Page 1

Lähde

Merenkurkun saaristoon! Risteilyt ja retket maailmanperintökohteeseen

www.pohjanmaanmatkailu.fi/merenkurkku

KESÄ 2011


Risteilyt ja retket Tervetuloa Merenkurkun saariston maailmanperintökohteeseen! Tule tutustumaan merestä kohoavaan ainutlaatuiseen saaristoon. Merenkurkun laajassa saaristossa voit kokea rauhan koskemattomassa luonnossa. UNESCO arvostaa ainutlaatuista luontoa ja onkin nimennyt Merenkurkun saariston UNESCOn maailmanperintökohteeksi. Tee oma löytöretki ja koe sinäkin alueen luonto ja kulttuuri!

Kevät

Ole paikalla kun valoisuus palaa ja luonto herää eloon. Seuraa hauen, ahvenen ja särjen nousua kutualueilleen, muuttolintujen paluuta ja luonnon heräämistä. Ehkäpä iso hauki piileskelee kaislikossa sinua odotellen? Patikoi alueen luontopoluilla ja nauti lämpimästä kevätauringosta.

Kesä

Kesällä saaristo on parhaimmillaan. Lähde risteilylle ulkosaariston syrjäisille saarille. Vuokraa kanootti ja tee omia retkiä. Ehkäpä majesteettinen merikotka osuu reitillesi? Halutessasi voit yöpyä saaristossa perinteisessä kalamajassa. Tai tee tutkimusmatka Merenkurkun klassisille majakoille - Norrskär, Ritgrund, Valassaaret ja Strömmingsbådan.

Maailmanperintöristeilyt Valassaarille Voitte nauttia ainutlaatuisesta, aidosta saaristosta osaavan oppaan johdolla. Saatte aidon kosketuksen alueen erikoispiirteisiin ja historiaan. Risteily Björköbystä, lähtö Svedjehamnin satamasta, opastettu vaellus Valassaarten luontopolulla sekä kahvi ja voileipä.

M/S Corinan maailmanperintöristeilyt Lähde M/S Corinan maailmanperintöristeilylle Merenkurkun saaristoon. Lähtö Merten Talon laiturista ravintola Bernyn kohdalta Raippaluodon sillan vierestä. Risteilemme Merenkurkun maailmanperintösaaristossa ja palaamme noin 2 h kuluttua.

Talvi

Tervetuloa!

Maailmanperintöristeilyt Mikkelinsaarille

Syksy

Syksyllä ja keväällä huomaat jääkauden jäljet parhaiten. Myös ruska näkyy saaristossamme. Metsät ovat täynnä marjoja ja sieniä, jotka odottavat poimijaansa. Kuka ties metsien kuningas hirvi käy tervehtimässä sinua... Lähde hiihtoretkelle jäiselle merelle. Nykyajan ihminen ehkä valitsee moottorikelkan kulkuvälineekseen. Kokeile kalaonneasi pilkillä tai käy saaristoravintoloissa, joissa voit nauttia herkullisesta kalakeitosta. Illalla voit loikoilla takan lämmössä mukavassa mökissä.

Olet tervetullut tutustumaan tähän alati muuttuvaan maailmanperintöön. Koulutetut oppaamme ovat valmiita viemään sinut maailmanperintösaaristoon jännittäville retkille oman makusi mukaan. Lisätietoja saat kotisivuiltamme tai ottamalla yhteyttä Vaasan matkailutoimistoon.

1. Merenkurkun saaristo 2. Korkea Rannikko

Merenkurkun saaristo hyväksyttiin Unescon maailmanperintöluetteloon heinäkuussa 2006. Alue on Suomen ensimmäinen luonnonperintökohde. Merenkurkun matala saaristo ja Ruotsin jyrkkä Höga Kusten muodostavat yhdessä täydellisen geologisen esimerkin siitä miten maankohoaminen muovaa maisemaa.

Risteilyllä myydään virvokkeita, kahvia ja pientä purtavaa. A-oikeudet. Hinnat: 15 euroa/hlö, eläkeläiset 13 euroa, lapset alle 7v. 7,50 euroa Risteilyn toteutuminen edellyttää vähintään 10 osallistujaa. Varaudumme aikataulupoikkeuksiin. Säävaraus 12m/s. Tarkemmat aikataulut ovat luettavissa kotisivulla: www.berny.fi Lisätiedot ja varaukset: puh 0500-260 751 (M/S Corina)

Saaristotila Varppi järjestää kesällä 2011 veneristeilyjä m/s Tritonilla Mikkelinsaarille. Lähtöpisteenä toimii Varpin saaristotila Maksamaan Vesterössä. Risteilykohteessa tehdään opastettu kävelyretki tutustuen paikan luontoon ja historiaan. Mikkelinsaarten luontoasemalla syömme kalalounaan ja paluumatkalla juomme kakkukahvit.

