Kirjakatalogi KEVÄT JA KESÄ 2021 - Pirkkalaiskirjailijat ry

Page 1

Kevät ja kesä

2021 Pirkkalaiskirjailijat ry:n jäsenten uutuuskirjat


#luekirja #pirkkalaiskirjailijat Pirkkalaiskirjailijoiden kirjakatalogi niputtaa yksiin kansiin kaikki oman kylän uutuuskirjat!

“Lue kirja!

n a m “O kylän ! t a j r i k

Tässä katalogissa on mukana laadukasta lukemista joka makuun – aikuisille, lapsille ja nuorille. Toivomme, että katalogin myötä lukijat löytävät paikalliset kirjansa ja kirjailijansa entistä helpommin. Pirkkalaiskirjailijat ry on Suomen ensimmäinen maakunnallinen kirjailijayhdistys. Se perustettiin hotelli Tammerissa Tampereella 21.11.1943. Pirkkalaiskirjailijat toimii Pirkanmaan kirjailijoiden yhdyssiteenä, kirjailijantyön henkisten ja aineellisten edellytysten kehittäjänä. Tällä hetkellä Pirkkalaiskirjailijoihin kuuluu 183 jäsentä. Toimintamme tavoitteena on innostaa suurta yleisöä lukemaan, tuoda kirjailijoita lähemmäksi lukevaa yleisöä ja edistää kotimaista kirjallisuutta. Yhdistyksemme toimii aktiivisesti Pirkanmaalla, järjestäen erilaisia kirjallisuustapahtumia ja osallistuen kirjallisuutta edistäviin taidehankkeisiin. Yhdistyksemme jäsenet tarjoavat erilaisia kirjallisuuteen liittyviä asiantuntijapalveluja sekä arvostelupalvelua harrastajakirjoittajille. Pirkkalaiskirjailijoilla on lisäksi omaa julkaisutoimintaa. Ajankohtaista Katso yhdistyksemme tulevat tapahtumat nettisivuiltamme: www.pirkkalaiskirjailijat.net/tapahtumat

Kevät ja kesä 2021

Pirkkalaiskirjailijat ry:n jäsenten uutuuskirjat Julkaisu 3/2021 Pirkkalaiskirjailijat ry:n jäsenten ilmoittamien tietojen pohjalta. Taitto: Johanna Valkama • Kansikuva: Hannu Peltonen >> Syksy ja talvi 2021 -kirjakatalogi ilmestyy syyskuussa 2021.

www.pirkkalaiskirjailijat.net


Tervehdys Pirkkalaiskirjailijat ry:n puheenjohtajalta

Kirjojen pysyvyydestä Kulunut vuosi on ollut raskas, sillä epidemia on vaikuttanut jokaisen meidän arkeen tavalla tai toisella. Tilanteen pitkittyessä huomaan ajan kokemukseni sumentuneen, ja monet tutuistani ovat kertoneet vastaavanlaisista tunteista. Ennakoimattomuus ja eristys muuttavat suhdettamme tulevaan, ja asioiden täsmällinen suunnittelu tuntuu mahdottomalta.

Onnea juuri sinulle, joka julkaiset nyt kevätkattauksessa kirjasi!

Silti iloa tuottavat kaksi asiaa: koronan myötä ihmiset ovat etsiytyneet takaisin metsiin ja toisaalta löytäneet jälleen kirjat. Viime keväinen eristys näytti alkuun kivijalkakirjakauppojen kannalta katastrofaaliselta, mutta rajoitusten höllennyttyä kirjat alkoivat jälleen liikkua, ja monet kustantamoista tekivät vuonna 2020 pitkästä aikaa isoja voittoja. Toivon, että suunta jatkuu samana, ja että paljon hehkutetun äänikirjabisneksen rinnalla myös fyysiset kirjat tulevat lumoamaan yhä uusia lukijoita.

Iloitse hänestä – olet luonut polun, ja hänen lukukokemuksessaan kirjasi on pienen hetken osa ikuisuutta.

Ja muista: vaikka julkkareista tulisi ihan jotain muuta kuin olet haaveillut, ja vaikka esiintymismahdollisuuksia olisi vain hyvin rajoitetusti, silti jossain on aina lukija, joka odottaa päästä käyskentelemään juuri sinun kirjaasi ja lauseisiisi.

Tiina Lehikoinen Pirkkalaiskirjailijat ry:n puheenjohtaja

Toiset sanovat, että pitää kirjoittaa ikuisuutta kohti; silti vain harvat asiat ovat ikuisia, kuten poikkeusaika on pakottanut huomaamaan. Myös luonto ja kirjallisuus tarvitsevat aktiivisia tekoja, jos haluamme niiden säilyvän monimuotoisina ympärillämme. Vaaliminen kannattaa: sekä metsissä että kirjoissa vietetyt päivät maksavat itsensä monin verroin takaisin, sillä ne mahdollistavat kokemuksen jostakin itseä suuremmasta kasvien tai sanojen avaruudesta. Kirjat ja metsät suhteellistavat.

