Besöksmagasinet Flen, Katrineholm, Vingåker 2024

Page 1

VISIT VINGÅKER FLEN

& KATRINEHOLM

Varmt välkommen att utforska Västra

Sörmland

Vi har samlat tips, upplevelser och platser som både kan inge lugn och stimulera den äventyrlige, samt kasta oss tillbaka i historien eller ta del av det som byggs i detta nu. Lite extra lyfter vi såklart våra MTB och cykelleder som sträcker sig genom västra Sörmland och där en led alltid finns ett stenkast, en tågfärd eller några hjulburna minuter bort.

Möjligheterna fortsätter på hästryggen längs Ridled Sörmland, till fots på någon av Sörmlandsledens vackra etapper eller med kanot och kajak på Näckrospaddeln i Hjälmaren, Båven eller runt Öljaren.

Med stolthet lyfter vi Fogelstad, en av kvinnorörelsens ursprungsplatser, som bidragit till stor påverkan lokalt, nationellt och internationellt. Vi hoppas de starka spåren märks än idag och att vi förblir en plats för framtidens utveckling, exempelvis via den fortsatt aktiva kvinnliga medborgarskolan. Innovation och framtidstro finner du också på ETC Solpark där teknik blandas med konst och odling.

Sörmland är erkänt för sina trädgårdar, sin mångfacetterade natur och alla de ekoodlingar som man kan besöka och även smaka sig fram igenom. Invid varje stopp finns också nästan alltid ett slott. Vi har fler herrgårdar och herresäten än vi ibland klarar av att räkna till. Men missa inte Julita Gård, Säfstaholms slott och Stenhammar.

Den perfekta utflykten tycker vi går till Reijmyre Glasbruk eller Vingåkers Factory Outlet när man behöver den ultimata gå bort presenten eller kavajen till festen. Fågeltornet invid Näsnaren är svårslagen inom sitt fält och likaså Bruket i Hälleforsnäs och Lindberga nostalgimuseum i Österåker.

Välkommen till oss!

visitflen.se visitkatrineholm.se vingaker.se/upptack

Sörmlandsleden

Gårdsbutiker

Cykla

Katrineholm

Vingåker

Vatten

Rida

Vandra

Barn och unga

Mat och fika

Flen

Boende

Slott

Produktion: +Katrineholm

Tryck: Linderoths Tryckeri 2024

Ett extra tack till Sörmlands Sparbank som stödjer magasinet

4 8 10 12 16 18 20 21 22 26 28 30 34

Event i Västra Sörmland

I Västra Sörmland kan du uppleva stämningsfulla, äventyrliga, dansanta och glada evenemang året runt. Här kommer ett urval av årets evenemang och under temasidorna finns fler. Kom ihåg att också kolla i våra evenemangskalendrar.

MAJ-SEPTEMBER

Stadsvandringar med olika teman – Katrineholm

26 MAJ

Bakluckeloppis, Båsenberga hotell – Vingåker

1 JUNI

Motordag, Hjälmargården – Läppe, Vingåker

Trädgårdsmiddag, Båsenberga hotell – Vingåker

6 JUNI

Nationaldraget – Katrineholm

Nationaldagsfirande i Flen, Dunker och Årdala

15 JUNI

Byggnadsvårds- och hantverksdag – Julita Gård

Utställningen Wild clay med Konstfrämjandet Kraft – ETC Solpark, Katrineholm

15 JUNI–24 SEPTEMBER

Utställningen Jakt - från slott till koja –Säfstaholms slott, Vingåker

12-13 JULI

Slottssprinten rally – Ericsbergs Slott

5 JULI

Spårvägsjazz vid Museispårvägen – Malmköping

6 JULI

1 års jubileum för Vingåkers Lanthandel

Marknadsrunda – Vadsbro-Blacksta, Flen

19 JULI–10 AUGUSTI

Musikalen 9 to 5, Kolhusteatern – Hälleforsnäs

13, 20, 27 JULI & 3, 10 AUGUSTI

Julitafestivalen, klassisk musik – Julita Gård

24, 31 JULI & 7 AUGUSTI

Torgkvällar – Malmköping

3 AUGUSTI

Sparreholmsdagen

4–10 AUGUSTI

KatrineholmsVeckan

6 AUGUSTI

KK-joggen – Katrineholm

17 AUGUSTI

Vingåkersbygden Pride – Vingåker

Kulturmiljö- och byggnadsvårdsdag vid Björndammens masugn – Flen

31 AUGUSTI

Världens Musik & Mat – Stenhammar slott, Flen

28 SEPTEMBER

Katrineholms Motorstop

28–29 SEPTEMBER

Äppeldagar – Julita Gård, Katrineholm

18 OKTOBER

Kulturnatten – Katrineholm

OKTOBER–NOVEMBER

Widén-Strand-Poppe presenterar ”Länge leve 80-talet” – Vingåkers Folkets park

Tips! Broby dansbana arrangerar sommardans till några av Sveriges populäraste dansband under sommaren.

event.katrineholm.se visitflen.se/sv/evenemang vingaker.se/upplevelser

Sörmlandsleden

Välkommen ut i naturen. Inom en timme tar du dig från Stockholm till Flen och Katrineholm och med några få steg från järnvägsstationen är du redan ute på Sörmlandsleden. 1000 vindlande vandringskilometer i sörmländsk kulturbygd fylld av historia, djupa skogar, vresiga bergknallar och glittrande sjöar. Cirka 100 etapper med olika svårighetsgrad från krävande vandring till lättsam söndagspromenad. Vindskydd att sova i och anlagda rastplatser. Leden går genom omväxlande landskap med vildmark, kulturbygd och historiska minnesmärken. I Västra Sörmland kan du vandra etapperna 19-30.

sormlandsleden.se naturkartan.se

4 FAVORITETAPPER

Henaredalen – Malmköping

Etapp 20 är 6 km och börjar genom Henaredalens naturreservat som har en underbar vår- och försommarblomning. Leden går genom omväxlande stor granskog och många vackra berghällar med öppen tallskog. Efter cirka 2 km vandring når du ”Helvetets port” två bergsklackar som bildar en smal passage.

Hammarvallen – Harpsundsvägen

Etapp 23:1 startar vid Hammarvallen i Flen och går sedan vidare mot sjön Orrhammaren, där det finns badmöjligheter. Längs den 10 km långa etappen vandrar du bland annat på en 100 meter lång spång och genom en gravsänka. Tips, om du vill besöka Harpsund och ta en titt på den berömda ekan, måste du lämna leden och följa landsvägen ca 1,5 km.

Lundsjön – Vallmotorp

Etapp 25 är 9 km lång och tar dig genom djupa skogar, förbi kortfiskesjön Ljusgryten vidare till Myrgryten, där det finns vindskydd och toalett. På den södra stranden ligger en kolarkoja med två britsar och en kolmila. Etappen är relativt lättgången och startar söder om Lundsjön

Viggaren – Djupviksvägen

Etapp 29 är medelsvår etapp med omväxlande skog, öppen mark och ett par stigningar. Leden är 9.5 km och tar dig bland annat genom ett 200-årigt urskogsområde. Tips, innan utförsbacken mot sjön Näsnaren finns en avstickare till en utsiktsplats, perfekt för matsäcken. Lite längre fram ligger natursköna Fagerön. Här finns badplats, toalett och ett vindskydd.

TIPS PÅ RUNDSLINGOR

Forssjö, 11,5 eller 5 km. Etapp 28, Katrineholm Rosmossen, 2 km. Etapp 22, Flen Bruksslingan, 4 km. Etapp 22 + 23:2 + 22:1, Flen Ramsjöhultslingan, 7 km. Etapp 27, Katrineholm Vigors kyrka, 3 km. Etapp 25, Katrineholm

Nordiska Museet Julita Gård

Julita gård är Nordiska museets herrgårdsmiljö och en sevärdhet i västra Sörmland vid sjön Öljaren. Gården visar hur ett storgods fungerade under början av 1900-talet. Den siste private ägaren Arthur Bäckström donerade godset till Nordiska museet år 1941.

På Julita gård finns en vidsträckt herrgårdspark med kulturhistoriska trädgårdar, bevarade byggnader och originalmiljöer som mejeri, brandstation och tegelbruk, allt som hörde ett storgods till. Här finns också Nordiska museets levande samlingar av kulturväxter som pionsamlingen och klonarkiven för äpple och humle. Dessutom gårdsbutik, kafé och värdshus, lekmiljön Pettson och Findus gård och en lekstuga med gammaldags skola och handelsbod. Därtill ett nytt leklandskap utomhus som inbjuder till fri lek.

Herrgårdsparken och trädgårdarna är öppna för besök på egen hand året runt. Under sommarsäsong erbjuder Julita gård guidade visningar, familjevisningar, temadagar och evenemang.

julitagard.se

AKTIVITETER I JULITA

Sommaren på Julita gård 2024 bjuder på en rad olika aktiviteter för hela familjen där vi särskilt lyfter fram den fantastiska parken och trädgårdarna men även:

Pelargondag

Byggnadsvårds- och hantverksdag

Pionvisningar

Traditionellt midsommarfirande

Biets dag

Humledag Äppeldagar

Julmarknad

Julita gård erbjuder även dagliga guidade visningar i sina originalmiljöer för både vuxna och barn.

Unika resmål – från industriellt världsarv till fågelskådning

Packa väskan och gör något oplanerat, varför inte en utflykt till ett spännande besöksmål där du får en oväntad upplevelse. Kanske förenas upplevelsen med nyfångad kunskap, kanske med en välfylld shoppingkasse.