2

Lähtöpäivät: Tiistaisin, torstaisin ja lauantaisin 21.6.2010 alkaen 13.8.2010 asti Kesto: Lähtö klo 11.00, kesto n. 4,5 h Hinta: 49 euroa/hlö, lapset alle 12 v. 29 euroa/hlö Hintaan sisältyvät veneretki, opastus, kahvi ja kalavoileipä Retki toteutuu jos on vähintään 6 matkustajaa. Ennakkoilmoitus. Varaukset ja tarkemmat tiedot: Merenkurkun retket, puh 050-355 3924 (Fredric Sandvik)

Risteilyt tehdään heinäkuussa 2011 maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin. Lähtö: klo10.00 Maksamaan Vesteröstä. Varaukset ja lisätiedot: puh: 044-3455065, varppi@kolumbus.fi, www.varppi.fi

Saaristoristeilyt m/s Tiiralla Vaasan sisäsatamasta päivittäin ajalla 25.6. – 14.8.2011.

Lähtö: klo 12.00, Kuusisaari klo 13.15-14.25, paluu 15.00 Lähtö: klo 15.30, Kuusisaari klo 16.45-17.55, paluu 18.30 Hinta: Aikuiset 15 euroa, eläkeläiset 13 euroa, lapset alle 12 v. 7 euroa Risteilyllä noin tunnin pysähdys Kuusisaaressa, jossa mahdollisuus ruokailuun ravintola Jannen Saluunassa. Lisätiedot ja varaukset: 050-5531236, www.jannensaluuna.com

3


Majakkaretket

Kalastus

Veneretket Merenkurkun majakoihin

Kalastamaan Pohjanmaalle Tervetuloa kalastamaan Pohjanmaalle. Kalastuksen lomassa voitte kokea pohjalaista saaristoa ja luonnon rauhaa lähietäisyydeltä. Pohjanmaa tarjoaa monipuolisia kalastusmahdollisuuksia. Lue lisää sivustolla www.kvarkenfishing.fi

Merenkurkun retket järjestää kesällä 2011 opastettuja päiväretkiä Merenkurkun majakoihin: Ritgrund, Valassaaret, Utgrynnan, Norrskär, Strömmingsbådan ja Rönnskär. Rönnskär -> Strömmingsbådan -> Norrskär Opas mukana koko retken ajan Lähtö: klo 9.00, paluu noin klo 18.00

Merenkurkun saariston kalastusoppaat Kalastusoppaat pystyvät tarjoamaan täydellisiä kalastuspaketteja tarvittavine välineineen ja varusteineen sekä yksityisille, perheelle että yrityksille.

Ritgrund -> Valsörarna -> Utgrynnan -> Norrskär Opas mukana koko retken ajan Lähtö: klo 09.00, paluu noin klo 18.00

Lähtöpaikka: Svedjehamnin satama Mustasaaren Björköbyssä. Kaikille on kelluntatakit tai -liivit. Ei ylimääräisiä laukkuja johtuen tilan puutteesta. Ei eläimiä. Omat eväät mukaan, juomavettä löytyy kaikille. Min 8 hlöä, max 10-11 hlöä. Lisätiedot ja varaukset: www.kvarkenturer.fi, puh. 050-3553924

Kalastusopas M. Laine 044-338 8321 Leisure Path (Baltic Pike Tours) 040-737 7440 Paniken Kalastusmatkailu 0500-863 009 Saaristoretket 040-776 5077 Kvarken Safaris 044-527 2314 PescaMare 044-527 2314

www.yourfishingguide.fi www.balticpiketours.com www.panike.fi www.saaristoretket.com carina.ronn@netikka.fi

Tapahtumat Melonta

Postisoutu 2.7.2011

Merenkurkun melontakartta Merenkurkun saaristo sopii sekä retkimelojille ja avomerimelojille. Ulkosaaristossa melominen vaatii kokeneita melojia, kun sisäsaaristoalueet sopivat myös vähemmän kokeneille melojille. Rauhaa ja hiljaisuutta luonnon helmassa löytyy riippumatta siitä, millä alueella haluat meloa. Merenkurkun melontakartta sisältää ehdotuksia melontareiteistä, rantautumis- ja leirintäpaikoista ja palvelupisteistä saaristossa. Melontakartta kattaa Merenkurkun saariston maailmanperintöaluetta Korsnäsista etelässä Maksamaalle pohjoisessa.

