

Viehättävä Kaskinen! Suomen pienin ja pippurisin kaupunki sijaitsee saarella, jossa unohtaa kiireen ja melun. Tule kuljeskelemaan pikkukaupungin kaduille ja nauttimaan kauniista ympäristöstä. Tai tule johonkin kaupungissa järjestettävään tapahtumaan, niissä on ihan oma tunnelmansa! Ruutukaavaan jo vuonna 1785 rakennetun kaupungin rauhallista elämänmenoa ympäröi joka puolelta meri. Vanhat puutalokorttelit heräävät henkiin kesällä, kun rehevät puutarhat puhkeavat loistoonsa. Nauti hiljaisuudesta, ystävällisyydestä ja leppoisasta elämänmenosta. Tuntuu siltä, että täällä on enemmän aikaa. Omalla veneellä pääsee hyvin asettumaan torin alalaidalle siistiin vierasvenesatamaan. Sälgrundin luonnonkauniissa majakkasaaressa taas voi yöpyä isommallakin porukalla. Yöksi voi jäädä myös hotelliin, matkustajakotiin tai suositulle leirintäalueelle ihan uimarannan läheisyyteen. Täältä ei heti kannata kiirehtiä pois!

Kaskisissa tapahtuu Kaskisissa järjestetään suosittuja tapahtumia. Kevätmarkkinat elävöittävät kaupunkia toukokuun viimeisenä viikonloppuna, jolloin vieraita tulee läheltä ja kaukaa. Perinteiset Kalarantapäivät juhannuksen jälkeisenä viikonloppuna on maksuton, viimeistelty yleisötapahtuma. Kaupungin kalarannassa ja Myllykalliolla saa nauttia ohjelmasta, kalaruuista ja käsitöistä levollisessa, vanhanajan hengessä. Ja yleensä aurinko paistaa – mutta sitä emme uskalla (sataprosenttisesti) luvata! Heinäkuussa monet jo tietävät odottaa Kaskisten Musiikkikesää. Korkeatasoiset, kansainväliset konsertit Bladhin talossa ja Sälgrundin majakalla tarjoavat kesälomalaisille upeita elämyksiä. Heinäkuun viimeisenä viikonloppuna kaupunkilaiset vuorostaan järjestävät omilla pihoillaan kirppistapahtuman, jolloin voi tehdä hienoja löytöjä. Kirpparikierroksen jälkeen on mukava istahtaa kaupunginpuiston Picnic Jazz -konserttiin. Tällaista on Kaskisissa! Tutustu myös persoonallisiin pikkupuoteihin, lokakuun silakkamarkkinoihin tai joulunajan tapahtumiin. Lisätietoja löydät sivuiltamme www.kaskinen.fi. Tapahtumia:

50

Kevätmarkkinat 28.-29.5.2011 Kalarantapäivät 2.-3.7.2011 Pihakirppistapahtuma ja Picnic Jazz -konsertti 30.7.2011 Silakkamarkkinat 8.-9.10.2011 Kaskisten Musiikkikesä 14.-17.7.2011 Klassisen musiikin konserttisarja Bladhin talolla ja Sälgrundin luotsiasemalla

Grilli-kahvila Kung Gustav Ravintola Albatross Raatihuoneenkatu 39 ja 43, KASKINEN Puh. (06) 222 7111 www.kunkku.fi

Oy Kaskinen Sea-Charter Ab Kari Häggblom Venekuljetuksia, saaristoretkiä, räätälöityjä veneretkiä. Puh. 040 524 0820 kari-h@netti.fi

Ravintola Sininen hetki Hotelli Sininen Joutsen Savusauna, savustamo Arto Koivisto Satamakatu 37, KASKINEN Puh. (06) 231 4568 Fax (06) 231 4233 Arto 040 583 2247 ravintola.sininenhetki@ pp.inet.fi, www.sininenhetki.com

T:mi Solö Saaristoretkiä Niclas Back Prinssi Eerikinkatu 12, KASKINEN Puh. 040 502 2956 tai 040 587 2429 niclas.back@pp.inet.fi

Hotel Kaske Gastrobar & Terrace Raatihuoneenkatu 41, KASKINEN Puh. (06) 222 7771 hotel.kaske@pp.inet.fi www.hotelkaske.com Oy KAS-Service Ab Majoitus, pitopalvelu Puistokatu 15, KASKINEN Puh. 040 581 9818 tai (06) 222 7493 Fax (06) 222 8013 erik.sundberg@kas-service. com Luonnonkulku ja Marianrannan Camping Kaskinen Pito- ja ohjelmapalvelut, luonto-ja elämysretket, muinaismatkailu ja eräperinteet. Leirintämökkimajoitusta ja matkailuvaunupaikkoja. Kalastajat tervetuloa Kaskisiin, isojen vonkaleiden apajille. Puh. 050 595 6296 luonnonkulku @luonnonkulku.fi Sälgrundin luotsiasema Majoitus- ja kokoustilat, tilaussauna. Puh. (06) 220 7711 tai 0400 868 781 tourism@kaskinen.fi