1


Tietokirjat >> Proosa Lasten ja nuorten kirjat

2


Kirjan kohde-esittelyt johdattavat lukijansa merenkulun romantiikkaa henkivistä saaristolaismaisemista vesiputousten kohinaan, linnavuorien otsille, salaperäisiin jokilaaksoihin ja mykistävän kauniiden, puolisalaisten järvenrantamaisemien luokse. Kohteita on kaikista maakunnista, tasaisesti eri puolilta maata. Kaikki Suomen viralliset kansallismaisemat ovat mukana! Kirjan kohde-esittelyiden takana on jälleen komea joukko retkipaikkalaisia, mm. Pirkkalaiskirjailijoista nokialainen Johanna Valkama, ja kohde-esittelyiden ohessa tarjolla on myös runsas määrä valokuvaus- ja muita vinkkejä, joiden inspiroimana kohteet voi kokea mahdollisimman monipuolisesti. Esittelyistä on hauska poimia tärpit mielenkiintoisille pyöräilykierroksille, kutkuttaville melontaseikkailuille tai huolettomille roadtripeille – mikä ikinä onkaan oma mielitapasi liikkua. Lisää: retkipaikka.fi

3


Proosa >> Lasten ja nuorten kirjat


KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS

2

Kaikella kunnioituksella JUKKA-PEKKA PALVIAINEN

Salakavalalla huumorilla pippuroitu tarina veljestä ja siskosta, joita yhdistää ongelmallinen rakkaus – ja hautajaiset

Jukka-Pekka Palviainen (s. 1967) on alun perin raumalainen, sittemmin sastamalalainen kirjailija. Hän kirjoittaa sekä aikuisille että nuorille ja on saanut nuortenkirjoistaan lukuisia tunnustuksia, mm. Topelius-palkinnon vuonna 2011 romaanista Joku vieraileva tähti. Kaikella kunnioituksella Koko 130 x 210 mm / Sivuja 240 Luokka 84.2 / Sidottu ISBN 978-951-1-37742-9 Helmikuu

ePub ISBN 978-951-1-39255-2

5

Valokuvaamo Studio-86 2020

Tuomaksesta tulee puolivahingossa uskonnottomien hautajaisten puhuja, kun sisko pyytää häntä puhumaan sotaveteraanin muistotilaisuuteen. Toisen sukupuolen kohtaaminen ei ole miehen vahvoja puolia, mutta nyt Tuomas saa hyvän syyn kysyä neuvoja viehättävältä Helenapapilta. Tuomas lähentyy Helenan kanssa sisaren kipuillessa samaan aikaan tylsässä avioliitossaan. Sisarukset saavat huomata, että elämä voi asettaa ihmisen yllättävien tilanteiden eteen.


JULKAISU 03/2021

Anneli Kanto

Rottien pyhimys Anneli Kanto on tamperelainen kirjailija ja käsikirjoittaja. Hänen esikoisromaaninsa Piru, kreivi, noita ja näyttelijä sai kiittävän vastaanoton ja oli Runeberg-palkintoehdokkaana 2007. Vuonna 2008 ilmestyneestä sisällissodan punaisista naiskaartilaisista kertovasta romaanistaan Veriruusut Kanto sai Gummeruksen Kaarlen palkinnon.

Vereväkielinen romaani Hattulan Pyhän Ristin kirkon maalaamisesta 1500-luvulla Keitä olivat maalarit, jotka koristivat Suomen keskiaikaisia kirkkoja pyhimysten ja Raamatun kertomusten kuvin? Miten he maalasivat, mitä he tavoittelivat, mitä ajattelivat? Hattulan kirkon maalaaminen on valtava urakka. Jotta työ valmistuisi ajoissa, maalareiden on pakko pestata ryhmäänsä omituisena pidetty tyttö, Pelliina, koska hän osaa piirtää. Kirkko, työtoveruus ja kesä mullistavat kaikkien elämän.

Kustantaja: Gummerus Kustantajan kotisivut: www.gummerus.fi Sivumäärä: 406 Kirjailijan muita teoksia: Lahtarit, Gummerus, 2017 Veriruusut, Gummerus, 2017 Pyöveli, Gummerus, 2015

Hersyväjuoninen tarina perustuu sekä tunnettuun että kuviteltuun historiaan ja kuvaa kiehtovasti keskiaikaisen kirkon maalaamista sekä kyläyhteisön silmäätekeviä ja rahvasta.

6


Johanna Valkama

Katariinanpyörä Historiallisessa Ilkkalan Susanna -romaanisarjassa seurataan nuorta leskeä nuijasodan jälkeisissä kuohuissa. Verinen nuijasota on ohi, mutta teilatun kapinapäällikön Jaakko Ilkan leski Susanna Katariina on yhä vaarassa, sillä Kyrön kirkonkylän väki syyttää Ilkan perikuntaa kapinan epäonnistumisesta. Tulenaran tilanteen ratkaistakseen Susanna päättää lähteä hakemaan suvultaan apua Turusta. Pohjolan hansakaupan, maustekauppiaiden killan ja tervahovien keskellä kamppaillessaan Susanna kohtaa totuuden herransa ja kuninkaansa sodasta. Kumpi on lopulta vahvempi, tahto unohtaa vai taistella edelleen?

21

3/20 JULKAISU 0

“Ennakkoasenteeni heitti häränpyllyä ja minusta tuli kerralla myös historiallisten romaanien lukija. Katariinan pyörä sai kiinnostukseni syttymään ja jo malttamattomana odotan, miten Ilkkalan Susannan määrätietoiset otteet tuottavat tulosta. Ripaus romantiikkaa, yllättävältä taholta, piristää myös lukijaa. --Kirjan sivuilta aisti sen, miten suomalaiset vahvat naiset ovat osaltaan rakentaneet tätä yhteiskuntaa ja murtaneet sen ennakkoluuloja, tasoittaen tietä perässä seuranneille kanssasisarille. Vahva lukusuositus.” - Maaria H. / suomalainen.com “Vahva aloitus sarjalle.” - Annu-Liinu /suomailainen.com “Tarina tempaisi mukaansa, en malttanut lopettaa lukemista, vaikka halusinkin pitkittää lukunautintoa. Oma sukuni lähtöisin pohjanmaalta, niin koin syvää yhteenkuuluvaisuuden tunnetta.” - Sirkku /suomailainen.com

7

Rautakauden Pohjolaan sijoittuvilla romaaneillaan lumonnut Johanna Valkama on kotoisin Tampereelta ja asuu nykyään Nokialla aviomiehensä ja kahden poikansa kanssa. Uuteen sarjaansa hän on ammentanut inspiraatiota pohjalaisista sukujuuristaan. Kuva: Janica Lönn


JULKAISU (2.painos) 03/2021

Oili Sainila

Matala maa, korkealla taivas Oili Sainila (s. 1948 Limingassa) on tamperelainen kirjailija. Hän jäi eläkkeelle äidinkielen ja kirjallisuuden lehtorin virasta vuonna 2012. Tämän jälkeen hän osallistui sukukirjan toimittamiseen ja kirjoittamiseen. Häneltä julkaistiin myös kaksi runokirjaa. Matala maa, korkealla taivas on Sainilan ensimmäinen proosamuotoinen kaunokirjallinen työ.