Jokavuotiseksi perinnetapahtumaksi muodostunut postisoutu kerää suuren joukon asiasta kiinnostuneita Björköbyn Svedjehamniin. Soutaen ja purjehtien vanhan ajan tyylin mukaisilla veneillä saattue kulkee Ruotsin ja Suomen välillä.

Kesällä 2011 Postisoutu järjestetään lauantaina 2.7. Svedjehamnin satamasta lähdetään klo 9.00 ja Byvikenin satamaan Holmön saarelle veneet saapuvat iltapäivällä. Tervetuloa tutustumaan toisenlaiseen venekulttuuriin perinteisessä saaristoympäristössä.

Maailmanperintöpäivät 11.-14.8.2011 Tervetuloa Maailmanperintöpäiville juhlimaan Merenkurkun saaristoa, ainutlaatuista maailmanperintökohdettamme! Ohjelmassa on saaristoristeilyjä, yhteislaulua, opastettuja kävelyretkiä, työpajoja ja luentoja. Tapahtumia on kaikkialla Merenkurkun maailmanperintökunnissa!

Kartan voitte noutaa Vaasan Matkailutoimistosta/Pohjanmaan Matkailusta, Raastuvankatu 30, Vaasassa tai tilata puh 06-325 1125, office@botniatourist.com 25

Kanoottien ja kajakkien vuokraus Kanootit ja kajakit vuokraavat: - Outback, puh 050-581 1710 / 040-486 8256, johnny.norrgard@outback.nu - Varppi, puh 044-3455065, varppi@kolumbus.fi

4

Maailmanperintöpäivien ohjelman löydät osoitteesta: www.merenkurkku.fi Kaikki ovat tervetulleita Maailmanperintöpäivien tapahtumiin! Lisätietoja: - Terranova, puh. 0205 64 5281, terranova@metsa.fi - www.merenkurkku.fi

5


Palvelut Merenkurkun saaristossa Terranova - Merenkurkun luontomuseo Matkailuinfo Valsörarna Valassaaret

Infotoimisto

Mickelsörarna Mikkelinsaaret

Maailmanperintöinfo Ritgrund

Kahvila Ravintola

Svedjehamn

Mökki

Österö

Hotelli

Vesterö

Rödgrynnorna Punakarit

Björköby

Klobbskat

Käsitöitä ja lahjatavaroita

Vikarskat

Slåttskäret

Utgrynnan

Panike

Luontopolku

Norrskat

Östra Norrskär

Kulttuurihistoriallinen kohde

Söderudden

Norrskär

Näkötorni Näköalapaikka

Iskmo

Norra Vallgrund

Laituri/Pienvenesatama

Södra Vallgrund

Lossi

Alskat

Sommarö

Majakka

Djupskäret

Rautatieasema Satama

Maxmo Maksamaa

Jungsund

Mastören

Storskäret

Lentokenttä

Särkimo

Köklot

Replot Raippaluoto

Vaasa Vasa

Rönnskären

Korsholm Mustasaari

Vörå Vöyri

Smedsby Sepänkylä

Öjen

Linja-autoasema

Vanha Vaasa Gamla Vasa

Sundom Långskäret Söderfjärden

Strömmingsbådan

Solf Sulva

Bergö Åminne

Molpehällorna

Malax Maalahti

Bredskäret

Vaasa

Molpe Moikipää Helsinki

6

Korsnäs

7


Ryhmille Kvarkenturerin veneretket

Meloen Vaasan saaristossa

Veneretkiä Merenkurkun eksoottisille luodoille ja saarille järjestetään lyhyelläkin varoitusajalla toiveidenne mukaan. Yöpyminen ja ruokailut tilauksen mukaan.

Melominen on aktiivinen ja ympäristöystävällinen tapa nauttia Vaasan saaristosta. Outback järjestää päiväretkiä Vaasan saaristoon, sään ja toiveenne huomioiden 1-6 osallistujalle. Lähtö valitsemastanne paikasta Vaasassa. Hinta: Aloitusmaksu 150 euroa + 25 euroa/henkilö. Hintaan sisältyvät aukkopeitteellä ja melalla varustetut yhdenmie henkajakit, pelastusliivit ja kajakkien kuljetus Vaasan alueella. Opastus ja turvallisuusinfo annetaan ennen lähtöä. Yhteystiedot: Outback, puh 050-5811 710 tai 040-486 8256, johnny.norrgard@outback.nu

Risteilyt 6 -12 henkilön ryhmille. Yhteystiedot: Kvarkenturer, puh 050-355 3924 (Fredric Sandvik).

