Page 1

Handleiding bij de Aflatoun-strip. 1.1 Algemeen: Aflatoun is een vuurflits uit de ruimte die hier komt om alles te leren over geld. Maar waarom is hij hier dan? Wat komt hij hier doen? Wat is de achtergrond van deze vuurflits uit de ruimte? Dat is niet bekend, maar daar wordt wel naar gevraagd. Via een strip leren de kinderen meer over de afkomst van Aflatoun. Voor groep 1-3 zijn er drie kijkplaten die het verhaal van Aflatoun weergeven. Er is een strip voor groep 3-5 en er is een strip voor groep 5-8. Zoals u ziet is er sprake van overlapping. U kunt zelf het best bepalen welke strip u in de klas gaat behandelen.

1.2 Kijkplaten: Drie kijkplaten schetsen het verhaal van Aflatoun. plaat 1: Op deze plaat is de situatie te zien hoe die vroeger was. De vuurflitsen voerden ruilhandel. Op de plaat zijn drie ‘transacties’ zichtbaar. U kunt de kinderen vragen wat er zoal geruild wordt. Op de plaat wordt een fles geruild en een pakket met strik. Vraag de kinderen wat er in de fles en in het pakket zou kunnen zitten. Vraag of de kinderen zelf ook iets hebben om te ruilen. Doen ze thuis wel eens een klusje? plaat 2: Op deze plaat ziet u hoe de situatie nu is. De jongeren willen alleen nog maar computerspelletjes spelen, de ouderen doen al het werk. U kunt de kinderen vragen wat het gevolg is als de jongeren alleen nog maar spelletjes spelen. Vraag de kinderen hoe de jongeren aan voedsel komen. De ouderen doen al het werk. Vraag de kinderen welke klussen er zoal moeten worden gedaan. plaat 3: Op deze plaat verlaat Aflatoun de planeet Vuurflits. De koning en koningin hebben besloten dat Aflatoun op onderzoek uit mag op aarde. Wat zal Aflatoun hier leren? Bespreek met de kinderen hoe ons systeem in elkaar zit. Vraag de kinderen hoe ze aan hun speelgoed komen.

1.3 Strips: In acht plaatjes wordt het verhaal van Aflatoun verteld. Voordat u de kinderen de gehele strip laat lezen, is het handig om de aandacht eerst te vestigen op de eerste twee plaatjes. Op het eerste plaatje ziet u dat er vroeger niets aan de hand was. Er was sprake van ruikhandel. Op het tweede plaatje kunt u zien dat het systeem in de war raakt, doordat de jongeren niet meer willen werken.


Achteraf kunt vragen stellen over de inhoud van de strip. Lukt het de vuurflitsen om een oplossing te bedenken voor hun probleem? In de strip voor groep 5 t/m 8 hebben de vuurflitsen het over papiertjes met tekeningen. Hebben de kinderen door dat de vuurflitsen het hier over geld hebben? Wat zal Aflatoun op aarde leren over geld?