INNOVATION PÅ ETC SOLPARK

Välkommen till en värld av inovation, solkraft och klimatsmarta lösningar. ETC Solpark är byggd för att alla ska kunna åka hit, titta på solcellsanläggningarna, elbilarna, konstutställningar och se växthusens grödor växa fram. I Solhuset med café och butik hittar du böcker, solcellsvaror, smarta klimatvänliga produkter, leksaker och givetvis fika. etcsolpark.se

KVINNLIGA MEDBORGARSKOLAN VID FOGELSTAD

Från 1925 och 30 år framåt skulle Kvinnliga Medborgarskolan i Fogelstad komma att ha stor betydelse för kvinnors utveckling i Sverige. I en utställning i gamla mejeriet kan du få veta mer om skolan och om kvinnorna som startade den. En av dessa kvinnor var Elin Wägner som finns porträtterad i en bronsstaty utanför Lilla Ulfåsa där skolan bedrev sin verksamhet. fogelstad.org

TRÄTUNNOR OCH SMAKSENSATIONER

”I tunnbinderisammanhang är vi som en droppe i havet – men vi strävar efter att vara den häftigaste droppen”. Tunnbinderiet i skogen erbjuder guidade turer i produktionen och Ekliggarnas Sal, whiskyprovningar samt fabriksförsäljning av tunnor för både trädgårdsbruk och dryckestillverkning. kagge.com

FRÅN

FISKGJUSE

TILL SKÄGGMES

Fågeltornet Tornstugan vid fågelsjön Näsnaren nordväst om Katrineholm räknas som ett av de förnämsta fågeltornen i landet. Tornstugan består av en drygt 80 kvadratmeter stor byggnad med ett sju meter högt utsiktstorn. Ett perfekt utflyktsmål för hela familjen. naturkartan.se

HISNANDE UTSIKT VID INDUSTRIELLT VÄRLDSARV

Kalkbrottsutsikten bjuder på fina vyer över det gamla kalkbrottet och landskapet runt sjöarna Hjälmaren och Öljaren. Linbanan som fraktade den brutna kalken från brottet till Köping revs 2013, men transportkorgarna finns kvar, numera som levande konstverk. kalklinbanan.se

Blacksta Brygghus & Vingård

Med utsikt över sjön Långhalsen och omgivet av viltrika skogar, vidsträckta ängar, trädgårdsodlingar och rader med vinrankor finner ni denna lilla pärla till vingård i hjärtat av Sörmland. Här inryms hotell, gårdsbutik, restaurang och massvis med upplevelser.

blackstavingard.se

Reijmyre Glasbruk

I Rejmyre återfinns en av Sveriges äldsta aktiva industrier och över 200 år av hantverkstradition. Reijmyre tillverkar handblåst kristallglas på plats och produkterna exporteras över hela världen. Höga krav ställs på formgivning, hantverkskunnande och lagarbete. Ett besök till Reijmyre Glasbruk är en kunskapsresa och ett minne för livet.

reijmyre.se

Vingåkers Factory Outlet

I Vingåker hittar du Sveriges största outlet för märkeskläder. Den 7 000 kvm stora butikslokalen har ett brett sortiment för hela familjen. Här finns 15 000 kostymer i 70 olika storlekar och stora avdelningar för damkläder, sportkläder, barnkläder, jeans och skor.

Här finns hyllmeter med märkesvaror från Tiger of Sweden, Oscar Jacobsson, Fjällräven, Lacoste, Marimekko och många fler. Utbud och märken varierar utifrån säsong. Flera experter kan hjälpa dig med de unika inköpen eller kostymen för nästa högtid eller fest.

vfo.se

7

Gårdsbutiker med fokus på upplevelsen &

hantverket

Sörmland är för många likvärdigt med högkvalitativ mat. De lokala matproducenterna och förädlarna har i all sin småskalighet bidragit till att ge Sörmland en tydlig matprägel. Flera av gårdarna som producerar maten har också valt att öppna egna gårdsbutiker där de säljer inte bara sina egna produkter utan också andras närodlade produkter, sprungna ur den sörmländska myllan. Här hittar du närodlat ekologiskt kött, grönsaker, ost, honung, saft, sylt och marmelad från sörmländska bär, liksom skinn, ull, garn, keramik, inredning, byggnadsvård, blommor samt trädgårdstillbehör.

GÅRDSBUTIKER I FLEN

Blacksta Gårdsbutik Vadsbro, blacktavingard.se

Flenmo byggnadsvård i Stav Mellösa, mariest.dyndns.biz

Grinda Gårdsglass & Café Malmköping, grindagardsglass.se

Hempster Sweden

Hälleforsnäs, hempster.se

Högtorp Gård Hälleforsnäs, hogtorp.se

Jürss mejeri

Hälleforsnäs, jurssmejeri.se

Lida Gård, Kvalité Häst & Hund Flen, lidagard.se

Sigridlunds café & handelsbod Årdala, sigridlund.se

Stavtorps Gårdsbutik & Delikatesser Malmköping, stavtorp.nu

Ekenäs kvarn

Vadsbro, kvarnenekenas.blogg.se

Alla tiders Skebo Skebokvarn, allatidersskebo.se

GÅRDSBUTIKER I KATRINEHOLM

Ericsbesgs slottsbutik & café

Ericsbergs Slott, ericsberg.se

Fridhemskaffestuga & gårdsbutik

Sköldinge, fridhemskaffestuga.se

LIBINK agrikultur

Katrineholm centrum, libinkagrikultur.se

Oasen på Åsen

Björkvik, oasen-pa-asen.se

Solbackens småbruk

Lundbol, Facebook: Solbackens Småbruk

Sjöholms Gårdsbutik

Sjöholms Gård, sjöholmsgard.se

Ändebols Gård, Gårdsbutik & Café

Broby, Bettna, andebolsgard.se

Ängby Gårdsbutik & Café

Björkvik, Glindran, Facebook: Ängby Gårdsbutik

MATPRODUCENTER VINGÅKERS LANTHANDEL

Ett tiotal lokala matproducenter driver gemensamt butiken i centrala Vingåker som erbjuder färska, lokalt producerade råvaror och förädlade delikatesser från skog och mark. Varför inte testa escargots från Sveriges första snigelfarm. Facebook: Vingåkers lanthandel

8

Made by Västra Sörmland

Skaparglädje, kreativitet och nytänkande att inspireras av och ta med sig hem. I västra Sörmland finns en stark mathantverkstradition som bara växer. Här har vi listat några av våra favoriter.

SPECIALITETER FRÅN SÖRMLAND

- Granskottsolja från Högtorps gård

- Sörmlands ädel och granbarksost av Jürss mejeri

- Hängmörat naturbeteskött från Sjöholms gård

- Honung gjord på Stavtorps gård

- Tomater odlade av Ändebols gård

- Får- och lammskinn uppväxta på Ängby gård

- Escargots med vitlökssmör från Ca-Le Jonstorp

- Rabarberglögg från Archangelica örter

- Smakgårdens musteri på Bruket i Hälleforsnäs

- Naturbeteskött från Stenhammar på Lida Gård

UPPLEV DE SÖRMLÄNDSKA SMAKERNA

Under sommaren erbjuds en gastronomisk upplevelse mitt i den sörmländska naturen. I Katrineholm finns möjlighet att upptäcka fyra olika unika platser att vid åtta tillfällen få en sinnesrik upplevelse långt bortom städernas alla intryck. Naturbordets egen kökschef är ingen mindre än Kristofer Winnerhed som har ett förflutet på Julita Wärdshus och numera driver småbruk och sin egen kokkonst Gröndal Mat & Trädgård. Råvarorna härstammar lokalt ifrån och de sista kanske till och med plockas på plats där en del av upplevelsen är att se maten tillagas invid bordet.

Med grönt och vilt från Sörmländska trädgårdar, skogar och sjöar bjuder Båsenberga in till Trädgårdsmiddag den 1 juni. Kock är Conny Dahlman från Dahlmansro och du kan förvänta dig en kväll fylld av härliga överraskningar där traditionella rätter kombineras med spännande servering.

3 BUBBLARE

Högsjörundan är en trevlig dagstur genom klassiskt sörmländskt landskap med möjlighet till korta avstickare till matställen, badplatser och naturreservat. Den som vill kan övernatta på vackra Högsjö gård. Digitalt markerad i Naturkartan.

Trampa genom skog- och hagmark till de pittoreska små bullerbyarna i Österåker. Passera Hullabadet vid sjön Öljarens södra strand och ta en kort avstickare till caféet på Lindberga Nostalgimuseum. Digitalt markerad i Naturkartan.

Cykelutmaning eller lugn tramp i västra Sörmland

Perfekt aktivitet för en kompishelg. Glid fram genom Sörmlands böljande landskap, stanna till vid en gårdsbutik för lokala läckerheter, trampa vidare till en skogssjö och ta ett kvällsdopp i solnedgången – eller cykla till olika slott och herrgårdar.