M/S Corinan maailmanperintöristeilyt Nauti mukavasta risteilystä esim. Valassaarille, Mikkelinsaarille tai Rönnskärille isolla risteilyaluksella. Lisäpalveluina voi tilata ruokapaketin (sisältäen aamupäiväkahvi ja voileipä, lounas, iltapäiväkahvi ja pulla). Sertifioitu maailmanperintöopas lisämaksusta. Oikeudet aikataulumuutoksiin pidätetään. Säävaraus 12 m/s. Maksimi henkilömäärä 45 henkilöä. Lisätiedot ja varaukset: puh 06-3521 200 tai 0500 260 751.

Vaasan Saaristopalvelun tilausristeilyt Tilausristeilyt voidaan tehdä Vaasan luonnonkauniissa sisäsaaristossa monine salmineen tai ulkosaaristoon Vaasan Saaristopalvelun aluksilla M/S Tiira tai M/S Tuulia.

M/S Tiira toimii vuodesta 1996 risteilyaluksena Vaasan saaristossa. Matkustajapaikkoja on 60. Ulkosaaristoristeilyissä max. 40 paikkaa. Veneessä on kaksi salonkia ja wc. Tilausristeilyt 300 euroa/tunti (sis. alv)

M/S Tuulia on rakennettu vuonna 1998 Vaasassa. Matkustaja paikkoja on 18. Ulkosaaristoristeilyissä max. 16 paikkaa. Tilausristeilyt 250 euroa / tunti (sis. alv)

Nauti Merenkurkun mausta Ravintola Berny tarjoaa ryhmille paikallisista herkuista koostuvan maailmanperintölounaan.

Alkuruoka: Salaattia, kastike, marinoituja suppilovahveroita, karpaloita, tillikurkkua, katajanmarjasilakkaa, tillisilakkaa, herukkassilakkaa, graavattua lohta, savustettua siikaa, paahtopaistia, cumberlandkastiketta, Raippaluodon limppua, ruisleipää. Pääruoka: Paistettua siikaa, naudanpaistia, kantarellikastike, keitetyt perunat, perunagratiinia, paahdettuja porkkanoita. Jälkiruoka: Kahvia ja tyrnimousse

Hinta: 16 euroa/hlö (9 euroa/hlö 4-12v.) Varaukset: Ravintola Berny´s, puh 06-3521 200, restaurant@berny.fi Ryhmille (yli 20 hlöä) – tilattava etukäteen.

Lisätiedot ja varaukset: puh 050-5531236, www.jannensaluuna.com

Vaasanseutu ryhmille

Merellä ja Vesterön luontoreiteillä

Sekä Vaasan matkailutoimisto että Pohjanmaan Matkailu järjestävät räätälöidyt retket maailmanperintöalueelle muutamaksi tunniksi tai koko päiväksi. Lukekaa lisää kotisivu: www.visitvaasa.fi tai tilatkaa esite Vaasanseutu ryhmille.

Pidä kokous Saaristotila Varpissa. Oheisohjelmana onnistuvat risteily ja patikointi Maksamaan saaristossa ja Vesterön luontopoluilla. Yhteystiedot ja varaukset: Saaristotila Varppi, puh 044-3455 065, varppi@kolumbus.fi

Yhteystiedot ja varaukset: - Vaasan matkailutoimisto, puh 06-325 1145, touristinfo@vaasa.fi - Pohjanmaan Matkailu, puh 06-325 1125, info@botniatourist.com

Qvarken Boat Charter

Veneretkiä Mikkelinsaarille yksityisille ja ryhmille järjestetään toiveidenne mukaan. Risteilyt 6 -12 henkilön ryhmille nopealla alumiiniveneellä. Heinäkuussa aikataulun mukaiset lähdöt Mikkelinsaarille – muutoin tilauksesta. Yhteystiedot: Qvarken Boat Charter (Stig-Erik Herrgård) 0500-166 263 Mikkelinsaarten luontoasema (Hanna Carlsson) 040-745 5437

8

9


Majoitus Yövy maailmanperintöalueella Mökit ja leirintäalueet Mustasaari Aurinkomäki Strandgränd, Norra Vallgrund Björkö Camping Replotvägen 1089, Björköby Finngrundet Klobbskat, Söderudden Hanneles mökit Björkövägen 981, Björköby Torpet mökit Storåkersvägen 28, Björköby Villa Hansus Sommarösundvägen 33, Norra Vallgrund Villa Vargvik Vargviksvägen 51, Söderudden Villa Vistan Idören 64 G, Brändövik Björkören & Wargis Söderudden Sommarön vartiotupa Södra Vallgrund Villa Lipkin Revöfjärden, Vallgrund

www.lomarengas.fi 050-526 2300 06-352 6403 / 050-595 5692 040-734 9286 06-352 4118 / 050-593 8928