Paikallishistorian ja sukujuurten tunteminen lisää inhimillistä ymmärrystä. Oili Sainilan Matala maa, korkealla taivas (Seutu 2020) on tosipohjainen historiallinen teos. Sen perustana on sukututkimustieto ja siivittäjänä mielikuvitus. Kirja kertoo kirjoittajan isovanhempien Selma (o.s. Roivainen) ja Juho Lindhin perheen tarinan 1800-luvun lopusta 1940-luvulle. Päähenkilöt löytävät kotipaikkansa muiden seudulle muuttaneiden tavoin Limingan peltojen perältä, Ketunmaasta. He juurtuvat maahan ja kyläyhteisöön. He kiinnittyvät vaiheineen elinaikansa Suomen historiaan eivätkä siksi välty myöskään maailmanhistorian käänteiltä.

Kustantaja: Seutu Kustannus, Tampere Kustantajan kotisivut: seutukustannus.fi Sivumäärä: 418 Kirjailijan muita teoksia: Limmi, runoelma, Sanasato, 2018 Maisema on kirjoittanut minut, runokokoelma, Sanasato 2019

“Jos omistat maan, maa omistaa sinut”, entisen torpparin poika Johan Lindh sanoo palatessaan kotiin viimeisestä sodastaan, Lapin sodasta. Vapauden ja itsenäisyyden toteutuminen osoittautuukin kaikkein suurimmaksi haasteeksi kirjan keskeisten henkilöiden elämässä.

Kirjailijan kotisivut: Facebook: @oasainila Twitter: @SainilaOili Instagram: @OASainila

8


Emil

Em

mme valmiit le o ja t, vo as k et on Rakkaudella on m yhdet niistä es ed e m m se äk d paljoon näh

Mu den kier tun

Ku tar m M k m n

Mustajärven rannasta löytyy miehen ruumis. Nuoruudenrakkaus, lapsuudenystävä, maailmalla keikkalavoja kiertänyt rockstara… Kaikki tiesivät Emilin, mutta tunsiko häntä kukaan?

MINTTU HAPULI

Kun lähitalojen asukkaat alkavat vuorollaan kertoa tarinaansa ja purkaa suhdettaan Emiliin, heidän kipeät muistonsa ja vaietut salaisuutensa nousevat pintaan. Minttu Hapulin vahvatunnelmainen esikoisromaani kutoutuu jossa rakkaudella on Minttuihmissuhdemysteeriksi, Hapuli monet kasvot. Mitä kaikkea olemme valmiit tekemään 2 n. 300 s. | KL 84. nähdäksemme edes yhdet niistä?

Emil

Emil

021

JULKAISU 04/2

Kun lähitalojen asukkaat alkavat vuorollaan kertoa tarinaansa ja purkaa suhdettaan Emiliin, heidän kipeät muistonsa ja vaietut salaisuutensa nousevat pintaan. Minttu Hapulin vahvatunnelmainen esikoisromaani kutoutuu ihmissuhdemysteeriksi, jossa rakkaudella on monet kasvot. Mitä kaikkea olemme valmiit tekemään nähdäksemme edes yhdet niistä?

MINTTU HAPULI tuli tunnetuksi blogistaan. Aiemmin häneltä on julkaistu teokset Selibaattipäiväkirjat sekä Tarot-tarinat. Siviilissä hän on muun muassa IT-asiantuntija sekä innokas neuloja.

www.birdy.fi fb @kirjailija Minttu Hapuli ig @minttubirdy 13

Kuva K. Reiman

Mustajärven rannasta löytyy miehen ruumis.12Nuoruudenrakkaus, lapsuudenystävä, maailmalla keikkalavoja kiertänyt rockstara… Kaikki tiesivät Emilin, mutta tunsiko häntä kukaan?

Kuva K. Reiman

ussa FORMAATIT ilmestyy huhtiku -952-7343-19-7 a sidottu ISBN 978 2-7343-20-3 ilmestyy huhtikuuss -95 e-kirja ISBN 978 2-7343-51-7 ilmestyy syksyllä -95 äänikirja ISBN 978

MINTTU HAPULI tuli tunnetuksi blogistaan. Aiemmin häneltä on julkaistu teokset Selibaattipäiväkirjat sekä Tarot-tarinat. Siviilissä hän on muun muassa IT-asiantuntija sekä innokas neuloja.

9

sitruuna


10


JULKAISU 02/2021

Tony Laine

Vainottujen arki on yhtä anarkiaa

Tony Laine (s. 1971) on valkeakoskelainen kirjailija.

Vainottujen arki on yhtä anarkiaa käsittää yhdeksäntoista novellia. Niiden henkilöt, paikat ja tapahtumat sijoittuvat kaikki sellaisinaan ehkä vain kirjan maailmaan. Mutta sen outo todellisuus vaikuttaa kuitenkin jotenkin lomittuvan tähän saakka tutuksi luulemaamme.

”Traktorin ääni. Se oli salaa hivuttautunut lähemmäksi ja pyöri jo levottomasti tonttimme ympärillä. Traktorin ääni oli saanut vihiä onnestamme.”