5 CYKELPÄRLOR

Näckrosleden går på krokiga vägar med gles trafik genom hela Sörmland och är 70 mil lång. visitsormland.se/cykla

Djulöleden startar i Fiskeboda vid Hjälmaren, är 14 mil lång och går i mål vid Virå bruk i Kolmården. naturkartan.se

Hjälmaren Runt på cykel runt Sveriges fjärde största sjö är ett riktigt landskapsnjut. naturkartan.se

Sverigeleden är närmare 260 mil lång och sträcker sig från Karesuando till Helsingborg. swedenbybike.com/cykelleder/sverigeleden

Ett av de senaste tillskotten inom cykel är Colmarp som är en utritad led runt södra Sörmland. Flera sträckor är extra fina när du vill ta din mountainbike ut i naturen. colmarp.wordpress.com

Cykla runt sjön Dunkern (Ca 17 km)

Cykelturen går i den vackraste terräng med utgångspunkt från Dunkers Kyrka. Kammarsten står där stolt och ståtlig på vänster sida, ett enormt flyttblock som är fullt av sprickor och gångar stora nog att krypa igenom och ligger inte långt ifrån Sörmlandsledens etapp 19, nära Ånhammar gård. Turen tar dig förbi Idéfarmen och vackra Ekensholms slott. Digitalt markerad i Naturkartan.

LÄTT ATT GÖRA ALLEMANSRÄTT

Allemansrätten är en unik möjlighet som bygger på att vi tillsammans tar ansvar. Vi gör allemansrätt när vi visar hänsyn till djur, natur, markägare och medmänniskor. Det är lätt att göra allemansrätt.

naturvardsverket.se/allemansratten

NATURKARTAN

Din guide till naturen med information om cykling, vandring, naturreservat, bad, naturupplevelser, löpning, utegym, fågelskådning med mera i Katrineholm, Flen och Vingåker. Naturkartan kan du ladda ned gratis som app i din telefon.

naturkartan.se

MTB-äventyr för van cyklist & nybörjare

Rörelseglädje, adrenalin och äventyr. Trampa fram längs slingrande stigar, på spångar och med grusvägsrull i den sörmländska naturen. Vissa leder är mer tekniska och passar den lite mer erfarna cyklisten, medan andra är lättare och passar för familjen på utflykt.

KATRINEHOLMS MTB-ARENA

På Katrineholms MTB-Arena finns ca tio väl uppmärkta MTB-leder av varierande karaktär, både vad det gäller underlag som svårighetsgrad. Ledernas längd varierar mellan ca 1 km till ca 30 km.

SPÖKBACKEN DOWNHILL

I Spökbacken finns fem leder i olika svårighetsgrad från toppen och ner till sjön. Lederna sitter ihop med systemet som utgår från Stalls backe. Liften kommer att vara öppen under hösten. spokbacken.se

BÅSENBERGA MTB

Vid Båsenberga fritidsområde i Vingåker finns två markerade MTB-leder där den längsta är 3 km lång. Här finns även en teknikbana.

MTB-HÄLLEFORSNÄS

Mountainbikeleden i Hälleforsnäs som sträcker sig genom en varierande terräng. Teknisk lätt mtb-led i skog med några utmanande backar och roliga snabba partier. halleforsnas.org

11

Katrineholm –en urban småstad

I Katrineholms centrum finner du småstadens charm men också den större stadens möjligheter. Här finns flera unika butiker med ett eget sortiment men även större handelskedjor. Här samsas Broderiträdgården, en barockinspirerad trädgård som domineras av den så kallade tapetgruppen med samtida konst. De mest uppmärksammande är en nio meter hög person med utsträckt hand och de vandrande husen som med stora kliv tar sig mot en okänd plats.

OFFENTLIG KONST

Vill du utforska den offentliga konsten eller varför inte Katrineholms konsthall så rekommenderar vi ett besök på Kulturhuset Ängeln eller Katrineholms Turistinformation där du kan ta del av konstkartor för både barn och vuxna.

WORCATION I KATRINEHOLM

För dig som är på besök i Katrineholm, har sommarboende i närheten eller bara har tillfälligt behov av en arbetsplats rekommenderar vi D11 Workspace.

ANTIKT, LOPPIS & ÅTERBRUK

Möbelmagasinet säljer antikt och second hand i en härlig blandning. Butiken på Fabriksgatan 1 är hela 1 500 kvadratmeter stor, så förbered dig på att vilja strosa runt ett tag.

SHOPPING & CENTRUMHÄNG

Annas Gröna Rum Storgatan 27 annasgronarum.se

Bela Anno 1923

Köpmangatan 20 bela.nu

Elerts färghandel Fredsgatan 7 elertsfarg.se

Karossens Måleri & Inredning Oppundavägen 62 karossens.se

Katrineholms Bokhandel köpmangatan 24

Kulturhuset Ängeln och Katrineholms konsthall Djulögatan 27 katrineholm.se/kulturhuset

Lekextra

Köpmangatan 24

lekextra.se/lekextra-katrineholm

Libink Ost & Deli Köpmangatan 16, libinkagrikultur.se

Petras Köpmangatan 9

Sköna Gertruds Te & Kaffe Köpmangatan 16 skonagertruds.se

Svenssons Foto Fredsgatan 5 svenssonsfoto.se

Tygshopen Drottninggatan 6 tygshopen.com

Åkes skor Köpmangatan 9 akesskor.se

Fler butiker på visitkatrineholm.se

Bruksholmen i Forssjö

Välkomna (hem) till Bruksholmen i Forssjö, en trädgård och ett vardagsrum för hela familjen. Njut av god mat och dryck, napolitanska pizzor, drinkar och familjär atmosfär. Varför inte ta ett besök i den lilla 24-food butiken som har allt du behöver. Bruksholmen är garanterat en av sommarens hetaste mötesplatser.

bruksholmen.se

Ericsberg Slott

Ericsbergs Slott är ett av Sveriges ståtligaste Barockslott. Barockparken på Ericsbergs slott har anor från slutet av 1600-talet och här kan man uppleva den strikthet och symmetri som präglar en klassisk barockpark. Shoppa heminredning i den vackra Slottsbutiken och njut av en kopp kaffe med dopp i det intilliggande cafét.

ericsberg.se

Mycket att välja på i natursköna Fiskeboda

Här kan du välja att bada från klipporna med utsikt över Hjälmaren eller vid campingen där det finns en lång sandstrand. Ett stenkast från badplatsen finns campingens servering där du kan köpa en svalkande glass, beställa något smaskigt från köket eller köpa en tidning och njuta i solstolen. Intill campingen ligger Fiskebodas pittoreska båthamn. Önskas lite äventyr kan man hyra kajak eller SUP och utforska Sveriges fjärde största sjö. Varför inte på den nya leden Näckrospaddeln som uppmärksammats av Visit Sweden. visithjalmaren.se

13

Lokal ost, glass och andra delikatesser från lokala gårdar

GENERATIONSSKIFTE PÅ JURSS MEJERI

Claes och Kerstin Jürss har en gedigen erfarenhet av hantverksmässig osttillverkning och har drivit Jürss Mejeri i tjugo år. Nu är det dags för ett generationsskifte i den väletablerade verksamheten och sonen Karl tar över rodret tillsammans med sin syster Linnéa.

Claes och Kerstin hade tidigare sitt hem i Jämtland och arbetade på ett mejeri som försåg Naturbruksgymnasiet med mejeriprodukter tillverkade på komjölken som producerades på skolan. Intresset för osttillverkning mynnade ut i att de efter 15 år och fyra barn valde att äntligen starta ett eget mejeri.

–Vi sökte en lokal och valde att satsa på att få mjölk från närliggande bondgårdar levererat. Vi fick då tillgång till en lokal i Flen där vi startade vår verksamhet 2004. År 2016 flyttade vi ut till lokalerna i Hälleforsnäs och här trivs vi väldigt bra. Vi får idag ekologisk mjölk från två närliggande bondgårdar som vi använder i vår tillverkning, berättar Claes.

Att vara en småskalig verksamhet med fokus på smak och kvalitet är målsättningen för familjeföretaget som blivit ett populärt besöksmål och lockar kunder från när och fjärran.

–Här på Bruket i Hälleforsnäs kan man uppleva många fina besöksmål på en och samma plats, ett riktigt smultronställe och särskilt sommartid, berättar Karl som ser fram emot att driva vidare mejeriet mot framtida mål.

GRINDA GÅRDSGLASS

Utmed riksväg 55 mellan Flen och Malmköping hittar du Grinda Gårdsglass som bjuder in till fantastiska smaker. Här bör alla stanna för en glasspaus.

–Mjölken som vi tillverkar vår glass av hämtar vi från gården Fräkentorp utanför Malmköping och äggen vi använder kommer från Björkvik, så lokalt som det bara går, berättar Matilda Johansson som arbetar som verksamhetsansvarig på Grinda.

Under vintersäsongen har Grinda renoverats och en ny glassdisk där fler goda smaker får plats har installerats.

–Vi utökar vårt sortiment och en nyhet för sommarsäsongen 2024 är att vi introducerar luncher och har kvällsöppet en dag i veckan. Som gäst hos oss kan du också shoppa i vår utökade gårdsbutik, plocka ängsblommor och solrosor i vårt självplock. Du kan även utmana någon i padel eller squash i vår padelhall, säger Matilda.

I glass- och sorbétutbudet finns 20 olika smaker att välja mellan. Varför inte testa vit choklad & lemon curd eller pina colada.

–Är man intresserad av fler äventyr i närheten i närheten får man inte missa Stavtorps delikatesser för något gott till fredagsmyset, eller ta en svalkande badpaus vid Malmköpings camping, avslutar Matilda.

Njut av vår & sommar i Flen, Katrineholm & Vingåker

APTITRUNDAN VÅR 2024, LÖRDAG 25 MAJ

Ta chansen att uppleva sörmländska smaker och primörer. Lördagen 25 maj kl. 10-16 deltar runt 60 lokala matföretagare i Sörmland som håller öppet för att visa upp sin verksamhet. Här möter du vårens primörer och goda måltider, produkter och grödor till försäljning. matkluster.se

GAMMALDAGS MARKNAD I MALMKÖPING 25 MAJ 2024

Likt tidigare år arrangeras gammeldags marknad med upplevelse för hela familjen med bland annat aktiviteter, musik, historia och försäljning av främst mat och hantverk.