Bladhin talo Kokoukset, koulutukset, näyttelyt, juhlat. Cneiffinpolku 1, KASKINEN Puh. (06) 220 7211 Kalastusmuseo Vanha Kalaranta, KASKINEN Puh. (06) 220 7212 Kaskisten urheiluhalli Vuokrataan edullisesti urheilutapahtumiin, näyttelyihin, messuihin. Puh. (06) 220 7246 pirjo.nylund@kaskinen.fi Kaskisten matkailuneuvonta (6.6.-11.8.) Puh. 0400 868 781 tourism@kaskinen.fi Kaskisten Matkailu ry Kaskisten kaupungin info (muina aikoina) Raatihuoneenkatu 34, KASKINEN Puh. (06) 220 7711 Lisätietoja www.kaskinen.fi

2


Kristiinankaupunki

Kristiinankaupunki Tervetuloa tutustumaan länsirannikon pieneen, merelliseen puutalokaupunkiin. Idyllinen kaupunki kutsuu vierailijoita kulkemaan pikkukaupungin kapeita kujia, tutustumaan ihastuttaviin kirkkoihin ja museoihin sekä nauttimaan ateriaa kimaltelevan veden äärellä. Kaupunki tarjoaa jokaiselle jotakin. Monenlaisia nähtävyyksiä ja käyntikohteita, tapahtumia kaikkien makuun, majoitusvaihtoehtoja leirintäalueesta hotelleihin sekä monipuolisia ravintoloita. Kaupungin katuja ja kujia voi kierrellä sekä autolla että kävellen, ja matkailutoimistosta voi vuokrata polkupyörän muutamaksi tunniksi tai koko käynnin ajaksi. Kävelykierrosoppaan avulla voit tutustua kaupungin rakennushistoriaan, merenkulkuhistoriaan sekä kauppiaiden elämään torin ympärillä. Matkailutoimistosta voit myös varata opastukset ja oppaat. Matkailutoimisto tarjoaa kävijälle kaiken tiedon, matkamuistot, internetpalvelun ja avun siinä missä sitä tarvitaan. Tervetuloa! Kristiinankaupungin Matkailu ry Kauppahuone Corner, Itäinen pitkäkatu 53-55, KRISTIINANKAUPUNKI Puh. (06) 221 2311 tai 040 569 3796 turism.matkailu@krs.inet.fi www.krs.fi/matkailu/

Tapahtumia

Huoneistomajoitus Krepelin

11.–12.6.2011 Avoimet Portit

Entisessä merikapteenin pihapiirissä 7 erilaista huoneistoa ympärivuotisesti, yhdeksi tai useammaksi yöksi. Vanhan puutalokaupungin sydämessä, lähellä toria. Itäinen Pitkäkatu 47, KRISTIINANKAUPUNKI Puh. 0400 661 434 pasi.jylli@pp.inet.fi www.krepelin.fi

15.–17.7.2011 Kesämarkkinat Lisää tapahtumia osoitteessa www.krs.fi/matkailu/

Tervetuloa Siipyyn Kiiliin Monipuolisesta Kiilistä löytyy kulttuuria moneen makuun. Ulkoilmamuseo, kulttuurikeskus, jossa on taidenäyttelyitä koko kesän, ravintola ja kahvila, retkeilymaja, käyntisatama sekä kurssi- ja leirikeskus.

Ravintola Crazy Cat Tervetuloa viehättävään ja kotoisaan ravintolaamme. Á la carte, pizza, viinikellari. Avoinna ma-pe 11-21, la-su 12-21. Kauppahuone Corner, Itäinen Pitkäkatu 53-55, KRISTIINANKAUPUNKI Puh. (06) 221 3100 crazycat@co.inet.fi www.crazycat.fi

Kiilintie 90, 64490 Siipyy, KRISTIINANKAUPUNKI Puh. (06) 222 5611 info@kilen.fi, www.kilen.fi

Hotel Leila ja Hotel Alma Viihtyisää yöpymistä pikkukaupungin sydämessä hotelleissa Leila (est. 2009) ja Alma (est. 2004). Vastaanotto Hotel Leilassa, Läntinen Pitkäkatu 39, KRISTIINANKAUPUNKI. Puh. 040 4185 185 hotel@hotelleila.fi www.hotelleila.fi

1 51


Valtionkatu 1, Matkakeskus, 60100 SEINÄJOKI Puh. (06) 420 9090 matkailu@epmatkailu.fi www.epmatkailu.fi

Raastuvankatu 30, 65100 VAASA Puh. (06) 325 1125 office@botniatourist.com www.pohjanmaanmatkailu.fi www.matkailupohjanmaa.fi

Suunnittelu ja toteutus: BSTR Luova Konttori Oy  Paino: UPC Print

Pohjanmaan Kautta 2011  

Kesän tapahtumat ja käyntikohteet Pohjanmaan maakunnissa 2011.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you