Tämän novellistiikan absurdius on enimmäkseen rattoisaa mutta äityy taajaan piikikkääksi ja kasvaa hetkittäin karmivaksi. Usein etsiydytään surkuhupaisten hahmojen kiusallisimpiin tilanteisiin ja päivänvalottomimpiin ajatuksiin. Taiteen ja populaarikulttuurin varannoista ammentavat kertomukset rullaavat itseriittoisina moraliteetteina ja parodioina kaihtamatta silti yhteiskuntakriittisen satiirin ulottuvuuksiakaan: sovinnaisten ajatusmallien ja kulttuurimuotojen taustalta pilkottavat sortavat rakenteet.

Kustantaja: ntamo Kustantajan kotisivut: ntamo.net Sivumäärä: 220 Kirjailijan muita teoksia: Samuuksiin samuuksiin, Kirjokansi, 2017 Mustaa metallia ja muuta sirkutusta, Kirjokansi, 2015 Vulgaari parveketervehdys, ntamo, 2013

”Sardiinipurkissa riitti aina seuraa.” 11

ntamo


JULKAISU 04/2021

Seppo Jokinen

Siipirikkoiset Kuva: Timo Ahola

Seppo Jokinen on suomalainen rikoskirjailija. Hän työskenteli 30 vuoden ajan Tampereen kaupungin tietotekniikkakeskuksessa, kunnes heittäytyi vapaaksi kirjailijaksi vuonna 2006.

Pääsiäisaamun rauha särkyy laukaukseen. Tampereen keskustan tuntumassa sijaitsevan lintujärven rannassa makaavalta, selkään ammutulta mieheltä löytyy rypistynyt paperilappu. Siihen on kirjoitettu komisario Koskisen nimi ja osoite.

Kustantaja: Crimetime Kustantajan kotisivut: www.docendo.fi Sivumäärä: (noin) 380 Sarja: Komisario Koskinen

Oliko mies tulossa tapaamaan Koskista? Mitä niin arkaluontoista tietoa miehellä oli, että sen vuoksi piti tappaa? Jokisen 26. jännitysromaani Siipirikkoiset panee komisario Sakari Koskisen juoksemaan aikaa vastaan.

Kirjailijan muita teoksia: Pisara veressä, CrimeTime, 2020 Rottasankari, CrimeTime, 2019 Lyödyn laki, CrimeTime, 2018

12


JULKAISU 05/2021

Heinäkuun hurmeiset niityt

Kuva:Veikko Somerpuro

Juha-Pekka Koskinen (s. 1958) on tuottelias kirjailija, jonka kynästä on syntynyt romaaneja, novellikokoelmia sekä lasten ja nuortenkirjoja jo alun kuudettakymmenettä.

Poliisista yksityisetsiväksi päätynyt salaperäinen Kalevi Arosuo ottaa apurikseen sukulaispoikansa Juho Tulisuon. Siitä alkaa kaksikon tutkimusmatka syvälle molempien vaiettuun elämään ja sukujensa syvälle piilotettuihin salaisuuksiin.

Kustantaja: CrimeTime Kustantajan kotisivut: www.docendo.fi Sivumäärä: (noin) 250 Sarja: Murhan vuosi

Heinäkuun hurmeiset niityt on JP Koskisen Murhan vuosi -sarjan seitsemäs osa, joka vie kuukausi kuukaudelta kohti Tulisuon suvun salaisuutta.

Kirjailijan muita teoksia: Kesäkuun kalmantanssi, CrimeTime, 2020 Toukokuun tuonen kukat, CrimeTime, 2019 Huhtikuun hiipuva rakkaus, CrimeTime, 2018 Kirjailijan kotisivut: www: jpkoskinen.com Facebook: Kirjailija Juha-Pekka Koskinen Twitter: @jpkoskinen Instagram: @juhapekkakoskinen

13

©Markku Korsu

JP Koskinen


TIINA POUTANEN

Pyörävaras Kaikki alkaa polkupyörän ja henkilöauton törmäyksestä, jossa polkupyöräilijä kuolee. Ympärille kerääntyneestä väkijoukosta puikkelehtii uhrin viereen nuori poika, joka ottaa miehen lompakon ja ennen pitkää hänen identiteettinsä. Mitä kaikkea varkaudesta seuraa, lukija ei voi arvata ahmiessaan sivu sivulta tarinaa, joka lopulta vie vampyyrien pariin Romaniaan ja Moldovaan. Kuvataiteilijana Tampereella pitkään työskennellyt Tiina Poutanen (s. 1967) on aiemmin julkaissut kaksi kiitettyä runokokoelmaa. Ensimmäisessä romaanissaan Pyörävaras hän osoittautuu laajojen kokonaisuuksien hallitsijaksi, joka hallitsee kerronnan eri vivahteet tarkoista aistihavainnoista syvälliseen pohdintaan ja hulvattomaan huumoriin. Romaaninsa henkilöitä kirjailija kuvaa suurella lämmöllä ja heidän eri puoliaan tarkasti valottaen.

Ovh 32,70 € Sivumäärä: 290 Romaani ISBN 9789523810266 Ilmestymisaika: Elokuu 2021 Sidottu, kovakantinen Kl 84.2

12

14


Absurdi ja raju näytelmä. Ihmiskeho, rakkauden kaipuu, työelämä. Aika jota elämme.