KONSTRUNDA GENOM VINGÅKERSBYGDEN

Varje påsk anordnar konstnärssällskapet Söder om Sjön en konstrunda med samlingsutställning på Säfstaholms slott. soskonst.se

TOMSÄNGENS NATURRESERVAT

Besök naturreservatet när det är som allra vackrast om våren när vitsipporna breder ut sig under ekarnas skira lövkronor intill Högsjöns strand. naturkartan.se

SOLBACKENS SMÅBRUK

På gården kan man både plocka blommor själv eller beställa buketter. Botanisera bland dahlior, tulpaner, sommarblommor och perenner. Här kan du även gå kurs i bland annat blomsterbindning. solbackenssmabruk.se

INGVALLSTORPS TRÄDGÅRD

Ingvallstorps trädgårdsodling är en perfekt inspirationskälla för alla gröna fingrar tack vare sitt fantastiska utbud. Här hittar du även butiken Häst & Fritid, inredningsbutiken Fina Ting och Barbros Café där du ta en avkopplande fikapaus eller lättare lunch. ingvaldstorp.se

LOPPISSOMMAR

Sommaren är en fantastisk årstid för den som vill fynda bland allehanda kuriosa som finns på våra loppisar, antik- och secondhandbutiker. Håll även utkik längs sommarvägarna efter loppisskyltar för att göra oanade fynd. Bakluckeloppisar i Malmköping och Hälleforsnäs under sommaren. Karta på visitkatrineholm.se

MALMAMARKEN 26–28 JULI 2024

Knallar, tivoli, mat och artister i en härlig blandning på Heden i Malmköping.

GOLF

2024 är det Södermanland som är värd för golfens SM-vecka som spelas den 29 juni–7 juli. Då ska SM avgöras i 19 olika klasser på 11 olika golfbanor.

Vackert belägen i det böljande landskapet ligger Katrineholms Golfklubb som är en välskött och utmanande 27 hålsbana. Här finns komplett shop och restaurang med fullständiga rättigheter. Värd åt Robert Karlsson Junior Open presented by Sörmlands Sparbank 2024-06-06 katrineholmsgolf.se

Flens Golfklubb snirklar sig runt Torpsjön med 18 golfhål, väl anpassade till den typiskt sörmländska naturen. En trivsam, omväxlande bana, mysig restaurang med sjöutsikt och driving range med utslag i sjön. flensgk.se

Vackert beläget med utsikt över sjön Kolsnaren ligger Vingåkers golfklubbs välskötta 18 hålsbana. En kuperad skogs- och parkbana med en hel del inslag av vatten. Uthyrning av utrustning och café finns i klubbhuset och i den digitala simulatorn är det golfsäsong året om. vingakersgolf.se

15

Lättsamma dagar i Vingåkersbygden

Här krånglar vi inte till det för att ha det bra. I Vingåker kopplar du av och njuter av god mat och genuina upplevelser för ett par timmar, eller så länge du vill. Besök världens kanske mest exotiska tunnbinderi, Sveriges största outlet för märkeskläder eller slottet mitt i byn. I centrum finns mysiga caféer, blomsterbutiker, restauranger, loppisar och en stor lekpark med glasskiosk. Fler aktiviteter och resmål för en minnesvärd vistelse hittar du på vingaker.se/upptack

BÅSENBERGA HOTELL & KONFERENS

Njut av fantastisk natur i en lugn och välkomnande miljö. Oavsett om ni är ett konferenssällskap, en barnfamilj, kärlekspar eller golfgäng finns anledning att koppla av hos oss. Kanske lockar några av deras aktiviteter och evenemang.

VINGÅKERS OUTLETOMRÅDE

På Vingåkers outletområde räcker pengarna till det lilla extra. Här hittar du bland annat butiker som Vingåkers Factory Outlet – Sveriges största outlet för märkeskläder och Kandyz med över 750 olika sorter lösgodis, Delicato Outlet och glasscafé.

SLOTT I CENTRUM

Mitt i Vingåkers centrum, ett stenkast från Vingåkers Factory Outlet ligger Säfstaholms slott. Med anor från 1600-talet och en historia som en svensk konstmetropol är platsen ett givet besöksmål för den kulturintresserade. Året om kan du uppleva spännande konstutställningar och evenemang eller pyssla i de skapande verkstäderna. Under högsäsong kan du unna dig något gott på Café Grefvens som bjuder på hembakt fikabröd och lättare luncher i vacker slottsmiljö. Facebook: Café Grefvens

FÖR ÖVERLEVNAD ELLER NÖJE

I alla tider har människan ägnat sig åt jakt. I sommarens utställning Jakt – från slott till koja, visar vi jakten genom konstens och modets värld, från ett överklassens nöje till att vara något för alla. Vi dyker ner i dess historia och berättar om olika typer av jakt från Hubertusjakt till ett stilla jaktpass en frostig novembermorgon. Pågår 15 juni–24 september. safstaholm.se

Kulturhistoria i lantlig

atmosfär

Stanna upp och njut av livet i ett lugnare tempo. Vingåkersbygden har korta avstånd mellan kulturplatser, vacker natur och bra service. Att vara omsluten av skogar, åkrar, sjöar och vattendrag ger ro i själen. Här ligger två orter av riksintresse för kulturmiljövården, Högsjö och Österåker.

Österåker – Bullerbyarna & ekalléerna

Bullerbyarna i Österåker för tankarna till Astrid Lindgrens sagovärld. Insup gärna landskapet i ett lugnare tempo, kanske med en promenad eller från sadeln på en cykel. Den levande kulturbygden är som hämtad ur tiden innan industrialiseringen och de långa ekalléerna ger svalkande skugga. osterakersormland.se

LINDBERGA NOSTALGIMUSEUM

Stig in i 1930, -40 och -50 talets Sverige. Vandra genom tidsenliga kulisser av kök, kammare och sal. För den motorintresserade finns äldre motorcyklar och ett 40-tal bevarade traktorer av äldre modell att beskåda.

ÖSTERÅKERS KYRKA

Mitt i byn ligger Österåkers vackra kyrka med anor från 1100-talet. Kyrkan är ombyggd och tillbyggd i omgångar och för numera tankarna till en grekisk teater snarare än en kyrka.

Högsjö – en levande bruksort med gamla anor

Mellan två sjöar i ädellövskogarna ligger en välbevarad hemlighet. Högsjös historia som bruksort sträcker sig tillbaka till 1600-talet. I vacker miljö samsas välbevarade industribyggnader med hagmarker och pampiga herrgårdar. Besök en av Sveriges få bevarade Fataburar och hembygdsmuseet för en komplett historisk upplevelse. hembygd.se/hogsjo

DITT SKAFFERI

Genuint, familjärt och vällagat. På Ditt skafferi i Högsjö är maten en smakupplevelse lagad från grunden på närproducerade råvaror. dittskafferi.se

THORSLUNDKAGGE

Är du i Högsjö är ett besök på Thorslundkagge givet. Tunnbinderiet erbjuder guidade turer i produktionen och Ekliggarnas Sal, fabriksförsäljning för både trädgårdsbruk och dryckestillverkning samt whiskyprovningar med fokus på trätunnans betydelse för smaken. kagge.com

17

Hundratals sjöar

att utforska

I Flen, Vingåker och Katrineholm finns hundratals sjöar och vattendrag och det är aldrig långt till närmsta badplats. Välj om du vill besöka en av de fina badstränderna eller hitta en härlig liten skogssjö där du kan skutta ner i vattnet ifrån en grästuva. Packa badkläder tillsammans med picknick-korgen eller vandringssäcken och dra iväg. Kom även tillbaka på vintern när badsjöarna förvandlas till spegelisar för skridskoåkning och pimpelfiske.

HJÄLMAREN – ETT LITET INNANHAV MED BAD, FISKE OCH BÅTLIV

Sörmland vätter i väst mot Hjälmaren, Sveriges fjärde största sjö, som ett litet innanhav med badplatser, öar och småbåtshamnar. En avgiftsbelagd gästhamn finns vid Fiskeboda och via Hjälmare kanal går det att nå Mälaren och vidare hela vägen ut i Östersjön. Hjälmaren är också ett populärt besöksmål för fritidsfiskare, cyklister och fågelskådare.

visithjalmaren.se

NÅGRA SJÄLVKLARA STOPP LÄNGS BÅVENS STRAND

Här ligger de vackra platserna Skebokvarn, Sparreholm och Årdala. I Båvens insjöskärgård får du uppleva både kultur och vildmark i en skön mix.

- Alla tiders skebo - byggnadsvård & inredning, allatidersskebo.se

- Bryggeriet Bar & Bistro - Ölbryggeri & mat, allatidersskebo.se

- Båvens spinnhus - Ullprodukter & får, bavensspinnhus.se

- Fabriken - 8.000 m² shopping & mat, fabrikenisparreholm.se

- Kanotcenter Skebokvarn – Kanotuthyrning, skebocanoe.se

- Sparreholms ekhagar - picknick & promenad, naturkartan.se

BADSAFARI I VÄSTRA SÖRMLAND

Aspenbadet – Julita

Djulöbadet – Katrineholm

Duveholmsbadet – Katrineholm

Forssjö badplats – Forssjö

Fagerön – Björkvik

Fiskeboda – Julita

Hosjöbadet – Malmköping

Hullabadet - Österåker

Högsjöbadet – Högsjö

Lytterstabadet - Lyttersta

Läppebadet - Läppe

Malmens badplats – Strängstorp

Marmorbybadet - Marmorbyn

Mellösabadet – Mellösa

Orrestaöbadet – Flen

Skebokvarnsbadet – Skebokvarn

Sparreholmsbadet – Sparreholm

Storsjöbadet – Strångsjö

Sjögölet – Baggetorp

Tallsjöbadet – Hälleforsnäs

Vadsbrobadet – Vadsbro

Veckelnbadet – Sköldinge

Vialabadet - Viala

Yngarebadet – Broby, Bettna

Hundbad finns bland annat vid Hosjöbadet, Orrestaöbadet & Djulö.