1.4 Het verhaal van Aflatoun: Aflatoun komt van de planeet Vuurflits, en je raadt het al, hier wonen enkel en alleen vuurflitsen. Op de planeet Vuurflits wordt geen gebruikt gemaakt van geld: iedereen helpt elkaar gewoon! Als je een brood wilt hebben, dan ga je naar de bakker. De bakker geeft je wat je wilt hebben, en je vraagt alleen wat je nodig hebt. En als de fiets van de bakker stuk is, dan gaat hij naar de fietsenmaker om daar zijn fiets te laten maken. En als de fietsenmaker een scheur in zijn broek heeft, gaat hij naar de kleermaker. Geld? Daar hebben ze nog nooit van gehoord. Je helpt elkaar toch als het nodig is? Iedereen helpt elkaar. Maar wat is nou het geval? De jongeren van tegenwoordig lijken wel steeds minder zin te hebben om te werken! Zij zitten liever de hele dag thuis computerspelletjes te spelen! Maar dat brengt het hele systeem in de war, want de computerspelletjesmakers hebben het veel te druk. Vroeger zouden de jongeren dan gewoon in de fabriek gaan werken, maar dan kunnen ze minder lang spelletjes spelen dus dat willen ze niet. Dit lijkt een groot probleem te worden op de planeet! Want iedereen hielp elkaar altijd, en zo kon iedereen werken en bestaan zonder geld. Maar nu hebben ze dus een probleem. De Koning en Koningin staan in vuur en vlam, want hoe kunnen ze dit probleem nou oplossen? Zij houden een grote bijeenkomst, waarin alle belangrijke vuurflitsen bij elkaar komen. Iedereen heeft weer andere ideeën over hoe ze het probleem op kunnen lossen, en iedereen weet het weer beter. Ze krijgen ruzie, en dat is niet zo mooi, want als vuurflitsen boos worden dan wordt de grond wel heel heet onder de vuurflitsvoeten. De vonken schieten ervan af! De Koning heeft een idee. Hij heeft gehoord dat er ergens in het melkwegstelsel een andere planeet is waar ze dit probleem ook ooit hadden. Dat hebben ze opgelost door van bomen gekke stukjes papier te maken. Daar zetten ze dan cijfertjes op, die geven ze aan elkaar en dan mag je iets meenemen. Zelfs aan mensen die je helemaal niet kent! Daar hebben ze wel oren naar. ‘Maar dan gaat toch iedereen stukjes papier maken van bomen?’. Nee, zegt Konining Vuurflitsina, niet iedereen mag dat doen. ‘Ohhh’ en ‘ahhh’ zeggen alle belangrijke vuurflitsen, dat vinden ze erg slim. Maar hoe werkt dat dan precies? En hoe kunnen ze dat hier op de Aflaneet dan gaan doen? Dat was een goede vraag. Koning Vuurflits zei: ‘we hebben een vrijwilliger nodig die op onderzoek uitgaat! Die kan ons dan vertellen hoe ze dat doen. Wie wil er vrijwilliger zijn?’


Dat vonden de belangrijke vuurflitsen minder interessant. Zo ver weg van huis, nee, daar hadden ze niet zo’n zin in. Maar wie moest dit dan gaan doen? Ondertussen is kleine Aflatoun met zijn broertjes en zusjes aan het spelen. Zij hadden net geholpen in de smederij van Vader. Pfff, wat had Aflatoun daar een hekel aan zeg. Veel te heet! En hij wilde helemaal niet in de smederij helpen. Hij wilde juist lekker op reis, nieuwe dingen ontdekken, nieuwe vriendjes maken, kijken wat er verderop om de hoek gebeurd. Dat wil hij graag! Niet in een smederij zijn vader helpen! Als hij later groot was zou hij op reis gaan, dat wist hij zeker. Dan zou hij….Auw! Rolderdebolder Boem Klap! Hij was zo in gedachten verzonken dat hij vergeten was voor zich uit te kijken. En nu roldederdebolderde bij de berg af! ‘Auw’ Achter hem vlogen de boompjes in de brand, want hij was tenslotte een vuurflits. Hij maakte nog een grote zwieper, en een hele grote plof, en toen was het stil. …. …. ‘Wie is dat?’ … ‘Jongeman, gaat het wel goed met je’ … Aflatoun deed één oog open, en toen langzaam het andere. Hij zag nog een beetje wazig, maar zag hij daar nou een kroon? En allemaal belangrijke vuurflitsen? En zag hij daar nou de mooie koningin? Hij was zo pats boem in de vergadering van de koning, koningin en belangrijke vuurflitsen beland! Maar dat was spannend! ‘Wat doet u hier jongeman, hoe bent u hier verzeild geraakt?’ ‘Nou’ zei Aflatoun enthousiast, ‘ik had in de smederij van mijn vader gewerkt en …’ En zo vertelde kleine Aflatoun dat hij eigenlijk veel liever op reis ging, en nieuwe dingen ontdekken. De ogen van de Belangrijke Vuurflitsen werden steeds groter. Ze keken elkaar aan, met een grote glimlach. De Koning keek naar de Koningin, die streng terugkeek. ‘Hij is nog veel te jong!’ ‘Ach welnee, het is een sterke vuurflits. En we geven hem een ruimteschip, dan is hij er zo.’ En zo geschiedde. Aflatoun zei zijn ouders en broertjes en zusjes gedag, en werd uitgezwaaid door de koning en koningin, alle Belangrijke Vuurflitsen en al zijn vriendjes en vriendinnetjes. Hij was apetrots, want hij ging op een belangrijke missie. Ga je mee?

Aflatoun - Handleiding strip leerkracht  
Aflatoun - Handleiding strip leerkracht  

Aflatoun is een financieel en mondiaal onderwijsprogramma voor alle groepen van de basisschool. Samen met het ruimtewezentje Aflatoun gaan l...