(/lehti/blogit /yksilontaiteen/1416Ihmisraasu raavittuna uusisielustansa kaavittuna todellisuuskaesitys-jaraaistuvassa elossa luonnostatikka viimeisessä kelossa vieraantuminen) seinään päätä hakkaa # Uusi kun kodin onni lakkaa Kulttuurivihkojen keväässä kahdeksan uutuuskirjaa Kulttuurivihkot https://kulttuurivihkot.Þ/lehti/jutut/uutiset/1406-kulttuurivihkojen. todellisuuskäsitys ja saa laardia alelaarista Pauli Luoma: Kolmeen kertaan sanottu teemoista keskustelevat luonnosta lohtua lähibaarista etäyhteyksin... vieraantuminen (/lehti Aurinko nousee kesäaamuna. ruokajonosta laihaa kauhaan Se ei kysy mielipidettä mistään, /blogit/yksilontaiteen vaan miten elät rauhaan: päivän? Harmaat pilvet -kulkevat taivaalla kuin Kulttuurivihkojen kahdeksan uutuuskirjaa Kulttuurivihkot https://kulttuurivihkot.Þ/lehti/jutut/uutiset/1406-kulttuurivihkojen. kysymys ei keväässä jätä Pauli Luoma: Kolmeen kertaan sanottu teemoista keskustelevat (/lehti/blogit/lasikenka /1416-uusisurulliset ajatukset. Ne kysyvät mielipidettä, jota ei ole. Missä kasvaa rakkautta? etäyhteyksin... /1417-coda) todellisuuskaesitys-jaMissä kasvaa rakkautta? Aurinko nousee kesäaamuna. Se ei kysyluonnosta, mielipidettä mistään, Fragmentteja pienen ihmisen elämästä, yhteiskunnasta, # Coda (/lehti/blogit luonnostavaan miten elät päivän? Harmaat pilvet kulkevat kuin historiasta. Viisaat ajatukset pulppuavat arjentaivaalla havainnoista. Rauni Anita Martikainen (s. 1964) onusein filosofian maisteri /lasikenka/1417-coda) vieraantuminen) ) (/lehti/blogit/lasikenka surulliset ajatukset.yliopiston Ne kysyvät mielipidettä, jota ei ole. (1999) Tampereen draamalta. Hänen ) Lasikenkä Yksilön ja taiteen /1417-coda) Pauli Luoma (s. 1968) on turkulainen kirjailija, jolta on esikoisrunokokoelmansa Maailmalaiset ilmestyi vuonna 2012 piparkakkutalossa Fragmentteja pienen ihmisen elämästä, luonnosta, yhteiskunnasta, vapaus # Coda(/lehti/blogit (/lehti/blogit ilmestynyt aiemmin kolme aforismikokoelmaa ja kolme (ntamo). Aforistinen Puiden on omakustanne (BoD, 2018). (/lehti/blogit historiasta. Viisaat ajatukset pulppuavat usein arjen havainnoista. /yksilontaiteen) " /lasikenka/1417-coda) fragmenttikokoelmaa. /lasikenka) " 07.02.2021 ) Lasikenkä Kirjastoluokka Noin sivua. ISBN: 978-952-7274-95-8 Pauli Luoma 83.2. (s. 1968) on70 turkulainen kirjailija, jolta on Kirjastoluokka 84.2. Noin 60 sivua. ISBN: 978-952-7274-93-4 11.02.2021 Vuoden 2020 piparkakkutalossa (nidottu), 978-952-7274-96-5 (pdf). Ovh. 20,90 e (nidottu), 9,90 e ilmestynyt aiemmin kolme aforismikokoelmaa (nidottu), 978-952-7274-94-1 (pdf). Ovh. 20,90jae kolme (nidottu), 9,90 e Naistenklinikalla ILMASTO oli (/lehti/blogit (pdf). Ilmestyy maaliskuussa. fragmenttikokoelmaa. (pdf). Hinnat sisältävät alv:n, 10 %. Ilmestyy maaliskuussa. huudan viekää Euroopassa /lasikenka) " minut kotiin en osaa vielä Tuula Sipilä:84.2. Vakuumi Kirjastoluokka Noin 60 sivua. ISBN: 978-952-7274-93-4 LÄMPIMÄMPI KUIN 11.02.2021 Rauni Anita Martikainen: Hotti puhua (nidottu), 978-952-7274-94-1 (pdf). Ovh. 20,90 e (nidottu), 9,90 e KOSKAAN Naistenklinikalla Vakuumin runot kantavat tarinaa ihmiselämän illuusiosta, (pdf). Hinnat alv:n, 10 %. Ilmestyy maaliskuussa. AIKAISEMMIN. Absurdi ja rajusisältävät näytelmä. Ihmiskeho, rakkauden kaipuu, työelämä. huudan viekää minut peloista ja unelmista. Joskus elintila puristuu niin tiiviiksi, että se MAAPALLON Aika jota elämme. kotiin en osaa vielä (/lehti/blogit imee hengen. Perusteemaksi nousee meteorologian ja lapsi– Rauni Anita Martikainen: Hotti ILMASTON... puhua /yksilontaiteen/1416Ihmisraasu raavittuna törmäyttäminen. Äiti rakastaa niin että vanhempi-kokemusten uusiAbsurdi raju näytelmä. kaipuu, työelämä. sielustansa kaavittuna rinnassaja puristaa, ja paineIhmiskeho, syö tyhjiötärakkauden tiukemmaksi. Mutta onko todellisuuskaesitys-jaAika jota elämme. raaistuvassa elossa (/lehti/blogit kyse sittenkin kuvitelmasta, ajatuksesta, jota ei uskalleta nimetä? luonnostatikka viimeisessä kelossa /yksilontaiteen/1416Ja poika kurkottelee irti maasta, ainakin Valassaarille, pilviin jotka Ihmisraasu raavittuna vieraantuminen) seinään päätä hakkaa ja matemaattisia totuuksia. uusiuhmaavat ihmisvoimia sielustansa kaavittuna # Uusi kun kodin onni lakkaa todellisuuskaesitys-jaraaistuvassa Äidin ja pojanelossa omat äänet kuuluvat vahvasti samalla, kun kertoja todellisuuskäsitys ja (/lehti/jutut/uutiset saa laardia alelaarista luonnostatikka viimeisessä katselee tilanteita kelossa etäämmältä. Tiukan ja sakean tematiikan luonnosta /1415-vuoden-2020lohtua lähibaarista vieraantuminen) seinään päätämukana hakkaa on myös leikkimieltä, ilmavia vapauksia ja vastapainoksi vieraantuminen (/lehti 5 / 7 ruokajonosta laihaa kauhaan 17.2.2021 klo 15.5 aforismikirjaksi# Uusi kun kodin onni lakkaa vähän absurdiuttakin. /blogit/yksilontaiteen valittiin-virpi-alasenkysymys ei jätä rauhaan: todellisuuskäsitys ja saa laardia alelaarista /1416-uusihiilellae-piirretty-hymyMissä kasvaa rakkautta? luonnosta lohtua lähibaarista todellisuuskaesitys-jaMissä kasvaa laihaa rakkautta? vieraantuminen (/lehti ruokajonosta kauhaan luonnosta/blogit/yksilontaiteen kysymys ei jätä rauhaan: Rauni Anita Martikainen (s. 1964) on filosofian maisteri vieraantuminen) ) /1416-uusiMissä kasvaa rakkautta? (1999) Tampereen yliopiston draamalta. Hänen Yksilön ja taiteen todellisuuskaesitys-jaMissä kasvaa rakkautta?Maailmalaiset ilmestyi vuonna 2012 esikoisrunokokoelmansa vapaus (/lehti/blogit luonnosta(ntamo). Aforistinen Puiden on omakustanne (BoD, 2018). /yksilontaiteen) " Rauni Anita Martikainen (s. 1964) on filosofian maisteri vieraantuminen) ) 07.02.2021 (1999) Tampereen yliopiston draamalta. Hänen Kirjastoluokka 83.2. Noin 70 sivua. ISBN: 978-952-7274-95-8 Yksilön ja taiteen Vuoden(/lehti/blogit 2020 esikoisrunokokoelmansa Maailmalaiset 2012 (nidottu), 978-952-7274-96-5 (pdf). Ovh.ilmestyi 20,90 evuonna (nidottu), 9,90 e vapaus ILMASTO oli " (ntamo). Aforistinen Puiden on omakustanne (BoD, 2018). (pdf). Ilmestyy maaliskuussa. /yksilontaiteen) Euroopassa 07.02.2021 Kirjastoluokka 83.2. Noin 70 sivua. ISBN: 978-952-7274-95-8 Tuula Sipilä: Vakuumi LÄMPIMÄMPI Vuoden 2020 KUIN (nidottu), 978-952-7274-96-5 (pdf). Ovh. 20,90 e (nidottu), 9,90 e KOSKAANoli ILMASTO (pdf). Ilmestyy maaliskuussa. Vakuumin runot kantavat tarinaa ihmiselämän illuusiosta, AIKAISEMMIN. Euroopassa peloista ja unelmista. Joskus elintila puristuu niin tiiviiksi, että se MAAPALLON KUIN Tuula Sipilä: Vakuumi LÄMPIMÄMPI imee hengen. Perusteemaksi nousee meteorologian ja lapsi– ILMASTON... KOSKAAN vanhempi-kokemusten törmäyttäminen. Äiti rakastaa niin että Vakuumin runot kantavat tarinaa ihmiselämän illuusiosta, AIKAISEMMIN. rinnassajapuristaa, ja paine syöelintila tyhjiötä tiukemmaksi. Muttaettä onko peloista unelmista. Joskus puristuu niin tiiviiksi, se MAAPALLON kyse sittenkin kuvitelmasta, ajatuksesta, jota ei uskalleta nimetä? imee hengen. Perusteemaksi nousee meteorologian ja 15 lapsi– ILMASTON... Ja poika kurkottelee irtitörmäyttäminen. maasta, ainakin Valassaarille, pilviin vanhempi-kokemusten Äiti rakastaa niin ettäjotka