FISKEKORT

Du kan få information om fiskekort samt lösa flera av dem på turistinformationerna i Katrineholm och Flen samt på ifiske.se

18

Paddlingsäventyr

En stilla tur i kanot på spegelblankt vatten, en fartfylld kajaktur eller paddla genom orörd vildmark. Här kommer våra bästa paddeltips.

NÄCKROSPADDELN

Från stranden i Fiskeboda kan du med kanot, SUP eller kajak paddla ut runt Lillön, Väsbyön och Tåkenön. Leden länkar även med cykellederna Näckrosleden och Djulöleden.

VIKEN RUNT

Ta er en tur på denna trevliga, kortare paddelslinga, perfekt för barnfamiljen eller nybörjaren. Slingan startar vid Hjälmargården där det även finns möjlighet att hyra utrustning.

ÖLJAREN RUNT

Turen tar 1-2 dagar och är ca 25 km lång. Stanna gärna vid historiska museet Julita gård, titta på bäverhyddorna och de vackra herrgårdsbyggnaderna längs med sjön. Julita Kyrka är en lämplig startplats.

ÄNDEBOL–NYKÖPING

Mellan Ändebol och Nyköping finns en slingrande 9,5 mil lång kanotled med kanalsmala passager. Längs med vägen finns fler bra iläggsoch rastplatser och eldstäder.

PADDLA PÅ BÅVEN

Båven har sex vackra kanotleder. Här finns gott om öar att stanna vid.

KANOTUTHYRNING

Kajaker och kanadensare kan hyras på flera olika platser, Djulö Camping, Kanotcenter i Skebokvarn, Fiskeboda Camping, Hjälmargården och Turistinformationen på Bruket.

Ta dig ut på Ridled Sörmland

Bli ett med naturen från hästryggen. Närmare 40 mil av slingrande vägar och stigar finns här fördelat på flera dagsetapper genom den vackra sörmländska landsbygden. Du kan boka allt från helpension med trerätters till tältplats med hage för din fyrbenta vän. Det går att göra många olika varianter mellan värdgårdarna för att få den ridlängd ni önskar under er tur. Det vanligaste sträckorna brukar ligga mellan 15-24 km och det brukar ta ca 3–7 timmar. Mer information och tips finns på ridleden.se

TRE TURRIDNINGSTIPS FÖR BÅDE

NYBÖRJAREN OCH DEN ERFARNE

RYTTAREN

Tolfta Gård erbjuder islandshästar för uthyrning, turridning, boende och en mängd roliga aktiviteter för hela familjen. tolftagard.se

Prinsens araber erbjuder turridning på arabiska fullblod längs vackra grus- och skogsvägar. prinsensaraber.se

Lundaborgs Stuteri och Ridskola erbjuder turridning. Passar för såväl nybörjare som mer vana ryttare. lundaborg.com

TVÅ BESÖKSMÅL LÄNGS RIDLEDEN

Julita Gård & Trädgårdar

Rid genom Nordiska museets unika herrgårdsmiljö med bevarade byggnader och interiörer, park, familjeområde och kulturhistoriska trädgårdar.

Lida Gård

Utmed Ridled Sörmland ligger Lida Gård som erbjuder hemlagad mat och hembakat fika när både du och hästen behöver en paus. Här finner du även butiken Kvalité Häst & Hund med allt för ryttaren, hästen och hunden. lidagardflen.se

12 BUBBLARE

Hälsans stig – Vingåker

Backaleden – Katrineholm

Vandringsled Forssjö friluftsområde – Katrineholm

Vandringsled Djulöområdet - Katrineholm

Tomsängen – Vingåker

Igelbålen – Vingåker

Munkleden – Julita

Moradalen – Malmköping

Stenbryggan Horsbetslet - Sparreholm

Grävsjön runt – Vingåker

Krämbolsleden – Katrineholm

Sparreholms ekhagar – Flen

TIPS

Leta checkpoints och upptäck nya platser med HittaUt. Kontrollerna har olika svårighetsgrad och finns i stad, skog och mark. beta.orientering.se

Vandra i Västra Sörmland

Här har vi samlat några favoritslingor att utforska med familjen eller för söndagspromenaden.

BÄVERSTIGEN

Trevlig promenadslinga runt Läppe och intilliggande Rudsjön. Har man tur kan man få syn på bävrarna som håller till i sjön. Varma dagar inbjuder till att avsluta turen med glass från Kaffestugan och ett dopp i Hjälmaren.

Leden är 3 km lång.

DUFWEHOLMSLEDEN

Leden går runt del av Duveholmssjön på plan mark, stigar, broar och spänger. Längs med leden är det rikt fågelliv med fina naturupplevelser. Det finns många anslutningar till leden så du kan välja din egen favoritslinga att vandra.

Leden är 2 km och viss del av leden är tillgänglighetsanpassad.

BRUKSSLINGAN

Bruksdammen i Hälleforsnäs är ett fint utflyktsmål i anslutning till handelsområdet Bruket. Vandra på spänger i trolsk våtmark på en 4 km lång slinga som anses vara Sörmlandsledens bästa handikappanpassade motionsstig. Här finns vindskydd, grillplats och utedass.

LIDARUNDAN

Lidarundan i Flen är en populär och vacker vandringsslinga som går förbi ekhagar och Stenhammar slott, besöksmålet Lida gård och runt Gårdssjön. Slingan på cirka 8 km.

naturkartan.se

Sörmlandsäventyr, glassfrossa &

skate

Det finns massvis med roliga aktiviteter för de små och mellanstora. Alla borde besöka Djulö 4H i Katrineholm där man får träffa höns, får, hästar, kaniner och grisar. Leken kan sedan fortsätta i stadens största lekpart, Sveaparken, där det finns en helt ny parkdel med vattenlek. En bil- eller cykeltur bort finns Mariebergs Självplock där man kan fylla på med ny energi och efter säsong kan plocka både jordgubbar och hallon.

Sagostigen tar dig på ett äventyr in i sagorna värld. Läs och upptäck folksagorna tillsammans, busa på lekområdet och träffa bondgårdens djur. Två andra smultronställen är Museispårvägen som är landets lokaltrafikmuseum. Missa inte heller att frossa i Grinda Gårds egenproducerade glass. Familjeoasen Hjälmargården är en strandnära camping med ställplatser och stugor. Här finns aktiviteter för både barn och vuxna i en miljö som lockar till skön avkoppling. Roa er med minigolf, trampbåtar, kanoter och bastubad eller njut av god fika och mat i kaffestugan eller restaurangen.

Mitt i centrala Vingåker ligger Tennisparken med en stor lekpark med klätterställningar, gungor, grönområde och utegym. När ni behöver en paus i leken kan ni svalka er med hemgjord italiensk glass från Go’glass i kiosken. Bara den är värd en omväg. Lockar en dag i badhuset med äventyrsbad eller motionsbad, då rekommenderar vi Katrineholms simhall, Vingåkersbadet och Flens simhall.

UTVALDA EVENEMANG FÖR FAMILJEN

20 juli – Familjedag på Museispårvägen i Malmköping.

29 juni – Barnens dag på outletområdet i Vingåker.

3 augusti – Sparreholmsdagen.

5 augusti – Barnens dag under Katrineholms-Veckan.

HÄNG & SKATE VID LOKSTALLET

Perrongen är en mötesplats för ungdomar i Katrineholm. Delta i aktiviteter, spela biljard, spela in en låt i studion eller ta en fika med vänner. Perrongen ligger i ett gammalt lokstall och intill finns Katrineholms 1 200 kvm stora Skatepark.

PADEL

ICA Cityhallen Padel har 4 dubbelbanor, shop, loungebalkong, konferens och omklädningsrum. I anslutning till sporthallen i Flen ligger Flens Padelcenter med fem banor. Vid Grinda Gård finns också en padelbana samt en squash-bana och även vid Bruket i Hälleforsnäs går det bra att spela padel.

DISCGOLF

Discgolf är en kombination av frisbee och golf nära naturen. Varje hål har en plats för utkast som kallas ”tee” där du startar. Du ska sedan med ett kast i taget nå målet på banan som är en korg. Vid varje startpunkt finns en beskrivning hur du ska göra för att ta dig till målet vid just det hålet. Hindren består av träd, buskar, stenar och höjdskillnader och på vissa banor kan du möta får. Banor finns i Flen, Sparreholm, Hälleforsnäs, Vingåker och Katrineholm.

BOWLING

Katrineholms bowlingcentrum är det perfekta stället att umgås och tävla lite med vännerna! Här kan man också käka gott efter avslutad tävling. Flens bowlingcenter erbjuder nya fräscha banor, café och aktiviteter.