06-352 6328 / 050-594 3036 050-323 0230

0205 64 5281 050-3641447

Vöyri Klemetsgårdarnas stugförmedling Kärklaxvägen 308, Maxmo

06-345 0122 / 050-342 2201

050-523 0156 050-585 0866 06-587 7606 020 796 1255

Hotellit ja kievarit

Vöyri Varppi Vesterö 1587, Maxmo Vaasa Hotel Astor Asemakatu 1, Vaasa Hotel Fenno Niemeläntie, Vaasa Hotel Kantarellis Suites Rosteninkatu 6, Vaasa Hotel Tekla Palosaarentie 58, Vaasa

10

www.omenahotels.com 020 123 4720 06-283 8000 020 123 4671 040-750 5777 06-317 4913

Ravintolat/Kahvilat

0205 64 5281

06-365 1135 / 050-468 4822

Mustasaari Björkö Wärdshus Björkövägen 856, Björköby Grönvikin kartano Alskatintie 944, Iskmo Hotel Vallonia Garden Keskustie 3, Sepänkylä Sulvan Kestikievari Solfvägen 199, Sulva

0400-668 521

06-352 7511 / 050-313 7027

Maalahti Åminne lomakylä Åminnevägen 409, Åminne

Vaasa Aijan lomamökit Utterö, Sundom Betel B&B Norrbacken 54, Sundom Västerstrand lomamökit Utterö, Sundom Top Camping Niemeläntie 1, Vaasa

Kenraali Wasa Hostel Korsholmanpuist. 6-8 Omenahotelli Hovioikeudenp. 23, Vaasa Radisson Blu Royal Hotel Hovioikeudenp. 18, Vaasa Rantasipi Tropiclandia Lemmenpolku 3, Vaasa Sokos Hotel Vaakuna Rewell Center 101, Vaasa Westbay Inn Västervikintie 271, Vaasa EFÖ kesähotelli Rantakatu 21-22, Vaasa

06-352 4194 / 050-407 2776 06-343 6660 / 050-516 6380 06-328 8200 06-344 0999

06-345 5065 / 044-345 5065

06-326 9111 06-324 1500 06-357 8100 06-327 6411

Syö maailmanperintöalueella Ravintolat ja kahvilat Mustasaari Berny’s Café & Restaurant Replot Bro, Raippaluoto Cafe & Restaurant Compass Klobbskatvägen 164, Söderudden Café Arken – kesäravintola Byhamnsvägen 194, Raippaluoto Café Salteriet – kesäkahvila Svedjehamn, Björköby Tesse’s Café Kokkolantie 2063, Kuni Björkö Wärdshus – tilausravintola Björkövägen 856, Björköby Finngrundet – tilausravintola Klobbskat, Söderudden Kalle’s Inn – tilausravintola Klobbskat, Söderudden Villa Bullerås – tilausravintola Bulleråsvägen 330, Södra Vallgrund Maalahti Lenie’s Café & Bar Bergö Nyvägen, Bergö Strandcafé – kesäkahvila Bredhällan, Bergö Åminne Sommarrestaurang - kesäravintola Paviljongvägen 21, Åminne Åminne Strandservice – kesäkahvila Åminnevägen 302 b, Åminne Åminne lomakylä – kesäravintola Åminnevägen 409, Åminne Vaasa Jannen Saluuna Kuusisaari, Vaasa Vöyri Café Klemetsgårdarna – kesäkahvila Kärklaxvägen 308, Maksamaa Granholms Vesterö 1707, Maksamaa Restaurant Nabben – kesäravintola Tottesund 598, Maksamaa Varppi – tilausravintola Vesterö 1587, Maksamaa Café Kummelskär - kesäkahvila Mikkelinsaaret

06-352 1200 06-352 6395 / 050-520 6235 06-352 0329/ 0500-161 553 045-129 6460 / 06-352 4016 kesällä 06-346 4392 06-352 4194 / 050-407 2776 06-352 6403 / 050-595 5692 06-352 6364 / 050-502 2021 050-568 0586

06-343 0307 06-343 0307 06-365 1215 050-3546008 06-365 1135 / 050-4684822

06-358 1888 / 050-553 1236

06-345 0122 06-345 5002 / 050-325 1766 040-510 7536 06-345 5065 / 044-345 5065 040-7455437

11


Info Vaasan matkailutoimisto / Pohjanmaan Matkailu Matkailutoimistosta saatte tietoa Vaasan ja Vaasan ympäristön nähtävyyksistä, majoitus- ja ohjelmapalveluista, tapahtumista, ulkoilu- ja ostosmahdollisuuksista, saaristoristeilyistä, ravintoloista ja kahviloista. Matkailutoimistossa löytyy Vaasan ja alueen esitteitä ja karttoja.