Rauni Anita Martikainen

Hotti


Lasten ja nuorten kirjat >>


Anna palaa, Kosonen JUKKA-PEKKA PALVIAINEN Kaapon luokkakaveri Tiku saa kuulla Kaapon äidin yllättävästä harrastuksesta. Vaientaakseen pilkkalaulut Kaapo haastaa yhden koulun kovimmista kuskeista mopokisaan. Harjoittelu vie ison osan Kaapon vapaa-ajasta, mutta keskittymistä treeneihin häiritsee upean Jannikan ja komean ja urheilullisen Laten turhan lämpimät välit. Entä mikä on naisiaan koulun uusi tyttö, jota Valtsu kutsuu jumalattareksi? Mainion nuortensarjan toinen osa.

Jukka-Pekka Palviainen on Sastamalassa asuva kirjailija, joka on saanut teoksistaan Topelius-palkinnon, Laivakellon ja Kirjava Kettu -palkinnon.

Kososen kyydissä kumi palaa ja sora lentää. Mutta kuka tulee tiukassa kaksintaistelussa voittajana maaliin?

Anna palaa, Kosonen Koko 128 x 185 mm / Sivuja 150 Luokka N 84.2 / Sidottu / 12+ ISBN 978-951-1-38089-4 Tammikuu

ePub ISBN 978-951-1-38121-1

17

LASTEN- JA NUORTENKIRJALLISUUS

25


JULKAISU 05/2021

Kirsti Kuronen

Heitä minulle hyvä haju

Kuva: Hannu Peltonen

Kirsti Kuronen on monipuolinen kirjailija, joka on saanut kirjoillaan mm. Topelius-palkinnon. Palkittu kuvittaja Karoliina Pertamo on opiskellut kuvataidetta Suomessa ja Ranskassa. Heidän yhteisen kuvakirjasarjansa ensimmäinen osa Kerro minulle kaunis sana oli ehdolla Runeberg Junior -palkinnolle.