LUFTGEVÄRSSKYTTE

Hos Vingåkers jaktskytteklubb kan du testa luftgevärsskytte på digitala banor och i skyttesimulatorn. För barn och unga 7–15 år. vingakerjaktskytte.sportadmin.se

COOLT

KÄK, MUSIKQUIZ & SHUFFLEBOARD

Är du sugen på en god smashburgare efter en aktiv dag tipsar vi om att besöka NK Bar & Kök som också erbjuder shuffleboard.

Fler burgare finns på O’Learys Katrineholm. Här kan du också se direktsända sportevent, delta i musikquiz eller bara koppla av.

Om du är sugen på lite av varje erbjuder Pinchos i Katrineholm en stor mängd smårätter och färgglada drinkar i cirkusmiljö.

SKRIDSKOÅKNING ÅRET RUNT

På Backavallen i Katrineholm kan man uppleva curling, hockey, konståkning, bandy och allmänhetens åkning i Kronfågel ishall och i nybyggda Kronfågel isarena.

Flens ishall ligger inom Hammarvallens idrottsplatsområde. Förutom träningar, matcher, skridskodiscon, skolverksamhet och allmänhetens åkning arrangeras exempelvis mässor i ishallen.

JTG ADVENTURE

Här finns äventyr för hela familjen. Testa på aktivitetscentrumets simulator med en massa roliga aktiviteter.

23

Slottsfruns roadtrip med siktet inställt på kultur

Det är på Säfstaholms slott vi hittar henne, Slottsfrun. Ulrika di Martini Brakel jobbar som Kultursamordnare i Vingåkers kommun, men kallas av kollegor och vänner hjärtligt för Slottsfrun. Hennes kulturintresse har gjort att hon har många erfarenheter av besöksmål i Västra Sörmland.

I sju års tid har Ulrika di Martini Brakel arbetat med att utveckla Säfstaholms slott till att bli ett levande kulturhus året om. Efter åratal av renovering och pandemi är slottet numera rustat för en bred publik.

– Jag har alltid känt mig hemma i historiska miljöer och jag brinner särskilt för att göra konsten och kulturen tillgänglig för alla. Konst ska vara folklig, inbjudande och väcka känslor.

Sommarens utställning på slottet, Jakt -– från slott till koja väcker känslor av både fascination och äckel.

– Historien är bitvis brutal, men den ger oss också nycklar att förstå vår samtid, säger Ulrika.

När Ulrika själv får tipsa blir det roadtrip förbi både rikskändisar och lokala kulturskatter.

– Som gammal anställd vid Julita gård kan jag inte annat än varmt rekommendera ett besök dit. Ta med en picknickkorg och avnjut den från bryggan, med utsikt över sjön Öljaren. Bege er sedan vidare mot Mellösa. Efter ett snabbt besök vid Harpsund tar ni er vidare till traktens riktiga pärla: Jones Antikvariat vid Spetebyhall. Stället är varje kulturälskares våta dröm.

Förutom att herrgårdsbyggnaden är ritad av Emil Viktor Langlet, samme arkitekt som ritat Fogelstad och Stortinget i Oslo, dignar ladan av bokskatter och på platsen sker flera kulturevenemang.

– Men se till att slå en signal innan besöket, stället är öppet på förfrågan. Kanske med bilen full av fynd, avslutas roadtripen med en promenad längst Dufveholmsleden och middag på Dufveholms herrgård.

– Vill man gå en längre runda börjar man vid Skogskyrkogården, fortsätter genom Djulö allé, passerar förbi Stora Djulö herrgård och vidare runt Duveholmssjön. Middag på Dufveholms herrgård är i vilket fall ett måste med lokala råvaror från skogarna, sjöarna och åkrarna runtikring.

24

Kreativa miljöer och kraftfull rörelse

KULTURHUSET ÄNGELN

I KATRINEHOLM

På Kulturhuset Ängeln finns konsthall, bibliotek och ett programutbud för alla åldrar. Konsthallen visar samtida konst med nationella och internationella konstnärer. katrineholm.se/kulturhuset katrineholm.se/konsthall

LOKSTALLSOMRÅDET MED SKATE OCH UNGDOMSVERKSAMHET

På Perrongen träffas kommunens unga. Här finns bland annat studio, fik, ateljéer, biljardbord och scen. Utanför hittar du Katrineholms skatepark och basketplan. katrineholm.se/perrongen

OFFENTLIG KONST

Runt om i Katrineholm kan du ta del av offentliga konstverk. Några mer klassiska och andra mer samtida. Du hittar dem alla på kommunens hemsida eller i vår offentliga konst-folder. katrineholm.se/offentligkonst

I Flen och på övriga orter i kommunen finns skulpturer och konst att utforska. Ett exempel är Lilla skulpturpromenaden som är en liten rundtur där en del av kommunens offentliga verk är samlade. visitflen.se

KONSTNÄRERNAS EGNA GALLERIER

Besök KIKK:s galleri Konstmagasinet som ligger på Fabriksgatan 1, KIKK arrangerar öppet hus och konstrundor i Katrineholm. kikk.se

I Hälleforsnäs på Bruket ligger Konstgalleriet med utställningar året om. Varje år i september arrangeras konstrundan i Sörmlands hjärta. visitflen.se

Varje år under påsk arrangeras konstrundan i Vingåkersbygden. soskonst.se

KOLHUSTEATERN I HÄLLEFORSNÄS

Den unika byggnaden Kolhuset vid Hälleforsnäs gamla gjuterier från tidigt 1800-tal används till musikarrangemang och årligen återkommande teaterföreställningar som drar fulla hus sommartid. kolhusteatern.se

IDÉFARMEN, DUNKER

Event- och kursgård med kreativa kullerbyttor som skapar nya möjligheter för kulturkreatörer. Den inredda ladan erbjuder möjligheter till såväl konserter som teaterföreställningar. idefarmen.se

MINNESVÄRDA UPPLEVELSER PÅ VINGÅKERS FOLKETS PARK

Folkparken har i närmare ett sekel underhållit sina besökare med musik, teater och fester. Här arrangeras årligen konserter och danser och varje höst bjuds det på musikaliska uppsättningar av den lokala gruppen Widén-Strand-Poppe där Nils Poppes dotter Mia är en av artisterna. vingakersfolketspark.se widen-strand-poppe.se

Fikastunder & matupplevelser

Sörmland är en bygd som producerar råvaror av högsta klass, både vad gäller mat och dryck. Därför finns här mycket att erbjuda den som vill unna sig lite extra när det gäller kulinariska upplevelser. Gör ett restaurangbesök som också blir en upplevelse. Eller kanske vill du bara ha en kopp kaffe med något gott till.

Barbros Café Ingvallstorp, Broby, ingvaldstorp.se

Bruksrestaurangen Hälleforsnäs, bruksrestaurangen.se

Burger King Katrineholm, burgerking.se

Båsenberga Hotell & Konferens Vingåker, basenberga.se

Café Grevens

Vingåker, Facebook: cafegrevens

Café Orlog Flen

Devido Flen, Facebook: devidoflen

Ditt Skafferi Högsjö, dittskafferi.se

Dufwholms Herrgård Katrineholm, dufweholm.se

Ekenäs Kvarn

Vadsbro, kvarnenekenas.blogg.se

Fabriken

Sparreholm, fabrikenisparreholm.se

Femhundra Grader

Hälleforsnäs, femhundragrader.se

Fiskeboda camping & servering barnenso.se/uthyrning/camping

Flens bowlingcafé

Hammarvallen, Flen, Facebook: flens bowlingcafe

Fotografens Café & Bistro Katrineholm, fotografenscafebistro.se

Fridhems Kaffestuga Sköldinge, fridhemskaffestuga.se

Fröken Larssons Café Hälleforsnäs, Facebook: fröken larssons cafe

GO´Glass

Vingåker, Facebook: go glass vingåker

Grinda Gårdsglass & Café Malmköping, grindagardsglass.se

Hjorten & Gösen Malmköping, hjortenochgosen.se

Jinxian Ruyi Flen, jinxianruyi.se

Joans café & bistro

Vingåker, joans.se

Järnvägsgrillen

Katrineholm, jvgrillen.se

Kaen sushi Flen, kaensushi.se

Kaffe & Kaka

Malmköping, sigridslund.se

Kafé Ottilia

Malmköping, Facebook: kafeottilia

Kaffestugan Hjälmargården Läppe, hjalmargarden.se

Katrineholms Bowlingcenter bowlingcenter.se

Kikimo sushi Vingåker Vingåker, kikimosushi.se

Lindberga nostalgimuseum lindberganostalgimuseum.weebly.com

Locale

Sparreholm, locale.se

Malmköpings Wärdshus malmkopingswardshus.com

Museispårvägens Café

Malmköping, muma.se

Nivå

Vingåker, Facebook: Restaurang NIVÅ

Norrtorps Golfrestaurang Flen, flensgk.se

NK Bar & Kök

Katrineholm, nkkatrineholm.se

O´Learys

Katrineholm, olearys.se/katrineholm

Pinchos

Katrineholm, pinchos.se

Plevnagården

Malmköping, plevnagarden.se

RAJA restaurang

Vingåker, Facebook Raja restaurang

Restaurang Biliwi Flen, biliwi.se

Restaurang & Café Lida Gård Flen, lidagard.se

Restaurang Blacksta Vingård Flen, blackstavingard.se

Restaurang Kohagen Sparreholm, restaurangkohagen.se

Restaurang Malma Strand malmkopingscamping.se

Restaurang Mozzarella Flen, Facebook: Restaurang Mozzarella

Sigridslunds café och handelsbod Årdala, sigridslund.se

Sinbad Restaurang Flen, sinbadflen.se

Simons Restaurang Flen, simonsrestaurang.se

Smedjan på Bruksholmen Forssjö, bruksholmen.se

Sparreholms strandcafé Flen, sparreholmbnb.se

Statt Vin & Mat Katrineholm, hotelstatt.se

Stora Djulö Herrgård Katrineholm, storadjulo.se

Sultans konditori Katrineholm, sultans.se

Sultans City Katrineholm, sultans.se

Sultans konditori Vingåker, sultans.se

Twister53 Sparreholm, johannisdalscafe.se

SunRice Vingåker, Facebook: Sunrice-Vingåker

Vingåkers golfcafé Vingåker, vingakersgolf.se

Ändebols Gård Bettna, andebolsgard.se

Ängby Gårdsbutik & Café Björkvik, Facebook: Ängby gårdsbutik och café

26

Skördefest, jakt & höstevenemang

APTITRUNDAN HÖST 2024, 7–8 SEPTEMBER

För tolfte året i rad arrangerar Sörmlands Matkluster Aptitrundan i Sörmland. Vid Sörmlands största matevent deltar ett 80-tal matföretagare runt om i Sörmland. De visar upp sin verksamhet och sina produkter, erbjuder måltider, anordnar aktiviteter och bjuder på aptitbitar. Gör en egen tur bland mathantverkare, kaféer och restauranger och upplev den sörmländska naturen. matkluster.se