Avoinna: ma-pe klo 9-16 Kesällä: 1.6.-28.8.2011 ma-pe klo 9-18, la-su klo 10-18 Käyntiosoite: Raastuvankatu 30, 65100 Vaasa Puh: (06) 325 1145

Terranova - Merenkurkun luontokeskus

Terranova maailmanperintönäyttely kertoo maankohoamisesta, Merenkurkun luonnosta ja luonnonsuojelualueista. Lisäksi tarjolla on esitteitä ja asiakaspalvelua maailmanperinnöstä ja alueen luontoharrastus- sekä luontomatkailutarjonnasta.

Terranova - Merenkurkun luontokeskus toimii Pohjanmaan museon yhteydessä. Käyntiosoite: Museokatu 3, Vaasa Aukioloajat 2011: Ti, to-su klo 12 - 17, ke klo 12 - 20, maanantaisin suljettu Terranova ja Pohjanmaan museo: puh (06) 325 3800 Metsähallituksen asiakaspalvelupiste: puh 0205 64 5281

Merten Talo infopiste Merten Talon infopiste Raippaluodon sillan vieressä informoi Merenkurkun maailmanperintökohteesta ja saariston matkailupalveluista. Avoinna kesä-elokuu 2011. Puh 050-378 5988

Café Salteriet

Björköbyn Svedjehamnissa sijaitseva kahvilasta saatte tietoa Merenkurkun ja Björköbyn tapahtumista ja matkailupalveluista. Avoinna kesä-elokuu 2011. Puh 045-129 6460 (kesäisin 06-352 4016)

Mikkelinsaarten luontoasema / Kahvila Kummelskär Mikkelinsaarten luontoasema Kummelskärissä palvelee kesäkahvilana sekä majoitus- ja kokoustilana. Ruokailu ja saunominen järjestyy tilauksesta. Avoinna: Heinä-elokuu 2011, ti-la klo 12-20, su klo 12-15 Puh ja info: 040-745 5437 (Johanna Carlsson) Kvarkens Skärgård

Svedjehamn

Världsarv

Dagens landskap i skärgården är ett resultat senaste istiden. Det av den geomorfologiska särdrag som gör Kvarkens skärgård unik är de imponerande De Geer -moränerna, eller “tvättbrädesmorä nerna”, som visar den gradvisa avsmältningen -moränerna är välformade, av inlandsisen. De Geer representativa, och förekommer i svärmar de i området. Mitt i världsarvet vid Svedjehamn i Björköby de långsmala moränerna syns som långsträckta parallella ryggar som dyker upp ur vattnet med jämna rum. Att färdas med mellanbåt i området är ett sant äventyr. Vandringslederna i Björköby går ställvis längs med och tvärs över De Geer -moräner.

Merenkurkun saaristo

Esitteet ja infomateriaali

Maailmanperintökohde

Svedjehamn

Nykypäivän saaristomaisema on viimeisimmän jääkauden tulos. Geologinen ominaisuus, kurkun saariston ainutlaatuiseksi, joka tekee MerenGeer -moreenien esiintyminen. on edustavien De De Geer -moreenit, tai “pyykkilauta-mo reenit”, kuvastavat mannerjään asteittaista sulamista. De Geer -moreenit ovat poikkeuksellisen hyvin muodostuneita ja edustavia, ja esiintyvät röykkiöissä alueella. Björköbyn Svedjehamnin alueella keskellä maailmanperintöaluetta, moreenit restä nousevina sivuttaisina näkyvät selvästi mepitkinä harjoina. Veneellä liikkuminen alueella on todellinen elämys. byn vaellusreittien Björkövarrella on hienoja moreeneja ja reiteillä pääsee jopa patikoimaan niiden ylitse.

Vierailuopas

Stenarnas rike

Enligt en sägen uppstod från Sverige. Finngubben,Kvarkens skärgård när jätten Finn blev utdriven som han kallades, fyllde den med stenar tog en stor skinnsäck och begav sig över och land där han kunde Kvarken för att finna slå sig ned. Då han ett nytt kommit halvvägs över gick det hål på säcken Kvarken, och stenar började falla Valsörarna och de många skär och holmar ut. Av dessa stenar bildades som kom fram till det ställe som idag kallas Panike, finns i området. Då jätten och alla stenar föll brast hela bottnen ur. Jätten blev arg och på kastade stenarna omkring säcken håll. Av dessa stenar bildades de otaliga åt alla holmar, klippor och idag. skär som syns I Bergö skärgård hamnade tydligen en hel av delar av området utgörs stenarna eftersom av “stenåkrar till havs”, stora båt eller till fots. svårtillgängliga såväl med

Vierailuopas, jossa on alueen palvelukartta ja palveluhakemisto, päivitetään kerran vuodessa. Opas löytyy kahtena versiona (suomi-ruotsi ja englanti-saksa) ja suppeampana venäjänkielisenä esitteenä.