Valloittavassa kuvakirjassa maailmaa kaikilla aisteilla.

tutkitaan

Jaakko lähtee etsimään hyviä hajuja, kun kotona haisevat vain kaalilaatikko ja isän vessaaromit. Hän nappaa hajuimurin mukaansa ja keräilee naapurustosta parempia hajuja kotiin vietäväksi. Imuriin kertyvät ainakin kanelipullan, kielon, vauvan ja vastaleikatun ruohon tuoksut. Mikä sinusta on maailman paras haju?

Kirjan kuvitus: Karoliina Pertamo Kustantaja: Karisto Kustantajan kotisivut: www.karisto.fi Sivumäärä: 30

Lue myös Kerro minulle kaunis sana ja Näytä minulle hassu ilme.

Kirjailijan muita teoksia: Merikki, Karisto, 2019 Humina, Sanasato, 2016 Paha puuska, Karisto, 2015

18


Suvi Roiko

LASTEN- JA NUORTENKIRJALLISUUS

33

Paavo Virtanen ja tauti

Paavo Virtanen ja tauti

Mikko Kankaanpää

Anneli Kanto on Tampereella asuva monipuolinen kirjailija, jonka tuotanto käsittää niin aikuisten, nuorten kuin lastenkin kirjoja. Hän on kirjoittanut myös draamatekstejä teatterille ja televisioon. Noora Katto on tamperelainen kuvittaja ja graafikko.

Paavo Virtasta harmittaa: Vilmalla on laktoosiANNELI KANTO & NOORA KATTO intoleranssi, Kastehelmi on allerginen ja Sarilla on vaikeasti lausuttava tauti. Paavolla ei ole mitään. perheen lapsikatras on HäntäVirtasen ei hoivata eikä hänelle tarjota erikoisherkkuja. vallannut Mutta yhtenä päivänä Paavon pääroolin kurkkuun alkukin vuorollaan kaa sattua. mainiossa lastenkirjasarjassa.

ANNELI KANTO & NOORA KATTO Virtasen perheen lapsikatras on vallannut kukin vuorollaan pääroolin mainiossa lastenkirjasarjassa. On Paavon vuoro.

On Paavon vuoro. Anni Swan -mitalilla palkitun kuvakirjasarjan 12. osassa pohditaan, millaista on olla kipeä. Kuten aina, Anneli Kanto tekee sen oivaltavasti, lämpimästi ja pieni pilke silmäkulmassa. Noora Katon räiskyvä ja hillitön kuvitus antaa tarinalle lisäpotkua.

Paavo Virtanen ja tauti Koko 210 x 255 mm / Sivuja 32 / Kuvitettu Luokka L 85.22 / Sidottu / 3+ ISBN 978-951-1-38092-4 Maaliskuu

Paavo Virtanen ja tauti Koko 210 x 255 mm / Sivuja 32 / Kuvitettu Luokka L 85.22 / Sidottu / 3+ ISBN 978-951-1-38092-4 Maaliskuu

19


38

LASTEN- JA NUORTENKIRJALLISUUS

LASTEN- JA NUORTENKIRJALLISUUS

38

Kariston Kirjakärpänen-sarja houkuttelee juuri lukemaan oppineita tarinoiden pariin. Innostus lukemiseen syttyy, kun lukutaidon alkutaipaleella on tarjolla sopivan mittaisia seikkailuja, jotka imaisevat vastustamattomasti mukaansa.

Kariston Kirjakärpänen-sarja houkuttelee juuri lukemaan oppineita tarinoiden pariin. Innostus lukemiseen syttyy, kun lukutaidon alkutaipaleella on tarjolla sopivan mittaisia seikkailuja, jotka imaisevat vastustamattomasti mukaansa.

Eino ja R Eino ja Reino ja mojovat mottipäätmojovat U LUAL A K A L L I O N T U U L A K A L L I O N I E M I & N E T T A L E H TT O

muuttaa uuteen Eino muuttaa uuteen kotiin ja jännittää kouluunEino menoa. Ennen Ennen sitä uuden kodin ikkunan taakse ilmestyy kuiten-sitä uuden kodi jo kaveriksi pyrkivä kin jo kaveriksi pyrkivä Reino, jonka kanssa Einokin karkaa kotoa ja lähtee metsikk kotoa ja lähtee metsikköön seikkailemaan. Yhtäkkiä polun varrella varrella puun oksalla kykkii ilmielävä noita-akka ja hänenpuun oksalla k tiikerimäinen kissansa. tiikerimäinen kissansa. Jännitystä retkeen lisäävät myös metsä naavapartainen metsänhaltija sekä melkoinen naavapartainen joukko mottipäitä. mottipäitä.

Eino ja Reino ja mojovat mottipäät ePub Koko 145 x 213 mm / Sivuja 48 / Kuvitettu ISBN 978-951-1-39257-6 Luokka L 84.2 / Sidottu / 6+ ISBN 978-951-1-38087-0 Maaliskuu

20

Pekka Holmström

Pekka Holmström

Eino ja Reino ja mojovat mottipäät Koko 145 x 213 mm / Sivuja 48 / Kuvitettu Luokka L 84.2 / Sidottu / 6+ ISBN 978-951-1-38087-0 Maaliskuu

Tuula Kallioniemi (vas.) on Suomen rakastetuimpia Tuula Kallioniemi ( lastenkirjailijoita. Hä lastenkirjailijoita. Häneltä on julkaistu toistasataa kirjaa, joukossa mm kirjaa, joukossa mm. huippusuosittu Reuhurinne-sarja. Netta Lehtola on Turusta kotoisin oleva mutta tällä Netta Lehtola on Tu hetkellä Helsingissä hetkellä Helsingissä asuva kuvittaja ja graafinen suunnittelija. suunnittelija.

ePub ISBN 978-951-1-39257-6


JULKAISU 05/2021

©Markku Korsu

JP Koskinen

Gabriel Hullo & aavelaivan arvoitus Gabriel on poika, jolla on ystävinään isoisien aaveet.