VILDA SÖRMLAND 2024, 4–10 NOVEMBER

Första veckan i november öppnar vi dörren till det vilda skafferiet med allt som skogen och naturen bjuder. Gör din egen vilda rundtur i Sörmland. matkluster.se

TÄVLINGAR OCH SKYTTE ÅRET OM

Hos Vingåkers jaktskytteklubb är du välkommen både som nybörjare och proffs. Testa de digitala skyttebanorna och jaktsimulatorn eller delta i utomhustävlingar. Får du smak på jägarlivet kanske deras jägarexamen blir ett naturligt nästa steg. vingakerjaktskytte.sportadmin.se

KONSTRUNDAN I SÖRMLANDS

HJÄRTA, 6–8 SEPTEMBER

Konstrundan erbjuder en unik möjlighet att under en helg göra en tur i hjärtat av Sörmland och besöka konstnärer som lever och arbetar i området. På en samlingsutställning i Konstgalleriet och Kolhuset i Hälleforsnäs 6-8 september 2024 klockan 11–16 visar konstnärerna ett smakprov ur sin produktion. Ett besök där kan vara en bra startpunkt för att planera sin ateljérunda.

KATRINEHOLMS MOTORSTOPP

Varmt välkommen till Katrineholms Motorstopp 2024, en dag då Katrineholms centrum fylls till brädden med motordrivna fordon av alla dess slag. pluskatrineholm.se

Flen – en liten stad med mycket hjärta

Kliv av tåget, och vandra direkt ut i naturen på vackra leder, som tar dig till Flens många sjöar, skogar och ett och annat slott. Småstaden lockar med attraktiva bostäder, både bekvämt och strandnära. Vi är Sveriges glassigaste stad med GB Glace i centrum, små butiker och med ett rikt kulturutbud. Tåget tar dig hit inom en timme från flera större städer som Stockholm, Norrköping och Eskilstuna. Välkommen till Sörmlands hjärta.

NÅGRA FAVORITER

Lida Gård - Med gångavstånd från Stenhammar Slott, längs den vackra Lidarundan. Här finns butiken Kvalité Häst & Hund, Restaurang och Café Lida gård.

Orrestaö en uppskattad plats mitt i Flen. Här finns badbryggor, barnbad med lekutrustning och campingmöjligheter.

Hembygdsgården Thuleparken ligger som en oas högt beläget mitt i Flen. Hela parken är ett museum med gamla byggnader från gårdar runt omkring staden som visar hur vi levde på 1700- & 1800-talen.

BRUKET HÄLLEFORSNÄS – EN UNIK PLATS FÖR UPPLEVELSER

Bruket i Hälleforsnäs grundades år 1659 för gjutning av kanoner. Den gamla bruksmiljön har fått ett lyft och den genuina känslan har behållits med originalglas, tegelväggar och rå betong i kontrast till den design och kultur som nu präglar området.

Tips för ett besök på Bruket

- Konstgalleri

- Gjuterimuseum

- Jürss mejeri

- Bruksrestaurangen

- Konstateljéer

- Hempster

- Högtorp gård

- Telling stories

- Femhundragrader

- Smakgården

- Stenugnsbageri

- Brukspadel

- Cykelåtervinningen

- Kolhuset

- Bruksslingan

- Sörmlandsleden

- MTB-led

- Äventyrsbanan

- Turistinformation

Upplev landsbygdens skatter

För dig som söker upplevelser i Sörmland är väg 221 ett hett tips. Strax utanför Flen, i riktning mot Nyköping och Skavsta flygplats, ligger orterna Bettna, Vadsbro och Blacksta. Här finns spännande platser som gårdsbutiker, caféer, slott och en vingård.

HEDENLUNDA SLOTT

Ät och bo fantastiskt. Bada slottsbad med sparitual och njut av förtrollande utsikt över sjön. hedenlundaslott.se

EKENÄS TRÄDGÅRD

En genuin handelsträdgård med stort sortiment där allt odlas på plats. ekenastradgard.com

EKENÄS KVARN CAFÉ & ANTIKT

Intill ån kan du njuta av fantastiska bakverk, gott kaffe, loppis och antikt. På sommaren mals mjöl i kvarnen på ekologiskt spannmål från gården. kvarnenekenas.blogg.se

JOKER KERAMIK

Prova på att dreja eller handla fin keramik, tavlor och egendesignade kläder. jokerkeramik.se

Välkommen till Malmköping, en levande köping sedan 1785

Den charmiga köpingen och forna regementsorten har en mycket spännande historia, med anor från 1700-talet. Orten stoltserar med gamla välbevarade trähus med blommande trädgårdar. Här finner du små butiker, hotell, restauranger och caféer.

9 PÄRLOR I MALMKÖPING

- Malmabacken – malmabacken.se

- Museispårvägen – muma.se

- Museet malmahed – hembygd.se

- Strykjärnsmuseet – strykjarnsmuseum.n.nu

- Hembygdsgården – hembygd.se

- Idéfarmen och stenbutiken i Dunker idefarmen.se

- Masugnen i Björndammen bjorndammensmasugn.se

- Sagostigen – sagostigen.se

- Grinda gårdsglass med solrosfält och padelgrindagardsglass.se

VÄLBEVARAD KYRKBY OCH STATSMINISTERSRESIDENS

I Mellösa varvas idyll med ett driv och starkt lokalt community. Följer man vägen förbi kyrkan och kyrkbyn med bullerbykaraktär så kommer man till en gård med ett av Sveriges mest bekanta platsnamn, nämligen Harpsund. Här kan man promenera i omgivningen strax utanför parken och se den berömda ekan. Mitt i byn hittar du prylmarknaden i den före detta snickerifabriken är ett uppskattat utflyktsmål för många fyndletare.

EN DOLD FAVORIT

Ett äventyr för hela familjen är Turebergsgrottan som är belägen i utkanten av Mellösa. Det är en förkastningsspricka som bildar gångar i berget.

29

Bo i slott eller koja

Endast en timme med tåg från Stockholm och två timmar från Göteborg. Våra hotell står beredda att ta emot dig oavsett om du är på semester eller kommer å yrkets eller föreningens vägnar. För dig som är på resande fot är camping, vandrarhem eller bed & breakfast en bra lösning på övernattningsproblemet.

BÅSENBERGA HOTELL & KONFERENS

Hotellet ligger vackert omgivet av äppelträd med direkt närhet till golfbana, sjö och friluftsområden. Båsenberga låter maten vara i fokus och här serveras vällagade måltider med omsorgsfullt valda råvaror och spännande smakkombinationer.

HOTELL MALMKÖPING

På en höjd i den sörmländska naturen, ligger Hotel Malmköping. Här förenas gastronomi och grönska med personlig service. Restaurang lockar med lokala råvaror och en smakfull sörmländsk meny. Njut av natursköna promenader, en god natts sömn och kulinariska upplevelser på Hotel Malmköping.