Fäliskär, Rönnskär

Tobisgrissla / Riskilä

Portaaliin www.pohjanmaanmatkailu.fi/merenkurkku kerätään tietoa Merenkurkun maailmanperintöalueen käyntikohteista ja palveluista. Tiedot päivitetään jatkuvasti. Unik skärgård

Yhteystiedot/julkaisija

Landskapet i Kvarken förändras hela tiden. Genom att landhöjningen grundar upp havet och kraftiga havsströmmar och vågor sköljer bort finsedimenten, träder alltjämt nya moränformationer fram. Vågorna bearbetar hela tiden moränformationerna och toppen av holmar som sakta stiger upp ur havet, vilket ger upphov till kullar av klapperfält De Geer -moränvallarna och strandvallar. Bakom landhöjningen biologiskt bildas som en följd av variationsrika laguner flador som vartefter eller landhöjningen fortgår från havet och bildar avsnörs s.k. glosjöar. Den långa strandlinjen, flador och glon samt havets kylande effekt på våren och värmande inverkan för områdets mångfaldiga på hösten utgör grunden växt- och djursamhällen.

Ainutlaatuinen saaristo

Maankamara muokkautuu alueella edelleen. Maannousu mataloittaa merta, ja virrat ja aallokko kuluttavat alueen voimakkaat merihienosedimenttejä taen uusia moreenimuodo paljasstumia. Aaltovoimat muokkaavat jatkuvasti hiljaa merestä kohoavien moreenimuodostumien ja pienten mäkien lakiosia, joiden päälle syntyy rantakivikoita ja rantavallisarjoja. Maankohoamisen seurauksena De Geer -moreenivallien taakse syntyy bioympäristölään monipuolisia laguuneja eli fladoja ja ns. kluuvijärviä. Runsas lopulta maan kohotessa rantaviivan määrä, ja kluuvit sekä talven fladat ja kevään kylmä, vastakohta na kesän ja syksyn meren lämmittämä paikallisilmasto ovat pohjana alueen monipuoliselle kasvi- ja eläinkunnalle.

Tämän tiedotteen on julkaissut markkinointi- ja kehityshanke The Land of the Rising Stones II. Lisätietoja Merenkurkun saariston matkailumarkkinoinnista antaa hankepäällikkö Kenth Nedergård: puh 050-5222644, kenth.nedergard@botniatourist.com Havsörn / Merikotka

Ejder / Haahka

Vad är ett världsarv?

Fisken stiger till sin lekplats / Kalan nousua kutualueelle Tack vare den mosaikartade skärgården är speciellt fågellivet rikt i Kvarken. Mosaiikkimainen saaristo Landhöjningen blottar tiden nya skär och hela suhteet rikkaalle linnustolle. luo erinomaiset olokobbar medan de större öarna blir Maankohoaminen skogsbevuxna. I den taa jatkuvasti uusia yttersta skärgården pieniä kareja ja luotoja tuottrivs tobisgrisslan, tordmulen, kun isommat saaret samalla labben och den hotade muuttuvat metsäisiksi. berganden. Höjdpunkten på ett Ulkosaaristossa viihtyvät besök i riskilä, ruokki, merikihu av en majestetisk havsörn, skärgården är säkert synen ja myös harvinaistunut lapasotka. som svävar över havet. Saaristokäynnin kohokohta Steniga stränderna on varmasti näky meren är mer regel än undantag yllä majesteetillisesti Kvarken. Mellan stenarna i merikotka. liukuva finns små naturängar, hålls lågvuxna på grund som Merenkurkussa kiviset av isens och vågornas rannat ovat pikemmin de kraft. Gultåtel och nötankuin poikkeus. Kivien sääntö strandögontröst hör väliin mahtuu pieniä till de som är specialister jotka pysyvät matalakasvuisina niittyjä, på att erövra ny mark växter och som inte finns någon annanstans kutuksesta. Pohjanlahdenlau jään ja aaltojen vaii världen. ha ja perämerensilmä Havsvikarna, som ruoho ovat kasveja, jotka småningom förändras eivät esiinny missään och glosjöar, utgör till glon alla maailmassa ja muuhavets barnkammare. ovat erikoistuneet I de grunda och varma vattnen valloittamaan merestä paljastuvan trivs mängder av bottendjur maan. varje vår strömmar och Merenlahdista syntyvät oräkneliga mängder abborre, mört, kluuvit ja kluuvijärvet gädda och id upp i mivat meren lastenkamareina toidem för att leka. . Fladojen lämpimissä ja matalissa vesissä viihtyy Istidernas relikter miä ja keväisin lukematon suuri määrä pohjaeläimäärä ahvenia, endemiska arter och haukia ja säynäviä nousevat niihin kutemaan. särkiä, Flera arter i området härstammar från istiderna de efterföljande varmare och Jääkauden jäänteet endemiska växtfamiljer perioderna. Det finns 24 ja som är begränsade endeemiset lajit Östersjöns stränder, till varav 16 hittas i Kvarkens Alueella on useampia skärgård. Endemiska arter är lajeja, sådana som inte hittas kausilta ja niiden jälkeisiltä jotka ovat peräisin jääannanstans i världen. någon lämpimiltä kausilta. Förekomsren rannoille rajautuvia Itämeten av endemiska endeemisiä lajeja arter i on 24 ja niistä 16 löytyy Merenkurkun området återspeglar saaristosta. Endeemiset lajit ovat den pågående evosellaisia, joita ei löydy mistään muualta maailmasta. lutionära process Kotoperäisten eli endeemisten lajien esiintyminen som beror på alueella kuvastaa käynnissä olevaa evolutionaarista landhöjningen prosessia, joka on riippuoch variationen vainen maankohoai vattenstånd. misesta ja merenpinnan muuHavtorn / Tyrni toksista.