JP Koskinen on monipuolinen, taitava ja palkittu kirjailija, joka ammentaa aiheita historiasta, uskonnosta, vallasta ja vieraudesta, eikä kaihda yliluonnollisiakaan vivahteita.

Kun merimiesisä kertoo iltasadun sijaan tarinan lähiseudulle haaksirikkoutuneesta purresta, joka kulkee kuunvalossa aavelaivana, Kaapo ei saa millään unta. Hän haluaa ehdottomasti tutkia asiaa. Äidiltäkin heltiää lupa kuutamoiselle rantaretkelle. Yksin Kaapon ei tarvitse lähteä, sillä aavevaarit tulevat innoissaan mukaan seikkailuun. Joukkio päättää tarkkailla öistä maisemaa majakan tornista. Mutta näyttäytyykö aavelaiva heille? Ja onko sillä lastinaan kulta-aarre, kuten huhutaan?

Kustantaja: Haamu Kustantajan kotisivut: haamukustannus.com Sivumäärä: 40 Sarja: Hullo-sarja Kirjailijan muita teoksia: Gabriel Hullo & viheltelevä vampyyri, Haamu, 2020 Gabriel Hullo & pihistelevä peikko, Haamu, 2019 Gabriel Hullo & kadonnut kummitus, Haamu, 2018 Kirjailijan kotisivut: www: jpkoskinen.com Facebook: Kirjailija Juha-Pekka Koskinen Twitter: @jpkoskinen Instagram: @juhapekkakoskinen

21


Pirkkalaiskirjailijat ry:n jäsenkirjailijat 3/2021

Aleksanteri Kovalainen Alexandra Salmela Anna Elina Isoaro Anna Paldar Anneli Kanto Anneli Toijala Anni Kytömäki Anni Nupponen Annika Eronen Archie Ahola Artemis Kelosaari Arto Lappi Arto Seppälä Asko Ahonen Asko Jaakonaho Asko Viholainen Ata Hautamäki Aulis Aarnio

Johanna Hulkko Johanna Sinisalo Johanna Valkama Jonimatti Joutsijärvi Jorma Kairimo Jorma Kekki Juha Siro Juhani Ahvenjärvi Juhani Syrjä Juha-Pekka Koskinen Jukka-Pekka Palviainen Jussi Niilekselä Jussi Rusko Jyrki Auer Jyrki Vainonen

Eila Pienimäki Eino Kotola Enna Airik Erkki (Jammu) Kanerva Erkki Kiviniemi

Kalervo Hämäläinen Kalevi Kalemaa Kari Aronpuro Kari Raineranta Kari Välimäki Katariina Leino Katariina Romppainen Katja Kaukonen Katja Krekelä Kirsi Kunnas Kirsti Kuronen Kosti Sironen Kristiina Harjula Kristiina Wallin

Hannu Paronen Harri István Mäki Harri Veistinen Heidi Mäkinen Heli Rantala Helinä Siikala

Lassi Hakulinen Laura Manninen Laura Suomela Leena Kellosalo Leena Kulmala Liliana Lento

Inga Magga Irma Lehto

Maire Martikainen Maria Syvälä Marika Laijärvi Marisha Rasi-Koskinen Marja Valkama Marjo Katriina Saarinen Marjo Kirjavainen Markku Soikkeli Markku Toivonen Markku Turunen Marko Annala Marko Keskinen Matti Leinonen

Britta-Lisa Joutsen Carita Forsgren Christine Thorel Dieter Hermann Schmitz

J.K. Ihalainen J.P. Laitinen J.S. Meresmaa Jaakko Melentjeff Jaakko Syrjä Janica Brander Janne Salminen Jari Kuusi Jari Mäkipää Jarkko Tontti

Matti Partanen Mauri Paasilinna Meri Luttinen Mikko Kamula Milla Keränen Minna Autio Minttu Hapuli Niina Hakalahti Niina Oisalo Niina Repo Oili Sainila Olavi Jama Olavi Toivola Olli Jalonen Orvokki Autio Otto Hyyrynen Outi Jokinen Panu Rajala Panu Tuomi Paula Hahtola Pekka Kytömäki Pekka Vapaaoksa Pertti Laine Päivi Alasalmi Päivi Junttila Päivi Lukkarila Raija Paananen Raimo Puustinen Raisa Jäntti Rauni Anita Martikainen Rea Lehtonen Reetta Huttunen Reidar Palmgren Reino Lehväslaiho Riikka Palander Riina Paasonen Riitta Jalonen Riitta Kähkölä Risto Ahti Robert Alftan Saara Henriksson Saara Kesävuori Saara Metsäranta Salla Simukka Sami Hilvo Sari Peltoniemi

Sari Weckroth Satu Hassi Satu Lepistö Satu Tamsaari Sauli Salomaa Sauli Sarkanen Seppo Jokinen Seppo Järvinen Siiri Enoranta Silja Järventausta Silvana Berki Simo Pajunen Sirpa Saarikoski Solina Riekkola Sören G. Lindgren Taissia Djafarova-Viitala Tarmo Yli-rajala Taru Kumara-Moisio Taru Luojola Tauno Tuomivaara Teemu Paarlahti Tellervo Tuominen Teppo Sulonen Terhi Rannela Terhi Vedenkivi Tiina Lehikoinen Tiina Poutanen Timo Jokinen Timo Malmi Toni Lahtinen Tony Laine Torsti Lehtinen Tuija Välipakka Tuula Kallioniemi Tuula Matintupa Tuula Pelttari Tuula Rotko Tuulia Matilainen Unto Katajamäki Veera Nieminen Vesa Etelämäki Vilja-Tuulia Huotarinen Vuokko Tolonen Yrjö Varpio