HOTELL & KONFERENS

Blacksta Brygghus & Vingård Vadsbro, blackstagard.se

Brolötens Konferens & Dressyrcentrum Sparreholm, broloten.se

Båsenberga Hotell & Konferens Vingåker, basenberga.se

Dufweholms Herrgård Katrineholm, dufweholm.se

ETC Torp

Katrineholm, etctorp.se/boka-din-overnattning

Fogelstad

Julita, fogelstadsstiftelse.se

Hedenlunda Slott

Flen, hedenlundaslott.se

Hotell Gillet

Katrineholm, hotellgillet.se

Hotel Malmköping

Malmköping, hotelmalmkoping.se

Hotell Plevnagården

Malmköping, plevnagarden.se

Hotel Statt

Katrineholm, hotelstatt.se

Malmköpings Wärdshus

Malmköping, malmkopingswardshus.com

Torps Säteri

Bettna, rosenhanska.se

Vingåkers hotell

Vingåker, vingakershotell.se

BED & BREAKFAST

Bjurnäs Flen, visitflen.se

Bjärsäterstorp Björkvik, bjarsaterstorp.se

Björkhults Gård Sparreholm, sparreholmsslott.se

Björnåsen Katrineholm, bearhill.se

Bäckstugan Hälleforsnäs, backstugans.com

Dufweholms B&B Katrineholm, dufweholm.se

Höganlid Bed & breakfast Vingåker, vingaker.se/upptack

Julita Gästis Julita, julitagastis.se

Nya Gården Forsa bruk, nyagardenforsabruk.se

Pensionat Prinshöjden Katrineholm, pensionatprinshojden.se

Sparreholm Café och B&B Sparreholm, sparreholmbnb.se

Stäringe säteri Årdala, visitflen.se

Vavivagården Årdala, vaviva.nu

Villa Solhaga Vingåker, vingaker.se/upptack

VANDRARHEM & LÄGERGÅRDAR

Ekbackens vandrarhem Katrineholm, ekbackensvandrarhem.se

Follökna vängård Malmköping, visitflen.se

Gamla Mejeriet Skebokvarn, skebocanoe.se

Gula Längan Flen, flen.se

Idrottsgården Flen, idrottsgarden.se

Hjälmargården Läppe, hjalmargarden.se

Högsjö gård Högsjö, hogsjogard.se

Olssons vandrarhem Katrineholm, olssonsvandrarhem.se

Värskäls Gård Bettna, varskals.se

Skebokvarnsgården Skebokvarn, skebokvarn.se

DJULÖCAMPING

Här välkomnas ni till en trevlig, lugn och naturskön familjecamping som har öppet året runt. Här finns fantastiska skogar att plocka svamp i eller varför inte gå en långpromenad runt en av sjöarna i närområdet. På nära avstånd kan du bland annat välja att ta ett dopp på vår barnvänliga strand, besöka 4H gården eller ljudlöst glida fram i kanot på de vackra sjöarna.

MALMKÖPINGS BAD & CAMPING

En året runt öppen camping mitt i charmiga Malmköping. Här finns vandrarhem, stugor, badplats, äventyrsgolf och hundbad. Intill campingen går Sörmlandsledens etapp 20 och 21.

CAMPING

Djulöcamping

Katrineholm, djulocamping.se

Fiskeboda Camping & Servering Julita, barnenso.se/uthyrning/camping

Malmköpings Bad & Camping Malmköping, malmkopingscamping.se

Läppe camping Läppe, hjalmargarden.se

Orresta ö Flen, flen.se

Ruda Gård Vingåker, rudagard.se

STÄLLPLATSER

Bruket

Hälleforsnäs, visitflen.se

Djulö Camping, Quickstop Katrineholm, djulocamping.se

Flens golfbana Flen, flensgk.se

Fredsgatan/Vasavägen Katrineholm, katrineholm.se

Katrineholms Golfklubb Jättorp, katrineholmsgolf.se

Ställplats Sparreholm malmkopingscamping.se

Ställplats Åpromenaden Vingåker, vingaker.se

Ställplats Båsenberga Vingåker, bslk.se

Vannala Gård Vingåker, 070-769 79 92

Vingåkers golf Vingåker, vingakersgolf.se

31

Julmarknader, bandy & bastubad

Vintersäsongen i västra Sörmland är fylld av mysiga evenemang, roliga aktiviteter och skidåkning både på längden och tvären.

3 BACKAR FÖR ALPIN SKIDÅKNING

Båsenbergabacken erbjuder 4 nedfarter som passar perfekt för barnfamiljen eller träningen. Hyr eller ta med egen utrustning och passa på mellan åken att fika i serveringen. I anslutning till klubbhuset finns även grillstuga, ställplats och ett längdskidspår. bslk.se

Malmabacken i Malmköping har tre nedfarter med olika svårighetsgrad. Värmestuga med café, skiduthyrning och skidskola. Runt omkring finns fina skidspår och vandringsmöjligheter. malmabacken.se

Spökbacken med fantastisk utsikt över Forssjösjön har fyra pister, bland annat barnbacke för nybörjare och fun park. Värmestuga med servering och möjlighet att äta medhavd mat. Här kan du även hyra utrustning. spokbacken.se

JULMARKNADER, EVENEMANG OCH JULBORD

Det händer mycket i västra Sörmland när det lackar mot jul. Besök en traditionell julmarknad, gå på en stämningsfull julkonsert eller vill du kanske äta ett klassiskt julbord?!

Svenska slottsmässors Julmarknad 25–27 oktober, Julita Gård

Jul i Sörmlands hjärta, Flen

Jul i Vingåkersbygden

KatrineholmsJul, 19 december

Ericsbergs Slott, Katrineholm Ändebols Gård, Bettna

Fridhems Kaffestuga, Sköldinge Bruksholmen, Forssjö

32

SKRIDSKOÅKNING ÅRET RUNT

På Backavallen i Katrineholm kan man uppleva curling, hockey, konståkning, bandy och allmänhetens åkning i Kronfågel ishall och i nybyggda Kronfågel isarena.

Flens ishall ligger inom Hammarvallens idrottsplatsområde. Förutom träningar, matcher, skridskodiscon, skolverksamhet och allmänhetens åkning arrangeras exempelvis mässor i ishallen.

BASTUBAD I LYTTERSTA

Vad är mer avkopplande än ett bastubad? Bastun vid Lytterstabadet ligger med vacker utsikt över sjön Tisnaren och tallskog runt knuten. Den som vågar kan ta sig ett dopp i isvaken, som sågas upp när isen lagt sig.

LANDSKAPSNJUT PÅ LÄNGDSKIDOR

Hitta glädjen i glidet när vintern bjuder på snö. Det finns flera fina skidspår att välja mellan. Tips för att se spårstatus: skidspar.se/sodermanland/

I Högsjö prepareras ett 5 och ett 7,5 km långt skidspår i anslutning till elljusspåret.

Vid Båsenberga slalombacke hittar man förutom ett längre natursnöspår även en 700 meter lång konstsnöslinga som är öppen oavsett vinterväder.

Längdskidor på Plevnahöjden. Skidspåret är ca 600 meter på en slinga längs elljusspåret.

På Katrineholms golfbana i Jättorp spåras det för längdskidåkning när vädret tillåter, ca 5 km genom det böljande landskapet.

Forssjö elljusspår spåras för längdskidåkning när vädret tillåter, ca 5 km i kuperad terräng med några korta saxbackar.

33

Slottssafari i Västra Sörmland

Närheten till Stockholm är en av anledningarna till att Sörmland har många slott och herrgårdar. Godsägarna tillhörde adeln, de var ofta militärer eller höga ämbetsmän och närheten till huvudstaden var en nödvändighet. I vår del av Sörmland är fler av slotten i dag öppna för allmänheten och väl värda att besöka.

Vill man skämma bort sig själv ordentligt rekommenderas ett besök på Hedenlunda Slott. Njut av slottsbadets ritual och koppla av i den magiska slottsmiljön. Björkbastu, kanelbastu och isskrubb är bara några av ritualens upplevelser.

För den motorintresserade rekommenderas Sparreholms Slott där Bilmuseet visar bilutvecklingen från slutet av 1800-talet fram till våra dagar och innehåller en av Europas finaste bilsamlingar.

Upptäck temporära och permanenta konstutställningar, workshops, evenemang och konserter på Säfstaholms slott. Café Grefven’s serverar hembakt fika och lättare luncher i vacker slottsmiljö. I butiken säljs souvenirer och lokalt konst- och mathantverk.

10 SLOTT & HERRGÅRDAR DU INTE FÅR MISSA

Hedenlunda Slott – hedenlundaslott.se

Rockelstad Slott – rockelstad.se

Sparreholms Slott – sparreholmsslott.com

Stenhammar Slott – kungahuset.se/kungliga-slott-och-residens/stenhammars-slott Ericsbergs slott – ericsberg.se

Julita Gård – julitagard.se

Stora Djulö Herrgård – storadjulö.se

Dufweholms Herrgård – dufweholm.se

Båsenberga Hotell & Konferens – basenberga.se

Säfstaholms Slott – safstaholm.se

34

Herrgårdsromantik och parkhäng i Katrineholm

STORA DJULÖ HERRGÅRD

Djulöområdet är ett naturskönt område söder om Katrineholm centrum i riktning mot Norrköping. Med Stora Djulö Herrgård som central punkt har ett fritids- och friluftsområde skapats, som förutom att ge katrineholmarna själva en oas i tillvaron, också erbjuder besökare möjligheter till såväl boende som nöjen och aktiviteter.

Herrgården har anor från medeltiden och nämndes redan år 1334 som Djula. Gården fanns i samma ägo i omkring 600 år fram till mitten av 1930-talet då den köptes av Katrineholms kommun.

I Selma Lagerlöfs bok Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige var en av rastplatserna just Katrineholm. Pysslingen stannade till i parken vid Stora Djulö Herrgård där han häpnades av allt det vackra och myntade uttrycket ”den sköna lustgården”. Här kan du njuta av både lunch, fika och middag. Och missa inte glasscafét i orangeriet.

DUFWEHOLMS HERRGÅRD

Dufweholms Herrgård är ett idylliskt herrgårdshotell beläget strax utanför Katrineholm med gott om plats för avkoppling och inspiration. Boka spa- och relaxavdelningen eller promenera i vackra miljöer. Ta en fika i den lummiga bersån eller ett uppfriskande dopp från någon av badbryggorna.

På herrgården kan man även beskåda familjen Åströms historiska samlingar. Här finns allt från champagneskatter och korkskruvar till ett 100-årigt allmogemuseum och en korvkiosk från 50-talet. Varför inte ett besök i den gamla lanthandeln. I det prisbelönta köket lagas mat anpassad efter säsong och i de vackra matsalarna kan ni njuta av en smakrik meny med noga utvalda råvaror.

visitflen.se visitkatrineholm.se vingaker.se/upptack

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.