Ishavsgråsugga / Kilkki Rödblära/ Puna-ailakki

Gultåtel/ Pohjanlahden lauha

Efter andra världskriget Mitä on maailmanp då stora kulturella värden gick förlorade, väcktes Toisen maailmansodan tanken jälke och områden ett globalt på att ge unika objekt historiallisia arvoja skydd. 1972 godkändes menetett UNESCOs konvention laatuisten kohteiden om skydd av världens ja alue kulturoch naturarv. sesta suojelemisesta. UNESC På världsarvslistan ilman kulttuuri- ja finns år 2009 sammanlagt luonnonpe 890 världsarv fördelade hyväksyttiin vuonna på 689 kulturella världsarv, 1972. 176 naturarv och Maailmanperintöluettelo 25 kombinerade världsarv. finns utspridda i 148 De yhteensä 890 kohdetta, olika länder. Antalet joista objekt på Världsarvslistan ta, 176 luontokohdetta ökar varje år. ja 25 y På världsarvslistan Ne sijaitsevat 148 eri valtioissa tillsammans med Kvarken finns områden som määrä kasvaa joka Grand Canyon och vuosi. Yellowstone i USA, Galapagosöarna Samassa maailmanperint utanför Ecuador, ö Stora barriärrevet i Australien, kurkun kanssa on kohteita Sumatras regnskogar kute Indonesien... Listan i Yellowstone USA:ssa, kan göras lång. Galapagos Iso valliriutta Australiassa, Sum Indonesiassa...Listaa voisi jatkaa

Mainost. Heikki Järvinen 1/2011. 2000

Internet

För sjöfartens bästa

På medeltiden började de använde spiror, träremmareviktigaste farlederna i Finland märkas ut. Man och tunnor i form Vattnen i Kvarken av bojar. är steniga och fulla med farliga grund. Vasa hamn började Farleden till vid Molpehällorna och därför uppfördes 1668 vikens första båk. Båken Bottniska var en sk vippfyr som bemannades från 1681. Båken med fyrvaktareförsågs med belysning och 1808, då ryska soldater fanns på plats till augusti övermannade den sista fyrvaktaren och båken. förstörde En replik av vippfyren uppfördes på samma bredvid naturstigen plats år 2001 och på Molpehällorna. finns

Finlands första och enda geologiska världsarv

Kvarkens landhöjningsskä UNESCOs världsarvslista rgård har inskrivits på enligt kriteriet: “Området utgör ett enastående exempel på viktiga utvecklingsstadier i jordens livets ursprung, pågående historia omfattande bildningen av landformer geologiska processer i eller betydelsefulla morfologiska eller naturgeografiska former.” geo-

Suomen ensimmäin ainoa geologinen en ja maailmanperintökohd e

Merenkurkun maankohoamissa UNESCOn maailmanperintö aristo o luetteloon kriteerin perusteella: “Kohde on huoma merkki maapallon historiallisesta aika todistusaineistoa elämän kehityksestä t tävästä käynnissä olevasta geologisest sista maanmuodosto misessa tai fyysis teiltään ainutkertainen luontokohde.”

Risteilyt ja retket Merenkurkun saaristossa  

Tervetuloa Merenkurkun saariston maailmanperintökohteeseen! Tule tutustumaan merestä kohoavaan ainutlaatuiseen saaristoon. Merenkurkun laaja...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you